Προσπερνάει το ΥπΑΑΤ η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και καταθέτει απευθείας στην ΕΕ φάκελο για τις ζημιές από τις καιρικές συνθήκες.
Θυμίζουμε ότι ήδη η Κομισιόν έχει αποφασίσει την χορήγηση αποζημιώσεων σε Ισπανούς και Πορτογάλους, από το αγροτικό αποθεματικό (κονδύλι 250 εκατ. ευρώ), για τις ζημιές που είχαν οι παραγωγές τους από την ξηρασία. Επίσης έχει υποσχεθεί αποζημιώσεις στους Ιταλούς για τις ζημιές από τις πρόσφατες πλημμύρες. Η χώρα μας αποτελεί τον «κομπάρσο» στην ΕΕ και δεν ζητάει τίποτα.
Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, Θεόδωρος Βασιλόπουλος, «την ερχόμενη Τετάρτη (21/6) ετοιμάζουμε να καταθέσουμε φάκελο απευθείας στις Βρυξέλλες για αίτημα αποζημιώσεων λόγω ζημιών από τις καιρικές συνθήκες. Θα καταγράφουμε το πρόβλημα της ακαρπίας στις ελιές. Επίσης τον περονόσπορο που δημιουργεί προβλήματα στην αμπελοκαλλιέργεια (οινοποιήσιμα, επιτραπέζια, σταφίδα). Ζημιές υπάρχουν λόγω των συνεχόμενων βροχοπτώσεων στην μηδική (δεν μπορεί να γίνουν κοπές), καθώς σε σιτάρια και βρώμη αφού τα χωράφια έχουν πλημμυρίσει. Επίσης καταστροφές έχουμε σε καρπούζια και πεπόνια που έχουν πάθει ζημιά από την μεγάλη διαφορά θερμοκρασιών και δεν αποζημιώνονται από τον ΕΛΓΑ».
Στο μεταξύ σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη (13 Ιουνίου 2023) στον Πύργο Ηλείας, έγινε ενημέρωση των παγιδοθετών για το έργο τους - ξεκινά την Παρασκευή (16 Ιουνίου) - με σκοπό να αποφευχθούν τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν τα προηγούμενα χρόνια. Αυτό θα επιτευχθεί με την καθημερινή εποπτεία και συνεργασία της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας και του τμήματος Φυτοπροστασίας που έχει την ευθύνη υλοποίησης του προγράμματος.
Ο κ. Βασιλόπουλος επεσήμανε ότι θα υπάρχουν έλεγχοι για την αποτελεσματική εφαρμογή του προγράμματος και θα αποδοθούν ευθύνες όπου χρειαστεί σε μια δύσκολη, όπως την χαρακτήρισε, ελαιοκομική χρονιά: «oφείλουμε να προστατεύσουμε το ελαιόλαδο σε μια χρονιά περίεργη λόγω των κλιματικών αλλαγών που βιώνουμε γι αυτό και θα πρέπει να είμαστε συνεπείς στον ρόλο που έχουμε αναλάβει. Μετά το πετυχημένο εγχείρημα του τριετούς προγράμματος δολωματικής δακοκτονίας που υλοποίησαν οι αρμόδιες υπηρεσίες Αγροτικής Οικονομίας των Περιφερειακών Ενοτήτων Αιτωλοακαρνανίας, Αχαΐας και Ηλείας επιμείναμε και συνεχίζουμε την εφαρμογή του και την περίοδο 2023-2025 που έχουμε μπροστά μας».
Α. Πιο συγκεκριμένα για σήμερα Δευτέρα (04-12-2023) τοπικά ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται στην ανατολική και νότια χώρα έως αργά το απόγευμα. Πιο αναλυτικά θα επηρεαστούν κατά τόπους οι Σποράδες, η Εύβοια, η ανατολική Στερεά, η ανατολική και νότια Πελοπόννησος και τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου.
Β. Νέα πρόσκαιρη επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός και θα επηρεάσει τις περισσότερες περιοχές της χώρας μας από το βράδυ της Τρίτης (05-12-2023) και από τα δυτικά μέχρι το βράδυ της Τετάρτης (06-12-2023).
Πιο αναλυτικά ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:
1. Την Τρίτη (05-12-2023)
α) Από το βράδυ στο Ιόνιο, την Ήπειρο και την Πελοπόννησο.
β) Τη νύχτα τα φαινόμενα θα επεκταθούν ανατολικότερα και θα επηρεάσουν την ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), την Εύβοια, τις Σποράδες και τις δυτικές Κυκλάδες.
2. Την Τετάρτη (06-12-2023)
α) Στο Ιόνιο, την Ήπειρο, την Πελοπόννησο, την ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής) και την Εύβοια έως το μεσημέρι.
β) Στη Θεσσαλία (κυρίως τα ανατολικά τμήματα), τις Σποράδες, την Κεντρική Μακεδονία (κυρίως Πιερία), τις Κυκλάδες και την Κρήτη έως αργά το απόγευμα.
γ) Από το πρωί και μέχρι το βράδυ της Τετάρτης στα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.
Τις επόμενες μέρες ανεβαίνει στη διαβούλευση και στην συνέχεια έρχεται προς συζήτηση και ψήφιση νομοσχέδιο, το οποίο περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, και το νέο πλαίσιο για τα διαχειριστικά σχέδια βόσκησης, τόνισε ο υπουργός ΑΑΤ, Λευτέρης Αυγενάκης, κατά την ομιλία του στη Βουλή.
Αυτό αναμένεται να φέρει νέες καθυστερήσεις στην εκπόνηση των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης.
Αναφερόμενος ο υπουργός ΑΑΤ στα αίτια της καθυστέρησης που υπήρξε στην υλοποίηση των Διαχειριστικών Σχεδίων Βόσκησης, είπε ότι οι Περιφέρειες δεν ανταποκρίθηκαν.
Απαντώντας στον υπουργό κ. Αυγενάκη, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης ανέφερε στον ΑγροΤύπο ότι «δεν έχουν ευθύνη οι Περιφέρειες για την καθυστέρηση της εκπόνησης των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης. Από την πρώτη στιγμή η περιφέρεια Ηπείρου και αυτή της Δυτικής Μακεδονίας έκαναν μεγάλες προσπάθειες για να προχωρήσει η σχετική διαδικασία.
Ωστόσο βλέπουμε ότι κάποιοι υπηρεσιακοί παράγοντες σε ΥπΑΑΤ και ΟΠΕΚΕΠΕ δεν θέλουν να προχωρήσει η σύνταξη μελετών διαχείρισης των βοσκήσιμων γαιών (βοσκοτόπων) αλλά προσπαθούν να συνεχίσουν να εφαρμόζουν την «τεχνική λύση».
Ποτέ δεν ήθελαν να γίνει στην χώρα μας ο διαχειριστικός χάρτης βόσκησης.
Αυτό φάνηκε από τις συζητήσεις που είχα στο ΥπΑΑΤ με τους τότε υπουργούς κ.κ. Αποστόλου και Τσιρώνη. Επίσης την εποχή του Λιβανού κάποιοι δεν θέλησαν να εντάξουν στο σύστημα τις εκτάσεις με βοσκοτόπια που κέρδισε η χώρα μας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.
Θα συνεχίσουμε μόνοι μας την προσπάθεια να ολοκληρώσουμε τις προγραμματικές συμβάσεις για τα διαχειριστικά σχέδια βόσκησης, προς όφελος της βιώσιμης ανάπτυξης της κτηνοτροφίας. Δεν μπορεί να συνεχιστεί το αφήγημα της τεχνικής λύσης του ΟΠΕΚΕΠΕ.
Πρέπει να γίνει καταγραφή της φυσιογνωμίας, του καθεστώτος χρήσης και του παραγωγικού δυναμικού των βοσκήσιμων γαιών, σε πανελλαδική κλίμακα, με σύγχρονες τεχνολογίες, προκειμένου να γίνει ο χωρικός προσδιορισμός, να είναι γνωστή η ακριβής έκτασή τους, η εκτίμηση της βοσκοϊκανότητας τους, η λιβαδική κατάσταση και να καταστεί δυνατή η διαίρεσή τους σε λιβαδικές μονάδες, προκειμένου να κατανεμηθούν στη συνέχεια στους κτηνοτρόφους, ώστε να εξατομικευτεί η χρήση τους.
Βλέπω με λύπη μου ότι κάποιοι θέλουν να μην έχουμε σχέδια βόσκησης και να λέμε στην ΕΕ ότι η απόφαση βρίσκεται στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ)».
Θυμίζουμε ότι ο πρώην πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ Δρ. Γρηγόρης Βάρρας, με την μεθοδολογία που έκανε κατάφερε με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου να φέρει στην χώρα μας επιπλέον 10 εκ. στρέμματα βοσκοτόπων.
Βαθύ βαρομετρικό χαμηλό από τα βόρεια - βορειοδυτικά συνοδευόμενο από ψυχρό μέτωπο προβλέπεται να προκαλέσει επιδείνωση του καιρού το Σαββατοκύριακο με κύρια χαρακτηριστικά τους θυελλώδεις ανέμους σε όλη σχεδόν τη χώρα, τις κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες κυρίως στα δυτικά, τα βόρεια και την ανατολική νησιωτική Ελλάδα.
Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ηπειρωτικά ορεινά αλλά και σε ημιορεινές περιοχές της Θράκης και της Μακεδονίας.
Η πτώση της θερμοκρασίας θα γίνει αισθητή από το Σάββατο το βράδυ και κυρίως την Κυριακή οπότε θα υποχωρήσει κατά 8 με 10 βαθμούς στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά και 4 με 6 βαθμούς Κελσίου στις υπόλοιπες περιοχές.
Πιο αναλυτικά:
Α. Θυελλώδεις άνεμοι θα πνέουν από τις απογευματινές ώρες του Σαββάτου (25-11-23) μέχρι τις βραδινές ώρες της Κυριακής (26-11-23). Συγκεκριμένα:
α. στα δυτικά από τις απογευματινές ώρες θα πνέουν αρχικά δυτικοί νοτιοδυτικοί εντάσεως 7 με 8 μποφόρ στρεφόμενοι το βράδυ σε βορειοδυτικούς με την ίδια ένταση.
β. στα ανατολικά από τις βραδινές ώρες νοτιοδυτικοί εντάσεως 7 με 8 και πρόσκαιρα στο ανατολικό Αιγαίο έως 9 μποφόρ στρεφόμενοι βαθμιαία σε βορειοδυτικούς με την ίδια ένταση.
γ. Εξασθένηση των ανέμων προβλέπεται από τις απογευματινές ώρες της Κυριακής (26-11-23) στα δυτικά και τη νύχτα και στα ανατολικά.
Β. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται
α. από τις πρώτες ώρες του Σαββάτου (25-11-23) στο Ιόνιο, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά, τη δυτική Πελοπόννησο και τα Δωδεκάνησα και από το πρωί στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τη Θράκη.
β. από τις μεσημβρινές ώρες στη Μακεδονία και πρόσκαιρα στη νότια Πελοπόννησο, τα δυτικά τμήματα της Κρήτης και τη δυτική Θεσσαλία.
γ. Τα ισχυρά φαινόμενα τη νύχτα του Σαββάτου θα περιοριστούν στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και την ανατολική νησιωτική Ελλάδα, ενώ στην υπόλοιπη χώρα θα εξασθενήσουν.
Γ. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν από τις βραδινές ώρες του Σαββάτου (25-11-23) μέχρι τις μεσημβρινές ώρες της Κυριακής (26-11-23) στα ηπειρωτικά ορεινά, αλλά και σε ημιορεινές περιοχές της Θράκης και της Μακεδονίας με ενδεικτικό υψόμετρο τα 500-700 μέτρα.
Στο 56,22% ανέρχεται, κατά μέσο όρο, το ποσοστό ζημιάς από φουζικλάδιο στην φετινή παραγωγή μήλων της Πέλλας.
Αυτό κατέδειξε εμπεριστατωμένη έρευνα επιστημόνων της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας, που έγινε σε συνεργασία με καταστήματα που δραστηριοποιούνται στον τομέα της φυτοπροστασίας και ομάδες μηλοπαραγωγών της ΔΕ Βεγορίτιδας.
Η Ομάδα εργασίας, η οποία συγκροτήθηκε με απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη, κ. Ιορδάνη Τζαμτζή, ερεύνησε ολιστικά τις παραμέτρους που οδήγησαν σε εκτεταμένη προσβολή των οπωρώνων μηλιάς, από τη μυκητολογική ασθένεια «Φουζικλάδιο της Μηλιάς», κατά την καλλιεργητική περίοδο 2023, στην Πέλλα. Όλα τα στοιχεία της έρευνας, η μεθοδολογία που ακολουθήθηκε και η επιστημονική τεκμηρίωση εστάλησαν στον Υπουργό κ. Λευτέρη Αυγενάκη, στον Υφυπουργό κ. Διονύση Σταμενίτη, καθώς και στον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο και στο υποκατάστημα του Οργανισμού της Βέροιας.
Με βάση τα κλιματολογικά δεδομένα στα ευαίσθητα στάδια προσβολής και τις γεωργικές προειδοποιήσεις του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου, συνάγεται το συμπέρασμα ότι υπήρξε ιδιαίτερα μεγάλη πίεση προσβολής των καλλιεργειών από την εν λόγω ασθένεια.
Όλες οι καλλιεργούμενες ποικιλίες προσβλήθηκαν από φουζικλάδιο. Οι διαφοροποιήσεις που παρατηρήθηκαν μεταξύ διαφόρων παραγωγών οφείλονταν κυρίως στο μικροκλίμα της κάθε περιοχής, στη συχνότητα εφαρμογών των φυτοπροστατευτικών προϊόντων, στις συνθήκες εφαρμογής τους όπως η καταλληλότητα των καιρικών συνθηκών και ιδιαιτέρως το ενδεχόμενο να ακολούθησε βροχόπτωση αμέσως μετά τον ψεκασμό.
Από την εξέταση των ημερολογίων των αγρών και των αρχείων των τοπικών γεωπόνων προκύπτει ότι πραγματοποιήθηκαν, κατά μέσο όρο, 18 εφαρμογές φυτοπροστατευτικών προϊόντων, για την αντιμετώπιση του φουζικλαδίου, σύμφωνα με τις γεωργικές προειδοποιήσεις του ΥπΑΑΤ και τις υποδείξεις των τοπικών γεωπόνων.
Η ποιότητα της συγκομιζόμενης παραγωγής επηρεάσθηκε αρνητικά, καθώς οι καρποί που απέμειναν στα δέντρα προέρχονται από ενδιάμεσα άνθη και όχι από το κεντρικό άνθος, οι καρποί του οποίου απομακρύνθηκαν από τους παραγωγούς λόγω της ασθένειας.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Ιορδάνης Τζαμτζής δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι «η ζημιά που έπαθαν οι μηλοπαραγωγοί δεν αποζημιώνεται από τον ΕΛΓΑ. Εμείς καταθέσαμε την μελέτη στο ΥπΑΑΤ και ζητάμε να κααβληθούν έκτακτες ενισχύσεις στους μηλοπαραγωγούς για την απώλεια του εισοδήματός τους».
Επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός με ισχυρές βροχές και καταιγίδες από σήμερα Τρίτη (21-11-23) στα δυτικά και κυρίως αύριο, στα νότια της χώρας καθώς και στο ανατολικό Αιγαίο, αναφέρει ανακοίνωση που εξέδωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ).
Πιο αναλυτικά ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:
Σήμερα Τρίτη (21-11-23)
Από αργά το βράδυ στη δυτική Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα στο Ιόνιο, την Ήπειρο και τη δυτική Στερεά.
Αύριο Τετάρτη (22-11-23)
α. Στο Ιόνιο, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά, τη δυτική Πελοπόννησο, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.
β. Πρόσκαιρα μέχρι το μεσημέρι στη νότια Πελοπόννησο, τη δυτική Κρήτη και τις Κυκλάδες.
γ. Από το μεσημέρι στα ανατολικά τμήματα της Θράκης.
Τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν τη νύχτα της Τετάρτης (22-11-23) προς την Πέμπτη (23-11-23).
Την Πέμπτη (16/11) η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να παραπέμψει την Ελλάδα στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επειδή δεν παρείχε επικαιροποιημένους χάρτες κινδύνων πλημμύρας και επικινδυνότητας πλημμύρας, όπως απαιτείται από την οδηγία 2007/60/ΕΚ για την αξιολόγηση και τη διαχείριση των κινδύνων πλημμύρας («οδηγία για τις πλημμύρες»).
Όπως τονίζει με ανακοίνωσή της η Επιτροπή, το άρθρο 14 παράγραφος 2 της εν λόγω Οδηγίας υποχρέωνε τα κράτη μέλη να επανεξετάσουν και, εφόσον απαιτείται, να επικαιροποιήσουν τους χάρτες επικινδυνότητας πλημμύρας και τους χάρτες κινδύνων πλημμύρας, έως τις 22 Δεκεμβρίου 2019, ενώ, σύμφωνα με το άρθρο 15 παράγραφος 1, τα κράτη μέλη όφειλαν να κοινοποιήσουν στην Επιτροπή την επανεξέταση και, κατά περίπτωση, την επικαιροποίηση των εν λόγω χαρτών τρεις μήνες μετά την εν λόγω ημερομηνία, δηλαδή έως τις 22 Μαρτίου 2020.
Οι χάρτες επικινδυνότητας πλημμύρας και οι χάρτες κινδύνων πλημμύρας αποτελούν βασικά μέσα για τη διαχείριση των κινδύνων πλημμύρας. Συμβάλλουν στην ευαισθητοποίηση σχετικά με τις περιοχές που κινδυνεύουν από πλημμύρες και βοηθούν τις κοινότητες να αναπτύξουν στρατηγικές για τη μείωση αυτών των κινδύνων. Οι φορείς πολιτικής προστασίας και πρώτης επέμβασης μπορούν να χρησιμοποιούν τους χάρτες για τον σχεδιασμό της αντιμετώπισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης, καθώς και ως βάση για αποφάσεις σε θέματα ασφάλισης. Οι χάρτες υποστηρίζουν επίσης τον χωροταξικό σχεδιασμό και την αστική ανάπτυξη, ιδίως με στόχο να αποφευχθεί η δημιουργία νέων κινδύνων.
Δεδομένου ότι η Επιτροπή δεν έλαβε τις απαιτούμενες πληροφορίες από την Ελλάδα, απέστειλε προειδοποιητική επιστολή στο εν λόγω κράτος μέλος τον Φεβρουάριο του 2022 και, στη συνέχεια, τον Σεπτέμβριο του 2022, απέστειλε αιτιολογημένη γνώμη. Μέχρι σήμερα, η Ελλάδα δεν έχει συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις που υπέχει δυνάμει της οδηγίας, καθώς οι υφιστάμενοι χάρτες δεν έχουν επανεξεταστεί.
Η Ελλάδα είναι το μόνο κράτος μέλος που δεν έχει συμμορφωθεί με την υποχρέωση αυτή.
Οι χάρτες είναι απαραίτητοι για την κατάρτιση αξιόπιστων σχεδίων διαχείρισης των κινδύνων πλημμύρας, τα οποία θα έπρεπε να είχαν καταρτιστεί έως τις 22 Δεκεμβρίου 2021 και να είχαν υποβληθεί έως τις 22 Μαρτίου 2022. Έχει κινηθεί επίσης διαδικασία επί παραβάσει κατά της Ελλάδας [INFR(2022)2191] για την καθυστερημένη έγκριση των εν λόγω σχεδίων διαχείρισης των κινδύνων πλημμύρας.
Η Επιτροπή θεωρεί ότι οι προσπάθειες που έχουν καταβάλει μέχρι σήμερα οι ελληνικές αρχές δεν ήταν ικανοποιητικές και επαρκείς και, επομένως, παραπέμπει την Ελλάδα στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Βαθύ βαρομετρικό χαμηλό από τα βόρεια - βορειοδυτικά συνοδευόμενο από ψυχρό μέτωπο, πρόκειται να προκαλέσει το Σαββατοκύριακο επιδείνωση του καιρού, σύμφωνα με έκτακτο δελτίο που εξέδωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ).
Κύρια χαρακτηριστικά της κακοκαιρίας θα είναι οι θυελλώδεις άνεμοι σε όλη σχεδόν τη χώρα και οι κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες στη βόρεια και την ανατολική νησιωτική Ελλάδα.
Η θερμοκρασία στα βόρεια θα υποχωρήσει κατά 6 με 8 βαθμούς Κελσίου.
Πιο αναλυτικά:
Α. Θυελλώδεις βορειοδυτικοί άνεμοι εντάσεων 8 με 9 και πρόσκαιρα με ριπές έως 10 μποφόρ θα πνέουν από τις προμεσημβρινές ώρες του Σαββάτου (18-11-23) στα δυτικά και βαθμιαία και στα ανατολικά. Οι άνεμοι σταδιακά θα εξασθενήσουν από το απόγευμα της Κυριακής (19-11-23).
Β. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται από τις πρώτες ώρες του Σαββάτου (18-11-23) έως και το απόγευμα της ίδιας ημέρας στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και πρόσκαιρα νωρίς το πρωί στη Θράκη.
Το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού που εκδόθηκε από την ΕΜΥ, στις 9-11-2023/12:30 τοπική ώρα, επικαιροποιείται σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία.
Επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός από τις επόμενες ώρες σήμερα Παρασκευή (10-11-23) με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, που θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και μεγάλη συχνότητα κεραυνών, στα νησιά του Ιονίου, τη δυτική Πελοπόννησο και βαθμιαία στην υπόλοιπη δυτική χώρα. Τα φαινόμενα θα επεκταθούν σταδιακά προς τα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά καθώς και στο ανατολικό Αιγαίο.
Οι άνεμοι στα πελάγη θα είναι ενισχυμένοι.
Πιο αναλυτικά:
Α. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:
Σήμερα Παρασκευή (10-11-23)
α. Στο Ιόνιο (περιοχή Κεφαλλονιάς - Ζακύνθου - Ιθάκης - Λευκάδας) και από νωρίς το απόγευμα στη δυτική Πελοπόννησο (κυρίως Αχαΐα - Ηλεία).
β. Από τις απογευματινές ώρες στη δυτική Στερεά, τις υπόλοιπες περιοχές της Πελοποννήσου, πρόσκαιρα στην ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής) και την Εύβοια (κυρίως στα κεντρικά και νότια).
γ. Από το βράδυ στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου Λέσβος, Λήμνος, Χίος, το βόρειο Ιόνιο (περιοχή Κέρκυρας - Παξών) και την Ήπειρο.
Αύριο Σάββατο (11-11-23)
α. Στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου (κυρίως Χίο - Σάμο), στο βόρειο Ιόνιο (περιοχή Κέρκυρας - Παξών - Λευκάδας), την Ήπειρο, τη δυτική Μακεδονία, τη δυτική Στερεά, τα νότια τμήματα της ανατολικής Πελοποννήσου και τα Κύθηρα.
β. Από το μεσημέρι στην κεντρική Μακεδονία, την ανατολική Μακεδονία και πιθανόν τη Θράκη.
γ. Από το βράδυ στα Δωδεκάνησα.
Από το απόγευμα τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν στις περισσότερες περιοχές και θα περιοριστούν στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα όπου θα εξασθενήσουν το πρωί της Κυριακής.
Β. Άνεμοι νοτίων διευθύνσεων εντάσεως τοπικά 8 μποφόρ θα πνέουν στο Αιγαίο από τις πρωινές ώρες του Σαββάτου (11-11-23) μέχρι αργά το απόγευμα.
Γ. Επισημαίνεται πως από το απόγευμα της Κυριακής (12-11-23) και μέχρι το απόγευμα της Δευτέρας (13-11-23) νέο καιρικό σύστημα από τα βορειοδυτικά με ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα επηρεάσει αρχικά τη δυτική Ελλάδα και τη Δευτέρα τη Μακεδονία, τη Θεσσαλία και το ανατολικό Αιγαίο.
Επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός από το μεσημέρι της Παρασκευής (10-11-23) μέχρι αργά το βράδυ του Σαββάτου (11-11-23) με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, που θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και μεγάλη συχνότητα κεραυνών, αρχικά στα νησιά του Ιονίου και τη δυτική Πελοπόννησο και βαθμιαία στα υπόλοιπα δυτικά. Τα φαινόμενα θα επεκταθούν σταδιακά προς τα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά καθώς και στο ανατολικό Αιγαίο. Οι άνεμοι στα πελάγη θα είναι ενισχυμένοι.
Πιο αναλυτικά:
Α. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:
Την Παρασκευή (10-11-23)
α. Από το μεσημέρι στο Ιόνιο, την Ήπειρο, τη Δυτική Στερεά και τη Δυτική Πελοπόννησο.
β. Από τις απογευματινές ώρες θα επηρεαστεί η υπόλοιπη Στερεά και Πελοπόννησος, τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και πιθανόν τα νότια τμήματα της Θεσσαλίας.
Το Σάββατο (11-11-23)
α. Από τις πρωινές ώρες στο βόρειο Ιόνιο, την Ήπειρο, τη δυτική Μακεδονία, τη δυτική Στερεά, τα νότια τμήματα της Ανατολικής Πελοποννήσου και τα Κύθηρα.
β. Από το μεσημέρι στην κεντρική Μακεδονία, την ανατολική Μακεδονία και πιθανόν την Θράκη.
γ. Προς το βράδυ τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν στις περισσότερες περιοχές και θα περιοριστούν στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα τα Δωδεκάνησα.
Β. Άνεμοι νοτίων διευθύνσεων εντάσεως 7 με 8 μποφόρ θα πνέουν στο Αιγαίο από τις πρωινές ώρες του Σαββάτου (11-11-23) μέχρι αργά το απόγευμα.
Το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού επικαιροποιείται σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ).
Η επιδείνωση του καιρού θα ξεκινήσει από τις απογευματινές ώρες σήμερα Παρασκευή (03-11-23) έως και το μεσημέρι της Κυριακής (05-11-23) με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, που θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και μεγάλη συχνότητα κεραυνών, αρχικά στα βορειοδυτικά, βαθμιαία στα υπόλοιπα δυτικά και βόρεια με επέκταση των φαινομένων στο ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα. Οι άνεμοι θα είναι ενισχυμένοι.
Πιο αναλυτικά:
Α. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:
Την Παρασκευή (03-11-23)
α. Από τις απογευματινές ώρες στην περιοχή της Κέρκυρας - Παξών.
β. Από τις βραδινές ώρες στην Ήπειρο και κατά τη διάρκεια της νύχτας στη δυτική Στερεά.
Το Σάββατο (04-11-23)
α. Από τις πρωινές ώρες στο Ιόνιο, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά, τη δυτική Πελοπόννησο και τη δυτική Μακεδονία.
β. Από το μεσημέρι στην κεντρική Μακεδονία, την ανατολική Μακεδονία και την Θράκη καθώς και τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου και πιθανόν πρόσκαιρα τη Θεσσαλία.
γ. τις βραδινές ώρες τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν στις περισσότερες περιοχές και θα περιοριστούν στη Θράκη, το βορειοανατολικό Αιγαίο, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.
Την Κυριακή (05-11-23)
α. Τις πρωινές ώρες στο ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα.
Β. Από το πρωί του Σαββάτου οι νότιοι νοτιοδυτικοί άνεμοι θα ενισχυθούν σημαντικά στα ανατολικά, ακόμα και πάνω από τις ηπειρωτικές περιοχές της Ελλάδας, φθάνοντας τα 7 με 8 μποφόρ. Τοπικά στο κεντρικό και το βόρειο Αιγαίο προβλέπονται πρόσκαιρα εντάσεις έως και 9 μποφόρ.
Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.
Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.
Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων:
Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους
Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).
Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.
Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).
Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.
Σε περιοχές που εκδηλώνεται έντονη κεραυνική δραστηριότητα αν βρίσκεστε σε εξωτερικό χώρο:
Καταφύγετε σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο διαφορετικά καθίστε αμέσως στο έδαφος χωρίς να ξαπλώσετε.
Προστατευτείτε κάτω από συμπαγή κλαδιά χαμηλών δέντρων στην περίπτωση που είστε μέσα σε δάσος.
Μην καταφύγετε ποτέ κάτω από ένα ψηλό δέντρο σε ανοιχτό χώρο.
Αποφύγετε τα χαμηλά εδάφη για τον κίνδυνο πλημμύρας.
Μην στέκεστε πλάι σε πυλώνες, γραμμές μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος, τηλεφωνικές γραμμές και φράκτες.
Μην πλησιάζετε μεταλλικά αντικείμενα (π.χ. αυτοκίνητα, ποδήλατα, σύνεργα κατασκήνωσης κλπ.).
Απομακρυνθείτε από ποτάμια, λίμνες ή άλλες μάζες νερού.
Αν είστε μέσα στη θάλασσα βγείτε αμέσως έξω.
Αν βρίσκεστε απομονωμένοι σε μια επίπεδη έκταση και νιώσετε να σηκώνονται τα μαλλιά σας (γεγονός που δηλώνει ότι σύντομα θα εκδηλωθεί κεραυνός), κάντε βαθύ κάθισμα με το κεφάλι ανάμεσα στα πόδια (ώστε να ελαχιστοποιήσετε την επιφάνεια του σώματός σας και την επαφή σας με το έδαφος) πετώντας τα μεταλλικά αντικείμενα που έχετε επάνω σας.
Όπως αναφέρει η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ) επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός στις περισσότερες περιοχές της χώρας από αργά το απόγευμα της Παρασκευής (03-11-23) έως και το μεσημέρι της Κυριακής (05-11-23).
Θα έχουμε ισχυρές βροχές και καταιγίδες, που θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και μεγάλη συχνότητα κεραυνών, αρχικά στα βορειοδυτικά, βαθμιαία στα υπόλοιπα δυτικά, τα βόρεια με επέκταση των φαινομένων προς τα βορειοανατολικά ηπειρωτικά, το ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα. Οι άνεμοι στα πελάγη θα είναι ενισχυμένοι.
Πιο αναλυτικά:
Α. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:
Την Παρασκευή (03-11-23)
α. Από αργά το απόγευμα στην περιοχή της Κέρκυρας-Παξών.
β. Από τις βραδινές ώρες στην Ήπειρο και κατά τη διάρκεια της νύχτας στη δυτική Στερεά.
Το Σάββατο (04-11-23)
α. Από τις πρωινές ώρες στο Ιόνιο, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά, τη δυτική Πελοπόννησο και τη δυτική Μακεδονία.
β. Από το μεσημέρι στην κεντρική Μακεδονία, την ανατολική Μακεδονία και την Θράκη καθώς και τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου και πιθανόν πρόσκαιρα τη Θεσσαλία.
γ. τις βραδινές ώρες τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν στις περισσότερες περιοχές και θα περιοριστούν στη Θράκη, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.
Την Κυριακή (05-11-23)
α. Τις πρωινές ώρες στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.
Β. Άνεμοι νοτίων διευθύνσεων εντάσεως 7 με 8 και πιθανόν τοπικά 9 μποφόρ θα πνέουν στο Αιγαίο από τις πρωινές ώρες του Σαββάτου (04-11-23) μέχρι αργά το απόγευμα.
Ακυρώθηκε και πρόκειται να προκηρυχθεί εκ νέου ο διαγωνισμός για τη διάθεση όλων των βοσκοτόπων που μπορούν να διατεθούν σε κτηνοτρόφους.
Το αποκαλούμενο Διαχειριστικό Σχέδιο Βόσκησης για την Ήπειρο, είχε προκηρυχθεί από την Περιφέρεια και ακυρώθηκε μετά από προσφυγές εταιρειών και απόφαση της Ενιαίας Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων.
Πλέον τα χρονικά περιθώρια στενεύουν και τα Διαχειριστικά Σχέδια πρέπει να ολοκληρωθούν ως το τέλος του 2024.
Ο Αλέξανδρος Καχριμάνης, Περιφερειάρχης Ηπείρου, ανέφερε στον ΑγροΤύπο ότι «στη δυτική Μακεδονία έγινε δεκτός, ενώ στην Ήπειρο θα πρέπει να προκηρυχθεί εκ νέου ο διαγωνισμός. Τα χρονικά περιθώρια είναι λίγα. Θα πρέπει το ΥπΑΑΤ να κάνει τις απαραίτητες διορθώσεις για να κάνουμε ξανά το διαγωνισμό. Πρέπει εκεί στο υπουργείο να ασχοληθούν με το πρόβλημα. Είναι απαραίτητο να γίνει η καταγραφή των βοσκίσιμων εκτάσεων στην Ήπειρο».
Πρόσκαιρη επιδείνωση προβλέπεται να παρουσιάσει ο καιρός στη δυτική Ελλάδα, από σήμερα το βράδυ (Τετάρτη 25-10-2023) μέχρι και αύριο το απόγευμα (Πέμπτη 26-10-2023), με ισχυρές βροχές και καταιγίδες που θα συνοδεύονται από μεγάλη συχνότητα κεραυνών και τοπικές χαλαζοπτώσεις.
Πιο αναλυτικά θα επηρεαστούν:
α. από τις βραδινές ώρες σήμερα (Τετάρτη 25-10-2023) η περιοχή της Κέρκυρας-Παξών και η Ήπειρος.
β. από τις πρωινές ώρες αύριο (Πέμπτη 26-10-2023) η δυτική Στερεά και τα υπόλοιπα νησιά του Ιονίου.
γ. από το μεσημέρι πιθανώς η βορειοδυτική Πελοπόννησος.
Τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν, από το μεσημέρι στα βόρεια τμήματα και από τις απογευματινές ώρες και στα υπόλοιπα.
Ζημιές προκλήθηκαν στην αγροτική παραγωγή και κυρίως στον ελαιόκαρπο, από την ισχυρή χαλαζόπτωση που είχαμε την Τρίτη, 17 Οκτωβρίου 2023, η οποία έπληξε την Τριφυλία.
Οι παραγωγοί για ακόμη μια χρονιά είδαν το προϊόν τους να χάνεται λίγες μόνο ημέρες πριν ξεκινήσει η συγκομιδή του.
Είχαμε φέτος μειωμένη παραγωγή ελιάς ήρθε και το χαλάζι και αποτελείωσε τους παραγωγούς. Πολλοί «προφητεύουν» εδώ και καιρό για καλές τιμές στο ελαιόλαδο αλλά μέχρι να πάει η ελιά στο ελαιοτριβείο έχει μεγάλο δρόμο και κανείς δεν γνωρίζει αν θα φέρει εισόδημα στους παραγωγούς.
Εκτός από τις ελιές σημαντικές είναι οι ζημιές και σε υπαίθριες καλλιέργειες κηπευτικών.
Τα καιρικά φαινόμενα ήταν ιδιαίτερα έντονα σε αρκετές περιοχές, όπου πέρα από το χαλάζι είχαμε έντονη βροχόπτωση, με αποτέλεσμα να σημειωθούν πλημμυρικά φαινόμενα τόσο στην πόλη των Γαργαλιάνων, όσο και στο οδικό δίκτυο της περιοχής αλλά και σε θερμοκηπιακές εγκαταστάσεις.
Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο Διευθυντής της ΔΑΟΚ Τριφυλίας, Αντώνη Παρασκευόπουλο, που αμέσως μετά βρέθηκε στις περιοχές που επλήγησαν, υπάρχουν μεγάλες ζημιές στην φυτική παραγωγή της περιοχής. Έχουν έρθει ήδη συνεργεία του ΕΛΓΑ. Ζημιές έχουμε στους Γαργαλιάνους στις περιοχές Κοκκινοχώραφα, καθώς και στην Βάλτα στα βόρεια και βορειοανατολικά και στις περιοχές Άγιος Αθανάσιος και Χρυσοβίτσι. Επίσης ζημιές έχουν προκληθεί στη περιοχή από Γρηγοράκη μέχρι Τραγάνα, όπως και στις περιοχές Εξοχικό και Αγρίλης.
Για τις ζημιές υπήρξε ενημέρωση από τους Αγροτικούς Συλλόγους Φιλιατρών και Γαργαλιάνων, όπου καλούν όλους τους αγρότες της περιοχής που έχουν υποστεί ζημιές από τα έντονα καιρικά φαινόμενα να απευθυνθούν στους κατά τόπους ανταποκριτές του ΕΛΓΑ για να δηλώσουν τις ζημιές που έχουν γίνει. «Καλείται ο ΕΛΓΑ να ανταποκριθεί άμεσα στο κάλεσμα μας για να διαπιστωθούν οι ζημιές που έχουν γίνει. Επίσης θα πρέπει να γίνει πρόωρη συγκομιδή της ελιάς», τονίζουν.
Πρόσκαιρη επιδείνωση προβλέπεται να παρουσιάσει ο καιρός στη χώρα μας, κυρίως στη δυτική και τη βόρεια Ελλάδα, από σήμερα το μεσημέρι (Τρίτη 17/10/2023), με ισχυρές βροχές και καταιγίδες που θα συνοδεύονται από μεγάλη συχνότητα κεραυνών και τοπικές χαλαζοπτώσεις.
Πιο αναλυτικά σύμφωνα με την ΕΜΥ θα επηρεαστούν:
α. από τις μεσημβρινές ώρες η περιοχή της Κέρκυρας - Παξών και η Ήπειρος.
β. από νωρίς το απόγευμα τα υπόλοιπα νησιά του Ιονίου, η δυτική Στερεά, η δυτική Μακεδονία και η βορειοδυτική Πελοπόννησος.
γ. από αργά το απόγευμα η κεντρική Μακεδονία.
Τη νύχτα τα φαινόμενα στις προαναφερθείσες περιοχές θα εξασθενήσουν, αλλά πρόσκαιρα θα επηρεαστούν με έντονα φαινόμενα η Θεσσαλία και πιθανώς η βόρεια Εύβοια.
Με τον εκλεγμένο περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Δημήτρη Κουρέτα, θα συναντηθεί αύριο Τρίτη (17/10), στις 15:00, στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο αρμόδιος υπουργός, Λευτέρης Αυγενάκης.
Με το νέο Περιφερειάρχη Θεσσαλίας θα συναντηθούν για να συνεργαστούν, προκειμένου να αποφευχθούν εύλογες καθυστερήσεις που προκαλεί η μετάβαση σε νέα διοίκηση.
«Στόχος της συνάντησης είναι να μη χαθεί ούτε μέρα στην εφαρμογή του προγράμματος που έχει εξαγγείλει το ΥΠΑΑΤ για τη Θεσσαλία», τόνισε ο υπουργός ΑΑΤ.
Επίσης ο Λευτέρης Αυγενάκης ανέφερε ότι ποτέ ο ίδιος ή κάποιο άλλο στέλεχος της κυβέρνησης δεν είπαν ότι δεν θα συνεργαστούν με τους εκλεγμένους Δημάρχους ή Περιφερειάρχες, από όποιο κόμμα κι αν προέρχονται.
Επιδείνωση προβλέπεται να παρουσιάσει ο καιρός στη χώρα μας, από τη Δευτέρα, με ισχυρές βροχές και καταιγίδες που θα επηρεάσουν τη Δυτική, την Κεντρική και τη Βόρεια Ελλάδα.
Σύμφωνα ανακοίνωση που εξέδωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ) τα φαινόμενα θα είναι τοπικά ισχυρά και τη Δευτέρα θα σημειωθούν κυρίως στα δυτικά τμήματα της Θεσσαλίας την Ήπειρο, τη δυτική Μακεδονία και πιθανόν το Ιόνιο. Την Τρίτη και την Τετάρτη θα επηρεαστούν περισσότερες περιοχές.
Πιο αναλυτικά:
Τη Δευτέρα (25-09-2023) στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια προβλέπονται βροχές ενώ σποραδικές καταιγίδες τοπικά ισχυρές θα εκδηλωθούν κυρίως στην Ήπειρο, τη δυτική Μακεδονία, τη Θεσσαλία και πιθανόν το Ιόνιο. Σημειώνεται ότι στη Θεσσαλία θα επηρεαστούν κυρίως τα δυτικά τμήματα (νομοί Τρικάλων και Καρδίτσας) και τα δυτικά και βόρεια του νομού Λάρισας.
Την Τρίτη (26-09-2023) στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά (πλην της ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης) προβλέπονται νεφώσεις με τοπικές βροχές και τοπικά ισχυρές καταιγίδες. Στη Θεσσαλία τα μεγαλύτερα ύψη βροχής θα σημειωθούν κυρίως στα βόρεια και ανατολικά τμήματα του νομού Μαγνησίας, καθώς επίσης και στους νομούς Καρδίτσας, Τρικάλων και τις νότιες περιοχές του νομού Λάρισας.
Την Τετάρτη (27-09-2023) σε όλη σχεδόν τη χώρα προβλέπονται βροχές, ενώ καταιγίδες τοπικά ισχυρές θα εκδηλωθούν στο Ιόνιο, την ηπειρωτική χώρα και το βόρειο Αιγαίο. Επισημαίνεται ότι στη Θεσσαλία τα μεγαλύτερα ύψη βροχής θα εκδηλωθούν στο νομό Καρδίτσας, Λάρισας και Τρικάλων, καθώς επίσης και στα ανατολικά τμήματα της Μαγνησίας. Ισχυρές καταιγίδες θα εκδηλωθούν επίσης και στην περιοχή των Σποράδων.
Δεδομένου ότι μεσολαβούν τρία εικοσιτετράωρα από την έναρξη των ισχυρών φαινομένων, η ΕΜΥ θα ανανεώνει τα έκτακτα δελτία της ανά δωδεκάωρο και οι επικαιροποιήσεις των εκτάκτων δελτίων θα αποτελούν συνέχεια του παρόντος δελτίου.
Μεγάλο μέρος του κάμπου της Θεσσαλίας έχει πλημμυρίσει. Συνολικά υπολογίζονται περίπου 720.000 στρέμματα πλημμυρισμένων εκτάσεων.
Τόνοι λάσπης έχουν καλύψει μεγάλες εκτάσεις, ενώ υπάρχουν προβλήματα ηλεκτροδότησης και υδροδότησης.
Η κυβέρνηση θα πρέπει άμεσα να χορηγήσει προκαταβολές αποζημιώσεων σε γεωργούς και κτηνοτρόφους.
Το μεγαλύτερο μέρος των νομών Τρικάλων και Καρδίτσας έχει κατακλυστεί από τα νερά χειμάρρων και παραποτάμων του Πηνειού. Στην ανατολική Θεσσαλία, η έκταση της Λίμνης Κάρλα είναι σχεδόν ίση με την έκταση που είχε πριν την αποξήρανσή της το 1962. Σε πολλές περιοχές το δίκτυο ύδρευσης είναι κατεστραμμένο όπως και οι περισσότεροι δρόμοι. Δραματική είναι η κατάσταση στο Πήλιο. 11 οικισμοί είναι αποκομμένοι από τον υπόλοιπο κόσμο, ενώ δεν υπάρχει νερό και ρεύμα για τέταρτη συνεχή ημέρα.
Την Παρασκευή (8/9) έσπασε ανάχωμα στον Πηνειό και εκκενώνονται Βρυότοπος και Αμπελώνας. Εξαιτίας των πλημμυρικών φαινομένων που εξελίσσονται στην περιοχή, λόγω της πρωτοφανούς κακοκαιρίας που έπληξε τη Θεσσαλία, θα πραγματοποιηθεί εκκένωση των χωριών Φαλάνη, Δασοχώρι και Κουλούρι.
Όπως αναφέρει στον ΑγροΤύπο ο Δρ. Σταμάτης Σεκλιζιώτης, Γεωπόνος και πρώην Ακόλουθος Γεωργικών υποθέσεων Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA), όταν εγκαταλείπεις την ύπαιθρο, όταν την αγροτική παραγωγή την περιφρονείς, όταν δεν ασχολεισαι με τα έργα εγγείων βελτιώσεων και δεν δαπανάς για να συντηρείς τα υπάρχοντα στραγγιστικά, αναχώματα, αντιπλημμυρικά, οδοποιίες, υδατοδεξαμενές και φράγματα ανάσχεσης... αυτά είναι τα αποτελέσματα.
Στο μεταξύ με το ελικόπτερο ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, πετάει πάνω από πλημμυρισμένες περιοχές της Καρδίτσας και των Τρικάλων για να διαπιστώσει το μέγεθος της καταστροφής και τη σημερινή εικόνα. Αμέσως μετά θα μεταβεί στο συντονιστικό κέντρο, στο κτίριο της Περιφέρειας Θεσσαλίας, στη Λάρισα, όπου θα προεδρεύσει σε σύσκεψη με τους αρμόδιους για το συντονισμό του έργου της διάσωσης κατοίκων και αποκατάστασης υποδομών.
Ο ΕΛΓΑ δεν μπορεί να προχωρήσει σε αποζημιώσεις πρέπει να ακολουθηθεί ότι έγινε με την καταστροφή του «Ιανού». Με εικόνες από δορυφόρους πριν και μετά την καταστροφή. Αιτήσεις ζημιάς δεν έχει νόημα να γίνουν γιατί θα είναι χιλιάδες και δεν υπάρχει το προσωπικό για να τις παραλάβει.
Δύσκολα θα συγκομιστεί το βαμβάκι, ενώ αμπέλια, βιομηχανική ντομάτα, και καλαμπόκι θα έχουν μεγάλες καταστροφές. Έχουμε αναφέρει επίσης τις μεγάλες ζημιές σε δενδρώσεις καλλιέργειες (μήλα, ροδάκινα κ.α.). Κτηνοτροφικές μονάδες γέμισαν νερά και πολλά ζώα έχουν πνιγεί και όσα έζησαν πρέπει να τραφούν με ζωοτροφές άμεσα.
Εξατομίκευση ζημιών δεν μπορεί να γίνει σε μια τέτοια καταστροφή. Η ζημιά είναι μεγαλύτερη από την καταστροφή του «Ιανού» (χρειάστηκαν 700 εκατ. ευρώ) και οι αποζημιώσεις αναμένεται να ξεπεράσουν τα 2 δις ευρώ. Χρήματα μπορεί να βρεθούν από την ΕΕ αλλά και από μια έκτακτη φορολόγηση των κερδών που είχαν οι εταιρείες ΑΠΕ και ηλεκτρικού ρεύματος όλο το προηγούμενο διάστημα.
Σήμερα, Τετάρτη 6 Σεπτεμβρίου 2023, η ΕΜΥ εξέδωσε επικαιροποιημένο έκτακτο δελτίο.
α) Σήμερα Τετάρτη ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται στη Θεσσαλία, τις Σποράδες, την κεντρική και ανατολική Στερεά (κυρίως τους νομούς Ευρυτανίας, Φθιώτιδας και Βοιωτίας) και την Εύβοια (κυρίως τη βόρεια). Προς το βράδυ θα υπάρξει μικρή εξασθένηση των φαινομένων, αλλά από πολύ νωρίς το πρωί της Πέμπτης τα φαινόμενα, κυρίως στα ανατολικότερα τμήματα της Θεσσαλίας και τις Σποράδες, θα ενταθούν εκ νέου. Από τις απογευματινές ώρες της Πέμπτης τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.
β) Παροδικά έντονα φαινόμενα θα εκδηλωθούν σήμερα Τετάρτη και στην ανατολική και νότια Πελοπόννησο, την κεντρική Μακεδονία (κυρίως τους νομούς Πιερίας, Ημαθίας και Χαλκιδικής) και την Αττική (κυρίως τα νότια θαλάσσια και παραθαλάσσια τμήματα), καθώς επίσης στη δυτική Κρήτη, τα δυτικά τμήματα των Κυκλάδων και την Ήπειρο. Σε αυτές τις περιοχές τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν προοδευτικά αργά το βράδυ και κυρίως κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός στη χώρα μας από τη Δευτέρα (4-9-2023) έως την Τετάρτη (6-9-2023) με ισχυρές βροχές και καταιγίδες που θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και μεγάλη συχνότητα κεραυνών, με ενισχυμένους ανέμους και αισθητή πτώση της θερμοκρασίας, σύμφωνα με έκτακτο δελτίο που εξέδωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ).
Βαρομετρικό χαμηλό από τα βόρεια Βαλκάνια με ψυχρές αέριες μάζες προβλέπεται να κινηθεί νότια (έως το νότιο Ιόνιο) και θα επηρεάσει τις περισσότερες περιοχές της χώρας μας.
Τα μεγαλύτερα ύψη βροχής θα δεχτούν η Θεσσαλία, οι Σποράδες, η κεντρική και ανατολική Στερεά, η βόρεια Εύβοια και η Πελοπόννησος. Πιο αναλυτικά:
Α. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:
Τη Δευτέρα (4-9-2023)
α. Από τις προμεσημβρινές ώρες στη δυτική και κεντρική Μακεδονία και πρόσκαιρα στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη. Από αργά το απόγευμα τα φαινόμενα θα περιοριστούν στην κεντρική Μακεδονία (κυρίως στους νομούς Πιερίας και Ημαθίας).
β. από τις μεσημβρινές ώρες στην Ήπειρο, τη Θεσσαλία, τις Σποράδες και βαθμιαία στα νησιά του Ιονίου, τη Στερεά και την Εύβοια
γ. από νωρίς το απόγευμα στην Πελοπόννησο (κυρίως τη δυτική και τη βόρεια).
Την Τρίτη (5-9-2023)
α. κατά περιόδους έως το απόγευμα στην Ήπειρο, τα νησιά του Ιονίου, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο
β. στην κεντρική Μακεδονία (κυρίως στους νομούς Πιερίας, Ημαθίας και Χαλκιδικής), τη Θεσσαλία, τις Σποράδες, την κεντρική και ανατολική Στερεά (κυρίως στους νομούς Ευρυτανίας, Φθιώτιδας και Βοιωτίας και πρόσκαιρα στο νομό Αττικής, κυρίως στα δυτικά και βόρεια τμήματά του), την Εύβοια (κυρίως τη βόρεια), την ανατολική και νότια Πελοπόννησο και τη δυτική Κρήτη
γ. από το μεσημέρι έως το βράδυ στις δυτικές Κυκλάδες και τα νησιά του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου.
Την Τετάρτη (6-9-2023)
Στη Θεσσαλία, τις Σποράδες, την κεντρική και ανατολική Στερεά (κυρίως οι νομοί Ευρυτανίας, Φθιώτιδας και Βοιωτίας), τη βόρεια Εύβοια, την ανατολική και νότια Πελοπόννησο και τη δυτική και νότια Κρήτη. Από το βράδυ τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν εκτός από τις περιοχές της Θεσσαλίας και των Σποράδων όπου θα συνεχίσουν έως τις πρωινές ώρες της Πέμπτης.
Β. Ενισχυμένοι βορειοανατολικοί άνεμοι εντάσεως 7 με 8 μποφόρ θα πνέουν στο βόρειο Αιγαίο από το βράδυ της Δευτέρας (4-9-2023) έως το βράδυ της Τρίτης (5-9-2023).
Γ. Από τη Δευτέρα (4-9-2023) η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή πτώση από βορρά προς νότο κατά 6 με 8 βαθμούς Κελσίου στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά.
Καιρικό σύστημα με την ονομασία PETAR, όπως ονομάστηκε από τη Μετεωρολογική Υπηρεσία της Ιταλίας, κινούμενο ανατολικά, προβλέπεται να προκαλέσει πρόσκαιρη επιδείνωση του καιρού σε περιοχές της δυτικής και της βόρειας Ελλάδας, από τις μεσημβρινές ώρες του Σαββάτου 05-08-2023 έως και τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής 06-08-2023, με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες που θα συνοδεύονται από μεγάλη συχνότητα κεραυνών και τοπικές χαλαζοπτώσεις.
Οι περιοχές που θα επηρεαστούν είναι:
Από τις μεσημβρινές ώρες του Σαββάτου, το βόρειο Ιόνιο (κυρίως η περιοχή Κέρκυρας - Παξών), η Ήπειρος, βαθμιαία η δυτική Μακεδονία και η δυτική Στερεά και από αργά το απόγευμα η βορειοδυτική Πελοπόννησος, η δυτική και βόρεια Θεσσαλία και η κεντρική Μακεδονία.
Τη νύχτα του Σαββάτου προς την Κυριακή τα φαινόμενα στη βορειοδυτική χώρα θα εξασθενήσουν.
Ο Αγροτικός Σύλλογος Δήμου Νάουσας «Μαρίνος Αντύπας» καταγγέλλει την απόφαση της διοίκησης των ΕΛΤΑ για το κλείσιμο δεκάδων υποκαταστημάτων σε όλη τη χώρα, μεταξύ αυτών και του υποκαταστήματος των ΕΛΤΑ της κοινότητας Κοπανού του Δήμου Νάουσας.
Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Νάουσας «Μαρίνος Αντύπας» κ. Δημήτρης Τσιουλάκος, «η απόφαση αυτή είναι αποτέλεσμα της πολιτικής όλων των κυβερνήσεων και των διοικήσεων που διόρισαν, οι οποίες υλοποίησαν και υλοποιούν τη στρατηγική της ΕΕ για την «απελευθέρωση της ταχυδρομικής αγοράς».
Κερδισμένες βγαίνουν οι μεγάλες επιχειρήσεις του κλάδου. Χαμένοι οι εργαζόμενοι σε αυτές και στα ΕΛΤΑ, εμείς πού χρυσοπληρώνουμε για μία βασική και αναγκαία υπηρεσία και ιδιαίτερα οι αγρότες, κάτοικοι της περιοχής που εξυπηρετούνταν μέχρι σήμερα από το υποκατάστημα που έκλεισε.
Αυτή η αρνητική εξέλιξη έχει όνομα και επώνυμο: Την πολιτική της απελευθέρωσης τομέων και κλάδων της οικονομίας, της ανταγωνιστικότητας και της εξυγίανσης.
Καλούμε το λαό του Κοπανού, των Κοινοτήτων που εξυπηρετούνταν από το συγκεκριμένο υποκατάστημα, να παλέψει για ταχυδρομικό έργο φθηνό και αξιόπιστο, προσβάσιμο από όλους.
Καταδικάζουμε όλους αυτούς που μας κατατάσσουν ως πολίτες β' κατηγορίας.
Καλούμε το δημοτικό συμβούλιο να συνεδριάσει άμεσα για το συγκεκριμένο αυτό ζήτημα που προέκυψε και να πάψουν ορισμένοι να παριστάνουν τους «έκπληκτους» και τους «ανήξερους».
Έπρεπε να γνώριζαν. Ιδιαίτερα ο Δήμαρχος και οι πρόεδροι των κοινοτήτων, και να ενημερώσουν το λαό της περιοχής για την εξέλιξη αυτή. Όμως δεν το έπραξαν, ενώ ζητάνε ξανά την ψήφο των κατοίκων των περιοχών αυτών. Ας βγάλουμε τα συμπεράσματά μας.
Απαιτούμε:
- Να παρθεί πίσω η απόφαση αυτή.
- Να επαναλειτουργήσει το υποκατάστημα στον Κοπανό με πλήρη μόνιμο προσωπικό και μηχανολογικό εξοπλισμό, έτσι ώστε να παρέχονται ταχυδρομικές υπηρεσίες για όλους τους αγρότες και κατοίκους της ευρύτερης περιοχής.
Καλούμε το λαό της περιοχής να παλέψει για την επαναλειτουργία του υποκαταστήματος για ταχυδρομικό έργο φθηνό και αξιόπιστο, προσβάσιμο σε όλους».
Το θέμα της ένταξης του Δήμου Κιλελέρ στο Εθνικό Πρόγραμμα Χαλαζικής Προστασίας με εναέρια μέσα είχε συζητήσει πριν από λίγες ημέρες, ο δήμαρχος Κιλελέρ, Θανάσης Νασιακόπουλος, με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ, Ανδρέα Λυκουρέντζο, στην Αθήνα.
Είχε προηγηθεί επιστολή του Δημάρχου στον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ, με κοινοποίηση στον Σπύρο Σπυρόπουλο, προϊστάμενο του Περιφερειακού Καταστήματος Λάρισας του ΕΛΓΑ, στην οποία ζητούσε την ένταξη του Δήμου στο πρόγραμμα.
Στην επιστολή αναφέρονταν τα εξής: «Τα τελευταία χρόνια σημαντικό τμήμα καλλιεργούμενων εκτάσεων του Δήμου Κιλελέρ πλήττεται από επαναλαμβανόμενα ακραία φαινόμενα χαλαζόπτωσης. Στο Δήμο μας πλήττονται κάθε χρόνο κυρίως δενδρώδεις καλλιέργειες (φιστίκια κ.α.), βιομηχανική τομάτα, βαμβάκι, ψυχανθή, αμπέλια, σιτηρά. Οι χαλαζοπτώσεις απειλούν με ολοκληρωτική καταστροφή την παραγωγή των πληγέντων περιοχών. Ο Δήμος Κιλελέρ είναι ένας κατεξοχήν αγροτικός Δήμος. Καλλιεργούνται περίπου 770 χιλιάδες στρέμματα. Η περιορισμένη εφαρμογή του Εθνικού Προγράμματος χαλαζικής Προστασίας, αποτελεί σημαντική αιτία απώλειας της παραγωγής, η οποία προκαλεί όχι μόνο την οικονομική καταστροφή των αγροτών αλλά και την έλλειψη βασικών προϊόντων για τους καταναλωτές. Η κλιματική αλλαγή έχει αυξήσει την ένταση και τη συχνότητα των ακραίων καιρικών φαινομένων. Επιβάλλεται η λήψη μέτρων για τη διατήρηση και ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα αλλά και την αντιμετώπιση του διαφαινόμενου πιθανού κινδύνου επισιτιστικής κρίσης. Η πρόληψη των ζημιών από το χαλάζι στις καλλιέργειες επιτυγχάνοντας ταυτόχρονα τη μείωση των ασφαλιστικών αποζημιώσεων που καταβάλλονται για τις απώλειες στη γεωργική παραγωγή».
Από την πλευρά του ο ΕΛΓΑ (Διεύθυνση Μελετών και Εφαρμογών) απάντησε στο αίτημα τμε την ακόλουθη επιστολή: «Το αίτημά σας θα εξεταστεί στο πλαίσιο του έργου της επιστημονικής διυπουργικής Ομάδας Εργασίας, της οποίας τη συγκρότηση έχει αποφασίσει το διοικητικό συμβούλιο του ΕΛΓΑ, προκειμένου να επανασχεδιαστεί το Εθνικό Πρόγραμμα Χαλαζικής Προστασίας με εναέρια μέσα και συγκεκριμένα να διερευνηθεί η δυνατότητα ένταξης νέων περιοχών πέρα από αυτές που ήδη εφαρμόζεται, συνεκτιμώντας καλλιεργητικά, κλιματικά και οικονομικά κριτήρια».