Τραπεζικό λογαριασμό για στήριξη των πλημμυροπαθών άνοιξε ο Αγροτικός Κτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Τυρνάβου, που έχει και την στήριξη άλλων αγροτικών και κτηνοτροφικών συλλόγων της χώρας.
Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος στον Αγροτικό Κτηνοτροφικό Συνεταιρισμό Τυρνάβου κ. Αργύρης Μπαϊρακτάρης, «είναι συγκινητική η προσπάθεια πολλών πολιτών αλλά και αγροτών και κτηνοτρόφων που δίνουν από το υστέρημά τους μια οικονομική βοήθεια για τους πληγέντες από την θεομηνία. Ακόμη και μικρά παιδιά θέλουν να βοηθήσουν. Πάντως η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη. Καταφέραμε ένα άθλο και μέσα σε μια νύκτα μεταφέραμε 35.000 αιγοπρόβατα από τον Αμπελώνα σε άλλες περιοχές και γλύτωσαν. Επίσης μέσα σε 48 ώρες έγινε εφικτό να ξεκινήσουμε την σίτηση όλων αυτών των ζώων. Οι απώλειες στο ζωικό κεφάλαιο είναι μεγάλες και ακόμη συνεχίζεται η καταγραφή τους. Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα εκτιμώ ότι χάθηκαν στην Θεσσαλία περίπου 200.000 αιγοπρόβατα από τις πλημμύρες».
Μπορείτε να κάνετε τις δωρεές σας στον παρακάτω τραπεζικό λογαριασμό συνεταιρισμού Τυρνάβου: GR5201726200005620105816762.
Πάντως αγρότες από όλη την Ελλάδα συγκεντρώνουν χρήματα για να στηρίξουν τα μέλη του Αγροτικού Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Τυρνάβου.
Όπως ανέφερε στον ΑγροΤύπος ο κ. Θωμάς Μόσχος, πρόεδρος στον Αγροτικό Σύλλογο Καστοριάς Μακεδνός, «καλούμε όλους τους φίλους και τα μέλη του να στηρίξουν την προσπάθεια του συνεταιρισμού Τυρνάβου για την ανασυγκρότηση και την αντιμετώπιση των οικονομικών αναγκών των αγροτών. Οι πλημμύρες κατέστρεψαν τους κόπους μιας ζωής και την παραγωγικότητά μας, αφήνοντάς μας αντιμέτωπους με μεγάλες απώλειες. Τώρα, περισσότερο από ποτέ, χρειαζόμαστε τη στήριξή σας. Δεν εμπιστευόμαστε τους πολιτικούς για να μοιράσουν την βοήθεια στους παραγωγούς.
Καλούμε όποιον ενδιαφέρεται να συνδράμει οικονομικά, ώστε να μπορέσουμε να ανακτήσουμε τις εκμεταλλεύσεις μας και να συνεχίσουμε τη γεωργική δραστηριότητα που αποτελεί τον πυρήνα της κοινωνίας μας. Κάθε δωρεά είναι πολύτιμη και θα βοηθήσει. Μαζί, μπορούμε να ξαναφέρουμε τη ζωή στα αγροκτήματά μας και να στηρίξουμε τους αγρότες που έχουν πληγεί από αυτήν την καταστροφή».
Στο ίδιο μήλος κύματος και οι Αγροτικοί Σύλλογοι Φιλιατρών και Γαργαλιάνων. Όπως ανέφεραν στον ΑγροΤύπο οι κ.κ. Άγγελος Κοροβίλας και Ασημάκης Ντεμερούκας, πρόεδροι Αγροτικών Συλλόγων Φιλιατρών και Γαργιαλιάνων αντίστοιχα, «κοινοποιήσαμε στα μέλη μας και όσοι μπορούν να βοηθήσουν τους παραγωγούς που έπληξε η θεομηνία. Σημαντικό είναι ότι θα πρέπει να μείνουν στον τόπο τους και να στήσουν ξανά τις παραγωγικές μονάδες τους».
Υπάρχουν μεγάλες ανάγκες για ζωοτροφές στην Θεσσαλία και το κράτος θα πρέπει να αναλάβει άμεσα πρωτοβουλίες για να συγκεντρώσει τις αναγκαίες ποσότητες και να τις διαθέσει στους κτηνοτρόφους.
Ο ΑγροΤύπος επικοινώνησε με τον κ. Αλέξανδρο Τριανταφύλλου, διευθυντής πωλήσεων της ΒΙΟΖΩΚΑΤ Α.Ε. και πρόεδρο του ΣΕΒΙΖ, ο οποίος τόνισε ότι «σε αντίθεση με τον Έβρο που όλα έγιναν γρήγορα η συγκέντρωση ζωοτροφών στην Θεσσαλία γίνεται με πολύ αργούς ρυθμούς. Θα πρέπει άμεσα να τρέξουν οι διαγωνισμοί για να συγκεντρωθούν οι ποσότητες που χρειάζονται οι κτηνοτρόφοι. Στην περιοχή έχουμε όλα τα είδη παραγωγικών ζώωμ, κάτι που σημαίνει ότι υπάρχει ανάγκη για μεγάλο φάσμα προϊόντων (ο Έβρος είχε μόνο αιγοπρόβατα). Επίσης τα καλαμπόκια στην Θεσσαλία είναι ακατάλληλα για ζωοτροφή. Σύμφωνα με υπολογισμούς μας οι άμεσες ανάγκες για την προμήθεια ζωοτροφών υπερβαίνουν τα 25-30 εκατ. ευρώ».
Ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Ζωοτροφών (ΣΕΒΙΖ) έστειλε επιστολή προς το ΥπΑΑΤ στην οποία αναφέρει τα εξής:
«Η καταστροφή στη Θεσσαλία θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στο γεωργοκτηνοτροφικό πληθυσμό και στην κτηνοτροφική ανάπτυξη. Από τη μια αντιμετωπίζουμε τις άμεσες επιπτώσεις που συνέβησαν την ίδια χρονική στιγμή με το φυσικό φαινόμενο, δηλαδή τις καταστροφές στα πάγια στοιχεία (στάβλοι, εξοπλισμός, μηχανήματα, ζωικό κεφάλαιο) και στα αποθέματα κυρίως σε ζωοτροφές και από την άλλη εντείνονται οι άμεσες επιπτώσεις, δηλαδή οι επιδράσεις στη ροή των αγαθών και των υπηρεσιών που δεν θα παραχθούν και δεν θα προσφερθούν αντίστοιχα και σχετίζονται με βασικά μακροοικονομικά και δημοσιονομικά μεγέθη του κλάδου».
Ο ΣΕΒΙΖ και οι εταιρείες - μέλη του διατηρούν ιστορικά, σταθερά και απαρέγκλιτα άρρηκτους δεσμούς με τους αγρότες και κτηνοτρόφους της περιοχής και παρακολουθούν θλίψη και ανησυχία όσα συμβαίνουν. «Εκτιμούμε ότι οι άμεσες ανάγκες για την προμήθεια ζωοτροφών υπερβαίνουν τα 25-30 εκατ. ευρώ, καθώς οι περιοχές που επλήγησαν φέρουν ανεπτυγμένη κτηνοτροφική δραστηριότητα, που αντιπροσωπεύει το 20% της παραγωγής του αιγοπρόβειου γάλακτος και μοσχαρίσιου κρέατος».
Ως ελάχιστη συμβολική έμπρακτη βοήθεια το ΔΣ του ΣΕΒΙΖ αποφάσισε να θέσει τις επιχειρήσεις-μέλη του στη διάθεση της Περιφέρειας Θεσσαλίας, του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, καθώς επίσης και των συναρμόδιων Υπουργείων και Φορέων συνεισφέροντας τεχνικά και υλικά όπου οι συνθήκες το επιβάλλουν υπό τη δική σας πολιτική καθοδήγηση.
Σήμερα Δευτέρα (25/9) η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε τα βραβεία βιολογικών προϊόντων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EU Organic Awards) για το 2023.
Μεταξύ των νικητών είναι και η βιολογική οικογενειακή Φάρμα Μόσχου από την Καστοριά. Πρόκειται για μια καθετοποιημένη κτηνοτροφική μονάδα, που λειτουργεί εδώ και χρόνια, υπό την επίβλεψη του πατέρα, Δημήτρη Μόσχου, και με την συμμετοχή των παιδιών Θωμά και Χρήστου. Ο Θωµάς Μόσχος είναι κτηνοτρόφος και γαλακτοκόµος από την Σχολή των Ιωαννίνων. Ο Χρήστος είναι κτηνίατρος και ασχολείται µε την ανάπτυξη, βελτίωση και καλή υγεία του κοπαδιού. Ο ΑγροΤύπος έχει αναφερθεί σε πολλά ρεπορτάζ στην προσπάθεια που κάνει ο Θωμάς Μόσχος.
Κατά τη βράβευση και με αφορμή το βήμα που του δόθηκε στην Ευρώπη, ο κ. Θωμάς Μόσχος, απευθυνόμενος στον Επίτροπο Γεωργίας της ΕΕ αλλά και σε αγρότες από όλη την Ευρώπη, αναφέρθηκε στο τεράστιο πλήγμα που δέχτηκε η Ελλάδα λόγω της θεομηνίας και έκανε έκκληση για βοήθεια προς τους πληγέντες αγρότες. «Αυτή η τεράστια νίκη αφιερώνεται από τα βάθη της καρδιάς μου στους γονείς και στην οικογένεια μας που έπειτα από τόσα χρόνια βλέπουν τους κόπους και τις προσπάθειες τους να ανταμείβονται, αλλά και σε όλους όσους μας έχουν στηρίξει και συνεχίζουν να το κάνουν», τόνισε.
Τα οκτώ βραβεία που απονεμήθηκαν είναι τα εξής:
Καλύτερη παραγωγός βιολογικών προϊόντων (γυναίκα) στην κα Clara Benito Pacheco από την Ισπανία. Η κ. Benito Pacheco διευθύνει μια βιολογική φάρμα με αίγες που τρέφονται αποκλειστικά με αυτοφυές χορτάρι. Το κοπάδι της βόσκει ελεύθερα και συμβάλλει στην βιοποικιλότητα. Χάρη στις νέες τεχνολογίες και τη χρήση περιλαίμιων GPS, τα ενήλικα ζώα μπορούν να βόσκουν ελεύθερα, καθώς δεν χρειάζονται πλέον φυσικοί φράχτες.
Καλύτερος βιοκαλλιεργητής (άνδρας) στον κ. Θωμά Μόσχο από την Ελλάδα. Μαζί με τον αδελφό του Χρήστο, ο Θωμάς Μόσχος διευθύνει τη φάρμα της οικογένειας Μόσχου στην Καστοριά, η οποία είναι μια βιολογική κτηνοτροφική μονάδα που ειδικεύεται στην εκτροφή προβάτων και την παραγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων. Εφαρμόζει νέες μεθόδους καλλιέργειας, βελτιώνοντας το έδαφος, με υψηλότερη οργανική ύλη και αποδόσεις του εδάφους.
Η καλύτερη βιολογική περιοχή η περιοχή Burgenland στην Αυστρία. Το Burgenland έχει γίνει πρότυπο βιολογικής μετατροπής χάρη στην επιστημονική εφαρμογή της στρατηγικής "Bioland Burgenland". Η στρατηγική στοχεύει όχι μόνο στην αύξηση του μεριδίου της γεωργικής γης που καλλιεργείται βιολογικά στο 50% έως το 2030, αλλά και στην ενίσχυση της πλήρους αλυσίδας εφοδιασμού βιολογικών προϊόντων.
Η καλύτερη βιολογική πόλη στη Βιέννη στην Αυστρία. Η αυστριακή πρωτεύουσα παράγει βιολογικά γεωργικά προϊόντα για τους κατοίκους της από τα 44.000 εκτάρια δασικής και γεωργικής γης της. Χάρη σε αυτή την πρωτοβουλία, η τοπική οικονομία ενισχύεται μέσω της περιφερειακής αλυσίδας αξίας, η οποία παρέχει υποστήριξη στη βιώσιμη γεωργία και την σωστή διατροφή.
Μεγαλύτερη βιολογική περιοχή στην Idanha-a-Nova στην Πορτογαλία. Η περιοχή είναι η μεγαλύτερη έκταση γεωργικής γης με βιολογική γεωργία στην Πορτογαλία, υποστηρίζοντας έργα που ενισχύουν τις μικρές αλυσίδες εφοδιασμού και αυξάνουν την προσφορά βιολογικών προϊόντων.
Καλύτερη βιολογική μεταποίηση τροφίμων το Merry Mill στην Ιρλανδία. Το συγκεκριμένο οικογενειακό αγρόκτημα παράγει μια σειρά από τρόφιμα χωρίς γλουτένη από προϊόντα που παράγει στη βιολογική του φάρμα.
Ο καλύτερος λιανοπωλητής βιολογικών το Gut Wulksfelde στη Γερμανία. Η εταιρεία λειτουργεί ένα κατάστημα 600 τετραγωνικών μέτρων που πουλά προϊόντα από το δικό της βιολογικό αγρόκτημα, έκτασης 450 εκταρίων γης με περισσότερες από 50 ποικιλίες λαχανικών. Το κατάστημα διαθέτει επίσης ένα αρτοποιείο και ένα εστιατόριο βραβευμένο με πράσινο αστέρι Michelin.
Το καλύτερο βιολογικό εστιατόριο το Luftburg - Kolarik im Prater στην Αυστρία. Το Luftburg - Kolarik im Prater είναι το μεγαλύτερο πλήρως πιστοποιημένο βιολογικό εστιατόριο στον κόσμο. Νικητής πολλών αυστριακών βραβείων, χρησιμοποιεί ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και στοχεύει να ελαχιστοποιήσει το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα όπου μπορεί.
Στην τελετή συμμετέχουν εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Επιτροπής των Περιφερειών, της COPA-COGECA.
Η μείωση της χρήσης αντιβιοτικών στην αιγοπροβατοτροφία με την χρήση εμβολίων αποτελεί το θέμα της παρέμβασης του Π3-70-3.2 που περιλαμβάνεται στο ΠΑΑ 2023-2027 της νέας ΚΑΠ.
Ο στόχος της δράσης αφορά στην ενίσχυση της πρόληψης και στη μείωση της χρήσης αντιβιοτικών στα αιγοπρόβατα και οι δεσμεύσεις αφορούν σε παρεμβάσεις εμβολιασμού των ζώων και χρήση παρασιτοκτόνων.
Η δημόσια δαπάνη της παρέμβασης έχει προϋπολογισμό 11.786.765 ευρώ πενταετείς δεσμεύσεις.
Η ετήσια ενίσχυση παρέχεται ανά μονάδα ζωικού κεφαλαίου (ΜΖΚ), ανάλογα με τις δεσμεύσεις που αναλαμβάνει ο κάθε κτηνοτρόφος.
Το ποσό ετήσιας αποζημίωσης για τον εμβολιασμό των ζώων και την χρήση παρασιτοκτόνων εκτιμήθηκε σε 13,42 €/κεφαλή (134 €/ΜΖΚ, 1 ΜΖΚ = 10 κεφαλές).
Οι δεσμεύσεις που αφορούν παρεμβάσεις σε εμβολιασμό των ζώων και χρήση παρασιτοκτόνων είναι:
α. Χορήγηση εμβολίων για την αντιμετώπιση των ακόλουθων ασθενειών και παρασίτων
-Ασθένειες του αναπνευστικού: Παστεριδίαση (Pasteurella),
-Ασθένειες του γαστρεντερολογικού: Eντεροτοξιναιμία (Clostridium), Παραφυματίωση των Αιγοπροβάτων (Μycobacterium Paratuberculosis)
-Ασθένειες του αναπαραγωγικού: Πυρετός Q των αιγοπροβάτων (Coxiella brunetti), Chlamydia/Salmonella Abortus
-Δερματολογικές ασθένειες: Λοιμώδης Ποδοδερματίτις (Bacteroides nodosus)
-Μαστίτιδα: Λοιμώδης Αγαλαξία (Mycoplasma agalactiae), Σταφυλοκοκκική Μαστίτιδα (Staphylococcus)
β. Παρασιτοκτόνα:
-Εξωπαρασιτοκτόνα: για ακάρεα, κρότωνες, μύγες, ψείρες κλπ. (Ectoparasiticides)
-Ενδοπαρασιτοκτόνα: για Γαστροεντερικά Νηματώδη, Κεστώδη (Tαινίες), Πνευμονικούς Σκώληκες, Τρηματώδη,(Endoparasiticides)
-Ενδοεκτοπαρασιτοκτόνα: για Γαστροεντερικά Παράσιτα, Πνευμονικούς Σκώληκες, ακάρεα ψώρας (Endectoparaciticides)
Η χρήση των εμβολίων διαφοροποιείται ανάλογα με την ηλικία των ζώων. Οι δικαιούχοι θα ελέγχονται και θα λαμβάνουν τεχνική στήριξη για την υλοποίηση των δεσμεύσεών τους από ιδιώτη κτηνίατρο «τεχνικό σύμβουλο υγείας.
Επιπλέον της ενίσχυσης που αφορά στο σύνολο των πρόσθετων δαπανών για την εφαρμογή των εμβολιασμών και της παρασιτοκτονίας καλύπτεται και το κόστος συναλλαγής έως αξίας 10% του συνόλου της ετήσιας ενίσχυσης που καταβλήθηκε για τον εμβολιασμό, για την κάλυψη των δαπανών παροχής τεχνικών συμβουλών για τη σωστή υλοποίηση των αναλαμβανόμενων δεσμεύσεων και τη σχετική σύνταξη της αίτησης ενίσχυσης, συμπεριλαμβανόμενου του σχεδίου δράσης το περιεχόμενο του οποίου θα προσδιορισθεί στην σχετική πρόσκληση.
Μεγάλο ενδιαφέρον υπάρχει από όλη την Ελλάδα για να στείλουν είδη πρώτης ανάγκης και ζωοτροφές σε αγρότες και κτηνοτρόφους της Θεσσαλίας, που επλήγηκαν από την θεομηνία.
Ήδη πολλοί συνεταιρισμοί και Ομάδες Παραγωγών συγκεντρώνουν ζωοτροφές και τις στέλνουν σε περιοχές της Θεσσαλίας. Υπάρχουν εθελοντές αλλά θέλουν την στήριξη του κράτους.
Όμως, όπως δηλώνουν στον ΑγροΤύπο πολλοί που θέλουν να βοηθήσουν, με την τιμή του πετρελαίου κίνησης στα 2 ευρώ το λίτρο σε πολλές περιοχές της χώρας αλλά και με το κόστος των διοδίων να είναι αυξημένο, είναι πολύ υψηλό το κόστος των μεταφορικών και λειτουργεί αποτρεπτικά στην όλη προσπάθεια.
Στο συγκεκριμένο πρόβλημα αναφέρεται και επιστολή που έστειλε η ΕΘΕΑΣ προς την ηγεσία του ΥπΑΑΤ. Όπως επισημαίνει μεταξύ άλλων οι ανάγκες για ζωοτροφές παραμένουν τεράστιες και τα προβλήματα επιβίωσης των ζώντων ζώων δυσεπίλυτα.
Ήδη τα μέλη της ΕΘΕΑΣ έστειλαν ζωοτροφές και ήδη πρώτης ανάγκης και είναι διατεθειμένα και πρόθυμα να συνεχίσουν να εφοδιάζουν τους αγρότες και κτηνοτρόφους των πληγέντων περιοχών. Όμως λόγω των αποστάσεων το κόστος μεταφοράς είναι ιδιαίτερα μεγάλο και λειτουργεί σε ορισμένες περιπτώσεις ως ανασταλτικός παράγοντας για τη διανομή της βοήθειας.
Για αυτό ζητά από το ΥπΑΑΤ αν υπάρχει πρόβλεψη για την κάλυψη του κόστους των μεταφορικών της αποστολής βοήθειας.
Να σημειώσουμε από την πλευρά μας ότι η κυβέρνηση μπορεί να βρει κονδύλια για την κάλυψη του κόστους των μεταφορικών, κάτι που θα αυξήσει τον αριθμό των φορτίων με βοήθεια προς τις πληγέντες περιοχές.
Η Κοινοπραξία Συνεταιρισμών Ημαθίας μαζί με τη Βιομηχανία Ζωοτροφών «ΕΛΒΙΖ», θα αποστείλουν 50 τόνους ειδικής τροφής προβάτων ως βοήθεια στους Συνεταιρισμούς της Θεσσαλίας.
Συγκεκριμένα, μετά από απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Κοινοπραξίας στην οποία μετέχουν οι Συνεταιρισμοί: Α.Σ. Νάουσας, ΑΣΕΠΟΠ Νάουσας, Α.Σ. Επισκοπής, ΑΣΟΠ Επισκοπής, Α.Σ. Βέροιας «Venus», Α.Σ. Ν. Αλιάκμων, Α.Σ. Μελίκης και Α.Σ. Μέσης και του Προέδρου της Βιομηχανίας «ΕΛΒΙΖ», κ. Βασίλη Χαλκίδη θα αποσταλούν 50 τόνοι ζωοτροφών σε πέντε Συνεταιριστικές Οργανώσεις της Θεσσαλίας για να διανεμηθούν στους κτηνοτρόφους – μέλη τους, που επλήγησαν από τα πρόσφατα δυσμενή καιρικά φαινόμενα και τις πλημμύρες.
Οι εν λόγω ζωοτροφές αποφασίστηκε σε συνάντηση που έγινε στη Βιομηχανία, να παραχθούν και να είναι ειδικού τύπου για να συμβάλουν στη διατήρηση της ικανότητας γαλακτοπαραγωγής των προβάτων.
Η αποστολή θα γίνει τις αμέσως επόμενες μέρες, έτσι, ώστε να ανοίξει το οδικό δίκτυο και να καταστεί εφικτή η διανομή τους.
Το οικολογικό σχήμα (eco-schemes) Π1-31.7 - «Περιβαλλοντική διαχείριση κτηνοτροφικών συστημάτων» περιλαμβάνει τις εξής δράσεις:
α) 31.7-Β «Μετακίνηση από υποβαθμισμένους βοσκοτόπους»
β) 31.7-Δ «Κατάρτιση και εφαρμογή βελτιωμένου σιτηρεσίου»
Οι δικαιούχοι πρέπει να:
α) ’Εχουν την ιδιότητα του ενεργού γεωργού,
β) υποβάλλουν αίτηση ενιαίας ενίσχυσης για το ζωικό κεφάλαιο για το όποιο τους κατανέμεται ο ανάλογος βοσκότοπος,
γ) είναι μετακινούμενοι κτηνοτρόφοι στην περίπτωση της δράσης 31.7 Β. Μετακινούμενοι κτηνοτρόφοι νοούνται οι κτηνοτρόφοι που μετακινούν το σύνολο του ζωικού κεφαλαίου (αίγες, πρόβατα, βοοειδή) για τουλάχιστον 4 μήνες το χρόνο, από πεδινό σε ορεινό βοσκότοπο, όπως προκύπτει από την δήλωση του ΟΣΔΕ στο αρχείο του ΟΠΕΚΕΠΕ.
δ) εφαρμόζουν τις απαιτήσεις για την αναγνώριση και καταγραφή των ζώων όπως προβλέπονται στο εθνικό και ενωσιακό δίκαιο.
Επίσης πέραν των υποχρεωτικών απαιτήσεων και δεσμεύσεων υποχρεούνται:
α) να διατηρούν τη χρήση των μονίμων βοσκοτόπων
β) να τηρούν περιβαλλοντικό φάκελο σε έντυπη μορφή, καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους που αφορά την αίτηση, ο οποίος θα πρέπει να είναι διαθέσιμος στις ελεγκτικές αρχές,
γ) να δέχονται και να διευκολύνουν όλους τους προβλεπόμενους ελέγχους από τα αρμόδια εθνικά και ενωσιακά ελεγκτικά όργανα.
δ) να υποβάλλουν αίτημα συμμετοχής στο εν λόγω πρόγραμμα. Το αίτημα συμμετοχής γίνεται σε ειδική θέση του εντύπου της δήλωσης του αγροτεμαχίου. Για την εν λόγω δήλωση συμμετοχής ισχύουν τα οριζόμενα από τις σχετικές αποφάσεις για τη βασική ενίσχυση συμπεριλαμβανομένων και των προθεσμιών υποβολής της. Η δήλωση συμμετοχής συνεπάγεται ότι ο ενδιαφερόμενος αποδέχεται τα οριζόμενα στην σχετική απόφαση σχετικά με τη διαδικασία χορήγησης της ενίσχυσης, τους ισχύοντες όρους και τις προϋποθέσεις, καθώς και την κοινοποίηση των στοιχείων του.
Δράση 31.7-Β Μετακίνηση από υποβαθμισμένους βοσκοτόπου
Υποχρεώσεις:
- Διάρκεια παραμονής στον ορεινό βοσκότοπο τουλάχιστον 4 συνεχόμενους μήνες το έτος.
- Μετακίνηση για το σύνολο του ζωικού κεφαλαίου.
- Μετακίνηση κατόπιν έκδοσης άδειας διακίνησης από τις αρμόδιες κτηνιατρικές υπηρεσίες.
- Κατά την διάρκεια των μετακινήσεων να εξασφαλίζεται η πλήρης εφαρμογή των κανόνων ευζωίας.
- Συμμόρφωση στα διαχειριστικά σχέδια των περιοχών NATURA όπου αυτά υπάρχουν.
Η ενίσχυση ορίζεται:
Aίγες, πρόβατα μέγιστο ύψος ενίσχυσης 65 ευρώ/εκτάριο (6,5 ευρώ/στρέμμα)
Bοοειδή μέγιστο ύψος ενίσχυσης 55 ευρώ/εκτάριο (5,5 ευρώ/στρέμμα)
Δράση 31.7-Δ Κατάρτιση και εφαρμογή βελτιωμένου σιτηρεσίου σε μέσης-καλής κατάστασης βοσκοτόπους
Η εκμετάλλευση, σε συνεργασία με σύμβουλο, καταρτίζει και εφαρμόζει σιτηρέσιο με στόχο αφ’ ενός τη μείωση των αερίων θερμοκηπίου και αφετέρου τον εμπλουτισμό της τροφής με φυσικά συστατικά με αντιμικροβιακή δράση έτσι ώστε να συμβάλλει στη μείωση της χρήσης αντιβιοτικών.
Οι αποδοχές του συμβούλου καθορίζονται κατά μέγιστο σε ποσοστό έως και 5% της ενίσχυσης που λαμβάνει ο δικαιούχος για την παρούσα δράση, και σε έως 500 ευρώ συνολικά.
Η ενίσχυση ορίζεται:
Αιγοπρόβατα - βοοειδή μέγιστο ύψος ενίσχυσης 30 ευρώ/εκτάριο (3 ευρώ/στρέμμα).
Όπως αναφέρει το σχετικό ΦΕΚ με την απόφαση, για να λάβουν την ετήσια οικονομική ενίσχυση οι κτηνοτρόφοι υποβάλλουν ΕΑΕ με την συμπλήρωση σχετικού πεδίου (κωδικός παράλληλης δράσης) για τα αγροτεμάχια στα οποία εφαρμόζουν το αντίστοιχο οικολογικό πρόγραμμα.
Η 4η Πανελλήνια Συνάντηση για την Μετακινούμενη Κτηνοτροφία θα πραγματοποιηθεί, στις 26 και 27 Αυγούστου 2023, στον Αθανάσιο Διάκο της Φωκίδας.
Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο η κα Βασιλική Λάγκα, (Ομότιμη Καθηγήτρια του ΔΠΕ στο Τμήμα Γεωπονίας), η οποία διοργανώνει την εκδήλωση, «από το 2017 έχει ξεκινήσει αυτή η προσπάθεια αλλά δεν πραγματοποιήθηκε τα χρόνια της πανδημίας. Αφορά κυρίως τους αιγοπροβατοτρόφους αν και τα τελευταία χρόνια έχουμε και βοοτροφούς που ακολουθούν αυτή την μορφή εκτροφής.
Πιστεύω ότι έχει μέλλον η μετακινούμενη κτηνοτροφία στην χώρα μας αρκεί η πολιτεία να δείξει ενδιαφέρον για τα ποιοτικά προϊόντα που παράγει αλλά και για την φιλοπεριβαλλοντική φύση της. Η νέα ΚΑΠ έχει αναδείξει την πολιτική της προστασίας του περιβάλλοντος (πράσινη πολιτική) και η μετακινούμενη κτηνοτροφία την ακολουθεί. Εδώ θα πρέπει να σας επισημάνω ότι μετακινούμενους κτηνοτρόφους έχει ολόκληρη η Ευρώπη, αλλά και οι χώρες της βόρειας Αφρικής, στη νότια λεκάνη της Μεσογείου, έχουν τη νομαδική κτηνοτροφία (συνεχόμενη μετακίνηση).
Στην 4η Πανελλήνια Συνάντηση θα μιλήσουν καταξιωμένοι επιστήμονες από την Ελλάδα αλλά και από την Ιταλία που θα αναφερθούν στην μετακινούμενη κτηνοτροφία της χώρας τους, καθώς και στον τρόπο παραγωγής του τυριού Πεκορίνο.
Οι Έλληνες ομιλητές θα μιλήσουν για την υψηλή ποιότητα των προϊόντων της μετακινούμενης κτηνοτροφίας και τον ρόλο των αυτόχθονων φυλών. Επίσης θα γίνει αναφορά στα διαχειριστικά σχέδια βόσκησης και στις σύγχρονες τεχνολογίες ακριβείας. Ένα ακόμη ενδιαφέρον θέμα είναι ο ρόλος των κουδουνιών, που θα το παρουσιάσει ο Γεωπόνος - Ζωοτέχνης κ. Γεώργιος Μπέλος.
Ακόμη θα μιλήσει ο κτηνοτρόφος από την Αίγινα κ. Ιωάννης Χερουβίμ, για τον τρόπο που η παράδοση μπορεί να συναντηθεί με τη νέα τεχνολογία».
Δύο συνεταιρισμοί ενώνουν τις δυνάμεις τους προκειμένου να προσφέρουν βοήθεια στους πυρόπληκτους κτηνοτρόφους.
Οι πρόεδροι των Κτηνοτροφικών Συνεταιρισμών Π.Α.Κ.Σ. (Πανελλήνιου Αγροτικού Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού) Εκτροφέων Βοοειδών «Βους Ελλάς» κ. Αθανάσιος Κουτίνας και Α.Κ.Σ. (Αγροτικό Κτηνοτροφικό Συνεταιρισμό) Τυρνάβου ΒUNE COOP κ. Αργύρης Μπαϊρακτάρης και τα μέλη τους, με επιστολή τους εκφράζουν τα συλλυπητήρια του στις οικογένειες των ανθρώπων που χάθηκαν.
Καλούν επίσης όσα μέλη και κτηνοτρόφους μπορούν να συνδράμουν με ότι έχουν, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι δεν είναι ώρα για λόγια και κουβέντες αλλά για πράξεις. Αναφέρουν δε ότι είναι επιτακτική ανάγκη για άμεση καταγραφή και δίκαιη και άμεση αποζημίωση σε όσους επλήγησαν από τις φωτιές προκειμένου να αρχίσουν από την αρχή και να ξαναστήσουν τα κοπάδια τους.
Όπως δήλωσε ο κ. Αθανάσιος Κουτίνας στον ΑγροΤύπο, «όποιος κτηνοτρόφος θέλει να βοηθήσει να έρθει σε επαφή με μένα ή με τον κ. Μπαϊρακτάρη. Θα ετοιμάζουμε τα φορτία με τις ζωοτροφές και θα τα μεταφέρουμε άμεσα στους πληγέντες»
Στο μεταξύ το Τμήμα Περιβάλλοντος της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας αναφέρει ότι οι κτηνοτρόφοι που έχουν κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις σε ακτίνα 5 χλμ. από τον τόπο εκδήλωσης της πυρκαγιάς, να μην προβαίνουν σε βόσκηση των ζώων. Συνιστάται να τρέφονται με έτοιμες ζωοτροφές ή να τα μετακινούν σε βοσκές πέραν των 5 χλμ. από τη θέση της πυρκαγιάς.
Τα ίδια μέτρα προτείνονται για τα οικόσιτα πτηνά και ζώα που βρίσκονται στην ίδια περιοχή. Ζητά ακόμη να σκεπαστούν τυχόν ακάλυπτες δεξαμενές που χρησιμοποιούνται για ύδρευση οικισμών ή για το πότισμα των ζώων.
Σήμερα Δευτέρα (31/7) στο δημαρχείο Βόλου ο δήμαρχος, Αχιλλέας Μπέος, θα έχει συνεργασία με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Χρήστο Τριαντόπουλο, για τα θέματα αποκατάστασης των ζημιών και των αποζημιώσεων σε όσους επλήγησαν από την πυρκαγιά.
Είκοσι τόνοι ζωοτροφών σε κτηνοτρόφους της περιοχής του Σέσκλου, διανεμήθηκαν το Σάββατο, 29 Ιουλίου, από την ΕΒΟΛ, σε συνεργασία με τον Δήμου Βόλου, ως ένα πρώτο μέτρο ανακούφισης των πληγέντων από τις μεγάλες ζημιές, που προκάλεσε η πρόσφατη καταστροφική πυρκαγιά. Ο Δήμαρχος Βόλου, κ. Αχιλλέας Μπέος ευχαριστεί θερμά τον πρόεδρο της ΕΒΟΛ, κ. Στέφανο Διακουμή και τα μέλη του συνεταιρισμού για τη γενναιόδωρη προσφορά τους, που έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά άλλων που αποδεικνύουν έμπρακτα το αίσθημα βαθιάς κοινωνικής ευθύνης που διέπει την λειτουργία του.
Τραγικός είναι ο απολογισμός των καταστροφών από την φωτία στην Μαγνησία, καθώς έχουν γίνει στάχτη χιλιάδες στρέμματα γης αλλά ζημιές στο ζωικό κεφάλαιο της περιοχής.
Η φωτιά έκαψε χιλιάδες αγροτεμάχια με καλλιέργειες, ενώ κάηκε ολοσχερώς ο Αγροτικός Συνεταιρισμός (ΑΣ) Νέας Αγχιάλου «Δήμητρα», καθώς οι εγκαταστάσεις του βρίσκονταν δίπλα στις αποθήκες με τα πυρομαχικά της Πολεμικής Αεροπορίας που έχουν τυλιχθεί στις φλόγες. Στις εγκαταστάσεις της «Δήμητρας» ήταν αποθηκευμένες ποσότητες εύφλεκτων υλικών, αφού ο Συνεταιρισμός παρήγαγε τα φημισμένα τσίπουρα και κρασιά του.
Στο Σέσκλο πέντε κτηνοτροφικές μονάδες καταστράφηκαν ολοσχερώς. Περισσότερα από 3.000 ζώα - κυρίως αιγοπρόβατα - βρήκαν τραγικό θάνατο στον Άγιο Γεώργιο Φερών. Ζημιές έχουν πάθει κτηνοτρόφοι και στην Κοκκίνα τη Νέα Αγχίαλο και το Βελεστίνο.
Η πρόεδρος του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Μαγνησίας, Χαρούλα Διβάνη, τονίζει στον ΑγροΤύπο, «περάσαμε δύο ημέρες πολύ δύσκολες από την φωτιά. Κάναμε μεγάλο αγώνα να σώσουμε τους στάβλους και τα ζώα μας. Μεγάλες καταστροφές σε στάβλους και πολλά ζώα κάηκαν στο Βελεστίνο, Σέσκλο και Άγιο Γεώργιο. Το τοπίο θυμίζει κόλαση.
Όμως και όσοι κατάφεραν να σώσουν τα ζωντανά τους έχουν μπροστά τους ένα εφιαλτικό μέλλον. Τα βοσκοτόπια κάηκαν και δεν μπορούν τα ζώα να βοσκήσουν πουθενά. Μας λένε από την Περιφέρεια ότι θα μας δώσουν ζωοτροφές αλλά θα δώσουν μια φορά και μετά θα ξεχαστεί το θέμα.
Θέλουμε τις αναγκαίες ποσότητες ζωοτροφών για να ζήσουν τα ζώα μας όσο διάστημα χρειαστούν τα βοσκοτόπια να αναγεννηθούν.
Οι κτηνοτρόφοι που έχασαν τα ζωντανά τους περιμένουν να αποζημιωθούν από τον ΕΛΓΑ. Πότε θα γίνει η καταβολή των αποζημιώσεων; Δεν μπορούν να περιμένουν γιατί καταστράφηκαν οικονομικά και δεν μπορούν να ζήσουν. Είναι μια επιχείρηση που καταστράφηκε και θα πρέπει να ξεκινήσει το στήσιμο ξανά. Χρειάζεται οικονομική στήριξη.
Οι στάβλοι που κάηκαν θα μπορούν να αποζημιωθούν από ΠΣΕΑ. Αυτό σημαίνει 2 - 3 χρόνια αναμονή και αν θα πάρεις τα λεφτά πότε θα φτιάξεις ξανά τον στάβλο. Οι κτηνοτρόφοι έπαθαν μεγάλη οικονομική καταστροφή και θα πρέπει να βοηθηθούν από την πολιτεία για να ζήσουν. Όχι πολλά λόγια αλλά άμεσα έργα».
Στο μεταξύ στην τελευταία του κατοικία οδηγείται, σήμερα Παρασκευή (28/7), ο 47χρονος κτηνοτρόφος, που έχασε τη ζωή του στη φωτιά του Αγίου Γεωργίου Φερών το μεσημέρι της Τετάρτης (26/7), στην προσπάθειά του να σώσει από τις φλόγες το κοπάδι του.
Να σημειωθεί ότι το απόγευμα της Πέμπτης (27/7) οι φλόγες έφτασαν σε αποθήκη πυρομαχικών της Πολεμικής Αεροπορίας, στη Νέα Αγχίαλο, προκαλώντας ισχυρές εκρήξεις. Οι Αρχές διέταξαν απαγόρευση κυκλοφορίας, σε ακτίνα τριών χιλιόμετρων από το σημείο της έκρηξης, ενώ περισσότερα από 1.000 άτομα υποδέχθηκε το Εκθεσιακό Κέντρο Βόλου, που μετατράπηκε σε χώρο υποδοχής και φιλοξενίας των πολιτών που απομακρύνθηκαν από τις περιοχές που απείλησε η πυρκαγιά.
Από σήμεραν τοι πρωί οι κάτοικοι στη Νέα Αγχίαλο επιστρέφουν σιγά σιγά πίσω στην περιοχή προσπαθώντας να μαζέψουν ό,τι μπορούν από τα συντρίμμια που άφησαν οι εκρήξεις. Κατεστραμμένες είσοδοι και προσόψεις σπιτιών, ανοιχτές αυλόπορτες, σπασμένες βιτρίνες καταστημάτων συνθέτουν ένα απόκοσμο σκηνικό.
Η ΠΑΚ Θεσσαλίας εξέδωσε σχετική ανακοίνωση στην οποία αναφέρει τα εξής:
«Δύο θάνατοι, ένας εκ των οποίων κτηνοτρόφος, που προσπαθούσε εναγωνίως να σώσει τα πρόβατά του, το 60% του ζωικού κεφαλαίου να έχει καταστραφεί, ο ιστορικός αγροτικός συνεταιρισμός της νέας Αγχιάλου η «Δήμητρα», με τα φημισμένα πανελληνίως κρασιά και τσίπουρα, να έχει καεί ολοσχερώς καθώς και πολλές επιχειρήσεις να έχουν καταστραφεί από την πύρινη λαίλαπα, είναι ο τραγικός απολογισμός των φονικών πυρκαγιών στην Π.Ε. Μαγνησίας.
Πυρκαγιές που αφαίρεσαν, όπως προαναφέρθηκε, ζωές ανθρώπων και ζώων και κατέστρεψαν περιουσίες καθώς και περίπου 80.000 αγροτικές εκτάσεις.
Το πρώτιστο ερώτημα που εξάγεται από τους ανθρώπους της υπαίθρου είναι, πως είναι δυνατόν σε μια περιοχή, που ούτε δασώδη μπορείς να την χαρακτηρίσεις, ούτε με πυκνή βλάστηση και φυσικά ούτε είναι απροσπέλαστη, να πήρε τέτοιες ανεξέλεγκτες διαστάσεις η πυρκαγιά και πως δεν κατάφερε ο κρατικός μηχανισμός να την τιθασεύσει έγκαιρα.
Παράλληλα, είναι απορίας άξιο, πως αφέθηκε η πυρκαγιά να φτάσει μέχρι και την αποθήκη των πυρομαχικών, κοντά στην 111 Πτέρυγα Μάχης, με όλες τις καταστρεπτικές συνέπειες αυτού του γεγονότος αλλά και να μείνει ανυπεράσπιστη ολόκληρη η βιομηχανική περιοχή.
Συνεπώς, στην προκαταρκτική εξέταση παρήγγειλε η Εισαγγελία Βόλου σχετικά με τις εστίες των καταστροφικών πυρκαγιών στη Μαγνησία, με σκοπό να διερευνηθούν τα αίτια που τις προκάλεσαν, θα πρέπει να διερευνηθούν και οι ευθύνες ή παραλήψεις των αρμοδίων οργάνων και φορέων της θεσμοθετημένης πολιτείας, όσο ψηλά και να βρίσκονται.
Σε σχέση με τους φίλους γεωργούς που κάηκαν καλλιέργειες και αγροτικά μηχανήματα και τους φίλους κτηνοτρόφους, που κάηκαν αιγοπρόβατα, κτηνοτροφικές μονάδες και εγκαταστάσεις καθώς και αποθηκευμένες ζωοτροφές, θα πρέπει άμεσα να υπάρξουν αποζημιώσεις-ενισχύσεις, από όλα τα διαθέσιμα και ενεργά χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως ΕΛΓΑ, De minimis, Ταμείο Κρατικής Αρωγής, ΠΣΕΑ κτλ.
Ειδικά για τους κτηνοτρόφους που έχουν πληγεί, είναι επιτακτική ανάγκη αυτές οι αποζημιώσεις-ενισχύσεις να δωθούν σε τάχιστα χωρίς καμία καθυστέρηση και χωρίς να εφευρίσκονται διάφορα προσκόμματα, που συνήθως χρησιμοποιεί η δημόσια διοίκηση σε ανάλογες περιπτώσεις.
Εφιστούμε την προσοχή, προς πάσα υπεύθυνο, από δημάρχους, περιφερειάρχη, βουλευτές, υπουργούς, ότι πέραν των δυσβάσταχτων καταστροφών, η ψυχολογία στις τάξεις των κτηνοτρόφων αυτές τις ώρες βρίσκεται σε πολύ άσχημη κατάσταση και ήδη έχουμε πληροφορηθεί ότι υπάρχουν μέχρι και αυτοκτονικές τάσεις, οπότε, ότι είναι να γίνει, να γίνει άμεσα, με κατεπείγουσες διαδικασίες.
Λόγω του ότι οι προγενέστερες οι διαβεβαιώσεις των υπευθύνων, περί ετοιμότητας του κρατικού μηχανισμού, δυστυχώς κατέρρευσαν στην πράξη και αποκαλύφθηκε η πλήρης ανικανότητα να αντιμετωπιστούν οι πυρκαγιές, ας προστρέξουν τώρα τουλάχιστον για την έγκαιρη και δίκαιη αποζημίωση των πληγέντων παραγωγών».
Σε μια κρίσιμη χρονική περίοδο για τη χώρα, όπου οι δασικές πυρκαγιές μαίνονται σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, η ΕΘΕΑΣ, μέσω επιστολής της προς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων καταθέτει μία σημαντική πρόταση για την εφαρμογή του Οικολογικού Σχήματος για την κτηνοτροφία την «Ενεργή βόσκηση των περι-δασικών περιοχών από κτηνοτρόφους, για προστασία και μείωση του κινδύνου των πυρκαγιών στα δάση».
Αποτελεί ένα οικολογικό σχήμα και πρακτική που εφαρμόζεται και σε άλλες μεσογειακές χώρες της ΕΕ, όπως στην Ισπανία, στην Πορτογαλία και στην Ιταλία.
Το εν λόγω οικολογικό σχήμα έχει διττή σημασία:
α) Το αποδεδειγμένο περιβαλλοντικό όφελος που αφορά και στην προστασία του εδάφους και των δασών, αλλά και
β) Την κάλυψη της έλλειψης οικολογικών σχημάτων προσαρμοσμένων στην εκτατική μορφή της κτηνοτροφίας της χώρας, έχοντας μάλιστα το πλεονέκτημα της άμεσης εφαρμογής αφού το μέτρο αυτό προσιδιάζει με την χρόνια εφαρμοζόμενη παραδοσιακή πρακτική της εκτατικής βόσκησης.
Αξίζει να αναφέρουμε πως ο ρόλος της βόσκησης είναι ιδιαίτερα σημαντικός σε εκτάσεις όπου έχουν γίνει χειρισμοί της βλάστησης για μείωση της θαμνώδους καύσιμης ύλης.
Ολόκληρη η επιστολή αναφέρει τα εξής:
«Με την παρούσα επιστολή, θέλουμε να σας προβάλουμε την ανάγκη να περιληφθεί στην τρέχουσα τροποποίηση του Εθνικού Στρατηγικού Σχέδιου της ΚΑΠ 20223-2027, το οικολογικό σχήμα για την κτηνοτροφία «Ενεργή βόσκηση των περι-δασικών περιοχών από κτηνοτρόφους, για προστασία και μείωση του κινδύνου των πυρκαγιών στα δάση». Το οικολογικό αυτό σχήμα αν και αποδεδειγμένα έχει σημαντικά θετικά περιβαλλοντικά αποτελέσματα, δεν περιλήφθηκε, δυστυχώς, για γραφειοκρατικούς λόγους στο υφιστάμενο ΣΣ ΚΑΠ.
Η πρότασή μας που τεκμηριώνεται με βάση τη διεθνή αλλά και ελληνική επιστημονική έρευνα, η οποία έχει καταδείξει ότι η βόσκηση από ζώα των βοσκοτόπων, που σε σημαντικό βαθμό στη χώρα μας αποτελούν περι-δασικές περιοχές, αυξάνει τόσο τη βελτίωση του εδάφους και τη δέσμευση CO2, όσο και την πρόσληψη ή μείωση της έκτασης των πυρκαγιών με την απομάκρυνση της χαμηλής βλάστησης (χορτονομής) από τα ζώα που βόσκουν. Αποτελεί ένα οικολογικό σχήμα και πρακτική που εφαρμόζεται και σε άλλες μεσογειακές χώρες της ΕΕ, όπως στην Ισπανία, στην Πορτογαλία και στην Ιταλία.
Η ανάγκη προώθησης αυτού του οικολογικού σχήματος για την κτηνοτροφία βασίζεται και στο συνδυαστικό χαρακτήρα του που περιλαμβάνει:
α) το αποδεδειγμένο περιβαλλοντικό όφελος που αφορά και στην προστασία του εδάφους και των δασών, αλλά και
β) την κάλυψη της έλλειψης οικολογικών σχημάτων προσαρμοσμένων στην εκτατική μορφή της κτηνοτροφίας της χώρας, έχοντας μάλιστα το πλεονέκτημα της άμεσης εφαρμογής αφού το μέτρο αυτό προσιδιάζει με την χρόνια εφαρμοζόμενη παραδοσιακή πρακτική της εκτατικής βόσκησης.
Συγκεκριμένα:
Στοιχειοθέτηση της πρότασης της ενεργής βόσκησης περι-δασικών περιοχών.
Με βάση τα όσα προβλέπονται στην Νέα ΚΑΠ 2023-27 και το ΣΣ ΚΑΠ για τη διαχείριση εδάφους και τη διαχείριση μόνιμων βοσκοτόπων, επιδιώκεται μέσα από τα οικολογικά σχήματα:
- η αύξηση της ικανότητας αποθήκευσης άνθρακα της ατμόσφαιρας και βελτίωση της περιεκτικότητας σε οργανική ύλη του εδάφους
- η καταπολέμηση της υποβάθμισης της γεωργικής και δασικής γης με τη διατήρηση και τη βελτίωση της γονιμότητάς της και την ελαχιστοποίηση των διεργασιών ερημοποίησης και διάβρωσης
- η συνέχιση της γεωργικής δραστηριότητας με την υπογράμμιση της διαχείρισης της αγροτο-δασικής περιοχής, χωρίς απότομες πτώσεις σε περιφερειακό επίπεδο
Έτσι, η υιοθέτηση κατάλληλων πρακτικών διαχείρισης βοσκοτόπων – που αποτελούνται κυρίως από περι-δασικές περιοχές – είναι μία από τις κύριες κατευθυντήριες γραμμές για την απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές του γεωργικού τομέα, που ορίζονται στον οδικό χάρτη 2050 για την ουδετερότητα του άνθρακα.
Σκοπός της παρέμβασης της ενεργής βόσκησης περι-δασικών περιοχών
Η παρέμβαση καλύπτει εκμεταλλεύσεις κτηνοτρόφων, που έχουν δικαίωμα χρήσης για βοσκή φυσικών μόνιμων βοσκοτόπων-λιβαδιών και έχει ως κύριο στόχο την αύξηση της ικανότητας απορρόφησης άνθρακα του εδάφους, με την προώθηση της εκτατικής βόσκησης από τα ζώα των κτηνοτρόφων, με επακόλουθο την προστασία του εδάφους από τη διάβρωση, την απομάκρυνση με φιλο-περιβαλλοντικό τρόπο της χαμηλής βλάστησης και την προστασία, τελικά, των δασών από την εύκολη διάδοση της πυρκαγιάς και την αποφυγή της καταστροφής τους, που τόσο επιβαρύνει το περιβάλλον.
Με την τροποποίηση του ΣΣ ΚΑΠ και την ένταξη αυτού του οικολογικού σχήματος, οι κτηνοτρόφοι θα τύχουν ενθάρρυνσης της εφαρμογής γεωργικών συστημάτων, καλλιεργειών και πρακτικών, που προάγουν την περιεκτικότητα σε οργανική ύλη του εδάφους (δέσμευση άνθρακα), η οποία παράλληλα θα οδηγήσει σε αύξηση της μόνιμης έκτασης βελτιωμένων βοσκοτόπων και προστασία των δασών. Έτσι, επιτυγχάνεται η προώθηση της βιώσιμης κτηνοτροφικής παραγωγής ως συνδετικού κρίκου στην κυκλική γεωργία, αύξηση της παραγωγής, της ποιότητας και της χρήσης βοσκοτόπων και χορτονομής με συμβολή στο μετριασμό της κλιματικής αλλαγής.
Τρόπος εφαρμογής:
Τα υφιστάμενα οικολογικά σχήματα στα οποία μπορεί να ενταχθεί το οικολογικό σχήμα για την κτηνοτροφία για την «Ενεργή βόσκηση των περι-δασικών περιοχών από κτηνοτρόφους, για προστασία και μείωση του κινδύνου των πυρκαγιών στα δάση» είναι τα εξής:
- Π1-31.4 : Εφαρμογές κυκλικής οικονομίας στη γεωργία
- Π1-31.7: Περιβαλλοντική διαχείριση κτηνοτροφικών συστημάτων
Οι κτηνοτρόφοι δικαιούχοι που θα επιλέξουν το συγκεκριμένο οικολογικό σχήμα θα προβαίνουν στη βόσκηση των επιλέξιμων για αυτό περι-δασικών περιοχών και με χρήση τεχνολογικών μεθόδων παρακολούθησης θα επαληθεύεται η μετακίνηση και βόσκηση, ώστε να αποφεύγονται στρεβλώσεις, αλλά και το αυξημένο διοικητικό κόστος.
Για το θέμα αυτό, η ΕΘΕΑΣ μαζί με επιστήμονες των Γεωτεχνικών Σχολών και το ΕΘ.Ι.Α.Γ.Ε. μπορεί να προβεί σε σχετική μελέτη μεθοδολογίας εφαρμογής του προτεινόμενου οικολογικού σχήματος, ώστε να επιφέρει τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα».
Η παράταση της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων για την υπαγωγή των δικαιούχων στη δράση και συνακολούθως τη λήψη της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης έως και την 30η Σεπτεμβρίου 2023 υπογράφτηκε από τον Υφυπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Ιωάννη Παππά.
Στόχος της ενίσχυσης είναι η στήριξη των κτηνοτρόφων με σκοπό την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και ειδικότερα της μεγάλης αύξησης των τιμών των ζωοτροφών που οδηγεί σε μεγεθυμένο κόστος παραγωγής στην κτηνοτροφία και εντός του 2023.Η δράση «ΑΜΑΛΘΕΙΑ»εντάσσεται στο συνολικό πλαίσιο στήριξης που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός για τη στήριξη τωνκτηνοτρόφων και υλοποιείται σε εκπλήρωση των ειδικών αναπτυξιακών στόχων δημόσιας πολιτικής που έχουν τεθεί στην Εθνική Στρατηγική για την Ολοκληρωμένη Θαλάσσια Πολιτική στον Νησιωτικό Χώρο ως αυτή έχει αποτυπωθεί στο ν. 4770/2021 (Α’ 15) και στο ν. 4832/2021 (Α’ 172) του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής (Υ.ΝΑ.Ν.Π.).
Στις 17 Μαΐου 2023 άνοιξε η πλατφόρμα της ειδικής δράσης «ΑΜΑΛΘΕΙΑ» για την υποβολή αιτήσεων από τους νησιώτες κατ’ επάγγελμα κτηνοτρόφους, η οποία αφορά σε έκτακτη οικονομική ενίσχυσή τους από το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής (Υ.ΝΑ.Ν.Π.), ύψους 12 εκατομμυρίων ευρώ.
Η ενίσχυση προβλέφθηκε στο άρθρο 113 του ν.4926/2022 του Υ.ΝΑ.Ν.Π. και ακολούθως δυνάμει εξουσιοδοτικής διάταξης που περιλαμβανόταν στο εν λόγω άρθρο εξεδόθη η Κ.Υ.Α. με αριθμό 1175/27-04-2023 (Β’ 2831) στην οποία καθορίστηκαν ο χρόνος έναρξης της ενίσχυσης, η διάρκεια, το πεδίο εφαρμογής, οι αρμοδιότητες του οργάνου υλοποίησης, τα κριτήρια ένταξης των δικαιούχων της ενίσχυσης, το ανώτατο όριο, οι παράμετροι και ο τρόπος υπολογισμού της ενίσχυσης, οι όροι και τα δικαιολογητικά χορήγησης της ενίσχυσης, η διαδικασία πληρωμής των δικαιούχων και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια.
Δικαιούχοι της ενίσχυσης είναι αυτοί που σωρευτικά πληρούν τις εξής προϋποθέσεις:
Α) είναι φυσικά πρόσωπα, φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδος,
Β) είναι κατά κύριο επάγγελμα κτηνοτρόφοι, σύμφωνα με τα στοιχεία του Οργανισμoύ Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ), όπως αυτά ίσχυαν την 31.12.2021,
Γ) είναι εγγεγραμμένοι μέχρι την 31.12.2021 ως «επαγγελματίες αγρότες», στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων, το οποίο τηρείται στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ).
Δ) έχουν έδρα σε νησιωτική περιοχή της χώρας και συγκεκριμένα στην Κρήτη, Ιόνιο, συμπεριλαμβανομένης της Λευκάδας, Βόρειο Αιγαίο, Νότιο Αιγαίο, στις περιφέρειες με νησιωτικά συμπλέγματα ή μεμονωμένα νησιά, με εξαίρεση την Εύβοια και την Ελαφόνησο Λακωνίας
Ε) ανήκουν στον κλάδο της αιγο-προβατοτροφίας.
Η οικονομική ενίσχυση μέσω της δράσης ΑΜΑΛΘΕΙΑ προσδιορίζεται με βάση την έδρα και τον αριθμό των αιγοπροβάτων που διαθέτει ο κτηνοτρόφος, σύμφωνα με τους παρακάτω πίνακες:
Κρήτη
- 1-100 ποσό ενίσχυσης 250 ευρώ
- 101-200 ποσό ενίσχυσης 500 ευρώ
- 201-300 ποσό ενίσχυσης 650 ευρώ
- 301-500 ποσό ενίσχυσης 800 ευρώ
- 501 και πάνω ποσό ενίσχυσης 900 ευρώ
Λοιπά νησιά
- 1-100 ποσό ενίσχυσης 300 ευρώ
- 101-200 ποσό ενίσχυσης 550 ευρώ
- 201-300 ποσό ενίσχυσης 700 ευρώ
- 301-500 ποσό ενίσχυσης 850 ευρώ
- 501 και πάνω ποσό ενίσχυσης 950 ευρώ
Το Υ.ΝΑ.Ν.Π. καλεί τους κατ’ επάγγελμα κτηνοτρόφους του κλάδου της αιγο-προβατοτροφίας, οι οποίοι έχουν έδρα στις νησιωτικές περιοχές τις χώρας να πραγματοποιήσουν είσοδο στην πλατφόρμα της δράσης ακολουθώντας το σύνδεσμο (εδώ), προκειμένου να υποβάλουν την αίτησή τους. Η πλατφόρμα θα παραμείνει ανοιχτή για υποβολή αιτήσεων έως και την 30η Σεπτεμβρίου 2023.
Η δράση «ΑΜΑΛΘΕΙΑ» υλοποιείται με πλήρως ψηφιοποιημένη διαδικασία. Για την υποβολή της αίτησης κάθε πολίτης πρέπει να είναι πιστοποιημένος χρήστης του Taxisnet.
Δίδεται δυνατότητα διαγραφής και επανυποβολής της αίτησης για όσο χρονικό διάστημα είναι ανοιχτή η πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων. Η αίτηση δεν δύναται να τροποποιηθεί καθότι τα στοιχεία του δικαιούχου αντλούνται αυτόματα από την ΑΑΔΕ και τον ΟΠΕΚΕΠΕ και εμφανίζονται προσυμπληρωμένα και χωρίς δικαίωμα επεξεργασίας, εκτός από τα στοιχεία επικοινωνίας, ήτοι το τηλέφωνο και τη διεύθυνση ηλεκτρονικής αλληλογραφίας.
Η καταβολή της ενίσχυσης θα πραγματοποιηθεί μετά τη λήξη της προθεσμίας για την υποβολή αιτήσεων και το κλείσιμο της πλατφόρμας της δράσης, και αφού εκτελεστεί για κάθε δικαιούχο έλεγχος deminimis, στο λογαριασμό με αριθμό IBAN αυτόν που έχει δηλώσει στον ΟΠΕΚΕΠΕ. Οι δικαιούχοι θα ενημερωθούν με μήνυμα ηλεκτρονικής αλληλογραφίας είτε για την έγκριση της αίτησής τους και την πίστωση του ποσού είτε για την απόρριψή της.
Σε περίπτωση που ένας κτηνοτρόφος δεν εμφαίνεται ως δικαιούχος της ενίσχυσης και ως εκ τούτου δεν μπορεί να εισέλθει στο σύστημα, ή διαφωνεί με τα στοιχεία του, όπως αυτά εμφαίνονται εντός της πλατφόρμας κατά την υποβολή της αίτησής του, απευθύνεται στον ΟΠΕΚΕΠΕ.
Υποψήφιος για το βραβείο του καλύτερου Ευρωπαίου αγρότη 2023 είναι η Φάρμα Μόσχου από την Καστοριά.
Πρόκειται για μια οικογενειακή καθετοποιημένη κτηνοτροφική μονάδα, που λειτουργεί εδώ και χρόνια υπό την επίβλεψη του πατέρα Δημήτρη Μόσχου και με την συμμετοχή των παιδιών Θωμά και Χρήστου.
Ο Χρήστος είναι κτηνίατρος και ασχολείται µε την ανάπτυξη, βελτίωση και καλή υγεία του κοπαδιού, ενώ ο Θωµάς είναι γαλακτοκόµος από την Σχολή των Ιωαννίνων και ασχολείται µε την µεταποίηση.
Όπως αναφέρει στον ΑγροΤύπο ο Θωμάς Μόσχος «το 2018 ενταχθήκαμε στο πρόγραμμα βιολογικής γεωργίας, 5 χρόνια μελέτης, πειραμάτων, υιοθεσίας νέων πρακτικών και νέων τεχνολογιών, πίστη στη επιστήμη και μεγάλη υπομονή, επειδή οι δυσκολίες και οι αποτυχίες ήταν πολλές μέχρι να φτάσουμε στο σημείο που επιθυμούσαμε…. Ήρθε όμως η στιγμή της επιβράβευσης, χθες ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα των φιναλίστ για το βραβείο «καλύτερου Ευρωπαίου αγρότη» μέσα σε αυτούς βρίσκεται και η επιχείρηση μας. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στην εταιρεία πιστοποίησης Green Control, που με την άριστη συνεργασία, την τεχνική και επιστημονική υποστήριξη, κατάφεραν και μας έφτασαν στον τελικό των βραβείων της ΕΕ. Τώρα πάμε για την νίκη».
Η Φάρμα διαθέτει κοπάδι µε περίπου 1.000 πρόβατα και 250 γίδες. Το κοπάδι αποτελείται κυρίως από πρόβατα Lacaune, ενώ περίπου 210 πρόβατα είναι διασταύρωση Lacaune µε χιώτικα και µε Αwassi. Οι στάβλοι έχουν συνολική έκταση 3.000 τετραγωνικών μέτρων.
Επιπλέον προχώρησαν στη δημιουργία ενός σύγχρονου τυροκοµείου, από το οποίο παράγουν μαλακά τυριά και πρόβειο παραδοσιακό γιαούρτι, όλα βιολογικής παραγωγής.
Καλλιεργούν ιδιόκτητες εκτάσεις 500 στρεµµάτων, µε βιολογικές ζωοτροφές, όπως τριφύλλι, καλαµπόκι και µπιζέλι.
Επίσης, δηµιούργησαν καταστήµατα λιανικής πώλησης στην Θεσσαλονίκη αλλά συνεργάζονται και με καταστήματα από όλη την Ελλάδα.
Οι τρεις φιναλίστ για το βραβείο είναι:
- Roberto Giadone (Natura Iblea) - Ispica, Σικελία, Ιταλία
- Θωμάς Μόσχος (Φάρμα Μόσχος) - Καστοριά, Ελλάδα
- Mikhaylo Haliv (Tomelloso) - Ciudad Real, Ισπανία
Η κυπριακή κυβέρνηση κατάθεσαι έναν αναλυτικό φάκελο στην Κομισιόν και κατάφερε να κάνει αποδεκτό το αίτημά της για ενίσχυση της αιγοπροβατοτροφία λόγω αύξησης του κόστους ζωοτροφών.
Έτσι οι περίπου 1.500 αιγοπροβατοτρόφοι της Κύπρου θα εισπράξουν συνολικό ποσό 7 εκα.τ ευρώ. Η ενίσχυση θα καταβληθεί ανά κεφαλή ζώου και ανάλογα με την παραγωγή και παράδοση γάλακτος.
Όπως επισημαίνει η κυπριακή κυβέρνηση στον σχετικό φάκελο που κατατέθηκε προς την Κομισιόν, οι τιμές των ζωοτροφών αυξήθηκαν ως εξής:
Πριν την κρίση
- κριθάρι 269 ευρώ ο τόνος
- καλαμπόκι 272 ευρώ ο τόνος
- σόγια 475 ευρώ ο τόνος
Μετά την κρίση
- κριθάρι 382 ευρώ ο τόνος
- καλαμπόκι 376 ευρώ ο τόνος
- σόγια 629 ευρώ ο τόνος
Η ενίσχυση που θα δοθεί και σας παρουσιάζει ο ΑγροΤύπος θα είναι η εξής:
50 – 100 λίτρα γάλακτος 10 ευρώ ανά επιλέξιμο ζώο
>100 – 140 λίτρα γάλακτος 14 ευρώ ανά επιλέξιμο ζώο
>140 – 180 λίτρα γάλακτος 18 ευρώ ανά επιλέξιμο ζώο
>180 – 220 λίτρα γάλακτος 22 ευρώ ανά επιλέξιμο ζώο
>220 – 260 λίτρα γάλακτος 26 ευρώ ανά επιλέξιμο ζώο
>260 – 300 λίτρα γάλακτος 30 ευρώ ανά επιλέξιμο ζώο
>300 – 340 λίτρα γάλακτος 34 ευρώ ανά επιλέξιμο ζώο
>340 – 380 λίτρα γάλακτος 38 ευρώ ανά επιλέξιμο ζώο
>380 – 420 λίτρα γάλακτος 42 ευρώ ανά επιλέξιμο ζώο
>420 – 460 λίτρα γάλακτος 46 ευρώ ανά επιλέξιμο ζώο
>460 λίτρα γάλακτος 50 ευρώ ανά επιλέξιμο ζώο.
Όταν το κράτος μέλος καταθέσει ένα σωστό φάκελο με στοιχεία προς τις Βρυξέλλες θα κερδίσει το αίτημα ενίσχυσης για τον κλάδο που ζητά.
Μετά από τις 15 Αυγούστου αναμένεται να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ κτηνοτρόφων και γαλακτοβιομηχανιών για την εξέλιξη των τιμών αιγοπρόβειου γάλακτος της νέας εμπορικής περιόδου.
Όπως είναι γνωστό, το 65% της παραγωγής φέτας εξάγεται και για την εσωτερική αγορά πάει μόνο το 35%. Οπότε οι εξαγωγές φέτας οδηγούν τις τιμές γάλακτος.
Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο Αντιπρόεδρος του Συνεταιρισμού κ. Κωνσταντίνος Τσανούσας, «μετά τα μέσα Αυγούστου θα ξεκινήσουμε να συζητάμε για τις τιμές στο αιγοπρόβειο γάλα. Οι συνεταιρισμοί της επαρχίας Ελασσόνας είναι από τους πρώτους που υπογράφουν συμφωνίες για τις τιμές κάθε χρόνο. Κατά τον Σεπτέμβριο αναμένεται να έχουμε συμφωνία για τις τιμές την φετινή περίοδο στο αιγοπρόβειο γάλα. Επειδή όμως η ζήτηση είναι αυξημένη εκτιμώ ότι δεν θα υπάρξει μείωση των τιμών παραγωγού. Πέρυσι κλείσαμε εμπορική συμφωνία με τον «ΟΜΗΡΟ» για τους περίπου 4.000 τόνους γάλακτος, με τιμή στα 1,60 ευρώ το κιλό για το πρόβειο και 0,95 ευρώ για το γίδινο».
Από την πλευρά του ο Αντιπρόεδρος τους ΣΕΚ και ταμίας στη Διεπαγγελματική Φέτας κ. Δημήτρης Μόσχος, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «οι εξαγωγές στην φέτα είναι αυτές που δίνουν τον τόνο για τις τιμές παραγωγού στο αιγοπρόβειο γάλα. Στα 605 εκατ. ευρώ έφτασαν το 2022 σε αξία οι εξαγωγές φέτας, έναντι των 388 εκατ. ευρώ που ήταν το 2019, όπως είχε αναφέρει ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Γεωργαντάς, στη Γενική Συνέλευση της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Φέτας (ΕΔΟΦ), που έγινε, στις 10/4/2023, στα Τρίκαλα. Η ζήτηση για φέτα παραμένει σε υψηλά επίπεδα στο εξωτερικό. Μάλιστα νέα τάση της αγοράς είναι η βιολογική φέτα αλλά και πιστοποιημένη για καλό επίπεδο ευζωίας των ζώων. Εκτιμώ ότι και φέτος οι τιμές του αιγοπρόβειου γάλακτος θα παραμείνουν σε σταθερά επίπεδα».
Η ΕΕ πρέπει να ενισχύσει την επισιτιστική ασφάλεια, την αυτονομία και την ανθεκτικότητα του αγροτικού της τομέα, ζητούν οι Ευρωβουλευτές. Όπως υποστηρίζουν η αγροτική επιχειρηματικότητα και δραστηριότητα πρέπει να προστατευτούν στο πλαίσιο της εφαρμογής της «Πράσινης Συμφωνίας». Για αυτό απαιτούνται επενδύσεις στην ψηφιοποίηση και τον ουσιαστικό εκσυγχρονισμό της αγροτικής παραγωγής.
Σε ψήφισμα, που υιοθετήθηκε την Τετάρτη (14/6), με 447 ψήφους υπέρ έναντι 142 κατά και 31 αποχών, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναφέρει ότι η ΕΕ πρέπει να εξαρτάται λιγότερο από τρίτες χώρες και να διαφοροποιήσει τον εφοδιασμό εισαγωγών κρίσιμης σημασίας, όπως λιπάσματα, ζωοτροφές και πρώτες ύλες.
Οι ευρωβουλευτές ζητούν ένα σχέδιο επισιτιστικής ασφάλειας με βάση τα αποθέματα τροφίμων, τη στρατηγική για τις πρωτεΐνες και τις ζωοτροφές και την οικονομική στήριξη των παραγωγών της ΕΕ.
Η χρηματοδότηση της πρόσβασης των αγροτών στις ψηφιακές τεχνολογίες και τη διαχείριση των καλλιεργειών ακριβείας είναι καίριας σημασίας για την αύξηση των αποδόσεων και τη μείωση της χρήσης φυτοφαρμάκων και της κατανάλωσης νερού. Θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα νέο πρόγραμμα της ΕΕ για τον εκσυγχρονισμό των αρδευτικών εγκαταστάσεων και την προώθηση νέων υποδομών διαχείρισης των υδάτων.
Οι ευρωβουλευτές ζητούν ευρωπαϊκές εκστρατείες κατά της σπατάλης τροφίμων, εθνικά προγράμματα πρόληψης αποβλήτων τροφίμων, προκειμένου τα σουπερμάρκετ να συνεργάζονται με τράπεζες τροφίμων, και στηρίζουν τις επενδύσεις σε υποδομές για πιο βιώσιμες εγκαταστάσεις μεταφοράς και αποθήκευσης αγροτικών προϊόντων. Οι εμπορικές συμφωνίες θα πρέπει να περιλαμβάνουν ρήτρες για τα τρόφιμα και τα γεωργικά προϊόντα για την καταπολέμηση του αθέμιτου ανταγωνισμού από παραγωγούς τρίτων χωρών που υπόκεινται σε λιγότερο αυστηρή νομοθεσία.
Αναγνωρίζοντας ότι η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία αποτελεί πιθανό ορόσημο στη μετάβαση της ΕΕ σε μια πιο πράσινη, βιώσιμη και ανθεκτική οικονομία και γεωργία, οι ευρωβουλευτές υποστηρίζουν ότι ορισμένα από τα προτεινόμενα μέτρα ενδέχεται να έχουν ακούσια αποτελέσματα, τα οποία δεν έχουν ακόμη αξιολογηθεί κατάλληλα και προσδιοριστεί σε επίπεδο γεωργικής εκμετάλλευσης. Ως εκ τούτου, η Επιτροπή θα πρέπει να διασφαλίσει κατά την εφαρμογή της Πράσινης Συμφωνίας ότι η αγροτική επιχειρηματικότητα και δραστηριότητα προστατεύτε σε ολόκληρη την Ένωση από στρατηγική άποψη όσον αφορά την επισιτιστική ασφάλεια.
Η εισηγήτρια Ευρωβουλευτής, Marlene Mortler (ΕΛΚ, Γερμανία), δήλωσε: «Η αυτάρκεια στα τρόφιμα δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένη. Η Ευρώπη πρέπει να γίνει πιο ανεξάρτητη. Μπορούμε να διασφαλίσουμε την επισιτιστική μας ασφάλεια μόνο εάν οι Ευρωπαίοι αγρότες έχουν μια ισχυρή και βιώσιμη θέση στην τροφική αλυσίδα και μπορούν να επενδύσουν στο μέλλον. Θέλουν καινοτομία και χρειάζονται κίνητρα! Οι αγρότες μας αξίζουν αξιόπιστες πολιτικές και πρακτικές συνθήκες πλαισίου. Ως εκ τούτου, το Κοινοβούλιο προτείνει διάφορα μέτρα για την ενίσχυση του ρόλου των πρωτογενών παραγωγών στην τροφική αλυσίδα. Αυτές περιλαμβάνουν τη στήριξη των νέων και των γυναικών αγροτών, καθώς και την προώθηση και την τόνωση των επενδύσεων και των καινοτομιών. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να δημιουργηθεί μια θετική προοπτική για τους ευρωπαίους γεωργούς, τις μελλοντικές γενιές τους και την επισιτιστική μας ασφάλεια».
Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης η απόφαση για το οικολογικό σχήμα (eco-scheme) Π1-31.7 «Περιβαλλοντική διαχείριση κτηνοτροφικών συστημάτων».
Το συγκεκριμενο eco-scheme αποτελείται από τις κάτωθι δράσεις:
α) 31.7-Β «Μετακίνηση από υποβαθμισμένους βοσκοτόπους».
β) 31.7-Δ «Κατάρτιση και εφαρμογή βελτιωμένου σιτηρεσίου».
Η παρέμβαση αφορά στη βελτίωση της περιβαλλοντικής κατάστασης βοσκήσιμων γαιών σε περιοχές που αντιμετωπίζουν κίνδυνο ερημοποίησης λόγω διάβρωσης και υποβάθμισης τους. Επίσης περιλαμβάνει την κατάρτιση σιτηρεσίου, σε συνεργασία με σύμβουλο, με στόχο αφενός τη μείωση των αερίων θερμοκηπίου και αφετέρου τον εμπλουτισμό της τροφής με φυσικά συστατικά με αντιμικροβιακή δράση.
31.7-Β «Μετακίνηση από υποβαθμισμένους βοσκοτόπους»
Αφορά ενίσχυση κτηνοτρόφων για την μετακίνηση του συνόλου του ζωικού κεφαλαίου (βοειδή, αίγες και πρόβατα) σε ορεινές βοσκήσιμες γαίες για τουλάχιστον τέσσερις συνεχόμενους μήνες το έτος έτσι ώστε από τη μία πλευρά να μειώνεται η πίεση της ποσότητας βιομάζας στους ορεινούς βοσκότοπους που αυξάνει τον κίνδυνο πυρκαγιάς κατά τους ξηρούς μήνες και από την άλλη να μην επιβαρύνονται περαιτέρω οι υποβαθμισμένοι πεδινοί βοσκότοποι από την υπερβόσκηση.
Υποχρεωτικές απαιτήσεις
Τήρηση του προτύπου ΚΓΠΚ 1: Διατήρηση των μόνιμων βοσκοτόπων βάσει της αναλογίας των μόνιμών βοσκοτόπων σε σχέση με τη γεωργική έκταση, όπως αυτή καθορίζεται στην υπ’ αρ. 1313/178948/2023 (Β’ 3777) υπουργική απόφαση για την αιρεσιμότητα.
Δεσμεύσεις
Στο πλαίσιο της παρούσας δράσης οι δικαιούχοι δεσμεύονται ως προς τα ακόλουθα:
Διάρκεια παραμονής στον ορεινό βοσκότοπο τουλάχιστον 4 συνεχόμενους μήνες το έτος.
Μετακίνηση για το σύνολο του ζωικού κεφαλαίου.
Μετακίνηση κατόπιν έκδοσης άδειας διακίνησης από τις αρμόδιες κτηνιατρικές υπηρεσίες.
Κατά την διάρκεια των μετακινήσεων να εξασφαλίζεται η πλήρης εφαρμογή των κανόνων ευζωίας.
Συμμόρφωση στα διαχειριστικά σχέδια των περιοχών NATURA όπου αυτά υπάρχουν.
Το μέγιστο ύψος ενίσχυσης ορίζεται ως εξής:
Aίγες, πρόβατα - 65 ευρώ ανά εκτάριο - 6,5 ευρώ το στρέμμα (1 εκτάριο = 10 στρέμματα)
Bοοειδή - 55 ευρώ ανά εκτάριο - 5,5 ευρώ το στρέμμα (1 εκτάριο = 10 στρέμματα)
31.7-Δ «Κατάρτιση και εφαρμογή βελτιωμένου σιτηρεσίου»
Αφορά ενίσχυση κτηνοτρόφων για τη κατάρτιση και εφαρμογή προγράμματος κατάλληλου εμπλουτισμού και τελικά βελτιστοποίησης του σιτηρεσίου, σε συνεργασία με σύμβουλο, έτσι ώστε να μειωθούν οι εκπομπές αερίων θερμοκηπίου στα μηρυκαστικά, και να μειωθεί η χρήση αντιβιοτικών.
Ο κτηνοτρόφος σε συνεργασία με το σύμβουλο παρακολουθεί και προσαρμόζει το βελτιωμένο σιτηρέσιο και ενημερώνει ηλεκτρονική εφαρμογή παρακολούθησης των εκπομπών αερίου και της μείωσης της χρήσης αντιβιοτικών.
Δεν υπάρχει υποχρέωση κάποιας απαίτησης για τη δράση.
Δεσμεύσεις
1. Η εκμετάλλευση, σε συνεργασία με σύμβουλο, καταρτίζει και εφαρμόζει σιτηρέσιο με στόχο αφ’ ενός τη μείωση των αερίων θερμοκηπίου και αφετέρου τον εμπλουτισμό της τροφής με φυσικά συστατικά με αντιμικροβιακή δράση έτσι ώστε να συμβάλλει στη μείωση της χρήσης αντιβιοτικών.
2. Τα χαρακτηριστικά του βελτιωμένου σιτηρεσίου δύνανται να είναι ένα ή περισσότερα από τα ακόλουθα:
α) Μείωση της αναλογίας χονδροειδών προς συμπυκνωμένες ζωοτροφές, έως του βαθμού που δεν δημιουργούνται αρνητικές συνέπειες για τα ζώα,
β) μεγαλύτερη χρήση ψυχανθών έναντι αγροστωδών φυτών,
γ) βελτίωση της ποιότητας των χορηγούμενων ή βοσκούμενων χονδροειδών ζωοτροφών,
δ) βελτίωση του ενσιρώματος με τη χρήση πρόσθετων υλών (ή προμιγμάτων αυτών) εγκεκριμένων για την εν λόγω χρήση σύμφωνα με τον Καν.(ΕΚ) 1831/2003,
ε) αύξηση της συμπερίληψης ελαιούχων σπόρων, καρπών και προϊόντων αυτών,
στ) εφαρμογή διατροφής ακριβείας (κυρίως ως προς τα αμινοξέα),
ζ) συμπερίληψη στο σιτηρέσιο πρώτων υλών ζωοτροφών όπως ζυμών, καθώς και άλλων προϊόντων και αραπροϊόντων που λαμβάνονται μέσω ζύμωσης με χρήση μικροοργανισμών,
η) συμπερίληψη στο σιτηρέσιο πρόσθετων υλών όπως:
ηα) προστατευμένων στη μεγάλη κοιλία αμινοξέων,
ηβ) αιθέριων ελαίων (π.χ. ριγανέλαιο κ.λπ.),
ηγ) ενζύμων, μικροοργανισμών και άλλων ζωοτεχνικών πρόσθετων υλών, οι οποίες είναι εγκεκριμένες σύμφωνα με τον Καν.(ΕΚ) 1831/2003 και τηρούνται οι ειδικές απαιτήσεις για τους όρους χρήσης, σύμφωνα με τον Κανονισμό έγκρισης,
θ) εφαρμογή οποιασδήποτε τεχνικής διατροφής ή και τροποποίησης του σιτηρεσίου ή και χρήση άλλης πρώτης ή πρόσθετης ύλη ζωοτροφών, η οποία συμβάλει, σύμφωνα με επιστημονικά δεδομένα, στη μείωση των αερίων θερμοκηπίου ή και της χρήσης αντιβιοτικών, υπό την προϋπόθεση ότι τηρούνται οι λοιπές απαιτήσεις της νομοθεσίας των ζωοτροφών.
3. Στο πλαίσιο της παρούσας δράσης, ο φάκελος δικαιούχου περιέχει, επιπλέον, τα κάτωθι:
α) Βεβαίωση του συμβούλου για την εφαρμογή τουλάχιστον μίας εκ των περιγραφόμενων δεσμεύσεων,
β) παραστατικά αγοράς προσθέτων υλών ζωοτροφών, προμιγμάτων, πρώτων υλών και συνθέτων ζωοτροφών και στην περίπτωση ενσωμάτωσης/χρήσης πρόσθετων υλών ή και προμιγμάτων προσθέτων υλών ή και σύνθετων ζωοτροφών (π.χ. ισορροπιστής) που περιέχουν πρόσθετες ύλες, παραστατικά (ετικέτες ζωοτροφών, πιστοποιητικά ανάλυσης κ.λπ.) που να το αποδεικνύουν.
4. Οι αποδοχές του συμβούλου καθορίζονται κατά μέγιστο σε ποσοστό έως και 5% της ενίσχυσης που λαμβάνει ο δικαιούχος για την παρούσα δράση, και σε έως 500 ευρώ συνολικά.
Το μέγιστο ύψος ενίσχυσης ορίζεται ως εξής:
Aιγοπρόβατα/Βοοειδή - 30 ευρώ ανά εκτάριο - 3 ευρώ το στρέμμα (1 εκτάριο = 10 στρέμματα).
Η ενίσχυση καλύπτει τις πρόσθετες δαπάνες κατάρτισης, εφαρμογής (αγορά συστατικών σιτηρεσίου), παρακολούθησης και προσαρμογής βελτιωμένου σιτηρεσίου, καθώς και οι δαπάνες για την αγορά άδειας χρήσης και την ενημέρωση ηλεκτρονικής εφαρμογής παρακολούθησης των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου και μείωσης της χρήσης αντιβιοτικών.
Σε περίπτωση υπερβάλλουσας ζήτησης, το ύψος ενίσχυσης και για τις 2 δράσεις (ευρώ ανά εκτάριο και έτος) δύναται να μειωθεί.
Το θεματικό δίκτυο EuroSheep ολοκληρώνει τη δυναμική ανταλλαγή γνώσεων μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων της προβατοτροφίας της Ευρώπης, στα θέματα διαχείρισης της διατροφής και της υγείας των προβάτων, με βάση τις ανάγκες του κλάδου.
Το EuroSheep που χρηματοδοτείται από το ερευνητικό πρόγραμμα H2020 της ΕΕ, ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2020 και το σεμινάριο, που πραγματοποιήθηκε στην Γαλλία, αποτελεί την τελευταία διακρατική εκδήλωση του έργου, το οποίο ολοκληρώνεται και τυπικά τον Ιούνιο του 2023.
Στο πρόγραμμα συμμετέχουν οκτώ χώρες, και συγκεκριμένα η Ιρλανδία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ισπανία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Ουγγαρία, η Ελλάδα και η Τουρκία, οι οποίες αντιπροσωπεύουν το 80% της προβατοτροφίας στην Ευρώπη.
Η Νότια Γαλλία, η περιοχή του Manosque, αποτέλεσε το ιδανικό σκηνικό για τον προσωρινό αποχαιρετισμό των εταίρων και εμπλεκομένων φορέων του EuroSheep, μέχρι να δοθεί νέα δυνατότητα για συνεργασία. Το EuroSheep, το οποίο ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2020 ως συνέχεια του SheepNet, ολοκληρώνεται.
Το έργο ασχολήθηκε με τις ανάγκες και τις προκλήσεις των κτηνοτρόφων, σε θέματα που αφορούν στη διατροφή και την υγεία των προβάτων και προτάθηκαν λύσεις για την αντιμετώπισή αυτών των ζητημάτων.
Στο διήμερο σεμινάριο, στην περιοχή Manosque, συγκεντρώθηκαν 105 εκπρόσωποι από τις 8 χώρες του EuroSheep για να ενημερωθούν για τα τελικά αποτελέσματα του προγράμματος και να επισκεφθούν τυπικές εκτροφές προβάτων της περιοχής.
Την πρώτη ημέρα, οι συμμετεχοντες επισκέφθηκαν το πρωί, 2 εκτροφές προβάτων κρεοπαραγωγής. Στην πρώτη εκτροφή (GAEC de la Grand Bastide), η Stephanie, ο Jerome και ο Max παρουσίασαν τις δραστηριότητες της εκτροφής τους, στην οποία εκτρέφονται 2400 προβατίνες Merinos d' Arles, επίσης διατηρούν 12 σκύλους (Maremme Abruzzes) για την προστασία του κοπαδιού στα καλοκαιρινά ορεινά βοσκοτόπια και στα βοσκοτόπια κοντά στο αγρόκτημα.
Οι συμμετέχοντες ενημερώθηκαν για το πρόγραμμα διατροφής των ζώων στο σταύλο, και τις αλλαγές που κάνουν τακτικά για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προέκυπταν από τις επαναλαμβανόμενες ξηρασίες. Τέλος, παρουσιάστηκε το σύστημα οργάνωσης των τοκετών (5 τοκετοί κατά τη διάρκεια του έτους).
Η Stephanie εξήγησε την οργάνωση των τοκετών στο στάβλο για την παραγωγή πιστοποιημένων αρνιών σε όλη τη διάρκεια του έτους, με την ειδική σήμανση «αρνάκι του Sisteron» (Label Rouge και ΠΓΕ, Agneau de Sisteron).
Οι συμμετέχοντες έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον και ακολούθησαν γόνιμες συζητήσεις μεταξύ των χωρών. Στη δεύτερη εκτροφή (GAEC des collines aux montagnes), η Leticia και ο Alexandre εξήγησαν στους συμμετέχοντες τη διαχείριση της εκτροφής τους, με 600 προβατίνες που βόσκουν το μεγαλύτερο διάστημα σε θαμνώδεις δασικές εκτάσεις και σε κοινόχρηστα βοσκοτόπια σε μεγάλο υψόμετρο, με τη βοήθεια εποχιακών βοσκών.
Με τους συμμετέχοντες συζητήθηκαν θέματα σχετικά με τα εξωπαράσιτα, ιδίως τη ψώρα, λόγω της ανάμειξης των κοπαδιών πριν από τη θερινή βόσκηση, καθώς και ζητήματα διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού.
Το απόγευμα πραγματοποιήθηκε η τελευταία συνάντηση εργασίας στην αίθουσα συνεδριάσεων. Ο Pierre-Guillaume Grisot, ο Συντονιστής του EuroSheep, παρουσίασε το έργο, την εξέλιξη και τα αποτελέσματά του. Στη συνέχεια οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε 4 ομάδες και είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ορισμένα παραδείγματα των τεχνικών λύσεων που εντοπίστηκαν για να καλύψουν τις ανάγκες των προβατοτρόφων, καθώς και τον τρόπο με τον οποίο εφαρμόσθηκαν στην πράξη και αξιολογήθηκαν από τους κτηνοτρόφους στις διάφορες χώρες του έργου.
Οι τέσσερις τομείς που παρουσιάστηκαν αναφέρονταν:
1)στη βόσκηση και τη διαχείριση των βοσκοτόπων,
2) στις διατροφικές απαιτήσεις,
3) στα ενδοπαράσιτα και
4) στη χωλότητα.
Το πρωί της δεύτερης ημέρας ήταν αφιερωμένο στην επίσκεψη της πειραματικής εκτροφής της κρεοπαραγωγικής φυλής προβάτου Carmejane, στις Άλπεις της Haute Provence, όπου βρίσκεται επίσης και μια Αγροτική Σχολή (Lycee Αgricole).
Μετά από μια ενδιαφέρουσα παρουσίαση της προβατοτροφίας στη Γαλλία, οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε ομάδες για να παρακολουθήσουν παρουσιάσεις σχετικά με τη διαχείριση της μονάδας, τη γενετική διαχείριση της φυλής προβάτου Préalpes du Sud, τα αποτελέσματα των πειραματισμών σχετικά με την διατροφή για την πάχυνση των αρνιών και τη διαχείριση (μέσω της βόσκησης της γλυστρίδας) για τον περιορισμό της προσβολής από παράσιτα.
Η μονάδα διαθέτει 650 προβατίνες της φυλής Pre-Alpes du Sud, οι οποίες περιλαμβάνονται στο σχήμα επιλογής και γενετικής βελτίωσης, με στόχο την παραγωγή των πιστοποιημένων αρνιών (Label Rouge "Agneau de Sisteron"). Έχουν 3 περιόδους τοκετών, βόσκουν σε βοσκότοπους (50 εκτάρια) και σε θαμνώδους δασικές εκτάσεις (500 εκτάρια), ενώ κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού βόσκουν επίσης στα 160 εκτάρια ορεινών θερινών βοσκοτόπων). Χρησιμοποιούν επίσης, σκύλους προστασίας στα κοπάδια. Ως πειραματική εκτροφή, οι ερευνητικοί τους τομείς επικεντρώνονται στην ποιμενική κτηνοτροφία, τη διαχείριση του εργατικού δυναμικού, την αυτάρκεια των ζωοτροφών και την παραγωγικότητα.
Η δεύτερη εκτροφή (GAEC Tchiote Bedigue) βρίσκεται σε μεγαλύτερο υψόμετρο (1.100 μ.), εκτρέφονται 175 προβατίνες κρεοπαραγωγής (Merinos d'Arles), οι οποίες περνούν το μεγαλύτερο μέρος της ζωής τους στα ορεινά βοσκοτόπια, και 240 προβατίνες γαλακτοπαραγωγής (Lacaune), οι οποίες παραμένουν στη μονάδα για το καθημερινό άρμεγμα και την παρασκευή τυριού. Η Isabelle και ο Jerome παρουσίασαν το παραγωγικό τους σύστημά, με την Isabelle να εστιάζει στην παρασκευή τυριών της βιολογικής εκτροφής.
Στους συμμετέχοντες παρουσιάστηκαν αποτελέσματα από τις δοκιμές πολλαπλών ειδών σε λειμώνες για την κάλυψη της αυτάρκειας των ζωοτροφών. Η επίσκεψη ολοκληρώθηκε με γευστική δοκιμή της μεγάλης ποικιλίας τυριών που παρασκευάζει η Isabelle. Αυτές οι δύο ημέρες αποτέλεσαν το ιδανικό κλείσιμο ενός επιτυχημένου προγράμματος, με ουσιαστικές επαφές και συζητήσεις μεταξύ των συμμετεχόντων όλων των χωρών.
Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ η απόφαση που αφορά τις λεπτομέρειες εφαρμογής της συνδεδεμένης ενίσχυσης αιγοπρόβειου, ύψους 12 ευρώ ανά ζώο, στη νέα ΚΑΠ.
Συγκεκριμένα η απόφαση αφορά την χορήγηση του Μέτρου συνδεδεμένης στήριξης στον τομέα πρόβειου και αίγειου κρέατος, σύμφωνα με την παρέμβαση Π1-32.3 - Στήριξη Συνδεδεμένου Εισοδήματος - Ζωική Παραγωγή, του εγκεκριμένου Στρατηγικού Σχεδίου της Ελλάδας για την ΚΑΠ 2023-2027.
Ο συνολικός ετήσιος προϋπολογισμός για την ενίσχυση των κτηνοτρόφων στο πλαίσιο συνδεδεμένης εισοδηματικής στήριξης στον τομέα πρόβειου και αίγειου κρέατος της παρούσας απόφασης ανέρχεται σε 64.862.472 €.
Δικαιούχοι της συνδεδεμένης ενίσχυσης είναι όσοι πληρούν τους παρακάτω όρους επιλεξιμότητας:
1. Είναι ενεργοί γεωργοί
2. Είναι κάτοχοι αιγοπροβατοτροφικής εκμετάλλευσης στη χώρα.
3. Παραδίδουν το γάλα που παράγουν σε εγκεκριμένες μονάδες μεταποίησης γάλακτος, είτε απευθείας (με προσκόμιση τιμολογίου αγοράς ή πώλησης του προϊόντος), είτε μέσω φορέων συγκέντρωσης γάλακτος (π.χ. οργανώσεις παραγωγών, φυσικά ή νομικά πρόσωπα).
Οι κτηνοτρόφοι με καθετοποιημένες μονάδες μεταποίησης γάλακτος της κτηνοτροφικής τους εκμετάλλευσης, συμμετέχουν στο καθεστώς, εφόσον πληρούν την έννοια του εγκεκριμένου μεταποιητή και οι κτηνοτρόφοι που είναι ενταγμένοι στο Κεντρικό Ηλεκτρονικό Μητρώο (Κ.Η.Μ.Ο), οι οποίοι ιδιοπαράγουν και διαθέτουν οι ίδιοι τα γαλακτοκομικά τους προϊόντα, συμμετέχουν στο καθεστώς εφόσον έχουν δηλώσει ηλεκτρονικά, μέσω της διαδικτυακής σύνδεσης «ΑΡΤΕΜΙΣ» στον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, τις ποσότητες γάλακτος που μεταποίησαν.
4. Έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία της ετήσιας απογραφής της εκμετάλλευσής τους για το έτος ενίσχυσης. Αυτό διαπιστώνεται από την καταχώρηση στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Κτηνιατρικής (Ο.Π.Σ.Κ.) της εν λόγω ετήσιας απογραφής.
5. Συμμετέχουν σε πρόγραμμα παροχής συμβουλευτικής υποστήριξης (ΑKIS), μετά την 1/1/2025.
Η ενίσχυση καταβάλλεται υπό τη μορφή συνδεδεμένης εισοδηματικής στήριξης, ανά επιλέξιμο ζώο, σε ετήσια βάση.
Υποχρεώσεις κτηνοτρόφων
Οι κτηνοτρόφοι κάτοχοι αιγοπροβατοτροφικής εκμετάλλευσης εγγεγραμμένης στο Ο.Π.Σ.Κ., προκειμένου να τύχουν της ενίσχυσης του άρθρου 1 της παρούσας, υποχρεούνται:
1. Να δηλώνουν συμμετοχή στο εν λόγω καθεστώς, στο έντυπο της ενιαίας αίτησης ενίσχυσης κάθε έτους, σε σχετικό πεδίο της αίτησης, στο οποίο συμπληρώνεται ο αριθμός των επιλέξιμων προβατίνων ή και αιγών.
2. Να διατηρούν στην εκμετάλλευσή τους αριθμό προβατίνων ή και αιγών, που έχουν δηλώσει στο σχετικό πεδίο της αίτησης, έως την ετήσια απογραφή του έτους ενίσχυσης της εν λόγω εκμετάλλευσης στο Ο.Π.Σ.Κ.
3. Να τηρούν τις διατάξεις περί αναγνώρισης και καταγραφής των ζώων.
4. Να δέχονται και να διευκολύνουν τους προβλεπόμενους ελέγχους από τις αρμόδιες Εθνικές και Ενωσιακές Επιτροπές ελέγχου παρέχοντας οποιοδήποτε συμπληρωματικό στοιχείο ή πληροφορία τους ζητηθεί.
Διαβάστε το ΦΕΚ (εδώ)
Ανησυχία έχει προκαλέσει στους κτηνοτρόφους στη Λακωνία η εμφάνιση της νόσου της φυματίωσης των αιγοπροβάτων.
Πρόκειται για νόσο που εάν εμφανιστεί σε ζώο αυτό πρέπει να θανατωθεί και μπορεί να προκαλέσει μεγάλες ζημιές στα κοπάδια.
Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Σπύρος Ντουντουνάκης, από την Κτηνιατρική Υπηρεσία του ΥπΑΑΤ, «μετά από ελέγχους που έγιναν βρέθηκαν θετικά κρούσματα φυματίωσης των αιγοπροβάτων στην περιοχή της Λακωνίας. Τα ζώα που έχουν νοσήσει πάνε για σφαγή και έχουμε μερική αποζημίωση του κτηνοτρόφου. Το κρέας των ζώων πρέπει να βράζεται πριν καταναλωθεί. Το γάλα θα πρέπει να παστεριώνεται. Έχουμε κρούσματα φυματίωσης των βοοειδών αλλά φυματίωσης των αιγοπροβάτων είναι η πρώτη φορά που βρέθηκε μετά από ενάμιση χρόνο. Είμαστε σε αυξημένη εποπτεία και το επόμενο διάστημα οι έλεγχοι θα αυξηθούν. Θα προσπαθήσουμε να περιορίσουμε την ασθένεια στην περιοχή».
Η εμφάνιση κρουσμάτων φυματίωσης στα αιγοπρόβατα της Περιφέρειας Πελοποννήσου, έχει προκαλέσει σοβαρή ανησυχία στον αγροτικό κόσμο. Είναι ζωτικής σημασίας η άμεση δράση και η εφαρμογή μέτρων προληπτικής προστασίας για την αποτροπή της εξάπλωσης της ασθένειας και τη διασφάλιση της υγείας των ζώων και ανθρώπων, αναφέρει η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Περιφέρειας Πελοποννήσου (ΟΑΣΠΠ).
Και προσθέτει: «Δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο, πρέπει άμεσα, τώρα, να διεκδικήσουμε, και να επιβάλλουμε χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση των παραγωγών με αποκλειστική ευθύνη του κράτους:
- Ελέγχους σε όλα τα κοπάδια, μέτρα ουσιαστικής προστασίας του ζωικού κεφαλαίου, όλων των κτηνοτροφικών μονάδων και σταυλικών εγκαταστάσεων από τη μετάδοση της αρρώστιας.
- Πλήρη αποζημίωση όλων των κτηνοτρόφων που έχασαν τα ζώα τους από την αρρώστια, αναπλήρωση στο 100% του εισοδήματος για την χαμένη παραγωγή και για όλο το χρονικό διάστημα μέχρι και την ανασύσταση του κοπαδιού.
- Επιδότηση κατά 50% στις ζωοτροφές σε περίπτωση καραντίνας και μέχρι τη λήξη της.
- Πάγωμα δανειστικών υποχρεώσεων στις τράπεζες και στην εφορία, απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ για τη φετινή περίοδο.
- Να στελεχωθούν άμεσα οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες με το απαραίτητο μόνιμο προσωπικό».
Η καθυστέρηση των δηλώσεων της ενιαίας ενίσχυσης (ΟΣΔΕ) δημιουργεί προβλήματατα έλλειψης ρευστότητας στον αγροτικό κλάδο. Μεγαλύτερο πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι που θα θέλουν να αγοράσουν ζωοτροφές σε λίγες ημέρες όταν θα ξεκινήσουν τα αλώνια.
Να θυμίσουμε ότι αν οι κτηνοτρόφοι δεν καταφέρουν να αγοράσουν στα αλώνια τότε τα σιτηρά θα τα πάρουν οι έμποροι και θα τα βάλουν στις αποθήκες για να πουλήσουν σε υψηλότερη τιμή και να έχουν κέρδος.
Στο παρελθόν κάθε χρόνο η κάρτα προέβλεπε την προείσπραξη του 80% της Βασικής και της Πράσινης Ενίσχυσης που θα εισέπρατταν το κάθε έτος ενίσχυσης οι αγρότες. Τα πράγµατα από φέτος αλλάζουν και η Πράσινη Ενίσχυση (πρασίνισµα), µε τον τρόπο που την γνώριζαν οι αγρότες, καταργήθηκε φέτος. Επίσης οι νεοεισερχόμενοι κτηνοτρόφοι δεν μπορούν να λάβουν την κάρτα αφού δεν γνωρίζουν οι τράπεζες το ποσό της ενίσχυσης που θα λάβουν.
Εδώ και ένα μήνα έχει υπογραφεί το νέο μνημόνιο συνεργασίας τραπεζών με το ΥπΑΑΤ για την προσφορά της «Κάρτας του Αγρότη» και στη νέα προγραμματική περίοδο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) 2023-2027.
Ωστόσο επειδή υπάρχουν αλλαγές στις ενισχύσεις, λόγω της νέας ΚΑΠ, κάποιες τράπεζες που την ενεργοποίησαν είχαν όριο πίστωσης για το 2023 την βασική ενίσχυση, που λάµβαναν τα προηγούµενα έτη. Άλλες τράπεζες δεν έχουν ενεργοποιήση την «Κάρτα του Αγρότη» και αναμένουν να ολοκληρωθεί η διαδικασία του ΟΣΔΕ (δηλαδή από τέλη Σεπτεμβρίου όπως έχει πει το ΥπΑΑΤ).
Στην ουσία το 2023 έχουν λιγότερα ή και καθόλου χρήματα οι κτηνοτρόφοι από την κάρτα και αυτό τους δημιουργεί προβλήματα έλλειψης ρευστότητας για την αγορά ζωοτροφών. Από την άλλη οι γαλακτοβιομηχανίες περιμένουν την πτώση τιμών στις ζωοτροφές για να βρουν τη δικαιολογία που χρειάζονται ώστε να ρίξουν τις τιμές παραγωγού στο γάλα.
Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου, μεγάλη γαλακτοβιομηχανία μείωσε τις τιμές στο αιγοπρόβειο γάλα στους κτηνοτρόφους που συνεργάζεται από όλη την χώρα και μάλιστα με αναδρομική ισχύ, από τον Οκτώβριο, χωρίς να έχει κάνει νωρίτερα καμιά ενημέρωση. Σαν δικαιολογία ανέφερε ότι υπήρξαν προβλήματα με τις λιποπρωτεΐνες στο γάλα που παράδιναν. Η μείωση αυτή - σύμφωνα με όσα αναφέρουν κτηνοτρόφοι στον ΑγροΤύπο - κυμαίνεται από 10 έως 20 λεπτά το κιλό. Θυμίζουμε ότι τέτοια εποχή πέρσι όταν η ενέργεια και οι τιμές ζωοτροφών είχαν φτάσει στα ύψη οι γαλακτοβιομηχανίες δεν έδιναν αύξηση στην τιμή του γάλακτος υποστηρίζοντας ότι οι εμπορικές συμφωνίες πρέπει να τηρηθούν. Φέτος δεν ισχύει το ίδιο. Πάντα χάνουν οι κτηνοτρόφοι γιατί δεν υπάρχει στην χώρα μας «νομική θωράκιση» για τις εμπορικές συμφωνίες που κάνουν και για αυτό υπάρχουν ευθύνες.
Δύσκολο αναμένεται το μέλλον των κτηνοτρόφων και κρίσιμες οι επόμενες ημέρες για την ηγεσία του ΥπΑΑΤ.
Η εκτροφή αιγών Anglo-Nubian δεν είναι εύκολη υπόθεση, τονίζει στον ΑγροΤύπο η κτηνοτρόφος από τα Καλάβρυτα Μαρία Καραντάνη.
Η Μαρία Καραντάνη κατάγεται από την Λέρο. Ο πατέρας της ναυτικός στο επάγγελμα αποφάσισε να ασχοληθεί με την κτηνοτροφία. Εκεί γνώρισε για πρώτη φορά τις γίδες και τις ξεχώρισε από τα υπόλοιπα ζώα.
«Τις γίδες τις θεωρώ πολύ έξυπνα ζώα. Δεν έχουν καμιά σχέση με τα πρόβατα και τις αγελάδες. Έφυγα από το νησί και σπούδασα στην Αθήνα βρεφονηπιοκόμος και μετά βοηθός κτηνιάτρου παραγωγικών ζώων. Παντρεύτηκα και πήγα στο Λέχαιο της Κορινθίας. Εκεί αγόρασα την πρώτη μου γίδα. Επειδή γρήγορα το κοπάδι μεγάλωσε και έφτασε να έχω 15 γίδες αναγκαστήκαμε να φύγουμε από την περιοχή γιατί ήταν τουριστικό μέρος και δεν μπορούσαμε να στήσουμε τον στάβλο.
Πήγαμε στα ορεινά Καλάβρυτα και αγοράσαμε γη. Εκεί έκανα και το τρίτο παιδί μου. Στην αρχή ζούσαμε αναγκαστικά σε τροχόσπιτο γιατί πρώτα έπρεπε να κατασκευάσουμε τον στάβλο για τα ζώα. Μετά έγινε και το σπίτι για να μείνουμε.
Το 2017 έκανα ένα κοπάδι από 50 Anglo-Nubian τις οποίες αγόρασα από την Ολλανδία και την Γερμανία. Είναι με τα απαραίτητα πιστοποιητικά Pedigree και πρέπει να σας επισημάνω ότι είναι πολύ ακριβά ζώα.
Η συγκεκριμένη φυλή δημιουργήθηκε στην Μεγάλη Βρεταννία. Είναι διπλής κατεύθυνσης γάλακτοπαραγωγής και κρεατοπαραγωγής. Δεν υπάρχουν μεγάλες εκτροφές με αυτές τις γίδες. Η Anglo-Nubian είναι εύκολα αναγνωρίσιμη (βραχύτριχη, με αμυγδαλωτά μάτια συνήθως ακέρατη, μακριά κρεμάμενα αυτιά). Είναι πανέξυπνα γίδια και με έντονη προσωπικότητα. Τις ονομάζω «γίδες του σαλονιού». Είναι ανθρωποκεντρικές αλλά στρεσάρουν εύκολα. Δεν μπορούν να ζήσουν μαζί με πρόβατα αλλά δεν είναι εύκολο να συμβιώσουν στο κοπάδι και με άλλες φυλές.
Η ενήλικη μπορεί να φτάσει μέχρι και 120 κιλά και τα αρσενικά έως 170 κιλά. Γεννάει μέχρι 5 κατσίκια κάθε 12 - 14 μήνες. Ο απογαλακτισμός γίνεται στους 2 - 3 μήνες. Τα μικρά δεν τα σφάζω αλλά όσα δεν χρειάζομαι τα πουλάω σε κτηνοτρόφους.
Το κοπάδι μου το χρησιμοποιώ για γαλακτοπαραγωγή. Μπορεί να παράγει κατά μέσο όρο να παράγει ένα τόνο γάλα ετησίως. Η ημερήσια παραγωγή φτάνει στα 5 - 7 κιλά. Έχουν σταθερή και μεγάλης διάρκειας παραγωγικότητα και πολύ καλής ποιότητας γάλα. Αλλά είναι επίσης ζώα μεγάλων απαιτήσεων. Κάνουν μόνο για σταυλισμένη εκτροφή. Θέλουν καλή καθαριότητα γιατί εύκολα αρρωσταίνουν.
Όταν υπάρχουν καλές καιρικές συνθήκες βόσκουν σε λειμώνες. Το υπόλοιπο διάστημα θέλουν πολύ καλή ποιότητα ζωοτροφών. Συνεργάζομαι με ζωοτέχνη και πρέπει να χρησιμοποιώ στα σιτηρέσια καλά συστατικά (καλή ποιότητα καλαμπόκι, κριθάρι κ.α.).
Τον περασμένο Οκτώβριο έκλεισα τιμή στα 70 λεπτά για το γάλα. Θεωρώ όμως ότι είναι πολύ χαμηλή και περιμένω να δω την καινούργια συμφωνία. Δεν έχω σκοπό να ενταχθώ σε κάποιο μέτρο του ΥπΑΑΤ γιατί δεν θέλω να δεσμεύομαι για τα ζώα μου. Το επάγγελμα του κτηνοτρόφου έχει μεγάλο ρίσκο και ανά πάσα στιγμή μπορεί να συμβεί κάτι στο κοπάδι σου».
Πάντως η Μαρία Καραντάνη δηλώνει ότι είναι πολύ ευχαριστημένη που εκτρέφει αυτές τις γίδες. Όπως τονίζει στον ΑγροΤύπο, «έχω ασχοληθεί χρόνια με την γιδοτροφία αλλά οι Anglo-Nubian θεωρώ ότι είναι η «κορυφή». Αν κάποια στιγμή θα τις αφήσω θα σταματήσω και την ενασχόλησή μου με την κτηνοτροφία. Είναι πολύ έξυπνα ζώα και έχουν συναισθήματα. Πολλοί κτηνοτρόφοι αναγκάστηκαν να ασχοληθούν με τα πρόβατα αλλά οι γίδες είναι ξεχωριστές».
Άνοιξε η πλατφόρμα της ειδικής δράσης «ΑΜΑΛΘΕΙΑ» για την υποβολή αιτήσεων από τους νησιώτες κατ’ επάγγελμα κτηνοτρόφους, η οποία αφορά σε έκτακτη οικονομική ενίσχυσή τους με κονδύλι ύψους 12 εκατ. ευρώ.
Στόχος της ενίσχυσης είναι η στήριξη των κτηνοτρόφων με σκοπό την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και ειδικότερα της μεγάλης αύξησης των τιμών των ζωοτροφών που οδηγεί σε αύξηση στο κόστος παραγωγής στην κτηνοτροφία και εντός του 2023.
Δικαιούχοι της ενίσχυσης είναι αυτοί που σωρευτικά πληρούν τις εξής προϋποθέσεις:
Α) είναι φυσικά πρόσωπα, φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδος,
Β) είναι κατά κύριο επάγγελμα κτηνοτρόφοι, σύμφωνα με τα στοιχεία του Οργανισμoύ Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ), όπως αυτά ίσχυαν την 31.12.2021,
Γ) είναι εγγεγραμμένοι μέχρι την 31.12.2021 ως «επαγγελματίες αγρότες», στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων, το οποίο τηρείται στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ).
Δ) έχουν έδρα σε νησιωτική περιοχή της χώρας και συγκεκριμένα στην Κρήτη, Ιόνιο, συμπεριλαμβανομένης της Λευκάδας, Βόρειο Αιγαίο, Νότιο Αιγαίο, στις περιφέρειες με νησιωτικά συμπλέγματα ή μεμονωμένα νησιά, με εξαίρεση την Εύβοια και την Ελαφόνησο Λακωνίας
Δ) ανήκουν στον κλάδο της αιγο-προβατοτροφίας.
Η οικονομική ενίσχυση μέσω της δράσης ΑΜΑΛΘΕΙΑ προσδιορίζεται με βάση την έδρα και τον αριθμό των αιγοπροβάτων που διαθέτει ο κτηνοτρόφος.
Το κατ' αποκοπή ποσό της ενίσχυσης ανά δικαιούχο στην Κρήτη και στα λοιπά νησιά υπολογίζεται με βάση των αριθμό του ζωικού κεφαλαίου (αιγοπρόβατα) ως εξής:
Κρήτη
1-100 ποσό ενίσχυσης 250 ευρώ
101-200 ποσό ενίσχυσης 500 ευρώ
201-300 ποσό ενίσχυσης 650 ευρώ
301-500 ποσό ενίσχυσης 800 ευρώ
501 και πάνω ποσό ενίσχυσης 900 ευρώ
Λοιπά νησιά
1-100 ποσό ενίσχυσης 300 ευρώ
101-200 ποσό ενίσχυσης 550 ευρώ
201-300 ποσό ενίσχυσης 700 ευρώ
301-500 ποσό ενίσχυσης 850 ευρώ
501 και πάνω ποσό ενίσχυσης 950 ευρώ
Οι δικαιούχοι, οι οποίοι έχουν έδρα στις νησιωτικές περιοχές της χώρας, μπορούν να πραγματοποιήσουν είσοδο στην πλατφόρμα της δράσης ακολουθώντας το σύνδεσμο (εδώ) προκειμένου να υποβάλουν την αίτησή τους.
Η πλατφόρμα θα παραμείνει ανοιχτή για υποβολή αιτήσεων έως και 17/07/2023.
Για την υποβολή της αίτησης κάθε πολίτης πρέπει να είναι πιστοποιημένος χρήστης του Taxisnet.
Δίδεται δυνατότητα διαγραφής και επανυποβολής της αίτησης για όσο χρονικό διάστημα είναι ανοιχτή η πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων. Η αίτηση δεν δύναται να τροποποιηθεί καθότι τα στοιχεία του δικαιούχου αντλούνται αυτόματα από την ΑΑΔΕ και τον ΟΠΕΚΕΠΕ και εμφανίζονται προσυμπληρωμένα και χωρίς δικαίωμα επεξεργασίας, εκτός από τα στοιχεία επικοινωνίας, ήτοι το τηλέφωνο και τη διεύθυνση ηλεκτρονικής αλληλογραφίας.
Η καταβολή της ενίσχυσης θα πραγματοποιηθεί μετά τη λήξη της προθεσμίας για την υποβολή αιτήσεων και το κλείσιμο της πλατφόρμας της δράσης, και αφού εκτελεστεί για κάθε δικαιούχο έλεγχος de minimis, στο λογαριασμό με αριθμό IBAN αυτόν που έχει δηλώσει στον ΟΠΕΚΕΠΕ. Οι δικαιούχοι θα ενημερωθούν με μήνυμα ηλεκτρονικής αλληλογραφίας είτε για την έγκριση της αίτησής τους και την πίστωση του ποσού είτε για την απόρριψή της.
Σε περίπτωση που ένας κτηνοτρόφος δεν φαίνεται ως δικαιούχος της ενίσχυσης και ως εκ τούτου δεν μπορεί να εισέλθει στο σύστημα, ή διαφωνεί με τα στοιχεία του, όπως αυτά εμφαίνονται εντός της πλατφόρμας κατά την υποβολή της αίτησής του, απευθύνεται στον ΟΠΕΚΕΠΕ.
Για οποιαδήποτε διευκρίνιση ή πληροφορία για τη δράση «ΑΜΑΛΘΕΙΑ» οι δικαιούχοι μπορούν να επικοινωνούν τηλεφωνικά με το Γραφείο Αρωγής Χρηστών της Δράσης στο 2152157829.
Από σήμερα Τετάρτη (17/5/2023) θα ανοίξει η πλατφόρμα για υποβολή ηλεκτρονικά των αιτήσεων την έκτακτη ενίσχυση σε κατά κύριο επάγγελμα κτηνοτρόφους νησιωτικών περιοχών και Κρήτης. Αυτό ανέφερε σε δηλώσεις του ο Γεν. Γρ. Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτική, Μανώλης Κουτελάκης.
Πρόκεται για τη διάθεση 8 εκατ. ευρώ εφάπαξ σε 12.000 κατά κύριο επάγγελμα κτηνοτρόφους, ανάλογα με το μέγεθος του ζωικού κεφαλαίου.
Η οικονομική ενίσχυση θα καταβληθεί ανά ζώο και παρέχεται σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΠΕΚΕΠΕ, όπως αυτά ίσχυαν στις 31/12/2021, οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι μέχρι την συγκεκριμένη ημερομηνία στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων του ΥπΑΑΤ.
Το κατ' αποκοπή ποσό της ενίσχυσης ανά δικαιούχο στην Κρήτη και στα λοιπά νησιά υπολογίζεται με βάση των αριθμό του ζωικού κεφαλαίου (αιγοπρόβατα) ως εξής:
Κρήτη
1-100 ποσό ενίσχυσης 250 ευρώ
101-200 ποσό ενίσχυσης 500 ευρώ
201-300 ποσό ενίσχυσης 650 ευρώ
301-500 ποσό ενίσχυσης 800 ευρώ
501 και πάνω ποσό ενίσχυσης 900 ευρώ
Λοιπά νησιά
1-100 ποσό ενίσχυσης 300 ευρώ
101-200 ποσό ενίσχυσης 550 ευρώ
201-300 ποσό ενίσχυσης 700 ευρώ
301-500 ποσό ενίσχυσης 850 ευρώ
501 και πάνω ποσό ενίσχυσης 950 ευρώ
Οι κτηνοτρόφοι θα πρέπει να κάνουν αίτηση σε ειδική εφαρμογή της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr - ΕΨΠ).
Η ενίσχυση θα καταβληθεί μετά την διαδικασία αιτήσεων και ο έλεγχος και στη συνέχεια η διασταύρωση στοιχείων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.
Επίσης ο κ. Μανώλης Κουτελάκης ανακοίνωσε τα νεότερα γύρω από την εφαρμογή του μέτρου του μεταφορικού ισοδύναμου στις κρητικές επιχειρήσεις που έχουν υποβάλλει αίτηση για το α’ εξάμηνο του 2022 και την έκτακτη ενίσχυση στους κατά κύριο επάγγελμα κτηνοτρόφους σε Κρήτη και Δωδεκάνησα. Όπως δήλωσε σήμερα Τετάρτη (17/5/2023) θα έχει ολοκληρωθεί η καταβολή και πίστωση χρημάτων για το μεταφορικό ισοδύναμο προς κρητικές επιχειρήσεις, μεταποιητικές και επιχειρήσεις του πρωτογενούς τομέα, όπως συνεταιρισμούς και ενώσεις (αφορά 7 εκατ. ευρώ για την Κρήτη). Συνολικά, τα ποσά που έχουν δεσμευτεί για όλη τη νησιωτική χώρα είναι 16 εκατ. ευρώ.