Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Γαλάζιοι διαξιφισμοί στη βουλή, νέοι απαξιωτικοί χαρακτηρισμοί Λιβανού για κτηνοτρόφους

02/11/2021 11:21 πμ
Κόντρα Βολουδάκη - Λιβανού στην βουλή την Δευτέρα για την ΚΥΑ βοσκότοπων που πετσόκοψε τα δικαιώματα χιλιάδων κτηνοτρόφων.

Κόντρα Βολουδάκη - Λιβανού στην βουλή την Δευτέρα για την ΚΥΑ βοσκότοπων που πετσόκοψε τα δικαιώματα χιλιάδων κτηνοτρόφων.

Σε υψηλούς τόνους συζητήθηκε την Δευτέρα 1 Νοεμβρίου 2021 στη βουλή η επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Χανίων της Νέας Δημοκρατίας Μανούσου Βολουδάκη, για την.... περιβόητη ΚΥΑ βοσκότοπων, που πετσόκοψε τα χρήματα χιλιάδων παραγωγών. Για μια ακόμα φορά ο υπουργός, δεν παρέλειψε να αναφερθεί με απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς προς μερίδα κτηνοτρόφων, κυρίως των νεοεισερχόμενων, κάνοντας λόγο για επενδύσεις της... πλάκας και του... χαβαλέ.

Ο Μανούσος Βολουδάκης κατηγόρησε το ΥπΑΑΤ ότι στο θέμα αυτό κινήθηκε με τη λογική «μαζί με τα ξερά καίγονται και τα χλωρά», ενώ ζήτησε να μην ισχύσει η ΚΥΑ.

«Καταργούμε, δηλαδή, με αυτή την ΚΥΑ που μου λέτε να αποσύρω την αδικία που υπήρχε ως σήμερα, που χώριζε την Ελλάδα σε ευνοημένες και αδικημένες περιφέρειες, τους κτηνοτρόφους μας σε προνομιούχους και μη προνομιούχους κτηνοτρόφους», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Σπήλιος Λιβανός, για να προσθέσει ότι: «έρχεστε και μιλάτε κατ’ ουσίαν για τους νεοεισερχόμενους, οι οποίοι μπαίνοντας, θα πάρουν από το εθνικό απόθεμα κάποια χρήματα, και δεν αισθανθήκατε την ανάγκη να σχολιάσετε καθόλου από πού φεύγουν αυτά τα χρήματα. Το αντιλαμβάνεστε ότι τα χρήματα τα οποία παίρνουν κάποιοι, βγαίνουν από τις τσέπες κάποιων άλλων. Ένα αυτό. Σε αυτό δεν είπατε τίποτα. Μιλάτε για αυτούς οι οποίοι έρχονται και κάνουν επενδύσεις ως νεοεισερχόμενοι και εμείς τους χαλάσαμε τη δουλειά, γιατί ετεροχρονισμένα φέραμε την ΚΥΑ. Γνωρίζετε ότι είναι περίπου χίλιοι πεντακόσιοι εξ αυτών που πέρυσι και πρόπερσι ήρθαν, πήραν αυτά τα δικαιώματα -σας το είπα και πριν, αλλά δεν το καταλάβατε ίσως- και μέσα σε πέντε μήνες τα πούλησαν; Καμία επένδυση! Πλάκα, χαβαλές. Αυτοί οι οποίοι έρχονται και πραγματικά θέλουν να στήσουν μία επιχείρηση παραγωγική, δεν παίρνουν τα νεαρά, αυτά τα οποία εμείς μειώσαμε στο 1/3. Παίρνουν παραγωγικά ζώα. Αυτοί, λοιπόν, τους οποίους νομίζετε ότι εκπροσωπείτε, δεν έχουν θιγεί από την ΚΥΑ την οποία κατεβάσαμε».

«Να πάτε να τους το πείτε, κύριε Υπουργέ», ανταπάντησε ο Μανούσος Βολουδάκης.

Αναλυτικά η συζήτηση από τα πρακτικά της βουλής έχει ως εξής:

Και πάμε στην τελευταία επίκαιρη ερώτηση της σημερινής ημερήσιας διάταξης την πέμπτη με αριθμό 100/25-10-2021 επίκαιρη ερώτηση δεύτερου κύκλου, του Βουλευτή Χανίων της Νέας Δημοκρατίας κ. Μανούσου - Κωνσταντίνου Βολουδάκη προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με θέμα: «Τροποποίηση στα κριτήρια καταβολής των κτηνοτροφικών επιδοτήσεων με την ΚΥΑ υπ’ αριθμόν 1217/264725/5-10-2021 των Υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος». Στην ερώτηση θα απαντήσει ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπυρίδων - Παναγιώτης Λιβανός.

Κύριε Βολουδάκη, έχετε τον λόγο.

ΜΑΝΟΥΣΟΣ-ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΒΟΛΟΥΔΑΚΗΣ: Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε. Κύριε Υπουργέ, είναι δυνατόν ο πολίτης να υποβάλει αίτηση ενίσχυσης υπό κάποιο συγκεκριμένο νομικό καθεστώς και η αίτησή του αυτή να αξιολογείται εκ των υστέρων υπό άλλο νομικό καθεστώς; Κι όμως αυτό έχει συμβεί με το ζήτημα των αιτήσεων για την κατανομή βοσκοτόπων φέτος. Κάποιοι κτηνοτρόφοι υπέβαλαν μεταξύ Απριλίου και Ιουλίου αιτήσεις να τους κατανεμηθούν βοσκότοποι, όπως ο νόμος προέβλεπε, με τα κριτήρια που ο νόμος τότε προέβλεπε. Στη συνέχεια πολλοί εξ αυτών έκαναν πραγματικές επενδύσεις αγοράζοντας ζώα, ιδίως μάλιστα δεδομένου ότι φέτος όπως ξέρετε είναι και η χρονιά που ανοίγει το πρόγραμμα για τους νέους αγρότες και ήταν προϋπόθεση αυτό.

Έκαναν, λοιπόν, τα έξοδα της υποβολής των αιτήσεων, έκαναν επενδύσεις με την πεποίθηση ότι θα πάρουν ενισχύσεις γιατί πληρούσαν τα κριτήρια που ο νόμος προέβλεπε όταν υπέβαλαν τις αιτήσεις τους και στις 5 Οκτωβρίου με μία κοινή υπουργική απόφαση τροποποιείτε τα κριτήρια αυτά και αφήνετε πολλούς από τους κτηνοτρόφους αυτούς εκτός της δυνατότητας κατανομής βοσκοτόπων και άρα της συμμετοχής τους στο εθνικό απόθεμα, εκτός της επιδότησης για να το πούμε με απλά λόγια, αντίθετα με όσα αυτοί είχαν προγραμματίσει, στη βάση πάντα, ξαναλέω, του νόμου που ίσχυε.

Δεν είναι αυτό, κύριε Υπουργέ, διάταξη με αναδρομική ισχύ με δυσμενές για τον διοικούμενο αποτέλεσμα; Δεν είναι παραβίαση της αρχής της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης του πολίτη στη διοίκηση; Μιλάμε για την ανάγκη της σταθερότητας του επενδυτικού περιβάλλοντος, μιλάμε για την ασφάλεια δικαίου. Η Κυβέρνηση που κυβερνά σήμερα έχει κάνει σημαία τα ζητήματα αυτά και πολύ σωστά έχει κάνει σημαία τα ζητήματα αυτά.

Επενδύσεις όμως δεν είναι μόνο οι επενδύσεις των επιχειρήσεων. Επενδύσεις κάνουν και οι κτηνοτρόφοι, επενδύσεις κάνουν και οι αγρότες, επενδύσεις κάνει κάθε επαγγελματίας και σε αυτούς πρέπει να διασφαλίσουμε σταθερότητα στο επιχειρηματικό τους περιβάλλον και σε αυτούς πρέπει να διασφαλίσουμε ότι θα μπορούν να προγραμματίζουν την παραγωγική τους δραστηριότητα.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι υπάρχουν πολλές στρεβλώσεις στο σύστημα των κοινοτικών ενισχύσεων όπως ισχύει σήμερα, ειδικά στην κτηνοτροφία, και πρέπει να τις διορθώσετε προς την κατεύθυνση που πάτε, έστω κι αν χρειάζονται κάποιες τροποποιήσεις και σε αυτό. Όχι, όμως, κύριε Υπουργέ, αναδρομικά, όχι με οριζόντιες, απόλυτες εξαιρέσεις κατηγοριών κτηνοτρόφων και νέων μάλιστα, πραγματικών και νόμιμων κτηνοτρόφων.

Ο τρόπος να διορθώσετε τις στρεβλώσεις υπάρχει. Κατ’ αρχάς όπου υπάρχει παρανομία θα πρέπει να ελέγξετε τη συγκεκριμένη παρανομία. Δεν μπορεί να κινείται η πολιτεία με τη λογική «μαζί με τα ξερά καίγονται και τα χλωρά». Να ελέγξετε τη συγκεκριμένη παρανομία και θα επικροτήσω πρώτος -και το ξέρετε- γιατί ξέρετε και πόσες πολλές φορές έχουμε συζητήσει άλλες παθογένειες στην κτηνοτροφία σε ορισμένες μεμονωμένες περιπτώσεις κτηνοτρόφων πραγματικά σε κάποια συγκεκριμένα χωριά της Κισσάμου, στα Χανιά και στα Κεραμιά, που επιλέγουν να ζουν διαπράττοντας συστηματικά ζημιές σε βάρος των γειτόνων τους. Αυτούς δεν τους θίγετε με τη σημερινή αλλαγή του καθεστώτος, θίγετε αυτούς τους νέους που θέλουν να ξεκινήσουν μία δραστηριότητα.

Παράλληλα, είμαι σίγουρος ότι θα μιλήσετε για μια έκρηξη των σχετικών ενισχύσεων στην Κρήτη και την έκρηξη του αριθμού των αμνοεριφίων κ.λπ. Σωστά. Να ελεγχθούν και αυτά. Όμως και πάλι δεν μπορεί να υπάρχει η λογική «μαζί με τα ξερά καίγονται και τα χλωρά». Γι’ αυτό και ζήτησα την κατά νομό ενημέρωση για το τι συμβαίνει.
Λύση υπάρχει, κύριε Υπουργέ, πιστεύω και αυτή την ώρα. Να αναβάλετε την ισχύ της ΚΥΑ, να αξιολογηθούν όσοι υπέβαλαν φέτος αιτήσεις με το καθεστώς που ίσχυε την ώρα που υπέβαλαν τις αιτήσεις τους και να εξηγήσετε στον κόσμο ποιες είναι οι στρεβλώσεις.

Και να είστε σίγουρος ότι και εμείς, οι Βουλευτές -πιστεύω τουλάχιστον της παράταξης της Νέας Δημοκρατίας- θα είμαστε μαζί σας για να εξηγήσουμε στον κόσμο τι πηγαίνει στραβά και τι θέλει διόρθωση, να βάλουμε μια καινούργια βάση η οποία θα επιτρέψει και να λειτουργεί σωστά το κοινοτικό πλαίσιο των ενισχύσεων και να γίνει η κτηνοτροφία στην Κρήτη ξανά βιώσιμη, γιατί πρέπει σε ό,τι συλλογισμούς κάνουμε να λαμβάνουμε υπ’ όψιν μας ότι για την Κρήτη ειδικά, με τις σημερινές συνθήκες της αγοράς, η κτηνοτροφία χωρίς τις κοινοτικές ενισχύσεις δεν είναι βιώσιμη.

Θα πω περισσότερα για αυτά στη δευτερολογία μου.

Σας ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Σοφία Σακοράφα): Ευχαριστώ, κύριε συνάδελφε.

Κύριε Υπουργέ, έχετε τον λόγο.

ΣΠΥΡΙΔΩΝ-ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΣΠΗΛΙΟΣ) ΛΙΒΑΝΟΣ (Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.

Κύριε συνάδελφε, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την ερώτηση που μου κάνατε, καθώς μου επιτρέπει να αναπτύξω την πολιτική βούληση εξορθολογισμού και δικαιοσύνης που ακολουθεί η Κυβέρνησή μας στον τομέα μας.

Αναφερθήκατε στην ερώτηση που μου κάνετε και γραπτώς. Εκεί είχατε χαρακτηρίσει και απαράδεκτο το γεγονός ότι άλλαξε η ΚΥΑ, αφού έληξε η περίοδος υποβολής των δηλώσεων. Αυτό πρακτικά αναπτύξατε και σήμερα εδώ, στην Αίθουσα.

Θέλω να σας θυμίσω ότι όλα τα προηγούμενα χρόνια η ΚΥΑ της κατανομής εκδιδόταν ακριβώς αυτή την ημερομηνία. Τίποτα δεν άλλαξε. Αυτό που συμβαίνει φέτος είναι αυτό που προσπαθήσατε να βάλετε στο τέλος της ομιλίας σας πριν, η βούληση του Υπουργείου να αλλάξει τα κακώς κείμενα. Η ημερομηνία, όπως σας είπα και πριν, είναι ακριβώς η ίδια, όπως ήταν και κάθε χρόνο. Ειλικρινά θα πω ότι μου δημιουργεί απορία πως αυτό δεν το γνωρίζετε.

Τι κάνουμε, όμως, τώρα με την αυτή την ΚΥΑ; Πρώτον, αντιμετωπίζουμε το τεράστιο ζήτημα της αναληθούς δήλωσης νεαρών ζώων από αυτούς τους κτηνοτρόφους που λέτε εσείς ότι κόψαμε σήμερα. Ποιος είναι ο στόχος αυτών; Μοναδικός και απροκάλυπτος: Να εγκολπώσουν επιδοτήσεις οι κάποιοι λίγοι -γιατί δεν είναι πολλοί αυτοί μπροστά στο σύνολο των αγροτών μας- που δεν τις δικαιούνται και να τις πάρουν από κάποιους άλλους πολλούς που πραγματικά τις δικαιούνται.

Με την ΚΥΑ, λοιπόν, αυτή ανατρέπουμε αυτή την αδικία των λίγων εις βάρος των πολλών, εξορθολογίζουμε το σύστημα και οριοθετούμε την επιδότηση του νεαρού ζώου τεχνοκρατικά, όπως θα έπρεπε να γίνεται εδώ και πολύ καιρό στο ένα τρίτο του ενηλίκου. Από αυτή τη δίκαιη απόφαση επηρεάζονται τέσσερις χιλιάδες πεντακόσια δεκατέσσερα άτομα σε όλη την Ελλάδα. Έχω τα στοιχεία, δεν θέλω να τα πω δημόσια. Να τα πάρετε να τα μελετήσετε, αν θέλετε και τώρα ή άλλη στιγμή και να συζητήσουμε ξανά για την Κρήτη και για κάθε νομό ξεχωριστά. Εγώ μένω στα τέσσερις χιλιάδες πεντακόσια δεκατέσσερα άτομα τα οποία βρίσκονται σε όλη την Ελλάδα.

Το δεύτερο που κάνουμε με αυτή την ΚΥΑ την οποία μου ζητάτε να αποσύρω: Επικαιροποιούμε και εξορθολογίζουμε τους συντελεστές κατανομής ανά περιφέρεια, υπολογίζοντας τα δεδομένα του 2021 και όχι παίρνοντας τοις μετρητοίς τα παρωχημένα του 2015, όπως γινόταν όλα τα προηγούμενα χρόνια έως σήμερα. Ταυτόχρονα, διασφαλίζουμε την ορθή και δίκαιη κατανομή των ενωσιακών ενισχύσεων, θεσπίζοντας αυστηρές ποινές όπου υπάρχει αδικαιολόγητη μείωση του ζωικού κεφαλαίου. Πονηριά εκεί! Έτσι, όλοι οι κτηνοτρόφοι στη χώρα -γιατί κτηνοτρόφοι δεν υπάρχουν μόνο σε ένα μέρος της χώρας- λαμβάνουν πλέον μετά από αυτή την ΚΥΑ τον ίδιο ενιαίο συντελεστή επιδότησης, όταν εξέρχονται της περιφέρειάς τους.

Καταργούμε, δηλαδή, με αυτή την ΚΥΑ που μου λέτε να αποσύρω την αδικία που υπήρχε ως σήμερα, που χώριζε την Ελλάδα σε ευνοημένες και αδικημένες περιφέρειες, τους κτηνοτρόφους μας σε προνομιούχους και μη προνομιούχους κτηνοτρόφους. Φαντάζομαι ότι δεν το θέλετε αυτό.

Τρίτον, με την ΚΥΑ πάλι, απαγορεύουμε σε όσους έχουν αιτηθεί και λάβει εθνικό απόθεμα, δηλώνοντας ιδιωτικές εκτάσεις -προσέξτε το αυτό- να αιτούνται τον επόμενο χρόνο οι ίδιοι άνθρωποι δημόσια έκταση για βοσκότοπο, αυτοί που πήραν ως νεοεισερχόμενοι με ιδιωτικές εκτάσεις μισθωτήρια και άλλους τρόπους εθνικό απόθεμα την προηγούμενη χρονιά. Και αυτό εσείς λέτε να το αποσύρω για να ισχύσει φέτος.

Η μέθοδος που ακολουθούσαν είναι αποκαλυπτική. Αιτούνταν τη λήψη δικαιωμάτων εθνικού αποθέματος, όπως σας είπα, με ιδιωτικούς βοσκότοπους, έπαιρναν τα προβλεπόμενα χρήματα και την επόμενη χρονιά μίσθωναν σε τρίτους αυτούς τους ιδιωτικούς βοσκότοπους και ερχόντουσαν στον ΟΠΕΚΕΠΕ, στο κράτος, για να πάρουν δημόσια κατανομή. Και εσείς μου λέτε να το αποσύρω τώρα αυτό.

Τι έκαναν, δηλαδή; Έπαιρναν διπλά δικαιώματα και αυτό τη στιγμή που, με βάση το άρθρο 634 του Αστικού Κώδικα, η μίσθωση αυτή είναι κατ’ ελάχιστον για τέσσερα έτη. Και αυτό θα σας το καταθέσω για να το δείτε μαζί με άλλα.

Απελευθερώνουμε έτσι δημόσιες εκτάσεις οι οποίες πού θα πάνε; Στους πραγματικούς κτηνοτρόφους τους οποίους, όπως είπατε και έχουμε συζητήσει στο παρελθόν, θα θέλαμε πραγματικά να ενισχύσουμε.

Με αυτόν τον τρόπο απαγορεύουμε σε χίλιους τριακόσιους εξήντα έναν επιτήδειους σε όλη την Ελλάδα, σε επίδοξους δικαιούχους δηλαδή, που θα χρησιμοποιούσαν, αν τους αφήναμε, διακόσιες είκοσι τρείς χιλιάδες πεντακόσια εξήντα στρέμματα για να υφαρπάξουν χρήματα από το σύνολο των επιδοτούμενων κτηνοτρόφων μας. Αυτό μου λέτε να κάνω, αποσύροντας την ΚΥΑ.

Παράλληλα, εάν σας άκουγα, στην πληρωμή της προκαταβολής της βασικής ενίσχυσης που κάναμε προχθές, στις 26 Οκτωβρίου του 2021, θα έπρεπε, για να ακολουθήσουμε αυτό που λέτε εσείς, να περικόψουμε 30 εκατομμύρια ακόμα από το σύνολο των κτηνοτρόφων μας προκειμένου να εξευρεθούν οι πόροι για να πληρωθούν οι απαιτήσεις των ελάχιστων αυτών επιτήδειων, των οποίων δυστυχώς εσείς σήμερα έρχεστε εδώ να αποτελέσετε τη φωνή τους και οι οποίοι, εκτός των άλλων, αμαυρώνουν και το σύνολο του κλάδου των κτηνοτρόφων, μιας βαριάς και δύσκολης δουλειάς.

Εάν σε αυτά τα 30 εκατομμύρια που σώζουμε με αυτές τις αποφάσεις που παίρνουμε αθροίσετε και 32 ακόμα εκατομμύρια, τα οποία προέρχονται μέσα από τον έλεγχο που άσκησε ο ΟΠΕΚΕΠΕ το 2021 για το εθνικό απόθεμα του 2020 -που είχε ξαναγίνει το ίδιο, αυτό που διορθώνουμε τώρα- μέσα στους εννιά μήνες που υπηρετούμε τον πραγματικό παραγωγικό κόσμο της χώρας διασφαλίζουμε ουσιαστικά στους πραγματικούς μας παραγωγούς 62 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία δεν θα φύγουν στην κατεύθυνση που θα φύγουν, εάν αποσύρω αυτή την ΚΥΑ.

Τέταρτον, αντιμετωπίζουμε και μια τρίτη κατηγορία κολπατζήδων, εκείνους που εκμεταλλεύονται το υπάρχον πλαίσιο, έπαιρναν δικαιώματα από το εθνικό απόθεμα και στη συνέχεια, ως μη όφειλαν, τι έκαναν; Τα μεταβίβαζαν.

Για να εξορθολογίσουμε αυτή τη στρέβλωση, προχωρήσαμε σε μια άλλη υπουργική απόφαση, την 1180, πριν από μερικές εβδομάδες, η οποία ακριβώς μας επιτρέπει να εξετάζουμε και να ακυρώνουμε αυτές τις μεταβιβάσεις όπου υποκρύπτεται κατάχρηση των κανόνων. Να κάνουμε, δηλαδή, αυτό που λέτε.

Και θα σας πω στη δευτερολογία μου, για να μην ξεμακρύνω πολύ, τα ποσά που έχουμε σώσει από εκεί. Μέχρι τώρα είμαστε στα 62 εκατομμύρια που έχουμε σώσει. Με την πρώτη εκτίμηση του ΟΠΕΚΕΠΕ, αυτή η αξία των δικαιωμάτων προσδιορίζεται σε ακόμα 5 εκατομμύρια ευρώ που διασώζονται από τους επιτήδειους και μένουν στα χέρια των αληθινών παραγωγών. Σύνολο, δηλαδή, 67 εκατομμύρια ευρώ για τους πραγματικούς κτηνοτρόφους.

Γνωρίζω καλά, αγαπητέ συνάδελφε, ότι η μεταρρυθμιστική μας προσπάθεια, η επιχείρηση αλλαγής της νοοτροπίας του χθες, ο αγώνας μας για να αλλάξει τις παθογένειες του παρελθόντος ενοχλεί. Ενοχλεί, όμως, τους λίγους, τους πονηρούς, τους φασαριόζους. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, ευνοεί τους πολλούς και τους νοικοκύρηδες που αγωνίζονται στις δύσκολες, αντίξοες συνθήκες για να κάνουν σωστά τη δουλειά τους και θέλουν ένα κράτος δικαίου να τους υποστηρίζει.

Αυτούς ακριβώς τους τελευταίους προστατεύουμε και προσπαθούμε να ενισχύσουμε.

Και νιώθω, αγαπητέ μου κύριε Βολουδάκη, τον πόλεμο που μου γίνεται. Θα σας καταθέσω για να τη δείτε και μία συγκεκριμένη αφίσα η οποία περιγράφει ακριβώς αυτόν τον πόλεμο έτσι όπως τον αντιλαμβάνονται οι λίγοι και οι επιτήδειοι. Είμαι όμως αποφασισμένος -σας το λέω με απόλυτη ηρεμία- να διαμορφώσω ένα πλαίσιο δικαιοσύνης, ισονομίας και αλλαγής του παραγωγικού μας μοντέλου, ακριβώς γιατί πιστεύω ότι η κτηνοτροφία και η πρωτογενής παραγωγή μπορεί να γίνει ο βασικός μοχλός ανάπτυξης και στην Κρήτη και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Αισθάνομαι ειλικρινά περήφανος για τη δουλειά που κάνουμε στο Υπουργείο και στον ΟΠΕΚΕΠΕ και σας λέω ότι εύχομαι έστω και τώρα, μετά τη συζήτηση που κάνουμε εδώ, να είστε και εσείς δίπλα μας στοιχισμένος σε αυτήν την προσπάθεια. 

Ευχαριστώ.

(Στο σημείο αυτό ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπυρίδων-Παναγιώτης (Σπήλιος) Λιβανός καταθέτει για τα Πρακτικά τα προαναφερθέντα έγγραφα, τα οποία βρίσκονται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Σοφία Σακοράφα): Κι εγώ σας ευχαριστώ, κύριε Υπουργέ.

Κύριε Βολουδάκη, έχετε τον λόγο.

ΜΑΝΟΥΣΟΣ-ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΒΟΛΟΥΔΑΚΗΣ: Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε. Κύριε Υπουργέ, εκμεταλλευθήκατε το υπουργικό σας προνόμιο για να μιλήσετε δέκα λεπτά -από του Βήματος μάλιστα, ομολογώ δεν το έχω δει αυτό στον κοινοβουλευτικό έλεγχο ως Βουλευτής όσα χρόνια είμαι στην Αίθουσα αυτή- και είπατε πολλά πράγματα τα οποία απαντούν σε άλλα από αυτά στα οποία σας ρώτησα. Και μάλιστα, έχω την αίσθηση ότι απαντάτε σε άλλο άνθρωπο. Και θα σας καλέσω να διορθώσετε -δεν μπορώ να το πω διαφορετικά- μια αναφορά σας προσωπική σε εμένα που ξέρετε δεν ισχύει, γιατί ξέρετε και είδατε ότι εγώ σας λέω να ελέγξετε τις παρανομίες.

Αυτό το οποίο σας ανέφερα, κύριε Υπουργέ, είναι ότι αυτό δεν μπορείτε να το κάνετε με αναδρομική ισχύ. Και αν μου λέτε εσείς ότι κάθε χρόνο η ΚΥΑ βγαίνει την ίδια ημερομηνία, θα σας πω ότι μπορεί, αλλά όμως δεν έρχεται να αλλάξει άρδην τα δεδομένα υπό τα οποία υπέβαλαν τις αιτήσεις τους οι κτηνοτρόφοι. Αυτό είναι που καθιστά προβληματική την αναδρομικότητα. Αυτό είναι που καθιστά την υπόθεση αυτή παραβίαση της αρχής της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης στη διοίκηση.

Κύριε Υπουργέ, με τα όσα είπατε θα μπορούσε να μείνει η εντύπωση ότι θεωρείτε όλους όσους υπέβαλαν αιτήσεις στο πλαίσιο που ο νόμος τούς επέτρεπε απατεώνες. Τους θεωρείτε όλους απατεώνες; Μιλάτε για τέσσερις ανθρώπους. Πιστεύω ότι αυτός θα είναι αριθμός, εγώ δεν έχω τα στοιχεία, δεν μας τα έχετε δώσει μέχρι τώρα. Στην Κρήτη είναι πολύ μεγάλος αριθμός από αυτούς. Πιστεύετε ότι είναι όλοι αυτοί απατεώνες; Εγώ, κύριε Υπουργέ, δεν το πιστεύω. Ξέρετε γιατί; Γιατί εγώ πολλούς από αυτούς τους ξέρω προσωπικά και ξέρω ανθρώπους που αποφάσισαν να βάλουν και τα παιδιά τους στο επάγγελμα το κτηνοτροφικό και περιμένουν φέτος να μπουν στο πρόγραμμα των νέων αγροτών και αγόρασαν μερικά ζώα να τους τα δώσουν και περίμεναν ότι θα πάρουν, όπως δικαιολογεί το μέχρι τώρα θεσμικό πλαίσιο, μια ενίσχυση.

Σε αυτούς τι έχετε να απαντήσετε; 

Αναφέρατε το ζήτημα των πολυετών συμβάσεων μισθώσεων γης που θεωρείτε ότι είναι κατά τη δική σας άποψη μία ένδειξη ότι εδώ γίνονται παρανομίες. Θα σας πω λοιπόν εγώ κάτι που δεν το ξέρετε και θα έπρεπε να το ξέρετε. Στην Κρήτη, στα Χανιά συγκεκριμένα, υπάρχουν δημοτικές εκτάσεις, βοσκότοποι, οι οποίοι μισθοδοτούνται με ετήσια συμβόλαια. Θα μου πείτε, παραβιάζεται ο αστικός κώδικας; Ενδεχομένως. Δεν πήγε ο κτηνοτρόφος που τον ένα χρόνο νοίκιασε τον βοσκότοπο και τον άλλο τον έχασε στα δικαστήρια τον δήμο. Γιατί; Γιατί περίμενε ότι ναι μεν χάνει τον βοσκότοπο τον δημοτικό, αλλά με την περίφημη και πραγματικά στρεβλή τεχνική λύση θα πάρει γη. Κακώς υπάρχει το θεσμικό πλαίσιο αυτό, θα συμφωνήσω μαζί σας. Όμως, σε αυτόν στον οποίο του συνέβη αυτό που σας περιγράφω, που γνωρίζω συγκεκριμένες περιπτώσεις, σε αυτόν τον άνθρωπο τι του λέτε; «Με εξαπάτησες»; Δεν σας εξαπάτησε, κύριε Υπουργέ, και οφείλατε να γνωρίζετε υπάρχουν και αυτές οι περιπτώσεις, γιατί είναι πολλές.

Τώρα, κυρία Πρόεδρε, την ανοχή σας, ο Υπουργός μίλησε δέκα λεπτά. Δεν θα μιλήσω δέκα, αλλά θα ήθελα να μου δώσετε λίγο περισσότερο, γιατί φαντάζομαι ότι και στην δευτερολογία του θα κάνει χρήση περισσότερου χρόνου.

Είπα και συμφώνησα ότι η κατάσταση που υπάρχει είναι στρεβλή και πρέπει να διορθωθεί. Εκεί από του Βήματος που πριν από λίγο κραδαίνατε τα στοιχεία και τις μεταρρυθμιστικές σας απόψεις, αναφέρατε πέντε-έξι φορές ότι σας ζητώ να αποσύρετε την ΚΥΑ. Αν είχατε προσέξει λίγο περισσότερο και την ερώτηση που σας κατέθεσα και τι είπα εδώ, θα προσέχατε ότι δεν σας ζήτησα να αποσύρετε την ΚΥΑ, σας ζήτησα να αναβάλετε την ισχύ της για φέτος. Γιατί; Ακριβώς για να μπορέσουν αυτοί που υπέβαλαν αιτήσεις να κριθούν με τα κριτήρια τα οποία το κράτος το ίδιο είχε θεσμοθετήσει στον χρόνο που υπέβαλαν τις αιτήσεις τους. Ξέρετε, αν είναι στρεβλό το πλαίσιο, δεν το έφτιαξε ο κτηνοτρόφος. Δεν φταίει ο κτηνοτρόφος, είναι στρεβλό. Να μην το παρατείνουμε. Αλλά μη φέρνουμε μπροστά σε δυσάρεστες εκπλήξεις κάποιους ανθρώπους. Αν έστω και οι μισοί απ’ όλους αυτούς δεν ανήκουν στην κατηγορία που περιγράφετε, που είναι πολύ περισσότεροι, είναι πραγματικά άδικο αυτό που κάνει η πολιτεία.

ΣΠΥΡΙΔΩΝ-ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΣΠΗΛΙΟΣ) ΛΙΒΑΝΟΣ (Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Όλα αυτά που λέτε αναφέρονται στα ενήλικα και στα ανήλικα ζώα;

ΜΑΝΟΥΣΟΣ-ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΒΟΛΟΥΔΑΚΗΣ: Αναφέρθηκα σε αυτό το οποίο αναφέρατε  ως παράδειγμα σχετικά με τα βοσκοτόπια. Έχετε μιλήσει δέκα λεπτά. Επιτρέψτε μου να μιλήσω και εγώ στα δικά μου τρία-τέσσερα.

Μιλήσατε για τις πολυετείς συμβάσεις και σας εξήγησα γιατί στην Κρήτη σε κάποιες περιπτώσεις δεν υπάρχουν πολυετείς συμβάσεις. Καλώς, κακώς, δεν υπάρχουν. Τα δεχόταν ο ΟΠΕΚΕΠΕ και το ήξερε αυτό.

Λοιπόν, και για τα νεότερα ζώα θα σας πω ότι ναι, πράγματι εκεί υπάρχει ένα πρόβλημα. Δεν το δημιούργησε το θεσμικό πλαίσιο ο κτηνοτρόφος. Και σας ξαναλέω ότι εγώ ναι, ξέρω ανθρώπους που πραγματικά αγόρασαν φέτος νέα ζώα.

ΣΠΥΡΙΔΩΝ-ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΣΠΗΛΙΟΣ) ΛΙΒΑΝΟΣ (Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Ωραία, τους δώσαμε το ένα τρίτο. Πόσο χρειάζεται;

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Σοφία Σακοράφα): Κύριε Υπουργέ, αφήστε τον κύριο συνάδελφο να μιλήσει και μετά θα του απαντήσετε.

ΜΑΝΟΥΣΟΣ-ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΒΟΛΟΥΔΑΚΗΣ: Κυρία Πρόεδρε, εγώ δεν έχω πρόβλημα να γίνει ζωντανός ο διάλογος, κανένα.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Σοφία Σακοράφα): Δεν υπάρχει αυτή η διαδικασία.

ΜΑΝΟΥΣΟΣ-ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΒΟΛΟΥΔΑΚΗΣ: Ξέρω ότι είναι εκτός Κανονισμούς, αλλά εγώ ευχαρίστως απαντώ στον Υπουργό και σε αυτά που διακόπτοντάς με λέει. Κύριε Υπουργέ, ακόμα και γι’ αυτά τα νέα ζώα λοιπόν σας είπα ότι ξέρω περιπτώσεις. Λέτε ότι θα τους δώσετε το ένα τρίτο. Πολύ ωραία. Αντικειμενικά μπορεί να είναι λογικό το ένα τρίτο. Η δουλειά όμως αυτή, κύριε Υπουργέ, στην Κρήτη δεν βγαίνει και ο λόγος που δεν βγαίνει έχει να κάνει και με, αν θέλετε, ανεπάρκειες της πολιτείας διαχρονικές. Και θα σας πω τι εννοώ. Δεν βγαίνει η δουλειά του κτηνοτρόφου στην ορεινή Κρήτη, γιατί οι ζωοτροφές είναι πολύ ακριβότερες απ’ ό,τι στην υπόλοιπη Ελλάδα λόγω του κόστους μεταφοράς, το οποίο προκαλεί και περαιτέρω στρεβλώσεις γιατί είναι ολιγοπωλιακή η αγορά μετά της εμπορίας των ζωοτροφών και το κόστος αυξάνεται, γίνεται πολύ μεγαλύτερο απ’ ό,τι στην ηπειρωτική χώρα. Από την άλλη, ταυτόχρονα η τιμή του γάλακτος είναι πολύ χαμηλότερη στην Κρήτη απ’ ό,τι στην ηπειρωτική χώρα. Πληροφορούμαι ότι είναι κάπου στο 1,20 στην ηπειρωτική χώρα και είναι 0,95 στην Κρήτη. Γιατί; Πάλι ο συνδυασμός του κόστους μεταφοράς με την ολιγοπωλιακή διάρθρωση της αγοράς. Στείλατε την Επιτροπή Ανταγωνισμού να ελέγξει αυτές τις στρεβλώσεις; Γιατί αυτά είναι που καθιστούν την κτηνοτροφία στην Κρήτη μη βιώσιμη. 

ΣΠΥΡΙΔΩΝ-ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΣΠΗΛΙΟΣ) ΛΙΒΑΝΟΣ (Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Όταν τα ψηφίσουμε…(δεν ακούστηκε)

ΜΑΝΟΥΣΟΣ-ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΒΟΛΟΥΔΑΚΗΣ: Όχι βέβαια.

Το καθεστώς λοιπόν αυτό το στρεβλό ήρθε να διορθώσει εν μέρει αυτήν την αδυναμία της κτηνοτροφίας στην Κρήτη. Εγώ δεν ισχυρίζομαι ότι αυτό πρέπει να συνεχιστεί στο διηνεκές. Ισχυρίζομαι όμως ότι αυτά τα οποία ήρθατε και μας παραθέσατε εδώ δέκα λεπτά μιλώντας από του Βήματος θα έπρεπε να το έχετε κάνει νωρίτερα για να ξέρει ο κόσμος πού βρισκόμαστε και θα έπρεπε εγκαίρως να πείτε στον κόσμο: «Ξέρετε; Μην υποβάλεις ξανά φέτος αιτήσεις με αυτά τα δεδομένα, δεν θα πάρεις ενίσχυση, άρα μην μπαίνεις και στα έξοδα.». Να πείτε αυτό κι εγώ θα ήμουν μαζί σας και θα χειροκροτούσα. Και αν το κάνετε για του χρόνου, να κόψετε αυτές τις διαδικασίες, αλλά χωρίς να έχετε βάλει κάποιους, ας είναι και οι μισοί, να κάνουν πραγματικές επενδύσεις και να περιμένουν χρήματα για μια δουλειά που δεν βγαίνει χωρίς την ενίσχυση και μετά να τους αφήσετε στα κρύα του λουτρού. Γιατί αυτή είναι η λογική του «μαζί με τα ξερά καίγονται και τα χλωρά» και η πολιτεία δεν μπορεί να την έχει αυτή.

Εγώ εδώ, κύριε Υπουργέ, μιλώ για τα χλωρά. Εγώ εδώ, κύριε Υπουργέ, αυτούς εκπροσωπώ. Και επειδή είπατε και πριν κάτι επ’ αυτού, πρέπει να σας πω -επειδή αναφερθήκατε στο τι κάνει και τι δεν κάνει ένας Βουλευτής και αν γνώριζα ή δεν γνώριζα τον χρόνο της ημερομηνίας της έκδοσης των κοινών υπουργικών αποφάσεων στο παρελθόν- ότι εμένα η δουλειά μου εδώ, κύριε Υπουργέ, είναι να μεταφέρω τα προβλήματα και τις απόψεις και τις αγωνίες των πολιτών που με έχουν εκλέξει. Για την ακρίβεια, όχι μόνο αυτών που με έχουν εκλέξει, των πολιτών της περιφέρειάς μου. Αυτή είναι η δουλειά μου και αυτό κάνω. Και μέσα σε αυτά αυτό που έχω να σας πω είναι ότι η ορεινή κτηνοτροφία στην Κρήτη δεν μπορεί να ζήσει σήμερα με τα δεδομένα τα οποία συζητάμε χωρίς κάποια ενίσχυση. Σας το έχω πει και στο παρελθόν. Και θυμάστε εσείς προσωπικά, επειδή το έχουμε συζητήσει εκτενώς προσωπικά, ότι σας έλεγα πάντα και να ενισχύσουμε την κτηνοτροφία την ορεινή και παράλληλα σας έθετα σε πολλές περιπτώσεις τις στρεβλώσεις και τις παθογένειες που έχουν δημιουργηθεί και πώς πρέπει να τις ελέγξετε, ελέγχοντας την παρανομία. Γι’ αυτό, λοιπόν, εξανίσταμαι. Αν θέλετε…

ΣΠΥΡΙΔΩΝ-ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΣΠΗΛΙΟΣ) ΛΙΒΑΝΟΣ (Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Ακούω, ακούω.

ΜΑΝΟΥΣΟΣ-ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΒΟΛΟΥΔΑΚΗΣ: Χαίρομαι. Θα ήθελα να είμαι βέβαιος ότι με ακούτε, γιατί είναι κάτι που έχει πολύ μεγάλη σημασία.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Σοφία Σακοράφα): Πρέπει να κλείσετε, όμως, κύριε συνάδελφε.

ΜΑΝΟΥΣΟΣ-ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΒΟΛΟΥΔΑΚΗΣ: Κλείνω, κυρία Πρόεδρε. Με συγχωρείτε. Ξέρετε, λοιπόν, ότι εγώ δεν σας έλεγα μόνο «ενισχύστε την κτηνοτροφία στην Κρήτη». Ξέρετε ότι ήρθα και πρόσφατα και σας είπα «ξέρετε, υπάρχουν συγκεκριμένες παρανομίες που πρέπει να ελέγξετε», ακριβώς γιατί εγώ δεν είμαι με τους επιτήδειους και τους κολπατζήδες που λέτε, αλλά είμαι με τους πολλούς και σωστούς και σοβαρούς κτηνοτρόφους. Σας ανέφερα για παράδειγμα ότι κάποιοι που εκμεταλλεύονται αντίστοιχα καθεστώτα -που είναι μετρημένοι στα δάχτυλα-, βόσκουν τα ζώα τους μέσα σε καλλιέργειες γειτόνων τους. Και αυτοί, για να γλυτώσουν από τις συνέπειες ενός άλλου νόμου που έχουμε φέρει, που τους ταυτοποιεί από τα ενώτια των ζώων, έχουν αφαιρέσει τα ενώτια των ζώων τους. Σας έχω καλέσει ο ΟΠΕΚΕΠΕ να ελέγξει τις περιπτώσεις αυτές.

Δεν μπορείτε, λοιπόν, κύριε Υπουργέ, να λέτε σε εμένα ότι επιχειρώ να διατηρηθεί το καθεστώς. Εγώ θέλω εξυγίανση, αλλά με δίκαιο τρόπο, με τρόπο που θα σέβεται τον πολίτη, με τρόπο που θα αναγνωρίζει τις αδυναμίες της πολιτείας και με τρόπο που θα επιτρέπει στην ορεινή κτηνοτροφία της Κρήτης να ζήσει. Γιατί χωρίς την ορεινή κτηνοτροφία, δεν υπάρχουν ορεινά χωριά της Κρήτης και χωρίς τα ορεινά χωριά της Κρήτης, δεν υπάρχει η Κρήτη με την ταυτότητά της που γνωρίζουμε.

Σας ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Σοφία Σακοράφα): Και εγώ σας ευχαριστώ, κύριε συνάδελφε.

Κύριε Υπουργέ, έχετε τον λόγο.

ΣΠΥΡΙΔΩΝ-ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΣΠΗΛΙΟΣ) ΛΙΒΑΝΟΣ (Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε. Λυπάμαι ειλικρινά, γιατί ήλπιζα ότι έστω και σήμερα, μετά τη συζήτησή μας, θα αλλάζατε την άποψή σας. Φοβάμαι, επειδή γνωριζόμαστε πάρα πολλά χρόνια, ότι σας έχουν μπερδέψει. Δεν μπορώ να πιστέψω ότι έχετε πραγματικά μελετήσει την κατάσταση και συνεχίζετε να λέτε, μετά από αυτά που σας είπα -και θα σας δώσω και το υπόλοιπο να το μελετήσετε, απλώς για την ιστορία-…

ΜΑΝΟΥΣΟΣ-ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΒΟΛΟΥΔΑΚΗΣ: Επί των συγκεκριμένων απαντήστε μου, κύριε Υπουργέ.

ΣΠΥΡΙΔΩΝ-ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΣΠΗΛΙΟΣ) ΛΙΒΑΝΟΣ (Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): …γιατί νομίζω ότι ο διάλογός μας θα ολοκληρωθεί εδώ σήμερα.

ΜΑΝΟΥΣΟΣ-ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΒΟΛΟΥΔΑΚΗΣ: Απαντήστε μου για τα συγκεκριμένα που σας ανέφερα, κύριε Υπουργέ, σας παρακαλώ.

ΣΠΥΡΙΔΩΝ-ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΣΠΗΛΙΟΣ) ΛΙΒΑΝΟΣ (Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Σας λέω, λοιπόν, έρχεστε και μιλάτε κατ’ ουσίαν για τους νεοεισερχόμενους, οι οποίοι μπαίνοντας, θα πάρουν από το εθνικό απόθεμα κάποια χρήματα, και δεν αισθανθήκατε την ανάγκη να σχολιάσετε καθόλου από πού φεύγουν αυτά τα χρήματα. Το αντιλαμβάνεστε ότι τα χρήματα τα οποία παίρνουν κάποιοι, βγαίνουν από τις τσέπες κάποιων άλλων. Ένα αυτό. Σε αυτό δεν είπατε τίποτα.
Δεύτερον, μιλάτε για αυτούς οι οποίοι έρχονται και κάνουν επενδύσεις ως νεοεισερχόμενοι και εμείς τους χαλάσαμε τη δουλειά, γιατί ετεροχρονισμένα φέραμε την ΚΥΑ. Γνωρίζετε ότι είναι περίπου χίλιοι πεντακόσιοι εξ αυτών που πέρυσι και πρόπερσι ήρθαν, πήραν αυτά τα δικαιώματα -σας το είπα και πριν, αλλά δεν το καταλάβατε ίσως- και μέσα σε πέντε μήνες τα πούλησαν; Καμία επένδυση! Πλάκα, χαβαλές.

ΜΑΝΟΥΣΟΣ-ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΒΟΛΟΥΔΑΚΗΣ: Δεν είναι ότι δεν το κατάλαβα. Σας απάντησα με διαφορετικό παράδειγμα, κύριε Υπουργέ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Σοφία Σακοράφα): Κύριε συνάδελφε, σας παρακαλώ.

ΣΠΥΡΙΔΩΝ-ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΣΠΗΛΙΟΣ) ΛΙΒΑΝΟΣ (Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Σας λέω, λοιπόν, ότι αυτοί οι οποίοι έρχονται και πραγματικά θέλουν να στήσουν μία επιχείρηση παραγωγική, δεν παίρνουν τα νεαρά, αυτά τα οποία εμείς μειώσαμε στο 1/3. Παίρνουν παραγωγικά ζώα. Αυτοί, λοιπόν, τους οποίους νομίζετε ότι εκπροσωπείτε, δεν έχουν θιγεί από την ΚΥΑ την οποία κατεβάσαμε.

ΜΑΝΟΥΣΟΣ-ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΒΟΛΟΥΔΑΚΗΣ: Να πάτε να τους το πείτε, κύριε Υπουργέ.

ΣΠΥΡΙΔΩΝ-ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΣΠΗΛΙΟΣ) ΛΙΒΑΝΟΣ (Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Να τους φέρετε όλους. Αυτοί δεν θίγονται.
Θίγονται αυτοί οι οποίοι πάνε να κάνουν την μπαγαποντιά που σας είπα πριν. Σας το είπα και κατ’ ιδίαν και το ξαναλέω και στην Αίθουσα -και είναι γνωστό ότι είναι η θέση μου αυτή σε όλα τα επίπεδα που ασκώ πολιτική- ότι εάν υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις στις οποίες έχουμε κάνει λάθος και πράγματι, κάποιο χλωρό καίγεται με τα ξερά, θα τις δούμε και θα τις διορθώσουμε. Αλλά στην περίπτωση αυτή εδώ την οποία συζητάμε δυστυχώς δεν συμβαίνει αυτό. Όπου υπάρχει, όμως, εγώ είμαι έτοιμος και συγγνώμη να ζητήσω και να το διορθώσω.

Θα σας έλεγα να το ψάξετε λίγο περισσότερο, να καταλάβετε πώς δουλεύει ο μηχανισμός που σας εξήγησα και στη συνέχεια να συζητήσετε με αυτούς τους ανθρώπους, να ψάξετε τις μεμονωμένες περιπτώσεις που έγιναν λάθη και να τις διορθώσουμε μαζί.

Λέτε ότι θα έπρεπε να κάνουμε τους ελέγχους αυτούς τους οποίους δεν κάνουμε κ.λπ. Λοιπόν, στη χρονιά μέσα έχουμε κάνει ο ΟΠΕΚΕΠΕ πενήντα επτά χιλιάδες οκτακόσιους ενενήντα επτά επιτόπιους διοικητικούς ελέγχους. Αυτό που λέτε ότι δεν το κάνουμε. Πενήντα επτά χιλιάδες οκτακόσιους ενενήντα επτά ελέγχους. Έχουν επιβληθεί κυρώσεις 14.376.000 ευρώ σε τριάντα πέντε χιλιάδες ΑΦΜ, πολυετείς διοικητικές κυρώσεις 7.500.000 ευρώ σε επτά χιλιάδες ΑΦΜ. Συνολικά, δηλαδή, 22.000.000 ευρώ στους ανθρώπους αυτούς οι οποίοι με τον έναν ή τον άλλον τρόπο έκαναν αυτά τα οποία σας είπα πριν. Μέσα σε αυτούς παράλληλα υπάρχει και αυτή η υποπεριπτώση για την οποία εσείς συζητάτε όλη αυτή την ώρα, ξεχνώντας τις υπόλοιπες.

Η θέση μας είναι απλή και θα την πω για άλλη μία φορά. Εμείς έχουμε ως στόχο μας να εξορθολογήσουμε το πλαίσιο, να ενισχύσουμε τους πραγματικούς κτηνοτρόφους. Στην ορεινή Ελλάδα, όχι μόνο στην Κρήτη, έχουμε το πρόγραμμα της εξισωτικής, ακριβώς για να υποστηρίζουμε τους ορεινούς κτηνοτρόφους. Έχουμε τα υπόλοιπα προγράμματά μας, τα οποία σας τα έχουμε εξηγήσει και πολλές φορές -τα εξηγήσαμε και στα Χανιά-, τα οποία μπορούν να τα εκμεταλλευτούν οι πραγματικοί κτηνοτρόφοι και οι πραγματικοί αγρότες.

Εμείς θα συνεχίσουμε με αυτή τη θέση και θα συνεχίσουμε να διορθώνουμε όλες τις στρεβλώσεις του παρελθόντος, τις οποίες εσείς θεωρείτε ότι επειδή υπήρχαν, πρέπει να συνεχίσουμε, γιατί «Τι να κάνουμε; Έτσι γίνεται»…

ΜΑΝΟΥΣΟΣ-ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΒΟΛΟΥΔΑΚΗΣ: Δεν είπα αυτό. Μην διαστρεβλώνετε τα πράγματα.

ΣΠΥΡΙΔΩΝ-ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΣΠΗΛΙΟΣ) ΛΙΒΑΝΟΣ (Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Αν υπάρχει ειδικό καθεστώς στην περιοχή σας, αυτό είναι, πράγματι, δουλειά ενός Βουλευτή να το διορθώσει. Δεν είναι δική μου δουλειά να το διορθώσω. Αν μπορώ να βοηθήσω, να το κάνω. Όμως, νομίζω ότι πραγματικά βοηθώ και τη δική σας περιοχή και πιστεύω, επειδή προέρχομαι από μια μεγάλη κτηνοτροφική περιοχή, ότι όταν δείτε αυτές οι στρεβλώσεις σε τι νούμερα έχουν οδηγήσει, τότε δεν θα λέτε με την ίδια ευκολία αυτά που είπατε σήμερα και που υποστηρίζετε τις τελευταίες ημέρες. Σε κάθε περίπτωση, για εμάς οι έλεγχοι είναι βασικός πυλώνας της πολιτικής μας. Η δημιουργία στον αγροτικό χώρο μιας δίκαιης, αυστηρής και αποτελεσματικής πολιτικής είναι η εφαρμογή του κράτους δικαίου στην αγροτική παραγωγή. Αυτή θα συνεχίσουμε. Εύχομαι στην πορεία των πραγμάτων να αντιληφθείτε το λάθος σας.
Σας ευχαριστώ.

ΜΑΝΟΥΣΟΣ-ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΒΟΛΟΥΔΑΚΗΣ: Και εγώ το δικό σας.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Σοφία Σακοράφα): Σας ευχαριστώ, κύριε Υπουργέ.

Κύριοι συνάδελφοι, ολοκληρώθηκε η συζήτηση των επικαίρων ερωτήσεων.

Μπίκας Αλέξανδρος
Σχετικά άρθρα
07/12/2021 02:00 μμ

Στην επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ δημοσιεύτηκαν, τη Δευτέρα (6 Δεκεμβρίου 2021), οι τρεις Κανονισμοί που διέπουν τη νέα ΚΑΠ 2023-2027.

Πρόκειται για τον Κανονισμό (ΕΕ) 2021/2115 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με τη θέσπιση κανόνων για τη στήριξη των στρατηγικών σχεδίων που πρέπει να καταρτίζονται από τα κράτη μέλη στο πλαίσιο της κοινής γεωργικής πολιτικής (στρατηγικά σχέδια για την ΚΑΠ).

Όπως αναφέρει ο Κανονισμός τα κράτη μέλη προβλέπουν, στα στρατηγικά τους σχέδια για την ΚΑΠ, τους ορισμούς της «γεωργικής δραστηριότητας», της «γεωργικής έκτασης», των «επιλέξιμων εκταρίων», του «ενεργού γεωργού», του «γεωργού νεαρής ηλικίας» και του «νέου γεωργού». Η «γεωργική δραστηριότητα» προσδιορίζεται κατά τρόπο που να επιτρέπει τη συμβολή στην παροχή ιδιωτικών και δημόσιων αγαθών μέσω ενός ή και των δύο από τα ακόλουθα:

α) της παραγωγής γεωργικών προϊόντων, που περιλαμβάνει δράσεις όπως η εκτροφή ζώων ή η καλλιέργεια, μεταξύ άλλων μέσω της καλλιέργειας ελωδών γαιών, με εξαίρεση τα αλιευτικά προϊόντα, καθώς και το βαμβάκι και τα πρεμνοφυή δάση μικρού περίτροπου χρόνου,

β) της διατήρησης της γεωργικής έκτασης σε κατάσταση η οποία την καθιστά κατάλληλη για βοσκή ή καλλιέργεια, χωρίς προπαρασκευαστικές ενέργειες πέραν της χρήσης των συνήθων γεωργικών μεθόδων και μηχανημάτων. 

Ο Κανονισμός (ΕΕ) 2021/2116 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με τη χρηματοδότηση, τη διαχείριση και την παρακολούθηση της κοινής γεωργικής πολιτικής.

Ο Κανονισμός (ΕΕ) 2021/2117 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με την τροποποίηση των κανονισμών (ΕΕ) αριθ. 1308/2013 για τη θέσπιση κοινής οργάνωσης των αγορών γεωργικών προϊόντων, (ΕΕ) αριθ. 1151/2012 για τα συστήματα ποιότητας των γεωργικών προϊόντων και των τροφίμων, (ΕΕ) αριθ. 251/2014 για τον ορισμό, την περιγραφή, την παρουσίαση, την επισήμανση και την προστασία των γεωγραφικών ενδείξεων των αρωματισμένων αμπελοοινικών προϊόντων και (ΕΕ) αριθ. 228/2013 για τον καθορισμό ειδικών μέτρων για τη γεωργία στις εξόχως απόκεντρες περιοχές της Ένωσης.

Διαβάστε τη σχετική νομοθεσία (εδώ)

Τελευταία νέα
07/12/2021 12:41 μμ

Η προαναγγελία και μόνο για την υποχρέωση ηλεκτρονικών ενοικιαστήριων δημιουργεί αναβρασμό στην αγορά.

Προβληματισμό και... απόγνωση φέρνουν στο μεγαλύτερο κομμάτι της χώρας οι πρόσφατες εξαγγελίες του ΟΠΕΚΕΠΕ για εφαρμογή ηλεκτρονικών μισθωτηρίων από τις δηλώσεις ΟΣΔΕ του 2022. Από μια πρώτη εικόνα, η κατάσταση εκτιμάται δραματική σε περιοχές της Μακεδονίας κυρίως, της Θράκης και όχι μόνο. Οι επιπτώσεις μάλιστα της εξαγγελίας, έχουν ήδη να γίνονται ορατές, αφού οι αγρότες δεν προτίθενται να καταβάλλουν ενοίκια για πολλές από τις εκτάσεις που διαθέτουν, με αποτέλεσμα να λείπει ήδη χρήμα από την αγορά. Η βασική ωστόσο διάσταση του προβλήματος είναι ότι πολλές χιλιάδες αγροτεμάχια θα μείνουν ακαλλιέργητα, προκαλώντας αλυσιδωτές αντιδράσεις στις τοπικές οικονομίες, αφού δεν θα μπορεί να κινηθεί η αγροτική οικονομία και δε θα μπορούν να δουλέψουν χιλιάδες επιχειρήσεις του κλάδου (καταστήματα εφοδίων, μηχανημάτων κ.λπ.), ενώ και το κράτος θα χάσει πάμπολλα έσοδα από φόρους, κ.λπ. Όλα αυτά σε μια χρονική περίοδο, που το κόστος παραγωγής έχει σκαρφαλώσει -για διάφορους λόγους- στα ύψη, φέρνοντας στα όριά τους, όλες τις εκμεταλλεύσεις.

Ο κ. Χρήστος Παρασκευούδης είναι ένας νέος σε ηλικία αγρότης από ένα χωριό της Κομοτηνής, στην Θράκη, μια περιοχή ευαίσθητη και για λόγους εθνικούς. Δραστηριοποιείται επαγγελματικά σε ένα χωριό, όπου, όπως μας, λέει την καλλιεργήσιμη γη, δουλεύουν 4-5 αγρότες, ενοικιάζοντας εκτάσεις, καθότι οι περισσότεροι έχουν φύγει ή μεταναστεύσει. Ο ίδιος έχει κάθε χρόνο μια δήλωση ΟΣΔΕ 600 στρεμμάτων, όπως όμως αναφέρει στον ΑγροΤύπο, όντας σε απόγνωση, με τα νέα δεδομένα για τα ηλεκτρονικά μισθωτήρια, το 2022, θα αφήσει εκτός καλλιέργειας 150 στρέμματα. Όπως μας εξηγεί ο κ. Παρασκευούδης: «είμαστε από ένα χωριό φτωχικό, με μικρό κλήρο, όπου δεν έχει γίνει αναδασμός. Οι περισσότεροι έχουν φύγει για άλλες πόλεις ή το εξωτερικό και μας νοικιάζουν χωράφια. Το βασικό μας πρόβλημα έχει να κάνει με το ΑΤΑΚ και τα ηλεκτρονικά μισθωτήρια. Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες δεν έχουν τακτοποιήσει λογιστικά τις περιουσίες τους και δεν έχουν κάνει αποδοχή. Δεδομένου ότι μιλάμε για εξ αδιαιρέτου, αντιλαμβάνεστε ότι ένα χωράφι, π.χ. 4-5 στρεμμάτων μπορεί να έχει και 10 ιδιοκτήτες».

Μέχρι σήμερα οι περισσότεροι αγρότες (ενοικιαστές) έβαζαν ένα όνομα στο ενοικιαστήριο, πλήρωναν το αντίτιμο και γίνονταν κανονικά η δήλωση, καλλιεργούσαν το τεμάχιο κ.λπ. Αυτό από του χρόνου αλλάζει και ζητείται ΑΤΑΚ για κάθε ιδιοκτήτη του τεμαχίου και όχι ένα ΑΤΑΚ. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου, στη βόρεια Ελλάδα, πολλοί είναι και οι αναξιοπαθούντες, που για τους λόγους τους, δεν επιθυμούσαν να εμφανίζουν εισόδημα στο όνομά τους. Σε αυτές τις περιπτώσεις, αγρότες που μίσθωναν εκτάσεις, έβαζαν ένα όνομα συγγενή στα ενοικιάστηρια, για να μπορεί να γίνει η μίσθωση. Παράλληλα, βάσει του ρεπορτάζ, ιδίως σε ακριτικές ζώνες, πολλοί είναι και οι ιδιοκτήτες που έχουν φύγει από την Ελλάδα και έχουν αδιαφορήσει για την περιουσία τους, με αποτέλεσμα αυτή, εφόσον μιλάμε για χωράφια, να μην καλλιεργείται.

Όπως εκτιμά ο κ. Παρασκευούδης, που είναι δυναμικός αγρότης, έχοντας προχωρήσει σε πολλές επενδύσεις τα τελευταία χρόνια, μόνο το 2022, με την εφαρμογή του μέτρου, θα μείνει ακαλλιέργητο τουλάχιστον το 30% της έκτασης και η ζημιά θα αφορά τους ιδιοκτήτες, τους ενοικιαστές (αγρότες), αλλά και την αγορά (εφόδια, καύσιμα κ.λπ.).

Δύσκολη η κατάσταση και στην Χαλκιδική, κίνδυνος και για τα προγράμματα

Ο κ. Δημήτρης Παπαδάκης από τα Νέα Σίλατα Χαλκιδικής και καλλιεργεί 5.500 στρέμματα γης. Όπως εξήγησε μιλώντας στον ΑγροΤύπο: «στην περιοχή μας υπάρχει πολυιδιοκτησία. Ένα τεμάχιο 6 και 7 στρέμματα, μπορεί να έχει 7 και 8 ιδιοκτήτες. Εμείς καλούμαστε τώρα με τις νέες οδηγίες του ΟΠΕΚΕΠΕ να βρούμε ΑΤΑΚ για κάθε ιδιοκτήτη. Αυτό είναι αδύνατο. Κινδυνεύει να τιναχθεί στον αέρα η αγροτική μας οικονομία. Επίσης, πολλά θα είναι τα προβλήματα και στα προγράμματα, καθώς τα αγροτεμάχια δηλώνονται από τους παραγωγούς για να ενταχτούν σε αυτά. Στην Χαλκιδική υπάρχει γη αγροτική που είναι πανάκριβη, με αποτέλεσμα η πλειοψηφία να μην έχει κάνει αποδοχή και να υπάρχουν εκκρεμότητες. Έως και το 2021 αυτό το ξεπερνούσαμε. Από το 2022 όλα αλλάζουν. Σίγουρα θα υπάρξουν δραματικές επιπτώσεις. Η κυβέρνηση πρέπει να λύσει το ζήτημα γιατί οι τοπικές κοινωνίες δεν αντέχουν άλλο χτύπημα».

Το 60% των επιλέξιμων μένει εκτός στις Σέρρες

Παρόμοια φαίνεται πως είναι η κατάσταση και στις Σέρρες. Όπως αναφέρει στον ΑγροΤύπο ο Στέργιος Λίτος από τη Νιγρίτα: «Η κυβέρνηση εύκολα ξεχνάει, οι αγρότες όχι… Θυμόμαστε πολύ καλά τις δηλώσεις που έκαναν τότε σημερινοί κυβερνητικοί. Που λεγαν πως δεν πρέπει να είναι υποχρεωτικό το ΑΤΑΚ και τα ηλεκτρονικά ενοικιαστήρια, γιατί θα χαθούν πολλές εκτάσεις. Στο νομό Σερρών χάνεται περίπου το 60% των επιλέξιμων εκτάσεων. Θα πρέπει επιτέλους η κυβέρνηση να δίνει λύσεις, αντι να θέτει εμπόδια στην παραγωγική διαδικασία. Όσο για τον ΟΠΕΚΕΠΕ, ας θυμηθεί ο πρωθυπουργός την επιστολή που του απέστειλα και περιέγραφα όλα τα τρέχοντα ζητήματα».

07/12/2021 10:51 πμ

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του ΑγροΤύπου, λίγες είναι οι διορθώσεις που έτρεξαν το προηγούμενο διάστημα.

Σε... δοκιμαστικά για την επερχόμενη πληρωμή ενιαίας (περίπου 35% βασικής, πρασίνισμα, young farmers) επιδίδονται στον αρμόδιο οργανισμό των πληρωμών (ΟΠΕΚΕΠΕ), σύμφωνα με σχετικές πληροφορίες του ΑγροΤύπου, ώστε να τρέξει ικανοποιητικά η μεγάλη αυτή πληρωμή. Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιος Λιβανός, από την πλευρά του, έκανε λόγο με δηλώσεις του για κανονική πληρωμή, επικαλούμενος σχετικές διαβεβαιώσεις από τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Είναι όμως έτσι τα πράγματα ή ο υπουργός προσπαθεί να μεταθέσει προκαταβολικά την ευθύνη για μια ακόμα αποτυχημένη πληρωμή;

Κατά την πληρωμή της πρώτης δόσης ενιαίας ενίσχυσης 2021, περί τους 63.000 ήταν οι παραγωγοί που δεν έλαβαν χρήματα, είτε τα έλαβαν πολύ μειωμένα, κάτι που προκάλεσε πλήθος διαμαρτυριών και αντιδράσεων από παραγωγούς, τους φορείς τους, με το ζήτημα να παίρνει και πολιτικές διαστάσεις. Τα προβλήματα, υπενθυμίζεται, αφορούσαν ως επί το πλείστον, διάφορες κατηγορίες, όπως: Μη επιβεβαίωση έκτασης ιδιόκτητων αγροτεμαχίων με ΑΑΔΕ ανά ΑΤΑΚ, δήλωση ίδιου ΑΤΑΚ σε διαφορετικούς όμορους νομούς, μη κατοχή αγροτεμαχίου στις 31/5 μετά από ενημέρωση της ΑΑΔΕ, ιδιόκτητο αγροτεμάχιο για το οποίο δεν επιβεβαιώνεται ο ΑΤΑΚ, επιλεξιμότητες αγροτεμαχίων, έκταση ψηφιοποιημένου αγροτεμαχίου εντός βοσκοτοπικών περιοχών δικτύου NATURA 2000, κατανομή κοινοτικού βοσκοτόπου.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤυπου, από πιστοποιημένες πύλες ΟΣΔΕ έγιναν προσπάθειες για να διορθωθούν τα ζητήματα αυτά, όμως λίγες περιπτώσεις φαίνεται να... θεραπεύτηκαν. Όπως αναφέρουν σχετικές πληροφορίες, μικρό είναι το ποσοστό διορθώσεων που έγινε σε περιοχές, όπως η Κρήτη, ενώ στην υπόλοιπη Ελλάδα φαίνεται να έγιναν πιο πολλές διορθώσεις. Και πάλι όμως αυτές δείχνουν λίγες, μπροστά στην πραγματική διάσταση του προβλήματος.

Αν στις περιπτώσεις αυτές (που δεν διορθώθηκαν) προσθέσουμε τα προβλήματα που θα ανακύψουν από την τελευταία εγκύκλιο του ΟΠΕΚΕΠΕ για το Κτηματολόγιο και τα ραβασάκια για τα αχρεωστήτως εισπραχθέντα που έχουν πάει σε 20.000 περίπου παραγωγούς, τότε εύκολα αντιλαμβανόμαστε πόσο δύσκολα θα είναι τα πράγματα και κατά την πληρωμή της β’ δόσης. Σημειωτέον ότι σε σχέση με το ζήτημα του Κτηματολογίου, μεγαλύτερο πρόβλημα θα αντιμετωπίσουν οι παραγωγοί από περιοχές, όπως η Θεσσαλία και η Μακεδονία.

Όσον αφορά, τέλος, στην ημερομηνία της πληρωμής, όσο περνούν οι ημέρες, πιθανότητητες κερδίζει το σενάριο για πληρωμή στις 21 με 23 Δεκεμβρίου, δηλαδή πριν τα Χριστούγεννα, ώστε να γίνει προσπάθεια να τρέξει ακολούθως, άμεσα και η εξισωτική, αν και ακόμα δεν έχουν κλειδώσει οριστικά οι ημερομηνίες αυτές.

07/12/2021 10:44 πμ

Το καθεστώς που θα διέπει τα πορτοκάλια στη νέα ΚΑΠ 2021 - 2027 και συγκεκριμένα την ένταξή τους στη συνδεδεμένη ενίσχυση στη νέα ΚΑΠ, αποτέλεσε το αντικείμενο τηλεδιάσκεψης στελεχών της Περιφέρειας Πελοποννήσου, βουλευτών, καθώς επίσης χυμοποιών και συνεταιριστών παραγωγών, με τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργο Στύλιο.

Κεντρικό αίτημα προς το υπουργείο αποτέλεσε να συμπεριληφθούν τα πορτοκάλια στα προϊόντα συνδεδεμένης ενίσχυσης, στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ 2021 - 2027, καθώς εικάζεται η κατάργηση του εν λόγω καθεστώτος το οποίο ίσχυε από το 2015 μέχρι τώρα. «Πιστεύουμε ακράδαντα ότι μία τέτοια κατάργηση θα είναι προς τη λάθος κατεύθυνση», τονίστηκε χαρακτηριστικά. Προς τον υφυπουργό στην εν λόγω σύσκεψη, επισημάνθηκε -μεταξύ άλλων- ότι το πιο πάνω διατυπωνόμενο αίτημα αφορά όλες τις περιοχές παραγωγής εσπεριδοειδών.

Τους λόγους για τους οποίους θα πρέπει, στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ 2021 - 2027, να συμπεριληφθούν τα πορτοκάλια στα προϊόντα συνδεδεμένης ενίσχυσης, έχουν επισημάνει με έγγραφό τους συνεταιρισμοί, εξαγωγείς νωπών φρούτων και χυμοποιοί.

Σε αυτό το έγγραφο επισημαίνεται ότι:

 • Στηρίζει τη βιομηχανία χυμοποίησης μια βασική παραγωγική και εξαγωγική δραστηριότητα της χώρας με μεγάλο αριθμό εργαζομένων.
 • Ενδυναμώνει την εγχώρια παραγωγή ζωοτρόφων από τα υποπροϊόντα της χυμοποίησης (ξερός φλοιός - νωπός φλοιός και μελάσα εσπεριδοειδών) τα οποία διατιθονται σε πολύ ανταγωνιστικές τιμές, στηρίζοντας έτσι την Ελληνική κτηνοτροφία.
 • Στηρίζει τον παραγωγικό κλάδο χυμών και αναψυκτικών της Ελλάδος με Ελληνικές πρώτες ύλες μειώνοντας σημαντικά τις εισαγωγές χυμών και άλλων υλών από άλλες χώρες.
 • Στηρίζει την εμπορία του νωπού φρούτου πορτοκαλιού οπού έχει μεγάλη συνεισφορά στις εξαγωγές των γεωργικών προϊόντων της χώρας. Παράλληλα αποτρέπει τα πορτοκάλια διαλογής (β' και γ' ποιότητας) να κατευθύνονται στην εμπορία του νωπού όπου θα επιφέρουν σημαντική μείωση της αξίας αυτών και του βασικού εισοδήματος των παραγωγών.
 • Δίνει στον παραγωγό τον απαραίτητο χρόνο για την αναδιάρθρωση των καλλιεργειών που λόγω της οικονομικής κρίσης των τελευταίων ετών και του COVID-19 δεν έχει ολοκληρωθεί μέχρι σήμερα.
 • Συμβάλει σημαντικά στην προστασία του περιβάλλοντος γιατί οι ποσότητες β' και γ' διαλογής που δεν θα έχουν άλλη διέξοδο δεν θα καταλήγουν σε προορισμούς όπου θα ρυπαίνουν το περιβάλλον.
 • Στηρίζει και ενισχύει την βιώσιμη ανάπτυξη με την πλήρη αξιοποίηση πρώτων υλών εγχώριας παραγωγής.
 • Ενισχύει την απασχόληση στην ελληνική επαρχία, παράγοντας όχι μόνο χυμούς αλλά και ειδικά προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας όπως αρώματα, εκχυλίσματα και αιθέρια έλαια
 • Προκύπτει από τις δηλώσεις ΟΣΔΕ ότι η πτωτική πορεία που είχαν οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις πορτοκαλιών τα τελευταία χρόνια, μετά την λειτουργία της συνδεδεμένης ενίσχυσης όχι μόνο την σταμάτησε αλλά την γύρισε και σε ανοδική πορεία.

Αντιδράσεις από ΣΥΡΙΖΑ
Σε κοινή δήλωση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ -Προοδευτική Συμμαχία, Σ. Αραχωβίτη και Γ. Γκιόλα, αναφέρουν τα εξής:

«Καμία δέσμευση δεν υπήρξε από την πολιτική ηγεσία του ΥπΑΑΤ, διά του υφυπουργού κ. Γ. Στύλιου, σχετικά με το θέμα της συνδεδεμένης ενίσχυσης στο πορτοκάλι, μετά τη συνάντηση φορέων παραγωγών εσπεριδοειδών, χυμοποιών, αυτοδιοικητικών και βουλευτών της Λακωνίας και της Αργολίδας για το συγκεκριμένο θέμα.

Πάρα την τεκμηρίωση που έχει δοθεί από τους φορείς των παραγωγών εσπεριδοειδών, τους συνεταιρισμούς και του χυμοποιούς, αλλά και το πάνδημο αίτημα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των βουλευτών, ο Υφυπουργός δήλωσε ότι δεν υπάρχει καμία δέσμευση μέχρι τώρα, αλλά και ότι ο ίδιος δεν μπορεί να εκφράσει τη βούληση της Κυβέρνησης.

Ως Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και βουλευτής Λακωνίας, μαζί με τον συνάδελφο βουλευτή Αργολίδας Γ. Γκιόλα, τονίσαμε ότι δεν υπάρχει ξεκάθαρη πολιτική κατεύθυνση προς την ομάδα εργασίας των έγκριτων πανεπιστημιακών για το ποιες συνδεδεμένες ενισχύσεις θα διατηρηθούν και γιατί.

Η συνδεδεμένη ενίσχυση στα πορτοκάλια, με κατεύθυνση τον χυμό, συνέβαλε τα μέγιστα στην εγχώρια παραγωγή και το εισόδημα των καλλιεργητών. Αν η Κυβέρνηση έχει στοιχεία που συνηγορούν στο αντίθετο, να τα παρουσιάσει και να αιτιολογήσει την απόφασή της να καταργήσει την ενίσχυση.

Στη λήξη της προθεσμίας υποβολής του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αποκαλύπτεται περίτρανα αυτό που από καιρό καταγγέλλαμε. Ότι δηλαδή, η περίφημη διαβούλευση ήταν παντελώς προσχηματική, αφού για τα σημαντικά επίδικα του σχεδίου, δεν υπήρξε αλλά και ακόμη δεν εκφράζεται σοβαρή στρατηγική πρόταση από την Κυβέρνηση της ΝΔ.

Φτάσαμε στο παρά πέντε και η Κυβέρνηση, με τις παλινωδίες της και σε πλήρη σύγχυση, αποδεικνύεται παντελώς αναξιόπιστη να αντιληφθεί τα επίδικα και να διαμορφώσει σοβαρή και υπεύθυνη πρόταση για την υπεράσπιση των σημαντικών συμφερόντων του αγροτικού κόσμου.

Την καλούμε να αναθεωρήσει και να μην απεντάξει τα πορτοκάλια από τη συνδεδεμένη ενίσχυση».

06/12/2021 01:24 μμ

Δηλώσεις για τις πληρωμές αγρο-περιβαλλοντικών από Αραχωβίτη - Τελιγιορίδου.

«Το μπάχαλο στον ΟΠΕΚΕΠΕ, με τα προβλήματα στο ΑΤΑΚ και τους βοσκότοπους, στην Βασική Ενίσχυση συμπαρέσυρε και τις πληρωμές των αγροπεριβαλλοντικών. Έτσι, όσοι αγρότες είδαν κομμένες επιδοτήσεις στη Βασική Ενίσχυση πριν ένα μήνα, ξαναείδαν κομμένες ή καθόλου τις ενισχύσεις και στα βιολογικά και τη νιτρορύπανση. Σε μια εποχή που ο αγροτικός κόσμος είναι αντιμέτωπος με τις συνέπειες της πανδημίας, της κλιματικής αλλαγής και της ακρίβειας, η κυβέρνηση της ΝΔ βρίσκεται σε πλήρη αδυναμία να στηρίξει τον αγροτικό κόσμο, αποδεικνύεται κατώτερη των περιστάσεων και οδηγεί την αγροτιά σε απόγνωση, τον πρωτογενή τομέα συνολικά σε οικονομικά αδιέξοδα και την ύπαιθρο σε κοινωνικό μαρασμό».

Αυτό τονίζουν σε κοινή τους ανακοίνωση ο Σταύρος Αραχωβίτης, τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και η Ολυμπία Τελιγιορίδου, αναπληρώτρια τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.

06/12/2021 12:43 μμ

Χιλιάδες παραγωγοί είναι ακόμα απλήρωτοι και οι φορείς ζητούν απόσυρση αποθεμάτνω, όμως ο υπουργός τους προτρέπει να κάνουν την Κορινθιακή... απόσταγμα.

Απαντώντας σε ερώτηση που κατέθεσε ο Βουλευτής κ. Κ. Βελόπουλος, για τα θέματα της αρμοδιότητάς μας, σας πληροφορούμε τα εξής τόνισε ο κ. Λιβανός: «Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στηρίζει την καλλιέργεια της κορινθιακής σταφίδας, αλλά και τους ίδιους τους σταφιδοπαραγωγούς με τη χορήγηση, ήδη από το έτος 2017, συνδεδεμένης ενίσχυσης για την καλλιέργειά της. Μάλιστα, με την υπ’ αριθ. 433/112671/23-4-2021 απόφαση «Καθορισμός ύψους ενίσχυσης της συνδεδεμένης στήριξης του άρθρου 52 του Κανονισμού (ΕΕ) 1307/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Συμβουλίου, στον τομέα της καλλιέργειας κορινθιακής σταφίδας για το έτος ενίσχυσης 2020» (Β΄1713/26-4-2021), το ύψος της συνδεδεμένης στήριξης στον τομέα της καλλιέργειας κορινθιακής σταφίδας, για το έτος ενίσχυσης 2020, καθορίστηκε στο ποσό των 522 ευρώ/εκτάριο. Μέσα στο 2021 καταβλήθηκε σε 5.399 παραγωγούς το ποσό των 3.960.468,31 ευρώ.

Επίσης, οι παραγωγοί σταφίδας έχουν λάβει ήδη ενίσχυση μέσω των επιστρεπτέων προκαταβολών συνολικού ύψους άνω των 2,5 εκατ. €. Σημειώνουμε ότι, η καλλιέργεια της σταφίδας ανήκει στον τομέα των φρούτων και λαχανικών, όπου η πολιτική υλοποιείται μέσα από τις Οργανώσεις Παραγωγών Οπωροκηπευτικών [Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 1308/2013], οι οποίες δημιουργούνται με πρωτοβουλία των παραγωγών και ασχολούνται με όλα τα θέματα που σχετίζονται με την παραγωγή και την εμπορία των οπωροκηπευτικών παραγωγής των μελών τους.

Για τον λόγο αυτόν, δεν μπορεί να εφαρμοστεί πρόγραμμα αντίστοιχο με τον αμπελοοινικό τομέα (πράσινος τρύγος, απόσταξη κρίσης), ενώ η απόσυρση των αποθεμάτων σταφίδας ως μεταποιητικού προϊόντος δεν είναι επιλέξιμη στο πλαίσιο των προγραμμάτων του τομέα των οπωροκηπευτικών.

Ωστόσο, ως εναλλακτική διάθεση της σταφίδας, μπορεί να αποτελέσει η απόσταξη της κορινθιακής σταφίδας, χωρίς να εμπεριέχεται σε μέτρο στήριξης, η οποία επιτρέπεται στο πλαίσιο του Κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 2019/787 για την παραγωγή αλκοολούχων ποτών, δηλαδή ποτών με αλκοόλη, τα οποία πληρούν τις προϋποθέσεις του άρθρου 1 του εν λόγω κανονισμού.

Συγκεκριμένα, στο Παράρτημα Ι «Κατηγορίες Αλκοολούχων Ποτών», στην παράγραφο 8, υπάρχει η κατηγορία «Απόσταγμα σταφίδας ή raisin brandy» που είναι: «α) Απόσταγμα σταφίδας ή raisin brandy είναι το αλκοολούχο ποτό το οποίο παράγεται αποκλειστικά με απόσταξη του προϊόντος που λαμβάνεται από την αλκοολική ζύμωση εκχυλίσματος ξηρών σταφίδων των ποικιλιών ‘‘μαύρη κορινθιακή’’ ή ‘‘μοσχάτο Αλεξάνδρειας’’»».

Από την πλευρά του, ο κ. Χρήστος Βαλιανάτος από την ομάδα παραγωγών Αμαλιάδας τόνισε στον ΑγροΤύπο, ότι πρέπει να προχωρήσει άμεσα η απόσυρση των αποθεμάτων, ώστε να πληρωθεί ο κόσμος, που παραμένει σε δραματική κατάσταση.

Δείτε όλη την απάντηση εδώ

06/12/2021 11:12 πμ

Με γρήγορους ρυθμούς οι αιτήσεις, που εκτιμάται ότι έχουν ήδη ξεπεράσει τις 15.000 σε όλη τη χώρα.

Πλήθος αιτημάτων για παράταση της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων για το πρόγραμμα νέων αγροτών (υπομέτρο 6.1) δέχεται το ΥπΑΑΤ από μελετητές, γεωπονικούς συλλόγους κ.λπ., σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου, καθώς το ενδιαφέρον είναι μεγάλο και υπάρχει πίεση στα γραφεία.

Υπενθυμίζεται πως οι αιτήσεις άνοιξαν στις 12 Νοεμβρίου 2021 και με βάση την προκήρυξη ολοκληρώνονται στις 14 Δεκεμβρίου, δηλαδή σε λίγες ημέρες.

Με βάση το ενδιαφέρον, το διαθέσιμο μπάτζετ υπερκαλύπτεται με άνεση, ενώ όπως τονίζουν στον ΑγροΤύπο διάφοροι εκπρόσωποι γεωπονικών συλλόγων έχει πέσει στο τραπέζι παράταση για 7,10 ή και ένα μήνα στις αιτήσεις, χωρίς όμως να έχει κλειδώσει μια τέτοια εξέλιξη.

Όπως πρώτος έχει σημειώσει ο ΑγροΤύπος εδώ και ένα χρόνο, πολύς κόσμος, που θα υποβάλλει αίτηση θα μείνει εκτός, αφού τα χρήματα δεν επαρκούν για να καλύψουν το ενδιαφέρον του κόσμου.

06/12/2021 10:46 πμ

Το Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ ενέκρινε επίσημα, στις 2 Δεκεμβρίου 2021, την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) για την περίοδο 2023-2027.

Οι τρεις κανονισμοί που απαρτίζουν τη δέσμη μέτρων για τη μεταρρύθμιση της ΚΑΠ θα υπογραφούν τόσο από το Συμβούλιο όσο και από το Κοινοβούλιο και θα δημοσιευθούν στην Επίσημη Εφημερίδα. 

Τα κράτη μέλη έχουν προθεσμία έως την 1η Ιανουαρίου 2022 για να υποβάλουν τα στρατηγικά προσχέδιά τους και στη συνέχεια η Επιτροπή θα ξεκινήσει τη διαδικασία αξιολόγησής τους και διατύπωσης παρατηρήσεων.

Επτά χώρες μέλη της ΕΕ, η ομάδα του Visegrad (Τσεχία, Ουγγαρία, Πολωνία και Σλοβακία), καθώς και της Βουλγαρίας, Κροατίας και Ρουμανίας, σε κοινή τους δήλωση ανακοίνωσαν ότι δεν προλαβαίνουν να καταθέσουν εγκαίρως, μέχρι τις 1 Ιανουαρίου 2022, τα Εθνικά Στρατηγικά Σχέδια της ΚΑΠ, κυρίως λόγω της καθυστέρησης της ψήφισης των σχετικών κοινοτικών κανονισμών και ζήτησαν να δώσει η Κομισιόν παράταση. Το αίτημα όμως απορρίφθηκε από την Κομισιόν.

Να θυμίσουμε ότι η νέα ΚΑΠ θα αρχίσει να ισχύει από το 2023 και θα εφαρμοστεί έως το 2027.

06/12/2021 10:36 πμ

Προς εφαρμογή της τελευταίας απόφασης του ΣτΕ κι ενώ το ΥΠΕΝ εξέδωσε και νέα εγκύκλιο για τους δασικούς χάρτες.

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Κώστας Λάμπρος, πρόεδρος στον Γεωπονικό Σύλλογο Μαγνησίας, «βάσει της απόφασης του ΣτΕ (δείτε εδώ), έχουν αρχίσει και αποχαρακτηρίζονται από τις ΕΠΕΑ, τις επιτροπές εξέτασης αντιρρήσεων σε περιοχές της Θεσσαλίας, εκτάσεις αγροτών και κτηνοτρόφων που δηλώνονται στο ΟΣΔΕ, αλλά στους δασικούς χάρτες, είναι χαρακτηρισμένες ως δάσος. Ως Γεωπονικοί Σύλλογοι έχουμε ενημερώσει και τους δικηγορικούς σύλλογους, το ΤΕΕ το τοπικό και όλης της χώρας, το ΓΕΩΤΕΕ κι όλα έχουν πάρει το δρόμο τους. Συνολικά, έχουν υποβληθεί - όχι μόνο για αγροτεμάχια- περίπου 170.000 αντιρρήσεις σε όλη τη χώρα». Σύμφωνα με τον ίδιο πρόκειται για μια ασφαλώς θετική εξέλιξη, για την οποία πρέπει να ενημερωθούν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι που έχουν θέμα με τα δασικά, σε όλη τη χώρα.

Νέα εγκύκλιος από το ΥΠΕΝ

Εν τω μεταξύ, με νεότερη εγκύκλιό του, που εξέδωσε στις 2 Δεκεμβρίου 2021, το ΥΠΕΝ παρέχι οδηγίες εφαρμογής των διατάξεων της περίπτωσης IV της παρ. 1 του άρθρου 10 του ν. 3208/2003 και του άρθρου 8Α του ν. 998/1979, το οποίο προστέθηκε με το άρθρο 149 του ν. 4819/2021.

Όπως αναφέρεται στην εν λόγω εγκύκλιο: «Α. Στη διάταξη της περίπτωσης IV της παρ. 1 του άρθρου 10 του ν. 3208/2003, που προστέθηκε με το άρθρο 152 του ν. 4819/2021 ορίζεται ότι: «1. Το Δημόσιο δεν προβάλλει δικαιώματα κυριότητας σε δάση, δασικές εκτάσεις και στις εκτάσεις των περιπτώσεων α` και β` της παραγράφου 5 του άρθρου 3 του παρόντος νόμου που: ........... IV. Περιλαμβάνονται σε περιοχές του δευτέρου εδαφίου του άρθρου 62 του ν. 998/1979 (Α` 289), για τις οποίες το Ελληνικό Δημόσιο δεν διαθέτει τίτλους ιδιοκτησίας ή άλλα επαρκή στοιχεία απόδειξης της κυριότητάς του, όπως πράξεις μίσθωσης, παραχώρησης ή άλλης εκμετάλλευσης, αξιοποίησης και προστασίας της έκτασης ως δημόσιας και, συγχρόνως, οι διεκδικούντες την έκταση διαθέτουν τίτλους ιδιοκτησίας, οι ίδιοι ή οι δικαιοπάροχοί τους, οι οποίοι έχουν συνταχθεί μέχρι την 1η.7.2001 το αργότερο, έστω και εάν έχουν μεταγραφεί μεταγενέστερα. Εκκρεμείς εμπράγματες αγωγές του Δημοσίου που αφορούν στις εν λόγω εκτάσεις και οι οποίες βασίζονται σε τίτλους ιδιοκτησίας ή άλλα επαρκή στοιχεία απόδειξης της κυριότητάς του, δεν επηρεάζονται από τη ρύθμιση του παρόντος άρθρου. Σε περίπτωση που το δικαίωμα της κυριότητας επί των ανωτέρω εκτάσεων έχει καταχωρηθεί υπέρ ιδιωτών ή νομικών προσώπων δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου στα κτηματολογικά βιβλία των οικείων κτηματολογικών γραφείων, το Ελληνικό Δημόσιο δεν προβάλλει δικαιώματα κυριότητας επ` αυτών και δεν ασκεί τα ένδικα βοηθήματα που προβλέπονται στο άρθρο 6 του ν. 2664/1998 (Α` 275)».

Με την ανωτέρω διάταξη ορίστηκε ότι το Ελληνικό Δημόσιο δεν προβάλλει δικαιώματα κυριότητας σε δάση, δασικές και χορτολιβαδικές εκτάσεις, που βρίσκονται στις περιοχές του δευτέρου εδαφίου του άρθρου 62 του ν. 998/1979, εφόσον συντρέχουν σωρευτικά οι ακόλουθες δύο προϋποθέσεις:

α) το Δημόσιο δεν διαθέτει στοιχεία απόδειξης της κυριότητάς του, όπως οι ενδεικτικά αναφερόμενες στη διάταξη πράξεις μίσθωσης, παραχώρησης, αξιοποίησης και προστασίας της έκτασης ως δημόσιας και

β) οι ΘΕΜΑ: Οδηγίες εφαρμογής των διατάξεων της περίπτωσης IV της παρ. 1 του άρθρου 10 του ν. 3208/2003 και του άρθρου 8Α του ν. 998/1979, το οποίο προστέθηκε με το άρθρο 149 του ν. 4819/2021. 2 διεκδικούντες την έκταση διαθέτουν τίτλους ιδιοκτησίας, οι ίδιοι ή οι δικαιοπάροχοί τους, οι οποίοι έχουν συνταχθεί μέχρι την 1η.7.2001 το αργότερο, έστω και εάν έχουν μεταγραφεί μεταγενέστερα.

Δείτε εδώ την εγκύκλιο

03/12/2021 11:08 πμ

Τι αναφέρει σχετική ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Σε περίπτωση που κατά την υποβολή της Αίτησης Ενιαίας Ενίσχυσης 2021 καταχωρήθηκε εσφαλμένος αριθμός αιτούμενων ζώων συνδεδεμένης ενίσχυσης αιγοπροβάτων λόγω λανθασμένης εκτίμησης αναφορικά με την τελικά παραδοθείσα ποσότητα γάλακτος στη λήξη του έτους, παρακαλούμε όπως προβείτε στην υποβολή αιτήματος διοικητικής πράξης διόρθωσης του αριθμού των αιτούμενων ζώων για την

α) συνδεδεμένη ενίσχυση αιγοπροβάτων στον τομέα του Αιγοπρόβειου κρέατος

β) συνδεδεμένη ενίσχυση αιγοπροβατοτρόφων

έως 31/01/2022.

Σημειώνεται ότι μετά την ημερομηνία αυτή τυχόν αιτήματα διόρθωσης θα απορρίπτονται.

Η ηλεκτρονική υποβολή αιτημάτων πραγματοποιείται στην εφαρμογή (πατήστε εδώ).

03/12/2021 11:03 πμ

Το κόστος της αγροτικής γης στα κράτη μέλη Ευρωπαϊκής Ένωσης δημοσίευσε η Eurostat.

Το υψηλότερο κόστος εμφανίζει η Ισπανία (Κανάρια Νησιά) με 120.000 ευρώ ανά εκτάριο (1 εκτάριο = 10 στρέμματα) το 2020. Ακολουθεί η Ολλανδία, η Ιταλία και η Ελλάδα. Φτηνότερη είναι η αγροτική γη στην Κροατία με μέση τιμή στα 3.440 ευρώ ανά εκτάριο.

Σε περιφερειακό επίπεδο, ένα εκτάριο καλλιεργήσιμης γης κοστίζει λιγότερο στη νοτιοδυτική περιοχή (Yugozapaden) της Βουλγαρίας (κατά μέσο όρο 2.051 ευρώ).

Στην Ελλάδα η μέση τιμή αγροτικής γης το 2020 ανερχόταν στα 12.600 ευρώ ανά εκτάριο. Ανά περιφέρεια, το κόστος αγροτικής γης στην Ελλάδα ξεκινά από 77.400 ευρώ στα περίχωρα της Αττικής, με τη Δυτική Μακεδονία να διαμορφώνει τις χαμηλότερες τιμές στα 6.244 ευρώ.

Μετά την Αττική ακολουθούν σε αξία τα νησιά. Ειδικότερα τα νησιά του Νότιου Αιγαίου (55.664) και ακολουθούν τα νησιά του Βόρειου Αιγαίου (37.926) και η Κρήτη (23.477).

Στην ηπειρωτική Ελλάδα έχουμε στη συνέχεια την Πελοπόννησο (22.820) και τη Στερεά (20.452). Στην έβδομη και όγδοη θέση βρίσκονται η Ήπειρος και η Δυτική Ελλάδα με την αγροτική γη να διαμορφώνεται στα 19.344 και 16.320 ευρώ.

Ακολουθεί η Θεσσαλία με 12.859 ευρώ το εκτάριο και η Κεντρική Μακεδονία με 10.178 ευρώ το στρέμμα.

Ακολουθούν τα Ιόνια Νησιά με μέση τιμή στα 9.032 ευρώ και η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη με 7.853 ευρώ.

Όπως επισημαίνει η Κομισιόν, το επίπεδο των τιμών της γης εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, είτε είναι εθνικοί (νόμοι), περιφερειακοί (κλίμα, εγγύτητα σε δίκτυα) και τοπικοί παράγοντες παραγωγικότητας (ποιότητα εδάφους, κλίση, αποστράγγιση κ.λ.π.) καθώς και από τις δυνάμεις της αγοράς προσφορά και ζήτηση (συμπεριλαμβανομένης της επιρροής των κανόνων ξένης ιδιοκτησίας). 

Σε όλες τις περιφέρειες της ΕΕ για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, η αγορά καλλιεργήσιμης γης ήταν πιο ακριβή από την αγορά μόνιμων βοσκοτόπων (έως και 20 φορές ακριβότερη στα ελληνικά νησιά του Βορείου Αιγαίου και στην ισπανική περιοχή της Μούρθια). 

Ομοίως, η αγορά αρδεύσιμης γης ήταν πιο ακριβή από τη μη αρδευόμενη σε όλες σχεδόν τις περιοχές (ήταν σχεδόν έξι φορές πιο ακριβή στην ισπανική περιοχή της Μούρθια). 

03/12/2021 10:48 πμ

Έκταση παίρνει το θέμα με τις μεταβιβάσεις που ακυρώθηκαν εκ των υστέρων από το ΥπΑΑΤ.

Αναφορά προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιο Λιβανό κατέθεσε η βουλευτής Λάρισας της ΝΔ κα Στέλλα Μπίζιου προκειμένου να τον ενημερώσει για τις δυσκολίες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί της Ελασσόνας με τα δικαιώματα Εθνικού Αποθέματος.

Με την αναφορά της η Λαρισαία βουλευτής επισημαίνει στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων μια σειρά ζητημάτων που αναδεικνύει ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Φυτικής και Ζωικής Παραγωγής Ένωση Ελασσόνας.

Αναφέρει συγκεκριμένα ότι η αναδρομική ισχύς της ΚΥΑ Οκτωβρίου δημιούργησε πρόβλημα στις μεταβιβάσεις δικαιωμάτων Εθνικού Αποθέματος 2020, που ήδη είχαν λάβει χώρα προ της δημοσιεύσεως της απόφασης, τονίζοντας ότι συνεπεία αυτής ακυρώθηκαν στην Ελασσόνα 13 μεταβιβάσεις.

Προβλήματα παρουσιάστηκαν επίσης με την ταυτοποίηση από τον ΟΠΕΚΕΠΕ των καταχωρημένων στην ΕΑΕ εκτάσεων, αφού ο έλεγχος πραγματοποιήθηκε με βάση το Ε9 των παραγωγών, πριν όμως ολοκληρωθεί η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων, με αποτέλεσμα την άδικη εξαίρεση πολλών αγροτεμαχίων από την πληρωμή του 2021.

Επιπλέον, μετά την έκδοση της ΚΥΑ Οκτωβρίου 2021, ανέκυψαν προβλήματα στην κατανομή βοσκοτόπων, αφού πολλοί κτηνοτρόφοι διαπίστωσαν μείωση των βοσκοτοπικών δικαιωμάτων τους.

Η κα Μπίζιου κατέληξε ζητώντας από την ηγεσία του υπουργείου να εξαντλήσει κάθε περιθώριο εξεύρεσης λύσεων υπενθυμίζοντας ότι η αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή της υπαίθρου μας είναι επένδυση στρατηγικής προτεραιότητας για την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

03/12/2021 10:25 πμ

Με αρρυθμίες και περικοπές και οι πληρωμές της προκαταβολής των συγκεκριμένων προγραμμάτων.

Ολοκληρώθηκε με καθυστερήσεις και σταδιακές πιστώσεις, όπως μόνο ο ΑγροΤύπος είχε προαναγγείλει, η πληρωμή της προκαταβολής των αγρο-περιβαλλοντικών προγραμμάτων (βιολογικά, νιτρορύπανση, κομφούζιο κ.λπ.). Μάλιστα από την Παρασκευή άρχισαν να καθίστανται διαθέσιμα τα χρήματα σε όλους τους παραγωγούς, ανεξαρτήτως τράπεζας.

Όπως κατήγγειλαν δικαιούχοι τέτοιων προγραμμάτων μιλώντας στον ΑγροΤύπο και στην προκειμένη περίπτωση υπάρχουν μειώσεις στα ποσά των δικαιούχων, μειώσεις που σύμφωνα με πληροφορίες οφείλονται στα προβλήματα με το ΑΤΑΚ και τα βοσκοτόπια.

Λόγω ΑΤΑΚ και βοσκότοπων θυμίζουμε είχε δημιουργηθεί πρόβλημα και στην πληρωμή της πρώτης δόσης ενιαίας 2021.

03/12/2021 09:49 πμ

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΟΠΕΚΕΠΕ.

Συγκεκριμένα και εν όψει του νεότερου διασταυρωτικού που θα λάβει χώρα τον Δεκέμβριο 2021 για την χορήγηση της βασικής ενίσχυσης έτους υποβολής αιτήσεων 2021, θα πραγματοποιηθούν γεωχωρικοί διασταυρούμενοι έλεγχοι με την βάση της ανάρτησης του Κτηματολογίου (Νοέμβριος 2021) και την βάση του λειτουργούντος Κτηματολογίου (Οκτώβριος 2021), στις εγγραφές των οποίων καταγράφονται ως κύριοι, διάφοροι Φορείς του Ελληνικού Δημοσίου. Αγροτεμάχια που εμπίπτουν εντός περιοχών ανάρτησης ή λειτουργούντος Κτηματολογίου, όπου οι εγγραφές εμφανίζουν ως κύριο, το Ελληνικό Δημόσιο και εντός αυτών βρίσκονται αγροτεμάχια ΕΑΕ που έχουν δηλωθεί ως ιδιόκτητα/ μισθωμένα από φυσικά πρόσωπα θα μηδενιστούν και θα επιβληθούν οι προβλεπόμενες μειώσεις/ κυρώσεις.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ έχει ως εξής:

Για τον σκοπό της επιβεβαίωσης ή μη των δηλωθέντων στοιχείων από τους γεωργούς στην ΕΑΕ 2021, ο ΟΠΕΚΕΠΕ στο πλαίσιο της υπάρχουσας συνεργασίας και διάδρασης με άλλους φορείς της Δημόσιας Διοίκησης, έλαβε τα πλέον πρόσφατα δεδομένα του φορέα "ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΝΠΔΔ". Η παροχή των εν λόγω δεδομένων έχει ως αποτέλεσμα την δυνατότητα του ΟΠΕΚΕΠΕ να διευρύνει τους ελέγχους του και για πρώτη φορά να διασταυρώνει γεωχωρικά τις δηλούμενες εκτάσεις στην ΕΑΕ με τις εκτάσεις των πραγματικά κατόχων.

Συγκεκριμένα και εν όψει του νεότερου διασταυρωτικού που θα λάβει χώρα τον Δεκέμβριο 2021 για την χορήγηση της βασικής ενίσχυσης έτους υποβολής αιτήσεων 2021, θα πραγματοποιηθούν γεωχωρικοί διασταυρούμενοι έλεγχοι με την βάση της ανάρτησης του Κτηματολογίου (Νοέμβριος 2021) και την βάση του λειτουργούντος Κτηματολογίου (Οκτώβριος 2021), στις εγγραφές των οποίων καταγράφονται ως κύριοι, διάφοροι Φορείς του Ελληνικού Δημοσίου. Αγροτεμάχια που εμπίπτουν εντός περιοχών ανάρτησης ή λειτουργούντος Κτηματολογίου, όπου οι εγγραφές εμφανίζουν ως κύριο, το Ελληνικό Δημόσιο και εντός αυτών βρίσκονται αγροτεμάχια ΕΑΕ που έχουν δηλωθεί ως ιδιόκτητα/ μισθωμένα από φυσικά πρόσωπα θα μηδενιστούν και θα επιβληθούν οι προβλεπόμενες μειώσεις/ κυρώσεις.

Η εν λόγω ενέργεια, η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο του εκσυγχρονισμού των ελεγκτικών μηχανισμών του Οργανισμού, αποσκοπεί στην απλούστευση των διαδικασιών ελέγχου, στη μείωση του διοικητικού κόστους και στην αξιοπιστία των δεδομένων που χρησιμοποιούνται για την χορήγηση των ενισχύσεων.

02/12/2021 05:25 μμ

Τα τεράστια προβλήματα στις δηλώσεις ΟΣΔΕ, στο ΑΤΑΚ κ.λπ. πάνε στη βουλή 26 βουλευτές της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιος Λιβανός, ούτως ώστε να δοθεί η δυνατότητα τεκμηρίωσης της πραγματικής κατάστασης και διόρθωσης προφανών σφαλμάτων μέσω διοικητικών πράξεων για όλες τις περιπτώσεις που αφορούν τα στοιχεία των ΑΤΑΚ για τους δικαιούχους αγρότες της βασικής ενίσχυσης, ερωτά ο βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. κ. Βασίλης Κόκκαλης.

Δυστυχώς για όλες τις περιπτώσεις που αφορούν προβλήματα στις πληρωμές λόγω ΑΤΑΚ, η πραγματική κατάσταση είναι εντελώς διαφορετική από αυτή που εμφανίζεται κατά τη διασταύρωση των στοιχείων μεταξύ ΑΑΔΕ και ΟΠΕΚΕΠΕ. Σήμερα με τις ισχύουσες διατάξεις δεν υπάρχει η δυνατότητας διόρθωσης, τεκμηρίωσης και αποτύπωσης της συνολικής πραγματικής κατάστασης. Αυτή δύναται να επιτευχθεί μέσω της δυνατότητας προσκόμισης και διασταύρωσης των όποιων στοιχείων αποδεικνύουν και τεκμηριώνουν την δηλωθείσα κατάσταση κατά την εμπρόθεσμη υποβολή δήλωση του ΟΣΔΕ σε σχέση με τα προβλήματα που έχουν προκύψει λόγω του ΑΤΑΚ, σημειώνουν οι βουλευτές.

Αναλυτικά η ερώτηση του κ. Κόκκαλη που συνυπογράφουν 25 ακόμη βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει ως εξής:

«Η πληρωμή της Προκαταβολής (70%) της Βασικής Ενίσχυσης πραγματοποιήθηκε στις 26 Οκτωβρίου 2021, συνοδευόμενη από πλήθος πρωτόγνωρων προβλημάτων και αστοχιών. Αποτέλεσμα αυτών ήταν η αδυναμία πληρωμής των δικαιωμάτων για περισσότερους από 50.000 αγρότες, και κυρίως αυτών των οποίων η δήλωση εμφανίζει προβλήματα με το ΑΤΑΚ.

Στην προσπάθεια διόρθωσης και επίλυσης των ανωτέρων προβλημάτων ο Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. προέβη στην τροποποίηση της εγκυκλίου διόρθωσης προφανών σφαλμάτων μέσω διοικητικών πράξεων (56170/1-10-2021) με το υπ’αρ. 69218/ 15-11- 2021 έγγραφο (ΑΔΑ: ΨΥΞΘ46ΨΧΞΧ-ΣΩΕ), σύμφωνα με το οποίο ο δικαιούχος έχει τη δυνατότητα να προσθέσει επιπλέον ΑΤΑΚ σε αγροτεμάχιο. Επιπρόσθετα διευκρινίζεται ότι δεν μπορεί να αλλάξει καθεστώς ιδιοκτησίας και κατά τον έλεγχο της εγκυρότητας λαμβάνονται υπόψη μόνο τα στοιχεία των ΑΤΑΚ που ήταν στην περιουσιακή κατάσταση του ιδιοκτήτη κατά τον χρόνο που υπέβαλε την ΕΑΕ.

Παρά την τροποποίηση της εγκυκλίου, μεγάλος αριθμός αγροτών κινδυνεύει να απολέσει το δικαίωμα πληρωμής, καθώς δεν επιλύεται το σύνολο των προβλημάτων που αφορούν τα στοιχεία των ΑΤΑΚ. Παραγωγοί που έχουν δηλώσει στο ΟΣ∆Ε συνολικά τα στρέµµατα µιας συνιδιοκτησίας, δεν έχουν τη δυνατότητα αλλαγής του καθεστώτος ιδιοκτησίας για τη μετατροπή του από ιδιόκτητο σε μικτό ώστε να προσθέσουν και το επιπλέον ΑΤΑΚ που απαιτείται. Σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία , ο υπόχρεος υποβολής δήλωσης στοιχείων ακινήτων υποβάλλει αυτήν, μέχρι την 31η Μαΐου του επόμενου έτους από την ημέρα της σύστασης, απόκτησης και κάθε άλλης μεταβολής στα δικαιώματα αυτά. Λόγω της ανωτέρω νομοθεσίας συμβολαιογραφικές πράξεις που πραγματοποιήθηκαν εώς τις 31/05/2021 δεν καταχωρήθηκαν στα αντίστοιχα Ε9 με αποτέλεσμα να καθίσταται αδύνατη η συμφωνία των στοιχείων κατά τη διασταύρωση των δηλωθέντων στοιχείων μεταξύ ΑΑΔΕ και ΟΠΕΚΕΠΕ. Ενώ λοιπόν η πραγματική κατάσταση είναι εμπρόθεσμη και αφορά την κατοχή ιδιοκτησίας εως 31/5/2021, η νόμιμη ενημέρωση του Ε9 σε μεταγενέστερη ημερομηνία καθιστά μη εφικτή την αντίστοιχη δικαιούμενη πληρωμή. Έτσι λοιπόν για τα στοιχεία που υποβλήθηκαν μετά τις 31/5/2021 και εμπρόθεσμα της προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων ΟΣΔΕ , δεν κατέστη δυνατή η ορθή διασταύρωση μεταξύ αυτών που τηρούνται στην ΑΑΔΕ και στον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Δυστυχώς για όλες τις περιπτώσεις που αφορούν προβλήματα στις πληρωμές λόγω ΑΤΑΚ, η πραγματική κατάσταση είναι εντελώς διαφορετική από αυτή που εμφανίζεται κατά τη διασταύρωση των στοιχείων μεταξύ ΑΑΔΕ και ΟΠΕΚΕΠΕ. Σήμερα με τις ισχύουσες διατάξεις δεν υπάρχει η δυνατότητας διόρθωσης, τεκμηρίωσης και αποτύπωσης της συνολικής πραγματικής κατάστασης. Αυτή δύναται να επιτευχθεί μέσω της δυνατότητας προσκόμισης και διασταύρωσης των όποιων στοιχείων αποδεικνύουν και τεκμηριώνουν την δηλωθείσα κατάσταση κατά την εμπρόθεσμη υποβολή δήλωση του ΟΣΔΕ σε σχέση με τα προβλήματα που έχουν προκύψει λόγω του ΑΤΑΚ.

Η στέρηση αυτής της δυνατότητας από τους αγρότες, οδηγεί όχι μόνο σε αδυναμία πληρωμής τους αλλά και σε απώλεια της δικαιούμενης επιδότησής τους με μελλοντικές οδυνηρές συνέπειες.

Επειδή έχουν προκύψει ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα και με υπευθυνότητα.

Επειδή για την επόμενη προγραμματική περίοδο το 2022 είναι έτος αναφοράς της νέας ΚΑΠ και οι μειώσεις που πραγματοποιούνται θα καθορίσουν δυσμενώς τις επιδοτήσεις των παραγωγών.

Επειδή απαιτείται άμεσα η δυνατότητα διόρθωσης οποιονδήποτε αστοχιών έχουν προκύψει και επηρεάζουν το παρόν και το μέλλον των δικαιούμενων ενισχύσεων.

Επειδή κινδυνεύει η επιβίωση των Ελλήνων αγροτών και η υποστήριξη τους είναι αναγκαία και απαραίτητη για την αποφυγή κατάρρευσης του κλάδου.

Ερωτάται ο αρμόδιος κ.Υπουργός:

Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί ώστε να δοθεί η δυνατότητα τεκμηρίωσης της πραγματικής κατάστασης και διόρθωσης προφανών σφαλμάτων μέσω διοικητικών πράξεων για όλες τις περιπτώσεις που αφορούν τα στοιχεία των ΑΤΑΚ για τους δικαιούχους αγρότες της Βασικής Ενίσχυσης;»

Οι ερωτώντες βουλευτές

Κόκκαλης Βασίλειος

Αβραμάκης Ελευθέριος

Αλεξιάδης Τρύφων

Βαγενά Άννα

Βαρδάκης Σωκράτης

Βέτα Καλλιόπη

Γκιόλιας Ιωάννης

Ηγουμενίδης Νικόλαος

Καλαματιανός Διονύσιος

Λάππας Σπυρίδων

Μάλαμα Κυριακή

Μάρκου Κωνσταντίνος

Μεικόπουλος Αλέξανδρος

Μπάρκας Κωνσταντίνος

Μπουρνούς Ιωάννης

Μωραΐτης Αθανάσιος

Παπαδόπουλος Αθανάσιος (Σάκης)

Παπαηλίου Γεώργιος

Πέρκα Θεοπίστη

Ραγκούσης Ιωάννης

Σαρακιώτης Ιωάννης

Σκούφα Ελισσάβετ (Μπέττυ)

Τελιγιορίδου Ολυμπία

Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος

Φάμελλος Σωκράτης

Ψυχογιός Γεώργιος

02/12/2021 03:08 μμ

Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ η απόφαση για χορήγηση ενισχύσεων ήσσονος σημασίας (de minimis) στα σταφύλια ποικιλίας Crimson στην Π.Ε Λάρισας.

Δικαιούχοι της κρατικής ενίσχυσης ήσσονος σημασίας (de minimis) ορίζονται οι γεωργοί που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή σταφυλιών Crimson στην Π.Ε Λάρισας και: 

α) έχουν υποβάλλει δήλωση εκμετάλλευσης ενιαία αίτηση ενίσχυσης (ΟΣΔΕ) για το έτος 2020, 

β) διατηρούν τουλάχιστον ένα (1) στρέμμα καλλιέργειας.

Το ύψος του κατ’ αποκοπή ποσού ενίσχυσης ήσσονος σημασίας (de minimis) καθορίζεται σε 270 ευρώ ανά στρέμμα.

Διαβάστε το ΦΕΚ

02/12/2021 11:30 πμ

Αλλαγές στο... γόνατο από ένα κράτος και μια δημόσια διοίκηση που δεν έχει καμιά συνέχεια, ενώ εξακολουθεί να φορτώνει αγωνίες τον αγροτικό - κτηνοτροφικό κόσμο.

Νέους μπελάδες για χιλιάδες συντελεστές της αγροτικής παραγωγής εκτιμάται πως θα φέρει η υποχρέωση των 700.000 περίπου δικαιούχων, που θα κληθούν να υποβάλλουν Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης (ΟΣΔΕ) το έτος 2022, δηλαδή τη νέα χρονιά, να δηλώσουν το σύνολο της εκμετάλλευσής τους, όπως αποτυπώνεται στο Ε9 σε περίπτωση ιδιόκτητων αγροτεμαχίων, στη Δήλωση Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας μέσω εφαρμογής της ΑΑΔΕ ανεξαρτήτως ποσού μισθώματος και από μηδενικό ποσό μίσθωσης, σύμφωνα με το χρονικό διάστημα μίσθωσης που προβλέπεται στο άρθρο 634 του Αστικού Κώδικα, σε περίπτωση μισθωμένων αγροτεμαχίων (ηλεκτρονικό μισθωτήριο).

Παρότι οι αλλαγές κινούνται ως προς το πνεύμα τους στην σωστή κατεύθυνση και στην λογική του... νοικοκυρέματος, εντούτοις θεωρείται εντελώς ανεδαφική η εφαρμογή τους, τουλάχιστον άμεσα, οριζόντια και ολοκληρωτικά και σε μια εποχή, που το κόστος παραγωγής έχει εξελιχθεί στο μεγαλύτερο βραχνά για την παραγωγική διαδικασία, σε συνδυασμό με τις κλιματικές αστάθειες. Αλλά και σε μια εποχή που είναι σε εκκρεμότητα το έργο των δασικών χαρτών και το Κτηματολόγιο δεν έχει περαιωθεί...

Μεγαλύτερο πρόβλημα από την εφαρμογή τέτοιου είδους διατάξεων (ΑΤΑΚ, μισθωτήρια κ.λπ.) φαίνεται πως θα έχουν περιοχές με πολυ-ιδιοκτησία, όπως η βόρεια Ελλάδα, αλλά και νησιωτικές (νησιά Αιγαίου, Κρήτη, Ιόνιο κ.λπ.), στις οποίες το ιδιοκτησιακό καθεστώς είναι τουλάχιστον ιδιάζον. Ειδικά στη βόρεια Ελλάδα, όπως λένε γνώστες του ΟΣΔΕ, η κατάσταση θα καταστεί δραματική, αφού η μεγάλη πλειοψηφία των καλλιεργητών κάνει εναλλαγές χωραφιών, για να μπορέσει να ανταποκριθεί στις ανάγκες του ΟΣΔΕ. Για παράδειγμα, όπως αναφέρει ο Θωμάς Καρυπίδης, πρόεδρος στον Αγροκτηνοτροφικό Σύλλογο Παιονίας Κιλκίς, στον ΑγροΤύπο, σε περίπτωση που εφαρμοστεί όσα εξήγγειλε με εγκύκλιό του ο ΟΠΕΚΕΠΕ, τότε είναι κάτι παραπάνω από σίγουρο πως δεν θα πληρωθούν χιλιάδες κόσμου στη βόρεια Ελλάδα. Σύμφωνα με τον κ. Καρυπίδη, το μέτρο αυτό είναι ανεδαφικό.

Εκείνο που προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση είναι πως όλα γίνονται σε ένα χρονικό σημείο καθοριστικό για το μέλλον και τις αγροτικές επιδοτήσεις, δεδομένου ότι το 2022, που θα αποτελέσει έτος αναφοράς για τη νέα ΚΑΠ, εισάγονται όλες αυτές οι υποχρεώσεις για τους παραγωγούς. Υποχρεώσεις που συνήθως... αφαιρούν επιδοτήσεις και... δικαιούχους. Εδώ λοιπόν τίθεται εμφατικά το ερώτημα, αν όλες οι εξελίξεις με το ΟΣΔΕ (βοσκοτόπια, στοχοποίηση ολόκληρων ζωνών), γίνονται από άγνοια ή από σκοπιμότητα. Μια σκοπιμότητα, που όπως λένε οι καλά γνωρίζοντες, θα μπορούσε να δώσει στους έχοντες τον έλεγχο της αγροτικής πολιτικής της χώρας μας, το τέλειο άλλοθι για τυχόν μειώσεις επιδοτήσεων στη νέα ΚΑΠ...

02/12/2021 10:29 πμ

Τίθεται θέμα ασφάλειας δικαίου ανέφερε την Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου στη βουλή ο Σταύρος Αραχωβίτης του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με το μπλόκο στις πληρωμές μεταβιβάσεων.

Κόντρα ξέσπασε την Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου στη βουλή μεταξύ Αραχωβίτη και Στύλιου, με αφορμή... τι άλλο, τις τελευταίες προβληματικές πληρωμές και τη μη πληρωμή των μεταβιβάσεων. Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργος Στύλιος προσπάθησε να απαντήσει στην ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία απευθύνονταν στον... Σπήλιο Λιβανό, ο οποίος για μια ακόμα φορά απουσίαζε από τη βουλή.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Σταύρος Αραχωβίτης: «Το δεύτερο που κάνατε είναι ότι δεν πληρώσατε τις μεταβιβάσεις. Και προσέξτε, εδώ τίθεται θέμα ασφάλειας δικαίου και αυτό θα καταπέσει, γιατί με πρόσφατη, λίγο πριν την πληρωμή, εγκύκλιό σας, που απαγορέψατε τις μεταβιβάσεις δικαιωμάτων, την εποχή που έκαναν οι άνθρωποι μεταβιβάσεις δικαιωμάτων, είτε για νέους αγρότες, είτε από σύζυγο σε σύζυγο, είτε σε άλλες περιπτώσεις, είτε σε εξαγορά ακόμα δικαιωμάτων, επιτρεπόταν από το δίκαιο τότε. Δεν ήταν παράνομη η μεταβίβαση των δικαιωμάτων όταν έγινε. Και έρχεστε ετεροχρονισμένα και λέτε ότι αυτό δεν θα πληρωθεί. Αυτές οι μεταβιβάσεις δηλαδή, που επί δικαίων και αδίκων και αυτές παρακρατήθηκαν, σας εκθέτουν. Τίθεται ζήτημα ασφάλειας δικαίου.

Είπατε για τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Κανένας δεν αμφισβητεί τον ρόλο του ΟΠΕΚΕΠΕ. Αμφισβητούμε όμως ξεκάθαρα τις πολιτικές οδηγίες που δόθηκαν, την ΚΥΑ για τους κτηνοτρόφους, που οδήγησε σε κουτσουρεμένες ενισχύσεις τη μεγάλη πλειοψηφία των κτηνοτρόφων, τη μεγάλη πλειοψηφία. Αμφισβητούμε τις αποφάσεις για τις μεταβιβάσεις, οι οποίες θέτουν, σας ξαναλέω, θέμα ασφάλειας δικαίου και οι πληροφορίες μας λένε ότι μαζικά θα προσβληθούν. Και αμφισβητούμε ότι οριζόντια κάνατε περικοπές, χωρίς να κάνετε στοχευμένους και αυστηρούς ελέγχους, όπως ήδη θα έπρεπε να έχετε κάνει. Αυτό θέτει ζητήματα στην πληρωμή».

Ο Γιώργος Στύλιος υπεραμύνθηκε των χειρισμών του ΟΠΕΚΕΠΕ, τονίζοντας μάλιστα πως το ΥπΑΑΤ, όπου πάει για την ΚΑΠ τελευταία, δέχεται... συγχαρητήρια για την πληρωμή της ενιαίας, η οποία όπως θυμίζουμε, προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων στους κόλπους του αγροτικού και κτηνοτροφικού κόσμου.

Αναλυτικά η συζήτηση από τα πρακτικά της βουλής έχει ως εξής:

Με έγγραφό του ο Γενικός Γραμματέας Νομικών και Κοινοβουλευτικών Θεμάτων κ. Κουτνατζής μας ενημερώνει ότι στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου την Τετάρτη 1η Δεκεμβρίου 2021 θα συζητηθεί η υπ' αριθμόν 233/29-11-2021 επίκαιρη ερώτηση και θα απαντηθεί από τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, τον κ. Γεώργιο Στύλιο. Υπογράφει ο Γενικός Γραμματέας Νομικών και Κοινοβουλευτικών Θεμάτων κ. Στυλιανός-Ιωάννης Κουτνατζής.

Εισερχόμεθα στην επίκαιρη ερώτηση με αριθμό 233/29-11-2021 του Βουλευτή Λακωνίας του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς κ. Σταύρου Αραχωβίτη προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με θέμα: «Καταβολή Βασικής Ενίσχυσης 2021».

Τον λόγο έχει ο κ. Αραχωβίτης.

ΣΤΑΥΡΟΣ ΑΡΑΧΩΒΙΤΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Να ευχηθούμε σε όλους και σε όλες καλό μήνα. Κύριε Υπουργέ, εδώ ήμασταν στα μέσα του Οκτώβρη, που συζητάγαμε για την επικείμενη τότε πληρωμή της προκαταβολής της Βασικής Ενίσχυσης και είχαμε προειδοποιήσει ότι δεν θα είναι καλή η προκαταβολή, όπως και αποδείχθηκε ότι ήταν η χειρότερη πληρωμή προκαταβολής των τελευταίων χρόνων. Βέβαια είχαμε από πέρυσι την εκκαθάριση της Βασικής Ενίσχυσης στην πληρωμή του Δεκεμβρίου, η οποία επίσης ήταν μια κακή πληρωμή, αλλά αυτό που έγινε τώρα με την προκαταβολή της Βασικής Ενίσχυσης δεν έχει ιστορικό προηγούμενο. Σύμφωνα με τα δικά σας στοιχεία λοιπόν 63 εκατομμύρια ευρώ δεν πληρώθηκαν στους δικαιούχους. Αν και επιτρέψτε μου να σας πω ότι αυτά τα στοιχεία, με βάση τα δεδομένα που λαμβάνουμε από όλη τη χώρα, αμφισβητούνται. Φαίνεται ότι το ποσό είναι μεγαλύτερο από 63 εκατομμύρια, τουλάχιστον αυτήν την αίσθηση σχηματίζουμε.

Πρόσφατα είχαμε και την απόφαση της δικαιοσύνης για τον διαγωνισμό του ΟΣΔΕ, που μετά από προσφυγή μίας εκ των δύο εταιρειών ακύρωσε τον διαγωνισμό. Όλα αυτά τα ζητήματα και με δεδομένο ακόμα ότι δεν έχουν διορθωθεί τα λάθη, οι αστοχίες που οδήγησαν σε αυτήν την πληρωμή της Βασικής μας κάνουν να ανησυχούμε για το πώς θα είναι τελικά η εκκαθάριση που θα γίνει σε λίγες μέρες. Μπήκαμε ήδη στον μήνα της εκκαθάρισης. Δεν έγινε ενδιάμεση πληρωμή, όπως σας είχαμε ζητήσει με ερωτήσεις μας επανειλημμένα. Επιλέξατε να πάμε κατευθείαν σε πληρωμή εκκαθάρισης. Τα στοιχεία δείχνουν ότι αυτή η πληρωμή θα είναι ακόμα χειρότερη.

Έχουν παρέλθει οι μέρες που επί ΣΥΡΙΖΑ είχε μπει μια τάξη και διατηρήθηκε μέχρι το 2019 στις πληρωμές, όπου γινόταν στην ώρα την προβλεπόμενη με τα ποσά τα προβλεπόμενα και υπήρχε η ασφάλεια στους παραγωγούς. Αυτές οι εποχές φαίνεται ότι από πέρυσι τον Δεκέμβρη έχουν παρέλθει. Ωστόσο ζούμε την περίοδο όπου η δραματική αύξηση των τιμών καθιστά περισσότερο επιτακτική από ποτέ την ανάγκη στους παραγωγούς να ξέρουν τι παίρνουν και σε ποιον χρόνο παίρνουν.
Επομένως η ερώτηση όχι η δική μας μόνο, αλλά και του κόσμου έξω είναι: Προτίθεστε να διορθώσετε όλα τα σφάλματα και ιδιαίτερα την ΚΥΑ των κτηνοτρόφων, που οδήγησαν σε αστοχίες αυτής της πληρωμής έτσι ώστε η εκκαθάριση του Δεκεμβρίου να είναι μια πιο κανονική πληρωμή;

Και στη συνέχεια προτίθεστε να δώσετε πιο ξεκάθαρες οδηγίες; Γιατί αυτές οι οδηγίες που έχουν τώρα τα ΚΥΔ αφήνουν πάρα πολλές αμφιβολίες και πολλές περιπτώσεις παρερμηνειών για το τι πρέπει να κάνουν τελικά τα ΚΥΔ και οι δικαιούχοι έτσι ώστε η πληρωμή του Δεκεμβρίου να είναι μια πληρωμή που δεν θα είναι χειρότερη από την προκαταβολή που είδαμε πριν από λίγες μέρες. Σας ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Μπούρας): Και εμείς ευχαριστούμε. Κύριε Υπουργέ, κ. Στύλιο, έχετε τον λόγο.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΤΥΛΙΟΣ (Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε. Θέλω να θέσουμε ορισμένα θέματα τα οποία είναι κοινά αποδεκτά και παραδεκτά από όλους και δεν εφαρμόζονται για πρώτη φορά. Το πρώτο είναι ότι ο ΟΠΕΚΕΠΕ δεν είναι ένας οργανισμός πληρωμών που ιδρύθηκε χθες από τη δική μας Κυβέρνηση. Είναι ένας πιστοποιημένος οργανισμός πληρωμών με ιστορία είκοσι χρόνων στη διάρκεια των οποίων υπηρετεί απρόσκοπτα και αξιόπιστα το έργο των ελέγχων και των πληρωμών των Ενωσιακών ενισχύσεων, χρησιμοποιώντας διαδικασίες που απορρέουν από ένα αυστηρό Ενωσιακό θεσμικό δίκαιο. Στο πλαίσιο αυτού του δικαίου ελέγχει και ελέγχεται και ο ίδιος, προκειμένου οι ενισχύσεις να κατανέμονται ορθά και δίκαια. Ο ρόλος λοιπόν του διοικητικού συμβουλίου του οργανισμού, και του Υπουργείου, και της πολιτικής ηγεσίας είναι αυτός του θεματοφύλακα της τήρησης του θεσμικού πλαισίου και της διασφάλισης των διαδικασιών και των χρονικών περιορισμών και οι όποιες υπουργικές αποφάσεις -έτσι και αλλιώς υπόκεινται στις κανονιστικές διατάξεις- αυτόν τον σκοπό εξυπηρετούν.

Είπατε ότι η προκαταβολή της ενιαίας ενίσχυσης ήταν τραγικά προβληματική -έτσι το αναφέρετε στην ερώτηση την οποία διάβασα- και προσπαθείτε να υποστηρίξετε, αντιπαραβάλλοντας τα ποσά των προκαταβολών Βασικής Ενίσχυσης του 2020 και 2021, ότι υπάρχει μεγάλο πρόβλημα το 2021, ότι έχουμε φέτος μια πολύ προβληματική πληρωμή. Τα στοιχεία όμως που έχουμε εμείς στο Υπουργείο από τον ΟΠΕΚΕΠΕ μάς οδηγούν σε άλλα συμπεράσματα και όχι σε αυτά τα οποία εσείς επικαλείστε.

Όπως λοιπόν καλά γνωρίζετε και εσείς και γνωρίζουν και όλοι οι παραγωγοί, κάθε χρόνο εφαρμόζονται τα εξής: Έχουμε κάθε χρόνο μία μείωση στην Ενιαία Ενίσχυση 2,09% σύμφωνα με τον 1307/2013 Κανονισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επιπλέον έχουμε μία μείωση όλων των δικαιωμάτων, που κρίνεται απαραίτητο για την κάλυψη των ποσοστών αναπλήρωσης του εθνικού αποθέματος, το οποίο βέβαια, αυτό ποσοστό, από χρονιά σε χρονιά κυμαίνεται ανάλογα με τις αιτήσεις των νεοεισερχόμενων, των νέων, οι οποίοι θέλουν να πάρουν δικαιώματα από το εθνικό απόθεμα.

Για τα έτη 2020 και 2021 το ποσοστό αυτό διαμορφώθηκε στο 2,5%. Δηλαδή έχουμε ένα 2,09%, το οποίο κάθε χρονιά είναι σταθερό, που εφαρμόζεται στη μείωση της Ενιαίας Ενίσχυσης, και έχουμε και το ποσοστό το οποίο αφορά το εθνικό απόθεμα. Αυτό για το 2020 και το 2021 ήταν 2,5%. Άρα λοιπόν πάμε στο 4,6%.

Μπορώ να σας πω το εξής: Επί ΣΥΡΙΖΑ, στη δική σας διακυβέρνηση το ποσοστό που δινόταν για το απόθεμα ανέβηκε στα 4,5%. Άρα δηλαδή 4,5% και 2,09% να πάμε στο 6,5%. Έρχεστε λοιπόν και λέτε ότι έχω μια διαφορά πολλών εκατομμυρίων. Τα στοιχεία τα οποία έχουμε εμείς, που μας έχει δώσει ο ΟΠΕΚΕΠΕ, την αξιοπιστία του οποίου αποδεχόμαστε, ενισχύουμε και στηρίζουμε, μας λένε τα εξής. Η προκαταβολή της βασικής ενίσχυσης για το 2020 ανήλθε στα 679 εκατομμύρια και το 2021 στα 633. Άρα λοιπόν λέμε ότι έχουμε μια διαφορά 45 εκατομμυρίων, ένα ποσοστό 6,7%. Δηλαδή το 4,6% είναι αιτιολογημένο από τις παραπάνω δεδομένες μειώσεις. Απομένει μία διαφορά της τάξης του 2%.

Θα το ξαναπώ πάλι: Η προκαταβολή ήταν 680 εκατομμύρια και με εμάς φέτος είναι 634, άρα έχουμε μια διαφορά 46 εκατομμύρια. Είναι δεδομένο ότι μέσα σε αυτά τα 46 εκατομμύρια θα είναι και η απομείωση των 2,09% συν 2,04%.

Πώς προκύπτει αυτή η διαφορά; Το ξέρετε και εσείς και το ξέρουμε και εμείς ότι κάθε χρόνο υπάρχει ένα ποσό, ένα ποσοστό, που υπόκειται σε ελέγχους και το όποιο ποσοστό αυτών των ελέγχων θα ξεκαθαριστεί όταν γίνει στο τέλος η εκκαθάριση. Άρα δηλαδή έχουμε ένα ποσό που είναι δεδομένο για τους ελέγχους.

Τα δικά μας λοιπόν στοιχεία, αν υπολογίσουμε το 4,5%, αυτή τη διαφορά που προκύπτει στα 680 εκατομμύρια, σε σχέση με τα 46, είναι 17 εκατομμύρια. Είναι ένα ποσό το οποίο είναι λογικό να έχουμε σε μια πληρωμή 700 εκατομμυρίων, να έχεις ένα ποσό 17, τα οποία θα είναι γιατί γίνονται οι διασταυρωτικοί έλεγχοι, γίνεται απομείωση σφαλμάτων κ.λπ.. Είναι μια διαδικασία η οποία είναι σε εξέλιξη και το λέμε τώρα, γιατί το έχουμε πει και με επίσημη ανακοίνωση από το Υπουργείο, να το γνωρίζουν οι παραγωγοί και τα ΚΥΔ, αυτοί οι οποίοι κάνουν τις δηλώσεις, για να διορθώσουν τυχόν λάθη τα οποία έγιναν στις αιτήσεις τους. Εκεί είναι το θέμα. Δεν υπάρχει άλλο ζήτημα.

Ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Μπούρας): Κύριε Αραχωβίτη, έχετε τον λόγο για τη δευτερολογία σας.

ΣΤΑΥΡΟΣ ΑΡΑΧΩΒΙΤΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Δηλαδή, κύριε Υπουργέ, με λίγα λόγια μάς είπατε ότι είστε ικανοποιημένοι από την πληρωμή που έγινε. Αυτό μας είπατε. Με βάση τα στοιχεία και τη δικιά σας ανακοίνωση φαίνεται ότι από τα 633 λείπουν 63 εκατομμύρια, δηλαδή το 10%, το οποίο να το αναλύσουμε αν θέλετε. Το 2,09%, για την ακρίβεια, αφορά το άρθρο 22, που σημαίνει ότι αυτό το ποσό παρακρατείται για ελλείμματα και εφόσον δεν υπάρχουν επιστρέφεται και συνήθως με πληρωμή του Σεπτεμβρίου. Άρα αυτό ας το βγάλουμε από την εξίσωση.

Το δεύτερο: Το 2,5% πράγματι πάει για το εθνικό απόθεμα και είπατε ότι επί ΣΥΡΙΖΑ ήταν 4,5%. Να σας θυμίσω -γιατί μάλλον δεν σας έδωσαν σωστά τα στοιχεία- ότι το 2% που δεν χρησιμοποιήθηκε επίσης μοιράστηκε στους παραγωγούς. Άρα πάντα η παρακράτηση ήταν 2,5%, και τώρα, και στο παρελθόν, και πάντα. Όμως η διαφορά που προκύπτει μέχρι το 10% δεν δικαιολογείται. Εμείς το αμφισβητούμε, γιατί πιστεύουμε ότι λείπουν περισσότερα. Κάπου τα στοιχεία που έχετε δεν είναι πλήρη και είναι μεγαλύτερο το ποσό που λείπει από τους παραγωγούς, είναι παραπάνω από το 10%, γιατί αυτά τα στοιχεία συλλέγουμε από όλη την Ελλάδα. 
Δεν δικαιολογείται και δεν δικαιολογείται από ελέγχους, όπως λέτε, για δύο απλούς λόγους. Πρώτον, γιατί οι έλεγχοι που λέτε ότι κάνετε ήταν διασταυρωτικοί επί δικαίων και αδίκων. Δηλαδή η διασταύρωση του ΟΣΔΕ με το Ε9 έγινε σε όλες τις περιπτώσεις, όπως σε περιπτώσεις όπου το αγροτεμάχιο είχε δηλωθεί με ένα κωδικό στο Ε9 και έσπασε σε ενότητες στο ΟΣΔΕ και άρα εκεί δημιουργήθηκαν εύλογα ζητήματα, τους κόψατε οριζόντια, χωρίς να υπάρχει διασταυρωτικός έλεγχος, επιτόπιος και αυστηρός διασταυρωτικός έλεγχος σε περιπτώσεις λαθών.

Το δεύτερο που κάνατε είναι ότι δεν πληρώσατε τις μεταβιβάσεις. Και προσέξτε, εδώ τίθεται θέμα ασφάλειας δικαίου και αυτό θα καταπέσει, γιατί με πρόσφατη, λίγο πριν την πληρωμή, εγκύκλιό σας, που απαγορέψατε τις μεταβιβάσεις δικαιωμάτων, την εποχή που έκαναν οι άνθρωποι μεταβιβάσεις δικαιωμάτων, είτε για νέους αγρότες, είτε από σύζυγο σε σύζυγο, είτε σε άλλες περιπτώσεις, είτε σε εξαγορά ακόμα δικαιωμάτων, επιτρεπόταν από το δίκαιο τότε. Δεν ήταν παράνομη η μεταβίβαση των δικαιωμάτων όταν έγινε. Και έρχεστε ετεροχρονισμένα και λέτε ότι αυτό δεν θα πληρωθεί. Αυτές οι μεταβιβάσεις δηλαδή, που επί δικαίων και αδίκων και αυτές παρακρατήθηκαν, σας εκθέτουν. Τίθεται ζήτημα ασφάλειας δικαίου.

Είπατε για τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Κανένας δεν αμφισβητεί τον ρόλο του ΟΠΕΚΕΠΕ. Αμφισβητούμε όμως ξεκάθαρα τις πολιτικές οδηγίες που δόθηκαν, την ΚΥΑ για τους κτηνοτρόφους, που οδήγησε σε κουτσουρεμένες ενισχύσεις τη μεγάλη πλειοψηφία των κτηνοτρόφων, τη μεγάλη πλειοψηφία. Αμφισβητούμε τις αποφάσεις για τις μεταβιβάσεις, οι οποίες θέτουν, σας ξαναλέω, θέμα ασφάλειας δικαίου και οι πληροφορίες μας λένε ότι μαζικά θα προσβληθούν. Και αμφισβητούμε ότι οριζόντια κάνατε περικοπές, χωρίς να κάνετε στοχευμένους και αυστηρούς ελέγχους, όπως ήδη θα έπρεπε να έχετε κάνει. Αυτό θέτει ζητήματα στην πληρωμή.
Δεν μας απαντήσατε όμως στο βασικό μας ερώτημα, που είναι τι θα διορθώσετε από αυτά, έτσι ώστε η πληρωμή που έρχεται, της βασικής εκκαθάρισης και το πρασίνισμα, να μην είναι χειρότερα από την προκαταβολή που όλοι ζήσαμε. Σας ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Μπούρας): Κι εμείς ευχαριστούμε τον κ. Αραχωβίτη.

Κύριε Υπουργέ, έχετε τον λόγο για την δευτερολογία σας.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΤΥΛΙΟΣ (Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Οι διαδικασίες στον ΟΠΕΚΕΠΕ έγιναν κανονικά, οι έλεγχοι αποσφαλμάτωσης που διενεργεί ΟΠΕΚΕΠΕ πριν την πληρωμή της προκαταβολής με σκοπό τη διόρθωση των λαθών μέσω αρχείων τα οποία έχουν αποσταλεί στα ΚΥΔ. Προκειμένου οι παραγωγοί να έχουν τη δυνατότητα διόρθωσης των ίδιων προφανών σφαλμάτων της αίτησής τους για το 2021, με τη διαδικασία της υποβολής διοικητικών πράξεων, όπως αυτή έχει περιγραφεί, τους δόθηκε η δυνατότητα λοιπόν με δύο εγκυκλίους, με την εγκύκλιο διόρθωσης προφανών σφαλμάτων μέσω διοικητικών πράξεων και επιβολή εκπρόθεσμων αιτήσεων ενιαίας ενίσχυσης, η οποία ανακοινώθηκε στην ιστοσελίδα του ΟΠΕΚΕΠΕ και η οποία τροποποιήθηκε με το υπ' αριθμ. 15-11-2021 έγγραφο με θέμα «Τροποποίηση εγκυκλίου διόρθωσης προφανών σφαλμάτων μέσω διοικητικών πράξεων».

Άρα δώσαμε τη δυνατότητα με μια εγκύκλιο, την 1-10-2021, και με μια δεύτερη εγκύκλιο, που έδωσε ο ΟΠΕΚΕΠΕ στις 15-11-2021, οι παραγωγοί και τα ΚΥΔ να έρθουν και να κάνουν διόρθωση σε αυτό το οποίο εσείς είπατε στις δηλώσεις τους και αφορά σίγουρα και τα σφάλματα που προέκυψαν από τις διασταυρώσεις από το ΑΤΑΚ. Άρα λοιπόν έχουμε μια διαδικασία που τους δίνουμε τη δυνατότητα να έρθουν να κάνουν τις διορθώσεις τους.

Αυτά είναι γνωστά και είναι γνωστά και στους παραγωγούς και στα ΚΥΔ. Και βοηθάει η ερώτηση σήμερα για να ενημερώσουμε τον κόσμο.

Εμείς λοιπόν λέμε ξανά ότι η πληρωμή έτρεξε, ακολουθώντας όλες τις τυπικές διαδικασίες που ακολουθούνται κάθε χρόνο, και με τη δική μας Κυβέρνηση και με τη δική σας κυβέρνηση πιο πριν, με μία διαφορά, ότι εμείς εφαρμόσαμε και τον διασταυρωτικό έλεγχο για το ΑΤΑΚ και ενημερώσαμε και τον κόσμο έγκαιρα. Έχει ειπωθεί εδώ στην Ελληνική Βουλή από τον Υπουργό κ. Σπήλιο Λίβανο από τον Φλεβάρη του 2021 ότι την επόμενη χρονιά θα εφαρμοστεί ο έλεγχος του ΑΤΑΚ. Τι σημαίνει αυτό πολύ απλά; Ότι θα πρέπει να ταυτίζεται η δήλωσή μου, το τι δηλώνω στη δήλωση με το τι έχω στο Ε9. Αυτή η διαδικασία είναι τώρα σε εξέλιξη.

Για τη διαφορά στο ποσό, που λέτε ότι είναι 10% -που δεν προκύπτει, δεν είναι 10%, αλλά είναι 2% η διαφορά- αυτό αφορά, όπως σας είπα, τους ελέγχους οι οποίοι είναι ακόμα τώρα σε εξέλιξη και είναι ένα ποσό της τάξης των 17 εκατομμυρίων στα 680 εκατομμύρια. Έχω πάρει τα στοιχεία και από τις προηγούμενες χρονιές. Κάθε χρόνο ήταν εκεί, 14, 12 17, 18, δηλαδή τα στοιχεία αυτά είναι, δείτε τα. Μην βγάζετε όμως αυθαίρετα ένα 10%, ακούγεται στον κόσμο και του δημιουργούνται λάθος εντυπώσεις.

Εμείς με μία σειρά από αποφάσεις και με την ΚΥΑ την οποία αναφέρατε, τι κάναμε; Δώσαμε τη δυνατότητα στους νέους -θέλουμε να υπάρξει μια ηλικιακή ανανέωση στον αγροτικό κόσμο- να μπουν και να πάρουν από τις δημόσιες εκτάσεις δημόσια γη, όλοι με το ίδιο ποσοστό. Δηλαδή, είτε έχουμε ένα νεοεισερχόμενο αγρότη στην Ήπειρο, είτε έχουμε ένα νεοεισερχόμενο στην Θράκη, είτε στην Κρήτη, με το ίδιο ποσοστό να του κατανέμεται ο βοσκότοπος από τη δημόσια έκταση, από τη δημόσια γη.
Άρα, έχουμε πάρει τον μεγαλύτερο μέσο όρο, ίδιο ποσοστό και μεγαλύτερο μέσο όρο όπου βγαίνει στην χώρα, για να τους στηρίξουμε και για να τους ενισχύσουμε. Και αυτό το θέλουν και οι μεγαλύτερες γενιές, οι οποίοι θέλουν να κάνουν τη μεταβίβαση και να δώσουν τη σκυτάλη στη νέα γενιά για να μπουν και να παραμείνουν ώστε να κρατήσουμε την ύπαιθρο ζωντανή, αλλά να δώσουμε και στήριξη στον πρωτογενή τομέα και ειδικά στην κτηνοτροφία.

Με αυτή την πολιτική κινούμαστε, με αυτόν τον τρόπο και γι’ αυτόν τον λόγο αντιλαμβανόμαστε ότι έχουμε και την υποστήριξη από το μεγάλο μέρος των παραγωγών και των κτηνοτρόφων. Ξέρετε ότι και στη νέα ΚΑΠ, η στροφή είναι προς το να στηρίξουμε την κτηνοτροφία, να δοθεί ιδιαίτερη ενίσχυση και στήριξη στην κτηνοτροφία στη χώρα. Και αυτό όχι μόνο γιατί εμείς είμαστε καλοί, γιατί τους αγαπάμε τους κτηνοτρόφους -το είπα και στην ομιλία μου στη Βουλή- αλλά μας το λένε και οι αριθμοί. Όταν είμαστε ελλειμματικοί ένα δισεκατομμύριο το χρόνο στο κρέας και αν βάλουμε και τα παράγωγά της κτηνοτροφίας, τα γαλακτοκομικά προϊόντα που το μεγαλώνει, αυτό μας λέει ότι εδώ έχουμε το μείον μπροστά. Άρα, θέλουμε να το στηρίξουμε για να το αναστρέψουμε. Διότι αυτό θα είναι υπέρ του φορολογούμενου, υπέρ της ελληνικής οικονομίας, θα μας βοηθήσει να πάμε στην ανάκαμψη και στην ανάπτυξη που τόσο πολύ την θέλουμε. Είμαστε στη διάθεσή σας πάντως, όπου υπάρχει διαφορά στα θέματα αυτά και εσάς να σας ενημερώσουμε και εσείς με την πλευρά σας να πείτε στον κόσμο και να καταλάβουν τι ακριβώς έχει γίνει.

Όταν λέω ότι καταλαβαίνουμε ότι μας στηρίζουν, ήμασταν στην Πάτρα για τη διαβούλευση της ΚΑΠ και ο Πρόεδρος της Ένωσης Κτηνοτρόφων των Καλαβρύτων είπε «Μπράβο, συνεχίστε, ορθά πράξατε». Προχθές ήμασταν στα Γιάννενα, πάλι για τη διαβούλευση της ΚΑΠ, όπου ο Περιφερειάρχης που ασχολείται -ξέρετε την έμφαση που δίνει στην κτηνοτροφία- μας είπε «Μπράβο, σωστά, ορθά προχωρήσατε». Στη Λαμία ήμασταν προχθές την Δευτέρα.

ΣΤΑΥΡΟΣ ΑΡΑΧΩΒΙΤΗΣ: Στην Κρήτη, τι σας είπαν; Τα ίδια σας είπαν;

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΤΥΛΙΟΣ (Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Επικαλούμαι ανθρώπους οι οποίοι είναι μέσα στον χώρο της κτηνοτροφίας, είναι δεδομένη η θέση τους ότι είναι υπέρ των παραγωγών και των κτηνοτρόφων. Όταν όλοι, λοιπόν, αυτοί μας λένε ότι προχωράτε σωστά, όταν τα νούμερα και τα ποσά τα οποία παίρνουμε από τον ΟΠΕΚΕΠΕ μας λένε ότι γίνονται σωστά οι έλεγχοι και τρέχει η διαδικασία, εκείνο το οποίο θα κάνουμε είναι να είμαστε οι θεματοφύλακες για να ακολουθηθούν οι διαδικασίες οι τυπικές οι οποίες προβλέπονται, για να δίνουμε και αξιοπιστία και κύρος στον ΟΠΕΚΕΠΕ και στους υπαλλήλους του και στον Οργανισμό, αλλά να είμαστε προς όφελος των παραγωγών και της κτηνοτροφίας. Ευχαριστώ πολύ.

02/12/2021 09:52 πμ

Οι πιστώσεις άρχισαν σταδιακά από την περασμένη Τρίτη με το πρόγραμμα των αυτόχθονων αγροτικών ζώων και συνεχίζονται τμηματικά ανά περιοχή.

Η διαδικασία, όπως έγραψε από μέρες μόνον ο ΑγροΤύπος αναμένεται να ολοκληρωθεί ως την ερχόμενη Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2021.

Ειδικότερα, σύμφωνα με σχετικές ανακοινώσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ:

Βιολογικά

Σύμφωνα με τα οριζόμενα στην με αριθ. 2848/145689/28-12-2017 Κοινή Υπουργική Απόφαση (Φ.Ε.Κ. 4310/Β’/ 2016) για τον καθορισμό πλαισίου εφαρμογής του Μέτρου 11 «Βιολογικές καλλιέργειες» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (Π.Α.Α.) 2014-2020, όπως τροποποιημένη ισχύει, μετά την ολοκλήρωση των προβλεπόμενων ελέγχων, ολοκληρώθηκε την Τρίτη 30/11/2021 η καταβολή της ενίσχυσης προκαταβολής του 85% των δικαιούμενων ποσών απώλειας εισοδήματος στους ενταγμένους παραγωγούς σε όλες τις δράσεις (Βιολογική Γεωργία, Βιολογική Κτηνοτροφία) και όλες τις προσκλήσεις του έτους αιτήσεων 2021. Το ποσό που καταβάλλεται ανέρχεται σε 60.314.743,24 € και αφορά σε 13.975 δικαιούχους πανελλαδικά και είναι σε εξέλιξη η διαδικασία πίστωσης των τραπεζικών λογαριασμών. Κατά των αποτελεσμάτων της πληρωμής προκαταβολής, και σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 18 της ανωτέρω απόφασης, οι παραγωγοί δύνανται να υποβάλλουν σχετική ενδικοφανή προσφυγή, αρχής γενομένης από τη Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2021 και εντός πέντε (5) εργασίμων ημερών, δηλαδή έως και την Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου 2021.

Εναλλακτική καταπολέμηση ζιζανίων στους ορυζώνες

Σύμφωνα με τα οριζόμενα στην με αριθμ. 2925/5-4-2018 Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ 1307/Β ́/13-4-2018) «Εναλλακτική καταπολέμηση ζιζανίων στους ορυζώνες» του Μέτρου 10 «Γεωργοπεριβαλλοντικά και κλιματικά μέτρα» του ΠΑΑ 2014 - 2020, για τον καθορισμό πλαισίου εφαρμογής της Δράσης 10.1.07, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, μετά την ολοκλήρωση των προβλεπόμενων ελέγχων, ολοκληρώθηκε την Τρίτη 30/11/2021 η καταβολή της ενίσχυσης προκαταβολής του 65% των αιτούμενων ποσών ενίσχυσης στους ενταγμένους παραγωγούς του έτους αιτήσεων 2021. Το ποσό που καταβάλλεται ανέρχεται σε 1.040.645,07€, αφορά σε 805 δικαιούχους πανελλαδικά και είναι σε εξέλιξη η διαδικασία πίστωσης των τραπεζικών λογαριασμών. Οι δικαιούχοι έχουν πρόσβαση στους αναλυτικούς πίνακες με τα στοιχεία του υπολογισμού της πληρωμής τους με τη χρήση των κωδικών τους στην διαδικτυακή εφαρμογή του Μέτρου. Κατά των αποτελεσμάτων της πληρωμής προκαταβολής, και σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 17 της ανωτέρω απόφασης, οι παραγωγοί δύναται να υποβάλλουν σχετική ενδικοφανή προσφυγή, αρχής γενομένης από την Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2021 και εντός πέντε (5) εργασίμων ημερών,  δηλαδή έως και την Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου 2021.

Παραδοσιακός ελαιώνας Άμφισσας

Σύμφωνα με τα οριζόμενα στην με αριθμ. 1013/95296/13.09.2017 Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ Β ́ 3256/18.09.2017) «Καθορισμός πλαισίου εφαρμογής των Δράσεων 10.01.01 «Προστασία της άγριας ορνιθοπανίδας», 10.1.02 «Προστασία παραδοσιακού ελαιώνα Άμφισσας», 10.01.03 «Διατήρηση αμπελοκομικής πρακτικής στον αμπελώνα Ν. Θήρας» και 10.01.04 «Μείωση της ρύπανσης νερού από γεωργική δραστηριότητα» του Μέτρου 10 «Γεωργοπεριβαλλοντικά και κλιματικά μέτρα» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας (ΠΑΑ) 2014-2020 όπως τροποποιημένη κάθε φορά ισχύει, μετά την ολοκλήρωση των προβλεπόμενων ελέγχων, ολοκληρώθηκε την Τρίτη 30/11/2021 η καταβολή της ενίσχυσης προκαταβολής του 85% των δικαιούμενων ποσών στους ενταγμένους παραγωγούς,  στη Δράση 10.1.01 «Προστασία της Άγριας Ορνιθοπανίδας»  του έτους αιτήσεων 2021. Το ποσό που καταβλήθηκε ανέρχεται σε 361.499,81 € και αφορά σε 690 δικαιούχους. H διαδικασία πίστωσης των τραπεζικών λογαριασμών είναι σε εξέλιξη. Οι δικαιούχοι έχουν πρόσβαση στους αναλυτικούς πίνακες με τα στοιχεία του υπολογισμού της πληρωμής τους με τη χρήση των κωδικών τους στην διαδικτυακή εφαρμογή του Μέτρου. Κατά των αποτελεσμάτων της πληρωμής προκαταβολής, και σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 16 της ανωτέρω απόφασης, οι παραγωγοί δύναται να υποβάλλουν σχετική ενδικοφανή προσφυγή, αρχής γενομένης από τη Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2021 και εντός δέκα (10) εργασίμων ημερών, δηλαδή έως και την Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου 2021.

Διατήρηση αμπελοκομικής πρακτικής στον αμπελώνα Ν. Θήρας

Σύμφωνα με τα οριζόμενα στην με αριθμ. 1013/95296/13.09.2017 Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ Β ́ 3256/18.09.2017) «Καθορισμός πλαισίου εφαρμογής των Δράσεων 10.01.01 «Προστασία της άγριας ορνιθοπανίδας», 10.1.02 «Προστασία παραδοσιακού ελαιώνα Άμφισσας», 10.01.03 «Διατήρηση αμπελοκομικής πρακτικής στον αμπελώνα Ν. Θήρας» και 10.01.04 «Μείωση της ρύπανσης νερού από γεωργική δραστηριότητα» του Μέτρου 10 «Γεωργοπεριβαλλοντικά και κλιματικά μέτρα» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας (ΠΑΑ) 2014-2020 όπως τροποποιημένη κάθε φορά ισχύει, μετά την ολοκλήρωση των προβλεπόμενων ελέγχων, ολοκληρώθηκε την Τρίτη 30/11/2021 η καταβολή της ενίσχυσης προκαταβολής του 85% των δικαιούμενων ποσών στους ενταγμένους παραγωγούς στην Δράση 10.1.03 «Διατήρηση αμπελοκομικής πρακτικής στον αμπελώνα Ν. Θήρας», του έτους αιτήσεων 2021. Το ποσό που καταβλήθηκε ανέρχεται σε 417.564,77 € και αφορά σε 644 δικαιούχους και είναι σε εξέλιξη η διαδικασία πίστωσης των τραπεζικών λογαριασμών. Οι δικαιούχοι έχουν πρόσβαση στους αναλυτικούς πίνακες με τα στοιχεία του υπολογισμού της πληρωμής τους με τη χρήση των κωδικών τους στην διαδικτυακή εφαρμογή του Μέτρου. Κατά των αποτελεσμάτων της πληρωμής προκαταβολής, και σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 16 της ανωτέρω απόφασης, οι παραγωγοί δύναται να υποβάλλουν σχετική ενδικοφανή προσφυγή, αρχής γενομένης από τη Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2021 και εντός δέκα (10) εργασίμων ημερών, δηλαδή έως και την Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου 2021.

01/12/2021 04:23 μμ

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου άρχισαν να φαίνονται τα ποσά για βιολογική γεωργία -κτηνοτροφία και το Κομφούζιο.

Από την Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2021 το απόγευμα έγινε η πίστωση για το πρόγραμμα αυτόχθονων φυλών (65%), με τις ενστάσεις να διαρκούν ως τις 17 Δεκεμβρίου 2021.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου, λίγο μετά τις 4 το απόγευμα της Τετάρτης 1 Δεκεμβρίου, άρχισαν να καθίστανται διαθέσιμα στους λογαριασμούς των παραγωγών, τα ποσά για το πρόγραμμα βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας (πενταετίας), καθώς επίσης και το Κομφούζιο (70%). Για τη βιολογική γεωργία και την κτηνοτροφία, θυμίζουμε, πληρώθηκε το 85% του συνολικού ποσού. Οι πιστώσεις γίνονται σταδιακά.

Σε εκκρεμότητα ήταν έως τις 4:20 το απόγευμα της Τετάρτης, η πληρωμή προκαταβολής για το πρόγραμμα μείωσης της νιτρορύπανσης (75%), που αναμένεται ακολούθως.

Σε κάθε περίπτωση, όπως γράψαμε από την Τρίτη, οι πληρωμές θα ολοκληρωθούν έως την ερχόμενη Παρασκευή.

01/12/2021 11:07 πμ

Οι δικαιούχοι που θα υποβάλλουν ενιαία αίτηση ενίσχυσης (ΟΣΔΕ) έτους 2022 υποχρεούνται να δηλώνουν το σύνολο της εκμετάλλευσής τους, όπως αποτυπώνεται:

 • στην περιουσιακή δήλωση στοιχείων ακίνητων Ε9 σε περίπτωση ιδιόκτητων αγροτεμαχίων
 • στη Δήλωση Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας μέσω εφαρμογής της Α.Α.Δ.Ε ανεξαρτήτως ποσού μισθώματος και από μηδενικό ποσό μίσθωσης, σύμφωνα με το χρονικό διάστημα μίσθωσης που προβλέπεται στο άρθρο 634 του Αστικού Κώδικα, σε περίπτωση μισθωμένων αγροτεμαχίων (ηλεκτρονικό μισθωτήριο).

Επισημαίνεται επίσης από τον ΟΠΕΚΕΠΕ ότι

 • θα γίνονται δεκτά μόνο τα ηλεκτρονικά ενοικιαστήρια μέσω της εφαρμογής της Α.Α.Δ.Ε. και στις περιπτώσεις όπου υπάρχουν ακόμη σε ισχύ χειρόγραφα ενοικιαστήρια θα πρέπει να μετατραπούν σε ηλεκτρονικά,
 • η έκταση αγροτεμαχίου ανά ΑΤΑΚ στην ΕΑΕ 2022 πρέπει να είναι μικρότερη ή ίση με την έκταση που δηλώνεται στην περιουσιακή κατάσταση (Ε9).

Η τυχόν απόκλιση της έκτασης θα πρέπει να οφείλεται στην ύπαρξη μη επιλέξιμων στοιχείων και πρέπει να δηλώνεται αντίστοιχα με τον κωδικό ΚΟΚ99.

Η μη δήλωση του συνόλου της έκτασης που κατέχει ένας γεωργός επισύρει κυρώσεις/μειώσεις από την χορήγηση των ενισχύσεων.

01/12/2021 10:54 πμ

Με απόφαση που υπογράφει ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ Δημήτρης Μελάς.

Όπως αναφέρεται σχετικά, ο ΟΠΕΚΕΠΕ αποφασίζει:

α) την παράταση της ημερομηνίας παράδοσης που προβλέπεται στην παράγραφο 1.2 του άρθρου 4 της υπ’αριθ. 1571/62616/ 2017 Υ.Α της ξηρής σταφίδας στις εγκεκριμένες μεταποιητικές επιχειρήσεις απαρέγκλιτα έως την 28η Ιανουαρίου 2022.

β) την καταχώρηση στην ηλεκτρονική εφαρμογή του ΟΠΕΚΕΠΕ από τις μεταποιητικές επιχειρήσεις των συνολικών ποσοτήτων για κάθε γεωργό ή φορέα από τον οποίο έχουν παραλάβει πρώτη ύλη αποξηραμένη κορινθιακή σταφίδα καθώς και την μεταφόρτωση σε ψηφιακή μορφή των δελτίων ποσοτικής παραλαβής/τιμολόγιων ανά παραγωγό απαρέγκλιτα έως την 18η Φεβρουαρίου 2022.

Δείτε την απόφαση πατώντας εδώ

30/11/2021 03:37 μμ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε, στις 26 Νοεμβρίου 2021, Kανονισμό που επιτρέπει στα κράτη μέλη να επιστρέψουν 686.000.000 ευρώ στους Ευρωπαίους αγρότες. Οι Έλληνες παραγωγοί θα εισπράξουν 27.014.459 ευρώ.

Κατά τη διάρκεια του δημοσιονομικού έτους 2021 (για την περίοδο από τις 16 Οκτωβρίου 2020 έως τις 15 Οκτωβρίου 2021), αφαιρέθηκαν 879,8 εκατ. ευρώ από τις άμεσες πληρωμές των αγροτών στο πλαίσιο της ΚΑΠ (δημοσιονομική πειθαρχία), για τη χρηματοδότηση του αποθεματικού για τη γεωργική κρίση και για να διασφαλιστεί ότι δεν θα ξεπεραστεί το συνολικό ανώτατο όριο του Ευρωπαϊκού Γεωργικού Ταμείου Εγγυήσεων (ΕΓΤΕ). 

Το αποθεματικό κρίσης των 487,6 εκατομμυρίων ευρώ δεν χρησιμοποιήθηκε το 2021 και μαζί με ορισμένες πρόσθετες πιστώσεις είναι διαθέσιμες για επιστροφή, καθώς και μεγάλο μέρος των ποσών που αφαιρέθηκαν από τις άμεσες πληρωμές φέτος, θα επιστραφεί στους αγρότες από τα κράτη μέλη της ΕΕ, από την 1η Δεκεμβρίου 2021 έως την 16η Οκτωβρίου 2022. Οι μη χρησιμοποιηθείσες πιστώσεις που θα επιστραφούν είναι ύψους 686 εκατ. ευρώ. 

Διαβάστε τον Κανονισμό (εδώ)