Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Γνώσεις, τεχνολογία, χρηματοδότηση και πρόσβαση σε γη, έχουν ανάγκη οι νέοι αγρότες

14/06/2023 04:11 μμ
Γνώσεις, τεχνολογία και χρηματοδότηση είναι οι απαραίτητες προϋποθέσεις για να έχουν οι νέοι αγρότες της ΕΕ καινοτόμες λύσεις και να είναι βιώσιμοι. Αυτό αναφέρει έκθεση που δημοσίευσε τον Μάιο η CEJA (Πανευρωπαικό Συμβουλίου Νέων Αγροτών).

Γνώσεις, τεχνολογία και χρηματοδότηση είναι οι απαραίτητες προϋποθέσεις για να έχουν οι νέοι αγρότες της ΕΕ καινοτόμες λύσεις και να είναι βιώσιμοι. Αυτό αναφέρει έκθεση που δημοσίευσε τον Μάιο η CEJA (Πανευρωπαικό Συμβουλίου Νέων Αγροτών).

Όπως υποστηρίζει η σχετική έκθεση, όσο εξελίσσεται η τεχνολογία τόσο αυξάνει η ανάγκη για τους νέους αγρότες να έχουν μεγαλύτερη εξειδίκευση. Οι νέοι αγρότες πρέπει να έχουν μια διαρκή αναβάθμιση δεξιοτήτων. Επίσης με την βοήθεια ψηφιακών εργαλείων και νέας τεχνολογίας θα μπορούν να βελτιώσουν τις γεωργικές τους δραστηριότητες. Η οικονομική χρηματοδότηση βοηθά στη μείωση του κόστους, στη διαχείριση κινδύνων και στη δυνατότητα επενδύσεων με στόχο την καινοτομία και την βιωσιμότητα.

Αυτοί οι τρεις τομείς θα πρέπει να αναπτυχθούν και στην χώρα μας. Το ερώτημα είναι μπορεί το ελληνικό κράτος να εξασφαλίσει τις γνώσεις (μέσω της εκπαίδευσης) τις επενδύσεις για νέες τεχνολογίες (μέσω των επενδυτικών προγραμμάτων) και την επαρκή χρηματοδότηση (μέσω του τραπεζικού συστήματος) των νέων αγροτών. Στα ερωτήματα αυτά θα πρέπει να απαντήσει η νέα πολιτική ηγεσία του ΥπΑΑΤ.

Όμως υπάρχουν στην ΕΕ, όπως και στην χώρα μας, προβλήματα στην πρόσβαση γεωργικής γης για τους νέους αγρότες. Αυτά οφείλονται κυρίως στη νομοθεσία για αλλαγή χρήση γης.

H Αντιπρόεδρος της CEJA, Anne-Catherine Dalcq, δήλωσε ότι «πολλοί νέοι αγρότες της Ευρώπης αντιμετωπίζουν προβλήματα από τις αλλαγές στην χρήση γης, που δημιουργούν προβλήματα στα μακροπρόσθεσμα επενδυτικά τους σχέδια και υπονομεύουν τις προσπάθειες βελτίωσης της ποιότητας του εδάφους. Απευθύνουμε έκκληση προς τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής της ΕΕ να αναγνωρίσουν την αξία της γεωργικής γης και τον κρίσιμο ρόλο που διαδραματίζει, όχι μόνο για μια βιώσιμη παραγωγή τροφίμων, την κλιματική αλλαγή και την βιοποικιλότητα, αλλά και για την πρόκληση της ανανέωσης των γενεών στη γεωργία. Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος, μεταξύ 2000 και 2018 στην ΕΕ συνολικά 14 εκατομμύρια στρέμματα αγροτικής γης άλλαξαν χρήση και σταμάτησαν να καλλιεργούνται».

Παϊσιάδης Σταύρος
Σχετικά άρθρα
01/03/2024 10:31 πμ

Να κάνει ότι έκανε ο Ισπανός ομόλογός του υπουργός Γεωργίας, Αλιείας και Τροφίμων, Λουίς Πλάνα, ζητούν από τον Αυγενάκη οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ (είχαμε κάνει σχετικό ρεπορτάζ στον ΑγροΤύπο με τις θέσεις του Ισπανού Υπουργού για την τροποποίηση της ΚΑΠ που τις είχε παρουσιάσει επίσημα στη Βουλή και όχι με διαρροές σε δημοσιογραφικούς κύκλους).

Ειδικότερα, απαντώντας στην Επιστολή του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αυγενάκη, που απηύθυνε σε πολιτικά κόμματα και φορείς για την υποβολή προτάσεων τους αναφορικά με την τροποποίηση της νέας ΚΑΠ, οι υπεύθυνοι ΚΤΕ Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων του ΠΑΣΟΚ - Κινήματος Αλλαγής, Βουλευτές ν. Ρεθύμνης Μανόλης Χνάρης και ν. Αιτωλοακαρνανίας Χριστίνα Σταρακά, απέστειλαν την ακόλουθη επιστολή, η οποία επί λέξει έχει ως εξής:

«Κύριε Υπουργέ,
Τα οξυμένα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζουν οι αγρότες και ο πρωτογενής τομέας, επιβάλουν συστηματικό διάλογο και επεξεργασμένες θέσεις για την επίλυση τους, τόσο σε εθνικό όσο και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Στο πλαίσιο αυτό, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής έχει αναλάβει σειρά από πρωτοβουλίες για τη διαμόρφωση μίας εθνικής θέσης και την προάσπιση των συμφερόντων των Ελλήνων αγροτών και κτηνοτρόφων.

Δυστυχώς, όλες αυτές οι προσπάθειες έχουν πέσει στο κενό. Η επιστολή σας, μετά από πέντε χρόνια κυβερνητικής απραξίας, έρχεται κατόπιν εορτής ζητώντας προσχηματικά τη συνδρομή μας με την κατάθεση και των προτάσεων μας.

Μάλιστα, στο τελευταίο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 26 Φεβρουαρίου, καταθέσατε μία σειρά προτάσεων, χωρίς και πάλι να έχει προηγηθεί υποτυπώδης έστω διαβούλευση με τους αρμόδιους φορείς.

Είναι συνεπώς προφανές ότι η πρωτοβουλία σας συνιστά εμπαιγμό και ενέχει πολιτική σκοπιμότητα σε βάρος των πολιτικών κομμάτων και κατ’ επέκταση του αγροτικού κόσμου της χώρας. Ο διάλογος αυτός δεν μπορεί να γίνεται στα κρυφά ούτε με επιστολές. Η διαμόρφωση μίας ολοκληρωμένης εθνικής θέσης πρέπει να είναι δημόσια και διαφανής.

Στο πλαίσιο αυτό καταθέσαμε Επίκαιρη Επερώτηση στις 23.2.2024 ως Κοινοβουλευτική Ομάδα με τίτλο: «Η ανυπαρξία ολοκληρωμένου σχεδίου και τα συνεχιζόμενα κυβερνητικά λάθη έχουν οδηγήσει σε αδιέξοδο τον αγροτικό κόσμο της χώρας – Απαιτούνται άμεσες παρεμβάσεις για το μέλλον του» και στην οποία περιλαμβάνονται τα προβλήματα της ΚΑΠ και κυρίως της εφαρμογής της από την αποτυχία του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου. Η συζήτηση αυτή θα είναι μία πολύ καλή ευκαιρία για να αναδείξουμε τις μέχρι τώρα αβελτηρίες της κυβερνητικής πολιτικής και να παρουσιάσουμε αναλυτικά τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής για την ανάταξη του πρωτογενούς τομέα.

Οφείλουμε, όμως, επιπλέον να επισημάνουμε ακόμη δύο βασικά θέματα.

Τα προβλήματα που αφορούν την εφαρμογή της Νέας ΚΑΠ δεν έχουν σχέση μόνο με τις επιλογές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της έλλειψης κατάλληλης μεταβατικής περιόδου. Έχουν να κάνουν και με την απουσία διαβούλευσης και σημαντικού ελλείμματος για την προετοιμασία εφαρμογής της από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και αυτό είναι εξίσου κρίσιμο να αντιμετωπιστεί.

Πιστεύουμε ότι ο κατάλληλος τόπος για τη συζήτηση των προτάσεων είναι η αρμόδια Διαρκής Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής των Ελλήνων, όπου θα αναλυθεί η προετοιμασία και οι θέσεις της Κυβέρνησης για την ΚΑΠ και τα κόμματα μπορούν να καταθέσουν τις θέσεις τους. Επιπλέον, στη συζήτηση αυτή μπορούν να συμβάλλουν οι φορείς των γεωργών, αγροτών και κτηνοτρόφων, των συνεταιρισμών καθώς και οι επιστημονικοί φορείς.

Σας καλούμε λοιπόν, σε συνεργασία με το Προεδρείο τη Επιτροπής, να οργανώσετε αυτήν τη συζήτηση.

Επιπρόσθετα, πριν τη διεξαγωγή της συζήτησης στην αρμόδια Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής των Ελλήνων, θεωρούμε απαραίτητο ως Κ.Ο. ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής να έχουμε μια λεπτομερή εικόνα της παρούσας κατάστασης, καθώς δεν πήραμε συγκεκριμένες απαντήσεις μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου. Για τον λόγο αυτό, σας ζητούμε όπως πραγματοποιήσετε μία συνάντηση εργασίας με τους υπεύθυνους βουλευτές του Κ.Τ.Ε. Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Εμμανουήλ Χνάρη και κα. Χριστίνα Σταρακά, προκειμένου να τους παρασχεθούν όλα τα στοιχεία καθώς και το τι δράσεις έχουν αναληφθεί στα πλαίσια του Συμβουλίου Υπουργών».

Τελευταία νέα
28/02/2024 12:32 μμ

Την Παρασκευή, 1 Μαρτίου, στις 13.00, θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη στο ΥπΑΑΤ στο πλαίσιο των τακτικών, εβδομαδιαίων, συναντήσεων και εν όψει της σύσκεψης του Πρωθυπουργού για τη Θεσσαλία, στην οποία θα μετέχουν ο Υπουργός ΑΑΤ, Λευτέρης Αυγενάκης, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο υφυπουργός Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Τριαντόπουλος, ο υφυπουργός Υποδομών, Νίκος Ταχιάος και ο υφυπουργός Οικονομικών, Θάνος Πετραλιάς.

Στην συνάντηση θα μετάσχουν επίσης, η Περιφέρεια Θεσσαλίας, εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης από τις Παρακάρλιες περιοχές και δήμων που έχουν πληγεί, καθώς και εκπρόσωποι των ΤΟΕΒ, κτηνοτροφικών, γεωργικών, μελισσοκομικών οργανώσεων και γενικά παραγωγικών και θεσμικών φορέων της περιοχής, όπως επίσης και οι Θεσσαλοί - μέλη του Συντονιστικού της Πανελλαδικής των Μπλόκων.

Τροποποίηση ΚΑΠ
Στο μεταξύ ο Υπουργός ΑΑΤ, Λευτέρης Αυγενάκης, αναφερόμενος στις προτάσεις που έχει καταθέσει η χώρα μας, ο ΥπΑΑΤ είπε ότι η Ελλάδα στοχεύει στη μείωση της γραφειοκρατίας, στην εφαρμογή της ΚΑΠ και στην εξάλειψη της τιμωρητικής, σε ένα βαθμό, φυσιογνωμίας, που είχε επιβληθεί από την πλευρά των «Πρασίνων» με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος, διευκρινίζοντας ότι σαφώς είναι υπέρ της πράσινης μετάβασης, αλλά με πιο ομαλό και ρεαλιστικό τρόπο.

Με τις προτάσεις που κατέθεσε η χώρα μας, όπως είπε ο υπουργός, στοχεύει:

 • στην απλοποίηση, διευκόλυνση και επιτάχυνση των διαδικασιών των ελέγχων,
 • στην επιτάχυνση διαπραγμάτευσης του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ,
 • στην απλοποίηση των διαδικασιών για τις επιμέρους τροποποιήσεις του,
 • στην απλοποίηση εφαρμογής των λεγόμενων οικολογικών σχημάτων,
 • στην ευελιξία στην ανακατανομή αχρησιμοποίητων κονδυλίων και
 • στην απλούστευση των διαδικασιών για αντιμετώπιση των επιπτώσεων σε περιπτώσεις ακραίων καιρικών φαινομένων και πυρκαγιών, με τη δημιουργία μόνιμου μηχανισμού και αξιοποίηση του 2% της ΚΑΠ κάθε χώρας.
28/02/2024 09:51 πμ

Η «πράσινη μετάβαση» προσθέτει σειρά επιβαρύνσεων στον ήδη βεβαρυμένο, από την κλιματική και ενεργειακή κρίση, πρωτογενή τομέα.

Αυτό παραδέχτηκε ο Έλληνας υπουργός ΑΑΤ, Λευτέρης Αυγενάκης, στην συνάντηση που είχε με τον Γάλλο ομόλογό του, Marc Fesneau, στο Παρίσι.

Μιλώντας για την «πράσινη μετάβαση» ο υπουργός αναφέρεται ουσιαστικά στην «Πράσινη Συμφωνία» και την φιλοπεριβαλλοντική πολιτική της ΚΑΠ, την οποία υπέγραψαν οι προκάτοχοί του χωρίς να μελετήσουν τις επιπτώσεις που θα είχε στο εισόδημα των αγροτών της Ελλάδας και της Ευρώπης γενικότερα.

Τα επόμενα βήματα που πρέπει να γίνουν για οδηγήσουν στην αναθεώρηση της ΚΑΠ τόσο σε τεχνικό όσο και σε δομικό επίπεδο αλλά και ο συντονισμός των κινήσεων Ελλάδας και Γαλλίας προς την κατεύθυνση αυτή στις Συνεδριάσεις των 9 χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου (ΕUMED-9), ήταν το βασικό αντικείμενο της διμερούς συναντήσεως.

Η συνάντηση έγινε στο περιθώριο της Διεθνούς Ημερίδας για την «Κλιματική αλλαγή και τις προκλήσεις για την υγεία στην κτηνοτροφία», που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Γεωργίας, στο Παρίσι. Οι υπουργοί της Ελλάδας και της Γαλλίας αποφάσισαν να επαναλάβουν τη συνάντησή τους τις αμέσως επόμενες εβδομάδες.

Η παρέμβαση Αυγενάκη στην Ημερίδα

Η Ελλάδα δηλώνει παρούσα, έτοιμη να αναλάβει περαιτέρω πρωτοβουλίες σε ό,τι αφορά στην αντιμετώπιση των προκλήσεων στον πρωτογενή τομέα, που προκαλεί η κλιματική κρίση και αναγνωρίζει τις επιπτώσεις της στο εισόδημα των αγροτών αλλά και στην επισιτιστική ανεξαρτησία της Ευρώπης, τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης, από το βήμα της Διεθνούς Ημερίδας για τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης, που οργάνωσε στο Παρίσι το υπουργείο Γεωργίας της Γαλλίας.

Ο ΥπΑΑΤ είπε ότι η Ελλάδα είναι διαθέσιμη για συνεργασία και ενεργό διάλογο σε όλα τα επίπεδα τόσο με τα υπόλοιπα Κράτη μέλη όσο και με παγκόσμια όργανα όπως είναι ο FAO και το αποδεικνύει έμπρακτα, αφού με ελληνική πρωτοβουλία πραγματοποιήθηκε για δύο συνεχόμενες φορές το EUMED-9 για τη δημιουργία ενός κοινού πλαισίου με μέτρα για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.

Στην Ελλάδα, είπε ο υπουργός, βιώνουμε τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης με τις τεράστιες πυρκαγιές στη Ρόδο και στον Έβρο, αλλά και με τη θεομηνία στη Θεσσαλία.

Και πρόσθεσε: «Αλλά και η υπόλοιπη Ευρώπη δεν έχει μείνει ανεπηρέαστη. Χιλιάδες οργισμένοι αγρότες κατέκλυσαν χτες τους δρόμους των Βρυξελλών, αλλά και πολλών άλλων Ευρωπαϊκών πρωτευουσών τον τελευταίο καιρό, αντιδρώντας στους περιορισμούς που επιβάλλει, η αναγκαία κατά τα άλλα, πράσινη μετάβαση, καθώς προσθέτουν σειρά επιβαρύνσεων στον ήδη βεβαρυμένο, από την κλιματική και ενεργειακή κρίση, πρωτογενή τομέα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει αποφανθεί ότι η αλλαγή στο κλίμα, έχει προκαλέσει την επανεμφάνιση και την εξάπλωση ασθενειών που αυξάνουν τις προκλήσεις για την υγεία των ζώων, ιδιαίτερα για τις ασθένειες που μεταδίδονται από διαβιβαστές».

Όπως είπε ο Υπουργός η Ελλάδα ακολουθεί την ενωσιακή νομοθεσία για τη διασφάλιση της επιτήρησης και την πρόληψη έναντι των ανωτέρω νοσημάτων. Και εξήγησε ότι κάθε χρόνο, μετά από Υπουργική Απόφαση καταρτίζονται προγράμματα μέσω των οποίων εφαρμόζεται η Κοινοτική Νομοθεσία. Κατά την εφαρμογή των προγραμμάτων, οι αρμόδιες υπηρεσίες εκτελούν επίσημους ελέγχους και διενεργούν δειγματοληψίες. Ενώ,κάθε φορά που διαπιστώνεται κρούσμα ενεργοποιείται το Εθνικό Κέντρο Ελέγχου Ασθενειών. Και υπενθύμισε ότι ειδικά για την Επιζωοτική Αιμορραγική Νόσο και την πρόληψη εισαγωγής της στην Ελλάδα, έχει ήδη υπογραφεί διμερής συμφωνία με τη Γαλλία και βρίσκεται εν εξελίξει η διαμόρφωση ενός ενιαίου πλαισίου για την διευκόλυνση των εμπορικών συναλλαγών με τη συμμετοχή και της Ισπανίας, της Πορτογαλίας και της Ιταλίας.

Ο Λευτέρης Αυγενάκης, στο πλαίσιο της νέας Διεθνούς και Ευρωπαϊκής Στρατηγικής για την καταπολέμηση των νοσημάτων που μεταδίδονται με διαβιβαστές, τόνισε ακόμη ότι η Ελλάδα συμμετέχει ενεργά με το έργο και τις τεχνικές προτάσεις των αρμοδίων κτηνιατρικών υπηρεσιών και του εξειδικευμένου επιστημονικού προσωπικού του με κομβικό ρόλο στην έρευνα και στην ταυτοποίηση των εντόμων διαβιβαστών.

27/02/2024 01:56 μμ

Στο Παρίσι βρίσκεται ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, όπου θα έχει διμερή συνάντηση με τον Γάλλο ομόλογό του Marc Fesneau.

Μετά τις χθεσινές συναντήσεις στις Βρυξέλλες, όπου συμμετείχε στη συνάντηση των Υπουργών Γεωργίας του ΕΛΚ, στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας, καθώς και των 9 ευρωπαϊκών χωρών της Μεσογείου, που έλαβε χώρα με ελληνική πρωτοβουλία. Στο επίκεντρο θα βρεθούν το θέμα της αναθεώρησης της ΚΑΠ 2023-2027 τόσο σε τεχνικό όσο και σε δομικό επίπεδο, αλλά και ο συντονισμός των κινήσεων που πρέπει να γίνουν για τις Συνεδριάσεις των 9 χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου, που συνεχίζει τις προσπάθειες για βελτίωση της ΚΑΠ και τη στήριξη των αγροτικών ζητημάτων στη Γαλλική πρωτεύουσα. Ο Έλληνας ΥπΑΑΤ αργότερα θα μιλήσει στην υπουργική ημερίδα, στην οποία συμμετέχουν πάνω από 60 υπουργοί από όλο τον κόσμο, με θέμα την «κλιματική αλλαγή και τις προκλήσεις για την υγεία στην κτηνοτροφία», που πραγματοποιείται στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Γεωργίας.

Στο μεταξύ πριν λίγες ημέρες ο Γάλλος Πρωθυπουργός, Gabriel Attal, παρουσίασε σε ειδική εκδήλωση τους κύριους άξονες του αγροτικού νομοσχεδίου που υποσχέθηκε η κυβέρνηση. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε παρουσία του Υπουργού Γεωργίας, Marc Fesneau, του Υπουργού Οικολογικής Μετάβασης, Christophe Béchu και του Υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών, Bruno Le Maire.

Ο νέος νόμος, τόνισε ο Γάλλος Πρωθυπουργός, τοποθετεί τη γεωργία σε εφάµιλλη θέση µε την άµυνα της χώρας (δηλαδή έχουμε μια ουσιαστική αναβάθμιση του γαλλικού υπουργείου κάτι που δεν ισχύει στην Ελλάδα που το ΥπΑΑΤ φιγουράρει στις τελευταίες θέσεις της κυβερνητικής ιεραρχίας). «Δεν υπάρχει χώρα χωρίς αγρότες δεν υπάρχει Γαλλία χωρίς γεωργούς», τόνισε.

Ο νόμος, που υπόσχεται να φέρει η γαλλική κυβέρνηση µέχρι το καλοκαίρι, µεταξύ άλλων, θα περιλαµβάνει:

 • Μέτρα στήριξης της αγροτικής παραγωγής για την επισιτιστική ασφάλεια, που θα περιλαμβάνει ένα σχέδιο ενίσχυσης της αναπαραγωγής (γέννες) για όλους τους κλάδους της κτηνοτροφίας με στόχο την αύξηση της παραγωγής.
 • Καλύτερη αναγνώριση του επαγγέλματος του αγρότη (αυτό που εδώ λέμε κατά επάγγελμα αγρότης). Επίσης θα περιλαμβάνει αύξηση της αγροτικής σύνταξης και προστασία των παραγωγών από καταχρηστικές προσφυγές.
 • Προστασία του εισοδήματος των Γάλλων αγροτών (με επικαιροποίηση νόµου «Egalim»). Μέχρι την ψήφιση του νόμου το καλοκαίρι θα πρέπει να υπάρξουν προτάσεις για την ενίσχυση της διαπραγματευτικής δύναμης των παραγωγών. Στόχος θα είναι η αύξηση του εισοδήματος των αγροτών.

Όπως τόνισε ο Gabriel Attal, «θα πρέπει να γίνονται αυστηροί έλεγχοι στην αγορά τροφίμων και να επιβάλλονται αυστηρές κυρώσεις (πρόστιμα) σε όσους χρησιμοποιούν αθέμιτες εμπορικές πρακτικές. Επίσης δεν μπορεί να κλείνει εμπορική συμφωνία η βιομηχανία με την εμπορική αλυσίδα για την τιμή λιανικής και να επιβάλλεται στην συνέχεια τιμή στον παραγωγό. Η τιμή θα πρέπει να συμφωνηθεί πρώτα μεταξύ παραγωγού και μεταποιητή και στην συνέχεια να υπάρξει διαπραγμάτευση με την εφοδιαστική αλυσίδα.

Ακόμη θα γίνει προσπάθεια να μειωθούν οι ασφαλιστικές εισφορές για όλες τις εποχικές αγροτικές εργασίες, με στόχο την μείωση του κόστους παραγωγής.

Επίσης θα ενισχύεται το εισόδημα των αγροτών σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης (λόγω καιρικών συνθηκών, ασθενειών κ.α.) και να χορηγούνται άμεσα και χωρίς γραφειοκρατία αποαζημιώσεις. Εκτός από το ταμείο έκτακτης ανάγκης, που έχει συσταθεί από το Δημόσιο, θα υπάρξουν και ειδικά πακέτα στήριξης και από τις γαλλικές τράπεζες».

Όσον αφορά τις πληρωμές της νέας ΚΑΠ, ο Γάλλος Πρωθυπουργός δεσμεύτηκε ότι μέχρι τις 15 Μαρτίου θα έχει πληρωθεί το 100% των ενισχύσεων στους δικαιούχους (από τον Γαλλικό ΟΠΕΚΕΠΕ).

27/02/2024 10:06 πμ

Αλλαγές θα υπάρξουν στην ΚΑΠ μέχρι τις Ευρωεκλογές.

Τα τρακτέρ των Ευρωπαίων αγροτών πάνε ξανά στα χωράφια, μέχρι τις 21 και 22 Μαρτίου, στη νέα Σύνοδο Κορυφής, στην οποία οι ηγέτες της ΕΕ θα ασχοληθούν εκτενώς με τον αγροτικό κλάδο.

Η συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας των «27» ολοκληρώθηκε στις Βρυξέλλες, τη Δευτέρα (26 Φεβρουαρίου 2024) χωρίς συμφωνία αλλά με τη δέσμευση ότι θα υπάρξουν αλλαγές στην ΚΑΠ.

Ουσιαστικά οι Υπουργοί της ΕΕ παραδέχτηκαν ότι απέτυχαν να εφαρμόσουν μια βιώσιμη πολιτική.

Όλο το προηγούμενο διάστημα οι Υπουργοί Γεωργίας λειτουργούσαν περισσότερο σαν Περιβάλλοντος και αποφάσιζαν δράσεις φιλοπεριβαλλοντικές - μέσα από την Πράσινη Συμφωνία - που αν και υπόσχονταν χρήματα στους παραγωγούς δεν μπορούσαν να εφαρμοστούν στο χωράφι και την εκτροφή.

Οι αγροτικές κινητοποιήσεις σε όλη την Ευρώπη και ο φόβος των άσχημων αποτελεσμάτων στις ευρωεκλογές τους ανάγκασαν να ασχοληθούν με το πρόβλημα επιβίωσης των αγροτικών εκμεταλλεύσεων της ΕΕ.

Τώρα θα πρέπει το ΥπΑΑΤ να αλλάξει την μέχρι σήμερα πολιτική του και να ξεκινήσει διάλογο με όλους τους φορείς, με στόχο να υπάρξουν άμεσα αλλαγές για να μην χαθούν οι ενισχύσεις.

Στις Βρυξέλλες, οι δρόμοι γύρω από την περιοχή που γινόταν το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας ήταν γεμάτοι αυγά, κοπριά και σάπια φρούτα, που οι αγρότες πέταγαν από τους αστυνομικούς.

Μετά το πέρας του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ ο ΥπΑΑΤ Λευτέρης Αυγενάκης δήλωσε:
«Η σημερινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας των «27» έκανε ένα πρώτο γενναίο βήμα και μέσα από έναν ουσιαστικό διάλογο ανέδειξε την ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων για σοβαρές τεχνικές βελτιώσεις στη λειτουργία της ΚΑΠ, υιοθετώντας, παράλληλα, πολλές από τις προτάσεις που υπέβαλε η χώρα μας.
Αποτελεί ομόφωνη θέση του Συμβουλίου ότι χρειάζεται περισσότερη απλούστευση και ευελιξία για την εφαρμογή των ΚΓΠΚ ώστε να προσαρμόζονται στις ιδιαιτερότητες κάθε κράτους μέλους.
Η Βελγική προεδρία έχει κάνει ένα πρώτο μεγάλο βήμα, αλλά η προσπάθεια για βελτίωση της ΚΑΠ πρέπει να συνεχισθεί.
Η Ελλάδα θα συνεχίσει με την ίδια αποφασιστικότητα την προσπάθεια για περισσότερες τεχνικές βελτιώσεις αλλά και για δομικές αλλαγές προς όφελος των αγροτών μας.
Αξιοποιούμε όλες τις συνεργασίες, και ειδικότερα μέσα από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και στην συμμαχία των 9 ευρωπαϊκών χωρών του Νότου (EU MED 9), με μεθοδικό τρόπο, πιέζουμε ώστε να επιτύχουμε και δομικές αλλαγές στην ΚΑΠ 2023-2027».

Η δήλωση του Επιτρόπου Janusz Wojciechowski:
Στο πλαίσιο της συνέντευξης τύπου που παραχώρησε μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας, ο Επίτροπος Γεωργίας Janusz Wojciechowski ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι προτίθεται να προτείνει αύξηση της κρατικής βοήθειας ήσσονος σημασίας (de minimis) στους αγρότες, όπως ζήτησαν ορισμένα κράτη μέλη, παράταση του ισχύοντος προσωρινού πλαισίου κρατικής βοήθειας και των αυτόνομων μέτρων για Ουκρανία για την περίοδο 2024-2025, αλλά και τη μετατροπή στο μέλλον ορισμένων περιοριστικών όρων (GAEC) που επιβάλλονται στους αγρότες σε προαιρετικά οικoλογικά συστήματα (voluntary eco-schemes), διότι αυτά έχουν καλύτερα αποτελέσματα. Συνολικά, τόνισε ότι πρέπει να επιδειχθεί ευελιξία απέναντι στους αγρότες και όχι τιμωρητική διάθεση, ενώ έκανε επίσης λόγο για θετική αντίδραση των κρατών-μελών στις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που παρουσιάστηκαν την προηγούμενη εβδομάδα.

Η διαδικασία αναθεώρησης της ΚΑΠ

Στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας όλα τα κράτη συμφωνήσαν για την ανάγκη αναθεώρησης της τρέχουσας ΚΑΠ και υπέβαλαν τις προτάσεις τους.
Ο πρόεδρος του Συμβουλίου, Βέλγος Υπουργός Γεωργίας David Clarinval δεσμεύτηκε η αναθεώρηση να γίνει με την παρούσα σύνθεση του Ευρωκοινοβουλίου.
Τις επόμενες ημέρες η Ειδική Επιτροπή Γεωργίας πρόκειται να εξετάσει τις άμεσες διαδικασίες για την αναθεώρηση.
Η προεδρία του Συμβουλίου αποστέλλει τις προτάσεις της στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στόχος της Επιτροπής να κάνει την αναθεώρηση στην παρούσα θητεία (πριν τις ευρωεκλογές).
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κα. Ursula von der Leyen, σε συνεργασία με τους αρχηγούς των κρατών μελών πρόκειται να καταλήξουν στο κείμενο της αναθεώρησης.
Το Συμβούλιο έδωσε το πράσινο φως για την έναρξη όλης αυτής της διαδικασίας.

Υπουργοί Γεωργίας του ΕΛΚ: Διαρθρωτικές λύσεις στην ΚΑΠ πριν από τις ευρωεκλογές

Την ανάγκη για γρήγορες διαρθρωτικές λύσεις στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στον αγροτικό τομέα με την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ, πριν από τις ευρωεκλογές, επισημαίνουν οι εννέα υπουργοί Γεωργίας που μετέχουν στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΡΡ) και οι οποίοι συνεδρίασαν σήμερα πριν από το Συμβούλιο των 27.
Μάλιστα, με πρωτοβουλία της Ελλάδας, τις επόμενες ημέρες, θα διαμορφωθεί κοινή δήλωση των χωρών μελών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΡΡ), στο οποίο ανήκει και η ΝΔ, με στόχο την επιτάχυνση των διαδικασιών για αλλαγές στην ΚΑΠ.

Στην ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τη σημερινή συνεδρίαση του ΕΡΡ, στην οποία μετείχαν οι υπουργοί Γεωργίας της Ελλάδας, της Κροατίας, της Φινλανδίας, της Σουηδίας, της Αυστρίας, της Λιθουανίας, της Τσεχίας, του Βελγίου και του Λουξεμβούργου, αναφέρονται τα εξής:
«Οι Υπουργοί Γεωργίας του ΕΛΚ συναντήθηκαν σήμερα στις Βρυξέλλες, υπό την προεδρία της Υπουργού Γεωργίας της Κροατίας Marija VUČKOVIĆ, για να προετοιμάσουν το επερχόμενο Συμβούλιο Γεωργίας και Αλιείας. Οι Υπουργοί συζήτησαν διεξοδικά για τη συνεχιζόμενη κατάσταση κρίσης στον γεωργικό τομέα, που καταδεικνύεται έντονα από τις διαμαρτυρίες των αγροτών σε διάφορες χώρες της ΕΕ τις τελευταίες εβδομάδες. Εξέφρασαν την ανάγκη για γρήγορες και διαρθρωτικές λύσεις για την ελάφρυνση του φόρτου σε έναν τομέα που είναι κρίσιμος για την οικονομία και την κοινωνική συνοχή της ΕΕ ενόψει των ευρωπαϊκών εκλογών. Οι Υπουργοί συμφώνησαν ότι θα πρέπει να εφαρμοστούν επειγόντως τα απαραίτητα μέτρα ώστε να διασφαλιστούν:

 • Πιο ευέλικτοι όροι, ιδίως σε σχέση με τις καλές γεωργικές και περιβαλλοντικές συνθήκες (ΚΓΠΣ) 1, 6, 7 και 8.
 • Πλήρης απαλλαγή των γεωργών που υπόκεινται σε ελέγχους όρων από τους ελέγχους πολλαπλής συμμόρφωσης.
 • Πλήρης απαλλαγή των μικρών αγροτών (έως 10 εκτάρια) από ελέγχους συμμόρφωσης με τις απαιτήσεις όρων.
 • Χαλάρωση των κυρώσεων και των ποινών.
 • Καλύτερη θέση των αγροτών στην αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων.
 • Όλες οι νομικές προτάσεις που έχουν επιπτώσεις στον γεωργικό τομέα πρέπει να συνοδεύονται από επαρκή και ολοκληρωμένη εκτίμηση επιπτώσεων.

Οι συμμετέχοντες αντάλλαξαν επίσης απόψεις για άλλα θέματα, όπως η ανάγκη αντιμετώπισης των επιπτώσεων των δυσμενών κλιματικών συνθηκών στη γεωργία και η ανάγκη επαναξιολόγησης ορισμένων κανονισμών της ΕΕ σχετικά με τους πληθυσμούς των μεγάλων σαρκοφάγων.

Οι Υπουργοί Γεωργίας που συμμετέχουν στη συνεδρίαση του ΕΛΚ είναι οι εξής:
Λευτέρης Αυγενάκης-Ελλάδα
Marija Vučković - Κροατία
Sari Essayah- Φινλανδία
Peter Kullgren- Σουηδία
Norbert Totschnig - Αυστρία
Kęstutis Navickas - Λιθουανία
Marek Výborný- Τσεχία
Jo Brouns- Βέλγιο
Martine Hansen- Λουξεμβούργο

Σε αναμονή οι αγρότες στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα τώρα, οι αγρότες αποχωρούν από τα μπλόκα και επιστρέφουν στα χωριά τους «με το κεφάλι ψηλά», όπως αναφέρουν, δεν σταματούν όμως, όπως λένε, τις κινητοποιήσεις. Δίνουν μάλιστα νέο ραντεβού μια μέρα πριν από τη συνάντηση των Θεσσαλών αγροτών με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη (11 Μαρτίου), στις 10 Μαρτίου, στο Κιλελέρ.

Η ανακοίνωση της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων αναφέρει τα εξής:
Χαιρετίζουμε τους χιλιάδες αγρότες, κτηνοτρόφους, μελισσοκόμους όλης της Ελλάδας που πάνω από 1 μήνα βρίσκονται στα μπλόκα του αγώνα παλεύοντας για την επιβίωση, για το δικαίωμά μας να παράγουμε και να ζούμε με αξιοπρέπεια από τη δουλειά μας.
Στα μπλόκα μάς έβγαλαν τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε. Το εισόδημά μας έχει συρρικνωθεί, λόγω του πολύ υψηλού κόστους παραγωγής, των χαμηλών τιμών που αναγκαζόμαστε να πουλήσουμε τα προϊόντα μας, των περικοπών στις επιδοτήσεις/ενισχύσεις που επιβάλλει η νέα ΚΑΠ της ΕΕ, των τεράστιων ζημιών στην παραγωγή από πλημμύρες, πυρκαγιές, παγετούς, ξηρασίες, αρρώστιες.
Χαιρετίζουμε τους εργαζόμενους, τους επαγγελματίες και εμπόρους, τη νεολαία των σπουδών, τους συνταξιούχους και τις γυναίκες των λαϊκών νοικοκυριών που εξέφρασαν με κάθε τρόπο και παντού την συμπαράστασή τους στις κινητοποιήσεις μας, μη επιτρέποντας στην κυβέρνηση και τους διάφορους «καλοθελητές» που καιροφυλακτούσαν να δημιουργήσουν κλίμα «κοινωνικού αυτοματισμού» σε βάρος του αγώνα της αγροτιάς.
Η πάλη μας για την επιβίωση της αγροτιάς έγινε υπόθεση όλου του λαού που πλέον συνειδητοποιεί ότι το δικαίωμά του να έχει φθηνά, ποιοτικά και υγιεινά προϊόντα για τη διατροφή και την κάλυψη άλλων βιοτικών αναγκών εξαρτάται από το αν ο αγρότης, ο κτηνοτρόφος, ο μελισσοκόμος, ο ψαράς στην χώρα μας θα μπορεί να παράγει και να ζει από τη δουλειά του.
Αυτή η λαϊκή συμπαράσταση στον αγώνας μας πήρε συγκλονιστική και συγκινητική έκφραση με την μαζική συμμετοχή του λαού της Αθήνας στο μεγάλο παναγροτικό, πανελλαδικό συλλαλητήριο με τρακτέρ που τα μπλόκα οργανώσαμε στις 20 Φλεβάρη, στην πλατεία Συντάγματος, στέλνοντας το μήνυμα ότι η κοινή πάλη αγροτών, εργατών και άλλων λαϊκών στρωμάτων είναι ο δρόμος που μπορούμε και πρέπει ν’ ακολουθήσουμε για την αντίκρουση της αντιλαϊκής πολιτικής, η οποία δημιουργεί, πολλαπλασιάζει και οξύνει τα λαϊκά προβλήματα. Η μεγάλη επιτυχία αυτού του συλλαλητηρίου έγραψε ιστορία και αποτελεί παρακαταθήκη για τους αγώνες μας που θα έλθουν.
Η κυβέρνηση της ΝΔ μας «πρόσφερε» λίγα ψίχουλα που και αυτά ήταν αποτέλεσμα των αγώνων μας, παρά το γεγονός ότι, κάτω από την πίεση της λαϊκής αποδοχής και στήριξης που είχαμε και η ίδια αναγκάστηκε να αναγνωρίσει πως ήταν δίκαια.
Βεβαίως, εμείς δεν υποτιμούμε κανένα κέρδος μας όταν έρχεται ως αποτέλεσμα των αγώνων μας - αυτό, άλλωστε, είναι μια ακόμα απτή απόδειξη πως έχουν άδικο όσοι, κατά καιρούς, μιλούν για «αναποτελεσματικότητα των αγροτικών αγώνων» - αλλά διαμηνύουμε στην κυβέρνηση ότι με τα ψίχουλα δεν μπορούμε να ζήσουμε.
Αλλά και το «ΝΑΙ» στο αίτημά μας να παρθούν μέτρα και να γίνονται έλεγχοι για να σταματήσουν οι «ελληνοποιήσεις» προϊόντων φυτικής, ζωικής και μελισσοκομικής παραγωγής, φοβόμαστε ότι δεν θα γίνει πράξη αν ληφθεί υπόψη ότι το πρόβλημα είναι γνωστό στην κυβέρνηση εδώ και χρόνια και κανένα μέτρο δεν παίρνει για την επίλυσή του.
Η κυβέρνησης αρνείται να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματά μας επειδή δεν θέλει να θίξει ούτε κάτ' ελάχιστον τα συμφέροντα μας χούφτας εμποροβιομηχάνων και μεγαλοεισαγωγέων που εκμεταλλεύονται το μόχθο μας και κερδοσκοπούν σε βάρος του λαού μας. Αυτοί που έχουν εκτοξεύσει στα ουράνια το αγροτικό κόστος παραγωγής, που αγοράζουν από μας φθηνά τα προϊόντα μας και τα πουλούν πανάκριβα στη λαϊκή κατανάλωση, αποκομίζοντας τεράστια κέρδη. Όπως δεν θέλει η κυβέρνηση να θίξει την ουσία της ΚΑΠ της ΕΕ κι ας αποτελεί αυτή την ταφόπλακα για την αγροτιά της χώρας μας.
Η κυβερνητική άρνηση δεν μας πτοεί. Συνεχίζουμε τον αγώνα.
Ένας αγώνας για την επιβίωση που επί χρόνια δίνουμε, όχι μόνο στα μπλόκα, αλλά με κάθε μορφή πάλης. Ενας αγώνας σκληρός και μακροχρόνιος που με το δυνάμωμα των Αγροτικών Συλλόγων, των Ομοσπονδιών, της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων και την ακόμα μεγαλύτερη συμμετοχή αγροτών, κτηνοτρόφων, μελισσοκόμων, ψαράδων είναι σίγουρο πως θα έχει θετικά αποτελέσματα.
Την Τρίτη 27/2 επιστρέφουμε στα χωριά μας οργανωμένα και συντονισμένα σε όλη τη χώρα με το κεφάλι ψηλά, περήφανοι για τον αγώνα μας, ο οποίος συνεχίζεται με διάφορες μορφές. Καταγγέλλουμε την κυβέρνηση για την αδιαλλαξία της και την προειδοποιούμε ότι θα μας βρίσκει συνεχώς μπροστά της.
Την επόμενη ημέρα Τετάρτη 28/2 συμμετέχουμε πολύμορφα σε όλη την χώρα στην 24ωρη πανεργατική απεργία εκδηλώνοντας την αλληλεγγύη μας και καταγγέλλουμε τις προσπάθειες συγκάλυψης του εγκλήματος στα Τέμπη ένα χρόνο αργότερα.
Δίνουμε νέο αγωνιστικό ραντεβού την Κυριακή, 10 Μαρτίου και ώρα 12 το μεσημέρι για να τιμήσουμε αγωνιστικά την 114η επέτειο του Κιλελέρ, στο χώρο της θυσίας των Θεσσαλών κολίγων. Για να διαμηνύσουμε την αποφασιστικότητά μας να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για να μπορούμε να παράγουμε για μας και για όλο το λαό μας.

26/02/2024 10:27 πμ

Τις προτάσεις που θα καταθέσει σήμερα στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας, ο Έλληνας υπουργός, για τεχνικές αλλαγές στην ΚΑΠ, ανακοίνωσε από το βήμα του Συνεδρίου Αλιείας. Οι προτάσεις είναι προϊόν συνεργασίας των EUMED-9, τόνισε ο υπουργός κ. Αυγενάκης.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά: «Είναι ξεκάθαρη η δήλωση και των 9 χωρών της EUMED-9 - μιας και υπήρξε κοινή δήλωση -ότι σαφώς πρέπει να υπάρξουν βελτιώσεις, σαφώς είμαστε υπέρμαχοι της προστασίας του περιβάλλοντος και της πράσινης μετάβασης, ωστόσο πρέπει να υπάρξουν βελτιώσεις, ώστε το πεδίο να είναι πιο λειτουργικό και να επιστρέψουν οι αγρότες στο χωράφι εκεί που πραγματικά πρέπει να είναι και όχι στα γκισέ των γραφειοκρατών. Είναι αδιανόητο όλο αυτό το βάρος που έχει πέσει στις πλάτες τους. Γι’ αυτόν το λόγο, είμαστε ξεκάθαρα στο πλευρό των αγροτών που διατυμπανίζουν ότι υπάρχει ζήτημα, υπάρχει κρίση ενεργειακή, ανησυχία για την κλιματική κρίση και ένα μεγάλο βάρος απ΄ αυτόν τον βραχνά, την δυσλειτουργία των μηχανισμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχουν επιβληθεί και εφαρμόζονται όπως εφαρμόζονται στην ΚΑΠ 23-27.
Το είπε άλλωστε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός της χώρας μας σε μια πρόσφατη συνάντηση που έχει μαζί τους. Όλα όσα έγιναν τις εβδομάδες που πέρασαν, όλα όσο οργανωμένα και με σεβασμό στην υπόλοιπη κοινωνία έγιναν από τους αγρότες μας είναι εργαλείο, είναι όπλο για να ισχυροποιήσει ακόμη περισσότερο την δικιά μας τη φωνή, την ελληνική φωνή στην καρδιά της Ευρώπης. Και για αυτόν το λόγο και δεν μένουμε άπρακτοι».
Στη συνέχεια ανέφερε ο Έλληνας υπουργός ΑΑΤ ότι η χώρα μας θα καταθέσει, στις 10 του Μάρτη, τυχόν δομικές αλλαγές, που προτείνουν για την ΚΑΠ 23-27 τόσο η ΕΝΠΕ, τόσο η ΚΕΔΕ, τόσο οι διεπαγγελματικές Οργανώσεις, οι Ενώσεις, τα τριτοβάθμια Όργανα του Πρωτογενή τομέα, αλλά και όλα τα πολιτικά κόμματα.

Προτάσεις για τεχνικές αλλαγές

Στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών της ΕΕ αλλά και στην συνεδρίαση της ομάδας των EUMED-9 ο Έλληνας υπουργός θα καταθέσεις 19 προτάσεις για τεχνικές αλλαγές στην ΚΑΠ, ανάμεσα στις οποία περιλαμβάνονται:
Ευελιξία στην εφαρμογή των Προτύπων της αιρεσιμότητας με βάση τα περιφερειακά και τοπικά χαρακτηριστικά, τόσο για το έτος 2024 όσο και μακροπρόθεσμα.
Διευκόλυνση της μεταφοράς αδιάθετων ποσών και μεταξύ ετών για τις ετήσιες παρεμβάσεις του πρώτου Πυλώνα. Πρέπει να μειωθεί ο κίνδυνος απώλειας πόρων, ειδικά από τα οικολογικά προγράμματα. Δεν υπάρχουν περιθώρια για ρίσκο.
Απλοποίηση των ελέγχων και εξορθολογισμός των κυρώσεων. Οι ελεγκτικές διαδικασίες δεν μπορεί να είναι αποσυνδεμένες από την πραγματικότητα στο χωράφι. Υπάρχει ανάγκη για μεγαλύτερο σεβασμό στις αρχές τόσο της απλούστευσης όσο και της αναλογικότητας.
Εναρμόνιση των κανονιστικών απαιτήσεων σχετικά με τις επενδύσεις σε αρδευτικά έργα.
Απλοποίηση και επιτάχυνση της διαδικασίας έγκρισης των τροποποιήσεων των Στρατηγικών Σχεδίων, καθώς και αύξηση του αριθμού επιτρεπόμενων τροποποιήσεων.

Το σύνολο των 19 προτάσεων έχει ως εξής:

Διευκόλυνση της χρήσης δορυφορικών εικόνων καλής ποιότητας για την αποφυγή της ανάγκης επιτόπιων ελέγχων ή για την επανεξέταση των διαδικασιών ποιοτικών ελέγχων των συστημάτων ελέγχου μας για την αποφυγή της ανάγκης πολλαπλών επιτόπιων ελέγχων.

Απλοποίηση των ελέγχων – Μείωση των απαραίτητων επιθεωρήσεων σε μία επίσκεψη ανά αγρόκτημα ετησίως.

Αλλαγή της διάταξης για τον κανόνα αυτόματης αποδέσμευσης από Ν+2 σε Ν+3, όσον αφορά το ΕΓΤΑΑ (άρθρο 34 παρ. 1 του Καν. 2021/2116), όπως ίσχυε την προγραμματική περίοδο 2014-2022. Εναρμόνιση με τις διατάξεις που ισχύουν για όλα τα άλλα Επενδυτικά και Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για τα οποία εξακολουθεί να ισχύει ο κανόνας N+3 κατά την τρέχουσα περίοδο προγραμματισμού.

Εναρμόνιση των διατάξεων σχετικά με την έναρξη ισχύος των προτάσεων τροποποίησης, για τις παρεμβάσεις του Πυλώνα Ι (ΕΓΤΕ) με τις ισχύουσες διατάξεις για τον Πυλώνα ΙΙ (ΕΓΤΑΑ). Η ισχύς των τροποποιήσεων από την ημερομηνία της επίσημης υποβολής τους στις υπηρεσίες της ΕΕ να εφαρμοστεί και για τον Πυλώνα Ι (ειδικά για τις κατηγορίες παρέμβασης του άρθρου 42 του Καν. (ΕΕ) 2021/2115 (τομεακές παρεμβάσεις)).

Δυνατότητα τροποποίησης στοιχείων του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ, μόνο με κοινοποίηση στην ΕΕ για ορισμένα θέματα για τα οποία θα υπάρξει προηγούμενη συμφωνία. Επιπλέον, θα πρέπει να υπάρχει η δυνατότητα υποβολής τροποποίησης στο Στρατηγικό Σχέδιο της ΚΑΠ, χωρίς περιορισμούς ως προς τον αριθμό ανά έτος για την αντιμετώπιση τυχόν αναγκών που προκύπτουν κατά την εφαρμογή του. Επιπλέον, να εφαρμόζεται αναδρομικότητα για ορισμένες τροποποιήσεις ανάλογα με τη φύση των σχετικών παρεμβάσεων (άρθρο 119 παρ. 8 του Καν. (ΕΕ) 2021/2115).

Περιορισμός των απαιτούμενων πληροφοριών στο προγραμματικό κείμενο του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ στα απολύτως απαραίτητα, λαμβάνοντας υπόψη ότι πρόκειται για κείμενο στρατηγικής και όχι για επιχειρησιακό κείμενο (Άρθρο 119 παρ. 7,9 και 12 Καν. (ΕΕ) 2021/2115) (Άρθρο 93 παρ. 1 και παρ. 3 Καν. (ΕΕ) 2021/2115) (Άρθρο 92 παρ. 2 Καν. (ΕΕ) 2021 /2115) (Άρθρο 95 παρ. 4 Καν. (ΕΕ) 2021/2115 (Άρθρο 98 παρ. 2 Καν. (ΕΕ) 2021/2115).

Επανεξέταση της απαίτησης για υποχρεωτική συνοχή των παρεμβάσεων των Συνδεδεμένων Ενισχύσεων Εισοδήματος με την Οδηγία πλαίσιο για τα ύδατα (2021/2115/ΕΕ, άρθρο 109 παράγραφος 2 γ)) όσον αφορά την απλούστευση.

Τροποποίηση των διατάξεων της διετούς ανασκόπησης επιδόσεων, προκειμένου να καλύψει το οικονομικό έτος 2026. Η ανοχή απόκλισης θα πρέπει να αυξηθεί από 25 σε 40% (2021/2115/ΕΕ, άρθρο 135(2)).

Επιτάχυνση της διαπραγμάτευσης των τροποποιήσεων του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ, με τη σημαντική μείωση του χρόνου διαβούλευσης μεταξύ των επιτροπών και των επίσημων υπογραφών.

Παρέκκλιση 12 μηνών από τα ακόλουθα Πρότυπα για την Καλή Γεωργική και Περιβαλλοντική Κατάσταση (ΚΓΠΚ): ΚΓΠΚ 5, ΚΓΠΚ 6, ΚΓΠΚ 7, ΚΓΠΚ 8 (2021/2115/ΕΕ, Παράρτημα III).

Καμία υποχρέωση για έλεγχο υπό όρους για εκμεταλλεύσεις με μέγιστο μέγεθος εκμετάλλευσης έως 10 εκτάρια (2021/2116/ΕΕ, άρθρο 83).

Ετήσια έκθεση – παράταση του χρόνου επεξεργασίας της ετήσιας έκθεσης, λαμβάνοντας υπόψη την απαραίτητη ανταλλαγή δεδομένων από διάφορους φορείς (διαχειριστική αρχή, οργανισμός πληρωμών, επιτροπή παρακολούθησης και φορέας πιστοποίησης) και την τεχνική και διοικητική πολυπλοκότητα του συστήματος.

Ανασκόπηση των περιβαλλοντικών και κλιματικών απαιτήσεων και καθορισμός ρεαλιστικών προθεσμιών για την εφαρμογή τους. Ανάλυση των οικονομικών επιπτώσεων στον αγροτικό τομέα στην ΕΕ και υιοθέτηση πιθανών διορθώσεων σε αυτές τις νέες πολιτικές.

Επιλογές απλοποιημένου κόστους - στην πολιτική συνοχής, έργα κάτω από ένα συγκεκριμένο ποσό υποχρεούνται να χρησιμοποιούν επιλογές απλοποιημένου κόστους.

Για μέτρα εκτός ΟΣΔΕ, αυτή θα μπορούσε να είναι η επιλογή για την απλούστευση της εφαρμογής της πολιτικής.

Αποσαφήνιση των προϋποθέσεων για την εφαρμογή της αρχής της αναλογικότητας για να διασφαλιστεί η αναλογία κόστους/αποτελεσματικότητας προσαρμοσμένης στις προκλήσεις. Πρόβλεψη για έλεγχο εγγράφων όταν προσφέρει επαρκή βαθμό βεβαιότητας ή ακόμη και περιορισμός του ελέγχου του αριθμού των ζώων μόνο σε βοήθεια σε συνδυασμό με την παραγωγή ζώων.

Μείωση των περιπτώσεων που απαιτείται μεμονωμένο αίτημα για ανωτέρα βία, όταν οι φορείς ελέγχου διαθέτουν επίσημα στοιχεία, που αποδεικνύουν την εκδήλωση γεγονότος σε προσδιορισμένη γεωγραφική περιοχή. Για παράδειγμα ακραία καιρικά φαινόμενα ή πυρκαγιές.

Ευελιξία για ανακατανομή αχρησιμοποίητων κονδυλίων, μεταξύ παρεμβάσεων με σωστή αιτιολόγηση.

Ευελιξία για χρήση έως και 2% του προϋπολογισμού του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ.

26/02/2024 09:57 πμ

Ξανά τα τρακτέρ και οι αγρότες βρίσκονται στους δρόμους σε όλη την Ευρώπη, σήμερα Δευτέρα (26/2), ενώ στις Βρυξέλλες, γίνεται το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ.

Οι Υπουργοί θα συζητήσουν για την ΚΑΠ και τα πρότυπα καλλιέργειας και θα αναλάβουν δράσεις για τη μείωση του διοικητικού φόρτου που επιβαρύνει τους γεωργούς.

Λιγότερο από ένα μήνα μετά την «ιστορική», όπως χαρακτηρίστηκε, αγροτική κινητοποίηση στη βελγική πρωτεύουσα, της 1ης Φεβρουαρίου, όταν πάνω από 1.300 τρακτέρ κατέκλυσαν τους δρόμους της ευρωπαϊκής συνοικίας, σήμερα οι αγρότες επιστρέφουν στις Βρυξέλλες για να εκφράσουν το θυμό τους για την έλλειψη ανταπόκρισης από τις ευρωπαϊκές αρχές.

Η σημερινή διαμαρτυρία των αγροτών στις Βρυξέλλες οργανώθηκε από την Ομοσπονδία Γεωργών της Βαλλονίας (FWA) μέλος της COPA-COGECA, και την Βελγική Ομοσπονδία Νέων Γεωργών (FJA) μέλος της CEJA. Κατάφερε να συγκεντρώσει την υποστήριξη αγροτικών οργανώσεων από την Πορτογαλία, την Ισπανία και την Ιταλία. Με τη συνένωση δυνάμεων από όλα τα ευρωπαϊκά έθνη ο αγροτικός τομέας ελπίζει να πάρει αποτελεσματικές απαντήσεις που να διασφαλίζουν το μέλλον του.

Το Σάββατο (24/2) Γάλλοι αγρότες εισέβαλε στην μεγάλη αγροτική έκθεση στο Παρίσι, διαδηλώνοντας για το κόστος παραγωγής, τη γραφειοκρατία στις ενισχύσεις και την Πράσινη Πολιτική της ΕΕ. Να θυμίσουμε ότι η Γαλλία εισπράττει το μεγαλύτερο μέρος των κονδυλίων της ΕΕ. Αντιμέτωποι με δεκάδες αστυνομικούς μέσα στην εμπορική έκθεση, οι αγρότες ζητούσαν παραίτηση του Μακρόν. Ο Γάλλος πρόεδρος ακύρωσε μια συζήτηση που επρόκειτο να διεξαχθεί στην αγροτική έκθεση με αγρότες, μεταποιητές τροφίμων και εμπόρους λιανικής πώλησης, αφού τα συνδικάτα των αγροτών δήλωσαν ότι δεν θα προσέλθουν. Θυμίζουμε ότι το μεγαλύτερο αγροτικό συνδικάτο της Γαλλίας FNSEA είχε προειδοποιήσει την γαλλική κυβέρνηση ότι θα βγουν ξανά τα τρακτέρ στους δρόμους αν δεν ικανοποιήσει τα αιτήματά τους για υψηλότερες τιμές παραγωγού.

Επίσης σήμερα οι Ισπανοί αγρότες θα διαδηλώσουν στο κέντρο της Μαδρίτης με τα τρακτέρ τους. Την κινητοποίηση διοργανώνουν από κοινού τα συνδικαλιστικά όργανα των αγροτών ASAJA, UPA και COAG. Αγρότες και τρακτέρ θα συγκεντρωθούν έξω από το Ισπανικό Υπουργείου Γεωργίας, Αλιείας και Τροφίμων (MAPA) και στην συνέχεια θα πραγματοποιήσουν πορεία μέχρι τα κεντρικά γραφεία της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Μαδρίτη. Οι Ισπανοί αγρότες και κτηνοτρόφοι έχουν ξεκινήσει κινητοποιήσεις από τις αρχές του Φεβρουαρίου σε πολλές πόλεις της χώρας. Ζητούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την κυβέρνηση της χώρας να πάρει μέτρα για την μείωση του κόστους παραγωγής και των εργατικών, να προχωρήσει σε μείωση της φορολογίας και του κόστους ασφάλισης, να εγκρίνει μεταρρυθμίσεις στην τροφική αλυσίδα (από το χωράφι στο ράφι), να αλλάξει η πολιτική στις εμπορικές συμφωνίες με χώρες εκτός ΕΕ.

Στην Ελλάδα παραμένουν στα μπλόκα οι αγρότες σε πολλές περιοχές της χώρας, περιμένοντας τα αποτελέσματα του σημερινού Συμβουλίου Υπουργών στις Βρυξέλλες.

Ο Αγροτοκτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Αχελώος Νεοχωρίου του Δήμου Μεσολογγίου, καθώς επίσης και Αγροτικοί Σύλλογοι Λεσινίου και Ξηρομέρου, θα προβούν τη Δευτέρα (26/2) σε συμβολικό αποκλεισμό στο Λιμάνι στο πλατυγιάλι Αστακού. «Διαμαρτυρόμαστε για την αγροτική πολιτική της νέας ΚΑΠ που μας οδηγεί σε αδιέξοδα, η οποία προάγει και δημιουργεί συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού με τρίτες χώρες, με τις οποίες μας φέρνει αντιμέτωπους και σε συνδυασμό με τις καθηλωμένες επιδοτήσεις και το υψηλό κόστος παραγωγής, απειλεί την βιωσιμότητα των εκμεταλλεύσεών μας», αναφέρουν.

Ο Πανσαμιακός Αγροτικός Σύλλογος από την πλευρά του ανακοινώνει ότι ξαναζεσταίνουμε τις μηχανές μας για τις 28 Φλεβάρη συμμετέχοντας στην Πανελλαδική Απεργία - 1 χρόνο από το δυστύχημα στα Τέμπη - όπως προτάθηκε και από το συμβολικό μπλόκο στο Μαλαγάρι. Απευθύνει κάλεσμα σε όλους τους αγρότες και τις αγρότισσες, κτηνοτρόφους, μελισσοκόμους, αμπελουργούς, ελαιοπαραγωγούς, του νησιού να βρεθούν την Τετάρτη (28/2) 9 το πρωί στη Χώρα, ώστε συντεταγμένα να πορευτούν προς την πλατεία Πυθαγόρα με τα αγροτικά και τα τρακτέρ τους για να ενωθούν με τους εργαζομένους.

Η φωνή μας στις Βρυξέλλες, στο Συμβούλιο Υπουργών για τις αλλαγές στην ΚΑΠ, θα είναι η φωνή όλης της ελληνικής κυβέρνησης και όλων των αγροτών της χώρας, τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης από το βήμα του Συνεδρίου Αλιείας, Υδατοκαλλιέργειας και Αλιευτικού Τουρισμού, επισημαίνοντας ότι όλοι στο συγκεκριμένο ζήτημα πρέπει να είμαστε ενωμένοι ως μια γροθιά. Προς την κατεύθυνση αυτή, ο Έλληνας υπουργός απέστειλε επιστολή στα κοινοβουλευτικά κόμματα, στην ΕΘΕΑΣ, στις Διεπαγγελματικές Οργανώσεις, στην Ένωση Περιφερειών και στους 13 Περιφερειάρχες, στην ΚΕΔΕ, στους Προέδρους των ΠΕΔ, σε Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων και σε κάθε αναγνωρισμένο θεσμικό παράγοντα του χώρου, με την οποία ζητεί τις προτάσεις τους για δομικές αλλαγές στην ΚΑΠ.

Λίγο πριν ξεκινήσει η συνεδρίαση ο Έλληνας υπουργός ΑΑΤ δήλωσε: «Η συζήτηση για αλλαγές στην ΚΑΠ 23-27, αλλαγές τόσο τεχνικές , όσο και δομικές, έχει ανοίξει. Έχει ανοίξει πολύ - πολύ νωρίτερα από ότι κάποιοι περίμεναν. Και αυτό είναι αποτέλεσμα μιας πραγματικής ανάγκης. Αυτές τις ανάγκες ενστερνίζεται η ελληνική κυβέρνηση, τις στηρίζουμε και τις αναδεικνύουμε με κάθε τρόπο και σε κάθε επίπεδο στις συμμαχίες που έχουμε ή που δημιουργούμε. Ερχόμαστε στις Βρυξέλλες σήμερα, μεταφέροντας την κραυγή αγωνίας των αγροτών μας, όχι μόνο των Ελλήνων αγροτών, των Ευρωπαίων αγροτών. Δουλεύουμε συντονισμένα, καταθέτουμε ολοκληρωμένες τεχνικές προτάσεις βελτίωσης της ΚΑΠ, αλλά δουλεύουμε μέσω των συμμαχιών που χτίζουμε και για δομικές αλλαγές . Είμαστε αισιόδοξοι για το αποτέλεσμα».

23/02/2024 04:27 μμ

Αποφασισμένος να συνεχίσει να την προσπάθεια για αναθεώρηση της ΚΑΠ, ώστε να γίνει πιο λειτουργική και πιο χρήσιμη για τους αγρότες μας, δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης, από το βήμα του 12ου Συνεδρίου Αγροτεχνολογίας, που έγινε στη Θεσσαλονίκη, με θέμα: «Η πρωτογενής παραγωγή με το βλέμμα στο μέλλον: προκλήσεις και προοπτικής στη γεωργία και κτηνοτροφία».

Ο υπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του για την χθεσινή παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία προέτρεπε τη βελγική προεδρία να συζητήσει το θέμα στη Συνεδρίαση των υπουργών Γεωργίας και Αλιείας τη Δευτέρα, γεγονός που δείχνει ότι υπάρχουν αντανακλαστικά και τόνισε ότι ο χώρος που πρέπει να βρίσκεται ο γεωργός είναι το χωράφι και όχι τα γκισέ της γραφειοκρατίας, θέλοντας να καταδείξει με τον τρόπο αυτό την ανάγκη μείωσης της γραφειοκρατίας στην εφαρμογή της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ).

«Δίνουμε καθημερινό αγώνα μέσα από σειρά δράσεων αγροτικής διπλωματίας στα ευρωπαϊκά κέντρα αποφάσεων αλλά και μέσα από περιφερειακές παρεμβάσεις, ώστε να καταστήσουμε την εφαρμογή του βασικού αναπτυξιακού εργαλείου στον χώρο του πρωτογενούς τομέα, την ΚΑΠ, πιο λειτουργική, πιο απλή και πιο δίκαιη για τους αγρότες μας.

Ο αγώνας που έχουμε δώσει στο πλαίσιο της συμμαχίας των εννέα χωρών του Νότου πιάνει τόπο. Θυμίζω ότι με πρωτοβουλία της Ελλάδος συνεδρίασε για πρώτη φορά η ομάδα των EUMED-9, στις 24 Ιανουαρίου στις Βρυξέλλες και με δική μας πρωτοβουλία συνεδριάζει και πάλι τη Δευτέρα, την ίδια ημέρα που συνεδριάζει και το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας, το οποίο καλείται να εξετάσει το Νο1 αίτημα των αγροτών της Ευρώπης για αλλαγές στην ΚΑΠ.

Η πράσινη μετάβαση σαφέστατα πρέπει να γίνει, αλλά με τρόπο ομαλό, απλό, λιγότερο γραφειοκρατικό. Είναι σαφές ότι ο χώρος που πρέπει να βρίσκονται οι αγρότες είναι στα χωράφια, εκεί που έχουν τη δυνατότητα να παράγουν και όχι στα γκισέ της γραφειοκρατίας. Χαιρετίζουμε λοιπόν την πρώτη αυτή παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και δηλώνουμε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε με ρεαλισμό και δυναμισμό, την προσπάθεια για αναθεώρηση της ΚΑΠ, στα σημεία που θα την καθιστούν πιο λειτουργική και πιο χρήσιμη για τους αγρότες μας».

Ο υπουργός τόνισε ότι τόσο το ΥπΑΑΤ, όσο και η γενικά η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι συζητάει, συνθέτει και λύνει προβλήματα μέσα από τον διάλογο και τη συνέπεια λόγων και έργων της. «Αυτό κάνουμε καθημερινά στο Υπουργείο αλλά και σε κάθε γρανάζι της δημόσιας διοίκησης. Και το κάνουμε κάθε μέρα, ανεξάρτητα από τις πρόσφατες διαμαρτυρίες που βρίσκονται σε εξέλιξη σε όλη την Ευρώπη και στην χώρα μας».

Αναφερόμενος στη Θεσσαλία είπε ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τα προβλήματα που προέκυψαν από τις πρωτοφανείς θεομηνίες «με μεθοδικότητα και συνέπεια, χωρίς θεατρινισμούς και επικοινωνιακές κορώνες, με σεβασμό στην αγωνία και τον πόνο των πληγέντων αλλά και με εμπιστοσύνη στην τεκμηριωμένη επιστημονική γνώση, ώστε να θωρακίσουμε την επόμενη μέρα του πρωτογενή τομέα, της μεταποίησης και της τοπικής βιομηχανίας». Και πρόσθεσε ότι «αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε, απέναντι σε κάθε κρίση ή θεομηνία αλλά και απέναντι σε δομικά παγκόσμια ζητήματα, όπως το ενεργειακό κόστος, η υγεία του εδάφους και η κλιματική κρίση». Και όλα αυτά μέσα στο πλαίσιο «των διαθέσιμων δυνατοτήτων, με σχέδιο, διαφάνεια και δημοσιονομικό έλεγχο»

Όπως ανέφερε ο υπουργός, τόσο η κλιματική και ενεργειακή κρίση όσο και ο νέος ψηφιακός κόσμος, η 4η βιομηχανική επανάσταση και η τεχνητή νοημοσύνη, δημιουργούν από τη μια νέα πεδία κρίσεων και από την άλλη νέα εργαλεία, μεθόδους αλλά και απειλές που μας αφορούν τελικά όλους μας.

Αυτό σημαίνει ότι ο κόσμος όχι μόνο αλλάζει, αλλά και αναζητεί νέες δυνατότητες και εργαλεία για να αντιμετωπίσει τις κρίσεις, αλλά και για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις και ευκαιρίες που δημιουργεί η τεχνολογική επανάσταση. «Με την ξεκάθαρη βούληση του Πρωθυπουργού προχωράμε με τόλμη και συνέπεια, μέσα από ένα πλέγμα πολιτικών, δράσεων και συνεργασιών με στόχο την κεφαλαιοποίηση των σημαντικών προοπτικών που δημιουργούνται για τον τόπο μας, αλλά και την αντιμετώπιση των τιτάνιων απειλών και των διαρκών κρίσεων», είπε ο ΥπΑΑΤ.

Όπως σημείωσε, η υγεία του εδάφους, με τη διαρκή συρρίκνωση των διαθέσιμων εδαφών για καλλιέργεια και τη λειψυδρία και με την παράλληλη, ολοένα αυξανόμενη ανάγκη για παραγωγή τροφίμων, δημιουργεί μία εκρηκτική διεθνή απειλή με απίστευτες συνέπειες για την παγκόσμια οικονομία. Επί πλέον, οι παγκόσμιες γεωπολιτικές και γεωοικονομικές ισορροπίες, ο πρόσφατος πόλεμος στη Γάζα, τα ακραία καιρικά φαινόμενα, επιταχύνουν δραματικά την ανάγκη για νέες πολιτικές, εργαλεία και δεξιότητες σε κάθε επιχειρηματική και επαγγελματική δραστηριότητα στο οικοσύστημα του πρωτογενούς τομέα.

Σε αυτό το επισφαλές περιβάλλον, το ΥπΑΑΤ έχει θέσει ως βασικό του στόχο την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό του αγροτικού τομέα, ώστε να ανταποκρίνεται στα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται, απαντώντας στις απαιτήσεις του σήμερα. Ρόλο κλειδί σε αυτήν την προσπάθεια έχουν η καινοτομία και οι νέες τεχνολογίες που προσφέρουν αμέτρητες δυνατότητες για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιουργούνται.

23/02/2024 11:18 πμ

Ανοικτή είναι η ηλεκτρονική πλατφόρμα αιτήσεων των πολιτών τρίτων χωρών για την υπαγωγή τους στις διατάξεις του άρθρου 193 του ν. 5078/2023, αναφέρει το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου.

Η χορήγησης άδειας διαμονής, η οποία παρέχει πρόσβαση στην εξαρτημένη εργασία, καθώς και στην παροχή υπηρεσιών ή έργου σε πολίτες τρίτων χωρών, οι οποίοι:
α) Διαθέτουν δήλωση προσφοράς εργασίας από εργοδότη στην Ελλάδα για την απασχόλησή τους με καθεστώς εξαρτημένης εργασίας ή παροχής υπηρεσιών ή έργου,
β) Διέμεναν στην Ελλάδα έως και την 30ή Νοεμβρίου 2023 χωρίς άδεια διαμονής χωρίς το καθεστώς διαμονής τους να έχει ρυθμιστεί και συνεχίζουν να διαμένουν στην Ελλάδα και
γ) Συμπληρώνουν τουλάχιστον τρία (3) συνεχή έτη παραμονής στην Ελλάδα πριν από την υποβολή αίτησης, σύμφωνα με έγγραφα βέβαιης χρονολογίας.

Πλέον των προϋποθέσεων αυτών για τη χορήγηση της άδειας διαμονής του παρόντος απαιτούνται:
α) Η κατοχή διαβατηρίου, έστω και εάν αυτό έχει λήξει. Άδεια διαμονής χορηγείται και στις περιπτώσεις κατά τις οποίες διαπιστώνεται αντικειμενική αδυναμία εφοδιασμού του ενδιαφερόμενου με διαβατήριο, κατόπιν τεκμηριωμένης αίτησης του ενδιαφερομένου και γνώμης της αρμόδιας Επιτροπής Μετανάστευσης.
β) Η μη συνδρομή λόγων δημόσιας τάξης και ασφάλειας.
γ) Η καταβολή παραβόλου ύψους τριακοσίων (300) ευρώ και τέλους κόστους εκτύπωσης άδειας διαμονής με τη μορφή αυτοτελούς εγγράφου ύψους δεκαέξι (16) ευρώ.
δ) Η υποβολή υπεύθυνης δήλωσης του εργοδότη, μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr ΕΨΠ), με την οποία δεσμεύεται να απασχολήσει τον αιτούντα, είτε στο πλαίσιο εξαρτημένης εργασίας, είτε στο πλαίσιο παροχής υπηρεσιών ή έργου, εφόσον ο πολίτης τρίτης χώρας υποβάλει αίτημα χορήγησης της άδειας διαμονής και λάβει τη βεβαίωση κατάθεσης αίτησης του άρθρου 8 του ν. 4251/2014 (Α’ 80). Η υπεύθυνη δήλωση περιλαμβάνει και τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ) του υποψηφίου εργοδότη.

Οι πολίτες τρίτων χωρών που πληρούν τις προϋποθέσεις του παρόντος δύνανται να υποβάλουν αίτηση για χορήγηση της άδειας διαμονής έως την 31η Δεκεμβρίου 2024.

Από την πλευρά του ο εργοδότης πρέπει να υποβάλλει υπεύθυνη δήλωση (μέσω gov.gr), ότι δεσμεύεται να απασχολήσει τον αιτούντα.

Η αίτηση υποβάλλεται ηλεκτρονικά στην υπηρεσία μίας στάσης εντός των γεωγραφικών ορίων της οποίας ο αιτών θα παρέχει εργασία σύμφωνα με την υπεύθυνη δήλωση του εργοδότη.

Οι αιτήσεις γίνονται στον ακόλουθο διαδικτυακό σύνδεσμο (εδώ)

23/02/2024 10:47 πμ

Σύμφωνο μετανάστευσης και κινητικότητας που θα φέρει χιλιάδες εργάτες γης από την Ινδία στην Ελλάδα, με νόμιμο και συντεταγμένο τρόπο, για να καλύψουν τα τεράστια κενά σε χέρια που έχει ο πρωτογενής τομέας της χώρας μας, κλειδώνει στο ταξίδι του πρωθυπουργού στην Ινδία.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψής του στην Ινδία, συναντήθηκε με τον ομόλογό του, Narendra Modi. Οι δύο ηγέτες συζήτησαν για τον στόχο διπλασιασμού των διμερών εμπορικών συναλλαγών μέχρι το 2030 και την πιο συστηματοποιημένη επαφή και διασύνδεση ανάμεσα σε ελληνικές και ινδικές επιχειρήσεις. Συζητήθηκαν επίσης πιθανότητες συνεργειών στην «πράσινη» ενέργεια και στον αγροτικό τομέα, ενώ οι δύο ηγέτες εξέφρασαν τη βούλησή τους για την ολοκλήρωση της διμερούς Συμφωνίας για την Κινητικότητα το επόμενο διάστημα.

«Το διμερές μας εμπόριο είναι σε ανοδική τροχιά αλλά έχουμε συμφωνήσει με τον πρωθυπουργό Modi ότι χρειάζεται να κάνουμε πολύ περισσότερα. Χρειάζεται να θέσουμε στόχο τον διπλασιασμό του έως το 2030, υπάρχουν μεγάλα περιθώρια για μελλοντική ανάπτυξη.

Αυτό το ταξίδι ήταν για εμένα μια ευκαιρία να μιλήσω λίγο περισσότερο για την πρόοδο που έχει σημειώσει η Ελλάδα και γιατί η Ελλάδα θα πρέπει να είναι ελκυστικός επενδυτικός προορισμός για τις ινδικές εταιρείες. Και βέβαια, ένα από τα κυριότερα καθήκοντα που έχουμε κάθε φορά που επισκεπτόμαστε μια ξένη χώρα είναι να εξηγήσουμε ότι η Ελλάδα που θυμούνται, η Ελλάδα της οικονομικής κρίσης, η Ελλάδα που γινόταν πρωτοσέλιδο για όλους τους λάθος λόγους, αποτελεί παρελθόν.

Έχουμε ένα ακόμη κοινό σημείο: αγροτικές κινητοποιήσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και την Ινδία. Το πρώτο μπορεί να το περιμένατε, αλλά το δεύτερο, εμένα τουλάχιστον, με εξέπληξε. Ωστόσο, το μέλλον της γεωργίας σε έναν κόσμο όπου χρειάζεται να επιτύχουμε μεγάλη αύξηση της παραγωγικότητας ευρύτερα, θεωρώ ότι είναι ένας ακόμη τομέας μεγάλου ενδιαφέροντος».

Ο Έλληνας πρωθυπουργός απηύθυνε ένα ακόμη κάλεσμα στους Ινδούς επιχειρηματίες να επενδύσουν στη χώρα μας, λέγοντας ότι είναι καθήκον του να ενημερώσει την ινδική επιχειρηματική κοινότητα για τις ευκαιρίες που υπάρχουν στην Ελλάδα και για την πρόοδο που έχουμε σημειώσει. «Διότι πολλοί άνθρωποι μπορεί να εξακολουθούν να θεωρούν την Ελλάδα ως μια χώρα με μια προβληματική οικονομία. Αυτό ίσχυε, ίσως πριν από πέντε χρόνια. Τώρα, όμως, η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται με διπλάσιο ρυθμό από τον μέσο όρο της ευρωζώνης.

Η δημοσιονομική μας θέση είναι πολύ ισχυρή. Έχουμε σημαντικούς ευρωπαϊκούς πόρους που κατευθύνονται προς την Ελλάδα για να συμπληρώσουν τις ιδιωτικές επενδύσεις. Έχουμε εξορθολογήσει τις διαδικασίες μας και έχουμε καταστήσει το κανονιστικό πλαίσιο πολύ πιο φιλικό για τους ξένους επιχειρηματίες. Και ήδη έχουμε ινδικές εταιρείες στην Ελλάδα. Ένας από τους κορυφαίους φορείς διαχείρισης αεροδρομίων της χώρας σας κατασκευάζει το νέο αεροδρόμιο στην ιδιαίτερη πατρίδα μου, την Κρήτη. Έχουμε επενδύσεις στην αγροδιατροφική βιομηχανία, στα φαρμακευτικά προϊόντα και πιστεύω ότι αυτό είναι μόνο η αρχή», είπε ο κ.Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ακόμη ότι η Ελλάδα είναι δημοφιλής για γάμους, σε νησιά όπως η Σαντορίνη, και τόνισε ότι «προσπαθούμε να ενθαρρύνουμε την κινηματογραφική σας βιομηχανία να γυρίζει περισσότερες ταινίες στην Ελλάδα, για να κάνουμε την Ελλάδα πιο αναγνωρίσιμη. Οι δυνατότητες για τους Ινδούς να ανακαλύψουν την Ελλάδα σε αυτό το συγκεκριμένο πλαίσιο είναι τεράστιες».

23/02/2024 09:38 πμ

Η Ευρώπη έχει γεμίσει με αγροτικά μπλόκα που ζητούν μείωση του κόστους παραγωγής, μείωση φόρων και οικονομικές ενισχύσεις, καθώς και «φρένο» στις εισαγωγές από τρίτες χώρες.

Η απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής - που πριν λίγες ημέρες χάρισε 60 δις στην Ουκρανία και ουσιαστικά επιδότησε τα αγροτικά προϊόντα της που εισάγονται στην ΕΕ (και δεν πάνε στις τρίτες χώρες όπως μας έλεγαν) - είναι η μείωση κάποιων ελέγχων και η χαλάρωση της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής. Άρα παραδέχεται ότι η «Πράσινη Συμφωνία» δημιούργησε πρόβλημα στην αγροτική παραγωγή. Επίσης δεν κάνει κάποια αυτοκριτική για την πλήρη αποτυχία της στρατηγικής Farm to Fork, δηλαδή από το «Αγρόκτημα ως το πιάτο», την οποία ζουν στο πετσί τους οι καταναλωτές και οι παραγωγοί της ΕΕ (μειώνονται οι τιμές στο χωράφι αλλά αυξάνονται στο ράφι). Αυτό που δεν καταλαβαίνουν στις Βρυξέλλες είναι ότι οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι έχουν έλλειψη ρευστότητας και σοβαρά οικονομικά προβλήματα.

Συγκεκριμένα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέστειλε έγγραφο στη βελγική Προεδρία, στο οποίο περιγράφονται οι πρώτες πιθανές δράσεις για τη μείωση του διοικητικού φόρτου που επιβαρύνει τους γεωργούς.

Το έγγραφο, το οποίο θα συζητηθεί με τα κράτη μέλη στο πλαίσιο του Συμβουλίου Γεωργίας, της 26ης Φεβρουαρίου, απαριθμεί μια σειρά βραχυπρόθεσμων και μεσοπρόθεσμων δράσεων που μπορούν να αναληφθούν για την επίτευξη απλούστευσης. Αυτό θα χρησιμεύσει ως βάση για συζητήσεις και κοινή δράση με τις χώρες της ΕΕ.

Οι δράσεις που απαριθμούνται στο έγγραφο λαμβάνουν υπόψη τις συνεισφορές των εθνικών διοικήσεων, των μεγάλων γεωργικών οργανώσεων της ΕΕ και της γεωργικής επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Το έγγραφο απλούστευσης υλοποιεί τη δέσμευση που ανέλαβε η πρόεδρος φον ντερ Λάιεν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 1 Φεβρουαρίου 2024.

Το μοντέλο υλοποίησης της τρέχουσας Κοινής Γεωργικής Πολιτικής (ΚΓΠ), με βάση τα στρατηγικά σχέδια της ΚΓΠ που αποφασίστηκαν και εφαρμόζονται σε εθνικό επίπεδο, αποτελεί ήδη ένα βήμα προόδου όσον αφορά την απλούστευση και την επικουρικότητα σε σύγκριση με την προηγούμενη περίοδο. Τα κράτη μέλη διαδραματίζουν καίριο ρόλο στη διατήρηση του περιορισμένου και αναλογικού διοικητικού φόρτου για τους γεωργούς για την επίτευξη των στόχων της νομοθεσίας της ΕΕ. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο κάθε επιτυχής διαδικασία απλούστευσης πρέπει να πραγματοποιηθεί σε στενή συνεργασία με τις εθνικές διοικήσεις και τους ίδιους τους γεωργούς.

Υπό το πρίσμα αυτό, η Επιτροπή θα δρομολογήσει τον Μάρτιο διαδικτυακή έρευνα που θα απευθύνεται απευθείας στους γεωργούς. Αυτή η στοχευμένη διαβούλευση θα συμβάλει στον εντοπισμό των κύριων πηγών ανησυχίας τους και στην κατανόηση των πηγών διοικητικού φόρτου και πολυπλοκότητας που απορρέουν από τους κανόνες της ΚΓΠ, καθώς και από άλλους κανόνες της ΕΕ για τα τρόφιμα και τη γεωργία στην ΕΕ, και την εφαρμογή τους σε εθνικό επίπεδο. Η έρευνα αυτή θα παράσχει ήδη το καλοκαίρι σαφέστερη εικόνα των κύριων διοικητικών εμποδίων που αντιλαμβάνονται και αντιμετωπίζουν οι γεωργοί. Τα αποτελέσματά της θα συμπεριληφθούν σε λεπτομερέστερη ανάλυση που θα δημοσιευθεί το φθινόπωρο του 2024.

Πέραν αυτής της αναγκαίας συγκέντρωσης αποδεικτικών στοιχείων, η Επιτροπή προτείνει βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα μέτρα που θα μπορούσαν να προσφέρουν κάποια ανακούφιση τόσο στους γεωργούς όσο και στις εθνικές διοικήσεις, οι οποίες αποτελούν το πρώτο σημείο επαφής για τους γεωργούς και είναι υπεύθυνες για τη διαχείριση και την καταβολή των κονδυλίων της ΕΕ.

Πρώτον, η Επιτροπή προτείνει την απλούστευση ορισμένων από τις απαιτήσεις αιρεσιμότητας με τις οποίες πρέπει να συμμορφώνονται οι γεωργοί της ΕΕ. Το σύνολο των βασικών προτύπων - που αναφέρονται ως ΚΓΠΚ (καλές γεωργικές και περιβαλλοντικές συνθήκες) - με τα οποία πρέπει να συμμορφώνονται όλοι οι γεωργοί για να λάβουν τη στήριξή τους στο πλαίσιο της ΚΓΠ έχει αποδειχθεί δύσκολο να εφαρμοστεί σε ορισμένες περιπτώσεις.

Η Επιτροπή έχει ήδη ενεργήσει χορηγώντας για το 2024 μερική εξαίρεση όσον αφορά τους κανόνες για τις εκτάσεις υπό αγρανάπαυση, τις λεγόμενες ΚΓΠΚ 8. Η Επιτροπή προτείνει τώρα να αλλάξουν οι κανόνες σχετικά με το πρώτο πρότυπο (ΚΓΠΚ 1), το οποίο επιβάλλει την απαίτηση να διατηρούνται σταθερές οι εκτάσεις μόνιμων βοσκοτόπων στην ΕΕ από το έτος αναφοράς 2018. Σύμφωνα με την απαίτηση αυτή, οι πρώην κτηνοτρόφοι με μεγάλες χορτολιβαδικές εκτάσεις αναγκάστηκαν να στραφούν στην παραγωγή αροτραίων καλλιεργειών λόγω διαταραχών της αγοράς στον τομέα του κρέατος και των γαλακτοκομικών προϊόντων θα μπορούσαν να κληθούν να μετατρέψουν εκ νέου την αρόσιμη γη τους σε μόνιμους βοσκότοπους. Η υποχρέωση αυτή θα μπορούσε να οδηγήσει σε απώλεια εισοδήματος για τους ενδιαφερόμενους γεωργούς. ΗΕπιτροπή προτείνει να τροποποιηθούν οι εν λόγω κανόνες έως τα μέσα Μαρτίου, ώστε να διασφαλιστεί ότι λαμβάνονται υπόψη οι διαρθρωτικές αλλαγές που προκαλούνται από τον αναπροσανατολισμό της αγοράς και τη μείωση του ζωικού κεφαλαίου, διασφαλίζοντας ότι οι γεωργοί δεν υφίστανται κυρώσεις κατά την εργασία τους και συμβάλλοντας στη μείωση του φόρτου, δεδομένου ότι λιγότερες εκτάσεις θα πρέπει να μετατραπούν εκ νέου σε μόνιμους βοσκότοπους.

Η Επιτροπή θα επανεξετάσει επίσης ποιες γεωργικές πρακτικές ενδέχεται να είναι δυνατές κατά τη διάρκεια ευαίσθητων περιόδων κατά την εκπλήρωση της υποχρέωσης κάλυψης εδαφών στο πλαίσιο του ΚΓΠΚ 6. Η Επιτροπή ενθαρρύνει επίσης όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη να εκφράσουν την άποψή τους σχετικά με τον διοικητικό φόρτο που μπορεί να συνδέεται με την οδηγία για τη νιτρορύπανση. Αυτό μπορεί να γίνει μέσω της διαδικτυακής δημόσιας διαβούλευσης που θα είναι ανοικτή έως τις 8 Μαρτίου 2024.

Δεύτερον, η Επιτροπή προτείνει την απλούστευση της μεθοδολογίας για ορισμένους ελέγχους, με στόχο τη μείωση του αριθμού των επισκέψεων στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις από τις εθνικές διοικήσεις έως και κατά 50 %. Το μέτρο αυτό ανταποκρίνεται άμεσα σε αιτήματα των κρατών μελών. Η Επιτροπή προτείνει τον εξορθολογισμό και την αποσαφήνιση του τρόπου αξιολόγησης της ποιότητας του συστήματος παρακολούθησης εκτάσεων. Το τελευταίο είναι ένα σύστημα που βασίζεται σε αυτοματοποιημένη ανάλυση δορυφορικών εικόνων από το Copernicus, με στόχο τη μείωση των επιθεωρήσεων στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις, την παροχή βοήθειας στους γεωργούς για την αποφυγή σφαλμάτων και την επιβολή κυρώσεων, καθώς και τη διευκόλυνση της υποβολής εκθέσεων. Με λιγότερες επισκέψεις από τη διοίκηση για τη διαχείριση, οι γεωργοί θα έχουν περισσότερο χρόνο να αφιερώσουν στο βασικό τους έργο.

Τρίτον, η Επιτροπή προτείνει να αποσαφηνιστεί η χρήση της έννοιας της ανωτέρας βίας και των εξαιρετικών περιστάσεων. Αυτή η νομική έννοια επιτρέπει στους γεωργούς που δεν μπορούν να εκπληρώσουν όλες τις απαιτήσεις της ΚΓΠ λόγω έκτακτων και απρόβλεπτων γεγονότων που εκφεύγουν του ελέγχου τους (όπως σε περιπτώσεις σοβαρών ξηρασιών ή πλημμυρών) να μην τους επιβληθούν κυρώσεις. Η διευκρίνιση αυτή θα στηρίξει τις εθνικές διοικήσεις στην εφαρμογή της παρούσας διάταξης και θα διασφαλίσει την ομοιόμορφη εφαρμογή της σε ολόκληρη την Ένωση. Αυτό θα βελτιώσει επίσης τη βεβαιότητα ότι η στήριξη της ΚΓΠ για τους γεωργούς θα επηρεαστεί από αυτά τα ατυχές γεγονότα. Γενικότερα, η Επιτροπή θα συνεργαστεί με τα κράτη μέλη για τον καθορισμό πιθανών τρόπων εξορθολογισμού των ελέγχων.

Στο έγγραφό της, η Επιτροπή αναφέρει επίσης πρόσθετα μεσοπρόθεσμα μέτρα που μπορούν να ελαφρύνουν τον φόρτο για τους γεωργούς, ιδίως τους μικρότερους γεωργούς, και μπορεί να εξετάσει το ενδεχόμενο να προτείνει αλλαγές για τον σκοπό αυτό στους βασικούς κανονισμούς της ΚΓΠ που συμφωνήθηκαν από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο το 2021.

Μια πρόταση που υποβάλλεται μπορεί να είναι η εξαίρεση των μικρών εκμεταλλεύσεων κάτω των 10 εκταρίων από τους ελέγχους που σχετίζονται με τη συμμόρφωση με τις απαιτήσεις αιρεσιμότητας (ΚΓΠΚ). Η εξαίρεση αυτή θα απλουστεύσει σημαντικά την καθημερινή εργασία των μικροκαλλιεργητών που αντιπροσωπεύουν το 65% των δικαιούχων της ΚΓΠ, διατηρώντας παράλληλα τις περιβαλλοντικές φιλοδοξίες της ΚΓΠ, δεδομένου ότι οι μικρές γεωργικές εκμεταλλεύσεις καλύπτουν μόνο το 9,6% των εκτάσεων που λαμβάνουν στήριξη από την ΚΓΠ. Επιπλέον, σε περίπτωση ενδιάμεσης τροποποίησης των βασικών κανονισμών, το πρότυπο ΚΓΠΚ 8 για τη γη υπό αγρανάπαυση, το πρότυπο ΚΓΠΚ 7 για την αμειψισπορά και το πρότυπο ΚΓΠΚ 6 για την κάλυψη του εδάφους θα μπορούσαν να αναθεωρηθούν ώστε να μειωθεί περαιτέρω η επιβάρυνση για τους γεωργούς.

Παράλληλα, η Επιτροπή θα διευκολύνει την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών απλούστευσης από τα κράτη μέλη μεταξύ των διαφόρων σχετικών φορέων συνεργασίας (δηλ. ομάδων εμπειρογνωμόνων, επιτροπών και άλλων).
Κατά την εξέταση των προτάσεων απλούστευσης, η Επιτροπή έλαβε υπόψη τις επιπτώσεις των προτάσεων αυτών στους περιβαλλοντικούς στόχους και τις φιλοδοξίες της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής. Διασφαλίζουν επίσης τη συνέχιση ενός σταθερού και προβλέψιμου νομοθετικού πλαισίου για τους γεωργούς της ΕΕ, με βάση την τρέχουσα ΚΓΠ που τέθηκε σε ισχύ την 1 Ιανουαρίου 2023.

Για να ανταποκριθεί περαιτέρω στην τρέχουσα κατάσταση κρίσης στον γεωργικό τομέα, η Επιτροπή επεξεργάζεται επίσης δράσεις για τη βελτίωση της θέσης των γεωργών στην τροφική αλυσίδα και την προστασία τους από αθέμιτες εμπορικές πρακτικές, οι οποίες θα παρουσιαστούν σύντομα.
Δεδομένου ότι οι γεωργοί είναι συχνά ο πιο ευάλωτος κρίκος στην αλυσίδα αξίας των τροφίμων, οι δράσεις αυτές μπορεί να καλύπτουν ζητήματα όπως η διαφάνεια της αγοράς, οι εμπορικές πρακτικές στην αλυσίδα αξίας, το κόστος παραγωγής ή ο πιο ομοιογενής έλεγχος των υφιστάμενων κανόνων για τα εισαγόμενα γεωργικά προϊόντα.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε σχετικά: «Η Επιτροπή παραμένει πλήρως προσηλωμένη στην εξεύρεση λύσεων για την άμβλυνση της πίεσης που υφίστανται σήμερα οι γυναίκες και οι άνδρες που εργάζονται σκληρά στον γεωργικό τομέα. Μειώνουμε τον διοικητικό φόρτο για τους γεωργούς μας ώστε να τους βοηθήσουμε να εγγυηθούν την επισιτιστική ασφάλεια για τους ευρωπαίους πολίτες. Η απλούστευση των γεωργικών πολιτικών μας αποτελεί διαρκή προτεραιότητα, τόσο σε επίπεδο ΕΕ όσο και σε εθνικό επίπεδο. Με αυτό το φάσμα δράσεων, υλοποιούμε τη δέσμευση που αναλάβαμε έναντι των γεωργών μας να επιταχύνουμε αυτή τη συζήτηση. Προσβλέπω στην ακρόαση των απόψεων των κρατών μελών μας».

Διαβάστε όλες τις προτάσεις της Επιτροπής (εδώ)

22/02/2024 05:27 μμ

Το ΥπΑΑΤ εξέδωσε ανακοίνωση που αφορά την απόφαση της ΕΕ στην οποία αναφέρει τα εξής:

Προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες από το συνδυασμό γεωπολιτικών φαινομένων, όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία, ακραίων καιρικών φαινομένων της τελευταίας περιόδου, που έπληξαν τη χώρα μας και άλλα γεγονότα που επηρεάζουν την παραγωγή και τα έσοδα των γεωργών, όπως το υψηλό κόστος εισροών και η χαμηλή αξία παραγωγής, το ΥπΑΑΤ στήριξε και αξιοποιεί τη δυνατότητα που δίνει ο Εκτελεστικός Κανονισμός (ΕΕ) 2024/587 σχετικά με παρέκκλιση όσον αφορά στην εφαρμογή του Προτύπου για την Καλή Γεωργική και Περιβαλλοντική Κατάσταση (ΚΓΠΚ) 8 «Ελάχιστο ποσοστό των γεωργικών εκτάσεων που διατίθεται σε μη παραγωγικές εκτάσεις ή στοιχεία».

Η παρέκκλιση αφορά στην πρώτη απαίτηση (υποχρέωση αγρανάπαυσης) του ΚΓΠΚ 8 και περιορίζεται στο έτος υποβολής αιτήσεων 2024.

Οι άλλες τρεις απαιτήσεις βάσει του προτύπου ΚΓΠΚ 8 που παρατίθενται στο παράρτημα III του κανονισμού (ΕΕ) 2021/2115, συμπεριλαμβανομένης της απαίτησης σχετικά με τη διατήρηση χαρακτηριστικών του τοπίου, θα εξακολουθήσουν να ισχύουν για το έτος υποβολής αιτήσεων 2024.

Βάσει της δυνατότητας αυτής, οι παραγωγοί που υπόκεινται στο εν λόγω πρότυπο μπορούν να πληρούν την απαίτηση για «Ελάχιστο ποσοστό των γεωργικών εκτάσεων, που διατίθεται σε μη παραγωγικές εκτάσεις ή στοιχεία», χωρίς να δεσμεύσουν γη με αγρανάπαυση και αντί αυτού να διαθέσουν τουλάχιστον 4% της αρόσιμης γης σε επίπεδο γεωργικής εκμετάλλευσης:

 • για καλλιέργειες που δεσμεύουν άζωτο (ψυχανθή) χωρίς τη χρήση φυτο-προστατευτικών προϊόντων και/ή
 • για εμβόλιμες καλλιέργειες χωρίς τη χρήση φυτο-προστατευτικών προϊόντων.

Επισημαίνεται ότι στο επόμενο διάστημα θα ακολουθήσουν περισσότερες λεπτομέρειες για την πλήρη ενημέρωση των γεωργών.

Η απόφαση αφορά 1.480.972 καλλιεργήσιμα στρέμματα και 127.232 αγρότες.

21/02/2024 01:32 μμ

«Κλειστά τα χαρτιά» του έχει ο Έλληνας υπουργός ΑΑΤ, Λευτέρης Αυγενάκης, όσον αφορά τις προτάσεις που θα κάνει η χώρας μας για την τροποποίηση της ΚΑΠ (ή μήπως δεν έχει χαρτιά;)

Αντίθετα ο Ισπανός υπουργός Γεωργίας, Αλιείας και Τροφίμων, Λουίς Πλάνα, ανακοινώνει δημόσια από το βήμα της Βουλής τις προτάσεις της χώρας του για την τροποποίηση της ΚΑΠ, οι οποίες, όπως αναφέρει, τις έχει καταθέσει επίσημα στις αγροτικές οργανώσεις της χώρας του (Asaja, COAG και UPA).

Δηλαδή στην Ισπανία γίνεται διάλογος (η παρουσίαση των προτάσεων έγινε σε συνάντηση είχε ο υπουργός με αγρότες στις 15/2), ενώ στην χώρα μας αποφασίζει ο υπουργός και το μαθαίνουν οι αγρότες.

Συγκεκριμένα ο Ισπανός υπουργός, μιλώντας στη Βουλή, αναφέρθηκε στα 18 μέτρα για τον αγροτικό κλάδο που προτείνει η κυβέρνησή του και είναι θέμα διαλόγου με τα αγροτικά συνδικάτα της χώρας του. Ο υπουργός υπενθύμισε ότι τα μέτρα που προτείνει η Κυβέρνηση προς τους αγροτικούς φορείς είναι αποτέλεσμα του διαλόγου που έκανε και θα τα παρουσιάσει στο ερχόμενο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ.

Όσον αφορά τα πρότυπα καλής γεωργικής και περιβαλλοντικής κατάστασης (ΚΓΠΚ), η ισπανική κυβέρνηση θα εισηγηθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή την εξαίρεση όλων των αγροτών το 2024 από τη δέσμευση της Αμειψισποράς (ΚΓΠΚ 7) και Αγρανάπαυσης (ΚΓΠΚ 8) σε αρδευόμενες καλλιέργειες. Επιπλέον να ζητηθεί η εξαίρεση όλων των βιολογικών καλλιεργειών από την αμειψισπορά.

Επίσης ζητά την κατάργηση απαίτησης ελέγχου monitoring για τις εκμεταλλεύσεις που λαμβάνουν έως 5.000 ευρώ για βασική ενίσχυση.

Αναφερόμενος στο «ψηφιακό σημειωματάριο» δηλαδή την χρήση ψηφιακής εφαρμογής στα Οικολογικά Προγράμματα (Eco Schemes), η Ισπανία ζητά να γίνει προαιρετική. Ωστόσο τονίζει ότι επειδή «είναι ένα σπουδαίο εργαλείο για το παρόν και το μέλλον», η κυβέρνηση θα ενθαρρύνει την εφαρμογή του στους αγρότες και τους κτηνοτρόφους και θα τους δίνει κάποια κίνητρα.

Στην συνέχεια ο Ισπανός υπουργός αναφέρθηκε και στα άλλα μέτρα στήριξης του αγροτικού κλάδου εκτός της ΚΑΠ, όπως στην βελτίωση της εφαρμογής του νόμου της εφοδιαστικής αλυσίδας, ένας κανονισμός που υπενθύμισε ότι είναι πρωτοπόρος στην Ευρώπη και που διευκολύνει τη μεγαλύτερη διαφάνεια στη διαμόρφωση των τιμών (δεν υπάρχει στην χώρα μας). Έφερε μάλιστα σαν παράδειγμα την τιμή του γάλακτος, που από τα 36 λεπτά το λίτρο που ήταν τον Ιανουάριο του 2022, αυξήθηκε στα 56 λεπτά το λίτρο το Δεκέμβριο του 2023.

Ακόμη ανακοίνωσε την απόφαση του Ισπανού προέδρου της κυβέρνησης, Πέδρο Σάντσεθ, να ενισχυθεί η Κρατική Υπηρεσία Πληροφοριών και Ελέγχου Τροφίμων, η οποία θα διαθέτει περισσότερα μέσα και προσωπικό. Αυτή η αναβάθμιση του φορέα θα σημαίνει αύξηση της διοικητικής ικανότητας για έλεγχο της αλυσίδας τροφίμων, τόνισε.

Η Ισπανία θα προτείνει επίσης στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή την αναθεώρηση της οδηγίας για τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές.

Όσον αφορά το αγροτικό πετρέλαιο, ανακοίνωσε τη διατήρηση της μείωσης του φόρου για το πετρέλαιο κίνησης αγροτικής χρήσης.

20/02/2024 01:25 μμ

Στις 26 Φεβρουαρίου, στις Βρυξέλλες, θα πραγματοποιηθεί το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ, στο οποίο με πρωτοβουλία της Βελγικής προεδρίας, συζητούνται οι προτάσεις για αναθεώρηση της ΚΑΠ.

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, θα συμμετέχει στην σύσκεψη, κάτι που είναι αναμενόμενο.

Το ενδιαφέρον όμως είναι ότι σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου δεν θα έχει μαζί του τον Γενικό Γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων, Κώστα Μπαγινέτα, αλλά τον Γενικό Γραμματέα του ΥπΑΑΤ, Γιώργο Στρατάκο.

Από την εποχή που ήταν υπουργός ο Μάκης Βορίδης θα είναι η πρώτη φορά που σε Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ που θα έχει θέμα την ΚΑΠ δεν θα συμμετέχει ο Μπαγινέτας.

Σύμφωνα με την Βελγική προεδρία στο Συμβούλιο Υπουργών θα γίνει διάλογος για:

 • την στρατηγική Farm to Fork, δηλαδή από το «Αγρόκτημα ως το πιάτο»
 • τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) 2023-2027

Επίσης όπως δήλωσε ο υπουργός κ. Αυγενάκης, θα συζητηθούν οι προτάσεις για αναθεώρηση της ΚΑΠ, τις οποίες στηρίζει η συμμαχία από τις χώρες του Νότου που μετέχουν στην EUMED-9.

Κοινή δήλωση των υπουργών Γεωργίας και Αλιείας των εννέα χωρών του Νότου της ΕΕ για αλλαγές στην ΚΑΠ

Στις 26 Φεβρουαρίου η νέα συνεδρίαση της EU MED-9 με πρωτοβουλία της Ελλάδας.
Τη δέσμευσή του για κοινή δράση και ενίσχυση της συνεργασίας σε ό,τι αφορά πρωτοβουλίες εντός της ΕΕ για αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης και την ανάγκη απλούστευσης της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, εκφράζουν με κοινή δήλωσή τους οι υπουργοί Γεωργίας και Αλιείας των χωρών της Μεσογείου που αποτελούν την ομάδα της EU MED-9.

Υπενθυμίζεται ότι η πρώτη συνεδρίαση των υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της ομάδας των χωρών μελών της ΕΕ του Νότου, έγινε στις 24 Ιανουαρίου, ύστερα από πρωτοβουλία του Έλληνα υπουργού, Λευτέρη Αυγενάκη, ο οποίος έθεσε τα σημαντικά ζητήματα των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης στον πρωτογενή τομέα και την ανάγκη αλλαγών στην ΚΑΠ. Μάλιστα οι εννέα υπουργοί θα συνεδριάσουν και πάλι το μεσημέρι στις 26 Φεβρουαρίου στις Βρυξέλλες για να συντονίσουν τη δράση τους εν όψει της πρωτοβουλίας της Βελγικής Προεδρίας να τεθεί το θέμα της απλούστευσης της ΚΑΠ στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ, το οποίο έχει προγραμματισθεί για το απόγευμα της ίδιας ημέρας.

Στην κοινή δήλωση των υπουργών της EU MED-9, η οποία εκδόθηκε σήμερα, αναφέρονται τα εξής: «Εμείς, οι υπογεγραμμένοι Υπουργοί Γεωργίας και Αλιείας και οι εκπρόσωποι των χωρών της Ελλάδας, της Κροατίας, της Κύπρου, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Μάλτας, της Πορτογαλίας, της Σλοβενίας και της Ισπανίας, συναντηθήκαμε στις Βρυξέλλες στις 24 Ιανουαρίου 2024, για πρώτη φορά ως EU MED-9. Συζητώντας για τις τεράστιες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι αγρότες, οι αλιείς και ολόκληρος ο τομέας τροφίμων, εν μέσω της υφιστάμενης κλιματικής κρίσης, η οποία επηρεάζει ιδιαίτερα τη Μεσογειακή περιοχή, επαναβεβαιώνουμε τη σοβαρότητα της κατάστασης και αναγνωρίζουμε την επιδεινούμενη συχνότητα και ένταση φαινομένων, όπως η ξηρασία, οι πλημμύρες και οι πυρκαγιές στις χώρες μας.

Αναγνωρίζοντας το ευρύτερο φάσμα επιπτώσεων στο εισόδημα των αγροτών και στο βιοτικό τους επίπεδο, δηλώνουμε εδώ και τώρα τη συλλογική μας δέσμευση για την ενίσχυση της συνεργασίας, την ενθάρρυνση σχετικών πρωτοβουλιών και την υποστήριξη διαλόγων για την κλιματική κρίση και για άλλα κοινά ζητήματα, όπως η ανάγκη απλούστευσης της ΚAΠ. Ο κύριος στόχος μας είναι η ενίσχυση του τομέα τροφίμων, μέσω συλλογικών προσπαθειών και συντονισμένων δράσεων που στοχεύουν στη στήριξη των αγροτών μας και την ενίσχυση της ανθεκτικότητας ολόκληρης της αγροδιατροφικής αλυσίδας.

Δεσμευόμαστε να δώσουμε προτεραιότητα στην ανάπτυξη ενός βιώσιμου γεωργικού και αλιευτικού τομέα στην περιοχή, ενισχύοντας έτσι την τροφική κυριαρχία στην ΕΕ και εξασφαλίζοντας ότι τα τρόφιμα φτάνουν στους καταναλωτές σε λογική τιμή. Αυτή η Υπουργική συνάντηση δείχνει την αποφασιστικότητά μας να αντιμετωπίσουμε τις επείγουσες ανάγκες των κοινοτήτων μας στον αγροτικό και αλιευτικό τομέα σε πείσμα των αλλεπάλληλων επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής».

20/02/2024 10:29 πμ

Σύσκεψη για την αντιμετώπιση του προβλήματος έλλειψης εργατών γης πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου υπό τους υπουργούς Μετανάστευσης και Ασύλου, Δημήτρη Καιρίδη και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρη Αυγενάκη.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Α' Αντιπρόεδρος της Βουλής και Βουλευτής Λασιθίου Γιάννης Πλακιωτάκης, ο Περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, ο Γενικός Γραμματέας Μεταναστευτικής Πολιτικής, Πάτροκλος Γεωργιάδης, ο Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, κ. Γρηγόρης Ζαφειρόπουλος, η υπηρεσιακή ηγεσία της Διεύθυνσης Μεταναστευτικής Πολιτικής του Υ.Μ.Α. και ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χανίων, κ. Αντώνης Ροκάκης.

Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου περιέγραψε τη μεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης και τη στρατηγική του υπουργείου για την αντιμετώπιση της έλλειψης εργατών γης. Η στρατηγική αυτή περιλαμβάνει, πέρα από την πρόσφατη ψήφιση τροπολογίας για την παροχή νόμιμης απασχόλησης στους ήδη διαμένοντες εδώ και χρόνια, μετανάστες που έχουν προσφορά εργασίας, τη σύναψη διμερών συμφωνιών εργασιακής κινητικότητας με φίλες χώρες όπως η Αρμενία, η Γεωργία, η Μολδαβία, η Ινδία, το Βιετνάμ, και οι Φιλιππίνες.

Ο κ. Καιρίδης, αφού αναγνώρισε το πρόβλημα με τις καθυστερήσεις στην έκδοση των αδειών διαμονής και στις μετακλήσεις εργαζομένων από το εξωτερικό περιέγραψε τις προσπάθειες του Υ.Μ.Α. για την επιτάχυνση των διαδικασιών.

Πιο συγκεκριμένα, πέρα από μια σειρά νομοθετικών πρωτοβουλιών που σχεδιάζει για την απλοποίηση των διαδικασιών, προχωρά στη λειτουργία τεσσάρων κέντρων λήψης βιομετρικών στοιχείων, που θα απελευθερώσουν εργαζόμενους στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, την παράταση των συμβάσεων των συμβασιούχων που εργάζονται σε αυτές, με πόρους του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, αλλά και την πρόσληψη 320 νέων συμβασιούχων με ευρωπαϊκούς πόρους, της προγραμματικής περιόδου 2021-2027.

Παράλληλα, αναφέρθηκε και στην ψηφιοποίηση των περίπου 850 χιλιάδων φακέλων της νόμιμης μετανάστευσης που βρίσκεται σε εξέλιξη μέσω της ενίσχυσης της διαλειτουργικότητας των πληροφοριακών συστημάτων που εμπλέκονται σε αυτήν.Ο κ. Καιρίδης τόνισε ότι η πόρτα του Υ.Μ.Α. είναι πάντα ανοιχτή στον κοινωνικό διάλογο και ευχαρίστησε τους εκπροσώπους των φορέων της Κρήτης για τα καλά τους λόγια για τις μέχρι σήμερα πρωτοβουλίες του υπουργείου, καθώς και για τις εποικοδομητικές προτάσεις τους, οι οποίες, αφού μελετηθούν, θα ενσωματωθούν, στο μετρό του δυνατού, στην πολιτική του υπουργείου.

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, χαρακτήρισε την έλλειψη εργατών γης ως ένα υψίστης σημασίας ζήτημα. Επισήμανε το πρόβλημα που υπάρχει με τα Προξενεία και την καθυστέρηση στη διαχείριση και επεξεργασία των χιλιάδων αιτήσεων που υπάρχουν, οι οποίες απορρίπτονται σε πολύ μεγάλο ποσοστό. Ο κ. Αυγενάκης εξήρε τη σπουδαιότητα της τροπολογίας του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, με την οποία πολίτες τρίτων χωρών θα μπορούν, υπό όρους, να εργαστούν στην Ελλάδα. Στο πλαίσιο αυτό, ο ΥπΑΑΤ έκανε λόγο για μια διάταξη που δίνει διέξοδο στο πρόβλημα και κάλεσε - παράλληλα - τον Υπουργό Μετανάστευσης, εφόσον έχει τη δυνατότητα, να προβεί σε μικρές αλλά σημαντικές βελτιώσεις στην υφιστάμενη διάταξη.

Ο Υπουργός ΑΑΤ δεσμεύτηκε να ζητήσει, άμεσα, από κοινού με τον Υπουργό Μετανάστευσης Δημήτρη Καιρίδη, μια συνάντηση με την ηγεσία του Υπουργείου Εξωτερικών και του Υπουργείου Εσωτερικών, παρουσία του Ά Αντιπροέδρου της Βουλής Γιάννη Πλακιωτάκη και του περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρου Αρναουτάκη, προκειμένου να εξεταστούν οι ενέργειες που μπορούν να γίνουν αναφορικά με το ζήτημα της καθυστέρησης των διαδικασιών στα Προξενεία και την υποστελέχωση των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων.

20/02/2024 09:54 πμ

Άνοιξε η πλατφόρμα για διορθώσεις αιτήσεων ενιαίας ενίσχυσης έως το τέλος Φεβρουαρίου και έως το Πάσχα θα γίνει η διορθωτική πληρωμή του υπολοίπου των 88 εκατ. ευρώ της βασικής ενίσχυσης, που δεν είχε απορροφηθεί.

Παράλληλα προγραμματίζεται πληρωμή των συνδεδεμένων ενισχύσεων εντός του Απριλίου - 245 εκατ. ευρώ - ενώ το άνοιγμα των νέων αιτήσεων ΟΣΔΕ 2024 τον Μάρτιο.

Τα παραπάνω αναφέρει, μεταξύ άλλων, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, με αφορμή τις σημερινές αγροτικές κινητοποιήσεις στην Αθήνα.

Επίσης ο υπουργός έκανε λόγο για έναρξη των διαδικασιών προκειμένου να αποπληρωθούν οι δικαιούχοι για τα έτη 2014-2019 με βάση την παλιά ΚΑΠ όσο και για τη μεταβατική περίοδο 2020- 2022.

Δηλώσεις πρωθυπουργού

Σε πολλά από τα αιτήματα των αγροτών η κυβέρνηση έχει ανταποκριθεί, αναγνωρίζοντας ότι είναι δικαιολογημένα, δήλωσε ο πρωθυπουργός σε τηλεοπτική του συνέντευξη ενώ για το ενδεχόμενο να δώσει η κυβέρνηση κάτι επιπλέον δήλωσε: «Εμείς δεν έχουμε να δώσουμε κάτι παραπάνω. Και νομίζω ότι και οι αγρότες αυτό το αναγνωρίζουν και ξέρουν πολύ καλά ότι ήδη η κυβέρνηση μάλλον ξεπέρασε και τα όρια των προσδοκιών τους, ειδικά στο ζήτημα του ρεύματος. Κατά συνέπεια, νομίζω ότι θα είναι μία κινητοποίηση η οποία θα έχει ένα χαρακτήρα, θα έλεγα, κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων και πιστεύω ότι μετά τα πράγματα θα ξαναμπούν στο ρυθμό τους».

Από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, υπογράμμισε πως «ο πρωθυπουργός έχει αποφασίσει να συζητήσει τη μόνιμη χορήγηση της επιδότησης στα αγροτικά καύσιμα από το 2025, όπως γινόταν έως το 2016 όταν κόπηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση». Ανέφερε ότι εντός του σχεδίου νόμου που κατατέθηκε στη Βουλή για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας στις παραθαλάσσιες περιοχές, περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων οι ρυθμίσεις αναφορικά με την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για το αγροτικό πετρέλαιο.

16/02/2024 03:45 μμ

Αυτό που δεν κατάφεραν οι ομόλογοί του υπουργοί της ΕΕ - σε Γερμανία, Βέλγιο, Γαλλία και άλλες χώρες - αναλαμβάνει να το κάνει ο Έλληνας υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

Φαίνεται ο υπουργός όταν πάει στο υπουργείο του δεν πέφτει πάνω στην κυκλοφοριακή συμφόρηση που επικρατεί στη Λεωφόρο Κηφισού (μπορεί να του ανοίγει το δρόμο η συνοδεία του) οπότε δεν γνωρίζει την καθημερινή ταλαιπωρία των Αθηναίων οδηγών για να πάνε στην εργασία τους και «ανησυχεί» μην ταλαιπωρηθούν με την κάθοδο των τρακτέρ.

«Όχι» ήταν η απάντηση του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στην κάθοδο αγροτών με τρακτέρ στην Αθήνα, ενώ συναίνεσε σε κάθοδο με ΙΧ και λεωφορεία.

Συγκεκριμένα ο υπουργός συναντήθηκε σήμερα Παρασκευή (16/2) - κατόπιν αιτήματός τους - με αγρότες στο υπουργείο Μακεδονίας Θράκης στην Θεσσαλονίκη.

Οι εκπρόσωποι των αγροτών τού μετέφεραν το αίτημά τους να κατέβουν, την επόμενη Τρίτη (20/2), με τρακτέρ στην Αθήνα. Η απάντηση του υπουργού ήταν αρνητική λέγοντάς τους κατά πληροφορίες ότι δεν συναινεί η κυβέρνηση με αυτό.

Οι αγρότες από την πλευρά τους δήλωσαν αποφασισμένοι να προχωρήσουν στον αρχικό σχεδιασμό τους.

Όπως ανέφερε μετά την συνάντηση ο Ρίζος Μαρούδας, πρόεδρος Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας, «δηλώνουμε ότι θα υλοποιήσουμε την απόφασή μας. Θα κάνουμε μεγάλο συλλαλητήριο στην Αθήνα. Η απάντηση που πήραμε σε πρώτη φάση σε σχέση με τα τρακτέρ στην Αθήνα είναι αρνητική. Όμως πιστεύουμε πως η κυβέρνηση θα το ξανασκεφτεί και όπως όλες στις ευρωπαϊκές χώρες που έχουν ανάλογες κινητοποιήσεις, το ίδιο θα γίνει και στη χώρα μας. Καλούμε και τον λαό να είναι μαζί μας και να δώσουμε τη μάχη».

Όπως δήλωσαν οι εκπρόσωποι των αγροτών το μπλόκο της Αλαμάνας θα είναι το σημείο συγκέντρωσης των τρακτέρ από την Λαμιά και πάνω.

16/02/2024 01:07 μμ

Μήνυμα στους αγρότες που διαμαρτύρονται έστειλε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, με την ομιλία του στην έναρξη εργασιών του Ενωσιακού Κέντρου Αναφοράς για την Ευζωία των Υδρόβιων Ζώων, του πρώτου εξειδικευμένου Κέντρου, στο πλαίσιο της ΕΕ, που έγινε στο Ηράκλειο, παρουσία της Επιτρόπου Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων, Στέλλας Κυριακίδου, η οποία βρέθηκε στο Ηράκλειο για το σκοπό αυτό.

«Η μεγαλύτερη εγγύηση για την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι αγρότες είναι ότι ο Πρωθυπουργός κρατά ο ίδιος ορθάνοιχτο το δρόμο της συνεννόησης μαζί τους, είπε ο ΥπΑΑΤ και επισήμανε ότι οποιαδήποτε άλλη παραχώρηση πλέον του γενναίου πακέτου μέτρων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, θα λειτουργούσε σε βάρος των λοιπών κοινωνικών ομάδων και του αγώνα για έξοδο από την μακροχρόνια κρίση και οικονομική ανάπτυξη στον οποίο έχουν συμβάλλει όλοι οι Έλληνες», τόνισε.

Υποδεχόμενος την Επίτροπο, Στέλλα Κυριακίδου ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης είπε:
«Βρίσκεστε στη χώρα μας σε μια περίοδο που υπάρχει αναβρασμός στον πρωτογενή τομέα. Πολλοί αγρότες βρίσκονται στους δρόμους διεκδικώντας μεγαλύτερη στήριξη από το κράτος προκειμένου να αναπληρώσουν τις απώλειες που υφίστανται στο εισόδημά τους από την αύξηση του κόστους παραγωγής, το οποίο είναι απόρροια της ενεργειακής και της κλιματικής κρίσης.

Γιατί στη χώρα μας, πλέον, δεν μιλάμε για κλιματική αλλαγή, αλλά για κλιματική κρίση, τις συνέπειες της οποία βιώσαμε με συγκλονιστικό τρόπο στην Εύβοια, στη Ρόδο, στον Έβρο, αλλά κυρίως στη Θεσσαλία.

Η Ελληνική Κυβέρνηση κατανοεί και αναγνωρίζει το μέγεθος των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες παραγωγοί, αλλά και τις ευρύτερες προκλήσεις και τα ζητήματα που επιδρούν πλέον καθοριστικά στις ζωές όλων μας.

Γι’ αυτό και ανακοίνωσε ένα γενναίο πακέτο μέτρων που μειώνει αισθητά το κόστος παραγωγής και στηρίζει με ουσιαστικό τρόπο την προσπάθεια τους.

Γνωρίζουμε και κατανοούμε ότι οι αγρότες σίγουρα περίμεναν περισσότερα. Πρέπει όμως να αντιληφθούμε όλοι ότι κάθε άλλη παραχώρηση θα λειτουργούσε σε βάρος άλλων κοινωνικών ομάδων και, κυρίως, σε βάρος της πολύχρονης προσπάθειας του συνόλου του ελληνικού λαού για οικονομική ανάπτυξη και, ίσως, και σε απώλεια όσων με τους δικούς τους κόπους και θυσίες, έχουμε επιτύχει μέχρι σήμερα.

Οι αγρότες μας, που βρίσκονται στους δρόμους, θα ήταν χρήσιμο να συνεκτιμήσουν ότι ο δρόμος της κατανόησης, που οδηγεί στην επίλυση των προβλημάτων τους, είναι ανοικτός. Τον δρόμο αυτό τον κρατά ορθάνοικτο ο ίδιος ο Πρωθυπουργός και αυτό αποτελεί τη μεγαλύτερη εγγύηση για τον αγώνα που κάνουν».

Όπως επισήμανε ο υπουργός «στην πολιτική αν θέλουμε να είμαστε χρήσιμοι, πρέπει να είμαστε ρεαλιστές και να αναζητούμε το εφικτό Και έχοντας ως βάση το εφικτό έχουμε χρέος να παλεύουμε για το ιδεατό». Και σημείωσε ότι αυτό ακριβώς πράττει, καθημερινά, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, στο ζήτημα των αναγκών τω αγροτών μας αλλά και στο σύνολο των θεμάτων που αφορούν στον πρωτογενή τομέα, «όπου μέσα από δομικές μεταρρυθμίσεις και πολιτικές που αντανακλούν τις προοπτικές που κρύβει η Ελληνική γη και οι θάλασσες μας, αναδεικνύουμε σε στρατηγικό πυλώνα του νέου παραγωγικού και οικονομικού μοντέλου της πατρίδας μας».

Σε αυτή τη λογική, όπως είπε ο ΥπΑΑΤ, είναι βαθιά η πεποίθηση ότι η Ελλάδα και ιδιαίτερα η Κρήτη μας, μπορεί να αποτελέσει Κέντρο αναφοράς για την προστασία της υδρόβιας ζωής. Και προσέθεσε ότι σε αυτό συμβάλλει καθοριστικά το κύρος και η δύναμη του Πανεπιστημίου Κρήτης και των στελεχών του με τα οποία υπήρξε κοινός αγώνας για να επιτευχθεί η λειτουργία του Κέντρου στην Κρήτη, που για κάποιους έμοιαζε αδιανόητο. Μάλιστα, τόνισε ότι η λειτουργία του Κέντρου Αναφοράς για την Ευζωία των Υδρόβιων Ζώων καθιστά τη χώρα μας υπολογίσιμη δύναμη στην ευρωπαϊκή Επιστημονική Κοινότητα καθιστώντας το Πανεπιστήμιο Κρήτης σημείο αναφοράς στα υδρόβια ζώα. Παράλληλα θα δημιουργήσει νέες επιστημονικές και ερευνητικές δράσεις, καθώς και νέες ευκαιρίες στην τοπική οικονομία και κοινωνία.

Σημειώνεται ότι στη λειτουργία του Κέντρου Animal Welfare στο Ηράκλειο της Κρήτης συνέβαλαν καθοριστικά η ολοκληρωμένη πρόταση της κοινοπραξίας, με συντονιστή το Πανεπιστήμιο Κρήτης και με την υποστήριξη του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αλλά και το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι πρώτη στην Ευρωπαϊκή Ένωση στην παραγωγή τσιπούρας και λαβρακιού και πρωτοπόρος στην τεχνογνωσία γύρω από το ζήτημα της βέλτιστης μεταχείρισης των ιχθύων.

Όπως είπε ο Υπουργός το Κέντρο Αναφοράς θα αποτελέσει παγκόσμιο πρότυπο για τις υπηρεσίες που θα παρέχει στα θεσμικά όργανα της ΕΕ και τις δημόσιες διοικήσεις των κρατών μελών. Διαδραματίζει κύριο ρόλο στην ανάπτυξη της επιστημονικής γνώσης και της τεχνικής καινοτομίας για την χάραξη πολιτικών από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την εφαρμογή των κανόνων της Ε.Ε. για την καλύτερη μεταχείριση και κατανόηση των αναγκών των ιχθύων στην υδατοκαλλιέργεια, με σκοπό τη μείωση, τόσο του οικονομικού, όσο και του περιβαλλοντικού κόστους του κλάδου. Επίσης, στοχεύει στην ανταλλαγή επιστημονικών γνώσεων, καθώς και στην εκπαίδευση και επιστημονική κατάρτιση κτηνιάτρων και ιχθυολόγων και γεωτεχνικού προσωπικού.

Την ίδια στιγμή, μέσα από το έργο του, θα συμβάλλει στην ανάπτυξη ορθών πρακτικών, που θα οδηγήσουν σε μείωση του κόστους παραγωγής για τους αλιείς της χώρας μας, ενισχύοντας, παράλληλα, τη βιωσιμότητα των υδατοκαλλιεργειών και αναδεικνύοντας τη σημασία και το σύγχρονο ρόλο των υδάτινων πόρων πανευρωπαϊκά, στο πλαίσιο του νέου αναπτυξιακού και παραγωγικού μοντέλου της ευρωπαϊκής οικονομίας και φυσικά λίγο περισσότερο της ελληνικής οικονομίας.

Ο ΥπΑΑΤ ανακοίνωσε ότι εντός του 2024, προγραμματίζεται αναμόρφωση και συμπλήρωση του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου, για τη διενέργεια του αλιευτικού τουρισμού, με σκοπό την ενίσχυση της ελκυστικότητας του κλάδου για είσοδο νέων αλιέων και την αναζωογόνηση των κοινοτήτων που εξαρτώνται από την αλιεία, ιδίως μετά την απροσδόκητη κλιμάκωση του κόστους της αλιευτικής παραγωγής.

Αναφερόμενος στις προοπτικές της αλιείας πανευρωπαϊκά, ο Υπουργός επικαλέσθηκε μελέτες που μιλούν για δυνατότητα δημιουργίας πλέον των 92.000 νέων θέσεων απασχόλησης από την ανάπτυξη του τομέα της αλιείας στην ΕΕ με περισσότερο από 4,9 δις αύξηση του ευρωπαϊκού ΑΕΠ, ενώ έκανε αναφορά και στις δυνατότητες που προσφέρει στη χώρα μας το Πρόγραμμα Αλιεία Υδατοκαλλιέργεια και Θάλασσα 2021- 2027.

15/02/2024 11:58 πμ

Στις 26 Φεβρουαρίου, στις Βρυξέλλες, θα πραγματοποιηθεί το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ, στο οποίο με πρωτοβουλία της Βελγικής προεδρίας, συζητούνται οι προτάσεις για αναθεώρηση της ΚΑΠ.

Η συζήτηση αυτή είναι ξέχωρη από τις μεμονωμένες τροποποιήσεις που είχε υποβάλλει η χώρα μας από τον Δεκέμβριο του 2023 και την πρόσφατη έγκριση από το κολλέγιο των Επιτρόπων της απόφασης να επιτραπεί η καλλιέργεια των περίπου 1,5 εκατ. στρεμμάτων που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα αγρανάπαυσης.

Θα συζητηθούν οι προτάσεις για αναθεώρηση της ΚΑΠ, τις οποίες στηρίζει η συμμαχία από τις χώρες του Νότου που μετέχουν στην EUMED-9, ανακοίνωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης.

Σύμφωνα με την Βελγική προεδρία θα γίνει διάλογος για:

 • την στρατηγική Farm to Fork, δηλαδή από το «Αγρόκτημα ως το πιάτο»
 • τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) 2023-2027

Άλλα θέματα ημερήσιας διάταξης θα είναι ενημέρωση από την προεδρία για την υπουργική διάσκεψη με τίτλο: «Βιοασφάλεια και εμβολιασμός: βασικά εργαλεία για την πρόληψη, τον έλεγχο και την εξάλειψη των ασθενειών των ζώων» που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, στις 24 Ιανουαρίου 2024.

Η Δανική αντιπροσωπεία θα παράσχει πληροφορίες σχετικά με τα μονομερή μέτρα διαχείρισης της αλιείας που εισήγαγε το Ηνωμένο Βασίλειο.

Επίσης η αντιπροσωπεία της Λετονίας θα αναφέρει τις προτάσεις της για την Καλή Γεωργική και Περιβαλλοντική Κατάσταση - ΚΓΠΚ 1: «Διατήρηση των μόνιμων βοσκοτόπων βάσει της αναλογίας των μόνιμών βοσκοτόπων σε σχέση με τη γεωργική έκταση».

14/02/2024 10:29 πμ

Τα τρακτέρ είναι επαγγελματικά μηχανήματα που θα πρέπει να είναι στα χωράφια. Όταν τα τρακτέρ βγαίνουν στους δρόμους τότε υπάρχει κάποιο πρόβλημα. Τα τρακτέρ βγήκαν στους δρόμους σε όλη την Ευρώπη άρα το πρόβλημα στον πρωτογενή αγροτικό τομέα υπάρχει σε όλη την ΕΕ.

Με αυτά τα βασικά αξιώματα θα ξεκινήσουμε την αναφορά μας στα αποτελέσματα της συνάντησης των αγροτών με τον Έλληνα πρωθυπουργό.

Τα προβλήματα είναι πολυσύνθετα και διαφορετικά σε κάθε κράτος μέλος αλλά έχουν μια βασική αιτία που είναι το κόστος παραγωγής.

Έχουμε ένα πανευρωπαϊκό πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί από τις πολιτικές συμφωνίες που έχουν υπογράψει οι ηγέτες των κρατών μελών της ΕΕ.

Βέβαια μιλάμε για μια κλαδική διαμαρτυρία (περίπου 100 εκατ. αγρότες και κτηνοτρόφοι). Το περίεργο είναι ότι οι πολίτες - καταναλωτές της ΕΕ βλέπουν αυτή την διαμαρτυρία παθητικά και δεν καταλαβαίνουν ότι έχει μεγάλη σχέση με τις αυξημένες τιμές των τροφίμων που καλούνται να πληρώνουν στα καταστήματα λιανικής.

Οι τιμές στα τρόφιμα ήταν σε υψηλά επίπεδα πριν τον πόλεμο στην Ουκρανία και παραμένουν σε υψηλά επίπεδα. Όταν απογειώνεται το κόστος παραγωγής ενός προϊόντος θα είναι στα ύψη και η τιμή λιανικής. Αυτοί όμως που πληρώνουν τον λογαριασμό βλέπουν με απάθεια τα τρακτέρ στις ευρωπαϊκές πόλεις.

Υπάρχει πρόβλημα βιωσιμότητας στους αγρότες. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να έχουν υψηλούς τζίρους αλλά δεν έχουν εισόδημα. Για αυτό και διαμαρτύρονται.

Η ενέργεια είναι ακριβή και αυτό φαίνεται στους λογαριασμούς ρεύματος που πληρώνουν οι αγρότες. Η ακριβή ενέργεια είναι το αποτέλεσμα μια πολιτικής που συμφώνησαν στην ΕΕ.

Η «Πράσινη Συμφωνία» έφερε την μείωση της χρήσης των ορυκτών καυσίμων στην ΕΕ. Αυτό έχει συνέπεια στο κόστος παραγωγής και στις τιμές του πετρελαίου που θα πληρώνουν στο μέλλον οι αγρότες.

Την συμφωνία για το περιβάλλον η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την πέρασε μέσα από την ΚΑΠ στο χωράφι και στην εκτροφή, χωρίς να μετρήσει τις επιπτώσεις που θα είχαν στο κόστος παραγωγής.

Δεν την πέρασε όμως στις μεταφορές. Πριν κάποια χρόνια ο τότε πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, είχε ζητήσει να υπάρξει φόρος μεταφορών σε μια προσπάθεια να μειώσει τις εισαγωγές από τρίτες χώρες. Αυτό όμως δεν έγινε δεκτό από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή που διευκολύνει τις εισαγωγές αγροτικών προϊόντων από τρίτες χώρες.

Η νέα ΚΑΠ εισάγει τα «Οικολογικά Σχήματα» που ουσιαστικά είναι πρότυπα για την προστασία του περιβάλλοντος και φέρνουν μια μείωση παραγωγής και του εισοδήματος στον αγρότη για αυτό και του δίνουν μια ενίσχυση. Είναι εθελοντικά λένε αλλά αν δεν τα ακολουθήσει ο αγρότης χάνει χρήματα και δεν είναι βιώσιμος.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή λέει ότι με τη νέα τεχνολογία μπορεί ο αγρότης να παράγει με τους φιλοπεριβαλλοντικούς όρους που έχει επιβάλλει. Αλλά είδε κάποιος δωρεάν τη νέα τεχνολογία; Για να αποκτήσει ο αγρότης νέα τεχνολογία θα πρέπει να κάνει επενδύσεις και με δάνεια που θα έχουν χαμηλό επιτόκιο. Αν ρωτήσουν τις τράπεζες οι αγρότες θα δουν τα επιτόκια που δίνουν.

Ένας κατά κύριο επάγγελμα αγρότης έχει μεγάλη αγωνία όταν έρχεται σε διαπραγμάτευση με τον έμπορα. Ένας ετεροεπαγγελματίας αγρότης έχει ένα πρόσθετο εισόδημα και δεν τον νοιάζει η τιμή που θα πουλήσει. Το κράτος έχει καταφέρει να εξασφαλίσει ένα μίνιμουν εισόδημα για τον κατά κύριο επάγγελμα αγρότη για να ζήσει την οικογένειά του; Δεν έχει ασχοληθεί καθόλου με αυτό.

Γιατί οι αγρότες στην Ευρώπη για να είναι βιώσιμοι θα πρέπει κάθε χρόνο να εισπράττουν ενισχύσεις; Το ερώτημα δεν θα το απαντήσω εγώ αλλά ο Τυνήσιος ελαιοπαραγωγός, ο ορυζοπαραγωγός από την Καμπότζη, ο ντοματοπαραγωγός από το Μαρόκο, ο παραγωγός λεμονιών από την Τουρκία, ο παραγωγός πορτοκαλιών από την Αίγυπτο και τη Νότια Αφρική. Όλοι αυτοί που ανταγωνίζονται τους παραγωγούς της ΕΕ.

Η απάντηση είναι ότι οι αγρότες και κτηνοτρόφοι δεν μπορεί να γίνουν βιώσιμοι γιατί έχουν υψηλό κόστος ζωής. Είναι τα υψηλά ενοίκια, η τιμή που πληρώνουν το ρεύμα και το νερό, τα ακριβά εισιτήρια στις μεταφορές, το υψηλό εργατικό κόστος, τα πρότυπα ποιότητας, η φορολογία, οι ασφαλιστικές εισφορές, το ΦΠΑ στα τρόφιμα και στην ένδυση και όλα τα έξοδα της καθημερινότητας. Και κάτι που προστέθηκε στη νέα ΚΑΠ και αφορά την προστασία του περιβάλλοντος.

Όλα αυτά που αυξάνουν το κόστος και κάνουν μη βιώσιμο το επάγγελμα του παραγωγού τροφίμων και ένδυσης (βαμβάκι). Για αυτό κάποια στιγμή θα πρέπει οι ηγέτες της ΕΕ να ασχοληθούν σοβαρά με τον πρωτογενή αγροτικό τομέα και με τις επιπτώσεις που υπάρχουν από τις πολιτικές αποφάσεις που υπογράφουν.

Μέχρι τότε τα τρακτέρ θα μπαίνουν και θα βγαίνουν στους δρόμους γιατί έχουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα αυτοί που τα οδηγούν.

13/02/2024 01:59 μμ

Φθηνότερο ρεύμα για όλους τους αγρότες για τα επόμενα 2+8 χρόνια ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη συνάντηση με τους εκπροσώπους της Πανελλήνιας Επιτροπής Μπλόκων, στο Μέγαρο Μαξίμου, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε και την προκαταβολή της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο αγροτικό πετρέλαιο (που ανέρχεται σε 82 εκατ. ευρώ), ύψους 40 εκατ. ευρώ, να πληρωθεί στα τέλη Μαρτίου. Η σχετική διάταξη κατατίθεται στη Βουλή άμεσα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σημειώνουν οι ίδιες πηγές, ανακοίνωσε πως η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να ανοίξει διάλογο για ένα πιο δίκαιο τρόπο επιστροφής του ΕΦΚ από το 2025 και μετά, με στοιχεία μόνιμης αντιμετώπισης, σχετικά με το πώς κατανέμεται το ποσό επιστροφής, ποιοι και πότε θα το λαμβάνουν.

Δεν ικανοποιήθηκε το σύνολο των αιτημάτων μας, δήλωσε μετά το τέλος της συνάντησης ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας, Ρίζος Μαρούδας, μετά τη λήξη της συνάντησης με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου. Το επόμενο βήμα, όπως ανέφερε, είναι να πάνε στα μπλόκα όπου και θα ενημερώσουν τους συναδέλφους τους για τα όσα συζητήθηκαν. «Πιστεύουμε ότι ο αγώνας πρέπει να συνεχιστεί για να ικανοποιηθούν στο μέγιστο βαθμό τα αιτήματά μας», είπε μεταξύ άλλων.

Τα μέτρα για το ηλεκτρικό ρεύμα, σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, αναλυτικά:

1. Με έναρξη τιμολόγησης από την 1η Απριλίου ξεκινά πρόγραμμα χαμηλών τιμών για το αγροτικό ρεύμα με τη μορφή διμερών μακροχρόνιων συμβάσεων.
Το πρόγραμμα δύνανται να προσφέρουν όλοι οι πάροχοι ηλεκτρικού ρεύματος και σε αυτό δύνανται να συμμετέχουν όλοι οι κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος. Οι όροι του προγράμματος έχουν ως εξής:

Εκτιμήσεις τιμών: Για τα πρώτα 2 έτη με έναρξη τιμολόγησης την 1η.4.2024 οι τιμές είναι σταθερές και διαμορφώνονται (κατά μέγιστο) ως εξής:

 • Κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος που ανήκουν σε συνεργατικά σχήματα ή ασκούν συμβολαιακή γεωργία χωρίς ληξιπρόθεσμες οφειλές: 9,3 λεπτά την κιλοβατώρα
 • Λοιποί κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος χωρίς ληξιπρόθεσμες οφειλές: 9,8 λεπτά την κιλοβατώρα
 • Κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος που ανήκουν σε συνεργατικά σχήματα ή ασκούν συμβολαιακή γεωργία με ληξιπρόθεσμες οφειλές: 10,5 λεπτά την κιλοβατώρα
 • Λοιποί κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος με ληξιπρόθεσμες οφειλές: 11 λεπτά την κιλοβατώρα

Οι τιμές αυτές αφορούν στο σύνολο της κατανάλωσης των συγκεκριμένων παροχών.

Για τα υπόλοιπα 8 έτη για το 1/3 της κατανάλωσης των συγκεκριμένων παροχών η τιμή είναι ενιαία και διαμορφώνεται στα 9 λεπτά την κιλοβατώρα.

Για την υπόλοιπη κατανάλωση (τα 2/3) οι κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος δεν έχουν κάποια δέσμευση και δύνανται να την προμηθεύονται ελεύθερα από την αγορά (ελευθέρως από τον ίδιο η άλλο πάροχο). Τα σχετικά συμβόλαια είναι σταθερά με ενιαία ρήτρα αποχώρησης ύψους 70 ευρώ.

Οι πάροχοι που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα θα λάβουν όρους σύνδεσης για τα συγκεκριμένα έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας που θα υποστηρίζουν το πρόγραμμα κατ’ απόλυτη προτεραιότητα. Το πρόγραμμα αυτό αντικαθιστά το πρόγραμμα μακροχρόνιων διμερών συμβάσεων για τα συνεργατικά σχήματα και τη συμβολαιακή γεωργία που είχε ανακοινωθεί από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

2. Οι κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος με ληξιπρόθεσμες οφειλές μπορούν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους στους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας με εξόφληση σε μια δεκαετία και μηδενικό επιτόκιο. Το σχετικό χρηματοοικονομικό κόστος αναλαμβάνει η πολιτεία με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης.

συνάντηση αγροτών

Αρχικές Δηλώσεις

Κατά την συνάντηση στην αρχική τοποθέτησή του ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ανέφερε ότι «θέλουμε να σας καλωσορίσουμε στη σημερινή συνάντηση και να σας πω εξ αρχής ότι πρόθεσή μου είναι να σας ακούσω όλους, εφόσον επιθυμείτε να τοποθετηθείτε όλοι, και στη συνέχεια να σας παρουσιάσω κάποιες προτάσεις τις οποίες έχουμε επεξεργαστεί για τα ζητήματα τα οποία υποψιαζόμαστε ότι θα μας θίξετε.
Θέλω να τονίσω εξ αρχής ότι είμαστε εδώ για να βρούμε λύσεις και ότι προσεγγίζουμε και εμείς αυτή τη συνάντηση με κλίμα καλής διάθεσης, όπως νομίζω ότι έχουμε επιδείξει όλο αυτό το διάστημα. Και πιστεύω ότι μπορούμε να συναντηθούμε σε έναν κοινό τόπο, ο οποίος θα λαμβάνει υπόψιν τους δικούς σας δικαιολογημένους προβληματισμούς αλλά θα συνυπολογίζει και το γεγονός ότι αφενός τα δημοσιονομικά περιθώρια της χώρας είναι δεδομένα και περιορισμένα και ότι βέβαια, αν δείτε και εσείς τα πράγματα από τη δική μας πλευρά θα αντιληφθείτε κάτι το οποίο πιστεύω ότι το γνωρίζετε γιατί είστε μέσα στην κοινωνία, ότι πολλοί κλάδοι, πολλές κοινωνικές ομάδες πάντα από την κυβέρνηση έχουν αιτήματα και προσδοκίες. Και κάθε απόφαση της κυβέρνησης πρέπει να βλέπει το όλον και να λαμβάνει υπόψιν και τη διάσταση της κοινωνικής δικαιοσύνης. Οπότε, αυτά ήθελα να σας πω εισαγωγικά. Έχουμε όσο χρόνο χρειάζεται να συζητήσουμε τα θέματα εκτενώς, αλλά προκειμένου να μπορείτε να τοποθετηθείτε όλοι θα ήθελα να είστε λίγο συγκρατημένοι στις τοποθετήσεις σας, για να μπορέσουμε και εμείς στη συνέχεια να απαντήσουμε σε αυτά τα οποία θα μας πείτε».

Εκ μέρους της επιτροπής ο κ. Ρίζος Μαρούδας, σημείωσε: «Είναι γεγονός ότι και εσείς ο ίδιος έχετε πει ότι έχουμε δίκιο. Υπάρχουν πολλά προβλήματα στον αγροτικό τομέα που χρήζουν αντιμετώπισης και θέλουμε ουσιαστικές λύσεις για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε και να μένουμε στα χωριά μας -που είναι και αυτό ένα ζητούμενο, γιατί η ύπαιθρος έχει ερημώσει και το ξέρουν όλοι πολύ καλά, και υπάρχουν αρκετά νέα παιδιά και στα μπλόκα που δίνουν αυτή τη μάχη της παραμονής στο επάγγελμα και στο χωριό- και ταυτόχρονα μπορούμε και να συνεχίσουμε να παράγουμε. Να καλλιεργούμε, να παράγουμε, να υπάρχουν τρόφιμα ποιοτικά και φθηνά, όπως η χώρα μας μπορεί να βγάλει πολύ ποιοτικά τρόφιμα, για τη διατροφική επάρκεια του λαού μας. Όμως αυτά τα προβλήματα που έχουμε -θα τα πούμε βέβαια και αναλυτικά- ιδιαίτερα με το κόστος και με τις τιμές, είναι ένα πρόβλημα που αυτή τη στιγμή μας εμποδίζει και φαίνεται και στη συνεχή μείωση του αγροτικού πληθυσμού. Οπότε σήμερα, με αυτό το δίκαιο των αιτημάτων που έχουμε, ερχόμαστε εδώ για να βρούμε λύσεις. Περιμένουμε από την κυβέρνηση να κάνει εξαγγελίες. Πιστεύουμε ότι υπάρχει δυνατότητα, αυτό εκτιμάμε. Θα το δούμε και στη συζήτηση. Υπάρχει πάντως και η δημοσιονομική δυνατότητα, εφόσον υπάρχει η θέληση, να βρούμε λύσεις προς αυτή την κατεύθυνση».

12/02/2024 11:05 πμ

Πάνω από τρεις ώρες διήρκησε η σύσκεψη των αγροτών, κτηνοτρόφων και μελισσοκόμων της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης (ΑΜ-Θ).

Στην σύσκεψη μετείχαν, επίσης, ο Υφυπουργός Σταύρος Κελέτσης, ο Γ.Γ. του ΥπΑΑΤ, Γιώργος Στρατάκος, ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Χριστόδουλος Τοψίδης, ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ, Κυριάκος Μπαμπασίδης, ο αντιπρόεδρος του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, Παναγιώτης Χατζηνικολάου, καθώς και εκπρόσωποι της Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτικών και Κτηνοτροφικών Συλλόγων.

«Η παράταξή μας υπηρέτησε διαχρονικά τον αγροτικό κόσμο. Γνωρίζουμε πολύ καλά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει. Δεν είναι «μπρα ντε φερ» μεταξύ κυβέρνησης και αγροτών», δήλωσε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης, το απόγευμα της Κυριακής (11 Φεβρουαρίου), στην Κομοτηνή.

Όπως τόνισε στον ΑγροΤύπο ο κ. Νίκος Δημόπουλος, πρόεδρος του Συνδέσμου Κτηνοτρόφων Καβάλας, που ήταν στην σύσκεψη, «ο υπουργός μας ανέφερε ότι έχει διαβάσει το υπόμνημά μας με τα αιτήματά μας και θα κάνει ότι μπορεί. Πάντως ξεκάθαρες απαντήσεις δεν πήραμε. Για τα Σχέδια Βελτίωσης όπως ανέφερε ο Περιφερειάρχης θα πρέπει να καταβληθούν επιπλέον 6 εκατ. ευρώ. Όχι για να ενταχθούν όλοι (όπως έγινε στον Έβρο λόγω των ζημιών) αλλά όσοι έχουν το δικαίωμα με βάση τα μόρια.
Τα Διαχειριστικά Σχέδια Βόσκησης, όπως φαίνεται δεν πρόκειται να γίνουν μέχρι το τέλος της ΚΑΠ. Επίσης, σύμφωνα με όσα μας λένε φαίνεται ότι στην ΚΑΠ δεν έχουν ενταχθεί ούτε τα 9.000.000 στρέμματα που είχε δικαίωμα να βάλει στο σύστημα επιλεξιμότητας η χώρα μας.
Δεν πήραμε απαντήσεις για τον επαναϋπολογισμό της αξίας των δικαιωμάτων ούτε για τα προβλήματα με την πυκνότητα βόσκησης.
Για την πληρωμή των 16.000 ΑΦΜ, από τα οποία τα 9.000 αφορούν την Κρήτη, ξεκαθαρίσαμε ότι δεν πρόκειται να δεχτούμε να πληρωθούν όσοι έχουν κάνει παρανομίες (βοσκοτόπια κ.α.).
Θα επίσης πρέπει να ξεκαθαρίσει το ΥπΑΑΤ ποιες είναι οι τροποποιήσεις που κάνει στην ΚΑΠ.
Εδώ πρέπει να επισημάνουμε ότι τα χρήματα του ΠΑΑ (δεύτερος Πυλώνας) δεν πάνε μόνο σε αγρότες αλλά γενικά σε άτομα που ζουν στην ύπαιθρο. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να ενισχυθεί ο Πρώτος Πυλώνας που αφορά χρήματα που θα κατανεμηθούν σε αγρότες. Και εκεί έχουμε τα Οικολογικά Σχήματα, όπου τον επόμενο χρόνο με την ένταξη όσων είναι στη διατήρηση αναμένεται να εκτοξευτούν οι δικαιούχοι, κάτι που θα φέρει μείωση στην ενίσχυση».

Η ανακοίνωση του ΥπΑΑΤ για την σύσκεψη με εκπροσώπους αγροτικών φορέων στην Κομοτηνή αναφέρει τα εξής:
«Η παράταξή μας υπηρέτησε διαχρονικά τον αγροτικό κόσμο. Γνωρίζουμε πολύ καλά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει. Δεν είναι "μπρα ντε φερ" μεταξύ κυβέρνησης και αγροτών», δήλωσε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης, στην Κομοτηνή.
Στη σύσκεψη μετείχαν, επίσης, ο Υφυπουργός Σταύρος Κελέτσης, ο ΓΓ του ΥΠΑΑΤ Γιώργος Στρατάκος, ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χριστόδουλος Τοψίδης, ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ Κυριάκος Μπαμπασίδης, ο αντιπρόεδρος του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ Παναγιώτης Χατζηνικολάου, καθώς και εκπρόσωποι της Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτικών και Κτηνοτροφικών Συλλόγων.
Ο Υπουργός επισήμανε ότι η κυβέρνηση έχει αποδείξει στην πράξη πως βρίσκεται στην ίδια πλευρά με τους αγρότες και πρόσθεσε πως στο πλαίσιο αυτό έχει αναλάβει πρωτοβουλίες, όχι μόνο σε εθνικό αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο με στόχο την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν και φυσικά όχι μόνον εκείνων που δημιούργησε η κλιματική και ενεργειακή κρίση αλλά και η εφαρμογή της νέας ΚΑΠ.
«Εμείς θα συνεχίσουμε να συνομιλούμε με τους θεσμικούς εκπροσώπους σας. Ο διάλογος είναι βασικό συστατικό της συνεργασίας μας. Χτίζουμε σχέση εμπιστοσύνης και συνέπειας», σημείωσε ο ΥπΑΑΤ εν όψει και της προγραμματισμένης συνάντησης αντιπροσωπείας των αγροτών με τον πρωθυπουργό, την Τρίτη.
Απαντώντας σε ζητήματα που έθεσαν οι αγρότες, ο υπουργός συμφώνησε πως υπάρχει ανάγκη για περαιτέρω αλλαγές στην ΚΑΠ, ενώ ενημέρωσε πως η Ελλάδα έχει ήδη καταθέσει βελτιωτικές προτάσεις, προς αυτήν την κατεύθυνση, έγκαιρα και τεκμηριωμένα, οι οποίες άτυπα έχουν εγκριθεί. Το ΥΠΑΑΤ όμως προχωρεί ακόμα ένα βήμα πιο μπροστά και συντονίζει την κοινή δράση των χωρών του Νότου ώστε να υπάρχει μέσω της EUMED-9 πιο έντονη πίεση για ένα ζήτημα που ξεπερνά τα εθνικά σύνορα και είναι ευρωπαϊκό.
Ο υπουργός υποστήριξε, ακόμη, ότι οι έλεγχοι που διενεργούν μικτά κλιμάκια του ΕΦΕΤ, του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ και του ΥΠΑΑΤ στην αγορά γάλακτος, σε πύλες εισόδου της χώρας και σουπερ μάρκετ, θα συνεχιστούν κανονικά ενώ θα ακολουθήσουν έλεγχοι σε δεύτερο στάδιο και στις γαλακτοβιομηχανίες, όπως επίσης θα ξεκινήσουν έλεγχοι στο μέλι και στο κρέας.
Αναφορικά με τις 161 υποθέσεις «που βρέθηκαν στο συρτάρι» του Υπουργείου και αφορούν προηγούμενα χρόνια, τόνισε πως η διαδικασία των ελέγχων προχωράει κανονικά και ήδη έχουν επιβληθεί δύο πρόστιμα.
«Όλες αυτές οι υποθέσεις, χωρίς να με νοιάζει ποιος είναι από πίσω, θα ελεγχθούν μέχρι τέλους», διεμήνυσε.
Οι δράσεις - τομές του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αποτυπώνονται σε τρεις λέξεις κλειδιά: «νοικοκυροσύνη, τάξη και στόχευση».
Ο Υπουργός αναφέρθηκε σε κάποιες από αυτές, όπως η αναδιάρθρωση του ΟΠΕΚΕΠΕ, η αλλαγή στον κανονισμό του ΕΛΓΑ μετά από 25 χρόνια, η δημιουργία αγροτικών τμημάτων στα Επιμελητήρια, με το σχετικό σχέδιο νόμου να τίθεται προς ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής την προσεχή Τρίτη, αλλά και η ενίσχυση των Διεπαγγελματικών Οργανώσεων».

Στο μεταξύ η προγραμματισμένη συνάντηση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρη Αυγενάκη, για την αποκατάσταση των πληγεισών περιοχών του Έβρου πραγματοποιήθηκε σε αίθουσα του αεροδρομίου της Αλεξανδρούπολης.

Στην ανακοίνωση του ΥπΑΑΤ επισημαίνεται: «Στη συνάντηση που έγινε με πυρόπληκτους ελαιοπαραγωγούς και εκπροσώπους αγροτικών συνεταιρισμών, μεταξύ των οποίων ο Νικόλαος Γρηγοριάδης Διευθυντής της Ένωσης Αγροτικού Συνεταιρισμού Αλεξανδρούπολης, ο δασάρχης Αλεξανδρούπολης Γιώργος Πιστόλας αλλά και εκπρόσωποι του Δημοκρίτειου πανεπιστημίου Θράκης, παρουσία του Υφυπουργού Σταύρου Κελέτση, του ΓΓ Γιώργου Στρατάκου και του Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χριστόδουλου Τοψίδη, συζητήθηκαν θέματα που τους απασχολούν και κυρίως ζητήματα που άπτονται της κρατικής αρωγής. Κατατέθηκαν υπομνήματα και υπήρξαν διαβεβαιώσεις από την ηγεσία του ΥπΑΑΤ ότι θα συνεχίσει να βρίσκεται στο πλευρό τους, κάνοντας πράξη ό,τι είναι δυνατό για την αποκατάσταση των πληγεισών περιοχών».

Ο υπουργός δεσμεύτηκε ότι θα επισκεφθεί εκ νέου την περιοχή και επανέλαβε ότι η πόρτα του υπουργείου είναι πάντα ανοιχτή.

12/02/2024 09:48 πμ

Όλων τα μάτια είναι στραμμένα στην συνάντηση, που θα γίνει αύριο Τρίτη (13/2), στο Μέγαρο Μαξίμου, μεταξύ των εκπροσώπων των αγροτών και του πρωθυπουργού.

Η αντιπροσωπεία που ανακοίνωσαν οι αγρότες πως θα συναντηθεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη αποτελείται από 15 μέλη που είναι τα ακόλουθα: Σωκράτης Αλειφτήρας (εκπρόσωπος Τύπου της Αγροτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας), Διαμαντής Διαμαντόπουλος (πρόεδρος του Πανσεραϊκού Αγροτικού Συλλόγου), Κωνσταντίνος Καναβίδης (Έβρος), Σάββας Κεφαλάς (πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Λιβαδειάς), Νίκος Κούτρας, Χρήστος Λυγδής (Φθιώτιδα), Ρίζος Μαρούδας (πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας), Γιάννης Παναγής (αντιπρόεδρος Πανσεραϊκού Αγροτικού Συλλόγου), Χρήστος Πάντζιος (Αλμυρός), Ευάγγελος Παπαγιαννούλης (Κιλελέρ), Γιάννης Σδράλης (Τρίκαλα), Γιώργος Σιδηρόπουλος (Πέλλα), Κώστας Τζέλλας (Καρδίτσα), Χρήστος Τσιπέλης (Ορμύλια Χαλκιδικής), Κώστας Χατζηπαραδείσης (Λαγκαδάς).

Παράπονα εξέφρασαν οι αγρότες της Κρήτης αλλά και κτηνοτροφικές οργανώσεις που δεν θα συμμετέχουν στην αντιπροσωπεία των αγροτών.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός, την Κυριακή (11/2), ανακοίνωσε τα εξής:

Η κυβέρνηση είναι πάντα στη διάθεση κάθε επαγγελματικής ομάδας, να ακούσει συντεταγμένα τα προβλήματα και τις αγωνίες τους, αναζητώντας εφικτές λύσεις σε όσα τους απασχολούν. Έτσι και με τους αγρότες. Την Τρίτη το μεσημέρι θα συναντηθώ με τους εκπροσώπους τους και βεβαίως με την προϋπόθεση ότι οι δρόμοι θα είναι ανοιχτοί. Δεν μπορεί να εμποδίζεται η ελεύθερη διέλευση των πολιτών οπουδήποτε στη χώρα.

Έχουμε πει πολλές φορές ότι τα δημοσιονομικά περιθώρια της χώρας είναι δεδομένα. Σε κάθε περίπτωση, υπάρχουν και άλλα πολύ σοβαρά αιτήματα, όπως οι παράνομες ελληνοποιήσεις, για τις οποίες καταβάλουμε μεγάλη προσπάθεια να τις αντιμετωπίσουμε, ο τρόπος καταβολής για τρίτη χρονιά της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) για το πετρέλαιο ύψους 82 εκ. ευρώ, το κόστος του αγροτικού ρεύματος και ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη νέα ΚΑΠ, που καταφέραμε να εξασφαλίσουμε πόρους 19,3 δισ. ευρώ για τους Έλληνες αγρότες, ενώ άλλες χώρες - Γαλλία, Ιταλία, Γερμανία, Βέλγιο για παράδειγμα - υπέστησαν μείωση 10-15%.

Οι προτάσεις μας για βελτίωση των ρυθμίσεων της ΚΑΠ έγιναν αποδεκτές από την ΕΕ αλλά ουσιαστικές αλλαγές - εκ του κανονισμού - μπορούν να επέλθουν μετά το 2025. Με δική μας πρωτοβουλία έχει δημιουργηθεί συμμαχία των 9 χωρών του Νότου ώστε να πετύχουμε τα βέλτιστα για τους αγρότες μας στην εφαρμογή της ΚΑΠ.

Να επισημάνω πάντως το εξής: η δίκαιη κατανομή της οικονομικής ανάπτυξης είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής. Δεν μπορεί να ενισχύονται περισσότερο ομάδες με «όπλο» τη δυνατότητα τους να διαδηλώνουν ηχηρά, εις βάρος άλλων ομάδων που δεν έχουν αυτή τη δυνατότητα. Σε κάθε περίπτωση αποτελεί προτεραιότητα για εμάς να στηρίξουμε την ανταγωνιστικότητα του πρωτογενούς τομέα και το αγροτικό εισόδημα. Και για αυτό θα ξύσουμε τον πάτο του βαρελιού για να μειώσουμε τους παράγοντες κόστους της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής.

Το μέρισμα από την καλή πορεία της οικονομίας πρέπει να πηγαίνει σε όλους. Και επιτρέψτε μου εδώ να σας πω, παραθέτοντας κάποια στοιχεία, ότι μιλάμε πλέον για μια εξαγωγική οικονομία. Το 2023 οι ελληνικές εξαγωγές έφτασαν τα €50,9 δισ. και μάλιστα σε ένα δύσκολο εξωτερικό περιβάλλον, µε διαδοχικές κρίσεις και περιφερειακούς πολέμους που δημιούργησαν προβλήματα στις αλυσίδες μεταφοράς, αλλά και αβεβαιότητα τόσο στην ευρωπαϊκή όσο και στην παγκόσμια αγορά. Είναι η δεύτερη καλύτερη επίδοση μετά από εκείνη το 2022.

Σημαντικό επίσης είναι ότι καταγράφηκε μειωμένο εμπορικό έλλειμμα κατά 20% και βελτίωση των εξαγωγικών επιδόσεων στους παραδοσιακά ισχυρούς κλάδους - τρόφιμα, μηχανήματα και οχήματα - αλλά και αύξηση στους κλάδους των λιπών, ποτών και καπνού συγκριτικά με τις αντίστοιχες συνολικές επιδόσεις αυτών των κλάδων το 2022. Σχεδόν το 60% των εξαγωγών μας κατευθύνεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το υπόλοιπο σε τρίτες χώρες.