Ολοκληρώνονται οι διαδικασίες καταγραφής των ζημιών στους Δήμους Χαλκιδέων και Διρφίων - Μεσαππίων από τους Συναδέλφους Γεωτεχνικούς της ΔΑΟΚ του Τ.Α.Α. και του ΕΛΓΑ, δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος της ΠΟΓΕΔΥ, Νίκος Κακαβάς.
Και προσθέτει: «Θέλουμε να τους συγχαρούμε για την αυταπάρνηση που έδειξαν, όπου σε σύντομο χρονικό διάστημα κατέγραψαν όλες τις ζημιές αποδεικνύοντας για άλλη μία φορά ότι οι Γεωτεχνικοί σε όλη την Ελλάδα είναι ο μοχλός ανάπτυξης της χώρας.
Επειδή οι καταστροφές στην περιοχή είναι τεράστιες και όπως πολύ καλά γνωρίζετε οι αποζημιώσεις που προβλέπονται από τον ΕΛΓΑ και τα ΠΣΕΑ δεν είναι ικανές για να σταθούν ξανά στα πόδια τους και να συνεχίσουν να παράγουν οι Αγρότες-Κτηνοτρόφοι-Χοιροτρόφοι-Πτηνοτρόφοι και Μελισσοκόμοι, χρειάζονται άμεσες χρηματοδοτήσεις, βραχυπρόθεσμες και μεσοπρόθεσμες, για να μπορέσουν να επανέλθουν στην παραγωγική διαδικασία διότι και να αποζημιωθεί ο παραγωγός για την καλλιέργεια που καταστράφηκε δεν θα μπορέσει ποτέ να καλλιεργήσει ξανά, από την στιγμή που το γόνιμο έδαφός του έχει παρασυρθεί, το χωράφι του έχει γεμίσει με βράχους και φερτά υλικά και έχει καταστραφεί η υποδομή του.
Για αυτό λοιπόν πέραν των Μηχανισμών του ΕΛΓΑ και των ΠΣΕΑ, προτείνουμε:
- την άμεση καταβολή De minimis ανά ΑΦΜ,
- την απαλλαγή ασφαλίστρων στον ΕΛΓΑ για μια 5ετία,
- την ένταξη του Πρωτογενή Τομέα και στις αποζημιώσεις, όπως γίνεται με τα καταστήματα και
- την έκτακτη προκήρυξη και ένταξη στο Π.Α.Α. μέσω των Σχεδίων Βελτίωσης στην υποδράση 4.1.1. για αντικατάσταση Μηχανολογικού Εξοπλισμού, η χρηματοδότηση των οποίων θα γίνει ως εξής: ένα μέρος θα αφορά το ποσοστό επιδότησης που ορίζουν οι προβλεπόμενες Περιφερειακές ενισχύσεις και το υπόλοιπο με άτοκη χρηματοδότηση από το ΤΕΠΙΧ.
Είναι επιτακτική ανάγκη να υιοθετηθούν πλήρως οι προτάσεις των Γεωτεχνικών διότι έτσι θα ξαναποκτήσει αναπτυξιακό πρόσημο, ο μέχρι σήμερα παραγωγικός Πρωτογενής Τομέας της περιοχής».
Έφυγε από την ζωή ο Ευάγγελος Α. Τσιαμάδης, Κτηνίατρος MSc και PhD, Προϊστάμενος του Τμήματος Υγείας Ζώων και Κτηνιατρικής Αντίληψης Φαρμάκων Δ/νση Κτηνιατρικής, ΜΕ Θεσσαλονίκης.
Υπήρξε συγγραφέας σε σειρά άρθρων στο περιοδικό Γεωργία - Κτηνοτροφία.
Ένα σημαντικό μέλος της κτηνιατρικής κοινότητας της ΜΕ Θεσσαλονίκης αλλά και της χώρας μας έφυγε πρόωρα από τη ζωή. Ο Ευάγγελος Τσιαμάδης γεννήθηκε πριν από 52 χρόνια στην Μυρρίνη Σερρών. Άριστος μαθητής, τόσο στα θετικά, όσο και στα θεωρητικά μαθήματα, από τα γυμνασιακά και λυκειακά του χρόνια ήταν ταγμένος στην επιστήμη. Μελετηρός, με ευρύτατη παιδεία και εγκύκλια μόρφωση, προκαλούσε τον θαυμασμό με την αυτοπεποίθησή του, την ευρυμάθειά του, τον πνευματώδη λόγο του, είτε αυτός αφορούσε στην επιστήμη, στη λογοτεχνία, στην ποίηση, στην ιστορία, ακόμη και στην ελληνική μυθολογία. Δεν θα ξεχάσει ο γράφων ότι όταν ακόμη ήταν αμούστακα παιδιά γυμνασίου, τον άκουγε με θαυμασμό να μιλάει με πάθος για θέματα ψυχολογίας μαζών, ή φυσικής υψηλών ενεργειών.
Μεγάλο πάθος του οι βιολογικές επιστήμες και ιδιαίτερή του αγάπη η ιατρική. Αποφοίτησε από το Τμήμα Κτηνιατρικής του Αριστοτελείου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης το 1996. Μελέτησε σε βάθος την Κτηνιατρική επιστήμη. Στην αρχή της καριέρας του απασχολήθηκε στον ιδιωτικό τομέα ως κτηνίατρος και αργότερα υπηρέτησε στον δημόσιο τομέα, αρχικώς στην ΠΕ Ζακύνθου και από το 2003 στην ΜΕ Θεσσαλονίκης. Η εσωτερική του ανάγκη να εντρυφήσει περισσότερο στην απεραντοσύνη της επιστήμης του τον οδήγησε να ακολουθήσει μεταπτυχιακές σπουδές. Το 2010 έλαβε μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης (MSc) στην Εκτροφή και Παθολογία Μηρυκαστικών, ενώ το 2017 τού απονεμήθηκε ο τίτλος του Διδάκτορα (PhD) μετά την υποστήριξη της διατριβής του με θέμα «Γενετική μελέτη της υποκλινικής υπασβεστιαιμίας σε αγελάδες της φυλής Holstein». Τελευταία ασχολείτο ερευνητικά ως μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Τμήμα Κτηνιατρικής τού ΑΠΘ.
Είχε εκτεταμένη εργαστηριακή και κλινική εμπειρία στην εκτροφή και παθολογία των βοοειδών, καθώς και σε θέματα βιοασφάλειας στις εκτροφές των παραγωγικών ζώων, στην επιδημιολογική έρευνα και στην αντιμετώπιση και εκρίζωση επιδημιών των ζώων. Είχε παρακολουθήσει σεμινάρια στο εξωτερικό για την καταπολέμηση επιδημιών, την εφαρμογή της ευρωπαϊκής νομοθεσίας στις εκτροφές παραγωγικών ζώων για ζητήματα ελέγχου νοσημάτων, βιοασφάλειας και ευζωίας των ζώων. Είχε δώσει διαλέξεις στην Κτηνιατρική Σχολή τού ΑΠΘ, καθώς και σε εκπαιδευτικά σεμινάρια για την καταπολέμηση επιδημιών των ζώων που διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Επίσης, είχε στο ενεργητικό του συμμετοχές με ανακοινώσεις σε επιστημονικά συνέδρια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και πολλές δημοσιεύσεις σε αναγνωρισμένα διεθνή περιοδικά.
Ο Ευάγγελος Α. Τσιαμάδης έφυγε από τη ζωή στις 01/12/2023 και άφησε ένα δυσαναπλήρωτο κενό και έναν βουβό πόνο στις καρδιές όλων όσοι των γνωρίσαμε.
Θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του, στη σύζυγό του Ελισάβετ και στα παιδιά τους Γεώργιο-Ανδρέα και Αναστάσιο-Παναγιώτη.
Καλό σου ταξίδι Βαγγέλη!
Κωνσταντίνος Β. Σίμογλου,
Γεωπόνος, Δ.Α.Ο.Κ. Δράμας
Ανακοίνωση Π.Ε.Κ.Δ.Υ.
Από την πλευρά της η Πανελλήνια Ένωση Κτηνιάτρων Δημοσίων Υπαλλήλων (Π.Ε.Κ.Δ.Υ.) σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε αναφέρει τα εξής:
«Με βαθιά θλίψη και οδύνη πληροφορηθήκαμε τον ξαφνικό θάνατο του συναδέλφου μας και μέλους της Ένωσής μας Κτηνιάτρου, Βαγγέλη Τσιαμάδη, Αν. προϊσταμένου του Τμήματος Υγείας των Ζώων-ΚΑΦΕ, της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής, της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης.
Ως επιστήμονας ήταν εξαιρετικός και τίμησε την επιστήμη και τον κλάδο προσφέροντας τα μέγιστα στην προστασία της κτηνοτροφίας της Κεντρικής Μακεδονίας. Μετά την επιλογή του από την EFSA της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ετοιμαζόταν να προσφέρει και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.
Ως κτηνίατρος δημόσιος υπάλληλος βρισκόταν πάντα μπροστά στα δύσκολα με ψυχραιμία, αξιοσύνη και κατάρτιση. Ήταν πάντα η ήρεμη δύναμη του τομέα της Υγείας των Ζώων.
Ως επίσημος κτηνίατρος δεν φοβήθηκε να αντιμετωπίσει τα φοβερά κυκλώματα της κτηνιατρικής παραβατικότητας στην Θεσσαλονίκη, υπερασπιζόμενος πάντα το δημόσιο συμφέρον.
Ως άνθρωπο τον χαρακτήριζε η ευγένεια, η καλοσύνη, η ακεραιότητα και η αγάπη για την επιστήμη. Καλός οικογενειάρχης και αγωνιστής σε όλα τα μετερίζια της ζωής. Η Κεντρική Μακεδονία και η Ελλάδα γίνεται φτωχότερη με τον θάνατό του.
Για όλους τους Κτηνιάτρους Δημοσίους Υπαλλήλους αποτελεί πρότυπο επιστήμονα, ανθρώπου και υπαλλήλου και βρίσκεται ψηλά στην συνείδηση και στην μνήμη όλων μας.
Με την είδηση του θανάτου, το Δ.Σ. της Π.Ε.Κ.Δ.Υ. αποφάσισε ομόφωνα:
1. Να εκφράσει τα συλλυπητήρια των Μελών της Ένωσης στην οικογένεια και τους οικείους του εκλιπόντος αγαπημένου συναδέλφου.
2. Να δημοσιευτεί η παρούσα επιστολή στον τύπο».
Α. Πιο συγκεκριμένα για σήμερα Δευτέρα (04-12-2023) τοπικά ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται στην ανατολική και νότια χώρα έως αργά το απόγευμα. Πιο αναλυτικά θα επηρεαστούν κατά τόπους οι Σποράδες, η Εύβοια, η ανατολική Στερεά, η ανατολική και νότια Πελοπόννησος και τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου.
Β. Νέα πρόσκαιρη επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός και θα επηρεάσει τις περισσότερες περιοχές της χώρας μας από το βράδυ της Τρίτης (05-12-2023) και από τα δυτικά μέχρι το βράδυ της Τετάρτης (06-12-2023).
Πιο αναλυτικά ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:
1. Την Τρίτη (05-12-2023)
α) Από το βράδυ στο Ιόνιο, την Ήπειρο και την Πελοπόννησο.
β) Τη νύχτα τα φαινόμενα θα επεκταθούν ανατολικότερα και θα επηρεάσουν την ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), την Εύβοια, τις Σποράδες και τις δυτικές Κυκλάδες.
2. Την Τετάρτη (06-12-2023)
α) Στο Ιόνιο, την Ήπειρο, την Πελοπόννησο, την ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής) και την Εύβοια έως το μεσημέρι.
β) Στη Θεσσαλία (κυρίως τα ανατολικά τμήματα), τις Σποράδες, την Κεντρική Μακεδονία (κυρίως Πιερία), τις Κυκλάδες και την Κρήτη έως αργά το απόγευμα.
γ) Από το πρωί και μέχρι το βράδυ της Τετάρτης στα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.
Βαθύ βαρομετρικό χαμηλό από τα βόρεια - βορειοδυτικά συνοδευόμενο από ψυχρό μέτωπο προβλέπεται να προκαλέσει επιδείνωση του καιρού το Σαββατοκύριακο με κύρια χαρακτηριστικά τους θυελλώδεις ανέμους σε όλη σχεδόν τη χώρα, τις κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες κυρίως στα δυτικά, τα βόρεια και την ανατολική νησιωτική Ελλάδα.
Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ηπειρωτικά ορεινά αλλά και σε ημιορεινές περιοχές της Θράκης και της Μακεδονίας.
Η πτώση της θερμοκρασίας θα γίνει αισθητή από το Σάββατο το βράδυ και κυρίως την Κυριακή οπότε θα υποχωρήσει κατά 8 με 10 βαθμούς στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά και 4 με 6 βαθμούς Κελσίου στις υπόλοιπες περιοχές.
Πιο αναλυτικά:
Α. Θυελλώδεις άνεμοι θα πνέουν από τις απογευματινές ώρες του Σαββάτου (25-11-23) μέχρι τις βραδινές ώρες της Κυριακής (26-11-23). Συγκεκριμένα:
α. στα δυτικά από τις απογευματινές ώρες θα πνέουν αρχικά δυτικοί νοτιοδυτικοί εντάσεως 7 με 8 μποφόρ στρεφόμενοι το βράδυ σε βορειοδυτικούς με την ίδια ένταση.
β. στα ανατολικά από τις βραδινές ώρες νοτιοδυτικοί εντάσεως 7 με 8 και πρόσκαιρα στο ανατολικό Αιγαίο έως 9 μποφόρ στρεφόμενοι βαθμιαία σε βορειοδυτικούς με την ίδια ένταση.
γ. Εξασθένηση των ανέμων προβλέπεται από τις απογευματινές ώρες της Κυριακής (26-11-23) στα δυτικά και τη νύχτα και στα ανατολικά.
Β. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται
α. από τις πρώτες ώρες του Σαββάτου (25-11-23) στο Ιόνιο, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά, τη δυτική Πελοπόννησο και τα Δωδεκάνησα και από το πρωί στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τη Θράκη.
β. από τις μεσημβρινές ώρες στη Μακεδονία και πρόσκαιρα στη νότια Πελοπόννησο, τα δυτικά τμήματα της Κρήτης και τη δυτική Θεσσαλία.
γ. Τα ισχυρά φαινόμενα τη νύχτα του Σαββάτου θα περιοριστούν στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και την ανατολική νησιωτική Ελλάδα, ενώ στην υπόλοιπη χώρα θα εξασθενήσουν.
Γ. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν από τις βραδινές ώρες του Σαββάτου (25-11-23) μέχρι τις μεσημβρινές ώρες της Κυριακής (26-11-23) στα ηπειρωτικά ορεινά, αλλά και σε ημιορεινές περιοχές της Θράκης και της Μακεδονίας με ενδεικτικό υψόμετρο τα 500-700 μέτρα.
Επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός με ισχυρές βροχές και καταιγίδες από σήμερα Τρίτη (21-11-23) στα δυτικά και κυρίως αύριο, στα νότια της χώρας καθώς και στο ανατολικό Αιγαίο, αναφέρει ανακοίνωση που εξέδωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ).
Πιο αναλυτικά ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:
Σήμερα Τρίτη (21-11-23)
Από αργά το βράδυ στη δυτική Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα στο Ιόνιο, την Ήπειρο και τη δυτική Στερεά.
Αύριο Τετάρτη (22-11-23)
α. Στο Ιόνιο, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά, τη δυτική Πελοπόννησο, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.
β. Πρόσκαιρα μέχρι το μεσημέρι στη νότια Πελοπόννησο, τη δυτική Κρήτη και τις Κυκλάδες.
γ. Από το μεσημέρι στα ανατολικά τμήματα της Θράκης.
Τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν τη νύχτα της Τετάρτης (22-11-23) προς την Πέμπτη (23-11-23).
Την Πέμπτη (16/11) η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να παραπέμψει την Ελλάδα στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επειδή δεν παρείχε επικαιροποιημένους χάρτες κινδύνων πλημμύρας και επικινδυνότητας πλημμύρας, όπως απαιτείται από την οδηγία 2007/60/ΕΚ για την αξιολόγηση και τη διαχείριση των κινδύνων πλημμύρας («οδηγία για τις πλημμύρες»).
Όπως τονίζει με ανακοίνωσή της η Επιτροπή, το άρθρο 14 παράγραφος 2 της εν λόγω Οδηγίας υποχρέωνε τα κράτη μέλη να επανεξετάσουν και, εφόσον απαιτείται, να επικαιροποιήσουν τους χάρτες επικινδυνότητας πλημμύρας και τους χάρτες κινδύνων πλημμύρας, έως τις 22 Δεκεμβρίου 2019, ενώ, σύμφωνα με το άρθρο 15 παράγραφος 1, τα κράτη μέλη όφειλαν να κοινοποιήσουν στην Επιτροπή την επανεξέταση και, κατά περίπτωση, την επικαιροποίηση των εν λόγω χαρτών τρεις μήνες μετά την εν λόγω ημερομηνία, δηλαδή έως τις 22 Μαρτίου 2020.
Οι χάρτες επικινδυνότητας πλημμύρας και οι χάρτες κινδύνων πλημμύρας αποτελούν βασικά μέσα για τη διαχείριση των κινδύνων πλημμύρας. Συμβάλλουν στην ευαισθητοποίηση σχετικά με τις περιοχές που κινδυνεύουν από πλημμύρες και βοηθούν τις κοινότητες να αναπτύξουν στρατηγικές για τη μείωση αυτών των κινδύνων. Οι φορείς πολιτικής προστασίας και πρώτης επέμβασης μπορούν να χρησιμοποιούν τους χάρτες για τον σχεδιασμό της αντιμετώπισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης, καθώς και ως βάση για αποφάσεις σε θέματα ασφάλισης. Οι χάρτες υποστηρίζουν επίσης τον χωροταξικό σχεδιασμό και την αστική ανάπτυξη, ιδίως με στόχο να αποφευχθεί η δημιουργία νέων κινδύνων.
Δεδομένου ότι η Επιτροπή δεν έλαβε τις απαιτούμενες πληροφορίες από την Ελλάδα, απέστειλε προειδοποιητική επιστολή στο εν λόγω κράτος μέλος τον Φεβρουάριο του 2022 και, στη συνέχεια, τον Σεπτέμβριο του 2022, απέστειλε αιτιολογημένη γνώμη. Μέχρι σήμερα, η Ελλάδα δεν έχει συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις που υπέχει δυνάμει της οδηγίας, καθώς οι υφιστάμενοι χάρτες δεν έχουν επανεξεταστεί.
Η Ελλάδα είναι το μόνο κράτος μέλος που δεν έχει συμμορφωθεί με την υποχρέωση αυτή.
Οι χάρτες είναι απαραίτητοι για την κατάρτιση αξιόπιστων σχεδίων διαχείρισης των κινδύνων πλημμύρας, τα οποία θα έπρεπε να είχαν καταρτιστεί έως τις 22 Δεκεμβρίου 2021 και να είχαν υποβληθεί έως τις 22 Μαρτίου 2022. Έχει κινηθεί επίσης διαδικασία επί παραβάσει κατά της Ελλάδας [INFR(2022)2191] για την καθυστερημένη έγκριση των εν λόγω σχεδίων διαχείρισης των κινδύνων πλημμύρας.
Η Επιτροπή θεωρεί ότι οι προσπάθειες που έχουν καταβάλει μέχρι σήμερα οι ελληνικές αρχές δεν ήταν ικανοποιητικές και επαρκείς και, επομένως, παραπέμπει την Ελλάδα στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Βαθύ βαρομετρικό χαμηλό από τα βόρεια - βορειοδυτικά συνοδευόμενο από ψυχρό μέτωπο, πρόκειται να προκαλέσει το Σαββατοκύριακο επιδείνωση του καιρού, σύμφωνα με έκτακτο δελτίο που εξέδωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ).
Κύρια χαρακτηριστικά της κακοκαιρίας θα είναι οι θυελλώδεις άνεμοι σε όλη σχεδόν τη χώρα και οι κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες στη βόρεια και την ανατολική νησιωτική Ελλάδα.
Η θερμοκρασία στα βόρεια θα υποχωρήσει κατά 6 με 8 βαθμούς Κελσίου.
Πιο αναλυτικά:
Α. Θυελλώδεις βορειοδυτικοί άνεμοι εντάσεων 8 με 9 και πρόσκαιρα με ριπές έως 10 μποφόρ θα πνέουν από τις προμεσημβρινές ώρες του Σαββάτου (18-11-23) στα δυτικά και βαθμιαία και στα ανατολικά. Οι άνεμοι σταδιακά θα εξασθενήσουν από το απόγευμα της Κυριακής (19-11-23).
Β. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται από τις πρώτες ώρες του Σαββάτου (18-11-23) έως και το απόγευμα της ίδιας ημέρας στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και πρόσκαιρα νωρίς το πρωί στη Θράκη.
Το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού που εκδόθηκε από την ΕΜΥ, στις 9-11-2023/12:30 τοπική ώρα, επικαιροποιείται σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία.
Επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός από τις επόμενες ώρες σήμερα Παρασκευή (10-11-23) με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, που θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και μεγάλη συχνότητα κεραυνών, στα νησιά του Ιονίου, τη δυτική Πελοπόννησο και βαθμιαία στην υπόλοιπη δυτική χώρα. Τα φαινόμενα θα επεκταθούν σταδιακά προς τα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά καθώς και στο ανατολικό Αιγαίο.
Οι άνεμοι στα πελάγη θα είναι ενισχυμένοι.
Πιο αναλυτικά:
Α. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:
Σήμερα Παρασκευή (10-11-23)
α. Στο Ιόνιο (περιοχή Κεφαλλονιάς - Ζακύνθου - Ιθάκης - Λευκάδας) και από νωρίς το απόγευμα στη δυτική Πελοπόννησο (κυρίως Αχαΐα - Ηλεία).
β. Από τις απογευματινές ώρες στη δυτική Στερεά, τις υπόλοιπες περιοχές της Πελοποννήσου, πρόσκαιρα στην ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής) και την Εύβοια (κυρίως στα κεντρικά και νότια).
γ. Από το βράδυ στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου Λέσβος, Λήμνος, Χίος, το βόρειο Ιόνιο (περιοχή Κέρκυρας - Παξών) και την Ήπειρο.
Αύριο Σάββατο (11-11-23)
α. Στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου (κυρίως Χίο - Σάμο), στο βόρειο Ιόνιο (περιοχή Κέρκυρας - Παξών - Λευκάδας), την Ήπειρο, τη δυτική Μακεδονία, τη δυτική Στερεά, τα νότια τμήματα της ανατολικής Πελοποννήσου και τα Κύθηρα.
β. Από το μεσημέρι στην κεντρική Μακεδονία, την ανατολική Μακεδονία και πιθανόν τη Θράκη.
γ. Από το βράδυ στα Δωδεκάνησα.
Από το απόγευμα τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν στις περισσότερες περιοχές και θα περιοριστούν στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα όπου θα εξασθενήσουν το πρωί της Κυριακής.
Β. Άνεμοι νοτίων διευθύνσεων εντάσεως τοπικά 8 μποφόρ θα πνέουν στο Αιγαίο από τις πρωινές ώρες του Σαββάτου (11-11-23) μέχρι αργά το απόγευμα.
Γ. Επισημαίνεται πως από το απόγευμα της Κυριακής (12-11-23) και μέχρι το απόγευμα της Δευτέρας (13-11-23) νέο καιρικό σύστημα από τα βορειοδυτικά με ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα επηρεάσει αρχικά τη δυτική Ελλάδα και τη Δευτέρα τη Μακεδονία, τη Θεσσαλία και το ανατολικό Αιγαίο.
Επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός από το μεσημέρι της Παρασκευής (10-11-23) μέχρι αργά το βράδυ του Σαββάτου (11-11-23) με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, που θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και μεγάλη συχνότητα κεραυνών, αρχικά στα νησιά του Ιονίου και τη δυτική Πελοπόννησο και βαθμιαία στα υπόλοιπα δυτικά. Τα φαινόμενα θα επεκταθούν σταδιακά προς τα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά καθώς και στο ανατολικό Αιγαίο. Οι άνεμοι στα πελάγη θα είναι ενισχυμένοι.
Πιο αναλυτικά:
Α. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:
Την Παρασκευή (10-11-23)
α. Από το μεσημέρι στο Ιόνιο, την Ήπειρο, τη Δυτική Στερεά και τη Δυτική Πελοπόννησο.
β. Από τις απογευματινές ώρες θα επηρεαστεί η υπόλοιπη Στερεά και Πελοπόννησος, τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και πιθανόν τα νότια τμήματα της Θεσσαλίας.
Το Σάββατο (11-11-23)
α. Από τις πρωινές ώρες στο βόρειο Ιόνιο, την Ήπειρο, τη δυτική Μακεδονία, τη δυτική Στερεά, τα νότια τμήματα της Ανατολικής Πελοποννήσου και τα Κύθηρα.
β. Από το μεσημέρι στην κεντρική Μακεδονία, την ανατολική Μακεδονία και πιθανόν την Θράκη.
γ. Προς το βράδυ τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν στις περισσότερες περιοχές και θα περιοριστούν στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα τα Δωδεκάνησα.
Β. Άνεμοι νοτίων διευθύνσεων εντάσεως 7 με 8 μποφόρ θα πνέουν στο Αιγαίο από τις πρωινές ώρες του Σαββάτου (11-11-23) μέχρι αργά το απόγευμα.
Το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού επικαιροποιείται σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ).
Η επιδείνωση του καιρού θα ξεκινήσει από τις απογευματινές ώρες σήμερα Παρασκευή (03-11-23) έως και το μεσημέρι της Κυριακής (05-11-23) με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, που θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και μεγάλη συχνότητα κεραυνών, αρχικά στα βορειοδυτικά, βαθμιαία στα υπόλοιπα δυτικά και βόρεια με επέκταση των φαινομένων στο ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα. Οι άνεμοι θα είναι ενισχυμένοι.
Πιο αναλυτικά:
Α. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:
Την Παρασκευή (03-11-23)
α. Από τις απογευματινές ώρες στην περιοχή της Κέρκυρας - Παξών.
β. Από τις βραδινές ώρες στην Ήπειρο και κατά τη διάρκεια της νύχτας στη δυτική Στερεά.
Το Σάββατο (04-11-23)
α. Από τις πρωινές ώρες στο Ιόνιο, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά, τη δυτική Πελοπόννησο και τη δυτική Μακεδονία.
β. Από το μεσημέρι στην κεντρική Μακεδονία, την ανατολική Μακεδονία και την Θράκη καθώς και τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου και πιθανόν πρόσκαιρα τη Θεσσαλία.
γ. τις βραδινές ώρες τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν στις περισσότερες περιοχές και θα περιοριστούν στη Θράκη, το βορειοανατολικό Αιγαίο, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.
Την Κυριακή (05-11-23)
α. Τις πρωινές ώρες στο ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα.
Β. Από το πρωί του Σαββάτου οι νότιοι νοτιοδυτικοί άνεμοι θα ενισχυθούν σημαντικά στα ανατολικά, ακόμα και πάνω από τις ηπειρωτικές περιοχές της Ελλάδας, φθάνοντας τα 7 με 8 μποφόρ. Τοπικά στο κεντρικό και το βόρειο Αιγαίο προβλέπονται πρόσκαιρα εντάσεις έως και 9 μποφόρ.
Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.
Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.
Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων:
Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους
Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).
Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.
Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).
Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.
Σε περιοχές που εκδηλώνεται έντονη κεραυνική δραστηριότητα αν βρίσκεστε σε εξωτερικό χώρο:
Καταφύγετε σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο διαφορετικά καθίστε αμέσως στο έδαφος χωρίς να ξαπλώσετε.
Προστατευτείτε κάτω από συμπαγή κλαδιά χαμηλών δέντρων στην περίπτωση που είστε μέσα σε δάσος.
Μην καταφύγετε ποτέ κάτω από ένα ψηλό δέντρο σε ανοιχτό χώρο.
Αποφύγετε τα χαμηλά εδάφη για τον κίνδυνο πλημμύρας.
Μην στέκεστε πλάι σε πυλώνες, γραμμές μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος, τηλεφωνικές γραμμές και φράκτες.
Μην πλησιάζετε μεταλλικά αντικείμενα (π.χ. αυτοκίνητα, ποδήλατα, σύνεργα κατασκήνωσης κλπ.).
Απομακρυνθείτε από ποτάμια, λίμνες ή άλλες μάζες νερού.
Αν είστε μέσα στη θάλασσα βγείτε αμέσως έξω.
Αν βρίσκεστε απομονωμένοι σε μια επίπεδη έκταση και νιώσετε να σηκώνονται τα μαλλιά σας (γεγονός που δηλώνει ότι σύντομα θα εκδηλωθεί κεραυνός), κάντε βαθύ κάθισμα με το κεφάλι ανάμεσα στα πόδια (ώστε να ελαχιστοποιήσετε την επιφάνεια του σώματός σας και την επαφή σας με το έδαφος) πετώντας τα μεταλλικά αντικείμενα που έχετε επάνω σας.
Όπως αναφέρει η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ) επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός στις περισσότερες περιοχές της χώρας από αργά το απόγευμα της Παρασκευής (03-11-23) έως και το μεσημέρι της Κυριακής (05-11-23).
Θα έχουμε ισχυρές βροχές και καταιγίδες, που θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και μεγάλη συχνότητα κεραυνών, αρχικά στα βορειοδυτικά, βαθμιαία στα υπόλοιπα δυτικά, τα βόρεια με επέκταση των φαινομένων προς τα βορειοανατολικά ηπειρωτικά, το ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα. Οι άνεμοι στα πελάγη θα είναι ενισχυμένοι.
Πιο αναλυτικά:
Α. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:
Την Παρασκευή (03-11-23)
α. Από αργά το απόγευμα στην περιοχή της Κέρκυρας-Παξών.
β. Από τις βραδινές ώρες στην Ήπειρο και κατά τη διάρκεια της νύχτας στη δυτική Στερεά.
Το Σάββατο (04-11-23)
α. Από τις πρωινές ώρες στο Ιόνιο, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά, τη δυτική Πελοπόννησο και τη δυτική Μακεδονία.
β. Από το μεσημέρι στην κεντρική Μακεδονία, την ανατολική Μακεδονία και την Θράκη καθώς και τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου και πιθανόν πρόσκαιρα τη Θεσσαλία.
γ. τις βραδινές ώρες τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν στις περισσότερες περιοχές και θα περιοριστούν στη Θράκη, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.
Την Κυριακή (05-11-23)
α. Τις πρωινές ώρες στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.
Β. Άνεμοι νοτίων διευθύνσεων εντάσεως 7 με 8 και πιθανόν τοπικά 9 μποφόρ θα πνέουν στο Αιγαίο από τις πρωινές ώρες του Σαββάτου (04-11-23) μέχρι αργά το απόγευμα.
Σε εξώδικα και αγωγές κατά του ΟΠΕΚΕΠΕ δηλώνουν αποφασισμένοι να προχωρήσουν αγρότες και φορείς με αφορμή τα λάθη που υπήρξαν στην πληρωμή της προκαταβολής της βασικής ενίσχυσης.
Ήδη εξώδικο στον ΟΠΕΚΕΠΕ απέστειλε η Πανελλήνια Ένωση Φορέων Αγροτικών Υπηρεσιών (ΠΕΦΑΣΥ) μέσα στο οποίο αναφέρονται τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί όλο το προηγούμενο διάστημα και αφορούν στην πληρωμή της Βασικής Ενίσχυσης, προγραμμάτων αλλά και άλλων ενισχύσεων.
Στο εξώδικο τονίζεται ακόμη ότι εταιρείες παρέχουν υπηρεσίες δηλώσεων εκτός του gov.gr, γεγονός που παραβιάζει τους κανονισμούς σε σχέση με την οριστικοποίηση των δηλώσεων ΟΣΔΕ, ενώ τονίζεται ότι δεν έχει γίνει σωστή «φόρτωση» των δικαιωμάτων της Βασικής Ενίσχυσης, καθώς και ότι δεν δόθηκε παράταση των 10 ημερών στην υλοποίηση των µεταβιβάσεων.
Με το εξώδικο η ΠΕΦΑΣΥ ζητά τη λήψη των άμεσων μέτρων για την κατάσταση αυτή που θέτει υπό αμφισβήτηση την ασφάλεια του gov.gr αλλά και ολόκληρο το σύστημα υποβολής των δηλώσεων για το 2023.
Απαντώντας ο ΟΠΕΚΕΠΕ εξέδωσε ανακοίνωση η οποία αναφέρει ότι από έλεγχο της νομικής υπηρεσίας του Οργανισμού τόσο στο Πρωτοδικείο και Ειρηνοδικείο Αθηνών όσο και στο Πρωτοδικείο και Ειρηνοδικείο Λάρισας, δεν ανευρέθηκε καταχωρημένο καταστατικό του εν λόγω σωματείου, κατά την επίδοση της εξώδικης απάντησης του ΟΠΕΚΕΠΕ στην Διεύθυνση επί της οδού Καραολή και Δημητρίου 25 δεν ανευρέθηκε εκεί η έδρα της ΠΕΦΑΣΥ από τον Δικαστικό Επιμελητή.
Ο ΑγροΤύπος επικοινώνησε με τον κ. Ιωάννη Φλωρίδη, αντιπρόεδρο της ΠΕΦΑΣΥ, ο οποίος ανέφερε ότι «μετά απο πολύ καιρό ο ΟΠΕΚΕΠΕ αποφάσισε να μας απαντήσεις. Η Ένωση έχει κοινοποιήσει πολλά email με τις αλλαγές που έχει κάνει. Επίσης ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ κ. Σημανδράκος είχε παρευρεθεί στην πρόσφατη γενική συνέλευση της ΠΕΦΑΣΥ. Προχωράμε και σε αγωγή κατά του ΟΠΕΚΕΠΕ. Αυτή την στιγμή υπάρχουν 90 εκ. ευρώ αδιανέμητα δικαιώματα».
Διαβάστε το εξώδικο (εδώ)
Διαβάστε την ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ (εδώ)
Απάντηση ΠΕΦΑΣΥ στην ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ
Με λύπη μας παρατηρούμε το επίπεδο στο οποίο έχει περιέλθει ο ΟΠΕΚΕΠΕ το τελευταίο χρονικό διάστημα που αδυνατώντας να ανταποκριθεί στα βασικά, δηλαδή στις ορθές πληρωμές και στους σωστούς ελέγχους, και ανταπαντά στην εξώδικη αναφορά που κατέθεσε η ΠΕΦΑΣΥ στις 04/10/2023 σχεδόν ένα (1) μήνα μετά.
Αντί όμως η ανταπάντηση να αφορά τα 73 σημεία τεχνικών θεμάτων – έλλειψη οδηγιών, έλλειψη εγκυκλίων, έλλειψη διευκρινήσεων καθώς και καταστρατήγησης της σύμβασης με τα ΚΥΔ, η «Μπάλα αποστέλλεται στην κερκίδα» θίγοντας ψευδώς την νομιμότητα της λειτουργίας του σωματείου μας που από το 2015 υφίσταται βάσει του καταστατικού που εσείς ζητήσατε από το πρωτοδικείο και ειρηνοδικείο Αθηνών το ΑΦΜ, του οποίου εμείς σας αποδώσαμε γιατί δεν έχουμε να φοβηθούμε κάτι, όπως και την φυσική έδρα του σωματείου το οποίο με ομόφωνη απόφαση γενικής συνέλευσης Μάρτιος 2023, μετασχηματίστηκε με τροποποίηση καταστατικού από ΠΕΦΑ σε ΠΕΦΑΣΥ.
Η ερώτηση μας βέβαια είναι «ΔΕΝ ΜΑΣ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ;» κύριε πρόεδρε;
Έχετε κάνει τουλάχιστον τρείς (3) δημόσιες αναφορές ευχαριστώντας την ΠΕΦΑΣΥ και τον πρόεδρο του σωματείου κ. Ντογκούλη για την υποστήριξη που παρέχει στον οργανισμό τους τελευταίους έξι (6) μήνες.
Έχετε συμμετάσχει εσείς ο ίδιος όπως και στελέχη του οργανισμού σε τεχνικές συσκέψεις τόσο στο γραφείο του υπουργού όσο και σε τηλεδιασκέψεις προσπαθώντας να μάθετε από εμάς βασικά λειτουργικά κενά που παρουσιάστηκαν στην ΕΑΕ 2023.
Έχετε συμμετάσχει με την διοίκηση και στελέχη του οργανισμού σε διευρυμένη σύσκεψη στο υπουργείο για την εξέλιξη του έργου του 2023 την οποία ενώπιον υπουργού και γενικού γραμματέα τοποθετηθήκατε ότι βρίσκεστε σε πλήρη συνεννόηση με το Δ.Σ. της ΠΕΦΑΣΥ για την επίλυση τεχνικών θεμάτων.
Μας έχετε δεχθεί σαν διοικητικό συμβούλιο τρείς (3) φορές στο γραφείο σας θεσμικά για να συζητήσουμε πάλι για τεχνικά θέματα και τεχνικά προβλήματα του έργου.
Το αποκορύφωμα όλων είναι η συμμετοχή σας ως κεντρικό ομιλητή σε γενική συνέλευση του σωματείου μας μέσω τηλεδιάσκεψης την Πέμπτη (27/07/2023).
Παρόλες αυτές τις ενέργειες θεωρείται ακόμα την ΠΕΦΑΣΥ ή ΠΕΦΑ όπως θέλετε πείτε την, όλοι μας γνωρίζουν άλλωστε, σωματείο ανύπαρκτο και ανυπόστατο;
Προφανώς λοιπόν την απάντηση στα άνωθεν την γνωρίζετε καλά γιατί η ΠΕΦΑΣΥ όπως και όλα τα προηγούμενα χρόνια στάθηκε πάντα στο πλευρό του ΟΠΕΚΕΠΕ, υποστήριξε οποιαδήποτε αλλαγή ο οργανισμός επέλεξε και οραματίστηκε από κοινού με τον οργανισμό την μεγάλη αλλαγή της μετάβασης στην ψηφιακή εποχή μέσω του GOV.GR
Ασχοληθείτε λοιπόν με τις τεχνικές λεπτομέρειες της νομικής μας όχλησης που ακόμα και σήμερα παραμένουν εκκρεμείς και αρχίζουμε πλέον να είμαστε απαισιόδοξοι για το αν θα επιλυθούν. Υπάρχουν τεχνικά κενά που αν στο επόμενο χρονικό διάστημα δεν επιλυθούν θα οδηγήσουν σε νέο Βατερλό πληρωμών τον Δεκέμβριο.
Δυστυχώς αναγνωρίζουμε ότι το τεχνικό επίπεδο στο οποίο βρίσκεται αυτή την στιγμή η υπηρεσία είναι χαμηλότερo των περιστάσεων εξού και τα αρκετά σφάλματα στην πληρωμή, που ευχόμαστε να μην επαναληφθούν για το καλό των Ελλήνων αγροτών και των ΚΥΔ που τους υποστηρίζουν.
Πιθανόν να είχαμε συνηθίσει σε ένα ασφαλές περιβάλλον τεχνικής υποστήριξης μέχρι το 2021, στο οποίο θα πρέπει να επανέλθουμε άμεσα γιατί τις εκκρεμότητες που δημιουργούν οι κακές πληρωμές αδυνατούμε να τις διαχειριστούμε πλέον.
Σας καλούμε λοιπόν άμεσα να επικεντρώσετε την προσοχή σας ως οργανισμός στο να επιλύσετε τα προβλήματα της πληρωμής, καθώς και των τεχνικών θεμάτων που σας έχουμε εδώ και ένα (1) μήνα κοινοποιήσει και να αφήσετε τις βαρύγδουπες εξαγγελίες νομικών κινήσεων γιατί δεν οφελούν κανέναν.
Μια λανθασμένη πληρωμή προκαταβολής του τσεκ από τον ΟΠΕΚΕΠΕ ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της αγανάκτηση από την πλευρά των αγροτών.
Όμως πρέπει να αναφέρουμε ότι και στο παρελθόν οι αγρότες διαμαρτύρονταν για λάθη του Οργανισμού που ταλαιπωρούσαν τους δικαιούχους των κοινοτικών ενισχύσεων. Εϊναι αλήθεια περίεργο ένας οργανισμός που χορηγεί κοινοτικά χρήματα (κάνει πληρωμές) στους αγρότες να μην είναι ... δημοφιλής.
Για να δούμε μερικά ιστορικά στοιχεία για τον Οργανισμό:
Ο ΟΠΕΚΕΠΕ συστήθηκε το 1998 με το Νόμο 2637 (ΦΕΚ 200/Α/1998) και είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, Δημοσίου Συμφέροντος.
Συστάθηκε ως επιχειρησιακός οργανισμός και δραστηριοποιείται από τις 1.9.2001 με προσωρινή διαπίστευση μέχρι τις 2 Σεπτεμβρίου 2002 οπότε και έλαβε και οριστική διαπίστευση ως οργανισμός πληρωμών.
Από το 2005 είναι ο μοναδικός φορέας στην Ελλάδα που έχει την ευθύνη για τις επιδοτήσεις της νέας ΚΑΠ, η οποία εφαρμόστηκε στη χώρα μας από το 2006.
Το 2006 λόγω της αναδιοργάνωσης του Ευρωπαϊκού Γεωργικού Ταμείου Προσανατολισμού και Εγγυήσεων, έγινε ο υπεύθυνος οργανισμός πληρωμής και των δύο γεωργικών ταμείων, του ΕΓΤΕ (Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Εγγυήσεων) και του ΕΓΤΑΑ (Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης), καθως επίσης και βάσει του και του Νόμου 3508 (ΦΕΚ 249/Α/2006 άρθρο 3) του ΕΤΑ (Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλιείας). Εποπτεύεται από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥπΑΑΤ).
Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της ΠΟΓΕΔΥ, Νίκος Κακαβάς, σε συνέντευξη που έδωσε στον ΑγροΤύπο, «ήμουν στην Βουλή όταν κατατέθηκε το νομοσχέδιο για την ίδρυση του ΟΠΕΚΕΠΕ. Από την πρώτη στιγμή είχα τις διαφωνίες μου με τον τρόπο που πήγαν θεσμοθετήσουν τον οργανισμό πληρωμών. Μάλιστα συμφωνούσε μαζί μου και ο τότε Γραμματέας του Υπουργείου κ. Βαγγέλης Τσεκούρας, ο οποίος και στην συνέχεια παραιτήθηκε.
Τότε είχα επισημάνει ότι πάνε να ιδρύσουν έναν γραφειοκρατικό μηχανισμό - έκτρωμα που σύντομα θα πέσει στα βράχια. Τότε είχαμε προτείνει να δημιουργηθεί μια Ειδική Γραμματεία Πληρωμών και Ελέγχων στο Υπουργείο Γεωργίας. Από το 2003 που θεσπίστηκε το σύστημα πληρωμών με δικαιώματα και ενισχύσεις στους αγρότες δημιουργούνται συνεχώς προβλήματα και αδικίες.
Από την άλλη έχουμε έναν πολυδάπανο οργανισμό με «περίεργους» διαγωνισμούς και απευθείας αναλήψης εργολαβιών. Περίπου 80 εκατ. ευρώ έχει ετήσιο λειτουργικό κόστος ο ΟΠΕΚΕΠΕ. Από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα έχουμε ξοδέψει 1,2 δις ευρώ για να λειτουργήσει ένας οργανισμός που δημιουργεί όλο προβλήματα.
Φτάσαμε στο 2023 και δεν έχει καταφέρει ο οργανισμός να έχει μια ολοκληρωμένη βάση δεδομένων για να ξέρουμε τι καλλιεργούμε και τι παράγουμε σε αυτό τον τόπο. Σε ποια άλλη χώρα της Ευρώπης θα έκαναν τόσες δαπάνες για έναν οργανισμό χωρίς κανένα αποτέλεσμα.
Δεν χαιρόμαστε που μετά από τόσα χρόνια δικαιωνόμαστε. Ουσιαστικά έχουμε μια μεγάλη αποτυχία με έναν οργανισμό που έχει μια τόσο σημαντική λειτουργία να ελέγχει και να κάνει πληρωμές. Ούτε μπορεί να ελέγχει ούτε κάνει σωστές πληρωμές. Ακόμη και σήμερα ζητάμε ότι ζητούσαμε και τότε να ιδρυθεί μια Γραμματεία στο ΥπΑΑΤ που να αναλάβει τους ελέγχους και τις πληρωμές».
Πρόσκαιρη επιδείνωση προβλέπεται να παρουσιάσει ο καιρός στη δυτική Ελλάδα, από σήμερα το βράδυ (Τετάρτη 25-10-2023) μέχρι και αύριο το απόγευμα (Πέμπτη 26-10-2023), με ισχυρές βροχές και καταιγίδες που θα συνοδεύονται από μεγάλη συχνότητα κεραυνών και τοπικές χαλαζοπτώσεις.
Πιο αναλυτικά θα επηρεαστούν:
α. από τις βραδινές ώρες σήμερα (Τετάρτη 25-10-2023) η περιοχή της Κέρκυρας-Παξών και η Ήπειρος.
β. από τις πρωινές ώρες αύριο (Πέμπτη 26-10-2023) η δυτική Στερεά και τα υπόλοιπα νησιά του Ιονίου.
γ. από το μεσημέρι πιθανώς η βορειοδυτική Πελοπόννησος.
Τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν, από το μεσημέρι στα βόρεια τμήματα και από τις απογευματινές ώρες και στα υπόλοιπα.
Ζημιές προκλήθηκαν στην αγροτική παραγωγή και κυρίως στον ελαιόκαρπο, από την ισχυρή χαλαζόπτωση που είχαμε την Τρίτη, 17 Οκτωβρίου 2023, η οποία έπληξε την Τριφυλία.
Οι παραγωγοί για ακόμη μια χρονιά είδαν το προϊόν τους να χάνεται λίγες μόνο ημέρες πριν ξεκινήσει η συγκομιδή του.
Είχαμε φέτος μειωμένη παραγωγή ελιάς ήρθε και το χαλάζι και αποτελείωσε τους παραγωγούς. Πολλοί «προφητεύουν» εδώ και καιρό για καλές τιμές στο ελαιόλαδο αλλά μέχρι να πάει η ελιά στο ελαιοτριβείο έχει μεγάλο δρόμο και κανείς δεν γνωρίζει αν θα φέρει εισόδημα στους παραγωγούς.
Εκτός από τις ελιές σημαντικές είναι οι ζημιές και σε υπαίθριες καλλιέργειες κηπευτικών.
Τα καιρικά φαινόμενα ήταν ιδιαίτερα έντονα σε αρκετές περιοχές, όπου πέρα από το χαλάζι είχαμε έντονη βροχόπτωση, με αποτέλεσμα να σημειωθούν πλημμυρικά φαινόμενα τόσο στην πόλη των Γαργαλιάνων, όσο και στο οδικό δίκτυο της περιοχής αλλά και σε θερμοκηπιακές εγκαταστάσεις.
Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο Διευθυντής της ΔΑΟΚ Τριφυλίας, Αντώνη Παρασκευόπουλο, που αμέσως μετά βρέθηκε στις περιοχές που επλήγησαν, υπάρχουν μεγάλες ζημιές στην φυτική παραγωγή της περιοχής. Έχουν έρθει ήδη συνεργεία του ΕΛΓΑ. Ζημιές έχουμε στους Γαργαλιάνους στις περιοχές Κοκκινοχώραφα, καθώς και στην Βάλτα στα βόρεια και βορειοανατολικά και στις περιοχές Άγιος Αθανάσιος και Χρυσοβίτσι. Επίσης ζημιές έχουν προκληθεί στη περιοχή από Γρηγοράκη μέχρι Τραγάνα, όπως και στις περιοχές Εξοχικό και Αγρίλης.
Για τις ζημιές υπήρξε ενημέρωση από τους Αγροτικούς Συλλόγους Φιλιατρών και Γαργαλιάνων, όπου καλούν όλους τους αγρότες της περιοχής που έχουν υποστεί ζημιές από τα έντονα καιρικά φαινόμενα να απευθυνθούν στους κατά τόπους ανταποκριτές του ΕΛΓΑ για να δηλώσουν τις ζημιές που έχουν γίνει. «Καλείται ο ΕΛΓΑ να ανταποκριθεί άμεσα στο κάλεσμα μας για να διαπιστωθούν οι ζημιές που έχουν γίνει. Επίσης θα πρέπει να γίνει πρόωρη συγκομιδή της ελιάς», τονίζουν.
Πρόσκαιρη επιδείνωση προβλέπεται να παρουσιάσει ο καιρός στη χώρα μας, κυρίως στη δυτική και τη βόρεια Ελλάδα, από σήμερα το μεσημέρι (Τρίτη 17/10/2023), με ισχυρές βροχές και καταιγίδες που θα συνοδεύονται από μεγάλη συχνότητα κεραυνών και τοπικές χαλαζοπτώσεις.
Πιο αναλυτικά σύμφωνα με την ΕΜΥ θα επηρεαστούν:
α. από τις μεσημβρινές ώρες η περιοχή της Κέρκυρας - Παξών και η Ήπειρος.
β. από νωρίς το απόγευμα τα υπόλοιπα νησιά του Ιονίου, η δυτική Στερεά, η δυτική Μακεδονία και η βορειοδυτική Πελοπόννησος.
γ. από αργά το απόγευμα η κεντρική Μακεδονία.
Τη νύχτα τα φαινόμενα στις προαναφερθείσες περιοχές θα εξασθενήσουν, αλλά πρόσκαιρα θα επηρεαστούν με έντονα φαινόμενα η Θεσσαλία και πιθανώς η βόρεια Εύβοια.
Επιδείνωση προβλέπεται να παρουσιάσει ο καιρός στη χώρα μας, από τη Δευτέρα, με ισχυρές βροχές και καταιγίδες που θα επηρεάσουν τη Δυτική, την Κεντρική και τη Βόρεια Ελλάδα.
Σύμφωνα ανακοίνωση που εξέδωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ) τα φαινόμενα θα είναι τοπικά ισχυρά και τη Δευτέρα θα σημειωθούν κυρίως στα δυτικά τμήματα της Θεσσαλίας την Ήπειρο, τη δυτική Μακεδονία και πιθανόν το Ιόνιο. Την Τρίτη και την Τετάρτη θα επηρεαστούν περισσότερες περιοχές.
Πιο αναλυτικά:
Τη Δευτέρα (25-09-2023) στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια προβλέπονται βροχές ενώ σποραδικές καταιγίδες τοπικά ισχυρές θα εκδηλωθούν κυρίως στην Ήπειρο, τη δυτική Μακεδονία, τη Θεσσαλία και πιθανόν το Ιόνιο. Σημειώνεται ότι στη Θεσσαλία θα επηρεαστούν κυρίως τα δυτικά τμήματα (νομοί Τρικάλων και Καρδίτσας) και τα δυτικά και βόρεια του νομού Λάρισας.
Την Τρίτη (26-09-2023) στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά (πλην της ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης) προβλέπονται νεφώσεις με τοπικές βροχές και τοπικά ισχυρές καταιγίδες. Στη Θεσσαλία τα μεγαλύτερα ύψη βροχής θα σημειωθούν κυρίως στα βόρεια και ανατολικά τμήματα του νομού Μαγνησίας, καθώς επίσης και στους νομούς Καρδίτσας, Τρικάλων και τις νότιες περιοχές του νομού Λάρισας.
Την Τετάρτη (27-09-2023) σε όλη σχεδόν τη χώρα προβλέπονται βροχές, ενώ καταιγίδες τοπικά ισχυρές θα εκδηλωθούν στο Ιόνιο, την ηπειρωτική χώρα και το βόρειο Αιγαίο. Επισημαίνεται ότι στη Θεσσαλία τα μεγαλύτερα ύψη βροχής θα εκδηλωθούν στο νομό Καρδίτσας, Λάρισας και Τρικάλων, καθώς επίσης και στα ανατολικά τμήματα της Μαγνησίας. Ισχυρές καταιγίδες θα εκδηλωθούν επίσης και στην περιοχή των Σποράδων.
Δεδομένου ότι μεσολαβούν τρία εικοσιτετράωρα από την έναρξη των ισχυρών φαινομένων, η ΕΜΥ θα ανανεώνει τα έκτακτα δελτία της ανά δωδεκάωρο και οι επικαιροποιήσεις των εκτάκτων δελτίων θα αποτελούν συνέχεια του παρόντος δελτίου.
Το ΓΕΩΤΕΕ επισημαίνει πως τα πλημμυρικά φαινόμενα που έπληξαν την περιοχή της Θεσσαλίας την προηγούμενη εβδομάδα και βύθισαν τη θεσσαλική γη, την παραγωγή και τους οικισμούς σε τόνους λάσπης και φερτών υλικών θα είναι η αρχή μιας σειράς δυσμενών εξελίξεων μακροχρόνιων και βραχυχρόνιων (καταστροφή της παραγωγής, διατροφική κρίση κ.α.).
Ο κρατικός μηχανισμός οφείλει να παρεμβεί άμεσα και ριζικά προκείμενου να μετριάσει τις συνέπειες.
Επείγουσα όμως τώρα είναι η ανάγκη διασφάλισης της Δημόσιας Υγείας. Για αυτό απαιτείται η άμεση απομάκρυνση και ορθή διαχείριση των νεκρών ζώων της περιοχής (παραγωγικών, ζώων συντροφιάς, άγριων ζώων, μελισσιών). Ο κίνδυνος επιδημιών είναι υψηλός και όσο περνάει ο χρόνος αυξάνεται η επικινδυνότητα της κατάστασης (διάδοση νοσημάτων, ζωονομών, ζωοανθρωπονόσων, μόλυνση υδροφόρου ορίζοντα, δικτύου νερού κ.α.). Οι επιδημίες εάν ξεσπάσουν δεν είναι εύκολο να ελεγχθούν αριθμητικά ούτε να περιοριστούν γεωγραφικά. Η υγειονομική κατάσταση στη Θεσσαλία αφορά τη Δημόσια Υγεία όλης της Ελλάδας. Η προφύλαξη της ανθρώπινης υγείας περνά μέσα από την ορθή διαχείριση της κρίσης που συνέβη στο ζωικό κεφάλαιο της περιοχής.
Οι αρμόδιες κτηνιατρικές υπηρεσίες της περιοχής πρέπει να υποστηριχτούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο από την Κεντρική κυβέρνηση: κατάλληλα οχήματα μεταφοράς, εμπλοκή μονάδων καύσης, κινητές μονάδες καύσης, απαραίτητος εξοπλισμός κ.α. Σημειώνεται ότι και η συμμετοχή του στρατού στην αποκομιδή των νεκρών ζώων θα πρέπει να γίνεται με τους ισχύοντες υγειονομικούς κανόνες, υπό την εποπτεία και την καθοδήγηση των δημόσιων κτηνιατρικών υπηρεσιών.
Οι ήδη υποστελεχωμένες δημόσιες κτηνιατρικές υπηρεσίες βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην πρώτη «γραμμή άμυνας» και θα πρέπει να στελεχωθούν με κάθε τρόπο με ανθρώπινο δυναμικό (κτηνιάτρους και βοηθητικό προσωπικό, οχήματα και οδηγούς και όλα τα μέτρα προφύλαξης). Η πίεση που δέχονται αυτή τη στιγμή οι Κτηνίατροι (σωματική και ψυχική) είναι μεγάλη και αυξάνει ο κίνδυνος και για την δική τους υγεία.
Από την άλλη υπάρχει και το ζωικό κεφάλαιο που έχει διασωθεί το οποίο πρέπει να φροντιστεί, να σιτιστεί, να στεγαστεί και να περιθαλφθεί προκειμένου να αποφευχθούν περεταίρω απώλειες. Πρέπει να υπάρξει μέριμνα για συνεχή αποστολή ζωοτροφών και κτηνιατρικό υγειονομικό υλικό αλλά από την άλλη πρέπει να εξασφαλιστεί ένα δίκτυο δίκαιης διανομής. Ομάδες κτηνίατρων πρέπει να οργανωθούν και να σταλούν στην περιοχή με συγκεκριμένες δράσεις ανά περιοχή.
Θα πρέπει να γίνουν έλεγχοι στις υδρογεωτρήσεις που είχαν κατακλυσθεί ως προς τη λειτουργικότητά τους. Επίσης, υπάρχει άμεση ανάγκη ελέγχου της ποιότητας του νερού των γεωτρήσεων ύδρευσης που είχαν κατακλυσθεί από τα νερά των πλημμυρών. Τα αποτελέσματα του έμμεσου τεχνητού εμπλουτισμού της υπόγειας υδροφορίας από τα νερά των πλημμυρών, νερά εν δυνάμει ρυπασμένα, θα πρέπει να ελεγχθούν ως προς τον κίνδυνο επηρεασμού της ποιότητας του υδρευτικού νερού.
Κατά τις αυτοψίες στα κατεστραμμένα οδικά δίκτυα, ιδιαίτερα των ορεινών περιοχών, θα πρέπει να συμμετέχουν και γεωλόγοι, για την εκτίμηση των κινδύνων που συνδέονται με κατολισθήσεις και διαβρώσεις εδαφών. Πρέπει να ελέγχονται οι απομακρύνσεις των μετακινημένων εδαφών, ώστε να μην δημιουργούν περαιτέρω κινδύνους επέκτασης των κατολισθήσεων.
Οι έντονες διαβρώσεις στη ζώνη πλημμύρας των ρεμάτων θα πρέπει να ελεγχθούν, ιδιαίτερα στις κατοικημένες περιοχές, ώστε να εντοπισθούν οι ζώνες επικινδυνότητας για ένα επόμενο πλημμυρικό γεγονός και να ληφθούν άμεσα μέτρα προσωρινής προστασίας.
Η Περιφέρεια Θεσσαλίας είναι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, οι υποδομές της (δίκτυα, δρόμοι, αγωγοί κ.λπ.) έχουν υποστεί καταστροφές και η αποκατάστασή τους δεν μπορεί να γίνει γρήγορα και άμεσα χωρίς την εμπλοκή του κεντρικού κρατικού μηχανισμού.
Μεγάλες είναι και οι καταστροφές των γεωπονικών καταστημάτων και μελετητικών γραφείων αλλά και των κτηνιατρείων της περιοχής. Θα πρέπει άμεσα να υπάρξει μέριμνα, τόσο για την οικονομική στήριξη των εργαζομένων στην περιοχή, δεδομένου ότι πολλές επιχειρήσεις θα προχωρήσουν, αναγκαστικά, σε προσωρινή αναστολή ή παύση των εργασιών τους, όσο και για τις ίδιες τις επιχειρήσεις, οι οποίες αντιμετωπίζουν ήδη τεράστια προβλήματα στην ομαλή τροφοδοσία τους με προϊόντα και θα αντιμετωπίσουν, άμεσα, τεράστια προβλήματα οικονομικής ρευστότητας, μιας και το σύνολο των παραγωγών και κτηνοτρόφων της περιοχής θα έχει, εκ των πραγμάτων, αδυναμία κάλυψης των οικονομικών του υποχρεώσεων και οφειλών, λόγω των τεράστιων καταστροφών στις καλλιέργειες και το ζωικό κεφάλαιο.
Το ΓΕΩΤΕΕ είναι σε συνεχή επαφή με τη Διοικούσα Επιτροπή του Παραρτήματός του στην Κεντρική Ελλάδα και τους εκεί επιστημονικούς συλλόγους, για την παρακολούθηση της κατάστασης και την αντιμετώπιση των αναγκών της περιοχής. Τονίζουμε ότι βρισκόμαστε δίπλα σε όλους τους συμπολίτες μας που πλήγηκαν από την τεράστια αυτή φυσική καταστροφή και καλούμε όλους τους συναδέλφους γεωτεχνικούς να σταθούν στο πλευρό των πληγέντων και να βοηθήσουν με όλες τους τις δυνάμεις στην αντιμετώπιση των προβλημάτων και την αποκατάσταση του παραγωγικού αλλά και κοινωνικού ιστού της περιοχής.
Ο πρόεδρος των Γεωτεχνικών της ΠΟΓΕΔΥ, μαζί με αντιπροσωπεία του ΔΣ, επισκέφτηκε τις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας είχε συναντήσεις που είχε με τους Γεωτεχνικούς της περιοχής.
Στη συνέχεια, μέσω Γρεβενών και Βέροιας, έφτασε στη Θεσσαλονίκη, όπου είχε συνάντηση με το πρόεδρο της ΚΕΔΕ (Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος), Λαζαρο Κυρίζογλου, με θέμα συζήτησης τις λύσεις που πρέπει να δοθούν και την αποστολή βοήθειας στην κατεστραμμένη Θεσσαλία.
Ο πρόεδρος της ΠΟΓΕΔΥ, Νίκος Κακαβάς, δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι εκφράζουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας στις οικογένειες που επλήγησαν από την κακοκαιρία. Πρέπει να επιταχυνθούν οι εκτιμήσεις ζημιάς και όσο το δυνατό γρηγορότερα να καταβληθούν οι αποζημιώσεις στους πληγέντες αγρότες και κτηνοτρόφους της Θεσσαλίας».
Θυμίζουμε επίσης ότι ο υπουργός ΑΑΤ, Λευτέρης Αυγενάκης, ανακοίνωσε την πρόσληψη 100 τοπικών στελεχών, μέλη του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου, για να κάνουν εκτιμήσεις μαζί με τους γεωπόνους του ΕΛΓΑ
Την πρόσληψη 100 γεωπόνων για να βοηθήσουν στις εκτιμήσεις των ζημιών ανακοίνωσε το ΥπΑΑΤ.
«Για το φυτικό κεφάλαιο συντομότατα θα έχουμε τουλάχιστον 100 στελέχη, τοπικά στελέχη, μέλη του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου, ώστε να ενδυναμώσουμε τους συνεργάτες του ΕΛΓΑ ώστε να σπεύσουν ταχύτατα για όλα αυτά που πρέπει να γίνουν σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα», ανέφερε σε δηλώσεις του ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης.
Από την πλευρά του το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Κεντρικής Ελλάδας ανέφερε ότι «έχει ξεκινήσει η απογραφή και οι εκτιμήσεις από τον ΕΛΓΑ για το ζωικό και φυτικό κεφάλαιο. Η απογραφή ξεκινάει από τις περιοχές και τις εκμεταλλεύσεις που είναι προσβάσιμες. Ελέγχονται και απογράφονται από τον ΕΛΓΑ όλες οι ζημιές των εκμεταλλεύσεων (φυτικό, ζωικό, εξοπλισμός αγροτικής παραγωγής, αποθηκευμένα προϊόντα, πάγια κ.α.).
Προτεραιότητα θα δοθεί στις ζωικές εκμεταλλεύσεις, ώστε να απομακρυνθούν τα νεκρά ζώα απο κάθε περιοχή γρήγορα γιατί υπάρχει κίνδυνος της δημόσιας υγείας. Η δήλωση ζημιάς για το ζωικό κεφάλαιο γίνεται απευθείας στον ΕΛΓΑ, ενώ για το φυτικό ισχύει το γνωστό καθεστώς με τους ανταποκριτές (ανά δήμο). Οι εκτιμήσεις είναι ατελώς».
Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το Meteo, πλημμύρισαν 720.000 στρέμματα μόνο στην Θεσσαλία. Ζημιές όμως έχουμε και σε άλλες περιοχές της χώρας. Εκτιμάμαι ότι και όλους τους εκτιμητές του ΕΛΓΑ να πάρουν (μόνιμους και συμβασιούχους) και ακόμη 100 άτομα να προσλάβουν δεν αρκούν για να κάνουν έγκαιρα τις εκτιμήσεις ζημιάς στην φυτική παραγωγή.
Μεγάλο μέρος του κάμπου της Θεσσαλίας έχει πλημμυρίσει. Συνολικά υπολογίζονται περίπου 720.000 στρέμματα πλημμυρισμένων εκτάσεων.
Τόνοι λάσπης έχουν καλύψει μεγάλες εκτάσεις, ενώ υπάρχουν προβλήματα ηλεκτροδότησης και υδροδότησης.
Η κυβέρνηση θα πρέπει άμεσα να χορηγήσει προκαταβολές αποζημιώσεων σε γεωργούς και κτηνοτρόφους.
Το μεγαλύτερο μέρος των νομών Τρικάλων και Καρδίτσας έχει κατακλυστεί από τα νερά χειμάρρων και παραποτάμων του Πηνειού. Στην ανατολική Θεσσαλία, η έκταση της Λίμνης Κάρλα είναι σχεδόν ίση με την έκταση που είχε πριν την αποξήρανσή της το 1962. Σε πολλές περιοχές το δίκτυο ύδρευσης είναι κατεστραμμένο όπως και οι περισσότεροι δρόμοι. Δραματική είναι η κατάσταση στο Πήλιο. 11 οικισμοί είναι αποκομμένοι από τον υπόλοιπο κόσμο, ενώ δεν υπάρχει νερό και ρεύμα για τέταρτη συνεχή ημέρα.
Την Παρασκευή (8/9) έσπασε ανάχωμα στον Πηνειό και εκκενώνονται Βρυότοπος και Αμπελώνας. Εξαιτίας των πλημμυρικών φαινομένων που εξελίσσονται στην περιοχή, λόγω της πρωτοφανούς κακοκαιρίας που έπληξε τη Θεσσαλία, θα πραγματοποιηθεί εκκένωση των χωριών Φαλάνη, Δασοχώρι και Κουλούρι.
Όπως αναφέρει στον ΑγροΤύπο ο Δρ. Σταμάτης Σεκλιζιώτης, Γεωπόνος και πρώην Ακόλουθος Γεωργικών υποθέσεων Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA), όταν εγκαταλείπεις την ύπαιθρο, όταν την αγροτική παραγωγή την περιφρονείς, όταν δεν ασχολεισαι με τα έργα εγγείων βελτιώσεων και δεν δαπανάς για να συντηρείς τα υπάρχοντα στραγγιστικά, αναχώματα, αντιπλημμυρικά, οδοποιίες, υδατοδεξαμενές και φράγματα ανάσχεσης... αυτά είναι τα αποτελέσματα.
Στο μεταξύ με το ελικόπτερο ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, πετάει πάνω από πλημμυρισμένες περιοχές της Καρδίτσας και των Τρικάλων για να διαπιστώσει το μέγεθος της καταστροφής και τη σημερινή εικόνα. Αμέσως μετά θα μεταβεί στο συντονιστικό κέντρο, στο κτίριο της Περιφέρειας Θεσσαλίας, στη Λάρισα, όπου θα προεδρεύσει σε σύσκεψη με τους αρμόδιους για το συντονισμό του έργου της διάσωσης κατοίκων και αποκατάστασης υποδομών.
Ο ΕΛΓΑ δεν μπορεί να προχωρήσει σε αποζημιώσεις πρέπει να ακολουθηθεί ότι έγινε με την καταστροφή του «Ιανού». Με εικόνες από δορυφόρους πριν και μετά την καταστροφή. Αιτήσεις ζημιάς δεν έχει νόημα να γίνουν γιατί θα είναι χιλιάδες και δεν υπάρχει το προσωπικό για να τις παραλάβει.
Δύσκολα θα συγκομιστεί το βαμβάκι, ενώ αμπέλια, βιομηχανική ντομάτα, και καλαμπόκι θα έχουν μεγάλες καταστροφές. Έχουμε αναφέρει επίσης τις μεγάλες ζημιές σε δενδρώσεις καλλιέργειες (μήλα, ροδάκινα κ.α.). Κτηνοτροφικές μονάδες γέμισαν νερά και πολλά ζώα έχουν πνιγεί και όσα έζησαν πρέπει να τραφούν με ζωοτροφές άμεσα.
Εξατομίκευση ζημιών δεν μπορεί να γίνει σε μια τέτοια καταστροφή. Η ζημιά είναι μεγαλύτερη από την καταστροφή του «Ιανού» (χρειάστηκαν 700 εκατ. ευρώ) και οι αποζημιώσεις αναμένεται να ξεπεράσουν τα 2 δις ευρώ. Χρήματα μπορεί να βρεθούν από την ΕΕ αλλά και από μια έκτακτη φορολόγηση των κερδών που είχαν οι εταιρείες ΑΠΕ και ηλεκτρικού ρεύματος όλο το προηγούμενο διάστημα.
Σήμερα, Τετάρτη 6 Σεπτεμβρίου 2023, η ΕΜΥ εξέδωσε επικαιροποιημένο έκτακτο δελτίο.
α) Σήμερα Τετάρτη ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται στη Θεσσαλία, τις Σποράδες, την κεντρική και ανατολική Στερεά (κυρίως τους νομούς Ευρυτανίας, Φθιώτιδας και Βοιωτίας) και την Εύβοια (κυρίως τη βόρεια). Προς το βράδυ θα υπάρξει μικρή εξασθένηση των φαινομένων, αλλά από πολύ νωρίς το πρωί της Πέμπτης τα φαινόμενα, κυρίως στα ανατολικότερα τμήματα της Θεσσαλίας και τις Σποράδες, θα ενταθούν εκ νέου. Από τις απογευματινές ώρες της Πέμπτης τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.
β) Παροδικά έντονα φαινόμενα θα εκδηλωθούν σήμερα Τετάρτη και στην ανατολική και νότια Πελοπόννησο, την κεντρική Μακεδονία (κυρίως τους νομούς Πιερίας, Ημαθίας και Χαλκιδικής) και την Αττική (κυρίως τα νότια θαλάσσια και παραθαλάσσια τμήματα), καθώς επίσης στη δυτική Κρήτη, τα δυτικά τμήματα των Κυκλάδων και την Ήπειρο. Σε αυτές τις περιοχές τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν προοδευτικά αργά το βράδυ και κυρίως κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός στη χώρα μας από τη Δευτέρα (4-9-2023) έως την Τετάρτη (6-9-2023) με ισχυρές βροχές και καταιγίδες που θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και μεγάλη συχνότητα κεραυνών, με ενισχυμένους ανέμους και αισθητή πτώση της θερμοκρασίας, σύμφωνα με έκτακτο δελτίο που εξέδωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ).
Βαρομετρικό χαμηλό από τα βόρεια Βαλκάνια με ψυχρές αέριες μάζες προβλέπεται να κινηθεί νότια (έως το νότιο Ιόνιο) και θα επηρεάσει τις περισσότερες περιοχές της χώρας μας.
Τα μεγαλύτερα ύψη βροχής θα δεχτούν η Θεσσαλία, οι Σποράδες, η κεντρική και ανατολική Στερεά, η βόρεια Εύβοια και η Πελοπόννησος. Πιο αναλυτικά:
Α. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:
Τη Δευτέρα (4-9-2023)
α. Από τις προμεσημβρινές ώρες στη δυτική και κεντρική Μακεδονία και πρόσκαιρα στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη. Από αργά το απόγευμα τα φαινόμενα θα περιοριστούν στην κεντρική Μακεδονία (κυρίως στους νομούς Πιερίας και Ημαθίας).
β. από τις μεσημβρινές ώρες στην Ήπειρο, τη Θεσσαλία, τις Σποράδες και βαθμιαία στα νησιά του Ιονίου, τη Στερεά και την Εύβοια
γ. από νωρίς το απόγευμα στην Πελοπόννησο (κυρίως τη δυτική και τη βόρεια).
Την Τρίτη (5-9-2023)
α. κατά περιόδους έως το απόγευμα στην Ήπειρο, τα νησιά του Ιονίου, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο
β. στην κεντρική Μακεδονία (κυρίως στους νομούς Πιερίας, Ημαθίας και Χαλκιδικής), τη Θεσσαλία, τις Σποράδες, την κεντρική και ανατολική Στερεά (κυρίως στους νομούς Ευρυτανίας, Φθιώτιδας και Βοιωτίας και πρόσκαιρα στο νομό Αττικής, κυρίως στα δυτικά και βόρεια τμήματά του), την Εύβοια (κυρίως τη βόρεια), την ανατολική και νότια Πελοπόννησο και τη δυτική Κρήτη
γ. από το μεσημέρι έως το βράδυ στις δυτικές Κυκλάδες και τα νησιά του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου.
Την Τετάρτη (6-9-2023)
Στη Θεσσαλία, τις Σποράδες, την κεντρική και ανατολική Στερεά (κυρίως οι νομοί Ευρυτανίας, Φθιώτιδας και Βοιωτίας), τη βόρεια Εύβοια, την ανατολική και νότια Πελοπόννησο και τη δυτική και νότια Κρήτη. Από το βράδυ τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν εκτός από τις περιοχές της Θεσσαλίας και των Σποράδων όπου θα συνεχίσουν έως τις πρωινές ώρες της Πέμπτης.
Β. Ενισχυμένοι βορειοανατολικοί άνεμοι εντάσεως 7 με 8 μποφόρ θα πνέουν στο βόρειο Αιγαίο από το βράδυ της Δευτέρας (4-9-2023) έως το βράδυ της Τρίτης (5-9-2023).
Γ. Από τη Δευτέρα (4-9-2023) η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή πτώση από βορρά προς νότο κατά 6 με 8 βαθμούς Κελσίου στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά.
Ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Παραρτήματος Κεντρικής Μακεδονίας του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. κ. Αθανάσιος Σαρόπουλος, συμμετείχε στη σύσκεψη του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη και Υπουργών της Κυβέρνησης με τους επιστημονικούς φορείς της Θεσσαλονίκης, η οποία πραγματοποιήθηκε την 30η Αυγούστου 2023 εν όψει της 87ης Δ.Ε.Θ.
Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, ο κ. Αθ. Σαρόπουλος υπέβαλλε αναλυτικό Υπόμνημα του Περ. Παραρτήματος Κεντρικής Μακεδονίας του ΓΕΩΤ.Ε.Ε στον Πρωθυπουργό για τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης στην πρωτογενή παραγωγή και στο φυσικό περιβάλλον και για τις απαιτούμενες ενέργειες υποστήριξης και ενίσχυσης των γεωτεχνικών επιστημών στην Ελλάδα.
Η καταγεγραμμένη πλέον ανθρωπογενής κλιματική κρίση και οι επιστημονικές προβλέψεις για την εξέλιξή της και τις επιπτώσεις της δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να αποτελούν άλλοθι συγκάλυψης λανθασμένων πολιτικών, ανεπαρκειών και σοβαρών παραλείψεων, ούτε να εργαλειοποιούνται για την προώθηση διεθνών επιχειρηματικών συμφερόντων και σχεδίων (π.χ. πολεμική κατά της ζωικής παραγωγής προς όφελος του «εναλλακτικού κρέατος»).
Αντιθέτως, θα πρέπει να οδηγήσουν σε μια στενή συνεργασία της Ελληνικής Πολιτείας με την επιστημονική κοινότητα, για τον ορθό σχεδιασμό των απαιτούμενων νέων πολιτικών και για την κινητοποίηση της κοινωνίας για την εφαρμογή τους. Ιδιαίτερα κρίσιμος είναι ο ρόλος όλων των γεωτεχνικών επιστημόνων (γεωλόγων, γεωπόνων, δασολόγων, κτηνιάτρων και ιχθυολόγων), καθώς οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης στο φυσικό περιβάλλον και στην αγροτική παραγωγή είναι μεγάλες και άμεσες και ήδη εμφανείς. Γι΄ αυτό το λόγο η διεθνής γεωτεχνική επιστημονική κοινότητα έχει στραφεί εντατικά κατά τα τελευταία χρόνια στην έρευνα των παραμέτρων και των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης προτείνοντας ταυτόχρονα πολλές αλλαγές πολιτικής και διαχείρισης και νέες τεχνικές για την αντιμετώπισή της.
Η ανάλυση των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης στην πρωτογενή παραγωγή και στο φυσικό περιβάλλον, όπως αυτή παρουσιάστηκε σε Υβριδική Διημερίδα που διοργάνωσε το Περιφερειακό Παράρτημα Κεντρικής Μακεδονίας του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΓΕΩΤ.Ε.Ε.) σε συνεργασία με το Διεπιστημονικό Κέντρο Αγροδιατροφής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΚΕΑΓΡΟ - Α.Π.Θ.), δείχνει ένα μέλλον εφιαλτικό (και πολύ κοντινό) για την Ελλάδα, ακόμη και στο καλύτερο σενάριο με τις μηδενικές εκπομπές «αερίων θερμοκηπίου» το 2050 και θα πρέπει να επιστρατευθούν άμεσα οι γεωτεχνικές επιστήμες και όλοι οι θεράποντές τους εάν δεν θέλουμε να το ζήσουμε.
Ιδιαίτερα στην Κεντρική Μακεδονία, οι επιστήμονες προβλέπουν πιθανή ακαρπία στην ελιά και στα βερίκοκα στη Χαλκιδική, στα ακτινίδια στην Πιερία, αλλά και στα ροδάκινα στην Ημαθία και στην Πέλλα, ως αποτέλεσμα της αύξησης των χειμερινών θερμοκρασιών, καταστροφές της παραγωγής στα μύδια της Θεσσαλονίκης, μείωση στην ποσότητα και αλλαγή στη σύνθεση των αλιευμάτων, οικονομική αδυναμία για να αντιμετωπιστεί το αναγκαίο αυξημένο κόστος ψύξης και πιθανή εγκατάλειψη των εκμεταλλεύσεων στην χοιροτροφία και στην πτηνοτροφία, αλλά και σημαντική μείωση παραγωγής στη λοιπή κτηνοτροφία με λιγότερες και ακριβότερες ζωοτροφές ως αποτέλεσμα της αύξησης των θερινών θερμοκρασιών, πιθανή αδυναμία άρδευσης του κάμπου της Θεσσαλονίκης με καταστροφικές συνέπειες στο ρύζι και στα βαμβάκια, παντού εναλλαγές ξηρασίας και πλημμυρών / χαλαζοπτώσεων, αλλά και σφοδρές πυρκαγιές να κατακαίνε τα δάση και τη φυσική βλάστηση και να επιδεινώνουν από μόνες τους τα πλημμυρικά φαινόμενα…
Οι καλλιέργειες και οι δραστηριότητες που αναμένεται να πληγούν στην Κεντρική Μακεδονία είναι άμεσα συνδεδεμένες με σημαντικές επενδύσεις της βιομηχανίας τροφίμων (κονσερβοποιεία, μονάδες επεξεργασίας βρώσιμης ελιάς κ.α.) και δεν είναι δυνατή μια μεγάλη παραγωγική αναδιάρθρωση χωρίς τεράστιες κοινωνικοοικονομικές συνέπειες. Η μόνη ελπίδα αντιμετώπισης της κρίσης που έρχεται είναι η γεωτεχνική έρευνα και εφαρμογή, αλλά, δυστυχώς, σε αυτόν τον τομέα εντοπίζονται χρόνιες παθογένειες και μεγάλη αδιαφορία από την Πολιτεία, παρότι διεθνώς οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η Ελλάδα «βιώνει» την κλιματική κρίση 5 – 10 έτη νωρίτερα (θα γίνει θερμότερη και ξηρότερη ταχύτερα καθώς προχωρά η κλιματική αλλαγή) σε σχέση με την Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη και θεωρούν τη χώρα μας ιδανικό πεδίο ερευνών.
Για να μπορέσουν οι Έλληνες γεωτεχνικοί να στηρίξουν τον τόπο και να ανασχέσουν τις καταστροφικές συνέπειες της κλιματικής κρίσης κατά τις επόμενες δεκαετίες θα πρέπει πρώτα και άμεσα να λυθούν τα παρακάτω σοβαρά προβλήματα:
1. Αναδιάρθρωση και εξορθολογισμός των πανεπιστημιακών Τμημάτων Γεωπονίας και Δασολογίας
2. Αυτόνομη και αποτελεσματική λειτουργία του Αγροκτήματος και των Πανεπιστημιακών Δασών του Α.Π.Θ.
3. Στήριξη των ερευνητικών Ινστιτούτων και ενίσχυσή τους με ερευνητικό προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή
4. Στήριξη των δημόσιων γεωτεχνικών Υπηρεσιών με άμεση πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού, εξορθολογισμό των αποζημιώσεων και επάρκεια των μέσων
5. Ανάπτυξη του θεσμού των Γεωργικών Συμβούλων και κάθε μορφής επικοινωνίας και διάχυσης της γνώσης στους αγρότες
6. Προστασία της Γεωργικής Γης Υψηλής Παραγωγικότητας
7. Άμεση εκπόνηση των Διαχειριστικών Σχεδίων Βόσκησης και εκμίσθωση των λιβαδικών μονάδων που θα προκύψουν στους κτηνοτρόφους
8. Στελέχωση και υποστήριξη των Δασικών Υπηρεσιών για την αποτελεσματική πρόληψη και καταστολή των Δασικών Πυρκαγιών
9. Αλλαγή - εκσυγχρονισμός κανονιστικού πλαισίου ΕΛΓΑ
10. Δημιουργία αμειβόμενων Επιτροπών και Ομάδων Εργασίας στο ΓΕΩΤ.Ε.Ε.