Η Πανελλήνια Ένωση Πτυχιούχων Τεχνολογικής Εκπαίδευσης Γεωτεχνικών (Π.Ε.Π.Τ.Ε.Γ.) κατέθεσε υπόμνημα στο ΥπΑΑΤ.
Πρόκειται για ένα σχέδιο ανάκαμψης και ανακούφισης για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους της Εύβοιας μετά από την πλημμύρα στους Δήμους Διρφύων – Μεσαπίων και Χαλκίδας στις 9 Αυγούστου 2020.
Ολόκληρη η επιστολή έχει ως εξής:
Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
Η Πανελλήνια Ένωση Πτυχιούχων Τεχνολογικής Εκπαίδευσης Γεωτεχνικών (Π.Ε.Π.Τ.Ε.Γ.) σας προτείνει τα παρακάτω μέτρα για να μπορέσουν οι πληγέντες αγρότες και κτηνοτρόφοι της Εύβοιας, να ανακουφισθούν από την καταστροφή που υπέστησαν καθώς και να βρεθεί τρόπος να σωθούν οι καλλιέργειες τους και οι εγκαταστάσεις τους (στάβλοι, ζωικό κεφάλαιο κ.λ.π.), μετά από την πλημμύρα που έπληξε περιοχές της Κεντρικής Εύβοιας και τους Δήμους Διρφύων – Μεσσαπίων & Χαλκίδας στις 9 Αυγούστου 2020.
Οι καταστροφές στον πρωτογενή τομέα στην περιοχή είναι τεράστιες και ο αγροτικός και κτηνοτροφικός κόσμος σε απόγνωση.
Σας παραθέτουμε τα παρακάτω άμεσα προτεινόμενα μέτρα:
1. Να προχωρήσει η κατασκευή του φράγματος των Ψαχνών το οποίο θα επιλύσει οριστικά το αρδευτικό πρόβλημα του Κάμπου των Ψαχνών. Το έργο αυτό θα δώσει νέα ώθηση στην ανάπτυξη της γεωργίας και κτηνοτροφίας της Εύβοιας. Επιπρόσθετα θα λειτουργήσει ευεργετικά ώστε να μειωθεί το υδατικό φορτίο που επιβαρύνει τον ποταμό Λήλαντα λόγω του μεγάλου όγκου νερού. Παράλληλα, θα συνεισφέρει στην αποκατάσταση των καλλιεργούμενων εκτάσεων καθώς λόγω της πλημμύρας έχουν γίνει διαβρώσεις σε καλλιεργήσιμη γη υψηλής παραγωγικότητας. Στις περισσότερες περιπτώσεις έχει χαθεί η γονιμότητα του εδάφους που χρειάζεται έως και 10 χρόνια για να επανέλθει. Επομένως θα πρέπει να γίνουν αντίστοιχα έργα προκειμένου το νερό που χάνεται να επιστρέφει στο έδαφος και τον υδροφόρο ορίζοντα.
2. Επαναλειτουργία του δικτύου άρδευσης του Ληλαντίου Πεδίου, το οποίο έχει καταστραφεί ώστε να μειωθεί το υδατικό φορτίο κάθε φορά που ο Ποταμός Λήλας δέχεται μεγάλο όγκο νερού. Επιπρόσθετα να εμπλουτιστεί ο υδροφόρος ορίζοντας της περιοχής που ήδη έχει πρόβλημα υφαλμύρωσης και να αναζωογονηθεί το έδαφος και η γονιμότητα του προς όφελος των καλλιεργειών της περιοχής.
3. Για την καλλιέργεια κυρίως της χειμερινής πατάτας και κυρίως στην περιοχή των Ψαχνών, που καταστράφηκε ολοσχερώς, ο ΕΛΓΑ βάση του κανονισμού του θα αποζημιώσει μόνο τα έξοδα επανασποράς. Όμως επανασπορά δεν μπορεί να γίνει πλέον και για το λόγο αυτό θα πρέπει αποζημιώσει τουλάχιστον το 70–80 % της μέσης παραγωγής (περίπου 2.200 κιλά το στρέμμα).
4. Για τις υπόλοιπες καλλιέργειες κηπευτικών τόσο στα Ψαχνά όσο και στο Ληλάντιο Πεδίο πρέπει, επίσης, να προχωρήσουν άμεσα οι αποζημιώσεις των πληγέντων παραγωγών.
5. Nα προχωρήσετε σε επιπλέον έκτακτη οικονομική ενίσχυση των πληττόμενων αγροτών και κτηνοτρόφων, όπως γίνεται για παράδειγμα στους παραγωγούς λαϊκών αγορών λόγω COVID.
Στον Μάκη Βορίδη οι προτάσεις των Τεχνολόγων Γεωπόνων
6. Θα πρέπει άμεσα να αποζημιωθούν τα αντλητικά συγκροτήματα των γεωτρήσεων, τα γεωργικά μηχανήματα και τα παρελκόμενα που καταστράφηκαν. Παράλληλα, να δοθούν κίνητρα και χρηματοδοτικά εργαλεία μέσω στοχευμένων προγραμμάτων για την άμεση αντικατάσταση τους. Επίσης, να διευκολυνθούν από τις αρμόδιες υπηρεσίες οι παραγωγοί που κατά περίπτωση θα πρέπει να προχωρήσουν σε ανόρυξη νέων γεωτρήσεων λόγω καταστροφής των υφιστάμενων.
7. Ακόμη να αποζημιωθούν αντίστοιχα και οι κτηνοτρόφοι που καταστράφηκαν οι σταβλικές εγκαταστάσεις και το ζωικό τους κεφάλαιο.
8. Λόγω αύξησης των πληθυσμών των αγριόχοιρων θα πρέπει να ληφθεί μέριμνα ώστε οι περιφράξεις των γεωτεμαχίων με συρματόπλεγμα που καταστράφηκαν να αποζημιωθούν και να αντικατασταθούν, διότι είναι ο μόνος τρόπος αντιμετώπισης των επιδρομών τους και προστασίας καλλιεργειών και πολιτών.
9. Πρέπει άμεσα και όπου απαιτείται, να γίνουν επιχωματώσεις καθώς και μεταφορά μπαζών από την καλλιεργήσιμη γη το γρηγορότερο δυνατό.
10. Οι πληγέντες αγρότες, κτηνοτρόφοι, χοιροτρόφοι και μελισσοκόμοι χρειάζονται άμεσες χρηματοδοτήσεις, βραχυπρόθεσμες για να αντεπεξέλθουν σε καλλιεργητικές ανάγκες και μεσοπρόθεσμες για να μπορέσουν να αντικαταστήσουν πάγιες εγκαταστάσεις και μηχανήματα που έχουν καταστραφεί. Επομένως είναι απαραίτητο να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να μπορέσουν να τύχουν δανεισμό από τις τράπεζες, τόσο οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι που δεν έχουν οφειλές αλλά και όσοι είναι εγκλωβισμένοι στον Τειρεσία και σε πολλές περιπτώσεις για πολύ μικρά ποσά.
Επιπρόσθετα, θα πρέπει το γρηγορότερο να προχωρήσετε σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία, την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και τους Δήμους της περιοχής σε:
- δημιουργία ενός ολοκληρωμένου θεσμικού πλαισίου για την κατασκευή και κατά περίπτωση συντήρηση των υποδομών,
- συνεργασία των επιστημονικών κλάδων για την σωστή αποκατάσταση των έργων. Δε νοείται πλέον οποιοδήποτε τεχνικό έργο είτε επισκευής είτε ανακατασκευής χωρίς να συνοδεύεται από γεωλογικές και υδρολογικές μελέτες
- αναπτυξιακό προγραμματισμό των πλημμυρισμένων αγροτικών περιοχών, σε συνδυασμό με τα απαραίτητα έργα, για να μπορέσουν οι παραγωγοί να διατηρήσουν τις καλλιέργειες και το αγροτικό τους εισόδημα.
Παρακαλούμε θερμά όπως λάβετε υπόψη σας τα παραπάνω αιτήματά μας και να προβείτε στις απαραίτητες ενέργειες για την βοήθεια των πληγέντων αγροτών και κτηνοτρόφων.
Ανοικτό το ενδεχόμενο να καταθέσει, προς ψήφιση στη Βουλή, τροπολογία που θα αφορά τα επαγγελματικά δικαιώματα των νέων Γεωπονικών Τμημάτων και αυτών που προήλθαν από τις συγχωνεύσεις των ΤΕΙ με τα Πανεπιστήμια, άφησε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Γ. Γεωργαντάς, κατά τη συζήτηση επί του νομοσχεδίου για τον ΕΛΓΟ - ΔΗΜΗΤΡΑ, στην αρμόδια Επιτροπής της Βουλής.
«Πρόκειται για ένα ζήτημα που έχει απασχολήσει και απασχολεί κι εμάς. Υπάρχει ένα ζήτημα στο οποίο πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος να λυθεί», ανέφερε ο κ. Γεωργαντάς.
Και πρόσθεσε τα εξής: «Δεν είναι ώριμη ακόμα η όποια διαβούλευση έχει γίνει, ούτως ώστε να μπορέσει να ανακοινωθεί. Ίσως τις επόμενες ημέρες να έχουμε κάτι ανακοινώσιμο. Θα ενημερώσω βεβαίως πρώτα τους Εισηγητές των κομμάτων για αυτό, έτσι ώστε να δούμε αν μπορούμε να έχουμε μια συμφωνία, διότι κάποιες ρυθμίσεις ακόμα θα ανακοινωθούν σύντομα. Θα φροντίσω να είστε ενήμεροι νωρίτερα, πριν την ψήφιση του νομοσχεδίου για το ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ στην Ολομέλεια. Είμαστε πραγματικά δεκτικοί σε οποιαδήποτε προσθήκη ή πρόταση που ενδεχομένως έχει διαφύγει της δικής μας επιμέλειας, η οποία υπηρετεί τους σκοπούς τους οποίους προανέφερα».
Θυμίζουμε ότι με το Π.Δ. 344/2000 «Άσκηση του επαγγέλματος του γεωτεχνικού» (Α’ 297) για πρώτη φορά καθορίστηκαν τα επαγγελματικά δικαιώματα των γεωτεχνικών από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Με την παράγραφο 4 του άρθρου 41 του ν. 4262/2014 (Α’ 114) τροποποιήθηκε το παραπάνω άρθρο του Π.Δ., εξειδικεύοντας αφενός τη δυνατότητα άσκησης του επαγγέλματος του γεωτεχνικού για κάθε επιμέρους επιστημονικό κλάδο (γεωπόνοι, δασολόγοι, κτηνίατροι, γεωλόγοι και ιχθυολόγοι). Η άσκηση του επαγγέλματος του Γεωπόνου επιτρέπεται μόνο στους πτυχιούχους Γεωπόνους των ιδρυμάτων του πανεπιστημιακού τομέα που αναφέρονται στο άρθρο 41 του ν. 4262/2014. Από τότε όμως ιδρύθηκαν νέες σχολές Γεωπονίας πενταετούς φοίτησης (από τις συγχωνεύσεις των ΤΕΙ με τα Πανεπιστήμια που έγιναν επί ΣΥΡΙΖΑ). Οι απόφοιτοι αυτών των Τμημάτων δεν μπορούν να εγγραφούν στο ΓΕΩΤΕΕ και να εκδώσουν άδεια ασκήσεως επαγγέλματος.
Επισημαίνεται ότι το ΓΕΩΤΕΕ, με σχετικό έγγραφό του (ΑΠ 4238/26-06-2021), έχει εκφράσει τη σύμφωνη γνώμη να συμπεριληφθούν τα συναφή Τμήματα στα Τμήματα των οποίων οι απόφοιτοι εγγράφονται στο ΓΕΩΤΕΕ και ασκούν το επάγγελμα του Γεωπόνου. Παράλληλα επισημαίνει την ανάγκη επιτάχυνσης και ολοκλήρωσης των σχετικών νομοθετικών ρυθμίσεων δεδομένου ότι έχει ήδη γίνει δέκτης αιτήσεων εγγραφής σε αυτό ως Μελών των Πτυχιούχων των Πανεπιστημιακών Τμημάτων που ιδρύθηκαν μεταγενέστερα της υπάρχουσας σχετικής νομοθεσίας (Π.Δ. 344/2000 και άρθρο 41 του ν. 4262/2014).
Επιδείνωση προβλέπεται να παρουσιάσει ο καιρός στην Ελλάδα από αύριο Τετάρτη (15/3) έως και το μεσημέρι της Παρασκευής (17/3) με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, που θα συνοδεύονται κατά τόπους από μεγάλη συχνότητα κεραυνών, πιθανώς από χαλαζοπτώσεις και από ενισχυμένους ανέμους.
Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού που εξέδωσε η Εθνική Μετωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:
Α. Την Τετάρτη (15/3)
α) από τις πρώτες πρωινές ώρες στο Ιόνιο, την Ήπειρο και τη δυτική Στερεά και από το μεσημέρι στη δυτική Πελοπόννησο. Από αργά το απόγευμα τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.
β) από τις απογευματινές ώρες στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και από αργά το βράδυ στα Δωδεκάνησα.
Β. Την Πέμπτη (16/3)
α) μέχρι τις απογευματινές ώρες στα νησιά του βορείου και του ανατολικού Αιγαίου
β) από το μεσημέρι κατά διαστήματα στις Κυκλάδες και την Κρήτη
γ) στα Δωδεκάνησα νωρίς το πρωί και ξανά από το απόγευμα.
Γ. Την Παρασκευή (17/3) μέχρι τις μεσημβρινές ώρες στις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα.
Ισχυρή χαλαζόπτωση έπληξε, το μεσημέρι της Πέμπτης (2/3), μεγάλη περιοχή της Σκάλας στην Λακωνία.
Χτυπήθηκε ο καρπός πάνω στα δέντρα με ότι αυτό συνεπάγεται. Οι αγρότες ανησυχούν και ήδη ζητούν την άμεση παρέμβαση της Πολιτείας προκειμένου να δρομολογηθούν όσα προβλέπονται. Λίγο πριν γίνει η συγκομιδή και οι κόποι μιας χρονιάς φαίνονται να χάνονται μέσα σε λίγα λεπτά.
Από το χαλάζι οι δρόμοι και τα χωράφια άσπρισαν, ενώ οι πρώτες εικόνες από το έντονο καιρικό φαινόμενο προϊδεάζουν για ζημιές στις καλλιέργειες.
Ο κ. Νικόλαος Βασιλακάκος, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Εσπεριδοειδών Σκάλας Λακωνίας Sparta Orange, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «το χαλάζι είχε διάρκεια περίπου μισή ώρα. Χτυπήθηκαν περιοχές ανατολικά του Ευρώτα και μέχρι την Βλαχιώτη. Είναι μια εποχή που τα πορτοκάλια είναι πάνω στα δέντρα έτοιμα για συγκομιδή. Μιλάμε για τα Λάνε και τα Μέρλιν που αυτή την εποχή συγκομίζονται και τα Βαλέντσια που θα συγκομιστούν το επόμενο διάστημα. Θα περιμένουμε τις επόμενες ημέρες για να δούμε το μέγεθος της ζημιάς και περιμένουμε να έρθουν οι γεωπόνοι του ΕΛΓΑ».
Ο κ. Πέτρος Μπλέτας, παραγωγός από την Σκάλα της Λακωνίας, ανέφερε στον ΑγροΤύπο ότι «το χαλάζι δεν είχε μεγάλο μέγεθος αλλά κράτησε αρκετά και όλα έγιναν κάτασπρα σαν να χιόνισε. Ήταν τοπικό φαινόμενο χτύπησε το ανατολικό μέρος του Δήμου Έλους (Μακρυνάδα, Λυκόβρυση κ.α.). Θα περιμένουμε τις επόμενες 15 ημέρες για να δούμε το μέγεθος της ζημιάς στα πορτοκάλια της περιοχής».
Σε στάση εργασίας προχωρούν, την Τρίτη (21 Φεβρουαρίου 2023), πέντε δευτεροβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεων του δημοσίου. Tα Γενικά και τα Διοικητικά Συμβούλια των οργανώσεων προχώρησαν σε αυτή την απόφαση αντιδρώντας στην συνεχιζόμενη κατάσταση μη επίλυσης του ζητήματος εξασφάλισης των μετακινήσεων των υπαλλήλων, που εκτελούν εξωτερική υπηρεσία με υπηρεσιακά αυτοκίνητα, ούτε της αποζημίωσης όσων χρησιμοποιούν το ΙΧ αυτοκίνητό τους.
Πρόκειται για την Ομοσπονδία Συλλόγων Υπαλλήλων Αιρετών Περιφερειών Ελλάδας (ΟΣΥΑΠΕ), την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Μηχανικών Δημοσίων Υπαλλήλων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών, την Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων Αποκεντρωμένων Διοικήσεων Ελλάδας (ΟΣΕΑΔΕ), την Πανελλήνια Ομοσπονδία Μηχανικών Τεχνολογικού Τομέα Ανώτατης Εκπαίδευσης Δημοσίων Υπαλλήλων και την Πανελλήνια Ομοσπονδία Γεωτεχνικών Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΟΓΕΔΥ).
Η στάση εργασίας θα γίνει από την έναρξη της βάρδιας έως τις 12:00, για όλους τους εργαζόμενους, όλων των υπηρεσιών των 13 Περιφερειών και των 7 Αποκεντρωμένων Διοικήσεων της χώρας.
Στην κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν αναφέρουν τα εξής:
Η κατάσταση έχει φτάσει στο μη περαιτέρω, καθώς επί της ουσίας οι υπάλληλοι χρηματοδοτούν από την τσέπη τους την μετακίνησή τους για την εκτέλεση των αρμοδιοτήτων των υπηρεσιών, που υπηρετούν, αφού η συντριπτική πλειοψηφία των μετακινήσεων σε όλες τις υπηρεσίες γίνεται με ΙΧ αυτοκίνητα, αφού οι υπηρεσίες δεν διαθέτουν καθόλου υπηρεσιακά οχήματα και οδηγούς ή διαθέτουν ελάχιστα,
η αποζημίωση των υπαλλήλων, που χρησιμοποιούν τα ΙΧ αυτοκίνητά τους για την εκτέλεση αρμοδιοτήτων των υπηρεσιών που υπηρετούν δεν καλύπτει ούτε κατ’ ελάχιστο ούτε τα έξοδα των καυσίμων (0,15 €/χιλ.), στις δε κινήσεις σε απόσταση κάτω από 50 χιλ, στις λεγόμενες δηλαδή κινήσεις «εντός έδρας» η κατανάλωση καυσίμου και η επιβάρυνση του αυτοκινήτου είναι εντελώς δυσανάλογη,
Η χρήση των δημόσιων μέσων μεταφοράς, όπου αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν δεν εξυπηρετεί αφού δεν καλύπτει τις ανάγκες μετακίνησης σε όλη την έκταση των Τομέων ευθύνης. Επιπλέον απαιτείται η «προπληρωμή» τους και ένας τεράστιος όγκος χαρτιών για να καλυφτεί ένα τμήμα των εξόδων (είναι χαρακτηριστικό το έγγραφο της Επιτρόπου του Ελεγκτικού Συνεδρίου που αναφέρει ότι στην Αττική το ανώτερο ποσό, που μπορεί να καλυφτεί για τα ΜΜΜ είναι 1 €/εργάσιμη ημέρα, μετά από την υποβολή ενός τεράστιου όγκου δικαιολογητικών και την σχετική έγκρισή τους).
Μετά από αυτά αποφάσισαν:
Την κήρυξη Στάσης Εργασίας την Τρίτη, 21 Φεβρουαρίου 2023, από την έναρξη της βάρδιας έως τις 12:00, για όλους τους εργαζόμενους, όλων των υπηρεσιών των 13 Περιφερειών και των 7 Αποκεντρωμένων Διοικήσεων της χώρας, των ΠΕ & ΤΕ Μηχανικών καθώς και των Γεωτεχνικών όλων των φορέων του δημοσίου.
Απαιτώντας:
- Νομοθετική ρύθμιση χορήγησης «πάγιων οδοιπορικών» για τις «εντός έδρας» κινήσεις εντός της έδρας - πόλης της υπηρεσίας, σε όλους τους συναδέλφους, που ασκούν μόνιμα καθήκοντα άσκησης εξωτερικών ελέγχων.
- Αύξηση της χιλιομετρικής αποζημίωσης στις περιπτώσεις χρήσης ΙΧ αυτοκινήτου για την εκτέλεση της υπηρεσίας κατ’ ελάχιστο στα 0,40 €/χλμ, ώστε να καλύπτεται το πολύ αυξημένο κόστος των καυσίμων, αλλά και των φθορών, της συντήρησης κλπ των οχημάτων μας.
- Προπληρωμή όλων των εξόδων και αποζημιώσεων κίνησης.
- Διπλασιασμό των ημερών μετακίνησης εκτός έδρας ανά έτος για όλες τις ειδικότητες.
- Αύξηση της ημερήσιας αποζημίωσης κατά 50%. Οι ημερήσιες αποζημιώσεις των 40 ή 20 ή 10 ευρώ κατά περίπτωση αποτελεί εμπαιγμό για τις ανάγκες των εργαζομένων.
- Αναπροσαρμογή της ανώτατης αποζημίωσης ξενοδοχείων, ειδικά στις τουριστικές περιοχές.
- Να θεωρείται εκτός έδρας μετακίνηση, η μετακίνηση σε νησί και η άνω των τριάντα χιλιομέτρων για την ηπειρωτική χώρα. Να θεωρείται ως έδρα του μισθωτού ο τόπος όπου παρέχει την εργασία του και σε κάθε περίπτωση ο πραγματικός τόπος εκκίνησης της μετακίνησης του, προκειμένου να αντιμετωπιστούν σχετικές στρεβλώσεις.
- Να μειωθεί η χιλιομετρική απόσταση στα 120 χλμ ως προϋπόθεση κάλυψης εξόδων διανυκτέρευσης.
Ιδιαίτερα για τις νησιωτικές περιοχές:
- Να θεωρείται ως εκτός έδρας με ολόκληρη αποζημίωση η μετακίνηση σε νησί
- Να αποζημιώνεται η δαπάνη μεταφοράς ανεξαρτήτως κατηγορίας πλοίου (συμβατικό ή ταχύπλοο)
- Να προσαυξάνεται κατά 30% η δαπάνη διανυκτέρευσης στα νησιά, την τουριστική περίοδο (Ιούνιο, Ιούλιο, Αύγουστο).
- Αύξηση της ποσότητας καυσίμων που δικαιούνται τα υπηρεσιακά αυτοκίνητα κατά 50% (κατάργηση του άρθρου 10 της ΚΥΑ 129/2534/20.01.2010).
- Την απλοποίηση των δικαιολογητικών όλων των σχετικών διαδικασιών για την κάλυψη και πληρωμή όλων των οδοιπορικών-εισιτήριων-αποζημιώσεων για τις μετακινήσεις των υπαλλήλων.
- Προμήθεια υπηρεσιακών αυτοκινήτων και προσλήψεις οδηγών.
- Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των αναγκαίων ειδικοτήτων, για να αντιμετωπιστεί η τραγική υποστελέχωση.
Τέλος αναφέρουν ότι η επίλυση των ζητημάτων που αφορούν τις μετακινήσεις των υπαλλήλων, που εκτελούν εξωτερική υπηρεσία και η ικανοποίηση των παραπάνω αναφερόμενων αιτημάτων αφορά την αποτελεσματικότητα στη λειτουργία των δημόσιων υπηρεσιών και την εξυπηρέτηση των πολιτών.
Πραγματοποιήθηκε, την Παρασκευή (3/2/2023), συνεδρίαση του Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ένωσης Γεωπόνων Δημοσίων Υπαλλήλων (Π.Ε.Γ.Δ.Υ.) στην έδρα της Δ.Α.Ο.Κ. Ημαθίας, στη Βέροια.
Στην συζήτηση έγινε ενημέρωση και ανταλλαγή απόψεων για την εξέλιξη που υπάρχει σχετικά με τη διεκδίκηση των δεδουλευμένων για ελέγχους εκτός ωραρίου και εκτίμηση της έως τώρα πολύμηνης αποχής - απεργίας από ελέγχους εκτός ωραρίων. Οι ελεγκτές γεωπόνοι ζητούν τα χρήματα που τους οφείλουν για τους ελέγχους (ποιοτικούς και φυτοϋγειονομικούς) που έχουν κάνει και δεν έχουν πληρωθεί.
Όπως υποστηρίζουν, ουσιαστικά μετά από το αρχικό ενδιαφέρον και τις υποσχέσεις που έδειξε η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης κ Τροφίμων, η Κυβέρνηση έδειξε την αδιαφορία και αναλγησία της έναντι των δίκαιων αιτημάτων τους.
Ειδικότερα τονίζουν ότι δεν υπήρξε ουδεμία εξέλιξη στην τροποποίηση της απόδοσης των τελών που καταβάλλονται υπέρ των ελεγκτών, ούτε ως προς το ύψος ούτε και ως προς τις χρονοβόρες διαδικασίες που ισχύουν για την πληρωμή, απαξιώνοντας τον Γεωπονικό κλάδο στις περιφέρειες και την ύπαιθρο.
Κατόπιν τούτου και μετά από την κατά πλειοψηφία τοποθέτηση των συναδέρφων ελεγκτών για συνέχιση της απεργίας αποχής το Δ.Σ. της Π.Ε.Γ.Δ.Υ. αποφάσισε ομόφωνα:
- Την συνέχιση της απεργίας αποχής από τους ελέγχους (ποιοτικό και φυτοϋγειονομικό), που διεξάγονται σε ώρες εκτός ωραρίου εργασίας και σε μη εργάσιμες ημέρες και
- Τη δικαστική προσφυγή για την διεκδίκηση των δεδουλευμένων και υπερωριών και την πλήρη μισθολογική αναγνώριση της Γεωπονικής προϋπηρεσίας στον ιδιωτικό τομέα.
Μποϊκοτάζ, στα τυροκομικά, γαλακτοκομικά, γάλατα, γιαούρτια, ξεκινάει η Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδας (ΙΝΚΑ), ως αντίδραση στην ακρίβεια που υπάρχει στην αγορά τροφίμων, και την μείωση των ποσοτήτων στις ίδιες συσκευασίες προϊόντων. Το μποϊκοτάζ θα διαρκέσει από τις 13 έως τις 20 Φεβρουαρίου.
Αντιδράσεις κτηνοτρόφων Θεσσαλίας
Την έντονη δυσαρέσκεια της εκφράζει η Ομοσπονδία Κτηνοτρόφων Θεσσαλίας, αλλά και την απορία όλων των κτηνοτρόφων για την ανακοίνωση του προέδρου του ΙΝΚΑ για μποϊκοτάζ στο σύνολο των τυροκομικών και γαλακτοκομικών προϊόντων, καλώντας συγχρόνως τους καταναλωτές να μην υπακούσουν στο κάλεσμα αυτού του κυρίου και να συνεχίζουν να αγοράζουν Ελληνικά τυροκομικά και γαλακτοκομικά προϊόντα.
Αναλυτικά η ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Κτηνοτρόφων Θεσσαλίας έχει ως εξής:
«Η Ομοσπονδία Κτηνοτρόφων Θεσσαλίας εκφράζει την έντονη δυσαρέσκεια, αγανάκτηση, αλλά και την απορία όλων των κτηνοτρόφων για την ανακοίνωση του προέδρου του ΙΝΚΑ για μποϊκοτάζ στο σύνολο των τυροκομικών και γαλακτοκομικών προϊόντων ανεξαρτήτου προελεύσεως, είτε εγχώριας παραγωγής δηλαδή είτε εισαγόμενα.
Δυσαρέσκεια και αγανάκτηση γιατί με αυτή την ενέργεια και ανεξαρτήτως αποτελέσματος στρέφει το Ελληνικό καταναλωτικό κοινό απέναντι σε έναν παραγωγικό Ελληνικό κλάδο που εδώ και μια δεκαετία περίπου βάλλεται ασταμάτητα και έφτασε ακόμη και στο σημείο να μιλάμε για αφανισμό, τους κτηνοτρόφους.
Οι κτηνοτρόφοι οι οποίοι δουλεύουν ασταμάτητα 365 ημέρες τον χρόνο κάτω από οιεσδήποτε κλιματολογικές συνθήκες(με ήλιο, με βροχή, με χιόνια, με ζέστη και με παγωνιά) ξεχνώντας Πάσχα, Χριστούγεννα, πρωτοχρονιά κ.τ.λ.
Πρέπει να αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία αυτό το μποϊκοτάζ μιας και γίνεται και σε εγχώρια παραγωγή και βάζει στο στόχαστρο τον πρώτο κρίκο του πρωτογενή τομέα και της παραγωγικής διατροφικής αλυσίδας, τους κτηνοτρόφους.
Αναρωτιόμαστε ο κύριος αυτός ξέρει από τι γάλα φτιάχνεται η ΦΕΤΑ;
Αλήθεια που ήταν κρυμμένος ο ΙΝΚΑ όταν είχαμε τα κρούσματα νοθείας ΦΕΤΑΣ και τα μαθαίναμε από το εξωτερικό;
Που ήταν τότε να κάνει μποϊκοτάζ στις εταιρείες που έκαναν την νοθεία για παραπλάνηση του καταναλωτή;
Γιατί δεν διαμαρτυρήθηκε και δεν έκανε μποϊκοτάζ για ένα σωρό άλλα προϊόντα που έχουν φτάσει σε δυσθεώρητα ύψη οι τιμές τους;
Γνωρίζει αυτός ο κύριος που καλεί τους Έλληνες να μην φάνε Ελληνικά γαλακτοκομικά και τυροκομικά προϊόντα τι επιρροή έχει το επάγγελμα του κτηνοτρόφου στο ΑΕΠ της χώρας και στην ανεύρεση εργασίας του πληθυσμού;
Έχει ιδέα πόσα επαγγέλματα ενεργοποιεί ένας κτηνοτρόφος;
Γιατί δεν κάνει μποϊκοτάζ στα αμφιβόλου ποιότητας εισαγόμενα προϊόντα που μας έρχονται από όλες τις γωνιές του πλανήτη; H δουλειά του δεν είναι η προστασία του Ελληνικού καταναλωτικού κοινού;
Που είναι τόσο καιρό που τα πάντα έχουν αυξηθεί και θυμήθηκε τώρα προεκλογικά να κάνει μποϊκοτάζ ΜΟΝΟ στα τυροκομικά και γαλακτοκομικά προϊόντα και γιατί όχι σε μια σειρά πολλών προϊόντων;
Αναρωτιόμαστε μήπως κρύβεται και κάτι άλλο πίσω από ένα απλό μποϊκοτάζ και επιλέχθηκαν τα συγκεκριμένα προϊόντα και η συγκεκριμένη χρονική στιγμή, σχεδόν δύο μήνες πριν τις εκλογές; Οι καιροί είναι πονηροί και πρέπει να εξετάζουμε όλες τις παραμέτρους.
Η ομοσπονδία κτηνοτρόφων Θεσσαλίας καλεί όλους τους Έλληνες καταναλωτές να μην υπακούσουν στο κάλεσμα αυτού του κυρίου και να συνεχίζουν να αγοράζουν Ελληνικά τυροκομικά και γαλακτοκομικά προϊόντα γιατί έτσι βάζουν στο τραπέζι τους ποιοτικά προϊόντα και γιατί ενισχύουν το Ελληνικό κράτος και τους Έλληνες κτηνοτρόφους, οι οποίοι αν εκλείψουν θα χορτάσουν σκονόγαλο και προϊόντα με κατώτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά.
Υπομονή συνέλληνες και θα το περάσουμε και αυτό….κι εμείς είμαστε καταναλωτές και υποφέρουμε από την ακρίβεια».
ΕΦΧΕ: Το μποϊκοτάζ στρέφεται εναντίον του παραγωγού
Αντιδράσεις υπάρχουν όμως και από τους αγελαδοτρόφους της Ένωσης Φυλής Χολστάιν Ελλάδας (Ε.Φ.Χ.Ε.), που σε ανακοίνωσή τους επισημαίνουν τα εξής:
«Με έκπληξη είδαμε, στις (10/2/2023), τον υπουργό Ανάπτυξης, κ. Άδωνη Γεωργιάδη να λέει ότι οι κτηνοτρόφοι απολαμβάνουν την καλύτερη τιμή για το προϊόν τους εδώ και 25 χρόνια, αναγνωρίζοντας για τους τύπους ότι μία μικρή αύξηση συμβαίνει διότι έχει ανέβει το κόστος παραγωγής. Και βέβαια και τον πρόεδρο του Ινστιτούτου Καταναλωτών (ΙΝ.ΚΑ), Γιώργο Λεχουρίτη, ο οποίος αναγνώρισε ότι οι παραγωγοί δεν παίρνουν τιμή για το προϊόν αλλά στα ράφια των σούπερ μάρκετ είναι ακριβό. Ας γνωρίζει όμως κι ο κ. Λεχουρίτης ότι οποιοδήποτε μποϊκοτάζ στρέφεται τελικά εναντίον του παραγωγού. Μιλώντας για το πόσο υπέροχο είναι το καλάθι του νοικοκυριού αγνόησε ο κ. Γεωργιάδης προφανώς ότι τα κόστη δεν ανέβηκαν απλά αλλά κατέστησαν μη βιώσιμη την κτηνοτροφία. Δεν σφάχτηκαν κοπάδια, για τον φόβο των Ιουδαίων. Σφάχτηκαν γιατί τα προβλήματα στην κτηνοτροφία είναι πολλά κι η κυβέρνηση με φωτεινές εξαιρέσεις ελάχιστα έχει σκύψει για ν΄ ασχοληθεί μαζί τους.
Για τον λόγο αυτό είχαμε τις προηγούμενες ημέρες συναντήσεις με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργο Γεωργαντά και μ΄ εκπροσώπους άλλων κομμάτων. Οι πάντες γνωρίζουν ότι το κόστος μόνο του ηλεκτρισμού έχει ανέβει ακόμη και άνω του 300%. Οι ζωοτροφές έχουν διπλασιαστεί και η τιμή πλέον μειώνεται δραματικά για τον παραγωγό από ορισμένες γαλακτοβιομηχανίες σε σημείο να καθίσταται ελληνικές, υπερσύγχρονες μονάδες, μη βιώσιμες.
Τα σούπερ μάρκετ την ίδια στιγμή, που μειώνουν υποτίθεται τιμές αλλάζουν στην κυριολεξία τα φώτα στον Έλληνα παραγωγό γάλακτος. Πιέζουν τις γαλακτοβιομηχανίες, οι οποίες με τη σειρά τους, στρέφονται σ’ εμάς. Έτσι, ενώ τα σούπερ μάρκετ δεν έχουν ζημιά, γιατί επιστρέφουν το προϊόν, που έχει λήξει στις γαλακτοβιομηχανίες, πληττόμαστε άμεσα εμείς με τη λογική του ντόμινο.
Προφανώς ο κ. Γεωργιάδης δεν μπορεί να παρέμβει στην αγορά για να καθορίσει τιμές. Θα μπορούσε όμως ν΄ ασχοληθεί με το θέμα της παραπλάνησης καταναλωτή, που συμβαίνει στα ράφια των σούπερ μάρκετ, όπου ανά πάσα στιγμή διάφορα ροφήματα που δεν έχουν την παραμικρή σχέση με το ελληνικό αγελαδινό γάλα σε θρεπτική αξία μπαίνουν στο ίδιο ράφι. Δεν έχει ασχοληθεί καν με τα τοπωνύμια, τα οποία δεν έχουν σχέση πραγματική αλλά αποτελούν παραπλάνηση των καταναλωτών, όταν ενώ έχουν ελληνική ονομασία δεν απορροφούν ούτε το 5% του ελληνικού γάλακτος.
Περιμένουμε απ΄τον υπουργό Ανάπτυξης να σκύψει στα προβλήματα της ελληνικής αγελαδοτροφίας γαλακτοπαραγωγής, αφού, όπως λέει, νοιάζεται για την Ελλάδα και προφανώς και για τα γαλακτοκομικά προϊόντα, που παράγονται εδώ. Κι αντί να τρέχει συνέχεια στα τηλεπαράθυρα, ας ασχοληθεί επιτέλους με τους ελεγκτικούς μηχανισμούς για προϊόντα δήθεν ελληνικά, που κάνουν μπαμ από μακριά ότι είναι προϊόν νοθείας ή παραπλάνησης καταναλωτή.
Όσον αφορά στο ΙΝ.ΚΑ. η απόφασή του να στραφεί ενάντια στην ελληνική κτηνοτροφία καλώντας τον κόσμο σε μποϊκοτάζ των γαλακτοκομικών προϊόντων δεν μας εκπλήσσει, διότι πριν φτάσει στο μποϊκοτάζ υπήρχαν τεράστια ζητήματα, που θα έπρεπε να παρέμβει υπέρ του Έλληνα καταναλωτή και φυσικά και του Έλληνα παραγωγού και δεν το έκανε. Ενδεικτικά όσον αφορά στον κλάδο μας θα αναφέρουμε:
- Κώδικας Τροφίμων και Ποτών (άρθρο 82), ελληνικό γιαούρτι, από γάλα – συμπύκνωμα – σκόνες.
- Τοπωνύμια που παραπλανούν τον καταναλωτή.
- Γάλα υψηλής παστερίωσης, που παρουσιάζεται σαν πιο ασφαλές από το φρέσκο ενώ στην ουσία είναι κονσέρβα.
- Τοποθετήσεις προϊόντων στα ψυγεία των σούπερ μάρκετ, που προκαλούν σύγχυση στον καταναλωτή ως προς τη διατροφική τους αξία και προέλευση των πρώτων υλών.
- Αντί για παρεμβάσεις σe όλα αυτά τα ζητήματα το ΙΝΚΑ καλεί τον κόσμο να μποϊκοτάρει ουσιαστικά την ελληνική κτηνοτροφία δηλαδή να την εξοντώσει. Φόνος εξ αμελείας ή εκ προθέσεως; Δυστυχώς, τείνουμε να πιστέψουμε το δεύτερο».
ΠΟΓΕΔΥ: Κάτω τα χέρια από την ελληνική κτηνοτροφία
Αντιδράσεις υπάρχουν και από την ΠΟΓΕΔΥ που σε ανακοίνωσή της επισημαίνει τα εξής:
«Με μια αιφνιδιαστική και ανεξήγητα απαράδεκτη ανακοίνωση η Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδας (ΙΝΚΑ) κηρύσσει τον «ανένδοτο αγώνα» ενάντια στην ακρίβεια που σαρώνει την αγορά τροφίμων ζητώντας από τους καταναλωτές να μην αγοράζουν για μια εβδομάδα τα τυροκομικά και γαλακτοκομικά προϊόντα. Το ΙΝΚΑ προφανώς είτε έχει πλήρη άγνοια ότι από την κίνηση αυτή πλήττεται τελικά η πραγματική ελληνική κτηνοτροφία και ο Έλληνας κτηνοτρόφος είτε – αδυνατώντας να το πιστέψουμε – τελεί υπό την επήρεια συμφερόντων που εδώ και καιρό πασχίζουν να μειώσουν την αξιοπρεπή τιμή του γάλακτος που απολαμβάνουν οι Έλληνες κτηνοτρόφοι ώστε να ανταπεξέλθουν στο δυσβάσταχτα αυξανόμενο κόστος παραγωγής. Εάν το ΙΝΚΑ θέλει πραγματικά να προστατεύσει τον Έλληνα καταναλωτή δεν έχει παρά να ανακοινώσει όλες εκείνες τις γνωστές πρακτικές (και ενδεχομένως να μποϋκοτάρει τις συγκεκριμένες επιχειρήσεις που τις ακολουθούν) που συνιστούν όχι μόνο αθέμιτο ανταγωνισμό με τις υγιείς επιχειρήσεις του κλάδου των γαλακτοκομικών και τυροκομικών προϊόντων αλλά παραπλανούν τον καταναλωτή και δυσφημίζουν την ποιότητα των αυθεντικών ελληνικών προϊόντων, όχι μόνο στην χώρα μας αλλά και στο εξωτερικό.
Άλλως η ισοπεδωτική αντίληψη ότι «όλοι το ίδιο είναι» καταστρέφει ό,τι υγιές έχει απομείνει στον κλάδο. Παροτρύνουμε το ΙΝΚΑ να αναδείξει την πραγματική αιτία του προβλήματος και να στηλιτεύσει την κυβερνητική αδιαφορία για την καταπολέμηση φαινομένων απάτης και παραπλάνησης του καταναλωτή, μέσα από την αποδυνάμωση και πολυδιάσπαση του Ελεγκτικού Μηχανισμού του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και την συνακόλουθη απουσία ουσιαστικών ελέγχων στην αγορά και να ανακαλέσει άμεσα αυτή την ανακοίνωση η οποία βάλλει ευθέως εναντίον των Ελλήνων Κτηνοτρόφων κινδυνεύοντας να αποτελειώσει οικονομικά και τους τελευταίους από αυτούς που έχουν απομείνει, όπως πολύ ορθά επισημαίνει και ο Περιφερειάρχης Ηπείρου σε παρέμβασή του.
Μπορεί Υπουργοί της παρούσας κυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένων μεγαλόσχημων πρώην αλλά και νυν Υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, να θέλουν να μας πείσουν ότι η ακρίβεια δεν προέρχεται από την αισχροκέρδεια αλλά είναι εισαγόμενη επειδή δεν υπάρχουν ντόπια προϊόντα, όμως ουδέποτε ασχολήθηκαν με τα πραγματικά προβλήματα της Ελληνικής Κτηνοτροφίας και των εργαζομένων για την υποστήριξή των Γεωτεχνικών (με εξαίρεση ως προς τους εργαζομένους τον για άσχετο λόγο απομακρυνθέντα Σ. Λιβανό) παρά μόνο υποβαθμίζουν με τις πράξεις τους και την προφανή αδυναμία τους για παροχή ουσιαστικού έργου, το πιο σημαντικό Υπουργείο της χώρας σε Υπουργείο Αγροτικών Επιδοτήσεων και – εδώ και τρία χρόνια – Αποζημιώσεων ανάλογα με τις «υποδείξεις» από επαγγελματίες λομπίστες του κλάδου οι οποίοι κυκλοφορούν στους διαδρόμους του ΥπΑΑΤ με κάθε κυβέρνηση και τυγχάνουν διακομματικής εύνοιας.
Η ΠΟΓΕΔΥ, αντιπροσωπεύοντας όλους τους Γεωτεχνικούς Επιστήμονες του Δημόσιου Τομέα, αντιλαμβάνεται πλήρως τον πολύτιμο ρόλο του Έλληνα Γεωργού και Κτηνοτρόφου στην Εθνική Οικονομία, στη διασφάλιση της επισιτιστικής ασφάλειας της χώρας και τη διατήρηση του αγροτικού περιβάλλοντος, καλεί δε την πολιτική ηγεσία του 6ου ορόφου της Αχαρνών του ΥπΑΑΤ να ενεργήσει άμεσα ώστε επιτέλους να δοθούν λύσεις στα λιμνάζοντα θέματα της Κτηνοτροφίας και να την ενισχύσει με πρόσθετες δράσεις και χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2023-2027. Είναι καιρός η πολιτική ηγεσία του ΥπΑΑΤ να κάνει την αναγκαία «υπέρβαση» και να συνομιλήσει ειλικρινά με τους Εκπροσώπους του κλάδου της Κτηνοτροφίας όπως πράττει με συγκεκριμένους λομπίστες αγροτοσυνδικαλιστές για την εδώ και τώρα πρόσθετη και ουσιαστική στήριξη της Κτηνοτροφίας από το Στρατηγικό Σχέδιο της νέας ΚΑΠ. Για το τελευταίο καλό θα είναι να παραμεριστούν οι υπέρμετροι πανηγυρισμοί αυτών που επιδιώκουν τις δάφνες για την πολιτική ευθύνη ολοκλήρωσής του, καθώς η πραγματικότητα της δικαιολογημένης αγανάκτησης των Κτηνοτρόφων λόγω της αδυναμίας επίλυσης διαρθρωτικών προβλημάτων που θα έπρεπε να στοχεύει το Στρατηγικό αυτό Σχέδιο την υπερκεράζει!».
Τροπολογία κατατέθηκε στη Βουλή στο Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, με τις διατάξεις της οποίας ρυθμίζονται διάφορα θέματα αρμοδιότητας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και μεταξύ άλλων ψηφίστηκαν τα εξής:
1. Δύνανται, οι αποζημιώσεις των Αξιολογητών και των Μελών Συλλογικών Οοργάνων που συμμετέχουν στις διαδικασίες αξιολόγησης, ελέγχου, παρακολούθησης και παραλαβής των αιτήσεων στήριξης και των πράξεων που συγχρηματοδοτούνται στο πλαίσιο του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2022 και του Στρατηγικού Σχεδίου για την Κοινή Αγροτική Πολιτική 2023-2027, να ανέρχονται μέχρι του ποσού των 2.400 ευρώ (από 1.200 ευρώ) μηνιαία και όχι πέραν των 3.500 ευρώ (από 2.400 ευρώ) ετησίως, κατά παρέκκλιση του αρ. 21 του ν. 4354/2015.
2. Λογίζονται νόμιμες, κατά παρέκκλιση κάθε αντίθετης διάταξης, οι αποφάσεις ανάληψης υποχρέωσης που εκδόθηκαν από τον Υπηρεσιακό Γραμματέα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ή τον νόμιμο αναπληρωτή του και αφορούν σε δαπάνες του Ταμείου Γεωργίας και Κτηνοτροφίας των οικονομικών ετών 2019, 2020, 2021 και 2022.
«Οι δύο ανωτέρω Νομοθετικές ρυθμίσεις που αφορούν τις αποζημιώσεις των Γεωτεχνικών αν και υπολείπονται της πρότασης της ΠΟΓΕΔΥ είναι μία αρχή για να αναγνωριστεί επιτέλους η συμβολή των Γεωτεχνικών στην αποκλειστική ανάπτυξη του Πρωτογενούς Τομέα», τονίζει στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος της ΠΟΓΕΔΥ κ. Νίκος Κακαβάς.
Φόβοι για ζημιές σε πορτοκάλια Μέρλιν, που είναι στα δέντρα, αλλά και σε κάποια πρώιμα ανθισμένα νεκταρίνια.
Μέχρι και μείον 3,5 βαθμούς Κελσίου υπό του μηδενός έπεσε τα τελευταία 24ωρα ο υδράργυρος στο νομό Αργολίδας, με τους αγρότες να φοβούνται ήδη επιπτώσεις στην ηρτημένη εσοδεία, αλλά και όχι μόνο.
Μεταξύ των περιοχών που έπεσε τόσο χαμηλά η θερμοκρασία και αναπτύχθηκε παγετός είναι η Πυργέλλα Άργους, αλλά όχι μόνο. Όπως αναφέρει στον ΑγροΤύπο, ο παραγωγός Βασίλης Ντόκος, η θερμοκρασία έπεσε έως και στους μείον 3,5 βαθμούς. Σύμφωνα με τον ίδιο, όσα κτήματα είχαν προστασία δεν θα έχουν πρόβλημα, όμως δεν θα λείψουν ζημιές σε Μέρλιν αμάζευτα, αλλά και σε κάποιες ποικιλίες νεκταρινιών που υπάρχουν στην περιοχή, είχαν ξεγελαστεί από τον καιρό με αποτέλεσμα να ανθίσουν πρόωρα και τώρα το πιθανότερο είναι να έχουν θέμα. Τα συγκεκριμένα νεκταρίνια κανονικά ανθίζουν κοντά στο Μάρτιο, όμως φέτος, λόγω της ζέστης, άνθισαν πρόωρα.
Στο Σκαφιδάκι βέβαια η κατάσταση είναι καλύτερη, όπως αναφέρει στον ΑγροΤύπο, από τον Συνεταιρισμό ο κ., Θωμάς Φάκλαρης, καθώς όπως λέει τα κτήματα με προστασία δεν έχουν επηρεαστεί, ενώ σε εκείνα που δεν έχουν προστασία καταγράφηκε θερμοκρασία έως 2 βαθμούς Κελσίου υπό το μηδέν.
Οι αγρότες της Αργολίδας παραμένουν σε εγρήγορση, ώστε να διαπιστώσουν τυχόν ζημιές στην αγροτική παραγωγή από τον πάγο.
Κακοκαιρία Μπάρμπαρα: Η εφαρμογή frost.minagric.gr ασπίδα προστασίας από τον παγετό – Χρήσιμο εργαλείο στα χέρια των αγροτών, λέει το ΥπΑΑΤ.
O παγετός αποτελεί μία από τις συχνότερες αιτίες καταστροφής της φυτικής παραγωγής και σε κάποιες περιπτώσεις ακόμη και του φυτικού κεφαλαίου.
Δημιουργεί σημαντικά προβλήματα στους αγρότες και επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό. Παγετό έχουμε όταν η θερμοκρασία του αέρα γίνει ίση η μικρότερη των μηδέν βαθμών Κελσίου (0°C).
Εφόσον υπάρχει έγκαιρη προειδοποίηση μπορούν να εφαρμοστούν μέτρα προστασίας πριν και μετά την εκδήλωση του φαινομένου με αποτέλεσμα οι ζημιές να περιοριστούν ή ακόμη και να εξαλειφθούν. Στο πλαίσιο αυτό το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με την συνδρομή της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας και του Οργανισμού Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων ανέπτυξε εφαρμογή «Προειδοποιήσεων Παγετού» (δείτε εδώ) η οποία παρέχει όλη την απαραίτητη πληροφόρηση που θα επιτρέψει στους Γεωργούς της χώρας να αντιμετωπίσουν έγκαιρα γεγονότα επερχόμενου παγετού.
Η πρόγνωση του παγετού αφορά τις επόμενες τρεις ημέρες, με ωριαίο χρονικό βήμα, και παρέχεται σε τρία επίπεδα πληροφόρησης. Στο πρώτο επίπεδο, η χώρα χωρίζεται σε 325 γεωγραφικές περιοχές που αντιστοιχούν στους Καλλικρατικούς Δήμους. Κάθε Δήμος έχει έναν χρωματισμό που υποδεικνύει την ένταση του αναμενόμενου παγετού. Το πράσινο δείχνει ότι δεν αναμένεται παγετός. Το κίτρινο ότι αναμένονται θερμοκρασίες από 2°C έως 0°C, το πορτοκαλί ότι αναμένονται θερμοκρασίες από 0°C έως -2°C και το κόκκινο ότι αναμένονται θερμοκρασίες μικρότερες από -2°C. Επισημαίνεται ότι η θερμοκρασία στην οποία αναφέρεται η εφαρμογή είναι περίπου στο ύψος των 2m. Δεδομένου ότι η εφαρμογή έχει αναπτυχθεί σε περιβάλλον Γεωγραφικών συστημάτων Πληροφοριών υπάρχει δυνατότητα μεγέθυνσης του χάρτη της χώρας ώστε να εντοπιστεί συγκεκριμένο σημείο ενδιαφέροντος (αγροτεμάχιο). Με την επιλογή του συγκεκριμένου σημείου παρέχεται το δεύτερο επίπεδο πληροφόρησης που αφορά αναλυτική εξειδικευμένη πρόγνωση στο επιλεγμένο σημείο. Συγκεκριμένα παρουσιάζεται με χρωματικό κώδικα η ωριαία εξέλιξη του παγετού στην διάρκεια του εικοσιτετράωρου. Στο τρίτο επίπεδο πληροφόρησης παρουσιάζεται η ωριαία εξέλιξη του φαινομένου, με χρωματικό κώδικα, σε χωρική ανάλυση 500μΧ500μ για το σύνολο της χώρας.
Τέλος οι ενδιαφερόμενοι πολίτες έχουν την δυνατότητα να ενημερωθούν-προειδοποιηθούν μέσω σύγχρονων τεχνολογιών (e-mail, μηνύματα) για πιθανά επερχόμενα γεγονότα παγετού στην περιοχή ενδιαφέροντος τους. Στις αρχές Μαρτίου η εφαρμογή θα είναι διαθέσιμη και για κινητό.
Το κύμα ψύχους και γενικότερα κακοκαιρίας που έχει χτυπήσει την Ελλάδα έχει επιδράσεις και στις καλλιέργειες.
Σε αρκετές περιπτώσεις (π.χ. δενδρώδη) οι καλλιεργητές θεωρούν το κρύο ευεργετικό, όμως οι αγρότες με κηπευτικά φοβούνται για απώλειες στην παραγωγή τους. Ο ΑγροΤύπος κατέγραψε αρκετές απόψεις παραγωγών σχετικά με την κακοκαιρία.
Ροδόπη: Φρενάρει η πρώιμη ανάπτυξη στα σιτηρά
Ο κ. Νίκος Τοπαλίδης, παραγωγός από την Ροδόπη, που καλλιεργεί περίπου 600 στρέμματα με κτηνοτροφικά φυτά και σιτηρά, δηλώνει στον ΑγροΤύπο τα εξής: «στην περιοχή δεν έχουμε χιόνια. Η θερμοκρασία όμως πέσει και έχουμε πολύ κρύο. Αυτό θα βοηθήσει την καλλιέργεια, γιατί ουσιαστικά θα 'φρενάρει' την πρώιμη ανάπτυξη που είχαν τα σιτηρά το προηγούμενο διάστημα. Ελπίζουμε να παραμείνουν αυτές οι θερμοκρασίες το επόμενο διάστημα».
Δώρο το κρύο λένε στη Νάουσα
Ο κ. Μάκης Αντωνιάδης, παραγωγός πυρηνόκαρπων από τη Νάουσα, τόνισε στον ΑγροΤύπο ότι: «έχουμε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και ολικό παγετό καθώς επίσης και δυνατούς ανέμους. Αυτό ήταν ενα... δώρο για την καλλιέργεια αυτή την εποχή. Η καλλιέργεια πήγε πίσω, σε σχέση με τα περσινά δεδομένα και ήρθε την πιο κατάλληλη στιγμή».
Μαραθώνας: Μέχρι τώρα δεν έχει διαπιστωθεί ζημιά στα υπαίθρια
Ο κ. Αλέξανδρος Βάρσος καλλιεργεί όλη τη γκάμα των υπαίθριων κηπευτικών, όπως σαλάτες, λάχανο, μπρόκολο και όλα τα φυλλώδη γενικώς. Όπως τόνισε στον ΑγροΤύπο, το πρωί της Δευτέρας έπεσε χιόνι, αλλά μετά άνοιξε ο καιρός και βγήκε ήλιος. «Οι προγνώσεις λένε πως θα πέσει κι άλλο χιόνι το απόγευμα. Μεγάλος φόβος για μας είναι από ενδεχόμενο παγετό τις επόμενες ημέρες. Από άποψη ποσότητας χιονιού, καμιά σχέση με πέρσι πάντως, που έπαθαν ζημιές από το βάρος του χιονιού πολλά θερμοκήπια», τονίζει.
Βοιωτία: Φοβούνται ζημιές στα κηπευτικά
Ο κ. Χαράλαμπος Ανυφαντής καλλιεργεί κηπευτικά, μεταξύ άλλων, πατάτες και κρεμμύδια στην περιοχή του Ελαιώνα, στη Θήβα. Όπως αναφέρει: «αυτή τη στιγμή όλες οι καλλιέργειες είναι σκεπασμένες από χιόνι, σιτηρά και κηπευτικά. Λένε πως η θερμοκρασία θα πέσει και στους μείον 6-8 βαθμούς Κελσίου. Αν γίνει αυτό, τότε σίγουρα θα έχουμε θέμα με τα κρεμμύδια, που είναι σε εξέλιξη και αναμένεται η συγκομιδή τους γύρω στις 10 Απριλίου. Επίσης, ζημιές σίγουρα θα υπάρξουν σε μαρούλια, λάχανα κ.λπ. λόγω των πολύ χαμηλών θερμοκρασιών».
Πρόβλημα από τις χιονοπτώσεις στο νομό Βοιωτίας βλέπει ο κ. Στέφανος Αναγνώστου, παραγωγός με καρότα, κρεμμύδια, λοιπά κηπευτικά, αλλά και σιτηρά από το Νεοχωράκι Βοιωτίας, ο οποίος δεν έκρυψε την ανησυχία του για τις επιπτώσεις στις καλλιέργειες από το κύμα κακοκαιρίας, ενώ όπως μας τόνισε χαρακτηριστικά, όλα τώρα είναι σκεπασμένα από το χιόνι.
Αλλαγές στον τρόπο καλλιέργειας υπό το φόβο του χιονιά
Ο κ. Νίκος Τούτουζας, παραγωγός σιτηρών από την Θήβα, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι: «επειδή στο παρελθόν είχαμε ζημιές από χιόνια αυτή την εποχή, μάθαμε και καθυστερούμε στην περιοχή την σπορά. Έτσι κάναμε και φέτος με αποτέλεσμα τα σιτάρια να έχουν μικρό ύψος και να μην έχουν πρόβλημα, αν και το χιόνι στην περιοχή είναι μέχρι το γόνατο. Στην Βοιωτία έχει από την μια την περιοχή της Θήβας που έχει μεγάλη χιονόπτωση και από την άλλη η Λιβαδειά που δεν έχει καθόλου χιόνι».
Λακωνία: Καμιά ανησυχία για τα προϊόντα
Ο κ. Γιώργος Κορίνης, γεωπόνος από την περιοχή της Σπάρτης τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι δεν έπεσε χιόνι στην περιοχή και ότι η θερμοκρασία έφτασε στους 1-2 βαθμούς άνω του μηδενός όμως, ενώ στη συνέχεια μέσα στη μέρα την Δευτέρα, βγήκε και ο ήλιος. «Από κάποιες επισκέψεις σε κτήματα της περιοχής, διαπιστώνουμε πως μέχρι τώρα δεν υπάρχει καμιά επίπτωση από το κρύο, ούτε στις ελιές, ούτε στα μανταρίνια (Ορτανίκ) και τα πορτοκάλια, αλλά ούτε και στα λεμόνια, που είναι και πιο ευαίσθητα. Για πολλά δέντρα ίσως το κρύο να βοηθήσει μάλιστα μετέπειτα στην καρποφορία, όπως έγινε και πέρσι και ακολούθησε μεγάλη καρποφορία (π.χ. στις ελιές)», σημειώνει ο ίδιος.
Αργολίδα: Μόνο κρύο, όχι παγετός
Τέλος, ο κ. Θωμάς Φάκλαρης, παραγωγός με ελιές και εσπεριδοειδή από την περιοχή του Σκαφιδακίου Αργολίδας ανέφερε στον ΑγροΤύπο πως δεν υπάρχει ανησυχία για ζημιές, αφού στην περιοχή έχει πέσει μεν η θερμοκρασία, αλλά δεν αναπτύχθηκε παγετός.
Σημαντική πτώση της θερμοκρασίας αναμένεται κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου 04-05/02, ενώ χιονοπτώσεις θα σημειωθούν έως και σε χαμηλά υψόμετρα της ανατολικής και νότιας χώρας. Αναμένεται ισχυρός παγετός στα βόρεια, όπου σε αρκετές περιοχές θα σημειωθεί ολικός παγετός.
Σύμφωνα με σχετυική ανακοίνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ), ψυχρές αέριες μάζες από τη βόρεια Ευρώπη θα κινηθούν νοτιότερα και θα προκαλέσουν κακοκαιρία στη χώρα μας που θα ξεκινήσει από την Κυριακή (05/02/2023).
Τα κύρια χαρακτηριστικά θα είναι οι χαμηλές θερμοκρασίες, ο ισχυρός παγετός, οι κατά τόπους πυκνές χιονοπτώσεις ακόμα και σε πεδινές περιοχές της ανατολικής Ελλάδας, καθώς και οι θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι εντάσεως 8 με 9 μποφόρ στα πελάγη. Πιο αναλυτικά:
Χιονοπτώσεις
Α) Την Κυριακή (05/02/2023) θα επηρεαστούν με χιονοπτώσεις:
1. Από τις πρώτες πρωινές ώρες τα νησιά του βορείου Αιγαίου και μέχρι το μεσημέρι η Θράκη και η Χαλκιδική.
2. Πριν από το μεσημέρι οι χιονοπτώσεις θα επεκταθούν νοτιότερα, θα ενταθούν και θα επηρεάσουν τις Σποράδες, τα ανατολικά τμήματα της Θεσσαλίας, την Εύβοια και την ανατολική Στερεά, ιδιαίτερα τη Βοιωτία και την Αττική. Οι χιονοπτώσεις θα σημειωθούν ακόμη και στα πεδινά αυτών των περιοχών.
3. Από το απόγευμα χιόνια θα πέσουν στα ορεινά - ημιορεινά κυρίως των κεντρικών και βόρειων Κυκλάδων καθώς και της Κρήτης. Στην Κρήτη οι χιονοπτώσεις θα είναι κατά περιόδους πυκνές.
4. Καταιγίδες χιονιού θα εκδηλωθούν κυρίως πάνω από τις θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές του Αιγαίου.
Β) Τη Δευτέρα (06/02/2023) κατά περιόδους πυκνές χιονοπτώσεις θα εξακολουθήσουν να σημειώνονται στα νησιά του βορείου Αιγαίου, στις Σποράδες, την Εύβοια, την ανατολική Στερεά, τις Κυκλάδες και την Κρήτη.
Γ) Ειδικά για την Αττική χιονοπτώσεις θα σημειωθούν από την Κυριακή (05/02/2023) αρχικά στα ανατολικά και τα βόρεια, οι οποίες από τις προμεσημβρινές ώρες θα επεκταθούν στο μεγαλύτερο μέρος του νομού ενώ από το απόγευμα θα ενταθούν και θα χιονίσει και σε πεδινές περιοχές. Οι χιονοπτώσεις θα παρουσιάσουν πρόσκαιρη ύφεση κατά τη διάρκεια της νύχτας. Ωστόσο από τη Δευτέρα το πρωί οι χιονοπτώσεις θα ενταθούν εκ νέου σε όλο το νομό.
Δ) Την Τρίτη (07/02/2023) οι χιονοπτώσεις αναμένεται να συνεχιστούν στην ανατολική Ελλάδα από τη Θεσσαλία και νοτιότερα (προσήνεμες περιοχές) καθώς επίσης στις Κυκλάδες και την Κρήτη, με μικρότερη όμως ένταση.
Χαμηλές θερμοκρασίες
Από την Κυριακή (05/02/2023) αναμένεται βαθμιαία πτώση της θερμοκρασίας από βορρά προς νότο, της τάξεως των 8 με 10 βαθμών. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την επικράτηση ισχυρού παγετού κυρίως στα ηπειρωτικά, ο οποίος θα είναι κατά τόπους στα κεντρικά και βόρεια ολικός (καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας αρνητικές θερμοκρασίες).
Θυελλώδεις Άνεμοι
Από την Κυριακή (05/02/2023) το μεσημέρι θα πνέουν θυελλώδεις βόρειοι βορειοανατολικοί άνεμοι εντάσεως 8 με 9 μποφόρ στα πελάγη, οι οποίοι από το απόγευμα της Κυριακής στο Ιόνιο και από την Τρίτη (07/02/2023) στο Αιγαίο, σταδιακά θα εξασθενήσουν.
Η καινούργια εφαρμογή frost.minagric.gr, φιλοδοξεί να αποτελέσει εργαλείο για την αγροτική παραγωγή.
Στο κτήριο της ΛΑΕΔ στην Αθήνα πραγματοποιήθηκε την Τρίτη το απόγευμα, η παρουσίαση μιας νέας εφαρμογής (πατήστε εδώ) του ΥπΑΑΤ, που προειδοποιεί για τον παγετό και είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με την ΕΜΥ και τον ΕΛΓΑ. Ένα χρήσιμο, σύμφωνα με τους υπεύθυνους του ΥπΑΑΤ, εργαλείο το οποίο θα παρέχει στους αγρότες την πληροφόρηση, έτσι ώστε να αντιμετωπίζουν έγκαιρα γεγονότα επερχόμενου παγετού.
Πώς μπαίνει ο χρήστης στον χάρτη
Ένας από τους στόχους της εφαρμογής, η οποία θα παρέχει πρόγνωση σε επίπεδο δήμου, όπως τονίστηκε στην εκδήλωση, θα είναι να προληφθούν οι καταστροφές που προκαλεί ο παγετός στις καλλιέργειες το χειμώνα και την άνοιξη, τόσο στην παραγωγή όσο και στο φυτικό κεφάλαιο της χώρας. Σύμφωνα με στοιχεία του ΕΛΓΑ, το διάστημα 2000-2009 ο παγετός ήταν υπεύθυνος για το 36% των συνολικών καταστροφών από φυσικά φαινόμενα στη χώρα μας. Μόνο τα τελευταία 23 χρόνια το κόστος των αποζημιώσεων, που έχει καταβληθεί εξαιτίας των καταστροφών είτε στη παραγωγή είτε στο φυτικό κεφάλαιο σύμφωνα με εκτιμήσεις ανέρχεται περίπου σε 1,25 δισ. ευρώ. Όπως αναφέρθηκε στην εκδήλωση, η εφαρμογή λειτουργεί με χάρτες, όχι όμως της google, παρέχει ωριαία δεδομένα στους χρήστες (αγρότες). Κάθε αγρότης μπορεί αυτή τη στιγμή μέσω του υπολογιστή του (σύντομα και μέσω ειδικής εφαρμογής στο κινητό του), να εισέρχεται στο συγκεκριμένο διαδικτυακό τόπο.

Εκεί μπορεί να κάνει επιλογή της ημέρας που τον ενδιαφέρει και το σημείο εντός της Ελληνικής επικράτειας, ώστε να δει την πρόγνωση για τυχόν επερχόμενο παγετό. Ο χάρτης εμφανίζει ανά νομό τέσσερα επίπεδα επικινδυνότητας. Συγκεκριμένα, με πράσινο χρώμα είναι οι περιοχές που δεν αναμένεται παγετός, με κίτρινο οι περιοχές όπου υπάρχει πιθανότητα ανάπτυξης παγετού, με πορτοκαλί αναμένεται μέτριας έντασης παγετός, ενώ τέλος με κόκκινο χρώμα απεικονίζονται οι περιοχές, όπου αναμένεται ισχυρός παγετός.
Ο τρόπος λειτουργίας της
Η εφαρμογή θα είναι διαθέσιμη στο "cloud" του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, (frost.minagric.gr), ενώ μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα θα είναι έτοιμη και η εφαρμογή για λειτουργία σε κινητό. Μέσω αυτής, θα παρέχεται στον παραγωγό η έγκαιρη και έγκυρη προειδοποίηση που χρειάζεται ώστε να λάβει τα απαραίτητα μέτρα προστασίας πριν και μετά τον παγετό.
Η πληροφόρηση αφορά την πρόγνωση παγετού για τις επόμενες τρεις ημέρες με χρονικό βήμα μιας ώρας έτσι ώστε κάθε ενδιαφερόμενος να μπορεί να γνωρίζει με ακρίβεια την ώρα έναρξης και λήξης του φαινομένου.
Οι παραγωγοί θα μπορούν να ενημερώνονται μέσω ειδοποιήσεων στα κινητά τους τηλέφωνα ή μέσω e-mail για τη περιοχή που οι ίδιοι έχουν επιλέξει. Επιπλέον, το γεγονός ότι η εφαρμογή αναπτύχθηκε σε περιβάλλον Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών επιτρέπει μεγάλη χωρική ανάλυση και δυνατότητα παροχής της πληροφορίας ακόμη και σε επίπεδο αγροτεμαχίου. Το έργο χρησιμοποιεί μετεωρολογικές προγνώσεις από το Ευρωπαϊκό Μετεωρολογικό κέντρο, που είναι το καλύτερο παγκοσμίως και έτσι μέσω της ΕΜΥ λαμβάνονται προγνωστικά δεδομένα του καιρού. Το συνολικό κόστος της εφαρμογής για το ελληνικό δημόσιο είναι ιδιαίτερα χαμηλό, καθώς δεν ξεπερνά τα 30.000 ευρώ, ενώ τα δεδομένα στα οποία στηρίζεται η λειτουργία της παρέχονται δωρεάν.
Μιλώντας στην εκδήλωση για την παρουσίαση της «Εφαρμογής προειδοποιήσεων παγετού» ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Γεωργαντάς τόνισε μεταξύ άλλων ότι πρόκειται για μια εφαρμογή που θα βοηθήσει σημαντικά τους παραγωγούς να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα προστασίας, τόσο πριν, όσο και μετά τον παγετό, και ταυτόχρονα, θα βοηθήσει στην εξοικονόμηση πόρων.
«Το ΥπΑΑΤ, αναγνωρίζοντας τόσο τις έκτακτες συνθήκες που δημιουργεί η κλιματική αλλαγή και τις δυσμενείς συνέπειες που έχει στην παραγωγή, κατάφερε την τριετία 2020-2022, με συστηματική προσπάθεια και μεθοδικότητα, να εξοφλούνται οι αποζημιώσεις εντός του ίδιου έτους και των πρώτων μηνών του επομένου έτους. Η αποζημίωση όμως αποτελεί ένα μέτρο πυροσβεστικό, και όχι προληπτικό και για το λόγο αυτό, το Υπουργείο σε άμεση συνεργασία με τον ΕΛΓΑ και την ΕΜΥ, προχώρησε στη δημιουργία της εφαρμογής προειδοποιήσεων παγετού», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Ειδικά για την αντιμετώπιση του παγετού ο ΥπΑΑΤ υπογράμμισε ότι η έγκαιρη προειδοποίηση των παραγωγών, μέσω της χρήσης σύγχρονων τεχνολογιών, μπορεί να οδηγήσει στη λήψη των κατάλληλων μέτρων ενεργητικής προστασίας με στόχο τη μείωση ή και την αποφυγή του κινδύνου ζημιών. «Οι ζημιές αυτές είναι επιζήμιες τόσο για τον ελληνικό προϋπολογισμό, ο οποίος επιβαρύνεται με το κόστος της αποζημίωσης, όσο και για τους παραγωγούς μας, οι οποίοι χάνουν μέρος της παραγωγής τους», είπε ο υπουργός.
Κλείνοντας τόνισε ότι το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων βρίσκεται στο πλευρό των παραγωγών. «Αφουγκραζόμαστε τα προβλήματά τους και δίνουμε λύσεις. Θα αγκαλιάσουν αυτή την πληροφόρηση, αυτή την δωρεάν εφαρμογή οι αγρότες μας».
Στον χαιρετισμό του ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, κ. Θόδωρος Σκυλακάκης είπε μεταξύ άλλων ότι: «Η αποτελεσματικότητα είναι κύριο χαρακτηριστικό και αυτού του εργαλείου. Πρόκειται για μεγάλη προσφορά του ΥπΑΑΤ στους αγρότες. Μακάρι να είχαμε χίλια τέτοια έργα γιατί η Ελλάδα θα ήταν διαφορετικός τρόπος να ζεις». Κάλεσε τους αγρότες να αγκαλιάσουν αυτή την εφαρμογή.
Από την πλευρά του ο αντπρόεδρος (απουσίαζε λόγω ασθένειας ο πρόεδρος Ανδ. Λυκουρέντζος) του ΕΛΓΑ, κ. Γιώργος Φερετζάνης σημείωσε: «Θεωρώ ότι το υπουργείο αξιοποιεί στο έπακρο τους συνεργάτες του. Οι συνέργειες μεταξύ του υπουργείου της ΕΜΥ και του ΕΛΓΑ είναι απαραίτητες. Ο ΕΛΓΑ είναι συνυφασμένος με την καταβολή αποζημιώσεων αλλά έχει και μια άλλη αρμοδιότητα. Την προώθηση της ενεργητικής προστασίας για να προληφθεί η ζημιά και να μην καταλήξουμε στην αποζημίωση. Συγχαίρουμε το υπουργείο και τον κ. Ανανδρανιστάκη γι αυτή την πρωτοβουλία».
Από την πλευρά του, ο Διοικητής της ΕΜΥ Υποπτέραρχος (Ι), κ. Δημήτρης Σιδερίδης στον χαιρετισμό του αναφέρθηκε στην σπουδαιότητα της εφαρμογής προειδοποιήσεων παγετού η οποία πραγματοποιήθηκε με την συμβολή της ΕΜΥ. Πρόβαλε τη στενή συνεργασία της ΕΜΥ με το ΥπΑΑΤ και την ανταλλαγή τεχνογνωσίας επί των μετεωρολογικών Radars. Επίσης τόνισε την σπουδαιότητα της υπογραφής της ΚΥΑ για την «Ρύθμιση θεμάτων του ειδικού λογαριασμού της ΕΜΥ, για την αξιοποίηση των εσόδων της από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την Ασφάλεια της Αεροναυτιλίας (EUROCONTROL)».
Ακολούθησαν ομιλίες του Καθηγητή στο Εργαστήριο Φυσικής της Ατμόσφαιρας του Πανεπιστημίου Πατρών, κ. Αθανάσιου Αργυρίου με θέμα «Ο παγετός και οι συνέπειές του στην Εθνική Οικονομία» και της κ. Φλώρας Γκόφα, Μετεωρολόγου ΕΜΥ με θέμα: «Συμβολή των μετεωρολογικών προγνώσεων- προειδοποιήσεων στη γεωργία».
Ποιές συνθήκες ευνοούν την ανάπτυξη παγετού
Ο κ. Αργυρίου έδωσε τον ορισμό του παγετού στη γεωργία και αναφέρθηκε στις επιπτώσεις τις οποίες έχει στην Εθνική Οικονομία. Εξήγησε τι είναι και πως προκαλείται ο παγετός, το πως επιδρά ενδεικτικά σε ορισμένες καλλιέργειες και παρέθεσε στοιχεία για το ύψος των αποζημιώσεων που έχουν δοθεί κατά την τελευταία εικοσαετία, καθώς και τα γεωγραφικά χαρακτηριστικά τους. Όπως ανέφερε ο παγετός «προκαλείται όταν η θερμοκρασία του αέρα στο έδαφος πέφτει κάτω από τη θερμοκρασία πήξης του ύδατος (0 °C). Μπορεί να προκληθεί και όταν το έδαφος ψύχεται ταχύτερα από τον αέρα, ακόμη και αν η θερμοκρασία του αέρα (π.χ. στα 2 m) είναι μεγαλύτερη του μηδενός. Ευνοείται δε από τις χαμηλές θερμοκρασίες, την άπνοια, την χαμηλή σχετική υγρασία της ατμόσφαιρας και την απουσία νέφωσης».
Η κ. Γκόφα μίλησε για τη συμβολή της μετεωρολογίας στην γεωργία και συγκεκριμένα για τις προγνώσεις των μοντέλων καιρού της ΕΜΥ σε σχέση με παραμέτρους όπως η θερμοκρασία και ο παγετός, ενώ αναφέρθηκε στις δυνατότητες και τις προοπτικές χρήσης τους.
Την παρουσίαση της εφαρμογής προειδοποιήσεων παγετού έκανε ο Υπηρεσιακός Γραμματέας του ΥπΑΑΤ, Δρ. Μανώλης Ανανδρανιστάκης. Με κάθε λεπτομέρεια εξήγησε πόσο απλή είναι στην χρήση της η συγκεκριμένη εφαρμογή η οποία θα αποτελέσει ένα από τα πιο χρήσιμα και πιο άμεσα προσβάσιμα εργαλεία για κάθε αγρότη. Στη συνέχεια συζήτησαν για την «Πρόγνωση παγετού- μέτρα προστασίας πριν και μετά» ο κ. Απόστολος Πολύμερος, Γενικός Διευθυντής ΥΠΑΑΤ, οι μετεωρολόγοι της ΕΜΥ, κ.κ. Αννα Μαμάρα και Ελένη Χατζή και ο αντιπρόεδρος της ΕΘΕΑ, κ. Χρήστος Γιαννακάκης, ο οποίος εστίασε στις επιπτώσεις ενός παγετού όσον αφορά στις εξαγωγές, το συνάλλαγμα και κατ΄ επέκταση την εθνική μας οικονομία.
Οι παρευρισκόμενοι
Παραβρέθηκαν οι ΥφΑΑΤ, Σίμος Κεδίκογλου και Γιώργος Στύλιος οι Γ.Γ του ΥπΑΑΤ Χριστιάνα Καλογήρου και Κώστας Μπαγινέτας, οι βουλευτές: Φθιώτιδας, Ε. Μακρή, Πέλλης Δ. Σταμενίτης, Θεσπρωτίας Γ. Γιόγιακας, Μαγνησίας Α. Λιούπης, Σερρών Α. Χατζηβασιλείου, Καστοριάς Ζ. Τζιγκαλάγιας, Πέλλας, Λ. Βασιλειάδης. Επίσης, ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ, Ε. Σημανδράκος, ο Πρόεδρος του ΙΓΕ. Δ. Κυριακόπουλος, ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΕΛΓΟ- ΔΗΜΗΤΡΑ, Π. Χατζηνικολάου και η αντιπρόεδρος του Οργανισμού, Σταυρούλα Πετρή, ο πρύτανης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου, Σ. Κίντζιος και ο αντιπρύτανης, κ. Ε. Φλεμετάκης. Την εκδήλωση παρουσίασε και συντόνισε η Δημοσιογράφος, Γωγώ Κατσέλη.
Από 4,70 ευρώ το κιλό έως και πάνω από 5 ευρώ οι τιμές που πληρώνεται ο παραγωγός στο νησί. Πρόβλημα η ξηρασία, ελπίζουν στις βροχές οι αγρότες.
Με ικανοποιητικούς ρυθμούς προχωρούν οι εξαγωγές ελαιολάδου από την Κρήτη αυτή την περίοδο, με τις τιμές να έχουν σταθεροποιηθεί κοντά στα 5 ευρώ.
«Τόσο μεγάλο ενδιαφέρον για εξαγωγή, που ξεμένουμε από... βυτία»
Όπως αναφέρει στον ΑγροΤύπο ο ελαιοπαραγωγός και πρόεδρος στον Συνεταιρισμό Κάτω Ασιτών κ. Μιχάλης Καμπιτάκης: «το ενδιαφέρον για αγορές ελαιολάδου παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα και φαίνεται πως δεν υπάρχει κόπωση. Οι τιμές παίζουν στον παραγωγό από 4,60-4,70 έως και πάνω από 5 ευρώ το κιλό. Αρκετές ποσότητες έφυγαν στα 4,80 ευρώ ανά κιλό. Το καλό είναι πως ενώ έχουν φύγει αρκετές ποσότητες, το μέγεθος της υπερ-βεντέμας είναι τέτοιο φέτος, που έχουμε και καλές ποσότητες για πώληση πιο μετά. Μάλιστα, είναι τέτοιο το ενδιαφέρον για εξαγωγή αυτή την περίοδο, κυρίως προς Ιταλία, που δυσκολευόμαστε λίγο για να βρούμε... βυτία με τα οποία μεταφέρονται στο λιμάνι του Μπάρι με τα καράβια. Θεωρώ, πως θα πιάσουμε εν τέλει φέτος τους 120.000 τόνους. Στο νησί οι αποθηκευτικές δομές επιτρέπουν αποθήκευση γύρω στους 35.000 με 40.000 τόνους, δηλαδή το 1/4 της εφετινής παραγωγής. Εκτιμώ, πως η αγορά θα πάει πολύ καλά και είναι σημαντικό αυτό για το νησί και την οικονομία μας».
Έπεσαν λίγες βροχές, αλλά όχι παντού-προβληματισμός των παραγωγών
Οι προβλέψεις των μετεωρολόγων κάνουν λόγο για βροχές τις επόμενες πέντε ημέρες στο νησί, όμως οι αγρότες ανησυχούν για τις καλλιέργειές τους, καθώς σε πολλές περιοχές έχει δυο μήνες να ρίξει νερό. Σύμφωνα με τον κ. Καμπιτάκη: «σε αρκετά σημεία του νομού Ηρακλείου έχει αρχίσει από χθες και ρίχνει λίγο νερό. Αν αυτό συνεχίσει και τις επόμενες ημέρες, τότε θα πάει πρίμα η χρονιά για την ελαιοπαραγωγή, ειδάλλως θα έχουμε θέμα».
Ο κ. Κώστας Καράτζης από το Μελιδοχώρι Ηρακλείου από την άλλη τονίζει μιλώντας στον ΑγροΤύπο τα ακόλουθα: «δεν έχει βρέξει όπως θα έπρεπε, ελπίζουμε να το κάνει τις επόμενες μέρες, γιατί η κατάσταση είναι απελπιστική. Δυο μήνες τώρα δεν έχουν πέσει σοβαρές βροχές και υπάρχει ζήτημα τόσο για τις ελιές, όσο και τα υπόλοιπα προϊόντα, όπως τα σιτηρά που έχουμε βάλει κ.λπ.».
Όπως δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο κ. Δημήτρης Σχοινοπλοκάκης, από τις Λουσακιές Κισσάμου, ο οποίος καλλιεργεί αρκετά στρέμματα με βιολογικές, ελαιοποιήσιμες ελιές: «το Νοέμβριο, το Δεκέμβριο, αλλά και μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου οι συνθήκες ήταν ξηρές και με βάση το μετεωρολογικό σταθμό που διαθέτω, είχαν πέσει μόλις 10 με 15 χιλιοαστά νερού, με αποτέλεσμα τα δέντρα να... μπερδευτούν έως ένα βαθμό, αλλού να ανθίσουν κ.λπ. κ.λπ. Μετά τις 15 Ιανουαρίου ο καιρός έχει αρχίσει και αλλάζει, έχει πέσει η θερμοκρασία, ενώ έχουν πλέον πέσει 100 χιλιοστά νερού. Θεωρώ ότι αν συνεχίσει βροχερός ο καιρός, θα πάμε καλά, όμως το σίγουρο είναι πως τα τελευταία χρόνια, ο καιρός πάει πίσω, δηλαδή καθυστερεί ο χειμώνας».
Σε Πέλλα και Πελοπόννησο εντοπίζονται οι πιο πολλές ζημιές.
Τις πληγές τους μετρούν αγρότες και κτηνοτρόφοι από το κύμα κακοκαιρίας που σαρώνει τη χώρα. Αναλυτικά η κατάσταση με βάση το ρεπορτάζ μας, διαμορφώνεται ως ακολούθως:
Λακωνία: Χαλάζι και νεροποντή... γάζωσε ελιές και εσπεριδοειδή
Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν οι περιοχές στους δήμους Ευρώτα και Ανατολικής Μάνης. Στην Ανατολική Μάνη έχουμε καταστροφές στις Αιγιές, αλλά και μέσα στο Γύθειο. Υπάρχουν πλημμυρισμένες καλλιέργειες και κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, καθώς και δημόσιες υποδομές (επαρχιακό και αγροτικό οδικό δίκτυο). Στον δήμο Ευρώτα έχει ανέβει ανησυχητικά η στάθμη των νερών, οι δρόμοι είναι αδιάβατοι και έχουμε πλημμύρες στα χωράφια και στις στάνες.
Ο Παναγιώτης Πουλάκος, διαχειριστής στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Πετρίνας Λακωνίας, δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι έχουν πλημμυρίσει πολλά χωράφια στην περιοχή και υπάρχουν ζημιές σε τριφύλλια και άλλα σιτηρά. Στις ελιές τις Κορωνέικες που δεν έχουν ακόμα μαζευτεί έπεσε χαλάζι και υπάρχουν αρκετές απώλειες στον καρπό. Σύμφωνα με τον κ. Πουλάκο, λόγω της μεγάλης κακοκαιρίας αναβλήθηκε για την ερχόμενη Τρίτη η δημοπρασία ελιάς Καλαμών του Συνεταιρισμού, φθορές υπάρχουν στο οδικό δίκτυο της περιοχής από τα πολλά νερά, έχουν υπερχιλίσει δυο ποτάμια και σε Κροκεές και Γύθειο, οι ζημιές σε καλλιέργειες ελιάς-εσπεριδοειδών είναι πιο μεγάλες από την Πετρίνα.
Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Μιχάλης Καρούνης, παραγωγός ελιάς και εσπεριδοειδών από τους Μολάους της Λακωνίας, υπάρχουν ζημιές στην περιοχή του Ευρώτα στα πορτοκάλια από τις ισχυρές βροχοπτώσεις, ενώ σε κάποιες περιοχές έπεσε και χαλάζι.
O κ. Μιχάλης Λεϊμονίτης, παραγωγός εσπεριδοειδών από την Σκάλα, τόνισε στον ΑγροΤύπο ότι στις Κροκεές είχαμε χαλαζόπτωση. Στο Γεράκι και στην Σκάλα έπεσαν μεγάλες ποσότητες νερού. Έχουν καταστραφεί δρόμοι και κανείς δεν μπορεί να πάει στα χωράφια. Αυτή την περίοδο κάνουμε συγκομιδή σε ελιές και μανταρίνια. Οι ζημιές στα πορτοκάλια θα φανούν τις επόμενες ημέρες και περιμένουμε να γίνουν οι εκτιμήσεις από ΕΛΓΑ.
50% της φυτικής παραγωγής έπαθε ζημιά στην Αχαΐα
Ο κ. Φίλιππος Λιάκος, παραγωγός που ασχολείται και με την εμπορία πατάτας από την Λακκόπετρα, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «υπάρχουν μεγάλες ζημιές στις αγροτικές καλλιέργειες του Δήμου Δυτικής Αχαΐας. Πλημμύρισαν θερμοκήπια και υπαίθριες καλλιέργειες με φράουλες, πατάτες κ.α. Μέσα σε μια ημέρα έπεσαν πολλά κυβικά νερού. Τουλάχιστον το 50% της φυτικής παραγωγής στην περιοχή έπαθε ζημιά. Θα πρέπει άμεσα να ξεκινήσει τις εκτιμήσεις ζημιάς ο ΕΛΓΑ, για να γίνει έγκαιρα η πληρωμή των αποζημιώσεων.
Ζημιές από ανεμοστρόβιλο στο Μεσολόγγι
Τις προηγούμενες ημέρες, ανεμοστρόβιλος χτύπησε την ευρύτερη περιοχή του Μεσολογγίου, προκαλώντας ζημιές σε καλλιέργεις εσπεριδοειδών, αλλά και σε υποδομές της περιοχής. Μεγάλο πλήγμα δέχτηκε ένας κτηνοτρόφος στην περιοχή του Νεοχωρίου Οινιάδων, καθώς ο δυνατός άνεμος του κατέστρεψε τον στάβλο, σηκώνοντας στην κυριολεξία τις εγκαταστάσεις... στον αέρα. Από το δυνατό αέρα απώλειες είχε ο κτηνοτρόφος και στις αποθηκευμένες τροφές, οι οποίες βράχηκαν κιόλας, ενώ σύμφωνα με κτηνοτρόφους της περιοχής χάθηκαν και μερικά ζώα. Παράλληλα, από τις ραγδαίες βροχοπτώσεις των τελευταίων 24ώρων πλημμύρισαν αρκετά χωράφια κυρίως με δέντρα σε Λεσίνι, Πεντάλοφο.
Πλημμύρες στο Δίον Πιερίας
«Σοβαρές ζημιές σε εκτατικές και δεννδρώδεις καλλιέργειες στο Δήμο Δίου Ολύμπου της Πιερίας», τονίζει στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του Aγροτικού Συνεταιρισμού ΠΕΣΚΟ κ. Ηλίας Γκρίνιας. «Οι αγροτικοί δρόμοι έχουν πλημμυρίσει και δεν είναι εύκολη η πρόσβαση στα χωράφια», προσθέτει.
Πλημμύρισαν 20.000 στρέμματα στην Πέλλα
Ο Σάββας Παστόπουλος, γεώπονος με κατάστημα εφοδίων στο Νέο Μυλότοπο Γιαννιτσών λέει στον ΑγροΤύπο ότι στην συγκεκριμένη περιοχή δεν υπάρχουν ζημιές, οι οποίες όμως εντοπίζονται σε κτήματα με δέντρα στην Αριδαία και στα χωριά Δάφνη, Σανδάλι, Λιποχώρι και Καλή. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, τις προηγούμενες τρεις ημέρες έριξε πολύ νερό και χαλάζι, ενώ σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς έχουν πλημμυρίσει 20.000 στρέμματα καλλιεργειών. Σε Αριδαία και Σκύδρα, ζημίες προκλήθηκαν σε πολλά καταστήματα και υπόγεια στις κεντρικές πλατείες, στο γήπεδο του Αλμωπού και σε χωράφια.
Φθιώτιδα: Ποτιστική βροχή, ευργετική για τα σιτηρά
Αρκετό νερό έριξε και στο νομό Φθιώτιδας αυτές τις ημέρες, χωρίς να προκληθούν σοβαρά ζητήματα. Όπως ανέφερε στον ΑγροΤύπο ο κ. Τάσος Ευθυμιόπουλος, οι καλλιέργειες και ειδικά τα σιτάρια που είναι και πολλά φέτος στην περιοχή, είχαν ανάγκη από νερό και οι βροχές κρίνονται μόνον... ευεργετικές. Στην περιοχή του Δομοκού δεν υπάρχουν καθόλου προβλήματα.
Το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων που εκδόθηκε την Τρίτη (24-01-2023) επικαιροποιείται σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία.
Επισημαίνεται ότι ουσιαστικές διαφοροποιήσεις από το αρχικό Δελτίο αφορούν μόνο στα υψόμετρα όπου αναμένονται πυκνές χιονοπτώσεις.
Σημαντική επιδείνωση του καιρού με κατά τόπους επικίνδυνα φαινόμενα προβλέπεται έως και την Παρασκευή (27-01-2023) με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες, τοπικές χαλαζοπτώσεις και τις πυκνές χιονοπτώσεις στα ηπειρωτικά ορεινά-ημιορεινά αλλά και σε περιοχές στα βόρεια με σχετικά χαμηλότερο υψόμετρο.
Την Πέμπτη (26-01-2023)
1. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται: - μέχρι το μεσημέρι στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο
- από τις πρωινές ώρες στην ανατολική Πελοπόννησο και βαθμιαία στην κεντρική Στερεά και τη Θεσσαλία με εξασθένηση από το απόγευμα
- από τις προμεσημβρινές ώρες στην ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), την Εύβοια και τις Σποράδες με εξασθένηση το βράδυ
- από το απόγευμα στις Κυκλάδες και στην κεντρική και την ανατολική Μακεδονία
- από νωρίς το βράδυ στη Θράκη και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.
2. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ηπειρωτικά ορεινά-ημιορεινά και τοπικά σε περιοχές στα βόρεια με σχετικά χαμηλότερο υψόμετρο οι οποίες θα είναι κατά τόπους πυκνές:
- στη δυτική Μακεδονία, την κεντρική Μακεδονία και την Ήπειρο (με ενδεικτικό υψόμετρο τα 400-500 μέτρα και πάνω)
- στη Θεσσαλία (με ενδεικτικό υψόμετρο τα 500-600 μέτρα και πάνω)
- στη δυτική και κεντρική Στερεά (με ενδεικτικό υψόμετρο τα 700-800 μέτρα και πάνω)
- από νωρίς το βράδυ στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη (ενδεικτικό υψόμετρο τα 400-500 μέτρα και πάνω).
3. Οι νότιοι άνεμοι στο Αιγαίο σταδιακά θα ενισχυθούν στα 8 και τοπικά στα 9 μποφόρ.
Την Παρασκευή (27-01-2023)
1. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται: έως και τις πρωινές ώρες στη Θράκη και τις ανατολικές Κυκλάδες και έως τις μεσημβρινές ώρες στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.
2. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ηπειρωτικά ορεινά-ημιορεινά, οι οποίες έως και τις πρωινές ώρες θα είναι κατά τόπους πυκνές στη Θράκη (ενδεικτικό υψόμετρο τα 500-600 μέτρα και πάνω).
3. Οι άνεμοι θα φθάνουν τοπικά στο ανατολικό Αιγαίο τα 8 με 9 μποφόρ τις πρωινές ώρες.
Προβλήματα από κακοκαιρία
Σοβαρά προβλήματα προκάλεσε στη Ζάκυνθο η κακοκαιρία που «σαρώνει», από χθες Τετάρτη (25/01), τη Δυτική Ελλάδα, με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές καταιγίδες, τις πυκνές χιονοπτώσεις τις χαλαζοπτώσεις και τους ισχυρούς ανέμους.
Δεν έχουν τέλος τα προβλήματα που καταγράφονται, τις τελευταίες ώρες, στους δήμους Ευρώτα και Ανατολικής Μάνης στην Λακωνία. Στο νομό μέσα σε λίγη ώρα σημειώθηκε το 1/4 της ετήσιας βροχόπτωσης. Πιο συγκεκριμένα, καθίζηση έχει υποστεί το οδόστρωμα στις Αιγιές, αρκετές επιχειρήσεις και οικίες στην Κουτουμού έχουν πλημμυρίσει, μεγάλα προβλήματα αντιμετωπίζουν διερχόμενα ΙΧ από το συγκεκριμένο οδικό δίκτυο, ενώ προβλήματα καταγράφονται και στο Γύθειο. Έντονη βροχόπτωση και στο δήμο Ευρώτα, με τη στάθμη του νερού να έχει ανέβει επικίνδυνα και τον όγκο του νερού να είναι μεγάλος.
Κύμα κακοκαιρίας με έντονες βροχοπτώσεις και χαλαζοπτώσεις πλήττουν από το πρωί τον δήμο Αλμωπίας στην Πέλλα και ο δήμαρχος, Χρήστος Μπάτσης, συγκάλεσε το Συντονιστικό Τοπικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας στην Αριδαία. Ο κ. Μπάτσης με δηλώσεις του έκανε λόγο για «πρωτόγνωρη κακοκαιρία» και πρόσθεσε ότι οι μεγαλύτεροι σε ηλικία κάτοικοι συγκρίνουν την ένταση των φαινομένων με την πλημμύρα του 1979, κατά την οποία υπήρχαν και ανθρώπινες απώλειες. Επίσης ο αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κάλεσε σε σύσκεψη και ζήτησε από τους δημάρχους να κηρυχθεί όλος ο νομός σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, όπως αποφασίστηκε για το δήμο Αλμωπίας.
Σύμφωνα με την Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας, λόγω έντονης βροχόπτωσης έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων σε δύο σημεία στην Πιερία και συγκεκριμένα στο 12ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Κονταριώτισσας - Αγίου Σπυρίδωνα και στο στο 7ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Κατερίνης - Κονταριώτισσας.
Στην αναγκαιότητα χορήγησης οικονομικών ενισχύσεων σε επιτραπέζια σταφύλια αναφέρεται το ΓΕΩΤΕΕ Παράρτημα Αν. Μακεδονίας σε επιστολή που έστειλε προς την ηγεσία του ΥπΑΑΤ.
Όπως αναφέρει στην επιστολή, «ο πόλεμος στην Ουκρανία και η ενεργειακή κρίση προκάλεσε ντόμινο ανατιμήσεων και πληθωρισμού σε όλα τα προϊόντα, με αποτέλεσμα τη μείωση της κατανάλωσης των φρούτων και λαχανικών στις ευρωπαϊκές αγορές τουλάχιστον κατά 30 - 40% σε σχέση με πέρσι. Οι καταναλωτές παρά την πεποίθηση τους ότι τα τελευταία πρέπει να συμπεριλαμβάνονται στην καθημερινή τους διατροφή δεν τα θεωρούν είδη πρώτης ανάγκης και προϊόντα προτεραιότητας στη διάρκεια της ενεργειακής και οικονομικής κρίσης που έχει ενσκήψει στην Ευρώπη και Παγκοσμίως.
Ταυτόχρονα όμως για τους ίδιους λόγους, λόγω του αυξημένου πληθωρισμού, παρατηρήθηκε και μια σημαντική αύξηση του κόστους καλλιέργειας σε όλους τους συντελεστές παραγωγής (ενέργεια, λίπανση, φυτοπροστασία, εργατικά κ.α.), με παράλληλη αύξηση του κόστους συλλογής, συσκευασίας, αποθήκευσης και μεταφοράς.
Παρά το θετικό γεγονός της λήψης μέτρων από τα αρμόδια Υπουργεία, (όπως η μείωση της φορολογίας για τους αγρότες μέλη των συνεταιρισμών ή εκείνων που κάνουν συμβολαιακή πώληση των προϊόντων που παράγουν, η επιδότηση λιπασμάτων, η επιδότηση αγροτικού ρεύματος κ.α.), δυστυχώς φέτος δεν μπόρεσαν να ανακουφίσουν τους παραγωγούς επιτραπέζιων σταφυλιών με τα τόσα προβλήματα που είχαν να αντιμετωπίσουν.
Η κατάσταση πλέον είναι τραγική για τον κλάδο επιτραπέζιων σταφυλιών τα οποία, είτε δεν συγκομίστηκαν καθόλου λόγω χαμηλού εμπορικού ενδιαφέροντος, είτε πωλήθηκαν σε εξευτελιστικές τιμές κάτω του κόστους παραγωγής, καθότι πρόκειται για προϊόντα κατεξοχήν εξαγώγιμα με σχετικά μικρή εσωτερική κατανάλωση.
Παρά το γεγονός ότι από την αρχή της φετινής καλλιεργητικής περιόδου και με δεδομένο ότι προηγήθηκαν δύο κακές καλλιεργητικές περίοδοι για το επιτραπέζιο σταφύλι, ήταν εμφανείς οι δυσκολίες που θα συναντούσαν οι παραγωγοί κατά την περίοδο της συγκομιδής, συνέχισαν απτόητοι ακολουθώντας την προτροπή της Κυβέρνησης και των αρμόδιων Υπουργείων για κάλυψη της διατροφικής επάρκειας της χώρας μας, και ολοκλήρωσαν την παραγωγική διαδικασία στην καλλιέργειά τους. Άλλωστε, η φροντίδα μιας πολυετούς καλλιέργειας δεν μπορεί να αμεληθεί ούτε για μια χρονιά λόγω του κινδύνου ολοσχερούς καταστροφής τόσο της ετήσιας παραγωγής όσο και του πολυετούς φυτικού κεφαλαίου.
Τα διαχρονικά προβλήματα του αγροτοδιατροφικού τομέα στη χώρα μας είναι πολλά και γνωστά. Στα κυριότερα όμως που είναι ο μικρός κλήρος, η γήρανση του αγροτικού πληθυσμού, η μεγάλη εξάρτηση από τους αλλοδαπούς εργάτες, η αβάσταχτη γραφειοκρατία, η απουσία ικανοποιητικού αριθμού συλλογικών οργανώσεων, κ.α. σήμερα θα πρέπει να συνυπολογισθούν το αυξημένο κόστος παραγωγής λόγω της ενεργειακής κρίσης, οι πληθωριστικές πιέσεις, η έλλειψη εργατικών χεριών και η αύξηση του κόστους εργασίας καθώς και τα λοιπά προβλήματα που παρουσιάστηκαν στην παραγωγική διαδικασία, στη συγκομιδή αλλά και στην εφοδιαστική αλυσίδα, με τις τιμές πώλησης να κατρακυλούν στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων ετών, ζημιώνοντας τους παραγωγούς και συρρικνώνοντας σημαντικά το εισόδημά τους θέτοντας σε κίνδυνο την επιβίωση των αγροτικών τους εκμεταλλεύσεων».
Συνοψίζοντας, οι αναταράξεις στην αγορά των φρούτων, εξαιτίας των επιπτώσεων του πολέμου στην Ουκρανία, που ευθύνεται και για την εκτόξευση του ενεργειακού κόστους και κατ’ επέκταση του κόστους παραγωγής, αποτελεί μια σκληρή πραγματικότητα που έχει φέρει σε δυσχερή θέση τους καλλιεργητές επιτραπέζιων σταφυλιών.
Έχοντας υπόψη τα αντανακλαστικά του ΥπΑΑΤ στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της νόσου του COVID-19 στον αγροτικό τομέα και ταυτόχρονα δεδομένη τη θέληση της Κυβέρνησης να συνεχίζει να καλύπτει στοχευμένα το απολεσθέν εισόδημα των Ελλήνων Αγροτών, λόγω και της ενεργειακής και οικονομικής κρίσης, παρεμβαίνοντας καίρια όπου παρατηρείται διαταραχή και προκειμένου να διασφαλιστεί η προστασία και η συνέχιση της καλλιέργειας στην Ανατολική Μακεδονία, σας ζητούμε να εξετάσετε τη δυνατότητα χορήγησης οικονομικής ενίσχυσης στους παραγωγούς επιτραπέζιων σταφυλιών, με σκοπό την ενίσχυση και στήριξη του εισοδήματός τους, αξιοποιώντας όλα τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχει το Υπουργείο (de minimis, Ταμείο αλληλεγγύης,κ.α.), όπως ήδη ορθά κάνατε σε άλλες καλλιέργειες για το έτος 2022 στην Ελληνική επικράτεια, προκειμένου να μπορέσουν να συνεχίσουν οι Αγρότες μας, την καλλιέργεια των επιτραπέζιων σταφυλιών».
Σύμφωνα με τα στοιχεία του του Συνδέσμου Incofruit - Hellas, οι εξαγωγές επιτραπέζιων σταφυλιών για το 2022 ανέρχονται σε 49.628 τόνους, εμφανίζοντας μείωση σε σχέση με το 2021 που ήταν 61.030 τόνοι και το 2020 που ήταν 72.610 τόνοι.
Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Γεώργιος Πολυχρονάκης, Ειδικός Σύμβουλος του Συνδέσμου Incofruit - Hellas, «H εξαγωγή επιτραπέζιων σταφυλιών φέτος παρουσίασε μείωση κατά -18,6% έναντι του 2021. Η εκστρατεία των επιτραπέζιων σταφυλιών ουσιαστικά ολοκληρώθηκε. Ήταν μια καταστροφική χρονιά έμειναν ασυγκόμιστες ποσότητες όψιμων σταφυλιών».
Έκτακτο δελτίο πρόγνωσης επικίνδυνων καιρικών φαινομένων από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ).
Νέα επιδείνωση του καιρού με κατά τόπους επικίνδυνα φαινόμενα προβλέπεται από αργά το απόγευμα της Τετάρτης (25-01-2023) έως και την Παρασκευή (27-01-2023) με ισχυρές βροχές και καταιγίδες αρχικά στα δυτικά, κεντρικά και νότια που βαθμιαία θα επεκταθούν προς τα βορειοανατολικά.
Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ηπειρωτικά ορεινά καθώς και στα κεντρικά και βόρεια ημιορεινά. Οι άνεμοι στα πελάγη θα είναι ενισχυμένοι και θα φθάνουν τοπικά τα 8 με 9 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση κυρίως στα κεντρικά και τα βόρεια (της τάξης των 5 με 6 βαθμών Κελσίου).
Πιο αναλυτικά:
Την Τετάρτη (25-01-2023)
1. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται: από αργά το απόγευμα στα νησιά του Ιονίου ( κυρίως στη Ζάκυνθο, την Κεφαλλονιά, τη Λευκάδα και την Ιθάκη), τη βορειοδυτική Πελοπόννησο, τη δυτική Στερεά και από τη νύχτα στην Ήπειρο.
2. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ηπειρωτικά ορεινά, οι οποίες από το βράδυ θα είναι κατά τόπους πυκνές στη δυτική Μακεδονία, στα ορεινά και τα ημιορεινά (ενδεικτικό υψόμετρο τα 800 μέτρα και πάνω) της Ηπείρου, της δυτικής και κεντρικής Στερεάς, της κεντρικής Μακεδονίας (στα δυτικά τμήματα) και της Θεσσαλίας (στα δυτικά και βόρεια τμήματα).
3. Οι άνεμοι θα φθάνουν τοπικά στο Ιόνιο τα 8 με 9 μποφόρ.
Την Πέμπτη (26-01-2023)
1. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται: α) μέχρι το μεσημέρι στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο
β) από τις πρωινές ώρες στην ανατολική Πελοπόννησο και βαθμιαία στην ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), την Εύβοια, τη Θεσσαλία και τις Σποράδες. Από αργά το απόγευμα και από τα δυτικά τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.
γ) από το απόγευμα στις Κυκλάδες, την Κεντρική Μακεδονία, την ανατολική Μακεδονία και από το βράδυ στη Θράκη και τα
νησιά του ανατολικού Αιγαίου.
2. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ηπειρωτικά ορεινά οι οποίες θα είναι κατά τόπους πυκνές (με ενδεικτικό υψόμετρο τα 600 μέτρα και πάνω), στη δυτική Μακεδονία, την Ήπειρο, τη δυτική και κεντρική Στερεά, την Εύβοια, τη Θεσσαλία, την κεντρική και ανατολική Μακεδονία. Πυκνές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στη Θράκη (ενδεικτικό υψόμετρο τα 400 μέτρα και πάνω).
3. Οι άνεμοι θα φθάνουν τοπικά στο Αιγαίο τα 8 με 9 μποφόρ.
Την Παρασκευή (27-01-2023)
1. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται: στη Θράκη, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τις ανατολικές Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα που από το απόγευμα θα περιοριστούν στα νοτιοανατολικά.
2. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ηπειρωτικά ορεινά, οι οποίες τις πρωινές ώρες θα είναι κατά τόπους πυκνές στα ορεινά και τα ημιορεινά της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης (ενδεικτικό υψόμετρο τα 400 μέτρα και πάνω)
με σταδιακή ύφεση των φαινομένων.
3. Οι άνεμοι θα φθάνουν τοπικά στο ανατολικό Αιγαίο τα 8 με 9 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση.
Την αύξηση στην τυπική απόδοση της επιτραπέζιας ελιάς στα πλαίσια της πρόσκλησης της Υποδράσης 4.1.5 - Σχέδια Βελτίωσης ζητά το ΓΕΩΤΕΕ Ανατολικής Μακεδονίας.
Όπως αναφέρει στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ Ανατολικής Μακεδονίας κ. Ζαφείρης Μυστακίδης, το πρόβλημα αφορά όλη την χώρα. Στη νέα προκύρηξη που βρίσκεται σε διαβούλευση έχουμε μείωση της τυπικής απόδοσης σε σχέση με την προηγούμενη.
Στα μέσα Δεκεμβρίου τέθηκε σε διαβούλευση το σχέδιο Υ.Α. για την Υποδράση 4.1.5 (Σχέδια Βελτίωσης) του ΠΑΑ 2017-2020 - μεταβατική περίοδος 2020-2022, ενόψει της έκδοσης και της επικείμενης πρόσκλησης.
Με λύπη διαπιστώνουμε ότι για μία ακόμη φορά αδικείται καταφανώς η καλλιέργεια της Επιτραπέζιας Ελιάς, όπου η Τυπική Απόδοση της συγκεκριμένης καλλιέργειας αντί να αυξηθεί σε σχέση με την προηγούμενη πρόσκληση των Σχεδίων Βελτίωσης όπου και τότε εμφανώς αδικούνταν, μειώνεται ακόμα περαιτέρω.
Από 2.953 €/Ha που αφορούσε όλη τη χώρα τώρα μειώνεται στις 2.736,21 €/Ha για την Ηπειρωτική χώρα και αυξάνεται στις 3.136,74 € στην Κρήτη και στα νησιά του Β. και Ν. Αιγαίου γεγονός εντελώς παράλογο.
Στην Περιφέρεια ΑΜΘ και στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας καλλιεργείται σε μεγάλη έκταση η Επιτραπέζια Ελιά Ποικιλίας Χαλκιδικής, όπως και στο νησί της Θάσου η «Θρουμποελιά Θάσου» ως προϊόν ΠΓΕ. Πρόκειται για προϊόντα ως επί το πλείστον εξαγωγικού χαρακτήρα, με υψηλή προστιθέμενη αξία για τους καλλιεργητές τους που δικαιολογούν υψηλότερη τυπική απόδοση. Σε αντιδιαστολή ως παράδειγμα αναφέρεται η τυπική της απόδοση της Κρητικής ελιάς δικαιολογείται να είναι πιο χαμηλή εξαιτίας του γεγονότος ότι πρόκειται για κυρίως για ελιά ελαιοποίησης και όχι για επιτραπέζια. Επίσης, το στρεμματικό κόστος που αφορά την καλλιέργεια της ελιάς στην περιοχή μας είναι ιδιαίτερα υψηλό διότι το προϊόν που παράγεται είναι υψηλών ποιοτικών προδιαγραφών γεγονός που το καθιστά στη συντριπτική του πλειοψηφία εξαγώγιμο.
Τα πραγματικά οικονομικά δεδομένα των συγκεκριμένων επιτραπέζιων ποικιλιών (Χαλκιδικής και Θάσου) απέχουν κατά πολύ από την Τυπική Απόδοση που αναγράφεται στους πίνακες Τυπικής Απόδοσης που έχει εκδώσει η Διαχειριστική Αρχή. Παρακάτω σας δίνεται μία λεπτομερής οικονομική ανάλυση της καλλιέργειας των 2 παραπάνω ποικιλιών ώστε να γίνει αντιληπτό το μέγεθος της αδικίας που υφίστανται οι καλλιέργειες αυτές αφού για να φτάσουν την Τυπική Απόδοση των 12.000 € που απαιτείται για την υποβολή πρότασης θα πρέπει να καλλιεργούν τουλάχιστον 44 στρ. με αυτές τις Επιτραπέζιες Ελιές.
Οικονομικά Δεδομένα Επιτραπέζιας Ελιάς ποικιλίας Χαλκιδικής
Έξοδα
Λίπανση: 150 €/στρ
Φυτοπροστασία: 200 €/στρ
Εργατικά κλαδέματος και συγκομιδής: 250 €/στρ
Ενεργειακό κόστος κλπ - Άρδευση: 100 €/στρ
Ενοίκιο: 0,75 €/στρ
Σύνολο Εξόδων: 775 €/στρ
Έσοδα
Παραγωγή: 60 κιλά /δένδρο με μ.ο. δένδρων /στρ τα 25, άρα 1.500 κιλά /στρ
Μέση τιμή πώλησης τελευταίας 3ετίας: 1,20 €/κιλό
Συνολικά έσοδα: 1.800 € /στρ
Καθαρό κέρδος προ φόρων: 1.025 €/στρ ή 10.250 €/Ha
Τα παραπάνω στοιχεία έχουν υπολογισθεί λαμβάνοντας υπ’ όψιν τα δεδομένα τιμών και παραγωγής των τελευταίων 3 ετών. Αντίστοιχα ισχύουν και για την Επιτραπέζια Ελιά ποικιλίας «Θρουμπολιά Θάσου».
Γίνεται λοιπόν αντιληπτό, με βάση τα παραπάνω, ότι η Τυπική Απόδοση που αναφέρεται στους πίνακες αδικεί κατάφορα την καλλιέργεια της Επιτραπέζιας Ελιάς, στερεί δε το δικαίωμα της ένταξης της στα επερχόμενα σχέδια βελτίωσης, από τους καλλιεργητές της, αφού ένας καλλιεργητής των 45 περίπου στρεμμάτων, με βάση την Τυπική Απόδοση, θεωρείται ένας πολύ μικρός παραγωγός, ενώ στην πραγματικότητα διατηρεί μια ανταγωνιστική και βιώσιμη εκμετάλλευση.
Με βάση τα παραπάνω σας ζητούμε τη διόρθωση της Τυπικής Απόδοσης των παραπάνω καλλιεργούμενων ποικιλιών Επιτραπέζιας Ελιάς στην πραγματική τους οικονομική διάσταση.
Το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού που εκδόθηκε στις 19-01-2023 επικαιροποιείται σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία.
Επισημαίνεται, ότι δεν υπάρχουν ουσιαστικές διαφοροποιήσεις από το αρχικό δελτίο, αναφέρει η ΕΜΥ.
Πιο αναλυτικά: Σήμερα Παρασκευή (20/1/2023), 1. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται: α. στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο μέχρι και τις μεσημβρινές ώρες. Τα φαινόμενα το απόγευμα θα εξασθενήσουν, αλλά τη νύχτα στο βόρειο Ιόνιο και την Ήπειρο θα ενισχυθούν και πάλι, β. στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη μέχρι το απόγευμα και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα μέχρι το βράδυ. 2. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ηπειρωτικά ορεινά καθώς και σε περιοχές της Ηπείρου και της δυτικής Μακεδονίας με χαμηλότερο υψόμετρο (περίπου τα 800 μέτρα).
Αύριο Σάββατο (21/1/2023), 1. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται: α. στα νησιά του Ιονίου και την Ήπειρο μέχρι νωρίς το απόγευμα, β. στη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο από τις πρώτες πρωινές ώρες και μέχρι το απόγευμα και γ. από το μεσημέρι στην κεντρική και ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Το βράδυ στην κεντρική και ανατολική Μακεδονία τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν. 2. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ηπειρωτικά ορεινά καθώς και σε περιοχές της Ηπείρου, της δυτικής Στερεάς και της δυτικής Μακεδονίας με χαμηλότερο υψόμετρο (ενδεικτικό υψόμετρο τα 800-1.000 μέτρα).
Την Κυριακή (22-01-2023), 1. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται: α. από τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής μέχρι και το μεσημέρι στη Θράκη και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, β. από το απόγευμα της Κυριακής στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο. 2. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ηπειρωτικά ορεινά.
Τη Δευτέρα (23-01-2023), 1. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται: α. στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο έως το βράδυ, β. από το μεσημέρι στη Μακεδονία και τη Θράκη και από το βράδυ τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. 2. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ηπειρωτικά ορεινά καθώς και στα ορεινά της της Ηπείρου και της δυτικής Μακεδονίας με χαμηλότερο υψόμετρο (ενδεικτικό υψόμετρο τα 800 μέτρα).
Προοπτική για την Τρίτη (24-01-23), πρόσκαιρα ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπεται ότι θα εκδηλωθούν στην κεντρική και την ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και το βορειοανατολικό Αιγαίο.
Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού εξέδωσε η ΕΜΥ, προειδοποιώντας για διαδοχικά κύματα κακοκαιρίας που θα επηρεάσουν τη χώρα μας τις επόμενες μέρες.
Συγκεκριμένα επιδείνωση προβλέπεται να παρουσιάσει ο καιρός από σήμερα το βράδυ (19/1/2023) έως και την Δευτέρα (23/1/2023) με ισχυρές βροχές και καταιγίδες στα δυτικά, τα βόρεια και την ανατολική νησιωτική χώρα που θα συνοδεύονται κατά περιόδους από μεγάλη συχνότητα κεραυνών, χαλαζοπτώσεις και από ενισχυμένους ανέμους στα πελάγη. Πιο αναλυτικά:
Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:
α) από τις βραδινές ώρες σήμερα Πέμπτη στο βόρειο Ιόνιο, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο και μέχρι τις μεσημβρινές ώρες της Παρασκευής (20-01-2023). Τα φαινόμενα πρόσκαιρα θα εξασθενήσουν και από το βράδυ της Παρασκευής προς το Σάββατο προβλέπεται να ενισχυθούν και πάλι από τα δυτικά.
β) από τις πρωινές μέχρι τις βραδινές ώρες της Παρασκευής στην κεντρική και ανατολική Μακεδονία και στη Θράκη.
γ) από τις προμεσημβρινές ώρες τις Παρασκευής και μέχρι το βράδυ στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και στα Δωδεκάνησα και πιθανώς πρόσκαιρα στις Κυκλάδες και την Κρήτη.
Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της Ηπείρου, της δυτικής Στερεάς και της δυτικής Μακεδονίας (ενδεικτικό υψόμετρο τα 1.000-1.200 μέτρα).
Από το Σάββατο (21/1/2023) έως και τη Δευτέρα (23/1/2023) ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:
α) από τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου έως το βράδυ στο βόρειο Ιόνιο, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο και εκ νέου από το βράδυ της Κυριακής έως το μεσημέρι της Δευτέρας.
β) από το μεσημέρι του Σαββάτου έως το μεσημέρι της Κυριακής στην κεντρική και ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και εκ νέου από το μεσημέρι της Δευτέρας έως το βράδυ.
Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της Ηπείρου, της δυτικής Στερεάς και της δυτικής Μακεδονίας κατά τη διάρκεια του Σαββάτου.
Για τις ζημιές από τις χαλαζοπτώσεις του Ιουνίου 2022, στους νομούς Σερρών, Καβάλας, Ξάνθης Κιλκίς, Θεσσαλονίκης και Πέλλας, πληρώθηκαν προκαταβολές εντός τεσσάρων μηνών. Αυτό ανέφερε ο Υπουργός κ. Γεωργαντάς μιλώντας στη Βουλή.
Όσο για τις ενστάσεις, που φτάνουν τις 1.878, ο κ. Γεωργαντάς υπογράμμισε ότι, από τον Φεβρουάριο θα ξεκινήσει η εξέτασή τους, έτσι ώστε να γίνει η εξόφληση της πληρωμής.
Όπως ανέφερε ο υπουργός από το ποσό των 5.000.000 ευρώ, τα 2.418.560 ευρώ (σχεδόν τα μισά) καταβλήθηκαν σε 1.268 βαμβακοπαραγωγούς της περιοχής των Σερρών.
Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Στέργιος Λίτος, παραγωγός από τις Σέρρες, «οι αγρότες της περιοχής ζήτησαν να πληρωθούν προκαταβολές στο βαμβάκι 50 ευρώ το στρέμμα επειδή οι περισσότεροι παραγωγοί είχαν ζημιά σε αυτή την καλλιέργεια. Πράγματι δόθηκε για πρώτη φορά προκαταβολή μέσα στους 4 μήνες. Από τον Φεβρουάριο θα ξεκινήσει η εξέταση των ενστάσεων έτσι ώστε να γίνει η εξόφληση. Στις υπόλοιπες καλλιέργειες δεν καταβλήθηκαν προκαταβολές και αναμένουν τις πληρωμές των αποζημιώσεων».
Από την πλευρά του ο προσωρινός πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Παγγαίου, Γρηγόρης Γρουζίδης, ανέφερε στον ΑγροΤύπο ότι «η περιοχή μας ζήτηση να πληρωθεί προκαταβολές 60% στα σταφύλια στις 15 Οκτωβρίου. Περιμένουμε τώρα μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου να πάρουμε την εξόφληση. Ακόμη όμως υπήρξαν ζημιές σε ελιές, αμύγδαλα και αροτραίες καλλιέργειες. Στις 23 Δεκεμβρίου πληρώθηκαν τα 6 από τα 10 χωριά του Παγγαίου. Αναμένουμε να πληρωθούν τις επόμενες ημέρες και τα υπόλοιπα 4 χωριά που είναι η Γαληψός, το Οφρύνιο, η Κάριανη και το Ορφάνι. Περιμένουμε επίσης την υπόσχεση του προέδρου του ΕΛΓΑ να μην υπάρχει η παρακράτηση του 20% στις αποζημιώσεις, όπως είχε αναφέρει μιλώντας στο δήμο Παγγαίου.
Όμως επίσης αναμένουμε την πληρωμή de minimis του 2020 και 2021. Ζητάμε επίσης να καταργηθεί το παρακράτημα του 20% από τα χρήματα των αποζημιώσεων που πληρώνει ο ΕΛΓΑ. Επίσης για την φετινή χρονιά ζητάμε de minimis στις καλλιέργειες ακτινιδίων, σπαραγγιών, αμύγδαλων και μήλων της Καβάλας. Για όλα τα παραπάνω αλλά και για το υψηλό κόστος στα καύσιμα και στην ενέργεια αποφασίσαμε, στις 22 Ιανουαρίου, να πραγματοποιήσουμε συγκεντρώσεις με τα τρακτέρ στα χωριά».
Έληξε η παράταση στο τέλος του 2022, μια παράταση που είχε δοθεί πέρσι από το ΥπΑΑΤ.
Την παράταση της εγκατάστασης προστατευτικών διατάξεων έναντι ανατροπής (Δ.Π.Ε.Α) στους Διαξονικούς Γεωργικούς Ελκυστήρες (Τρακτέρ), των αψίδων δηλαδή και των θαλάμων και εφαρμογή προγράμματος επιδότησης τους ζητά από το ΥπΑΑΤ η Πανελλήνια Ένωση Πτυχιούχων Τεχνολογικής Εκπαίδευσης Γεωτεχνικών.
Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο γενικός γραμματέας της Ένωσης κ. Κώστας Καρύδης: «είμαστε ακριβώς στο ίδιο σημείο που ήμασταν και πριν ένα χρόνο. Δεν έχει δοθεί καμιά λύση στο θέμα της υποχρέωσης των ιδιοκτητών τρακτέρ για εγκατάσταση προστατευτικών διατάξεων έναντι ανατροπής στους γεωργικούς ελκυστήρες. Καλούμε το ΥπΑΑΤ και την κυβέρνηση να χορηγήσουν νέα παράταση για τοποθέτηση αψίδας ή θαλάμου και γιατί όχι να επιδοτήσουν αυτές τις προσθήκες, καθώς η κατάσταση με τα δυστυχήματα έχει ξεφύγει. Να πούμε ότι δεν υπάρχει θεσμοθετημένη διαδικασία για τοποθέτηση αψίδας σε τέτοιου είδους τρακτέρ ή καμπίνας, οπότε όλα είναι στον αέρα. Πρέπει να βρεθεί λύση και για τον απλό λόγο ότι έχουν παγώσει και οι μεταβιβάσεις αυτών των τρακτέρ».
Ολόκληρη η επιστολή έχει ως εξής:
Αίτημα της Π.Ε.Π.Τ.Ε.Γ. στο ΥπΑΑΤ για παράταση της εγκατάστασης προστατευτικών διατάξεων έναντι ανατροπής (Δ.Π.Ε.Α) στους Διαξονικούς Γεωργικούς Ελκυστήρες (Τρακτέρ) και εφαρμογή προγράμματος επιδότησης τους:
Αξιότιμε κ. Υπουργέ,
Μετά από συνεχή αιτήματα από αγρότες και κτηνοτρόφους από όλη τη χώρα σας ζητούμε την παράταση της προθεσμίας για την προμήθεια και την εγκατάσταση των ειδικών προστατευτικών μπαρών-αψίδων –θαλάμων (κατά τύπο και κατά περίπτωση) στους γεωργικούς ελκυστήρες -τρακτέρ, που κατασκευάστηκαν και πήραν άδεια κυκλοφορίας στη χώρα μας πριν τις 22 Μαΐου 1998.
Με την παράταση, που ζητούμε, επιλύεται προσωρινά ένα σημαντικό πρόβλημα που θα αντιμετώπιζαν πολλοί αγρότες και κτηνοτρόφοι στη χώρα μας σε μία δύσκολη διεθνή συγκυρία και το οποίο θα είχε ως συνέπεια, αφενός την απαξίωση του καλλιεργητικού τους εξοπλισμού (τρακτέρ) και αφετέρου θα επιλύσει κάθε κίνδυνο στη συμμετοχή τους σε κοινοτικά προγράμματα εκσυγχρονισμού και αναδιάρθρωσης των γεωργικών τους εκμεταλλεύσεων.
Σύμφωνα με την απόφαση ΔΓC47/23-4-1998 και στη συνέχεια με την 11337/Γ3Β/2365/2009, καθίσταται υποχρεωτική η ύπαρξη Δ.Π.Ε.Α. στους διαξονικούς γεωργικούς ελκυστήρες.
Ο σημαντικότερος λόγος που εξακολουθεί να δίνεται κάθε χρόνο η παράταση είναι ότι δεν υπάρχουν στην αγορά εγκεκριμένες Δ.Π.Ε.Α. (Διατάξεις προστασίας έναντι ανατροπής για τους διαξονικούς γεωργικούς ελκυστήρες) για όλους τους τύπους διαξονικών ελκυστήρων που κυκλοφορούν στην ελληνική επικράτεια.
Σημειώνουμε ότι για τον ορισμό του νέου χρόνου παράτασης και κατ΄ επέκταση των τερματισμό των συνεχιζόμενων έως τώρα παρατάσεων απαιτείται:
α. Η ολοκλήρωση της Απογραφής των διαξονικών ελκυστήρων
Σήμερα η απογραφή γίνεται στις Περιφέρειες αλλά δεν υπάρχει ενιαίο μηχανογραφικό σύστημα ώστε να υπάρχει εικόνα για το πόσοι και ποιοι τύποι ελκυστήρων κυκλοφορούν στην ελληνική επικράτεια.
β. Η θεσμοθέτηση διαφορετικής διαδικασίας εθνικής έγκρισης τύπου των Δ.Π.Ε.Α.
Σήμερα η εθνική έγκριση τύπου (ισχύει μόνο για κυκλοφορία αγροτικών μηχανημάτων στην Ελλάδα) μιας Δ.Π.Ε.Α. ,απαιτεί ως δικαιολογητικό την έγκριση τύπου ΕΕ.
Καλούμε το Υπ.Α.Α.Τ. να προχωρήσει άμεσα στον εκσυγχρονισμό του νομοθετικού πλαισίου και την ανάπτυξη νέου πληροφοριακού συστήματος που θα ενσωματώνει την υφιστάμενη πληροφορία και θα υποστηρίζει το σύνολο των διαδικασιών που απαιτούνται σχετικά με:
- τη χρήση
- την έγκριση τύπου
- την επισκευή
- την τοποθέτηση
- τον τεχνικό έλεγχο
- τη μεταβίβαση και γενικά όλο τον κύκλο ζωής των αγροτικών μηχανημάτων.
Προτείνουμε την εφαρμογή προγράμματος επιδότησης από το Υπ.Α.Α.Τ. στους κατ’ επάγγελμα Αγρότες και Κτηνοτρόφους άλλα και γενικότερα στους κατόχους αγροτικών εκμεταλλεύσεων βάση του Μ.Α.Ε.Ε. και της Δήλωσης στο Ο.Σ.Δ.Ε. και οι οποίοι θα προχωρήσουν στην τοποθέτηση Δ.Π.Ε.Α. στο Αγροτικό τους μηχάνημα (Τρακτέρ) μέσω είτε των αντιπροσωπειών πώλησης αγροτικών μηχανημάτων, είτε μέσω εξουσιοδοτημένων συνεργείων αγροτικών μηχανημάτων, προκειμένου να επιταχυνθεί και να ολοκληρωθεί η διαδικασία το ταχύτερο δυνατόν.
Με την συνεχιζόμενη απογραφή των αγροτικών μηχανημάτων και με την οριστική ρύθμιση της διαδικασίας και της τοποθέτησης Προστατευτικών στους Γεωργικούς Ελκυστήρες (Δ.Π.Ε.Α. = Διάταξη Προστασίας Έναντι Ανατροπής):
Θα μειωθούν οι τραυματισμοί και τα θανατηφόρα ατυχήματα από την ανατροπή των διαξονικών ελκυστήρων που στοιχίζουν δεκάδες ζωές σε αγρότες και κτηνοτρόφους κάθε χρόνο.
Επιπλέον με την ολοκλήρωση της θα είναι ίσως το χρησιμότερο εργαλείο για την εφαρμογή των πολιτικών που αφορούν τα αγροτικά μηχανήματα σε όλη την Χώρα.
Σημειώνουμε επίσης πως θα πρέπει να γίνει και αναγκαία πρόβλεψη και προγραμματισμός από το Υπ.Α.Α.Τ. για την στελέχωση των υπηρεσιών των Διευθύνσεων Αγροτικής Ανάπτυξης με το αναγκαίο μόνιμο Γεωτεχνικό Προσωπικό Τ.Ε. και Π.Ε. σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας και για αυτό σας ζητούμε να προχωρήσετε στην προκήρυξη των απαιτούμενων θέσεων μέσω διαδικασιών Α.Σ.Ε.Π.
Αθήνα, 12/01/2023
Έκτακτο δελτίο πρόγνωσης επικίνδυνων καιρικών φαινομένων από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ).
Πρόσκαιρη επιδείνωση προβλέπεται να παρουσιάσει ο καιρός στη χώρα μας από σήμερα το βράδυ (09-01-2023) έως και τις μεσημβρινές ώρες της Τετάρτης (11-01-2023) με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, κυρίως στα θαλάσσια-παραθαλάσσια τμήματα, που θα συνοδεύονται από μεγάλη συχνότητα κεραυνών, κατά τόπους χαλαζοπτώσεις και από θυελλώδεις ανέμους εντάσεως 8 και τοπικά 9 μποφόρ στα πελάγη.
Πιο αναλυτικά:
Α. Σήμερα Δευτέρα (09-01-2023) από τις βραδινές ώρες
α) Ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν στο βόρειο Ιόνιο και την Ήπειρο.
β) Θυελλώδεις νότιοι νοτιοδυτικοί άνεμοι εντάσεως 8 μποφόρ θα επικρατήσουν στο Ιόνιο.
Β. Αύριο Τρίτη (10-01-2023)
α) Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται να εκδηλωθούν τις πρωινές ώρες στην Ήπειρο, μέχρι το μεσημέρι στο Ιόνιο, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο, από τις προμεσημβρινές μέχρι και τις βραδινές ώρες στη Θράκη, την ανατολική Μακεδονία και τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου και από τις απογευματινές ώρες στα Δωδεκάνησα. Τα ισχυρά φαινόμενα το μεσημέρι-απόγευμα πρόσκαιρα θα επηρεάσουν τις Κυκλάδες και την Κρήτη.
β) Θυελλώδεις δυτικοί άνεμοι εντάσεως 8 μποφόρ θα επικρατήσουν στο Ιόνιο και νότιοι νοτιοδυτικοί εντάσεως 8 τοπικά 9 μποφόρ στο Αιγαίο.
γ) Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας.
Γ. Την Τετάρτη (10-01-2023)
α) Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται να εκδηλωθούν στα Δωδεκάνησα με βαθμιαία εξασθένηση από το μεσημέρι.
β) Θυελλώδεις βορειοδυτικοί άνεμοι εντάσεως 8 μποφόρ θα επικρατήσουν στα Ιόνιο.