Θα υπάρξουν ενισχύσεις μέσα από το de minimis εντός του Φεβρουαρίου για τα αχλάδια και τα σταφύλια, ενώ εξετάζονται οι δυνατότητες και αν υπάρξει δημισιονομικός χώρος θα δοθούν και για άλλα προϊόντα ανέφερε την Κυριακή, στην ομιλία του στη συνεστίαση της τοπικής ΔΗΜΤΟ Τυρνάβου ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργος Γεωργαντάς, λίγο πριν την κρίσιμη συνάντηση με τους εκπροσώπους της πανελλαδικής των μπλόκων στο δημαρχείο της πόλης.
Στη συνέχεια ο υπουργός είχε σύσκεψη στο δημαρχείο Τυρνάβου με εκπροσώπους αγροτών της πανελλαδικής των μπλόκων.
Αμέσως μετά την συνάντηση που είχε ο κ. Γεώργιος Γεωργαντάς, με τους εκπροσώπους των αγροτικών συλλόγων του Δήμου Τυρνάβου και άλλων αγροτικών συλλόγων της Ελλάδας, δήλωσε:
«Με την ευκαιρία της προγραμματισμένης επίσκεψης μου στον Τύρναβο και της ομιλίας μου στην εκδήλωση της ΔΗΜ.Τ.Ο. Τυρνάβου ανταποκρίθηκα στο αίτημα των αγροτών της περιοχής και όχι μόνο, εκπροσώπων από όλη την Ελλάδα, να βρεθώ μαζί τους για να συζητήσουμε ζητήματα που αφορούν τον πρωτογενή τομέα.
Έγινε μια πολύ ουσιαστική συζήτηση σε περισσότερο από δύο ώρες και ανανεώσαμε το ραντεβού για να δούμε ειδικότερα τα θέματα του πρωτογενή τομέα, τα θέματα του κόστους παραγωγής και ότι άλλα ζητήματα, υπάρχουνε στην Αθήνα το επόμενο διάστημα και με την παρουσία αν χρειαστεί και άλλων συναρμόδιων υπουργών.
Δεν υπάρχει κάτι περισσότερο έγινε μια πολύ ουσιαστική συζήτηση καταλαβαίνουνε την προσπάθεια που γίνεται, καταλαβαίνουμε και εμείς τις δυσκολίες που υπάρχουνε προσπαθούμε να λύσουμε όσο τον δυνατόν περισσότερα ζητήματα χωρίς να επιδιώξουμε να κοροϊδέψουμε κανέναν, απλά αξιολογώντας, τεκμηριώνοντας και βλέποντας και ιεραρχώντας τις ανάγκες που υπάρχουνε και τα ζητήματα τα οποία έχουν προκύψει τελευταία.
Είπα κάποια πράγματα στην ομιλία μου στην εκδήλωση της ΔΗΜ.Τ.Ο Τυρνάβου και τα επανέλαβα και εδώ. Εμείς ανά καλλιέργεια προσπαθούμε να δούμε ποιες καλλιέργειες και από τις ζημιές που έχουν υποστεί συνολικά με όλες τις συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί ουσιαστικά κατέστησαν ζημιογόνες για τον παραγωγό. Εκεί έχουμε να εξετάσουμε το επόμενο διάστημα και τα ζητήματα με τα αχλάδια και τα σταφύλια τα οποία έχουνε τεθεί. Αλλά σας είπα όλα αξιολογούνται, όλα τεκμηριώνονται, μια πρώτη παρτίδα αποζημιώσεων που έχει τεκμηριωθεί έχει ήδη ανακοινωθεί έχει πάρει το δρόμο της, βλέπουμε και τι περισσότερο μπορούμε να κάνουμε και με άλλες καλλιέργειες που πραγματικά έχουν μεγάλες ζημιές».
Συλλαλητήριο, στην Αθήνα στο Μέγαρο Μαξίμου, την Τετάρτη (5 Απριλίου), θα πραγματοποιήσουν οι αγρότες της χώρας, αν η κυβέρνηση δεν προχωρήσει άμεσα στις πληρωμές των ενισχύσεων που έχει κατά καιρούς υποσχεθεί.
Με συμμετοχή δενδροκαλλιεργητών και αμπελοκαλλιεργητών από Λάρισα, Μαγνησία, Πέλλα, Ημαθία, Φλώρινα, Κοζάνη, Φθιώτιδα πραγματοποιήθηκε η πανελλαδική σύσκεψη που διοργάνωσε η Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων (ΠΕΜ) στην Αγιά - Λάρισας, την Τρίτη (28/3/2023).
Στην σύσκεψη τονίστηκε ο εμπαιγμός από την πλευρά της Κυβέρνησης και του Υπουργείου σχετικά με την κάλυψη του χαμένου εισοδήματος σε προϊόντα στα οποία υπήρχε δέσμευση από την Κυβέρνηση ότι θα ενισχυθούν και ακόμη δεν έχουν δοθεί οι ενισχύσεις. Επικρατεί οργή και αγανάκτηση, καθώς δεν μπορούμε να αγοράσουμε τα απαραίτητα μέσα και εφόδια για να συνεχιστεί η καλλιεργητική δραστηριότητα, αφού δεν υπάρχει εισόδημα ή είναι πολύ μειωμένο εξαιτίας των εξευτελιστικών τιμών.
Ούτε έχει ανακοινωθεί ακόμη η στήριξη στα Κεράσια όπως είχε δεσμευτεί το κυβερνητικό κλιμάκιο στην συνάντηση μας στο Μέγαρο Μαξίμου.
Σε άλλα προϊόντα (π.χ. Σταφύλια, Αμύγδαλα, Καπνά, Φασόλια κ.α) η Κυβέρνηση ακολουθεί την πολιτική του διαίρει και βασίλευε δίνοντας επιλεκτικά χρήματα σε κάποιες περιοχές και αφήνοντας έξω από την ενίσχυση ολόκληρες περιοχές με ομοειδή προϊόντα κρατώντας ισορροπίες σε τοπικούς βουλευτές και παράγοντες όμως η επιβίωση μας δεν είναι παιχνίδι ισορροπιών ή ψήφων.
Πολλά προϊόντα δεν θα ενισχυθούν με αποτέλεσμα συνάδελφοι μας να μην έχουν την δυνατότητα να καλλιεργήσουν.
Με τους αγώνες μας, τα μαζικά συλλαλητήρια και μπλόκα, την ενότητα και αποφασιστικότητα μας αναδείξαμε την οξύτητα των προβλημάτων και αναγκάσαμε την Κυβέρνηση να δώσει δεσμεύσεις. Από όλους τους ομιλητές τονίστηκε η αναγκαιότητα να συνεχίσουμε τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις με πανελλαδικό συντονισμό αυτών των περιοχών ώστε εδώ και τώρα η Κυβέρνηση να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις που έχει δώσει και ως τώρα δεν τις έχει τηρήσει.
Δεν κάνουμε πίσω από το δικαίωμα μας στην επιβίωση και να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε, να παράγουμε και να ζήσουμε τις οικογένειες μας. Δεν ζητάμε ελεημοσύνη ούτε θέλουμε ζωή με επιδόματα και pass. Επενδύουμε χρήματα, δουλεύουμε σκληρά, απαιτούμε να πουλάμε την παραγωγή μας σε τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να μας αφήνει βιώσιμο εισόδημα να συνεχίζουμε την δραστηριότητα μας.
Περιμένουμε άμεσα εξαγγελίες και δεσμεύσεις από την Κυβέρνηση και το Υπουργείο για να αποζημιωθούν όλα τα προϊόντα στα οποία έχει υπάρξει απώλεια εισοδήματος λόγω χαμηλών τιμών, συνεπειών του πολέμου στην Ουκρανία, ζημιών στην παραγωγή καθώς και χρονοδιάγραμμα πληρωμής των χρημάτων για τα προϊόντα που ήδη έχουν ανακοινωθεί.
Αν αυτό δεν υλοποιηθεί τότε η ομόφωνη απόφαση μας είναι να πραγματοποιηθεί συλλαλητήριο στο Μέγαρο Μαξίμου στην Αθήνα την Τετάρτη (5 Απριλίου) και συνάντηση με τον Πρωθυπουργό ώστε να υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις της Κυβέρνησης απέναντι μας.
Ο αγώνας μας είναι δίκαιος, αφορά την επιβίωση μας, πανελλαδικά συντονισμένος από την ΠΕΜ, τις Ομοσπονδίες και τους Αγροτικούς Συλλόγους και Συνεταιρισμούς, στις συγκεκριμένες περιοχές και προϊόντα.
Διεκδικούμε και απαιτούμε:
- Άμεση καταβολή των χρημάτων για την αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος στα προϊόντα που έχει ανακοινωθεί η στήριξη και πρέπει να καλύπτουν όλους τους Νομούς της χώρας.
- Άμεση ένταξη και καταβολή των χρημάτων στα προϊόντα στα οποία δεσμεύτηκε ότι θα καλύψει το χαμένο εισόδημα το κυβερνητικό κλιμάκιο στην συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου.
- Υπάρχει ο δημοσιονομικός χώρος και πρέπει να στηριχθεί ο πρωτογενής τομέας και να ενταχθούν στην αναπλήρωση εισοδήματος όλα τα προϊόντα που πουλήθηκαν κάτω από το κόστος παραγωγής και η Κυβέρνηση δεν έχει ανακοινώσει στήριξη. (Βαμβάκι, Αμύγδαλα, Καρύδια, Πορτοκάλια, Μανταρίνια, Βρώσιμη Ελιά, Ακτινίδια κ.α)
- Να δοθούν από το Ουκρανόμετρο τα 72 €/στρέμμα σε όλα τα προϊόντα και τους παραγωγούς που έχουν υποστεί οικονομική ζημιά από τον πόλεμο στην Ουκρανία.
- Μέτρα μείωσης του κόστους παραγωγής με αφορολόγητο πετρέλαιο νομοθετικά κατοχυρωμένο και φυσικά αύξηση της επιστροφής ΕΦΚ για το 2023 καθώς τα ψίχουλα των 76 εκ. ευρώ που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση είναι κοροϊδία.
- Πλαφόν στο αγροτικό ρεύμα στα 7 λεπτά/Kwh, κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας και του Προστίμου Ρύπων. Γενναία επιδότηση μέσων και εφοδίων καθώς και τον ζωοτροφών και κατάργηση του ΦΠΑ.
- Κατώτερες εγγυημένες τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να μας αφήνουν ένα μεροκάματο να ζήσουμε τις οικογένειες μας και να συνεχίσουμε την παραγωγική διαδικασία.
- Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους. Να εξοφληθούν άμεσα όλες οι εκκρεμότητες που υπάρχουν για το 2022.
Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη (23/3/2023) στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης συνάντηση μεταξύ του Υπουργού κ. Γ. Γεωργαντά, της Δημοτικής Αρχής Τυρνάβου και των προέδρων των Αγροτικών Συνεταιρισμών της περιοχής, σχετικά με τις ενισχύσεις στα αχλάδια και τα σταφύλια.
Η συνάντηση έγινε μετά από πρωτοβουλία του Δημάρχου Τυρνάβου κ. Γιάννη Κόκουρα.
Στις συναντήσεις παρέστησαν και οι Βουλευτές της ΝΔ της Λάρισας, ο Θεματικός Αντιπεριφεριάρχης Πρωτογενούς Τομέα κ. Μπίλης Απόστολος και οι πρόεδροι: Χ. Τσιτσιρίγκος (Αγροτικός Οινοποιητικός Συνεταιρισμός Τυρνάβου), Ταμπόσης Σωτήρης (ΑΣΕΠΟΠ Τυρνάβου), Μαλάκος Κώστας (Αγροτικός Συνεταιρισμός Πλατανουλίων «ΦΡΟΥΤΟΠΗΓΗ»), Κατσής Αθανάσιος (Αγροτικός Συνεταιρισμός Πλατανουλίων), Μπαντραλέξης Αλεξανδρος (Αγροτικός Συνεταιρισμός Δένδρων ΑΡΓΙΣΣΑ), Τασιούλας Χρήστος (Αγροτικός Συνεταιρισμός Δένδρων «ΓΑΙΑ ΦΡΟΥΙΤ»), Λούτσος Εμμανουήλ (Αγροτικός Συνεταιρισμός Δαμασίου) Χατζής Κωνσταντίνος (Συνεταιρισμός Παραγωγών Αργυροπουλίου), Λιάγκας Ιωάννης (Αγροτικός Συνεταιρισμός Δελερίων) και Αστέριος Κοροβέση (Αγροτικός Συνεταιρισμός Αμπελώνα).
Ο Υπουργός κ. Γεωργαντάς στην συνάντηση ανακοίνωσε ενισχύσεις και συγκεκριμένα 150 ευρώ το στρέμμα για όλες τις ποικιλίες αχλαδιών και 120 ευρώ το στρέμμα για τα οινοποιήσιμα σταφύλια.
Ο κ. Σωτήρης Ταμπόσης, πρόεδρος στον ΑΣΕΠΟΠ Τυρνάβου, διευκρίνησε στον ΑγροΤύπο ότι «η ενίσχυση στα αχλάδια αφορά όλες τις ποικιλίες και θα καταβληθεί σε όλη την χώρα μετά το Πάσχα. Η ενίσχυση στα οινοποιήσιμα σταφύλια αφορά τους παραγωγούς της περιοχής του Τυρνάβου και θα χορηγηθεί πριν το Πάσχα».
Σε δήλωσή του ο Δήμαρχος Τυρνάβου ανέφερε: «Ευχαριστούμε θερμά την κυβέρνηση και τον Υπουργό Γ. Γεωργαντά για την ενίσχυση που ανακοινώθηκε για τους παράγωγους του Δήμου μας. Είναι πολύ σημαντικό που οι αγρότες της περιοχής μας βρήκαν «ευήκοα ώτα». Είμαστε απόλυτα ικανοποιημένοι για τα ποσά της ενίσχυσης που θα καταβληθούν στα προϊόντα του Δήμου μας, ο οποίος ως σεισμόπληκτος βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Τα χρήματα αυτά θα ανακουφίσουν τους παραγωγούς σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη για τις καλλιέργειες περίοδο».
Σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν στη σύσκεψη, οι ενισχύσεις που αφορούν στον νομό της Λάρισας, και οι οποίες θα καταβληθούν μέχρι και την Μεγάλη Εβδομάδα, ανέρχονται σε 3.175.000 ευρώ για τα μήλα, 2.150.000 ευρώ για τα κάστανα και 2.380.000 ευρώ για τα πυρηνόκαρπα (ροδάκινα, νεκταρίνια και βερίκοκα).
Την Τρίτη (28 Μαρτίου) θα πραγματοποιηθεί πανελλαδική συνάντηση των δενδροκαλλιεργητών στην Αγιά της Λάρισας, στην οποία θα συζητηθούν οι καθυστερήσεις των πληρωμών ενίσχυσης της απώλειας εισοδήματος λόγω Ουκρανίας.
Η Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων (ΠΕΜ), που διοργανώνει την συνάντηση, αναφέρει τα εξής:
Με τις δυναμικές κινητοποιήσεις μας από τον προηγούμενο Σεπτέμβριο αναδείξαμε το πρόβλημα των εξευτελιστικών τιμών κάτω από το κόστος παραγωγής σε μια σειρά από δενδρώδεις καλλιέργειες. Τιμές που σε συνάρτηση με τον διπλασιασμό του κόστους παραγωγής έφερε σε απελπιστική οικονομική κατάσταση τους αγρότες βλέποντας το εισόδημα τους να μειώνεται δραστικά. Οι κινητοποιήσεις μας, αμείωτες και με μεγάλη πρωτοφανή συμμετοχή όλο το χρονικό διάστημα ως τον Φεβρουάριο, ανάγκασαν την Κυβέρνηση να δεσμευτεί ότι σε κάποια προϊόντα θα δοθεί αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος.
Αρχικά ανακοινώθηκαν ποσά για την κάλυψη του χαμένου εισοδήματος από το λεγόμενο «Ουκρανόμετρο» σε Μήλα σε Ροδάκινα σε Βερίκοκα και Νεκταρίνα καθώς και σε Κάστανα. Η ημερομηνία πληρωμής μετατοπιζόταν από 15ημερο σε 15ημερο και τότε ειπώθηκε η 10η Μαρτίου ως καταληκτική ημερομηνία πληρωμής.
Στην συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε 14 Φεβρουαρίου, στο Μέγαρο Μαξίμου, με κυβερνητικό κλιμάκιο, παρουσία των κ. Γεραπετρίτη και του ΥΠΑΑΤ κ. Γεωργαντά, υπήρχε η δέσμευση ότι στο Ουκρανόμετρο θα ενταχθούν και θα αποζημιωθούν τα Αχλάδια, τα Κεράσια και μέσω de minimis τα Σταφύλια του Τυρνάβου. Η ημερομηνία πληρωμής μετατέθηκε για τέλη Μαρτίου.
Πέρασαν περισσότερες από 5 εβδομάδες από τότε και ο «χορός βρίσκεται στον τόπο». Δείξαμε αξιοθαύμαστη υπομονή και καλή θέληση. Στους παραγωγούς πλέον επικρατεί αναστάτωση, ανησυχία και κυρίως οργή καθώς από την μια δεν πιστώθηκαν τα χρήματα στους λογαριασμούς τους και από την άλλη δεν υπάρχει ανακοίνωση για τα υπόλοιπα προϊόντα που αποφασίστηκε στις 14/2 να ενταχθούν στο «Ουκρανόμετρο».
Το χειρότερο είναι οι πληροφορίες που προέρχονται από κυβερνητικούς βουλευτές και παράγοντες σε διάφορες περιοχές ότι σκέφτονται αν θα εντάξουν αυτά τα προϊόντα στην ενίσχυση παρά τις δεσμεύσεις τους στην συνάντηση, μέχρι που πάνε να μας βγάλουν τρελούς ότι δεν υπήρξε τέτοια δέσμευση στην συνάντηση που είχαμε! Μιλάνε ξανά για έλλειψη χρημάτων ενώ υπάρχει δημοσιονομικός χώρος αφού μια χαρά στηρίζουν τους επιχειρηματικούς ομίλους με εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. Επίσημη ανακοίνωση από το Υπουργείο δεν έχει ακόμη βγει παρά τις επανειλημμένες τηλεφωνικές επικοινωνίες και τις υποσχέσεις ότι από εβδομάδα σε εβδομάδα θα υπάρχει ανακοίνωση για Κεράσια, Αχλάδια, Σταφύλια, καθώς και χρονοδιάγραμμα πληρωμής για Μήλα - Ροδάκινα - Κάστανα.
Εμείς είμαστε αγρότες που μοχθούμε όλη την χρονιά, επενδύουμε χρόνο – χρήματα – ιδρώτα για να παράγουμε, να πουλήσουμε την παραγωγή μας και με αυτά τα χρήματα να ζήσουμε τις οικογένειες μας και να επενδύσουμε ξανά μέρος των χρημάτων για να συνεχίσουμε την καλλιεργητική φροντίδα.
Η κατάσταση αυτή την στιγμή είναι τραγική. Χωρίς δική μας ευθύνη, έχουμε χασούρα σε όλα τα παραπάνω προϊόντα. Δεν μπορούμε να αγοράσουμε μέσα και εφόδια, να βάλουμε πετρέλαιο, να συνεχίσουμε την καλλιέργεια μας. Τελικά τίθεται θέμα επιβίωσης για χιλιάδες βιοπαλαιστές αγρότες σε αυτά τα προϊόντα και η Κυβέρνηση δεν υλοποιεί τις δεσμεύσεις που μας έχει δώσει.
Φτάνει πια με τον εμπαιγμό και την αναβλητικότητα. Θέλουμε απαντήσεις και λύσεις και τις θέλουμε τώρα! Κανείς δεν μπορεί να παίζει με την αγωνία και τις ζωές χιλιάδων αγροτών και των οικογενειών μας!
Παίρνουμε την πρωτοβουλία να συγκαλέσουμε Πανελλαδική Σύσκεψη παραγωγών με δενδροκαλλιέργειες, την Τρίτη (28 Μαρτίου) και ώρα 7.30 μμ, στο Κτήμα ΝΕΦΕΛΗ στην Αγιά – Λάρισας.
Καλούμε τους εκπροσώπους Αγροτικών Συλλόγων και Επιτροπών Αγώνα σε κάθε Νομό στα αντίστοιχα προϊόντα να συμμετέχουν στην πανελλαδική σύσκεψη, να συζητήσουμε, να αποφασίσουμε τα επόμενα βήματα μας και να οργανώσουμε κινητοποίηση, στην Αθήνα στο Μέγαρο Μαξίμου.
Διεκδικούμε και απαιτούμε:
- Άμεση καταβολή των χρημάτων για την αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος στα προϊόντα που έχει ανακοινωθεί η στήριξη.
- Άμεση ένταξη και καταβολή των χρημάτων στα προϊόντα στα οποία δεσμεύτηκε ότι θα καλύψει το χαμένο εισόδημα το κυβερνητικό κλιμάκιο στην συνάντηση στο Μέγαο Μαξίμου.
- Υπάρχει ο δημοσιονομικός χώρος και πρέπει να στηριχθεί ο πρωτογενής τομέας και να ενταχθούν στην αναπλήρωση εισοδήματος όλα τα προϊόντα που πουλήθηκαν κάτω από το κόστος παραγωγής. (Βαμβάκι, Αμύγδαλα, Καρύδια, Πορτοκάλια, Μανταρίνια, Βρώσιμη Ελιά, Ακτινίδια κ.α)
- Να δοθούν από το Ουκρανόμετρο τα 72 €/στρέμμα σε όλα τα προϊόντα και τους παραγωγούς που έχουν υποστεί οικονομική ζημιά από τον πόλεμο στην Ουκρανία.
- Μέτρα μείωσης του κόστους παραγωγής με αφορολόγητο πετρέλαιο νομοθετικά κατοχυρωμένο και φυσικά αύξηση της επιστροφής ΕΦΚ για το 2023, καθώς τα ψίχουλα των 76 εκατ. ευρώ που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση είναι κοροϊδία. Πλαφόν στο αγροτικό ρεύμα στα 7 λεπτά/Kwh, κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας και του Προστίμου Ρύπων. Γενναία επιδότηση μέσων και εφοδίων, καθώς και τον ζωοτροφών και κατάργηση του ΦΠΑ που είναι ουδέτερος φόρος.
- Κατώτερες εγγυημένες τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να μας αφήνουν ένα μεροκάματο να ζήσουμε τις οικογένειες μας και να συνεχίσουμε την παραγωγική διαδικασία.
- Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους. Να εξοφληθούν άμεσα όλες οι εκκρεμότητες που υπάρχουν για το 2022.
Έχουμε την εμπειρία, την θέληση και την δυνατότητα να αγωνιζόμαστε για το δίκαιο μας, να επιμένουμε και να κερδίζουμε με την μαζική συμμετοχή την αποφασιστικότητα και ενότητα μας. Δεν έχουμε σκοπό να εγκαταλείψουμε τις καλλιέργειες μας και θα πολεμήσουμε για την επιβίωση μας. Αν χρειαστεί θα κάνουμε εκλογές με τα τρακτέρ στους δρόμους αλλά δεν αποποιηθούμε του δικαιώματος μας να παράγουμε και να πληρωνόμαστε τον κόπο και τον ιδρώτα μας.
Ρυθμίση για τη συγχώνευση και λύσεις σε συγκεκριμένες κατηγορίες Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΑΣ) περιλαμβάνεται στην τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή με το νομοσχέδιο του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ.
Με την προτεινόμενη ρύθμιση δίνεται αρχικά η δυνατότητα σε συγκεκριμένες περιπτώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΑΣ) που δεν λειτουργούν, να απορροψηθούν από ήδη υψιστάμενο ΑΣ μετά από σχετική απόψαση της εποπτεύουσας Αρχής με σκοπό την αξιοποίηση της περιουσίας τους.
Επίσης, δίνεται η δυνατότητα στις περιπτώσεις ΑΣ που ουδέποτε ενεγράψησαν στο ΕΜΑΣ, αλλά απέκτησαν νομική προσωπικότητα λόγω της καταχώρισης του καταστατικού τους στο Βιβλίο Μητρώου Αγροτικών Συνεταιρισμών που τηρούνταν στα κατά τόπους Ειρηνοδικεία, και παρέμειναν ανενεργοί, να λυθούν και να τεθούν σε εκκαθάριση, προκειμένου να εκποιηθεί η περιουσία τους.
Τα Άρθρο 3 της συγκεκριμένης τροπολογίας αναφέρει τα εξής:
Ρυθμίσεις για τη συγχώνευση και λύση Αγροτικών Συνεταιρισμών-Τροποποίηση παρ. 1 άρθρου 29 και παρ. 2 άρθρου 31 ν. 4673/2020
1. Στην παρ. 1 του άρθρου 29 του ν. 4673/2020 (Α' 52), περί συγχώνευσης και μετατροπής Αγροτικών Συνεταιρισμών, προστίθενται δεύτερο και τρίτο εδάφια για τις περιπτώσεις συγχώνευσης δια απορρόφησης Αγροτικών Συνεταιρισμών και η παρ. 1 διαμορφώνεται ως εξής:
«1. Δύο (2) ή περισσότεροι ΑΣ μπορεί να συγχωνευθούν είτε με τη σύσταση νέου ΑΣ, στον οποίο ενσωματώνονται οι συγχωνευόμενοι, είτε με την απορρόφηση ενός (1) ή περισσότερων υφιστάμενων ΑΣ από άλλον, ο οποίος ήδη λειτουργεί. Σε περίπτωση ΑΣ που η λειτουργία του κατέστη παράνομη ή δεν υπέβαλε στο ΕΜΑΣ τις ετήσιες χρηματοοικονομικές του καταστάσεις για δύο (2) συνεχή έτη ή αδράνησε για δύο (2) τουλάχιστον συνεχείς διαχειριστικές χρήσεις ή συνάγεται εγκατάλειψη του σκοπού του, λόγω ανύπαρκτης δραστηριότητας ή δεν είναι εγγεγραμμένος στο ΕΜΑΣ και το καταστατικό του έχει καταχωρισθεί στο Βιβλίο Μητρώου Αγροτικών Συνεταιρισμών που τηρούνταν στα κατά τόπους ειρηνοδικεία, δύναται να συγχωνεύεται με απορρόφηση από ήδη υφιστάμενο και λειτουργούντα ΑΣ μετά από αίτημά του προς την εποπτεύουσα Αρχή, η οποία εκδίδει σχετική απόφαση. Στην περίπτωση αυτή η παρ. 2 εφαρμόζεται αναλογικά.».
2. Η παρ. 2 του άρθρου 31 του ν. 4673/2020, περί λύσης Αγροτικών Συνεταιρισμών, αντικαθίσταται ως εξής:
«2. Η εποπτεύουσα Αρχή υποχρεούται, χωρίς καθυστέρηση να προβεί στις ενέργειες της περ. ε της παρ. 1, από τη στιγμή που θα λάβει με οποιονδήποτε τρόπο γνώση, ιδίως μετά από έγγραφο αίτημα μέλους του ΑΣ, ότι συντρέχουν οι προϋποθέσεις της περίπτωσης αυτής, ακόμα και όταν πρόκειται για ΑΣ που ενώ δεν είναι εγγεγραμμένος στο ΕΜΑΣ, το καταστατικό του έχει καταχωρισθεί στο Βιβλίο Μητρώου Αγροτικών Συνεταιρισμών που τηρούνταν στα κατά τόπους Ειρηνοδικεία».
Την άμεση απόσυρση του σχεδίου νόμου για τον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, έστω και την τελευταία στιγμή, ζητάει ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ).
Ακόμη επισημαίνει την ανάγκη έναρξης μιας ουσιαστικής διαδικασίας διαβούλευσης με τους παραγωγικούς φορείς και τους εργαζόμενους, όπως άλλωστε έχουν ζητήσει και όλοι σχεδόν οι φορείς που τοποθετήθηκαν στη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Εμπορίου.
Όπως υποστηρίζει το σχέδιο νόμου είναι τόσο γενικό, ώστε να μπορεί να επιδέχεται πλήθος ερμηνειών. Οι ιδρυτικοί νόμοι των επιμέρους οργανισμών, οι οποίοι περιείχαν αναλυτική περιγραφή των αρμοδιοτήτων τους, που αφορούν άμεσα τους παραγωγούς, καταργούνται. Στο παρόν σχέδιο νόμου δεν υπάρχει ανάλογη αναφορά και μάλιστα, σε μια παράγραφο αναφέρεται ότι οι αρμοδιότητες του Οργανισμού μπορεί να ορίζονται ακόμη και από το ίδιο το Δ.Σ.
Επίσης, σε κανένα σημείο δεν υπάρχει αναφορά στους πόρους που απαιτούνται για τη λειτουργία του, ούτε σε οργανικές θέσεις, ούτε σε θέματα επαρκούς στελέχωσης/αύξησης του προσωπικού Γίνεται φανερό ότι το σχέδιο νόμου δεν αποβλέπει στην εξασφάλιση μιας λειτουργικής και αποτελεσματικής δομής του Οργανισμού στο γενικότερο πλαίσιο της συνεργασίας με τους φορείς των παραγωγών.
Μέσω των οργάνων που προβλέπει στοχεύει κυρίως να προσφέρει στον ιδιωτικό τομέα τη δυνατότητα παρέμβασης στις δραστηριότητες της έρευνας και της διαφύλαξης των πολύτιμων φυτικών και ζωικών γενετικών πόρων της χώρας. Όλοι γνωρίζουμε όμως ότι τα αποτελέσματα από αυτές τις δραστηριότητες θα πρέπει να ανήκουν σε αυτούς που θα κληθούν σε τελευταία ανάλυση να τα εφαρμόσουν, δηλαδή στους θεματοφύλακες και παραγωγούς του αγροδιατροφικού πλούτου της χώρας, γεωργούς και κτηνοτρόφους.
Τα παραπάνω θα είναι οι συνέπειες που θα προκύψουν, τόσο από την προβλεπόμενη στο σχέδιο νόμου μετάθεση της δημιουργίας της ουσιαστικής λειτουργικής δομής του Οργανισμού σε έναν μελλοντικό, υπό ψήφιση, Εσωτερικό Κανονισμό, όσο και από την έλλειψη κάθε δεσμευτικής αναφοράς στην εξασφάλιση της βασικής ετήσιας χρηματοδότησης με βάση τις εκάστοτε ανάγκες και προτεραιότητες Εφόσον αναφερόμαστε στη χρηματοδότηση του Οργανισμού, υπενθυμίζουμε πως ο τομέας της παραγωγής και αξιοποίησης των ζωικών προϊόντων στην αγροδιατροφική αλυσίδα συμβάλλει σε πολύ ουσιαστικό, διψήφιο, ποσοστό στον προϋπολογισμό του ΕΛΓΟ. Μάλιστα σημειώνουμε ότι οι εισφορές του τομέα έχουν προορισμό την ανταποδοτική προσφορά από τον Οργανισμό μακροπρόθεσμων μεν αλλά όχι κατ’ ανάγκην μόνιμων υπηρεσιών.
Οι εισφορές όμως που επιβαρύνουν σήμερα το γάλα και το κρέας με το υπό ψήφιση σχέδιο νόμου ουσιαστικά μονιμοποιούνται, εφόσον εξαιρούνται από οποιαδήποτε επανεξέταση (άρθρο 24 - Εξουσιοδοτικές διατάξεις – παράγραφος 8). Στο σημείο αυτό θα επανέλθουμε.
Από τα ανωτέρω, προκύπτουν δύο προφανείς αναγκαιότητες σχετικά με την παρουσία στον ΕΛΓΟ του σημαντικού χρηματοδότη του, που είναι οι κτηνοτρόφοι και οι διεπαγγελματικές οργανώσεις του τομέα. Πρώτη, η διασφάλιση της συμμετοχής τους στις αποφάσεις, μέσω της θεσμοθετημένης συμμετοχής των εκπροσώπων τους στο Διοικητικό Συμβούλιο και στο νεοσύστατο Συμβούλιο Εμπειρογνωμόνων του Οργανισμού. Δεύτερη, η συμμετοχή του αγροδιατροφικού τομέα στη λειτουργία και αξιοποίηση του βασικού ψηφιακού εργαλείου ΑΡΤΕΜΙΣ που σχεδιάστηκε και λειτουργεί για την προστασία των προϊόντων ζωικής παραγωγής.
Σημειώνουμε ακόμη ότι, για το κύριο λειτουργικό συστατικό του Οργανισμού, που είναι το επιστημονικό προσωπικό του, το οποίο διαθέτει το επιστημονικό επίπεδο, την εμπειρία και τις εθνικές και διεθνείς διασυνδέσεις που χρειάζεται η σύγχρονη αγροτική έρευνα, δεν γίνεται στο σχέδιο νόμου συγκεκριμένη αναφορά. Η γενική σύνδεσή του με την λειτουργική δομή του Οργανισμού δεν είναι επαρκής.
Χρειάζεται ουσιαστική αναφορά στην οργανωτική δομή του προσωπικού και στην επαγγελματική του κατοχύρωση, απαραίτητη για την πραγματοποίηση των, ως επί το πλείστον, μακροπρόθεσμων στόχων των ερευνητικών αντικειμένων του Οργανισμού. Συμπερασματικά ζητούμε: Την άμεση απόσυρση του σχεδίου νόμου, έστω και την τελευταία στιγμή, και έναρξη μιας ουσιαστικής διαδικασίας διαβούλευσης με τους παραγωγικούς φορείς και τους εργαζόμενους, όπως άλλωστε έχουν ζητήσει και όλοι σχεδόν οι φορείς που τοποθετήθηκαν στη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Εμπορίου.
Καταθέτουμε όμως και τις ακόλουθες προτάσεις μας, ως παρακαταθήκη για ουσιαστικές διαβουλεύσεις:
- Τρείς επιπλέον θέσεις στο ΔΣ της Οργάνωσης για τις αντίστοιχες διεπαγγελματικές οργανώσεις του κτηνοτροφικού αγροδιατροφικού τομέα (Φέτας, Κρέατος και Πτηνοτροφίας)
- Την αναμόρφωση του υπό σύσταση Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων με την δημιουργία ενός ευρύτερου οργάνου, όπου θα συμμετέχουν, όλες οι διεπαγγελματικές οργανώσεις του αγροτικού χώρου, εκπρόσωποι του ερευνητικού τομέα (Πανεπιστήμια, ΕΛΓΟ) και εκπρόσωποι του ιδιωτικούσυνεταιριστικού τομέα.
- Συγκεκριμένη αναφορά στο έργο, τις βαθμίδες και την εξέλιξη του επιστημονικού προσωπικού του Οργανισμού.
- Την επανεξέταση των εισφορών επί των προϊόντων ζωικής παραγωγής του αγροδιατροφικού τομέα, στη βάση της σκοπιμότητας της εφαρμογής και της δικαιότερης κατανομής τους.
- Την αποδοχή των προτάσεών μας που ήδη έχουμε καταθέσει, στη διαβούλευση.
Η ομάδα που τώρα σχηματοποιείται, έχει ήδη μέλη από τους νομούς Πιερίας, Λάρισας, Φθιώτιδας, Κιλκίς, Ημαθίας κ.ά.
Σάρκα και οστά παίρνει μια νέα ομάδα παραγωγών καρυδιού από διάφορες περιοχές της χώρας. Την σχετική πρωτοβουλία είχε λάβει πριν από 2,5 έτη ο παραγωγός Θεόδωρος Εφραιμίδης από την Κατερίνη, ο οποίος καλλιεργεί Τσάντλερ. Μαζί με άλλους συναδέλφους του, όπως χαρακτηριστικά μας λέει, προσπαθεί εδώ και 2,5 χρόνια να υλοποιήσει την ιδέα.
Βασικός στόχος της ομάδας είναι, όπως αναφέρει στον ΑγροΤύπο, η μείωση του κόστους παραγωγής και η παροχή προϊόντος στην αγορά με ανταγωνιστικές τιμές, που θα μπορούν να κοντράρουν και το προϊόν από άλλες χώρες, που μπαίνει στην Ελλάδα σε πιο χαμηλή τιμή.
Εξορθολογισμός κόστους και brand name
«Φέτος είναι μια χαρακτηριστική χρονιά για το τί συμβαίνει με το Ελληνικό προϊόν να δέχεται πιέσεις και το ίδιο να νιώθουμε και εμείς οι παραγωγοί, που έχουμε καλλιεργήσει πολύ ακριβά, αλλά δεν μπορούμε να διαθέσουμε σε υψηλές τιμές το καρύδι μας. Το να οργανωθούμε σε μια ομάδα, θεωρώ, ότι αποτελεί ως κίνηση, μονόδρομο, ώστε να εξορθολογίσουμε τα κόστη παραγωγής», αναφέρει ο κ. Εφραιμίδης και συνεχίζει: «Στόχος μας, επίσης, μεγάλος είναι να φθάσουμε στο σημείο, αφού αναγνωριστούμε και επίσημα ως ομάδα, να διαθέσουμε την παραγωγή μας ως τελικό προϊόν με brand name και να καρπωθούμε την υπεραξία. Μέχρι τώρα έχουμε συμφωνήσει 22 άτομα - καρυδοπαραγωγοί να μπούμε στην ομάδα, από περιοχές της Μακεδονίας, της Θεσσαλίας, αλλά και της Στερεάς Ελλάδας, αλλά υπάρχει ενδιαφέρον και από αλλού και επίσης και οι αγρότες επιθυμούν διακαώς την οργάνωσή τους».
Συναντήσεις για τη λειτουργία
«Την προηγούμενη Κυριακή πραγματοποιήθηκε συνάντηση της ομάδας παραγωγών στην Κατερίνη. Αντικείμενο της συζήτησης ήτανε κυρίως η λειτουργία της ομάδας, συζητήσαμε για τους προβληματισμούς μας και αναλύσαμε την μεθοδολογία επίτευξης των πρώτων στόχων, που θέσαμε από κοινού. Η δυναμική της ομάδας μεγάλωσε και είναι μια πρόκληση για όλους μας ως παραγωγούς να καταφέρουμε να υλοποιήσουμε τους στόχους μας. Είναι καιρός να αποδείξουμε ότι οι Έλληνες αγρότες αξίζουν πολύ παραπάνω απο αυτό, που πολλοί πιστεύουν. Η επόμενη συνάντηση θα γίνει στη Λάρισα την Κυριακή 19 του μηνός», καταλήγει.
Την ενίσχυση της κορινθιακής σταφίδας με 50 ευρώ το στρέμμα ανακοίνωσε ο Υπουργός ΑΑΤ κ. Γεωργαντάς σε συναντήσεις που είχε με παραγωγούς. Η ενίσχυση de minimis στους σταφιδοπαραγωγούς θα ανέλθει στο συνολικό ποσό των 4.700.000 ευρώ.
Από την πλευρά τους οι σταφιδοπαραγωγοί δεν έμειναν ικανοποιημένοι από αυτή την απόφαση και έφυγαν αγανακτισμένοι από το ΥπΑΑΤ.
Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Ασημάκης Ντεμερούκας, πρόεδρος Αγροτικού Συλλόγου Γαργιαλιάνων, «η σταφίδα αυτή την στιγμή βρίσκεται σε κομβικό σημείο. Εάν δεν στηριχτεί άμεσα, προτού οι αγρότες ξεκινήσουν την καλλιέργεια της νέας σεζόν, τότε η καλλιέργεια κινδυνεύει με δραματική και άνευ προηγουμένου εγκατάλειψη».
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ομάδα Παραγωγών Αμαλιάδας κ. Χρήστος Βαλλιανάτος, τόνισε στον ΑγροΤύπο ότι «ανακοινώθηκε η ενίσχυση 50 ευρώ το στρέμμα και ειδικότερα 0,15 ευρώ/κιλό. Πρόκειται για εξευτελιστική τιμή. Δεν είναι ούτε το μισό από το ποσό που έχουμε ζητήσει.
Εμείς ζητάμε επιπλέον 72 ευρώ, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο και για τις δενδρώδεις καλλιέργειες, γιατί το κόστος παραγωγής έχει ανέλθει στα 1,20 ευρώ το κιλό τουλάχιστον.
Η τιμή η εμπορική είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα στα 50-70 λεπτά και όπως αντιλαμβάνεστε δεν βγαίνει κάποιο κέρδος.
Επίσης ζητάμε από το ΥπΑΑΤ να δοθεί λύση στο ζήτημα των αδιάθετων αποθεμάτων αλλά δεν έδωσε καμιά απάντηση ο υπουργός.
Υπάρχει έντονος προβληματισμός για την τύχη πλέον του προϊόντος, από τη στιγμή που και μεγάλα αποθέματα έχουν μείνει στις αποθήκες και δεν έχει προωθηθεί το προϊόν, αλλά και η τιμή παραμένει σε τόσο χαμηλά επίπεδα».
Πάνε σε σύσκεψη με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Γ. Γεωργαντά οι παραγωγικοί φορείς την Τρίτη το απόγευμα στην Αθήνα.
Σύσκεψη με τον ΥπΑΑΤ Γ. Γεωργαντά έχει προγραμματιστεί για τις 4 το απόγευμα της Τρίτης στο ΥπΑΑΤ. Στην σύσκεψη έχουν προσκληθεί φορείς παραγωγικοί από όλες τις περιοχές.
Ένας από τους φορείς που θα μετάσχει είναι και η ομάδα παραγωγών Αμαλιάδας. Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρός της κ. Χρήστος Βαλλιανάτος «φημολογείται ότι θα ανακοινωθεί ενίσχυση 50 ευρώ το στρέμμα, αλλά εμείς ζητάμε επιπλέον 72 ευρώ, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο και για άλλες δενδρώδεις καλλιέργειες, γιατί το κόστος παραγωγής έχει ανέλθει στα 1,20 ευρώ το κιλό τουλάχιστον. Η τιμή η εμπορική είναι στον πάτο, στα 50-70 λεπτά και όπως αντιλαμβάνεστε δεν βγαίνει κάποιο κέρδος. Επίσης θα ζητήσουμε από το ΥπΑΑΤ να δοθεί λύση στο ζήτημα των αδιάθετων αποθεμάτων...».
Ένα άλλο πρόβλημα που αναμένεται να θέσουν στον ΥπΑΑΤ οι παραγωγοί είναι αυτό των προβλήματων στην άρδευση, που αναμένονται σύντομα από την στιγμή που υπάρχει ήδη ειδοποίηση σε ΤΟΕΒ για διακοπή παροχής.
Με αφορμή την σύσκεψη της Τρίτης, σχετική ανακοίνωση εξέδωσε και ο Ανεξάρτητος Αγροτικός Σύλλογος Αιγιαλείας, τονίζοντας τα ακόλουθα: «Με αφορμή την σύσκεψη που θα γίνει την Τρίτη 14 Μαρτίου 2023 στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφιμων για το θέμα της σταφιδας και επειδή το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου δεν προλαβαίνει άμεσα να συναντηθεί με όσους Θεσμικους ή φορείς ενδιαφέρονται για τον παραγωγό και το προϊόν, αναλογιζομενοι την δύσκολη οικονομική κατάσταση που βρίσκεται ο αγροτικός κόσμος της περιοχής, μίας και όχι μόνο δεν μπορεί να καλλιεργήσει αλλά ούτε να πληρώσει το ρεύμα και τα καθημερινά έξοδα, μια ενίσχυση θα δώσει μία ανάσα στον αγροτικό κόσμο, στην τοπική αγορά αλλά και στις υπόλοιπες σταφιδικες περιοχές».
Κυβερνητική αδιαφορία καταγγέλλει ο Αγροτικός Σύλλογος Χανδρινού και Περιφέρειας
Τεράστια καταστροφή έχει υποστεί η καλλιέργεια της κορινθιακής σταφίδας από την κυβερνητική αδιαφορία αυτά τα δυο χρόνια με χιλιάδες σταφιδοπαραγωγούς να βρίσκονται σε απόγνωση, τονίζει ο Σύλλογος και προσθέτει ότι: «Ξεκινάμε την νέα καλλιεργητική περίοδο με τις αποθήκες γεμάτες και με τις εξευτελιστικές τιμές παραγωγού 50 και 70 λεπτά, με εκτόξευση του κόστους παραγωγής και πάνω από το 100% η καλλιέργεια είναι ασύμφορη.
Εδώ και δυο χρόνια δεν έχει υπάρξει καμία ουσιαστική στήριξη από την κυβέρνηση, μόνο ψίχουλα και υποσχέσεις, με αποτέλεσμα να ξεριζώνονται πολλά κτήματα και να απαξιώνεται ένα από τα πιο εμβληματικά προϊόντα της χώρας μας. Οι ευθύνες τους τεράστιες και η ζημία ανεπανόρθωτη.
Ζητάμε εδώ και τώρα αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος των σταφιδοπαραγωγών που για δεύτερη συνεχόμενη χρόνια πωλούν πολύ κάτω του κόστους παραγωγής δεν συμβιβαζόμαστε με ψίχουλα, μπουκώνουν με δις επιχειρηματικούς ομίλους και δεν έχουν για την διατροφή μας και την ασφάλειας μας. Συνεχίζουμε τον αγώνα μας πιέζοντας την κυβέρνηση να ικανοποίησει τα αιτήματα μας ότι κερδίσαμε το κερδίσαμε με αγώνες.
Απαιτούμε
- Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος για όσα προϊόντα πουλήθηκαν κάτω του κόστους, ή υπήρχαν δυσκολίες στη διάθεσή τους (π.χ. κορινθιακή σταφίδα)
- Μείωση του κόστους παραγωγής. Αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως στους εφοπλιστές. Επιδότηση των λιπασμάτων και του κόστους στα μέσα και εφόδια».
Ανακοίνωση και από τον Σύνδεσμο Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ), με την οποία ζητά επιπλέον 160 εκατ. ευρώ.
Κατά την συνεδρίαση του ΔΣ του ΣΕΚ που πραγματοποιήθηκε στις 9/3/2023, αναπτύχθηκε πλούσιος διάλογος και ανάλυση της σημερινής κατάστασης της Ελληνικής Κτηνοτροφίας, των προβλημάτων βιωσιμότητας που αντιμετωπίζει και τις μέχρι σήμερα παρεμβάσεις του ΣΕΚ για την επίλυσή τους.
Επί πλέον συζητήθηκαν οι αναγκαίες πρωτοβουλίες που πρέπει να αναληφθούν από το Διοικητικού Συμβούλιου, στην κατεύθυνση των προτεραιοτήτων του Εθνικού Σχεδίου που έχει εκπονήσει ο ΣΕΚ, για την ανάπτυξη της Ελληνικής Κτηνοτροφίας, τονίζεται στην σχετική ανακοίνωση του Συνδέσμου.
Στα πλαίσια της προσπάθειας του ΣΕΚ για την προστασία και ανάπτυξη της κτηνοτροφίας, αποφασίσθηκε η ένταση της προβολής και προώθησης των αιτημάτων των παραγωγών που αποσκοπούν στην ενίσχυση της βιωσιμότητας. Αυτό προϋποθέτει:
- Αντιμετώπιση του αυξημένου κόστους παραγωγής (ζωοτροφές, λιπάσματα, κτηνιατρικά φάρμακα, ανταλλακτικά, ενέργεια, αγροτικό πετρέλαιο.
- Απαιτείται διόρθωση των κριτηρίων ενίσχυσης των παραγωγών για τις ζωοτροφές, που άφησαν χιλιάδες παραγωγούς χωρίς ενίσχυση. Θα πρέπει να υπάρξει επί πλέον ενίσχυση με τουλάχιστον άλλα 160 εκατ ευρώ δεδομένου ότι η τάση σφαγών ζωϊκού κεφαλαίου, που σήμερα αφοπλίζει την κτηνοτροφία μας, κοστίζει πολύ περισσότερα στην Ελληνική οικονομία,
- Ενίσχυση της θέσης του πρωτογενής τομέα στην διατροφική αλυσίδα με μέτρα προστασίας των παραγωγών από αθέμητες εμπορικές πρακτικές. (ελληνοποιήσεις, πιέσεις μείωσης τιμών παραγωγού κ.λπ.),
- Να ενισχυθούν άμεσα οι έλεγχοι κατά της κερδοσκοπίας σε βάρος των παραγωγών και των καταναλωτών και επιτέλους να ολοκληρώσει το ΥΠΑΑΤ την διαδικασία των ελεγκτικών μηχανισμών με το «ΑΡΤΕΜΙΣ 2».
Ούτε για ένα μήνα δεν φθάνει η ενίσχυση, λέει η Παγώνα Λιανού, αιγοτρόφος από την Καβάλα
Με οικογενειακή αιγοτροφική μονάδα 400 ζώων η Παγώνα Λιανού από την περιοχή της Καβάλας μίλησε στον ΑγροΤύπο για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει με βασικό αυτό της ρευστότητας. Όπως χαρακτηριστικά είπε στον ΑγροΤύπο πήρε γύρω στα 2.00 ευρώ ενίσχυση, τα οποία καλά-καλά δεν φθάνουν για ένα μήνα, από τη στιγμή που χρειάζεται πάνω από 500 ευρώ τη βδομάδα για καλαμπόκι, κριθάρι και σιτάρι, προκειμένου να ταίσει τα ζώα της. Εκτός αυτών λέει πως δεν υπάρχει άλλου είδους βοήθεια, κι ενώ υπάρχουν και πρόσθετες ανάγκες, όπως τα έξοδα για τον κτηνίατρο, τα καύσιμα κ.λπ. με αποτέλεσμα τα έσοδα από το γάλα, να μην μπορεί να καλύψουν τα κόστη.
Σε έκτακτο Διοικητικό Συμβούλιο προχωρά την ερχόμενη Δευτέρα η Οργάνωση Αμπελουργών και Ελαιοπαραγωγών Κρήτης (ΟΑΕΚ).
Μια σειρά από καυτά θέματα που πρέπει να συζητηθούν, να αναλυθούν και να αντιμετωπιστούν σύντομα καθώς ο χρόνος πιέζει επικίνδυνα αναμένεται να συζητηθεί σε εκτακτη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΟΑΕΚ την ερχόμενη Δευτέρα.
«Δεν μας ικανοποιούν τα Οικολογικά Σχήματα»
Όπως τονίζει στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος της Οργάνωσης, κ. Πρίαμος Ιερωνυμάκης, που συμμετείχε στις συσκέψεις στο ΥπΑΑΤ τις προηγούμενες ημέρες: «για την Κρήτη είναι μείζον το θέμα της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και της εφαρμογής των Οικολογικών Σχημάτων. Είπαμε και στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Γ. Γεωργαντά τους προβληματισμούς μας σε σχέση με όσα επιτάσσει η νέα ΚΑΠ. Τα πράγματα είναι δύσκολα για τα αμπέλια και τις ελιές με όσα προβλέπει η νέα ΚΑΠ για την Κρήτη. Επαναλάβαμε την άποψή μας ότι πρέπει όλο το νησί να μπει σε ένα καθεστώς, ειδικό, στη νέα ΚΑΠ, καθώς έχουμε ιδιαιτερότητες πολλές και το κυριότερο μικρό κλήρο. Μας λένε να εφαρμόσουμε τα Οικολογικά Σχήματα ως αντικατάσταση του πρασινίσματος και διάφορα άλλα τέτοια ανεδαφικά. Οι συγκεκριμένες δράσεις δίνουν μέχρι 25 ευρώ το στρέμμα το πολύ, δηλαδή ένας Κρητικός με ένα λιοστάσι 10 στρέμματα, γιατί τόσο είναι τα περισσότερα, θα πρέπει να μπει στα Οικολογικά Σχήματα, να πάρει τι;;; Η Κρήτη πρέπει απαραίτητα να περάσει σε ένα ειδικό καθεστώς, για να έχουμε μέλλον και εμείς, αλλά κυρίως οι επόμενες γενιές».
«Σοβαρό πρόβλημα από την ξηρασία»
Ένα άλλα πρόβλημα που θα βάλει ως θέμα συζήτησης στο ΔΣ ο κ. Ιερωνυμάκης είναι οι συνέπειες της ξηρασίας που επικρατεί όλο το τελευταίο διάστημα στο νησί. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει μιλώντας στον ΑγροΤύπο: «με δυο και τρία χιλιοστά βροχής κάθε φορά εκτιμώ πως τη νέα χρονιά θα αντιμετωπίσουμε σοβαρό πρόβλημα στις ελιές, αν δεν αλλάξει δραματικά το επόμενο διάστημα η κατάσταση. Αν μάλιστα λάβουμε υπόψη ότι το 2022 είχαμε υπερπαραγωγή, τότε το πιθανότερο είναι να τα δέντρα να μην είναι τόσο έτοιμα να αποδώσουν και φέτος, πόσο μάλλον, με τις τρέχουσες καιρικές συνθήκες. Θα μιλήσουμε στο ΔΣ γιατί πρέπει να ληφθούν μέτρα».
«Ενιαίο μέτωπο για τα κόκκινα δάνεια»
Τέλος, ένα ακόμα θέμα που αναμένεται να συζητηθεί στο ΔΣ της ΟΑΕΚ είναι αυτό των κόκκινων δανείων, που απειλούν περιουσίες αγροτών και οργανώσεων. «Με αφορμή την περιπέτεια της ΕΑΣ Ηρακλείου, αναμένεται κινητοποίηση όλων των φορέων της Κρήτης, της Περιφέρειας, των δήμων κ.λπ. ώστε να υπογράψουμε κάτι κοινό και να φανεί ποιός είναι με την πλευρά των funds και ποιός με τους αγρότες», καταλήγει.
Στην Αθήνα βρέθηκαν τις προηγούμενες δυο ημέρες εκπρόσωποι αγροτοκτηνοτροφικών συλλόγων Κρήτης.
Οι εκπρόσωποι των αγροτών και των κτηνοτρόφων συναντήθηκαν με την ηγεσία του ΥπΑΑΤ, τον πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ και τεχνοκράτες του υπουργείου.
Νέα ΚΑΠ και Οικολογικά Σχήματα
Μεταξύ των συμμετεχόντων ήταν και ο κ. Γρύλλος Παπαδάκης, πρόεδρος στον Κτηνοτροφικό Σύλλογο Μυλοποτάμου, ο οποίος ανέφερε τα εξής: «στη συνάντηση ήμασταν εκπρόσωποι αγροτών και κτηνοτρόφων από όλους τους νομούς της Κρήτης μαζί με τεχνικούς μας συμβούλους. Θέσαμε στον υπουργό Γ. Γεωργαντά, στον πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ και στους τεχνικούς συμβούλους του ΥπΑΑΤ το ζήτημα της νέας ΚΑΠ και ειδικά των Οικολογικών Σχημάτων, που είναι δράσεις που θα μας βοηθήσουν να μην έχουμε απώλειες από το πρασίνισμα. Τους είπαμε ότι δεν υπάρχει περιθώριο για την Κρήτη, μετά τις περικοπές από τη σύγκλιση και τα ιστορικά δικαιώματα, να χαθούν χρήματα και από το πρασίνισμα. Υπάρχει πρόβλημα με την τεχνική λύση και τα Οικολογικά Σχήματα, αλλά αν δεν εφαρμοστεί η τεχνική λύση, η Κρήτη, θα χάσει και πάλι πάρα πολλά χρήματα. Όλα αυτά θα οδηγήσουν σε μεγάλη μείωση της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής, σε εγκατάλειψη της υπαίθρου, αύξηση της εγκληματικότητας και μετανάστευση. Καλέσαμε τον υπουργό και τον πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ να έλθουν να περπατήσουμε μαζί τον ορεινό όγκο της Κρήτης και όχι μόνο για να δουν και να διαπιστώσουν κάτω από ποιές, δύσκολες συνθήκες είμαστε αναγκασμένοι να παράγουμε».
ΟΣΔΕ και ΚΥΑ Λιβανού
«Καταθέσαμε συγκεκριμένες προτάσεις προς το ΥπΑΑΤ και είπαν πως θα τις εξετάσουν μέχρι να ανοίξει το ΟΣΔΕ, γύρω στα μέσα Απριλίου. Ο υπουργός μας διαβεβαίωσε ότι τις επόμενες μέρες θα εκδοθεί νέα Υπουργική Απόφαση για το εθνικό απόθεμα των νεοεισερχόμενων το 2021 και το 2022, ώστε να ξεπεραστούν κάποια προβλήματα που έχουμε. Η ΚΥΑ Λιβανού μας έχει δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα και όσον αφορά στην πυκνότητα βόσκησης στην Κρήτη», πρόσθεσε ο Γρύλλος Παπαδάκης.
Ενισχύσεις ζωοτροφών και επιλαχόντες
«Ακόμα, ο κ. Γεωργαντάς μας ανέφερε πως σύντομα θα βγει και νέα πρόσκληση για το μέτρο 22 της ενίσχυσης ζωοτροφών, ώστε να καλυφθούν και οι νεοεισερχόμενοι. Για τα προβλήματα με τις μεταβιβάσεις δικαιωμάτων και τις ιεραρχικές προσφυγές για το 2021 και το 2022 μας είπε επίσης πως θα τα δει. Τέλος, θέσαμε στον υπουργό το ζήτημα των επιλαχόντων νέων της Κρήτης και μας είπαν ότι θα το δουν κι αυτό, αρκεί να βρεθούν επιπλέον χρήματα», κατέληξε ο κ. Παπαδάκης.
Συμμαχία με τους τοπικούς φορείς της Κρήτης και όχι μόνο, ενάντια στους πλειστηριασμούς χτίζουν στην Ένωση Ηρακλείου.
Να σταματήσουν οι πλειστηριασμοί ζήτησαν με μεγάλη συμμετοχή σε σύσκεψη που οργάνωσε την Τρίτη, η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών στο Ηράκλειο, η οποία κινδυνεύει να χάσει μέρος της σημαντικής της ακίνητης περιουσίας (έχουμε αναφερθεί εκτεταμένα εδώ) από ξένο fund, το οποίο έχει τελευταία σκληρύνει τη στάση του, ζητώντας το κεντρικό κτήριο της ΕΑΣ αλλά και το εμπορικό κέντρο Τάλως στην παραλία.
Είναι αξιοσημείωτο ότι στη σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι από πολλούς φορείς του νησιού, όπως ο Περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης, ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης, κ. Γιάννης Κουράκης, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, κ. Μανώλης Αλιφιεράκης, ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΝΗ, κ. Μπάμπης Λεκάκης, και ο πρόεδρος του ΕΚΗ, κ. Στέλιος Βοργιάς, βουλευτές της αντιπολίτευσης, αλλά και πολύς απλός κόσμος.
Σύμφωνα με όσα δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος της Ένωσης Σταύρος Γαβαλάς: «εμείς δεν ζητάμε να μην πληρώσουμε, αλλά να πληρώσουμε δίκαια ποσά και σίγουρα όχι αυτά που ζητάνε τα funds. Έχουμε μαζί μας όλους τους φορείς και τον απλό κόσμο, που βλέπουν ότι είναι άμεσος ο κίνδυνος για κοινωνική έκρηξη από το σοβαρό αυτό ζήτημα των πλειστηριασμών από funds. Το επόμενο διάστημα θα διοργανώσουμε και ένα μεγάλο συλλαλλητήριο στην Κρήτη, ενώ προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε το θέμα συνολικά, μαζί και με άλλες οργανώσεις».
Σύμφωνα με τον κ. Γαβαλά, γίνεται προσπάθεια για άμυνα και σε νομικό επίπεδο, ενώ το επόμενο διάστημα η Ένωση θα καταθέσει πλήρως αιτιολογημένες προτάσεις για τα δάνεια που έχει.
Μέχρι ώρας, σύμφωνα με παραγωγούς και γεωπόνους, δεν φαίνεται να υπάρχουν ιδιαίτερα προβλήματα.
Για την εξέλιξη των καλλιεργειών σε κεράσια, ροδάκινα, βερίκοκα, μήλα κ.λπ. μιλούν στον ΑγροΤύπο, έμπειροι αγρότες, γεωπόνοι, αλλά και εκπρόσωποι συνεταιρισμών.
Ο κ. Σάββας Παστόπουλος, γεωπόνος με κατάστημα εφοδίων στο Νέο Μυλότοπο Γιαννιτσών δήλωσε στον ΑγροΤύπο τα εξής: «στον κάμπο των Γιαννιτσών οι περισσότερες ποικιλίες βερικοκιάς και δαμασκηνιάς βρίσκονται αυτές τις ημέρες στο στάδιο εκκίνησης της ανθοφορίας ή ακόμα και πλήρους άνθισης. Με τα έως σήμερα δεδομένα φαίνεται πως θα έχουμε μια παραγωγική χρονιά. Όσον αφορά στα βιομηχανικά ροδάκινα είναι στο στάδιο της ροζ κορυφής ενώ στα επιτραπέζια ροδάκινα έχει αρχίσει η ανθοφορία και σε αρκετές ποικιλίες έχει προχωρήσει η άνθιση. Στα κεράσια τώρα έχουν αρχίσει και φουσκώνουν οι οφθαλμοί και εκτιμώ πως κατά τις 20 με 25 του μήνα θα περάσουμε στην ανθοφορία».
Ο κ. Βαλάντης Τέγκος καλλιεργεί υπερπρώιμες ποικιλίες επιτραπέζιων ροδάκινων, αλλά και κερασιές στην περιοχή του Τυρνάβου. Όπως αναφέρει μιλώντας στον ΑγροΤύπο: «την περσινή χρονιά τα κεράσια πήγαν πολύ καλά και είχαμε ικανή παραγωγή και απόδοση. Αντίθετα τα ροδάκινα, τα έκαψε εντελώς ο πάγος. Μέχρι τώρα δεν έχει κάνει ιδιαίτερα κρύα, αλλά οι κερασιές είναι έτοιμες να ανθίσουν, οι δε ροδακινιές έχουν ήδη ανθίσει. Γενικά μέχρι ώρας, δεν βλέπουμε να υπάρχει κάποιο πρόβλημα λόγω της παρατεταμένης καλοκαιρίας».
Ο κ. Δημήτρης Ιμβριώτης, έμπορος αγροτικών προϊόντων δραστηριοποιείται σε Πέλλα και Ημαθία, έχοντας εικόνα για αυτές τις περιοχές και πώς εξελίσσονται οι καλλιέργειες. Σύμφωνα με τον ίδιο: «στα κεράσια είμαστε στη φάση της άνθισης και έως τώρα δεν βλέπουμε να υπάρχει πρόβλημα από τον καιρό. Πρόβλημα θα υπάρξει μόνον αν κάνει παγετό. Στα ροδάκινα, κάποιες ποικιλίες ξεκινούν τώρα να ανθίζουν, ενώ κάποιες άλλες έχουν φτάσει στο 50-70% της άνθισης και απ' ό,τι βλέπουμε δεν έχουν κάποιο πρόβλημα από τον καιρό. Το ίδιο ισχύει και για τις καλλιέργειες νεκταρινιών, μήλων, αλλά και ακτινιδίων. Την περσινή χρονιά, δεν είχαμε προβλήματα από παγετούς, αλλά είχαμε ζημιές από τις πολλές βροχές που έπεσαν τον Ιούνιο».
Φυσιολογική ως ώρας χαρακτηρίζει την χρονιά όσον αφορά στα ροδάκινα, αλλά και τα ακτινίδια της περιοχής ο κ. Ιορδάνης Κυρατλίδης, πρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Μέσης. Όπως τονίζει: «υπάρχουν κάποιοι παραγωγοί που είναι ακόμα στα κλαδέματα, αλλά οι περισσότεροι έχουν ολοκληρώσει, έχουν κάνει και τους πρώτους ψεκασμούς, αλλά και λιπάνσεις. Μέχρι ώρας δεν φαίνεται να υπάρχει κάποιο πρόβλημα με την άνθιση και όλα πάνε καλά. Ίσως, έχουν επηρεαστεί από το μεγάλο κύμα κακοκαιρίας που πέρασε πριν κανένα μήνα, αλλά μόνον κάποιες υπερπρώιμες ποικιλίες ροδάκινων, αλλά κι αυτές με επιφύλαξη. Πρέπει να περάσει καιρός να δούμε αν θα έχουμε επιπτώσεις».
Η κα Ανδρονίκη Μέλιου είναι γεωπόνος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ράχης Πιερίας «Ο Άγιος Λουκάς» και λέει στον ΑγροΤύπο τα εξής: «όσον αφορά στα κεράσια που είναι και το βασικό προϊόν του Συνεταιρισμού μας, δεν έχουν μπει καν τα δέντρα στο στάδιο της προ-άνθισης. Σε μια εβδομάδα περίπου αναμένεται να βγουν από το λήθαργο τα δέντρα. Εδώ το κλάδεμα έχει σχεδόν ολοκληρωθεί κατά 100%. Όσον αφορά στα βερίκοκα, είναι 10 ημέρες πιο μπροστά και έχουν αρχίσει να φουσκώνουν οι οφθαλμοί. Μέχρι τώρα δεν βλέπουμε να υπάρχει πρόβλημα, παρά το γεγονός ότι δεν είχαμε και την πιο ευνοϊκή χρονιά όσον αφορά στα κρύα και τις θερμοκρασίες. Ωστόσο, τα πράγματα δεν φαίνεται να είναι και τόσο άσχημα όσο πριν τρία χρόνια που ήταν πολύ πιο θερμός ο χειμώνας».
Τα μήλα Γουμένισσας Καλαβρύτων (ποικιλίας Golden delicious) είναι εξαιρετικής ποιότητος και καλλιεργούνται σε περίπου 200 στρέμματα στην περιοχή.
Οι 8 παραγωγοί που ασχολούνται με την μηλοκαλλιέργεια καλλιεργούν με σύγχρονες μεθόδους και διαθέτουν την παραγωγή τους στις λαϊκές αγορές των Πατρών, του Αιγίου, της Κάτω Αχαΐας και των Καλαβρύτων. Εξαίρεση αποτελεί ο κ. Δημήτρης Χάψας, ο οποίος εδώ και 10 χρόνια πουλάει τα μήλα του σε σούπερ μάρκετ στην Αθήνα και στην Πάτρα.
Πώς κατάφερες να βάλεις τα προϊόντα σου στο ράφι των σούπερ μάρκετ;
Επειδή καλλιεργώ πολλά στρέμματα και είμαι μόνος μου δεν είχα ελεύθερο χρόνο να πηγαίνω στις λαΐκές αγορές. Έτσι πριν από 10 χρόνια πήγα σε σούπερ μάρκετ να δοκιμάσουν τα μήλα μου και αμέσως έκλεισα συμφωνία μαζί τους. Το μικροκλίμα της περιοχής βοηθάει σε μεγάλο βαθμό και τα μήλα Γουμένισσας έχουν πολύ καλή γεύση και καλά ποιοτικά χαρακτηριστικά. Έτσι όποιοι καταναλωτές τα δοκιμάζουν γίνονται φανατικοί θαυμαστές τους. Επίσης με βοήθησε ότι κάνω δειγματοληπτικό έλεγχο για υπολείμματα στα μήλα μου σε πιστοποιημένο εργαστήριο με το οποίο συνεργάζεται το σούπερ μάρκετ.
Πόσα στρέμματα καλλιεργείς και τι παραγωγή έχεις;
Καλλιεργώ 40 στρέμματα με μήλα και 20 στρέμματα με αχλάδια. Η κύρια ποικιλία μήλων είναι τα Golden delicious, βάζω όμως και δοκιμαστικά κάποια Gala. Η παραγωγή μήλων φτάνει περίπου στους 80 τόνους ετησίως. Βέβαια υπάρχουν και χρονιές που υπάρχουν απώλειες στην παραγωγή εξαιτίας των καιρικών συνθηκών.
Υπάρχουν προβλήματα στην καλλιέργεια;
Το βασικό πρόβλημα είναι οι καιρικές συνθήκες. Η περιοχή μας είναι ορεινή και έχουμε συχνά παγετούς και χαλάζια. Παγετό είχαμε το 2021 και υπήρξαν απώλειες στην παραγωγή. Αυτή την περίοδο είμαστε στα κλαδέματα και βλέπουμε ότι λόγω των υψηλών θερμοκρασιών τα δέντρα έχουν αρχίσει να έχουν χυμούς. Οπότε αν υπάρξει κάποιος παγετός στις αρχές Απριλίου τότε θα έχουμε σοβαρές ζημιές. Επίσης τα τελευταία χρόνια παρατηρούμε ζημιές από τρωκτικά που τρώνε τις ρίζες και την φλούδα του κορμού. Ένα ακόμη πρόβλημα που δύσκολα θα λυθεί είναι η έλλειψη εργατών γης.
Πώς εξελίχθηκε η περσινή παραγωγή και οι τιμές; Υπάρχει μέλλον στην καλλιέργεια;
Πέρυσι η παραγωγή ήταν κανονική και η μέση τιμή που πούλησαν οι παραγωγοί της περιοχής τα μήλα κυμάνθηκε στο 1 ευρώ το κιλό. Η συγκομιδή στα Golden delicious ξεκινά από 5 έως 15 Οκτωβρίου και η διάθεσή τους διαρκεί μέχρι τέλη Μαΐου. Ξεκίνησα να κάνω και νέες φυτεύσεις. Κάνω γραμμικές φυτεύσεις με 300 δέντρα το στρέμμα. Το κάθε φυτό στοιχίζει γύρω στα 2 ευρώ. Βλέπω ότι υπάρχουν καλές προπτικές για την καλλιέργεια μήλων στην περιοχή. Ένας νέος που θέλει να ασχοληθεί με την μηλοπαραγωγή θα μπορέσει να βγάλει ένα καλό εισόδημα. Οι κύριες καλλιέργειες είναι πατάτες και κτηνοτροφικά φυτά. Μπορεί να βρει χωράφια και να κάνει φυτεύσεις. Η πολιτεία θα μπορούσε να βοηθήσει τους νέους με κάποια επενδυτικά προγράμματα.
Διαθέτεις μηχανολογικό εξοπλισμό για την καλλιέργεια; Έχεις ενταχθεί σε κάποιο πρόγραμμα του ΥπΑΑΤ για να τον αποκτήσεις;
Έχω πολύ άσχημη εμπειρία από τα προγράμματα του ΥπΑΑΤ. Έκανα αίτηση για αντιχαλαζικά δίχτυα στο πρόγραμμα του ΕΛΓΑ τον Σεπτέμβριο του 2021. Εγκρίθηκε με μεγάλη καθυστέρηση τον Δεκέμβριο του 2022. Όμως μέχρι να γίνει η έγκριση το κόστος των υλικών διπλασιάστηκε. Δηλαδή εγκρίθηκε από τον Οργανισμό ποσό 13.000 ευρώ, ενώ το κόστος έφτασε στα 22.000 ευρώ. Όπως καταλαβαίνεται το επιπλέον ποσό το πλήρωσα από την τσέπη μου.
Επίσης από το 2017 είμαι επιλαχών στα Σχέδια Βελτίωσης. Αν και εγκρίθηκα επειδή ο προϋπολογισμός δεν έφτασε με έκαναν επιλαχών. Προχώρησα στην αγορά μηχανημάτων νομίζοντας ότι θα είχα μια συγχρηματοδότηση από το πρόγραμμα αλλά τελικά αναγκάστηκα να τα πληρώσω με δικά μου χρήματα. Αγόρασα ένα δενδροκομικό τρακτέρ αξίας 44.000 ευρώ. Επίσης μια ψεκαστική συρόμενη τουρμπίνα και μια υδραυλική πλατφόρμα που βοηθά στο αραίωμα και στην συγκομιδή.
Ευτυχώς που ο πατέρας μου είχε αγοράσει από το 1985 έναν ψυκτικό θάλαμο. Αυτό με βοηθά να διατηρώ την παραγωγή μου φρέσκια και να την δίνω σταδιακά στα σούπερ μάρκετ. Θα πρέπει να βοηθά το κράτος να γίνονται επενδύσεις μέσα από τα προγράμματα του ΠΑΑ από αγρότες που παράγουν. Επίσης έκανα γεωτρήσεις σε όλα τα περιβόλια μου και έχω βάλει αρδευτικά. Η άρδευση των δέντρων μου γίνεται με μπεκάκια. Όλα αυτά χωρίς καμιά οικονομική βοήθεια.
Τη μεγάλη σε έκταση ζημιά σε κτήματα με μανταρίνια της ποικιλίας Κλημεντίνη επισημαίνει με έγγραφό της προς την Περιφέρεια Πελοποννήσου ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Παραγωγής, Επεξεργασίας και Εμπορίας Εσπεριδοειδών Άργους Η Μέλισσα.
Όπως τονίζεται στην επιστολή από τον Συνεταιρισμό, η ζημιά αυτή η οποία προήλθε από ακραίο καιρικό φαινόμενο, ήταν αναπόφευκτη και καμία ενέργεια εκ μέρους των παραγωγών, είτε πριν, είτε μετά, δεν ήταν δυνατόν να αντιστρέψει το αποτέλεσμα.
Σύμφωνα με τον ΑΣ, το ακραίο αυτό καιρικό φαινόμενο σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες (μεγάλη έλλειψη εργατικών χεριών, που επηρέασε άμεσα την συγκομιδή, την διαλογή και συσκευασία του εξαγώγιμου προϊόντος τους μήνες Νοέμβρη και Δεκέμβρη) οδήγησαν στην καθυστέρηση της συγκομιδής με αποτέλεσμα αυξημένες ποσότητες να βρίσκονται πάνω στα δέντρα, όταν αυτό συνέβη.
Καταλήγοντας, ο εν λόγω Αγροτικός Συνεταιρισμός ζητά να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες για να αποζημιωθούν ή να ενισχυθούν οι παραγωγοί ώστε να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στην επόμενη καλλιεργητική περίοδο.
Επιστολή στην ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης απέστειλε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, ζητώντας να εξεταστεί η προοπτική οικονομικής ενίσχυσης για τους παραγωγούς που ασχολούνται με την καλλιέργεια μήλων σε ορεινές περιοχές των Δήμων Αιγιάλειας και Καλαβρύτων.
Απευθυνόμενος στον υπουργό Γ. Γεωργαντά και στον υφυπουργό Γ. Στύλιο, ο Περιφερειάρχης περιγράφει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η καλλιέργεια μήλων και εξειδικεύει:
«Σε πέντε Τοπικές Κοινότητες, καλλιεργούνται από εξήντα παραγωγούς, περίπου τετρακόσια στρέμματα, παράγοντας εξαιρετικής ποιότητας μήλα, λόγω ευνοϊκών γαιοκλιματικών συνθηκών. Η καλλιέργεια αυτή είναι παραδοσιακή για τα μέρη αυτά και αποτελεί το κύριο και αποκλειστικό εισόδημα αυτών των οικογενειών που παραμένουν εκεί με πολλές δυσκολίες διαβίωσης. Η οικονομική κρίση που αντιμετωπίζουν οι καλλιεργητές αυτοί, οφείλεται στις μειωμένες τιμές διάθεσης του προϊόντος τους τα τελευταία χρόνια και σε συνδυασμό με το αυξημένο κόστος παραγωγής, αποτελεί σοβαρό πρόβλημα για την συνέχιση της καλλιέργειας».
Παράλληλα ο κ. Φαρμάκης επισημαίνει ότι οι εξαγωγές μήλων έχουν μειωθεί σημαντικά από όλη την χώρα, και ότι τιμές στην εγχώρια αγορά είναι μειωμένες, λόγω υπερπροσφοράς του προϊόντος, με αποτέλεσμα να παραμένουν αδιάθετες σε ψυγεία σημαντικές ποσότητες μήλων.
Καταλήγοντας ο Περιφερειάρχης, αφού τονίζει την δυσχερή οικονομική κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί, ζητά από την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης να αντιμετωπίσει το θέμα της οικονομικής ενίσχυσης των παραγωγών με ευνοϊκό τρόπο.
Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Παναγιώτης Σακελλαρόπουλος, βοηθός Περιφερειάρχη με αρμοδιότητες Προγραμματισμού, Μελετών και Αναπτυξιακών Προγραμμάτων Αγροδιατροφής Αχαΐας, «οι παραγωγοί είχαν ζημιά από παγετό κατά την ανθοφορία. Για να αποζημιωθούν θα έπρεπε να έχουν ζημιά πάνω από 50% σε επίπεδο νομού. Επειδή όμως είναι η καλλιέργεια περιορισμένη στο νομό - αν και η ζημιά είναι μεγαλύτερη - δεν είναι εφικτό να αποζημιωθουν οι μηλοπαραγωγοί».
Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Αμαλιάδας της Ηλείας «Εύφορη Γη» με επιστολή του προς το ΥπΑΑΤ ζητά να λυθεί το πρόβλημα με τις κτιριακές εγκαταστάσεις των συνεταιριστικών οργανώσεων που βρίσκονται σε εκκαθάριση λόγω χρεών.
Όπως αναφέρει στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του συνεταιρισμού κ. Χρήστος Βαλιανάτος, «οι Ενώσεις Αμαλιάδας και Γαστούνης είναι την τελευταία δεκαετία σε εκκαθάριση. Σύμφωνα με το νόμο η εκκαθάριση έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί σε μια πενταετία. Όμως βλέπουμε να συνεχίζεται και δεν γνωρίζουμε πότε θα ολοκληρωθεί. Δεν βρίσκεται ένας δικαστικός λειτουργός να παρέμβει ώστε ότι μείνει από την εκκαθάριση να πάει στους αγρότες της περιοχής, όπως προβλέπεται στο Άρθρο 33 - παράγραφος 5 του Νόμου 4673/2020.
Για παράδειγμα πέρυσι οι σταφιδοπαραγωγοί δεν έβρισκαν αποθήκες για να βάλουν την σταφίδα τους που έμεινε απούλητη. Η περιοχή μας έχει ένα μεγάλο αριθμό κτιρίων που είναι εγκαταλελειμμένα και κινδυνεύουν με κατάρρευση. Πολλοί πρωτοβάθμιοι συνεταιρισμοί δεν έχουν οφειλές και θα ήθελαν να εκμεταλλευτούν αυτές τις εγκαταστάσεις.
Επίσης κάποιοι συνεταιρισμοί που δεν έχουν ενταχθεί στο Μητρώο έχουν περιουσιακά στοιχεία αλλά δεν μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν γιατί δεν έχουν νομική οντότητα. Θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από άλλους φορείς και από οργανώσεις παραγωγών της περιοχής που τα έχουν ανάγκη.
Προσοχή δεν ζητάμε την ιδιοκτησία αλλά την χρήση. Αυτή μπορεί να δοθεί με μια υπουργική απόφαση. Οι αγροτικές εγκαταστάσεις θα πρέπει να δίνονται κατά προτεραιότητα στον πρωτογενή αγροτικό τομέα».
Οι τιμές στις ελιές δεν ικανοποιούν τους ανθρώπους του Αγροτικού Συνεταιρισμού.
Στη δημιουργία μεταποιητικής μονάδας ελιάς προσανατολίζεται ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Καινούργιου Τριχωνίδας, με έδρα ένα χωριό έξω από το Αγρίνιο. Ο συγκεκριμένος Συνεταιρισμός συγκεντρώνει έως τώρα και εμπορεύεται ελιές Αγρινίου, αλλά και μια ποσότητα Καλαμών.
«Η χρονιά φέτος δεν εξελίσσεται ικανοποιητικά για τους παραγωγούς, από την άποψη ότι οι τιμές στο τελάρο για την ελιά την πράσινη την Αγρινίου δεν ήταν καλές στη φάση της συλλογής, άσχετα αν τώρα έχουν ανεβεί αρκετά μετέπειτα και ειδικά τώρα που δεν υπάρχουν αποθέματα. Το ίδιο ισχύει και για τις Καλαμών, στις οποίες σήμερα που μιλάμε δεν βγαίνει καν το υψηλότατο -ιδίως πέρσι- κόστος παραγωγής. Με τις τρέχουσες τιμές δεν βγαίνει κάτι για τον παραγωγό. Αυτός είναι ο βασικός λόγος που βάζουμε μπρος το σχέδιό μας για κατασκευή μια μεταποιητικής μονάδας, έστω μικρής, ώστε να έχουμε τη δυνατότητα να μεταποιούμε μέρος της παραγωγής μας. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα μεταποιούμε όλη την ποσότητα, αλλά θα πορευόμαστε με βάση τις ανάγκες μας. Σίγουρα μια μεταποιητική ελιάς θα προσδώσει και παραπάνω υπεραξία στα τοπικά μας προϊόντα και θα δώσει διέξοδο στους παραγωγούς. Όλοι άλλωστε από κάπου ξεκινάμε», τονίζει στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος της συνεταιριστικής οργάνωσης, κ. Περικλής Παπασάικας.
Μάλιστα γνωστοποιεί πως ο Συνεταιρισμός έχει ήδη στα χέρια του την μελέτη για το συγκεκριμένο εργοστάσιο, το οποίο υπάρχει βούληση και δυνατότητα να κατασκευαστεί σχετικά γρήγορα. «Έχουμε ήδη έτοιμη τη μελέτη, την οποία εκπονήσαμε με δικά μας κεφάλαια. Έχουμε ιδιόκτητη έκταση στο Καινούργιο, που μπορεί να γίνει η μονάδα και όλα είναι έτοιμα. Θα κάνουμε και μια προσπάθεια για ένταξη στον Αναπτυξιακό, καθώς μέσω των σχεδίων βελτίωσης δεν γίνεται, μιας και μιλάμε για συνεταιριστικό σχήμα», καταλήγει.
Με επταμελή αντιπροσωπεία της ΕΟΑΣΚ συναντήθηκε το πρωί της Παρασκευής ο ΥπΑΑΤ Γ. Γεωργαντάς, στο πλαίσιο της παρουσίας του στη Θεσσαλία.
Η επιτροπή έθεσε εκ νέου στον ΥπΑΑΤ το αίτημα για ενίσχυση απώλειας εισοδήματος, με τον Γ. Γεωργαντά ωστόσο να παραμένει άκαμπτος, εμμένοντας στην άποψη (που διατύπωσε και πριν λίγες ημέρες στη βουλή), ότι η συντριπτική πλειοψηφία των βαμβακοπαραγωγών φέτος έλαβε ικανοποιητικές τιμές.
Η άποψη αυτή είναι εντελώς έωλη, δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο κ. Κώστας Τζέλλας, εκ μέρους της Πανελλαδικής Επιτροπής (ΠΕΜ), σημειώνοντας ότι: «ειδικά στο νομό Καρδίτσας 8 στους 10 παραγωγούς λάβαμαε εμπορική τιμή μόλις 65-73 λεπτά το κιλό, άρα πρέπει να ενισχυθούμε, όπως γίνεται και σε άλλα προϊόντα, δεδομένου και του πολύ υψηλού κόστους παραγωγής. Θέλουμε αναπλήρωση εισοδήματος έως του ύψους του 1 ευρώ το κιλό ή έστω μέρους αυτού. Παρουσιάσαμε στον υπουργό πρόσθετα στοιχεία ώστε να τον πείσουμε για την ενίσχυση και μας είπε πως η κυβέρνηση θα το ξαναδεί την επόμενη εβδομάδα».
Συνάντηση Μητσοτάκη στις 8 το πρωί του Σαββάτου στη Λάρισα με ΠΕΜ
Εξελίξεις είχαμε εν τω μεταξύ αναφορικά με το αίτημα των αγροτών της Πανελλαδικής Επιτροπής (ΠΕΜ) να δουν τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στην Λάρισα. Σύμφωνα με πληροφορίες, κανονίστηκε ραντεβού αντιπροσωπείας της ΠΕΜ για το Σάββατο το πρωί στις 8, σε ξενοδοχείο της πόλης.
Την ομαλή λειτουργία της μεγαλύτερης συνεταιριστικής οργάνωσης της Κρήτης, της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου, απειλεί η σκληρή -κατά τους διοικούντες της οργάνωσης- στάση που έχει αρχίσει και κρατά η εταιρεία διαχείρισης απαιτήσεων, για λογαριασμό Ιρλανδικού fund.
Στο συγκεκριμένο fund έχουν περάσει εδώ και λίγο καιρό, όπως μας επιβεβαίωσαν και μέλη της διοίκησης της Ένωσης, οι οποίοι την Τρίτη παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου για το θέμα, ρυθμίσεις της Ένωσης έναντι χρεών. Σύμφωνα με τη διοίκηση της Ένωσης, η εν λόγω ρύθμιση είχε γίνει το 2017 με την τράπεζα με την ένταξη και στο άρθρο 106Β (προπτωχευτικός κώδικας) και προέβλεπε την παραχώρηση της ακίνητης περιουσίας της οργάνωσης στο Τάλως. Από την εκμετάλλευση των συγκεκριμένων ακινήτων η ΕΑΣ είχε έσοδα, όπως αναφέρθηκε στην χθεσινή συνέντευξη Τύπου, με τα οποία υπολόγιζε να καλύψει τμήμα των δόσεων προς την τράπεζα, μετά και την σχετική περίοδο χάριτος που της δόθηκε. Εν τω μεταξύ, με το πέρασμα των ετών (από το 2017) η διοίκηση της ΕΑΣ μπήκε σε διαδικασία επαναδιαπραγμάτευσης της ρύθμισης, προκειμένου να επιτύχει καλύτερους όρους και σε αυτό το πλαίσιο παραχώρησε κάποια ακίνητά της, όχι όμως αυτό στο Τάλως.
Παρ' όλα αυτά, όπως και μας ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΑΣ κ. Σταύρος Γαβαλάς, είχε επέλθει συμφωνία, υπήρξε καθυστέρηση στην υπογραφή της συμφωνίας ενώ μετά και την πρόσφατη απόφαση του Αρείου Πάγου (υπ΄ αριθμ. 1/2023) για τους πλειστηριασμούς από funds, οι υπεύθυνοι της Ένωσης, ειδοποιήθηκαν από την εταιρεία διαχείρισης απαιτήσεων ότι πρέπει να παραχωρήσουν και το ακίνητο στα Καμίνια. Σημειώνεται ότι το 2017 τα δάνεια ήταν 70 εκατ. ευρώ ενώ σήμερα είναι 50 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τους διοικούντες την οργάνωση. Επόμενο βήμα, σύμφωνα με τον κ. Γαβαλά, είναι να ενημερωθεί ο κόσμος για τις εξελίξεις αυτές.
Πριν τη συνέντευξη Τύπου και την ευρύτερη δημοσιοποίηση του θέματος, είχαν καταθέσει ως Αναφορά στη βουλή, οι τοπικοί βουλευτές σχετική επιστολή (δείτε εδώ την πρωτότυπη Αναφορά) της Ένωσης, στην οποία επισημαίνονται τα ακόλουθα: «Η ΕΑΣ Ηρακλείου αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες συνεταιριστικές οργανώσεις στην Ελλάδα, με σκοπό την εξυπηρέτηση των επαγγελματικών και οικονομικών συμφερόντων των συνεταιρισμένων αγροτών, μέσω του συντονισμού και της ενίσχυσης του έργου των αγροτικών συνεταιρισμών, ώστε να συνεχίσουν οι αγρότες-μέλη της να παράγουν προϊόντα υψηλής διατροφικής αξίας. Από το 2017 η οργάνωση αναγκαστικά προχώρησε στη συμφωνία εξυγίανσης του άρθρου 106β του Πτωχευτικού Κώδικα, προκειμένου να συνεχίσει τη λειτουργία της, γνωρίζοντας όμως τη δυσκολία τήρησής της. Η νέα διοίκηση της οργάνωσης από το 2019 έχει καταβάλει τιτάνια προσπάθεια για την εξυγίανση της οργάνωσης, ενώ το έργο της, το οποίο μάλιστα συνοδεύεται από διακρίσεις και βραβεία σε διεθνείς διαγωνισμούς, είναι πανθομολογούμενο. Ωστόσο, όπως αναφέρει ενδελεχώς ο πρόεδρος της Ένωσης στην επιστολή που σας επισυνάπτουμε, ολοένα και δυσχεραίνεται η λειτουργία της Ένωσης, αφού το fund που έχει αγοράσει σε εξευτελιστική τιμή τα δάνειά της, με ενδεχόμενη σκοπιμότητα, απομυζά την οργάνωση, φαλκιδεύοντας κάθε προσπάθεια εξυγίανσής της και υπονομεύοντας συνολικά τη λειτουργία της. Παράλληλα, οι τραπεζικοί λογαριασμοί της Ένωσης έχουν κατασχεθεί από το ΙΚΑ και την εφορία, ενώ δεκάδες εργαζόμενοι που καταβάλλουν καθημερινά φιλότιμες προσπάθειες για την εξυπηρέτηση του παραγωγού παραμένουν απλήρωτοι. Επειδή σύσσωμος ο αγροτικός κόσμος της Κρήτης, οι φορείς και η τοπική κοινωνία ζητούν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες από την κυβέρνηση για την απρόσκοπτη συνέχιση της λειτουργίας της Ένωσης Ηρακλείου και επειδή είναι έτοιμο ένα νέο σχέδιο εξυγίανσης της οργάνωσης, παρακαλούμε, αφού λάβετε υπόψη την επιστολή, να μας ενημερώσετε για τις συγκεκριμένες ενέργειες στις οποίες προτίθεστε να προβείτε».
Στην Αναφορά, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου απάντησε η Τράπεζα της Ελλάδος με έγγραφό της (δείτε εδώ), τονίζοντας ότι δεν εμπλέκεται σε συμφωνίες αγοραπωλησίας δανείων μεταξύ των πιστωτικών ή χρηματοδοτικών ιδρυμάτων και άλλων οντοτήτων.
Παρέμβαση και από την ΕΘΕΑΣ για το θέμα των funds
Η ΕΘΕΑΣ κρίνει πως η συγκεκριμένη απόφαση θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα σε αγρότες και συνεταιρισμούς, αφού περιουσίες και κόποι δεκαετιών έχουν μεταφερθεί σε υποπολλαπλάσιες τιμές. Οι διαχειριστές των funds δεν επιθυμούν την παραγωγική αξιοποίηση αυτών των ακινήτων, αλλά τον εκβιασμό παραγωγών και συνεταιρισμών με μοναδικό στόχο την κερδοσκοπία. Είναι ακατανόητο, την στιγμή που απλοί πολίτες, αγρότες και συνεταιρισμοί ταλαιπωρούνται επί σειρά ετών για να ολοκληρωθεί μια δικαστική απόφαση, ο Άρειος Πάγος μέσα σε επτά ημέρες από τη διάσκεψη κεκλεισμένων των θυρών να γνωστοποιεί την απόφασή της, καταρρίπτοντας κάθε ρεκόρ στην ταχύτητα δημοσίευσής της. Ήταν άραγε τόσο επιτακτική ανάγκη για την ανάπτυξη της χώρας και την κοινωνική και παραγωγική ηρεμία να δημοσιευθεί η απόφαση και να αρχίσουν οι πλειστηριασμοί;
Δέκα χρόνια μετά τη δημοσιονομική κρίση και τα μνημόνια που οδήγησαν σε οικονομική καταστροφή αγρότες και συνεταιρισμούς και η υπαγωγή τους με επαχθείς όρους στα funds είναι δυνατόν να αποτελεί το πλαίσιο της διευθέτησης διαφορών παραγωγικών συνεταιρισμών και αγροτών; Όταν αγνοείται η κοινωνική και παραγωγική ηρεμία σημαίνει ότι προτεραιότητα αποτέλεσε η τυπική εφαρμογή δυσμενών όρων που εξυπηρετεί μόνο ένα στόχο, την κερδοσκοπία. Δεν ασχολούμαστε με τις λίγες περιπτώσεις κακοπληρωτών, οι οποίοι οφείλουν τεράστια ποσά και βρίσκουν τους κατάλληλους δρόμους για να προστατευθούν. Εμάς, μας ενδιαφέρουν οι χιλιάδες αγρότες και συνεταιρισμοί που αγωνιούν να χρησιμοποιήσουν την περιουσία τους για την περαιτέρω ανάπτυξή τους και τη στήριξη της υπαίθρου. Η λύση δεν μπορεί να είναι παρά νομοθετική.
Η κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα οφείλουν να αναλάβουν αυτήν την πρωτοβουλία πριν να είναι αργά. Η ΕΘΕΑΣ συστρατεύεται με τους άλλους κοινωνικούς, οικονομικούς και παραγωγικούς φορείς με σκοπό την προστασία των συμφερόντων τους.
Την τελική κατάταξη των δικαιούχων παραγωγών και κατανομής των κονδυλίων για την ένταξή τους στο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης και μετατροπής αμπελώνων για την περίοδο 2022-2023, με βάση τους διοικητικούς και επιτόπιους ελέγχους που διενέργησαν οι Περιφερειακές Ενότητες της χώρας, ανακοίνωσε το ΥπΑΑΤ.
Συγκεκριμένα σε απόφαση που αναρτήθηκε στη Διαύγεια αναφέρεται πως τα κονδύλια που θα κατανεμηθούν στο σύνολο της χώρας ανέρχονται σε 8.421.942 ευρώ και αφορούν στην αναδιάρθρωση 5.105 στρεμμάτων.
Η κατάταξη των επιλέξιμων αιτήσεων γίνεται σε επίπεδο χώρας, σύμφωνα με τα κριτήρια επιλεξιμότητας και προτεραιότητας.
Διαβάστε την απόφαση (εδώ)
Σημαντικά προβλήματα αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι της Κρήτης με την ΚΑΠ και τις περικοπές που φέρνει η νέα προγραμματική περίοδο. Αυτό τονίστηκε μεταξύ άλλων στην συνάντηση των μελών των Κτηνοτροφικών Συλλόγων Κρήτης, που πραγματοποιήθηκε, την Τρίτη (14 Φεβρουαρίου 2023), με στόχο να ληφθούν αποφάσεις για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν ο κλάδος.
Στην συνάντηση συμμετείχαν:
Βενιεράκης Γεώργιος, Πρόεδρος Συλλόγου Επαγγελματιών Κτηνοτρόφων Νομού Ρεθύμνης
Βερυκάκης Ιωάννης, Πρόεδρος Κτηνοτροφικού Συλλόγου Χανίων
Μανουράς Βασίλειος, Πρόεδρος Κτηνοτροφικού Συλλόγου Ανωγείων
Μανουσάκης Ιωάννης, Πρόεδρος Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αμαρίου
Μπρόκος Ιωάννης, Πρόεδρος Κτηνοτροφικού Συλλόγου Νομού Λασιθίου
Παπαδάκης Γρύλλος, Πρόεδρος Κτηνοτροφικού Συλλόγου Μυλοποτάμου
Πατεράκης Εμμανουήλ, Εκπρόσωπος Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ)
Τζουλιαδάκης Γεώργιος, Πρόεδρος Κτηνοτροφικού Συλλόγου Ηρακλείου.
Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Γεώργιος Βενιεράκης, Πρόεδρος Συλλόγου Επαγγελματιών Κτηνοτρόφων Νομού Ρεθύμνης, «με την τεχνική λύση όπως εφαρμόζεται σήμερα από τον ΟΠΕΚΕΠΕ ένα μεγάλο ποσοστό των κτηνοτρόφων θα χάσει τα χρήματα της ενίσχυσης με την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ. Το ίδιο και οι νεοεισερχόμενοι κτηνοτρόφοι που πήραν δικαιώματα μέσω της τεχνικής λύσης. Ζητάμε άμεσα να γίνει συνάντηση με το ΥπΑΑΤ και να αλλάξει η τεχνική λύση.
Επίσης στα αιτήματά μας, εκτός τα θέματα της νέας ΚΑΠ και των περικοπών που φέρνει τη νέα προγραμματική περίοδο στις επιδοτήσεις αγροτών και κτηνοτρόφων Κρήτης, περιλαμβάνονται και η διόρθωση των λαθών στις πληρωμές για το Μέτρο 22 (ζωοτροφές), η διόρθωση - απόσυρση των δασικών χαρτών που απειλούν τις περιουσίες των παραγωγών, τα αυξημένα κατά 30% κόστη εκτροφής, οι εκκρεμότητες πληρωμών από παλιές αποζημιώσεις κ.ά.».
Κατά την συνάντηση - και μετά από ομόφωνη απόφαση που πάρθηκε - οι κτηνοτρόφοι ανακοίνωσαν ότι ζητούν από την κυβέρνηση την άμεση παρέμβασή της για τα παρακάτω αιτήματα - ερωτήματα προς:
Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γεωργαντά Γεώργιο (ΥπΑΑΤ):
1) Να γίνει επαναδιαπραγμάτευση της Νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
2) Ενέργειες για το αυξημένο κόστος παραγωγής το οποίο έχει
εκτοξευθεί εξαιτίας της μεγάλης αύξησης των Α΄ Υλών, των λιπασμάτων, των καυσίμων αλλά και του ηλεκτρικού ρεύματος.
3) ΟΣΔΕ:
α) Πότε θα ανοίξει για να μπορούν να γίνουν διορθώσεις.
β) Να εξαιρεθεί ο ΚΑΕΚ για την απόδειξη νόμιμης κατοχής (των αγροτεμαχίων που θα δηλωθούν από τους παραγωγούς στο ΟΣΔΕ 2023, καθώς είναι ακόμα σε εξέλιξη η υποβολή δηλώσεων στο Ελληνικό κτηματολόγιο.
γ) Πότε θα ολοκληρωθούν οι έλεγχοι ΟΣΔΕ που αφορούν τα αποτελέσματα των μεταβιβάσεων και τις πληρωμές Οκτωβρίου
δ) Να γίνει έξτρα κατανομή στρεμμάτων στους Νέους Αγρότες.
ε) Ενημέρωση για τα αποτελέσματα εξέτασης των Ιεραρχικών Προσφυγών
4) Επιλαχόντες Νέοι Αγρότες: Να βρεθεί άμεσα λύση ώστε να ενταχθούν στο πρόγραµµα Νέων Αγροτών και όλοι όσοι έμειναν απέξω επειδή εξαντλήθηκαν τα διαθέσιµα κονδύλια.
5) Ζωοτροφές: Κατάργηση ΚΑΔ και κατάργηση πολλαπλών κυρώσεων
6) Να γίνει προαιρετικός ο ΕΛΓΑ.
7) Ρύθμιση των κόκκινων δανείων των αγροτών.
Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κώστα Σκρέκα (ΥΠΕΝ)
1ον: Αναστολή της εγκυκλίου των Δασολόγων
2ον: Να ανοίξει η πλατφόρμα για διάστημα έξι (6) μηνών για Υποβολή Αντιρρήσεων κατά του Δασικού Χάρτη
3ον: Να εφαρμοστεί η εγκύκλιος για τον Ασπάλαθο
Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής πολιτικής, κ. Ιωάννη Πλακιωτάκη
Έπειτα από ομόφωνη απόφαση ζητάμε για την Δράση Μεταφορικό Ισοδύναμο, να είναι ο απευθείας αποδέκτης ο παραγωγός, στα αγροτικά προϊόντα που αγοράζει.
Για όλα τα παραπάνω αποφασίστηκε η διοργάνωση παγκρήτιου συλλαλητηρίου, την Τετάρτη, 1η Μαρτίου 2023, με προσυγκέντρωση στο Παγκρήτιο στάδιο του Ηρακλείου, στις 11 το πρωί.
Οι κτηνοτροφικοί Σύλλογοι και η Διεπαγγελματική Φέτας ζητούν την απόσυρση του σχεδίου νόμου για την οργάνωση και λειτουργία του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ προκειμένου να γίνει πρώτα η διαβούλευση με τους φορείς.
Θυμίζουμε ότι η διαβούλευση θα ολοκληρωθεί την 27η Φεβρουαρίου 2023 (πατήστε εδώ για το Σχέδιο Νόμου)
Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Δημήτρης Μόσχος, ταμίας της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Φέτας και μέλος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ), τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «σε χτεσινή συνεδρίαση του ΔΣ της Διεπαγγελματικής ζητήσαμε την απόσυρση του Σχεδίου Νόμου ώστε να ξεκινήσει διαβούλευση για τον τρόπο λειτουργίας του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ.
Οι μεταποιητές και οι κτηνοτρόφοι πληρώνουν ανταποδοτικά τέλη στον ΕΛΟΓΑΚ (Ελληνικός Οργανισμός Γάλακτος και Κρέατος) τα οποία δεν αναφέρει πουθενά το νομοσχέδιο που θα χρησιμοποιηθούν.
Εμείς ζητάμε ο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ να παραμείνει δημόσιος φορέας. Επίσης να ξεκαθαρίσει το τοπίο σχετικά με τον τρόπο διεξαγωγής ελέγχων στα προϊόντα γάλακτος και κρέατος και να επιβάλλονται πρόστιμα από έναν ενιαίο φορέα που να είναι υπεύθυνος και για την είσπραξή τους. Οι κτηνοτρόφοι ζητούν τα χρήματα που δίνουν στον ΕΛΟΓΑΚ να πηγαίνουν για ελέγχους και προγράμματα προώθησης φέτας στην εγχώρια αγορά και στο εξωτερικό».
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΕΚ κ. Παναγιώτης Πεβερέτος τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «ζητάμε να υπάρχει στο ΔΣ του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ ένα άτομο από τις Διεπαγγελματικές (Φέτας και Κρέατος) καθώς και ένας κτηνοτρόφος (να εναλλάσσεται από τον ΣΕΚ και τον ΠΕΚ). Επίσης να υπάρχει μια Διεύθυνση στον Οργανισμό η οποία να ενημερώνει υπεύθυνα που πάνε τα χρήματα που πληρώνουν σαν τέλη οι κτηνοτρόφοι και οι μεταποιητές».
Ο κ. Στέργιος Κύρτσος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων (ΠΕΚ), επισημαίνει στον ΑγροΤύπο ότι «δεν είχαμε καμιά ενημέρωση για το Σχεδίου Νόμου. Μας αφορά τους κτηνοτρόφους και ζητάμε να αποσυρθεί και να ξεκινήσει διαβούλευση του ΥπΑΑΤ με τους φορείς. Όπως φαίνεται δεν θέλει το υπουργείο να συνομιλεί με τους κτηνοτρόφους».
«Όπως ανέφερε στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος της ΕΘΕΑΣ κ. Παύλος Σατολιάς, «Επειδή η γεωργική έρευνα αφορά άμεσα τους αγρότες και τα συλλογικά σχήματα του κλάδου. Η μεταφορά των καινοτομίας και των αποτελεσμάτων της έρευνας πρέπει να γίνεται με αμφίδρομο τρόπο, δηλαδή και με βάση τις πραγματικές ανάγκες των παραγωγών για προβλήματα ή τα θέματα που αντιμετωπίζουν στην παραγωγική διαδικασία. Η κατάρτιση και εκπαίδευση των αγροτών ενόψει της εφαρμογής της ΚΑΠ, καθώς και της αντιμετώπισης των κινδύνων από την κλιματική αλλαγή αποτελεί μέγιστη προτεραιότητα. Για όλα τα ανωτέρω θεωρούμε ότι είναι επιβεβλημένη η ύπαρξη εκπροσώπου της ΕΘΕΑΣ στο Διοικητικό Συμβούλιο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ για τη βέλτιστη σύνδεση της έρευνας με την παραγωγή. Στα πλαίσια της δημόσιας διαβούλευσης το επόμενο χρονικό διάστημα θα καταγράψουμε αναλυτικά τις απόψεις και τις προτάσεις μας», πρόσθεσε.
Με το νόμο 4002 του 2011 (επί υπουργείας Σκανδαλίδη) με το νόμο για τις ΔΕΚΟ έγινε η συνένωση των τεσσάρων οργανισμών στον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ. Αυτό που ξεκαθαρίζει ο νέος νόμος είναι ότι θα παραμείνει ενιαίος ο οργανισμός. Θυμίζουμε ότι υπήρχε το σενάριο να διαχωριστεί ο ελεγκτικός μηχανισμός από την έρευνα και την εκπαίδευση. Από την πλευρά τους οι κτηνοτρόφοι ζητάνε ένας φορέας να προχωρά στον έλεγχο από το χωράφι και την στάνη μέχρι το ράφι.
Η κα Μαργαρίτα Κουτσουνέλου, Γραμματέας του Συλλόγου Εργαζομένων στον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΑ, σχετικά με τους ελέγχους αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «με την μέχρι σήμερα νομοθεασία - που φαίνεται ότι δεν θα αλλάξει - ο Οργανισμός πραγματοποιεί δύο κατηγορίες ελέγχων. Τους κρατικούς ελέγχους κατασταλτικού χαρακτήρα και τους ελέγχους πιστοποίησης που είναι προεραιτικοί (έλεγχοι τρίτου μέρους με βάση την υπογραφή σύμβασης). Είναι διαφορετικοί έλεγχοι και για τους πρώτους γίνεται πρόταση από τον Οργανισμό στην ηγεσία του ΥπΑΑΤ για την επιβολή προστίμου, το οποίο αναλαμβάνει το κράτος να τον εισπράξει».