Έχει ξεκινήσει ο τρύγος του 2026 σε πολλές περιοχές της Ελλάδας και αναμένεται να κορυφωθεί το επόμενο χρονικό διάστημα.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις των συνεταιριστικών οργανώσεων, φέτος οι αναμενόμενες ποσότητες σταφυλικής παραγωγής φαίνεται ότι στις περισσότερες περιοχές της χώρας επανέρχονται σε φυσιολογικά επίπεδα, πλην των περιοχών της Νεμέας και της Μαντινείας που επλήγησαν από τον παγετό και του Ηρακλείου και της περιοχής του Δαμασίου στη Λάρισα που επλήγησαν από χαλαζοπτώσεις.
Αν και φέτος έχουμε αύξηση του κόστους καλλιέργειας (λόγω υψηλών τιμών σε καύσιμα, λιπάσματα κ.α.) το εμπόριο στις μεγάλες αμπελουργικές ζώνες δείχνει μια επικείμενη μείωση των τιμών παραγωγού.
Αυτό έρχεται σε αντίθεση με την εικόνα που έχουμε στις περισσότερες νησιωτικές περιοχές όπου φαίνεται ότι υπάρχει μια αύξηση των τιμών.
Αμύνταιο
Ο πρόεδρος του αγροτικού Συνεταιρισμού Αμυνταίου, Γιώργος Γιαννιτσόπουλος, δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι αυξημένη αναμένεται η παραγωγή σταφυλιών στο Αμύνταιο, παρά την χαλαζόπτωση που έπληξε τμήμα του αμπελώνα της περιοχής την Άνοιξη. Ο τρύγος στις πρώιμες λευκές ποικιλίες έχει ξεκινήσει από το τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου. Η μειωμένη κατανάλωση τόσο για τις λευκές ποικιλίες όσο και στο Ξινόμαυρο αναμένεται να πιέσει τις τιμές σε σχέση με την περσινή περίοδο. Σημαντικό παράγοντα αποτελούν και οι καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν μέχρι την έναρξη του τρύγου στο Ξινόμαυρο.
Νάουσα
Ο κ. Γεώργιος Φουντούλης, πρόεδρος του Αγροτικού Αμπελουργικού Οινοποιητικού Συνεταιρισμού ΒΑΕΝΙ ΝΑΟΥΣΑ, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι φέτος αναμένουμε καλή παραγωγή σταφυλιών τόσο σε ποιότητα όσο και σε ποσότητα. Βέβαια είχαμε κάποια προβλήματα με την αντιμετώπιση της ασθένειας του ωιδίου αλλά δεν επηρέασε σε μεγάλο βαθμό την παραγωγή. Ήδη έχει ξεκινήσει ο τρύγος για τις ελληνικές και διεθνείς ποικιλίες, ενώ σήμερα Πέμπτη (3/9) θα κάνουμε σύσκεψη για το Ξινόμαυρο, που εκτιμώ ότι ο τρύγος του θα ξεκινήσει από τα μέσα του μήνα. Πάντως υπάρχουν κάποια αποθέματα λόγω μειωμένης ζήτησης, κάτι που αναμένεται να επηρεάσει φέτος τις τιμές των σταφυλιών.
Τύρναβος
Ο πρόεδρος του Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Τυρνάβου κ. Χρήστος Τσιτσιρίγκος, ανέφερε στον ΑγροΤύπο ότι οι χαλαζοπτώσεις του περασμένου Ιουλίου που έπληξαν κυρίως την περιοχή του Δαμασίου και του Τυρνάβου είχαν σαν αποτέλεσμα σε ορισμένες περιοχές να υπάρχουν ζημιές στους αμπελώνες (οι αυτοψίες συνεχίζονται) πλήττοντας σε αρκετές περιπτώσεις και το φυτικό κεφάλαιο επιφέροντας συνέπειες και στην επόμενη χρονιά. Επίσης το φαινόμενο του περονόσπορου αντιμετωπίσθηκε ικανοποιητικά από τους αμπελουργούς.
Παρόλα αυτά οι ποσότητες της βασικής ποικιλίας του Μοσχάτου αναμένεται να κυμανθούν σε ικανοποιητικά για την περιοχή επίπεδα. Επίσης έχουμε καλές καιρικές συνθήκες που βοηθάνε τον τρύγο και αναμένεται να έχουμε μια καλή ποιότητα σταφυλιών.
Ήδη στην περιοχή έχει ξεκινήσει ο τρύγος για την ποικιλία Μαύρο Μοσχάτο (γνωστό και ως Μοσχάτο Αμβούργου ή Μοσχάτο Μαύρο Τυρνάβου).
Το πρόβλημα φέτος αναμένεται να είναι με τις τιμές. Η αγορά πιέζει για μείωση των τιμών. Εντυπωσιακές είναι οι κρούσεις προς τον συνεταιρισμό για αγορά από αυτόν σταφυλιών και οίνων σε χαμηλές τιμές που θυμίζουν άλλες εποχές.
Ακόμη ακούμε στα Λευκά Μοσχάτα ότι οι τιμές που δίνει η αγορά από 65 - 70 λεπτά το κιλό να πέφτουν κάτω από τα 50 λεπτά, ενώ οι τιμές στο Ροδίτη φημολογείται ότι θα πέσουν κάτω από τα 30 λεπτά.
Μπορεί το εμπόριο να κάνει παιχνίδια αλλά θα πρέπει φέτος οι συνεταιρισμοί να στηρίξουν τους αμπελουργούς. Στις 13 Σεπτεμβρίου θα έχουμε συνάντηση με τους παραγωγούς για να τους ενημερώσουμε για τη διαμόρφωση των φετινών τιμών.
Νεμέα
Δραματική είναι η κατάσταση στη Νεμέα αφού ο φετινός παγετός έπληξε 11.000 από τα συνολικά 25000 στρέμματα του αμπελώνα, προκαλώντας ζημιές που κυμαίνονται από 50% μέχρι και 100% της παραγωγή. Για το Αγιωργίτικο βασική ποικιλία της περιοχής δεν έχει αναφερθεί πρόθεση τιμών. Ενδεικτική είναι όμως η τιμή των λευκών ποικιλιών που φέτος ανέρχεται στα 30 λεπτά, έναντι 50 - 55 λεπτών που ήταν κατά την περσινή περίοδο.
Μαντινεία
Ο κ. Άρης Τσέλεπος, οινοποιός από το Κτήμα Τσέλεπου στην Μαντινεία, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι υπάρχουν μεγάλες ζημιές σε όλη την αμπελουργική ζώνη λόγω των φετινών παγετών. Αναμένεται μια μείωση κατά 70% στην παραγωγή όλων των ποικιλιών. Αυτή την εποχή έχει ξεκινήσει ο τρύγος για κάποιες λευκές ποικιλίες. Το Μοσχοφίλερο λόγω των καιρικών συνθηκών είναι φέτος πιο όψιμο και τα πρώτα σταφύλια αναμένεται να τρυγηθούν προς τα τέλη του μήνα. Όσον αφορά την αγορά είναι μια δύσκολη χρονιά φέτος με μειωμένη ζήτηση και υπάρχουν αποθέματα. Ακόμη πάντως είναι νωρίς να πούμε για την πορεία που θα ακολουθήσουν οι τιμές παραγωγού.
Αττική
Ο πρόεδρος του Αγροτικού Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Κορωπίου, Σταμάτης Γεωργάκης, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι από την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να ξεκινήσει ο τρύγος για την βασική ποικιλία Σαββατιανό. Ακόμη δεν έχουμε εικόνα της παραγωγής αλλά οι εκτιμήσεις κάνουν λόγω για μια αυξημένη ποσότητα σε σχέση με πέρσι που ήταν όμως πολύ μειωμένη παραγωγή. Ακόμη τιμή δεν έχει ανακοινωθεί στην περιοχή για το Σαββατιανό αλλά βλέπουμε μείωση τιμών για τις άλλες ποικιλίες.
Τριφυλλία
Στην Τριφυλία ο τρύγος ξεκίνησε τις πρώτες μέρες του Αυγούστου, αρχικά με τις σταφίδες και στη συνέχεια ακολούθησαν τα οινοποιήσιμα σταφύλια, καθώς οι διαφορετικές ποικιλίες ωριμάζουν σε διαφορετικό χρόνο. Οι παραγωγοί εκτιμούν ότι, εφόσον οι καιρικές συνθήκες παραμείνουν ευνοϊκές, η συγκομιδή όλων των ποικιλιών σε όλες τις περιοχές θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου.
Σύσκεψη οινοποιητικών συνεταιρισμών
Στο μεταξύ πανελλήνια σύσκεψη πραγματοποιήθηκε, στις 2 Σεπτεμβρίου 2026, των οινοποιητικών συνεταιρισμών μελών της ΚΕΟΣΟΕ. Κατά την διάρκεια της σύσκεψης εκπρόσωποι των οινοποιητικών συνεταιρισμών περιέγραψαν το περιβάλλον στο οποίο δραστηριοποιείται ο ελληνικός αμπελοοινικός τομέας
Όπως τονίστηκε η καλοκαιρινή σεζόν χαρακτηρίζεται ως υποτονική για την κατανάλωση του κρασιού, αποτέλεσμα του γενικευμένου περιορισμού του διαθέσιμου εισοδήματος του Ευρωπαίου και του Έλληνα καταναλωτή, απότοκο της ακρίβειας σε όλα τα επίπεδα που βιώνουν οι καταναλωτές. Επίσης τα υπερβολικά αυστηρά μέτρα αστυνόμευσης σχετικά με την οδηγική ασφάλεια περιόρισαν την κατανάλωση οίνου κυρίως στην εστίαση.
Η φημολογούμενη ύπαρξη των αποθεμάτων στα οινοποιεία λόγω μείωσης των πωλήσεων τους, που κατά τις εκτιμήσεις των οινοποιητικών συνεταιρισμών και της ΚΕΟΣΟΕ δεν ευσταθεί, επιφέρει πιέσεις στις τιμές των σταφυλιών.
Με το πέρας της σύσκεψης οι οινοποιητικοί συνεταιρισμοί και η ΚΕΟΣΟΕ κατέληξαν στην αναγκαιότητα λήψης από την πολιτεία των προβλεπόμενων από τη νομοθεσία μέτρων που αφορούν:
- Την διενέργεια και εντατικοποίηση των ελέγχων που αποσκοπούν στην πάταξη της χωρίς παραστατικά διακίνησης οίνων κυρίως στην αγορά της πρωτεύουσας, καθώς και τον αυστηρό έλεγχο όλων των οινοποιείων που προβαίνουν σε εισαγωγές οίνων ως προς την επισήμανσή τους στην ελληνική αγορά.
- Την παρέμβαση του κράτους στα φαινόμενα αισχροκέρδειας που παρατηρούνται στα σημεία εστίασης που πωλούν έως και 14 φορές υψηλότερα από την τιμή αγοράς τους οίνους που προμηθεύονται και την τήρηση της κείμενης νομοθεσίας που προβλέπεται από τις διατάξεις του ΦΕΚ 2044/Β/ 22.8.2013, σύμφωνα με τις οποίες τα σημεία εστίασης (εστιατόρια, ταβέρνες, μπαρ κ.α.) είναι υποχρεωμένα να αναγράφουν στους τιμοκαταλόγους τους όταν διαθέτουν κρασί σε καράφα, την χώρα προέλευσης και τον παραγωγό.
- Την επανεξέταση των ορίων κατανάλωσης αλκοόλ τα οποία απαγορεύουν ουσιαστικά την κατανάλωσή του και την επαναφορά τους στα όρια που ισχύουν στις χώρες της ΕΕ.
Για τα ανωτέρω αιτήματα εστάλη σχετική επιστολή στον υπουργό ΑΑΤ κ. Μαργαρίτη Σχοινά.