Ο Νοέμβριος προβλέπεται να είναι ο κρίσιμος μήνας για την κυβέρνηση και τον αγροτικό κόσμο. Αν δεν γίνουν πληρωμές τα τρακτέρ βγαίνουν στους δρόμους.
Η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας (ΕΟΑΣΝΛ) και οι Αγροτικοί Σύλλογοι της Αγιάς καλούν τους αγρότες και κτηνοτρόφους να συμμετέχουν στην σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, 6 Νοεμβρίου, και ώρα 7μ.μ. στην Ταβέρνα ΧΑΤΖΑΚΟΣ στην Αγιά. Όπως τονίζουν θα γίνει ενημέρωση από την συνάντηση με το Υπουργείο και με τον ΕΛΓΑ και θα καθοριστούν οι επόμενες κινήσεις μας και η μαχητική συμμετοχή στις πανελλαδικές κινητοποιήσεις που προετοιμάζονται.
Στο μεταξύ η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων (ΠΕΜ) πραγματοποιεί πανελλαδική σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή (23 Νοεμβρίου), στη Νίκαια της Λάρισας, στην οποία θα καθοριστεί η έναρξη των πανελλαδικά συντονισμένων αγροτικών κινητοποιήσεων. Εκεί θα αποφασιστούν η μορφή και ο χρόνος έναρξης των κινητοποιήσεων (σ.σ. σίγουρα πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων) που θα έχουν τη μορφή μπλόκων στις εθνικές οδούς.
«Έχουν μαζευτεί πολλά αιτήματα για αυτό κι εμείς προετοιμαζόμαστε και κάνουμε παντού συσκέψεις σε όλη την χώρα. Θα πάμε στην πανελλαδική σύσκεψη και μετά από λίγες ημέρες θα βγούμε στους δρόμους για μπλόκα. Είναι αποφασισμένο. Θα κάνουμε την σύσκεψη και θα εξαγγείλουμε την ημερομηνία εξόδου μας, σε όλη την Ελλάδα με τα τρακτέρ. Στις 23 Νοεμβρίου είναι η εκκίνηση των κινητοποιήσεων» τόνισε ο κ. Ρίζος Μαρούδας.
Σύσκεψη στην Τερψιθέα Λάρισας
Περισσότεροι από 120 γεωργοί και κτηνοτρόφοι από περιοχές της Λάρισας, του Τυρνάβου, του Δήμου Τεμπών και των χωριών στον άξονα Λάρισας-Βόλου έδωσαν το «παρών» σε σύσκεψη στην Τερψιθέα Λάρισας, όπου συζήτησαν την προοπτική ενός δυναμικού μπλόκου στο πλαίσιο της διαμαρτυρίας για τη δύσκολη κατάσταση που επικρατεί στον πρωτογενή τομέα. Κοινή ήταν η πεποίθηση πως ο παρούσες ασφυκτικές συνθήκες οδηγούν σε μονόδρομο «σκληρών κινητοποιήσεων», με «μπλόκα στην εθνική οδό και όχι σε παραδρόμους». Οι αγρότες τόνισαν ότι η αντίδραση πρέπει να είναι δυναμική και ενιαία, γι’ αυτό αναμένουν και τη σύσκεψη της ΠΕΜ, στις 23 Νοεμβρίου, στη Νίκαια.
Συσκέψεις για αποζημιώσεις παγετού
Σε ετοιμότητα για κινητοποιήσεις είναι οι αγρότες της Ημαθίας και της Πέλλας, οι οποίοι σε από κοινού συσκέψεις που πραγματοποιούν αυτό το διάστημα θα αποφασίσουν τις επόμενες κινήσεις τους για να διαμαρτυρηθούν για μια σειρά προβλημάτων που αντιμετωπίζουν.
Οι παραγωγοί, κυρίως δενδροκαλλιεργητές, ζητούν την άμεση καταβολή από τον ΕΛΓΑ των αποζημιώσεων για τις εκτεταμένες καταστροφές από τον εαρινό παγετό που έπληξε τις καλλιέργειές (ροδάκινα, βερίκοκα, δαμάσκηνα κ.ά.), τη μείωση του κόστους παραγωγής κ.ά.
Στις 10 Νοεμβρίου θα γίνει σύσκεψη των Αγροτικών Συλλόγων της Ημαθίας, στο Μακρυχώρι, στην οποία θα αποφασίσουν για το αν θα προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις.
Θα έχει προηγηθεί ο Αγροτικός Σύλλογος Βεγορίτιδας - Καϊμακτσαλάν, ο οποίος στις 7 Νοεμβρίου, στην Άρνισσα της Πέλλας, θα πραγματοποιηθεί γενική συνέλευση, στην οποία θα αποφασίσουν για τις οποίες κινητοποιήσεις θα κάνουν. Ο κ. Νίκος Τζίγκας, πρόεδρος στον Αγροτικό Σύλλογο Βεγορίτιδα - Καϊμακτσαλάν, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι μετά την αναίρεση των υποσχέσεων που μας έδωσαν δεν υπάρχουν προκαταβολές για κεράσια και μίλα. Βεβαίως οι υποσχέσεις που εξακολουθούν να μας δίνουν οι κυβερνητικοί παράγοντες για πληρωμές αποζημιώσεων για τις ζημιές των ανοιξιάτικων παγετών της περιοχής μας δεν μας γεμίζουν το τραπέζι. Δεν μας δίνουν κανένα σαφή χρονοδιάγραμμα των πληρωμών αλλά θέλουν να μας καθησυχάσουν.