Προς την ολοκλήρωση πάει η συγκομιδή αμυγδάλων με την παραγωγή φέτος να έχει μειωμένες αποδόσεις και υποβάθμιση της ποιότητας των καρπών.
Οι παγετοί της άνοιξης είχαν σαν αποτέλεσμα να χαθεί μεγάλο μέρος της φετινής παραγωγής ενώ οι καιρικές συνθήκες που επικράτησαν δημιούργησαν προβλήματα φυτοπροστασίας.
Ο κ. Κώστας Σπανούλης, αμυγδαλοπαραγωγός από την περιοχή της Λάρισας και πρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Θεσσαλικών Καρπών «Καρπολόγιον», τόνισε στον ΑγροΤύπο ότι περιμέναμε ότι η τιμή της ψίχας αμυγδάλου θα ήταν σε υψηλά επίπεδα λόγω της μειωμένης φέτος παραγωγής αλλά και της έλλειψης αποθεμάτων. Σε πανελλαδικό επίπεδο η παραγωγή αναμένεται να είναι μειωμένη, κατά 70%, εξαιτίας του παγετού του Μαρτίου, που δημιούργησε μεγάλες ζημιές στα καρπίδια. Επίσης για την περιοχή της Λάρισας στις Φυρανιές έχουμε ζημιές στην παραγωγή από την Φώμοψη. Μεγάλο πρόβλημα παραμένει όλο το καλοκαίρι η ξηρασία αλλά και τα προβλήματα άρδευσης σε πολλές περιοχές της χώρας.
Η ανάγκη για συχνές επεμβάσεις με φυτοπροστατευτικά σκευάσματα αύξησε το κόστος παραγωγής, το οποίο παραμένει σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα. Οι αυτογόνιμες ποικιλίες απέδωσαν καλύτερα σε σχέση με τις υπόλοιπες, λόγω των κλιματικών συνθηκών που επικράτησαν.
Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Αμυγδάλων και Ξηρών Καρπών Λαμίας - Almoland, Θύμιος Κασούμης, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι έχει ήδη ολοκληρωθεί η συγκομιδή αμυγδάλων. Οι καιρκές συνθήκες βοήθησαν και έγινε γρήγορα η συγκομιδή χωρίς προβλήματα. Η παραγωγή όπως αναμέναμε είναι μειωμένη σε σχέση με πέρσι σε όλη την χώρα. Ακόμη και στην περιοχή της Λαμίας, που δεν επηρεάστηκε σε μεγάλο βαθμό από τους παγετούς της άνοιξης, υπάρχει μια μέτρια παραγωγή.
Ο συνεταιρισμός ανακοίνωσε τιμές παραγωγού για την ψίχα στην Φυρανιά στα 8 ευρώ το κιλό και για τις άλλες ποικιλίες στα 6,2 ευρώ αλλά αναμένεται η τιμή να αυξηθεί στα 6,5 ευρώ. Πάντως όπως φαίνεται η αγορά δεν ανταποκρίνεται σε περαιτέρω αύξηση τιμών αυτή την εποχή και αναζητά τρόπους για να κάνει εισαγωγές. Αναμένεται να δούμε τις τιμές που θα έχει η Ισπανία.
Επίσης φέτος έχουμε πολλά ποιοτικά προβλήματα στα αμύγδαλα λόγω της ξηρασίας του καλοκαιριού, που έχει σαν αποτέλεσμα η ψίχα να μην έχει καθόλου υγρασία και να σπάει μέσα στον σπαστήρα. Επίσης επειδή έχουμε μεγάλη ζήτηση καλό είναι οι παραγωγοί να είναι προσεκτικοί με τις επιταγές που κυκλοφορούν στην αγορά.
Ο κ. Γρηγόρης Γρουζίδης, παραγωγός και πρόεδρος Αγροτικού Συλλόγου Παγγαίου, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι η συγκομιδή ολοκληρώθηκε φέτος σύντομα και με μικρές ποσότητες. Στις περιοχές που έχει χτυπήσει ο παγετός της άνοιξης έχουμε μεγάλη μείωση της παραγωγής που ξεκινά από 50% και μπορεί να φτάσει ακόμη και 100%. Σε πολλά χωράφια δεν συμφέρει τον παραγωγό να κάνει συγκομιδή. Από την άλλη υπάρχει ζήτηση αν και η διεθνή αγορά αυτή την εποχή είναι κάπως παγωμένη λόγω δασμών από ΗΠΑ. Εκτιμώ ότι αυτοί που θα αποθηκεύσουν αμύγδαλα την εποχή των Χριστουγέννων, που θα κορυφωθεί η ζήτηση, η τιμή στην Φυρανιά καλής ποιότητας θα κυμανθεί από 9 έως 9,5 ευρώ το κιλό.
Ισπανική παραγωγή αμυγδάλων
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αγροτικών οργανώσεων της Ισπανίας (ASAJA, COAG, UPA, Cooperativas Agro-alimentarias και AEOFRUSE) η παραγωγή αμυγδάλων για την περίοδο 2025/2026 αναμένεται να φτάσει περίπου τους 127.639 τόνους, αντιπροσωπεύοντας μια αύξηση, κατά 34%, σε σύγκριση με τον μέσο όρο παραγωγής των τελευταίων τεσσάρων ετών και κατά 5% σε σύγκριση με την περσινή περίοδο. Οφείλεται κυρίως στην αύξηση της καλλιεργούμενης έκτασης, η οποία έφτασε τα 6.095.140 στρέμματα, λόγω των νέων φυτεύσεις, αντισταθμίζοντας εν μέρει τις ζημιές που υπήρξαν λόγω των καιρικών συνθηκών, όπως η ξηρασία και το χαλάζι.

