Μέτρα που απευθύνονται κυρίως στις ευάλωτες ομάδες αλλά και συνολικά στη μεσαία τάξη και κυρίως στα νέα ζευγάρια, και τα οποία αφορούν προϊόντα με μηδενικό συντελεστή ΦΠΑ, ανακοίνωσε ο Υπουργός Οικονομικών, Μάκης Κεραυνός, ύστερα από σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη.
Συγκεκριμένα, μετά τη σύσκεψη, ο κ. Κεραυνός είπε ότι τα προϊόντα θα είναι οι παιδικές πάνες, οι πάνες ενηλίκων, το παιδικό γάλα, τα είδη γυναικείας υγιεινής προστασίας, τα φρούτα και τα λαχανικά, τα οποία θα πωλούνται «με μηδενικό ΦΠΑ, χωρίς να υπάρχει συγκεκριμένη περίοδος» λήξης του μέτρου.
Η συγκεκριμένη πρόταση για το μηδενικό ΦΠΑ θα κατατεθεί στην επόμενη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.
Ο Υπουργός Οικονομικών της Κύπρου είπε ότι η οικονομική πολιτική που ακολουθεί η Κυβέρνηση «είναι μια πολιτική που στοχεύει, μεταξύ άλλων, πέραν από τη χρηματοοικονομική σταθερότητα και βιωσιμότητα και αντοχή της οικονομίας μέσα σε αυτό το δύσκολο γεωπολιτικό περιβάλλον που ζούμε στην ενίσχυση της μεσαίας τάξης και των ευάλωτων ομάδων».
Ξεκίνησε η υποβολή δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων για το φορολογικό έτος 2024, με καταληκτική ημερομηνία υποβολής την Τρίτη (15/7/2025).
Με την απόφαση Α. 1032/2025 του Διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή, καθορίζονται όλες οι αναγκαίες λεπτομέρειες για την εύρυθμη ολοκλήρωση της διαδικασίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων.
Στην ψηφιακή εφαρμογή «Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος ΦΠ Ε1 – Ε2 – Ε3», ενσωματώθηκαν όλες οι νομοθετικές ρυθμίσεις και εντάχθηκαν νέες λειτουργικότητες, με στόχο τη βελτίωση της διαδικασίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων και την καλύτερη εξυπηρέτηση των φορολογουμένων.
Από την Παρασκευή, 14 Μαρτίου, οι βεβαιώσεις επιδοτήσεων του ΟΠΕΚΕΠΕ για το φορολογικό έτος 2024 είναι διαθέσιμες στη σελίδα του, ώστε να χρησιμοποιηθούν από τους δικαιούχους αγρότες στις φετινές φορολογικές δηλώσεις.
Ειδικότερα για την υποβολή των φετινών δηλώσεων προβλέπονται:
1. Αυτόματη υποβολή δήλωσης για 1,5 εκ. Φορολογούμενους
Για δεύτερη συνεχή χρονιά, οι δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2024 για φυσικά πρόσωπα, κυρίως μισθωτούς και συνταξιούχους, είναι προσυμπληρωμένες και προεκκαθαρισμένες από την ΑΑΔΕ. Περισσότερες από 1,3 εκατομμύρια δηλώσεις, που αφορούν πάνω από 1,5 εκατομμύρια φορολογούμενους, είναι διαθέσιμες μέσω της ψηφιακής πύλης myAADE και του myAADEapp. Οι φορολογούμενοι μπορούν να ελέγξουν τα στοιχεία τους και, εφόσον είναι σωστά, η δήλωσή τους θα οριστικοποιηθεί αυτόματα στις 25/4/2025. Σε περίπτωση που απαιτούνται διορθώσεις, μπορούν να υποβάλουν αρχική δήλωση έως τις 24/4/2025 ή τροποποιητική, χωρίς κυρώσεις, από τις 25/4 έως τις 15/7/2025.
2. Σταθερή ημερομηνία έναρξης και λήξης υποβολής των φορολογικών δηλώσεων
Οι δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος υποβάλλονται για το φορολογικό έτος 2024, από τις 17/3/2025 έως και τις 15/7/2025.
Εξαίρεση αποτελούν τα φυσικά πρόσωπα που συμμετέχουν σε νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες που τηρούν απλογραφικά βιβλία και μπορούν να υποβάλουν δήλωση φορολογίας εισοδήματος μέχρι και την 31η Ιουλίου 2025.
3. Καταβολή φόρου σε 8 μηνιαίες δόσεις ή εφάπαξ με κλιμακωτή έκπτωση
Η καταβολή του φόρου γίνεται σε 8 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, από τις οποίες η πρώτη καταβάλλεται μέχρι την Πέμπτη 31/7/2025 και οι υπόλοιπες 7 μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των επόμενων 7 μηνών.
Εάν ο φόρος καταβληθεί εφάπαξ μέχρι τις 31/7/2025, παρέχεται στο συνολικό ποσό του φόρου, έκπτωση:
- 4% εφόσον η δήλωση υποβληθεί μέχρι τις 30/4,
- 3% εφόσον η δήλωση υποβληθεί μέχρι τις 15/6 και
- 2% εφόσον η δήλωση υποβληθεί μέχρι τις 15/7.
Αντίστοιχα, στους φορολογούμενους που συμμετέχουν σε νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες που τηρούν απλογραφικά βιβλία παρέχεται έκπτωση:
- 4% εφόσον η δήλωση υποβληθεί μέχρι τις 30/4,
- 3% εφόσον η δήλωση υποβληθεί μέχρι τις 15/6 και
- 2% εφόσον η δήλωση υποβληθεί μέχρι τις 31/7.
Επισημαίνεται ότι, εάν υποβληθεί εμπρόθεσμη τροποποιητική δήλωση, από την οποία προκύπτει επιπλέον ποσό φόρου προς καταβολή, και ο φορολογούμενος επιθυμεί να εξοφλήσει το συνολικό ποσό του φόρου εφάπαξ έως τις 31/7/2025, παρέχεται:
- για το αρχικό ποσό φόρου, το ποσοστό έκπτωσης που αντιστοιχεί στον χρόνο υποβολής της αρχικής δήλωσης, ενώ
- εφόσον από την τροποποιητική δήλωση προκύπτει επιπλέον ποσό φόρου, τo ποσοστό έκπτωσης που αντιστοιχεί στον χρόνο υποβολής της τροποποιητικής δήλωσης.
4. Μη επιβολή τέλους επιτηδεύματος στα φυσικά πρόσωπα
Από το φορολογικό έτος 2024 καταργείται η επιβολή του τέλους επιτηδεύματος για όλα τα φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα.
5. Χορήγηση απαλλαγών για ακίνητα που ήταν κενά ή είχαν διατεθεί για βραχυχρόνια μίσθωση
Ιδιοκτήτες ακινήτων απαλλάσσονται από τον φόρο για μισθώματα που εισέπραξαν, το 2024, για συμβάσεις τουλάχιστον τριετούς διάρκειας που συνάφθηκαν την περίοδο 8/9/2024 μέχρι και 31/12/2024, για κατοικίες έως 120 τ.μ., οι οποίες:
κατά τα έτη 2022 και 2023 έχουν δηλωθεί ως κενά ακίνητα και δεν έχουν μισθωθεί, ιδιοχρησιμοποιηθεί ή παραχωρηθεί δωρεάν ή
κατά το έτος 2023, έχουν διατεθεί αποκλειστικά για βραχυχρόνια μίσθωση.
Επιπλέον, για τη χορήγηση της απαλλαγής, πρέπει από 1/1/2024 και μέχρι και την έναρξη της μίσθωσης, ο εκμισθωτής να μην έχει υποβάλει δήλωση πληροφοριακών στοιχείων μίσθωσης για το ακίνητο ή να έχει υποβάλει για αυτό δήλωση βραχυχρόνιας μίσθωσης.
Η απαλλαγή χορηγείται για τους 36 πρώτους μήνες μετά από τον μήνα, κατά τον οποίο συνάπτεται η σχετική σύμβαση μίσθωσης.
6. Κοινή δήλωση συζύγων
Ξεκινώντας από τις φετινές φορολογικές δηλώσεις, οι σύζυγοι, υποβάλλουν κοινή δήλωση, από το φορολογικό έτος σύναψης του γάμου και για τα εισοδήματα του έτους αυτού. Συνεπώς οι φορολογούμενοι που τέλεσαν γάμο μέσα στο 2024 θα υποβάλουν κοινή δήλωση, ενώ όσοι τέλεσαν γάμο το 2025 θα υποβάλουν χωριστές δηλώσεις ΦΕ 2024.
7. Δηλώσεις αποβιωσάντων
Οι δηλώσεις των αποβιωσάντων, για εισοδήματα που απέκτησαν το έτος 2024 μέχρι και την ημερομηνία του θανάτου τους, υποβάλλονται από τους νόμιμους κληρονόμους τους για πρώτη φορά φέτος ψηφιακά. Επισημαίνεται, ότι οι δηλώσεις αυτές υποβάλλονται εμπρόθεσμα μέχρι τις 31/12/2025, ενώ η ημερομηνία που θα τεθεί στη διάθεση των φορολογουμένων η συγκεκριμένη λειτουργικότητα θα γίνει γνωστή με νεότερο δελτίο τύπου.
8. Ενημερώσεις φορολογουμένων
Οι φορολογούμενοι που:
α) έχουν επιλεγεί για τη διαδικασία της αυτόματης υποβολής της δήλωσης από την ΑΑΔΕ, καθώς και
β) όσοι έχουν υποβάλει δηλώσεις πριν την λήξη της προθεσμίας υποβολής, θα ενημερώνονται κάθε δεκαπέντε ημέρες μέσω e-mail και στη θυρίδα τους στο myAADE και το myAADEapp για μεταβολές των στοιχείων που η ΑΑΔΕ έχει λάβει για αυτούς από τρίτους φορείς, ώστε να μπορούν να ελέγξουν εάν μεταβάλλεται η φορολογική τους υποχρέωση και να προβούν στις αναγκαίες ενέργειες.
9. Επιτάχυνση επιστροφών και συμψηφισμών φόρου
Επιπλέον, επιταχύνονται ακόμα περισσότερο οι συμψηφισμοί και οι επιστροφές φόρου, καθώς και οι πληρωμές των ποσών, ως εξής:
- Επιστροφές φόρου εισοδήματος σε φορολογούμενους που δεν έχουν φορολογικές ή ασφαλιστικές οφειλές ή δέσμευση ενημερότητας, θα αποστέλλονται στην Τράπεζα της Ελλάδος για άμεση επιστροφή σε εβδομαδιαία βάση.
- Επιστροφές φόρου εισοδήματος σε φορολογούμενους που δεν έχουν δέσμευση ενημερότητας και έχουν φορολογικές ή ασφαλιστικές οφειλές, θα συμψηφίζονται κεντρικά ανά εβδομάδα, αρχής γενομένης από 5-6 Απριλίου. Όσοι συμψηφισμοί δεν θα μπορούν να διενεργηθούν κεντρικά, διεκπεραιώνονται στον συντομότερο δυνατό χρόνο από τις αρμόδιες Υπηρεσίες, ΔΟΥ / ΚΕΒΕΙΣ, χωρίς να απαιτείται υποβολή αιτήματος επιστροφής από τον φορολογούμενο.
Οφειλές από τον φόρο εισοδήματος θα συμψηφίζονται κατά προτεραιότητα με δικαιώματα επιστροφής, που υπάρχουν ή θα γεννηθούν μέχρι τις 31/7/2025, ώστε σε περίπτωση εξόφλησης του φόρου εισοδήματος μέσω του συμψηφισμού, να χορηγείται το ποσοστό έκπτωσης που αντιστοιχεί στον χρόνο υποβολής της δήλωσης.
Επισημαίνεται ότι, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η ορθή δήλωση του λογαριασμού ΙΒΑΝ στην ψηφιακή πύλη myAADE στη διαδρομή Μητρώο & Επικοινωνία / Δήλωση Λογαριασμού ΙΒΑΝ. Αποδεκτοί είναι οι λογαριασμοί ΙΒΑΝ που τηρεί ο δικαιούχος σε παρόχους υπηρεσιών πληρωμών σε χώρες εντός του Ενιαίου Χώρου Πληρωμών σε Ευρώ (SEPA).
Υποβολή Δήλωσης και πληροφορίες:
Η υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων πραγματοποιείται μέσω της ψηφιακής πύλης myAADE (myaade.gov.gr), ακολουθώντας τη διαδρομή: Εφαρμογές > Δημοφιλείς Εφαρμογές > Δήλωση ΦΕΦΠ (Ε1-Ε2-Ε3).
Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με το Κέντρο Εξυπηρέτησης Φορολογουμένων (ΚΕΦ) της ΑΑΔΕ στο (+30) 213 162 1000, τις εργάσιμες ημέρες και ώρες 07:30 - 17:00.
Καλό ξεκίνημα είχε φέτος η χρονιά για τα σπαράγγια, με την ζήτηση στην αγορά της Γερμανίας να είναι υψηλή και τις τιμές να είναι σε ικανοποιητικά επίπεδα.
Έχουμε δύο ειδών τα πράσινα σπαράγγια, τα οποία οφείλουν το χρώμα τους στην χλωροφύλλη που συντίθεται με την έκθεση τους στον ήλιο. Τα λευκά είναι σπαράγγια καλλιέργειας και σκεπάζονται με χώμα ώστε να διατηρούν το λευκό χρώμα τους. Πρώτα συγκομίζονται τα λευκά σπαράγγια και ακολουθούν τα πράσινα.
Σοβαρό πρόβλημα αντιμετωπίζει η καλλιέργεια σπαραγγιού από την έλλειψη εργατικών χεριών.
Όπως ανέφερε στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πιπεριάς της Πέλλας κ. Γιώργος Κονάκογλου, «αυτή την περίοδο είμαστε στο τοπ για την συγκομιδή λευκών σπαραγγιών. Μιλάμε για κοπές 25 τόνων σε ημερήσια βάση. Σε σχέση με πέρσι είμαστε πιο όψιμη στην καλλιέργεια. Τα πράσινα ακολουθούν και αναμένεται να ξεκινήσουν δυναμικά με αυξημένους ρυθμούς στις κοπές μετά από τις 20 Μαρτίου.
Τα λευκά σπαράγγια εξάγονται κυρίως προς Γερμανία και Ολλανδία και διακινούνται κατά βάση στην γερμανική αγορά. Τα πράσινα έχουν μεγαλύτερη ζήτηση και εξάγονται σε όλη την Ευρώπη. Φέτος τον Φεβρουάριο είχαμε ένα καλό ξεκίνημα τον Φεβρουάριο, όσον αφορά τις τιμές παραγωγού, που κυμάνθηκαν από 7 ευρώ το κιλό. Ένας μέσο όρος τιμής είναι από 5,80 ευρώ και πάνω. Όλο τον Μάρτιο αναμένεται να έχουμε καλή ζήτηση μιας και είμαστε μόνοι στην αγορά. Γερμανοί και Ολλανδοί παραγωγοί θα ξεκινήσουν κοπές λευκών σπαραγγιών μετά από τα τέλη Μαρτίου».
Ο παραγωγός από την Καβάλα, μέλος της διοίκησης της ΕΑΣ Καβάλας και ΕΘΕΑΣ κ. Σάββας Αργυράκης, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «στην περιοχή καλλιεργούμε τα λευκά σπαράγγια. Έχει ξεκινήσει η συγκομιδή τους και η ζήτηση είναι ικανοποιητική. Τις επόμενες 20 ημέρες θα έχουμε μια καλή εικόνα για τις φετινές αποδόσεις και που θα κυμανθούν οι τιμές παραγωγού. Τα εργατικά χέρια είναι βασικό πρόβλημα για την καλλιέργεια. Πολλοί παραγωγοί επίσης στρέφονται προς την καλλιέργεια των ακτινιδίων.
Πέρσι πάντως όσοι παραγωγοί είχαν καλές αποδόσεις (800 έως 1.000 κιλά το στρέμμα) η καλλιέργεια τους άφησε ένα εισόδημα».
Από την άλλη προβλήματα με τις βροχοπτώσεις είχε η κα Άντζελα Κολέμπα, έμπειρη παραγωγός σπαραγγιών από την Θεσπρωτία, η οποία αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «στην περιοχή πήγε πίσω η καλλιέργεια. Από το Δεκέμβριο είχαμε παραγωγή αλλά οι βροχοπτώσεις μας εμπόδισαν να κάνουμε συγκομιδή. Τα χωράφια άργησαν να στραγγίξουν τα νερά. Πριν από δέκα ημέρες ξεκίνησα το ξεσκέπασμα και τις κοπές των σπαραγγιών. Πιστεύω φέτος μέχρι το Καθολικό Πάσχα θα υπάρχει καλή ζήτηση στην αγορά για το ελληνικό σπαρράγι».
Από τους Μεταξάδες του Έβρου, η κα Πωλίνα Τσαρακτσή, καλλιεργεί βιολογικά λευκά και πράσινα σπαράγγια. όπως αναφέρει στον ΑγροΤύπο με μικρές ποσότητες ξεκίνησε η συγκομιδή λευκών σπαραγγιών από το περαμένο Σαββατοκύριακο. Για τα πράσινα σπαράγγια η συγκομιδή τους θα ξεκινήσει μετά το Πάσχα. Τα βιολογικά δίνουν μια καλύτερη τιμή σε σχέση με τα συμβατικά. Τα λευκά πάνε για εξαγωγή αλλά έχουμε καταφέρει τα τελευταία χρόνια να τα εμπορευόμαστε και στην εγχώρια αγορά γιατί κάνουμε συνεργασίες και με εστιατόρια. Εξίσου δυναμική είναι η ζήτηση σε πράσινα σπαράγγια τα οποία, άλλωστε, είναι και τα πιο διαδεδομένα στη χώρα μας. Είμαστε σε ημιορεινή έκταση και σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα εμείς ξεκινάμε τη συγκομιδή αργότερα και την ολοκληρώνουμε τελευταίοι. Το θετικό φέτος για την καλλιέργεια ήταν ότι είχαμε χειμώνα και χαμηλές θερμοκρασίες».
Προβλήματα υπάρχουν στην υποβολή συμβάσεων συμβολαιακής γεωργίας στην ΑΑΔΕ. Αποτέλεσμα να δημοσιευθεί σε ΦΕΚ η τροποποιητική απόφαση η οποία δίνει παράταση στην υποβολή συμβάσεων συμβολαιακής γεωργίας στην ΑΑΔΕ, έως τις 31 Μαρτίου.
Τα στοιχεία των σχετικών συμβάσεων συμβολαιακής γεωργίας που αφορούν πωλήσεις προϊόντων που έχουν διενεργηθεί εντός του 2024 ή νωρίτερα να υποβάλλονται στην εφαρμογή της ΑΑΔΕ πριν την υποβολή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος για να υπάρξει η μείωση φόρου.
Με την τροποποιητική την υπό στοιχεία 127754 ΕΞ 2022/9-9-2022 κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στην παρ. 2 του άρθρου 6 προστίθενται περιπτώσεις:
«ε) Για την εφαρμογή της απαλλαγής από τον φόρο κατά πενήντα τοις εκατό (50%) επαγγελματιών αγροτών σύμφωνα με το άρθρο 1, τα στοιχεία των σχετικών συμβάσεων συμβολαιακής γεωργίας που αφορούν πωλήσεις προϊόντων που έχουν διενεργηθεί εντός του 2024 βάσει συμβάσεων εντός του 2024 ή νωρίτερα, υποβάλλονται στην εφαρμογή της Α.Α.Δ.Ε. πριν την υποβολή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2024 και το αργότερο μέχρι και τις 31.3.2025 και επιβεβαιώνονται ή απορρίπτονται από τον αγοραστή μέχρι και τις 30.4.2025. Σε περίπτωση που η προθεσμία επιβεβαίωσης ή απόρριψης των στοιχείων από τον αγοραστή παρέλθει άπρακτη, τεκμαίρεται ότι ο αγοραστής επιβεβαιώνει τα υποβληθέντα στοιχεία.
στ) Για την εφαρμογή της απαλλαγής από τον φόρο κατά τριάντα τοις εκατό (30%) παραγωγών σύμφωνα με το άρθρο 2, τα στοιχεία των σχετικών συμβάσεων συμβολαιακής γεωργίας που συντάχθηκαν εντός του 2024, υποβάλλονται μέχρι και τις 31.3.2025 και επιβεβαιώνονται ή απορρίπτονται από τον αγοραστή μέχρι και τις 30.4.2025. Σε περίπτωση που η προθεσμία επιβεβαίωσης ή απόρριψης των στοιχείων από τον αγοραστή παρέλθει άπρακτη, τεκμαίρεται ότι ο αγοραστής επιβεβαιώνει τα υποβληθέντα στοιχεία».
Η συγκεκριμένη παράταση δόθηκε επειδή μεγάλος αριθμό δικαιούχων δεν είχε προχωρήσει στην κατάθεση συμβολαίων για μείωση φόρου κατά 50% και 30%.
Οι προβλέψεις του νόμου για την μείωση του φόρου εισοδήματος περιλαμβάνουν:
Τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, οι οποίοι τυγχάνουν απαλλαγής φόρου κατά 50% για τα εισοδήματα τους, εφόσον πάντα διοχετεύουν το 75% της παραγωγής τους είτε στον αγροτικό συνεταιρισμό του οποίου είναι μέλη, είτε μέσω σύμβασης με συγκεκριμένη επιχείρηση – αγοραστή που καταπιάνεται ως αντικείμενο με την συμβολαιακή γεωργία.
Το σύνολο των κατόχων αγροτικών εκμεταλλεύσεων, οι οποίοι μπορούν βάσει ΑΑΔΕ να λάβουν αντίστοιχη απαλλαγή φόρου κατά 30%, διοχετεύοντας τουλάχιστον το 40% της παραγωγής τους μέσω σύμβασης συμβολαιακής γεωργίας, η ύπαρξη της οποίας αποτελεί βασική προϋπόθεση.
Οι παραγωγοί ζητούν η σχετική διαδικασία να γίνεται μετά το πέρας της τελευταίας παράδοσης, ώστε να διευκολυνθούν όλοι.
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε, το Σάββατο (8 Μαρτίου 2025), εκδήλωση με τίτλο «Make Tomato Great Again», στο πλαίσιο της έκθεσης AGROTHESSALY 2025.
Η εκδήλωση διεξήχθη στο Συνεδριακό Κέντρο της έκθεσης και συγκέντρωσε σημαντικούς εκπροσώπους από τον τομέα της μεταποίησης, της πρωτογενούς παραγωγής, του τραπεζικού κλάδου καθώς και της έρευνας.
Η οργάνωση πραγματοποιήθηκε από την εταιρεία Δ. Σάνδρος ΑΕ με χορηγό επικοινωνίας την εταιρεία ΑγροΤύπος ΑΕ.
Στην εκδήλωση συμμετείχαν καταξιωμένοι ομιλητές από διαφορετικούς τομείς, οι οποίοι αντάλλαξαν απόψεις και ιδέες για τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται για την βιομηχανική τομάτα στην Ελλάδα.

Ουσιαστική ήταν και η παρουσία του υφυπουργού ΥΠΑΑΤ, κ. Χρήστου Κέλλα, ο οποίος επεσήμανε το σημαντικό αποτύπωμα της καλλιέργειας στον πρωτογενή τομέα καθώς και την ανάγκη περαιτέρω στήριξης του προϊόντος. Την εκδήλωση άνοιξε με χαιρετισμό του ο Διευθύνων Σύμβουλος της Δ. Σάνδρος ΑΕ, κ. Γεώργιος Σάνδρος, ο οποίος τόνισε την ανάγκη πραγμάτωσης της δυναμικής της καλλιέργειας, σε έναν κόσμο που αλλάζει.
Ο κ. Δημήτρης Νομικός, Προέδρος της ΑΒΕΚ Δ. Νομικός καθώς και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Κονσερβοποιών, ανέπτυξε τις σύγχρονες τάσεις και προοπτικές της βιομηχανικής τομάτας στο πλαίσιο της επεξεργασίας και της παραγωγής προϊόντων αξίας. Τόνισε ότι πρέπει να υπάρξει ρεαλισμός ως προς τον στρεμματικό στόχο που θέτουμε, μιας και θα πρέπει να επιδιώκουμε ανάπτυξη σε προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας, και ότι πρέπει να επενδύσουμε στην δημιουργία μεγάλων πρωτογενών παραγωγικών μονάδων. Προσέδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ποιότητα σε όλα τα στάδια.

Ο κ. Χρήστος Σουλιώτης, πρόεδρος της ΘΕΣΤΟ και εκπρόσωπος της πρωτογενούς παραγωγής, παρουσίασε τις προκλήσεις και τις ανάγκες του τομέα παραγωγής βιομηχανικής τομάτας, ενώ παράλληλα αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα για επενδύσεις και εκσυγχρονισμό των καλλιεργητικών πρακτικών ώστε να κατεβάσουμε το υψηλό κόστος παραγωγής, καθώς και στην αναγκαιότητα των παραγωγών στην προσήλωση και εξειδίκευση στην καλλιέργεια. Κάλεσε τους συμμετέχοντες σε μια εθνική συνεννόηση για να διατηρήσουν το προϊόν ισχυρό και ανταγωνιστικό.
Ο κ. Δημήτρης Γιούδης, στέλεχος Επιχειρηματικού Κέντρου Αγροτικού Τομέα Κεντροδυτικής Ελλάδος της Τράπεζας Πειραιώς παρουσίασε χρηματοδοτικά εργαλεία και στρατηγικές στήριξης των παραγωγών που δραστηριοποιούνται στον τομέα της βιομηχανικής τομάτας κι όχι μόνο. «Η πρόσβαση των παραγωγών στα χρηματοδοτικά προϊόντα της Πειραιώς πραγματοποιείται μέσα από μια πληθώρα εξειδικευμένων λύσεων που προσαρμόζονται ανάλογα με τις εκάστοτε ανάγκες τους. Μόνο το 2024 εκταμιεύτηκαν νέες χρηματοδοτήσεις άνω των 400 εκατ. €. Συνεχίζουμε τη χρηματοδότηση των βιώσιμων επενδύσεων σε όλο τον κλάδο της αγροδιατροφής».

Τέλος ο κ. Διονύσιος Μπόχτης, διευθυντής του Ινστιτούτου Βιο-οικονομίας και Αγροτεχνολογίας (iBo), περιέγραψε την σημασία των νέων τεχνολογιών στην βιωσιμότητα και ανταγωνιστικότητα της πρωτογενούς παραγωγής αλλά με γνώμονα την γνωσιακή επάρκεια των εμπλεκομένων και την λειτουργία ενός σαφούς κανονιστικού πλαισίου. Ανθρακοδεσμευτική γεωργία, ψηφιακές τεχνολογίες, συμπόρευση των ιδιωτών όλων των κλάδων: «οι αναδυόμενες ψηφιακές τεχνολογίες, μπορούν και πρέπει να προσφέρουν την απαιτούμενη διαφάνεια και να ενισχύσουν την εμπιστοσύνη μεταξύ των εμπλεκομένων. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα στην περίπτωση της καλλιέργειας και μεταποίησης της βιομηχανικής τομάτας, όπου η βιο-παραγωγή συνδέεται άρρηκτα με τη βιομηχανική παραγωγή. Εδώ παρουσιάζεται μια εξαιρετική ευκαιρία δημιουργίας ενός πρότυπου παραδείγματος ιδιωτικής πρωτοβουλίας από τους πρωτοπόρους σε κάθε κρίκο της αλυσίδας παραγωγής βιομηχανικής τομάτας. Διότι οι πρωτοπόροι είναι αυτοί που χαράσσουν τη διαδρομή».
Οι ομιλητές ανέδειξαν τη σημασία της συνεργασίας μεταξύ των διαφορετικών κλάδων και την ανάγκη για στρατηγικές επενδύσεις, τεχνολογική καινοτομία και χρηματοδοτική στήριξη, ώστε να ενισχυθεί ο τομέας της βιομηχανικής τομάτας και να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις του μέλλοντος.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την υπόσχεση για περαιτέρω συνεργασίες και δράσεις που θα συμβάλλουν στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της βιωσιμότητας της βιομηχανικής τομάτας στην Ελλάδα.
Στόχος είναι να αποτελέσει η διοργάνωση αυτή την απαρχή για την δημιουργία ενός σύγχρονου think tank για την βιομηχανική τομάτα.
Κύρια Φωτογραφία άρθρου: Από αριστερά - Δημήτρης Νομικός, Χρήστος Σουλιώτης, Γεώργιος και Δημήτρης Σάνδρος, Δημήτρης Γιούδης, Διονύσιος Μπόχτης.
Δημοσιεύθηκε το ΦΕΚ με το θεσμικό πλαίσιο για την εφαρμογή της Παρέμβασης Π3-73-2.9 «Επενδύσεις για τον εκσυγχρονισμό και την κατασκευή θερμοκηπίων και προσπελάσιμων στεγάστρων φυτικής παραγωγής».
Η πρόκληση έχει υπογραφεί σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, το σύστημα του ΟΠΕΚΕΠΕ θα δεχτεί τους φακέλους, να γίνει η απαραίτητη αξιολόγηση και να προχωρήσουμε με γρήγορους ρυθμούς
Στόχος της Παρέμβασης είναι να ενισχυθούν επενδύσεις αποκλειστικά για τον εκσυγχρονισμό και την κατασκευή, θερμοκηπίων, λοιπών προσπελάσιμων στεγάστρων φυτικής παραγωγής και θαλάμων μανιταριών, συμπεριλαμβανομένου του εξοπλισμού τους και των συνοδών εγκαταστάσεων και υποδομών που είναι απαραίτητα για τη λειτουργία τους.
Ο δικαιούχος πρέπει να είναι επαγγελματίας αγρότης και να τηρεί τις υποχρεώσεις του στο σχετικό μητρώο, εφόσον είναι φυσικό πρόσωπο.
Η πρόσκληση αναμένεται να ανακοινωθεί μέσα στον Μάρτιο.
Επιλεξιμότητα γεωργικών εκμεταλλεύσεων
Για τις γεωργικές εκμεταλλεύσεις των υποψηφίων φυσικών και νομικών προσώπων, κατά την ημερομηνία υποβολής αίτησης στήριξης ισχύουν τα εξής:
1. Το σύνολο της γεωργικής εκμετάλλευσης έχει περιληφθεί σε παραδεκτή Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης του έτους 2024.
2. Η γεωργική εκμετάλλευση έχει ελάχιστο μέγεθος παραγωγικής δυναμικότητας (εκφρασμένη ως τυπική απόδοση) το ποσό των 12.000 ευρώ, σύμφωνα με την Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης του έτους 2024.
3. Η γεωργική εκμετάλλευση πληροί τα κοινοτικά πρότυπα που την αφορούν, με εξαίρεση τις εκμεταλλεύσεις των γεωργών νεαρής ηλικίας που εγκαθίστανται για πρώτη φορά και λαμβάνουν προθεσμία συμμόρφωσης.
Ο προϋπολογισμός της πρόσκλησης (δημόσια δαπάνη) ανέρχεται στα 150.000.000 ευρώ και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης και την Ελλάδα.
Ο αιτούμενος προϋπολογισμός (Δημόσια δαπάνη και Ιδιωτική συμμετοχή) των αιτήσεων στήριξης για τα φυσικά πρόσωπα, τα νομικά πρόσωπα και τα συλλογικά σχήματα πρέπει να είναι κατ’ ελάχιστον 30.000 ευρώ και δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό του 1.000.000 ευρώ.
Η ένταση στήριξης διαφοροποιείται ανάλογα με το είδος της δαπάνης ως εξής:
1. Ένταση στήριξης 60% στις επιλέξιμες δαπάνες των ακόλουθων κατηγοριών:
1.1. Εξοπλισμός τεχνολογίας αιχμής εντός των επιλέξιμων κατασκευών.
1.2. Συστήματα υδροπονίας / αεροπονίας.
1.3. Αμιγώς ηλεκτρικά αυτοκινούμενα μηχανήματα (ελκυστήρες, μηχανές συλλογής κ.λπ.)
2. Ένταση στήριξης 50% στις υπόλοιπες επιλέξιμες δαπάνες.
3. Η ένταση στήριξης προσαυξάνεται κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες, ανάλογα με την έδρα του δικαιούχου, υπό την προϋπόθεση ότι το ποσοστό της στήριξης δεν υπερβαίνει:
3.1. Το 70% για δικαιούχους, των οποίων η έδρα βρίσκεται στα νησιά του Αιγαίου Πελάγους.
3.2 Το 65% για δικαιούχους των οποίων η έδρα βρίσκεται στη Θεσσαλία, στην ΠΕ Έβρου και στον Δήμο Δομοκού.
3.3 Το 65% για δικαιούχους των οποίων η έδρα βρίσκεται σε ηπειρωτικές περιοχές που συμπεριλαμβάνονται στα Εδαφικά Σχέδια Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (ΕΣΔΙΜ).
4. Για δαπάνες που υλοποιούνται από γεωργούς νεαρής ηλικίας, ανεξαρτήτως χωροθέτησης έδρας εκμετάλλευσης, προβλέπεται προσαύξηση της έντασης στήριξης κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες με ανώτατη ένταση στήριξης το 70%.
Οι ενδιαφερόμενοι που επιθυμούν να ενταχθούν στην Παρέμβαση υποβάλλουν μία αίτηση στήριξης (αίτηση χρηματοδότησης) στο χρονικό διάστημα που προσδιορίζεται στην πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος.
Η αίτηση υποβάλλεται ηλεκτρονικά μέσω του ΟΠΣΚΕ.
Όλες οι αιτήσεις βαθμολογούνται και προσδιορίζεται το ποσό και η ένταση στήριξης, ανεξάρτητα από το αν πληρούν ή όχι τα κριτήρια επιλεξιμότητας.
Για τον καθορισμό των κριτηρίων βαθμολόγησης Των αιτήσεων στήριξης λαμβάνονται υπόψη οι εξής αρχές κριτηρίων:
α) δυναμική του υποψηφίου,
β) το είδος επενδυτικών δαπανών και
γ) η περιοχή παρέμβασης
Διαβάστε το ΦΕΚ (εδώ)
Σε εξέλιξη βρίσκονται οι κοπές αγγουριών θερμοκηπιακής καλλιέργειας. Όπως τονίζουν κύκλοι της αγοράς φέτος είναι μια χρονιά που από την αρχή της εμπορικής περιόδου έχουμε καλές τιμές στα αγγούρια. Επίσης ο καιρός βοήθησε μέχρι στιγμής και έχουμε καλές αποδόσεις.
Υπάρχει μια αυξημένη ζήτηση για εξαγωγές σε αγορές κυρίως της κεντρικής Ευρώπης και της Γερμανίας, κάτι που βοηθάει να κρατηθούν σε καλά επίπεδα οι τιμές. Επίσης είναι θετικό ότι οι Έλληνες παραγωγοί έχουν καταφέρει να προσαρμοστούν στις απαιτήσεις των διεθνών αγορών και καλλιεργούν ποικιλίες με καλή διατηρησιμότητα.
Μοναδικό πρόβλημα στην καλλιέργεια αγγουριού φέτος είναι η ξηρασία που δημιουργεί προβλήματα στην άρδευση.
Λόγω της ξηρασίας καλό είναι οι παραγωγοί να χρησιμοποιούν υβρίδια αγγουριών που είναι ανθεκτικά στις ιώσεις, επισημαίνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Βαγγέλης Πελεκάνης, Υπεύθυνος marketing στο τμήμα σπόρων κηπευτικών της Syngenta.
Ο κ. Φώντας Δουλούμης, ταμίας στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ανατολή τόνισε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ότι συνήθως για τα αγγούρια στην Κρήτη από τα μέσα του Φεβρουαρίου και μετά αρχίζει η πτώση των τιμών στις αγορές του εξωτερικού. Φέτος όμως οι τιμές κρατάνε σε καλά επίπεδα, με αποτέλεσμα να έχουν διαμορφωθεί οι τιμές για τα αγγούρια που πάνε στην εξαγωγή γύρω το 1 ευρώ το κιλό. Αυτή η εποχή είναι καλή για εξαγωγή αλλά στην εγχώρια αγορά έχει κυριολεκτικά καταρρεύσει η ζήτηση. Στην Ιεράπετρα θα κάνουμε κοπές στα αγγούρια μέχρι την Μεγάλη Εβδομάδα, που υπάρχει μια αυξημένη ζήτηση στην εσωτερική αγορά αλλά μπορούν και τα αγγούρια μας ποιοτικά να εξαχθούν. Όσον αφορά τα στρέμματα καλλιέργειας παραμένουν σταθερά, με το 40% των θερμοκηπίων της Ιεράπετρας σήμερα να καλλιεργεί αγγούρι.
Ο κ. Γιάννης Ρουμελιώτης, πρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Άρβης, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι στην ευρύτερη περιοχή είμαστε προς τα τελειώματα στα αγγούρια. Είχαμε καλή ζήτηση φέτος αλλά και πολλά προβλήματα με την άρδευση, λόγω της ξηρασίας που έχει πλήξει την περιοχή.
Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο προϊστάμενος Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) Τριφυλίας, κ. Αντώνης Παρασκευόπουλος, στην περιοχή καλλιεργούνται περίπου 1.200 στρέμματα με αγγούρια, που με μια μέση απόδοση 22 τόνοι/στρέμμα, δίνουν μια παραγωγή γύρω στους 24.000 τόνους. Από τις αρχές Φεβρουαρίου άρχισαν οι κοπές αγγουριών από τα θερμοκήπια της περιοχής και ξεκίνησαν οι εξαγωγές, κυρίως προς Βουλγαρία, Ρουμανία και Κεντρική Ευρώπη. Τα αγγούρια είναι φέτος εξαιρετικής ποιότητας και σε αυτό βοήθησαν οι καιρικές συνθήκες αλλά και η εμπειρία των παραγωγών της περιοχής, που στην πλειοψηφία τους είναι και εξαγωγείς. Στα θερμοκήπια της περιοχής θα κόβουμε αγγούρια μέχρι τις αρχές Ιουλίου. Επίσης να τονίσουμε ότι οι παραγωγοί στην φυτοπροστασία χρησιμοποιούν ωφέλιμα έντομα για την αντιμετώπιση του θρίπα και του τετράνυχου και για τα αλευρώδη.
Ο κ. Θεόδωρος Πλακονούρης, παραγωγός από τα Φιλιατρά, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι ξεκινήσαμε τις κοπές στα αγγούρια και βλέπουμε να υπάρχει μια δυναμική. Η εσωτερική αγορά είναι λίγο πεσμένη αλλά περιμένουμε να υπάρχει ζήτηση κατά τις ημέρες του Πάσχα. Αντίθετα βλέπουμε να υπάρχει ενδιαφέρον για εξαγωγή και βρίσκονται σε καλά επίπεδα οι τιμές. Ακόμη βέβαια είμαστε στις αρχές της εμπορικής περιόδου και περιμένουμε να δούμε πως θα εξελιχθούν τα πράγματα.
Όσον αφορά τις εξαγωγές αγγουριών, σύμφωνα με τα στοιχεία του Συνδέσμου Εξαγωγέων Incofruit - Hellas, από την αρχή της φετινής περιόδου (1/9/2024) έως τις 28/2/2025 ανέρχονται σε 48.459 τόνους, παρουσιάζοντας μια αύξηση, κατά 4,4%, σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, που ήταν στους 46.405 τόνους.
Υπεγράφη από τον Κώστα Τσιάρα η απόφαση για τον καθορισμό πλαισίου εφαρμογής του προγράμματος ενίσχυσης των θερμοκηπιακών καλλιεργειών.
Η Παρέμβαση Π3-73-2.9 «Επενδύσεις για τον εκσυγχρονισμό και την κατασκευή θερμοκηπίων και προσπελάσιμων στεγάστρων φυτικής παραγωγής» του ΣΣ ΚΑΠ 2023-2027, στοχεύει στον εκσυγχρονισμό των κηπευτικών καλλιεργειών και στην αύξηση της παραγωγικότητας.
Με δημόσια δαπάνη 150 εκατ. ευρώ ξεκινά άμεσα το πρόγραμμα ενίσχυσης των θερμοκηπιακών καλλιεργειών. Η Υπουργική Απόφαση για τον καθορισμό πλαισίου εφαρμογής της Παρέμβασης Π3-73-2.9 «Επενδύσεις για τον εκσυγχρονισμό και την κατασκευή θερμοκηπίων και προσπελάσιμων στεγάστρων φυτικής παραγωγής» για την πραγματοποίηση επενδύσεων σε Θερμοκήπια, Δικτυοκήπια και Θαλάμους Μανιταριών, υπεγράφη, όπως ανακοίνωσαν ο ΥπΑΑΤ Κώστας Τσιάρας και ο Γενικός Γραμματέας Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών, Δημήτρης Παπαγιαννίδης ενώ στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα ακολουθήσει και η δημοσίευση της πρόσκλησης ενδιαφέροντος.
Όπως δήλωσε ο ΥπΑΑΤ, Κώστας Τσιάρας, «στόχος της Παρέμβασης είναι η πραγματοποίηση επενδύσεων ίδρυσης και εκσυγχρονισμού θερμοκηπίων με στόχο τον εκσυγχρονισμό της καλλιέργειας των κηπευτικών με ταυτόχρονη μετατόπιση σε καλλιεργητικές πρακτικές υψηλότερης προστιθέμενης αξίας μέσω της αύξησης της παραγωγικότητας της μεθόδου καλλιέργειας και την μείωση των εισροών ανά μονάδα παραγόμενου προϊόντος».
Επιλέξιμες είναι οι αιτήσεις που υποβάλλονται από φυσικά πρόσωπα εγγεγραμμένα στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων καθώς και από νομικά πρόσωπα και συλλογικά σχήματα του αγροτικού συνεταιριστικού δικαίου.
Ο προϋπολογισμός της πρόσκλησης (δημόσια δαπάνη) ανέρχεται στα 150.000.000 ευρώ και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης και την Ελλάδα. Με την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος ο προϋπολογισμός θα κατανεμηθεί στις Περιφέρειες της Χώρας.
Ο αιτούμενος προϋπολογισμός (δημόσια δαπάνη και ιδιωτική συμμετοχή) των αιτήσεων στήριξης πρέπει να είναι κατ’ ελάχιστον 30.000 ευρώ, ενώ τα ανώτατα όρια του συνολικού προϋπολογισμού ανά επενδυτικό σχέδιο και δικαιούχο θα εξειδικευτούν στην οικεία πρόσκληση και δεν θα ξεπερνούν το 1.000.000 €.
Η ένταση στήριξης διαφοροποιείται ανάλογα με το είδος της δαπάνης ως εξής:
1. Ένταση στήριξης 60% στις επιλέξιμες δαπάνες των ακόλουθων κατηγοριών:
1.1. Εξοπλισμός τεχνολογίας αιχμής εντός των επιλέξιμων κατασκευών.
1.2. Συστήματα υδροπονίας / αεροπονίας.
1.3. Αμιγώς ηλεκτρικά αυτοκινούμενα μηχανήματα (ελκυστήρες, μηχανές συλλογής κ.λπ.)
2. Ένταση στήριξης 50% στις υπόλοιπες επιλέξιμες δαπάνες.
3. Η ένταση στήριξης προσαυξάνεται κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες, ανάλογα με την έδρα του δικαιούχου, υπό την προϋπόθεση ότι το ποσοστό της στήριξης δεν υπερβαίνει :
3.1. Το 70% για δικαιούχους, των οποίων η έδρα βρίσκεται στα νησιά του Αιγαίου Πελάγους.
3.2 Το 65% για δικαιούχους των οποίων η έδρα βρίσκεται στη Θεσσαλία, στην ΠΕ Έβρου και στον Δήμο Δομοκού.
3.3 Το 65% για δικαιούχους των οποίων η έδρα βρίσκεται σε ηπειρωτικές περιοχές που συμπεριλαμβάνονται στα Εδαφικά Σχέδια Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (ΕΣΔΙΜ).
4. Για δαπάνες που υλοποιούνται από γεωργούς νεαρής ηλικίας, ανεξαρτήτως χωροθέτησης έδρας εκμετάλλευσης, προβλέπεται προσαύξηση της έντασης στήριξης κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες με ανώτατη ένταση στήριξης το 70%.
Στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα εκδοθεί η σχετική πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος
Η Περιφέρεια ξεκίνησε νέα διαδικασία διαβούλευσης για τη διεύρυνση της λίστας των προϊόντων για πιστοποίηση προϊόντων ως Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ και ΠΓΕ) με την υποβολή φακέλων για 8 νέα προϊόντα.
Μετά την κατάθεση φακέλων για 12 προϊόντα τον προηγούμενο Σεπτέμβριο, η Περιφέρεια με νέα προγραμματική σύμβαση με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, και με επικεφαλής τον Καθηγητή κ. Σέρκο Χαρουτουνιάν, βρίσκεται σε διαδικασία διερεύνησης για την υποβολή φακέλων για 8 νέα προϊόντα τα οποία είναι τα εξής:
- Τόνος Αλοννήσου
- Βαμβάκι Θεσσαλίας
- Αγουρέλαιο Πτελεού
- Μαρκάτι (γιαούρτι)
- Χαλβάς Φαρσάλων
- Τσάι Ολύμπου
- Χυλοπίτες Θεσσαλίας
- Σκοπελίτικη τυρόπιτα
Παράλληλα άνοιξε εκ νέου τη διαδικασία διαβούλευσης με παραγωγικούς φορείς, ζητώντας να προσέλθουν με νέες προτάσεις προκειμένου να διευρυνθεί η λίστα των προϊόντων που θα αποκτήσουν τη συγκεκριμένη πιστοποίηση.
Στο πλαίσιο αυτό, πραγματοποιήθηκε ειδική εκδήλωση με θέμα: «Πιστοποίηση Γεωγραφικής Προέλευσης Αγροτικών Προϊόντων και Τροφίμων (ΠΟΠ/ΠΓΕ/ΕΠΙΠ): Διαδικασία, Οφέλη, Υποχρεώσεις και Προοπτικές», στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας.
Κατά την έναρξη της εκδήλωσης, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας, τόνισε τη σημασία αυτής της στρατηγικής επιλογής για την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι «η προστιθέμενη αξία των προϊόντων που θα αποκτήσουν την ονομασία προέλευσης αντιστοιχεί στον ΕΝΦΙΑ ολόκληρης της Θεσσαλίας». Υπενθύμισε ότι ανάλογη προσπάθεια είχε γίνει το 2007, κατά τη διάρκεια της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, για την κατοχύρωση του κατσικιού Ελασσόνας και του φιρικιού Πηλίου ως ΠΟΠ. Παράλληλα, κάλεσε τους παραγωγούς να αξιοποιήσουν αυτή την ευκαιρία, θέτοντας ως στόχο την ένταξη τουλάχιστον 25 προϊόντων στη λίστα των ΠΟΠ μέσα στην επόμενη πενταετία.
Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο Καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Σέρκος Α. Χαρουτουνιάν, Αντιπρόεδρος του Εκτελεστικού Συμβουλίου του FAO (Food and Agriculture Organization) και πρώην Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ. Ο κ. Χαρουτουνιάν παρουσίασε αναλυτικά τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των αγροτικών προϊόντων που δύνανται να αποκτήσουν την ένδειξη ΠΟΠ, τη διαδικασία υποβολής και αξιολόγησης των φακέλων και τα πλεονεκτήματα της πιστοποίησης ΠΟΠ για τους παραγωγούς και την αγορά.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικού Τομέα, Δημήτρης Τσέτσιλας, υπογράμμισε ότι η διαδικασία πιστοποίησης ενός προϊόντος ως ΠΟΠ είναι απαιτητική και χρονοβόρα , καθώς περιλαμβάνει αυστηρούς ελέγχους και τήρηση συγκεκριμένων προδιαγραφών. Ωστόσο, σημείωσε ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας θα παρέχουν ουσιαστική στήριξη στους παραγωγούς καθ’όλη τη διάρκεια της διαδικασίας, προκειμένου να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Από την πλευρά του και ο Γενικός διευθυντής της ΔΑΟΚ, Δημήτρης Σταυρίδης, σημείωσε ότι με πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη κ. Κουρέτα έχει δημιουργηθεί και νέο τμήμα στη Διεύθυνση, το οποίο θα ασχολείται με τα ζητήματα αυτά και θα παρέχει πληροφορίες και ενημέρωση σε όλους τους ενδιαφερόμενους.
ΥπΑΑΤ: Ενστάσεις σε εθνικό επίπεδο
Στο μεταξύ ενστάσεις για Προϊόντα ΠΟΠ - ΠΓΕ - ΕΠΙΠ σε Εθνικό Επίπεδο ανακοίνωσε το ΥπΑΑΤ. Οι ενστάσεις αφορούν:
«Γαρίδα Αμβρακικού / Garida Amvrakikou / Γάμπαρη Αμβρακικού / Gampari Amvrakikou» (ΠΓΕ) - (ημερομηνία υποβολής ενστάσεων έως και την 25/04/2025)
«Σαρδέλα Amvrakikou / Sardela Amvrakikou» (ΠΓΕ) - (ημερομηνία υποβολής ενστάσεων έως και την 25/04/2025)
«Λαδοτύρι Μυτιλήνης (LADOTYRI MYTILINIS)» ΠΟΠ - (ημερομηνία υποβολής ενστάσεων έως και την 22/04/2025)
«Κασέρι (KASSERI)» ΠΟΠ - (ημερομηνία υποβολής ενστάσεων έως και την 22/04/2025)
Προς την ολοκλήρωση πάνε οι φυτεύσεις για το πρώιμο καρπούζι χαμηλής κάλυψης στην περιοχή της Τριφυλίας.
Οι καιρικές συνθήκες βοήθησαν μέχρι στιγμής την καλλιέργεια αλλά υπάρχει αγωνία στους παραγωγούς για το νερό άρδευσης.
Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο προϊστάμενος Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) Τριφυλίας, κ. Αντώνης Παρασκευόπουλος, «η καλλιεργούμενη έκταση με καρπούζια στην περιοχή θα είναι περίπου ίδια με την περσινή και θα φθάσει τα 6.000 στρέμματα. Αυτή την εποχή έχουν ολοκληρωθεί οι φυτεύσεις στο 80% των εκτάσεων καλλιέργειας, τα οποία τώρα είναι σκεπασμένα με διάφανο πλαστικό.
Ο καιρός όλο το προηγούμενο διάστημα βοήθησε τις φυτεύσεις και είχαμε καλές βροχοπτώσεις τους προηγούμενους μήνες στην περιοχή που ανήλθαν στα 500 χιλιοστά νερού. Χρειάζεται όμως να συνεχιστούν και το επόμενο διάστημα οι βροχοπτώσεις στην περιοχή.
Το 90% των καρπουζιών της Τριφυλίας είναι πρώιμα στρογγυλά, με τα πιο δημοφιλή υβρίδια στην περιοχή να είναι τα Celine και Bostana.
Οι παραγωγοί θα πρέπει αυτή την εποχή να κάνουν καθημερινό έλεγχο της καλλιέργειας και να δίνουν μεγάλη προσοχή στις υγρασίες. Η καλλιέργεια χρειάζεται μόνο τις απαραίτητες ποσότητες νερού.
Επίσης θα πρέπει να κάνουν χρήση υδατοδιαλυτών λιπασμάτων για να ξεπεράσουν τα φυτά το στρες μεταφύτευσης.
Αν όλα εξελιχθούν ομαλά στην καλλιέργεια και δεν έχουμε προβλήματα από τον καιρό αναμένεται να ξεκινήσει από τα μέσα Μαΐου η συγκομιδή και η έναρξη των εξαγωγών.
Οι κυριότερες περιοχές καλλιέργειας καρπουζιού στην Τριφυλία είναι η Τερψιθέα, ο Αγρίλης και ο Λαγκουβάρδος στα Φιλιατρά και το Καλό Νερό στην Κυπαρισσία».
Εγκύκλιος που εξέδωσε η ΑΑΔΕ αναφέρεται στην παροχή οδηγιών σχετικά με την εφαρμογή του μειωμένου συντελεστή 13% σε αγροτικά αγαθά.
Αναφέρεται στον συντελεστή 13% για αγαθά της παρ. 55 του Κεφαλαίου «Α. ΑΓΑΘΑ» του Παραρτήματος ΙΙΙ του Κώδικα Φ.Π.Α. (ν. 5144/2024, Α ́162)
Ειδικότερα και όσον αφορά στην χρήση του μειωμένου συντελεστή 13% διευκρινίστηκε από την ΑΑΔΕ ότι:
- ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ 13% εφαρμόζεται στα αγαθά που αναφέρονται στην παρ. 55 του πρώτου εδαφίου της παρ. 55 του Κεφαλαίου «Α. ΑΓΑΘΑ» του Παραρτήματος ΙΙΙ του Κώδικα Φ.Π.Α., εφόσον όταν από τη φύση τους και τα χαρακτηριστικά τους προορίζονται κυρίως ή αποκλειστικά για τη γεωργία, την κτηνοτροφία ή τη δασοκομία,
- στον όρο «κτηνοτροφία» περιλαμβάνεται κάθε δραστηριότητα εκτροφής ζώων, πτηνών, εντόμων ή ψαριών.
Σε συνέχεια των ανωτέρω και με αφορμή γραπτά και προφορικά ερωτήματα οικονομικών φορέων και συναλλασσόμενων που έχει δεχτεί η υπηρεσία μας, αναφορικά με τα αγαθά, για τα οποία ικανοποιείται το κριτήριο «από τη φύση τους και τα χαρακτηριστικά τους προορίζονται κυρίως ή αποκλειστικά για τη γεωργία, την κτηνοτροφία ή τη δασοκομία», αναφέρονται τα εξής:
Τα αγαθά που υπάγονται σε μειωμένο συντελεστή και περιλαμβάνονται στο Παράρτημα ΙΙΙ του Κώδικα Φ.Π.Α. κατηγοριοποιούνται κατ ́ αρχήν σύμφωνα με την δασμολογική τους κατάταξη ώστε να χρησιμοποιούνται κριτήρια για την υπαγωγή των εμπορευμάτων στο κατάλληλο συντελεστή που βασίζονται στην ενωσιακή νομοθεσία και με αυτό το τρόπο να αποτυπώνεται με σαφήνεια η βούληση του νομοθέτη.
Βασικό κριτήριο για την υπαγωγή των αγαθών στο μειωμένο συντελεστή Φ.Π.Α. της παρ. 55 του Κεφαλαίου «Α. ΑΓΑΘΑ» του Παραρτήματος ΙΙΙ του Κώδικα Φ.Π.Α. αποτελεί, πέραν της κατάταξης στην προβλεπόμενη δασμολογική κλάση, η φύση των αγαθών και τα αντικειμενικά χαρακτηριστικά τους, τα οποία καταδεικνύουν την πλήρωση της προϋπόθεσης που θέτει ο νόμος, βάσει της οποίας πρέπει να τεκμαίρεται ότι αυτά προορίζονται αποκλειστικά ή κυρίως για χρήση στη γεωργία, την κτηνοτροφία και τη δασοκομία.
ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ:
Α. Ενδεικτικά παραδείγματα αγαθών που υπάγονται στις δασμολογικές κλάσεις της παρ.55 του Κεφαλαίου «Α.ΑΓΑΘΑ» του Παραρτήματος ΙΙΙ του Κώδικα Φ.Π.Α. και υπάγονται στον μειωμένο συντελεστή 13%:
ΔΚ ΕΧ 8201:
Στην κλάση αυτή περιλαμβάνονται διάφορα γεωργικά, κηπουρικά ή δασικά εργαλεία χειρός. Ενδεικτικά αναφέρονται τα ακόλουθα είδη που κατατάσσονται στην κλάση αυτή και τα οποία υπάγονται σε μειωμένο συντελεστή Φ.Π.Α.:
- Ξύστρες απομάκρυνσης κοπριάς
- Φτυάρια κάθε είδους
- Σκαπάνες, πικούνια, τσάπες, σκαλιστήρια, τσουγκράνες και δικέλλες
- Τσεκούρια, κλαδευτήρια και παρόμοια κοπτικά εργαλεία
ΔΚ ΕΧ 8413:
Στην κατηγορία αυτή υπάγονται ορισμένες αντλίες νερού. Οι αντλίες αυτές εντάσσονται στον μειωμένο συντελεστή Φ.Π.Α. μόνο εφόσον προκύπτει από τα χαρακτηριστικά τους ότι από την κατασκευή τους έχουν τη φύση των αγαθών που προορίζονται να χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά ή κατά κύριο λόγο στη γεωργία, την κτηνοτροφία και τη δασοκομία (π.χ. οι τεχνικές προδιαγραφές του κατασκευαστή). Αντίθετα αν δεν πρόκειται για αντλίες που διαθέτουν τέτοια χαρακτηριστικά, αλλά μπορεί να έχουν πολλαπλές χρήσεις, δεν υπάγονται σε μειωμένο συντελεστή (πχ αντλίες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε πλυντήρια αυτοκινήτων, σε πλοία για άντληση υδάτων, από τους δήμους και τις υπηρεσίες ύδρευσης για σχετικές εργασίες κλπ
ΔK EX 8419:
Η κλάση αυτή περιλαμβάνει διάφορες συσκευές και διατάξεις, έστω και αν θερμαίνονται με ηλεκτρισμό (με εξαίρεση τους κλιβάνους και τις άλλες συσκευές της κλάσης 8514), για την επεξεργασία υλών με μεθόδους που απαιτούν αλλαγή της θερμοκρασίας.
- Ξηραντήρια
ΔΚ ΕΧ 8424:
Στην κλάση αυτή περιλαμβάνονται διάφορες συσκευές ψεκασμού ή ραντισμού που χρησιμοποιούνται στη γεωργία. Ενδεικτικά αναφέρονται τα ακόλουθα είδη που κατατάσσονται στην κλάση αυτή και τα οποία υπάγονται σε μειωμένο συντελεστή Φ.Π.Α.:
- Συστήματα υπόγειας άρδευσης
- Αποσυμπιεστές Εδάφους
- Ψεκαστικά μηχανήματα
- Ψεκαστήρες χειροκίνητοι
- Αναρτώμενο ψεκαστικό μηχάνημα
- Νεφελοψεκαστήρες
- Ψεκαστική Τουρμπίνα Αναρτώμενη με Ιμάντα. Εφόσον όμως πρόκειται για αγροτικό μηχάνημα και όχι εξάρτημα ή μέρος
- Θειωτήρες
- Αυτοπροωθούμενα ποτιστικά συστήματα (καρούλια)
- Εκτοξευτήρες (μπεκ) τεχνητής βροχής
- Πολυμπέκ
- Συσκευές Ποτίσματος (Σταλάκτες)
- Συσκευές Ποτίσματος (Υδρονεφωτές)
- Σύστημα υδρονέφωσης
- Συστήματα αυτοματοποίησης αρδεύσεων
- Συστήματα στάγδην άρδευσης
- Μπεκ Χειρός
ΔΚ EX 8432:
Η κλάση αυτή περιλαμβάνει διάφορες μηχανές, συσκευές και μηχανήματα γεωργικά, κηπευτικά ή δασοκομικά για την προπαρασκευή ή την κατεργασία του εδάφους ή την καλλιέργεια. Ενδεικτικά αναφέρονται τα ακόλουθα είδη που κατατάσσονται στην κλάση αυτή και τα οποία υπάγονται σε μειωμένο συντελεστή Φ.Π.Α.:
- Στελεχοκόπτες
- Άροτρα
- Σκαλιστικά μηχανήματα
- Φρεζοσκαληστήρι
- Αυλακωτήρες
- Δισκάροτρα
- Δισκοσβάρνες
- Πολύδισκα
- Σβάρνες
- Αναμοχλευτήρες
- Καλλιεργητές
- Ρίπερ
- Υπεδαφοκαλλιεργητές
- Σβολοκόπτες
- Πατατοσπορέας
- Σκαπτικά
- Σκαπτικές καδένες
- Φρέζες
- (Τσάπες με κινητήρα) Εδαφοσχήστης/Εδαφοσίστης
- Σκαλιστικά μηχανήματα ανάμεσα στα φυτά
- Σκαλιστικά Μηχανημάτα με λίπασμα
- Καπνοφυτευτικά μηχανήματα
- Σπαρτικές μηχανές
- Μηχανήματα μεταφυτευτικά
- Μηχανήματα φυτευτικά
- Πνευματικές Σπαρτικές
- Σιτοσπαρτικές
- Σπαρτικές μηχανές
- Κοπροδιανομείς
- Λιπασματοδιανομείς/Λιπασματοδιανομείς (Χοάνες)
- Υνιά αρότρων
- Κορφολογητές Αμπέλου
- Μηχανήματα αραίωσης φυτών
- Πετροσυλλέκτες
- Φρέζα – Πολυμηχάνημα
- Άλλες μηχανές σποράς, εφόσον πρόκειται για μηχάνημα που συνδέεται με ελκυστήρα.
- Ισοπεδωτήρας, εφόσον πρόκειται για μηχάνημα που συνδέεται με ελκυστήρα.
ΔΚ ΕΧ 8433:
Η κλάση αυτή περιλαμβάνει διάφορες μηχανές, συσκευές και μηχανικές επινοήσεις για τη συγκομιδή ή τον αλωνισμό των γεωργικών προϊόντων, κουρευτικές μηχανές χόρτου, μηχανές δρεπάνια, καθώς και μηχανές και συσκευές για το καθάρισμα ή τη διαλογή γεωργικών προϊόντων. Ενδεικτικά αναφέρονται τα ακόλουθα είδη που κατατάσσονται στην κλάση αυτή και τα οποία υπάγονται σε μειωμένο συντελεστή Φ.Π.Α.:
- Τυλιχτικό Για Μπάλες αχυρο (straw baler)
- Πλατφόρμες Συγκομιδής με θέσεις για εργάτες
- Θαμνοεξαγωγείς/Θρυμματιστής κλαδιών και χόρτων, χειροκίνητος εδάφους
- Θρυματιστής - /Χορτοκοπτικά Λεπίδων/ Δίσκων Έλκεται απο τράκτερ
- Πλατφόρμες Συγκομιδής με ανατροπή
- Χορτοκοπτικά Λεπίδων/ Δίσκων χόρτων / Αχυροκοπτικά
- Χορτοσυλλεκτικά
- Χορτοδετικά (πρέσες)
- Θεριζοαλωνιστικές Μηχανές
- Θεριστής Λεβάντας
- Συλλεκτικό αραβοσίτου (καλαμποκάς)
- Συλλεκτικό ηλίανθου (ηλιομάχαιρο)
- Αναδευτήρες
- Τευτλοεξαγωγείς
- Πατατοεξαγωγείς
- Δονητές δένδρων
- Καπνοσυλλεκτικά μηχανήματα
- Μηχανήματα συγκομιδής καρπών
- Μηχανήματα συλλογής δενδροκομικών
- Μηχανήματα συλλογής κηπευτικών
- Ελαιοραβδιστικό
- Μηχανήματα ελαιοσυλλογής
- Αλωνιστική Μηχανή Οσπρίων
- Μηχανήματα διαλογής αυγών
- Μηχανήματα συλλογής αυγών
ΔΚ ΕΧ 8434:
Η κλάση αυτή περιλαμβάνει τις αμελκτικές μηχανές κάθε τύπου, καθώς και άλλες μηχανές και συσκευές για τη γαλακτοκομία. Ενδεικτικά αναφέρονται τα ακόλουθα είδη που κατατάσσονται στην κλάση αυτή και τα οποία υπάγονται σε μειωμένο συντελεστή Φ.Π.Α.:
- Αμελκτικά βουστασίων
- Αμελκτικά προβατοστασίων
Διαβάστε την απόφαση (εδώ)
Αλλαγές στο εμπόριο αγροδιατροφικών προϊόντων στην ΕΕ υπόσχεται ο «οδικός χάρτης» που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Η Κομισιόν μιλά τώρα για διαμόρφωση κόστους και των περιθωρίων κέρδους στις τιμές από το χωράφι στο ράφι
Όπως παραδέχεται η Επιτροπή το χαμηλό εισόδημα και η μείωση της κερδοφορίας επιβαρύνει περαιτέρω την ανθεκτικότητα του αγροτοκτηνοτροφικού κλάδου.
Η Επιτροπή έχει στόχο να βελτιώσει το εισόδημα των παραγωγών και να αυξήσει τους ελέγχους στις εισαγωγές
Οι αγρότες πρέπει να έχουν καλύτερα έσοδα από την πώληση των προϊόντων τους, που θα τους δίνουν τη δυνατότητα να κάνουν τις απαραίτητες επενδύσεις για να καταστήσουν τις εκμεταλλεύσεις τους πιο ανθεκτικές. Προϋπόθεση για αυτό είναι να διορθωθούν οι τρέχουσες ανισορροπίες στην τροφική αλυσίδα.
Η μεταποίηση πρέπει να βάλει το χέρι στην τσέπη
Έχουν ήδη γίνει τα πρώτα βήματα για την εξισορρόπηση των θέσεων και τη διευκόλυνση της ορθής επιβολής των κανόνων για την αντιμετώπιση των αθέμιτων εμπορικών πρακτικών. Οι στοχευμένες τροποποιήσεις στον κανονισμό για την κοινή οργάνωση αγοράς (ΚΟΑ) και οι αυστηρότεροι κανόνες για τη διασυνοριακή επιβολή της οδηγίας για τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές (UTP) αναμένεται να προσφέρουν μεγαλύτερη διαφάνεια και να διευκολύνουν τη συνεργασία μεταξύ των αγροτών, με στόχο πιο δίκαιες τιμές για τους παραγωγούς.
Στο επόμενο βήμα ο οδικός χάρτης αναφέρει ότι οι «αθέμιτες εμπορικές πρακτικές» θα διερευνηθούν περαιτέρω, μαζί με ανάλυση των εθνικών κανονισμών, σχετικά με την πώληση κάτω του κόστους παραγωγής, η οποία θα ενημερώσει το έργο της Επιτροπής για την αναθεώρηση των κανόνων αθέμιτων εμπορικών πρακτικών.
Ένα ακόμη βασικό στοιχείο για την τόνωση της «δικαιοσύνης» στις τιμές τροφίμων είναι η διαφάνεια σχετικά με τον τρόπο διαμόρφωσης και κατανομής του κόστους και των περιθωρίων κέρδους στην τροφική αλυσίδα.
Η Επιτροπή θα ενισχύσει περαιτέρω τη διαφάνεια κατά μήκος της τροφικής αλυσίδας, μέσω του νέου Παρατηρητηρίου Αγροδιατροφικής Αλυσίδας (AFCO). Αυτό θα καταρτίσει και θα δημοσιεύσει δείκτες που σχετίζονται με τη διαμόρφωση των τιμών στην τροφική αλυσίδα.
Παράλληλα Επιτροπή θα θεσπίσει µια αρχή σύµφωνα µε την οποία τα πιο επικίνδυνα φυτοφάρµακα που απαγορεύονται στην ΕΕ για λόγους υγείας και περιβάλλοντος δεν επιτρέπεται να επιστρέφουν στην ΕΕ µέσω εισαγόµενων προϊόντων.
Για να προχωρήσει σε αυτό, η Επιτροπή θα ξεκινήσει το 2025 την εκτίµηση επιπτώσεων που θα εξετάσει τις επιπτώσεις στην ανταγωνιστική θέση της ΕΕ και τις διεθνείς επιπτώσεις και, εάν χρειάζεται, θα προτείνει τροποποιήσεις στο ισχύον νοµικό πλαίσιο.
Αλλαγές στα επιδοτούμενα λίτρα ανά καλλιέργεια και στο τελικό ύψος της κρατικής δαπάνης για την επιστροφή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο αγροτικό πετρέλαιο.
Αυτό υποσχέθηκε η κυβέρνηση στην συνάντηση που είχε με εκπροσώπους της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής Μπλόκων.
Να θυμίσουμε ότι σύμφωνα με το σχετικό ΦΕΚ, η επιδοτούμενη ποσότητα του πετρελαίου, για την οποία επιστρέφεται ο ΕΦΚ, ανά δικαιούχο πρόσωπο, υπολογίζεται, με βάση την ποσότητα του πετρελαίου, που έχει πράγματι διατεθεί βάσει των τιμολογίων πώλησης, που εκδίδονται εντός εκάστου έτους, για κάθε δικαιούχο πρόσωπο.
Άρα για τις όποιες αλλαγές υπάρξουν θα παίξουν σημαντικό ρόλο τα τιμολόγια που θα κατατεθούν από τους αγρότες, μέσα στο 2025, για τις αγορές πετρελαίου που έκαναν
Δικαιούχοι επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου εσωτερικής καύσης (DIESEL) κινητήρων, που χρησιμοποιείται αποκλειστικά στη γεωργία, είναι τα φυσικά πρόσωπα τα οποία έχουν υποβάλλει Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης (Ε.Α.Ε.) για το εκάστοτε τρέχον ή το προηγούμενο του τρέχοντος έτος, είναι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (Μ.Α.Α.Ε.) κατά την 1η Μαρτίου ή κατά την 1η Σεπτεμβρίου του εκάστοτε τρέχοντος έτους και τους έχει αποδοθεί η ιδιότητα του «επαγγελματία αγρότη» ή του «επαγγελματία αγρότη ως νεοεισερχόμενου στον αγροτικό τομέα».
Για το 2025 έχουμε την πρώτη πληρωμή επιστροφής ΕΦΚ θα γίνει έως τις 30 Απριλίου, για τις αγορές πετρελαίου κινητήρων για τις οποίες τα οικεία τιμολόγια πώλησης έχουν εκδοθεί και διαβιβαστεί στην ψηφιακή πλατφόρμα myData και esend της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.) από την 1η Ιανουαρίου έως την 31η Μαρτίου. Οι επόμενες πληρωμές θα γίνουν μέχρι τις 31 Ιουλίου, τις 31 Οκτωβρίου και τις 30 Δεκεμβρίου αντίστοιχα.
Το πλαφόν επιστροφής σε βασικές καλλιέργειες έχει οριστεί για το 2025 ως εξής:
Σκληρό σιτάρι: 16 λίτρα το στρέμμα
Λοιπά σιτηρά (και επίσπορα): 15,5 λίτρα το στρέμμα
Αραβόσιτος: 28 λίτρα το στρέμμα
Ελαιούχοι σπόροι: 11,4 λίτρα το στρέμμα
Ρύζι: 29 λίτρα το στρέμμα
Ζωοτροφές (μηδική, σιτηρά, ψυχανθή): 16 λίτρα το στρέμμα
Βαμβάκι: 30 λίτρα το στρέμμα
Ελαιώνες (για ελαιόλαδο): 9 λίτρα το στρέμμα
Ελαιώνες (για επιτραπέζιες ελιές): 20 λίτρα το στρέμμα
Ελαιώνες (διπλής κατεύθυνσης): 11 λίτρα το στρέμμα
Ενεργειακές καλλιέργειες: 11,6 λίτρα το στρέμμα
Βιομηχανική ντομάτα: 29 λίτρα το στρέμμα
Συμπύρηνο ροδάκινο: 29,4 λίτρα το στρέμμα
Ακρόδρυα: 3,6 λίτρα το στρέμμα
Αμπελώνες (κάθε κατεύθυνση): 13 λίτρα το στρέμμα
Εσπεριδοειδή: 17,5 λίτρα το στρέμμα
Κηπευτικά: 20,5 λίτρα το στρέμμα
Κηπευτικά υπό κάλυψη: 30 λίτρα το στρέμμα
Αρωματικά φυτά: 7 λίτρα το στρέμμα
Σπαράγγια: 20,5 λίτρα το στρέμμα
Δείτε το ΦΕΚ με τις μέγιστες ετήσιες ποσότητες κατανάλωσης πετρελαίου (εδώ)
Οι πίνακες αυτοί ισχύουν από το 2015 και οι αγρότες υποστηρίζουν ότι σήμερα έχουν αλλάξει αυτά τα δεδομένα.
Για τις όποιες αλλαγές (διορθώσεις) γίνουν το 2026 από την κυβέρνηση θα λάβουν υπόψιν τις ποσότητες που αγόρασαν οι παραγωγοί το 2025 αλλά και τις εισηγήσεις που θα κάνουν οι επιτροπές αγροτών από τις διάφορες περιοχές της χώρας.
Θα αφορούν τις εργατοώρες που χρειάζεται το κάθε μηχάνημα για την συγκεκριμένη καλλιέργεια και από εκεί θα βγει η αναγκαία ποσότητα του πετρελαίου.
Ο συγκεκριμένος πίνακας θα χρησιμοποιηθεί και για τις αλλαγές στις τυπικές αποδόσεις της κάθε εκμετάλλευσης για την ένταξη στα προγράμματα Νέων Αγροτών και Σχεδίων Βελτίωσης.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου, ήδη έχουν καταθέσει σχετικούς πίνακες η Πέλλα και οι Σέρρες.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι αναμένεται να υπάρξουν αλλαγές στις δενδρώδεις καλλιέργεις (ροδάκινα, αμύγδαλα κ.α.) και σε κάποιες αρδευόμενες, όπου είχαμε το φαινόμενο να πληρώνονται πολύ λίγα ποσά σε σχέση με αυτά που κατανάλωναν.
Αξίζει να αναφέρουμε ότι η κυβέρνηση έχει στόχο να «κόψει» την επιστροφή ΕΦΚ στην παροχή υπηρεσιών. Αυτό θα γίνεται μιας και κάποιος που έχει τρακτέρ όταν κάνει μια εργασία σε κάποιο ξένο χωράφι πληρώνεται για αυτή και έτσι θέλει να αποτρέψει τη διπλή πληρωμή για το πετρέλαιο που κατανάλωσε.
Ακόμη κατέστη σαφές από την κυβέρνηση ότι δεν υπάρχει ανώτατο όριο των 100 εκατ. ευρώ, αλλά θα επιστραφεί ανεξαρτήτως ποσού το σύνολο του ΕΦΚ, το οποίο ανάλογα με τα τιμολόγια που θα κατατεθούν, μπορούν να φτάσουν τα 160 εκατ. ευρώ.
Αυτό σημαίνει ότι το 2025 όσα τιμολόγια δηλωθούν θα πληρωθούν γιατί δύσκολο είναι να ξεπεράσουν τα 160 εκ. ευρώ.
Μέσα στο επόμενο δίμηνο, αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία αποζημιώσεις πυροπλήκτων 2021.
Αυτό ανακοινώθηκε στην συνάντηση που είχε η Βουλευτής Ηλείας της ΝΔ, Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, με τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ, κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο.
Συγκεκριμένα η κα. Αυγερινοπούλου έθεσε στον κ. Λυκουρέντζο το θέμα της ολοκλήρωσης των διαδικασιών καταβολής των αποζημιώσεων των παραγωγών που επλήγησαν από τις πυρκαγιές του 2021, μια διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη ωστόσο θα πρέπει να επιταχυνθεί περαιτέρω, καθώς αντιμετωπίζουν σημαντικές ανάγκες λόγω των καταστροφών στο φυτικό τους κεφάλαιο.
Ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ τόνισε ότι το θέμα βρίσκεται σε απόλυτη προτεραιότητα για τον Οργανισμό και σε συνεργασία με την ηγεσία του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, μέσα στο επόμενο δίμηνο, αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία.
Ταυτόχρονα, έχει δοθεί παράταση, ως τις 31 Μαρτίου 2025, για την καταβολή ασφαλιστικών εισφορών σε εκείνους τους παραγωγούς που δεν ήταν ασφαλιστικά ενήμεροι το εν λόγω χρονικό διάστημα που εκδηλώθηκε η πυρκαγιά, με αποτέλεσμα να αποκλειστούν αρχικά από το δικαίωμα αποζημίωσης. Παράλληλα, εξετάζονται με εντατικούς ρυθμούς και οι ενστάσεις που υποβλήθηκαν επί των πορισμάτων.
Αποζημιώσεις για ελιά, σταφίδα, βιομηχανική τομάτα, καρπούζι και πιπέρια
Η κα. Αυγερινοπούλου μετέφερε, εξάλλου, στον κ. Λυκουρέντζο το αίτημα του αγροτικού κόσμου της Ηλείας για αποζημιώσεις των ζημιών που υφίστανται οι καλλιέργειες της ελιάς, της σταφίδας, της βιομηχανικής τομάτας, του καρπουζιού και των βιομηχανιών πιπεριών, μέσα από τα σχετικά αποζημιωτικά εργαλεία που διαθέτει το Υπουργείο και ο Οργανισμός, προς κάλυψη της απώλειας εισοδήματος.
Όπως μάλιστα επεσήμανε η Βουλευτής Ηλείας, τα προϊόντα πλήττονται από τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης, με τις ζημιές συχνά να ξεπερνούν το κόστος παραγωγής και ασφάλισής τους και ζήτησε από τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ αυτές οι παράμετροι συνυπολογίζονται στα πορίσματα του Οργανισμού. Επιπρόσθετα, πρότεινε την άμεση κατάρτιση σχεδίου παρεμβάσεων, τόσο σε τοπικό όσο και σε εθνικό επίπεδο, για να μειωθούν οι συνέπειες της κλιματικής κρίσης.
Η ΑΑΔΕ ετοιμάζεται για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, που φέτος θα ξεκινήσουν από τις 15 Μαρτίου. Βάσει του νομοθετικού πλαισίου, η διαδικασία υποβολής των δηλώσεων θα ολοκληρωθεί στις 15 Ιουλίου.
Έως και τις 28 Φεβρουαρίου 2025, οι φορείς του Δημοσίου οφείλουν να διαβιβάσουν προς την ΑΑΔΕ τα απαραίτητα στοιχεία για τη διασταύρωση και προσυμπλήρωση στις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος.
Η πληρωμή του φόρου θα πραγματοποιηθεί σε 8 μηνιαίες δόσεις, με την πρώτη να καταβάλλεται έως το τέλος Ιουλίου 2025 και την τελευταία τον Φεβρουάριο του 2026.
Όσοι υποβάλουν δήλωση έως το τέλος Απριλίου 2025 και εξοφλήσουν εφάπαξ τον φόρο, θα επωφεληθούν από έκπτωση φόρου.
Η έκπτωση εφάπαξ πληρωμής διαμορφώνεται ως εξής:
- 4% για δηλώσεις που υποβάλλονται έως τις 30 Απριλίου
- 3% για δηλώσεις από 1η Μαΐου έως 15 Ιουνίου
- 2% για δηλώσεις από 16 Ιουνίου έως 15 Ιουλίου
Σημειώνεται ότι η έκπτωση (4%, 3%, 2%) ισχύει μόνο αν η πληρωμή πραγματοποιηθεί έως τις 31 Ιουλίου.
Αναλυτικά οι νέες φοροελαφρύνσεις
1. Αγρότες με προστατευόμενα τέκνα: Το αφορολόγητο όριο αυξάνεται κατά 1.000 ευρώ, προσφέροντας ετήσιο όφελος έως 240 ευρώ για αγρότες που έχουν τέσσερα ή περισσότερα παιδιά.
2. Ελεύθεροι επαγγελματίες: Η εξάλειψη του τέλους επιτηδεύματος εξασφαλίζει φορολογική ελάφρυνση ύψους 325 ευρώ. Επιπλέον, για επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται σε περιοχές με πληθυσμό κάτω των 1.500 κατοίκων, το τεκμαρτό εισόδημα μειώνεται κατά 50%, προσφέροντας ακόμη μεγαλύτερη ελάφρυνση.
3. Ιδιοκτήτες ακινήτων: Οι ιδιοκτήτες που εκμίσθωσαν ακίνητα τα οποία ήταν κλειστά για τουλάχιστον τρία χρόνια, δεν θα φορολογηθούν για τα εισοδήματα από ενοίκια του τελευταίου τριμήνου του 2024, εφόσον η μίσθωση πραγματοποιήθηκε μετά τις 8 Σεπτεμβρίου. Η απαλλαγή αυτή ισχύει για διάστημα 36 μηνών.
4. Εργαζόμενοι με Απόδειξη Παροχής Υπηρεσιών (ΑΠΥ): Η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος συνεπάγεται μείωση του φόρου κατά 400 έως 500 ευρώ, διαφορά που θα φανεί στα εκκαθαριστικά του 2025.
5. Ανακαινίσεις ακινήτων: Οι φορολογούμενοι που θα πραγματοποιήσουν εργασίες ανακαίνισης το 2024 μπορούν να επωφεληθούν από μείωση του φόρου εισοδήματος έως και 3.200 ευρώ, σε βάθος πενταετίας, υπό την προϋπόθεση ότι οι συνολικές δαπάνες δεν υπερβαίνουν τις 16.000 ευρώ. Για παράδειγμα, δαπάνη ύψους 10.000 ευρώ αποφέρει ετήσιο φορολογικό όφελος 2.000 ευρώ.
Στον κωδικό 009 του Ε3 θα πρέπει να γίνει επιλογή από τους αγρότες για το κανονικό καθεστώς ΦΠΑ, ειδικό καθεστώς ΦΠΑ και αφανείς αγρότες χωρίς ΚΑΔ.
Τον κωδικό 011 συμπληρώνουν αγρότες μέλη συνεταιρισμών για να έχουν την μείωση φόρου.
Στο Ε3 στον πίνακα Γ2 οι αγρότες θα αναγράψουν τα στοιχεία των ενισχύσεων - επιδοτήσεων που εισπράχθηκαν κατά το φορολογικό έτος (Πυλώνα 1 και Πυλώνα 2). Επίσης εκεί θα αναγραφούν και τα ποσά που εισπράχθηκαν στο τρέχον έτος (2024) αναδρομικά, κατοπιν ένστασης και δικαστικής απόφασεις και επιλέγεται να φορολογηθούν το έτος αυτό.
Στον Πίνακα Δ τις πωλήσεις αγαθών (αγορές και πωλήσεις), έξοδα παραγωγής, ιδιοπαραγωγή, αποθέματα έναρξης και τέλους, αγορές ζώων.
Δείτε την σχετική εγκύκλιο της ΑΑΔΕ (εδώ)
Στην Επιτροπή Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τοποθετήθηκε ο Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Σάκης Αρναούτογλου, κατά τη συζήτηση με τον Επίτροπο Γεωργίας, Christophe Hansen, για τις νέες προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με την ενίσχυση της θέσης των αγροτών στην αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων και τη διασυνοριακή επιβολή των κανόνων της ΕΕ για τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές.
Ο κ. Αρναούτογλου τόνισε ότι οι Ευρωπαίοι αγρότες εξακολουθούν να βρίσκονται σε μειονεκτική θέση και ότι οι προτεινόμενες ρυθμίσεις, αν και θετικές, δεν αρκούν για να αλλάξουν την κατάσταση. «Χωρίς δίκαιους όρους για τους Αγρότες, το τραπέζι της Ευρώπης μένει άδειο και κινδυνεύουμε να γίνουμε delivery άλλων Ηπείρων» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Ο Ευρωβουλευτής έθεσε τρία κρίσιμα ερωτήματα προς τον Επίτροπο Hansen:
- Πώς θα διασφαλιστούν δίκαιοι όροι για τους μικρομεσαίους αγρότες που πιέζονται από τις μεγάλες διατροφικές αλυσίδες;
- Πώς θα εφαρμοστούν οι κανόνες για τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές, ώστε να μην καταστρατηγούνται μέσω διασυνοριακών συναλλαγών;
- Πώς θα εξασφαλιστεί μια πιο δίκαιη κατανομή των κερδών στην αλυσίδα εφοδιασμού, ώστε οι αγρότες να λαμβάνουν το μερίδιο που τους αναλογεί;
«Το ερώτημα είναι: Θέλουμε μια Ευρώπη που παράγει ή μια Ευρώπη που εισάγει;» διερωτήθηκε ο κ. Αρναούτογλου.
Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του, υπογράμμισε, όπως του μετέφεραν αγρότες από την Κεντρική Μακεδονία, ότι «αν συνεχίσουμε έτσι, η Ευρώπη θα εισάγει και το ψωμί και το τυρί, ενώ οι αγρότες μας θα μείνουν με τις … τρύπες του κασεριού».
Από τις 11 Φεβρουαρίου θα ξεκινήσει η κατάθεση των αιτήσεων υποψηφίων για τα βιολογικά βραβεία της ΕΕ του 2025.
Ο διαφωνισμός περιλαμβάνει 7 βραβεία σε 6 διαφορετικές κατηγορίες. Συγκεκριμένα αφορά:
- Καλύτερο βιοκαλλιεργητή (άντρα και γυναίκα)
- Καλύτερη βιολογική περιοχή
- Καλύτερη οργανική πόλη
- Καλύτερη ΜΜΕ επεξεργασίας βιολογικών τροφίμων
- Καλύτερο λιανοπωλητή βιολογικών τροφίμων
- Καλύτερο βιολογικό εστιατόριο
Οι αιτήσεις των υποψηφίων θα ολοκληρωθούν στις 27 Απριλίου 2025.
Η αξιολόγηση των βραβείων θα γίνει τον Ιούνιο και η τελετή απονομής στις 23 Σεπτεμβρίου 2025.
Για περισσότερες πληροφορίες (εδώ)
Επίσης ο Επίτροπος Γεωργίας και Τροφίμων της ΕΕ, Christophe Hansen, θα επισκεφθεί την Ιαπωνία, στις 8-13 Ιουνίου 2025, συνοδευόμενος από επιχειρηματική αντιπροσωπεία ανώτερων εκπροσώπων από τον τομέα των αγροδιατροφών της ΕΕ.
Σκοπός αυτής της επίσκεψης είναι να διευκολύνει τις εξαγωγές ευρωπαϊκών γεωργικών τροφίμων και ποτών στην Ιαπωνία και να επεκτείνει την παρουσία τους στην αγορά αυτή.
Η Επιτροπή καλεί ιδίως τους ενδιαφερόμενους εκπροσώπους των ακόλουθων τομέων που θέλουν να συμμετάσχουν στο ταξίδι να υποβάλουν αίτηση:
- κρέας (μοσχάρι, χοιρινό και πουλερικά),
- μεταποιημένα αγροτικά προϊόντα, γαλακτοκομικά (με έμφαση στα τυριά),
- κρασί, μπύρα και οινοπνευματώδη ποτά, ελαιόλαδο, φρούτα και λαχανικά.
Για κατάθεση αίτησης πατήστε (εδώ)
Συνάντηση με αγρότες από Στερεά Ελλάδα, Μακεδονία και Θράκη είχε, στο ΥπΑΑΤ, σήμερα Πέμπτη (6/2), ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας.
Κατά την συνάντηση ο Υπουργός επανέλαβε τη δέσμευσή του, που αποτελεί πολιτική επιλογή της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, να στηρίξει τον αγροτικό κόσμο και να εργαστεί για την ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα, επισημαίνοντας ότι οι λύσεις που δίνονται πρέπει να είναι ουσιαστικές και αποτελεσματικές.
Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν τα ζητήματα του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο αγροτικό πετρέλαιο, με τον Υπουργό να τονίζει ότι είναι πρόθυμος να συζητήσει την αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού του φόρου. «Το έχω πει εδώ και καιρό, υπάρχει τρόπος να το διορθώσουμε και θα το δούμε άμεσα», δήλωσε χαρακτηριστικά. Παράλληλα, υπογράμμισε τη σημασία της ενεργειακής αυτονομίας για τους αγρότες, επισημαίνοντας ότι οι υπάρχουσες χαμηλές τιμές δίνουν ασφάλεια για τον προγραμματισμό της παραγωγής τους.
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ), με τον κ. Τσιάρα να δηλώνει ξεκάθαρα ότι τα χρήματα πρέπει να κατευθύνονται στην πραγματική παραγωγή.
«Η λογική είναι ξεκάθαρη: η νέα ΚΑΠ πρέπει να ενισχύει τους πραγματικούς παραγωγούς. Θέλω το 2027 οι αγρότες να γνωρίζουν με σαφήνεια πότε και τι ακριβώς χρήματα θα λαμβάνουν», είπε.
Αναγνωρίζοντας τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί σε όλη τη χώρα, ο ΥπΑΑΤ τόνισε ότι φέτος ήταν μια δύσκολη χρονιά τόσο στην παραγωγή, όσο και στις τιμές, προσθέτοντας ότι η πολιτεία θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της προκειμένου να στηρίξει τους ανθρώπους του πρωτογενή τομέα.
Παρόντες στη σύσκεψη ήταν εκπρόσωποι του Αγροτικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης, του Αγροτικού Συλλόγου Δράμας, του Πανσερραϊκού Αγροτικού Συλλόγου, του Αγροκτηνοτροφικού Συλλόγου Παιονίας, του Αγροτικού Συλλόγου Πέλλας και του Παμφθιωτικού Αγροτικού Συλλόγου.
Κατηγορούμενη είναι η Ελλάδα για καθυστέρηση εφαρμογής δύο Οδηγιών που αφορούν στη μείωση του ΦΠΑ σε σειρά αγαθών και υπηρεσιών πρώτης ανάγκης, καθώς και στην απαλλαγή των μικρών επιχειρήσεων και επαγγελματιών (αγροτών) από τον ΦΠΑ.
Η ελληνική κυβέρνηση είναι γνωστό ότι επιμένει να έχει υψηλό ΦΠΑ στα τρόφιμα για να εισπράττει φόρους, κάτι που έχει αρνητικές επιπτώσεις στην εγχώρια κατανάλωση αλλά και στις τιμές παραγωγού. Δεν υπάρχουν αντιδράσεις από τους Έλληνες καταναλωτές και παραγωγούς δεν αλλάζει αυτή η πολιτική και γεμίζει τα κρατικά ταμεία.
Επίσης για να μην χάσει φόρους το κράτος δεν προχωρά στην απαλλαγή από τον ΦΠΑ των μικρών επιχειρήσεων στην χώρα μας, με ετήσιο κύκλο εργασιών εντός του κράτους μέλους έως 85.000 ευρώ.
Στο πλαίσιο αυτό, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να κινήσει διαδικασίες «επί παραβάσει» με την αποστολή προειδοποιητικών επιστολών στην Ελλάδα. Η χώρα μας έχει πλέον προθεσμία δύο μηνών για να απαντήσει και να ολοκληρώσει τη μεταφορά στο εθνικό δίκαιο, καθώς και να κοινοποιήσει τα μέτρα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Οδηγία για τους συντελεστές ΦΠΑ
Η πρώτη Οδηγία που δεν ενσωμάτωσε στο εθνικό δίκαιο η ελληνική κυβέρνηση, αφορά στην (ΕΕ) 2022/542, η οποία επιτρέπει την ευρύτερη χρήση μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ από τα κράτη μέλη, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης μηδενικών συντελεστών για βασικά προϊόντα, αποστέλλοντας προειδοποιητική επιστολή σε 7 κράτη μέλη (Βέλγιο, Βουλγαρία, Ελλάδα, Ισπανία, Λιθουανία, Πορτογαλία και Ρουμανία).
Τα κράτη μέλη έπρεπε να κοινοποιήσουν την πλήρη μεταφορά της παρούσας οδηγίας στο εθνικό δίκαιο έως τις 31 Δεκεμβρίου 2024.
Η οδηγία για τους συντελεστές ΦΠΑ επιτρέπει την ευρύτερη χρήση από τα κράτη μέλη μειωμένων συντελεστών, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης μηδενικών συντελεστών για βασικά προϊόντα όπως τα τρόφιμα, φαρμακευτικά προϊόντα και προϊόντα που προορίζονται για ιατρική χρήση. Ακόμη αφορά ποτά εκτός των αλκοολούχων, ζωοτροφές, σπόρους, φυτά και πρώτες ύλες που χρησιμοποιούνται στην παρασκευή τροφίμων, καθώς και η διανομή νερού.
Καθεστώς ΦΠΑ για μικρές επιχειρήσεις
Η δεύτερη Οδηγία, που δεν ενσωμάτωσε στο εθνικό δίκαιο η ελληνική κυβέρνηση, αφορά στην (ΕΕ) 2020/285, με την οποία αυξάνει σημαντικά το όριο του ετήσιου τζίρου, μέχρι το οποίο επιτρέπεται στις μικρές επιχειρήσεις να πωλούν αγαθά και υπηρεσίες χωρίς να επιβάλλουν ΦΠΑ, αποστέλλοντας προειδοποιητική επιστολή σε 8 κράτη μέλη (Βουλγαρία, Ιρλανδία, Ελλάδα, Ισπανία, Κύπρος, Λιθουανία, Πορτογαλία και Ρουμανία) επειδή δεν μετέφεραν στο εθνικό τους δίκαιο την Οδηγία για το ειδικό καθεστώς ΦΠΑ στις μικρές επιχειρήσεις, έως τις 31 Δεκεμβρίου 2024.
Η Οδηγία δίνει τη δυνατότητα απαλλαγής από τον ΦΠΑ των μικρών επιχειρήσεων με ετήσιο τζίρο έως και 85.000 ευρώ. Σήμερα, στην Ελλάδα το όριο του τζίρου για την απαλλαγή από τον ΦΠΑ είναι το ποσό των 10.000 ευρώ.
Εντός του Φεβρουαρίου αναμένεται να δημοσιευτεί η πρόσκληση του προγράμματος ενίσχυσης θερμοκηπιακών καλλιεργειών, όπως υπογράμμισε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστας Τσιάρας, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Αμερικανική Γεωργική Σχολή.
«Είναι σημαντικό να δούμε πώς ο πρωτογενής τομέας στη χώρα μας μπορεί να κάνει μεγάλα βήματα μπροστά», ανέφερε, σημειώνοντας ότι η ανάπτυξη των θερμοκηπιακών καλλιεργειών μπορεί να αποτελέσει κινητήριο δύναμη για την ελληνική γεωργική παραγωγή.
«Το 2019 μιλούσαμε για ελλειμματικό αγροτικό ισοζύγιο και σήμερα μιλάμε για θετικό ισοζύγιο. Οι εξαγωγές των οπωροκηπευτικών και των λαχανικών αυξήθηκαν σε σχέση με το 2023. Είναι λογική προσέγγιση το να αυξήσουμε τις θερμοκηπιακές καλλιέργειες. Αντιλαμβάνεστε ότι υπάρχει μεγάλη δυναμική στον συγκεκριμένο κλάδο», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.
Σημείωσε, δε, ότι στην Ελλάδα υπάρχουν περίπου 50.000 στρέμματα θερμοκηπιακής καλλιέργειας, ενώ στην Ολλανδία, η έκταση της οποίας είναι διπλάσια από αυτή της Θεσσαλίας, η αντίστοιχη έκταση αγγίζει τα 120.000 στρέμματα.
Σε παρέμβασή του για το «Έξυπνο και Ψηφιακό Θερμοκήπιο» στην Αμερικανική Γεωργική Σχολή, ο κ. Τσιάρας επισήμανε τη σημασία του προγράμματος θερμοκηπιακών καλλιεργειών για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα και την ενίσχυση της εξαγωγικής δυναμικής της χώρας.
Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων περιηγήθηκε στις εγκαταστάσεις της Σχολής και συγκεκριμένα στο «Έξυπνο και Ψηφιακό Θερμοκήπιο», το οποίο καταλαμβάνει έκταση περίπου 600 τετραγωνικών μέτρων και είναι χωρισμένο σε τέσσερα διαμερίσματα έως 180 τ.μ., δύο χωμάτινα για καλλιέργεια εδάφους και δύο για υδροπονία.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, υπέγραψε διάταγμα για την επιβολή δασμών στις εισαγωγές από το Μεξικό, τον Καναδά και την Κίνα, εκπληρώνοντας μια προεκλογική υπόσχεση.
Συγκεκριμένα ανακοινώθηκε ότι θα επιβάλει δασμούς 10% σε όλες τις εισαγωγές από την Κίνα και 25% στις εισαγωγές από το Μεξικό και τον Καναδά.
Αθροιστικά, οι τρεις χώρες αντιπροσώπευαν το 42% των αγαθών αξίας σχεδόν 3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων που εισήγαγαν οι ΗΠΑ πέρυσι. Η επιβολή δασμών τίθεται σε ισχύ για τον Καναδά από την Τρίτη, 4 Φεβρουαρίου.
Το Πεκίνο ανακοίνωσε ότι θα προσφύγει στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ) για αυτό που χαρακτήρισε «μονομερή επιβολή δασμών κατά σοβαρή παραβίαση των κανόνων του ΠΟΕ». Ο Καναδάς ανακοίνωσε ότι θα επιβάλει ανταποδοτικούς δασμούς σε αμερικανικά προϊόντα. Η πρόεδρος του Μεξικού, Κλαούδια Σέινμπαουμ, ανακοίνωσε κι εκείνη από την πλευρά της σήμερα ότι έδωσε εντολή στον υπουργό Οικονομίας να επιβάλει δασμολογικά και άλλα μέτρα σε βάρος των ΗΠΑ, για την προάσπιση των μεξικανικών συμφερόντων.
Ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, διεμήνυσε, χθες Κυριακή (2/2), πως ευρωπαϊκά προϊόντα που εισάγονται στις ΗΠΑ «πολύ σύντομα» θα μπουν με τη σειρά τους στο στόχαστρο της πολιτικής αύξησης των δασμών που προωθεί. «Μας εκμεταλλεύονται, έχουμε έλλειμμα 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Δεν αγοράζουν ούτε αυτοκίνητά μας, ούτε αγροτικά προϊόντα μας, σχεδόν τίποτα, ενώ εμείς τα παίρνουμε όλα από αυτούς», τόνισε στον τύπο.
Στην χώρα μας μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να υπάρξει κυβερνητική σύσκεψη, όπου θα τεθούν όλα τα επιμέρους ζητήματα στο τραπέζι, όσον αφορά την επιβολή δασμών από τις ΗΠΑ.
Οι καιρικές συνθήκες είναι καλές με αποτέλεσμα να έχουν έχουν αυξηθεί οι κοπές κηπευτικών θερμοκηπίου αυτή την περίοδο.
Υπάρχουν όμως προβλήματα στην απορρόφηση των προϊόντων, κυρίως στην εγχώρια αγορά επειδή λόγω οικονομικής κρίσης έχει μειωθεί η ζήτηση. Το θετικό είναι οι εξαγωγές που έχουν μια καλή ροή λόγω προβλημάτων στην ισπανική παραγωγή.
Οι μέσες τιμές παραγωγού, την Τετάρτη (29 Ιανουαρίου 2025), στα δημοπρατήρια της Κρήτης είναι: ντομάτα 60 λεπτά, αγγούρια (Α εσωτ.) 1,09 ευρώ, αγγουράκι Κνωσσού 1,21 ευρώ, ντομάτα βελανίδι (Lobello) 1,93 ευρώ, μελιτζάνα 1,76 ευρώ, πιπεριά κέρατο 1,76 ευρώ, πιπεριά Φλωρίνης 1,93 ευρώ, φλάσκα κουπάτη 1,59 ευρώ.
Ο κ. Γεώργιος Καραλάκης, πρόεδρος Αγροτικός Συνεταιρισμός Ιεράπετρας «Ανατολή», αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι λόγω των καιρικών συνθηκών και των υψηλών θερμοκρασιών έχουμε αυτή την εποχή αυξημένες κοπές στα κηπευτικά θερμοκηπίου. Υπάρχει πρόβλημα στην Κρήτη με την ξηρασία και το νερό άρδευσης. Στο εσωτερικό υπάρχει μειωμένη ζήτηση στην αγορά αλλά πάνε καλά οι εξαγωγές. Μεγάλο πρόβλημα έχουν οι ντομάτες. Οι κοπές καθυστέρησαν και τώρα γίνονται με αυξημένους ρυθμούς. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να έχουμε μεγάλες ποσότητες αυτή την εποχή στην αγορά και οι τιμές έχουν πέσει σε χαμηλά επίπεδα, κυμαίνονται στα 50 - 60 λεπτά».
Ο κ. Γιάννης Γαϊτάνης, πρόεδρος στον Ενιαίο Αγροτικό Σύλλογο Ιεράπετρας, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «λόγω καιρού έχουμε αυτή την περίοδο αυξημένες ποσότητες στην αγορά με αποτέλεσμα να έχουμε χαμηλές τιμές παραγωγού. Ειδικά η ντομάτα και το βελανίδη έχει μια πτωτική πορεία η τιμή τις 10 τελευταίες ημέρες. Για τα υπόλοιπα προϊόντα κηπευτικών θερμοκηπίου έχουμε μέτριες τιμές. Καλά πάνε τα πράγματα στα αγγούρια και τις πιπεριές κέρατο με τις εξαγωγές, κάτι που βοηθά στην απορρόφηση των ποσοτήτων και τις τιμές».
Ο κ. Ασημάκης Ντεμερούκας, παραγωγός από τους Γαργαλιάνους, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «μέχρι πριν 20 ημέρες η τιμή στο χωράφι για τη ντομάτα ήταν γύρω στο 1 ευρώ το κιλό και για το βελανίδι πάνω από 2,5 ευρώ το κιλό. Ως γνωστόν από μέσα Δεκεμβρίου επειδή μεγαλώνει η μέρα έχουμε αυξημένες ροές στις κοπές και μεγάλες ποσότητες στην αγορά. Στην εγχώρια αγορά οι καταναλωτές λόγω οικονομικών προβλημάτων αυτή την εποχή έχουν μειωμένη ζήτηση. Επίσης έχουν γίνει κάποιες εισαγωγές ντομάτας. Αποτέλεσμα αυτή την εποχή το βελανίδι να έχει τιμή παραγωγού στα 1,5 έως 2 ευρώ το κιλό, δηλαδή στο κόστος παραγωγής και η ντομάτα στα 50 έως 70 λεπτά το κιλό, δηλαδή κάτω του κόστους.
Από την άλλη λόγω των μικρών ποσοτήτων που φυτεύτηκαν με μελιτζάνες έχουμε μειωμένες ποσότητες και καλές εξαγωγές, με τις τιμές είναι σε καλά επίπεδα στα 1,60 έως 1,80 ευρώ το κιλό. Επίσης στα αγγούρια παρά τις μαζικές κοπές έχουμε καλή ροή στις εξαγωγές και οι τιμές από τα 70 - 80 λεπτά το κιλό να έχουν ανέβει στα 1,10 έως 1,20 ευρώ».
Το myDATAapp, η νέα εφαρμογή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) για κινητές συσκευές, παρουσιάστηκε, σήμερα Τρίτη (28/1), σε συνέντευξη τύπου από τον Διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργο Πιτσιλή.
Η νέα mobile εφαρμογή σχεδιάστηκε για να διευκολύνει τις επιχειρήσεις στην καθημερινή τους λειτουργία, καθώς:
- αποτελεί ένα ολοκληρωμένο, φιλικό και εύχρηστο εργαλείο για την έκδοση παραστατικών και Δελτίων Αποστολής μέσω φορητών συσκευών,
- επιτρέπει τη διαχείριση πελατών και την παρακολούθηση των οικονομικών δεδομένων με βάση τις ανάγκες κάθε επιχείρησης,
- ευθυγραμμίζεται πλήρως με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο (Α. 1138/2020, Α. 1123/2024, Ν. 4308/2014).
Ο Κωστής Χατζηδάκης, Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, εξήρε την προσπάθεια ψηφιοποίησης που συντελείται από την Ανεξάρτητη Αρχή, τονίζοντας: «Το myDATAapp είναι ένα ακόμη σύγχρονο εργαλείο στην φαρέτρα της ΑΑΔΕ που θα συνδράμει αποτελεσματικά στη συντονισμένη προσπάθεια για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και την ενίσχυση της φορολογικής συμμόρφωσης».
Ο Χρίστος Δήμας, Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, επίσης συνεχάρη την ΑΑΔΕ, υπογραμμίζοντας ότι το myDATAapp αποτελεί ένα πολύτιμο εργαλείο για τις ελληνικές επιχειρήσεις, που απλοποιεί τις διαδικασίες και ενισχύει την ανταγωνιστικότητά τους. «Είμαστε βέβαιοι ότι η νέα εφαρμογή θα συμβάλλει στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και στη δημιουργία ενός πιο δίκαιου επιχειρηματικού περιβάλλοντος», τόνισε χαρακτηριστικά.
Ο Γιώργος Πιτσιλής τόνισε, μεταξύ άλλων: «Το myDATAapp είναι κάτι πολύ περισσότερο από μια εφαρμογή. Είναι ένας στρατηγικός σύμμαχος για τις επιχειρήσεις που εξοικονομεί χρόνο και κόστος, αυξάνει την παραγωγικότητά τους, και διευκολύνει την οικειοθελή συμμόρφωση. Θέτουμε ένα ακόμα νέο πρότυπο στην ψηφιακή διακυβέρνηση, απλοποιώντας τις διαδικασίες προς όφελος του επιχειρείν».
Το myDATAapp προσφέρει ένα ευρύ φάσμα λειτουργιών, σχεδιασμένων για να απλοποιήσουν τις καθημερινές διαδικασίες των επιχειρήσεων:
- Έκδοση παραστατικών on-the-go: Άμεση δημιουργία και αποστολή παραστατικών 24X7, εξοικονομώντας χρόνο και κόστος, ενώ παράλληλα έχει προβλεφθεί η δυνατότητα έκδοσης Ψηφιακών δελτίων αποστολής.
- Διαχείριση πελατολογίου: Οργάνωση του πελατολογίου, επιτρέποντας την καταχώριση και επεξεργασία όλων των απαραίτητων πληροφοριών των πελατών.
- Αναλυτικά στατιστικά: Παροχή ολοκληρωμένης εικόνας της επιχείρησης με πλήθος αναφορών για έσοδα, έξοδα και άλλους σημαντικούς δείκτες, υποστηρίζοντας τη λήψη επιχειρηματικών αποφάσεων.
- Προσαρμογή στις ανάγκες της επιχείρησης: Εξατομικευμένη εμπειρία χρήσης, επιτρέποντας την επιλογή γλώσσας (Ελληνικά και Αγγλικά) και θέματος (ενεργοποίηση σκοτεινής λειτουργίας για άνετη χρήση σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού)
- Ασφάλεια πρώτα: Προστασία των δεδομένων των επιχειρήσεων με πολλαπλά επίπεδα ασφάλειας, όπως κωδικός PIN και βιομετρική αναγνώριση.
Απαραίτητη προϋπόθεση για τη χρήση της εφαρμογής myDATAapp είναι η δημιουργία Φιλικών Κωδικών μέσω της εφαρμογής myDATAusers, στην ψηφιακή πύλη myAADE (myaade.gov.gr), στη διαδρομή Εφαρμογές > Δημοφιλείς Εφαρμογές > myDATA > Φιλικοί κωδικοί και εξουσιοδοτήσεις myDATAusers.
Να θυμίσουμε στους αγρότες και κτηνοτρόφους ότι σύμφωνα με την σχετική νομοθεσία, από την 1η Οκτωβρίου 2025 κάθε επιχείρηση και αγρότης σε όλη την αγορά δεν θα μπορεί να διακινεί αγαθά αν δεν έχει εκδώσει ψηφιακό δελτίο αποστολής. Αν δεν το κάνει θα έχει πρόστιμο που θα φτάνει έως και τα 10.000 ευρώ. Τα ψηφιακά δελτία αποστολής θα διασταυρώνονται απευθείας με τα τιμολόγια που εκδίδονται.
Δημοσιεύθηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ ο Κανονισμός (ΕΕ) 2025/40 για τις συσκευασίες και τα απορρίμματα συσκευασίας, ο οποίος περιλαμβάνει, μεταξύ των βασικών νέων υποχρεώσεων τη μη χρήση πλαστικών συσκευασιών για λιανική πώληση.
Ο νέος Κανονισμός καταργεί την προηγούμενη Οδηγία 94/62/ΕΚ και τροποποιεί την Οδηγία 2019/904 και τον Κανονισμό (ΕΕ) 2019/1020 και μεταξύ των βασικών καινοτομιών περιορίζει ορισμένες μορφές συσκευασίας, όπως πλαστικό μιας χρήσης, για φρούτα και λαχανικά που διατίθεται στο εμπόριο σε μορφές κάτω του 1,5 κιλού.
Αυτός ο περιορισμός θα ισχύει από την 1η Ιανουαρίου 2030 και θα επηρεάσει γενικά όλα τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά, με ορισμένες εξαιρέσεις. Ο κατάλογος των εξαιρέσεων θα αναπτυχθεί σύντομα.
Ο κ. Γεώργιος Πολυχρονάκης, Ειδικός Σύμβουλος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Incofruit - Hellas, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «ζητάμε την τροπολογία του Κανονισμού για την εξαίρεση των οπωροκηπευτικών ή ακόμη και να πάρει παράταση η εφαρμογή του. Αναμένεται να δημιουργήσει προβλήματα ειδικά στην αγορά έτοιμης συσκευασμένης σαλάτας. Θα αυξήσει το κόστος συσκευασίας λόγω των νέων υλικών.
Συμφωνούμε ότι η μείωση της παραγωγής απορριμμάτων συσκευασίας αποτελεί προτεραιότητα ωστόσο δεν λήφθηκαν υπόψη οι ιδιαιτερότητες των φρέσκων προϊόντων όπως τα φρούτα και τα λαχανικά, τα οποία, όντας πολύ ευπαθή, απαιτούν τη χρήση συσκευασίας που εγγυάται ασφάλεια, ποιότητα και επαρκή μεταφορά.
Θέλουμε να πιστεύουμε ότι με τους εφαρμοστικούς Κανονισμούς θα εξαιρεθούν τα νωπά φρούτα και λαχανικά από τις θεσπεσθείσες υποχρεώσεις, πολύ περισσότερο που η διακίνηση και εμπορία τους διέπεται από εξειδικευμένους Κανονισμούς εμπορικών προδιαγραφών, που εξασφαλίζουν την υγιεινή των καταναλωτών και ότι τα χρησιμοποιούμενα υλικά συσκευασίας είναι πλήρως ανακυκλώσιμα».