Το δίδυμο Χριστόδουλος Αντωνιάδης (Πειραιώς) – Τάσος Γαργαλάκος έβαλε στο κάδρο ο πρώην πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ και στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού, Γρηγόρης Βάρρας, στην κατάθεσή του στην εξεταστική επιτροπή, πως δεν τον ήθελαν στον οργανισμό.
Προηγουμένως είχε βάλει φωτιά στην Εξεταστική Επιτροπή Διερεύνησης του Σκανδάλου διότι διέκοψε την κατάθεσή του ξαφνικά, μη δεχόμενος ερωτήσεις αλλά τη συνέχισε τελικά μετά από πιέσεις βουλευτών μετά από διακοπή μίας ώρας.
Αντιφατική ήταν η κατάθεσή του για τον πρώην υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκη Βορίδη, καθώς από τη μία μίλησε για «βελούδινο διαζύγιο» κι από την άλλη άφησε να εννοηθεί πως υπήρξαν ζητήματα σε ό, τι αφορά στην διακήρυξη – προκήρυξη διαγωνισμού.
Το αξιοπερίεργο της υπόθεσης Βάρρα είναι πως ο Τρικαλινός πρώην πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ ανέφερε πως επί χρόνια εργάζεται στο Μαξίμου αλλά κατέθεσε πως ουδέποτε ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για τα χάλια του οργανισμού.
ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΜΕ ΔΙΑΚΟΠΕΣ
Ο κ. Γρηγόρης Βάρρας έβαλε «φωτιά» στην Επιτροπή, καθώς διέκοψε την κατάθεσή του επικαλούμενος άρθρα 146 και 147 του Κανονισμού της Βουλής και είπε ότι καταθέτει απολογητικό υπόμνημα, επομένως δεν δίνει απαντήσεις στους ερωτώντες βουλευτές. Καθώς επιπλήχθηκε έντονα ειδικά από μέλη της Επιτροπής και κάποιοι του είπαν ότι κινδυνεύει να προσαχθεί με την αυτόφωρη διαδικασία, επειδή δεν απαντά, επέλεξε τελικά να καταθέσει μετά τη διακοπή της επιτροπής για μία ώρα, από το προεδρείο.
ΥΠΟΜΝΗΜΑ
Ο Γρηγόρης Βάρρας αναφέρθηκε στην κατάθεσή του προς τους Ευρωπαίους εισαγγελείς, τονίζοντας ότι πρόκειται για μία μαραθώνια κατάθεση, που είναι αναλυτική. «Καταθέτω απολογητικό υπόμνημα και αποχωρώ», ανέφερε γεγονός που προκάλεσε την έντονη ή ήπια αντίδραση των βουλευτών- μελών της Εξεταστικής Επιτροπής, που μίλησαν για προσβλητική συμπεριφορά ενώ μερικοί βουλευτές ζήτησαν ακόμη και την σύλληψή του με τη διαδικασία του Αυτοφώρου, διότι αρνήθηκε ν΄ απαντήσει στις ερωτήσεις ενώ δεν είναι ύποπτος ή κατηγορούμενος.
ΚΟΝΤΡΕΣ
Ο κ. Βάρρας κατόρθωσε να τσακωθεί ακόμη και με τον εισηγητή της πλειοψηφίας, τον βουλευτή Καβάλας, της ΝΔ, Μακάριο Λαζαρίδη εντός της επιτροπής.
ΟΣΔΕ
Υποστήριξε πως το 10% των αιτήσεων ΟΣΔΕ ήταν δεσμευμένες από τα έτη 2018 - 2019. «Δόθηκαν 99 ΑΦΜ για έλεγχο», είπε ενώ αναφέρθηκε και σε άλλους κωδικούς που ήταν υπό έλεγχο. «Δεν έστελνα e-mail βραδινές ώρες, αλλά η Γραμματεία», ανέφερε. Για τους βοοτρόφους των Τρικάλων είπε ότι η υπόθεση αφορούσε στο 2018 κι έκανε ερώτηση ο πρώην πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ, Θάνος Καπρέλλης στον εκλιπόντα γεν. γραμματέα του ΥΠΑΑΤ, επί ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Νίκο Αντώνογλου. «Γιατί ήθελε εντολή;» ρώτησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Βασίλης Κόκκαλης, από τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ. «Αυτά τα ΑΦΜ από τα 197, τα 157 τα έβγαλε καθαρά η δικαιοσύνη».
ΠΕΡΙ ΒΟΡΙΔΗ
Μίλησε για το «βελούδινο διαζύγιο» με Βορίδη. Υποστήριξε πως δεν υπήρχαν προστριβές με Μάκη Βορίδη, «φύγαμε γελώντας». Παρόλα αυτά μίλησε για απαίτηση και πίεση από την πλευρά του διευθυντή του γραφείου Βορίδη, τον κ. Αθανασά για παραίτησή του. Κατέθεσε ότι δεν είχε τυπικές σχέσεις ο Δημήτρης Μελάς με τον Μάκη Βορίδη.
ΠΕΡΙ ΓΕΝΙΚΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΥΠΑΑΤ ΕΠΙ ΝΔ, Γ. ΣΤΡΑΤΑΚΟΥ
«Με ρώτησε για ποιον λόγο ελέγχεται η κυρία Ξυλούρη; Παίρνω (σ.σ. τηλέφωνο) τον υπεύθυνο που ήταν στην Κρήτη. Τον ενημέρωσαν για δειγματοληπτικό έλεγχο (…)Πείτε στον κ. γραμματέα να μην παρεμβαίνει στη δουλειά μας».
ΤΕΧΝΙΚΗ ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΒΟΣΚΟΤΟΠΙΑ
Υποστήριξε ότι η τεχνική λύση εφαρμόστηκε επί ημερών του, αλλά πρέπει να σταματήσει, γιατί ήταν κόντρα στις ντιρεκτίβες. Είπε ότι θα μπορούσε να εφαρμοστεί μόνο στην προκαταβολή του 2020, ώστε οποιαδήποτε προβλήματα να επιλυθούν μέχρι την τελική πληρωμή. Ανέφερε πως δεν υπήρχε μεθοδολογία για το πως χαρακτηρίζεται ο ευρωπαϊκός βοσκότοπος αλλά τόνισε πως ο προκάτοχός του Θάνος Καπρέλλης ήταν σύννομος. Είπε ότι δεν θυμάται ποια ήταν η αντίδρασή του όταν διαπιστώθηκε αύξηση του ζωικού κεφαλαίου στην Κρήτη.
Ο ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ
Άφησε να εννοηθεί πως δεν τον ήθελαν στον οργανισμό «η Neuropublic Γαργαλάκος» και υποστήριξε πως «θα προτιμούσε η εταιρεία να μη γίνουν σωστά οι πληρωμές ώστε να παρέμβει ο τεχνικός σύμβουλος». Τόνισε πως υπήρχε γκρίνια γύρω από το πρόσωπό του από την πλευρά της εταιρείας, η οποία διατυπωνόταν στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης.
ΠΕΡΙ ΑΝΤΩΝΙΑΔΗ
«Τι τον θέλετε αυτόν εκεί; Θα σας ρίξει τον ΟΠΕΚΕΠΕ;» είπε βάζοντας στο κάδρο και τον αντιπρόεδρο της Πειραιώς, κ. Χριστόδουλο Αντωνιάδη, επισημαίνοντας ότι δεν τον ήθελε στον οργανισμό.
ΠΕΡΙ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ
Κατέθεσε ότι είχε φιλική σχέση με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη από το 2000. «Είναι καθαρά κοινωνική, η σχέση μου με τον πρωθυπουργό», ανέφερε. Απαντώντας σε ερώτηση του Βασίλη Κόκκαλη, εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ υποστήριξε πως εργάζεται στο Μέγαρο Μαξίμου από τον Νοέμβριο του 2020 σε άλλο αντικείμενο αλλά ουδέποτε ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για θέματα του ΟΠΕΚΕΠΕ. Ανέφερε ωστόσο ότι ενημέρωσε τον Γιώργο Μυλωνάκη γιατί είχε κάποιες πληροφορίες πως έρχονταν πρόστιμα και καταλογισμοί από την ΕΕ, ο οποίος του ζήτησε να του κάνει κάποιο σημείωμα.