Μια σειρά από θεσμικές αλλαγές, που θα διευκολύνουν τη λειτουργία των συνεταιρισμών και τον ηλικιωμένο αγροτικό πληθυσμό που δεν έχει ψηφιακή κατάρτιση, ζήτησε ο Χρήστος Καραδήμος, γενικός διευθυντής του Αγροτικού Ελαιουργικού Συνεταιρισμού Στυλίδας.
Ειδικότερα, μιλώντας στην Αγροτική Διακομματική Επιτροπή της Βουλής επισήμανε πως χρειάζεται να υπάρξουν απλοποιήσεις στις διαδικασίες και κυρίως στο ζήτημα του ηλεκτρονικού δελτίου αποστολής προϊόντων.
Επιπλέον, αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα για την καλύτερη αξιοποίηση συνεταιριστικών ακινήτων, που ρημάζουν για διάφορους λόγους στην ύπαιθρο.
Ο κ. Καραδήμος παρουσιάζοντας το προφίλ του Αγροτικού Ελαιουργικού Συνεταιρισμού Στυλίδας. Εξήγησε πως είναι ένας από τους μεγαλύτερους και πιο υγιείς συνεταιρισμούς της χώρας με εκατοντάδες μέλη. Ιδρύθηκε το 1949 και είναι από τους πιο παλιούς αλλά και συγχρόνως από τους πιο υγιείς συνεταιρισμούς στην Ελλάδα. Πρόκειται για συνεταιρισμό, που ασχολείται με την επιτραπέζια ελιά κι έχει έντονη εξαγωγική δραστηριότητα σε πάνω από 25 χώρες και σημαντική συμβολή στην τοπική οικονομία.
ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟΥΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΥΣ
Απαρτία: Εξήγησε πως δημιουργούνται τεχνικά προβλήματα από τη νομοθεσία, που δυσκολεύουν τη λήψη αποφάσεων σε μεγάλα συνεταιριστικά σχήματα. Εξαιτίας του γερασμένου αγροτικού πληθυσμού και των αποστάσεων στην επαρχία συχνά είναι δύσκολη η απαρτία 75% και ζήτησε να διευκολυνθούν και οι παραγωγοί και οι συνεταιρισμοί με νομοθετικές αλλαγές.
Κίνητρα: Υποστήριξε πως τα φορολογικά οφέλη που δόθηκαν για τους συνεταιρισμούς, τελικά «εξισώθηκαν» με ιδιώτες, μέσω άλλων διαδικασιών κι έτσι χάθηκε το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Ζήτησε κίνητρα για συνεταιριστική οργάνωση.
Παθογένειες: Άσκησε κριτική για τη δυσλειτουργία του ΟΣΔΕ αλλά και την έλλειψη σχεδίου για την τάση ερημοποίησης στα ελαιοπερίβολα. Μάλιστα σε ό, τι αφορά στις επιδοτήσεις χτύπησε καμπανάκι κινδύνου: «Κανένας παραγωγός δεν ξέρει, τι δικαιούται και τι έχει πάρει». Αναφέρθηκε στις μεγάλες καθυστερήσεις στο άνοιγμα του ΟΣΔΕ και στην έλλειψη σταθερού προγραμματισμού στα επενδυτικά προγράμματα.
Ρευστότητα: Ταυτόχρονα εξήγησε ότι 850.000€ του συνεταιρισμού είναι «παρκαρισμένα» λόγω μπλοκαρισμένων προγραμμάτων Οργανισμών Ελαιουργικών Φορέων (ΟΕΦ), γεγονός που στερεί ρευστότητα.
Εκπαίδευση: Μίλησε για την ανάγκη ενίσχυσης της εκπαίδευσης και αποκατάστασης της εμπιστοσύνης των παραγωγών στις συνεταιριστικές οργανώσεις, μέσα από το συνεταιριστικό κίνημα. Ζήτησε ανάπτυξη της αγροτικής εκπαίδευσης κατά τα πρότυπα των Μουσικών και των Εκκλησιαστικών Σχολείων.
Απλοποίηση φορολογίας: Αναφέρθηκε στην ανάγκη απλοποίησης των ψηφιακών διαδικασιών (όπως το ηλεκτρονικό δελτίο αποστολής), λόγω της χαμηλής εξοικείωσης πολλών αγροτών με την τεχνολογία. Εξήγησε πως θα πρέπει να απλοποιηθεί ώστε γρήγορα και εύκολα να μπορούν να μετακινηθούν τα αγροτικά προϊόντα, αντί να ταλαιπωρούνται παραγωγοί μεγαλύτερης ηλικίας, που δεν διαθέτουν τις κατάλληλες ψηφιακές δεξιότητες.
Ακίνητα: Ζήτησε χρηματοδοτικά εργαλεία για την αξιοποίηση μη παραγωγικής ακίνητης περιουσίας των συνεταιρισμών. «Υπάρχουν πολλά ακίνητα στους συνεταιρισμούς, τα οποία έρχονται από πολλά χρόνια πριν και δεν είναι αξιοποιήσιμα παραγωγικά. Κάθονται, ρημάζουν και δεν έχει τη δυνατότητα ο συνεταιρισμός να τα αξιοποιήσει, είτε για οικονομικούς λόγους, αλλά (είτε διότι) δεν έχει και τη δυνατότητα με έναν ευέλικτο τρόπο να προχωρήσει σε μία συνεργασία με κάποιον ιδιωτικό φορέα και να αξιοποιηθεί το ακίνητο. Πρέπει να βρεθεί λύση», είπε.
Εμπορικές συμφωνίες: Αναφέρθηκε στις διεθνείς εμπορικές συμφωνίες, επισημαίνοντας κινδύνους για την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής επιτραπέζιας ελιάς αλλά και τις πιθανές ευκαιρίες. Ζήτησε επαναξιολόγηση και ει δυνατόν επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας της Mercusur.
«Οι χώρες οι οποίες εμπλέκονται στην συμφωνία της Mercusur θα έχουν το δικαίωμα να εξάγουν τα προϊόντα τους, την επιτραπέζια ελιά, στην Ευρώπη χωρίς δασμούς, ενώ η ευρωπαϊκή επιτραπέζια ελιά θα πηγαίνει σ’ αυτές τις χώρες με δασμούς 13,5%. Το θεωρώ αυτό ένα πολύ μεγάλο μειονέκτημα για την ευρωπαϊκή εν γένει επιτραπέζια ελιά», ανέφερε. Τέλος, κατέληξε πως αν στη συμφωνία Ινδίας – Ευρωπαϊκής Ένωσης μηδενιστούν άμεσα ή σε βάθος χρόνου οι δασμοί για επιτραπέζιες ελιές στην Ινδία, αυτό θα είναι μία πολύ σημαντική εξέλιξη.