Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Σύμφωνα με όσα αναφέρει εγγράφως στη βουλή ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιάννης Οικονόμου.

Απαντώντας σε ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής κ. Χ. Κέλλας, για τα θέµατα της αρµοδιότητάς µας, σας πληροφορούµε τα εξής, αναφέρει ο Γιάννης Οικονόμου, όπως αποκαλύπτει ο ΑγροΤύπος: Απαραίτητη προϋπόθεση για την έκδοση της πρόσκλησης της Δράσης 4.1.2 του Μέτρου 4 του Προγράµµατος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 είναι η παράδοση σε παραγωγική λειτουργία του υποσυστήµατος υποβολής αιτήσεων στο Πληροφορικό Σύστηµα Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ).

Το θεσµικό πλαίσιο της δράσης είναι ήδη έτοιµο από τις 25-09-2020 (ΦΕΚ 4377 Β’).

Επισηµαίνεται ότι η υλοποίηση της εφαρµογής καθυστέρησε λόγω των περιορισµένων ανθρώπινων πόρων που έχουν διατεθεί για την ανάπτυξη των πληροφορικών υποσυστηµάτων στο ΠΣΚΕ.

Σύµφωνα µε τον προγραµµατισµό της ΜΟ∆ ΑΕ, η οποία είναι υπεύθυνη για την ανάπτυξη των υποσυστηµάτων του ΠΣΚΕ, το υποσύστηµα παραδόθηκε για δοκιµές στο τέλος Μαρτίου, ενώ ο εκτιµώµενος χρόνος έναρξης υποβολής αιτήσεων τοποθετείται περί τα µέσα Μαϊου.

Η ερώτηση Κέλλα

Στην ερώτησή του προς το ΥπΑΑΤ ο Χρήστος Κέλλας ανέφερε ότι, στο ΦΕΚ 4377 Β’/5-10-2020 προκηρύχθηκε το Μέτρο 4.1.2, που αφορά στην υλοποίηση επενδύσεων που συμβάλλουν στην εξοικονόμηση ύδατος, με στόχους την μείωση της ποσότητας υδάτων που αντλείται από τα υπόγεια ή επιφανειακά υδατικά συστήματα, την αύξηση της αποδοτικότητας χρήσης ύδατος με την εισαγωγή προηγμένων αρδευτικών συστημάτων στη γεωργία, τη βελτίωση της διαχείρισης του ύδατος και τον εκσυγχρονισμό των γεωργικών εκμεταλλεύσεων. Χιλιάδες αγρότες έδειξαν ενδιαφέρον να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα και πολλοί από αυτούς, σύμφωνα με τη συνήθη πρακτική, έχουν συνάψει συμφωνίες με τους προμηθευτές. Αν και έχουν περάσει τέσσερις μήνες από την έκδοση του σχετικού ΦΕΚ, δεν έχει ακόμη δημοσιευτεί ούτε η πρόσκληση, ούτε η εφαρμογή στο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων. Και ερωτούσε ο κ. Κέλλας: Δεδομένου ότι το πρόγραμμα βασίζεται στη δήλωση ΟΣΔΕ του 2020, που οφείλεται η μεγάλη καθυστέρηση στην υλοποίηση του Μέτρου και σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε ώστε να τρέξει το Μέτρο και ποιο το χρονοδιάγραμμα των ενεργειών σας.

Δείτε όλη την απάντηση Οικονόμου πατώντας εδώ

Σχετικά άρθρα
05/12/2023 01:14 μμ

Μέσα στο Δεκέμβριο αναμένεται να γίνει η πληρωμή της δεύτερης δόσης του Υπομέτρου 6.3 «Ανάπτυξη μικρών γεωργικών εκμεταλλεύσεων», σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου.

Στόχος του Υπομέτρου 6.3 είναι οι μικρές γεωργικές εκμεταλλεύσεις να αναπτύξουν περαιτέρω τις γεωργικές τους δραστηριότητες μέσω ενεργειών που αφορούν τη βελτίωση της οικονομικής ή περιβαλλοντικής βιωσιμότητάς τους ή την εν γένει διαρθρωτική τους προσαρμογή (όπως παραγωγική, οργανωτική κ.λπ.) ούτως ώστε να είναι «ικανές» να υποστηρίξουν μελλοντική επαγγελματική ενασχόληση των κατόχων τους στη γεωργία.

Το συνολικό ποσό στήριξης ανά δικαιούχο ανέρχεται στο ποσό των 14.000 ευρώ.

Η πρώτη δόση (70% της ενίσχυσης) έχει πληρωθεί και αυτή την περίοδο βρίσκονται τα αιτήματα πληρωμής της εξόφλησης (30%) στις ΔΑΟΚ για ελέγχους.

Η δεύτερη δόση της ενίσχυσης, που ανέρχεται σε 4.200 ευρώ, θα καταβληθεί με την προϋπόθεση της ολοκλήρωσης  του επιχειρηματικού σχεδίου και την επίτευξη των συναφών δεσμεύσεων και υποχρεώσεων.

Στο μεταξύ συνεχίζονται οι σταδιακές πληρωμές της προκαταβολής των αγροπεριβαλλοντικών μέτρων έτους του 2023, το ύψος της οποίας θα κυμανθεί στο 75% της ενίσχυσης, οι οποίες ξεκίνησαν από τα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας.

Ήδη έχουν αρχίσει να φαίνονται τα χρήματα της προκαταβολής στα βιολογικά Δράση 11.1.1 (Ενίσχυση για τη μετατροπή σε βιολογικές πρακτικές και μεθόδους παραγωγής στη γεωργία), που αφορούν εγκρίσεις 2022 και προηγούμενων ετών στη φυτική και ξεκίνησαν πληρωμές για ζωική.

Επίσης έχει ολοκληρωθεί η πληρωμή στο κομφούζιο και μείωση νιτρορύπανσης και παίρνουν σειρά μέσα στην εβδομάδα και τα λοιπά αγρο-περιβαλλοντικά καθεστώτα ενίσχυσης.

Τελευταία νέα
05/12/2023 01:46 μμ

Δημοσιεύθηκε η εγκύκλιος του ΟΠΕΚΕΠΕ που αφορά τη διαδικασία υποβολής ενδικοφανών προσφυγών του έτους 2023, για τη δράση Π3-71 «Ενισχύσεις σε περιοχές που χαρακτηρίζονται από φυσικά ή άλλα ειδικά μειονεκτήματα» (εξισωτική αποζημίωση).

Οι ενστάσεις υποβάλλονται εντός δέκα εργασίμων ημερών, αρχής γενομένης από την Τρίτη (5/12/2023), μέχρι τη Δευτέρα (18/12/2023).

Η υποβολή τους πραγματοποιείται στην διεύθυνση (εδώ) απ’ ευθείας από τον ενδιαφερόμενο παραγωγό με τη χρήση των προσωπικών κωδικών.

Η ενδικοφανής προσφυγή δύναται να αφορά:
i. Σε επαναξιολόγηση της αίτησης ενίσχυσης μέσω της ισχύουσας διαδικασίας. Ο χρήστης επιλέγει «ΝΑΙ» στο αντίστοιχο πεδίο και η επαναξιολόγηση της αίτησης υλοποιείται με μηχανογραφική επαναξιολόγηση των δεδομένων της Αίτησης Ενίσχυσης.
ii. Σε ένσταση κατά ενός ή περισσοτέρων κωδικών απόρριψης. Για τους κωδικούς κατά των οποίων υποβάλλεται η ενδικοφανής προσφυγή, ο χρήστης επιλέγει «ΝΑΙ» στο πεδίο «Ένσταση» για όσα από τα ευρήματα επιθυμεί. Στη συνέχεια ο χρήστης επιλέγει την αιτία απόρριψης που επιθυμεί να υποβάλλει ενδικοφανή προσφυγή (επιλέγοντας το αντίστοιχο πεδίο ένστασης). Στην συνέχεια πραγματοποιείται η αποθήκευση και εφόσον έχει ολοκληρώσει την επεξεργασία προχωρά σε οριστικοποίηση.

Η ενίσχυση περιλαμβάνει τρεις δράσεις:
Δράση 1: «Αντισταθμιστική ενίσχυση για τις ορεινές περιοχές» εφαρμόζεται στις περιοχές που είναι χαρακτηρισμένες ως ορεινές, με βάση την Οδηγία του Συμβουλίου 81/645/ΕΟΚ, όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει.
Δράση 2: «Αντισταθμιστική ενίσχυση σε περιοχές με φυσικούς περιορισμούς, εκτός των ορεινών» εφαρμόζεται στις μειονεκτικές περιοχές, όπως αυτές έχουν προσδιοριστεί με βάση το άρθρο 32 παρ. 3 του Κανονισμού (ΕΕ) 1305/2013.
Δράση 3: «Αντισταθμιστική ενίσχυση για τις περιοχές με ειδικά μειονεκτήματα» εφαρμόζεται στις:

  • παραμεθόριες περιοχές,
  • νησιωτικές περιοχές,
  • στις περιοχές που αντιμετωπίζουν σοβαρό κίνδυνο εγκατάλειψης γεωργικών γαιών, που θα αυξηθεί περαιτέρω, καθώς η λιγνιτική δραστηριότητα θα καταργηθεί σταδιακά.

Διαβάστε την εγκύκλιο (εδώ)

05/12/2023 12:18 μμ

Η καινοτομία και η ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα, για την κυβέρνηση αποτελούν δύο όψεις του ιδίου νομίσματος, τόνισε ο YπΑΑΤ, Λευτέρης Αυγενάκης, απαντώντας σε Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή Βορείου Τομέα Αθηνών της Ελληνικής Λύσης, Βασίλη Βιλιάρδου.

Όπως δήλωσε ο υπουργός, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και, ειδικότερα, μέσω του Έργου «Οικονομικός μετασχηματισμός του αγροτικού τομέα», συνολικού ύψους περίπου 1,5 δισεκατομμυρίου €, χρηματοδοτούνται προγράμματα για τον εκσυγχρονισμό. Σε αυτό το πλαίσιο δίνονται ισχυρά κίνητρα για ιδιωτικές επενδύσεις. Η συμμετοχή ήταν εξαιρετικά σημαντική, καθώς υπεβλήθησαν συνολικά 831 προτάσεις επενδυτικών σχεδίων από δυνητικούς δικαιούχους.

Για τη μεταποίηση στο πλαίσιο του Υποέργου «Καινοτομία και πράσινη μετάβαση στη μεταποίηση αγροτικών προϊόντων» έχουν ήδη δημοσιευτεί δύο Προσκλήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την ενίσχυση επενδυτικών προτάσεων στον εν λόγω τομέα. Η απήχηση του Υποέργου είναι σημαντική. Υπεβλήθησαν συνολικά 220 αιτήσεις για ενίσχυση επενδυτικών σχεδίων συνολικού ύψους περίπου 823 εκατομμυρίων ευρώ.

«Με την ενίσχυση των Νέων Αγροτών, τα Σχέδια Βελτίωσης, τα Προγράμματα για την ευζωία των παραγωγικών ζώων, τις άμεσες ενισχύσεις οικολογικών σχημάτων, τα Τομεακά Προγράμματα Οίνου, Οπωροκηπευτικών, Ελαιολάδου και επιτραπέζιων ελιών και Μελισσοκομίας, στοχεύουμε ο μόχθος του αγρότη και η αγωνία της επόμενης ημέρας, να μετατραπεί σε βιωσιμότητα και ανταγωνιστικότητα του αγρο-διατροφικού τομέα!», είπε ο Υπουργός τονίζοντας ότι η απουσία μέχρι σήμερα καινοτόμων πρακτικών και νέων τεχνολογιών για την Κυβέρνηση αποτελεί κίνητρο και όχι εμπόδιο.

«Ο σχεδιασμός του Υπουργείου για την προώθηση της καινοτομίας στον πρωτογενή τομέα βασίζεται σε μία ολοκληρωμένη στρατηγική που εδράζει στις αρχές της έξυπνης εξειδίκευσης, της ψηφιοποίησης, της πράσινης οικονομίας, της βιοοικονομίας και της κυκλικής οικονομίας. Πρόκειται για ένα φάσμα αρχών, με απώτερο στόχο την επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας έως το 2050», ανέφερε ο Υπουργός.

Αντίστοιχα στο πλαίσιο του ΣΣ ΚΑΠ δίνονται κίνητρα για ιδιωτικές επενδύσεις προκειμένου να έρθουν πιο κοντά στον πράσινο και ψηφιακό μετασχηματισμό, στην ενίσχυση της καινοτομίας και της εξωστρέφειάς τους.

Η προώθηση της καινοτομίας για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα στο νέο ΣΣ ΚΑΠ υπηρετεί τρεις βασικούς στόχους:

Πρώτον, τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και της παραγωγικότητας του πρωτογενούς μας τομέα. Για την επίτευξη της προώθησης της καινοτομίας στους νέους επιχειρηματίες αγρότες έχουν σχεδιαστεί 19 παρεμβάσεις συνολικού προϋπολογισμού 1.565.569.686,00 ευρώ.

Δεύτερος βασικός στόχος για την προώθηση της καινοτομίας αποτελεί η προστασία του περιβάλλοντος και η προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή. Για την επίτευξη της προώθησης της καινοτομίας και την άμβλυνση των επιπτώσεων στους νέους επιχειρηματίες αγρότες έχουν σχεδιαστεί 30 παρεμβάσεις συνολικού προϋπολογισμού 3.103.823.315,00 ευρώ.

Τρίτος στόχος είναι η προώθηση τοπικών στρατηγικών και ολοκληρωμένων χωρικών παρεμβάσεων μέσω του Leader. Για την επίτευξη της προώθησης της καινοτομίας και την διασφάλιση της συνοχής του κοινωνικού ιστού έχουν σχεδιαστεί παρεμβάσεις συνολικού προϋπολογισμού 236.147.057,00 ευρώ.

Η καινοτομία αποτελεί στόχο και του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020. Στο πλαίσιο αυτό, βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη το Μέτρο 16 του ΠΑΑ, ύψους 60 εκατομμυρίων ευρώ και έχει ως στόχο τη μεταφορά της καινοτομίας στον αγροτικό χώρο.

05/12/2023 11:24 πμ

Οι παραγωγοί και τα Κέντρα Υποβολής Δηλώσεων (ΚΥΔ) θα πρέπει να ελέγχουν σε τακτά χρονικά διαστήµατα εάν έχουν αναρτηθεί νεότερα αποτελέσµατα στην εφαρµογή διεπαφής, τονίζει ο ΟΠΕΚΕΠΕ.

Σκοπός της εφαρμογής αυτής είναι τόσο η ενημέρωση των παραγωγών για τα αποτελέσματα του συστήματος παρακολούθησης εκτάσεων (monitoring) όσο και η υποβολή πρόθεσης ενέργειας προς διόρθωση, μέσω ενός καναλιού επικοινωνίας.

Όπως προβλέπεται από τους Κοινοτικούς Κανονισμούς, οι παραγωγοί πρέπει αφ’ ενός να ενημερώνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα για τα αποτελέσματα των ελέγχων με τη μέθοδο παρακολούθησης, αφ’ ετέρου να μπορούν να απαντάνε για πιθανές ενέργειές τους.

Η αποστολή προειδοποιητικών μηνυμάτων προβλέπεται από τη νέα ΚΑΠ προκειμένου να αποτρέψει τη μη-συμμόρφωση και την επιβολή ποινών στους παραγωγούς και να τους δώσει την προβλεπόμενη δυνατότητα διορθώσεων.

Η εφαρμογή είναι διαθέσιμη για τα ΚΥΔ και τους online χρήστες μέσω της ΕΑΕ 2023 με τα αντίστοιχα στοιχεία εισόδου.

Στη διαδρομή: Επιτόπιοι έλεγχοι > Αποτελέσματα monitoring θα είναι ανηρτημένα τα εκάστοτε αποτελέσματα ανά αγροτεμάχιο.

Αναλυτικά οι στήλες που εμφανίζονται είναι οι κάτωθι:

  • «Αποτέλεσμα»: στην οποία εμφανίζεται το προσωρινό αποτέλεσμα του ελέγχου για το εν λόγω αγροτεμάχιο:
    Πράσινο αγροτεμάχιο: σύμμορφο αγροτεμάχιο το οποίο δύναται να οδηγηθεί σε υπολογισμό πληρωμής. Επισημαίνεται πως σε περίπτωση μεταβολής του αγροτεμαχίου, το αποτέλεσμα δύναται να μεταβληθεί. Συνίσταται τα πράσινα αγροτεμάχια να μην μεταβάλλονται.
    Κίτρινο αγροτεμάχιο: αγροτεμάχιο για το οποίο αποστέλλονται ειδοποιήσεις, όπως αυτές θα περιγράφουνε στη συνέχεια.
    Κόκκινο αγροτεμάχιο: αγροτεμάχιο το οποίο μηδενίζεται τελεσίδικα και οδηγείται σε υπολογισμό πληρωμής. Κόκκινη σήμανση λαμβάνουν κυρίως τα τεμάχια που μετά από αναρτήσεις δεν έχει υπάρξει καμία μεταβολή ή αποστολή αποδεικτικών στοιχείων.
    Λευκό Αγροτεμάχιο: αγροτεμάχιο για το οποίο δεν έχει εξαχθεί αποτέλεσμα και είναι απαραίτητη η αποστολή φωτογραφίας με γεωσήμανση.
  • «Ημερομηνία ελέγχου»: εμφανίζεται η ημερομηνία εξαγωγής της βάσης στην οποία βασίστηκε το αποτέλεσμα. Εάν έχουν πραγματοποιηθεί αλλαγές στο αγροτεμάχιο πέραν εκείνης της ημερομηνίας, δεν έχουν ληφθεί υπόψιν στο αποτέλεσμα όπως αυτό έχει αποτυπωθεί
  • «ΑΦΜ»: Εμφανίζεται το αντίστοιχο ΑΦΜ
  • «ΑΑ Αγρού»: Εμφανίζεται το αγροτεμάχιο
  • «Πύλη»: Εμφανίζεται το αντίστοιχο ΚΥΔ στο οποίο υπεβλήθη η αίτηση
  • «Περιφερειακή ενότητα»: Εμφανίζεται η Περιφερειακή Ενότητα στην οποία ανήκει χωρικά το αγροτεμάχιο
  • «ΠερΔιευΟΠΕΚΕΠΕ»: Εμφανίζεται η αρμόδια ΠΔ/ΠΜ του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε.
  • «Έκδοση»: Εμφανίζεται η έκδοση με σειρά ανάρτησης. Προς διευκόλυνση εύρεσης των πιο πρόσφατων εκδόσεων
  • «Σύσταση»: αφορά σε σύσταση των ελεγκτών μετά από εξέταση των φωτογραφιών με γεωσήμανση για τις οποίες δεν ήταν δυνατό το τελικό συμπέρασμα.
  • «Καλλιέργεια»: η δηλωθείσα καλλιέργεια του αγροτεμαχίου
  • «Ποικιλία»: η δηλωθείσα ποικιλία του αγροτεμαχίου
  • «ΤΔ»: εμφανίζεται η ύπαρξη τεχνικού δελτίου
  • -«Ενέργεια»: συμπληρώνεται από τον παραγωγό/ΚΥΔ. Υπάρχει αναδιπλούμενη λίστα με δύο επιλογές: «μεταβολή δήλωσης» και «καμία ενέργεια».
    ​​​​​​​Επιλέγεται η «μεταβολή δήλωσης» όταν ο παραγωγός θα προβεί σε τροποποίηση του αγροτεμαχίου ή έχει προβεί μετά την ημερομηνία ελέγχου που αναφέρεται παραπάνω.
    Επιλέγεται η «καμία ενέργεια» όταν ο παραγωγός διαφωνεί με το εύρημα του ελέγχου ή έχει σκοπό να πραγματοποιήσει το προσεχές διάστημα κοπή ή άροση.
  • «ενημέρωση αποτελεσμάτων monitoring»: επιλέγεται προκειμένου να αποθηκευτούν οι ενέργειες που καταχωρήθηκαν. Σε περίπτωση που κριθεί απαραίτητη η αλλαγή των αποτελεσμάτων, δύναται να πραγματοποιηθεί επιλέγοντας «Επαναφορά».
    Επισημαίνεται πως η εφαρμογή διεπαφής θα είναι κάθε φορά ανοιχτή για επιλογή ενεργειών περιορισμένο χρονικό διάστημα, το οποίο θα ανακοινώνεται. Μετά το πέρας του διαστήματος αυτού, δεν θα είναι δυνατή οποιαδήποτε τροποποίηση.
  • «Σχόλια»: Στη στήλη αυτή θα εμφανιστούν πιθανά σχόλια των ελεγκτών, προκειμένου να εξηγήσουν γιατί δεν γίνονται δεκτές οι φωτογραφίες με γεωσήμανση και απαιτούνται επιπρόσθετες.
05/12/2023 10:55 πμ

Όσοι έχουν από το παρελθόν πιστοποίηση βιολογικών αυτοδικαίως εντάσσονται στα eco schemes (οικολογικά σχήματα) και είναι πολύ πιθανόν να πληρωθούν το νέο πρασίνισμα μαζί με την εξόφληση του τσεκ τον Δεκέμβριο.

Αυτό τονίστηκε στην συνάντηση που είχαν στο ΥπΑΑΤ, τη Δευτέρα (4/12), ο κ. Βάκης Τσιομπανίδης, Πρόεδρος Αγροτικού Κτηνοτροφικου Κόμματος Ελλάδας (ΑΚΚΕΛ) με τον κ. Κώστα Μπαγινέτα, Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου.

Επίσης ο κ. Τσιομπανίδης ανέφερε στον ΑγροΤύπο ότι «ο Γενικός Γραμματέας τόνισε ότι όσοι είδαν λιγότερα χρήματα στην προκαταβολή του τσεκ θα μπορέσουν να αναπληρώσουν το χαμένο εισόδημά τους αν είναι δικαιούχοι της αναδιανεμητικής ενίσχυσης, που έχει προϋπολογισμό 177 εκατ. ευρώ. Η πληρωμή θα γίνει με την εξόφληση της βασικής ενίσχυσης αυτό τον μήνα.

Όσον αφορά το Μέτρο 5.2 με το οποίο οι κτηνοτρόφοι θα μπορέσουν να αντικατάστασουν το χαμένο ζωικό κεφάλαιο και να φτιάξουν από τη αρχή τους στάβλους τους με χρηματοδότηση 100%, δεν θα αφορά μόνο την περιοχή της Θεσσαλίας αλλά και τον Έβρο και όσες περιοχές της χώρας μας έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές.

Πάντως για την πληρωμή του νέου πρασινίσματος (eco schemes) για τις υπόλοιπες δράσεις εκτός των βιολογικών συμφωνήσαμε ότι θα πρέπει να γίνει μια σωστή ενημέρωση από το ΥπΑΑΤ στα ΚΥΔ (Κέντρα Υποδοχής Δηλώσεων) και στους παραγωγούς για το πως θα τρέξουν και πως θα μπορέσουν να ενταχθούν σε αυτά. Καλύτερα να καθυστερήσει η πληρωμή για να μπορέσουν να ενταχθούν στις δράσεις περισσότεροι δικαιούχοι παραγωγοί και να μην γίνουν λάθη στις πληρωμές».   

05/12/2023 09:46 πμ

Η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών αγροτικών προϊόντων και η μετάβαση σε ένα νέο πρότυπο αγροτικής επιχειρηματικότητας, είναι ο βασικός στόχος της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, τόνισε από το Ηράκλειο, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, σε ομιλία του στο πλαίσιο Ανοιχτής Εκδήλωσης με θέμα: «Παρουσίαση των Αποτελεσμάτων Τοπικού Προγράμματος CLLD LEADER Ν. Ηρακλείου», που έγινε στο Δήμο Αρχανών Αστερουσίων.

«Το πρόγραμμα LEADER αποτελεί πολύτιμη συμβολή στην αγροτική ανάπτυξη προκειμένου να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά οι οικονομικές, κοινωνικές, περιβαλλοντικές και δηµογραφικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι αγροτικές περιοχές. Αποσκοπεί στη συμμετοχή των τοπικών παραγόντων στην υλοποίηση στρατηγικών και την κατανομή των πόρων για τις αγροτικές τους περιοχές, κάνοντας σταθερά βήµατα προς πιο αποτελεσματικές µορφές οικονομικής, βιώσιµης και «χωρίς αποκλεισμούς» ανάπτυξης», τόνισε ο ΥπΑΑΤ, επισημαίνοντας ότι από το πρόγραμμα έχουν στηριχθεί επιχειρήσεις που συνδυάζουν την αγροτική παραγωγή με τον τουρισμό.

Στο πλαίσιο αυτό κινούμενη η «Αναπτυξιακή Ηρακλείου» στηρίζει, όπως σημείωσε, τις νεότερα και δυναμικά τμήματα του πληθυσμού και ιδιαίτερα των Νέων Αγροτών, γεγονός που έχει την έμπρακτη στήριξη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Και υπενθύμισε ότι είναι σε εξέλιξη το μεγαλύτερο πρόγραμμα Νέων Αγροτών ύψους 602 εκατ. ευρώ, ενώ η πρώτη απόφασή του ως υπουργός ήταν η ενίσχυση του προγράμματος με 77 εκατ. ευρώ προκειμένου να ενταχθούν σε αυτό και οι 2.100 επιλαχόντες (657 εξ αυτών στην Περιφέρεια Κρήτης) και να κάνουμε ένα ακόμα βήμα για επίτευξη του στόχου για αύξηση των κατ’ επάγγελμα αγροτών, έως το τέλος της τετραετίας, κατά 60.000. «Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε τις συνθήκες για την ένταξη νέων στον πρωτογενή τομέα, επιδιώκοντας να ασχοληθούν με την αγροτική παραγωγή από επιλογή και όχι από ανάγκη», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο ΥπΑΑΤ εξήρε την επιλογή της Αναπτυξιακής Ηρακλείου να θέσει την καινοτομία ως προτεραιότητα, προκειμένου να ενισχυθούν τοπικές πρωτοβουλίες και να στηριχθεί, κατ’ επέκταση, η κοινωνική συνοχή στις αγροτικές περιοχές.

Προς αυτήν την κατεύθυνση το πρόγραμμα Leader στην Κρήτη στα αρχικά 29.750.000 ευρώ προστέθηκαν ακόμη 8.471.000, ενώ με την υπερδέσμευση των 16.576.715, λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος, το πρόγραμμα έχει φθάσει στα 54.797.715 ευρώ.

«Μαζί μπορούμε να πάμε την Κρήτη και τη χώρα μας πολύ πιο ψηλά», τόνισε ο ΥπΑΑΤ. Ο υπουργός επισήμανε ότι σύμμαχος για την υιοθέτηση καινοτόμων πρακτικών στον αγροδιατροφικό τομέα είναι η ενίσχυση της αγροτικής εκπαίδευσης. Προτεραιότητα του Υπουργείο είναι η αναγέννηση της Γεωργικής Σχολής Μεσσαράς, με τη συνδρομή της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής, των άξιων στελεχών του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ και φυσικά του Υπουργείου μας. «Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε, σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς, ένα νέο Πυλώνα για τον πρωτογενή τομέα της νοτιοανατολικής Ευρώπης. Προτεραιότητα του ΥπΑΑΤ είναι η επόμενη γενιά αγροτών να είναι εξοπλισμένη με γνώση», είπε.

04/12/2023 11:39 πμ

Αναρτήθηκε η λίστα των δικαιούχων για την εξισωτική αποζημίωση και ακολουθεί η διαδικασία των ενστάσεων. Το ποσό για το 2023 θα ανέλθει στα 255.076.923 ευρώ.

Η ενίσχυση περιλαμβάνει τρεις δράσεις:

Δράση 1: «Αντισταθμιστική ενίσχυση για τις ορεινές περιοχές» εφαρμόζεται στις περιοχές που είναι χαρακτηρισμένες ως ορεινές, με βάση την Οδηγία του Συμβουλίου 81/645/ΕΟΚ, όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει.

Δράση 2: «Αντισταθμιστική ενίσχυση σε περιοχές με φυσικούς περιορισμούς, εκτός των ορεινών» εφαρμόζεται στις μειονεκτικές περιοχές, όπως αυτές έχουν προσδιοριστεί με βάση το άρθρο 32 παρ. 3 του Κανονισμού (ΕΕ) 1305/2013.

Η Δράση 3: «Αντισταθμιστική ενίσχυση για τις περιοχές με ειδικά μειονεκτήματα» εφαρμόζεται στις:

  • παραμεθόριες περιοχές,
  • νησιωτικές περιοχές,
  • στις περιοχές που αντιμετωπίζουν σοβαρό κίνδυνο εγκατάλειψης γεωργικών γαιών, που θα αυξηθεί περαιτέρω, καθώς η λιγνιτική δραστηριότητα θα καταργηθεί σταδιακά.

Ενισχύσεις
Για τη δράση 1: Αντισταθμιστική ενίσχυση σε ορεινές περιοχές, η ενίσχυση καθορίζεται στα 122,20 ευρώ ανά εκτάριο (12,22 ευρώ/στρέμμα).
Για τη «δράση 2: Αντισταθμιστική ενίσχυση σε περιοχές με φυσικούς περιορισμούς, εκτός των ορεινών», η ενίσχυση καθορίζεται στα 89,90 ευρώ ανά εκτάριο (8,99 ευρώ/στρέμμα).
Για τη δράση 3: Αντισταθμιστική ενίσχυση για τις περιοχές με ειδικά μειονεκτήματα, η ενίσχυση καθορίζεται στα 89,90 ευρώ ανά εκτάριο (8,99 ευρώ/στρέμμα)

Σύμφωνα με τον ΟΠΕΚΕΠΕ η πληρωμή της Εξισωτικής Αποζημίωσης θα γίνει μαζί με την Αναδιανεμητική Ενίσχυση και την εξόφληση της Βασικής Ενίσχυσης.

30/11/2023 12:03 μμ

Να μην γίνει 3% γραμμική μείωση των δικαιωμάτων 2023 για την κατανομή εθνικού αποθέματος.

Θυμίζουμε ότι στην πληρωμή της φετινής προκαταβολής του τσεκ είχαμε μείωσης των ατομικών δικαιωμάτων των δικαιούχων κατά 20%, στην οποία προστέθηκε και η ετήσια μεταβολή, λόγω της εφαρμοζόμενης σύγκλισης των δικαιωμάτων.

Το εθνικό απόθεμα 2023 μπορεί να τροφοδοτηθεί από τις επιστροφές, τις παρακρατήσεις από τις μεταβιβάσεις και τα αχρησιμοποίητα υπόλοιπα δικαιωμάτων προηγούμενων ετών, τονίζει η ΕΘΕΑΣ σε επιστολή της προς ΥπΑΑΤ και ΟΠΕΚΕΠΕ.

Ειδικότερα όπως αναφέρει η ΕΘΕΑΣ:
Με την πληρωμή της προκαταβολής του 70% της προκαταβολής της βασικής ενίσχυσης 2023 και όσα ορίζονται στο ΣΣ ΚΑΠ 2023-27, έγινε αντιληπτή η εφαρμογή της μείωσης των ατομικών δικαιωμάτων των δικαιούχων κατά 20%, στην οποία προστέθηκε και η ετήσια μεταβολή, λόγω της εφαρμοζόμενης σύγκλισης των δικαιωμάτων.

Όμως, τα δικαιώματα που αρχικά κατανεμήθηκαν, πρόκειται να υποστούν και επιπλέον μείωση τουλάχιστον κατά 3%, βάσει όσων προβλέπονται στο άρθρο 7 της Απόφασης του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων υπ.αριθμ. 519/135068/9.5.2023. Η μείωση αυτή πρόκειται να εφαρμοσθεί στην πληρωμή της εξόφλησης  του υπολοίπου 30% της βασικής ενίσχυσης τον Δεκέμβριο για να τροφοδοτήσει μέρος του εθνικού αποθέματος και θα έχει ως συνέπεια μειωμένες πληρωμές στα υφιστάμενα δικαιώματα συνολικά κατά 25 εκατ. ευρώ.

Η θέση της ΕΘΕΑΣ είναι ότι δεν χρειάζεται οι παραγωγοί να υποστούν ακόμη περεταίρω μείωση των δικαιωμάτων κατά 3%, αφού όπως έδειξε η κατανομή εθνικού αποθέματος το 2022, όπου δεν υπήρξε οριζόντια μείωση, μπορεί να τροφοδοτηθεί επαρκώς από άλλες προβλεπόμενες πηγές που είναι οι εξής:

1. Η  παρακράτηση ποσοστού δικαιωμάτων από τις μεταβιβάσεις.

2. Η αυτοδίκαιη επιστροφή των δικαιωμάτων που δεν ενεργοποιήθηκαν για δύο συνεχόμενα χρόνια.

3. Οι επιστροφές ήδη κατανεμηθέντων δικαιωμάτων εθνικού αποθέματος προηγούμενων ετών, είτε από τους ίδιους τους δικαιούχους, είτε από ακύρωση και ανάκληση των τίτλων που κατανεμήθηκαν λόγω παρατυπιών.

4. Η χρήση οριζόντιας μείωσης των προηγούμενων ετών που δεν χρησιμοποιήθηκε.

Ειδικά για την τροφοδότηση από την 4η πηγή κατά την αναζήτηση στοιχείων  το 2022,  προκειμένου να μην γίνει εφαρμογή της οριζόντιας μείωσης, διαπιστώθηκε  ότι από το 2017 και μετά, προέκυψε ότι είχαν πραγματοποιηθεί αχρείαστες οριζόντιες μειώσεις στα δικαιώματα των παραγωγών γεωργών και κτηνοτρόφων- με αποτέλεσμα να χαθούν.

Από το 2017 έως το 2021 έγινε συνολική γραμμική μείωση περίπου 10%, ύψους 102,5  εκατ. ευρώ στα δικαιώματα βασικής ενίσχυσης για να τροφοδοτήσουν το εθνικό απόθεμα. Η τροφοδοσία του από άλλες πηγές όπως η παρακράτηση στις μεταβιβάσεις, η επιστροφή και ανάκληση δικαιωμάτων προσέθεσαν επιπλέον άλλα 72,5 εκατ. ευρώ.  

Με δεδομένο όμως ότι την ίδια περίοδο κατανεμήθηκε ποσό ύψους περίπου 155 εκατ. ευρώ, είχε ως αποτέλεσμα τη σημαντική μεταφορά αδιάθετων (μη κατανεμηθέντων) ποσών στο 2022 και για αυτό η ΕΘΕΑΣ ζήτησε να μην γίνει οριζόντια γραμμική μείωση, πράγμα που υιοθετήθηκε.

Όμως στο πρόβλημα της αχρείαστης γραμμικής μείωσης των δικαιωμάτων, προστέθηκε και η  αντιπαραγωγική κατανομή, που επισημάνθηκε πολλές φορές από τους Συνεταιρισμούς – μέλη μας, αγρότες και κτηνοτρόφους και προκύπτει από τη συνολική κατανομή του εθνικού αποθέματος από το 2017 έως το 2021, που έχει ως εξής:
1) 3.700.000  στρέμματα περίπου  σε ΠΕ1-βοσκοτόπια (66%) και μόλις
2) 1.100.000 στρέμματα περίπου σε ΠΕ2-αρόσιμες (19%)  καλλιέργειες και
3) 870.000 στρέμματα περίπου σε ΠΕ3-δενδρώδεις (15%)  καλλιέργειες.

Το γεγονός αυτό πρέπει να συνεκτιμηθεί για να δοθεί απάντηση γιατί τα δικαιώματα που αφορούν  τους κτηνοτρόφους ΠΕ1 -βοσκοτόπια, είχαν τη μεγαλύτερη μείωση κατά 27% μεταξύ 2022 και 2023. 

Η μη ισόρροπη κατανομή μεταξύ βοσκοτόπων και των άλλων καλλιέργειών, έγινε γιατί κατά τη γραμμική μείωση τα ποσά από τις αροτραίες (ΠΕ2) και τις δενδρώδεις (Π3) μεταφέρθηκαν στην ΠΕ1-  βοσκότοποι.

Αυτό έγινε χωρίς όμως να δοθεί μέριμνα και βαρύτητα στην προϋπόθεση της παραγωγικής αξιοποίησης τόσο σημαντικών ποσών, καθώς και της χρήσης τους από κτηνοτρόφους κατόχους ζώων που την είχαν ανάγκη.  Αυτή όμως η διαδικασία μεταφοράς το 2023 δεν μπορεί να εφαρμοστεί, όπου με βάση το ΣΣ ΚΑΠ 2023-2027, οι πηγές που τροφοδοτούν το εθνικό απόθεμα ξεχωρίζουν ανά αγρονομική περιφέρεια και κατανέμονται πλέον εντός της ίδιας αγρονομικής περιφέρειας.

Συμπερασματικά, εάν γίνει οριζόντια μείωση 3%, εκτός του ότι δεν χρειάζεται, θα μειωθούν τα δικαιώματα των γεωργών και κτηνοτρόφων, χωρίς τα ποσά παρακράτησης να μπορέσουν να αξιοποιηθούν και η ζημιά θα είναι διπλή. Θεωρούμε, ότι οι άλλες πηγές επαρκούν για να τροφοδοτήσουν το εθνικό απόθεμα για την είσοδο νέων και νεοεισερχόμενων γεωργών στην γεωργία, ώστε να υποστηριχθεί η ανανέωση του παραγωγικού δυναμικού της, αξιοποιώντας παραγωγικά αυτή τη δυνατότητα που αποτελεί και σταθερό στόχο της ΕΘΕΑΣ και των Συνεταιρισμών.

Αναμένοντας τις πρωτοβουλίες σας είμαστε στη διάθεση σας για οποιαδήποτε επιπλέον πληροφορία ή διευκρίνιση σας είναι αναγκαία.

30/11/2023 11:27 πμ

Προχωρά η επεξεργασία από τον ΟΠΕΚΕΠΕ των στοιχείων για να ξεκινήσει η πληρωμή για την προκαταβολή των αγροπεριβαλλοντικών μέτρων έτους του 2023, το ύψος της οποίας θα κυμανθεί στο 75% της ενίσχυσης.

Το προηγούμενο διάστημα είχαν δημοσιευθεί οι σχετικές αποφάσεις στη Διαύγεια με τη δέσμευση των σχετικών κονδυλίων, που είναι ύψους 185 εκατ. ευρώ, τα οποία αφορούν Βιολογική Γεωργία και Κτηνοτροφία, Κομφούζιο, Αυτόχθονες Φυλές, Αμπελώνα Θήρας και Ελαιώνα Άμφισσας.

Πάντως, η όλη διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί σταδιακά μέχρι τα μέσα της επόμενης εβδομάδας, με τα χρήματα να φανούν πρώτα στην Τράπεζα Πειραιώς και μετά στις υπόλοιπες.

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας πληρωμής, οι δικαιούχοι θα έχουν τη δυνατότητα να προβούν σε ενστάσεις κατά των αποτελεσμάτων και στην συνέχεια να γίνουν οι όποιες διορθώσεις και νέα πίστωση. 

30/11/2023 09:58 πμ

Μετά από αρκετό χρονικό διάστημα αποφάσισε να απαντήσει ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ, Ευάγγελος Σημανδράκος, στον Υπουργό ΑΑΤ, Λευτέρη Αυγενάκη, για τα «χαμένα» 88 εκατ. ευρώ από την πληρωμή της προκαταβολής της βασικής ενίσχυσης. 

Ενδιαφέρον είναι ότι ο Σημανδράκος λέει ότι απαντά σε δημοσιεύματα, ενώ όλοι γνωρίζουν ότι είναι επώνυμες δηλώσεις του Αυγενάκη και επίσημες ανακοινώσεις του ΥπΑΑΤ.

Βέβαια εδώ θα πρέπει να αναφέρουμε ότι αν σε οποιαδήποτε ευρωπαϊκή χώρα έβγαινε ένας υπουργός και δήλωσε ότι χάθηκαν ευρωπαϊκά κονδύλια αμέσως θα αναλάμβανε έρευνα εισαγγελέας. Εδώ απλά κάνουμε αναφορές και δημοσιογραφικά κουτσομπολιά.

Εμείς απλά ρωτάμε σαν ΑγροΤύπος πότε θα πληρωθούν τα οικολογικά χρήματα και από ποια κονδύλια.

Η ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΟΠΕΚΕΠΕ, στις 29 Νοεμβρίου, για την πληρωμή αναφέρει τα εξής:

«Με αφορμή τα δημοσιεύματα για το ύψος της προκαταβολής του 2023 και την λανθάνουσα εντύπωση ότι ποσό δικαιωμάτων 88 εκ ευρώ δεν έχει περιληφθεί στις πληρωμές της προκαταβολής, ο ΟΠΕΚΕΠΕ διευκρινίζει:

Με βάση το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο της Χώρας 2023-2027, ο συνολικός προϋπολογισμός που διατέθηκε για τη Βασική Εισοδηματική Στήριξη στα πλαίσια του πρώτου έτους 2023 είναι 829.567.104,00 €.

Το ποσό αυτό κατανεμήθηκε εξ ολοκλήρου σε δικαιώματα και στις τρείς αγρονομικές ζώνες ΠΕ1- Βοσκότοποι, ΠΕ2-Αροτραίες, ΠΕ3- Δενδρώδεις και με βάση τις αποφάσεις σύγκλισης των δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης για τη βιωσιμότητα το 2023 κατανεμήθηκαν 4.194.084,19 δικαιώματα αξίας 829.240.160,92 ευρώ.

Στο πλαίσιο της ΕΑΕ 2023 (ΟΣΔΕ) υποβλήθηκαν εμπρόθεσμα 653.359 αιτήσεις από παραγωγούς, από τους οποίους μόνο οι 585.853 αιτήθηκαν ενεργοποίηση κατεχόμενων δικαιωμάτων 4.023.211 εκταρίων βασικής εισοδηματικής στήριξης για τη βιωσιμότητα. Η αιτηθείσα από αυτούς αξία ενεργοποίησης δικαιωμάτων είναι συνολικής αξίας 796.232.442,24 ευρώ και για τις τρείς αγρονομικές ζώνες.

Οι υπόλοιποι 67.506 παραγωγοί που υπέβαλαν αιτήσεις ΟΣΔΕ 2023 δεν ήταν κάτοχοι δικαιωμάτων την στιγμή του υπολογισμού της προκαταβολής, διότι είτε αναμένουν μεταβίβαση δικαιωμάτων, είτε κατανομή από το εθνικό απόθεμα, διαδικασίες που θα ολοκληρωθούν το Δεκέμβριο και για αυτό τον λόγο δεν  συμπεριλήφθηκαν στην επεξεργασία της πληρωμής της προκαταβολής του Οκτωβρίου 2023.

Από τον αριθμό των 585.853 δικαιούχων παραγωγών που αντιστοιχούν σε 4.023.211 εκτατικά δικαιώματα στις τρεις αγρονομικές περιφέρειες και των οποίων η αξία είναι 796.232.442,24 ευρώ, κατά την επεξεργασία προέκυψαν τα εξής:

Η δηλωθείσα έκταση του συνόλου των αγροτεμαχίων των 585.853 παραγωγών δεν κάλυπτε, όπως κάθε χρονιά, το σύνολο των δικαιωμάτων και υπολειπόταν. Η έκταση ανερχόταν συνολικά σε 3.835.821 εκτάρια επιλέξιμων αγροτεμαχίων, η οποία αντιστοιχεί σε ποσό ενεργοποίησης 759.783.129,60 ευρώ.

Η δηλωθείσα αυτή έκταση μετά την ενσωμάτωση των ελέγχων επιλεξιμότητας προσδιορίστηκε και υπολογίστηκε στα 3.751.645,48 εκτάρια αξίας 741.937.077,71 ευρώ.

Επομένως, η διαφορά των 88 εκατ ευρώ που υπολογίζεται από την αφαίρεση των 829.240.160,92 ευρώ του προϋπολογισμού μείον τα 741.937.077,71 ευρώ που αντιστοιχούν στα επιλέξιμα εκτάρια που συμμετείχαν στην πληρωμή, είναι σαφέστατα προσδιορισμένη και δεν είναι «χαμένη».

Με την ολοκλήρωση των μεταβιβάσεων, την κατανομή του Εθνικού Αποθέματος τον Δεκέμβριο 2023, τις διορθώσεις προφανών σφαλμάτων και του monitoring, θα ενσωματωθούν τα υπόλοιπα 88 εκ ευρώ στην εξόφληση, εκτός εκείνων των περιπτώσεων παραγωγών κατόχων δικαιωμάτων που δεν υπέβαλαν ΟΣΔΕ το 2023 ή υπέβαλαν εκπρόθεσμα».  

29/11/2023 04:47 μμ

Ολοκληρώθηκε η αξιολόγηση των αιτήσεων στήριξης στο πλαίσιο της Παράτασης της 1ης Πρόσκλησης της Δράσης 10.01.09  «Διατήρηση απειλούμενων αυτοχθονων φυλών αγροτικών ζώων» από τα Κέντρα Ζωικών Γενετικών Πόρων.

Οι ενδιαφερόμενοι ενημερώνονται για τα αποτελέσματα του διοικητικού ελέγχου μέσω μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στην ηλεκτρονική διεύθυνση που έχουν δηλώσει στην αίτησή τους.

Επί των αποτελεσμάτων ο κάθε ενδιαφερόμενος έχει το δικαίωμα ενδικοφανούς προσφυγής, εντός επτά (7) ημερολογιακών ημερών, δηλαδή έως 30/11/2023, την οποία μπορεί να ασκήσει μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος υποστήριξης υλοποίησης της Δράσης στον ιστότοπο (εδώ) κάνοντας χρήση των προσωπικών τους κωδικών.

Τα οριστικά αποτελέσματα θα προκύψουν μετά την ολοκλήρωση της εξέτασης των ενδικοφανών προσφυγών.

27/11/2023 12:50 μμ

Οδηγίες προς ΚΥΔ και παραγωγούς δίνει ο ΟΠΕΚΕΠΕ για το Monitoring και τις αλλαγές που μπορούν να κάνουν στις φετινές δηλώσεις, με βάση τα αποτελέσματα των φετινών ελέγχων, για να είναι επιλέξιμα τα αγροτεμάχια. 

Συγκεκριμένα αναφέρει ότι στο πλαίσιο της ΕΑΕ 2023, ο ΟΠΕΚΕΠΕ έχει θεσπίσει το Σύστημα Παρακολούθησης Εκτάσεων ως υποχρεωτικό στοιχείο του ολοκληρωμένου συστήματος (AMS) στο σύνολο της Επικράτειας για τα καθεστώτα βασικής εισοδηματικής στήριξης, παρεμβάσεις σχετικά με φυσικούς ή άλλους ειδικούς ανά περιοχή περιορισμούς, συμπληρωματικής εισοδηματικής στήριξης νέων γεωργών, της ειδικής ενίσχυσης βάμβακος και της συνδεδεμένης εισοδηματικής στήριξης των καλλιεργειών ρυζιού και αραβόσιτου, ενώ από το επόμενο έτος (ΕΑΕ 2024) θα είναι υποχρεωτικό για όλα τα καθεστώτα με βάση την έκταση βάσει του άρθρου 10 του Εκτελεστικού Κανονισμού (ΕΕ) 1173/2022: «1. Το σύστημα παρακολούθησης εκτάσεων εφαρμόζεται σε όλες τις αιτήσεις ενίσχυσης για παρεμβάσεις με βάση την έκταση στο πλαίσιο του ολοκληρωμένου συστήματος…».

Το Σύστημα Παρακολούθησης Εκτάσεων στοχεύει στην ίση μεταχείριση των παραγωγών και επιτρέπει τις αλλαγές στις αιτήσεις, όπου εντοπίζεται πιθανή μη συμμόρφωση. Ο ΟΠΕΚΕΠΕ όπως προκύπτει από τις γενικές και ειδικές διατάξεις της Κοινοτικής Νομοθεσίας (Εκτελεστικός Κανονισμός (ΕΕ) 1173/2022: Άρθρο 7: «5. Οι τροποποιήσεις ή οι αποσύρσεις πραγματοποιούνται με τη χρήση των επίσημων διαύλων επικοινωνίας που καθορίζονται από το κράτος μέλος…» και Άρθρο 10 «8. Τα κράτη μέλη κοινοποιούν στους δικαιούχους τις πληροφορίες σχετικά με τα εκτάρια για τα οποία δεν πληρούνται οι σχετικοί όροι επιλεξιμότητας…»), οφείλει να στέλνει προειδοποιητικά μηνύματα, μέσω προδιαγεγραμμένου καναλιού επικοινωνίας, δίνοντας την ευκαιρία στους παραγωγούς να κάνουν διορθωτικές παρεμβάσεις, προκειμένου να αποτραπεί η μη-συμμόρφωση και η τυχόν επιβολή ποινών.

Για το λόγο αυτό ανέπτυξε την «Εφαρμογή Αποτελεσμάτων Monitoring» εντός της ΕΑΕ 2023, μέσω της οποίας οι παραγωγοί θα αρχίσουν να ενημερώνονται ενός του τρέχοντος έτους για τυχόν παρατηρήσεις πιθανής μη συμμόρφωσης και θα ενημερώνουν τον Οργανισμό για τις ενέργειές τους. Με τις ενέργειες αυτές είναι δυνατόν, αφ’ ενός να διορθώσουν περιπτώσεις μη συμμόρφωσης, αφ’ ετέρου να αποδείξουν ότι τα αγροτεμάχιά τους είναι σύμμορφα με τους κανόνες επιλεξιμότητας.

Θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στα ακόλουθα:
- Θα υπάρχουν συνεχείς αναρτήσεις στην εφαρμογή διεπαφής. Η κάθε ανάρτηση δεν θα αφορά στο σύνολο των τεμαχίων των παραγωγών. Θα πρέπει οι παραγωγοί και τα ΚΥΔ να ελέγχουν σε ποια αγροτεμάχια αφορά η κάθε ανάρτηση. Τονίζεται ότι οι αναρτήσεις αφορούν μεμονωμένα αγροτεμάχια κι όχι το σύνολο της δήλωσης.
- Οι παραγωγοί και τα ΚΥΔ θα πρέπει να ελέγχουν σε τακτά χρονικά διαστήματα εάν έχουν αναρτηθεί νεότερα αποτελέσματα στην εφαρμογή διεπαφής. Θα ανακοινώνεται στο site του ΟΠΕΚΕΠΕ η κάθε μία ανάρτηση καθώς και μέχρι πότε θα είναι δυνατή η ενέργεια/απάντηση από τους ενδιαφερόμενους.
- Οι παραγωγοί και τα ΚΥΔ συνίσταται να χρησιμοποιούν την εφαρμογή διεπαφής προκειμένου να ενημερώσουν για τις πιθανές ενέργειες στις οποίες θα προβούν.
- Σε περίπτωση τροποποίησης του αγροτεμαχίου, το αγροτεμάχιο θα εξεταστεί εκ νέου και το επικαιροποιημένο αποτέλεσμα θα φορτωθεί στην εφαρμογή διεπαφής.
- Για τα αγροτεμάχια για τα οποία μετά από επανειλημμένες ειδοποιήσεις δεν έχει γίνει αποστολή αποδεικτικών στοιχείων ή κάποια τροποποίηση στη δήλωση τους, θα λαμβάνουν τη σήμανση «κόκκινο».
- Το Σύστημα Παρακολούθησης δεν δίνει ως αποτέλεσμα μετρηθείσα έκταση. Τα αγροτεμάχια μέσω του Σύστηματος Παρακολούθησης χαρακτηρίζονται ως «πράσινα», «κόκκινα» «κίτρινα» ή «λευκά».

«Πράσινο» σημαίνει ότι το αγροτεμάχιο βρέθηκε σύμμορφο (ανά παρέμβαση) και η προσδιορισθείσα έκτασή του θα υπολογιστεί μετά το πέρας των διασταυρωτικών ελέγχων, αφαιρώντας πιθανά μη επιλέξιμα στοιχεία του υποβάθρου (sub για το σύνολο των Νομών, ilots, subilots extra).
To «κόκκινο» σημαίνει ότι το τεμάχιο δεν είναι σύμμορφο
Για το «κίτρινο» απαιτούνται επιπρόσθετα στοιχεία/ενέργειες.
Το «λευκό» σημαίνει ότι δεν ήταν δυνατή η εξαγωγή οποιοδήποτε συμπεράσματος αλγοριθμικά και απαιτείται φωτογραφία με γεωσήμανση.

Σημαντική επισήμανση A: Για τα αγροτεμάχια τα οποία έλαβαν τη σήμανση «κόκκινο» κατά την πληρωμή προκαταβολής του Οκτωβρίου 2023, θα σταλούν ειδοποιήσεις σύμφωνα με τις οποίες θα απαιτούνται επιπρόσθετα στοιχεία/ενέργειες. Τα αγροτεμάχια τα οποία θα συμπεριληφθούν σε δείγμα κλασικού επιτοπίου ελέγχου (λοιπά συνδεδεμένα καθεστώτα, μέτρα ΠΑΑ κλπ.), θα εξαιρούνται αυτομάτως του ελέγχου Παρακολούθησης, σε όποιο στάδιο και αν βρίσκεται η αίτηση.

Σημαντική επισήμανση B: Δεν θα λαμβάνονται υπόψη γραπτά αιτήματα επανεξέτασης, αναφορικά με αποδεικτικά στοιχεία, ημερομηνίες κλπ. Η επικοινωνία θα γίνεται αποκλειστικά μέσω της εφαρμογής διεπαφής.

Επιτρεπόμενες αλλαγές αγροτεμαχίου:
- Καλλιέργεια
- Ποικιλία
- Αφαίρεση αιτήματος βασικής εισοδηματικής στήριξης/Μ13/Νέων γεωργών/ειδικής ενίσχυσης βάμβακος/συνδεδεμένης ενίσχυσης ρυζιού ή αραβόσιτου
- Ψηφιοποίηση – διαγραφή αγροτεμαχίου
- Κατάτμιση («σπάσιμο» αγροτεμαχίου σε περισσότερα μέρη)
- Διαγραφή

Μη Επιτρεπόμενες αλλαγές αγροτεμαχίου:
- Προσθήκη αιτήματος βασικής εισοδηματικής στήριξης/Μ13/Νέων γεωργών/ειδικής ενίσχυσης βάμβακος/συνδεδεμένης ενίσχυσης ρυζιού ή αραβόσιτο
- Προσθήκη αγροτεμαχίου  

24/11/2023 02:18 μμ

Συναντήσεις πραγματοποιήθηκαν μεταξύ των υπουργών κ.κ. Αυγενάκη, Ταχιάου και Τριαντόπουλου, με τις διοικήσεις ΤΟΕΒ Θεσσαλίας και τους κτηνοτρόφους Τρικάλων.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου, το ΥπΑΑΤ δεσμεύτηκε να καταθέσει χρήματα από τον εθνικό προϋπολογισμό για να ξεκινήσουν οι πρώτες εργασίας για τις επισκευές σε εξοπλισμό και δίκτυα.

Ήδη αυτές τις ημέρες οι διοικήσεις των ΤΟΕΒ καταθέτουν φακέλους ζητώντας χρήματα για τις εργασίες που πρόκειται να γίνουν από Ιανουάριο έως Φεβρουάριο του 2024. Βέβαια θα αφορούν ελαφρές επισκευές σε εξοπλισμό. Οι βαριές εργασίες δεν μπορούν να γίνουν μέσα στο χειμώνα και θα υπαρξει νέο πακέτο ενισχύσεων από τον προϋπολογισμό του επόμενου έτους για αυτές.   

Στη σύσκεψη, που μετείχαν οι υφυπουργοί Υποδομών Νίκος Ταχίαος και Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Τριαντόπουλος, οι ΓΓ του ΥπΑΑΤ Γιώργος Στρατάκος και Δημήτρης Παπαγιαννίδης, καθώς και ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ Ανδρέας Λυκουρέντζος, εξετάστηκε ακόμη και ο ρόλος των ΤΟΕΒ στο νέο καθεστώς, υπό τον Ενιαίο Φορέα Διαχείρισης υδάτινων πόρων της Θεσσαλίας.

Όπως διαπιστώθηκε οι ΤΟΕΒ αντιμετωπίζουν χρόνιες δυσκολίες και προκλήσεις που αφορούν τόσο στη λειτουργία, όσο και στην οργανωτική τους δομή, με αποτέλεσμα η πλειονότητα, μετά και τις καταστροφές που προκάλεσε ο Daniel, να υπολειτουργεί. Κατατέθηκαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κάθε ΤΟΕΒ κι εξετάστηκαν τρόποι για καλύτερο συντονισμό και συνεργασία, εν όψει της νέας καλλιεργητικής περιόδου.

Συμπέρασμα της σύσκεψης είναι, ότι επιβάλλεται η αναπροσαρμογή του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας τους και η πραγματοποίηση στοχευμένων παρεμβάσεων για τον πλήρη εκσυγχρονισμό τους και την υιοθέτηση μιας νέας στρατηγικής για τη διαχείριση των υδάτων.

Πάντως το ΥπΑΑΤ δεν άνοιξε τα χαρτιά του για το νέο καθεστώς, το οποίο θα ανακοινωθεί μέσα από την Βουλή και στην συνέχεια θα πάει σε δημόσια διαβούλευση.

Στη συνέχεια, ο Υπουργός ΑΑΤ συναντήθηκε με εκπροσώπους κτηνοτρόφων από τα Τρίκαλα, οι οποίοι ζήτησαν διευκρινίσεις για την εφαρμογή του Μέτρου 5.2 που αφορά στη δωρεάν αντικατάσταση του ζωικού κεφαλαίου που χάθηκε στις πλημμύρες και στην ανακατασκευή στάβλων. Παράλληλα, εξέφρασαν παράπονα για λάθη που έγιναν στις πληρωμές του ΟΠΕΚΕΠΕ.

23/11/2023 12:00 μμ

Όπως αναφέρει σε δηλώσεις του ο Γενικός Γραμματέας Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών του ΥπΑΑΤ κ. Δημήτριος Παπαγιαννίδης, οι απαγορεύσεις στα οργώματα, από 1η Νοεμβρίου 2023 έως 15 Μαρτίου 2024, ισχύουν μόνο για αγροτεμάχια με κλίση μεγαλύτερη του 15%.

Συγκεκριμένα το Στρατηγικό Σχέδιο της ΚΑΠ αναφέρει:

Σε αγροτεμάχια αρόσιμων καλλιεργειών με:
α. κλίση μεγαλύτερη από 6% και έως 12% να οργώνουν τα αγροτεμάχια κατά τις ισοϋψείς ή διαγώνια.
β. κλίση μεγαλύτερη από 12% να αφήνουν κάθετα στην κλίση ακαλλιέργητες ζώνες ανάσχεσης πλάτους 5 μέτρων σε απόσταση 40 μέτρων μεταξύ τους. Οι υποχρεώσεις αυτές είναι δυνατόν να εφαρμόζονται συλλογικά, φτάνει τα αγροτεμάχια να εφάπτονται. Μπορούν δε να καλύπτονται εν όλω ή εν μέρει από ήδη υπάρχουσες αναβαθμίδες, αναχώματα και νησίδες φυσικής βλάστησης/άγριας ζωής.
γ. κλίση μεγαλύτερη του 15% απαγορεύεται η άροση από τη 01/11 εκάστου έτους έως και τις 15/03 του επόμενου έτους.

Απαγορεύσεις:
Απαγορεύεται η καταστροφή των ξερολιθιών, αναχωμάτων και των φυσικών πρανών στα όρια των αγροτεμαχίων
Η άρδευση δεν πρέπει να γίνεται µε τη μέθοδο της κατάκλυσης.
Εξαιρούνται τα αγροτεμάχια με αναβαθμίδες καθώς δεν διατρέχουν κίνδυνο διάβρωσης.

22/11/2023 03:23 μμ

Υπόμνημα με τα αιτήματά τους έστειλαν στην Περιφέρεια οι κτηνοτροφικοί σύλλογοι της Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης (ΑΜ-Θ) σε συνέχεια της πρόσφατης διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν.

Όπως τόνισε στον ΑγροΤύπο ο κ. Νίκος Δημόπουλος, πρόεδρος του Συνδέσμου Κτηνοτρόφων Καβάλας, «τα προβλήματα ξεκινούν από το 2014 όταν αποφασίστηκε, από την τότε κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, να εφαρμοστεί στη χώρα μας, για την περίοδο της ΚΑΠ 2015-2019, το ιστορικό μοντέλο στην κατανομή της ΒΕΣ (Βασική Εισοδηματική Στήριξη). Αποφασίστηκε η πενταετής σύγκλιση των ατομικών δικαιωμάτων της Βασικής ενίσχυσης, από το 2015-2019 σε πέντε ίσα βήματα, ένα κάθε έτος, με στόχο σύγκλισης το 60% της μέσης αξίας ανά εκτάριο βοσκότοπου.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, κλήθηκε να εφαρμόσει το ιστορικό μοντέλο που αποφάσισε η προηγούμενη κυβέρνηση ΝΔ–ΠΑΣΟΚ, αλλά δυστυχώς δεν είχε το πολιτικό σθένος να προχωρήσει, σε καμία σοβαρή αλλαγή του ιστορικού μοντέλου, προς το δικαιότερο και αναλογικότερο.

Η διαφορετική πυκνότητα βόσκησης κατά Χορική Ενότητα (Χ.Ε.) υπολογίστηκε χωρίς καμία επιστημονική μελέτη και τεκμηρίωση, διαιρώντας τις κατά το ΥΠΑΑΤ επιλέξιμες εκτάσεις βοσκοτόπων, με τις ζωικές μονάδες της κάθε περιοχής.

Φυσικά δεν αναφερόμαστε στην κατανομή των πραγματικών βοσκοτόπων, που χρησιμοποιεί ο κάθε κτηνοτρόφος για τη βοσκή του ζωικού του κεφαλαίου. Αναφερόμαστε σε μία εικονική πραγματικότητα που δημιούργησαν οι «επιστήμονες» του ΥΠΑΑΤ, σε αγαστή συνεργασία με τον ΟΠΕΚΕΠΕ και σε συνεννόηση με τους αρμόδιους της ΕΕ, οι οποίοι φαίνεται ότι πείστηκαν από τα ατράνταχτα «επιστημονικά» επιχειρήματά τους.

Έτσι είχαμε εικονική κατανομή βοσκοτόπων στους κτηνοτρόφους της χώρας, πολλές φορές εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά από τις σταυλικές τους εγκαταστάσεις.

Με την κατανομή κατά Χ.Ε. να εφαρμόζεται μέχρι και σήμερα, οι περιφέρειες της Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης της Κεντρικής Μακεδονίας αλλά και κάποιων νησιών, όπως η Θάσος, απώλεσαν ενισχύσεις πολλών εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία καρπώθηκαν οι συνάδελφοι των υπολοίπων περιοχών (χωρικών ενοτήτων) της χώρας.

Λόγω της θεωρητικά υψηλής πυκνότητας βόσκησης των παραπάνω συγκεκριμένων περιοχών, κατά τον υπολογισμό των δικαιωμάτων το 2015, με διαιρετέο τα ιστορικά δικαιώματα και διαιρέτη, τα λίγα στρέμματα ανά Ζωική Μονάδα (ΖΜ) που κατανεμήθηκαν στους κτηνοτρόφους των περιοχών αυτών, δημιουργήθηκαν πλασματικά υψηλότερες μοναδιαίες αξίες, σε σχέση με κτηνοτρόφους της υπόλοιπης χώρας, με τα ίδια ιστορικά δικαιώματα και το ίδιο ζωικό κεφάλαιο.

Στην σύγκλιση των ατομικών δικαιωμάτων 2015-2019 αλλά και στην αντίστοιχη 2023-2026, οι κτηνοτρόφοι των περιοχών αυτών συνεχώς έχαναν, χάνουν και θα χάνουν από την αξία των δικαιωμάτων τους, με τα χαμένα να μετακυλίονται στους κτηνοτρόφους των Χ.Ε με χαμηλή πυκνότητα βόσκησης της υπόλοιπης χώρας.

Ερχόμαστε τώρα στη νέα ΚΑΠ. Αυτή η αδικία, που ξεκίνησε από το 2015, θα συνεχιστεί μέχρι το 2027. Και οι κτηνοτρόφοι θα αναγκαστούν να φεύγουν από το επάγγελμα. Θα πρέπει να γίνει αναδιανομή των δικαιωμάτων αλλά κάτι τέτοιο δεν το αναφέρει η ΚΑΠ. Οι όποιες αλλαγές στα βοσκοτόπια θα πρέπει όμως να γίνουν άμεσα.

Γνωρίζουμε ότι έχει στο συρτάρι του ο ΟΠΕΚΕΠΕ πολλές χιλιάδες στρέμματα βοσκοτόπων που δεν έχουν γίνει επιλέξιμα. Θα πρέπει να πάνε στις Χ.Ε. που έχουν λίγα βοσκοτόπια. Μπορεί έτσι να μην διορθωθούν οι αδικίες του τσεκ (Βασική Ενίσχυση) αλλά θα υπάρξει λύση για άλλα προγράμματα (βιολογικά, εξισωτική κ.α.) που θα μπορέσουν να αναπληρώσουν μέρος της απώλειας του εισοδήματος των κτηνοτρόφων».

Διαβάσε το υπόμνημα των κτηνοτρόφων (εδώ

22/11/2023 09:57 πμ

Ξεκινούν τις επόμενες ημέρες οι πληρωμές της προκαταβολής των αγροπεριβαλλοντικών έτους 2023.

Στο μεταξύ μετά την αξιολόγηση των διορθώσεων και των διασταυρωτικών ελέγχων για τις υπόλοιπες αιτήσεις αγροπεριβαλλοντικών έτους 2022, ολοκληρώθηκε σήμερα η αναγνώριση και εκκαθάριση των σχετικών δαπανών και η έκδοση 159 εντολών πληρωμής από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Η αναγνώριση και εκκαθάριση ξεκίνησε από την προηγούμενη Παρασκευή (17/11) και ολοκληρώθηκε την Τρίτη (21/1) σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα. Ήδη από την Δευτέρα, με βάση την σειρά έκδοσης των εντολών πληρωμής, έχουν πιστωθεί οι λογαριασμοί των δικαιούχων και θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος της εβδομάδας η πίστωση όλων των λογαριασμών.

Σύμφωνα με τον ΟΠΕΚΕΠΕ, οι πληρωμές αυτές αφορούν σε 86.682 δικαιούχους στους οποίους κατανεμήθηκε συνολικό ύψος ενισχύσεων 8.708.740,71 Ευρώ.
Για κάποιες περιπτώσεις δεν ολοκληρώθηκε η αξιολόγηση των διορθώσεων λόγω συμπληρωματικών ελέγχων που απαιτούνται και για τις περιπτώσεις αυτές θα ακολουθήσει, τις επόμενες ημέρες, νέα πληρωμή.

Με τις πληρωμές αυτές ολοκληρώθηκε το κλείσιμο του 2022 για τους δικαιούχους και ο ΟΠΕΚΕΠΕ ξεκίνησε τις διαδικασίες προκειμένου να προχωρήσει στην επεξεργασία των στοιχείων για την προκαταβολή των αγροπεριβαλλοντικών μέτρων έτους του 2023 το ύψος της οποίας θα κυμανθεί στο 75% της ενίσχυσης.

Αναλυτικά, ανά μέτρο αγροτικής ανάπτυξης, η πληρωμή έχει ως εξής:
Προστασία Άγριας Ορνιθοπανίδας
524 δικαιούχοι
8.211,18 ευρώ
Προστασία Παραδοσιακού Ελαιώνα Αμφισσας
1.163 δικαιούχοι
20.345,99 ευρώ
Διατήρηση αμπελοκομικής πρακτικής στον αμπελώνα Ν. Θήρας
647 δικαιούχοι
2.514,04 ευρώ
Μείωση της ρύπανσης νερού από γεωργική δραστηριότητα
11.924 δικαιούχοι
1.405.787,39 ευρώ
Εναλλακτική καταπολέμηση ζιζανίων στους ορυζώνες
693 δικαιούχοι
8.111,53 ευρώ
Εφαρμογή της μεθόδου σεξουαλικής σύγχυσης μικρολεπιδόπτερων (ΚΟΜΦΟΥΖΙΟ)
8.468 δικαιούχοι
1.113.551,60 ευρώ
Διατήρηση απειλούμενων αυτόχθονων φυλών αγροτικών ζώων
836 δικαιούχοι
450.699,43 ευρώ
Μερικό Σύνολο 1
24.255 δικαιούχοι
3.009.221,16 ευρώ

Ενισχύσεις για τη μετατροπή σε βιολογικές πρακτικές και μεθόδους παραγωγής στη γεωργία
23.357 δικαιούχοι
2.121.131,67 ευρώ
Ενισχύσεις για τη μετατροπή σε βιολογικές πρακτικές και μεθόδους παραγωγής στην κτηνοτροφία
14.498 δικαιούχοι
1.315.463,33 ευρώ
Ενισχύσεις για τη διατήρηση βιολογικών πρακτικών και μεθόδων παραγωγής στη γεωργία
17.114 δικαιούχοι
1.326.964,68 ευρώ
Ενισχύσεις για τη διατήρηση βιολογικών πρακτικών και μεθόδων παραγωγής στην κτηνοτροφία
7.458 δικαιούχοι
935.959,87 ευρώ
Μερικό Σύνολο 2
62.427 δικαιούχοι
5.699.519,55 ευρώ

Γενικό Σύνολο πληρωμών αγροπεριβαλλοντικών έτους 2022
86.682 δικαιούχοι
8.708.740,71 ευρώ

22/11/2023 09:46 πμ

Δύο νέα προγράμματα για τη στήριξη των πλημμυροπαθών αγροτών της Θεσσαλίας θα εξαγγείλει σύντομα το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, όπως είπε ο αρμόδιος υπουργός, Λευτέρης Αυγενάκης σε εκπροσώπους των Αγροτών των περιοχών γύρω από την Κάρλα, με τους οποίους συναντήθηκε επί ένα τρίωρο.

Το ένα πρόγραμμα θα αφορά την κάλυψη της απώλειας εισοδήματος, για όσο καιρό απαιτηθεί, καθώς 180.000 στρέμματα καλλιεργήσιμων εκτάσεων είναι καλυμμένα με νερό.
«Από την πρώτη στιγμή είχαμε δεσμευθεί, γι’ αυτό και σε ελάχιστο χρόνο θα είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε και αυτό το πρόγραμμα, όπως επίσης και ένα πρόγραμμα γι’ αυτούς που τα χωράφια τους δεν είναι πλημμυρισμένα, αλλά δεν μπορούν να παράξουν», είπε ο κ. Αυγενάκης, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση.

Το δεύτερο πρόγραμμα θα αφορά την κάλυψη της απώλειας εισοδήματος σε αγρότες που τα χωράφια τους είναι ακατάλληλα για καλλιέργεια, καθώς έχουν επικαθίσει σε αυτά φερτά υλικά και ιλύς.
Μάλιστα για την απομάκρυνση των φερτών υλικών αναμένεται να λειτουργήσει άμεσα νέο πρόγραμμα του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και πολιτικής Προστασίας, με τη στήριξη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Όπως είπε ο Λευτέρης Αυγενάκης, εντολή του πρωθυπουργού είναι να γίνουν τα πάντα για τη στήριξη των πληγέντων αγροτών της Θεσσαλίας. «Από την πρώτη στιγμή της καταστροφής επενδύσαμε στη συνέπεια και στην αξιοπιστία», τόνισε ο ΥπΑΑΤ, σημειώνοντας ότι τα προγράμματα θα ανακοινωθούν όταν είναι ολοκληρωμένα και έχουν λάβει τις σχετικές εγκρίσεις από την ΕΕ. «Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη χτίζει σχέσεις εμπιστοσύνης. Αυτός ο δρόμος είναι μακρύς και θα είμαστε μαζί με προτάσεις και συζητήσεις».

Υπενθυμίζεται ότι, ήδη, ως αποζημιώσεις έχουν καταβληθεί για ζωικό κεφάλαιο και φυτική παραγωγή 123,5 εκατ. ευρώ, ενώ στον ΕΛΓΑ έχουν μεταφερθεί για την κάλυψη των ζημιών 260 εκατ. ευρώ.

Όπως επισημάνθηκε στα Γραφεία του ΕΛΓΑ στη Λάρισα λειτουργεί γραφείο πληροφοριών, στο οποίο οι αγρότες μπορούν να λαμβάνουν διευκρινίσεις επί των αποζημιώσεων που εισέπραξαν, ή να καταγράφουν πιθανά λάθη.

Παράλληλα, τρέχουν μια σειρά από μέτρα, όπως το 5.2 για αντικατάσταση του ζωικού κεφαλαίου και την ανακατασκευή στάβλων, τα διευρυμένα -και με τους επιλαχόντες- Σχέδια Βελτίωσης, καθώς και η αποζημίωση αλιέων ή ακόμα κι εκείνων που δεν ήταν ασφαλισμένοι στον ΕΛΓΑ, πάντα με στόχο την ενίσχυση της προσπάθειας ανασυγκρότησης της αγροτικής παραγωγής στον Θεσσαλικό κάμπο.

Στη σύσκεψη, που έγινε με πρωτοβουλία των βουλευτών Θεσσαλίας της ΝΔ, Χρ. Κέλλα, Χρ. Καπετάνου και Μάξιμου Χαρακόπουλου, μετείχε και ο διευθυντής του Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Βουλή, Μιχάλης Μπεκίρης.

Από την πλευρά των αγροτών μεταξύ άλλων μετείχαν οι κ.κ. Χρήστος  Πάνος πρόεδρος Καστρίου Αγιάς, Αριστείδης Τανός, Δημήτρης Παπακανάκης πρόεδρος αμυγδαλοπαραγωγών Καλαμακίου, Βασίλειος Τζιμούρτας αγρότης, Άγγελος Τζιαμαλής, αγρότης, γεωπόνος, πρόεδρος Αγροτικού Συνεταιρισμού Σωτηρίου, Ιωάννης Κουκούτσης αντιδήμαρχος Κιλελέρ – πρόεδρος Συνεταιρισμού Πλατυκάμπου, Χρυσοβαλάντης Βεργής πρόεδρος Νίκης Αχιλλείου Κιλελέρ, Γεώργιος Νάκας αγρότης Μέλισσα, Κωνσταντίνος Νάχαμος αγρότης, Λοφίσκος.

21/11/2023 05:16 μμ

Στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους είδαν οι δικαιούχοι παραγωγοί - μετά από μεγάλη καθυστέρηση - τα χρήματα από τη Δράση 10.1.08: «Εφαρμογή της μεθόδου σεξουαλικής σύγχυσης των μικρολεπιδοπτέρων (ΚΟΜΦΟΥΖΙΟ)» της 1ης Πρόσκλησης. 

Όπως είχε γράψει ο ΑγροΤύπος σε προηγούμενο άρθρο του οι πληρωμές των δικαιούχων του προγράμματος αναμένονται από τέλη Νοεμβρίου με αρχές Δεκεμβρίου.

Το πράσινο φως δόθηκε μετά από την ολοκλήρωση των ελέγχων από τις αρμόδιες ΔΑΟΚ στα παραστατικά που είχαν κατατεθεί για το πρόγραμμα.

Η δράση αφορά καλλιέργειες της ροδακινιάς, νεκταρινιάς, βερικοκιάς, μηλιάς, αχλαδιάς, κυδωνιάς, δαμασκηνιάς και αμπελιού, με στόχο τον μετριασμό της επιβάρυνσης των περιοχών που καλλιεργούνται εντατικά τα είδη αυτά από χημικά (συνθετικά) εντομοκτόνα.

Θυμίζουμε στην πρώτη πρόσκληση της δράσης, που αφορά τον κύριο όγκο των δικαιούχων παραγωγών, δεν είχε γίνει μέχρι σήμερα πληρωμή ούτε της προκαταβολής.

Τα χρήματα αυτά αφορούν πληρωμές που έχουν κάνει οι αγρότες από τον Μάιο του 2022. 

21/11/2023 04:43 μμ

Δημοσιεύθηκαν στη Διαύγεια οι σχετικές αποφάσης που αφορούν την έγκριση διάθεσης πίστωσης για τα προγράμματα βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας. Αναμένεται το επόμενο διάστημα να ακολουθήσει η πληρωμή των δικαιούχων γεωργών και κτηνοτρόφων.

Συγκεκριμένα οι αποφάσεις αφορούν τα εξής ποσά:

Τη διάθεση πίστωσης ποσού έντεκα εκατομμυρίων εξακοσίων εβδομήντα επτά χιλιάδων οχτακοσίων ενενήντα οκτώ ευρώ και τριάντα δύο λεπτών (11.677.898,32 €) από την Σ.Α.Ε. 082/1 και ιδιαίτερα από το έργο με Κωδικό 2022ΣΕ08210009, με τίτλο «Βιολογική Γεωργία», προκειμένου να καταβληθούν οι οικονομικές ενισχύσεις σε δικαιούχους του μέτρου για το έτος εφαρμογής 2023.
Διαβάστε την σχετική απόφαση (εδώ)

Τη διάθεση πίστωσης ποσού εκατό πενήντα εκατομμυρίων τετρακοσίων δέκα τεσσάρων χιλιάδων εννιακοσίων ενενήντα έξι ευρώ και είκοσι λεπτών (150.414.996,20 €) από την Σ.Α.Ε. 082/1 και ιδιαίτερα από το έργο με Κωδικό 2022ΣΕ08210010, με τίτλο «Βιολογική Γεωργία», προκειμένου να καταβληθούν οι οικονομικές ενισχύσεις σε δικαιούχους του μέτρου για το έτος εφαρμογής 2023.
Διαβάστε την σχετική απόφαση (εδώ)

Τη διάθεση πίστωσης ποσού δυο εκατομμυρίων εκατόν μια χιλιάδων τετρακοσίων σαράντα εννέα ευρώ και τριάντα λεπτών (2.101.449,30 €) από την Σ.Α.Ε. 082/1 και ιδιαίτερα από το έργο με Κωδικό 2019ΣΕ08210017, με τίτλο «Βιολογική Καλλιέργειες - Βιολογική Κτηνοτροφία, ΥΠΑΑΤ», προκειμένου να καταβληθούν οι οικονομικές ενισχύσεις σε δικαιούχους του μέτρου για το έτος εφαρμογής 2023.
Διαβάστε την σχετική απόφαση (εδώ)

Τη διάθεση πίστωσης ποσού είκοσι εκατομμυρίων οκτακοσίων επτά χιλιάδων επτακοσίων είκοσι πέντε ευρώ και σαράντα τεσσάρων λεπτών (20.807.725,44 €) από την Σ.Α.Ε. 082/1 και ιδιαίτερα από το έργο με Κωδικό 2019ΣΕ08210014, με τίτλο «Βιολογικές Καλλιέργειες», προκειμένου να καταβληθούν οι οικονομικές ενισχύσεις σε δικαιούχους του μέτρου για το έτος εφαρμογής 2023.
Διαβάστε την σχετική απόφαση (εδώ)

21/11/2023 01:28 μμ

Στην Θεσσαλία έσπειραν τα σιτάρια αλλά υπάρχει αυξημένο ρίσκο για τα βαμβάκια και τα καλαμπόκια γιατί μπορεί να μην μπορούν να αρδευθούν.

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Ενιπέα Φαρσάλων και παραγωγός αροτραίων καλλιεργειών κ. Αναστάσιος Δραχμάνης, «οι παραγωγοί με δική τους ευθύνη θα αποφασίσουν τις σπορές που θα κάνουν. Δεν μπορούμε να πούμε αν θα μπορέσουμε να κάνουμε άρδευση την ερχόμενη καλλιεργητική περίοδο. Για αυτό πολλοί παραγωγοί της περιοχής - μεταξύ αυτών και εγώ - προτίμησαν να στραφούν στο ξηρικό σιτάρι και να μην βάλουν φέτος βαμβάκι και καλαμπόκι. Οι ζημιές στις εγκαταστάσεις και τα αρδευτικά δίκτυα, με τους μέχρι σήμερα υπολογισμούς, ξεπερνούν τα 6 εκατ. ευρώ. Και ακόμη είναι σε εξέλιξη ο έλεγχος των υποδομών του οργανισμού και η καταγραφή των ζημιών.   

Το αρδευτικό δίκτυο του ΤΟΕΒ Ενιπέα Φαρσάλων αποτελείται από υπόγειο δίκτυο μήκους 450.000 μέτρων με διατομές σωλήνων Φ.300, Φ.280 και Φ.250, καθώς και λάστιχου πολυαιθυλενίου με διατομές Φ.125 και Φ.110. Στη δικαιοδοσία του Οργανισμού ανήκουν 32 αγροκτήματα με έκταση 198.627,50 στρεμμάτων. Τα μέλη του Οργανισμού ανέρχονται σε έξι χιλιάδες εξακόσια (5.600) μέλη. Στην ίδια κατάσταση βρίσκονται και οι υπόλοιποι ΤΟΕΒ στις περιοχές που επλήγησαν από την θεομηνία.

Οι ΤΟΕΒ δεν μπορούν να πληρώσουν για να διορθωθούν οι ζημιές στις υποδομές. Ζητάμε την οικονομική στήριξη της κυβέρνησης. Προτείνω ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας, να προχωρήσει σε μίσθωση μηχανημάτων τα οποία να σταλούν στις πληγείσες περιοχές και από την πλευρά τους οι ΤΟΕΒ να αναλάβουν την επίβλεψη των έργων αποκατάστασης των ζημιών.

Πάντως ο ΤΟΕΒ Ενιπέα Φαρσάλων, στα πλαίσια της έγκαιρης ενημέρωσης των μελών του, για τον προγραμματισμό άρδευσης ενόψει της νέας καλλιεργητικής περιόδου 2023-2024, ανακοινώνει ότι το καταστροφικό πέρασμα των πρόσφατων θεομηνιών άφησε πίσω του σοβαρές ζημιές σε αντλητικά συγκροτήματα και αρδευτικά δίκτυα του οργανισμού. Με τα μέχρι τώρα στοιχεία και με δεδομένο το γεγονός ότι δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμη αν θα υπάρξει κρατική οικονομική αρωγή και ποιό θα είναι το ύψος της, έχουν τεθεί σε αναστολή λειτουργίας οι γεωτρήσεις Γ16 στην Αμπελιά Φαρσάλων και LB288 στο Μεγάλο Ευύδριο Φαρσάλων. Με την ολοκλήρωση των ελέγχων ίσως προκύψουν και άλλες σοβαρές ζημιές για τις οποίες ο Οργανισμός θα ενημερώσει τα μέλη του άμεσα».

21/11/2023 12:05 μμ

Απάντηση έδωσε ο υφυπουργός, Σταύρος Κελέτσης, σε επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ - Κινήματος Αλλαγής, Μανόλη Χνάρη, για προβλήματα στην πληρωμή της προκαταβολής βασικής ενίσχυσης και των οικολογικών σχημάτων της νέας ΚΑΠ.

Στην ομιλία του, ο κ. Χνάρης ανέδειξε το πρόβλημα που δημιουργήθηκε καθώς στις 27 Οκτωβρίου 2023, η προκαταβολή αυτή της βασικής ενίσχυσης, ήταν η μικρότερη που καταβλήθηκε ιστορικά σε αγρότες και κτηνοτρόφους.

Απαντώντας ο υφυπουργός, Σταύρος Κελέτσης, ανέφερε τα εξής: «Σε ό,τι αφορά, λοιπόν, την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ, πρέπει κατ' αρχάς να τονίσω ότι η χώρα μας είναι από τις λίγες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δεν έχασε χρήματα.

Είχαμε, δηλαδή, 19 δισεκατομμύρια και το ποσό αυτό παρέμεινε, κάτι που ήταν μια μεγάλη επιτυχία της Κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού προσωπικά.

Όμως, όπως είπα, έγινε μια αναμόρφωση και αναδιάταξη σε σχέση με τις στοχεύσεις. Όλοι γνωρίζαμε ότι για το 2023 η βασική ενίσχυση ήταν μειωμένη σε σχέση με τη βασική ενίσχυση που δόθηκε το 2022. Όλοι γνωρίζαμε ότι από το 1 δισεκατομμύριο 50 εκατ. ευρώ, τα οποία ήταν το 2022, θα έφτανε στα 829 εκατ. Εκ των πραγμάτων, λοιπόν, η βασική ενίσχυση θα ήταν μειωμένη σε μία μεσοσταθμική, ας το πούμε, κατά μέσο όρο μείωση κατά 21,5% περίπου.

Προσέξτε, εδώ πρέπει να τονίσουμε ότι το συνολικό ποσό το οποίο θα διανεμηθεί τελικά στους αγρότες με τις ενισχύσεις δεν πρόκειται να είναι μειωμένο ή να χαθεί, αλλά θα κατευθυνθεί και πάλι προς τους ίδιους δικαιούχους, προς τους αγρότες μας μέσω της αναδιανεμητικής ενίσχυσης, τις νέες συνδεδεμένες ενισχύσεις και τα τομεακά προγράμματα, τα οικολογικά σχήματα κ.λπ.. Συνεπώς, πράγματι η βασική ενίσχυση συνολικά ήταν μειωμένη κατ' αυτό το ποσοστό που είπα. Όμως, αυτό ήταν κάτι το οποίο ήταν γνωστό εκ των προτέρων. Επιπλέον, επαναλαμβάνω ότι τα χρήματα που δε θα χαθούν θα πάνε και πάλι στους αγρότες μας με τις πληρωμές της συνδεδεμένης, της αναδιανεμητικής που πηγαίνει στους νέους και στα τομεακά προγράμματα, τα οποία και θα πληρωθούν μέχρι το τέλος του έτους.

Eπηρέασε σημαντικά και τις καταβολές και τα ποσά που πληρώθηκαν η Απόφαση της 9/5/2023 της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης τότε -της υπηρεσιακής Κυβέρνησης, θυμίζω- να συνδέσει την ενεργοποίηση δικαιωμάτων βοσκοτόπων στην περιφέρεια με την ταυτόχρονη ύπαρξη και δήλωση ζωικού κεφαλαίου. Ξέρετε πολύ καλά ότι αυτή η απόφαση επηρέασε πράγματι τις πληρωμές, διότι όλες εκείνες οι εκτάσεις, οι βοσκότοποι που δεν συνδέθηκαν με ζωικό κεφάλαιο δεν δικαιούνταν και δεν πήραν την ενίσχυση. Αυτός, λοιπόν, ήταν ένας σημαντικός παράγοντας ειδικά για εσάς εκεί στην περιοχή της Κρήτης και καταλαβαίνω ότι επηρέασε σημαντικά τα ποσά των πληρωμών.

Ένας άλλος λόγος αυτής της μείωσης ήταν οι έλεγχοι που έγιναν για διάφορους λόγους, εφαρμόζοντας φυσικά τους κανονισμούς και τους νόμους του ελληνικού κράτους. Κατόπιν των ελέγχων που έκανε ο ΟΠΕΚΕΠΕ, δεσμεύτηκαν περίπου έξι χιλιάδες ΑΦΜ.

Τελικά ενεργοποιήθηκαν τρία εκατομμύρια οκτακόσια τριάντα πέντε οκτακόσια είκοσι ένα (3.835.821) δικαιώματα και καταβλήθηκαν μετά τις δεσμεύσεις 488.384.809 ευρώ, που ισοδυναμεί ακριβώς με το 70% του ολικού ποσού πληρωμής».

Από την πλευρά του ο Ρεθυμνιώτης Βουλευτής, Μανόλης Χνάρης, αφού τόνισε ότι η νέα ΚΑΠ υλοποιήθηκε χωρίς καμία απολύτως διαβούλευση, άσκησε δριμεία κριτική στην Κυβέρνηση επισημαίνοντας ότι: «…καταφέρατε να μην εφαρμόσετε ούτε αυτά που ψηφίσατε».

Τούτο απεδείχθη, τόσο «…με την εφαρμογή της εσωτερικής σύγκλισης η οποία σταδιακά έπρεπε να γίνει μέχρι το 2027…» όσο και με τη βασική ενίσχυση που ενώ «…είχε διαμορφωθεί στο ποσό των 829 εκ. ευρώ και  βάσει του 70% προκαταβολής έπρεπε να καταβληθεί  το ποσό των 580 εκ. ευρώ τελικά  καταβλήθηκε το ποσό των 488 εκ. ευρώ, δηλαδή  92 εκ. ευρώ λιγότερα» και συνέχισε τονίζοντας ότι: «….ανεξάρτητα από τη μετακύλιση των ευθυνών μεταξύ Υπουργείου και ΟΠΕΚΕΠΕ μέσα από αυτό το φιάσκο, το μεγάλο θύμα είναι ο Έλληνας αγρότης».

«Η Κυβέρνηση συνεχίζει την ασάφεια για τα προβλήματα της προκαταβολής της βασικής ενίσχυσης. Με την αόριστη και γενικόλογη αναφορά του, ο Υπουργός δεν απάντησε επί της ουσίας στο σύνολο των ερωτημάτων που τεθήκαν. Παραδέχτηκε ότι γνώριζαν εκ προτέρων ότι η βασική ενίσχυση θα ήταν μειωμένη κατά ποσοστό 20% και πλέον  σε σχέση με το έτος 2022. Επίσης, μας ενημέρωσε ότι έχει ξεκινήσει η διαδικασία αναθεώρησης της νέας ΚΑΠ χωρίς όμως και πάλι να έχει προηγηθεί έστω και η υποτυπώδης διαβούλευση με τους αγρότες και τους αρμόδιους φορείς. 

Σημειώνεται, ότι δεν έδωσε κανένα χρονοδιάγραμμα των ενισχύσεων αναφορικά με την καταβολή των ποσών που αναλογούν στα οικολογικά σχήματα ώστε οι αγρότες να μην αντιμετωπίσουν αντίστοιχα προβλήματα».

Τέλος, ο Βουλευτής δήλωσε τα ακόλουθα: «Η κυβέρνηση σας δεν είναι νέα. Είναι ο 5ος χρόνος διακυβέρνησης που διανύετε. Μέχρι σήμερα έχουν αλλάξει 4 Υπουργοί Αγροτικής Ανάπτυξης και 4 πρόεδροι του ΟΠΕΚΕΠΕ. Στο μόνο πράγμα που θα μπορούσαμε να συμφωνήσουμε είναι ότι, η ευθύνη δεν καταλογίζεται μόνο  σε έναν υπουργό αλλά, συνολικά και αποκλειστικά στην ανικανότητα του  δήθεν επιτελικού κράτους της κυβέρνησης της ΝΔ. Με την κυβέρνηση σας η λέξη επιτελικός, έχει χάσει πλέον το νόημα της».

21/11/2023 11:21 πμ

Απαντήσεις έδωσε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Κελέτσης, σε σχετική ερώτηση του βουλευτή Ρεθύμνης και υπεύθυνου ΚΤΕ Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων του ΠΑΣΟΚ - Κινήματος Αλλαγής, Μανόλη Χνάρη.

Σχετικά με το εθνικό απόθεμα και για τον χρόνο καταβολής, ο υφυπουργός, Σταύρος Κελέτσης, τόνισε ότι θα γίνει τον Δεκέμβριο μαζί με την εξόφληση της βασικής καταβολής.

Σχετικά με την τεχνική υποστήριξη του ΟΠΕΚΕΠΕ, ανέφερε ότι έχει ήδη ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός για την τεχνική υποστήριξη της ΚΑΠ 2023-2027 και κατακυρώθηκε σε ένωση δύο εταιρειών, της NEUROPUBLIC COGNITERA. Ήδη έχει ολοκληρωθεί ο προσυμβατικός έλεγχος από το Ζ΄ Κλιμάκιο του Ελεγκτικού Συνεδρίου και έχει εγκριθεί. Στις 13.11.2023 προσκλήθηκε η ανάδοχος από την ηγεσία του ΟΠΕΚΕΠΕ εντός δεκαπέντε ημερών να προσέλθει προκειμένου να υπογραφεί και η σύμβαση. Οπότε σε σχέση με την τεχνική υποστήριξη, έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Αναφορικά με το θέμα της αναθεώρησης της ΚΑΠ, είπε ότι οι αρμόδιες Υπηρεσίες και οι φορείς του Υπουργείου έχουν εργαστεί για την πρώτη τροποποίηση του στρατηγικού σχεδίου.

Από πλευράς ΥπΑΑΤ έχουν αποσταλεί οι προτάσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση και είμαστε στη φάση απαντήσεων από πλευράς μας στις ερωτήσεις που έθεσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Δηλαδή οι αγρότες μαθαίνουν από ΥπΑΑΤ ότι έχει ήδη καταθέσει την τροποποίηση της ΚΑΠ στην ΕΕ χωρίς να υπάρξει κάποια διαβούλευση με κανένα φορέα.

20/11/2023 03:56 μμ

Ολοκληρώθηκε η έγκριση και κατανομή πόρων του Leader ύψους 236 εκατ. ευρώ της νέας ΚΑΠ 2023-2027.

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης και ο αρμόδιος Υφυπουργός, Διονύσης Σταμενίτης, σε συνεργασία με τον Γενικό Γραμματέα Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών, Δημήτρη Παπαγιαννίδη, ανακοινώνουν σήμερα ότι ολοκληρώθηκε με επιτυχία η διαδικασία έγκρισης και κατανομής πόρων των Στρατηγικών Τοπικής Ανάπτυξης με Πρωτοβουλία Τοπικών Κοινοτήτων στο πλαίσιο της πρόσκληση υποβολής προτάσεων για την επιλογή της Υπο-παρέμβασης Π3-77-4.1 «Στήριξη για Τοπική Ανάπτυξη μέσω του LEADER (ΤΑΠΤοΚ -  Τοπική Ανάπτυξη με Πρωτοβουλία Τοπικών Κοινοτήτων)» του Στρατηγικού Σχεδίου ΚΑΠ (ΣΣ ΚΑΠ).

Στόχος της πρόσκλησης ήταν η επιλογή και υλοποίηση τοπικών προγραμμάτων για το σύνολο των αγροτικών περιοχών της χώρας.

Ειδικότερα, βάσει του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ και της αριθ. πρ. 2545/10.10.2022 (Β΄ 5361) απόφασης του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, στόχος είναι η επιλογή 50 τοπικών στρατηγικών ανάπτυξης, οι οποίες θα καλύπτουν το σύνολο της χώρας με εξαίρεση τα αστικά κέντρα αυτής.

Με την 2097/10.11.2023 (Β΄ 6539) απόφαση έγκρισης ολοκληρώθηκε η διαδικασία της έγκρισης των τοπικών Στρατηγικών καθώς και των πόρων που θα διατεθούν μέσω των τοπικών προγραμμάτων στις αγροτικές περιοχές της χώρας. Η κατανομή των πόρων πραγματοποιήθηκε βάσει του μόνιμου πληθυσμού και της ορεινότητας της κάθε προτεινόμενης περιοχής παρέμβασης, καθώς και της βαθμολογίας που έλαβε η κάθε τοπική στρατηγική.

Παράλληλα, δόθηκαν επιπλέων πόροι στις περιοχές που έχουν υποστεί φυσικές καταστροφές (πλημμύρες και πυρκαγιές), καθώς και σε φορείς που παρουσίασαν επιτυχημένη υλοποίηση κατά την προγραμματική περίοδο 2014-2020.

Όπως τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, «τα τοπικά προγράμματα LEADER αποτελούν ένα από τα αποτελεσματικότερα μέσα αντιμετώπισης των προβλημάτων και των αναγκών του αγροτικού χώρου μέσω στοχευμένων παρεμβάσεων που σχεδιάζονται και υλοποιούνται από τους τοπικούς φορείς. Μέσα από το πρόγραμμα Leader κάνουμε πράξη τη διασύνδεση του πρωτογενούς τομέα με τον κλάδο της φιλοξενίας, ενισχύουμε τον αγροτουρισμό μας ενώ δίνουμε έμφαση στην ξεχωριστή ταυτότητα των ελληνικών προϊόντων, στη μεταποίησή τους και με μικροβιοτεχνίες που εμπλέκονται και τα καθιστούν μοναδικά σε όλο τον κόσμο. Με πράξεις και αξιοποιώντας τις δυνατότητες που μας δίνει η ΕΕ, προωθούμε την εξωστρέφεια του αγροδιατροφικού κλάδου, ενισχύοντας το εισόδημα τόσο των αγροτών μας, όσο και των μικρομεσαίων ελληνικών επιχειρήσεων».

Διαβάστε στο ΦΕΚ  την κατανομή πιστώσεων τοπικών προγραμμάτων Leader (εδώ)