Διευκρινήσεις παρέχει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σχετικά με τις βεβαιώσεις εγγραφής στο Μητρώο Αγροτών.
Διευκρινήσεις σχετικά με τη χορήγηση βεβαιώσεων εγγραφής στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων παρέχει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με έγγραφό του που δημοσιεύτηκε στη διαύγεια και υπογράφει η γενική γραμματέας Χ. Καλογήρου.
Σύμφωνα με το θεσμικό πλαίσιο, το οποίο διέπει το Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (Μ.Α.Α.Ε.), και ειδικότερα την υπ’ αριθ. 360/26071/1-3-2016 εγκύκλιο του Γενικού Γραμματέα του ΥΠΑΑΤ, «Εγκύκλιος δικαιολογητικών για τη χορήγηση βεβαίωσης Μ.Α.Α.Ε.», προκειμένου για τη χορήγηση βεβαίωσης εγγραφής στο Μ.Α.Α.Ε. και τον έλεγχο για την απόδοση της ιδιότητας του επαγγελματία αγρότη ή του κατόχου αγροτικής εκμετάλλευσης ή του επαγγελματία αγρότη νεοεισερχόμενου στον αγροτικό τομέα, θα πρέπει υποχρεωτικά, να προσκομίζεται: «Για την απόδειξη της κατοχής αγροτικής εκμετάλλευσης και τον υπολογισμό του ετήσιου χρόνου απασχόλησης στην αγροτική εκμετάλλευση: Αντίγραφο της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης, σύμφωνα με τις εθνικές διατάξεις, του αντίστοιχου έτους με την Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος».
Πρόβλημα και φέτος με τους κωδικούς που εξασφαλίζουν αφορολόγητο (έκπτωση φόρου)
Όπως διευκρινίζεται στην εγκύκλιο, οι επαγγελματίες αγρότες, για τους οποίους δεν έχουν προσυμπληρωθεί οι κωδικοί 037-038 στο έντυπο Ε1, κατά την υποβολή της Δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος φορολογικού έτους 2021 και πληρούν τις προϋποθέσεις του επαγγελματία αγρότη, δύνανται να απευθύνονται στα αρμόδια Τμήματα Αγροτικής Ανάπτυξης και Ελέγχων (Τ.Α.Α.Ε.), τα οποία κατόπιν διοικητικού ελέγχου θα χορηγούν τη βεβαίωση του επαγγελματία αγρότη από την ψηφιακή εφαρμογή.
Η αποστολή αρχείων στην Α.Α.Δ.Ε. θα συνεχιστεί με αρχεία τα οποία θα δημιουργούνται από την επεξεργασία των δεδομένων της εφαρμογής Μ.Α.Α.Ε. Σχετικά με τους επαγγελματίες αγρότες «νεοεισερχόμενους στον αγροτικό τομέα», στους οποίους έχει χορηγηθεί βεβαίωση εντός τους έτους 2022, απαραίτητη προϋπόθεση για την αποστολή των Α.Φ.Μ. στην Α.Α.Δ.Ε., για περαιτέρω έλεγχο και την απόδοση της έκπτωσης φόρου κατά την υποβολή της Δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος φορολογικού έτους 2021, είναι η υποβολή της Ε.Α.Ε. έτους 2021.
Δείτε εδώ την εγκύκλιο
Ολοκληρώνονται οι καταχωρήσεις των τιμολογίων και των αποδεικτικών σφαγής με στόχο να προχωρήσουν οι έλεγχοι και να γίνουν οι πληρωμές των συνδεδεμένων ενισχύσεων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου, ο προγραμματισμός του ΟΠΕΚΕΠΕ είναι να ξεκινήσουν οι πληρωμές της ειδικής ενίσχυσης βάμβακος στους δικαιούχους παραγωγούς προς τα τέλη Μαρτίου με αρχές Απριλίου.
Μαζί με την ενίσχυση στο βαμβάκι θα πληρωθούν και οι συνδεδεμένες ενισχύσεις για προϊόντα που δεν έχουν παραδόσεις.
Για τις συνδεδεμένες ενισχύσεις σκληρού σίτου, μαλακού σίτου και κριθαριού και την ειδική ενίσχυση για το βαμβάκι, στην ΕΑΕ δηλώνεται η ποσότητα πιστοποιημένου σπόρου και ο αριθμός των ετικετών ανά ποικιλία και υποβάλλεται υποχρεωτικά ηλεκτρονικά το τιμολόγιο αγοράς του πιστοποιημένου σπόρου.
Προς τα πίσω φαίνεται ότι θα πάει η συνδεδεμένη αραβόσιτου και των άλλων προϊόντων (μηδική κ.α.) που έχουν θέμα με τους ελέγχους για την ιδιοκατανάλωση (κτηνοτρόφοι). Αγώνας δρόμου γίνεται να πληρωθούν οι κτηνοτρόφοι συνδεδεμένη πριν το Πάσχα.
Όσον αφορά το ΟΣΔΕ του 2025, πληροφορίες από τον ΟΠΕΚΕΠΕ αναφέρουν ότι είναι καλύτερα τα πράγματα σε σχέση με την εικόνα του 2024.
Σε σχέση με πέρσι είναι σίγουρο ότι γίνονται προσπάθειες να ανοίξει νωρίτερα.
Ήδη ο ΟΠΕΚΕΠΕ ζητάει από τα ΚΥΔ φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα και αν υπάρχουν μεταβολές, μέχρι τις 30 Μαρτίου 2025, με στόχο τη διατήρηση της πιστοποίησης. Μετά την εξέταση των δικαιολογητικών θα ακολουθήσει η σχετική αξιολόγηση των ΚΥΔ.
Το πρόβλημα είναι (όπως και κάθε χρόνο) ότι για να ανοίξει το ΟΣΔΕ θα πρέπει να έχει γίνει η ανανέωση στο χαρτογραφικό υπόβαθρο και να καταχωρηθούν αυτές στο σύστημα monitoring για να μπορέσει να κάνει τους ελέγχους.
Να επισημάνουμε ότι το 2025 έχουμε αλλαγές στην αιρεσιμότητα και στα Οικολογικά Σχήματα που θα πρέπει να περάσουν και αυτά στην εφαρμογή της δήλωσης ΟΣΔΕ.
Με την προϋπόθεση ότι όλα αυτά θα ετοιμαστούν αναμένεται αρχές του καλοκαιριού να μπορέσει να λειτουργήσει χωρίς προβλήματα η πλατφόρμα για δηλώσεις.
Στο μεταξύ ο νέος πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ, Νίκος Σαλάτας, κάνει μεγάλες προσπάθειες για να αλλάξει το πολύ αρνητικό κλίμα που υπάρχει στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία (EPPO) κατά του Ελληνικού Οργανισμού Πληρωμών και Ελέγχου. Η έρευνα βγάζει μεγάλα λαυράκια και υπάρχει κίνδυνος με την πιστοποίηση πληρωμών.
Ήδη τα στοιχεία της EPPO φέρνουν την πρώτη δίκη, στις 16 Μαΐου 2025, με εξήντα τέσσερα άτομα (56 ύποπτοι δράστες και οκτώ κατηγορούμενοι ως συνεργοί) για τα οποία απαγγέλθηκαν κατηγορίες, στις 18 Φεβρουαρίου 2025, σε υπόθεση που είχε προγραμματιστεί να εκδικαστεί ενώπιον του αρμόδιου εθνικού δικαστηρίου.
Ακολουθεί δεύτερη δίκη, στις 24 Μαρτίου 2025, με 22 άτομα (16 ύποπτοι δράστες και έξι συνεργοί), που κατηγορήθηκαν, τον Ιανουάριο του 2025, σε υπόθεση που είχε προγραμματιστεί να συζητηθεί ενώπιον του αρμόδιου εθνικού δικαστηρίου.
Στην συνέχεια έχουμε την τρίτη υπόθεση, που θα εκδικαστεί ενώπιον του αρμόδιου εθνικού δικαστηρίου, στις 30 Μαΐου 2025, που αφορά 14 υπόπτους (οκτώ κατηγορούμενοι ως δράστες και έξι ως συνεργοί) οι οποίοι κατηγορήθηκαν πέρυσι.
Και θα ακολουθήσουν νέοι φακέλοι από την EPPO το επόμενο διάστημα. Εκτός από τις παρανομίες με την είσπραξη αγροτικών ενισχύσεων από την ΚΑΠ, στο μικροσκόπιο της EPPO είναι οι αγορές δικαιωμάτων.
Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία ερευνά γιατί σε συγκεκριμένο νησί αγοράζουν δικαιώματα σε τιμές πολύ πάνω από την αξία τους. Μάλιστα κάποιες εταιρείες αγοράζουν δικαιώματα από πολλές περιοχές της χώρας και στην συνέχεια τα πουλάνε στο συγκεκριμένο νησί με μεγάλα ποσοστά κέρδους.
Πραγματοποιήθηκε συνάντηση μεταξύ του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κωνσταντίνου Τσιάρα και του Προέδρου της Ένωσης Βιολογικής και Οικολογικής Φυτοπροστασίας (ΕΒΙΟΦ) κ. Γιώργου Κομιανού, στην οποία συζητήθηκαν ζητήματα που αφορούν την ΚΑΠ και τα Οικολογικά Σχήματα.
Στην συνάντηση ο υπουργός ΑΑΤ, ανέφερε ότι γίνονται προσπάθειες να ανοίξει σύντομα το ΟΣΔΕ του 2025 αλλά και τα «κλικαρίσματα» στα οικολογικά σχήματα για να μπορούν να εφοδιαστούν οι παραγωγοί τα υλικά που χρειάζονται και να τα εφαρμόσουν την βέλτιστη χρονική στιγμή.
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην προτεραιότητα που δίνει ο κύριος Υπουργός να επιταχυνθεί η διαδικασία για να βγει άμεσα η νέα πρόσκληση για το Κομφούζιο και η οποία έχει καθυστερήσει αδικαιολόγητα.
Σχετικά με τις πληρωμές των οικολογικών σχημάτων, ο υπουργός ΑΑΤ τόνισε πως γίνεται προσπάθεια να πραγματοποιηθούν οι πληρωμές το συντομότερο δυνατό.
Νωρίτερα ο ΑγροΤύπος ανέφερε σε σχετικό άρθρο τα εξής:
«Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου, ζήτησε ο ΟΠΕΚΕΠΕ από τα ΚΥΔ τα ΑΦΜ των δικαιούχων για συγκεκριμένες δράσεις μέχρι το τέλος της εβδομάδας.
Αυτό σημαίνει ότι από την επόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσουν σταδιακά οι πληρωμές. Πιο πιθανό είναι να προκριθούν δράσεις που είναι πιο εύκολες στην πληρωµή τους, όπως είναι για παράδειγµα η ∆ράση 6 για τα ψηφιακά εργαλεία. Επίσης αναμένεται να γίνουν πληρωμές για κλαδέματα, λιπάσματα, ωφέλιμα, ακροφύσια, κυκλική οικονομία».
Αρχικά οι αρμόδιοι έλεγαν ότι οι πληρωμές των Οιικολογικών Σχημάτων θα ξεκινήσουν πριν το τέλος του 2024.
Αυτό τελικά δεν έγινε και όπως φαίνεται θα ακολουθήσει ο ΟΠΕΚΕΠΕ την περσινή συνταγή της σταδιακής πληρωμής τους.
Οι αρμόδιοι επικεντρώθηκαν σε µία συγκεκριµένη µερίδα Οικολογικών Σχηµάτων και όχι στο σύνολό τους για να φέρουν νωρίτερα τις πληρωμές στους δικαιούχους.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου, ζήτησε ο ΟΠΕΚΕΠΕ από τα ΚΥΔ τα ΑΦΜ των δικαιούχων για συγκεκριμένες δράσεις μέχρι το τέλος της εβδομάδας.
Αυτό σημαίνει ότι από την επόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσουν σταδιακά οι πληρωμές.
Πιο πιθανό είναι να προκριθούν δράσεις που είναι πιο εύκολες στην πληρωµή τους, όπως είναι για παράδειγµα η ∆ράση 6 για τα ψηφιακά εργαλεία.
Επίσης αναμένεται να γίνουν πληρωμές για κλαδέματα, λιπάσματα, ωφέλιμα, ακροφύσια, κυκλική οικονομία.
Ακόμη δεν έχει γίνει γνωστό αν υπάρξουν έλεγχοι στα σιτηρέσια ή θα πάνε σε πληρωμή και οι έλεγχοι παραστατικών μεταφερθούν για το μέλλον.
Στο μεταξύ οι ενστάσεις για την εξισωτική γίνονται μέχρι στιγμής μέσω χρήσης κωδικών Taxisnet, ενώ ζητούν από τους «κομμένους» να καταθέσουν ξανά τα δικαιολογητικά μαζί με την ένσταση.
Ανακοινώθηκαν από τον ΟΠΕΚΕΠΕ οι πινάκες παραδεκτών αιτήσεων πληρωμής, καθώς και οι πινάκες με όλες τις μη παραδεκτές αιτήσεις πληρωμής της Παρέμβασης Π3-71 (Εξισωτική) για το 2024.
Οι αιτούντες μπορούν να ενημερώνονται, μέσω προσωποποιημένης πληροφόρησης, σε διαδικτυακή εφαρμογή του Ολοκληρωμένου Συστήματος.
Κατά των πινάκων παραδεκτών και μη παραδεκτών αιτήσεων, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 9 της ανωτέρω ΥΑ, οι παραγωγοί δύναται να υποβάλλουν σχετική ενδικοφανή προσφυγή. Για την διαδικασία υποβολής ενδικοφανούς προσφυγής ισχύουν τα παρακάτω:
1. Οι προσφυγές υποβάλλονται εντός δέκα (10) εργασίμων ημερών σύμφωνα με ανακοίνωση του ΕΦΔ, αρχής γενομένης από την Δευτέρα (10/03/2025), μέχρι την Παρασκευή (21/03/2025). Η υποβολή πραγματοποιείται στην διεύθυνση (εδώ) απ’ ευθείας από τον ενδιαφερόμενο παραγωγό με τη χρήση των προσωποποιημένων κωδικών taxisnet
2. Η φόρμα υποβολής της ενδικοφανούς προσφυγής είναι προσωποποιημένη και εμφανίζει ανά Δράση τους κωδικούς απόρριψης που αφορούν το συγκεκριμένο χρήστη.
3. Χρήστες που έχουν υποβάλει αίτηση ένταξης και έχουν απορριφθεί σε παραπάνω από μια δράση, πρέπει να υποβάλουν ενδικοφανή προσφυγή για κάθε δράση χωριστά.
4. Η ενδικοφανής προσφυγή δύναται να αφορά:
i. Σε επαναξιολόγηση της αίτησης ενίσχυσης μέσω της ισχύουσας διαδικασίας. Ο χρήστης επιλέγει «ΝΑΙ» στο αντίστοιχο πεδίο και η επαναξιολόγηση της αίτησης υλοποιείται με μηχανογραφική επαναξιολόγηση των δεδομένων της Αίτησης Ενίσχυσης.
ii. Σε ένσταση κατά ενός ή περισσοτέρων κωδικών απόρριψης. Για τους κωδικούς κατά των οποίων υποβάλλεται η ενδικοφανής προσφυγή, ο χρήστης επιλέγει «ΝΑΙ» στο πεδίο «Ένσταση» για όσους από τους κωδικούς απόρριψης επιθυμεί και επιλέγει την αιτία απόρριψης για την οποία επιθυμεί να υποβάλλει ενδικοφανή προσφυγή (επιλέγοντας το αντίστοιχο πεδίο ένστασης). Στην συνέχεια πραγματοποιείται η αποθήκευση και εφόσον έχει ολοκληρώσει την επεξεργασία προχωρά σε οριστικοποίηση.
Εφόσον οριστικοποιηθεί η ενδικοφανής προσφυγή δεν μπορεί να τροποποιηθεί.
Οι Δράσεις παρέμβασης:
Δράση 1: Αντισταθμιστική ενίσχυση σε ορεινές περιοχές
Δράση 2: Αντισταθμιστική ενίσχυση σε περιοχές με φυσικούς περιορισμούς, εκτός των ορεινών
Δράση 3: Αντισταθμιστική ενίσχυση για τις περιοχές με ειδικά μειονεκτήματα
Δεν θα χωράνε στις δικαστικές αίθουσες οι ύποπτοι για την παράνομη είσπραξη αγροτικών ενισχύσεων στην χώρα μας με το κόλπο των βοσκοτόπων.
Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία (EPPO) κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά, στο Πρωτοδικείο Αθηνών, κατά 100 συνολικά υπόπτων για απάτη με αγροτικά κονδύλια, που είχαν σαν αποτέλεσμα συνολική ζημία 2,9 εκατομμυρίων ευρώ στον προϋπολογισμό της ΕΕ.
Οι κατηγορίες αφορούν την εξαπάτησης της ΕΕ για αγροτικές επιδοτήσεις με την χρήση βοσκοτόπων.
Όπως τονίζει η EPPO, μεταξύ 2017 και 2020, κτηνοτρόφοι, κυρίως από την Κρήτη, έκαναν αίτηση για ενίσχυση από τα κοινοτικά γεωργικά ταμεία που προορίζονταν να βοηθήσουν τον κλάδο. Οι ενισχύσεις καταβλήθηκαν από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, την Ελληνική Αρχή Πληρωμών της ΚΑΠ, η οποία είναι υπεύθυνη για τη διαχείριση των κονδυλίων από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Εγγυήσεων και το Ευρωπαϊκό Αγροτικό Εγγυητικό Ταμείο.
Όπως έχει προκύψει από την έρευνα, οι ύποπτοι υπέβαλαν ψευδείς δηλώσεις ιδιοκτησίας ή πλαστά συμβόλαια μίσθωσης οικοπέδων που στην πραγματικότητα δεν κατείχαν ή δεν είχαν μισθώσει. Επιπλέον, η πλειονότητα των υπόπτων ζούσε σε διαφορετικά μέρη της χώρας από αυτά που είχαν δηλώσει στις αιτήσεις τους.
Σε εξήντα τέσσερα άτομα (56 ύποπτοι δράστες και οκτώ κατηγορούμενοι ως συνεργοί) απαγγέλθηκαν κατηγορίες, στις 18 Φεβρουαρίου 2025, σε υπόθεση που είχε προγραμματιστεί να εκδικαστεί ενώπιον του αρμόδιου εθνικού δικαστηρίου στις 16 Μαΐου 2025.
Άλλα 22 άτομα (16 ύποπτοι δράστες και έξι συνεργοί) κατηγορήθηκαν, τον Ιανουάριο του 2025, σε υπόθεση που είχε προγραμματιστεί να συζητηθεί ενώπιον του αρμόδιου εθνικού δικαστηρίου, στις 24 Μαρτίου 2025.
Τέλος, άλλοι 14 υπόπτοι (οκτώ κατηγορούμενοι ως δράστες και έξι ως συνεργοί) κατηγορήθηκαν πέρυσι, σε υπόθεση που θα εκδικαστεί ενώπιον του αρμόδιου εθνικού δικαστηρίου στις 30 Μαΐου 2025.
Η εκτιμώμενη συνολική ζημία στα οικονομικά συμφέροντα της ΕΕ, που προκλήθηκαν από τη συμπεριφορά των κατηγορουμένων, υπερβαίνει τα 2,9 εκατομμύρια ευρώ. Εάν κριθούν ένοχοι, οι ύποπτοι αντιμετωπίζουν ποινή φυλάκισης έως και πέντε ετών αλλά και πρόστιμο.
Οι έρευνες βασίστηκαν στην υποστήριξη του Τμήματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος και της Διεύθυνσης Καταπολέμησης Οργανωμένου Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας.
Πάντως, όπως επισημαίνει η EPPO, όλοι οι ενδιαφερόμενοι τεκμαίρονται αθώοι έως ότου αποδειχθεί η ενοχή τους στα αρμόδια ελληνικά δικαστήρια.
Σημαντικά στοιχεία δημοσιοποίησε η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία (EPPO) για τις έρευνες που κάνει στην χώρα μας, οι οποίες αφορούν εγκλήματα κατά του προϋπολογισμού της ΕΕ.
Το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου αναφέρει ότι το 2024 στην Ελλάδα πραγματοποίησαν έρευνες 10 Ευρωπαίοι Εντεταλμένοι Εισαγγελείς, 9 Εθνικοί Ευρωπαίοι Εντεταλμένοι Εισαγγελείς αλλά και ένας αριθμός από εξειδικευμένους ερευνητές.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της EPPO, συνολικά πραγματοποιήθηκαν μέσα σε ένα χρόνο 46 έρευνες για μια εκτιμώμενη ζημιά της τάξης των 1,3 δις ευρώ.
Η μεγάλη πλειοψηφία των ερευνών της EPPO, 25 στον αριθμό, αφορούν απάτες στις αγροτικές ενισχύσεις από την ΚΑΠ (πρώτο και δεύτερο Πυλώνα).
Οι έρευνες επικεντρώνονται όχι μόνο στους ψευδείς δικαιούχους, αλλά και στη δυνατή εμπλοκή κρατικών αρχών.
Με βάση τον αριθμό των καταγγελιών αναμένεται να έχουν συνταχθεί ογκώδεις φάκελοι, που το επόμενο διάστημα θα μεταφερθούν στις Βρυξέλλες.
Αξίζει να αναφέρουμε ότι τις έρευνες της EPPO τις προκάλεσαν:
- 250 καταγγελίες ιδιωτών
- 10 καταγγελίες από φορείς της ΕΕ
- 53 καταγγελίες από τις εθνικές αρχές της χώρας
- 2 αυτεπάγγελτες καταγγελίες
Πάντως η Κομισιόν έχει προειδοποιήσει ότι, αν δεν υπάρξουν δραστικά διορθωτικά μέτρα, η Ελλάδα κινδυνεύει να χάσει τη διαχείριση των κοινοτικών επιδοτήσεων στον αγροτικό τομέα.
Το ερχόμενο καλοκαίρι αναμένεται είναι έτοιμο από το ΥπΑΑΤ το θεσμικό πλαίσιο του Συστήματος Γεωργικής Γνώσης και Καινοτομίας AKIS (Agricultural Knowledge and Innovation System).
Το πρόβλημα είναι ότι οι κτηνοτρόφοι από φέτος είναι υποχρεωμένοι να αξιοποιήσουν δράσεις του Συστήματος, προκειμένου να λαμβάνουν την ενίσχυσή τους. Θα πρέπει να παρουσιάσουν κάποια σύμβαση με συμβούλους για να πάρουν την ενίσχυση.
Συγκεκριμένα, όσοι αιτούνται τη συνδεδεμένη Ενίσχυση Βόειου και τη Συνδεδεμένη Ενίσχυση Αιγοπρόβειου, για να κριθούν δικαιούχοι θα πρέπει, μεταξύ άλλων, «μετά την 01/01/2025, να συμμετέχουν σε πρόγραμμα παροχής συμβουλευτικής υποστήριξης (ΑKIS - Agricultural Knowledge and Innovation System)», σύμφωνα με όσα προβλέπει το ΣΣ της ΚΑΠ 2023-2027.
Οι κτηνοτρόφοι λοιπόν, θα κληθούν να επιλέξουν παρεμβάσεις, κάτω από την ομπρέλα του AKIS, όπως γεωργικές συμβουλές, εκπαίδευση κ.ά., για να λάβουν την ενίσχυσή τους από το έτος ενίσχυσης 2025.
Θυμίζουμε τον περασμένο Δεκέμβριο συστάθηκε η Επιτροπή του AKIS με την αρ. 357/199473 (Β 4081/2024) Απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Κώστα Τσιάρα με σκοπό τη δικτύωση, διασύνδεση και επικοινωνία όλων των βασικών φορέων που εμπλέκονται στη δημιουργία, διάχυση και εφαρμογή της γεωργικής γνώσης και καινοτομίας σε εθνικό επίπεδο και έκανε την πρώτη συνεδρίαση.
Προς τα τέλη του πρώτου τριμήνου του 2025 πρόκειται να συνεδριάσει για δεύτερη φορά η Εθνική Επιτροπή του Συστήματος ΑΚΙS, οπότε και αναμένονται τα πρώτα απτά αποτελέσματα σχετικά με την υλοποίηση των σχεδιαζόμενων δράσεων, που αναμένεται να ανακοινωθούν το καλοκαίρι.
Έλεγχοι στα Οικολογικά Σχήματα
Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου, το επόμενο διάστημα η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία (EPPO) μετά από καταγγελίες που έχει, αναμένεται να επικεντρωθεί στις πληρωμές και τους ελέγχους στα Οικολογικά Σχήματα.
Αναφέρονται ελλειπείς έλεγχοι από τον Οργανισμό Πληρωμών στα παραστατικά που απαιτούνται για να ενταχθούν στο Οικολογικό Σχήμα 31.7-Δ «Κατάρτιση και εφαρμογή βελτιωμένου σιτηρεσίου».
Αφορά την ενίσχυση κτηνοτρόφων για τη κατάρτιση και εφαρμογή προγράμματος κατάλληλου εμπλουτισμού και τελικά βελτιστοποίησης του σιτηρεσίου, σε συνεργασία με σύμβουλο, έτσι ώστε να μειωθούν οι εκπομπές αερίων θερμοκηπίου στα μηρυκαστικά, και να μειωθεί η χρήση αντιβιοτικών.
Ο φάκελος δικαιούχου έπρεπε να περιέχει τα κάτωθι παραστατικά:
α) Βεβαίωση του συμβούλου για την εφαρμογή τουλάχιστον μίας εκ των περιγραφόμενων δεσμεύσεων,
β) παραστατικά αγοράς προσθέτων υλών ζωοτροφών, προμιγμάτων, πρώτων υλών και συνθέτων ζωοτροφών και στην περίπτωση ενσωμάτωσης/χρήσης πρόσθετων υλών ή και προμιγμάτων προσθέτων υλών ή και σύνθετων ζωοτροφών (π.χ. ισορροπιστής) που περιέχουν πρόσθετες ύλες, παραστατικά (ετικέτες ζωοτροφών, πιστοποιητικά ανάλυσης κ.λπ.) που να το αποδεικνύουν.
Αυτό που μελετά η EE είναι κατά πόσο ελέγχθηκαν τα συγκεκριμένα παραστατικά πριν πληρωθεί η ενίσχυση για το Οικολογικό Σχήμα. Αν δεν έγιναν έλεγχοι και αποδειχτεί ότι υπάρχουν ελλειπή παραστατικά πιθανό να αναγκαστούν να επιστρέψουν τα χρήματα.
Προβλήματα αντιμετωπίζουν τα Οικολογικά Σχήματα σχετικά με την ταυτοποίηση των βοσκοτόπων και την ασυμβατότητα.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου, εντοπίζονται περιπτώσεις που έχουν δηλωθεί Οικολογικά Προγράμματα Π1-31.5-Β «Βελτίωση αγροδασικών οικοσυστημάτων» (ECO-05.02), Π1-31.7-Β,Δ «Περιβαλλοντική διαχείριση κτηνοτροφικών συστημάτων» (ECO-07.02, 07.03, 07.05) ταυτόχρονα με Π1-31.9-Β «Διατήρηση μεθόδων βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας» (ECO-09.28, 09.29, 09.30).
Να τονίσουμε ότι τα οικολογικά προγράμματα Π1-31.5-Β (ECO-05.02), Π1-31.7-Β (ECO-07.02, 07.03), Π1-31.7-Δ (ECO-07.05) μπορούν να συνδυαστούν μεταξύ τους αλλά δεν μπορούν να συνδυαστούν με το Π1-31.9-Β (ECO-09.28, 09.29, 09.30) σε επίπεδο βοσκοτόπου/αγροτεμαχίου.
Για το πρόβλημα ο ΟΠΕΚΕΠΕ επισημαίνει ότι πριν γίνει η κατανομή βοσκοτόπων (τεχνική λύση) δεν υπήρχε η δυνατότητα για δήλωση αιτημάτων στα Οικολογικά Προγράμματα Π1-31.5-Β (ECO-05.02), Π1-31.7-Β,Δ (ECO-07.02, 07.03, 07.05) και τα Π1-31.9-Β (ECO-09.28, 09.29, 09.30) σε επίπεδο αγροτεμαχίου. Για αυτό όσοι έχουν αιτηθεί στην καρτέλα «Οικολογικά Σχήματα» για τα συγκεκριμένα οικολογικά αυτά θα εισαχθούν μηχανογραφικά στους βοσκοτόπους κατανομής.
Αυτό που θα πρέπει να προσέξουν οι παραγωγοί είναι ότι δεν θα εισαχθούν μηχανογραφικά αιτήματα σε ιδιόκτητα ή ενοικιαζόμενα αγροτεμάχια (βοσκοτόπια) δεδομένου ότι τα αιτήματα αυτά μπορούσαν να δηλωθούν από τους ενδιαφερόμενους κατά την περίοδο υποβολής των αιτήσεων ΕΑΕ 2024 (ΟΣΔΕ).
Επίσης τυχόν προσθήκες ή διαγραφές όσον αφορά το ECO-05.02 (Βελτίωση αγροδασικών οικοσυστημάτων) σε ιδιόκτητα ή ενοικιαζόμενα αγροτεμάχια είναι εφικτό να γίνει και τώρα που είναι ανοικτό για διορθώσεις το ΟΣΔΕ.
Στο μεταξύ, σύμφωνα με καταγγελίες, προκύπτουν σοβαρά προβλήματα στις δηλώσεις αγροτεμαχίων και στις μεταβιβάσεις δικαιωμάτων, με αποτέλεσμα οι αγρότες να χάνουν την πρόσβαση στις επιδοτήσεις, που δικαιούνται. Συγκεκριμένα:
- Περίπου 5.000 κτηνοτρόφοι σε όλη τη χώρα δεν έχουν λάβει τις επιδοτήσεις τους, καθώς οι μεταβιβάσεις δικαιωμάτων δεν έχουν ελεγχθεί πλήρως, επειδή δεν έχει γίνει σωστή κατανομή των βοσκοτόπων. Ο ΟΠΕΚΕΠΕ έχει δηλώσει ότι δεν προλαβαίνει να ολοκληρώσει τους απαραίτητους ελέγχους, γεγονός που καθυστερεί τις πληρωμές των δικαιούχων.
- Στις δηλώσεις αγροτεμαχίων, οι παραγωγοί δηλώνουν τις καλλιέργειές τους, οι οποίες ελέγχονται μέσω δορυφόρου. Ωστόσο, σε πολλές περιπτώσεις, τα δορυφορικά δεδομένα δεν απεικονίζουν σωστά τις καλλιέργειες, με αποτέλεσμα οι εκτάσεις να σημειώνονται ως «προβληματικές» και να περικόπτονται οι επιδοτήσεις.
Οι παραγωγοί, οι οποίοι καλούνται από τον ΟΠΕΚΕΠΕ να στείλουν φωτογραφίες από τα αγροτεμάχιά τους, με στόχο την επίλυση του προβλήματος, όμως κινδυνεύουν να χάσουν οριστικά τις επιδοτήσεις τους, εξαιτίας της μεγάλης καθυστέρησης ολοκλήρωσης της διαδικασίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου, το σύστημα της ΕΑΕ 2024 θα παραμείνει ανοικτό για ακόμη λίγες ημέρες ώστε να γίνουν οι απαραίτητες διορθώσεις.
Συγκεκριμένα ο ΟΠΕΚΕΠΕ, κατόπιν αιτημάτων από πολλά ΚΥΔ, αναφέρει ότι μέχρι την ερχόμενη Τρίτη (4/3/2025), στις 12 το βράδυ, θα παραμείνει ανοικτό το ΟΣΔΕ για τις εξής διορθώσεις:
Επιτρέπονται όλες οι αλλαγές πλην της προσθήκης / ψηφιοποίησης νέου αγροτεμαχίου.
Νέο αγροτεμάχιο θεωρείται η εισαγωγή γεωμετρίας που είναι εκτός ορίων ψηφιοποίησης σε σχέση με τα αγροτεμάχια της οριστικής αίτησης του παραγωγού. Επομένως αν διαγραφεί ένα αγροτεμάχιο και εισαχθεί νέο που είναι εντός ορίων προηγούμενης ψηφιοποίησης δεν θεωρείται νέο. Ενώ αν σε ένα υπάρχον γίνει αλλαγή θέσης ή αυξηθεί η έκτασή του εκτός ορίων προηγούμενης ψηφιοποίησης θεωρείται νέο.
Ισχύουν όλοι οι κανόνες τροποποίησης για τυχόν αγροτεμάχια που έχουν εύρημα από monitoring.
Νέα αιτήματα παρεμβάσεων συνδεδεμένων και οικολογικών θα ελεγχθούν επιτοπίως ή με monitoring.
Τέλος, επιτρέπεται η καταχώρηση απαράδεκτων αιτήσεων.
Το σύστημα της ΕΑΕ 2024 (ΟΣΔΕ), που είναι ανοικτό για διορθώσεις, θα κλείσει την Τετάρτη (26/2/2025).
Ωστόσο θα πρέπει να ανοίξει ξανά για να καταχωρηθούν τα τιμολόγια σφαγής, εργασία που θα πρέπει να γίνει μέχρι 15 Μαρτίου 2025, ώστε στην συνέχεια να γίνει η πληρωμή των κτηνοτρόφων.
Ακόμη, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου, υπάρχουν προβλήματα στο σύστημα με την «τεχνική λύση» και τα βοσκοτόπια του ΟΠΕΚΕΠΕ.
Πρόβλημα λόγω πιστοποιημένου σπόρου σε μηδική και τριφύλλι
Στο μεταξύ υπάρχουν αλλαγές που πρέπει να προσέξουν οι παραγωγοί για την συνδεδεμένη ενίσχυση σε μηδική και τριφύλλι, επειδή σε αντίθετη περίπτωση θα έχουν πρόβλημα στην πληρωμή της.
Το 2025 είναι πλέον υποχρεωμένοι να χρησιμοποιούν καθολικά πιστοποιημένο σπόρο προς σπορά 1ης ή 2ης γενεάς (αναπαραγωγής) οι καλλιεργητές μηδικής και τριφυλλιού, ώστε να λάβουν τη συνδεδεμένη ενίσχυση ύψους 7-9,5 ευρώ το στρέμμα, σύμφωνα με τροποποιητική απόφαση.
Ως εκ τούτου οι παραγωγοί θα πρέπει να διατηρούν τις επίσημες ετικέτες πιστοποιημένου σπόρου προς σπορά 1ης ή 2ης γενεάς (αναπαραγωγής) επί διετία. Επειδή όμως είναι πολυετής καλλιέργεια, δηλαδή δεν σπέρνεται κάθε χρόνο, μένει να φανεί πώς θα γίνει η εφαρμογή αυτού του μέτρου για όσους παρασγωγούς δεν θα κάνουν φέτος σπορά.
Επίσης η απόφαση δεν αναφέρει το πλαφόν με τις ποσότητες που θα πρέπει να παραδώσουν οι παραγωγοί και με ποια κριτήρια θα θεωρηθεί η ιδιοκατανάλωση (από κτηνοτρόφους).
Όλα αυτά θα πρέπει να ξεκαθαριστούν πριν τις σπορές, που συνήθως γίνονται από Μάρτιο έως Απρίλιο.
Εγκύκλιος που εξέδωσε η ΑΑΔΕ αναφέρεται στην παροχή οδηγιών σχετικά με την εφαρμογή του μειωμένου συντελεστή 13% σε αγροτικά αγαθά.
Αναφέρεται στον συντελεστή 13% για αγαθά της παρ. 55 του Κεφαλαίου «Α. ΑΓΑΘΑ» του Παραρτήματος ΙΙΙ του Κώδικα Φ.Π.Α. (ν. 5144/2024, Α ́162)
Ειδικότερα και όσον αφορά στην χρήση του μειωμένου συντελεστή 13% διευκρινίστηκε από την ΑΑΔΕ ότι:
- ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ 13% εφαρμόζεται στα αγαθά που αναφέρονται στην παρ. 55 του πρώτου εδαφίου της παρ. 55 του Κεφαλαίου «Α. ΑΓΑΘΑ» του Παραρτήματος ΙΙΙ του Κώδικα Φ.Π.Α., εφόσον όταν από τη φύση τους και τα χαρακτηριστικά τους προορίζονται κυρίως ή αποκλειστικά για τη γεωργία, την κτηνοτροφία ή τη δασοκομία,
- στον όρο «κτηνοτροφία» περιλαμβάνεται κάθε δραστηριότητα εκτροφής ζώων, πτηνών, εντόμων ή ψαριών.
Σε συνέχεια των ανωτέρω και με αφορμή γραπτά και προφορικά ερωτήματα οικονομικών φορέων και συναλλασσόμενων που έχει δεχτεί η υπηρεσία μας, αναφορικά με τα αγαθά, για τα οποία ικανοποιείται το κριτήριο «από τη φύση τους και τα χαρακτηριστικά τους προορίζονται κυρίως ή αποκλειστικά για τη γεωργία, την κτηνοτροφία ή τη δασοκομία», αναφέρονται τα εξής:
Τα αγαθά που υπάγονται σε μειωμένο συντελεστή και περιλαμβάνονται στο Παράρτημα ΙΙΙ του Κώδικα Φ.Π.Α. κατηγοριοποιούνται κατ ́ αρχήν σύμφωνα με την δασμολογική τους κατάταξη ώστε να χρησιμοποιούνται κριτήρια για την υπαγωγή των εμπορευμάτων στο κατάλληλο συντελεστή που βασίζονται στην ενωσιακή νομοθεσία και με αυτό το τρόπο να αποτυπώνεται με σαφήνεια η βούληση του νομοθέτη.
Βασικό κριτήριο για την υπαγωγή των αγαθών στο μειωμένο συντελεστή Φ.Π.Α. της παρ. 55 του Κεφαλαίου «Α. ΑΓΑΘΑ» του Παραρτήματος ΙΙΙ του Κώδικα Φ.Π.Α. αποτελεί, πέραν της κατάταξης στην προβλεπόμενη δασμολογική κλάση, η φύση των αγαθών και τα αντικειμενικά χαρακτηριστικά τους, τα οποία καταδεικνύουν την πλήρωση της προϋπόθεσης που θέτει ο νόμος, βάσει της οποίας πρέπει να τεκμαίρεται ότι αυτά προορίζονται αποκλειστικά ή κυρίως για χρήση στη γεωργία, την κτηνοτροφία και τη δασοκομία.
ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ:
Α. Ενδεικτικά παραδείγματα αγαθών που υπάγονται στις δασμολογικές κλάσεις της παρ.55 του Κεφαλαίου «Α.ΑΓΑΘΑ» του Παραρτήματος ΙΙΙ του Κώδικα Φ.Π.Α. και υπάγονται στον μειωμένο συντελεστή 13%:
ΔΚ ΕΧ 8201:
Στην κλάση αυτή περιλαμβάνονται διάφορα γεωργικά, κηπουρικά ή δασικά εργαλεία χειρός. Ενδεικτικά αναφέρονται τα ακόλουθα είδη που κατατάσσονται στην κλάση αυτή και τα οποία υπάγονται σε μειωμένο συντελεστή Φ.Π.Α.:
- Ξύστρες απομάκρυνσης κοπριάς
- Φτυάρια κάθε είδους
- Σκαπάνες, πικούνια, τσάπες, σκαλιστήρια, τσουγκράνες και δικέλλες
- Τσεκούρια, κλαδευτήρια και παρόμοια κοπτικά εργαλεία
ΔΚ ΕΧ 8413:
Στην κατηγορία αυτή υπάγονται ορισμένες αντλίες νερού. Οι αντλίες αυτές εντάσσονται στον μειωμένο συντελεστή Φ.Π.Α. μόνο εφόσον προκύπτει από τα χαρακτηριστικά τους ότι από την κατασκευή τους έχουν τη φύση των αγαθών που προορίζονται να χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά ή κατά κύριο λόγο στη γεωργία, την κτηνοτροφία και τη δασοκομία (π.χ. οι τεχνικές προδιαγραφές του κατασκευαστή). Αντίθετα αν δεν πρόκειται για αντλίες που διαθέτουν τέτοια χαρακτηριστικά, αλλά μπορεί να έχουν πολλαπλές χρήσεις, δεν υπάγονται σε μειωμένο συντελεστή (πχ αντλίες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε πλυντήρια αυτοκινήτων, σε πλοία για άντληση υδάτων, από τους δήμους και τις υπηρεσίες ύδρευσης για σχετικές εργασίες κλπ
ΔK EX 8419:
Η κλάση αυτή περιλαμβάνει διάφορες συσκευές και διατάξεις, έστω και αν θερμαίνονται με ηλεκτρισμό (με εξαίρεση τους κλιβάνους και τις άλλες συσκευές της κλάσης 8514), για την επεξεργασία υλών με μεθόδους που απαιτούν αλλαγή της θερμοκρασίας.
- Ξηραντήρια
ΔΚ ΕΧ 8424:
Στην κλάση αυτή περιλαμβάνονται διάφορες συσκευές ψεκασμού ή ραντισμού που χρησιμοποιούνται στη γεωργία. Ενδεικτικά αναφέρονται τα ακόλουθα είδη που κατατάσσονται στην κλάση αυτή και τα οποία υπάγονται σε μειωμένο συντελεστή Φ.Π.Α.:
- Συστήματα υπόγειας άρδευσης
- Αποσυμπιεστές Εδάφους
- Ψεκαστικά μηχανήματα
- Ψεκαστήρες χειροκίνητοι
- Αναρτώμενο ψεκαστικό μηχάνημα
- Νεφελοψεκαστήρες
- Ψεκαστική Τουρμπίνα Αναρτώμενη με Ιμάντα. Εφόσον όμως πρόκειται για αγροτικό μηχάνημα και όχι εξάρτημα ή μέρος
- Θειωτήρες
- Αυτοπροωθούμενα ποτιστικά συστήματα (καρούλια)
- Εκτοξευτήρες (μπεκ) τεχνητής βροχής
- Πολυμπέκ
- Συσκευές Ποτίσματος (Σταλάκτες)
- Συσκευές Ποτίσματος (Υδρονεφωτές)
- Σύστημα υδρονέφωσης
- Συστήματα αυτοματοποίησης αρδεύσεων
- Συστήματα στάγδην άρδευσης
- Μπεκ Χειρός
ΔΚ EX 8432:
Η κλάση αυτή περιλαμβάνει διάφορες μηχανές, συσκευές και μηχανήματα γεωργικά, κηπευτικά ή δασοκομικά για την προπαρασκευή ή την κατεργασία του εδάφους ή την καλλιέργεια. Ενδεικτικά αναφέρονται τα ακόλουθα είδη που κατατάσσονται στην κλάση αυτή και τα οποία υπάγονται σε μειωμένο συντελεστή Φ.Π.Α.:
- Στελεχοκόπτες
- Άροτρα
- Σκαλιστικά μηχανήματα
- Φρεζοσκαληστήρι
- Αυλακωτήρες
- Δισκάροτρα
- Δισκοσβάρνες
- Πολύδισκα
- Σβάρνες
- Αναμοχλευτήρες
- Καλλιεργητές
- Ρίπερ
- Υπεδαφοκαλλιεργητές
- Σβολοκόπτες
- Πατατοσπορέας
- Σκαπτικά
- Σκαπτικές καδένες
- Φρέζες
- (Τσάπες με κινητήρα) Εδαφοσχήστης/Εδαφοσίστης
- Σκαλιστικά μηχανήματα ανάμεσα στα φυτά
- Σκαλιστικά Μηχανημάτα με λίπασμα
- Καπνοφυτευτικά μηχανήματα
- Σπαρτικές μηχανές
- Μηχανήματα μεταφυτευτικά
- Μηχανήματα φυτευτικά
- Πνευματικές Σπαρτικές
- Σιτοσπαρτικές
- Σπαρτικές μηχανές
- Κοπροδιανομείς
- Λιπασματοδιανομείς/Λιπασματοδιανομείς (Χοάνες)
- Υνιά αρότρων
- Κορφολογητές Αμπέλου
- Μηχανήματα αραίωσης φυτών
- Πετροσυλλέκτες
- Φρέζα – Πολυμηχάνημα
- Άλλες μηχανές σποράς, εφόσον πρόκειται για μηχάνημα που συνδέεται με ελκυστήρα.
- Ισοπεδωτήρας, εφόσον πρόκειται για μηχάνημα που συνδέεται με ελκυστήρα.
ΔΚ ΕΧ 8433:
Η κλάση αυτή περιλαμβάνει διάφορες μηχανές, συσκευές και μηχανικές επινοήσεις για τη συγκομιδή ή τον αλωνισμό των γεωργικών προϊόντων, κουρευτικές μηχανές χόρτου, μηχανές δρεπάνια, καθώς και μηχανές και συσκευές για το καθάρισμα ή τη διαλογή γεωργικών προϊόντων. Ενδεικτικά αναφέρονται τα ακόλουθα είδη που κατατάσσονται στην κλάση αυτή και τα οποία υπάγονται σε μειωμένο συντελεστή Φ.Π.Α.:
- Τυλιχτικό Για Μπάλες αχυρο (straw baler)
- Πλατφόρμες Συγκομιδής με θέσεις για εργάτες
- Θαμνοεξαγωγείς/Θρυμματιστής κλαδιών και χόρτων, χειροκίνητος εδάφους
- Θρυματιστής - /Χορτοκοπτικά Λεπίδων/ Δίσκων Έλκεται απο τράκτερ
- Πλατφόρμες Συγκομιδής με ανατροπή
- Χορτοκοπτικά Λεπίδων/ Δίσκων χόρτων / Αχυροκοπτικά
- Χορτοσυλλεκτικά
- Χορτοδετικά (πρέσες)
- Θεριζοαλωνιστικές Μηχανές
- Θεριστής Λεβάντας
- Συλλεκτικό αραβοσίτου (καλαμποκάς)
- Συλλεκτικό ηλίανθου (ηλιομάχαιρο)
- Αναδευτήρες
- Τευτλοεξαγωγείς
- Πατατοεξαγωγείς
- Δονητές δένδρων
- Καπνοσυλλεκτικά μηχανήματα
- Μηχανήματα συγκομιδής καρπών
- Μηχανήματα συλλογής δενδροκομικών
- Μηχανήματα συλλογής κηπευτικών
- Ελαιοραβδιστικό
- Μηχανήματα ελαιοσυλλογής
- Αλωνιστική Μηχανή Οσπρίων
- Μηχανήματα διαλογής αυγών
- Μηχανήματα συλλογής αυγών
ΔΚ ΕΧ 8434:
Η κλάση αυτή περιλαμβάνει τις αμελκτικές μηχανές κάθε τύπου, καθώς και άλλες μηχανές και συσκευές για τη γαλακτοκομία. Ενδεικτικά αναφέρονται τα ακόλουθα είδη που κατατάσσονται στην κλάση αυτή και τα οποία υπάγονται σε μειωμένο συντελεστή Φ.Π.Α.:
- Αμελκτικά βουστασίων
- Αμελκτικά προβατοστασίων
Διαβάστε την απόφαση (εδώ)
Με καθυστερήσεις αναμένεται να γίνει η πληρωμή των Οικολογικών Σχημάτων στους δικαιούχους παραγωγούς.
Καλή Σαρακοστή και Καλό Πάσχα θα πουν οι αγρότες φέτος χωρίς τα χρήματα από τα Οικολογικά Σχήματα.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου στην περίπτωση που κάποιος παραγωγός δηλώσει οικολογικό σχήμα το οποίο είναι ασύμβατο με παρέμβαση στην οποία έχει αιτηθεί την ένταξη, για το 2024, δεν θα καταβληθεί ενίσχυση για το οικολογικό σχήμα μέχρι την ένταξη στην παρέμβαση και μόνο στην περίπτωση που δεν ενταχθεί στην παρέμβαση θα λάβει ενίσχυση για το οικολογικό σχήμα, αν έχει τις προϋποθέσεις.
Η ασυμβατότητα θα ελεγχθεί μετά την ένταξη των παραγωγών και όχι από τα αιτήματα στην ΕΑΕ 2024 (ΟΣΔΕ).
Μεγάλο πρόβλημα θα αντιμετωπίσουν οι ενταγμένοι στη Δράση Π3.70.2.1 - Ενισχύσεις για τη μετατροπή σε βιολογικές πρακτικές (νεοεισερχόμενοι στη βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία) και τις ασυμβατότητες οικολογικών σχημάτων για το έτος 2024.
Θυμίζουμε ότι έως και την Τετάρτη (26/2/2025) το σύστημα της ΕΑΕ 2024 θα είναι ανοιχτό για τροποποιήσεις και διορθώσεις.
Διορθώσεις που μπορούν να γίνουν στο ΟΣΔΕ είναι οι εξής:
Επιτρέπονται όλες οι αλλαγές πλην της προσθήκης / ψηφιοποίησης νέου αγροτεμαχίου.
Νέο αγροτεμάχιο θεωρείται η εισαγωγή γεωμετρίας που είναι εκτός ορίων ψηφιοποίησης σε σχέση με τα αγροτεμάχια της οριστικής αίτησης του παραγωγού.
Επομένως αν διαγραφεί ένα αγροτεμάχιο και εισαχθεί νέο που είναι εντός ορίων προηγούμενης ψηφιοποίησης δεν θεωρείται νέο.
Ενώ αν σε ένα υπάρχον γίνει αλλαγή θέσης ή αυξηθεί η έκτασή του εκτός ορίων προηγούμενης ψηφιοποίησης θεωρείται νέο.
Ισχύουν όλοι οι κανόνες τροποποίησης για τυχόν αγροτεμάχια που έχουν εύρημα από monitoring.
Νέα αιτήματα παρεμβάσεων συνδεδεμένων και οικολογικών θα ελεγχθούν επιτοπίως ή με monitoring.
Τέλος, επιτρέπεται η καταχώρηση απαράδεκτων αιτήσεων.
Τέλος στις ενισχύσεις με βοσκοτόπια και ιστορικά δικαιώματα βάζουν οι δηλώσεις της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula von der Leyen, για το μέλλον του αγροτικού τομέα.
Διαβάστε για το μέλλον των άμεσων ενισχύσεων στους αγρότες
Στις πολιτικές κατευθυντήριες γραμμές της, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατέστησε σαφές ότι πρέπει να υπάρχει μια ενιαία εισοδηματική πολιτική της ΕΕ για τους ευρωπαίους αγρότες.
Και πρόσθεσε: «θα εργαστούμε για μια δικαιότερη κατανομή των κοινωτικών ενισχύσεων στήριξης των αγροτών της ΕΕ. Η μελλοντική στήριξη της ΚΓΠ θα απευθύνεται περισσότερο στους παραγωγούς που συμμετέχουν ενεργά στην παραγωγή τροφίμων, στην οικονομική βιωσιμότητα των παραγωγικών αγροκτημάτων και στη διατήρηση της φιλοπεριβαλλοντικής πολιτικής μας».
Αναγνωρίζει πάντως τα ειδικά προβλήματα των μικρών αγροτικών εκμεταλλεύσεων και επισημαίνει ότι θα πρέπει βέβαια να ενισχυθούν αλλά με πιο εξορθολογισμένη στήριξη (με έλεγχο από ΕΕ).
Από τις μέχρι σήμερα δηλώσεις φαίνεται ότι τα κοινοτικά κονδύλια για τον αγροτικό τομέα θα είναι περιορισμένα
Για αυτό στις Βρυξέλλες μιλάνε για οι αγροτικές ενισχύσεις θα κατευθύνονται για την υποστήριξη των γεωργών που την έχουν ανάγκη, με ιδιαίτερη βαρύτητα στους αγρότες σε περιοχές με φυσικούς περιορισμούς, στους νέους αγρότες και στις μικτές εκμεταλλεύσεις.
Ακόμη θα δοθεί προτεραιότητα στην παραγωγή αγροτικών προϊόντων που είναι απαραίτητα για τη στρατηγική αυτονομία και ανθεκτικότητα της ΕΕ (π.χ. ζωοτροφές).
Επίσης, εξετάζεται η χρήση μέτρων που θα λειτουργήσουν σαν «κόφτες» των ενισχύσεων, όπως η φθίνουσα πορεία (μείωση των ενισχύσεων) και η επιβολή ανώτατων ορίων (πλαφόν), λαμβάνοντας υπόψη τις διαφορετικές διαρθρωτικές και κλαδικές περιπτώσεις σε κάθε κράτος μέλος της ΕΕ.
Οι αγρότες θα συνεχίσουν να εισπράττουν ενισχύσεις για την «πράσινη» πολιτική (πρασίνισμα, οικολογικά σχήματα κ.α.), η οποία όμως θα εξορθολογιστεί και θα απλουστευθεί, καθώς και από τα εργαλεία για τη διαχείριση κρίσεων και κινδύνων.
Αλλαγές στα επιδοτούμενα λίτρα ανά καλλιέργεια και στο τελικό ύψος της κρατικής δαπάνης για την επιστροφή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο αγροτικό πετρέλαιο.
Αυτό υποσχέθηκε η κυβέρνηση στην συνάντηση που είχε με εκπροσώπους της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής Μπλόκων.
Να θυμίσουμε ότι σύμφωνα με το σχετικό ΦΕΚ, η επιδοτούμενη ποσότητα του πετρελαίου, για την οποία επιστρέφεται ο ΕΦΚ, ανά δικαιούχο πρόσωπο, υπολογίζεται, με βάση την ποσότητα του πετρελαίου, που έχει πράγματι διατεθεί βάσει των τιμολογίων πώλησης, που εκδίδονται εντός εκάστου έτους, για κάθε δικαιούχο πρόσωπο.
Άρα για τις όποιες αλλαγές υπάρξουν θα παίξουν σημαντικό ρόλο τα τιμολόγια που θα κατατεθούν από τους αγρότες, μέσα στο 2025, για τις αγορές πετρελαίου που έκαναν
Δικαιούχοι επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου εσωτερικής καύσης (DIESEL) κινητήρων, που χρησιμοποιείται αποκλειστικά στη γεωργία, είναι τα φυσικά πρόσωπα τα οποία έχουν υποβάλλει Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης (Ε.Α.Ε.) για το εκάστοτε τρέχον ή το προηγούμενο του τρέχοντος έτος, είναι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (Μ.Α.Α.Ε.) κατά την 1η Μαρτίου ή κατά την 1η Σεπτεμβρίου του εκάστοτε τρέχοντος έτους και τους έχει αποδοθεί η ιδιότητα του «επαγγελματία αγρότη» ή του «επαγγελματία αγρότη ως νεοεισερχόμενου στον αγροτικό τομέα».
Για το 2025 έχουμε την πρώτη πληρωμή επιστροφής ΕΦΚ θα γίνει έως τις 30 Απριλίου, για τις αγορές πετρελαίου κινητήρων για τις οποίες τα οικεία τιμολόγια πώλησης έχουν εκδοθεί και διαβιβαστεί στην ψηφιακή πλατφόρμα myData και esend της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.) από την 1η Ιανουαρίου έως την 31η Μαρτίου. Οι επόμενες πληρωμές θα γίνουν μέχρι τις 31 Ιουλίου, τις 31 Οκτωβρίου και τις 30 Δεκεμβρίου αντίστοιχα.
Το πλαφόν επιστροφής σε βασικές καλλιέργειες έχει οριστεί για το 2025 ως εξής:
Σκληρό σιτάρι: 16 λίτρα το στρέμμα
Λοιπά σιτηρά (και επίσπορα): 15,5 λίτρα το στρέμμα
Αραβόσιτος: 28 λίτρα το στρέμμα
Ελαιούχοι σπόροι: 11,4 λίτρα το στρέμμα
Ρύζι: 29 λίτρα το στρέμμα
Ζωοτροφές (μηδική, σιτηρά, ψυχανθή): 16 λίτρα το στρέμμα
Βαμβάκι: 30 λίτρα το στρέμμα
Ελαιώνες (για ελαιόλαδο): 9 λίτρα το στρέμμα
Ελαιώνες (για επιτραπέζιες ελιές): 20 λίτρα το στρέμμα
Ελαιώνες (διπλής κατεύθυνσης): 11 λίτρα το στρέμμα
Ενεργειακές καλλιέργειες: 11,6 λίτρα το στρέμμα
Βιομηχανική ντομάτα: 29 λίτρα το στρέμμα
Συμπύρηνο ροδάκινο: 29,4 λίτρα το στρέμμα
Ακρόδρυα: 3,6 λίτρα το στρέμμα
Αμπελώνες (κάθε κατεύθυνση): 13 λίτρα το στρέμμα
Εσπεριδοειδή: 17,5 λίτρα το στρέμμα
Κηπευτικά: 20,5 λίτρα το στρέμμα
Κηπευτικά υπό κάλυψη: 30 λίτρα το στρέμμα
Αρωματικά φυτά: 7 λίτρα το στρέμμα
Σπαράγγια: 20,5 λίτρα το στρέμμα
Δείτε το ΦΕΚ με τις μέγιστες ετήσιες ποσότητες κατανάλωσης πετρελαίου (εδώ)
Οι πίνακες αυτοί ισχύουν από το 2015 και οι αγρότες υποστηρίζουν ότι σήμερα έχουν αλλάξει αυτά τα δεδομένα.
Για τις όποιες αλλαγές (διορθώσεις) γίνουν το 2026 από την κυβέρνηση θα λάβουν υπόψιν τις ποσότητες που αγόρασαν οι παραγωγοί το 2025 αλλά και τις εισηγήσεις που θα κάνουν οι επιτροπές αγροτών από τις διάφορες περιοχές της χώρας.
Θα αφορούν τις εργατοώρες που χρειάζεται το κάθε μηχάνημα για την συγκεκριμένη καλλιέργεια και από εκεί θα βγει η αναγκαία ποσότητα του πετρελαίου.
Ο συγκεκριμένος πίνακας θα χρησιμοποιηθεί και για τις αλλαγές στις τυπικές αποδόσεις της κάθε εκμετάλλευσης για την ένταξη στα προγράμματα Νέων Αγροτών και Σχεδίων Βελτίωσης.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου, ήδη έχουν καταθέσει σχετικούς πίνακες η Πέλλα και οι Σέρρες.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι αναμένεται να υπάρξουν αλλαγές στις δενδρώδεις καλλιέργεις (ροδάκινα, αμύγδαλα κ.α.) και σε κάποιες αρδευόμενες, όπου είχαμε το φαινόμενο να πληρώνονται πολύ λίγα ποσά σε σχέση με αυτά που κατανάλωναν.
Αξίζει να αναφέρουμε ότι η κυβέρνηση έχει στόχο να «κόψει» την επιστροφή ΕΦΚ στην παροχή υπηρεσιών. Αυτό θα γίνεται μιας και κάποιος που έχει τρακτέρ όταν κάνει μια εργασία σε κάποιο ξένο χωράφι πληρώνεται για αυτή και έτσι θέλει να αποτρέψει τη διπλή πληρωμή για το πετρέλαιο που κατανάλωσε.
Ακόμη κατέστη σαφές από την κυβέρνηση ότι δεν υπάρχει ανώτατο όριο των 100 εκατ. ευρώ, αλλά θα επιστραφεί ανεξαρτήτως ποσού το σύνολο του ΕΦΚ, το οποίο ανάλογα με τα τιμολόγια που θα κατατεθούν, μπορούν να φτάσουν τα 160 εκατ. ευρώ.
Αυτό σημαίνει ότι το 2025 όσα τιμολόγια δηλωθούν θα πληρωθούν γιατί δύσκολο είναι να ξεπεράσουν τα 160 εκ. ευρώ.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου το σύστημα της ΕΑΕ 2024 θα είναι ανοιχτό για τροποποιήσεις και διορθώσεις από σήμερα Τρίτη (18/2/2025) έως και την Τετάρτη (26/2/2025).
Ειδικότερα, τα ΚΥΔ έλαβαν ενημέρωση πως επιτρέπονται όλες οι αλλαγές πλην της προσθήκης ή ψηφιοποίησης νέου αγροτεμαχίου.
Το σύστημα θα είναι ανοικτό για τις εξής διορθώσεις:
Επιτρέπονται όλες οι αλλαγές πλην της προσθήκης / ψηφιοποίησης νέου αγροτεμαχίου.
Νέο αγροτεμάχιο θεωρείται η εισαγωγή γεωμετρίας που είναι εκτός ορίων ψηφιοποίησης σε σχέση με τα αγροτεμάχια της οριστικής αίτησης του παραγωγού.
Επομένως αν διαγραφεί ένα αγροτεμάχιο και εισαχθεί νέο που είναι εντός ορίων προηγούμενης ψηφιοποίησης δεν θεωρείται νέο.
Ενώ αν σε ένα υπάρχον γίνει αλλαγή θέσης ή αυξηθεί η έκτασή του εκτός ορίων προηγούμενης ψηφιοποίησης θεωρείται νέο.
Ισχύουν όλοι οι κανόνες τροποποίησης για τυχόν αγροτεμάχια που έχουν εύρημα από monitoring.
Νέα αιτήματα παρεμβάσεων συνδεδεμένων και οικολογικών θα ελεγχθούν επιτοπίως ή με monitoring.
Τέλος, επιτρέπεται η καταχώρηση απαράδεκτων αιτήσεων.
Θυμίζουμε η ΕΘΕΑΣ, με πρόσφατη επιστολή της, αιτήθηκε ολιγοήμερο άνοιγμα της ΕΑΕ 2024, προκειμένου να γίνουν διορθώσεις και επικαιροποίηση των στοιχείων, ώστε να διευθετηθούν τα προβλήματα που προέκυψαν από τις πληρωμές εξόφλησης της βασικής ενίσχυσης, της αναδιανεμητικής, της εξισωτικής αποζημίωσης, καθώς και οι εκκρεμότητες πληρωμών που έπονται από τις Συνδεδεμένες Ενισχύσεις και τα Οικολογικά Σχήματα.
Σημαντικές αλλαγές στον τρόπο πληρωμής των αγροτικών επιδοτήσεων έρχονται μετά το 2027.
Όπως δηλώνει ο κ. Θωμάς Μόσχος, πρόεδρος Αγροτικού Συλλόγου Καστοριάς Μακεδνός, πριν λίγη ώρα ολοκληρώθηκε η ενημέρωση που είχαμε από την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων.
Τα νέα δεν φαίνεται να είναι ευχάριστα για τις αγροτικές επιδοτήσεις μετά το 2027
Τις τελευταίες ημέρες στην Ευρώπη κυκλοφορούν πολλά έγγραφα για το μέλλον της ΚΑΠ.
Εξετάζεται ένας νέος τρόπος επιδοτήσεων. Για να πάρει o αγρότης επιδοτήσεις θα πρέπει να τηρεί συγκεκριμένα περιβαλλοντικά πρότυπα, τα οποία όμως θα πρέπει και να τα αποδεικνύει. Αυτό θα γίνεται είτε με ημερολόγιο που θα κάνει καταγραφή εργασιών στο χωράφι (με gps στο τρακτέρ) είτε με αναλύσεις υγείας τους εδάφους.
Για τις μικρές όμως φάρμες, που δεν μπορούν να κάνουν κάτι τέτοιο, θα αποφασίζει η ίδια η Κομισιόν αν θα πληρωθείς ή όχι την επιδότηση.
Για αυτό θα χρησιμοποιεί δορυφορικά δεδομένα των τριών τελευταίων ετών (δείκτες βλάστησης ή αγωγιμότητα εδάφους) και μέσω αυτών θα αποφασίζει αν ο παραγωγός έχει βελτιώσει την υγεία του εδάφους και ανάλογα θα πληρώνει ή όχι την επιδότηση.
Κάτι ανάλογο αναμένεται να κάνει και με τον φόρο του άνθρακα που βρίσκεται αυτή την εποχή σε διαβούλευση.
Περιμένουμε τώρα να δούμε ποια ακριβώς θα είναι η τελική συζήτηση για την ΚΑΠ μετά το 2027.
Μεγάλη βαρύτητα πάντως θα έχουν οι αποφάσεις που θα πάρει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Οι Ευρωβουλευτές θα κρίνουν με την ψήφο τους τι θα πρέπει να κάνουμε τα επόμενα χρόνια οι αγρότες.
Πάντως σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα σήμερα μόλις το 12% των αγροτών είναι κάτω των 40 ετών, που σημαίνει ότι μετά από μια 5ετία θα έχει μείνει το 20 έως 26% των αγροτών στην Ευρώπη.
Ανακοινώθηκαν με απόφαση, που δημοσιεύθηκε στη Διαύγεια, οι αρμοδιότητες που θα έχουν στο ΟΠΕΚΕΠΕ οι νέοι αντιπρόεδροι του Οργανισμού. Την απόφαση την υπογράφει ο Πρόεδρος του Δ.Σ κ. Νικόλαος Σαλάτας.
Σύμφωνα με όσα αποφασίστηκαν:
Στον Αντιπρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ, Γεώργιο Ζαλίδη, ανατίθεται η άσκηση αρμοδιοτήτων που αφορούν στα αντικείμενα των εξής Διευθύνσεων της Κεντρικής Υπηρεσίας:
α) Τεχνικών Ελέγχων
β) Άμεσων Ενισχύσεων & Αγοράς.
Στον Αντιπρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ, Ιωάννη Καϊμακάμη, ανατίθεται η άσκηση αρμοδιοτήτων που αφορούν στα αντικείμενα των κάτωθι Διευθύνσεων της Κεντρικής Υπηρεσίας:
α) Αγροτικής Ανάπτυξης & Αλιείας
β) Πληροφορικής.
Στον Γενικό Διευθυντή, Ιωάννη Χατζή, ανατίθεται η άσκηση αρμοδιοτήτων που αφορούν στα αντικείμενα:
α) Της Διεύθυνσης Διοικητικής και Οικονομικής Υποστήριξης, εκτός των θεμάτων, που άπτονται του προϋπολογισμού και των δαπανών του Οργανισμού, στα οποία ασκεί εποπτεία ο Πρόεδρος του Δ.Σ.
β) Του Γραφείου Εξυπηρέτησης του Πολίτη
γ) Της Μονάδας Ανάπτυξης και Εφαρμογής Συγχρηματοδοτούμενων Έργων, εκτός των θεμάτων που άπτονται σε συγχρηματοδοτούμενα έργα ή πράξεις, την εποπτεία των οποίων ασκεί ο Πρόεδρος του Δ.Σ.
δ) Των έξι Περιφερειακών Διευθύνσεων, σε θέματα αρμοδιότητας των ανωτέρω.
Διαβάστε την απόφαση (εδώ)
Η δικαιοσύνη ανέλαβε δράση
Ο Υπουργός ΑΑΤ, Κώστας Τσιάρας, σε δηλώσεις του αναφερόμενος στον ΟΠΕΚΕΠΕ σημείωσε ότι υπήρχαν «πολλές παθογένειες», υπογραμμίζοντας την ανάγκη διαφάνειας και δικαιοσύνης στη διαχείριση των ευρωπαϊκών πόρων. «Το μείζον ζήτημα είναι να μην υπάρξει καμία διακινδύνευση των ευρωπαϊκών κονδυλίων προς τους Έλληνες αγρότες», τόνισε, εξηγώντας ότι γι' αυτόν τον λόγο «έπρεπε να αλλάξουμε τον ΟΠΕΚΕΠΕ, να διασφαλίσουμε πλήρη διαφάνεια και να μην υπάρχει καμία αμφισβήτηση για το πού πηγαίνουν οι επιδοτήσεις». Συμπλήρωσε δε ότι «η Δικαιοσύνη και η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία έχουν επιληφθεί του θέματος και το Υπουργείο συνεργάζεται στενά μαζί τους».
Στο μεταξύ για κακουργηματικές πράξεις παραπέμπονται να δικαστούν δύο πρώην στελέχη του ΟΠΕΚΕΠΕ, πρώην πρόεδρος και άτομο σε διευθυντική θέση, οι οποίοι έχουν αποχωρήσει από τον Οργανισμό. Εκτιμάται ότι θα ακολουθήσουν και άλλες κλήσεις από τη δικαιοσύνη προς τα πρώην ΔΣ του Οργανισμού πληρωμών και ελέγχων.
Η άρνηση της ελληνικής πολιτείας, εδώ και πολλά χρόνια, να ρίξει φως στη λειτουργία του υπό επιτήρηση πλέον Οργανισμού, με αποτέλεσμα η καταβολή αποζημιώσεων και επιδοτήσεων στους αγρότες να γίνεται με αδιαφανή κριτήρια, έχουν φέρει προ αδιεξόδου την ελληνική κυβέρνηση.
Βλέπετε είχε πολύ χρόνο το Μαξίμου να «νοικοκυρέψει» τον ΟΠΕΚΕΠΕ αλλά δεν το έκανε. Θυμίζουμε ότι τα τελευταία πέντε χρόνια άλλαξε έξι προέδρους, ενώ όσοι προσπάθησαν να ξεκαθαρίσουν την κατάσταση απομακρύνθηκαν άμεσα από την ηγεσία του ΥπΑΑΤ. Και μάλιστα οι συγκεκριμένοι υπουργοί επιβραβεύτηκαν με την αναβάθμισή τους.
Όλα άλλαξαν με την επιστολή της DG Agri για τη διόρθωση της λειτουργίας του ΟΠΕΚΕΠΕ και την απειλή άρσης της πιστοποίησης. Για να στέλνει επιστολή η DG Agri θα πει ότι έχει στοιχεία.
Αν δεν υπήρχε αυτή η επιστολή σήμερα η κυβέρνηση θα απαντούσε στα σχετικά ρεπορτάζ για τον ΟΠΕΚΕΠΕ με non paper. Τώρα πρέπει να αναλάβει μέτρα το ΥπΑΑΤ κατά της ομάδας που «λεηλατούσε» τις αγροτικές ενισχύσεις της ΚΑΠ.
Ήδη η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία (EPPO) εξετάζει υποθέσεις, στις οποίες Έλληνες πολίτες έλαβαν αγροτικά κονδύλια της ΕΕ, από το 2017 και μετά, για βοσκοτόπους που δεν κατείχαν ή δεν είχαν μισθώσει ή ακόμη και για αγροτικές εκμεταλλεύσεις που δεν είχαν ποτέ, στερώντας τις ενισχύσεις της ΚΑΠ από τους πραγματικούς παραγωγούς, που τα δικαιούνταν για την ενίσχυση του εισοδήματός τους.
Μόνο που όλοι αυτοί ξέχασαν ότι τα κονδύλια που έβαζαν στο χέρι παράνομα είναι από τους φορολογούμενους της Ευρώπης και για αυτό ελέγχονται.
Η ΑΑΔΕ ετοιμάζεται για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, που φέτος θα ξεκινήσουν από τις 15 Μαρτίου. Βάσει του νομοθετικού πλαισίου, η διαδικασία υποβολής των δηλώσεων θα ολοκληρωθεί στις 15 Ιουλίου.
Έως και τις 28 Φεβρουαρίου 2025, οι φορείς του Δημοσίου οφείλουν να διαβιβάσουν προς την ΑΑΔΕ τα απαραίτητα στοιχεία για τη διασταύρωση και προσυμπλήρωση στις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος.
Η πληρωμή του φόρου θα πραγματοποιηθεί σε 8 μηνιαίες δόσεις, με την πρώτη να καταβάλλεται έως το τέλος Ιουλίου 2025 και την τελευταία τον Φεβρουάριο του 2026.
Όσοι υποβάλουν δήλωση έως το τέλος Απριλίου 2025 και εξοφλήσουν εφάπαξ τον φόρο, θα επωφεληθούν από έκπτωση φόρου.
Η έκπτωση εφάπαξ πληρωμής διαμορφώνεται ως εξής:
- 4% για δηλώσεις που υποβάλλονται έως τις 30 Απριλίου
- 3% για δηλώσεις από 1η Μαΐου έως 15 Ιουνίου
- 2% για δηλώσεις από 16 Ιουνίου έως 15 Ιουλίου
Σημειώνεται ότι η έκπτωση (4%, 3%, 2%) ισχύει μόνο αν η πληρωμή πραγματοποιηθεί έως τις 31 Ιουλίου.
Αναλυτικά οι νέες φοροελαφρύνσεις
1. Αγρότες με προστατευόμενα τέκνα: Το αφορολόγητο όριο αυξάνεται κατά 1.000 ευρώ, προσφέροντας ετήσιο όφελος έως 240 ευρώ για αγρότες που έχουν τέσσερα ή περισσότερα παιδιά.
2. Ελεύθεροι επαγγελματίες: Η εξάλειψη του τέλους επιτηδεύματος εξασφαλίζει φορολογική ελάφρυνση ύψους 325 ευρώ. Επιπλέον, για επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται σε περιοχές με πληθυσμό κάτω των 1.500 κατοίκων, το τεκμαρτό εισόδημα μειώνεται κατά 50%, προσφέροντας ακόμη μεγαλύτερη ελάφρυνση.
3. Ιδιοκτήτες ακινήτων: Οι ιδιοκτήτες που εκμίσθωσαν ακίνητα τα οποία ήταν κλειστά για τουλάχιστον τρία χρόνια, δεν θα φορολογηθούν για τα εισοδήματα από ενοίκια του τελευταίου τριμήνου του 2024, εφόσον η μίσθωση πραγματοποιήθηκε μετά τις 8 Σεπτεμβρίου. Η απαλλαγή αυτή ισχύει για διάστημα 36 μηνών.
4. Εργαζόμενοι με Απόδειξη Παροχής Υπηρεσιών (ΑΠΥ): Η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος συνεπάγεται μείωση του φόρου κατά 400 έως 500 ευρώ, διαφορά που θα φανεί στα εκκαθαριστικά του 2025.
5. Ανακαινίσεις ακινήτων: Οι φορολογούμενοι που θα πραγματοποιήσουν εργασίες ανακαίνισης το 2024 μπορούν να επωφεληθούν από μείωση του φόρου εισοδήματος έως και 3.200 ευρώ, σε βάθος πενταετίας, υπό την προϋπόθεση ότι οι συνολικές δαπάνες δεν υπερβαίνουν τις 16.000 ευρώ. Για παράδειγμα, δαπάνη ύψους 10.000 ευρώ αποφέρει ετήσιο φορολογικό όφελος 2.000 ευρώ.
Στον κωδικό 009 του Ε3 θα πρέπει να γίνει επιλογή από τους αγρότες για το κανονικό καθεστώς ΦΠΑ, ειδικό καθεστώς ΦΠΑ και αφανείς αγρότες χωρίς ΚΑΔ.
Τον κωδικό 011 συμπληρώνουν αγρότες μέλη συνεταιρισμών για να έχουν την μείωση φόρου.
Στο Ε3 στον πίνακα Γ2 οι αγρότες θα αναγράψουν τα στοιχεία των ενισχύσεων - επιδοτήσεων που εισπράχθηκαν κατά το φορολογικό έτος (Πυλώνα 1 και Πυλώνα 2). Επίσης εκεί θα αναγραφούν και τα ποσά που εισπράχθηκαν στο τρέχον έτος (2024) αναδρομικά, κατοπιν ένστασης και δικαστικής απόφασεις και επιλέγεται να φορολογηθούν το έτος αυτό.
Στον Πίνακα Δ τις πωλήσεις αγαθών (αγορές και πωλήσεις), έξοδα παραγωγής, ιδιοπαραγωγή, αποθέματα έναρξης και τέλους, αγορές ζώων.
Δείτε την σχετική εγκύκλιο της ΑΑΔΕ (εδώ)
Ολιγοήμερο άνοιγμα της ΕΑΕ 2024 για διορθώσεις και επικαιροποίηση των στοιχείων, ζητά η ΕΘΕΑΣ με επιστολή της προς το ΥπΑΑΤ.
Το άνοιγμα πρέπει να γίνει προκειμένου να διευθετηθούν τα προβλήματα από τις πληρωμές εξόφλησης της βασικής ενίσχυσης, της αναδιανεμητικής, της εξισωτικής αποζημίωσης, καθώς και οι εκκρεμότητες πληρωμών που έπονται από τις Συνδεδεμένες Ενισχύσεις και τα Οικολογικά Σχήματα.
Η επιστολή:
Λαμβάνοντας υπόψη το δύσκολο έργο που έχετε κληθεί, να φέρετε εις πέρας, αρχικά ως ΕΘΕΑΣ να σας διαβεβαιώσουμε ότι είμαστε μαζί με τους συνεταιρισμούς – μέλη μας στη διάθεσή σας για να συνεργαστούμε, με κοινό στόχο την αποτελεσματική επίλυση των προβλημάτων που απασχολούν τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους-δικαιούχους ενισχύσεων και θα θέλαμε να σας ευχηθούμε καλή επιτυχία στο έργο σας. Στόχος μας, μέσα από τη θεσμική συνεργασία είναι να συμβάλουμε στην αποκατάσταση των σχέσεων μεταξύ αγροτών και ΟΠΕΚΕΠΕ, στη βάση της διαφάνειας και της καλής διοίκησης.
Επιπλέον, με την παρούσα επιστολή, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε πως με έγγραφο που είχαμε αποστείλει στην προηγούμενη Διοίκηση (Αρ.Πρωτ.199/30-12-2024), είχαμε επισημάνει τα προβλήματα που είχαν ανακύψει, στις πληρωμές εξόφλησης της βασικής ενίσχυσης, της αναδιανεμητικής ενίσχυσης, της εξισωτικής αποζημίωσης, καθώς και τις εκκρεμότητες των στοιχείων για τις πληρωμές που έπονται να γίνουν όσον αφορά από τις Συνδεδεμένες Ενισχύσεις και τα Οικολογικά Σχήματα. Για τον λόγο αυτό, η ΕΘΕΑΣ είχε συγκεντρώσει από τα μέλη της επαρκή στοιχεία για τις διάφορες κατηγορίες εκκρεμοτήτων και προβλημάτων και ανέμενε συνάντηση με τη Διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ που δεν πραγματοποιήθηκε.
Από την επικαιροποίηση των θεμάτων που σας αναφέραμε παραπάνω, προκύπτει ότι η ανάγκη της συνάντησης που ζητήσαμε, παραμένει επίκαιρη και αυτή πρέπει να γίνει πριν το ολιγοήμερο άνοιγμα της ΕΑΕ 2024, που κρίνεται αναγκαίο.
Συμπερασματικά, ζητούμε εκ νέου το ολιγοήμερο άνοιγμα της ΕΑΕ 2024 για διορθώσεις και επικαιροποίηση των στοιχείων. Μάλιστα δε, κρίνουμε σημαντικό να προγραμματιστεί άμεσα μια συνάντηση με το Προεδρείο της ΕΘΕΑΣ, είτε δια ζώσης, είτε μέσω τηλεδιάσκεψης υπό την παρουσία και τεχνικών, προς διευκόλυνση αμφότερων πλευρών.
Αναμένοντας τη θετική ανταπόκρισή σας για τον ορισμό της συνάντησης, είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε πληροφορία ή διευκρίνιση σας είναι απαραίτητη».
Συνεχίζεται η έρευνα από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία (EPPO) για τις πληρωμές που κάνει ο ΟΠΕΚΕΠΕ.
Μάλιστα πληροφορίες του ΑγροΤύπου αναφέρουν ότι οι έρευνες είναι σε βάθος χρόνου και δεν περιορίζονται στις τελευταίες διοικήσεις του Οργανισμού, μετά και από την ενημέρωση που είχε ο Επίτροπος Γεωργίας και Τροφίμων της ΕΕ κ. Κρίστοφ Χάνσεν, για την τεχνική λύση που εφαρμόζει εδώ και χρόνια ο ΟΠΕΚΕΠΕ.
Αγωνία υπάρχει στους παραγωγούς, που βλέπουν τα τελευταία χρόνια να μειώνονται οι αγροτικές ενισχύσεις της ΚΑΠ με τα χρήματα να πηγαίνουν σε χέρια τρίτων. Μέσα σε μια περίοδο που το κόστος παραγωγής είναι αυξημένο οι γεωργοί και κτηνοτρόφοι βλέπουν ότι με τα «λάθη» των πληρωμών του ΟΠΕΚΕΠΕ μειώνεται το εισόδημά τους και η ανταγωνιστικότητα των προϊόντων τους.
Αγωνία όμως υπάρχει και από την πλευρά των εργαζομένων του Οργανισμού.
Ανακοίνωση Π.Σ.Ε. – ΟΠΕΚΕΠΕ
O Πανελλήνιος Σύλλογος Εργαζομένων στον ΟΠΕΚΕΠΕ (Π.Σ.Ε. – ΟΠΕΚΕΠΕ) απαντά σε πρόσφατα δημοσιεύματα που, όπως αναφέρει, επιχειρούν να πλήξουν την αξιοπιστία και τη λειτουργία του Οργανισμού, αφήνοντας αιχμές για στοχευμένη προσπάθεια απαξίωσης.
Στην ανακοίνωση επισημαίνεται μεταξύ άλλων ότι ο ΟΠΕΚΕΠΕ, ως κεντρικός φορέας διαχείρισης και έλεγχου των κοινοτικών ενισχύσεων, διαχειρίζεται ετησίως ποσά που ανέρχονται σε 3 δισεκατομμύρια ευρώ, με αποδέκτες περίπου 640.000 δικαιούχους.
Παράλληλα, διενεργεί έλεγχους σε 6 εκατομμύρια δηλωμένες εκτάσεις αγροτεμαχίων, διασφαλίζοντας τη διαφάνεια και τη νομιμότητα των διαδικασιών.
Ο Σύλλογος εργαζομένων υπογραμμίζει ότι ο Οργανισμός δεν αποφασίζει για τις πολιτικές στον αγροτικό τομέα, αλλά εφαρμόζει το εκάστοτε θεσμικό πλαίσιο.
«Για μια ακόμη φορά καλούμαστε να ξεκαθαρίσουμε ότι ο ΟΠΕΚΕΠΕ δεν αποφασίζει τις πολιτικές που επιλέγονται στον αγροτικό τομέα, αλλά καλείται να εφαρμόσει όσα νομοθετούνται», αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση, διαψεύδοντας κάθε υπόνοια για εμπλοκή του σε σκοτεινές πρακτικές.
Ακόμη ο Σύλλογος θέτει τα εξής ερωτήματα: «Ποιος άραγε έχει να κερδίσει από την απαξίωση και μια ενδεχόμενη άρση της διαπίστευσης του ΟΠΕΚΕΠΕ; Ποια ιδιωτικά ή οικονομικά συμφέροντα θέλουν να διαχειριστούν τις ενισχύσεις των Ελλήνων αγροτών και να καθοδηγήσουν την αγροτική πολιτική για εξυπηρέτηση συμφερόντων;».
Ανακοίνωση Αγωνιστικής Ενότητας
Ανακοίνωση όμως εξέδωσε και η Αγωνιστική Ενότητα Εργαζομένων στον ΟΠΕΚΕΠΕ, στην οποία αναφέρει τα εξής:
Εδώ και πάνω από 10 χρόνια η παράταξή μας έχει επισημάνει επανειλημμένα, τόσο στις Γενικές Συνελεύσεις, όσο και στις ανακοινώσεις της, ότι οι περισσότερες παθογένειες του Οργανισμού οφείλονται στην παντοκρατορία του Τεχνικού Συμβούλου, την οποία όχι μόνο δεν ανάσχεσαν, αλλά, το εναντίον, επιδίωξαν οι εκάστοτε πολιτικές ηγεσίες. Αυτό το μονοπώλιο ελέγχου των πληροφοριακών συστημάτων του ΟΠΕΚΕΠΕ οδήγησε σε καταστάσεις, που εξυπηρετούσαν μεν κομματικά συμφέροντα και ικανοποιούσαν την εκλογική πελατεία των ανωτέρω, οι «τρύπες» όμως που δημιουργήθηκαν στο σύστημα άφησαν περιθώρια, σε άτομα άσχετα με την γεωργία στην πλειονότητά τους, να επιβουλευτούν τις οικονομικές ενισχύσεις, οι οποίες προορίζονται για τους πραγματικούς δικαιούχους, που δεν είναι άλλοι από τους σκληρά εργαζόμενους Έλληνες αγρότες. Αυτά διαβάζαμε στον ελληνικό τύπο εδώ και κάποια χρόνια, αλλά και πολύ πρόσφατα, δυστυχώς, και στον διεθνή τύπο.
Εμείς, δεν θα μιλήσουμε για «καλοθελητές» που θέλουν να αμαυρώσουν την εικόνα του ΟΠΕΚΕΠΕ ούτε για θεωρίες συνωμοσίας, δεδομένου ότι με αυτόν τον τρόπο θα προκαταλαμβάναμε τα δικαστικά πορίσματα. Άλλωστε, δεν επιθυμούμε σε καμιά περίπτωση να είμαστε ούτε συνήγοροι ούτε κατήγοροι κανενός.
Εμείς, γνωρίζοντας ότι ήδη σε μια υπόθεση υπήρξε καταδίκη των εμπλεκόμενων, ενώ άλλη μια θα εκδικαστεί εντός του τρέχοντος μήνα, επιθυμούμε και αναμένουμε την εξέταση από τη δικαιοσύνη όλων των καταγγελιών που υπάρχουν και την υποδειγματική καταδίκη όλων των εμπλεκόμενων όσο ψηλά ή χαμηλά αυτοί βρίσκονται. Διακαής επιθυμία των υπαλλήλων του ΟΠΕΚΕΠΕ, δηλαδή των ελεγκτών που προσπαθούν να κάνουν με τον καλύτερο τρόπο τη δουλειά τους και απέναντι στον Έλληνα αγρότη, δικαιούχο των οικονομικών ενισχύσεων, οι οποίες πρέπει να καταβάλλονται στους πραγματικούς δικαιούχους, αλλά και υπερασπιζόμενοι τα εθνικά και ενωσιακά συμφέροντα, δεν θα μπορούσαμε παρά να επιθυμούμε πλήρη διαφάνεια σε όλο το κύκλωμα πληρωμών αλλά και ελέγχου.
Επιδίωξή μας είναι, επίσης, η τήρηση του θεσμικού πλαισίου, τόσο του ευρωπαϊκού όσο και του εθνικού, προκειμένου με αυτόν τον τρόπο να επιτυγχάνεται το επιθυμητό αποτέλεσμα που απεικονίζεται σε δίκαιες και αξιόπιστες πληρωμές.
Επιδίωξή μας ήταν και θα είναι η αυτόνομη λειτουργία των πληροφοριακών συστημάτων, η οποία θα είναι ανεξάρτητη από οποιαδήποτε εξωτερικά συμφέροντα ιδιωτών. Επιδίωξή μας είναι η στελέχωση του ΟΠΕΚΕΠΕ με ικανό αριθμό στελεχών και πόρων ώστε αυτό να γίνει πραγματικότητα και να αποφευχθεί οποιαδήποτε ανάμειξη εξωτερικών παραγόντων σε δεδομένα και συστήματα του Οργανισμού.
Συνάδελφοι, επιθυμία όλων μας είναι η κάθαρση ώστε να αποδοθούν ευθύνες εκεί που πρέπει κι όχι να μας παίρνει όλους η μπάλα των δημοσιευμάτων. Δεν αποτελεί τιμή για ανθρώπους που δουλεύουν για να ζήσουν τις οικογένειες τους να κάνουν πως δεν βλέπουν τί συμβαίνει δίπλα τους. Δεν ωφελεί να κρύβουμε το κεφάλι μας στην άμμο πιστεύοντας ότι δεν μας αφορά. Όλοι έχουμε την ίδια αγωνία να υπερασπιστούμε το «σπίτι» μας, αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει πετώντας την μπάλα στην εξέδρα με ένα Δελτίο Τύπου για όλες τις χρήσεις. Ούτε παραβλέποντας τον κοινωνικό ρόλο του ΟΠΕΚΕΠΕ.
Ο ΟΠΕΚΕΠΕ υπάρχει για να υπηρετεί την εγχώρια αγροτική παραγωγή κι όχι το αντίστροφο.
Ευχόμαστε η δικαιοσύνη να προχωρήσει γρήγορα, όσο πιο γρήγορα μπορεί, στην απόδοση των ευθυνών σε αυτούς που πρέπει. Επιθυμούμε να την βοηθήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις ώστε να καθαρίσει το όνομα του Οργανισμού από τον οποίο ζούμε τις
οικογένειές μας. Επιθυμούμε να επαναλειτουργήσει ο ΟΠΕΚΕΠΕ στη βάση της εξυπηρέτησης του δημοσίου συμφέροντος και όχι στο να εξυπηρετεί συμφέροντα πολιτικά ή επιχειρηματικά.
Οφείλουμε όλοι να βοηθήσουμε τη δικαιοσύνη να ολοκληρώσει το συντομότερο το έργο της για να μην υπάρχουν σκιές όπως ειπώθηκε στη Βουλή από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό για τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Να διώξουμε όλοι μαζί τις σκιές και να σταματήσει το κυνήγι μαγισσών και οι ελεγκτές να κάνουν τη δουλειά τους χωρίς άνωθεν παρεμβάσεις, όπως άλλωστε προβλέπεται και στον Ιδρυτικό νόμο του Οργανισμού.
Συνάντηση με αγρότες από Στερεά Ελλάδα, Μακεδονία και Θράκη είχε, στο ΥπΑΑΤ, σήμερα Πέμπτη (6/2), ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας.
Κατά την συνάντηση ο Υπουργός επανέλαβε τη δέσμευσή του, που αποτελεί πολιτική επιλογή της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, να στηρίξει τον αγροτικό κόσμο και να εργαστεί για την ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα, επισημαίνοντας ότι οι λύσεις που δίνονται πρέπει να είναι ουσιαστικές και αποτελεσματικές.
Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν τα ζητήματα του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο αγροτικό πετρέλαιο, με τον Υπουργό να τονίζει ότι είναι πρόθυμος να συζητήσει την αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού του φόρου. «Το έχω πει εδώ και καιρό, υπάρχει τρόπος να το διορθώσουμε και θα το δούμε άμεσα», δήλωσε χαρακτηριστικά. Παράλληλα, υπογράμμισε τη σημασία της ενεργειακής αυτονομίας για τους αγρότες, επισημαίνοντας ότι οι υπάρχουσες χαμηλές τιμές δίνουν ασφάλεια για τον προγραμματισμό της παραγωγής τους.
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ), με τον κ. Τσιάρα να δηλώνει ξεκάθαρα ότι τα χρήματα πρέπει να κατευθύνονται στην πραγματική παραγωγή.
«Η λογική είναι ξεκάθαρη: η νέα ΚΑΠ πρέπει να ενισχύει τους πραγματικούς παραγωγούς. Θέλω το 2027 οι αγρότες να γνωρίζουν με σαφήνεια πότε και τι ακριβώς χρήματα θα λαμβάνουν», είπε.
Αναγνωρίζοντας τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί σε όλη τη χώρα, ο ΥπΑΑΤ τόνισε ότι φέτος ήταν μια δύσκολη χρονιά τόσο στην παραγωγή, όσο και στις τιμές, προσθέτοντας ότι η πολιτεία θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της προκειμένου να στηρίξει τους ανθρώπους του πρωτογενή τομέα.
Παρόντες στη σύσκεψη ήταν εκπρόσωποι του Αγροτικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης, του Αγροτικού Συλλόγου Δράμας, του Πανσερραϊκού Αγροτικού Συλλόγου, του Αγροκτηνοτροφικού Συλλόγου Παιονίας, του Αγροτικού Συλλόγου Πέλλας και του Παμφθιωτικού Αγροτικού Συλλόγου.
Η Αθήνα εισπράττει την έλλειψη βούλησης να καθαρίσει τον Κόπρο του Αυγεία στον ΟΠΕΚΕΠΕ.
Οι απάτες με τις αγροτικές ενισχύσεις στον ΟΠΕΚΕΠΕ αναφέρονται σε ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης. Σε αναλυτικό ρεπορτάζ της έντυπης έκδοσης του Politico, με πληροφορίες από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία (EPPO), γίνεται αναφορά για το πώς στήθηκε η απάτη στην καταβολή των ευρωπαϊκών αγροτικών επιδοτήσεων. Όπως αναφέρει το σχετικό άρθρο οι ευρωπαίοι εισαγγελείς, των οποίων η αρμοδιότητα είναι να παρακολουθούν την κατάχρηση κονδυλίων της ΕΕ, ερευνούν το σύστημα ελληνικών βοσκοτόπων από το 2021. Υπό διερεύνηση είναι ο τρόπος με τον οποίο δημιουργήθηκε το σχέδιο, καθώς και η πιθανή εμπλοκή των κρατικών αρχών.
Έχουμε αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι εδώ και καιρό βρίσκεται σε εξέλιξη σχετική έρευνα της EPPO. Όλα δείχνουν ότι υπήρχε μια οργανωμένη ομάδα που έδινε αγροτικές ενισχύσεις σε άτομα που δεν τις δικαιούνται. Εμείς να θυμήσουμε ότι έξι φορές άλλαξε προέδρους ο ΟΠΕΚΕΠΕ τα τελευταία πέντε χρόνια. Όσοι προσπάθησαν να καθαρίσουν το χάος απομακρύνθηκαν γρήγορα και μάλιστα με εντολή υπουργών που βρέθηκαν στην συνέχεια στο περιβάλλον του Μαξίμου.
Τα προβλήματα με την ευρωπαϊκή δικαιοσύνη αναμένεται να απασχολήσουν σύντομα τη νέα διοίκηση του Οργανισμού. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι νέος πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ αναλαμβάνει ο κ. Νικόλαος Σαλάτας, που είναι Πρόεδρος Εφετών επί τιμή και μάλιστα ήταν στο ποινικό τμήμα του Εφετείου Αθηνών.
Ο κ. Σαλάτας είναι απόφοιτος Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Τμήματος Νομικής.
Επαγγελματική σταδιοδρομία
1982-1989: Δικηγόρος Αθηνών
1989-1991: Πάρεδρος Πρωτοδικών
1991-2005: Πρωτοδίκης
2004-2006: Εκλεγμένο Μέλος του Τριμελούς Συμβουλίου Διοίκησης Πρωτοδικείου Αθηνών
2005-2010: Πρόεδρος Πρωτοδικών
2010-2020: Εφέτης
2020-2022: Πρόεδρος Εφετών απ’ όπου αφυπηρέτησε
Αξίζει να αναφέρουμε ότι τα τελευταία οκτώ έτη υπηρέτησε στο Ποινικό Τμήμα του Εφετείου Αθηνών.
Η νέα διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ βρίσκεται σε «εκπαίδευση», ενώ η παλαιά διοίκηση είχε το τελευταίο διάστημα «αδρανοποιηθεί». Η καθυστέρηση αλλαγής σελίδας στον Οργανισμό πολλαπλασίασε τα προβλήματα.
Αποτέλεσμα όλες οι πληρωμές του Οργανισμού πάνε πίσω μιας και θα πρέπει να βάλει τις υπογραφές του το νέο Δ.Σ.
Αναφορικά τώρα µε τις πληρωµές των Οικολογικών Σχηµάτων, ο υπουργός ΑΑΤ μπορεί να μιλούσε για ... τέλη Δεκεμβρίου 2024 αλλά τελικά θα πάνε πίσω και μιλάμε για μεγαλύτερη καθυστέρηση σε σχέση με πέρυσι (που δόθηκαν γύρω στο Πάσχα).
Πληροφορίες του ΑγροΤύπου αναφέρουν πως δεν αποκλείεται να φτάσουµε Μάιο με αρχές Ιουνίου µέχρι να δουν χρήµατα στο λογαριασµό τους οι αγρότες. Που αν ρωτήσετε βέβαια τον ΟΠΕΚΕΠΕ δεν ξέρει τι ύψος θα έχουν οι ενισχύσεις της κάθε παρέμβασης αλλά σίγουρα δεν θα έχουν καμιά σχέση με όσα προβλέπει το Στρατηγικό Σχέδιο της ΚΑΠ.
«Η υποχρέωση τεκμηρίωσης των αποκλίσεων θα πρέπει να ισχύει μόνο στις περιπτώσεις που αυτές υπερβαίνουν το 50%», δήλωσε ο Έλληνας υπουργός, Κώστας Τσιάρας, στο πρόσφατο Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ. Δηλαδή να κάνουμε νόμιμα τις όποιες αποκλίσεις για να καλύψουμε τα κενά.
Πολλοί φοβούνται για μια ακόμη πληρωμή χωρίς ελέγχους, η οποία θα υπερκαλύψει τον προϋπολογισμό των δράσεων. Για αυτό η χώρα μας ζητά επίμονα από την ΕΕ να πάρει το «πράσινο φως» για μεταφορά χρημάτων από άλλα προγράμματα της ΚΑΠ.
Το νέο «πρασίνισμα» της ΚΑΠ είναι σε αδιέξοδο. Μάλιστα ο κ. Τσιάρας ανέφερε ότι είναι «απαραίτητη η επανεξέταση του εθελοντικού χαρακτήρα των περιβαλλοντικών παρεμβάσεων στον Πυλώνα 1, που επηρεάζει άμεσα το εισόδημα των παραγωγών». Εναλλακτικά είπε, «να επιτραπεί η μεταφορά πόρων μεταξύ των περιβαλλοντικών παρεμβάσεων των δύο Πυλώνων χωρίς περιορισμούς στα προβλεπόμενα ποσοστά».
Αν όμως μεταφερθούν κονδύλια από το ΠΑΑ στο «πηγάδι χωρίς πάτο» των Οικολογικών Σχηµάτων τότε χαμένοι θα είναι οι αγρότες που περιμένουν να ενταχθούν στα προγράμματα του Δεύτερου Πυλώνα. Δηλαδή μιλάμε για κούρεμα προϋπολογισμών και ανακατανομή των ενισχύσεων.
Αποτέλεσμα οι αγρότες κυριολεκτικά θα βαδίζουν στα τυφλά, αφού δεν θα γνωρίζουν αν συμφέρει ή όχι να ενταχθούν σε μια δράση του ΠΑΑ και να ξοδέψουν τα χρήματά τους.Το ίδιο βέβαια ισχύει και για τα Οικολογικά Σχήματα.