Η πληρωμή των Συνδεδεμένων Ενισχύσεων έτους 2024 αναμένεται να ξεκινήσει μετά από τον Μάρτιο του 2025.
Ωστόσο από το 2024 τα ποσά θα πρέπει να τηρούν τα ελάχιστα και μέγιστα όρια που ορίζονται, και όταν κάποιο προϊόν υπερβαίνει το ανώτατο όριο, τα κονδύλια θα ανακατανέμονται σε άλλα προϊόντα που βρίσκονται κάτω από το ελάχιστο όριο.
Παράδοση προϊόντος, έως 28/2/2025, για συνδεδεμένες: στο ρύζι, στα βρώσιμα όσπρια, στα πρωτεϊνούχα κτηνοτροφικά ψυχανθή, αραβόσιτο και πρωτεϊνούχα σανοδοτικά ψυχανθή.
Για τις συνδεδεμένες ενισχύσεις σκληρού σίτου, μαλακού σίτου και κριθαριού και την ειδική ενίσχυση για το βαμβάκι, στην ΕΑΕ δηλώνεται η ποσότητα πιστοποιημένου σπόρου και ο αριθμός των ετικετών ανά ποικιλία και υποβάλλεται υποχρεωτικά ηλεκτρονικά το τιμολόγιο αγοράς του πιστοποιημένου σπόρου.
Στην συνδεδεμένη στήριξη κορινθιακής σταφίδας, μετά από την 2η τροποποίηση, οι δικαιούχοι θα πρέπει:
«ii. Είναι εγγεγραμμένοι στο Αμπελουργικό Μητρώο της παρ. 1 του άρθρου 2 της υπ’ αρ. 2454/235853/20.09.2019 (Β’ 3645) κοινής απόφασης του Υπουργού και της Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με καταχωρισμένες και επικαιροποιημένες εκτάσεις κορινθιακής σταφίδας. Η εν λόγω περίπτωση εφαρμόζεται από την καλλιεργητική περίοδο 2025-2026 και για κάθε επόμενη καλλιεργητική περίοδο. 14
iii. Παραδίδουν κατ’ ελάχιστο 1,5 τόνους προϊόντος ξηρής σταφίδας ανά εκτάριο (150 κιλά ανά στρέμμα) σε εγκεκριμένες μεταποιητικές επιχειρήσεις, από 1η Αυγούστου και το αργότερο έως την 30η Νοεμβρίου του έτους ενίσχυσης. Η αναλογία αυτή υπολογίζεται με βάση το σύνολο των παραδόσεων προς τις εγκεκριμένες μεταποιητικές επιχειρήσεις και του συνόλου των εκτάσεων κορινθιακής σταφίδας για τις οποίες ο δικαιούχος υποβάλει αίτημα συνδεδεμένης ενίσχυσης στο πλαίσιο της ενιαίας αίτησης ενίσχυσης.
Για την καλλιεργητική περίοδο 2024-2025 η παράδοση πραγματοποιείται από την 1η Αυγούστου 2024 και το αργότερο έως την 20η Δεκεμβρίου 2024».
Για τη συνδεδεμένη ενίσχυση στον τομέα της Βιομηχανικής τομάτας, οι δικαιούχοι θα πρέπει να έχουν εγκαταστήσει σύστημα στάγδην άρδευσης το οποίο και θα δηλώνεται μέσα στην αίτηση.
Συνδεδεμένη πρωτεϊνούχων κτηνοτροφικών ψυχανθών
Στην περίπτωση ιδιοκατανάλωσης, επιλέγεται το πεδίο της ιδιοκατανάλωσης, συμπληρώνεται το πεδίο των κιλών που αφορούν την ιδιοκατανάλωση και υποβάλλεται το σχετικό τιμολόγιο αγοράς σπόρου που αφορά το μέρος της παραγωγής που θα χρησιμοποιηθεί για ζωοτροφή.
Στην περίπτωση παράδοσης προϊόντος σε κτηνοτρόφο συμπληρώνεται το πεδίο ΑΦΜ Αγοραστή Κτηνοτρόφο καθώς και το πεδίο με τα κιλά Προϊόντος προς Πώληση και αναρτάται το σχετικό παραστατικό έως τις 15.03.2025 (κωδικός δικαιολογητικού 196 για τον κωδικό 0106 και κωδικός δικαιολογητικού 195 για τον κωδικό 0122).
Συνδεδεμένη αραβόσιτου
Υποβάλλεται υποχρεωτικά ηλεκτρονικά το τιμολόγιο αγοράς του σπόρου.
Στην περίπτωση ιδιοκατανάλωσης, επιλέγεται το πεδίο της ιδιοκατανάλωσης, συμπληρώνεται το πεδίο των κιλών που αφορούν την ιδιοκατανάλωση και υποβάλλεται το σχετικό τιμολόγιο αγοράς σπόρου που αφορά το μέρος της παραγωγής που θα χρησιμοποιηθεί για ζωοτροφή.
Στην περίπτωση παράδοσης προϊόντος σε κτηνοτρόφο συμπληρώνεται το πεδίο ΑΦΜ Αγοραστή Κτηνοτρόφο καθώς και το πεδίο με τα κιλά Προϊόντος προς Πώληση και αναρτάται το σχετικό παραστατικό έως τις 15.03.2025 (κωδικός δικαιολογητικού 194).
Συνδεδεμένη βόειου
Τα αιτήματα λήψης συνδεδεμένων ενισχύσεων στον τομέα των βοοειδών λαμβάνουν χώρα με τη δήλωση της επιθυμίας του βοοτρόφου να λάβει τη συνδεδεμένη ενίσχυση, χωρίς να είναι απαραίτητη η εκ των προτέρων δήλωση των επιλέξιμων ζώων.
Για τις συνδεμένες ενισχύσεις που αφορούν σφαγές βοοειδών (κωδικοί 0125 και 0126), υποβάλλεται ηλεκτρονικά στην αίτηση και το σχετικό παρασταστικό που επιβεβαιώνει τη σφαγή έως τις 15.03.2025 (κωδικός δικαιολογητικού 200 για την ενίσχυση 0125 και 201 για την ενίσχυση 0126).
Επισημαίνεται ότι η ορθή δήλωση των στοιχείων ζωικού κεφαλαίου στην ΕΑΕ και στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Κτηνιατρικής (ΟΠΣΚ) είναι ιδιαίτερα σημαντική, δεδομένου ότι τα δυνάμει επιλέξιμα βοοειδή των συνδεδεμένων ενισχύσεων υπολογίζονται βάσει αυτών των στοιχείων.
Συνδεδεμένη αιγοπρόβειου
Το αίτημα λήψης συνδεδεμένων ενισχύσεων στον τομέα των αιγοπροβάτων (συνδεδεμένη ενίσχυση 0123) λαμβάνει χώρα με τη συμπλήρωση του σχετικού πεδίου της ΕΑΕ με τον ακριβή αριθμό επιλέξιμων αιγοπροβάτων για τα οποία ο αιγοπροβατοτρόφος επιθυμεί να λάβει τη συνδεδεμένη ενίσχυση.
Επισημαίνεται ότι η συμπλήρωση του εν λόγω πλήθους επιλέξιμων αιγοπροβάτων πρέπει να πραγματοποιείται με ιδιαίτερη προσοχή, λαμβάνοντας υπόψη το πλήθος των αιγοπροβάτων που θα διατηρηθούν έως την ετήσια απογραφή της εκμετάλλευσης και, στη περίπτωση της συνδεδεμένης ενίσχυσης πρόβειου και αίγειου κρέατος, την παραδοτέα ποσότητα γάλακτος για το έτος ενίσχυσης.
Καταχώρηση ποσοτήτων
Η εφαρμογή καταχώρησης ποσοτήτων για τα συνδεδεμένα καθεστώτα άμεσων ενισχύσεων του έτους 2024, είναι ενεργή για καταχωρήσεις από τους εγκεκριμένους φορείς. Ειδικότερα:
- Συνδεδεμένη εισοδηματική στήριξη για την καλλιέργεια ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΤΟΜΑΤΑΣ
- Συνδεδεμένη εισοδηματική στήριξη για την παράδοση ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΩΝ ΠΡΟΣ ΧΥΜΟΠΟΙΗΣΗ
- Συνδεδεμένη εισοδηματική στήριξη για την καλλιέργεια ΣΠΟΡΩΝ ΠΡΟΣ ΣΠΟΡΑ
- Συνδεδεμένη εισοδηματική στήριξη για την καλλιέργεια ΡΥΖΙΟΥ
- Συνδεδεμένη εισοδηματική στήριξη για την καλλιέργεια ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΗΣ ΣΤΑΦΙΔΑ
- Συνδεδεμένη εισοδηματική στήριξη για την καλλιέργεια ΑΡΑΒΟΣΙΤΟΥ
- Συνδεδεμένη εισοδηματική στήριξη για την καλλιέργεια ΟΣΠΡΙΩΝ που προορίζονται για την ανθρώπινη κατανάλωση
- Συνδεδεμένη εισοδηματική στήριξη για την καλλιέργεια ΠΡΩΤΕΪΝΟΥΧΩΝ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΩΝ ΨΥΧΑΝΘΩΝ
- Συνδεδεμένη εισοδηματική στήριξη για την καλλιέργεια ΠΡΩΤΕΪΝΟΥΧΩΝ ΣΑΝΟΔΟΤΙΚΩΝ ΨΥΧΑΝΘΩΝ
- Συνδεδεμένη εισοδηματική στήριξη για την καλλιέργεια ΜΗΛΩΝ
θα είναι διαθέσιμη για καταχωρήσεις έως την Παρασκευή (14/03/2025).
Αντίστοιχα η εφαρμογή καταχώρησης ποσοτήτων για την Ειδική Ενίσχυση για την Καλλιέργεια του Βαμβακιού, έτους 2024, είναι ενεργή για καταχωρήσεις από τους εγκεκριμένους φορείς έως την Παρασκευή (28/02/2025).
Για 2025
Έχουμε όμως και αλλαγές από το 2025. Όσοι κτηνοτρόφοι αιτούνται τη Συνδεδεμένη Ενίσχυση Βόειου Κρέατος και τη Συνδεδεμένη Ενίσχυση Αιγοπρόβειου Κρέατος για να κριθούν δικαιούχοι θα πρέπει, μεταξύ άλλων, «μετά την 01.01.2025, να συμμετέχουν σε πρόγραμμα παροχής συμβουλευτικής υποστήριξης (ΑKIS - Agricultural Knowledge and Innovation System)», σύμφωνα με όσα προβλέπει το ΣΣ της ΚΑΠ 2023-2027 και οι Υπουργικές που έχουν υπογραφεί. Οι παραγωγοί, λοιπόν, θα κληθούν να επιλέξουν παρεμβάσεις μέσω του AKIS (το οποίο ακόμη δεν έχει παρουσιαστεί από το ΥπΑΑΤ), όπως γεωργικές συμβουλές, εκπαίδευση κ.ά., για να λάβουν την ενίσχυσή τους από το έτος ενίσχυσης 2025.