Στις 14 έως 16 Μαΐου του 2025, ήρθαν στην Ελλάδα για έλεγχο για τα μέτρα κατά της ευλογιάς - με εντολή της Κομισιόν- δύο εμπειρογνώμονες, ένας Ισπανός και ένας Βούλγαρος.
Σύμφωνα με έκθεση που έκαναν, στις 16 Μαΐου, μετά από επιτόπια έρευνα στη χώρα μας, τα θανατωθέντα αιγοπρόβατα ήταν 118.000 και οι εστίες 394.
Όπως τονίζουν οι εμπειρογνώμονες με τα μέχρι στιγμής δεδομένα φαίνεται ότι η αντιμετώπιση της ευλογίας θα είναι μια μακρά διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει αρκετούς μήνες. Ως εκ τούτου, οι τοπικοί και κεντρικοί κυβερνητικοί φορείς, που είναι υπεύθυνοι για τον έλεγχο των ασθενειών (π.χ. οι αρμόδιες κτηνιατρικές αρχές, τα εργαστήρια), θα πρέπει να διαθέτουν επαρκείς οικονομικούς και ανθρώπινους πόρους.
Στα συμπεράσματα της έκθεσης, αναφέρουν ακόμη τα εξής:
1. Τα μέτρα που έχουν εφαρμοστεί μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να είναι επαρκή και απαιτούνται αυστηρότερα και πρόσθετα μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού.
2. Απαιτούνται αυστηρότερες κυρώσεις (αποτελεσματικές, αναλογικές και αποτρεπτικές) για τις μη εξουσιοδοτημένες μετακινήσεις ζώων, καθώς και υποστήριξη στο πεδίο από τις αστυνομικές ή τις άλλες αρμόδιες αρχές.
3. Απαιτείται συμμόρφωση με τα ισχύοντα μέτρα βιοασφάλειας στις εκμεταλλεύσεις και τα σφαγεία, καθώς και κατά τις διαδικασίες μεταφοράς του ζωικού κεφαλαίου.
4. Οι περιοχές βόσκησης πρέπει να ρυθμίζονται ώστε να αποφεύγεται η επικάλυψη και η επαφή μεταξύ διαφορετικών κοπαδιών.
5. Πρέπει να οριστικοποιηθούν λεπτομερείς επιδημιολογικές έρευνες για τη διερεύνηση της πηγής μόλυνσης και των τρόπων μετάδοσης της ευλογιάς.
6. Η προσπάθεια ευαισθητοποίησης για τις ασθένειες θα πρέπει να συνεχιστεί και να ενισχυθεί σε όλη τη χώρα, ώστε να βελτιωθεί η έγκαιρη αναφορά τυχόν ύποπτων συμβάντων και η συμμόρφωση με τα μέτρα ελέγχου.
Στο τέλος της έκθεσης κάνουν λόγο για εμβολιασμό των ζώων. Όπως τονίζουν η εφαρμογή μιας εκστρατείας εμβολιασμού κατά του SPGP (ευλογιάς) συνιστάται ανεπιφύλακτα τουλάχιστον εντός των απαγορευμένων ζωνών. Αυτή όμως η απόφαση θα πρέπει να έχει την υποστήριξη των συνδικάτων και των ενώσεων των αγροτών, καθώς και της γαλακτοβιομηχανίας.
Διαβάστε την έκθεση (στα αγγλικά)
Βασίλης Κόκκαλης: «Η ανικανότητα έχει όνομα: Κυβέρνηση Μητσοτάκη»
Σε δήλωσή του ο Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία κ. Βασίλης Κόκκαλης, αναφέρει τα εξής: «Η ανικανότητα έχει όνομα: Κυβέρνηση Μητσοτάκη. Όταν η ευλογιά θερίζει και οι κτηνοτρόφοι της Θεσσαλίας και όλης της χώρας βλέπουν τα κοπάδια τους να αφανίζονται, η ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης περιορίζεται σε σιωπή και επικοινωνιακά φληναφήματα. Έναν χρόνο μετά την εμφάνιση της νόσου, οι ίδιοι που δήθεν είχαν «εξαφανίσει» το πρόβλημα, παρακολουθούν σήμερα αμέτοχοι τη νέα έξαρση με δεκάδες κρούσματα σε όλη την Ελλάδα. Ένας ολόκληρος παραγωγικός κλάδος γονατίζει, αλλά κανείς τους δεν αναλαμβάνει ευθύνη, κανείς τους δεν έχει το πολιτικό σθένος να παραιτηθεί. Η ελληνική κτηνοτροφία δεν αντέχει άλλο την ανευθυνότητα και την αναλγησία τους. Είστε ανίκανοι να διαχειριστείτε, είστε ανίκανοι να παραιτηθείτε. Τουλάχιστον, μη μας κοροϊδεύετε άλλο».
Κινητοποίηση κτηνοτρόφων στην Αθήνα
Στην Αθήνα μεταφέρουν τον παλμό των κινητοποιήσεων οι κτηνοτρόφοι όλης της Ελλάδας, καθώς έχουν προγραμματίσει μεγάλη κινητοποίηση, για τις 22 Ιουλίου, στις 10 το πρωί, με στόχο την παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το Μέγαρο Μαξίμου, ζητώντας συνάντηση με τον ίδιο τον πρωθυπουργό.
Οι κτηνοτρόφοι προσβλέπουν πως στη συνάντηση που θα έχουν με τον πρωθυπουργό θα λάβουν σαφείς απαντήσεις, επί των αιτημάτων που έχουν θέσει στο τραπέζι για τη στήριξή τους.
Οι κτηνοτρόφοι θα παραδώσουν υπόμνημα στον πρωθυπουργό, διεκδικώντας:
- Άμεση πρόσληψη και αποστολή κτηνιάτρων στις πληγείσες περιοχές.
- Ενίσχυση των διαδικασιών αντιμετώπισης της ευλογιάς και της υγειονομικής διαχείρισης.
- Ταχύτατες αποζημιώσεις για τα θανατωθέντα ζώα και άμεση οικονομική στήριξη για ζωοτροφές.
- Σχέδιο ανασυγκρότησης της κτηνοτροφίας με ορίζοντα πενταετίας.
- Τέλος στις μειωμένες ενισχύσεις που λαμβάνουν κάθε χρόνο.
- Να μην πληρωθεί και από τους κτηνοτρόφους το πρόστιμο των 415 εκατ. ευρώ λόγω του ΟΠΕΚΕΠΕ.
Η κινητοποίηση της 22ας Ιουλίου ξεκίνησε να οργανώνεται από τρεις κτηνοτρόφους και συγκεκριμένα από τους Γιώργο Τερζάκη, πρόεδρο κτηνοτρόφων Νομού Μαγνησίας, Χρήστο Γκίζα, κτηνοτρόφο από τον Αλμυρό Μαγνησίας, και Αντώνη Εμμανουήλ, κτηνοτρόφο από την Καστανιά Κοζάνης, ενώ έχει συγκροτηθεί και 15μελής Επιτροπή για την καλύτερη προετοιμασία της συγκέντρωσης διαμαρτυρίας.