Στη λίμνη Τριχωνίδα, την μεγαλύτερη της Ελλάδας, η Αθερίνα (Atherina boyeri) κατέχει εξέχουσα θέση τόσο από οικολογικής άποψης όσο και από εμπορικής.
Έχει εισαχθεί σε άγνωστη γεωλογική περίοδο από τη θάλασσα μέσω του ποταμού Αχελώου και χωρίς να συναντήσει ανταγωνιστές σε συνδυασμό και με την μεγάλη ικανότητα προσαρμογής της κατέλαβε την θέση του πελαγικού πλαγκτοφάγου λιμναίου ψαριού, δημιουργώντας πληθυσμούς σε μεγάλη αφθονία και αναπαραγωγική αυτοτέλεια.
Σημειωτέον ότι η αθερίνα, που ψαρεύεται από τους αλιείς της περιοχής στην Τριχωνίδα, είναι μεγαλύτερη σε μέγεθος από την θαλασινή, αποτελεί δε τοπικό έδεσμα, που σερβίρεται ως επί το πλείστον σε παραλίμνιες ταβέρνες.
Το Δίκτυο Ενεργών Πολιτών «Act now-παρέμβαση τωρα» και συγκεκριμένα ο Δημήτρης Τραπεζιώτης (Πανεπιστήμιο Πατρών), στο πλαίσιο των προτεραιοτήτων που έχει θέσει για την προστασία, ανάδειξη και προβολή της Τριχωνίδας ανέλαβε την πρωτοβουλία να αξιοποιήσει τις δυνατότητες της Εθνικής και της Κοινοτικής Νομοθεσίας για την αναγνώριση του προϊόντος αυτού ως ΠΟΠ/ΠΓΕ και να οργανώσει τον σχετικό φάκελο – αίτηση, προκειμένου η Αθερίνα της Τριχωνίδας να αναγνωρισθεί και να ενταχθεί είτε ως Προϊόν Ονομασίας προέλευσης (ΠΟΠ), είτε ως Προϊόν Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ).
Για το λόγο αυτό απευθύνθηκε στο Πανεπιστήμιο Πατρών, όπου ο Αναπληρωτής Καθηγητής Υδάτινων Οικοσυστημάτων Γιώργος Κεχαγιάς υποδέχθηκε την πρωτοβουλία με ανυπόκριτο ενθουσιασμό και θα αναλάβει την επιστημονική υποστήριξη και τεκμηρίωση του σχετικού φακέλου.
Με βάση τη νομοθεσία ένα προϊόν αναγνωρίζεται ως ΠΟΠ όταν μεταξύ άλλων:
α) κατάγεται από συγκεκριμένο τόπο, περιοχή ή, σε εξαιρετικές περιπτώσεις, χώρα, β) η ποιότητα ή τα χαρακτηριστικά του προϊόντος οφείλονται κυρίως ή αποκλειστικά στο ιδιαίτερο γεωγραφικό περιβάλλον που συμπεριλαμβάνει τους εγγενείς φυσικούς και ανθρώπινους παράγοντες και γ) όλα τα στάδια της παραγωγής του προϊόντος να εκτελούνται εντός της οριοθετημένης γεωγραφικής περιοχής. Και ως ΠΓΕ όταν, πλην των ανωτέρω, η φήμη ή άλλο χαρακτηριστικό του μπορεί να αποδοθεί κυρίως στη γεωγραφική του προέλευση.
Η Αθερίνα γλυκού νερού της λίμνης Τριχωνίδας συμπληρώνει όλες τις απαιτούμενες προϋποθέσεις και προδιαγραφές, προκειμένου να αναγνωρισθεί ως προϊόν ΠΟΠ ή ΠΓΕ.
Με την αναγνώριση και ένταξή του η Ευρωπαϊκή και η Εθνική νομοθεσία, το προστατεύει από:
- κάθε παράνομη άμεση ή έμμεση εμπορική χρήση.
- οιανδήποτε αντιποίηση, απομίμηση ή υπαινιγμό.
- οιανδήποτε άλλη ψευδή ή παραπλανητική ένδειξη.
- οιαδήποτε άλλη πρακτική ικανή να παραπλανήσει τον καταναλωτή.
Επιπλέον τα οφέλη από την αναγνώριση της Αθερίνας της Τριχωνίδας ως ΠΟΠ/ΠΓΕ θα είναι πολλαπλά τόσο για τους ψαράδες όσο και για την περιοχή μας γενικότερα.
Οφέλη για τον αλιέα-αγρότη: Με την αναγνώριση της ως προϊόν ΠΟΠ/ΠΓΕ η Αθερίνα της Τριχωνίδας αποκτά προστιθέμενη αξία και οι αλιείς μπορούν να προωθήσουν ευκολότερα το προϊόν τους διότι πλέον παρουσιάζει τα εξειδικευμένα του χαρακτηριστικά. Με αυτόν τον τρόπο πετυχαίνουν καλύτερες τιμές στην αγορά, βελτιώνοντας έτσι το εισόδημα τους και εξασφαλίζοντας τη βιωσιμότητα της δραστηριότητάς τους.
Οφέλη για τον καταναλωτή: Έχει στη διάθεσή του σαφείς και συνοπτικές πληροφορίες σχετικά με την προέλευση και την μεθοδολογία αλίευσης του προϊόντος με αποτέλεσμα να ενισχύεται η συνειδητή κατανάλωσή του.
Οφέλη για τον τουρισμό: Σαν προϊόν με σήμανση Προέλευσης ή Γεωγραφικής Ένδειξης η Αθερίνα της Τριχωνίδας γίνεται μέρος της ανάδειξης της Ελληνικής Γαστρονομίας και διασυνδέεται άμεσα με τον ποιοτικό τουρισμό.
Οφέλη για το περιβάλλον: Η ύπαρξη συγκεκριμένων διαδικασιών αλιείας και η τήρηση ορθών πρακτικών υποστηρίζουν και προστατεύουν τη βιοποικιλότητα του τόπου. Περαιτέρω, η κατανάλωση τοπικών προϊόντων όπως η Αθερίνα του γλυκού νερού της λίμνης Τριχωνίδας, που αλιεύεται από ντόπιους αλιείς με όσο το δυνατόν παραδοσιακές μεθόδους, συμβάλλει στην μείωση της παραγωγής διοξειδίου του άνθρακα και συνεπώς στην προστασία του περιβάλλοντος επειδή ταξιδεύει μικρότερες αποστάσεις μέχρι τον καταναλωτή και συνεπώς με λιγότερα καύσιμα, δεν λαμβάνει καθόλου συντηρητικά και χρησιμοποιούνται πολύ λίγα υλικά συσκευασίας.
Οφέλη για την περιοχή μας: Με όλα τα παραπάνω είναι προφανή τα οφέλη που θα προκύψουν για την περιοχή μας, δεδομένου ότι το προϊόν αυτό ως ΠΟΠ ή ΠΓΕ θα προβάλλει και θα διαφημίσει την περιοχή μας η οποία θα αποκτήσει προστιθέμενη αξία ενισχύοντας με αυτόν τον τρόπο την τοπική οικονομία και το εισόδημα των κατοίκων.
Η «Act now-παρέμβαση τωρα» μπαίνει μπροστά και αναλαμβάνοντας την πρωτοβουλία αυτή θα οργανώσει το σχετικό φάκελο και θα υποστηρίξει νομικά την υπόθεση και για το λόγο αυτό καλεί τους φορείς του τόπου μας, το Δήμο Αγρινίου, την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και τους βουλευτές της ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας να υποστηρίξουν κι αυτοί με τη σειρά τους, την υπόθεση, προκειμένου να αναγνωρισθεί ως ΠΟΠ ή ΠΓΕ ένα μοναδικό προϊόν, η Αθερίνα της λίμνης Τριχωνίδας, ως προϊόν με ταυτότητα και ποιότητα, αναγνώριση που θα δώσει προστιθέμενη αξία τόσο στο ίδιο το προϊόν όσο και στην περιοχή μας.
Έως τώρα, εξαιρετική χαρακτήρισε την πρωτοβουλία αναγνώρισης της Αθερίνας Τριχωνίδας ως ΠΟΠ ή ΠΓΕ από το Δίκτυο Ενεργών Πολιτών Act now και ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Θάνος Μωραΐτης.
Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε, την Κυριακή (19/11), στις Βρυξέλλες, των υπουργών της EUMED-9, δηλαδή των εννέα υπουργών Γεωργίας χωρών της Μεσογείου, στην οποία συμμετείχε και ο Έλληνας Υπουργός ΑΑΤ, Λευτέρης Αυγενάκης.
Η σύσκεψη έγινε στο περιθώριο της βραδιάς ιταλικής γαστρονομίας, που οργάνωσε ο Ιταλός Υπουργός Γεωργίας, Φραντσέσκο Λολομπρίτζιντα, προκειμένου να συζητήσουν για την δημιουργία ενός μόνιμου μηχανισμού αντιμετώπισης των συνεπειών της κλιματικής κρίσης, στον πρωτογενή τομέα.
Τα θέματα της συνάντησης θα συζητηθούν στο Συμβούλιο υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ, που θα γίνει, σήμερα Δευτέρα (20/11), στις Βρυξέλλες.
Το EUMED-9 είναι μια άτυπη συμμαχία των χωρών της Μεσογείου και μετέχουν η Ελλάδα, η Ιταλία, η Γαλλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Μάλτα, η Κύπρος, η Κροατία και η Σλοβενία.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου, η Ελλάδα για πρώτη φορά συμμετέχει σε μια προσπάθεια δημιουργίας κοινού μετώπου (λόμπι) που αποτελείται από 9 κράτη μέλη της ΕΕ με στόχο να καταθέσει σχέδιο που θα αφορά την δημιουργία «ταμείου» που θα δίνει αποζημιώσεις για φυσικές καταστροφές που θα γίνονται λόγω της κλιματικής αλλαγής.
Το κοινό μέτωπο των κρατών της ΕΕ ζητά:
- πληρωμή αποζημιώσεων στην αλιεία από τις ζημιές που προξενεί ο λαγοκέφαλος (εισήλθε στη Μεσόγειο λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας)
- πληρωμή αποζημιώσεων στα αμπέλια λόγω του περονόσπορου (πιέζει η Γαλλία σε αυτή την κατεύθυνση)
- πληρωμή ενισχύσεων λόγω της ακαρπίας στην ελαιοκαλλιέργεια (πιέζουν από κοινού Ισπανία και Ιταλία)
Οι χώρες της EUMED-9 έχουν σαν στόχο η πληρωμή των παραπάνω αποζημιώσεων και ενισχύσεων να γίνεται από ευρωπαϊκά κονδύλια.
Συμβούλιο Υπουργών
Όσον αφορά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας, στις 20 Νοεμβρίου 2023, θα γίνει μια πρώτη συζήτηση σχετικά με τις αλιευτικές δυνατότητες για το 2024 στον Ατλαντικό και τη Βόρεια Θάλασσα, καθώς και στη Μεσόγειο και τον Εύξεινο Πόντο.
Κατά τη διάρκεια δημόσιας συνεδρίασης, οι υπουργοί Γεωργίας θα επιδιώξουν να εγκρίνουν συμπεράσματα σχετικά με ένα μακρόπνοο όραμα για τις αγροτικές περιοχές της ΕΕ.
Η ισπανική Προεδρία θα δημοσιοποιήσει πληροφορίες αναφορικά με την πορεία των εν εξελίξει εργασιών σχετικά με την πρόταση κανονισμού για τα φυτά που παράγονται με ορισμένες νέες γονιδιωματικές τεχνικές και τα τρόφιμα και τις ζωοτροφές που προέρχονται από αυτά. Στο σημείο αυτό, η κροατική αντιπροσωπεία αναμένεται επίσης να παράσχει πληροφορίες σχετικά με το θέμα.
Η Επιτροπή θα ενημερώσει τους υπουργούς σχετικά με την εφαρμογή της δασικής στρατηγικής της ΕΕ για το 2030, η αυστριακή αντιπροσωπία αναμένεται να παράσχει πληροφορίες σχετικά με την ομάδα «Για τα δάση», η δε γερμανική αντιπροσωπία αναμένεται να ενημερώσει τους υπουργούς σχετικά με τα μέτρα στήριξης για τις χώρες εταίρους όσον αφορά την αποψίλωση των δασών.
Επιπλέον, η ιταλική αντιπροσωπεία αναμένεται να παράσχει, επίσης σε δημόσια συνεδρίαση, πληροφορίες στο Συμβούλιο σχετικά με τον ρόλο των γεωργών στη διασφάλιση της βιωσιμότητας των αγροτικών περιοχών, ενώ η γαλλική αντιπροσωπία αναμένεται να παράσχει πληροφορίες σχετικά με τη μερική εφαρμογή του προτύπου ΚΓΠΚ 8 για το 2024. Το ΚΓΠΚ 8 της ΚΑΠ αφορά στο «ελάχιστο ποσοστό των γεωργικών εκτάσεων που διατίθεται σε μη παραγωγικές εκτάσεις» (τουλάχιστον το 4% της αρόσιμης γης σε επίπεδο γεωργικής εκμετάλλευσης).
Σύσκεψη με το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ένωσης Αλιέων Γρι- Γρι είχε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, όπου συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τον κλάδο.
Ο υπουργός επανέλαβε την απόφασή του για επαναφορά του Μητρώου Αλιέων.
Όπως είπε: «Στόχος μας είναι να προστατεύσουμε τους επαγγελματίες αλιείς», και ανακοίνωσε ότι μέσα στους επόμενους μήνες θα τεθεί και το πλαίσιο για την άσκηση ερασιτεχνικής αλιείας.
Τόνισε επίσης, ότι γίνεται δεκτό το αίτημά τους να συμπεριληφθεί και η αλιεία στο νέο Κανονισμό του ΕΛΓΑ. «Για εμάς οι αλιείς είναι αναπόσπαστο τμήμα του πρωτογενούς τομέα», είπε χαρακτηριστικά και ανέφερε ότι εντός του πρώτου τριμήνου του 2024 θα διοργανωθεί το πρώτο Συνέδριο για την αλιεία στο οποίο θα συμπεριλαμβάνονται όλες οι πτυχές του κλάδου.
Τέλος, ο ΥπΑΑΤ ενημέρωσε τους αλιείς για τη σημαντική επιτυχία της χώρας μας που αφορά στη δημιουργία Κέντρου Αναφοράς της ΕΕ - ένα από τα μόλις 4 της ΕΕ - για την ευζωία των υδρόβιων ζώων, με έδρα την Κρήτη που θα λειτουργεί με τη μορφή της κοινοπραξίας, υπό το Πανεπιστήμιο Κρήτης, με την συμμετοχή επιπλέον του Κέντρου Βιολογίας της Ακαδημίας Επιστημών της Τσεχίας και του Πανεπιστημίου της Βαρκελώνης και θα είναι το πρώτο εξειδικευμένο για θέματα υδρόβιων ζώων. Τα εγκαίνια του Κέντρου θα γίνουν τον Ιανουάριο. Μέσα από τη λειτουργία του θα εντοπίζονται τα προβλήματα, οι ιδιαιτερότητες και οι εξελίξεις στο χώρο της αλιείας και θα αποτελέσει ένα μόνιμο εργαλείο ενίσχυσης του κλάδου στη χώρα μας.
Τρακτέρ και μηχανολογικό εξοπλισμό στις πληγείσεις από κακοκαιρία περιοχές θα χρηματοδοτηθούν από τα Σχέδια Βελτίωσης.
Όπως δήλωσε ο υπουργός ΑΑΤ Λευτέρης Αυγενάκης, «θα υπάρξει πρόνοια για αύξηση κονδυλίων στα Σχέδια Βελτίωσης που έχουν κατατεθεί για αξιολόγηση από τις συγκεκριμένες περιοχές».
Για τα προβλήματα των μηλοπαραγωγών της Μαγνησίας ο υπουργός ανέφερε ότι «όπως διαπιστώθηκε και κατά την επίσκεψη που έκανα στο Πήλιο και τις συναντήσεις που είχα στο Δημαρχείο και στα γραφεία του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς, υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με τη δυνατότητα συγκομιδής των μήλων, αλλά διακίνησής τους από τα χωράφια στα κέντρα συλλογής. Επίσης η καταστροφή μέρους του οδικού δικτύου του Πηλίου, έχει δημιουργήσει προβλήματα στην ομαλή λειτουργία της εφοδιαστικής αλυσίδας. Με δεδομένα τα παραπάνω προβλήματα και την απώλεια παραγωγής που προκάλεσε η καταιγίδα, θα στηριχθούν οι μηλοπαραγωγοί μέσω του ΕΛΓΑ».
Και πρόσθεσε: «Σε ό,τι αφορά στις ζωοτροφές, πέραν των ενεργειών της Πολιτικής Προστασίας και της Περιφέρειας, η Γενική Διεύθυνση Αποκεντρωμένων Διοικήσεων του ΥπΑΑΤ, στην οποία υπάγονται οι έλεγχοι των εταιρειών παραγωγής και εμπορίας ζωοτροφών, έχει ήδη εκκινήσει την διαδικασία συγκέντρωσης δωρεών σε ζωοτροφές.
Δεδομένης της αδυναμίας χρήσης των αλιευτικών εργαλείων λόγω παρουσίας πολλών φερτών υλικών (επιστρέψτε μου να σημειώσω ότι ποτέ δεν υπήρξε απαγόρευση αλιείας στον Παγασητικό πλην της ανεμότρατας για την οποία ακολουθούμε τις ημερομηνίες απαγόρευσης που προβλέπονται στο αντίστοιχο διαχειριστικό σχέδιο και καμία σχέση δεν έχει με τις πλημμύρες), οι αρμόδιες διευθύνσεις του ΥπΑΑΤ, κατόπιν εντολής μου ετοιμάζουν σχέδιο ενίσχυσης των αλιέων Μαγνησίας και Λαρίσης, κάνοντας χρήση του χρηματοδοτικού εργαλείου de minimis».
Όσον αφορά τις πρώτες εκτιμήσεις των ερευνητών του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ είναι άκρως ενθαρρυντικές για την άμεση χρήση της πλειονότητας των εδαφών, εκτίμηση που ταυτίζεται με εκείνες του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών αλλά και του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Από τον ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ έχουν εκδοθεί οδηγοί ενεργειών προς:
- Τους γεωργούς, σχετικά με την ταχύτερη αποκατάσταση των πλημμυρισμένων εδαφών και την απομάκρυνση των φερτών υλικών σε οργανωμένους χώρους.
- Τους μελισσοκόμους, για τη διαχείριση του μελισσοκομικού υλικού
Παράλληλα, οι ανταποκριτές του εθνικού δικτύου συλλογής Αλιευτικών δεδομένων του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ καταγράφουν τις ζημιές που έχουν προκληθεί σε αλιευτικά καταφύγια, σκάφη και άλλα, εξαιτίας των φερτών υλικών.
Στο μεταξύ, το Ινστιτούτο Αλιευτικής Έρευνας (ΙΝΑΛΕ) του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, ξεκίνησε από την Πέμπτη, 28 Σεπτεμβρίου 2023, εποπτεία και δειγματοληψίες στον Παγασητικό Κόλπο. Συγκεκριμένα, θα πραγματοποιηθούν οι παρακάτω ενέργειες:
- Δειγματοληψίες και αναλύσεις δειγμάτων θαλασσινού νερού σε τέσσερις (4) παράκτιους σταθμούς του Παγασητικού Κόλπου, με πρόσβαση από την ακτή, στις 28 και 29 Σεπτεμβρίου 2023.
- Δειγματοληψίες και αναλύσεις δειγμάτων θαλασσινού νερού σε τρεις (3) σταθμούς του Παγασητικού Κόλπου με αλιευτικό σκάφος, στις 4-6 Οκτωβρίου 2023.
- Δειγματοληψίες και αναλύσεις δειγμάτων θαλασσινού νερού σε εφτά (7) σταθμούς «ανοικτής θαλάσσης» στην ευρύτερη περιοχή, στις 28 Σεπτεμβρίου μέχρι 2 Οκτωβρίου, στα όρια των χωρικών υδάτων της χώρας.
- Δειγματοληψίες και αναλύσεις βιολογικών και μη-βιολογικών δειγμάτων σε δέκα (10) σταθμούς, με πρόσβαση από την ακτή, στις 10 έως 25 Οκτωβρίου.
Τα πρώτα αποτελέσματα των μετρήσεων πεδίου - αναλύσεων εργαστηρίου θα ανακοινωθούν εντός της πρώτης εβδομάδας του Οκτωβρίου 2023.
Σημειώνεται, ότι ήδη η Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (Τμήμα Αλιευμάτων, Γάλακτος και Λοιπών Τροφίμων Ζωικής Προέλευσης), έχει πραγματοποιήσει μακροσκοπικούς ελέγχους σε αλιεύματα της περιοχής και τα οποία έχουν κριθεί κατάλληλα.
Όπως επισημαίνει η αρμόδια Υπηρεσία: «Αναφορικά με τα αλιεύματα του Παγασητικού Κόλπου, σας γνωρίζουμε ότι δεν υπάρχει θέμα κατανάλωσής τους διότι η σάρκα των ψαριών είναι απαλλαγμένη από μικροοργανισμούς όσο το ψάρι είναι ζωντανό. Ως εκ τούτου, δεν συντρέχει λόγος απαγόρευσης αλιείας και ανησυχίας για την ασφάλεια του τροφίμου».
Αναφορικά με τη δραστηριότητα του ΕΦΕΤ
Στο πλαίσιο της διασφάλισης της ορθής λειτουργίας των επιχειρήσεων τροφίμων, της προστασίας των καταναλωτών και της δημόσιας υγείας η Περιφερειακή Διεύθυνση Θεσσαλίας του ΕΦΕΤ στο διάστημα μεταξύ Δευτέρας 18/9 και Τρίτης 26/9, διενήργησε 168 επιθεωρήσεις στις εξής κατηγορίες επιχειρήσεων και εγκαταστάσεων: Χώροι σίτισης και επιχειρήσεις catering πλημμυροπαθών συμπεριλαμβανομένων των ΜΚΟ, σχολικά κυλικεία, τυροκομεία, εγκαταστάσεις επεξεργασίας κρέατος, μαζική εστίαση, κρεοπωλεία, αρτοποιεία - ζαχαροπλαστεία, χονδρικό εμπόριο - αποθήκες τροφίμων, αλευρόμυλοι, μπισκοτοποιία. Λόγω των εκτάκτων συνθηκών, οι επιθεωρήσεις ήταν συμβουλευτικού χαρακτήρα και δεν βεβαιώθηκαν πρόστιμα για μη συμμορφώσεις. Οι περιοχές οι οποίες επισκέφθηκαν τα κλιμάκια των επιθεωρητών ήταν στους Δήμους Λαρισαίων, Τρικκαίων, Φαρκαδόνας, Σοφάδων, Καρδίτσας, Παλαμά και Μουζακίου.
Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, θα συμμετάσχει στο άτυπο Συμβούλιο Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για τον τομέα της αλιείας, στην πόλη Βίγκο της Ισπανίας, στις 17 και 18 Ιουλίου 2023.
Στην κεντρική συνεδρίαση υπό την προεδρία της Ισπανίας, οι Υπουργοί θα παραθέσουν τις προτάσεις τους για την αποτελεσματικότερη διαχείριση του ζητήματος της μείωσης και τελικά της έκλειψης του διοξειδίου του άνθρακα από τον τομέα της αλιείας και των υδατοκαλλιεργειών.
Στόχος του Συμβουλίου είναι να βρεθούν οι μηχανισμοί, ώστε σταδιακά ο ευρωπαϊκός αλιευτικός στόλος και οι υδατοκαλλιέργειες να προσαρμοστούν στην περιβαλλοντική βιωσιμότητα ανταποκρινόμενοι στις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας.
Ο Έλληνας ΥπΑΑΤ, θα θέσει στους ομολόγους του, τα σοβαρά θέματα που αντιμετωπίζουν οι χώρες της Μεσογείου, με το λαγοκέφαλο και το λεοντόψαρο, και θα προτείνει το συγκεκριμένο ζήτημα να είναι από τα βασικά θέματα συζήτησης στην επόμενη συνεδρίαση.
Ο Υπουργός θα αναδείξει στους ομολόγους του τον ρόλο ζωτικής σημασίας που διαδραματίζει για την ελληνική οικονομία και την περιφερειακή ευημερία, η αλιεία μικρής κλίμακας, δεδομένου ότι αντιπροσωπεύει άνω του 90% των σκαφών ελληνικής σημαίας.
Επιπλέον, θα αναφερθεί στην ανάγκη να θωρακισθεί η οικονομική βιωσιμότητα του αλιευτικού στόλου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στο πλαίσιο αυτό, θα αναδείξει την σημασία καλύτερης κατανόησης και σεβασμού των κοινωνικών και οικονομικών επιπτώσεων των ανά περίπτωση πληγόμενων παραγωγικών φορέων σε επίπεδο κράτους μέλους, πριν την υιοθέτηση νέων μέτρων ή πολιτικών.
Ο κ. Αυγενάκης θα τονίσει, τέλος, την ανάγκη θεσμικών αλλαγών, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την απανθρακοποίηση, συμπεριλαμβανομένης της επανεξέτασης των ανώτατων ορίων δυναμικότητας που ορίζονται στην Κοινή Αλιευτική Πολιτική.
Επόμενος σταθμός των Ευρωπαίων Υπουργών Γεωργίας είναι στις Βρυξέλλες, στις 25 Ιουλίου, όπου θα συζητήσουν την ορθολογική χρήση των φυτοφάρμακων.
Η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Αλιείας και Θάλασσας 2014 – 2020, Υπηρεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, έχει εγκρίνει σε δεκαοχτώ Αναπτυξιακές Εταιρείες - Ομάδες Τοπικής Δράσης, μεταξύ των οποίων και το Δίκτυο Νήσων Αττικής, την υλοποίηση του έργου Αλιευτικός Τουρισμός στην Ελλάδα, με διάρκεια υλοποίησης εντός του έτους 2023.
Στο πλαίσιο αυτό το Δίκτυο πραγματοποίησε την Παρασκευή (28/04/2023) την πρώτη ενημερωτική συνάντηση με αλιείς της περιοχής των Μεθάνων.
Από τη συζήτηση αναδείχθηκαν θέματα για τις απαιτήσεις της νομοθεσίας για τον αλιευτικό τουρισμό, ενώ προσδιορίστηκαν και τόποι που αποτελούν ιδιαίτερα σημεία επίσκεψης για την ανάπτυξη αλιευτικού τουρισμού στην περιοχή των Μεθάνων.
Πιο αναλυτικά, το Δίκτυο στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, οργανώνει μέσα στο μήνα Μάϊο επισκέψεις ενημέρωσης και συζήτησης με τους αλιείς όλης της περιοχής με σκοπό την ανάπτυξη θεμάτων για:
τις δυνατότητες που δημιουργεί ο αλιευτικός τουρισμός
τον προγραμματισμό συνεργασίας με τηλεοπτικό συνεργείο, στο οποίο έχουν ανατεθεί γυρίσματα ντοκιμαντέρ και σποτ για τη δημιουργία επτά προτεινόμενων θαλάσσιων διαδρομών στην περιοχή Νήσων Αττικής με τα αξιοθέατα του αλιευτικού τουρισμού.
Οι θαλάσσιες διαδρομές από το σκάφος, σε συνεργασία με τους παράκτιους αλιείς, θα αποτυπώσουν το φυσικό περιβάλλον, τοπία και θαλάσσια πανίδα (δελφίνια, χελώνες, φώκιες κλπ.) καθώς και τις μεθόδους αλιείας και τα αλιεύματα, καθώς στοχεύει να αποτυπώσει με πληρότητα την αυθεντική βιωματική εμπειρία μίας ημέρας σε ένα αλιευτικό σκάφος κάνοντας αλιευτικό τουρισμό.
Παράλληλα, θα γίνει καταγραφή στοιχείων της αλιευτικής παράδοσης σε σχέση με τη γαστρονομία - πρώτες ύλες, συνταγές, βίντεο και φωτογραφίες παρασκευής-, μύθοι και παραδόσεις, θαλάσσια θηλαστικά, αλιευτικά εργαλεία και μέθοδοι αλιείας, εποχικότητα αλιευμάτων και άλλα.
Η συνεργασία και επικοινωνία αφορά τους αλιευτικούς συλλόγους και αλιείς της περιοχής του Δικτύου Νήσων Αττικής: Σαλαμίνα, Αγκίστρι, Αίγινα, Πόρος, Γαλατάς, Μέθανα, Ύδρα, Σπέτσες, Κύθηρα – Αντικύθηρα. Στην επικοινωνία ενημέρωση και συνεργασία αναπτύσσεται με την Δ/νση Αλιείας της Περιφέρειας Αττικής και τα Λιμεναρχεία της περιοχής.
Στις συναντήσεις διακινείται ερωτηματολόγιο προς τους αλιείς, με στόχο τη συγκέντρωση στοιχείων σχετικά με τον αλιευτικό τουρισμό καθώς και προβλήματα που αντιμετωπίζουν στον τομέα της παράκτιας αλιείας.
Στο πλαίσιο του προγράμματος θα καταγραφεί το ενδιαφέρον για την επικείμενη επίσκεψη ανταλλαγής εμπειριών με αλιείς που ασκούν αλιευτικό τουρισμό σε περιοχές της Ιταλίας για περισσότερα από είκοσι έτη.
Παράλληλα το Δίκτυο θα συμμετάσχει, από τις 8-10 Μαΐου, σε συνεργασία με τις υπόλοιπες Αναπτυξιακές εταιρείες, σε συνάντηση στην Ολυμπία και στην Κεφαλλονιά, σε συνεργασία με τον νεοσύστατο Σύλλογο Επαγγελματιών Αλιέων Αλιευτικού Τουρισμού.
Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών στο οποίο περιλαμβάνεται η επιστροφή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (Ε.Φ.Κ.) πετρελαίου που χρησιμοποιείται στη γεωργία.
Όπως αναφέρει στο σχετικό άρθρο του νομοσχεδίου, η επιστροφή ΕΦΚ αφορά το πετρέλαιο εσωτερικής καύσης (DIESEL) κινητήρων που χρησιμοποιείται αποκλειστικά στη γεωργία.
Αφορά το χρονικό διάστημα από την 1η Ιανουαρίου 2023 έως και την 31η Δεκεμβρίου 2023.
Η επιστροφή ΕΦΚ θα χορηγηθεί όπως και στην προηγούμενη πληρωμή, δηλαδή σε όλους τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και το ύψος αυτής θα οριοθετείται από τον αριθμό των στρεμμάτων και το είδος καλλιέργειας, όπως δηλώνεται στο ΟΣΔΕ.
Το ποσό επιστροφής του ΕΦΚ είναι ανεκχώρητο και ακατάσχετο στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, κατά παρέκκλιση κάθε γενικής ή ειδικής διάταξης, δεν υπόκε ιται σε οποιαδήποτε 24 κράτηση, τέλος ή εισφορά, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένες ληξιπρόθεσμες ή μη οφειλές προς τη φορολογική διοίκηση και το Δημόσιο εν γένει, τους δήμους, τις περιφέρειες και τα νομικά τους πρόσωπα, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τα πιστωτικά ιδρύματα και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα.
Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και του Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε., καθορίζον ται οι όροι, οι προϋποθέσεις και η διαδικασία επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης, ο χρόνος επιστροφής, τα δικαιούχα επιστροφής πρόσωπα, τα κριτήρια για τον προσδιορισμό των ποσοτήτων πετρελαίου εσωτερικής καύσης (DIESEL) κινητήρων για τις οποίες υπολογίζεται η επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης.
Όσον αφορά τους αλιείς, δικαιούχους απαλλαγής του ειδικού φόρου κατανάλωσης (Ε.Φ.Κ.) καυσίμων, σύμφωνα με την περ. β της παρ. 1, κατοίκους μικρών και απομακρυσμένων νησιών, όπου δεν υφίσταται φορολογική αποθήκη καυσίμων ναυτιλίας, παρέχεται δυνατότητα προκαταβολής της επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης καυσίμων που αναλογεί στις ετήσιες καταναλώσεις καυσίμων κινητήρων για τις ανάγκες τους.
Υπεγράφη η πρόσκληση από Κεδίκογλου.
Στο πλαίσιο της αντιμετώπισης των συνεπειών της Ουκρανικής κρίσης, υπεγράφη κατόπιν εντολής του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Σίμου Κεδίκογλου, από τις αρμόδιες Υπηρεσίες, η πρόσκληση για την υποβολή αιτήσεων χρηματοδότησης για την ένταξη στη Δράση 2, του Μέτρου 3.4.3 του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας & Θάλασσας (ΕΠΑλΘ) 2014-2020.
Η χρηματική αποζημίωση της πρόσκλησης ανέρχεται σε 51.335.000 εκατ. ευρώ και αφορά στη στήριξη των φορέων εκμετάλλευσης του τομέα αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας για το διαφυγόν εισόδημά τους και για το πρόσθετο κόστος που προέκυψε λόγω της διατάραξης της αγοράς, η οποία προκλήθηκε από τη πολεμική σύρραξη στην Ουκρανία και τις επιπτώσεις της στην εφοδιαστική αλυσίδα των δυο κλάδων.
Η αξιολόγηση των αιτήσεων είναι άμεση, βάσει της ημερομηνίας και ώρας οριστικοποίησης της υποβολής της αίτησης του δικαιούχου. Με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης εκδίδονται τμηματικά οι Αποφάσεις Ένταξης ή Απόρριψης και στη συνέχεια ενημερώνονται οι ενδιαφερόμενοι με ηλεκτρονικό μήνυμα στην ηλεκτρονική διεύθυνση που έχουν δηλώσει στην αίτησή τους. Οι αιτήσεις χρηματοδότησης που τυγχάνουν θετικής αξιολόγησης και ένταξης, θεωρούνται ταυτόχρονα ότι είναι και αιτήσεις πληρωμής, επομένως δεν απαιτείται η υποβολή ξεχωριστής αίτησης πληρωμής εκ μέρους των δικαιούχων.
Η υποβολή αιτήσεων στο πλαίσιο της παρούσας πρόσκλησης, πραγματοποιείται στην ηλεκτρονική διεύθυνση (πατήστε εδώ), κατά το διάστημα από 6/02/2023 έως και 15/03/2023 & ώρα 14:00 μ.μ.
Νέες καλλιέργειες σε συγκεκριμένες περιοχές ανακοίνωσε το ΥπΑΑΤ ότι θα πάρουν κρατικές ενισχύσεις de minimis.
Oι αποζημιώσεις αφορούν την καλλιέργεια ζαχαροτεύτλων σε όλη την επικράτεια, του κρόκου της Κοζάνης, των θερμοκηπίων του Μαραθώνα και των αλιέων καραβίδας στη λίμνη Πολυφύτου Σερβίων της Π.Ε. Κοζάνης.
Πάντως το ΥπΑΑΤ επισημαίνει ότι συνεχίζεται η διαδικασία αξιολόγησης και άλλων αιτημάτων αποζημιώσεων, για τις οποίες με βάση τις εκτιμήσεις των αρμοδίων υπηρεσιών, τεκμηριώνεται ζημία για τους παραγωγούς.
Στην ομάδα εργασίας για το συντονισμό των αγροτικών ενισχύσεων και αποζημιώσεων συμμετέχουν:
Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γ. Γεωργαντάς, ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό αρμόδιος για Θέματα Κρατικής Αρωγής και Αποκατάστασης από Φυσικές Καταστροφές, κ. Χ. Τριαντόπουλος, η Γ.Γ. Δημοσιονομικής Πολιτικής, κ. Θ. Πετραλιά, ο Γ.Γ. Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, κ. Δ. Σκάλκος, η Γ.Γ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Χριστιάννα Καλογήρου και ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ, κ. Α. Λυκουρέντζος.
Από Τετάρτη (30/11/2022) ξεκινά η έναρξη υποβολής αιτήσεων στο υποέργο «Ενίσχυση Υδατοκαλλιεργειών».
Η δημόσια ενίσχυση ανέρχεται σε 34.440.000 ευρώ και χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για την περίοδο 2022-2025.
Οι αιτήσεις θα γίνονται έως εξαντλήσεως της δημόσιας δαπάνης και σε κάθε περίπτωση έως τις 30/12/2022.
Οι δυνητικοί δικαιούχοι υποβάλλουν:
- Την Αίτηση Ενίσχυσης (σύμφωνα με το Παράρτημα IV: Αίτηση ενίσχυσης) και
- Τον Φάκελο Δικαιολογητικών για την έγκριση της πρότασης (σύμφωνα με το Παράρτημα Ι: Λίστα δικαιολογητικών)
Η αίτηση μαζί με το σύνολο των δικαιολογητικών υποβάλλονται με ψηφιακή υπογραφή (όπου απαιτείται) στην Ενιαία Ψηφιακή Πύλη του Δημοσίου – www.gov.gr – στην ενότητα Γεωργία και κτηνοτροφία / Γεωργική Επιχειρηματικότητα, αφού πρώτα ο χρήστης κάνει εγγραφή.
Η παρούσα πρόσκληση αφορά στις ακόλουθες κατηγορίες ενισχύσεων:
α) Ενισχύσεις για καινοτομικές εφαρμογές στην υδατοκαλλιέργεια.
β) Ενισχύσεις για παραγωγικές επενδύσεις στην υδατοκαλλιέργεια.
γ) Ενισχύσεις για υπηρεσίες διαχείρισης, αρωγής και παροχής συμβουλών για εκμεταλλεύσεις υδατοκαλλιέργειας.
δ) Ενισχύσεις για την αύξηση του δυναμικού των ζωνών υδατοκαλλιέργειας.
ζ) Ενισχύσεις για μέτρα σχετικά με την εμπορία.
η) Ενισχύσεις για τη μεταποίηση προϊόντων αλιείας και υδατοκαλλιέργειας.
Διαβάστε την πρόσκληση (εδώ)
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Υλοποιείται με τη διαδικασία του επείγοντος, μέτρο που αφορά στην ενίσχυση του αλιευτικού κλάδου λόγω του αυξημένου ενεργειακού κόστους που υφίσταται ως συνέπεια της πολεμικής σύρραξης στην Ουκρανία.
Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο της επιτακτικής ανάγκης για άμεση και έγκαιρη ενίσχυση του κλάδου αλιείας και μετά από συνεργασία του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. Γιώργου Γεωργαντά και του αρμόδιου Υφυπουργού, κ. Σίμου Κεδίκογλου, δόθηκε εντολή προς την αρμόδια διαχειριστική αρχή για την υλοποίηση της άμεσης ανακατανομής των διαθέσιμων πόρων από το υφιστάμενο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας και Θάλασσας (ΕΠΑλθ) 2014-2020.
Οι απαιτούμενες διαδικασίες προς την έκδοση σχετικών προσκλήσεων, αναμένονται να εκδοθούν το αργότερο έως τα μέσα Δεκεμβρίου 2022.
Νέα εγκύκλιος Σημανδράκου καθορίζει τις λεπτομέρειες και τη διαδικασία πληρωμής.
Στην εγκύκλιο περιγράφεται η διαδικασία, με την οποία χορηγείται κρατική ενίσχυση ήσσονος σημασίας (de minimis) στον τομέα των Οστρακοκαλλιεργειών σύμφωνα με τον Καν. (ΕΕ) 717/2014 και την ΚΥΑ αριθ. 356/63548/10.03.2022 (Β’ 1388), όπως τροποποιήθηκε με την αρθ. 110/280797 ΚΥΑ (B’5034) (εφεξής ΚΥΑ) με σκοπό τη στήριξή των Οστρακολλιεργητών που υπέστησαν σοβαρή μείωση του εισοδήματος κατά το έτος 2020.
Οι ενισχύσεις χορηγούνται στο πεδίο εφαρμογής του αρθ. 3 της ΚΥΑ και συγκεκριμένα, για τους σκοπούς της χορήγησης ενίσχυσης ισχύουν οι ορισμοί του Καν.(ΕΕ) 717/2014: α. του άρθρου 2 παρ. 1 και 2 σχετικά με τις επιχειρήσεις, τα αλιευτικά προϊόντα, τη μεταποίηση και εμπορία καθώς και τις ενιαίες επιχειρήσεις και β. του άρθρου 5 για τη Σώρευση.
Δικαιούχοι της ενίσχυσης- όροι επιλεξιμότητας
Δικαιούχοι της κρατικής ενίσχυσης είναι οι Οστρακοκαλλιεργητές (φυσικά η νομικά πρόσωπα) όλης της Επικράτειας που λειτουργούν νόμιμα (έχουν άδεια λειτουργίας από 2020 έως και τη δημοσίευση της ΚΥΑ, υπέβαλλαν εμπρόθεσμα (μέχρι και 31.01.2022) δήλωση παραγωγής για το 2020 στο ολοκληρωμένο Σύστημα Παρακολούθησης Αλιείας (ΟΣΠΑ) και είχαν παραγωγική δραστηριότητα κατά το ίδιο έτος. Δεν δικαιούνται ενίσχυση οι οστρακοκαλλιεργητές που υπέβαλλαν μηδενική δήλωση παραγωγής για το έτος 2020 με εξαίρεση τις περιπτώσεις που η μηδενική παραγωγή συνοδεύεται από την υποβολή παραστατικών λειτουργικών εξόδων.
Ύψος ενίσχυσης – όροι επιλεξιμότητας
Το ύψος της ενίσχυσης ανά δικαιούχο (ενιαία επιχείρηση) καθορίζεται σύμφωνα με το άρθ. 4 της ΚΥΑ ως το κατ’ αποκοπή ποσό των 672 ευρώ ανά στρέμμα μισθωμένης θαλάσσιας έκτασης για Οστρακοκαλλιέργεια. Σε περίπτωση περισσότερων δικαιούχων στην ίδια εκμετάλλευση τα ποσά της οικονομικής ενίσχυσης κατανέμονται σύμφωνα με την παρ. 5 του άρθρ. 4 της ΚΥΑ. Για τον προσδιορισμό του εγκεκριμένου ποσού ενίσχυσης είναι απαραίτητη η τήρηση των προϋποθέσεων επιλεξιμότητας του άρθρου 4 της ΚΥΑ για την τρέχουσα περίοδο οικ. ετών (2020-2022), όπως διευκρινίζεται και στην με αρ.πρωτ.121114/13.11.2020 Εγκύκλιο της ΕΥΚΕ.
Για το έτος 2022 το ύψος της χρηματοδότησης που βαρύνει τον Ειδικό Λογαριασμό Εγγυήσεων Γεωργικών Προϊόντων (ΕΛΕΓΕΠ) με μεταφορά του αντίστοιχου ποσού από τον προϋπολογισμό του ΥΠΑΑ&Τ ανέρχεται μέχρι του ποσού των 2.754.126 Ευρώ, υπό τον όρο μη υπέρβασης του ορίου της παρ. 9 του άρθρου 4 της ΚΥΑ.
Δείτε εδώ την εγκύκλιο
Το Συμβούλιο Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ θα πραγματοποιηθεί Δευτέρα και Τρίτη (17 και 18 Οκτωβρίου) στο Λουξεμβούργο.
Η σύνοδος θα προεδρεύεται από τον Τσέχο Υπουργό Γεωργίας, Zdeněk Nekula. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εκπροσωπηθεί από τον Επίτροπο Γεωργίας, Janusz Wojciechowski, και την Επίτροπο για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων, Στέλλα Κυριακίδη.
Οι υπουργοί θα ανταλλάξουν πληροφορίες σχετικά με την αντίστοιχη κατάσταση των γεωργικών αγορών τους, ιδίως λόγω του πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας. Αναμένεται να τονίσουν την υψηλή αύξηση των τιμών των εισροών και τη διαθεσιμότητα λιπασμάτων ως παράγοντες που επηρεάζουν την παραγωγή και τους παραγωγούς σε όλους τους τομείς.
Επίσης οι υπουργοί θα επιδιώξουν την επίτευξη πολιτικής συμφωνίας σχετικά με τον καθορισμό των αλιευτικών δυνατοτήτων για το 2023 στη Βαλτική Θάλασσα σύμφωνα με τους στόχους της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής, τις διατάξεις του πολυετούς σχεδίου για τη Βαλτική, τις διαθέσιμες επιστημονικές γνωμοδοτήσεις και λαμβάνοντας υπόψη τον κοινωνικοοικονομικό αντίκτυπο στον τομέα της αλιείας.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα «Δημήτριος Μπόγρης», ενώ παρουσιάστηκε το Τοπικό Πρόγραμμα CLLD/ LEADER Δικτύου Νήσων Αττικής.
Ο Δήμαρχος Σαλαμίνας κ. Γεώργιος Παναγόπουλος με το Δίκτυο Νήσων Αττικής υποδέχθηκαν σε συνεργασία με την Αχαΐα- Αναπτυξιακή Α.Ε. τη Δευτέρα, 3 Οκτωβρίου 2022, το Αγροτικό Δίκτυο Σλοβενίας, για εκπαιδευτική επίσκεψη στην περιοχή της Σαλαμίνας.
Η επίσκεψη ολοκληρώθηκε με επιτυχία και στο πλαίσιο της ανταλλαγής καλών πρακτικών στην υλοποίηση του προγράμματος CLLD/LEADER 2014-2020, καθώς και ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών πάνω σε θέματα που αφορούν το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης αλλά και το Πρόγραμμα Αλιείας και Θάλασσας, στο οποίο το Δίκτυο Νήσων Αττικής είναι Ενδιάμεσος Φορέας Διαχείρισης, παρουσιάστηκαν έργα του προγράμματος και ακολούθησε περίπατος και ξενάγηση στο Λιμένα Βουρκαρίου Σαλαμίνας.
Η αποστολή των 47 μελών του Αγροτικού Δικτύου Σλοβενίας, είναι εκπρόσωποι 37 Ομάδων Τοπικής Δράσης, ενώ της αποστολής ηγήθηκαν δύο εκπρόσωποι από το Υπουργείο Γεωργίας Δασοκομίας και Τροφίμων της Σλοβενίας, που συμμετέχουν στην υλοποίηση του προγράμματος CLLD/LEADER.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα «Δημήτριος Μπόγρης». Παρουσιάστηκε το Τοπικό Πρόγραμμα CLLD/ LEADER Δικτύου Νήσων Αττικής, τα συγχρηματοδοτούμενα έργα Ψηφιακή Αναπαράσταση της Ναυμαχίας της Σαλαμίνας, το έργο και οι φορεσιές των Κρηταγενών, ενώ εξαιρετική ήταν και η χορευτική παρουσία του Λυκείου Ελληνίδων – παράρτημα Σαλαμίνας. Επισκέψεις πραγματοποιήθηκαν στο Λαογραφικό και στο Ναυτικό Μουσείο Σαλαμίνας και η εκδήλωση έκλεισε με την επίσκεψη στο Λιμένα Βουρκαρίου και ξενάγηση στο έργο αθλητικού και εκπαιδευτικού εξοπλισμού του Ναυτικού Ομίλου Βουρκαρίου.
«Ευχαριστούμε θερμά το Δήμαρχο Σαλαμίνας, κ. Γεώργιο Παναγόπουλο, καθώς και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για την άριστη συνεργασία στην προετοιμασία της εκπαιδευτικής επίσκεψης», τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση του Δικτύου Συνεργασίας Δήμων ΠΕ Νήσων Αττικής.
Υπογράφηκε Μνημόνιο Συνεργασίας για το πρόγραμμα «Αμοργόραμα».
Κάνοντας πράξη τη δέσμευση του Πρωθυπουργού για προστασία των θαλασσών, υπεγράφη σήμερα με πρωτοβουλία του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Σίμου Κεδίκογλου, Μνημόνιο Συνεργασίας με στόχο την προσωρινή παύση της αλιευτικής δραστηριότητας και τη συλλογή απορριμμάτων από τη θαλάσσια και ευρύτερη περιοχή της Αμοργού, τονίζεται σε ανακοίνωση του ΥπΑΑΤ.
Το μνημόνιο συνυπογράφουν η Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, ο Δήμος Αμοργού, το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ο Επαγγελματικός Αλιευτικός Σύλλογος Αμοργού και οι φορείς BlueMarineFoundation και Cyclades Preservation Fund.
Στην υπογραφή του Μνημονίου παρέστησαν , ο Δήμαρχος Αμοργού κ. Ελευθέριος Καραϊσκος, ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Συλλόγου Αλιέων Αμοργού κ. Μιχάλης Κρόσμαν, ο Επίκουρος Καθηγητής στο Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Υδροβιολογίας του Τμήματος Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Στέφανος Καλογήρου, ο Αντιπρύτανης Οικονομικών, Προγραμματισμού και Ανάπτυξης, Αναπληρωτής Καθηγητής κ. Ιορδάνης Χατζηπαυλίδης, ο καθηγητής Γεωπονίας στο ΕΠΑΛ Αμοργού κ. Σωτήριος Τσιρπανλής, η Εκτελεστική Διευθύντρια του Cyclades Preservation Fund (CPF) κα. Άννυ Μητροπούλου και η υπεύθυνη θαλασσίων προγραμμάτων του Blue Marine Foundation κα. Άντζελα Λάζου Dean.
Το Μνημόνιο, που υπογράφηκε από τον Υφυπουργό και τους συμβαλλόμενους φορείς, είναι αποτέλεσμα της γόνιμης συνεργασίας τους για το σχεδιασμό και υλοποίηση των απαραίτητων επιστημονικών και θεσμικών διαδικασιών που θα οδηγήσουν στη δημιουργία προστατευόμενης περιοχής αλιείας στο νησί της Αμοργού. Επιπλέον, η επίτευξη του σκοπού της πρωτοβουλίας «Αμοργόραμα», περιλαμβάνει την υιοθέτηση και υποστήριξη περαιτέρω διαχειριστικών μέτρων που θα εξασφαλίσουν τόσο τη βιωσιμότητα των αλιέων όσο και την προστασία των αλιευτικών αποθεμάτων και των θαλάσσιων οικοσυστημάτων στην ευρύτερη περιοχή μεσομακροπρόθεσμα.
Στο πλαίσιο προαγωγής των προδιαγεγραμμένων στόχων του Μνημονίου αλλά και γενικότερα για την επίτευξη ανάπτυξης συνεργασίας του Υπουργείου και των αρμόδιων φορέων, οι δυο πλευρές συμφώνησαν να λαμβάνουν κάθε απαραίτητη πρωτοβουλία για την επίτευξη του προγράμματος «Αμοργόραμα» των εξής στόχων:
- Την εκπόνηση προτεινόμενης επιστημονικής μελέτης για την Αμοργό με σκοπό την τεκμηρίωση της ανάγκης λήψης συγκεκριμένων μέτρων διαχείρισης της αλιείας στην Αμοργό, συμπεριλαμβανομένης κοινονικο-οικονομικής μελέτης βιωσιμότητας για τους αλιείς του νησιού
- Τη σύνταξη πρότασης αλιευτικής διαχείρισης παράκτιων περιοχών για την Αμοργό, ως παραδοτέο στην επιστημονική μελέτη, με τη συμπερίληψη συγκεκριμένων τεχνικών μέτρων, χρονικών και χωρικών περιορισμών για την άσκηση της ερασιτεχνικής και επαγγελματικής αλιείας
- Την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων της μελέτης και την αξιοποίησή τους στη διαδικασία νομικής κατοχύρωσης των προτεινόμενων μέτρων και περιορισμών που θα αναδειχθούν από την επιστημονική μελέτη και τη συνεπαγόμενη θεσμοθέτηση προστατευόμενης περιοχής αλιείας στην Αμοργό.
Σημειώνεται, ότι η πρωτοβουλία «Αμοργόραμα» περιλαμβάνει την αποχή των τοπικών αλιέων από την αλιευτική δραστηριότητα τους μήνες αναπαραγωγής και τη συμμετοχή του στόλου τους σε παράκτιους θαλάσσιους καθαρισμούς. Για το σκοπό αυτό, απαιτείται η παύση της αλιείας τους μήνες Απρίλιο και Μάιο από όλα τα επαγγελματικά και ερασιτεχνικά αλιευτικά σκάφη.
Ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Σίμος Κεδίκογλου, τόνισε σχετικά: «Η Αμοργός και οι αλιείς του νησιού, δείχνουν το δρόμο για το μέλλον. Από τη πρώτη στιγμή που ήρθα σε επαφή με τους εμπλεκόμενους φορείς, είχαμε συμφωνήσει ότι χρέος μας είναι να παραδώσουμε ζωντανές θάλασσες στα παιδιά μας, και ζωντανές θάλασσες σημαίνει υγιές οικοσύστημα. Ελλάδα δίχως υγιές θαλάσσιο οικοσύστημα, δεν υπάρχει!
Είναι ιδιαίτερα χαρούμενος για αυτή τη σημαντική ημέρα, γιατί πρόκειται για ένα έξοχο δείγμα συνεργασίας όλων των φορέων. Πρέπει να στηρίξουμε το ‘Αμοργόραμα’ γιατί θέλω να γίνει μοντέλο για όλη την Ελλάδα. Είναι μια πρωτοβουλία με διττό χαρακτήρα, δεν αφορά μόνο στην αποχή από τις αλιευτικές δραστηριότητες τους μήνες αναπαραγωγής, αλλά αφορά και σε μια δράση καθαρισμού. Δεν είναι μόνο η υπεραλίευση το πρόβλημα, αλλά και η ρύπανση των θαλασσών, οπότε η δράση είναι διπλά αναζωογονητική για τις θάλασσές μας. Η συλλογική δράση αποδίδει τα βέλτιστα αποτελέσματα. Νιώθω αισιόδοξος με αυτή τη συνεργασία».
Υπενθυμίζεται ότι κατά την παρουσία του στο νησί, ο Υφυπουργός εγκαινίασε το Αλιευτικό Καταφύγιο στο Ξυλοκερατίδι Καταπόλων Αμοργού, κατόπιν χρόνιου αιτήματος των αλιέων για ασφαλή ελλιμενισμό, συμμετείχε στην τελετή λήξης του 4oυ AuthenticBigBlue, όπου βράβευσε τους αθλητές με τις κορυφαίες επιδόσεις και ενημερώθηκε για τα προβλήματα των αλιέων και των κτηνοτρόφων προκειμένου να αναζητηθεί βιώσιμη λύση.
Παρέμβαση στο φόρουμ των Αμερικανικών Επιμελητηρίων Κύπρου και Ισραήλ «Litter Free Eastern Mediterranean».
Δεσμευόμαστε στον στόχο που έθεσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για την προστασία του 30% της Μεσογείου έως το 2030, υπογράμμισε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Σίμος Κεδίκογλου στην παρέμβασή του στο φόρουμ των Αμερικανικών Επιμελητηρίων Κύπρου και Ισραήλ, «Litter Free Eastern Mediterranean» που πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο Athenaeum Intercontinental.
«Πέρα από την φιλοδοξία να προστατεύσουμε το 30% των θαλάσσιων και παράκτιων περιοχών, πρέπει να εργαστούμε για να διασφαλίσουμε ότι υπάρχουν επίσης αποτελεσματικοί μηχανισμοί επιβολής για τη διασφάλιση της εφαρμογής όλων των κανονισμών», τόνισε και ανέδειξε την ανάγκη να αποφευχθεί ο αθέμιτος ανταγωνισμός μεταξύ των αλιέων των κρατών μελών, που υποχρεούνται να εφαρμόζουν αυστηρό θεσμικό πλαίσιο, και των αλιέων τρίτων χωρών.
Η βιώσιμη γαλάζια οικονομία είναι ένας τομέας ύψιστης σημασίας για την ευρωπαϊκή αλλά και την ελληνική οικονομία, σημείωσε και συμπλήρωσε ότι η διατήρηση και προστασία της βιοποικιλότητας είναι θεμελιώδεις για τη θαλάσσια οικονομική δραστηριότητα, καθώς αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση για δραστηριότητες όπως η αλιεία, η βιοτεχνολογία και ο τουρισμός, τονίζεται σε ανακοίνωση του ΥπΑΑΤ.
Ο Υφυπουργός επισήμανε ότι η βιοποικιλότητα της Μεσογείου απειλείται από ορισμένες ανθρώπινες δραστηριότητες, όπως οι θαλάσσιες μεταφορές, η υπεραλίευση και η παράνομη, λαθραία και άναρχη (ΠΛΑ) αλιεία, οι παράκτιες χωματερές και η θαλάσσια ρύπανση σε όλες τις μορφές της. «Τώρα είναι η ώρα να προχωρήσουμε σε συγκεκριμένη δράση, από την καταγραφή στην αποτελεσματική εφαρμογή, ως ζήτημα άκρως επείγουσας ανάγκης και προτεραιότητας», σχολίασε.
Υπενθύμισε ότι το Σχέδιο Δράσης «Μεσόγειος, Πρότυπη θάλασσα έως το 2030», στο οποίο ήδη συμμετέχει η χώρα μας, εστιάζει σε 4 βασικές προκλήσεις για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος: απώλεια βιοποικιλότητας, μη βιώσιμη αλιεία, ρύπανση θάλασσες, ιδίως από πλαστικά, και μη βιώσιμες θαλάσσιες μεταφορές. Επισήμανε τη σημασία τα μεσογειακά κράτη να συνεργαστούν για την οικοδόμηση μιας αποτελεσματικής δομής πολιτικής για την εξάλειψη των απορριπτόμενων πλαστικών. «Πρέπει να θέσουμε σαφείς και φιλόδοξους στόχους, προκειμένου να επιτύχουμε 100% συλλογή και ανακύκλωση πλαστικών απορριμμάτων έως το 2025 και να δεσμεύσουμε τον ιδιωτικό τομέα στην ελαχιστοποίηση των πλαστικών συσκευασιών στο υψηλότερο επίπεδο, υπέρ της μετάβασης σε μια κυκλική οικονομία», εξήγησε.
Όσον αφορά σε εθνικό επίπεδο, ο κ. Κεδίκογλου τόνισε ότι υποστηρίζουμε ήδη διάφορες πρωτοβουλίες για τη συλλογή θαλάσσιων απορριμμάτων, μεταξύ άλλων μέσω της εφαρμογής των πρακτικών «Fishing for Litter ή Ψάρεμα για Απορρίμματα», και ενθαρρύνουμε μέτρα που στοχεύουν στο ζήτημα των εγκαταλελειμμένων, χαμένων ή απορριφθέντων αλιευτικών εργαλείων.
Ερωτηθείς για την παρουσία λεσσεψιανών μεταναστών, κυρίως του εισβολικού λαγοκέφαλου, και τις οικονομικές επιπτώσεις στους αλιείες, επισήμανε ότι η εμφάνιση, η εγκατάσταση και η εξάπλωσή τους αφορά συνολικά όλη τη Μεσόγειο Θάλασσα και όχι μόνο τις ελληνικές θάλασσες και το πρόβλημα αυτό εξετάζεται και σε περιφερειακό επίπεδο από την Ε.Ε. και από Περιφερειακές Οργανώσεις.
Καταλήγοντας, ανέπτυξε τα πλεονεκτήματα του αλιευτικού τουρισμού ως εναλλακτική δράση, εξήρε την προσπάθεια που γίνεται με το πρόγραμμα Αμοργόραμα και δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «χωρίς υγιές θαλάσσιο οικοσύστημα, δεν υφίσταται υγιής Ελλάδα».
Ολοκληρωμένες αναπτυξιακές στρατηγικές, οι οποίες θα εφαρμοστούν μέσω 52 τοπικών προγραμμάτων περιλαμβάνονται στο νέο πρόγραμμα Leader ύψους 236.147.059 ευρώ για την ενίσχυση των αγροτικών περιοχών, το οποίο αναμένεται από το ΥπΑΑΤ μέχρι τα τέλη του 2022.
Σύμφωνα με την προδημοσίευση της πρόσκλησης, το ΥπΑΑΤ ανακοινώνει ότι κατά το 2ο εξάμηνο του έτους 2022, προτίθεται να προχωρήσει στην έκδοση Πρόσκλησης της παρέμβασης Π3-77-4.1 «Στήριξη για Τοπική Ανάπτυξη μέσω του LEADER (ΤΑΠΤοΚ-Τοπική Ανάπτυξη με Πρωτοβουλία Τοπικών Κοινοτήτων)» του Στρατηγικού Σχεδίου της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής 2023-2027, για την επιλογή των Ομάδων Τοπικής Δράσης και των τοπικών στρατηγικών σχεδίων αυτών.
θα επιλεγούν κατά μέγιστο αριθμό 50 περιοχές εφαρμογής, οι οποίες συνολικά μπορούν να καλύπτουν έκταση ίση έως και το 100% των επιλέξιμων περιοχών παρέμβασης LEADER. Η υποβολή από έναν φορέα περισσοτέρων της μιας πρότασης είναι αποδεκτή υπό τον όρο ότι η μία εκ των προτάσεων κυμαίνεται μεταξύ 145.000-150.000 κάτοικων (μόνιμος πληθυσμός).
Η ενίσχυση χορηγείται στον δικαιούχο με μορφή επιχορήγησης, δυνάμει του Κανονισμού (ΕΕ) 2020/2220, το ύψος της οποίας υπολογίζεται βάσει επιλέξιμων δαπανών, όπως αυτές εξειδικεύονται σε σχετικό θεσμικό πλαίσιο, και δεν μπορεί να υπερβεί το ποσό των 20.000 € ανά πρόταση. Στο πλαίσιο της παρούσας πρόσκλησης οι υποψήφιοι φορείς δεν μπορούν να λάβουν προκαταβολή για την προετοιμασία των φακέλων υποψηφιότητας τους.
Η παρούσα στήριξη δεν καλύπτει δαπάνες που χρηματοδοτήθηκαν στο πλαίσιο του ΠΑΑ 2014-2022 καθώς και δαπάνες οι οποίες δεν συνδέονται με άμεσο τρόπο με την προετοιμασία της τοπικής στρατηγικής. Η συνολική Δημόσια Δαπάνη του κάθε προτεινόμενου προγράμματος τοπικής ανάπτυξης είναι συνάρτηση του τοπικού πληθυσμού, της ορεινότητας της προτεινόμενης περιοχής, της βαθμολογίας που θα λάβει η πρόταση του υποψήφιου φορέα, καθώς και της ρελιστικότητας της προτεινόμενης πρότασης και των προτεινόμενων υπο-παρεμβάσεων. Αναλυτικότερα, κάθε τοπικό πρόγραμμα θα λάβει το ποσό των 2.600.000 ευρώ, το οποίο κρίνεται απαραίτητο ως ελάχιστο ποσό για την υλοποίηση ενός τοπικού προγράμματος.
Διαβάστε την προδημοσίευση της πρόσκλησης (εδώ)
31 εκατ. ευρώ στο CLLD/LEADER Αλιείας
Στο μεταξύ ανακοινώθηκε νέα υπερδέσμευση (2η) ύψους 31 εκατ. ευρώ επετεύχθη κατόπιν στοχευμένων ενεργειών του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Σίμου Κεδίκογλου, της Γενικής Γραμματέως ΥΠΠΑΤ κας. Χριστιάνας Καλογήρου και του Γενικού Γραμματέα Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών κ. Δημήτρη Παπαγιαννίδη, στο πλαίσιο του CLLD/LEADER Αλιείας (Προτεραιότητα 4 του ΕΠΑΛΘ) για προσκλήσεις έργων ιδιωτικού χαρακτήρα.
Η 2η υπερδέσμευση, θα κατανεμηθεί σε εννέα Ομάδες Τοπικής Δράσης (ΟΤΔ) με κριτήριο την ορθολογική διαχείριση των διαθέσιμων πόρων καλύπτοντας εξ’ ολοκλήρου τα αιτήματά τους.
Ειδικότερα, οι κατανομές των κονδυλίων είναι οι εξής:
1. Οργανισμός Ανάπτυξης Στερεάς Ελλάδας
2. Αναπτυξιακή Ευβοίας Α.Ε.
3. Δημοσυνεταιριστική Έβρος ΑΑΕ ΟΤΑ
4. Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης Χίου ΑΑΕ ΟΤΑ
5. Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης
6. Αναπτυξιακή Καβάλας
7. Αναπτυξιακή Κυκλάδων Α.Ε. ΟΤΑ
8. Αναπτυξιακή Χαλκιδικής ΑΟΤΑ
9. Δίκτυο Συνεργασίας Δήμων Π.Ε. Νομού Αττικής
Κοινή ανακοίνωση των υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Μετανάστευσης και Ασύλου.
Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ των υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Μετανάστευσης & Ασύλου και του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ), υπεγράφη σήμερα με πρωτοβουλία του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Σίμου Κεδίκογλου, της υφυπουργού Μετανάστευσης & Ασύλου κας Σοφίας Βούλτεψη και του επικεφαλής του ΔΟΜ στην Ελλάδα κ. Τζιανλούκα Ρόκκο με στόχο τη διευκόλυνση ένταξης υπηκόων τρίτων χωρών στην τοπική αγορά εργασίας και την κοινωνία.
Το Μνημόνιο, είναι αποτέλεσμα μιας γόνιμης σύμπραξης των δυο Υπουργείων και του ΔΟΜ στον τομέα της μεταναστευτικής πολιτικής. Η συνεργασία αποσκοπεί στην εφαρμογή προγράμματος εκπαίδευσης πολιτών τρίτων χωρών και τοποθέτησής τους σε θέσεις εργασίας στον τομέα της υδατοκαλλιέργειας, με σκοπό τη μετάβασή τους σε ανεξάρτητη διαβίωση και εν τέλει στην προώθηση του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής. Επιπλέον, επιτυγχάνεται η οικονομική ανάπτυξη σε επίπεδο περιφέρειας και η αύξηση του κοινωνικοοικονομικού οφέλους για τις κοινότητες τόσο των φιλοξενούντων όσο και των φιλοξενούμενων.
Στο πλαίσιο προαγωγής των προδιαγεγραμμένων στόχων του Μνημονίου, όλες οι πλευρές συμφώνησαν να λαμβάνουν κάθε απαραίτητη πρωτοβουλία για την προώθησή τους μέσω της ανάπτυξης αγαστής συνεργασίας των συναρμόδιων Υπουργείων και των αρμόδιων φορέων, τονίζεται στην ανακοίνωση.
Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Σ. Κεδίκογλου, τόνισε σχετικά ότι: «Από αυτή τη συνεργασία όλοι θα βγουν ωφελημένοι. Ο τομέας των υδατοκαλλιεργειών είναι ραγδαία αναπτυσσόμενος: δεν είναι τυχαίο ότι τα προϊόντα ιχθυοκαλλιέργειας αποτελούν το πλέον εξαγώγιμο προϊόν της χώρας, όσον αφορά στον πρωτογενή τομέα. Παρέχουμε λύση στο πρόβλημα της έλλειψης εργατικού δυναμικού και ταυτόχρονα προσφέρουμε μια καλή προοπτική στους μετανάστες για την ενσωμάτωσή τους στην ελληνική κοινωνία».
Η υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου αρμόδια για την Ένταξη κα. Σ. Βούλτεψη επισήμανε ότι: «Η εκπαίδευση και η μετάβαση στην αγορά εργασίας αποτελεί την επιτομή της ένταξης. Από την πλευρά μου διευκολύνω και συμβάλλω σε κάθε εκπαιδευτική προσπάθεια που αποσκοπεί στην πραγματική ένταξη και οδηγεί στην αύξηση του ΑΕΠ, των εξαγωγών και περισσότερων θέσεων εργασίας για όλους».
Πωλήσεις που σημείωσαν ρεκόρ δεκαετίας, αλλά και ανησυχία για το επιβαρυμμένο οικονομικό περιβάλλον εξαιτίας των πληθωριστικών πιέσεων και των ανατιμήσεων, είναι τα βασικά συμπεράσματα της 8ης Ετήσιας Έκθεσης Υδατοκαλλιέργειας, που εκδόθηκε φέτος από την Ελληνική Οργάνωση Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας (ΕΛΟΠΥ) παρουσιάζοντας τις εξελίξεις του κλάδου για τη χρονιά που πέρασε.
Συγκεκριμένα, το 2021 ο κλάδος κατέγραψε ρεκόρ πωλήσεων, καθώς η σταδιακή άρση των περιοριστικών υγειονομικών μέτρων και η αποκατάσταση της λειτουργίας της αγοράς, κυρίως στους τομείς της εστίασης και του τουρισμού, δημιούργησαν αυξημένη ζήτηση ειδικά στην «κατανάλωση εκτός σπιτιού».
Οι πωλήσεις ψαριών ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας ανήλθαν στους 131.250 τόνους, αξίας 636 εκατ. ευρώ,παρουσιάζοντας αύξηση 7% ως προς τον όγκο και σχεδόν 10% ως προς την αξία πωλήσεων σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Η τσιπούρα και το λαβράκι αντιπροσωπεύουν το 96% της παραγωγής (125.550 τόνοι) του κλάδου και το υπόλοιπο 4% όλα τα υπόλοιπα είδη (5.700 τόνοι).
Ομοίως, και η εξωστρέφεια του κλάδου ενισχύθηκε περαιτέρω με τις εξαγωγές να έχουν αυξηθεί κατά 9% ως προς τον όγκο και την αξία και να ανέρχονται σε 100.361 τόνους, αξίας 499 εκατ. ευρώ. Το 80% της παραγωγής διατέθηκε στην Ε.Ε. και σε τρίτες χώρες, ενώ το υπόλοιπο 20% στην εγχώρια αγορά. Κυριότερες αγορές για το ελληνικό ψάρι ιχθυοκαλλιέργειας παραμένουν η Ιταλία, η Ισπανία και η Γαλλία, καθώς και οι τρείς μαζί απορρόφησαν το 58% της Ελληνικής παραγωγής.
Παρά τον αυξημένο ανταγωνισμό με τις τρίτες χώρες και τη συνεχιζόμενη αύξηση της παραγωγής της Τουρκίας, οι μέσες τιμές και για τα δύο κύρια είδη εμπορίας παρουσιάζονται βελτιωμένες, δημιουργώντας θετικά αποτελέσματα για την πλειοψηφία των επιχειρήσεων του κλάδου.
Το 2021 η μέση τιμή πώλησης στην τσιπούρα κυμάνθηκε στα 4,49 ευρώ το κιλό (αύξηση κατά 1,6%), ενώ για το λαβράκι κυμάνθηκε στα 5,27 ευρώ το κιλό (αύξηση κατά 6%). Σύμφωνα με τα μέχρι σήμερα δεδομένα της αγοράς, η τάση αυτή αναμένεται να διατηρηθεί και για το 2022.
Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί πως το 2021 έγινε αισθητή και μια σειρά από αρνητικές επιπτώσεις, που πυροδοτήθηκαν από την πανδημία και εντάθηκαν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Οι πληθωριστικές πιέσεις και οι ανατιμήσεις σε όλες τις εισροές της παραγωγικής διαδικασίας, πρωτίστως με την αύξηση των πρώτων υλών που χρησιμοποιούνται στις ιχθυοτροφές και δευτερευόντως με την αύξηση στο κόστος της ενέργειας, στο υγρό οξυγόνο, στα υλικά συσκευασίας, αλλά και στο κόστος μεταφοράς, είχαν ως αποτέλεσμα την αύξηση του κόστους παραγωγής κατά 25% έως σήμερα.
Ολοκληρώθηκε η διαδικασία πληρωμής Β΄ φάσης σε 648 δικαιούχους παράκτιας αλιείας που επλήγησαν από τον covid-19, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥπΑΑΤ.
Με τη διαδικασία του επείγοντος, ολοκληρώθηκε η διαδικασία Β΄ φάσης πληρωμής που αφορά το Μέτρο 3.1.9., δράση δ «Προσωρινή παύση των αλιευτικών δραστηριοτήτων ως συνέπεια της επιδημικής έκρηξης της covid-19», στο πλαίσιο του Ε.Π. Αλιείας και Θάλασσας 2014-2020.
Το ποσό που καταβάλλεται ανέρχεται σε 2.071.589,22 ευρώ και αφορά σε 648 δικαιούχους παράκτιας αλιείας.
Η συγκεκριμένη πληρωμή αφορά τις εξής περιοχές και Π.Ε.: Εύβοιας, Χίου, Ικαρίας, Σάμου, Θεσσαλονίκης, Καλύμνου, Δ. Αττικής, Βοιωτίας, Κέρκυρας, Αργολίδας, Αχαΐας, Έβρου, Μεσσηνίας, Κέας-Κύθνου, Ηρακλείου, Ξάνθης, Κορινθίας, Θάσου, Χαλκιδικής, Λέσβου, Μαγνησίας, Πιερίας, Αιτωλοακαρνανίας, Λακωνίας, Κ. τομέα Αθηνών, Χανίων, Λευκάδας, Σποράδων, Λήμνου, Μαγνησίας, Λασιθίου, Πρέβεζας, Ροδόπης, Φθιώτιδας, Αν Αττικής, Ρεθύμνου, Θάσου, Φωκίδας, Αρκαδίας, Πάρου, Λάρισας, Ν. Τομέα Αθηνών, Πειραιά, Άνδρου, Σποράδων, Κοζάνης, Ροδόπης, Κω, Μήλου, Καρπάθου, Νάξου, Ηλείας, Κεφαλληνίας και Καβάλας.
Όπως αναφέρει το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, μετά την πρόσφατη ψηφιοποίηση των διαδικασιών στους τομείς εκπαίδευσης, αισθητικής και διαιτολογίας, σειρά έχουν οι δραστηριότητες του πρωτογενούς τομέα.
Από την Τετάρτη, 18 Μαΐου 2022, η αδειοδότηση στους τομείς υδατοκαλλιεργειών (ΚΑΔ 03.21, 03.22, 01.49.19) και κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων (ΚΑΔ 01.41, 01.42, 01.43, 01.44, 01.45, 01.46, 01.47, 01.49, 01.50) θα πραγματοποιείται εφ’ εξής με την απλοποιημένη διαδικασία της γνωστοποίησης, μέσω ψηφιακής υποβολής στο πληροφοριακό σύστημα NotifyBusiness (εδώ).
Η αδειοδότηση των παραπάνω δραστηριοτήτων πραγματοποιείται ουσιαστικά σε 2 στάδια: την ίδρυση και την λειτουργία των παραγωγικών μονάδων. Η ίδρυση, η οποία αφορά τη χωροθέτηση των δραστηριοτήτων, για λόγους προστασίας του δημοσίου συμφέροντος, παραμένει σε καθεστώς έγκρισης για την πλειοψηφία των περιπτώσεων, αποκλείοντας έτσι την περίπτωση εγκατάστασης σε μη συμβατές περιοχές με τη δραστηριότητα.
Η απλοποιημένη διαδικασία της γνωστοποίησης προβλέπεται στην περίπτωση ίδρυσης μονάδων υδατοκαλλιέργειας γλυκού νερού (Β’ περιβαλλοντικής κατηγορίας σε ιδιωτική, μη δασική χερσαία έκταση, εκτός περιοχών του δικτύου NATURA 2000).
H αδειοδότηση λειτουργίας των δραστηριοτήτων του πρωτογενούς τομέα, αντίθετα με την ίδρυση, υπάγεται σε γνωστοποίηση στο σύνολό της. Μόνη εξαίρεση, η λειτουργία των πολύ μεγάλων κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων που για περιβαλλοντικούς λόγους, παραμένουν σε έγκριση (κατηγορία Α1 και Α2 βάσει των κριτηρίων περιβαλλοντικής κατάταξης).
Η ψηφιοποίηση των διαδικασιών έγκρισης θα υλοποιηθεί σε μεταγενέστερο χρόνο.
Η απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης των υδατοκαλλιεργειών και των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων εισήχθη με τα άρθρα 1 και 4 αντίστοιχα του νόμου 4711/2020 (Α’ 145), με τα οποία προστέθηκαν στο Κεφάλαιο ΙΕ’ (για τις υδατοκαλλιέργειες) και το Κεφάλαιο ΙΗ’ (για τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις) στον ν. 4442/2016 (άρθρα 84 επ. και 102 επ. αντίστοιχα). Οι διατάξεις αυτές μαζί με τις ΚΥΑ 1410/349277/14.12.2020 (Β’ 5644) και 543/130093/18.05.2021 (Β’ 2120) για τις υδατοκαλλιέργειες και την ΚΥΑ 1276/272404/30.09.2020 (Β’ 4458) για τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις καθόρισαν τις διαδικασίες και ολοκλήρωσαν το πλαίσιο απλοποίησης των ως άνω δραστηριοτήτων, δημιουργώντας έτσι τις προϋποθέσεις για την ψηφιοποίηση των διαδικασιών στον σημαντικό, για την ελληνική οικονομία, τομέα της πρωτογενούς παραγωγής.
Με την απλοποίηση των γραφειοκρατικών διαδικασιών αδειοδότησης που προηγήθηκε και την ψηφιακή υποβολή των γνωστοποιήσεων, που ξεκινάει από τις 18 Μαΐου 2022, διευκολύνονται οι επιχειρήσεις, οι οποίες εκκινούν την οικονομική τους δραστηριότητα υποβάλλοντας γνωστοποίηση, χωρίς περιττά εμπόδια και καθυστερήσεις, ενώ, οι αρμόδιες αρχές ενημερώνονται άμεσα και σε πραγματικό χρόνο.
Η Επιτροπή πρότεινε, τη Μεγάλη Τρίτη (19/4), νομοθετική τροποποίηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Θάλασσας και Αλιείας 2014-20 (ΕΤΘΑ), η οποία θα επιτρέψει τη λήψη πρόσθετων μέτρων αντιμετώπισης κρίσεων για τη στήριξη των τομέων της αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας της ΕΕ, στο πλαίσιο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Η δέσμη αυτή συμπληρώνει την πρώτη δέσμη μέτρων αντιμετώπισης κρίσεων που εγκρίθηκε στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Θάλασσας, Αλιείας και Υδατοκαλλιέργειας (ΕΤΘΑΥ) στις 25 Μαρτίου. Περιλαμβάνει χρηματική αποζημίωση για πρόσθετες δαπάνες, για διαφυγόντα έσοδα και για την αποθήκευση προϊόντων, καθώς και για την προσωρινή παύση των αλιευτικών δραστηριοτήτων στις περιπτώσεις που επί του παρόντος δεν είναι ασφαλείς.
Ο κ. Βιργκίνιους Σινκέβιτσιους, επίτροπος Περιβάλλοντος, Ωκεανών και Αλιείας, ανέφερε σχετικά: «Οι τομείς της αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Εξακολουθούν να υπάρχουν διαθέσιμοι χρηματοδοτικοί πόροι στο πλαίσιο του ΕΤΘΑ. Με την παρούσα πρόταση παρέχουμε στα κράτη μέλη τη δυνατότητα να τους ανακατανείμουν σε ειδικά μέτρα για τον μετριασμό των κοινωνικοοικονομικών επιπτώσεων της κρίσης».
Μόλις εγκριθεί η σημερινή πρόταση, τα κράτη μέλη θα έχουν τη δυνατότητα να χορηγούν ταχέως χρηματοδοτική στήριξη για τις πρόσθετες δαπάνες και τις οικονομικές απώλειες που απορρέουν από την κρίση, και συγκεκριμένα:
- Χρηματική αποζημίωση για την προσωρινή παύση των αλιευτικών δραστηριοτήτων στις περιπτώσεις που η στρατιωτική επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια των αλιευτικών δραστηριοτήτων. Η αποζημίωση αυτή δεν υπόκειται στο χρηματοδοτικό ανώτατο όριο και στη μέγιστη διάρκεια που καθορίζονται για τις άλλες περιπτώσεις προσωρινής παύσης.
- Χρηματική αποζημίωση στις οργανώσεις παραγωγών που αποθεματοποιούν τα προϊόντα αλιείας ή υδατοκαλλιέργειας, σύμφωνα με τον μηχανισμό αποθεματοποίησης του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1379/2013 (κοινή οργάνωση των αγορών).
- Οικονομική αποζημίωση προς τους φορείς εκμετάλλευσης του τομέα της αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας (συμπεριλαμβανομένου του τομέα μεταποίησης) για τα διαφυγόντα εισοδήματά τους και για τις πρόσθετες δαπάνες στις οποίες υποβλήθηκαν λόγω της διαταραχής της αγοράς από τη στρατιωτική επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και των επιπτώσεών της στην αλυσίδα εφοδιασμού όσον αφορά προϊόντα αλιείας και υδατοκαλλιέργειας.
Με την πρόταση εντάσσονται τα εν λόγω καθεστώτα αντιστάθμισης στα υφιστάμενα μέτρα του ΕΤΘΑ ώστε να διευκολυνθεί η ταχεία εφαρμογή τους.
Η πρόταση εισάγει επίσης μηχανισμούς ευελιξίας για τη διευκόλυνση της ταχείας εφαρμογής αυτών των νέων μέτρων:
- Απλουστευμένη διαδικασία για την τροποποίηση των επιχειρησιακών προγραμμάτων των κρατών μελών όσον αφορά την εισαγωγή των μέτρων αυτών, συμπεριλαμβανομένης της ανακατανομής των χρηματοδοτικών πόρων.
- Αναδρομική επιλεξιμότητα των δαπανών για τα εν λόγω μέτρα από τις 24 Φεβρουαρίου 2022.
- Δυνατότητα ανακατανομής των κατ' αποκοπή ποσών που προορίζονταν αρχικά για ορισμένα μέτρα του ΕΤΘΑ (δηλ. έλεγχος και επιβολή, συλλογή δεδομένων) στα νέα μέτρα που συνδέονται με την κρίση.
Πρόκειται για νομοθετική πρόταση που θα πρέπει να εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο, μέσω της συνήθους νομοθετικής διαδικασίας, προτού τεθεί σε ισχύ.
Ο Υπουργός Γεωργίας και Τροφίμων της Γαλλίας, κ. Julien Denormandie, στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ, που έγινε τη Δευτέρα (17/1), στις Βρυξέλλες, παρουσίασε τις προτεραιότητες της Προεδρίας στον τομέα της γεωργίας και της αλιείας.
Οι προτεραιότητες αυτές περιλαμβάνουν, αφενός, την αμοιβαιότητα των εμπορικών προτύπων - με άλλα λόγια, τη διασφάλιση ότι τα αγροδιατροφικά προϊόντα που εισάγονται στην Ευρώπη συμμορφώνονται με τα περιβαλλοντικά και υγειονομικά πρότυπα της ΕΕ, ιδίως όσον αφορά τη βιώσιμη χρήση φυτοφαρμακευτικών προϊόντων - και, αφετέρου, τη γεωργία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Η Γαλλία θα επιδιώξει επίσης να προωθήσει τις εργασίες στους τομείς που αφορούν:
- την αξιολόγηση των εθνικών στρατηγικών σχεδίων της ΚΑΠ,
- την πρόταση κανονισμού σχετικά με τις στατιστικές για τις γεωργικές εισροές και εκροές
- την αναθεώρηση της ενωσιακής νομοθεσίας για τις γεωγραφικές ενδείξεις (ΠΟΠ, ΠΓΕ κ.α.)
- τον κανονισμό για την ελαχιστοποίηση της αποψίλωσης και της υποβάθμισης των δασών που προκαλούνται από την ΕΕ και
- την πολιτική της ΕΕ για την προώθηση των γεωργικών προϊόντων.
Όσον αφορά την αλιεία, η Προεδρία θα επικεντρωθεί στην αναθεώρηση του κανονισμού για τον έλεγχο της αλιείας και θα εισηγηθεί τη διεξαγωγή πολιτικής συζήτησης σχετικά με την Κοινή Αλιευτική Πολιτική και την εφαρμογή της.
Μέχρι το Μάρτιο οι καταβολές.
Αναφορικά με την ενίσχυση των αλιέων για την αντιμετώπιση των συνεπειών του κορονοϊού, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αρμόδιος για την αλιευτική πολιτική, κ. Σίμος Κεδίκογλου ενημέρωσε τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο Ν.Δ. και βουλευτή Μαγνησίας Χρήστο Μπουκώρο.
Όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση του βουλευτή, οι αλιείς που υπέβαλαν φάκελο εντός του Αυγούστου του 2021, θα λάβουν την αποζημίωση που δικαιούνται εντός του Ιανουαρίου του 2022.
Οι αλιείς που έχουν υπέβαλαν φάκελο το Σεπτέμβριο του 2021, θα λάβουν την αποζημίωση που δικαιούνται εντός του Φεβρουαρίου του 2022. Όλοι οι υπόλοιποι αλιείς θα λάβουν την αποζημίωση εντός του Μαρτίου του 2022.
«Η Κυβέρνηση κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες του Covid–19 στις επαγγελματικές ομάδες του πρωτογενούς τομέα», δήλωσε σχετικά με την ενίσχυση των αλιέων, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Ν.Δ. Χρήστος Μπουκώρος.