Παρέμβαση Π2-47.OL.1στ «Προώθηση, επικοινωνία και εμπορία στα επιχειρησιακά προγράμματα εργασίας οργανώσεων».
Ο ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΕΛΑΙΟΚΟΜΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΒΑΛΤΑΣ μας συστήνεται...
Η Οργάνωση παραγωγών ελαιολάδου του Αγροτικού Ελαιοκομικού Συνεταιρισμού Βάλτας νομού Μεσσηνίας αποτελείται από 76 ελαιοπαραγωγούς της κοινότητας Βάλτας, μέλη του Αγροτικού Συνεταιρισμού. Οι συνεργαζόμενοι ελαιοπαραγωγοί, με την βοήθεια του συνεταιρισμού τους, παράγουν ελαιόλαδο ανώτερης ποιότητας από τους ιδιόκτητους ελαιώνες τους ποικιλίας Κορωνέϊκης, ελαιοτριβούν στο συνεταιριστικό ελαιουργείο τους στην Βάλτα και εμπορεύονται κοινά την παραγωγή τους.
Με δεδομένο ότι η Οργάνωση Παραγωγών διαθέτει νέους φιλοπρόοδους ανθρώπους και με την βοήθεια της Διοίκησης του ΑΕΣ επιδιώχθηκε και επιτεύχθηκε η έγκριση – ένταξη στο τετραετές (2024-2027) τομεακό Πρόγραμμα Ελαιουργικών Φορέων. Η ΟΠ υλοποιεί, υπό αντίξοες συνθήκες, το πρόγραμμα του ΚΑΝ (ΕΕ) 2115/2021 με στόχους:
- Συνέχιση της παραγωγής υψηλής ποιότητας ελαιολάδου (εξαιρετικά παρθένο με μεγάλη περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες στο συνεταιριστικό ελαιουργείο στην Βάλτα).
- Διασφάλιση της ποιότητας σε όλα τα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας, με πιστοποίηση των παραγωγών κατά το εθνικό σύστημα agro και του ελαιουργείου κατά ISO.
- Προώθηση της καινοτομίας στην αγροτική παραγωγή με χρήση μεθόδων Γεωργίας Ακριβείας και προσαρμογή της ελαιοκομίας στην κλιματική κρίση.
- Προστασία και ανάδειξη του περιβαλλοντικού πλούτου της περιοχής.
- Συγκέντρωση των ελαιοπαραγωγών γύρω από τον Συνεταιρισμό, κοινή σωστή αποθήκευση ελαιολάδου και κοινή εμπορία μέσω της ΟΠ.
- Μείωση των εκπομπών CO2 και ενεργειακή αναβάθμιση σε όλη την παραγωγική διαδικασία.
- Βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ΟΠ μέσω της παραγωγής ανώτερα ποιοτικού ελαιολάδου και διασφάλιση δίκαιης τιμολόγησης παραγωγού και καταναλωτή.
Σας καλούμε να δοκιμάσετε το αγνό ποιοτικό ελαιόλαδο μας, το οποίο παράγεται στην Βάλτα Μεσσηνίας από ελαιόδεντρα ποικιλίας Κορωνέϊκης και διαθέτει χαρακτηριστικά ευεργετικά για την ανθρώπινη υγεία.
Παράλληλα σας καλούμε να γνωρίσετε τον τόπο μας με το ήπιο μεσογειακό κλίμα και το κατάλληλο έδαφος, όπου η καλλιέργεια της ελιάς ανάγεται ήδη στην Μυκηναϊκή περίοδο και στοιχεία από το παλάτι του Νέστορος στην περιοχή της Πύλου δείχνουν πως η ελιά και το ελαιόλαδο είχαν σημαντική θέση στην οικονομία από εκείνη την εποχή.
Ο ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΜΕΣΚΛΩΝ μας συστήνεται…..
Η Οργάνωση Παραγωγών ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ του Αγροτικού Συνεταιρισμού ΜΕΣΚΛΩΝ στον νομό ΧΑΝΙΩΝ Κρήτης δραστηριοποιείται σε ορεινή περιοχή μεγάλης φυσικής ομορφιάς και αποτελείται από 151 ελαιοπαραγωγούς, οι οποίοι μεταποιούν τον ελαιόκαρπο που παράγουν στο Συνεταιριστικό Ελαιουργείο και εμπορεύονται κοινά το ελαιόλαδο τους.
Ο Συνεταιρισμός έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα ελαιουργικών φορέων του Ευρωπαϊκού Κανονισμού 2115 και υλοποιεί, υπό αντίξοες συνθήκες, το τετραετές πρόγραμμα εργασίας του 2024 – 2027.
Στόχος της ένταξης είναι η συνέχιση της παραγωγής υψηλής ποιότητας ελαιολάδου από την επικρατούσα ποικιλία ελιάς Μαστοειδή–Τσουνάτη στο ιδιόκτητο ελαιουργείο, η συνέχιση παραγωγής διαφοροποιημένου προϊόντος από ελαιόκαρπο αγριελιών της περιοχής Μεσκλών και Ζούρβας, η τυποποίηση ελαιολάδων από μίγμα ποικιλιών ελιάς, η διασφάλιση της ποιότητας σε όλα τα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας, η συγκέντρωση των παραγωγών γύρω από τον Συνεταιρισμό, η προώθηση της καινοτομίας στην αγροτική παραγωγή με χρήση μεθόδων Γεωργίας Ακριβείας, η προστασία του περιβάλλοντος και γενικότερα η πρόοδος του τόπου με διατήρηση του αγροτικού πληθυσμού στην εστία του.
Το ορεινό ποιοτικό αγνό ελαιόλαδο, που παράγεται στο πιστοποιημένο με Σύστημα Διαχείρισης Ασφάλειας Τροφίμων ISO ελαιουργείο του Συνεταιρισμού από πιστοποιημένους στο εθνικό σύστημα Αgro παραγωγούς, αποτελεί την βάση της Κρητικής Διατροφής.
Συγκεκριμένα το ελαιόλαδο αποτελεί την βασική, αν όχι την μοναδική, πηγή λιπαρών συστατικών στην Κρητική Διατροφή. Η κατανάλωση ελαιολάδου συμπληρώνεται από την συχνή κατανάλωση οσπρίων, προϊόντων ολικής άλεσης, γαλακτοκομικών σε μέτριες ποσότητες, οίνου σε μικρή ποσότητα στα γεύματα, αυτοφυών φαρμακευτικών βοτάνων και στην μαγειρική και σπανίως κόκκινου κρέατος. Η καθολική εφαρμογή του διατροφικού προτύπου αυτού στο νησί μέχρι το 1960 είχε ως αποτέλεσμα ο πληθυσμός του να έχει από τα υψηλότερα ποσοστά μακροζωίας παγκοσμίως.
Σας προσκαλούμε να γνωρίσετε τον φυσικό και διατροφικό πλούτο του τόπου μας στην ορεινή κοινότητα Μεσκλών-Ζούρβας Χανίων Κρήτης, έτσι ώστε να μπορέσουμε να τον διατηρήσουμε και να τον αναδείξουμε.
Ο ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΚΡΟΥΣΩΝΑ μας συστήνεται …
Η Οργάνωση Παραγωγών ελαιολάδου του Αγροτικού Συνεταιρισμού Κρουσώνα Ηρακλείου Κρήτης απαρτίζεται από 268 παραγωγούς ελαιολάδου, μέλη του Συνεταιρισμού, οι οποίοι δραστηριοποιούνται στην ορεινή κοινότητα Κρουσώνα στους πρόποδες του όρους Ψηλορείτη σε περιοχή μεγάλης φυσικής ομορφιάς με συνεχή κατοίκηση από την εποχή του Χαλκού.
Οι παραγωγοί διαθέτουν μικρές οικογενειακές εκμεταλλεύσεις ποικιλίας ελιάς Κορωνέϊκης τις οποίες καλλιεργούν με σεβασμό στο περιβάλλον και στον καταναλωτή. Ο παραγόμενος ελαιόκαρπος ελαιοτριβείται στο ιδιόκτητο Συνεταιριστικό ελαιουργείο επί τόπου στην περιοχή και υπάρχει κοινή εμπορία του ελαιολάδου ψυχρής έκθλιψης. Η ποιότητα του ελαιολάδου το κατατάσσει στην υψηλότερη κατηγορία Extra Virgin με υψηλή περιεκτικότητα σε ευεργετικές για την υγεία πολυφαινόλες.
Η Διοίκηση του Συνεταιρισμού επιδίωξε και πέτυχε την ένταξη της Οργάνωσης Παραγωγών στο τομεακό πρόγραμμα ελαιουργικών φορέων του Ευρωπαϊκού Κανονισμού 2115 και υλοποιεί, υπό αντίξοες συνθήκες, το εγκεκριμένο από το ΥΠΑΑΤ τετραετές πρόγραμμα εργασίας 2024-2027.
Μέσω του προγράμματος επιδιώχθηκε η στήριξη για συνέχιση της παραγωγής υψηλής ποιότητας ελαιολάδου, η διασφάλιση της ποιότητας σε όλα τα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας, η προώθηση της καινοτομίας στην αγροτική παραγωγή με χρήση μεθόδων Γεωργίας Ακριβείας, η πιστοποίηση ενεργειών και τρόπου λειτουργίας παραγωγών και ελαιουργείου κατά Agro και ISO αντίστοιχα, η προστασία του περιβάλλοντος και γενικότερα η στήριξη του ελαιοπαραγωγού υπό συνθήκες κλιματικής κρίσης έτσι ώστε να μπορέσει να παραμείνει και να προοδεύσει στον τόπο του διαχειριζόμενος μικρή οικογενειακή εκμετάλλευση ελαιοδέντρων που παράγει ανώτερο ποιοτικά προϊόν.
Σας καλούμε να δοκιμάσετε το αγνό ποιοτικό ελαιόλαδο που παράγεται από τους ορεινούς μικρούς οικογενειακούς ελαιώνες μας στον Κρουσώνα και το οποίο διαθέτει τα παρακάτω πλεονεκτήματα σε σχέση με τις λοιπές λιπαρές διατροφικές ουσίες:
- Μείωση της "κακής" χοληστερόλης (LDL) και αύξηση της "καλής" (HDL), λόγω της περιεκτικότητας σε μονοακόρεστα λιπαρά.
- Προστασία των κυττάρων από το οξειδωτικό στρες, λόγω της περιεκτικότητας σε πολυφαινόλες, βιταμίνη Ε και σκουαλένιο.
- Αντιφλεγμονώδη δράση, λόγω της περιεκτικότητας σε ολεοκανθάλη.
- Βελτίωση λειτουργίας του πεπτικού συστήματος και ενίσχυση της μικροβιακής ισορροπία του εντέρου.
- Σταθερότητα στο μαγείρεμα και τηγάνισμα σε σχέση με τα λοιπά λίπη.