Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Προσπάθεια για την στήριξη της καλλιέργειας αβοκάντο κάνει η Περιφέρεια Κρήτης.

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Ανδρέας Καντανολέων, γεωπόνος από την Συνεργατική Α.Ε. στα Χανιά, που συνεργάζεται με παραγωγούς καθώς και με τον οργανωμένο Αγροτικό Συνεταιρισμό Παραγωγών Εσπεριδοειδών και Υποτροπικών Χανίων «O ΚΟΡΜΟΣ», τα τελευταία χρόνια υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για την καλλιέργεια αβοκάντο στην περιοχή. Χιλιάδες δέντρα έχουν φυτευτεί και σε αυτο βοήθησε ότι την φετινή περίοδο οι τιμές παραγωγού κυμάνθηκαν σε ικανοποιητικά επίπεδα, πάνω από 2,5 ευρώ το κιλό για όλη την εμπορική περίοδο και όλες τις ποικιλίες. Η συγκομιδή του ξεκινά από τα τέλη Οκτωβρίου και ολοκληρώνεται περίπου στα μέσα Μαΐου. Υπάρχει επίσης μεγάλο ενδιαφέρον για εξαγωγές».

Ο βασικός λόγος που το αβοκάντο καλλιεργείται κυρίως στα Χανιά είναι ο συνδυασμός κλιματολογικών και εδαφολογικών συνθηκών της περιοχής, που είναι ιδανικός για την καλλιέργεια του αβοκάντο, μας είπαν από την Οργάνωση Παραγωγών Εσπεριδοειδών και Αβοκάντο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Χανίων. Η εν λόγω Οργάνωση εξάγει αβοκάντο στις αγορές της Ευρώπης.

Ο κ. Παντελής Λεδάκης, από την εταιρεία avocado-hellas, επισημαίνει στον ΑγροΤύπο ότι για την επιτυχημένη καλλιέργεια αβοκάντο απαιτούνται εδάφη με καλή αποστράγγιση και χαμηλό ph. Το ph του εδάφους καλό θα είναι να είναι μικρότερο από 7,5 βαθμούς, η αλατόμητα του νερού μικρότερη από 2 βαθμούς με καλή αγωγιμότητα κάτω από 250 ppm και η θερμοκρασία κατά τους χειμερινούς μήνες να μην υπερβαίνει τους -2 βαθμούς κελσίου. Χωρίς πολύ δυνατούς ανέμους ειδικά για τα νεαρά δένδρα αβοκάντο.

Στο μεταξύ όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενή Τομέα της Περιφέρειας Κρήτης, Μανόλη Χνάρη, «γίνεται προσπάθεια να συνταχθεί ο φάκελος για να χαρακτηριστεί ως ΠΓΕ το αβοκάντο Κρήτης. Η Περιφέρεια Κρήτης και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ξεκίνησε, μέσω προγραμματικής σύμβασης, την εκπόνηση του ερευνητικού προγράμματος με τίτλο: «Φυσικοχημική εξέταση καρπών αβοκάντο από καλλιεργούμενες ποικιλίες στην Κρήτη με σκοπό την τεκμηρίωση της σχέσης ποιότητας - γεωγραφικής ένδειξης».

Όπως αναφέρει η προγραμματική σύμβαση το έργο αφορά στη συγκέντρωση στοιχείων που τεκμηριώνουν μια σχέση ανάμεσα στην ποιότητα, τη φήμη και τη γεωγραφική προέλευση αβοκάντο που παράγονται στο νομό Χανίων και προέρχονται από την/τις ποικιλίες με το μεγαλύτερο εμπορικό ενδιαφέρον ώστε να είναι δυνατό να υποστηριχθεί μελλοντικά η όποια προσπάθεια από πλευράς Περιφέρειας και παραγωγών/μεταποιητών για την πιστοποίηση του προϊόντος ως Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ)».

Παϊσιάδης Σταύρος
Σχετικά άρθρα
08/04/2024 12:13 μμ

Την ανάγκη ενίσχυσης του κλάδου της ανθοκομίας μέσω της σύστασης Διεπαγγελματικής Ανθέων επεσήμανε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, κατά τη διάρκεια συνάντησής του με τη διοίκηση του Αγροτικού Ανθοκομικού Συνεταιρισμού Αθηνών.

Συγκεκριμένα ο Υπουργός, παρουσία και του Γ.Γ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργου Στρατάκου, συναντήθηκε με τον Πρόεδρο του Αγροτικού Ανθοκομικού Συνεταιρισμού Αθηνών Θανάση Κελμάγερ, τον Αντιπρόεδρο του Συνεταιρισμού, Αλέξανδρο Μόσχο και τον Γενικό Γραμματέα του, Αντώνη Σούχλα. Όπως υπογράμμισε και τα 88 μέλη του συνεταιρισμού καθώς και οι συνεργάτες και οι συνάδελφοι τους σε όλη την Ελλάδα πρέπει να ενισχύσουν τη διαδικασία μέσω της προστασίας της παραγωγής.

Εξάλλου, ο κ. Αυγενάκης δεσμεύθηκε ότι εν όψει του Πάσχα, και με τη βοήθειά τους, οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου θα πραγματοποιήσουν έκτακτους ελέγχους σε ανθοκομικά είδη, ακριβώς όπως συμβαίνει και με τους ελέγχους σε γαλακτοκομικά προϊόντα, οπωροκηπευτικά, μέλι και κρέας, που και αυτοί εκκινούν άμεσα.

Για τη Διεπαγγελματική Ανθέων ο Υπουργός συμφώνησε με τους εκπροσώπους του Συνεταιρισμού ότι πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα οι σχετικές διαδικασίες σύστασής της με απώτερο στόχο τα ανθοκομικά είδη να απελευθερώσουν πλήρως τη δυναμική τους και να προσελκύσουν περισσότερους νέους να ασχοληθούν με τον κλάδο.

Μιλώντας στον ΑγορΤύπο ο Πρόεδρος του Αγροτικού Ανθοκομικού Συνεταιρισμού Αθηνών, Θανάσης Κελμάγερ, τόνισε ότι «εδώ και επτά χρόνια γίνεται προσπάθεια να συσταθεί η Διεπαγγελματικής Ανθέων και τώρα προσπαθούμε να την ολοκληρώσουμε.

Επίσης ζητήσαμε από το ΥπΑΑΤ να βρεθεί νέος χώρος για ηλεκτρονικό δημοπρατήριο και ήταν θετικό το ΥπΑΑΤ για το συγκεκριμένο θέμα.

Σοβαρό πρόβλημα παραμένει για τον κλάδο το κόστος παραγωγής και αναμένουμε ένα πιο δίκαιο σύστημα στην επιστροφή ΕΦΚ αγροτικού πετρελαίου, όπως μας έχουν υποσχεθεί.

Ακόμη μεγάλο πρόβλημα υπάρχει με την έλλειψη εργατών γης, τους οποίους ο κλάδος τους χρησιμοποιεί όλο το έτος.

Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μεγάλη μείωση των παραγωγικών μονάδων στην χώρα μας. Μια από τις κύριες αιτίες είναι οι εισαγωγές ανθέων από τρίτες χώρες.

Δεν κάνουμε πια εισαγωγές μόνο από Ολλανδία. Μεγάλοι παίκτες στη διεθνή αγορά των ανθέων είναι η Αιθιοπία, η Κένυα και ο Ισημερινός. Σε αυτές τις χώρες έχουν γίνει μεγάλες επενδύσεις και το κόστος καλλιέργειας δεν έχει καμιά σχέση με αυτό που έχουμε στην χώρα μας».

Τελευταία νέα
15/04/2024 02:26 μμ

Συνάντηση με τον κ. Αθανάσιο Μαυρομμάτη, Αντιπεριφερειάρχης Αιτωλοακαρνανίας, θα έχουν, την Πέμπτη (18/4), οι κτηνοτρόφοι της περιοχής Οινιάδων.

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Ιωσήφ Καρατζογιάννης, από τον Αγροτικό Σύλλογο Νεοχωρίου, «οι κτηνοτρόφοι περιμένουν να πληρωθούν τις συνδεδεμένες ενισχύσεις για να αγοράσουν ζωοτροφές.

Δεν πουλιέται τίποτα αυτή την περίοδο σε τριφύλλια και κτηνοτροφικά ψυχανθή (κουκί, μπιζέλι, λαθούρι κ.α.) γιατί δεν υπάρχει ρευστότητα. Μας είπαν ότι θα μας πληρώσουν πριν το Πάσχα και περιμένουμε με αγωνία.

Αλλά αντιμετωπίζουμε και άλλα σοβαρά προβλήματα. Γύρω από τις εκτροφές μας είναι περιβόλια και ελαιώνες. Αυτό δεν είναι πρόβλημα καταρχήν γιατί παράγουν αγαθά αυτά τα χωράφια.

Όμως στην περιοχή μας δεν έχουμε καθόλου βοσκοτόπια για να βοσκάνε τα ζώα, με αποτέλεσμα να είμαστε αναγκασμένοι να δίνουμε ζωοτροφές στα ζώα μας όλο τον χρόνο. Ένας βοσκότοπος υπήρχε στην περιοχή μας και τώρα θέλουν να κάνουν εκεί αποστραγγιστικό έργο.

Έχω 80 αγελάδες και καλλιεργώ 120 στρέμματα για ζωοτροφές. Παρόλα αυτά δεν μου φτάνουν και είμαι αναγκασμένος να αγοράζω 13 μπάλες κάθε χρόνο.

Από την άλλη είμαστε εκτός εξισωτικής αποζημίωσης γιατί η περιοχή μας θεωρείται «πλεονεκτική» αν και δεν γνωρίζω τι πλεονέκτημα έχει.

Αυτό όμως που μας κάνει έξω φρενών είναι η αδιαφορία της πολιτείας για τους κτηνοτρόφους.

Στην Θεσσαλία λένε ότι δεν έχουν νερά. Η περιοχή μας είναι κοντά στις εκβολές του Αχελώου αλλά παρόλα αυτά δεν μπορούμε να ποτίσουμε τα ζώα μας.

Περιβόλια και ελαιώνες υπάρχουν αλλά δεν υπάρχουν έργα για να πηγαίνει νερό από το ποτάμι στις ποτίστρες. Και εμείς δεν μπορούμε να περάσουμε μέσα από τους ελαιώνες και τα περιβόλια τα ζώα μας.

Αναγκαζόμαστε να μεταφέρουμε νερό από τα χωριά μας στους στάβλους μας.

Στην Ελλάδα και στις περιοχές με νερά έχουν πρόβλημα. Θα πρέπει η πολιτεία κάποτε να ενδιαφερθεί σοβαρά η πολιτεία για τα προβλήματα στον πρωτογενή τομέα».

Κτηνοτρόφοι της περιοχής επίσης τονίζουν στον ΑγροΤύπο ότι οι εκτάσεις στην περιοχή λόγω των φυσικών χαρακτηριστικών τους (αλατούχα), είναι μη γόνιμες και αυτό έχει ως συνέπεια να μειονεκτούν για χρήση ως βοσκότοποι, είτε φυσικοί είτε τεχνητοί καθώς δεν ευδοκιμεί καμία σπορά.

Επίσης, τις ημέρες του χειμώνα όπου επικρατούν ακραίες καιρικές συνθήκες (έντονες βροχοπτώσεις), οι εκτάσεις αυτές πλημμυρίζουν και το αποστραγγιστικό δίκτυο της περιοχής -το οποίο έχει κριθεί ανεπαρκές από τον τοπικό οργανισμό εγγείων βελτιώσεων (ΤΟΕΒ)- δεν είναι αποτελεσματικό.

Αυτό έχει ως συνέπεια οι κτηνοτρόφοι να αναγκάζονται να απομακρύνουν τα ζώα τους από τις εν λόγω περιοχές, κάτι που δημιουργεί και προβλήματα μετακίνησης αλλά και στέγασης των ζώων. Πολλά σημεία λιμνάζουν και αυτό έχει συχνό αποτέλεσμα να βουλιάζουν ζώα και να χάνονται με αντίκτυπο σοβαρές ζημίες για τους κτηνοτρόφους.

29/03/2024 04:58 μμ

Αμέσως μετά την ετήσια Γενική Συνέλευση του ΣΕΔΗΚ, που έγινε στις 26 Μαρτίου, στο Ρέθυμνο, οι 13 εκλεγέντες από την Γενική Συνέλευση Εκπρόσωποι Δήμων, ως Μέλη για το επόμενο ΔΣ, συνήλθαν σε ειδική συνεδρίαση για κατανομή αξιωμάτων.

Κατά την συνεδρίαση αυτή ομόφωνα αναδείχτηκε ως Πρόεδρος του ΣΕΔΗΚ ο Γιάννης Μαλανδράκης, Δήμαρχος Πλατανιά, τον οποίο είχε ήδη προτείνει ως διάδοχο του στη ΓΣ ο απερχόμενος Πρόεδρος Γιώργος Μαρινάκης.

Τα αξιώματα του ΔΣ ομόφωνα κατανεμήθηκαν μεταξύ των εκλεγέντων ως εξής.

ΤΑΚΤΙΚΑ ΜΕΛΗ:
Πρόεδρος ΣΕΔΗΚ: Μαλανδράκης Ιωάννης, Δήμαρχος Δήμου Πλατανιά
Αντιπρόεδρος ΠΕ Ρεθύμνου: Μαρινάκης Γεώργιος, Δήμαρχος Δήμου Ρεθύμνου
Αντιπρόεδρος ΠΕ Ηρακλείου: Μποκέας Μενέλαος, Δήμαρχος Δήμου Μαλεβιζίου
Αντιπρόεδρος ΠΕ Λασιθίου: Φυγετάκης Νικόλαος, Αντιδήμαρχος Δήμου Σητείας
Γραμματέας Διοικητικών: Νικηφοράκης Ιωάννης, Αντιδήμαρχος Δήμου Χανίων
Γραμματέας Οικονομικών (Ταμίας): Σταυρουλάκης Σταύρος, Αντιδ. Δήμου Αποκορώνου
Γραμματέας Διάθεσης - Αφορδακός Κωνσταντίνος, Δημ. Σύμβουλος Δήμου Αγ. Νικολάου
Γραμματέας Παραγωγής - Κλάδος Βασίλειος, Αντιδήμαρχος Δήμου Αμαρίου
Γραμματέας Προγραμμάτων - Χαιρέτης Εμμανουήλ, Αντιδήμαρχος Δήμου Ηρακλείου

ΑΝΑΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΑ ΜΕΛΗ
Ατσαλάκης Στερεός, Αντιδήμαρχος Δήμου Αγίου Νικολάου
Βαβουράκης Εμμανουήλ, Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Αγίου Βασιλείου
Μαυροφοράκης Ιωάννης, Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Χερσονήσου
Παυλάκης Εμμανουήλ, Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Ρεθύμνου

Παράλληλα, ως Επιστημονικός Συμβουλος του ΣΕΔΗΚ, μετά από πρόταση του ΔΣ, εξακολουθεί να παραμένει ο Δρ. Γεωπόνος Νίκος Μιχελάκης, ο οποίος διαθέτει σημαντική εμπειρία, αφού υποστηρίζει όλες τις λειτουργίες και δράσεις του ΣΕΔΗΚ επί 23 χρονιά, από την ίδρυση του μέχρι σήμερα.

Όπως δήλωσε ο νέος Πρόεδρος του ΣΕΔΗΚ κ. Μαλανδρακης, «η σφραγίδα και η παρακαταθήκη της προηγούμενης διοίκησης, είναι ο οδηγός του νέου ΔΣ του ΣΕΔΗΚ.
Το αποτύπωμα που αφήνει πίσω της, με την υποστήριξη του άμεσου επιστημονικού συνεργάτη, Νίκου Μιχελάκη, αλλά και όλων των μελών του Συμβουλίου είναι σημαντικό εφαλτήριο για την επόμενη μέρα του ΣΕΔΗΚ και θα πρέπει να τον βρει με προγραμματικές συνεργασίες και στρατηγικό σχεδιασμό με την Περιφέρεια Κρήτης και με τα επιστημονικά και ερευνητικά ιδρύματα και τους επιστημονικούς φορείς του νησιού, όπως το ΓΕΩΤΕΕ.

Παράλληλα, τόνισε ότι «πρέπει να υπάρξει μία πρόταση προς το Υπουργείο, αναφορικά με τις δενδρώδεις καλλιέργειες, την οποία θα πρέπει να την ενστερνιστεί κατ’ αρχήν το ιδιο και στη συνέχεια να την προτείνει σαν εθνική πολιτική σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Πριν απ’ αυτά, διευκρίνισε ο ίδιος, «απαιτείται η σύζευξη των δυνάμεων του Συνδέσμου με τους επιστημονικούς φορείς, ώστε η Κρήτη να έχει μία ενιαία θέση στον τρόπο με τον οποίο θα διεκδικήσει αναθεώρηση της ΚΑΠ για τις δενδρώδεις καλλιέργειες».

19/03/2024 09:51 πμ

Η στήριξη του αγροτικού τομέα της Εύβοιας γίνεται μέσω της ΚΑΠ και μέσω τομεακών και επιχειρησιακών προγραμμάτων, όπως για τους μελισσοκόμους και τους συκοπαραγωγούς. Αυτό απαντά το ΥπΑΑΤ στην Βουλή σε ερώτηση βουλευτών της Νέας Αριστεράς

Συγκεκριμένα, όσον αφορά την ενίσχυση των συκοπαραγωγών, το YπΑAT υποστηρίζει ότι στηρίζει και προωθεί τον τομέα των οπωροκηπευτικών, συμπεριλαμβανομένων και των σύκων, μέσω των Οργανώσεων Παραγωγών. Στη νέα ΚΑΠ (2023-2027) και το Στρατηγικό Σχέδιο που θα υλοποιηθεί, στις τομεακές παρεμβάσεις των οπωροκηπευτικών, οι Οργανώσεις Παραγωγών, μέσω των επιχειρησιακών τους προγραμμάτων, θα περιλαμβάνουν υποχρεωτικά σε ποσοστό 2%, δράσεις που έχουν στόχο την έρευνα περί των βιώσιμων μεθόδων παραγωγής και ανάπτυξή τους, συμπεριλαμβανομένων της ανθεκτικότητας έναντι των επιβλαβών οργανισμών και του μετριασμού της κλιματικής αλλαγής και της προσαρμογής σε αυτήν, των καινοτόμων πρακτικών και των τεχνικών παραγωγής που ενισχύουν την οικονομική ανταγωνιστικότητα και δίνουν ώθηση στην ανάπτυξη αγορών. Επισημαίνεται ότι στην Εύβοια, εν προκειμένω, υπάρχει μία Οργάνωση Παραγωγών με αναγνωρισμένο προϊόν τα σύκα, η «Ο.Π. ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΥ ΤΑΞΙΑΡΧΗ», η οποία και υλοποιεί τριετές Επιχειρησιακό Πρόγραμμα, με το ύψος δαπανών για το έτος 2024 να ανέρχεται σε 85.884 ευρώ.

Επιπρόσθετα, το ΥΠΑΑΤ λαμβάνει μέτρα και για τη στήριξη των κτηνοτρόφων, συμπεριλαμβανομένων και των μελισσοκόμων. Βασικό εργαλείο για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα και των αγροτικών περιοχών της χώρας αποτελεί το Στρατηγικό Σχέδιο Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, ύψους 14 δισ. ευρώ για την περίοδο 2023-2027. Στον τομέα της μελισσοκομίας, τα περισσότερα από τα μέτρα του τομεακού προγράμματος ενίσχυσης της προηγούμενης προγραμματικής περιόδου (2020 – 2022) υφίστανται και στο εγκεκριμένο 2023 - 2027, ενώ κάποια από αυτά αναπτύσσονται και εξελίσσονται περαιτέρω. Ο συνολικός προϋπολογισμός για τα έτη 2023 έως 2027 ανέρχεται σε 61.626.450 € (12.325.290 € ετησίως). Το ποσό αυτό θα καλυφθεί κατά 50% από Ενωσιακούς πόρους και κατά 50% από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (εθνικοί πόροι).

Στον σχεδιασμό του ΥπΑΑΤ για τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα σε πληττόμενες περιοχές, όπως η Βόρεια Εύβοια, περιλαμβάνεται η αξιοποίηση πόρων, ύψους 2 δις ευρώ, οι οποίοι κατευθύνονται σε σημαντικές μεταρρυθμιστικές αναπτυξιακές δράσεις με ισχυρό περιβαλλοντικό και κοινωνικό πρόσημο.

Το πακέτο αυτό, το οποίο έχει εγκριθεί από την ΕΕ, περιλαμβάνει τα εξής μέτρα:

  • Νέοι Γεωργοί, με 420 εκατ. ευρώγια την ηλικιακή αναδιάρθρωση του παραγωγικού δυναμικού της γεωργίας και της κτηνοτροφίας. Στο μέτρο διατέθηκαν επιπλέον 107 εκατ. ευρώγια την ικανοποίηση του μεγάλου επενδυτικού ενδιαφέροντος που εκδηλώθηκε, ενώ, με απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, εγκρίθηκαν επιπλέον πόροι 81 εκατ. € για την ένταξη του συνόλου των 2.200 επιλαχόντων της συγκεκριμένης πρόσκλησης.
  • Σχέδια Βελτίωσης για την παραγωγική αναδιάρθρωση του πρωτογενούς τομέα, με αρχικό προϋπολογισμό 180 εκατ. ευρώκαι δυνατότητα υπερδέσμευσης στα 230 εκατ. ευρώ. Μετά και την παράταση που χορηγήθηκε με απόφαση του ΥπΑΑΤ, εκδηλώθηκε σημαντικό επενδυτικό ενδιαφέρον, καθώς υποβλήθηκαν 6.901 αιτήσεις στήριξης, με συνολικό προϋπολογισμό προτεινόμενων επενδύσεων 704 εκατ. ευρώ και αιτούμενη δημόσια δαπάνη 403 εκατ. ευρώ περίπου.
  • Νέα ευέλικτα χρηματοδοτικά εργαλεία, με 21,5 εκατ. ευρώγια τη διευκόλυνση της πρόσβασης των παραγωγών σε ρευστότητα με ευνοϊκούς όρους. Προστέθηκαν επιπλέον πόροι, της τάξης των 40 εκατ. ευρώ, διαμορφώνοντας τη συνεισφορά του ΠΑΑ στα 61,5 εκατ. ευρώ.
  • Μικρά εγγειοβελτιωτικά αρδευτικά έργα υποδομής, με 40 εκατ. ευρώγια την αποτελεσματικότερη και αποδοτικότερη χρήση του αρδευτικού νερού, καθώς και την προσαρμογή στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Το μέτρο προκηρύχθηκε και μετά από χορήγηση πρόσθετης υπερδέσμευσης, εγκρίθηκαν έργα, ύψους 240 εκατ ευρώ. Αγροτική Οδοποιία, με 43 εκατ. ευρώγια τη βελτίωση της προσβασιμότητας στις γεωργικές και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, τη μείωση του κόστους μεταφοράς, καθώς και την ταχύτερη και ασφαλέστερη διακίνηση ευπαθών προϊόντων. Στο μέτρο διατέθηκαν επιπλέον 97 εκατ. ευρώ για την ικανοποίηση του μεγάλου επενδυτικού ενδιαφέροντος που εκδηλώθηκε.
  • Ενίσχυση της ποιότητας στην παραγωγή, με 41 εκατ. ευρώγια την αύξηση της προστιθέμενης αξίας στρατηγικής προτεραιότητας προϊόντων, όπως το βαμβάκι και τη βελτίωση της εξωστρέφειάς τους. Το μέτρο προκηρύχθηκε και πρόσφατα ολοκληρώθηκε και η υποβολή των αιτήσεων ενίσχυσης από τους υποψηφίους.

Τέλος, για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων των πρόσφατων θεομηνιών, προβλέπεται το Μέτρο 5.2 «Επενδύσεις αποκατάστασης των ζημιών που προκαλούνται στο γεωργικό κεφάλαιο (φυτικό, ζωικό, και πάγιο από φυσικά φαινόμενα, δυσμενείς καιρικές συνθήκες και καταστροφικά γεγονότα», μέσω του οποίου παρέχεται στήριξη στους παραγωγούς (φυσικά και νομικά πρόσωπα, συνεταιρισμούς) και λοιπούς φορείς (ΤΟΕΒ) να αποκαταστήσουν το παραγωγικό δυναμικό των γεωργικών εκμεταλλεύσεων τους (γεωργικές καλλιέργειες, ζωικό κεφάλαιο και υποδομές). Η ένταση ενίσχυσης για τις εν λόγω επενδύσεις στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις ανέρχεται έως 100%. Το Μέτρο διαθέτει πόρους της τάξης των 45 εκατ. ευρώ δημόσια δαπάνη και την ευθύνη εφαρμογής του έχει αναλάβει ο ΕΛΓΑ. Ήδη, ανακοινώθηκε από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, η ενεργοποίηση του συγκεκριμένου Μέτρου για την αγορά ζωικού κεφαλαίου, καθώς και τη χρηματοδότηση δημιουργίας νέων σταβλικών εγκαταστάσεων, ενώ υπογράφηκε και η σχετική Υπουργική Απόφαση.

14/03/2024 02:16 μμ

Πραγματοποιήθηκε, στις 13/3/2024, στα γραφεία του ΣΕΒΕ στην Θεσσαλονίκη, υβριδικά η 3η Γενική Συνέλευση της «Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Ακτινιδίου» (ΕΔΟΑ).

Στη συνεδρίαση συζητήθηκαν θέματα ποιότητας, εμπορίας, διακίνησης και εισόδου ακτινιδίων σε αγορές τρίτων χωρών, πολιτογράφησης ακτινιδίων από χώρες όπως το Ιράν ως ελληνικών, καθώς και το διαχρονικό πρόβλημα της πρόωρης συγκομιδής και της παράνομης διακίνησης ατυποποίητων ακτινιδίων, ιδίως στις γειτονικές χώρες της ΕΕ που πλήττουν την καλή φήμη του ελληνικού ακτινιδίου στις διεθνείς αγορές και τους αξιόπιστους παραγωγούς και τις συνεπείς επιχειρήσεις τυποποίησης και διακίνησης ακτινιδίου.

Για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος απαιτείται η λήψη αποτελεσματικών μέτρων από τις αρμόδιες Αρχές, με συστηματικούς ελέγχους τόσο στο χωράφι, όσο και στις εγκαταστάσεις των τυποποιητικών επιχειρήσεων και στους συνοριακούς σταθμούς της χώρας και η αυστηρή εφαρμογή των προβλεπόμενων κυρώσεων στους παραβάτες.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΕΔΟΑ, η φετινή παραγωγή ακτινιδίου της χώρας κυμάνθηκε στους 240.000 τόνους, ενώ η εμπορική περίοδος 2023-2024 βρίσκεται προς ολοκλήρωση, με τον ανταγωνισμό από άλλες χώρες, τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και την ανεξέλεγκτη αύξηση των φυτεύσεων και αντίστοιχα της παραγωγής στην Ελλάδα χωρίς μέτρα για έλεγχο ως προς τη διατήρηση υψηλών standards στο προϊόν και στρατηγική για την προώθησή του στις ξένες αγορές να αποτελούν τις προκλήσεις για το μέλλον. Ιδιαίτερα τονίστηκε η στροφή κορυφαίων παραγωγών χωρών όπως η Νέα Ζηλανδία στο κίτρινο ακτινίδιο που για τα επόμενα τουλάχιστον χρόνια φαίνεται να αποτελεί ένα premium προϊόν που διασφαλίζει σε παραγωγούς και εμπόρους υψηλότερες τιμές.

Ιδιαίτερα σημαντική για την χώρα μας ως δεύτερη παραγωγός στον κόσμο σε ακτινίδια είναι η ανάληψη από την ΕΔΟΑ της διοργάνωσης της κορυφαίας εκδήλωσης του κλάδου διεθνώς, τoυ 43rd IKO Convention (2024) στην Άρτα στις 23-25.09.2024.

Σε αυτή συμμετέχουν αντιπροσωπείες των σημαντικότερων παραγωγών χωρών - και συγκεκριμένα, πέραν της Ελλάδας, της Νέας Ζηλανδίας, της Ιταλίας, της Χιλής, της Γαλλίας, της Ισπανίας, της Πορτογαλίας και των ΗΠΑ – οι οποίες ενημερώνονται για τα στοιχεία παραγωγής ανά χώρα και συζητούν για ζητήματα βιοασφάλειας και τις προοπτικές του κλάδου.

Λίγα λόγια για την ΕΔΟΑ

Η ΕΔΟΑ συστάθηκε το 2020 ως Αστική Εταιρία Μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα (ΑΜΚΕ) σε συνέχεια της πρωτοβουλίας αντιπροσωπευτικών παραγωγών και τυποποιητών/διακινητών υπό τον συντονισμό και την υποστήριξη του ΣΕΒΕ-Συνδέσμου Εξαγωγέων, για ίδρυση Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Ακτινιδίου.

Στην ΕΔΟΑ - που τελεί υπό αναγνώριση από το ΥΠΑΑΤ - συμμετέχουν, πέραν του ίδιου του ΣΕΒΕ, 23 παραγωγοί και τυποποιητές-διακινητές που εκπροσωπούν σημαντικό ποσοστό της εγχώριας παραγωγής, τυποποίησης και εμπορίας-διακίνησης ακτινιδίου. Πρόεδρος του πενταμελούς Διοικητικού Συμβουλίου της είναι ο Χρήστος Κολιός, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της «ΟΜΙΛΟΣ ΚΟΛΙΟΥ ΑΒΕΕ», Μέλος ΔΣ ΣΕΒΕ.

12/03/2024 10:55 πμ

Με νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ), που δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ, τροποποιείται η προηγούμενη απόφαση που αφορά τον «Καθορισμό ανώτατου αριθμού αδειών διαμονής για εργασία πολιτών τρίτων χωρών για τα έτη 2023 και 2024», ανά Περιφέρεια.

Συγκεκριμένα στον κωδικό «Ανειδίκευτοι εργάτες γεωργίας, κτηνοτροφίας, δασοκομίας και αλιείας (Εργάτες γης, φυτωρίων/θερμοκηπίων, κτηνοτροφίας, χοιροτροφείων, πτηνοτροφείων, δασεργάτες, υλοτόμοι, εργάτες αλιείας και υδατοκαλλιέργειας, εργάτες ιχθυοπαραγωγής κλπ)», τα ανώτατα όρια αυξήθηκαν σε 7 Περιφέρειες, ως εξής:

Περιφέρεια Αττικής: 650 Εξαρτημένη εργασία
Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας: 320 Εξαρτημένη εργασία και 680 Εποχική εργασία
Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας: 800 Εξαρτημένη εργασία και 4.000 Εποχική εργασία
Περιφέρεια Κρήτης: 1.000 Εξαρτημένη εργασία
Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου: 52 Εξαρτημένη εργασία
Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας: 1.500 Εξαρτημένη εργασία
Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας: 2.000 Εξαρτημένη εργασία

Διαβάστε το ΦΕΚ (εδώ)

05/02/2024 04:11 μμ

Η κυβέρνηση δεν εξετάζει επιπρόσθετα μέτρα στήριξης των αγροτών. Αυτό ανακοίνωσε, τη Δευτέρα (5/2), ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης.

Και πρόσθεσε: «Ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε την επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης για το αγροτικό πετρέλαιο σε συνέχεια των δύο προηγούμενων ετών που εφαρμόστηκε το μέτρο με στόχο την ανακούφιση του αγροτικού κόσμου από το αυξημένο κόστος. Παράλληλα, 5 νέα μέτρα ανακοινώθηκαν για τη μείωση του ενεργειακού κόστους των αγροτών.

Δεν γνωρίζω για κάποια συνάντηση, που είναι προγραμματισμένη. Όμως, είναι δεδομένο ότι υποχρέωση της Κυβέρνησης είναι να συμμερίζεται πλήρως την ανησυχία των πολιτών, να προσπαθεί να ικανοποιήσει το μεγαλύτερο μέρος των αιτημάτων των επαγγελματικών ομάδων, πάντοτε, όμως, με γνώμονα και το δημοσιονομικό κόστος κάθε παρέμβασης. Τώρα, ως προς το σκέλος των παρεμβάσεων που έχουν δημοσιονομικό κόστος, ή αυτό που λέμε «των έκτακτων ενισχύσεων», αυτό που μπορούσε να κάνει η Κυβέρνηση, το ανακοίνωσε. Και είμαστε ειλικρινείς σε αυτό.

Προφανώς, όμως, υπάρχουν κάποια πολύ σημαντικά αιτήματα που ξεπερνούν αυτό που λέμε παρεμβάσεις με δημοσιονομικό κόστος, όπως είναι η διαπραγμάτευση για την αναθεώρηση ή τροποποίηση ή, τέλος πάντων, μια πιο ήπια προσαρμογή της ΚΑΠ, που θεωρώ ότι είναι κάτι πάρα πολύ σημαντικό. Και, προφανώς, σε αυτή την κατεύθυνση εργάζεται η Κυβέρνηση και προσωπικά ο Πρωθυπουργός και εκτός συνόρων. Είμαστε εδώ, συνεχίζουμε τον διάλογο. Θεωρούμε ότι ο διάλογος δεν πρέπει να οδηγεί σε ένταση».

Για διάλογο έκανε λόγο και ο Υπουργός ΑΑΤ, Λευτέρης Αυγενάκης. Συγκεκριμένα δήλωσε: «Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει με σεβασμό τον κόπο των αγροτών και τις αγωνίες τους για το μέλλον της παραγωγής τους. Με τις τελευταίες εξαγγελίες του πρωθυπουργού έδειξε ότι ανταποκρίνεται στα λογικά αιτήματα που αφορούν στη μείωση του κόστους παραγωγής και του κόστους ενέργειας. Είναι μέτρα τα οποία εξαντλούν τις δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας, αλλά και της ευρωπαϊκής νομοθεσίας. Είναι ώρα οι αγρότες να αξιολογήσουν τα μέτρα της κυβέρνησης και να επαναπροσδιορίσουν τη στάση τους. Είναι η ώρα της συναίνεσης, της συναντίληψης, της κοινωνικής ομαλότητας. Είναι η ώρα του διαλόγου και της κοινής προσπάθειας. Μαζί θα κερδίσουμε πολλά περισσότερα».

Τα μέτρα στήριξης των αγροτών

Στις συναντήσεις του με εκπροσώπους του αγροτικού κόσμου ο ΥπΑΑΤ αναφέρθηκε στο πακέτο μέτρων που ανακοινώθηκε τόσο από τον Πρωθυπουργό όσο και από τον ίδιο για τη στήριξη των αγροτών. Συγκεκριμένα έχουν ανακοινωθεί:
Επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο και για το 2024. Το μέτρο της επιστροφής του ΕΦΚ είχε ενεργοποιηθεί από την κυβέρνηση και για τα έτη 2022 και 2023 και μέσω αυτού δόθηκαν περίπου 160 εκατ. ευρώ.

Τα 5 νέα μέτρα για τη μείωση του ενεργειακού κόστους των αγροτών είναι:

  • Η ΔΕΗ θα προσφέρει πρόσθετη έκπτωση 10% στο αγροτικό ρεύμα από τον Μάιο μέχρι και τον Σεπτέμβριο (μήνες υψηλών αγροτικών καταναλώσεων).
  • Ρύθμιση των χρεών προς τη ΔΕΗ των Τοπικών και Γενικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ, ΓΟΕΒ), που φτάνουν σήμερα τα 87 εκ. ευρώ. Στην Θεσσαλία οι ΟΕΒ θα ενταχθούν στον νέο Οργανισμό Υδάτων Θεσσαλίας με το κράτος να αναλαμβάνει το 75% του χρέους των (8 εκ. ευρώ). Στην υπόλοιπη Ελλάδα τα υπόλοιπα (76 εκ.) χρέη θα ρυθμιστούν με δεκαετή εξόφληση και μηδενικό επιτόκιο το οποίο θα επιδοτηθεί από το κράτος.
  • Στο πλαίσιο της αντιμετώπισης του αυξημένου ενεργειακού κόστους των αγροτών, η κυβέρνηση θα εξασφαλίσει στους αγρότες που συμμετέχουν σε συνεργατικά σχήματα (συνεταιρισμοί, οργανώσεις και ομάδες παραγωγών κ.λπ.) και στους αγρότες που ασκούν συμβολαιακή γεωργία), μεσοπρόθεσμη μείωση του κόστους της τάξεως τουλάχιστον του 30% σε σχέση με τις σημερινές τιμές για μια δεκαετία. Για το σκοπό αυτό θα προτεραιοποιήσει και θα επιδοτήσει την κατασκευή φωτοβολταϊκών πάρκων με μπαταρία που θα διατίθενται αποκλειστικά στις κατηγορίες αυτές αγροτών με τη μορφή μακρόχρονιων διμερών συμβάσεων παροχής ηλεκτρικής ενέργειας. Τα διμερή αυτά συμβόλαια, ανάλογα εκείνων που γίνονται με την βιομηχανία, θα υλοποιηθούν εντός διετίας από την εφαρμογή του μέτρου.
  • Για τους μεμονωμένους αγρότες θα ξεκινήσει άμεσα νέο Πρόγραμμα αποκλειστικά για Αγρότες με τίτλο «Φωτοβολταϊκά στο Χωράφι», ύψους 30 εκ. ευρώ. Παράλληλα, αυξάνεται άμεσα από 3MW σε 6MW ο «κλειδωμένος» ηλεκτρικός χώρος διαθέσιμος κατά προτεραιότητα στους αγρότες ανά υποσταθμό του ΔΕΔΔΗΕ (6MW Χ 225 υποσταθμοί στη χώρα = 1350MW), ενώ αυξάνεται και το επιτρεπόμενο όριο για αγροτικά φωτοβολταϊκά με κατά προτεραιότητα πρόσβαση στον «κλειδωμένο» χώρο από 10kW σε 50kW.
  • Σημαντική τομή είναι και το Πρόγραμμα Απόλλων, το μεγαλύτερο πρόγραμμα ενεργειακού συμψηφισμού με πράσινη ενέργεια στη χώρα. Μέσα από διαγωνισμούς θα επιλεγούν ώριμα έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, που θα είναι έτοιμα εντός διετίας. Η ενέργειααπό τα έργα αυτά θα προορίζεται για να καλύψει μέρος των ενεργειακών αναγκών των ευάλωτων συμπολιτών μας, των ΟΤΑ Α΄ και Β΄ βαθμού, των ΔΕΥΑ αλλά και των Τοπικών και Γενικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων. Μέσα από το Πρόγραμμα Απόλλων δηλαδή, οι ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ θα έχουν σημαντική, και μόνιμη, ανακούφιση από το ενεργειακό κόστος που εμποδίζει την εκπλήρωση της καίριας αποστολής τους αλλά και ανακόπτει την αναπτυξιακή τους δυναμική.

Τις προηγούμενες ημέρες ο πρωθυπουργός είχε ανακοινώσει την αύξηση έως το ύψος των 10.000 ευρώ στην πρώτη αποζημίωση στους πληγέντες αγρότες, η οποία ανέρχονταν σε 5.000 ευρώ, ανάλογα με το ύψος των ζημιών στον εξοπλισμό, προκειμένου να μπορούν οι αγρότες να ετοιμαστούν για τη νέα περίοδο, μέχρι να βγουν οι συνολικές αποζημιώσεις και για τα προϊόντα που καταστράφηκαν.

05/02/2024 12:09 μμ

Έχει ξεκινήσει η χώρα μας, από τις αρχές του 2024, να εισάγει πορτοκάλια από την Αίγυπτο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζει στον ΑγροΤύπο ο κ. Γεώργιος Πολυχρονάκης, Ειδικός Σύμβουλος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Incofruit - Hellas, «1/9/2023 έως 2/2/2024 οι εξαγωγές ελληνικών πορτοκαλιών ανέρχονται σε 146.074 τόνους, παρουσιάζοντας μια μείωση, κατά -8,7%, έναντι της αντίστοιχης περσινής περιόδου (που ανήλθαν στους 159.952 τόνους).

Εντύπωση όμως προκαλεί η εισαγωγή πορτοκαλιών, που από την 1η Ιανουαρίου του 2024 φαίνεται να έχουν εισαχθεί 472 τόνοι, από τους οποίους οι 411 τόνοι είναι από Αίγυπτο».

Στο μεταξύ συνεχίζονται οι εισαγωγές ακτινιδίων στην χώρα μας.

Τα στοιχεία του Συνδέσμου Εξαγωγέων Incofruit - Hellas δείχνουν ότι από 1/9/2023 έως 2/2/2024 να έχουν εισαχθεί 1.698 τόνοι ακτινιδίων. Ειδικότερα 542 τόνοι σε Πέλλα, Ημαθία και Πιερία ακτινιδίων προέλευσης Ιράν αλλά και 496 τόνοι από Τουρκία (οι οποίοι είναι πιθανόν και αυθτοί να προέρχονται από το Ιράν).

Επίσης αν και φέτος έχουμε μια μείωση στις εξαγωγές μήλων, κατά περίπου 50%, ιδιαίτερα αυξημένες εμφανίζονται οι εισαγωγές μήλων που ανέρχονται σε 13.898 τόνους (από Βαλκανικές χώρες και Πολωνία), έναντι 3.688 τόνων πέρυσι.

17/01/2024 02:59 μμ

Ο τουρκικός κρόκος προστίθεται στο μητρώο προστατευόμενων ονομασιών προέλευσης της ΕΕ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόσθεσε σήμερα Τετάρτη (17/1/2024) το «Safranbolu Safranı», ένα αρωματικό φυτό από την περιοχή Safranbolu της Τουρκίας, στο μητρώο Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ).

Το «Safranbolu Safranı» είναι βολβώδες καλλιεργούμενο φυτό που ανήκει στο είδος κρόκου Crocus sativus L. Karaarslan, της οικογένειας Ιριδοειδών (Iridaceae).

Καλλιεργείται στην περιοχή Safranbolu (Σαφράμπολη), επί Βυζαντίου η ονομασία της ήταν Θεοδωρούπολη και βρίσκεται στην περιοχή της Παφλαγονίας της Μικράς Ασίας.

Τα άνθη του φυτού είναι εξαπέταλα και έχουν μωβ χρώμα.

Ο ανθρώπινος παράγοντας είναι σημαντικός καθώς η φύτευση, το τσάπισμα και ιδιαίτερα η συγκομιδή του «Safranbolu Safranı» πρέπει να γίνονται χειρωνακτικά και με προσοχή.

Μετά την πρώτη φύτευση, οι κόρμοι συνεχίζουν να αναπαράγονται κάτω από το έδαφος κατά το δεύτερο και τρίτο έτος, και μετά τη συγκομιδή στο τέλος του τρίτου έτους, οι κόρμοι κάτω από το έδαφος απομακρύνονται με το χέρι προκειμένου να αυξηθεί η απόδοση του προϊόντος λόγω της μείωσης της απόστασης μεταξύ των σειρών των φυτών. Δεδομένου ότι οι σπόροι κρόκου είναι στείροι, δεν παίζουν ρόλο στην αναπαραγωγή του φυτού αυτού. Για την αναπαραγωγή του άνθους του κρόκου, χρησιμοποιείται η βολβοειδής ρίζα του, η οποία παραμένει κάτω από το έδαφος. Ένας κόρμος επιβιώνει μόνο μία περίοδο και τελικά παράγει νέα φυτά που ονομάζονται «βολβάρια (μικροί κόρμοι)». Στο τέλος του τρίτου έτους, οι κόρμοι που αφαιρούνται με το χέρι φυτεύονται ξανά.

Ως εκ τούτου, η αναπαραγωγή του «Safranbolu Safranı» βασίζεται στον ανθρώπινο παράγοντα. Το τσάπισμα στο χωράφι όπου θα καλλιεργηθεί ο κρόκος θα πρέπει να γίνει χειρωνακτικά και προσεκτικά, προκειμένου να διασφαλιστεί η καταπολέμηση των ζιζανίων και η ανάπτυξη των κόρμων και επίσης να μην προκληθεί βλάβη στους κόρμους. Για να αποκτηθεί υψηλής ποιότητας κρόκος, πρέπει να συγκομιστεί από γρήγορο και έμπειρο προσωπικό στο σύντομο χρονικό διάστημα πριν από την ανατολή του ήλιου. Ο κρόκος αρχίζει να χάνει την ποιότητά του μετά την ανατολή του ήλιου με την ακτινοβολία που προέρχεται από τον ήλιο.

Η διάρκεια μεταξύ της ωρίμανσης και της συγκομιδής του κρόκου είναι σχεδόν δύο ημέρες. Επιπλέον, μετά τη συγκομιδή του, η συλλογή των στιγμάτων και οι συνθήκες διατήρησης έχουν μεγάλη σημασία για την ποιότητα του κρόκου. Τα άνθη του κρόκου συλλέγονται ένα προς ένα με το χέρι και ο διαχωρισμός των λευκών τμημάτων στις ρίζες τους απαιτεί ειδική τεχνογνωσία, επειδή το άρωμα, η πικρότητα και η ποιότητα χρώσης του κρόκου, που του προσδίδουν αξία, είναι σημαντικά. Η μη προσεκτική εκτέλεση αυτών των σταδίων επιφέρει απώλεια όλης της εμπορικής αξίας του κρόκου και, κατ’ επέκταση, σοβαρή μείωση της τιμής του.

Η συγκομιδή του άνθους του κρόκου γίνεται με το χέρι νωρίς το πρωί, όταν τα άνθη είναι κλειστά, σε μορφή μπουμπουκιού. Ο λόγος για τον οποίο συλλέγεται σε μορφή μπουμπουκιού τις πρώτες πρωινές ώρες είναι η προστασία των αιθέριων ελαίων, τα οποία αποτελούν μέρος των ενεργών συστατικών του φυτού του κρόκου, που υπάρχουν στο στίγμα της ωοθήκης, τα οποία και επηρεάζουν την ποσότητα της σαφρανάλης.

08/01/2024 04:38 μμ

Για την επιτυχημένη ανάπτυξη της ακτινιδιάς είναι αναγκαία η εξασφάλιση άριστων συνθηκών αερισμού και φωτισμού για τη διασφάλιση της παραγωγικότητας των δένδρων και την παραγωγή καρπών καλής ποιότητας.

Το κλάδεμα διαμόρφωσης κατά τα πρώτα χρόνια δεν πρέπει να είναι αυστηρό ώστε να δίνεται η ευκαιρία στο φυτό να αναπτυχθεί ικανοποιητικά και να αποκτήσει ισχυρό κορμό.

Δέσποινα Καϊτίδου, παραγωγός ακτινιδίων

Η Δέσποινα Καϊτίδου, παραγωγός ακτινιδίων από την Σκύδρα, που ασχολείται πάνω από επτά χρόνια με την καλλιέργεια, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «το κλάδεμα πρέπει να γίνεται όταν ο καιρός είναι ξηρός. Αυξημένη υγρασία ευνοεί την ανάπτυξη μυκητολογικών προσβολών, ενώ τα κλαδευτικά εργαλεία που χρησιμοποιούνται θα πρέπει να απολυμαίνονται. Το χειμερινό κλάδεμα επιβάλλεται να διενεργείται την περίοδο του ληθάργου των βλαστών και να γίνεται με βάση τον τρόπο καρποφορίας του φυτού και τις ιδιαιτερότητες της κάθε ποικιλίας.

Τα κρίσιμα σημεία που πρέπει να προσέξουν οι παραγωγοί κατά τη διενέργεια του χειμερινού κλαδέματος της ακτινιδιάς, τα οποία είναι:

  • Η ανάπτυξη του φυτού πρέπει να γίνεται σε δυο κεντρικούς άξονες–βραχίονες οι οποίοι αποτελούν την βάση της παραγωγής του φυτού.
  • Οι κλάδοι παραγωγής που θα αφεθούν πρέπει να έχουν καλής ποιότητας ξύλο, να έχουν αναπτυχθεί την περασμένη άνοιξη, να έχουν δεχθεί πλήρη ηλιοφάνεια και να είναι πλήρως ώριμοι - ξυλοποιημένοι.
  • Να προτιμώνται ως κλάδοι παραγωγής αυτοί που ξεκινούν από τον κεντρικό άξονα του φυτού για να μην δημιουργούνται δευτερεύοντες άξονες που οδηγούν σε απώλεια παραγωγής.
  • Να αφαιρούνται κλαδιά που κατευθύνονται προς το κέντρο και δημιουργούν προβλήματα σκίασης.
  • Κατά την αφαίρεση των κλιματίδων, το κλάδεμα να μην γίνεται από τη βάση τους αλλά να δημιουργούνται αναμονές (βέργες 15 - 20cm), οι οποίες θα δώσουν κλάδους παραγωγής την επόμενη χρονιά.
  • Η απόσταση των κλάδων παραγωγής να είναι όσο το δυνατόν σταθερή και περίπου 35-40cm
  • Το επιθυμητό σχήμα που πρέπει να έχουν οι κλάδοι παραγωγής μεταξύ τους είναι το ψαροκόκαλο, ώστε να επιτυγχάνεται καλός αερισμός και φωτισμός του φυτού.
  • Ο επιθυμητός αριθμός οφθαλμών ανά κλάδο παραγωγής είναι 15-25 ανάλογα και με τις αποστάσεις φύτευσης (λιγότεροι οφθαλμοί ανά βέργα σε πυκνότερες φυτεύσεις).
  • Σε ένα πλήρες ανεπτυγμένο φυτό και ανάλογα με τη ζωηρότητα του κατά το χειμερινό κλάδεμα αφήνονται συνήθως 15 - 20 βέργες παραγωγής.
  • Μετά το κλάδεμα ακολουθεί μηχανική καταστροφή των κομμένων κλάδων από το έδαφος του οπωρώνα. Να ακολουθείται χημική επέμβαση με ένα χαλκούχο σκεύασμα εγκεκριμένο για την καλλιέργεια της ακτινιδιάς (εγκεκριμένα χαλκούχα σκευάσματα)».

Αύξηση των ελληνικών εξαγωγών
Στο μεταξύ με καλούς ρυθμούς συνεχίζεται η εξαγωγή φέτος των ελληνικών ακτινιδίων. Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Γεώργιος Πολυχρονάκης, Ειδικός Σύμβουλος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Incofruit - Hellas, «οι εξαγωγές ακτινιδίων, από 1/9/2023 έως και 5/1/2024, ανέρχονται σε 101.561 τόνους (αύξηση κατά +13,9%) έναντι 89.166 τόνων το αντίστοιχο διάστημα 2022/2023.
Εντύπωση όμως προκαλεί η συνέχιση εισαγωγής στην χώρα μας ακτινιδίων προέλευσης Ιράν και την ανασκοπούμενη εβδομάδα. Συνολικά από 1/9/23 έως 5/1/24 έχουν εισαχθεί από Ιράν 1.100 τόνοι (σε Πέλλα, Ημαθία και Πιερία).

Στο μεταξύ συνεχίζονται οι φορτώσεις ακτινιδίων με προορισμό την Βραζιλία, που μέχρι σήμερα ανήλθαν στους 4.146 τόνους. Όμως επαληθεύεται η αρνητική πρόβλεψη για εξαγωγές μας προς Ινδία, μετά την είσοδο του Ιράν στην ινδική αγορά. Συνολικά έχουν καταγραφεί εξαγωγές 1.825 τόνων - εκ των οποίων οι 1.463 τόνοι από Πέλλα - έναντι 8.179 τόνων το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Σημειώνουμε το γεγονός ότι παρά τις επισημάνσεις μας η ροή των ατυποποίητων ακτινιδίων, κυρίως προς Ιταλία, αντιστοιχούν στο 20% του συνόλου των εξαγωγών μας, με ότι σημαίνει τόσο για την ελληνική ταυτότητα των προϊόντων μας όσο και στην απώλεια της μετασυλλεκτικής προστιθέμενης αξίας τους. Επίσης εκτιμάται ότι η αποφυγή της διαδρομής Ερυθράς Θάλασσας μέσω Σουέζ (λόγω επιθέσων από Χούτι) έχει αντίκτυπο στις εξαγωγές ακτινιδίων μας προς την Ασία, με αύξηση του κόστους και του χρόνου παράδοσης αλλά και κόστους προς άλλους υπερπόντιους προορισμούς.

Στόχος μας οφείλει να είναι η εκμετάλλευση της μείωσης της παραγωγής σε Ιταλία και Ισπανία για διεύρυνση του πελατολογίου των προϊόντων μας, με ταυτοποίηση της προέλευσής τους τυποποίηση και ανάδειξη της ποιότητά τους και όχι η διακίνηση πρώτης ύλης (χωρίς μετασυλλεκτική προστιθέμενη αξία) στο ιταλικό και ισπανικό εξαγωγικό εμπόριο για την κάλυψη των αναγκών του πελατολογίου τους».

18/12/2023 05:38 μμ

Σε κεντρικά σημεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης βρίσκονται οι ελατοπαραγωγοί με τα φορτηγά τους γεμάτα με έλατα, έτοιμα να διακοσμήσουν τα σπίτια ως χριστουγεννιάτικα δένδρα.

Πάντως η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει τις εορταστικές συνήθειες των Ελλήνων που φαίνεται να δυσκολεύονται να κάνουν αγορές. Για αυτό τον λόγο οι παραγωγοί ελάτων προσπαθούν να κρατήσουν σταθερές τις τιμές αν και το κόστος καλλιέργειας αυξάνει χρόνο με τον χρόνο.

Η ενασχόληση της οικογένειας Μπήτσιου με την καλλιέργεια ελάτης ξεκίνησε το 1984. Προτεραιότητα ήταν η οργάνωση του φυτωρίου, διαδικασία χρονοβόρα και κοπιαστική. Οι ιδιόκτητες εκτάσεις που καλλιεργούν έλατα βρίσκονται στον Ταξιάρχη Χαλκιδικής και φτάνουν τα 40 στρέμματα, ενώ τα φυτεμένα δέντρα είναι πάνω από 50.000.

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Χρήστος Μπήτσιος, ελατοκαλλιεργητής δεύτερης γενιάς, «μετά την φύτευση χρειάζεται διάστημα τουλάχιστον 10 ετών προκειμένου το ύψος του δέντρου να φτάσει το 1,5 μέτρο για να είναι εμπορεύσιμο. Για την ανάπτυξη του σπόρου και της μετατροπής του σε δενδρύλλιο απαιτείται η τετραετής παραμονή του στο φυτώριο. Η διαδικασία που ακολουθείται είναι η μεταφύτευση σε πλαστικά φυτοδοχεία. Έπειτα, με το πέρασμα των χρόνων συνεχίζουμε τις μεταφυτεύσεις σε μεγαλύτερες γλάστρες και χρόνο με το χρόνο το έλατο εξασφαλίζει πλούσιο ρυζικό σύστημα μέσα στη γλάστρα. Με την παροχή κατάλληλων καλλιεργητικών φροντίδων εγγυώμαστε την επιτυχημένη του ανάπτυξη. Εκτός από ριζομένα δέντρα κάνουμε καλλιέργεια και πώληση σε γλάστρα. Διαθέτουμε έλατα σε γλάστρα απο 30 λίτρα έως 1.500 λίτρα και σε ύψος από 10 εκατοστά μέχρι και 8 μέτρα. Εκτός απο έλατα σε γλάστρα διαθέτουμε και έλατα σε μπάλα.

Πάντως αν και είμαστε λίγες ημέρες πριν τις εορτές δεν υπάρχει μεγάλη εμπορική κίνηση. Εμείς από την πλευρά μας οι ελατοπαραγωγοί κρατάμε σταθερές τις τιμές στα περσινά επίπεδα. Ένα έλατο 1,5 μέτρα στοιχίζει στον καταναλωτή από 30 ευρώ και η τιμή του ανεβάινει ανάλογα το ύψος και την ποιότητα. Από την άλλη υπάρχει μεγάλο κόστος. Για να φτάσει ένα δέντρο τα 2,5 μέτρα θα χρειαστεί 15 χρόνια καλλιέργεια. Αυτό σημαίνει ποτίσματα, λιπάσματα και κάποιους ψεκασμούς. Είναι μια καλλιέργεια που γίνεται αποκλειστικά σε ιδιωτικούς αγρούς».

Η οικογένεια Καρανταγλή από το 1980 μέχρι και σήμερα ασχολείται συστηματικά με την παραγωγή και την καλλιέργεια Χριστουγεννιάτικων δένδρων τα οποία τα διαθέτει σε διάφορα μέρη της Ελλάδας. Το έντονο ενδιαφέρον για τη φύση και το περιβάλλον ώθησε τον κ. Καρανταγλή να ασχοληθεί περισσότερο με την παραγωγή ριζωμένων ελάτων. Έτσι όχι μόνο δίνεται η ευκαιρία να διατηρηθεί το έλατο φρέσκο μέσα στη γλάστρα χωρίς να χάνει τις βελόνες του και να «στεγνώνει», αλλά υπάρχει η δυνατότητα μεταφύτευσης είτε στον προσωπικό χώρο είτε έξω στη φύση.

Ο κ. Γεώργιος Καρανταγλής, που ασχολείται συστηματικά με την παραγωγή και την καλλιέργεια, ανέφερε στον ΑγροΤύπο ότι «οι παραγωγοί κρατούν τις τιμές στα ίδια επίπεδα εδώ και τρία χρόνια. Πουλάω στα 45 ευρώ το μέτρο μέχρι τα 3 μέτρα έλατο. Από εκεί και πάνω αυξάνει η τιμή επειδή έχουμε αύξηση και στο κόστος μεταφοράς. Ένα έλατο για να γίνει εμπορεύσιμο χρειάζεται 12 χρόνια καλλιέργειας.

Οι περιοχές Ταξιάρχης και Πετρούλι παραδοσιακά ασχολούνται με την καλλιέργεια ελάτων. Είναι μια καλλιέργεια που γίνεται σε ιδιόκτητα χωράφια. Οι κοπές γίνονται με ελέγχους από το δασαρχείο. Το κόστος είναι υψηλό φτάνει και τα 5 ευρώ το χρόνο. Επίσης το ενοίκιο στα σημεία πώλησης των ελάτων παραμένει σε υψηλά επίπεδα. Έχουμε και τα έξοδα μεταφοράς. Μέχρι σήμερα πάντως είναι θετικό ότι καταφέραμε να κάνουμε ίδιο με πέρυσι αριθμό πωλήσεων».

08/12/2023 03:38 μμ

Την τρέχουσα περίοδο, τα ακτινίδια πωλούνται σταδιακά και θα πωλούνται μέχρι και Μάιο, ενώ οι τιμές παραγωγού βλέπουμε πως κυμαίνονται σε ικανοποιητικά επίπεδα, καθώς σε σύγκριση με πέρυσι είναι διπλάσιες. Αυτό δηλώνει ο κ. Σάββας Αργυράκης, παραγωγός και μέλος της διοίκησης της Ε.Α.Σ. Καβάλας και μέλος του ΔΣ της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ).

«Για τις αποδόσεις στην περιοχή της Άρτας οι παραγωγοί συγκόμισαν 1-2 τόνους το στρέμμα, όπως και στην Αιτωλοακαρνανία, αλλά βορειότερα, όπως κι εδώ στην Καβάλα συγκομίσαμε περίπου 3-3,5 τόνους το στρέμμα», προσθέτει.

Στο μεταξύ αυξημένες είναι φέτος οι ελληνικές εξαγωγές, σύμφωνα με τα στοιχεία του Συνδέσμου Εξαγωγέων Incofruit - Hellas.

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Γεώργιος Πολυχρονάκης, Ειδικός Σύμβουλος του Συνδέσμου Εξαγωγέων, «από 1/9/2023 έως και 8/12/2023 οι εξαγωγές μας ανέρχονται στους 76.800 τόνους (αύξηση +20,9%), έναντι 63.533 τόνων το αντίστοιχο διάστημα του 2022.

Οι ποσότητες των ελληνικών ακτινιδίων που εξήχθησαν προς Καναδά ανέρχονται σε 3.514 τόνους (έναντι 2.384 τόνων το 2022), ΗΠΑ 6.684 τόνους (έναντι 4.539 τόνων το 2022), Ισπανία 13.735 τόνους (έναντι 11.892 τόνων το 2022) και Ιταλία 18.142 τόνους (έναντι 11.296 τόνων το 2022 και συμπεριλαμβανομένων και φορτίων για βιομηχανική χρήση).

Συνεχίσθηκαν και αυτή την εβδομάδα οι φορτώσεις ακτινιδίων με προορισμό την Βραζιλία, οι οποίες μέχρι σήμερα ανερχόμενες σε 2.272 τόνους. Στο μεταξύ η πρόβλεψη για μηδενισμό των εξαγωγών μας στην Ινδία (μετά την είσοδο των ακτινιδίων του Ιράν) καταγράφοντας μέχρι σήμερα μια ποσότητα 1.507 τόνων έναντι 5.126 τόνων την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Εντύπωση πάντως προκαλεί η εισαγωγή, το ίδιο χρονικό διάστημα, 855 τόνων ακτινιδίων και ιδιαίτερα 230 τόνων, προέλευσης Ιράν, στην Πέλλα, που είναι παραγωγική περιοχή.

Σημειώνουμε επίσης το γεγονός ότι παρά τις επισημάνσεις μας η ροή των «ατυποποίητων» ακτινιδίων, κυρίως προς Ιταλία, αντιστοιχούν στο 30% του συνόλου των εξαγωγών μας, με ότι σημαίνει τόσο για την ελληνική ταυτότητα των προϊόντων μας όσο και στην απώλεια της μετασυλλεκτικής προστιθέμενης αξίας τους».

01/12/2023 11:01 πμ

Τις επόμενες μέρες ανεβαίνει στη διαβούλευση και στην συνέχεια έρχεται προς συζήτηση και ψήφιση νομοσχέδιο, το οποίο περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, και το νέο πλαίσιο για τα διαχειριστικά σχέδια βόσκησης, τόνισε ο υπουργός ΑΑΤ, Λευτέρης Αυγενάκης, κατά την ομιλία του στη Βουλή.

Αυτό αναμένεται να φέρει νέες καθυστερήσεις στην εκπόνηση των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης.

Αναφερόμενος ο υπουργός ΑΑΤ στα αίτια της καθυστέρησης που υπήρξε στην υλοποίηση των Διαχειριστικών Σχεδίων Βόσκησης, είπε ότι οι Περιφέρειες δεν ανταποκρίθηκαν.

Απαντώντας στον υπουργό κ. Αυγενάκη, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης ανέφερε στον ΑγροΤύπο ότι «δεν έχουν ευθύνη οι Περιφέρειες για την καθυστέρηση της εκπόνησης των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης. Από την πρώτη στιγμή η περιφέρεια Ηπείρου και αυτή της Δυτικής Μακεδονίας έκαναν μεγάλες προσπάθειες για να προχωρήσει η σχετική διαδικασία.

Ωστόσο βλέπουμε ότι κάποιοι υπηρεσιακοί παράγοντες σε ΥπΑΑΤ και ΟΠΕΚΕΠΕ δεν θέλουν να προχωρήσει η σύνταξη μελετών διαχείρισης των βοσκήσιμων γαιών (βοσκοτόπων) αλλά προσπαθούν να συνεχίσουν να εφαρμόζουν την «τεχνική λύση».

Ποτέ δεν ήθελαν να γίνει στην χώρα μας ο διαχειριστικός χάρτης βόσκησης.

Αυτό φάνηκε από τις συζητήσεις που είχα στο ΥπΑΑΤ με τους τότε υπουργούς κ.κ. Αποστόλου και Τσιρώνη. Επίσης την εποχή του Λιβανού κάποιοι δεν θέλησαν να εντάξουν στο σύστημα τις εκτάσεις με βοσκοτόπια που κέρδισε η χώρα μας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Θα συνεχίσουμε μόνοι μας την προσπάθεια να ολοκληρώσουμε τις προγραμματικές συμβάσεις για τα διαχειριστικά σχέδια βόσκησης, προς όφελος της βιώσιμης ανάπτυξης της κτηνοτροφίας. Δεν μπορεί να συνεχιστεί το αφήγημα της τεχνικής λύσης του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Πρέπει να γίνει καταγραφή της φυσιογνωμίας, του καθεστώτος χρήσης και του παραγωγικού δυναμικού των βοσκήσιμων γαιών, σε πανελλαδική κλίμακα, με σύγχρονες τεχνολογίες, προκειμένου να γίνει ο χωρικός προσδιορισμός, να είναι γνωστή η ακριβής έκτασή τους, η εκτίμηση της βοσκοϊκανότητας τους, η λιβαδική κατάσταση και να καταστεί δυνατή η διαίρεσή τους σε λιβαδικές μονάδες, προκειμένου να κατανεμηθούν στη συνέχεια στους κτηνοτρόφους, ώστε να εξατομικευτεί η χρήση τους.

Βλέπω με λύπη μου ότι κάποιοι θέλουν να μην έχουμε σχέδια βόσκησης και να λέμε στην ΕΕ ότι η απόφαση βρίσκεται στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ)».

Θυμίζουμε ότι ο πρώην πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ Δρ. Γρηγόρης Βάρρας, με την μεθοδολογία που έκανε κατάφερε με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου να φέρει στην χώρα μας επιπλέον 10 εκ. στρέμματα βοσκοτόπων.

28/11/2023 03:31 μμ

Ο λωτός είναι μια καλλιέργια που έχει αυξημένο ενδιαφέρον για τους παραγωγούς της χώρας μας και έχουμε πολλές νέες φυτεύσεις. Οι παραγωγοί τον προτιμούν επειδή έχει μειωμένο κόστος καλλιέργειας και οι καταναλωτές στην χώρα μας έχουν αρχίζει να τον προτιμούν.

Ο παραγωγός από τη Νάουσα, Μάκης Αντωνιάδης, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «ασχολούμε με την καλλιέργεια της ποικιλίας λωτού Rojo Brillante που έχει μεγαλύτερη διάρκεια αποθήκευσης. Οι νές φυτεύσεις ξεκινούν από Δεκέμβριο και μπορεί να γίνουν μέχρι τον Μάρτιο. Επειδή όμως τα δέντρα τον χειμώνα είναι σε λήθαργο αν κάνεις νωρίς τις φυτεύσεις τα δέντρα δεν έχουν ανάγκη άρδευσης. Εγώ προσωπικά κάνω ελεύθερη φύτευση και βάζω τα δέντρα σε αποστάσεις 4 επί 5 μέτρα. Μπορεί να γίνει όμως φύτευση και σε παλμέτα σε 3,5 επί 2 μέτρα. Η αξία του δέντρου ποικιλίας Rojo Brillante είναι στα 2 ευρώ. Ο λωτός ξεκινά να δίνει παραγωγή από το τρίτο χρόνο. Η συγκομιδή γίνεται από τέλος Οκτωβρίου μέχρι μέσα Νοεμβρίου».

Ο κ. Τάσος Χαλκίδης, παραγωγός από τη Βέροια που ασχολείται εδώ και 27 χρόνια με την παραγωγή λωτού ποικιλίας Jiro, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «οι νέες φυτεύσεις γίνονται μέσα στο χειμώνα. Η τιμή του φυτού κυμαίνεται από 3 έως 3,5 ευρώ. Από τον τρίτο χρόνο ξεκινά ο λωτός να δίνει παραγωγή. Όταν φτάσει το δέντρο 8 έως 9 ετών μπορεί να δώσει μια παραγωγή από 80 έως 100 κιλά, βέβαια με τις σωστές καλλιεργητικές φροντίδες. Εγώ έχω δέντρα μεγάλης ηλικίας που δίνουν παραγωγή έως και 120 κιλά το καθένα.

Εκτιμώ ότι η ελεύθερη φύτευση (4 επί 5 μέτρα) είναι κατάλληλη για τον λωτό. Έχει καλύτερο αερισμό και το βλέπει ο ήλιος. Πάντως η κατανάλωσή του στην χώρα μας κάθε χρόνο ακολουθεί ανοδική πορεία. Όσοι δοκιμάζουν για πρώτη φορά λωτό τους αρέσει και γίνονται φανατικοί καταναλωτές του. Επίσης από τον λωτό μπορούμε να παράγουμε και ξύδι.

Από την πλευρά τους οι παραγωγοί προτιμούν την καλλιέργεια λόγω του μειωμένου κόστους. Η άρδευση γίνεται με πομόνες και είναι ανάλογα τις ανάγκες του φυτού και το έδαφος. Έχει μόνο δύο προληπτικούς ψεκασμούς φυτοπροστασίας, ένα με χαλκό και ένα κατά της μύγας της Μεσογείου.
Υπάρχει ζήτηση για λωτό στην εγχώρια αγορά αλλά θα κάναμε και πολλές εξαγωγές αν δεν υπήρχε το ρώσικο εμπάργκο στα φρούτα και λαχανικά. Οι Ρώσοι γνωρίζουν πολύ καλά τον λωτό και εκτιμούν την καλή ποιότητα».

Στο μεταξύ σε σύσταση Ομάδας Παραγωγών στην καλλιέργεια του λωτού, την πρώτη που θα λειτουργήσει σε όλη την Ελλάδα, ετοιμάζονται να προχωρήσουν αγρότες της Πέλλας. Την προσπάθεια οργανώνει παραγωγός κ. Νίκος Μηνάς, από τα Καλύβια, ενώ στο συνεταιριστικό σχήμα αναμένεται να συμμετάσχουν και άλλοι τουλάχιστον 13 παραγωγοί λωτού της ευρύτερης περιοχής.

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Νίκος Μηνάς, «η Ομάδα Παραγωγών θα καλλιεργεί συνολικά 250 στρέμματα με λωτό. Το 2024 εκτιμώ ότι θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία. Θέλουμε να ακολουθήσουμε το παράδειγμα της Ισπανίας και θα τυποποιούμε την παραγωγή και θα τη διαθέτουμε στην αγορά με ένα brand name.
Οι περισσότεροι παραγωγοί μέλη μας καλλιεργούσαν ροδάκινα αλλά στράφηκαν στην καλλιέργεια λωτού γιατί έχει μικρότερο κόστος παραγωγής. Αρκεί να σας αναφέρω ότι δεν χρειάζεται αραίωμα και η συγκομιδή του καρπού γίνεται με ένα χέρι. Επίσης επειδή είναι νέα καλλιέργεια δεν έχει προβλήματα ασθενειών.

Κυρίως καλλιεργούνται στην χώρα μας δύο ποικιλίες λωτού. Η Rojo Brillante είναι μια ποικιλία που πρέπει να ωριμάσει πριν πάει στην κατανάλωση και η Jiro που πάει απευθείας στην κατανάλωση μετά την συγκομιδή. Οι καταναλωτές έχουν αρχίσει να προτιμούν τον λωτό σαν ένα χειμερινό φρούτο.

Όσον αφορά τις νέες φυτεύσεις όσοι παραγωγοί καλλιεργούν δαμάσκηνα ή ροδάκινα και έχουν τα μηχανήματα προτιμούν να κάνουν φύτευση με παλμέτα. Οι υπόλοιποι κάνουν ελεύθερη φύτευση. Η παλμέτα φέρνει ποσότητα, ενώ η ελεύθερη φύτευση φέρνει μεγέθη που ζητά όμως ο καταναλωτής.
Η ελεύθερη φύτευση γίνεται με 60 - 70 δέντρα το στρέμμα για την ποικιλία Rojo Brillante και με 50 δέντρα το στρέμμα για την ποικιλία Jiro. Μέση απόδοση έχουμε στους 3 τόνους το στρέμμα για την Rojo Brillante και 4 τόνους το στρέμμα για την Jiro. Η αξία των δενδρυλλίων του λωτού κυμαίνεται από 2 έως 2,5 ευρώ».

22/11/2023 04:31 μμ

Αναπλήρωση της απώλειας εισοδήματος που είχαν τα δύο τελευταία χρόνια (2022 και 2023) ζητούν οι παραγωγοί ακτινιδίων της Πιερίας.

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού (ΑΣ) ΠΕΣΚΟ, Ηλίας Γκρίνιας, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «ζητάμε από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να προχωρήσει στην αναπλήρωση της απώλειας εισοδήματος που είχαν οι παραγωγοί - μέλη μας τα τελευταία δύο χρόνια.

Ολοκληρώνοντας την συγκομιδή ακτινιδίων εσοδείας 2023 καταλήγουμε στο συμπέρασμα πως οι αρχικές προβλέψεις μας - από την περασμένη άνοιξη - για ακαρπίας στα δέντρα ακτινιδιάς επιβεβαιώνονται για τους παραγωγούς μας καθώς η στρεμματική απόδοση παρουσιάζει μείωση της τάξης του 50%.

Θέλουμε να τονίσουμε ότι προερχόμαστε από μια δύσκολη χρονιά στο ακτινίδιο το 2022, στην οποία είχαμε κατά κάποιο τρόπο ικανοποιητική παραγωγή αλλά οι τιμές ήταν ιδιαίτερα χαμηλές.

Να σας επισημάνω ότι πέρυσι η μέση τιμή παραγωγού κυμάνθηκε στα 37 - 38 λεπτά το κιλό, ενώ φέτος ήταν στα 80 λεπτά.

Συνοψίζοντας καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι η καλλιέργεια του ακτινιδίου είχε δύο πολύ δύσκολες χρονιές και για αυτό με επιστολή μας προς το ΥπΑΑΤ ζητάμε την αρωγή και στήριξη για να μπορέσουμε να κρατήσουμε βιώσιμη την καλλιέργεια της ακτινιδιάς.

Να επισημάνουμε ότι έχει σταλεί ανάλογο υπόμνημα από πλευράς μας προς το ΥπΑΑΤ και προς τον ΕΛΓΑ την περασμένη άνοιξη.

Θα ήταν παράλειψη μας αν δεν αναφέρουμε την περσινή ενίσχυση των 72 ευρώ ανά στρέμμα από το αποθεματικό κρίσης στις οργανώσεις παραγωγών.

Ευελπιστούμε ότι και φέτος θα ανταποκριθεί το ΥπΑΑΤ στο αίτημά μας για στήριξη της καλλιέργειας ακτινιδιάς».

22/11/2023 01:26 μμ

Στο 56,22% ανέρχεται, κατά μέσο όρο, το ποσοστό ζημιάς από φουζικλάδιο στην φετινή παραγωγή μήλων της Πέλλας.

Αυτό κατέδειξε εμπεριστατωμένη έρευνα επιστημόνων της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας, που έγινε σε συνεργασία με καταστήματα που δραστηριοποιούνται στον τομέα της φυτοπροστασίας και ομάδες μηλοπαραγωγών της ΔΕ Βεγορίτιδας.

Η Ομάδα εργασίας, η οποία συγκροτήθηκε με απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη, κ. Ιορδάνη Τζαμτζή, ερεύνησε ολιστικά τις παραμέτρους που οδήγησαν σε εκτεταμένη προσβολή των οπωρώνων μηλιάς, από τη μυκητολογική ασθένεια «Φουζικλάδιο της Μηλιάς», κατά την καλλιεργητική περίοδο 2023, στην Πέλλα. Όλα τα στοιχεία της έρευνας, η μεθοδολογία που ακολουθήθηκε και η επιστημονική τεκμηρίωση εστάλησαν στον Υπουργό κ. Λευτέρη Αυγενάκη, στον Υφυπουργό κ. Διονύση Σταμενίτη, καθώς και στον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο και στο υποκατάστημα του Οργανισμού της Βέροιας.

Με βάση τα κλιματολογικά δεδομένα στα ευαίσθητα στάδια προσβολής και τις γεωργικές προειδοποιήσεις του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου, συνάγεται το συμπέρασμα ότι υπήρξε ιδιαίτερα μεγάλη πίεση προσβολής των καλλιεργειών από την εν λόγω ασθένεια.

Όλες οι καλλιεργούμενες ποικιλίες προσβλήθηκαν από φουζικλάδιο. Οι διαφοροποιήσεις που παρατηρήθηκαν μεταξύ διαφόρων παραγωγών οφείλονταν κυρίως στο μικροκλίμα της κάθε περιοχής, στη συχνότητα εφαρμογών των φυτοπροστατευτικών προϊόντων, στις συνθήκες εφαρμογής τους όπως η καταλληλότητα των καιρικών συνθηκών και ιδιαιτέρως το ενδεχόμενο να ακολούθησε βροχόπτωση αμέσως μετά τον ψεκασμό.

Από την εξέταση των ημερολογίων των αγρών και των αρχείων των τοπικών γεωπόνων προκύπτει ότι πραγματοποιήθηκαν, κατά μέσο όρο, 18 εφαρμογές φυτοπροστατευτικών προϊόντων, για την αντιμετώπιση του φουζικλαδίου, σύμφωνα με τις γεωργικές προειδοποιήσεις του ΥπΑΑΤ και τις υποδείξεις των τοπικών γεωπόνων.

Η ποιότητα της συγκομιζόμενης παραγωγής επηρεάσθηκε αρνητικά, καθώς οι καρποί που απέμειναν στα δέντρα προέρχονται από ενδιάμεσα άνθη και όχι από το κεντρικό άνθος, οι καρποί του οποίου απομακρύνθηκαν από τους παραγωγούς λόγω της ασθένειας.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Ιορδάνης Τζαμτζής δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι «η ζημιά που έπαθαν οι μηλοπαραγωγοί δεν αποζημιώνεται από τον ΕΛΓΑ. Εμείς καταθέσαμε την μελέτη στο ΥπΑΑΤ και ζητάμε να κααβληθούν έκτακτες ενισχύσεις στους μηλοπαραγωγούς για την απώλεια του εισοδήματός τους».

01/11/2023 10:31 πμ

Συνεχίζεται η συγκομιδή των ακτινιδίων, φέτος η παραγωγή έχει πρόβλημα στα κιλά αλλά έχει καλή ποιότητα και μεγέθη. Η εμπορική ζήτηση είναι αυξημένη και σε καλά επίπεδα κυμαίνονται οι τιμές παραγωγού.

Ο κ. Σάββας Αργυράκης, παραγωγός ακτινιδίων και μέλος της διοίκησης της ΕΑΣ Καβάλας και της Ομάδας Εργασίας για το ακτινίδιο της ΕΘΕΑΣ, ανέφερε στον ΑγροΤύπο ότι «υπάρχει και φέτος πρόβλημα με ακαρπία στην παραγωγή. Οι μέσες αποδόσεις στη δυτική Ελλάδα κυμαίνονται στα 2 τόνοι το στρέμμα, στην Πιερία μεταξύ 3 - 3,5 τόνοι και στην Καβάλα στα 3,5 τόνοι. Η μείωση της παραγωγής οφείλεται στον ήπιο περσινό χειμώνα που έφερε λίγες ώρες ληθάργου στα δέντρα. Τα λίγα κιλά έφεραν όμως καλή ποιότητα και μεγέθη.

Η συγκομιδή της βασικής ποικιλίας Hayward ξεκίνησε (σύμφωνα με την σχετική ΚΥΑ) μετά τις 15 Οκτωβρίου. Ο καιρός δεν δημιουργεί πρόβλημα στην συγκομιδή αλλά οι υψηλές θερμοκρασίες δεν βοηθούν τα ακτινίδια να ανεβάσουν σάκχαρα. Αν βοηθήσει ο καιρός αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Νοεμβρίου.

Η καλή ποιότητα έχει φέρει και αυξημένη ζήτηση για τα ακτινίδια. Οι εμπορικές πράξεις φέτος ξεκίνησαν από 85 λεπτά το κιλό και σταδιακά άρχισαν να ανεβαίνουν. Σήμερα υπάρχουν συμφωνίες για καλή ποιότητα ακτινιδίων που δίνουν τιμή παραγωγού στο 1 ευρώ το κιλό. Το θετικό είναι ότι στην περιοχή μας υπάρχουν αποθηκευτικοί θάλαμοι και αποθηκεύεται το 1/3 της παραγωγής και οι παραγωγοί περιμένουν να δουν που θα φτάσει η τιμή για να πουλήσουν. Αυτό θα πρέπει να γίνει και στις υπόλοιπες παραγωγικές περιοχές.

Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον στην χώρα μας για νέες φυτεύσεις. Αυτό που θα πρέπει να προσέχουν οι παραγωγοί είναι να μην πουλάνε τα ελληνικά ακτινίδια στους Ιταλούς που θέλουν να καλύψουν τις εμπορικές τους ανάγκες, όπως γίνεται στο ελαιόλαδο. Επίσης θα πρέπει οι φυτεύσεις να γίνονται με προγραμματισμό και αν γίνονται παράλληλα επενδύσεις σε αποθηκευτικούς θαλάμους».

Η Δέσποινα Καΐτίδου, παραγωγός ακτινιδίων από Σκύδρα, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «φέτος έχουμε πρόβλημα με μειωμένες αποδόσεις. Όμως η ποιότητα και τα μεγέθη είναι πολύ καλά. Υπάρχει ζήτηση και οι τιμές είναι σε καλά επίπεδα. Πέρυσι ήταν μια καταστροφική χρονιά πουλήσαμε στα 45 λεπτά το κιλό. Φέτος έκανα συμφωνία στα 90 λεπτά. Πάντως κάνουμε νέες φυτεύσεις και η καλλιέργεια έχει καλές προοπτικές στην περιοχή μας».

Ο κ. Άγγελος Ξυλογιάννης, που είναι παραγωγός και μέλος στο Διοικητικό Συμβούλιο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Εκμετάλλευσης Ακτινιδίων (ΑΣΕΑ) στην Άρτα, δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι «η Ελλάδα αν προστατέψει την καλλιέργεια έχει πολύ καλές προοπτικές να γίνει ο μεγάλος παίκτης στα ακτινίδια στο βόρειο ημισφαίριο. Η Ιταλία βγαίνει εκτός παιχνιδιού στα πράσινα ακτινίδια γιατί έχει προβλήματα φυτοπροστασίας.

Πριν 7 χρόνια η ιταλική παραγωγή έφτανε στους 700.000 τόνους σήμερα φτάνει στους 100.000 τόνους. Θα πρέπει όμως να μην έρχονται στην χώρα μας παλετοκιβώτια (Bins) από Ιταλία γιατί θα μεταφέρουν τις ασθένειες και θα καταστραφούμε οικονομικά, όπως έγινε με τους Ιταλούς παραγωγούς.

Πρέπει να γίνει οργάνωση παραγωγής και εμπορίας ακτινιδίου στην χώρα μας. Ήδη έχουμε συμπράξεις σούπερ μάρκετ με funds στην χώρα μας που θέλουν να αγοράζουν απευθείας από τους παραγωγούς με συγκεκριμένες προδιαγραφές. Είναι θετικό αλλά θα πρέπει να κοιτάζουμε την ποιότητα και να πουλούν οι παραγωγοί μέσα απο συλλογικά όργανα.

Φέτος έχουμε ξανά ακαρπία στην παραγωγή λόγω ήπιου χειμώνα και θα πρέπει σοβαρά οι επιστήμονες να ασχοληθούν με το πρόβλημα. Οι τιμές είναι σε υψηλά επίπεδα αλλά το εισόδημα των παραγωγών είναι μειωμένο επειδή έχουμε λίγα κιλά».

31/10/2023 01:05 μμ

Ακυρώθηκε και πρόκειται να προκηρυχθεί εκ νέου ο διαγωνισμός για τη διάθεση όλων των βοσκοτόπων που μπορούν να διατεθούν σε κτηνοτρόφους.

Το αποκαλούμενο Διαχειριστικό Σχέδιο Βόσκησης για την Ήπειρο, είχε προκηρυχθεί από την Περιφέρεια και ακυρώθηκε μετά από προσφυγές εταιρειών και απόφαση της Ενιαίας Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων.

Πλέον τα χρονικά περιθώρια στενεύουν και τα Διαχειριστικά Σχέδια πρέπει να ολοκληρωθούν ως το τέλος του 2024.

Ο Αλέξανδρος Καχριμάνης, Περιφερειάρχης Ηπείρου, ανέφερε στον ΑγροΤύπο ότι «στη δυτική Μακεδονία έγινε δεκτός, ενώ στην Ήπειρο θα πρέπει να προκηρυχθεί εκ νέου ο διαγωνισμός. Τα χρονικά περιθώρια είναι λίγα. Θα πρέπει το ΥπΑΑΤ να κάνει τις απαραίτητες διορθώσεις για να κάνουμε ξανά το διαγωνισμό. Πρέπει εκεί στο υπουργείο να ασχοληθούν με το πρόβλημα. Είναι απαραίτητο να γίνει η καταγραφή των βοσκίσιμων εκτάσεων στην Ήπειρο».

26/10/2023 03:18 μμ

Σε εξέλιξη βρίσκεται η συγκομιδή λωτών με την ζήτηση να είναι σε καλά επίπεδα όπως και οι τιμές.

Ο παραγωγός από τη Νάουσα, Μάκης Αντωνιάδης, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «ξεκίνησε αυτές τις ημέρες η συγκομιδή λωτών της ποικιλίας Jiro. Καταναλώνεται αμέσως και όσο πιο έντονο πορτοκαλί χρώμα έχει τόσο πιο ώριμος είναι. Οι τιμές παραγωγού είναι στα 60 λεπτά, ενώ στην λαϊκή αγορά πωλείται στα 1 ευρώ το κιλό. Θα ακολουθήσει η Rojo Brillante που έχει μεγαλύτερη διάρκεια αποθήκευσης. Αυτές οι ποικιλίες αρχίζουν να έχουν καλή ζήτηση από τους Έλληνες καταναλωτές. Είναι ένα υγιεινό χειμερινό φρούτο».

Ο κ. Τάσος Χαλκίδης, παραγωγός από τη Βέροια που ασχολείται πολλά με την παραγωγή λωτού ποικιλίας Jiro, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «φέτος έχουμε μια καλή παραγωγή και δεν έχουμε προβλήματα από καιρικές συνθήκες. Οι μέσες αποδόσεις είναι περίπου 80 κιλά το δέντρο. Όσο πιο κρύο έχει τόσο βοηθά την ωρίμανση του καρπού. Αυτή την εποχή ξεκίνησε η συγκομιδή και οι τιμές είναι στα 45 λεπτά το κιλό. Οι καταναλωτές έχουν αρχίσει να γνωρίζουν τον λωτό που έχει περιέχει αντιοξειδωτικά συστατικά και είναι καλή πηγή βιταμινών. Βέβαια το ρώσικο εμπάργκο μας δημιούργησε προβλήματα γιατί εκεί γνωρίζουν τον λωτό και έχει μεγάλη κατανάλωση. Στην περιοχή υπάρχει ενδιαφέρον για την καλλιέργεια λωτού γιατί δεν έχει πολλά καλλιεργητικά και φυτοπροστατευτικά έξοδα (3 - 4 ραντίσματα) και έχει καλές τιμές για τον παραγωγό. Μετά το ακτινίδιο η καλλιέργεια του λωτού είναι η πιο δημοφιλή εναλλακτική πρόταση για όσους θέλουν να φύγουν από την καλλιέργεια συμπύρηνων ροδάκινων. Πάντως όσοι δοκιμάσουν για πρώτη φορά λωτό σίγουρα θα τον λατρέψουν. Για αυτό θα πρέπει να γίνουν προγράμματα προώθησης του προϊόντος».

Ο κ. Σάββας Παστόπουλος, γεωπόνος με κατάστημα γεωργικών εφοδίων στο Νέο Μυλότοπο Πέλλας, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «ο λωτός είναι μία καλλιέργεια που τα τελευταία χρόνια ανακτά όλο και περισσότερο έδαφος στην Ελλάδα. Ο καιρός δεν δημιούργησε προβλήματα και έχουμε μια κανονική παραγωγή. Έχει ήδη ολοκληρωθεί η συγκομιδή λωτού της ποικιλίας Hana fuyu. Είναι μια άσπερμη ποικιλία που ωριμάζει στα μέσα Οκτωβρίου αλλά έχει φθίνουσα πορεία τα τελευταία χρόνια. Έχει ξεκινήσει η συγκομιδή της ποικιλίας Rojo Brillante. Ο καρπός αυτής της ποικιλίας είναι στιφός κατά την συγκομιδή και απαιτεί αποστιφοποίηση σε θαλάμους με διοξείδιο του άνθρακα. Η συγκομιδή του καρπού γίνεται όταν ο καρπός δεν έχει ωριμάσει τελείως και έχει χρώμα ανοιχτό πορτοκαλί με λίγο πράσινο. Η ζήτηση είναι σε ικανοποιητικά επίπεδα και οι τιμές κυμαίνονται από 50 έως 80 λεπτά το κιλό. Έχει αρχίσει και η συγκομιδή της ποικιλίας Jiro αλλά αν και υπάρχει κινητικότητα στην ζήτηση δεν έχει ακόμη δώσει τιμή. Η συγκεκριμένη ποικιλία κάνει εξαγωγές προς Ιορδανία και υπάρχει μια ανασφάλεια λόγω του πολέμου στη Μέση Ανατολή».

25/10/2023 11:40 πμ

Ξεκινούν οι εξαγωγές ελληνικών ακτινιδίων προς την αγορά της Βραζιλίας, μετά από την σχετική απόφαση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης της χώρας.

Η απόφαση αποτελεί μια θετική εξέλιξη για το προϊόν μας που θα μπορεί να εξαχθεί σε μια χώρα 214 εκατ. ανθρώπων, που είναι η μεγαλύτερη σε έκταση και πληθυσμό στη Λατινική Αμερική και η έβδομη πιο πολυπληθής στον πλανήτη.

Θυμίζουμε ότι η Ελλάδα κατέχει την τέταρτη θέση στην παγκόσμια παραγωγή ακτινιδίων (μαζί με το Ιράν), ενώ πρώτη παραγωγός χώρα παραμένει η Κίνα, ακολουθεί η Νέα Ζηλανδία και στη συνέχεια η Ιταλία.

Από την 1η Σεπτεμβρίου 2022 έως και τις 28 Απριλίου 2023 οι εξαγωγές ακτινιδίου της χώρας μας έφτασαν τους 196.750 τόνους, έναντι 186.692 τόνων την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Γεώργιος Πολυχρονάκης, Ειδικός Σύμβουλος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Incofruit - Hellas, «σύμφωνα με διάταγμα της Γενικής Γραμματείας Φυτοπροστασίας (SDA) - που δημοσιεύθηκε στις 23/10/2023, στην επίσημη εφημερίδα της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης της Βραζιλίας - Diário de União (επισυνάπτεται στη πορτογαλική γλώσσα) - του Βραζιλιανού Υπουργείου Γεωργίας και Κτηνοτροφίας (MAPA) που επιτρέπει την εξαγωγή ελληνικών ακτινιδίων στη χώρα, που μας απέστειλε ο εμπορικός μας ακόλουθος Γραμματέας Ο.Ε.Υ κ. Σπ. Δάκογλου».

Το εν λόγω διάταγμα καθορίζει τις φυτοϋγειονομικές απαιτήσεις για εισαγωγή ακτινίδιων (Actinidia Chinensis) από την Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων και των ποικιλιών Actinidia deliciosa, Actinidia latifolia ποικιλία deliciosa και Actinidia chinensis ποικιλία deliciosa.

Στο Άρθρο 2 του διατάγματος, περιγράφονται τα συνοδευτικά έγγραφα που απαιτούνται κατά την εισαγωγική διαδικασία:

α) Φυτουγειονομικού Πιστοποιητικό που εκδόθηκε από τον Εθνικό Οργανισμό Φυτοϋγειονομικής Προστασίας της Ελλάδος, με την παρακάτω πρόσθετες δηλώσεις:

I - «Η αποστολή έχει ελεγχθεί και είναι απαλλαγμένη από παράσιτα Anarsia lineatella, Phenacoccus aceris, Pseudococcus calceolariae, Stathmopoda auriferella και Thrips fuscipennis» και

II - «Η αποστολή υποβλήθηκε σε επεξεργασία με έκθεση στο κρύο, σε θερμοκρασία 0ºC (μηδέν βαθμοί Κελσίου), για ελάχιστη περίοδο 14 (δεκατεσσάρων) ημερών, για έλεγχο παρασίτων Lobesia botrana και Archips podana, υπό επίσημη επίβλεψη».

Ενιαία παράγραφος. Η διαδικασία που προβλέπεται στην ενότητα II πρέπει να πραγματοποιείται σύμφωνα με εποπτεία του Εθνικού Οργανισμού Φυτοϋγειονομικής Προστασίας της Ελλάδος και μπορεί να πραγματοποιηθεί πριν από την επιβίβαση ή κατά τη μεταφορά.

Άρθρο 3
Οι αποστολές υπόκεινται σε επιθεώρηση στο σημείο εισόδου (Φυτοϋγειονομική επιθεώρηση), καθώς και η συλλογή δειγμάτων για φυτοϋγειονομική ανάλυση στο επίσημα ή διαπιστευμένα εργαστήρια από το Βραζιλιανό Υπουργείο Γεωργίας και Κτηνοτροφίας.

1 Τα έξοδα αποστολής δειγμάτων και φυτοϋγειονομικής ανάλυσης θα επιβαρύνουν τον ενδιαφερόμενο.
2 Κατά τον έλεγχο, ο ενδιαφερόμενος μπορεί να παραμείνει θεματοφύλακας του υπόλοιπου της αποστολής μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία επιθεώρησης.

Άρθρο 4
Σε περίπτωση εξεύρεσης παρασίτου καραντίνας ή παρασίτου που παρουσιάζει δυνατότητες καραντίνας για τη Βραζιλία, η αποστολή θα καταστρέφεται ή θα απορρίπτεται και ο Εθνικός Οργανισμός Φυτοϋγειονομικής Προστασίας της Ελλάδος θα ενημερώνεται, ενώ ο Εθνικός Οργανισμός Φυτοϋγειονομικής Προστασίας της Βραζιλίας δύναται να αναστέλλει τις εισαγωγές ακτινιδίων μέχρι την αντίστοιχη αναθεώρηση της Ανάλυσης Κινδύνου Παρασίτων (Pest Risk Analysis).

Άρθρο 5
Ουδέν φορτίο θα εισάγεται σε περίπτωση που δεν υπάρχει συμμόρφωση με τις απαιτήσεις που καθορίζεται στο παρόν διάταγμα.

Άρθρο 6
Το παρόν διάταγμα τίθεται σε ισχύ την 1η Νοεμβρίου 2023.

20/10/2023 11:14 πμ

Ολοκληρθώθηκε η κατ’ εξαίρεση συγκομιδή ακτινιδίων ποικιλίας Χέιγουορθ (Hayward) στην Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας λόγω της κακοκαιρίας «daniel».

Θυμίζουμε ότι σύμφωνα με την σχετική απόφαση η κατ’ εξαίρεση δυνατότητα συγκομιδής ακτινιδίων αφορούσε μόνο τα πλημμυρισμένα αγροτεμάχια της συγκεκριμένης καλλιέργειας, η συγκομιδή θα γίνει με επίβλεψη της ΔΑΟΚ, ενώ τα προϊόντα (ακτινίδια) των εν λόγω εκτάσεων πρέπει να παραμείνουν «δεσμευμένα» σε κατάλληλους αποθηκευτικούς χώρους υπό την ευθύνη της οικείας ΔΑΟΚ. Η αποδέσμευσή τους θα καταστεί δυνατή κατόπιν ελέγχων από τις αρμόδιες υπηρεσίες και σύμφωνα με τα προβλεπόμενα περί εμπορίας της Ενωσιακής και Εθνικής νομοθεσίας.

Ο πρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Καρίτσας - Στομίου «Καρποί Κισσάβου» κ. Ευθύμιος Τριανταφύλλου, δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι «συνεργαστήκαμε με την τοπική ΔΑΟΚ και ολοκληρώσαμε την συγκομιδή των ακτινιδίων. Ήταν μια σωστή απόφαση που βοήθησε τους παραγωγούς που επλήγηκαν από την θεομηνία. Επειδή είχαμε αναφορές ότι η απόφαση αυτή έδωσε αφορμή να γίνουν πρόωρες κοπές Hayward και σε άλλες περιοχές θα ήθελα να τονίσω ότι αυτοί που το κάνουν τις πρώιμες κοπές κάθε χρόνο θα το επαναλάβουν και φέτος χωρίς να περιμένουν την κατ΄ εξαίρεση συγκομιδή στην περιοχή της Λάρισας.

Είχαμε δύο ειδών πλημμυρισμένα αγροτεμάχια αυτά που το νερό έφτασε στσα 60 - 70 εκατοστά στον κορμό και αυτά που σκεπάστηκε ο καρπός. Στη δεύτερη κατηγορία ο καρπός δεν είναι εμπορεύσιμος. Στην πρώτη με την συνεργασία και τις οδηγίες της ΔΑΟΚ κόπηκαν τα περιβόλια. Οι αποδόσεις κυμάνθηκαν στους 4 τόνους/στρέμμα και αποθηκεύτηκαν. Οι παραγωγοί ήρθαν σε συμφωνία με τους εμπόρους και τα «δεσμευμένα» ακτινίδια πουλήθηκαν σε τιμή 1 ευρώ το κιλό. Αν σκεφτούμε ότι ο ΕΛΓΑ θα έδινε αποζημιώσεις της τάξης των 30 - 40 λεπτών το κιλό καταλαβαίνουμε ότι η συγκεκριμένη απόφαση ήταν προς την σωστή κατεύθυνση».

16/10/2023 01:24 μμ

Με τον εκλεγμένο περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Δημήτρη Κουρέτα, θα συναντηθεί αύριο Τρίτη (17/10), στις 15:00, στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο αρμόδιος υπουργός, Λευτέρης Αυγενάκης.

Με το νέο Περιφερειάρχη Θεσσαλίας θα συναντηθούν για να συνεργαστούν, προκειμένου να αποφευχθούν εύλογες καθυστερήσεις που προκαλεί η μετάβαση σε νέα διοίκηση.

«Στόχος της συνάντησης είναι να μη χαθεί ούτε μέρα στην εφαρμογή του προγράμματος που έχει εξαγγείλει το ΥΠΑΑΤ για τη Θεσσαλία», τόνισε ο υπουργός ΑΑΤ.

Επίσης ο Λευτέρης Αυγενάκης ανέφερε ότι ποτέ ο ίδιος ή κάποιο άλλο στέλεχος της κυβέρνησης δεν είπαν ότι δεν θα συνεργαστούν με τους εκλεγμένους Δημάρχους ή Περιφερειάρχες, από όποιο κόμμα κι αν προέρχονται.

10/10/2023 01:08 μμ

Η πολιτική του ΕΛΓΑ δημιουργεί προβλήματα στη δυναμική καλλιέργεια του αβοκάντο.

Φέτος είναι μια δύσκολη χρονιά για τους παραγωγούς αβοκάντο επειδή οι καύσωνες του καλοκαιριού έχουν δημιουργήσει ζημιές και μειωμένη παραγωγή.

Όπως δηλώνει στον Αγροτύπο ο κ. Μανόλης Ντουντουνάκης από τα Χανιά, «φέτος είναι μια όψιμη χρονιά για την καλλιέργεια. Οι δύο βασικές ποικιλίες είναι η Fuerte που φέτος η συγκομιδή της ξεκινά από το Νοέμβριο και η Hass που η συγκομιδή της ξεκινά από τον Ιανουάριο. Φέτος έχουμε μειωμένη παραγωγή και μειωμένο εισόδημα λόγω των υψηλών θερμοκρασιών.

Όμως το προβλήμα είναι ότι δεν έχουμε αποζημιωθεί ακόμα από τον ΕΛΓΑ για τις ζημιές του Φεβρουάριου του 2023. Έχουμε πληρώσει τις ασφαλιστικές εισφορές, μας έχει κοινοποιηθεί το πόρισμα, έχουμε ενημερωθεί τηλεφωνικά για το ύψος της αποζημίωσης, αλλά δεν έχουμε λάβει ακόμα καμιά αποζημίωση. Ίσως πληρωθούμε στο τέλος του Οκτωβρίου. Οι ζημιές του χειμώνα επί σειρά ετών (ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ) πληρώνονται το ίδιο έτος, Ιούλιο – αρχές Αυγούστου.

Πολλά προϊόντα σφαλίζονται περίπου στο 1/3 της εμπορικής αξίας του προϊόντος, με ευθύνη του ΕΛΓΑ. Πιο συγκεκριμένα τα αβοκάντο ασφαλίζονται φέτος για 0,94 ευρώ/κιλό όταν η εμπορική αξία είναι περίπου 2,50 ευρώκιλό. Επίσης, αντίστοιχα ισχύουν για τα ανοιξιάτικα μανταρίνια (Encore) που ασφαλίζονται φέτος για 0,32 ευρώ/κιλό όταν η εμπορική αξία είναι περίπου 0,85 ευρώ /κιλό. Ανάλογα, μειωμένες είναι και οι αποζημιώσεις σε περίπτωση ζημιάς, προφανώς. Οι αποζημιώσεις είναι ακόμα μικρότερες λόγω των υποεκτιμήσεων. Οι υποεκτιμήσεις οφείλονται τόσο σε μια συνειδητή επιλογή του ΕΛΓΑ αλλά και στην άγνοια των γεωπόνων ελεγκτών του ΕΛΓΑ στα υποτροπικά φυτά. Χαρακτηριστικά στο προηγούμενο καύσωνα του 2021 σε δέντρα αβοκάντο με ολική καταστροφή, ο γεωπόνος εκτιμητής του ΕΛΓΑ μου μίλησε για ακαρπία των δέντρων. Έτσι οι αποζημιώσεις είναι περίπου στο 1/10 της εμπορικής αξίας της ζημίας.

Η καλλιέργεια του αβοκάντο βρίσκεται σε κίνδυνο λόγω των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής αλλά και της άγνοιας των γεωπόνων ελεγκτών για τα υποτροπικά δέντρα. Έχουμε πολύ σημαντικές ζημιές από καύσωνα το 2021 & το 2023, ιδιαίτερα στην ευαίσθητη ανοιξιάτικη ποικιλία Hass, συχνά προβλήματα στην ανθοφορία της χειμωνιάτικης ποικιλίας Fuerte (δεν αποζημιώνονται με τον υπάρχοντα κανονισμό), καθώς και προβλήματα από το χιόνι και τις χαμηλές θερμοκρασίες το χειμώνα ιδιαίτερα στην ευαίσθητη ανοιξιάτικη ποικιλία Hass. Οι ζημιές αφορούν τόσο την παραγωγή όσο και το φυτικό κεφάλαιο (δεν αποζημιώνεται).

Η έγκαιρη καταβολή των αποζημιώσεων και η σωστή εκτίμηση της ζημιάς στο ύψος της εμπορικής αξίας του προϊόντος αποτελούν βασικές προϋποθέσεις για να παραμείνει η καλλιέργεια των υποτροπικών φυτών μια προωθούμενη καλλιέργεια υψηλής απόδοσης. Ήδη παρατηρείται μια κάμψη του ρυθμού αύξησης των φυτεύσεων και μια στροφή σε καλλιέργειες ξινών, όπως κοκινόσαρκα γκρέιπφρουτ, και όψιμα ομφαλοφόρα, με υψηλές επιδόσεις και πολύ μικρό ρίσκο.

Είναι επιβεβλημένο να ληφθούν μέτρα από την πολιτεία και τον ΕΛΓΑ, για να παραμείνει η καλλιέργεια του αβοκάντο μια δυναμική καλλιέργεια».