Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

ΕΘΕΑΣ: Δώστε στήριξη εισοδήματος ελαιοκαλλιεργητών για τις μεγάλες ζημιές λόγω ανομβρίας

14/11/2024 01:16 μμ
Ανάγκη λήψης μέτρων στήριξης του εισοδήματος των ελαιοκαλλιεργητών από τις μεγάλες ζημιές λόγω ανομβρίας.

Ανάγκη λήψης μέτρων στήριξης του εισοδήματος των ελαιοκαλλιεργητών από τις μεγάλες ζημιές λόγω ανομβρίας.

Η ΕΘΕΑΣ απέστειλε επιστολή προς την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, για τα προβλήματα που έχουν ανακύψει στις ελαιοκαλλιέργειες, μετά την παρατεταμένη ανομβρία που επικράτησε ανά περιοχές, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν, τόσο ποσοτικές, όσο και ποιοτικές ζημιές.

Όπως αναφέρει η τριτοβάθμια συνεταιριστική οργάνωση, φέτος η μείωση της παραγωγής ελαιόλαδου και της βρώσιμης ελιάς κυμαίνεται από 25-40% και σε ορισμένες περιοχές σε μεγαλύτερα ποσοστά.

Επίσης οι καρποί που συγκομίζονται έχουν μικρό μέγεθος και δεν βοηθούν τους παραγωγούς να «αγγίξουν» τα μεγέθη και τις ποιοτικές αποδόσεις μιας κανονικής ελαιοκομικής χρονιάς.

Η επιστολή της ΕΘΕΑΣ αναφέρει τα εξής:

Η φετινή ελαιοκομική περίοδος, χαρακτηρίζεται από συνεχή ανομβρία, σε συνδυασμό με τον παρατεταμένο θερινό καύσωνα που προηγήθηκε και ξηρούς ανέμους το φθινόπωρο. Αυτός ο συνδυασμός ασυνήθιστων κλιματικών συνθηκών, είχε προκαλέσει έντονο υδατικό στρες, ιδιαίτερα σε μη αρδευόμενες περιοχές, όπως είναι οι ορεινές και νησιωτικές όπου βρίσκεται μεγάλο μέρος από τα εκατομμύρια ελαιόδεντρα της χώρας. Επακόλουθο αυτών των εξαιρετικά δυσμενών συνθηκών, είναι η συρρίκνωση του ελαιοκάρπου, η καρπόπτωση και εκτεταμένες ξηράνσεις των βλαστικών μερών, ζημιές μη αντιστρέψιμες από τις λίγες βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών.

Τα ανωτέρω προβλήματα, συναντώνται στις μεγαλύτερες ελαιοπαραγωγικές περιοχές της χώρας, με τους καλλιεργητές ελιάς να βρίσκονται αντιμέτωποι με σημαντικές απώλειες στην παραγωγή τους και ως εκ τούτου με μεγάλη απώλεια του εισοδήματός τους, κρίσιμο για την επιβίωσή τους. Ειδικότερα, με βάση τα στοιχεία των ελαιοπαραγωγικών συνεταιρισμών μελών μας, από όλες τις ελαιοκομικές περιφέρειες της χώρας, έχουν δημιουργηθεί δύο είδη ζημιών:

α) Ποσοτικές ζημιές:
Η μείωση της παραγωγής ελαιόλαδου και της βρώσιμης ελιάς κυμαίνεται από 25 - 40 % και σε ορισμένες περιοχές σε μεγαλύτερα ποσοστά. Με βάση αυτά τα στοιχεία οι ελαιοκομικοί συνεταιρισμοί μέλη μας εκτιμούν πως η μείωση στο ελαιόλαδο θα ανέλθει σε 50 - 60.000 τόνους.

β) Ποιοτικές ζημιές:
Οι καρποί που συγκομίζονται έχουν μικρότερο μέγεθος, ένεκα της αφυδάτωσης και δεν βοηθούν τους παραγωγούς να «αγγίξουν» τα μεγέθη και τις ποιοτικές αποδόσεις μιας κανονικής ελαιοκομικής χρονιάς, οι οποίες είναι σημαντικά μικρότερες.

Καθίσταται σαφές, πως πλέον οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής πλήττουν ανεπανόρθωτα τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις με επακόλουθο τη μείωση του αγροτικού εισοδήματος. Ως εκ τούτου, λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω δυσμενή δεδομένα, όπως διαμορφώθηκαν για τους καλλιεργητές ελιάς, κρίνεται αναγκαία η αποτύπωση της πραγματικής κατάστασης των ζημιών που έχουν προκληθεί.

Τέλος, είναι απαραίτητη η οικονομική ενίσχυση και η υποστήριξη των παραγωγών, ώστε να υπάρξει αντιστάθμιση στην απώλεια του εισοδήματος τους και να μπορέσουν να συνεχίσουν απρόσκοπτα την παραγωγική τους δραστηριότητα.

Σχετικά άρθρα
14/01/2025 05:48 μμ

Έντονες συζητήσεις έχουν ξεσπάσει τις τελευταίες μέρες στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, σχετικά με επιβολή προστίμων στη διακίνηση ελαιολάδου με τενεκέ.

Τελικά μετά από «πιέσεις» των ελαιοπαραγωγών η κυβέρνηση αναγκάστηκε να δώσει διευκρινίσεις για το θέμα της διακίνησης του ελαιολάδου.

«Η μεταφορά μικρών ποσοτήτων συμβαίνει άτυπα στην ελληνική πραγματικότητα. Για όσους θέλουν να είναι απολύτως νομότυποι, μπορούν να χρησιμοποιούν μικρότερες συσκευασίες των 5 λίτρων», λέει ο Χρίστος Δήμας, υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών και ξεκαθάρισε ότι «δεν έχουμε σχεδιάσει κάποια αλλαγή στη μεταφορά ελαιολάδου με τενεκέδες. Όσα ακούγονται τις τελευταίες μέρες δεν ισχύουν. Το θεσμικό πλαίσιο που ρυθμίζει τη μεταφορά του ελαιολάδου ισχύει από το 2017». Και πρόσθεσε: «η μεταφορά μικρών ποσοτήτων ελαιολάδου μεταξύ φίλων και συγγενών συνεχίζεται άτυπα, χωρίς να τίθεται ζήτημα παραβάσεων. Αυτό το θέμα πήρε μεγαλύτερη διάσταση απ’ ό,τι έπρεπε. Θέλω να καθησυχάσω τους πολίτες: δεν προχωράμε σε αλλαγές».

Παράλληλα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, δήλωσε ότι ο έλεγχος παραστατικών διακίνησης ελαιολάδου αφορά αποκλειστικά τους εμπόρους και όχι τους παραγωγούς που αυτοκαταναλώνουν ελαιόλαδο ή δωρίζουν ελαιόλαδο σε συγγενείς και φίλους για ίδια κατανάλωση.

Όμως είναι τελικά το πρόβλημα ο τενεκές;

Ο Μύρων Χιλετζάκης, ελαιοπαραγωγός, Αντιπρόεδρος ΕΑΣ Ηρακλείου και πρόεδρος Μικρών Συνεταιρισμών της ΕΘΕΑΣ, ανακοίνωσε στον ΑγροΤύπο ότι «το ερώτημα είναι εφαρμόζονται οι νόμοι στη χώρα μας; Γιατί το 2017 είχαμε ένα νόμο πάλι στο ελαιόλαδο που λέει στην εστίαση θα πρέπει να υπάρχουν ατομικές φιάλες ελαιόλαδου, συσκευασμένες με πώμα μιας χρήσης. Εφαρμόστηκε αυτός ο νόμος; Όχι δεν εφαρμόστηκε.

Ο ίδιος νόμος έλεγε ότι απαγορεύεται η εστίαση να αγοράσει από παραγωγό σε 17λιτρο τενεκέ. Θα πρέπει ο παραγωγός να πάρει άδεια τυποποιητή, δηλαδή να κάνει μια ατομική επιχείρηση. Αυτό ισχύει και σήμερα.

Αυτό που θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε στους ελαιοπαραγωγούς είναι ότι από την 1η Οκτωβρίου 2025 θα πρέπει να βγάζουν ηλεκτρονικά παραστατικά διακίνησης ελαιοκάρπου. Με αυτό θα γίνεται ιχνηλασιμότητα του προϊόντος που γίνεται ελαιόλαδο και διασταύρωση με τα παραστατικά που βγάζει το ελαιοτριβείο είτε προς φύλαξη είτε προς σπίτι. Θυμίζουμε ότι το ελαιόλαδο που γράφει ότι είναι για το σπίτι ο παραγωγός δεν μπορεί να το πουλήσει. Αυτή η διαδικασία θα γίνεται από το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών. Έρχεται το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και με βάση αυτά τα στοιχεία θα κάνει διασταυρώσεις με το ελαιοκομικό μητρώο που έχει. Όλα αυτά είναι προς την σωστή κατεύθυνση για την αντιμετώπιση των ελληνοποιήσεων.

Το πρόβλημα είναι διαδικαστικό γιατί από 1η Οκτωβρίου θα πρέπει οι ελαιοπαραγωγοί (με μέση ηλικία 63 ετών) να βγάζουν ηλεκτρονικό δελτίο αποστολής ελαιοκάρπου στο χωράφι για να φύγει να πάει στο ελαιοτριβείο. Όταν βγάζαμε έντυπα παραστατικά αναγράφαμε «δελτίο αποστολής προς ζύγιση» γιατί ο παραγωγός δεν κάνει ζύγισμα στο χωράφι. Δεν γνωρίζουμε αν η πλατφόρμα θα δεχτεί «δελτίο αποστολής προς ζύγιση».

Εκτιμώ ότι ο παραγωγός δεν μπορεί να υποστηρίζει αυτή τη διαδικασία στο χωράφι και θα υπάρξουν προβλήματα στην εφαρμογή της. Αυτό θα πρέπει να το προβλέψουν από τώρα στην κυβέρνηση».

Τελευταία νέα
17/01/2025 02:06 μμ

Μετά το μεγάλο παγκρήτιο αγροτικό συλλαλητήριο έχουμε την πανθεσσαλική σύσκεψη σήμερα Παρασκευή (17 Ιανουαρίου), στις 6:30 μ.μ. το απόγευμα, στο Κέντρο Πολλαπλών Χρήσεων του Παλαμά Καρδίτσας, με στόχο οι αγρότες να συναποφασίσουν τον τρόπο με τον οποίο θα κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους.

Ομοσπονδίες και Αγροτικοί Σύλλογοι συντονίζονται στις αγωνιστικές αποφάσεις της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, του προηγουμένου Δεκεμβρίου, με βασικό στόχο την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων σε πανελλαδικό επίπεδο τις επόμενες μέρες.

«Να αξιοποιήσουν την αγωνιστική τους πείρα και να συμμετέχουν μαζικά στους αγώνες του επόμενου διαστήματος», τονίζει στο κάλεσμά της για τη σύσκεψη η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας.

Κινητοποίηση στην Κοζάνη

Ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Ανατολικής Εορδαίας και Νότιας Λεκάνης Βεγορίτιδας ανακοίνωσε ότι σε αγωνιστικό κλίμα πραγματοποιήθηκε η σύσκεψη του συλλόγου την Πέμπτη 16/01 στο Δημαρχείο Εορδαίας με θέμα την οργάνωση των κινητοποιήσεων διεκδίκησης των δίκαιων αιτημάτων μας.

Κοζάνη

Επόμενος σταθμός της δράσης μας, στο πλαίσιο των περιοδειών, είναι σύσκεψη - ενημέρωση στο δημαρχείο Αμυνταίου, την Κυριακή (19/01) στις 12 το μεσημέρι.

Επιπλέον αποφασίστηκε κινητοποίηση με αγροτικά οχήματα στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας την Πέμπτη (23/01). Προσυγκέντρωση στις 11:00 στην Πτολεμαΐδα, στην πυροσβεστική (έναντι Lidl).

Καλούμε όλους τους αγρότες και κτηνοτρόφους να κινητοποιηθούν και να συμμετέχουν στις δράσεις του επόμενου διαστήματος για τον αγώνα επιβίωσης μας. Συντονιζόμαστε με τους συναδέλφους μας πανελλαδικά για τα δίκαια αιτήματα μας.

Διεκδικούμε:

  • Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος, εξαιτίας της μείωσης της παραγωγής που προκάλεσαν οι μεγάλες ζημιές από καιρικά φαινόμενα και ασθένειες. Αντίστοιχα για τους κτηνοτρόφους που επλήγησαν από τις ζωονόσους, την καραντίνα. Συγκεκριμένα στα μήλα, ροδάκινα, κεράσια και αμύγδαλα να δωθούν αποζημιώσεις για το χαμένο εισόδημα λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων. Επιπλέον ενίσχυση στα καλαμπόκια και στα σιτηρά τα οποία επλήγησαν από τους καύσωνες. Να αποζημιωθούν οι κτηνοτρόφοι για την απώλεια εισοδήματος λόγω της καραντίνας και την απαγόρευση να σφάζουν.
  • Μείωση του κόστους παραγωγής. Αφορολόγητο πετρέλαιο στην αντλία, 7 λεπτά/Kwh στο ρεύμα με κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, επιδότηση μέσων και εφοδίων και ζωοτροφών και κατάργηση του ΦΠΑ.
  • Κατώτερες εγγυημένες τιμές που θα καλύπτουν το κόστος παραγωγής, διασφαλίζοντας παράλληλα εισόδημα επιβίωσης και προσιτές τιμές των προϊόντων στη λαϊκή κατανάλωση. Οι αγρότες είναι οι μόνοι που πουλούν τα προϊόντα τους χωρίς να γνωρίζουν τι τιμή θα πάρουν.
  • Προστασία από τις φυσικές καταστροφές, με υλοποίηση όλων των απαραίτητων έργων υποδομής, καθώς και αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλες τις φυσικές καταστροφές και νόσους στο 100%. Άμεση καταβολή των αποζημιώσεων που αφορούν τις δηλώσεις ζημιάς του προηγούμενου διαστήματος.
  • Να πληρωθούν οι συνδεδεμένες ενισχύσεις χωρίς όρους και προϋποθέσεις σε όλα τα προϊόντα που είχαν χαμηλή παραγωγή και δεν καλύπτουν το πλαφόν λόγω των καιρικών συνθηκών και νόσων. Να πληρωθεί η συνδεδεμένη καλαμποκιού σε όλους ανεξαρτήτως χάρτη.
  • Καμία αύξηση στις εισφορές του ΟΓΑ και στα όρια συνταξιοδότησης. Αυξήσεις στις συντάξεις που να αρκούν να ζήσουμε αξιοπρεπώς.

Κάλεσμα της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων (ΠΕΜ)

Οργανώνουμε τις διεκδικήσεις για την ικανοποίηση των αιτημάτων μας, εντείνουμε την προσπάθεια να φτάσουμε σε κάθε χωριό, να ενημερώσουμε κάθε αγρότη, κάθε κτηνοτρόφο, κάθε μελισσοκόμο.

Στόχος ο συντονισμός μας και η κλιμάκωση του αγώνα μας για να μείνουμε στα χωριά μας, στα χωράφια, τους στάβλους τα μελίσσια μας.
Όπλο μας οι αποφάσεις της πανελλαδικής σύσκεψης της ΠΕΜ, για πανελλαδικά συντονισμένες αγροτικές κινητοποιήσεις, αλλά και των μαζικών συσκέψεων Αγροτικών Συλλόγων και Ομοσπονδιών που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί ή προγραμματιστεί σε διάφορες περιοχές της χώρας, από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη.

Τα κρίσιμα ζητήματα που μας απασχολούν όχι μόνο δεν έχουν λυθεί αλλά βλέπουμε να επιταχύνεται η πολιτική που μας πετάει έξω από την παραγωγή, η πολιτική που οδηγεί στην ερήμωση της υπαίθρου.

Την ίδια στιγμή, χάρη και στις διάφορες συμφωνίες που έχει υπογράψει η ΕΕ με τρίτες χώρες (π.χ. Mercosur), οι αθρόες εισαγωγές αγροτικών προϊόντων, σε πολλές περιπτώσεις αμφιβόλου ποιότητας, και οι “ελληνοποιήσεις” αποτελούν πλέον “κανονικότητα” και όχι εξαίρεση.

Το κόστος παραγωγής παραμένει στα ύψη ενώ η κυβέρνηση, κινούμενη όπως και οι προκάτοχοί της στις ράγες της ΚΑΠ, αρνείται να ορίσει εγγυημένες τιμές στα προϊόντα μας, κάνοντας τις πλάτες στα καρτέλ της μεταποίησης και της εμπορίας που αγοράζουν κοψοχρονιά, με «ανοιχτές» τιμές την παραγωγή μας, για να την πουλήσουν 3, 4, 5 φορές παραπάνω στη λαϊκή κατανάλωση. Έτσι φέτος, η χρονιά είναι ιδιαίτερα καταστροφική καθώς κανένας αγρότης, κανένας κτηνοτρόφος δεν μπορεί να καλύψει τα έξοδα που έκανε για την καλλιέργεια ή την εκτροφή του.

Η επιστροφή των 100 εκ. ευρώ του ΕΦΚ του αγροτικού πετρελαίου κίνησης δεν ικανοποιεί το αίτημά μας για αφορολόγητο πετρέλαιο στην αντλία όπως αυτό που οι κυβερνήσεις δίνουν σε εφοπλιστές κ.α οι οποίοι δεν πληρώνουν σεντ για ΕΦΚ. Είναι ένα μέρος του φόρου που καταβάλλουμε, που κερδήθηκε ύστερα από την πίεση που ασκήσαμε με τις μεγαλειώδεις περυσινές κινητοποιήσεις.

Είμαστε «ξέφραγο αμπέλι» που μπάζει απο τις ζωονόσους, όπως η πανώλη και η ευλογιά των αιγοπροβάτων. Τα μέτρα της κυβέρνησης δεν επαρκούν για την κάλυψη της απώλειας του κτηνοτροφικού κεφαλαίου. Ποιος κτηνοτρόφος μπορεί να επιβιώσει όταν δεν μπορεί να σφάξει, όταν είναι αναγκασμένος να κρατάει τα ζώα σε καραντίνα, να τα ταΐζει με πανάκριβες ζωοτροφές, χωρίς ενίσχυση από το κράτος;

Μας αφανίζουν οι πλημμύρες, η λειψυδρία και η ξηρασία, οι πυρκαγιές κλπ. Ταυτόχρονα τα προγράμματα της κυβέρνησης για έργα μέσω ΣΔΙΤ όπως και η σύσταση ΑΕ για τη διαχείριση των υδάτων πρόκειται να εκτοξεύσουν το κόστος άρδευσης για τους αγρότες αλλά και της ύδρευσης για τον λαό.

Οι κατευθύνσεις του υπουργείου για τον ΕΛΓΑ είναι φανερό ότι οδηγούν σε περαιτέρω μείωση της κρατικής χρηματοδότησης και σε αύξηση των ασφάλιστρων που καταβάλλουν οι αγρότες. Το σκάνδαλο στον ΟΠΕΚΕΠΕ είναι διαχρονικό, με τον παρασιτισμό των ΚΥΔ, τον χορό εκατομμυρίων που στήνουν στις πλάτες μας οι διάφοροι επιτήδειοι παίζοντας με το εθνικό απόθεμα, τις εκτάσεις, τους βοσκότοπους απομυζώντας αγροτικές επιδοτήσεις. Παράλληλα το “άρμεγμα” των αγροτών από τα διάφορα μελετητικά γραφεία έχει με την νέα ΚΑΠ ενταθεί.

Με τη συμμετοχή της Ελλάδας στα πολεμικά πεδία κι εμείς πληρώνουμε βαρύ τίμημα, με την απώλεια μεγάλων αγορών για τα προϊόντα μας, όπως αυτή της Ρωσίας και την εκτόξευση του κόστους παραγωγής για πετρέλαιο, ρεύμα, λιπάσματα, ζωοτροφές ενώ την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση μας λέει ότι δεν υπάρχουν λεφτά για την παιδεία, την υγεία ή την αγροτική παραγωγή κλπ, την ίδια στιγμή δίνονται δισεκατομμύρια για τους ΝΑΤΟικούς πολέμους.

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες
Η κυβέρνηση υποκρίνεται ότι δεν γνωρίζει τα προβλήματά μας και τα αιτήματά μας. Ομολογεί ότι μας καλεί σε διάλογο όχι για να δώσει λύσεις αλλά για να μας εξηγήσει τα δημοσιονομικά δεδομένα τα οποία εμείς ζούμε στο πετσί μας.
Μόνο με τους μαζικούς και ενωτικούς αγώνες μας, την αλληλεγγύη όλου του λαού και με τα τρακτέρ μας στους δρόμους καταφέραμε να αποσπάσουμε ορισμένες κατακτήσεις όπως το αφορολόγητο, το ακατάσχετο, την αναστολή αρχικά και την κατάργηση στη συνέχεια του τέλους επιτηδεύματος, την χορήγηση αποζημιώσεων και διάφορων ενισχύσεων καθώς και την ικανοποίηση τοπικών αιτημάτων κ.α.
Άλλος δρόμος δεν υπάρχει από το να νιώσει η κυβέρνηση την πίεση μας, με τα τρακτέρ μας, στα μπλόκα και τις άλλες μορφές αγώνα πανελλαδικά.
Να απαντήσουμε οργανωμένα και συντονισμένα στην πολιτική που μας έχει φέρει στα όρια της επιβίωσης. Που μας αφήνει απροστάτευτους εμάς και όλο τον λαό απέναντι σε κάθε καταστροφή να τρέχουμε να σωθούμε. Δεν είναι λογικό σήμερα, με τέτοια ανάπτυξη της επιστήμης και της τεχνολογίας να πνιγόμαστε το χειμώνα και να καιγόμαστε το καλοκαίρι. Εμείς μαζί με τους υπόλοιπους εργαζόμενους παράγουμε όλον τον πλούτο και μας αξίζει εν έτει 2025 να ζούμε μια καλύτερη ζωή σε μία καλύτερη κοινωνία για εμάς και τα παιδιά μας.

Είμαστε ενωμένοι, αποφασισμένοι και διεκδικούμε κόντρα στις επιπτώσεις της ΚΑΠ και της πολιτικής των κυβερνήσεων:

  • Αναπλήρωση του χαμένου αγροτικού εισοδήματος εξαιτίας της μειωμένης παραγωγής και των χαμηλών τιμών
  • Αποζημιώσεις στο 100% των ζημιών σε αγροτικό κεφάλαιο και παραγωγή
  • Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ που να καλύπτει όλους τους φυσικούς κινδύνους και τις νόσους σε όλα τα στάδια της παραγωγής
  • Μέτρα για τη μείωση του κόστους παραγωγής όπως αφορολόγητο πετρέλαιο στην αντλία, πλαφόν στο ρεύμα 7 λεπτά/Kwh, επιδότηση λιπασμάτων, αγροεφοδίων και ζωοτροφών
  • Εγγυημένες τιμές στα προϊόντα μας για την επιβίωσή μας και προσιτές τιμές στη λαϊκή κατανάλωση
  • Υλοποίηση όλων των απαραίτητων έργων υποδομής και προληπτικών μέτρων για προστασία από φυσικές καταστροφές και ασθένειες
  • Σύνδεση της επιδότησης με την γεωργική παραγωγή και το κτηνοτροφικό κεφάλαιο
  • Να μην χαθούν οι συνδεδεμένες λόγω μη κάλυψης του πλαφόν εξαιτίας καιρικών συνθηκών και νόσων
  • Κατάργηση των ΚΥΔ - Οι δηλώσεις ΟΣΔΕ να γίνονται δωρεάν από τις κρατικές υπηρεσίες με προσλήψεις
  • Μέτρα για τον έλεγχο των ελληνοποιήσεων - στελέχωση των κρατικών υπηρεσιών
  • Άμεσα αύξηση των αγροτικών συντάξεων.

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ – ΘΑ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ

16/01/2025 04:38 μμ

Για άλλη μια φορά, η Πολιτεία επιβάλλει μέτρα χωρίς καμία ουσιαστική διαβούλευση με τους παραγωγούς, τους συνεταιρισμούς και τα ελαιοτριβεία.

Αποφάσεις που σχεδιάζονται πίσω από γραφεία, μακριά από τις πραγματικές ανάγκες της παραγωγής. Η υποχρέωση για ψηφιακά Δελτία Αποστολής του ελαιόκαρπου από το χωράφι στο ελαιοτριβείο και η συνολική μετάβαση στην ψηφιακή τιμολόγηση είναι μέτρα που δεν λαμβάνουν υπόψη τις δυσκολίες του πρωτογενούς τομέα.

Αναρωτιέμαι:
Πόσοι παραγωγοί, ειδικά σε ορεινές και απομακρυσμένες περιοχές, μπορούν να ανταποκριθούν χωρίς τεχνολογική υποδομή και εκπαίδευση;
Είναι λογικό να απαιτείται ψηφιακή διακίνηση για έναν καρπό που μεταφέρεται αυθημερόν στο ελαιοτριβείο, πολλές φορές σε διαδοχικές ημέρες;
Ποιος θα καλύψει το κόστος για τον εξοπλισμό και την προσαρμογή στις νέες απαιτήσεις;
Και όλα αυτά στην χώρα του πιο αργού & ακριβού internet όπου όπως αποδεικνύεται και στην έκθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης «Digital Decade 2024: Broadband Coverage in Europe 2023»: υστερεί τραγικά σε ψηφιακές υποδομές με έντονο το χάσμα μεταξύ μεταξύ αστικών κέντρων και αγροτικών περιοχών:

Ενδεικτικά:

  • FTTP (Οπτικές Ίνες): Η κάλυψη παραμένει περιορισμένη (38.4% συνολικά, 0% στις αγροτικές περιοχές), με την Ελλάδα να υπολείπεται σημαντικά του μέσου όρου της ΕΕ (64% συνολικά, 52.8% στις αγροτικές περιοχές).
  • 5G: Συνολική κάλυψη (98.1%), με 92.1% στις αγροτικές περιοχές. Ωστόσο, η χρήση της κρίσιμης συχνότητας 3.4–3.8 GHz, απαραίτητης για πολύ υψηλές ταχύτητες, είναι περιορισμένη (58.8% συνολικά, μόλις 6.2% στις αγροτικές περιοχές)
  • DOCSIS (Καλώδιο): Η Ελλάδα δεν διαθέτει υποδομές DOCSIS, σε αντίθεση με την ΕΕ που αξιοποιεί την τεχνολογία (41.1% DOCSIS 3.0, 33.6% DOCSIS 3.1).
  • FWA (Fixed Wireless Access): Ανύπαρκτη κάλυψη (0%), ενώ ο μέσος όρος της ΕΕ ανέρχεται στο 68.5%, κάνοντάς την απαραίτητη για περιοχές με δύσβατο έδαφος.

Η πραγματικότητα είναι σκληρή:
Η Πολιτεία μεταφέρει το βάρος στους παραγωγούς και τους συνεταιρισμούς, αυξάνοντας το κόστος παραγωγής, αντί να στηρίξει τον αγροτικό κόσμο με ρεαλιστικά μέτρα.
Όλα αυτά συμβαίνουν σε ένα περιβάλλον χωρίς Εθνική Ελαιοκομική Πολιτική, που θα κατοχύρωνε τον κατά κύριο επάγγελμα αγρότη και θα διασφάλιζε τον μικρό καλλιεργητή, αφήνοντας το ελληνικό ελαιόλαδο έρμαιο των κερδοσκόπων και τον παραγωγό απροστάτευτο στις πιέσεις της αγοράς.
Όχι άλλα πειράματα στις πλάτες των παραγωγών.

Απαιτείται:
Μετάθεση σε μεταγενέστερο χρόνο της υποχρέωσης για ψηφιακά Δελτία Αποστολής και Τιμολόγια μέχρι να υπάρξει η κατάλληλη υποδομή και εκπαίδευση.
Ουσιαστική διαβούλευση με τους συνεταιρισμούς και τους παραγωγούς πριν την εφαρμογή οποιουδήποτε μέτρου.
Οικονομική στήριξη των παραγωγών για την κάλυψη των επιπλέον εξόδων που φέρνει η ψηφιακή τιμολόγηση.
Εθνική Ελαιοκομική Πολιτική που θα προστατεύει και θα αναδεικνύει το ελληνικό ελαιόλαδο.
Ακόμη και η συζήτηση περί «τενεκέ» θα είχε λυθεί αν υπήρχε ολοκληρωμένη στρατηγική.
Δεν μπορεί ο παραγωγός να μένει έρμαιο φημών και κυβερνητικών τακτικισμών.
Ο ψηφιακός μετασχηματισμός πρέπει να είναι εργαλείο δίκαιης ανάπτυξης και όχι βάρος.
Η φωνή του αγροτικού κόσμου πρέπει να ακουστεί και να εισακουστεί.

Γιάννης Πάζιος
υπ. Ευρωβουλευτής 2024
Τομεάρχης Ψηφιακής Πολιτικής
Μέλος Κεντρική Πολιτικής Επιτροπής
ΠΑΣΟΚ - Κίνημα Αλλαγής

16/01/2025 12:10 μμ

Η νέα ΚΑΠ αγνόησε τον υπερπληθυσμό και την μείωση της καλλιεργούμενης γης. Από το 2015 υπάρχει πρόβλημα έλλειψης τροφίμων στην παγκόσμια αγορά. Αυτό ανέφερε ο κ. Μόσχος Κορασίδης, Διευθυντής ΕΘΕΑΣ, μιλώντας σε ημερίδα για την ΚΑΠ στο ΓΠΑ.

Και πρόσθεσε: Οι άμεσες ενισχύσεις τα συνολικά ποσά μένουν αμετάβλητα. Αυτό όμως είναι και η παγίδα. Οι εκτάσεις που είναι επιλέξιμες έχουν μειωθεί. Επίσης οι αγρότες αναγκάστηκαν να κάνουν αλλαγές στις καλλιέργειες εν μέσω υψηλού κόστους παραγωγής. Επίσης έχουμε χαμηλή ανταπόκριση της διοίκησης σε Ελλάδα και ΕΕ.

Η ενίσχυση για τους νέους αγρότες είναι μειωμένη και για αυτό δεν υπάρχει ενδιαφέρον ένταξης στο πρόγραμμα. Τα κονδύλια της αναδιανεμητικής πρέπει αν πάνε στους νέους αγρότες. Θέλουν ριζική αλλαγή στα Οικολογικά Σχήματα. Οι βιολογικές καλλιέργειες θα πρέπει να πάνε στο Δεύτερο Πυλώνα. Οι συνδεδεμένες ενισχύσεις θα πρέπει να συνδεθούν με τις εξαγωγές.

Η εξισωτική πρέπει να προσαρμοστεί στις ορεινές περιοχές. Η γνώση μέσω του AKIS θα πρέπει να προσαρμοστεί μέσω των συνεταιρισμών. Αλλαγή πρέπει να υπάρξει και στη διαδικασία υποβολής ΟΣΔΕ. Ακόμη πρέπει να γίνει ένα νέο ταμείο ειδικά για την κλιματική κρίση και να υπάρξει προστασία της παραγωγικής αγροτικής γης.

Οι μεταβολές των ενισχύσεων έγιναν χωρίς τη δέουσα ανάλυση των επιπτώσεων Η ΚΑΠ μετατοπίστηκε από τον παραγωγό στα μέτρα (δράσεις που επιβλήθηκαν από διάφορα λόμπι). Έγινε μεταφορά σημαντικών πόρων από αγρότες σε άτομα που δεν έχουν αγροτική δραστηριότητα. Υψηλό γραφειοκρατικό κόστος και έκτακτα μέτρα για κλιματικές συνθήκες αλλά από αποθεματικό.

Μείωση ενισχύσεων στους κατά επάγγελμα αγρότες

Περιφέρεια δενδρώδεις καλλιέργειες (Π3) το 2023 οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες χάνουν 26% των ενισχύσεων που έπαιρναν στην προηγούμενη ΚΑΠ που πάνε στους μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.

Στις αροτραίες αντίστοιχα χάνουν 28% των ενισχύσεων οι κατά κύριο επάγγελμα.

Στα βοσκοτόπια είναι πιο σύνθετο το πρόβλημα. Στα αιγοπρόβατα 26% μείωση κατά κύριο επάγγελμα, ενώ στα βοοειδή στο 26% φτάνει η μείωση. Αυτό έγινε λόγω λαθών στα στοιχεία βοσκοτόπων και κακής κατανομής του εθνικού αποθέματος. Πολλοί επαγγελματίες κτηνοτρόφοι έμειναν εκτός αναδιανεμητικής ενίσχυσης, ειδικά όσοι είχαν πολλά ζώα και βοσκοτόπια.

Στα Οικολογικά Σχήματα υπάρχει ασάφεια και πολυπλοκότητα

Η τροποποίηση έκανε μια βελτίωση αλλά έχουμε μεγάλη στρέβλωση, τόνισε ο κ. Κορασίδης και πρόσθεσε:

Πολλά χρήματα πάνε σε ένα μηχανισμό υπηρεσιών που δεν προσφέρει τίποτα. Από πρασίνισμα της προηγούμενης ΚΑΠ έχουμε μια μείωση με τα Οικολογικά Σχήματα στην τρέχουσα ΚΑΠ κατά 21% σε κονδύλια και κατά 50% του αριθμού παραγωγών που καταβλήθηκε η ενίσχυση. Για παράδειγμα:

Στο Οικολογικό Σχήμα Βοσκοτόπων (Π1-31.5) μια περιφέρεια έχει πάρει το 32% της συνολικής ενίσχυσης. Υπάρχει πρόβλημα μεγάλης ανισοκατανομής των ενισχύσεων.

Στο Οικολογικό Σχήμα για ψηφιακά εργαλεία (Π1.31.6 ) μία περιφέρεια εισπράττει το 29% των ενισχύσεων. Εδώ έχουμε υπονόμευση των παραγωγών γιατί ζημιώθηκαν όσοι έκαναν δαπάνες για ένταξη.

Στο Οικολογικό Σχήμα Βιολογικά (Π131.9) σε μια Περιφέρεια δίνεται το 29% των ενισχύσεων. Η ελιά έχει την μικρότερη συμμετοχή (7%) στο οικολογικό σχήμα. Μιλάμε για υπονόμευση από τον μηχανισμό παραγωγής δικαιολογητικών.

«Όταν μιλάτε σήμερα σε ένα παραγωγό για Οικολογικά Σχήματα αυτό που σκέφτεται είναι τι χρήματα πρέπει να πληρώσει», τόνισε ο κ. Κορασίδης.

15/01/2025 03:06 μμ

Εμπορική συμφωνία μετά από δημοπρασία έκλεισε ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Eλαιοπαραγωγών Παλαιοπαναγιάς στην Λακωνία.

Όπως αναφέρει στον ΑγροΤύπο ο διαχειριστής του Συνεταιρισμού, Γιώργος Κοκολάκης, «η δημοπρασία αφορούσε περίπου ένα βυτίο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, 0,2 οξύτητας. Είχαμε δύο προσφορές πάνω από τα 5 ευρώ το κιλό. Τελικά ήρθαμε σε συμφωνία με Έλληνα έμπορο με τιμή στα 5,61 ευρώ το κιλό.

Στην περιοχή μας με καλούς ρυθμούς προχωρά η συγκομιδή ελαιοκάρπου. Έχουμε ξεπεράσει το 50% της φετινής παραγωγής (περίπου 350 τόνοι).

Πάντως, όπως υποστηρίζουν οι ελαιοπαραγωγοί, το κόστος είναι πολύ αυξημένο και κανείς δεν περίμενε τόσο μεγάλη πτώση της τιμής σε σχέση με την εικόνα που είχαμε στις αρχές της φετινής ελαιοκομικής περιόδου».

15/01/2025 10:57 πμ

Από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη κλιμακώνονται οι αγροτικές κινητοποιήσεις. Το υψηλό κόστος παραγωγής, οι μειωμένες επιδοτήσεις της ΚΑΠ με τα αποτυχημένα οικολογικά σχήματα και η λειτουργία του ΟΠΕΚΕΠΕ, καταστρέφουν την πρωτογενή παραγωγή και ξεσηκώνουν τους αγρότες και κτηνοτρόφους.

Στην Κρήτη, σήμερα Τετάρτη (15/1) γίνεται το παγκρήτιο συλλαλητήριο των Αγροτικών και Κτηνοτροφικών Συλλόγων, στο Ηράκλειο, στην Περιφέρεια. Για τη μαζική συμμετοχή οι Σύλλογοι έχουν τις εξής προσυγκεντρώσεις στα Χανιά: Στις 8.30 π.μ. στο δημαρχείο Πλατανιά, στις 9 π.μ. στον κόμβο του ΒΙΟΠΑ, στις 9.30 π.μ. στον κόμβο των Καλυβών. Στο Ηράκλειο, προσυγκέντρωση έχει οριστεί στις 11 π.μ. στο Παγκρήτιο Στάδιο.

Δυναμική συμμετοχή στις αγροτικές κινητοποιήσεις αποφάσισε ο Αγροτικός Σύλλογος Λαμίας, με στήσιμο μπλόκου με τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα την Παρασκευή, 17 Ιανουαρίου, στην Εθνική Οδό Αθηνών - Θεσσαλονίκης, στο ύψος της Ανθήλης. Συγκεκριμένα, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το προηγούμενο Σάββατο με πρωτοβουλία του Αγροτικού Συλλόγου Λαμίας, με τη συμμετοχή αγροτών από τα χωριά του Σπερχειού και αντιπροσωπείας της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Φθιώτιδας, αποφασίστηκαν ο συντονισμός των κινητοποιήσεων με την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων και το στήσιμο του μπλόκου.

Στον Βόρειο Έβρο, με μαζική συμμετοχή και εποικοδομητικό διάλογο πραγματοποιήθηκε, μετά από κάλεσμα των Αγροτικών Συλλόγων Βύσσας, Ορεστιάδας, Τριγώνου, το Σάββατο (11/1/2025), στο Εργατικό Κέντρο Ορεστιάδας, σύσκεψη των αγροτών, κτηνοτρόφων και μελισσοκόμων του βόρειου Έβρου. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης αναδείχθηκαν τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πρωτογενής τομέας της περιοχής, ενώ αποφασίστηκε η πραγματοποίηση μπλόκου με αγροτικά μηχανήματα στον κόμβο των Καστανεών, την Κυριακή, 19 Ιανουαρίου, στις 12 το μεσημέρι.

Εντείνονται οι κινητοποιήσεις των αγροτών της Κωπαΐδας στη Βοιωτία. Η κατάληψη στο Διοικητήριο της Λιβαδειάς συνεχίζεται αφού οι αγρότες δεν παίρνουν καμία απάντηση για τα προβλήματά τους, μεταξύ των οποίων είναι το πρόβλημα της άρδευσης, ούτε από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας ούτε από τα αρμόδια υπουργεία.

Την Παρασκευή 17 Ιανουαρίου, στις 6:30 μ.μ., θα πραγματοποιηθεί πανθεσσαλική σύσκεψη, στο Κέντρο Πολλαπλών Χρήσεων του Παλαμά Καρδίτσας, με στόχο οι αγρότες να συναποφασίσουν τον τρόπο με τον οποίο θα κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους. Αντίστοιχη σύσκεψη θα πραγματοποιήσουν οι Αγροτικοί Σύλλογοι του Τυρνάβου σήμερα Τετάρτη (15/1), στις 6.30 μ.μ. στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης, όπως και στα Φάρσαλα, επίσης στις 6.30 μ.μ., στην αίθουσα του ΤΟΕΒ. Τις επόμενες μέρες θα πραγματοποιηθούν επίσης συσκέψεις στην Ελασσόνα και στην Αγιά της Λάρισας.

Ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Ανατολικής Εορδαίας και Νότιας Λεκάνης Βεγορίτιδας καλεί σε σύσκεψη αγρότες και κτηνοτρόφους της περιοχής την Πέμπτη (16/1), στο Δημαρχείο Εορδαίας, στις 7.30 το απόγευμα, για τον συντονισμό της δράσης και την προετοιμασία κινητοποιήσεων, στο πλαίσιο των αγωνιστικών αποφάσεων που πάρθηκαν στη σύσκεψη της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων (ΠΕΜ) για πανελλαδικά συντονισμένες κινητοποιήσεις το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Γενάρη.

Επίσης την Πέμπτη, 16 Ιανουαρίου, ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Πέλλας «Η Ενότητα» καλεί σε ανοιχτή σύσκεψη στις 7 μ.μ., στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου Γυψοχωρίου.

15/01/2025 09:57 πμ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αναγνωρίζοντας την επιτακτική ανάγκη εξυγίανσης του κλάδου του ελαιολάδου, έχει, από το Νοέμβριο 2003, θεσπίσει την πλήρη απαγόρευση της διακίνησης συσκευασιών άνω των 5 λίτρων, ανώνυμων, μη τυποποιημένων, σε όλο το φάσμα της εσωτερικής κατανάλωσης στην λιανική πώληση, τονίζει σε ανακοίνωσή του ο ΣΕΒΙΤΕΛ (Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Τυποποιήσεως Ελαιολάδου).

Και προσθέτει: «Ο ΣΕΒΙΤΕΛ ως ο θεσμικός φορέας των εταιρειών τυποποιήσεως ελαιολάδου τάσσεται ανοικτά κατά της εμπορίας του χύμα ελαιολάδου και έχει προβεί σε όλες τι απαραίτητες ενέργειες προς τα αρμόδια Υπουργεία για την πλήρη εφαρμογή του του μέτρου.

Η απαγόρευση αυτή ισχύει σε όλες τις χώρες της ΕΕ ως εγγύηση ποιότητας και προστασίας από φαινόμενα νοθείας και φοροδιαφυγής που παρέχει το επώνυμο – τυποποιημένο ελαιόλαδο. Το τυποποιημένο ελαιόλαδο εξασφαλίζει την καλύτερη δυνατή ποιότητα και την προστασία του καταναλωτή τόσο σε θέματα υγείας, όσο και σε θέματα νοθείας και απάτης.

Οι βιομηχανίες ελαιολάδου εφαρμόζουν αυστηρούς ελέγχους στο προϊόν σε όλα τα στάδια παραγωγής και διακίνησης σύμφωνα με τα πρότυπα ποιότητας και υγιεινής και εναρμονίζονται με την αυστηρή ευρωπαϊκή νομοθεσία και την προστασία του περιβάλλοντος.

Είναι αυτονόητο το δικαίωμα της αυτοκατανάλωσης σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις.

Πέραν αυτού, ο ΣΕΒΙΤΕΛ ευελπιστεί ότι επιτέλους θα εφαρμοστεί η νομοθεσία που απαγορεύει την εμπορία χύμα ελαιολάδου σε προτυπωμένους τενεκέδες 17 λίτρων. Η εφαρμογή της υποχρέωσης έκδοσης δελτίου αποστολής θα συμβάλλει προς αυτή την κατεύθυνση, χωρίς παράλληλα να επηρεάζει την αυτοκατανάλωση».

14/01/2025 03:43 μμ

Γεμίζουν οι δεξαμενές με ελαιόλαδο στην Ισπανία, με την παραγωγή να φτάνει στους 590.936 τόνους κατά τον μήνα Δεκέμβριο.

Η συνολική παραγωγή ισπανικού ελαιολάδου από την αρχή της φετινής εμπορικής περιόδου (1 Οκτωβρίου) υπολογίζεται σε 883.589 τόνους, σύμφωνα με την Ισπανική Υπηρεσία Πληροφοριών και Ελέγχου Τροφίμων (AICA).

Μόνο στην επαρχία Jaén, έχουν παραχθεί 298.157 τόνοι από την έναρξη της φετινής εκστρατείας.

«Με παραγωγή σχεδόν στους 600.000 τόνους τον Δεκέμβριο, είναι πιθανό να ξεπεράσουμε την αρχική εκτίμηση που δόθηκε από το Υπουργείο Γεωργίας, γιατί είμαστε σχεδόν στους 900.000 τόνους και αυτό είναι ήδη αρκετά σημαντική παραγωγή», εξήγησε ο διευθυντής και εκπρόσωπος της ASAJA-Jaén, Luis Carlos Valero, ενώ υπενθύμισε ότι υπάρχουν ακόμη οι μήνες Ιανουάριος, Φεβρουάριος και Μάρτιος.

Οι πωλήσεις το Δεκέμβριο διατηρήθηκαν σε ικανοποιητικά επίπεδα, στους 87.249 τόνους.

Τα ισπανικά αποθέματα υπολογίζονται σε 823.729 τόνους, εκ των οποίων οι 683.854 τόνοι βρίσκονται στα ελαιοτριβεία, 135.560 τόνοι στα συσκευαστήρια και 4.314 τόνοι τα κοινοτικά αποθέματα (Olivarero Communal Heritage).

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του συστήματος Poolred, από τις 7 έως τις 13 Ιανουαρίου 2025, η τιμή παραγωγού στην Ισπανία για το έξτρα παρθένου ελαιολάδου ήταν στα 4,437 ευρώ/κιλό, στο παρθένο 3,889 ευρώ/κιλό και στο λαμπαντέ 3,739 ευρώ το κιλό.

14/01/2025 01:05 μμ

Δυναμικές κινητοποιήσεις, προς τα τέλη του Ιανουαρίου, προετοιμάζονται να κάνουν οι αγρότες της Πιερίας, με σκοπό να στείλουν ένα ηχηρό μήνυμα προς την κυβέρνηση για τα σοβαρά προβλήματα που τους απασχολούν.

Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για κινητοποιήσεις που θα περιλαμβάνουν αποκλεισμούς δρόμων, κλείσιμο δημόσιων υπηρεσιών, ενώ δεν αποκλείεται να δούμε τα τρακτέρ ακόμη και στην Εθνική Οδό.

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού ΠΕΣΚΟ, Ηλίας Γκρίνιας, δηλώνει στον ΑγροΤύπο ότι «έχουν ξεκινήσει επαφές με αγροτικούς συνεταιρισμούς της Πιερίας για τη χάραξη κοινής στρατηγικής.

Υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις στις αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ για τις φυσικές καταστροφές που έπληξαν καλλιέργειες το 2023 και 2024, όπως και οι δυσλειτουργίες στον ΟΠΕΚΕΠΕ με λάθη πληρωμών. Επίσης υπάρχει ακρίβεια σε καύσιμα, λιπάσματα και άλλες πρώτες ύλες».

14/01/2025 10:12 πμ

Αναβρασμός επικρατεί στην Κρήτη με αφορμή το Παγκρήτιο αγροτοκτηνοτροφικό συλλαλητήριο, που θα γίνει την Τετάρτη (15 Ιανουαρίου).

Αυτή την φορά όλοι οι κλάδοι του πρωτογενή τομέα στην Κρήτη είναι αποφασισμένοι να αντιδράσουν και ζητούν λύση στα προβλήματά τους. Οι ανακοινώσεις Τσιάρα δεν ικανοποίησαν τους παραγωγούς.

Κάλεσμα απευθύνει με ανακοίνωσή της η Παγκρήτια Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών - Κτηνοτρόφων - Αμπελουργών - Ελαιοπαραγωγών - Μελισσοκόμων - Αλιέων - Παραγωγών Οπωροκηπευτικών Προϊόντων κ.λ.π, αλλά και η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτοκτηνοτροφικών Συλλόγων.

«Μετά τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα της Ένωσης Ηρακλείου, το βράδυ της 9ης Ιανουαρίου 2025, παρουσία εκπροσώπων όλων των κλάδων του Πρωτογενή Τομέα (ελαιοκομία-αμπελουργία-κτηνοτροφία-μελισσοκομία-αλιεία-παραγωγή οπωροκηπευτικών κλπ), καλείστε την Τετάρτη (15/1/2025), ημέρα διεξαγωγής του Παγκρήτιου Συλλαλητηρίου, να στηρίξετε έμπρακτα το δίκαιο αγώνα μας», αναφέρει το κάλεσμα της Επιτροπής.

Αιτήματα Παγκρήτιας Συντονιστικής Επιτροπής

ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ

1. Το γάλα να πάρει την αξία που έχει στην Πάνω Ελλάδα και να μπορεί το Κρητικό Γάλα να γίνεται Π.Ο.Π προϊόντα ( όπως η Φέτα στην Ηπειρωτική Ελλάδα)
2. Διαχειριστικά Σχέδια Βόσκησης ώστε να υπάρχει τεχνική λύση και στελέχωση των Υπηρεσιών για την αντιμετώπιση Ζωονόσων.
3. Η αύξηση του αφορολόγητου και του ακατάσχετου ορίου των οικονομικών Ενισχύσεων άνω των 7.500 ευρώ που είναι σήμερα.
4. Άμεση καταβολή αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ και Τροποποίηση κανονισμού.
5. Ίση κατανομή ενισχύσεων όσον αφορά την Κρήτη σε σχέση με την Ηπειρωτική Ελλάδα.
6. Αυστηροί έλεγχοι των Ελληνοποιήσεων στα προϊόντα του Πρωτογενή τομέα.
7. Αποκατάσταση Νέων Κτηνοτρόφων του 2021 σχετικά με την ΚΥΑ Λιβανού.
8. Ένταξη Αγροτοκτηνοτρόφων στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας
9. Ενεργοποίηση του Μεταφορικού Ισοδύναμου σε όλο τον Πρωτογενή Τομέα μέσω Τιμολογίων.

ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑ

1. Επιδότηση στο Κόστος Παραγωγής (Ενέργεια, καύσιμα)
2. Επιδοτούμενη αναμπέλωση στα επιτραπέζια από το Ταμείο Ανάκαμψης.
3. Κόκκινα Δάνεια σε όλα τα Funds

ΕΛΑΙΟΚΟΜΙΑ

1. Συνδεδεμένη ενίσχυση βάσει της παραγωγής ελαιολάδου.
2. Ειδική ενίσχυση σε παραγωγούς ορεινών και μειονεκτικών περιοχών.
3. Χρήση της υπάρχουσας τεχνολογίας για τον εμπλουτισμό των βροχοπτώσεων.
4. Αναδιανομή επιδοτήσεων με ενίσχυση των δενδρωδών καλλιεργειών (ελιές) λαμβάνοντας υπόψη τη σχέση κόστους παραγωγής και τελική αξία προϊόντος.
5. Μείωση του κόστους παραγωγής από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (Φωτοβολταϊκά) στα Ελαιουργεία , στις Γεωτρήσεις Άρδευσης που ανήκουν σε Ομάδες Παραγωγών και σε Συνεταιρισμούς, με υποχρεωτική διασύνδεση τους από τον Δ.Ε.Δ.Η.Ε..
6. Έγκριση Ελαιολάδου Π.Γ.Ε Κρήτης.

ΑΛΙΕΙΑ

1. Εισβολικά ξενικά είδη, αποζημίωση για αλιευτικά εργαλεία, απώλεια εισοδήματος και εργατοώρες και οι αποζημιώσεις να δίδονται κάθε χρόνο και όχι εφάπαξ.
2. Θηλαστικά είδη (φώκιες, χελώνες, δελφίνια κλπ), αποζημίωση αλιευτικών εργαλείων και απώλεια εισοδήματος, και οι αποζημιώσεις να δίδονται κάθε χρόνο και όχι εφάπαξ.
3. Επιδότηση για Νέους Αλιείς

ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ

1. Οικονομική ενίσχυση για την απώλεια εισοδήματος λόγω ξηρασίας το 2024 στο Ν. Ηρακλείου
2. Ελληνοποιήσεις μελιού.
3. Παράταση παλαιού προγράμματος βιολογικών και άμεση προκήρυξη του νέου προγράμματος.
4. Μέτρα αντιμετώπισης για το αυξημένο κόστος παραγωγής.
5. Τροποποίηση του Κανονισμού για τη μελισσοκομία στον ΕΛΓΑ.
6. Να σχεδιαστούν στρατηγικές αντιμετώπισης των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής (Ξηρασία) στην μελισσοκομία της Κρήτης

13/01/2025 03:16 μμ

Μετά τις μεγάλες αντιδράσεις, από τους ελαιοπαραγωγούς και τους καταναλωτές, η κυβέρνηση «ανέκρουσε πρύμναν» για το κυνήγι και επιβολή πρόστιμου σε όσους μεταφέρουν τενεκέδες λάδι. Σε δηλώσεις που έκανε, τη Δευτέρα (13/1/2025), ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, ανέφερε τα εξής:

«Δύο πράγματα τα οποία είναι ξεκάθαρα, αλλά ο λαϊκισμός, ο οποίος μάλιστα ανθεί περισσότερο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κάνει ότι δεν τα βλέπει.

Το ένα είναι ότι δεν πρόκειται να πάρει την οποιαδήποτε νομοθετική πρωτοβουλία η κυβέρνηση, δηλαδή θα συνεχίσει να ισχύει το νομικό καθεστώς το οποίο ίσχυε πολλά χρόνια πριν την εκλογή της κυβέρνησης αυτής, πριν δηλαδή το 2019 και το δεύτερο είναι ότι όλοι αυτή η συζήτηση δεν αφορά τους παραγωγούς οι οποίοι αυτοκαταναλώνουν το λάδι, δηλαδή καταναλώνουν οι ίδιοι το λάδι τους ή το δωρίζουν σε συγγενικά ή φιλικά τους πρόσωπα.

Άρα, αυτό που λέμε ότι ο τενεκές λάδι που πηγαίνει από τη γιαγιά στα εγγόνια ή στα παιδιά ή από τον έναν αδερφό στον άλλον αδερφό ή από τον φίλο σε έναν άλλον φίλο, δεν έχει να κάνει με αυτή τη συζήτηση. Είναι δεδομένο, γιατί μιλάμε για μία δωρεά. Είναι κάτι νομίζω που όσοι προσπάθησαν να μπούνε στο κάδρο της δημοσιότητας των τελευταίων ημερών, με αφορμή αυτήν τη συζήτηση, ξέρανε, νομίζω, ότι απλά, συνειδητά, εξαπατούν τους πολίτες.

Πιστεύω, όμως, ότι αυτή η σκόπιμη εξαπάτηση, αυτό το ψέμα έχει και πιο κοντά ποδάρια, γιατί ξεχνάνε κάτι οι λαϊκιστές των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, ότι οι προηγούμενες εκδοχές εκείνων κυβέρνησαν τον τόπο. Το 2025 δεν είναι 2012, ούτε 2015, γιατί μεσολάβησε το 2015 - 2019, όπου οι λαϊκιστές της Αριστεράς συγκυβέρνησαν με τους λαϊκιστές της άκρας Δεξιάς και η χώρα μας έγινε μία χώρα στο χειρότερο σημείο, η χώρα «μαύρο πρόβατο» της Ευρώπης. Δεν λύθηκε κανένα πρόβλημα, τίποτα απ’ όσα έλεγαν στα τότε δημοφιλή κοινωνικά δίκτυα δεν έγινε πραγματικότητα και ευτυχώς που δεν πάθαμε και πολλά χειρότερα θα πω εγώ.

Είναι, λοιπόν, δεδομένο ότι δεν υπάρχει κάποιος στόχος της Κυβέρνησης ή σκοπός ή εξαγγελία πουθενά καταγεγραμμένη ν’ αλλάξει αυτό το οποίο ισχύει, αλλά είναι προφανές ότι σε επίπεδο εμπορίας λαδιού και όχι δωρεάν διάθεσής του, θέλουν οι ελεγκτικές αρχές να εφαρμόσουν το νόμο, να κάνουν ελέγχους, να προστατεύσουν τους παραγωγούς ελαιολάδου, να προστατεύσουν τους καταναλωτές, γιατί υπάρχει κι ένα ζήτημα όπως αντιλαμβάνεσθε της ποιότητας του προϊόντος, υπάρχουν, λοιπόν, κάποιες διατάξεις οι οποίες ισχύουν και μάλιστα ρητώς αναφέρεται ότι δεν έχει να κάνει αυτό με την αυτοκατανάλωση, τις οποίες μπορώ να σας τις διαβάσω:

«Επί όλων των παραστατικών εμπορίας και διακίνησης των προϊόντων αναγράφονται, πέρα από τα απαραίτητα φορολογικά στοιχεία και ονομασία του είδους του ελαιολάδου, δηλαδή ποικιλία και κατηγορία, όπως ορίζεται από το νόμο» - επαναλαμβάνω ο νόμος πολλά χρόνια πριν το 2019 - «επιτρέπεται η πώληση χύμα ελαιολάδου από παραγωγούς σε τυποποιητές με βυτία ή κατάλληλους περιέκτες, αντίθετα δεν επιτρέπεται η πώληση χύμα ελαιολάδου στους καταναλωτές και επιχειρήσεις εστίασης. Το ελαιόλαδο διατίθεται στους καταναλωτές σε τυποποιημένες συσκευές έως πέντε λίτρων, μπορεί να διατίθεται σε επιχειρήσεις εστίασης και σε μεγαλύτερες συσκευασίες από δέκα έως 50 λίτρα. Το ελαιόλαδο διατίθεται από τα καταστήματα εστίασης στους καταναλωτές σε δοχεία χωρητικότητας έως 500 ml, μη επαναγεμιζόμενα και ως 100 ml για ατομική χρήση. Δεν επιτρέπεται η διάθεση χύμα ελαιολάδου για επιτραπέζια χρήση. Το ύψος των προστίμων είναι από 500 έως 2.000 ευρώ».

Επαναλαμβάνω, λοιπόν, ότι ο έλεγχος παραστατικών διακίνησης ελαιολάδου αφορά αποκλειστικά τους εμπόρους και όχι τους παραγωγούς, που αυτοκαταναλώνουν ελαιόλαδο ή δωρίζουν ελαιόλαδο σε συγγενείς και φίλους για ίδια κατανάλωση. «Άνθρακας ο θησαυρός» με λίγα λόγια».

13/01/2025 12:19 μμ

Ένα δυνατό πανθεσσαλικό μπλόκο, που θα στηθεί το αμέσως προσεχές διάστημα, ήταν το αποτέλεσμα της σύσκεψης της ΕΟΑΣΝΛ και των αγροτικών συλλόγων, που έγινε απόγευμα της Παρασκευής (10/1/2025), στα γραφεία του συνεταιρισμού Πλατυκάμπου.

Τις επόμενες ημέρες θα υπάρξουν τοπικές συσκέψεις σε διάφορες περιοχές του νομού Λάρισας, ενώ την ερχόμενη εβδομάδα θα πραγματοποιηθεί πανθεσσαλική σύσκεψη, προπομπός του πανθεσσαλικού μπλόκου, ανέφερε στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πλατυκάμπου κ. Γιάννης Κουκούτσης.

«Τα προβλήματα είναι μεγάλα. Υπάρχουν αγωνιστικές διαθέσεις. Τα αιτήματα είναι γνωστά», ανέφερε ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας (ΕΟΑΣΝΛ) κ. Ρίζος Μαρούδας.

Για μια απελπιστική κατάσταση που υπάρχει στους αγρότες έκανε λόγο ο δήμαρχος Τυρνάβου και γραμματέας της ΕΟΑΣΝΛ κ. Στέλιος Τσικριτσής. «Έχουμε αιτήματα επιβίωσης που θα πρέπει να επιλυθούν», τόνισε.

Συνάντηση στην Ημαθία

Στο μεταξύ ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Ανατολικής Εορδαίας και Νότιας Λεκάνης Βεγορίτιδας καλεί τα μέλη αλλά και όλους τους αγρότες και κτηνοτρόφους της περιοχής σε σύσκεψη, που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη (16/01/25), στο Δημαρχείο Εορδαίας.

Όπως αναφέρει «στα πλαίσια των αγωνιστικών αποφάσεων που πάρθηκαν στην σύσκεψη της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων (ΠΕΜ) τον προηγούμενο μήνα, όπου αποφασίστηκαν πανελλαδικά συντονισμένες κινητοποιήσεις το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Γενάρη, καλούμε όλους τους συναδέλφους μας να συμμετέχουν μαζικά στην σύσκεψη και να αποφασίσουμε τον τρόπο που θα κλιμακώσουμε τις κινητοποιήσεις μας.

Τα προβλήματα είναι αυτά που μας ενώνουν, οργανώνουμε τον αγώνα μας μέσα από τους αγροτικούς συλλόγους και συντονιζόμαστε πανελλαδικά. Καλούμε τους αγρότες και κτηνοτρόφους να συμμετέχουν μαζικά ώστε να διεκδικήσουμε λύσεις στα προβλήματα που γίνονται όλο και μεγαλύτερα. Ότι κερδίσαμε μέχρι τώρα το κερδίσαμε μέσα από τους αγώνες μας. Τίποτα δεν μας χαρίστηκε.

Ο σύλλογός μας θα συμμετέχει και στην σύσκεψη που διοργανώνει η ΠΕΜ, τη Δευτέρα (13 Ιανουαρίου), στις 17:00 στο Δημαρχείο της Αλεξάνδρειας στην Ημαθία, με Συλλόγους από την Βόρεια Ελλάδα.

Διεκδικούμε:

  • Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος, εξαιτίας της μείωσης της παραγωγής που προκάλεσαν οι μεγάλες ζημιές από καιρικά φαινόμενα και ασθένειες. Αντίστοιχα για τους κτηνοτρόφους που επλήγησαν από τις ζωονόσους, την καραντίνα.
  • Μείωση του κόστους παραγωγής. Αφορολόγητο πετρέλαιο στην αντλία, 7 λεπτά/Kwh στο ρεύμα με κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, επιδότηση μέσων και εφοδίων και ζωοτροφών και κατάργηση του ΦΠΑ.
  • Κατώτερες εγγυημένες τιμές που θα καλύπτουν το κόστος παραγωγής, διασφαλίζοντας παράλληλα εισόδημα επιβίωσης και προσιτές τιμές των προϊόντων στη λαϊκή κατανάλωση.
  • Προστασία από τις φυσικές καταστροφές, με υλοποίηση όλων των απαραίτητων έργων υποδομής, καθώς και αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλες τις φυσικές καταστροφές και νόσους στο 100%.
  • Να πληρωθούν οι συνδεδεμένες ενισχύσεις χωρίς όρους και προϋποθέσεις σε όλα τα προϊόντα που είχαν χαμηλή παραγωγή και δεν καλύπτουν το πλαφόν λόγω των καιρικών συνθηκών και νόσων».

Μπλόκο στην Φθιώτιδα

Σε μαζική σύσκεψη του Αγροτικού Συλλόγου Λαμίας, με τη συμμετοχή αγροτών από τα χωριά του Σπερχειού και αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Φθιώτιδας, που πραγματοποιήθηκε το βράδυ του προηγούμενου Σαββάτου (11/1), αποφασίστηκε ο συντονισμός των κινητοποιήσεων με την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων και το στήσιμο μπλόκου στην εθνική οδό, στο ύψος της Ανθήλης, από την ερχόμενη Παρασκευή, 17 Ιανουαρίου 2025. Οι περιοδείες της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Φθιώτιδας και οι συσκέψεις αγροτικών συλλόγων θα συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες, με σκοπό τη συγκέντρωση τρακτέρ και μηχανημάτων και σε άλλα σημεία του εθνικού οδικού δικτύου της Φθιώτιδας.

09/01/2025 03:47 μμ

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, θα επισκεφθεί τα Χανιά την ερχόμενη Δευτέρα (13 Ιανουαρίου), ενώ την επομένη ημέρα θα βρίσκεται στο Ηράκλειο, σε μια κρίσιμη χρονική συγκυρία.

Θυμίζουμε την Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου, θα πραγματοποιηθεί συλλαλητήριο με τη συμμετοχή αγροτών και κτηνοτρόφων από όλη την Κρήτη.

Οι κινητοποιήσεις αποφασίστηκαν ως αντίδραση στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν αγρότες και κτηνοτρόφοι, τα οποία έχουν οδηγήσει σε έντονη οικονομική κρίση την αγροτική οικονομία σε ολόκληρο το νησί.

Στα γραφεία της Ένωσης Ηρακλείου (ΕΑΣΗ) έκαναν σύσκεψη, στις 6 Ιανουαρίου, οι Κτηνοτροφικοί Σύλλογοι της Κρήτης, στην οποία αποφάσισαν ομόφωνα να προχωρήσουν σε παγκρήτια κινητοποίηση. Επίσης εξετάζουν τη δυνατότητα για να υπάρξει συντονισμός με αγροτικούς συλλόγους και για αυτό, σήμερα Πέμπτη (9/1), ενώσεις και αγροτικοί φορείς θα συναντηθούν στην ΕΑΣΗ, με στόχο να καθορίσουν την στρατηγική τους.

Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι της Κρήτης διεκδικούν ουσιαστικές λύσεις, με στόχο την ανακούφιση από την οικονομική πίεση που αντιμετωπίζουν και την ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα.

Ο κ. Μύρων Χιλετζάκης, πρόεδρος Μικρών Συνεταιρισμών της ΕΘΕΑΣ, ανακοίνωσε στον ΑγροΤύπο ότι «σίγουρα θα υπάρξουν συναντήσεις με τον υπουργό ΑΑΤ. Όμως αυτό δεν έχει να κάνει με το συλλαλητήριο, που θα πραγματοποιηθεί κανονικά και αναμένεται να έχει μαζική συμμετοχή».

Έρχονται κινητοποιήσεις και στα νησιά του Αιγαίου

Στο μεταξύ αντιπροσωπεία του Διοικητικού Συμβουλίου του Πανσαμιακού Αγροτικού Συλλόγου συμμετείχε σε τηλεδιάσκεψη το περασμένο Σάββατο (4/1), με τη συμμετοχή της Ομοσπονδίας των Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου, Αγροκτηνοτροφικών Συλλόγων της Λέσβου, αλλά και ο Ρίζος Μαρούδας από τη γραμματεία της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων (ΠΕΜ).

Όπως τονίζουν «στο επίκεντρο της τηλεδιάσκεψης ήταν τα επίκαιρα και διαχρονικά προβλήματα των αγροτών στα νησιά μας και οι πιέσεις που θα πρέπει να ασκήσουμε το επόμενο διάστημα συντονισμένα».

Σε μία περίοδο που η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων έχει εξαγγείλει παναγροτικές κινητοποιήσεις το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου, οι νησιωτικοί σύλλογοι ξεκινάνε περιοδείες και συνελεύσεις για ενημέρωση και ξεσηκωμό των αγροτών.

Όπως τονίζουν οι εκπρόσωποι του του Πανσαμιακού Αγροτικού Συλλόγου, «για την περιοχή της Σάμου που ακόμα η ελαιοκομική περίοδος δεν έχει ολοκληρωθεί, δυστυχώς βιώνουμε τις χαμηλές επιδόσεις στην ελαιοκομία, αλλά και την πτώση της τιμής του λαδιού κάτω από το κόστος παραγωγής. Διαπιστώσαμε στους λογαριασμούς μας μείωση των ενισχύσεων πάνω από 30%, ενώ την ίδια ώρα αυξάνονται τα ασφάλιστρα σε ΕΛΓΑ και ΕΦΚΑ (π.χ. για την πρώτη ασφαλιστική κατηγορία από 141,80 € πάει στα 145,63 €). Τα έργα υποδομής που όφειλαν να γίνουν, όπως αρδευτικά δίκτυα και αγροτική οδοποιία, είναι τελευταία έως λείπουν από την ιεράρχηση κράτους και τοπικής αυτοδιοίκησης, ενώ για το μεγάλο πρόβλημα με τα αγριογούρουνα ακόμα αναμένουμε τις κινήσεις των αρμοδίων. Είμαστε σε επικοινωνία με τους Συλλόγους των νησιών, είναι κοινά τα προβλήματα αλλά και οι ανάγκες μας για να μείνουμε στο τόπο μας, να μην ξεκληριστούμε, να διασφαλίσουμε το δικαίωμά μας να παράγουμε και να ζούμε από τη δουλειά μας με αξιοπρέπεια».

09/01/2025 11:10 πμ

Η ΕΟΑΣΝΛ οι Αγροτικοί και Κτηνοτροφικοί Σύλλογοι, θα πραγματοποιήσουν σύσκεψη αγροτών, την Παρασκευή (10 Ιανουαρίου) στις 6 το απόγευμα στον Συνεταιρισμό Πλατυκάμπου.

Όπως τονίζει η ΕΟΑΣΝΛ (Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας) στην ανακοίνωσή της: «σε μια καταστροφική χρονιά για τα εισοδήματα των αγροτών σχεδόν σε όλες τις καλλιέργειες, με υψηλότατο κόστος παραγωγής και χαμηλές τιμές στα προϊόντα μας δεν υπάρχει άλλη λύση από την διεκδίκηση και ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων επιβίωσης που έχουμε.

Καλούμε όλους τους αγρότες, εκπροσώπους Συλλόγων και Συνεταιρισμών να συμμετέχουν στην σύσκεψη, να συζητήσουμε και να πάρουμε αποφάσεις για αγωνιστική διεκδίκηση λύσεων».

09/01/2025 10:24 πμ

Από αρχές 2024 το ΥπΑΑΤ (σύμφωνα με όσα έλεγε ο τότε υπουργός Λ. Αυγενάκης) μιλούσε για κάποιες διορθώσεις που έπρεπε να γίνουν για την καταχώριση του έξτρα παρθένου ελαιολάδου με την ονομασία «Κρήτη/Kriti» ως Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη (ΠΓΕ). Φτάσαμε αρχές 2025 και ακόμη δεν έχει προχωρήσει το θέμα.

Για το πρόβλημα υπήρξε νέα κοινοβουλευτική παρέμβαση - ερώτηση του Βουλευτή Ρεθύμνης και υπεύθυνου ΚΤΕ Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Μανόλη Χνάρη.

«Ολιγωρία της Κυβέρνησης για την καταχώριση του Εξαιρετικού Παρθένου Ελαιόλαδου «Κρήτη/Kriti» ως Προϊόντος Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ)», κάνει λόγο ο βουλευτής.

Ερώτηση στην Βουλή

Την αμέλεια και την έλλειψη συντονισμένων ενεργειών από την Κυβέρνηση και το αρμόδιο Υπουργείο αναφορικά με την καταχώριση του Εξαιρετικού Παρθένου «Κρήτη/Kriti» ως Προϊόντος Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ), επικρίνει έντονα με νέα κοινοβουλευτική παρέμβαση του – Ερώτηση, ο Βουλευτής Ρεθύμνης και υπεύθυνος ΚΤΕ Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Μανόλης Χνάρης.

Ο Βουλευτής εξαίροντας πρωτίστως την αδιαμφισβήτητη ποιοτική και θρεπτική αξία του κρητικού ελαιόλαδου και την τεράστια συμβολή του στην ανάπτυξη της τοπικής και εθνικής οικονομίας, αναφέρεται στην υποβολή σχετικού αιτήματος στην αρμόδια υπηρεσία του ΥπΑΑΤ για την καταχώριση του ως ΠΓΕ ήδη από το έτος 2018.

Επιπλέον, επισημαίνει ότι το εν λόγω αίτημα υποβλήθηκε κατόπιν πρωτοβουλίας της Περιφερείας Κρήτης σε συνεργασία με όλους τους φορείς ελαιόλαδου του νησιού οι οποίοι εκπροσωπήθηκαν από τους ακόλουθους συνεταιρισμούς:
α) Αγροτικό Συνεταιρισμό Μυλοποτάμου,
β) Αγροτική Εταιρική Σύμπραξη Ένωση Ηρακλείου Α.Ε.,
γ) Κρητικό Αγρό Αγροτική Εταιρική Σύμπραξη Α.Ε. και
δ) Αγροτικό Συνεταιρισμό Χανίων.

Περαιτέρω, αναφέρθηκε στο σύνολο των νομικών και διαδικαστικών ενεργειών που ακολουθήθηκαν καθώς και στη θετική γνωμοδότηση του ΥπΑΑΤ που οδήγησε στη διαβίβαση του σχετικού φακέλου το έτος 2021 στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την τελική διαδικασία ελέγχου του αιτήματος, η οποία όμως μέχρι και σήμερα δεν έχει ολοκληρωθεί.

Τέλος, επισημαίνει ότι όλα τα παραπάνω στοιχεία είχαν τεθεί λεπτομερώς υπόψη του τότε Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με την κατάθεση της υπ’ αρ. 2501/9-1-2024 Ερώτησης, με το Υπουργείο όμως να αρκείται σε μία γενικόλογη και αόριστη απάντηση και να περιορίζεται στην επανάληψη γνωστών στοιχείων, χωρίς νέες διευκρινίσεις.

Με δεδομένο, λοιπόν, ότι αφενός το κρητικό ελαιόλαδο αποτελεί σήμα κατατεθέν του νησιού μας και αφετέρου ότι έχει παρέλθει ένα χρονικό διάστημα πλέον των 3,5 ετών από τότε που ο σχετικός φάκελος διαβιβάστηκε προς έγκριση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και παραμένει σε εκκρεμότητα, ο Βουλευτής Ρεθύμνης του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, θέτει εκ νέου στον αρμόδιο Υπουργό, τα ακόλουθα ερωτήματα:

  • Που οφείλεται η υφιστάμενη αδικαιολόγητη καθυστέρηση των 3,5 και πλέον ετών για την ολοκλήρωση του αιτήματος καταχώρισης, δεδομένου ότι ο σχετικός φάκελος έχει υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή από το έτος 2021 και μέχρι και σήμερα δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί η διαδικασία,
  • Σε ποιες ενέργειες έχει προβεί για την επίσπευση της διαδικασίας τελικής έγκρισης και πως έχει διασφαλίσει τα σημαντικά σημεία του φακέλου που αφορούν την ποιότητα και την τυποποίηση του προϊόντος αποκλειστικά και μόνο στην οριοθετημένη περιοχή της Κρήτης και
  • Ποιο είναι το ακριβές χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση της διαδικασίας καταχώρισης του Εξαιρετικού Παρθένου Ελαιόλαδου «Κρήτη/Kriti» ως ΠΓΕ, προκειμένου να επιλυθεί αποτελεσματικά το χρόνιο αίτημα των Κρητικών ελαιοπαραγωγών.
08/01/2025 02:01 μμ

Ο Ελαιουργικός Αγροτικός Συνεταιρισμός Μολάων - Πακίων προχώρησε, την Τρίτη (7/1/2025), σε πώληση ενός βυτίου έξτρα παρθένου ελαιόλαδου.

Η τιμή πώλησης, για το ελαιόλαδο φετινής εσοδείας (2024/2025), ήταν στα 5,70 ευρώ το κιλό και αγοραστής ήταν Έλληνας τυποποιητής.

Πάντως στην χώρα μας τιμές παραγωγού, κάτω από τα 5 ευρώ το κιλό, με το σημερινό κόστος καλλιέργειας, είναι σίγουρο ότι θα φέρουν απαξίωση στην παραγωγή ελαιολάδου, με ότι αυτό συνεπάγεται για ολόκληρο τον κλάδο.

Από την Μεσσηνία, ο Αγροτικός Σύλλογος Χανδρινού και Περιφέρειας, σε ανακοίνωσή του κάνει λόγο για «παιχνίδια» εμπόρων στις πλάτες των ελαιοπαραγωγών, με την κυβέρνηση να παίρνει το μέρος τους. Συγκεκριμένα αναφέρει ότι «οι έμποροι αρπάζουν το λάδι φτηνά από τον παραγωγό για να το πουλήσουν ακριβά στον καταναλωτή. Ενώ η τιμή παραγωγού έχει πέσει στα 5 ευρώ το κιλό η τιμή για τον καταναλωτή στο ράφι δεν έχει μειωθεί.

Ζητάμε κατώτατες εγγυημένες τιμές που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής, διασφαλίζοντας παράλληλα εισόδημα επιβίωσης και προσιτές τιμές των προϊόντων στην κατανάλωση. Επίσης η κυβέρνηση, με τις ίδιες δικαιολογίες - όπως έκανε τα προιηγούμενα χρόνια με ζημιές από δάκο και ακαρπία - προσπαθεί να μην αποζημιώσει τις ζημιές που είχαμε από την ξηρασία. Μόνο με αγώνα και διεκδικήσεις, με τα τρακτέρ καταφέραμε να αποσπάσουμε κατακτήσεις. Άλλος δρόμος δεν υπάρχει από το να απαντήσουμε οργανωμένα στην επίθεση».

Στο μεταξύ αυτή την εποχή στην Ισπανία ξεκίνησαν αντιδράσεις για την απότομη πτώση των τιμών που έπεσαν στα 4,35 ευρώ το κιλό.

Στην Ιταλία, που έχει φέτος μειωμένη παραγωγή ελαιολάδου και παρά τις αυξημένες εισαγωγές που κάνει η μεταποίηση, οι παραγωγοί προσπαθούν να μην πουλήσουν σε χαμηλότερες τιμές σε σχέση με πέρσι.

Φέτος τα ιταλικά αποθέματα έξτρα παρθένου ελαιολάδου, στα τέλη Οκτωβρίου 2024, έφταναν τους 70.300 τόνους, το 43% των οποίων ήταν ιταλικής προέλευσης (πέρυσι το ίδιο διάστημα ξεπερνούσαν τους 100.000 τόνους).

Πάντως την περσινή εμπορική περίοδο οι υψηλότερες τιμές ενίσχυσαν την αξία των εξαγωγών ιταλικού ελαιολάδου. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ismea, τους πρώτους οκτώ μήνες του 2024 η αξία των εξαγωγών ήταν πάνω από 2 δισεκατομμύρια ευρώ, ξεπερνώντας το σύνολο του 2023, δηλαδή τεράστια κέρδη για την μεταποποίηση.

Από την άλλη φέτος στην Τουρκία αναμένεται ρεκόρ εξαγωγών ελαιολάδου, μετά τις απαγορεύσεις που είχαμε την προηγούμενη χρονιά.

Η κυβέρνηση της Άγκυρας έχει βάλει υψηλά τον πήχη για τις εξαγωγές ελαιολάδου και επιτραπέζιων ελιών της χώρας, με στόχο να φτάσουν σε αξία ρεκόρ 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων (950 εκατ. ευρώ) το έτος καλλιέργειας 2024/2025.

Οι Τούρκοι κάνουν λόγο για μια παραγωγή φέτος 475.000 τόνους ελαιολάδου και 750.000 τόνων επιτραπέζιων ελιών, που θα πριμοδοτήσουν την τουρκική οικονομία (με συμφωνίες ΕΕ και ψήφο των ελληνικών κυβερνήσεων είναι αδασμολόγητες οι εξαγωγές που κάνει στην Ευρώπη).

Από την άλλη βλέπουμε μια αδιαφορία από την ελληνική κυβέρνηση να στηρίξη τους παραγωγούς και τον ελαιοκομικό κλάδο της χώρας, κάτι που θα οδηγήσει σε απαξίωση το προϊόν τα επόμενα χρόνια. Με απλά λόγια η Άγκυρα θέλει αύξηση παραγωγής, ενώ η Αθήνα αδιαφορεί για την μείωση της παραγωγής ελαιολάδου.

07/01/2025 04:10 μμ

Δεν υπάρχουν επαρκείς λόγοι για την τόση γρήγορη κατάρρευση της τιμής παραγωγού στο ελαιόλαδο, υποστηρίζουν οι ισπανικές αγροτικές οργανώσεις.

Να τονίσουμε ότι η πτώση των τιμών στην Ισπανία έχει επηρεάσει και τις τιμές στην Ελλάδα, σε αντίθεση με την Ιταλία στην οποία παραμένουν σε σταθερά επίπεδα.

Η ASAJA de Castilla-La Mancha, στις αρχές του 2025, καταγγέλλει ότι η πτώση των τιμών ανταποκρίνεται περισσότερο σε κερδοσκοπικές κινήσεις παρά στην πραγματικότητα της αγοράς. Τονίζει δε ότι δεν υπάρχει επαρκής δικαιολογία για μια τόσο γρήγορη πτώση της τιμής παραγωγού του ελαιολάδου, ενώ αναφέρει κερδοσκοπικές κινήσεις ως τον κύριο λόγο για αυτή την κατάρρευση.

Όπως εξηγεί η ισπανική οργάνωση, οι παράτυπες και καταχρηστικές εμπορικές πρακτικές, μεσαζόντων και εμπορικών φορέων, προκαλούν αστάθεια στην αγορά ελαιολάδου, οι συνέπειες των οποίων επιβαρύνουν μόνο τους παραγωγούς.

Ο πρόεδρος της αγροτικής οργάνωσης, José María Fresneda, δήλωσε ότι «πριν από ένα χρόνο, όταν ουσιαστικά δεν υπήρχε παραγωγή, κάποιοι μιλούσαν για τις υψηλές τιμές του ελαιολάδου στα σούπερ μάρκετ. Τώρα, η πτώση των τιμών είναι για άλλη μια φορά στην επικαιρότητα προς ικανοποίηση των καταναλωτών, αλλά κανείς δεν θυμάται ότι οι μόνοι που επηρεάζονται αρνητικά είναι οι παραγωγοί και ότι το κόστος ελαιοκαλλιέργειας όχι μόνο δεν μειώθηκε, αλλά και αυξήθηκε».

Όπως ανέφερε το δεδομένο είναι ότι «στην τροφική αλυσίδα χάνουν πάντα είτε οι καταναλωτές είτε οι αγρότες, παρά το γεγονός ότι έχουμε ένα νόμο που πρέπει να ελέγχει και να διασφαλίζει την ισορροπία των τιμών (ισπανικός νόμος για τιμές πάνω από το κόστος παραγωγής - δεν υπάρχει στην Ελλάδα). Ο ισπανικός ελαιοκομικός τομέας έχει πολύ υψηλό κόστος παραγωγής και πολλές δυσκολίες στην εύρεση εργατικού δυναμικού και τέτοιου είδους μειώσεις των τιμών δεν πρέπει να επιτρέπονται».

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία από το σύστημα Poolred, στην Ισπανία, τον Ιανουάριο του 2025 η τιμή παραγωγού στο έξτρα παρθένο έχει μειωθεί, κατά 51%, σε σχέση την τιμή του Ιανουαρίου του 2024, από τα 8,87 στα 4,35 ευρώ/κιλό. Η τιμή του παρθένου ελαιολάδου έχει υποχωρήσει, κατά 53%, από 8,37 στα 3,90 ευρώ/κιλό και το μειονεκτικό (λαμπάντε ή βιομηχανικό) έχει υποχωρήσει, κατά 59%, από 7,96 σε 3,29 ευρώ/κιλό.

«Αυτές οι τιμές δεν δικαιολογούνται επαρκώς και τις επόμενες εβδομάδες θα πρέπει να αυξηθούν σε πιο λογικά επίπεδα και να επανέλθει η κανονικότητα», τονίζει η ισπανική αγροτική οργάνωση.

07/01/2025 02:22 μμ

Τα μεγάλα προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζουν, παρουσίασαν οι συνεταιριστές της ευρύτερης περιοχής Τυρνάβου στον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Χρήστο Κέλλα, σε συνάντηση που είχαν στις 3/1/2025.

Στο τραπέζι τέθηκαν οι αποζημιώσεις για τις ζημιές που υπέστησαν αχλάδια, σταφύλια και ροδάκινα, καθώς και η ανάγκη για επιπλέον ενισχύσεις στους παραγωγούς, οι οποίοι πλήττονται από τις δύσκολες συνθήκες της αγοράς και των καιρικών φαινομένων.

Οι συνεταιριστές επέμεναν στην ανάγκη εξεύρεσης τρόπων αποζημίωσης των αχλαδιών στο Δήμο Τυρνάβου, για την μικροκαρπία και την κακή ποιότητα λόγω καιρικών συνθηκών.

Επίσης τονίστηκε η αναγκαιότητα αντιμετώπισης του προβλήματος της μη καταβολής ενισχύσεων για τον περονόσπορο στα αμπέλια (οινοποιήσιμα και επιτραπέζια) του Τυρνάβου.

Από την πλευρά του ο κ. Κέλλας τόνισε την αναγκαιότητα συνέχισης της στενής συνεργασίας με τους αγρότες.

Ο κ. Λάμπρος Ντέλας, πρόεδρος του ΑΣΕΠΟΠ Τυρνάβου, δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι «οι τιμές στα αχλάδια είναι μειωμένες λόγω ποιότητας και μικροκαρπίας. Οι τιμές πώλησης φτάνουν έως και 40% κάτω από τα περσινά επίπεδα. Ζητάμε να αποζημιωθεί η καλλιέργεια της αχλαδιάς. Μειωμένη παραγωγή έχουμε και στα αμπέλια λόγω του περονόσπορου. Περιμένουμε απάντηση από την ΕΕ για τις αποζημιώσεις στα αμπέλια».

Στη συνάντηση παρευρέθηκαν οι Συνεταιρισμοί: Α.Σ. Δένδρων – Ο.Π. Γαία Φρούιτ, Α.Σ. Δένδρων – Ο.Π. Άργισσα, Αγροτικός Οινοποιητικός Συνεταιρισμός Τυρνάβου, Α.Σ. Πλατανουλίων – Φρουτοπηγή, ΑΣΕΠΟΠ Τυρνάβου, Α.Σ. Αργυροπουλίου, Α.Σ. Αμπελώνας, Α.Σ. Δαμασίου και Α.Σ. Γιάννουλης.

07/01/2025 12:50 μμ

Στο νέο πρόγραµµα, που προωθεί το ΥπΑΑΤ, για τη µείωση αποτυπώµατος του άνθρακα στην βαμβακοκαλλιέργεια, αναφέρθηκε ο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, μιλώντας σε παραγωγούς στους Σοφάδες της Καρδίτσας.

Με την σχετική παρέµβαση, που θα αντικαταστήσει το Μέτρο Απονιτροποίησης, θα χρηµατοδοτηθεί βαµβάκι και βιοµηχανική ντοµάτα. Θα προκηρυχθεί ως Γεωργοπεριβαλλοντικό Μέτρο στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) στο 2ο πυλώνα της ΚΑΠ.

Για την επίτευξη του στόχου µείωσης του αποτυπώµατος άνθρακα κατά 20% οι δικαιούχοι πρέπει να εφαρµόσουν ενδεικτικά κάποιες δεσµεύσεις φιλικές προς το περιβάλλον. Θα περιλαμβάνει τριετείς δεσμεύσεις για μείωση του αποτυπώματος άνθρακα κατά 20%, από το πρώτο έτος δεσμεύσεων μέχρι και το τρίτο έτος, ενώ θα προβλέπεται και παράταση διετίας αν και εφόσον κριθούν θετικά τα αποτελέσματά του.

Όπως ανέφερε ο υπουργός ΑΑΤ, οι βαμβακοπαραγωγοί θα μπορούν να εξασφαλίσουν μια «σημαντική ενίσχυση που εκτιμάται στα 40 ευρώ ανά στρέμμα».

Για τις χαμηλές τιμές παραγωγού στο βαμβάκι, ο κ. Τσιάρας επισήμανε ότι η ενίσχυση του αγροτικού εισοδήματος δεν μπορεί να στηρίζεται σε επιδοματική λογική.

Στο θέμα της ειδικής ενίσχυσης στο βαμβάκι και την ανάγκη μείωσης του πλαφόν ελάχιστης στρεμματικής απόδοσης, ο υπουργός δήλωσε ότι «θα κάνει ότι μπορεί» για να μην την χάσουν οι παραγωγοί.

Ακόμη κατέστησε σαφές ότι οι «κινητοποιήσεις, χωρίς ουσιαστικά αιτήματα, ταλαιπωρούν την υπόλοιπη κοινωνία».

Ο κ. Κώστας Τζέλλας, Πρόεδρος Ενωτικής Ομοσπονδίας Καρδίτσας, δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι «ο υπουργός ΑΑΤ δεν είπε κάτι ουσιαστικό για την μείωση του πλαφόν στο βαμβάκι παρά αόριστα ότι θα κάνει ότι μπορεί.

Μίλησε ακόμη για ένα πρόγραμμα μείωσης του αποτυπώματος άνθρακα, που σχεδιάζει το ΥπΑΑΤ, για το οποίο ακόμη δεν έχουμε ενημερωθεί πως θα το εφαρμόσουμε. Μας μιλάνε για σπορά βίκου το φθινόπωρο και να το συγκομίζουμε την άνοιξη και μετά να βάζουμε βαμβάκι. Όμως τα κονδύλια που θα διατεθούν για το μέτρο θα επαρκούν για την κάλυψη της συνολικής έκτασης βαμβακοκαλλιέργειας στη χώρα (περί τα 2,2 εκατομμύρια στρέμματα);

Όλα αυτά είναι θεωρητικά και δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τα οικονομικά προβλήματα που έχουν οι παραγωγοί. Εμείς έχουμε έξοδο των τρακτέρ στους δρόμους, όπως αποφάσισε η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων (ΠΕΜ) στη Νίκαια της Λάρισας, γιατί έχουμε προβλήματα επιβίωσης».

Τα αιτήματα των αγροτών αφορούν:

  • Να καλυφθεί το χαμένο εισόδημα σε αγροτοκτηνοτρόφους λόγω της μεγάλης απώλεια παραγωγής και εισοδήματος λόγο και της χαμηλής τιμής.
  • Άμεσα μέτρα και αποζημίωση στο 100% και κάλυψη του χαμένου εισοδήματος για την κτηνοτροφία για τα απολεσθέντα ζώα και την δημιουργία των κοπαδιών με ευθύνη του κράτους.
  • Να γίνει με κρατική ευθύνη μελέτη και υλοποίηση ολοκληρωμένου σχεδίου έργων αντιπλημμυρικής προστασίας και θωράκισης, καθώς και διαχείρισης των υδάτων. Να επιδιορθωθούν άμεσα τα αναχώματα.
  • Να ολοκληρωθούν τα έργα του Αχελώου. Να γίνουν τα φράγματα π.χ. Μουζακίου, Πύλης, Σκοπιάς, κλπ και να γίνουν όλα τα απαραίτητα αρδευτικά έργα με κλειστά κυκλώματα και να ολοκληρωθούν της λίμνης Σμοκόβου, (χωρίς ΣΔΙΤ).
  • Κατώτερες εγγυημένες τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να μας αφήνουν εισόδημα να συνεχίσουμε την καλλιεργητική δραστηριότητα και να επιβιώσουν οι οικογένειες μας.
  • Μείωση του κόστους παραγωγής. Αφορολόγητο πετρέλαιο, 7 λεπτά/Kwh στο ρεύμα με κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, επιδότηση μέσων και εφοδίων και ζωοτροφών και κατάργηση του ΦΠΑ.
  • ΕΛΓΑ που θα ασφαλίζει και θα αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο στο 100% από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους με επαρκή κρατική χρηματοδότηση.
  • Καμία κατάσχεση ακινήτων, λογαριασμών για χρέη σε εφορία, ΕΦΚΑ, τράπεζες, καθώς και αναγκαστικών μέτρων είσπραξης.

Φέτος στα αιτήματα µπαίνουν και οι συµφωνίες της ΕΕ για ελεύθερο εµπόριο µε τρίτες χώρες, όπως αυτή της Mercosur.

07/01/2025 09:46 πμ

Ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ) εκφράζει την έντονη ανησυχία του στη νέα νομοθετική ρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση για τα κόκκινα δάνεια των αγροτών, καθώς η ρύθμιση καλύπτει αποκλειστικά συγκεκριμένα δάνεια που ανήκουν σε ένα μόνο fund/διαχειριστή, αφήνοντας εκτός χιλιάδες δάνεια που βρίσκονται στα χέρια άλλων φορέων διαχείρισης.

Η προσέγγιση αυτή δημιουργεί ανισότητες και διακρίσεις, ενώ υπονομεύει τη συνολική βιωσιμότητα του αγροτικού τομέα. Θεωρούμε απαράδεκτο να προωθείται μια ρύθμιση περιορισμένης εμβέλειας, όταν το σύνολο των αγροτών που παλεύουν να διατηρήσουν τις εκμεταλλεύσεις τους βρίσκεται σε κρίσιμη οικονομική κατάσταση.

Να σημειώσουμε ότι το επάγγελμα της κτηνοτροφίας είναι ένα εξαιρετικά κοστοβόρο επάγγελμα και απαιτεί υψηλή χρηματοδότηση σε συνδυασμό με το ότι οι αγρότες και κτηνοτρόφοι δεν μπορούσαν ποτέ να λάβουν δάνειο με εγγυήσεις αέρα, όπως κάνανε διάφορες άλλες επιχειρήσεις, με λόγια μάλιστα μερικών επιχειρηματιών να έχουν ακουστεί και εντός της βουλής σε ακροαματικές διαδικασίες αναφέροντας πως για υποθήκη βάλανε αέρα ενώ οι αγρότες και κτηνοτρόφοι αναγκαζόταν από τις ίδιες τράπεζες να υποθηκεύουν σπίτια και αγροκτήματα.

Η Θέση του ΣΕΚ:

Κάθε νομοθετική ρύθμιση για τα κόκκινα δάνεια πρέπει να είναι συνολική και να αφορά όλα τα δάνεια, ανεξαρτήτως του fund ή του διαχειριστή στον οποίο ανήκουν.
Οι αγρότες πρέπει να έχουν τη δυνατότητα αποπληρωμής των κόκκινων δανείων τους με βάση την τιμή αγοράς του δανείου από το fund ή τον διαχειριστή. Συγκεκριμένα, εάν ένα fund ή διαχειριστής αγοράσει ένα δάνειο για 10.000 ευρώ, ο αγρότης να μπορεί να το αποπληρώσει με ένα λογικό περιθώριο, 10-20%, δηλαδή με 11.000 ή 12.000 ευρώ.

Η πρότασή μας είναι δίκαιη και ρεαλιστική, εξασφαλίζοντας:

  • Τη βιωσιμότητα των αγροτικών εκμεταλλεύσεων.
  • Την αποφυγή πλειστηριασμών και την προστασία της πρώτης κατοικίας, κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων και της αγροτικής γης.
  • Την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης μεταξύ κράτους, αγροτών και πιστωτικών ιδρυμάτων.

Καλούμε την κυβέρνηση να αναθεωρήσει τη στάση της και να ακούσει τη φωνή των αγροτών, υιοθετώντας μία δίκαιη και ρεαλιστική προσέγγιση για την αντιμετώπιση του ζητήματος των κόκκινων δανείων.

Οποιαδήποτε άλλη τακτική επιτείνει την αδικία και υπονομεύει το μέλλον του αγροτικού κόσμου οδηγώντας σε μια κατάσταση αγροτών και κτηνοτρόφων δυο ταχυτήτων, ο αγροτικός τομέας χρειάζεται λύσεις που να ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες όλων και όχι διαχωρισμό.

03/01/2025 11:41 πμ

Είμαστε προς το τέλος της συγκομιδής ελαιοκάρπου και στην παραγωγή ελαιολάδου και κάποιοι έβγαλαν στην φόρα τα πρόστιμα που ετοιμάζει η κυβέρνηση για το λάδι σε τενεκέ χωρίς δελτίο αποστολής.

Ισχύει αυτό ή βρήκαν ευκαιρία που τις πρώτες μέρες του 2025 οι τιμές παραγωγού στο ελαιόλαδο καταρρέουν και προσπαθούν να τις ρίξουν ακόμη πιο κάτω.

Στα λόγια είμαστε καλοί στην χώρα μας και όπως λέει ο λαός «ο Μανώλης με τα λόγια χτίζει ανώγεια και κατώγεια».

Έχουμε λοιπόν την απόφαση της ΑΑΔΕ που αναφέρει ότι αρχές του 2025 ξεκινά «προαιρετικά» η υλοποίηση της εφαρμογής του ψηφιακού δελτίου αποστολής στην πλατφόρμα myDATA, για την παρακολούθηση της διακίνησης των αγροτικών προϊόντων και αγαθών σε πραγματικό χρόνο.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της ΑΑΔΕ, μετά την πρώτη παράταση που δόθηκε με απόφαση Πιτσιλή, οι προθεσμίες έκδοσης και διαβίβασης δελτίων αποστολής στο myDATA για ελαιόκαρπο και ελαιόλαδο είναι: Προαιρετικά μέχρι 31/3/2025, υποχρεωτικά από 1/4/2025.

Αυτό σημαίνει ότι όταν γίνει υποχρεωτικό το μέτρο θα έχει ολοκληρωθεί η συγκομιδή. Επίσης επειδή ζούμε στην Ελλάδα είναι πιθανόν να δοθεί και ακόμη μια παράταση.

Η ΑΑΔΕ αναφέρει ακόμη ότι από 1η Οκτωβρίου 2025 κάθε επιχείρηση και αγρότης σε όλη την αγορά δεν θα μπορεί να διακινεί αγαθά αν δεν έχει εκδώσει ψηφιακό δελτίο αποστολής. Αν δεν το κάνει θα έχει πρόστιμο.

Συγκεκριμένα τα πρόστιμα πρόκειται να ανέλθουν σε:

  • πέντε χιλιάδες (5.000) ευρώ για υπόχρεους τήρησης απλογραφικού λογιστικού συστήματος και
  • δέκα χιλιάδες (10.000) ευρώ για υπόχρεους τήρησης διπλογραφικού συστήματος.

Μιλάμε για πρόστιμα που αφορούν όχι μόνο τους τενεκέδες με τα λάδια αλλά για οποιαδήποτε συναλλαγή που θα γίνεται στο χωράφι.

Τώρα πως κάποιοι μιλάνε για πρόστιμα όταν η ίδια η ΑΑΔΕ τους διαψεύδει ας το σκεφτούμε.

Τέλος να θυμήσουμε ότι στην χώρα μας το εμπόριο ελαιολάδου σε τενεκέ απαγορεύεται εδώ και χρόνια αλλά δεν είδαμε κάποια μέτρα από το κράτος για την αποτροπή του.

02/01/2025 10:51 πμ

Συνάντηση με τον ΟΠΕΚΕΠΕ ζητά η ΕΘΕΑΣ για τα προβλήματα που έχουν ανακύψει σε συνέχεια των πληρωμών εξόφλησης της βασικής ενίσχυσης, της αναδιανεμητικής ενίσχυσης, της εξισωτικής αποζημίωσης, καθώς και αυτών που θα ακολουθήσουν για τα οικολογικά σχήματα και τις συνδεδεμένες ενισχύσεις του 2024.

Όπως υποστηρίζει επειδή το άνοιγμα για διορθώσεις και επικαιροποίηση στοιχείων των Ε.Α.Ε 2024, θα αποτελέσει τη βασική ευκαιρία βελτίωσης της κατάστασης, κρίνεται απαραίτητο από την ΕΘΕΑΣ αμέσως μετά τις 7.1.2025, να υπάρξει συνάντηση με τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Η επιστολή αναφέρει τα εξής:

«Σε συνέχεια των πληρωμών της εξόφλησης της βασικής ενίσχυσης, της αναδιανεμητικής ενίσχυσης, της εξισωτικής αποζημίωσης, καθώς και των πληρωμών που θα ακολουθήσουν για τα οικολογικά σχήματα και τις συνδεδεμένες ενισχύσεις του 2024, μια σειρά σημαντικών ερωτημάτων και προβλημάτων, καθώς και εκκρεμοτήτων, έχουν μεταφερθεί από αγρότες και συνεταιρισμούς μέλη μας στην ΕΘΕΑΣ. Τα θέματα αυτά έχουν καταγραφεί από Συνεταιριστικά ΚΥΔ όλης της χώρας (Έβρος, Σέρρες, Πέλλα, Θεσσαλία, Κρήτη, Κυκλάδες, Δυτική Ελλάδα, κλπ.) και συνεχίζεται η συγκέντρωσή τους και αυτή την εβδομάδα.

Επειδή το άνοιγμα για διορθώσεις και επικαιροποίηση στοιχείων των Ε.Α.Ε 2024, θα αποτελέσει τη βασική ευκαιρία βελτίωσης της κατάστασης, κρίνεται απαραίτητο από την ΕΘΕΑΣ αμέσως μετά τις 7.1.2025, να υπάρξει συνάντηση με τον ΟΠΕΚΕΠΕ, όπου θα τεθούν ομαδοποιημένα όλες οι καταγραφές που συγκεντρώνονται, ώστε να υπάρξουν οι αναγκαίες απαντήσεις για αποτελεσματική αξιοποίηση του ανοίγματος.

Για την εν λόγω συνάντηση με τον ΟΠΕΚΕΠΕ, προτείνονται δύο εναλλακτικές προς διευκόλυνση όλων: είτε συνάντηση στα κεντρικά γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ με 4-5 μέλη του ΔΣ της ΕΘΕΑΣ, είτε μέσω τηλεδιάσκεψης με τη συμμετοχή μελών του ΔΣ της ΕΘΕΑΣ, καθώς και υπευθύνων συνεταιριστικών ΚΥΔ 12-14 άτομα».

30/12/2024 02:04 μμ

Στην Ισπανία προχωρούν σε έρευνα για την πτώση των τιμών παραγωγού που υπήρξε φέτος στο ελαιόλαδο.

Η Συντονιστική Αγροτικών και Κτηνοτροφικών Οργανώσεων (COAG) ζητά από τις αρχές της Ισπανίας έρευνα της λειτουργίας του ανταγωνισμού και της ύπαρξης καρτέλ στις αγοραπωλησίες ελαιολάδου την φετινή ελαιοκομική περίοδο.

Όπως υποστηρίζει η COAG Jaén, «η πτώση που σημειώθηκε φέτος στην τιμή παραγωγού στο ελαιόλαδο ήταν «εντελώς τεχνητή», δεδομένου ότι δεν υπάρχουν αντικειμενικά στοιχεία της αγοράς που να δικαιολογούν αυτή την καθοδική πορεία των τιμών».

Σε δηλώσεις του γενικού γραμματέα της COAG Jaén, Juan Luis Ávila, τονίζεται ότι «η πτώση της τιμής φτωχαίνει τον Ισπανό ελαιοπαραγωγό και πλουτίζει τον εξαγωγικό κλάδο». Και προσθέτει ότι «με τη δικαιολογία της μείωσης της τιμής του ελαιολάδου, που δεν αντιπροσωπεύει μεγάλη δαπάνη για το οικογενειακό καλάθι αγορών (30 ευρώ ανά οικογένεια), εξαθλιώνει πάνω από 200.000 οικογένειες ελαιοπαραγωγών στην Ανδαλουσία για να πλουτίσει τις τέσσερις οικογένειες που είναι ασχολούνται με το παγκόσμιο εμπόριο ελαιολάδου».

Στο μεταξύ η μέση τιμή παραγωγού του ελαιολάδου στην Ισπανία, στοιχεία από το σύστημα Poolred, για την εβδομάδα από 21 έως 27 Δεκεμβρίου 2024 ήταν:
Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο: 4,26 ευρώ το κιλό
Παρθένο Ελαιόλαδο: 3,90 ευρώ το κιλό
Ελαιόλαδο Lampante: 3,17 ευρώ το κιλό.

Στην Ελλάδα δεν μπορεί να υπάρξει καμιά έρευνα της επιτροπής Ανταγωνισμού γιατί πολύ απλά δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία για την παραγωγή, εμπορία, αποθέματα και τιμές. Το μόνο που υπάρχει είναι τιμές από κάποιες δημοπρασίες συνεταιρισμών, που όμως επειδή είναι μικρές ποσότητες δεν μπορούν να επηρεάσουν την αγορά. Επισης ο πληθωρισμός εξαρτάται από τις τιμές στο ράφι και όχι στο χωράφι και, όπως λένε οι Ισπανοί, το ελαιόλαδο δεν αποτελεί την μεγάλη δαπάνη στο «καλάθι αγορών» των καταναλωτών (όσοι ακόμη πίνουν καφέ στην χώρα μας το γνωρίζουν).