Το γλοιοσπόριο αποτελεί μια ασθένεια που ευνοείται από τις παρατεταμένα βροχοπτώσεις που είχαμε όλο το προηγούμενο διάστημα.
Η αυξημένη υγρασία και οι ήπιες θερμοκρασίες συνθέτουν το ιδανικό περιβάλλον όπου ο μύκητας αναπτύσσεται γρήγορα με αποτέλεσμα να έχει πλήξει μεγάλο μέρος της παραγωγής.
Από την άλλη σε πολλές περιοχές είχαμε σημαντικές δακοπροσβολές. Η πληγή που αφήνει το έντομο στην ελιά λειτουργεί ως είσοδος για το παθογόνο, το οποίο σε περιβάλλον αυξημένης υγρασίας βρίσκει πρόσφορο έδαφος να αναπτυχθεί. Αυτό δεν σημαίνει ότι το γλοιοσπόριο δεν μπορεί να εμφανιστεί χωρίς δάκο, όμως η παρουσία του εντόμου αυξάνει σημαντικά την πιθανότητα εκδήλωσης της ασθένειας.
Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι να έχουμε προβλήματα στην ποιότητα του φετινού ελαιολάδου (βαριά λάδια με οξύτητες) στις περιοχές που είχαμε συνεχόμενες βροχοπτώσεις.
Οι ελαιοπαραγωγοί βρίσκονται σε απελπιστική κατάσταση γιατί γνωρίζουν ότι δεν θα αποζημιωθούν για τις ζημιές από τον ΕΛΓΑ.
Ο κ. Θανάσης Παλούκης, παραγωγός ελιάς Καλαμών και γεωπόνος από τη Βόνιτσα της Αιτωλοακαρνανίας, δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι στην περιοχή μας άρχισε να φαίνεται η ζημιά από το γλοιοσπόριο στην παραγωγή ελιάς και είναι μεγάλη. Τώρα πια δεν υπάρχει καθόλου παραγωγή σε όλη την περιοχή. Έχουμε μεγάλη ζημιά και αναμένεται νέα κακοκαιρία τις επόμενες ημέρες. Οι έμποροι μας λένε ότι όσες ελιές Καλαμών πάνε για αποθήκευση θα πουληθούν σκούπα στα 4 ευρώ το κιλό.
Ο κ. Ηλίας Γεωργιτσόπουλος, ελαιοπαραγωγός και αντιπρόεδρος στον Αγροτικό Ελαιουργικό Συνεταιρισμό Γλυφάδας στην Πύλο Μεσσηνίας αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι υπάρχει τεράστια ζημιά στην περιοχή από το δάκο και το γλοιοσπόριο. Καθυστέρησαν πολύ φέτος να ξεκινήσουν τη δακοκτονία αλλά και οι καιρικές συνθήκες έφεραν μεγάλες προσβολές από γλοιοσπόριο. Αποτέλεσμα από αρχές Οκτωβρίου που ξεκίνησε η παραγωγή ελαιολάδου έχουμε υψηλές οξύτητες 0,5 έως 0,8. Αυτή την εποχή παράγεται βιομηχανικό ελαιόλαδο. Μιλάμε για παραγωγή βαριών ελαιολάδων με χαμηλή τιμή. Είναι φέτος μια κρίσιμη χρονιά για την ελαιοκαλλιέργεια της περιοχής με κίνδυνο πολλοί ελαιώνες να πάνε σε εγκατάλειψη.
Από την πλευρά του ο κ. Βασίλης Βασίλειος Κατσάς, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Γλυφάδας, επισημαίνει στον ΑγροΤύπο ότι φέτος οι ελαιοπαραγωγοί έχουν βγει στα μπλόκα. Σε περίπου 10 ημέρες θα έχει ολοκληρωθεί η συγκομιδή ελαιοκάρπου στην περιοχή μας. Η χρονιά είναι πολύ άσχημη τόσο ποσοτικά που έχουμε μειωμένη παραγωγή όσο και ποιοτικά που έχουμε πολύ άσχημη ποιότητα ελαιολάδου. Μεγάλο πρόβλημα είναι και οι χαμηλές τιμές παραγωγού. Πρόπερσι που είχαμε αντίστοιχα μειωμένη παραγωγή οι τιμές παραγωγού κυμαίνονταν από 9,5 έως 10 ευρώ το κιλό για τα καλής ποιότητας ελαιόλαδα. Φέτος οι τιμές για τα καλής ποιότητας ελαιόλαδα είναι στα 4,5 ευρώ το κιλό, ενώ για τα υποβαθμισμένα μειώνεται στα 2,5 ευρώ το κιλό. Με αυτές τις χαμηλές τιμές δεν μπορεί να έχει εισόδημα ο παραγωγός γιατί είναι κάτω από το κόστος.
Ο Αγροτικός Σύλλογος Χανδρινού και Περιφέρειας ανακοίνωσε την απόφασή του να προσφύγει στη Δικαιοσύνη για τις σοβαρές και καταστροφικές παραλείψεις των αρμοδίων που οδήγησαν στην απώλεια της φετινής ελαιοπαραγωγής.
Η νομική αυτή ενέργεια αφορά την εκτεταμένη ζημιά που υπέστησαν οι ελαιοπαραγωγοί του Χανδρινού και συνολικά της Μεσσηνίας, λόγω της ανεξέλεγκτης εξάπλωσης του δάκου και του γλοιοσπορίου. Όπως ενημερώνει κατόπιν έκτακτης Γενικής Συνέλευσής του αποφασίστηκε να υποβάλει μήνυση, στις 17/12/2025, κατά παντός υπευθύνου για τις εγκληματικές παραλείψεις των αρμοδίων που οδήγησαν στην καταστροφή των ελαιοπαραγωγών εξαιτίας της ασθένειας του δάκου και του γλοιοσπορίου.
Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Χανδρινού, Κώστας Αποστολόπουλος, τόνισε στον ΑγροΤύπο ότι καταθέσαμε μήνυση για καθυστέρηση έναρξης της δακοκτονίας που είχε σαν αποτέλεσμα να ευνοήσει την εξάπλωση του γλοιοσπορίου. Δάκος και γλοιοσπόριο έφεραν χαμηλής ποιότητας ελαιόλαδα και μεγάλη οικονομική ζημιά στους ελαιοπαραγωγούς. Είχαμε επισημάνει τις παραλείψεις εδώ και πολύ καιρό αλλά το αποτέλεσμα ήταν καταστροφικό για τους παραγωγούς.