Φέτος μέχρι στιγμής δεν είχαμε τις υψηλές θερμοκρασίες που είχαμε την περσινή χρονιά και οι υγρασίες σε κάποιες περιοχές έφεραν μεγάλα προβλήματα από δακοπροσβολές στην ελαιοκαλλιέργεια.
Τις επόμενες ημέρες όμως αναμένεται να έχουμε καύσωνα, κάτι που προβληματίζει τους ελαιοπαραγωγούς ειδικά στους αρδευόμενους ελαιώνες.
Ο κ. Γιώργος Κόκκινος, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού «ΝΗΛΕΑΣ» στην Χώρα της Μεσσηνίας, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι μέχρι σήμερα είχαμε φυσιολογικές για την εποχή θερμοκρασίες. Επίσης οι υγρασίες είχαν σαν αποτέλεσμα να έχουμε αυξημένους πληθυσμούς δάκου. Αν τις επόμενες ημέρες έχουμε καύσωνα θα πρέπει να αυξηθεί ο ρυθμός των ποτισμάτων. Επίσης πολλοί ελαιοπαραγωγοί κάνουν ψεκασμούς με σκευάσματα που βοηθούν τα δέντρα να αντέξουν στο θερμικό στρες που προκαλείται από τις υψηλές θερμοκρασίες.
Πάντως μέχρι σήμερα δεν έχουμε την περσινή εικόνα με τους συνεχόμενους καύσωνες που επηρέασαν την παραγωγή. Όσα δέντρα δεν συγκομίστηκαν πέρσι φαίνεται φέτος να έχουν μια καλή εικόνα στην καρπόδεση. Από την άλλη πολλοί ελαιώνες εγκαταλείπονται και δεν γίνονται οι βασικές καλλιεργητικές φροντίδες (λίπανση, κλάδεμα κ.α.) λόγω του υψηλού κόστους εφοδίων και εργατικών αλλά και των μειωμένων τιμών στο ελαιόλαδο. Πάντως στα χωράφια που έχουν καλλιεργηθεί σωστά αναμένουμε φέτος μια καλή παραγωγή ελαιοκάρπου. Όσον αφορά τις τιμές στο ελαιόλαδο κάναμε πρόσφατα μια εμπορική συμφωνία στα 4 ευρώ το κιλό. Το πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει εμπορικό ενδιαφέρον για το βιολογικό ελαιόλαδο.
Όπως αναφέρει στον ΑγροΤύπο ο κ. Ηλίας Γεωργιτσόπουλος, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Γλυφάδας στην Πύλο της Μεσσηνίας, μέχρι σήμερα είχαμε πολλές υγρασίες και δεν είχαμε καθόλου καύσωνες. Αυτές οι καιρικές συνθήκες ευνόησαν τις προσβολές από το δάκο. Το πρόβλημα είναι μεγάλο επειδή ακόμη δεν έχει γίνει ο πρώτος δολωματικός ψεκασμός στην περιοχή. Αν έχουμε τις επόμενες ημέρες καύσωνες θα πρέπει να αυξηθεί η άρδευση των ελαιόδεντρων. Δεν υπάρχουν όμως πολλά νερά στην περιοχή και μόνο από τις ιδιωτικές γεωτρήσεις μπορούν να ποτίζουν οι παραγωγοί.
Ο κ. Αντώνης Παπαγιαννάκης, ελαιοπαραγωγός και πρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ξηροκαμπίου στην Λακωνία, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι στην περιοχή το 30% των ελαιώνων είναι αρδευόμενοι. Όσοι παραγωγοί έχουν γεωτρήσεις και είναι σε δίκτυα ΤΟΕΒ θα πρέπει να αυξήσουν τα ποτίσματα τις επόμενες ημέρες λόγω των υψηλών θερμοκρασιών. Σίγουρα θα επηρεάσει αρνητικά την παραγωγή στους ξηρικούς ελαιώνες.
Πέρσι είχαμε αυξημένη παραγωγή στην περιοχή μας. Φέτος αν και είχαμε καλή καρπόδεση αναμένουμε μια μέτρια παραγωγή. Το πρόβλημα είναι ο δάκος και μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει ο πρώτος δολωματικός ψεκασμός από τη ΔΑΟΚ. Οι παραγωγοί προσπαθούν μόνοι τους να κάνουν ψεκασμούς για το δάκο για να σώσουν την παραγωγή τους. Οι περισσότεροι πούλησαν φέτος το ελαιόλαδο σε τιμές από 3,80 έως 4 ευρώ το κιλό. Είναι χαμηλές αυτές οι τιμές για την Λακωνία. Ένα θετικό νέο είναι ότι στην περιοχή των Παπαδιανίκων είχαμε πρόσφατα μια πώληση στα 4,50 ευρώ το κιλό.
Ο κ. Γιώργος Περογιαννάκης, πρόεδρος Αγροτικού Συνεταιρισμού Εμπάρου της Κρήτης, δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι στην περιοχή μας έχουμε πρόβλημα με τις υψηλές θερμοκρασίες. Οι περισσότεροι ελαιοπαραγωγοί φέτος έκαναν επενδύσεις σε νέες τεχνολογίες άρδευσης (στάγδην άρδευση κ.α.) με στόχο να κάνουν ορθολογική άρδευση και εξοικονόμηση νερού. Φέτος έχουμε και μεγάλο πρόβλημα με δακοπροσβολές και πολλοί παραγωγοί κάνουν μόνοι τους ψεκασμούς.
Πριν 10 ημέρες ο συνεταιρισμός έκλεισε εμπορικές συμφωνίες για πώληση ελαιολάδου στα 4,20 ευρώ το κιλό (50 τόνοι) και 4,15 ευρώ το κιλό (60 τόνοι). Αυτή την περίοδο έχουμε πολύ λίγα αποθέματα. Όσον αφορά την ανθοφορία είχαμε πολλά προβλήματα λόγω των βροχοπτώσεων με αποτέλεσμα να αναμένουμε μια μείωση της παραγωγής κατά 405 εως 70% σε σχέση με πέρσι.
Ο κ. Γεώργιος Γωνιωτάκης, παραγωγός από τα Χανιά, τόνίζει στον ΑγροΤύπο ότι στην περιοχή δεν έχουμε βροχοπτώσεις για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν αυξημένες ανάγκες άρδευσης για τους ποτιστικούς ελαιώνες. Οι γεωτρήσεις αυτή την εποχή συνεχώς δουλεύουν για κάνουμε ποτίσματα και αν έχουμε καύσωνα στην περιοχή του Κισσάμου θα υπάρχει πρόβλημα με τα νερά. Πάντως η φετινή καρπόδεση φαίνεται να είναι καλή.
Επίσης έχουν ήδη γίνει δύο δολωματικοί ψεκασμοί κατά του δάκου. Αναμένουμε μια καλύτερη παραγωγή σε σχέση με πέρσι. Χρειάζονται όμως βροχοπτώσεις μετά τα τέλη Αυγούστου για να κρατήσουν τον καρπό τα δέντρα. Οι τιμές ελαιολάδου καλής ποιότητας στην περιοχή κυμαίνονται από 3,80 μέχρι 4 ευρώ το κιλό.
Ο παραγωγός και πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Παραγωγών Βιολογικής Ελιάς Ολύνθου (Biolivia) στην Χαλκιδική, Δημήτρης Ευαγγελινός, αναφέρει στον Αγροτύπο ότι για να αντιμετωπίσουν τις υψηλές θερμοκρασίες πολλοί ελαιοπαραγωγοί κάνουν ψεκασμούς με ειδικά σκευάσματα (βιοδιεγέρτες). Οι επιτραπέζιες ελιές θέλουν πότισμα με 800 έως 1.200 λίτρα νερού ανά δέντρο. Όμως όπου έχουμε καλή καρποφορία ακόμη και αυτές οι ποσότητες δεν αρκούν. Αν συνεχιστούν οι υψηλές θερμοκρασίες και η ξηρασία θα υπάρξει πρόβλημα στην παραγωγή ελιάς. Πάντως το θετικό είναι ότι στην περιοχή της Χαλκιδικής δεν υπάρχουν προβλήματα από το δάκο.
Ο κ. Γρηγόρης Γρουζίδης, παραγωγός επιτραπέζιων και ελαιοποιήσιμων ελιών από την Καβάλα, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι μέχρι στιγμής οι θερμοκρασίες δεν δημιούργησαν πρόβλημα στην καλλιέργεια. Αν τις επόμενες ημέρες έχουμε καύσωνα τότε η παραγωγή ποτίσουν κάθε 6 ημέρες τις επιτραπέζιες ελιές και κάθε 10 ημέρες τις λαλοελιές. Επίσης στις υψηλές θερμοκρασίες κάνουμε και ψεκασμούς με ατταπουλγίτη και ζεόλιθο, ενώ αντίθετα δεν κάνουμε διαφυλλική λίπανση. Μετά τον τελευταίο ψεκασμό για πυρηνοτρήτη από τα μέσα Ιουνίου ξεκίνησε ο πρώτος ψεκασμός για το δάκο. Στην περιοχή τη δακοκτονία την κάνουν οι ίδιοι οι ελαιοπαραγωγοί και καλό είναι να γίνεται τις βραδυνές ώρες.
Φέτος τα δέντρα έχουν καλή καρπόδεση, με εξαίρεση κάποιες περιοχές στο δυτικό Παγγαίο που έχουν πρόβλημα λόγω των περσινών υψηλών θερμοκρασιών και επειδή δεν είχαν ποτιστεί σωστά λόγω έλλειψης νερού. Αυτή την εποχή πάντως για το ελαιόλαδο στην περιοχή μας κλείνουμε εμπορικές συμφωνίες με τιμή παραγωγού από 4,5 έως 5 ευρώ το κιλό.




