Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Καλαμπόκι: Ολοκληρώνονται τα ενσιρώματα και ανακοινώθηκαν οι πρώτες τιμές για τον καρπό

02/09/2021 02:47 μμ
Οι στρεμματικές εκτάσεις για ενσίρωση είναι αυξημένες, καθώς οι κτηνοτρόφοι επιδιώκουν με κάθε τρόπο να μειώσουν τα έξοδα. Παράλληλα, οι πρώτες εκτιμήσεις για την τιμή ξερού καρπού στις πρώιμες ποικιλίες είναι ενθαρρυντικές. 

Οι στρεμματικές εκτάσεις για ενσίρωση είναι αυξημένες, καθώς οι κτηνοτρόφοι επιδιώκουν με κάθε τρόπο να μειώσουν τα έξοδα. Παράλληλα, οι πρώτες εκτιμήσεις για την τιμή ξερού καρπού στις πρώιμες ποικιλίες είναι ενθαρρυντικές. 

Ο κ. Πεταλάς Αλέξανδρος, υπεύθυνος του εργοστασίου ζωοτροφών της «Ένωσης» Σερρών μας δίνει μία πρώτη εικόνα της τρέχουσας περιόδου στην περιοχή. «Αυτήν την στιγμή συγκομίζονται τα καλαμπόκια των 100-105 ημερών. Την επόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσουν και τα υπόλοιπα. Η τιμή είναι γύρω στα 23 λεπτά το κιλό για τα 100 ημερών και περίπου ίδιες τιμές, μπορεί και παραπάνω, αναμένονται και για τα αλωνίσματα που ακολουθούν. Επειδή η τιμή είναι υψηλή, κάποιοι παραγωγοί πουλάνε από τώρα το καλαμπόκι, χωρίς να αποθηκεύσουν το προϊόν για να πετύχουν στο μέλλον υψηλότερη τιμή. Δεν γνωρίζουμε ακόμα πως θα εξελιχθούν οι τιμές, υπάρχει γενικότερα ανοδική τάση, ωστόσο σε περίπτωση μείωσης ενδέχεται να φτάσει τα 20-21 λεπτά το κιλό». 

«Τα στρέμματα έχουν αυξηθεί στο νομό Σερρών (κατά 8-10%) με βάση τις δηλώσεις ΟΣΔΕ και φέτος πολλοί κτηνοτρόφοι αύξησαν τις εκτάσεις που προορίζονται για ενσίρωμα με σκοπό να μειώσουν το κοστολόγιο. και να μην αγοράσουν άλλες ζωοτροφές».

Ο κ. Γρηγόρης Μοράκης, γεωπόνος στην περιοχή των Τρικάλων χαρακτηριστικά αναφέρει ότι «μέχρι στιγμής οι πρώτες ενδείξεις που έχουμε για την παραγωγή σπόρου είναι ότι πρόκειται για μία χρονιά όχι και τόσο καλή από άποψη αποδόσεων, οι οποίες ανέρχονται στον μέσο όρο, δηλαδή στα 1.300 με 1.500 κιλά ανά στρέμμα. Είναι νωρίς βέβαια ακόμα για τις τελικές εκτιμήσεις. Οι στρεμματικές εκτάσεις παρουσιάζουν μία μικρή αύξηση αλλά ο καύσωνας έχει επηρεάσει δυσμενώς τις αποδόσεις. Οι τιμές από την άλλη θα είναι ελαφρώς αυξημένες συγκριτικά με άλλες χρονιές». 

Ο κ. Χρήστος Τσιχήτας, πρόεδρος της ΕΑΣΘ Θεσσαλονίκης, σχολιάζει ότι «αυτήν την περίοδο έχουν ολοκληρωθεί οι ενσιρώσεις και ο αλωνισμός του ξερού καρπού ξεκινάει το επόμενο εικοσαήμερο. Είναι γενικότερα μία δύσκολη χρονιά λόγω των ακραίων θερμοκρασιών που επικράτησαν και σίγουρα το έλλειμμα νερού δημιούργησε πρόβλημα στις αποδόσεις των χωραφιών που δεν ποτίστηκαν καλά. Γενικότερα, για τα χωράφια που ποτίστηκαν επαρκώς αναμένουμε ικανοποιητικές αποδόσεις και ποιότητα. Επίσης αναφέρονται τιμές πάνω από 22 λεπτά. Αυτήν την στιγμή δεν υπάρχει καθόλου απόθεμα και ότι καλαμπόκι διακινείται στην αγορά είναι εισαγωγής ή και ελληνικό από την περιοχή της Θεσσαλίας. Η καλλιέργεια στην περιοχή της Θεσσαλίας είναι 10 ημέρες πιο πρώιμη από την αντίστοιχη στην Βόρεια Ελλάδα». 

«Τα ενσιρώματα πληρώθηκαν στα 3,80 λεπτά έως 4 λεπτά το κιλό, τιμή λίγο πιο αυξημένη συγκριτικά με πέρσι. Οι τιμές στις ζωοτροφές στην Βόρεια Ελλάδα επηρεάζονται σημαντικά από τις αντίστοιχες των εισαγωγών της Βουλγαρίας, οι οποίες θα καθοριστούν από τέλη Σεπτεμβρίου όπου θα ξεκινήσουν τα αλώνια. Στην περιοχή μου έχουμε ελαφρώς αυξημένες εκτάσεις στο καλαμπόκι. Στην Βόρεια Ελλάδα καλλιεργείται εκτενώς και το βαμβάκι, το ρύζι και τα  υπόλοιπα σιτηρά. Γενικότερα τα δημητριακά είχαν πολύ καλές αποδόσεις και σίγουρα η φετινή χρονιά έχει δημιουργήσει υψηλές προσδοκίες», καταλήγει ο κ. Τσιχήτας.

Από την Ηλεία, ο παραγωγός καλαμποκιού κ. Πέτρος Κοντονής, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «είμαστε αυτή την εποχή στα μέσα της συγκομιδής. Οι αποδόσεις είναι μειωμένες λόγω των υψηλών θερμοκρασιών. Οι τιμές που δίνουν οι έμποροι για το καλαμπόκι κυμαίνονται από 25 έως 26 λεπτά το κιλό. Για το ενσίρωμα είναι στα 5 λεπτά». 

Βασιλική Χατζηιερεμία
Σχετικά άρθρα
15/10/2021 03:16 μμ

Σύμφωνα με ενημερωτικό δελτίο του υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA) στις 5 Οκτωβρίου.

Για τη σεζόν 2021-2022 προβλέπεται ότι θα καλλιεργηθούν στη Βραζιλία 27 εκατ. στρέμματα με σιτάρι, 15% πάνω από πέρσι, κάτι που αποδίδεται στις υψηλότερες τιμές παραγωγού.

Οι Βραζιλιάνοι αγρότες βάζουν σιτάρι ως καλλιέργεια πρώτης σεζόν σε εννέα πολιτείες, αν και το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής συγκεντρώνεται στο νότο της χώρας. Συγκεκριμένα, οι πολιτείες Parana και Rio Grande do Sul αντιπροσωπεύουν περίπου το 85% της συνολικής καλλιεργούμενης έκτασης και παραγωγής σιταριού στη χώρα, που τροφοδοτεί με σιτηρά ένα μεγάλο μέρος του πλανήτη. Οι αγρότες, λέει το USDA, συνήθως σπέρνουν σιτάρι μεταξύ Απριλίου και Σεπτεμβρίου, με την συγκομιδή να προβλέπεται να έχει ολοκληρωθεί σε όλη τη Βραζιλία μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου. Σύμφωνα με το δελτίο Σεπτεμβρίου της Εθνικής Εταιρείας Προμήθειας της Βραζιλίας (CONAB), η έκταση που καλλιεργείται με σιτάρι θα αυξηθεί σε όλες σχεδόν τις αναπτυσσόμενες πολιτείες.

Χαμηλότερες εισαγωγές

Για την εμπορική περίοδο 2021-2022, προβλέπονται εισαγωγές 6,4 εκατ. τόνων σιταριού, περίπου 600.000 τόνους κάτω από το μέσο όρο της πενταετίας. Το εισαγόμενο σιτάρι αντιπροσωπεύει, συνήθως, περισσότερο από το ήμισυ της εγχώριας κατανάλωσης της Βραζιλίας, τοποθετώντας τη χώρα ανάμεσα στους πέντε μεγαλύτερους παγκόσμιους εισαγωγείς σίτου.

Αυξημένες εξαγωγές

Για την περίοδο 2021-2022 έχουν αυξηθεί οι προβλέψεις εξαγωγών σίτου σε 1,3 εκατ. τόνους, λόγω της προσδοκίας διεύρυνσης της παραγωγής. Συνήθως, η Βραζιλία εξάγει περίπου το 10% της παραγωγής σίτου της, αν και το ποσοστό αυτό αυξήθηκε στο 15%, λόγω της δυναμικής που εμφανίζει η αγορά. Οι εξαγωγές της Βραζιλίας εξαρτώνται πλήρως από τις οικονομικές συνθήκες. Σύμφωνα με σχετικές εκτιμήσεις, οι εξαγωγές της Βραζιλίας την περίοδο 2020-2021 θα φθάσουν τους 925.000 τόνους βάσει του τωρινού ρυθμού συναλλαγών. Η εκτίμηση αυτή είναι υπερδιπλάσια του όγκου εξαγωγής την περίοδο 2019-2020 (425.000 τόνοι). Κορυφαίες αγορές εξαγωγής σιταριού της Βραζιλίας τους πρώτους 11 μήνες της περιόδου 2020-2021 είναι το Βιετνάμ, η Σαουδική Αραβία, η Ινδονησία, η Βενεζουέλα και το Πακιστάν. Μέχρι στιγμής, το Βιετνάμ ήταν ο μεγαλύτερος εισαγωγέας σιταριού Βραζιλίας, ενώ η Βενεζουέλα ήταν ο μεγαλύτερος αγοραστής βραζιλιάνικου αλεύρου σίτου.

Αυξημένη και η κατανάλωση

Το USDA εκτιμά πως η κατανάλωση σιταριού την περίοδο 2021-2022 MY θα ανέλθει σε 12,4 εκατ. τόνους, από 12,15 εκατ. τόνους που εκτιμάται πως θα ανέλθει την περίοδο 2020-2021. Η αύξηση της κατανάλωσης κατά 2%, οφείλεται στην αυξημένη ζήτηση από τον κτηνοτροφικό τομέα καθώς και στην προσδοκία υψηλότερης ζήτησης των καταναλωτών. Σύμφωνα με τη Βραζιλιάνικη Ένωση Πρωτεϊνών Ζώων, η άνοδος των τιμών του εγχώριου καλαμποκιού έκανε τους κρεοπαραγωγούς να αναζητήσουν άλλες πηγές ζωοτροφών, συμπεριλαμβανομένων των χειμερινών σιτηρών, όπως το σιτάρι.

Τελευταία νέα
14/10/2021 03:42 μμ

Σύμφωνα με ενημερωτικό δελτίο του υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA) στις 5 Οκτωβρίου.

Σοδειά - ρεκόρ στο καλαμπόκι την περίοδο 2021-2022, της τάξης των 118 εκατ. τόνων, προβλέπει το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA) για την Βραζιλία, με αύξηση δηλαδή σχεδόν 40%, εν συγκρίσει με την φτωχή σοδειά της περιόδου 2020-2021, που δεν ξεπέρασε τους 85 εκατ. τόνους. Το USDA βλέπει ανάκαμψη των εξαγωγών την επόμενη σεζόν. Παρά τις αυξανόμενες τιμές και την μεγάλη ζήτηση, δεν προβλέπονται σημαντικές εισαγωγές καλαμποκιού στις ΗΠΑ. Οι εκτάσεις που καλλιεργούνται με καλαμπόκι στην Βραζιλία, υπολογίζονται την περίοδο 2021-2022 σε 200,8 εκατ. στρέμματα, 5% παραπάνω από την περασμένη σεζόν.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση του USDA, αναμένεται πως οι τιμές του καλαμποκιού στην Βραζιλία, θα παραμείνουν υψηλές έως το 2022, δεδομένης της έντονης ζήτησης και της φτωχής, περσινής εσοδείας. Σημειωτέον ότι η κυβέρνηση της Βραζιλίας, που αποτελεί μια από τις χώρες - leader παγκοσμίως στα δημητριακά, έχει εφαρμόσει αρκετά προγράμματα για να ενθαρρύνει τους αγρότες να καλλιεργήσουν καλαμπόκι, μιας και οι τομείς της κτηνοτροφίας και της πτηνοτροφίας ανεβαίνουν διαρκώς και έχουν ανάγκη από ζωοτροφές σε προσιτή τιμή. Το καλαμπόκι στη Βραζιλία καλλιεργείται σχεδόν όλο το χρόνο, μεταξύ τριών επίσημα καθορισμένων εποχών και σε 27 πολιτείες της Βραζιλίας. Όπως επισημαίνει το USDA, οι τιμές- ρεκόρ του καλαμποκιού έδωσαν κίνητρο στους αγρότες να βάλουν περισσότερα στρέμματα.

Αύξηση κατανάλωσης

Σύμφωνα τέλος με το USDA, η κατανάλωση καλαμποκιού την περίοδο 2021-2022 θα ανέλθει στους 71,5 εκατ. τόνους, γράφοντας μια αύξηση 5% σε σχέση με την περασμένη σεζόν, οπότε και ήταν 68 εκατ. τόνοι. Το USDA αναμένει ότι την επόμενη σεζόν, θα ανεβεί η κατανάλωση ζωοτροφών.

14/10/2021 02:21 μμ

Για νέα απογείωση των διεθνών τιμών στο σκληρό σιτάρι τις τελευταίες ημέρες κάνουν λόγο τα διεθνή χρηματιστήρια. Στην Ιταλία τα καλής ποιότητας σιτάρια διαπραγματεύονται από 515 έως 520 ευρώ ο τόνος. 

Ωστόσο το ερώτημα είναι αυτές οι τιμές επηρεάζουν την ελληνική αγορά και τις απολαμβάνουν οι παραγωγοί.

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο Φώτης Παπαδόπουλος, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Λαρισαίων Αγροτών, «το σκληρό σιτάρι φέτος έφτασε τιμή παραγωγού στα 48 έως 50 λεπτά το κιλό. Όμως η μεγάλη πλειοψηφία των αγροτών δεν κατάφερε να απολαύσει αυτές τις τιμές.

Κάποιοι που είχαν ανάγκη ρευστότητας αναγκάστηκαν κατά την φύτευση να δανειστούν χρήματα από εμπόρους με την υποχρέωση να πουλήσουν σε αυτούς. Σύμφωνα με τιμολόγια που έχω από τα μέλη του συνεταιρισμού σχεδόν οι μισοί παραγωγοί στον κάμπο πούλησαν στα αλώνια με τιμές στα 23 - 24 λεπτά το κιλό. Περίπου το 80% κατάφερε να πουλήσει μέχρι 35 λεπτά. 

Μόνο ένα μικρό ποσοστό κατάφερε να πουλήσει στις υψηλές τιμές της διεθνούς αγοράς και πάνω από 40 λεπτά. Επίσης πολύ μικρός αριθμός αγροτών κατάφερε να αποθηκεύσει την παραγωγή του για να την πουλήσει σε υψηλή τιμή επειδή είναι υψηλό το κόστος αποθήκευσης.

Ακούμε επίσης ότι αυξήθηκε το ψωμί λόγω της ανοδου της τιμή στο αλεύρι. Μα το ψωμί παράγεται από μαλακό σιτάρι. Στην αγορά η τιμή παραγωγού για το μαλακό σιτάρι κυμαίνεται από 22 έως 23 λεπτά το κιλό, δηλαδή σε χαμηλά επίπεδα. Πως δικαιολογούν αυτή την αύξηση.

Το σκληρό σιτάρι πάει στη βιομηχανία ζυμαρικών. Το 2015 το σκληρό σιτάρι είχε τιμή παραγωγού από 15 έως 16 λεπτά το κιλό. Τότε δεν είδαμε να υπάρξει μείωση των τιμών στα τρόφιμα για να κερδίσει ο καταναλωτής. Άρα πιστεύω ότι παίζονται πολλά κερδοσκοπικά παιχνίδια στο εμπόριο των τροφίμων και δεν είναι υπεύθυνοι για αυτό οι παραγωγοί».

07/10/2021 01:45 μμ

Οι βροχές καθυστερούν τον αλωνισμό ρυζιού. Μέχρι στιγμής έχει αλωνιστεί το 10 - 15% της φετινής παραγωγής.

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Χαλάστρας Β', Βασίλης Κουκουρίκης, «από τα πρώτα στοιχεία που φαίνονται από τα αλωνισμένα χωράφια αναμένεται να έχουμε μια μειωμένη παραγωγή. Ο καύσωνας επηρέασε κάποια χωράφια και υπάρχουν μειωμένες σττρεμματικές αποδόσεις σε σχέση με πέρσι.

Οι βροχοπτώσεις αυτών των ημερών επηρεάζουν αρνητικά κάποιες ποικιλίες ρυζιού. Το μεγάλο όμως πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι ρυζοπαραγωγοί είναι η αύξηση του κόστους καλλιέργειας κατά 20 - 30% σε σχέση με πέρσι. Μόνο τα λιπάσματα που χρησιμοποιούμε αυξήθηκαν κατά 70 - 80%.

Ακόμη δεν έχουν έρθει στην χώρα μας οι Τούρκοι έμποροι, που είναι οι βασικοί πελάτες μας για τα μεσόσπερμα ρύζια τύπου Japonica της ποικιλίας Ronaldo, που αποτελεί την κύρια παραγωγή μας. Η τιμή παραγωγού που έδωσε η τελευταία εμπορική συμφωνία για το περσινό ρύζι Ronaldo ήταν στα 29 λεπτά το κιλό. Δεν γνωρίζουμε ακόμη που θα κινηθούν οι τιμές για την φετινή παραγωγή. 

Οι περσινές μέσες τιμές παραγωγού κυμάνθηκαν στα 32 - 34 λεπτά το κιλό. Για τα Ronaldo ήταν πέρσι η τιμή από 26 έως 27 λεπτά. Αν δεν έχουμε φέτος αύξηση των τιμών - όπως έγινε στα υπόλοιπα σιτηρά - τότε είναι σίγουρο ότι μεγάλος αριθμός παραγωγών θα εγκαταλείψει το ρύζι και θα στραφεί στο βαμβάκι. Η καλλιέργεια βαμβακιού σήμερα έχει μισά έξοδα σε σχέση με το ρύζι».

Ο κ. Χρήστος Τσιχίτας, πρόεδρος στην ΕΑΣ Θεσσαλονίκης και στη Διεπαγγελματική Ρυζιού μας αναφέρει ότι «η παραγωγή φέτος από την πρώτη εικόνα που έχουμε στα αλώνια φαίνεται να είναι μειωμένη σε σχέση με πέρσι λόγω των υψηλών θερμοκρασιών. Ο αλωνισμός έχει ξεκινήσει αλλά υπάρχει μια στασιμότητα στο εμπόριο. Περσινά αποθέματα δεν υπάρχουν γιατί τα αγόρασαν οι Ισπανοί. Οι παραγωγοί πάντως αναμένουν φέτος καλύτερες τιμές γιατί έχει αυξηθεί υπερβολικά το κόστος καλλιέργειας σε σχέση με πέρσι».    

Στο μεταξύ σε ισχύ είναι η εμπορική συμφωνία του Συνδέσμου Ορυζομύλων Ελλάδος και των δύο Συνεταιρισμών της Χαλάστρας, για αγορά 3 εκατ. κιλών αναποφλοίωτο ρύζι Καρολίνα, με τιμή αγοράς 0,37 ευρώ/κιλό. Αφορά 1,5 εκατ. κιλά ρύζι Καρολίνα από τον Α΄ Αγροτικό Συνεταιρισμό Ορυζοπαραγωγών Χαλάστρας και 1,5 εκατ. Κιλά από τον Β΄ Αγροτικό Συνεταιρισμό Ορυζοπαραγωγών Χαλάστρας αντίστοιχα. «Από τον επόμενο μήνα θα ξεκινήσει η παράδοση του ρυζιού στους ορυζόμυλους», τονίζει ο κ. Κουκουρίκης.

06/10/2021 12:22 μμ

Οι κτηνοτροφικές μονάδες αποδεδειγμένα δυσκολεύονται να προμηθευτούν προϊόν, σε τέτοιες τιμές, όμως οι αγρότες ποντάρουν σε αυξήσεις και μάλιστα μεγάλες τους επόμενους μήνες.

Πάει για νέα άνοδο αναφέρουν οι Ηλείοι

Στο νομό Ηλείας ο θερισμός του καλαμποκιού ολοκληρώθηκε στα τέλη του Σεπτεμβρίου. Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο διευθυντής της ΕΑΣ Λεχαινών, κ. Παναγιώτης Κοτσέτας, οι στρεμματικές αποδόσεις κυμάνθηκαν μεταξύ 1.400 και 1.500 κιλών το στρέμμα, οι ποιότητες είναι καλές, ενώ φαίνεται πως ο καύσωνας επηρέασε κάπως τις καλλιέργειες. Η ΕΑΣ Λεχαινών αγοράζει σήμερα από τον παραγωγό με 26 λεπτά το κιλό, ενώ εμπορεύεται προϊόν με 28 λεπτά το χύμα και 29 λεπτά το σακιασμένο. Φέτος, όπως και πέρσι, η ΕΑΣ συγκέντρωσε περί τους 15.000 τόνους καλαμπόκι. Ο κ. Κοτσέτας βλέπει πάντως νέα άνοδο τιμών στο καλαμπόκι από την επόμενη εβδομάδα, ενώ όπως σημειώνει τα ακριβά ναύλα ανεβάζουν το εισαγόμενο, αλλά κατευθείαν ανεβαίνει και η τιμή του εγχώριου.

Ψαλιδισμένες οι στρεμματικές στο Αγρίνιο, ψηλά οι τιμές

Λίγο πιο βόρεια, στην Αιτωλοακαρνανία, ο θερισμός του καλαμποκιού έχει σε μεγάλο βαθμό ολοκληρωθεί. Όπως λέει στον ΑγροΤύπο ο κ. Δημήτρης Καλαμπόκας από τον Συνεταιρισμό Δοκιμίου, τις προηγούμενες ημέρες η τιμή παραγωγού είχε πέσει στα 25 λεπτά το κιλό, όμως ανέβηκε πάλι άμεσα και τώρα βρίσκεται στα 26 λεπτά το κιλό. Σύμφωνα με τον κ. Καλαμπόκα, οι αποδόσεις είναι κατά τι πεσμένες από πέρσι και κυμαίνονται φέτος στα 1.400 κιλά το στρέμμα, όταν πέρσι ήταν 1.500 κιλά το στρέμμα. «Οι περισσότεροι παραγωγοί δεν πουλάνε αυτή την περίοδο και αποθηκεύουν, ποντάροντας σε άνοδο των τιμών μέσα στο χειμώνα», προσθέτει ο κ. Καλαμπόκας, σημειώνοντας όμως ότι με τέτοιες τιμές δεν βγαίνουν τα κόστη εκτροφής στην κτηνοτροφία, πολλώ δε μάλλον στην χοιροτροφία. Ο κ. Καλαμπόκας επισημαίνει παράλληλα μιλώντας στον ΑγροΤύπο, ότι από τις 20 του τρέχοντος μηνός αρχίζει ο θερισμός στη Ρουμανία, για την οποία η Κομισιόν προβλέπει μεγάλη αύξηση παραγωγής φέτος, από τους 9 στους 13 εκατ. τόνους. Σημειωτέον ότι στην περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας, σε Μεσολόγγι και Αγρίνιο οι παραγωγοί τις προηγούμενες ημέρες προχώρησαν γρήγορα τον αλωνισμό, γιατί τις επόμενες ημέρες, προβλέονται ισχυρές βροχοπτώσεις.

Τέλειωσε ο θερισμός στο νομό Καρδίτσας

Στην Καρδίτσα ο θερισμός έχει κι εκεί σχεδόν ολοκληρωθεί. Ο κ. Θανάσης Μπαντέλας, που καλλιέργησε φέτος 160 στρέμματα με καλαμπόκι λίγο έξω από την πόλη της Καρδίτσας ανέφερε στον ΑγροΤύπο πως οι αποδόσεις ήταν μειωμένες σε σχέση με πέρσι κατά 15-20%. Έτσι, οι περισσότεροι αγρότες κινήθηκαν στα επίπεδα των 1.100 - 1.200 κιλών το στρέμμα, λόγω του καύσωνα, των χαλαζοπτώσεων που πέρασαν από την Καρδίτσα, αλλά και τους ισχυρούς ανέμους. Στο νομό Καρδίτσας, σύμφωνα με τον κ. Μπαντέλα, λίγοι είναι οι παραγωγοί που έχουν αποθηκεύσει προϊόν. Οι περισσότεροι έπιασαν μια τιμή στα 23, 24 λεπτά το κιλό, όμως σήμερα αυτή έχει πάει στα 26, ίσως και 27 λεπτά σε κάποιες περιπτώσεις.

Πρόβλημα τα αγριογούρουνα στο νομό Μαγνησίας

Προβλήματα από τους καύσωνες που δημιούργησαν θέματα στο φυτό κατά την κρίσιμη περίοδο της ανθοφορίας αντιμετώπισε η πλειοψηφία των παραγωγών καλαμποκιού στο νομό Μαγνησίας. Όπως τόνισε στον ΑγροΤύπο ο κ. Θανάσης Κούντριας, γεωπόνος από την Αγρομηχανική Βόλου, ως εκ τούτου οι αποδόσεις κατά μέσο όρο στα καλά χωράφια ήταν στα 1.400 με 1.600 κιλά, όταν πέρσι, πέρναγαν και τα 1.800 κιλά το στρέμμα. Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό δεν ήταν το μοναδικό πρόβλημα, καθώς, μεγάλες απώλειες έγραψαν πολλοί παραγωγοί λόγω της ανεξέλεγκτης δράσης των αγριουγούρουνων στα καλαμπόκια της περιοχής. Τέλος, αναφορικά με τις τιμές, λέει ο κ. Κούντριας, είναι σήμερα στα 26 λεπτά το κιλό.

Πεσμένες οι αποδόσεις στο νομό Δράμας

Τέλος, στην Δράμα ο θερισμός προχωρά με ικανοποιητικούς ρυθμούς. Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο Χρήστος Κλωναρίδης, μεγάλος έμπορος αγροτικών προϊόντων: «σήμερα πληρώνουμε τον παραγωγό 24 λεπτά το κιλό, αλλά θα έχουμε άνοδο τις επόμενες ημέρες, όπως όλα δείχνουν στα 25 λεπτά, λόγω κυρίως των συνθηκών που επικρατούν διεθνώς στο εμπόριο. Χώρες όπως η Κίνα έχουν στραφεί φέτος στις αγορές της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας, οπότε έχει λιγοστέψει η προσφορά από εκεί. Εισαγωγές καλαμποκιών γίνονται και φέτος στην Ελλάδα, από τα βόρεια σύνορα, αλλά και με καράβια, όμως οι ποσότητες είναι μικρότερες από τα προηγούμενα χρόνια. Πρόβλημα έχει το καλαμπόκι, το εισαγόμενο από χώρες με ξηρικές καλλιέργειες, λόγω της ξηρασίας, άρα υπάρχει πρόβλημα ποιότητας. Όμως φέτος δεν παίζει τόσο ρόλο η ποιότητα, όσο η επάρκεια. Στη Δράμα οι αποδόσεις κυμαίνονται φέτος στα 1.250-1.300 κιλά το στρέμμα, δηλαδή κάτω 200 κιλά, σε σχέση με μια κανονική χρονιά».

Στο... φουλ το παγκόσμιο εμπόριο αυτό το μήνα, λέει το USDA

Σύμφωνα με ενημερωτικό δελτίο για το καλαμπόκι που εξέδωσε στις 10 Σεπτεμβρίου το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA), οι αποδόσεις φέτος στο καλαμπόκι είναι υψηλότερες από πέρσι σε Αργεντινή, Κίνα και Ηνωμένες Πολιτείες, όμως είναι σημαντικά μειωμένες σε Ρωσία και Σερβία. Το παγκόσμιο εμπόριο είναι υψηλότερο από ό, τι τον προηγούμενο μήνα, συνεχίζει το USDA, με Καναδά και Μεξικό να εισάγουν μεγάλες ποσότητες, προφανώς λόγω των ζημιών στις καλλιέργειες, που οι ίδιες υπέστησαν.

21/09/2021 02:20 μμ

Άλμα έκαναν οι τιμές παραγωγού και για τα συμβόλαια σκληρού σιταριού στη Νίκαια της Λάρισας, ακολουθώντας το ανοδικό ράλι τιμών που έχει αυτή την εποχή η αγορά.

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Αντώνης Ρεντζιάς, πρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό «Ο Προμηθέας», στη Νίκαια της Λάρισας, «εδώ και 10 χρόνια έχουμε προχωρήσει σε συνεργασία με τη βιομηχανία ζυμαρικών Μέλισσα - Κίκιζας για το σκληρό σιτάρι. Τα συμβόλαια δίνουν μια κατώτατη τιμή ασφαλείας στα 20 λεπτά το κιλό. Τα μέλη μας μπορούν να κάνουν επιλογή και να υπογράψουν συμβόλαιο σε συγκεκριμένες ημερομηνίες για να δώσουν την παραγωγή τους.

Αν τρέχουσα εμπορική τιμή πέσει κάτω από 20 λεπτά τότε βγαίνουν κερδισμένοι. Αν η τιμή ανέβει - όπως έχει γίνει φέτος - τότε η βιομηχανία μπορεί να αναπροσαρμόσει τις τιμές προς τα πάνω. Έτσι η τιμή που ανακοινώθηκε από την εταιρεία για την φετινή παραγωγή είναι στα 49,5 λεπτά το κιλό, κάτι που σημαίνει ότι ο παραγωγός έχει στο χέρι 48 λεπτά το κιλό. Φέτος ήταν μια χρονιά με πολύ συμφέρουσες τιμές για το σκληρό σιτάρι. Στον συνεταιρισμό έχουν τελειώσει τα αποθέματα αν και συνεχώς έχουμε τηλέφωνα που μας ζητούν να αγοράσουν».

Να θυμήσουμε ότι πριν 15 ημέρες ο ΑΣ Νίκαιας είχε έρθει σε συμφωνία με τους Μύλους Κεπενού για πώληση 1.000 περίπου τόνων σκληρού σίτου στην 53,6 λεπτών το κιλό (τιμή παραγωγού 52 λεπτά το κιλό). Οι ποσότητες αυτές αφορούσαν προϊόν εκτός των σταθερών συμβολαίων που κάνει κάθε χρόνο ο Συνεταιρισμός με εταιρείες. 

16/09/2021 01:29 μμ

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου, με τιμή 25 και ανοιχτά θα βγει στην αγορά ο Συνεταιρισμός Βόλου (ΕΒΟΛ).

Ψηλά κρατάνε οι τιμές του καλαμποκιού, όσο προχωρά ο θερισμός, που σε πολλές περιοχές (π.χ. Θεσσαλία) έχει καθυστερήσει, γιατί οι παραγωγοί περιμένουν να πέσει η υγρασία στα επιθυμητά επίπεδα. Μια υγρασία, που εντάθηκε και από τις πρόσφατες βροχοπτώσεις. Σημειωτέον ότι ειδικά τα καλαμπόκια που θα αποθηκευτούν από τους παραγωγούς σε αποθήκες, πρέπει να είναι πιο ξηρά, για να αντέξουν στην αποθήκευση. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου, μεγάλη παρέμβαση για μια ακόμα φορά στην αγορά ετοιμάζει ο Συνεταιρισμός Βόλου (ΕΒΟΛ), που πρόκειται να ανακοινώσει μια τιμή στα 25 λεπτά και μάλιστα ανοιχτή για τον παραγωγό. Στα πρώτα (μικρού κύκλου) πάντως καλαμπόκια που κόβονται στην περιοχή, η απόδοση κυμαίνεται στα 1.400 με 1.500 κιλά, ενώ δεν λείπουν φέτος προβλήματα στην γονιμοποίηση λόγω καύσωνα, αλλά και απώλειες από τη... δράση των αγριογούρουνων, που καταστρέφουν κτήματα.

Πιο βόρεια, που πάντοτε οι τιμές είναι πιο κάτω, στην Αξιούπολη, ο Αγροκτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Αξιουπόλεως ανακοίνωσε την Πέμπτη πως αγοράζει μετρητοίς καλαμπόκι ή και ανοιχτά από τον παραγωγό με 23 λεπτά το κιλό.

Ο κ. Στέργιος Γκιργκίρης, γεωπόνος με κατάστημα αγροτικών εφοδίων στη Νέα Ζίχνη Σερρών τόνισε στον ΑγροΤύπο τα εξής: «η τιμή παίζει τώρα στα 22-23 λεπτά το κιλό στην περιοχή μας. Εκτιμώ πως θα ανεβούν. Οι αποδόσεις ποικίλουν ανάλογα το χωράφι, τον παραγωγό και της διαχείρισης νερού. Έχουν κοπεί καλαμπόκια. Έχω ακούσει αποδόσεις έως και 1.800 κιλά το στρέμμα».

Στο Αγρίνιο οι πρώτες πράξεις (ΑΣ Δοκιμίου) στα πρώιμα καλαμπόκια έπιασαν και τα 26,5 λεπτά το κιλό, ενώ στην Ηλεία, θυμίζουμε, τα 26 λεπτά το κιλό.

14/09/2021 05:24 μμ

Σύμφωνα με σχετική έκθεση του υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA), που δημοσιοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο.

Προβλέψεις για το 2021-2022

Η παγκόσμια παραγωγή καλαμποκιού αυξάνει με μεγαλύτερες καλλιέργειες στην Αργεντινή, την Κίνα και τις Ηνωμένες Πολιτείες, που αντισταθμίζουν τις πολύ μικρότερες καλλιέργειες σε Ρωσία και Σερβία. Το παγκόσμιο εμπόριο κινείται σε υψηλότερα επίπεδα από τον προηγούμενο μήνα, καθώς οι μεγαλύτερες εξαγωγές για την Αργεντινή και τις Ηνωμένες Πολιτείες υπερτερούν των μειώσεων σε Βραζιλία, Ρωσία και Σερβία. Οι παγκόσμιες εισαγωγές αυξάνουν προς τον Καναδά και το Μεξικό.

Η κατάσταση το 2020-2021

Η παγκόσμια παραγωγή καλαμποκιού αυξάνει σε σχέση με τον περασμένο μήνα, καθώς οι μεγαλύτερες καλλιέργειες σε Αργεντινή και Ινδία αντισταθμίζουν τη μείωση της Βραζιλίας. Το παγκόσμιο εμπόριο μειώνεται ελαφρώς, καθώς μια κάμψη στις Ηνωμένες Πολιτείες επισκιάζει τις μεγαλύτερες εξαγωγές από την Αργεντινή, την Ινδία και τη Ρωσία. Οι παγκόσμιες εισαγωγές μειώνονται λόγω περικοπών στη Βραζιλία, το Βιετνάμ και τη Ζιμπάμπουε, παρά τις μεγαλύτερες εισαγωγές από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Από τον Αύγουστο, οι μεγάλες εξαγωγικές προσφορές έχουν μειωθεί. Οι προσφορές της Βραζιλίας μειώνονται κατά $ 9/τόνο στα $ 258 και οι προσφορές της Αργεντινής μειώνονται κατά $ 10/τόνο στα $ 230 λόγω της πίεσης συγκομιδής. Οι προσφορές της Ουκρανίας μειώθηκαν κατά $ 3/τόνο στα $ 265 εν μέσω προσδοκιών για ρεκόρ καλλιέργειας. Οι αμερικανικές προσφορές μειώνονται κατά 9 δολάρια/τόνο στα 267 δολάρια λόγω αδύναμης ξένης ζήτησης. Η αμερικανική ακτοφυλακή άνοιξε τον Κάτω ποταμό Μισισιπή για όλη την κυκλοφορία των πλοίων μετά τον τυφώνα, αν και οι εργασίες ανελκυστήρων εξακολουθούν να δυσχεραίνουν σοβαρά.

Παραδοσιακά, οι τιμές καλαμποκιού Ινδίας. Το 2020-2021, οι υψηλές παγκόσμιες τιμές καλαμποκιού, υποστηριζόμενες από την απότομη πτώση της παραγωγής της Βραζιλίας λόγω ξηρασίας και συρρίκνωσης των αποθεμάτων στις Ηνωμένες Πολιτείες, έχουν καταστήσει το Ινδικό καλαμπόκι, βιώσιμη επιλογή στην παγκόσμια αγορά. Η μέση τιμή εξαγωγής FOB της Ινδίας τον Μάιο του 2021 ήταν $ 243/τόνο, μικρότερη από τις Ηνωμένες Πολιτείες ($ 269), τη Βραζιλία ($ 304/τόνο) και την Ουκρανία ($ 292).

Αυτό, σε συνδυασμό με την επιβράδυνση του εγχώριου τομέα πουλερικών λόγω του COVID-19, υπήρξε ο καταλύτης για ένα εκρηκτικό έτος ανάπτυξης για τις εξαγωγές καλαμποκιού στην Ινδία. Η Ινδία προβλέπεται να αποστείλει 3,5 εκατομμύρια τόνους καλαμποκιού το 2020-2021 (Οκτώβριος-Σεπτέμβριος), με εξαγωγές στο Βιετνάμ και τη Μαλαισία πάνω από 1,1 εκατομμύρια τόνους μαζί, σχεδόν όσο όλες οι εξαγωγές καλαμποκιού της Ινδίας το 2019-2020.

Οι αυξανόμενες τιμές φορτίου (ναύλων λόγω της συγκυρίας με τις ανατιμήσεις) είναι ένας άλλος λόγος, για τον οποίο το καλαμπόκι της Ινδίας εισέρχεται στις χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας, επισημαίνει το USDA.

Τα παγκόσμια ναυτιλιακά ναύλα αυξήθηκαν γρήγορα λόγω της υψηλότερης kινεζικής ζήτησης για αγροτικά προϊόντα, οδηγώντας σε συμφόρηση στα λιμάνια της Κίνας, καθυστερήσεις και χαμηλότερη διαθεσιμότητα για τα πλοία. Προηγουμένως, η Μαλαισία και το Βιετνάμ έπαιρναν καλαμπόκι από χώρες όπως η Βραζιλία, η Αργεντινή και η Ουκρανία. Ωστόσο, η έλλειψη σε εμπορευματοκιβώτια και η επακόλουθη άνοδος όλων των ναύλων, τις ανάγκασαν σε αναζήτηση εναλλακτικών προμηθευτών. Αυτό παρείχε την ευκαιρία στους Ινδούς εξαγωγείς να καλύψουν την μη καλυπτόμενη ζήτηση, έχοντας και πλεονέκτημα στην τιμή.

Αναθεωρημένη κατανάλωση καλαμποκιού στην Κίνα

Η συνολική κατανάλωση καλαμποκιού στην Κίνα για την περίοδο 2020-2021 αναθεωρείται χαμηλότερα αυτόν τον μήνα (Σεπτέμβριος). Η κατηγορία των ζωοτροφών προσαρμόζεται χαμηλότερα. Η χρήση για τρόφιμα, σπόρους και βιομηχανικά (FSI) εκτιμάται χαμηλότερη, αντανακλώντας τη μείωση των εξαγωγών προϊόντων, με βάση το καλαμπόκι και με την παραδοχή ότι χρησιμοποιείται λιγότερο καλαμπόκι για την παραγωγή αιθανόλης καυσίμου, σε σχέση με άλλες εναλλακτικές λύσεις.

Τα στοιχεία για την άλεση καλαμποκιού στην Κίνα δεν είναι διαθέσιμα, αλλά τα στοιχεία του τελωνείου της Κίνας δείχνουν ότι οι εξαγωγές μεγάλων προϊόντων με βάση το καλαμπόκι είναι πολύ πίσω από τα προηγούμενα χρόνια. Για τους πρώτους 10 μήνες (Οκτώβριος-Ιούλιος), οι εξαγωγές αμύλου καλαμποκιού ήταν οι μικρότερες σε όγκο από το 2015-2016, ενώ τα γλυκαντικά με βάση το καλαμπόκι ήταν τα μικρότερα από το 2014-2015. Η Κίνα ήταν ο μεγαλύτερος εξαγωγέας αμύλου καλαμποκιού τα τελευταία χρόνια.

Για τα γλυκαντικά με βάση το καλαμπόκι, η Κίνα ξεπέρασε τις Ηνωμένες Πολιτείες το 2019-2020 κι έγινε ο μεγαλύτερος εξαγωγέας. Η χρήση καλαμποκιού για ζωοτροφές, αν και ελαφρώς μειωμένη σε σχέση με τον περασμένο μήνα λόγω της μεγαλύτερης χρήσης κριθαριού και σόργου, προβλέπεται να αυξηθεί.

Με την ανάκαμψη των κοπαδιών των χοίρων από την αφρικανική πανώλη των χοίρων, η ζήτηση για ζωοτροφές ήταν υποστηρικτική των τιμών. Οι εγχώριες τιμές καλαμποκιού παρέμειναν κοντά σε επίπεδα ρεκόρ, παρά τη σημαντική απελευθέρωση των αποθεμάτων σίτου και ρυζιού από τα αποθέματα νωρίτερα φέτος, όπως αναφέρουν τα μέσα ενημέρωσης. Οι ισχυρές τιμές στην εγχώρια αγορά, ωστόσο, πρέπει να έχουν αυξήσει το κόστος των εργασιών άλεσης.

Για το 2021-2022, η παραγωγή καλαμποκιού στην Κίνα αναθεωρείται υψηλότερα αυτόν τον μήνα. Οι ζωοτροφές και η υπολειπόμενη κατανάλωση προβλέπεται να αυξηθούν, υποστηριζόμενες από μεγαλύτερες διαθέσιμες προμήθειες.

14/09/2021 04:50 μμ

Η φετινή χρονιά θεωρείται ευνοϊκή όσον αφορά την καλλιέργεια ρυζιού στην περιοχή της Χαλάστρας όπου καλλιεργούνται τα 2/3 της εγχώριας παραγωγής. Υπάρχει ωστόσο αβεβαιότητα για τις τιμές οι οποίες διαμορφώνονται από τις εξαγωγές στην Τουρκία. Ο κύριος Χρήστος Τσιχίτας, πρόεδρος της ΕΑΣ Θεσσαλονίκης και προσωρινός πρόεδρος στη Διεπαγγελματική Ρυζιού μας αναφέρει ότι «οι συγκομιδές ρυζιού ξεκινάνε μετά τις 20 Σεπτεμβρίου και αναμένονται πολύ υψηλές αποδόσεις καθώς η χρονιά ήταν ευνοϊκή για την καλλιέργεια. Η ΕΑΣ εκπροσωπεί όλους τους συνεταιρισμούς ρυζιού στη Θεσσαλονίκη, την μεγαλύτερη ορυζοπαραγωγό περιοχή στη χώρα. Στην ευρύτερη περιοχή καλλιεργούνται και οι δύο τύποι ρυζιού, indica και japonica και υπάρχει αυξημένη προτίμηση για τον τύπο ρυζιού japonica και πιο συγκεκριμένα την μεσόσπερμη ποικιλία Καρολίνα. Στην Ελλάδα καλλιεργούνται περίπου 270.000 - 280.000 στρέμματα ρυζιού και τα 170.000 στρέμματα καλλιεργούνται στην περιοχή της Θεσσαλονίκης δηλαδή παράγονται τα 2/3 της παραγωγής». Όπως επισημαίνει ο κ. Τσιχίτας «είναι δύσκολο να εκτιμήσουμε από τώρα τιμές αλλά αναμένουμε να είναι αυξημένες συγκριτικά με τα περσινά δεδομένα. Αναμένουμε τους φετινούς αλωνισμούς καθώς δεν υπάρχουν περσινά αποθέματα ρυζιού». Στο μεταξύ, στην αναγνώριση ως Εθνικής της «Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Ελληνικού Ρυζιού» προχώρησε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων όπου προσωρινός πρόεδρος στη Διεπαγγελματική είναι ο κ. Χρήστος Τσιχίτας, πρόεδρος της ΕΑΣ Θεσσαλονίκης.

Ο κ. Γιάννης Παπαδόπουλος παραγωγός ρυζιού στην περιοχή της Χαλάστρας και μέλος της ομάδας παραγωγών Ryzona μας δίνει ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τη φετινή καλλιεργητική σεζόν. «Αυτές τις μέρες ξεκινάνε οι πρώτες συγκομιδές των πρώιμων ποικιλιών ρυζιού, των 120 ημερών και ο κύριος όγκος συγκομιδής θα ξεκινήσει σε 10 ημέρες. Η ομάδα παραγωγών Ryzona έχει συνολικά 1.700 στρέμματα διαφόρων ποικιλιών με κύριες ποικιλίες την ποικιλία Nυχάκι η οποία εξάγεται και στην Τουρκία, την ποικιλία Καρολίνα που προορίζεται κυρίως για εγχώρια κατανάλωση και κάποιες άλλες σε πολύ μικρότερες ποσότητες για παραγωγή αρωματικού ρυζιού (Μπασμάτι) και άγριου ρυζιού. Φέτος είναι μία πολύ καλή παραγωγική χρονιά χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα. Στην περιοχή της Χαλάστρας, το μικροκλίμα ήταν ευνοϊκό και αποφύγαμε τους ακραίους καύσωνες του καλοκαιριού. Οι συνθήκες ήταν εξαιρετικές και δεν υπήρχαν μυκητολογικές ασθένειες καθώς έγιναν προληπτικοί ψεκασμοί με διασυστηματικά μυκητοκτόνα σε εναλλαγή, πριν το στάδιο της άνθισης. Επίσης, δεν υπάρχουν σημαντικοί εντομολογικοί εχθροί στην συγκεκριμένη καλλιέργεια. Φέτος είναι ένας γρίφος ποια θα είναι η εξέλιξη των τιμών. Υπήρχε μεγάλη διακύμανση στις περσινές τιμές. Αρχικά, κατά το πρώτο 10ήμερο του Οκτωβρίου, ξεκίνησαν με 26-27 λεπτά το κιλό για τον παραγωγό και έπειτα έφτασαν τα 29-30 λεπτά το κιλό που είναι μία ικανοποιητική τιμή για τον παραγωγό. Ωστόσο μετά μειώθηκαν και πάλι στα 26 λεπτά. Οι αποδόσεις της περσινής χρονιάς ήταν μειωμένες, ωστόσο φέτος θα είναι πολύ καλύτερες. Δυστυχώς, οι Τούρκοι καθορίζουν την τιμή του εμπορίου καθώς μεγάλος μέρος της παραγωγής προωθείται εκεί. Εμείς συνεργαζόμαστε με έναν συνεταιρισμό στην Χαλάστρα που προωθεί και στην Τουρκία την παραγωγή. Πολλοί είναι οι παραγωγοί που καλλιεργούν την ποικιλία Νυχάκι (μακρύσπερμο ρύζι) γιατί είναι πιο αποδοτική από άλλες ποικιλίες. Για παράδειγμα, η ποικιλία Νυχάκι βγάζει 20% μεγαλύτερη παραγωγή από την ποικιλία Parboiled. Ευελπιστούμε ότι οι τιμές θα είναι καλύτερες γιατί τα υποπροϊόντα ρυζιού και πιο συγκεκριμένα το πίτουρο και ο φλοιός χρησιμοποιούνται στην κτηνοτροφία. Επομένως υπάρχει περίπτωση να επηρεαστούν λόγω της αύξησης των τιμών των ζωοτροφών».

08/09/2021 12:16 μμ

Συνεχίζονται οι υψηλές τιμές για το σκληρό σιτάρι στην χώρα μας και όπως δείχνει η αγορά όσοι έχουν κάνει αποθήκευση θα συνεχίζουν να πουλούν και το επόμενο χρονικό διάστημα σε αυτά τα επίπεδα ή και ακόμη υψηλότερα το προϊόν τους.

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Αλέξανδρος Μιχαηλίδης, γνώστης της διεθνούς αγοράς και υπεύθυνος σιτηρών στην ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΗ ΑΕ, «το ανοδικό ράλι των διεθνών τιμών οφείλεται στη μεγάλη μείωση της φετινής παραγωγής του Καναδά. Κάθε χρόνο τα σιτάρια του Καναδά βγαίνουν στις διεθνείς αγορές τον Σεπτέμβριο για να καλύψουν τις ανάγκες των μεγάλων βιομηχανιών τροφίμων. Οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες που υπήρξαν φέτος στην χώρα είχαν σαν αποτέλεσμα να παράγει μόλις 4 εκατ. τόνους, από τους 6 εκατ. τόνους που ήταν η κανονική παραγωγή του.

Επίσης η Γαλλία έχει πολλά ποιοτικά προβλήματα στα σιτάρια και δεν είναι εύκολο να απορροφηθούν από την αγορά τροφίμων. Η Ιταλία είναι ελλειματική και συνεχώς αγοράζει για να καλύψει τις ανάγκες της. 

Η Ελλάδα εδώ και δύο χρόνια έχει μειωμένη παραγωγή σκληρού σιταριού. Φέτος έχουμε μια μικρή μείωση σε σχέση με πέρσι και πολύ μεγάλη μείωση σε σχέση με πρόπερσι. Η χαμηλή παραγωγή της χώρας μας είχε σαν αποτέλεσμα να έχει ήδη πουληθεί μεγάλη ποσότητα για εξαγωγή σε Ιταλία και Τουρκία σε πολύ υψηλές τιμές.

Αυτό σημαίνει ότι από τον Οκτώβριο και μετά αναμένεται να υπάρξουν προβλήματα στον εφοδιασμό της εγχώριας βιομηχανίας ζυμαρικών στην χώρα μας. Εναλλακτικές λύσεις για αυτή την περίοδο δεν υπάρχουν στη διεθνή αγορά. Το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν η Τουρκία και Ιταλία, που είναι οι μεγάλες χώρες παραγωγής ζυμαρικών. 

Ήδη υπάρχουν σκέψεις να αντικαταταθεί το σκληρό από το μαλακό σιτάρι για την παραγωγή ζυμαρικών, μια λύση που γίνεται σε χώρες της Αφρικής και έχει χαμηλότερο κόστος. Στην Τουρκία δόθηκε άδεια και θα κάνει εξαγωγές ζυμαρικών που έχουν παραχθεί από μαλακό σιτάρι.

Όλοι θα περιμένουν να βγει στη διεθνή αγορά η παραγωγή σκληρού σιταριού από το νότιο ημισφαίριο. Η παραγωγή της Αυστραλίας αναμένεται να βγει στην αγορά την Άνοιξη. Όμως η απόσταση από την Ευρώπη είναι μεγάλη και οι υψηλές τιμές στα ναύλα θα συνεχίζουν να δημιουργούν προβλήματα στην αγορά τροφίμων.

Τόσο υψηλές τιμές έχουμε να δούμε εδώ και μια δεκαετία. Το σίγουρο είναι ότι η τιμή που έχει το σκληρό σιτάρι δεν πρόκειται να πέσει το επόμενο χρονικό διάστημα. Είναι πιθανόν να φτάσει σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα. Αν όμως στη νέα σπορά, που αναμένεται να ξεκινήσει από τον Οκτώβριο στην Ευρώπη, μεγάλος αριθμός γεωργών στραφεί στο σκληρό - λόγω αυξημένης τιμής - και παράλληλα βοηθήσουν οι καιρικές συνθήκες να έχουμε μεγάλη παραγωγή, τότε από τον επόμενο Ιούνιο αναμένεται να έχουμε πτώση των τιμών. Και συνήθως σε αυτές τις περιπτώσεις η πτώση είναι μεγάλη».

06/09/2021 04:09 μμ

Νέο deal στο σκληρό σιτάρι, αυτή τη φορά από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Νίκαιας Λάρισας.

Η συμφωνία αφορά 1.000 περίπου τόνους -τους τελευταίους για φέτος του ΑΣ, όπως μας είπε ο πρόεδρος του, κ. Αντώνης Ρεντζιάς-, σκληρού σίτου.

Το προϊόν αγόρασαν οι Μύλοι Κεπενού στην τιμή των 53,6 λεπτών το κιλό, ενώ στον παραγωγό θα καταλήξουν... 52 λεπτά το κιλό!

Οι ποσότητες αυτές αφορούν προϊόν εκτός των σταθερών συμφωνιών, που κάνει κάθε χρόνο με εταιρείες ο ΑΣ Νίκαιας.

Όπως προσθέτει ο κ. Ρεντζιάς στον ΑγροΤύπο, με την τροπή που έχει πάρει η αγορά στο σκληρό σιτάρι, αρκετοί είναι τώρα οι παραγωγοί που δεν διατίθνεται να πουλήσουν προϊόν, καθώς περιμένουν υψηλότερες τιμές.

03/09/2021 12:30 μμ

Στην ανάγκη αύξησης της παραγωγής σιτηρών και καλαμποκιού στην Ιταλία αναφέρεται πρόσφατη μελέτη της ιταλικής συνεταιριστικής οργάνωσης Coldiretti.

Στην Ιταλία - εξηγεί η Coldiretti - είναι απαραίτητο να αυξηθεί η παραγωγή για να καλυφθεί το έλλειμμα 64% μαλακού σίτου και 40% σκληρού σίτου, που προορίζονται για την παραγωγή ψωμιού και ζυμαρικών, για τα οποία έχει σημειωθεί μείωση της αυτάρκειας στην χώρα μετά τις μαζικές εισαγωγές από τον Καναδά.

Όσον αφορά το καλαμπόκι, απαραίτητο για τη διατροφή των ζώων και για τις παραγωγές τυριών και αλλαντικών που έχουν κατοχυρωθεί σαν ΠΟΠ, η Ιταλία - συνεχίζει η Coldiretti - καλύπτει περίπου το ήμισυ των αναγκών της (53%).

Μεγάλες εισαγωγές γίνονται και στη σόγια, αφού η Ιταλία παράγει περίπου το 1/3 των αναγκών της (31%), σύμφωνα με τα στοιχεία του Ismea.

Στο μεταξύ το 75% του αγελαδινού γάλακτος που καταναλώνεται στην αγορά αρμέγεται σε ιταλικούς στάβλους και το 55% της απαιτήσεων σε κρέας παράγεται από Ιταλούς κτηνοτρόφους. Εξαίρεση αποτελεί η παραγωγή κρέατος κοτόπουλου και αυγών, όπου η χώρα έχει φτάσει να έχει αυτάρκεια.

02/09/2021 01:00 μμ

Μια ανάσα από τα 500 ευρώ ο τόνος (50 λεπτά το κιλό), έκλεισε η τιμή του σκληρού την Τετάρτη, στη Φότζια (Ιταλία), που έγραψε τα 49 λεπτά το κιλό.

Δυναμική ανόδου εξακολουθεί να επιδεικνύει το σκληρό σιτάρι, προκαλώντας χαμόγελα σε όσους αγρότες ή συνεταιρισμούς, έχουν αποθηκευμένο προϊόν. Πολλοί απ’ αυτούς ετοιμάζονται για πώληση, καθώς τα περιθώρια κέρδους, παρά τα αυξημένα κόστη (εισροές κ.λπ.), είναι εφικτά. Το κακό βέβαια είναι ότι λόγω των ζημιών από τους παγετούς και τους καύσωνες, οι αποδόσεις είναι μέτριες.

Στην Ελλάδα πράξεις έχουν γίνει τις προηγούμενες ημέρες, όπως έγραψε πρώτος ο ΑγροΤύπος, με 43 λεπτά στον Θεσσαλικό κάμπο, όπου υπάρχουν αρκετές αποθήκες παραγωγών με προϊόν. Με 43 λεπτά το κιλό πουλάει αυτή την περίοδο σιτάρι ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Χάλκης Λάρισας και η αγορά ανταποκρίνεται. Η τιμή αυτή είναι επί αυτοκινήτου, όπως έγραψε ο ΑγροΤύπος, με τον πρόεδρο της συνεταιριστικής οργάνωσης, κ. Δημήτρη Μέρα, να μας εξηγεί πως η καθαρή τιμή στο χέρι του παραγωγού, αντιστοιχεί σε 42 λεπτά το κιλό.

Σύμφωνα εξάλλου με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου κι από άλλες περιοχές της χώρας, δεν είναι λίγοι εκείνοι, που θεωρούν θέμα χρόνου, τις πράξεις με 45 λεπτά το κιλό, εντός Ελλάδας κι ενώ το φθινόπωρο είναι... μπροστά.

Σημειωτέον ότι η ξηρασία έχει... συρρικνώσει δραματικά τις αποδόσεις σιταριού στον Καναδά, με αποτέλεσμα αυτή πλέον να εκτιμάται ως η φτωχότερη των τελευταίων 14 ετών, σύμφωνα με σχετική έκθεση της κυβέρνησης του Καναδά.

01/09/2021 06:20 μμ

Υπογράφηκε συμφωνία μεταξύ του Συνδέσμου Ορυζομύλων Ελλάδος και των δύο Συνεταιρισμών της Χαλάστρας για αγορά 3 εκατ. κιλών αναποφλοίωτο ρύζι Καρολίνα με τιμή αγοράς 0,37 ευρώ/κιλό, βάσει συγκεκριμένων προδιαγραφών και με την στήριξη της παραγωγής με όρους συμβολαιακής καλλιέργειας. 

Συγκεκριμένα ο Σύνδεσμος Ορυζομύλων Ελλάδος έχει δεσμευτεί να προμηθευτεί από 1,5 εκατ. κιλά ρύζι Καρολίνα από τον Α΄ Αγροτικό Συνεταιρισμό Ορυζοπαραγωγών Χαλάστρας και από τον Β΄ Αγροτικό Συνεταιρισμό Ορυζοπαραγωγών Χαλάστρας αντίστοιχα. 

Η συμφωνία που επετεύχθη, αποτελεί την απαρχή ενός προτύπου συνεργασίας με αρχική εγγυημένη ποσότητα ρυζιού συγκεκριμένων προδιαγραφών, που συμβάλει σημαντικά στη βιωσιμότητα των Ορυζοπαραγωγών και των Ορυζόμυλων.

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Χρήστος Γκατζάρας, πρόεδρος του Συνεταιρισµού Α΄ Χαλάστρας, «ήταν το αποτέλεσμα των συζητήσεων που ξεκίνησαν από τα Χριστούγεννα. Είναι η πρώτη φορά που υπογράφηκε μια τέτοια συμφωνία με τον Σύνδεσμο Ορυζομύλων.

Από την πλευρά μας ζητήσαμε αν δούμε και πάει καλά φέτος η συμφωνία για το ρύζι Καρολίνα τον επόμενο χρόνο να επεκταθεί και για το μακρύσπερμο. 

Σε περίπου 20 ημέρες αναμένεται να ξεκινήσουν τα αλώνια στην περιοχή. Φέτος αναμένουμε μια καλή ποσοτικά και ποιοτικά παραγωγή ρυζιού. Ακόμη είναι νωρίς να πούμε για την φετινή πορεία των τιμών.

Πέρσι η μέση τιμή παραγωγού για το μακρύσπερμο ρύζι κυμάνθηκε στους 330 ευρώ ο τόνος. Στα μεσόσπερμα όμως η μέση τιμή δεν ήταν ικανοποιητική και κυμάνθηκε στα 270 ευρώ ο τόνος. Στην Καρολίνα είχαμε μια μέση τιμή στα 380 ευρώ ο τόνος».

30/08/2021 11:02 πμ

Συνεχίζει ακάθεκτο το σκληρό σιτάρι, με την ζήτηση να παραμένει σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα.

Με 43 λεπτά το κιλό πουλάει αυτή την περίοδο σιτάρι ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Χάλκης Λάρισας και η αγορά ανταποκρίνεται. Η τιμή αυτή είναι επί αυτοκινήτου, όπως εξηγεί μιλώντας στον ΑγροΤύπο, ο πρόεδρος της συνεταιριστικής οργάνωσης, κ. Δημήτρης Μέρας, ενώ στον παραγωγό, η καθαρή τιμή στο χέρι, αντιστοιχεί σε 42 λεπτά το κιλό. Σύμφωνα με τον κ. Μέρα, τις αγορές αυτές κάνουν ντόπιοι έμποροι, όμως μετά συνήθως προορίζεται για εξαγωγή το προϊόν, ενώ εξαιρετικά μεγάλο είναι το ενδιαφέρον από Ιταλία.

Όπως δήλωσε ο κ. Μέρας, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Χάλκης, που είναι εις εκ των δυο Συνεταιρισμών της Χάλκης (Αλληλεγγύη λέγεται ο έτερος) έχει κάνει τμηματικά πωλήσεις, από τα αλώνια έως σήμερα, με τιμές 27,5 λεπτά το κιλό αρχικά, 31 μετέπειτα, 34 ακολούθως, 38 πριν από λίγο διάστημα και τώρα 43 λεπτά, όπως προαναφέραμε.

«Όλα πλέον είναι θέμα προσφοράς και ζήτησης», προσθέτει ο κ. Μέρας, τονίζοντάς μας ότι ο Συνεταιρισμός, έχει ακόμα απόθεμα της τάξης των 1.000 τόνων περίπου. Σύμφωνα με τον ίδιο, αρκετοί είναι οι παραγωγοί που βλέποντας την... τρελή κούρσα των τιμών στο σκληρό, αποφεύγουν να πουλήσουν, προγραμματίζοντας να το κάνουν αργότερα.

Σημειωτέον ότι οι στρεμματικές αποδόσεις στην Χάλκη, κυμάνθηκαν φέτος μεταξύ 350-600 κιλών το στρέμμα, με το μέσο όρο να παίζει στα 400 κιλά. «Αν δεν είχαν γίνει και οι ζημιές από τους παγετούς, τότε θα ήταν όλα τέλεια», σχολιάζει εν τέλει ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού.

Την περαιτέρω άνοδο της τιμής προανήγγειλε πριν από λίγες ημέρες ο ΑγροΤύπος (δείτε εδώ).

Το... 40άρι πάντως έχει πιάσει εδώ και ημέρες η τιμή και στο Κιλκίς, όπως λέει στον ΑγροΤύπο ο κ. Κώστας Μερτζεμέκης, παραγωγός, γεωπόνος και έμπορος δημητριακών από την εν λόγω περιοχή.

27/08/2021 11:11 πμ

Τι αποκαλύπτει έκθεση του υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA), που εκδόθηκε στις 27 Ιουλίου για την παραγωγή σιτηρών στην Τουρκία.

Παραγωγή σιταριού

Οι εκτιμήσεις για την παραγωγή σιταριού δείχνουν μείωση στους 16,5 εκατ. τόνους, την περίοδο εμπορίας 2021 - 2022, αντί της αρχικής πρόβλεψης για παραγωγή της τάξης των 17,6 εκατ. τόνων τον Απρίλιο. Η αλλαγή (μείωση) οφείλεται στις απροσδόκητα ξηρές καιρικές συνθήκες που επικράτησαν μεταξύ Απριλίου και Ιουνίου και οι οποίες προκάλεσαν απώλειες στις αποδόσεις, αλλά και στην ποιότητα, ειδικά στις περιοχές της νοτιοανατολικής και της Κεντρικής Ανατολίας. Η αναμενόμενη αύξηση της παραγωγής στη βορειοδυτική Τουρκία δεν επαρκεί για να αντισταθμίσει τις απώλειες σε άλλες περιοχές. Την εμπορική περίοδο 2021 - 2022 οι εκτάσεις που θα σπαρούν με σιτάρι προβλέπεται να μειωθούν σε 70 εκατ. στρέμματα, 1.000.000 στρέμματα κάτω δηλαδή σε σχέση με το 2020 - 2021. Οι αγρότες διαμαρτύρονται για χαμηλές τιμές του προϊόντος και την αύξηση του κόστους παραγωγής. Καλλιέργειες φρούτων και κηπευτικών, υπαίθριων αλλά και σε θερμοκήπια, αυξάνουν κάθε χρόνο στην Τουρκία, εις βάρος των εκτάσεων που σπέρνονται με σιτάρι. Η σπορά χειμερινού σιταριού, η οποία ολοκληρώθηκε τον Δεκέμβριο του 2020, ήταν σχεδόν κατά 1 εκατ. στρέμματα χαμηλότερη από το προηγούμενο έτος, λόγω κυρίως της προτίμησης που έδειξαν οι αγρότες στην καλλιέργεια κριθαριού σε ξηρικά χωράφια.

Πρόβλημα με τα νερά

Η μέση βροχόπτωση στην Τουρκία μεταξύ 1ης Οκτωβρίου 2020 και 30ής Ιουνίου 2021 ήταν 396,2 mm. Αυτή η ποσότητα βροχοπτώσεων είναι 24% χαμηλότερη από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο και 23% λιγότερη από πέρυσι. Επιπλέον, ο Μάιος φέτος ήταν ο πιο ζεστός, των τελευταίων 50 ετών. Οι βροχοπτώσεις το Μάιο ήταν 22 χιλιοστά, 56% λιγότερες από το κανονικό επίπεδο. Οι δεξαμενές νερού έχουν χαμηλή επάρκεια λόγω του συνδυασμού μειωμένων βροχοπτώσεων το χειμώνα και αυξημένης ζήτησης την άνοιξη. Περισσότερα από τα μισά χωράφια δεν αρδεύονται και οι αποδόσεις συνδέονται άμεσα με τις βροχοπτώσεις. Η Κεντρική Ανατολία και η Νοτιοανατολική Τουρκία επλήγησαν περισσότερο από τον ξηρό καιρό του Μαΐου. Οι απώλειες απόδοσης έφτασαν το 70 % σε ορισμένους τομείς σε αυτές τις περιοχές. Η συγκομιδή σίτου ολοκληρώθηκε στις περιοχές της Μεσογείου, του Αιγαίου και της Νοτιοανατολικής Ανατολίας από την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου. Σχεδόν το ήμισυ της ετήσιας συγκομιδής ολοκληρώνεται στην Τουρκία. Αν και οι αποδόσεις και η ποιότητα ποικίλλουν ανά περιοχή κι ανά χωράφι λόγω των διαφορών άρδευσης και βροχοπτώσεων, υπάρχουν προβλήματα ποιότητας σε ολόκληρη την Τουρκία. Υπάρχει επίσης έλλειψη άχυρου σίτου και πίτουρου σιταριού, παράλληλα με την χαμηλότερη παραγωγή. Σε αντίθεση με τη γενική κατάσταση, οι προσδοκίες των καλλιεργειών για την περιοχή της βορειοδυτικής Τουρκίας είναι πολύ ευνοϊκές. Η ξηρασία επηρέασε ιδιαίτερα τις κύριες περιοχές παραγωγής σκληρού σίτου στην Κεντρική Ανατολία και τη Νοτιοανατολική Ανατολία.

Η τιμή του σκληρού σίτου αυξήθηκε, φθάνοντας τα 32 δολάρια ο τόνος τον Ιούλιο του 2021, καταγράφοντας αύξηση 50% σε σύγκριση με πέρυσι. Από τα συνολικά 16,5 εκα. τόνους σίτου που αναμένεται να παραχθούν στην Τουρκία την περίοδο 2021 - 2022, 2 εκατ. τόνοι αφορούν σκληρό σιτάρι.

Κριθάρι

Η πρόβλεψη παραγωγής κριθαριού για την εμπορική περίοδο 2021 - 2022 μειώνεται σε 4,5 εκατ. τόνους, αντί της αρχικής πρόβλεψη για 7,7 εκατ. τόνους, λόγω των χαμηλών αποδόσεων στις περιοχές της νοτιοανατολικής και κεντρικής Ανατολία, που οφείλονται στην ανομβρία. Σημειωτέον ότι τα κριθάρια στην Τουρκία, είναι κατά βάση ξηρικά.

Κατανάλωση

Η εγχώρια πρόβλεψη για την κατανάλωση σιταριού στην Τουρκία είναι 22 εκατ. τόνοι για την περίοδο 2020-2021, με αύξηση 1,4 εκατ. τόνους, σε σύγκριση με την περίοδο 2020 - 2021. Οι ανταγωνιστικές τιμές του σιταριού έχουν προκαλέσει πίεση στους μύλους ζωοτροφών, ενώ η προσφορά κριθαριού είναι περιορισμένη. Ο τομέας των ζωοτροφών αγοράζει όλες τις κατηγορίες σιταριού σε ανταγωνιστικές τιμές. Η πλειοψηφία του σιταριού χρησιμοποιείται για ανθρώπινη κατανάλωση ως αλεύρι και ζυμαρικά (μερικά από τα οποία εξάγονται), ενώ το υπόλοιπο σιτάρι χρησιμοποιείται για ζωοτροφή. Οι σπόροι και η βιομηχανική κατανάλωση παραμένουν οι ίδιες. Όσον αφορά στο κριθάρι, η πρόβλεψη κατανάλωσης για την Τουρκία την περίοδο 2020 - 2021 προβλέπεται στα 7,5 εκατ. τόνους, λόγω της απότομης μείωσης της παραγωγής από πέρυσι. Αυτή η πρόβλεψη προϋποθέτει ότι θα εισαχθούν 2,75 εκα. τόνοι κριθαριού για χρήση στον τομέα των ζωοτροφών.

Καλαμπόκι

Την εμπορική περίοδο 2021 - 2022 η εγχώρια κατανάλωση καλαμποκιού στην Τουρκία προβλέπεται να ανέλθει σε 9,3 εκατ. τόνους, έως και 500.000 τόνους πάνω από πέρυσι, ως αποτέλεσμα της προοπτικής για αυξημένη ζήτηση από τον τομέα των ζωοτροφών και τη βιομηχανία αμύλου. Η Post αναθεώρησε την πρόβλεψη κατανάλωσης ζωοτροφών και υπολειπόμενου καλαμποκιού σε 8.000 τόνους, παράλληλα με τη ζήτηση του τομέα ζωοτροφών, η οποία ήταν χαμηλότερη από τις προηγούμενες προσδοκίες. Λόγω των αυξημένων φυτεύσεων βάμβακος, που αντικαθιστά το καλαμπόκι στη νοτιοανατολική Περιφέρεια, οι προσδοκίες για τη συγκομιδή καλαμποκιού όψιμης καλλιέργειας είναι επίσης χαμηλότερες, όπως αναφέρεται στην ετήσια έκθεση.

Εμπόριο

Για την εμπορική περίοδο 2021 - 2022, η πρόβλεψη εισαγωγής σίτου της Τουρκίας είναι 11,25 εκατ. τόνους, σε επίπεδα ρεκόρ δηλαδή, λόγω της ζήτησης από την εγχώρια αγορά, της σταθερής ζήτησης από τους παρασκευαστές προϊόντων σίτου και της μικρότερης εσοδείας από από την προσδοκώμενη. Οι συνολικές εξαγωγές σιταριού από την Τουρκία για την περίοδο 2021 - 2022, συμπεριλαμβανομένων των προϊόντων σίτου, προβλέπονται σε 6 εκατ. τόνους, μειωμένες δηλαδή κατά 300.000 τόνους από την περίοδο 2020 - 2021, με την προοπτική ότι η πιο περιορισμένη εγχώρια παραγωγή θα επηρεάσει εν μέρει τις εξαγωγές ζυμαρικών κι άλλων προϊόντων σιταριού. Η εγχώρια βιομηχανία σίτου ανησυχεί για πιθανούς περιορισμούς στις εξαγωγές κατά τη διάρκεια του έτους. ως μέτρο για την καταπολέμηση του εγχώριου πληθωρισμού στα τρόφιμα, όπως παρατηρείται σε άλλες χώρες της περιοχής. Σημειώνεται πως η Τουρκία εισήγαγε περίπου 8,15 εκατ. τόνους σιτάρι την περίοδο 2020 - 2021. Κύριος προμηθευτής της ήταν η Ρωσία, με 6,3 εκα. τόνους σιταριού. Η Ουκρανία (740.000 τόνους) και ο Καναδάς (250.000 τόνους) ήταν οι άλλες κύριες πηγές.

Μετά από μια... ταραγμένη συγκομιδή, η πρόβλεψη εισαγωγής κριθής της Τουρκίας είναι 2,75 εκατ. τόνους για να καλύψει τη ζήτηση από τον τομέα των ζωοτροφών την περίοδο 2021 - 2022. Το εμπόριο καλαμποκιού, τώρα, είναι πιο αργό σε σχέση με πέρυσι λόγω της υψηλής εγχώριας παραγωγής την περίοδο 2020 - 2021. Οι εισαγωγές καλαμποκιού για τους πρώτους 9 μήνες του 2020 - 2021 (από Σεπτέμβριο έως Μάιο) ανήλθαν σε περίπου 1,7 εκατ. τόνους. Η Ρωσία ήταν ο κύριος προμηθευτής με 878.000 τόνους, η Ουκρανία με 493.000 τόνους και η Ρουμανία με περίπου 160.000 τόνους. Η τουρκική επιτροπή σιτηρών εισήγαγε περίπου 1 εκατ. τόνους καλαμπόκι με τέσσερις προσφορές που εκδόθηκαν το 2020 - 2021 για να καλυφθεί η εγχώρια ζήτηση και να σταθεροποιηθεί η εγχώρια τιμή καλαμποκιού. Η τουρκική πρόβλεψη για εισαγωγή καλαμποκιού είναι 2,8 εκατ. τόνους για να καλύψει τη ζήτηση από τον τομέα ζωοτροφών και αμύλου το 2021 - 2022.

27/08/2021 10:51 πμ

Έχει ξεκινήσει στις πρώιμες περιοχές η συγκομιδή καλαμποκιού αλλά και φέτος πολλοί αγρότες αντιμετωπίζουν προβλήματα με ζημιές από τα αγριογούρουνα. Και αυτό συμβαίνει σε μια χρονιά που οι τιμές είναι σε υψηλά επίπεδα (πάνω από 26 λεπτά το κιλό) και οι παραγωγοί περίμεναν να έχουν ένα καλό εισόδημα.

Ο ΑγροΤύπος έχει δεχτεί πολλές καταγγελίες παραγωγών από την Θεσσαλία, την Στερεά Ελλάδα, την Ήπειρο, την Μακεδονία κ.ά οι οποίοι ζητούν να ληφθούν μέτρα για τον έλεγχο των πληθυσμών αυτών αλλά και να αποζημιώνονται για τις ζημιές από τον ΕΛΓΑ. Όπως τονίζουν χαρακτηριστικά είναι να μην σου τύχει το πρόβλημα γιατί η ζημιά είναι μεγάλη και δεν υπάρχει τρόπος να αποζημιωθείς.

Ο υφιστάμενος σχεδιασμός των αποζημιώσεων αφορά κυρίως σε θεομηνίες αλλά και ζημιές από αρκούδες ή λύκους. Σε ζημιές από αγριογούρουνα καλύπτει μόνο τις περιοχές όπου προστατεύονται από τη συνθήκη RAMSAR (υγροβιότοπους), με ανώτερο ύψος ανά αγροτεμάχιο το 80% της ασφαλιζόμενης αξίας της παραγωγής του αγροτεμαχίου που ζημιώθηκε.

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Θεόδωρος Μακαριάδης, που καλλιεργεί πάνω από 500 στρέμματα με καλαμπόκι στην περιοχή Αμυγδαλέας στη Λάρισα, «υπάρχει μεγάλη ζημιά στην περιοχή από τα αγριογούρουνα. Μπορεί να φτάσει μέχρι και 300 ευρώ το στρέμμα. Τα αγριογούρουνα δεν χτυπάνε όλα τα χωράφια στην περιοχή. Μπορεί το ένα χωράφι να καταστραφεί εντελώς και το γειτονικό χωράφι να είναι χωρίς πρόβλημα και να έχει απόδοση 1.900 κιλά το στρέμμα.

Δεν είναι μόνο ότι κάνουν ζημιά στην παραγωγή μας αλλά καταστρέφουν και τα λάστιχα άρδευσης. Ζήτησα από το τοπικό υποκατάστημα του ΕΛΓΑ να στείλει εκτιμητές για να δουν την ζημιά αλλά μου απάντησαν ότι έχω δίκιο αλλά δεν αποζημιώνεται από τον Οργανισμό και δεν μπορεί να κάνει κάτι. Εμείς όμως πληρώνουμε κάθε χρόνο ασφάλιστρα και ζητάμε δίκαιες αποζημιώσεις. Πολλοί παραγωγοί καταστράφηκαν οικονομικά και είναι πολύ δύσκολο να συνεχίσουν την καλλιέργεια. 

Τα έξοδα για την καλλιέργεια καλαμποκιού φτάνουν και τα 260 ευρώ το στρέμμα. Αν μας πάνε σε πρόγραμμα Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων - ΚΟΕ (πρώην ΠΣΕΑ) θα καθυστερήσουν οι πληρωμές και δεν θα είναι δίκαιες. Αυτό το πρόγραμμα αφορά γενικές ζημιές σε μια περιοχή, ενώ εδώ έχουμε ζημιά σε συγκεκριμένα χωράφια.

Τα αλώνια στην περιοχή μας, που είναι πρώιμη, ξεκινάνε σε μια εβδομάδα. Εμείς ζητάμε τώρα να έρθει ο ΕΛΓΑ και να δει τα χωράφια που έχουν ζημιά πριν ξεκινήσει ο αλωνισμός».

Όπως ανέφερε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο παραγωγός καλαμποκιού από τις Σέρρες, Στέργιος Λίτος, «το πρόβλημα με τα αγριογούρουνα στην περιοχή υπάρχει εδώ και δέκα χρόνια. Τρώνε την παραγωγή αλλά κάνουν και μεγάλες ζημιές στα χωράφια. Κανείς δεν έχει ενδιαφερθεί για το πρόβλημα. 

Ο ΕΛΓΑ δεν αποζημιώνει τις ζημιές και είναι πολύ δύσκολο να ενταχθούν σε πρόγραμμα ΠΣΕΑ. Μόνο οι κυνηγοί μπορούν να τα σκοτώσουν. Δεν έρχονται στα χωράφια μόνο όταν έχει καρπό. Φέτος ήρθαν ακόμη και στην πσορά και έφαγαν σε πολλά χωράφια τον σπόρο. Στην περιοχή έχουν ξεκινήσει τα αλώνια για κάποια πρώιμα καλαμπόκια αλλά η συγκομιδή θα ξεκινήσει από Σεπτέμβριο».      

Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, επικοινώνησε με τον υπουργό Περιβάλλοντος, Κώστα Σκρέκα, τον οποίο ενημέρωσε για την ένταση του προβλήματος, ενώ ήδη σχετικές επιστολές απέστειλαν διάφοροι Δήμοι της Θεσσαλίας. 

Στις επιστολές ζητούν λόγω των καταστροφικών ζημιών από αγριογούρουνα, σε καλλιέργειες ειδικά καλαμποκιού, οσπρίων και νεαρών καρποφόρων δέντρων να υλοποιηθούν τα προβλεπόμενα από το έγγραφο του Τμήματος Διαχείρισης Άγριας Ζωής & Θήρας, της Δ/νσης Διαχείρισης Δασών, του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και να λειτουργήσουν άμεσα τα προβλεπόμενα συνεργεία δίωξης και οι ομάδες κυνηγών για την ελεγχόμενη θήρα των αγριόχοιρων και των υβριδίων. 

Επιπλέον, αιτούνται την πλήρη απελευθέρωση του κυνηγιού του αγριόχοιρου, για όλο το έτος και όλες τις ηλικίες, χωρίς χρονικούς και ηλικιακούς περιορισμούς, μέχρι να μετριαστεί το πρόβλημα, καθώς θεωρούμε ημίμετρα τα μέχρι σήμερα ληφθέντα μέτρα, μια και ο πληθυσμός των αγριογούρουνων δεν μειώνεται και η οικονομική ζημιά είναι πολύ μεγάλη για κάποιους παραγωγούς.

25/08/2021 04:38 μμ

Πρώιμη είναι φέτος η χρονιά για το καλαμπόκι με τα πρώτα θερίσματα να έχουν ξεκινήσει. Οι στρεμματικές εκτάσεις είναι ελαφρώς αυξημένες ωστόσο οι αποδόσεις είναι μέτριες εξαιτίας του καύσωνα ενώ μειωμένες είναι οι απώλειες από εχθρούς και ασθένειες.

Στην περιοχή της Ηλείας
Ο κ. Δημήτρης Σπηλιόπουλος, γεωπόνος στην ΕΑΣ Λεχαινών σχολιάζει στον ΑγροΤύπο ότι έχει ξεκινήσει η συγκομιδή καλαμποκιού σε κάποια χωράφια με καλαμπόκια μικρού βιολογικού κύκλου. «Είναι πιο πρώιμη η φετινή χρονιά και οι παραγωγές είναι λίγο ζορισμένες από τις υψηλές θερμοκρασίες, για τον λόγο αυτό η ωρίμανση των φυτών έγινε και πιο γρήγορα. Ο κύριος όγκος συγκομιδής θα ξεκινήσει μάλλον από αρχές Σεπτεμβρίου. Επίσης, σε κάποια χωράφια όπου υπάρχει η μυκητολογική ασθένεια Φουζάριο θα έχουν σίγουρα μικρότερη παραγωγή. Όπως μας εξηγεί η ασθένεια, η οποία έχει εμφανισθεί την τελευταία 5ετία στον νομό Ηλείας, προσβάλει το στέλεχος του φυτού και όχι τον καρπό. Η παραγόμενη ποσότητα προορίζεται για ζωοτροφές και προηγείται η διαδικασία ξήρανσης του προϊόντος σε ειδικό ξηραντήριο αμέσως μετά την συγκομιδή με σκοπό να μειωθεί η υγρασία στα επιθυμητά επίπεδα και να εξυγιανθεί ο σπόρος. Το τελικό προϊόν είναι εξαιρετικής ποιότητας».
Επίσης, ο κ. Κοτόνης Πέτρος, έμπειρος παραγωγός στην περιοχή της Ηλείας από την πλευρά του επιβεβαιώνει τις μειωμένες αποδόσεις των πρώτων θερισμών. «Τα στρέμματα είναι ελαφρώς αυξημένα σε σύγκριση με τα περσινά δεδομένα ωστόσο ο καύσωνας διήρκεσε ενάμιση μήνα και είναι λογικό η παραγωγή να μην είναι η αναμενόμενη. Ο κύριος Κοτόνης πουλάει για την ώρα στα 26 λεπτά το κιλό. Τα θερίσματα ολοκληρώνονται σε ένα μήνα και οι τιμές θα διαφοροποιηθούν.

Στην περιοχή της Βοιωτίας
Στην Αλίατρο Βοιωτίας, ο κ. Βασίλης Παναγιώτου είναι παραγωγός δημητριακών. Σύμφωνα με τον ίδιο έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί οι συγκομιδές για ενσίρωση καλαμποκιού και σε λίγες μέρες θα ξεκινήσουν και οι συγκομιδές για σπόρο. «Οι αποδόσεις είναι μέτριες γεγονός που οφείλεται στον καύσωνα. Αναμέναμε σαφώς μεγαλύτερη παραγωγή καθώς υπάρχει και στρεμματική αύξηση στην περιοχή. Ο κ. Παναγιώτου ασχολείται επίσης με την ενσίρωση καλαμποκιού, τριφυλλιού και μπιζελιού για την παραγωγή ζωοτροφής. Τα ενσιρώματα καλαμποκιού γίνονται σε μπάλες του ενός τόνου και αποθηκεύονται. Γίνονται αναλύσεις για να εξασφαλιστεί η άριστη ποιότητα και να παραταθεί η διάρκεια ζωής, η οποία μπορεί να φτάσει ένα - ενάμιση χρόνο. Τα περσινά αποθέματα όπως μας λέει είναι πολύ λίγα. Καταλήγει τονίζοντας ότι η κτηνοτροφία δοκιμάζεται καθώς δεν υπάρχουν ζωοτροφές.

Στην περιοχή της Θεσσαλίας
Τέλος, ο κ. Κανάκης Γιώργος, γεωπόνος στον συνεταιρισμό ΘΕΣγη αναφέρει ότι οι συγκομιδές θα ξεκινήσουν αρχές Σεπτεμβρίου και πλέον η καλλιέργεια είναι στο τελευταίο στάδιο ωρίμανσης. Τα φυτά έχουν μία πολύ καλή εμφάνιση και δεν έχουν επηρεαστεί από τους καύσωνες αν και ίσως υπάρχει μία μικρή μείωση η οποία θα φανεί κατά τον πρώτο θερισμό. Οι στρεμματικές εκτάσεις είναι ίδιες με τις περσινές και το προϊόν διατίθεται ως ζωοτροφή.

25/08/2021 12:55 μμ

Η ζήτηση εξακολουθεί και είναι πολύ έντονη για το σκληρό σιτάρι, ενώ αρκετοί αγρότες κρατούν ακόμα το προϊόν στην αποθήκη.

Δεν τελειώνει, καθώς φαίνεται η άνοδος στο σκληρό σιτάρι, με την ζήτηση να εξακολουθεί να παραμένει πολύ ζωηρή από τα αλώνια, έως και σήμερα, που το προϊόν, παραμένει σε αρκετές περιπτώσεις, στις αποθήκες των παραγωγών. Κάποιοι εξ αυτών, έχοντας ως δεδομένη τη σημερινή ζήτηση εν μέσω καλοκαιριού, υπολογίζουν σε περαιτέρω άνοδο, αργότερα, το φθινόπωρο ή το χειμώνα. Σημειωτέον ότι οι αποδόσεις στις πιο πολλές περιοχές της χώρας ήταν μειωμένες, λόγω των αντίξοων καιρικών συνθηκών.

Ο κ. Αντώνης Ρεντζιάς, πρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Νίκαιας Λάρισας δήλωσε στον ΑγροΤύπο τα εξής: «ακούγονται ήδη τιμές στην περιοχή μας της τάξης των 35 ή και 36 λεπτών το κιλό. Αρκετοί παραγωγοί πιστεύουν ότι η άνοδος θα συνεχιστεί και δεν πουλάνε. Με αυτά τα δεδομένα, δεν αποκλείεται να δούμε την Φότζια από αρχές Σεπτεμβρίου, να ανοίγει και με 40 λεπτά το κιλό. Εμείς ως Συνεταιρισμός, στις 15 Σεπτεμβρίου θα δώσουμε προϊόν βάσει των συμφωνιών μας. Νωρίτερα θα δώσουμε και το προϊόν που έχουμε μαζέψει εκτός συμβολαίων, μέσω διαγωνισμού, που θα κάνουμε. Οι τιμές αυτές που ακούγονται, είναι ρεκόρ όλων των εποχών, πιο πάνω ακόμα και από την περίοδο 2007-2008».

Ο κ. Λάμπης Κουμπρίδης, πρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ορεστιάδας, που έδωσε προ αρκετού καιρού ώθηση στο προϊόν με την συμφωνία πώλησης που έκλεισε λέει στον ΑγροΤύπο τα εξής: «μέχρι πριν από λίγες ημέρες η καθαρή τιμή στον παραγωγό κυμαίνονταν στα 33 λεπτά το κιλό, όμως ακούγεται στην αγορά για περαιτέρω άνοδο, στα επίπεδα των 35 - 36 λεπτών ανά κιλό. Φαίνεται περαιτέρω ανοδική τάση. Με αυτά τα δεδομένα, είναι πλέον πολύ πιθανό, το σιτάρι να διατηρήσει την δυναμική του στην αγορά ψηλά και την επόμενη εμπορική περίοδο».

Ο κ. Κώστας Μερτζεμέκης, παραγωγός, γεωπόνος και έμπορος δημητριακών από την περιοχή του Κιλκίς ανέφερε στον ΑγροΤύπο τα εξής: «ημέρα με την ημέρα ανεβαίνει η τιμή του σκληρού σίτου στην περιοχή μας. Συγκεκριμένα, την Κυριακή γίνονταν πράξεις με 38 λεπτά. Δεν ξέρει κανείς πού θα πάει η κατάσταση. Υπάρχει πάντως κόσμος που έχει σιτάρι στην αποθήκη, ο οποίος είναι διατεθειμένος να πουλήσει τους επόμενους μήνες, ακόμα και τη νέα χρονιά».

19/08/2021 11:16 πμ

Στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, λέει το Ιταλικό Ινστιτούτο, που ανησυχεί για την τροφοδοσία της αγοράς, η παραγωγή μάλλον θα είναι πιο χαμηλή από... ποτέ.

Ένα... καυτό καλοκαίρι αναμένει το Ismea, όσον αφορά στις τιμές του σκληρού σίτου, όπως τονίζει σε έκθεσή του, που δημοσίευσε στις 4 Αυγούστου. Λίγες εβδομάδες μετά την έναρξη των αλωνιστικών εργασιών για τη συγκομιδή της νέας σεζόν, το Ismea επισημαίνει περαιτέρω αυξήσεις στις τιμές, τόσο των εγχώριων, όσο και των ξένων προϊόντων, μετά τις αυξήσεις που καταγράφηκαν την σεζόν 2020 - 2021.

Σύμφωνα με την έκθεση Ismea Trends, τον Ιούλιο το σιτάρι από τη βόρεια Αμερική έφτασε στην τιμή των 372,14 ευρώ ο τόνος (+ 18,9% αύξηση δηλαδή), ενώ αυξήσεις 10,6% σε σύγκριση με τον Ιούνιο καταγράφηκαν στη Μπολόνια (327,40 ευρώ ο τόνος), 10,4% στο Μιλάνο (326,75 ευρώ ο τόνος) και 11,1% στη Φότζια (330,50 ευρώ ο τόνος).

Πρόκειται για μια μάλλον... σταθερή δυναμική, υπογραμμίζει το Ismea, που πλησιάζει τις τιμές στα επίπεδα ρεκόρ του... 2008.

Οι αυξήσεις, αναφέρει το Ismea, οφείλονται στη μείωση της παραγωγής στον Καναδά και τις Ηνωμένες Πολιτείες, χώρες που πλήττονται από την επίμονη ξηρασία, αλλά και στην συρρίκνωση των παγκόσμιων αποθεμάτων, λόγω της ζήτησης που βρίσκεται πλέον σε σταθερά επίπεδα και πάνω από την προσφορά.

Σύμφωνα με τις πιο ενημερωμένες ενδείξεις της IGC (International Grain Council), ο Καναδικός εφοδιασμός θα πρέπει να μειωθεί στους 4,8 εκατομμύρια τόνους, το χαμηλότερο επίπεδο τα τελευταία οκτώ χρόνια (-27% το 2020), ενώ για τις ΗΠΑ η αναμενόμενη παραγωγή θα είναι σχεδόν στο... μισό, ίση με 1 εκατομμύριο τόνους, ίσως η χαμηλότερη ποτέ.

Συνολικά, η παγκόσμια παραγωγή αναμένεται να μειωθεί κατά 2,1% το 2021, προσθέτει το Ismea. Για την Ιταλία, προσθέτει, είναι σε εκκρεμότητα τα επίσημα στοιχεία για τα αποτελέσματα της παραγωγής, ωστόσο σύμφωνα με μια πρώτη εκτίμηση, που έγινε με βάση την αύξηση των εκτάσεων (προθέσεις σποράς της Istat) και την αναμενόμενη αύξηση των αποδόσεων, κάνει λόγο για ποσότητα ίση με 4,1 εκατ. τόνους (+ 6,9% από το 2020).

Στο πλαίσιο αυτό, σημειώνει το Ismea, επικρατεί ανησυχία στην Ιταλική βιομηχανία επεξεργασίας σκληρού σίτου, που έγκειται στην πιθανή διακοπή των προμηθειών σε περίπτωση που επιβεβαιωθεί στην πράξη μια σημαντική μείωση της παγκόσμιας προσφοράς.

Η μείωση της εγχώριας και της διεθνούς ζήτησης για μεταποιημένα προϊόντα που αναμένεται για το τρέχον έτος, μετά τις ρεκόρ αγορών ζυμαρικών το 2020, θα μπορούσε να συμβάλει στον περιορισμό της ανισορροπίας μεταξύ της προσφοράς πρώτων υλών και της βιομηχανικής ζήτησης, καταλήγει το Ismea.

18/08/2021 03:17 μμ

Σε έκθεσή του για το μήνα Αύγουστο αναφέρει πως οι μειώσεις είναι μεγαλύτερες στις χώρες της Ευρώπης, στις ΗΠΑ, αλλά και στην Βραζιλία.

Αναφορικά με τη νέα εμπορική σεζόν (2021 - 2022), το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA) εκτιμά πως η παγκόσμια παραγωγή, θα σημειώσει μείωση, εξαιτίας των μειωμένων εσοδειών στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής. Όπως σημειώνει μάλιστα, τις μεγάλες αυτές μειώσεις παραγωγής, δεν θα καταφέρει σε καμιά περίπτωση να αντισταθμίσει η παραγωγή χωρών με μεγαλύτερες από πέρσι εκτάσεις με καλαμπόκι, όπως είναι η Ινδία, η Ρωσία και η Ουκρανία.

Το παγκόσμιο εμπόριο είναι χαμηλότερο σε σχέση με τον Ιούλιο, προσθέτει το USDA, εξαιτίας των μικρότερων εξαγωγών των ΗΠΑ αφενός, αλλά και των χαμηλών προσδοκιών αναφορικά με τις εξαγωγές της Βραζιλίας το επόμενο διάστημα. Σύμφωνα μάλιστα με το USDA, στην Βραζιλία οι καλαμποκοκαλλιέργειες πλήττονται από χαμηλές αποδόσεις, λόγω ζημιών από παγετούς που χτύπησαν την χώρα.

Τέλος, το USDA βλέπει αύξηση των εισαγωγών καλαμποκιού παγκοσμίως, με αιχμή τις ανάγκες χωρών, όπως είναι το Μπαγκλαντές, κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και της Ταϊλάνδης.

Σημειωτέον ότι την Τρίτη 17 Αυγούστου στην Ελλάδα έκλεισαν οι πρώτες συμφωνίες μεταξύ αγροτών και συνεταιρισμών (π.χ. ΑΣ Δοκιμίου) ή μεμονωμένων εμπόρων, με την τιμή για τα πρώιμα να αγγίζει τα 26,5 λεπτά στο Αγρίνιο και τα 25,5 με 26 στο νομό Ηλείας.

17/08/2021 05:05 μμ

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου και προς επιβεβαίωση όσων γράψαμε από την Δευτέρα, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Δοκιμίου Αγρινίου έκλεισε τα πρώτα καλαμπόκια.

Η συμφωνία αφορά σε πρώτη φάση 300 τόνους περίπου που θα κοπούν την Δευτέρα και την Τρίτη στον κάμπο του Αγρινίου και η τιμή που θα πληρωθούν οι παραγωγοί αγγίζει τα 26,5 λεπτά το κιλό, επιβεβαιώνοντας με απόλυτο τρόπο όσα γράψαμε (δείτε εδώ).

Στον ίδιο νομό (σε αντίθεση με άλλες περιοχές της χώρας, όπως γράψαμε από την Δευτέρα, που πάνε για αργότερα) άρχισε ο θερισμός και στην ευρύτερη περιοχή του Μεσολογγίου. Συγκεκριμένα στο Ευηνοχώρι Αιτωλοακαρνανίας τα πρώτα καλαμπόκια που κόβονται αυτές τις ημέρες πληρώνονται από εμπόρους στον παραγωγό 25 λεπτά, όταν πέρσι δεν ξεπερνούσαν τα 17 λεπτά ανά κιλό. Σημειωτέον πως παραδοσιακά στο Ευηνοχώρι τα πρώιμα καλαμπόκια πληρώνονται σε τιμές 2 με 3 λεπτά χαμηλότερες από τα καλαμπόκια που ακολουθούν...

Αλλά και σε επίπεδο χρηματιστηριακό, οι τιμές παραμένουν στα επίπεδα των 22-23 λεπτών το κιλό, όπερ σημαίνει πως μαζί με μεταφορικά και τις υπόλοιπες χρεώσεις, η τιμή κυμαίνεται στα 25 με 26 λεπτά το κιλό.

16/08/2021 04:35 μμ

Αποκαλυπτική η έκθεση μηνός Αυγούστου του υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ σε σχέση με το διεθνές εμπόριο σίτου.

Ερωτηματικά σε σχέση με το αν και κατά πόσο θα καταφέρουν χώρες που αγοράζουν παραδοσιακά σιτάρι από τον Καναδά, να καλύψουν φέτος τις ανάγκες τους για προϊόν διατυπώνει το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA), σε έκθεση που δημοσίευσε, πριν από λίγες ημέρες, κι ενώ στην Ελλάδα, οι πράξεις με τιμή άνω των 30 λεπτών ή ακόμα και παραπάνω είναι... κανόνας.

Σύμφωνα με την έκθεση του USDA, λοιπόν, τα στοιχεία του τρέχοντος μήνα δείχνου μια παραγωγή κατώτερη του αναμενομένου κατά 2% παγκοσμίως, ήτοι μείον 15 εκατ. τόνους, ως αποτέλεσμα των μικρότερων αποδόσεων σε Ρωσία, Καναδά, Τουρκία, Καζακστάν και ΗΠΑ.

Την ίδια ώρα, η παγκόσμια κατανάλωση αναθεωρείται χαμηλότερα γι αυτές τις χώρες και για πολλές άλλες, εν μέσω όμως αύξησης των τιμών παραγωγού. Σύμφωνα με το USDA, οι εισαγωγές μειώνονται για Αφγανιστάν, Αλγερία, Βραζιλία, Μαρόκο και πολλές άλλες χώρες. Στον αντίποδα, οι εξαγωγές μειώνονται για τον Καναδά και τη Ρωσία.

Τιμές σιταριού και ποιότητα

Οι τιμές εξαγωγής για όλες τις κατηγορίες σιταριού των ΗΠΑ αυξήθηκαν αυτό το μήνα, αντανακλώντας την αναμενόμενη μείωση παραγωγής στις βόρειες πεδιάδες, αλλά και τις... πενιχρές προσδοκίες παραγωγής για τον Καναδά. Σύμφωνα με την έκθεση προόδου της NASS Crop Progress, μόνο το 10 % του εαρινού σιταριού χαρακτηρίστηκε καλό έως εξαιρετικό για την εβδομάδα που έληξε στις 9 Αυγούστου, έναντι... 69% πέρυσι.

Εν τω μεταξύ, οι μειωμένες αποδόσεις στο σκληρό σιτάρι της βόρειας Αμερικής αναμένεται να περιορίσουν το παγκόσμιο εμπόριο. Όπως εξηγεί το USDA, η έντονη ξηρασία στον δυτικό Καναδά και τις βόρειες πεδιάδες των Ηνωμένων Πολιτειών θα μειώσει δραστικά την παραγωγή σκληρού σίτου της βόρειας Αμερικής. Σημειωτέον ότι ο Καναδάς είναι ο κορυφαίος παραγωγός σκληρού σίτου παγκοσμίως, με 6,6 εκατ. τόνους το 2020/2021. Φέτος, ωστόσο, ο Καναδάς αναμένεται να έχει δραματικά χαμηλότερη απόδοση, οδηγώντας σε σημαντικά χαμηλότερη παραγωγή σκληρού. Η αμερικανική καλλιέργεια μειώνεται, επίσης, σημαντικά σε ετήσια βάση, λέει το USDA. Ο Καναδάς προηγείται σταθερά όχι μόνο ως ο κορυφαίος παγκοσμίως παραγωγός σκληρού σκληρού, αλλά κι ως μεγαλύτερος εξαγωγέας. Το 2020/21, ο Καναδάς εξήγαγε σχεδόν 6 εκατ. τόνους σκληρού σίτου, δηλαδή το 90% της σοδειάς του. Η πλειοψηφία των εξαγωγών σκληρού σίτου από Καναδά προορίζεται για την Ιταλία, τη Βόρεια Αφρική και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι εξαγωγές σκληρού σίτου των ΗΠΑ, τώρα, είναι πολύ πιο κάτω σε σύγκριση με εκείνες του Καναδά, καθώς αντιστοιχούν σε μόλις 600.000 τόνους το 2020/21. Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξάγουν κυρίως στην Ευρώπη και τη βόρεια Αφρική. Με μειωμένη παραγωγή σκληρού σίτου, οι εξαγωγές των ΗΠΑ προβλέπεται να πέσουν κάτω από τους 400.000 τόνους το 2021/22. Με τις μειωμένες προμήθειες σκληρού σκληρού στον Καναδά και τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Μεξικό και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν την ευκαιρία να επεκτείνουν τις εξαγωγές τους το 2021/22. Η παραγωγή σκληρού σκληρού προϊόντος της ΕΕ προβλέπεται να αυξηθεί κατά 7% (φθάνοντας τους 7,7 εκατ. τόνους), ενώ η καλλιέργεια του Μεξικού αυξάνει κατά 9 % (σε 1,3 εκατ. τόνους). Ωστόσο, σύμφωνα με το USDA, αυτές οι μικρές αυξήσεις στην παραγωγή σκληρού σκληρού προϊόντος στην Ευρώπη και το Μεξικό δεν θα επαρκούν για να αντισταθμίσουν τις μειώσεις αλλού. Η Ιταλία, η κορυφαία χώρα παραγωγής ζυμαρικών στον κόσμο, συνεχίζει να έχει ανάγκη για εισαγόμενο σκληρό σιτάρι, το οποίο στη συνέχεια επανεξάγεται ως ζυμαρικά. Η Ιταλία εισήγαγε σχεδόν 2 εκατ. τόνους σκληρού σίτου από τον Καναδά και τις Ηνωμένες Πολιτείες το 2020/21, λέει το USDA. Παρά τις οριακά αυξημένες αποδόσεις στην Ευρώπη, η Ιταλία θα δυσκολευτεί να βρει τα απαραίτητα εφόδια το 2021/22 για να συνεχίσει την ισχυρή παραγωγή ζυμαρικών, εκτιμά το USDA.

Η Τουρκία, ένας άλλος μεγάλος παραγωγός ζυμαρικών, προμηθεύεται σχεδόν το ήμισυ του εισαγόμενου σκληρού σίτου της από τον Καναδά κι ενώ οι εξαγωγές της ζυμαρικών. Σύμφωνα με την ανάλυση της παγκόσμιας αγοράς 2021 /22, λέει το USDA, η Τουρκία πρέπει να στραφεί σε προμηθευτές χαμηλότερης τιμής, όπως το Μεξικό, για να ικανοποιήσει τη ζήτηση από τους εγχώριους μύλους και παραγωγούς ζυμαρικών της. Εν τω μεταξύ, οι χώρες της βόρειας Αφρικής καταναλώνουν σκληρό σιτάρι τόσο για την άλεση σιμιγδαλιού όσο και για την παραγωγή ζυμαρικών. Επειδή το Μαρόκο και η Αλγερία προμηθεύονται σκληρό σιτάρι κυρίως από τον Καναδά, οι εισαγωγές τους αναμένεται να μειωθούν σημαντικά το 2021/22. Επιπλέον, η εγχώρια παραγωγή σιταριού στο Μαρόκο έχει σχεδόν τριπλασιαστεί σε σχέση με το προηγούμενο έτος, διευκολύνοντας ορισμένα από τα προβλήματα προμήθειας σκληρού σίτου, αναφέρει το USDA. Η Αλγερία εισάγει, επίσης, σημαντική ποσότητα σκληρού σίτου από το Μεξικό και πιθανότατα θα στραφεί στην προμήθεια περισσότερων προϊόντων από εκεί το 2021/22 για να μειώσει την απώλεια προμηθειών από τον Καναδά.