«Πρέπει να προστατεύσουμε τους Ιταλούς παραγωγούς σιταριού από αθέμιτες εισαγωγές, όπως αυτές από τη Ρωσία και την Τουρκία», δηλώνει ο κ. Ettore Prandini, πρόεδρος της αγροτικής οργάνωσης Coldiretti.
Και προσθέτει: «Για αυτό χρειάζονται έκτακτα μέτρα αλλά και σεβασμό της αρχής της αμοιβαιότητας. Οι κανόνες, που επιβάλλονται στους αγρότες στην Ιταλία αλλά και στην Ευρώπη, πρέπει να ισχύουν και για όσους θέλουν να μας πουλήσουν τα προϊόντα τους.
Παράλληλα ζητάμε την τροποποίηση του τελωνειακού κώδικα που αφορά την προέλευση των προϊόντων. Για αυτό έχουμε ξεκινήσει να συλλέγουμε ένα εκατομμύριο υπογραφές σε όλη την Ευρώπη για να υπάρξουν αλλαγές στην αναγραφή προέλευσης των τροφίμων.
Το μέτρο, που ανακοίνωσε πρόσφατα η Κομισιόν, για αυξημένους δασμούς στο ρωσικό και το λευκορωσικό σιτάρι έρχεται μετά από μια δύσκολη χρονιά που είχαμε πέρυσι, στην οποία είδαμε τις εισαγωγές δημητριακών από τη Ρωσία να αυξάνονται, κατά 1.000%, με αποτέλεσμα οι τιμές παραγωγού στην χώρα μας να καταρρεύσουν κάτω από το επίπεδο του κόστους παραγωγής.
Αυτή η κατάσταση επαναλαμβάνεται και φέτος, με τις εισαγωγές δημητριακών, ιδίως από την Τουρκία, να αυξάνουν ενόψει της έναρξης του αλωνισμού στην χώρα μας».
«H Τουρκία πουλάει και φέτος στη διεθνή αγορά μεγάλες ποσότητες σιτηρών, σε χαμηλές τιμές, κάτι προκαλεί νέα κατάρρευση των τιμών παραγωγού σκληρού στην Ιταλία», τονίζει η Coldiretti.
Η ιταλική αγροτοσυνδικαλιστική οργάνωση μάλιστα προχώρησε πριν λίγες ημέρες σε δυναμική συγκέντρωση διαμαρτυρίας, με αγρότες να επιβιβάζονται στο πλοίο Alma, στο λιμάνι του Μπάρι, που ήταν φορτωμένο με τουρκικά σιτηρά, το οποίο έφτασε στο λιμάνι της Απουλίας, αφού είχε απορριφθεί από την Τυνησία και πέρασε από την Ελλάδα.
Ο τελευταίος διεθνής διαγωνισμός αγοράς σιτηρών έγινε από την Τυνησία.
Συγκεκριμένα η υπηρεσία σιτηρών της Τυνησίας (ODC) αγόρασε 100.000 τόνους μαλακού σίτου.
Ο εμπορικός οίκος Casillo πούλησε 25.000 τόνους στα 268,6 δολάρια ο τόνος, συμπεριλαμβανομένου του κόστους ναύλων (c&f).
Επίσης η Viterra πούλησε 50.000 τόνους, προς 268,79 δολάρια ο τόνος τιμή c&f. Ο βουλγαρικός εμπορικός οίκος Buildcom πούλησε άλλους 25.000 τόνους στα 269,7 δολάρια ανά τόνο c&f.
Όλα τα φορτία μαλακού σίτου θα παραδοθούν στην Τυνησία μεταξύ 10 και 25 Απριλίου.
Στο μεταξύ η ODC της Τυνησίας σχεδιάζει να κατασκευάσει νέα σιλό σιτηρών χωρητικότητας σχεδόν 120.000 τόνων έως το 2027, με κόστος 205 εκατομμύρια TND (66,26 εκ. δολάρια). Σχεδιάζει επίσης να επενδύσει 143 εκατομμύρια TND (46,22 εκ. δολάρια) για την ανακαίνιση των υφιστάμενων σιλό.
Με τα συγκεκριμένα έργα η συνολική ικανότητα αποθήκευσης σιτηρών της χώρας θα ανέλθει σε 508.000 τόνους.
Σκληρό σιτάρι Τουρκίας
Αυτή την εποχή οι τιμές του σκληρού σίτου στην τουρκική αγορά κυμαίνονται από 13.000 έως 13.500 TL/τόνο (περίπου 342-355 δολάρια/τόνος).
Η Τουρκική Επιτροπή Σιτηρών (TMO) τον Μάρτιο πουλά σκληρό σιτάρι με τιμές που κυμαίνονται μεταξύ 12.270–12.470 TL/τόνο (323–328 δολάρια/τόνος).
Οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι η TMO πουλάει περίπου 300.000–400.000 τόνους σκληρού σίτου το μήνα. Επί του παρόντος κάνει πωλήσεις από τις συγκομιδές 2022 και 2023.
Το σκληρό σιτάρι εσοδείας 2024 εξακολουθεί να είναι αποθηκευμένο στα σιλό της TMO σαν στρατηγικό απόθεμα.
Η τουρκική αγορά εκτιμά ότι υπάρχει απόθεμα περίπου 2 εκατομμύρια τόνους σκληρού σίτου.
Επίσης θυμίζουμε ότι η εισαγωγή σκληρού σίτου παραμένει απαγορευμένη.
Τρέχουσα καλλιέργεια
Οι πρόσφατες βροχοπτώσεις στις περιοχές της Μαύρης Θάλασσας και της Ανατολικής Θράκης βοήθησαν την καλλιέργεια σιταριού αλλά χρειάζονται βροχοπτώσεις και το επόμενο διάστημα. Όσον αφορά την Κεντρική Ανατολία και τη Νοτιοανατολική ζώνη καλλιέργειας του σκληρού σιταριού, σημειώθηκαν κάποιες βροχοπτώσεις αλλά και εκεί θέλουν περισσότερο νερό τα σιτοχώραφα.
Πάντως εάν όλα πάνε καλά, τα αλώνια αναμένεται να ξεκινήσουν τον Μάιο στις πρώιμες περιοχές σε Άδανα και Ούρφα, ενώ στις υπόλοιπες ζώνες καλλιέργειας σκληρού της χώρας θα ξεκινήσουν από τις αρχές Ιουνίου 2025.
Νέες ζημιές έφερε ο πρόσφατος παγετός στην φυτική και ζωική παραγωγή της δυτικής Μακεδονίας, την στιγμή που ο ΕΛΓΑ χρωστάει αποζημιώσεις των προηγούμενων ετών.
Ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Ανατολικής Εορδαίας και Νότιας Λεκάνης Βεγορίτιδας σε ανακοίνωση που εξέδωσε αναφέρει τα εξής:
Βρισκόμαστε αντιμέτωποι, για άλλη μια φορά, με νέα προβλήματα καθώς ο παγετός που επικράτησε στην περιοχή στις 20 και 21 Μαρτίου έπληξε ολοσχερώς τις καλλιέργειες μας και ζημίωσε την παραγωγή γάλακτος.
Για δύο νύχτες επικράτησαν, στον δήμο Εορδαίας και Αμυνταίου, θερμοκρασίες έως -9 βαθμούς Κελσίου, για πάνω από έξι ώρες, με αποτέλεσμα την ολική καταστροφή μόνιμων καλλιεργειών που βρίσκονται στο στάδιο της ανθοφορίας και της καρπόδεσης. Συγχρόνως οι υψηλές θερμοκρασίες του προηγούμενου διαστήματος και η απότομη πτώση θερμοκρασίας έως και 20 βαθμούς οδήγησε ολόκληρα κοπάδια αιγοπροβάτων σε «σοκ» με αποτέλεσμα να μειώσουν την παραγωγή γάλακτος έως και 30%, ποσότητα που δεν θα επανέλθει στα αρχικά στάδια ποτέ.
Ο παγετός ήρθε να προσθέσει νέες ζημιές σε αυτές που έχουν συσσωρευτεί από τα προηγούμενα χρόνια στην παραγωγή των αγροτών και κτηνοτρόφων της περιοχής.
Οι παραγωγοί μήλων, ροδακίνων και κερασιών είμαστε απλήρωτοι από το χαλάζι του 2024 και από τις βροχοπτώσεις του 2023.
Παράλληλα οι κτηνοτρόφοι ακόμη περιμένουμε τα ψίχουλα που έταξε η Κυβέρνηση για την επιδότηση ζωοτροφών για τον ένα μήνα καραντίνας λόγω της πανώλης.
Έτσι, ξανά, οι αγροτοκτηνοτρόφοι που ζούμε καθημερινά την αγωνία της επιβίωσης, έχοντας να αντιμετωπίσουμε το αυξημένο κόστος παραγωγής και τις χαμηλές τιμές για την πλειοψηφία των αγροτικών προϊόντων, βλέπουμε τον κόπο μας να πηγαίνει χαμένος και βρισκόμαστε για ακόμη μία φορά μπροστά στο κίνδυνο να μείνουμε χωρίς παραγωγή και χωρίς εισόδημα, μπροστά στην νέα καλλιεργητική περίοδο που διανύουμε.
Δεν αντέχουμε άλλο! Έχει φτάσει ο κόμπος στο χτένι! Θέλουμε να ζήσουμε!
Ζητάμε άμεση αποζημίωση από τις ζημιές των προηγούμενων ετών.
Να γίνουν άμεσα οι εκτιμήσεις από τον παγετό σε όλο τον δήμο Εορδαίας και Αμυνταίου. Να βγει αναγγελία για όλες τις ποικιλίες βιομηχανικών ροδακίνων.
Να βρεθούν άμεσα λύσεις και να καλυφθούν οι ζημιές 100% στο προανθικό στάδιο σε όλες τις δενδροκαλλιέργειες (μήλα, ροδάκινα, κεράσια, αμύγδαλα, καρύδια) που ήταν στο στάδιο αυτό στον Δήμο Εορδαίας και στην ΠΕ Φλώρινας.
Οι ζημιές είναι τεράστιες, το ξαναζήσαμε το 2021! Να πληρωθούν άμεσα οι μηλοπαραγωγοί της ΠΕ Φλώρινας από τον παγετό του 2021 στο προανθικό στάδιο.
Να βρεθούν άμεσα λύσεις και να καλυφθεί η απώλεια εισοδήματος στο 100% από την μείωση της παραγωγής γάλακτος λόγω παγετού, η οποία δεν αποζημιώνονται από τον κανονισμό του ΕΛΓΑ.
Εδώ και τώρα να ικανοποιηθεί το αίτημά μας για αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο στο 100%, άμεσα και δίκαια, από όλους τους φυσικούς κινδύνους και τις νόσους, χωρίς εξαιρέσεις και σε όλα τα στάδια της παραγωγής, για ΕΛΓΑ δημόσιο φορέα, με επαρκή κρατική χρηματοδότηση.
Η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας (ΕΟΑΣΝΛ) και οι Αγροτικοί Σύλλογοι και Συνεταιρισμοί της Αγιάς, διοργανώνουν ευρεία σύσκεψη αγροτών την Πέμπτη (20 Μαρτίου) και ώρα 8 το βράδυ, στην Ταβέρνα «ΧΑΤΖΑΚΟΣ» στην Αγιά.
Όπως τονίζει η 6 μήνες πέρασαν από την στιγμή που η Κυβέρνηση κάτω από την αγωνιστική πίεση μας, ανακοίνωσε ότι η Αγιά θα αποζημιωθεί για την απώλεια παραγωγής λόγω Daniel και 3 μήνες πέρασαν από τότε που πήρε ΦΕΚ η σχετική απόφαση.
Και προσθέτει: «Όμως οι αγρότες μηλοπαραγωγοί και καστανοπαραγωγοί της Αγιάς ακόμη δεν έχουν πληρωθεί την αποζημίωση που τους οφείλεται χωρίς να έχει διευκρινιστεί ακόμη πότε θα πληρωθούν. Μόνο ανέξοδες υποσχέσεις ακούμε.
Επίσης 8 μήνες πέρασαν από το καταστροφικό χαλάζι που έπληξε εκατοντάδες στρέμματα δενδρωδών καλλιεργειών στην Αγιά και ακόμη ούτε τα πορίσματα του ΕΛΓΑ δεν έχουν δοθεί, φυσικά δεν μιλάμε καν για τα χρήματα.
Ο παραλογισμός συνεχίζεται καθώς στο πρόγραμμα ad hoc, 16 εκατομμυρίων ευρώ, που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση για απώλεια παραγωγής στα μήλα από καιρικά φαινόμενα, έχει πάρει έγκριση να δοθεί σε όλες τις μηλοπαραγωγικές περιοχές της χώρας εκτός από τους Νομούς Λάρισας και Μαγνησίας. Ακόμη δεν έχουμε πάρει απόφαση γιατί εξαιρούνται αυτοί οι Νομοί, ενώ αρχικά ο Υπουργός είχε δηλώσει ότι το πρόγραμμα καλύπτει όλες τις μηλοπαραγωγικές περιοχές της χώρας.
Επίσης όπως ισχύει για όλη την Ελλάδα ακόμη δεν έχουν δοθεί τα χρήματα από τα οικολογικά σχήματα.
Υπάρχουν συνάδελφοι μας που δεν μπορούν να καλλιεργήσουν και να αγοράσουν μέσα και εφόδια καθώς δεν έχουν πληρωθεί από όλες τις παραπάνω αιτίες.
Για όλους αυτούς τους λόγους πραγματοποιούμε την μαζική σύσκεψη την Πέμπτη στην Αγιά καλώντας και τους συναδέλφους μας απο την Μαγνησία ώστε να συντονίσουμε μαζί τις διεκδικήσεις μας και να ενταχθούμε στο ad hoc πρόγραμμα.
Ζητάμε επείγουσα συνάντηση με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Τσιάρα ώστε να πάρουμε απαντήσεις στα παραπάνω ζητήματα και κυρίως να υλοποιηθούν και να προχωρήσουν άμεσα οι πληρωμές και αποζημιώσεις.
Θα καθορίσουμε τα επόμενα βήματα μας και τις κινητοποιήσεις στις οποίες θα προβούμε αν δεν ικανοποιηθούμε.
Καλούμε τους αγρότες της Αγιάς να δώσουν βροντερό παρών στην σύσκεψη όπως κάνουν πάντα στέλνοντας ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι δεν θα καθίσουμε με σταυρωμένα χέρια. Έχουμε μάθει να αγωνιζόμαστε και να κερδίζουμε».
Οι βροχές έχουν βοηθήσει την καλλιέργεια σκληρού σιταριού στην χώρα μας. Από την άλλη η αγορά φαίνεται να είναι υποτονική, με τις τιμές να παραμένουν σε χαμηλά για την εποχή επίπεδα.
Ο κ. Θανάσης Κούντριας, γεωπόνος από την Αγρομηχανική Βόλου δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι πάει πολύ καλά η καλλιέργεια σιτηρών και σε αυτό βοηθάνε οι καιρικές συνθήκες που έχουν επικρατήσει μέχρι στιγμής. Οι παραγωγοί έχουν ολοκληρώσει την λίπανση και την ζιζανιοκτονία. Αυτή την εποχή είμαστε στο καλάμωμα. Η καλή λίπανση θα βοηθήσει στις καλές αποδόσεις αλλά και στα καλά ποιοτικά χαρακτηριστικά (πρωτεΐνες κ.α.) στα σιτάρια. Από τα τέλη Μαρτίου οι παραγωγοί θα ξεκινήσουν την μυκητοκτονία και τη διαφυλλική λίπανση, που λειτουργεί συνήθως συμπληρωματικά στη λίπανση της καλλιέργειας.
Το 2024 ήταν μια πολύ δύσκολη χρονιά για τα σιτάρια. Οι αποδόσεις ήταν μειωμένες και είχαμε προβλήματα με την ποιότητα. Επίσης είχαμε και χαμηλές τιμές, ξεκίνησαν από 23 λεπτά και αυτή την εποχή έχουν φτάσει στα 27 λεπτά. Μια μέση τιμή που πούλησαν οι παραγωγοί πέρυσι ήταν στα 25 λεπτά που είναι πολύ χαμηλή. Αυτό σημαίνει ότι φέτος έχουν πρόβλημα οικονομικής ρευστότητας οι παραγωγοί και θα πρέπει αυτό να το προσέξει η ηγεσία του ΥπΑΑΤ».
Ο Νίκος Τούτουζας, παραγωγός σκληρού σιταριού από την Θήβα, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «έχουμε σιτάρια δύο ταχυτήτων στην περιοχή. Όσοι έκαναν νωρίτερα σπορές τα σιτάρια έχουν μια εξαιρετική εικόνα λόγω των βροχοπτώσεων που είχαμε το προηγούμενο διάστημα. Όσοι περίμεναν τις βροχές για να μαλακώσει το χώμα και να μπουν στα χωράφια για να κάνουν τις σπορές τα σιτάρια έχουν μυκητολογικές προσβολές. Αρχές Μαρτίου ολοκληρώθηκε η λίπανση. Το επόμενο διάστημα οι παραγωγοί θα πρέπει να ρίξουν βάρος στην φυτοπροστασία. Πρόσφατα έκανα πώληση σιταριού και αυτή την εποχή έχει τιμή παραγωγού στα 27 λεπτά το κιλό. Με τα σημερινά δεδομένα στα αλώνια η τιμήοροφής αναμένεται να κυμανθεί στα 25 λεπτά, που είναι σε χαμηλά επίπεδα. Πέρσι η μέση τιμή που πούλησαν οι παραγωγοί το σκληρό σιτάρι ήταν στα 23 λεπτά το κιλό, που, σε συνδιασμό με τα μειωμένα κιλά, σημαίνει μειωμένο εισόδημα και μεγάλη έλλειψη ρευστότητας. Ακόμη θα πρέπει να τονίσουμε ότι οι συνάδελφοί μας στα άλλα κράτη μέλη της ΕΕ έχουν ήδη πληρωθεί τις ενισχύσεις (συνδεδεμένη) από την ΚΑΠ. Εμείς ακόμη δεν έχουμε ξεκινήσει τις πληρωμές».
Ο κ. Γιάννης Μαργαριτίδης, παραγωγός από τον Έβρο, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «φέτος η καλλιέργεια σιταριού έχει πολύ καλύτερη εικόνα σε σχέση με πέρυσι και σε αυτό βοήθησαν οι καιρικές συνθήκες. Οι λίγες βοήθησαν την καλλιέργεια. Η λίπανση έχει ολοκληρωθεί και κάποιοι παραγωγοί προχώρησαν σε ζιζανιοκτονία. Μετά από τις βροχοπτώσεις θα πρέπει να ξαναγίνει ζιζανιοκτονία. Το επόμενο διάστημα όσοι έχουν οικονομική ρευστότητα θα κάνουν προληπτικά ραντίσματα για μυκητολογικές προσβολές. Πέρυσι ήταν μια δύσκολη χρονιά για το σκληρό σιτάρι. Η μέση τιμή που πούλησαν οι παραγωγοί ήταν στα 26 λεπτά το κιλό. Είχαμε και μειωμένες αποδόσεις και προβλήματα στην άρδευση και η μέση απόδοση ήταν στα 500 κιλά. Με αυτές τις αποδόσεις και τις τιμές δεν βγαίνει οικονομικά η καλλιέργεια».
Όπως ανέφερε στον ΑγροΤύπο ο κ. Τάσος Λιολιόπουλος, εκπρόσωπος του Αγροτικού Συλλόγου Αλεξάνδρειας, «στην περιοχή είχαμε προβλήματα στην σπορά λόγω των συνεχόμενων βροχοπτώσεων. Αυτό ανάγκασε πολλούς παραγωγούς στον κάμπο να προχωρήσουν σε επανασπορά. Αυτή την εποχή έχουμε κάνει την πρώτη επιφανειακή λίπανση και περιμένουμε τις βροχές για να κάνουμε τη δεύτερη. Πάντως η εικόνα της καλλιέργειας μέχρι στιγμής φαίνεται να είναι καλή. Το 2024 όμως ήταν μια πολύ δύσκολη χρονιά για τους παραγωγούς, με μειωμένες αποδόσεις και τιμές σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Από την άλλη έχουμε μια μεγάλη αύξηση του κόστους καλλιέργειας. Η πολιτεία θα πρέπει να στηρίξει τους παραγωγούς σιτηρών και να ενταχθεί η καλλιέργεια στο Μέτρο 23».
Η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων (ΠΕΜ) και οι Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων της Θεσσαλίας καλούν όλους τους αγρότες, κτηνοτρόφους, μελισσοκόμους, αλιείς, να συμμετέχουν μαζικά με τρακτέρ και αγροτικά αυτοκίνητα στην κινητοποίηση που θα γίνει στο Κιλελέρ, την Κυριακή (30 Μαρτίου) στις 11 το πρωί, στο χώρο του Μνημείου της θυσίας των κολίγων.
Όπως αναφέρουν στην σχετικη ανακοίνωση, η κινητοποίηση για το Κιλελέρ είναι συνέχεια των κινητοποιήσεων και των μπλόκων μας όλο το προηγούμενο διάστημα. Κινητοποιήσεις με δίκαια αιτήματα επιβίωσης που αντιμετωπίστηκαν από την Κυβέρνηση με ΜΑΤ, με ψίχουλα και με ανέξοδες υποσχέσεις.
Για το οργανωμένο αγροτικό κίνημα στην ΠΕΜ, στις Ομοσπονδίες και τους Αγροτικούς Συλλόγους, το Κιλελέρ αποτελεί φάρο εξέγερσης, συλλογικής οργανωμένης δράσης και θυσιών, δεν είναι γιορτή, μνημόσυνο ή μια ευκαιρία να ακούσουμε υποκριτικά λόγια συμπάθειας όταν δεν δίνονται λύσεις στα δίκαια αιτήματα μας ή μας αντιμετωπίζουν ως τρομοκράτες με τα ΜΑΤ και τα αγροτοδικεία.
Το Κιλελέρ στέλνει μήνυμα αγώνα και αισιοδοξίας όμως ταυτόχρονα και την ανυποχώρητη απόφαση μας να παλέψουμε με όλες μας τις δυνάμεις για να μην δημιουργηθούν τα νέα σύγχρονα τσιφλίκια και εμείς να γίνουμε οι σύγχρονοι κολίγοι – εργάτες γης σε αυτά τα τσιφλίκια.
Στέλνει μήνυμα οργάνωσης καθώς η εξέγερση του Κιλελέρ στηρίχτηκε στους πρώτους αγροτικούς συλλόγους της Θεσσαλίας που δημιουργήθηκαν και με το φλογερό κήρυγμα του Μαρίνου Αντύπα και στόχος μας είναι η συγκρότηση και λειτουργία δυνατών, μαζικών και αποτελεσματικών συλλόγων και Ομοσπονδιών.
Στέλνει μήνυμα αποφασιστικής συμμετοχής επειδή η μαζικότητα είναι παράγοντας που βοηθάει στην μεγαλύτερη πίεση για την ικανοποίηση των αιτημάτων μας.
Στέλνει μήνυμα αγώνα επειδή και από την εμπειρία μας γνωρίζουμε πως ότι κατακτήθηκε ήταν αποτέλεσμα της ενότητας μας, των κινητοποιήσεων, πολυήμερων μπλόκων.
Αναλαμβάνουμε την ευθύνη για την πραγματοποίηση της κινητοποίησης, στο Κιλελέρ, την Κυριακή (30 Μαρτίου 11), καλώντας όλο τον κόσμο που επιθυμεί να παρευρεθεί και τους αγρότες με δεκάδες τρακτέρ και αγροτικά να στείλουν σαφή μήνυμα ότι δεν θα ξεκληριστούμε αλλά θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας ως την νίκη.
Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζακύνθου έχασε το ακίνητο του στον πλειστηριασμό, παρά την ψήφιση της νομοθεσίας για τα κόκκινα αγροτικά δάνεια.
Μετά από αυτό η ΕΘΕΑΣ απέστειλε έγγραφο προς την PQH (Ειδικό Εκκαθαριστή), μέσω του οποίου ζητά άμεση παύση των ενεργειών, που είναι αντίθετες με την κυβερνητική βούληση και τον ψηφισθέντα νόμο και αφορούν τις δανειακές υποχρεώσεις των Συνεταιριστικών Οργανώσεων.
Η επιστολή την οποία υπογράφει ο κ. Χρήστος Γιαννακάκης, Αντιπρόεδρος της ΕΘΕΑΣ, αναφέρει τα εξής:
Πληροφορούμαστε από Συνεταιριστικές Οργανώσεις της χώρας, των οποίων δανειακές υποχρεώσεις διαχειρίζεται η εταιρεία «P.Q.H.», ότι παρά την ψήφιση σχετικού Νόμου από τη Βουλή για την αλλαγή του τρόπου διαχείρισης των εν λόγω δανείων, καθώς και την έκφραση της Κυβερνητικής βούλησης, οι υπηρεσίες σας κινούνται κατά τρόπο που έρχεται σε αντίθεση με την εν λόγω βούληση και τον ψηφισθέντα Νόμο.
Επίσης, δεν διαφεύγει της προσοχής μας, ότι μετά την εξαγγελία του Πρωθυπουργού κ. Μητσοτάκη στην ομιλία του κατά τη διάρκεια της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, για την αλλαγή του τρόπου διαχείρισης των εν λόγω δανείων, υπήρξε έξαρση ενεργειών από την πλευρά της «P.Q.H.», η οποία δημιούργησε προβλήματα στις Οργανώσεις, καθώς και στα μεμονωμένα φυσικά πρόσωπα-αγρότες.
Αντιλαμβανόμενοι τον θεσμικό σας ρόλο ο οποίος υπηρετεί το Δημόσιο συμφέρον, σας παρακαλούμε να λάβετε υπόψη σας, ότι ήδη από την Πολιτεία θεσμοθετήθηκε με ψήφιση νόμου η βούλησή της για ευεργετικότερη διαχείριση των υποχρεώσεων με βάση τις συνθήκες που έχουν προκύψει και επομένως πάσα ενέργεια που αντίκειται στο πνεύμα αλλά και στο γράμμα του, έρχεται σε αντίθεση με το προσφάτως εκφρασθέν ως δημόσιο συμφέρον.
Για τον λόγο αυτό, ζητούμε από τις υπηρεσίες σας τη διακοπή κάθε σχετικής ενέργειας και την εναρμόνιση τους με την νομοθεσία, καθώς και με τη βούληση της Κυβέρνησης όπως επανειλημμένα εκφράστηκε και από τον Πρωθυπουργό.
Ανάγκη αυστηρών ελέγχων στην αγορά, ώστε να εξαλειφθούν φαινόμενα ελληνοποιήσεων και αθέμιτων εμπορικών πρακτικών, τα οποία πλήττουν τόσο τους καταναλωτές όσο και τους Έλληνες παραγωγούς.
Αυτό τονίστηκε στην κοινή εκδήλωση του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ και της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ), με θέμα την Αναγεννητική Γεωργία, στα πλαίσια της «Agrothessaly 2025».
Συγκεκριμένα στον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της ΕΘΕΑΣ, Παύλος Σατολιάς, τόνισε ότι η αυστηρή εποπτεία αποτελεί προτεραιότητα για την προστασία της ελληνικής παραγωγής και τη διατήρηση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών στα εγχώρια προϊόντα.
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε και στην αναγκαιότητα αυστηρών ελέγχων στη διακίνηση του κρέατος, καθώς τα πρόσφατα κρούσματα ευλογιάς και πανώλης των αιγοπροβάτων είχαν σοβαρές επιπτώσεις στον κτηνοτροφικό κλάδο.
Ο κ. Σατολιάς υπενθύμισε ότι η ΕΘΕΑΣ είχε καταθέσει μηνυτήρια αναφορά τον περασμένο Αύγουστο, ζητώντας τη διερεύνηση των ευθυνών για την εμφάνιση της νόσου, τον εντοπισμό της χώρας προέλευσης και την εξέταση της τήρησης των προβλεπόμενων διαδικασιών. Όπως δήλωσε, είναι επιτακτική ανάγκη να ληφθούν αυστηρά μέτρα πρόληψης και ελέγχου, ώστε να αποτραπούν παρόμοια φαινόμενα στο μέλλον και να διασφαλιστεί η προστασία του κτηνοτροφικού τομέα.
Στην συνέχεια αναφέρθηκε στη σημασία της συνεργασίας μεταξύ της ΕΘΕΑΣ, ως θεσμικού εκπροσώπου των Αγροτικών Συνεταιρισμών, και του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, ως κύριου φορέα αγροτικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, για την παροχή εξειδικευμένων συμβουλευτικών υπηρεσιών στους παραγωγούς. Αυτή η διασύνδεση, όπως τόνισε, μπορεί να ενισχύσει την πρόσβαση των αγροτών στην τεχνογνωσία και τις καινοτόμες πρακτικές, βελτιώνοντας τη βιωσιμότητα και την ανταγωνιστικότητά τους.
Επιπλέον 3 λεπτά εκκαθάριση έδωσε ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Βόλου για τα καλαμπόκια που παρέλαβε το προηγούμενο διάστημα καταβάλλοντας 20 λεπτά ανοιχτή τιμή τότε στους παραγωγούς.
Συγκεκριμένα, στην συνεδρίαση της Πέμπτης (6/3/2025), το Διοικητικό Συμβούλιο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Βόλου, αποφάσισε τη χορήγηση συμπληρωματικής τιμής στους παραγωγούς που παρέδωσαν καλαμπόκι εσοδείας 2024 στο Συνεταιρισμό, η οποία θα ανέρχεται στο ποσό των 0,03 ευρώ το κιλό.
Έτσι η τελική τιμή παραγωγού για το καλαμπόκι, μετά και την ήδη χορηγηθείσα προκαταβολή των 0,20 ευρώ το κιλό, κατά την παράδοση, διαμορφώνεται στο ποσό των 0,23 ευρώ το κιλό (23 λεπτά το κιλό).
Οι παραγωγοί θα μπορούν να προσέρχονται στα γραφεία του Αγροτικού Συνεταιρισμού Βόλου, στην Α’ ΒΙ.ΠΕ. Βόλου, για την εξόφληση, από την Τρίτη (11/03/2025), προσκομίζοντας και τα σχετικά παραστατικά.
Σε συγκρότηση προσωρινής διοίκησης προχώρησε ο Αγροτικός Σύλλογος Λάρισας και περιχώρων.
Όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση, «τα πολλά και οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν αγρότες και κτηνοτρόφοι και αναδείχτηκαν και στα μπλόκα μας για ένα ολόκληρο μήνα δεν λύνονται χωρίς την μαζική συμμετοχή και την αποφασιστικότητα μας για την ικανοποίηση των αιτημάτων επιβίωσης που έχουμε θέσει.
Στα μπλόκα αλλά και στις καθημερινές αγωνιστικές δράσεις μας, συνειδητοποιούμε όλο και πιο πολύ ότι μόνο το οργανωμένο αγροτικό κίνημα μπορεί να εμπνεύσει, να οργανώσει, να ενημερώσει και να δώσει προοπτική στους αγώνες μας.
Η συγκρότηση νέων και δυνατών Αγροτικών Συλλόγων, η σταθερή λειτουργία τους, η ενίσχυση και το δυνάμωμα της ΕΟΑΣΝΛ είναι απαραίτητες προϋποθέσεις ώστε ο αγώνας μας να έχει αποτελέσματα.
Αγρότες και κτηνοτρόφοι που δώσαμε την μάχη στα μπλόκα, γνωριστήκαμε και μας ενώνουν τα προβλήματα, τα αιτήματα αλλά και η πεποίθηση πως μόνο η οργάνωση στην Ομοσπονδία και τους Συλλόγους μπορούν να δώσουν λύσεις.
Έχουμε ξεκάθαρο προσανατολισμό ότι χρειαζόμαστε ένα διεκδικητικό αγροτικό κίνημα και όχι συλλόγους διαβούλευσης και δημοσίων σχέσεων που θα εξυπηρετούν ατομικά συμφέροντα και όχι την πλειονότητα των αγροτών.
Παίρνουμε την πρωτοβουλία ως προσωρινό Διοικητικό Συμβούλιο να προχωρήσουμε στην συγκρότηση ενός Αγροτικού Συλλόγου Λάρισας και Περιχώρων ώστε όλοι μαζί, ενωμένοι να συνεχίσουμε τους καθημερινούς αγώνες.
Σύντομα θα αποφασιστεί η ημερομηνία των εκλογών και η κατάθεση υποψηφιότητας από όποιον το επιθυμεί για την εκλογή του Διοικητικού Συμβουλίου και αντιπροσώπων για την Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας».
Το προσωρινό Δ.Σ που θα οδηγήσει τον Σύλλογο στις εκλογές απαρτίζεται από τους:
Βασιλόπουλος Ντίνος
Γαλάνης Δημήτρης
Καρυώτης Τρύφωνας
Λέκκας Θέμης
Μπαντάσης Δημήτρης
Μπαρμπούτης Θανάσης
Παπαϊωάννου Τρύφωνας
Τσιτσανούδης Χρήστος
Φασούλας Παντελής
Φτάκας Θανάσης
Φτάρας Γιώργος
Στα χέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται ο φάκελος του ΥπΑΑΤ, που προβλέπει την σχετική διαδικασία με την οποία η χώρα μας θα πάρει άδεια προκειμένου να εφαρμόσει τις ενισχύσεις του Μέτρου 23 του ΠΑΑ.
Σύμφωνα με όσα είχε αναφέρει, στην Αλεξάνδρεια της Ημαθίας, ο Υφυπουργός ΑΑΤ, Διονύσιος Σταμενίτης, σε περίπου 142 εκ. ευρώ ανέρχονται τα υπόλοιπα του ΠΑΑ για την περίοδο 2021-2022 που θα κατευθυνθούν στο Μέτρο 23. Το µέγιστο ποσό στήριξης δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 42.000 ευρώ ανά δικαιούχο.
Το ποιες καλλιέργειες περιλαμβάνονται στον φάκελο δε μπορεί να είναι γνωστό, όμως θα αφορούν μια μείωση της παραγωγής, κατά µέσο όρο 30%, που οφείλεται σε καιρικά φαινόμενα για την περίοδο μεταξύ Σεπτεμβρίου 2023 και Αυγούστου 2024.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου, μέσα στις επιλέξιμες καλλιέργειες θα είναι και τα σιτηρά.
Η στήριξη λαµβάνει την µορφή κατ’ αποκοπή ποσού, που πρέπει να καταβληθεί έως τις 31 ∆εκεµβρίου 2025, βάσει των αιτήσεων παροχής στήριξης που εγκρίνονται από την αρµόδια αρχή έως τις 30 Ιουνίου 2025.
«Διαχρονικά τα σιτηρά στην χώρα μας μειώνονται σε επικίνδυνα επίπεδα για την επισιτιστική ασφάλεια, ως συνέπεια του ολοένα και πιο μειωμένου εισοδήματος, σε μόλις 7 εκατ. στρέμματα την διετία 2021-22 από 12 εκατ. στρέμματα που ήταν την τριετία 2008-2010. Ειδικά για φέτος η κατάρρευση των τιμών του κριθαριού στα 18 λεπτά του μαλακού στα 20 λεπτά και του σκληρού σιταριού στα 25 λεπτά, σε συνδιασμό με τις χαμηλές αποδόσεις και το υψηλό κόστος,είχαν σαν αποτέλεσμα ,να καταγραφεί πρωτοφανή οικονομική ζημία που ξεπερνά τα 40 ευρώ το στρέμμα», τονίζει στον ΑγροΤύπο ο κ. Τάσος Λιολιόπουλος, εκπρόσωπος του Αγροτικού Συλλόγου Αλεξάνδρειας.
Η μείωση της παραγωγής στα σιτηρά θα φανεί από τις παραδόσεις των τιμολογίων από το Υπουργείο Οικονομικών.
Το σίγουρο είναι ότι θα εξαιρεθούν κάποιες εκτάσεις που είναι επιλέξιμες σε άλλα μέτρα (νιτρικά, Κάρλα κ.α.). Επίσης συνήθως η έκτακτη ενίσχυση για την απώλεια εισοδήματος δίνεται σε κατά επάγγελμα αγρότες, που σημαίνει ότι μειώνονται οι δικαιούχοι.
Υπολογίζεται ότι από το Μέτρο 23 θα πάνε για τα σιτηρά γύρω στα 25 εκ. ευρώ, με μια στρεμματική ενίσχυση της τάξης των 17 ευρώ το στρέμμα. Τα νούμερα είναι εφικτά και η κυβέρνηση φαίνεται ότι μπορεί να τα υποστηρίξει στην ΕΕ.
Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί καλαμποκιού με την συνδεδεμένη ενίσχυση του 2024.
Αν και το ΥπΑΑΤ έχει υποσχεθεί την μείωση του αναγκαίου πλαφόν για τη χορήγηση της συνδεδεμένης ενίσχυσης στο καλαμπόκι ακόμη δεν έχει ανακοινώσει κάτι επίσημα. Την ίδια στιγμή οι παραγωγοί κάνουν αγώνα δρόμου για να βρουν τιμολόγια για να τα καταθέσουν στο σύστημα μέχρι 15/3 και να μην χάσουν την στρεμματική ενίσχυση.
Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Γιάννης Καλογρίτσας, αγροκτηνοτρόφος από την Καρδίτσα, «φέτος λόγω των καιρικών συνθηκών είχα μια μέση απόδοση 750 κιλά το στρέμμα. Άλλοι παραγωγοί είχαν ακόμη πιο χαμηλές αποδόσεις. Που θα βρω ποσότητες για να ακλύψω το πλαφόν των 900 κιλών το στρέμμα για να τις πουλήσω ώστε να πάρω την συνδεδεμένη ενίσχυση του 2024. Όλη η Ελλάδα είχε μειωμένες αποδόσεις και θα πρέπει το ΥπΑΑΤ να έκανε τις απαραίτητες ενέργειες για να μην χαθεί η ενίσχυση».
Δικαιούχοι συνδεδεμένης
Να θυμίσουμε ότι δικαιούχοι της συνδεδεμένης ενίσχυσης αραβόσιτου είναι οι ενεργοί γεωργοί που πληρούν τους παρακάτω όρους επιλεξιμότητας:
1. Να χρησιμοποιούν τουλάχιστον 25 κιλά σπόρου αραβοσίτου ανά εκτάριο ή 70.000 σπόρους ανά εκτάριο, δηλαδή η απαιτούμενη ελάχιστη ποσότητα σπόρου προς σπορά ποικιλιών (υβριδίων) αραβοσίτου να είναι 2,5 κιλά/στρέμμα ή 7.000 σπόροι/στρέμμα, για τον οποίο πρέπει να προσκομίζουν αντίστοιχο τιμολόγιο αγοράς.
2. Να καλλιεργούν αραβόσιτο σε επιλέξιμες εκτάσεις. Οι επιλέξιμες αυτές εκτάσεις πρέπει να βρίσκονται σε περιοχές με υδατικά συστήματα των οποίων τα ύδατα είναι σε καλή κατάσταση από ποσοτικής και ποιοτικής πλευράς.
3. Να παραδίδουν κατ’ ελάχιστον 9 τόνους προϊόν ανά εκτάριο ή 40 τόνους ενσίρωμα ανά εκτάριο, από 15/07 του έτους ενίσχυσης έως τις 28/02 του επόμενου έτους. Προϋπόθεση για τη χορήγηση της ενίσχυσης είναι η προσκόμιση τιμολογίου αγοράς ή πώλησης του προϊόντος σε μεταποιητική μονάδα, κτηνοτρόφο ή έμπορο του προϊόντος.
Αγορά ζώων
Στην περίπτωση που οι δικαιούχοι διατηρούν παράλληλα κτηνοτροφική εκμετάλλευση, απαιτείται η προσκόμιση τιμολογίου αγοράς σπόρου για το μέρος της παραγωγής που προορίζεται για ζωοτροφή και αυτό υπολογίζεται σε συνάρτηση με τον αριθμό, το είδος και τις διατροφικές απαιτήσεις εκάστου ζώου σε αραβόσιτο. Δεν απαιτείται η προσκόμιση τιμολογίου αγοράς ή πώλησης για το μέρος της ζωοτροφής που προορίζεται για τα ζώα της
εκμετάλλευσής τους, το οποίο θα υπολογίζεται σε συνάρτηση με τον αριθμό, το είδος και τις διατροφικές απαιτήσεις εκάστου ζώου σε αραβόσιτο.
Εδώ όμως υπάρχει ένα πρόβλημα με τους κτηνοτρόφους που αγόρασαν ζώα το 2024.
Ο κ. Γιάννης Καλογρίτσας τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «λόγω της θεομηνίας Ντάνιελ έχασε τα πρόβατά του. Αγόρασε αρνάδες αλλά όταν πήγε να τα δηλώσει του ανέφεραν ότι μόνο όσοι μέχρι 15/5 μπόρεσαν να τα δηλώσουν στο ΟΣΔΕ. Μετά από την συγκεκριμένη ημερομηνία τα ζώα έμειναν αδήλωτα. Το καλαμπόκι δεν φτάνει να ταΐσω τα ζώα μου και μου ζητούν τιμολόγια πώλησης». Αυτό σημαίνει ότι θα έχανε την συνδεδεμένη στο καλαμπόκι.
Αυτό που θα πρέπει να κάνουν οι κτηνοτρόφοι είναι να προχωρήσουν σε συμπληρωματική δήλωση ΟΣΔΕ για να δηλώσουν τα ζώα που αγόρασαν αλλά και αυτά που γεννήθηκαν. Για να γίνει όμως αυτό θα πρέπει να τα έχουν δηλώσει τον περασμένο Δεκέμβριο και στην βάση του ΥπΑΑΤ για τον αριθμό αιγοπροβάτων.
Αποχώρησαν οι αγρότες από τα μπλόκα της Θεσσαλίας.
Τα Μπλόκα Γυρτώνης και Μικρού Ελευθεροχωρίου καλούν τους αγρότες, κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους σε παράσταση διαμαρτυρίας στις 26 Φεβρουαρίου έξω από τα γραφεία του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Χρήστου Κέλλα, στη Λάρισα.
Θα ακολουθήσει συμμετοχή στις μεγάλες κινητοποιήσεις που έχουν προγραμματιστεί για τη μαύρη επέτειο από τα δύο χρόνια της εθνικής τραγωδίας στα Τέμπη, με τρακτέρ στην είσοδο της πόλης της Λάρισας, ενώ το επόμενο ραντεβού τους θα είναι στον αγωνιστικό εορτασμό του Κιλελέρ.
Η ανακοίνωση της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων (ΠΕΜ) αναφέρει τα εξής:
Χαιρετίζουμε τους χιλιάδες γεωργούς, κτηνοτρόφους, μελισσοκόμους όλης της Ελλάδας που κοντά ένα μήνα βρίσκονται στα μπλόκα του αγώνα παλεύοντας για την επιβίωση, για το δικαίωμά μας να παράγουμε και να ζούμε με αξιοπρέπεια από τη δουλειά μας.
Χαιρετίζουμε τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα του χωριού και της πόλης που στηρίζουν τα αιτήματά μας και συμπαραστέκονται στις κινητοποιήσεις μας, μη επιτρέποντας στην κυβέρνηση να δημιουργήσει κλίμα «κοινωνικού αυτοματισμού» σε βάρος του αγώνα μας.
Η πάλη μας για την επιβίωση της αγροτιάς συνδέεται και με το δικαίωμα του λαού μας να έχει φθηνά και υγιεινά προϊόντα για την διατροφή του και την κάλυψη άλλων βιοτικών αναγκών του.
Η λαϊκή συμπαράσταση εκφράστηκε μαζικά και στο μεγάλο συλλαλητήριο με τρακτέρ που πραγματοποιήσαμε στις 19 Φλεβάρη στη Θεσσαλονίκη, κόντρα στην απαράδεκτη κυβερνητική απόφαση να το απαγορεύσει.
Για μια ακόμα φορά η κυβέρνηση της ΝΔ αρνείται να ικανοποιήσει τα αιτήματά μας, τα οποία όλοι πλέον αναγνωρίζουν πως είναι λογικά και δίκαια. Αυτό έπραξε και στη συνάντηση που είχε αντιπροσωπεία των μπλόκων με κλιμάκιο αρμοδίων υπουργών στις 14 Φλεβάρη.
Βεβαίως, κάτω από την ισχυρή αγωνιστική πίεση των μπλόκων, η κυβέρνηση αναγκάστηκε να υποσχεθεί κάποια επί μέρους μέτρα, τα οποία βρίσκονται πολύ πίσω από τις ανάγκες που έχουν η δημιουργήσει η εκτόξευση του κόστους παραγωγής, οι χαμηλές τιμές που δίνουν οι εμποροβιομήχανοι για τα προϊόντα μας, οι μεγάλες ζημιές που δεν αποζημιώνονται, η ΚΑΠ της ΕΕ που μας πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο.
Οι κυβερνητικές υποσχέσεις, χωρίς μάλιστα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης, αφορούν σε:
- Αναπλήρωση εισοδήματος μόνο όσων έχουν υποστεί ζημιές στην παραγωγή πάνω από 30% σε σχέση με το 2023 και όχι για όλα τα προϊόντα.
- Χρονική επιμήκυνση της κυβερνητικής απόφασης για την τιμή του αγροτικού ρεύματος, η οποία είχε ληφθεί στη διάρκεια των περσινών μπλόκων και 6 μηνιαίοι λογαριασμοί στους αγρότες.
- Ενδεχόμενη αύξηση των διαθέσιμων ποσών της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης Καυσίμων με πιθανό επαναπροσδιορισμό της ποσότητας πετρελαίου που απαιτείται για κάθε καλλιέργεια.
- Μείωση του ισχύοντος πλαφόν για τη χορήγηση των συνδεδεμένων ενισχύσεων σε κάποια προϊόντα.
Δεν υποτιμούμε κανένα μέτρο που μπορεί να δώσει ορισμένες «ανάσες» επιβίωσης όταν έρχεται ως αποτέλεσμα των αγώνων μας. Αυτά τα μέτρα είναι άλλωστε μια ακόμα απτή απόδειξη πως δεν ισχύουν τα περί «αναποτελεσματικότητας των αγροτικών αγώνων» που υποστηρίζουν οι κάθε λογής επικριτές και συκοφάντες του αγροτικού κινήματος.
Όμως, δεν πρόκειται να συμβιβαστούμε με τη μιζέρια, όπως ζητούν από μας οι κυβερνώντες, επικαλούμενοι τα διαβόητα «δημοσιονομικά όρια», τα οποία ισχύουν για τους αγρότες και τους άλλους εργαζόμενους, αλλά δεν ισχύουν για τους επιχειρηματίες που χρηματοδοτούνται αφειδώς από το κράτος.
Βγήκαμε μαζικά και δυναμικά στα μπλόκα ξεπερνώντας πολλές δυσκολίες και εμπόδια, όπως:
- Το κλίμα μοιρολατρίας και ηττοπάθειας που καλλιεργούν οι εκάστοτε κυβερνώντες και τα διάφορα «τσιράκια» τους με τον ισχυρισμό ότι τάχα οι αγώνες δεν έχουν αποτέλεσμα.
- Τα παραπλανητικά ψεύδη της κυβέρνησης που διέδιδε ότι έχει, ήδη, λύσει πολλά αγροτικά προβλήματα και πως έχει τη βούληση να ικανοποιήσει τα αιτήματά μας.
- Τις κυβερνητικές φοβέρες πως αν πάμε με τα τρακτέρ στα μπλόκα θα μας αντιμετωπίσει με τα ΜΑΤ και τα αγροτοδικεία.
- Τα πονηρά τάματα από αυτόκλητους «σωτήρες» που μας ψιθύριζαν στ’ αυτιά πως η λύση στα προβλήματά μας δεν θα έρθει με τους αγώνες, αλλά μέσα από κυβερνητικές εναλλαγές, που τις ζήσαμε πολλές φορές, όμως, αντί τα προβλήματά μας να λιγοστεύουν αυγαταίνουν.
Συνεχίζουμε τον αγώνα με διάφορες μορφές πάλης και με τον ίδιο στόχο: Την ικανοποίηση των ζωτικής σημασίας αιτημάτων μας.
Επόμενος αγωνιστικός σταθμός, η συμμετοχή μας μαζί με όλο το λαό στα μεγάλα συλλαλητήρια για το έγκλημα των Τεμπών, στις 28 Φλεβάρη.
Ετοιμαζόμαστε για τον αγωνιστικό γιορτασμό του Κιλελέρ, που θα αποτελέσει για μια ακόμα φορά μήνυμα συνέχισης της πάλης της αγροτιάς για να μην ξαναγίνει κολίγας των αφεντικών, αλλά να γίνει αυτή αφεντικό του πλούτου που παράγει.
Σύσκεψη με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, πραγματοποίησαν το πρωί της Πέμπτης (20/02), μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΘΕΑΣ, με κεντρικό θέμα συζήτησης τα κόκκινα δάνεια Αγροτικών Συνεταιρισμών και Αγροτών.
Tέθηκε και το ζήτημα των αδειοδοτήσεων για 50 MW σε Αγροτικούς Συνεταιρισμούς
Υπενθυμίζουμε ότι χθες Πέμπτη το εν λόγω ερανιστικό νομοσχέδιο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, συζητήθηκε και στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, στη Βουλή.
Οι εκπρόσωποι της ΕΘΕΑΣ κατά την εισαγωγική τοποθέτησή τους, προέβησαν σε μια συνολική ανασκόπηση των τρεχόντων θεμάτων και στις απαιτούμενες παρεμβάσεις, που απαιτούνται από τα συναρμόδια υπουργεία, με στόχο την αποτελεσματική στήριξη και την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα.
Είναι επιτακτική ανάγκη να προχωρήσουν αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο για τους εργάτες γης
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης τονίστηκε η σημασία του νομοσχεδίου για τη ρύθμιση κόκκινων δανείων συνεταιρισμών και αγροτών, προκειμένου να κινητοποιηθούν και πάλι τα παραγωγικά στοιχεία τα οποία σήμερα είναι δεσμευμένα ή ανενεργά λόγω παλαιών χρεών με στόχο την περαιτέρω ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα. Το νομοσχέδιο, το οποίο διαμορφώθηκε σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ), προβλέπει μια σειρά από σημαντικά μέτρα για την ανακούφιση των αγροτών και των συνεταιρισμών. Μεταξύ των βασικών διατάξεων είναι η δυνατότητα διαγραφής μέρους των οφειλών, η επιμήκυνση των χρονοδιαγραμμάτων αποπληρωμής και η μείωση των επιτοκίων.
Παράλληλα, εισάγονται πρόνοιες για την ανάληψη των αγροτικών δανείων από εξειδικευμένους διαχειριστές, οι οποίοι θα αναλάβουν την καθοδήγηση των συνεταιρισμών, γνωρίζοντας τις ιδιαιτερότητες του κλάδου, δήλωσε ο πρωθυπουργός.
Η ΕΘΕΑΣ αναφέρθηκε στη θετική πρωτοβουλία και επισήμανε τη σημασία αυτών των μέτρων για την ανακούφιση χιλιάδων αγροτών και εκατοντάδων συνεταιρισμών, τονίζοντας ότι η παρούσα ρύθμιση ανταποκρίνεται σε χρόνια αιτήματα του κλάδου και αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την αποκατάσταση εμπιστοσύνης στους αγροτικούς συνεταιρισμούς.
Επίσης, τονίστηκε πως για να είναι ολοκληρωμένη η εν λόγω παρέμβαση, απαιτείται να υπάρξει απαλλαγή Ευθυνών Παλαιών Διοικήσεων που δεν εμπλέκονται σε παράτυπες ενέργειες, ενώ δηλώθηκε ότι κατά την εφαρμογή των ρυθμίσεων οι Συνεταιρισμοί πρέπει να έχουν προτεραιότητα στην πρόσβαση, αξιοποίηση και μεταφορά των υποδομών για την υποστήριξη της ανάπτυξης του πρωτογενούς τομέα.
Φορολογία Αγροτών
Στη συνέχεια, έγινε αναφορά σε σημαντικά ζητήματα που προκύπτουν από ενέργειες του Υπουργείου Οικονομικών, όπως η υποχρεωτική εφαρμογή του ηλεκτρονικού δελτίου αποστολής, από 1/4/2025, το οποίο προκαλεί σοβαρές δυσκολίες για τους αγρότες και πρέπει να εξεταστούν τρόποι προσαρμογής του.
Επίσης, αναδείχθηκαν τα προβλήματα στην εφαρμογή της έκπτωσης φόρου 50% για τους συνεταιρισμένους αγρότες, ειδικά για εκείνους με συγκεκριμένη νομική μορφή για φορολογικούς λόγους. Η ΕΘΕΑΣ ζήτησε άμεσες βελτιώσεις, ώστε το μέτρο να εφαρμοστεί απρόσκοπτα.
Εξίσου σημαντικό είναι το ζήτημα της επιστροφής ΦΠΑ για επενδύσεις Ομάδων Παραγωγών, το οποίο παραμένει άλυτο, παρά τις επανειλημμένες συσκέψεις με το Υπουργείο Οικονομικών και την ΑΑΔΕ.
Κόστος Παραγωγής & Ενέργειας
Στη συνέχεια, τα μέλη του Δ.Σ. ζήτησαν την άμεση εφαρμογή ενός γενναίου προγράμματος μείωσης του κόστους ενέργειας, μέσω σωστών και ευνοϊκών συμψηφισμών, καθώς και την ταχύτερη προώθηση του προγράμματος φωτοβολταϊκών στα χωράφια, για να επωφεληθούν άμεσα οι αγρότες, ενώ τέθηκε και το ζήτημα των αδειοδοτήσεων για 50 MW σε Αγροτικούς Συνεταιρισμούς, που χρήζουν άμεσης επίλυσης.
Εργάτες Γης
Η ΕΘΕΑΣ ζήτησε να διευκολυνθούν οι διαδικασίες μετάκλησης εργατών γης, καθώς η έλλειψη εργατικού δυναμικού αποτελεί σημαντικό περιοριστικό παράγοντα για την αγροτική παραγωγή. Είναι επιτακτική ανάγκη να προχωρήσουν αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο, ώστε να εξασφαλιστεί η επάρκεια του ανθρώπινου δυναμικού.
Ακολούθως, επισημάνθηκε η σημασία της λειτουργίας αποκεντρωμένων υπηρεσιών για τη βελτίωση της εξυπηρέτησης και την επιτάχυνση των διαδικασιών. Η ίδρυση και ενίσχυση αυτών των υπηρεσιών κρίνεται απαραίτητη για την εξυπηρέτηση ζητημάτων, όπως οι αδειοδοτήσεις, μειώνοντας τη γραφειοκρατία και επιταχύνοντας τις διαδικασίες.
Επιπρόσθετα, τα μέλη της ΕΘΕΑΣ επεσήμαναν τις σημαντικότατες καθυστερήσεις, που συναντώνται στις διαδικασίες του Ταμείου Ανάκαμψης, οι οποίες έχουν οδηγήσει στην αδυναμία υλοποίησης κρίσιμων έργων, ζητώντας άμεση επίλυση αυτών των καθυστερήσεων.
Ταυτόχρονα, επισημάνθηκε η αναγκαιότητα δικαιότερης καταβολής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο, και η ανάγκη εγγραφής και ενεργής συμμετοχής της ΕΘΕΑΣ στην Cogeca, προκειμένου να διασφαλιστεί η εκπροσώπηση του ελληνικού αγροτικού τομέα σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
ΟΠΕΚΕΠΕ
Ο Πρόεδρος της ΕΘΕΑΣ, αναφέρθηκε και στον ΟΠΕΚΕΠΕ, ευχόμενος η νέα προσπάθεια να επιτύχει, ώστε να σταματήσει η μακρά ταλαιπωρία των αγροτών, που δημιουργεί δυσκολίες και σε λοιπούς κλάδους, που δραστηριοποιούνται στην ύπαιθρο, ζητώντας επιτάχυνση των πληρωμών με διαφάνεια, ώστε οι επιδοτήσεις να πηγαίνουν σε αυτούς που παράγουν.
Εξαγωγική Εταιρεία
Κλείνοντας, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην προσπάθεια της ΕΘΕΑΣ για τη σύσταση και λειτουργία της εξαγωγικής εταιρείας «Συνεταιριστικές Ελληνικές Εξαγωγές Α.Ε.» – COGREXPO S.A. για την ενίσχυση των εξαγωγικών δυνατοτήτων της χώρας και ζήτησε τον σχεδιασμό εξαγωγών, ώστε να βρεθούν νέες αγορές για τα ποιοτικά ελληνικά αγροτικά προϊόντα και αναφέρθηκε ότι αυτή η προσπάθεια θα ενισχυθεί με τα κατάλληλα προγράμματα προώθησης.
Θεσμικός Ρόλος ΕΘΕΑΣ
Αξίζει να αναφέρουμε πως στη σύσκεψη, αναγνωρίστηκε από τον αρμόδιο υπουργό, κ. Κώστα Τσιάρα και τους λοιπούς υπουργούς ο θεσμικός ρόλος της ΕΘΕΑΣ και πως αυτή μπορεί να προσφέρει με τους Συνεταιρισμούς-μέλη της στις νέες ανάγκες ανάπτυξης του αγροδιατροφικού τομέα και στην ενίσχυση της υπαίθρου.
Η ΕΘΕΑΣ θεωρεί ότι η άμεση αντιμετώπιση των παραπάνω ζητημάτων είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη του αγροτικού τομέα και τη διασφάλιση της βιωσιμότητάς του. Ευελπιστεί, ωστόσο σε άμεσες ενέργειες από την Πολιτεία για την επίλυση αυτών προς ενίσχυση του παραγωγικού συνεταιριστικού κινήματος για την εξασφάλιση της ανθεκτικότητας.
Από την ΕΘΕΑΣ, στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό μετείχαν, ο Πρόεδρος, κ. Παύλος Σατολιάς, ο Αντιπρόεδρος, κ. Χρήστος Γιαννακάκης, ο Γεν. Γραμματέας, κ. Θωμάς Κουτσουπιάς, ο κ. Χρήστος Τσιτσιρίγγος, μέλος Δ.Σ. και ο Γενικός Διευθυντής, κ. Μόσχος Κορασίδης. Από την πολιτική σκηνή, μετείχαν, ο κ. Κώστας Τσιάρας, Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο κ. Κωστής Χατζηδάκης, Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, η κα. Θεώνη Αλαμπάση, ΓΓ Χρηματοπιστωτικού Τομέα και Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, ο κ. Μάκης Βορίδης, Υπουργός Επικρατείας, ο κ. Γιώργος Μυλωνάκης, Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό, ο κ. Θανάσης Κοντογεώργης, Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό, ο κ. Στέλιος Κουτνατζής, ΓΓ Πρωθυπουργού, ο κ. Παύλος Μαρινάκης, Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, ο κ. Πάνος Αμυράς, ΓΔ Τύπου & Ενημέρωσης. Παρούσα ήταν και η κα. Χριστίνα Παπακωνσταντίνου, Υποδιοικήτρια Τραπέζης της Ελλάδος.
Συλλαλητήριο πραγματοποίησαν, το απόγευμα της Τετάρτης (19/2), στην Θεσσαλονίκη, οι αγρότες και κτηνοτρόφοι από τα μπλόκα της χώρας.
Με συνθήματα και με παρατεταμένα χειροκροτήματα, αγρότες, σωματεία και φορείς υποδέχθηκαν στο κτίριο του ΟΣΕ τα δεκάδες τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα που κατέφθασαν από διάφορες περιοχές.
«Στέλνουμε ένα μήνυμα ότι τα προβλήματά μας είναι μεγάλα αλλά μεγάλη είναι μεγάλη είναι και η αγωνιστική μας διάθεση», σημείωσε ο εκπρόσωπος των αγροτών από τη Λάρισα, Ρίζος Μαρούδας, χαιρετίζοντας τους εκατοντάδες βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφους από όλα μπλόκα της χώρας, που συμμετείχαν στο συλλαλητήριο.
Αργά το βράδυ με σύνθημα «συνεχίζουμε πιο δυναμικά από αύριο στα μπλόκα», ολοκλήρωσαν την κινητοποίησή τους, ενώ εξέφρασαν τη δυσαρέσκεια τους για το γεγονός πως τελικά δεν συνάντησαν τον πρωθυπουργό ο οποίος σήμερα πραγματοποιούσε επίσκεψη στην πόλη. Οι αγρότες που ήρθαν με τα τρακτέρ τους επέστρεψαν στο μπλόκο των Μαλγάρων, ενώ όσοι ήρθαν στην πόλη με λεωφορεία από μακρινές περιοχές, επέστρεψαν στον ΟΣΕ προκειμένου να επιβιβαστούν σε αυτά και να αποχωρήσουν.
Τα αιτήματά τους αφορούν:
Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος όλων των παραγωγών με συγκεκριμένα ποσά ανά καλλιέργεια.
Μείωση του κόστους παραγωγής, με αφορολόγητο πετρέλαιο στην αντλία, τιμή 7 λεπτών την κιλοβατώρα στο αγροτικό ρεύμα, επιδότηση των αγροτοκτηνοτροφικών εφοδίων.
Κατώτατες εγγυημένες τιμές στα προϊόντα που θα εξασφαλίζουν εισόδημα με το οποίο θα παραμείνουν στην παραγωγική διαδικασία.
Μείωση του ισχύοντος πλαφόν για τη χορήγηση των συνδεδεμένων ενισχύσεων σε κάποια προϊόντα.
Μπλόκο στο σημερινό συλλαλητήριο των αγροτών στη Θεσσαλονίκη προσπαθεί να βάλει η Ελληνική Αστυνομία (ΕΛ.ΑΣ).
«Δίνουμε αγώνα για την επιβίωσή μας. Δεν έχουμε άλλη επιλογή», αναφέρει η Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων για την κινητοποίηση στη Θεσσαλονίκη, ενώ η ΕΛ.ΑΣ απαγόρευσε τις συγκεντρώσεις στη δυτική είσοδο
Υπενθυμίζεται ότι σήμερα Τετάρτη (19/2), στις 18:30, οι αγρότες έχουν προγραμματίσει κινητοποίηση στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (26ης Οκτωβρίου-Λιμάνι), στην Θεσσαλονίκη, με αφορμή την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην πόλη, με τον οποίο ζητούν συνάντηση.
Η ανακοίνωση της αστυνομίας αναφέρει τα εξής:
Ανακοινώνεται ότι με απόφαση του Διευθυντή της Διεύθυνσης Αστυνομίας Θεσσαλονίκης απαγορεύεται η πραγματοποίηση συνάθροισης τις απογευματινές ώρες της 19-02-2025 επί της οδού 26ης Οκτωβρίου (έμπροσθεν του κτηρίου της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας), καθώς και κάθε συνάθροισης-πορείας (σταθερής, κινητής, πεζή ή μηχανοκίνητης) από την 06:00 ώρα της 19-02-2025 έως την 24:00 ώρα της 19-02-2025
α) επί της οδού 26ης Οκτωβρίου, από το ύψος του ανισόπεδου κόμβου με την Α/Δ Πειραιώς-Αθηνών-Θεσσαλονίκης-Ευζώνων, έως την συμβολή της με τις οδούς Παλαιού Σταθμού και Καρατάσου,
β) επί του Α/Δ Πειραιώς-Αθηνών-Θεσσαλονίκης-Ευζώνων και της οδού Παλαιού Σταθμού (προέκταση του αυτοκινητόδρομου), από το ύψος του ανισόπεδου κόμβου του αυτοκινητόδρομου με την οδό 26ης Οκτωβρίου, έως τη συμβολή της οδού Παλαιού Σταθμού με τις οδούς 26ης Οκτωβρίου και Καρατάσου και
γ) σε ολόκληρη την περιοχή που περικλείεται μεταξύ των ως άνω οδών (Α/Δ Πειραιώς-Αθηνών-Θεσσαλονίκης-Ευζώνων, Παλαιού Σταθμού και 26ης Οκτωβρίου) καθώς, δεδομένων των παραγόντων και των λοιπών περιστάσεων που συνθέτουν τη συγκεκριμένη περίπτωση, από την πραγματοποίηση των εν λόγω συναθροίσεων – πορειών α) επαπειλείται σοβαρός κίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια λόγω πιθανής διάπραξης σοβαρών εγκλημάτων, ιδίως κατά της ζωής, της σωματικής ακεραιότητας, της ιδιοκτησίας και της πολιτειακής εξουσίας και β) απειλείται σοβαρά η διατάραξη της κοινωνικοοικονομικής ζωής, της κυκλοφορίας οχημάτων και πεζών και της λειτουργίας των υποδομών και κοινωφελών εγκαταστάσεων στην πόλη.
Η ΠΕΜ καταγγέλλει την απαγόρευση του συλλαλητηρίου
«Η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων (ΠΕΜ) καταγγέλλει την προκλητική απόφαση της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης με την οποία απαγορεύει το προγραμματισμένο συλλαλητήριο των αγωνιζόμενων αγροτών και κτηνοτρόφων στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Η απόφαση αυτή που κινείται στον «ντορό» της κυβερνητικής επιχείρησης να μπουν εμπόδια στην πραγματοποίηση του συλλαλητηρίου και γενικότερα στην πάλη μας, δεν θα μας κάνει να υποχωρήσουμε από τον αγώνα.
Το συλλαλητήριο με τρακτέρ που αποφασίσαμε στα μπλόκα θα πραγματοποιηθεί την ίδια μέρα και την ίδια ώρα (Τετάρτη 19 Φλεβάρη, στις 6:30 μμ), μπροστά στο κτίριο του ΟΣΕ, στη Θεσσαλονίκη.
Καλούμε όλους τους συναδέλφους αγρότες και κτηνοτρόφους να συμμετάσχουν μαζικά και δυναμικά στο συλλαλητήριο.
Καλούμε το λαό της Θεσσαλονίκης να πάρει μέρος στο συλλαλητήριο εκφράζοντας ενεργά στην συμπαράστασή του στον αγώνα μας.
Όλοι μαζί μπορούμε να δυναμώσουμε πιο πολύ την αγωνιστική πίεση προς την κυβέρνηση για να ικανοποιήσει τα δίκαια αγροτικά αιτήματα. Ολοι μαζί μπορούμε ν' απαντήσουμε πιο αποτελεσματικά στον αυταρχισμό και στην τρομοκρατία της κυβέρνησης.
Συνεδρίασαν το προηγούμενο Σαββατοκύριακο τα μπλόκα των αγροτών, προκειμένου να συζητήσουν τα αποτελέσματα της συνάντησης αντιπροσωπείας τους με κλιμάκιο υπουργών της κυβέρνησης, η οποία πραγματοποιήθηκε στο ΥπΑΑΤ, την περασμένη Παρασκευή (14/2) και αποφασίστηκε συνέχιση των κινητοποιήσεων.
Συγχρόνως ανακοίνωσαν διοργάνωση αγροτικού συλλαλητηρίου στη Θεσσαλονίκη την Τετάρτη (19 Φεβρουαρίου 2025), με αφορμή την παρουσία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, προκειμένου να παραβρεθεί στη λήξη της Συνόδου Thessaloniki Summit 2025. Όπως υποστηρίζουν οι αγρότες, οι απαντήσεις από το κυβερνητικό κλιμάκιο δεν ήταν ουσιαστικές, χαρακτηρίζοντας αόριστες τις υποσχέσεις που έλαβαν.
Οι αγρότες μιλούν για υποσχέσεις θολές που αφορούν σε «παροχές - ψίχουλα», χωρίς, μάλιστα, συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης
Η μετάβαση των αγροτών και κτηνοτρόφων στη Θεσσαλονίκη θα γίνει με λεωφορεία, χωρίς να αποκλείεται και η συμβολική παρουσία τρακτέρ. Τις λεπτομέρειες σχετικά με το αγροτικό συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη θα αποφασίσουν σε συσκέψεις που θα πραγματοποιηθούν στα μπλόκα όπου βρίσκονται από τις 23 Ιανουαρίου.
Σε ανακοίνωση, που εξέδωσε η Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων, αναφέρει τα εξής:
«Στην συνάντηση που είχε αντιπροσωπεία των μπλόκων με κλιμάκιο αρμοδίων υπουργών της κυβέρνησης, την Παρασκευή 14 Φλεβάρη, εισπράξαμε την κυβερνητική άρνηση να ικανοποιηθούν τα βασικά αιτήματά μας έτσι όπως τα θέσαμε και για τα οποία βρισκόμαστε στα μπλόκα για περισσότερο από τρεις εβδομάδες.
Στη διάρκεια της συνάντησης, και κάτω από την πίεση του αγώνα μας, πήραμε κάποιες υποσχέσεις για «ψίχουλα» που κινούνται εντός των ασφυκτικών ορίων που θέτει ο διαβόητος «δημοσιονομικός χώρος», με τα οποία οι κυβερνητικοί εκπρόσωποι μας ζήτησαν να συμβιβαστούμε. Οι υποσχέσεις αφορούν σε:
- Αναπλήρωση εισοδήματος μόνο όσων έχουν υποστεί ζημιές στην παραγωγή πάνω από 30% σε σχέση με το 2023 και όχι για όλα τα προϊόντα.
- Χρονική επιμήκυνση της κυβερνητικής απόφασης για την τιμή του αγροτικού ρεύματος, η οποία είχε ληφθεί στη διάρκεια των περσινών μπλόκων και 6μηνιαίοι λογαριασμοί στους αγρότες.
- Θεσμοθέτηση της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης Καυσίμων με ενδεχόμενο αύξησης των διαθέσιμων ποσών και πιθανό επαναπροσδιορισμό της ποσότητας πετρελαίου που απαιτείται για κάθε καλλιέργεια.
- Μείωση του ισχύοντος πλαφόν για τη χορήγηση των συνδεδεμένων ενισχύσεων σε κάποια προϊόντα.
Πρόκειται για υποσχέσεις θολές που αφορούν σε «παροχές - ψίχουλα», χωρίς, μάλιστα, συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης, οι οποίες δεν ανταποκρίνονται στα αιτήματά μας για:
- Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος όλων των παραγωγών με συγκεκριμένα ποσά ανά καλλιέργεια.
- Μείωση του κόστους παραγωγής, με αφορολόγητο πετρέλαιο στην αντλία, τιμή 7 λεπτών την κιλοβατώρα στο αγροτικό ρεύμα, επιδότηση των αγροτοκτηνοτροφικών εφοδίων.
- Κατώτατες εγγυημένες τιμές στα προϊόντα που θα εξασφαλίζουν εισόδημα με το οποίο οι βιοπαλαιστές αγροτοκτηνοτρόφοι θα μπορούμε να παραμείνουμε στην παραγωγική διαδικασία.
Τα αποτελέσματα της συνάντησης μεταφέρθηκαν στα μπλόκα όλης της χώρας και έπειτα από διεξοδικές ενημερώσεις και συζητήσεις που έγιναν εκεί, όλοι μαζί αποφασίσαμε ν' απαντήσουμε την κυβερνητική στάση με παραπέρα κλιμάκωση της πάλης μας, ώστε ν' αυξήσουμε κι άλλο την αγωνιστική πίεση για την ικανοποίηση των δίκαιων και ζωτικής σημασίας για μας αιτημάτων μας.
Στο πλαίσιο αυτό και ενόψει και της παρουσίας εκεί του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη, τα μπλόκα οργανώνουμε συλλαλητήριο με τρακτέρ στη Θεσσαλονίκη, την Τετάρτη (19 Φλεβάρη), στις 6:30 μ.μ. στην ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ Κ. Μακεδονίας.
Ταυτόχρονα και λόγω της μη ικανοποιητικής για μας κατάληξης της συνάντησης της αντιπροσωπείας των μπλόκων με το κυβερνητικό κλιμάκιο, ζητάμε νέα συνάντηση με το ίδιο τον πρωθυπουργό στον οποίο θα ξαναθέσουμε τα αιτήματά μας για να ικανοποιηθούν.
Καλούμε τους αγρότες και κτηνοτρόφους να συμμετέχουν μαζικά και δυναμικά στο συλλαλητήριο. Καλούμε τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα της Θεσσαλονίκης να συμμετέχουν και να συμπαρασταθούν ενεργά στην κινητοποίηση.
Δίνουμε αγώνα για την επιβίωσή μας. Δεν έχουμε άλλη επιλογή. Είναι ένας αγώνας σκληρός και πολύμορφος, μακρύς και δύσκολος, αλλά είμαστε αποφασισμένοι να τον συνεχίσουμε μέχρι την δικαίωσή μας».
Θεσσαλία
Παραμένουν στο μπλόκο του Ε65 αγρότες της Καρδίτσας και των Φαρσάλων και ζητούν συνάντηση με τον Πρωθυπουργό τον οποίο θα επιδιώξουν να δουν την ερχόμενη Τετάρτη στη Θεσσαλονίκη. Τα παραπάνω αποφασίστηκαν στη συνέλευση που πραγματοποίησαν το απόγευμα του Σαββάτου αγρότες του μπλόκου πάνω στον Ε65.
Ο πρόεδρος της ΕΟΑΣΚ, Κώστας Τζέλλας, ενημερώνοντας τους παρευρισκόμενους τόνισε ότι στα θετικά της συνάντησης καταγράφεται μόνο το θέμα του αγροτικού πετρελαίου και εν μέρει ζητήματα που αφορούν στο κόστος του ρεύματος. «Αυτό είναι το κέρδος του αγώνα μας και το κερδίσαμε ακριβώς γιατί βρισκόμαστε στο δρόμο», είπε ο κ. Τζέλλας.
Μπλόκο της Νάουσας
Συνεδρίασε το απόγευμα του Σαββάτου, 15 Φεβρουαρίου, το μπλόκο των αγροτών της Διασταύρωσης Νάουσας, και συζήτησε τα αποτελέσματα της συνάντησης αντιπροσωπείας των μπλόκων με κλιμάκιο υπουργών της κυβέρνησης. Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής: «Το συμπέρασμα που βγήκε είναι, ότι από τη συνάντηση δεν υπήρξε καμιά ουσιαστική απάντηση στα δίκαια αιτήματα μας, παρά μόνο «θολές» υποσχέσεις κι αυτές κάτω από την πίεση που ασκούν οι αγώνες μας, δίνοντας έναν πολύμορφο αγώνα εδώ και τρεις βδομάδες, σε διαρκή σύγκρουση με την πολιτική της κυβέρνησης, τις κατευθύνσεις της νέας ΚΑΠ της ΕΕ, που μας αφαιρούν το δικαίωμα στην αξιοπρεπή επιβίωση από τη δουλειά μας. Εφόσον βασικά αιτήματά μας δεν ικανοποιούνται, αποφασίσαμε ότι θα συνεχίσουμε τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις, θα παραμείνουμε στα μπλόκα διοργανώνοντας κι άλλες πολύμορφες δράσεις. Το μπλόκο της Διασταύρωσης Νάουσας θα συμμετέχει στο συλλαλητήριο που οργανώνει η πανελλαδική επιτροπή μπλόκων, στη Θεσσαλονίκη τη Τετάρτη, 19 Φλεβάρη, ημέρα που θα βρίσκεται εκεί ο πρωθυπουργός, και θα ζητηθεί συνάντηση μαζί του».
Μπλόκο Αντιγόνου
Πραγματοποιήσαμε συνέλευση στο μπλόκο μετά την συνάντηση με το υπουργικό συμβούλιο όπου κοινή απόφαση ήταν ότι δεν υπήρξε καμία ουσιαστική απάντηση στα διαχρονικά προβλήματά μας, παρά μόνο υποσχέσεις. Αποφασίσαμε να συνεχίσουμε τον αγώνα μας! Είναι ο μόνος δρόμος από τον οποίο είχαμε αποτελέσματα! Όπλο μας τα τρακτέρ μας στον δρόμο και ο συντονισμός μας πανελλαδικά.
Κλιμακώνουμε! Καλούμε και άλλους συναδέλφους μας να έρθουν και να ενισχύσουν το μπλόκο! Καλούμε την τοπική κοινωνία αλλά και τους φορείς να δείξουν την έμπρακτη αλληλεγγύη τους!
Την Δευτέρα, 17 Φλεβάρη, καλούμε σε πορεία στις 11:00 με τα τρακτέρ μας στο Αμύνταιο.
Την Τρίτη, 18 Φλεβάρη, κλείνουμε τον δρόμο στο μπλόκο από τις 17:30 μέχρι τις 18:30! Θα ακολουθήσει γλέντι στο μπλόκο.
Την Τετάρτη, 19 Φλεβάρη, μαζί με τους συναδέλφους μας από ολόκληρη την Ελλάδα, συμμετέχουμε στο συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης. Ζητάμε συνάντηση με τον Πρωθυπουργό ο οποίος θα βρίσκεται εκεί!
Αγροτικοί Συνεταιρισμοί και Ομάδες Παραγωγών θέλουν να πιστοποιηθούν ως Φορείς Παροχής Γεωργικών Συμβουλών.
Ολοκληρώνεται σήμερα η δημόσια διαβούλευση επί της απόφασης «Καθορισμός λεπτομερειών εφαρμογής των Γεωργικών Συμβουλευτικών Υπηρεσιών σε εφαρμογή του Κανονισμού (ΕΕ) 2021/2115 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Συμβουλίου», του ΥπΑΑΤ.
Η Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘ.Ε.Α.Σ.) κατέθεσε την Πέμπτη, 13 Φεβρουαρίου 2025, τις παρατηρήσεις και τα σχόλιά της επί της απόφασης.
Στις υποβληθείσες παρατηρήσεις, η ΕΘΕΑΣ εστίασε στον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζουν οι Αγροτικές Συνεταιριστικές Οργανώσεις, επισημαίνοντας ότι, πέρα από τα νομικά πρόσωπα και τις ατομικές επιχειρήσεις, οι Αγροτικοί Συνεταιρισμοί και οι Ομάδες Παραγωγών θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να πιστοποιηθούν ως Φορείς Παροχής Γεωργικών Συμβουλών.
Παράλληλα, τόνισε την ανάγκη συμμετοχής της στη συγκρότηση της Ομάδας που προβλέπεται από το Άρθρο 3, παρ. 7 της απόφασης, η οποία θα αποτελείται από εκπροσώπους του ΥΠΑΑΤ, του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, της ακαδημαϊκής και ερευνητικής κοινότητας, των επιμελητηρίων και σχετικών επιστημονικών φορέων. Η ενεργός συμμετοχή της ΕΘΕΑΣ κρίνεται απαραίτητη για τη διασφάλιση της αποτελεσματικής εφαρμογής των γεωργικών συμβουλευτικών υπηρεσιών.
Επιπλέον, επεσήμανε ότι η συσχέτιση των γεωργικών συμβουλών με την εμπορία αγροτικών προϊόντων πρέπει να διαγραφεί. Οι γεωργικές συμβουλές θα πρέπει να επικεντρώνονται στη διαχείριση των εισροών με αειφορικό τρόπο και στην παραγωγή ποιοτικών προϊόντων που ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις των καταναλωτών.
Τέλος, η ΕΘΕΑΣ για άλλη μία φορά τονίζει πως ο αποκλεισμός των Αγροτικών Συνεταιρισμών και των Οργανώσεων, όπως εφαρμόσθηκε το προηγούμενο διάστημα από τις δομές γεωργικών συμβουλών, ήταν λανθασμένος. Η συμμετοχή των Αγροτικών Συνεταιρισμών στις γεωργικές συμβουλές μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την αποδοτικότητα και την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών, γεγονός που επιβεβαιώνεται από τον τρόπο εφαρμογής τους σε πολλά σύγχρονα κράτη-μέλη της ΕΕ.
Σήμερα Παρασκευή (14/2) στις 13:00 θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση, στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής Μπλόκων με κυβερνητικό κλιμάκιο.
Η κυβέρνηση αποδέχτηκε το αίτημα των αγροτών να συμμετάσχουν στην συνάντηση όλοι οι συναρμόδιοι υπουργοί και έτσι εκτός από τον Κώστα Τσιάρα Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης θα παραβρίσκονται οι: Χρήστος Σταϊκούρας Υπουργός Υποδομών-Μεταφορών, Θάνος Πετραλιάς Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών αρμόδιος για τη δημοσιονομική πολιτική, Χρίστος Δήμας Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών αρμόδιος για τη φορολογική πολιτική, Αλεξάνδρα Σδούκου Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Στην συνάντηση αναμένεται να λάβουν μέρος περίπου 20 αγρότες.
Ιδιαιτέρως κρίσιμο είναι το αποτέλεσμα των συζητήσεων, αφού από αυτό θα κριθεί το μέλλον των κινητοποιήσεων τους.
Σύμφωνα με όσα έχει αναφέρει το ΥπΑΑΤ, σε ότι αφορά το αγροτικό πετρέλαιο εξετάζεται ο επαναπροσδιορισμός των κριτηρίων και του τρόπου καταβολής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, με στόχο την αύξηση της ενίσχυσης.
Ακόμη αναμένεται ενημέρωση από το ΥπΑΑΤ για ενίσχυση των καλλιεργειών που είχαν ζημιές λόγω των καιρικών συνθηκών και της ξηρασίας.
Στην περίπτωση δε του αγροτικού ρεύματος, αυτό που εξετάζεται είναι να ενταχθούν σε ρυθμίσεις όλοι οι αγρότες και το αγροτικό ρεύμα να είναι στα 9,3 λεπτά ανά κιλοβατώρα για όλο τον χρόνο.
Επίσης το ΥπΑΑΤ θα κληθεί να ξεκαθαρίσει τι θα γίνει με την επιδότηση για τις ζωοτροφές.
Στο μεταξύ σε αποκλεισμό όλων των δρόμων στον κόμβο της Γυρτώνης προχώρησαν χθες το απόγευμα οι αγρότες στο μπλόκο, οι οποίοι έβαλαν φωτιά σε μπάλες με άχυρο και υποδέχθηκαν εκπροσώπους φορέων ενημερώνοντας τους για τα αιτήματα τους.
Την Εθνική οδό Κοζάνης - Φλώρινας απέκλεισαν για διάστημα μίας ώρας (από τις 17:30 έως τις 18:30) χθες αγρότες, που έχουν παρατάξει τα τρακτέρ τους στο μπλόκο του Αντιγόνου Αμυνταίου. Δυνάμεις της Τροχαίας εξέτρεψαν την ώρα του αποκλεισμού την κυκλοφορία των οχημάτων μέσω μέσω της παλιάς Εθνικής οδού.
Νωρίτερα αγρότες και κτηνοτρόφοι από την ευρύτερη περιοχή της Φλώρινας μετακινήθηκαν με τα τρακτέρ τους προς στο Τελωνείο της Νίκης, με πρόθεση την να προχωρήσουν σε ολιγόωρο αποκλεισμό της Εθνικής Οδού που οδηγεί προς το συνοριακό πέρασμα.
Επίσης ομάδες παραγωγών έχουν στήσει μπλόκο έξω από το κτίριο της Αντιπεριφέρειας Γρεβενών, ενώ γίνονται προετοιμασίες για να στηθεί αντίστοιχο αγροτικό μπλόκο και στην περιοχή της Καστοριάς.
Μπλόκο Ελευθεροχωρίου
Την Τετάρτη (12/02) πραγματοποιήθηκε στο μπλόκο συμβολική κατάληψη του οδοστρώματος με την συμμετοχή συναδέλφων αγροτών και εκπροσώπων του Δ.Σ. Ελασσόνας με επικεφαλής το Δήμαρχο Ν. Γάτσα. Με το πέρας της κατάληψης ακολούθησε η προγραμματισμένη συνάντηση των αγωνιζόμενων αγροτών της περιοχής μας με τον Δήμαρχο κ. Γάτσα και εκπροσώπους του ΔΣ με θέμα την επικείμενη μεταβίβαση της άρδευσης στον ΟΔΥΘ, καθώς και για ζητήματα της αρμοδιότητας του δήμου.
Από την πλευρά του δημάρχου εκφράστηκε η ομόφωνη αντίθεση του ΔΣ στην πρόθεση της κυβέρνησης να εκχωρήσει την διαχειρηση της άρδευσης στον εν λόγω φορέα καθώς και την σχεδιαζόμενη μελλοντική παραχώρηση και της ύδρευσης. Ανέλυσε το συλλογιστικό του ΔΣ και εξέφρασε την υποστήριξη σε οποίες πρωτοβουλίες πάρει το αγροτικό κίνημα με τους αγροτικούς συλλόγους για το συγκεκριμένο θεμα.
Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι των αγροτών εξέφρασαν την ομόθυμη αντίθεση στην σχεδιαζόμενη παραχώρηση - μελλοντική ιδιωτικοποίηση της άρδευσης και της ύδρευσης, εκφράζοντας παράλληλα την διάθεση να υπερασπιστούν ως κοινωνικό αγαθό το νερό με όλες τις μορφές αγώνα.
Στην συζήτηση αναδείχτηκαν από την πλευρά των συναδέλφων αγροτών το αίτημα για τιμολόγηση του νερού της άρδευσης με βάση το κυβικό μέτρο κατανάλωσης πράγμα που αποτελεί μέτρο δίκαιο και μάλιστα συμβάλλει στην εξοικονόμηση υδάτων.
Επίσης προχώρησαν σε προτάσεις για την αγροτική οδοποιία και σε παρεμβάσεις που θα διευκολύνουν την πρόσβαση στις δουλειές τους.
Επίσης προτάθηκε από την πλευρά των αγροτών το πάγωμα της αύξησης στο 20% των δημοτικών τελών για 2 έτη για τους αγρότες ως συμβολή της δημοτικής αρχής στην δύσκολη οικονομική συγκυρία που βιώνουν. Κομβικό αναδείχτηκε το φράγμα Αγιονερίου για την βελτίωση της αγροτικής παραγωγής του δήμου και έχει την καθολική αποδοχή το αίτημα για διεκδίκηση πόρων για την ολοκλήρωση. Ο δήμαρχος και οι ΔΣ που παραβρέθηκαν εξέφρασαν την πρόθεση για συζήτηση αρκετών από τα αιτήματα της συντονιστικής επιτροπής.
Αιτήματα
Το διεκδικητικό πλαίσιο, το οποίο έχει καθοριστεί από συλλογικές διαδικασίες, περιλαμβάνει:
- Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος εξαιτίας της μειωμένης παραγωγής και των χαμηλών τιμών.
- Μέτρα για τη μείωση του κόστους παραγωγής. Αφορολόγητο πετρέλαιο στην αντλία, πλαφόν στο ρεύμα 7 λεπτά ανά κιλοβατώρα, επιδότηση λιπασμάτων, αγροεφοδίων και ζωοτροφών.
- Αποζημιώσεις στο 100% των ζημιών σε αγροτικό κεφάλαιο και παραγωγή.
- Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να καλύπτει όλους τους φυσικούς κινδύνους και τις νόσους σε όλα τα στάδια της παραγωγής.
- Εγγυημένες τιμές στα προϊόντα οι οποίες θα καλύπτουν το κόστος παραγωγής, διασφαλίζοντας παράλληλα εισόδημα επιβίωσης και προσιτές τιμές των προϊόντων στη λαϊκή κατανάλωση.
- Υλοποίηση όλων των απαραίτητων έργων υποδομής και προληπτικών μέτρων για προστασία από φυσικές καταστροφές και ασθένειες.
- Να μη χαθούν οι συνδεδεμένες λόγω μη κάλυψης του πλαφόν εξαιτίας καιρικών συνθηκών και νόσων.
- Μέτρα για τον έλεγχο των «ελληνοποιήσεων» – στελέχωση των κρατικών υπηρεσιών.
- Άμεση αύξηση των αγροτικών συντάξεων.
Οργισμένη αντίδραση των αγροτών και κτηνοτρόφων που δεν εκλήθησαν στην πρόσφατη συνάντηση που είχε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, στο Νομαρχείο της Αλεξανδρούπολης.
Οι Κτηνοτροφικοί Σύλλογοι της Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης (ΑΜ-Θ) αναφέρονται στην επίσκεψη που έκανε, την περασμένη Δευτέρα (10/2), ο υπουργός ΑΑΤ, Κώστας Τσιάρας, στην περιφέρεια, μετά από πρόσκληση του περιφερειάρχη κ. Χριστόδουλου Τοψίδη.
Συγκεκριμένα τονίζουν ότι «επανειλημμένα με έγγραφά μας αλλά και προφορικά, έχουμε ζητήσει να έρθει ο υπουργός στην περιφέρειά μας, για να υπάρξει γόνιμος και εποικοδομητικός διάλογος και να δρομολογηθούν λύσεις για τα προβλήματα της κτηνοτροφίας και της γεωργίας.
Δυστυχώς και με έκπληξη διαπιστώσαμε ότι η συνάντηση αυτή ορίστηκε να γίνει στην Αλεξανδρούπολη και όχι στην έδρα της περιφέρειάς μας στην Κομοτηνή. Σκεφθήκαμε ότι έστω και στην Αλεξανδρούπολη, θα έπρεπε να προβάλουμε τα αιτήματά μας με ενιαία φωνή για να πάρουμε ικανοποιητικές απαντήσεις, αναδεικνύοντας τη συλλογική βούληση του συντονιστικού οργάνου των κτηνοτρόφων της περιφέρειάς μας. Με παρόμοιο σκοπό ανέμεναν την πρόσκληση του περιφερειάρχη και οι αγρότες της περιφέρειάς μας.
Άλλωστε οι περισσότεροι αγροτικοί και κτηνοτροφικοί σύλλογοι της ΑΜ-Θ, έχουμε αποδείξει με πράξεις την περιφερειακή συνείδηση που μας διέπει.
Δυστυχώς ο περιφερειάρχης (ΑΜ-Θ) Χριστόδουλος Τοψίδης, ΜΑΣ ΑΠΕΚΛΕΙΣΕ ΟΛΟΥΣ από τη συνάντηση αυτή.
Μόνο συνάδελφοι από το νομό Έβρου εκλήθησαν στη συνάντηση, παρά την επισήμανση που έγινε για το θέμα αυτό, από μέλος του συντονιστικού μας στον Έβρο, αρκετές μέρες νωρίτερα.
Δε μας έκανε την τιμή να μας καλέσει κι εμείς δεν του κάναμε την τιμή να παραβρεθούμε στη συνάντηση, έστω και απρόσκλητοι!
Το αποτέλεσμα της συνάντησης αυτής, σύμφωνα με τους δύο συναδέλφους μας από τον Έβρο που συμμετείχαν, ήταν μηδενικό για την κτηνοτροφία!
Για τους αγρότες του Έβρου ανακοινώθηκαν κάποιες αποζημιώσεις, ενώ για την υπόλοιπη περιφέρεια, τίποτα!
Ο υπουργός μας, θέλοντας να δώσει έμφαση στην επίσκεψή του και μη έχοντας να εξαγγείλει κάτι ουσιώδες και ουσιαστικό, χαριεντιζόμενος μπροστά στις κάμερες υπέπεσε και σε ένα σοβαρό λεκτικό ατόπημα, αναφέροντας ότι «ο Έβρος είναι ο πρώτος νομός που επισκέπτεται εκτός Ελλάδας», εννοώντας προφανώς «εκτός Αττικής».
Επί της ουσίας όμως να υπενθυμίσουμε στον κ. υπουργό, την επίσκεψή του επί τέσσερις μέρες στα μέσα Ιανουαρίου, στο νησί που εισπράττει τη μισή ΚΑΠ της χώρας, στη μεγαλόνησό μας, την όμορφη Κρήτη! Αυτά για του λόγου το αληθές!
Στην περιφέρειά μας ο κ. Τοψίδης κατάφερε να φέρει τον υπουργό για λίγες μόλις ώρες. Σημαντική επιτυχία!
Μέχρι τη Δευτέρα και πριν τη γενική στάση του και τοποθέτησή του, θέλαμε να πιστεύουμε ότι ο περιφερειάρχης κ. Χριστόδουλος Τοψίδης ήταν «μαζί μας», όπως συνήθιζε να λέει, μετά από κάθε μας συνάντηση! Από ότι φαίνεται μόνο εμείς το πιστεύαμε αυτό και μάλλον κάναμε λάθος!
Το αποτέλεσμα μιας συνάντησης μπορεί να είναι θετικό ή αρνητικό, ο τρόπος όμως και η στάση των συμμετεχόντων, είναι εξίσου σημαντική! Αυτό που όλοι βλέπουμε ως αρνητικό ή με μηδενική αξία, δεν μπορεί να παρουσιάζεται από τον κ. περιφερειάρχη ως θετικό και επιτυχία!
Υποχρέωσή του είναι να δημιουργεί διαύλους επικοινωνίας με την κεντρική διοίκηση, να υπερασπίζεται το δικαίωμα των φορέων να θέτουν πολιτισμένα και τεκμηριωμένα τα δίκαια αιτήματά τους και να προωθεί την επίλυσή τους!
Ο κοινωνικός ιστός της ΑΜ-Θ τα τελευταία τουλάχιστον 15 χρόνια έχει διαρραγεί, η περιφέρεια καταρρέει δημογραφικά και οικονομικά, με μπροστάρη στην κατάρρευση τον πρωτογενή τομέα, κυρίως λόγω της αδυναμίας και της πολιτικής εξάρτησης των διοικούντων από το κέντρο και της ατολμίας τους να συγκρουστούν με την εκάστοτε κυβέρνηση, όταν αυτό είναι αναγκαίο και χρήσιμο για τον τόπο. Πάντα η τακτική είναι να μη δυσαρεστήσουμε τον εκάστοτε υπουργό!
Τώρα έγινε κάτι ακόμα χειρότερο και πρωτότυπο, ο κ. περιφερειάρχης απέκλεισε τους φορείς των αγροτών και κτηνοτρόφων, που δεν ήταν απ’ ότι φαίνεται αρεστοί!
Εμείς θα επανεξετάσουμε τη στάση μας έναντι της διοίκησης της περιφέρειας, μετά την υποτιμητική έως απαξιωτική στάση του περιφερειάρχη κ. Χριστόδουλου Τοψίδη.
Για να μη νομίζει κανένας περιφερειάρχης ή εκπρόσωπος αγροτών ότι τρώμε «κουτόχορτο», ήταν πολύ καλά στημένο το σκηνικό της διαμαρτυρίας των αγροτών στην Αλεξανδρούπολη, αφού είχε προηγηθεί το πρώτο και είχε κλειστεί και το δεύτερο ραντεβού με τον υπουργό και κακοστημένη η παράσταση του φοβισμένου υπουργού, που έρχεται εσπευσμένα από την Αθήνα για να κατευνάσει τα οξυμένα πνεύματα, με δώρο αποζημιώσεις! Απλά, δεν τους βγήκαν οι χρόνοι!
Τέλος επειδή η γνωριμία και η συνεργασία μας με τον περιφερειάρχη κ. Χριστόδουλο Τοψίδη είναι σχετικά μικρή, του παραθέτουμε σε μία γραμμή τη δική μας χωριάτικη λογική που μας διέπει: «ΚΑΛΟΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΚΑΛΟΥΣ, ΚΑΚΟΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΚΑΚΟΥΣ ΚΑΙ ΜΕ ΤΙΣ ΓΑΤΕΣ ΣΚΥΛΟΙ».
Την ανακοίνωση εγκρίνουν και συνυπογράφουν:
ΟΙ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΙ & ΑΓΡΟΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΤΗΣ ΑΜ-Θ:
ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ Δ. ΠΡΟΣΟΤΣΑΝΗΣ
ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ Δ.Κ. ΝΕΥΡΟΚΟΠΙΟΥ
ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ Ν. ΚΑΒΑΛΑΣ
ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ Ν. ΞΑΝΘΗΣ
ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ Δ. ΙΑΣΜΟΥ
ΑΓΡΟΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΝ/ΣΜΟΣ ΑΡΡΙΑΝΩΝ
ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΟΚΚΙΝΗΣ ΦΥΛΗΣ ΘΡΑΚΗΣ
ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ Δ. ΚΑΒΑΛΑΣ
ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ Δ. ΠΑΓΓΑΙΟΥ
ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ Δ. ΝΕΣΤΟΥ
ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ Δ. ΤΟΠΕΙΡΟΥ «Η ΕΝΟΤΗΤΑ»
ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ Δ.Κ. ΝΕΥΡΟΚΟΠΙΟΥ
Η Αλγερία εισάγει σήμερα το 100% των αναγκών της σε καλαμπόκι και ελαιούχους σπόρους. Συνολικά διαθέτει 3,24 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως για την εισαγωγή αυτών των προϊόντων.
Για να μειώσει αυτή την εξάρτηση από τις εισαγωγές η αλγερινή κυβέρνηση ξεκίνησε ένα στρατηγικό πρόγραμμα ανάπτυξης αυτών των καλλιεργειών στην χώρα.
Το πρόγραμμα, που θα ξεκινήσει τον Μάρτιο του 2025, προβλέπει την ανάπτυξη, σε συνολική έκταση 5.200.000 στρεμμάτων, της καλλιέργειας καλαμποκιού και ελαιούχων σπόρων (ηλίανθου, ελαιοκράμβης και σόγιας), μέχρι το 2028.
Σε δηλώσεις της η κα η Hanane Labiad, Διευθύντρια Ανάπτυξης και Προώθησης Αγροτικών Προϊόντων στο Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Αλιείας, τόνισε ότι η χώρα «διαθέτει τους γεωργούς, την αγροτική γη και τους υδάτινους πόρους, που είναι απαραίτητοι, για να αναπτύξει τις συγκεκριμένες καλλιέργειες». Το πρόγραμμα στρατηγικής ανάπτυξης καλλιεργειών το χαρακτήρισε ένα «φιλόδοξο έργο» που στοχεύει στη διασφάλιση της επισιτιστικής ασφάλειας της χώρας.
Για να το επιτύχει αυτό, η Αλγερία έχει θέσει ως στόχο να καλλιεργήσει συνολικά 2.200.000 στρέμματα με καλαμπόκι και μια έκταση 3.000.000 στρέμματα με ελαιούχους σπόρους, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε η εκπρόσωπος του Υπουργείου Γεωργίας.
Επίσης επισήμανε στους ενδιαφερόμενους αγρότες και επενδυτές, την ανάγκη τήρησης του στρατηγικού προγράμματος ανάπτυξης αυτών των καλλιεργειών. Ήδη τον ερχόμενο Μάρτιο προγραμματίζεται η καλλιέργεια καλαμποκιού σε 300.000 στρέμματα και ελαιούχων σπόρων σε 600.000 στρέμματα.
Αποφασισμένοι να παραμείνουν στους δρόμους και μάλιστα να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους είναι οι αγρότες.
Συγκεκριμένα οι αγρότες του μπλόκου της Γυρτώνης, τη Δευτέρα (10/2), υλοποιώντας σχετικές αποφάσεις του Πανελλαδικού Συντονιστικού, προχώρησαν σε νέο συμβολικό αποκλεισμό της εθνικής οδού. «Ανάβουμε φωτιά για να καταλάβει η κυβέρνηση ότι είμαστε αποφασισμένοι», ανέφεραν οι αγρότες που έβαλαν φωτιά σε μπάλες άχυρου. Σήμερα Τρίτη (11/2) αναμένεται νέα σύσκεψη και ενδεχομένως νέος συμβολικός αποκλεισμός του σημείο
Επίσης συγκέντρωση διαμαρτυρίας, έξω απο τα γραφεία του ΕΛΓΑ, στην Λάρισα, έκαναν αγρότες από την περιοχή της Αγιάς.
Αμύνταιο
Οι αγρότες του μπλόκου Αντιγόνου προχώρησαν, τη Δευτέρα (10/2), σε συμβολικό κλείσιμο του δρόμου για μία ώρα. Όπως αναφέρουν, «συνεχίζουμε να κλιμακώνουμε τον αγώνα μας με νέο αγωνιστικό ραντεβού σε κλείσιμο δρόμου την Τρίτη (11 Φλεβάρη), από τις 17:30 μέχρι τις 18:30. Η κλιμάκωση του αγώνα μας θα συνεχιστεί, όσο δεν απαντά η κυβέρνηση στα δίκαια αιτήματά μας. Δεν υποχωρούμε! Καλούμε όλους τους αγρότες και κτηνοτρόφους της περιοχής να έρθουν και να ενισχύσουν τον αγώνα μας, καθώς επίσης και ολόκληρη την τοπική κοινωνία. Ο αγώνας των αγροτών είναι αγώνας επιβίωσης της κοινωνίας, μας αφορά όλους».
Μπλόκο διασταύρωσης Νάουσας
Όπως αναφέρει ο Αγροτικός Σύλλογος «Μαρίνος Αντύπας», αποφάσεις άμεσης κλιμάκωσης του αγώνα επιβίωσης, που δίνουν εδώ και μέρες από τα μπλόκα τους σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, πήραν οι βιοπαλαιστές αγρότες, κτηνοτρόφοι και μελισσοκόμοι που συμμετείχαν στην πανελλαδική σύσκεψη συντονισμού των μπλόκων, που πραγματοποιήθηκε τη Παρασκευή (7 Φλεβάρη).
Στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Παλαμά Καρδίτσας, οι εκπρόσωποι δεκάδων μπλόκων, που συμμετείχαν, αποφάσισαν ότι απαιτούν να οριστεί συνάντηση με κλιμάκια υπουργείων, μεταξύ αυτών, υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, Οικονομικών, Υποδομών και Περιβάλλοντος, Εμπορίου, στη Θεσσαλία, στην καρδιά των αγροτικών κινητοποιήσεων. Μέχρι να γίνει η συνάντηση αυτή, αποφάσισαν να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους συντονισμένα στα μπλόκα με αποκλεισμούς Εθνικών Οδών, δρόμων με τα τρακτέρ και με τα πόδια τους, αποκλεισμούς λιμανιών, τρένων.
Να ενισχύσουν τις αγωνιστικές δράσεις με πολύμορφη δραστηριότητα που θα γίνεται συντονισμένα σε όλα τα μπλόκα.
Στο πλαίσιο αυτό καλούνται οι συνάδελφοι σε συγκέντρωση, αύριο Τετάρτη (12/2) και ώρα 5 το απόγευμα, στο μπλόκο της διασταύρωσης Νάουσας.
Σάμος
Ο Πανσαμιακός Αγροτικός Σύλλογος καλεί τους αγρότες και τις αγρότισσες της Σάμου να δώσουν δυναμικό παρών στην απεργιακή κινητοποίηση του νομού μας για την υγεία και να βρίσκονται την Τετάρτη (12 Φλεβάρη), έξω από την πύλη του Νοσοκομείου στις 10.30 το πρωί.
«Οι αγώνες μας, οι κινητοποιήσεις μας για την υγεία με μπροστάρη το Σύλλογο Εργαζομένων του Νοσοκομείου Σάμου και το Εργατικό Κέντρο είναι η μόνη λύση για να πετύχουμε να είμαστε υπολογίσιμοι σαν ακρίτες και να δώσουμε να καταλάβουν οι κυβερνώντες ότι οι ζωές μας δεν πρέπει να είναι κόστος. Πληρώνουμε ένα σωρό εισφορές το μήνα εμείς οι αγρότες και ερχόμαστε αντιμέτωποι με αγροτικά ιατρεία που λειτουργούν συγκεκριμένες μέρες και ώρες το μήνα, με κέντρα υγείας υποστελεχωμένα, με νοσοκομείο που δουλεύει με το μισό οργανόγραμμα χρόνια τώρα. Ως πότε θα ανεχόμαστε αυτή την κατάσταση;
Ζητάμε τα αυτονόητα. Να έχουμε δημόσια δωρεάν υγεία, πλήρως στελεχωμένες τις μονάδες υγείας του νησιού μας με προσωπικό και σύγχρονα μηχανήματα, να αισθανόμαστε ασφαλείς στον τόπο μας, στο νησί μας, στα χωριά μας!
Την Τετάρτη όλοι να δώσουμε τις δυνάμεις μας να στείλουμε βροντερό μήνυμα για να δοθούν τώρα λύσεις».
Καστοριά
Με κατάληψη της εισόδου του κτηρίου της Αντιπεριφέρειας ξεκίνησαν οι αγροτικές κινητοποιήσεις στο νομό Καστοριάς.
Οι εκπρόσωποι των αγροτικών συλλόγων κατάθεσαν τα πάγια αιτήματά τους προς την κυβέρνηση, που είναι κυρίως θεσμικά αλλά και έργα υποδομών τα οποία έχουν καθυστερήσεις και θα μπορούσαν αν είχαν ολοκληρωθεί να συμβάλουν στην ανάπτυξη του αγροτοκτηνοτροφικού τομέα και να αλλάξουν τον παραγωγικό χάρτη της περιοχής. Ακολούθησε γενική συνέλευση των αγροτών όπου θα αποφασίσουν για τις περαιτέρω κινητοποιήσεις τους.
Όπως δήλωσε μεταξύ άλλων ο κ. Δημήτρης Μόσχος, «όταν κλείσαμε το τελωνείο στην περιοχή της Καστοριάς για να αναδείξουμε το ζήτημα των ελληνοποιήσεων, αντί να βγει η κοινωνία και η κυβέρνηση να βάλει ζήτημα που έχει να κάνει με την καταστολή των κινητοποιήσεων πάμε κατηγορούμενοι γιατί κλείσαμε το τελωνείο. Πιέσαμε να γίνει φυτοϋγειονομικός έλεγχος σε προϊόντα που εισάγονται από την Τουρκία και να γυρίσουν πίσω επειδή τα φυτοφάρμακα που χρησιμοποιούνται δεν είναι συμβατά με τον Κανονισμό της ΕΕ. Οι νέοι δεν ασχολούνται με το αγροτικό επάγγελμα στα χωριά γιατί δεν έχουν εισόδημα».
Μεσσηνία
Αγροτική κινητοποίηση προγραμματίζεται, για σήμερα Τρίτη (11/2), στην Καλαμάτα από την Αγροτοκτηνοτροφική Ομοσπονδία Μεσσηνίας, σε συνεργασία με την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις των τοπικών αγροτικών συλλόγων, οι αγρότες με τα μηχανήματα και τα αυτοκίνητά τους αναμένεται να μπουν στην Καλαμάτα γύρω στις 12 το μεσημέρι ενώ προσυγκεντρώσεις θα γίνουν νωρίτερα στο Χανδρινού και στο κλειστό γήπεδο του μπάσκετ στους Γαργαλιάνους.
Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να γίνει η συνάντηση των αρμοδίων υπουργών με εκπροσώπους αγροτών που κάνουν κινητοποιήσεις, τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, από την Λίμνη Πλαστήρα, όπου πραγματοποιείται το 34ο Συνέδριο Ανάπτυξης Ορεινών Όγκων και Μειονεκτικών Περιοχών.
Ο Υπουργός είπε ότι ήδη έχει υπάρξει επικοινωνία με τους εκπροσώπους των αγροτών «από χθες έχω επικοινωνήσει μαζί τους. Υπήρξε επικοινωνία και έχουμε συμφωνήσει ότι τις επόμενες μέρες σε συνεργασία και σε συνεννόηση και με τα συναρμόδια υπουργεία, θα φροντίσουμε να καθίσουμε στο ίδιο τραπέζι και να συνεννοηθούμε».
Ο κ. Τσιάρας επανέλαβε ότι πεποίθησή του είναι «με το διάλογο λύνονται όλα τα προβλήματα και εκεί πρέπει να εστιάσει κανείς» και προσέθεσε ότι η κυβέρνηση και οι αγρότες βρίσκονται στην ίδια όχθη του ποταμού. Είπε ότι για πρακτικούς λόγους η συνάντηση πρέπει να γίνει στην Αθήνα και τόνισε ότι «από τη δική μας πλευρά είμαστε διατεθειμένοι να καθίσουμε και να συνεννοηθούμε με τον αγροτικό κόσμο. Τον οποίο σεβόμαστε και υποστηρίζουμε».
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Τσιάρας, δήλωσε τα εξής:
«Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, η κυβέρνηση, ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, έχουμε αποδείξει στην πράξη -όχι στα λόγια- ότι σεβόμαστε τους αγρότες και είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε κάθε σοβαρή και ρεαλιστική πρόταση μαζί τους, στο πλαίσιο των δημοσιονομικών δυνατοτήτων της χώρας. Με ειλικρινή διάλογο λύνονται όλα τα προβλήματα και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έχει επιμείνει σε αυτήν την κατεύθυνση εδώ και πολύ καιρό».
Από την Πανελλήνια Σύσκεψη Μπλόκων λάβαμε και δημοσιεύουμε την παρακάτω επιστολή:
«Ως εντολοδόχος της κυβέρνησης ενεργεί μια ακόμα φορά η Διεπαγγελματική Οργάνωση Βάμβακος, καθώς και κάποιοι σύλλογοι από την Κεντρική Μακεδονία γνωστοί για τον ρόλο τους από το παρελθόν που «σπρώχνονται» στα σκαλιά του Υπουργείου ποιος να πρωτοσυναντήσει τον Υπουργό για να προωθήσει ο καθένας τα δικά του συμφέροντα.
Επιχειρούν να αποπροσανατολίσουν και να υπονομεύσουν τον αγώνα των αγροτών και κτηνοτρόφων για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων μας που βρίσκεται σε εξέλιξη στα μπλόκα.
Οι πρόθυμοι αγρότες με τη συμμετοχή τους σε στημένες συναντήσεις που είχαν μαζί του, έδωσαν πάσα στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Κ. Τσιάρα να εμφανίσει την κυβέρνηση ότι τάχα ενδιαφέρεται και ενεργεί για την επίλυση των προβλημάτων των βαμβακοπαραγωγών και άλλων αγροτών.
Μάλιστα, ξεπερνώντας κάθε είδους ξεδιαντροπιάς και φανερώνοντας τον ύπουλο ρόλο τους, ο Πρόεδρος της ΔΟΒ κάλεσε τους βαμβακοπαραγωγούς να μην συμμετέχουν στις αγροτικές κινητοποιήσεις, ισχυριζόμενος ότι δήθεν το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ικανοποιεί τα αιτήματά τους, ενώ διαλύουν όσα μπλόκα ελέγχουν για να δείξουν ότι ο αγώνας μας λήγει και έτσι προσφέρουν την μέγιστη υπηρεσία τους στην Κυβέρνηση.
Ταυτόχρονα γίνονται επιμέρους συσκέψεις διάφορων πρόθυμων αγροτών, που δεν συμμετέχουν στα μπλόκα, ώστε να διαπραγματευτούν με τον υπουργό ο καθένας για το προϊόν του και το «μαγαζάκι» του παραβλέποντας το γεγονός ότι δίνουμε αγώνα επιβίωσης για όλους τους αγρότες, κτηνοτρόφους, μελισσοκόμους με αιτήματα που αφορούν όλη την Ελλάδα και όλα τα προϊόντα.
Καταγγέλλουμε την ενέργεια της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος και των αγροτικών συλλόγων που συμμετείχαν σε αυτές τις στημένες, διασπαστικές και υπονομευτικές συναντήσεις με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, την ώρα που οι αγρότες και κτηνοτρόφοι όλης της χώρας βρισκόμαστε στα μπλόκα κι αποφασίσαμε στην μεγάλη πανελλαδική συνάντηση των μπλόκων για παραπέρα κλιμάκωση της πάλης, με στόχο να αυξήσουμε την αγωνιστική πίεση προς την κυβέρνηση ώστε να ικανοποιήσει τα δίκαια και ζωτικής σημασίας αιτήματά μας.
Καλούμε τους αγρότες να καταδικάσουν την υπονομευτική τακτική αυτών των προθύμων αγροτών που βάζουν πλάτη για να διασπάσουν τα μπλόκα, να διαχωρίσουν τους αγρότες σε κατηγορίες και προϊόντα, να αδυνατίσουν τον αγώνα. Όπου μπόρεσαν δεν έβγαλαν καθόλου τρακτέρ και μπλόκα και όπου δεν κατάφεραν να σταματήσουν τους αγώνες τους υπονομεύουν.
Ζητάμε συνάντηση με κλιμάκιο Υπουργών και ταυτόχρονα κλιμακώνουμε τον αγώνα μας με πανελλαδικά συντονισμένα κλεισίματα δρόμων και άλλες μορφές πίεσης προς την Κυβέρνηση για να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματα επιβίωσης που έχουμε.
Καλούμε τους αγρότες, κτηνοτρόφους, μελισσοκόμους να δυναμώσουν τα μπλόκα και να συμμετέχουν σε όλες τις αγωνιστικές δράσεις.
Χαιρετίζουμε τα νέα μπλόκα που στήνονται ως την καλύτερη απάντηση στους «πρόθυμους» διασπαστές και υπονομευτές των αγώνων μας.
Όλοι μαζί είμαστε πιο δυνατοί!».
Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων – Απόφαση της Πανελλαδικής Σύσκεψης Μπλόκων