Η σπορά του σιταριού είναι ένα από τα πιο κρίσιμα στάδια της καλλιέργειας και καθορίζει σε μεγάλο βαθμό την τελική παραγωγή. Κάποιοι κάνουν πρόωρη σπορά τον Οκτώβριο (πρώιμη), ενώ άλλοι ξεκινούν από Νοέμβριο και την ολοκληρώνουν Δεκέμβριο.
Ο κ. Νίκος Τούτουζας, παραγωγός σκληρού σιταριού από την Θήβα, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «αυτή την εποχή η αγορά δίνει τιμή για το σκληρό σιτάρι στα 18 έως 19 λεπτά το κιλό που είναι σε απογοητευτικά χαμηλά επίπεδα.
Από πλευρά της καλλιέργειας, όσοι έχουν ολοκληρώσεις τις σπορές πριν από 20 ημέρες έχουν φυτρώματα. Οι υπόλοιποι πριν ένα 4ήμερο ολοκλήρωσαν τις σπορές και ακόμη περιμένουν να φυτρώσει. Πάντως από την εικόνα του φυτρώματος είναι πολύ καλή. Αυτό που φοβόμαστε είναι μην έχουμε ήπιο χειμώνα και αναπτυχθεί γρήγορα το φυτό γιατί τότε μπορεί να έχουμε πρόβλημα την Άνοιξη με προσβολές. Η βασική λίπανση γίνεται μαζί με την σπορά. Τον Φεβρουάριο κάνουμε μια επιφανειακή λίπανση. Όσοι παραγωγοί λόγω έλλειψης ρευστότητας δεν κάνουν σωστή λίπανση θα έχουν μειωμένες αποδόσεις. Με τόσο χαμηλές τιμές παίζουν σημαντικό ρόλο τα κιλά για τον παραγωγό».
Από την πλευρά του ο κ. Θανάσης Κούντριας, γεωπόνος από την Αγρομηχανική Βόλου, δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι «ολοκληρώθηκαν οι σπορές στο σκληρό σιτάρι με κάποιες ελάχιστες εξαιρέσεις που κάνουν όψιμες σπορές. Γενικά οι καιρικές συνθήκες που επικράτησαν το προηγούμενο χρονικό διάστημα βοήθησαν στην κατεργασία του εδάφους και στις σπορές. Από την εικόνα της καλλιέργειας φαίνεται να έχουμε καλά φυτρώματα. Όμως λόγω της έλλειψης ρευστότητας που έχουν οι παραγωγοί έχουμε μείωση στην χρήση πιστοποιημένου σπόρου και μειωμένη βασική λίπανση. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα να έχουμε μειωμένες αποδόσεις στην παραγωγή. Πολλοί θα κάνουν μια πρόσθετη λίπανση (άζωτο) τον Φεβρουάριο αλλά αν δεν έχουν κάνει την βασική δεν θα έχουν τις καλές αποδόσεις που θέλουν. Οι τιμές πάντως που δίνει η αγορά στο σκληρό σιτάρι παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα».
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον πάντως προκάλεσε η ανακοίνωση του ΑΣ Φαρσάλων «Ο Ενιπέας», ο οποίος άνοιξε τη νέα περίοδο στα συμβόλαια με τιμές από 24,5 έως 27,5 λεπτά/κιλό, ανάλογα με την πρωτεΐνη. Συγκεκριμένα ανακοίνωσε για σκληρά με ειδικό βάρος 79,5-80 kg/hl, υαλώδη 80% και πρωτεΐνη 12,5% η τιµή συμβολαίου είναι στα 24,5 λεπτά το κιλό. Για καλύτερη ποιότητα σε πρωτεΐνη πάνω από 12,5% αυξάνει κλιμακωτά η τιμή (πριμ ποιότητας). Για περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη 13,5%, έχουμε πριμ 2 λεπτά και η εγγυημένη τιμή παραγωγού ορίζεται στα 26,5 λεπτά. Για πάνω από 14,5% πρωτεΐνη, ο παραγωγός έχει πριμ 1 λεπτό και θα πληρωθεί τουλάχιστον 27,5 λεπτά το κιλό.
Διεθνή παραγωγή σκληρού
Καθώς μπαίνουμε στη νέα χρονιά, οι αγορές σκληρού σιταριού θα αποκτήσουν μια καλύτερη εικόνα για το πώς θα μπορούσε ενδεχομένως να ολοκληρωθεί η φετινή εμπορική περίοδος.
Η ζήτηση παραμένει ο βασικός παράγοντας που θα καθορίσει την πορεία της αγοράς του σκληρού σιταριού το επόμενο διάστημα, εκτιμά στην τελευταία εβδομαδιαία έκθεσή της η Επιτροπή Ανάπτυξης Σιτηρών της επαρχίας Σασκατσουάν του Καναδά.
Η Στατιστική Υπηρεσία του Καναδά εκτίμησε τη συγκομιδή σκληρού σιταριού στον Καναδά σε 7,1 εκατομμύρια τόνους.
Όσον αφορά την ποιότητα του καναδικού σκληρού σιταριού, «η μέση περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη 14,6% σε σύγκριση με 15,3% το προηγούμενο έτος. Το 44,9% του σκληρού σιταριού ταξινομείται στις κατηγορίες 1 ή 2 σε σύγκριση με 73% πέρυσι». Συνολικά το 55,1% του καναδικού σκληρού σιταριού είναι κακής ποιότητας.
Τα αποθέματα σκληρού στον Καναδά είναι υψηλότερα από ό,τι το προηγούμενο έτος και οι εξαγωγές είναι αυξημένες σε σύγκριση με τις προβλέψεις στην αρχή της σεζόν.
Από την άλλη η Τουρκία έχει μετατραπεί σε καθαρό εισαγωγέα σκληρού σιταριού και δεν αναμένεται να επηρεάσει την διεθνή αγορά.
Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Εμπόρων Δημητριακών (COCERAL), στην πρώτη της εκτίμηση για τη σοδειά του 2026, προβλέπει ότι η συνολική παραγωγή σκληρού σιταριού στην ΕΕ-27 αναμένεται να ανέλθει στους 7,9 εκατομμύρια τόνους, μειωμένη σε σχέση με το 2025 που κυμάνθηκε στους 8,5 εκατ. τόνους. Όπως επισημαίνει η Ομοσπονδία οι αποδόσεις αναμένεται να μειωθούν από τα εξαιρετικά επίπεδα που παρατηρήθηκαν το 2025, αν και οι βροχές των τελευταίων μηνών έχουν οδηγήσει σε ευνοϊκές συνθήκες υγρασίας του εδάφους, εξασφαλίζοντας καλή ανάπτυξη των καλλιεργειών σε πολλά μέρη της ΕΕ ενόψει του χειμώνα.
Διεθνείς τιμές σκληρού
Στον Καναδά το σκληρό σιτάρι βλέπει την τιμή FOB στην αγορά του Τορόντο, στις 10 Δεκεμβρίου, να παραμένει σταθερή στα 246 ευρώ ανά τόνο. Στις 15 Δεκεμβρίου, ωστόσο, η τιμή FOB για τα φορτία που αναχωρούν από το Βανκούβερ μέσω του Ειρηνικού Ωκεανού ανέκαμψε κατά 2,14 ευρώ και έφτασε τα 246,56 ευρώ ανά τόνο.
Στις ΗΠΑ, στις 15 Δεκεμβρίου, η τιμή σκληρού FOB - με αναχώρηση από τα λιμάνια των Μεγάλων Λιμνών - αυξήθηκε κατά 2,35 ευρώ στα 255,40 ευρώ ανά τόνο, ενώ το ίδιο προϊόν που αναχώρησε από τον Κόλπο του Τέξας, στις 12 Δεκεμβρίου, έφτασε τα 263,92 ευρώ ανά τόνο, σημειώνοντας αύξηση 6,58 ευρώ. Στο Σικάγο, ο Δείκτης Future Durum Wheat υποχωρεί κατά 0,12%, αφού κέρδισε έδαφος τις προηγούμενες έξι εβδομάδες.
Ο Ευρωπαϊκός Δείκτης Sitagri επίσης υποχωρεί, χάνοντας 0,23%, στις 16 Δεκεμβρίου 2025, έκλεισε στα 265,55 ευρώ ανά τόνο.
Στην Ιταλία, οι τιμές του εγχώριου σκληρού σιταριού στα χρηματιστήρια εμπορευμάτων παρέμειναν σταθερές σε όλες τις αγορές. Το χρηματιστήριο της Foggia έκλεισε στις 17 Δεκεμβρίου 2025 στα 290 ευρώ ανά τόνο, ενώ η Bologna έκλεισε στις 18 Δεκεμβρίου 2025 στα 276 ευρώ ανά τόνο (για καλή ποιότητα fino).

