Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Eλπίδες για αύξηση της ειδικής ενίσχυσης από εντολή ΥπΑΑΤ για πιο αυστηρούς ελέγχους στα βαμβάκια

16/10/2019 05:29 μμ
Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΥπΑΑΤ έχει δεχθεί μεγάλα παράπονα από βαμβακοπαραγωγούς για τη γενικότερη κατάσταση στο προϊόν κι έχει δώσει εντολή αυστηροποίησης των ελέγχων σε μια προσπάθεια να μην «καταρρεύσει» η ειδική ενίσχυση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΥπΑΑΤ έχει δεχθεί μεγάλα παράπονα από βαμβακοπαραγωγούς για τη γενικότερη κατάσταση στο προϊόν κι έχει δώσει εντολή αυστηροποίησης των ελέγχων σε μια προσπάθεια να μην «καταρρεύσει» η ειδική ενίσχυση.

Επισημαίνεται ότι το θέμα ανέδειξε έπειτα από προσωπικές του ενέργειες, Διευθύνων ΚΥΔ της χώρας. Επιθυμία του, όπως μας είπε, «αποτελεί ο τηλεπισκοπικός έλεγχος στο σύνολο της επικράτειας για το συγκεκριμένο είδος, προκειμένου να διαπιστωθεί η πραγματικά καλλιεργούμενη έκταση βάμβακος. Με τον τρόπο αυτό θα αποδοθεί η ειδική ενίσχυση, σύμφωνα με τις διατάξεις που την διέπουν στους παραγωγούς που πραγματικά καλλιεργούν και θα λυθεί ένα χρόνιο πρόβλημα».

Η ειδική ενίσχυση (συνδεδεμένη) βάμβακος στην περίπτωση που οι εκτάσεις δεν ξεπερνούν τα 2,5 εκατ. στρέμματα ανέρχεται για τον παραγωγό στα 74,9 ευρώ/στρέμμα, πέφτει όμως αν οι εκτάσεις αυξάνονται ή ανεβαίνει αν οι εκτάσεις μειώνονται.

Φέτος με βάση τα πρώτα στοιχεία από το ΟΣΔΕ φαίνεται ότι οι εκτάσεις ξεπερνούν τα 2,91 εκατ. στρέμματα, οπότε αν υποθέσουμε ότι όλοι οι βαμβακοπαραγωγοί έπιασαν τις απαιτούμενες αποδόσεις (το πλαφόν διαφέρει ανά νομό), τότε η ειδική ενίσχυση 2019 θα πέσει κάτω από τα 65 ευρώ το στρέμμα.

Σε πρόσφατη συνάντηση της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος με Βορίδη, Σκρέκα τέθηκε ευθέως ένα ζήτημα «ψευδών (εικονικών δηλώσεων) και αυστηροποίησης των ελέγχων», όπως αναφέρεται και σε ανακοίνωση του ΥπΑΑΤ. Το σκεπτικό για το υπουργείο σε μια δύσκολη εμπορικά για τους βαμβακοπαραγωγούς χρονιά φαίνεται πως είναι να ανταμειφθούν με υψηλότερο ποσό (από το διαφαινόμενο) ειδικής ενίσχυσης οι συνεπείς παραγωγοί και να μείνουν εκτός όσοι αγρότες είτε δεν έσπειραν καν βαμβάκι, είτε το έσπειραν αργά. Και αφού καλλιέργησαν πριν άλλο προϊόν νωρίς το καλοκαίρι όπου είναι εφικτό (π.χ. κριθάρι στη Θεσσαλία), έσπειραν μετέπειτα βαμβάκι, για να λάβουν την υψηλή ειδική ενίσχυση.

Το θέμα των εικονικών δηλώσεων «πονά» σύμφωνα με εκτιμήσεις εκτός από τους συνεπείς παραγωγούς και τις εταιρείες εφοδίων, ενώ το ζήτημα για πιο αυστηρούς ελέγχους ξεκίνησε μετά από καταγγελία συγκεκριμένου ΚΥΔ

Όπως τώρα μας είπε ο Λαρισαίος παραγωγός Χρήστος Σιδερόπουλος, τις τελευταίες ημέρες ενημερώθηκε διεξοδικά με νέα στοιχεία ο υφυπουργός Κώστας Σκρέκας, ο οποίος κι έδωσε εκ νέου εντολή να κινητοποιηθεί ο μηχανισμός του ΟΠΕΚΕΠΕ και να χρησιμοποιηθούν τα στοιχεία από την τηλεπισκόπηση του Μαΐου, του Αυγούστου, αλλά να γίνουν τις επόμενες ημέρες και επιτόπιοι έλεγχοι αφού ακόμα μπορεί να εξαχθούν χρήσιμα συμπεράσματα. Στόχος, όπως γράψαμε και παραπάνω, είναι να βγουν εκτός συστήματος και πληρωμής ειδικής την ερχόμενη Άνοιξη (οπότε είναι προγραμματισμένες οι πληρωμές) όσοι βρεθούν από τα διαθέσιμα ευρήματα, να μην έχουν κάνει ολοκληρωμένη καλλιέργεια.

Μάλιστα για τις επόμενες χρονιές, δεν αποκλείεται με επιπλέον κόστος όμως για τον ΟΠΕΚΕΠΕ να μεγαλώσει ή να διπλασιαστεί η περιοχή της χώρας που περνάει ο δορυφόρος (τηλεπισκόπηση), ώστε να μειωθεί περαιτέρω η πιθανότητα σφάλματος.

Ως προς αυτό όπως σχολίασε ο κ. Σιδερόπουλος, είναι επιτακτική η ανάγκη, ώστε επιτέλους να δοθεί η ενίσχυση σε όσους πραγματικά την δικαιούνται και να μην δίδεται με δυο μέτρα και δυο σταθμά, δηλαδή σε άλλες περιοχές με λίγα κιλά και σε άλλες με πολλά περισσότερα.

Σχετικά άρθρα
29/05/2023 12:31 μμ

Δημοσιεύθηκε το ΦΕΚ με τις προϋποθέσεις για την χορήγηση της ειδικής ενίσχυσης για το βαμβάκι, στα πλαίσια του Στρατηγικού Σχεδίου της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) 2023 - 2027.

Το ποσό της ειδικής ενίσχυσης υπολογίζεται στα 73,39 ευρώ το στρέμμα της επιλέξιμης έκτασης.

Όπως και στην περασμένη περίοδο, απαιτείται κατά τη σπορά ελάχιστη ποσότητα δεκαέξι (16) κιλών ανά εκτάριο καλλιέργειας ποικιλιών βαμβακιού ή δεκατριών (13) κιλών ανά εκτάριο καλλιέργειας υβριδίων βαμβακιού, που εξασφαλίζει ελάχιστη πυκνότητα εκατό χιλιάδων (100.000) ή ογδόντα πέντε χιλιάδων (85.000) φυτών ανά εκτάριο, αντίστοιχα.

Όπως αναφέρει το ΦΕΚ, η ελάχιστη στρεμματική απόδοση ορίζεται σε επίπεδο περιφερειακής ενότητας (νομός), με βάση το μέσο όρο της πραγματικής στρεμματικής απόδοσης της πενταετίας 2016-2020 κάθε περιφερειακής ενότητας, μειωμένο κατά 20% σύμφωνα με τον πίνακα ελάχιστης απόδοσης κιλών. Αν διαπιστωθεί ότι η παραδοθείσα από τον παραγωγό ποσότητα έχει ποσοστό ξένων υλών μεγαλύτερο του 10%, η ποσότητα που αντιστοιχεί στο συγκεκριμένο ποσοστό δεν προσμετράται για τον υπολογισμό της τελικής ποσότητας του παραγωγού.

Έλεγχοι
Ο ΟΠΕΚΕΠΕ διενεργεί ελέγχους, στα πλαίσια της παρούσας σύμφωνα με το Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου (ΣΔΕ) Άμεσων Ενισχύσεων ΣΣ ΚΑΠ και καθορίζει με σχετικές εγκυκλίους και οδηγίες του τις λεπτομέρειες διεξαγωγής τους. Οι έλεγχοι διενεργούνται:

α) Στον παραγωγό:
αα) Διοικητικοί έλεγχοι (οπτικοί - χειρόγραφοι έλεγχοι σε επίπεδο αίτησης καθώς και κεντρικοί μηχανογραφικοί έλεγχοι - συμπεριλαμβανομένων των διασταυρούμενων ελέγχων - σε επίπεδο περιφερειακής ενότητας και
επικράτειας). Στους διοικητικούς ελέγχους περιλαμβάνονται και οι αυτοματοποιημένοι έλεγχοι με άλλες αρμόδιες αρχές μέσω web-services.
αβ) Επιτόπιοι έλεγχοι, κατά τρόπον ώστε να εξασφαλίζεται η αποτελεσματική εξακρίβωση της τήρησης των όρων για τη χορήγηση των ενισχύσεων, καθώς και των απαιτήσεων και προτύπων που σχετίζονται με την αιρεσιμότητα και τα οικολογικά σχήματα.
αγ) Έλεγχοι απομακρυσμένης παρακολούθησης, όπου κάθε αίτηση κατηγοριοποιείται σε πράσινη (έγκριση), κόκκινη (απόρριψη) ή κίτρινη (μη επαρκή δεδομένα) σύμφωνα με το μοντέλο traffic light.
αδ) Οι δυνητικοί δικαιούχοι έχουν το δικαίωμα να τροποποιούν ή να αποσύρουν εν όλω ή εν μέρει την αίτησή τους μέχρι την ημερομηνία που καθορίζεται από τον ΟΠΕΚΕΠΕ και δεν μπορεί να είναι αργότερα από τις δεκαπέντε (15) ημερολογιακές ημέρες πριν την πρώτη πληρωμή.
αε) Σε περιπτώσεις μη συμμόρφωσης με τους όρους επιλεξιμότητας, η οποία διαπιστώνεται από τους διοικητικούς ελέγχους ή το σύστημα παρακολούθησης εκτάσεων, ο ΟΠΕΚΕΠΕ ενημερώνει τους δικαιούχους δίνοντάς τους τη δυνατότητα να τροποποιήσουν ή να αποσύρουν την αίτηση ενίσχυσης.
αστ) Ο ΟΠΕΚΕΠΕ κοινοποιεί στους δικαιούχους τις πληροφορίες και οποιοδήποτε άλλο προσωρινό αποτέλεσμα, σύμφωνα με την παρ. 8 του άρθρου 10 του εκτελεστικού Κανονισμού (ΕΕ) 2022/1173.

Οι διοικητικοί έλεγχοι και οι έλεγχοι απομακρυσμένης παρακολούθησης πραγματοποιούνται στο σύνολο των δυνητικών δικαιούχων.

β) Στις εκκοκκιστικές επιχειρήσεις και αφορούν διοικητικούς ελέγχους, οι οποίοι διεξάγονται στο 10% των εκκοκκιστικών επιχειρήσεων, στο τέλος της εκκοκκιστικής περιόδου, για την εξακρίβωση και επαλήθευση των στοιχείων παραδόσεων και σε ποσοστό τουλάχιστον 1% επί του συνόλου των παραγωγών που παρέδωσαν σύσπορο βαμβάκι ανά εκκοκκιστική επιχείρηση. 
Καθ’ όλη τη διάρκεια της εκκοκκιστικής περιόδου διεξάγεται δειγματοληπτικός έλεγχος, σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΚΠΕΤΤΒ (Εθνικό Κέντρο Ποιοτικού Ελέγχου, Ταξινόμησης και Τυποποίησης Βάμβακος), σε ποσοστό τουλάχιστον 0,5% των παραδιδόμενων στα εκκοκκιστήρια παρτίδων σύσπορου βαμβακιού, ώστε να διαπιστωθεί η περιεκτικότητά τους σε ξένες ύλες.

Διαβάστε το ΦΕΚ πατήστε εδώ

Τελευταία νέα
31/05/2023 10:31 πμ

Το Συμβούλιο της ΕΕ εξέδωσε Κανονισμό με τον οποίο ανανεώνεται η αναστολή του συνόλου των τελωνειακών δασμών, ποσοστώσεων και μέτρων εμπορικής άμυνας, για τις ουκρανικές εξαγωγές προς την ΕΕ για ένα ακόμη έτος, έως τον Ιούνιο του 2024.

Τα μέτρα, σύμφωνα με την ΕΕ, θα βοηθήσουν ώστε η Ουκρανία να διατηρήσει τη σταθερότητα των εμπορικών της σχέσεων με την ΕΕ και η οικονομία της να συνεχίσει να λειτουργεί, παρά τις πολύ δύσκολες συνθήκες που αντιμετωπίζει.

Ο κανονισμός θα ισχύσει για ένα έτος και αφορά τα εξής:

  • όλους τους εκκρεμείς τελωνειακούς δασμούς βάσει της συμφωνίας σύνδεσης μεταξύ της ΕΕ και της Ουκρανίας για τη θέσπιση σφαιρικής και σε βάθος ζώνης ελεύθερων συναλλαγών (DCFTA). Οι δασμού αυτοί αφορούν δύο κατηγορίες προϊόντων: τα οπωροκηπευτικά που υπόκεινται σε σύστημα τιμών εισόδου και τα γεωργικά και μεταποιημένα γεωργικά προϊόντα που υπόκεινται σε δασμολογικές ποσοστώσεις
  • την είσπραξη δασμών αντιντάμπινγκ στις εισαγωγές καταγωγής Ουκρανίας από την ημερομηνία έναρξης ισχύος του εν λόγω κανονισμού
  • την εφαρμογή των κοινών κανόνων για τις εισαγωγές (διασφαλίσεις) όσον αφορά τις εισαγωγές προϊόντων Ουκρανίας
30/05/2023 09:58 πμ

Οι μεγάλοι αγροτικοί συνεταιρισμοί στήνουν εξαγωγική εταιρεία, ανέφερε ο αντιπρόεδρος του Δ.Σ. της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ) κ. Χρήστος Γιαννακάκης, στα πλαίσια της εκδήλωσης Μικροί Θησαυροί της Ευρώπης.

Μάλιστα όπως είχαμε αποκαλύψει σε ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου, στελέχη της Τράπεζας Πειραιώς έχουν συμφωνήσει να χρηματοδοτήσουν την προσπάθεια των συνεταιριστικής οργάνωσης.

Ήδη έχει υπογραφεί σύμβαση συνεργασίας με την εταιρεία Ernst & Young (έδρα στο Μαρούσι), η οποία θα παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες τεχνοοικονομικής και νομικής υποστήριξης, σχετικά με τη σύσταση της ανωτέρω εξαγωγικής εταιρείας.

Η Ernst & Young θα προχωρήσει σε:

  • Χαρτογράφηση της διεθνούς αγοράς και στη μελέτη αντίστοιχων εμπορικών εταιρειών που ήδη λειτουργούν σε άλλες χώρες, όπως για παράδειγμα σε Ισπανία, Ιταλία, Δανία, Ολλανδία, Η.Π.Α. κ.α.
  • Ανάλυση του μοντέλου των εν λόγω εταιρειών.
  • Έρευνα σε διεθνείς βάσεις δεδομένων.
  • Πραγματοποίηση συνεντεύξεων με επιλεγμένα στελέχη αντίστοιχων εταιρειών.
  • Ανάλυση βέλτιστων πρακτικών που μπορούν να εφαρμοστούν στην ελληνική πραγματικότητα.

Στο πλαίσιο υλοποίησης της εν λόγω σύμβασης πραγματοποιήθηκε συνάντηση το μεσημέρι της Πέμπτης (25/05) στα γραφεία της οργάνωσης με στελέχη της εταιρείας, όπου παρουσιάστηκαν οι ενέργειες, που έχουν υλοποιηθεί μέχρι σήμερα και καθορίστηκαν με λεπτομέρεια οι βασικοί άξονες της μελέτης, ορίστηκε ένα σαφές χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωσή της και παρουσιάστηκε η ομάδα εργασίας, η οποία θα υλοποιήσει το ανωτέρω έργο.

Όπως ξεκαθάρισε ο κ. Γιαννακάκης, η επιχείρηση δεν θα είναι κάποια συλλογικότητα που θα θυμίζει τους συνεταιρισμούς του παρελθόντος αλλά μία εταιρεία με σκοπό το κέρδος. 

24/05/2023 09:57 πμ

Η κατάσταση των αγορών αγροτικών προϊόντων, ιδίως μετά την εισβολή στην Ουκρανία, θα είναι το βασικό σημείο της ημερήσιας διάταξης στο Συμβούλιο Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ, που θα γίνει, στις 30 Μαΐου 2023, στις Βρυξέλλες.

Οι Υπουργοί της ΕΕ είναι χωρισμένοι στα δύο για τα ουκρανικά σιτηρά. Υπενθυμίζεται ότι τον Μάιο του 2022 η ΕΕ κατήργησε τους τελωνειακούς δασμούς για τα αγροτικά προϊόντα της Ουκρανίας, λόγω του πολέμου με τη Ρωσία και η κατάργηση θα ανανεωθεί για ακόμη ένα χρόνο. 

Στα μέσα Απριλίου η Πολωνία, η Ουγγαρία, η Σλοβακία και η Βουλγαρία απαγόρευσαν μονομερώς την εισαγωγή σιτηρών και άλλων αγροτικών προϊόντων από την Ουκρανία καθώς η συσσώρευσή τους προκάλεσε την πτώση των τιμών στις τοπικές αγορές.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέληξε στα τέλη Απριλίου σε μια συμφωνία με αυτές τις τέσσερις χώρες και τη Ρουμανία, που προβλέπει ότι μπορούν να μπλοκάρουν τη διάθεση του ουκρανικού σιταριού, καλαμποκιού και ηλιελαίου στην εγχώρια αγορά τους, υπό τον όρο ότι δεν θα απαγορεύουν τη διαμετακόμισή τους προς άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Αυτό όμως άνοιξε τις πόρτες για να μπουν τα ουκρανικά αγροτικών προϊόντα (σιτηρά, ηλιόσπορο κ.α.) στις άλλες χώρες της ΕΕ. 

Οι υπουργοί Γεωργίας 12 κρατών μελών της ΕΕ, μεταξύ των οποίων η Ελλάδα (που δεν αντίδρασε κατά της Βουλγαρίας και Ρουμανίας νομίζοντας ότι δεν θα κάνει δεκτές αυτές τις αποφάσεις η Κομισιόν), η Γαλλία και η Γερμανία, εξέφρασαν «σοβαρές ανησυχίες» για τους περιορισμούς που επέβαλαν πέντε χώρες της ανατολικής Ευρώπης στις εισαγωγές ουκρανικών σιτηρών, στο πλαίσιο συμβιβαστικής συμφωνίας που επιτεύχθηκε στα τέλη Απριλίου με τις Βρυξέλλες. Πάντως η Ελλάδα δεν έχει δείξει κάποιο ενδιαφέρον για οικονομική στήριξη των παραγωγών σιτηρών στην χώρα μας. Τώρα με τη νέα διαδικασία μένει να δούμε πως θα εξελιχθούν οι τιμές στην εγχώρια αγορά την εποχή του αλωνισμού.

Ένα ακόμη θέμα που θα συζητηθεί στο Συμβούλιο Υπουργών θα είναι η ξηρασία. Η πορτογαλική αντιπροσωπεία θα παράσχει πληροφορίες σχετικά με τον αντίκτυπο των πρόσφατων ξηρασιών στη νότια Ευρώπη και θα ζητήσει από την Επιτροπή να συμφωνήσει με τη χρήση των εργαλείων που διατίθενται στο πλαίσιο της ΚΑΠ για την αντιμετώπιση της κατάστασης.

Επίσης η κροατική αντιπροσωπία θα κοινοποιήσει πληροφορίες για τις τρέχουσες πρακτικές σχετικά με την εμπορία κατεψυγμένων προϊόντων.

23/05/2023 01:45 μμ

Οι αρχικές προβλέψεις του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA) για το βαμβάκι την περίοδο 2023/2024 δείχνουν μια ανάκαμψη της διεθνούς κατανάλωσης και μια ελαφρώς μειωμένη παγκόσμια παραγωγή σε σύγκριση με την παραγωγή του 2022/2023.

Μια οριακή μείωση επίσης θα υπάρξει και στα αποθέματα της περσινής περιόδου.

Στο μεταξύ τις τελευταίες εβδομάδες η τιμή στις ΗΠΑ κυμαίνεται από 79 έως 84 λεπτά η λίμπρα. Οι αναλυτές της αγοράς θεωρούν ακριβείς τις εκτιμήσεις του USDA και προβλέπουν μια τιμή στα 87 λεπτά για το επόμενο διάστημα.  

Το USDA, στις προβλέψεις που έκανε τον Μάιο του 2023, υποστηρίζει ότι κατανάλωση βαμβακιού προβλέπεται σε 116,2 εκατομμύρια μπάλες, εμφανίζοντας μια αύξηση κατά 6,6 εκατομμύρια μπάλες (6%) σε σχέση με το 2022/2023. Κίνα, Ινδία, Πακιστάν και Μπαγκλαντές αναμένεται να αυξήσουν την κατανάλωση βαμβακιού.

Όσον αφορά την παγκόσμια παραγωγή βαμβακιού, το 2023/2024 προβλέπεται σε 115,7 εκατομμύρια μπάλες, μειωμένη κατά 670.000 μπάλες (0,6%) σε σχέση με το περσινό έτος. Οι κυριότες χώρες παραγωγής, εκτός από την Κίνα, προβλέπεται να έχουν αυξημένες ποσότητες. Η παραγωγή βαμβακιού στην Κίνα προβλέπεται να ανέλθει σε 27,5 εκατομμύρια μπάλες, μειωμένη κατά 3,2 εκατομμυρίων μπάλες (10%) σε σχέση με το 2022/2023.

Επίσης, στις προβλέψεις του το USDA αναφέρεται και στην ανακοίνωση του Απριλίου 2023, που έκανε το ΔΝΤ, για ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας, κατά 2,8% το 2023 και 3% το 2024, κάτι που αναμένεται να φέρει άνοδο των πωλήσεων ρούχων σε παγκόσμιο επίπεδο.

22/05/2023 11:36 πμ

Στην Καλαμάτα Μεσσηνίας και συγκεκριμένα στην περιοχή της Δυτικής Παραλίας εκτείνονται οι καλλιέργειες του Ηλία Σμυρλή, ενός αρχικά μικρού παραγωγού που σήμερα παράγει, συσκευάζει, εμπορεύεται και διακινεί ένα πλήθος αγροτικών προϊόντων. Ο ανωτέρω έχοντας ως οδηγό την αγάπη του για την καλλιέργεια της γης έκανε τα πρώτα του βήματα στον τομέα της παραγωγής πριν 25 χρόνια. Με την πάροδο των χρόνων και την εμπειρία που απέκτησε, το 2010 αποφάσισε να εισέλθει στο χονδρεμπόριο, ξεκινώντας επίσημα την εμπορική του δραστηριότητα. Μέχρι εκείνη την στιγμή ο κος Σμυρλής καλλιεργούσε σε μικρή κλίμακα αγροτικά προϊόντα, με τον ίδιο να αναλαμβάνει την προώθησή τους.

Ποικιλομορφία στην καλλιέργεια

Στα 150 στρέμματα γης που διαθέτει καλλιεργεί μια πληθώρα λαχανικών και μυρωδικών, όπως μαϊντανό, άνηθο, μάραθο, κρεμμυδάκι χλωρό, μαρούλια, λόλες, κουνουπίδια, μπρόκολα, λάχανα, καρότα, σπανάκια, παντζάρια και κολοκύθια. Αναμφίβολα η παραγωγή του διακρίνεται για την ποικιλομορφία της, με τον ίδιο να στηρίζει, ότι πέρα από τις διαφορετικές καλλιεργητικές ανάγκες, όπως για παράδειγμα το γεγονός ότι ορισμένα λαχανικά σπέρνονται απευθείας στο χωράφι, ενώ άλλα προετοιμάζονται στο προστατευμένο περιβάλλον ενός σπορείου, «το να δουλεύεις με μεγάλη ποικιλία προϊόντων ο καιρός μπορεί κάπου να σταθεί σύμμαχος και κάπου εχθρός».
Η προετοιμασία και η βελτίωση του εδάφους αποτελεί το πρώτο βήμα για μία αποδοτική καλλιέργεια. Παράλληλα, η χρονική περίοδος της σποράς και της φύτευσης των λαχανικών διαδραματίζει εξίσου σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη τους, με τον ίδιο, παράλληλα, να σημειώνει, ότι «το κάθε χωράφι είναι ξεχωριστό, η κάθε περίοδος ξεχωριστή, όπως και ο ανάλογος σπόρος στην κάθε εποχή». Οι καλλιέργειες λαχανικών, όπως ο ίδιος εξηγεί, χωρίζονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες με βάση την εποχή που καλλιεργούνται, ήτοι τα λαχανικά φθινοπωρινής φύτευσης και τα λαχανικά ανοιξιάτικης φύτευσης. Η φύτευση των λαχανικών φθινοπωρινής φύτευσης, τα οποία ονομάζονται και χειμερινά λαχανικά, ξεκινά την περίοδο του φθινοπώρου, με την συγκομιδή τους να πραγματοποιείται μέσα στον χειμώνα, όπως για παράδειγμα η καλλιέργεια του λάχανου, του κουνουπιδιού και του μπρόκολου. Στον αντίποδα βρίσκονται τα λαχανικά ανοιξιάτικης φύτευσης ή αλλιώς καλοκαιρινά λαχανικά, όπου η φύτευσή τους πραγματοποιείται την περίοδο της άνοιξης και η συγκομιδή τους κατά την διάρκεια του φθινοπώρου.

Ηλίας Σμυρλής: από την παραγωγή στην εμπορία αγροτικών προϊόντων

Παραγωγός και Έμπορος μαζί

Όπως ο ίδιος εξηγεί στόχος του είναι να παράγει όσο το δυνατόν περισσότερους κωδικούς λαχανικών ώστε να μπορεί να καλύψει μεγαλύτερο εύρος ζήτησης αγροτικών προϊόντων. Παράλληλα, για την κάλυψη των αναγκών των πελατών, ακόμη και για εξεζητημένα αγροτικά προϊόντα, έχει αναπτύξει σταθερή συνεργασία με τους μεγαλύτερους εισαγωγείς της χώρας. Για περισσότερο από μια δεκαετία διατηρούσε πάγκο στη λαϊκή αγορά της Καλαμάτας, τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια, ωστόσο, έχει σταματήσει, προμηθεύοντας μόνο άλλους εμπόρους της λαϊκής αγοράς. Την διανομή των άνω προϊόντων την αναλαμβάνει ο ίδιος, ενώ παράλληλα στα πλαίσια μιας σταθερής και αδιάκοπτης συνεργασίας διανέμει και προϊόντα άλλων παραγωγών.
Θίγοντας το θέμα των μεσαζόντων ο Ηλίας Σμυρλής ανέφερε, ότι «οι έμποροι κάνουν μια συγκεκριμένη δουλειά, που ένας παραγωγός δεν έχει τον χρόνο και πολλές φορές τη γνώση για να την υλοποιήσει». Ειδικότερα, ανέφερε ότι ένας παραγωγός, ο οποίος, μάλιστα, επιθυμεί να διακινήσει μεγάλες ποσότητες προϊόντων, που δεν γνωρίζει τη δουλειά που προαπαιτείται να κάνει ένας μεσάζοντας «κινδυνεύει» να μείνει πίσω στην παραγωγή του. Ο έμπορος, επίσης, όχι μόνο είναι εξοπλισμένος με τις κατάλληλες εγκαταστάσεις, όπως είναι τα ψυγεία και τα φορτηγά, αλλά έχει και την απαραίτητη  γνώση και χρόνο, ώστε, ακόμα και από την επιλογή των τελάρων και την τοποθέτηση των προϊόντων μέσα σε αυτά, να μπορεί «να υποστηρίξει σωστά ένα αγροτικό προϊόν και να προσελκύσει το μάτι του καταναλωτή».
«Το κέρδος ενός παραγωγού εξαρτάται από την ποσότητα και τα σωστά προϊόντα που θα βγάλει», πρόσθεσε ο πολυπράγμων Ηλίας Σμυρλής, ενώ τόνισε, ότι  η σωστή συνεργασία ενός παραγωγού με έναν ικανό μεσάζοντα μόνο κέρδος μπορεί να επιφέρει στον πρώτο.

Τα τελευταία χρόνια η επιχείρηση του κ. Σμυρλή αναμφίβολα καταγράφει μια ανοδική πορεία, καθώς από μικρός παραγωγός, που υπήρξε κατά το ξεκίνημα του, σήμερα πέρα του γεγονότος, ότι χαρακτηρίζεται ως ένας παραγωγός μεγάλης κλίμακας, δραστηριοποιείται, επίσης, στον τομέα της συσκευασίας, αποθήκευσης, καθώς και διακίνησης αγροτικών προϊόντων. Ιδίως, όσο αφορά την διακίνηση των αγροτικών προϊόντων, όπως ο ίδιος αναφέρει, έχει αναπτύξει ένα μεγάλο δίκτυο διανομής τόσο σε επίπεδο του νομού Μεσσηνίας όσο και στον υπόλοιπο ελλαδικό χώρο, με πελατολόγιο που περιλαμβάνει σημεία λιανικής και χονδρικής πώλησης, όπως κεντρικές λαχαναγορές της χώρας, οπωροπωλεία, σουπερμάρκετ, εστιατόρια και ξενοδοχεία.
Στις ιδιόκτητες εγκαταστάσεις της επιχείρησης του, σε έναν χώρο 12.000. τμ περιλαμβάνονται ψυκτικοί χώροι για την αποθήκευση των αγροτικών προϊόντων, καθώς και ο απαραίτητος εξοπλισμός. Παράλληλα, διαθέτει και έναν στόλο από σύγχρονα φορτηγά – ψυγεία, με τα οποία πραγματοποιείται η διακίνηση των αγροτικών προϊόντων.

Ηλίας Σμυρλής: από την παραγωγή στην εμπορία αγροτικών προϊόντων

Συνεργασία με τον Όμιλο Σκλαβενίτη

Τα προϊόντα του Ηλία Σμυρλή σε τοπικό επίπεδο μπορεί να τα αναζητήσει κανείς στα μανάβικα της πόλης της Καλαμάτας αλλά και του νομού της Μεσσηνίας γενικότερα. Πέρα, ωστόσο, από τα όρια της μεσσηνιακής γης, ο κός Σμυρλής έχει εξασφαλίσει μια αξιοσημείωτη συνεργασία μεταξύ άλλων και με τα σουπερμάρκετ του ομίλου Σκλαβενίτη. Η έναρξη αυτής της συνεργασίας οφείλεται στην εμπιστοσύνη που είχε για την ποιότητα των προϊόντων του ως παραγωγός αλλά και στο θάρρος που επέδειξε ως έμπορος, με τον ίδιο να περιγράφει τα ακόλουθα: «Όταν αισθάνθηκα έτοιμος, έπειτα από χρόνια σκληρής δουλειάς και έχοντας αποκτήσει εμπειρία, κυριολεκτικά χτύπησα την πόρτα στα κεντρικά του ομίλου Σκλαβενίτη και τους εξήγησα, ότι το ήπιο κλίμα της Μεσσηνίας σε σχέση με τις άλλες περιοχές της Ελλάδας μας επιτρέπει να εκμεταλλευόμαστε τους χειμερινούς μήνες και να παράγουμε εξαιρετικά προϊόντα καθ’ όλη την διάρκεια του χειμώνα. Κάπως έτσι έγινε η αρχή.»
Φυσικά, απαιτήθηκε να πραγματοποιηθεί αξιολόγηση των προϊόντων του αναφορικά με την ποιότητα, την ποσότητα και την συνέπεια. Η προμήθεια πραγματοποιείται τρεις φορές την εβδομάδα στα κεντρικά, ενώ τα τοπικά καταστήματα ανατροφοδοτούνται καθημερινά, ανάλογα με τον κωδικό που χρειάζεται ανανέωση. Παράλληλα, όπως ο ίδιος σημειώνει η ανατροφοδότηση πραγματοποιείται από τον ίδιο με δικά του φορτηγά ψυγεία, με την καθημερινή του απασχόληση να αγγίζει τις 15 ώρες, καθώς «είναι απαραίτητο να επιβλέπω και την λεπτομέρεια για την κάθε δουλειά που γίνεται». Η σταθερή συνεργασία που έχει αναπτύξει με τον άνω όμιλο αποδεικνύει, όπως ο ίδιος αναφέρει, την εμπιστοσύνη που δείχνουν στις καλλιέργειες του, αλλά και στον ίδιο αναφορικά με τα προϊόντα που επιλέγει από άλλους παραγωγούς.
Στην ερώτηση για το μυστικό της επιτυχημένης και ανοδικής του πορείας ο κος Σμυρλής απαντά, ότι η εμπειρία είναι αναμφίβολα αυτή που έθεσε τα γερά θεμέλια της επιχείρησης του, αφού οι θεωρητικές του γνώσεις, ιδίως κατά το ξεκίνημα του, περιορίζονταν στις βασικές. «Να μην περιμένουν βοήθεια από κανέναν», προτρέπει ο κος Σμυρλής τους νέους παραγωγούς, καθώς και «να βασίζονται στις δικές τους δυνατότητες και να τολμούν».

18/05/2023 11:48 πμ

Ξεκίνησαν οι πρώτες υποβολές επενδυτικών σχεδίων από συνεργατικά σχήματα για δάνεια από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ).

Ήδη, κατέθεσαν αιτήσεις 29 Ομάδες Παραγωγών από Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα, για ενίσχυση με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. Από αυτές τις ομάδες, οι 15 έχουν καταθέσει και φάκελο για τη λήψη της επιχορήγησης, στο πλαίσιο υλοποίησης του Υποέργου του ΤΑΑ: «Εκσυγχρονισμός του Πρωτογενούς Τομέα».

Συνολικά πρόκειται για επενδύσεις ύψους 40,5 εκατ. ευρώ, από τα οποία 22,5 εκατ. ευρώ επιχορηγούνται με ποσοστό 50% από το Υποέργο: «Εκσυγχρονισμός του Πρωτογενούς Τομέα». Τα υπόλοιπα 18 εκατ. ευρώ προέρχονται από τα δανειακά κονδύλια του ΤΑΑ και συγκεκριμένα από τον πυλώνα: «Ανάπτυξη οικονομιών κλίμακας μέσω συνεργασιών, εξαγορών και συγχωνεύσεων».

Με τις επενδύσεις αυτές, οι συνεργαζόμενοι βαμβακοπαραγωγοί θα μπορέσουν να εκσυγχρονίσουν τον εξοπλισμό τους, να βελτιώσουν την παραγωγικότητά τους και να πετύχουν σημαντικές συνέργειες. 

Οι επενδύσεις που θα γίνουν αναλύονται ως εξής: 3,7 εκατ. ευρώ για κτιριακές εγκαταστάσεις, 19 εκατ. ευρώ για μηχανήματα, 5,9 εκατ. ευρώ για εξοπλισμό, 2,4 εκατ. ευρώ για ψηφιακό εξοπλισμό και 0,2 εκατ. ευρώ για λοιπές δαπάνες. Επιπλέον, ποσό ύψους 9,3 εκατ. ευρώ αφορά σε κεφάλαιο κίνησης, που είναι απαραίτητο για τη λειτουργία του συνεργατικού σχήματος.

Οι επενδύσεις, συνολικού προϋπολογισμού 40,5 εκατ. ευρώ, θα υλοποιηθούν στις εξής περιοχές της χώρας:

Στην Κεντρική Μακεδονία (επενδύσεις 14,7 εκατ. ευρώ) και συγκεκριμένα στους Νομούς:
Ημαθίας: 2,3 εκατ. ευρώ
Πιερίας: 4,3 εκατ. ευρώ
Θεσσαλονίκης: 4 εκατ. ευρώ
Κιλκίς: 1,5 εκατ. ευρώ
Σερρών: 2,6 εκατ. ευρώ

Στην Στερεά Ελλάδα (επενδύσεις 4 εκατ. ευρώ) στους Νομούς:
Βοιωτίας: 2,9 εκατ. ευρώ
Φθιώτιδας: 1,1εκατ. ευρώ

Στην Θεσσαλία (επενδύσεις 14,6 εκατ. ευρώ) στους Νομούς:
Μαγνησίας: 1,2 εκατ. ευρώ
Λάρισας: 8,2 εκατ. ευρώ
Τρικάλων: 1,1 εκατ. ευρώ
Καρδίτσας: 4,1 εκατ. ευρώ

Στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη (επενδύσεις 7,2 εκατ. ευρώ) στους Νομούς:
Δράμας: 1,2 εκατ. ευρώ
Ροδόπης: 6 εκατ. ευρώ

Αναμένεται να ακολουθήσουν περισσότερες επενδύσεις στο πλαίσιο του ΤΑΑ, από άλλους βαμβακοπαραγωγούς, καθώς επίσης και από παραγωγούς σίτου, καλαμποκιού και ρυζιού.

Επισημαίνεται ότι οι ενδιαφερόμενοι υπ​​οβάλλουν τις προτάσεις του στον πυλώνα: «Ανάπτυξη οικονομιών κλίμακας μέσω συνεργασιών, εξαγορών και συγχωνεύσεων» του Εθνικού Σχεδίου «Ελλάδα 2.0». 

Διευκρινίζεσαι ότι σε αυτές τις περιπτώσεις, τα συνεργαζόμενα πρόσωπα εξουσιοδοτούν -μέσω συμβολαιογραφικού εγγράφου- ένα ΑΦΜ για την κατάθεση της αίτησης στην πλατφόρμα του δανειακού σκέλους του ΤΑΑ (εδώ).

04/05/2023 11:12 πμ

Η Κομισιόν πρότεινε την ανανέωση και την επέκταση της αναστολής των εισαγωγικών δασμών και ποσοστώσεων για τις εξαγωγές της Μολδαβίας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση για ένα ακόμη έτος.

Η πρόταση θα εξεταστεί τώρα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (πολύ δύσκολο να την αρνηθούν).

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Κομισιόν η αναστολή των δασμών στα μολδαβικά αγροτικά προϊόντα είχε σαν αποτέλεσμα συνολικά οι εξαγωγές από τη Μολδαβία προς την ΕΕ αυξήθηκαν από 1,8 δισ. ευρώ το 2021 στα 2,6 δισ. ευρώ το 2022 (σχεδόν διπλασιασμός της αξίας τους).

Επίσης η απόφαση αυτή σημαίνει ότι στην πράξη ότι θα ελευθερωθούν πλέον πλήρως οι εξαγωγές επτά γεωργικών προϊόντων από τη Μολδαβία, που υπόκεινται σε δασμολογικές ποσοστώσεις, τα οποία είναι: ντομάτες, σκόρδα, επιτραπέζια σταφύλια, μήλα, κεράσια, δαμάσκηνα και χυμοί σταφυλιών.

28/04/2023 12:10 μμ

Το μέτρο της αναστολής των δασμών της ΕΕ στις εισαγωγές αγροτικών προϊόντων από την Ουκρανία θα λήξει στις 5 Ιουνίου 2023.  

Η Επιτροπή Διεθνούς Εμπορίου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έδωσε το πράσινο φως, την Πέμπτη (27/4), για ακόμη παράταση ενός ακόμη χρόνου στην αναστολή των εισαγωγικών δασμών της ΕΕ στις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων της Ουκρανίας για να στηρίξει - όπως υποστηρίζει - την οικονομία της χώρας.

Τα μέλη της Επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου ενέκριναν πρόταση για ανανέωση της αναστολής των εισαγωγικών δασμών, των δασμών αντιντάμπινγκ και των διασφαλίσεων στις εξαγωγές της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση για έναν ακόμη χρόνο, στο πλαίσιο του πολέμου της Ρωσίας που εμποδίζει την ικανότητα της Ουκρανίας να συναλλάσσεται με τον υπόλοιπο κόσμο.

Οι ευρωβουλευτές ενέκριναν το σχέδιο έκθεσης της επιτροπής, που εκπονήθηκε από τη μόνιμη εισηγήτρια για την Ουκρανία, Sandra Kalniete (ΕΛΚ, Λιθουανία), με 27 ψήφους, 1 κατά και 7 αποχές.

εργαζόμαστε για να προωθήσουμε τη σταδιακή ενσωμάτωση της Ουκρανίας στην εσωτερική αγορά της ΕΕ. Η αλληλεγγύη μας με την Ουκρανία είναι συνεπής, διαφανής και σταθερή, η οποία έχει ενισχυθεί περαιτέρω από το καθεστώς υποψήφιας για ένταξη στην ΕΕ της Ουκρανίας. Το μέλλον της Ουκρανίας είναι στην Ευρωπαϊκή Ένωση», δήλωσε η Sandra Kalniete.

Η αναστολή των δασμών ισχύει για τα φρούτα και τα λαχανικά που υπόκεινται στο σύστημα τιμών εισόδου, καθώς και για όλα τα γεωργικά και τα μεταποιημένα γεωργικά προϊόντα που υπόκεινται σε δασμολογικές ποσοστώσεις.

Το σχέδιο έκθεσης έχει προγραμματιστεί να ψηφιστεί από όλους τους ευρωβουλευτές, κατά τη σύνοδο της Ολομέλειας, που θα γίνει στις 8 - 11 Μαΐου 2023. Αλλά και το Συμβούλιο της ΕΕ πρέπει επίσης να εγκρίνει την πρωτοβουλία.

Μόλις εγκριθεί από το Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο, το μέτρο θα δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ και θα εφαρμοστεί την επόμενη ημέρα από τη δημοσίευσή του.

13/04/2023 11:03 πμ

Οι ανταποδοτικές δαπάνες, που καταβάλλονται από ιδιωτικούς φορείς, με σκοπό να χρηματοδοτούνται οι έλεγχοι για την ασφάλεια των τροφίμων, δεν πηγαίνουν στους γεωπόνους ελεγκτές. 

Αυτό καταγγέλουν οι γεωπόνοι μέλη της Πανελλήνιας Ένωσης Γεωπόνων Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΕΓΔΥ) της Ημαθίας και υποστηρίζουν ότι πολλοί παραμένουν απλήρωτοι από το 2020.

Ζητούν την επίλυση των οικονομικών αιτημάτων τους και ενημερώνουν την ηγεσία του ΥπΑΑΤ ότι δεν πρόκειται να σταματήσουν την αποχή από ποιοτικούς και φυτοϋγειονομικούς ελέγχους εκτός του κανονικού ωραρίου των δημοσίων υπηρεσιών. Αυτό, προσθέτουν, μπορεί να οδηγήσει σε ασφυξία τις εξαγωγές στην επερχόμενη σεζόν του ροδάκινου. 

Η ανακοίνωση που εξέδωσαν οι Γεωπόνοι της ΠΕΓΔΥ της ΠΕ Ημαθίας αναφέρει τα εξής:

«Ο Νομός Ημαθίας είναι από τους δυναμικότερους νομούς στην Ελλάδα με πολλές εξαγωγές νωπών και μεταποιημένων οπωροκηπευτικών, οι οποίες κορυφώνονται κατά τους καλοκαιρινούς μήνες με τις εξαγωγές των ροδάκινων και νεκταρινιών. Για την εύρυθμη και απρόσκοπτη λειτουργία των εξαγωγών και ιδίως το καλοκαίρι με τα όποια προβλήματα, απασχολούνται οι Γεωπόνοι όλες τις ημέρες της εβδομάδας με εξαντλητικά ωράρια. 

Οι γεωπόνοι εργάζονται εκτός ωραρίου, χρησιμοποιώντας τα δικά τους οχήματα πληρώνοντας για τις μετακινήσεις τους, για να πραγματοποιούνται απρόσκοπτα οι εξαγωγές και παραμένουν απλήρωτοι από το 2ο εξάμηνο του 2020 και εντεύθεν. 

Εδώ και μερικά χρόνια αντιμετωπίζονται σαν μπαλάκια του πιγκ – πόγκ και όλες οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες του ΥπΑΑΤ ρίχνουν τις ευθύνες, ο ένας στον άλλο, και οι γεωτεχνικοί νιώθουν αγανάκτηση από την συνολική αντιμετώπιση του ζητήματος. 

Μετά την οκτάμηνη συνεχιζόμενη απεργία - αποχή από τους ποιοτικούς και φυτοϋγειονομικούς ελέγχους εκτός του κανονικού ωραρίου των δημοσίων υπηρεσιών των γεωπόνων ελεγκτών, θέλουμε να στηλιτεύσουμε για ακόμα μια φορά την στάση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Γεωργαντά, που παρόλες τις υποσχέσεις του για σχεδόν καθολική ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων μας, που τέθηκαν στη συνάντηση του Σεπτεμβρίου στη Θεσσαλονίκη, δε προχώρησε σε καμία απολύτως κίνηση παρά την υπομονή που δείξαμε όλοι οι γεωπόνοι που ασχολούνται με τον ποιοτικό και φυτοϋγειονομικό έλεγχο των προϊόντων που εξάγονται και εισάγονται. 

Οι αόριστες υποσχέσεις για κατάθεση τροπολογίας προς επίλυση των θεμάτων, στο ήδη ψηφισθέν στο Κοινοβούλιο νομοσχέδιο για τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, εξελίχθηκε σε φιάσκο, διότι πολύ απλά δεν είχε ποτέ πρόθεση να λύσει το πρόβλημα. 

Οι κατά νόμο ανταποδοτικές δαπάνες καταβάλλονται από ιδιωτικούς φορείς με σκοπό να χρηματοδοτούνται οι έλεγχοι για την ασφάλεια των τροφίμων που διακινούνται στην ελληνική επικράτεια. Αντί αυτού και αντί τα χρήματα που εισπράττονται για τον σκοπό αυτό, υπάλληλοι του ΥπΑΑΤ θα μοιραστούν 96.000 ευρώ ως κίνητρο επίτευξης δημοσιονομικών στόχων, όταν οι συνάδελφοι σχεδόν σε όλη την χώρα είναι απλήρωτοι από το 2020 και φυσικά βρέθηκαν άμεσα 500.000 ευρώ από τα ταμεία του ΥπΑΑΤ για κάλυψη λειτουργικών δαπανών της Αρχιεπισκοπής Αθηνών. 

Για όλους τους παραπάνω λόγους και για να μην προκληθεί ασφυξία στις εξαγωγές στην επερχόμενη σεζόν του ροδάκινου, που αφορά άμεσα την περιοχή μας, θέτουμε προ των ευθυνών τους όλους τους αρμοδίους για την επίλυση των δίκαιων αιτημάτων μας και τους ενημερώνουμε ότι δεν προτιθέμεθα να σταματήσουμε την κινητοποίηση μας».

12/04/2023 10:44 πμ

Με θετικό πρόσημο έκλεισε το 2022 για τις εξαγωγές της Κρήτης, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, που επεξεργάστηκε ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Κρήτης. 

Οι κρητικές εξαγωγές, μη συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών, έφτασαν το ποσό των 682,10 εκ. ευρώ και τους 418.820 τόνους, έναντι των 615,70 εκ. ευρώ και τους 415.536 τόνους το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, παρουσιάζοντας αύξηση ίση με 10,8% σε αξία και 0,8% σε ποσότητα και καταρρίπτοντας κάθε προηγούμενο ρεκόρ των τελευταίων 10 ετών τουλάχιστον.

Ο κλάδος των Τροφίμων και Ποτών, ο οποίος αποτελεί το 58,8% του συνόλου των Κρητικών εξαγωγών με 400,9 εκ. ευρώ, παρουσιάζει αύξηση ίση με 14,7%. 

Στον αγροδιατροφικό τομέα, το Ελαιόλαδο έφτασε τα 274,4 εκ. ευρώ, καταλαμβάνοντας το 40% του συνόλου των κρητικών εξαγόμενων προϊόντων και το 68,5% στην κατηγορία των Τροφίμων και Ποτών, με αύξηση 21% σε σχέση με το περυσινό αντίστοιχο διάστημα. 

Τα Κηπευτικά έφτασαν τα 70,1 εκ. ευρώ με μείωση 1,5%, τα Φρούτα τα 13,5 εκ. ευρώ και μείωση 27,8% και με μικρότερα ποσοστά ακολουθούν τα Ψάρια και Θαλασσινά, τα Γαλακτοκομικά, η κατηγορία των Νερών - Αναψυκτικών - Χυμών, το Κρασί, το Μέλι και το Κρέας και Παρασκευάσματά του.

Για τον κλάδο των Τροφίμων και Ποτών, τους κυριότερους αγοραστές αποτελούν η Ιταλία, με τις εξαγωγές να φτάνουν τα 161.8 εκ. ευρώ, η Γερμανία με 82.3 εκ. ευρώ, η Ισπανία με 18,2 εκ. ευρώ, η Πολωνία με 15,4 εκ. ευρώ  και στην πέμπτη θέση η Κύπρος με 12 εκ. ευρώ.

Το 2022 αποτέλεσε μια εξαιρετική χρονιά για τις εξαγωγές της Κρήτης, καθοριστική για την πορεία των εξαγωγικών επιδόσεων του νησιού. Αν και αρχικά φαινόταν θα είναι μία δύσκολη χρονιά, με το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία, την εκτόξευση του ενεργειακού κόστους και του κόστους των καυσίμων, το τεράστιο κόστος μεταφοράς και των πρώτων υλών, τελικά οι εξαγωγείς μας κατάφεραν να ανταπεξέλθουν και να τονώσουν την τοπική οικονομία, τονίζει ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Κρήτης. 

07/04/2023 03:46 μμ

Αυξάνονται οι εισαγωγές νωπών φρούτων και λαχανικών στην χώρα μας, ενώ από την πλευρά του το ΥπΑΑΤ ανακοινώνει εντατικοποίηση ελέγχων αλλά ... μόνο στο ωράριο του δημοσίου.

Συγκεκριμένα το ΥπΑΑΤ, με το αριθμ. 566/101706/3.4.2023 έγγραφο του, με θέμα: «ελληνοποίηση νωπών οπωροκηπευτικών», δίνει οδηγίες στις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές ότι για το χρονικό διάστημα, που αφορά από 05/04/2023 έως 05/05/2023, θα εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι για συμμόρφωση με τις εμπορικές προδιαγραφές νωπών οπωροκηπευτικών, με ιδιαίτερη στόχευση στον έλεγχο της ορθής αναγραφής στη σήμανση και στα παραστατικά διακίνησης της χώρας καταγωγής.

Οι έλεγχοι θα διενεργηθούν αποκλειστικά και μόνο:
1. σε σημεία χονδρικής και λιανικής πώλησης νωπών οπωροκηπευτικών δίνοντας έμφαση σε προϊόντα όπως πατάτες, τομάτες, λεμόνια και κρεμμύδια
2. στο ωράριο των Υπηρεσιών δεδομένου ότι η πρόβλεψη για υπερωριακή απασχόληση δεν είναι επαρκής.

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Γεώργιος Πολυχρονάκης, Ειδικός Σύμβουλος του Σύνδεσμου Incofruit - Hellas, «με βάση τα προσωρινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ οι εισαγωγές φρούτων και λαχανικών συνεχίστηκαν με αυξητικούς ρυθμούς το πρώτο τρίμηνο του 2023. Συνολικά αυτή την περίοδο έχουν εισαχθεί 200.000 τόνοι φρούτων και λαχανικών. Από αυτούς οι 95.000 τόνοι αφορούν πατάτες, 50.000 τόνοι μπανάνες, 13.000 τόνοι κρεμμύδια, 350 τόνοι ντομάτες και 300 τόνοι λεμόνια. 

Το αντίστοιχο τρίμηνο το 2022, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, είχαμε εισαγωγές 80.800 τόνων πατάτας, 54.900 τόνοι μπανάνες, 3.960 τόνοι κρεμμύδια, 400 τόνοι ντομάτες και 746 τόνοι λεμονιών.

Η εισαγωγή νωπών φρούτων και λαχανικών δείχνει τη συνεχή ανάπτυξη του ξένου ανταγωνισμού - τόσο στην χώρα μας όσο και στις κοινοτικές αγορές - και οφείλεται σε λιγότερο απαιτητικούς κανονισμούς στους τόπους παραγωγής σε πολλούς τομείς, όπως ο φυτοϋγειονομικός, ο ηθικός (παιδική εργασία) και ο περιβαλλοντολογικός, καθιστώντας το κοινοτικό μοντέλο παραγωγής στις καταναλωτικές αγορές όλο και λιγότερο ανταγωνιστικό

Θα πρέπει να επιδιωχθεί όπως οι μεν ελληνικές ελεγκτικές αρχές να επιτηρούν την αυστηρή τήρηση των εμπορικών προδιαγραφών και ποιότητας για τα εισαγόμενα οπωροκηπευτικά στην ελληνική αγορά αλλά και στα εξαγόμενα. προς διασφάλιση της φήμης των προϊόντων μας, κάτι που θα συμβάλλει στην περαιτέρω αύξηση των εξαγωγών τους. Επίσης είναι γνωστό, πιστεύουμε, και στις αρμόδιες Υπηρεσίες του ΥπΑΑΤ ότι το εμπόριο νωπών οπωροκηπευτικών διενεργείται και εκτός ωραρίου των Δημοσίων Υπηρεσιών».

05/04/2023 11:11 πμ

Μεγάλη δυσαρέσκεια επικρατεί στις τάξεις των παραγωγών με την πληρωμή της ειδικής ενίσχυσης στο βαμβάκι και τα λάθη του ΟΠΕΚΕΠΕ, ενώ δεν υπάρχει κάποια επίσημη ενημέρωση για αυτούς που δεν κατάφεραν να πληρωθούν. 

Στο μεταξύ τις επόμενες ημέρες και ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν αναμένεται να ξεκινήσουν οι σπορές. Οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι τα στρέμματα θα είναι μειωμένα φέτος σε σχέση με πέρυσι λόγω των χαμηλών τιμών.

Ο κ. Νίκος Σκοπιανός, βαμβακοπαραγωγός από Ροδόπη και πρώην πρόεδρος της Διεπαγγελματικής, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «υπήρξαν πολλά προβλήματα με την πληρωμή της ειδικής ενίσχυσης βάμβακος. Όπως φάνηκε δεν ήταν ακόμη έτοιμος ο ΟΠΕΚΕΠΕ για την πληρωμή που έγινε λόγω των πιέσεων της προεκλογικής περιόδου.

Πάντως λόγω των χαμηλών περσινών τιμών είναι σίγουρο ότι θα έχουμε μια μείωση της έκτασης καλλιέργειας, από τα 2,5 εκ. στρέμματα που είχαμε πέρυσι στα 2 εκ. στρέμματα φέτος. Πολλοί παραγωγοί στράφηκαν στα σιτηρά και κάποιοι στο καλαμπόκι. Οι σπορές θα ξεκινήσουν μετά από το Πάσχα στη βόρεια Ελλάδα και μετά από 10 ημέρες οι πρώιμες περιοχές στην Θεσσαλία».

Ο κ. Χρήστος Σιδερόπουλος, έμπειρος παραγωγός από τη Λάρισα, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση για την ειδική ενίσχυση στο βαμβάκι και τι θα γίνει με αυτούς που δεν έχουν πληρωθεί. Από το βράδυ της περασμένης Δευτέρας υπάρχει μεγάλη αγανάκτηση από τους βαμβακοπαραγωγούς. Επίσης την Παρασκευή (7/4) λόγω του Καθολικού Πάσχα οι τράπεζες δεν θα κάνουν πληρωμές. Δεν ξέρω αν προλάβουν να πληρώσουν όλα τα φυτικά μέχρι το Πάσχα.

Οι σπορές στο βαμβάκι θα εξαρτηθούν από τις καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν τις επόμενες ημέρες. Το σωστό είναι να γίνει πρώτα η σπορά μετά η φυτοπροστασία και μετά η άρδευση. Η μεγάλη πλειοψηφία των παραγωγών στην Θεσσαλία θα ξεκινήσει σπορές βαμβακιού μετά το Πάσχα. Χρειάζονται χρήματα αυτή την περίοδο οι παραγωγοί για τα έξοδα καλλιέργειας. Η κάρτα αγρότη δεν λειτουργεί φέτος και περιμένουμε να δούμε τι θα κάνουν οι τράπεζες. 

Σίγουρα ένα ποσοστό 10 - 15% εκτάσεων καλλιέργειας θα φύγει φέτος από το βαμβάκι. Στην Θεσσαλία πολλοί παραγωγοί στράφηκαν στα σιτάρια και στη βιομηχανική ντομάτα που δίνει καλη τιμή στα συμβόλαια και ήδη έχουν ξεκινήσει σταδιακά να κάνουν τις σπορές».

Ο κ. Νίκος Τούτουζας, παραγωγός από την Θήβα, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «υπάρχουν πολλά προβλήματα με την πληρωμή της ειδικής ενίσχυσης στο βαμβάκι. Κάποιοι κατάφεραν να πάρουν τα χρήματα κάποιοι βλέπουν τα ποσά αλλά δεν μπορούν να τα εισπράξουν. 

Τα στρέμματα φέτος που θα καλλιεργηθούν με βαμβάκι εκτιμώ ότι θα είναι μειωμένα λόγω των τιμών. Τα προσυμβόλαια δεν τα γνωρίζουν οι βαμβακοπαραγωγοί στην χώρα μας. Πέρυσι η μεγάλη πλειοψηφία των παραγωγών πούλησαν το βαμβάκι στα 64 - 65 λεπτά το κιλό. Αυτό έφερε μεγάλη απογοήτευση με αποτέλεσμα να σταφούν φέτος στα σιτηρά (αρδευόμενα) που έχουν λιγότερα έξοδα άρδευσης.

Η σπορά γίνεται ανάλογα με τα υβρίδια που θα χρησιμοποιήσουν οι παραγωγοί και τις καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν το επόμενο διάστημα. Περιμένουμε να αυξηθεί η θεροκρασία για να κάνουμε σπορές. Επίσης οι τελευταίες βροχές βοήθησαν τα σιτάρια αλλά πάνε πίσω την κατεργασία εδάφους στα βαμβακοχώραφα. Εκτιμώ ότι θα ξεκινήσουν μετά το Πάσχα οι σπορές στην περιοχή».

Αντιδράσεις όμως για τις πληρωμές στο βαμβάκι υπάρχουν και από τον ΣΥΡΙΖΑ. Σε κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν οι κ.κ. Τελιγιορίδου και Αραχωβίτης κάνουν λόγο για 32 εκ. ευρώ λιγότερα που καταβλήθηκαν στη συνδεδεμένη βάμβακος. «Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΥπΑΑΤ πληρώθηκαν 152,3 εκατ. ευρώ σε 37.037 βαμβακοπαραγωγούς, ενώ το  ποσό που έπρεπε να δοθεί είναι 184 εκ. ευρώ σε 42.000 παραγωγούς.

Λίγο πριν το Πάσχα μένουν εκτός συνδεδεμένης βάμβακος περίπου 6 χιλιάδες βαμβακοπαραγωγοί. Εκτός από τους παραγωγούς που είναι σε διοικητικό ή επιτόπιο έλεγχο, χρήματα στους λογαριασμούς τους δεν είδαν πολλοί παραγωγοί που δε βρίσκονται σε έλεγχο, καθώς και όσοι είναι μέλη Ομάδων Παραγωγών και Συνεταιρισμών. 

Και όλα αυτά σε μια εποχή μεγάλης οικονομικής δυσχέρειας λόγω είτε της μη διάθεσης  βαμβακιού, είτε λόγω των χαμηλών τιμών πώλησής του που δεν καλύπτουν ούτε  το κόστος καλλιέργειας. Η κυβέρνηση αντί να ενισχύσει τους παραγωγούς  με στόχο την αναπλήρωση του απολεσθέντος εισοδήματος, αδυνατεί να προβεί έστω σε μια κανονική πληρωμή του ΟΠΕΚΕΠΕ για τις αυτονόητες ενισχύσεις. Η κυβέρνηση της ΝΔ θεωρεί τους αγρότες κολίγους και συνεχίζει τον εμπαιγμό με τις πληρωμές. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ εγγυάται ότι θα επαναφέρει στον ΟΠΕΚΕΠΕ την εύρυθμη και δίκαιη λειτουργία στις πληρωμές».

30/03/2023 03:07 μμ

Σε συγκρότηση Ομάδας Εργασίας για το συντονισμό των ελέγχων εισαγομένων αμνοεριφίων και αυγών κατά την περίοδο του Πάσχα προχώρησε το ΥπΑΑΤ.

Η σύσταση έγινε με απόφαση, που δημοσιεύθηκε στη Διαύγεια, στις 28 Μαρτίου 2023.

Συγκεκριμένα όπως αναφέρει η απόφαση στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων συνιστάται Ομάδα Εργασίας, η οποία συγκροτείται από τους: 

α) Χριστιάνα Καλογήρου, Γενική Γραμματέα Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ως Συντονίστρια, χωρίς αναπληρωτή/τρια. 

β) Αναστασία Χαραλαμποπούλου, υπάλληλο του κλάδου ΠΕ Γεωτεχνικών ειδικότητας Κτηνιάτρων, με βαθμό Α΄, του Τμήματος Προγραμματισμού και Συντονισμού Κτηνιατρικών Εργαστηριακών Ελέγχων της Γενικής Διεύθυνσης Κτηνιατρικής, που υπηρετεί με απόσπαση στο ιδιαίτερο Γραφείο της Γενικής Γραμματέως Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ως επιχειρησιακή συντονίστρια, χωρίς αναπληρωτή/τρια. 

γ) Σπυρίδωνα Ντουντουνάκη, υπάλληλο του κλάδου ΠΕ Γεωτεχνικών ειδικότητας Κτηνιάτρων, με βαθμό Α΄, προϊστάμενο της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ως τακτικό μέλος, χωρίς αναπληρωτή/τρια. 

δ) Παναγιώτα Παπαδάκη, υπάλληλο του κλάδου ΠΕ Γεωτεχνικών ειδικότητας Κτηνιάτρων, με βαθμό Α΄, προϊστάμενη του Τμήματος Σφαγείων της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ως τακτικό μέλος, χωρίς αναπληρωτή/τρια. 

ε) Αικατερίνη Αντιπάτη, υπάλληλο του κλάδου ΠΕ Γεωτεχνικών ειδικότητας Γεωπόνων, με βαθμό Α’, προϊσταμένη κατ’ αναπλήρωση του Γραφείου Σχεδιασμού και Διενέργειας Εσωτερικών Ελέγχων, της Μονάδας Εσωτερικού Ελέγχου, Συνεργάτιδα στο Ιδιαίτερο Γραφείο του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ως τακτικό μέλος, χωρίς αναπληρωτή/τρια 

στ) Βασιλική Γιαννούλη, υπάλληλο του κλάδου ΠΕ Γεωτεχνικών ειδικότητας Κτηνιάτρων, με βαθμό Α΄, προϊσταμένη του Τμήματος Κρέατος και Αλιευμάτων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Τροφίμων του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (Ε.Φ.Ε.Τ.) ως τακτικό μέλος, χωρίς αναπληρωτή/τρια. 

ζ) Ευστράτιο Νικολάου, υπάλληλο ΠΕ Γεωπόνων, προϊστάμενο κατ’ αναπλήρωση της Γενικής Διεύθυνσης Διασφάλισης Ποιότητας Αγροτικών Προϊόντων του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού «ΔΗΜΗΤΡΑ» (ΕΛ.Γ.Ο. – ΔΗΜΗΤΡΑ), ως τακτικό μέλος, χωρίς αναπληρωτή/τρια. 

η) Γεώργιο Μιχαλόπουλο, Υποστράτηγο της Ελληνικής Αστυνομίας (ΕΛ.ΑΣ), προϊστάμενο Κλάδου Τάξης Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας (Α.Ε.Α), ως τακτικό μέλος, χωρίς αναπληρωτή/τρια. 

θ) Δημήτριο Λουκόπουλο, Αστυνομικό Διευθυντή της Ελληνικής Αστυνομίας (ΕΛ.ΑΣ), της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας, ως τακτικό μέλος, χωρίς αναπληρωτή/τρια. 

ι) Ανδριανή Κοκκίνη, προϊσταμένη της Διεύθυνσης Διυπηρεσιακής Συνεργασίας για τον Έλεγχο της Αγοράς και την Αντιμετώπιση του Παράνομου Εμπορίου της Διυπηρεσιακής Μονάδας Ελέγχου της Αγοράς (ΔΙ.Μ.Ε.Α.) του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ως τακτικό μέλος, χωρίς αναπληρωτή/τρια. 
ια) Μαρία Μωυσίδου, προϊσταμένη της Γενικής Διεύθυνσης Αποκέντρωσης και Τοπικής Αυτοδιοίκησης, του Υπουργείου Εσωτερικών, ως τακτικό μέλος, χωρίς αναπληρωτή/τρια.

ιβ) Άγγελο Λυμπέρη, προϊστάμενο της Διεύθυνσης Στρατηγικής Τελωνειακών Ελέγχων και Παραβάσεων, της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.), ως τακτικό μέλος, χωρίς αναπληρωτή/τρια. 

ιγ) Περικλή Κόκκοτα, προϊστάμενο της Διεύθυνσης Προγραμματισμού και Αξιολόγησης Ελέγχων και Ερευνών (ΔΙ.Π.Α.Ε.Ε.) της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.), ως τακτικό μέλος χωρίς αναπληρωτή/τρια.

ιδ) Μιχαήλ Κωστάκη, προϊστάμενο του Τμήματος Η΄ της Επιχειρησιακής Διεύθυνσης του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (Σ.Δ.Ο.Ε.) Αττικής, ως τακτικό μέλος, χωρίς αναπληρωτή/τρια. 

ιε) Ιωάννη Κωφό, προϊστάμενο του Τμήματος Ζ΄ της Επιχειρησιακής Διεύθυνσης του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (Σ.Δ.Ο.Ε.) Μακεδονίας, ως τακτικό μέλος, χωρίς αναπληρωτή/τρια. 

ιστ) Διαμαντή Βασιλακούδη, Διοικητή Λιμενικής Αστυνομίας Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά, ως τακτικό μέλος, χωρίς αναπληρωτή/τρια

17/03/2023 12:07 μμ

Το Συμβούλιο Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ θα πραγματοποιηθεί, στις 20 Μαρτίου 2023, στις Βρυξέλλες. Στη συνεδρίαση θα προεδρεύσει ο Σουηδός Υπουργός Αγροτικών Υποθέσεων κ. Peter Kullgren.

Οι υπουργοί θα ανταλλάξουν απόψεις για την τρέχουσα κατάσταση της αγοράς αγροτικών προϊόντων. Η συζήτηση θα επικεντρωθεί στις σχέσεις με βασικούς εμπορικούς εταίρους, στις εμπορικές διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη και στις προκλήσεις λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Βασική προτεραιότητα για τις χώρες της ΕΕ όσον αφορά την αντιμετώπιση της αυξανόμενης επισιτιστικής ανασφάλειας είναι να βοηθήσει την Ουκρανία να εξαγάγει την αγροδιατροφική της παραγωγή. Στις 13 Μαρτίου, η Ρωσία πρότεινε την παράταση της συμφωνίας για άλλες 60 ημέρες, αντί για την παράταση 120 ημερών που προβλέπεται στη συμφωνία.

Όπως επισημαίνει η Κομισιόν, οι υψηλές τιμές στις γεωργικές «εισροές», όπως η ενέργεια, ζωοτροφές και λιπάσματα, αποτελούν πρόκληση για τους αγρότες σε ολόκληρη την ΕΕ, αν και το κόστος των εισροών έχει σταθεροποιηθεί τους τελευταίους μήνες. Οι τομείς που επηρεάζονται περισσότερο περιλαμβάνουν το κρέας (ιδιαίτερα τα πουλερικά), το κρασί, τα φρούτα και λαχανικά. Η γαλακτοβιομηχανία έχει επίσης επηρεαστεί από την πτώση των τιμών, ιδιαίτερα στις χώρες της Βαλτικής.

Σύμφωνα με τα τελευταία στατιστικά στοιχεία της ΕΕ, μεταξύ Ιανουαρίου και Νοεμβρίου 2022:

  • η συνολική αξία του εμπορίου αγροτικών προϊόντων διατροφής της ΕΕ αυξήθηκε, κατά 23%, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2021. 
  • οι ουκρανικές εισαγωγές στην ΕΕ αυξήθηκαν, κατά 90%, κυρίως ως αποτέλεσμα των δημητριακών και εισαγωγές ελαιούχων σπόρων
  • οι εξαγωγές στη Ρωσία μειώθηκαν, ιδίως για κηπευτικά προϊόντα, δημητριακά και ελαιούχους σπόρους και ζωικά προϊόντα
  • οι εξαγωγές στην Κίνα παρουσίασαν επίσης μείωση λόγω χαμηλότερων εξαγωγών χοιρινού κρέατος, δημητριακών και φυτικών ελαίων, ενώ οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 66%
  • το εμπόριο με το Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκε: οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 15% και οι εισαγωγές κατά 30%
  • το εμπόριο με τις Ηνωμένες Πολιτείες επίσης αυξήθηκε, με τις εξαγωγές της ΕΕ να αυξάνονται κατά 20% και τις εισαγωγές κατά 36%.

Επίσης η Κομισιόν θα ενημερώσει τους υπουργούς σχετικά με την έκθεση που εκπόνησε η Ευρωπαϊκή Ομάδα Χοιρινού Κρέατος. Θα εξεταστεί από κοινού η κατάσταση της αγοράς με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο τομέας του χοιρινού κρέατος της ΕΕ. Τα βασικά προβλήματα είναι οι μειωμένες εξαγωγές στην Κίνα, η αφρικανική πανώλη των χοίρων και το αυξανόμενο κόστος των εισροών.

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η γαλακτοπαραγωγή στην ΕΕ θα συζητηθούν στο Συμβούλιο, μετά από εισήγηση των αντιπροσωπειών της Λετονίας και Λιθουανίας, με την υποστήριξη της βουλγαρικής αντιπροσωπείας.  

Επίσης θα γινει αναφορά στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η γαλακτοκομική βιομηχανία στην ΕΕ. Οι κυβερνήσεις της Λετονίας και της Λιθουανίας, με την υποστήριξη της βουλγαρικής αντιπροσωπείας, θα ενημερώσουν το Συμβούλιο για την κατάσταση της γαλακτοβιομηχανίας στις χώρες τους. Θα εξεταστεί από κοινού η κατάσταση της αγοράς. Οι κτηνοτρόφοι σε Λετονία και Λιθουανία αντιμετωπίζουν αυξημένο κόστος εισροών. Ενώ το κόστος ενέργειας και ζωοτροφών έχει αυξηθεί, η τιμή αγοράς του νωπού γάλακτος μειώνεται συνεχώς. Οι αντιπροσωπίες καλούν την Κομισιόν να εισαγάγει μέτρα, που προβλέπονται στο πλαίσιο της Κοινής Οργάνωσης Αγοράς, για την στήριξη του γαλακτοκομικού τομέα, παρέχοντας οικονομική ενίσχυση στους αγελαδοτρόφους.

14/03/2023 03:30 μμ

Μεγάλο ρόλο θα παίξουν και οι χρεώσεις που απαιτούνται για την άρδευση.

Σε κρίσιμη καμπή εισέρχεται το βαμβάκι, ως προϊόν και αυτό που δεν θεωρείται βέβαιο δεν είναι η πτώση στις εκτάσεις, αλλά το μέγεθος αυτής. Μια πτώση που φαίνεται πως μπορεί να ανατραπεί μόνον στην περίπτωση που οι εκκοκκιστές δώσουν μεγαλύτερες δυνατότητες στους παραγωγούς, όσον αφορά στα κιλά στις προπωλήσεις και φυσικά τις τιμές.

Τουλάχιστον 30% η πτώση στις Σέρρες

Ο Παύλος Αραμπατζής, έμπειρος παραγωγός από την περιοχή της Βισαλτίας Σερρών θεωρεί μιλώντας στον ΑγροΤύπο, βέβαιη μια απώλεια στρεμμάτων στο βαμβάκι της τάξης του 30% εν συγκρίσει με πέρσι λόγω της απογοήτευσης των παραγωγών από τις χαμηλές εμπορικές τιμές πέρσι. Σύμφωνα με τον ίδιο, κάποιοι από τους παραγωγούς που δεν θα βάλουν βαμβάκι, θα στραφούν στον ηλίανθο, οι σπορές του οποίου καθυστερούν εντούτοις και κάποιοι (οι περισσότεροι) θα στραφούν στο καλαμπόκι. Οι σπορές βάμβακος στις Σέρρες αναμένονται μετά τις 20 Απριλίου.

Προβληματισμός ενόψει σπορών και στη Λάρισα

«Η εικόνα του βαμβακιού με τα περσινά δεδομένα δεν είναι καλή. Αν δεν δοθεί κίνητρο στους παραγωγούς, η προπώληση με αυξημένες ποσότητες, π.χ. στα 400 κιλά το στρέμμα από 250 πέρσι και μια τιμή στα 75-80 λεπτά, τότε πάμε για μεγάλη μείωση στρεμμάτων στη Θεσσαλία. Σημαντικό ρόλο θα παίξει και η χρέωση για το πότισμα, που ανάλογα την περιοχή, τον τρόπο άρδευσης κ.λπ., έχει μεγάλες αποκλίσεις. Όπου είναι προσιτή η άρδευση, δεν θα φύγει εύκολα ο κόσμος από το βαμβάκι. Πάντως θεωρώ, πως δέλεαρ είναι το καλαμπόκι που έχει καλή τιμή, αλλά δεν είναι όλες οι περιοχές στη συνδεδεμένη», τονίζει από την πλευρά του ο πρώην πρόεδρος του ΑΣ Λαρισαίων Αγροτών, κ. Χρήστος Σιδερόπουλος.

Κερδίζουν στρέμματα καλαμπόκι, βιομηχανική ντομάτα στην Καρδίτσα

Ο κ. Βασίλης Γιαννάκος είναι βαμβακοκαλλιεργητής, πρόεδρος στον ΤΟΕΒ Τιτανίου Καρδίτσας και μέλος στο ΔΣ της Διεπαγγελματικής Βάμβακος, άρα έχει άριστη γνώση της αγοράς και όχι μόνο. Όπως λοιπόν σημειώνει μιλώντας στον ΑγροΤύπο: «από τις πρόσφατες συναντήσεις με εκπροσώπους της αγοράς βάμβακος προκύπτει ότι είναι πολύ πιθανό όταν ξεκινήσουν οι προπωλήσεις βάμβακος φέτος, η χρηματιστηριακή τιμή του προϊόντος να κυμανθεί μεταξύ 85 και 100 σεντς. Ένα χαμηλό δολάριο θα ενισχύσει την τιμή για το σύσπορο βαμβάκι μας. Το τοπίο είναι ρευστό και βλέπετε τι γίνεται και στις ΗΠΑ. Επίσης, τα εκκοκκιστήρια προσανατολίζονται να έχουν μια ευελιξία στις ποσότητες στην προπώληση, όχι όμως πάνω από 200-250 κιλά το στρέμμα. Αυτό που είναι βέβαιο είναι μια μείωση από πέρσι στο 10% στις εκτάσεις, καθώς αρκετοί παραγωγοί θα στραφούν στο καλαμπόκι και τη βιομηχανική ντομάτα. Πέρσι στο ΟΣΔΕ δηλώθηκαν γύρω στα 2,55 εκατ. στρέμματα. Αυτά θα είναι μειωμένα τη νέα χρονιά σίγουρα και για τον απλό λόγο ότι με την πλήρη εφαρμογή του monitoring, πολλές εκτάσεις θα πεταχθούν εκτός».

14/03/2023 10:40 πμ

Σημαντικό πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι εξαγωγές νωπών και ευαλλοίωτων αγροτικών προϊόντων προς τρίτες χώρες εξαιτίας του αναχρονιστικού πλαισίου αμοιβής των ποιοτικών και φυτοϋγειονομικών ελέγχων εκτός κανονικού ωραρίου. 

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο Δρ. Αναστάσιος Γεωργιάδης, Γεωπόνος εκπρόσωπος των ποιοτικών και φυτοϋγειονομικών ελεγκτών του δημοσίου, «το προσωπικό των ΔΑΟΚ και του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Θεσσαλονίκης πραγματοποιούν τους ελέγχους στις εισαγωγές  και εξαγωγές νωπών προϊόντων από και προς τρίτες χώρες. Στο εξαγωγικό εμπόριο το Σάββατο και η Κυριακή έχουν παγιωθεί σαν εργάσιμη ημέρα. Οι έλεγχοι στα νωπά οπωροκηπευτικά θα πρέπει να γίνουν την στιγμή της φόρτωσης και πολλές φορές πρέπει να γίνουν εκτός ωραρίου εργασίας. Ειδικά οι υπερατλαντικές εξαγωγές γίνονται συνήθως Κυριακές επειδή θα πρέπει να φτάνουν στο σωστό timing στις ξένες αγορές. Μόνο από τη ΔΑΟΚ Θεσσαλονίκης έχουμε 600 ελέγχους φορτίων ετησίως που θα πρέπει να γίνουν τις Κυριακές για εξαγωγές που πάνε κυρίως προς χώρες των Βαλκανίων.

Με το νόμο 3460 του 2006 (τροποποιήθηκε με το νόμο 3698 του 2008) και την ΚΥΑ του 2016 μπήκε πλαφόν στην αποζημιώση που θα πάρει ο ελεγκτής. Μάλιστα φτάνει τα 5 ευρώ την ώρα (τα χρήματα τα πληρώνουν οι ιδιώτες και είναι ανταποδοτικά λέει η νομοθεσία). Θα πρέπει να σας επισημάνω ότι οι αντίστοιχοι ελεγκτές σε Ρουμανία και Βουλγαρία αμοίβονται με 20 και 25 ευρώ την ώρα. Επίσης η πληρωμή των ελεγκτών γίνεται με καθυστέρηση δύο ετών.

Έχουμε ενημερώσει τον Υπουργό κ. Γεωργαντά για το πρόβλημα και μας είχε υποσχεθεί ότι θα καταθέσει τροπολογία στη Βουλή, κάτι που ακόμη δεν έχει γίνει. Η νομοθετική ρύθμιση θα βοηθήσει εκτός από την πραγματοποίηση περισσότερων ελέγχω εκτός ωραρίου και στην αντιμετώπιση της διαφθοράς στις πύλες και τα λιμάνια της χώρας και αυτό θα πρέπει να το προσέξει η κυβέρνηση.  

Στον κλάδο των αγροτικών προϊόντων περίοπτη θέση εμφανίζεται να έχουν οι εξαγωγές φρέσκων φρούτων και λαχανικών προς τις διεθνείς αγορές, παρά το γεγονός ότι η ενεργειακή κρίση και το επακόλουθο πληθωριστικό κύμα οδήγησαν σε τεκτονικές αλλαγές στην κατανάλωση νωπών οπωρ/κών το τελευταίο διάστημα.

Με λύπη, όμως, διαπιστώνουμε από την άλλη ότι η πολιτική ηγεσία και ειδικότερα ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ .Γεωργαντάς, δεν έχει προβεί σε καμία ενέργεια μέχρι σήμερα, σχετικά με τις δεσμεύσεις που έδωσε κατά τη συνάντηση της Θέρμης (Θεσσαλονίκη) με αντιπροσώπους του γεωπονικού ελεγκτικού προσωπικού των ΔΑΟΚ & Π.Κ.Π.Φ.Π.&Φ.Ε, τον Σεπτέμβριο του 2022, αναφορικά με τον εκσυγχρονισμό και την αναδιοργάνωση, σε νέα βάση, του καθεστώτος της ανταποδοτικής εργασίας εκτός του κανονικού ωραρίου των δημοσίων υπηρεσιών, για τη διενέργεια ποιοτικών και φυτοϋγειονομικών ελέγχων σε φορτία τροφίμων φυτικής προέλευσης από γεωπόνους κρατικούς υπαλλήλους, αφενός για τις ανάγκες στήριξης του εξαγωγικού εμπορίου και της ελληνικής εξωστρέφειας αλλά και, εν μέρει, για τη διεκπεραίωση των εισαγωγών σε περιόδους όπου η εγχώρια αγορά παρουσιάζει ελλείψεις σε βασικά επισιτιστικά είδη νωπών οπωρ/κών. 

Αλλά ακόμη και αν η ριζική αυτή μεταρρύθμιση, η οποία κρίνεται επιβεβλημένη στις μέρες μας, φαντάζει για τον κ. Υπουργό «Γολγοθάς», γιατί δεν έχει προβλεφθεί μέχρι σήμερα, έστω μια βελτίωση του υφιστάμενου αναχρονιστικού νομοθετικού πλαισίου της ανταποδοτικής εργασίας η οποία, αποδεδειγμένα, αποσκοπεί στην ενίσχυση της πίστης του ελληνικού εξαγωγικού εμπορίου; Διότι με όλα τα "βαρίδια" και τις "στρεβλώσεις" που έχει κληρονομήσει από το 2006 που θεσπίστηκε και έπειτα, τα οποία κορυφώθηκαν στα μαύρα χρόνια των μνημονίων, ο χρήσιμος αυτός θεσμός απασχόλησης των δημοσίων λειτουργών τα απογεύματα, τα Σαββατοκύριακα και όλες τις αργίες του χρόνου, προς όφελος πάντα των εξαγωγέων, για τους υπαλλήλους που τον υπηρετούν θα μπορούσε να εκληφθεί μόνο ως παραλογισμός και ειρωνεία, ασχέτως αν συνεισφέρει δυναμικά και έμπρακτα στην ανύψωση της ελληνικής οικονομίας.

Δεν μπορεί, λοιπόν, ένας γεωπόνος-ελεγκτής, δημόσιος λειτουργός, ημέρα Κυριακή να πραγματοποιεί ελέγχους σε 30 αυτοκίνητα φορτηγά (φορτία) με διάφορα είδη νωπών οπωρ/κών προέλευσης απ΄όλη την Ελλάδα και για ένα συνολικό διακινούμενο όγκο προϊόντων (tonnage) κοντά στους 660 tn φρούτων και λαχανικών προς εξαγωγή, αλλά να δικαιούται πρόσθετη αμοιβή για την παρασχεθείσα εργασία του μόνο για τα 18 αυτοκίνητα! Θα πρέπει επιτέλους να παύσει να ισχύει αυτή η αντιπαραγωγική δέσμευση του ισχύοντος νόμου.

Σχετικά με το αναδειχθέν θέμα, τέλος, τα αιτήματα των γεωπόνων ποιοτικών και φυτοϋγειονομικών ελεγκτών που συμμετέχουν διαχρονικά στην υπερεργασιακή ανταποδοτική απασχόληση για τους απαραίτητους ελέγχους εκτός κανονικού ωραρίου, συνοψίζονται όπως παρακάτω:
1. αλλαγή του τρόπου καταβολής των αποζημιώσεων με νομοθετική ρύθμιση και θέσπιση σε νέα βάση με χρήση της διαλειτουργικότητας των πληροφοριακών συστημάτων (άμεση εκταμίευση αντί της διετίας που ισχύει σήμερα) 
2. αναπροσαρμογή του ύψους της ωριαίας αποζημίωσης για εργασία εκτός ωραρίου, από 5 € που ισχύει σήμερα στα 15 € και απόδοση του συνόλου των ανταποδοτικών τελών στον απασχολούμενο ελεγκτή 
3. κατάργηση της αντιπαραγωγικής (μνημονιακής) πολιτικής της επιβολής ανώτατου ορίου (πλαφόν) 300 € μεικτά (200 € καθαρά) στη μηνιαία αποζημίωση των ελεγκτών από ανταποδοτικά τέλη
4. αναπροσαρμογή της χιλιομετρικής αποζημίωσης (πληρώνεται από τους ιδιώτες και όχι από το κράτος) σε τουλάχιστον 0,40/χλμ προκειμένου να μπορέσουμε να μετακινηθούμε με τα αυτοκίνητα μας».

Ελέγχους ζητούν και οι εξαγωγείς
Στην ανάγκη διεξαγωγής ελέγχων και εκτός ωραρίου αναφέρονται και οι εξαγωγείς οπωροκηπευτικών. Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Γεώργιος Πολυχρονάκης, Ειδικός Σύμβουλος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Incofruit - Hellas, «διανύοντας την εμπορική περίοδο της εξαγωγής των χειμερινών φρούτων και λαχανικών (εσπεριδοειδών, ακτινιδίων, μήλων αχλαδιών, φράουλας, αγγουριών, τοματών κ.α), η οποία ανέκαμψε μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων και λόγω της φύσης των προϊόντων (ευάλωτα και ευπαθή) και της βελτίωσης συγχρόνως της τιμής τους μετά από μια δύσκολη και για ορισμένα προϊόντα καταστροφικής χρονιάς, οι έλεγχοι από τις αρμόδιες αρχές πρέπει να γίνονται και εκτός του κανονικού ωραρίου των υπηρεσιών όπως επίσης και κατά τα Σάββατα και Κυριακές.

Δεν είναι δυνατόν να διεκπεραιώνεται η διαδικασία παραγωγής των εξαγομένων προϊόντων εντός του ωραρίου εργασίας των δημοσίων υπηρεσιών. Κατά συνέπεια καλούμε:

  • αφενός τους γεωπόνους να μην οδηγήσουν στην καταστροφή τις επιχειρήσεις εξαγωγής και τους παραγωγούς οπωροκηπευτικών προϊόντων της χώρας μας και
  • τέλος το ΥπΑΑΤ να ικανοποιήσει τα δίκαια εκ των αιτημάτων τους και να φροντίσει για την  καταβολή των καθυστερούμενων οφειλών και να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα (χρηματοδότηση πολύ περισσότερο που τα κονδύλια προέρχονται από «ανταποδοτικά τέλη», καταβαλλόμενα από τους ελεγχόμενους και μάλιστα υπέρμετρα) για την απρόσκοπτη διεξαγωγή των ελέγχων».  
07/03/2023 02:11 μμ

Μια διαφορετική «αιρετική» άποψη για την φετινή χρονιά καλλιέργειας του βαμβακιού αναφέρει στον ΑγροΤύπο ο Γεωπόνος από τις Σέρρες κ. Αθανάσιος Μπαντής. Σε αντίθεση με την εικόνα που μας έχουν δώσει για την εξέλιξη της φετινής χρονιάς πολλοί βαμβακοπαραγωγοί, ο κ. Μπαντής μας αναφέρει τα εξής:

«Φέτος είχαμε μια τιμή ρεκόρ όλων των εποχών στο σύσπορο βαμβάκι. Όταν μέχρι τις 20/10/2022, εισκομίστηκαν στα εκκοκκιστήρια 753.047 τόνοι, δηλαδή το 82,27% της φετινής βαμβακοπαραγωγής μας, με τις τιμές σταθερά πάνω από 0,80 €/κιλό, είναι ένα θετικό γεγονός. 

Επίσης φέτος ο βαμβακοπαραγωγός μπορούσε να «κλείσει» - με προπώληση - τουλάχιστον το 50% της ποσότητας του ελληνικού βάμβακος με τιμές που έφτασαν και ξεπέρασαν (αρκετές φορές) το 1 €/κιλό, εννοείται πως και το 2022 είναι «χρονιά βάμβακος».

Εάν κάποιος συνετός, μετρημένος και χωρίς να θέλει να τζογάρει, παραγωγός «έκλεινε» 50/50 τις ποσότητές του, με βάση τις παραπάνω τιμές, τότε και με δεδομένη και γνωστή σήμερα την τελική μέση εθνική στρεμματική απόδοση, θα είχε ένα μέσο όρο «στησίματος» κοντά στα 0,90 €/κιλό.

Φέτος υπήρχε - ως εμπορική πολιτική - η επιλογή από μέρους του παραγωγού να «κλείσει» την ποσότητα βάμβακος που ήθελε με ελάχιστη εγγυημένη τιμή (και αν η αγορά «πήγαινε» παραπάνω από το «κλείσιμο» που αυτός έκανε θα πληρωνόταν στο νέο αυξημένο επίπεδο τιμής).

Ακόμη είχαμε τελικό μέσο όρο πανελλαδικής στρεμματικής απόδοσης τα 360 κιλά ανά στρέμμα. Και μιλάμε για μια χρονιά που είχαμε ζημιές από χαλαζοπτώσεις και για πρώτη φορά δόθηκε από τον ΕΛΓΑ προκαταβολή αποζημίωσης σε 110.000 στρέμματα.

Πέρυσι και πρόπερσι, σε χρονιές χωρίς ζημιές από χαλάζι, ο μέσος όρος πανελλαδικής στρεμματικής απόδοσης ήταν στα 331 κιλά ανά στρέμμα. Δηλαδή φέτος και με τα 110.000 στρέμματα χαλαζόπτωσης καταφέραμε να έχουμε 29 κιλά ανά στρέμμα παραπάνω απόδοση.

Μακάρι κάθε χρονιά, από άποψη τιμών και παραγωγής, να είναι σαν την φετινή.

Εξυπακούεται βέβαια, πως το πότε, το πώς, και πόσο πούλησε ο κάθε βαμβακοπαραγωγός ή πότε θα «κλείσει» την τιμή του είναι δικό του δικαίωμα και δική του απόφαση. Υπήρχαν βαμβακοπαραγωγοί που για δικούς τους λόγους δεν εκμεταλλεύτηκαν όλες τις ευκαιρίες με τις υψηλές τιμές που υπήρχαν στην αγορά. Δυστυχώς πολλοί φέτος αδίκησαν το προϊόν τους με τις εμπορικές επιλογές τους. Σημειώνω πάντως πως κάθε χρονιά είναι εντελώς διαφορετική».  

01/03/2023 10:26 πμ

Στους 208.104 τόνους εκτοξεύτηκαν οι εισαγωγές πατάτας για το 2022 (κυρίως από Αίγυπτο). Σε υψηλά επίπεδα ήταν επίσης οι εισαγωγές λεμονιών με 26.870 τόνους (από Αργεντινή και Τουρκία) και ντομάτας με 15.729 τόνους (από Αίγυπτο και Τουρκία).

Οι συνολικές εισαγωγές νωπών φρούτων και λαχανικών, το 2022, αυξήθηκαν κατά 2,9% σε όγκο και κατά 15% σε αξία σε σύγκριση με το 2021 (6% και 23,2% αντίστοιχα σε σχέση με το 2020). Συνολικά εισάγαμε 729,4 χιλιάδες τόνους και αξίας 714,1 εκατομμύρια ευρώ, επανερχόμενες στην ανοδική τάση των προ του 2020 ετών. 

Η εισαγωγή λαχανικών ήταν αυτή που αυξήθηκε περισσότερο το 2022, η οποία ποσοτικά έφτασε στους 387 χιλιάδες τόνους (+11,3%) και αξίας 306,03 εκατ. ευρώ (+29,9%), ενώ το 2021 ήταν 347 χιλιάδες τόνους και αξίας 235 εκατ. ευρώ.

Οι εισαγωγές πατάτας αντιπροσώπευαν το 52,9% του συνόλου των λαχανικών που αγοράζονται στο εξωτερικό.

Πολύ πίσω από την πατάτα, το δεύτερο πιο εισαγόμενο λαχανικό είναι η ντομάτα με 15.729 τόνους και αξία 16,38 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία του ΕΛΣΤΑΤ που επεξεργάσθηκαν από τον Incofruit-Hellas.

Όσον αφορά τις εισαγωγές φρούτων το 2022, ανήλθαν συνολικά σε 342,4 χιλιάδες τόνοι (-5,2%) και ήταν αξίας 385,3 εκατ. ευρώ (+5,9%). 

Οι μπανάνες είναι τα πιο εισαγόμενα φρούτα, με 204.859 τόνους ποσότητα και αξία 141,5 εκατ. ευρώ και ακολουθούν τα λεμόνια με 26.870 τόνους και αξία 27,63 εκατ. ευρώ (-2%). Την τρίτη θέση καταλαμβάνουν οι ανανάδες με 18.192 τόνους και αξία 13,57 εκατ. ευρώ και τέταρτη τα μήλα με 12.942 τόνους και αξία 6,65 εκατ. ευρώ.

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Γεώργιος Πολυχρονάκης, Ειδικός Σύμβουλος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Incofruit - Hellas, «η εισαγωγή νωπών φρούτων και λαχανικών δείχνει τη συνεχή ανάπτυξη του ξένου ανταγωνισμού τόσο στην χώρα μας όσο και στις κοινοτικές αγορές και οφείλεται σε λιγότερο απαιτητικούς κανονισμούς στους τόπους παραγωγής (φυτοϋγειονομικός, περιβαλλοντολογικός κ.α.).

Πρέπει να γίνει λεπτομερή ανάλυση της ελληνικής αγοράς και των καταναλωτικών τάσεων που έχουν προκαλέσει την αύξηση των εισαγωγών, κυρίως από τρίτες χώρες, γεγονός που δείχνει ότι για την πλειοψηφία των Ελλήνων καταναλωτών δεν καθορίζει την προτίμησή τους η προέλευση των τροφίμων που αγοράζουν. Απαιτείται η χάραξη στρατηγικής πολιτικής υποκατάστασης των εισαγομένων φρούτων και λαχανικών από ομοειδή παραγόμενα στην χώρα μας.

Θα πρέπει να επιδιωχθεί όπως οι ελληνικές ελεγκτικές αρχές να επιτηρούν την αυστηρή τήρηση των εμπορικών προδιαγραφών - ποιότητας για τα εισαγόμενα και τα διακινούμενα εγχώριας παραγωγής προϊόντα στην ελληνική αγορά αλλά και για τα εξαγόμενα οπωροκηπευτικά προϊόντα, προς διασφάλιση της φήμης των προϊόντων μας που θα συμβάλλει στην περαιτέρω αύξηση των εξαγωγών τους».

24/02/2023 03:06 μμ

Με επταμελή αντιπροσωπεία της ΕΟΑΣΚ συναντήθηκε το πρωί της Παρασκευής ο ΥπΑΑΤ Γ. Γεωργαντάς, στο πλαίσιο της παρουσίας του στη Θεσσαλία.

Η επιτροπή έθεσε εκ νέου στον ΥπΑΑΤ το αίτημα για ενίσχυση απώλειας εισοδήματος, με τον Γ. Γεωργαντά ωστόσο να παραμένει άκαμπτος, εμμένοντας στην άποψη (που διατύπωσε και πριν λίγες ημέρες στη βουλή), ότι η συντριπτική πλειοψηφία των βαμβακοπαραγωγών φέτος έλαβε ικανοποιητικές τιμές.

Η άποψη αυτή είναι εντελώς έωλη, δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο κ. Κώστας Τζέλλας, εκ μέρους της Πανελλαδικής Επιτροπής (ΠΕΜ), σημειώνοντας ότι: «ειδικά στο νομό Καρδίτσας 8 στους 10 παραγωγούς λάβαμαε εμπορική τιμή μόλις 65-73 λεπτά το κιλό, άρα πρέπει να ενισχυθούμε, όπως γίνεται και σε άλλα προϊόντα, δεδομένου και του πολύ υψηλού κόστους παραγωγής. Θέλουμε αναπλήρωση εισοδήματος έως του ύψους του 1 ευρώ το κιλό ή έστω μέρους αυτού. Παρουσιάσαμε στον υπουργό πρόσθετα στοιχεία ώστε να τον πείσουμε για την ενίσχυση και μας είπε πως η κυβέρνηση θα το ξαναδεί την επόμενη εβδομάδα».

Συνάντηση Μητσοτάκη στις 8 το πρωί του Σαββάτου στη Λάρισα με ΠΕΜ

Εξελίξεις είχαμε εν τω μεταξύ αναφορικά με το αίτημα των αγροτών της Πανελλαδικής Επιτροπής (ΠΕΜ) να δουν τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στην Λάρισα. Σύμφωνα με πληροφορίες, κανονίστηκε ραντεβού αντιπροσωπείας της ΠΕΜ για το Σάββατο το πρωί στις 8, σε ξενοδοχείο της πόλης.

21/02/2023 10:12 πμ

Δεν άφησε περιθώρια για ενίσχυση απώλειας εισοδήματος στο προϊόν ο υπουργός, μιλώντας στη βουλή.

Απαντώντας στην υπ' αριθμό 429/13-02-2023 επίκαιρη ερώτηση δεύτερου κύκλου του ΣΤ΄ Αντιπροέδρου της Βουλής και Βουλευτή Λάρισας του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος κ. Γεωργίου Λαμπρούλη προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με θέμα: «Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος των βαμβακοκαλλιεργητών», τόνισε τα ακόλουθα: «Για φέτος όσοι ασχολούνται με τον πρωτογενή τομέα και ειδικά με το συγκεκριμένο προϊόν γνωρίζουν πολύ καλά ότι είχε και πάρα πολλές δυνατότητες καλής τιμής πώλησης. Και οι δυνατότητες αυτές αξιοποιήθηκαν σε πολύ μεγάλο βαθμό από μεγάλο αριθμό παραγωγών είτε με τις πωλήσεις που έκαναν σε τιμές οι οποίες πάρα πολλές φορές ήταν άνω των 80 λεπτών και 90 λεπτών μέχρι ένα ευρώ -ξέρουμε όλοι πολύ καλά ότι εκεί έφτασε η τιμή πώλησης- είτε κάνοντας χρήση της δυνατότητας των προπωλήσεων οι οποίες υπάρχουν και οι οποίες όλο και περισσότερο κερδίζουν έδαφος σε μέρος των παραγωγών, πάντα με τη συνεργασία, με την συνεννόηση με την Διεπαγελματική Οργάνωση Βάμβακος, η οποία νομίζω ότι κάνει μια πάρα πολύ καλή δουλειά στον συγκεκριμένο αυτό τομέα. Έτσι, λοιπόν, και για φέτος οι τιμές οι οποίες υπήρξαν, κοντά στο ένα ευρώ, είναι τιμές οι οποίες θεωρούνται από τις καλύτερες, αν όχι οι καλύτερες, που υπήρξαν διαχρονικά για το συγκεκριμένο προϊόν. Καταλαβαίνοντας βέβαια πάντα ότι φέτος ήταν πιο αυξημένο το κόστος παραγωγής, δεν λέμε ότι αυτό έφερε τα υπερκέρδη στους παραγωγούς μας, αλλά σίγουρα σε αυτούς που μπόρεσαν, που είναι οι περισσότεροι, να κατευθύνουν σωστά και να πουλήσουν στις τιμές που προανέφερα είναι σίγουρο ότι έχει μείνει ένα καλό εισόδημα. Μέχρι τον Οκτώβρη είχε παραδοθεί το 75% περίπου του παραγόμενου προϊόντος. Και αυτό, όπως είπατε και εσείς, τελειώνει με τις παραδόσεις. Όμως, η εικόνα στη συντριπτική πλειοψηφία των παραγωγών της χώρας είναι ότι ήταν μια καλή χρονιά για το βαμβάκι, μια χρονιά στην οποία οι τιμές ήταν ιδιαίτερα υψηλές. Γι’ αυτό και θεωρούμε ότι στο συγκεκριμένο τουλάχιστον προϊόν οι όποιες αιτιάσεις γίνονται αφορούν προφανώς μεμονωμένες περιπτώσεις, αλλά σίγουρα δεν ανταποκρίνονται στην εικόνα που υπάρχει στη συγκεκριμένη παραγωγική δραστηριότητα σε όλη τη χώρα».

«Κύριε Υπουργέ, στα χέρια σας εδώ και καιρό σίγουρα -δεν ξέρω πόσο διάστημα- έχετε κάποια έγγραφα από τους ίδιους τους αγρότες, εν προκειμένω της Καρδίτσας. Και θα μεταφέρω και εδώ ζωντανά αυτό που μου είπαν εχθές που ήμουνα εκεί στο μπλόκο της Καρδίτσας για το κόστος παραγωγής, για τις τιμές που αντιμετωπίζουν. Τι έξοδα είχε ανά στρέμμα ο αγρότης το 2022, πέρυσι δηλαδή, όταν τελείωσε καλλιεργητική χρονιά, η συγκομιδή, για την καλλιέργεια και το όργωμα -δεν θα αναφερθώ στο πόσα, τα έχετε μπροστά σας ή τα έχετε στο Υπουργείο-, για τους σπόρους, τα φυτοφάρμακα, το σκάλισμα, τα εντομοκτόνα, για τα λιπάσματα, για το πότισμα και για το ρεύμα, τώρα ειδικά που έχει εκτιναχθεί, έχει φτάσει στον «Θεό» η τιμή του, αλλά και τη συλλογή του προϊόντος; Το κόστος ανά στρέμμα είναι 309 ευρώ. Εάν σε αυτό προσθέσουμε και τα στρέμματα που ένας μεγάλος αριθμός αγροτών ενοικιάζει και υπολογίσουμε την τιμή των 50 ευρώ ανά στρέμμα, την ελάχιστη τιμή, τα έξοδα πάνε στα 359 ευρώ το στρέμμα. Η τιμή πώλησης του βαμβακιού 0,68 έως το πολύ 0,70 είναι πολύ κάτω από το κόστος παραγωγής», απάντησε ο Γιώργος Λαμπρούλης.

«Κανείς δεν ισχυρίστηκε από την Κυβέρνηση ότι διανύουμε μια εύκολη χρονιά, ειδικά στον πρωτογενή τομέα. Είναι μια χρονιά στην οποία το κόστος παραγωγής είναι πραγματικά αυξημένο για παράγοντες εξωγενείς, τους οποίους έχουμε αναλύσει πάρα πολλές φορές. Όμως, είμαστε παρόντες, κύριε Πρόεδρε, κύριοι συνάδελφοι, στην προσπάθεια μέρος αυτού του κόστους παραγωγής -σημαντικό μέρος- να μπορέσουμε να το απορροφήσουμε μέσα από συγκεκριμένες πολιτικές. Να αναφέρω δύο πράγματα που, νομίζω, έχουν τη σημασία τους. Το ένα είναι σε σχέση με την ενίσχυση που έχουμε δώσει στον ΕΛΓΑ, στον οργανισμό για τις αποζημιώσεις, ο οποίος κατάφερε το 2020, το 2021 και το 2022 να καταβάλει 863 εκατομμύρια ευρώ. Ξέρουμε όλοι ότι οι ετήσιες εισφορές των αγροτών στον ΕΛΓΑ δεν είναι περισσότερες από 160 εκατομμύρια. Άρα για αυτά τα τρία χρόνια έχουν δοθεί 380 εκατομμύρια από τον κρατικό προϋπολογισμό για ζημίες που έχουν πάθει οι παραγωγές και το βαμβάκι, βεβαίως, μέσα σε αυτές. Τις επόμενες ημέρες θα γίνει μία ακόμα καταβολή 110 εκατομμυρίων ευρώ, η μεγαλύτερη που έχει γίνει ποτέ, για όλα τα πορίσματα που είναι έτοιμα από τον ΕΛΓΑ και στην οποία καταβολή έχει πάλι συμμετοχή το ελληνικό κράτος. Οφείλω να αναφέρω -όπως αναφέρθηκε- το κόστος παραγωγής στην ενίσχυση που έχει δοθεί με το πετρέλαιο. Μία φορά δόθηκε, μία ανακοινώθηκε για την επόμενη περίοδο, για κάτι το οποίο είναι γνωστό ότι είχε σταματήσει από το 2016. Να αναφερθώ στην ανησυχία για τα λιπάσματα στα οποία πήραν και οι βαμβακοπαραγωγοί και βεβαίως, οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, που ασφαλώς οι βαμβακοπαραγωγοί είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Να αναφερθώ στην ενίσχυση που υπάρχει για το ρεύμα και η οποία ξέρουμε ότι είναι ιδιαίτερα σημαντική για τους αγρότες μας από την πρώτη στιγμή, αλλά ειδικά το τελευταίο διάστημα είναι ιδιαίτερα σημαντική. Να αναφερθώ και στις μειώσεις του ΦΠΑ που έγιναν στα λιπάσματα και στα αγροεφόδια. Αν ρωτήσει κάποιος «Νομίζετε ότι όλο αυτό καλύπτει το κόστος παραγωγής;», σας επαναλαμβάνω ότι κανείς δεν είπε ότι καλύπτει στο 100% την αύξηση του κόστους παραγωγής. Είναι, όμως, μια πολύ σημαντική ενίσχυση και βοήθεια η οποία δίνεται, εν προκειμένω για τους αγρότες για τους οποίους συζητούμε, μέσα στους οποίους και οι βαμβακοπαραγωγοί. Οι συγκεκριμένοι, όπως ανέφερα, έχουν και τη σταθερή ειδική ενίσχυση, που είναι 184 εκατομμύρια και το προϊόν των οποίων πέρυσι είχε μέση τιμή πώλησης 70 λεπτά, φέτος για μεγάλα διαστήματα -το γνωρίζουν όλοι- ήταν και 80 και 90 λεπτά και 1 ευρώ. Το γνωρίζουν όλοι αυτό στον κάμπο. Αν κάποιες άστοχες επιλογές οδήγησαν κάποιους να είναι δυστυχώς σε δυσχερέστερη θέση από κάποιους άλλους παραγωγούς, δεν είναι αυτός ο κανόνας. Ο κανόνας είναι ότι ειδικά στο συγκεκριμένο προϊόν υπήρξε και μια καλή τιμή και ενίσχυση και σε αυτούς, όπως και σε όλους τους άλλους», είπε καταλήγοντας ο Γ. Γεωργαντάς.

Η κατάσταση πάντως στο βαμβάκι, όπως προκύπτει από τα ρεπορτάζ μας, όλο το προηγούμενο διάστημα, δείχνει τουλάχιστον προβληματική, με τους περισσότερους αγρότες, να έχουν επωμιστεί ένα σημαντικό βάρος από το κόστος παραγωγής, αλλά να εισπράττουν πολύ χαμηλές εμπορικές τιμές.

20/02/2023 10:30 πμ

Τα κύρια σημεία της έκθεσης του υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA).

Σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις, οι εισαγωγές βαμβακιού το 2022/23 στο Πακιστάν θα είναι μειωμένες από 5 σε 4,5 εκατ. μπάλες, λόγω των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι εισαγωγείς, με τη χρηματοδότηση, ένα θέμα που εμπορίζει τους επιχειρηματίες από τον περασμένο Δεκέμβριο.

Όπως πιο συγκεκριμένα αναφέρει το USDA, λόγω της εγχώριας έλλειψης, οι τοπικές τράπεζες έχουν περιορίσει την αποδέσμευση χρηματοδότησης για εισαγωγές. Η κατάσταση αυτή έχει οδηγήσει σε καθυστέρηση της διαδικασίας έκδοσης των εγγράφων που απαιτούνται για την εκκαθάριση των αποστολών ενώ υπάρχει αβεβαιότητα και για μελλοντικές αποστολές.

Η έλλειψη συναλλάγματος και οι αυξημένες διοικητικές απαιτήσεις των τραπεζών έχουν, επίσης, αυξήσει σημαντικά το κόστος τέτοιου είδους συναλλαγών, που αφορούν στη χρηματοδότηση και την εισαγωγή βαμβακιού. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μάλιστα, η αβεβαιότητα σχετικά με τη διαθεσιμότητα του βαμβακιού προκαλεί καθυστέρηση του χρόνου ολοκλήρωσης των εξαγωγικών παραγγελιών, με αποτέλεσμα σε συνολική μείωση της παραγωγής κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων.

Επιπλέον, σύμφωνα με πληροφορίες, τις οποίες επικαλείται το USDA, οι τράπεζες συχνά απαιτούν από τις επιχειρήσεις που κάνουν εισαγωγή βάμβακος, οι ανάγκες χρηματοδότησης του βαμβακιού να υποστηρίζονται από επιβεβαιωμένες εξαγωγικές παραγγελίες. Αλλά οι περισσότερες τοπικές κλωστοϋφαντουργικές εταιρείες δεν έχουν πάντοτε πλήρως ολοκληρωμένες συμφωνίες. Όλοι οι παραπάνω παράγοντες έχουν επιβραδύνει τις εισαγωγές βαμβακιού στο Πακιστάν, καταλήγει το USDA.

Κατανάλωση και αποθέματα

Με τη χρήση του βαμβακιού να έχει ήδη προβλεφθεί ότι θα μειωθεί σημαντικά το 2022/23, η πρόβλεψη για τη χρήση παραμένει αμετάβλητη. Η πρόβλεψη για μείωση στις εισαγωγές έχει να κάνει και με τα χαμηλότερα επίπεδα αποθεμάτων. Το βαμβάκι είναι βασικό εξαγόμενο προϊόν των ΗΠΑ στο Πακιστάν. Σε όρους αξίας, οι αμερικανικές εξαγωγές βαμβακιού προς το Πακιστάν σημείωσαν ρεκόρ το 2022, φθάνοντας τα 926 εκατ. δολάρια αν και υπάρζουν διαθέσιμα στοιχεία για τους πρώτους 11 μήνες του έτους. Το Πακιστάν ήταν η τέταρτη μεγαλύτερη αγορά για το αμερικανικό βαμβάκι.

16/02/2023 03:46 μμ

Σύμφωνα με απάντηση του Eπίτροπου Γεωργίας κ. Janusz Wojciechowski, που κατατέθηκε, στις 26/10/2022, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η ΕΕ έχει προβλέψει, από τον Μάρτιο του 2022, ειδικό ταμείο ενίσχυσης της πρωτογενούς παραγωγής λόγω της κρίσης του πολέμου στην Ουκρανία.

Μάλιστα έχει δώσει το πράσινο φως στα κράτη μέλη να χρησιμοποιούν τα κονδύλια του αποθεματικού κρίσης για στήριξη των αγροτών, ενώ αναφέρει ότι ήδη η Ελλάδα έχει χρησιμοποιήσει κονδύλι 26 εκατ. ευρώ με στόχο να στηρίξει του κλάδο των οπωροκηπευτικών.

Επιπλέον υπάρχουν τα τομεακά επιχειρησιακά προγράμματα και τα Προγράμματα Αγροτικής Ανάπτυξης της νέας ΚΑΠ που μπορεί να χρησιμοποιηθούν από αρχές του 2023.

Ακόμη στο πλαίσιο του μέσου «Next Generation EU» έχουμε τον Μηχανισμό Ανάκαμψη που φέρνει επιπλέον 7,5 δισεκατομμύρια ευρώ στα προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης.

Κύκλοι της αγοράς οπωροκηπευτικών αναφέρουν στον ΑγροΤύπο ότι όπως φαίνεται στις τελευταίες ανακοινώσεις του ΥπΑΑΤ δεν γίνεται λόγος πια για ενισχύσεις de minimis. Μιλάνε για αποζημιώσεις που δεν θα είναι οριζόντιες αλλά θα αφορούν συγκεκριμένες ποικιλίες και περιοχές. Τα κριτήρια δεν μπορεί να αφορούν μόνο τις τιμές παραγωγού και την πορεία των εξαγωγών. Το πρόβλημα είναι ότι η τιμές παραγωγού μπορεί να αυξήθηκαν αλλά η αύξηση αυτή δεν είναι δυνατόν να καλύψει την αύξηση του κόστους καλλιέργειας που είχαν οι παραγωγοί λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Δηλαδή το κόστος εισροών σε σχέση με το κόστος εκροών είναι ελλειματικό και υπάρχει απώλεια εισοδήματος στον παραγωγό για αυτό θέλει οικονομική στήριξη. Εκεί θα πρέπει να στηριχθεί η οποιαδήποτε ενίσχυση από το ΥπΑΑΤ.

Αυτό που αξίζει να αναφέρουμε είναι ότι στην απάντηση του Επιτρόπου τονίζεται ακόμη ότι τα κράτη μέλη έχουν την αρμοδιότητα για τον καθορισμό των επιπέδων φορολόγησης και των απαλλαγών στους αγρότες που έχουν πληγεί από την κρίση. Εκεί πάνω στηρίχθηκαν και οι Ισπανοί για να προχωρήσουν σε μηδενισμό ή μείωση του ΦΠΑ στα κάποια τρόφιμα.

Όπως ανέφερε στον ΑγροΤύπο ο κ. Θωμάς Μόσχος, κτηνοτρόφος και πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Καστοριάς Μακεδνός, «η ελληνική κυβέρνηση έχει όχι μόνο άδεια από την ΕΕ για μείωση φορολογίας αλλά έχει και πρόταση για ευρωπαϊκή χρηματοδότηση του αγροτικού κλάδου. Τι ακριβώς από αυτά έπραξε για να στηρίξει την πρωτογενή παραγωγή αλλά και τις τελικές τιμές στο ράφι όλο αυτό το διάστημα; Τίποτα. Περίμεναν τις αγροτικές κινητοποιήσεις για να δώσουν κάποια χρήματα και να δούμε τον τρόπο που θα τα χορηγήσουν τελικά».

Δείτε το κείμενο της απάντησης του Επιτρόπου που κατατέθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στα αγγλικά (εδώ)