Ένταξη της καλλιέργειας του ηλίανθου σε πρόγραµµα Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων (ΚΟΕ) ή σε ενισχύσεις de minimis λόγω των ζημιών που είχε η φετινή παραγωγή εξαιτίας της παρατεταμένης ανομβρίας.
Αυτό ζητούν σε επιστολή τους προς το ΥπΑΑΤ οι δήμαρχοι Αμφίπολης, Βισαλτίας, Εμμανουήλ Παππά, Ηράκλειας, Νέας Ζίχνης και Σερρών
Συγκεριμένα αναφέρουν τα εξής:
Η συμβολαιακή καλλιέργεια των ενεργειακών φυτών τα τελευταία χρόνια έχει βοηθήσει πολύ την τοπική οικονομία των Σερρών.
Ειδικότερα ο ηλίανθος, ως εναλλακτική λύση αμειψισποράς στα χειμερινά σιτηρά, έχει προσφέρει υπεραξία στα μη αρδευόμενα χωράφια των Δήμων μας, που υπό άλλες συνθήκες δεν θα μπορούσαν να αποφέρουν σημαντικά έσοδα.
Σε μία εποχή αστάθειας των διεθνών τιμών των αγροτικών προιόντων, η συμβολαιακή γεωργία δίνει σημαντικά πλεονεκτήματα στον αγρότη, όπως ακριβή προγραμματισμό της παραγωγής, διασφάλιση της διάθεσης του προϊόντος και της τιμής πώλησης, καθώς και προσδιορισμό του χρόνου και του τρόπου πληρωμής.
Οι εξαιρετικά δυσμενείς καιρικές συνθήκες και κυρίως η παρατεταμένη ανομβρία της φετινής χρονιάς έχει επηρεάσει αρνητικά την καλλιέργεια του ηλίανθου, όπου σε πολλές των περιπτώσεων, η συγκομιδή ήταν οικονομικά ασύμφορη, δοκιμάζοντας έτσι τις αντοχές των παραγωγών σε μία εποχή ακρίβειας και αβεβαιότητας του αγροτικού τομέα.
Επειδή ο ΕΛΓΑ δεν καλύπτει ασφαλιστικά την παρατεταμένη ξηρασία.
Επειδή ο Σερραικός κάμπος είναι η δύναμη του τόπου μας και θα πρέπει να στηριχτεί έμπρακτα.
Επειδή τα περισσότερα προβλήματα των αγροτών έχουν κοινό παρονομαστή.
Επειδή ένας Δήμος είναι ισχυρός μόνο όταν είναι κοντά στους πολίτες του, στα προβλήματά τους, στις ανάγκες τους.
Για τους λόγους αυτούς:
Ως δήμαρχοι του νομού Σερρών, με σεβασμό και υψηλό αίσθημα ευθύνης απέναντι στους δημότες, είμαστε πεπεισμένοι ότι η αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή αποτελεί τον βασικό πυλώνα για την ανάπτυξη και την επανεκκίνηση της τοπικής και ελληνικής οικονομίας, για αυτό ζητούμε άμεσα την ένταξη της καλλιέργειας του ηλίανθου σε πρόγραμμα Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων (ΚΟΕ) ή σε ενισχύσεις de minimis και την επικαιροποίηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ, έτσι ώστε να δώσουμε διέξοδο, ελπίδα και προοπτική στους Σερραίους αγρότες και στον πρωτογενή τομέα γενικότερα.
Αύξηση είχαμε στις τιμές του ηλίανθου στην Ουκρανία την περασμένη εβδομάδα, που πλησίασαν στο ιστορικό υψηλό ρεκόρ είχε το προϊόν το 2021.
Συγκεκριμένα οι τιμές παραγωγού που αγόρασε η μεταποίηση κυμάνθηκαν από 504,39 έως 549,23 ευρώ ο τόνος.
Οι υψηλότερες τιμές του ηλίανθου στην Ουκρανία είχαν καταγραφεί τον Μάρτιο του 2021, όταν είχαν φτάσει στα επίπεδα των 571,65 έως 614,24 ευρώ ο τόνος.
Όπως αναφέρουν οι μεταποιητές αυτό συμβαίνει γιατί υπάρξει αυξημένη ζήτηση για εξαγωγές ηλιέλαιου στις διεθνείς αγορές και στην ΕΕ.
Η αύξηση των τιμών ηλίανθου ενισχύεται από την αύξηση της τιμής του ηλιελαίου στις ξένες αγορές.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν οι Ουκρανοί εξαγωγοί, η τιμή στο ηλιέλαιο αυξήθηκε, κατά 20-30 δολάρια ανά τόνο, την περασμένη εβδομάδα, φθάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο τιμών από τον Ιανουάριο του 2023, που ήταν 937,23 - 941,82 ευρώ ανά τόνο τιμή στο λιμάνι.
Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν οι ενεργειακές καλλιέργειες στην χώρα μας ηλίανθου και ελαιοκράμβης.
Τα προβλήματα αφορούν την καθυστέρηση της υπογραφή της απόφασης για τον καθορισμό ποσότητας κατανομής βιοντίζελ για το 2024. Ακόμη δεν έχει πραγματοποιηθεί η διυπουργική σύσκεψη για τον καθορισμό της φετινής κατανομής. Όλη αυτή η καθυστέρηση λειτουργεί αρνητικά για τις καλλιέργειες.
Το πρόβλημα οξύνθηκε μετά από τις δηλώσεις που έκανε ο Γενικός Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών κ. Αριστοτέλης Αϊβαλιώτης, που ανέφερε ότι θα υπάρξει μείωσης της παραγωγής βιοντίζελ κατά 40%.
Κάτι τέτοιο θα φέρει περαιτέρω μείωση των στρεμμάτων καλλιέργειας, μετά και από μια δύσκολη χρονιά λόγω της ξηρασίας που είχε φέτος ο ηλίανθος.
Τον προβληματισμό του για την μείωση των στρεμμάτων καλλιέργειας ηλίανθου και ελαιοκράμβης επισημαίνει σε επιστολή που έστειλε στον ΥΠΕΝ ο κ. Αλέξανδρος Πίττας, πρόεδρος του Σύνδεσμου Τυποποιητών Συσκευαστών - Εξαγωγέων Μελιού (ΣΕΤΣΕΜ).
Όπως τονίζει στον Γενικό Γραμματέα Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών του ΥΠΕΝ κ. Αριστοτέλη Αϊβαλιώτη, «η απόφασή σας για μείωση των καλλιεργειών ηλίανθου και ελαιοκράμβης στην χώρα μας επηρεάζουν άμεσα τους μελισσοκόμους, τα μελισσοσμήνοι των οποίων αξιοποιούν τις καλλιέργειες αυτές για επιβίωση ή την παραγωγή μελιών. Ιδιαίτερα ο ηλίανθος είναι βασικό μελισσοκομικό φυτό για τους μελισσοκόμους του Έβρου, τους οποίους η πολιτεία προσπαθεί να ενισχύσει προκειμένου να μην εγκαταλείψουν τον ακριτικό νομό».
Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Αλέξανδρος Πίττας, «εδώ και χρόνια αγοράζαμε όλη την παραγωγή μελιού από τους μελισσοκόμους του Έβρου. Ο ηλίανθος αποτελεί βασική καλλιέργεια της περιοχής και βλέπουμε μια φθίνουσα πορεία των στρεμμάτων καλλιέργειας, η οποία μας προβληματίζει. Μετά και τις πρόσφατες πυρκαγιές στον Έβρο ο ηλίανθος αποτελεί την βασική καλλιέργεια για την μελισσοκομία της περιοχής. Αν χαθεί και αυτός οδηγούμαστε σε μεγάλα προβλήματα στον κλάδο».
Διαβάστε όλη την επιστολή που έστειλε η ΣΕΤΣΕΜ στο ΥΠΕΝ (εδώ)
Από το Δήμο Φαρσάλων έγινε γνωστό ότι ο ΕΛΓΑ απέστειλε πίνακες με τα πορίσματα εκτίμησης των ζημιών από την θεομηνία Daniel.
Οι παραγωγοί που πήραν στα χέρια τους το πόρισμα μπορούν να υποβάλλουν αίτηση επανεκτίμησης μέσα σε προθεσμία δέκα ημερολογιακών ημερών (έως 21/10/2024).
Ωστόσο με έκπληξη είδαν το κούρεμα του ποσοστού ζημιάς οι παραγωγοί της βιομηχανικής ντομάτας, μιας καλλιέργειας που είχε ολική καταστροφή από τις βροχοπτώσεις και τις πλημμύρες της θεομηνίας.
Ενώ όμως περίμεναν 100% ζημιά - δεν είχαν κάνει παράδοση στην βιομηχανία - είδαν το ποσοστό να μειώνεται στο 50 - 60%. Θυμίζουμε ότι η προκαταβολή στην βιομηχανική ντομάτα ήταν στα 500 ευρώ το στρέμμα.
Ο ΑγροΤύπος συζήτησε με τον κ. Δημήτρη Προσμίτη, παραγωγό βιομηχανικής ντομάτας από τα Φάρσαλα, ο οποίος ανέφερε ότι «πληρώνω ασφάλιστρο +20% στον ΕΛΓΑ και είχα την προκαταβολή των 500 ευρώ το στρέμμα και τώρα περιμένω με την εξόφληση να πάρω 350 ευρώ το στρέμμα. Αυτή την αποζημίωση πρέπει να έχω για την ζημιά 100% που έπαθα στην καλλιέργεια. Αν είναι η αποζημίωση κουρεμένη αυτό είναι πολύ άδικο».
Με αποδόσεις 9 - 10 τόνους το στρέμμα και τιμή αποζημίωσης αισθητά μειωμένη, στα 76 ευρώ το τόνο (τιμή αναφοράς 2020 - 2021), θα περίμεναν οι παραγωγοί βιομηχανικής ντομάτας μια αποζημίωση γύρω στα 900 το στρέμμα. Εδώ όμως έχουμε περιπτώσεις με παραγωγούς που θα δουν μηδενική εξόφληση. Μπορεί όμως σε κάποιες περιπτώσεις να ζητήσει ο ΕΛΓΑ και επιστροφή χρημάτων από τους παραγωγούς.
Θυμίζουμε επίσης ότι τα πορίσματα ζημιάς δεν τα υπόγραψαν οι εκτιμητές γεωπόνοι του ΕΛΓΑ αλλά τριμερή επιτροπή. Αυτό μειώνει τις πιθανότητες να υπάρξουν κάποια θετικά αποτελέσματα για τους παραγωγούς μετά την ένσταση.
Ξεκίνησε αυτή την εποχή η σπορά της ελαιοκράμβης μετά από μια δύσκολη χρονιά, αφού το 2024 οι αποδόσεις στα αλώνια ήταν κατώτερες των προσδοκιών. Η παρατεταµένη ανοµβρία του περσινού φθινοπώρου δεν επέτρεψε να γίνει η σπορά στο σωστό χρόνο.
Η συγκομιδή ξεκίνησε αρχές Ιουνίου και ήταν 15-20 ηµέρες πιο πρώιμη, με μειωμένες αποδόσεις ακόμη και 150 κιλά το στρέµµα, όταν σε µια καλή χρονιά κυμαίνονταν 250-300 κιλά το στρέµµα, ενώ η συµβολαιακή έδωσε 47 λεπτά το κιλό.
Για τη νέα καλλιεργητική περίοδο φαίνεται ότι θα παραμείνουν σε καλά επίπεδα οι τιμές στα συμβόλαια. Σύμφωνα με πληροφορίες από τις βιομηχανίες βιοντίζελ, η τιμή παραγωγού στα συμβόλαια της ελαιοκραμβης για τον Ιούνιο του 2025 θα είναι πάντω από 40 λεπτά ανά κιλό προϊόντος.
Ο κ. Τζίμος Θεόδωρος, γεωπόνος στον συνεταιρισμό Ροδολίβους Σερρών, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «αυτή την εποχή γίνεται η σπορά της ελαιοκράμβη από τους παραγωγούς. Πάντως τα τελευταία χρόνια οι εκτάσεις με ελαιοκράμβη στον Ροδόβιλο αλλά και στην υπόλοιπη χώρα έχουν μειωθεί σημαντικά. Αυτό οφείλεται στην αδυναµία των παραγωγών να σπείρουν έγκαιρα το φθινόπωρο (Σεπτέμβριο - Οκτώβριο), λόγω της έλλειψης βροχοπτώσεων που έχουμε τέτοια εποχή τα τελευταία χρόνια.
Πέρυσι όμως είχαμε προβλήματα με τις αποδόσεις και στον ηλίανθο λόγω της ξηρασίας και των υψηλών θερμοκρασιών, με αποτέλεσμα μειωμένες αποδόσεις σε όλη την χώρα. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα κάποιοι παραγωγοί να αποφασίσουν να στραφούν ξανά στην ελαιοκράμβη.
Ακόμη είναι νωρίς για την υπογραφή συμβολαίων, όμως οι τιμές που ακούγονται στην αγορά δείχνουν ότι δεν πρόκειται να πέσουν κάτω από τα 40 λεπτά».
Ο κ. Θανάσης Κούντριας, γεωπόνος από την Αγρομηχανική Βόλου δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι «η ελαιοκράμβη πρέπει να σπαρθεί όσο το δυνατόν νωρίτερα και επειδή πάει κυρίως σε ξηρικές περιοχές το πρόβλημα είναι ότι καθυστερούν οι βροχοπτώσεις.
Ένα ακόμη πρόβλημα είναι ότι δεν έχουμε βαρύ χειμώνα και δεν καίγεται η κορυφή για να πετάξει πλάγια. Αυτό δίνει ύψος στο φυτό και μειώνει την παραγωγικότητα.
Αν γίνει η σπορά σωστά και έχουμε ένα καλό χειμώνα οι αποδόσεις μπορεί να φτάσουν ακόμη και στα 500 κιλά το στρέμμα. Με καλές αποδόσεις και με συμβόλαια στα 47 λεπτά το κιλό - που είχαμε την περσινή περίοδο - η καλλιέργεια μπορεί να φέρει εισόδημα στον παραγωγό. Βέβαια θα πρέπει να πούμε ότι η ελαιοκράμβη θα έπρεπε να είχε τιμή συμβολαίου στην σπορά και όχι τον Μάιο - Ιούνιο, όπως γίνεται στην χώρα μας.
Πάντως όταν το σιτάρι κυμαίνεται σε χαμηλά επίπεδα, αυτή την περίοδο έχει τιμή παραγωγού στα 21 - 22 λεπτά, τότε συμφέρει η καλλιέργεια ελαιοκράμβης. Επίσης ο ηλίανθος είχε φέτος μια καταστροφική χρονιά λόγω υψηλών θερμοκρασιών.
Τα τελευταία χρόνια και στα σιτηρά έχουμε έξοδα φυτοπροστασίας που αυξάνουν το κόστος καλλιέργειας. Επίσης τώρα έχουμε νέα υβρίδια ελαιοκράμβης που είναι πιο ανθεκτικά και βοηθούν τον παραγωγό στην φυτοπροστασία».
Χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα εξελίσσεται η παραγωγή της βιομηχανικής ντομάτας στην Ηλεία, με το προϊόν πάντως να έχει επηρεαστεί από το μειωμένο πότισμα εξαιτίας της έλλειψης νερού.
Από την πλευρά τους οι παραγωγοί κάνουν αγώνα να παραδώσουν τις ποσότητες που έχουν δεσμευτεί με τα συμφωνητικά που έχουν υπογράψει.
Ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας, Χρήστος Βαλιανάτος, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «φέτος εκτιμώ ότι η παραγωγή βιομηχανικής ντομάτας στην Ηλεία αναμένεται να κυμανθεί στους 30.000 τόνους. Μιλάμε για μια μέτρια παραγωγή που έχει προβλήματα λόγω των υψηλών θερμοκρασίων και των προβλημάτων στην άρδευση.
Το θετικό είναι ότι αυτή την περίοδο δεν έχουμε καύσωνες και εξελίσσεται ομαλά μέχρι σήμερα η συγκομιδή. Βρισκόμαστε στο 50% της παραγωγής, δηλαδή έχουν συγκομιστεί γύρω στους 15.000 τόνους. Αν όμως τις επόμενες ημέρες έχουμε καύσωνα η παραγωγή θα μειωθεί.
Πέρσι η μέση τιμή παραγωγού κυμάνθηκε στα 1,40 ευρώ το κιλό. Ελπίζουμε φέτος να έχουμε κάτι παραπάνω σε σχέση με την περσινή τιμή.
Όσον αφορά τα προβλήματα στην άρδευσης, τηλεδιάσκεψη πραγματοποιήθηκε, την Τρίτη (6 Αυγούστου 2024), μετά από πρόσκληση του Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης Δυτικής Ελλάδας, Ανδρέα Φίλια, με υπηρεσιακούς παράγοντες της Γενικής Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής ΠΔΕ, της ΔΑΟ ΠΕ Ηλείας, εκπροσώπους του ΓΟΕΒ Πηνειού - Αλφειού καθώς και τους εκπροσώπους των ΤΟΕΒ, Μυρτουντίων, Γαστούνης και Αμαλιάδας.
Στη συνάντηση συζητήθηκε η εφαρμογή νέου προγράμματος άρδευσης στα αρδευτικά δίκτυα Ζώνης Πηνειού Ηλείας για το χρονικό διάστημα από 09/08/2024 έως 30/08/2024 και με τη σύμφωνη γνώμη όλων των συμμετεχόντων.
Για φέτος εκτιμώ ότι με το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα τα καταφέρουμε να ποτίσουμε τις καλλιέργειες. Αν όμως συνεχιστεί η ξηρασία το επόμενο έτος τότε θα υπάρξει σοβαρό πρόβλημα στην καλλιέργεια».
Πρόγραμμα άρδευσης
Το νέο πρόγραμμα άρδευσης στα αρδευτικά δίκτυα Ζώνης Πηνειού Ηλείας, για το χρονικό διάστημα από 09/08/2024 έως 30/08/2024, έχει ως εξής:
Εφαρμογή στη κεντρική διώρυγα μεταφοράς αρδευτικού νερού από το φράγμα Πηνειού Ηλείας παροχής 17 κυβικά μέτρα το δευτερόλεπτο (17 m3/sec) για λειτουργία των δικτύων:
- από την Παρασκευή 09/08/2024 και ώρα 08:00 π.μ., έως τη Δευτέρα 12/08/2024 και ώρα 08:00 μ.μ.
- από την Παρασκευή 16/08/2024 και ώρα 08:00 π.μ., έως τη Δευτέρα 19/08/2024 και ώρα 08:00 μ.μ.
- από την Παρασκευή 23/08/2024 και ώρα 08:00 π.μ., έως τη Δευτέρα 26/08/2024 και ώρα 08:00 μ.μ..
Διακοπή παροχέτευσης στη κεντρική διώρυγα μεταφοράς αρδευτικού νερού από το φράγμα Πηνειού Ηλείας:
- από τη Δευτέρα 12/08/2024 και ώρα 08:00 μ.μ., έως την Παρασκευή 16/08/2024 και ώρα 08:00 π.μ.
- από τη Δευτέρα 19/08/2024 και ώρα 08:00 μ.μ., έως την Παρασκευή 23/08/2024 και ώρα 08:00 π.μ.
- από τη Δευτέρα 26/08/2024 και ώρα 08:00 μ.μ., έως την Παρασκευή 30/08/2024 και ώρα 08:00 π.μ..
Ο Γ.Ο.Ε.Β. υποχρεούται στην τήρηση του παραπάνω προγράμματος άρδευσης στα δίκτυα Ζώνης Πηνειού Ηλείας.
Τέλος θέλει να βάλει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στις ενεργειακές καλλιέργειες στην χώρα μας, ηλίανθου και ελαιοκράμβης, για την παραγωγή βιοντίζελ.
Αυτό φάνηκε στην συνάντηση που είχαν οι εκπρόσωποι των παραγωγών βιοντίζελ με τον Γενικό Γραμματέα Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών κ. Αριστοτέλη Αϊβαλιώτη, με θέμα την υπογραφή της απόφασης για τον καθορισμό ποσότητας κατανομής για το 2024.
Θυμίζουμε πέρυσι, λίγες ημέρες πριν τις εκλογές, υπογράφηκε η Υπουργική Απόφαση, με την οποία έδιναν παράταση της περιόδου κατανομής βιοντίζελ και καθορισμό ποσότητας κατανομής για το 2023.
Όπως δήλωσε στην συνάντηση ο Γενικός Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών του ΥΠΕΝ, για φέτος θα υπάρξει μια μείωση της ποσότητας βιοντίζελ κατά 40%. Από το 2025 θα έχουμε μια ετήσια μείωσης της ποσότητας κατά 5% και μέχρι το 2029 θα μηδενιστεί η ποσότητα.
Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Αγροτικού Συλλόγου Καλλιεργητών Ενεργειακών Φυτών (ΠΑΣΚΕΦ) κ. Στέργιος Λίτος, «από τον Μάρτιο του 2024, σε σύσκεψη που είχαμε κάνει στον ΥΠΕΝ, μας είχαν υποσχεθεί ότι θα υπόγραφαν την κατανομή. Φτάσαμε Ιούλιο και ακόμη δεν έχει υπογραφεί. Τώρα μιλάνε στο ΥΠΕΝ για μείωση ποσοτήτων. Οι δηλώσεις που έκανε ο Γραμματέας κ. Αριστοτέλης Αϊβαλιώτης θα οδηγήσουν σε κλείσιμο των εργοστασίων και σε «ολοκληρωτική καταστροφή» στις ενεργειακές καλλιέργειες, δίνοντας ένα ακόμη χτύπημα στο αγροτικό εισόδημα. Στην χώρα οι καλλιέργειες ενεργειακών φυτών γίνονται σε περίπου 1.000.000 στρέμματα (44.000 ΑΦΜ) και αυτή η απόφαση βάζει τίτλους τέλους στον ηλίανθο και την ελαιοκράμβη».
Πάντως μοναδικοί ωφελημένοι από όλη αυτή την εικόνα είναι οι εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών, οι οποίες μπορούν να εισάγουν βιοντίζελ από το εξωτερικό.
Σε απόγνωση βρίσκονται οι καπνοπαραγωγοί της ΠΕ Ροδόπης, καθώς βλέπουν ότι η απώλεια της παραγωγής τους (Μπασμά), εξαιτίας των ακραίων καιρικών φαινομένων και της ξηρασίας θα ξεπεράσει το 60%.
Σε αυτό το πρόβλημα έρχεται να προστεθεί και η αύξηση του κόστους καλλιέργειας που οδηγεί σε μεγάλη μείωση των καλλιεργούμενων εκτασεων κάθε χρόνο.
Το θέμα έφερε με ερώτηση προς το ΥπΑΑΤ στην Βουλή ο βουλευτής Νέας Αριστεράς της Ροδόπης, Οζγκιούρ Φερχάτ, ο οποίος αναφέρει τα εξής:
Η καλλιέργεια του καπνού είναι ζωτικής σημασίας καθώς αξιοποιεί άγονα και επικλινή εδάφη σε μειονεκτικές και ορεινές περιοχές όπου δεν υπάρχουν εναλλακτικές καλλιέργειες.
Επιπλέον στην περιοχή υπάρχει ισχυρή παράδοση και σημαντική τεχνογνωσία στην καλλιέργεια καπνών ανατολικού τύπου (ποικιλία μπασμάς), ενώ επίσης είναι πολύ ανεπτυγμένος ο εμπορικός κύκλος του παραγόμενου προϊόντος.
Πρόκειται όμως για μια απαιτητική παραγωγή, η οποία ξεκινά από την σπορά μέχρι και την ποιότητα του τελικού προϊόντος, και σε όλο αυτό το διάστημα, από την Άνοιξη μέχρι και το Χειμώνα, χρειάζεται αυξημένος κόπος αλλά και ευνοϊκές καιρικές συνθήκες.
Δυστυχώς, η κλιματική αλλαγή και η εμφάνιση ακραίων καιρικών φαινομένων καταστρέφουν τις καλλιέργειες και την παραγωγή ή οδηγούν σε τεράστια απώλεια παραγωγής.
Παράλληλα το πολύ αυξημένο κόστος παραγωγής μαζί με τις ολοένα και μειούμενες οικονομικές δυνατότητες των καπνοπαραγωγών δημιουργούν συνθήκες εγκατάλειψης του κλάδου και εξαφάνισης του συγκεκριμένου αγροτικού προϊόντος που υπό κανονικές συνθήκες θα έπρεπε να προστατεύεται με πιστοποιημένη ονομασία παραγωγής και προέλευσης.
Οι δυσχερείς συνθήκες αλλά και η κυβερνητική αδιαφορία, καθώς από τον ΕΛΓΑ δεν αποζημιώνονται οι καπνοπαραγωγοί ούτε για τα ξηραντήρια και τα σπορεία, ούτε για τις ζημιές στην καλλιέργεια από τη φυτική νεκρωτική ίωση, ούτε ευνοούνται από κρατικές ή ευρωπαϊκές επιχορηγήσεις γιατί θεωρούνται μικροκαλλιεργητές με μικρό κλήρο που δεν εκπληρώνουν τις προϋποθέσεις ένταξης αλλά ούτε και επιδοτούνται με κάποιου είδους συνδεδεμένη ή βασική ενίσχυση, καθώς το συγκεκριμένο προϊόν έχει απενταχθεί από τη λίστα των προς επιδότηση προϊόντων της χώρας μας, έχουν ως αποτέλεσμα να μειώνεται συνεχώς ο αριθμός των παραγωγών του καπνού στην ευρύτερη περιοχή της Ροδόπης. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι το 2018 στη Ροδόπη καλλιεργούνταν πάνω από 60.000 στρ. ενώ το 2023 ο αριθμός έπεσε στα 23.840 στρέμματα.
Επειδή, η οικονομική καταστροφή των καπνοπαραγωγών του ακριτικού νομού της Ροδόπης είναι τεράστια.
Επειδή η ποικιλία του καπνού της Ροδόπης είναι μια από τις πιο εκλεκτές ποικιλίες της παγκόσμιας καπνοπαραγωγής με κύρια χρήση στην φαρμακολογία, στην ιατρική, στην κοσμετολογία και στην αρωματοποιία.
Επειδή, η καπνοκαλλιέργεια συνεχίζει φθίνουσα πορεία με μείωση των καλλιεργούμενων εκτάσεων από 10% έως 20% από χρόνο σε χρόνο.
Επειδή η μείωση της καπνοκαλλιέργειας δείχνει ότι, οι δυσχερείς συνθήκες και η οικονομική επισφάλεια αποτρέπουν τους νέους αγρότες να επενδύσουν στη γη και να ζήσουν από αυτή.
Επειδή, είναι επιβεβλημένη η στήριξη της αγροτικής παραγωγής και της τοπικής οικονομίας.
Επειδή η μονοκαλλιέργεια καπνού, παρά τις όποιες δυσκολίες, αποτελεί βασικό πυλώνα του αγροτικού εισοδήματος της μειονότητας.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός
Τι μέτρα προτίθεστε να λάβετε για τη στήριξη της καπνοπαραγωγής στη Ροδόπη και με τι χρονικό ορίζοντα;
Τι μέτρα προτίθεστε να λάβετε για τη μείωση του υπεραυξημένου κόστους παραγωγής;
Προτίθεστε να αξιοποιήσετε τις επιχορηγήσεις κρατικής ενίσχυσης ήσσονος σημασίας (de minimis) οι οποίες μπορούν να φτάσουν το ανώτατο όριο των 15.000€ ανά παραγωγό και να χορηγούνται επί τρία συναπτά έτη, ως ένα μεταβατικό μέτρο στοιχειώδους κάλυψης των χρόνιων απωλειών εισοδήματος των καπνοπαραγωγών και διατήρησης της καλλιέργειας;
Προτίθεστε κατά την αναδιαμόρφωση της νέας ΚΑΠ να συμπεριλάβετε τον καπνό στα προϊόντα που επιδοτούνται;
Προτίθεστε να αλλάξετε τον εφαρμοστικό νόμο, έτσι ώστε οι καπνοπαραγωγοί, που κατά πλειοψηφία λόγω μικρού κλήρου θεωρούνται μικροκαλλιεργητές και κατά συνέπεια δεν δικαιούνται ένταξη σε προγράμματα σχεδίων βελτίωσης ή άλλα χρηματοδοτούμενα προγράμματα μέσω ευρωπαϊκών ή κρατικών πόρων;
Προτίθεστε να αξιοποιήσετε τη μοναδικότητα και την ποιότητα του συγκεκριμένου είδους καπνού πιστοποιώντας την παραγωγή και την προέλευσή του;
Οι εξαγωγές καλαμποκιού και σιταριού της Ουκρανίας αναμένεται να μειωθούν, την περίοδο εμπορίας 2024-2025 (Ιούλιος - Ιούνιος) λόγω του μειωμένου όγκου παραγωγής, ενώ αντίθετα αναμένεται να αυξηθούν οι εξαγωγές ελαιούχων σπόρων.
Οι εκτιμήσεις του υπουργείου Γεωργίας της Ουκρανίας αναφέρουν ότι το 2024 αναμένεται μια παραγωγή σιτηρών 52,4 εκατομμύρια τόνοι, από 60 εκατομμύρια τόνους που εκτιμάται ότι ήταν το 2023, ενώ η Ουκρανική Ένωση Σιτηρών αναφέρει ότι οι συνολικές εξαγωγές σιτηρών της χώρας φέτος θα φτάσουν τα 35,5 εκατομμύρια τόνους.
Από την πλευρά του το USDA εκτιμά ότι η συνολική παραγωγή και οι εξαγωγές σιτηρών της Ουκρανίας αναμένεται να μειωθούν την περίοδο εμπορίας 2024/2025.
Οι εκτάσεις καλλιέργειας φαίνεται να είναι μειωμένες κατά -3% για το σύνολο των σιτηρών (σιτάρι, κριθάρι, καλαμπόκι και σίκαλη), καθώς οι τιμές τους ήταν μειωμένες σε σχέση με τους ελαιούχους σπόρους.
Ο συνολικός όγκος παραγωγή ουκρανικών σιτηρών αναμένεται να μειωθεί κατά -6% λόγω μείωσης στρεμμάτων και χαμηλών αποδόσεων.
Αν και οι αποδόσεις αναμένεται να είναι πάνω από τον μέσο όρο της πενταετίας λόγω των θετικών καιρικών συνθηκών μέχρι στιγμής, είναι απίθανο να φτάσουν τις αποδόσεις σχεδόν ρεκόρ του 2023/2024.
Η ΕΕ είναι η κύρια αγορά για τις εξαγωγές σιτηρών της Ουκρανίας λόγω της προσωρινής αναστολής των εισαγωγικών δασμών και ποσοστώσεων.
Από την άλλη αναμένεται οι Ουκρανοί αγρότες λόγω καλύτερης κερδοφορίας να αυξήσουν τις εκτάσεις καλλιέργειας σε σόγια και ελαιοκράμβη, ενώ παραμένει σε σταθερά επίπεδα η έκταση με ηλίανθο.
Το γραφείο Ξένων Γεωργικών Υπηρεσιών (FAS) στο Κίεβο προβλέπει για την έκταση καλλιέργειας ελαιούχων σπόρων στην Ουκρανία τα εξής:
- Ηλίανθος - 50 εκατ. στρέμματα, παρόμοια με το 2023/2024
- Σόγια - 21 εκατ. στρέμματα, αυξημένη κατά 18% σε σχέση με πέρσι
- Ελαιοκράμβη - 15 εκατ. στρέμματα, αυξημένη κατά 7% σε σχέση με πέρσι
Συνεχίζονται οι σπορές ηλίανθου, ενώ με τα μέχρι στιγμής στοιχεία φαίνεται ότι αναμένεται φέτος αύξηση των στρεμμάτων καλλιέργειας.
Όπως αναφέρει στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Δημητριακών Ορεστιάδας «Η Ένωση», Λάμπης Κουμπρίδης, «πετύχαμε αύξηση τιμής με την εταιρεία που συνεργαζόμαστε (από τα 42 λεπτά που είχαμε στην προηγούμενη συμφωνία).
Έτσι για την καλλιεργητική περίοδο του 2024 δίνουμε ελάχιστη (ανοικτή) τιμή για τον παραγωγό τα 470 ευρώ ανά τόνο (47 λεπτά το κιλό) για τον ενεργειακό ηλίανθο.
Ακόμη στα πλαίσια της σύμβασης ο συνεταιρισμός θα προβεί σε δωρεάν ασφάλιση έναντι προσωπικού ατυχήματος, όλων των παραγωγών που θα της εμπιστευτούν την παραγωγή τους.
Οι ενδιαφερόμενοι παραγωγοί μπορούν να έρχονται στα Κεντρικά γραφεία της Ένωσης, στην Ορεστιάδα, για την υπογραφεί των συμβάσεων».
Το ΥπΑΑΤ ανακοίνωσε ότι εξετάζει να συμπεριληφθούν στις συνδεδεμένες ο ηλίανθος και η ελαιοκράμβη.
Ο ΑγροΤύπος θυμίζει ότι αυτό ήταν ένα πάγιο αίτημα των καλλιεργητών ενεργειακών φυτών της χώρας, κάθως του Πανελλήνιου Αγροτικού Συλλόγου Καλλιεργητών Ενεργειακών Φυτών (ΠΑΣΚΕΦ).
Μιλάμε για καλλιέργειες με πάνω από 1 εκατ. στρέμματα που ακολουθούν την συμβολαιακή γεωργία.
Το θέμα είναι μην απλά είναι λόγια λόγω των Ευρωεκλογών και στην συνέχεια ξεχαστεί το θέμα.
Η απάντηση του ΥπΑΑΤ σε Ερώτηση του προέδρου της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκου Βελόπουλου, αναφέρει τα εξής:
«Η ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων εξετάζει την συμπερίληψη του ηλιάνθου και της ελαιοκράμβης στις καλλιέργειες που λαμβάνουν συνδεδεμένη εισοδηματική στήριξη», τονίζει ο ΥπΑΑΤ Λευτέρης Αυγενάκης, απαντώντας σε Ερώτηση στη Βουλή που κατέθεσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος.
Η πρόταση για χορήγηση των συνδεδεμένων ενισχύσεων γίνεται μέσα στο πλαίσιο των στόχων της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της ΕΕ και του θεσμικού πλαισίου που την ορίζει.
Σημειώνεται ότι το Στρατηγικό Σχέδιο (ΣΣ) ΚΑΠ 2023-2027 της χώρας μας δεν υπάρχει πρόβλεψη συνδεδεμένης ενίσχυσης για τους ελαιούχους σπόρους και, κατ’ επέκταση, του ηλίανθου και της ελαιοκράμβης.
Όσον αφορά στο νομικό πλαίσιο κατανομής και αγοράς βιοντίζελ, αρμόδιο είναι το συνερωτώμενο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), τo οποίο εκδίδει την Πρόσκληση για τον καθορισμό των ποσοτήτων κατανομής στους δικαιούχους.
Εν τω μεταξύ η Διεύθυνση Συστημάτων Καλλιέργειας και Προϊόντων Φυτικής Παραγωγής του ΥΠΑΑΤ έχει επισημάνει ότι τα εγχωρίως καλλιεργούμενα ελαιούχα φυτά (ηλίανθος και ελαιοκράμβη) θα μπορούσαν να πιστοποιηθούν ως χαμηλού κινδύνου ILUC, σύμφωνα με τον Κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 2019/807 της Επιτροπής. Ως εκ τούτου, θα εξαιρούνταν από την υποχρέωση μείωσης της συμβολής τους (στο 0%) στην επίτευξη του στόχου για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στις μεταφορές (και, επίσης, για τον υπολογισμό του εθνικού συνολικού μεριδίου ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές) το έτος 2030, σύμφωνα με την οδηγία REDIII.
Στο άρθρο 33 της οδηγίας REDIIΙ αναφέρεται ότι η Επιτροπή, το έτος 2027, θα υποβάλλει νομοθετική πρόταση σχετικά με το κανονιστικό πλαίσιο για την προώθηση της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές για τη μετά το 2030 περίοδο. Επομένως, μπορεί μέχρι τότε να λειτουργεί απρόσκοπτα η κατανομή βιοντίζελ και, σε περίπτωση δυσμενέστερων εξελίξεων, υπάρχει το απαραίτητο χρονικό διάστημα μέχρι το 2030 για την οποιαδήποτε σταδιακή εξέλιξη του τομέα των ενεργειακών καλλιεργειών.
Άρχισαν εδώ και μια εβδομάδα οι σπορές ηλίανθου, ενώ παράλληλα ξεκίνησαν και οι υπογραφές συμβολαίων.
Όπως αναφέρει στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Δημητριακών Ορεστιάδας «Η Ένωση», Λάμπης Κουμπρίδης, «έχει ξεκινήσει η σπορά στην περιοχή και έχουν δηλωθεί για ενεργειακό ηλίανθο 15.000 στρέμματα αλλά αυτό το νούμερο μπορεί να αλλάξει.
Η Ένωση ανακοίνωσε την έναρξη των συμβάσεων για την καλλιεργητική περίοδο του 2024 με ελάχιστη (ανοικτή) τιμή για τον παραγωγό τα 400 ευρώ ανά τόνο (40 λεπτά το κιλό) για τον ενεργειακό ηλίανθο.
Επίσης θα πριμοδοτήσει τους αγρότες που θα προμηθευτούν από την Ένωση τα αγροτικά εφόδια του ηλίανθου, με ταυτόχρονη παράδοση της παραγωγής τους στον Συνεταιρισμό, με έκπτωση επί της αξίας των αγροτικών εφοδίων, ισόποση με την αξία που αντιστοιχεί σε 20 ευρώ τον τόνο (2 λεπτά το κιλό) παραδιδόμενου προϊόντος.
Ακόμη στα πλαίσια της σύμβασης θα προβεί σε δωρεάν ασφάλιση έναντι προσωπικού ατυχήματος, όλων των παραγωγών που θα της εμπιστευτούν την παραγωγή τους».
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει σήμερα την αύξηση των δασμών στις εισαγωγές στην ΕΕ δημητριακών και ελαιούχων σπόρων (κυρίως σιταριού, του καλαμποκιού και του ηλιέλαιου) από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία.
Ουσιαστικά μετά τις αντιδράσεις των αγροτών από την ανατολική Ευρώπη για τις πτώσεις τιμών, αφήνει τις ελεύθερες εισαγωγές στην ΕΕ για τα ουκρανικά προϊόντα και μπλοκάρει τις εισαγωγές από Ρωσία και Λευκορωσία.
Το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι η επιβολή δασμού 95 ευρώ ανά τόνο δημητριακών, καθώς επίσης δασμοί 50% σε ελαιούχους σπόρους και προϊόντα που παράγονται με την επεξεργασία τους.
Η Επιτροπή έχει σχεδιάσει τα συγκεκριμένα μέτρα με στόχο:
- να αποτρέψει την αποσταθεροποίηση της αγοράς της ΕΕ μέσω οποιασδήποτε μελλοντικής σημαντικής ανακατεύθυνσης των ρωσικών προϊόντων σιτηρών στην αγορά της ΕΕ.
- την αντιμετώπιση των ρωσικών εξαγωγών παράνομα οικειοποιημένων σιτηρών που παράγονται στα εδάφη της Ουκρανίας, ορισμένα από τα οποία έχουν εξαχθεί παράνομα στην αγορά της ΕΕ εσκεμμένα εσφαλμένα χαρακτηρισμένα ως «ρωσικά». Οι δασμοί που προτείνονται σήμερα θα διασφαλίσουν ότι αυτή η παράνομη μέθοδος εξαγωγής δεν είναι πλέον επικερδής.
- να αποτρέψει τη Ρωσία από το να χρησιμοποιεί τα έσοδα από τις εξαγωγές στην ΕΕ - τόσο των ρωσικών όσο και των παράνομα οικειοποιημένων ουκρανικών προϊόντων σιτηρών - για να χρηματοδοτήσει τον πόλεμο κατά της Ουκρανίας.
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula von der Leyen, δήλωσε: «Προτείνουμε την επιβολή δασμών σε αυτές τις ρωσικές εισαγωγές για να μετριαστεί ο αυξανόμενος κίνδυνος για τις αγορές μας και τους αγρότες μας. Θα μειώσουν την ικανότητα της Ρωσίας να εκμεταλλευτεί την ΕΕ προς όφελος της πολεμικής της μηχανής Και διατηρούμε τη δέσμευσή μας για τη διατήρηση της παγκόσμιας επισιτιστικής ασφάλειας, ειδικά για τις αναπτυσσόμενες χώρες. Επιτυγχάνουμε τη σωστή ισορροπία μεταξύ της στήριξης της οικονομίας μας και των αγροτικών κοινοτήτων. Ταυτόχρονα, διατηρούμε την αδιάκοπη υποστήριξή μας προς την Ουκρανία».
Οι αυξημένοι δασμοί θα ισχύουν επίσης για τη Λευκορωσία, υπό το φως των στενών πολιτικών και οικονομικών δεσμών της χώρας με τη Ρωσία.
Επιπλέον, με τη συμπερίληψη της Λευκορωσίας στο νέο μέτρο, η ΕΕ θα εμποδίσει τη Ρωσία να χρησιμοποιήσει τη Λευκορωσία για να παρακάμψει τους νέους δασμούς και να διοχετεύσει τα προϊόντα της στην αγορά της ΕΕ.
Η διαμετακόμιση δημητριακών, ελαιούχων σπόρων και παράγωγων αυτών από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία σε τρίτες χώρες δεν επηρεάζεται από τη σημερινή πρόταση, υποστηρίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Αυτό που δεν ανακοίνωσε η Επιτροπή είναι αν τα μέτρα που προτείνει θα επηρεάσουν τις τιμές των συγκεκριμένων προϊόντων στην ευρωπαϊκή αγορά.
Έπεσαν οι υπογραφές για συμβολαιακή γεωργία βιομηχανικής ντομάτας στην Ηλεία.
Ο Χρήστος Βαλιανάτος, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού «ΕΥΦΟΡΗ ΓΗ», δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι «υπογράφηκε εμπορική συμφωνία με την βιομηχανία ντοματοπολτού Κύκνος. Αφορά την βιομηχανική ντομάτα εσοδείας του 2024 και την παράδοση στο εργοστάσιο Σαβαλίων της εταιρείας.
Οι παραγωγοί μέλη του Συνεταιρισμού καλούνται για φέτος να καλλιεργήσουν 3.351 στρέμματα με βιομηχανική ντομάτα και να παραδόσουν 30.429 τόνους πιστοποιημένης παραγωγής με βάση τις απαιτήσεις του πρωτοκόλλου GLOBALGAP.
Η παράδοση του προϊόντος από τον Συνεταιρισμό στη βιομηχανία θα γίνει από τα μέσα Ιουλίου έως 25 Σεπτεμβρίου 2024 και συγκεκριμένα:
- Από μέσα Ιουλίου έως 31/7 - 6.800 τόνους
- Από 1/8 έως 31/8 - 21.166 τόνους
- Από 1/9 έως 25/9 - 2.463 τόνους
Οι τιμές παραγωγού για την βιομηχανική ντομάτα είναι στα ίδια επίπεδα με το 2023 και συγκεκριμένα η βασική τιμή είναι στα 132,10 ευρώ ο τόνος και με το μπόνους φτάνει στα 141,43 ευρώ ο τόνος».
Πραγματοποιήθηκε, το Σάββατο (2/3/2024), στο Δημαρχείο του Πλατέως Ημαθίας, συνάντηση πρώην τευτλοπαραγωγών από τους νομούς Ημαθίας, Πέλλας, Σερρών, Λάρισας, Ροδόπης και Έβρου, μετά από κάλεσμα του προέδρου του Αγροτικού Συλλόγου Γεωργών Αλεξάνδρειας κ. Γεώργιο Διαμαντόπουλου.
Θέμα της συνάντησης ήταν η υφιστάμενη κατάσταση και η σύσταση συντονιστικής επιτροπής για την διευθέτηση νομικών διαδικασιών σχετικά με τις ενέργειες για την κατάθεση αγωγής κατά των διοικήσεων της ΕΒΖ, από το 2016, με σκοπό την ανάκληση της απόφασης του 2020 σχετικά με το σχέδιο εξυγίανσης της ΕΒΖ που είχε εκπονήσει η τράπεζα Πειραιώς και δεν έχει εφαρμοστεί.
Το σχέδιο εξυγίανσης έγινε προκειμένου να τακτοποιηθούν οι οφειλές της ΕΒΖ στην τράπεζα για να επαναλειτουργήσει η βιομηχανία και να παραχθούν τεύτλα.
Η συμφωνία υποβλήθηκε το 2019, η απόφαση εκδόθηκε το 2020. Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου, το εργοστάσιο έπρεπε να επαναλειτουργήσει. Αντί αυτού, το έχει αποψιλωθεί από το μηχανολογικό εξοπλισμό του.
Το σχέδιο ανέφερε την συνέχιση της τευτλοκαλλιέργειας και ότι θα έπρεπε πανελλαδικά το 2022 να έχουν σπαρθεί 60.000 στρέμματα, ενώ το 2023 να είχαν σπαρθεί 80.000 στρέμματα.
Λόγω της πτώσης της διεθνής τιμής στο βαμβάκι αν ξαναγεννηθεί η καλλιέργεια τεύτλων στην χώρα μας θα είναι μια καλή εναλλακτική λύση.
Ακόμη αξίζει να αναφέρουμε ότι τα εργοστάσια στην Σερβία λειτουργούν κανονικά και δίνουν κέρδη 25 - 30 εκατ. ευρώ ετησίως στην τράπεζα.
Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Γεωργών Αλεξάνδρειας, Γεώργιος Διαμαντόπουλος, «ζητάμε να λειτουργήσει ξανά το εργοστάσιο ζάχαρης στο Πλατύ, όπως ανέφερε το σχέδιο εξυγίανσης. Αυτή την στιγμή δεν έχουμε τευτλοκαλλιέργεια στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με το σχέδιο εξυγίανσης, το 2024 θα έπρεπε να καλιεργηθούν 130.000 στρέμματα με τεύτλα στην χώρα μας. Για να υπάρχει όμως καλλιέργεια θα πρέπει να υπάρχει και μεταποίηση.
Αν σκεφτούμε τις τρέχουσες τιμές της ζάχαρης στην ΕΕ θα καταλάβουμε το μέγεθος των χρημάτων που χάνει το κράτος αλλά και οι παραγωγοί.
Επίσης υπάρχει θέμα ευθυνών της διοίκησης για τον πλιάτσικο που έγινε στον μηχανολογικό εξοπλισμό του εργοστασίου.
Αντί να έχουμε καλλιέργεια και παραγωγή ζάχαρης για να πληρωθούν οι οφειλές της ΕΒΖ, προχωρήσαμε στην εύκολη λύση και πουλήθηκαν εκτάσεις στις Σέρρες και στην Λάρισα και το κτίριο της διοίκησης στην Θεσσαλονίκη».
Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν οι ενεργειακές καλλιέργειες, ηλίανθου και ελαιοκράμβης, στην χώρα λόγω της καθυστέρησης κατανομής και των εισαγωγών βιοντίζελ.
Τα τελευταία χρόνια όταν κάνουν σπορά οι παραγωγοί δεν γνώριζουν την τιμή. Από την πλευρά της η μεταποίηση δεν γνωρίζει τι ποσότητες πρέπει να παράγει για να απορροφηθούν από την αγορά. Ουσιαστικά καταργείται στην πράξη η συμβολαιακή γεωργία.
Ο παραγωγός και πρόεδρος του Πανελλήνιου Αγροτικού Συλλόγου Καλλιεργητών Ενεργειακών Φυτών (ΠΑΣΚΕΦ) κ. Στέργιος Λίτος, δηλώνει τα εξής: «αβλεψία και σκόπιμες παραλείψεις του ΥΠΕΝ αλλά και του ΥπΑΑΤ σχετικά με το νομικό πλαίσιο της αγοράς βιοντίζελ οδηγεί σε «μαρασμό» τις ενεργειακές καλλιέργειες, δίνοντας ένα ακόμη χτύπημα στο αγροτικό εισόδημα. Μοναδικοί ωφελημένοι οι εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών και κυρίως ένα από τα διυλιστήρια, οι οποίες συνεχίζουν να εισάγουν βιοντίζελ εις βάρος του βιοντίζελ που προέρχεται από τις ελληνικές ενεργειακές καλλιέργειες.
Προτιμάει το Υπουργείο Ενέργειας να εισάγονται ποσότητες βιοντίζελ, οι οποίες έρχονται ακόμη και από την Κίνα σύμφωνα με την ΕΕ, εις βάρος του βιοντίζελ από ελληνικές ενεργειακές πρώτες ύλες, οι οποίες σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία θα ενίσχυαν το αγροτικό εισόδημα; Δυστυχώς τα Υπουργεία αδυνατούν να ακούσουν την αγωνία τόσων χιλιάδων αγροτών, που βλέπουν μία μία τις εναλλακτικές καλλιέργειες να κλείνουν μην έχοντας τι να καλλιεργήσουν πλέον προκειμένω να εξασφαλίσουν ένα αξιοπρεπές εισόδημα».
Θυμίζουμε πέρυσι λίγες ημέρες πριν τις εκλογές υπογράφηκε η Υπουργική Απόφαση, με την οποία έδιναν παράταση της περιόδου κατανομής βιοντίζελ και καθορισμό ποσότητας κατανομής για το 2023. Σύμφωνα με την τότε απόφαση για το έτος 2023 εκτιμάται ότι η συνολική ποσότητα κατανομής βιοντίζελ θα ανέλθει σε 140.000 χιλιόλιτρα (ίδια με την προηγούμενη χρονιά).
Στην συνέχεια άρχισαν οι εταιρείες να υπογράφουν συμβόλαια με τους παραγωγούς για τον ηλίανθο. Η αγορά, με εξαίρεση μια εταιρεία που υπόγραψε συμβόλαιο στα 42 λεπτά το κιλό, δίνει τιμές στα 33 με 35 λεπτά το κιλό, που οι παραγωγοί θεωρούν ότι είναι σε χαμηλά επίπεδα. Φέτος οι εταιρείες στην βόρεια Ελλάδα έδωσαν τις περσινές τιμές στα 40 έως 42 λεπτά.
Για τους παραγωγούς «κόκκινη γραμμή» είναι τα 45 λεπτά το κιλό συμβόλαιο, με μια απόδοση στα 300 κιλά το στρέμμα για να μπορούν να έχουν εισόδημα.
Ακόμη οι παραγωγοί ενεργειακών φυτών ζητούν με την τροποποίηση της ΚΑΠ να διορθωθεί μια αδικία και να ενταχθούν στις συνδεδεμένες ενισχύσεις οι καλλιέργειες ηλίανθου και ελαιοκράμβης.
Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σταύρος Κελέτσης, ως βουλευτής νομού Έβρου (του πρώτου στην χώρα σε καλλιέργειες ενεργειακών φυτών με περίπου 300.000 στρέμματα), θα πρέπει να αναλάβει τις σχετικές πρωτοβουλίες για στήριξη της καλλιέργειας.
Αύξηση εκτάσεων καλλιέργειας τεύτλων έχουμε στην ΕΕ και παραμένουν στα ύψη οι τιμές της ζάχαρης, ενώ στην Ελλάδα υπάρχει μεγάλη αδιαφορία για εγχώρια παραγωγή ζάχαρης.
Δηλαδή έχουμε μια χώρα που έχει αγρότες με γνώση της καλλιέργειας τεύτλων αλλά αδιαφορεί για να γίνουν επενδύσεις και να εκμεταλλευτεί στη διεθνή και εγχώρια ζήτηση.
Το Σάββατο (2/3) θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση αγροτών έξω από το εργοστάσιο της ΕΒΖ στο Πλατύ, προκειμένουν να ενημερωθούν για το σχέδιο της εξυγίανσης της Τράπεζας Πειραιώς για την βιομηχανία ζάχαρης το οποίο δεν υλοποιείται.
Θυμίζουμε ότι τέλη του 2023 η Τράπεζα Πειραιώς συνέστησε την τρίτη εταιρεία ειδικού σκοπού, προκειμένου να υλοποιηθεί το σχέδιο εξυγίανσης της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ), το οποίο υπενθυμίζεται πως επικυρώθηκε από το δικαστήριο πριν 4 χρόνια, στις 26 Μαρτίου 2019. Από ότι είχε αποφασίσει το δικαστήριο τίποτα δεν έχει γίνει και οι αγρότες της περιοχής ζητούν να ενημερωθούν πως θα μπορούσαν για το θέμα.
Και ενώ η Ελλάδα δεν δείχνει ενδιαφέρον να παράγει ξανά ζάχαρη οι τιμές του προϊόντος συνεχίζουν να ακολουθούν ανοδική πορεία. Στα τέλη Δεκεμβρίου 2023 η μέση τιμή της λευκής ζάχαρης στην ΕΕ έφτασε στα 857 ευρώ το τόνος.
Οι προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφέρουν ότι η παραγωγή λευκής ζάχαρης στην ΕΕ εκτιμάται ότι για το 2023/2024 θα ανέλθει σε 15,6 εκατ. τόνους, αυξημένη, κατά 7%, σε σχέση με το 2022/2023 (που ήταν 14,6 εκατ. τόνους) και κοντά στον μέσο όρο της 5ετίας που είναι 15,7 εκατομμύρια τόνους. Αυτό οφείλεται στην αύξηση των εκτάσεων καλλιέργειας τεύτλων στην ΕΕ (δηλαδή στην Ευρώπη αυξάνουν τα στρέμματα καλλιέργειας αλλά στην Ελλάδα δεν υπάρχει καλλιέργεια γιατί δεν μπορεί να βρει λύση στην μεταποίηση).
Παρά την αύξηση της ευρωπαϊκής παραγωγής όμως τα αποθέματα προβλέπεται να μείνουν σε σταθερά επίπεδα λόγω της μείωση των εισαγωγών στην ΕΕ, κατά 25%, που αναμένεται να έχουμε την φετινή εμπορική περίοδο (εκτίμηση για 1,9 εκατ. τόνους), σε σχέση με το ρεκόρ των 2,5 εκατ. τόνων που έγιναν το 2022/2023.
Επίσης παρά τις αυξημένες τιμές λιανικής η κατανάλωση ζάχαρης στην ΕΕ αναμένεται να παραμείνει σε υψηλά επίπεδα, ενά αναμένεται να ανακάμψει και η βιομηχανική χρήση της.
Συνάντηση με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρη Αυγενάκη, με 5 βασικά αιτήματα, ζητούν οι παραγωγοί βιομηχανικής ντομάτας και σταφίδας της Ηλείας.
Συγκεκριμένα, στην επιστολή την οποία υπογράφει ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών «Εύφορη Γη», Χρήστος Βαλιανάτος, τονίζονται τα εξής:
Μετά τη συγκέντρωση των παραγωγών που έγινε στο Εργατικό Κέντρο Αμαλιάδας, στις 12/1/2024, επισημάνθηκαν τα παρακάτω:
1. Πορίσματα από ζημιές (καύσωνα, βροχοπτώσεις, χαλάζι)
Βιομηχανική τομάτα
Η οργάνωσή μας είχε με τα εργοστάσια ΚΥΚΝΟΣ - ΜΙΝΕΡΒΑ συμβάσεις 42.000.000 κιλά. Λόγω των καιρικών συνθηκών παρέδωσαν 35.552.740 κιλά. Η διαφορά είναι 6.447.260 κιλά, δηλαδή έχουμε μία απώλεια 9.670.890 ευρώ. Τα πορίσματα που ήρθαν είναι απαράδεκτα και δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.
Κορινθιακή σταφίδα
Παρότι το χαλάζι που έριξε και έπληξε τους σταφιδοπαραγωγούς ήταν πρώτο θέμα στα μέσα ενημέρωσης τον περασμένο Απρίλιο, είδαμε και πάλι με μεγάλη έκπληξη απαράδεκτα πορίσματα.
Πρέπει να μειωθούν στο ελάχιστο τα απαιτούμενα κιλά των 150 ώστε να πάρουν οι παραγωγοί τουλάχιστον τη στρεμματική ενίσχυση. Σας γνωρίζουμε ότι αυτή τη στιγμή χάνουν την αξία του προϊόντος, χάνουν την αποζημίωση ας πάρουν τουλάχιστον τη στρεμματική ενίσχυση.
2. Μείωση επιδοτήσεων
Αγανακτισμένοι παραγωγοί ζητούν ενημέρωση για τα χρήματα που θα πάρουν μέχρι το 2027. Αναλαμβάνουμε τη διοργάνωση μιας ημερίδας στο νομό μας.
Ζητάνε από το Υπουργείο να μας στείλει ομιλητές και να βοηθήσει στην πραγματοποίηση της δράσης αυτής μιας και ο Νομός Ηλείας είναι ένας νομός που το κυριότερο εισόδημα προέρχεται από αγρότες.
3. ΤΟΕΒ - ΓΟΕΒ
Ζητάμε να δοθεί άμεσα λύση στο πρόβλημα διότι τον Απρίλιο θα δούμε πάλι τη ΔΕΗ να κατεβάζει τους διακόπτες όταν οι καλλιέργειες Θα είναι μέσα στο χωράφι, πράγμα που θα έχει άμεσες συνέπειες στους παραγωγούς.
4. Κτίρια συνεταιριστικών οργανώσεων
Είναι απαράδεκτο, επί 15 χρόνια να συνεχίζεται η εκκαθάριση στα κτίρια των συνεταιριστικών οργανώσεων και οι ομάδες παραγωγών που λειτουργούν να μην έχουν δικαίωμα στη χρήση και στη συντήρησή τους.
Για όλα αυτά ζητάμε άμεση συνάντηση με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης.
Μηνυτήρια αναφορά στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Λάρισας κατατέθηκε την Παρασκευή (1/12/2023) από τον Πρόεδρο του ΘΕΣΤΟ, βάσει σχετικής απόφασης που έλαβε το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνεταιρισμού με την με αριθμ. 124/30-11-2023 απόφασή του.
Στο Συμβούλιο του ΘΕΣΤΟ ο κ. Σουλιώτης παρέθεσε τις αναφορές σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι οποίες εμπλέκουν παραγωγούς βιομηχανικής τομάτας 2023 σε αθέμιτες και παράνομες τροποποιήσεις των δηλώσεων καλλιέργειάς τους έτους 2023 και συγκεκριμένα την αλλαγή άλλων καλλιεργειών σε βιομηχανική τομάτα, με σκοπό την είσπραξη επιπλέον αποζημιώσεων λόγω των πρόσφατων πλημμυρών.
Ορισμένα δημοσιεύματα μάλιστα αμαυρώνουν το όνομα του ΘΕΣΤΟ, υπονοώντας συγκάλυψη από μεριάς του Συνεταιρισμού του θέματος αυτού.
Βάσει αυτών των εξελίξεων ο Πρόεδρος του ΘΕΣΤΟ πρότεινε στο σώμα την κατάθεση σχετικής μηνυτήριας αναφοράς προς την Εισαγγελία Πρωτοδικών Λάρισας, για άμεση και σε βάθος διερεύνηση του ζητήματος, ως ελάχιστη ηθική υποχρέωση έναντι της ιστορίας του ΘΕΣΤΟ αλλά και της μεγάλης πλειονότητας των θεσσαλών παραγωγών, οι οποίοι βιώνουν με όρους εντιμότητας και αλληλεγγύης τα αποτελέσματα των καταστροφικών για όλους φαινομένων.
Κατόπιν αυτών αποφασίστηκε ομόφωνα και δόθηκε η εντολή και πληρεξουσιότητα στον Πρόεδρο του Συνεταιρισμού να εμφανιστεί στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Λάρισας και να υποβάλλει μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου, σχετικώς με τις διαδικτυακές αναρτήσεις που καταγγέλλουν παράνομες συμπεριφορές αγροτών, που ενώ καλλιέργησαν σιτηρά ή άλλη καλλιέργεια, μετά τα πλημμυρικά φαινόμενα του Daniel δήλωσαν ψευδώς ότι καλλιέργησαν βιομηχανική τομάτα, ώστε να λάβουν παρανόμως αποζημιώσεις που δεν δικαιούνταν.
Σε οποιαδήποτε περίπτωση αυτό που δηλώνεται ξεκάθαρα προς όλους τους εμπλεκόμενους, είναι ότι ο ΘΕΣΤΟ, στο μέτρο των δυνατοτήτων του, δε θα επιτρέψει σε κανένα να εκμεταλλευτεί με παράνομο και ανήθικο τρόπο τον αγώνα που δίνουν η Διοίκηση, το προσωπικό και τα πλέον των 1.000 αγροτών μέλη του, στη διεκδίκηση ενός καλύτερου αύριο για τη θεσσαλική γεωργία, καθώς και τον αδιαπραγμάτευτα καθοριστικό ρόλο των συλλογικών μορφών δράσης σε αυτό το αύριο.
Να ενταχθούν στις συνδεδεμένες επιδοτήσεις οι καλλιέργειες ενεργειακών φυτών, ηλίανθου και ελαιοκράμβης, ζητά ο παραγωγός και πρόεδρος του Πανελλήνιου Αγροτικού Συλλόγου Καλλιεργητών Ενεργειακών Φυτών (ΠΑΣΚΕΦ) κ. Στέργιος Λίτος.
Σχετικό αίτημα είχε κάνει στο παρελθόν και ο πρόεδρος Αγροτικού Συνεταιρισμού Δημητριακών Ορεστιάδας «Η Ένωση», Λάμπης Κουμπρίδης.
Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Στέργιος Λίτος, «είναι οι μοναδικές μεγάλες καλλιέργειες που έμειναν εκτός συνδεδεμένης στη νέα ΚΑΠ. Το κόστος καλλιέργειας είναι πολυ υψηλό και υπάρχει πρόβλημα.
Αν αυτό δεν το αλλάξει ο υπουργός κ. Αυγενάκης μέσα στις επόμενες ημέρες ουσιαστικά θα είναι ο αφανισμός μιας συμβολαιακής καλλιέργειας εκατομυρίων στρεμμάτων.
Επειδή χρόνος δεν υπάρχει ζητάμε από τον υφυπουργό κ. Κελέτση, ως βουλευτή του ευαίσθητου νομού Έβρου (του πρώτου στην χώρα σε καλλιέργειες ενεργειακών φυτών με περίπου 300.000 στρέμματα) για να κάνουμε μια συνάντηση το συντομότερο δυνατόν. Παράλληλα στέλνουμε τις σχετικές επιστολές, που έχουμε στείλει στο ΥπΑΑΤ εδώ και 6 μήνες, και στον Πρωθυπουργό».
Διαβάστε επιστολή Ένωσης Ορεστιάδας (εδώ)
Διαβάστε επιστολή ΠΑΣΚΕΦ (εδώ)
Σταθερή στους 19,6 εκατομμύρια τόνους αναμένεται να είναι, το 2023/2024, η παραγωγή ελαιοκράμβης στην ΕΕ, παρά τη μικρή αύξηση των στρεμμάτων καλλιέργειας (+1% σε σχέση με το 2022/2023).
Αυτό αναφέρουν οι πρόσφατες προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οι εισαγωγές της ΕΕ αναμένεται να υποχωρήσουν κατά 15% σε σχέση με πέρυσι. Επίσης οι ευρωπαϊκές εξαγωγές κραμβέλαιου, για το 2023/2024, αναμένεται να παρουσιάσουν μείωση κατά 32%.
Όσον αφορά την χώρα μας τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ξεκινήσουν οι σπορές της ελαιοκράμβης αν και το ενδιαφέρον για την καλλιέργεια είναι μειωμένο λόγω αύξησης του κόστους καλλιέργειας.
Ο κ. Θανάσης Κούντριας, γεωπόνος από την Αγρομηχανική Βόλου δήλωσε στον ΑγροΤύπο τα εξής: «στην περιοχή οι αποδόσεις της καλλιέργειας είναι μειωμένες και κυμαίνονται από 250 έως 300 κιλά το στρέμμα. Από την άλλη έχει αυξηθεί το κόστος καλλιέργειας και φυτοπροστασίας. Πέρσι οι βιομηχανίες έδωσαν τιμή στα 43 λεπτά το κιλό για την ελαιοκράμβη που δεν ικανοποίησε τους παραγωγούς. Πολλοί έχουν στραφεί στα σιτάρια που έχουν και συνδεδεμένη. Οι φυτεύσεις της ελαιοκράμβης ξεκινούν αυτές τις ημέρες και θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τις 10 Νοεμβρίου».
Ο κ. Τζίμος Θεόδωρος, γεωπόνος στον συνεταιρισμό Ροδολίβους Σερρών, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «οι εκτάσεις με ελαιοκράμβη στον Ροδόβιλο έχουν μειωθεί σημαντικά. Ο λόγος είναι ότι έχουν αυξηθεί τα καλλιεργητικά προβλήματα, όπως για παράδειγμα η καταπολέμηση των ζιζανίων και πλέον το κόστος της καλλιέργειας είναι υψηλό και δεν συμφέρει τους παραγωγούς».
Ο κ. Αθανάσιος Κουτουκίδης, γεωπόνος στον ΑΣ Δημητριακών Ορεστιάδας η «Ένωση», τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι οι σπορές κάθε χρόνο ξεκινούν κάθε χρόνο από τα μέσα Σεπτεμβρίου και ολοκληρώνονται το πρώτο 10ήμερο του Νοεμβρίου. Στην περιοχή μας αν και υπάρχει ενδιαφέρον από τους παραγωγούς δεν έχουμε βροχοπτώσεις. Αυτό λειτουργεί αποτρεπτικά στο να προτιμήσουν την καλλιέργεια οι παραγωγοί. Στο παρελθόν στην περιοχή είχαμε φτάσει μέχρι και 15.000 στρέμματα καλλιέργειας ελαιοκράμβης. Όμως λόγω των καιρικών συνθηκών έχουν μειωθεί σε μεγάλο βαθμό τα στρέμματα καλλιέργειας στην περιοχή».
Ολοκληρώθηκε η παράδοση βιομηχανικής τομάτας στα δύο εργοστάσια της Ηλείας ΜΙΝΕΡΒΑ και ΚΥΚΝΟΣ.
Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Χρήστος Βαλιανάτος, πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Βιομηχανικής ντομάτας Αμαλιάδας, «οι τιμές φέτος που έκλεισαν τα συμβόλαια οι παραγωγοί κυμάνθηκαν ανάλογα την ποιότητα από 135 - 137 ευρώ ο τόνος (από 110 ευρώ που ήταν πέρσι).
Ποσοτικά η φετινή παραγωγή κυμάνθηκε στους 100.000 τόνους και καλλιεργήθηκαν 10.000 στρέμματα στην περιοχή.
Τα δύο εργοστάσια έχουν πληρώσει τους παραγωγούς που παρέδωσαν το προϊόν τους τον Ιούλιο και τον Αύγουστο και μέχρι τις 15 Νοεμβρίου θα υπάρχει πλήρη εξόφληση.
Θα πρέπει όμως να λυθούν τα προβλήματα άρδευσης που αντιμετωπίζει η καλλιέργεια λόγω των χρέων που έχουν οι ΤΟΕΒ προς τη ΔΕΗ.
Φέτος ήταν μια καλή χρονιά για τη βιομηχανική ντομάτα στην Ηλεία αλλά είχαμε και ζημιές σε κάποιους παραγωγούς από καύσωνα, οι οποίες αποζημιώνονται από τον ΕΛΓΑ.
Την επόμενη εβδομάδα και μετά τις 8 Οκτωβρίου, έχουμε προγραμματισμένη συνάντηση με τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Διονύση Σταμενίτη, για να του μεταφέρουν τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί της Ηλείας, τα οποία έχουν σχέση κυρίως με τις αποζημιώσεις που περιμένουν για τις φετινές ζημιές στην βιομηχανική τομάτα από τον καύσωνα και α προβλήματα με τους ΤΟΕΒ.
Για το θέμα με τους ΤΟΕΒ ζητάμε:
1. Σύνδεση των χρεών του ΤΟΕΒ με το ΟΣΔΕ.
2. Σύνδεση του ΤΟΕΒ με τα δηλωμένα στρέμματα από τους παραγωγούς στο ΟΣΔΕ. Δεν μπορεί ένας ΤΟΕΒ να έχει 50.000 στρέμματα για άρδευση και να δηλώνονται μόνο τα 20.000. Τι συμβαίνει με τα υπόλοιπα είναι ακαλλιέργητα;».
Βγήκε το ΦΕΚ για την εφαρμογή της χορήγησης συνδεδεμένης ενίσχυσης στη βιομηχανική τομάτα.
Ο ετήσιος προϋπολογισμός της ενίσχυσης για την περίοδο 2023-2027, ανέρχεται σε 2.233.856 ευρώ για έκταση 43.630 στρεμμάτων.
Δικαιούχοι της συνδεδεμένης ενίσχυσης βιομηχανικής τομάτας είναι οι ενεργοί γεωργοί που πληρούν τους παρακάτω όρους επιλεξιμότητας:
1. Παραδίδουν κατ’ ελάχιστο 50 τόνους βιομηχανικής τομάτας ανά εκτάριο (1 εκτάριο = 10 στρέμματα) καλλιεργούμενης έκτασης, σε εγκεκριμένες μεταποιητικές επιχειρήσεις του άρθρου 8 της παρούσας, από 1η Ιουνίου έως και την 30η Νοεμβρίου του τρέχοντος έτους υποβολής της ενιαίας αίτησης ενίσχυσης.
Στην περίπτωση που υπάρχουν διαπιστωμένες εξατομικευμένες ζημιές ανά δικαιούχο από τον Ελληνικό Οργανισμό Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ) δύναται οι ποσότητες αυτές να προσμετρούνται στη συνολική επιλέξιμη ποσότητα.
2. Οι παραδόσεις σε εγκεκριμένες μεταποιητικές επιχειρήσεις του άρθρου 8 της παρούσας πραγματοποιούνται:
i) Μέσω των παρακάτω φορέων για τους παραγωγούς μέλη τους: α) Αγροτικοί Συνεταιρισμοί και Μορφές Συλλογικής Οργάνωσης, όπως ορίζονται στο νόμο 4673/2020. β) Ομάδες και Οργανώσεις παραγωγών, σύμφωνα με τον καν. 1308/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου.
ii) Οι γεωργοί οι οποίοι δεν είναι μέλη των ανωτέρω φορέων μπορούν να παραδίδουν:- σε αυτούς ως συνεργαζόμενοι- απευθείας στις εγκεκριμένες μεταποιητικές επιχειρήσεις στις περιπτώσεις αυτές απαιτείται η προσκόμιση πρωτοτύπου τιμολογίου πώλησης ή αγοράς του προϊόντος.
3. Η παράδοση της πρώτης ύλης γίνεται από: (α) τους φορείς για τα μέλη τους και τους συνεργαζόμενους με αυτούς ενεργούς γεωργούς ή (β) τους μεμονωμένους ενεργούς γεωργούς, που δεν είναι μέλη των ανωτέρω φορέων, με ευθύνη τους, στο εργοστάσιο της μεταποιητικής επιχείρησης ή σε κατάλληλο χώρο συγκέντρωσης της μεταποιητικής επιχείρησης, σύμφωνα με την εκάστοτε σχετική νομοθεσία. Η ελάχιστη επιλέξιμη έκταση αγροτεμαχίου προς ένταξη στο καθεστώς συνδεδεμένης ενίσχυσης ορίζεται σε 0,1 εκτάρια.
4. Έχουν εγκαταστήσει σύστημα στάγδην άρδευσης.
5. Η εν λόγω συνδεδεμένη ενίσχυση χορηγείται υπό την προϋπόθεση, ότι εκτός από τη συμβατότητα με την Οδηγία-πλαίσιο για τα νερά (2000/60/EC) θα τηρηθεί και η εθνική νομοθεσία σχετικά με την προστασία και διαχείριση των υδατικών πόρων.
Διαβάστε το ΦΕΚ (εδώ)
Κάποτε η Ελλάδα είχε καλλιέργεια τεύτλων και εργοστάσια της ΕΒΖ που αγόραζαν τα τεύτλα και έκαναν παραγωγή ζάχαρης.
Μάλιστα η ΕΒΖ είχε προχωρήσει στη δημιουργία δύο ακόμη εργοστασίων στην Σερβία.
Σήμερα η χώρα μας ούτε τεύτλα καλλιεργεί ούτε ζάχαρη παράγει αλλά καλύπτει τις ανάγκες της από εισαγωγές.
Από την άλλη η Ισπανία - που είναι μεγάλη ανταγωνίστρια χώρα αλλά έχει και σοβαρή στρατηγική στον αγροτικό τομέα - έχει σε ανοδική πορεία την καλλιέργεια τεύτλων και την παραγωγή ισπανικής ζάχαρης.
Τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν πρόσφατα από το Ισπανικό Αγροτικό Ταμείο Εγγυήσεων (FEGA), αναφέρουν ότι στις αιτήσεις ενίσχυσης (ΟΣΔΕ) της ΚΑΠ του 2023, έχουν δηλωθεί συνολικά 353.030 στρέμματα με καλλιέργεια τεύτλων στην χώρα.
Οι μεγαλύτερες εκτάσεις καλλιέργειας τεύτλων στην χώρα είναι στην επαρχία Castilla y León, με 248.270 στρέμματα, ακολουθούμενη από την Ανδαλουσία με 78.640.
Μεγάλο μέρος των τεύτλων που καλλιεργούνται στη νότια Ισπανία προέρχεται από ξηρικές καλλιέργειες και επομένως έχουν μειωμένες αποδόσεις.
Πάντως σημαντικές επενδύσεις γίνονται στην επαρχία León, με νέα συστήματα άρδευσης, με στόχο να υπάρξουν υψηλές αποδόσεις και αύξησης της παραγωγής τεύτλων τα επόμενα χρόνια.
Για το νέο καλλιεργητικό έτος οι ισπανικές αγροτικές οργανώσεις υποστηρίζουν ότι αναμένονται αυξήσεις στα συμβόλαια που θα υπογράψουν τα δύο εργοστάσια ζάχαρης με τους τευτλοπαραγωγούς λόγω της ανοδικής πορείας των διεθνών τιμών. Επίσης ζητούν νέες επενδύσεις από το ιδιωτικό εργοστάσιο ζάχαρης AB Azucarera και το συνεταιριστικό ACOR, με στόχο την αύξηση των στρεμμάτων καλλιέργειας αλλά και στην μεταποίηση για την παραγωγή ζάχαρης για να καλύψουν τη διεθνή ζήτηση.