Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Από 1η Ιουλίου αιτήσεις για το πρόγραμμα ενίσχυσης επενδύσεων σε οινοποιεία, ανώτερο επιλέξιμο ποσό επένδυσης ανά δικαιούχο 350.000 ευρώ

25/06/2019 01:05 μμ
Υπογράφτηκε και εστάλη για δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης η Υπουργική Απόφαση, που καθορίζει τη διαδικασία χρηματοδότησης των «Επενδύσεων σε επιχειρήσεις οινοπαραγωγής σύμφωνα με το άρθρο 50 του Κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1308/2013, για την περίοδο 202...

Υπογράφτηκε και εστάλη για δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης η Υπουργική Απόφαση, που καθορίζει τη διαδικασία χρηματοδότησης των «Επενδύσεων σε επιχειρήσεις οινοπαραγωγής σύμφωνα με το άρθρο 50 του Κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1308/2013, για την περίοδο 2020-2023».

Στην απόφαση, που υπογράφουν ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Αραχωβίτης και η Υφυπουργός, Ολυμπία Τελιγιορίδου, αυξάνεται το ανώτερο επιλέξιμο ποσό επένδυσης ανά δικαιούχο στα 350.000 ευρώ, έναντι 200.000 ευρώ με την προηγούμενη απόφαση και ως κατώτερο ποσό επένδυσης ανά δικαιούχο ορίζεται το ποσό των 10.000 ευρώ. Διατηρείται το ανώτερο ποσό επένδυσης για συλλογικά σχήματα στα 500.000 ευρώ.

Επίσης, καθορίζεται ως σημαντικότερο κριτήριο (συντελεστής βαρύτητας 0,20) για την επιλογή ενός επενδυτικού σχεδίου, η υποβολή του από συλλογικό σχήμα, όπως οργάνωση παραγωγών, ένωση οινοπαραγωγών, διεπαγγελματική οργάνωση ή συνεταιρισμό.

Οι ενδιαφερόμενες για χρηματοδότηση επιχειρήσεις μπορούν να υποβάλουν αίτηση ηλεκτρονικά, μέσω της αντίστοιχης ψηφιακής εφαρμογής που βρίσκεται στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (www.minagric.gr), από την 1η Ιουλίου έως και την 10η Σεπτεμβρίου κάθε έτους.

Το πρόγραμμα ενίσχυσης των επενδύσεων των οινοποιητικών επιχειρήσεων αφορά επενδύσεις σε τεχνολογίες αιχμής, στη βελτίωση της ποιότητας του παραγόμενου οίνου και στο marketing των οινικών προϊόντων. Το πρόγραμμα εφαρμόζεται στο σύνολο της χώρας, με στρατηγικούς στόχους:

α) Την αύξηση της ανταγωνιστικότητας μέσω της ποιοτικής αναβάθμισης των παραγόμενων προϊόντων σε συνδυασμό με τη βελτίωση της εμπορίας.

β) Τη στήριξη μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, ώστε αυτές να διατηρηθούν ή να αναπτυχθούν περαιτέρω οικονομικά.

γ) Την ενίσχυση συλλογικών σχημάτων.

Οι ποσοτικοποιημένοι στόχοι του προγράμματος είναι:

α) Η αύξηση του μεριδίου στην αγορά των πιστοποιημένων οίνων (Π.Ο.Π, Π.Γ.Ε, Ποικιλιακών, ονομασία κατά παράδοση) κατά 5%.

β) Ο αριθμός των επενδυτικών σχεδίων τα οποία θα χρηματοδοτηθούν να ανέρχονται στα 50 σχέδια ετησίως εκ των οποίων τουλάχιστον τα 20 σχέδια να αφορούν μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και τα 5 συλλογικά σχήματα.

Σύμφωνα με το άρθρο 32 του Καν.(Ε.Ε) 1149/2016, δικαιούχοι αυτής της στήριξης είναι οι οινοποιητικές επιχειρήσεις ή οι οργανώσεις παραγωγών οίνου που παράγουν και διαθέτουν στο εμπόριο προϊόντα οίνου. Επιπρόσθετα, μπορούν να καταστούν δικαιούχοι οργανώσεις οινοπαραγωγών, ενώσεις δύο ή περισσοτέρων παραγωγών οίνου ή διεπαγγελματικές οργανώσεις.

Χρηματοδότηση του προγράμματος
Το συνολικό ύψος των διαθέσιμων κονδυλίων του προγράμματος επενδύσεων καθορίζεται ανά οικονομικό έτος σύμφωνα με το «Εθνικό Πρόγραμμα στήριξης του αμπελοοινικού τομέα 2019-2023», όπως κάθε φορά ισχύει. Η συνεισφορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις πραγματικές δαπάνες του προγράμματος χορηγείται μέσω του Ευρωπαϊκού Γεωργικού Ταμείου Προσανατολισμού και Εγγυήσεων, ως εξής:

i. 50% των δαπανών για τις περιφέρειες που έχουν οριστεί ως λιγότερο ανεπτυγμένες, δηλαδή, για τις Περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας, Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδας.

ii. 40% των δαπανών για τις άλλες περιφέρειες δηλαδή Δυτικής Μακεδονίας, Ιονίων Νήσων, Στερεάς Ελλάδας, Πελοποννήσου, Αττικής, Κρήτης.

iii. 65% των δαπανών για τα μικρά νησιά του Αιγαίου Πελάγους, όπως αυτά ορίζονται στον άρθρο 1 παράγραφος 2 του Καν. (Ε.Ε) 229/2013.

Το υπόλοιπο ποσοστό των πραγματικών δαπανών καλύπτεται με ιδία συμμετοχή των δικαιούχων, ανάλογα την περιοχή που πραγματοποιούνται οι δαπάνες.

Το ΥπΑΑΤ, ανταποκρινόμενο στα ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο στις τρέχουσες συνθήκες της αγοράς, προχώρησε στην έκδοση της παραπάνω απόφασης, προκειμένου να ενισχύσει την προώθηση και την ανάπτυξη του αμπελοοινικού τομέα.

Σχετικά άρθρα
22/03/2023 01:50 μμ

Εμπορική συμφωνία για ποσότητα έξτρα παρθένου ελαιολάδου έκλεισε, την Τρίτη (21/3/2023), ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Μολάων - Πακίων στην Λακωνία.

Όπως αναφέρει στον ΑγροΤύπο ο Αντιπρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μολάων - Πακίων κ. Ηλίας Σταθάκης, «ήταν μια καλή διαπραγμάτευση. Αφορά την πώληση 80 τόνων ελαιολάδου, οξύτητας 0,3. Η τιμή είναι στα 5,25 ευρώ το κιλό. Αγοραστής ήταν ελληνική εξαγωγική εταιρεία».

Αύξηση ελέγχων κατά της νοθείας στην Ισπανία
Στο μεταξύ η μειωμένη παραγωγή ελαιολάδου στην Ισπανία, με την αύξηση τιμών που προκάλεσε, αποτελεί αιτία για εκτεταμένη κυκλοφορία στην ισπανική αγορά παράτυπων και πιθανότατα νοθευμένων ή υποβαθμισμένων ελαιολάδων. Τα προβλήματα νοθείας υποχρέωσαν το ισπανικό Υπουργείο Γεωργίας, Αλιείας και Τροφίμων (MAPA) να δημοσιεύσει ένα Οδηγό με συστάσεις για όσο το δυνατόν αποτρελεσματικούς ελέγχους και να προχωρήσει σε μια ειδική εκστρατεία για την καταπολέμηση της απάτης του ελαιολάδου και του πυρηνελαίου το 2023. 

Για φέτος, στο πλαίσιο του Εθνικού Προγράμματος Ελέγχου της Ποιότητας Τροφίμων (PNCOCA 2021-2025), οι αρμόδιοι ελεγκτικοί φορείς της χώρας έχουν προγραμματίσει 697 ελέγχους στον τομέα του ελαιολάδου και του πυρηνελαίου, αριθμός που είναι σχεδόν 6% μεγαλύτερος από το προηγούμενο έτος και αφορά περίπου το 20% των φορέων εκμετάλλευσης (από παραγωγή μέχρι τυποποίηση και εμπορία). Επίσης κατ' εφαρμογή του προτύπου ποιότητας, θα διενεργηθούν για πρώτη φορά φέτος έλεγχοι για την επαλήθευση της ιχνηλασιμότητας του ελαιολάδου, σύμφωνα με την σχετική νομοθεσία (Βασιλικό Διάταγμα 760/2021, της 31ης Αυγούστου).

Τελευταία νέα
24/03/2023 01:00 μμ

Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη (23/3/2023) στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης συνάντηση μεταξύ του Υπουργού κ. Γ. Γεωργαντά, της Δημοτικής Αρχής Τυρνάβου και των προέδρων των Αγροτικών Συνεταιρισμών της περιοχής, σχετικά με τις ενισχύσεις στα αχλάδια και τα σταφύλια. 

Η συνάντηση έγινε μετά από πρωτοβουλία του Δημάρχου Τυρνάβου κ. Γιάννη Κόκουρα.

Στις συναντήσεις παρέστησαν και οι Βουλευτές της ΝΔ της Λάρισας, ο Θεματικός Αντιπεριφεριάρχης Πρωτογενούς Τομέα κ. Μπίλης Απόστολος και οι πρόεδροι: Χ. Τσιτσιρίγκος (Αγροτικός Οινοποιητικός Συνεταιρισμός Τυρνάβου), Ταμπόσης Σωτήρης (ΑΣΕΠΟΠ Τυρνάβου), Μαλάκος Κώστας (Αγροτικός Συνεταιρισμός Πλατανουλίων «ΦΡΟΥΤΟΠΗΓΗ»), Κατσής Αθανάσιος (Αγροτικός Συνεταιρισμός Πλατανουλίων), Μπαντραλέξης Αλεξανδρος (Αγροτικός Συνεταιρισμός Δένδρων ΑΡΓΙΣΣΑ), Τασιούλας Χρήστος (Αγροτικός Συνεταιρισμός Δένδρων «ΓΑΙΑ ΦΡΟΥΙΤ»), Λούτσος Εμμανουήλ (Αγροτικός Συνεταιρισμός Δαμασίου) Χατζής Κωνσταντίνος (Συνεταιρισμός Παραγωγών Αργυροπουλίου), Λιάγκας Ιωάννης (Αγροτικός Συνεταιρισμός Δελερίων) και Αστέριος Κοροβέση (Αγροτικός Συνεταιρισμός Αμπελώνα).

Ο Υπουργός κ. Γεωργαντάς στην συνάντηση ανακοίνωσε ενισχύσεις και συγκεκριμένα 150 ευρώ το στρέμμα για όλες τις ποικιλίες αχλαδιών και 120 ευρώ το στρέμμα για τα οινοποιήσιμα σταφύλια.

Ο κ. Σωτήρης Ταμπόσης, πρόεδρος στον ΑΣΕΠΟΠ Τυρνάβου, διευκρίνησε στον ΑγροΤύπο ότι «η ενίσχυση στα αχλάδια αφορά όλες τις ποικιλίες και θα καταβληθεί σε όλη την χώρα μετά το Πάσχα. Η ενίσχυση στα οινοποιήσιμα σταφύλια αφορά τους παραγωγούς της περιοχής του Τυρνάβου και θα χορηγηθεί πριν το Πάσχα».  

Σε δήλωσή του ο Δήμαρχος Τυρνάβου ανέφερε: «Ευχαριστούμε θερμά την κυβέρνηση και τον Υπουργό Γ. Γεωργαντά για την ενίσχυση που ανακοινώθηκε για τους παράγωγους του Δήμου μας. Είναι πολύ σημαντικό που οι αγρότες της περιοχής μας βρήκαν «ευήκοα ώτα». Είμαστε απόλυτα ικανοποιημένοι για τα ποσά της ενίσχυσης που θα καταβληθούν στα προϊόντα του Δήμου μας, ο οποίος ως σεισμόπληκτος βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Τα χρήματα αυτά θα ανακουφίσουν τους παραγωγούς σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη για τις καλλιέργειες περίοδο».

Σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν στη σύσκεψη, οι ενισχύσεις που αφορούν στον νομό της Λάρισας, και οι οποίες θα καταβληθούν μέχρι και την Μεγάλη Εβδομάδα, ανέρχονται σε 3.175.000 ευρώ για τα μήλα, 2.150.000 ευρώ για τα κάστανα και 2.380.000 ευρώ για τα πυρηνόκαρπα (ροδάκινα, νεκταρίνια και βερίκοκα). 

24/03/2023 11:00 πμ

Τα νέα Σχέδια Βελτίωσης προκηρύσσονται με ένα χρόνο καθυστέρηση αλλά και δεν πρόκειται να «βελτιώσουν» την αγροτική παραγωγή της χώρας επισημαίνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Ασημάκης Ντεμερούκας, γεωπόνος και παραγωγός θερμοκηπιακών καλλιεργειών από την Μεσσηνία.    

Και προσθέτει: «Από τις αρχές του 2023 έχουμε μπει, σαν χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην νέα ΚΑΠ 2023-2027. Η ΚΑΠ (Κοινή Αγροτική Πολιτική) είναι το νομοθετικό πλαίσιο, που υιοθέτησε η ΕΕ για να διαμορφώσει μια κοινή, ενοποιημένη πολιτική για τη γεωργία. Από το 1962 που εφαρμόστηκε για πρώτη φορά ο θεσμός της ΚΑΠ, είχε σαν βασικό στόχο την εξασφάλιση της επισιτιστικής ασφάλειας. Από το 2013 και μετά αποφασίστηκε η κατεύθυνση προς μια πιο "πράσινη" πολιτική.

Πριν λίγες ημέρες (9 Μαρτίου 2023) δημοσιεύτηκε το ΦΕΚ για την νέα πρόσκληση των σχεδίων βελτίωσης. Για να είμαστε πιο ακριβείς το πρόγραμμα ονομάζεται: Δράση 4.1.5 «Υλοποίηση επενδύσεων με στόχο την ανθεκτικότητα, τη βιωσιμότητα και την ψηφιακή ανάκαμψη των γεωργικών εκμεταλλεύσεων» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδος 2014-2020, κατά τη μεταβατική περίοδο 2021 και 2022. Ήδη βλέπουμε το πρώτο παράδοξο, τον τρίτο μήνα του 2023 να δημοσιεύεται πρόγραμμα το οποίο θα έπρεπε να είχε εφαρμοστεί ένα χρόνο πριν.

Ας αναλύσουμε, λοιπόν, γιατί αυτά τα σχέδια βελτίωσης είναι εκτός τόπου και χρόνου. Ως όριο αιτούμενου προϋπολογισμού για όλες τις γεωργικές εκμεταλλεύσεις ορίζονται τα 150.000 ευρώ. Ωστόσο ο αιτούμενος επιλέξιμος προϋπολογισμός δύναται να αυξηθεί έως και τις 250.000 ευρώ με την προϋπόθεση ότι η τυπική απόδοση της εκμετάλλευσης, σύμφωνα με την ΕΑΕ 2022, ανέρχεται τουλάχιστον στο 20% του αιτούμενου προϋπολογισμού. Η τυπική απόδοση υπολογίζεται από ένα πίνακα ποσών ανά στρέμμα καλλιέργειας και έτσι η εκμετάλλευση ενός αγρότη αποκτάει έναν αριθμό. Ένα παράδειγμα, έστω ένας αγρότης καλλιεργεί 20 στρέμματα ελιές με κατεύθυνση το ελαιόλαδο και 10 στρέμματα πατάτας. Κάθε στρέμμα ελιάς έχει τυπική απόδοση στα 182,11 ευρώ και κάθε στρέμμα πατάτας έχει τυπική απόδοση 930,74 ευρώ. Ο αγρότης αυτός έχει μια συνολική τυπική απόδοση στα 12.949,6 ευρώ. Για να μπορέσει ένας αγρότης να ξεπεράσει τα 150.000 ευρώ επένδυσης θα πρέπει να έχει τυπική απόδοση από 30.000 ευρώ και πάνω. Λίγοι αγρότες στην Ελλάδα έχουν κάτι τέτοιο και αν μιλάμε για νέους αγρότες (του περσινού προγράμματος) ακόμα λιγότεροι, έως και μετρημένοι στα δάχτυλα.

Είναι τα 150.000 εύρω όμως αρκετά για μια επένδυση προς μια ανθεκτική και βιώσιμη, κατά τον ορισμό του προγράμματος, γεωργική εκμετάλλευση; Η απάντηση είναι όχι. Ας συμφωνήσουμε πως όταν μιλάμε για μια κατεύθυνση η οποία συμβάλλει προς την επισιτιστική ασφάλεια, την εξοικονόμηση φυσικών πόρων και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής αναφερόμαστε σε σύγχρονες κτηνοτροφικές και θερμοκηπευτικές μονάδες.

Μια υδροπονική θερμοκηπιακή μονάδα έχει λοιπόν όλο το «πακέτο» που ζητάει η νέα ΚΑΠ από τα κράτη μέλη της. Παραγωγή τροφίμων όλο τον χρόνο σε μικρή έκταση, μείωση της χρήσης νερού σε σχέση με μια συμβατική καλλιέργεια, έλεγχος του κλίματος εντός του χώρου για την θωράκιση κατά της κλιματικής αλλαγής. Πόσο κοστίζει ένα στρέμμα υδροπονικού θερμοκηπίου λοιπόν; 

Επειδή κάποια κόστη συμφέρει καλύτερα να πάνε ανά δύο στρέμματα, θα αναλύσουμε παρακάτω το κόστος για 2 στρέμματα υδροπονικού θερμοκηπίου: 90 χιλιάδες ευρώ ο μεταλλικός σκελετός, 3 χιλιάδες ευρώ νάυλον κάλυψης με την τοποθέτηση του, 12 χιλιάδες ευρώ το σύστημα θέρμανσης, 25 χιλιάδες ευρώ η κεφαλή αυτόματης υδρολίπανσης με το δίκτυο άρδευσης, παράθυρα οροφής και ηλεκτρολογικά 10 χιλιάδες ευρώ, οικοδομικά υλικά 2 χιλιάδες ευρώ, σύστημα υδροπονίας (διαφέρει ανάλογα το σύστημα καλλιέργεια) μαζί με έλεγχο κλίματος και τους ανάλογους αυτοματισμούς 20 χιλιάδες ευρώ. 

Τα 2 στρέμματα λοιπόν σύγχρονου υδροπονικού θερμοκηπίου κοστίζουν λίγο πάνω από 160.000 ευρώ. Εάν αποφασίσουμε να μην κάνουμε υδροπονική αλλά συμβατική καλλιέργεια τα ποσά αλλάζουν μερικώς. Η κεφαλή υδρολίπανσης και το σύστημα υδροπονίας μένουν εκτός και το κόστος κατασκευής πέφτει στα 115.000 ευρώ ανά δύο στρέμματα συμβατικού θερμοκηπίου.

Συνεπώς τα 150.000 ευρώ του προγράμματος αντιστοιχούν σε 1,5 με 2,5 στρέμματα θερμοκηπίου ανάλογα την κατεύθυνση της καλλιέργειας. Είναι όμως μια τέτοια εκμετάλλευση βιώσιμη. Δυστυχώς η απάντηση είναι και πάλι όχι.

Σχέδια βελτίωσης λοιπόν που δεν σου επιτρέπουν να φτιάξεις μια κτηνοτροφική ή θερμοκηπιακή μονάδα για να βγάζεις τα απαραίτητα για την επιβίωση σου. Όλα αυτά σε μια χώρα που τα πιο πρόσφατα στοιχεία της Eurostat δείχουν πως περισσότερο από το 30% των εργαζομένων στον γεωργικό τομέα είναι ηλικίας άνω των 64 ετών και λιγότερο από το 5% είναι κάτω των 35 ετών. 

Σε μία χώρα που στο τελευταίο πρόγραμμα νέων αγροτών άφησε (μέχρι και την ώρα που γράφεται το παρόν άρθρο) επιλαχόντες νέους αγρότες. Επίσης τους ενταγμένους στο πρόγραμμα δεν τους αφήνει να κάνουν ούτε προπτυχιακό ούτε μεταπτυχιακό πτυχία γιατί αν το κάνουν θα απενταχθούν. Νέους ανθρώπους δηλαδή που με μια μικρή βοήθεια θα ήθελαν να γίνουν αγρότες σε μια χώρα αθρόων εισαγωγών αγροτικών προϊόντων από Τουρκία και Αίγυπτο και ανύπαρκτης αγροτικής πολιτικής. Το μέλλον του αγροτικού κόσμου προβλέπεται δυσοίωνο». 

23/03/2023 11:05 πμ

Οι Νέοι Αγρότες θα είναι από τις πρώτες προκηρύξεις που θα εκδοθούν στα πλαίσια της νέας ΚΑΠ.

Στη Δράση «Π3-75.1 - Εγκατάσταση νέων γεωργών» το πριµ θα παραµένει σε υψηλά επίπεδα (από 30.000 έως και 42.500 ευρώ ανά δικαιούχο).

Κατά την περίοδο εφαρμογής του Στρατηγικού Σχεδίου προβλέπεται η έκδοση δύο προκηρύξεων το 2023 και το 2025, ενώ στην παρέμβαση περιλαμβάνεται και η καταβολή της δεύτερης δόσης των δικαιούχων νέων γεωργών έτους 2021.

Σύµφωνα µε το στρατηγικό σχέδιο της ΚΑΠ, στο πρόγραµµα θα µπορούν να ενταχθούν όσοι εγκαταστάθηκαν για πρώτη φορά στη γεωργία έως και 24 µήνες (2 έτη) πριν υποβάλουν αίτηση στήριξης.

Όπως αναφέρει συγκεκριμένα πρώτη φορά εγκατάσταση νοείται η για πρώτη φορά ενασχόληση με τη γεωργία από τα φυσικά πρόσωπα νέους γεωργούς και δεν πρέπει να υπερβαίνει τους 24 μήνες που προηγείται της ημερομηνίας υποβολής της αίτησης στήριξης. Δηλαδή θα πιάνει και νεοεισερχόμενους του 2021 η πρόσκληση Νέων Αγροτών που βγαίνει το 2023.

Ειδικότερα, το βασικό ποσό ενίσχυσης θα είναι 30.000 για γεωργικές εκμεταλλεύσεις που θα έχουν (στη μελλοντική κατάσταση) φυτική – μικτή παραγωγική κατεύθυνση.
Το ποσό αυτό θα διαμορφώνεται έως και 42.500 € με βάση τα εξής:
-αύξηση κατά 2.500 € εφόσον η περιοχή μόνιμης κατοικίας των αρχηγών των εκμεταλλεύσεων βρίσκεται σε περιοχές ορεινές ή μειονεκτικές ή σε μικρά νησιά (νησιά με πληθυσμό έως και3.100 κατοίκους) και σε περιφερειακές ενότητες με πληθυσμιακή πυκνότητα μικρότερη η ίση των 35 κατοίκων ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο με βάση την απογραφή πληθυσμού του 2021 ή συνδυασμό αυτών των κατηγοριών περιοχών) ή συνδυασμός αυτών των κατηγοριών περιοχών,
-αύξηση κατά 10.000 € για ζωική παραγωγική κατεύθυνση (στη μελλοντική κατάσταση) της εκμετάλλευσης.

Στο Στρατηγικό Σχέδιο προβλέπονται πρόσθετα εθνικά μέτρα για την διευκόλυνση της εγκατάστασης νέων γεωργών όπως είναι η επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης (φορολογικά κίνητρα) στο πετρέλαιο που οδηγεί σε σημαντικό περιορισμό των λειτουργικών δαπανών της γεωργικής εκμετάλλευσης. Επίσης, προβλέπεται η παροχή χρηματοδοτικού εργαλείου. Η στήριξη με χρηματοδοτικό εργαλείο θα έχει τη μορφή παροχής εγγύησης για καταβολή δανείου και κατ’ αποκοπή ποσού, τα οποία θα παρέχονται υποχρεωτικά και τα δυο μαζί. Οι δύο μορφές στήριξης θα συνδυάζονται.

Υπάρχουν κάποιες σκέψεις από το ΥπΑΑΤ να ενταχθούν και οι επιλαχόντες Νέοι Αγρότες της 3ης πρόσκλησης του Υπομέτρο 6.1 «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών» του ΠΑΑ 2014-2020 της μεταβατικής περιόδου. Βέβαια αν συμβεί αυτό θα πρέπει να ακολουθήσει στη συνέχεια και νέα πρόσκληση για Σχέδια Βελτίωσης, που θα αφορά επενδύσεις στην εκμετάλλευση των Νέων Αγροτών.

23/03/2023 10:07 πμ

Τα Σχέδια Βελτίωσης με τον τρόπο που έχουν προκηρυχθεί δεν έχουν στόχο την βελτίωση του γεωργικού και κτηνοτροφικού κλάδου, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ο κ. Θωμάς Μόσχος, Τεχνικός Σύμβουλος του ΣΕΚ (Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας).

Και προσθέτει: «Δεν μπορούν να καλύψουν τις σημερινές ανάγκες του κλάδου, ενώ δεν έχουν καμιά σχέση τα επιλέξιμα κονδύλια με την σημερινή πραγματικότητα της αγοράς. Δεν μπορώ να γνωρίζω ποιοι θα καταθέσουν επενδυτικό φάκελο κάτω από αυτές τις συνθήκες.

Θα την χαρακτήριζα μια «αστεία» πρόσκληση Σχεδίων Βελτίωσης γραμμένη στο πόδι.

Δεν είναι για παράδειγμα επιλέξιμο το σύστημα άρδευσης στις θερμοκηπιακές καλλιέργειες ούτε η αγορά ζωικού κεφαλαίου.

Τα προβλήματα της πρωτογενούς παραγωγής είναι διαχρονικά και από το 2009 και μετέπειτα οξύνθηκαν ακόμα περισσότερο με την επιβολή των μνημονίων. 

Οι κυβερνήσεις όλα αυτά τα χρόνια ήταν απούσες χωρίς καμία ουσιώδη λύση. Στη συνέχεια ήρθε η πανδημία και ο πόλεμος με αποτέλεσμα η αγροτική παραγωγή να εκτροχιαστεί τελείως, το αποτέλεσμα, στην ΕΕ σήμερα κλείνουν 900 αγροτικές/ κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις την ημέρα. 

Ο κλάδος σε αναβρασμό με κινητοποιήσεις και μπλόκα σε όλη την χώρα που προηγήθηκαν της καλλιεργητικής περιόδου και επόμενες κινητοποιήσεις να σχεδιάζονται ήδη, οι υποσχέσεις της κυβέρνησης για στήριξη του κλάδου πολλές και τελικά ήταν μόνο υποσχέσεις χωρίς καμία πράξη και ουσία. 

Μέτρα ενισχύσεων αστεία, πολλές φορές παράλογα και μέσα σε όλα αυτά ήρθαν και τα σχέδια βελτίωσης να αποτελειώσουν την αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή καθώς είναι όχι μόνο πρόχειρα γραμμένα και υπολογισμένα, αλλά και ανούσια αφού δεν θα προσφέρουν καμία αλλαγή στην ήδη δύσκολή κατάσταση. Θα αναφέρουμε μερικά παραδείγματα: Υπάρχει ανώτατο όριο αγοράς τρακτέρ για κτηνοτρόφους 70 ίππων και σε περίπτωση που υπάρχει μηχάνημα ανάμειξης τροφής τότε μπορεί να ανέβει στους 90 ίππους. 

Από την μια το Υπουργείο και η νέα ΚΑΠ στοχεύουν σε ιδιοπαραγωγή ζωοτροφών από την άλλη θέτουν όρια σε 2 τρακτέρ 70 - 90 ίππων, πόσα στρέμματα μπορεί να καλλιεργήσει κάποιος με ένα τρακτέρ, το οποίο θα απασχολείται στην εκμετάλλευση 2 - 3 ώρες την ημέρα για την ανάγκη παραγωγής τροφής και στη συνέχεια να πρέπει να καλλιεργήσει κτήματα.

Και ας υποθέσουμε ότι γίνεται, πολλοί κτηνοτρόφοι χρησιμοποιούν διπλή καλλιέργεια, δηλαδή σπέρνουν σιτηρά με ψυχανθή για να τα συγκομίσουν την άνοιξη με την μέθοδο της ενσίρωσης και στην συνέχεια σπέρνουν καλαμπόκι για ενσίρωση, όπου θα συγκομίσουν το φθινόπωρο και θα ακολουθήσει εναλλαγή και πάλι, κάτι το οποίο είναι και ένα έξτρα υποτίθεται στην νέα ΚΑΠ ώστε να αποδίδουν τα κτήματα το μέγιστο. Σε αυτήν την περίπτωση δηλαδή ο αλγόριθμος θα μας δώσει δικαίωμα διπλασιασμού των ίππων, αφού οι ανάγκες είναι διπλές σε εργασίες ή όχι; 

Το μέγιστο κόστος τρακτέρ μαζί με το σύστημα γεωργίας ακριβείας ορίζεται στα 125.000 ευρώ, άρα και να μπορέσει κάποιος να υπερβεί τον περιορισμό των ίππων με διπλή καλλιέργεια υπάρχει και άλλος περιορισμός που δεσμεύει τον επενδυτή σχετικά με το μηχάνημα που μπορεί να επενδύσει. 

Το σχέδιο βελτίωσης δεν δίνει δικαίωμα αγοράς νέου ζωικού κεφαλαίου, πως θα βελτιώσει κάποιος το κοπάδι του αν δεν πάρει γενετικά επιλεγμένα ζώα για αύξηση παραγωγής; 

Ο εκσυγχρονισμός πρόχειρων καταλυμάτων δεν είναι επιλέξιμος, η περίφραξη βοσκοτόπων δεν είναι επιλέξιμη, η μόρφωση αγροτών και κτηνοτρόφων δεν είναι επιλέξιμη. Για τι βελτίωση μιλάμε ακριβώς; 

Οι αγροτικές αποθήκες ενισχύονται μέχρι 100 τμ, σε περίπτωση υπέρβασης επιδοτούνται μόνο τα 100 τμ. Η αγορά μηχανημάτων για κατεργασία εδάφους δεν μπορεί να ξεπεράσει τις 45.000 ευρώ και των πολυμηχανημάτων τις 60.000 ευρώ, έχει δει άραγε το Υπουργείο τις τιμές των μηχανημάτων σε τι επίπεδα έχουν φτάσει; Σε περίπτωση αγοράς χορτοδετικής πρέσας αν η τιμή ξεπερνάει τις 20.000 ευρώ τότε είναι απαραίτητο να υπάρχουν δηλωμένα στο ΟΣΔΕ 200 στρέμματα καλλιέργειας σανοδοτικών καλλιεργειών στις περιοχές της Εύβοιας, Κρήτης και ηπειρωτικής Ελλάδας, ενώ στην υπόλοιπη χώρα 100 στρέμματα, λες και το υπουργείο δεν γνωρίζει την κατάσταση με τις δηλώσεις του ΟΣΔΕ και δεν γνωρίζει πόσα τέτοια μηχανήματα μπορούν να αγοραστούν από συνάδελφους στην Κρήτη, τα ηπειρωτικά και την κατεστραμμένη από τις φωτιές Εύβοια, και ας πούμε ότι δεν το γνωρίζουν το ζήτημα των δηλώσεων, υπάρχει στην αγορά χορτοδετική πρέσα με λιγότερα από 20.000 ευρώ και αν ναι πόσες και τι παραγωγή μπορούν να καλύψουν; 

Πάμε τώρα στο απερίγραπτο, για να αυξηθεί το κόστος ενίσχυσης των γεωργικών εκμεταλλεύσεων στις 250.000 ευρώ θα πρέπει η απόδοση της επένδυσης να είναι τουλάχιστον 20%, αν πάρουμε παράδειγμα μια εκμετάλλευση με 170 στρέμματα ψυχανθή ούτε καν το ελάχιστο δηλαδή για να μπορέσει κάποιος να αγοράσει χορτοδετική μηχανή, ο αριθμός απόδοσης είναι 1474 ευρώ ανά μονάδα άρα έχει σύνολο απόδοσης 250,580 με το 20% ελάχιστο ώστε να καλύψει 50.000 άρα ενώ με 170 στρέμματα κάποιος θεωρητικά θα μπορούσε να επιδοτηθεί χορτοδετική μηχανή βάση απόδοσης, τελικά το πρόγραμμα θα τον πετάξει εκτός, αφού δεν συμπληρώνει τα 200 στρέμματα. Εκτός βέβαια και αν το υπουργείο θέλει να παράγονται ζωοτροφές μόνο στον κάμπο και τα νησιά με την ηπειρωτική χώρα να δεινοπαθούν. 

Δαπάνες για πετροσυλλέκτη δεν είναι επιλέξιμες, πως θα βελτιώσουμε άραγε τα πετρώδη κτήματα; Δαπάνες για γεωτρήσεις δεν είναι επιλέξιμες ενώ την ίδια ώρα δεκάδες ΤΟΕΒ και φράγματα είτε δεν έχουν ολοκληρωθεί είτε δεν λειτουργούν είτε δεν έχουν άδεια, θέλουμε άραγε αρδευόμενα κτήματα στην Ελλάδα για δυναμικές καλλιέργειες ή όχι; 

Δαπάνες για συστήματα πιστοποίησης δεν είναι επιλέξιμες ενώ την ίδια ώρα η νεα ΚΑΠ και το υπουργείο δίνοντας ημερίδες μας ενημερώνει ότι για να πάρει υπεραξία το παραγόμενο προϊόν βασική προϋπόθεση είναι κάποιου είδους πιστοποίηση. 

Δυστυχώς αυτά συμβαίνουν όταν η κυβέρνηση δεν τηρεί τους δημοκρατικούς θεσμούς και δεν διαβουλεύεται με τα εκλεγμένα θεσμικά όργανα των αγροτών και κτηνοτρόφων ώστε να αναπτύξει πραγματικά τον δεύτερο μεγαλύτερο εργοδότη της χώρας μας την πρωτογενή παραγωγή. 

Απαιτούμε άμεσα συνάντηση με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για διαβούλευση ώστε να τροποποιηθεί η προκήρυξη των σχεδίων βελτίωσης, σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες των αγροτών και κτηνοτρόφων. 

Σε αντίθετη περίπτωση εκφράζουμε τη μέγιστη ανησυχία μας για το μέλλον του κλάδου και κρούομε των κώδωνα του κινδύνου για την επισιτιστική ασφάλεια της χώρας μας, αφού η κατάσταση στην κτηνοτροφία εμφανίζει ήδη μείωση 10-20%, το οποίο νούμερο αυξάνεται καθημερινά, και αν η κυβέρνηση δεν δράσει άμεσα τα βασικά ήδη διατροφής θα θεωρούνται πλέον είδη πολυτελείας».

20/03/2023 04:30 μμ

Στην υπογραφή απόφασης προχώρησε ο Βοηθός Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας σε θέματα Αγροτικής Ανάπτυξης, Παναγιώτης Σακελλαρόπουλος, για την έκδοση επικαιροποιημένων αποτελεσμάτων διοικητικού ελέγχου αιτημάτων στήριξης προς ένταξη στο Υπομέτρο 6.1 «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών» του ΠΑΑ 2014-2020 κατά τη μεταβατική περίοδο 2021 και 2022. Εντάχθηκαν κάποιοι εν δυνάμει Νέοι Αγρότες.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα δημοσιοποιήθηκαν:

  • Πίνακας 1.689 δικαιούχων με συνολικό ποσό δημόσιας δαπάνης τα 63.180.000 ευρώ, για τους οποίους δεν απαιτείται προσκόμιση επιπλέον δικαιολογητικών.
  • Πίνακας 158 αιτήσεων που δεν επιλέγονται για στήριξη, καθώς δεν καλύπτονται από το όριο των διαθέσιμων πιστώσεων, παρότι από το διοικητικό έλεγχο δεν έχει προκύψει λόγος απόρριψης.
  • Πίνακας αιτήσεων που δεν επιλέγονται για στήριξη, για τις οποίες από το διοικητικό έλεγχο έχει προκύψει λόγος απόρριψης.

Με αφορμή την έκδοση της επικαιροποιημένης απόφασης αποτελεσμάτων διοικητικού ελέγχου ο κ. Σακελλαρόπουλος δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι «παραμένει πάγιο αίτημα της Περιφερειακής Αρχής η ένταξη και των 158 επιλαχόντων του προγράμματος Νέων Γεωργών». 

Στο μεταξύ οι επιλαχόντες Νέοι Αγρότες ετοιμάζουν κινητοποιήσεις σε όλη την χώρα. Ο κ. Νίκος Τσιλιμέκης, πτηνοτρόφος και επιλαχών του προγράμματος Νέων Αγροτών στη Δυτική Ελλάδα, δηλώνει στον ΑγροΤύπο ότι «εδώ και περίπου ένα χρόνο δεν γνωρίζουμε τι θα γίνει με τους επιλαχόντες.

Βγήκαν τα νέα Σχέδια Βελτίωσης και δεν μπορούμε να ενταχθούμε. Αυτή την στιγμή είμαι ανασφάλιστος και δεν μπορώ να βγάλω ασφαλιστική ενημερότητα. Υπάρχουν περιπτώσεις παραγωγών επιλαχόντων που παραιτήθηκαν από τις δουλειές τους και έδωσαν χρήματα για το φάκελο που κατέθεσαν και δεν έχουν εισπράξει ούτε ένα ευρώ..

Έχουμε οργανωθεί σε όλη την χώρα και ετοιμάζουμε δυναμικές κινητοποιήσεις έξω από τις Περιφέρειες. Οι επιλαχόντες του προγράμματος για όλη την Ελλάδα φτάνουν περίπου τις 2.500 οικογένειες και είναι όλοι στον αέρα. Στις 29 Μαρτίου θα προχωρήσουμε σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Πάτρα έξω από την Περιφέρεια. Αντίστοιχες συγκεντρώσεις ετοιμάζονται και στην υπόλοιπη Ελλάδα».

17/03/2023 10:46 πμ

Σε δημοπρασία πώλησης έξτρα παρθένου ελαιολάδου, εσοδείας 2022-2023 και οξύτητας 0,37%, προχώρησε η Ομάδα Παραγωγών Βακιώτες ΙΚΕ από το Ηράκλειο της Κρήτης, την Τετάρτη, 15 Μαρτίου 2023.

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Νικόλαος Λέριος, παραγωγός και υπεύθυνος εμπορίας ελαιολάδου της Ομάδας, «είχαμε τρεις προσφορές από ντόπιους τυποποιητές. Οι δύο έδιναν τιμή στα 5 ευρώ και η τρίτη στα 5,03 ευρώ το κιλό, την οποία και κάναμε αποδεκτή. Η ποσότητα αφορούσε 21,5 τόνους έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. Έχουμε ακόμη περίπου 50 τόνους στις αποθήκες μας αλλά δεν βιαζόμαστε να προχωρήσουμε σε πώληση».

Καρκίνωση (Pseudomonas  savastanoi)
Η συγκομιδή έχει ολοκληρωθεί και σε πολλές ελαιοπαραγωγικές περιοχές θα ξεκινήσει το κλάδεμα. Μια σοβαρή ασθένεια της ελιάς που μπορεί να παρατηρηθεί αυτή την εποχή στην ελιά είναι η καρκίνωση, που προκαλείται από το βακτήριο Pseudomonas savastanoi το οποίο εισέρχεται στο δέντρο μέσα από τις πληγές και σχισμές των κλαδιών που γίνονται στην συγκομιδή και στο κλάδεμα.

Η αντιμετώπιση της καρκίνωσης περιλαμβάνει:

  • την αφαίρεση και κάψιμο των κλαδίσκων και κλάδων που έχουν εμφανίσει τους χαρακτηριστικούς όγκους. Στους μεγάλους βραχίονες συνιστάται να γίνεται αφαίρεση όγκων και απολύμανση των πληγών με διάλυμα χαλκούχου σκευάσματος.
  • την αξιοποίηση των ψεκασμών χαλκούχων σκευασμάτων, οποίοι ετησίως πραγματοποιούνται για την αντιμετώπιση του κυκλοκόνιου και οι οποίοι επιδρούν ανασχετικά στον πολλαπλασιασμό και στην διάδοση του βακτηρίου.

Όπως αναφέρει στον ΑγροΤύπο ο κ. Νικόλαος Λέριος, «για την αντιμετώπιση της καρκίνωσης κάνουμε αμέσως μετά την συγκομιδή ψεκασμούς με χαλκούχα. Φέτος είχαμε μια καθυστέρηση της συγκομιδής λόγω αυξημένης παραγωγής και έλλειψης εργατών γης. Εκτιμώ ότι στα μέσα Μαρτίου αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί τα κλαδέματα από τους περισσότερους παραγωγούς της περιοχής. Πρέπει να γίνει με προσοχή η αφαίρεση των κλαδιών που έχουν καρκίνωση κατά την διάρκεια του κλαδέματος».

Από την πλευρά του ο ελαιοπαραγωγός και πρόεδρος του ΑΣ Νηλέας, κ. Γιώργος Κόκκινος, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «θα πρέπει να γίνει με προσοχή η αφαίρεση και η καταστροφή των κλαδιών που έχουν καρκίνωση. Πολλοί παραγωγοί κάνουν πρώιμο κλάδεμα από τέλη Μαρτίου με αρχές Απριλίου. Επίσης επειδή κατά την συγκομιδή χτυπάμε τα κλαδιά και έχουν πληγές, που μπορεί να συμβάλουν στην διάδοση της καρκίνωσης, καλό θα είναι να κάνουμε ψεκασμούς με χαλκούχα για να αποτρέψουμε την μόλυνση».   

16/03/2023 04:33 μμ

Ανακοίνωσε το ΥπΑΑΤ, στις 14 Μαρτίου 2023, την πληρωμή 772 δικαιούχων της Δράσης «Διατήρηση απειλούμενων αυτόχθονων φυλών αγροτικών ζώων» με το ποσό των 4.619.061 ευρώ.

Μιλάμε για την αποζημιώση που λαμβάνουν οι κτηνοτρόφοι για την απώλεια εισοδήματος που έχουν επειδή εκτρέφουν αυτόχθονες φυλές.

Οι προκαταβολές σύμφωνα με τους Κανονισμούς της ΕΕ μπορούν να πραγματοποιηθούν από τέλος Οκτωβρίου. Τα τελευταία χρόνια την πληρωμή την έκαναν γύρω στις 30 Νοεμβρίου.

Πραγματοποιήθηκαν δηλαδή με μια καθυστέρηση 105 ημερών.

Μιλάμε βέβαια για την προκαταβολή της ενίσχυσης. Η εκκαθάριση μπορεί να γίνει τον Απρίλιο αλλά συνήθως γινόταν τον Ιούνιο. Τώρα με την τόσο μεγάλη καθυστέρηση κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει πότε θα γίνει.

Όμως από την πληρωμή της προκαταβολής της Δράσης εξαιρέθηκαν οι κτηνοτρόφοι που ήταν σε έλεγχο από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, όπως καταγγέλουν στον ΑγροΤύπο οι εκτροφείς των αυτόχθονων φυλών.

Για τους ελέγχους την ευθύνη την έχει ο ΟΠΕΚΕΠΕ και όχι οι κτηνοτρόφοι. Ιανουάριο και Φεβρουάριο πραγματοποίησε ελέγχους αλλά ακόμη δεν έχουν καταχωρηθεί. Οι έλεγχοι θα πρέπει να έχουν καταχωρηθεί μέχρι τις 2 Απριλίου. «Υπάρχει περίπτωση να έχουν ολοκληρωθεί σε τόσο λίγες ημέρες μετά από την τόσο μεγάλη καθυστέρηση», ρωτούν οι κτηνοτρόφοι. 

Την ίδια στιγμή οι υποχρεώσεις προς τους προμηθευτές ζωοτροφών είναι μεγάλες και πρέπει να βρουν χρήματα να τις πληρώσουν.

Οι κτηνοτρόφοι ζητούν από τον υπουργό κ. Γεωργαντά να προχωρήσει στην πληρωμή της προκαταβολής και σε αυτούς άμεσα. Αν υπάρξει κάποια διαφορά να γίνει συμψηφισμός κατά την εκκαθάριση. Πληροφορίες του ΑγροΤύπου αναφέρουν ότι περίπου 60 κτηνοτρόφοι είναι σε έλεγχο και δεν έχουν εισπράξει τα χρήματά τους χωρίς να έχουν δική τους ευθύνη.

15/03/2023 05:50 μμ

Με τιμές πάνω από 5 ευρώ γίνονται οι πωλήσεις από τους συνεταιρισμούς της χώρας μας για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο.

«Η τελευταία πώληση ελαιολάδου του συνεταιρισμού μας έγινε πριν 20 ημέρες και ήταν στα 5,30 ευρώ το κιλό», αναφέρει στον ΑγροΤύπο ο κ. Σωτήρης Κρητικός, πρόεδρος στον Αγροτικό Ελαιουργικό Συνεταιρισμό Αγίου Δημητρίου Μονεμβασίας στην Λακωνία.

Και προσθέτει: «Αφορούσε 60 τόνους έξτρα παρθένου ελαιολάδου φετινής χρονιάς. Έχουμε ακόμη 150 τόνους απόθεμα στις αποθήκες του συνεταιρισμού. Πάντως τώρα που μιλάμε η τιμή έχει μια μικρή πτώση της τιμής περίπου κατά 10 λεπτά. Όμως οι παραγωγοί μέλη του συνεταιρισμού δεν βιάζονται να πουλήσουν αυτή την περίοδο. Φέτος από την αρχή της εμπορικής περιόδου έχουμε καταφέρει να κρατήσουμε την τιμή πώλησης του ελαιολάδου πάνω από τα 5 ευρώ».

Στην Κρήτη ο Αγροτικός Ελαιουργικός Συνεταιρισμός Κριτσάς, πριν 15 ημέρες, προχώρησε σε μια εμπορική συμφωνία πώλησης εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου σε πελάτη από την Ιταλία. Ο Συνεταιρισμός κατάφερε να κλείσει συμφωνία στα 5,15 ευρώ το κιλό.

Ισπανία
Σύμφωνα με στοιχεία της Υπηρεσίας Πληροφοριών και Ελέγχου Τροφίμων (AICA), στην Ισπανία το μήνα Φεβρουάριο 2023 είχαμε μια παραγωγή ελαιολάδου της τάξης των 35.527 τόνων. Όσον αφορά τα συνολικά αποθέματα της χώρας στο τέλος Φεβρουαρίου, ανέρχονταν σε 738.810 τόνους, 21.050 τόνοι λιγότερα από τον Ιανουάριο.

Ο πρόεδρος της ισπανικής Ένωσης Νέων Αγροτών (Asaja) Córdoba, Ignacio Fernández de Mesa, σε δηλώσεις του ανέφερε ότι «αυτά τα νούμερα θα είναι περίπου οριστικά γιατί αναμένεται πολύ μικρή παραγωγή ελαιολάδου τον μήνα Μάρτιο. Πάντως η συνεχιζόμενη ξηρασία στην Ισπανία είναι πολύ ανησυχητική και αναμένεται να έχει αντίκτυπο στη συγκομιδή της επόμενης παραγωγής στις ξηρικές αλλά και στις αρδευόμενες καλλιέργειες. Ήδη η στάθμη των νερών στους ταμιευτήρες της χώρας βρίσκεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα».

15/03/2023 10:35 πμ

Την ενίσχυση της κορινθιακής σταφίδας με 50 ευρώ το στρέμμα ανακοίνωσε ο Υπουργός ΑΑΤ κ. Γεωργαντάς σε συναντήσεις που είχε με παραγωγούς. Η ενίσχυση de minimis στους σταφιδοπαραγωγούς θα ανέλθει στο συνολικό ποσό των 4.700.000 ευρώ.

Από την πλευρά τους οι σταφιδοπαραγωγοί δεν έμειναν ικανοποιημένοι από αυτή την απόφαση και έφυγαν αγανακτισμένοι από το ΥπΑΑΤ.

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Ασημάκης Ντεμερούκας, πρόεδρος Αγροτικού Συλλόγου Γαργιαλιάνων, «η σταφίδα αυτή την στιγμή βρίσκεται σε κομβικό σημείο. Εάν δεν στηριχτεί άμεσα, προτού οι αγρότες ξεκινήσουν την καλλιέργεια της νέας σεζόν, τότε η καλλιέργεια κινδυνεύει με δραματική και άνευ προηγουμένου εγκατάλειψη».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ομάδα Παραγωγών Αμαλιάδας κ. Χρήστος Βαλλιανάτος, τόνισε στον ΑγροΤύπο ότι «ανακοινώθηκε η ενίσχυση 50 ευρώ το στρέμμα και ειδικότερα 0,15 ευρώ/κιλό. Πρόκειται για εξευτελιστική τιμή. Δεν είναι ούτε το μισό από το ποσό που έχουμε ζητήσει.

Εμείς ζητάμε επιπλέον 72 ευρώ, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο και για τις δενδρώδεις καλλιέργειες, γιατί το κόστος παραγωγής έχει ανέλθει στα 1,20 ευρώ το κιλό τουλάχιστον. 

Η τιμή η εμπορική είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα στα 50-70 λεπτά και όπως αντιλαμβάνεστε δεν βγαίνει κάποιο κέρδος.

Επίσης ζητάμε από το ΥπΑΑΤ να δοθεί λύση στο ζήτημα των αδιάθετων αποθεμάτων αλλά δεν έδωσε καμιά απάντηση ο υπουργός.

Υπάρχει έντονος προβληματισμός για την τύχη πλέον του προϊόντος, από τη στιγμή που και μεγάλα αποθέματα έχουν μείνει στις αποθήκες και δεν έχει προωθηθεί το προϊόν, αλλά και η τιμή παραμένει σε τόσο χαμηλά επίπεδα».

15/03/2023 10:19 πμ

Ενώ το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αναζητεί 90 εκατ. ευρώ μετά την έκταση που πήρε το θέμα με το χθεσινό μας δημοσίευμα.

Φωτιές έχει ανάψει τα τελευταία 24ωρα το ζήτημα των επιλαχόντων του προγράμματος νέων γεωργών, που αναδείξαμε για μια ακόμα φορά την Τρίτη.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το ΥπΑΑΤ έχει κινητοποιηθεί και αναζητά πόρους, ωστόσο κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί σήμερα κάτι στους συγκεκριμένους αγρότες, οι οποίοι ελπίζουν πως επειδή διανύουμε προεκλογική περίοδο, ίσως έχουν περισσότερη τύχη, από τους επιλαχόντες των σχεδίων βελτίωσης για παράδειγμα.

Ένα άλλο θέμα που αναδεικνύεται με αφορμή τις διαμαρτυρίες των συγκεκριμένων παραγωγών είναι και αυτό της δυνατότητας των επιλαχόντων ή όχι να αιτηθούν ένταξη στο νέο κύκλο των σχεδίων βελτίωσης που ανοίγει επίσημα σήμερα Τετάρτη 15 Μαρτίου και για δυο μήνες ακόμα.

Όπως εξηγεί μιλώντας στον ΑγροΤύπο, ο κ. Γιάννης Περουλάκης, έμπειρος μελετητής από τη Λάρισα, έχουν τη δυνατότητα και οι ενταγμένοι νέοι αγρότες, αλλά και οι επιλαχόντες να ενταχτούν σε σχέδιο βελτίωσης, όχι όμως όλοι. Εκτός αιτήσεων, μένουν, όσοι παραγωγοί, αναμένοντας αν θα μπούν ή όχι στο πρόγραμμα νέων, δεν έχουν κάνει αίτηση και δεν έχουν εγγραφεί στον ΕΦΚΑ αγροτών. Βέβαια, σύμφωνα με τον κ. Περουλάκη, με δεδομένο το περιθώριο των δυο μηνών των αιτήσεων, ακόμα και σήμερα αν κάποιος επιλαχών υποβάλλει αίτηση στον ΕΦΚΑ, ενδέχεται να καταφέρει να λάβει την βεβαίωση (από τον ΕΦΚΑ) που απαιτείται.

14/03/2023 11:04 πμ

Γύρω στα 220 άτομα υπολογίζονται οι επιλαχόντες του προγράμματος νέων από την συγκεκριμένη περιφέρεια, που αγωνιούν για το μέλλον.

Σε ένα ιδιότυπο καθεστώς ομηρίας εξακολουθούν και παραμένουν εκατοντάδες επιλαχόντες του προγράμματος νέων γεωργών, οι οποίοι πόνταραν πολλά σε ένα νέο ξεκίνημα στον πρωτογενή τομέα, ξόδεψαν χρήματα σε μελετητές και συμβούλους, παράτησαν τις δουλειές τους, αλλά τώρα παραμένουν ξεκρέμαστοι, ανασφάλιστοι, αναμένοντας τις οριστικές αποφάσεις του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Ο Νίκος Τσιλιμέκης είναι 34 ετών και πριν δυο χρόνια περίπου πήρε την απόφαση να ασχοληθεί επαγγελματικά με τον πρωτογενή τομέα και συγκεκριμένα την εκτροφή κοτόπουλων. Μένοντας στο Αγρίνιο, μια καθαρά παραγωγική περιοχή με δυναμικό αγροτικό τομέα, γνωρίζει από την καλή και την ανάποδη το αγροτικό επάγγελμα.

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο: «ήμουν σε μια δουλειά 15 έτη και αποφάσισα να παραιτηθώ για να ενταχτώ επαγγελματικά στον πρωτογενή τομέα. Έκανα λοιπόν φάκελο για το πρόγραμμα και από τον περασμένο Μάιο-Ιούνιο, είμαστε κυριολεκτικά στον αέρα. Από την περιοχή μας υπάρχουν αρκετοί αγρότες που έχουμε αυτό το πρόβλημα. Πρόσφατα κάναμε και μια ομάδα με πρωτοβουλία δική μου και του συναδέλφου  Κ. Μουρτζιάπη επίσης από το Αγρίνιο, που ασχολείται με ελιές. Ζητάμε να μας ξεκαθαρίσουν, αν θα γίνει κάτι με την περίπτωσή μας, για να ξέρουμε πώς θα πορευθούμε. Υπάρχουν περιπτώσεις παραγωγών επιλαχόντων που παραιτηθήκαμε από τις δουλειές μας, δώσαμε χρήματα για το φάκελο, τώρα είμαστε ανασφάλιστοι και δεν τολμάμε να κάνουμε και αίτηση στον ΕΦΚΑ αγροτών γιατί θα μας στείλουν αναδρομικά να πληρώσουμε αρκετές χιλιάδες ευρώ. Συνεπεία αυτών, μας πετάνε και έξω από τα σχέδια βελτίωσης που βγήκαν χτες, με αποτέλεσμα να είμαστε με δεμένα τα χέρια».

Οι συγκεκριμένοι παραγωγοί και πολλοί ακόμα (πάνω από 2.000 σε όλη τη χώρα) ζητούν άμεσες απαντήσεις ώστε να προγραμματίσουν, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν τη ζωή τους.

Μάλιστα όπως αναφέρουν: «Ως επιλαχόντες νέοι αγρότες φτάσαμε στο σημείο που η υπομονή μας τελείωσε. Ξεκινήσαμε το 2021 έναν φάκελο με ό, τι έξοδα σημαίνει πως είχαμε (υπάρχουν παιδιά με οικογένειες που χρεώθηκαν για να πληρώσουν τους φακέλους τους). Για να φτάσουμε Μάρτιο του 2023 να έχουμε μείνει σε υποσχέσεις και ευχολόγια του τύπου: αισιοδοξία παιδιά, απο μια κυβέρνηση και έναν υπουργό που το 2017 σαν αντιπολίτευση, κουνούσε το δάχτυλο για τους τότε επιλαχόντες (που τελικά έγινε η ένταξή τους): Μια κυβέρνηση που αφήνει τους νέους που θέλουν να ασχοληθούν με την πρωτογενή παραγωγή εκτός σε 2 μεγάλα προγράμματα, αυτό των νέων αγροτών και των σχεδίων βελτίωσης, καθώς οι επιλαχόντες νέοι αγρότες δεν μπορούν να καταθέσουν φάκελο για τα σχέδια βελτίωσης καπο την στιγμή που δεν θεωρούνται επαγγελματίες αγρότες. Ένας χρόνος που πέρασε χώρις καμία ενημέρωση, με ανασφάλιστες οικογένειες και παιδιά, ένας χρόνος που κάθε νέος σκέφτεται γιατί να μείνει σε αυτή την χώρα που δεν τον σέβεται, σε πείσμα όλων αυτών όμως παραμένουμε στον τόπο που μας γέννησε, που αγαπήσαμε και τον δουλέψαμε με τα χέρια μας, στον τόπο μας που περιμένουμε επιτέλους να μας αγκαλιάσει και όχι να μας κλωτσήσει μακρυά του, δικαίωση άμεσα, η υπομονή μας τελείωσε, επιφυλασσόμαστε για την συνέχεια...».

14/03/2023 09:42 πμ

Ήρθε και επίσημα η παράταση που είχαμε προαναγγείλει αρκετές ημέρες πριν και η οποία αφορά στις Δράσεις 4.1.1 και 4.1.3.

Παράταση της προθεσμίας για έξι επιπλέον μήνες δίνει το Υπουργείο Ανάπτυξης & Τροφίμων  για την ολοκλήρωση των επενδυτικών σχεδίων στις Δράσεις: 4.1.1 «Υλοποίηση επενδύσεων που συμβάλλουν στην ανταγωνιστικότητα της εκμετάλλευσης» και 4.1.3 «Υλοποίηση επενδύσεων που συμβάλλουν στη χρήση ΑΠΕ καθώς και στην προστασία του περιβάλλοντος του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) της Ελλάδας 2014-2020».

Ειδικότερα, στην 14η τροποποίηση της υπ’ αρ. 13158/2017 (Β’ 4302) απόφασης του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων που έχει υπογραφεί τον αρμόδιο Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γιώργο Στύλιο, περιλαμβάνονται τα εξής:

Η απόφαση για τις συγκεκριμένες δράσεις υπεγράφη το 2017, ενώ οι πρώτες εντάξεις έργων ξεκίνησαν το 2020. Επειδή στις περισσότερες περιφέρειες τα σχέδια πρέπει να ολοκληρωθούν εντός της άνοιξης, δόθηκε στους παραγωγούς μια παράταση της προθεσμίας για ακόμη έξι μήνες προκειμένου να μπορέσουν να ολοκληρώσουν τις επενδύσεις τους. Για το λόγο αυτό, το τελευταίο εδάφιο του σημείου 21 του άρθρου 4 αντικαθίσταται ως εξής: «Σημειώνεται ότι η διάρκεια ολοκλήρωσης υλοποίησης του επενδυτικού σχεδίου δεν μπορεί να υπερβαίνει τους 42 μήνες (από 36 μήνες που ίσχυε) από την ημερομηνία κατά την οποία το επενδυτικό σχέδιο συμπεριληφθεί σε απόφαση ένταξης».

Εξετάστηκε να βρεθεί λύση για να αντιμετωπιστεί ένα θέμα που είχε προκύψει σχετικά με τις παρακρατήσεις από τα έργα. Με μία αλλαγή που έκανε το ΥΠΑΑΤ εξαντλεί το περιθώριο που έδινε συγκεκριμένος ευρωπαϊκός κανονισμός, προς όφελος των δικαιούχων. Ειδικότερα, το σημείο 3.2.2 της παραγράφου 3 του άρθρου 16 αντικαθίσταται ως εξής: «3.2.2. Στις περιπτώσεις όπου το χρηματοδοτικό εργαλείο εμπεριέχει ενίσχυση, το Ακαθάριστο Ισοδύναμο Επιχορήγησης (ΑΙΕ) αυτής παρακρατείται κατά την ολοκλήρωση του σχεδίου βελτίωσης κατά το ποσοστό που υπερβαίνει την ανώτατη ένταση στήριξης του Παραρτήματος ΙΙ του Καν (ΕΕ) 1305/2013, λαμβάνοντας υπόψη την πηγή χρηματοδότησης (πόροι ΕΓΤΑΑ ή πόροι ΜΑΕΕ του άρθρου 58α του εν λόγω Κανονισμού)».

Στην αίτηση στήριξης των Σχεδίων Βελτίωσης (2018) οι υποψήφιοι όφειλαν να δηλώσουν τη μελλοντική κατάσταση των εκμεταλλεύσεών τους προκειμένου να στοιχειοθετήσουν την ανάγκη απόκτησης των αιτούμενων επενδύσεων. Καθ’ όλη τη διάρκεια υλοποίησης των σχεδίων και μέχρι την αποπληρωμή τους, οι δικαιούχοι έχουν την δυνατότητα να υποβάλλουν αιτήματα τροποποίησης του επιχειρηματικού τους σχεδίου, μεταβάλλοντας όλα τα στοιχεία αυτού. Μετά την αποπληρωμή δεν υπήρχε δυνατότητα υποβολής επιπλέον τροποποίησης από τον δικαιούχο, και όφειλε να διατηρήσει τη μελλοντική του κατάσταση, σε όρους τυπικής απόδοσης, όπως αυτή είχε διαμορφωθεί μετά την τελευταία τροποποίηση του επιχειρηματικού του σχεδίου. Δεδομένου ότι οι παγκόσμιες συνθήκες πλέον δεν είναι προβλέψιμες (πανδημία, πόλεμος στην Ουκρανία κλπ), ενδέχεται να υπάρχει ανάγκη τροποποίησης των καλλιεργειών και των εκτροφών και ενδεχόμενα της μελλοντικής κατάστασης της εκμετάλλευσης τους μετά την αποπληρωμή τους. Με την παρούσα τροποποίηση δίνεται η δυνατότητα στους δικαιούχους να τροποποιήσουν την μελλοντική τους κατάσταση μετά την υποβολή του τελικού αιτήματος πληρωμής, υπό την προϋπόθεση ότι δεν επηρεάζεται η επιλεξιμότητα των επενδύσεων. Έτσι, στο άρθρο 25 προστίθεται παρ. 16 ως εξής: «16. Μετά την τελική πληρωμή ενός επενδυτικού σχεδίου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής αιτήματος τροποποίησης, η οποία αφορά μόνο το καλλιεργητικό σχήμα και τις εκτροφές της εκμετάλλευσης κατά την μελλοντική της κατάσταση. Σε κάθε περίπτωση, για να γίνει δεκτή η τροποποίηση, πρέπει από την τροποποίηση της μελλοντικής κατάστασης να μην επηρεάζεται η επιλεξιμότητα των επενδύσεων για τις οποίες έχει ληφθεί στήριξη. Σε καμία περίπτωση η τροποποιημένη τυπική απόδοση της μελλοντικής κατάστασης δεν μπορεί να υπολείπεται της τυπικής απόδοσης της υφιστάμενης κατάστασης της εκμετάλλευσης, όπως αυτή υπολογίστηκε στο ΠΣΚΕ, σύμφωνα με την Ενιαία Δήλωση Εκμετάλλευσης του 2017».

Η παρ. 10 του άρθρου 35 αντικαθίσταται ως εξής: «10. Ολοκλήρωση του φυσικού αντικειμένου και υποβολή του τελικού αιτήματος πληρωμής εντός 42 μηνών από την ημερομηνία κατά την οποία το επενδυτικό σχέδιο θα συμπεριληφθεί σε απόφαση ένταξης». Σημειώνεται ότι η κάθε Περιφέρεια έχει τη δική της ημερομηνία ένταξης πράξεων.

Δήλωση ΥφΑΑΤ, Γιώργου Στύλιου

«Δίνουμε παράταση 6 μηνών για την ολοκλήρωση των επενδύσεων που χρηματοδοτήσαμε με τα «Σχέδια Βελτίωσης» του 2017. Επενδύσεις που ξεκίνησαν να υλοποιούνται από τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους μας το 2020.  Στηρίζουμε στη πράξη τη βιωσιμότητα και ανταγωνιστικότητα της ελληνικής παραγωγής. Δημιουργούμε τον καινοτόμο, ανταγωνιστικό και ανθεκτικό πρωτογενή τομέα, που επιτάσσει η σύγχρονη εποχή».

13/03/2023 04:17 μμ

Αναρτήθηκε στη διαύγεια η πολυαναμενόμενη πρόσκληση για τα Σχέδια Βελτίωσης.

Οι αιτήσεις αναμένεται να ξεκινήσουν από τις 15/3/2023 και να διαρκέσουν ως τις 16/5/2023, σύμφωνα και με το περιεχόμενο της πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος.

Η πρόσκληση αφορά στο Mέτρο 4: «Επενδύσεις σε υλικά στοιχεία του ενεργητικού», Υπομέτρο 4.1: «Στήριξη για επενδύσεις σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις», Δράση 4.1.5: «Υλοποίηση επενδύσεων με στόχο την ανθεκτικότητα, τη βιωσιμότητα και την ψηφιακή οικονομική ανάκαμψη των γεωργικών εκμεταλλεύσεων».

Η Δημόσια Δαπάνη της παρούσας πρόσκλησης ανέρχεται σε 180.000.000 ευρώ και συγχρηματοδοτείται από το ΕΓΤΑΑ. Το ανωτέρω ποσό κατανέμεται στις Περιφέρειες της χώρας, σύμφωνα με τον σχετικό πίνακα της πρόσκλησης.

Επιλεξιμότητα δικαιούχων

Δικαιούχοι της δράσης μπορούν να κριθούν φυσικά ή νομικά πρόσωπα του εμπορικού δικαίου, κάτοχοι γεωργικών εκμεταλλεύσεων, εφόσον κατά την υποβολή του αιτήματος στήριξης πληρούνται οι κατά περίπτωση προϋποθέσεις:

1. Τα φυσικά πρόσωπα πρέπει:

1.1. Να έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους, να μην έχουν υπερβεί το 63ο έτος της ηλικίας τους και να έχουν πλήρη δικαιοπρακτική ικανότητα σύμφωνα με τις διατάξεις του Αστικού Κώδικα.

1.2. Να έχουν υποβάλλει παραδεκτή Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης για το έτος 2022.

1.3. Να είναι φορολογικά και ασφαλιστικά ενήμεροι.

1.4. Να μην είναι άμεσα συνταξιοδοτούμενοι από οποιοδήποτε ταμείο του εσωτερικού ή εξωτερικού, εξαιρουμένων των περιπτώσεων συνταξιοδότησης λόγω αναπηρίας του άρθρου 37 του Ν. 3996/2011, όπως ισχύει και του άρθρου 5, παρ. γ, του Ν.1287/1982.

1.5. Να μην εκτίουν ποινή φυλάκισης.

1.6. Να είναι εγγεγραμμένοι στο ΜΑΑΕ ως επαγγελματίες αγρότες ή να είναι νέοι γεωργοί του υπομέτρου 6.1 για τους οποίους δεν έχουν περάσει τέσσερα έτη από την απόφαση ένταξής τους στο μέτρο. Δεν είναι επιλέξιμοι οι νεοεισερχόμενοι επαγγελματίες αγρότες με εξαίρεση όσους υπέβαλαν αίτηση στήριξης από το μέτρο 6.1, οι αιτήσεις τους κρίθηκαν επιλέξιμες αλλά δεν καλύπτονταν από το περιφερειακό όριο πίστωσης.

2. Τα νομικά πρόσωπα του εμπορικού δικαίου, πρέπει:

2.1. Να έχουν υποβάλλει παραδεκτή Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης για το έτος 2022.

2.2. Να είναι φορολογικά και ασφαλιστικά ενήμερα.

2.3. Να έχουν διάρκεια τουλάχιστον μέχρι τις 31.12.2033. Στην περίπτωση κατά την οποία η διάρκεια δεν ορίζεται ή έχει λήξει πρέπει να οριστεί ή να ανανεωθεί πριν την υποβολή της αίτησης στήριξης.

2.4. Να είναι δικαστικά φερέγγυα.

2.5. Να έχουν ως κύρια δραστηριότητα την άσκηση της γεωργίας και τουλάχιστον το 50% του κύκλου εργασιών τους να προέρχεται από την άσκηση της γεωργίας.

Δείτε εδώ την πρόσκληση

13/03/2023 10:49 πμ

Πάνε σε σύσκεψη με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Γ. Γεωργαντά οι παραγωγικοί φορείς την Τρίτη το απόγευμα στην Αθήνα.

Σύσκεψη με τον ΥπΑΑΤ Γ. Γεωργαντά έχει προγραμματιστεί για τις 4 το απόγευμα της Τρίτης στο ΥπΑΑΤ. Στην σύσκεψη έχουν προσκληθεί φορείς παραγωγικοί από όλες τις περιοχές.

Ένας από τους φορείς που θα μετάσχει είναι και η ομάδα παραγωγών Αμαλιάδας. Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρός της κ. Χρήστος Βαλλιανάτος «φημολογείται ότι θα ανακοινωθεί ενίσχυση 50 ευρώ το στρέμμα, αλλά εμείς ζητάμε επιπλέον 72 ευρώ, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο και για άλλες δενδρώδεις καλλιέργειες, γιατί το κόστος παραγωγής έχει ανέλθει στα 1,20 ευρώ το κιλό τουλάχιστον. Η τιμή η εμπορική είναι στον πάτο, στα 50-70 λεπτά και όπως αντιλαμβάνεστε δεν βγαίνει κάποιο κέρδος. Επίσης θα ζητήσουμε από το ΥπΑΑΤ να δοθεί λύση στο ζήτημα των αδιάθετων αποθεμάτων...».

Ένα άλλο πρόβλημα που αναμένεται να θέσουν στον ΥπΑΑΤ οι παραγωγοί είναι αυτό των προβλήματων στην άρδευση, που αναμένονται σύντομα από την στιγμή που υπάρχει ήδη ειδοποίηση σε ΤΟΕΒ για διακοπή παροχής.

Με αφορμή την σύσκεψη της Τρίτης, σχετική ανακοίνωση εξέδωσε και ο Ανεξάρτητος Αγροτικός Σύλλογος Αιγιαλείας, τονίζοντας τα ακόλουθα: «Με αφορμή την σύσκεψη που θα γίνει την Τρίτη 14 Μαρτίου 2023 στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφιμων για το θέμα της σταφιδας και επειδή το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου δεν προλαβαίνει άμεσα να συναντηθεί με όσους Θεσμικους ή φορείς ενδιαφέρονται για τον παραγωγό και το προϊόν, αναλογιζομενοι την δύσκολη οικονομική κατάσταση που βρίσκεται ο αγροτικός κόσμος της περιοχής, μίας και όχι μόνο δεν μπορεί να καλλιεργήσει αλλά ούτε να πληρώσει το ρεύμα και τα καθημερινά έξοδα, μια ενίσχυση θα δώσει μία ανάσα στον αγροτικό κόσμο, στην τοπική αγορά αλλά και στις υπόλοιπες σταφιδικες περιοχές».

Κυβερνητική αδιαφορία καταγγέλλει ο Αγροτικός Σύλλογος Χανδρινού και Περιφέρειας

Τεράστια καταστροφή έχει υποστεί η καλλιέργεια της κορινθιακής σταφίδας από την κυβερνητική αδιαφορία αυτά τα δυο χρόνια με χιλιάδες σταφιδοπαραγωγούς να βρίσκονται σε απόγνωση, τονίζει ο Σύλλογος και προσθέτει ότι: «Ξεκινάμε την νέα καλλιεργητική περίοδο με τις αποθήκες γεμάτες και με τις εξευτελιστικές τιμές παραγωγού 50 και 70 λεπτά, με εκτόξευση του κόστους παραγωγής και πάνω από το 100% η καλλιέργεια είναι ασύμφορη.

Εδώ και δυο χρόνια δεν έχει υπάρξει καμία ουσιαστική στήριξη από την κυβέρνηση, μόνο ψίχουλα και υποσχέσεις, με αποτέλεσμα να ξεριζώνονται πολλά κτήματα και να απαξιώνεται ένα από τα πιο εμβληματικά προϊόντα της χώρας μας. Οι ευθύνες τους τεράστιες και η ζημία ανεπανόρθωτη.

Ζητάμε εδώ και τώρα αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος των σταφιδοπαραγωγών που για δεύτερη συνεχόμενη χρόνια πωλούν πολύ κάτω του κόστους παραγωγής δεν συμβιβαζόμαστε με ψίχουλα, μπουκώνουν με δις επιχειρηματικούς ομίλους και δεν έχουν για την διατροφή μας και την ασφάλειας μας. Συνεχίζουμε τον αγώνα μας πιέζοντας την κυβέρνηση να ικανοποίησει τα αιτήματα μας  ότι κερδίσαμε το κερδίσαμε με αγώνες.

Απαιτούμε

  • Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος για όσα προϊόντα πουλήθηκαν κάτω του κόστους, ή υπήρχαν δυσκολίες στη διάθεσή τους (π.χ. κορινθιακή σταφίδα)
  • Μείωση του κόστους παραγωγής. Αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως στους εφοπλιστές. Επιδότηση των λιπασμάτων και του κόστους στα μέσα και εφόδια».
13/03/2023 10:25 πμ

Τις επόμενες ημέρες θα είναι έτοιµο το ΠΣΚΕ (Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων) ώστε να ξεκινήσει σύντοµα η διαδικασία αιτήσεων για τα Σχέδια Βελτίωσης, προϋπολογισµού 230 εκατ. ευρώ.

Δύο ημερίδες για τα Σχέδια Βελτίωσης πραγματοποιήθηκαν στα πλαίσια της 13ης Πανελλήνιας Έκθεσης για τη Γεωργία και την Κτηνοτροφία «Agrothessaly», το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, στη Λάρισα.

Η πρώτη ήταν από την ΕΘΕΑΣ και η δεύτερη από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Γεωπόνων (ΠΟΣΓ).

ΕΘΕΑΣ
Η ημερίδα της ΕΘΕΑΣ είχε θέμα «Νέα ΚΑΠ και Σχέδια Βελτίωσης» και έδωσαν το παρών εκπρόσωποι των πολιτικών κομμάτων, πρόεδροι και στελέχη συνεταιρισμών, καθώς και αριθμός αγροτών.

Στην ομιλία του ο πρόεδρος της ΕΘΕΑΣ, κ. Παύλος Σατολιάς, ο οποίος αναφέρθηκε στο ρόλο της Οργάνωσης, αλλά και στις ενέργειες που θα ακολουθήσουν το προσεχές διάστημα. Συγκεκριμένα μίλησε για τα σχέδια ίδρυσης μιας κοινής συνεταιριστικής εξαγωγικής εταιρείας, η οποία θα έχει μεταξύ άλλων ως στόχο να βοηθήσει και τους μικρούς συνεταιρισμούς μέσα από συμβολαιακές σχέσεις, προωθώντας τα αγροτικά προϊόντα στις ξένες αγορές. Επίσης, έκανε αναφορά για τα Σχέδια Βελτίωσης, τη νέα ΚΑΠ και έκανε μία σύντομη ανασκόπηση στον γεωργικό τομέα της Περιφέρειας Θεσσαλίας, τονίζοντας πως πρόκειται για τη 2η μεγαλύτερη Περιφέρεια στη χώρα σε παραγωγή γάλακτος.

Από την πλευρά του ο κ. Ευθύμιος Τσιατούρας, Προϊστάμενος της Μονάδας Επενδύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις στην Ειδική Υπηρεσία Εφαρμογής Παρεμβάσεων Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΥΕ ΠΑΑ), αναφέρθηκε στα Σχέδια Βελτίωσης, το θεσμικό πλαίσιο των οποίων δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, την περασμένη Πέμπτη (09/03). 

Χαρακτηριστικά, δήλωσε ο κ. Τσιατούρας, ότι ο υποψήφιος επενδυτής πρέπει να είναι εγγεγραμμένος στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων ως επαγγελματίας γεωργός (όχι ως νεοεισερχόμενος) ή να έχει κριθεί δικαιούχος ή επιλαχών του υπομέτρου 6.1 στην πρόσκληση του έτους 2021. Επιπλέον, ο γεωργός πρέπει να έχει υποβάλει δήλωση ΟΣΔΕ το 2022, να είναι ασφαλιστικά και φορολογικά ενήμερος (να μην έχει οφειλές ή να τις έχει ρυθμίσει) και να μην έχει λάβει πληρωμή από την προηγούμενη πρόσκληση σχεδίων βελτίωσης.

Επίσης  η εκμετάλλευση πρέπει να έχει μέγεθος σε τυπική απόδοση άνω των 12.000 ευρώ, σύμφωνα με το ΟΣΔΕ του έτους αναφοράς (2022). Ακόμη, όλες οι επενδύσεις πρέπει να έχουν προσαρμοσμένο μέγεθος στη δυναμικότητα της εκμετάλλευσης (τεκμηρίωση σκοπιμότητας), να έχουν εύλογο κόστος, να πραγματοποιούνται μετά την υποβολή της αίτησης στήριξης (ανελαστικό καθώς προκύπτει από τον Κανονισμό) και να μην έχουν ενισχυθεί από άλλο πρόγραμμα.

Ένα σημαντικό σημείο που αφορά τα Σχέδια Βελτίωσης είναι οι βασικές αρχές που διέπουν τα βαθμολογικά κριτήρια και αφορούν σε χαρακτηριστικά που συνδέονται με τη γεωργική εκμετάλλευση, όπως ο προσανατολισμός της. Ο κ. Τσιατούρας τόνισε πως προτεραιότητα έχουν μία σειρά από κλάδους που έχουν αναδειχθεί ως προωθούμενοι μέσα από ανάλυση - μελέτη, όπως η φυτική παραγωγή για ανθρώπινη κατανάλωση, το βαμβάκι, οι ανθεκτικές καλλιέργειες στην κλιματική αλλαγή, οι εκτροφές και η παραγωγή ζωοτροφών.

ΠΟΣΓ 
Στην ημερίδα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Γεωπόνων (ΠΟΣΓ) εισηγητές ήταν υπηρεσιακά στελέχη του ΥπΑΑΤ. Συγκεκριμένα τις εισηγήσεις ανέπτυξαν ο Προϊστάμενος ΕΥΕ Παρεμβάσεων Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Δημήτρης Παππάς, ο Προϊστάμενος Μονάδας Επενδύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις ΕΥΕ ΠΑΑ, κ. Ευθύμιος Τσιατούρας, καθώς και το Στέλεχος Μονάδας Χρηματοδοτικών εργαλείων και Εργαλείων Διαχείρισης Κινδύνων της Ειδική Υπηρεσία Εφαρμογής Παρεμβάσεων Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΥΕ ΠΑΑ), κ. Ιωάννης Δανιηλίδης. 

Ο κ. Παππάς εξήγησε γενικότερα πως για το μέτρο 4.1.5, υφίσταται ένα στενό χρονοδιάγραμμα ισχύος της Πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος και της υλοποίησης της Δράσης, καθώς η τελική αποπληρωμή των επιλέξιμων δαπανών θα πρέπει να ολοκληρωθεί έως την 31η Δεκεμβρίου 2025 δεδομένου πως οι πιστώσεις προέρχονται από το Ταμείο Ανάκαμψης (Μέσο Ανάκαμψης -EURI). 

Ο κ. Δανιηλίδης ανέπτυξε το μέτρο των Χρηματοδοτικών εργαλείων με αναλυτικά παραδείγματα, αναδεικνύοντας τη σημασία τους για τη χρηματοδότηση των μέτρων και της κάλυψης της ιδιωτικής συμμετοχής των αγροτών. 

Ο κ. Τσιατούρας ανέλυσε τις λεπτομέρειες του πρόσφατα δημοσιευθέντος ΦΕΚ του μέτρου 4.1.5. Ακόμη ανέφερε πως από τις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα έχουμε την έναρξη της πρόσκλησης των Σχεδίων Βελτίωσης με περίοδο υποβολής 1,5 μήνα. Επίσης παρουσίασε τις τελευταίες αλλαγές στα κριτήρια-μόρια της βαθμολογίας τα οποία θα τα συμπεριλαμβάνει η νέα πρόσκληση και έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του ΥπΑΑΤ. 

Από την πλευρά της το ΔΣ της ΠΟΣΓ επισήμανε πως ο χρόνος υποβολής πρέπει να είναι πολύ μεγαλύτερος δεδομένου πως η επόμενη χρονική περίοδος περιλαμβάνει διακοπές τους Πάσχα, πιθανές εκλογές, και συμπίπτει επίσης με περίοδο που αγρότες είναι πλήρως απασχολημένοι στα χωράφια τους.

Όπως τόνισε στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος της ΠΟΣΓ κ. Σοφολόγης Δημήτρης, μας ανέφεραν ότι αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα αυτή την εβδομάδα. Όμως δεν γνωρίζουμε αν καταφέρουμε αμέσως να κάνουμε οριστικοποίηση των αιτήσεων. Αν δεν είναι αυτό εφικτό τότε θα έχουμε μεγαλύτερη καθυστέρηση από την πλευρά των μελετητών στην κατάθεση των αιτήσεων.   

10/03/2023 01:50 μμ

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης η Υπουργική Απόφαση με θέμα: «Καθορισμός πλαισίου εφαρμογής της Δράσης 4.1.5 Υλοποίηση επενδύσεων με στόχο την ανθεκτικότητα, τη βιωσιμότητα και την ψηφιακή οικονομική ανάκαμψη των γεωργικών εκμεταλλεύσεων του ΠΑΑ 2014-2020 κατά τη μεταβατική περίοδο 2021 και 2022».

Για την πρόσκληση των σχεδίων βελτίωσης έχουν προβλεφθεί πιστώσεις 180 εκ. ευρώ, οι οποίες, μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης των προτάσεων θα αυξηθούν στα 230 εκ. ευρώ με υπερδέσμευση.

Υπενθυμίζουμε ότι μέσω της δράσης 4.1.5 δίνεται η δυνατότητα υλοποίησης επενδύσεων από φυσικά και νομικά πρόσωπα, γεωργούς, στις γεωργικές τους εκμεταλλεύσεις.

Οι βασικές προϋποθέσεις επιλεξιμότητας των φυσικών προσώπων είναι:
- Να έχουν συμπληρώσει το 18ο και να μην έχουν υπερβεί το 63ο έτος της ηλικίας τους.
- Να έχουν υποβάλει παραδεκτή Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης για το έτος 2022
- Να είναι φορολογικά και ασφαλιστικά ενήμεροι.
- Να είναι εγγεγραμμένοι στο ΜΑΑΕ ως επαγγελματίες αγρότες (όχι νεοεισερχόμενοι) ή να είναι νέοι γεωργοί του υπομέτρου 6.1 για τους οποίους δεν έχουν περάσει τέσσερα έτη από την απόφαση ένταξής τους στο μέτρο
- Να μην είναι άμεσα συνταξιοδοτούμενοι, εξαιρουμένων των περιπτώσεων συνταξιοδότησης λόγω αναπηρίας.

Αντίστοιχα για τα νομικά οι βασικές προϋποθέσεις επιλεξιμότητας είναι:
- Να έχουν κύρια δραστηριότητα την άσκηση της γεωργίας και τουλάχιστον το 50% του κύκλου εργασιών τους να προέρχεται από την άσκηση της γεωργίας.
- Να έχουν υποβάλει παραδεκτή Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης για το έτος 2022
- Να είναι φορολογικά και ασφαλιστικά ενήμερα.
- Να έχουν διάρκεια κατ΄ ελάχιστο μέχρι τις 31.12.2033
- Να είναι δικαστικά φερέγγυα.

Ως επιλέξιμες επενδύσεις μπορεί να κριθούν όλα τα πάγια επενδυτικά αγαθά που είναι καινούρια και αμεταχείριστα, προσαρμόζονται λειτουργικά στις συνθήκες και στις δραστηριότητες της εκμετάλλευσης και έχουν δυναμικότητα, μέγεθος, ποσότητα ανάλογες της παραγωγικής ικανότητας της εκμετάλλευσης. Επίσης ενισχύονται οι αναγκαίες μελέτες και το απαραίτητο λογισμικό. Ενδεικτικές κατηγορίες επιλέξιμων δαπανών είναι τα κτίρια, ο μηχανολογικός εξοπλισμός, η εγκατάσταση φυτειών, οι επενδύσεις που συμβάλουν στην αξιοποίηση ΑΠΕ, η αγορά γης όμορης προς ιδιόκτητη γη.

Οι αρχές των κριτηρίων επιλογής είναι:

  • Ο προσανατολισμός της εκμετάλλευσης.
  • Το οικονομικό μέγεθος της εκμετάλλευσης.
  • Η δυναμική της εκμετάλλευσης.
  • Οι επενδυτικές δαπάνες που καθιστούν ανθεκτική την εκμετάλλευση στους εξωγενείς κινδύνους.
  • Η εισαγωγή/χρήση καινοτομίας με προτεραιότητα σε αυτές που αφορούν σε γεωργία ακριβείας και έξυπνη γεωργία.
  • Η συμμετοχή σε κλάδους που αναδεικνύονται στο πλαίσιο των ιδιαιτεροτήτων και αναγκών της κάθε Περιφέρειας.
  • Η επενδύσεις σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις πυρόπληκτων περιοχών.

Διαβάστε το ΦΕΚ (εδώ)

10/03/2023 12:01 μμ

Το κόστος για την υλοποίηση επενδύσεων ΑΠΕ για ιδιοκατανάλωση αναγράφεται στην απόφαση των Σχεδίων Βελτίωσης.

Οι δαπάνες αφορούν στην αγορά, μεταφορά και εγκατάσταση του σχετικού εξοπλισμού, καθώς και στην εκτέλεση συνοδών έργων (π.χ. εργασίες εκσκαφών για την εγκατάσταση συστημάτων γεωθερμίας), όπου αυτό απαιτείται.

Περιγραφή επένδυσης με ανώτερη επιλέξιμη δαπάνη
1) Φωτοβολταϊκό συνδεδεμένο στο δίκτυο με σταθερές βάσεις - 1.000 €/kW 
2) Αυτόνομο φωτοβολταϊκό με σταθερές βάσεις - 1.900 €/kW
3) Φωτοβολταϊκό συνδεδεμένο στο δίκτυο ισχύος με ιχνηλάτες (trackers) - 1.250 €/kW
4) Γεωθερμία (θερμική ενέργεια - γεωεναλλάκτες) - 1.500 €/kWth 
5) Γεωθερμία (θερμική ενέργεια-υδρογεώτρηση) - 1.000 €/kWth 
6) Αντλίες θερμότητας COP>3.5 - 340 €/kWth 
7) Λέβητας βιομάζας - 64 €/kWth
8) Αιολικές εγκαταστάσεις σε μη διασυνδεδεμένο σύστημα με ισχύ >1kW - 1.450 €/kW 
9) Φωτοβολταϊκό, συσσωρευτές και μικρή Α €/Γ με σταθερές βάσεις - 3.700 €/kW 
10) Φωτοβολταϊκό, συσσωρευτές και μικρή Α €/Γ με ιχνηλάτες (trackers) - 4.100 €/kW 
11) Μικρή ανεμογεννήτρια (Α/Γ) με ισχύ <1kW - 1.000 €/kW - 1.000 €/kW  
12) Μικρή ανεμογεννήτρια (Α/Γ) με ισχύ <1kW και συσσωρευτές - 2.500 €/kW   

Στην περίπτωση των αντλιών θερμότητας και των συστημάτων γεωθερμίας η ανωτάτη επιλέξιμη δαπάνη δύναται να προσαυξηθεί έως 25% με προσκόμιση μελέτης που να αποδεικνύει την αναγκαιότητα της σχετικής υπέρβασης.

Στις περιπτώσεις όπου απαιτούνται εργασίες διαμόρφωσης του αγροτεμαχίου για την εγκατάσταση του εξοπλισμού, οι σχετικές δαπάνες είναι επιλέξιμες και αφορούν:

  • Διαμόρφωση χώρου - 352 €/στρ 
  • Ισοπέδωση - 62 €/στρ
  • Περίφραξη με σενάζι - 21 €/ τρέχον μέτρο
  • Περίφραξη - 10 €/ τρέχον μέτρο

Ο κ. Κώστας Σπανούλης, πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αγροτικών Φωτοβολταϊκών (ΠΣΑΦ) αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «το πρόγραμμα αφορά τις λεγόμενες επενδύσεις Net Metering. Η θέση του Συνδέσμου είναι να υπάρξει χώρος στο δίκτυο για επενδύσεις ΑΠΕ από αγρότες. Θυμίζουμε ότι τα Net Metering που έχουν εγκριθεί από τα Σχέδια Βελτίωσης του 2018 παραμένουν «ανενεργά» λόγω αδυναμίας του δικτύου. Ζητάμε για τις νέες επενδύσεις στα Net Metering να είναι μέχρι 100 KW για να μπορεί να γίνει σύνδεση με την χαμηλή τάση (ξύλινες κολώνες). Θέλουμε να γίνουν 80.000 έργα ΑΠΕ από τους αγρότες μέχρι το 2030. Μπορεί να βρουν θεση στο δίκτυο με τη νέα νομοθεσία. Επίσης ομάδες αγροτών μαζί με ΤΟΕΒ να μπορούν σε εκτάσης μη παραγωγικες να κάνουν επενδύσεις ΑΠΕ με μεταλλικές κολώνες (μεγάλα έργα)». 

10/03/2023 11:03 πμ

Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ, την Πέμπτη (9/3), η απόφαση του ΥπΑΑΤ για τα νέα Σχέδια Βελτίωσης και αναμένεται τις επόμενες ημέρες να ξεκινήσουν οι αιτήσεις των ενδιαφερόμενων αγροτών.

Σύμφωνα με τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥπΑΑΤ, ο μέγιστος προϋπολογισμός μιας επένδυσης θα μπορεί να ανέλθει έως τα 150.000 ευρώ. Η μέγιστη επιλέξιμη δαπάνη για γεωργικό ελκυστήρα θα είναι 125.000 ευρώ, ενώ το μπάτζετ για μηχανολογικό εξοπλισμό και νέες φυτείες δέντρων δεν θα μπορεί να ξεπερνά τα 160.000 ευρώ.

Οι επιλέξιμη δαπάνη διαμορφώνεται ως εξής:
Α. Γεωργικά κτίρια και κατασκευές. 
1) Οι συνολικές συγχρηματοδοτούμενες δαπάνες για την διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου εγκαταστάσεων και την τοποθέτηση περίφραξης εγκαταστάσεων δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 8.000 ευρώ ή τις 10.000 ευρώ σε νησιά μεγέθους κάτω των 3.100 κατοίκων. 
2) Οι συγχρηματοδοτούμενες δαπάνες αποσυναρμολόγησης - μεταφοράς - συναρμολόγησης του υφιστάμενου εξοπλισμού σε περιπτώσεις μετεγκατάστασης δεν μπορεί να υπερβαίνουν τις 15.000 ευρώ στην ηπειρωτική χώρα και τις 25.000 ευρώ στη νησιωτική χώρα πλην Κρήτης και Εύβοιας. 
3) Οι συγχρηματοδοτούμενες δαπάνες για την εγκατάσταση περίφραξης φυτειών δεν μπορούν να υπερβαίνουν τις 6.000 ευρώ. 

Β. Μηχανολογικός εξοπλισμός 
1) Η συγχρηματοδοτούμενη δαπάνη αγοράς για τον ελκυστήρα και τον εξοπλισμό γεωργίας ακριβείας που τον συνοδεύει δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 125.000 ευρώ. 
2) Η συγχρηματοδοτούμενη δαπάνη αγοράς παρελκόμενων κατεργασίας εδάφους δεν μπορεί να υπερβαίνει αθροιστικά τις 45.000 ευρώ. 
3) Η συγχρηματοδοτούμενη δαπάνη αγοράς πολυμηχανημάτων κατεργασίας εδάφους δεν μπορεί να υπερβαίνει αθροιστικά τις 60.000 ευρώ. 
4) Η συγχρηματοδοτούμενη δαπάνη αγοράς αλυσοπρίονου δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 300 ευρώ. 
5) Ο προϋπολογισμός δαπανών για επενδύσεις i) σε μηχανολογικό και λοιπό εξοπλισμό που χρησιμοποιείται στην εκτέλεση γεωργικών εργασιών (ενδεικτικά: ελκυστήρας, παρελκόμενα ελκυστήρα) και ii) εγκατάστασης πολυετών φυτειών, συμπεριλαμβανομένων των περιφράξεων αυτών, αθροιστικά, δεν μπορεί να υπερβαίνει τις εκατόν εξήντα χιλιάδες ευρώ (160.000 €). Από τον περιορισμό εξαιρούνται τα μηχανήματα συγκομιδής της παραγωγής (Χορτοδετικές μηχανές αξίας μεγαλύτερης των 20.000 ευρώ ή ρυμούλκα με διάταξη αυτοφόρτωσης). 
6) Η δαπάνη αγοράς πλυστικού μηχανήματος δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 500 ευρώ.

Γ. Λοιπός εξοπλισμός 
1) Η συνολική δαπάνη αγοράς και εγκατάστασης, μηχανημάτων και εξοπλισμού ασφαλείας εγκαταστάσεων δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 2.000 ευρώ. 
2) Η συνολική δαπάνη αγοράς και εγκατάστασης μηχανημάτων και εξοπλισμού δικτύου μετεωρολογικών προειδοποιήσεων και φυτοπροστασίας, αθροιστικά δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 2.500 ευρώ. 
3) Η συνολική δαπάνη αγοράς και εγκατάστασης μηχανημάτων και εξοπλισμού πληροφορικής, συμπεριλαμβανομένου του λειτουργικού λογισμικού, δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 1.200 ευρώ. 
4) Η δαπάνη για την αγορά εφαρμογών ηλεκτρονικού υπολογιστή που σχετίζονται με τις δραστηριότητες της εκμετάλλευσης (π.χ. εφαρμογή διαχείρισης του ζωικού κεφαλαίου) δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 1.200 ευρώ. 
5) Η συνολική δαπάνη αγοράς και εγκατάστασης μηχανημάτων και εξοπλισμού τηλεπικοινωνιών δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 500 ευρώ. 6) Η συνολική δαπάνη αγοράς και εγκατάστασης μηχανημάτων και εξοπλισμού γραφείου δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 500 ευρώ.

Δ. Γενικές δαπάνες 
1) Η δαπάνη σύνταξης και υποβολής της αίτησης στήριξης στο πλαίσιο της δράσης δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 2.000 ευρώ, εκτός εάν αιτούνται επενδύσεις σε κτιριακές εγκαταστάσεις, οπότε η σχετική δαπάνη δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 2.500 ευρώ. 
2) Η δαπάνη τεχνικής στήριξης στο πλαίσιο της Δράσης δεν μπορεί να υπερβαίνει συνολικά τα 2.000 ευρώ, εκτός εάν το επενδυτικό σχέδιο απαιτεί την παραλαβή κτιριακών σύμφωνα με την αρχική έγκριση οπότε η σχετική δαπάνη δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 2.500 ευρώ. 
3) Η δαπάνη για την εκπόνηση μελέτης εγκατάστασης δικτύου μετεωρολογικών προειδοποιήσεων και φυτοπροστασίας δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 400 ευρώ. 
4) Η δαπάνη για την εκπόνηση μελέτης και σχεδιασμού κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ. 
5) Η δαπάνη για την τοποθέτηση της επεξηγηματικής πινακίδας δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 100 ευρώ.    

10/03/2023 10:04 πμ

Ο Ελαιουργικός Συνεταιρισμός Μεταμόρφωσης Λακωνίας έκανε ακόμα μια πράξη πώλησης.

Συνολικά, όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού κ. Γιάννης Λάγγης έδωσε ένα βυτίο 80 τόνων στην τιμή των 5,30 ευρώ το κιλό. Το προϊόν ήταν όπως πάντα ανώτερο ποιοτικά με οξύτητα 0,24. Σύμφωνα με τον κ. Λάγγη, η ζήτηση είναι έντονη, πόσο μάλλον όταν μιλάμε για τέτοιες ποιότητες. Ο Συνεταιρισμός Μεταμόρφωσης φέτος έχει μια παραγωγή άνω των 1.000 τόνων, εκτός δηλαδή από ποιότητα, πέτυχε και μεγάλη ποσότητα.

Μένοντας στη Λακωνία, την συγκομιδή ολοκλήρωσαν και οι παραγωγοί του Αγροτικού Ελαιουργικού Συνεταιρισμού Ασωπού. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ομάδα παραγωγών του ΑΣ έχει 275 μέλη - αγγρότες, ενώ τα μέλη της οργάνωσης είναι γύρω στα 360. Η παραγωγή του Συνεταιρισμού άγγιξε φέτος τους 900 τόνους, παρά το γεγονός ότι η χρονιά ήταν εξαιρετικά δύσκολη λόγω της έλλειψης εργατών.

Κατά βάση στην Ιταλία οι περισσότερες ποσότητες

Ο εν λόγω Συνεταιρισμός εξάγει κυρίως στην Ιταλία προϊόν, ενώ τελευταία πώληση που έκανε, σύμφωνα με πληροφορίες, ήταν στα 5,20 ευρώ ανά κιλό. Ο Αγροτικός Ελαιουργικός Συνεταιρισμός εδρεύει στον Ασωπό Λακωνίας και ως ημερομηνία ίδρυσής του ορίζεται το έτος 1986. Στόχος του είναι να βοηθήσει τους παραγωγούς της περιοχής να αναδείξουν όλα τα χαρακτηριστικά και τις αξίες της ελιάς που καλλιεργείται στην περιοχή και δίνει το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. Οι παραγωγοί της ομάδας του ΑΣ αρχίζουν τώρα τα κλαδέματα στις ελιές τους.

09/03/2023 10:39 πμ

Με καθυστέρηση από το αρχικό πλάνο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Έως το τέλος της επόμενης εβδομάδας διατείνονται από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ότι πρόκειται να ξεκινήσουν οι αιτήσεις για το νέο κύκλο των σχεδίων βελτίωσης. Το ποσοστό επιδότησης θα είναι 60% για τους νέους αγρότες και τις ορεινές περιοχές στα ηπειρωτικά και την Κρήτη ενώ στο 50% θα είναι για τους υπόλοιπους παραγωγούς και τις μειονεκτικές περιοχές. Μεγαλύτερο ύψος επιδότησης, όπως έχουμε γράψει και πάλι, θα ισχύει για τα µικρά νησιά του Αιγαίου Πελάγους και συγκεκριμένα ποσοστό επιδότησης 70-80% χωρίς διακρίσεις, ενώ στην Αττική θα ισχύσουν ποσοστά επιδότησης 50% για νέους γεωργούς και ορεινές περιοχές και 40% για τις λοιπές κατηγορίες.

Σύμφωνα με τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥπΑΑΤ, το μέγιστο μπάτζετ μιας επένδυσης θα μπορεί να ανέλθει έως τα 150.000 ευρώ. Η μέγιστη επιλέξιμη δαπάνη για γεωργικό ελκυστήρα θα είναι 125.000 ευρώ, ενώ το μπάτζετ για μηχανολογικό εξοπλισμό και νέες φυτείες δέντρων δεν θα μπορεί να ξεπερνά τα 160.000 ευρώ.

Ενδεικτικά κάποιες ενισχυόμενες επενδύσεις βάσει της υπουργικής απόφασης, είναι οι εξής:

  • Εγκαταστάσεις για στάβλους
  • Εγκαταστάσεις μελισσοκομικές και αποθήκες
  • Εγκαταστάσεις προετοιμασίας προϊόντων
  • Θερμοκήπια και δικτυοκήπια
  • Περίφραξη και διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου για την εξυπηρέτηση των εγκεκριμένων επενδύσεων της  κατηγορίας που υλοποιούνται
  • Προκατασκευασμένοι οικίσκοι φιλοξενίας εργατών συνολικού εμβαδού έως 50 τ.μ. και ανώτατου κόστους έως 300 ευρώ ανά τ.μ.
  • Εργαστήρια ιστοκαλλιέργειας
  • Κάθε είδους ομβροδεξαμενή για την εξυπηρέτηση του ζωικού κεφαλαίου
  • Κάθε είδους ομβροδεξαμενή για την εξυπηρέτηση θερμοκηπίων ή εγκαταστάσεων τύπου τολ υπό την προϋπόθεση ότι η πλήρωση της ομβροδεξαμενής γίνεται με τα όμβρια ύδατα που προέρχονται από την απορροή εγκαταστάσεων την εκμετάλλευσης
  • Κάθε άλλη κτηριακή υποδομή και κατασκευή για γεωργικές εκμεταλλεύσεις.
  • Αγορά, μεταφορά και εγκατάσταση καινούργιου μηχανολογικού εξοπλισμού.

Για το θέμα των σχεδίων βελτίωσης αναμένεται και επίσημη ανακοίνωση από το ΥπΑΑΤ εντός των επόμενων ημερών, αλλά και ανακοινώσεις στην έκθεση Agrothessaly.

Δείτε εδώ την επίσημη απόφαση

08/03/2023 12:29 μμ

Απαντήσεις Στύλιου στη βουλή για το καυτό θέμα των επιλαχόντων των σχεδίων βελτίωσης, που ζητούν ένταξη.

Όπως επισημαίνει ο υφυπουργός απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή Πέλλας της ΝΔ, κ. Λάκη Βασιλειάδη, «στο Υπομέτρο 4.1 (Σχέδια Βελτίωσης) του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020, εντάχθηκαν 10.396 δικαιούχοι με δημόσια δαπάνη 598 εκ. ευρώ. Υπενθυμίζουμε ότι ο προϋπολογισμός της πρόσκλησης είναι 316 εκ. ευρώ και τα επιπλέον 282 εκ. ευρώ αποτελούν υπερδέσμευση. Μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί αιτήματα πληρωμής δημόσιας δαπάνης 386 εκ. ευρώ από 9.100 δικαιούχους ενώ έχουν ήδη εκταμιευθεί 316,4 εκ. ευρώ. Συνεπώς η αιτούμενη δημόσια δαπάνη αντιστοιχεί στο 64% της υπερδέσμευσης και στο 122% του αρχικού προϋπολογισμού του μέτρου. Στα ανωτέρω ποσά δεν συνυπολογίζονται τα αιτήματα πληρωμής που θα υποβληθούν από τους δικαιούχους εφεξής και μέχρι την εκπνοή της προθεσμίας ολοκλήρωσης των επενδυτικών σχεδίων».

Σύμφωνα με τον υφυπουργό, έχουν ενεργοποιηθεί 9.100 επενδυτικά σχέδια, δηλαδή ποσοστό 87% των αρχικά εγκεκριμένων. Η δημόσια δαπάνη των μη ενεργοποιημένων σχεδίων αθροίζει σε 56 εκ. ευρώ και εντάσσεται στο πλαίσιο της απόσβεσης της υπερδέσμευσης χωρίς να είναι ικανή να δημιουργήσει χώρο για την ένταξη επιλαχόντων. Για τα μη ενεργοποιημένα σχέδια θα ακολουθήσει η διαδικασία απένταξής τους. Σημειώνεται ότι στην παρούσα φάση δεν υπάρχουν άλλοι διαθέσιμοι πόροι για μεταφορά στο υπομέτρο 4.1. Επισημαίνεται, ότι επίκειται η νέα προκήρυξη, για την οποία, ήδη, ολοκληρώθηκε η Προδημοσίευση για διαβούλευση στις 13.01.2023.

Δείτε εδώ όλη την απάντηση

08/03/2023 10:38 πμ

Τρεις μεγάλες δημοπρασίες έξτρα παρθένου ελαιολάδου τις προηγούμενες ημέρες.

Μαίνεται το ενδιαφέρον των αγοραστών ελαιολάδου φετινής εσοδείας κι αυτό αποδεικνύεται από τις απανωτές πράξεις μέσω δημοπρασίας των συνεταιρισμών της Λακωνίας.

Πριν από δυο ημέρες ο Συνεταιρισμός Βλαχιώτη έδωσε 30 τόνους έξτρα παρθένο ελαιόλαδο οξύτητας 0,38 στην τιμή των 5,20 ευρώ το κιλό. Όπως ανέφερε στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού κ. Παναγιώτης Βαρελάς υπάρχει ακόμα αγοραστικό ενδιαφέρον, ενώ όπως μας είπε ο διευθυντής του Συνεταιρισμού, κ. Χαράλαμπος Μυλωνάς, ο ΑΣ Βλαχιώτη έχει πουλήσει φέτος 250 τόνους ελαιόλαδο. Σημειωτέον ότι το προϊόν πήρε Ελληνική εταιρεία.

Πιο πριν, στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας, έγιναν ακόμα δυο δημοπρασίες, μία του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πετρίνας και μία του Αγροτικού Συνεταιρισμού Αιγιών στην ανατολική Μάνη.

Ο ΑΣ Πετρίνας, όπως μας επιβεβαίωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο, ο διαχειριστής του ΑΣ κ. Παναγιώτης Πουλάκος, έδωσε 50 τόνους ελαιολάδου οξύτητας 0,45 στην τιμή των 5,02 ευρώ το κιλό, με το προϊόν να παίρνει Ιταλική εταιρεία.

Δυο πωλήσεις από τον Συνεταιρισμό Αιγιών που κρατά 50 τόνους για το Σεπτέμβριο

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Αιγιών από την άλλη προχώρησε την 1η Μαρτίου, όπως μας είπε εκ μέρους του ΑΣ ο κ. Ιωάννης Χατζηχαραλάμπους, σε δυο πωλήσεις. Η πρώτη αφορούσε μια ποσότητα έξτρα παρθένου ελαιολάδου φετινής εσοδείας άνω των 45 τόνων, οξύτητας 0,45 στην τιμή των 5,02, με το προϊόν να παίρνει Ιταλική εταιρεία. Παράλληλα, ο ΑΣ έδωσε και 8 τόνους παρθένο ελαιόλαδο φετινής εσοδείας στην τιμή των 4,62 ευρώ ανά κιλό. Εκτός αυτών, ο ΑΣ Βλαχιώτη κρατάει πίσω 50 τόνους, ώστε να πουλήσει το ερχόμενο φθινόπωρο και να επωφεληθεί από τυχόν περαιτέρω άνοδο της τιμής.

Φέτος, όπως μας είπε ο κ. Χατζηχαραλάμπους, ήταν μια χρονιά με δυσκολίες στην παραγωγή λόγω της παρουσίας γλοιοσπορίου, των απωλειών από καρπόπτωση ελαιοκάρπου λόγω χαλαζοπτώσεων και έντονων βροχοπτώσεων που χτύπησαν την περιοχή, αλλά και εξαιτίας των ζημιών στο φυτικό κεφάλαιο από τις πρόσφατες πυρκαγιές. Τηρουμένων λοιπόν των αναλογιών η χρονιά αποτιμάται σχετικά καλή από τους ανθρώπους του ΑΣ, που έχει μια παραγωγή φέτος γύρω στους 240 τόνους.