Συνεχίζεται η συγκομιδή της σουλτανίνας στην χώρα, με την παραγωγή να είναι σε καλύτερα επίπεδα σε σχέση με πέρσι αλλά και τον ανταγωνισμό στις εξαγωγές να είναι μεγάλος.
Σοβαρό πρόβλημα για την καλλιέργεια αποτελεί η άρδευση, με τα νερά να είναι λιγοστά και τις ανάγκες μεγάλες λόγω της παρατεταμένης ξηρασίας.
Ο κ. Γεώργιος Πολυχρονάκης, Ειδικός Σύμβουλος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Incofruit - Hellas, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι ουσιαστιικά είμαστε προς το τέλος της συγκομιδής για την ποικιλία Thompson Seedless, γνωστή και ως σουλτανίνα, στη νότια Ελλάδα. Θα συνεχιστεί το επόμενο διάστημα η συγκομιδή της στην βόρεια Ελλάδα. Οι εξαγωγές σταφυλιών από την αρχή της φετινής περιόδου μέχρι τις 5/9/2025 ανήλθαν στους 16.317 τόνους, μειωμένες (κατά -10,6%), έναντι των περσινών που ήταν στους 18.172 τόνους. Προβλέπω όμως ότι στο τέλος της εμπορικής περιόδου οι εξαγωγές θα είναι ελαφρά βελτιωμένες σε σχέση με πέρσι, που όμως ήταν μια καταστροφική χρονιά λόγω του παρατεταμένου καύσωνα. Πάντως οι όψιμες περιοχές στην βόρεια Ελλάδα έχουν μια καλύτερη ποιότητα και ποσότητα και αναμένεται να έχουμε μια καλύτερη ροή εξαγωγών.
Ο κ. Πρίαμος Ιερωνυμάκης, αμπελουργός από το Ηράκλειο της Κρήτης, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι είμαστε προς τα τελειώματα της συγκομιδής σταφυλιών. Οι σουλτανίνες φέτος ξεκίνησαν δυναμικά τις εξαγωγές, με τιμές που ξεκινούν από 1 ευρώ και φτάνουν έως και 1,40 ευρώ το κιλό για την καλή ποιότητα. Όμως οι υψηλές θερμοκρασίες και η ξηρασία επηρέασαν αρνητικά την παραγωγή, με αποτέλεσμα να έχουμε σταφύλια εμπορεύσιμα μόνο από όσους αμπελώνες είναι αρδευόμενοι αλλά και σε αυτούς το πότισμα γίνεται με μεγάλη δυσκολία. Στην Κρήτη το πρόβλημα της άρδευσης είναι μεγάλο και αν δεν υπάρξουν λύσεις θα συνεχίσουμε και τα επόμενα χρόνια να έχουμε μειωμένες παραγωγές.
Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Νικόλαος Γιαννιδάκης, παραγωγός και ιδιοκτήτης της MinoanFruit στην Κρήτη, είμαστε προς την ολοκλήρωση της συγκομιδής για την ποικιλία σουλτανίνα, με μια μέτρια παραγωγή με προβλήματα ποιότητας. Τα τελευταία χρόνια υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στην αμπελοκαλλιέργεια που ζητούν λύσεις. Στην Κρήτη αντιμετωπίζουμε σοβαρό πρόβλημα με την άρδευση. Έχει αλλάξει το μικροκλίμα και τα αμπέλια χρειάζονται νερό για να δίνουν παραγωγή και καλή ποιότητα. Αποτέλεσμα να έχουν ποιοτικά προβλήματα στα σταφύλια. Επίσης μεγάλο πρόβλημα έχουμε με την έλλειψη σε εργατικό δυναμικό στο χωράφι αλλά και στην τυποποίηση. Από την άλλη έχουμε μεγάλο ανταγωνισμό στις εξαγωγές από την Ισπανία, Ιταλία και Τουρκία. Όλα αυτά έχουν σαν αποτέλεσμα να υπάρχει «πίεση» και στις τιμές των σταφυλιών.
Η κ. Αναστασία Μπράβου, γεωπόνος και παραγωγός από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Στιμάγκας της Κορινθίας, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι ακόμη κάνουμε συγκομιδή σουλτανίνας στην περιοχή. Η παραγωγή φέτος μπορεί να είναι καλύτερη σε σχέση με πέρσι (που ήταν μια καταστροφική χρονιά λόγω ακύσωνα) αλλά κυμαίνεται σε χαμηλά επίπεδα. Μεγάλο πρόβλημα στην περιοχή είχε η φυτοπροστασία με το ωίδιο να φέρνει απώλειες στην παραγωγή. Στην εξάπλωση του ωιδίου μεγάλο ρόλο παίζουν οι εγκαταλελειμμένοι αμπελώνες.
Επίσης υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με την άρδευση σε όλη την χώρα. Θα πρέπει κάποτε να γίνουν έργα και να σταματήσει το νερό να φεύγει στην θάλασσα. Ευτυχώς οι βροχοπτώσεις του φετινού χειμώνα βοήθησαν την καλλιέργεια αλλά μόνο με τις γεωτρήσεις δεν μπορούμε να κάνουμε άρδευση. Οι Ιταλοί με τα αρδευτικά έργα που έχουν κάνει έχουν καταφέρει να έχουν διπλάσιες στρεμματικές αποδόσεις σε σχέση με τις δικές μας. Με μεγαλύτερες ποσότητες αν και με χαμηλότερες ποιότητες βγαίνουν στην αγορά με μειωμένες τιμές και είναι πολύ δύσκολο να τους ανταγωνιστούμε. Φέτος οι τιμές παραγωγού στην σουλτανίνα έχουν μεγάλη διαφοροποίηση, ξεκινούν από 80 λεπτά και φτάνουν έως και 1,30 ευρώ το κιλό, ανάλογα την ποιότητα αλλά και την αγορά που απευθύνονται.
Σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι αμπελουργοί είναι η έλλειψη ρευστότητας. Όσοι παραγωγοί εντάχθηκαν στο ΚΟΜΦΟΥΖΙΟ περιμένουν ακόμη να πληρωθούν από τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Έχουν κάνει όμως τα έξοδα της καλλιέργειας και θα πρέπει να εξοφλήσουν τα τιμολόγια για να τα ανεβάσουν στην πλατφόρμα μέχρι τέλη Σεπτεμβρίου. Επίσης πέρσι είχαν μια καταστροφική χρονιά με μειωμένη παραγωγή. Με αυτούς τους όρους δεν μπορεί να είναι βιώσιμη η καλλιέργεια.
