Πάνε για τα 6 ευρώ, καθώς η ζήτηση, μετά από μια μικρή «κοιλιά» αρχίζει και αυξάνει.
Αρχίζει και ανακάμπτει η ζήτηση στο βιολογικό έξτρα παρθένο ελαιόλαδο φετινής εσοδείας (2022-2023). Έτσι, μετά την συμφωνία του Αγροτικού Συνεταιρισμού Παλαιοπαναγιάς Λακωνίας, για την οποία και γράψαμε, με την τιμή στα 5,80 ευρώ το κιλό για 30 τόνους ελαιόλαδο, ένα νέο deal, ψήνεται στο συγκεκριμένο νομό.
Ψήνεται νέα συμφωνία στη Λακωνία
Όπως δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ελαιοπαραγωγών Βορδόνιας Λακωνίας, κ. Γιάννης Καλομοίρης: «η συγκομιδή της ελιάς στην περιοχή μας δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί. Έχουν μείνει λίγοι παραγωγοί αλλά με πολλές ελιές αμάζευτες. Ως συνεταιρισμός μετά τη συμφωνία για τα 5,50 ευρώ στο βιολογικό ελαιόλαδο για εξαγωγή στις ΗΠΑ, κάναμε μια ακόμα πώληση 29 τόνων συμβατικού ελαιολάδου οξύτητας 0,4, στην τιμή των 5,10 ευρώ το κιλό. Το προϊόν πήρε Μεσσηνιακή μεταποιητική εταιρεία. Ταυτόχρονα, είμαστε σε διαπραγματεύσεις για το βιολογικό, για νέα συμφωνία, που εκτιμώ, πως θα αποφέρει και αυξημένη τιμή από την προηγούμενη των 5,50, τουλάχιστον 10 λεπτά πάνω». Σύμφωνα με τον ίδιο, έχουν γίνει κι άλλες πράξεις με βιολογικό ελαιόλαδο, με τις τιμές πέριξ των 5,60 ευρώ ανά κιλό.
Ο κ. Αντώνης Παπαγιαννάκης, πρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ξηροκαμπίου Λακωνίας τόνισε στον ΑγροΤύπο ότι ο Συνεταιρισμός είχε κάνει δημοπρασία στις 19 Ιανουαρίου και εξασφάλισε μια τιμή της τάξης των 5,62 ευρώ το κιλό για το προϊόν βιολογικής γεωργίας. Η ποσότητα που έδωσε τότε ο Συνεταιρισμός αφορούσε το 80% της παραγωγής του σε βιολογικό προϊόν. Έκτοτε, ο ΑΣ δεν έκανε νέα πώληση βιολογικού, όπως προσθέτει ο ίδιος, ενώ γενικότερα η αγορά στη Λακωνία όσον αφορά στο βιολογικό έπαιζε στα 5,40 με 5,60 ευρώ ανά κιλό.
Ανοδικά πάλι οι τιμές παραγωγού και στο συμβατικό
Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Αγίων Αποστόλων Λακωνίας ενημέρωσε νωρίς το απόγευμα της Τρίτης, πως αποδέχτηκε σχετική προσφορά εταιρείας για την αγορά 6 βυτίων (150 τόνοι περίπου) έξτρα παρθένου ελαιολάδου, στην τιμή των 5,30 ευρώ το κιλό.
Αρχίζει και ανεβάζει πάλι στροφές το Ηράκλειο
Όπως αναφέρει στον ΑγροΤύπο ο ελαιοπαραγωγός και πρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Κάτω Ασιτών κ. Μιχάλης Καμπιτάκης: «για κάποιες ημέρες καταγράφονταν περιορισμένο ενδιαφέρον στην αγορά του ελαιολάδου, ωστόσο, αυτό αρχίζει και αλλάζει. Ήδη, έχουν έρθει έμποροι για να δειγματίσουν προϊόν και φαίνεται πως θα κινηθεί και πάλι η αγορά. Οι τιμές στο συμβατικό έξτρα παρθένο είναι στα 4,60 με 4,80 ευρώ το κιλό, ενώ στο βιολογικό παίζουν παραπάνω, 20 με 30 λεπτά ανά περίπτωση. Η συγκομιδή του προϊόντος έχει κατά 90 με 95% ολοκληρωθεί».
Πάγωμα τιμών στα Χανιά
Τέλος, όπως δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο κ. Δημήτρης Σχοινοπλοκάκης, από τις Λουσακιές Κισσάμου, ο οποίος καλλιεργεί αρκετά στρέμματα με βιολογικές, ελαιοποιήσιμες ελιές: «ολοκληρώσαμε την συγκομιδή ελιάς στις 5 Ιανουαρίου και τώρα είμαστε στην περίοδο των κλαδεμάτων και του καθαρισμού των κτημάτων, ενώ μετά θα ακολουθήσει η θρέψη. Τις τελευταίες ημέρες η θερμοκρασία έχει πέσει κάτω από 10 βαθμούς Κελσίου και αυτό θα κάνει καλό στην καλλιέργεια και στη παραγωγή του χρόνου, αν και υπάρχει πολύς δρόμος ακόμα μέχρι τότε. Όσον αφορά στη ζήτηση, έχει λίγο-πολύ παγώσει τις τελευταίες ημέρες, ενώ οι τιμές παίζουν τώρα για το βιολογικό προϊόν στα 5 ευρώ ανά κιλό. Τυποποιώ μια μικρή ποσότητα και έχω αποθηκευμένη την εφετινή μου παραγωγή, δηλαδή γύρω στους 15 τόνους. Για να την τυποποιήσω, θα χρειαζόμουν μόνο για μια καλή συσκευασία γύρω στα 40.000-50.000 ευρώ, χώρια τις γραφειοκρατικές διαδικασίες που απαιτούνται. Για να κάνεις τυποποίηση πρέπει να έχεις κεφάλαια και αγορές».
Ποιότητα, μοναδικότητα, ταυτότητα ήταν από οι προϋποθέσεις που έθεσε ο Σωτήρης Μπούρος για την παραγωγή ενός ποιοτικού ελαιολάδου.
Στην Σταμνά Μεσολογγίου, δίπλα στον Αχελώο ποταμό και τις εύφορες εκτάσεις του, σε μια εξόχως ελαιοπαραγωγική περιοχή με καλλιέργειες από την αρχαιότητα στη θέση Δυό Εκκλησιές, εξελίσσεται μια εντυπωσιακή προσπάθεια δημιουργίας ενός πρότυπου βιολογικού, επισκέψιμου, αγροτουριστικού, πολυλειτουργικού ελαιώνα, του «Ελαιώνα Κτήμα ΔΥΟ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ».
Ο ιδιοκτήτης του Σωτήρης Μπούρος, δικηγόρος Πειραιά με ειδίκευση στο ναυτικό δίκαιο, έλκει την καταγωγή του από το Αιτωλικό και τη Σταμνά Μεσολογγίου και πριν περίπου εννέα χρόνια σε γη της οικογένειας ξεκίνησε τη φύτευση ελιών κορωνέικης ποικιλίας. Όραμά του ήταν να φτιάξει το καλύτερο ελαιόλαδο της Ελλάδας, ενώ πολλοί ελαιοπαραγωγοί αμφισβήτησαν τη βιωσιμότητα του εγχειρήματος.
Ο Σωτήρης Μπούρος άρχισε να αποκτά κομμάτι κομμάτι όμορες εκτάσεις που ενοποίησε με γη της οικογένειάς του, ώστε να αποφευχθεί ο κατακερματισμός της καλλιέργειας, που αυξάνει το καλλιεργητικό κόστος. Κατόπιν αποφάσισε ότι θα ακολουθούσε τελείως διαφορετική καλλιεργητική φροντίδα από εκείνη της περιοχής.
Στο Ρέθυμνο της Κρήτης, τόπο καταγωγής της γυναίκας του, Μαρίας Κατσογριδάκι, γνώρισε τον γεωπόνο, Νίκο Χαρκιανάκη, ιδιοκτήτη του γεωπονικού καταστήματος, με εξαιρετικές γνώσεις και εμπειρία στην καλλιέργεια της ελιάς και την παραγωγή ελαιόλαδου και αποφάσισε ότι θα ακολουθούσε τις συμβουλές του, αφού η ιδέα ενθουσίασε και τους δυο τους. Από τότε ο Νίκος Χαρκιανάκης ξεκίνησε να πετά από το Ρέθυμνο μέχρι τον ελαιώνα και μια μακρά, δύσκολη αλλά επίμονη προσπάθεια ξεκινούσε… Στον ελαιώνα εφαρμόστηκαν πρακτικές ευφυούς γεωργίας. Ο καιρός, και οι συνθήκες που επικρατούν στο κτήμα παρακολουθούνται από σύγχρονα όργανα και κάμερες πολύ υψηλής ευκρίνειας.
Τοποθετήθηκε μετεωρολογικός σταθμός αλλά και αισθητήρες σε διάφορα σημεία του ελαιώνα αλλά και διάφορα βάθη του εδάφους. Ο ελαιώνας χωρίστηκε σε ενότητες ενώ κάθε ενότητα συνδέθηκε με δική της παροχή ποτίσματος και υδρολίπανσης και σε κάθε τμήμα του δικτύου τοποθετήθηκαν ηλεκτροβάνες με τηλεχειρισμό. Η γεώτρηση από την οποία αντλείται το νερό έγινε και αυτή «έξυπνη», δίνοντας της δυνατότητα στον γεωπόνο του ελαιώνα να ποτίζει τον ελαιώνα στο Μεσολόγγι από το Ρέθυμνο, ενώ με τις ηλεκτροβάνες μπορεί να ποτίζει ή και να λιπαίνει μόνο το τμήμα του ελαιώνα που το χρειάζεται. Το νερό έγινε πλέον πολύ λιγοστό, ενώ το πότισμα πλέον γίνεται με σταγόνες.
Τα δέντρα κλαδεύτηκαν χαμήλωσαν σε ύψος. Το κλάδεμα γίνεται αυστηρά από τον γεωπόνο του κτήματος με ηλεκτρικό ψαλίδι, που εξασφαλίζει τέλειες κοπές ώστε να μην εισέρχονται μύκητες από τις τομές.
Ο ελαιώνας είναι αυστηρά βιολογικός και την πιστοποίηση έχει κάνει η TUV AUSTRIA εφαρμόζοντας αυστηρά πρωτόκολλα. Ο έλεγχος για προσβολές και τροφοπενίες γίνεται κάθε τρείς μήνες με επίσκεψη του γεωπόνου στο κτήμα αλλά και κάθε τρεις εβδομάδες με … ιπτάμενο drone που φέρει φασματογραφική κάμερα, ώστε να εντοπίζονται άμεσα τυχόν προσβολές, ενώ κατόπιν ακολουθεί ο εναέριος στοχευμένος ψεκασμός.
Όλα τα παραπάνω περιόρισαν κατά 60% την δαπάνη για πότισμα, λίπανση και φυτοπροστασία, ενώ σε τακτά διαστήματα γίνεται ζιζανιοκτονία με μηχανικά μέσα εφυούς γεωργίας. Εντός και περιμετρικά του ελαιώνα φυτεύτηκαν αρωματικά και άλλα μελισσοκομικά φυτά και τοποθετήθηκε βιολογικό μελισσοκομείο διακοσίων κυψελών ώστε να βοηθήσουν στη βελτίωση του φρουτώδους του ελαιόλαδου. Ο ελαιώνας υποστηρίζει την κυκλική οικονομία και την αειφόρο ανάπτυξη. Στο μελισσοκομείο σύντομα θα παρέχονται μελισσοκομικές θεραπείες σε όσους πάσχουν από άσθμα. Τα μελίσσια του κτήματος φροντίζουν ο Βασίλης Ξεσφίγγης και η Φρόσω Χαραλάμπους.
Η ενέργεια που καταναλίσκεται στο κτήμα παράγεται από φωτοβολταϊκά αφήνοντας μηδενικό περιβαλλοντολογικό αποτύπωμα.
Στο κέντρο του ελαιώνα δεσπόζουν δύο βυζαντινά μοναστήρια του 900 μ.Χ. που σύντομα, με τη συνδρομή της Αρχιεπισκοπής και της Εφορίας Βυζαντινών αρχαιοτήτων, θα αναστηλωθούν αποκαθιστώντας το φυσικό περιβάλλον, σε μια περιοχή που φιλοξένησε ελαιοπαραγωγή για χιλιάδες χρόνια.
Στην πορεία δύο καλοί φίλοι προστέθηκαν στην προσπάθεια και ένωσαν τις δυνάμεις τους, ο τοπογράφος πολιτικός μηχανικός, Λάμπρος Αυδής, από το Μεσολόγγι ιδιοκτήτης ενός ελαιώνα στη θέση Άγιος Αθανάσιος έκτασης 100 στρεμμάτων και ο Γερμανός δικηγόρος από το Αμβούργο, Thomas Leidereiter, που αγόρασε επιπλέον γη 20 στρεμμάτων, αναλαμβάνοντας να προωθήσει το παραγόμενο ελαιόλαδο στην Γερμανική κυρίως αγορά.
Η συλλογή του καρπού γίνεται αυστηρά μέχρι την 15η Οκτωβρίου κάθε χρόνο, η παραγωγή του ελαιόλαδου γίνεται εντός επτά ωρών από τη συλλογή του καρπού και την ίδια ημέρα συσκευάζεται σε κενό αέρα το σύνολο της παραγωγής. Το ελαιοτριβείο, το οποίο παραμετροποιείται από τον γεωπόνο του κτήματος πριν την έκθλιψη είναι των αδερφών ΜΗΛΑ, βρίσκεται στο Αγγελόκαστρο, ενώ στο πιστοποιημένο τυποποιητήριο του ελαιοτριβείου γίνεται και η τυποποίηση.
Το ελαιόλαδο που παράγεται είναι έξτρα παρθένο πολυφαινολικό με ισχυρισμό υγείας, έκθλιψη εν ψυχρώ , σε παραμετροποιημένο ελαιοτριβείο σύγχρονης έκθλιψης και πληρεί τις νέες αυστηρές προδιαγραφές της νέας κατηγορίας Ultra Premium. Η χημική ανάλυση του ελαιολάδου γίνεται από εξειδικευμένα πιστοποιημένα εργαστήρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό και η φετινή οξύτητα που μετρήθηκε από το χημείο ήταν 0,08.
Το σύνολο της παραγωγής διατίθεται στη Γερμανική αγορά αντί του ποσού των 250 ευρώ το λίτρο, ενώ ο καταναλωτής μπορεί να παρακολουθεί όλη την διαδικασία παραγωγής. Το ελαιόλαδο το πουλάνε με «πιστοποιητικό υγείας» ή πηγαίνει σε ακριβά εστιατόρια. Μπορεί σήμερα η παραγωγή ελαιολάδου να είναι μικρή (2 τόνοι) αλλά όσο παιρνούν τα χρόνια θα αυξάνει με νέα δέντρα να εισέρχονται στην παραγωγική διαδικασία.
Το κτήμα θα έχει τη δική του φάρμα ζώων, ενώ θα υποστηρίζει ποικίλες δράσεις αγροτοτουρισμού αξιοποιώντας και τη γειτνίαση με τον Αχελώο ποταμό για κανό, καγιάκ, πεζοδρομία και εκπαιδευτικές επισκέψεις, ενώ σύντομα θα προσφέρει υπηρεσίες φιλοξενίας.
Με πόρους του κτήματος χρηματοδοτούνται κοινωνικές δράσεις επ' ωφελεία των κατοίκων του χωριού της Σταμνάς και της πόλης του Αιτωλικού, επιστρέφοντας έτσι μέρος των εσόδων στο κοινωνικό σύνολο υπό μορφή κοινωνικού μερίσματος.
Ο Σωτήρης Μπούρος τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «τελικά άξιζε τον κόπο», όχι μόνο γιατί το εγχείρημα είναι πλέον κερδοφόρο αλλά γιατί δείχνει ότι «οι Έλληνες παραγωγοί πρέπει να πάρουμε τις τύχες μας στα χέρια μας και όχι να παρακαλάμε τον Ιταλό έμπορο να αγοράσει το ελαιόλαδό μας χύμα, σε βυτίο, αντί πινακίου φακής, όταν ποιοτικά το Ελληνικό ελαιόλαδο είναι το καλύτερο του κόσμου».
Σε δύσκολη κατάσταση βρίσκονται οι παραγωγοί ελιάς Καλαμών που θέλησαν να αποθηκεύσουν το προϊόν τους. Η αγορά έχει παγώσει και οι έμποροι δίνουν τιμές σε πολύ χαμηλά επίπεδα.
Από την άλλη οι παραγωγοί, που την περσινή χρονιά είχαν μεγάλα έξοδα, δεν είναι διατεθειμένοι να πουλήσουν σε τόσο χαμηλές τιμές που ουσιαστικά είναι απαξιωτικές για αυτό το προϊόν.
Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Χρήστος Καραδήμας, διευθυντής στον Αγροτικό Ελαιουργικό Συνεταιρισμό Στυλίδας, «η αγορά έχει παγώσει και οι παραγωγοί είναι πολύ απογοητευμένοι από την όλη κατάσταση. Υπάρχει πρόβλημα στην ζήτηση και χαμηλές τιμές. Οι τιμές για όποιον επιθυμεί να πουλήσει αυτή την εποχή είναι... τελάρου, δηλαδή γύρω στα 1,10 έως 1,20 ευρώ το κιλό το 200άρι, όσο ξεκίνησε η ελιά στη συγκομιδή. Μόνο που τώρα ο παραγωγός έχει επωμιστεί και τη φύρα και δεν έχει περιθώριο κέρδους. Κανένας δεν γνωρίζει τι συμβαίνει στην αγορά αλλά το σίγουρο είναι ότι στο εξωτερικό (η ελιά Καλαμών είναι εξαγώγιμο προϊόν) έχει πρόβλημα η ζήτηση λόγω της οικονομικής κρίσης και του πληθωρισμού».
Ο κ. Παναγιώτης Πουλάκος, τέλος, διαχειριστής στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Πετρίνας Λακωνίας δήλωσε στον ΑγροΤύπο τα εξής: «τον Φεβρουαρίου κάναμε μια δημοπρασία 90 τόνων ελιάς Καλαμών φετινής (2022) εσοδείας, με μέση τιμή στο 1 ευρώ το κιλό. Στην συνέχεια η τιμή έπεσε ακόμη περισσότερο και σήμερα έχει φτάσει να πωλούνται οι ελιές στα 80 και 90 λεπτά το κιλό το 200άρι. Πολλοί παραγωγοί στην περιοχή έχουν αποθηκεύσει ελιές. Έχουν έξοδα και απώλειες στην παραγωγή. Οι έμποροι δεν φαίνεται να θέλουν να ανεβάσουν τις τιμές αλλά καΙ οι παραγωγοί δεν σκοπεύουν να πουλήσουν σε τόσο χαμηλές τιμές».
Αναβολή για την επόμενη Τρίτη (4 Απριλίου) η προγραμματισμένη για σήμερα συζήτηση από το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) της νέας προσφυγή φορέων της Μεσσηνίας ενάντια στην πρόσφατη απόφαση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργου Γεωργαντά, για το ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας.
Θυμίζουμε ότι η συνεδρίαση του ΣτΕ θα γίνει με νέα αναβαθμισμένη, επταμελή, αντί πενταμελή σύνθεση.
Η νέα προσφυγή, που αρχικά ήταν προγραμματισμένη να συζητηθεί στο ΣτΕ στις 24 Ιανουαρίου, έχει κατατεθεί από 12 φορείς της Μεσσηνίας (μεταξύ αυτών και Περιφέρεια Πελοποννήσου).
Απέναντι στους φορείς από τη Μεσσηνία βρίσκονται ενώσεις τυποποιητών, σύλλογοι και επιμελητήρια από άλλες περιοχές της χώρας, όπως η ΠΕΜΕΤΕ, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, τα Επιμελητήρια Αιτωλοακαρνανίας, Λακωνίας και Φθιώτιδας, οι Δήμοι Στυλίδας, Καμένων Βούρλων και Λοκρών.
Υπενθυμίζεται από τον ΑγροΤύπο ότι στην πρώτη τους προσφυγή οι φορείς από τη Μεσσηνία δικαιώθηκαν στο ΣτΕ, αλλά ήρθε η απόφαση Γεωργαντά να ενεργοποιήσει και πάλι τις προβλέψεις της απόφασης Αποστόλου.
Σε δημοπρασία πώλησης έξτρα παρθένου ελαιολάδου, εσοδείας 2022 - 2023, προχώρησε ο Αγροτικός Ελαιουργικός Συνεταιρισμός Ζάκρου, την Τετάρτη, 22 Μαρτίου 2023.
Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Βασίλειος Κατσικαλάκης, πρόεδρος στον Αγροτικό Ελαιουργικό Συνεταιρισμό Ζάκρου, «προχωρήσαμε σε δημοπρασία για την πώληση 60 τόνων (δυο βυτία) έξτρα παρθένου ελαιολάδου οξύτητας 0,7% και περίπου 30 τόνων ελαιολάδου οξύτητας 0,46%. Το ελαιόλαδο ωλήθηκε στην τιμή των 5,12 ευρώ το κιλό σε ελληνική εταιρεία τυποποίησης. Ο συνεταιρισμός διαθέτει ακόμη περίπου 300 τόνους ελαιολάδου στις αποθήκες του, το οποίο αναμένεται να πουλήσει με δημοπρασίες.
Πάντως υπάρχει προβληματισμός στους παραγωγούς επειδή στην Κρήτη - όπως και στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας - οι βροχοπτώσεις ήταν ανησυχητικά λίγες. Στο νησί έχουμε βροχοπτώσεις μέχρι τα τέλη Μαρτίου και μέχρι σήμερα βλέπουμε ότι υπάρχει ξηρασία που σίγουρα θα επηρεάσει την ερχόμενη παραγωγή. Το καλοκαίρι θα έχουμε μεγάλη ανάγκη άρδευσης των ελαιόδεντρων. Προβλέπεται μια μειωμένη παραγωγή το 2023 λόγω του ήπιου χειµώνα, των λίγων βροχών και της φετινής υπερπαραγωγής.
Επίσης σοβαρό πρόβλημα είναι και οι μεγάλες δακοπροσβολές που έχουμε στην περιοχή μας. Ψεκασμοί κάλυψης δεν μπορούν να γίνουν επειδή παράγουμε ΠΟΠ ελαιόλαδο. Ακόμη τα 2 τελευταία χρόνια έχουμε σοβαρό πρόβλημα από την έλλειψη εργατών γης. Πέρσι το πρόβλημα ήταν μεγάλο με αποτέλεσμα να έχουμε καθυστέρηση στην συγκομιδή του ελαιοκάρπου».
Tην έντονη ανησυχία της για το μέλλον του ελαιοκομικού τομέα στη χώρα μας, εξαιτίας της ανεπάρκειας των όποιων προβλεπόμενων πολιτικών και μέτρων στήριξης, εκφράζει με επιστολή της η ΠΟΓΕΔΥ.
Συγκεκριμένα αναφέρει τα εξής: Η ελαιοκαλλιέργεια έχει ανεβάσει τη χώρα μας στην τρίτη θέση των ελαιοπαραγωγών χωρών παγκοσμίως με την ποιότητα (ποιοτικά και οργανοληπτικά χαρακτηριστικά που δίνουν την ευκαιρία ακόμη και για την εμπορία με ισχυρισμό διατροφής και υγείας) του ελληνικού ελαιολάδου να είναι ασυναγώνιστη καθιστώντας μας πρωταθλητές παγκόσμια, ενώ παράλληλα ο κλάδος της επιτραπέζιας ελιάς εμφάνισε ρεκόρ εξαγωγών την περυσινή χρονιά.
Αναλογιστείτε έναν άλλο Τομέα στον οποίο είμαστε παγκόσμια πρωτοπόροι, πάρτε ως παράδειγμα την ποντοπόρο ναυτιλία και ψάξτε πως ως πολιτεία έχουμε ειδικές προβλέψεις για αυτήν.
Και ενώ θα περίμενε κανείς ότι οι Έλληνες αρμόδιοι θα έδιναν την δέουσα σημασία στην ελαιοκαλλιέργεια, παρόλα αυτά, δεν φαίνεται να δόθηκε η ανάλογη βαρύτητα στο Στρατηγικό Σχέδιο της νέας ΚΑΠ, βαρύτητα που της ανήκει και που θα την αναγνώριζε ως θεμελιακό στοιχείο της Ελληνικής Γεωργίας αλλά και αυταπόδεικτο σήμα κατατεθέν του Ελληνικού Πολιτισμού και του αγροτικού μας περιβάλλοντος.
Η εκούσια έλλειψη βαρύτητας στην νούμερο ένα δενδρώδη καλλιέργεια γίνεται χαρακτηριστική μέσα από την εκπεφρασμένη δημόσια άποψη που έχει διατυπωθεί από τον Γενικό Γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων του Υπ.Α.Α.Τ. κ. Μπαγινέτα, σε απάντηση των αιτημάτων Παραγωγικών Φορέων για την μεγαλύτερη ενίσχυση της ελαιοκαλλιέργειας, στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ 2023-2027.
Άποψη κατά την οποία η ελαιοκαλλιέργεια δεν χρειάζεται πρόσθετη στήριξη καθώς τυγχάνει να έχει πολλούς ετεροεπαγγελματίες μιας και μόλις το 20% των εκμεταλλεύσεων κατέχονται από επαγγελματίες Αγρότες!! Άποψη η οποία ακόμη και αν αρχικά διατυπώθηκε από τον προαναφερθέντα Γενικό Γραμματέα, εκ του αποτελέσματος φαίνεται ότι υιοθετήθηκε από το σύνολο της πολιτικής ηγεσίας του ΥπΑΑΤ.
Πρέπει να σας αναφέρουμε ότι πέραν του ότι η υψηλή συμμετοχή ετεροεπαγγελματιών στους κλάδους της Γεωργικής Παραγωγής αποτελεί χαρακτηριστικό της Ελληνικής Γεωργίας γενικότερα, οι κύριοι στόχοι της ΚΑΠ είναι η ενίσχυση της παραγωγής ασφαλών και ποιοτικών τροφίμων και η ενίσχυση για τη διατήρηση της Περιβαλλοντικής Αειφορίας και του Αγροτικού Περιβάλλοντος.
Για το λόγο αυτό οι ενισχύσεις χορηγούνται στους «ενεργούς Αγρότες», δηλαδή σε αυτούς που ασκούν αγροτική δραστηριότητα και όχι μόνο στους κατά κύριο επάγγελμα Αγρότες. Επιπλέον, η αποδοχή τέτοιων λογικών περί ετεροεπαγγελματιών οδηγεί στον αποκλεισμό από το σύστημα ενισχύσεων χιλιάδων μικροϊδιοκτητών (κάτω των 4 στρεμμάτων) οι οποίοι όμως ως σύνολο αποτελούν κρίσιμη μάζα για την Ελληνική ελαιοκαλλιέργεια, με ό,τι επιπτώσεις μπορεί να έχει αυτό για την εγχώρια ελαιοπαραγωγή.
Φαίνεται όμως ότι μέσω της επίκλησης ύπαρξης των Ετεροεπαγγελματιών Ελαιοκαλλιεργητών προφανώς προκρίθηκε το «τσουβάλιασμα» της ελαιοκαλλιέργειας μέσα στην «περιφέρεια» βασικών ενισχύσεων των δενδρωδών καλλιεργειών, το οποίο συντελεί στην ανακατανομή της βασικής ενίσχυσης από τα υψηλής αξίας - πάλαι ποτέ – ιστορικά «ελαιοδικαιώματα» σε άλλα μικρότερης αξίας άλλων δενδρωδών καλλιεργειών.
Η προσπάθεια σύγκλισης εντός μιας «περιφέρειας» ενισχύσεων, πέρα από το αφήγημα της «δίκαιης κατανομής», πρακτικά σημαίνει μεταφορά ενισχύσεων από καλλιέργειες (εν προκειμένω ελιά) – άρα και περιοχές όπου υπάρχουν – σε άλλες καλλιέργειες και συνεπώς σε άλλες περιοχές. Έτσι η κατέχουσα εξέχουσα θέση σε στρέμματα αλλά και σε όγκο παραγωγής ελαιοκαλλιέργεια «αιμορραγεί» ως προς την βασική ενίσχυση προς ήσσονος σημασίας δενδρώδεις καλλιέργειες (σε εκτάσεις, παραγωγή αλλά και μοναδική εμπορικότητα-brand) με τις οποίες μπαίνει στο ίδιο σακί ως προς την βασική ενίσχυση.
Και στον Τομέα όμως των συνδεδεμένων ενισχύσεων, η μεταφορά αυτή και αιμορραγία του Ελαιοκομικού Κλάδου διευκολύνεται από την πολιτική επιλογή να μην στηριχθεί ο κλάδος επιτραπέζιας ελιάς, έστω και για την εμβληματική ποικιλία Καλαμών, όπως συνέβη π.χ. στα μήλα, μέσω των συνδεδεμένων ενισχύσεων.
Αντί λοιπόν να ενισχυθεί περαιτέρω ο Τομέας, με ενίσχυση παραγωγής ποιοτικών προϊόντων, επιλέγεται η πλήρης απένταξή του από το σύστημα συνδεδεμένων ενισχύσεων, σαν να μην είναι γνωστό ότι η επιτραπέζια ελιά βάλλεται εμπορικά από ανταγωνίστριες χώρες οι οποίες καπηλεύονται το εμπορικό μας όνομα «Καλαμών», την ίδια στιγμή που θα έπρεπε να στηριχθεί η επέκταση της καλλιέργειας αυτής, ειδικά σε παραδοσιακές περιοχές της Νότιας Πελοποννήσου όπου φυλλοροεί.
Το πρόβλημα της αναιμικής στήριξης της ελαιοκαλλιέργειας επιτείνεται και από την πρόταση εφαρμογής παρεμβάσεων μέσω των νεοσεισερχόμενων στην ΚΑΠ λεγόμενων «οικολογικών σχημάτων» όπου η οικονομική ενίσχυση που προβλέπεται για την ένταξη σε αυτά δεν αντανακλά ούτε στο ελάχιστο τις δεσμεύσεις που πρέπει να αναληφθούν για την λήψη της. Ακόμη και αν δεχτούμε ότι το μέχρι τώρα πρασίνισμα είχε ως προϋπόθεση την τήρηση κωδίκων ορθής Γεωργικής πρακτικής, οι απαιτήσεις πλέον πολλαπλασιάζονται σε σχέση και με την εφαρμογή νέων μεθόδων ελέγχου (monitoring) και περιπλέκουν περισσότερο τα πράγματα.
Πέρα όμως από την χρηματοδότηση του Ελαιοκομικού Τομέα από τον πρώην πρώτο πυλώνα και στον Τομέα της Εμπορίας της ελιάς και του ελαιολάδου, υπάρχουν πολλές φωνές που κάνουν λόγο για εκτεταμένα φαινόμενα «μη συμμορφώσεων», τα οποία ο Ελεγκτικός Μηχανισμός του ΕΦΕΤ αδυνατεί να αντιμετωπίσει λόγω υποστελέχωσης, απαξίωσης αλλά και ελλείμματος οράματος και στρατηγικής όλα τα τελευταία χρόνια.
Συνέπεια της έλλειψης επαρκών ελέγχων στην αγορά είναι αφενός να κινδυνεύει η τιμή του Παραγωγού και αφετέρου να αμφισβητείται η γνησιότητα και η ποιότητα του ξακουστού Ελληνικού «έξτρα παρθένου ελαιόλαδου» και των επιτραπέζιων ελιών ποικιλίας «Καλαμών». Η εξαιρετική πρωτοβουλία, επί υπουργίας του κ. Λιβανού, για την στοχευμένη αντιμετώπιση των προβλημάτων του κλάδου, φαίνεται ότι έχει μείνει στα αζήτητα καθώς ουδείς γνωρίζει τι απέγιναν οι προτάσεις που κατέθεσε η Ομάδα Εργασίας για την ανάπτυξη Εθνικής Στρατηγικής στον Τομέα του ελαιολάδου που είχε συσταθεί τον Οκτώβριο του 2021.
Δεν θέλουμε να πιστέψουμε ότι οι προτάσεις της δεν έτυχαν σχετικής «έγκρισης» από τους γνωστούς Επαγγελματίες λομπίστες Συνδικαλιστές μιας και δεν διαθέτουν τέτοιες καλλιέργειες στα μέρη τους. Στον Τομέα των συλλογικοτήτων, οι Οργανώσεις Παραγωγών του κλάδου ακόμα αναμένουν με αγωνία την έκδοση σχετικής ΥΑ για τα νέα προγράμματα των Οργανώσεων Ελαιουργικών Φορέων.
Η προκήρυξη των νέων προγραμμάτων για την φετινή χρονιά έπρεπε να είχε βγει ήδη και ακόμα αγνοείται η τύχη της. Ακόμη και εκεί που φαίνεται ότι «καλά πήγε αυτό», καθιστώντας βέβαια το ΥπΑΑΤ ένα Υπουργείο Αγροτικών Αποζημιώσεων, ήταν στην ανέμελη χορήγηση ενισχύσεων και αποζημιώσεων λόγω του COVID, του παγετού, του πολέμου της Ουκρανίας κ.α..
Αλλά ακόμα και εκεί οι εξαγγελίες με την πραγματικότητα απέχουν παρασάγγας. Οι επιπτώσεις των καιρικών φαινομένων, της κλιματικής αλλαγής, του πολέμου και της πανδημίας εκδηλώθηκαν κυρίως και κατά προτίμηση μόνο στα πυρηνόκαρπα και όχι στις ελιές. Εάν σε αυτά συμπεριληφθεί και η νομοθετική εμπλοκή του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την παροχή δυνατότητας απαλλοτρίωσης ιδιωτικών εκτάσεων (άρα και ελαιώνων) για την υλοποίηση έργων σχετικών με ΑΠΕ, τότε από όλα τα ανωτέρω συνάγεται ότι η ελαιοκαλλιέργεια στη χώρα μας εισέρχεται σε επικίνδυνα μονοπάτια απαξίωσης και εγκατάλειψης, δείχνει δε την απομόνωση του ΥπΑΑΤ από την διαφύλαξη της Αγροτικής Παραγωγής.
Βέβαια, την ίδια στιγμή που στην χώρα μας γίνονται τα παραπάνω οι άλλοι δύο βασικοί ανταγωνιστές μας, η Ισπανία και η Ιταλία, θωράκισαν την ελαιοκαλλιέργεια μέσα από τα στρατηγικά τους σχέδια για την ΚΑΠ με διάφορα ειδικά μέτρα, όπως εντάσσοντας μέρος ή το σύνολο των ελαιώνων τους στις συνδεδεμένες ενισχύσεις και φυσικά διαθέτοντας όλες τις απαραίτητες Διοικητικές Υποδομές για να στηρίξουν τον κλάδο, την ίδια στιγμή που το ελληνικό ΥπΑΑΤ, πολυδιασπασμένο σε Φορείς, Οργανισμούς και την εμβληματική κατά τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Βορίδη «πολυεπίπεδη διακυβέρνηση» παραπαίει, αδύναμο να παρακολουθήσει τις εξελίξεις.
Κατόπιν τούτων, σας καλούμε να αντιληφθείτε την κρισιμότητα της στιγμής και να υλοποιηθούν άμεσα, ειδικά μέτρα και δράσεις για τη στήριξη της ελαιοκαλλιέργειας της χώρας πριν είναι πολύ αργά, άλλως ο Αγροτικός Κόσμος γνωρίζει ότι …..«έχουμε ελιές και ελίδια, έχουμε και αγριελίδια».
Εμπορική συμφωνία για ποσότητα έξτρα παρθένου ελαιολάδου έκλεισε, την Τρίτη (21/3/2023), ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Μολάων - Πακίων στην Λακωνία.
Όπως αναφέρει στον ΑγροΤύπο ο Αντιπρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μολάων - Πακίων κ. Ηλίας Σταθάκης, «ήταν μια καλή διαπραγμάτευση. Αφορά την πώληση 80 τόνων ελαιολάδου, οξύτητας 0,3. Η τιμή είναι στα 5,25 ευρώ το κιλό. Αγοραστής ήταν ελληνική εξαγωγική εταιρεία».
Αύξηση ελέγχων κατά της νοθείας στην Ισπανία
Στο μεταξύ η μειωμένη παραγωγή ελαιολάδου στην Ισπανία, με την αύξηση τιμών που προκάλεσε, αποτελεί αιτία για εκτεταμένη κυκλοφορία στην ισπανική αγορά παράτυπων και πιθανότατα νοθευμένων ή υποβαθμισμένων ελαιολάδων. Τα προβλήματα νοθείας υποχρέωσαν το ισπανικό Υπουργείο Γεωργίας, Αλιείας και Τροφίμων (MAPA) να δημοσιεύσει ένα Οδηγό με συστάσεις για όσο το δυνατόν αποτρελεσματικούς ελέγχους και να προχωρήσει σε μια ειδική εκστρατεία για την καταπολέμηση της απάτης του ελαιολάδου και του πυρηνελαίου το 2023.
Για φέτος, στο πλαίσιο του Εθνικού Προγράμματος Ελέγχου της Ποιότητας Τροφίμων (PNCOCA 2021-2025), οι αρμόδιοι ελεγκτικοί φορείς της χώρας έχουν προγραμματίσει 697 ελέγχους στον τομέα του ελαιολάδου και του πυρηνελαίου, αριθμός που είναι σχεδόν 6% μεγαλύτερος από το προηγούμενο έτος και αφορά περίπου το 20% των φορέων εκμετάλλευσης (από παραγωγή μέχρι τυποποίηση και εμπορία). Επίσης κατ' εφαρμογή του προτύπου ποιότητας, θα διενεργηθούν για πρώτη φορά φέτος έλεγχοι για την επαλήθευση της ιχνηλασιμότητας του ελαιολάδου, σύμφωνα με την σχετική νομοθεσία (Βασιλικό Διάταγμα 760/2021, της 31ης Αυγούστου).
Σε δημοπρασία πώλησης έξτρα παρθένου ελαιολάδου, εσοδείας 2022-2023 και οξύτητας 0,37%, προχώρησε η Ομάδα Παραγωγών Βακιώτες ΙΚΕ από το Ηράκλειο της Κρήτης, την Τετάρτη, 15 Μαρτίου 2023.
Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Νικόλαος Λέριος, παραγωγός και υπεύθυνος εμπορίας ελαιολάδου της Ομάδας, «είχαμε τρεις προσφορές από ντόπιους τυποποιητές. Οι δύο έδιναν τιμή στα 5 ευρώ και η τρίτη στα 5,03 ευρώ το κιλό, την οποία και κάναμε αποδεκτή. Η ποσότητα αφορούσε 21,5 τόνους έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. Έχουμε ακόμη περίπου 50 τόνους στις αποθήκες μας αλλά δεν βιαζόμαστε να προχωρήσουμε σε πώληση».
Καρκίνωση (Pseudomonas savastanoi)
Η συγκομιδή έχει ολοκληρωθεί και σε πολλές ελαιοπαραγωγικές περιοχές θα ξεκινήσει το κλάδεμα. Μια σοβαρή ασθένεια της ελιάς που μπορεί να παρατηρηθεί αυτή την εποχή στην ελιά είναι η καρκίνωση, που προκαλείται από το βακτήριο Pseudomonas savastanoi το οποίο εισέρχεται στο δέντρο μέσα από τις πληγές και σχισμές των κλαδιών που γίνονται στην συγκομιδή και στο κλάδεμα.
Η αντιμετώπιση της καρκίνωσης περιλαμβάνει:
- την αφαίρεση και κάψιμο των κλαδίσκων και κλάδων που έχουν εμφανίσει τους χαρακτηριστικούς όγκους. Στους μεγάλους βραχίονες συνιστάται να γίνεται αφαίρεση όγκων και απολύμανση των πληγών με διάλυμα χαλκούχου σκευάσματος.
- την αξιοποίηση των ψεκασμών χαλκούχων σκευασμάτων, οποίοι ετησίως πραγματοποιούνται για την αντιμετώπιση του κυκλοκόνιου και οι οποίοι επιδρούν ανασχετικά στον πολλαπλασιασμό και στην διάδοση του βακτηρίου.
Όπως αναφέρει στον ΑγροΤύπο ο κ. Νικόλαος Λέριος, «για την αντιμετώπιση της καρκίνωσης κάνουμε αμέσως μετά την συγκομιδή ψεκασμούς με χαλκούχα. Φέτος είχαμε μια καθυστέρηση της συγκομιδής λόγω αυξημένης παραγωγής και έλλειψης εργατών γης. Εκτιμώ ότι στα μέσα Μαρτίου αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί τα κλαδέματα από τους περισσότερους παραγωγούς της περιοχής. Πρέπει να γίνει με προσοχή η αφαίρεση των κλαδιών που έχουν καρκίνωση κατά την διάρκεια του κλαδέματος».
Από την πλευρά του ο ελαιοπαραγωγός και πρόεδρος του ΑΣ Νηλέας, κ. Γιώργος Κόκκινος, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «θα πρέπει να γίνει με προσοχή η αφαίρεση και η καταστροφή των κλαδιών που έχουν καρκίνωση. Πολλοί παραγωγοί κάνουν πρώιμο κλάδεμα από τέλη Μαρτίου με αρχές Απριλίου. Επίσης επειδή κατά την συγκομιδή χτυπάμε τα κλαδιά και έχουν πληγές, που μπορεί να συμβάλουν στην διάδοση της καρκίνωσης, καλό θα είναι να κάνουμε ψεκασμούς με χαλκούχα για να αποτρέψουμε την μόλυνση».
Με τιμές πάνω από 5 ευρώ γίνονται οι πωλήσεις από τους συνεταιρισμούς της χώρας μας για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο.
«Η τελευταία πώληση ελαιολάδου του συνεταιρισμού μας έγινε πριν 20 ημέρες και ήταν στα 5,30 ευρώ το κιλό», αναφέρει στον ΑγροΤύπο ο κ. Σωτήρης Κρητικός, πρόεδρος στον Αγροτικό Ελαιουργικό Συνεταιρισμό Αγίου Δημητρίου Μονεμβασίας στην Λακωνία.
Και προσθέτει: «Αφορούσε 60 τόνους έξτρα παρθένου ελαιολάδου φετινής χρονιάς. Έχουμε ακόμη 150 τόνους απόθεμα στις αποθήκες του συνεταιρισμού. Πάντως τώρα που μιλάμε η τιμή έχει μια μικρή πτώση της τιμής περίπου κατά 10 λεπτά. Όμως οι παραγωγοί μέλη του συνεταιρισμού δεν βιάζονται να πουλήσουν αυτή την περίοδο. Φέτος από την αρχή της εμπορικής περιόδου έχουμε καταφέρει να κρατήσουμε την τιμή πώλησης του ελαιολάδου πάνω από τα 5 ευρώ».
Στην Κρήτη ο Αγροτικός Ελαιουργικός Συνεταιρισμός Κριτσάς, πριν 15 ημέρες, προχώρησε σε μια εμπορική συμφωνία πώλησης εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου σε πελάτη από την Ιταλία. Ο Συνεταιρισμός κατάφερε να κλείσει συμφωνία στα 5,15 ευρώ το κιλό.
Ισπανία
Σύμφωνα με στοιχεία της Υπηρεσίας Πληροφοριών και Ελέγχου Τροφίμων (AICA), στην Ισπανία το μήνα Φεβρουάριο 2023 είχαμε μια παραγωγή ελαιολάδου της τάξης των 35.527 τόνων. Όσον αφορά τα συνολικά αποθέματα της χώρας στο τέλος Φεβρουαρίου, ανέρχονταν σε 738.810 τόνους, 21.050 τόνοι λιγότερα από τον Ιανουάριο.
Ο πρόεδρος της ισπανικής Ένωσης Νέων Αγροτών (Asaja) Córdoba, Ignacio Fernández de Mesa, σε δηλώσεις του ανέφερε ότι «αυτά τα νούμερα θα είναι περίπου οριστικά γιατί αναμένεται πολύ μικρή παραγωγή ελαιολάδου τον μήνα Μάρτιο. Πάντως η συνεχιζόμενη ξηρασία στην Ισπανία είναι πολύ ανησυχητική και αναμένεται να έχει αντίκτυπο στη συγκομιδή της επόμενης παραγωγής στις ξηρικές αλλά και στις αρδευόμενες καλλιέργειες. Ήδη η στάθμη των νερών στους ταμιευτήρες της χώρας βρίσκεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα».
Το νέο νομοσχέδιο του ΥπΑΑΤ για τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ περιλαμβάνει, στο άρθρο 49, την λειτουργία του ελαιοκομικού μητρώου.
Όπως αναφέρει οι παραγωγοί, μεταποιητές, τυποποιητές και έμποροι προϊόντων ελαίας, ιδίως του ελαιολάδου, των ελιών και των πυρηνελαίων, υποβάλλουν σε τακτά χρονικά διαστήματα δηλώσεις συγκομιδής, παραγωγής, μεταποίησης, τυποποίησης, εμπορίας, τιμών και αποθεμάτων των προϊόντων αυτών, οι οποίες διασταυρώνονται με το Σύστημα Γεωγραφικών Πληροφοριών Ελαιοκομικού Τομέα (Ελαιοκομικό Μητρώο).
Η υποβολή των δηλώσεων θα γίνεται μέσω ψηφιακής υπηρεσίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, προσβάσιμης μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (ΕΨΠ-gov.gr).
Με Υπουργική Απόφαση, που θα υπογραφεί μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου θα καθορίζονται οι όροι και προϋποθέσεις, με βάση τις οποίες υποβάλλονται οι δηλώσεις, ειδικότερα θέματα σχετικά με τους υπόχρεους, το περιεχόμενο των δηλώσεων, η διαδικασία υποβολής και ελέγχου αυτών, η διαδικασία τήρησης και ενημέρωσης του Ελαιοκομικού Μητρώου. Επίσης θα προβλέπονται και πρόστιμα για όσους δεν κάνουν δηλώσεις.
Επίσης με Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) των Υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης θα καθορίζονται ο τρόπος λειτουργίας της πλατφόρμας και οι τεχνικές λεπτομέρειες τήρησης και επεξεργασίας των στοιχείων που καταχωρίζονται, καθώς και ζητήματα διασύνδεσης της υπηρεσίας με άλλες ψηφιακές βάσεις δεδομένων (ΟΣΔΕ κ.α.).
Μέχρι σήμερα η αιτήσεις στο ελαιοκομικό μητρώο γίνονταν μέσω ΔΑΟΚ. Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο προϊστάμενος της ΔΑΟΚ Τριφυλίας, Αντώνης Παρασκευόπουλος, «ποτέ δεν λειτούργησε το ελαιοκομικό μητρώο. Δεν έχει γίνει σωστή καταγραφή, όπως γίνεται στο αμπελουργικό μητρώο. Υπάρχουν λάθη και αρκετές επικαλύψεις και δεν είναι συνδεδεμένο με τη δήλωση ΟΣΔΕ. Θα πρέπει να ξαναγραφεί από την αρχή. Λένε ότι θα γίνεται με ηλεκτρονικό τρόπο η καταγραφή στοιχείων αλλά θα πρέπει να υπάρχουν άτομα για να κάνουν και τους ελέγχους».
Ο Ελαιουργικός Συνεταιρισμός Μεταμόρφωσης Λακωνίας έκανε ακόμα μια πράξη πώλησης.
Συνολικά, όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού κ. Γιάννης Λάγγης έδωσε ένα βυτίο 80 τόνων στην τιμή των 5,30 ευρώ το κιλό. Το προϊόν ήταν όπως πάντα ανώτερο ποιοτικά με οξύτητα 0,24. Σύμφωνα με τον κ. Λάγγη, η ζήτηση είναι έντονη, πόσο μάλλον όταν μιλάμε για τέτοιες ποιότητες. Ο Συνεταιρισμός Μεταμόρφωσης φέτος έχει μια παραγωγή άνω των 1.000 τόνων, εκτός δηλαδή από ποιότητα, πέτυχε και μεγάλη ποσότητα.
Μένοντας στη Λακωνία, την συγκομιδή ολοκλήρωσαν και οι παραγωγοί του Αγροτικού Ελαιουργικού Συνεταιρισμού Ασωπού. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ομάδα παραγωγών του ΑΣ έχει 275 μέλη - αγγρότες, ενώ τα μέλη της οργάνωσης είναι γύρω στα 360. Η παραγωγή του Συνεταιρισμού άγγιξε φέτος τους 900 τόνους, παρά το γεγονός ότι η χρονιά ήταν εξαιρετικά δύσκολη λόγω της έλλειψης εργατών.
Κατά βάση στην Ιταλία οι περισσότερες ποσότητες
Ο εν λόγω Συνεταιρισμός εξάγει κυρίως στην Ιταλία προϊόν, ενώ τελευταία πώληση που έκανε, σύμφωνα με πληροφορίες, ήταν στα 5,20 ευρώ ανά κιλό. Ο Αγροτικός Ελαιουργικός Συνεταιρισμός εδρεύει στον Ασωπό Λακωνίας και ως ημερομηνία ίδρυσής του ορίζεται το έτος 1986. Στόχος του είναι να βοηθήσει τους παραγωγούς της περιοχής να αναδείξουν όλα τα χαρακτηριστικά και τις αξίες της ελιάς που καλλιεργείται στην περιοχή και δίνει το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. Οι παραγωγοί της ομάδας του ΑΣ αρχίζουν τώρα τα κλαδέματα στις ελιές τους.
Σε απελπιστική κατάσταση χιλιάδες οικογένειες αγροτών στις περισσότερες παραγωγικές ζώνες της χώρας με εσπεριδοειδή και ελιές.
Με καθαρά... αρνητικό πρόσημο η καλλιέργεια Κλημεντίνης φέτος στην Ελλάδα, αλλά και της ελιάς Καλαμών, με τους παραγωγούς να δηλώνουν απογοητευμένοι όχι μόνο από την κατάσταση στο εμπόριο, αλλά και από την χαρακτηριστική αδράνεια της πολιτείας και ειδικά του ΥπΑΑΤ, που όπου θέλει βρίσκει και δίνει ενισχύσεις και de mimimis. Οι παραγωγοί τονίζουν με νόημα μιλώντας στον ΑγροΤύπο ότι η ώρα της κάλπης πλησιάζει και ότι θα τιμωρήσουν παραδειγματικά, όσους αδιαφορούν για την κατάστασή τους.
Ο κ. Αντώνης Σταμάτης είναι μεγάλος παραγωγός με Κλημεντίνες και ελιές Καλαμών από την περιοχή της Γουριάς Μεσολογγίου, μια περιοχή που βασίζεται στην καλλιέργεια κυρίως της ελιάς Καλαμών, αλλά και των εσπεριδοειδών. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει μιλώντας στον ΑγροΤύπο: «φέτος η κατάσταση στην περιοχή μας είναι απερίγραπτα κακή και ο αγροτικός κόσμος αδυνατεί να καλύψει και τις βασικές του υποχρεώσεις. Εκτός από κάποια πολύ πρώιμα μανταρίνια που έπιασαν στο ξεκίνημα 40 λεπτά το κιλό, η συντριπτική πλειοψηφία των αγροτών με Κλημεντίνες, είτε εισέπραξε ψίχουλα, είτε και τίποτα. Τα πιο πολλά κτήματα έμειναν αμάζευτα και υπάρχουν κτήματα που πληρώθηκαν 8 και 10 λεπτά το κιλό. Την ίδια ώρα, τα συλλεκτικά στοίχιζαν 15 ολόκληρα λεπτά το κιλό, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να μη μπει πολύς κόσμος στο χωράφι να μαζέψει. Εκτός όλων των άλλων είχαμε και τα γνωστά θέματα με τους εργάτες γης, που έχουν εξελιχθεί σε είδος... πολυτελείας, μαζεύουν όποτε θέλουν και ζητάνε όσα θέλουν. Σαν να μην έφτανε αυτό με τις Κλημεντίνες, ήρθε και το τελειωτικό χτύπημα με τις ελιές Καλαμών. Οι έμποροι βγήκαν στο ξεκίνημα με τιμή τελάρου στα 1,10-1,20 το 200άρι και ο περισσότερος κόσμος πήγε το προϊόν στις κάδες για να πουλήσει αργότερα. Λόγω της μικροκαρπίας το στήσιμο, μια μέση τιμή δηλαδή στον παραγωγό, δεν ξεπερνά φέτος τα 70 λεπτά το κιλό, δηλαδή είμαστε κάτω από το κόστος και δεν μιλάει κανένας. Αντίθετα βλέπουμε να δίνονται ενισχύσεις έκτακτες και de minimis σε άλλες καλλιέργειες και άλλες περιοχές. Ο αγροτικός κόσμος θέλει να λιπάνει και να περιποιηθεί τα δέντρα του, αλλά όπως πάει η κατάσταση, θα δυσκολευτεί πολύ φέτος».
Για εξαιρετικά δυσχερή θέση στην οποία έχουν περιέλθει φέτος οι οικογένειες των ελαιοπαραγωγών στη Φθιώτιδα κάνει λόγο μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο κ. Γιώργος Μπουραμάς, αγρότης με ελιές Καλαμών, αλλά και άλλα προϊόντα, από τις Λιβανάτες Φθιώτιδας. Όπως τονίζει: «φέτος στην περιοχή μας υπήρχε μεγάλη και έντονη μικροκαρπία στις ελιές Καλαμών. Οι τιμές είναι στα τάρταρα και δεν κουνιέται φύλλο. Ο αγροτικός κόσμος έχει ανάγκες να καλύψει καλλιεργητικές και ο λογαριασμός φέτος είναι... μείον. Στο στήσιμο η ελιά δεν πιάνει ούτε 70-80 λεπτά επειδή είναι ψιλή και γενικά είμαστε κάτω από το κόστος. Πρέπει το κράτος να σκεφτεί σοβαρά να μας ενισχύσει ή να βάλει τάξη στην αγορά και να πατάξει επιτέλους τυχόν ελληνοποιήσεις, που καταρρακώνουν το εισόδημά μας».
Στα κάγκελα οι αγρότες και στην Άρτα, έμειναν δίχως εισόδημα
Για πολλά περιβόλια, τα οποία έμειναν αμάζευτα, κάνει λόγο από την πλευρά του μιλώντας στον ΑγροΤύπο, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Άρτας, κ. Νίκος Γκίζας. «Βασικό πρόβλημα παραμένει η εκτίναξη του κόστους παραγωγής. Πέρσι καλλιεργήσαμε με τα πάντα στα ύψη. Φέτος υπάρχει μια αποκλιμάκωση στις εισροές, αλλά δεν έχουμε επιστρέψει σε καμιά περίπτωση στο 2021. Μέσα σε όλα αυτά αναγκαστήκαμε σε πολλές περιπτώσεις να αφήσουμε τα μανταρίνια, της Κλημεντίνες αμάζευτες, καθώς είτε δεν τις έπαιρναν οι έμποροι, είτε δεν συνέφερε με τις τρέχουσες τιμές να τις μαζέψουμε. Βασικό πρόβλημα για μας είναι τα πανάκριβα εργατικά. Ο καθένας ζητάει ό,τι θέλει. Αν οι τιμές στις Κλημεντίνες ήταν 25 λεπτά, στον παραγωγό δεν έμειναν παρά 10 λεπτά το κιλό. Αυτό επαναλαμβάνω, αν κατάφερε να πουλήσει, γιατί πολλές έμειναν στα δέντρα. Για ενίσχυση, φυσικά, ούτε λόγος...», σημειώνει ο ίδιος.
Αναλυτικό ρεπορτάζ-συνεντεύξεις για το θέμα των μανταρινιών και της ελιάς μπορείτε να διαβάσετε στο Περιοδικό Γεωργία - Κτηνοτροφία που κυκλοφορεί από τις 4 Μαρτίου στα περίπτερα όλης της χώρας
Το γλοιοσπόριο αποτελεί μία από τις σημαντικότερες μυκητολογικές ασθένειες της ελιάς, καθώς μπορεί να προκαλέσει ποικιλία συμπτωμάτων σε ελαιοποιήσιμες και επιτραπέζιες ποικιλίες. Αποτέλεσμα των προσβολών είναι σημαντική ποσοτική και ποιοτική υποβάθμιση της παραγωγής.
Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο προϊστάμενος της ΔΑΟΚ Τριφυλίας, Αντώνης Παρασκευόπουλος, «η περιοδική έξαρση της ασθένειας που παρατηρείται στα τελευταία χρόνια, φαίνεται να είναι στενά συνδεδεμένη με την αλλαγή των κλιματικών συνθηκών, όπως για παράδειγμα τα υψηλά επίπεδα σχετικής υγρασίας. Τα τελευταία χρόνια η προσβολή και η μόλυνση έχει επεκταθεί σε όλη τη δυτική Ελλάδα. Το παθογόνο προσβάλλει κυρίως τους καρπούς, προκαλώντας ποικίλα συμπτώματα, ενώ προσβολές παρατηρούνται στα άνθη και στα φύλλα.
Από τον Νοέμβριο μέχρι τον Δεκέμβριο οι καιρικές συνθήκες ευνόησαν σε μεγάλο βαθμό την μόλυνση από τον συγκεκριμένο μύκητα. Θα πρέπει οι ελαιοκαλλιεργητές της περιοχής να προχωρήσουν στις κατάλληλες καλλιεργητικές επεμβάσεις το επόμενο χρονικό διάστημα για να μην έχουν πρόβλημα στην ερχόμενη παραγωγή. Η ανθοφορία είναι το πιο κρίσιμο στάδιο για την εγκατάσταση του μύκητα. Σε αυτό το στάδιο συμβαίνουν οι πρωτογενείς μολύνσεις. Αν δεν νεκρωθούν τα άνθη και παραμείνει ο μύκητας στο δέντρο τότε υπάρχουν κίνδυνοι για περαιτέρω μολύνσεις και εξέλιξη της ασθένειας. Οι προσβολές στους καρπούς παρατηρούνται από τα αρχικά στάδια ανάπτυξης προκαλώντας σε περιπτώσεις έντονων προσβολών την πρόωρη πτώση τους.
Πρέπει οι παραγωγοί να κάνουν τις κατάλληλες καλλιεργητικές επεμβάσεις (κλάδεμα και αφαίρεση των αφυδατωμένων καρπών που παραμένουν πάνω στο δένδρο από την προηγούμενη καλλιεργητική περίοδο για να μειωθούν οι εστίες μόλυνσης). Όσον αφορά τη χημική αντιμετώπιση, κρίσιμη επέμβαση αποτελεί ο ψεκασμός με εγκεκριμένα μυκητοκτόνα κατά του κρόκιασμα των ταξιανθιών (μόνο το 3% - 5% των ανθέων έχουν ανοίξει). Στην περιοχή γίνονται οι επεμβάσεις από τα τέλη Μαρτίου. Αν διαπιστώσουμε μόλυνση συνίσταται και μια δεύτερη επέμβαση μετά την καρπόδεση. Οι εγκεκριμένες δραστικές ανήκουν στις ομάδες των γουανιδικών, διθειακαρβαμιδικών, στρομπιλουρινών, τριαζολών και χαλκούχων».
Ο πρόεδρος στον Αγροτικό Ελαιοπαραγωγικό Συνεταιρισμό Νηλέας, Γιώργος Κόκκινος, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «το γλοιοσπόριο μαζί με τον δάκο είναι οι σοβαρότερες ασθένειες στην ελαιοκαλλιέργεια. Για την αντιμετώπισή τους χρειάζονται ψεκασμοί που σημαίνει αυξημένο κόστος για τον παραγωγό. Εγώ πέρυσι αναγκάστηκα να κάνω 9 ψεκασμούς για να μπορέσω να έχω παραγωγή. Το 2016 εμφανίστηκαν για πρώτη φορά συστηματικά προβλήματα από το γλοιοσπόριο. Από τότε τα καιρικά φαινόμενα βοηθούν στην εξάπλωση των μολυσμάτων. Την φετινή περίοδο από τα μέσα Δεκεμβρίου και μετά είχαμε μολύνσεις λόγω της υψηλής θερμοκρασίας σε συνδιασμό με τα υψηλά επίπεδα υγρασίας.
Ένας ακόμη παράγοντας είναι η ελλειψη εργατών γης. Για να μην έχεις πρόβλημα από το γλοιοσπόριο θα πρέπει να ξεκινάς γρήγορα την συγκομιδή και να την έχεις ολοκληρώσεις μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου. Αν δεν βρίσκεις εργάτες τότε αναγκαστικά θα καθυστερήσει η συγκομιδή και οι χειμώνες είναι απρόβλεπτοι τα τελευταία χρόνια.
Αν εμφανιστεί η ασθένεια είναι αργά. Πρέπει ο παραγωγός να κάνει έναν προληπτικό ψεκασμό όταν ξεκινούν τα άνθη (κρόκιασμα) και είναι πολύ βασικός για την αντιμετώπιση του μύκητα. Επίσης η εμπειρία μου λέει ότι αν έχουμε βροχές στις αρχές του καλοκαιριού πρέπει να γίνει ακόμη ένας ψεκασμός. Από τον Σεπτέμβριο που θα ξεκινήσουν οι υγρασίες και οι βροχές θα πρέπει να επαναληφθούν. Χρειάζονται σχολαστικοί ψεκασμοί με πολύ καλή διαβροχή των δένδρων (περίπου 150 λίτρα το στρέμμα). Κάθε ψεκασμός πρέπει να γίνεται με τις εγκεκριμένες δραστικές και προστατεύει για περίπου 20 ημέρες. Τα σκευάσματα πρέπει να χρησιμοποιούνται με μεγάλη προσοχή και με την βοήθεια των γεωπόνων για να μην υπάρξει πρόβλημα με υπολείμματα».
Ο γεωπόνος και παραγωγός από τους Γαργαλιάνους κ. Ασημάκης Ντεμερούκας, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου «τρέχει» ένα τριετές ερευνητικό πρόγραμμα σχετικά με τα προβλήματα από το γλοιοσπόριο σε Μεσσηνία, Λακωνία και Αρκαδία. Το γλοιοσπόριο μπορεί να προσβάλλει τα φύλλα, τα άνθη, τους καρπούς, ενώ επηρεάζει σημαντικά και το παραγόμενο ελαιόλαδο, μέσω της προσβολής των καρπών. Τα τελευταία χρόνια έχει αναδειχθεί σε σημαντικό πρόβλημα για την ελαιοκαλλιέργεια της περιοχής η προσβολή του ελαιόκαρπου από το γλοιοσπόριο ή πιο δόκιμα, η ανθράκωση της ελιάς.
Η έρευνα έδειξε ότι οι προσβολές γίνονται στο ανθικό στάδιο την Άνοιξη. Ο μύκητας παραμένει στο δέντρο και κάνει την εμφάνισή του το Φθινόπωρο, την περίοδο Νοεμβρίου - Δεκεμβρίου, σε καρπούς που πλησιάζουν την ωρίμανση. Στα καλλιεργητικά μέτρα εντάσσονται μέτρα μείωσης των μολυσμάτων, π.χ. αφαίρεση και απομάκρυνση μουμιοποιημένων καρπών. Ένα καλό κλάδεμα βοηθά στο σωστό αερισμό της κόμης των δένδρων και την καλύτερη διείσδυση του φωτός του ηλίου, μειώνοντας έτσι την υγρασία. Επίσης συνίστανται ψεκασμοί με εγκεκριμένα μυκητοκτόνα λίγο πριν την πλήρη άνθιση (κατά το κρόκιασμα). Η έρευνα έδειξε ότι η στρομπιλουρίνη έχει φέρει καλά αποτελέσματα».
«Στην Λακωνία το γλοιοσπόριο έπληξε τις περιοχές γύρω από την Σπάρτη και τον Ευρώτα», τονίζει στον ΑγροΤύπο ο έμπειρος ελαιοπαραγωγός και πρόεδρος της ΕΑΣ κ. Νίκος Προκοβάκης. «Είναι μια ασθένεια που μπορεί να αντιμετωπιστεί θα πρέπει όμως και οι παραγωγοί να πάρουν τα κατάλληλα μέτρα. Χρονιές με υψηλές θερμοκρασίες θα πρέπει να γίνουν δύο ψεκασμοί την Άνοιξη, μια πριν και μια μετά την ανθοφορία. Επίσης αν διαπιστώσουμε μόλυνση θα πρέπει να γίνει ένας ακόμη ψεκασμός τουλάχιστον ένα μήνα πριν την συγκομιδή. Θα πρέπει οι παραγωγοί να κοιτάζουν πρώτα την ποσότητα και την ποιότητα και μετά την τιμή του ελαιοκάρπου».
Δημοσιεύθηκε στη Διαύγεια η απόφαση με την κατανομή εποχικού προσωπικού στις Περιφερειακές Ενότητες - Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) για το πρόγραμμα καταπολέμησης του δάκου της ελιάς του 2023.
Σύμφωνα με την απόφαση στους 750 ανέρχεται το εποχικό προσωπικό που θα εργαστεί στο πρόγραμμα καταπολέμησης του δάκου σε όλη την χώρα.
Πάντως γενικό αίτημα των ΔΑΟΚ της χώρας είναι η αύξηση του προσωπικού στα επίπεδα του 2010. Όπως αναφέρουν στον ΑγροΤύπο δεν είναι δυνατόν το ίδιο έργο να το κάνουν σωστά εργαζόμενοι που έχουν μειωθεί κατά 50 - 70% σε σχέση με τα χρόνια πριν τα μνημόνια. Επίσης δεν είναι δυνατόν με τόσο μειωμένο προσωπικό να γίνει σωστός έλεγχος της εφαρμογής της δακοκτονίας.
Ο ΑγροΤύπος βρήκε την αντίστοιχη απόφαση του 2010 στον οποία αναφέρει ότι το εποχικό προσωπικό για την καταπολέμηση του δάκου ήταν 4.316 άτομα (298 τομεάρχες δακοκτονία και οι υπόλοιποι εργατοτεχνικό προσωπικό διαφόρων ειδικοτήτων). Για την απόφαση του 2010 (πατήστε εδώ)
Το προσωπικό αυτό θα απασχοληθεί ως εξής:
Α) οι τομεάρχες δακοκτονίας, τα διακόσια δεκατέσσερα (214) άτομα ΠΕ Γεωπόνοι ή εν ελλείψει ΤΕ Τεχνολόγοι για χρονικό διάστημα 6,5 μηνών,
Β) το εργατοτεχνικό προσωπικό διαφόρων ειδικοτήτων:
στα εκατόν ογδόντα έξι (186) άτομα έως 34 ημερομίσθια ανά άτομο για χρονικό διάστημα 6,5 μηνών
στα τριακόσια πενήντα (350) άτομα έως 60 ημερομίσθια ανά άτομο για χρονικό διάστημα 6,5 μηνών
Η απασχόλησή τους θα γίνει εντός του χρονικού διαστήματος από την ημερομηνία πρόσληψης μέχρι τις 30/11/2023.
Για την απόφαση του 2023 (πατήστε εδώ)
Όπως επισημαίνει η απόφαση η δαπάνη που θα προκληθεί από την πρόσληψη του ανωτέρω προσωπικού για το οικονομικό έτος 2023 θα βαρύνει τους προϋπολογισμούς των οικείων Ο.Τ.Α. β΄ βαθμού (Περιφέρειες) και θα καλυφθεί από τους αποδιδόμενους προς αυτές από τον τακτικό προϋπολογισμό Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους.
Οι αρμόδιες Υπηρεσίες των Περιφερειών - Περιφερειακών Ενοτήτων θα πρέπει να φροντίσουν ώστε οι προσλήψεις του προσωπικού να γίνουν έγκαιρα προκειμένου να εξασφαλιστεί η έγκαιρη έναρξη και αποτελεσματική εφαρμογή του προγράμματος δακοκτονίας για το έτος 2023.
Ο προϊστάμενος της ΔΑΟΚ Τριφυλίας κ. Αντώνης Παρασκευόπουλος, δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι «ενημερωθήκαμε για την συγκεκριμένη απόφαση και βλέπουμε ότι στην περιοχή μας το προσωπικό παραμένει ίδιο σε σχέση με περυσι. Το θετικό είναι ότι υπογράφηκε έγκαιρα η απόφαση και έτσι μπορούμε να προχωρήσουμε γρήγορα τη διαδικασία πρόσληψης των εργαζομένων».
Τρεις μεγάλες δημοπρασίες έξτρα παρθένου ελαιολάδου τις προηγούμενες ημέρες.
Μαίνεται το ενδιαφέρον των αγοραστών ελαιολάδου φετινής εσοδείας κι αυτό αποδεικνύεται από τις απανωτές πράξεις μέσω δημοπρασίας των συνεταιρισμών της Λακωνίας.
Πριν από δυο ημέρες ο Συνεταιρισμός Βλαχιώτη έδωσε 30 τόνους έξτρα παρθένο ελαιόλαδο οξύτητας 0,38 στην τιμή των 5,20 ευρώ το κιλό. Όπως ανέφερε στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού κ. Παναγιώτης Βαρελάς υπάρχει ακόμα αγοραστικό ενδιαφέρον, ενώ όπως μας είπε ο διευθυντής του Συνεταιρισμού, κ. Χαράλαμπος Μυλωνάς, ο ΑΣ Βλαχιώτη έχει πουλήσει φέτος 250 τόνους ελαιόλαδο. Σημειωτέον ότι το προϊόν πήρε Ελληνική εταιρεία.
Πιο πριν, στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας, έγιναν ακόμα δυο δημοπρασίες, μία του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πετρίνας και μία του Αγροτικού Συνεταιρισμού Αιγιών στην ανατολική Μάνη.
Ο ΑΣ Πετρίνας, όπως μας επιβεβαίωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο, ο διαχειριστής του ΑΣ κ. Παναγιώτης Πουλάκος, έδωσε 50 τόνους ελαιολάδου οξύτητας 0,45 στην τιμή των 5,02 ευρώ το κιλό, με το προϊόν να παίρνει Ιταλική εταιρεία.
Δυο πωλήσεις από τον Συνεταιρισμό Αιγιών που κρατά 50 τόνους για το Σεπτέμβριο
Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Αιγιών από την άλλη προχώρησε την 1η Μαρτίου, όπως μας είπε εκ μέρους του ΑΣ ο κ. Ιωάννης Χατζηχαραλάμπους, σε δυο πωλήσεις. Η πρώτη αφορούσε μια ποσότητα έξτρα παρθένου ελαιολάδου φετινής εσοδείας άνω των 45 τόνων, οξύτητας 0,45 στην τιμή των 5,02, με το προϊόν να παίρνει Ιταλική εταιρεία. Παράλληλα, ο ΑΣ έδωσε και 8 τόνους παρθένο ελαιόλαδο φετινής εσοδείας στην τιμή των 4,62 ευρώ ανά κιλό. Εκτός αυτών, ο ΑΣ Βλαχιώτη κρατάει πίσω 50 τόνους, ώστε να πουλήσει το ερχόμενο φθινόπωρο και να επωφεληθεί από τυχόν περαιτέρω άνοδο της τιμής.
Φέτος, όπως μας είπε ο κ. Χατζηχαραλάμπους, ήταν μια χρονιά με δυσκολίες στην παραγωγή λόγω της παρουσίας γλοιοσπορίου, των απωλειών από καρπόπτωση ελαιοκάρπου λόγω χαλαζοπτώσεων και έντονων βροχοπτώσεων που χτύπησαν την περιοχή, αλλά και εξαιτίας των ζημιών στο φυτικό κεφάλαιο από τις πρόσφατες πυρκαγιές. Τηρουμένων λοιπόν των αναλογιών η χρονιά αποτιμάται σχετικά καλή από τους ανθρώπους του ΑΣ, που έχει μια παραγωγή φέτος γύρω στους 240 τόνους.
Δημοπρασία πραγματοποίησε την περασμένη Παρασκευή ο Ελαιοκομικός Συνεταιρισμός Σκοπής Σητείας.
Σε μια ακόμα δημοπρασία προχώρησε ο Ελαιοκομικός Συνεταιρισμός Σκοπής Σητείας την περασμένη Παρασκευή.
Όπως μας ανέφερε εκ μέρους του Συνεταιρισμού ο κ. Νεκτάριος Σταυρακάκης, «κλείσαμε συμφωνία για εξαγωγή στην Ιταλία όλης της ποσότητας που θα δηλώσουν οι παραγωγοί που επιθυμούν να πωλήσουν ελαιόλαδο στην τιμή των 5,14€/κιλό ελαιολάδου βάση 0,3 οξύτητα και μείωση 0,05 € ανά γραμμή. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να προσκομίζουν τα παραστατικά άλεσης στο γραφείο του Αγροτικού Ελαιοκομικού Συνεταιρισμού Σκοπής. Εκτιμώ πως η ποσότητα θα κυμανθεί γύρω στους 250 τόνους».
Τρέχουν να καλύψουν τα συμβόλαια οι Ιταλοί
Σύμφωνα με τον κ. Σταυρακάκη, η ζήτηση μαίνεται για ελαιόλαδο, πόσο μάλλον όταν μιλάμε για ελαιόλαδο ΠΟΠ και ειδικά μια χρονιά όπως η φετινή που οι Ιταλοί τρέχουν για να καλύψους τα συμβόλαιά τους, εν μέσω της μεγάλης μείωσης της παραγωγής σε Ισπανία, Ιταλία και όχι μόνο.
Στην περιοχή της Σκοπής πάντως η συγκομιδή έχει κατά 99% ολοκληρωθεί, οι περισσότεροι παραγωγοί έχουν κάνει και τα κλαδέματα ενώ γίνονται λιπάνσεις και εφαρμογές με χαλκούχα. Όπως τονίζει στον ΑγροΤύπο ο κ. Σταυρακάλκης εν κατακλείδι, σήμερα είναι η τελευταία ημέρα άλεσης ελαιοκάρπου στον Συνεταιρισμό.
Σε δημοπρασία πώλησης έξτρα παρθένου ελαιολάδου, εσοδείας 2022-2023 και οξύτητας 0,7%, προχώρησε ο Αγροτικός Ελαιουργικός Συνεταιρισμός Ζάκρου, την Τετάρτη, 1 Μαρτίου 2023.
Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Βασίλειος Κατσικαλάκης, πρόεδρος στον Αγροτικό Ελαιουργικό Συνεταιρισμό Ζάκρου, «προχωρήσαμε σε δημοπρασία για την πώληση 60 τόνων (δυο βυτία) έξτρα παρθένου ελαιολάδου. Μας έδωσαν δύο προσφορές αλλά οι παραγωγοί δεν ικανοποιήθηκαν από την τιμή γιατί ήταν κάτω από 5 ευρώ. Θα ξανακάνουμε δημοπρασίες το επόμενο χρονικό διάστημα. Η συγκομιδή έχει ολοκληρωθεί εδώ και ένα μήνα στην περιοχή».
Εξαγωγές προς Ισπανία
Το έτος 2022 η συνολική αξία των ελληνικών εξαγωγών προς Ισπανία ανήλθε σε ιστορικά υψηλό επίπεδο, της τάξεως των 2,1 δισ. ευρώ (αύξηση +75,7% έναντι του 2021), με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Οι ελληνικές εξαγωγές ελαιολάδου και κλασμάτων του (ΚΔ 1509) παρουσίασαν μια εκρηκτική αύξηση άνω του 1.000%.
Η αξία του παρθένου ελαιολάδου το 2022 ανήλθε στα 43,35 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα την είσοδό του στην κατάταξη των κορυφαίων κατηγοριών των ελληνικών εξαγωγών προς Ισπανία. Είχαμε επίσης σημαντική αύξηση των εξαγωγών λοιπών ελαιολάδων (αξίας 17,77 εκατ. ευρώ).
Εξιχνιάστηκε η κλοπή 8 τόνων ελαιολάδου προχώρησε η αστυνομία. Σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος έξι ατόμων τα στοιχεία των οποίων έχουν ταυτοποιηθεί.
Συγκεκριμένα, εξιχνιάστηκε η κλοπή οκτώ τόνων περίπου ελαιολάδου, που διαπράχθηκε από 8/1/2023 έως και 9/2/2023, σε περιοχή του Ερυμάνθου Αχαΐας, μετά από μεθοδική έρευνα των αστυνομικών της περιοχής.
Για την υπόθεση αυτή σχηματίσθηκε δικογραφία για διακεκριμένη κλοπή σε βάρος έξι ημεδαπών – πέντε ανδρών και μιας γυναίκας – τα πλήρη στοιχεία των οποίων έχουν ταυτοποιηθεί.
Ειδικότερα, οι κατηγορούμενοι, διέπραξαν τρείς κλοπές σε δύο αποθήκες και ένα αγρόκτημα, αφαιρώντας ποσότητα ελαιολάδου, περίπου οκτώ τόνων, αξίας 40.000 ευρώ, ποσότητα ελαιοκάρπου, κενά δοχεία λαδιού (μεταλλικά και πλαστικά διαφόρων διαστάσεων) και ποσότητα λιπάσματος συνολικής αξίας (1.000) ευρώ.
Οι κατηγορούμενοι χρησιμοποίησαν ως μέσο διάπραξης των κλοπών ένα ιδιωτικής χρήσης φορτηγό, το οποίο μίσθωσαν από εταιρεία ενοικιάσεων αυτοκινήτων στην Πάτρα, ενώ μετέβησαν σε δυο ελαιοτριβεία και πώλησαν 2.174 κιλά και 3.236 κιλά ελαιολάδου, αντίστοιχα.
Η παραλαβή μέρους της ποσότητας του ελαιόλαδου έγινε στην οικία της γυναίκας κατηγορούμενης σε περιοχή της Δυτικής Αχαΐας, σε διαφορετικά χρονικά διαστήματα, από τα ελαιοτριβεία.
Η δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος των κατηγορούμενων θα υποβληθεί στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Πατρών.
Εμπορική συμφωνία για μια μεγάλη ποσότητα έξτρα παρθένου ελαιολάδου έκλεισε, την Τετάρτη (1/3/2023), ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Μολάων - Πακίων στην Λακωνία.
Όπως αναφέρει στον ΑγροΤύπο ο διευθυντής του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μολάων - Πακίων κ. Παναγιώτης Ντανάκας, «ήταν μια δύσκολη διαπραγμάτευση που κράτησε περίπου 15 ημέρες. Αφορά την πώληση 300 τόνων (10 βυτίων) ελαιολάδου, οξύτητας 0,3. Η τιμή είναι στα 5,20 ευρώ το κιλό.
Το ελαιόλαδο το αγόρασαν δύο εταιρείες της Λακωνίας και θα πάει για εξαγωγή σε Ισπανία, Ιταλία και ΗΠΑ. Ο συνεταιρισμός διαθέτει ακόμη στις αποθήκες του 1.600 τόνους έξτρα παρθένου ελαιολάδου, το οποίο θα το πουλήσουμε το επόμενο διάστημα».
Παραγωγή ελαιολάδου στην Αλγερία
Μέτρα ενίσχυσης της ελαιοκαλλιέργειας θα πάρει η κυβέρνηση της Αλγερίας, με στόχο τον διπλασιασμό της αξίας των εξαγωγών ελαιολάδου της χώρας, ώστε να ανέλθουν στα 5 εκατ. δολάρια ΗΠΑ ($) μέχρι το τέλος του 2024. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Εμπορίου και Προώθησης Εξαγωγών, το αλγερινό ελαιόλαδο εξάγεται σε 19 χώρες, το δε 2021 εξήχθησαν περί τα 600.000 λίτρα (αξίας 2 εκατ. $) μέσω 78 εταιρειών.
Από την πλευρά τους εκπρόσωποι των παραγωγών ελαιολάδου της χώρας, σε πρόσφατο συνέδριο που έγινε, αναφέρθηκαν στην ανάγκη άρσης των εμποδίων του κλάδου, όπως η δυσκολία πρόσβασης στην χρηματοδότηση, η έλλειψη φιαλών συσκευασίας και η αύξηση του κόστους των ναύλων στην θαλάσσια μεταφορά.
Σημειώνεται ότι στην Αλγερία οι ελαιώνες καλύπτουν έκταση 500.000 εκταρίων και η χώρα διαθέτει περί τα 50 εκατ. ελαιόδεντρα, κυρίως στις περιοχές του βορρά.
Οι τιμές στις ελιές δεν ικανοποιούν τους ανθρώπους του Αγροτικού Συνεταιρισμού.
Στη δημιουργία μεταποιητικής μονάδας ελιάς προσανατολίζεται ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Καινούργιου Τριχωνίδας, με έδρα ένα χωριό έξω από το Αγρίνιο. Ο συγκεκριμένος Συνεταιρισμός συγκεντρώνει έως τώρα και εμπορεύεται ελιές Αγρινίου, αλλά και μια ποσότητα Καλαμών.
«Η χρονιά φέτος δεν εξελίσσεται ικανοποιητικά για τους παραγωγούς, από την άποψη ότι οι τιμές στο τελάρο για την ελιά την πράσινη την Αγρινίου δεν ήταν καλές στη φάση της συλλογής, άσχετα αν τώρα έχουν ανεβεί αρκετά μετέπειτα και ειδικά τώρα που δεν υπάρχουν αποθέματα. Το ίδιο ισχύει και για τις Καλαμών, στις οποίες σήμερα που μιλάμε δεν βγαίνει καν το υψηλότατο -ιδίως πέρσι- κόστος παραγωγής. Με τις τρέχουσες τιμές δεν βγαίνει κάτι για τον παραγωγό. Αυτός είναι ο βασικός λόγος που βάζουμε μπρος το σχέδιό μας για κατασκευή μια μεταποιητικής μονάδας, έστω μικρής, ώστε να έχουμε τη δυνατότητα να μεταποιούμε μέρος της παραγωγής μας. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα μεταποιούμε όλη την ποσότητα, αλλά θα πορευόμαστε με βάση τις ανάγκες μας. Σίγουρα μια μεταποιητική ελιάς θα προσδώσει και παραπάνω υπεραξία στα τοπικά μας προϊόντα και θα δώσει διέξοδο στους παραγωγούς. Όλοι άλλωστε από κάπου ξεκινάμε», τονίζει στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος της συνεταιριστικής οργάνωσης, κ. Περικλής Παπασάικας.
Μάλιστα γνωστοποιεί πως ο Συνεταιρισμός έχει ήδη στα χέρια του την μελέτη για το συγκεκριμένο εργοστάσιο, το οποίο υπάρχει βούληση και δυνατότητα να κατασκευαστεί σχετικά γρήγορα. «Έχουμε ήδη έτοιμη τη μελέτη, την οποία εκπονήσαμε με δικά μας κεφάλαια. Έχουμε ιδιόκτητη έκταση στο Καινούργιο, που μπορεί να γίνει η μονάδα και όλα είναι έτοιμα. Θα κάνουμε και μια προσπάθεια για ένταξη στον Αναπτυξιακό, καθώς μέσω των σχεδίων βελτίωσης δεν γίνεται, μιας και μιλάμε για συνεταιριστικό σχήμα», καταλήγει.
Σε δημοπρασία πώλησης έξτρα παρθένου ελαιολάδου, εσοδείας 2022-2023 και οξύτητας 0,27%, προχώρησε ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Μοχού από το Ηράκλειο της Κρήτης, την Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου 2023.
Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Εμμανουήλ Ζερβάκης, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μοχού, «προχωρήσαμε σε δημοπρασία για την πώληση 50 τόνων έξτρα παρθένου ελαιολάδου. Μας έγινε μια προσφορά στην τιμή των 4,93 ευρώ το κιλό, την οποία όμως δεν έκαναν αποδεκτή τα μέλη του συνεταιρισμού και κρίθηκε άγονος. Τα μέλη στην γενική συνέλευση με έχουν εξουσιοδοτήσει να πουλάω το ελαιόλαδο σε τιμή άνω των 5 ευρώ το κιλό.
Αύριο Πέμπτη (2/3) είναι η τελευταία ημέρα που θα παράγουμε ελαιόλαδο στις εγκαταστάσεις του συνεταιριστικού ελαιοτριβείου μας. Συνολικά φέτος είχαμε μια παραγωγή της τάξης των 380 τόνων. Θα είχαμε ακόμη 100 τόνους αν δεν είχαμε τα προβλήματα με το γλοιοσπόριο λόγω των υψηλών θερμοκρασιών του Δεκεμβρίου.
Το επόμενο διάστημα θα ανακοινώσουμε νέο διαγωνισμό πώλησης ελαιολάδου. Δεν βιαζόμαστε να πωλήσουμε γιατί θέλουμε να έχουμε μια καλή τιμή».
Έχουν επωμιστεί μεγάλα έξοδα οι αγρότες την περσινή πλέον καλλιεργητική περίοδο και δεν είναι διατεθειμένοι να πουλήσουν σε χαμηλές τιμές.
Ο κ. Θόδωρος Μιχαλόπουλος, ελαιοπαραγωγός από το Πεντάλοφο Μεσολογγίου δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι γίνονται κάποιες πράξεις αυτή την περίοδο, από αποθήκες, όμως οι τιμές είναι στα επίπεδα του 1-1,10 ευρώ το κιλό το 200άρι και δεν ικανοποιούν τους παραγωγούς, αν σκεφτεί κανείς ότι με την αποθήκευση υπάρχει και φύρα και μικραίνουν τα μεγέθη μέσα στις κάδες.
Ο κ. Θανάσης Αθανασίου, ελαιοπαραγωγός από το Αγρίνιο με ελιές Καλαμών, τονίζει μιλώντας στον ΑγροΤύπο ότι: «είμαστε σε φάση αναμονής για τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ, οι οποίες αφορούν τη χαλαζόπτωση της 11ης Νοεμβρίου 2022. Είχαμε μεγάλη ζημιά και προσωπικά έχασα πάνω από 5 τόνους καρπό. Όσο για το εμπόριο και τις τιμές, γίνονται κάποιες πράξεις από αποθήκες παραγωγών και μεσιτών, αλλά οι τιμές είναι χαμηλές και συγκεκριμένα στα 90 λεπτά σκούπα, δηλαδή όλα τα μεγέθη. Προσπαθούμε να κρατήσουμε άμυνα, πουλώντας αργότερα. Δεν είναι τιμές παραγωγού αυτές. Σκεφτόμαστε πλέον αρκετοί να τις κάνουμε λαδοελιές, αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση. Δεν βγαίνουν καν τα κόστη φέτος».
Ο κ. Γιώργος Πλιάτσικας, πρόεδρος στον Συνεταιρισμό Στυλίδας τόνισε στον ΑγροΤύπο: «αυτή την εποχή είμαστε στα κλαδέματα της ελιάς, αλλά αυτό που απασχολεί τον αγροτικό κόσμο είναι ότι σε αντίθεση με την πράσινη ελιά (Αμφίσσης) που δεν έχει μείνει σχεδόν τίποτα από αποθέματα και έχει καταστεί δυσεύρετη, στα Καλαμών, επικρατεί μια στασιμότητα. Θεωρώ βέβαιο πως θα αλλάξει όλο αυτό το επόμενο διάστημα, καθώς δεν υπάρχει σε άλλο ανταγωνιστικό κράτος ικανή παραγωγή, οπότε θα στραφούν προς εμάς, όπως έχει γίνει και στο ελαιόλαδο. Οι τιμές για όποιον επιθυμεί να πουλήσει είναι... τελάρου, δηλαδή γύρω στα 1,20, όσο ξεκίνησε η ελιά στη συγκομιδή. Μόνο που τώρα ο παραγωγός έχει... επωμιστεί και τη φύρα και δεν έχει περιθώριο κέρδους».
Ο κ. Παναγιώτης Πουλάκος, τέλος, διαχειριστής στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Πετρίνας Λακωνίας δήλωσε στον ΑγροΤύπο τα εξής: «στις αρχές Φεβρουαρίου κάναμε μια δημοπρασία 90 τόνων ελιάς Καλαμών φετινής (2022) εσοδείας, με την τιμή στο 200άρι στα 1,30 ευρώ το κιλό. Έκτοτε, δεν έχουμε κάνει άλλο διαγωνισμό. Οι πιο πολλοί παραγωγοί έχουν τις ελιές αποθηκευμένες και δεν σκοπεύουν να πουλήσουν με τις επικρατούσες τιμές, που δεν ξεπερνούν στην αγορά τα 1 και 1,10 ευρώ το κιλό».
Την τρέχουσα κατάσταση στην αγορά της Καλαμών και πολλά άλλα ενδιαφέροντα ζητήματα αναλύει μιλώντας στο Περιοδικό Γεωργία - Κτηνοτροφία που κυκλοφορεί το Σάββατο 4 Μαρτίου ο πρόεδρος της ΠΕΜΕΤΕ, κ. Κώστας Ζούκας
Σε καλά επίπεδα κρατιούνται οι τιμές παραγωγού στο ελαιόλαδο, με τις πράξεις να συνεχίζονται, ενώ Ιταλία-Ισπανία έχουν προβλήματα με την παραγωγής τους.
Ρεκόρ παραγωγής όλων των εποχών στην περιοχής Συκέας Λακωνίας
Ο επί 40 χρόνια διαχειριστής στον Συνεταιρισμό Συκέας Λακωνίας, κ. Σωτήρης Μπατσάκης δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο τα εξής: «ολοκληρώσαμε την συγκομιδή ελιάς γύρω στις 25 Ιανουαρίου. Εμείς κάνουμε ταυτόχρονα και την ελαιοποίηση, για να επιτύχουμε την ανώτερη ποιότητα στο προϊόν μας. Συνολικά τα μέλη του Συνεταιρισμού μας καλλιεργούν γύρω στα 13.000 στρέμματα ελιάς (βάσει ΟΣΔΕ 2022), εκ των οποίων το 90% είναι Κορωνέικες. Την εφετινή χρονιά επιτύχαμε ρεκόρ παραγωγής, όλων των εποχών, φτάνοντας τους 1.080 τόνους. Το προηγούμενο ρεκόρ μας ήταν 920 τόνοι. Κάναμε μια πράξη πώλησης στις αρχές Φεβρουαρίου, με μια τιμή στα 5,31 ευρώ και συγκεκριμένα για 90 τόνους. Πίσω, έχουμε ακόμα ποσότητα 750 τόνων φετινής εσοδείας. Η ποιότητα είναι εξαιρετική με οξύτητα που δεν ξεπερνά το 0,32. Το προϊόν έχει ζήτηση και η αγορά, εκτιμώ, πως θα πάει πολύ καλά και ειδικά τα έξτρα παρθένα ελαιόλαδα». Με 5,30 ευρώ το κιλό εν τω μεταξύ πούλησε 90 τόνους έξτρα παρθένο ελαιόλαδο φετινής (2022) εσοδείας ο Ελαιουργικός Συνεταιρισμός Μεταμόρφωσης Λακωνίας, γύρω στις 20 Φεβρουαρίου. Συγκεκριμένα, όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού, κ. Γιάννης Λάγγης, η ζήτηση για το προϊόν συνεχίζονταν.
Οι παραγωγοί δεν πουλάνε κάτω από 5 ευρώ
Ο κ. Γιώργος Περογιαννάκης, πρόεδρος Αγροτικού Συνεταιρισμού Εμπάρου στην Κρήτη, τονίζει τα εξής: «φέτος ήταν μια καλή χρονιά για το ελαιόλαδο, είχαμε μια πολύ καλή ποιότητα αλλά και ποσότητα. Το κόστος καλλιέργειας και εργατικών ήταν φέτος πολύ αυξημένο και για αυτό οι παραγωγοί δεν δέχτηκαν προσφορές κάτω από 5 ευρώ το κιλό. Στην πρόσφατη δημοπρασία που κάναμε, στις 14 Φεβρουαρίου 2023, για πώληση 80 τόνων έξτρα παρθένου ελαιολάδου, συμφωνήσαμε με ντόπιο τυποποιητή σε τιμή παραγωγού στα 5,10 ευρώ το κιλό συν ΦΠΑ. Υπάρχει μεγάλη ζήτηση και δεν πρόκειται να μείνει απούλητο φέτος το λάδι μας».
Ισπανία
Στο μεταξύ στην Ισπανία, σύμφωνα με στοιχεία της Υπηρεσίας Πληροφοριών και Ελέγχου Τροφίμων (AICA), σε εθνικό επίπεδο η παραγωγή ελαιολάδου τον Ιανουάριο του 2023 ανήλθε στους 178.732 τόνους (η αντίστοιχη περυσινή παραγωγή - Ιανουάριος του 2022 - ήταν στους 460.700 τόνους). Συνολικά η παραγωγή και τα αποθέματα του ισπανικού ελαιολάδου, στα μέσα Φεβρουαρίου 2023, ανέρχονταν στους 761.000 τόνους, από τους οποίους οι 490.600 τόνοι βρίσκονταν στα ελαιοτριβεία, 260.800 τόνοι στα συσκευαστήρια και περίπου 9.900 τόνοι ήταν τα κοινοτικά αποθέματα. Οι προβλέψεις του Ισπανικού Υπουργείο Γεωργίας αναφέρουν ότι η ελαιοπαραγωγή της χώρας φέτος δεν θα ξεπεράσει τους 770.000 τόνους.
Ιταλία
Οι εκτιμήσεις της παραγωγής ελαιολάδου στην Ιταλία, που πραγματοποίησε το ινστιτούτο ISMEA σε συνεργασία με την Italia Olivicola και την Unaprol, δείχνουν μείωση σε ποσοστό 37% σε σχέση με πέρυσι. Συγκεκριμένα η ιταλική παραγωγή ελαιολάδου της περιόδου 2022/2023 προβλέπεται ότι θα ανέλθει στους 208.000 τόνους. Ειδικότερα στην Απουλία, που παράγει το 50% της ιταλικής παραγωγής ελαιολάδου, η ISMEA εκτιμά ότι η παραγωγή φέτος μειώθηκε κατά -52%, ενώ σε χαμηλά επίπεδα βρίσκεται η Σικελία (-25%) και η Καλαβρία (-42%). Καλύτερη είναι η εικόνα της παραγωγής στην κεντρική και βόρεια Ιταλία.
Αμείωτο το ενδιαφέρον για το προϊόν, ανάσα για τους παραγωγούς.
Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζουν να πωλούν ελαιόλαδο φετινής εσοδείας οι Αγροτικοί Ελαιοκομικοί Συνεταιρισμοί της χώρας, με όπλο τη μαζική πώληση. Όσο προχωράμε προς το Πάσχα τα αποθέματα ελαχιστοποιούνται και είναι βέβαιο πως από την άνοιξη και προς το καλοκαίρι, όπως έγκαιρα έχουμε προβλέψει, οι διαθεσιμότητες θα είναι εξαιρετικά περιορισμένες.
Σε αυτό το πλαίσιο σε μια ακόμα πώληση προχώρησε ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Παλαιοπαναγιάς Λακωνίας, ο οποίος προ ημερών είχε δώσει 30 τόνους βιολογικό έξτρα παρθένο στα 5,80 ευρώ το κιλό. Η νέα πώληση αφορά ελαιόλαδο συμβατικό με οξύτητα όμως στα 0,55 και συγκεκριμένα 30 τόνους, το οποίο αγόρασε μεταποιητική από τη Μεσσηνία, όπως μας είπε ο πρόεδρος του ΑΣ, κ. Γιώργος Δογαντζής. Η τιμή πώλησης ήταν τα 5 ευρώ. Σύμφωνα με τον κ. Δογαντζή, η ελαιοσυγκομιδή στην Παλαιοπαναγιά βαίνει προς ολοκλήρωση και έχουν μείνει και μαζεύουν ελάχιστοι πλέον μεγάλοι παραγωγοί.
Εν τω μεταξύ στην Κρήτη, ο Αγροτικός Ελαιουργικός Συνεταιρισμός Ζήρου Σητείας ενημερώνει τους ελαιοπαραγωγούς που επιθυμούν να πουλήσουν ελαιόλαδο, ότι η τιμή ανά κιλό είναι:
- για το ΠΟΠ έξτρα παρθένο (0,3 - 0,8), 5,07 ευρώ η οξύτητα 0,3 (για κάθε γραμμή οξύτητας η τιμή μειώνεται κατά τρία λεπτά),
- για το παρθένο (0,9 - 2,0) 4,75 ευρώ η οξύτητα 0,9 (για κάθε γραμμή οξύτητας η τιμή μειώνεται κατά τρία λεπτά).
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να προσκομίζουν τα δελτία φύλαξης της αλέσεων και λογαριασμό τραπέζης στο γραφείο του Συνεταιρισμού από την Δευτέρα έως την Παρασκευή, όπως τονίζεται και στην σχετική ανακοίνωση.