Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Συμφωνία για 150 τόνους ελαιολάδου έκλεισε στην Λακωνία, η πορεία τιμών στην Ισπανία

05/09/2024 11:04 πμ
Μεγάλη συμφωνία για πώληση ελαιολάδου έκλεισε αγροτικός συνεταιρισμός στην Λακωνία, ενώ φαίνεται ότι ζεστάθηκε το ενδιαφέρον των εμπόρων μετά την απραξία του καλοκαιριού.

Μεγάλη συμφωνία για πώληση ελαιολάδου έκλεισε αγροτικός συνεταιρισμός στην Λακωνία, ενώ φαίνεται ότι ζεστάθηκε το ενδιαφέρον των εμπόρων μετά την απραξία του καλοκαιριού.

Ο κ. Παναγιώτης Ντανάκας, Διευθυντής του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ελαιολάδου Μολάων – Πακίων, δηλώνει στον ΑγροΤύπο ότι «η συμφωνία αφορούσε 150 τόνοι έξτρα παρθένου ελαιόλαδου περσινής εσοδείας με τιμή στα 7,60 ευρώ το κιλό.

Tην Παρασκευή (30/8) έκλεισε η συμφωνία και τη Δευτέρα (2/9) ήρθε το φορτηγό και το πήραν.

Απομένουν ακόμη στις αποθήκες του συνεταιρισμού 250 τόνοι ελαιολάδου και θα δούμε πως θα πουληθεί μετά από τις 15 Σεπτεμβρίου».

Στο μεταξύ ήδη κλιμάκιο του ΕΛΓΑ επισκέπτεται την περιοχή της Λακωνίας που επλήγηκε από την χαλαζόπτωση της 1ης Σεπτεμβρίου (Συκιά, Φοινίκι και Ασωπό).

Στο επόμενο διάστημα θα οριοθετηθούν επακριβώς οι περιοχές όπου σημειώθηκε ζημιά για να ξεκινήσει η διαδικασία δηλώσεων των πληγέντων παραγωγών.

Τιμές Ισπανίας

Στο μεταξύ στην Ισπανία στα 7,66 ευρώ το κιλό κυμάνθηκε η μέση τιμή παραγωγού για το ελαιόλαδο, κατά τη διάρκεια της εμπορικής περιόδου 2023/2024, σύμφωνα με τα στοιχεία από το Poolred.

Ο μέσος όρος των τιμών των τελευταίων έντεκα μηνών έδειξε ότι την υψηλότερη τιμή είχε τον Ιανουάριο που έφτασε στα 8,74 ευρώ το κιλό και την χαμηλότερη τον Ιούλιο που ήταν στα 6,72 ευρώ το κιλό.

Η αγροτοσυνδικαλιστική ισπανική οργάνωση ASAJA-Jaén αναφέρει ότι με αυτά τα δεδομένα η καμπάνια τιμολόγησης την φετινή περίοδο ήταν πολύ καλή για τους Ισπανούς ελαιοπαραγωγούς.

Παϊσιάδης Σταύρος
Σχετικά άρθρα
07/10/2024 09:25 πμ

Στις 5 Οκτωβρίου έγινε η πρώτη δημοπρασία της νέας ελαιοκομικής περιόδου, με τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Αγίων Αποστόλων της Λακωνίας να προχωρά στην πώληση ενός βυτίου αγουρέλαιου εσοδείας 2024-2025 από την ποικιλία της Αθηνοελιάς.

Ο κ. Παναγιώτης Μπατσάκης, πρόεδρος του Αγροτικού Ελαιουργικού Συνεταιρισμού Αγίων Αποστόλων, μετά από σκληρή διαπραγμάτευση κατάφερε να το πουλήσει σε ιταλική εταιρεία στην ασύλληπτη για τα σημερινά δεδομένα τιμή των 10,20 ευρώ/κιλό.

Την ίδια στιγμή το εμπόριο στην περιοχή της Νεάπολης έδινε για το φρέσκο αγουρέλαιο τιμή στα 8,5 ευρώ το κιλό, ενώ στην Μεσσηνία το έξτρα παρθένο από την ποικιλία της Μαυροελιάς ήταν στα 7 ευρώ το κιλό.

Να θυμίσουμε ότι την περσινή εμπορική περίοδο, η πρώτη πράξη από τον Συνεταιρισμό της Νεάπολης είχε γίνει, στις 16 Οκτωβρίου, στην τιμή των 9,25 ευρώ το κιλό, πάλι για ένα βυτίο.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του συνεταιρισμού αναφέρει: «Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Αγίων Αποστόλων σας ενημερώνει πως προχώρησε στην πώληση ενός βυτίου εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου εσοδείας 2024-2025 στην τιμή των 10,20 €/κιλό. Ευχόμαστε σε όλους καλή ελαιοκομική περίοδο!».

Η ιστορία έχει δείξει πως η πρώτη αγοραπωλησία ελαιολάδου του Συνεταιρισμού Αγίων Αποστόλων της Λακωνίας δείχνει μια τάση της αγοράς.

Πάντως η τιμή για τα ιταλικά δεδομένα φαίνεται λογική, αφού μιλάμε για ένα εξαιρετικής ποιότητας ελαιόλαδο. Να θυμίσουμε ότι πάνω από 9 ευρώ το κιλό παραμένει σταθερή η τιμή παραγωγού για το ελαιόλαδο στην Ιταλία το τελευταίο διάστημα, ανέφερε το Ινστιτούτο Ismea.

Οι επίσημες προβλέψεις για φέτος μιλάνε για μια μείωση της παραγωγής του ιταλικού ελαιολάδου κατά 32%.

Επίσης στην Ισπανία η συγκομιδή αναμένεται να ξεκινήσει από το Νοέμβριο, όμως οι μεγάλες ποσότητες ελαιοποίησης θα γίνονται κατά το Δεκέμβριο.

Όλο αυτό το διάστημα η ζήτηση για ελαιόλαδα στη διεθνή αγορά θα είναι μεγάλη.

Τελευταία νέα
04/10/2024 04:36 μμ

Τις πρώτες επίσημες προβλέψεις για την ισπανική παραγωγή ελαιολάδου ανακοίνωσε, στις 4 Οκτωβρίου 2024, ο Υπουργός Γεωργίας, Αλιείας και Τροφίμων (MAPA), Λουίς Πλανά.

Σύμφωνα με τον Ισπανό Υπουργό, «τα δεδομένα φέτος είναι θετικά» και η ανάκτηση του παραγωγικού δυναμικού της χώρας «θα επιτρέψει στις αγορές να επανέλθουν στην κανονικότητα».

Όπως ανέφερε ο κ. Πλάνα, η ισπανική παραγωγή ελαιολάδου, εσοδείας 2024-2025, προβλέπεται να ανέλθει στους 1.262.300 τόνους, που θα αντιπροσωπεύει αύξηση 48% σε σύγκριση με την περσινή συγκομιδή και θα είναι 4% πάνω από τον μέσο όρο τις τελευταίες έξι ετών.

Και πρόσθεσε: «Οι βροχές που υπήρξαν την περασμένη άνοιξη επέτρεψαν την καλή ανθοφορία και την καρποφορία της ελιάς.

Οι κλιματικές συνθήκες των επόμενων εβδομάδων θα είναι καθοριστικές για τη διασφάλιση της σωστής εξέλιξης της καλλιέργειας, ιδιαίτερα στους ξηρικούς ελαιώνες, όπου οι βροχοπτώσεις σε αυτή τη φάση αποτελούν το «κλειδί» για την παραγωγή ελαιολάδου.

Τα στοιχεία είναι προκαταρκτικά και θα προσαρμοστούν ανάλογα με την εξέλιξη της συγκομιδής, αφού η συγκομιδή αναμένεται να ξεκινήσει στην χώρα από το Νοέμβριο».

Όσον αφορά τις περιφέρειες της χώρας, η εκτίμηση δείχνει μια σημαντική αύξηση της παραγωγής ελαιολάδου στην Ανδαλουσία, την κύρια παραγωγική περιφέρεια, σε ποσοστό 77% σε σύγκριση με την προηγούμενη εκστρατεία.

Η παραγωγή της Ανδαλουσίας, που υπολογίζεται σε 1.021.000, θα αντιπροσωπεύει το 81% του συνόλου της ισπανικής παραγωγής, όταν την προηγούμενη εκστρατεία ήταν μόλις 68%.

Αξιοσημείωτη είναι επίσης η αύξηση της παραγωγής και στην Castilla-La Mancha, με 140.000 τόνους, κατά 29% σε σχέση με την περίοδο 2023-2024.

03/10/2024 12:41 μμ

Πώληση έξτρα παρθένου ελαιολάδου ΠΟΠ Σητείας Λασιθίου, ποσότητας 75 τόνων, οξύτητας 0,5, εσοδείας 2023-2024, έκανε ο Αγροτικός Ελαιουργικός Συνεταιρισμός Ζάκρου.

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Κωνσταντίνος Κεκερίδης, πρόεδρος Αγροτικού Ελαιουργικού Συνεταιρισμού Ζάκρου στη Σητεία, «στις 25 Σεπτεμβρίου 2024 είχαμε προκηρύξει διαγωνισμό πώλησης για την συγκεκριμένη ποσότητα έξτρα παρθένου ελαιολάδου περσινής εσοδείας αλλά είχε κυρηχθεί άγονος.

Επανήλθαμε σε διαπραγματεύσεις και τελικά καταλήξαμε σε εμπορική συμφωνία με τιμή στα 8 ευρώ το κιλό. Ο αγοραστής είναι Έλληνας έμπορος και ήταν το τελευταίο περσινό απόθεμα.

Φέτος η παραγωγή είναι μειωμένη αλλά είναι πολύ καλή η ποιότητα στην περιοχή της Σητείας. Η συγκομιδή για το φετινό αγουρέλαιο αναμένεται να ξεκινήσει από τις 21 Οκτωβρίου και ελπίζουμε να έχουμε μια καλή πορεία στις τιμές παραγωγού».

Στο μεταξύ η περιοχή των Αγίων Αποστόλων στην Λακωνία αποτελεί παραδοσιακά το σημείο εκκίνησης για τη νέα εμπορική περίοδο του ελαιολάδου στην χώρα, καθώς στην περιοχή αυτή ξεκινά η συγκομιδή από τις πρώτες ελιές ποικιλίας Αθηνολιά. Η παραγωγή στα αρδευόμενα χωράφια είναι καλή σε αντίθεση με τα ξηρικά που δεν αναμένεται να γίνει συγκομιδή.

Από τις 28 Σεπτεμβρίου ξεκίνησε η παραγωγή του πρώτου φετινού αγουρέλαιου στην Λακωνία. Το κλείσιμο συμφωνίας για τα φρέσκα ελαιόλαδα είναι πλέον θέμα ημερών.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, το αγουρέλαιο αναμένεται να «πιάσει» τιμή πάνω απο τα 9 ευρώ/κιλό, ενώ τους τελευταίους 40 τόνους που είχε σε απόθεμα ο Αγροτικός Ελαιουργικός Συνεταιρισμός Αγίων Αποστόλων Λακωνίας, πωλήθηκαν προς 7,25 ευρώ/κιλό.

Οι Ιταλοί έχουν ήδη κάνει αισθητή την παρουσία τους στην περιοχή της Λακωνίας και βιάζονται να κλείσουν εμπορικές συμφωνίες για το ελαιόλαδο της φετινής παραγωγής.

01/10/2024 03:01 μμ

Με αφορμή την έναρξη της συγκομιδής ελαιοκάρπου, που ξεκίνησε νωρίτερα φέτος στην Ιταλία, ανακοινώθηκαν και οι επίσημες προβλέψεις για την φετινή παραγωγή ελαιολάδου.

Φέτος οι καιρικές συνθήκες, με τις υψηλές θερμοκρασίες, έφεραν νωρίτερα την ωρίμανση της ελιάς στην χώρα, με αποτέλεσμα η νέα συγκομιδή να ξεκινήσει, από τις περιοχές της Σικελίας, πριν από περίπου 15 ημέρες.

Σε κοινή συνέντευξη τύπου, που έγινε Συρακούσες της Σικελίας, οι οργανώσεις Unaprol (Ένωση Ελαιοπαραγωγών Ιταλίας), Coldiretti (ιταλική οργάνωση αγροτών) και Ismea (Ινστιτούτο Ενημέρωσης Αγροδιατροφικού Εμπορίου), ανακοίνωσαν τις επίσημες προβλέψεις τους για την φετινή (2024/2025) ιταλική παραγωγή ελαιολάδου. Παρόντες στη συνάντηση ήταν ο κ. David Granieri αντιπρόεδρος της Coldiretti και πρόεδρος της Unaprol, η κ. Maria Chiara Zaganelli γενική διευθύντρια της Ismea και ο κ. Nicola Di Noia διευθυντής της Unaprol.

Όπως ανέφεραν η ξηρασία και οι αυξημένες θερμοκρασίες που επικράτησαν σε πολλές περιοχές της χώρας θα έχουν σαν αποτέλεσμα φέτος να υπάρξει μια μείωση της παραγωγής του ιταλικού ελαιολάδου κατά 32%. Μεγαλύτερα προβλήματα αντιμετώπισαν οι περιοχές της νότιας Ιταλίας και κυρίως η Απουλία (μείωση κατά 50% σε σχέση με πέρσι).

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους των ιταλικών οργανώσεων, η φετινή παραγωγή του ιταλικού ελαιολάδου προβλέπεται να ανέλθει σε 224.000 τόνους. Αυτό θα ρίξει στην πέμπτη θέση την Ιταλία στην παγκόσμια κατάταξη των χωρών παραγωγής ελαιολάδου.

Ειδικά στην Απουλία, που έχει το ένα τρίτο των ελαιώνων της χώρας, η κατάσταση είναι τραγική. Η ανθοφορία και η καρποφορία ήταν αρκετά περιορισμένη φέτος, με τα δέντρα να αντιμετωπίζουν στρες λόγω των ελάχιστων καλοκαιρινών βροχοπτώσεων και των υψηλών θερμοκρασιών.

Παρόμοια εικόνα στην παραγωγή υπάρχει στην Καλαβρία και την Σικελία, όπου όμως η μείωση της παραγωγής δεν θα είναι τόσο μεγάλη. Επίσης στην Σικελία είχαμε το φαινόμενο της καρπόπτωσης από τον Ιούνιο έως τον Ιούλιο, που θα φέρει πρόσθετη απώλεια της παραγωγής.

«Πάντως μπορεί η ποσότητα να είναι μειωμένη αλλά αναμένεται να υπάρξει καλή ποιότητα στη νέα παραγωγή», τόνισαν οι εκπρόσωποι των ιταλικών οργανώσεων.

27/09/2024 02:31 μμ

Τροποποιητική βγήκε στη Διαύγεια για τα προγράμματα των Οργανώσεων Ελαιουργικών Φορέων (ΟΕΦ).

Πριν μια εβδομάδα στην Βουλή ο υπουργός ΑΑΤ, Κώστας Τσιάρας, δήλωσε ότι εντός των επομένων ημερών ολοκληρώνεται από τις δύο αρμόδιες επιτροπές η αξιολόγηση των υποβληθέντων προτάσεων και, συνεπώς, Δευτέρα με Τρίτη θα έχουμε την ανακοίνωση του προσωρινού πίνακα κατάταξης. Όμως μέχρι σήμερα ακόμη δεν έχει βγει η κατάταξη με ευθύνη ΥπΑΑΤ.

Επίσης η τροποποιητική απόφαση αναφέρει ότι για το 1ο έτος υλοποίησης (δηλαδή το 2024) κάθε ΟΕΦ δύναται να λάβει προκαταβολή έως 15 Οκτωβρίου 2024, κατόπιν αιτήματός της στον ΟΠΕΚΕΠΕ. Να δούμε αν τελικά γίνει εφικτή μια τέτοια απόφαση, όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο Γ. Γρ. ΥπΑΑΤ κ. Στρατάκος.

Προς αξιολόγηση είναι 80 κατατεθειμένα επιχειρησιακά προγράμματα, συνολικού αιτούμενου ενωσιακού προϋπολογισμού περίπου 71,5 εκατ. ευρώ. Από την μέχρι σήμερα εικόνα αναμένεται να γίνει απορρόφηση γύρω στα 25 εκ. ευρώ, δηλαδή στο 50% του κονδυλίου.

Η τροποποιητική απόφαση αναφέρει τα εξής:

Η αίτηση χορήγησης προκαταβολής υποβάλλεται μέσω της σχετικής εφαρμογής από τους ενδιαφερόμενους, καταχωρίζοντας και επισυνάπτοντας κατά περίπτωση τα κάτωθι δικαιολογητικά:

α) Εγγυητική επιστολή της ΟΕΦ ύψους 110% της αιτηθείσας

β) Πιστοποιητικό φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας για είσπραξη χρημάτων που να καλύπτει την ημερομηνία αίτησης και απαραιτήτως άνευ παρακρατήσεων. Σε περίπτωση λήξης ισχύος πριν την έκδοση των εντολών πληρωμής επανυποβάλλονται με ευθύνη της Ο.Ε.Φ.

γ) Αναλυτική κίνηση του ειδικού λογαριασμού/επιχειρησιακού ταμείου, ο οποίος με ευθύνη της Ο.Ε.Φ. χρησιμοποιείται αποκλειστικά για όλες τις οικονομικές πράξεις που πραγματοποιούνται στα πλαίσια υλοποίησης του εγκεκριμένου προγράμματος για κάθε έτος, από την οποία αποδεικνύεται η κατάθεση της χρηματοδοτικής συμμετοχής των φορέων [Κανονισμός (ΕΕ) 2022/126].

δ) Έγγραφo Νόμιμης Εκπροσώπησης της ΟΕΦ από τον αιτούντα (π.χ. Καταστατικό λειτουργίας, Απόσπασμα Πρακτικού Διαχειριστικής Επιτροπής, Απόσπασμα/πράξη Διοικητικού Συμβουλίου, Ειδικός Εσωτερικός Κανονισμός Λειτουργίας).

Για το 1ο έτος υλοποίησης του προγράμματος η αίτηση προκαταβολής υποβάλλεται πλήρης σε έντυπο φάκελο, με τα παραπάνω δικαιολογητικά στο πρωτόκολλο της υπηρεσίας του ΟΠΕΚΕΠΕ. Κάθε εμπρόθεσμη αίτηση χρηματοδότησης που δεν πληροί τους όρους της παρούσας θεωρείται μη παραδεκτή και απορρίπτεται. Η ΟΕΦ μπορεί να υποβάλλει νέα αίτηση εφόσον δεν έχει παρέλθει η καταληκτική ημερομηνία υποβολής.

Διαβάστε την τροποποιητική (εδώ)

27/09/2024 01:07 μμ

Οι υδρογονάνθρακες ορυκτελαίων ή παραφινελαίων είναι επιμολυντές του ελαιολάδου και στο μέλλον θα ασχοληθούμε σοβαρά μαζί τους.

Για το πρόβλημα με τους επιμολυντές του ελαιολάδου και ειδικότερα των υδρογονανθράκων παραφινελαίων, αναφέρθηκε η Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Αλκοόλης και Τροφίμων του Γενικού Χημείου του Κράτους (ΑΑΔΕ) Δρ. Διονυσία Στεφανίτση, στην εκδήλωση του ΣΕΒΙΤΕΛ, που έγινε την Πέμπτη (26/9), στο Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΒΕΑ).

Όπως αναφέρει η EFSA, αυτοί που σχετίζονται με την ασφάλεια των τροφίμων είναι οι κορεσμένοι και οι αρωματικοί υδρογονάνθρακες παραφινελαίων.

Όσον αφορά την επικινδυνότητα οι κορεσμένοι (συγκεντρώνονται κυρίως στο συκώτι) από τις μελέτες που έχουν γίνει φαίνεται ότι δεν προκαλούν προβλήματα στην υγεία.

Αντίθετα οι αρωματικοί υδρογονάνθρακες παραφινελαίων δημιουργούν καρκινογόνο δράση στους ανθρώπους και πρέπει τους ελέγχουμε.

Όπως επισήμανε η Δρ. Διονυσία Στεφανίτση, μια από τις κύριες πηγές παρουσίας τους στο ελαιόλαδο είναι τα λιπαντικά του εξοπλισμού που χρησιμοποιούνται κατά την συλλογή και επεξεργασία του ελαιοκάρπου. Επίσης ανιχνεύεται πολλές φορές στα τσουβάλια που συγκεντρώνεται ο καρπός. Οι αρχές θα πρέπει να βρίσκουν τα σημεία της επιμόλυνσης κατά την παραγωγική διαδικασία.

Το 2012 η EFSA γνωμοδότησε για πρώτη φορά για τις επιπτώσεις που έχουν οι υδρογονάνθρακες στην υγεία του ανθρώπου. Αφορμή ήταν ότι βρέθηκαν το 2008 σε ηλιέλαιο που προερχόταν από την Ουκρανία και το οποίο διακινήθηκε σε όλη την ΕΕ.

Το 2017 η Κομισιόν δημοσίευσε σύσταση για την παρακολούθηση της παρουσίας αυτών των ουσιών σε όλα τα τρόφιμα και συνεργασία με τις βιομηχανίες τροφίμων.

Το 2019 εκδόθηκε Οδηγία από την ΕΕ για δειγματοληψία και εργαστηριακή ανάλυση για να γίνει πιο αξιόπιστη η μελέτη. Από τα αποτελέσματα βρέθηκε ότι υπήρχαν αυξημένες συγκενρώσεις αυτών των ουσιών σε βρεφικές τροφές από τα λίπη που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή τους.

Το 2021 ξεκίνησαν οι συστηματικοί έλεγχοι στα ελαιόλαδα για την ανίχνευση αυτών των ουσιών.

Το 2022 η αρμόδια Επίτροπος Υγείας της ΕΕ ζήτησε από τα κράτη μέλη να κάνουν συστηματικούς ελέγχους σε όλα τα τρόφιμα, μεταξύ αυτών σε ελαιόλαδα και στο πυρηνέλαιο για να εκτιμηθεί η παρουσία τους. Κατόπιν αυτών των ελέγχων που έγιναν αποφασίστηκε η εφαρμογή ενός ορίου δράσης για το οποίο θα έπρεπε να αναλάβουν μέτρα τα κράτη μέλη.

Το 2024 η Κομισιόν παρουσίασε σχέδιο Κανονισμού για θέσπιση ορίων σε όλες τις κατηγορίες τροφίμων στην ΕΕ. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται τα λίπη και έλαια.

Όπως τόνισε η η Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Αλκοόλης και Τροφίμων του Γενικού Χημείου του Κράτους, η κοινή δήλωση των κρατών μελών για το όριο δράσης στους υδρογονάνθρακες είναι σήμερα σε ισχύ. Αυτό σημαίνει ότι τα κράτη μέλη αλλά και οι επιχειρήσεις θα πρέπει να λαμβάνουν μέτρα για μείωση της παρουσίας τους.

Στο σχέδιο Κανονισμού προβλέπεται θέσπιση ορίων μόνο για τους αρωματικούς υδρογονάνθρακες. Επίσης υπάρχει σύσταση για παρακολούθηση και των κορεσμένων υδρογονανθράκων παραφινελαίων.

Ειδικότερα στα ελαιόλαδα η συγκέντρωση των αρωματικών υδρογονανθράκων θα πρέπει να είναι μικρότερη των 2 mg ανά κιλό, όπως πωλείται στον καταναλωτή. Προτείνεται από την Κομισιόν ο Κανονισμός να εφαρμοστεί στην ΕΕ από 1/1/2026.

Αντίστοιχα για το πυρηνέλαιο προτείνεται από το 2026 να εφαρμοστεί όριο 10 mg ανά κιλό και μέχρι το 2030 να μειωθεί στα 2 mg ανά κιλό (στα ίδια επίπεδα με το ελαιόλαδο).

Αυτό που τόνισε η κ. Στεφανίτση είναι ότι όταν από την ΕΕ έχουμε δεσμευτικά όρια υπολειμμάτων θα πρέπει να υπάρχει και αξιόπιστη μέθοδος ελέγχων. Πολλά κράτη μέλη ζητούν αυξημένους έλεγχους ρουτίνας που θα αυξήσουν όμως υπερβολικά το κόστος και ειδικά για την χώρα μας μιλάμε για εργαστηριακά όργανα που θα μπορούσαν να κάνουν αυτούς τους ελέγχους φτάνουν σε αξία έως και 1 εκατ. ευρώ.

Ένα βασικό πρόβλημα είναι ότι οι ελαιοπαραγωγοί και ελαιοτριβείς της χώρας μας δείχνουν αδυναμία αντικατάστασης των λιπαντικών με λιπαντικά food grade λόγω του αυξημένου κόστους. Επίσης δηλώνουν αδυναμία για αντικατάσταση υλικών που έρχονται σε επαφή με τους καρπούς και έχουν μολυνθεί με αρωματικούς υδρογονάνθρακες.

Στο πυρηνέλαιο υπάρχουν όμως μεγαλύτερα προβλήματα, τόνισε η κ. Στεφανίτση.

Σύμφωνα με επιστημονική μελέτη των Ισπανών η αύξηση της συγκέντρωσης αρωματικών υδρογονανθράκων οφείλεται πιο πολύ στα στάδια επεξεργασίας από τον ελαιοπυρήνα μέχρι να φτάσει στο πυρηνέλαιο. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να είναι πιο δύσκολο να μειωθούν τα όρια.

Με βάση όσα σχεδιάζει η Κομισιόν αναμένεται στο μέλλον να υπάρξουν σοβαρά προβλήματα στη διάθεση πυρηνέλαιου στην ΕΕ.

Η Ελλάδα έχει ζητήσει από την Κομισιόν να υπάρξει μεγαλύτερη μεταβατική περίοδο για την θέσπιση ορίων στο ελαιόλαδο, προκειμένου να εκδοθούν αναλυτικές οδηγίες για τους επαγγελματίες του κλάδου.

Ακόμη για το πυρηνέλαιο προτείνει η χώρα μας να μην υπάρξει δέσμευση από τον παρών Κανονισμό για μείωση το 2030 στα 2 mg ανά κιλό αλλά να γίνει επανεξέταση στο μέλλον, με νεώτερο Κανονισμό, εφόσον αποδειχτεί ότι μπορεί να εφαρμοστεί αυτή η μείωση του ορίου.

26/09/2024 11:31 πμ

Στις 30 Σεπτεμβρίου στην Ισπανία ολοκληρώνεται η εμπορική περίοδο του ελαιολάδου της περιόδου 2023/2024 και από αρχές Οκτωβρίου ξεκινά η εμπορία της νέας εσοδείας (2024/2025).

Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία που εξέδωσε η ισπανική Υπηρεσία Πληροφοριών και Ελέγχου Τροφίμων (AICA) τα ελαιοτριβεία αναμένεται να έχουν ελάχιστα αποθέματα στο κλείσιμο της φετινής περιόδου.

Όπως επισημαίνει η συντονιστική επιτροπή αγροτικών και κτηνοτροφικών οργανώσεων (COAG), μπορεί η συγκομιδή στην Ισπανία να ξεκινά από τις αρχές Οκτωβρίου ωστόσο οι μεγάλες ποσότητες ελαιοκάρπου συγκομίζονται από το Νοέμβριο και μετά. Τον Οκτώβριο θα υπάρχει συγκομιδή κυρίως πρώιμων ποικιλίων για την παραγωγή αγουρέλαιου που πωλείται (όπως και στην χώρα μας) σε υψηλότερη τιμή σε σχέση με το έξτρα παρθένο.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία από το σύστημα Poolred, από τις 17 έως 23 Σεπτεμβρίου 2024, η μέση τιμή παραγωγού έξτρα παρθένου ελαιολάδου ήταν στα 7,10 ευρώ το κιλό, το παρθένο ελαιόλαδο 6,99 ευρώ και το λαμπάντε 6,49 ευρώ.

Πάντως οι οργανώσεις των Ισπανών ελαιοπαραγωγών υποστηρίζουν ότι οι πρόσφατες βροχοπτώσεις που έπεσαν στα κεντρικά και νότια της χώρας δεν ήταν αρκετές για να να μετριάσουν τις επιπτώσεις της επίμονης ξηρασίας που είχαμε στις κύριες περιοχές παραγωγής ελαιολάδου.

25/09/2024 04:18 μμ

Στην αποστολή 155.415 μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προχώρησε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων σε εξατομικευμένες επιχειρήσεις, που θα υποχρεούνται να εκδίδουν ψηφιακά παραστατικά διακίνησης και να διαβιβάζουν τα δεδομένα τους στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την Α.1122/2024 (Β΄4570) κοινή απόφαση του Υφυπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και του Διοικητή της ΑΑΔΕ, την παραπάνω υποχρέωση, έχουν από 1η/12 οι επιχειρήσεις που:

  • τα ακαθάριστα έσοδά τους υπερβαίνουν τις 200.000 ευρώ, βάσει της υποβληθείσας δήλωσης φορολογίας εισοδήματος για το φορολογικό έτος 2022 ή
  • δραστηριοποιούνται στους τομείς των ενεργειακών προϊόντων (καύσιμα), φαρμακευτικών προϊόντων και ιατρικών αναλωσίμων, οικοδομικών και συναφών υλικών, καθώς και της παραγωγής, τυποποίησης και εμπορίας ελαιόκαρπου και ελαιόλαδου.

Περαιτέρω, υπενθυμίζεται ότι σε περίπτωση μη έκδοσης παραστατικών διακίνησης, το πρόστιμο ανέρχεται :

  • στα πεντακόσια (500) ευρώ ανά φορολογικό έλεγχο, αν η επιχείρηση τηρεί απλογραφικό λογιστικό σύστημα ή
  • στα χίλια (1.000) ευρώ ανά φορολογικό έλεγχο, αν η επιχείρηση τηρεί διπλογραφικό λογιστικό σύστημα.
25/09/2024 03:26 μμ

Από τις 28 Σεπτεμβρίου θα έχουμε την παραγωγή του πρώτου φετινού αγουρέλαιου στην Λακωνία.

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Αγίων Αποστόλων Λακωνίας, κ. Παναγιώτης Μπατσάκης, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «το πρώτο αγουρέλαιο αναμένεται να βγει φέτος μετά τις 28 Σεπτεμβρίου. Η παραγωγή φέτος αναμένεται να είναι αυξημένη σε σχέση με πέρσι.

Εκτιμούμε ότι θα υπάρξει ενδιαφέρον από το εμπόριο όπως συμβαίνει κάθε χρόνο. Βέβαια πρέπει να δούμε και τις ποιότητες που θα έχουμε φέτος.

Στο παρελθόν η τιμή του αγουρέλαιου αποτελούσε κάθε χρόνο δείκτη για την εξέλιξη των τιμών του έξτρα παρθένου ελαιολάδου.

Πέρυσι η τιμή που βγήκε το πρώτο αγουρέλαιο από τον συνεταιρισμό ήταν στα 9,5 ευρώ το κιλό. Εκτιμώ από την μέχρι σήμερα εικόνα της αγοράς ότι φέτος δεν θα πέσει κάτω από τα 8 ευρώ».

Πάντως αυτή την περίοδο η αγορά του ελαιολάδου είναι παγωμένη σε αναμονή της νέας εσοδείας. Από την άλλη κύκλοι της αγοράς κάνουν λόγο για τιμή αγουρέλαιου νέας εσοδείας στα 8,5 ευρώ το κιλό.

Θυμίζουμε ότι η τελευταία μεγάλη πώληση ελαιολάδου, εσοδείας 2023-2024, στην Λακωνία, έγινε στις 10 Σεπτεμβρίου, από τον Αγροτικό Ελαιουργικό Συνεταιρισμός Παπαδιανίκων. Συγκεκριμένα πούλησε σε Ιταλούς δύο βυτία έξτρα παρθένο, οξύτητας 0,3, στην τιμή των 7,90 ευρώ το κιλό.

24/09/2024 04:20 μμ

Πάνω από 9 ευρώ το κιλό παραμένει η τιμή παραγωγού για το ελαιόλαδο στην Ιταλία, ανέφερε το Ινστιτούτο Ismea με αφορμή την έναρξη της νέας ελαιοκομικής περιόδου.

Τα στοιχεία παρουσιάστηκαν σε εκδήλωση για την ιταλική αγορά ελαιολάδου, που έγινε εν όψει της νέας συγκομιδής, την οποία διοργάνωσαν η Confagricoltura και η Costa d' Oro, πριν λίγες ημέρες στη Ρώμη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ismea, «η Ιταλία είναι ο δεύτερος παραγωγός της παγκόσμιας αγοράς, με μερίδιο που φτάνει το 15% της παραγωγής, ο δεύτερος εξαγωγέας ελαιολάδου στον κόσμο και ο πρώτος καταναλωτής, με 8,2 λίτρα ανά άτομο ετησίως.

Κατέχει επίσης το παγκόσμιο ρεκόρ ποικιλιών, με πάνω από 500, από τους οποίους προέρχεται ο μεγαλύτερος αριθμός εξαιρετικών παρθένων ελαιόλαδων ονομασίας στην Ευρώπη (42 ΠΟΠ και 8 ΠΓΕ).

Παρά όμως τον μεγάλο αριθμό προστατευόμενων ονομασιών προέλευσης και γεωγραφικών ενδείξεων, η ποσότητα της πιστοποιημένης παραγωγής είναι πολύ περιορισμένη, καλύπτοντας ποσοστό 2 - 4% της συνολικής εθνικής παραγωγής ελαιολάδου.

Πάντως η εξαιρετική ποιότητα παραγωγής των δύο τελευταίων ετών οδήγησε σε μεγάλες αυξήσεις τιμών που παρέμειναν σε υψηλά επίπεδα, σε αντίθεση με τις Ισπανία, Ελλάδα και Τυνησία, που παρουσιάζουν διακυμάνσεις στις τιμές».

Πώληση ελαιολάδου στην Κρήτη

Στο μεταξύ ο Αγροτικός Ελαιουργικός Συνεταιρισμός Μαλλών Ιεράπετρας ακολουθώντας τις ορθές πρακτικές για τη διάθεση ελαιολάδου, προκηρύσσει πρόχειρο πλειοδοτικό διαγωνισμό για την πώληση:

α. 5 τόνων ελαιολάδου εσοδείας 2023-2024 με οξύτητα 0,29 και

β. 10 τόνων ελαιολάδου εσοδείας 2023-2024 οξύτητας 1,0

Η κατάθεση των προσφορών έγινε έως τη Δευτέρα (16/9/2024).

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Νικόλαος Φραγκιαδάκης, πρόεδρος στον Αγροτικό Ελαιουργικό Συνεταιρισμό Μαλλών, «οι τιμές που συμφώνησε ο συνεταιρισμός είναι για το έξτρα παρθένο στα 7,50 ευρώ το κιλό και για το παρθένο στα 6,20 ευρώ το κιλό.

Αυτές τις ημέρες θα βγουν οι νέες παραγωγές στην Ιταλία, ενώ ήδη η Τυνησία έχει ξεκινήσει τις εξαγωγές ελαιολάδου νέας εσοδείας. Αυτό αναμένεται να στρέψει το ενδιαφέρον των εμπόρων στη νέα παραγωγή ελαιολάδου».

20/09/2024 04:33 μμ

Η παρουσίαση των σημαντικότερων επίκαιρων θεμάτων που απασχολούν τον κλάδο της τυποποίησης, διακίνησης και εξαγωγής ελαιολάδου θα πρωταγωνιστήσει στην ανοιχτή εσπερίδα που διοργανώνει ο ΣΕΒΙΤΕΛ (Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Τυποποίησης Ελαιολάδου), την Πέμπτη (26 Σεπτεμβρίου 2024) και ώρα 6.00μμ στην Αίθουσα του ΒΕΑ (Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών), Ακαδημίας 18, Αθήνα.

Από πλευράς του αρμόδιου Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, θα είναι εισηγητής ο Γενικός Γραμματέας του κ. Γιώργος Στρατάκος, με θέμα «τα μέτρα και τις δράσεις για τον ελαιοκομικό τομέα», ενώ έχει προσκληθεί να απευθύνει χαιρετισμό και ο Υπουργός κ. Κώστας Τσιάρας.

Η Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Αλκοόλης και Τροφίμων του Γενικού Χημείου του Κράτους (ΑΑΔΕ) Δρ. Διονυσία Στεφανίτση θα αναλύσει το επίκαιρο θέμα: «Επιμολυντές ελαιολάδου: Η περίπτωση των υδρογονανθράκων παραφινελαίων».

Ακολούθως, στη «Διεθνοποίηση των ελληνικών ελαιοκομικών επιχειρήσεων» θα αναφερθεί ο κ. Γιάννης Ρέτσας, Γεν. Δντής ανάπτυξης εξωτερικού εμπορίου του ENTERPRISE GREECE ενώ ο Πρόεδρος του ΠΣΕ & ΣΕΚ κ. Αλκιβιάδης Καλαμπόκης θα περιγράψει τρόπους και διαδικασίες με την εισήγησή του “Βελτιώνοντας την εξωστρέφεια του ελληνικού ελαιολάδου».

Το εξίσου ενδιαφέρον θέμα «Ελαιόλαδο και μαζική εστίαση», θα αναπτύξει ο καταλληλότερος κ. Γιώργος Καββαθάς ως Πρόεδρος της ΠΟΕΣΕ & ΓΣΕΒΕΕ.

Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 60 χρόνων από την ίδρυση του ΣΕΒΙΤΕΛ, στην διάρκεια της εσπερίδας, το Δ.Σ θα βραβεύσει τον επί σειρά ετών (2001-2020) Πρόεδρό του κ. Γρηγόρη Αντωνιάδη και τον Διευθυντή του κ. Παναγιώτη Καραντώνη.

Για το πρόγραμμα πατήστε (εδώ)

20/09/2024 12:35 μμ

Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι τα χρήματα του 2024 δεν θα χαθούν. Για αυτό και υπέγραψα μια τελευταία τροποποίηση της απόφασης, με την οποία προβλέπουμε ότι κάθε Οργανώσεων Ελαιουργικών Φορέων (ΟΕΦ) δύναται να λάβει προκαταβολή, κατόπιν αιτήματος της στον ΟΠΕΚΕΠΕ, μετά την έγκριση του επιχειρησιακού της προγράμματος έως την 15η Οκτώβριου.

Αυτό υπογράμμισε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστας Τσιάρας, απαντώντας στη Βουλή σε Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε ο Πρόεδρος της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης, με θέμα: «Μετά την απαράδεκτη απώλεια πόρων από την ΚΑΠ 2023-2027 για το 2023, η πολύμηνη καθυστέρηση για τα προγράμματα των Οργανώσεων Ελαιουργικών Φορέων (ΟΕΦ) θέτει σε κίνδυνο και τους πόρους για το 2024».

Σύμφωνα με το ΥπΑΑΤ, με την συγκεκριμένη τροποποίηση παρατάθηκε η δυνατότητα κατάθεσης αιτήματος προκαταβολής πέραν της 25ης Σεπτεμβρίου, που αρχικώς προέβλεπε η Υπουργική Απόφαση.

Υφίστανται προς αξιολόγηση 80 κατατεθειμένα επιχειρησιακά προγράμματα συνολικού αιτούμενου ενωσιακού προϋπολογισμού περίπου 71,5 εκατ. €.

Εάν καταφέρουμε να απορροφήσουμε το σύνολο του προγράμματος, με την άθροιση της εθνικής συμμετοχής και των ίδιων κεφαλαίων το σύνολο του προϋπολογισμού των επιχειρησιακών προγραμμάτων των ΟΕΦ θα ανέρχεται σε 63,2 εκατ. € ή περίπου 15,8 εκατ/ έτος, είπε ο υπουργός.

Ακόμη ανακοίνωσε ότι εντός των επομένων ημερών ολοκληρώνεται από τις δύο αρμόδιες επιτροπές η αξιολόγηση των υποβληθέντων προτάσεων και, συνεπώς, Δευτέρα με Τρίτη θα έχουμε την ανακοίνωση του προσωρινού πίνακα κατάταξης.

Κατά τη διάρκεια της δευτερολογίας του ο Κώστας Τσιάρας, διευκρίνισε ότι για τα επόμενα έτη οι προκαταβολές, οι οποίες ανέρχονται από το 30% έως το 80% του προγράμματος, θα καταβάλλονται έως τις 31 Μαρτίου εκάστου έτους.

Σε ό,τι αφορά τα κονδύλια του 2023, ο κ. Τσιάρας διευκρίνισε ότι, με βάση τις ανάγκες αναθεώρησης του ΣΣ ΚΑΠ, και τους νέους όρους που είχαν τεθεί για την υποβολή των αιτημάτων από τους ΟΕΦ, ακόμα και ως προς την χρονική περίοδο που καλύπτεται (ημερολογιακό και όχι ελαιοκομικό έτος), κρίθηκε σκόπιμο να δοθεί προτεραιότητα στις αλλαγές που ζητούσε και η ΕΘΕΑΣ, έστω και αν υπήρχαν επιπτώσεις στην απορρόφηση των κονδυλίων του 2023, καθώς η μη προσαρμογή στις νέες συνθήκες θα είχε επιπτώσεις στο σύνολο των επομένων ετών.

13/09/2024 10:01 πμ

Στο πλαίσιο της FOOD & DRINKS Expo by Detrop την 1η Νοεμβρίου 2024 στη ΔΕΘ.

Στην Βόρεια Ελλάδα, η οποία φημίζεται για την εξαιρετική της κουζίνα αλλά όχι και τόσο για την ελαιοπαραγωγή της (με εξαίρεση περιοχές που πρόσφατα έχουν εξελιχθεί και αναπτυχθεί με μεγάλη επιτυχία), επεκτείνεται για το 2024 ο θεσμός της Λέσχης Φίλων Ελαιολάδου & Ελιάς ΦΙΛΑΙΟΣ με τίτλο «EVOO (Extra Virgin Olive Oil) IN GASTRONOMY» της επιβράβευσης των εστιατορίων τα οποία προβάλλουν τις διαφορετικές ποικιλίες ελαιολάδων και γενικά προάγουν την κουλτούρα του.

Στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης FOOD & DRINKS Expo by Detrop, η ΦΙΛΑΙΟΣ θα τιμήσει για 2η συνεχή χρονιά τα εστιατόρια εκείνα που συστηματικά εργάζονται προς την κατεύθυνση προβολής και ανάδειξης του εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου, μέσα από τις εξειδικευμένες λίστες ή την ποικιλία των εμφιαλωμένων ελαιολάδων των εστιατορίων τους.

Κάθε εστιατόριο που θα πληροί τις προδιαγραφές, θα λάβει την τιμητική διάκριση της ΦΙΛΑΙΟΣ ως αναγνώριση της προσπάθειας που καταβάλει προκειμένου τα εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα του τόπου μας να αποκτήσουν τη θέση που αρμόζει στο χώρο της εκλεπτυσμένης γαστρονομίας.

Τα εστιατόρια (από την Περιφέρεια Θεσσαλίας και βορειότερα, καθώς και από το Ιόνιο και το Βόρειο Αιγαίο) τα οποία διαθέτουν εξειδικευμένη λίστα εξαιρετικών παρθένων ελαιολάδων, ή προσφέρουν ποικιλία εμφιαλωμένων ελαιολάδων, μπορούν να στείλουν συμμετοχή στη δράση μέχρι τις 18 Οκτωβρίου 2024, στο email [email protected] ή στο τηλέφωνο 2104132945.

Η συμμετοχή των εστιατορίων στον διαγωνισμό είναι δωρεάν.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης απονομής των διακρίσεων, οι εκπρόσωποι των εστιατορίων και οι προσκεκλημένοι θα έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν διαφορετικά πρωτόλαδα της νέας ελαιοκομικής περιόδου 2024/25, τα οποία θα εκθέτουν οι παραγωγοί τους.

Η τελετή απονομής των διακρίσεων θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή (1 Νοεμβρίου 2024) και ώρα 3.30 μμ, στο χώρο της FOOD & DRINKS Expo by Detrop, (Εκθεσιακό & Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλονίκης, στο lounge του θεματικού σαλονιού Golden Olive, Περίπτερο 15).

12/09/2024 12:33 μμ

Η Ισπανική Υπηρεσία Πληροφοριών και Ελέγχου Τροφίμων (AICA) έδωσε στη δημοσιότητα τα στοιχεία της αγοράς του κλάδου του ελαιολάδου που αντιστοιχούν στον μήνα Σεπτέμβριο.

Σύμφωνα με αυτά τα ισπανικά αποθέματα υπολογίζονται σε περίπου 271.970 τόνους ελαιολάδου.

Οι ποσότητες που διαθέτουν τα ελαιοτριβεία ανέρχονται στους 138.662 τόνους, στα συσκευαστήρια 131.741 τόνους, ενώ τα κοινοτικά αποθέματα (Olivarero Communal Heritage) ανέρχονται σε 1.564 τόνους.

Αν το εμπόριο ελαιολάδου στην Ισπανία τον μήνα Σεπτέμβριο έχει την εικόνα του Αυγούστου υπολογίζεται ότι στα τέλη μένα τα ισπανικά αποθέματα θα είναι περίπου 200.000 τόνοι.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία από το σύστημα Poolred, από τις 2 έως τις 8 Σεπτεμβρίου, η μέση τιμή παραγωγού του έξτρα παρθένου ελαιολάδου ήταν 7,3 ευρώ το κιλό, το παρθένο ελαιόλαδο 6,7 ευρώ και το λαμπάντε 6,6 ευρώ.

06/09/2024 08:43 μμ

Τα ελαιοτριβεία της φοροδιαφυγής που έκρυβαν έσοδα πάνω από 80 εκατ. ευρώ.

Ένα γιγαντιαίο συνοθύλευμα υπαρκτών και ανύπαρκτων συναλλαγών, μεταξύ πραγματικών επιχειρήσεων και επιχειρήσεων που αποτελούν άδειο κέλυφος, διερευνά η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) μετά από καταγγελία πολίτη, η οποία καταδείκνυε ως διακινητές εικονικών τιμολογίων ελαιόλαδου έναν επιτηδευματία και ένα φυσικό πρόσωπο - διαχειριστή νομικών προσώπων (κυρίως ελαιοτριβείων).

Τι βρήκε η ΑΑΔΕ

Οι έλεγχοι πραγματοποιούνται με τη χρήση των στοιχείων του myDATA, αρχείων, που κατασχέθηκαν κατά τις εφόδους στις συγκεκριμένες επιχειρήσεις, καθώς και κινήσεων τραπεζικών λογαριασμών τους.

Από την έως τώρα έρευνα, έχει διαπιστωθεί ότι, στο δαιδαλώδες αυτό κύκλωμα, το 2022-2023, εμπλέκονται πάνω από 30 επιχειρήσεις, από τις οποίες τουλάχιστον 14 έχουν συσταθεί με σκοπό την έκδοση και τη λήψη εικονικών τιμολογίων, και κατ΄ επέκταση:

Α. Tη δημιουργία πιστωτικών υπολοίπων ΦΠΑ και την καταχρηστική επιστροφή φόρου, από υπαρκτές λήπτριες επιχειρήσεις

B. Την κάλυψη αγορών από αγρότες ειδικού ή κανονικού καθεστώτος ΦΠΑ ή από ελαιοτριβεία χωρίς φορολογικά στοιχεία.

Τα βήματα της έρευνας:

Από την έρευνα διαπιστώθηκε ότι επιχείρηση με ημερομηνία έναρξης εργασιών το 2021, δεν είχε υποβάλει δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και ΦΠΑ, ενώ και από τα δεδομένα myDATA δεν προέκυπταν αγορές (δηλαδή δεν φαινόταν να έχουν δηλώσει έσοδα από πωλήσεις προς αυτήν τρίτοι προμηθευτές, ενώ παράλληλα δεν προέκυπτε από τους ανακεφαλαιωτικούς πίνακες (listing) η ύπαρξη ενδοκοινοτικών αποκτήσεων). Επομένως η ΙΚΕ δεν προκύπτει να έχει πραγματοποιήσει αγορές, ενώ δεν ανταποκρίθηκε σε πρόσκληση του ελέγχου για προσκόμιση λογιστικών αρχείων.

Ωστόσο, από το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών της ΙΚΕ και από το MyDΑΤΑ, προκύπτει να έχουν εκδοθεί 15 φορολογικά στοιχεία προς ατομική επιχείρηση (μέλος του κυκλώματος απάτης), καθαρής αξίας 200.000 ευρώ.

Πραγματοποιήθηκε στη συνέχεια μερικός επιτόπιος έλεγχος στη λήπτρια ατομική επιχείρηση, με αντικείμενο δραστηριότητας το εμπόριο ελαιολάδου, όπου κατόπιν πρόσκλησης προσκομίσθηκαν στον έλεγχο επιπλέον φορολογικά στοιχεία, που είχαν εκδοθεί από την ΙΚΕ, με συνέπεια να προκύπτει ότι η λήπτρια εταιρεία έλαβε και καταχώρησε στα βιβλία της συνολικά 32 τιμολόγια, συνολικής καθαρής αξίας 700.000 ευρώ. Από το σύνολο των στοιχείων αυτών, στο MyData είχαν ανέβει ως έσοδα της ανύπαρκτης ΙΚΕ, και επομένως ως έξοδα της λήπτριας ατομικής επιχείρησης, 15 φορολογικά στοιχεία, συνολικής καθαρής αξίας 200.000 ευρώ.

Τα τιμολόγια αυτά εξοφλήθηκαν μέσω e-banking, ενώ τα φορολογικά στοιχεία, για τα οποία δεν έγινε ανάρτηση στο myDATA, εξοφλήθηκαν με επιταγές , όπου η είσπραξή τους έγινε από φυσικά πρόσωπα για τα οποία δεν προκύπτει σχέση τους ή συναλλαγές τους με την ΙΚΕ (καθώς πρόκειται για φυσικά πρόσωπα χωρίς έναρξη δραστηριότητας), τα οποία κλήθηκαν από τον έλεγχο εγγράφως για εξηγήσεις, χωρίς να ανταποκριθούν.

Οι 30 αυτές επιχειρήσεις έχουν συναλλαχθεί σε τουλάχιστον 60 συνδυασμούς, έχοντας εκδώσει πάνω από 1.700 εικονικά τιμολόγια, καθαρής αξίας άνω των 80 εκατ. ευρώ.

Από την έως τώρα έρευνα, προκύπτει ότι 4 εκδότες εξέδωσαν 1.632 φορολογικά στοιχεία, με καθαρή αξία 33,17 εκατ. ευρώ και ΦΠΑ 4,32 εκατ. ευρώ, τα οποία, στην πλειονότητά τους, εξοφλούνταν από τους λήπτες τους, ακόμη και μέσω τραπεζικού συστήματος, το οποίο… «ξεγελούσαν», διενεργώντας συστηματικές άμεσες αναλήψεις των χρηματικών ποσών.

Πέραν των φορολογικών επιβαρύνσεων, που θα προκύψουν κατά την ολοκλήρωση της συνολικής ελεγκτικής διαδικασίας, οι εμπλεκόμενοι κινδυνεύουν και με ποινική δίωξη, καθώς η έκδοση και η λήψη εικονικών φορολογικών στοιχείων συμπεριλαμβάνονται στα εγκλήματα φοροδιαφυγής.

Η έρευνα στους υπόλοιπους εκδότες και λήπτες συνεχίζεται.

06/09/2024 09:20 πμ

«Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απέρριψε το ενδεχόμενο της μείωσης του ΦΠΑ στο ελαιόλαδο προκειμένου να μειωθεί η τιμή του, καθώς ισχυρίστηκε πως το συγκεκριμένο μέτρο δεν θα έφτανε στον καταναλωτή», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, Παύλου Μαρινάκη, για τις τιμές του ελαιόλαδου, σχολιάζει με ανακοίνωση του ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Συγκεκριμένα αναφέρει:

«Οι δηλώσεις του κ. Μαρινάκη αναφορικά με τον ΦΠΑ στο ελαιόλαδο κατέρριψαν κάθε έννοια κοινής λογικής. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απέρριψε το ενδεχόμενο της μείωσης του ΦΠΑ στο ελαιόλαδο προκειμένου να μειωθεί η τιμή του, καθώς ισχυρίστηκε πως το συγκεκριμένο μέτρο δεν θα έφτανε στον καταναλωτή.

Και την ίδια στιγμή, πανηγύρισε για τη μείωση του ΦΠΑ στον καφέ, που είχε λάβει η κυβέρνηση μόλις πριν δύο μήνες.

Από ό,τι φαίνεται, η αποδοτικότητα των φορολογικών μέτρων της κυβέρνησης εξαρτάται από το είδος των προϊόντων στα οποία επιλέγει να τα εφαρμόσει. Σύμφωνα λοιπόν με τον κ. Μαρινάκη, η μείωση του ΦΠΑ στον καφέ λειτουργεί, αλλά στο ελαιόλαδο δεν λειτουργεί».

28/08/2024 12:46 μμ

Συνεχίζεται η εμπορία ελαιολάδου στην Ισπανία, σε αντίθεση με την Ιταλία που έχουν παγώσει οι αγοραπωλησίες λόγω αδειών Αυγούστου.

Έτσι στην Ισπανία, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία από το σύστημα Poolred, από τις 19 έως τις 25 Αυγούστου, η μέση τιμή παραγωγού του έξτρα παρθένου ελαιολάδου ήταν 7,05 ευρώ το κιλό, το παρθένο ελαιόλαδο 6,73 ευρώ και το λαμπάντε 6,42 ευρώ.

Όσον αφορά τις μέσες τιμές παραγωγού που αφορούν την πρώιμη ποικιλία Picual (Χαέν), στις 26 Αυγούστου, είχαν ως εξής: το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο είναι στα 7,09 ευρώ το κιλό, το παρθένο στα 6,73 ευρώ και το λαμπάντε στα 6,59 ευρώ.

Στο μεταξύ, μετά από μεγάλο διάστημα ξηρασίας, άρχισαν να δημιουργούν προβλήματα στην ελαιοκαλλιέργεια της Ισπανίας και οι χαλαζοπτώσεις.

Σε ενημέρωση του ΑγροΤύπου από την Ισπανία μας ανέφεραν ότι η πρώτη χαλαζόπτωση, που έγινε στις 21 ​​Αυγούστου, έπληξε αρκετά μεγάλες περιοχές της επαρχίας Χαέν (στις δημοτικές περιφέρειες Pegalajar, Cambil, Cárcheles, Ibros, Ubeda, Torreperogil, Sabiote, Canena, Peal de Cercero).

Ακολούθησε νέα χαλαζόπτωση, στις 23 Αυγούστου, που έπληξε κυρίως την περιοχή Beas de Segura.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει οι αγροτοσυνδικαλιστικές οργανώσεις της περιοχής, το ποσοστό ζημιάς κυμαίνεται από 20% έως και 90% σε κάποιες περιοχές.

27/08/2024 03:37 μμ

Οι Ισπανοί ξεκινούν προσπάθεια προώθησης της κατανάλωσης ελαιολάδου μετά από μια δύσκολη χρονιά που είχαμε αύξηση τιμών καταναλωτή.

Η προσπάθεια που κάνει η κυβέρνηση της Μαδρίτης έχει σαν στόχο να μειώσει το κόστος παραγωγής αλλά παράλληλα να αποτρέψει τους καταναλωτές να στραφούν σε άλλα πιο φτηνά λάδια (ηλιέλαια κ.α.).

Συγκεκριμένα, το Υπουργείο Γεωργίας, Αλιείας και Τροφίμων δημοσίευσε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως την σχετική διάταξη με την οποία η Διεπαγγελματική Οργάνωση Ισπανικού Ελαιόλαδου θα αναλάβει να πραγματοποιήσει δραστηριότητες προώθησης, ενημέρωσης για παραγωγές και αγορές και προγράμματα έρευνας και ανάπτυξης κατά τα επόμενα πέντε έτη (2024-2029).

Τα προγράμματα θα ξεκινήσουν από τον προσεχή Οκτώβριο και για αυτό τον σκοπό θα καθιερωθεί η υποχρεωτική οικονομική συνεισφορά στη Διεπαγγελματική Οργάνωση Ισπανικού Ελαιόλαδου, η οποία θα ανέλθει συνολικά στα 6 ευρώ ανά τόνο ελαιόλαδου.

Θα διαιρεθεί σε δύο είδη εισφοράς που θα είναι η «υποχρεωτική οικονομική συνεισφορά για παραγωγή και μεταποίηση» και η «υποχρεωτική οικονομική εισφορά εμπορίας και συσκευασίας», που θα είναι στα 3 ευρώ ο τόνος για την καθεμία κατηγορία.

Από το ποσό που θα συγκεντρωθεί ποσοστό 80% θα διατεθεί για την προώθηση του ελαιολάδου στην κατανάλωσh και το 20% για πληροφορίες όσον αφορά την αγορά αλλά και μελέτες - ερευνητικά προγράμματα, με στόχο την τεχνολογική ανάπτυξη και καινοτομία.

Ακόμη ένα δείγμα ότι οι Ισπανοί έχουν μια μακροχρόνια στρατηγική στον ελαιοκομικό κλάδο. Εδώ στην χώρα μας ακόμη ασχολούμαστε με τις προβλέψεις.

08/08/2024 02:48 μμ

Μετά από μεγάλες «πιέσεις» Τούρκων παραγωγών και εξαγωγέων το Υπουργείο Εμπορίου αποφάσισε να «χαλαρώσει» τα μέτρα απαγόρευσης εξαγωγής χύμα ελαιολάδου στην χώρα.

Έτσι έδωσε το «πράσινο φως» για την εξαγωγή έως και 50.000 τόνων τουρκικού ελαιολάδου έως την 1η Νοεμβρίου 2024.

Θυμίζουμε τέτοια εποχή πριν ένα χρόνο (Αύγουστος 2023) η Τουρκία ανακοίνωσε μια τρίμηνη απαγόρευση εξαγωγής ελαιολάδου (επιτρεπόταν η εξαγωγή συσκευασμένου μέχρι 18 λίτρα) λόγω της μειωμένης παραγωγής στις μεσογειακές χώρες και για να κρατήσει σε χαμηλά επίπεδα τις τιμές στην κατανάλωση. Η απόφαση αυτή παρατάθηκε στις 17 Οκτωβρίου 2023 επ' αόριστον.

Μετά από μήνες αντιδράσεων από τους Τούρκους εξαγωγείς και παραγωγούς ελαιολάδου, τον Μάιο του 2024, υπογράφηκε κοινή δήλωση, από 20 οργανώσεις στον τομέα της ελιάς και του ελαιολάδου, οι οποίοι ζητούσαν την άμεση άρση της απαγόρευσης των εξαγωγών.

Όπως υποστήριζαν οι ελαιοκομικοί φορείς της χώρας, «αν και οι παγκόσμιες τιμές ελαιολάδου κυμαίνονται στα 10 ευρώ το λίτρο, οι Τούρκοι παραγωγοί χάνουν από την συγκεκριμένη απαγόρευση ένα καλό εισόδημα. Επίσης η αποθήκευση του ελαιολάδου για μεγάλο χρονικό διάστημα δημιουργεί προβλήματα ποιότητας. Οι απώλειες από τις εξαγωγές όλο αυτό το διάστημα υπολογίζεται ότι ανήλθαν σε περίπου 400 εκατ. ευρώ».

Μετά από αυτή την αντίδραση η Ένωση Εξαγωγέων Ελιάς και Ελαιόλαδου Αιγαίου (Aegean Olive and Olive Oil Exporters' Association) ανακοίνωσε την απόφαση του υπουργείου Εμπορίου για την άρση της απαγόρευσης.

Σύμφωνα με την Ένωση, «η απόφαση αυτή θα αυξήσει την αξία των εξαγωγών του τουρκικού ελαιολάδου κατά 274,58 εκ. δολάρια. Ο Νοέμβριος 2024 είναι η αρχή της νέας περιόδου συγκομιδής. Τότε θα γίνει νέα αξιολόγηση και ανάλογα με την κατάσταση της συγκομιδής, μπορεί να αρθεί εντελώς η απαγόρευση ή να εφαρμοστεί ξανά».

Η Aegean Olive and Olive Oil Exporters' Association υποστηρίζει ότι η Τουρκία έχει αυτή την στιγμή 200.000 τόνους αποθέματα ελαιολάδου.

Επίσης η επίσημη πρόβλεψη που κάνει για παραγωγή ελαιολάδου της νέας περιόδου (2024/2025) αναφέρει ότι θα φτάσει στους 400.000 τόνους, ελαφρώς χαμηλότερη από την υψηλή απόδοση ρεκόρ της καλλιεργητικής περιόδου 2022/2023, αλλά σημαντικά υψηλότερη από τη συγκομιδή του προηγούμενου έτους (2023/2024).

Αν ισχύουν αυτά τα νούμερα η Τουρκία αποτελεί πια έναν ακόμη μεγάλο παίκτη στη διεθνή αγορά ελαιολάδου.

31/07/2024 11:03 πμ

Δημοσιεύθηκε η τροποποιητική απόφαση στη Διαύγεια με την οποία δίνεται παράταση για την υποβολή αιτήσεων των Οργανώσεων Ελαιουργικών Φορέων (ΟΕΦ).

Η τροποποιητική αναφέρει ότι κάθε Ο.Ε.Φ. μπορεί να υποβάλλει αίτηση στήριξης/συμμετοχής για ένα μόνο επιχειρησιακό πρόγραμμα και μόνο ψηφιακά στο πεδίο των Ψηφιακών Υπηρεσιών της ιστοσελίδας του ΥπΑΑΤ, έως και την 2α Αυγούστου 2024.

Θυμίζουμε ότι έκδοση της απόφασης για την υποβολή των προγραμμάτων ΟΕΦ έγινε στις 15/7/2024 και η κατάθεση των αιτήσεων θα ολοκληρωνόταν έως τα τέλη Ιουλίου.

Επίσης να αναφέρουμε ότι η ΕΘ.Ε.Α.Σ. με επιστολή της ζητούσε χορήγηση παράτασης προθεσμίας 10 εργάσιμων ημερών, ήτοι μέχρι τη Δευτέρα (12 Αυγούστου 2024), για την αποφυγή απώλειας κοινοτικών ενισχύσεων και ίσης μεταχείρισης όλων των ΟΕΦ.

30/07/2024 12:49 μμ

Ο Αγροτικός Ελαιουργικός Συνεταιρισμός (ΑΕΣ) Ασωπού στην Λακωνία προχώρησε σε πώληση έξτρα παρθένου ελαιολάδου μετά από διαπραγμάτευση.

Ο πρόεδρος ΑΕΣ Ασωπού, Χρήστος Τερζιώτης, δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι «προχωρήσαμε μετά από διαπραγμάτευση στην πώληση δύο βυτίων έξτρα παρθένου ελαιολάδου, οξύτητας 0,36, στην τιμή των 7,40 ευρώ το κιλό. Ο αγοραστής είναι έμπορας από την Λακωνία.

Έχουμε ακόμη περσινό απόθεμα και θα κάνουμε νέα πώληση το επόμενο χρονικό διάστημα.

Όσον αφορά τη νέα παραγωγή έχουμε τις υψηλές θερμοκρασίες και δεν είναι εύκολο να γίνει σωστή πρόβλεψη. Εκτιμώ ότι θα έχουμε μια καλύτερη παραγωγή από την περσινή αλλά μειωμένη σε σχέση με την προπέρσινη».

29/07/2024 05:15 μμ

Ανάγκη παράτασης τουλάχιστον 10 εργάσιμων ημερών για την υποβολή των προγραμμάτων ΟΕΦ ζητά η ΕΘΕΑΣ.

Σε σχετική ανακοίνωση, που εξέδωσε η Οργάνωση, με θέμα τη δημοσιοποίηση της απόφασης για την υποβολή αιτήσεων συμμετοχής των επιχειρησιακών προγραμμάτων των Οργανώσεων Ελαιουργικών Φορέων (ΟΕΦ), είχε επισημανθεί το εξαιρετικά ασφυκτικό και πολύ περιορισμένο χρονικό διάστημα των μόλις 10 εργάσιμων ημερών, που έχουν στη διάθεσή τους οι Ελαιοκομικοί Φορείς για τη σύνταξη και την υποβολή των προγραμμάτων.

Θυμίζουμε ότι έκδοση της απόφασης έγινε 15/7/2024 και η κατάθεση των αιτήσεων γίνεται έως τα τέλη Ιουλίου.

Σήμερα, Δευτέρα (29/07), η ΕΘ.Ε.Α.Σ. επαναφέρει το εν λόγω θέμα, αποστέλλοντας επιστολή προς την πολιτική ηγεσία του ΥπΑΑΤ, ενόψει εκπνοής της προθεσμίας.

Στην επιστολή αναφέρει τα εξής:

Λαμβάνοντας υπόψη, πως δεν είχε προηγηθεί καμία προκαταρκτική διαδικασία ενημέρωσης για το περιεχόμενο της απόφασης, ούτε υπήρξε και καμία διαβούλευση, καθίσταται σαφές πως οι ενδιαφερόμενοι ήταν αδύνατον, εντός 10 εργάσιμων ημερών και εν μέσω αδειών των εταιρειών προμηθευτών κ.λ.π. να επιλέξουν ένα μόνο επιχειρησιακό πρόγραμμα και να προβούν στην ανάλογη κατάθεση της πρότασης, συνοδευόμενη από τεχνικά στοιχεία και ακριβείς προσφορές.

Επίσης, η απόφαση με τους όρους συμμετοχής που περιέχει, δεν διευκολύνει τους φορείς ορεινών και νησιωτικών περιοχών, ενώ δεν έχει καμία πρόνοια για τους νεοσύστατους φορείς ή τη συνεργασία μικρών φορέων για την κατάθεση από κοινού προγράμματος.

Ως εκ τούτου, με γνώμονα τη στήριξη των Ελαιοκομικών Συνεταιρισμών και Οργανώσεων Παραγωγών, η ΕΘ.Ε.Α.Σ. κρίνει απαραίτητη τη χορήγηση παράτασης προθεσμίας 10 εργάσιμων ημερών, ήτοι μέχρι τη Δευτέρα (12 Αυγούστου 2024) για την αποφυγή απώλειας κοινοτικών ενισχύσεων και ίσης μεταχείρισης όλων των ΟΕΦ.

29/07/2024 03:30 μμ

Στα σοβαρά προβλήματα του ελαιοκομικού τομέα στην χώρα μας, αναφέρεται σε συνέντευξη, που έδωσε στον ΑγροΤύπο, ο κ. Γιώργος Οικονόμου, Διευθυντής ΣΕΒΙΤΕΛ (Σύνδεσμος Βιομηχανιών Τυποποίησης Ελαιολάδου).

Μεταξύ άλλων χαρακτηρίζει σαν «απασφαλισμένη βόμβα μεγατόνων» τα νέα όρια για τους αρωματικούς υδρογονάνθρακες παραφινελαίων (ΜΟΑΗ) στα ελαιόλαδα. Για το μέλλον αναφέρει ποιοί αναμένεται να είναι οι ελαιοπαραγωγοί που θα καταφέρουν, μέσα σε αυτό το δύσκολο διεθνές περιβάλλον, να παραμείνουν βιώσιμοι.

Ειδικότερα ο κ. Γιώργος Οικονόμου αναφέρει τα εξής:

«Το ελαιόλαδο αποτελεί σύμβολο για την χώρα μας, δημιουργεί απασχόληση, εισόδημα, ευημερία και συμβάλει σε έναν υγιεινό και βιώσιμο τρόπο ζωής.
Για να υπερασπιστούμε αυτό το προϊόν μας, ιδιαίτερα σε περιόδους ανόδου των τιμών και καταναλωτικής κρίσης όπως αυτή που βιώνουμε αυτή την περίοδο, πρέπει να αποτελεί προτεραιότητά μας η οικοδόμηση μιας προοπτική ανάπτυξης, βιωσιμότητας, ανθεκτικότητας και ενίσχυσης, ολόκληρου του ελαιοκομικού τομέα και της συνδεόμενης μαζί του εφοδιαστικής αλυσίδας.

Οι θετικές επιδράσεις του ελαιολάδου είναι γνωστές σε όλους μας αλλά θα πρέπει διαρκώς να τις υπενθυμίζουμε ώστε ως καταναλωτές να μην έχουμε κανέναν δισταγμό ότι αυτή η υπερτροφή, σε συνδυασμό με την τήρηση της πυραμίδας της Μεσογειακής Διατροφής, δρα θετικά και σε όλα τα απαραίτητα για την υγεία μας όργανα. Στην καρδιά και το καρδιαγγειακό σύστημα, στην εξουδετέρωση της φλεγμονής των αρτηριών, στη γνωστική υγεία, στον εγκέφαλο κλπ. Παράλληλα λειτουργεί ως πρεβιοτικό και αντιβακτηριακό στο εντερικό μικροβίωμα, βοηθά στη μείωση του σακχάρου στο αίμα μας κλπ.

Αυτός ο υγειονομικός, γαστρονομικός, οικονομικός, βιομηχανικός, πολιτιστικός θησαυρός, βλέπει την περίοδο αυτή αρκετά σύννεφα στον ορίζοντα, καθώς η ξηρασία, που έπληξε τις μεσογειακές χώρες, τα τελευταία δύο χρόνια, είχε προκαλέσει σημαντική πτώση της παραγωγής, η οποία στη συνέχεια είχε προκάλεσε αύξηση του κόστους και των τιμών στην διεθνή αγορά.

Αν σε αυτά προσθέσουμε και τις λοιπές αυξήσεις, της ενέργειας, των εργατικών, των βοηθητικών υλών κλπ, καθώς και τις διεθνείς εντάσεις, είναι αναμενόμενο το πως είχε επιδεινωθεί το γενικό οικονομικό πλαίσιο και στον τομέα μας.

Από την πανδημία του COVID-19 αλλά και την μακροχρόνια οικονομική κρίση - ύφεση στη χώρα μας, έχει αποκαλυφθεί εντονότερα, η ευθραυστότητα πολλών εταιρειών-ανεξαρτήτως μεγέθους, οργανισμών, επαγγελματικών εκμεταλλεύσεων και άλλων παραγόντων στον ελαιοκομικό τομέα, που εκτίθενται σε μια συντριπτική κατάσταση ευπάθειας, κυρίως λόγω της έλλειψης προσαρμογής τους στο οικονομικό εξωτερικό περιβάλλον.

Η ελαιοκαλλιέργεια, όπως και άλλες δραστηριότητες, έχει επηρεαστεί από την ένταση που προκαλεί ο συνδυασμός παγκοσμιοποίησης και διαρκούς εξέλιξης της καταναλωτικής συμπεριφοράς, των αλλαγών στην τεχνολογία, τον τρόπο ζωής μας κλπ.

Ο καιρός για προκατασκευασμένες και κληρονομημένες ιδέες τελείωσε. Τώρα είναι η ώρα να δώσουμε προσοχή στην αναστάτωση της καθημερινής μας διαχείρισης.

Τελείωσε επίσης ο χρόνος του να θεωρούμε οτιδήποτε δεδομένο. Πρέπει να γνωρίζουμε και να παρακολουθούμε το περιβάλλον και να κάνουμε τους κατάλληλους ελιγμούς ακριβείας στον σωστό χρόνο.

Υπάρχει αδήριτη ανάγκη παραγωγικότητας, αποτελεσματικότητας και καινοτομίας, συνεργασίας, εξωστρέφειας.

Επέκταση της γκάμας των προϊόντων και υπηρεσιών μας, η αναζήτηση νέων αγορών, η διαφοροποίηση, οι συνέργειες και συγχωνεύσεις, η ίδρυση νέων σύγχρονων μονάδων κλπ, είναι στοιχεία που πρέπει κανείς να έχει στην φαρέτρα του.

Έχουμε παράλληλα και τομείς που οφείλουμε να αναπτύξουμε, όπως η γαστρονομία, η ευρύτερη χρήση του ελαιολάδου στην μαζική εστίαση και στις τουριστικές μονάδες, ο ελαιοτουρισμός κλπ.

Πρέπει να δημιουργήσουμε, εθνικά και συλλογικά, ένα ποιοτικό τουριστικό προϊόν που να προσελκύει τους επισκέπτες να μάθουν για την κουλτούρα του λαδιού και της ελιάς.

Επίσης, σημαντικό είναι να κερδίσουμε νέους καταναλωτές. Το μέλλον της κατανάλωσης ελαιολάδου βρίσκεται στα παιδιά αλλά και στους εφήβους. Σε αυτούς κινδυνεύουμε να χάσουμε τον πόλεμο, μιας και από έρευνες η κατανάλωση ελαιολάδου συγκεντρώνεται ολοένα και περισσότερο στους ηλικιωμένους και αυτό σημαίνει ότι οι καταναλωτές πεθαίνουν.

Το μυστικό για την κατανάλωση εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου και την εκτίμηση της ποιότητας είναι η γνώση και η κουλτούρα αυτού του προϊόντος και πρέπει όλοι και διαρκώς να δουλέψουμε πάνω σε αυτό.

Για να πάμε και λίγο στη διεθνή σκηνή.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το σημαντικότερο φαινόμενο που γνώρισε ο ελαιοκομικός τομέας τα τελευταία 30 χρόνια, ήταν η θεαματική αύξηση της ζήτησης.

Σύμφωνα με το Διεθνές Ελαιοκομικό Συμβούλιο, από τα μέσα της δεκαετίας του '90 του περασμένου αιώνα, η κατανάλωση αυξήθηκε κατά ένα εκατομμύριο τόνους, (από 2 εκατομμύρια σε 3 εκατομμύρια σήμερα), αύξηση που σε κανένα άλλο αγροδιατροφικό προϊόν δεν έχει υπάρξει θετική μεταβολή κατά 50%.

Είμαστε αισιόδοξοι ότι η παγκόσμια κατανάλωση θα συνεχίσει να αυξάνεται και στα επόμενα χρόνια, καθώς το ελαιόλαδο (χρήση, οφέλη, ιδιαίτερα χαρακτηριστικά σε σύγκριση με άλλα λάδια και λίπη κ.λπ.) γίνεται όλο και πιο γνωστό.

Οι αποδεδειγμένα θετικές επιπτώσεις της κατανάλωσης ελαιολάδου στην υγεία, ήταν και παραμένει ο σημαντικότερος (αν και όχι ο μοναδικός) λόγος αυτής της εξαιρετικής συμπεριφοράς στην αυξητική ζήτηση. Συνέβαλαν φυσικά η υψηλή γαστρονομία αλλά και οι κατά καιρούς καμπάνιες επικοινωνίας διεθνών και όχι μόνο Οργανισμών, ιδρυμάτων, φορέων, επαγγελματικών οργανώσεων, εταιριών.

Από τις γενικές προσεγγίσεις και τα ευχολόγια, ας περάσουμε στην σκληρή πραγματικότητα του σήμερα στην Ελλάδα «με το καλύτερο ελαιόλαδο στον κόσμο και το υγρό χρυσάφι και το εθνικό μας προϊόν».

1. Υπάρχει άραγε προστασία του επώνυμου-τυποποιημένου ελαιολάδου;
Η ισχύουσα ενωσιακή και εθνική νομοθεσία για τη διακίνηση του ελαιόλαδου με απαγόρευση πώλησης χύμα και ανεξέλεγκτου προϊόντος, δεν εφαρμόζεται επί δεκαετίες.

2. Οι έλεγχοι σε σημεία διακίνησης (λιμάνι Πειραιά, διόδια, ΚΤΕΛ, μεταφορικές εταιρίες, ελαιουργεία) είναι όχι μόνο ελλείπεις αλλά ανύπαρκτοι.

3. Ανύπαρκτος και ο έλεγχος στην μαζική εστίαση για την υποχρέωση παρουσίας μη επαναχρησιμοποιούμενων συσκευασιών και αντίστοιχα της ποιότητας στα χαμηλής τιμής επώνυμα ελαιόλαδα.

4.Το σύνολο του τομέα, δια της Διεπαγγελματικής μας Οργάνωσης - ΕΔΟΕ έχει αιτηθεί την εφαρμογή ολοκληρωμένου ηλεκτρονικού Μητρώου καταγραφής της παραγωγής και διακίνησης των ελαιολάδων, από τα ελαιουργεία μέχρι και τα σημεία τελικής κατανάλωσης και εξαγωγής.

5. Επί σειρά ετών ζητάμε την μελέτη και καταγραφή των ελληνικών ποικιλιών και των ποιοτικών τους δεικτών (φυσικοχημικά και οργανοληπτικά χαρακτηριστικά) σε όλη την επικράτεια (χαρτογράφηση), προκειμένου να θωρακισθεί η εγχώρια παραγωγή μας για την ανώτερη ποιοτική κατηγορία του εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου.

6. Βρισκόμαστε μπροστά σε μια απασφαλισμένη βόμβα μεγατόνων με τα νέα όρια για τους αρωματικούς υδρογονάνθρακες παραφινελαίων (ΜΟΑΗ) στα ελαιόλαδα, που θα εφαρμοστούν και θα αλλάξουν την γεωγραφία σε μεγάλη ποσότητα των ελληνικών και άλλων χωρών ελαιόλαδα και δυστυχώς δεν έχει υπάρξει ακόμα ενημέρωση των ελαιοπαραγωγών για την τήρηση των ορθών καλλιεργητικών πρακτικών (ιδίως στην συλλογή του ελαιόκαρπου με βενζινοκίνητα ελαιοραβδιστικά), των ελαιουργών για την υπεύθυνη και συνεπή διαδικασία ελαιοποίησης και τέλος την αυξημένη προσοχή όλων των ενδιάμεσων κλάδων σε θέματα ποιότητας, γνησιότητας και ασφάλειας.

7. Ο ισχύον μηχανισμός δακοκτονίας χρήζει άμεσων βελτιώσεων.

8. Η επιστροφή ΦΠΑ των εξαγωγικών επιχειρήσεων πρέπει να γίνεται άμεσα και με συνοπτικές και όχι χρονοβόρες διαδικασίες.

9. Να υπάρξει στήριξη των εξαγωγών και σοβαρότερη ενασχόληση του ENTERPISE GREECE και των ΟΕΥ με τα ελαιοκομικά προϊόντα.

10. Άμεση στήριξη της ΕΔΟΕ - Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Ελαιολάδου, για τον κάθετο συντονισμό των δράσεων όλου του τομέα. Ένταξή της στα Προγράμματα των ΟΕΦ (από τα οποία δυστυχώς δεν μπορεί να επωφεληθεί), καθιέρωση της «Ανταποδοτικής Συνεισφοράς» για την συγκέντρωση των απαραίτητων πόρων για την προβολή και την προώθηση του ελληνικού ελαιολάδου.

11. Εφαρμογή της Εθνικής Στρατηγικής για το ελαιόλαδο

12. Εκπαίδευση - ενημέρωση των ελαιοπαραγωγών και ελαιουργών

13. Ενημέρωση των καταναλωτών για την αξία του ελαιολάδου και την διαφορετικότητα των ποιοτικών κατηγοριών.

Συνοψίζοντας, δύο τύποι ελαιοπαραγωγών και επιχειρήσεων του τομέα θα είναι βιώσιμες: αυτές που ανταγωνίζονται στην τιμή και εκείνες που στηρίζονται σε προστιθέμενες αξίες.

Προσωπικά πάντα βλέπω το μέλλον του ελαιοκομικού τομέα με αισιοδοξία, για έναν πολύ απλό λόγο: γιατί παράγουμε ίσως την πιο υγιεινή και πλούσια τροφή, η οποία παράγεται στο μεγαλύτερο καλλιεργούμενο δάσος της Μεσογείου.

Έχει στο πακέτο της την υγεία, γαστρονομία, ιστορία, πολιτισμό, περιβάλλον, οπότε είναι τουλάχιστον απίθανο να μην της πρέπει ένα πολύ ελπιδοφόρο μέλλον.

Η περιουσία των ελαιόλαδων και κυρίως των εξαιρετικών παρθένων, εδράζεται στην ποιότητα και συνεπώς οφείλουμε να ενθαρρύνουμε και να πείσουμε τους ελαιοπαραγωγούς μας ότι το μέλλον ανήκει σε όσους από αυτούς παράγουν ποιότητα.

Και, παράλληλα αλλά εξίσου σημαντικό, να κοινοποιήσουμε όλα αυτά που οι επιστήμονες αλλά και το φωτισμένο μας παρελθόν έχει αποδείξει για το ελαιόλαδο, στους καταναλωτές. Να βοηθήσουμε αγόρια και κορίτσια, πατέρες και μητέρες, παππούδες και γιαγιάδες να γνωρίσουν την κουλτούρα του ελαιολάδου, να το απορροφήσουν και να τους πείσουμε ότι είμαστε τυχεροί που έχουμε το καλύτερο λιπαρό και εμείς οι Έλληνες ένα από τα καλύτερα στον κόσμο».