«Η ανάπτυξη του Οινοτουρισμού και η προβολή των δρόμων του κρασιού σε όλη τη χώρα, αποτελεί μία από τις προτεραιότητές μας», υπογράμμισε η Υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη, μιλώντας στην πρώτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Οινοτουρισμού στο Αμφιθέατρο του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΓΠΑ).
Η Υπουργός Τουρισμού επεσήμανε ότι το Συμβούλιο, που θεσμοθετήθηκε την περασμένη χρονιά, αποτελεί ένα ουσιαστικό εργαλείο το οποίο μπορεί να αναδείξει τις δυνατότητες και τις ευκαιρίες που προσφέρει ο Οινοτουρισμός για την τουριστική ανάπτυξη της χώρας συνολικά.
Η κα Κεφαλογιάννη αναφέρθηκε στο όραμα του Υπουργείου που δίνει έμφαση στην ποιοτική ανάπτυξη του τουρισμού, με στόχο τη βιωσιμότητα των προορισμών και του τουριστικού προϊόντος. Έδωσε έμφαση στις προσπάθειες προώθησης ειδικών μορφών τουρισμού που θα συμβάλουν, όπως είπε, στον εμπλουτισμό και τη διαφοροποίηση της τουριστικής προσφοράς σε μια πιο ισόρροπη ανάπτυξη του τουρισμού σε μεγαλύτερο μέρος της χώρας και για μεγαλύτερη διάρκεια του έτους.
«Ο Οινοτουρισμός», επεσήμανε η Υπουργός Τουρισμού, «είναι μια μορφή θεματικού τουρισμού στην οποία δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση και γνωρίζει μεγάλη ανάπτυξη διεθνώς».
Η κα Όλγα Κεφαλογιάννη αναφέρθηκε στη δημιουργία του Εθνικού Δικτύου Επισκέψιμων Οινοποιείων, που μπορεί να αποτελέσει, όπως τόνισε, ένα αποφασιστικό βήμα για τη συνολική αναβάθμιση της τουριστικής προσφοράς καθώς μέσα από γευσιγνωσίες, περιηγήσεις και συναντήσεις με τους οινοποιούς, οι ταξιδιώτες δημιουργούν δυνατές αναμνήσεις, συνυφασμένες με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε τόπου.
Και υπογράμμισε:
«Μπορεί να αναπτυχθεί σε όλες ανεξαιρέτως τις ελληνικές Περιφέρειες, και να προσελκύσει ταξιδιώτες καθ’ όλη την διάρκεια του χρόνου. Συνδυάζει την πρωτογενή παραγωγή, με την παροχή υπηρεσιών φιλοξενίας, εστίασης, καθώς και ξενάγησης στις οινοπαραγωγικές εγκαταστάσεις και τους αμπελώνες».
Στη δευτερολογία της η κα Όλγα Κεφαλογιάννη τόνισε ότι οι συνθήκες είναι πλέον ώριμες για να αναπτυχθεί ο Οινοτουρισμός στις βάσεις που τέθηκαν πριν από 11 χρόνια κατά την πρώτη της θητεία στο Υπουργείο Τουρισμού.
«Επιδιώκουμε», όπως είπε, «τη στενή συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα που διαθέτει πλέον την τεχνογνωσία για την ανάπτυξη του Οινοτουρισμού».
Η Υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη, έθεσε σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση, μέχρι την Τρίτη, 25 Ιουνίου 2024, το σχέδιο νόμου για ενίσχυση των τουριστικών υποδομών και τουριστικής εκπαίδευσης.
Μεταξύ των σκοπών του νομοσχεδίου είναι και η προώθηση ειδικότερων μορφών εναλλακτικού τουρισμού, όπως είναι του οινοτουρισμού και του αλιευτικού τουρισμού.
Οι διατάξεις για οινοτουρισμό και αλιευτικό τουρισμό
Ειδικότερα το Άρθρο 22 αναφέρεται στα τουριστικά καταλύματα για την εξυπηρέτηση του οινοτουρισμού, όπου επισημαίνει ότι κατά παρέκκλιση των ισχυουσών διατάξεων μέσα στα όρια των οινοποιητικών ή και οινοπαραγωγικών εγκαταστάσεων μπορούν να ιδρύονται τουριστικά καταλύματα και χώροι εστίασης.
Στο Άρθρο 23 γίνεται η θέσπιση Σήματος Επισκέψιμου Αποσταγματοποιείου – Ποτοποιείου και συγκεκριμένα αναφέρει:
Θεσπίζεται «Σήμα Επισκέψιμου Αποσταγματοποιείου – Ποτοποιείου», με σκοπό την προαγωγή της παροχής υπηρεσιών υποδοχής, ξενάγησης, γευσιγνωσίας, φιλοξενίας και εστίασης σε χώρους όπου λειτουργούν Αποσταγματοποιεία – Ποτοποιεία. Το Σήμα χορηγείται σε Αποσταγματοποιεία – Ποτοποιεία που διαθέτουν χώρους και εγκαταστάσεις ειδικών προδιαγραφών και διασφαλίζουν τη δυνατότητα πρόσβασης σε όλους, συμπεριλαμβανομένων των ατόμων με αναπηρία και μειωμένη κινητικότητα.
To Άρθρο 24 αναφέρεται στη λειτουργία επισκέψιμων υδατοκαλλιεργειών που παρέχουν υπηρεσίες αλιευτικού τουρισμού: «Με κοινή απόφαση των Υπουργών Τουρισμού, Εσωτερικών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, καθορίζονται οι ειδικότεροι όροι και προϋποθέσεις, οι προδιαγραφές, η διαδικασία και οι αρμόδιες αρχές έγκρισης και ελέγχου παροχής υπηρεσιών αλιευτικού τουρισμού εντός δημοσίων φυσικών ιχθυοτροφείων, καθώς και υπηρεσιών αλιευτικού και καταδυτικού τουρισμού, εντός μονάδων υδατοκαλλιέργειας. Με όμοια απόφαση, καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις εισόδου και λειτουργίας αλιευτικών επαγγελματικών σκαφών, και βοηθητικών σκαφών υδατοκαλλιέργειας στις υδατοκαλλιέργειες, η δυνατότητα πραγματοποίησης καταδύσεων αναψυχής, καθώς και κάθε άλλο ειδικότερο ζήτημα για την εφαρμογή του παρόντος».
Διαβάστε το σχέδιο νόμου και τη διαβούλευση (εδώ)
Περισσότερα από 600 εκατ. ευρώ έχουν διατεθεί στην τρέχουσα προγραμματική περίοδο για επενδύσεις, μέσω Leader, σε θεματικές και εναλλακτικές μορφές τουρισμού, από το ΠΑΑ, τόνισε ο ΓΓ Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Στρατάκος, στην ημερίδα «Ελληνικός τουρισμός - Μια εθνική υπόθεση - Προορισμός Κρήτη», επισημαίνοντας παράλληλα ότι η αξιοποίηση των θησαυρών της κρητικής γης μπορούν να αποτελέσουν κυρίαρχο μέρος της τουριστικής ανάπτυξης του νησιού.
Σε παρεμβάσεις του στην Ενότητα «Τα φημισμένα κρητικά προϊόντα και ο Θεματικός Τουρισμός - Προτάσεις και πρωτοβουλίες για την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου», ο ΓΓ του ΥπΑΑΤ επισήμανε ότι «η προώθηση των διαφόρων μορφών θεματικού τουρισμού και των διακλαδικών συνεργασιών με τους λοιπούς τομείς της οικονομικής δραστηριότητας σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο αποτελούν από τις βασικές στρατηγικές ανάπτυξης της υπαίθρου, της εδαφικής συνοχής των περιφερειών και εν γένει της οικονομικής και κοινωνικής συνοχής των αγροτικών, περιαστικών και αστικών περιοχών της χώρας μας».
Ειδικά για τον τουρισμό υπαίθρου σε όλες τις εκφάνσεις του (αγροτουρισμός, οινοτουρισμός, οικοτουρισμός - πράσινος τουρισμός, περιηγητικές διαδρομές - πεζοπορία - ορειβασία, γεωτουρισμός και αλιευτικός τουρισμός) είπε ότι αξιοποιώντας τα πλεονεκτήματα της πολυδραστηριότητας και της πολυαπασχόλησης, δημιουργεί νέες ευκαιρίες και δραστηριότητες για τον τοπικό πληθυσμό με ό,τι αυτό συνεπάγεται ως προς την επέκταση της τουριστικής περιόδου.
Τα προγράμματα leader «συμβάλλουν στην ανάδειξη της τοπικής ταυτότητας, της παράδοσης και των ποιοτικών γεωργικών προϊόντων των αγροτικών περιοχών, καθώς και στην σύνδεση τουρισμού και πολιτισμού με τον πρωτογενή τομέα και το περιβάλλον», είπε ο Γιώργος Στρατάκος, ενώ σημείωσε ότι θα μπορούσαν μέσα από την θεσμοθέτηση του πλαισίου για τις θεματικές μορφές τουρισμού να αξιοποιήσουν περαιτέρω τις δυνατότητες που ήδη προσφέρουν για την ενθάρρυνση:
Της ανάπτυξης συνεργειών μεταξύ των οικονομικών, κοινωνικών και πολιτιστικών - περιβαλλοντικών φορέων της περιοχής με στόχο την ανάπτυξη νέων τουριστικών προϊόντων και υπηρεσιών, πρακτικών, διεργασιών και τεχνολογιών που θα συμβάλουν στην τοπική ανάπτυξη.
Της δικτύωσης και διασύνδεσης σε τοπικό επίπεδο για τη δημιουργία συμφώνων ποιότητας και ολιστικών συνεργειών, εν ήδη τοπικού κοινωνικού συμβολαίου, του πρωτογενή τομέα με τη μεταποίηση, τον τουρισμό και τις υπηρεσίες, το πολιτισμό και την αγροτική παράδοση κάθε περιοχής, ώστε να εξασφαλιστεί η συνολική βελτίωση των εισοδημάτων αλλά και της ποιότητας ζωής των κατοίκων της υπαίθρου.
Αναφερόμενος ειδικά στην Κρήτη ο ΓΓ του ΥΠΑΑΤ τόνισε ότι «η συνέργεια του Αγροτικού τομέα με τον Τουρισμό μπορεί να αποτελέσει για το νησί ένα ακόμα συγκριτικό πλεονέκτημα. Μορφές Αγροτουρισμού, όπως ο οινοτουρισμός, ο αλιευτικός τουρισμός, ο τουρισμός στις υδατοκαλλιέργειες, ο διατροφικός-γαστρονομικός τουρισμός, τα επισκέψιμα τυροκομεία-ελαιοτριβεία-ζυθοποιεία, είναι βέβαιο ότι μπορούν να αποτελέσουν πόλο έλξης». Ανέφερε δε ότι από τα 117 προϊόντα ΠΟΠ και ΠΓΕ της Ελλάδας στην Κρήτη παράγονται τα 21.
Τέλος, δίνοντας το στίγμα της πολιτικής του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τόνισε: «Για μας στο ΥΠΑΑΤ αποτελεί βασική προτεραιότητα, αυτονόητη υποχρέωση θα έλεγα, η περαιτέρω ανάδειξη και προβολή αυτών των θησαυρών της κρητικής γης, που αναπόσπαστα συνδεδεμένοι με τον τόπο της παραγωγής τους, μπορούν να αποτελέσουν κυρίαρχο μέρος της αγροτουριστικής ανάπτυξης».
Στη συγκεκριμένη ενότητα συμμετείχαν, επίσης, η υφυπουργός Τουρισμού Έλενα Ράπτη, η Πρόεδρος του Αναπτυξιακού Συλλόγου Γυναικών Επιχειρηματιών Κρήτης Εβελίνα Μπάκιντα, ο οινοποιός και πρόεδρος του Wines of Crete Νίκος Μηλιαράκης και ο καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης και πρόεδρος του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας και του European Institute Innovation and Technology Νεκτάριος Ταβερναράκης.
Το ΥπΑΑΤ συμβάλλει καθοριστικά στην ανάπτυξη της μεγαλύτερης ελληνικής βιομηχανίας, του τουρισμού και πρόθεση της ηγεσίας του είναι να ενισχύσει τους παραγωγούς του τόπου μας δημιουργώντας νέες ευκαιρίες εξωστρέφειας και αύξησης του εισοδήματός τους, τόνισε ο Υπουργός, Λευτέρης Αυγενάκης, προς την υφυπουργό Τουρισμού, Έλενα Ράπτη, με την οποία είχε συνεργασία, προκειμένου να αναδειχθούν μοναδικοί προορισμοί της χώρας μας με σημαντική δραστηριότητα στον πρωτογενή τομέα.
Το ΥπΑΑΤ προωθεί τις κατηγορίες τουρισμού υπαίθρου, στις οποίες έχει αρμοδιότητα με στόχο τη στήριξη της ελληνικής περιφέρειας.
Συγκεκριμένα συζήτησαν, πάντα με τη συνεργασία της αρμοδίας υπουργού Τουρισμού Όλγας Κεφαλογιάννη, για τον αγροτουρισμό, που αποτελεί ειδική μορφή τουρισμού υπαίθρου, η οποία συνίσταται στο σύνολο των δραστηριοτήτων που συνδέονται με την αγροτική παραγωγή, τα τοπικά προϊόντα, καθώς και την παροχή υπηρεσιών φιλοξενίας και εστίασης.
Επισήμαναν ότι χρήζουν αναδιαμόρφωσης οι προδιαγραφές του «Πολυλειτουργικού αγροκτήματος», που στην ουσία είναι αγροτική εκμετάλλευση, που διαθέτει καλλιεργήσιμη έκταση, φυτικό ή ζωικό κεφάλαιο και χώρο εστίασης ή δυνατότητα εκπαίδευσης ή παρακολούθησης της παραγωγικής διαδικασίας με έμφαση στις τοπικές παραγωγικές δυνατότητες κάθε περιοχής.
Όπως επισημαίνουν ο τουρισμός υπαίθρου έχει πολλά περιθώρια ανάπτυξης, με στόχο την οικονομική ενίσχυση της περιφέρειας.
Συζητήθηκαν παράλληλα θέματα που αφορούν στην ανάπτυξη του οινοτουρισμού, των επισκέψιμων τυροκομείων, ελαιοτριβείων, ζυθοποιείων, του αλιευτικού. τουρισμού και την ανάπτυξη δράσεων στις υδατοκαλλιέργειες, στο γαστρονομικό τουρισμό, καθώς και την περαιτέρω αξιοποίηση του Leader, μέσω του οποίου γίνονται ανακαινίσεις και ιδρύσεις νέων τουριστικών καταλυμάτων, επιχειρήσεις εστίασης, με στόχο την ενίσχυση των ειδικών – εναλλακτικών μορφών τουρισμού.
Ισχύον νομικό πλαίσιο για Πολυλειτουργικά Αγροκτήματα
Σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο Πολυλειτουργικό αγρόκτημα είναι η αγροτική εκμετάλλευση, η οποία διαθέτει τουλάχιστον:
α) καλλιεργήσιμη έκταση,
β) φυτικό ή ζωικό κεφάλαιο και
γ) χώρο εστίασης ή δυνατότητα εκπαίδευσης ή δυνατότητα επίδειξης και παρακολούθησης της παραγωγικής διαδικασίας ή οικοτεχνική μεταποίηση και λειτουργεί με έμφαση στις τοπικές παραγωγικές δυνατότητες κάθε περιοχής.
Κάθε Πολυλειτουργικό Αγρόκτημα μπορεί να χαρακτηρίζεται (προαιρετικά) από έναν ή περισσότερους από τους ακόλουθους προσανατολισμούς που υποδηλώνει/ουν τον/τους τομέα/είς της κύριας δραστηριότητάς του:
α) Γεωργικό (φυτικής ή ζωικής κατεύθυνσης) εφόσον δραστηριοποιείται κυρίως στην αγροτική δραστηριότητα και στην οικοτεχνία,
β) Καινοτόμο, εφόσον δραστηριοποιείται κυρίως στην εφαρμογή καινοτόμων πρακτικών και τεχνικών,
γ) Περιβαλλοντικό, εφόσον δραστηριοποιείται κυρίως σε φιλοπεριβαλλοντικές δράσεις και δράσεις διατήρησης της βιοποικιλότητας,
δ) Πολιτιστικό/πολιτισμικό εφόσον δραστηριοποιείται κυρίως στη γνωριμία με την ιστορία, τον πολιτισμό και τις παραδόσεις της ευρύτερης περιοχής και
ε) Γαστρονομικό, εφόσον δραστηριοποιείται κυρίως στην ανάδειξη της τοπικής κουζίνας ή της Μεσογειακής διατροφής.
Ως ελάχιστη ενιαία έκταση λειτουργίας ενός πολυλειτουργικού αγροκτήματος ορίζονται τα πέντε (5) στρέμματα. Στην περίπτωση ειδικών περιοχών (νησιωτικές, ορεινές, περιοχές με φυσικούς περιορισμούς) η ελάχιστη έκταση δύναται να μειωθεί στα τέσσερα (4) στρέμματα. Σε κάθε περίπτωση γεωργικής δραστηριότητας (γεωργία/κτηνοτροφία) θα πρέπει να πληρούνται οι όροι της πολλαπλής συμμόρφωσης, όπως αυτοί κάθε φορά ισχύουν, καθώς και τυχόν περιορισμοί που προκύπτουν από την ισχύουσα δασική και περιβαλλοντική νομοθεσία.
Η αγροτική εκμετάλλευση θα μπορεί να περιλαμβάνει και φωτοβολταϊκά πάρκα έως 500 KW αλλά και λειτουργία αγροτουριστικών μονάδων. Αυτά περιλαμβάνονται στο σχέδιο νόμου του ΥπΑΑΤ που αποτελείται από συνολικά 47 άρθρα και μπήκε για δημόσια διαβούλευση.
Επίσης έχουμε νέες διευκρινήσεις για την εγκατάσταση μονάδων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) σε Γεωργική Γη Υψηλής Παραγωγικότητας. Με τη νέα ρύθμιση δίνεται η δυνατότητα επέκτασης φωτοβολταϊκών πάρκων σε γη υψηλής παραγωγικότητας.
Συγκεκριμένα στο άρθρο 34 αναφέρεται ότι η αγροτική εκμετάλλευση είναι η μονάδα παραγωγής προς πώληση αγροτικών προϊόντων.
Στις δραστηριότητες της αγροτικής εκμετάλλευσης περιλαμβάνεται, εκτός από την παραγωγή των προϊόντων και η αποθήκευση, τυποποίηση, συσκευασία και η τοποθέτηση, μέχρι και του σταδίου της χονδρικής και λιανικής πώλησης, αποκλειστικά των προϊόντων που παράγει η ίδια η μονάδα ή στην περίπτωση των Ομάδων Παραγωγών, των προϊόντων που παράγουν τα μέλη των Ομάδων Παραγωγών, καθώς και η πρώτη χωρική ή οικοτεχνική μεταποίησή τους, η αλιεία (θαλάσσια, εσωτερικών υδάτων), η υδατοκαλλιέργεια, συμπεριλαμβανομένων των μισθωμένων δημοσίων ιχθυοτρόφων υδάτων/λιμνοθαλασσών, ως και η διαχείριση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μικρότερη από πεντακόσια (500) KW και η λειτουργία αγροτουριστικών μονάδων».
Όσον αφορά τις προϋποθέσεις για την εγκατάσταση μονάδων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) σε Γεωργική Γη Υψηλής Παραγωγικότητας το άρθρο 33 αναφέρει τα εξής:
Στην περ. α) της παρ. 6 του άρθρου 56 του ν. 2637/1998 (Α΄ 200), περί εγκατάστασης φωτοβολταϊκών σταθμών σε αγροτική γη υψηλής παραγωγικότητας, προστίθενται εδάφια δεύτερο, τρίτο και τέταρτο, στο ενδέκατο εδάφιο διορθώνεται η αναφορά στα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια, και η περ. α) διαμορφώνεται ως εξής:
«α) Σε αγροτεμάχια που χαρακτηρίζονται από τη Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης της οικείας περιφερειακής ενότητας ως αγροτική γη υψηλής παραγωγικότητας, απαγορεύεται η άσκηση οποιασδήποτε άλλης δραστηριότητας, εκτός από την αγροτική εκμετάλλευση - αγροτική δραστηριότητα, κατά την έννοια του ν. 3874/2010 (Α΄ 151), και την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από σταθμούς Α.Π.Ε.. Με την έναρξη ισχύος της κοινής απόφασης του τετάρτου εδαφίου, για την αποδοχή αιτήσεων για χορήγηση Οριστικής Προσφοράς Σύνδεσης που υποβάλλονται στον αρμόδιο Διαχειριστή, προς εγκατάσταση φωτοβολταικών σταθμών εγκατεστημένης ισχύος μικρότερης ή ίσης του ενός μεγαβάτ (1 MW), στις ανωτέρω εκτάσεις, λαμβάνοντας υπόψη και την ισχύ σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα, σύμφωνα με την κοινή απόφαση του δωδέκατου εδαφίου, απαιτείται η άσκηση καλλιεργητικής δραστηριότητας. Tα είδη και οι καλλιέργειες των φυτών υποδεικνύονται από μελέτη, όπως και οι συνθήκες της καλλιέργειάς τους. Κατόπιν διενέργειας της ως άνω μελέτης, με κοινή απόφαση των Υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, καθορίζονται οι κατηγορίες των αιτούντων, οι λεπτομέρειες, προϋποθέσεις και διαδικασίες για την εγκατάσταση των φωτοβολταϊκών σταθμών και την άσκηση της καλλιεργητικής δραστηριότητας.
Κάθε επέμβαση στις εκτάσεις αυτές είτε για τη μεταβολή του προορισμού τους και τη διάθεσή τους για άλλες χρήσεις είτε για την εκτέλεση έργων ή τη δημιουργία εγκαταστάσεων ή παροχή άλλων εξυπηρετήσεων μέσα σε αυτές, έστω και χωρίς μεταβολή της κατά προορισμό χρήσης τους, αποτελεί εξαιρετικό μέτρο και ενεργείται πάντοτε με βάση τους όρους και τις προϋποθέσεις που ορίζονται με κοινή απόφαση των αρμοδίων οργάνων των Υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, και μόνο για λόγους που εξυπηρετούν τον γεωργικό χαρακτήρα της αγροτικής εκμετάλλευσης ή την εγκατάσταση σταθμών Α.Π.Ε..
Η απαγόρευση αυτή δεν ισχύει εφόσον πρόκειται για εκτέλεση στρατιωτικών έργων, που αφορούν στην εθνική άμυνα της χώρας, καθώς και για την εκτέλεση μεγάλων αναπτυξιακών έργων του Δημοσίου και των Ο.Τ.Α., πρώτου και δεύτερου βαθμού, για την κατασκευή δικτύων μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, υποσταθμών και εν γένει για την εκτέλεση κάθε έργου που αφορά στην υποδομή του ηλεκτρικού συστήματος και του δικτύου φυσικού αερίου, σταθμών αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας ή για περιπτώσεις Στρατηγικών Επενδύσεων, όπως αυτές προσδιορίζονται βάσει του οικείου νομοθετικού πλαισίου, ιδίως για επενδύσεις που αφορούν και συνδέονται με τη μεταποίηση αγροτικών προϊόντων και τη βιομηχανία τροφίμων. Κτίρια και εγκαταστάσεις νομίμως υφιστάμενα προ της 3ης.12.2019 επί αγροτεμαχίων που έχουν χαρακτηρισθεί ως αγροτικές γαίες υψηλής παραγωγικότητας, μπορούν να αλλάξουν χρήση, ώστε να αξιοποιηθούν για μεταποίηση αγροτικών προϊόντων.
Η ως άνω απαγόρευση δεν ισχύει και για την κατασκευή μικρών μονάδων επεξεργασίας λυμάτων, μικρής ισχύος, έως τριών χιλιάδων (3.000) ισοδυνάμων κατοίκων, από παρόχους υπηρεσιών ύδατος, σε όσες δημοτικές ενότητες, μετά από ειδική τεκμηρίωση της σκοπιμότητας και αναγκαιότητας της χωροθέτησης, κατασκευής και λειτουργίας τους, δεν υφίσταται λιγότερο περιβαλλοντικά επαχθής, τεχνικά εφικτή και βιώσιμη εναλλακτική λύση. Στην περίπτωση αυτή, οι μονάδες υποχρεούνται να διαθέτουν, κατά προτεραιότητα, προς επανάχρηση τα επεξεργασμένα λύματα για την άρδευση παρακείμενων γεωργικών εκτάσεων, σύμφωνα με τα κριτήρια της σχετικής κειμένης νομοθεσίας. Ειδικά η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκούς σταθμούς εγκατεστημένης ισχύος μεγαλύτερης ή ίσης του ενός μεγαβάτ (1 MW) απαγορεύεται σε αγροτεμάχια που χαρακτηρίζονται ως αγροτική γη υψηλής παραγωγικότητας, συμπεριλαμβανομένων των περιοχών της Αττικής, καθώς και των περιοχών της Επικράτειας που έχουν ήδη καθοριστεί ως αγροτική γη υψηλής παραγωγικότητας από εγκεκριμένα Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια (Γ.Π.Σ.) ή Σχέδια Χωρικής Οικιστικής Οργάνωσης Ανοιχτής Πόλης (Σ.Χ.Ο.Ο.Α.Π.) του ν. 2508/1997 (Α’ 124), σε Ζώνες Οικιστικού Ελέγχου (Ζ.Ο.Ε.) του άρθρου 29 του ν. 1337/1983 (Α’ 33), και σε Τοπικά Χωρικά Σχέδια του ν. 4447/2016 (Α’ 241), εκτός αν διαφορετικά προβλέπεται στα εγκεκριμένα αυτά σχέδια.
Ειδικά η παραγωγή ενέργειας από φωτοβολταϊκούς σταθμούς εγκατεστημένης ισχύος μικρότερης ή ίσης του ενός μεγαβάτ (1 MW) επιτρέπεται σε αγροτεμάχια που χαρακτηρίζονται ως αγροτική γη υψηλής παραγωγικότητας, συμπεριλαμβανομένων των περιοχών της Αττικής, καθώς και των περιοχών της Επικράτειας που έχουν ήδη καθοριστεί ως αγροτική γη υψηλής παραγωγικότητας από εγκεκριμένα Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια (Γ.Π.Σ.) ή Σχέδια Χωρικής Οικιστικής Οργάνωσης Ανοιχτής Πόλης (Σ.Χ.Ο.Ο.Α.Π.) του ν. 2508/1997 (Α’ 124), σε Ζώνες Οικιστικού Ελέγχου (Ζ.Ο.Ε.) του άρθρου 29 του ν. 1337/1983 (Α’ 33) και σε Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια του ν. 4447/2016 (Α’ 241), υπό την προϋπόθεση ότι οι φωτοβολταϊκοί σταθμοί, για τους οποίους χορηγούνται δεσμευτικές προσφορές σύνδεσης από τον αρμόδιο Διαχειριστή, μετά την έναρξη ισχύος της υπό στοιχεία ΥΠΕΝ/ ΔΑΠΕΕΚ/74123/2971/29.7.2020 κοινής απόφασης των Υπουργών Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Εσωτερικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (Β’ 3149), δεν υπερβαίνουν το μηδέν κόμμα οχτώ τοις εκατό (0,8%), καλύπτουν αγροτικές εκτάσεις που αθροιζόμενες με τις αγροτικές εκτάσεις που καλύπτουν φωτοβολταϊκοί σταθμοί που έχουν ήδη τεθεί σε λειτουργία ή έχουν χορηγηθεί δεσμευτικές προσφορές σύνδεσης και τις εκτάσεις που καλύπτουν φωτοβολταϊκοί σταθμοί που εγκαθίστανται σύμφωνα με την παρ. 11 του άρθρου 51 του ν. 4178/2013 (Α’ 174), δεν υπερβαίνουν το μηδέν κόμμα οχτώ τοις εκατό (0,8%) του συνόλου των καλλιεργούμενων εκτάσεων της κάθε Περιφερειακής Ενότητας.
Με κοινή απόφαση των Υπουργών Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Εσωτερικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, που εκδίδεται μέσα σε δύο (2) μήνες από τη θέση σε ισχύ της παρούσας διάταξης καθορίζεται η ισχύς σε MW των φωτοβολταϊκών σταθμών που επιτρέπεται να εγκατασταθούν σε αγροτική γη υψηλής παραγωγικότητας σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα (ΠΕ) και προσδιορίζονται οι ενέργειες των αρμόδιων υπηρεσιών. Για τον ανωτέρω καθορισμό χρησιμοποιούνται τα στοιχεία της Ετήσιας Γεωργικής Στατιστικής Έρευνας του έτους 2017 της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής και λαμβάνεται υπόψη μία τυπική στρεμματική κάλυψη ανά μονάδα ισχύος των φωτοβολταϊκών σταθμών.
Με την απόφαση αυτή δύναται να επιβάλλονται περιορισμοί ως προς το είδος των καλλιεργούμενων εκτάσεων, ενώ μπορεί να περιορίζεται και το ως άνω ποσοστό σε συγκεκριμένες Περιφερειακές Ενότητες. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων μπορεί να προσδιορίζονται περιορισμοί στον τρόπο θεμελίωσης των βάσεων στήριξης των φωτοβολταϊκών συστημάτων, καθώς και υποχρεώσεις για την αποκατάσταση του γηπέδου μετά την αποξήλωση φωτοβολταϊκών σταθμών».
Δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ), από τα υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Τουρισμού και Οικονομικών, με την οποία καθορίζονται οι τεχνικές και λειτουργικές προδιαγραφές των εγκαταστάσεων των επισκέψιμων τυροκομείων.
Ειδικότερα, βάσει απόφασης ως «επισκέψιμο τυροκομείο» ορίζεται κάθε μικρή ή μεγάλη εγκατάσταση τυροκομείου, η οποία πληροί τις ελάχιστες απαιτούμενες προδιαγραφές των προσφερόμενων υπηρεσιών υποδοχής, ξενάγησης, φιλοξενίας ή/και εστίασης καθώς και των τεχνικών και λειτουργικών προδιαγραφών της παρούσας απόφασης.
Κάθε τυροκομείο το οποίο λαμβάνει σήμα επισκεψιμότητας μεριμνά, ώστε να διαθέτει έναν τουλάχιστο χώρο ή αίθουσα προσβάσιμη σε όλους, συμπεριλαμβανομένων των ατόμων με κινητικά προβλήματα και γενικότερα των εμποδιζόμενων ατόμων ή ατόμων μειωμένης κινητικότητας. Το Σήμα Επισκέψιμου Τυροκομείου (Σ.Ε.ΤΥ.) και η σχετική βεβαίωση ισχύουν για πέντε (5) έτη από την ημερομηνία έκδοσής τους.
Για τη χορήγηση του Σήματος Επισκέψιμου Τυροκομείου (Σ.Ε.ΤΥ.) υποβάλλονται τα ακόλουθα δικαιολογητικά:
Αίτηση-Δήλωση η οποία επέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης.
Αντίγραφο της άδειας λειτουργίας της εγκατάστασης ή έναρξη λειτουργίας επιχείρησης.
Αντίγραφο της Απόφασης Χορήγησης Έγκρισης ή Έγγραφο Καταχώρησης από την αρμόδια αρχή.
Βεβαίωση κωδικού έγκρισης από την αρμόδια αρχή ελέγχου ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ.
Εκτυπωμένο σχέδιο της κάτοψης του χώρου, στο οποίο θα αποτυπώνεται, μεμονωμένα ή συνδυαστικά, ο χώρος υποδοχής και αναμονής επισκεπτών, η αίθουσα για τη γευστική δοκιμή των τυριών και πιθανά λοιπών γαλακτοκομικών προϊόντων (γευσιγνωσία), ο χώρος τοποθέτησης, παρουσίασης και πώλησης προϊόντων, και οι χώροι υγιεινής.
Αντίγραφο γνωστοποίησης λειτουργίας επιχείρησης υγειονομικού ενδιαφέροντος ανάλογα με το είδος των παρεχόμενων προϊόντων ή υπηρεσιών.
Μελέτη προσβασιμότητας του άρθρου 26 του ν. 4067/2012 «Νέος Οικοδομικός Κανονισμός» (Α΄ 79), σύμφωνα με τις «Τεχνικές Προδιαγραφές Μελέτης Προσβασιμότητας»
Απόδειξη κατάθεσης παραβόλου ύψους 300 ευρώ για τα τυροκομεία και 150 ευρώ για τις μικρές τυροκομικές επιχειρήσεις και τα τυροκομεία ιδιοπαραγωγής.
Συνιστάται στα επισκέψιμα τυροκομεία η πραγματοποίηση επιμορφωτικών επιδείξεων, δράσεων και άλλων εκδηλώσεων, καθώς και η παραγωγή έντυπου ή/και ψηφιακού πολύγλωσσου ενημερωτικού υλικού για την προώθηση της κατανάλωσης ελληνικών τυροκομικών προϊόντων, στο πλαίσιο ενίσχυσης της γαστρονομικής ταυτότητας της Ελλάδας, με έμφαση στα προϊόντα με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (Π.Ο.Π.) και Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη (Π.Γ.Ε.).
Διαβάστε το ΦΕΚ (εδώ)
Όπως επισημαίνει η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Αμπέλου και Οίνου (ΕΔΟΑΟ) την Κυριακή, 12 Νοεμβρίου, τα οινοποιεία των Δρόμων του Κρασιού της Ελλάδας, συμμετέχουν, στην Παγκόσμια Ημέρα Οινοτουρισμού και σας προσκαλούν να γιορτάσετε μαζί τους.
«Οι επισκέπτες των οινοποιείων θα έχουν την ευκαιρία να περιηγηθούν στις αμπελοοινικές περιοχές, να γνωρίσουν τους Έλληνες οινοπαραγωγούς, να απολαύσουν το τοπίο στους πανέμορφους αμπελώνες, να ξεναγηθούν στους χώρους παραγωγής, ωρίμανσης και παλαίωσης οίνων, να δοκιμάσουν νέες και παλαιωμένες σοδειές, αλλά και να ενημερωθούν για τα φρέσκα κρασιά του φετινού τρύγου που μόλις ολοκληρώθηκε.
Η Ημέρα Οινοτουρισμού θεσμοθετήθηκε το 2009, ως Ευρωπαϊκή ημέρα Οινοτουρισμού, και εορτάζεται κάθε χρόνο τη δεύτερη Κυριακή του Νοεμβρίου. Από το 2019 εορτάζεται σε παγκόσμιο επίπεδο.
Στον εορτασμό της «Παγκόσμιας Ημέρας Οινοτουρισμού» συμμετέχουν όλες οι περιφερειακές ενώσεις οινοπαραγωγών της χώρας μας και συγκεκριμένα:
- Η Ένωση Οινοπαραγωγών «Οινοποιοί Βορείου Ελλάδος»
- Οίνοι και Αποστάγματα Θεσσαλίας
- Η Ένωση Οινοπαραγωγών Κεντρικής Ελλάδας
- Η Ένωση Οινοπαραγωγών Αμπελώνα Αττικής
- Η Ένωση Οινοπαραγωγών Αμπελώνα Πελοποννήσου
- Η Ένωση Οινοποιών Αμπελουργών Νήσων Αιγαίου
- Το Δίκτυο Οινοποιών Κρήτης
Προγραμματίστε από τώρα την εκδρομή σας για την Κυριακή 12 Νοεμβρίου από τις 11 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα, έχετε τη δυνατότητα να επισκεφτείτε τα οινοποιεία των οινοτουριστικών δικτύων, σε όποιο μέρος της Ελλάδας και αν βρίσκεστε.
Η Παγκόσμια Ημέρα Οινοτουρισμού είναι μια θαυμάσια ευκαιρία να μυηθείτε στον μαγευτικό κόσμο του κρασιού, να γνωρίστε τη διαδικασία της οινοπαραγωγής και να δοκιμάσετε εξαιρετικά Επώνυμα Ελληνικά Κρασιά.
Περισσότερες πληροφορίες για τα οινοποιεία της κάθε περιοχής και τις εκδηλώσεις που έχουν προγραμματίσει, μπορείτε να μάθετε από τις Περιφερειακές Ενώσεις Οινοπαραγωγών».
Στον παραδοσιακό οικισμό της Κάτω Ορεινής Σερρών λειτουργεί «ο Μύθος του Βουνού», μια καθετοποιημένη επιχείρηση αιγοπροβάτων ιδιοπαραγωγής εκλεκτών τυροκομικών και γαλακτοκομικών προϊόντων της οικογένειας Κλιάμπα. Ο «Μύθος του Βουνού» αποτελεί ένα πολλά υποσχόμενο οικογενειακό εγχείρημα, με παράδοση χρόνων, ιδίως ύστερα από την προσθήκη των νεότερων μελών του, ήτοι του Τυροκόμου Κωνσταντίνου Κλιάμπα, καθώς και του συνονόματου Ζωοτέχνη ξαδέρφου του, οι οποίοι φέρνουν μια νέα πνοή στην επιχείρηση.
Σε ηλικία μόλις 22 ετών ο Κωνσταντίνος Κλιάμπας, έχοντας στα χέρια του τον πιστοποιημένο τίτλο της Γαλακτοκομικής Σχολής Ιωαννίνων, καθώς και ο συνομήλικος ξάδερφος του, ο οποίος είναι απόφοιτος του ΑΤΕΙ Ζωοτεχνίας που εδρεύει στην Θεσσαλονίκη, ανέλαβαν να εξελίξουν την οικογενειακή επιχείρηση των γονιών τους, συνδυάζοντας τις θεωρητικές γνώσεις που κατέκτησαν κατά την διάρκεια των σπουδών τους, με την εμπειρία χρόνων που διαθέτει η οικογένεια Κλιάμπα στον τομέα παραγωγής τυροκομικών και γαλακτοκομικών προϊόντων, καθώς και στον τομέα της κτηνοτροφίας.
«Έχουμε μεγάλη ιστορία της κτηνοτροφίας πάνω στην πλάτη μας»
Οι παιδικές αναμνήσεις του Τυροκόμου Κωνσταντίνου Κλιάμπα είναι γεμάτες με εικόνες από την κτηνοτροφική μονάδα της οικογένειας του, την φροντίδα των ζώων και την παραγωγή του τυριού. Η απόφαση του να σπουδάσει στη Γαλακτοκομική Σχολή Ιωαννίνων ήρθε σαν φυσική εξέλιξη, καθώς «η οικογένεια του είχε ήδη ρίξει τα θεμέλια για το τυροκομείο», όπως ο ίδιος αναφέρει.
Σήμερα, επτά άτομα δραστηριοποιούνται στα πλαίσια της οικογενειακής επιχείρησης «ο Μύθος του Βουνού», οι οποίοι έχουν διανείμει τις εργασίες με βάσει την εμπειρία και το θεωρητικό τους υπόβαθρο. Οι τέσσερις εξ αυτών πηγαίνουν στην μονάδα το πρωί για την άμελξη του γάλακτος και οι υπόλοιποι τρεις ασχολούνται με τις δουλειές του τυροκομείου. Η ημέρα ξεκινά με την τοποθέτηση του γάλακτος στους παστεριωτές, πριν ακόμα να ανατείλει ο ήλιος, κατόπιν το βράζουν και αμέσως μετά ακολουθεί η διαδικασία της παραγωγής των διάφορων προϊόντων.
Μηχανήματα και άμελξη
Η οικογένεια Κλιάμπα διαθέτει ένα κοπάδι 1.000 προβάτων και αιγών. Η άμελξη των ζώων πραγματοποιείται με την υποστήριξη μηχανημάτων και όπως ο ίδιος ο Κωνσταντίνος ανέφερε «δεν θα μπορούσε να γίνει αλλιώς, καθώς τα πράγματα έχουν γίνει πολύ απαιτητικά και πλέον δεν μπορείς χειρωνακτικά να παράξεις ένα εντελώς καθαρό και σίγουρα ποιοτικό προϊόν». Χωρίς να υποτιμά τον πατροπαράδοτο τρόπο της άμελξης ο νεαρός τυροκόμος εξηγεί, ότι για να μπορέσει το τυροκομείο να αποτελέσει μια επιτυχημένη επιχειρηματική δραστηριότητα, η οποία θα διακρίνεται για την ποιότητα των προϊόντων της, η χρήση των μηχανημάτων ήταν μονόδρομος. Επιπλέον, πρόσθεσε ότι η χρήση των μηχανημάτων διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στο άνω εγχείρημα, καθώς η παραγωγή αυξάνεται, ενώ μειώνεται ο χρόνος παραγωγής, οι εργατοώρες και κατ’ επέκταση και τα εργατικά χέρια. Παράλληλα, με την χρήση των μηχανημάτων διατηρείται σταθερή και η ποιότητα των προϊόντων, καθώς το γάλα, όπως εξηγεί ο 22χρονος τυροκόμος, με τη βοήθεια των μηχανημάτων δεν έχει περιθώριο να ανεβάσει μικροβιακό φορτίο, αφού δεν έρχεται καθόλου σε επαφή με το περιβάλλον, ενώ εισέρχεται κατευθείαν από το ζώο μέσα στις σωληνώσεις, περνά από φίλτρο και τέλος επιτόπου μπαίνει στην ψύξη.
Μεταφορά γάλακτος, τυποποίηση και διανομή
Στο τυροκομείο ο «Μύθος του Βουνού» η μεταφορά του γάλακτος πραγματοποιείται «τουλάχιστον προς το παρόν», όπως ο ίδιος αναφέρει, παραδοσιακά,. Συγκεκριμένα το γάλα τοποθετείται αρχικά στις παγολεκάνες, κατόπιν ψύχεται και αφού τοποθετηθεί στα ειδικά διαμορφωμένα ανοξείδωτα μπιτόνια μεταφέρεται στο τυροκομείο. Καθ’ όλη τη διαδικασία την μεταφοράς, την οποία εποπτεύει ο ίδιος, επιδεικνύεται ιδιαίτερη προσοχή, ώστε το γάλα να προστατευτεί από κάθε πιθανή επαφή με κάποιο μικροβιακό φορτίο. Η τυποποίηση, ομοίως, πραγματοποιείται στα πλαίσια της οικογενειακής επιχείρησης, με τους ίδιους να αναλαμβάνουν την όλη διαδικασία, καθώς διαθέτουν την δική τους φίρμα, ενώ έχουν προμηθευτεί και με τα δικά τους σκεύη. Τελευταία έρχεται η διανομή των προϊόντων, στην οποία συμβάλει και ο 22χρονος Τυροκόμος Κωνσταντίνος, με τον ίδιο να σημειώνει, ότι στις μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις, όπως στον «Μύθο του Βουνού» θα πρέπει να είσαι ευέλικτος και να μπορείς να καλύψεις τις διάφορες απαιτήσεις που θα προκύψουν στα πλαίσια της λειτουργίας της επιχείρησης.
Το κόστος παραγωγής απαιτεί ευελιξία
Η είσοδος των δύο νέων μελών απαιτούσε η οικογενειακή επιχείρηση να λάβει σημαντικές αποφάσεις, ώστε να μπορέσει να ανταπεξέλθει οικονομικά, ως εκ τούτου, μεταξύ άλλων, αποφάσισαν να αφήσουν «στην άκρη τους μεσάζοντες ώστε να μπορέσει να ανέβει η δουλειά» και να έχουν ένα κέρδος, καθώς όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο Κωνσταντίνος «το γάλα και το κρέας στο εμπόριο είναι δύσκολο να πληρωθούν».
Το κόστος παραγωγής σε συνάρτηση με το κέρδος είναι ένας παράγοντας, που απασχολεί τον νεαρό τυροκόμο, αναφορικά με την βιωσιμότητα της επιχειρηματικής του δραστηριότητας. Ο ίδιος, μάλιστα, ανέφερε, ότι «το τυρί στο κέρδος πάντα είναι πιο δύσκολο, γιατί μπορεί να τύχει να κάνεις 5 κιλά γάλα για ένα κιλό τυρί», ενώ πρόσθεσε, ότι, μολονότι, το τυρί φέτος είχε μια πολύ καλή τιμή της τάξεως του 1,70 ευρώ με 1,80 ευρώ, ο καταναλωτής δεν μπορούσε να το υποστηρίξει και ως εκ τούτου για να αποφύγει την ζημία παρήγαγε λιγότερο τυρί.
Ιδέες και νέες γεύσεις
Ο Κωνσταντίνος Κλιάμπας κατόρθωσε να σμίξει αρμονικά την παράδοση με τις απαιτήσεις της σύγχρονης εποχής, φέρνοντας αδιαμφισβήτητα μια πνοή αλλαγής στον «Μύθο του Βουνού». Η ιδιοπαραγωγή της οικογένειας Κλιάμπα εξελίχθηκε και επεκτάθηκε, καθώς σήμερα πέρα των παραδοσιακών τυριών, ο «Μύθος του Βουνού» παράγει γιαούρτι, κρέμα βανίλιας και σοκολάτας από φρέσκο πρόβειο και κατσικίσιο πιστοποιημένο γάλα βιολογικής εκτροφής, ρυζόγαλο, μυζήθρα με ρίγανη, ακόμα και κατσικίσιο παγωτό! Ιδιαίτερα περήφανος, ο Κωνσταντίνος Κλιάμπας μιλά στον ΑγροΤύπο για την μυζήθρα με ρίγανη, την οποία εμπνεύστηκε ο ίδιος, καθώς και για το κατσικίσιο παγωτό των έντεκα γεύσεων, που παρασκευάζεται από βιολογικές πρώτες ύλες! Ωστόσο, όπως ο ίδιος σημειώνει, αναφορικά με την παρασκευή παγωτού, καθώς η επιχείρηση βρίσκεται σε συνεχή εξέλιξη, ενώ ως κτηνοτροφική μονάδα διαθέτουν τις πιστοποιήσεις βιολογικού γάλακτος, μέχρι στιγμής δεν έχουν λάβει την ανάλογη ετικέτα, ώστε να αναγράφεται και πάνω στο προϊόν ότι είναι από βιολογικό κατσικίσιο γάλα.
Προϊόντα και προώθηση
Καθώς τα ηνία του Τυροκομείου έχουν περάσει στα νεότερα ηλικιακά μέλη η διαφήμιση και η προώθηση των προϊόντων πραγματοποιείται μέσω των διάφορων πλατφορμών κοινωνικής δικτύωσης, καθώς και μέσω της συμμετοχής σε διάφορες εκδηλώσεις, όπου το αγοραστικό κοινό μπορεί να γνωρίσει τα προϊόντα από κοντά. Διανύοντας το 4ο έτος λειτουργίας του, το τυροκομείο προμηθεύει σταθερά με τα εκλεκτά προϊόντα του την αγορά της ευρύτερης περιοχής των Σερρών, ενώ παράλληλα διατηρεί και την δική του πελατεία. Το βλέμμα της επιτυχημένης αυτής επιχειρηματικής δραστηριότητας είναι στραμμένο στην συνεχή εξέλιξη, ήτοι την περαιτέρω επέκταση του τυροκομείου, καθώς και πιθανές συνεργασίες για την εξαγωγή των προϊόντων, πάντοτε συναρτώμενη, ωστόσο, με την σταθερή ποιότητα των προϊόντων, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Κωνσταντίνος Κλιάμπας.
Το Δίκτυο Νήσων Αττικής ξεκίνησε τη διαβούλευση για το σχεδιασμό του νέου προγράμματος LEADER 2023-2027 στην Π.Ε. Νήσων Αττικής.
Τα τελευταία έξι (6) χρόνια η πρωτοβουλία CLLD/ LEADER έχει αναδειχθεί στο πλέον αποτελεσματικό εργαλείο εφαρμογής πολιτικών ανάπτυξης στις αγροτικές περιοχές εφαρμογής του, αξιοποιώντας την «εκ των κάτω προς τα άνω» (bottom-up) μέθοδο σχεδιασμού και υλοποίησης αναπτυξιακών στρατηγικών, η οποία θα ισχύσει και για την περίοδο 2023-2027.
Το Δίκτυο Συνεργασίας Δήμων ΠΕ Νήσων Αττικής ανακοινώνει δημόσια διαβούλευση για την κατάρτιση του νέου Τοπικού Προγράμματος LEADER, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου ΚΑΠ 2023 – 2027.
Η περιοχή CLLD/ LEADER: Νησιά της Αττικής, αποτελείται από τα νησιά του Αργοσαρωνικού – Αγκίστρι, Αίγινα, Σαλαμίνα, Πόρος, Ύδρα, Σπέτσες, την χερσαία ζώνη Τροιζηνίας – Μεθάνων και τα Κύθηρα – Αντικύθηρα. Βρίσκεται σε άμεση γειτονία με τα κέντρα της χώρας Πειραιά και Αθηνών και αποτελούν την πλησιέστερη τουριστική διέξοδο, από την Αττική, ενώ η περιοχή βιώνει ταυτόχρονα και την αδυναμία της νησιωτικότητας.
Κρίσιμη παράμετρος για την αποτελεσματική αξιοποίηση του προγράμματος LEADER είναι η διαμόρφωση των εταιρικών σχημάτων, ο προσδιορισμός της περιοχής παρέμβασης και η προτεινόμενη στρατηγική. Τα εταιρικά σχήματα πρέπει να εκπροσωπούν μια συνεκτική και ομοιογενή ανθρωπογεωγραφική ενότητα και η Περιφερειακή Ενότητα Νήσων Αττικής πληροί απολύτως όλα τα σχετικά χαρακτηριστικά.
Ο πλούτος του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος, με την αξιοποίηση των μικρών σε ποσότητα αλλά ποιοτικών προϊόντων και τη διασύνδεση και συνεργασία μεταξύ τομέων, φορέων και λοιπών εμπλεκομένων, είναι παράμετροι ικανοί να συμβάλλουν στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, να αναδείξουν τομείς επιχειρηματικότητας αξιοποιώντας τα μέσα που η τεχνολογία παρέχει και να στοχεύσουν στην αειφορία.
Φωτογραφία: Ενημέρωση - Διαβούλευση για το νέο πρόγραμμα LEADER 2023-2027, στον Δήμο Αίγινας.
Από αριστερά προς τα δεξιά τα πρόσωπα που εμφανίζονται στη φωτογραφία είναι:
κ. Ιωάννης Ζορμπάς, Πρόεδρος ΕΔΠ Δικτύου & Δήμαρχος Αίγινας
κα. Αγγέλα Ταλέβη, Αρχιτέκτων μηχ/κος, Αναπληρώτρια Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Αίγινας
κα. Μαίρη Κουκούλη, Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής, Ισότητας των φύλων, Τουρισμού, Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων, Δήμου Αίγινας
κα. Νεκταρία Σαράντου, Ειδική Σύμβουλος Δημάρχου Αίγινας
κ. Μάνος Καλλίγερος, Στέλεχος ΟΤΔ
κα. Χριστίνα Καλαθά, Συντονίστρια Τ.Π. Δικτύου Νήσων Αττικής
Η πολιτική της τοπικής ανάπτυξης με την πρωτοβουλία τοπικών κοινοτήτων αποτελεί ένα βασικό εργαλείο για την επίτευξη των στόχων της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής που αφορούν στον ειδικό στόχο 8: Προώθηση της απασχόλησης, της κοινωνικής ένταξης και της τοπικής ανάπτυξης στις αγροτικές περιοχές συμπεριλαμβανομένης της βιοοικονομίας και της βιώσιμης δασοκομίας.
Το Δίκτυο Συνεργασίας Δήμων Περιφερειακής Ενότητας Νήσων Αττικής στο πλαίσιο αυτό και για την οργάνωση του φακέλου υποψηφιότητας στην πρόσκληση με πρώτη καταληκτική ημερομηνία στις 22-02-2023 οργανώνει τις ενέργειες διαβούλευσης με επιτόπου επισκέψεις στην περιοχή παρέμβασης.
Για το λόγο αυτό, καλεί τους φορείς στην ΠΕ Νήσων Αττικής (παραγωγικούς, οικονομικούς, κοινωνικούς, πολιτιστικούς, επιστημονικούς, κ.ά.) αλλά και μεμονωμένα άτομα να συμμετάσχουν ενεργά και να υποβάλλουν προτάσεις.
Προγραμματίζεται τουλάχιστον μια εκδήλωση/ διαβούλευση ανά Δήμο της περιοχής παρέμβασης (8 Δήμοι συνολικά). Ο ακριβής χρόνος και τόπος των διαβουλεύσεων, θα οριστεί σε νεότερη ανακοίνωση.
Μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί επισκέψεις ενημέρωσης στους Δήμους Αίγινας, Πόρου και Τροιζηνίας – Μεθάνων, έχουν προγραμματιστεί οι συναντήσεις στους Δήμους Σαλαμίνας και Σπετσών, ενώ ολοκληρώθηκε με επιτυχία και υψηλή προσέλευση η δημόσια διαβούλευση στα Κύθηρα στις 19-12-2022, τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση.
Η διαβούλευση θα διαρκέσει μέχρι τις 31 Ιανουαρίου και θα πραγματοποιηθεί με ανοιχτές και διαδικτυακές εκδηλώσεις.
Η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Αμπέλου και Οίνου (ΕΔΟΑΟ) επισημαίνει ότι χιλιάδες επισκέπτες πέρασαν τις πόρτες των εκατοντάδων οινοποιείων που ήταν ανοιχτά, αποκομίζοντας σημαντικές εμπειρίες και γνώσεις για τα μυστικά του οίνου και την διαδικασία οινοποίησης, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Οινοτουρισμού που έχει καθιερωθεί για τις 13 Νοεμβρίου.
Μια επίσκεψη που πέραν αυτού είχε και μιαν ακόμη σημαντική πτυχή, την επαφή με την τοπική κοινωνία και τον πολιτισμό της, προσθέτει.
Με αφορμή τον μεγάλο αριθμό επισκεπτών και τον πλούτο των εκδηλώσεων, ο πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Αμπέλου και Οίνου κ Κωνσταντίνος Ευσταθίου επισήμανε σε δηλώσεις του δύο κρίσιμες διαστάσεις:
1) την ολοένα και μεγαλύτερη σημασία που αποδίδει πλέον ο κλάδος στην σύνδεσή του με το καταναλωτικό κοινό και στην καλλιέργεια σχέσεων εμπιστοσύνης, τόσο με την ποιοτική αναβάθμιση του προϊόντος όσο και με εκδηλώσεις, όπως αυτές την Ημέρα Οινοτουρισμού, και
2) την ιδιαίτερα θετική εξέλιξη της αναγνώρισης από την Πολιτεία του ξεχωριστού ρόλου που διαδραματίζει ο αμπελοοινικός κλάδος, καθώς συμβάλλει στην εθνική οικονομία και στηρίζει τις τοπικές κοινωνίες και κατ επέκταση την κοινωνική συνοχή.
Ακριβώς για αυτό, σημείωσε ο κ. Ευσταθίου, ο κλάδος εκφράζει την ικανοποίησή του για την δέσμευση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γεωργαντά ότι η προώθηση του Οινοτουρισμού αποτελεί στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης, θεωρώντας ότι ανοίγονται νέες αναπτυξιακές προοπτικές.
Στην εκδήλωση συμμετείχαν οι περιφερειακές ενώσεις οινοπαραγωγών της χώρας, και συγκεκριμένα:
- Οινοποιοί Βορείου Ελλάδος (ENOABE)
- Ένωση Οινοπαραγωγών του Αμπελώνα τηs Κεντρικήs Ελλάδας (ΕΝΟΑΚΕ),
- Ένωση Οινοπαραγωγών του Αμπελώνα τηs Αττικής (ΕΝΟΑΑ),
- Ένωση Οινοπαραγωγών του Αμπελώνα τηs Πελοποννήσου (ΕΝΟΑΠ),
- Δίκτυο Οινοποιών Κρήτης (Wines of Crete),
- Ένωση Οινοποιών Αμπελουργών Νήσων Αιγαίου (ΕΝΟΑΝΑ).
Το επόμενο χρονικό διάστημα θα δημοσιευθούν σε Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) οι προδιαγραφές των σημάτων για το επισκέψιμο τυροκομείο, καθώς και του επισκέψιμου ζυθοποιείου και ελαιοτριβείου.
Η πρώτη ΚΥΑ αναμένεται να αφορά τα επισκέψιμα ζυθοποιεία, ενώ θα ακολουθήσουν έπειτα τα επισκέψιμα ελαιοτριβεία και τυροκομεία.
Τα παραπάνω ανέφερε η αρμόδια υφυπουργός Τουρισμού, Σοφία Ζαχαράκη, στον βουλευτή Λάρισας, Μάξιμο Χαρακόπουλο, στο πλαίσιο συνάντησης εργασίας.
«Υλοποιούμε στην πράξη -στοχευμένα και μεθοδικά- τη διασύνδεση του πρωτογενούς τομέα και της ελληνικής παραγωγής με τον κλάδο της φιλοξενίας, ενισχύουμε το τουριστικό μας προϊόν και επιμηκύνουμε την τουριστική περίοδο, δίνοντας ώθηση στις ειδικές μορφές τουρισμού δώδεκα μήνες τον χρόνο. Παράλληλα, στηρίζουμε την ξεχωριστή ταυτότητα των ελληνικών προϊόντων που τα καθιστούν μοναδικά σε όλο τον κόσμο και προωθούμε την εξωστρέφεια του αγροδιατροφικού κλάδου, ενισχύοντας το εισόδημα τόσο των αγροτών μας, όσο και των μικρομεσαίων ελληνικών επιχειρήσεων.
Με τον νέο νόμο του Υπουργείου Τουρισμού, που ψηφίστηκε πρόσφατα, θεσπίσαμε για πρώτη φορά ειδικό Σήμα Επισκέψιμης Μονάδας για τρεις νέες κατηγορίες παραγωγικών κλάδων. Έτσι, μετά τα Επισκέψιμα Ζυθοποιεία την άνοιξη, προχωράμε στην καρδιά του καλοκαιριού με τα Επισκέψιμα Ελαιοτριβεία και θα ακολουθήσουν το φθινόπωρο τα Επισκέψιμα Τυροκομεία.
Τα τρία νέα αυτά σήματα φιλοδοξούν να ενισχύσουν την επισκεψιμότητα σε κάθε γωνιά της πατρίδας μας, φέρνοντας στο επίκεντρο του τουριστικού χάρτη νέους προορισμούς -λιγότερο δημοφιλείς μέχρι σήμερα- με βασικό όχημα την ελληνική γη και τα ελληνικά προϊόντα. Έρχονται, δε, να συμπληρώσουν το Σήμα Επισκέψιμου οινοποιείου και Αγροτουρισμού, που χορηγεί ήδη το Υπουργείο Τουρισμού.
Επίσης από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, θα διατεθούν 17,2 εκατ. ευρώ για τη θεσμοθέτηση για πρώτη φορά δικτύου αγροτουρισμού και γαστρονομικού τουρισμού στην Ελλάδα (AGTIS), με ψηφιακές πλατφόρμες, χάρτες, ειδικές εφαρμογές και ενέργειες branding και marketing», ανέφερε η υφυπουργός.
Στο μεταξύ στο νέο νόμο 4982 (ΦΕΚ με Αρ. Φύλλου 195) και ειδικότερα στα άρθρα 105, 106 και 107 θεσμοθετούνται για πρώτη φορά στην χώρα μας τα επισκέψιμα ζυθοποιεία, ελαιοτριβείο και τυροκομεία αντίστοιχα. Στο άρθρο 108 του ίδιου νόμου θεσπίζεται η επιβολή παράβολου για την έκδοση των οριζομένων κατά περίπτωση σημάτων επισκεψιμότητας τουριστικών προορισμών (οινοποιείο, ζυθοποιείο, ελαιοτριβείο, κ.α.).
Το Υπουργείο Τουρισμού - σε συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων - ανάρτησε σε δημόσια διαβούλευση σχέδιο Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) για τη θεσμοθέτηση και τις τεχνικές - λειτουργικές προδιαγραφές των επισκέψιμων ελαιοτριβείων.
Με την ΚΥΑ καθορίζονται οι προδιαγραφές για τις παρεχόμενες υπηρεσίες και οι τεχνικές και λειτουργικές προδιαγραφές των εγκαταστάσεων των επισκέψιμων ελαιοτριβείων.
Ως ελάχιστες απαιτούμενες προδιαγραφές των υπηρεσιών υποδοχής, φιλοξενίας και ξενάγησης οι οποίες προσφέρονται στα επισκέψιμα ελαιοτριβεία, ορίζονται οι ακόλουθες:
α) Μεμονωμένα ή συνδυαστικά, χώρος υποδοχής και αναμονής επισκεπτών, αίθουσα κατάλληλα διαμορφωμένη και εξοπλισμένη για γευστική δοκιμή ελαιολάδου από βαρέλι ή/και φιάλη (γευσιγνωσία), αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, χώρος τοποθέτησης, παρουσίασης και -εάν η επιχείρηση επιθυμεί- πώλησης προϊόντων, υπαίθριος χώρος εκδηλώσεων.
β) Ανάρτηση σε εμφανές σημείο κάτοψης του ελαιοτριβείου με καταγεγραμμένους, αποτυπωμένους και σημασμένους τους χώρους, οι οποίοι είναι προσβάσιμοι στους επισκέπτες. Σήμανση για τον μέγιστο αριθμό επισκεπτών που μπορούν να ξεναγούνται ταυτόχρονα σε κάθε ένα από τους ως άνω επισκέψιμους χώρους.
γ) Ορισμός υπευθύνου για την υποδοχή, φιλοξενία και ξενάγηση των επισκεπτών.
δ) Πινακίδα στην είσοδο του ελαιοτριβείου με χρηστικές πληροφορίες που αφορούν κατ’ ελάχιστο τις ώρες λειτουργίας και ημέρες επίσκεψης του ελαιοτριβείου και τηλέφωνα επικοινωνίας.
ε) Ανάρτηση σε εμφανές σημείο του χώρου υποδοχής τιμοκαταλόγου ελαιολάδου (εάν πωλούν λιανικώς) και κόστους της γευστικής δοκιμής (εάν χρεώνεται) καθώς και τιμοκαταλόγου λοιπών παρεχόμενων υπηρεσιών.
στ) Τοποθέτηση του «Σήματος Επισκέψιμου Ελαιοτριβείου» στην είσοδο της εγκατάστασης και ανάρτησή του στην ιστοσελίδα της επιχείρησης
ζ) Χώροι υγιεινής για άνδρες, γυναίκες και ΑμεΑ και προαιρετικά χώροι υγιεινής «οικογενειακού τύπου» (για τη φροντίδα βρεφών και μικρών παιδιών)
η) Ασφάλεια των χώρων. Υποχρεωτικός φωτισμός ασφαλείας και σήμανση ασφαλείας των οδεύσεων διαφυγής, των εξόδων κινδύνου των εσωτερικών χώρων και των χώρων ανοικτής περιοχής της εγκατάστασης. Δημιουργία χάρτη διαφυγής ατόμων με αναπηρίες και εμποδιζόμενων ατόμων/ατόμων με μειωμένη κινητικότητα για την αίθουσα - χώρους απρόσκοπτης πρόσβασης του παρ. 1 του άρθρου 3 της παρούσας απόφασης.
θ) Επαρκής και συχνός φυσικός αερισμός ή τεχνητός εξαερισμός των χώρων παραγωγής και των χώρων τελικών προϊόντων καθώς και των χώρων αποθήκευσης πρώτων υλών, εφ’ όσον οι τελευταίοι είναι επισκέψιμοι.
ι) Πυρασφάλεια. Σε ό,τι αφορά τα προληπτικά μέτρα πυροπροστασίας και τα μέτρα ενεργητικής πυροπροστασίας του ελαιοτριβείου, η επιχείρηση καλύπτεται από τις σχετικές άδειες/εγκρίσεις που αποτέλεσαν προϋπόθεση αδειοδότησης της ίδρυσης και λειτουργίας
ια) Γνωστοποίηση με ειδική σήμανση και με γραφή braille, στο χώρο του επισκέψιμου ελαιοτριβείου καθώς και με διαδικτυακή, τηλεφωνική ή έντυπη ενημέρωση, για την δυνατότητα επίσκεψης και φιλοξενίας ατόμων με αναπηρία (ΑμεΑ).
ιβ) Υποχρεωτική ανάρτηση όλων των παραπάνω στοιχείων επισκεψιμότητας στην επίσημη ιστοσελίδα στις επιχείρησης του ελαιοτριβείου.
Το Σήμα Επισκέψιμου Ελαιοτριβείου (Σ.Ε.ΕΛ.) εκδίδεται από την Περιφερειακή Υπηρεσία Τουρισμού (Π.Υ.Τ.) του Υπουργείου Τουρισμού, στην χωρική αρμοδιότητα της οποίας βρίσκεται η εγκατάσταση για την οποία υποβάλλεται η αίτηση.
Σκοπός της δημόσιας διαβούλευσης, η οποία θα διαρκέσει μέχρι και την Παρασκευή, 2 Σεπτεμβρίου 2022 (ώρα 23:59), είναι η συγκέντρωση σχολίων και παρατηρήσεων από όλους τους εμπλεκόμενους θεσμικούς φορείς, τις επιχειρήσεις και τους ελαιοπαραγωγούς, προκειμένου να καταστεί η απόκτηση του Σήματος Επισκέψιμου Ελαιοτριβείου προσιτή σε κάθε ελαιουργική εγκατάσταση.
Το σχέδιο της απόφασης έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Τουρισμού (εδώ).
Η Κοινή Υπουργική Απόφαση έρχεται σε συνέχεια του αρ. 50 του ν. 4875/2021 (ΦΕΚ 250/Α’) του Υπουργείου Τουρισμού, που ψηφίστηκε πρόσφατα από τη Βουλή των Ελλήνων, για τη θέσπιση του Σήματος Επισκέψιμου Ελαιοτριβείου. Εντάσσεται, δε, στη στρατηγική στόχευση του Υπουργείου Τουρισμού για την προώθηση των ειδικών μορφών τουρισμού, μέσα από τη σύνδεση του αγροδιατροφικού κλάδου και της ελληνικής παραγωγής με τον κλάδο της φιλοξενίας.
Υπενθυμίζεται ότι το Σήμα Επισκέψιμου Ελαιοτριβείου διασφαλίζει την επισκεψιμότητα σε χώρους όπου λειτουργούν ελαιοτριβεία -ειδικών προδιαγραφών- που παράγουν ελληνικό ελαιόλαδο εξαιρετικής ποιότητας, με σκοπό την παροχή υπηρεσιών υποδοχής, ξενάγησης, φιλοξενίας, εστίασης και γευσιγνωσίας.
Πρόκειται για τη δεύτερη κατά σειρά νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Τουρισμού για φέτος, καθώς έχει προηγηθεί η δημόσια διαβούλευση για τις προδιαγραφές του Σήματος Επισκέψιμου Ζυθοποιείου, που ήδη υπογράφηκε και βρίσκεται σε στάδιο δημοσίευσης σε ΦΕΚ.
Η Υφυπουργός Τουρισμού, αρμόδια για τις ειδικές μορφές τουρισμού, Σοφία Ζαχαράκη, δήλωσε: «Υλοποιούμε στην πράξη -στοχευμένα και μεθοδικά- τη διασύνδεση του πρωτογενούς τομέα και της ελληνικής παραγωγής με τον κλάδο της φιλοξενίας, ενισχύουμε το τουριστικό μας προϊόν και επιμηκύνουμε την τουριστική περίοδο, δίνοντας ώθηση στις ειδικές μορφές τουρισμού δώδεκα μήνες τον χρόνο. Παράλληλα, στηρίζουμε την ξεχωριστή ταυτότητα των ελληνικών προϊόντων που τα καθιστούν μοναδικά σε όλο τον κόσμο και προωθούμε την εξωστρέφεια του αγροδιατροφικού κλάδου, ενισχύοντας το εισόδημα τόσο των αγροτών μας, όσο και των μικρομεσαίων ελληνικών επιχειρήσεων.
Με τον νέο νόμο του Υπουργείου Τουρισμού, που ψηφίστηκε πρόσφατα, θεσπίσαμε για πρώτη φορά ειδικό Σήμα Επισκέψιμης Μονάδας για τρεις νέες κατηγορίες παραγωγικών κλάδων. Έτσι, μετά τα Επισκέψιμα Ζυθοποιεία την άνοιξη, προχωράμε στην καρδιά του καλοκαιριού με τα Επισκέψιμα Ελαιοτριβεία και θα ακολουθήσουν το φθινόπωρο τα Επισκέψιμα Τυροκομεία.
Τα τρία νέα αυτά σήματα φιλοδοξούν να ενισχύσουν την επισκεψιμότητα σε κάθε γωνιά της πατρίδας μας, φέρνοντας στο επίκεντρο του τουριστικού χάρτη νέους προορισμούς -λιγότερο δημοφιλείς μέχρι σήμερα- με βασικό όχημα την ελληνική γη και τα ελληνικά προϊόντα. Έρχονται, δε, να συμπληρώσουν το Σήμα Επισκέψιμου Οινοποιείου και Αγροτουρισμού, που χορηγεί ήδη το Υπουργείο Τουρισμού.
Επιπροσθέτως, αξιοποιούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, διαθέτοντας 17,2 εκατ. ευρώ για τη θεσμοθέτηση δικτύου αγροτουρισμού και γαστρονομικού τουρισμού στην Ελλάδα (AGTIS), με ψηφιακές πλατφόρμες, χάρτες, εφαρμογές, ενέργειες branding και marketing, προσφέροντας νέες, αυθεντικές εμπειρίες στους ταξιδιώτες που επισκέπτονται τη χώρα μας».
Για σκανδαλώδη αποκλεισμό δυνητικών δικαιούχων από τη διαδικασία υποβολής αίτησης ενίσχυσης του Υποέργου 3: «Πράσινος Αγροτουρισμός» της Δράσης: «Οικονομικός μετασχηματισμός του αγροτικού τομέα» του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας», κάνει λόγο ο βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ. κ. Βασίλης Κόκκαλης, με ερώτησή του προς τον αρμόδιο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργο Γεωργαντά.
Αναλυτικά η ερώτηση του κ. Κόκκαλη, που συνυπογράφουν ακόμη 28 βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αναφέρει τα εξής:
Με την υπ. Αριθ. 164/07-04-2022 Απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ορίζονται οι όροι, οι προϋποθέσεις και οι περιορισμοί σύμφωνα με τους οποίους καλούνται οι δυνητικοί δικαιούχοι του Υποέργου 3: «Πράσινος Αγροτουρισμός» της Δράσης: «Οικονομικός μετασχηματισμός του αγροτικού τομέα» του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, να υποβάλλουν αίτηση ενίσχυσης.
Ως ημερομηνία υποβολής των αιτήσεων ενίσχυσης και των φακέλων υποψηφιότητας ορίστηκε η 30/05/2022, η οποία τελικά μετατέθηκε για τις 19/7/2022 και ολοκλήρωσης η 30/9/2022.
Σύμφωνα με την παράγραφο 11 «Διοικητικός έλεγχος των αιτήσεων ενίσχυσης - Ένταξη στο υποέργο», στο σημείο 11.3 «Έλεγχος Πληρότητας» αναφέρεται ότι «Ο έλεγχος πληρότητας των αιτήσεων ενίσχυσης διενεργείται μέχρι εξαντλήσεως των διαθέσιμων πόρων, από τους αξιολογητές με κατάλληλη λίστα ελέγχου, διαμορφωμένη σύμφωνα με τους όρους της πρόσκλησης με σκοπό τη διασφάλιση: α) της προσήκουσας συμπλήρωσης/σύνταξης και υποβολής της αίτησης ενίσχυσης. β) της ορθής υποβολής/καταχώρησης όλων των στοιχείων, δικαιολογητικών και μελετών του παραρτήματος Ι, και γ) της κατάλληλα υπογεγραμμένης αίτησης ενίσχυσης και εγγράφων».
Στις 19/7/2022 όντως έγινε η έναρξη υποβολής των αιτήσεων ενίσχυσης και των φακέλων υποψηφιότητας στην σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα, η οποία όμως, δυστυχώς παρέμεινε «ενεργή» μόνο για 5 ώρες, στερώντας τη δυνατότητα συμμετοχής πλήθους δυνητικών δικαιούχων.
Σε ερώτηση των ενδιαφερόμενων που τέθηκε σχετικά με το λόγο αποκλεισμού της δυνατότητας υποβολής αιτήσεων στην ηλεκτρονική πλατφόρμα η επίσημη απάντηση που δόθηκε, αναφέρει ότι «το πρόγραμμα έχει πλέον κλείσει, καθώς υπερκαλύφθηκε ο διαθέσιμος προϋπολογισμός. Δεν γίνονται δεκτές επιπλέον αιτήσεις»
Επειδή κατά το στάδιο υποβολής πληρότητας των υποβαλλόμενων αιτήσεων ενίσχυσης δεν προβλέπεται αλλά ούτε και είναι εφικτή η ολοκλήρωση του ελέγχου αξιολόγησης τους.
Επειδή είναι αδύνατον μέσα στο χρονικό διάστημα λειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας να έχει πραγματοποιηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία ελέγχου πληρότητας από τους αξιολογητές και ο κατάλληλος επιμερισμός των ποσών ενισχύσεων.
Επειδή η εξάντληση των διαθέσιμων πόρων δεν μπορεί να υλοποιηθεί και να τεκμηριωθεί κατά το στάδιο υποβολής των αιτήσεων ενίσχυσης.
Επειδή είναι άδικος και μεροληπτικός ο αποκλεισμός των ενδιαφερομένων δυνητικών δικαιούχων του Υποέργου 3 από τη διαδικασία υποβολής αίτησης.
Ερωτάται ο αρμόδιος κ. Υπουργός:
Προτίθεται να αποκαταστήσει την αδικία και να επιτρέψει στους δυνητικούς δικαιούχους του Υποέργου 3: «Πράσινος Αγροτουρισμός» της Δράσης: «Οικονομικός μετασχηματισμός του αγροτικού τομέα» του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, την υποβολή αιτήσεων και φακέλων υποψηφιότητας στην σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα;
Υψηλό το ενδιαφέρον των επενδυτών για το υποέργο «Πράσινος Αγροτουρισμός» της Δράσης Οικονομικός Μετασχηματισμός του Αγροτικού Τομέα του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, λέει το ΥπΑΑΤ.
Μεγάλο υπήρξε το ενδιαφέρον των επενδυτών από όλες τις Περιφέρειες της Χώρας και στην πρόσκληση του υποέργου «Πράσινος Αγροτουρισμός», που υλοποιείται από την Γενική Γραμματεία Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στο πλαίσιο χρηματοδότησης από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
Η πρόσκληση άνοιξε στις 19/07/2022 στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του gov.gr και υποβλήθηκαν ογδόντα επτά (87) Επενδυτικά Σχέδια υπερκαλύπτοντας τη Δημόσια Δαπάνη, καταλήγει η σχετική ανακοίνωση.
Κατά τις περιόδους προγραμματισμού 2007-2013 και 2014-2020, η ΕΕ έχει δαπανήσει μέσω των προγραμμάτων αγροτικής ανάπτυξης περίπου 10 δισεκατομμύρια ευρώ για μέτρα διαφοροποίησης. Οι επενδύσεις σε αγροτουριστικά καταλύματα συγκαταλέγονταν μεταξύ των συνηθέστερα χρηματοδοτούμενων έργων διαφοροποίησης της αγροτικής παραγωγής.
Στην ειδική έκθεση, που δημοσίευσε το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο, αναφέρει ότι έγινε έλεγχος κατά πόσο τα τουριστικά καταλύματα που δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο δείγματος 879 σχετικών έργων, σε 11 κράτη μέλη της ΕΕ, εξακολουθούσαν να παρέχουν τις σχετικές υπηρεσίες. Όλες οι επιχειρήσεις είχαν χρηματοδοτηθεί την περίοδο 2007-2013 και, στις περισσότερες περιπτώσεις, η τελική πληρωμή πραγματοποιήθηκε το 2014 ή το 2015.
Το ένα τρίτο των έργων διαφοροποίησης, δηλαδή των έργων που στόχευαν στη στροφή των κατοίκων της υπαίθρου σε μη γεωργικές δραστηριότητες ή στη χρηματοδότηση νέων επιχειρηματικών ευκαιριών, δεν ήταν πλέον σε λειτουργία κατά τον χρόνο του ελέγχου. Αυτό μάλιστα διαπιστώθηκε ακόμη και σε περιπτώσεις επενδύσεων εξαιρετικά μεγάλου ύψους. Ένα από τα συνηθέστερα είδη έργων αυτού του είδους ήταν οι επενδύσεις σε τουριστικά καταλύματα.
Όπως φάνηκε από τον έλεγχο, συνολικά το 80% των επιχειρήσεων εξακολουθούσε να προσφέρει υπηρεσίες τουριστικού καταλύματος. Το υπόλοιπο 20% των καταλυμάτων δεν λειτουργούσε.
Ειδικότερα στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, διαπιστώθηκε ότι ελήφθησαν διοικητικά μέτρα μετά τον εντοπισμό περιπτώσεων χρήσης χρηματοδοτηθέντων τουριστικών καταλυμάτων για ιδιωτικούς σκοπούς.
Η Επιτροπή διατύπωσε συστάσεις προς τα εν λόγω κράτη μέλη και, στην περίπτωση της Βουλγαρίας, επέβαλε δημοσιονομική διόρθωση.
Η Ρουμανία αποφάσισε να περιορίσει τη χρηματοδότηση τουριστικών καταλυμάτων το 2021 και το 2022.
Οι βουλγαρικές αρχές έλαβαν διοικητικά μέτρα διενεργώντας πρόσθετους εκ των υστέρων ελέγχους, οι οποίοι εστίαζαν στην επίτευξη των προβλέψεων του επιχειρηματικού σχεδίου. Η πλειονότητα (76 %) των 288 ξενώνων που χρηματοδοτήθηκαν με ενωσιακούς πόρους δεν πέτυχαν τις τιμές των προβλέψεων.
Οι βουλγαρικές αρχές ζήτησαν την επιστροφή ποσού ύψους 21 εκατομμυρίων ευρώ.
Όπως τονίζει το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο, αυτή η διαδικασία ανάκτησης προχωρεί με αργό ρυθμό λόγω προσφυγών ενώπιον των εθνικών δικαστηρίων. Πάντως η Βουλγαρία σταμάτησε να στηρίζει αγροτουριστικά καταλύματα κατά την περίοδο προγραμματισμού 2014-2020.
Διαβάστε την έκθεση (εδώ)
Στις 4 Ιουνίου κλείνει τέσσερα χρόνια δράσεων ο οργανισμός «Νέα Γεωργία Νέα Γενιά». Τον απολογισμό του έργου του αλλά και τις νέες δράσεις του παρουσίασε σε εκδήλωση που πραγματοποίησε, την Παρασκευή (3/6/2022), στην Αθήνα.
Ξεκίνησε το έργο του το 2018 και στηρίζει νέους να ασχοληθούν με τον αγροτικό κλάδο, όπως και συνεταιριμούς και ομάδες. Στόχος του είναι η σύνδεση της εκπαίδευσης με την παραγωγή.
Ο οργανισμός σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας και το ΓΠΑ υλοποιούν πρόγραμμα κατάρτισης με θέμα: Βασιλοτροφία: Αξιοποίηση, διάσωση και βελτίωση γενετικού υλικού μελισσών στη Θεσσαλία. Περίπου 2.000 μελισσοκόμοι αναμένεται να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα.
Μέσα στο καλοκαίρι αναμένεται ο νέος κύκλος του προγράμματος «από το χωράφι στρο ράφι» που αφορά την προσαρμογή της καινοτομίας στην παραγωγή και μεταποίηση. Στον προηγούμενο κύκλο συνεργάστηκαν 15 οικοτεχνίες. Αφορά εκπαίδευση, μάρκετινγκ, οικονομικά, δημιουργεί business plan και εργαλεία χρηματοδότησης. Στο νέο κύκλο θα μπορούν να συμμετάσχουν οικοτεχνίες και μεταποιητικές μονάδες.
Στο μεταξύ συνεχίζεται στην Εύβοια, μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του προηγούμενου καλοκαιριού, η υλοποίηση των δράσεων υποστήριξης της αγροδιατροφικής επιχειρηματικότητας. Το εκπαιδευτικό εργαστήριο (toolkit worshop) σηματοδοτεί την έναρξη ενός συνόλου δράσεων εκπαίδευσης και συμβουλευτικής που σχεδιάστηκαν από τη «Νέα Γεωργία Νέα Γενιά» για την στήριξη των κατοίκων της βόρειας Εύβοιας. Τα συγκεκριμένα προγράμματα περιλαμβάνουν:
1) Τοοlkit Workshops:
Ανοικτές στο κοινό δράσεις με την μορφή διαδραστικών σεμιναρίων. Τα σεμινάρια απευθύνονται σε ενήλικες, έχουν ποικίλη θεματολογία και εστιάζουν στις σύγχρονες ανάγκες και τάσεις στους τομείς της επιχειρηματικότητας στην αγροδιατροφή. Στόχος τους είναι να αποτελέσουν χρήσιμη πηγή άντλησης γνώσεων, διάδρασης, επίλυσης πρακτικών ζητημάτων, έμπνευσης και δικτύωσης.
2) Agroanelixi:
Σύνολο δράσεων κατάρτισης και επιχειρηματικής υποστήριξης για επιχειρηματίες, συνεταιρισμούς και εν δυνάμει επιχειρηματίες. Η συμμετοχή πραγματοποιείται κατόπιν αιτήσεων ενδιαφερομένων και αξιολόγησης των αιτήσεων. Οι δράσεις αυτές αποτελούνται από τρία αναπόσπαστα μέρη:
- Σεμινάρια με μεγαλύτερη εστίαση σε επιμέρους τομείς (ανάπτυξη προϊόντων τροφίμων, marketing, πωλήσεις, εξαγωγές κ.α).
- Εξειδικευμένη επιχειρηματική καθοδήγηση (mentoring).
- Επιδότηση ανά ωφελούμενο. Το ποσό της επιδότησης κυμαίνεται έως και τα 5.000 € ανά ωφελούμενο, συνδέεται με την συμμετοχή και απόδοσή του κατά τη διάρκεια του προγράμματος και μπορεί να αξιοποιηθεί για την αγορά εξοπλισμού ή και υπηρεσιών.
Τα Trophy Meetups είναι μία πρωτότυπη πρωτοβουλία που στοχεύει στην ανάπτυξη του διαλόγου για την αγροδιατροφική καινοτομία και τεχνολογία στη χώρα και φιλοξενεί καταξιωμένα στελέχη, ακαδημαϊκούς και ερευνητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Στόχος του πρώτου Trophy Meetup είναι να παρουσιάσει τις ευκαιρίες, τις τάσεις και τις βέλτιστες πρακτικές του αγροδιατροφικού τομέα, που συνδυάζονται με τη γνώση και την εξειδίκευση πανεπιστημίων, ερευνητικών κέντρων και δομών.
Ο Οργανισμός «Νέα Γεωργία Νέα Γενιά» θα υλοποιήσει μια σειρά από Trophy Meetups, που θα λειτουργήσουν ως πλατφόρμα σύνδεσης και ενημέρωσης όλων των ενδιαφερομένων για την καινοτομία και την τεχνολογία στον κλάδο της αγροδιατροφής δημιουργώντας συγχρόνως ένα ενεργό τοπικό και εθνικό οικοσύστημα. Επιπλέον, τα Trophy Meetups θα αποτελέσουν εργαλεία για τη γνωριμία και δικτύωση ατόμων με συμπληρωματικές δεξιότητες και ενδιαφέροντα, για την παρουσίαση τάσεων και εξελίξεων στον τομέα της καινοτομίας και της τεχνολογίας, καθώς και για την αλληλεπίδραση του παραγωγικού ιστού της οικονομίας με νέα, δυναμικά εγχειρήματα.
Η «Νέα Γεωργία Νέα Γενιά» με την εν λόγω δράση προσεγγίζει αποτελεσματικά τη σύγχρονη παγκόσμια αγροδιατροφική προοπτική, συνεισφέροντας ευρύτερα στον ψηφιακό μετασχηματισμό του κλάδου και την υιοθέτηση νέων τεχνολογιών που εφαρμόζονται στην πράξη.
Το εγχείρημα Trophy-Τροφή υλοποιείται από τον οργανισμό «Νέα Γεωργία Νέα Γενιά» μέσω της ιδρυτικής δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).
Δημοσιεύτηκαν οι προσκλήσεις υποβολής αιτήσεων ενίσχυσης στα 5 έργα της Δράσης Οικονομικός Μετασχηματισμός του Αγροτικού Τομέα που θα υλοποιηθούν στα πλαίσια χρηματοδότησης από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ) του ΥπΑΑΤ, συνολικής Δημόσιας Δαπάνης 510 εκ. ευρώ.
Τα υποέργα που προκηρύσσονται είναι:
1) Καινοτομία και Πράσινη Μετάβαση στη Μεταποίηση Αγροτικών Προϊόντων
Στόχος του υποέργου είναι η δημιουργία οικονομιών κλίμακας και βιώσιμων εκμεταλλεύσεων. Το ποσό της Δημόσιας Δαπάνης του υποέργου, δηλαδή τα κεφάλαια που καλύπτει το ΤΑΑ, ανέρχεται σε 181,5 εκ. ευρώ, ενώ δικαιούχοι της ενίσχυσης είναι Συλλογικά Σχήματα, Οργανώσεις Παραγωγών και σχήματα που εφαρμόζουν Συμβολαιακή Γεωργία.
Ενδεικτικά οι επιλέξιμες δαπάνες που προβλέπονται αφορούν σε ενεργειακή αναβάθμιση κτιριακών εγκαταστάσεων και υποδομών, αγορά εξοπλισμού, διαχείριση αποβλήτων και προστασία περιβάλλοντος, καθώς και δαπάνες συμβουλευτικής.
Ο ελάχιστος προϋπολογισμός κάθε πρότασης προβλέπεται για τις Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων (ΜΜΕ) στο 0,5 εκ. ευρώ και ο μέγιστος στα 12,5 εκ. ευρώ για τις μεγάλες επιχειρήσεις, με το ποσοστό ενισχύσεων ανάλογα με την Περιφέρεια για τις ΜΜΕ να ανέρχεται στο 55%.
Η υποβολή αιτήσεων ενίσχυσης ξεκινά στις 16/5/2022 και λήγει στις 30/09/2022.
Διαβάστε την πρόσκληση (εδώ)
2) Εκσυγχρονισμός του Πρωτογενούς Τομέα
Στόχος του υποέργου είναι η υλοποίηση επενδύσεων με προσανατολισμό την πράσινη γεωργία και τη γεωργία ακριβείας. Το ποσό της Δημόσιας Δαπάνης του υποέργου, δηλαδή τα κεφάλαια που καλύπτει το ΤΑΑ, ανέρχεται σε 98,1 εκ. ευρώ, ενώ δικαιούχοι των ενισχύσεων είναι συλλογικά σχήματα, Οργανώσεις Παραγωγών και σχήματα που εφαρμόζουν Συμβολαιακή Γεωργία.
Ενδεικτικά οι επιλέξιμες δαπάνες που προβλέπονται αφορούν σε αγορά εξοπλισμού, εισαγωγή νέων τεχνολογιών ΤΠΕ και γεωργία ακριβείας, δαπάνες για δημιουργία αλυσίδων αξίας καθώς και δαπάνες συμβουλευτικής.
Ο ελάχιστος προϋπολογισμός κάθε πρότασης προβλέπεται για τις ΜΜΕ στο 0,5 εκ. ευρώ και ο μέγιστος στα 10 εκ. ευρώ για τις μεγάλες επιχειρήσεις. Το ποσοστό ενισχύσεων ανάλογα με την Περιφέρεια για τις ΜΜΕ να ανέρχεται στο 50% και στο 75% για επενδύσεις σε ενσώματα ή σε άυλα στοιχεία ενεργητικού σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις (ΜΜΕ) που συνδέονται με πρωτογενή γεωργική παραγωγή.
Η υποβολή αιτήσεων ενίσχυσης ξεκινά στις 23/05/2022 και λήγει στις 30/09/2022.
Διαβάστε την πρόσκληση (εδώ)
3) Πράσινος αγρο-τουρισμός
Στόχος του υποέργου είναι η ανάπτυξη του Αγροτικού Τουρισμού και η διασύνδεσή του με την Πρωτογενή Παραγωγή και την Μεταποίηση. Το ποσό της Δημόσιας Δαπάνης του υποέργου, δηλαδή τα κεφάλαια που καλύπτει το ΤΑΑ, ανέρχεται σε 49 εκ. ευρώ.
Δικαιούχοι των ενισχύσεων είναι Νομικά πρόσωπα, Κοινωνικές Συνεταιριστικές επιχειρήσεις και Κοινοπραξίες.
Ενδεικτικά οι επιλέξιμες δαπάνες που προβλέπονται αφορούν σε ενεργειακή αναβάθμιση κτιριακών εγκαταστάσεων και υποδομών, αγορά εξοπλισμού και νέων τεχνολογιών, δημιουργία αλυσίδων αξίας στην αγροδιατροφή, προώθηση νέων τουριστικών προϊόντων, συμβουλευτική.
Ο ελάχιστος προϋπολογισμός κάθε πρότασης προβλέπεται στο 0,5 εκ. ευρώ για όλες τις επιχειρήσεις και ο μέγιστος στα 12,5 εκ. ευρώ, με το ποσοστό ενισχύσεων ανάλογα με την Περιφέρεια για τις ΜΜΕ να ανέρχεται στο 50%.
Η υποβολή αιτήσεων ενίσχυσης ξεκινά στις 30/05/2022 και λήγει στις 30/09/2022.
Διαβάστε την πρόσκληση (εδώ)
4) Αναδιάρθρωση των Καλλιεργειών
Στόχος του υποέργου είναι η δημιουργία οικονομικά βιώσιμων εκμεταλλεύσεων, με εξαγωγικό χαρακτήρα και φυτά ανθεκτικά στην κλιματική αλλαγή. Το ποσό της Δημόσιας Δαπάνης του υποέργου, δηλαδή τα κεφάλαια που καλύπτει το ΤΑΑ, ανέρχεται σε 166,7 εκ. ευρώ.
Δικαιούχοι των ενισχύσεων είναι συλλογικά σχήματα, Οργανώσεις Παραγωγών, Συνεταιρισμοί. Ενδεικτικά οι επιλέξιμες δαπάνες που προβλέπονται αφορούν σε εκρίζωση υφιστάμενης φυτείας, προμήθεια και εγκατάσταση νέων δενδρυλλίων και προμήθεια και εγκατάσταση συστήματος στήριξης.
Ο ελάχιστος προϋπολογισμός κάθε πρότασης προβλέπεται στο 0,5 εκ. ευρώ για ΜΕΕ και ο μέγιστος στο 1 εκ. ευρώ, με το ποσοστό ενίσχυσης ανάλογα την Περιφέρεια κυμαίνεται περίπου από 40% έως 75%.
Η υποβολή αιτήσεων ενίσχυσης ξεκινά στις 28/07/2022 και λήγει στις 30/09/2022.
Διαβάστε την πρόσκληση (εδώ)
5) Γενετική Βελτίωση Ζώων
Στόχος του υποέργου είναι η ποσοτική και ποιοτική αναβάθμιση του ζωικού κεφαλαίου και η αύξηση του εισοδήματος των παραγωγών. Το ποσό της Δημόσιας Δαπάνης του υποέργου, δηλαδη τα κεφάλαια που καλύπτει το ΤΑΑ, ανέρχεται σε 14,7 εκ. ευρώ.
Δικαιούχοι των ενισχύσεων είναι Ομάδες Παραγωγών (Ομ.Π.), Αγροτικές Εταιρικές Συμπράξεις (ΑΕΣ), Διεπαγγελματικές Οργανώσεις, Σύλλογοι και συνεργατικά σχήματα και Οργανισμοί ερευνών και διάδοσης γνώσεων.
Ενδεικτικά οι επιλέξιμες δαπάνες που προβλέπονται αφορούν σε σράσεις μεταφοράς γνώσεων και ενημέρωσης, μέτρα προώθησης γεωργικών προϊόντων, συλλογή και τήρηση στοιχείων γενεαλογίας των ζώων, δαπάνες έρευνας και ανάπτυξης, καθώς και δαπάνες συμβουλευτικής.
Ο ελάχιστος προϋπολογισμός κάθε πρότασης προβλέπεται στο 0,5 εκ. ευρώ για όλες τις επιχειρήσεις και ο μέγιστος στα 2 εκ. ευρώ για τις ΜΜΕ με ποσοστό ενίσχυσης 70% - 80%.
Η υποβολή αιτήσεων ενίσχυσης ξεκινά στις 06/06/2022 και λήγει στις 30/09/2022.
Διαβάστε την πρόσκληση (εδώ)
Για όλα τα υποέργα οι αιτήσεις ενίσχυσης μαζί με το σύνολο των δικαιολογητικών θα υποβληθούν ηλεκτρονικά στην Ενιαία Ψηφιακή Πύλη του Δημοσίου - www.gov.gr - στην ενότητα Γεωργία και κτηνοτροφία/ Γεωργική Επιχειρηματικότητα, αφού πρώτα ο χρήστης κάνει εγγραφή.
Ολοκληρώθηκε η δημόσια διαβούλευση και θα ακολουθήσει η προκήρυξη για τη ∆ράση «Οικονοµικός Μετασχηµατισµός του Αγροτικού Τοµέα», του Υποέργου 2: «Εκσυγχρονισμός του πρωτογενούς τομέα» του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
Ο προϋπολογισμός της δράσης είναι ύψους 100 εκατ. ευρώ, ενώ οι ημερομηνίες κατάθεσης των αιτήσεων θα ανακοινωθούν με την προκήρυξη.
Στόχος του Υποέργου, είναι:
α) Η αύξηση του βαθμού συνεργασίας στον πρωτογενή τομέα δηλαδή, στη βελτίωση της οικονομικής αποδοτικότητας όλων των γεωργικών εκμεταλλεύσεων και στη διευκόλυνση της αναδιάρθρωσης και του εκσυγχρονισμού των γεωργικών εκμεταλλεύσεων.
β) Η βελτίωση της θέσης του αγροτών στην αλυσίδα αξίας
γ) Η καθετοποίηση της παραγωγικής διαδικασίας.
δ) Η εφαρμογή της συμβολαιακής γεωργίας.
ε) Η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των προϊόντων στις αγορές μέσα από την αξιοποίηση της έρευνας, της σύγχρονης τεχνολογίας και των ψηφιακών εργαλείων
στ) Η ενσωμάτωση διαδικασιών καινοτόμων διαδικασιών φιλικών προς το περιβάλλον, που περιορίζουν το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής
ζ) Η βιώσιμη ανάπτυξη και η αποδοτικότερη διαχείριση των φυσικών πόρων
η) Η δημιουργία του κατάλληλου υπόβαθρου για την προστιθέμενης αξίας και στην τυποποίηση και εμπορία αυτών, ιδανικά σε συνθήκες που τονίζουν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του ελληνικού αγροδιατροφικού τομέα.
Στο συγκεκριµένο πρόγραµµα θα µπορούν να κάνουν αιτήσεις:
- Συλλογικά Σχήµατα αγροτών.
- Οικοτεχνίες - µεταποητικές αγροτών που µεταποιούν το δικό τους προϊόν.
- Μεταποιητικές επιχειρήσεις εφόσον µεταποιούν γεωργικό και κατ’ ελάχιστο το 40% των α’ υλών που χρησιµοποιούνται προέρχονται από συµβολαιακή γεωργία.
- Αγροτικές επιχειρήσεις που δεσµεύονται να καθετοποιήσουν τη µονάδα τους για τουλάχιστον µία 3ετία ξεκινώντας από το επόµενο έτος από την ολοκλήρωση της υλοποίησης της επένδυσης.
Μεταξύ των επιλέξιμων δαπανών περιλαμβάνονται:
Δαπάνες που σχετίζονται με τη αγορά γης εφόσον δεν υπερβαίνουν το 10% των συνολικών επιλέξιμων δαπανών του επενδυτικού σχεδίου
Αγορά µηχανηµάτων και εξοπλισµού, µέχρι το ύψος της αγοραίας αξίας του στοιχείου ενεργητικού
Εγκατάσταση δενδρώδων καλλιεργειών
Απόκτηση ή ανάπτυξη λογισµικού υπολογιστών, εµπορικών σηµάτων κ.λ.π.
∆ιαµόρφωση του περιβάλλοντος χώρου προκειµένου να εξυπηρετούνται οι ανάγκες της µονάδας.
Οχήµατα µε τα οποία η επιχείρηση διενεργεί µεταφορές α’ υλών και προϊόντων (έτοιµων και ηµιτελών), εντός του χώρου της µονάδας.
Οι επιλέξιμες δαπάνες που συνίστανται στο κόστος των συμβουλευτικών υπηρεσιών που παρέχονται από εξωτερικούς συμβούλους.
Επιλέξιμες οι δαπάνες συμμετοχής σε οποιαδήποτε εμπορική έκθεση
Επενδυτικές ενισχύσεις για την προώθηση της παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ
Διαβάστε τη Δράση (εδώ)
Σε δημόσια διαβούλευση έβγαλε το ΥπΑΑΤ το πρόγραμμα Πράσινος Αγροτουρισμός, που αφορά καθεστώς ενισχύσεων από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας σε «τουριστικές δραστηριότητες».
Αφορά σε επενδυτικά σχέδια στον τομέα του τουρισμού, τα οποία συνδέουν τον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα, με τον τριτογενή, δημιουργώντας ένα νέο τουριστικό προϊόν το οποίο αναδεικνύει και προωθεί τα τοπικά προϊόντα.
Η ημερομηνία λήξης της διαβούλευσης είναι η Τετάρτη (23 Μαρτίου 2022) και θα ακολουθήσει η πρόσκληση.
Η δημόσια ενίσχυση ανέρχεται σε 30.000.000 ευρώ.
Υποβολή των αιτήσεων θα είναι από 31 Μάρτιου 2022 έως 30 Σεπτέμβριου 2022. Η διάρκεια της αξιολόγησης υπολογίζεται σε 7 μήνες από την 1η Απριλίου 2022 έως την 30η Νοεμβρίου 2022. Το τρίτο τρίμηνο του 2022 (Οκτώβριος 2022) αναμένεται να ξεκινήσει η διαδικασία υποβολής, αξιολόγησης και ελέγχου των σχετικών αιτημάτων πληρωμής.
Οι επιλέξιμες δαπάνες του Υποέργου 3: «Πράσινος αγροτουρισμός» είναι:
Δαπάνες περιφερειακών ενισχύσεων όπως ισχύουν κάθε φορά:
α) Κατασκευή, απόκτηση ή εκσυγχρονισμός ακινήτων.
β) Διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου προκειμένου να εξυπηρετούνται οι ανάγκες της μονάδας.
γ) Οχήματα για τη λειτουργία της επιχείρησης σε ποσοστό 30% του επιλέξιμου προϋπολογισμού της επένδυσης.
δ) Αγορά, μεταφορά και εγκατάσταση εξοπλισμού στον βαθμό που εξυπηρετεί την λειτουργία της μονάδας. Η επιλογή του μηχανολογικού εξοπλισμού θα γίνεται με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος (π.χ. τεχνολογίες χαμηλής κατανάλωσης ενέργειας, εξοικονόμησης ύδατος κ.ά.).
ε) Δαπάνες εξοπλισμού μηχανοργάνωσης της επιχείρησης (όπως αγορά τηλεφωνικών εγκαταστάσεων, δικτύων ενδοεπικοινωνίας, ηλεκτρονικών υπολογιστών και περιφερειακών μηχανημάτων, φωτοτυπικών, συστημάτων ασφαλείας εγκαταστάσεων, συστημάτων πυροσβεστικής προστασίας εγκαταστάσεων) που συνοδεύονται από τα αντίστοιχα πιστοποιητικά για την προστασία του περιβάλλοντος.
στ) Δαπάνες για κατασκευές για τη διασφάλιση της προσβασιμότητας στα άτομα με αναπηρία, συμπεριλαμβανομένου ειδικού τύπου για μεταφορά ΑμεΑ.
ζ) Πάγια στοιχεία του ενεργητικού.
η) Αγορά γης σε ποσοστό 10% του επιλέξιμου προϋπολογισμού.
θ) Άυλα στοιχεία ενεργητικού, όπως απόκτηση λογισμικού και αποκτήσεις διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας, αδειών εκμετάλλευσης δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας, εμπορικών σημάτων (συμπεριλαμβάνονται και επενδύσεις σε ψηφιακή αναβάθμιση των επιχειρήσεων) / Τεχνικές προδιαγραφές και σχεδιασμός προϊόντων / Έρευνες αγοράς / Εταιρική ταυτότητα & branding (logos, εταιρικές παρουσιάσεις κ.λπ.) / Σχεδιασμός προωθητικών ενεργειών και υλικού για εταιρείες και προϊόντα. Επιπλέον, επιλέξιμα είναι η απόκτηση πιστοποιητικών διασφάλισης ποιότητας από αρμόδιους οργανισμούς (όπως ISO, HACCP, BRC GlobalStandards, IFS FoodStandard, GLOBALG.A.P. κ.λπ.) τα οποία εφαρμόζονται σε όλα τα στάδια της διατροφικής αλυσίδας, από τον αγρό έως και το ράφι και εξασφαλίζουν στον καταναλωτή την ποιότητα και την ασφάλεια των τροφίμων που καταναλώνει. Τα άυλα στοιχεία ενεργητικού θα πρέπει αποδεδειγμένα να αφορούν καινοτόμες πρακτικές ή και προϊόντα, ή εφαρμογή καινοτόμων μεθόδων που καλύπτουν περισσότερους του ενός τομέα της αγροδιατροφικής αλυσίδας.
Δαπάνες εκτός περιφερειακών ενισχύσεων:
Ενισχύσεις για συμβουλευτικές υπηρεσίες σε ΜΜΕ
Ενισχύσεις για συμμετοχή ΜΜΕ σε εμπορικές εκθέσεις
Επενδυτικές ενισχύσεις για την προώθηση της παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές
Ο ανώτατος αιτούμενος επιλέξιμος προϋπολογισμός για δαπάνες σε συμβουλευτικές υπηρεσίες σε MME, δεν ξεπερνά τις 200.000 ευρώ.
Ο ανώτατος αιτούμενος επιλέξιμος προϋπολογισμός για δαπάνες για τη συμμετοχή ΜΜΕ σε εμπορικές εκθέσεις δεν ξεπερνά τις 500.000 ευρώ.
Ο ανώτατος αιτούμενος επιλέξιμος προϋπολογισμός για δαπάνες που αφορούν στην προώθηση της παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές δεν ξεπερνά τις 500.000 ευρώ.
Η ιδιωτική συμμετοχή του δικαιούχου προκύπτει ως διαφορά μεταξύ του επιλέξιμου προϋπολογισμού και της δημόσιας ενίσχυσης. Το 25% των επιλέξιμων δαπανών αποτελεί ιδιωτική συμμετοχή του δικαιούχου, δεν περιέχει στοιχεία κρατικής ενίσχυσης και δύναται να περιλαμβάνει ιδία κεφάλαια ή/και τραπεζικό δανεισμό.
Δικαιούχοι
Στο πλαίσιο του Υποέργου «Πράσινος Αγροτουρισμός», δικαιούχοι δύνανται να κριθούν νομικά πρόσωπα που είτε ανήκουν στις ΜΜΕ (Μικρές και Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις), είτε στις μεγάλες επιχειρήσεις, με την επιφύλαξη των ειδικότερα οριζόμενων στο κατά περίπτωση εφαρμοστέο ειδικό άρθρο του ΓΑΚ, που τηρούν απλογραφικά ή/και διπλογραφικά.
Δικαιούχοι δύνανται να κριθούν και υπό σύσταση νομικά πρόσωπα που ολοκληρώνουν τις διαδικασίες σύστασης το αργότερο μέχρι την ημερομηνία έκδοσης της απόφασης ένταξης.
Δεν δύνανται να κριθούν δικαιούχοι πρόσωπα που λειτουργούν υπό τη μορφή της κοινωνίας, της εταιρείας αστικού δικαίου και της κοινοπραξίας.
Η αίτηση ενίσχυσης μπορεί να αφορά σε περισσότερους από έναν ΚΑΔ. Βασική προϋπόθεση είναι η διατήρηση της επένδυσης στην περιοχή για τουλάχιστον 5 έτη για τις μεγάλες επιχειρήσεις και τουλάχιστον 3 έτη για τις ΜΜΕ (αυτό δεν εμποδίζει την αντικατάσταση μονάδας ή εξοπλισμού που έχουν καταστεί παρωχημένα ή έχουν υποστεί βλάβες, εφόσον η οικονομική δραστηριότητα διατηρείται στην περιοχή).
Διαβάστε τη διαβούλευση (εδώ)
Την ένταξη στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας 70 νέων έργων, συνολικού προϋπολογισμού 2,4 δισ. ευρώ, υπέγραψε ο αρμόδιος για την υλοποίηση του «Ελλάδα 2.0» Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, κ. Θόδωρος Σκυλακάκης.
Τα έργα που αφορούν τον αγρο-διατροφικό τομέα περιλαμβάνονται στον πυλώνα για τις ιδιωτικές επενδύσεις και μετασχηματισμός της οικονομίας. Συγκεκριμένα είναι τα εξής:
Η δράση για ενίσχυση Συλλογικών Φορέων, με σκοπό την ανάληψη πρωτοβουλιών για την αναδιάρθρωση δενδρωδών καλλιεργειών (166.720.000 ευρώ). Το πρόγραμμα της αναδιάρθρωσης καλλιεργειών θα τρέξει µέσα από τους συνεταιρισµούς και θα ισχύσει µόνο για τα µέλη τους.
Το νέο επενδυτικό πρόγραμμα «Καινοτομία και πράσινη μετάβαση στη μεταποίηση αγροτικών προϊόντων» (181.521.000 ευρώ).
Εκσυγχρονισμός του πρωτογενούς τομέα. Το έργο επικεντρώνεται στην παραγωγή ποιοτικών γεωργικών προϊόντων, ενισχύοντας την ανταγωνιστικότητά τους και διευκολύνοντας την είσοδό τους σε νέες αγορές. (98.111.000 ευρώ).
Πράσινος αγρο-τουρισμός. Το πρόγραμμα καλύπτει ένα ευρύ φάσμα ιδιωτικών επενδύσεων, με σκοπό την εγκατάσταση και λειτουργία επιχειρήσεων φιλοξενίας, οι οποίες θα προωθούν τοπικά προϊόντα, δημιουργώντας ένα νέο «πράσινο» και βιώσιμο (αγρο)τουριστικό προϊόν (49.006.000 ευρώ).
Προτάσεις για δράσεις στον τομέα της υδατοκαλλιέργειας, με στόχο τον εκσυγχρονισμό των προϊόντων, την ανάπτυξη φιλικών προς το κλίμα διεργασιών, τη βελτιστοποίηση της παραγωγής κ.ά. (34.440.000 ευρώ).
Γενετική βελτίωση ζώων. Αφορά την ενίσχυση Φορέων, με σκοπό τη βελτίωση των χαρακτηριστικών των παραγωγικών ζώων της χώρας. (14.702.000 ευρώ).
Το νομοσχέδιο του υπουργείου Τουρισμού με τίτλο «Πρότυποι Τουριστικοί Προορισμοί Ολοκληρωμένης Διαχείρισης, Οργανισμοί Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμού, Ιαματικές Πηγές Ελλάδας και άλλες ρυθμίσεις για την ενίσχυση της τουριστικής ανάπτυξης», εισάγεται, την Τρίτη (14/12), στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή της Βουλής.
Σύμφωνα με το υπουργείο Τουρισμού, ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη σύνδεση του πρωτογενούς τομέα της οικονομίας με το τουριστικό προϊόν έχει η ρύθμιση της απονομής του σήματος επισκέψιμης εγκατάστασης σε ζυθοποιεία, ελαιοτριβεία και τυροκομεία, με σκοπό την προαγωγή της παροχής υπηρεσιών υποδοχής, ξενάγησης, φιλοξενίας και εστίασης - γευσιγνωσίας σε εγκαταστάσεις που πληρούν τις απαιτούμενες κατά περίπτωση προδιαγραφές, σύμφωνα με τα ειδικότερα οριζόμενα.
Παράλληλα θεσπίζονται σήματα «Προσβάσιμου Τουριστικού Προορισμού», «Προσβάσιμης Τουριστικής Επιχείρησης» καθώς και «τουριστικού καταλύματος φιλικού προς ζώα συντροφιάς» και παρέχεται η εξουσιοδότηση για τον καθορισμό των κριτηρίων απονομής αυτών, της μορφής και του τύπου τους, της διάρκειας ισχύος τους, προτύπου σύμβασης καθώς και κάθε άλλου σχετικού θέματος.
Ειδικότερα το υπόψη σχέδιο νόμου περιλαμβάνει τα εξής:
- Προβλέπεται η σύσταση Διυπουργικής Επιτροπής Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Πρότυπων Τουριστικών Προορισμών Ολοκληρωμένης Διαχείρισης, καθώς και Τοπικού/Περιφερειακού Παρατηρητηρίου Βιώσιμης Τουριστικής Ανάπτυξης.
- Απονέμεται στους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης (ο.τ.α.), αρμοδιότητα για τη διαχείριση και προώθηση τουριστικών προορισμών. Η αρμοδιότητα αυτή, ασκείται, μεταξύ άλλων από νομικά πρόσωπα των ο.τ.α. που δύνανται να λειτουργούν ως Οργανισμοί Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμού.
- Θεσπίζονται Πρότυποι Τουριστικοί Προορισμοί Ολοκληρωμένης Διαχείρισης και καθορίζονται κριτήρια και διαδικασίες για τον χαρακτηρισμό περιοχών ως τέτοιων.
- Προβλέπεται η δυνατότητα λειτουργίας των αναφερόμενων δομών Ο.Τ.Α. καθώς και των αστικών εταιρειών μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με εταίρους Ο.Τ.Α., ως Οργανισμών Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμού.
- Περιγράφονται οι σκοποί των Οργανισμών Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμού, οι οποίοι δύνανται να συμπράττουν με τους αναφερόμενους φορείς για τη διασφάλιση της ποιότητας του τουριστικού προϊόντος μέσω της συνδιαφήμισης, χρηματοδότησης μελετών, κ.α.
- Προβλέπεται, για τους Οργανισμούς Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμού, δυνατότητα ή υποχρέωση, κατά περίπτωση, σύστασης τοπικού ή περιφερειακού Παρατηρητηρίου Βιώσιμης Τουριστικής Ανάπτυξης, το οποίο δύναται να εντάσσεται στο Διεθνές Δίκτυο των Παρατηρητηρίων Βιώσιμης Τουριστικής Ανάπτυξης του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού, ορίζονται οι αρμοδιότητες των Παρατηρητηρίων καθώς και η υποχρέωση τους για σύνταξη ετήσιου απολογισμού - έκθεσης πεπραγμένων.
- Παρέχεται εξουσιοδότηση για τον καθορισμό με Κ.Υ.Α. των στοιχείων που συνιστούν τις ελάχιστες προϋποθέσεις για τον χαρακτηρισμό μίας περιοχής ως Πρότυπο Τουριστικό Προορισμό Ολοκληρωμένης Διαχείρισης.
Διαβάστε το σχετικό νομοσχέδιο (εδώ)
Η πρώτη ψηφιακή πύλη για τον οινοτουρισμό είναι γεγονός, 90 οινοποιία θα έχουν το σήμα του επισκέψιμου οινοποιίου, προκειμένου οι επισκέπτες της χώρας μας να έχουν ενδελεχή ενημέρωση για αυτά προτού καν τα επισκεφτούν. Αυτό τόνισε η υφυπουργός Τουρισμού, Σοφία Ζαχαράκη, μιλώντας σε συνέδριο για τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού, που έγινε, 5 και 6 Ιουλίου, στη Σαντορίνη.
Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος της Ένωσης Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων κ. Μάρκος Καφούρος, «ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες του συνεδρίου στο νησί. Ο οινοτουρισμός ήταν ένα χρόνιο αίτημα του οινικού κλάδου. Με το συνέδριο έγινε ένα βήμα παραπάνω με το σήμα πιστοποίησης που θα αναρτάται σε κάθε επισκέψιμο οινοποιίο. Επίσης θα δημιουργηθεί μια ηλεκτρονική πλατφόρμα στην οποία θα είναι όλα τα πιστοποιημένα επισκέψιμα οινοποιία, προκειμένου οι επισκέπτες της χώρας μας να έχουν μια ενδελεχή ενημέρωση για αυτά προτού καν τα επισκεφτούν.
Το οινοποιίο της Santo Wines στην Σαντορίνη υποδέχεται 60.000 επισκέψεις το χρόνο. Είμαστε οι πρώτοι που από τη δεκαετία του 90 έχουμε πάρει πιστοποίηση και είμαστε επισκέψιμοι.
Όπως ανέφερε στο συνέδριο η Γενική Γραμματέας Τουριτικής Πολιτικής και Ανάπτυξης, Βίκυ Λοίζου, θα χρηματοδοτηθούν δράσεις που θα αναδείξουν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα των περιοχών που έχουν οινοτουριστικές επιχειρήσεις. Επίσης το επόμενο διάστημα θα δημιουργηθεί θεματικός Οργανισμός Διαχείρισης της Γαστρονομίας και σε συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης θα ξεκινήσουν διαδικασίες ανάπτυξης και άλλων θεματικών μορφών τουρισμού μέσω πιστοποιήσεων, προκειμένου να είναι επισκέψιμα ζυθοποιεία, αγροκτημάτα, ελαιοτριβεία αλλά και τυροκομεία».
Όπως γνωστοποιεί με ανακοίνωσή του το υπουργείο Τουρισμού, θέτει σε δημόσια διαβούλευση δέσμη προτάσεων για την αναδιάρθρωση, συστηματοποίηση και ανάπτυξη του Γαστρονομικού Τουρισμού.
Βασικός στόχος του Υπουργείου Τουρισμού είναι να βελτιωθεί η συνολική γαστρονομική προσφορά στον τουρισμό, ώστε οι ξένοι επισκέπτες να απολαμβάνουν την ελληνική φιλοξενία και να βιώνουν αυθεντικές γευστικές εμπειρίες είτε ως τουρίστες ειδικών ενδιαφερόντων είτε ως απλοί καταναλωτές. Αυτό θα τους προτρέψει να αναζητήσουν και να αγοράσουν τα ελληνικά προϊόντα στη χώρα τους και να επιστρέψουν στην Ελλάδα με διάθεση να αυξήσουν τη δαπάνη τους. Με αυτό τον τρόπο επιτυγχάνεται αύξηση των εξαγωγών των αγροτικών προϊόντων και των προϊόντων διατροφής είτε για οικιακή κατανάλωση είτε για κατανάλωση σε εστιατόρια στο εξωτερικό που προσφέρουν ελληνική κουζίνα.
Τις προτάσεις έχει συντάξει η Ομάδα Εργασίας Γαστρονομικού Τουρισμού, την οποία σύστησε το υπουργείο Τουρισμού τον Απρίλιο του 2020. Τα αποτελέσματα της δημόσιας διαβούλευσης θα αξιοποιηθούν προς την οριστικοποίηση του τελικού Σχεδίου Εθνικής Στρατηγικής για την Ανάπτυξη του Γαστρονομικού Τουρισμού.
Η Ομάδα Εργασίας Γαστρονομικού Τουρισμού αποτελείται από εκπροσώπους του υπουργείου Τουρισμού, του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κοινωνικών εταίρων και επαγγελματικών φορέων. Οι προτάσεις της Ομάδας Εργασίας αφορούν στα εξής θεμελιώδη ζητήματα:
1. Στην καθιέρωση του επικαιροποιημένου Ειδικού Σήματος Ποιότητας το οποίο θα χορηγεί το υπουργείο Τουρισμού, ειδικά για την Ελληνική Κουζίνα
2. Δημιουργία και λειτουργία του Γαστρονομικού Χάρτη της Ελλάδας
3. Γαστρονομική εκπαίδευση για τα επαγγελματικά στελέχη του τουρισμού
4. Δημιουργία Φορέα με σκοπό την ανάδειξη της Ελληνικής Γαστρονομίας και την ανάπτυξη, προβολή και προώθηση του Γαστρονομικού Τουρισμού
5. Δημιουργία Παρατηρητηρίου Γαστρονομικού Τουρισμού
Η δημόσια διαβούλευση των προτάσεων αποσκοπεί στη συλλογή χρήσιμων και εποικοδομητικών παρατηρήσεων, σχολίων κ.λ.π. εκ μέρους των εμπλεκόμενων φορέων, των ενδιαφερομένων πολιτών, των επαγγελματιών, της Αυτοδιοίκησης, των δημόσιων και των ιδιωτικών φορέων, με ευρύτερο και μακρόπνοο στρατηγικό στόχο την αναβάθμιση της γαστρονομικής ταυτότητας της Ελλάδας και την ενσωμάτωση ολόκληρου του κλάδου της γαστρονομίας στον εθνικό σχεδιασμό τουριστικού μάρκετινγκ.
Προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος της βέλτιστης αξιοποίησης των γαστρονομικών πόρων της Ελλάδας προβλέπονται 4 πυλώνες ανάπτυξης:
- Προϊόντα
- Διατροφή και Γαστρονομία
- Εστίαση
- Τουρισμός
Πιο αναλυτικά ο Οδικός Χάρτης των αρχικών ενεργειών του υπουργείου Τουρισμού στον τομέα της Γαστρονομίας περιλαμβάνει τις ακόλουθες πρωτοβουλίες:
1. Σύσταση Εθνικού Συμβουλίου Ελληνικής Γαστρονομίας
2. Ιδρυση Φορέα Ελληνικής Γαστρονομίας ως σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα
3. Ανάπτυξη και συνεχής εμπλουτισμός της υφιστάμενης Ηλεκτρονικής Πλατφόρμας Γαστρονομικού Χάρτη, για την ανάπτυξη του Γαστρονομικού τουρισμού και στις λιγότερο ανεπτυγμένες περιφέρειες
4. Εκπόνηση Επιχειρηματικού και Λειτουργικού Σχεδίου Σήματος Ελληνικής Κουζίνας (κανονισμοί και κριτήρια) σε συνάρτηση με το Μητρώο Εστιατορίων Ελλάδας - Εξωτερικού
5. Δημιουργία κριτηρίων Βιώσιμης Γαστρονομίας με βάση τις διεθνείς καλές πρακτικές (εξοικονόμηση ενέργειας και νερού, βιολογικά προϊόντα, οργανικά απόβλητα κ.λπ.) και την ευθυγράμμιση με τα Ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία «πράσινης» οικονομίας και την αξιοποίηση εργαλείων του Ταμείου Ανάκαμψης
6. Ανάθεση Μητρώου Συνταγών και Διατροφικών Συσχετισμών
7. Ανάδειξη και Πιστοποίηση Προϊόντων (Δίκτυα / Τοπικά Σύμφωνα Παραγωγών)
8. Οργάνωση Εκπαιδευτικού Μηχανισμού
9. Στρατηγική Εξωστρέφειας προκειμένου το Εθνικό Συμβούλιο Ελληνικής Γαστρονομίας να διασυνδεθεί με την ανάπτυξη του Αγροτουρισμού.
Στον πιο κάτω σύνδεσμο μπορείτε να βρείτε την ολοκληρωμένη πρόταση της Ομάδας Εργασίας Γαστρονομικού Τουρισμού του υπουργείου Τουρισμού (πατήστε εδώ)
Διευκρινήσεις της νέας υφυπουργού Τουρισμού, Σοφίας Ζαχαράκη στη βουλή.
Στόχευση, λοιπόν, και προτεραιότητα του υπουργείου, τόνισε στη βουλή η αρμόδια υφυπουργός Σοφία Ζαχαράκη, είναι η συνεχής ενίσχυση των επιχειρηματιών και των εργαζομένων και στον τουρισμό και μάλιστα, με τις ειδικές μορφές τουρισμού. Επαναλαμβάνω: Και με τον ορεινό τουρισμό θα δείτε νομοθετικές πρωτοβουλίες και με τον ιαματικό τουρισμό έτσι ώστε και η επέκταση της τουριστικής σεζόν, αλλά και η περιφερειακή ανάπτυξη που επιτυγχάνεται, μέσω των ειδικών μορφών, να είναι πάντα στην πρώτη γραμμή.
Αναλυτικά η συζήτηση από τα πρακτικά της βουλής έχει ως εξής:
Προχωρούμε τώρα στην πρώτη επίκαιρη ερώτηση με αριθμό 283/11-1-2021 πρώτου κύκλου της Βουλευτού Πέλλας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία κυρίας Θεοδώρας Τζάκρη προς τον Υπουργό Τουρισμού, με θέμα: «Έκτακτη ενίσχυση στους ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων και λοιπών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στους χειμερινούς - ιαματικούς προορισμούς».
Στην ερώτηση θα απαντήσει η Υφυπουργός Τουρισμού, στην οποία ευχόμαστε καλή επιτυχία στο νέο της πόστο.
Κυρία συνάδελφε, έχετε δύο λεπτά.
ΘΕΟΔΩΡΑ ΤΖΑΚΡΗ: Ευχαριστώ πολύ, κυρία Πρόεδρε.
Κυρία Υπουργέ, ο τουρισμός και όλο το επιχειρείν που έχει αναπτυχθεί γύρω από αυτόν αποτελεί μία από τις βασικές πηγές εισοδήματος της ελληνικής οικονομίας. Μάλιστα, θα έλεγα ότι συμπληρωματικά και εναλλακτικά προς το κλασικό ελληνικό τουριστικό προϊόν, που είναι όπως αντιλαμβάνεστε ο ήλιος και η θάλασσα, τα οποία είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με το ελληνικό τοπίο, έχει αναπτυχθεί ο χειμερινός τουρισμός, κυρίως στις ορεινές περιοχές, κοντά σε χιονοδρομικά κέντρα, κοντά σε λίμνες, και επίσης ο ιαματικός τουρισμός σε ιαματικά λουτρά ως εναλλακτική μορφή τουρισμού, που πραγματικά καλύπτει ικανοποιητικά την τουριστική περίοδο από τον Νοέμβριο μέχρι το Πάσχα.
Γύρω από αυτούς, επομένως, τους χειμερινούς ιαματικούς προορισμούς αναπτύσσεται ένας μεγάλος αριθμός -θα το πω κατ’ αυτήν την έννοια- μικρών οικογενειακών επιχειρήσεων, οι οποίες εξαιτίας του υψηλού επαγγελματισμού των εργαζομένων τους αποτελούν σημαντικό πόλο έλξης και για τον εγχώριο τουρισμό αλλά και για τον εισαγόμενο τουρισμό κυρίως από τις χώρες της Βαλκανικής.
Τέτοιοι σημαντικοί χειμερινοί τουριστικοί προορισμοί στην Πέλλα είναι ο παραδοσιακός οικισμός του Αγίου Αθανασίου, κοντά στο χιονοδρομικό κέντρο Καϊμακτσαλάν, και τα λουτρά Πόζαρ στον Δήμο Αλμωπίας, όπου πραγματικά τα επισκέπτονται τον χρόνο, ακόμη και κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης, περισσότεροι από δύο εκατομμύρια τουρίστες, Έλληνες και Βαλκάνιοι Ευρωπαίοι, γύρω από τους οποίους έχουν αναπτυχθεί, καθαρά από ιδιωτική πρωτοβουλία, δυόμισι χιλιάδες κλίνες σε ενοικιαζόμενα δωμάτια και άλλες δυόμισι χιλιάδες κλίνες, κυρία Υπουργέ, σε ξενοδοχεία τριών και τεσσάρων αστέρων.
Παράλληλα, δραστηριοποιείται και μια σειρά άλλων επιχειρήσεων γύρω από αυτά και στην ευρύτερη περιοχή, όπως καταστήματα εστίασης, σούπερ μάρκετ, φούρνοι, καταστήματα ρουχισμού, εκμίσθωσης και πώλησης εξοπλισμού σκι, σχολές σκι, οι οποίες αντιλαμβάνεστε ότι εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων κίνησης των πολιτών και των συνεχόμενων lockdown είναι πλέον αντιμέτωπες με το φάσμα της χρεοκοπίας.
Κυρία Υπουργέ, αντιμετωπίζουν οι επιχειρηματίες αυτοί όχι μόνο την έλλειψη ρευστότητας εξαιτίας της ανυπαρξίας εισοδημάτων, αλλά και τη σώρευση χρεών, γιατί οι υποχρεώσεις συνεχίζουν να τρέχουν. Συνεχίζουν να οφείλουν ΕΝΦΙΑ, ασφαλιστικές εισφορές, να χρωστούν στις τράπεζες, στους οργανισμούς κοινωνικής ωφέλειας, να χρωστούν ΔΕΗ, ΟΤΕ κ.λπ., και όπως αντιλαμβάνεστε εδώ, επειδή σε λίγες μέρες θα έχουμε τη θλιβερή επέτειο του ελληνικού lockdown, έχουν χάσει δύο συνεχόμενες τουριστικές περιόδους και δεν ξέρουν αν θα μπορέσουν -είναι αμφίβολο πραγματικά- να διατηρήσουν τις επιχειρήσεις τους ζωντανές και πολλές από αυτές, όπως αντιλαμβάνεστε, θα κλείσουν.
Νομίζω ότι θα πρέπει χθες -και έχετε αργήσει πολύ τραγικά- να ενισχύσετε, να μετριάσετε ουσιαστικά τις συνέπειες αυτής της πανδημίας και να προβείτε στη λήψη άμεσων μέτρων για τη στήριξη των επιχειρήσεων αυτών και της βιωσιμότητάς τους. Πρώτα, θα αναφέρω μια έκτακτη οικονομική ενίσχυση προς όλες αυτές οι επιχειρήσεις, τα τουριστικά καταλύματα, αλλά και όλες τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται γύρω από αυτές, είτε με κριτήριο τον τζίρο είτε με κριτήριο τον αριθμό των κλινών.
Δεύτερον, θα πρέπει να παγώσετε τις ασφαλιστικές τους εισφορές όσο κρατάει η πανδημία και υπάρχει αυτός ο περιορισμός της κυκλοφορίας, γιατί όπως αντιλαμβάνεστε τα χρέη σωρεύονται και η μετακίνηση των χρεών προς το επόμενο χρονικό διάστημα δεν βοηθάει τις επιχειρήσεις αυτές, αλλά σωρεύει χρέη.
Επίσης, θα πρέπει να βρούμε κι έναν τρόπο ευνοϊκής ρύθμισης των οφειλών, και στην Εφορία, για τον ΕΝΦΙΑ που είπα προηγουμένως και για τους λοιπούς φόρους, και στους οργανισμούς κοινής ωφέλειας, αλλά και στις τράπεζες, κυρία Υπουργέ, γιατί το ιδιωτικό χρέος διογκώνεται κι αυτό.
Και επίσης, επειδή το πρόγραμμα «Τουρισμός για όλους» πήγε άπατο -και το γνωρίζετε πάρα πολύ καλά- επειδή δεν έχει καθόλου ευελιξία και είναι πολύ γραφειοκρατικό, θα πρέπει από τώρα να σχεδιάσετε, όταν αρθούν οι περιορισμοί, ένα επιδοτούμενο πρόγραμμα τουρισμού που θα δίνει τη δυνατότητα με voucher στους Έλληνες πολίτες, όταν θα έχουν εκλείψει οι λόγοι της απαγόρευσης κυκλοφορίας, να κυκλοφορήσουν, και βεβαίως θα ενισχύσετε τις επιχειρήσεις αυτές στη δύσκολη συγκυρία στην οποία βρίσκονται.
Ευχαριστώ πολύ, κυρία Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Σοφία Σακοράφα): Κι εγώ σας ευχαριστώ.
Τον λόγο έχει η Υφυπουργός Τουρισμού κ. Σοφία Ζαχαράκη.
ΣΟΦΙΑ ΖΑΧΑΡΑΚΗ (Υφυπουργός Τουρισμού): Κυρία Πρόεδρε, ευχαριστώ πολύ κι ευχαριστώ για τις ευχές. Είναι η πρώτη φορά που παρίσταμαι στη Βουλή με τη νέα ιδιότητα της Υφυπουργού και είμαι εδώ και στη θέση του Υπουργού, ο οποίος είναι σήμερα στη Μαδρίτη, στον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού.
Η αλήθεια είναι ότι όλα τα κράτη -μέλη και μη μέλη- του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού έχουν αυτήν τη στιγμή το κοινό ενδιαφέρον, την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας, κάτι που ήδη ζούμε, βιώνουμε σε όλες τις σεζόν και το καλοκαίρι αυτό το οποίο έγινε, αλλά και της χειμερινής περιόδου.
Και εγώ, κυρία Τζάκρη, κατάγομαι από περιοχή όπου πράγματι είναι πηγή εσόδων ο χειμερινός τουρισμός, από την Ευρυτανία. Καταλαβαίνω πάρα πολύ καλά ότι και το ίδιο το χιονοδρομικό κέντρο ή και οι παρελκόμενες υπηρεσίες αυτήν τη στιγμή και οι επιχειρήσεις ζουν σε πολύ μεγάλη δυσκολία, δυστοκία.
Από την άλλη, όμως, μια -αν θέλετε- συνειδητή απόφαση την οποία έχουμε ως Κυβέρνηση -και εγώ προσωπικά-, ερχόμενοι εδώ στη Bουλή και με απόλυτο σεβασμό προς την κοινοβουλευτική διαδικασία είναι να απαντάμε με στοιχεία και να στοχεύουμε κάθε φορά σε έναν γόνιμο διάλογο, σε αντιπαράθεση επιχειρημάτων και βέβαια και σε πρόσληψη προτάσεων οι οποίες είναι καλοδεχούμενες, γιατί είναι μια δυναμική διαδικασία, κάτι που αλλάζει συνεχώς, γι’ αυτό δεν μπορεί κανείς να μιλά ούτε με απολυτότητα, ούτε με απόλυτη σιγουριά.
Γι’ αυτό, όμως, στο οποίο μπορώ να είμαι σίγουρη είναι για τις προσπάθειες οι οποίες έχουν γίνει για τη στήριξη επιχειρηματιών εργαζομένων στον τουρισμό γενικότερα, αλλά και σε επιχειρηματίες και εργαζόμενους στον τουρισμό στην περιφερειακή ενότητα της Πέλλας στην οποία θα αναφερθώ.
Κοινή παραδοχή είναι ότι περνάμε, περάσαμε, διανύουμε και θα συνεχίσουμε να διανύουμε μια εξαιρετικά δύσκολη χρονιά και σεζόν. Μιας και βρισκόμαστε στον Ιανουάριο, βρισκόμαστε ακριβώς σε ένα χρονικό σημείο όπου ο χειμερινός τουρισμός δοκιμάζεται έντονα.
Βέβαια, γνωρίζετε πολύ καλά ότι τα θέματα ενισχύσεων και τα θέματα κάλυψης ασφαλιστικών εισφορών ανήκουν και σε άλλα Υπουργεία, όμως κοινά ως Κυβέρνηση θα προσπαθήσω να αποτυπώσω τα ζητήματα βάσει πεπραγμένων και βέβαια και βάσει προθέσεων.
Είναι νομίζω σαφής -αν θέλετε- και η πρόθεση του Πρωθυπουργού, δίνοντας αυτήν τη στιγμή την ειδική αρμοδιότητα και των ειδικών μορφών τουρισμού -μέσα σ’ αυτό και ο χειμερινός τουρισμός, αλλά βέβαια και ο θερμαλικός στο ζήτημα των ιαματικών πηγών που αναφέρατε- και στο Υφυπουργείο μας, έτσι ώστε να δώσουμε ακόμη περισσότερη έμφαση σε αυτές τις μορφές, οι οποίες μπορούν και να παρατείνουν την τουριστική περίοδο -είναι κάτι το οποίο επιθυμούμε, να έχουμε τουρισμό όλες τις περιόδους, να μην στοχεύουμε μόνο σε μια συγκεκριμένη περίοδο, αλλά να υπάρχει η επέκταση της τουριστικής περιόδου- και βέβαια να έχουμε αυτήν την τοπική, την περιφερειακή ανάπτυξη που προσφέρουν αυτές οι μορφές, το οποίο αναφέρετε και στην ερώτηση σας.
Πάμε, λοιπόν, στα πεπραγμένα, όπως είπα. Υπήρξε συγκεκριμένη μέριμνα για λήψη πρωτοφανών μέτρων στήριξης, τα κορυφαία εκ των οποίων είναι: Η επιστρεπτέα προκαταβολή. Ξέρετε ήδη ότι οι τέσσερις ολοκληρωμένοι κύκλοι έφτασαν σε καταβολές που φτάνουν τα 5,5 δισεκατομμύρια ευρώ μόνο για το 2020. Μάλιστα το 50% του τέταρτου κύκλου είναι μη επιστρεπτέο και συνεχίζουμε με πρωτοφανές ενδιαφέρον για τον πέμπτο και βέβαια θα υπάρχει και έκτος κύκλος. Χορήγηση έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης σε εργαζόμενους. Πρόγραμμα «Συνεργασία». Μετάθεση φορολογικών υποχρεώσεων. Μετάθεση δανειακών υποχρεώσεων. Μετάθεση αποπληρωμής επιταγών. Κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης. Μείωση ασφαλιστικών εισφορών. Κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών. Απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής ενοικίου.
Να σημειώσω εδώ ότι τα ξενοδοχεία, τα καταλύματα διακοπών, αλλά και καταλύματα σύντομης διαμονής, περιλαμβάνονται στις πληττόμενες επιχειρήσεις για τις οποίες προβλέπεται απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής του 40% του συνολικού μισθώματος για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο του 2020.
Περαιτέρω, είναι ήδη γνωστό ότι για τις επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή απαλλάσσονται από την υποχρέωση καταβολής ενοικίου για τους μήνες Ιανουάριο, Φεβρουάριο, αφού οι εκμισθωτές θα αποζημιωθούν από την πολιτεία σε ποσοστό 80% του μισθώματος. Εδώ εντάσσονται και επιχειρήσεις του τουρισμού, όπως ξενοδοχεία, καταλύματα, τουριστικά γραφεία και επιχειρήσεις μεταφορών, οι οποίες ούτως ή άλλως πλήττονται από την απαγόρευση των μετακινήσεων από νομό σε νομό.
Επιπροσθέτως, για τις επιχειρήσεις αυτές, παρατείνεται η προθεσμία καταβολής της δόσης του Δεκεμβρίου 2020 των ρυθμισμένων οφειλών προς τη φορολογική διοίκηση.
Δεν θα χρησιμοποιήσω άλλο χρόνο. Θα μιλήσω στη δευτερολογία μου για το πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού, το οποίο ανέφερε η κ. Τζάκρη ήδη.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Σοφία Σακοράφα): Ευχαριστώ, κυρία Υπουργέ.
Κυρία συνάδελφε, έχετε τον λόγο.
ΘΕΟΔΩΡΑ ΤΖΑΚΡΗ: Κυρία Υπουργέ, είστε καινούργια και σας δικαιολογώ, γιατί δεν έχετε πολύ καλή εικόνα για το τι ακριβώς συμβαίνει σε αυτές τις περιοχές, καθώς επίσης και είστε μακριά από την πραγματικότητα, αλλά θα προσπαθήσω να σας προσπαθήσω να σας βάλω εντός αυτής.
Όλες αυτές οι επιχειρήσεις στις οποίες αναφέρθηκα, όχι μόνο τα τουριστικά καταλύματα, αλλά και οι λοιπές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται τουριστικά στους χειμερινούς και ιαματικούς προορισμούς, είτε έκλεισαν από μόνες τους, γιατί δεν τις συνέφερε να ήταν ανοιχτές, γιατί δεν πατούσε άνθρωπος εξαιτίας των απαγορεύσεων στη μετακίνηση και την κυκλοφορία των πολιτών, είπε εν πάση περιπτώσει παραμένουν ανοιχτές και δεν δούλεψαν, γιατί όπως σας είπα δεν πάτησε κανείς το πόδι του.
Με κρατική εντολή πάντως δεν έκλεισαν, όπως εσείς αναφέρετε. Και αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι ξενοδοχοϋπάλληλοι που αυτούς τους μήνες απασχολούνταν σε αυτές τις επιχειρήσεις να μην μπορούν να μπουν με το πρόγραμμα «Συνεργασία» που σας είπα προηγουμένως με αποτέλεσμα να είναι αντιμέτωποι και οι ξενοδοχοϋπάλληλοι των χειμερινών προορισμών με το φάσμα της ανεργίας, της φτώχειας και της πείνας, όπως αντιλαμβάνεστε, κυρία Υπουργέ.
Να βάλουμε με τη σειρά τι έχουν πάρει μέχρι τώρα αυτά τα καταλύματα και γενικά οι τουριστικές επιχειρήσεις. Την αποζημίωση ειδικού σκοπού του Πάσχα των 800 ευρώ, ποιος την πήρε και ποιος δεν την πήρε κυρία Υπουργέ; Γιατί όταν έχουμε συνιδιοκτησία σε ξενοδοχεία αντιλαμβάνεστε ότι τα 800 ευρώ τα μοιράστηκαν τρεις και τέσσερις. Δηλαδή, τίποτα μέχρι τώρα. Η επιστρεπτέα προκαταβολή 1 και 2 ήταν στοχευμένες συγκεκριμένα. Την επιστρεπτέα προκαταβολή 4 οι περισσότεροι εξ αυτών δεν την δικαιούνταν γιατί έχετε ως κριτήριο, ως σημείο αναφοράς, τον τζίρο του Σεπτέμβριο και του Οκτωβρίου που ούτως η άλλως για τις επιχειρήσεις αυτές είναι μηδενικός γιατί αυτές οι επιχειρήσεις αρχίζουν να λειτουργούν από το Νοέμβριο και μετά, όπως μπορείτε να καταλάβετε. Το μόνο που δικαιούνται να πάρουν είναι η επιστρεπτέα προκαταβολή 5 με κάποιες προϋποθέσεις, όποιοι από αυτούς τις πληρούν. Όπως είπατε προηγουμένως μπορεί να εξετάζετε να μην επιστραφεί η επιστρεπτέα προκαταβολή 5.
Αντιλαμβάνεστε ότι αυτά τα ψίχουλα που τους έχετε δώσει κι όλα τα μέτρα στα οποία αναφερθήκατε είναι απλά μεταθέσεις είτε των ασφαλιστικών τους υποχρεώσεων είτε των φορολογικών. Μόνοι σας το είπατε. Τι νομίζετε ότι θα συμβεί, κυρία Υπουργέ, όταν ξαφνικά αρθούν τα μέτρα για παράδειγμα τον Απρίλιο, ή τον Ιούνιο; Θα επέλθει κοσμογονία και θα μπορέσουν αυτοί οι άνθρωποι να αντιμετωπίσουν το συσσωρευμένο όχι μόνο ιδιωτικό, αλλά και δημόσιο χρέος προς τα ασφαλιστικά ταμεία, τις εφορίες, τους διάφορους οργανισμούς κοινής ωφελείας ή ακόμα και προς τις τράπεζες; Τι νομίζετε ότι θα συμβεί; Έκρηξη ανάπτυξης στη χώρα και θα μπορούν αυτές οι επιχειρήσεις να ανταπεξέλθουν;
Όπως αντιλαμβάνεστε τα μέτρα αυτά είναι κακοσχεδιασμένα. Τα κριτήρια που έχετε βάλει έχουν αφήσει έξω τη συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων αυτών.
Ακόμα και το πρόγραμμα «Διέξοδος» που εκπόνησε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις άφησε απέξω, κυρία Υπουργέ, εξαιτίας των κριτηρίων τα οποία έβαλε, τις μικρές αυτές τουριστικές οικογενειακές επιχειρήσεις της Πέλλας και γενικά των χειμερινών προορισμών. Και έβαλε μέσα μόνο τις μεγάλες τουριστικές επιχειρήσεις της Πιερίας και της Χαλκιδικής, γιατί ήταν και αυτό σχεδιασμένο με πρόθεση να απευθύνεται αντί στις πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις, μόνο στις μεγάλες επιχειρήσεις που απασχολούν μεγάλο αριθμό εργαζομένων.
Από εκεί και πέρα το πρόγραμμα αυτό στο οποίο αναφερθήκαμε, το «Τουρισμός για όλους» -το ξέρετε πάρα πολύ καλά- ενώ τρέχει με προϋπολογισμό 100 εκατομμύρια για την ενίσχυση της ζήτησης του εγχώριου τουρισμού και για το 2020 και για το 2021, είναι αδύναμο αφού δεν μπορεί να υλοποιηθεί υπό τις παρούσες συνθήκες. Επίσης, οι όποιες ενισχύσεις δίνει αργούν να αποδοθούν στους δικαιούχους. Επομένως, νομίζω ότι είναι επιτακτική ανάγκη να επαναλάβω ξανά αυτά που ζήτησα και με την πρωτολογία μου.
Θα πρέπει να προβείτε, κυρία Υπουργέ, άμεσα στη χορήγηση έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης και στα τουριστικά καταλύματα και στα υπόλοιπα είδη των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στους χειμερινούς ιαματικούς προορισμούς ανάλογα, είτε με τον τζίρο τους, είτε με τον αριθμό των δωματίων. Πρέπει να παγώσετε επιτέλους τις ασφαλιστικές εισφορές. Και αυτό πρέπει να το δείτε συνολικά και σε άλλες επιχειρήσεις όσο διαρκεί η πανδημία και το πρόβλημα μετακίνησης των πολιτών από νομό σε νομό και γενικά η απαγόρευση κυκλοφορίας και το lockdown.
Και πρέπει να βρείτε έναν τρόπο για να ρυθμίσετε με έναν τρόπο αποτελεσματικό και βιώσιμο τις οφειλές αυτών των ανθρώπων, αυτών των επιχειρηματιών και ως προς την εφορία και επίσης προς τους Οργανισμούς Κοινής Ωφελείας, ΔΕΗ, ΟΤΕ, καθώς επίσης και προς τις τράπεζες. Σας είπα ότι όταν ξαφνικά ξανανοίξουμε θα έχουν να αντιμετωπίσουν τη φτώχεια και την πείνα, μια ρημαγμένη ελληνική κοινωνία και όχι, όπως αντιλαμβάνεστε, τη κοσμογονία που υπολογίζει και οραματίζεται η Κυβέρνησή σας.
Από κει και πέρα βεβαίως θα πρέπει να συντάξετε, να σχεδιάσετε, ένα πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού. Να σας πω ότι τα προγράμματα που έτρεχαν μέχρι τώρα μέσα από voucher και το πρόγραμμα του ΟΑΕΔ…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Σοφία Σακοράφα): Κυρία συνάδελφε, πρέπει να κλείσετε, σιγά-σιγά, σας παρακαλώ.
ΘΕΟΔΩΡΑ ΤΖΑΚΡΗ: Ολοκληρώνω, κυρία Πρόεδρε.
Το πρόγραμμα του ΟΑΕΔ αλλά και το πρόγραμμα του ΟΠΕΚΑ ήταν μια χαρά προγράμματα τα οποία τσουλούσαν μέχρι τώρα πολύ αποτελεσματικά. Νομίζω ότι στη βάση αυτών των προγραμμάτων και με voucher θα πρέπει να σχεδιάσετε ένα πρόγραμμα για να ενισχύσετε και τον εγχώριο τουρισμό, όπως θα έπρεπε να έχετε κάνει και το καλοκαίρι αντί να ανοίξετε τα σύνορά μας διάπλατα προς όλους αυτούς που επισκέφτηκαν τη χώρα μας χωρίς πιστοποιητικά και χωρίς αντίστοιχα τεστ, με αποτέλεσμα…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Σοφία Σακοράφα): Κυρία συνάδελφε, είστε στα πέντε λεπτά. Σας παρακαλώ, συντομεύετε.
ΘΕΟΔΩΡΑ ΤΖΑΚΡΗ: Κυρία Πρόεδρε, ο προηγούμενος ομιλητής μίλησε εξίμισι λεπτά και δεν τον διακόψατε ούτε μια φορά.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Σοφία Σακοράφα): Δεν μπορεί, όμως, να συνεχιστεί αυτή η διαδικασία επειδή μιλάει κάποιος άλλος περισσότερο. Σας παρακαλώ, πάρα πολύ.
ΘΕΟΔΩΡΑ ΤΖΑΚΡΗ: Θα αρχίσω να πιστεύω ότι κάτι έχετε μαζί μου. Αφήστε με να ολοκληρώσω. Θα είχα ήδη ολοκληρώσει αν δεν με διακόπτατε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Σοφία Σακοράφα): Κυρία συνάδελφε, κ. Τζάκρη, σας παρακαλώ. Σας έδωσα μια πρωτολογία πέντε λεπτών και παίρνετε κι άλλη μια δευτερολογία πεντέμισι λεπτών. Έ, πόσο θα μιλήσετε;
ΘΕΟΔΩΡΑ ΤΖΑΚΡΗ: Όσο ακριβώς χρόνο δώσατε, κυρία Πρόεδρε και στον προηγούμενο ερωτών Βουλευτή…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Σοφία Σακοράφα): Σας παρακαλώ. Μίλησε δυο λεπτά στην πρωτολογία του και μίλησε τέσσερα λεπτά στη δευτερολογία του.
ΘΕΟΔΩΡΑ ΤΖΑΚΡΗ: Έχω αρχίσει, κυρία Πρόεδρε, να πιστεύω ότι κάτι προσωπικό έχετε μαζί μου.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Σοφία Σακοράφα): Σας παρακαλώ, κυρία Τζάκρη, δεν είναι προσωπικό καθόλου.
ΘΕΟΔΩΡΑ ΤΖΑΚΡΗ: Το ίδιο κάνετε κάθε φορά που είμαι ομιλούσα εδώ και βρίσκεστε στο έδρανο της Βουλής. Εγώ θέλω να εφαρμόζετε τα ίδια μέτρα και τα ίδια σταθμά, πολλώ δε μάλλον στην ίδια συνεδρίαση.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Σοφία Σακοράφα): Αν τελειώσατε, λοιπόν, με τις φωνές σας, αν τελειώσατε τα νεύρα σας, παρακαλώ πολύ, σας λέω ξανά ότι σας έδωσα πεντέμισι λεπτά στην πρωτολογία σας και άλλα τόσα έχετε πάρει στη δευτερολογία σας. Δεν μπορείτε να πάρετε παραπάνω. Δεν βγάζουμε λόγο. Ερώτηση κάνουμε. Σας παρακαλώ.
ΘΕΟΔΩΡΑ ΤΖΑΚΡΗ: Μίλησε εξίμισι λεπτά στην πρωτολογία του και εξίμισι λεπτά στη δευτερολογία του. Και εμένα έχετε αρχίσει και με διακόπτετε από το τρίτο λεπτό.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Σοφία Σακοράφα): Τελειώνετε, κυρία Τζάκρη, σας παρακαλώ πολύ.
ΘΕΟΔΩΡΑ ΤΖΑΚΡΗ: Αν με αφήσετε, θα ολοκληρώσω.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Σοφία Σακοράφα): Ωραία, παρακαλώ ολοκληρώστε.
ΘΕΟΔΩΡΑ ΤΖΑΚΡΗ: Επομένως, κυρία Υπουργέ -και κλείνω με αυτό- θα πρέπει να σχεδιάσετε ένα άλλο πρόγραμμα, γιατί το πρόγραμμα «Τουρισμός για Όλους», όπως αντιλαμβάνεστε, έμεινε τελείως αναξιοποίητο, σχεδιασμένο με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε να καλύψει τις ανάγκες και των χειμερινών τουριστικών προορισμών και των ιαματικών και εν πάση περιπτώσει, για να πετύχετε και τη μεγαλύτερη, αν θέλετε, συμμετοχή και των πολιτών, αλλά και για να καταστεί προς όφελος και των επιχειρηματιών αυτών που παλεύουν, όπως σας είπα προηγουμένως, να κρατήσουν ζωντανές τις επιχειρήσεις τους.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Σοφία Σακοράφα): Ευχαριστώ, κυρία συνάδελφε.
Ορίστε, κυρία Υπουργέ, έχετε τον λόγο.
ΣΟΦΙΑ ΖΑΧΑΡΑΚΗ (Υφυπουργός Τουρισμού): Κυρία Τζάκρη, εγώ μπορεί να είμαι καινούργια σε αυτήν τη θέση, εσείς όμως, λόγω της πείρας σας θα έπρεπε να ακούτε.
Ακούγοντας, λοιπόν, αυτά τα πρωτοφανή μέτρα στήριξης της ελληνικής οικονομίας τα οποία έχουν ήδη ληφθεί σε πολύ δύσκολες συνθήκες -αναφέρθηκα ήδη σε ασφαλιστικές εισφορές- αναρωτιέμαι: Θυμάστε μήπως το θέμα των ασφαλιστικών εισφορών πώς το είχε χειριστεί ο ΣΥΡΙΖΑ; Ποιος αύξησε τις ασφαλιστικές εισφορές; Καλά κάνατε και κάνατε προτάσεις, αλλά να θυμηθούμε λίγο ποιο ήταν το κόμμα το οποίο αύξησε τις ασφαλιστικές εισφορές, φέρνοντας πραγματικά σε απόγνωση την οικονομία και ελάτε να ξανακάνουμε μια κουβέντα αν θέλετε για το τι σημαίνει βιώσιμο σε αυτήν τη χώρα.
Μιλήσατε για το πρόγραμμα «Τουρισμός για Όλους». Αυτό είναι ένα πρόγραμμα, το οποίο υπήρχε το ’14, επανήλθε το ’19 και μάλιστα με επέκταση, έχει ήδη αποφασιστεί με υπουργική απόφαση για το ’20 και το ’21, με vouchers τα οποία αποδίδονται σε πολίτες που πληρούν τα κοινωνικά κριτήρια κατόπιν κλήρωσης.
Γιατί το λέω αυτό; Γιατί όσοι ακούν αυτήν τη στιγμή δεν είναι υποχρεωμένοι να ξέρουν τι είναι αυτό το πρόγραμμα. Αυτό το πρόγραμμα, λοιπόν, ήδη εκπονείται μέσα στη δυσκολία αυτή που υπήρχε. Σημειώθηκε μεγάλη συμμετοχή, με εξίσου μεγάλο εύρος κατανομής και σε χειμερινούς και σε θερινούς προορισμούς ανά την επικράτεια και βέβαια έχουν μέσα από τους χειμερινούς ιαματικούς προορισμούς και αυτούς που αναφέρετε και για το χιονοδρομικό και για τα Λουτρά Πόζαρ.
Αιτήθηκαν συμμετοχή χίλιες εννιακόσιες πενήντα πέντε επιχειρήσεις εκ των οποίων διακόσιες ενενήντα μια στην Κεντρική Μακεδονία. Όπως είπα πριν αποφασίστηκε να γίνει επέκταση του προγράμματος και για τα τουριστικά γραφεία. Μάλιστα για την εν λόγω απόφαση για τις πενήντα πέντε χιλιάδες, περίπου, αιτήσεις που πληρούσαν τα εισοδηματικά κριτήρια και δεν κληρώθηκαν στην προηγούμενη κλήρωση εκδόθηκαν ηλεκτρονικά vouchers για το πρόγραμμα «Τουρισμός για Όλους» έτους του 2020, μέσω τουριστικών γραφείων που αντιστοιχούν σε εκατό χιλιάδες τριακόσιους τριάντα επτά δικαιούχους.
Αυτό το πρόγραμμα μέσω τουριστικών γραφείων είναι ενεργό από τις 17 Νοεμβρίου, αλλά λόγω των μέτρων για την πανδημία δεν έχει προσωρινά αξιοποιηθεί. Είναι, όμως, προτεραιότητα του Υπουργείου, επειδή αναφέρεστε στο τι προτιθέμεθα να κάνουμε, να αξιοποιηθεί πλήρως και αμέσως μετά την άρση των μέτρων περιορισμού των μετακινήσεων.
Το πρόγραμμα αυτό παρατάθηκε και για το 2021 με τον ν.4764 και μάλιστα έχουμε νομοθετήσει έτσι ώστε τα χρηματικά ποσά που καταβάλλονται στους παρόχους που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, να είναι ακατάσχετα και να μην συμψηφίζονται με άλλες οφειλές στο Δημόσιο.
Όλα αυτά τα οποία ανέφερα σήμερα, αυτοί οι οποίοι καλοπροαίρετα παρακολουθούν, αλλά και όσοι πραγματικά θέλουν την πραγματική ενίσχυση ενός λαού, ο οποίος πράγματι έχει βασανιστεί πολύ, αλλά και μια Κυβέρνηση η οποία έχει πραγματικά αξιοποιήσει κάθε δυνατότητα για να ενισχύσει και μάλιστα να ενισχύσει τώρα περισσότερο που θα φανούν οι συνέπειες αυτής της πανδημίας, θα συνεχίσουν να λαμβάνονται.
Στόχευση, λοιπόν, και προτεραιότητα του Υπουργείου είναι η συνεχής ενίσχυση των επιχειρηματιών και των εργαζομένων και στον τουρισμό και μάλιστα, με τις ειδικές μορφές τουρισμού. Επαναλαμβάνω: Και με τον ορεινό τουρισμό θα δείτε νομοθετικές πρωτοβουλίες και με τον ιαματικό τουρισμό έτσι ώστε και η επέκταση της τουριστικής σεζόν, αλλά και η περιφερειακή ανάπτυξη που επιτυγχάνεται, μέσω των ειδικών μορφών, να είναι πάντα στην πρώτη γραμμή.
Ευχαριστώ πολύ.