Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Ακατάσχετη και ασυμψήφιστη η επιστροφή ΕΦΚ πετρελαίου μετά το δημοσίευμα του ΑγροΤύπου

28/07/2022 10:38 πμ
Μόλις πριν λίγες ημέρες γράφαμε ότι θα είναι... δώρο-άδωρο μια επιστροφή ΕΦΚ πετρελαίου με παρακρατήσεις και συμψηφισμούς και από τα συναρμόδια υπουργεία το... άκουσαν.

Μόλις πριν λίγες ημέρες γράφαμε ότι θα είναι... δώρο-άδωρο μια επιστροφή ΕΦΚ πετρελαίου με παρακρατήσεις και συμψηφισμούς και από τα συναρμόδια υπουργεία το... άκουσαν.

Με τροπολογία λοιπόν του υπουργείου Οικονομικών που κατατέθηκε σε νομοσχέδιο στη Βουλή, εκτός από την παράταση των δηλώσεων και την έκπτωση του 3% έως την 31η Αυγούστου 2022, με το άρθρο 2 αναγνωρίζονται ειδικά φορολογικά κι άλλα προνόμια για το ποσό επιστροφής Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (Ε.Φ.Κ.) πετρελαίου εσωτερικής καύσης (DIESEL) κινητήρων που χρησιμοποιείται αποκλειστικά στη γεωργία και η οποία επανέρχεται μετά το 2016, οπότε και είχε καταργήσει η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.

Στην αιτιολογική έκθεση αναφέρονται για την επίμαχη διάταξη, την αναγκαιότητα της οποίας είχαμε πρώτοι (δείτε εδώ) σημειώσει, τα εξής:

Άρθρο 2

Με την προτεινόμενη διάταξη ορίζεται ότι το ποσό επιστροφής, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρ. 4Β του άρθρου 78 του ν. 2960/2001 (Α' 265) (Εθνικός Τελωνειακός Κώδικας), του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου εσωτερικής καύσης (DIESEL) κινητήρων της περ. στ' της παρ. 1 του άρθρου 73 του ίδιου νόμου που χρησιμοποιείται αποκλειστικά στη γεωργία, είναι ανεκχώρητο και ακατάσχετο στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων κατά παρέκκλιση κάθε γενικής ή ειδικής διάταξης, δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση, τέλος ή εισφορά συμπεριλαμβανομένης και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης του άρθρου 43Α του ν. 4172/2013 (Α' 167), δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένες, ληξιπρόθεσμες ή μη οφειλές προς τη φορολογική διοίκηση και το Δημόσιο εν γένει, τους δήμους, τις περιφέρειες και τα νομικά τους πρόσωπα, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τα πιστωτικά ιδρύματα και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιοσδήποτε παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα.

Άρθρο 2

Η ενεργειακή κρίση έχει προκαλέσει προβλήματα ρευστότητας στους αγρότες, τη στιγμή που το πετρέλαιο εσωτερικής καύσης είναι απαραίτητο για την διεκπεραίωση των εργασιών τους και τη βιωσιμότητά τους.

Προτεινόμενη διάταξη

Άρθρο 2

Ακατάσχετο και ασυμψήφιστο του ποσού επιστροφής Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης πετρελαίου εσωτερικής καύσης (DIESEL) κινητήρων που χρησιμοποιείται αποκλειστικά στη γεωργία

Το ποσό επιστροφής, σύμφωνα με την παρ. 4Β του άρθρου 78 του Εθνικού Τελωνειακού Κώδικα (ν. 2960/2001, Α'265), του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου εσωτερικής καύσης (DIESEL) κινητήρων της περ. στ' της παρ. 1 του άρθρου 73 του ίδιου νόμου που χρησιμοποιείται, αποκλειστικά, στη γεωργία, είναι ανεκχώρητο και ακατάσχετο στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων κατά παρέκκλιση κάθε γενικής ή ειδικής διάταξης, δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση, τέλος ή εισφορά συμπεριλαμβανομένης και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης του άρθρου 43Α του ν. 4172/2013 (Α' 167), δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένες ληξιπρόθεσμες ή μη οφειλές προς τη φορολογική διοίκηση και το Δημόσιο εν γένει, τους δήμους, τις περιφέρειες και τα νομικά τους πρόσωπα, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τα πιστωτικά ιδρύματα και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιοσδήποτε παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα.

Σχετικά άρθρα
15/03/2024 10:48 πμ

Κατατέθηκε, την Πέμπτη (14/3), στη Βουλή τροπολογία που αφορά στη ρύθμιση μείωσης του κόστους ρεύματος για τους αγρότες και για την ενεργοβόρο βιομηχανία, από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Θόδωρο Σκυλακάκη.

Με αυτή θα δίνεται προτεραιότητα σε αγρότες και βιομηχανία για διμερείς συμβάσεις προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, στο πλαίσιο της εκπλήρωσης από την κυβέρνηση των υποχρεώσεών της απέναντι τους και της επιλογής να προφυλάσσει την ανταγωνιστικότητα της ενεργοβόρου βιομηχανίας. Πιο συγκεκριμένα με τροπολογία παρέχεται η δυνατότητα σε κατόχους αγροτικών τιμολογίων να συνάψουν μακροχρόνιες συμβάσεις προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας με χαμηλές τιμές ρεύματος.

Ταυτόχρονα, υλοποιείται η δέσμευση της κυβέρνησης για ευνοϊκή ρύθμιση των αγροτικών οφειλών σε παρόχους ηλεκτρικού ρεύματος με μακροχρόνια περίοδο αποπληρωμής (δεκαετή) και μηδενικό επιτόκιο.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας οι τιμές για το αγροτικό ρεύμα, διαμορφώνονται ως εξής:

Για τα πρώτα 2 χρόνια:

  • Κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος που ανήκουν σε συνεργατικά σχήματα ή ασκούν συμβολαιακή γεωργία χωρίς ληξιπρόθεσμες οφειλές: 9,3 λεπτά την κιλοβατώρα
  • Λοιποί κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος χωρίς ληξιπρόθεσμες οφειλές: 9,8 λεπτά την κιλοβατώρα
  • Κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος που ανήκουν σε συνεργατικά σχήματα ή ασκούν συμβολαιακή γεωργία με ληξιπρόθεσμες οφειλές: 10,5 λεπτά την κιλοβατώρα
  • Λοιποί κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος με ληξιπρόθεσμες οφειλές: 11 λεπτά την κιλοβατώρα

Για τα υπόλοιπα 8 έτη για το 1/3 της κατανάλωσης των συγκεκριμένων παροχών η τιμή είναι ενιαία και διαμορφώνεται στα 9 λεπτά την κιλοβατώρα.

Ό υπουργός χαρακτηρίζοντάς την ως απολύτως αναγκαία για την παραγωγική ικανότητα της χώρας, κατά τα επόμενα χρόνια, περιέγραψε, αναλυτικά, τα οφέλη που θα αποκομίσουν οι αγρότες που θα ενταχθούν στη ρύθμιση, η οποία θα τεθεί σε ισχύ από την 1/4/2024.
Στα σημαντικότερα εξ’ αυτών συμπεριλαμβάνεται η εξασφάλιση χαμηλότερων τιμών ρεύματος, μεσομακροπρόθεσμα, για τους αγρότες και η ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων χρεών τους.

Ακολουθούν τα βασικά σημεία από την πρωτολογία και τη δευτερολογία του κ. Σκυλακάκη, στην Ολομέλεια της Βουλής:

Πρωτολογία

«Στη ρύθμιση μείωσης του κόστους ρεύματος για τους αγρότες και για την ενεργοβόρο βιομηχανία, στην ουσία χρησιμοποιούμε δύο εργαλεία: τον ηλεκτρικό χώρο και τις περικοπές, για να εξασφαλίσουμε χαμηλότερες τιμές ρεύματος, μεσομακροπρόθεσμα, στους αγρότες και στην ενεργοβόρα βιομηχανία.
Γιατί χρειάζεται να το κάνουμε αυτό; Στην περίπτωση των αγροτών υπάρχει πολύ μεγάλη πίεση στον πρωτογενή τομέα από πλευράς κόστους. Παράλληλα, σοβαρό πρόβλημα αποτελούν τα υψηλά χρέη, που ανεβάζουν τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος των αγροτών. Όταν υπάρχουν μεγάλα ληξιπρόθεσμα χρέη, οι πάροχοι που λειτουργούν στην ιδιωτική αγορά «ντεφάκτο» χρεώνουν υψηλότερες τιμές, καθώς δεν εισπράττουν αυτά τα χρέη.
Γι’ αυτό και κομμάτι της τροπολογίας είναι η ρύθμιση αυτών των ληξιπρόθεσμων χρεών. Κάτι που θεωρώ ότι δεν έχει γίνει από τότε που παρακολουθώ τα θέματα ηλεκτρικής ενέργειας.
Η ρύθμιση είναι πολύ μακροχρόνια και έχει μηδενικό επιτόκιο. Είναι μία εξαιρετικά ευνοϊκή ρύθμιση - και επιτρέπει στους παρόχους και κατά κύριο λόγο στη ΔΕΗ που έχει τις περισσότερες αυτές παροχές - να μπορέσουν να κάνουν μία καλή προσφορά.
Τα 9,3 λεπτά ανά κιλοβατώρα, αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχουν ούτε ως μηνιαία προσφορά, παρά το γεγονός ότι έχουμε μία πολύ ευνοϊκή περίοδο για το ηλεκτρικό ρεύμα αυτό το χρονικό διάστημα.

Σε σχέση με το σχόλιο ότι ο ηλεκτρικός χώρος είναι κοινόχρηστος. Δεν είναι ακριβώς κοινόχρηστος. Έχει σοβαρό κόστος για να τον δημιουργήσεις. Δεν είναι δηλαδή κάτι που μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε και είναι κοινής χρήσης. Έχει πολύ μεγάλο κόστος. Και η προτεραιοποίηση αυτή είναι αναγκαία για να κρατήσουμε την παραγωγική μας βάση και στον πρωτογενή τομέα και στις ενεργοβόρες βιομηχανίες, οι οποίες έχουν την εξής πολύ σοβαρή δυσκολία: υπάρχουν μεγάλες επιδοτήσεις που έκαναν, τον τελευταίο χρόνο, οι Ηνωμένες Πολιτείες και Ευρωπαϊκές χώρες στην ενεργοβόρο βιομηχανία τους. Και είναι ανάγκη να διατηρήσουμε την ανταγωνιστικότητα, δίνοντας το εργαλείο του ηλεκτρικού χώρου κατά προτεραιότητα στις ενεργοβόρες βιομηχανίες.

Αυτή η προτεραιότητα επιτρέπει και είναι πολύ σημαντικό να υπάρχουν καλές προσφορές από τους παρόχους. Ως τώρα οι υφιστάμενοι, αυτοί που είχαν δυνατότητα και είχαν ηλεκτρικό χώρο στη διάθεσή τους, δεν έχουν προχωρήσει σε ευνοϊκές διμερείς συμβάσεις προς τη βιομηχανία.
Αντιθέτως, η βιομηχανία παραπονείται ότι δεν υπάρχει διάθεση από τους παραγωγούς να προσφέρουν αυτές τις διμερείς συμβάσεις, γι’ αυτό και λαμβάνουμε αυτή την πρωτοβουλία.

Συγκεκριμένα για τη βιομηχανία λάβαμε την εξής προτεραιότητα: Καταρχάς, οι υφιστάμενες διμερείς συμβάσεις προηγούνται (που έχουν αντανάκλαση σε υφιστάμενα έργα ΑΠΕ), διότι θα ήταν παράλογο να κάνουμε ένα μέτρο για τη βιομηχανία και οι βιομηχανίες που, ήδη, εξυπηρετούνται να αντιμετωπιστούν πιο αρνητικά από τις υπόλοιπες.
Και έπειτα δίνουμε σε όλη την κατηγορία Α και Β, με την «λογική» του ποιος θα συνάψει πρώτος μια τέτοια διμερή σύμβαση.
Ωστόσο, αν έχουμε υπερβολικό αριθμό συμβάσεων, τότε θα βάλουμε ως κυρίαρχο κριτήριο το χρόνο ηλεκτροδότησης. Όσο πιο γρήγορα ηλεκτροδοτήσεις τόσο νωρίτερα θα ξεκινήσουν οι συμβάσεις και τόσο το νωρίτερο θα υπάρξει ανταγωνιστικότητα.
Αυτή είναι η βασική φιλοσοφία της ρύθμισης, η οποία είναι απολύτως αναγκαία για την παραγωγική μας ικανότητα στα επόμενα χρόνια».

Δευτερολογία

«Οι αγρότες είναι αυτοί που θα επωφεληθούν από τη ρύθμιση, δεν είναι κανένας άλλος. Διότι αυτό που παρέχουμε στους αγρότες δεν το παρέχουμε σε κανέναν, και είναι κατά απόλυτη προτεραιότητα ο ηλεκτρικός χώρος, χωρίς περικοπές.
Τώρα, επειδή άκουσα αυτή την ωραία θεωρία για τα 5,5 λεπτά (σ.σ. ο κ. Ν. Καραθανασόπουλος ανέφερε: Ισχυρίζεστε ότι η τιμή 9,3 είναι προς όφελος των αγροτών, όταν η παραγωγή ρεύματος από ΑΠΕ είναι 5,5 λεπτά. Αυτή η διαφορά 5,5 λεπτά με 9,3 σε ποιου όφελος πηγαίνει;).
Ξέρετε ακριβώς πότε ποτίζουν οι αγρότες και πότε χρησιμοποιούν το ρεύμα;
Μπορώ να σας το απαντήσω, δεν το χρησιμοποιούν αποκλειστικά την ώρα που δουλεύει ένα φωτοβολταϊκό. Το χρησιμοποιούν σε διάφορες ώρες της ημέρας και της νύχτας.
Τί γίνεται όταν αυτός που αναλάβει αυτή την υποχρέωση να δίνει στους αγρότες ρεύμα, θα πρέπει να τους στέλνει ρεύμα την ώρα που δεν δουλεύει το φωτοβολταϊκό ή το αιολικό που έχει χρησιμοποιήσει ως βάση; Αγοράζει ρεύμα από το δίκτυο.
Πόσο το αγοράζει; Πολλαπλάσια, διότι οι τιμές τις βραδινές ώρες μπορεί να φτάνουν τα 18 λεπτά στην χονδρική, τα 15, τα 20 λεπτά ανά κιλοβατώρα.

Συνεπώς, όποιος μετράει με βάση την τιμή του φωτοβολταϊκού, προφανώς, δεν έχει κάνει σωστά το λογαριασμό. Κάτι το οποίο όταν το κάνεις στην αντιπολίτευση είναι σχετικά εύκολο, διότι δεν υποχρεούσαι να δώσεις και λογαριασμό για το λογαριασμό, αλλά αν το κάνεις στην Κυβέρνηση δεν προκύπτει αυτή η ευχέρεια.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο αυτά που λέτε για τα 5,5 λεπτά είναι παντελώς ανέφικτα. Συν ότι αυτά αναφέρονται σε τιμές χονδρικής. Ξέρετε ποια είναι η διαφορά μεταξύ τιμών χονδρικής και λιανικής; Έχει πολλές διαφορές, περιθώρια κέρδους, κ.λπ.

Το βασικότερο, όμως, είναι ότι πρέπει να σε πληρώνουν. Διότι η τιμή είναι αντανάκλαση και του βαθμού πληρωμής. Αν κάποιος, λοιπόν, δίνει τιμή λιανικής - διότι στη χονδρική πληρώνονται αυτοί που πουλάνε το ρεύμα - θα βάλει μέσα και το ποσοστό μη πληρωμής, διότι αυτό είναι κομμάτι του κόστους (η μη πληρωμή).

Αναφορικά τώρα με το αν είναι ακριβό ή δεν είναι ακριβό. Η απάντηση είναι ότι για να δώσετε ένα δεκαετές συμβόλαιο θα πάτε να αγοράσετε το κόστος αντιστάθμισης του κινδύνου. Στην περίπτωση που κάποιος δικτάτορας θα προκαλέσει μια μείζονα διαταραχή με μια εισβολή, στην περίπτωση που κλιματικά γεγονότα θα έρθουν και θα προκαλέσουν μείζονα διαταραχή στην αγορά, κ.λ.π.

Όλοι αυτοί οι κίνδυνοι σε ένα δεκαετές συμβόλαιο κάνουν τις τιμές παντελώς άσχετες με τις τιμές ενός μήνα. Και όταν συγκρίνετε τις τιμές ενός μήνα με ένα δεκαετές συμβόλαιο απλώς επιδεικνύετε, προς όσους παρακολουθούν, ότι δεν ενδιαφέρεστε για την ουσία του προβλήματος, αλλά για να σκοράρετε έναν πόντο στην αντιπολιτευτική δραστηριότητα.

«Είναι κι αυτή μια στάσις. Νιώθεται», που λέει και ο ποιητής, αλλά όταν έχουμε να αντιμετωπίσουμε τα πραγματικά προβλήματα των αγροτών και τους λέμε θα σας δώσουμε ένα δεκαετές συμβόλαιο, από το οποίο, μάλιστα, τους δίνουμε τη δυνατότητα να βγουν, εάν οι τιμές πέσουν πάρα πολύ, με πάρα πολύ μικρό κόστος.
Όπως έχουμε εξαγγείλει με 70 ευρώ μπορείς να βγεις από αυτό το συμβόλαιο.

Αυτό σημαίνει ότι τους δίνουμε μια εξαιρετικά ευνοϊκή μακροχρόνια σύμβαση την οποία όσοι θέλουν θα πάρουν, όσοι δεν θέλουν δεν θα την αξιοποιήσουν. Τους παρέχουμε ταυτόχρονα και τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Αυτά για να είμαστε πρακτικοί και ρεαλιστικοί σε αυτές τις προτάσεις μας που κάνουμε για τους αγρότες. Διότι είναι πολύ εύκολο να τους λέμε ότι μπορώ να σας δώσω χαμηλές τιμές όταν είμαστε στην αντιπολίτευση, αλλά στην Κυβέρνηση είμαστε υποχρεωμένοι να υλοποιούμε και αυτά που λέμε. Γιατί, σημειώνω ότι, εμείς έχουμε το «κακό συνήθειο» να υλοποιούμε και αυτά που λέγαμε ως αντιπολίτευση».

Διαβάστε την σχετική τροπολογία (εδώ)

Τελευταία νέα
29/03/2024 11:47 πμ

Έρχεται το «ψηφιακό δελτίο αποστολής» για τους κατά επάγγελμα αγρότες.

Αυτό σημαίνει ότι σε πραγµατικό χρόνο θα ελέγχεται η διακίνηση των αγροτικών προϊόντων από την ΑΑΔΕ.

Σύμφωνα με την φορολογική νομοθεσία προβλέπεται η ψηφιακή έκδοση των προβλεπόμενων από τη νομοθεσία για τη ελληνικά ελεγκτικά πρότυπα παραστατικών για τη διακίνηση αγαθών και η διαβίβαση αυτών στην ΑΑΔΕ.

Πριν ξεκινήσει το φορτηγό από το χωράφι θα πρέπει το δελτίο αποστολής να έχει αναρτηθεί από τον παραγωγό στην ειδική πλατφόρμα.

Με αυτό τον τρόπο θα έχει η ΑΑΔΕ online εικόνα για το κάθε φορτίο που στην χώρα και θα κάνει διενέργεια των σχετικών επαληθεύσεων στο πλαίσιο των διενεργούμενων από αυτή ελέγχων.

Το ερώτημα είναι πόσοι αγρότες θα μπορούν να κάνουν την συγκεκριμένη διαδικασία και πόση θα είναι η επιβάρυνση που θα έχουν.

Μιλάμε σε μια εποχή με φουλ συγκομιδή και στο χωράφι να πρέπει να ανεβάζει στην πλατφόρμα το ψηφιακό δελτίο αποστολής ο παραγωγός για να μπορέσει να ξεκινήσει το φορτηγό.

Να θυμίσουμε επίσης ότι εντός του 2024 θα έχουμε και την υποχρεωτική ανάρτηση εσόδων και δαπανών στο MyData.

Η ΑΑ∆Ε απαιτεί πλέον να γίνεται η διαβίβαση των παραστατικών πωλήσεων στα MyDATA, το αργότερο την επόµενη ηµέρα από την ηµέρα έκδοσης.

22/03/2024 10:19 πμ

Στο Υπουργείο Οικονομικών βρίσκεται η λίστα με τους δικαιούχους για την πληρωμή της προκαταβολής της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) του πετρελαίου.

Σύμφωνα με το ΥπΑΑΤ η πληρωμή θα γίνει την 1η Απριλίου.

Το ποσό της προκαταβολής ορίζεται σε ποσοστό 50% επί του ποσού της επιστροφής του Ε.Φ.Κ., το οποίο υπολογίζεται με βάση τις ποσότητες πετρελαίου κινητήρων σε λίτρα (50% των ετήσιων δικαιούμενων ποσοτήτων), για το σύνολο των δραστηριοτήτων του παραγωγού, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης (ΕΑΕ) του έτους 2023.

Δικαιούχοι προκαταβολής της επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου εσωτερικής καύσης (DIESEL) κινητήρων, που χρησιμοποιείται αποκλειστικά στη γεωργία, είναι αγρότες και κτηνοτρόφοι οι οποίοι:
α) ’Εχουν εγγραφεί στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων από 01-01-2024 έως και την ημερομηνία δημοσίευσης της παρούσας ή
β) είχαν υπαχθεί στα δικαιούχα επιστροφής πρόσωπα της υπό στοιχεία Α.1180/15-11-2023 κοινής απόφασης των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων,
γ) και δεν έχουν υποβάλει δήλωση ότι δεν επιθυμούν να λάβουν την προκαταβολή.

Οι επιδοτούμενες ποσότητες του πετρελαίου κινητήρων, για τις οποίες επιστρέφεται ο Ε.Φ.Κ για το έτος 2024, υπολογίζονται, με βάση την ποσότητα του πετρελαίου κινητήρων που προσδιορίζεται ότι απαιτείται για την εκτέλεση κάθε είδους εργασιών σχετικά με καλλιέργεια ή ομάδα καλλιεργειών καθώς και σε κάθε κατηγορία ή είδος ζωικού κεφαλαίου και αντιστοιχούν στο 50% των μέγιστων ποσοτήτων πετρελαίου κινητήρων που προσδιορίζονται από τους δείκτες μηχανικής απασχόλησης (απαιτούμενης ενέργειας).

Στο μεταξύ αυξάνονται τις τελευταίες ημέρες έχουμε αύξηση των διεθνών τιμών πετρελαίου με αποτέλεσμα να αυξάνουν και οι τιμές σε αμόλυβδη και πετρέλαιο κίνησης.
Μιλάμε για μια αρνητική συγκυρία, που θα έχει σαν αποτέλεσμα όταν πάρουν οι δικαιούχοι παραγωγοί τα χρήματα του ΕΦΚ στο πετρέλαιο - που είναι ήδη λίγα - να αναγκαστούν να αγοράσουν λιγότερες ποσότητες καυσίμου.

Προσώρας οι τιμές που ανακοίνωσε το Υπουργείο Ανάπτυξης αναφέρουν ότι την Πέμπτη, 21 Μαρτίου 2024, η μέση τιμή πανελλαδικά για την αμόλυβδη (95 οκτ.) ήταν στα 1,92 ευρώ το λίτρο και του πετρελαίου κίνησης στα 1,7 ευρώ το λίτρο.

Τις υψηλότερες τιμές στο πετρέλαιο έχουν τα Δωδεκάνησα (1,835 ευρώ) και η Ευρυτανία (1,789 ευρώ), ενώ τις χαμηλότερες η Αττική (1,672 ευρώ) και η Θεσσαλονίκη (1,674 ευρώ).

21/03/2024 04:02 μμ

Ρυθμίσεις για τη μείωση της γραφειοκρατίας, τη διευκόλυνση των φορολογουμένων, την αξιοποίηση της σύγχρονης τεχνολογίας στην επικοινωνία με την ΑΑΔΕ και την ενίσχυση της διαφάνειας, περιλαμβάνει το σχέδιο νόμου για την αναμόρφωση του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας.

Με το νομοσχέδιο μονιμοποιείται η απαλλαγή από το τέλος επιτηδεύματος για τους αγρότες κανονικού καθεστώτος και τους αλιείς με σκάφη έως 12 μέτρα.

Επίσης προβλέπεται η εξόφληση του φόρου εισοδήματος για τα εισοδήματα του 2023, που θα καταβληθεί φέτος, σε 8 μηνιαίες δόσεις.

Ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, δήλωσε: «Το νομοσχέδιο για τον Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας υπηρετεί τους στόχους για διαφάνεια, μείωση της γραφειοκρατίας, καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη και αξιοποίηση των ψηφιακών εργαλείων από την ΑΑΔΕ. Διαδικασίες που έως σήμερα γίνονταν με ανταλλαγή εγγράφων με αποτέλεσμα να καθυστερούν ή, σε ορισμένες περιπτώσεις όπως η έκδοση φορολογικής ενημερότητας, να αδικείται ο πολίτης, θα γίνονται στο εξής ψηφιακά, γρήγορα και με ασφάλεια. Επιπλέον, δημιουργούμε το πλαίσιο ώστε εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες να απαλλαγούν από την υποχρέωση υποβολής φορολογικής δήλωσης εφόσον τα εισοδήματά τους είναι εκ των προτέρων γνωστά στις φορολογικές αρχές.
Παράλληλα, προχωρούμε σε μια ισορροπημένη ρύθμιση για τη Golden Visa, που λαμβάνει υπόψη πρωτίστως τις στεγαστικές ανάγκες των νοικοκυριών, χωρίς να ξεχνούμε ωστόσο την ανάγκη προσέλκυσης επενδύσεων στη χώρα. Εισάγουμε κίνητρα για μετατροπή κτιρίων σε κατοικίες, λαμβάνουμε μέριμνα για τη διάσωση διατηρητέων κτιρίων που αποτελούν τμήμα της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και θέτουμε ρητή απαγόρευση διάθεσης των ακινήτων της Golden Visa σε βραχυχρόνιες μισθώσεις. Οι ρυθμίσεις αυτές εντάσσονται στη συνολική στεγαστική πολιτική της κυβέρνησης η οποία αποσκοπεί, σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, στην εξασφάλιση προσιτής και ποιοτικής στέγης για όλους τους πολίτες λαμβάνοντας υπόψιν ωστόσο και την ανάγκη να συνεχιστούν οι επενδύσεις με πιο ισορροπημένους όρους».

O Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Χάρης Θεοχάρης, δήλωσε: «Με το νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών προχωρούμε αποφασιστικά σε μια ριζική αναμόρφωση του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας. Τολμώ να πω ότι το νομοσχέδιο επιχειρεί μία από τις πιο σημαντικές τομές που έχουν γίνει τις τελευταίες δεκαετίες στη λειτουργία του φορολογικού μηχανισμού στην Ελλάδα. Με μέτρα όπως η καθιέρωση των αυτόματων, προσυμπληρωμένων δηλώσεων, απαλλάσσουμε περίπου 1 εκατομμύριο μισθωτούς και συνταξιούχους από τη διαδικασία σύνταξης και υποβολής φορολογικής δήλωσης. Αντιστοίχως, αποφορτίζουμε δραστικά τις ΔΟΥ και το ελληνικό δημόσιο, ενώ με τον ίδιο στόχο καταργούμε επίσης την υποχρέωση προσκόμισης βιβλίων στην εφορία για επιτηδευματίες και μικρές επιχειρήσεις. Θέτουμε συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο για τους φορολογικούς ελέγχους, ώστε να μην υπάρχουν χρονίζουσες εκκρεμότητες που επιβαρύνουν όλους τους εμπλεκόμενους. Γενικότερα, το νομοσχέδιο για τον Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας συνιστά ένα ποιοτικό άλμα προς την ψηφιοποίηση του κράτους και την ουσιαστική πάταξη της γραφειοκρατίας. Ένα νομοσχέδιο που αποδεικνύει την βούληση της Κυβέρνησης να αλλάξει προς το καλύτερο την καθημερινότητα κάθε Έλληνα πολίτη, ιδιαίτερα στις συναλλαγές του με τις οικονομικές και φορολογικές υπηρεσίες».

O Διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής, δήλωσε: «Αξιοποιώντας τη δεκαετή εμπειρία εφαρμογής του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας, εισηγούμαστε μια σειρά από βελτιώσεις, με σκοπό την αύξηση της αποτελεσματικότητας, της διαφάνειας και του επαγγελματισμού των υπηρεσιών μας, τη μείωση της γραφειοκρατίας και του περιβαλλοντικού αποτυπώματός και, ταυτόχρονα, την ενίσχυση της σχέσης εμπιστοσύνης μας με τους πολίτες και το κοινωνικό σύνολο. Η ψηφιακή επικοινωνία με τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, η ενίσχυση των διαλειτουργικοτήτων με τους λοιπούς δημόσιους φορείς, οι νέοι κανόνες για τα είδη και το χρόνο διενέργειας των φορολογικών ελέγχων, αποτελούν πολύ σημαντικά βήματα στην επίτευξη των στόχων μας».

Αναλυτικά, οι βασικές διατάξεις του νομοσχεδίου περιλαμβάνουν τα εξής:

Προσυμπληρωμένες φορολογικές δηλώσεις
Η διαδικασία σύνταξης και υποβολής φορολογικών δηλώσεων πρακτικά καταργείται για τους φορολογούμενους που έχουν εισοδήματα αποκλειστικά από μισθούς και συντάξεις (υπολογίζονται σε 1 εκατομμύριο πολίτες). Η φορολογική δήλωση προσυμπληρώνεται αυτόματα από την ΑΑΔΕ και οριστικοποιείται επίσης αυτόματα αν ο φορολογούμενος δεν διατυπώσει αντιρρήσεις εντός της προθεσμίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων. Σήμερα εφαρμόζεται μόνο η προσυμπλήρωση των εισοδημάτων από μισθούς και συντάξεις, αλλά δεν ισχύει η αυτόματη οριστικοποίηση της δήλωσης.

Κατάργηση υποχρέωσης προσκόμισης βιβλίων
Οι φορολογούμενοι που τηρούν βιβλία με βάση το απλογραφικό λογιστικό σύστημα (κυρίως επιτηδευματίες και μικρές επιχειρήσεις) απαλλάσσονται από την υποχρέωση να προσκομίζουν τα λογιστικά τους αρχεία στη φορολογική διοίκηση, εφόσον όλα τα σχετικά στοιχεία (έσοδα – έξοδα) διαβιβάζονται στην πλατφόρμα myDATA. Το προηγούμενο καθεστώς προβλέπει πρόστιμο ύψους 2.500 ευρώ για τη μη προσκόμιση των βιβλίων.
Περαιτέρω η προθεσμία για την παροχή των πληροφοριών, που ζητά η ΑΑΔΕ από τους φορολογούμενους, αυξάνεται από 5 σε 10 ημέρες.

Ψηφιοποίηση διαδικασιών - Κατάργηση αλληλογραφίας από και προς την ΑΑΔΕ

  • Η επικοινωνία της φορολογικής διοίκησης με τους φορολογούμενους θα γίνεται αποκλειστικά με ψηφιακά μέσα. Καταργείται η έγχαρτη αλληλογραφία που εφαρμόζεται έως σήμερα σε μεγάλο βαθμό. Όλα τα έγγραφα θα κοινοποιούνται με την ανάρτησή τους στο λογαριασμό που διαθέτει κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο στο πληροφοριακό σύστημα της ΑΑΔΕ. Ο φορολογούμενος θα λαμβάνει μια ειδοποίηση στο ηλεκτρονικό του ταχυδρομείο και θα εισέρχεται στο πληροφοριακό σύστημα με τους κωδικούς του για να λάβει γνώση του εγγράφου. Σημειώνεται πως η διαδικασία αυτή εφαρμόζεται ήδη για μια σειρά ειδοποιήσεων της ΑΑΔΕ προς τον φορολογούμενο (π.χ. όταν εξοφλείται μια δόση της φορολογίας εισοδήματος η ΑΑΔΕ στέλνει email στον φορολογούμενο με το οποίο τον ειδοποιεί να μπει στο πληροφοριακό σύστημα για να «κατεβάσει» την απόδειξη πληρωμής της δόσης). Η επικοινωνία με τις «κλασικές» μεθόδους (επιστολές, επιδόσεις κλπ.) θα γίνεται μόνο κατ’ εξαίρεση, σε πολύ ειδικές περιπτώσεις.
  • Το βασικό όφελος από την ψηφιοποίηση των διαδικασιών, πέρα από την επιτάχυνσή τους, είναι η ακριβής αποτύπωσή τους, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να αμφισβητηθούν δικαστικά ο χρόνος, η μορφή και το περιεχόμενο της επικοινωνίας, αποφορτίζοντας παράλληλα και τα Δικαστήρια.
  • Η τήρηση όλων των αρχείων της Φορολογικής Διοίκησης θα πρέπει να γίνεται και ψηφιακά ενώ ψηφιοποιείται παράλληλα το έγχαρτο αρχείο της ΑΑΔΕ που περιλαμβάνει τα έγγραφα που εκδίδει και λαμβάνει.

Γρηγορότερα η έκδοση φορολογικής ενημερότητας
Υιοθετείται η διαλειτουργικότητα μεταξύ των φορέων του Δημοσίου ώστε η ΑΑΔΕ να ενημερώνεται για την ύπαρξη ή μη ληξιπρόθεσμων οφειλών του πολίτη και αντίστοιχα να χορηγεί ή μη το πιστοποιητικό φορολογικής ενημερότητας. Πρακτικά, με τη ρύθμιση αυτή κυρίως οι ΟΤΑ αλλά και άλλοι φορείς του Δημοσίου θα επικοινωνούν με την ΑΑΔΕ μόνο ηλεκτρονικά (αντί των επιστολών που ανταλλάσσουν σήμερα), είτε για την απαγόρευση απόδοσης της ενημερότητας είτε για την άρση της απαγόρευσης αυτής. Έτσι, αντιμετωπίζονται περιπτώσεις π.χ. που ο φορολογούμενος έχει εξοφλήσει οφειλές προς το Δήμο αλλά δεν μπορεί να πάρει φορολογική ενημερότητα επειδή η ΑΑΔΕ δεν έχει ενημερωθεί για την εξόφληση.

Συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο για τους φορολογικούς ελέγχους
Τίθεται ανώτατο χρονικό όριο για την ολοκλήρωση του φορολογικού ελέγχου, κατ’ αρχήν ένα έτος από την κοινοποίηση της εντολής ελέγχου με δυνατότητα παράτασης για 6 μήνες αν εν τω μεταξύ έχει ξεκινήσει ο έλεγχος και άλλους 6 μήνες με την προϋπόθεση αν κατά το διάστημα αυτό είναι εφικτή η ολοκλήρωση του ελέγχου. Σήμερα δεν υπάρχει πρόβλεψη για την μέγιστη διάρκεια του ελέγχου, η οποία προσδιορίζεται από τους υπαλλήλους που τον διενεργούν.
Αποσαφηνίζονται επίσης οι έννοιες του μερικού, πλήρους, επιτόπιου ή απομακρυσμένου ελέγχου.
Τέλος, θεσπίζεται η δυνατότητα του ενδιάμεσου προσδιορισμού φόρου, στις περιπτώσεις που συντρέχει συνδυασμός κριτηρίων από τα οποία προκύπτει άμεσος και επικείμενος κίνδυνος φοροδιαφυγής (π.χ. εποχικές νεοσυσταθείσες επιχειρήσεις, ή όταν υπάρχουν συγκεκριμένες ενδείξεις ότι ο φορολογούμενος σκοπεύει να εγκαταλείψει τη χώρα). Σήμερα, υπάρχει σε ισχύ σχετική διάταξη για προληπτικό προσδιορισμό του φόρου, η οποία όμως πρακτικά δεν εφαρμόζεται, καθώς αφορά μόνο περιπτώσεις όπου υπάρχει ένδειξη φυγής από τη χώρα. Τώρα πλέον, η διάταξη γίνεται πιο συγκεκριμένη και αποτελεσματική ως προς την εφαρμογή της. Η δυνατότητα του ενδιάμεσου προσδιορισμού φόρου κρίθηκε απαραίτητη από την ΑΑΔΕ καθώς παρατηρείται συχνά το φαινόμενο εποχικές νεοσυσταθείσες επιχειρήσεις να λειτουργούν για λίγο χρονικό διάστημα και να κλείνουν από την μια μέρα στην άλλη χωρίς να αποδίδουν ούτε ένα ευρώ φόρο.

Παραγραφή
Η κοινοποίηση της πράξης προσδιορισμού φόρου πρέπει να γίνει μέσα στην πενταετία που προβλέπεται για την παραγραφή. Μέχρι τώρα αρκούσε μέσα στην πενταετία να έχει γίνει μόνο η έκδοση της πράξης ενώ στο εξής θα πρέπει να έχει γίνει και η κοινοποίησή της στον φορολογούμενο.

20/03/2024 10:47 πμ

Νέα διάταξη που καταργεί την προσκόμιση φορολογικών αρχείων για ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους, αγρότες και οι επιχειρήσεις που τηρούν απλογραφικά βιβλία, κατά τη διαδικασία του ελέγχου, καθώς εφαρμόζεται πλέον καθολικά η διαβίβαση των στοιχείων αυτών μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας myDATA.

Επίσης, σημαντική είναι η πρόβλεψη για χορήγηση φορολογικής ενημερότητας σε χρόνο εξπρές στην περίπτωση που οι πολίτες τακτοποιούν τις οφειλές τους σε τρίτους (π.χ. στους δήμους). Σήμερα αν μια οφειλή στο δήμο που έχει περάσει στην εφορία πληρωθεί στον Δήμο, η εφορία δεν ενημερώνεται αυτόματα με αποτέλεσμα η φορολογική ενημερότητα εξακολουθεί να είναι «κλειδωμένη» ενώ με το νέο σύστημα η φορολογική διοίκηση θα βλέπει την ίδια στιγμή εάν έχει εξοφληθεί η οφειλή.

Τα παραπάνω ανακοινώθηκαν σε ενημερωτική ημερίδα με τίτλο: «Τελευταίες εξελίξεις στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA», που διοργανώθηκε από την ΑΑΔΕ, για τη διευκόλυνση επαγγελματιών και επιχειρήσεων και την εξοικείωσή τους με τις αναβαθμισμένες τεχνολογικές δυνατότητες της πλατφόρμας myDATA και τις νέες διαδικασίες.

Στην ημερίδα συμμετείχαν - με φυσική παρουσία, αλλά και διαδικτυακά - εκπρόσωποι φορέων επαγγελματιών και επιχειρήσεων.
Κεντρικό θέμα της ημερίδας αποτέλεσε η νέα διαδικασία προσυμπλήρωσης και υποβολής των δηλώσεων ΦΠΑ, που έχει ήδη αρχίσει να εφαρμόζεται από την 1/1/2024.

Ειδικότερα:

  • Αναφέρθηκαν ενδιαφέροντα συμπεράσματα και στοιχεία που προέκυψαν από τη συνεργασία της ΑΑΔΕ με τους κλάδους της ελληνικής οικονομίας, μέσω των Άτυπων Ομάδων Εργασίας,
  • Παρουσιάστηκαν οι τεχνικές εξελίξεις που καθιστούν εφικτή την προσυμπλήρωση των δηλώσεων ΦΠΑ, μετά την πρόσφατη αναβάθμιση της ψηφιακής πλατφόρμας myDATA με τη νεότερη έκδοσή της,
  • Δόθηκαν διευκρινίσεις για τη διαδικασία προσυμπλήρωσης και υποβολής των δηλώσεων ΦΠΑ, που εφαρμόζεται ήδη από την 1.1.2024,
  • Συζητήθηκαν ανοιχτά θέματα του myDATA, όπως οι εναλλακτικοί τρόποι διαβίβασης δεδομένων και η κανονικοποίηση του συστήματος με τη διόρθωση λαθών μέσω της απλοποίησης, καθώς και
  • Παρουσιάστηκαν τα επόμενα βήματα για την ψηφιακή πλατφόρμα, όπως το myDATA application και η αξιοποίηση των δεδομένων myDATA.

Επιπλέον, παρουσιάστηκαν στατιστικά στοιχεία από τη χρήση της πλατφόρμας myDATA, από τα οποία προκύπτει η συνεχώς αυξανόμενη χρήση των εφαρμογών της.

Από το 2020 έχουν εκδοθεί συνολικά περί τα 3,5 δισεκατομμύρια παραστατικά, εκ των οποίων τα 350 εκατομμύρια μόνο μέσα στους πρώτους μήνες του 2024.

Τέλος, ακολούθησε συζήτηση, κατά την οποία τα επιχειρησιακά στελέχη της ΑΑΔΕ δέχθηκαν τα ερωτήματα των συμμετεχόντων.

Ο Διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής, δήλωσε: «Η ψηφιακή πλατφόρμα myDATA, εκτός από ένα τεράστιο project για την επιτάχυνση των διαδικασιών και τη διευκόλυνση των επιχειρήσεων και των επαγγελματιών στην εκπλήρωση των υποχρεώσεών τους, αποτελεί για εμάς έναν ισχυρό σύμμαχο στον έλεγχο της συμμόρφωσης και τον εντοπισμό περιπτώσεων φοροδιαφυγής. Η εποικοδομητική συνεργασία μας με τους οικονομικούς και επαγγελματικούς φορείς της χώρας και η ανταλλαγή εμπειρίας και τεχνογνωσίας, μας βοηθά να εξελισσόμαστε συνεχώς, ώστε να παραδίδουμε στο κοινωνικό σύνολο υψηλού επιπέδου υπηρεσίες».

15/03/2024 12:14 μμ

Η κυβέρνηση κατάλαβε - μετά από το σχετικό ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου - ότι δεν είναι εφικτό να πληρωθεί η προκαταβολή της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) του πετρελαίου στους αγρότες στις αρχές Απριλίου και να έχει κατατεθεί το ΟΣΔΕ του 2024.

Ακόµα και αν έχει ανοίξει η σχετική πλατφόρµα µέχρι τα τέλη Μαρτίου - όπως υποστηρίζει το ΥπΑΑΤ - θα είναι αδύνατον να έχουν κάνει όλοι οι δικαιούχοι του ΕΦΚ το ΟΣΔΕ του 2024.

Δηλαδή τα πράγματα είναι απλά αλλά φαίνεται να είναι δύσκολο να υπάρξει «λογική» στις αποφάσεις των υπουργών και μετά απορούν γιατί αντιδρά ο λαός.

Αυτό σημαίνει ότι οι επιδοτούμενες ποσότητες του πετρελαίου κινητήρων, για τις οποίες επιστρέφεται ο ΕΦΚ για το έτος 2024, αντιστοιχούν στο 50% των μέγιστων ποσοτήτων πετρελαίου κινητήρων που προσδιορίζονται από τους δείκτες μηχανικής απασχόλησης (απαιτούμενης ενέργειας) των Παραρτημάτων Ι και ΙΙ και σύμφωνα με τα στοιχεία της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης (ΕΑΕ) του έτους 2023. Ουσιαστικά με απλά λόγια θα πληρωθούν τα μισά των μισών που έδωσαν στην προηγούμενη πληρωμή.

Το ΦΕΚ θυμίζουμε αναφέρει τα εξής:

1. Δικαιούχοι επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου εσωτερικής καύσης (DIESEL) κινητήρων, που χρησιμοποιείται αποκλειστικά στη γεωργία, είναι τα φυσικά πρόσωπα (παραγωγοί κατά την έννοια της παρ. 4) τα οποία έχουν υποβάλλει Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης (ΕΑΕ) για τα έτη 2023 και 2024 (!), έχουν εγγραφεί στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (ΜΑΑΕ) από την 1η Ιανουαρίου 2024 έως και την 31η Οκτωβρίου 2024 και τους έχει αποδοθεί η ιδιότητα του «επαγγελματία αγρότη» ή του «επαγγελματία αγρότη ως νεοεισερχόμενου στον αγροτικό τομέα».

2. Δικαιούχοι προκαταβολής της επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου εσωτερικής καύσης (DIESEL) κινητήρων, που χρησιμοποιείται αποκλειστικά στη γεωργία, είναι τα φυσικά πρόσωπα της παρ. 1 τα οποία:
α) έχουν εγγραφεί στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων από 01-01-2024 έως και την ημερομηνία δημοσίευσης της παρούσας ή
β) είχαν υπαχθεί στα δικαιούχα επιστροφής πρόσωπα της υπό στοιχεία Α.1180/15-11-2023 κοινής απόφασης των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων,
γ) και δεν έχουν υποβάλει δήλωση ότι δεν επιθυμούν να λάβουν την προκαταβολή σύμφωνα με την παρ. 3.

3. Για την αποφυγή επιστροφής από τους παραγωγούς της προκαταβολής με τη διαδικασία των αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών, οι παραγωγοί, οι οποίοι δεν θα υποβάλουν Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης (ΕΑΕ) για το έτος 2024, ή δεν προτίθενται να εγγραφούν στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (ΜΑΑΕ), από την 1η Ιανουαρίου 2024 έως και την 31η Οκτωβρίου 2024, ως «επαγγελματίες αγρότες» ή ως «επαγγελματίες αγρότες ως νεοεισερχόμενοι στον αγροτικό τομέα», ή δεν επιθυμούν να λάβουν την προκαταβολή για οποιοδήποτε άλλο λόγο, πρέπει να είχαν υποβάλλει δήλωση στο ΜΑΑΕ, έως σήμερα 15η-03-2024.

13/03/2024 04:22 μμ

Στην Βουλή κατατέθηκε τροπολογία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με την οποία δίνεται απόλυτη προτεραιότητα σύνδεσης στο δίκτυο για τα έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) που προορίζονται για τις διμερείς συμβάσεις προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας στους αγρότες και τη βιομηχανία.

Η τροπολογία αναμένεται να ψηφιστεί την Πέμπτη (14/3).

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, ο οποίος συνυπογράφει την τροπολογία, δήλωσε: «Η πρωτοβουλία του υπουργού Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Θεόδωρου Σκυλακάκη για προώθηση της τροπολογίας με την οποία δίνεται απόλυτη προτεραιότητα σύνδεσης στο δίκτυο σε τα έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) που προορίζονται για τις διμερείς συμβάσεις προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας στους αγρότες και τη βιομηχανία, αποδεικνύει για μια ακόμη φορά τη συνέπεια της κυβέρνησης. Υλοποιούμε άμεσα όσα δεσμευόμαστε να πράξουμε. Πολύ περισσότερο όταν οι δεσμεύσεις μας αφορούν στους αγρότες, τους οποίους στηρίζουμε με κάθε δυνατό τρόπο, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της κλιματικής και ενεργειακής κρίσης, οι οποίες έχουν προκαλέσει αύξηση στο κόστος παραγωγής. Οι αγρότες οφείλουν να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες που τους προσφέρει η κυβέρνηση και να επιτύχουν σημαντική μείωση στο ενεργειακό κόστος της παραγωγής τους. Για μια ακόμη φορά αποδεικνύεται στην πράξη, ότι για την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο πρωτογενής τομέας αποτελεί προτεραιότητα, καθώς είναι ένας βασικός πυλώνας στήριξης της οικονομίας μας και της κοινωνικής συνοχής της χώρας μας».

Τι προβλέπει η τροπολογία

Με την τροπολογία δίνεται απόλυτη προτεραιότητα σύνδεσης στο δίκτυο στις διμερείς συμβάσεις προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας στους αγρότες και στη βιομηχανία φέρνοντας με αυτό τον τρόπο αλλαγές στη προτεραιοποίηση που ορίζει η σχετική Υπουργική Απόφαση του Αυγούστου 2022. Στα εν λόγω έργα θα ισχύσουν οι υφιστάμενοι περιορισμοί στην έγχυση ηλεκτρικής ενέργειας στο δίκτυο (28%).

Ειδικότερα, στην περίπτωση των αγροτών, οι προμηθευτές καταρτίζουν συμβάσεις κατ’ ελάχιστον δεκαετούς διάρκειας, χρονικού διαστήματος δύο μηνών από ανακοίνωση των χαρακτηριστικών του «Τιμολογίου ΓΑΙΑ» που προσφέρουν στους κατόχους συνδέσεων αγροτικού ρεύματος.

Παράλληλα, αναλαμβάνουν να εξοφλήσουν ληξιπρόθεσμες οφειλές σε προηγούμενο προμηθευτή των εν λόγω κατόχων έως 31 Δεκεμβρίου 2023 και υποκαθίστανται στα δικαιώματα του προηγούμενου προμηθευτή, ενώ στη διμερή σύμβαση ορίζονται οι συνέπειες σε περίπτωση καταγγελίας πριν από λήξη της διάρκειας της σύμβασης.

Επίσης, ορίζονται τα δικαιολογητικά που πρέπει να προσκομίσουν οι κάτοχοι έργων ΑΠΕ και ρυθμίζονται ζητήματα διαχείρισης των έργων ΑΠΕ, κριτήρια ένταξης, η γεωγραφική κατανομή των έργων και η διαδικασία ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Στην τροπολογία αναφέρεται επίσης για τους αγρότες, ότι όσοι έχουν απλήρωτες οφειλές για καταναλώσεις μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2023 μπορούν να υπαχθούν σε ρύθμιση με μηδενικό επιτόκιο, καθώς το Δημόσιο θα αναλάβει την επιβάρυνση των τόκων, παρέχοντας επιχορήγηση στον πάροχο.

Επίσης, με ΚΥΑ θα εξειδικευτούν οι δικαιούχοι, οι προϋποθέσεις, οι υποχρεώσεις των προμηθευτών και η έντοκη επιβάρυνση για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Διαβάστε την τροπολογία (εδώ)

11/03/2024 03:41 μμ

Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ η απόφαση με τους όρους, τις προϋποθέσεις και τη διαδικασία χορήγησης της προκαταβολής και επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) του πετρελαίου εσωτερικής καύσης (DIESEL) που χρησιμοποιείται αποκλειστικά στη γεωργία για το έτος 2024.

Η προκαταβολή θα δοθεί έως την 1η Απριλίου.

Το ΦΕΚ αναφέρει τα εξής:

1. Δικαιούχοι επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου εσωτερικής καύσης (DIESEL) κινητήρων, που χρησιμοποιείται αποκλειστικά στη γεωργία, είναι τα φυσικά πρόσωπα (παραγωγοί κατά την έννοια της παρ. 4) τα οποία έχουν υποβάλλει Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης (ΕΑΕ) για τα έτη 2023 και 2024, έχουν εγγραφεί στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (ΜΑΑΕ) από την 1η Ιανουαρίου 2024 έως και την 31η Οκτωβρίου 2024 και τους έχει αποδοθεί η ιδιότητα του «επαγγελματία αγρότη» ή του «επαγγελματία αγρότη ως νεοεισερχόμενου στον αγροτικό τομέα».

2. Δικαιούχοι προκαταβολής της επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου εσωτερικής καύσης (DIESEL) κινητήρων, που χρησιμοποιείται αποκλειστικά στη γεωργία, είναι τα φυσικά πρόσωπα της παρ. 1 τα οποία:
α) έχουν εγγραφεί στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων από 01-01-2024 έως και την ημερομηνία δημοσίευσης της παρούσας ή
β) είχαν υπαχθεί στα δικαιούχα επιστροφής πρόσωπα της υπό στοιχεία Α.1180/15-11-2023 κοινής απόφασης των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων,
γ) και δεν έχουν υποβάλει δήλωση ότι δεν επιθυμούν να λάβουν την προκαταβολή σύμφωνα με την παρ. 3.

3. Για την αποφυγή επιστροφής από τους παραγωγούς της προκαταβολής με τη διαδικασία των αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών, οι παραγωγοί, οι οποίοι δεν θα υποβάλουν Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης (ΕΑΕ) για το έτος 2024, ή δεν προτίθενται να εγγραφούν στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (ΜΑΑΕ), από την 1η Ιανουαρίου 2024 έως και την 31η Οκτωβρίου 2024, ως «επαγγελματίες αγρότες» ή ως «επαγγελματίες αγρότες ως νεοεισερχόμενοι στον αγροτικό τομέα», ή δεν επιθυμούν να λάβουν την προκαταβολή για οποιοδήποτε άλλο λόγο, υποβάλλουν δήλωση στο ΜΑΑΕ, έως και την 15η-03-2024.

Η δήλωση υποβάλλεται μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, με αποδεικτικό παραλαβής, στο Τμήμα Υποστήριξης και Μητρώου Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (ΜΑΑΕ) της Γενικής Διεύθυνσης Αποκεντρωμένων Δομών του ΥΠΑΑΤ, στην οποία θα πρέπει να αναγράφεται υποχρεωτικά ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ) του παραγωγού. Στη δήλωση αυτή αναγράφεται ότι, ο παραγωγός δεν επιθυμεί να λάβει προκαταβολή της επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου εσωτερικής καύσης (DIESEL) κινητήρων, το οποίο χρησιμοποιείται αποκλειστικά στη γεωργία.

Οι επιδοτούμενες ποσότητες του πετρελαίου κινητήρων, για τις οποίες επιστρέφεται ο ΕΦΚ για το έτος 2024, αντιστοιχούν στο 50% των μέγιστων ποσοτήτων πετρελαίου κινητήρων που προσδιορίζονται από τους δείκτες μηχανικής απασχόλησης (απαιτούμενης ενέργειας) των Παραρτημάτων Ι και ΙΙ και σύμφωνα με τα στοιχεία της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης (ΕΑΕ) του έτους 2024.

Tο ποσό της προκαταβολής ορίζεται σε ποσοστό 50% επί του ποσού της επιστροφής του ΕΦΚ, το οποίο υπολογίζεται με βάση τις ποσότητες πετρελαίου κινητήρων σε λίτρα.

Σε περίπτωση που από τον έλεγχο διαπιστωθεί η επιστροφή ποσού ΕΦΚ για ποσότητες πετρελαίου κινητήρων για τις οποίες δεν έχουν εκδοθεί τα σχετικά παραστατικά πώλησης, με σχετική πράξη καταλογισμού που θα εκδοθεί από το αρμόδιο Τελωνείο, που βρίσκεται η έδρα του δικαιούχου, αναζητείται για τις ποσότητες αυτές, η επιστροφή των χρηματικών ποσών που έχουν πιστωθεί στους λογαριασμούς των δικαιούχων.

Διαβάστε το ΦΕΚ (εδώ)

08/03/2024 09:41 πμ

Εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης, τα μέλη της οποίας εισήγαγαν και παρήγαγαν χημικά προϊόντα για τη νόθευση καυσίμων. Εντοπίστηκαν 6 πρατήρια υγρών καυσίμων με νοθευμένα και λαθραία καύσιμα.

Λαθρεμπόριο καυσίμων ανθεί στην Ελλάδα και δεν περιμένουν να εφαρμοστεί το αγροτικό πετρέλαιο στην αντλία για να παρανομήσουν, όπως έλεγε ένα πολιτικό πρόσωπο.

Από τη Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας, υπό το συντονισμό των συναρμόδιων φορέων από το Συντονιστικό Επιχειρησιακό Κέντρο (ΕΛΥΤ, Δ’ ΤΕΣ, Τελωνείο Οινόης) και με τη συνδρομή της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση, τα μέλη της οποίας εισήγαγαν και παρήγαγαν χημικά προϊόντα για τη νόθευση καυσίμων, διακινούσαν νοθευμένα καύσιμα και εισήγαγαν παράνομα αιθυλική αλκοόλη για τη νόθευση ποτών.

Για την υπόθεση συνελήφθησαν -20- μέλη της οργάνωσης, μεταξύ των οποίων και το αρχηγικό, ενώ έχουν ταυτοποιηθεί και αναζητούνται ακόμη -10- μέλη της.
Σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία για –κατά περίπτωση- εγκληματική οργάνωση, λαθρεμπορία υγρών καυσίμων και αιθυλικής αλκοόλης, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος, καθώς και για παράβαση των νόμων περί όπλων, περί ανταγωνισμού και των κανόνων ρύθμισης της αγοράς προϊόντων.

Ειδικότερα, από την ενδελεχή έρευνα και μετά από κατάλληλη αξιοποίηση πληροφοριακών στοιχείων και με τη χρήση ειδικών ανακριτικών τεχνικών, προέκυψε η συγκρότηση δομημένης και με διαρκή δράση εγκληματικής οργάνωσης, τα μέλη της οποίας δραστηριοποιούνταν στη συστηματική εισαγωγή από τη Βουλγαρία χημικών προϊόντων, με σκοπό τη νοθεία καυσίμων και αιθυλικής αλκοόλης, χωρίς την καταβολή φόρων και δασμών. Παράλληλα, εκμεταλλευόμενοι τη νόμιμη λειτουργία εταιρείας απολυμαντικών, λειτουργούσαν και παράνομο εργοστάσιο παρασκευής χημικών διαλυτών κατάλληλων για νόθευση καυσίμων.

Προς τον σκοπό αυτό, ο αρχηγός της εγκληματικής οργάνωσης είχε συγκροτήσει -3- ανεξάρτητες υποομάδες, με κατάλληλη υποδομή και τεχνικό εξοπλισμό. Από αυτές οι δύο ασχολούνταν με τη διοχέτευση χημικών διαλυτών σε πρατήρια υγρών καυσίμων, είτε μέσω της εισαγωγής τους από τη Βουλγαρία είτε λειτουργώντας το παράνομο εργοστάσιο παραγωγής αυτών, ενώ η τρίτη στη μεταφορά λαθραίας αιθυλικής αλκοόλης σε ποτοποιίες, μέσω των οποίων ακολούθως διοχετεύονταν στην εγχώρια αγορά για κατανάλωση.

Τα μέλη των υποομάδων είχαν συγκεκριμένους ρόλους, όπως:

  • η αναζήτηση χημικών διαλυτών, αποθηκευτικών χώρων και φορτηγών οχημάτων,
  • η συνεννόηση με τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης της Βουλγαρίας, για τον χρόνο και τρόπο εισαγωγής των χημικών διαλυτών, καθώς και τη μετέπειτα μεταφορά και αποθήκευση,
  • η ανεύρεση και παραγγελία πρώτων υλών για την παραγωγή χημικών διαλυτών,
  • η εποπτεία της διαδικασίας παραγωγής και μεταφοράς των διαλυτών και
  • η προμήθεια και διακίνηση της λαθραία εισαγόμενης αιθυλικής αλκοόλης σε επιχειρήσεις εμπορίας αλκοολούχων ποτών.

Ως βασικό χώρο για τις δραστηριότητές τους χρησιμοποιούσαν χώρο στάθμευσης φορτηγών οχημάτων στον Ασπρόπυργο, όπου κατέληγαν τόσο οι ποσότητες της αιθυλικής αλκοόλης όσο και οι ποσότητες των χημικών διαλυτών και των νοθευμένων καυσίμων.

Πιο αναλυτικά, χρησιμοποιούνταν δύο αποθηκευτικοί χώροι στη Δυτική Αττική, στους οποίους έφταναν αρχικά οι χημικοί διαλύτες από τη Βουλγαρία και στη συνεχεία κατέληγαν στον ανωτέρω χώρο στάθμευσης, όπου πραγματοποιούνταν η νόθευση του αγνώστου προελεύσεως καυσίμου.

Παράλληλα, σε τρίτο χώρο, ανεξάρτητο από τους δυο προηγούμενους, υπήρχε έδρα εταιρίας, η οποία λόγω της δραστηριότητάς της προμηθευόταν όλα τα απαραίτητα χημικά υλικά, για την παραγωγή παράνομων χημικών διαλυτών, οι οποίοι αμέσως μετά κατέληγαν στον ίδιο χώρο στάθμευσης, ώστε να διοχετευτούν με βυτιοφόρα υγρών καυσίμων στα πρατήρια.

Αναφορικά με την προμήθεια και διακίνηση της αιθυλικής αλκοόλης, εκμεταλλεύονται το δίκτυο που διατηρεί το αρχηγικό μέλος για το λαθρεμπόριο καυσίμων και οι ποσότητες αποθηκεύονται στις ίδιες εγκαταστάσεις, απ’ όπου παραλαμβάνονται από μέλος της τρίτης υποομάδας, είτε με το δικό του όχημα είτε με οχήματα από εταιρία ενοικιάσεων, ώστε να παραδοθούν στη συνέχεια σε πελάτες- ποτοποιίες και επιχειρήσεις εμπορίας αλκοολούχων ποτών.

Για την αποδόμηση της εγκληματικής οργάνωσης, πραγματοποιήθηκε βραδινές ώρες της Τρίτης, 5 Μαρτίου 2024, στοχευμένη αστυνομική επιχείρηση, αφού τα μέλη της οργάνωσης είχαν προβεί στην παραγωγή τριάντα τόνων χημικών διαλυτών, την μεταφορά αυτών με φορτηγό όχημα στον χώρο στάθμευσης στον Ασπρόπυργο και την μετάγγιση των χημικών διαλυτών σε βυτιοφόρο όχημα, το οποίο στη συνέχεια μετέβη σε πρατήριο υγρών καυσίμων στην Αθήνα.

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης πραγματοποιήθηκαν έρευνες σε -6- πρατήρια υγρών καυσίμων, -1- χώρο στάθμευσης φορτηγών οχημάτων, -7- οικίες, -2- αποθήκες, -1- εταιρία παραγωγής απολυμαντικών και χονδρικού εμπορίου χημικών προϊόντων βιομηχανικής χρήσης, -1- εταιρία χονδρικού εμπορίου ποτών και -2- ποτοποιίες.

Από τις έρευνες αυτές, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

  • 85.265- λίτρα χημικών διαλυτών,
  • 12.101- λίτρα αμόλυβδης βενζίνης άνευ νομίμων παραστατικών,
  • 5.762- λίτρα αιθυλικής αλκοόλης,
  • 746- λίτρα λοιπών αλκοολούχων υγρών,
  • 12- Ι.Χ.Ε., από τα οποία τα -6- απασχολούσαν, ενώ -3- θα αποσταλούν για εργαστηριακή εξέταση στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών
  • 4- Ι.Χ. φορτηγά οχήματα,
  • 2- βυτιοφόρα οχήματα,
  • 4- κυνηγετικές καραμπίνες,
  • 8- κινητά τηλέφωνα και
  • το χρηματικό ποσό των -78.955- ευρώ.

Οι ποσότητες των παράνομων χημικών διαλυτών που διακινήθηκαν από την πρώτη υποομάδα ανέρχονται σε -111- τόνους και από τη δεύτερη σε -150- τόνους, ενώ οι δασμοί και οι λοιπές επιβαρύνσεις που στερήθηκε το Δημόσιο, τόσο από τις κατασχεθείσες όσο και από τις διακινηθείσες ποσότητες χημικών διαλυτών, λαθραίων καυσίμων, αιθυλικής αλκοόλης και λοιπών αλκοολούχων ποτών ξεπερνούν τα -1.200.000- ευρώ.

Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος τους, οδηγήθηκαν στον αρμόδιο Εισαγγελέα και παραπέμφθηκαν σε ανακριτή.

04/03/2024 03:09 μμ

Οι ρυθμίσεις για το ρεύμα των αγροτών που επλήγησαν τον Σεπτέμβριο από την κακοκαιρία Daniel στη Θεσσαλία είχαν ανακοινωθεί το Νοέμβριο του 2023.

Αφορούσαν περίοδο χάριτος μιας διετίας και μετά για μία πενταετή ρύθμιση των υποχρεώσεων που υπάρχουν σε αγροτικό ρεύμα για τους πλημμυροπαθείς, με μηδενικό επιτόκιο.

Το κόστος θα το αναλάβει ο κρατικός προϋπολογισμός και οι υποχρεώσεις που θα μπουν σε ρύθμιση θα είναι για το αγροτικό ρεύμα των πλημμυροπαθών της Θεσσαλίας, οι καταναλώσεις από την 1η Μαΐου μέχρι την 30ή Σεπτεμβρίου του 2023, συν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές που τυχόν υπήρχαν για τους αγρότες αυτούς, σε ό,τι αφορά στο αγροτικό ρεύμα.

Σύμφωνα με καταγγελίες στον ΑγροΤύπο, η ΔΕΗ ενημερώνει τους πλημμυροπαθείς αγρότες ότι ακόμη δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση για τα μέτρα που ανακοινώθηκαν.

Από την πλευρά του το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σε σχέση με τη δέσμευσή για την ευνοϊκή ρύθμιση, που αφορά στο ρεύμα των αγροτών στη Θεσσαλία, αναφέρει ότι δημοσιεύεται μέσα στις επόμενες μέρες η σχετική Υπουργική Απόφαση.

Στο μεταξύ, στις 13 Φεβρουαρίου 2024, κατά την συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός με τους εκπροσώπους της Πανελλήνιας Επιτροπής μπλόκων των αγροτών, στο Μέγαρο Μαξίμου, ανακοινώθηκαν τα μέτρα για το αγροτικό ρεύμα.

Θυμίζουμε ότι ο πρωθυπουργός είχε αναφέρει ακόμη ότι για τα δύο πρώτα χρόνια σε συνεργατικά σχήματα ή συμβολαιακή γεωργία δίνει μια χαμηλότερη τιμή (9,3 λεπτά την κιλοβατώρα), ενώ στους υπόλοιπους 9,8 λεπτά την κιλοβατώρα. Για τα επόμενα οκτώ έτη η χρέωση για όλους τους αγρότες θα κλειδώσει στα 9 λεπτά, αλλά μόνο για το 1/3 της κατανάλωσης. Για τα υπόλοιπο 2/3 της κατανάλωσης οι τιμές θα είναι ελεύθερες και η προμήθεια ρεύματος θα γίνεται από την αγορά, ότι ισχύει για το σύνολο των καταναλωτών.

Το ερώτημα είναι τώρα που φαίνεται να μειώνονται οι τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα τι θα γίνει με τα συγκεκριμένα μέτρα.

04/03/2024 11:08 πμ

Πέρασε από την Βουλή η διάταξη που προβλέπει την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο αγροτικό πετρέλαιο για το 2024 και δυνατότητα προκαταβολής μέρους του ποσού που θα επιστραφεί στους αγρότες.

Για φέτος θα επιστραφεί ο ΕΦΚ στο 50% της ποσότητας που κατανάλωσε ο αγρότης.

Από 1η Απριλίου αναμένεται να δοθεί στους αγρότες η προκαταβολή για την επιστροφή του φετινού ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο.

Η ποσότητα του πετρελαίου θα επιδοτηθεί βάσει στρεμμάτων και είδους καλλιέργειας.

Το ποσό θα είναι περίπου 40 εκατομμύρια ευρώ και η εξόφληση (50%) θα γίνει στο Νοέμβριο.

Θα αφορά τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες όπως έχει γίνει και στο παρελθόν.

Από το 2025 θα αλλάξει το σύστημα και θα επιστρέφεται στο 100% ο ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο, αφού πρώτα υποβληθούν ηλεκτρονικά τα πραγματικά τιμολόγια αγοράς.

Για έναν πιο δίκαιο τρόπο επιστροφής του φόρου στο αγροτικό πετρέλαιο, από το 2025, είχε αναφέρει σε δηλώσεις του στο πρόσφατο υπουργικό συμβούλιο ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σύμφωνα με το σχέδιο του Μαξίμου, αγρότης θα καταθέτει τα τιμολόγια αγοράς του καυσίμου που κατανάλωσε το 2025 και προβλέπεται για την καλλιέργειά του (με βάση ΟΣΔΕ), τότε θα πάρει πίσω το 100% του φόρου.

«Αυτό ζητούσαμε εδώ και χρόνια», αναφέρει στον ΑγροΤύπο ο κ. Σπύρος Σερακιώτης, πρόεδρος του Αγροτικού Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού «Αχελώος» από το Νεοχώρι Μεσολογγίου.

«Είχαμε στο παρελθόν φαινόμενα αντί να εισπράττουν την ενίσχυση παραγωγοί που ενοίκιαζαν τα χωράφια να δίνουν τα χρήματα στους ιδιοκτήτες τους. Εκτιμώ ότι αν δίνεται ο ΕΦΚ με βάση τα τιμολόγια αγοράς του καυσίμου δεν θα υπάρχει αδικία για όσους πραγματικά παράγουν αγροτικά προϊόντα», πρόσθεσε.

29/02/2024 01:09 μμ

Για έναν πιο δίκαιο τρόπο επιστροφής του φόρου στο αγροτικό πετρέλαιο, από το 2025, έκανε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην εισαγωγική τοποθέτησή του κατά την σημερινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Αφήνει δηλαδή ανοικτό το ενδεχόμενο ακόμη και για αφορολόγητο πετρέλαιο στην αντλία.

Συγκεκριμένα αναφερόμενος στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ο πρωθυπουργός τόνισε τα εξής:

«Θα συζητήσουμε και τη νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης σε δύο κρίσιμους τομείς: την προστασία και ανάδειξη προϊόντων με ονομασίες προέλευσης και γεωγραφικές ενδείξεις, δηλαδή η «ατμομηχανή» των ποιοτικών και εξαγώγιμων προϊόντων του πρωτογενούς τομέα, με επιδίωξη να διασφαλίσουμε ποιότητα και αξιοπιστία, τόσο εντός όσο και εκτός της χώρας. Και, βέβαια, την περαιτέρω αυστηροποίηση του πλαισίου για την αντιμετώπιση της μάστιγας των ελληνοποιήσεων. Στο μέτωπο αυτό, που πέρα από τις παρεμβάσεις που έχουν ήδη γίνει σε προϊόντα όπως το γάλα και η φέτα, θα έχουμε και νέα κλιμάκια, με ελέγχους στο λάδι, στο μέλι και στα οπωροκηπευτικά.

Βέβαια, είναι μία συνέχεια όσων έχουμε ήδη ανακοινώσει για τη στήριξη των αγροτών μας, που δεν είναι και λίγα: η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για το 2024 και η δέσμευσή μας για έναν πιο δίκαιο τρόπο επιστροφής του φόρου από το 2025. Και βέβαια, τις σημαντικές -να το τονίσω αυτό- εκπτώσεις στο ρεύμα, με μόνιμες σταθερές τιμές για μεγάλο χρονικό διάστημα, το οποίο απαιτεί και μια προνομιακή χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας ώστε να υποστηρίξουν ακριβώς τους παρόχους που θα δώσουν αυτές τις μεγάλες εκπτώσεις.

Όλα αυτά μειώνουν ουσιαστικά το κόστος παραγωγής, αλλά προφανώς δεν σταματάμε εκεί. Στις Βρυξέλλες έχουν ήδη κατατεθεί 19 ελληνικές προτάσεις βελτίωσης της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, τεχνικού χαρακτήρα, σημαντικές όμως, πολύ σημαντικές για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους μας. Είναι προτάσεις που υιοθετήθηκαν από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα.

Καθώς μπαίνουμε πια και στην τελική ευθεία προς τις ευρωεκλογές είναι πολύ σημαντικό τα ζητήματα της αναδιάρθρωσης της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής να αναδεικνύονται από το κόμμα μας και να σκεφτούν και οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι μας ποιοι είναι αυτοί που την επόμενη μέρα θα μπορούν στις Βρυξέλλες να διεκδικήσουν και να αγωνιστούν για τα δίκαια αιτήματά τους.

Και βέβαια, έχω δεσμευτεί ότι θα βρεθώ σύντομα στη Θεσσαλία, για να συναντήσουμε ειδικά τους Θεσσαλούς παραγωγούς, να δούμε τι παραπάνω και πόσο πιο γρήγορα μπορούμε να κινηθούμε στα ζητήματα των αποζημιώσεων αλλά και των αποκαταστάσεων μετά τη θεομηνία του «Daniel». Να εξετάσουμε τη μελέτη, βέβαια, των Ολλανδών εμπειρογνωμόνων η οποία θα μας παρουσιαστεί την επόμενη εβδομάδα για τη συνολική ανασυγκρότηση της Περιφέρειας».

26/02/2024 05:55 μμ

Να εφαρμοστεί και για το 2024 η ρύθμιση φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών, έως 120 δόσεις, με σκοπό να καταφέρουν οι αγρότες και κτηνοτρόφοι της χώρας μας να συνεχίσουν να παράγουν.

Το Υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να εξετάσει την ένταξη στην ρύθμιση των αγροτών λόγω των οικονομικών προβλημάτων που υπήρξαν το 2023 εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.

Θυμίζουμε το προηγούμενο καθεστώς ρύθμισης αφορούσε ληξιπρόθεσμες οφειλές για το χρονικό διάστημα από την 1η Νοεμβρίου του 2021 έως και την 1η Φεβρουαρίου του 2023.

Η υπαγωγή στη ρύθμιση συνεπάγεται σειρά ευεργετημάτων για τους οφειλέτες αγρότες, όπως η αποδέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών, η χορήγηση αποδεικτικού ενημερότητας, η αναστολή λήψης αναγκαστικών μέτρων.

Οι καταστροφές από την θεομηνίες, οι ζημιές από βροχοπτώσεις αλλά και η ακαρπία σε πολλές καλλιέργειες, έχουν σαν αποτέλεσμα να υπάρχουν απώλειες εισοδήματος στους παραγωγούς της χώρα μας.

Ότι υπάρχουν απώλειες εισοδήματος λόγω της κλιματικής αλλαγής το έχει αποδεχτεί και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η ρύθμιση χρεών είναι ένα από τα αιτήματα των αγροτικών οργανώσεων της ΕΕ που σήμερα Δευτέρα (26/2) διαμαρτύρονται στις Βρυξέλλες, όπου έχουν συγκεντρώσει περίπου 600 τρακτέρ.

Το ΥπΑΑΤ θα πρέπει άμεσα να ετοιμάσει σχετικό φάκελο, τον οποίο να στείλει στο Υπουργείο Οικονομικών για να ξεκινήσει το θεσμικό πλαίσιο της νέας ρύθμισης οιφειλών.

Ρύθμιση οφειλών και μορατόριουμ στα χρέη των αγροτών ζητούν όπως είπαμε και οι Ευρωπαίοι αγρότες. Με αφορμή την σημερινή διαδήλωση (26/2) στις Βρυξέλλες χιλιάδων αγρoτών από την ΕΕ, ο πρόεδρος της ιταλικής αγροτοσυνδικαλιστικής Coldiretti, Ettore Prandini, έστειλε επιστολή στην ΕΕ με τις προτάσεις της οργάνωσής του.

Στην επιστολή του προς την Πρόεδρο της Επιτροπής της ΕΕ, Ursula Von der Leyen, ζητά να προχωρήσουν σε συνολική ρύθμιση των αγροτικών χρεών.

Ακόμη ζητά την ενίσχυση της ευρωπαϊκής οδηγίας κατά των αθέμιτων πρακτικών και την οριστική ακύρωση για όλη την περίοδο της ΚΑΠ της υποχρέωσης για ακαλλιέργητη γη (αγρανάπαυση) και όχι μόνο για το 2024. Δηλαδή ζητά οριστική ακύρωση την υποχρέωσης διατήρησης του 4% της ακαλλιέργητης γης που αναφέρει η ΚΑΠ.

Όπως επισημαίνει σε δηλώσεις του ο κ. Ettore Prandini, «οι κανόνες της Πράσινης Συμφωνίας της ΕΕ είναι υπερβολικά αυστηροί, αποκομμένοι από την πραγματικότητα και δεν μπορούν να εφαρμοστούν στην ύπαιθρο. Από την άλλη οι αγρότες είναι οι πρώτοι που προστατεύουν το περιβάλλον. Εκτός της ΚΑΠ, ωστόσο, η οικονομική κατάσταση του αγροτικού τομέα είναι τόσο σοβαρή και θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με συγκεκριμένα μέτρα στήριξης για την απώλεια εισοδήματος».

Επίσης προτείνει τη χρήση μέρους των κονδυλίων της ΕΕ που διατίθενται στην Ουκρανία (60 δις ευρώ) για την αγορά και αποθήκευση δημητριακών και, γενικότερα, ουκρανικών γεωργικών προϊόντων σε ευρωπαϊκές αποθήκες, που θα γίνουν με κονδύλια τα οποία θα διατεθούν σε χώρες που πλήττονται (μειωμένες τιμές παραγωγού).

23/02/2024 12:37 μμ

Την Πέμπτη (22/02) το Προεδρείο της ΕΘ.Ε.Α.Σ. πραγματοποίησε συνάντηση με την Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου, με θέμα τις ανάγκες των Αγροτικών Συνεταιρισμών σε εγκαταστάσεις ΑΠΕ.

Συγκεκριμένα, από πλευράς της ΕΘ.Ε.Α.Σ. έδωσαν το παρών, ο Πρόεδρος, κ. Παύλος Σατολιάς, ο Γεν. Γραμματέας, κ. Θωμάς Κουτσουπιάς, η Ταμίας, κα. Διαμάντω Κρητικού και ο Γενικός Διευθυντής, κ. Μόσχος Κορασίδης.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης με την κα. Σδούκου από την ΕΘ.Ε.Α.Σ. τέθηκαν τα κάτωθι σημεία:

  • Πρόσβαση των Αγροτικών Συνεταιρισμών στις διαδικασίες εγκατάστασης ΑΠΕ με ενίσχυση, όπως στις επιχειρήσεις για τη μείωση του κόστους λειτουργίας τους. Χαρακτηριστικά, ο Πρόεδρος της ΕΘ.Ε.Α.Σ. πρότεινε στο νέο πρόγραμμα για την εγκατάσταση ΑΠΕ ύψους 160 εκατ. € που θα εξαγγελθεί από την κυβέρνηση για τη μεταποίηση και τη βιομηχανία, να περιληφθούν 25-30 εκατ. € για τους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς, οι οποίοι έχουν δηλώσει τις ανάγκες τους προς την ΕΘ.Ε.Α.Σ. για περίπου 50 MW, με αυτοτελές και ανεξάρτητο πρόγραμμα.
  • Να διευκολυνθούν οι αγρότες για την εγκατάσταση ΑΠΕ μέχρι 50 KW, με βάση τα μέτρα που ανακοινώθηκαν για συνολική ισχύ 1.350 KW. Η διευκόλυνση θα αφορά ενίσχυση, άμεση προτεραιότητα σύνδεσης στο Δίκτυο, καθώς και απλοποιημένες διαδικασίες αδειοδότησης για να μην υπάρχει καθυστέρηση στην υλοποίηση του μέτρου. Αυτό θα αποτελέσει μια σταθερή διαδικασία μείωσης του κόστους παραγωγής.
  • Αναφορικά με το πρόγραμμα PPA’s που έχει ανακοινωθεί από τον πρωθυπουργό, κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, προτάθηκε από πλευράς της ΕΘ.Ε.Α.Σ. να χορηγηθεί Οριστική Προσφορά Σύνδεσης (ΟΠΣ) από τον ΑΔΜΗΕ για έργα ΑΠΕ ισχύος 150 MW, για τα οποία οι Αγροτικοί Συνεταιρισμοί έχουν υποβάλει πλήρες αίτημα.
  • Επιπλέον, έγινε ειδική αναφορά προς την υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, να «τρέξουν» οι διαδικασίες, ώστε να αποπληρωθούν οι επιδοτήσεις σε όσους επένδυσαν στο προηγούμενο μέτρο των 10,8 KW για το οποίο δεν έχει γίνει καμία πληρωμή για την κρατική συμμετοχή.
19/02/2024 09:43 πμ

Τη δυνατότητα προκαταβολής μέρους του ποσού του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο για το 2024 που θα επιστραφεί στους αγρότες, προβλέπει διάταξη που περιλαμβάνεται στο σχέδιο νόμου για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας στις παραθαλάσσιες περιοχές.

Ειδικότερα, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, οι διατάξεις που κατατέθηκαν προβλέπουν μεταξύ άλλων τα εξής:
- Καθορίζεται μηδενικός συντελεστής ΕΦΚ για το πετρέλαιο εσωτερικής καύσης που χρησιμοποιείται στη γεωργία, για το διάστημα από την 1η Ιανουαρίου 2024 έως και την 31η Δεκεμβρίου 2024, με την εφαρμογή της διαδικασίας επιστροφής στους δικαιούχους αγρότες του ΕΦΚ, που καταβάλλουν κατά την αγορά του καυσίμου.
- Προβλέπεται ότι ποσοστό επί των δικαιούμενων ποσών επιστροφής, μπορεί να καταβληθεί προκαταβολικά.
- Ορίζεται ρητά ότι το ποσό επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης είναι ανεκχώρητο και ακατάσχετο στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, κατά παρέκκλιση κάθε γενικής ή ειδικής διάταξης, δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση, τέλος ή εισφορά, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένες ληξιπρόθεσμες ή μη οφειλές προς τη φορολογική διοίκηση και το Δημόσιο εν γένει, τους δήμους, τις περιφέρειες και τα νομικά τους πρόσωπα, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τα πιστωτικά ιδρύματα και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα.
- Οι προϋποθέσεις και η διαδικασία χορήγησης της προκαταβολής και επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης, το ύψος και τα κριτήρια της προκαταβολής θα καθοριστούν με κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Με την ίδια απόφαση, σύμφωνα με την πάγια διαδικασία θα καθοριστούν οι δικαιούχοι και τα κριτήρια (ανάλογα με το είδος της εκμετάλλευσης) για τον προσδιορισμό των ποσοτήτων πετρελαίου για τις οποίες θα εφαρμοστεί η επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης, καθώς και ο τρόπος ελέγχου της νόμιμης χρήσης του πετρελαίου.

14/02/2024 11:23 πμ

Φθηνότερο ρεύμα για όλους τους αγρότες μέσω νέου προγράμματος διμερών μακροχρόνιων συμβάσεων, που θα έχει διάρκεια 2+8 χρόνια. Αυτό ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη συνάντηση με τους εκπροσώπους της Πανελλήνιας Επιτροπής μπλόκων, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Για τα δύο πρώτα χρόνια σε συνεργατικά σχήματα ή συμβολαιακή γεωργία δίνει μια χαμηλότερη τιμή (9,3 λεπτά την κιλοβατώρα), ενώ στους υπόλοιπους 9,8 λεπτά την κιλοβατώρα.

Όσοι όμως έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές πληρώνουν περισσότερα χρήματα. Αυτό είναι περίεργο γιατί καλούνται αυτοί που δεν έχουν χρήματα και χρωστάνε να πληρώσουν περισσότερα.

Στην συνέχεια ανακοίνωσε ότι για τα επόμενα οκτώ έτη η χρέωση για όλους τους αγρότες θα κλειδώσει στα 9 λεπτά, αλλά μόνο για το 1/3 της κατανάλωσης. Αυτό σημαίνει ότι πριμοδοτεί το κράτος τους παρόχους ενέργειας για την οποιαδήποτε αύξηση της τιμής της κιλοβατώρας πάνω από τα 9 λεπτά.

Για τα υπόλοιπο 2/3 της κατανάλωσης οι τιμές θα είναι ελεύθερες και η προμήθεια ρεύματος θα γίνεται από την αγορά, ότι ισχύει για το σύνολο των καταναλωτών.

Αν η λιανική τιμή του ρεύματος το επόμενο διάστημα πέσει κάτω από τα 9 λεπτά, θα αναθεωρηθούν οι τιμές που ανακοίνωσε σήμερα ο Πρωθυπουργός ή οι αγρότες θα είναι κλειδωμένοι στις υψηλότερες τιμές; Γιατί να πληρώνει ενιαία ρήτρα αποχώρησης, ύψους 70 ευρώ, ο αγρότης που θα σπάσει το μακροχρόνιο συμβόλαιο του με την κλειδωμένη τιμή των 9 λεπτών αν βρει χαμηλότερες τιμές στην αγορά;

Γιατί στα νέα μεγάλα φωτοβολταϊκά πάρκα θα δοθεί προτεραιότητα να επενδύσουν μόνο στους πάροχους ενέργειας και όχι στους αγροτικούς συνεταιρισμούς; Τα κέρδη των συνεταιρισμών θα μπορούσαν να μοιραστούν στα μέλη τους.

Στην χώρα μας επενδύσεις ΑΠΕ γίνονται σε φωτοβολταϊκά και αιολικά και φέρνουν μεγάλα κέρδη στους πάροχους αφού πουλάνε ενέργεια χωρίς να αγοράζουν πρώτη ύλη. Γιατί η κυβέρνηση δεν προωθεί επενδύσεις σε μονάδες παραγωγής ρεύματος από την βιομάζα που δημιουργείται από τις γεωργικές καλλιέργειες; Γιατί δεν βάζει μια στρατηγική για δημιουργία μια μονάδας παραγωγής ενέργειας από βιομάζα σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα για ενισχυθεί το εισόδημα του αγρότη πουλώντας την βιομάζα;

Διευκρινίσεις ΥΠΕΝ

Στο μεταξύ το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) εξηγεί μέσα από μια σειρά 13 ερωταπαντήσεων λεπτομέρειες σχετικά με τα μέτρα για το αγροτικό ρεύμα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός. Αναλυτικά οι ερωτήσεις και απαντήσεις:

1. Ποιους αφορά το πρόγραμμα και πώς θα εφαρμοστεί;
Στο πρόγραμμα χαμηλών τιμών για το αγροτικό ρεύμα με τη μορφή διμερών μακροχρόνιων συμβάσεων δύνανται να συμμετέχουν όλοι οι κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος.
Για τα πρώτα 2 έτη με έναρξη τιμολόγησης την 1η.4.2024 οι τιμές είναι σταθερές και διαμορφώνονται (κατά μέγιστο) ως εξής (εκτιμήσεις τιμών):

  • Κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος που ανήκουν σε συνεργατικά σχήματα ή ασκούν συμβολαιακή γεωργία χωρίς ληξιπρόθεσμες οφειλές: 9,3 λεπτά την κιλοβατώρα
  • Λοιποί κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος χωρίς ληξιπρόθεσμες οφειλές: 9,8 λεπτά την κιλοβατώρα
  • Κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος που ανήκουν σε συνεργατικά σχήματα ή ασκούν συμβολαιακή γεωργία με ληξιπρόθεσμες οφειλές: 10,5 λεπτά την κιλοβατώρα
  • Λοιποί κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος με ληξιπρόθεσμες οφειλές: 11 λεπτά την κιλοβατώρα

Οι παραπάνω τιμές αφορούν στο σύνολο της κατανάλωσης των συγκεκριμένων παροχών.

2. Τι θα ισχύσει για τα επόμενα 8 έτη;
Για τα επόμενα 8 έτη, στο 1/3 της κατανάλωσης των συγκεκριμένων παροχών η τιμή είναι ενιαία και διαμορφώνεται στα 9 λεπτά την κιλοβατώρα.
Για τα 2/3 της κατανάλωσης που απομένουν, οι κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος δεν έχουν κάποια δέσμευση και δύνανται να την προμηθεύονται ελεύθερα από την αγορά (ελευθέρως από τον ίδιο η άλλο πάροχο). Τα σχετικά συμβόλαια είναι σταθερά με ενιαία ρήτρα αποχώρησης ύψους 70 ευρώ.

3. Πώς θα μπορεί να υποβάλει αίτηση συμμετοχής ένας ενδιαφερόμενος; Πότε θα αρχίσει η υποβολή;
Η έναρξη τιμολόγησης για το πρόγραμμα χαμηλών τιμών, που αφορούν στο αγροτικό ρεύμα με τη μορφή διμερών μακροχρόνιων συμβάσεων, ξεκινάει από την 1η.4.2024. Το χρονικό διάστημα, ωστόσο, κατά το οποίο θα υποβάλλονται οι αιτήσεις από τους δικαιούχους θα ανακοινωθεί προσεχώς.

4. Δεδομένου ότι οι χρεώσεις θα είναι διαφορετικές για δικαιούχους που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τους παρόχους ρεύματος, υπάρχει δυνατότητα ρύθμισης αυτών των εκκρεμοτήτων και με ποιους όρους;
Πρόκειται για μια δίκαιη ρύθμιση, καθώς οι συνεπείς αγρότες θα έχουν στα πρώτα δύο χρόνια χαμηλότερη εκτιμώμενη τιμή ανά KW (κάτω από 10 λεπτά) ενώ στους έχοντες ληξιπρόθεσμες οφειλές η τιμή της KW εκτιμάται ότι θα κινείται μεταξύ 10,5 – 11 λεπτά δεδομένου ότι θα μπορούν ταυτόχρονα να ρυθμίσουν τις οφειλές τους στους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας με εξόφληση σε βάθος δεκαετίας και μηδενικό επιτόκιο.
Η χρηματοδότηση της ρύθμισης θα προέλθει από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης. Οι χρεώσεις της συμφωνίας θα είναι ισοκατανεμημένες στη διάρκεια της δεκαετίας.

5. Ποιοι πάροχοι θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα και με ποιον τρόπο;
Το πρόγραμμα δύνανται να προσφέρουν όλοι οι προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος. Η απαιτούμενη ενέργεια θα προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Οι συμμετέχοντες πάροχοι θα λάβουν όρους σύνδεσης για συγκεκριμένα έργα ΑΠΕ που θα υποστηρίζουν το πρόγραμμα κατ’ απόλυτη προτεραιότητα.

6. Καθώς η συμμετοχή των εταιρειών δεν θα είναι υποχρεωτική, δεν υπάρχει κίνδυνος απότομης αύξησης του κόστους για τα ? της κατανάλωσης τα οποία δεν θα καλύπτονται από την ελεγχόμενη τιμή μετά το πέρας της πρώτης διετίας;
Η συμμετοχή των παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας στο πρόγραμμα είναι προαιρετική και δεν εκτιμάται πως θα υπάρξει απότομη αύξηση του κόστους μετά το πέρας της διετίας. Κι αυτό, καθώς για τα 8 έτη που θα ακολουθήσουν για το 1/3 της κατανάλωσης των παροχών η τιμή είναι ενιαία και διαμορφώνεται στα 9 λεπτά την κιλοβατώρα. Σημειώνεται πως για τα 2/3 οι κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος δεν έχουν κάποια δέσμευση και δύνανται να την προμηθεύονται ελεύθερα από την αγορά (ελευθέρως από τον ίδιο η άλλο πάροχο).

7. Πόση ισχύς ΑΠΕ απαιτείται για την εξυπηρέτηση αυτού του προγράμματος; Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα περάτωσης των έργων;
Το πρόγραμμα της συμφωνίας παρόχων - αγροτών θα εξυπηρετηθεί με 300 έως 500 MW ΑΠΕ που θα τύχουν απόλυτης προτεραιότητας έργων σύνδεσης. Γι’ αυτό θα περιγράφεται κάλυψη του 1/3 των αναγκών ηλεκτρικής ενέργειας, με σταθερή τιμή για 8 έτη. Τα έργα αυτά θα είναι έτοιμα μετά από 2 έτη.

8. Για ποιο λόγο είναι δυνατό να προσφερθούν αυτές οι τιμές μέσω του προγράμματος διμερών μακροχρόνιων συμβάσεων κι όχι μέσω της αγοράς;
Εκτιμάται πως το πρόγραμμα θα είναι ελκυστικό για τους παρόχους που θα συμμετάσχουν λόγω της μακροχρόνιας δέσμευσης, με βάση τις εναλλακτικές συμφωνίες που, ήδη, συνάπτουν με μεγάλους πελάτες τους. Πέραν του νέου προγράμματος διμερών μακροχρόνιων συμβάσεων, η κυβέρνηση έχει ήδη ανακοινώσει ένα πλέγμα μέτρων ελάφρυνσης του ενεργειακού κόστους για τους παραγωγούς του πρωτογενούς τομέα.

9. Η έκπτωση ύψους 10% στο αγροτικό ρεύμα, από ποιον πάροχο θα προσφέρεται και για πόσο χρονικό διάστημα;
Η εν λόγω έκπτωση θα παρέχεται στους αγρότες, αποκλειστικά, από την ΔΕΗ. Έχει περίοδο ισχύος από τον Μάιο μέχρι και τον Σεπτέμβριο, δηλαδή τους μήνες των υψηλών, αγροτικών καταναλώσεων.

10.Υπάρχει πρόβλεψη για ρύθμιση χρεών προς τη ΔΕΗ και άλλους παρόχους των Τοπικών και Γενικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ, ΓΟΕΒ);
Ναι, ειδικότερα όσον αφορά στη Θεσσαλία που επλήγη από τις καταστροφικές πλημμύρες, οι ΟΕΒ θα καταργηθούν και οι σχετικές δραστηριότητες θα ενταχθούν στο νέο Οργανισμό Υδάτων Θεσσαλίας. Σημειώνεται πως το Κράτος αναλαμβάνει το 75% του χρέους των ΟΕΒ της Θεσσαλίας, το οποίο διαμορφώνεται σε 8 εκατ. ευρώ. Σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα τα χρέη (76 εκατ. ευρώ) θα ρυθμιστούν με δεκαετή εξόφληση και μηδενικό επιτόκιο, το οποίο θα επιδοτηθεί από το Κράτος.

11. Ποιο είναι το πεδίο δράσης του προγράμματος «Απόλλων» και πώς ακριβώς θα υλοποιηθεί;
Το «Απόλλων» είναι το μεγαλύτερο πρόγραμμα ενεργειακού συμψηφισμού με πράσινη ενέργεια στη χώρα. Για την υλοποίησή του θα διενεργηθούν διαγωνισμοί, στο πλαίσιο των οποίων θα επιλεχθούν ώριμα έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ). Αυτά θα ξεκινήσουν να ηλεκτρίζονται εντός διετίας.

12. Ποια είναι τα οφέλη του προγράμματος «Απόλλων»;
Η ενέργεια που θα παράγεται από τα έργα ΑΠΕ που θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα θα καλύψει μέρος των ενεργειακών αναγκών των ευάλωτων συμπολιτών μας, των ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού, των ΔΕΥΑ, αλλά και των Τοπικών και Γενικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων. Πρακτικά αυτό σημαίνει, πως μέσα από το «Απόλλων, οι ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ θα έχουν σημαντική και μόνιμη ανακούφιση από το ενεργειακό κόστος.

13. Θα υπάρξει επιδότηση για αυτόνομα φωτοβολταϊκά συστήματα, μέσω των οποίων θα μπορέσουν οι αγρότες να καλύψουν τις ενεργειακές τους απαιτήσεις;
Το πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στο Χωράφι», με προϋπολογισμό 30 εκατ. ευρώ, αφορά αποκλειστικά σε αγρότες και αναμένεται να ξεκινήσει το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Παράλληλα, αυξάνεται, άμεσα (από 3 MW σε 6 MW), ο «κλειδωμένος» ηλεκτρικός χώρος, διαθέσιμος κατά προτεραιότητα στους αγρότες ανά υποσταθμό του ΔΕΔΔΗΕ (6 MW Χ 225 υποσταθμοί στη χώρα = 1.350 MW). Επιπρόσθετα, αυξάνεται το επιτρεπόμενο όριο για φωτοβολταϊκά των αγροτών (από 10 kW σε 50 kW), με κατά προτεραιότητα πρόσβαση στον «κλειδωμένο» χώρο.

13/02/2024 03:58 μμ

Η κυβέρνηση συνασπισμού της Ρουμανίας ανακοίνωσε ότι κατέληξε σε συμφωνία με αγρότες και μεταφορείς φορτηγών για τον τερματισμό των κινητοποιήσεων που πραγματοποιούσαν τις τελευταίες εβδομάδες.

Οι Ρουμάνοι αγρότες διαμαρτύρονταν για τις χαμηλές τιμές των προϊόντων, το αυξανόμενο κόστος, τις εισαγωγές φθηνών τροφίμων και τους περιορισμούς που επιβάλλονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση για να καταπολεμήσει την κλιματική αλλαγή.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε μέτρα για την αύξηση των επιδοτήσεων στο αγροτικό πετρέλαιο, την αντιμετώπιση των υψηλών ασφαλιστικών επιτοκίων και την επιτάχυνση των πληρωμών των αγροτικών επιδοτήσεων.

Ο Ρουμάνος Πρωθυπουργός, Marcel Ciolacu, σε δηλώσεις του τόνισε επίσης ότι έδωσε έγκριση για το «δάνειο του αγρότη», προσφέροντας ευκολότερη πρόσβαση σε ζωτικής σημασίας χρηματοδότηση για τους αγρότες.

Η κυβέρνηση του Βουκουρεστίου θα διαθέσει ταμείο με σχεδόν 165 εκατ. ευρώ, το οποίο θα καλύψει το σημαντικότερο μέρος των τόκων των τραπεζικών δανείων. Επίσης το επιτόκιο δανείου δεν θα μπορεί να να υπερβαίνει το 1,95% ετησίως. Η ενίσχυση με την μορφή δανείου θα ανέρχεται σε 280.000 ευρώ κατ' ανώτατο όριο ανά πενταετία.

Ακόμη ο πρωθυπουργός, Marcel Ciolacu, ανακοίνωσε ότι το 2024, θα επιδοτήσει με 50% τους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας για την άρδευση των αγροτικών καλλιεργειών.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην απόφαση της Κομισιόν να αποσύρει την μείωση της χρήσης φυτοπροστατευτικών προϊόντων, την οποία χαρακτήρισε νίκη της κυβέρνησης και των Ρουμάνων Ευρωβουλευτών, που υποστηρίζουν τα συμφέροντα της εθνικής γεωργίας.

09/02/2024 03:25 μμ

Ακολουθεί δελτίο τύπου από την Αγωνιστική Κίνηση Πάτρας ενάντια στα Αιολικά (Δίκτυο Φορέων και Πολιτών ΠελοπόννηSOS):
Οι δασικές υπηρεσίες (Δασαρχείο Πατρών, Διεύθυνση Δασών Αχαΐας, Διεύθυνση Συντονισμού και Επιθεώρησης Δασών Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου) γνωμοδότησαν αρνητικά για την υλοποίηση του Αιολικού στο Μελισσοβούνι Ερυμάνθου, στα πλαίσια της δημόσιας διαβούλευσης.

Στην αρνητική γνώμη λήφθηκε υπόψη το έγγραφο του Πανεπιστημίου Πατρών – Τμήματος Γεωλογίας με θέμα:«Γεωλογική έκθεση κατά της κατασκευής ΑΣΠΗΕ στην περιοχή Μελισσοβούνι Ερυμάνθου» σύμφωνα με το οποίο οι έντονες χωματουργικές επεμβάσεις στις πολύ μεγάλες κατά θέση κλίσεις της περιοχής, θα αποτελέσουν την αφετηρία διαβρώσεων, κατολισθήσεων με επικινδυνότητα για τους κοντινούς οικισμούς (Καλούσι), τις ανθρωπογενείς δραστηριότητες της περιοχής, ενδεχόμενη επίδραση στους υδάτινους πόρους και φυσικά αλλοίωση του τοπίου και του ευρύτερου δασικού οικοσυστήματος και των προστατευόμενων οικοτόπων.

Επιπλέον λόγοι είναι η προτεινόμενη οδοποιία που ξεπερνά τα επιτρεπτά όρια κλίσεων καθώς η έλλειψη διαχείρισης της μεγάλης περίσσειας εδαφικού υλικού εκσκαφών από την μελέτη του έργου. Επίσης η ευρύτερη περιοχή έχει «δεχθεί πολλά αιτήματα» εγκατάστασης έργων ΑΣΠΗΕ, με τις σωρευτικές και συνεργιστικές επιπτώσεις όλων αυτών στο περιβάλλον, τη μορφολογία και φυσιογνωμία της περιοχής αλλά και στη χλωρίδα, πανίδα και ορνιθοπανίδα αυτής, να μην έχουν ουδόλως εκτιμηθεί και αξιολογηθεί συνολικά.

Να αναφέρουμε ότι η θέση Μελισσοβούνι Ερυμάνθου είναι ενταγμένη:

Στο προστατευόμενο Οικολογικό δίκτυο Natura 2000 και συγκεκριμένα σε έκταση που έχει χαρακτηρισθεί ως Ζώνη Ειδικής Προστασίας της ορνιθοπανίδας (ΖΕΠ-SPA) με κωδικό GR2320012 «Όρος Ερύμανθος» και Ειδική Ζώνη Διατήρησης (ΖΕΠ-SAC) με κωδικό GR2320008 « Όρος Ερύμανθος»

Το έργο όπως και τμήμα της οδοποιίας πρόσβασης και γραμμής διασύνδεσης περιλαμβάνονται εντός της Σημαντικής Περιοχής για τα Πουλιά (ΣΠΠ) με κωδικό GR097 «Όρος Ερύμανθος».

Είναι κρίσιμο οι δασικές υπηρεσίες να λαμβάνουν υπόψη τις τεκμηριωμένες απόψεις των πολιτών και φορέων για την ακαταλληλότητα του έργου, όπως στην περίπτωση αυτή που ανταποκρίθηκαν δεόντως στο έργο τους, το οποίο δεν είναι άλλο από την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και των περιοχών Natura 2000 της περιοχής μας η οποία βρίσκεται στο στόχαστρο των εταιρείων ΑΠΕ, καθώς έχουν υπάρξει περιπτώσεις που οι δασικές υπηρεσίες παράβλεψαν τις τεκμηριωμένες αντιρρήσεις, μη τηρώντας την επιστημονική τους δεοντολογία.

08/02/2024 11:20 πμ

Η θεσμοθέτηση αγροτικού αφορολόγητου πετρελαίου είναι ένα από τα βασικά αιτήματα των τελευταίων ετών από του αγρότες στην χώρα μας.

Αποτελεί μια βασική προϋπόθεση για την μείωση του κόστους παραγωγής γεωργικών και κτηνοτροφικών προϊόντων.

Οι αγρότες βέβαια μιλάνε για μόνιμο αγροτικό αφορολόγητο πετρέλαιο και όχι την έκτακτη επιστροφή του ΕΦΚ, που την θεωρούν «ψίχουλα» μπροστά στα συνολικά αυξημένα κόστη που καλούνται να διαχειριστούν.

Και επίσης κάποτε η ελληνική πολιτεία θα πρέπει να καταλάβει ότι υπάρχει και αθέμιτος ανταγωνισμός για τους Έλληνες παραγωγούς σε σχέση με τους παραγωγούς των άλλων χωρών της ΕΕ που επιδοτούνται για το πετρέλαιο που χρησιμοποιούν. Τα προϊόντα τους μπορούν να πωλούνται σε χαμηλότερες τιμές και να κερδίζουν τις αγορές.

Τεχνικά σήμερα με βάση το ΟΣΔΕ ο ΟΠΕΚΕΠΕ μπορεί να προσδιορίσει την συνολική ποσότητα πετρελαίου που χρειάζεται η κάθε καλλιέργεια και εκτροφή. Εδώ οι Ισπανοί κατάφεραν να βγάλουν το συνολικό κόστος για κάθε καλλιέργεια ξεχωριστά. Δεν ανακαλύπτουμε τον τροχό σε κάτι που είναι εύκολο να υπολογιστεί.

Επίσης σήμερα η νοικοκυρά πληρώνει με κινητό τηλέφωνο στο σούπερ μάρκετ και τα διάφορα επιδόματα πληρώνονται με κάρτες άρα υπάρχει η εξοικείωση των αγροτών με την πληρωμή.

Ο δικαιούχος αγρότης με βάση το Μητρώο Αγροτών και την δήλωση ΟΣΔΕ θα γνωρίζει την ποσότητα πετρελαίου που δικαιούται κάθε έτος και θα μπορεί να την αγοράζει με κάρτα όποτε χρειαστεί.

Από την εποχή που ήταν πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ ο Δρ. Γρηγόρης Βάρρας έχει γίνει διασύνδεση της ΑΑΔΕ με τον ΟΠΕΚΕΠΕ (web services).

Με την αγορά του πετρελαίου από οποιαδήποτε πρατήριο θα γίνεται αυτόματη ενημέρωση του Υπουργείου Οικονομικών. Στην συνέχεια η αποστολή της συναλλαγής στο ΚΕΠΥΟ και έλεγχος ΑΦΜ και δικαιούμενης ποσότητας. Θα γνωρίζει το ΚΕΠΥΟ την ανώτερη ποσότητα που μπορεί να χρησιμοποιήσει ο κάθε αγρότης με βάση τα στοιχεία του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Θα ακολουθεί η αυτόματη επιστροφή φόρου στον τραπεζικό λογαριασμό του παραγωγού (μπορεί να γίνεται ανά μήνα ή ανά 3μηνό).

Όλα αυτά μπορεί να γίνουν αρκεί κάποιοι υπάλληλοι του Υπουργείου Οικονομικών να ενημερώσουν το σύστημα πρόσβασης που έχουν με όλα τα πρατήρια εμπορίας καυσίμων της χώρας. Είναι μια πρόσθετη εργασία από το δημόσιο που θα γίνει όμως μια φορά και θα λύσει προβλήματα σε έναν ολόκληρο κλάδο και αφορά την επισιτιστική ασφάλεια των πολιτών.

Αφορολόγητο πετρέλαιο έχουν σήμερα οι αλιείς στην χώρα μας (και καλά κάνουν και το έχουν).

Ο ΑγροΤύπος γνωρίζει ότι επί εποχής Θεοχάρη στο Υπουργείο Οικονομικών υπήρχε σχέδιο έτοιμο προς υπογραφεί αλλά αντέδρασαν οι υπηρεσιακοί. Τώρα όμως έχουμε νέες τεχνολογίες ελέγχου.

Ποσά είναι εύκολο να βρεθούν, φαντασία χρειάζεται να έχουν αυτοί που είναι στην εξουσία. Στην χώρα μας κονδύλια υπάρχουν αυτό που λείπει είναι να γίνονται δίκαιες πληρωμές.

07/02/2024 02:12 μμ

«Φωτοβολταϊκά στο χωράφι» για λίγους, χωρίς ενεργειακό χώρο και έκπτωση στο ηλεκτρικό ρεύμα των αγροτών. Αυτό αναφέρει κοινή ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ και συγκεκριμένα του υπεύθυνου Κ.Τ.Ε. Αγροτικής Ανάπτυξης Μανόλη Χνάρη και Υπεύθυνου Κ.Τ.Ε. Ενέργειας, Φραγκίσκου Παρασύρη. Και προσθέτει:

«Μια ακόμα εξαγγελία της κυβέρνησης προστέθηκε στην επικοινωνιακή διαχείριση των μεγάλων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες αγρότες.
Στη δέσμη μέτρων που ανακοινώθηκε για τη «στήριξη» του πρωτογενή τομέα, το πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στο Χωράφι», με τη χρηματοδότηση των 30 εκ. ευρώ, μαρτυρά την απόσταση που χωρίζει τους κυβερνώντες από την πραγματικότητα.

Ο περιορισμένος προϋπολογισμός του προγράμματος, προδιαγράφει το μικρό πεδίο εφαρμογής τους, λαμβάνοντας υπόψη τις τρέχουσες τιμές για την κατασκευή ενός φωτοβολταϊκού50KW και με βάση την επιδότηση που δόθηκε σε αντίστοιχο Πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στη Στέγη» αντιλαμβανόμαστε ότι οι τελικοί δικαιούχοι αγρότες δεν θα ξεπερνούν σε εθνικό επίπεδο τους 2.000. Αριθμός ελάχιστος! Αυτή είναι η μεγάλη εξαγγελία Μητσοτάκη για αυτοπαραγωγή στους αγρότες!

Την ίδια στιγμή στην ανακοίνωση προβλέπεται ότι οι αγρότες θα συνδεθούν στους 225 υποσταθμούς του ΔΕΔΔΗΕ, τη στιγμή που τα στοιχεία φανερώνουν ότι μεγάλο μέρος αυτών των σταθμών δεν διαθέτουν ελεύθερο ηλεκτρικό χώρο.

Μόνο ως εμπαιγμός των αγροτών θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η έκπτωση 10% στο αγροτικό ρεύμα, από τον Μάιο μέχρι και τον Σεπτέμβριο στα τιμολόγια της ΔΕΗ. Ουσιαστικά η έκπτωση είναι μικρότερη του 1,5 λεπτού / κιλοβατώρα με μέση τιμή τα 17 λεπτά/κιλοβατώρα, εξαιρεί τους χειμερινούς μήνες αγροτικές μονάδες όπως θερμοκήπια και κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις που έχουν αυξημένες ανάγκες και δεν γίνεται λόγος για άλλους παρόχους ηλεκτρικού ρεύματος.

Άλλη μια εξαγγελία χωρίς πραγματικό αντίκρισμα στα μεγάλα προβλήματα των αγροτών».

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Φραγκίσκος Παρασύρης, «οι αγρότες μέχρι σήμερα είχαν το δικαίωμα να χρησιμοποιούν φωτοβολταϊκά ισχύος μέχρι 10 KW. Είναι θετικό ότι αποφασίσε η κυβέρνηση να αυξήσει την ισχύ σε 50 KW.

Όμως ο προϋπολογισμός του προγράμματος είναι μικρός. Με μια επιδότηση της τάξης του 40% μιλάμε για ένα ποσό περίπου 16.000 ευρώ ανά δικαιούχο. Αυτό σημαίνει ότι θα ενταχθούν στο πρόγραμμα το ανώτερο 2.000 αγρότες και κτηνοτρόφοι. Μιλάμε για ένα μικρό αριθμό παραγωγών».

07/02/2024 10:58 πμ

Την υποχρεωτική προσυμπλήρωση εσόδων, εξόδων και αντίστοιχων φόρων στους σχετικούς κωδικούς των πινάκων της δήλωσης ΦΠΑ, προβλέπει απόφαση του Υφυπουργού Οικονομικών, Χ. Θεοχάρη, μετά από εισήγηση της ΑΑΔΕ.

Η προσυμπλήρωση γίνεται με βάση τα στοιχεία που διαβιβάζονται στο myDATA για τις δηλώσεις ΦΠΑ που υποβάλλονται από 1/1/2024 και εφεξής.

Ειδικότερα, με την απόφαση (δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ με Αρ. Φύλλου 865) αποσαφηνίζεται ότι η προσυμπλήρωση των πεδίων:

  • είναι πλέον δεσμευτική για τις επιχειρήσεις κατά την υποβολή της δήλωσης ΦΠΑ,
  • γίνεται με βάση τα στοιχεία που διαβιβάζονται στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA της ΑΑΔΕ και τον λογιστικό χαρακτηρισμό τους από τις υπόχρεες σε δήλωση επιχειρήσεις για τις δηλώσεις ΦΠΑ που υποβάλλονται από 1.1.2024 και εφεξής και αφορούν φορολογικές περιόδους από 1.1.2024 και έπειτα,
  • διασφαλίζει τον βασικό κανόνα ότι τα έσοδα δεν μπορεί να είναι λιγότερα και τα έξοδα δεν μπορεί να είναι περισσότερα από αυτά που διαβιβάζονται στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA, με δυνατότητα απόκλισης από τον κανόνα εσόδων – εξόδων έως ποσοστού απόκλισης 30% διακριτά για έσοδα και έξοδα. Το ποσοστό απόκλισης θα επανεξεταστεί στους επόμενους μήνες, με σκοπό τη σταδιακή μείωση και τον τελικό μηδενισμό του.

Έσοδα
α) Επιτρέπεται η μεταφορά ποσών από κωδικό εκροών σε έτερο κωδικό εκροών με κατηγορία ΦΠΑ 0%.
β) Επιτρέπεται η υποβολή περισσότερων εσόδων από αυτά που έχουν διαβιβαστεί στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA.
γ) Η υποβολή εσόδων που υπολείπονται όσων έχουν διαβιβαστεί στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA, ανά φορολογική περίοδο ΦΠΑ, στο σύνολο των σχετικών κωδικών του πίνακα εκροών, επιτρέπεται έως του ποσοστού ορίου ανεκτής απόκλισης,
δ) Σε περίπτωση αντικειμενικής δυσχέρειας διόρθωσης εσόδων επιτρέπεται η χρήση εναλλακτικού τρόπου προσυμπλήρωσης με Τύπο Παραστατικού 11.4 – Πιστωτικό Στοιχείο Λιανικής με ένδειξη «Λογιστική Εγγραφή» και διακριτή αναφορά στα σχόλια με την ένδειξη «Δυσχέρεια Συσχέτισης».

Έξοδα
α) Επιτρέπεται η μεταφορά ποσών από κωδικό εισροών σε έτερο κωδικό εισροών σε όλες τις κατηγορίες εξόδων με τους αντίστοιχους κωδικούς φόρων του πίνακα εισροών της Δήλωσης ΦΠΑ.
β) Επιτρέπεται χωρίς περιορισμό η υποβολή εξόδων κατά την υποβολή της Δήλωσης ΦΠΑ που υπολείπονται αυτών που έχουν διαβιβαστεί στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA και έχουν προσυμπληρώσει τις κατηγορίες εξόδων με τους αντίστοιχους φόρους στους σχετικούς κωδικούς του πίνακα εισροών.
γ) Η υποβολή εξόδων, που υπερβαίνουν αυτών που έχουν διαβιβαστεί στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA, ανά φορολογική περίοδο ΦΠΑ στους σχετικούς κωδικούς του πίνακα εισροών με τους αντίστοιχους φόρους, επιτρέπεται έως του ποσοστού ανεκτού ορίου απόκλι-
σης
δ) Στην περίπτωση αντικειμενικής δυσκολίας διαβίβασης και ορθής απεικόνισης του συνολικού αθροίσματος εξόδων ανά φορολογική περίοδο Δήλωσης ΦΠΑ επιτρέπεται η χρήση εναλλακτικού τρόπου προσυμπλήρωσης με Τύπο Παραστατικού 11.4 – Πιστωτικό Στοιχείο Λιανικής με ένδειξη «Λογιστική Εγγραφή» και διακριτή αναφορά στα σχόλια με την ένδειξη «Δυσχέρεια Συσχέτισης».
ε) Επιτρέπεται ο ετεροχρονισμός εξόδων σε επόμενη φορολογική περίοδο ΦΠΑ από αυτή που αντιστοιχεί στην ημερομηνία έκδοσης των αντίστοιχων παραστατικών ημεδαπής - αλλοδαπής και έως τη λήξη εκάστης χρήσης.

Τα όρια ανεκτών αποκλίσεων από τον περιορισμό των κανόνων εσόδων - εξόδων καθορίζονται σε τριάντα τοις εκατό (30%) στην περίπτωση δεδομένων εσόδων, καθώς και σε τριάντα τοις εκατό (30%) στην περίπτωση δεδομένων εξόδων, ανά φορολογική περίοδο δήλωσης φόρου σε σχέση με τα αντίστοιχα δεδομένα που έχουν διαβιβαστεί στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA.

07/02/2024 10:28 πμ

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) παρέχει νέα ψηφιακή δυνατότητα υποβολής δήλωσης φυσικών προσώπων που ξεκινούν αγροτικές εκμεταλλεύσεις και αγροτικές υπηρεσίες για ένταξή τους στο ειδικό καθεστώς του άρθρου 41 του κώδικα ΦΠΑ, καθώς και για την απένταξη από αυτό.

Με την ψηφιοποίηση της διαδικασίας καταργείται η χρονοβόρα χειρόγραφη διαδικασία και οι επισκέψεις στις ΔΟΥ για ένταξη ή απένταξη στο ειδικό καθεστώς, που ενδεικτικά και μόνο το έτος 2023 ανήλθαν σε 26.000.

Η νέα απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή, καθορίζει το πεδίο εφαρμογής, τους δικαιούχους, καθώς και την ψηφιακή διαδικασία υποβολής της δήλωσης.

Η δήλωση υποβάλλεται κατά κανόνα καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, μέσω της ψηφιακής πύλης myAADE, στη διαδρομή Μητρώο & Επικοινωνία/Αλλαγές Στοιχείων Μητρώου/Ειδικό καθεστώς Αγροτών.

Ειδικότερα, οι χρήστες κατά την υποβολή της δήλωσης βλέπουν να εμφανίζονται προσυμπληρωμένα τα πεδία με τα στοιχεία τους. Αφού επιλέξουν τον Δήμο μόνιμης κατοικίας/έδρας τους ολοκληρώνουν τη διαδικασία και λαμβάνουν τον μοναδικό αριθμό δήλωσης.

06/02/2024 12:10 μμ

Εγκύκλιος της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) με τίτλο: «Εκλογή ευρωβουλευτών, διευκόλυνση εκλογέων μέσω επιστολικής ψήφου, εκκαθάριση εκλογικών καταλόγων και λοιπές διατάξεις του Υπουργείου Εσωτερικών», αναφέρεται στα περί αφορολόγητου, ακατάσχετου και ανεκχώρητου των ενισχύσεων που χορηγούνται από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Συγκεκριμένα το Άρθρο 47 της εγκυκλίου αναφέρει:

Οι ενισχύσεις που λαμβάνουν οι δικαιούχοι:

α) ως αποζημιώσεις που προκύπτουν από την επιβολή κτηνιατρικών μέτρων εξυγίανσης του ζωικού κεφαλαίου,

β) βάσει του Μέτρου 3.4.3 «Χρηματική αποζημίωση των φορέων εκμετάλλευσης του τομέα αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας για το διαφυγόν εισόδημά τους και για το πρόσθετο κόστος που προέκυψε λόγω της διατάραξης της αγοράς η οποία προκλήθηκε από τον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και τις επιπτώσεις της στην εφοδιαστική αλυσίδα της αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας»,

γ) βάσει της ανακοίνωσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (2022/C 426/01) «Προσωρινό πλαίσιο για τη λήψη μέτρων κρατικής ενίσχυσης με σκοπό τη στήριξη της οικονομίας μετά την επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας»,

δ) βάσει του Εκτελεστικού Κανονισμού (ΕΕ) 2023/1465 της Επιτροπής της 14ης Ιουλίου 2023 «σχετικά με τη χορήγηση χρηματοδοτικής στήριξης έκτακτης ανάγκης για τους γεωργικούς τομείς που αντιμετωπίζουν ειδικά προβλήματα τα οποία έχουν αντίκτυπο στην οικονομική βιωσιμότητα των παραγωγών γεωργικών προϊόντων» (L 180), είναι αφορολόγητες, ακατάσχετες και ανεκχώρητες στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης γενικής ή ειδικής διάταξης, μη εφαρμοζομένης της παρ. 1 του άρθρου 47 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (ν. 4172/2013, Α΄ 167).

Διαβάστε την εγκύκλιο (εδώ)