Με αρρυθμίες η πληρωμή της κρατικής... ελεημοσύνης για τις τροφές. Ενώ ο ΥπΑΑΤ Γ. Γεωργαντάς μίλαγε για 50 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΟΠΕΚΕΠΕ δόθηκαν μόνο 37,6 εκατ. ευρώ.
Αργά το βράδυ της Μ. Τρίτης 19 Απριλίου... κατάφεραν στο ΥπΑΑΤ να ολοκληρώσουν την διαδικασία πίστωσης της έκτακτης ενίσχυσης για τις ζωοτροφές, ύψους 2% του τζίρου των κτηνοτρόφων το έτος 2021. Μια ενίσχυση που πέρασε από μύρια κύματα για να δοθεί και η οποία με τον τρόπο που δόθηκε, δεν καλύπτει ούτε κατ' ελάχιστον τις ανάγκες των μονάδων. Όπως καταγγέλουν στον ΑγροΤύπο πολλοί κτηνοτρόφοι, εκτός του ότι τα χρήματα που πιστώθηκαν στους λογαριασμούς τους είναι εξαιρετικά πενιχρά, δεν λείπουν κι άλλα προβλήματα. Για παράδειγμα πολλοί αναφέρουν ότι τα ποσά που είδαν, δεν ανταποκρίνονται σε καμιά των περιπτώσεων στο τζίρο τους, ενώ υπάρχει και πολύς κόσμος που έχει μείνει εντελώς εκτός. Για παράδειγμα ένας αιγοπροβατοτρόφος με 60.000 τζίρο το 2021 και 380 πρόβατα έλαβε μόλις 1.200 ευρώ ως ενίσχυση, ένα ποσό που δεν επαρκεί για αγορά ζωοτροφών ούτε 10 μέρες, όπως σχολιάζουν κτηνοτρόφοι και εκπρόσωποι οργανώσεων στον ΑγροΤύπο. Σύμφωνα με κάποιες καταγγελίες, τις οποίες και διερευνούμε, δεν έχει δοθεί ενίσχυση στην κατεύθυνση της κρεοπαραγωγού αιγοπροβατοτροφίας. Παράλληλα, δεν έχουν φανεί σε όλες τις τράπεζες τα ποσά που είναι να παίρνουν οι παραγωγοί, ενώ κτηνοτρόφοι που είναι και αγρότες ταυτόχρονα αναφέρουν μπερδέματα με τους ΚΑΔ, που τους άφησαν εκτός πίστωσης.
Αντίδραση από ΣΕΚ και ΠΕΚ
Στο θέμα της προβληματικής πληρωμής αναφέρεται τόσο ο πρόεδρος του ΣΕΚ, κ. Παναγιώτης Πεβερέτος, μιλώντας στον ΑγροΤύπο, κάνοντας λόγο για μπάχαλο. Αλλά και η αντιπρόεδρος της ΠΕΚ, Μυρτώ Λύκα, η οποία δήλωσε τα ακόλουθα: «Από χθες δέχθηκα πολλά τηλέφωνα και μηνύματα από όλους εσάς που δυστυχώς μείνατε απλήρωτοι. Έχω επικοινωνήσει από την πρώτη στιγμή προσωπικά με τον πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ Δημήτρη Μελά και το γραφείο του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, ώστε να βγει μια άκρη. Καταρχάς τα ποσά για όσους πληρώθηκαν, αλλά δεν είναι στην Πειραιώς φαίνονται ήδη στην Καρτέλα Αγρότη, οπότε μπορεί να ελέγξει κανείς από εκεί αν πληρώθηκε. Για τους νέους αγρότες του '21, οι οποίοι έμειναν χωρίς πληρωμή... Ο ΟΠΕΚΕΠΕ πήρε λίστα από την ΑΑΔΕ με τους τζίρους και λίστα από την ΜΑΑΕ και πάνω σε αυτές τις λίστες πλήρωσε όσους είχαν τζίρο, με πρώτο ΚΑΔ κάποιον κτηνοτροφικό ως κύριο. Όσοι έχουν τον κτηνοτροφικό ΚΑΔ ως δεύτερο και πρώτο έχουν κάποιον άλλον, π.χ. αγροτική παραγωγή, δυστυχώς έμειναν απλήρωτοι. Το μεγάλο και τραγελαφικό λάθος δυστυχώς έγινε από τα στοιχεία του 2020. Μπορεί κάποιος το '21 να είναι στην ΜΑΑΕ και να είναι και κτηνοτρόφος, αλλά δυστυχώς χωρίς να ξέρω το λόγο τράβηξαν τα στοιχεία των ΚΑΔ από το 2020, οπότε οι νέοι αγροτες έχουν μείνει χωρίς πληρωμή, καθώς το 2020 δεν είχαν ανοίξει ακόμα τους ΚΑΔ τους. Αν έχουν μείνει απλήρωτοι κτηνοτρόφοι που είχαν ΚΑΔ στην Εφορία, πριν το 2020, ας επικοινωνήσουν κ αυτοί μαζί μας να δούμε, τί άλλο μπορεί να φταίει. Να πω εδώ για να ξέρετε, ότι δυστυχώς αυτή η ΚΥΑ δεν είχε προβλεψει δικαιώματα ενστάσεων, οπότε κάποιος που τηρεί τα κριτήρια, αλλά δεν πληρώθηκε, δυστυχώς δεν μπορεί να κάνει καμία ένσταση ακόμα. Είμαστε σε διαρκή επικοινωνία, παρακαλώ να καταθέσουν όλοι οι παραγωγοί τις απορίες τους και τα λάθη που εντοπίζουν, ώστε να δούμε πώς μπορεί να διορθωθεί η κατάσταση. Τα λεφτά είναι πολύ λίγα, αλλά ας τα πάρει όποιος τα δικαιούται».
Τις συνδεδεμένες περιμένουν χιλιάδες αγρότες και κτηνοτρόφοι
Πληρωμές αναμένουν χιλιάδες αγρότες και κτηνοτρόφοι και για τις συνδεδεμένες σήμερα Μεγάλη Τετάρτη, όπως έχει υποσχεθεί ο ΟΠΕΚΕΠΕ. Εν τω μεταξύ, καθορίστηκαν οι συνδεδεμένες σε μια σειρά από προϊόντα:
- στο πρόβειο και αίγειο κρέας στα 10,22 ευρώ ανά επιλέξιμο ζώο
- στο βόειο κρέας στο ποσό των 131,4 ευρώ ανά επιλέξιμο θηλυκό ζώο
- στη βιομηχανική ντομάτα στα 61,8 ευρώ ανά στρέμμα
- στους σπόρους σποράς στα 35,89 ευρώ ανά στρέμμα
- στα χυμοποιήσιμα πορτοκάλια στα 62 ευρώ το στρέμμα
- στα συμπύρηνα ροδάκινα για χυμό στα 20,5 ευρώ το στρέμμα
- στην σηροτροφία στο ποσό των 308 ευρώ ανά κουτί.