Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Φεύγουν οι μετανάστες από Λαύριο επιστρέφει η δομή στο ΥπΑΑΤ

09/06/2021 04:24 μμ
Tέλος Ιουνίου 2021 καταργείται η Δομή Φιλοξενίας Λαυρίου και αποδίδεται η έκταση στο ΥπΑΑΤ.

Tέλος Ιουνίου 2021 καταργείται η Δομή Φιλοξενίας Λαυρίου και αποδίδεται η έκταση στο ΥπΑΑΤ.

Με την απόφαση αυτή δίνεται η δυνατότητα σε Αγρότες, Κτηνοτρόφους, Αλιείς, Δασεργάτες να στείλουν τα παιδιά τους στις παιδικές κατασκηνώσεις στο Λαύριο, όπως γινόταν εδώ και 55 χρόνια.

Διαβάστε σχετικό ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου (εδώ)

Όπως επισημαίνει η ΠΟΓΕΔΥ, μετά από 5 χρόνια συνεχών παρεμβάσεων τόσο Νομικών όσο και Συνδικαλιστικών, είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε ότι στο τέλος Ιουνίου 2021 καταργείται η Δομή Φιλοξενίας Λαυρίου και αποδίδεται η έκταση στον δικαιούχο.

Διαβάστε την απόφαση του Υπουργείο Μετανάστευσης & Ασύλου (εδώ)

Παϊσιάδης Σταύρος
Σχετικά άρθρα
08/05/2023 03:01 μμ

Ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων του ΥπΑΑΤ, Κωνσταντίνος Μπαγινέτας, με απόφασή του προσκαλεί κάθε ενδιαφερόμενο να υποβάλει αίτηση προκειμένου να στελεχωθεί το Μητρώο Αξιολογητών για την αξιολόγηση των επενδυτικών σχεδίων που εντάσσονται στα έργα και τις δράσεις του Υπουργείου, τα οποία χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Δικαίωμα υποβολής αίτησης υποψηφιότητας έχουν μόνο τα φυσικά πρόσωπα. Ειδικότερα:
Οι κάτοχοι τίτλου σπουδών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (Α.Ε.Ι./Α.Τ.Ε.Ι.) της ημεδαπής ή αναγνωρισμένου ισότιμου τίτλου σπουδών της αλλοδαπής γεωτεχνικών, μηχανικών ανάλογης ειδικότητας των επενδυτικών σχεδίων (ενδεικτικά: πολιτικοί μηχανικοί, μηχανολόγοι μηχανικοί) (εφεξής μηχανικοί) ή οικονομικών επιστημών ή επιστημών τροφίμων, οι οποίοι εγγράφονται στα υποΜητρώα αναλόγως του τίτλου σπουδών τους και οι οποίοι:
α) είναι ηλικίας μέχρι 67 ετών,
β) είναι μέλη του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΓΕΩΤ.Ε.Ε.) ή του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ) ή του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας εφόσον η επαγγελματική τους ειδικότητα το απαιτεί,
γ) διαθέτουν κατ’ ελάχιστον 3ετή τεκμηριωμένη εμπειρία σε σχέση με το αντικείμενο αξιολόγησης, όπως σύνταξη αιτήσεων υπαγωγής, συμμετοχή στο σχεδιασμό ή στην κατάρτιση ή στην υλοποίηση χρηματοδοτούμενων επενδυτικών έργων ή εναλλακτικά έχουν αξιολογήσει τουλάχιστον 10 επενδυτικά έργα σε ίδιες ή ανάλογες κατηγορίες ενισχύσεων,
δ) διαθέτουν Η/Υ με δυνατότητα τηλεδιάσκεψης και έχουν ικανότητα χειρισμού προγραμμάτων βασικών εφαρμογών γραφείου (Microsoft Οffice και Οutlook ή ανάλογων) και διαδικτύου.

Το έργο περιλαμβάνει το αντικείμενο του Μητρώου και τα τρία υποΜητρώα:
α) Μητρώο αξιολογητών περιφερειακών ενισχύσεων για τα υποέργα «καινοτομία και πράσινη μετάβαση στη μεταποίηση γεωργικών προϊόντων», «εκσυγχρονισμός του πρωτογενή τομέα» και «πράσινος αγροτουρισμός».
β) Μητρώο αξιολογητών ενισχύσεων του Κανονισμού (ΕΕ) 702/2014 για τα υποέργα «αναδιάρθρωση των καλλιεργειών» και «γενετική βελτίωση ζώων» και
γ) Μητρώο αξιολογητών ενισχύσεων του Κανονισμού (ΕΕ) 1388/2014 για το υποέργο «ενίσχυση υδατοκαλλιεργειών».
Οι ενδιαφερόμενοι δύνανται να εγγραφούν σε περισσότερα υπο-Μητρώα αναλόγως του τίτλου σπουδών. Όποιοι επιθυμούν να εγγραφούν σε περισσότερα υποΜητρώα ανάλογα του τίτλου σπουδών τους, υποβάλουν μία
αίτηση στην οποία δηλώνουν τα υποΜητρώα, στα οποία ενδιαφέρονται να εγγραφούν.

Οι υποψήφιοι που επιθυμούν να ενταχθούν στο Μητρώο Αξιολογητών υποβάλλουν με επισυναπτόμενα τα δικαιολογητικά στην ηλεκτρονική διεύθυνση (εδώ)

Ειδικότερα, η αίτηση συνοδεύεται με τα ακόλουθα δικαιολογητικά:
α) αντίγραφο τίτλου σπουδών ή αντίγραφο τίτλου αναγνώρισης,
β) αντίγραφο δελτίου αστυνομικής ταυτότητας ή άλλου επίσημου εγγράφου που αποδεικνύει την ηλικία,
γ) αντίγραφο εγγραφής στο αντίστοιχο επιμελητήριο, εφόσον η επαγγελματική τους ειδικότητα το απαιτεί με απαλλαγή της υποχρέωσης υποβολής τίτλου σπουδών ή αναγνώρισης, εφόσον από το έγγραφο του επιμελητηρίου τεκμαίρεται ο τίτλος σπουδών,
δ) δικαιολογητικά τεκμηρίωσης της εμπειρίας, όπως συμβάσεις εργασίας ή έργου, βεβαιώσεις εργοδότη, αποδεικτικά αξιολόγησης αντίστοιχων έργων,
ε) ενιαίο πιστοποιητικό δικαστικής φερεγγυότητας ή για τους ενδιαφερόμενους δημόσιους υπαλλήλους βεβαίωση από την Υπηρεσία τους, όπου θα αναφέρεται ότι δεν τους έχει επιβληθεί πειθαρχική ποινή και δεν εκκρεμεί σε βάρος τους πειθαρχική δίωξη για τα παραπτώματα που αφορούν στις προϋποθέσεις υποψηφιότητας. Οι δημόσιοι υπάλληλοι απαλλάσσονται της υποχρέωσης υποβολής τίτλου σπουδών ή αναγνώρισης εφόσον από το έγγραφο τεκμαίρεται ο τίτλος σπουδών,
στ) υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/1986, με γνήσιο υπογραφής ή ψηφιακά υπογεγραμμένη, με την οποία βεβαιώνεται ότι: 
i) Όλα τα στοιχεία που ο ενδιαφερόμενος έχει υποβάλει ηλεκτρονικά είναι πραγματικά, έγκυρα και ακριβή, δεν υπάρχει σε βάρος του καταδίκη, εκκρεμοδικία, πειθαρχική ποινή ή δίωξη, 
ii) έχει λάβει γνώση των υποχρεώσεων καθώς και του έργου που θα αναλάβει βάσει του εκάστοτε ισχύοντος θεσμικού πλαισίου,
iii) διαθέτει Η/Υ με δυνατότητα τηλεδιάσκεψης και έχει ικανότητα χειρισμού προγραμμάτων βασικών εφαρμογών γραφείου (Microsoft Office και Outlook ή ανάλογων) και διαδικτύου, 
iv) δεν έχει συνταξιοδοτηθεί και 
v) δεν έχει υποχρέωση εγγραφής σε επιμελητήριο (αν πρόκειται για ειδικότητα, για την οποία δεν απαιτείται εγγραφή σε επιμελητήριο).

Προσοχή όπως επισημαίνει η Απόφαση, η ένταξη στο Μητρώο Αξιολογητών δεν γεννά αυτοδικαίως δικαίωμα καταβολής της οποιασδήποτε αποζημίωσης/αμοιβής. Δικαίωμα αποζημίωσης αποκτάται μετά την επιτυχή αξιολόγηση του αντιθέμενου επενδυτικού σχεδίου.

Διαβάστε την Πρόσκληση (εδώ)

Τελευταία νέα
05/05/2023 03:21 μμ

Τα Παραρτήματα Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΓΕΩΤΕΕ) ζητούν την παράταση της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων των Σχεδίων Βελτίωσης, που λήγει στις 16/5/2023.

Ο κ. Ζαφείριος Μυστακίδης, πρόεδρος ΓΕΩΤΕΕ Παράρτημα Ανατ. Μακεδονίας, δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι «τα μελετητικά γραφεία ζητούν να δοθεί παράταση στην υποβολή αιτήσεων. Υπάρχει μεγάλη γραφειοκρατία και οι ημερομηνίες είναι πολύ «πιεστικές». Επίσης πρέπει να αυξηθεί και ο προϋπολογισμός της δράσης».   

Όπως επισημαίνουν οι εκπρόσωποι του ΓΕΩΤΕΕ, αναγνωρίζοντας τη σπουδαιότητα αλλά και την πολυπλοκότητα του εν λόγω μέτρου για την υλοποίηση επενδύσεων με στόχο την ανθεκτικότητα, τη βιωσιμότητα και την ψηφιακή οικονομική ανάκαμψη των γεωργικών εκμεταλλεύσεων αιτούμαστε την παράταση για τους παρακάτω λόγους:

  • Για τις χρονοβόρες διαδικασίες που αφορούν τις διαδικασίες αδειοδότησης των κτιριακών εγκαταστάσεων (Αρχιτεκτονικά σχέδια, θεωρήσεις από τις ΔΑΟΚ κ.α.).
  • Τη δυσκολία σύναψης των απαιτούμενων συμβολαιογραφικών μισθωτηρίων συμβολαίων, λόγω αυξημένου φόρτου εργασίας των συμβολαιογράφων και των υποθηκοφυλακείων.
  • Λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος που υπάρχει από τους ενδιαφερόμενους αγρότες-κτηνοτρόφους.
  • Το γεγονός ότι στην τρέχουσα προθεσμία υποβολής αιτήσεων περιλαμβάνονται οι διακοπές του Πάσχα, άλλες αργίες και η προσφάτως ανακύπτουσα προκήρυξη των Βουλευτικών εκλογών, με τη συνοδευόμενη προεκλογική περίοδο που μειώνουν σημαντικά τον ωφέλιμο χρόνο των μελετητικών γραφείων για την υποβολή των σχετικών ηλεκτρονικών αιτήσεων.   

Για αυτούς τους λόγους τα δυο παραρτήματα του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος αιτούνται την παράταση κατά 2 μήνες της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων στήριξης στα Σχέδια Βελτίωσης για την ορθότερη και πληρέστερη υποβολή των σχετικών αιτήσεων. 

Εκτιμούμαι επίσης ότι η αιτούμενη παράταση δεν θα επιμηκύνει το χρόνο αξιολόγησης των υποβληθέντων αιτήσεων, καθότι λόγω της παράτασης θα κατατεθούν πληρέστεροι και αρτιότεροι φάκελοι στήριξης, γεγονός που θα διευκολύνει σημαντικά το έργο των αξιολογητών.

Ακόμα θα χρειαστεί και αύξηση του προϋπολογισμού της εν λόγω δράσης για να μπορέσει να ικανοποιηθεί σε μεγαλύτερο βαθμό η αυξημένη ζήτηση από ενδιαφερόμενους στο εν λόγω πρόγραμμα.

04/05/2023 02:00 μμ

Σαν μια «πυρηνική βόμβα», που θα «σκάσει» στον επόμενο ένοικο του ΥπΑΑΤ, χαρακτηρίζει το ΟΣΔΕ του 2023 σε ανακοίνωσή της η ΠΟΓΕΔΥ.

Συγκεκριμένα αναφέρει τα εξής:

«Μιλώντας «μπασκετικά» ο απερχόμενος και πλέον αμφιλεγόμενος κύριος Υπουργός Αγροτικής και Τροφίμων των τελευταίων δεκαετιών προσπαθεί με κάθε τρόπο να «σκοράρει» σε κάθε του απελπισμένη προσπάθεια στο δρόμο για τις εκλογές τις 21ης Μαΐου, γράφοντας με μελανά γράμματα τον δικό του απόλυτα αποτυχημένο επίλογο στη θητεία του στο ΥπAAΤ. 

Με μια απόφαση - πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου, που δημοσιεύτηκε στις 21 Απριλίου 2023 στο Φ.Ε.Κ. 97/Α/2023, αποκαλύπτεται ότι κατόπιν διαβούλευσης με τα Υπουργεία καθορίζονται στόχοι κυβερνητικής πολιτικής αναδρομικά για το έτος 2022, οι οποίοι στη συνέχεια θα οδηγήσουν προφανώς στην καταβολή μπόνους σε συγκεκριμένες και ελάχιστες Γεωτεχνικές Υπηρεσίες, αφήνοντας έξω την μεγάλη πλειοψηφία των Γεωτεχνικών του ΥπΑΑΤ αλλά και των Περιφερειών, εποπτευόμενων Ο.Τ.Α. του Υπουργείου Εσωτερικών που ασκούν καθήκοντα του ΥπΑΑΤ, δημιουργώντας εργαζόμενους δύο ταχυτήτων: τους άριστους αρεστούς με τη λήψη μπόνους και όλων των υπολοίπων. 

Εύλογα τίθεται το ερώτημα με ποιους διαβουλεύτηκε ο καθ’ ύλην αρμόδιος κύριος Υπουργός στην περίπτωση του ΥπΑΑΤ την σχετική στοχοθεσία. Είναι πασιφανές ότι μετά την παρέμβαση της ΠΟΓΕΔΥ για τον πλήρη αποκλεισμό των Γεωτεχνικών από το περιβόητο μπόνους κλείστηκαν σε κάποιο δωμάτιο και «διαβουλεύτηκαν» με τους δικούς τους άριστους αρεστούς ανθρώπους και έδωσαν το πράσινο φως μόνο για την Γεν. Δ/νση Κτηνιατρικής, την Δ/νση Προώθησης και τις Διαχειριστικές, αφήνοντας εκτός την συντριπτική πλειοψηφία των Γεωτεχνικών Υπηρεσιών ΥπΑΑΤ και ΟΤΑ. 

Την ίδια στιγμή ο κύριος Υπουργός της αριστείας, ισοπεδώνοντας τα πάντα, θεωρεί τους Συναδέλφους του ΥπΑΑΤ επαίτες, επιτρέποντας πολιτικά την έκδοση απόφασης με την οποία χορηγούνται οριζόντια και άκριτα 30 ώρες υπερωριών σε όλους ανεξαιρέτως τους υπαλλήλους εν είδει φιλοδωρήματος αποχώρησης από το Υπουργείο. 

Ουδέποτε δυστυχώς αντελήφθη την τραγική υποστελέχωση των Υπηρεσιών, ουδέποτε αντελήφθη την αναγκαιότητα ελέγχων εκτός ωραρίου για την προστασία των καταναλωτών, της Δημόσιας Υγείας και του Δημοσίου συμφέροντος, ουδέποτε αντελήφθη τις τραγικές συνθήκες εργασίας. 

Όλα αυτά κρίνει ότι θα τα «εξαγοράσει» με τα ψίχουλα των υπερωριών, όπως προφανώς του εισηγήθηκαν κάποιοι όψιμοι συνομιλητές και σύμβουλοί του. Οι Γεωτεχνικοί του ΥπΑΑΤ είναι βέβαιο ότι τον μνημονεύουν για χρόνια. Ποιος μπορεί εξάλλου να λησμονήσει τις διαρροές για επιδόματα σίτισης και λοιπά ευφυολογήματα τα οποία εκτόξευσε κατά καιρούς. Στη μνήμη των Γεωτεχνικών έχουν καταγραφεί ήδη τα κούφια λόγια και οι ανέξοδες υποσχέσεις του, που κατέστη πρακτικά αδύνατο να υλοποιήσει. 

Η Ομοσπονδία μας θα συνεχίσει να αγωνίζεται για την αποκατάσταση των αδικιών στους Εργαζόμενους και την ισχυροποίησή τους, θα συνεχίσει να αγωνίζεται ενάντια σε πολιτικά πρόσωπα και πολιτικές που όχι μόνο δεν μπορούν να είναι αποτελεσματικά αλλά δημιουργούν συνθήκες «γκετοποίησης» των Εργαζομένων και φυσικά θα συνεχίσει να παλεύει ως Θεσμικός εταίρος και όχι ως μυστικοσύμβουλος πολιτικάντηδων πίσω από κλειστές πόρτες. 

Κλείνοντας, ενημερώνουμε τους πάντες ότι αν κάποιοι ελπίζουν ότι η «πυρηνική βόμβα» του ΟΣΔΕ 2023 θα «σκάσει» στον επόμενο κάτοικο του 6ου ορόφου, οι εργαζόμενοι θα είναι εδώ για να θυμίσουν τα ονοματεπώνυμα των καταστροφέων του συστήματος αγροτικών επιδοτήσεων, των ανθρώπων που ενώ παρέλαβαν στρωμένη δουλειά εξυγίανσης θα παραδώσουν καυτή πατάτα πολιτικής ανικανότητας και «καμένη γη».

25/04/2023 12:52 μμ

Υπογράφηκε η απόφαση για αύξηση της αποζημίωσης για την αξιολόγηση των αιτημάτων στήριξης και των ενδικοφανών προσφυγών των Σχεδίων Βελτίωσης.

Συγκεκριμένα ο Υφυπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων κ. Ι. Τσακίρης, ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Μ. Βορίδης και ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Γ. Στύλιος υπέγραψαν Κοινή Υπουργική Απόφαση (Κ.Υ.Α.) για την αύξηση της αποζημίωσης για την αξιολόγηση των αιτημάτων στήριξης και των ενδικοφανών προσφυγών των επενδυτικών προτάσεων που θα υποβληθούν στο πλαίσιο της Δράσης 4.1.5 του Υπομέτρου 4.1 «Επενδύσεις σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις (Σχέδια Βελτίωσης)» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2022.

Το ΓΕΩΤΕΕ, έχοντας επισημάνει επανειλημμένα ότι οι Γεωτεχνικοί αξιολογητές των αιτήσεων ενίσχυσης για το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, αν και συνεισφέρουν τα μέγιστα στην εφαρμογή του Προγράμματος, εντούτοις λαμβάνουν πολύ μικρή αμοιβή, η οποία δεν ανταποκρίνεται ούτε στο σημαντικό φόρτο εργασίας και τον απαιτούμενο χρόνο που πρέπει να διαθέσουν, αλλά ούτε και στη σημαντική ευθύνη του έργου που καλούνται να επιτελέσουν και τη συμβολή του στην επιτυχή υλοποίηση του Προγράμματος, εκφράζει την ικανοποίησή του για την έκδοση της παραπάνω ΚΥΑ, υπογραμμίζοντας ότι θα σταθεί αρωγός σε κάθε προσπάθεια που θα διασφαλίζει την ομαλή υλοποίηση του Μέτρου και την αποτελεσματική απορρόφηση των σχετικών κονδυλίων.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΠΟΓΕΔΥ, Νίκος Κακαβάς, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «η αύξηση της αποζημίωσης των αξιολογητών έγινε μετά από την συνάντηση της ηγεσίας του ΥπΑΑΤ με το ΓΕΩΤΕΕ. Είναι μια καλή αρχή για τη νέα διοίκηση του ΓΕΩΤΕΕ και φαίνεται να ξεκινά μια νέα εποχή για τους Γεωτεχνικούς».

Διαβάστε την απόφαση στο ΦΕΚ (εδώ)

24/04/2023 01:41 μμ

Αναμένται να υπάρξει παράταση στην κατάθεση αιτήσεων ένταξης στη Δράση 4.1.5 του ΠΑΑ (Σχέδια Βελτίωσης).

Αυτό ανέφερε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γ. Γεωργαντάς, κατά την συνάντηση που είχε με αντιπροσωπεία του Διοικητικού Συμβουλίου του ΓΕΩΤΕΕ, την Τετάρτη (19 Απριλίου).

Συγκεκριμένα ο Υπουργός ενημέρωσε το ΓΕΩΤΕΕ ότι «αντιμετωπίζει θετικά το συγκεκριμένο αίτημα, σημείωσε όμως ότι η όποια παράταση δεν μπορεί να είναι για μεγάλο χρονικό διάστημα».

Δεσμεύτηκε επίσης για την αύξηση των αμοιβών των αξιολογητών του Μέτρου.

Άλλα θέματα που συζητήθηκαν κατά τη συνάντηση ήταν:

α) το νέο τοπίο το οποίο διαμορφώνεται για τους γεωτεχνικούς μετά την ψήφιση του νόμου 5036/2023, όπου από πλευράς Επιμελητηρίου τονίστηκε ότι χρειάζονται διορθωτικές ενέργειες άμεσα, στην επόμενη κοινοβουλευτική περίοδο, 

β) τα προβλήματα που υπάρχουν στον ΟΠΕΚΕΠΕ και το πώς θα προχωρήσει το ΟΣΔΕ κατά το 2023, όπου από πλευράς Υπουργού επισημάνθηκε ότι απετέλεσε πολιτική του επιλογή η προσπάθεια για μεγαλύτερη αυτοδυναμία και αυτάρκεια του ΟΠΕΚΕΠΕ, ώστε να μην εξαρτάται η λειτουργία του, σε μεγάλο βαθμό, από άλλους φορείς, τονίζοντας περαιτέρω ότι τέτοιου είδους αλλαγές θέλουν χρόνο για να αποδώσουν και διαβεβαίωσε ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα εκδοθούν οι εφαρμοστικές εγκύκλιοι και θα εκκινήσει και η νέα δήλωση ΟΣΔΕ.

Από πλευράς ΓΕΩΤΕΕ τονίστηκε η έκδηλη αγωνία των συναδέλφων γεωτεχνικών για το ξεκίνημα της φετινής χρονιάς και τις εκκρεμότητες που υφίστανται στα γεωργοπεριβαλλοντικά μέτρα του 2022, ενώ παράλληλα έχει ήδη ξεκινήσει και η εφαρμογή της Νέας ΚΑΠ. 

Επίσης, το Διοικητικό Συμβούλιο ενημέρωσε τον Υπουργό για την πρόθεσή του να ξεκινήσει τη διαβούλευση με τα μέλη του ώστε, εντός του 2023, να καταθέσει προτάσεις για την τροποποίηση του Στρατηγικού Σχεδίου για τη Νέα ΚΑΠ, πρόθεση που χαιρέτησε και ο Υπουργός.

Στη συνέχεια συζητήθηκαν τα θέματα που αφορούσαν τα υπόλοιπα Μέτρα του Π.Α.Α. και πιο συγκεκριμένα :

  • τους Γεωργικούς Συμβούλους, όπου το ΔΣ επισήμανε τα προβλήματα που υπάρχουν με την καθυστέρηση της αξιολόγησης του προγράμματος και ο Υπουργός δεσμεύτηκε στην άμεση λήψη πρωτοβουλιών από πλευράς του ώστε να επισπευσθούν οι διαδικασίες 
  • όσον αφορά τα Διαχειριστικά Σχέδια Βόσκησης ,έγινε ουσιαστική κουβέντα για το πώς πρέπει να προχωρήσει η υλοποίηση τους, καθώς θα εξεταστεί και η πιθανότητα από τον Υπουργό να πραγματοποιηθεί τεχνική συνάντηση παρουσία του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. μόνο για αυτό το θέμα.

Για το θέμα του επιδόματος για τους Κτηνιάτρους δημοσίους υπαλλήλους αλλά και όσους Γεωπόνους το δικαιούνται, ο Υπουργός δεσμεύτηκε να παρακολουθήσει στενά το θέμα και να εξαντλήσει τις δυνατότητες που υπάρχουν ώστε να μπορέσει να διορθωθεί η εν λόγω αδικία.

21/04/2023 11:28 πμ

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Γεωτεχνικών Δημοσίων Υπαλλήλων (Π.Ο.ΓΕ.Δ.Υ.) και η Πανελλήνια Ένωση Κτηνιάτρων Δημοσίων Υπαλλήλων (Π.Ε.Κ.Δ.Υ.) καταγγέλλουν την επίθεση κατά νεοδιόριστης κτηνιάτρου, κατά την άσκηση υπηρεσίας σε σφαγείο, στις 13 Απριλίου 2023. 

Όπως υποστηρίζουν σε ανακοίνωση που εξέδωσαν, «η επίθεση σε επίσημο κτηνίατρο της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας από τους ιδιοκτήτες του ιδιωτικού σφαγείου εν ώρα υπηρεσίας, είναι η δεύτερη μέσα σε λίγα χρόνια, γεγονός που καταδεικνύει υποτροπή των ελεγχόμενων. 

Για τον λόγο αυτό απαιτούμε από τις αρμόδιες Αρχές (Κεντρική Υπηρεσία του ΥπΑΑΤ και Περιφέρεια Θεσσαλίας) να εφαρμόσουν πλήρως και με αυστηρότητα τον Νόμο, να προστατευτεί η νομιμότητα στη χώρα μας και να ληφθούν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα ώστε να μην κινδυνεύουν οι επίσημοι Κτηνίατροι όταν ασκούν τα καθήκοντά τους. 

Υπενθυμίζουμε ότι στις Ευρωπαϊκές Χώρες η σφαγή των ζώων προς ανθρώπινη κατανάλωση, διενεργείται σε εγκεκριμένες σφαγειοτεχνικές εγκαταστάσεις, εφόσον τηρούνται οι απαιτήσεις για την προστασία των ζώων κατά την άφιξη και διαμονή στο σφαγείο, την αναισθητοποίηση και αφαίμαξη αυτών, καθώς επίσης και οι απαιτήσεις για την υγιεινή του σφάγιου ζώου σε όλες τις διαδικασίες, υπό τον έλεγχο του επίσημου Κτηνιάτρου. Οι ενέργειες του επίσημου Κτηνιάτρου στο σφαγείο εξασφαλίζουν προστασία της υγείας των ανθρώπων, την προστασία του Καταναλωτή και την προστασία της υγείας και ευζωίας των ζώων. 

Όταν δεν τηρούνται οι απαιτήσεις της Ενωσιακής και Εθνικής Νομοθεσίας περί ευζωίας των ζώων, προστασίας κατά την θανάτωση και υγιεινής παραγωγής του κρέατος αναστέλλεται η λειτουργίας της εγκατάστασης. Επίσης κατά την άσκηση του επίσημου Κτηνιατρικού ελέγχου η με οποιοδήποτε τρόπο, άρνηση, παρακώλυση ή κωλυσιεργία επισύρει σύμφωνα με τη σχετική Νομοθεσία επιβολή Διοικητικού προστίμου, ενώ η απειλή ή/και τυχόν προσπάθεια πρόκλησης σωματικής βλάβης σε βάρος ατόμου, πόσο μάλλον του υπηρετούντος το Δημόσιο συμφέρον Κρατικού Λειτουργού, τιμωρείται από τον Ποινικό Κώδικα. 

Με δεδομένο ότι ανάλογο περιστατικό είχε συμβεί στην ίδια εγκατάσταση με ενέργειες των ίδιων προσώπων και στο παρελθόν σε βάρος άλλης Συναδέλφου, η Γενική Δ/νση Κτηνιατρικής του ΥπΑΑΤ στο πλαίσιο της θεσμοθετημένης εποπτείας από κοινού με τη Δ/νση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Θεσσαλίας και το Τμήμα Κτηνιατρικής της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε. Μαγνησίας θα πρέπει να διενεργήσουν άμεσο έλεγχο ως προς τη συμμόρφωση του συγκεκριμένου σφαγείου με τις απαιτήσεις της Νομοθεσίας και ειδικότερα ως προς την δυναμικότητα και τις ημερήσιες σφαγές που πραγματοποιήθηκαν το Πάσχα και με βάση τα ευρήματα να επιβληθούν οι προβλεπόμενες Διοικητικές κυρώσεις ή και η αναστολή λειτουργίας του σφαγείου εφόσον απαιτείται. 

Επίσης καλούμε τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας και την αρμόδια Αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας καθώς και τις αρμόδιες Υπηρεσίες της Περιφέρειας Θεσσαλίας να προβούν σε εφαρμογή του άρθρου 27 του Ν. 4235/2014 και να υποβάλλουν μηνυτήρια αναφορά στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Βόλου κατά των υπότροπων υπευθύνων του σφαγείου και να εξασφαλίσουν με κάθε πρόσφορο μέσο την προστασία της υγείας και της ζωής των Συναδέλφων κρεοσκόπων Κτηνιάτρων. Τέλος Επειδή η άσκηση του επαγγέλματος του Επισήμου Κτηνιάτρου Διεθνώς και στην Ελλάδα ασκείται υπό αντίξοες συνθήκες που το καθιστούν επικίνδυνο και ανθυγιεινό, Επειδή επιπλέον ο Επίσημος Κτηνίατρος ασκεί τα καθήκοντά του αμειβόμενος όπως και ένας Διοικητικός υπάλληλος του Δημοσίου Τομέα και πάντως με τις χαμηλότερες αμοιβές για Κτηνίατρο σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, 

Επειδή οι Κτηνίατροι Δημόσιοι Υπάλληλοι εργάζονται τα τελευταία δώδεκα (12) χρόνια σε συνθήκες ηθικής απαξίωσης του λειτουργήματός τους από την ίδια την πολιτεία, η οποία δεν αναγνωρίζει τον ανθυγιεινό και επικίνδυνο χαρακτήρα του επαγγέλματός τους σε κανένα χώρο εργασίας και τους στερεί το σχετικό επίδομα (το οποίο ελάμβαναν συνεχώς για 35 χρόνια) θα πρέπει η Κυβέρνηση που θα προκύψει από τις επερχόμενες εκλογές: 

  • Να εκδώσει επιτέλους την σχετική ΚΥΑ για τη χορήγηση του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας δύο χρόνια μετά την υποβολή του πορίσματος της Επιστημονικής Επιτροπής, κλείνοντας τα αυτιά στους συκοφάντες-«χρήσιμους», και 
  • Να εντάξει το επάγγελμα του Κτηνιάτρου στα βαριά και ανθυγιεινά επαγγέλματα».
13/04/2023 11:03 πμ

Οι ανταποδοτικές δαπάνες, που καταβάλλονται από ιδιωτικούς φορείς, με σκοπό να χρηματοδοτούνται οι έλεγχοι για την ασφάλεια των τροφίμων, δεν πηγαίνουν στους γεωπόνους ελεγκτές. 

Αυτό καταγγέλουν οι γεωπόνοι μέλη της Πανελλήνιας Ένωσης Γεωπόνων Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΕΓΔΥ) της Ημαθίας και υποστηρίζουν ότι πολλοί παραμένουν απλήρωτοι από το 2020.

Ζητούν την επίλυση των οικονομικών αιτημάτων τους και ενημερώνουν την ηγεσία του ΥπΑΑΤ ότι δεν πρόκειται να σταματήσουν την αποχή από ποιοτικούς και φυτοϋγειονομικούς ελέγχους εκτός του κανονικού ωραρίου των δημοσίων υπηρεσιών. Αυτό, προσθέτουν, μπορεί να οδηγήσει σε ασφυξία τις εξαγωγές στην επερχόμενη σεζόν του ροδάκινου. 

Η ανακοίνωση που εξέδωσαν οι Γεωπόνοι της ΠΕΓΔΥ της ΠΕ Ημαθίας αναφέρει τα εξής:

«Ο Νομός Ημαθίας είναι από τους δυναμικότερους νομούς στην Ελλάδα με πολλές εξαγωγές νωπών και μεταποιημένων οπωροκηπευτικών, οι οποίες κορυφώνονται κατά τους καλοκαιρινούς μήνες με τις εξαγωγές των ροδάκινων και νεκταρινιών. Για την εύρυθμη και απρόσκοπτη λειτουργία των εξαγωγών και ιδίως το καλοκαίρι με τα όποια προβλήματα, απασχολούνται οι Γεωπόνοι όλες τις ημέρες της εβδομάδας με εξαντλητικά ωράρια. 

Οι γεωπόνοι εργάζονται εκτός ωραρίου, χρησιμοποιώντας τα δικά τους οχήματα πληρώνοντας για τις μετακινήσεις τους, για να πραγματοποιούνται απρόσκοπτα οι εξαγωγές και παραμένουν απλήρωτοι από το 2ο εξάμηνο του 2020 και εντεύθεν. 

Εδώ και μερικά χρόνια αντιμετωπίζονται σαν μπαλάκια του πιγκ – πόγκ και όλες οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες του ΥπΑΑΤ ρίχνουν τις ευθύνες, ο ένας στον άλλο, και οι γεωτεχνικοί νιώθουν αγανάκτηση από την συνολική αντιμετώπιση του ζητήματος. 

Μετά την οκτάμηνη συνεχιζόμενη απεργία - αποχή από τους ποιοτικούς και φυτοϋγειονομικούς ελέγχους εκτός του κανονικού ωραρίου των δημοσίων υπηρεσιών των γεωπόνων ελεγκτών, θέλουμε να στηλιτεύσουμε για ακόμα μια φορά την στάση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Γεωργαντά, που παρόλες τις υποσχέσεις του για σχεδόν καθολική ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων μας, που τέθηκαν στη συνάντηση του Σεπτεμβρίου στη Θεσσαλονίκη, δε προχώρησε σε καμία απολύτως κίνηση παρά την υπομονή που δείξαμε όλοι οι γεωπόνοι που ασχολούνται με τον ποιοτικό και φυτοϋγειονομικό έλεγχο των προϊόντων που εξάγονται και εισάγονται. 

Οι αόριστες υποσχέσεις για κατάθεση τροπολογίας προς επίλυση των θεμάτων, στο ήδη ψηφισθέν στο Κοινοβούλιο νομοσχέδιο για τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, εξελίχθηκε σε φιάσκο, διότι πολύ απλά δεν είχε ποτέ πρόθεση να λύσει το πρόβλημα. 

Οι κατά νόμο ανταποδοτικές δαπάνες καταβάλλονται από ιδιωτικούς φορείς με σκοπό να χρηματοδοτούνται οι έλεγχοι για την ασφάλεια των τροφίμων που διακινούνται στην ελληνική επικράτεια. Αντί αυτού και αντί τα χρήματα που εισπράττονται για τον σκοπό αυτό, υπάλληλοι του ΥπΑΑΤ θα μοιραστούν 96.000 ευρώ ως κίνητρο επίτευξης δημοσιονομικών στόχων, όταν οι συνάδελφοι σχεδόν σε όλη την χώρα είναι απλήρωτοι από το 2020 και φυσικά βρέθηκαν άμεσα 500.000 ευρώ από τα ταμεία του ΥπΑΑΤ για κάλυψη λειτουργικών δαπανών της Αρχιεπισκοπής Αθηνών. 

Για όλους τους παραπάνω λόγους και για να μην προκληθεί ασφυξία στις εξαγωγές στην επερχόμενη σεζόν του ροδάκινου, που αφορά άμεσα την περιοχή μας, θέτουμε προ των ευθυνών τους όλους τους αρμοδίους για την επίλυση των δίκαιων αιτημάτων μας και τους ενημερώνουμε ότι δεν προτιθέμεθα να σταματήσουμε την κινητοποίηση μας».

07/04/2023 11:04 πμ

Αντιδρά το ΓΕΩΤΕΕ στη νομοθετική ρύθμιση που κατατέθηκε στη Βουλή για την χορήγηση επαγγελματικών δικαιωμάτων στους απόφοιτους των νέων Τμημάτων Γεωτεχνικής κατεύθυνσης.

Συγκεκριμένα με αφορμή την ψήφιση και δημοσίευση του Ν. 5039/2023 (ΦΕΚ 83/Α’), με το άρθρο 131 του οποίου θεσπίζονται διατάξεις που αφορούν την επέκταση της δυνατότητας άσκησης του επαγγέλματος του Γεωπόνου, Δασολόγου και Ιχθυολόγου στους αποφοίτους των νέων Πανεπιστημιακών Τμημάτων γεωτεχνικής κατεύθυνσης που ιδρύθηκαν με του Νόμους Νόμων 4559/2018, 4589/2019 και 4610/2019 και με αφορμή την τροποποίηση που επήλθε στις διατάξεις του εν λόγω άρθρου μεταξύ της αρχικώς προταθείσας και της ψηφισθείσας εντέλει ρύθμισης, το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο επισημαίνει τα εξής:

1) Η αρχικώς προταθείσα διάταξη, η οποία ήταν αποτέλεσμα της συζήτησης που έγινε κατά τη συνάντηση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων με αντιπροσωπεία του Δ.Σ. του ΓΕΩΤ.Ε.Ε., προέβλεπε την έκφραση της γνώμης τόσο της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ) όσο και του Επιμελητηρίου, πριν την απόδοση επαγγελματικών δικαιωμάτων στους αποφοίτους των νέων Τμημάτων γεωτεχνικής κατεύθυνσης.

2) Η προηγούμενη έκφραση γνώμης της ΕΘΑΑΕ, η οποία είναι η κατά νόμο ανεξάρτητη διοικητική αρχή που έχει ως αποστολή της τη διασφάλιση υψηλής ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση, εξασφαλίζει την αντιστοίχιση των νέων Τμημάτων με τα υφιστάμενα γεωτεχνικού αντικειμένου Τμήματα και διασφαλίζει την ακαδημαϊκή επάρκεια των νέων γεωτεχνικών και την βεβαιωμένη γνώση των αντικειμένων που θα κληθούν να υπηρετήσουν επαγγελματικά.

3) Κατ’ αντιστοιχία, η πρότερη έκφραση γνώμης από το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο, του καθ’ ύλη αρμόδιου φορέα στη χώρα μας για την άσκηση του γεωτεχνικού επαγγέλματος, εξασφαλίζει ότι οι νέοι γεωτεχνικοί έχουν αποκτήσει, σε ικανοποιητικό βαθμό, τις απαιτούμενες γνώσεις, ικανότητες και δεξιότητες ώστε να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις που έχει η άσκηση των διαφόρων επαγγελματικών δραστηριοτήτων των γεωτεχνικών. Τονίζουμε ότι η άσκηση του γεωτεχνικού επαγγέλματος αφορά δραστηριότητες που άπτονται θεμάτων δημόσιας υγείας, ασφάλειας τροφίμων, προστασίας του περιβάλλοντος και αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών, ζητημάτων δηλαδή που σχετίζονται άμεσα με την προστασία του δημοσίου συμφέροντος. Για το λόγο αυτό άλλωστε, το επάγγελμα του Γεωτεχνικού κρίθηκε από την Πολιτεία ότι πρέπει να είναι νομοθετικά ρυθμιζόμενο. 

4) Υπογραμμίζουμε ότι τις παραπάνω προϋποθέσεις που το Επιμελητήριο θεωρεί επιβεβλημένες, τις έχει επισημάνει επανειλημμένα εδώ και αρκετό καιρό, με αφορμή το γεγονός ότι περίπου πριν δύο χρόνια κατατέθηκαν στο Επιμελητήριο οι πρώτες αιτήσεις εγγραφής και αναγγελίας άσκησης επαγγέλματος από τους αποφοίτους των νέων Τμημάτων. Εντούτοις, η Ελληνική Πολιτεία δεν προχώρησε έγκαιρα στην αντιμετώπιση του προβλήματος, με αποτέλεσμα αυτό να διογκωθεί και να καταλήξουμε στην εσπευσμένη προσπάθεια επίλυσής του με τον Ν. 5039/2023, λύση μάλιστα που επιλέχθηκε να δοθεί σε προεκλογικό χρόνο, οδηγώντας στις τουλάχιστον ατυχείς επιλογές της παράβλεψης όλων των παραπάνω σημαντικών παραμέτρων.

5) Η επιλεγείσα εντέλει ρύθμιση από τη μια πλευρά αφαιρεί από το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας τη δυνατότητα να γνωμοδοτήσει για τα προστιθέμενα Τμήματα, μη επιτρέποντάς του να επιτελέσει τον θεσμικό του ρόλο που αφορά στον έλεγχο και την επίβλεψη της άσκησης του επαγγέλματος του Γεωτεχνικού, ενώ από την άλλη ακυρώνει όλες τις προαναφερόμενες δικλείδες ασφαλείας που θα κατοχύρωναν την επαγγελματική επάρκεια των νέων Γεωτεχνικών. Στην ουσία, με τη ρύθμιση που τελικά επιλέχθηκε, η Ελληνική πολιτεία χρήζει του απόφοιτους των νέων Τμημάτων ως ικανούς για άσκηση ενός επαγγέλματος που άπτεται άμεσα του δημοσίου συμφέροντος, χωρίς στην πραγματικότητα να έχει εξετάσει εάν όντως είναι.

6) Επειδή, παρόλα τα προαναφερόμενα, η Ελληνική πολιτεία κατέληξε στη συγκεκριμένη διάταξη, είναι επιβεβλημένο να ανακοινωθούν άμεσα δεσμεύσεις, από όλα τα κόμματα που τη στήριξαν, για γενναίες οικονομικές ενισχύσεις αλλά και συγχωνεύσεις όλων αυτών των Τμημάτων, ώστε να αναβαθμιστεί ουσιαστικά το επίπεδο των παρεχόμενων σπουδών τους, διασφαλίζοντας με αυτό τον τρόπο όλα τα προαναφερθέντα ζητούμενα για την άρτια και αποτελεσματική άσκηση του επαγγέλματος του Γεωτεχνικού.

7) Επίσης θα πρέπει να απαντηθεί τάχιστα σε όλους τους Γεωτεχνικούς συναδέλφους, στους φοιτητές των Γεωτεχνικών σχολών αλλά και στις οικογένειες που μοχθούν για τις σπουδές τους, εάν και κατά πόσο πραγματικά τα πτυχία τους θα έχουν ουσιαστικό αντίκρισμα στην αγορά εργασίας ή θα τα λαμβάνουν ως απλά εφόδια γνώσης, δεδομένου ότι οι σχεδόν 6.000 πλέον κατ’ έτος αποφοιτούντες Γεωτεχνικοί θα οδηγήσουν σε υπερκορεσμό του επαγγέλματος πριν καν προλάβουν οι σημερινοί πρωτοετείς φοιτητές να εξέλθουν των Πανεπιστημιακών ιδρυμάτων τους.

Πέραν τούτων, το ΓΕΩΤΕΕ επισημαίνει για άλλη μια φορά την ανάγκη τροποποίησης της διάταξης που αφορά την άσκηση του επαγγέλματος του Γεωπόνου από τους αποφοίτους  του Τμήματος Γεωπονίας Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, δεδομένου ότι το εν λόγω Τμήμα αφενός δεν μπορεί να θεωρηθεί νέο, αφού λειτουργούσε ήδη κατά την ψήφιση των προαναφερόμενων νόμων και αφετέρου οι απόφοιτοί του, με βάση το πρόγραμμα σπουδών τους και σύμφωνα με την παρ. 5α του άρθρου 1 του Π.Δ. 344/2000, όπως τροποποιήθηκε με την παρ. 4 του άρθρου 41 του Ν. 4262/2014 και ισχύει, ασκούν το επάγγελμα του Ιχθυολόγου.

Τέλος, επισημαίνεται ότι το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος παραμένει σοβαρά προβληματισμένο για την εν λόγω νομοθετική ρύθμιση και θα εξετάσει κάθε πρόσφορο μέσο που θα του επιτρέψει ουσιαστικά να εκπληρώσει το ρόλο που του έχει αναθέσει η Πολιτεία στην άσκηση του Γεωτεχνικού επαγγέλματος.

Ανακοίνωση ΠΟΓΕΔΥ
Από την πλευρά της η ΠΟΓΕΔΥ για το ίδιο θέμα εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει τα εξής:
Την περασμένη εβδομάδα γίναμε μάρτυρες της ψήφισης νομοθετικής ντροπολογίας που έδωσε τα επαγγελματικά δικαιώματα των γεωπόνων, των δασολόγων και των ιχθυολόγων μελών του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. σε άλλα 16 Τμήματα ΑΕΙ (πρώην ΤΕΙ) απευθείας, αλλά και ταυτόχρονα καθόρισε τη διαδικασία για την κατοχύρωση ίδιων επαγγελματικών δικαιωμάτων και στα υπόλοιπα αντίστοιχα εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν διαθέτει 33 πανεπιστημιακά τμήματα γεωπονικής κατεύθυνσης με εισακτέους περίπου 6.000 γεωπόνους φοιτητές ανά έτος. Ούτε κανένα άλλο γνωστικό επιστημονικό αντικείμενο στη Ελλάδα μπορεί να συγκριθεί με αυτήν την εκπαιδευτική «φούσκα» που δημιουργήθηκε. Εάν δεν ληφθούν άμεσες αποφάσεις για μία πλήρη αναδιάρθρωση των γεωπονικών και δασολογικών τμημάτων με σημαντικές συγχωνεύσεις τμημάτων και δραστική μείωση του αριθμού των εισακτέων ανά τμήμα, δηλαδή με εξορθολογισμό στις πραγματικές δυνατότητες εκπαίδευσής τους, τότε σε λίγα χρόνια θα φθάσουμε σε έναν νέο Νεοελληνικό παραλογισμό: οι πτυχιούχοι γεωπόνοι να είναι περισσότεροι από τους επαγγελματίες αγρότες και οι πτυχιούχοι Δασολόγοι να είναι περισσότεροι από τους Δασεργάτες.

Δεν είναι δυνατόν στο όνομα των διαχρονικών πελατειακών και ψηφοθηρικών σχέσεων με δεκάδες πόλεις και κωμοπόλεις της Ελλάδας να ευτελίζετε η επιστήμη και το επάγγελμα του γεωπόνου και του δασολόγου στη χώρα μας κι έτσι έχουμε την ουσιαστική υποβάθμιση των σπουδών των φοιτητών των καλύτερων αντίστοιχων τμημάτων, δηλαδή των φοιτητών των ιστορικών και πρωτοπόρων Σχολών Γεωπονίας, Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος.

Πώς είναι δυνατόν η Κυβέρνηση που τάχθηκε υπέρ των «αρίστων» να υποβαθμίζει σημαντικά τις εκπαιδευτικές δυνατότητες των αρίστων εισακτέων φοιτητών στα Τμήματα με τις μεγαλύτερες βάσεις εισαγωγής μεταξύ των τμημάτων Γεωπονίας και Δασολογίας της χώρας (ειδικά οι διαφορές μεταξύ των βάσεων εισαγωγής των τμημάτων Γεωπονίας είναι χαοτικές); Στο όνομα ποιας πολιτικής ιδεολογίας μπορεί να υποστηριχθεί μία τέτοιας έκτασης εκπαιδευτική και επαγγελματική ισοπέδωση προς τα κάτω που δεν ωφελεί κανέναν, αλλά μόνον θα τους κρατάει όλους μαζί «όμηρους», δεκάδες χιλιάδες νέους και τις οικογένειές τους, σε σπουδές χωρίς πραγματική προοπτική, στρεβλώνοντας βάναυσα τον επαγγελματικό προσανατολισμό της νέας γενιάς;

Έχουμε ήδη δικαιωθεί σε όλα όσα σας είχαμε προειδοποιήσει χωρίς να επιχαίρουμε για αυτό. Το ίδιο θα συμβεί και με αυτό το έκτρωμα. Εμείς θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για τους πολλούς και όχι για τους λίγους και κολλητούς. Γιατί αυτό είναι το Συμφέρον της Ελλάδας για να μεγαλουργήσει και όχι της Ψωροκώσταινας των Μαυρογιαλούρων που βολεύει τα συμφέροντα.

05/04/2023 09:13 πμ

Αντιδράσεις υπάρχουν για την νομοθετική ρύθμιση πρόβλεψης καταβολής τελών προς το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο για την διενέργεια εργαστηριακών εξετάσεων στα πλαίσια έκδοσης φυτοϋγειονομικών διαβατηρίων από τις φυτωριακές επιχειρήσεις της χώρας (ΦΕΚ 3114Β/2022).

Όπως αναφέρει η σχετική νομοθεσία, σε περίπτωση μη καταβολής των φυτοϋγειονομικών τελών, αναστέλλεται η διενέργεια των προβλεπόμενων ελέγχων και απαγορεύεται η εισαγωγή, εξαγωγή ή η διακίνηση και διάθεση των υπό έλεγχο φυτών, φυτικών προϊόντων ή άλλων αντικειμένων. 

Σε ανακοίνωση της ΠΟΓΕΔΥ τονίζεται ότι «είναι γνωστό ότι οι μικρές οικογενειακές Μονάδες αποτελούν τον κορμό των φυτωριακών επιχειρήσεων οι οποίες στηρίζουν την τοπική οικονομία και συμβάλλουν τόσο στην αποφυγή των εισαγωγών όσο και στην τόνωση των εξαγωγών. 

Μέχρι και τον Ιούνιο του 2022 οι φυτωριούχοι καλούνταν να καταβάλουν τέλη προς το ΥπΑΑΤ για την έκδοση φυτοϋγειονομικών διαβατηρίων και οι απαιτούμενες εργαστηριακές αναλύσεις επιβάρυναν τον προϋπολογισμό του Υπουργείου προς το οποίο οι φυτωριούχοι καταβάλουν ετήσια ανταποδοτικά τέλη. 

Με μια αναιτιολόγητη και χωρίς διαβούλευση με τους εκπροσώπους των φυτωριούχων απόφαση ο κ. Γεωργαντάς (ως κατεξοχήν αρμόδιος για την γεωργία) εξέδωσε, τον Ιούνιο 2022, απόφαση με την οποία για να εκδοθεί φυτοϋγειονομικό διαβατήριο, εκτός από το πάγιο τέλος, απαιτείται πλέον και η καταβολή ποσού για την διενέργεια των εργαστηριακών εξετάσεων, ποσά που ξεκινούν από τα 80 € ανά φυτικό είδος και δείγμα και φτάνουν ακόμη και στα 250 € ή και πολλαπλά ποσά αν αναφερόμαστε σε πολλά δείγματα. 

Ερωτάται ο κύριος Υπουργός: 

1. Αντιλαμβάνεται το κόστος με το οποίο επιβαρύνει φυτωριακές μονάδες οι οποίες για να «πιστοποιήσουν» φυτά μικρού εμπορικού κύκλου (π.χ. αρωματικά) πρέπει να καταβάλουν ποσό που ξεπερνά τα 100 €; Δηλαδή για ένα τζίρο 1.000 € το πολύ ζητείται από το Μπενάκειο το 10% του τζίρου, μάλλον έβαλε συνεταίρο σε μικροεπιχειρηματίες. Αντιλαμβάνεται ότι ωθεί Έλληνες επιχειρηματίες να σταματήσουν να παράγουν; Γνωρίζει ότι από πέρυσι απαιτείται έκδοση φυτοϋγειονομικών διαβατηρίων για το σύνολο των παραγομένων φυτικών ειδών, γεγονός που ούτως ή άλλως επιβαρύνει τους παραγωγούς σε σχέση με το παρελθόν; 

2. Πως έχουν προκύψει τα κοστολόγια αυτά αφού οι ίδιοι οι εκπρόσωποι των φυτωριούχων αναφέρονται σε υπέρογκες χρεώσεις, έξω από τον ανταγωνισμό, για τον οποίο κόπτεται πολιτικά ο κύριος Υπουργός και οι συνυπογράφοντες με αυτόν. Γιατί ενώ καταβάλλονται ανταποδοτικά τέλη προς το Υπ.Α.Α.Τ. για τους ελέγχους, δεν στηρίζεται το σύστημα ελέγχου και είσπραξής των ανταποδοτικών αυτών τελών, έστω και με μικρή άνοδο στις τιμές; Αντιθέτως, κινούμενος ευνοϊκά προς μεγάλους παίκτες μείωσε με μια από τις τελευταίες αποφάσεις του τα ανταποδοτικά τέλη για εισαγωγείς πολλαπλασιαστικού υλικού, ευνοώντας τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις 

3. Μήπως με τις ενέργειες αυτές ωθείται η κατάσταση προς την ιδιωτικοποίηση της διαδικασίας αφού θα εξωθηθούν οι ίδιοι οι φυτωριούχοι να απαιτούν τον «υγιή ανταγωνισμό» (εργαστήρια και Ελεγκτές), τα αποτελέσματα του οποίου έχουμε δει σε πλήθος άλλων τομέων; Ας πάρουμε την ηλεκτρική ενέργεια και την δυσφήμιση της Δ.Ε.Η. η οποία είχε προηγηθεί της απελευθέρωσης της αγοράς; Μήπως ποντάροντας στην αγανάκτηση επιχειρεί να επαναλάβει τις μεγάλες του «επιτυχίες» με τους ιδιώτες Ελεγκτές στον ΕΛΓΟ; 

4. Από πότε Δημόσιοι Λειτουργοί και συγκεκριμένα οι φυτοϋγειονομικοί Ελεγκτές του ΥπΑΑΤ και των Περιφερειών χρησιμοποιούνται ως εισπράκτορες ενός Νομικού προσώπου, έσοδα του οποίου καλούνται να βεβαιώσουν με έκδοση εντύπου; Έχει αντιληφθεί ο κ. Γεωργαντάς ότι με τις εφαρμοζόμενες πολιτικές οι Γεωπονικές Υπηρεσίες οδεύουν προς λουκέτο; Ποιος θα επιβαρυνθεί με επιπλέον γραφειοκρατία; Έχει αντιληφθεί ότι οδηγεί το σύστημα φυτοϋγείας σε κατάρρευση αφού οι ίδιοι οι φυτωριούχοι θα προσπαθούν να το αποφύγουν για να γλιτώσουν το χαράτσωμα, με ότι συνέπειες μπορεί να έχει αυτό για την χώρα; Μήπως επιχειρούν να οδηγηθούμε σε αδυναμία εξαγωγών; 

5. Ποιες ενέργειες έχει κάνει για την αναβάθμιση των συνθηκών παροχής φυτοϋγειονομικών Υπηρεσιών; Τα Τμήματα των Περιφερειακών Κέντρων Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου του Υπ.Α.Α.Τ. γιατί δεν αξιοποιούνται προς την κατεύθυνση αυτή; Γνωρίζει τις συνθήκες εκτέλεσης φυτοϋγειονομικών επιθεωρήσεων στους Κήπους Έβρου (μάλλον ναι αφού τους έχει επισκεφθεί). Ελπίζουμε ότι δεν θα υιοθετήσει καταστροφικές εισηγήσεις για κλείσιμο του σημείου, θεωρούμε βέβαια ότι πλέον δεν είναι σε θέση να πράξει οποιαδήποτε ενέργεια δεν κατάφερε για σχεδόν ενάμισι έτος που θήτευσε ως Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων». 

Η ΠΟΓΕΔΥ τονίζει ότι «στηρίζει τις ελληνικές επιχειρήσεις παραγωγής και εμπορίας φυτών. Στηρίζει την Δημόσια παροχή Υπηρεσιών σε αυτές, όπως γίνεται σε όλα τα προοδευμένα Ευρωπαϊκά Κράτη. Ζητάμε την άμεση τροποποίηση την απόφασης χαρατσώματος των επιχειρήσεων και την ενίσχυση των φυτοϋγειονομικών Υπηρεσιών με Γεωπόνους και μέσα για να κάνουν την δουλειά τους σωστά και με αξιοπρέπεια. Ας σεβαστούν τον Έλληνα παραγωγό και τον Δημόσιο Γεωπόνο, ας ξεχάσουν την δια της πλαγίου προσπάθεια ανάθεσης δημόσιου έργου σε ιδιώτες. Το ενθαρρυντικό τουλάχιστον στην όλη υπόθεση είναι ότι ένας από τους καταστροφικότερους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων των τελευταίων χρόνων, μετράει πλέον πολιτικές ημέρες».

20/03/2023 01:02 μμ

Ανοικτό το ενδεχόμενο να καταθέσει, προς ψήφιση στη Βουλή, τροπολογία που θα αφορά τα επαγγελματικά δικαιώματα των νέων Γεωπονικών Τμημάτων και αυτών που προήλθαν από τις συγχωνεύσεις των ΤΕΙ με τα Πανεπιστήμια, άφησε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ.  Γ. Γεωργαντάς, κατά τη συζήτηση επί του νομοσχεδίου  για τον ΕΛΓΟ - ΔΗΜΗΤΡΑ, στην αρμόδια Επιτροπής της Βουλής.

«Πρόκειται για ένα ζήτημα που έχει απασχολήσει και απασχολεί κι εμάς. Υπάρχει ένα ζήτημα στο οποίο πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος να λυθεί», ανέφερε ο κ. Γεωργαντάς. 

Και πρόσθεσε τα εξής: «Δεν είναι ώριμη ακόμα η όποια διαβούλευση έχει γίνει, ούτως ώστε να μπορέσει να ανακοινωθεί. Ίσως τις επόμενες ημέρες να έχουμε κάτι ανακοινώσιμο. Θα ενημερώσω βεβαίως πρώτα τους Εισηγητές των κομμάτων για αυτό, έτσι ώστε να δούμε αν μπορούμε να έχουμε μια συμφωνία, διότι κάποιες ρυθμίσεις ακόμα θα ανακοινωθούν σύντομα. Θα φροντίσω να είστε ενήμεροι νωρίτερα, πριν την ψήφιση του νομοσχεδίου για το ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ στην Ολομέλεια. Είμαστε πραγματικά δεκτικοί σε οποιαδήποτε προσθήκη ή πρόταση που ενδεχομένως έχει διαφύγει της δικής μας επιμέλειας, η οποία υπηρετεί τους σκοπούς τους οποίους προανέφερα».

Θυμίζουμε ότι με το Π.Δ. 344/2000 «Άσκηση του επαγγέλματος του γεωτεχνικού» (Α’ 297) για πρώτη φορά καθορίστηκαν τα επαγγελματικά δικαιώματα των γεωτεχνικών από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Με την παράγραφο 4 του άρθρου 41 του ν. 4262/2014 (Α’ 114) τροποποιήθηκε το παραπάνω άρθρο του Π.Δ., εξειδικεύοντας αφενός τη δυνατότητα άσκησης του επαγγέλματος του γεωτεχνικού για κάθε επιμέρους επιστημονικό κλάδο (γεωπόνοι, δασολόγοι, κτηνίατροι, γεωλόγοι και ιχθυολόγοι). Η άσκηση του επαγγέλματος του Γεωπόνου επιτρέπεται μόνο στους πτυχιούχους Γεωπόνους των ιδρυμάτων του πανεπιστημιακού τομέα που αναφέρονται στο άρθρο 41 του ν. 4262/2014. Από τότε όμως ιδρύθηκαν νέες σχολές Γεωπονίας πενταετούς φοίτησης (από τις συγχωνεύσεις των ΤΕΙ με τα Πανεπιστήμια που έγιναν επί ΣΥΡΙΖΑ). Οι απόφοιτοι αυτών των Τμημάτων δεν μπορούν να εγγραφούν στο ΓΕΩΤΕΕ και να εκδώσουν άδεια ασκήσεως επαγγέλματος.

Επισημαίνεται ότι το ΓΕΩΤΕΕ, με σχετικό έγγραφό του (ΑΠ 4238/26-06-2021), έχει εκφράσει τη σύμφωνη γνώμη να συμπεριληφθούν τα συναφή Τμήματα στα Τμήματα των οποίων οι απόφοιτοι εγγράφονται στο ΓΕΩΤΕΕ και ασκούν το επάγγελμα του Γεωπόνου. Παράλληλα επισημαίνει την ανάγκη επιτάχυνσης και ολοκλήρωσης των σχετικών νομοθετικών ρυθμίσεων δεδομένου ότι έχει ήδη γίνει δέκτης αιτήσεων εγγραφής σε αυτό ως Μελών των Πτυχιούχων των Πανεπιστημιακών Τμημάτων που ιδρύθηκαν μεταγενέστερα της υπάρχουσας σχετικής νομοθεσίας (Π.Δ. 344/2000 και άρθρο 41 του ν. 4262/2014).

17/02/2023 11:22 πμ

Σε στάση εργασίας προχωρούν, την Τρίτη (21  Φεβρουαρίου 2023), πέντε δευτεροβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεων του δημοσίου. Tα Γενικά και τα Διοικητικά Συμβούλια των οργανώσεων προχώρησαν σε αυτή την απόφαση αντιδρώντας στην συνεχιζόμενη κατάσταση μη επίλυσης του ζητήματος εξασφάλισης των μετακινήσεων των υπαλλήλων, που εκτελούν εξωτερική υπηρεσία με υπηρεσιακά αυτοκίνητα, ούτε της αποζημίωσης όσων χρησιμοποιούν το ΙΧ αυτοκίνητό τους.

Πρόκειται για την Ομοσπονδία Συλλόγων Υπαλλήλων Αιρετών Περιφερειών Ελλάδας (ΟΣΥΑΠΕ), την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Μηχανικών Δημοσίων Υπαλλήλων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών, την Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων Αποκεντρωμένων Διοικήσεων Ελλάδας (ΟΣΕΑΔΕ), την Πανελλήνια Ομοσπονδία Μηχανικών Τεχνολογικού Τομέα Ανώτατης Εκπαίδευσης Δημοσίων Υπαλλήλων και την Πανελλήνια Ομοσπονδία Γεωτεχνικών Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΟΓΕΔΥ).     

Η στάση εργασίας θα γίνει από την έναρξη της βάρδιας έως τις 12:00, για όλους τους εργαζόμενους, όλων των υπηρεσιών των 13 Περιφερειών και των 7 Αποκεντρωμένων Διοικήσεων της χώρας.  

Στην κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν αναφέρουν τα εξής:
Η κατάσταση έχει φτάσει στο μη περαιτέρω, καθώς επί της ουσίας οι υπάλληλοι χρηματοδοτούν από την τσέπη τους την μετακίνησή τους για την εκτέλεση των αρμοδιοτήτων των υπηρεσιών, που υπηρετούν, αφού η συντριπτική πλειοψηφία των μετακινήσεων σε όλες τις υπηρεσίες γίνεται με ΙΧ αυτοκίνητα, αφού οι υπηρεσίες δεν διαθέτουν καθόλου υπηρεσιακά οχήματα και οδηγούς ή διαθέτουν ελάχιστα,
η αποζημίωση των υπαλλήλων, που χρησιμοποιούν τα ΙΧ αυτοκίνητά τους για την εκτέλεση αρμοδιοτήτων των υπηρεσιών που υπηρετούν δεν καλύπτει ούτε κατ’ ελάχιστο ούτε τα έξοδα των καυσίμων (0,15 €/χιλ.), στις δε κινήσεις σε απόσταση κάτω από 50 χιλ, στις λεγόμενες δηλαδή κινήσεις «εντός έδρας» η κατανάλωση καυσίμου και η επιβάρυνση του αυτοκινήτου είναι εντελώς δυσανάλογη, 
Η χρήση των δημόσιων μέσων μεταφοράς, όπου αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν δεν εξυπηρετεί αφού δεν καλύπτει τις ανάγκες μετακίνησης σε όλη την έκταση των Τομέων ευθύνης. Επιπλέον απαιτείται η «προπληρωμή» τους και ένας τεράστιος όγκος χαρτιών για να καλυφτεί ένα τμήμα των εξόδων (είναι χαρακτηριστικό το έγγραφο της Επιτρόπου του Ελεγκτικού Συνεδρίου που αναφέρει ότι στην Αττική το ανώτερο ποσό, που μπορεί να καλυφτεί για τα ΜΜΜ είναι 1 €/εργάσιμη ημέρα, μετά από την υποβολή ενός τεράστιου όγκου δικαιολογητικών και την σχετική έγκρισή τους).

Μετά από αυτά αποφάσισαν:
Την κήρυξη Στάσης Εργασίας την Τρίτη, 21  Φεβρουαρίου 2023, από την έναρξη της βάρδιας έως τις 12:00, για όλους τους εργαζόμενους, όλων των υπηρεσιών των 13 Περιφερειών και των 7 Αποκεντρωμένων Διοικήσεων της χώρας, των ΠΕ & ΤΕ Μηχανικών καθώς και των Γεωτεχνικών όλων των φορέων του δημοσίου.

Απαιτώντας:

  • Νομοθετική ρύθμιση χορήγησης «πάγιων οδοιπορικών» για τις «εντός έδρας» κινήσεις εντός της έδρας - πόλης της υπηρεσίας, σε όλους τους συναδέλφους, που ασκούν μόνιμα καθήκοντα άσκησης εξωτερικών ελέγχων.
  • Αύξηση της χιλιομετρικής αποζημίωσης στις περιπτώσεις χρήσης ΙΧ αυτοκινήτου για την εκτέλεση της υπηρεσίας κατ’ ελάχιστο στα 0,40 €/χλμ, ώστε να καλύπτεται το πολύ αυξημένο κόστος των καυσίμων, αλλά και των φθορών, της συντήρησης κλπ των οχημάτων μας.
  • Προπληρωμή όλων των εξόδων και αποζημιώσεων κίνησης.
  • Διπλασιασμό των ημερών μετακίνησης εκτός έδρας ανά έτος για όλες τις ειδικότητες.
  • Αύξηση της ημερήσιας αποζημίωσης κατά 50%. Οι ημερήσιες αποζημιώσεις των 40 ή 20 ή 10 ευρώ κατά περίπτωση αποτελεί εμπαιγμό για τις ανάγκες των εργαζομένων.
  • Αναπροσαρμογή της ανώτατης αποζημίωσης ξενοδοχείων, ειδικά στις τουριστικές περιοχές.
  • Να θεωρείται εκτός έδρας μετακίνηση, η μετακίνηση σε νησί και η άνω των τριάντα χιλιομέτρων για την ηπειρωτική χώρα. Να θεωρείται ως έδρα του μισθωτού ο τόπος όπου παρέχει την εργασία του και σε κάθε περίπτωση ο πραγματικός τόπος εκκίνησης της μετακίνησης του, προκειμένου να αντιμετωπιστούν σχετικές στρεβλώσεις.
  • Να μειωθεί η χιλιομετρική απόσταση στα 120 χλμ ως προϋπόθεση κάλυψης εξόδων διανυκτέρευσης.

Ιδιαίτερα για τις νησιωτικές περιοχές: 

  • Να θεωρείται ως εκτός έδρας με ολόκληρη αποζημίωση η μετακίνηση σε νησί
  • Να αποζημιώνεται η δαπάνη μεταφοράς ανεξαρτήτως κατηγορίας πλοίου (συμβατικό ή ταχύπλοο)
  • Να προσαυξάνεται κατά 30% η δαπάνη διανυκτέρευσης στα νησιά, την τουριστική περίοδο (Ιούνιο, Ιούλιο, Αύγουστο).
  • Αύξηση της ποσότητας καυσίμων που δικαιούνται τα υπηρεσιακά αυτοκίνητα κατά 50% (κατάργηση του άρθρου 10 της ΚΥΑ 129/2534/20.01.2010).
  • Την απλοποίηση των δικαιολογητικών όλων των σχετικών διαδικασιών για την κάλυψη και πληρωμή όλων των οδοιπορικών-εισιτήριων-αποζημιώσεων για τις μετακινήσεις των υπαλλήλων.
  • Προμήθεια υπηρεσιακών αυτοκινήτων και προσλήψεις οδηγών.
  • Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των αναγκαίων ειδικοτήτων, για να αντιμετωπιστεί η τραγική υποστελέχωση.

Τέλος αναφέρουν ότι η επίλυση των ζητημάτων που αφορούν τις μετακινήσεις των υπαλλήλων, που εκτελούν εξωτερική υπηρεσία και η ικανοποίηση των παραπάνω αναφερόμενων αιτημάτων αφορά την αποτελεσματικότητα στη λειτουργία των δημόσιων υπηρεσιών και την εξυπηρέτηση των πολιτών.

14/02/2023 11:02 πμ

Πραγματοποιήθηκε, την Παρασκευή (3/2/2023), συνεδρίαση του Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ένωσης Γεωπόνων Δημοσίων Υπαλλήλων (Π.Ε.Γ.Δ.Υ.) στην έδρα της Δ.Α.Ο.Κ. Ημαθίας, στη Βέροια.

Στην συζήτηση έγινε ενημέρωση και ανταλλαγή απόψεων για την εξέλιξη που υπάρχει σχετικά με τη διεκδίκηση των δεδουλευμένων για ελέγχους εκτός ωραρίου και εκτίμηση της έως τώρα πολύμηνης αποχής - απεργίας από ελέγχους εκτός ωραρίων. Οι ελεγκτές γεωπόνοι ζητούν τα χρήματα που τους οφείλουν για τους ελέγχους (ποιοτικούς και φυτοϋγειονομικούς) που έχουν κάνει και δεν έχουν πληρωθεί. 

Όπως υποστηρίζουν, ουσιαστικά μετά από το αρχικό ενδιαφέρον και τις υποσχέσεις που έδειξε η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης κ Τροφίμων, η Κυβέρνηση έδειξε την αδιαφορία και αναλγησία της έναντι των δίκαιων αιτημάτων τους. 

Ειδικότερα τονίζουν ότι δεν υπήρξε ουδεμία εξέλιξη στην τροποποίηση της απόδοσης των τελών που καταβάλλονται υπέρ των ελεγκτών, ούτε ως προς το ύψος ούτε και ως προς τις χρονοβόρες διαδικασίες που ισχύουν για την πληρωμή, απαξιώνοντας τον Γεωπονικό κλάδο στις περιφέρειες και την ύπαιθρο.

Κατόπιν τούτου και μετά από την κατά πλειοψηφία τοποθέτηση των συναδέρφων ελεγκτών για συνέχιση της απεργίας αποχής το Δ.Σ. της Π.Ε.Γ.Δ.Υ. αποφάσισε ομόφωνα: 

  • Την συνέχιση της απεργίας αποχής από τους ελέγχους (ποιοτικό και φυτοϋγειονομικό), που διεξάγονται σε ώρες εκτός ωραρίου εργασίας και σε μη εργάσιμες ημέρες και
  • Τη δικαστική προσφυγή για την διεκδίκηση των δεδουλευμένων και υπερωριών και την πλήρη μισθολογική αναγνώριση της Γεωπονικής προϋπηρεσίας στον ιδιωτικό τομέα.
13/02/2023 10:15 πμ

Μποϊκοτάζ, στα τυροκομικά, γαλακτοκομικά, γάλατα, γιαούρτια, ξεκινάει η Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδας (ΙΝΚΑ), ως αντίδραση στην ακρίβεια που υπάρχει στην αγορά τροφίμων, και την μείωση των ποσοτήτων στις ίδιες συσκευασίες προϊόντων. Το μποϊκοτάζ θα διαρκέσει από τις 13 έως τις 20 Φεβρουαρίου.

Αντιδράσεις κτηνοτρόφων Θεσσαλίας
Την έντονη δυσαρέσκεια της εκφράζει η Ομοσπονδία Κτηνοτρόφων Θεσσαλίας, αλλά και την απορία όλων των κτηνοτρόφων για την ανακοίνωση του προέδρου του ΙΝΚΑ για μποϊκοτάζ στο σύνολο των τυροκομικών και γαλακτοκομικών προϊόντων, καλώντας συγχρόνως τους καταναλωτές να μην υπακούσουν στο κάλεσμα αυτού του κυρίου και να συνεχίζουν να αγοράζουν Ελληνικά τυροκομικά και γαλακτοκομικά προϊόντα.
Αναλυτικά η ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Κτηνοτρόφων Θεσσαλίας έχει ως εξής:
«Η Ομοσπονδία Κτηνοτρόφων Θεσσαλίας εκφράζει την έντονη δυσαρέσκεια, αγανάκτηση, αλλά και την απορία όλων των κτηνοτρόφων για την ανακοίνωση του προέδρου του ΙΝΚΑ για μποϊκοτάζ στο σύνολο των τυροκομικών και γαλακτοκομικών προϊόντων ανεξαρτήτου προελεύσεως, είτε εγχώριας παραγωγής δηλαδή είτε εισαγόμενα.
Δυσαρέσκεια και αγανάκτηση γιατί με αυτή την ενέργεια και ανεξαρτήτως αποτελέσματος στρέφει το Ελληνικό καταναλωτικό κοινό απέναντι σε έναν παραγωγικό Ελληνικό κλάδο που εδώ και μια δεκαετία περίπου βάλλεται ασταμάτητα και έφτασε ακόμη και στο σημείο να μιλάμε για αφανισμό, τους κτηνοτρόφους.
Οι κτηνοτρόφοι οι οποίοι δουλεύουν ασταμάτητα 365 ημέρες τον χρόνο κάτω από οιεσδήποτε κλιματολογικές συνθήκες(με ήλιο, με βροχή, με χιόνια, με ζέστη και με παγωνιά) ξεχνώντας Πάσχα, Χριστούγεννα, πρωτοχρονιά κ.τ.λ.
Πρέπει να αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία αυτό το μποϊκοτάζ μιας και γίνεται και σε εγχώρια παραγωγή και βάζει στο στόχαστρο τον πρώτο κρίκο του πρωτογενή τομέα και της παραγωγικής διατροφικής αλυσίδας, τους κτηνοτρόφους.
Αναρωτιόμαστε ο κύριος αυτός ξέρει από τι γάλα φτιάχνεται η ΦΕΤΑ;
Αλήθεια που ήταν κρυμμένος ο ΙΝΚΑ όταν είχαμε τα κρούσματα νοθείας ΦΕΤΑΣ και τα μαθαίναμε από το εξωτερικό;
Που ήταν τότε να κάνει μποϊκοτάζ στις εταιρείες που έκαναν την νοθεία για παραπλάνηση του καταναλωτή;
Γιατί δεν διαμαρτυρήθηκε και δεν έκανε μποϊκοτάζ για ένα σωρό άλλα προϊόντα που έχουν φτάσει σε δυσθεώρητα ύψη οι τιμές τους;
Γνωρίζει αυτός ο κύριος που καλεί τους Έλληνες να μην φάνε Ελληνικά γαλακτοκομικά και τυροκομικά προϊόντα τι επιρροή έχει το επάγγελμα του κτηνοτρόφου στο ΑΕΠ της χώρας και στην ανεύρεση εργασίας του πληθυσμού;
Έχει ιδέα πόσα επαγγέλματα ενεργοποιεί ένας κτηνοτρόφος;
Γιατί δεν κάνει μποϊκοτάζ στα αμφιβόλου ποιότητας εισαγόμενα προϊόντα που μας έρχονται από όλες τις γωνιές του πλανήτη; H δουλειά του δεν είναι η προστασία του Ελληνικού καταναλωτικού κοινού;
Που είναι τόσο καιρό που τα πάντα έχουν αυξηθεί και θυμήθηκε τώρα προεκλογικά να κάνει μποϊκοτάζ ΜΟΝΟ στα τυροκομικά και γαλακτοκομικά προϊόντα και γιατί όχι σε μια σειρά πολλών προϊόντων;
Αναρωτιόμαστε μήπως κρύβεται και κάτι άλλο πίσω από ένα απλό μποϊκοτάζ και επιλέχθηκαν τα συγκεκριμένα προϊόντα και η συγκεκριμένη χρονική στιγμή, σχεδόν δύο μήνες πριν τις εκλογές; Οι καιροί είναι πονηροί και πρέπει να εξετάζουμε όλες τις παραμέτρους.
Η ομοσπονδία κτηνοτρόφων Θεσσαλίας καλεί όλους τους Έλληνες καταναλωτές να μην υπακούσουν στο κάλεσμα αυτού του κυρίου και να συνεχίζουν να αγοράζουν Ελληνικά τυροκομικά και γαλακτοκομικά προϊόντα γιατί έτσι βάζουν στο τραπέζι τους ποιοτικά προϊόντα και γιατί ενισχύουν το Ελληνικό κράτος και τους Έλληνες κτηνοτρόφους, οι οποίοι αν εκλείψουν θα χορτάσουν σκονόγαλο και προϊόντα με κατώτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά.
Υπομονή συνέλληνες και θα το περάσουμε και αυτό….κι εμείς είμαστε καταναλωτές και υποφέρουμε από την ακρίβεια».

ΕΦΧΕ: Το μποϊκοτάζ στρέφεται εναντίον του παραγωγού
Αντιδράσεις υπάρχουν όμως και από τους αγελαδοτρόφους της Ένωσης Φυλής Χολστάιν Ελλάδας (Ε.Φ.Χ.Ε.), που σε ανακοίνωσή τους επισημαίνουν τα εξής:
«Με έκπληξη είδαμε, στις (10/2/2023), τον υπουργό Ανάπτυξης, κ. Άδωνη Γεωργιάδη να λέει ότι οι κτηνοτρόφοι απολαμβάνουν την καλύτερη τιμή για το προϊόν τους εδώ και 25 χρόνια, αναγνωρίζοντας για τους τύπους ότι μία μικρή αύξηση συμβαίνει διότι έχει ανέβει το κόστος παραγωγής. Και βέβαια και τον πρόεδρο του Ινστιτούτου Καταναλωτών (ΙΝ.ΚΑ), Γιώργο Λεχουρίτη, ο οποίος αναγνώρισε ότι οι παραγωγοί δεν παίρνουν τιμή για το προϊόν αλλά στα ράφια των σούπερ μάρκετ είναι ακριβό. Ας γνωρίζει όμως κι ο κ. Λεχουρίτης ότι οποιοδήποτε μποϊκοτάζ στρέφεται τελικά εναντίον του παραγωγού. Μιλώντας για το πόσο υπέροχο είναι το καλάθι του νοικοκυριού αγνόησε  ο κ. Γεωργιάδης προφανώς ότι τα κόστη δεν ανέβηκαν απλά αλλά κατέστησαν μη βιώσιμη την κτηνοτροφία. Δεν σφάχτηκαν κοπάδια, για τον φόβο των Ιουδαίων. Σφάχτηκαν γιατί τα προβλήματα στην κτηνοτροφία είναι πολλά κι η κυβέρνηση με φωτεινές εξαιρέσεις ελάχιστα έχει σκύψει για ν΄ ασχοληθεί μαζί τους. 
Για τον λόγο αυτό είχαμε τις προηγούμενες ημέρες συναντήσεις με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργο Γεωργαντά και μ΄ εκπροσώπους άλλων κομμάτων. Οι πάντες γνωρίζουν ότι το κόστος μόνο του ηλεκτρισμού έχει ανέβει ακόμη και άνω του 300%. Οι ζωοτροφές έχουν διπλασιαστεί και η τιμή πλέον μειώνεται δραματικά για τον παραγωγό από ορισμένες γαλακτοβιομηχανίες σε σημείο να καθίσταται ελληνικές, υπερσύγχρονες μονάδες, μη βιώσιμες. 
Τα σούπερ μάρκετ την ίδια στιγμή, που μειώνουν υποτίθεται τιμές αλλάζουν στην κυριολεξία τα φώτα στον Έλληνα παραγωγό γάλακτος. Πιέζουν τις γαλακτοβιομηχανίες, οι οποίες με τη σειρά τους, στρέφονται σ’ εμάς. Έτσι, ενώ τα σούπερ μάρκετ δεν έχουν ζημιά, γιατί επιστρέφουν το προϊόν, που έχει λήξει στις γαλακτοβιομηχανίες, πληττόμαστε άμεσα εμείς με τη λογική του ντόμινο. 
Προφανώς ο κ. Γεωργιάδης δεν μπορεί να παρέμβει στην αγορά για να καθορίσει τιμές. Θα μπορούσε όμως ν΄ ασχοληθεί με το θέμα της παραπλάνησης καταναλωτή, που συμβαίνει στα ράφια των σούπερ μάρκετ, όπου ανά πάσα στιγμή διάφορα ροφήματα που δεν έχουν την παραμικρή σχέση με το ελληνικό αγελαδινό γάλα σε θρεπτική αξία μπαίνουν στο ίδιο ράφι. Δεν έχει ασχοληθεί καν με τα τοπωνύμια, τα οποία δεν έχουν σχέση πραγματική αλλά αποτελούν παραπλάνηση των καταναλωτών, όταν ενώ έχουν ελληνική ονομασία δεν απορροφούν ούτε το 5% του ελληνικού γάλακτος. 
Περιμένουμε απ΄τον υπουργό Ανάπτυξης να σκύψει στα προβλήματα της ελληνικής αγελαδοτροφίας γαλακτοπαραγωγής, αφού, όπως λέει, νοιάζεται για την Ελλάδα και προφανώς και για τα γαλακτοκομικά προϊόντα, που παράγονται εδώ. Κι αντί να τρέχει συνέχεια στα τηλεπαράθυρα, ας ασχοληθεί επιτέλους με τους ελεγκτικούς μηχανισμούς για προϊόντα δήθεν ελληνικά, που κάνουν μπαμ από μακριά ότι είναι προϊόν νοθείας ή παραπλάνησης καταναλωτή.
Όσον αφορά στο ΙΝ.ΚΑ. η απόφασή του να στραφεί ενάντια στην ελληνική κτηνοτροφία καλώντας τον κόσμο σε μποϊκοτάζ των γαλακτοκομικών προϊόντων δεν μας εκπλήσσει, διότι πριν φτάσει στο μποϊκοτάζ υπήρχαν τεράστια ζητήματα, που θα έπρεπε να παρέμβει υπέρ του Έλληνα καταναλωτή και φυσικά και του Έλληνα παραγωγού και δεν το έκανε. Ενδεικτικά όσον αφορά στον κλάδο μας θα αναφέρουμε:

  • Κώδικας Τροφίμων και Ποτών (άρθρο 82), ελληνικό γιαούρτι, από γάλα – συμπύκνωμα – σκόνες.
  • Τοπωνύμια που παραπλανούν τον καταναλωτή.
  • Γάλα υψηλής παστερίωσης, που παρουσιάζεται σαν πιο ασφαλές από το φρέσκο ενώ στην ουσία είναι κονσέρβα.
  • Τοποθετήσεις προϊόντων στα ψυγεία των σούπερ μάρκετ, που προκαλούν σύγχυση στον καταναλωτή ως προς τη διατροφική τους αξία και προέλευση των πρώτων υλών. 
  • Αντί για παρεμβάσεις σe όλα αυτά τα ζητήματα το ΙΝΚΑ καλεί τον κόσμο να μποϊκοτάρει ουσιαστικά την ελληνική κτηνοτροφία δηλαδή να την εξοντώσει. Φόνος εξ αμελείας ή εκ προθέσεως; Δυστυχώς, τείνουμε να πιστέψουμε το δεύτερο».

ΠΟΓΕΔΥ: Κάτω τα χέρια από την ελληνική κτηνοτροφία
Αντιδράσεις υπάρχουν και από την ΠΟΓΕΔΥ που σε ανακοίνωσή της επισημαίνει τα εξής:
«Με μια αιφνιδιαστική και ανεξήγητα απαράδεκτη ανακοίνωση η Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδας (ΙΝΚΑ) κηρύσσει τον «ανένδοτο αγώνα» ενάντια στην ακρίβεια που σαρώνει την αγορά τροφίμων ζητώντας από τους καταναλωτές να μην αγοράζουν για μια εβδομάδα τα τυροκομικά και γαλακτοκομικά προϊόντα. Το ΙΝΚΑ προφανώς είτε έχει πλήρη άγνοια ότι από την κίνηση αυτή πλήττεται τελικά η πραγματική ελληνική κτηνοτροφία και ο Έλληνας κτηνοτρόφος είτε – αδυνατώντας να το πιστέψουμε – τελεί υπό την επήρεια συμφερόντων που εδώ και καιρό πασχίζουν να μειώσουν την αξιοπρεπή τιμή του γάλακτος που απολαμβάνουν οι Έλληνες κτηνοτρόφοι ώστε να ανταπεξέλθουν στο δυσβάσταχτα αυξανόμενο κόστος παραγωγής. Εάν το ΙΝΚΑ θέλει πραγματικά να προστατεύσει τον Έλληνα καταναλωτή δεν έχει παρά να ανακοινώσει όλες εκείνες τις γνωστές πρακτικές (και ενδεχομένως να μποϋκοτάρει τις συγκεκριμένες επιχειρήσεις που τις ακολουθούν) που συνιστούν όχι μόνο αθέμιτο ανταγωνισμό με τις υγιείς επιχειρήσεις του κλάδου των γαλακτοκομικών και τυροκομικών προϊόντων αλλά παραπλανούν τον καταναλωτή και δυσφημίζουν την ποιότητα των αυθεντικών ελληνικών προϊόντων, όχι μόνο στην χώρα μας αλλά και στο εξωτερικό. 
Άλλως η ισοπεδωτική αντίληψη ότι «όλοι το ίδιο είναι» καταστρέφει ό,τι υγιές έχει απομείνει στον κλάδο. Παροτρύνουμε το ΙΝΚΑ να αναδείξει την πραγματική αιτία του προβλήματος και να στηλιτεύσει την κυβερνητική αδιαφορία για την καταπολέμηση φαινομένων απάτης και παραπλάνησης του καταναλωτή, μέσα από την αποδυνάμωση και πολυδιάσπαση του Ελεγκτικού Μηχανισμού του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και την συνακόλουθη απουσία ουσιαστικών ελέγχων στην αγορά και να ανακαλέσει άμεσα αυτή την ανακοίνωση η οποία βάλλει ευθέως εναντίον των Ελλήνων Κτηνοτρόφων κινδυνεύοντας να αποτελειώσει οικονομικά και τους τελευταίους από αυτούς που έχουν απομείνει, όπως πολύ ορθά επισημαίνει και ο Περιφερειάρχης Ηπείρου σε παρέμβασή του. 
Μπορεί Υπουργοί της παρούσας κυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένων μεγαλόσχημων πρώην αλλά και νυν Υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, να θέλουν να μας πείσουν ότι η ακρίβεια δεν προέρχεται από την αισχροκέρδεια αλλά είναι εισαγόμενη επειδή δεν υπάρχουν ντόπια προϊόντα, όμως ουδέποτε ασχολήθηκαν με τα πραγματικά προβλήματα της Ελληνικής Κτηνοτροφίας και των εργαζομένων για την υποστήριξή των Γεωτεχνικών (με εξαίρεση ως προς τους εργαζομένους τον για άσχετο λόγο απομακρυνθέντα Σ. Λιβανό) παρά μόνο υποβαθμίζουν με τις πράξεις τους και την προφανή αδυναμία τους για παροχή ουσιαστικού έργου, το πιο σημαντικό Υπουργείο της χώρας σε Υπουργείο Αγροτικών Επιδοτήσεων και – εδώ και τρία χρόνια – Αποζημιώσεων ανάλογα με τις «υποδείξεις» από επαγγελματίες λομπίστες του κλάδου οι οποίοι κυκλοφορούν στους διαδρόμους του ΥπΑΑΤ με κάθε κυβέρνηση και τυγχάνουν διακομματικής εύνοιας. 
Η ΠΟΓΕΔΥ, αντιπροσωπεύοντας όλους τους Γεωτεχνικούς Επιστήμονες του Δημόσιου Τομέα, αντιλαμβάνεται πλήρως τον πολύτιμο ρόλο του Έλληνα Γεωργού και Κτηνοτρόφου στην Εθνική Οικονομία, στη διασφάλιση της επισιτιστικής ασφάλειας της χώρας και τη διατήρηση του αγροτικού περιβάλλοντος, καλεί δε την πολιτική ηγεσία του 6ου ορόφου της Αχαρνών του ΥπΑΑΤ να ενεργήσει άμεσα ώστε επιτέλους να δοθούν λύσεις στα λιμνάζοντα θέματα της Κτηνοτροφίας και να την ενισχύσει με πρόσθετες δράσεις και χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2023-2027. Είναι καιρός η πολιτική ηγεσία του ΥπΑΑΤ να κάνει την αναγκαία «υπέρβαση» και να συνομιλήσει ειλικρινά με τους Εκπροσώπους του κλάδου της Κτηνοτροφίας όπως πράττει με συγκεκριμένους λομπίστες αγροτοσυνδικαλιστές για την εδώ και τώρα πρόσθετη και ουσιαστική στήριξη της Κτηνοτροφίας από το Στρατηγικό Σχέδιο της νέας ΚΑΠ. Για το τελευταίο καλό θα είναι να παραμεριστούν οι υπέρμετροι πανηγυρισμοί αυτών που επιδιώκουν τις δάφνες για την πολιτική ευθύνη ολοκλήρωσής του, καθώς η πραγματικότητα της δικαιολογημένης αγανάκτησης των Κτηνοτρόφων λόγω της αδυναμίας επίλυσης διαρθρωτικών προβλημάτων που θα έπρεπε να στοχεύει το Στρατηγικό αυτό Σχέδιο την υπερκεράζει!».

09/02/2023 02:40 μμ

Τροπολογία κατατέθηκε στη Βουλή στο Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, με τις διατάξεις της οποίας ρυθμίζονται διάφορα θέματα αρμοδιότητας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και μεταξύ άλλων ψηφίστηκαν τα εξής: 

1. Δύνανται, οι αποζημιώσεις των Αξιολογητών και των Μελών Συλλογικών Οοργάνων που συμμετέχουν στις διαδικασίες αξιολόγησης, ελέγχου, παρακολούθησης και παραλαβής των αιτήσεων στήριξης και των πράξεων που συγχρηματοδοτούνται στο πλαίσιο του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2022 και του Στρατηγικού Σχεδίου για την Κοινή Αγροτική Πολιτική 2023-2027, να ανέρχονται μέχρι του ποσού των 2.400 ευρώ (από 1.200 ευρώ) μηνιαία και όχι πέραν των 3.500 ευρώ (από 2.400 ευρώ) ετησίως, κατά παρέκκλιση του αρ. 21 του ν. 4354/2015. 

2. Λογίζονται νόμιμες, κατά παρέκκλιση κάθε αντίθετης διάταξης, οι αποφάσεις ανάληψης υποχρέωσης που εκδόθηκαν από τον Υπηρεσιακό Γραμματέα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ή τον νόμιμο αναπληρωτή του και αφορούν σε δαπάνες του Ταμείου Γεωργίας και Κτηνοτροφίας των οικονομικών ετών 2019, 2020, 2021 και 2022. 

«Οι δύο ανωτέρω Νομοθετικές ρυθμίσεις που αφορούν τις αποζημιώσεις των Γεωτεχνικών αν και υπολείπονται της πρότασης της ΠΟΓΕΔΥ είναι μία αρχή για να αναγνωριστεί επιτέλους η συμβολή των Γεωτεχνικών στην αποκλειστική ανάπτυξη του Πρωτογενούς Τομέα», τονίζει στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος της ΠΟΓΕΔΥ κ. Νίκος Κακαβάς.

26/01/2023 10:10 πμ

Στην αναγκαιότητα χορήγησης οικονομικών ενισχύσεων σε επιτραπέζια σταφύλια αναφέρεται το ΓΕΩΤΕΕ Παράρτημα Αν. Μακεδονίας σε επιστολή που έστειλε προς την ηγεσία του ΥπΑΑΤ.

Όπως αναφέρει στην επιστολή, «ο πόλεμος στην Ουκρανία και η ενεργειακή κρίση προκάλεσε ντόμινο ανατιμήσεων και πληθωρισμού σε όλα τα προϊόντα, με αποτέλεσμα τη μείωση της κατανάλωσης των φρούτων και λαχανικών στις ευρωπαϊκές αγορές τουλάχιστον κατά 30 - 40% σε σχέση με πέρσι. Οι καταναλωτές παρά την πεποίθηση τους ότι τα τελευταία πρέπει να συμπεριλαμβάνονται στην καθημερινή τους διατροφή δεν τα θεωρούν είδη πρώτης ανάγκης και προϊόντα προτεραιότητας στη διάρκεια της ενεργειακής και οικονομικής κρίσης που έχει ενσκήψει στην Ευρώπη και Παγκοσμίως. 

Ταυτόχρονα όμως για τους ίδιους λόγους, λόγω του αυξημένου πληθωρισμού, παρατηρήθηκε και μια σημαντική αύξηση του κόστους καλλιέργειας σε όλους τους συντελεστές παραγωγής (ενέργεια, λίπανση, φυτοπροστασία, εργατικά κ.α.), με παράλληλη αύξηση του κόστους συλλογής, συσκευασίας, αποθήκευσης και μεταφοράς.

Παρά το θετικό γεγονός της λήψης μέτρων από τα αρμόδια Υπουργεία, (όπως η μείωση της φορολογίας για τους αγρότες μέλη των συνεταιρισμών ή εκείνων που κάνουν συμβολαιακή πώληση των προϊόντων που παράγουν, η επιδότηση λιπασμάτων, η επιδότηση αγροτικού ρεύματος κ.α.),  δυστυχώς φέτος δεν μπόρεσαν να ανακουφίσουν τους παραγωγούς επιτραπέζιων σταφυλιών με τα τόσα προβλήματα που είχαν να αντιμετωπίσουν. 

Η κατάσταση πλέον είναι τραγική για τον κλάδο επιτραπέζιων σταφυλιών τα οποία, είτε δεν συγκομίστηκαν καθόλου λόγω χαμηλού εμπορικού ενδιαφέροντος, είτε πωλήθηκαν σε εξευτελιστικές τιμές κάτω του κόστους παραγωγής, καθότι πρόκειται για προϊόντα κατεξοχήν εξαγώγιμα με σχετικά μικρή εσωτερική κατανάλωση. 

Παρά το γεγονός ότι από την αρχή της φετινής καλλιεργητικής περιόδου και με δεδομένο ότι προηγήθηκαν δύο κακές καλλιεργητικές περίοδοι για το επιτραπέζιο σταφύλι, ήταν εμφανείς οι δυσκολίες που θα συναντούσαν οι παραγωγοί  κατά την περίοδο της συγκομιδής, συνέχισαν απτόητοι ακολουθώντας την προτροπή της Κυβέρνησης και των αρμόδιων Υπουργείων για κάλυψη της διατροφικής επάρκειας της χώρας μας, και ολοκλήρωσαν την παραγωγική διαδικασία στην καλλιέργειά τους. Άλλωστε, η φροντίδα μιας πολυετούς καλλιέργειας δεν μπορεί να αμεληθεί ούτε για μια χρονιά λόγω του κινδύνου ολοσχερούς καταστροφής τόσο της ετήσιας παραγωγής όσο και του πολυετούς φυτικού κεφαλαίου.

Τα διαχρονικά προβλήματα του αγροτοδιατροφικού τομέα στη χώρα μας είναι πολλά και γνωστά. Στα κυριότερα όμως που είναι ο μικρός κλήρος, η γήρανση του αγροτικού πληθυσμού, η μεγάλη εξάρτηση από τους αλλοδαπούς εργάτες, η αβάσταχτη γραφειοκρατία, η απουσία ικανοποιητικού αριθμού συλλογικών οργανώσεων, κ.α. σήμερα θα πρέπει να συνυπολογισθούν το αυξημένο κόστος παραγωγής λόγω της ενεργειακής κρίσης, οι πληθωριστικές πιέσεις, η έλλειψη εργατικών χεριών και η αύξηση του κόστους εργασίας καθώς και τα λοιπά προβλήματα που παρουσιάστηκαν στην παραγωγική διαδικασία, στη συγκομιδή αλλά και στην εφοδιαστική αλυσίδα, με τις τιμές πώλησης να κατρακυλούν στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων ετών, ζημιώνοντας τους παραγωγούς και συρρικνώνοντας σημαντικά το εισόδημά τους θέτοντας σε κίνδυνο την επιβίωση των αγροτικών τους εκμεταλλεύσεων». 

Συνοψίζοντας, οι αναταράξεις στην αγορά των φρούτων, εξαιτίας των επιπτώσεων του πολέμου στην Ουκρανία, που ευθύνεται και για την εκτόξευση του ενεργειακού κόστους και κατ’ επέκταση του κόστους παραγωγής, αποτελεί μια σκληρή πραγματικότητα που έχει φέρει σε δυσχερή θέση τους καλλιεργητές επιτραπέζιων σταφυλιών. 

Έχοντας υπόψη τα αντανακλαστικά του ΥπΑΑΤ στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της νόσου του COVID-19 στον αγροτικό τομέα και ταυτόχρονα δεδομένη τη θέληση της Κυβέρνησης να συνεχίζει να καλύπτει στοχευμένα το απολεσθέν εισόδημα των Ελλήνων Αγροτών, λόγω και της ενεργειακής και οικονομικής κρίσης, παρεμβαίνοντας καίρια όπου παρατηρείται διαταραχή και προκειμένου να διασφαλιστεί η προστασία και η συνέχιση της καλλιέργειας στην Ανατολική Μακεδονία, σας ζητούμε να εξετάσετε τη δυνατότητα χορήγησης οικονομικής ενίσχυσης στους παραγωγούς επιτραπέζιων σταφυλιών, με σκοπό την ενίσχυση και στήριξη του εισοδήματός τους, αξιοποιώντας όλα τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχει το Υπουργείο (de minimis, Ταμείο αλληλεγγύης,κ.α.), όπως ήδη ορθά κάνατε σε άλλες καλλιέργειες για το έτος 2022 στην Ελληνική επικράτεια, προκειμένου να μπορέσουν να συνεχίσουν οι Αγρότες μας, την καλλιέργεια των επιτραπέζιων σταφυλιών».

Σύμφωνα με τα στοιχεία του του Συνδέσμου Incofruit - Hellas, οι εξαγωγές επιτραπέζιων σταφυλιών για το 2022 ανέρχονται σε 49.628 τόνους, εμφανίζοντας μείωση σε σχέση με το 2021 που ήταν 61.030 τόνοι και το 2020 που ήταν 72.610 τόνοι. 

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Γεώργιος Πολυχρονάκης, Ειδικός Σύμβουλος του Συνδέσμου Incofruit - Hellas, «H εξαγωγή επιτραπέζιων σταφυλιών φέτος παρουσίασε μείωση κατά -18,6% έναντι του 2021. Η εκστρατεία των επιτραπέζιων σταφυλιών ουσιαστικά ολοκληρώθηκε. Ήταν μια καταστροφική χρονιά έμειναν ασυγκόμιστες ποσότητες όψιμων σταφυλιών». 
 

20/01/2023 02:40 μμ

Την αύξηση στην τυπική απόδοση της επιτραπέζιας ελιάς στα πλαίσια της πρόσκλησης της Υποδράσης 4.1.5 - Σχέδια Βελτίωσης ζητά το ΓΕΩΤΕΕ Ανατολικής Μακεδονίας.

Όπως αναφέρει στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ Ανατολικής Μακεδονίας κ. Ζαφείρης Μυστακίδης, το πρόβλημα αφορά όλη την χώρα. Στη νέα προκύρηξη που βρίσκεται σε διαβούλευση έχουμε μείωση της τυπικής απόδοσης σε σχέση με την προηγούμενη.  

Στα μέσα Δεκεμβρίου τέθηκε σε διαβούλευση το σχέδιο Υ.Α. για την Υποδράση 4.1.5 (Σχέδια Βελτίωσης) του ΠΑΑ 2017-2020 - μεταβατική περίοδος 2020-2022, ενόψει της έκδοσης και της επικείμενης πρόσκλησης.

Με λύπη διαπιστώνουμε ότι για μία ακόμη φορά αδικείται καταφανώς η καλλιέργεια της Επιτραπέζιας Ελιάς, όπου η Τυπική Απόδοση της συγκεκριμένης καλλιέργειας αντί να αυξηθεί σε σχέση με την προηγούμενη πρόσκληση των Σχεδίων Βελτίωσης όπου και τότε εμφανώς αδικούνταν, μειώνεται ακόμα περαιτέρω. 

Από 2.953 €/Ha που αφορούσε όλη τη χώρα τώρα μειώνεται στις 2.736,21 €/Ha για την Ηπειρωτική χώρα και αυξάνεται στις 3.136,74 € στην Κρήτη και στα νησιά του Β. και Ν. Αιγαίου γεγονός εντελώς παράλογο.

Στην Περιφέρεια ΑΜΘ και στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας καλλιεργείται σε μεγάλη έκταση η Επιτραπέζια Ελιά Ποικιλίας Χαλκιδικής, όπως και στο νησί της Θάσου η «Θρουμποελιά Θάσου» ως προϊόν ΠΓΕ. Πρόκειται για προϊόντα ως επί το πλείστον εξαγωγικού χαρακτήρα, με υψηλή προστιθέμενη αξία για τους καλλιεργητές τους που δικαιολογούν υψηλότερη τυπική απόδοση. Σε αντιδιαστολή ως παράδειγμα αναφέρεται η τυπική της απόδοση της Κρητικής ελιάς δικαιολογείται να είναι πιο χαμηλή εξαιτίας του γεγονότος ότι πρόκειται για κυρίως για ελιά ελαιοποίησης και όχι για επιτραπέζια. Επίσης, το στρεμματικό κόστος που αφορά την καλλιέργεια της ελιάς στην περιοχή μας είναι ιδιαίτερα υψηλό διότι το προϊόν που παράγεται είναι υψηλών ποιοτικών προδιαγραφών γεγονός που το καθιστά στη συντριπτική του πλειοψηφία εξαγώγιμο.

Τα πραγματικά οικονομικά δεδομένα των συγκεκριμένων επιτραπέζιων ποικιλιών (Χαλκιδικής και Θάσου) απέχουν κατά πολύ από την Τυπική Απόδοση που αναγράφεται στους πίνακες Τυπικής Απόδοσης που έχει εκδώσει η Διαχειριστική Αρχή. Παρακάτω σας δίνεται μία λεπτομερής οικονομική ανάλυση της καλλιέργειας των 2 παραπάνω ποικιλιών ώστε να γίνει αντιληπτό το μέγεθος της αδικίας που υφίστανται οι καλλιέργειες αυτές αφού για να φτάσουν την Τυπική Απόδοση των 12.000 € που απαιτείται για την υποβολή πρότασης θα πρέπει να καλλιεργούν τουλάχιστον 44 στρ. με αυτές τις Επιτραπέζιες Ελιές.

Οικονομικά Δεδομένα Επιτραπέζιας Ελιάς ποικιλίας Χαλκιδικής

Έξοδα
Λίπανση: 150 €/στρ
Φυτοπροστασία: 200 €/στρ
Εργατικά κλαδέματος και συγκομιδής: 250 €/στρ 
Ενεργειακό κόστος κλπ - Άρδευση: 100 €/στρ
Ενοίκιο: 0,75 €/στρ
Σύνολο Εξόδων: 775 €/στρ

Έσοδα
Παραγωγή: 60 κιλά /δένδρο με μ.ο. δένδρων /στρ τα 25, άρα 1.500 κιλά /στρ
Μέση τιμή πώλησης τελευταίας 3ετίας: 1,20 €/κιλό
Συνολικά έσοδα: 1.800 € /στρ
Καθαρό κέρδος προ φόρων: 1.025 €/στρ ή 10.250 €/Ha

Τα παραπάνω στοιχεία έχουν υπολογισθεί λαμβάνοντας υπ’ όψιν τα δεδομένα τιμών και παραγωγής των τελευταίων 3 ετών. Αντίστοιχα ισχύουν και για την Επιτραπέζια Ελιά ποικιλίας «Θρουμπολιά Θάσου».

Γίνεται λοιπόν αντιληπτό, με βάση τα παραπάνω, ότι η Τυπική Απόδοση που αναφέρεται στους πίνακες αδικεί κατάφορα την καλλιέργεια της Επιτραπέζιας Ελιάς, στερεί δε το δικαίωμα της ένταξης της στα επερχόμενα σχέδια βελτίωσης, από τους καλλιεργητές της, αφού ένας καλλιεργητής των 45 περίπου στρεμμάτων, με βάση την Τυπική Απόδοση, θεωρείται ένας πολύ μικρός παραγωγός, ενώ στην πραγματικότητα διατηρεί μια ανταγωνιστική και βιώσιμη εκμετάλλευση.

Με βάση τα παραπάνω σας ζητούμε τη διόρθωση της Τυπικής Απόδοσης των παραπάνω καλλιεργούμενων ποικιλιών Επιτραπέζιας Ελιάς στην πραγματική τους οικονομική διάσταση. 

13/01/2023 10:50 πμ

Έληξε η παράταση στο τέλος του 2022, μια παράταση που είχε δοθεί πέρσι από το ΥπΑΑΤ.

Την παράταση της εγκατάστασης προστατευτικών διατάξεων έναντι ανατροπής (Δ.Π.Ε.Α) στους Διαξονικούς Γεωργικούς Ελκυστήρες (Τρακτέρ), των αψίδων δηλαδή και των θαλάμων και εφαρμογή προγράμματος επιδότησης τους ζητά από το ΥπΑΑΤ η Πανελλήνια Ένωση Πτυχιούχων Τεχνολογικής Εκπαίδευσης Γεωτεχνικών.

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο γενικός γραμματέας της Ένωσης κ. Κώστας Καρύδης: «είμαστε ακριβώς στο ίδιο σημείο που ήμασταν και πριν ένα χρόνο. Δεν έχει δοθεί καμιά λύση στο θέμα της υποχρέωσης των ιδιοκτητών τρακτέρ για εγκατάσταση προστατευτικών διατάξεων έναντι ανατροπής στους γεωργικούς ελκυστήρες. Καλούμε το ΥπΑΑΤ και την κυβέρνηση να χορηγήσουν νέα παράταση για τοποθέτηση αψίδας ή θαλάμου και γιατί όχι να επιδοτήσουν αυτές τις προσθήκες, καθώς η κατάσταση με τα δυστυχήματα έχει ξεφύγει. Να πούμε ότι δεν υπάρχει θεσμοθετημένη διαδικασία για τοποθέτηση αψίδας σε τέτοιου είδους τρακτέρ ή καμπίνας, οπότε όλα είναι στον αέρα. Πρέπει να βρεθεί λύση και για τον απλό λόγο ότι έχουν παγώσει και οι μεταβιβάσεις αυτών των τρακτέρ».

Ολόκληρη η επιστολή έχει ως εξής:

Αίτημα της Π.Ε.Π.Τ.Ε.Γ. στο ΥπΑΑΤ για παράταση της εγκατάστασης προστατευτικών διατάξεων έναντι ανατροπής (Δ.Π.Ε.Α) στους Διαξονικούς Γεωργικούς Ελκυστήρες (Τρακτέρ) και εφαρμογή προγράμματος επιδότησης τους:

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Μετά από συνεχή αιτήματα από αγρότες και κτηνοτρόφους από όλη τη χώρα σας ζητούμε την παράταση της προθεσμίας για την προμήθεια και την εγκατάσταση των ειδικών προστατευτικών μπαρών-αψίδων –θαλάμων (κατά τύπο και κατά περίπτωση) στους γεωργικούς ελκυστήρες -τρακτέρ, που κατασκευάστηκαν και πήραν άδεια κυκλοφορίας στη χώρα μας πριν τις 22 Μαΐου 1998.

Με την παράταση, που ζητούμε, επιλύεται προσωρινά ένα σημαντικό πρόβλημα που θα αντιμετώπιζαν πολλοί αγρότες και κτηνοτρόφοι στη χώρα μας σε μία δύσκολη διεθνή συγκυρία και το οποίο θα είχε ως συνέπεια, αφενός την απαξίωση του καλλιεργητικού τους εξοπλισμού (τρακτέρ) και αφετέρου θα επιλύσει κάθε κίνδυνο στη συμμετοχή τους σε κοινοτικά προγράμματα εκσυγχρονισμού και αναδιάρθρωσης των γεωργικών τους εκμεταλλεύσεων.

Σύμφωνα με την απόφαση ΔΓC47/23-4-1998 και στη συνέχεια με την 11337/Γ3Β/2365/2009, καθίσταται υποχρεωτική η ύπαρξη Δ.Π.Ε.Α. στους διαξονικούς γεωργικούς ελκυστήρες.

Ο σημαντικότερος λόγος που εξακολουθεί να δίνεται κάθε χρόνο η παράταση είναι ότι δεν υπάρχουν στην αγορά εγκεκριμένες Δ.Π.Ε.Α. (Διατάξεις προστασίας έναντι ανατροπής για τους διαξονικούς γεωργικούς ελκυστήρες) για όλους τους τύπους διαξονικών ελκυστήρων που κυκλοφορούν στην ελληνική επικράτεια.

Σημειώνουμε ότι για τον ορισμό του νέου χρόνου παράτασης και κατ΄ επέκταση των τερματισμό των συνεχιζόμενων έως τώρα παρατάσεων απαιτείται:
 
α. Η ολοκλήρωση της Απογραφής των διαξονικών ελκυστήρων
 
Σήμερα η απογραφή γίνεται στις Περιφέρειες αλλά δεν υπάρχει ενιαίο μηχανογραφικό σύστημα ώστε να υπάρχει εικόνα για το πόσοι και ποιοι τύποι ελκυστήρων κυκλοφορούν στην ελληνική επικράτεια.
 
β. Η θεσμοθέτηση διαφορετικής διαδικασίας εθνικής έγκρισης τύπου των Δ.Π.Ε.Α.
 
Σήμερα η εθνική έγκριση τύπου (ισχύει μόνο για κυκλοφορία αγροτικών μηχανημάτων στην Ελλάδα) μιας Δ.Π.Ε.Α. ,απαιτεί ως δικαιολογητικό την έγκριση τύπου ΕΕ.
 
Καλούμε το Υπ.Α.Α.Τ. να προχωρήσει άμεσα στον εκσυγχρονισμό του νομοθετικού πλαισίου και την ανάπτυξη νέου πληροφοριακού συστήματος που θα ενσωματώνει την υφιστάμενη πληροφορία και θα υποστηρίζει το σύνολο των διαδικασιών που απαιτούνται σχετικά με:

  • τη χρήση
  • την έγκριση τύπου
  • την επισκευή
  • την τοποθέτηση
  • τον τεχνικό έλεγχο
  • τη μεταβίβαση και γενικά όλο τον κύκλο ζωής των αγροτικών μηχανημάτων.

 Προτείνουμε την εφαρμογή προγράμματος επιδότησης από το Υπ.Α.Α.Τ. στους κατ’ επάγγελμα Αγρότες και Κτηνοτρόφους άλλα και γενικότερα στους κατόχους αγροτικών εκμεταλλεύσεων βάση του Μ.Α.Ε.Ε. και της Δήλωσης στο Ο.Σ.Δ.Ε. και οι οποίοι θα προχωρήσουν στην τοποθέτηση Δ.Π.Ε.Α. στο Αγροτικό τους μηχάνημα (Τρακτέρ) μέσω είτε των αντιπροσωπειών πώλησης αγροτικών μηχανημάτων, είτε μέσω εξουσιοδοτημένων συνεργείων αγροτικών μηχανημάτων, προκειμένου να επιταχυνθεί και να ολοκληρωθεί η διαδικασία το ταχύτερο δυνατόν.
 
Με την συνεχιζόμενη απογραφή των αγροτικών μηχανημάτων και με την οριστική ρύθμιση της διαδικασίας και της τοποθέτησης Προστατευτικών στους Γεωργικούς Ελκυστήρες (Δ.Π.Ε.Α. = Διάταξη Προστασίας Έναντι Ανατροπής):
 
Θα μειωθούν οι τραυματισμοί και τα θανατηφόρα ατυχήματα από την ανατροπή των διαξονικών ελκυστήρων που στοιχίζουν δεκάδες ζωές σε αγρότες και κτηνοτρόφους κάθε χρόνο.

Επιπλέον με την ολοκλήρωση της θα είναι ίσως το χρησιμότερο εργαλείο για την εφαρμογή των πολιτικών που αφορούν τα αγροτικά μηχανήματα σε όλη την Χώρα.

Σημειώνουμε επίσης πως θα πρέπει να γίνει και αναγκαία πρόβλεψη και προγραμματισμός από το Υπ.Α.Α.Τ. για την στελέχωση των υπηρεσιών των Διευθύνσεων Αγροτικής Ανάπτυξης με το αναγκαίο μόνιμο Γεωτεχνικό Προσωπικό Τ.Ε. και Π.Ε. σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας και για αυτό σας ζητούμε να προχωρήσετε στην προκήρυξη των απαιτούμενων θέσεων μέσω διαδικασιών Α.Σ.Ε.Π.

Αθήνα, 12/01/2023

15/12/2022 11:44 πμ

Πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2022 οι εκλογές για την ανάδειξη νέων οργάνων διοίκησης (Διοικητικού Συμβουλίου, Διοικουσών Επιτροπών Παραρτημάτων και Συνέλευσης Αντιπροσώπων των Κλάδων) στο Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΓΕΩΤ.Ε.Ε.).

Οι εκλογές διεξήχθησαν σε 67 εκλογικά τμήματα σε όλη την επικράτεια και αφορούσαν το σύνολο των γεωτεχνικών της χώρας, δηλαδή όλους τους γεωπόνους, δασολόγους, γεωλόγους, κτηνιάτρους και ιχθυολόγους.

Τα προσωρινά αποτελέσματα (σε 67 από τα 67 εκλογικά τμήματα) έχουν ως εξής:

Ψήφισαν 6.417

Έγκυρα 6.095

Για το Διοικητικό Συμβούλιο έλαβαν:

Δ.Α.Κ.Ε. ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΩΝ 2.601 (42,7 %)

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΩΝ 1.337 (21,9%)

ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΗ ΕΝΩΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ (ΓΕΚ) 1.116 (18,3%)

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΩΝ - ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ 597 (9,8%)

ΕΝΩΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ 444 (7,3%)

Με βάση τα αποτελέσματα αυτά, στο 15μελές Δ.Σ. του Επιμελητηρίου εκλέγονται 6 μέλη από τη Δ.Α.Κ.Ε. ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΩΝ, 4 μέλη από τη ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΩΝ, 4 μέλη από την ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΗ ΕΝΩΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ και 1 μέλος από την ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΩΝ - ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ. Σημειώνεται ότι η θητεία των οργάνων διοίκησης του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. είναι τετραετής.

Επισημαίνεται ότι τα επίσημα αποτελέσματα των εκλογών θα ανακοινωθούν από την Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή, μετά το πέρας των εργασιών της, καταλήγει η σχετική ανακοίνωση του ΓΕΩΤΕΕ.

30/11/2022 09:55 πμ

Απώλειες στις άμεσες ενισχύσεις από 20% μέχρι και πάνω από 69% σε σχέση με σήμερα, θα «γευθούν» Θεσσαλοί αγρότες με την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ 2023-2027.

Αυτό προκύπτει από στοιχεία σχετικής έκθεσης από την επιστημονική Ομάδα Εργασίας για τη νέα ΚΑΠ 2023-2027 του ΓΕΩΤΕΕ Κεντρικής Ελλάδας, την οποία επεξεργάστηκε η ΠΑΚ Θεσσαλίας. Αρχικά, τονίζει σε ανακοίνωσή της, να επισημάνουμε ότι η Βασική Ενίσχυση στη νέα ΚΑΠ 2023-2027 είναι μειωμένη κατά 23,35 % σε επίπεδο χώρας, ενώ χρηματικά η μείωση αυτή για την περιφέρεια Θεσσαλίας είναι 33.668.472 ευρώ ανά έτος. Παράλληλα, οι αγρότες που λαμβάνουν σήμερα Πράσινη Ενίσχυση, στην περιφέρεια Θεσσαλίας, είναι 62.802, με συνολικό ποσό 76,1 εκατ. ευρώ, ενώ με τη νέα ΚΑΠ 2023-2027 καταργείται η συγκεκριμένη ενίσχυση και αυτά τα 76,1 εκατ. ευρώ χάνονται για τους Θεσσαλούς αγρότες, ενώ η όποια αναπλήρωση μέρος αυτού του ποσού μπορεί να γίνει μέσω των Οικοσχημάτων, για τα οποία θα αναφερθούμε παρακάτω.

Eco – Schemes (οικοσχήματα)

Μία ριζική αλλαγή στην Νέα Κοινή Γεωργική Πολιτική είναι ότι οι περισσότεροι κανόνες πρασινίσματος και οι  κανόνες πολλαπλής συμμόρφωσης ενσωματώνονται στα πρότυπα της νέας ΚΓΠ για την λήψη βασικής ενίσχυσης που σημαίνει ότι ο παραγωγός από το 2023 και πλέον, κάνοντας ότι έκανε καλλιεργητικά μέχρι σήμερα συνδυάζοντας και νέους κανόνες, θα λαμβάνει μόνο την βασική ενίσχυση. Δηλαδή για τον Δήμο Σοφάδων στην ΠΕ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ για παράδειγμα ένας παραγωγός που λάμβανε 32,69 ευρώ βασικής ενίσχυσης + 18,3 ευρώ πράσινης ενίσχυσης (δηλαδή συνολικά 51,00 ευρώ ανά στρέμμα) που αποτελεί τον μέσο όρο επιδότησης στην περιφέρεια των αροτραίων ΠΕ2, με την εφαρμογή της ΝΚΓΠ θα λάβει ποσό ενίσχυσης 21,5 ευρώ ανά στρέμμα, δηλαδή μείωση 57,84%. Ενώ αρκετά μεγάλο ποσοστό παραγωγών του κάμπου της Θεσσαλίας οι οποίοι λάμβαναν επιδοτήσεις με βασική + πράσινη ενίσχυση 70 ευρώ το στρέμματα θα δούνε μειώσεις μεγαλύτερες από 69%.

Οι νέοι πόροι που θα δοθούν με τα οικοσχήματα (eco-schemes) έρχονται για να αναπληρώσουν ένα μέρος των ενισχύσεων που χάνονται ως ένα νέο μοντέλο σε αντικατάσταση των χρημάτων από το παλιό πρασίνισμα ώστε ο παραγωγός να λάβει για παράδειγμα εκτός από τα 21,5 ευρώ ανά στρέμμα στην ΠΕ2 και επιπλέον ποσά ανάλογα με τα οικοσχήματα στα οποία θα ενταχθεί για την εκμετάλλευσή του ώστε το συνολικό ποσό επιδότησης να μην μείνει στα ποσά της βασική ενίσχυσης. Τα σχήματα αυτά αποτελούν νέα οικολογικά προγράμματα για το κλίμα και το περιβάλλον για την υλοποίηση των οποίων θα κατανέμεται υποχρεωτικά ποσοστό 25% του προϋπολογισμού των άμεσων ενισχύσεων σε ετήσια βάση. Ο προτεινόμενος κατάλογος των Οικολογικών προγραμμάτων καθώς και η κατανομή των πόρων ανά παρέμβαση θα οριστικοποιηθεί μετά την ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων. Ωστόσο γίνετε αντιληπτό ότι ο παραγωγός θα πρέπει να επενδύσει και να ξοδέψει σε κάθε περίπτωση χρήματα για την υλοποίηση των προγραμμάτων που θα επιλέξει με αποτέλεσμα το ποσό το οποίο λαμβάνει να μην αποτελεί καθαρό ποσό επιδότησης δικαιωμάτων και σε αυτή την λογική αντιλαμβάνεται κανείς ότι τα δικαιώματα όπως τα γνωρίζαμε θα υποστούν σε πολλές περιπτώσεις δραματικές μειώσεις χωρίς προστασία στην μείωση (αφού καταργούνται τα ιστορικά δικαιώματα και έχουμε πλήρη σύγκλιση μέχρι τα τέλη του 2026).

Το ποσό για τα Οικοσχήματα σε σχέση με το πρασίνισμα της προηγούμενης ΚΑΠ είναι μειωμένο κατά 30,13%. Το ποσό που χάνεται από το παλιό πρασίνισμα σε επίπεδο Θεσσαλίας είναι 76.112.806 ευρώ ετησίως. Συνεπώς η μείωση της βασικής ενίσχυσης σε συνδυασμό με το μειωμένο ποσό για τα οικοσχήματα (για όσους παραγωγούς ενταχθούν σε αυτά αφού είναι προαιρετικά) δημιουργούν απώλειες ύψους 436,23 εκατομμυρίων σε επίπεδο χώρας.

Αναδιανεμητική Ενίσχυση

Νέο εργαλείο στην ΝΚΓΠ θα είναι η συμπληρωματική στήριξη αναδιανεμητικού εισοδήματος για τη βιωσιμότητα (Αναδιανεμητική Ενίσχυση) αφού καθίσταται υποχρεωτική κατά τη νέα προγραμματική περίοδο (από το 2023 και μετά). Στόχος της συγκεκριμένης ενίσχυσης είναι η δικαιότερη κατανομή αλλά και η αποτελεσματικότερη και αποδοτικότερη στόχευση της εισοδηματικής στήριξης από τις μεγαλύτερες προς τις μικρότερες και μεσαίου μεγέθους εκμεταλλεύσεις. Θα αφιερώνεται ετησίως ποσοστό 10% του φακέλου των άμεσων ενισχύσεών τους (πλην της ειδικής καλλιεργητικής ενίσχυσης για το βαμβάκι) για την αναδιανεμητική ενίσχυση, η οποία θα έχει τη μορφή πρόσθετης ετήσιας αποσυνδεδεμένης ενίσχυσης ανά εκτάριο και θα αφορά στις μικρές και μεσαίες εκμεταλλεύσεις που είναι ήδη δικαιούχοι βασικής ενίσχυσης.

Η κατανομή του συνολικού ποσού της αναδιανεμητικής ενίσχυσης ανά αγρονομική περιφέρεια θα ακολουθεί την ίδια κατανομή που ακολουθεί και η βασική ενίσχυση ενώ το εύρος των εκταρίων ανά αγρονομική περιφέρεια των μικρότερων και μεσαίου μεγέθους εκμεταλλεύσεων που θα δικαιούνται αναδιανεμητική ενίσχυση έχεις ως εξής :

  • Στην ΠΕ1 από 10 έως 170 στρέμματα εκμετάλλευση θα λαμβάνει επιπλέον 17,7 ευρώ ανά στρέμμα
  • Στην ΠΕ2 από 20 έως 110 στρέμματα εκμετάλλευση θα λαμβάνει επιπλέον 13,8 ευρώ ανά στρέμμα
  • Στην ΠΕ1 από 10 έως 40 στρέμματα εκμετάλλευση θα λαμβάνει επιπλέον 11,6 ευρώ ανά στρέμμα.

Όταν ένας παραγωγός έχει συνδυαστικά εκτάσεις σε περισσότερες από 1 αγρονομικές περιφέρειες τότε υπάρχει μέθοδος υπολογισμού ώστε να αποκλείονται από την συγκεκριμένη ενίσχυση εκμεταλλεύσεις που ξεπερνούν το όριο της αντικειμενικά μεσαίας εκμετάλλευσης. Το ίδιο ισχύει και όταν ένας παραγωγός θα επιλέξει να κάνει διαίρεση της εκμετάλλευσής του προκειμένου να θεωρεί ότι η εκμετάλλευσή του είναι μικρομεσαία.

Συμπεράσματα

Στα συμπεράσματα, η επιστημονική Ομάδα Εργασίας για τη νέα ΚΑΠ 2023-2027, του ΓΕΩΤΕΕ Κεντρικής Ελλάδας, αναφέρεται ότι στην Περιφέρεια Θεσσαλίας οι παραγωγοί είχαν να λαμβάνουν από βασική και πράσινη ενίσχυση κατά το έτος 2020 το ποσό των  226.775.157 ευρώ.

Η μελλοντική κατάσταση για το 2026 θα έχει τους δικαιούχους παραγωγούς στην Θεσσαλία να λαμβάνουν δικαιώματα Βασικής ενίσχυσης 116.993.872 ευρώ (μείωση 48,4% από τα χρήματα που είχαν να λαμβάνουν). Αν υπολογίσουμε αναλογικά σε επίπεδο Θεσσαλίας τα πιθανά ποσά ενίσχυσης από τα οικοσχήματα και από την αναδιανεμητική ενίσχυση και τα προσθέσουμε στην βασική ενίσχυση τότε θα φτάσουμε στα  180.520.066 ευρώ (μείωση 20,4% ανά έτος δηλαδή 46.255.085 ευρώ λιγότερα κάθε έτος) χωρίς να μπορούμε να υπολογίσουμε τα κόστη που θα προκύψουν στους γεωργούς για την εφαρμογή και τήρηση των οικοσχημάτων αφού θα απαιτούνται σε όλες τις περιπτώσεις  έξοδα προκειμένου να επιτευχθούν οι ποιοτικοί αλλά και οι ποσοτικοί στόχοι ανά δράση με την παρακολούθηση και την κατάρτιση μελετών από συμβούλους, την μετακίνηση των ζώων, την αγορά εφαρμογής για την παρακολούθηση των εισροών και εκροών του παραγωγού κ.ο.κ. Η οικονομική μείωση σε επίπεδο περιφερειακών ενοτήτων κάθε έτος έχει ως εξής:

  • ΠΕ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ η μείωση είναι 13.958.968 ευρώ
  • ΠΕ ΛΑΡΙΣΑΣ η μείωση είναι 20.498.630 ευρώ
  • ΠΕ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ η μείωση είναι 5.479.103 ευρώ
  • ΠΕ ΣΠΟΡΑΔΩΝ η μείωση είναι 49.177 ευρώ
  • ΠΕ ΤΡΙΚΑΛΩΝ η μείωση είναι 6.269.206 ευρώ.

Τέλος, στις συνολικές απώλειες για την περιφέρεια Θεσσαλίας, θα πρέπει να προστεθούν και οι απώλειες που θα υπάρξουν από την κατάργηση των Συνδεδεμένεων Ενισχύσεων στους καρπούς με κέλυφος καθώς και των μήλων εκτός ΠΟΠ.

23/11/2022 09:15 πμ

Στο τιμόνι της ΠΟΓΕΔΥ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Γεωτεχνικών Δημοσίων Υπαλλήλων) για μια ακόμη τριετία ο Νικόλαος Κακαβάς. Είναι η όγδοη συνεχόμενη τριετία (24 έτη) που ο κ. Κακαβάς εκλέγεται σαν πρόεδρος της Ομοσπονδίας. 

Το Δ.Σ. της ΠΟΓΕΔΥ, που προέκυψε στις τελευταίες αρχαιρεσίες στις 16/11/2022, συγκροτήθηκε σε σώμα στη συνεδρίαση, που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, μετά από πρόσκληση του πλειοψηφούντος συμβούλου, στις 22/11/2022, ως εξής:

Πρόεδρος - Κακαβάς Νικόλαο
Αντιπρόεδρος - Μπόρη Μήνα
Γενικός Γραμματέας - Κατσιπόδας Σπυρίδων
Ταμίας - Λαμπρόπουλος Σωτήρης
Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας - Θεοχαρίδης Θεοχάρης
Οργανωτικός Γραμματέας - Κοντογιάννης Γεώργιος
Σύμβουλος Δημόσιων Σχέσεων - Κωταντούλα Μαρία
Μέλη
Βάτσος Δημήτριος
Γεωργιάδου Μαργαρίτα
Γιαννουλία Αικατερίνη
Ζαφειροπούλου Βασιλική
Κοκκίνης Θεόδωρος
Τάνου Βασιλική

Η θητεία του Συμβουλίου είναι τριετής.

24/10/2022 02:32 μμ

Ενημέρωση παραγωγών, συμβουλευτική υποστήριξη με εκπαίδευση - κατάρτιση, ηλικιακή ανανέωση, συνεργασία και δικτύωση μεταξύ παραγωγών, πανεπιστημίων και αγοράς, θα είναι οι άξονες προτεραιότητας του στρατηγικού σχεδιασμού της νέας ΚΑΠ.

Αυτό τονίστηκε σε εκδήλωση που συνδιοργάνωσε, στα πλαίσια της 29ης AGROTICA 2022, το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΓΕΩΤΕΕ) με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, την Γενική Γραμματεία Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών και τη συμβολή του Εθνικού Αγροτικού Δικτύου, την Παρασκευή, 21 Οκτωβρίου 2022, με θέμα: «Νέοι Αγρότες - Νέες Δυνατότητες - Νέες Χρηματοδοτικές Ευκαιρίες από το ΠΑΑ». 

Στόχος της εκδήλωσης ήταν η ενημέρωση για τις ευκαιρίες και τα κίνητρα που δίνονται μέσα από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) για τη μετάβαση στο νέο παραγωγικό μοντέλο για μια περισσότερο ανθεκτική, πράσινη και ψηφιακή γεωργία.

Νέοι Αγρότες - Νέες Δυνατότητες - Νέες Χρηματοδοτικές Ευκαιρίες από το ΠΑΑ

Ο Υπουργός στον σύντομο χαιρετισμό του αναφέρθηκε με στοιχεία στην επιτυχία του προγράμματος των Νέων Αγροτών, τόνισε πως η επιτυχία ανήκει σε όλους τους υπηρεσιακούς παράγοντες που χειρίστηκαν το πρόγραμμα και επεσήμανε ότι η κατεύθυνση στο εξής ακολουθεί το τρίπτυχο Έρευνα - Καινοτομία, Εκπαίδευση - Κατάρτιση, Επιχειρηματικότητα. Τέλος ευχαρίστησε το ΓΕΩΤΕΕ και τους γεωτεχνικούς, τόνισε πως αυτοί θα οδηγήσουν τους αγρότες στην επόμενη ημέρα, διασφαλίζοντας την αυτάρκεια της χώρας σε αγαθά και παρέχοντας όχι μόνο επισιτιστική ασφάλεια αλλά και άνοδο, φέρνοντας στην χώρα έσοδα και οδηγώντας την στην ανάπτυξη.

Στην συνέχεια τον λόγο πήρε ο Γενικός Γραμματέας Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών του ΥπΑΑΤ κ. Δ. Παπαγιαννίδης, ο οποίος αναφέρθηκε στη χρησιμότητα των χρηματοδοτικών εργαλείων που μπορούν να επιλέξουν οι αγρότες για να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις τους.

Ακολούθησε ο Πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ κ. Σ. Μάμαλης, ο οποίος στον χαιρετισμό του αναφέρθηκε στα μέτρα που στόχο έχουν την αύξηση της παραγωγικότητας των αγροτικών προϊόντων. Επεσήμανε ότι τα μέτρα του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης υλοποιήθηκαν κατά τον καλύτερο τρόπο και με την παρέμβαση του ΓΕΩΤΕΕ, μέσα από προτάσεις και απόψεις που τέθηκαν και υιοθετήθηκαν από την πολιτική ηγεσία. Τόνισε ότι τα χρηματοδοτικά εργαλεία είναι ο πυρήνας για τα μέτρα που θα οδηγήσουν στην αύξηση της παραγωγικότητας και συνοψίζοντας αναφέρθηκε στον ρόλο του ΓΕΩΤΕΕ και των Γεωτεχνικών και στη συνεχή παρουσία τους κοντά στην πολιτεία και στον αγρότη.

Επίσης την εκδήλωση χαιρέτισαν η πρώην Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κα. Κ. Μπατζελή, ο Πρόεδρος της ΠΟΣΓ κ. Δ. Σοφολόγης, ο Βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης κ. Δ. Βαρτζόπουλος, ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας Κεντρικής Μακεδονίας κ. Γ. Κεφαλάς ενώ την εκδήλωση παρακολούθησαν οι Αντιπεριφερειάρχες Δυτικής Ελλάδας κ. Βασιλόπουλος , Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Β. Δελησταμάτης, ο Αντιπρόεδρος του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. κ. Ε. Σπυρίδης και πλήθος γεωτεχνικών.  

Οι εργασίες της εκδήλωσης ξεκίνησαν με εισήγηση που ανέπτυξε ο κ. Ν. Μανέτας, Προϊστάμενος της ΕΥΔ ΣΣ ΚΑΠ με θέμα «Στρατηγικός σχεδιασμός για την προώθηση της καινοτομίας και της μεταφοράς γνώσης στον αγροδιατροφικό τομέα». Ο κ. Μανέτας στην εισήγησή του επεσήμανε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο αγροδιατροφικός τομέας, αναφέρθηκε στην Νέα ΚΑΠ , το σημαντικότερο χρηματοδοτικό μέσο, όπως είπε και στις προκλήσεις της και τόνισε τους 5 άξονες προτεραιότητας του στρατηγικού σχεδιασμού του ΥπΑΑΤ. Συγκεκριμένα εστίασε στη διαβούλευση και ενημέρωση των παραγωγών, στη συμβουλευτική υποστήριξη με εκπαίδευση - κατάρτιση, στην ηλικιακή ανανέωση του πρωτογενή τομέα, στην συνεργασία και δικτύωση μεταξύ παραγωγών, πανεπιστημίων και αγοράς και τέλος στην προώθηση βιώσιμων ιδιωτικών επενδύσεων στον πρωτογενή τομέα.  

Ακολούθησε εισήγηση από τον κ. Ε. Τσιατούρα, Προϊστάμενο της Μονάδας Επενδύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις- ΕΥΕ ΠΑΑ, με θέμα «Νέοι Γεωργοί - Κίνητρα για την πρώτη εγκατάσταση στον πρωτογενή τομέα και την υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων». Ο κ. Ε. Τσιατούρας παρουσίασε με στοιχεία την επιτυχία του προγράμματος των Νέων Γεωργών και αναφέρθηκε διεξοδικά στα Σχέδια Βελτίωσης που αποτελούν την επόμενη δημόσια ενίσχυση για υλοποίηση επενδύσεων σε επίπεδο γεωργικής εκμετάλλευσης. Τόνισε ότι ο κάθε παραγωγός πρέπει να επιλέξει και να συνεργαστεί με τον γεωτεχνικό που αυτός επιθυμεί να τον βοηθήσει για να έχει θετικά αποτελέσματα στην επιχείρησή του και τέλος αναφέρθηκε σε χρηστικές πληροφορίες του προγράμματος που αφορούσαν σε στοιχεία αξιολόγησης, κριτήρια βαθμολόγησης, κ.λ.π. 

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε  από τον κ. Μ. Γαρδικιώτη, Γενικό Γραμματέα Δ.Σ. ΓΕΩΤΕΕ, ο οποίος συνοψίζοντας επεσήμανε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση ζητάει νέο πρότυπο για αυτό και ο ίδιος θεωρεί ότι έρχονται αλλαγές που θα υλοποιήσουν τον μετασχηματισμό που επιχειρείται, με την συνεργασία όλων των κλάδων. Τόνισε ότι ο γεωτεχνικός πρέπει να συνεχίσει να βρίσκεται δίπλα στον αγρότη και πρέπει να τον συμβουλέψει ορθά ώστε να πάρει αυτά που πρέπει και όχι αυτά που ενδεχομένως θέλει. Επίσης τόνισε ότι το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης πρέπει να έχει αλληλουχία και συνέχεια. Τελειώνοντας αφού ευχαρίστησε τους παραβρισκόμενους, τους εισηγητές, τους γεωτεχνικούς, υποσχέθηκε ότι το ΓΕΩΤΕΕ συνεχίζοντας να εκπληρώνει τον ρόλο του, θα επανέλθει σύντομα με άλλες εξίσου ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις. 

21/09/2022 02:28 μμ

Την απόσυρση της διακήρυξης του έργου του ψηφιακού μετασχηματισμού για τον γεωργικό τομέα ζητά από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, με ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδίας Γεωτεχνικών Δημόσιων Υπαλλήλων (ΠΟΓΕΔΥ). 

Όπως επισημαίνει η Οργάνωση των Γεωτεχνικών του ΥπΑΑΤ, «στην πλάνη του αιώνα, κινδυνεύει να πέσει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και φυσικά ο ίδιος ο πρωθυπουργός, όσο μένει ζωντανό το σχέδιο προκήρυξης που είχε τεθεί πριν από λίγο καιρό σε Δημόσια διαβούλευση και σχετίζεται με το γνωστό φαραωνικό έργο της κατ' επίφαση μόνο «ευφυούς γεωργίας» και τώρα είναι σε ανοικτή διαγωνιστική διαδικασία».

Θυμίζουμε ότι το έργο αφορά στη δημιουργία μίας τεχνολογικής πλατφόρμας και υποδομής για την υποστήριξη του εκσυγχρονισμού του γεωργικού τομέα, η οποία θα αντιμετωπίζει τα προβλήματα της υφιστάμενης κατάστασης και θα επιτρέπει την παροχή εξατομικευμένων περιβαλλοντικών δεδομένων και ενημερώσεων για τα αγροτεμάχια ανοικτών καλλιεργειών με αξιοποίηση σύγχρονων τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών (ΤΠΕ). Ουσιαστικά η πλατφόρμα θα αποτελεί τον κεντρικό πυλώνα για την εφαρμογή πολιτικών ψηφιακού μετασχηματισμού σε Ελληνικό και Ευρωπαϊκό επίπεδο. Η πλατφόρμα θα αναγνωρίζει τις ανάγκες του καλλιεργητή, του γεωργικού συμβούλου και των οργανώσεων που συμμετέχουν ενεργά στην παραγωγική διαδικασία και μέσω της κοινότητας θα παρέχει συμβουλές και υπηρεσίες αναφορικά με συγκεκριμένες θεματικές και μελέτες περίπτωσης που αφορούν το γεωργικό τομέα.

Αναλυτικότερα η ανακοίνωση της ΠΟΓΕΔΥ αναφέρει τα εξής:

«Στην πλάνη του αιώνα, κινδυνεύει να πέσει η κυβέρνηση της Νέας ∆ηµοκρατίας και φυσικά ο ίδιος ο πρωθυπουργός, όσο µένει ζωντανό το σχέδιο προκήρυξης που είχε τεθεί πριν από λίγο καιρό σε ∆ηµόσια διαβούλευση και σχετίζεται µε το γνωστό φαραωνικό έργο της κατ’ επίφαση µόνο «ευφυούς γεωργίας» και τώρα είναι σε ανοικτή διαγωνιστική διαδικασία. 

Τα µεγαλεπήβολα σχέδια της γνωστής ... φαίνεται να αλλάζουν προσανατολισµό µετά τη στρατηγική ήττα που υπέστη στο θέµα του ΟΣ∆Ε, τουτέστιν της διαχείρισης των κοινοτικών ενισχύσεων και επειδή, καθώς φαίνεται, δεν µπορεί να µείνει νηστικός ένας ολόκληρος στρατός που είχε στηθεί γύρω απ’ αυτό, οι «πατερούληδες» ψάχνουν τώρα να της βρουν καινούργια µπίζνα, σε βάρος βέβαια της ανάπτυξης της Ελληνικής Γεωργίας και των Αγροτών της χώρας. 

Σε αυτό φαίνεται να συνηγορεί κατά κάποιο τρόπο και η βιασύνη της κυβέρνησης να µοιράσει, όπως - όπως τα χρήµατα του Ταµείου Ανάκαµψης τα οποία είναι µεν πολλά αλλά δεν είναι και για πέταµα στη «µαύρη τρύπα» της διαπλοκής. 

Το έργο του «Ψηφιακού Μετασχηµατισµού του Γεωργικού Τοµέα», επί υπουργίας Νίκου Παππά και κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ είχε αρχικά εξαγγελθεί στα 7 εκατ. ευρώ, κατέληξε στα 25 εκατ. ευρώ και σήµερα επί κυβέρνησης Ν∆ έχει φτάσει στα 45 εκατ. ευρώ: «Το έργο επί υπουργίας Παππά ήταν προϋπολογισµού 25 εκατ. ευρώ, ωστόσο το σηµερινό έργο όπως βγήκε σε ∆ηµόσια διαβούλευση και τώρα σε ∆ηµόσια διαγωνιστική διαδικασία, δίχως να διαφέρει ουσιαστικά από το προγενέστερο προβλέπει προϋπολογισµό της τάξεως των 45 εκατ. ευρώ. 

Ενδεικτικό της «πλειοδοσίας» σε «χάρες» είναι και το γεγονός ότι τότε µε τα µισά λεφτά θα γίνονταν 6.500 επίγειοι σταθµοί (αχρείαστοι βέβαια) και τώρα µε τα διπλά χρήµατα προβλέπονται 3.000 (πληθωρισµός!)».

∆ιαβάζοντας την ανακοίνωση διαπιστώνει κανείς από τον τίτλο «Τράπεζα Πειραιώς: Πρωτοπορεί και στηρίζει µε όραµα την ευφυή γεωργία» πόσοι και µε ποιο τρόπο θέλουν να µπουν στο παιχνίδι και από το παράθυρο…. 

Να θυµηθούµε λίγο από το παρελθόν και ειδικά την εποχή υπουργίας Νίκου Παπά το 2018 οι Υπουργοί Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενηµέρωσης (ΨΗΠΤΕ) Νίκος Παππάς, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίµων Βαγγέλης Αποστόλου και ο Πρύτανης του Πανεπιστηµίου Θεσσαλίας Γιώργος Πετράκος, προχώρησαν στην υπογραφή Μνηµονίου Συνεργασίας για τη χρήση µεθόδων Γεωργίας Ακριβείας και συστηµάτων νέων τεχνολογιών. 

Είχε ως στόχο την από κοινού σχεδίαση και ανάπτυξη τεχνικών, που βασίζονται σε αυτόνοµα ιπτάµενα οχήµατα (drones), υποστηρίζουν εφαρµογές τηλεπικοινωνιών, πληροφορικής και ψηφιακές υποδοµές για τη συλλογή δεδοµένων και τη λήψη αποφάσεων για παρεµβάσεις στην καλλιέργεια. Κατά τη διάρκεια εκείνης της εκδήλωσης παρουσιάστηκε και η δράση «Ψηφιακός Μετασχηµατισµός του Αγροτικού Τοµέα», την όλη διαχείριση της οποίας ανέλαβε η Γενική Γραµµατεία Ψηφιακής Πολιτικής του Υπουργείου ΨΗΠΤΕ.

Με άλλα λόγια, …την ώρα που ο αγρότης στη χώρα µας αγωνιά για το αν θα έχει νερό να ποτίσει ή όχι, την ώρα που το αρδευτικό δίκτυο έχει στο µεγαλύτερο µέρος της χώρας σχεδόν καταρρεύσει, την ώρα που η ∆ΕΗ κατεβάζει τους διακόπτες στους διαλυµένους ΤΟΕΒ, τη στιγµή που κτηνοτρόφοι εγκαταλείπουν τις εκµεταλλεύσεις τους αφού το κράτος αδυνατεί να τους διασφαλίσει τα στοιχειώδη, όπως πρόσβαση και εξηλεκτρισµό, έρχεται το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής να µας πει ότι θα φτιάξει µια πλατφόρµα και µέσω αυτής, όχι µόνο θα εκσυγχρονίσει τον Γεωργικό Τοµέα στην Ελλάδα, αλλά θα µετασχηµατίσει ψηφιακά ολόκληρη την Ευρώπη! Αντιλαµβανόµαστε, όµως, ότι η διαχειρίστρια Εταιρεία, θα έχει αυτή την προσβασιµότητα, …στους πόρους και του ΠΑΑ και των ίδιων των παραγωγών! 

Μήπως, τελικά, αυτό είναι το ζητούµενο; Μήπως µε το πρόσχηµα του εκσυγχρονισµού, των νέων τεχνολογιών και της «διαστηµικής τεχνολογίας», αυτό που στην πραγµατικότητα επιχειρούν να δηµιουργήσουν είναι µια υπερεταιρεία, ένα ιδιωτικό υπερυπουργείο, όπου θα συγκεντρώσουν το σύνολο των δραστηριοτήτωνΥπηρεσιών, από τα διαχειριστικά σχέδια βόσκησης µέχρι τους ελέγχους και τις πληρωµές, εκχωρώντας ότι έχει αποµείνει από το φυσικό αντικείµενο βασικών Υπηρεσιών του ΥπΑΑΤ; Πρέπει να κατανοήσει στην πράξη το ΙοΤ, τα Big Data και τα δεδοµένα της διαστηµικής παρακολούθησης της γης! Μεγαλεία! 

Και σε θεωρητικό επίπεδο, δεν θα διαφωνήσει κανείς στο να αξιοποιηθούν οι νέες τεχνολογίες, να εκσυγχρονιστεί ο Αγροτικός χώρος, να κάνουµε δυο βήµατα µπροστά. Είπαµε όµως: Αν δεν έχεις αρδευτικό δίκτυο, ποιο το νόηµα του να συλλέξεις δεδοµένα και να πεις τον καλλιεργητή ποιο κοµµάτι γης χρειάζεται περισσότερο και ποιο λιγότερο νερό; Αλλά, πέρα απ’ αυτό, η ευφυής, Γεωργία ακριβείας εφαρµόζεται ήδη σήµερα και υπάρχουν Συνεταιρισµοί και Πανεπιστήµια και άλλοι Φορείς, που έχουν να επιδείξουν σηµαντικά επιτεύγµατα. 

Οδηγούµαστε µε «ευφυία» και «ακριβεία» σε µία Εταιρεία. Εποµένως τα ράσα δεν κάνουν τον Παπά καθότι επανέρχονται µε εµµονικό κι επιθετικό τρόπο για την επαναπροκήρυξη του έργου της εφυούς Γεωργίας που υπερκοστολογηµένα δεν έχει να ζηλέψει σε τίποτα το έργο του Παπά. Όποιος σπέρνει στα χωράφια των Γεωτεχνικών µπαστούνια στο τέλος τα βρίσκει µπαστούνια. 

Ο Πιερακάκης αντιγράφει τον Παπά που ήθελε να κάνει το έργο της ψηφιακής Γεωργίας έξω από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίµων και τους Γεωτεχνικούς και έφαγε το κεφάλι του. Μόνο οι Γεωτεχνικοί µπορούν να εγγυηθούν ότι το έργο της ευφυούς Γεωργίας θα ωφέλιµο τη χώρα, τους Αγρότες και τους Συνεταιρισµούς».

15/09/2022 11:19 πμ

Για να μην επαναληφθούν φαινόμενα, όπως η πρόσφατη απόφαση του δικαστηρίου για την φέτα ΠΟΠ που ακύρωσε τις κυρώσεις του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, θα πρέπει να υπάρξει μια θεσμική αλλαγή και ενοποίηση των μηχανισμών ελέγχου του ΥπΑΑΤ, δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος της Πανελλήνια Ομοσπονδία Γεωτεχνικών Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΟΓΕΔΥ).

1) Τι έχει συμβεί με την πρόσφατη απόφαση του Δικαστηρίου για την φέτα ΠΟΠ και τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ;
Αναμφίβολα η απόφαση του Δικαστηρίου, έχει προκαλέσει δικαιολογημένη δυσαρέσκεια στον κτηνοτροφικό κόσμο και στα μάτια της κοινής γνώμης αποτελεί πλήγμα σε ότι αφορά την αποτελεσματικότητα του ελεγκτικού μηχανισμού για την προάσπιση της γνησιότητας των ποιοτικών και πιστοποιημένων ελληνικών προϊόντων. 
Παράλληλα, η απόφαση είναι το αποτέλεσμα του κατακερματισμού των αρμοδιοτήτων, της πολυδιάσπασης του Ελεγκτικού Μηχανισμού, της λειτουργίας του με όρους περασμένων δεκαετιών αλλά και της υποστελέχωσής του. Στα παραπάνω εάν προστεθεί και το αναχρονιστικό Θεσμικό πλαίσιο που διέπει τους ελέγχους, γίνεται αμέσως αντιληπτό ότι σοβαρές περιπτώσεις που παραπέμπουν σε νοθεία καθίσταται δύσκολο και να τεκμηριωθούν ορθά και να επιβληθούν οι κυρώσεις. 
Επιπλέον, όταν για να διενεργηθεί ένας έλεγχος για ένα τρόφιμο θα πρέπει να συντονιστούν 2 ή περισσότερες υποστελεχωμένες Υπηρεσίες, το αποτέλεσμα δεν είναι πάντα το καλύτερο δυνατό. Αυτό ακριβώς το γνωρίζουν πολύ καλά χρόνια τώρα όλοι οι δυνητικοί παραβάτες. Όσο το κέρδος από την παράβαση θα είναι δυσθεώρητα πολλαπλάσιο από το κόστος των κυρώσεων, εάν ποτέ φθάσουν να καταλογιστούν, τόσο αυτή η κατάσταση θα συνεχίζεται. 
Πάγια θέση της Ομοσπονδίας μας είναι η ενοποίηση του ελεγκτικού μηχανισμού, υπό τη σκέπη του ΥπΑΑΤ, με την επικαιροποίηση και τον εκσυγχρονισμό του Θεσμικού πλαισίου, την υλικοτεχνική του αναβάθμιση αλλά και τη στελέχωσή του με Γεωτεχνικό προσωπικό. Αν ισχύει πάντως ότι οι δύο αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες (ΕΛΓΟ και ΕΦΕΤ) κατεθεσαν διαφορετικά πορίσματα για την συγκεκριμένη περίπτωση ελέγχου τότε ενισχύει την άποψή μας για ενοποίηση των μηχανισμών στο ΥπΑΑΤ. Μόνο έτσι θα αυξηθεί κατακόρυφα η αποτελεσματικότητα των ελέγχων, θα θωρακισθεί η γνησιότητα των ελληνικών ποιοτικών προϊόντων και παράλληλα θα στηριχθεί και η τιμή του Έλληνα παραγωγού. Όποια πολιτική ηγεσία του ΥπΑΑΤ τολμήσει να υλοποιήσει αυτό το δύσκολο αλλά και συνάμα άκρως απαραίτητο σχέδιο, η Ομοσπονδία μας είναι βέβαιο ότι θα είναι δίπλα της.

2) Πώς βλέπετε τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ για τα μέτρα στήριξης των αγροτών;
Η έκτακτη ενίσχυση στους αγρότες για την κάλυψη του αυξημένου κόστους προμήθειας λιπασμάτων και ζωοτροφών, συνδυαστικά με την επιστροφή του ΕΦΚ στο πετρέλαιο, σαφώς αποτελούν μια καλή ένδειξη ότι η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται την πραγματικότητα στον πρωτογενή τομέα. Είναι ένα μικρό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Ελπίζουμε οι ενισχύσεις να χορηγηθούν κατά τρόπο που να μην αδικεί ή αφήνει διαμαρτυρόμενους τους πραγματικούς αγρότες και κτηνοτρόφους.
Επειδή όμως η αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή συμβάλει καθοριστικά στην επισιτιστική ασφάλεια της χώρας μας και δεδομένου ότι το ενεργειακό κόστος έχει ανέβει στα ύψη, είναι επιτακτικά αναγκαίο η κυβέρνηση οφείλει να επεκτείνει τα μέτρα και να διοχετεύσει άμεσα επιπλέον πόρους για το μετριασμό του κόστους παραγωγής. 
Είναι θέμα Εθνικό. Χωρίς επαρκή παραγωγή δεν θα έχουμε τρόφιμα. Με υψηλό κόστος παραγωγής θα έχουμε ακριβά τρόφιμα για τα οποία οι καταναλωτές δεν θα έχουν την αγοραστική δύναμη να προμηθευτούν.

3) Τι συμβαίνει με τον ΟΠΕΚΕΠΕ, έχουμε πολλά προβλήματα στις πληρωμές, πώς κρίνεται την λειτουργία του ΟΣΔΕ;
Στον ΟΠΕΚΕΠΕ τον τελευταίο καιρό συμβαίνουν ιστορικές αλλαγές. Πέρα της αλλαγής του Συμβούλου που υποστήριζε τα πληροφοριακά συστήματα του Οργανισμού, πρόσφατα τοποθετήθηκε νέος πρόεδρος και αντιπρόεδρος, ενώ υπήρξαν αλλαγές ακόμα και σε Διευθυντικά στελέχη.
Σε μια εποχή όπου όλα κινούνται μέσω πληροφοριακών συστημάτων, φαίνεται ότι πολλά από τα προβλήματα στις πληρωμές είναι τεχνικού χαρακτήρα. Είναι γνωστό ότι οι πληρωμές βασίζονται σε πλειάδα διασταυρωτικών Μηχανογραφικών ελέγχων. Είναι σχετικά εύκολο μια μικρή υστέρηση ή ένα μικρό λάθος σε έναν αλγόριθμο να προκαλέσει πρόβλημα σε μια πληρωμή. Αυτά τα προβλήματα υπήρχαν πάντα στο ΟΣΔΕ, είτε σε μεγαλύτερο είτε σε μικρότερο βαθμό.
Η θέση της Ομοσπονδίας μας ήταν και παραμένει ότι το ΟΣΔΕ θα πρέπει να είναι ανοιχτό σε όλους, όπως το taxis net. Αυτό σήμερα γίνεται πράξη. Είναι λογικό η μετάπτωση του όλου συστήματος στο κυβερνητικό νέφος μπορεί να παρουσιάζει κάποια μικρά προβλήματα. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι πρόκειται για δαιδαλώδη πληροφοριακά συστήματα, η ανάπτυξη των οποίων απαίτησε αρκετά χρόνια ώστε να μην υπάρχουν και πρόστιμα από την ΕΕ. Σήμερα αυτή η μετάπτωση πραγματοποιείται σε χρόνο ρεκόρ με γνώμονα την εξυπηρέτηση του Έλληνα παραγωγού και τη διαφάνεια του συστήματος των ενισχύσεων. Οι υπάρχουσες ενδείξεις πάντως υποδηλώνουν ότι οι πληρωμές, παρά τα όποια μικρά προβλήματα που φυσιολογικά παρουσιάζονται, πραγματοποιούνται και με την πάροδο του χρόνου θα βελτιώνονται αισθητά.