ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΙ, ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΑΓΡΟΤΩΝ

Περιοριστικά μέτρα στη χρήση του νερού, επιβάλλονται από τον Περιφερειάρχη Κρήτης

Περιοριστικά μέτρα στη χρήση του νερού, επιβάλλονται με απόφαση του Περιφερειάρχη Κρήτης, σε πολλές περιοχές του νησιού, προκειμένου να επιτευχθεί η καλύτερη διαχείριση και η μέγιστη προστασία του υδάτινου δυναμικού. Η νέα απόφαση (ΑΠ 1595/30-6-2009 ΦΕΚ Β 1333/3-7-2009) αφορά μέτρα που ρυθμίζουν και περιορίζουν τις χρήσεις και τη λειτουργία των έργων αξιοποίησης υδατικών πόρων και έχουν ως στόχο τη διατήρηση των υδατικών πόρων (ποσοτική επάρκεια) και την προστασία τους (ποιοτική υποβάθμιση π.χ. ρύπανση, υφαλμύρινση κλπ) μέσα στα πλαίσια της «αειφόρου» ανάπτυξης της περιοχής.

Περιοριστικά μέτρα στη χρήση του νερού, επιβάλλονται με απόφαση του Περιφερειάρχη Κρήτης, σε πολλές περιοχές του νησιού, προκειμένου να επιτευχθεί η καλύτερη διαχείριση και η μέγιστη προστασία του υδάτινου δυναμικού. Η νέα απόφαση (ΑΠ 1595/30-6-2009 ΦΕΚ Β 1333/3-7-2009) αφορά μέτρα που ρυθμίζουν και περιορίζουν τις χρήσεις και τη λειτουργία των έργων αξιοποίησης υδατικών πόρων και έχουν ως στόχο τη διατήρηση των υδατικών πόρων (ποσοτική επάρκεια) και την προστασία τους (ποιοτική υποβάθμιση π.χ. ρύπανση, υφαλμύρινση κλπ) μέσα στα πλαίσια της «αειφόρου» ανάπτυξης της περιοχής.

Ειδικότερα στο άρθρο 1 περιγράφονται οι περιοχές ανά δήμο στις οποίες ισχύουν απαγορευτικά μέτρα για την ανόρυξη γεωτρήσεων - πηγαδιών, την άντληση νερού και γενικά για τη μεταβολή της υφιστάμενης κατάστασης.
Στο άρθρο 2 περιγράφονται τα περιοριστικά μέτρα που ισχύουν σε όλες τις περιοχές της Κρήτης και αφορούν τις ελάχιστες αποστάσεις μεταξύ των υδροληψιών, τις ελάχιστες εκτάσεις καλλιεργειών, και γενικότερα τους όρους και τις προϋποθέσεις για τη χρήση των επιφανειακών και υπόγειων νερών.
Στο άρθρο 3 αναφέρονται οι εξαιρέσεις των άρθρων 1 και 2 και αφορούν έργα υδροληψίας για την κάλυψη πραγματικών ατομικών ή οικογενειακών υδρευτικών αναγκών, την κατασκευή νέων υδρογεωτρήσεων των ΟΤΑ, την κατασκευή νέων υδρογεωτρήσεων σε φορείς σημαντικών επενδύσεων και τη χρήση υφάλμυρων νερών από μονάδες αφαλάτωσης και κολυμβητικές δεξαμενές.
Στο άρθρο 4 αναφέρονται τα Λοιπά ρυθμιστικά μέτρα και στα άρθρα 5 και 6 οι όροι για την αντικατάσταση και την εκβάθυνση υφισταμένων γεωτρήσεων-πηγαδιών
Στο άρθρο 7 αναφέρεται η παρακολούθηση και έλεγχος εφαρμογής των κανόνων και των όρων της χρήσης του νερού καθώς και στις διοικητικές και ποινικές κυρώσεις στους παραβάτες.

Ολόκληρη η απόφαση

'Αρθρο 1
Απαγορευτικά μέτρα
Απαγορεύεται: α) η ανόρυξη γεωτρήσεων, β) η άντληση και μεταφορά νερού, πλέον των υφιστάμενων νόμιμων δικαιωμάτων, από υδροληπτικά έργα και γ) η μεταβολή της υφισταμένης κατάστασης των υδροληπτικών έργων (εκβάθυνση γεώτρησης, αύξηση χρήσης νερού, κα), στις παρακάτω περιοχές:

1. ΝΟΜΟΣ ΧΑΝΙΩΝ

1.1. Δήμος Ακρωτηρίου.
'Ολεςοι εδαφικές περιοχές των Τοπικών Διαμερισμάτων (Τ.Δ.) του δήμου, με εξαίρεση μιας (1) αξιοποιήσιμης δημοτικής αρδευτικής γεώτρησης στο Τ.Δ. Κουνουπιδιανών, εφόσον πληρεί τις νόμιμες προϋποθέσεις των υπό περιορισμό περιοχών (άρθρο 2).

1.2. Δήμος Κισσάμου
1.2.1. 'Ολη η εδαφική περιφέρεια του Τ.Δ. Πλατάνου.
1.2.2. 'Ολη η εδαφική περιφέρεια του Τ.Δ. Γραμβούσας
1.2.3. 'Ολη η εδαφική περιφέρεια του Τ.Δ. Λουσακίων, με εξαίρεση μιας (1) αξιοποιήσιμης δημοτικής αρδευτικής γεώτρησης, εφόσον πληρεί τους όρους και προϋποθέσεις των υπό περιορισμό περιοχών (άρθρο 2).

1.3. Δήμος Κολυμπαρίου.
'Ολη η εδαφική περιφέρεια του Τ.Δ. Αφράτα, με εξαίρεση μιας (1) αξιοποιήσιμης δημοτικής αρδευτικής γεώτρησης, εφ΄ όσον πληρεί τους όρους και προϋποθέσεις των υπό περιορισμών περιοχών (άρθρο 2).


2. ΝΟΜΟΣ ΡΕΘΥΜΝΗΣ

2.1. Δήμος Γεροποτάμου:
2.1.1. 'Ολη η εδαφική περιφέρεια του Τ.Δ. των Αγγελιανών.
2.1.2. Η ζώνη που ορίζεται1000 μέτρα εκατέρωθεν του τμήματος της επαρχιακής οδού, από νέα εθνική οδός προς Εξάντη - Μελιδόνι των Τ.Δ. Μελιδονίου και Αχλαδές.

2.2. Δήμος Αρκαδίου:
2.2.1. 'Ολη η εδαφική περιφέρεια των Τ.Δ. Πρίνου και 'Ερφων, με εξαίρεση μιας (1) γεώτρησης με μέγιστη παροχή άντλησης 20 κυβικά μέτρα ανά ώρα για την κάλυψη αναγκών ύδρευσης ζώων.
2.2.2. Η περιοχή που περικλείεται μεταξύ της νέας εθνικής οδού Ηρακλείου- Ρεθύμνης – Χανίων καιτης ακτής.

2.3. Δήμος Ρεθύμνης.
2.3.1. Η περιοχή που περικλείεται μεταξύ της νέας εθνικής οδού Ηρακλείου- Ρεθύμνης – Χανίων και της ακτής.
2.3.2. Η ζώνη που ορίζεται 1000 μέτρα εκατέρωθεν του κυρίου υδρορεύματος του «Πρασανού Φαραγγιού» και κατάντη της του φράγματος Ποταμών με εξαίρεση τα δημοτικά έργα υδροληψίας και τα έργα του ΟΑΔΥΚ.

2.4. Δήμος Λάμπης
Ο ασβεστόλιθος που ευρίσκεται εντός της εδαφικής περιφέρειας των Τ.Δ. Ακουμίων, Αδράκτου και Κεραμέ με εξαίρεση τις υδρευτικές και αρδευτικές δημοτικές γεωτρήσεις και τις υδρευτικές γεωτρήσεις άλλων φορέων εφόσον δεν εξυπηρετούνται από δημοτικό δίκτυο.

3. ΝΟΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

3.1. Δήμοι: Τυλίσου και Γαζίου
3.1.1. Η περιοχή των Τ.Δ. Τυλίσσου, Μονής, Γωνιών και Γαζίου που περικλείεται από:
Ανατολικά: τον επαρχιακό δρόμο Γαζίου – Καλεσών
Δυτικά: το υψόμετρο των 500 μέτρων και ειδικότερα τη ρηξιγενή ζώνη Κρουσώνα-Τυλίσου.
Βόρεια: την εθνική οδός Ηρακλείου-Ρεθύμνης
Νότια: τη νοητή γραμμή που ενώνει τους οικισμούς Κάτω Καλεσών – Μονής (Υδροφορέας Δήμου Γαζίου).
3.1.2. Η περιοχή του Παλαιοκάστρου (Ρογδιά) στη ζώνη πλάτους 500 μέτρα πριν και μετά τη γέφυρα Παλαιοκάστρου και 1000 μέτρα από την ακτή.
3.1.3. Ο υδροφόρος ορίζοντας των ασβεστολίθων στο Τ.Δ. του Φόδελε καθώς και ο προσχωματικός υδροφορέας κατάντη των πηγών Φόδελε με εξαίρεση δημοτικά έργα και με την προϋπόθεση να ληφθούν όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα για την προστασία των πηγών Φόδελε και των υφισταμένων δικαιωμάτων νερού.

3.2. Δήμος Ηρακλείου
3.2.1. Η περιοχή της υδρολογικής λεκάνης της Φοινικιάς που περικλείεται από την εθνική οδό (βόρεια) μέχρι την απόσταση των 3,5 χιλιόμετρων από την ακτή (ύψος Βιολογικού Δήμου Ηρακλείου)
3.2.2. Ο υδροφόρος ορίζοντας των ασβεστολίθων της περιοχής του όρους Γιούχτα

3.3. Δήμος Αρχανών
Ο υδροφόρος ορίζοντας των ασβεστολίθων της περιοχής του όρους Γιούχτα

3.4. Δήμοι: Ν. Αλικαρνασού, Επισκοπής, Γουβών, Χερσονήσου και Μαλίων
Οι εδαφικές περιφέρειες των Τ.Δ.: Ν. Αλικαρνασσού (εκτός της τοποθεσίας Σελόπουλο ή Ζώη Μύλο, περιοχή δυτικά του ρέματος της Καλλιθέας), Καλλιθέας, Ελιάς, Αϊτανίων, Επισκοπής, Ανώπολης, 'Ανω και Κάτω Βάθειας, Καινούργιο Χωριό, Γαλίφας, Γουβών, Χερσονήσου, Λιμένος Χερσονήσου, Σταλίδας (εκτός της περιοχής νότια του Οικισμού Μοχού) και Μαλίων.

3.5. Δήμος Ν. Καζαντζάκη
Ο υδροφόρος ορίζοντας των ασβεστολίθων της περιοχής Λαρανίου – Δαμανίων.

3.6. Δήμοι: Αρκαλοχωρίου, Θραψανού και Καστελίου
3.6.1. Η περιοχή των Τ.Δ. Αρκαλοχωρίου, Νιπιδιτού, Ζωφόρων, Θραψανού, Ευαγγελισμού, Αρχάγγελου και Καστελίου που περικλείεται από:
Βόρεια: το δρόμο Ζωφόροι-Θραψανού-Ευαγγελισμού-Αρχαγγέλου- Καστελλίου.
Νότια: το δρόμο Αρκαλοχώρι-Γαζέπι Μύλος.
Ανατολικά: 500 μέτρα ανατολικά του δρόμου Καστέλι-Γαζέπι Μύλος.
Δυτικά: το δρόμο Αρκαλοχωρίου-Αρχοντικού-Γαλατά και τα δυτικά όρια του Τ.Δ. του Θραψανού.
3.6.2. Η περιοχή του Τ.Δ. των Κασσάνων που βρίσκεται βόρεια της πηγής Μιγκιλίση (οικισμός Αυλής).
3.6.3. Ο υδροφόρος ορίζοντας των ασβεστολίθων των Αστερουσίων ορέων της περιοχή του Τσούτσουρα των Τ.Δ. Καστελιανά και Δεματίου που περικλείεται από την ακτή και σε απόσταση 2000 μέτρα από αυτή.

3.7. Δήμος Βιάννου
3.7.1. Η περιοχή των Τ.Δ. Αμιρών, Αγ. Βασιλείου, Πεύκου, Καλαμίου και Συκολόγου που περικλείεται από την ακτή και σε απόσταση 3 χιλιόμετρα από αυτή με εξαίρεση τα δημοτικά έργα υδροληψίας.
3.7.2. Η λεκάνη Ρούσου Λάκου του Τ.Δ. Αγ. Βασιλείου και Πεύκου.
3.7.3. Η προσχωματική λεκάνη της Εμπάρου (Τ.Δ. Εμπάρου) και της 'Ανω Βιάννου (Τ.Δ. Α. Βιάννου).

3.8. Δήμοι: Αστερουσίων, Κόφινα, Γόρτυνας, Μοιρών και Τυμπακίου.
3.8.1. Ο προσχωματικός και ο πλειο-πλειστοκαινικός υδροφορέας της λεκάνης της Μεσαράς με εξαίρεση από μια δημοτική αρδευτική γεώτρηση ανά δήμο, καθώς και οι βόρειες παρυφές των Αστερουσίων ορέων. Η περιοχή αυτή γεωγραφικά περικλείεται από:
νότια: την κορυφογραμμή των Αστερουσίων ορέων
βόρεια: τη νοητή γραμμή που ορίζεται από τους οικισμούς Μοίρες -'Αγιοι Δέκα- Βαλή- 'Ανω 'Ακρια-Σοκαρά- Πλακιώτισα-Λιγόρτυνος-1 χιλ. νότια Καλυβίων.
ανατολικά: το ύψος του οικισμού Καστελιανά
δυτικά: το ύβωμα της Φαιστού
3.8.2. Ο προσχωματικός υδροφορέας του δήμου Τυμπακίου που περικλείεται από τη θάλασσα μέχρι και την ισοϋψή των 140 μέτρων.
3.8.3. Ο νεογενής- πλειστοκαινικός υδροφορέας των Τ.Δ. Φανερωμένης, Πετροκεφαλίου, Μοιρών, Γαλιάς που περικλείεται από τον οδικό άξονα Μοίρες – Τυμπάκι μέχρι και την ισοϋψή των 200 μέτρων.

4. ΝΟΜΟΣ ΛΑΣΙΘΙΟΥ

4.1. Κοινότητα Βραχασίου
Η εδαφική περιοχή της κοινότητας Βραχασίου (Σίσι) που περικλείεται: βόρεια από τη θάλασσα, ανατολικά και δυτικά από τα όρια του Τ.Δ. Βραχασίου και νότια από την ισοϋψή των 350 μέτρων (ύψος Αγ. Γεώργιου Σεληνάρι) με εξαίρεση τα κοινοτικά έργα υδροληψίας.

4.2. Δήμος Νεάπολης
'Ολη η εδαφική περιφέρεια των Τ.Δ. Χουμεριάκου, Βρυσών και Νικηθιανού.

4.3. Δήμος Αγ. Νικολάου
'Οληη εδαφική περιφέρεια των Τ.Δ. Αγ. Νικολάου, Μέσα Λακωνίων, έξω Λακωνίων, Ζενίων και του τμήματος του Τ.Δ. των Λιμνών που βρίσκεται νότιο-δυτικά της επαρχιακής οδού Νεάπολης- Αγ. Νικολάου.

4.4. Δήμος Σητείας.
4.4.1. Όλη η εδαφική περιφέρεια των Τ.Δ. Σητείας και Σκοπής.
4.4.2. Η περιοχή του Τ.Δ. Πισκοκεφάλου που οριοθετείται από τον αλλουβιακό υδροφορέα.
4.4.3. Η περιοχή του Τ.Δ. Ρούσα Εκκλησιά που οριοθετείται από την ακτή και σε απόσταση 2 χιλ. νότια από αυτή.

4.5. Δήμος Ιτάνου
4.6. Οι περιοχές του Τ.Δ. Παλαιοκάστρου(Βάϊ)που ορίζονται: α) από ακτίνα 1.500 μέτρων με κέντρο τη διασταύρωση των δρόμων που οδηγούν προς Βάι και την Ερμούπολη και β) τη ζώνη που βρίσκεται ανατολικά του επαρχιακού δρόμου Παλαιοκάστρου – Βάι μέχρι τη θάλασσα.
4.7. Ο καρστικός υδροφορέας των βορειανατολικών ορεινών απολήξεων που οριοθετείται:
Βόρεια- Δυτικά από το όριο του Τ.Δ. Μητάτου
Βόρεια- Ανατολικά από το όριο του ασβεστολίθων στο Τ.Δ. Παλαικάστρου
Νότια νότια-ανατολικά από τη θάλασσα
Δυτικά - Νότιο- Δυτικά από τα όρια του Τ.Δ. Ζάκρου και τη νοητή γραμμή Μιτάτου –Ζάκρου των Τ.Δ. Μιτάτου και Καρυδίου.

4.8. Δήμος Οροπεδίου Λασιθίου
Η εδαφικήπεριοχή του δήμου που οριοθετείται από τον αλλουβιακό υδροφορέα του οροπεδίου Λασιθίου.

4.9. Δήμος Ιεράπετρας
4.9.1. Ο καρστικός υδροφορέας των ΝΑ απολήξεων της Δίκτης στην εδαφική περιοχή των Τ.Δ. Ρίζας και Μύθων.
4.9.2. Η υπόλοιπη εδαφική περιοχή του δήμου Ιεράπετρας εκτός της παρ. 4.9.1 με εξαίρεση τα δημοτικά έργα και τα έργα των ΤΟΕΒ και εφόσον πληρούνται οι όροι και οι προϋποθέσεις του άρθρου 2.

4.10. Δήμος Μακρύ Γιαλού
Η εδαφική περιοχή τουΤ.Δ. των Λιθινών που οριοθετείται από τον υδροφορέα του αρδευτικού έργου Λιθινών - Παπαγιαννάδων .

4.11. Δήμος Λεύκης
4.11.1. Η περιοχή Γούδουρας των Τ.Δ. Απιδίων και Αρμένων που ορίζεται από τη θάλασσα και σε απόσταση 3 χιλιόμετρα από αυτή.
4.11.2. Η περιοχή Ξηρόκαμπου του Τ.Δ. Ζήρου που οριοθετείται από τη θάλασσα και σε απόσταση 2,5 χιλιόμετρα από αυτή και από το φαράγγι Ξηροκάμπου μέχρι τα όρια του Τ.Δ. Ζήρου.
4.11.3. Η εδαφική περιοχή των Τ.Δ. Παπαγιαννάδων που οριοθετείται από τον υδροφορέα του αρδευτικού έργου Λιθινών - Παπαγιαννάδων.

5. Οι περιοχές που οι ανάγκες για διάφορες χρήσεις εξυπηρετούνται επαρκώς από Δημοτικό ή άλλο συλλογικό υδρευτικό ή αρδευτικό έργο.

6. Οι περιοχές που περιλαμβάνονται μέσα στις περιμέτρους των εγγειοβελτιωτικών έργων υδροδότησης του Υπουργείου Γεωργίας όπου λειτουργούν ή θα λειτουργήσουν ΤΟΕΒ. Στις περιοχές αυτές οι παραπάνω οργανισμοί, κατόπιν άδειας, μπορούν να προβούν στην εκτέλεση έργων αξιοποίησης υδατικού δυναμικού για ίδια χρήση.

7. Οι περιοχές στις οποίες κατασκευάζεται ή μελετάται η κατασκευή υδρευτικού ή αρδευτικούέργου του οποίου η αξιοποίηση και λειτουργία προβλέπεται να αρχίσει μέσα σε δύο χρόνια.

8. Οι περιοχές που έχουν κηρυχθεί ή είναι υπό αναδασμό σύμφωνα με τον Νόμο 674/77, μέχρι την ολοκλήρωση των σχετικών διαδικασιών, μέχρι δηλαδή την παραλαβή από τους ιδιοκτήτες των νέων αγροτεμαχίων.

9. Οι περιοχές εντός των ορίων οικισμών και των εγκεκριμένων σχεδίων πόλεων και επεκτάσεων, με εξαίρεση τα υδροληπτικά έργα που προορίζονται για την άρδευση πρασίνου, κοινόχρηστων χώρων και πυρόσβεσης και με την προϋπόθεση και τον όρο ο ενδιαφερόμενος να υποβάλλει μελέτη στην Δ/νση Υδάτων μαζί με τα υπόλοιπα δικαιολογητικά, υπογραφόμενη από αρμόδιο μελετητή, που να τεκμηριώνει ότι η λειτουργία του υδροληπτικού έργου δεν θα προκαλέσει επιπτώσεις στις πάσης φύσεως κατασκευές λόγω της πτώσης της στάθμης του υδροφόρου ορίζοντα.

10. Στις περιοχές που οριοθετούνται με ακτίνα 100 μέτρα από υφιστάμενα έργα υδροληψίας, που το νερό τους χρησιμοποιείται για ύδρευση, απαγορεύεται η εγκατάσταση θερμοκηπιακών καλλιεργειών, δεξαμενών εναπόθεσης υγρών αποβλήτων ελαιουργείων, ή οποιοδήποτε άλλων δυνητικά ρυπογόνων δραστηριοτήτων, εκτός αν άλλως αναφέρεται από τη νομοθεσία ή ειδικοί λόγοι το επιβάλλουν, χωρίς τη λήψη των ενδεδειγμένων κατά περίπτωση μέτρων προστασίας των υδάτων και την έγκριση των μέτρων αυτών από τη Δ/νση Υδάτων της Περιφέρειας Κρήτης, μετά από αίτηση του ενδιαφερομένου συνοδευόμενη από μελέτη εκτίμησης επικινδυνότητας.

11. Στη λεκάνη απορροής (υδρολογική λεκάνη) των φραγμάτων και λιμνοδεξαμενών, που το νερό τους χρησιμοποιείται ή προγραμματίζεται να χρησιμοποιηθεί για ύδρευση, απαγορεύεται η εγκατάσταση θερμοκηπιακών καλλιεργειών, δεξαμενών εναπόθεσης υγρών αποβλήτων ελαιουργείων, ή οποιοδήποτε άλλων δυνητικά ρυπογόνων δραστηριοτήτων, χωρίς τη λήψη των ενδεδειγμένων κατά περίπτωση μέτρων προστασίας των υδάτων και την έγκριση των μέτρων αυτών από τη Δ/νση Υδάτων της Περιφέρειας Κρήτης, μετά από αίτηση του ενδιαφερομένου συνοδευόμενη από μελέτη εκτίμησης επικινδυνότητας.

12. Στην υδρολογική και υδρογεωλογική λεκάνη απορροής των φραγμάτων και λιμνοδεξαμενών, απαγορεύεται η ανόρυξη γεωτρήσεων, με εξαίρεση τα έργα που η κατασκευή – λειτουργία τους δεν επηρεάζει την υδρολογική δίαιτα του φράγματος ή της λιμνοδεξαμενής και θα τεκμηριώνεται από τη μελέτη που υποβάλετε μαζί με τα υπόλοιπα δικαιολογητικά.


Β. Απαγορεύεται η ανόρυξη πηγαδιών, υδρομαστευτικών τάφρων, η άντληση και η μεταφορά νερού, πλέον των υφισταμένων δικαιωμάτων που προέρχεται από πηγάδια ως και η μεταβολή της υφισταμένης κατάστασης αυτών (εκβάθυνση, αύξηση χρήσης νερού, κα), στις παρακάτω περιοχές:

1. Η ζώνη που ορίζεται από την ακτή και μέχρι δύο χιλιόμετρα από αυτή σε όλες τις περιοχές όλων των Νομών που αναφέρονται στο άρθρο1 παράγραφος Α (εδάφια: 1.1- 1.2- 1.3- 2.2- 2.3- 3.1- 3.4- 3.6.3-3.7.1- 3.8.2- 4.1-4.3- 4.4- 4.5- 4.7.2- 4.9.1- 4.9.2-4.11).
2. Στις περιοχές των δήμων Αστερουσίων, Κόφινα, Γόρτυνας, Μοιρών και Τυμπακίου όπως αναφέρονται στην παράγραφο Α εδαφ. 3.8 του άρθρου 1.
3. Στις περιοχές του δήμου Ιεράπετρας όπως αναφέρονται στην παράγραφο Α εδαφ. 4.9 του άρθρου 1.

4. Σε όλες τις περιοχές που αναφέρονται στο άρθρο 1 παράγραφος Α εδάφιο 5,6,7,8, 9 10, 11 και 12.

Γ. Απαγορεύεται η με οποιοδήποτε τρόπο απόρριψη υγρών αποβλήτων στο περιβάλλον χωρίς τις απαιτούμενες, κατά περίπτωση, και την ισχύουσα νομοθεσία εγκρίσεις.

'Αρθρο 2
Περιοριστικά μέτρα

Στις περιοχές που δεν ισχύουν απαγορευτικά μέτρα (άρθρο 1) επιτρέπεται η χρήση νερού και η εκτέλεση έργων υδροληψίας, μόνο μετά τη χορήγηση άδειας, η οποία εκδίδεται από την Δ/νση Υδάτων ύστερα από αίτηση-δήλωση του ενδιαφερομένου, φυσικού ή νομικού προσώπου (Δημόσιου ή Ιδιωτικού Δικαίου), με τους παρακάτω όρους, προϋποθέσεις και περιορισμούς:

1. Ελάχιστη απαιτούμενη έκταση για τη κατασκευή αρδευτικής γεώτρησης ή αρδευτικού πηγαδιού:
1.1. Για την κατασκευή γεώτρησης
1.1.1. είκοσι (20) στρέμματα καλλιεργειών (εκτός των Θερμοκηπιακών)
1.1.2. τρία (3) στρέμματα υφιστάμενων θερμοκηπιακών καλλιεργειών ή θερμοκηπιακών καλλιεργειών που εντάχθηκαν σε σχέδιο βελτίωσης.
1.1.3. στην περίπτωση των «νέων αγροτών» η έκταση των καλλιεργειών που έχουν ενταχθεί σε σχέδια βελτίωσης ή επιχορηγούνται από εθνικούς ή κοινοτικούς πόρους για τη δραστηριότητα αυτή.
1.1.4. οι παραπάνω εκτάσεις μπορεί να είναι ιδιόκτητες είτε ενοικιαζόμενες με συμβολαιογραφική πράξη, με διάρκεια μίσθωσης τουλάχιστο 10 έτη από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης για τη χορήγηση της άδειας κατασκευής της γεώτρησης
1.2. Για την ανόρυξη πηγαδιού δύο (2) στρέμματακαλλιεργειών.

2. Η μέγιστη έκταση που επιτρέπεται να αρδευτεί από κάθε πηγάδι στην περιοχή του οροπεδίου Λασιθίουείναι επτά (7)στρέμματα και η μεταφορά του νερού να μην υπερβαίνει τα 1000 μέτρα.

3. Ελάχιστες αποστάσεις μεταξύ σημείων νόμιμων υδροληψιών:

3.1. Ελάχιστη απόσταση μεταξύ ιδιωτικού έργου υδροληψίας και πάσης φύσεως Δημοτικού ή ΤΟΕΒ, ή Αγροτικού Συν/σμου /'Ενωσης υδροληπτικού έργου
500 μ
3.2. Ελάχιστη απόσταση μεταξύ: γεωτρήσεων και γεωτρήσεων-υφιστάμενων πηγαδιών εκτός της παρ. 6 του άρθρο 4.
300 μ
3.3. Ελάχιστη απόσταση μεταξύ: πηγαδιών και πηγαδιών- υφιστάμενων γεωτρήσεων
100 μ
3.4. Η απόσταση μεταξύ νέου σημείου υδροληψίας από φυσική πηγή, εκτός αν άλλως ορίζεται κατόπιν πλήρως αιτιολογημένης υδρογεωλογικής έκθεσης ότι δεν θα έχει επιπτώσεις στην απορροή της πηγής.

500 μ

4. Οι αποστάσεις της προηγούμενης παραγράφου 3 μπορούν να αυξηθούν ή να μειωθούν από τη Δ/νση Υδάτων αν οι υδρογεωλογικές συνθήκες της περιοχής το επιβάλλουν ή το επιτρέπουν αντίστοιχα, μετά από πλήρως αιτιολογημένη υδρογεωλογική έκθεση για την κατάσταση του υδροφορέα και των επιπτώσεών του από το έργο η οποία συνυποβάλλεται με τα υπόλοιπα δικαιολογητικά από τον ενδιαφερόμενο.

5. Ελάχιστες αποστάσεις γεωτρήσεων ή πηγαδιών από:
5.1. Χώρους διάθεσης αποβλήτων και κοιμητήρια είναι οι οριζόμενες από τις εκάστοτε ισχύουσες υγειονομικές διατάξεις και ακόμη μεγαλύτερες αυτών εφόσον η υπηρεσία το κρίνει απαραίτητο για λόγους δημόσιας υγείας
5.2. Οικιστικές περιοχές, αρχαιολογικούς χώρους και υδρορεύματα είναι οι οριζόμενες από τις ισχύουσες διατάξεις.

6. Ελάχιστες αποστάσειςγεωτρήσεων ή πηγαδιών από οδικά δίκτυα:
6.1. Από το όριο των Εθνικών δρόμων 40 μ.
6.2. Από το όριο των Επαρχιακών δρόμων 20 μ.
6.3. Από το όριο των κοινοτικών δρόμων 10 μ.
6.4. Από το όριο των Αγροτικών δρόμων 5 μ.
6.5. Από τα όρια της ιδιοκτησίας 5 μ.

7. Επιτρέπεται η ανόρυξη γεωτρήσεων για τη χρήση νερού από συστηματικές κτηνοτροφικές μονάδες με δυναμικότητα άνω των πενήντα (50) μονάδων ζωικού κεφαλαίου που λειτουργούν ή εντάσσονται σε σχέδια βελτίωσης.

8. Επιτρέπετε η μεταφορά νερού για άρδευση καλλιεργειών από ιδιωτικά έργα υδροληψίας, εκτός της παρ. 2:
8.1. από ιδιωτική γεώτρηση σε απόσταση μέχρι 1500 μέτρα,
8.2. από ιδιωτικό πηγάδι σε απόσταση μέχρι 500 μέτρα
8.3. από παρόχθιο ιδιωτικό αντλιοστάσιο μέχρι 1500 μέτρα και εφόσον οι καλλιέργειες ευρίσκονται στην ίδια υδρολογική λεκάνη με το παρόχθιο.

9. Στη χορήγηση αδειών ανόρυξης γεωτρήσεων ή πηγαδιών ή χρήσης επιφανειακών νερών απόλυτη προτεραιότητα έχουν οι συλλογικοί φορείς (Δήμοι, Σύνδεσμοι, ΤΟΕΒ, Αγροτικοί Συνεταιρισμοί/Ενώσεις).

10. Η χρήση των επιφανειακών νερών (χείμαρροι, υδάτινα ρέματα) και η αποθήκευση τους σε ομαδικές ή ατομικές «εξωποτάμιες» λιμνοδεξαμενές επιτρέπεται σε όλες τις περιοχές, μόνο κατόπιν άδειας, και με τους παρακάτω όρους:
10.1. Υπάρχει βασική χειμερινοεαρινή απορροή στην έξοδο της υδρολογικής λεκάνης
10.2. Η ποσότητα νερού που θα χρησιμοποιείται δεν θα επηρεάζει δυσμενώς τα υφιστάμενα υδροληπτικά έργα κατάντη του υδρορεύματος
10.3. Δεν θα γίνεται καμιά επέμβαση ή κατασκευή τεχνικού έργου στην κοίτη του υδρορεύματος ή του χειμάρρου χωρίς τις απαιτούμενες κατά το νόμο άδειες.
10.4. Ο ενδιαφερόμενος θα διαθέτει: α) παρόχθιο ιδιόκτητο χώρο για την εγκατάσταση του αντλητικού συγκροτήματος και β) κατάλληλο ιδιόκτητο χώρο για την κατασκευή της λιμνοδεξαμενής (βλέπε ορισμούς).
10.5. Η μεταφορά του νερού θα γίνεται σύμφωνα με γεωργοοικονομικά κριτήρια.
10.6. Η άντληση - μεταφορά νερού θα πραγματοποιείται κατά το χρονικό διάστημα από Ιανουάριο μέχρι τέλος Μαρτίου ή αν άλλως ορισθεί στην χορηγούμενη άδεια κατόπιν πλήρως αιτιολογημένης υδρολογικής έκθεσης για την κατάσταση των επιφανειακών νερών και των περιβαλλοντικών επιπτώσεων από την άντληση, που συνυποβάλλεται με τα υπόλοιπα δικαιολογητικά από τον ενδιαφερόμενο.
10.7. Η κατασκευή της λιμνοδεξαμενής δεν θα επηρεάζει δυσμενώς τυχόν υφιστάμενα υδροληπτικά έργα αξιοποίησης υπόγειων υδάτων ή φυσικές πηγές.
10.8. Ο πυθμένας της λιμνοδεξαμενής θα ευρίσκεται πάνω από το φρεάτιο υδροφόρο ορίζοντα και σε καμιά περίπτωση δεν θα πληρώνεται από υπόγειο νερό χωρίς να καθορίζεται ακριβώς από την εκδοθείσα άδεια.

11. Επιτρέπεται η κατασκευή ομβροδεξαμενών σε όλες τις περιοχές της Κρήτης, που η πλήρωσή τους θα γίνεται αποκλειστικά και μόνο από τα νερά απορροής της οροφής των θερμοκηπίων και το αποθηκεμένο νερό θα χρησιμοποιείται μόνο για την άρδευση των ίδιων θερμοκηπίων, με τις παρακάτω προϋποθέσεις:
11.1. Ο όγκος αποθήκευσης της ομβροδεξαμενής θα είναι μέχρι 500 κ.μ. ανά τρία στρέμματα θερμοκηπίου και θα δίνεται έγκριση από την Δ/νση Υδάτων μόνο με απλή αίτηση του ενδιαφερομένου.
11.2. Στην περίπτωση που ο όγκος αποθήκευσης της ομβροδεξαμενής είναι μεγαλύτερος από 500 κ.μ./3 στρ θερμοκηπίου απαιτείται η χορήγηση άδειας σύμφωνα με την σχετική νομοθεσία και τους όρους της προηγούμενης παραγράφου 10.

'Αρθρο 3
Εξαιρέσεις

Δεν ισχύουν τα απαγορευτικά και περιοριστικά μέτρα που περιλαμβάνονται στα άρθρα 1 και 2 στις περιπτώσεις:
1. Για έργα υδροληψίας αποκλειστικά και μόνο για την κάλυψηπραγματικών ατομικών ή οικογενειακών υδρευτικών αναγκών και μόνο εφόσον ισχύουν οι παρακάτω όροι και προϋποθέσεις:
1.1. Η ποιότητα του νερού είναι κατάλληλη για ύδρευση.
1.2. Ο όγκος του νερού δεν ξεπερνά τα 3 κυβικά μέτρα ανά 24ωρο.
1.3. Τα κτίσματα-οικίες να είναι νόμιμα κατασκευασμένα, ή να έχει εκδοθεί η άδεια κατασκευής.
1.4. Δεν υπάρχει υδρευτικό δίκτυο που μπορεί να καλύψει τις ανάγκες αυτές.
1.5. Η χρήση αυτή δεν επεκτείνεται σε παραγωγικές δραστηριότητες για διάθεση ή εκμετάλλευση προϊόντων ή υπηρεσιών.
1.6. Η θέση που προτείνεται, μετά από την εκπόνηση υδρογεωλογικής μελέτης, να είναι τέτοια ώστε να επιφέρει τις κατά το δυνατό μικρότερες επιπτώσεις στα άλλα υφιστάμενα υδρευτικά έργα

2. Για κατασκευή νέων υδρογεωτρήσεων ή την αλλαγή της χρήσης νερού σε υφιστάμενες γεωτρήσεις στους ΟΤΑ, για την κάλυψη αποκλειστικά και μόνο πραγματικών υδρευτικών αναγκών των οικισμών και μόνο εφόσον ισχύουν οι παρακάτω όροι και προϋποθέσεις:
2.1. Δεν υπάρχει η δυνατότητα κάλυψης των υδρευτικών αναγκών από άλλο υφιστάμενο έργο.
2.2. Η θέση που προτείνεται, μετά από την εκπόνηση υδρογεωλογικής μελέτης, να είναι τέτοια ώστε να επιφέρει τις κατά το δυνατό μικρότερες επιπτώσεις στα άλλα υφιστάμενα έργα
2.3. Ειδικά σε περίπτωση που το έργο οριοθετείται σε προστατευόμενη περιοχή απαιτείται η σύμφωνη γνώμη του φορέα διαχείρισής της, εφόσον έχει συσταθεί (άρθρο 15, παρ1 του ν. 2742/1999).
2.4. Ειδικά για τις περιοχές δικαιοδοσίας των ΤΟΕΒ απαιτείται η σύμφωνη γνώμη του ΔΣ του ΤΟΕΒ, σύμφωνα με το Ν.Δ. 3881/58. Περιοχή δικαιοδοσίας ορίζεται η περιοχή που οριοθετείται με υδρογεωλογικά κριτήρια, έτσι ώστε η κατασκευή- λειτουργία του υδροληπτικού έργου δύναται να επηρεάσει τα υφιστάμενα ή τα προγραμματισμένα έργα υδροληψίας του ΤΟΕΒ και όχι η περιοχή άρδευσης.

3. Για κατασκευή νέων υδρογεωτρήσεων ή την αλλαγή της χρήσης νερού σε υφιστάμενες γεωτρήσεις σε φορείς σημαντικών επενδύσεων με πρόβλεψη μεγάλης προσφοράς στον τομέα της ανάπτυξης και της απασχόλησης (κύκλο εργασιών μεγαλύτερο από 2 εκατομμύρια ευρώ και να απασχολεί περισσότερους από 10 εργαζομένους), για την κάλυψη αποκλειστικά και μόνο πραγματικών αναγκών και μόνο εφόσον ισχύουν οι παρακάτω όροι και προϋποθέσεις:
3.1. Δεν υπάρχει η δυνατότητα κάλυψης των αναγκών από υφιστάμενο συλλογικό δίκτυο (ΟΤΑ, ΤΟΕΒ κλπ).
3.2. Η θέση που προτείνεται, μετά από την εκπόνηση υδρογεωλογικής μελέτης, να είναι τέτοια ώστε να επιφέρει τις κατά το δυνατό μικρότερες επιπτώσεις στα άλλα υφιστάμενα έργα και στο περιβάλλον.
3.3. 'Εχουν εξετασθεί οι εναλλακτικές δυνατότητες κάλυψης των αναγκών και η χρήση του νερού θα πραγματοποιείται με τέτοιο τρόπο ώστε να έχουμε την μεγαλύτερη εξοικονόμηση νερού.
3.4. Η δράση να έχει ενταχθεί σε καθεστώς επιχορήγησης από εθνικούς ή ευρωπαϊκούς πόρους και δεν έχει υποβληθεί στο φάκελο της ένταξης για την επιχορήγηση βεβαίωση ότι η επένδυση έχει εξασφαλίσει την υδροδότησή της.
3.5. Ειδικά σε περίπτωση που το έργο οριοθετείται σε προστατευόμενη περιοχή η σύμφωνη γνώμη του φορέα διαχείρισής της, εφόσον έχει συσταθεί (άρθρο 15, παρ1 του ν. 2742/1999).
3.6. Ειδικά για τις περιοχές δικαιοδοσίας των ΤΟΕΒ η σύμφωνη γνώμη του ΔΣ του ΤΟΕΒ, σύμφωνα με το Ν.Δ. 3881/58.

4. Για κατασκευή νέων υδρογεωτρήσεων ή πηγαδιών σε απόσταση μέχρι και 200 μέτρα από την ακτή με σκοπό την άντληση αλμυρού ή υφάλμυρου νερού και τη χρήση του σε κολυμβητικές δεξαμενές ή σε μονάδες αντίστροφης όσμωσης (αφαλάτωσης) μόνο εφόσον ισχύουν οι παρακάτω όροι και προϋποθέσεις:
4.1. Ο υδροφορέας να είναι υφάλμυρος και να αποδεικνύεται από την υδρογεωλογική μελέτη που συνυποβάλλεται με τα υπόλοιπα δικαιολογητικά από τον ενδιαφερόμενο.
4.2. Να ορίζεται ο αποδέκτης των εκροών από την κολυμβητική δεξαμενή ή την μονάδα αντίστροφης όσμωσης (υγρά έκπλυσης πισίνας, αλμόλοιπος κλπ) που σε καμιά περίπτωση δεν θα είναι ο ίδιος υδροφορέας που αντλείται το υφάλμυρο νερό ή άλλος υδροφορέας με γλυκό νερό.
4.3. Η θέση του υδροληπτικού έργου να είναι τέτοια ώστε να επιφέρει τις μικρότερες δυνατές επιπτώσεις στα υφιστάμενα γειτονικά υδροληπτικά έργα.

5. Για έργα υδροληψίας φορέων (Ιδιωτικού ή δημοσίου δικαίου) που το νερό τους προορίζεται αποκλειστικά κα μόνο για πυρόσβεση/ πυροπροστασία, μόνο εφόσον ισχύουν οι παρακάτω όροι και προϋποθέσεις:
5.1. Απαγορεύεται οιαδήποτε άλλη χρήση του νερού εκτός της πυρόσβεσης -πυροπροστασίας
5.2. Να υπάρχει εγκεκριμένη μελέτη του συστήματος πυρόσβεσης


'Αρθρο 4
Λοιπά ρυθμιστικά μέτρα

1 Η χορηγούμενη άδεια χρήσης νερού και εκτέλεσης έργων αξιοποίησής του, αφορά αυστηρά τη χρήση ή και το έργο που εκδόθηκε και απαγορεύεται η διάθεση νερού σε τρίτους και η κατά οιοδήποτε τρόπο αλλαγή της χρήσης νερού ή των τεχνικών στοιχείων κατασκευής του υδροληπτικού έργου.
2 Ο δικαιούχος της άδειας κατασκευής γεώτρησης υποχρεούται να τοποθετήσει κατάλληλη πιεζομετρική σωλήνωση (εσωτερική ή εξωτερική) για τη μέτρηση της στάθμης νερού.
3 Ο δικαιούχος της άδειας χρήσης νερού υποχρεούται να τοποθετήσει και να συντηρεί υδρομετρητή για τον έλεγχο και την καταγραφή της χρησιμοποιούμενης ποσότητας νερού.
4 Ο χρήστης υποχρεούται να παρέχει οποιαδήποτε διευκόλυνση στα αρμόδια όργανα για τον έλεγχο της τήρησης των όρων της άδειας, καθώς και την παροχή άλλων στοιχείων που κρίνονται απαραίτητα για το σκοπό αυτό.
5 Ο ιδιοκτήτης υποχρεούται να λαμβάνει όλα τα απαραίτητα και ενδεδειγμένα μέτρα ασφαλείας κατά περίπτωση, ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος πρόκλησης οποιουδήποτε ατυχήματος από το έργο τόσο κατά τη διάρκεια της κατασκευής του όσο και της λειτουργίας του και η Υπηρεσία έκδοσης της άδειας δεν φέρει καμιά ευθύνη.
6 Σε περίπτωση που ο δικαιούχος άδειας χρήσης νερού από υφιστάμενη υδροληψία πρόκειται να επεκτείνει τη μονάδα εκμετάλλευσης (αύξηση χρησιμοποιούμενης ποσότητας νερού, μεταφορά νερού σε άλλη τοποθεσία) ή αλλάξει τη χρήση της απαιτείται η έκδοση άδειας.
7 Σε περίπτωση ανόρυξης νέας γεώτρησης πλησίον πηγαδιών, μπορεί η Υπηρεσία προκειμένου να εισηγηθεί τη χορήγηση άδειας κατά την κρίση της, να απαιτήσει να γίνει απομόνωση των στρωμάτων του φρεατίου υδροφόρου ορίζοντα εφόσον αυτό είναι γεωλογικά (τεχνικά) δυνατόν για να προστατευθούν τα πηγάδια. Την εκτέλεση της παραπάνω εργασίας υποχρεωτικά ελέγχει η αρμόδια Υπηρεσία έκδοσης της άδειας.
8 Ο δικαιούχος υποχρεούται να ενημερώσει εγγράφως την αρμόδια υπηρεσία, τουλάχιστον10 ημέρες νωρίτερα από την έναρξη των εργασιών της ανόρυξης της γεώτρησης, ώστε η υπηρεσία, αν το κρίνει απαραίτητο, να παρακολουθήσει τις εργασίες αυτές με σκοπό την εξαγωγή συμπερασμάτων που αφορούν τον υδροφορέα.
9 Για την έκδοση άδειας κατασκευής υδροληπτικού έργου για κάλυψη Βιομηχανικών αναγκών και αναγκών Αναψυχής οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να προσκομίσουν βεβαίωση για τη μη δυνατή υδροδότησή τους από Δημοτικό ή κοινοτικό υδρευτικόδίκτυο
10 Ο δικαιούχος άδειας εκτέλεσης έργου αξιοποίησης υδατικών πόρων, μετά την εκτέλεση του έργου, υποχρεούται να προβαίνει στην έκδοση της άδειας χρήσης νερού. Η χρήση του νερού χωρίς την προβλεπόμενη άδεια χαρακτηρίζεται παράνομη και επιβάλλονται οι κατά το νόμο κυρώσεις (άρθρο 7).
11 Τα έργα αξιοποίησης υδατικών πόρων (γεωτρήσεις, πηγάδια, λιμνοδεξαμενές κλπ) δεν ηλεκτροδοτούνται χωρίς την απαιτούμενη άδεια χρήσης νερού.
12 Οι ιδιοκτήτες - νομείς υδροληψιών υποχρεούνται να διευκολύνουν τους Ερευνητικούς, Δημόσιους, Πανεπιστημιακούς φορείς στην παρακολούθηση και την διεξαγωγή υδρομετρήσεων με σκοπό την εκπόνηση ερευνητικών προγραμμάτων.
13 Καθορίζουμε τα παρακάτω πρόσθετα δικαιολογητικά που απαιτούνται για τη χορήγηση αδειών ανόρυξης γεωτρήσεων ή άλλων υδροληπτικών έργων από τους Δήμους και τις Δημοτικές Επιχειρήσεις Υδρευσης Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ):
13.1 Τεχνική έκθεση του έργου αρμοδίως εγκεκριμένη καθώς και απόφαση του Δ.Σ. για την ένταξη του έργου στο τεχνικό πρόγραμμα έργων και στον προϋπολογισμό με επαρκή πίστωση.
13.2 απόφαση έγκρισης του έργου από το Δημοτικό Συμβούλιο ή το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΥΑ, αρμοδίως επικυρωμένη, που να αναφέρει τη θέση κατασκευής του υδροληπτικού έργου και το χρόνο εκτέλεσής του ο οποίος δεν πρέπει να υπερβαίνει τα δύο χρόνια.
13.3 θεωρημένο αντίγραφο νόμιμου τίτλου από τον οποίο να προκύπτει δικαίωμα αποκλειστικής χρήσης του χώρου δυνάμει εμπράγματης ή ενοχικής σχέσης. Στην περίπτωση που ο χώρος κατασκευής του έργου έχει παραχωρηθεί από Ιδιώτη υποβάλλονται: α)υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη που να αναφέρονται τα στοιχεία του χώρου (έκταση και όρια), του τρόπου παραχώρησης (αγορά ή δωρεά), αν ο χώρος παραχωρείται κατά χρήση ή κυριότητα και τη δέσμευσή του ότι θα ακολουθήσει μέχρι την έκδοση της άδειας κατασκευής του έργου συμβολαιογραφική πράξη, β) αποδοχή της παραχώρησης αυτής από το Δ.Σ. και γ) έγκριση της απόφασης του Δ.Σ.
14 Καθορίζουμε τα παρακάτω κατώτατα και ανώτατα όρια των αναγκαίων ποσοτήτων για την ορθολογική χρήση νερού στην άρδευση:

Καλλιέργεια Ετήσια κατανάλωση
σε κυβικά μέτρα ανά στρέμμα
1 Ελιές 250 (±25%)
2 Εσπεριδοειδή 500 (±25%)
3 Αμπέλι 300 (±25%)
4 Καλλιέργειες θερμοκηπίου 650 (±25%)
5 Κηπευτικά υπαίθρου 450 (±25%)
6 Κτηνοτροφικά φυτά 700 (±25%)
7 Αβοκάντο 600 (±25%)


'Αρθρο 5
Αντικατάσταση υφισταμένων γεωτρήσεων-πηγαδιών

Επιτρέπεται σε όλες τις περιοχές των Νομών της Κρήτης, συμπεριλαμβανομένων και των περιοχών στις οποίες ισχύουν απαγορευτικά μέτρα, η αντικατάσταση των νόμιμα υφισταμένων γεωτρήσεων και πηγαδιών ύστερα από τη χορήγηση σχετικής άδειας από τη Δ/νση Υδάτων και με τους παρακάτω πρόσθετους όρους και προϋποθέσεις:
1. Η θέση της νέας γεώτρησης ή πηγαδιού να βρίσκεται σε απόσταση μέχρι 30 μ. από την παλιά (με εξαίρεση την παρ. 2 άρθρου 5) και η νέα υδροληψία θα έχει τα ίδια τεχνικά χαρακτηριστικά με την παλιά
2. Εφόσον τεχνικοί λόγοι κατασκευής το επιβάλλουν η αρμόδια Υπηρεσία, κατόπιν αιτιολογημένης έκθεσης, δύναται να αυξήσει την απόσταση των 30 μέτρων και μέχρι 60 μέτρα ή να αλλάξει τα τεχνικά χαρακτηριστικά της νέας γεώτρησης με την προϋπόθεση οι αποστάσεις από γειτονικά έργα υδροληψίας να διατηρούνται.
3. Ο ενδιαφερόμενος να προσκομίζει υπεύθυνη δήλωση του Ν.1599/86 με πλήρη στοιχεία της παλιάς γεώτρησης και την δέσμευση ότι θα προβεί στην καταστροφή της αμέσως μετά τη λειτουργία της νέας.
4. Η καταστροφή της παλιάς υδροληψίας θα γίνεται με έξοδα από τον ενδιαφερόμενο αμέσως μετά τη λειτουργία της νέας και να προσκομίζει στην Διεύθυνση Υδάτων υπεύθυνη δήλωση του Ν.1599/86 για την πραγματοποίηση της καταστροφής της.
5. Ο δικαιούχος υποχρεούται να ενημερώσει εγγράφως την αρμόδια υπηρεσία, τουλάχιστον10 ημέρες νωρίτερα από την έναρξη των εργασιών της καταστροφής της παλαιάς γεώτρησης, ώστε η υπηρεσία, αν το κρίνει απαραίτητο, να παρακολουθήσει τις εργασίες
6. Δεν θα χορηγείται άδεια αντικατάστασης υδροληπτικού έργου αν αυτό κατά την πραγματοποίηση της αυτοψίας από τη Δ/νση Υδάτων έχει επιχωθεί ή αποσωληνωθεί και επομένως δεν είναι δυνατόν να διαπιστωθεί η ύπαρξή του.

'Αρθρο 6
Καθαρισμός και εκβάθυνση υφισταμένων γεωτρήσεων-πηγαδιών

1. Επιτρέπεται ο καθαρισμός των υφισταμένων υδροληπτικών έργων ύστερα από αίτηση των ενδιαφερομένων και τη χορήγηση σχετικής άδειας.
2. Επιτρέπεται η εκβάθυνσητων υφισταμένων γεωτρήσεων και πηγαδιών στις περιοχές που ισχύουν περιοριστικά μέτρα με τους όρους και προϋποθέσεις του άρθρου 2, ύστερα από αίτηση των ενδιαφερομένων και τη χορήγηση σχετικής άδειας.
3. Δεν επιτρέπεται η εκβάθυνσητων υφισταμένων γεωτρήσεων και πηγαδιών στις περιοχές που ισχύουν απαγορευτικά μέτρα.

'Αρθρο 7
Παρακολούθηση και έλεγχος εφαρμογής των κανόνων

1. Σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα που ρυπαίνουν ή υποβαθμίζουν με άλλον τρόπο τα ύδατα ή παραβαίνουν τις διατάξεις του ν. 3199/03 ή των κανονιστικών πράξεων που εκδίδονται κατ’ εξουσιοδότηση του καθώς και σε όποιον ασκεί δραστηριότητα ή επιχείρηση ή χρήση νερού ή κατασκευάζει έργο αξιοποίησης υδατικών πόρων, χωρίς την απαιτούμενη άδεια ή έγκριση, επιβάλλονται οι διοικητικές κυρώσεις του άρθρου 13 του ν. 3199/2003.
2. Οι κάτοχοι των αδειών είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για την τήρηση των όρων που αναφέρονται σε αυτές.
3. Ο έλεγχος και η τήρηση των όρων των αδειών που εκδίδονται σύμφωνα με τους όρους της παρούσης καθώς και η επιβολή των κυρώσεων ασκείται από την αρμόδια Δ/νση Υδάτων της Περιφέρειας Κρήτης, όπως ορίζει το άρθρο 13 παρ. 2 του ν. 3199/2003.
4. Στους παραβάτες των όρων και περιορισμών των εκδιδομένων αδειών επιβάλλονται οι διοικητικές κυρώσεις που αναφέρονται στο άρθρο13 παρ. 1 του ν. 3199/2003
5. Επιβάλλονται κατά τη διαδικασία εφαρμογής των διοικητικών κυρώσεων τα παρακάτω:
5.1. Σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα που προβαίνουν στην αυθαίρετη κατασκευή γεωτρήσεων και υποβαθμίζουν τα υδατικά συστήματα ή παραβαίνουν τις διατάξεις του νόμου 3199/2003 (σχετικό 2) και των κανονιστικών πράξεων που εκδίδονται κατ’ εξουσιοδότησή του καθώς και στους παραβάτες των όρων και περιορισμών που καθορίζονται στην παρούσα κανονιστική απόφαση του Γενικού Γραμματέα Περιφέρειας Κρήτης, ανεξάρτητα από την ποινική ή αστική ευθύνη ή τις διοικητικές κυρώσεις που προβλέπονται από άλλες διατάξεις, επιβάλλεται, στα πλαίσια της διαδικασίας εφαρμογής, το μέτρο της οριστικής διακοπής της λειτουργίας της γεώτρησης, σύμφωνα με το άρθρο 13 του ν. 3199/2003, ή και η καταστροφή της γεώτρησης.
5.2. Η καταστροφή της γεώτρησης επιβάλλεται με απόφαση του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας Κρήτης ύστερα από εισήγηση, αυτοψία και σχετική έκθεση διαπίστωσης της παράβασης από τη Διεύθυνση Υδάτων. Τα συνολικά έξοδα της καταστροφής της γεώτρησης και εν γένει η επαναφορά των πραγμάτων στην προτέρα αυτών κατάσταση βαρύνουν τον παραβάτη και σε περίπτωση μη εκτέλεσης της απόφασης η Διεύθυνση Υδάτων δύναται να προβεί στην καταστροφή της γεώτρησης και η καταβολή των εξόδων θα γίνει από τον παραβάτη σύμφωνα με τα οριζόμενα επί των εισπράξεων των Δημοσίων εσόδων διατάξεις.

'Αρθρο 8
Καταργούμενες και μεταβατικές διατάξεις

1. Κάθε απόφαση που αντιβαίνει στις διατάξεις της παρούσης απόφασης ή ανάγεται σε θέματα που ρυθμίζονται ειδικά από αυτή καταργείται από την έναρξη ισχύος της.
2. Τα αιτήματα που έχουν υποβληθεί στη Δ/νση Υδάτων πριν την έναρξη ισχύος της παρούσας απόφασης θα εξετάζονται με την προϋπάρχουσα κανονιστική απόφαση (148/2-2-2007, σχετικό 13).
3. Η χορήγηση άδειας χρήσης νερού σε έργα υδροληψίας που κατασκευάσθηκαν με τους όρους και προϋποθέσεις της 148/2-2-2007 κανονιστικής απόφασης (σχετικό 13) θα χορηγούνται σύμφωνα με τους όρους της.

'Αρθρο 9
Ορισμοί

1. Πηγή: Είναι η φυσική εκφόρτιση νερού στην οποία δεν υπάρχει υδρομαστευτικό έργο και η οποία δύναται να εξυπηρετεί υδροδοτικές ανάγκες μεμονωμένα ή συλλογικά.
2. Υδρομαστευτική τάφρος: Είναι το οριζόντιο έργο υδροληψίας με το οποίο κατασκευάζεται οριζόντιος συλλεκτήριος αγωγός νερού, που συγκεντρώνει υπόγειο νερό με βαρυτική ροή, ή από σημειακές αναβλύσεις νερού.
3. Πηγάδι (φρέαρ):Είναι κάθε εκσκαφή βάθους μέχρι 15 μέτρα και ελαχίστης διαμέτρου ενός (1) μέτρου, με τη δυνατότητα χρήσης κατάλληλων μηχανικών μέσων, με σκοπό την άντληση νερού από το φρεάτιο ορίζοντα.
4. Γεώτρηση: 'Εχει διάμετρο τελικής σωλήνωσης μικρότερης του ενός μέτρου ή βάθους διάτρησης - τελικής σωλήνωσης μεγαλύτερο από 15 μέτρα.
5. Ως ολοκληρωμένο θεωρείται ένα έργο αξιοποίησης υδατικών πόρων- κατασκευή γεώτρησης όταν έχουν πραγματοποιηθεί οι εργασίες: α) ανόρυξη ερευνητικής γεώτρησης, β) διεύρυνση και τοποθέτηση μόνιμης σωλήνωσης γ) ανάπτυξη – εκτέλεση δοκιμαστικής άντλησης και δ) έχει υπολογισθεί η αξιοποιήσιμη παροχή της γεώτρησης.
6. Λιμνοδεξαμενή εξωποτάμια ορίζεται η τεχνική κατασκευή αποθήκευσης νερού που έχει χωρητικότητα άνω των εξακοσίων (600) κυβικών μέτρων.
7. Παλιά γεώτρηση ή πηγάδι που αχρηστεύθηκε: Είναι η γεώτρηση ή το πηγάδι που αχρηστεύθηκε, αφού λειτούργησε για μια τουλάχιστο αρδευτική περίοδο κατά την τελευταία δεκαετία.
8. Τελική σωλήνωση: Είναι η σωλήνωση που τοποθετείται μόνιμα μετά την διάτρηση της γεώτρησης μέσα στο έδαφος και δεν πρέπει να συγχέεται με τα στελέχη αντλίας που τοποθετούνται μέσα στην τελική σωλήνωση για άντληση νερού.
9. Υφάλμυρο νερό (παράκτιου υδροφορέα) θεωρείται το νερό που η περιεκτικότητά σε Cl- του υπερβαίνει τα 2.000 ppm.
10. Αλμόλοιπος είναι οι εκροές από τις μονάδες αντίστροφης όσμωσης με υψηλές συγκεντρώσεις ιόντων.

'Αρθρο 10
'Εναρξη Ισχύος

1. Η ισχύς της παρούσας απόφασης αρχίζει από την ημερομηνία δημοσίευσής της στην εφημερίδα της Κυβέρνησης.
2. Η απόφαση αυτή ισχύει μέχρι την έγκριση του σχεδίου διαχείρισης της λεκάνης απορροής Κρήτης σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο άρθρο 7 του ν. 3199/2003, και μπορεί να ανακληθεί ή να καταργηθεί ή και να τροποποιηθεί με την διαδικασία που εκδόθηκε.
3. Η απόφαση αυτή να δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως
Μοιράσου το
Σχετικά άρθρα
Τρύγος 2026: Αυξημένο φέτος το κόστος παραγωγής αλλά «πιέσεις» της αγοράς για μείωση τιμών, τι ζητάνε οι συνεταιρισμοί από ΥπΑΑΤ Αμπέλι Τρύγος 2026: Αυξημένο φέτος το κόστος παραγωγής αλλά «πιέσεις» της αγοράς για μείωση τιμών, τι ζητάνε οι συνεταιρισμοί από ΥπΑΑΤ

Έχει ξεκινήσει ο τρύγος του 2026 σε πολλές περιοχές της Ελλάδας και αναμένεται να κορυφωθεί το επόμενο χρονικό διάστημα.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις των συνεταιριστικών οργανώσεων, φέτος οι αναμενόμενες ποσότητες σταφυλικής παραγωγής φαίνεται ότι στις περισσότερες περιοχές της χώρας επανέρχονται σε φυσιολογικά επίπεδα, πλην των περιοχών της Νεμέας και της Μαντινείας που επλήγησαν από τον παγετό και του Ηρακλείου και της περιοχής του Δαμασίου στη Λάρισα που επλήγησαν από χαλαζοπτώσεις.

Αν και φέτος έχουμε αύξηση του κόστους καλλιέργειας (λόγω υψηλών τιμών σε καύσιμα, λιπάσματα κ.α.) το εμπόριο στις μεγάλες αμπελουργικές ζώνες δείχνει μια επικείμενη μείωση των τιμών παραγωγού.

Αυτό έρχεται σε αντίθεση με την εικόνα που έχουμε στις περισσότερες νησιωτικές περιοχές όπου φαίνεται ότι υπάρχει μια αύξηση των τιμών. 

Αμύνταιο

Ο πρόεδρος του Αγροτικός Συνεταιρισμός Ευρύτερης Περιοχής Αμυνταίου (Α.Σ.Ε.Π.Α.), Γιώργος Γιαννιτσόπουλος, δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι αυξημένη αναμένεται η παραγωγή σταφυλιών στο Αμύνταιο, παρά την χαλαζόπτωση που έπληξε τμήμα του αμπελώνα της περιοχής την Άνοιξη. Ο τρύγος στις πρώιμες λευκές ποικιλίες έχει ξεκινήσει από το τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου. Η μειωμένη κατανάλωση τόσο για τις λευκές ποικιλίες όσο και στο Ξινόμαυρο αναμένεται να πιέσει τις τιμές σε σχέση με την περσινή περίοδο. Σημαντικό παράγοντα αποτελούν και οι καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν μέχρι την έναρξη του τρύγου στο Ξινόμαυρο.

Νάουσα

Ο κ. Γεώργιος Φουντούλης, πρόεδρος του Αγροτικού Αμπελουργικού Οινοποιητικού Συνεταιρισμού ΒΑΕΝΙ ΝΑΟΥΣΑ, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι φέτος αναμένουμε καλή παραγωγή σταφυλιών τόσο σε ποιότητα όσο και σε ποσότητα. Βέβαια είχαμε κάποια προβλήματα με την αντιμετώπιση της ασθένειας του ωιδίου αλλά δεν επηρέασε σε μεγάλο βαθμό την παραγωγή. Ήδη έχει ξεκινήσει ο τρύγος για τις ελληνικές και διεθνείς ποικιλίες, ενώ σήμερα Πέμπτη (3/9) θα κάνουμε σύσκεψη για το Ξινόμαυρο, που εκτιμώ ότι ο τρύγος του θα ξεκινήσει από τα μέσα του μήνα. Πάντως υπάρχουν κάποια αποθέματα λόγω μειωμένης ζήτησης, κάτι που αναμένεται να επηρεάσει φέτος τις τιμές των σταφυλιών.

Τύρναβος

Ο πρόεδρος του Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Τυρνάβου κ. Χρήστος Τσιτσιρίγκος, ανέφερε στον ΑγροΤύπο ότι οι χαλαζοπτώσεις του περασμένου Ιουλίου που έπληξαν κυρίως την περιοχή του Δαμασίου και του Τυρνάβου είχαν σαν αποτέλεσμα σε ορισμένες περιοχές να υπάρχουν ζημιές στους αμπελώνες (οι αυτοψίες συνεχίζονται) πλήττοντας σε αρκετές περιπτώσεις και το φυτικό κεφάλαιο επιφέροντας συνέπειες και στην επόμενη χρονιά. Επίσης το φαινόμενο του περονόσπορου αντιμετωπίσθηκε ικανοποιητικά από τους αμπελουργούς.

Παρόλα αυτά οι ποσότητες της βασικής ποικιλίας του Μοσχάτου αναμένεται να κυμανθούν σε ικανοποιητικά για την περιοχή επίπεδα. Επίσης έχουμε καλές καιρικές συνθήκες που βοηθάνε τον τρύγο και αναμένεται να έχουμε μια καλή ποιότητα σταφυλιών.

Ήδη στην περιοχή έχει ξεκινήσει ο τρύγος για την ποικιλία Μαύρο Μοσχάτο (γνωστό και ως Μοσχάτο Αμβούργου ή Μοσχάτο Μαύρο Τυρνάβου).

Το πρόβλημα φέτος αναμένεται να είναι με τις τιμές. Η αγορά πιέζει για μείωση των τιμών. Εντυπωσιακές είναι οι κρούσεις προς τον συνεταιρισμό για αγορά από αυτόν σταφυλιών και οίνων σε χαμηλές τιμές που θυμίζουν άλλες εποχές.

Ακόμη ακούμε στα Λευκά Μοσχάτα ότι οι τιμές που δίνει η αγορά από 65 - 70 λεπτά το κιλό να πέφτουν κάτω από τα 50 λεπτά, ενώ οι τιμές στο Ροδίτη φημολογείται ότι θα πέσουν κάτω από τα 30 λεπτά.

Μπορεί το εμπόριο να κάνει παιχνίδια αλλά θα πρέπει φέτος οι συνεταιρισμοί να στηρίξουν τους αμπελουργούς. Στις 13 Σεπτεμβρίου θα έχουμε συνάντηση με τους παραγωγούς για να τους ενημερώσουμε για τη διαμόρφωση των φετινών τιμών.

Νεμέα

Δραματική είναι η κατάσταση στη Νεμέα αφού ο φετινός παγετός έπληξε 11.000 από τα συνολικά 25000 στρέμματα του αμπελώνα, προκαλώντας ζημιές που κυμαίνονται από 50% μέχρι και 100% της παραγωγή. Για το Αγιωργίτικο βασική ποικιλία της περιοχής δεν έχει αναφερθεί πρόθεση τιμών. Ενδεικτική είναι όμως η τιμή των λευκών ποικιλιών που φέτος ανέρχεται στα 30 λεπτά, έναντι 50 - 55 λεπτών που ήταν κατά την περσινή περίοδο.

Μαντινεία

Ο κ. Άρης Τσέλεπος, οινοποιός από το Κτήμα Τσέλεπου στην Μαντινεία, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι υπάρχουν μεγάλες ζημιές σε όλη την αμπελουργική ζώνη λόγω των φετινών παγετών. Αναμένεται μια μείωση κατά 70% στην παραγωγή όλων των ποικιλιών. Αυτή την εποχή έχει ξεκινήσει ο τρύγος για κάποιες λευκές ποικιλίες. Το Μοσχοφίλερο λόγω των καιρικών συνθηκών είναι φέτος πιο όψιμο και τα πρώτα σταφύλια αναμένεται να τρυγηθούν προς τα τέλη του μήνα. Όσον αφορά την αγορά είναι μια δύσκολη χρονιά φέτος με μειωμένη ζήτηση και υπάρχουν αποθέματα. Ακόμη πάντως είναι νωρίς να πούμε για την πορεία που θα ακολουθήσουν οι τιμές παραγωγού.\

Αχαΐα

Στην περιοχή της Αχαΐας τα οινοποιεία επικαλούνται υψηλό όγκο αποθεμάτων. Οι ποσότητες σταφυλικής παραγωγής φέτος αναμένεται να ανέλθουν σε καλά επίπεδα. Ο κ. Γιώργος Παναγιωτόπουλος, έμπειρος αμπελουργός από την Αιγιάλεια, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι στην περιοχή πρώτα τρυγάνε την σταφίδα, στην συνέχεια τις λευκές ποικιλίες και θα ακολουθήσει ο Ροδίτης. Αν εξελιχθούν όλα ομαλά αναμένεται να ξεκινήσει ο τρύγος στον Ροδότη προς τα τέλη του Σεπτεμβρίου. Ζημιές τα αμπέλια δεν είχαν στην περιοχή. Το πρόβλημα είναι οι μειωμένες τιμές παραγωγού. Οι τιμές στα σταφύλια είναι περίπου στα ίδια επίπεδα με αυτές που είχαμε το 2000. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να έχουν εγκαταληφθεί πολλοί αμπελώνες στην περιοχή μας αλλά και σε ολόκληρη την χώρα. Επίσης μεγάλο πρόβλημα για τον κλάδο είναι οι εισαγωγές κρασιών σε πολύ χαμηλές τιμές. Η χώρα μας είναι ελλειματική στην παραγωγή σταφυλιών και θα μπορούσε να καλύψει την εγχώρια ζήτηση αλλά δεν μπορεί να ανταγωνιστεί τα εισαγόμενα κρασιά επειδή έχουμε μεγάλο κόστος καλλιέργειας. Από την άλλη πάντως βλέπουμε τα τελευταία χρόνια ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για την ποικιλία Ασύρτικο, η οποία ξεχωρίζει επειδή έχει μειωθεί σε μεγάλο βαθμό η καλλιέργειά του στην Σαντορίνη και δίνει καλές τιμές.

Αττική

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Κορωπίου, Σταμάτης Γεωργάκης, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι από την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να ξεκινήσει ο τρύγος για την βασική ποικιλία Σαββατιανό. Ακόμη δεν έχουμε εικόνα της παραγωγής αλλά οι εκτιμήσεις κάνουν λόγω για μια αυξημένη ποσότητα σε σχέση με πέρσι που ήταν όμως πολύ μειωμένη παραγωγή. Ακόμη τιμή δεν έχει ανακοινωθεί στην περιοχή για το Σαββατιανό αλλά βλέπουμε μείωση τιμών για τις άλλες ποικιλίες.

Τριφυλλία

Στην Τριφυλία ο τρύγος ξεκίνησε τις πρώτες μέρες του Αυγούστου, αρχικά με τις σταφίδες και στη συνέχεια ακολούθησαν τα οινοποιήσιμα σταφύλια, καθώς οι διαφορετικές ποικιλίες ωριμάζουν σε διαφορετικό χρόνο. Οι παραγωγοί εκτιμούν ότι, εφόσον οι καιρικές συνθήκες παραμείνουν ευνοϊκές, η συγκομιδή όλων των ποικιλιών σε όλες τις περιοχές θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου.

Σύσκεψη οινοποιητικών συνεταιρισμών

Στο μεταξύ πανελλήνια σύσκεψη πραγματοποιήθηκε, στις 2 Σεπτεμβρίου 2026, των οινοποιητικών συνεταιρισμών μελών της ΚΕΟΣΟΕ. Κατά την διάρκεια της σύσκεψης εκπρόσωποι των οινοποιητικών συνεταιρισμών περιέγραψαν το περιβάλλον στο οποίο δραστηριοποιείται ο ελληνικός αμπελοοινικός τομέας

Όπως τονίστηκε η καλοκαιρινή σεζόν χαρακτηρίζεται ως υποτονική για την κατανάλωση του κρασιού, αποτέλεσμα του γενικευμένου περιορισμού του διαθέσιμου εισοδήματος του Ευρωπαίου και του Έλληνα καταναλωτή, απότοκο της ακρίβειας σε όλα τα επίπεδα που βιώνουν οι καταναλωτές. Επίσης τα υπερβολικά αυστηρά μέτρα αστυνόμευσης σχετικά με την οδηγική ασφάλεια περιόρισαν την κατανάλωση οίνου κυρίως στην εστίαση.

Η φημολογούμενη ύπαρξη των αποθεμάτων στα οινοποιεία λόγω μείωσης των πωλήσεων τους, που κατά τις εκτιμήσεις των οινοποιητικών συνεταιρισμών και της ΚΕΟΣΟΕ δεν ευσταθεί, επιφέρει πιέσεις στις τιμές των σταφυλιών.

Με το πέρας της σύσκεψης οι οινοποιητικοί συνεταιρισμοί και η ΚΕΟΣΟΕ κατέληξαν στην αναγκαιότητα λήψης από την πολιτεία των προβλεπόμενων από τη νομοθεσία μέτρων που αφορούν:

  • Την διενέργεια και εντατικοποίηση των ελέγχων που αποσκοπούν στην πάταξη της χωρίς παραστατικά διακίνησης οίνων κυρίως στην αγορά της πρωτεύουσας, καθώς και τον αυστηρό έλεγχο όλων των οινοποιείων που προβαίνουν σε εισαγωγές οίνων ως προς την επισήμανσή τους στην ελληνική αγορά.
  • Την παρέμβαση του κράτους στα φαινόμενα αισχροκέρδειας που παρατηρούνται στα σημεία εστίασης που πωλούν έως και 14 φορές υψηλότερα από την τιμή αγοράς τους οίνους που προμηθεύονται και την τήρηση της κείμενης νομοθεσίας που προβλέπεται από τις διατάξεις του ΦΕΚ 2044/Β/ 22.8.2013, σύμφωνα με τις οποίες τα σημεία εστίασης (εστιατόρια, ταβέρνες, μπαρ κ.α.) είναι υποχρεωμένα να αναγράφουν στους τιμοκαταλόγους τους όταν διαθέτουν κρασί σε καράφα, την χώρα προέλευσης και τον παραγωγό.
  • Την επανεξέταση των ορίων κατανάλωσης αλκοόλ τα οποία απαγορεύουν ουσιαστικά την κατανάλωσή του και την επαναφορά τους στα όρια που ισχύουν στις χώρες της ΕΕ.

Για τα ανωτέρω αιτήματα εστάλη σχετική επιστολή στον υπουργό ΑΑΤ κ. Μαργαρίτη Σχοινά.

Παϊσιάδης Σταύρος
Σε κινητοποιήσεις για οριστικές λύσεις ενάντια στον αφθώδη πυρετό καλεί η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου Αιγοπροβατοτροφία Σε κινητοποιήσεις για οριστικές λύσεις ενάντια στον αφθώδη πυρετό καλεί η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου

Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου καλεί με ανακοίνωσή της κτηνοτρόφους και αγρότες να προχωρήσουν σε μαζική και μαχητική κινητοποίηση για οριστικές λύσεις με χρονοδιάγραμμα υλοποίησης την ημέρα άφιξης του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στο νησί.

Να θυμίσουμε ότι μετά την εκρηκτική συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου Βορείου Αιγαίου στη Μυτιλήνη, με αποκλειστικό θέμα την ενημέρωση για την εξέλιξη του αφθώδους πυρετού στη Λέσβο, υπήρξε δέσμευση του Υφυπουργού ΑΑΤ, Αθανάσιου Καββαδά, να μεταβεί στο νησί μετά τα εγκαίνια της ΔΕΘ, στις 6 ή 7 Σεπτεμβρίου, προκειμένου να συζητηθούν τα πολύ σοβαρά προβλήματα που έχει περιέλθει η κτηνοτροφία του νησιού.

Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου, χαιρετίζοντας τη δυναμική κινητοποίηση που πραγματοποίησαν κτηνοτρόφοι του νησιού την προηγούμενη Πέμπτη, στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, επισημαίνει το «ηχηρό μήνυμα» των κτηνοτρόφων προς κυβέρνηση και περιφερειακή αρχή «ότι δεν θα παραμείνουν άπραγοι μπροστά στον διαφαινόμενο αφανισμό τους» και πως «ένα όπλο έχουν να προτάξουν: τον μαζικό και οργανωμένο αγώνα για την επίτευξη των δίκαιων αιτημάτων τους. Η οργή και η αγανάκτηση να γίνει αφορμή για συνέχιση των κινητοποιήσεων και άλλων μορφών δράσης που θα επιλέξουν. Η Ομοσπονδία θα είναι μπροστάρης σ’ αυτούς τους αγώνες». Απευθύνει, επίσης, κάλεσμα για συστράτευση πίσω από το πλαίσιο αιτημάτων που κατέθεσε η Ομοσπονδία ξανά σε Περιφέρεια και υπουργείο «γιατί είναι το μόνο που μας ενώνει και δίνει προοπτική για την επιβίωσή μας». 

Αναδεικνύει, ακόμα, ότι εδώ και έξι μήνες οι χειρισμοί ΥπΑΑΤ και Περιφέρειας ως προς την αντιμετώπιση του αφθώδους πυρετού «όχι μόνο δεν έφεραν κανένα αποτέλεσμα όσον αφορά να σωθούν τα ζώα μας, αλλά ενόψει φθινοπώρου μπορεί η κατάσταση να επιδεινωθεί», ενώ τονίζει πως με τον εμβολιασμό «υπάρχει πραγματικά ελπίδα», καθώς αποτελεί «όπλο της επιστήμης για μας και πρέπει να το χρησιμοποιήσουμε. Γνωρίζουμε ότι θα υπάρξουν επιπτώσεις ακόμα και οικονομικές απ’ αυτό». Σε αυτό το πλαίσιο η Ομοσπονδία απαιτεί «να ξεκινήσει άμεσα ο εμβολιασμός και η κυβέρνηση να μας στηρίξει ουσιαστικά, οικονομικά και με πλήρη στελέχωση της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας».

Κλείνοντας την ανακοίνωσή της, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου διεκδικεί:

  • Άμεση και πλήρη αποζημίωση για όσους κτηνοτρόφους θανατωθούν τα ζώα τους, πλήρη στήριξη μέχρι την ανασύσταση του κοπαδιού.
  • Να απλοποιηθεί η διαδικασία για την αποζημίωση των ζώων που θανατώνονται. Σήμερα με τα τεχνολογικά μέσα που υπάρχουν είναι εφικτό τη στιγμή της θανάτωσης να γίνεται ασφαλή καταγραφή απ’ το υπεύθυνο κλιμάκιο να αποστέλλονται ηλεκτρονικά τα στοιχεία και άμεσα να πιστώνεται η αποζημίωση στον κτηνοτρόφο. ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ Η ΚΟΡΟΪΔΙΑ!!!
  • Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος όλων των κτηνοτρόφων από τις επιπτώσεις της καραντίνας και αποζημίωση για τα αμνοερίφια που έμειναν αδιάθετα λόγω μη λειτουργίας των σφαγείων.
  • Η αποζημίωση για το γάλα που παραδόθηκε είτε σε τυροκομεία είτε για καταστροφή να δίνεται απευθείας στον κτηνοτρόφο.
  • Επιδότηση όλων των ζωοτροφών για όσο διάστημα παραμένει η απαγόρευση ελεύθερης βόσκησης των ζώων.
  • Τώρα να στελεχωθεί πλήρως η Κτηνιατρική Υπηρεσία με προσλήψεις μόνιμων κτηνιάτρων και στελέχωση των τοπικών κτηνιατρείων. Αυτή η υποστελέχωση είναι που άνοιξε την πόρτα στη νόσο. Αυτή η υποστελέχωση είναι που κρατάει τα σφαγεία κλειστά.
  • Υποχρεωτικές απολυμάνσεις στο λιμάνι και σε κομβικά σημεία του οδικού δικτύου με ευθύνη της Περιφέρειας και του κράτους, όλο το 24ωρο.
  • Η τήρηση των μέτρων βιοασφάλειας να χρηματοδοτηθεί εξ ολοκλήρου από το κράτος.
  • Πάγωμα σε όλες τις οφειλές σε τράπεζες, εφορία και ζωοτροφές. Κανένας κτηνοτρόφος να μην πληρώσει δόση όσο το νησί είναι σε καραντίνα. Κάλυψη των εισφορών σε ΕΦΚΑ και ΕΛΓΑ από το κράτος.
  • Εμβολιασμός. Να εφαρμοστεί από τις κρατικές υπηρεσίες με επιστημονικό σχέδιο και να καλυφθούν πλήρως από το κράτος οι όποιες επιπτώσεις υπάρξουν απ’ αυτό. Είναι ο μόνος τρόπος για να σωθούν τα υγιή ζώα και να σταματήσουν οι άδικες θανατώσεις.
Θερμή υποδοχή με τρακτέρ θα κάνουν οι αγρότες στον πρωθυπουργό στην Θεσσαλονίκη στα πλαίσια της ΔΕΘ Συνεταιρισμοί, Οργανώσεις αγροτών Θερμή υποδοχή με τρακτέρ θα κάνουν οι αγρότες στον πρωθυπουργό στην Θεσσαλονίκη στα πλαίσια της ΔΕΘ

Με τα τρακτέρ και τα αγροτικά τους μηχανήματα ετοιμάζονται να βρεθούν, στην Θεσσαλονίκη, αγρότες, κτηνοτρόφοι, μελισσοκόμοι και αλιείς από όλη τη χώρα, το Σάββατο, 5 Σεπτέμβρη, κατά την έναρξη της 90ής ΔΕΘ.

Η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων (ΠΕΜ) οργανώνει δυναμικές κινητοποιήσεις με τους αγρότες να διεκδικούν άμεσα μέτρα για το υψηλό κόστος παραγωγής και τις καθυστερήσεις στις πληρωμές, αντιδρώντας στις κυβερνητικές εξαγγελίες που αναμένονται από τον πρωθυπουργό. Η συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί, στις 5 το απόγευμα, στον Λευκό Πύργο, με τους αγρότες να ζητούν λύσεις για το κόστος παραγωγής και τις εκκρεμείς πληρωμές.

Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στα Νέα Μάλγαρα συμμετείχαν εκπρόσωποι αγροτών από τη Θεσσαλονίκη, τη Λάρισα, τις Σέρρες, την Καρδίτσα, την Ημαθία, την Πιερία, την Πέλλα και τα Γρεβενά. Οι αγρότες θέτουν στο επίκεντρο των αιτημάτων τους τις ενισχύσεις και το αυξημένο κόστος παραγωγής, ενόψει των πολιτικών ανακοινώσεων που αναμένονται από το βήμα της έκθεσης.

Ο κ. Ρίζος Μαρούδας, σε δήλωσή του, μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης, ανέφερε ότι: «τα προβλήματά μας έχουν οξυνθεί και με μαθηματική ακρίβεια μας οδηγούν έξω από το επάγγελμα αν συνεχιστεί αυτή η πολιτική και της ΚΑΠ  αλλά και της ελληνικής κυβέρνησης απέναντι στον πρωτογενή τομέα. Δεν αντέχουμε άλλο. Αλλά και δεν είμαστε διατεθειμένοι να υποχωρήσουμε να σκύψουμε το κεφάλι και να υποταχθούμε στη μοίρα μας ή να μείνουμε άνεργοι σε ξεκληρισμένες οικογένειες, σε ξεκληρισμένα χωριά και σε χωράφια. 

Η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, το οργανωμένο αγροτικό κίνημα ποτέ δεν έχει κάνει πίσω και ούτε πρόκειται να κάνει. Πιστεύουμε στο δρόμο του αγώνα, στη δύναμη της συλλογικής δράσης, πιστεύουμε ότι το δίκιο το δικό μας που όλοι το αναγνωρίζουν πρέπει να γίνει πεποίθηση αγώνα. Η απογοήτευση και ο θυμός που υπάρχει στους συναδέλφους μας πρέπει να γίνει αγώνας. Να μην φοβηθούν από τις δικογραφίες που έρχονται συνεχώς και πρέπει να τις σταματήσει η κυβέρνηση, γιατί δεν θα μας σταματήσει με αυτή την πρακτική. Χρειάζεται πολιτικές λύσεις να δώσει και δεν τις δίνει. 

Ενωμένοι συντονισμένοι και αποφασισμένοι το Σάββατο 5 Σεπτέμβρη στις 5 το απόγευμα στο Λευκό Πύργο με τα τρακτέρ, με αγροτικά μηχανήματα, με λεωφορεία, με κάθε πρόσφορο μέσο, από όλη την Ελλάδα, αγρότες κτηνοτρόφοι, μελισσοκόμοι, αλιείς, θα συμμετέχουμε σε ένα μεγάλο συλλαλητήριο στο οποίο θα θέσουμε τα αιτήματά μας και θα απαιτήσουμε λύσεις από την κυβέρνηση. Λύσεις τις οποίες οφείλει να τις δώσει, όχι μόνο απέναντι στους αγρότες αλλά και απέναντι στον ελληνικό λαό γιατί αν διαλυθεί η εθνική αγροτική πολιτική, θα διαλυθούν και η ύπαιθρος, εκατοντάδες επαγγέλματα και χιλιάδες κόσμος».

Παϊσιάδης Σταύρος
Γρεβενά: Στις 28 Αυγούστου η σύσκεψη των αγροτών – Στο τραπέζι επιδοτήσεις, κόστος παραγωγής και επόμενες κινητοποιήσεις Συνεταιρισμοί, Οργανώσεις αγροτών Γρεβενά: Στις 28 Αυγούστου η σύσκεψη των αγροτών – Στο τραπέζι επιδοτήσεις, κόστος παραγωγής και επόμενες κινητοποιήσεις

Σε μια περίοδο κατά την οποία συσσωρεύονται οικονομικές και παραγωγικές πιέσεις για τον πρωτογενή τομέα, οι αγρότες, κτηνοτρόφοι και μελισσοκόμοι των Γρεβενών προετοιμάζονται για τη σύσκεψη που συγκαλεί ο Αγροτικός Σύλλογος Γρεβενών την Παρασκευή 28 Αυγούστου 2026, στις 11:30 το πρωί, στην αίθουσα του Δημαρχείου Γρεβενών.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Συλλόγου, η σύσκεψη πραγματοποιείται σε συντονισμό με την Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων, ενώ στην ατζέντα περιλαμβάνονται οι εκκρεμότητες σε myAGRO και ΟΣΔΕ και οι επιπτώσεις στις πληρωμές των ενισχύσεων, το κόστος παραγωγής, οι χαμηλές τιμές των αγροτικών προϊόντων, τα de minimis, οι ζημιές από τις ακρίδες στα Γρεβενά, καθώς και ζητήματα πρόληψης και εμβολιασμού του ζωικού κεφαλαίου.

Με αφορμή την επικείμενη σύσκεψη, ο ΑγροΤύπος επικοινώνησε με τον πρόεδρο του Αγροτικού Συλλόγου Γρεβενών, κ. Λάζαρο Ουζουνίδη, ο οποίος μιλά για την κατάσταση που αντιμετωπίζουν σήμερα οι παραγωγοί της περιοχής και τις ανησυχίες ενόψει της νέας καλλιεργητικής περιόδου.

ΟΣΔΕ, myAGRO και monitoring στις βασικές ανησυχίες

Σύμφωνα με τον κ. Ουζουνίδη, ένας από τους βασικούς λόγους που οδηγούν στη σύσκεψη είναι οι εκκρεμότητες γύρω από το myAGRO και το ΟΣΔΕ, σε συνδυασμό με εκκρεμείς ενισχύσεις από το 2025, οι οποίες, όπως αναφέρει, δεν έχουν ακόμη καταβληθεί.

Ιδιαίτερη αναφορά κάνει στο monitoring, υποστηρίζοντας ότι δημιουργούνται προβλήματα και ποινές σε αγροτεμάχια, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις τα αποτελέσματα γνωστοποιούνται όταν η καλλιέργεια έχει ήδη απομακρυνθεί από το χωράφι. Το ζήτημα, όπως εξηγεί, επιβαρύνεται στα Γρεβενά από την ύπαρξη περιοχών χωρίς αναδασμό και αγροτεμαχίων με δυσκολίες πρόσβασης. Ο Σύλλογος, σύμφωνα με τον ίδιο, έχει ζητήσει τα αποτελέσματα να εκδίδονται έως τον Μάιο, ώστε οι παραγωγοί να μπορούν να αντιδρούν εγκαίρως. «Τώρα εμείς τι να πάμε να αποδείξουμε και τι φωτογραφίες να βγάλουμε; Η καλλιέργεια έχει φύγει από το χωράφι», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος παράλληλα στην υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ, υποστηρίζει ότι πρέπει να εντοπιστούν οι περιπτώσεις παράνομης καταβολής ενισχύσεων και ότι οι συνέπειες δεν πρέπει να επιβαρύνουν τους παραγωγούς που λειτουργούν νόμιμα.

Στο ίδιο πλαίσιο θέτει και ένα ακόμη πρακτικό ζήτημα. Όπως αναφέρει, κατά τον φετινό αλωνισμό οι παραγωγοί εξέδιδαν ηλεκτρονικά δελτία αποστολής για τα σιτηρά που παρέδιδαν στους εμπόρους, ενώ οι δηλώσεις καλλιέργειας δεν είχαν ακόμη ολοκληρωθεί. Εκφράζει έτσι την ανησυχία ότι ενδέχεται να προκύψουν προβλήματα στους μεταγενέστερους διασταυρωτικούς ελέγχους και γενικότερα στην αντιστοίχιση των πραγματικών καλλιεργειών με όσα τελικά δηλώνονται.

Χαμηλές τιμές και υψηλό κόστος – «Δεν ξέρουμε τι θα σπείρουμε φέτος»

Ιδιαίτερα έντονος είναι ο προβληματισμός για τη βιωσιμότητα των καλλιεργειών. Τα Γρεβενά είναι περιοχή με σημαντική παρουσία σιτηρών και τριφυλλιού και, σύμφωνα με τον κ. Ουζουνίδη, οι χαμηλές τιμές, οι μειωμένες φετινές παραγωγές στα σιτηρά λόγω των καιρικών συνθηκών και το αυξημένο κόστος έχουν περιορίσει σημαντικά τα περιθώρια των παραγωγών. Για τον λόγο αυτό, όπως αναφέρει, τίθεται και ζήτημα οικονομικής στήριξης για τα δημητριακά. «Τα κόστη είναι πανάκριβα και ο κόσμος δεν ξέρει τι να κάνει. Εμείς δεν ξέρουμε τι θα σπείρουμε φέτος», σημειώνει.

Για το σιτάρι αναφέρει ενδεικτικά τιμή γύρω στα 0,20 ευρώ το κιλό, επίπεδο το οποίο, όπως υποστηρίζει, δεν επαρκεί για την κάλυψη του κόστους παραγωγής. Στην ίδια εξίσωση εντάσσει και το πετρέλαιο, επισημαίνοντας ότι σε ημέρες εντατικών γεωργικών εργασιών το κόστος καυσίμων μπορεί να φτάσει ακόμη και τα 1.000-1.200 ευρώ, με εργασία διάρκειας 12 έως 14 ωρών.

Η οικονομική πίεση, σύμφωνα με τον ίδιο, έχει φτάσει στο σημείο πολλοί παραγωγοί να χρειάζεται να κάνουν τέσσερις ή πέντε διαφορετικές δουλειές για να συντηρήσουν τις οικογένειές τους, ενώ εκτιμά ότι ορισμένοι θα περιορίσουν τις καλλιεργούμενες εκτάσεις, επιλέγοντας κυρίως ιδιόκτητα χωράφια όπου μπορούν να αξιοποιήσουν τον δικό τους μηχανολογικό εξοπλισμό.

Η αναζήτηση εναλλακτικών καλλιεργειών δεν έχει προσφέρει απαραίτητα διέξοδο. Ο κ. Ουζουνίδης αναφέρει ότι παραγωγοί στράφηκαν στα αρωματικά φυτά, όπου σήμερα, κατά τον ίδιο, το κόστος της απόσταξης μπορεί να υπερβαίνει ακόμη και την αξία του παραγόμενου προϊόντος. Ανάλογη εικόνα περιγράφει για τη φακή, με τιμή παραγωγού περίπου 0,45 ευρώ το κιλό έναντι κόστους που υπολογίζει σε πάνω από 1,50 ευρώ, εκτιμώντας ότι η καλλιέργεια κινδυνεύει να περιοριστεί δραστικά και ότι, σε ορισμένες περιπτώσεις, όσοι συνεχίσουν να τη σπέρνουν μπορεί να το κάνουν κυρίως λόγω των ενισχύσεων. «Δεν γίνεται να παράγεις και το προϊόν σου να μην έχει αξία», τονίζει.

Ακρίδες, αρδευτικά και προβλήματα στη διάθεση ζωοτροφών

Μεταξύ των ζητημάτων που θέτει ο κ. Ουζουνίδης βρίσκονται οι φετινές προσβολές από ακρίδες, οι οποίες, σύμφωνα με τον ίδιο, δημιούργησαν προβλήματα ιδιαίτερα σε εκτάσεις με τριφύλλι. Όπως σημειώνει, ο Σύλλογος έχει ήδη κινηθεί για το θέμα, πραγματοποιώντας επαφές και επισκέψεις ακόμη και σε επίπεδο υπουργείου, ενώ οι παραγωγοί αναμένουν την εξέλιξη του αιτήματος για οικονομική στήριξη μέσω de minimis.

Σημαντικό ζήτημα αποτελεί και η κατάσταση των αρδευτικών υποδομών. Ο πρόεδρος του Συλλόγου αναφέρεται στις περιορισμένες δυνατότητες άρδευσης στον νομό και επισημαίνει ότι επιδιώκεται τόσο η ανάπτυξη νέων αρδευτικών έργων όσο και η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στα υφιστάμενα, προκειμένου να περιοριστεί το ενεργειακό κόστος. «Προσπαθούμε να ξεκινήσουν καινούργια αρδευτικά και αυτά που υφίστανται να μπουν φωτοβολταϊκά, για να είναι πιο βιώσιμα και πιο οικονομικά στο ρεύμα», επισημαίνει.

Στο κτηνοτροφικό σκέλος, ο ίδιος αναφέρει ότι μέχρι στιγμής τα Γρεβενά δεν έχουν κρούσματα ευλογιάς των αιγοπροβάτων. Ωστόσο, όπως εξηγεί, τα προβλήματα σε γειτονικές περιοχές και οι περιορισμοί στις μετακινήσεις έχουν δημιουργήσει δυσκολίες και για παραγωγούς ζωοτροφών των Γρεβενών, οι οποίοι δεν μπορούν να παραδώσουν ή να μετακινήσουν προϊόντα προς ορισμένες από τις περιοχές όπου συνήθως τα διέθεταν.

«Βλέπω ότι όλοι θέλουν να σταματήσουν» – Δημογραφικό και νέοι αγρότες

Πίσω από τα επιμέρους προβλήματα, ο κ. Ουζουνίδης εντοπίζει ένα βαθύτερο ζήτημα: την απομάκρυνση ανθρώπων από τη γεωργία και την πληθυσμιακή συρρίκνωση της υπαίθρου. Όπως αναφέρει, ακόμη και παραγωγοί που προέρχονται από αγροτικές οικογένειες και διαθέτουν δική τους γη και μηχανολογικό εξοπλισμό δυσκολεύονται πλέον να δουν με αισιοδοξία τη συνέχιση της δραστηριότητάς τους. «Βλέπω ότι όλοι θέλουν να σταματήσουν», σημειώνει.

Κατά τον ίδιο, η αβεβαιότητα αυτή λειτουργεί ακόμη πιο αποτρεπτικά για έναν νέο που εξετάζει το ενδεχόμενο να ασχοληθεί επαγγελματικά με τον πρωτογενή τομέα. Αναφερόμενος στο τελευταίο πρόγραμμα Νέων Γεωργών, υποστηρίζει ότι το ενδιαφέρον ήταν αισθητά χαμηλότερο σε σχέση με προηγούμενες περιόδους και ότι δεν απορροφήθηκε ούτε ο διαθέσιμος προϋπολογισμός, γεγονός που ο ίδιος συνδέει με την αβεβαιότητα για το μέλλον του επαγγέλματος.

Η εικόνα αυτή, σύμφωνα με τον κ. Ουζουνίδη, συνδέεται και με το ευρύτερο δημογραφικό πρόβλημα των Γρεβενών. Ο ίδιος κάνει λόγο για μείωση του πληθυσμού του νομού κατά 50%-60% και φέρνει ως χαρακτηριστικό παράδειγμα το χωριό του, το οποίο, όπως αναφέρει, από περίπου 450 κατοίκους το 2000 αριθμεί σήμερα περίπου 80, με τη μεγάλη πλειονότητα να είναι άνω των 70 ετών. «Κάτι πρέπει να κάνουν, πρέπει να δώσουν κίνητρα για να μπορέσει να έρθει ο κόσμος, η νεολαία, να δουλέψει τα χωράφια», υπογραμμίζει.

Στο συλλαλητήριο της ΔΕΘ οι επόμενες κινήσεις

Ο κ. Ουζουνίδης επισημαίνει ότι ο Αγροτικός Σύλλογος Γρεβενών βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τους παραγωγούς της περιοχής, ενώ η σύσκεψη της 28ης Αυγούστου θα αποτελέσει και πεδίο συζήτησης για τις επόμενες κινήσεις τους.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Συλλόγου, στη σύσκεψη θα αποφασιστεί ο συντονισμός για τη συμμετοχή των παραγωγών στο αγροτικό συλλαλητήριο με τρακτέρ στον Λευκό Πύργο στις 5 Σεπτεμβρίου, στο πλαίσιο της ΔΕΘ. Για τη μετακίνηση προς τη Θεσσαλονίκη έχει προγραμματιστεί δωρεάν λεωφορείο της ΑΔΕΔΥ, με αναχώρηση στις 13:00 από το Ρολόι Γρεβενών.

Ψαθά Παναγιώτα
Πληρωμές προκαταβολής τσεκ δύο ταχυτήτων, διαμαρτύρονται οι αγρότες για καθυστέρηση ΟΣΔΕ και έλλειψη ενημέρωσης για νέα ΚΑΠ ΟΠΕΚΕΠΕ, ΥπΑΑΤ Πληρωμές προκαταβολής τσεκ δύο ταχυτήτων, διαμαρτύρονται οι αγρότες για καθυστέρηση ΟΣΔΕ και έλλειψη ενημέρωσης για νέα ΚΑΠ

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά από την ΑΑΔΕ η καταληκτική ημερομηνία για την οριστική υποβολή των φετινών δηλώσεων ΟΣΔΕ ορίζεται η 16η Οκτωβρίου 2026.

Ο χρόνος κατάθεσης της αίτησης φέτος όμως επηρεάζει άμεσα το πότε θα μπορέσουν οι παραγωγοί να πληρωθούν την προκαταβολή των άμεσων ενισχύσεων (τσεκ).

Συγκεκριμένα όσοι καταφέρουν να ολοκληρώσουν την υποβολή της αίτησής τους έως τις 15 Σεπτεμβρίου υπάρχει η δυνατότητα καταβολής προκαταβολής μέχρι τις 31 Οκτωβρίου, ενώ για τις αιτήσεις που θα κατατεθούν από τις 16 Σεπτεμβρίου έως και τις 16 Οκτωβρίου η προκαταβολή δύναται να καταβληθεί έως τις 30 Νοεμβρίου.

Η νέα αίτηση προβλέπει επίσης την ενσωμάτωση ειδικού κωδικού QR, ο οποίος θα είναι διαθέσιμος από τις 28 Αυγούστου και θα χρησιμοποιείται για την ενεργοποίηση της Κάρτας Αγρότη.

Η ΑΑΔΕ ανακοίνωσε ότι την Πέμπτη (6/8) θα πραγματοποιηθεί ειδική ενημερωτική συνάντηση για τους εμπλεκόμενους φορείς, κατά την οποία θα παρουσιαστούν αναλυτικά οι λειτουργίες της νέας εφαρμογής, οι ψηφιακές εξουσιοδοτήσεις και ο τρόπος υποστήριξης των χρηστών.

Διαμαρτύρονται οι αγρότες για καθυστέρηση ΟΣΔΕ και έλλειψη ενημέρωσης για ΚΑΠ

Ο κ. Ιορδάνης Ιωαννίδης, πρόεδρος του Πανλαρισαϊκού Αγροκτηνοτροφικού Συλλόγου, τόνισε στον ΑγροΤύπο ότι υπάρχει έλλειψη ρευστότητας στους παραγωγούς αυτή την περίοδο και βλέπουμε ότι θα καθυστερήσουν να γίνουν οι πληρωμές.

Μάθαμε ότι οι πληρωμές της προκαταβολής θα καταβληθούν ανάλογα την ημερομηνία που θα κάνουμε τη δήλωση ΟΣΔΕ. Αυτό σημαίνει ότι όσοι δεν θα προλάβουν τις ημερομηνίες (15 Σεπτεμβρίου) θα καθυστερήσουν να πληρωθούν ένα μήνα.

Οι δηλώσεις καλλιέργειας φέτος άργησαν να ανοίξουν και άνοιξαν ήδη αργά (αρχές Αυγούστου), δημιουργώντας από την πρώτη στιγμή τεράστια προβλήματα και αναστάτωση στους παραγωγούς. Και το ερώτημα είναι απλό: Ποιος θα αναλάβει την ευθύνη για τα προβλήματα που ενδέχεται να δημιουργηθούν; Ποιος θα αναλάβει την ευθύνη για λάθη, παραλείψεις, αποκλίσεις και πρόστιμα που μπορεί να κληθούν να πληρώσουν οι αγρότες;

Γιατί μέχρι σήμερα κανείς δεν αναλαμβάνει την ευθύνη. Ο αγρότης όμως θα κληθεί για ακόμη μία φορά να πληρώσει σε χρόνο, σε χρήμα και - εάν προκύψουν προβλήματα - σε πρόστιμα.

Μετά από ενημέρωση και συνεννόηση που είχαμε με ΚΥΔ, μας μεταφέρθηκε ότι αρνούνται να προχωρήσουν στις δηλώσεις με τα συγκεκριμένα κριτήρια και τη διαδικασία που έχει τεθεί.

Την ίδια στιγμή, η κατάσταση με τις τράπεζες για τους αγρότες είναι ασφυκτική. Οι παραγωγοί δεν μπορούν να εξασφαλίσουν την απαραίτητη ρευστότητα, να πάρουν τα καλλιεργητικά που χρειάζονται ή να κινηθούν μέσω της Κάρτας του Αγρότη, όπως θα έπρεπε.

Έχουμε όμως και έλλειψη ενημέρωσης για τη νέα ΚΑΠ. Σε συνάντηση που είχαμε με τον Υφυπουργό ΑΑΤ, Γιάννη Ανδριανό, μας ενημέρωσε ότι θα αυξηθούν οι έλεγχοι και θα καταργηθούν τα ιστορικά δικαιώματα.

Όπως μας είπε θα πληρωνόμαστε με τη νέα ΚΑΠ με βάση τα στρέμματα που θα δηλώνουμε στο ΟΣΔΕ. Η στρεμματική ενίσχυση όμως δεν γνωρίζουμε αν θα είναι ίδια για τις μόνιμες καλλιέργειες, τις αροτραίες και τα βοσκοτόπια.

Υπάρχει ελάχιστη ουσιαστική ενημέρωση και αβεβαιότητα για το τι ισχύει και για το τι πρέπει να γίνει. Ζητάμε από το ΥπΑΑΤ να καλέσει κάποιους αγροτικούς συλλόγους και να τους ενημερώσει για το τι θα ισχύσει με τη νέα ΚΑΠ. 

Παϊσιάδης Σταύρος
ΓΕΩΤΕΕ Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας για δασικές πυρκαγιές, κάλεσμα αλληλεγγύης από Πανλαρισαϊκο Αγροτοκτηνοτροφικό Σύλλογο Συνεταιρισμοί, Οργανώσεις αγροτών ΓΕΩΤΕΕ Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας για δασικές πυρκαγιές, κάλεσμα αλληλεγγύης από Πανλαρισαϊκο Αγροτοκτηνοτροφικό Σύλλογο

Οι καταστροφικές πυρκαγιές, που έπληξαν τις τελευταίες ημέρες την Αττική, τη Βοιωτία και τη Φωκίδα, άφησαν πίσω τους μια τεράστια οικολογική, κοινωνική και οικονομική καταστροφή, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΓΕΩΤΕΕ Παράρτημα Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας.

Χιλιάδες στρέμματα δασικών και αγροτικών εκτάσεων παραδόθηκαν στις φλόγες, φυσικά οικοσυστήματα υπέστησαν σοβαρή υποβάθμιση, παραγωγικές δραστηριότητες επλήγησαν, ενώ ολόκληρες τοπικές κοινωνίες βρέθηκαν αντιμέτωπες με πρωτόγνωρες συνθήκες.

Παράλληλα, εκφράζει τον βαθύ του σεβασμό και τις θερμές του ευχαριστίες προς τις γυναίκες και τους άνδρες του Πυροσβεστικού Σώματος, της Πολιτικής Προστασίας, των Ενόπλων Δυνάμεων, της Ελληνικής Αστυνομίας, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των εθελοντικών οργανώσεων και κάθε πολίτη που συνέβαλε με αυταπάρνηση στην αντιμετώπιση των καταστροφικών πυρκαγιών.

«Οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών αναδεικνύουν με αδιαμφισβήτητο τρόπο την ανάγκη η χώρα να υιοθετήσει μια νέα, ολοκληρωμένη πολιτική πρόληψης και διαχείρισης των δασικών πυρκαγιών, βασισμένη στην επιστημονική γνώση, στη βιώσιμη διαχείριση των φυσικών οικοσυστημάτων και στον μακροπρόθεσμο σχεδιασμό» υπογραμμίζει στην ανακοίνωσή του το Παράρτημα Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. και επισημαίνει ότι η πρόληψη αποτελεί την αποτελεσματικότερη επένδυση για την προστασία των δασικών οικοσυστημάτων και της ανθρώπινης ζωής. Η διαχείριση της καύσιμης ύλης, η συντήρηση των δασικών δρόμων και αντιπυρικών ζωνών, η συστηματική παρακολούθηση των δασικών οικοσυστημάτων, η προστασία του αγροτικού χώρου ως φυσικής αντιπυρικής ζώνης και η αξιοποίηση της σύγχρονης τεχνολογίας οφείλουν να αποτελέσουν βασικούς πυλώνες της εθνικής πολιτικής.

Στο πλαίσιο αυτό, το Παράρτημα Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας του ΓΕΩΤΕΕ καλεί την Πολιτεία να προχωρήσει άμεσα:
• Στην ενίσχυση της πρόληψης, με σταθερή χρηματοδότηση δράσεων διαχείρισης της δασικής βλάστησης και της καύσιμης ύλης καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.
• Στην ουσιαστική ενδυνάμωση των Δασικών Υπηρεσιών, με επαρκές επιστημονικό προσωπικό, σύγχρονα μέσα και τους αναγκαίους οικονομικούς πόρους ώστε να επιτελέσουν αποτελεσματικά τον ρόλο τους.
• Στην αξιοποίηση του γεωτεχνικού επιστημονικού δυναμικού της χώρας, με τη συστηματική συμμετοχή δασολόγων, γεωπόνων και γεωλόγων στον σχεδιασμό, την εφαρμογή και την αξιολόγηση των πολιτικών πρόληψης, αποκατάστασης και διαχείρισης των φυσικών οικοσυστημάτων.
• Στην άμεση εκπόνηση και υλοποίηση αντιδιαβρωτικών και αντιπλημμυρικών έργων, πριν από την έναρξη των έντονων φθινοπωρινών βροχοπτώσεων, ώστε να περιοριστούν οι δευτερογενείς επιπτώσεις στις πληγείσες περιοχές.
• Στην επιστημονικά τεκμηριωμένη αποκατάσταση των καμένων εκτάσεων, με σεβασμό στις αρχές της οικολογίας και της φυσικής αναγέννησης των οικοσυστημάτων, αποφεύγοντας αποσπασματικές ή μη τεκμηριωμένες παρεμβάσεις.
• Στη στήριξη των αγροτών, των κτηνοτρόφων και των τοπικών κοινωνιών, οι οποίοι καλούνται να αντιμετωπίσουν τις σοβαρές οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες της καταστροφής.

«Ως θεσμοθετημένος σύμβουλος της Πολιτείας σε θέματα πρωτογενούς παραγωγής, φυσικών πόρων και περιβάλλοντος, το ΓΕΩΤΕΕ δηλώνει ότι θα συνεχίσει να συμβάλλει με τεκμηριωμένες επιστημονικές προτάσεις και εξειδικευμένη γνώση στη διαμόρφωση πολιτικών που θα ενισχύσουν την πρόληψη, την ανθεκτικότητα των οικοσυστημάτων και την αποτελεσματική προστασία του φυσικού πλούτου της χώρας.

Η προστασία των δασών και του φυσικού περιβάλλοντος αποτελεί ζήτημα εθνικής σημασίας. Η επόμενη ημέρα απαιτεί σχέδιο, συνέπεια, επιστημονική τεκμηρίωση, διαρκή συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων και πολιτική βούληση, ώστε οι τραγικές εμπειρίες των τελευταίων ημερών να αποτελέσουν αφετηρία ουσιαστικών αλλαγών και όχι ακόμη μία χαμένη ευκαιρία» καταλήγει η ανακοίνωση.

Κάλεσμα Αλληλεγγύης για τις Πυρόπληκτες Περιοχές

Ο Πανλαρισαϊκος Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος στέκεται έμπρακτα στο πλευρό των αγροτών και κτηνοτρόφων των πυρόπληκτων περιοχών, που αυτές τις δύσκολες ημέρες δοκιμάζονται και αντιμετωπίζουν σοβαρές καταστροφές στις εκμεταλλεύσεις, στις καλλιέργειες και στο ζωικό τους κεφάλαιο.

Απευθύνουμε κάλεσμα σε όλους τους αγροτικούς και κτηνοτροφικούς φορείς, τους συνεταιρισμούς, τους παραγωγούς, τις επιχειρήσεις και κάθε άνθρωπο που μπορεί να προσφέρει, να στηρίξουν αυτή την προσπάθεια αλληλεγγύης και, σε συνεννόηση με τον Σύλλογο, να διαθέσουν ζωοτροφές, άχυρα, καρπό και ό,τι άλλο μπορεί να είναι χρήσιμο για τους συναδέλφους μας που έχουν πληγεί.

Ήδη έχουν συγκεντρωθεί κάποιες ποσότητες από άχυρα κ  Τριφύλλια , και η προσπάθεια συνεχίζεται. Ωστόσο, πριν προχωρήσουμε στη μεταφορά και διανομή της βοήθειας, βρισκόμαστε σε συνεννόηση με την Περιφέρεια και αναμένουμε τις απαραίτητες απαντήσεις και οδηγίες από τις αρμόδιες υπηρεσίες και την Κτηνιατρική, σχετικά με τα μέτρα βιοασφάλειας που πρέπει να τηρηθούν, τις διαδικασίες που απαιτούνται και τον τρόπο με τον οποίο θα πραγματοποιηθεί με ασφάλεια η διανομή.

Παράλληλα, αναμένουμε από την Περιφέρεια τη στήριξη και τη συνδρομή της, ώστε η προσπάθεια αυτή να οργανωθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και η βοήθεια να φτάσει εκεί όπου πραγματικά υπάρχει ανάγκη. Αναμένουμε επίσης την επίσημη ενημέρωση για τις περιοχές που έχουν πληγεί, προκειμένου να υπάρξει σωστός συντονισμός και δίκαιη κατανομή της βοήθειας.

Η προσπάθεια αυτή δεν μπορεί να είναι υπόθεση ενός μόνο φορέα. Είναι υπόθεση όλων μας. Με συνεργασία, συνεννόηση και αλληλεγγύη μπορούμε να στηρίξουμε τους ανθρώπους της υπαίθρου που δοκιμάζονται και να σταθούμε δίπλα στους αγρότες και τους κτηνοτρόφους που έχασαν μέρος ή και το σύνολο της παραγωγής και του ζωικού τους κεφαλαίου.

Ο Πανλαρισαϊκος Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος καλεί όλους τους φορείς και τους παραγωγούς να στηρίξουν αυτή την προσπάθεια και δηλώνει ότι θα συνεχίσει να συμβάλλει με κάθε δυνατό τρόπο, σε συνεργασία με την Περιφέρεια και τις αρμόδιες υπηρεσίες, ώστε η βοήθεια να συγκεντρωθεί, να μεταφερθεί και να διανεμηθεί με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα στους πληγέντες. Σε αυτές τις δύσκολες στιγμές, κανένας αγρότης και κανένας κτηνοτρόφος δεν πρέπει να αισθάνεται μόνος. Η αλληλεγγύη μας πρέπει να γίνει πράξη.

Ξεκινούν αιτήσεις ένταξης στον Αναπτυξιακό, ο προϋπολογισμός οι δικαιούχοι και τα ποσοστά χρηματοδότησης ΕΣΠΑ, Αναπτυξιακός νόμος Ξεκινούν αιτήσεις ένταξης στον Αναπτυξιακό, ο προϋπολογισμός οι δικαιούχοι και τα ποσοστά χρηματοδότησης

Από Δευτέρα, 3 Αυγούστου, ξεκινούν οι αιτήσεις για το καθεστώς «Αγροδιατροφή – Πρωτογενής Παραγωγή και Μεταποίηση Γεωργικών Προϊόντων – Αλιεία – Υδατοκαλλιέργεια» του Αναπτυξιακού Νόμου 4887/2022 (ΑΠ 61326/17-07-2026). Ημερομηνία λήξης του κύκλου υποβολών ορίζεται η 30η Νοεμβρίου 2026.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του παρόντος καθεστώτος για το έτος 2026 ανέρχεται σε εκατό πενήντα εκατομμύρια (150.000.000) ευρώ, εκ των οποίων εβδομήντα πέντε εκατομμύρια (75.000.000) ευρώ αφορούν το είδος ενίσχυσης της φορολογικής απαλλαγής. Τα λοιπά εβδομήντα πέντε εκατομμύρια (75.000.000) ευρώ αφορούν τα είδη ενίσχυσης της επιχορήγησης, της επιδότησης χρηματοδοτικής μίσθωσης και της επιδότησης του κόστους της δημιουργούμενης απασχόλησης και προέρχονται από τον Προϋπολογισμό Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Ειδικά για τα επενδυτικά σχέδια πρωτογενούς γεωργικής παραγωγής το ανώτατο ποσοστό ενίσχυσης για την υπαγωγή στο καθεστώς δεν μπορεί να υπερβεί, τα ακόλουθα ποσοστά:
α. Η ένταση της ενίσχυσης δεν υπερβαίνει το 50% των επιλέξιμων δαπανών στα επενδυτικά σχέδια που πραγματοποιούνται σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας πλην της Αττικής.
β. Η ένταση της ενίσχυσης μπορεί να αυξηθεί σε 60% κατ’ ανώτατο όριο για τις ακόλουθες επενδύσεις:
α) Επενδυτικά σχέδια που υλοποιούνται από γεωργούς νεαρής ηλικίας έως 40 ετών ήτοι: Ο γεωργός φορέας του επενδυτικού σχεδίου δεν πρέπει να έχει κλείσει το 41ο έτος της ηλικίας του κατά το έτος υποβολής της αίτησης.
β) Επενδυτικά σχέδια που πραγματοποιούνται στα μικρά νησιά. του Αιγαίου Πελάγους. Ως μικρά νησιά του Αιγαίου Πελάγους νοούνται όλα τα νησιά εκτός από την Κρήτη και την Εύβοια.
γ. Το 40% του ποσού των επιλέξιμων δαπανών, στα επενδυτικά σχέδια που πραγματοποιούνται στην Περιφέρεια Αττικής.

Αυξημένα ποσοστά ενισχύσεων χορηγούνται για τα επενδυτικά σχέδια που:
α. υλοποιούνται στις ακόλουθες περιοχές:
αα. Ορεινές περιοχές, σύμφωνα με την κατηγοριοποίηση της ΕΛ.ΣΤΑΤ., εκτός των δημοτικών ενοτήτων που συνιστούν μέρος του πολεοδομικού συγκροτήματος της Αθήνας,
αβ. Περιοχές που βρίσκονται σε απόσταση τριάντα (30) χιλιομέτρων από τα σύνορα,
αγ. Νησιά με πληθυσμό μικρότερο των τριών χιλιάδων εκατό (3.100) κατοίκων.
αδ. Που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές, σύμφωνα με απόφαση της Κυβερνητικής Επιτροπής Κρατικής Αρωγής.

Παραμένουν προς χρηματοδότηση επενδυτικά σχέδια πρωτογενούς γεωργικής παραγωγής όπως ορίζει το άρθρο 6 του κανονισμού 2472/2022 και η μεταποίηση των γεωργικών προϊόντων, ενώ επιδοτούνται δαπάνες όπως π.χ. η αγορά και η εγκατάσταση καινούργιων σύγχρονων μηχανημάτων και λοιπού εξοπλισμού αλλά και άυλες δαπάνες, όπως η μεταφορά τεχνολογίας, συστήματα διασφάλισης και ελέγχου ποιότητας, πιστοποιήσεων και μισθολογικό κόστος των νέων θέσεων εργασίας. Τέλος προστίθενται νέα κριτήρια επιλεξιμότητας που αφορούν στην παραγωγή  βιολογικών προϊόντων καθώς και προϊόντων βάσει προτύπων.

Δικαιούχοι των ενισχύσεων, που χορηγούνται με βάση το παρόν καθεστώς είναι οι φορείς επενδύσεων που είναι εγκατεστημένοι ή έχουν υποκατάστημα στην ελληνική Επικράτεια κατά τη χρονική στιγμή έναρξης εργασιών του επενδυτικού σχεδίου και έχουν μία από τις ακόλουθες μορφές:
α. Εμπορική εταιρεία,
β. Συνεταιρισμός,
γ. Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (Κοιν.Σ.Επ.), Αγροτικοί Συνεταιρισμοί (ΑΣ), Ομάδες Παραγωγών (Ο.Π.), Αστικοί Συνεταιρισμοί, Αγροτικές Εταιρικές Συμπράξεις (Α.Ε.Σ.),
δ. Υπό συγχώνευση εταιρείες με την υποχρέωση να έχουν ολοκληρώσει τις διαδικασίες δημοσιότητας πριν από την έναρξη εργασιών του επενδυτικού σχεδίου.
ε. Κοινοπραξίες που ασκούν εμπορική δραστηριότητα,
στ. Δημόσιες και Δημοτικές επιχειρήσεις και θυγατρικές τους, εφόσον: στα. δεν τους έχει ανατεθεί η εξυπηρέτηση δημόσιου σκοπού, στβ. δεν έχει ανατεθεί από το κράτος αποκλειστικά σε αυτούς η προσφορά υπηρεσιών, στγ. δεν επιχορηγείται η λειτουργία τους με δημόσιους πόρους για το διάστημα τήρησης των μακροχρόνιων υποχρεώσεων του άρθρου 25.

Για την υπαγωγή στo παρόν καθεστώς απαιτείται η ύπαρξη ελάχιστου ύψους του επιλέξιμου κόστους του επενδυτικού σχεδίου το οποίο προσδιορίζεται με βάση το μέγεθος του φορέα, και συγκεκριμένα ανέρχεται στο:
α. ποσό του ενός εκατομμυρίου (1.000.000) ευρώ για μεγάλες επιχειρήσεις,
β. ποσό των πεντακοσίων χιλιάδων (500.000) ευρώ για μεσαίες επιχειρήσεις,
γ. ποσό των διακοσίων πενήντα χιλιάδων (250.000) ευρώ για μικρές επιχειρήσεις,
δ. ποσό των εκατό χιλιάδων (100.000) ευρώ για πολύ μικρές επιχειρήσεις,
ε. ποσό των πενήντα χιλιάδων (50.000) ευρώ για Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (Κοιν.Σ.Επ.), Αγροτικούς Συνεταιρισμούς (Α.Σ.), Αστικούς Συνεταιρισμούς, Ομάδες Παραγωγών (Ο.Π.), Αγροτικές Εταιρικές Συμπράξεις (Α.Ε.Σ.), και ατομικές επιχειρήσεις.

Οι αιτήσεις για την υπαγωγή επενδυτικών σχεδίων υποβάλλονται στη Γενική Διεύθυνση Αναπτυξιακών Νόμων και Άμεσων Ξένων Επενδύσεων της Γενικής Γραμματείας Ιδιωτικών Επενδύσεων του Υπουργείου Ανάπτυξης, για όλα τα υπόλοιπα επενδυτικά σχέδια.

Η υποβολή των αιτήσεων πραγματοποιείται μέσω του ΠΣ (εδώ)

Δείτε την πρόσκληση

Αίτημα ενεργοποίησης του προγράμματος αντιχαλαζικών και αύξησης του προϋπολογισμού Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης ΠΑΑ Αίτημα ενεργοποίησης του προγράμματος αντιχαλαζικών και αύξησης του προϋπολογισμού

Την ανάγκη άμεσης ενεργοποίησης της Παρέμβασης για την ενεργητική προστασία των γεωργικών εκμεταλλεύσεων αναδεικνύει η ΕΘΕΑΣ με επιστολή της προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και τον ΕΛΓΑ, επισημαίνοντας παράλληλα την ανάγκη ενίσχυσης του διαθέσιμου προϋπολογισμού, ώστε να καλυφθεί η αυξημένη ζήτηση των παραγωγών για επενδύσεις προσαρμογής στην κλιματική κρίση.

Μάλιστα προτείνει στο Υπουργείο να εξετάσει την ανακατανομή διαθέσιμων πόρων εντός του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ, αξιοποιώντας αδιάθετες πιστώσεις από παρεμβάσεις στις οποίες διαπιστώνεται περιορισμένη απορρόφηση ή αδιάθετο υπόλοιπο.

Αναλυτικά το περιεχόμενο της επιστολής έχει ως εξής:

Η ΕΘΕΑΣ, εκπροσωπώντας τους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς και χιλιάδες Έλληνες παραγωγούς, επιθυμεί να εκφράσει την έντονη ανησυχία και τον προβληματισμό της για την καθυστέρηση έκδοσης της πρόσκλησης της Παρέμβασης που αφορά την ενεργητική προστασία των γεωργικών εκμεταλλεύσεων μέσω εγκατάστασης αντιχαλαζικών διχτύων, αντιπαγετικών συστημάτων και λοιπού εξοπλισμού προστασίας.

Η κλιματική κρίση δεν αποτελεί πλέον μία μελλοντική πρόκληση, αλλά μια καθημερινή πραγματικότητα. Οι ακραίες χαλαζοπτώσεις, οι παγετοί και τα έντονα καιρικά φαινόμενα προκαλούν κάθε χρόνο τεράστιες απώλειες στην αγροτική παραγωγή, οδηγώντας σε απώλεια εισοδήματος για τους παραγωγούς, διατάραξη της αγροδιατροφικής αλυσίδας και σημαντική επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού μέσω των αποζημιώσεων.

Για τον λόγο αυτό θεωρούμε απολύτως αναγκαίο να εκδοθεί άμεσα η πρόσκληση της Παρέμβασης, προκειμένου οι παραγωγοί να μπορέσουν να προγραμματίσουν έγκαιρα τις επενδύσεις τους.

Επίσης, ο διαθέσιμος προϋπολογισμός πρέπει να αυξηθεί σημαντικά, καθώς είναι ήδη γνωστό ότι η ζήτηση θα είναι πολλαπλάσια των διαθέσιμων πόρων.

Ένας περιορισμένος προϋπολογισμός θα οδηγήσει, για ακόμη μία φορά, στον αποκλεισμό εκατοντάδων επιλέξιμων επενδυτικών σχεδίων, παρά το γεγονός ότι πρόκειται για επενδύσεις που συμβάλλουν άμεσα στην προσαρμογή της ελληνικής γεωργίας στην κλιματική αλλαγή.

Η ΕΘΕΑΣ προτείνει στο Υπουργείο να εξετάσει την ανακατανομή διαθέσιμων πόρων εντός του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ, αξιοποιώντας αδιάθετες πιστώσεις από παρεμβάσεις στις οποίες διαπιστώνεται περιορισμένη απορρόφηση ή αδιάθετο υπόλοιπο, όπως ενδεικτικά από τη Βιολογική Γεωργία ή άλλες αντίστοιχες παρεμβάσεις, εφόσον αυτό είναι θεσμικά και δημοσιονομικά εφικτό.

Η επιλογή αυτή δεν αυξάνει απλώς τις δαπάνες του Προγράμματος, αντιθέτως μεταφέρει διαθέσιμους πόρους σε μία παρέμβαση με εξαιρετικά υψηλή προστιθέμενη αξία με μακροχρόνια θετικά αποτελέσματα. Η ΕΘΕΑΣ παραμένει στη διάθεση σας για κάθε συνεργασία και τεχνική υποστήριξη που θα συμβάλει στην επιτυχή εφαρμογή της Παρέμβασης προς όφελος των Ελλήνων παραγωγών.

Βγάζουν τα τρακτέρ στον Τύρναβο οι χαλαζόπληκτοι αγρότες, ζητούν άμεσες αποζημιώσεις στο 100% Συνεταιρισμοί, Οργανώσεις αγροτών Βγάζουν τα τρακτέρ στον Τύρναβο οι χαλαζόπληκτοι αγρότες, ζητούν άμεσες αποζημιώσεις στο 100%

Τρακτέρ βγάζουν, στην πλατεία του Τυρνάβου, το απόγευμα της Τετάρτης (29/07), οι χαλαζόπληκτοι αγρότες, στο πλαίσιο σχετικής απόφασης στο δημαρχείο της περιοχής, με βασικό αίτημα την καταβολή δίκαιων αποζημιώσεων στους πληγέντες αγρότες.

Όπως τονίζουν το γεγονός ότι η καταστροφή συνέβη σε μια εξαιρετικά κρίσιμη καμπή, ελάχιστα πριν την έναρξη της συγκομιδής, καθιστά τη ζημιά ανεπανόρθωτη για το φετινό εισόδημά τους.

Οι παραγωγοί ζητούν άμεσες αποζημιώσεις, στο 100% της ζημιάς, με βελτιωμένες τιμές και ποσότητες ανά καλλιέργεια, άμεσες ενισχύσεις για την αναπλήρωση του φυτικού κεφαλαίου που έχει καταστραφεί.

Ακόμη κατέστησαν σαφές πως δεν υπάρχουν περιθώρια για γραφειοκρατικές καθυστερήσεις ή υποτιμημένες εκτιμήσεις.

Πάντως ήδη οι αναγγελίες για τις δηλώσεις ζημίας έχουν ξεκινήσει και ολοκληρώνονται στις 10 Αυγούστου. 

Βαμβάκι: Ανάγκη καταγραφής ζημιών και αποζημιώσεων από πρόσφατες χαλαζοπτώσεις, κίνδυνος να χαθεί το πριμ άνθρακα Βαμβάκι Βαμβάκι: Ανάγκη καταγραφής ζημιών και αποζημιώσεων από πρόσφατες χαλαζοπτώσεις, κίνδυνος να χαθεί το πριμ άνθρακα

Η Διεπαγγελματική Οργάνωση Βάμβακος (ΔΟΒ) εκφράζει την έντονη ανησυχία της για τα ακραία καιρικά φαινόμενα και τις σφοδρές χαλαζοπτώσεις που έπληξαν κρίσιμες βαμβακοπαραγωγικές περιοχές της χώρας κατά τις τελευταίες ημέρες.  

Όπως τονίζει οι ζημιές στις καλλιέργειες είναι εκτεταμένες σε μια χρονική περίοδο που το φυτό βρίσκεται σε κρίσιμο στάδιο ανάπτυξης, απειλώντας άμεσα τη φετινή παραγωγή και το εισόδημα των παραγωγών μας.

Δεδομένου του αυξημένου κόστους καλλιέργειας και των συνεχιζόμενων προκλήσεων που αντιμετωπίζει ο πρωτογενής τομέας, η ΔΟΒ ζητά από τους αρμόδιους φορείς και τον ΕΛΓΑ:

  • Την άμεση κινητοποίηση των κλιμακίων για την ταχύτατη καταγραφή και αποτίμηση των ζημιών στις πληγείσες περιοχές.
  • Την απλοποίηση και επίσπευση των διαδικασιών εκτίμησης, προκειμένου να αποφευχθούν οι καθυστερήσεις.
  • Την άμεση δρομολόγηση προκαταβολών και αποζημιώσεων στους πληγέντες παραγωγούς, ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις τρέχουσες οικονομικές τους υποχρεώσεις και να διασφαλίσουν τη συνέχιση της δραστηριότητάς τους.

Η Διεπαγγελματική Οργάνωση Βάμβακος (ΔΟΒ) παρακολουθεί στενά την κατάσταση, βρίσκεται σε ανοιχτή επικοινωνία με τους τοπικούς φορείς και τους παραγωγούς ώστε να υπάρξει άμεση κινητοποίηση της πολιτείας.

Στο μεταξύ σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου, στα χέρια της ΑΑΔΕ βρίσκεται η πρόσκληση για την παρέμβαση μείωση αποτυπώματος άνθρακα στο βαμβάκι. Υπάρχει κίνδυνος λόγω της καθυστέρησης να μην «τρέξει» το πρόγραμμα μέσα στο 2026.

Πρόκειται για ένα νέο Γεωργοπεριβαλλοντικό Μέτρο στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) του 2ου πυλώνα της ΚΑΠ.

Μετά το «πράσινο φως» που πήρε από τη Διαχειριστική Αρχή του ΠΑΑ η πρόσκληση της Παρέμβασης Π3-70-5.1 «Μείωση αποτυπώματος άνθρακα σε αρόσιμες καλλιέργειες» είχε προγραμματισθεί για τον Ιούνιο. Φτάσαμε στον Ιούλιο και ακόμη δεν έχει ανακοινωθεί.

Η προδημοσίευση της πρόσκλησης πραγματοποιήθηκε στις 12/12/2025. Ο συνολικός προϋπολογισμός της Δημόσιας Δαπάνης ανέρχεται στα 119,5 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων η ενωσιακή συνεισφορά ανέρχεται σε 101,6 εκατ. ευρώ.

Στόχος της παρέμβασης είναι η ενίσχυση των ενεργών γεωργών με αρόσιμες καλλιέργειες (βαμβάκι, βιομηχανική τομάτα και κινόα), προκειμένου να μειωθούν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.

Ειδικά για το βαμβάκι η 3ετής επιδότηση, με βάση την προδημοσίευση της πρόσκλησης, θα ανέρχεται στα 31,7 ευρώ το στρέμμα ετησίως.

Το πριμ το περίμεναν με αγωνία οι παραγωγοί για να στηρίξει το εισόδημά τους λόγω των χαμηλών τιμών που είχε το βαμβάκι τα τελευταία χρόνια. 

Παϊσιάδης Σταύρος
Γιατί έμειναν εκτός επιδότησης λιπασμάτων Αμπελουργοί και Ελαιοπαραγωγοί της Σάμου Αμπέλι Γιατί έμειναν εκτός επιδότησης λιπασμάτων Αμπελουργοί και Ελαιοπαραγωγοί της Σάμου

Ο Πανσαμιακός Αγροτικός Σύλλογος εκφράζει την έντονη αγανάκτηση και την κατηγορηματική του αντίθεση στην πρόσφατη κυβερνητική απόφαση για την έκτακτη επιδότηση λιπασμάτων, η οποία αφορά αγορές με παραστατικά, που εκδόθηκαν από 15 Μαρτίου 2026 έως 31 Αυγούστου 2026, την στιγμή που ο κύριος όγκος λιπασμάτων για τις καλλιεργητικές ανάγκες στο νησί μας αγοράζεται Δεκέμβρη – Ιανουάριο.

Όπως τονίζει για ακόμη μία φορά, οι νησιώτες παραγωγοί αντιμετωπίζονται ως αγρότες δεύτερης κατηγορίας, με κριτήρια που αγνοούν πλήρως την πραγματικότητα και τις ανάγκες της σαμιακής υπαίθρου.  

Και προσθέτει: Καταγγέλλουμε τον σκόπιμο αποκλεισμό των αμπελοκαλλιεργητών και ελαιοκαλλιεργητών της Σάμου από τη συγκεκριμένη οικονομική ενίσχυση. Με τα τρέχοντα κριτήρια της κοινής απόφασης του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και της ΑΑΔΕ, οι βασικοί πυλώνες της αγροτικής οικονομίας του νησιού μας πετιούνται εκτός πλατφόρμας, την ίδια ώρα που το κόστος παραγωγής, τα καύσιμα και οι τιμές των λιπασμάτων έχουν εκτιναχθεί στα ύψη.

Είναι απαράδεκτο να μιλάει η κυβέρνηση για «στήριξη του πρωτογενούς τομέα» και την ίδια στιγμή:

  • Να αποκλείονται οι παραδοσιακές καλλιέργειες του νησιού μας (ελιά, αμπέλι), που κρατούν ζωντανή την οικονομία και την ύπαιθρο της Σάμου.
  • Να τίθεται ως εναρκτήρια ημερομηνία για τα τιμολόγια η 15η Μαρτίου 2026, αγνοώντας επιδεικτικά ότι η βασική περίοδος λίπανσης για τις δικές μας καλλιέργειες ξεκινά πολύ νωρίτερα, από τις αρχές του έτους.

Απαιτούμε από το Υπουργείο και την κυβέρνηση να διορθώσουν αμέσως αυτή τη μεγάλη αδικία. Δεν ζητάμε ελεημοσύνη, ζητάμε το δίκιο μας για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε τη γη μας.

Κινητοποιήσεις αποφάσισαν κερασοπαραγωγοί και ροδακινοπαραγωγοί στην Αριδαία, μελετούν και κατάθεση αγωγής κατά ΕΛΓΑ Πυρηνόκαρπα Κινητοποιήσεις αποφάσισαν κερασοπαραγωγοί και ροδακινοπαραγωγοί στην Αριδαία, μελετούν και κατάθεση αγωγής κατά ΕΛΓΑ

Κλιμάκωση του αγώνα τους με κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας και παρεμβάσεις στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, και συμμετοχή στο μεγάλο συλλαλητήριο, στις 5 Σεπτεμβρίου, στην Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο των εγκαινίων της ΔΕΘ, αποφάσισαν οι αγρότες κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, που πραγματοποίησαν, την Παρασκευή (17 Ιουλίου), στην Αριδαία της Πέλλας.

Η σύσκεψη οργανώθηκε με πρωτοβουλία της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων και των Αγροτικών Συλλόγων της Πέλλας, για τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κερασοπαραγωγοί και οι ροδακινοπαραγωγοί της χώρας όπως οι καταστροφές από τον παγετό του 2025 για τις οποίες ακόμα δεν έχουν αποζημιωθεί, η απώλεια παραγωγής και εισοδήματος, η παραμόρφωση των καρπών, οι ξηρές βέργες στα ροδάκινα, το αυξημένο κόστος παραγωγής, οι χαμηλές τιμές, κ.α..

Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι αγροτικών Συλλόγων από την Κεντρική, Ανατολική και Δυτική Μακεδονία και τη Θεσσαλία.

Οι εκπρόσωποι των αγροτών εξέφρασαν την απόφασή τους, παρά το δύσκολο της περιόδου, να συνεχίσουν τις παρεμβάσεις τους με πολύμορφες δράσεις τοπικά και κεντρικά με επόμενο μεγάλο σταθμό το συλλαλητήριο στις 5/9 στο Λευκό Πύργο όπου θα βρεθούν μαζικά με τα τρακτέρ τους.

Τα αιτήματά τους αφορούν:

  • Πλήρη αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος όλων των πληγέντων παραγωγών.
  • Άμεσες και δίκαιες αποζημιώσεις για τις ζημιές από τον παγετό του 2025.
  • Άμεση διερεύνηση των αιτιών που προκαλούν την παραμόρφωση των καρπών και τις ξερές βέργες, καθώς και λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων για την αντιμετώπισή τους.
  • Μείωση του κόστους παραγωγής και ουσιαστική στήριξη του αγροτικού εισοδήματος.
  • Αλλαγή του Κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να αποζημιώνει στο 100% τις ζημιές στην παραγωγή και το φυτικό κεφάλαιο.

Ο κ. Νίκος Τζίγκας, πρόεδρος στον Αγροτικό Σύλλογο Βεγορίτιδα - Καϊμακτσαλάν, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι τα 80 εκ. ευρώ που μας υποσχέθηκαν δεν αφορούν μόνο τα κεράσια και τα μήλα αλλά είναι ενταγμένες και άλλες καλλιέργειες από όλη την χώρα. Αυτό σημαίνει ότι το ποσό της αποζημίωσης θα είναι πολύ μικρότερο και δεν πρόκειται να καλύψει την ζημιά που είχαμε από τον παγετό του 2025. 

Βεβαίως αναφέρθηκε στην σύσκεψη ότι μπορούμε να κινηθούμε συλλογικά και να καταθέσουμε αγωγή κατά του ΕΛΓΑ, μιας και χαρακτήρισε την ζημιά εκτός Κανονισμού και έτσι δεν πληρωθήκαμε μέχρι σήμερα προκαταβολή, όπως μας είχαν αρχικά υποσχεθεί. Επίσης καταθέτουμε το ερώτημα γιατί να κάνουμε δηλώσεις στον ΕΛΓΑ όταν υποστηρίζουν ότι η ζημιά που είχαμε ήταν εκτός Κανονισμού Ασφάλισης. 

Παϊσιάδης Σταύρος
Αρδευτικά έργα και υποδομές ζητούν οι παραγωγοί της Βοιωτίας - Αρουραίοι απειλούν τις καλλιέργειες Αρδευτικά, Εγγειοβελτιωτικά Αρδευτικά έργα και υποδομές ζητούν οι παραγωγοί της Βοιωτίας - Αρουραίοι απειλούν τις καλλιέργειες

Μία σειρά από προβλήματα με βασικότερα τα θέματα της άρδευσης και των εγγείων βελτιώσεων ανέδειξαν οι αγρότες - εκπρόσωποι της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας, ενώ τόνισαν πως έχουν βρει τον μπελά τους εξαιτίας της αύξησης του πληθυσμού αρουραίων που απειλούν τις καλλιέργειες.

Από την πλευρά των παραγωγών, τονίστηκε με μελανά χρώματα η κατάσταση στην περιοχή, που, όπως ειπώθηκε, δοκιμάζεται από την έλλειψη υποδομών, το αυξημένο κόστος παραγωγής και την πίεση που ασκείται στους υδάτινους πόρους αλλά ακόμη και από την αύξηση των πληθυσμών αρουραίων, που απειλούν τις καλλιέργειες.  

Όπως τόνισε ο γενικός γραμματέας του Αγροτικού Συλλόγου Βοιωτίας «Ησίοδος», Γιώργος Ζάχαρης, ο κωπαϊδικός και παρακωπαϊδικός κάμπος, συνολικής έκτασης περίπου 300.000 στρεμμάτων, αντιμετωπίζει σοβαρές ελλείψεις σε αρδευτικά και εγγειοβελτιωτικά έργα.

ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΚΩΠΑΙΔΑΣ

Μετά την κατάργηση του Οργανισμού Κωπαΐδας, ο οποίος έκλεισε τον καιρό των μνημονίων οι αγρότες τόνισαν πως δεν υπάρχει αποτελεσματική διαχείριση των αναγκών της περιοχής.

Οι αγρότες της Βοιωτίας διαμαρτυρήθηκαν για το γεγονός ότι ο τόπος τους αποκλείστηκε από το πρόγραμμα της μηδικής. «Γιατί να εξαιρεθεί η Κωπαΐδα που έχει 40 στρέμματα καλλιεργήσιμης έκτασης μηδικής, η οποία παράγει το συγκεκριμένο προϊόν με το ίδιο κοστολόγιο, πουλάει με ιδιαίτερα χαμηλές τιμές και δυσκολεύεται, ώστε να πουλήσει;».

ΧΑΜΗΛΕΣ ΤΙΜΕΣ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στο θέμα της μεγάλης διαφοράς, που παρατηρείται στις τιμές από το χωράφι (αγρότης), στο ράφι (καταναλωτής). Ενδεικτικά αναφέρθηκε ότι το σιτάρι πωλείται από τον παραγωγό περίπου 20 λεπτά το κιλό, ενώ η τιμή του ψωμιού είναι πολλαπλάσια, με τους αγρότες να ζητούν αυστηρότερους ελέγχους στην αγορά και μεγαλύτερη διαφάνεια στην αλυσίδα διακίνησης των προϊόντων.

ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ ΚΑΙ Η ΥΔΡΟΔΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

Οι παραγωγοί της Βοιωτίας έθεσαν το θέμα του νερού και εξέφρασαν έντονες επιφυλάξεις για τη συνεργασία της ΕΥΔΑΠ με δήμους της Βοιωτίας και της Φθιώτιδας, υποστηρίζοντας ότι οι αποφάσεις λαμβάνονται χωρίς τη συμμετοχή των ίδιων των αγροτών.

Ανησυχία προξένησε και το ενδεχόμενο ενεργοποίησης 18 γεωτρήσεων στον άνω ρου του Βοιωτικού Κηφισού για την ενίσχυση της υδροδότησης της Αττικής. Εκπρόσωποι των παραγωγών, σημείωσαν πως η άντληση αυτών των ποσοτήτων νερού θα επιβάρυνε σημαντικά τα υπόγεια υδροφόρα στρώματα και θα επιτάχυνε την ερημοποίηση της περιοχής, χωρίς να δίνει ουσιαστική λύση στις ανάγκες της πρωτεύουσας.

Οι αγρότες της Βοιωτίας υποστήριξαν  ότι η πίεση αυτή είναι φανερή στη λίμνη Υλίκη, που έχει θυσιαστεί για λογαριασμό των καταναλωτών της Αττικής. Σημείωσαν πως οι στάθμη της υποχώρησε αισθητά εξαιτίας της αυξημένης άντλησης νερού προς την Αθήνα, γεγονός που, όπως επισημαίνουν, δημιουργεί σοβαρούς κινδύνους τόσο για την αγροτική παραγωγή όσο και για ολόκληρο το οικοσύστημα της περιοχής.

ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΝΕΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ

Για το ζήτημα των νέων παραγωγών και του δημογραφικού προβλήματος στην ύπαιθρο επισημάνθηκε πως περιμένουν την ολοκλήρωση των αξιολογήσεων και των πληρωμών των προγραμμάτων τους, γεγονός που δυσκολεύει την πρόσβασή τους σε χρηματοδότηση και απειλεί τη συνέχιση της δραστηριότητάς τους. «Έχουν βγει στην πρωτογενή δραστηριότητα, έχουν αναπτύξει όνειρα και ελπίδες, έχουν χρεωθεί, δεν έχουν πάρει ούτε ένα δικαίωμα, δεν έχουν πάρει ούτε μία καταβολή, δεν έχουν μούτρα στις τράπεζες, προκειμένου να ζητήσουν κάποιο δάνειο αγοράς, γιατί δεν έχουν πάρει ακόμη την αξιολόγηση και την έγκριση. Πως τους καλέσαμε να παραμείνουν στη γεωργία και στον πρωτογενή τομέα, τη στιγμή που δεν τους δίνουμε τα κίνητρα να προχωρήσουν; Και θέλουν οι ίδιοι να φύγουν και να εγκαταλείψουν;».

ΥΨΗΛΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΚΟΣΤΟΣ ΚΑΙ… ΑΡΟΥΡΑΙΟΙ

Παρά το εκτεταμένο δίκτυο ΑΠΕ στη Βοιωτία οι παραγωγοί εξήγησαν πως το υψηλό ενεργειακό κόστος αποτελεί επίσης σημαντική πρόκληση. Εξαιτίας της έλλειψης σύγχρονων αρδευτικών υποδομών, πολλές καλλιέργειες ποτίζονται με πετρελαιοκίνητες αντλίες, γεγονός που αυξάνει δραματικά το κόστος παραγωγής. Παράλληλα, οι παραγωγοί αναφέρθηκαν και στο ζήτημα της αύξησης του πληθυσμού αρουραίων καθώς και στον αποκλεισμό της περιοχής από ενισχύσεις de minimis για τη μηδική. «Έχουμε και σύγχρονη καταστροφή με τους αρουραίους που έχουν διαλύσει παντελώς όλες τις καλλιέργειες».

Οι αγρότες ζήτησαν να προχωρήσουν άμεσα μεγάλα έργα υποδομής, να δημιουργηθεί νέος φορέας διαχείρισης των υδάτινων πόρων με τη συμμετοχή και των ίδιων, να επιταχυνθούν οι ενισχύσεις προς τους νέους αγρότες και να υπάρξει ουσιαστική προστασία της λίμνης Υλίκης, την οποία χαρακτηρίζουν ζωτικής σημασίας για το μέλλον της αγροτικής παραγωγής στη Στερεά Ελλάδα.

Της Άννας Στεργίου
Αγροτικές κινητοποιήσεις θα γίνουν στις 5 Σεπτεμβρίου στη ΔΕΘ, με τα τρακτέρ έξω από τον Λευκό Πύργο Συνεταιρισμοί, Οργανώσεις αγροτών Αγροτικές κινητοποιήσεις θα γίνουν στις 5 Σεπτεμβρίου στη ΔΕΘ, με τα τρακτέρ έξω από τον Λευκό Πύργο

Στις 5 Σεπτεμβρίου η καρδιά του αγώνα μας χτυπάει στη ΔΕΘ, τονίζει ανακοίνωση που εξέδωσε η γραμματεία της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων (ΠΕΜ).

Και προσθέτει: Καλούμε όλους τους Αγροτικούς Συλλόγους και τις Ομοσπονδίες της χώρας να σημάνουν συναγερμό. Μπαίνουμε μπροστά και οργανώνουμε τη μαζική συμμετοχή μας. Συναντιόμαστε όλοι μαζί, με τα τρακτέρ μας, στον Λευκό Πύργο. Δεν σταματήσαμε να είμαστε στον δρόμο, γιατί τα προβλήματά μας όχι μόνο δεν λύθηκαν, αλλά οξύνονται καθημερινά. Η ΔΕΘ είναι η μεγάλη ευκαιρία να διεκδικήσουμε ξανά τα δίκαια αιτήματά μας.

Γιατί διαδηλώνουμε;

  • Με πρόσχημα τις πολεμικές συγκρούσεις και την εμπλοκή της χώρας μας το κόστος παραγωγής εκτινάχτηκε στα ύψη. Είμαστε χειρότερα από ότι την περίοδο των μπλόκων.
  • Δεν πάει άλλο. Αυτή την περίοδο, μια σειρά από βασικά προϊόντα μας αναγκαζόμαστε να τα πουλάμε κυριολεκτικά τζάμπα, κάτω από το κόστος παραγωγής.
  • Την ίδια στιγμή που εμείς παράγουμε ποιοτικά προϊόντα και παίρνουμε ψίχουλα φτάνουν να πουλιούνται στην κατανάλωση 7 και 8 φορές πιο πάνω! Δεν μπορούμε να αγοράσουμε στο ράφι τα προϊόντα που οι ίδιοι παράγουμε.
  • Υπάρχουν εκκρεμότητες με τις πληρωμές. Απαιτούμε δίκαιες αποζημιώσεις, αναπλήρωση εισοδήματος, άμεσα μέτρα πρόληψης, εμβολιασμούς για το ζωικό κεφάλαιο.

Σε συνέχεια της υπόσχεσης που δώσαμε στους συναδέλφους μας οργανώνουμε αυτό το συλλαλητήριο στην ΔΕΘ. Εκείνη την ημέρα, που όλος ο λαός, οι εργαζόμενοι και οι επαγγελματίες, όσοι μας στήριξαν στον μεγαλειώδη πρωτοφανή αγώνα μας για 55 ημέρες,  θα διαδηλώνουν για τη ζωή τους, θα διαδηλώσουμε κι εμείς δίπλα τους. Γιατί τα προβλήματα της ακρίβειας και της επιβίωσης μας ενώνονται με τα δικά τους.

Ασκούμε τη μέγιστη δυνατή πίεση στην κυβέρνηση που δίνει μόνο υποσχέσεις χωρίς καμιά ουσιαστική στήριξη υπέρ των παραγωγών και καταναλωτών, χωρίς ικανοποίηση αιτημάτων.
Τώρα με τα πόδια και με τα τρακτέρ στέλνουμε το πιο ηχηρό μήνυμα:
Δεν θα μείνουμε θεατές ώσπου να μας εξαφανίσετε από τα χωράφια μας.
Είναι η πρώτη φορά που οργανώνουμε ένα τέτοιο συλλαλητήριο με τρακτέρ στην καρδιά της ΔΕΘ. Θα μείνει στην ιστορία.

Περισσότερες λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν μετά από συνεδριάσεις της Γραμματείας και στις συσκέψεις προετοιμασίας της κινητοποίησης που θα γίνουν.

Όλοι στη Θεσσαλονίκη! Η δύναμή μας είναι στην οργάνωση μας, στον δρόμο και στην ενότητά μας!

Διεκδικήσεις από Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ημαθίας με αφορμή την σύσκεψη στην Αριδαία Πυρηνόκαρπα Διεκδικήσεις από Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ημαθίας με αφορμή την σύσκεψη στην Αριδαία

Η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ημαθίας καλεί τους κερασοπαραγωγούς και ροδακινοπαραγωγούς να συμμετάσχουν στην Πανελλαδική Σύσκεψη, που διοργανώνεται με πρωτοβουλία της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων και των Αγροτικών Συλλόγων της Πέλλας, την Παρασκευή 17 Ιουλίου, στις 8:00 μ.μ., στο Ξενιτίδειο Πνευματικό Κέντρο Αριδαίας.

Όπως τονίζει στη σύσκεψη θα συζητηθούν τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί, όπως οι καταστροφές από τον παγετό του 2025, η απώλεια παραγωγής και εισοδήματος, η παραμόρφωση των καρπών, οι ξηρές βέργες στα ροδάκινα, το αυξημένο κόστος παραγωγής, οι χαμηλές τιμές και οι αναγκαίες πρωτοβουλίες για τη διεκδίκηση ουσιαστικών λύσεων.

Η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ημαθίας καλεί όλους τους παραγωγούς να συμμετάσχουν, ώστε να υπάρξει κοινή ενημέρωση, ανταλλαγή απόψεων και συντονισμός των επόμενων ενεργειών. Διεκδικούμε:

  • Πλήρη αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος όλων των πληγέντων παραγωγών.
  • Άμεσες και δίκαιες αποζημιώσεις για τις ζημιές από τον παγετό του 2025.
  • Άμεση διερεύνηση των αιτιών που προκαλούν την παραμόρφωση των καρπών και τις ξηρές βέργες, καθώς και λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων για την αντιμετώπισή τους.
  • Μείωση του κόστους παραγωγής και ουσιαστική στήριξη του αγροτικού εισοδήματος.
  • Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να αποζημιώνει στο 100% τις ζημιές στην παραγωγή και το φυτικό κεφάλαιο.

Όπως επισημαίνει η συμμετοχή των παραγωγών είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς τα προβλήματα είναι κοινά και απαιτούν κοινή διεκδίκηση λύσεων.

Αίτημα παράτασης της προθεσμίας υποβολής παραστατικών για χορήγηση επιδότησης λιπασμάτων Λίπανση Αίτημα παράτασης της προθεσμίας υποβολής παραστατικών για χορήγηση επιδότησης λιπασμάτων

Ο Ενιαίος Αγροτικός Σύλλογος Ιεράπετρας, εκπροσωπώντας τους παραγωγούς της περιοχής, απευθύνει αίτημα, προς το ΥπΑΑΤ και την ΑΑΔΕ, για την παράταση της καταληκτικής ημερομηνίας ολοκλήρωσης της διαδικασίας υποβολής και διεκπεραίωσης της επιδότησης για τα λιπάσματα.

Όπως τονίζει το χρονικό διάστημα κατά το οποίο παραμένει ανοικτή η σχετική πλατφόρμα (από 9/7/2026 έως 19/7/2026) είναι ιδιαίτερα περιορισμένο και δεν επαρκεί για την ορθή ολοκλήρωση όλων των απαραίτητων και νόμιμων διαδικασιών.

Η συγκέντρωση και ο έλεγχος των απαιτούμενων παραστατικών, η διεκπεραίωση των λογιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων, καθώς και η οριστικοποίηση των αιτήσεων απαιτούν εύλογο χρόνο, τόσο από τους παραγωγούς όσο και από τους λογιστές και τους εμπλεκόμενους επαγγελματίες.

Η υφιστάμενη προθεσμία δημιουργεί αντικειμενικές δυσκολίες, με αποτέλεσμα να υπάρχει σοβαρός κίνδυνος σημαντικός αριθμός δικαιούχων παραγωγών να στερηθεί την ενίσχυση, όχι λόγω έλλειψης δικαιώματος, αλλά εξαιτίας της αδυναμίας έγκαιρης ολοκλήρωσης των απαιτούμενων διαδικασιών.

Για τους παραπάνω λόγους, ζητούμε την άμεση παράταση της προθεσμίας, ώστε να διασφαλιστεί η ισότιμη συμμετοχή όλων των δικαιούχων και η ομαλή ολοκλήρωση της διαδικασίας, χωρίς αδικίες και αποκλεισμούς. Είμαστε βέβαιοι ότι θα εξετάσετε θετικά το δίκαιο αίτημά μας, αναγνωρίζοντας τις πραγματικές συνθήκες που επικρατούν στον αγροτικό κόσμο και την ανάγκη στήριξης των παραγωγών.
 

 

Αίτημα άρσης αποκλεισμού Αγροτικών Συνεταιρισμών από τους Φορείς Παροχής Γεωργικών Συμβουλών Συνεταιρισμοί, Οργανώσεις αγροτών Αίτημα άρσης αποκλεισμού Αγροτικών Συνεταιρισμών από τους Φορείς Παροχής Γεωργικών Συμβουλών

Με αφορμή τη δημοσίευση των δύο νέων Προσκλήσεων Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για την πιστοποίηση φυσικών και νομικών προσώπων και την εγγραφή τους στο Μητρώο Φορέων Παροχής Γεωργικών Συμβουλών, η Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ), με επιστολή της προς τον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, ζητά την άμεση επανεξέταση και τροποποίηση των όρων των προσκλήσεων.

Όπως επισημαίνει η οργάνωση, παρότι αυτές απευθύνονται και σε νομικά πρόσωπα συνεταιριστικού δικαίου, οι περιορισμοί που προβλέπονται για την εμπορία αγροτικών προϊόντων οδηγούν, στην πράξη, στον αποκλεισμό της συντριπτικής πλειονότητας των Αγροτικών Συνεταιρισμών.

Ακολουθεί ολόκληρη η επιστολή της ΕΘΕΑΣ

Λίγες ημέρες μετά τη δημοσίευση των δύο νέων Προσκλήσεων Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για την πιστοποίηση φυσικών και νομικών προσώπων και την εγγραφή αυτών στο Μητρώο Φορέων Παροχής Γεωργικών Συμβουλών, διαπιστώνουμε, για ακόμη μία φορά, τον ουσιαστικό αποκλεισμό των Αγροτικών Συνεταιρισμών και των Ομάδων Παραγωγών από τη δυνατότητα παροχής γεωργικών συμβουλών, παρά τις συνεχείς παρεμβάσεις μας και ότι συμβαίνει σε άλλα ΚΜ όπου και οι Συνεταιρισμοί συμμετέχουν στις Γεωργικές Συμβουλές. Επίσης, το απογοητευτικό της όλης εξέλιξης είναι ότι οι προσκλήσεις δεν διορθώνουν τις κατά τεκμήριο σοβαρές αστοχίες της προηγούμενης πρόσκλησης, όπου τελικά η μεροληπτική και άκαμπτη θεώρηση πραγμάτων επέφερε και πλήγμα στον θεσμό των Γεωργικών Συμβουλών.

Συγκεκριμένα, στην πρόσκληση προβλέπεται ότι «το νομικό πρόσωπο ή η ατομική επιχείρηση δεν επιτρέπεται να ασκεί εμπορία γεωργικών και κτηνιατρικών εφοδίων ή/και αγροτικών προϊόντων», όρος που αποκλείει στην πράξη τη συντριπτική πλειονότητα των Αγροτικών Συνεταιρισμών, παρότι η συγκέντρωση και εμπορία της παραγωγής των μελών τους αποτελεί βασική καταστατική και θεσμική τους αποστολή. Η συγκεκριμένη θεώρηση ειδικά για το τελευταίο «και αγροτικών προϊόντων» αγνοεί πλήρως και έρχεται σε αντίθεση με την νομοθεσία περί συνεταιρισμών σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Αν έχει μια ιδιαίτερη αξία η γεωργική συμβουλή είναι πρώτα απ’ όλα η βελτίωση της ποιότητας των αγροτικών προϊόντων και η ανταγωνιστικότητα τους και κατ’ επέκταση η οικονομική βιωσιμότητα των αγροτών. Άρα και μόνο ότι περιλαμβάνεται αυτός ο περιορισμός μαζί με άλλους που έρχονται σε ευθεία αντίθεση με το πλαίσιο λειτουργίας των Συνεταιρισμών, θέτει ευθέως ουσιαστικό νομικό ζήτημα για την ίδια την πρόσκληση.

Επιπρόσθετα, ο συγκεκριμένος περιορισμός έρχεται σε αντίφαση με τον ίδιο τον σκοπό των Γεωργικών Συμβουλευτικών Υπηρεσιών. Όπως αναφέρεται στην επίσημη ανακοίνωση του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, οι Γεωργικοί Σύμβουλοι και οι Φορείς Παροχής Γεωργικών Συμβουλών αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του Συστήματος Γεωργικής Γνώσης και Καινοτομίας (AKIS), το οποίο υποστηρίζει τους γεωργούς καλύπτοντας τις οικονομικές, περιβαλλοντικές και κοινωνικές διαστάσεις της γεωργικής δραστηριότητας.

Όμως, οι εν λόγω διαστάσεις εκφράζονται κατεξοχήν μέσα από τους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς, οι οποίοι αποτελούν τον θεσμοθετημένο συλλογικό φορέα οργάνωσης των παραγωγών της χώρας. Μέσα από τη λειτουργία τους μεταφέρουν καθημερινά γνώση και τεχνογνωσία, προωθούν τη συνεργασία και την καινοτομία, ενισχύουν την εκπαίδευση των παραγωγών, συμβάλλουν στη βιώσιμη ανάπτυξη των αγροτικών περιοχών και αποτελούν τον φυσικό συνδετικό κρίκο μεταξύ παραγωγών, έρευνας και αγοράς. Είναι, επομένως, οι πλέον κατάλληλοι φορείς για την ουσιαστική παροχή γεωργικών συμβουλών στελεχωμένοι προφανώς με το κατάλληλο Γεωτεχνικό Προσωπικό.

Κατά συνέπεια, ο αποκλεισμός τους δεν συνάδει ούτε με τη φιλοσοφία του συστήματος, ούτε με τους στόχους της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Αντιθέτως, στερεί από τους παραγωγούς τη δυνατότητα να λαμβάνουν ολοκληρωμένες, διαρκείς και αξιόπιστες συμβουλευτικές υπηρεσίες από τους φορείς που βρίσκονται καθημερινά δίπλα τους και γνωρίζουν σε βάθος τις ανάγκες των εκμεταλλεύσεών τους.

Προβληματισμό επίσης προκαλεί το γεγονός ότι η ίδια η πρόσκληση εισάγει από μόνη της μία εμφανή αντίφαση. Συγκεκριμένα, προβλέπει ότι από τον περιορισμό περί εμπορίας εξαιρούνται τα φυσικά πρόσωπα που είναι εγγεγραμμένα στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (Μ.Α.Α.Ε.), εφόσον εμπορεύονται αποκλειστικά προϊόντα δικής τους παραγωγής. Δηλαδή, αναγνωρίζεται ότι η εμπορία της αγροτικής παραγωγής δεν δημιουργεί ασυμβίβαστο όταν ασκείται από τον μεμονωμένο παραγωγό. Όταν όμως η ίδια ακριβώς παραγωγή συγκεντρώνεται και διατίθεται συλλογικά μέσω του Αγροτικού Συνεταιρισμού – της πλέον θεσμοθετημένης μορφής συνεργασίας των παραγωγών – η ίδια δραστηριότητα μετατρέπεται σε λόγο αποκλεισμού από την παροχή γεωργικών συμβουλών. Μια αντίφαση που από μόνη της δείχνει πολλά.

Περαιτέρω, υπενθυμίζουμε ότι ο ίδιος ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Μαργαρίτης Σχοινάς, κατά τη 2η συνεδρίαση του Εθνικού Διαλόγου για τη νέα ΚΑΠ 2028-2034, ανέδειξε ως βασική προτεραιότητα την ενίσχυση του συνεργατισμού, αναγνωρίζοντάς τον ως κρίσιμο εργαλείο για την παραγωγική ανασυγκρότηση και την ανθεκτικότητα του πρωτογενούς τομέα. Πώς, λοιπόν, είναι δυνατόν η Πολιτεία να προωθεί τον συνεργατισμό ως στρατηγική επιλογή, αλλά ταυτόχρονα να αποκλείει από το Σύστημα Γεωργικών Συμβουλών τους πλέον θεσμικούς εκφραστές του;

Τέλος, θα θέλαμε να επισημάνουμε ένα ακόμη ιδιαίτερα σημαντικό ζήτημα. Όπως προκύπτει από την ίδια την πρόσκληση, αυτή δεν κοινοποιήθηκε στην Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ). Η παράλειψη αυτή δεν αποτελεί μόνο ζήτημα ενημέρωσης, αλλά αποτυπώνει την απουσία ουσιαστικού θεσμικού διαλόγου, δημιουργώντας την εύλογη εντύπωση ότι οι τεκμηριωμένες θέσεις και οι επανειλημμένες παρεμβάσεις της ΕΘΕΑΣ εξακολουθούν να μην λαμβάνονται υπόψη ειδικά από τους υπεύθυνους των υπηρεσιών για τις Γεωργικές Συμβουλές.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, ζητούμε την άμεση επανεξέταση και τροποποίηση των όρων των προσκλήσεων, ώστε να αρθεί ο αδικαιολόγητος αποκλεισμός των Αγροτικών Συνεταιρισμών και των Ομάδων Παραγωγών από το Σύστημα Γεωργικών Συμβουλών. Πρέπει να υπάρξει άμεσα η δυνατότητα για όσους από τους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς και τις Ομάδες Παραγωγών που επιθυμούν με το κατάλληλο προσωπικό να δημιουργήσουν κατάλληλες για αυτό ανεξάρτητες δομές Συμβουλών. Η ενεργός συμμετοχή τους δεν αποτελεί ζήτημα προνομιακής μεταχείρισης, αλλά θεσμική αναγκαιότητα και βασική προϋπόθεση για την αποτελεσματική λειτουργία του συστήματος προς όφελος του Έλληνα παραγωγού.

Σύσκεψη στην Αριδαία κερασοπαραγωγών και ροδακινοπαραγωγών για αποζημιώσεις προανθικού και χαμηλές τιμές Πυρηνόκαρπα Σύσκεψη στην Αριδαία κερασοπαραγωγών και ροδακινοπαραγωγών για αποζημιώσεις προανθικού και χαμηλές τιμές

Πανελλαδική σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί, την Παρασκευή (17 Ιουλίου), στην Αριδαία της Πέλλας, στην οποία θα συζητηθούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι καλλιέργειες κερασιών και ροδακίνων.

Όπως τονίζουν οι παραγωγοί διεκδικούν την αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος για το 2026, τις αποζημιώσεις για τον παγετό του 2025 αλλά και για το πρόβλημα με τις ξερές βέργες.

Στην σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε ο Αγροτικός Σύλλογος Βεγορίτιδας - Καϊμακτσαλάν, αναφέρει τα εξής:

 «Με πρωτοβουλία της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων και των Συλλόγων της Πέλλας, Βεγγορίτιδας - Καϊμακτσαλάν, Αλμωπίας και Γυψοχωρίου, αλλά και Συλλόγων περιμετρικά του νομού μας, όπως της Νάουσας και της νότιας λεκάνης Βεγορίτιδας (Αμυνταίου), συνδιοργανώνουμε πανελλαδική σύσκεψη, στις 17/7, στην Αριδαία.

Τα θέματα που θα συζητήθουν είναι πολλά και θα αφορούν την καλλιέργεια κερασιών και ροδακίνων. Mεταξύ άλλων θα μιλήσουμε για:

1) τον προανθιακό παγετό του 2025. Θέλουν να μας αποζημιώσουν με 80 εκατομμύρια αντί 120 εκατομμυρίων με βάση τiς εκτιμήσεις του ΕΛΓΑ.

2) την φετινή χρονιά - μιας και το κόστος παραγωγής και συγκομιδής ξεπέρασε την τιμή του εμπορίου και με βάση ευρωπαϊκών κανονισμών - δικαιούμαστε την αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος.

Εδώ θα πρέπει να καταδικάσουμε τα καρτέλ που πλέον δεν ελέγχονται από την κυβέρνηση, αλλά και ποτέ δεν ελέγχθηκαν από καμία κυβέρνηση στο παρελθόν. Αν και υπάρχει ζήτηση από πολλές χώρες για τα προϊόντα μας, οι μεσίτες, μην παραλαμβάνοντας κάποιες μέρες την παραγωγή μας, διατηρούν τις τιμές σε χαμηλά επίπεδα, γνωριζοντας ότι κανένας δεν θα τους ελέγξει.

Σχετικά με τους ροδακινοπαραγωγούς, ήδη ξεκίνησαν κάποιες ποικιλίες συμπύρηνων να παραδίδονται στις βιομηχανίες, χωρίς να γνωρίζουν πόσο θα πληρωθούν.

Θα συζητηθεί επίσης και το μεγάλο πρόβλημα που έχουμε φέτος με τους ξερούς βλαστούς.

Για όλους αυτούς τους λόγους σας προσκαλούμε όλους - κερασοπαραγωγούς και όχι μόνον - την επόμενη Παρασκευή (17/7) και ώρα 8:00, στο Ξενιτίδειο Πνευματικό Κέντρο της Αριδαίας.

Θα πρέπει η παρουσία μας να είναι μαζική εάν θέλουμε να αλλάξουμε το μέλλον που μας οδηγούν κάποιοι. Για να υπάρχει ελπίδα επιβίωσης εμάς αλλά και των παιδιών μας».

Συναντήσεις εκπροσώπων της ΠΕΜ με πολιτικά κόμματα για «αγροτοδικεία», νέο αγροτικό συλλαλητήριο στη ΔΕΘ Συνεταιρισμοί, Οργανώσεις αγροτών Συναντήσεις εκπροσώπων της ΠΕΜ με πολιτικά κόμματα για «αγροτοδικεία», νέο αγροτικό συλλαλητήριο στη ΔΕΘ

Η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων (ΠΕΜ) ολοκλήρωσε τον κύκλο συναντήσεων με όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα σχετικά με τις απαράδεκτες, όπως χαρακτηρίζει, διώξεις αγροτών που βγήκαν στον δρόμο για να παλέψουν για το δίκιο τους.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε η ΠΕΜ για τις συναντήσεις αναφέρει τα εξής:

Καταστήσαμε σαφές προς όλες τις πλευρές: Η απόφαση για τις διώξεις είναι καθαρά πολιτική. Είναι μια προσπάθεια τρομοκράτησης και ποινικοποίησης του δικαιώματος μας να παλεύουμε συλλογικά για την επιβίωσή μας.

Η στάση των κομμάτων απέναντι στα αιτήματά μας:

Νέα Δημοκρατία: Η κυβερνητική πλευρά απέφυγε κάθε δέσμευση, κρυπτόμενη πίσω από την επίκληση της «μη παρέμβασης στη δικαιοσύνη». Όμως ως αντιπολίτευση είχε ψηφίσει τις προηγούμενες δυο νομοθετικές παρεμβάσεις της Βουλής που αρχειοθετούσαν αντίστοιχες διώξεις αγροτών για συμμετοχή σε μπλόκα. Μάλιστα, επιχείρησαν υποκριτικά να «τσουβαλιάσουν» τις δικές μας διώξεις με υποθέσεις όπως αυτές του ΟΠΕΚΕΠΕ, μιλώντας  για διώξεις βουλευτών «για ένα τηλεφώνημα» τη στιγμή που η κυβέρνηση έκανε ό,τι μπορούσε για να «βγάλει λάδι» τους υπουργούς της που εμπλέκονται στο σκάνδαλο.
Απαντήσαμε ξεκάθαρα: η απόπειρα να εξίσωσης του αγώνα μας με άλλες υποθέσεις, δεν μπορεί να συγκαλύψει το γεγονός ότι οι διώξεις αποτελούν μέσο καταστολής της συνδικαλιστικής μας δράσης.

ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και ΝΙΚΗ: Αν και δεσμεύτηκαν για τη στήριξη των αιτημάτων μας, εξέφρασαν προβληματισμούς σχετικά με τη διατύπωση μιας τροπολογίας, επικαλούμενοι τη «διάκριση των εξουσιών». Τους τονίσαμε ότι το δικαίωμα στη διεκδίκηση υπερβαίνει τυπικές διατυπώσεις.

ΚΚΕ και Ελληνική Λύση: Έχουν ήδη καταθέσει τροπολογίες για τη διακοπή των διώξεων, τις οποίες η κυβέρνηση απέρριψε.

Πλεύση Ελευθερίας: Δεσμεύτηκε ότι θα καταθέσει και θα στηρίξει οποιαδήποτε τροπολογία έρθει προς συζήτηση, παρέχοντας και τη σχετική νομική υποστήριξη όπου χρειαστεί.

Δεν υποχωρούμε!
Δηλώνουμε προς κάθε κατεύθυνση: Κανένας δεν μπορεί να μας στερήσει το δικαίωμα να παλεύουμε για την επιβίωση των οικογενειών μας, για να μπορούμε να ζούμε με αξιοπρέπεια στον τόπο μας.
Οι εκβιασμοί και οι απόπειρες συμψηφισμού δεν μας πτοούν, αντίθετα, μας ατσαλώνουν.
Ο αγώνας μας για την επιβίωση είναι δίκαιος και θα τον συνεχίσουμε μέχρι τη δικαίωση.

Ήδη, προετοιμάζουμε τον επόμενο σταθμό, που είναι η μαζική και δυναμική συμμετοχή μας στο μεγάλο συλλαλητήριο στη ΔΕΘ, στις 5 Σεπτεμβρίου.

Έχουμε τον πρώτο φετινό διαγωνισμό για πώληση σκληρού και μαλακού σιταριού από την Ένωση Ορεστιάδας Σιτηρά Έχουμε τον πρώτο φετινό διαγωνισμό για πώληση σκληρού και μαλακού σιταριού από την Ένωση Ορεστιάδας

Ο πρώτος διαγωνισµός σιτηρών της φετινής χρονιάς θα πραγματοποιηθεί, την Πέμπτη (16 Ιουλίου 2026), από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Δημητριακών Ορεστιάδας «Η Ένωση».

Ο διαγωνισμός θα αφορά 17.000 τόνους σκληρό σιτάρι (+/-10%) και 1.300 τόνους µαλακό σιτάρι (+/-10%), εσοδείας 2026.

Όπως αναφέρει ο συνεταιρισμός η ισχύς των προσφορών δεν θα πρέπει να είναι μικρότερη των πέντε εργάσιμων ημερών.

Οι προσφορές θα πρέπει να περιλαμβάνουν:

  • Τιμή ανά κιλό για παράδοση στις εγκαταστάσεις του αγοραστή στην Περιφέρεια Ορεστιάδας ή για παράδοση επί πλοίου (FOB) στο λιμάνι Αλεξανδρούπολης,
  • Χρόνο παραλαβής.

Ο τρόπος πληρωμής καθορίζεται να γίνει τοις μετρητοίς με την υπογραφή του σχετικού συμφωνητικού.

Οι αρμόδιοι του Συνεταιρισμού διευκρινίζουν ότι η προσφορά δεν συνεπάγεται αυτόματα και αποδοχή, καθώς διατηρούν το δικαίωμα να ζητήσουν βελτιώσεις των προσφορών αλλά και να κυρήξουν άγονο το διαγωνισμό.

Ο κ. Λάμπρος Κουμπρίδης, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Δημητριακών Ορεστιάδας «Η Ένωση», δηλώνει στον ΑγροΤύπο ότι ο αλωνισμός αυτή την εποχή βρίσκεται κοντά στην ολοκλήρωσή του. Περίπου το 95% της παραγωγής σιταριού στην περιοχή μας έχει συγκομιστεί.

Ανησυχία προκαλούν στους κτηνοτρόφους της Λέσβου τα νέα κρούσματα αφθώδους πυρετού Αιγοπροβατοτροφία Ανησυχία προκαλούν στους κτηνοτρόφους της Λέσβου τα νέα κρούσματα αφθώδους πυρετού

Ανησυχία προκαλεί στους κτηνοτρόφους της Λέσβου η εμφάνιση νέων κρουσμάτων αφθώδους πυρετού σε τρεις εκτροφές που βρίσκονται στη ζώνη της πρώτης εμφάνισης της ζωονόσου.

«Κατακαλόκαιρο ο ιός δείχνει να επιμένει και η ανησυχία θα κορυφώνεται όσο πλησιάζουμε στο φθινόπωρο. Παράλληλα η αγανάκτηση φουντώνει όσο συνεχίζεται η κοροϊδία και η καθυστέρηση των αποζημιώσεων για τα θανατωθέντα ζώα», σημειώνει η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου. «Άνθρωποι χωρίς δουλειά – πως ζουν χωρίς ευρώ στη τσέπη!» επισημαίνει και προσθέτει:

«Η Ομοσπονδία απαιτεί από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να απαντήσει στο κτηνοτροφικό κόσμο του νησιού, πώς σχεδιάζει να σταματήσει αυτή τη καταστροφική επιζωοτία και γιατί δεν μιλάνε για εμβολιασμό που θα μπορούσε να προστατέψει και να σώσει το ζωικό κεφάλαιο του νησιού μας

Απαιτούμε να αποζημιωθούν τώρα τα θανατωμένα ζώα. Οι κωδικοί των εκτροφών και ο αριθμός των θανατωμένων ζώων είναι επίσημα καταγεγραμμένος, γι’ αυτό να πάψουν οι γραφειοκρατικές δικαιολογίες και να δοθούν τα χρήματα άμεσα στους δικαιούχους.

Οι βιοπαλαιστές κτηνοτρόφοι να μην έχουν καμιά εμπιστοσύνη σ’ όλους όσους υπόσχονται λύσεις σε συναντήσεις πίσω από κλειστές πόρτες γραφείων. Ο μόνος τρόπος για την επίλυση των δίκαιων αιτημάτων τους είναι ο δρόμος του μαζικού αγώνα. Είναι η παλικαρίσια συμμετοχή τους στις κινητοποιήσεις των προηγούμενων ημερών που άσκησαν πίεση και ανάγκασαν τη κυβέρνηση και το ΥΠΑΑΤ να κάνει τις όποιες πληρωμές που δικαιούμασταν έστω και καθυστερημένα.

Ο αγροτικός κόσμος του νησιού να μην επαναπαύεται και να προετοιμάζεται για νέους αγώνες, αν θέλουμε να παραμείνουμε στις δουλειές μας και να ζήσουμε με αξιοπρέπεια.

Όχι στη χαλαρότητα. Να παρθούν όλα τα μέτρα βιοασφάλειας για τη μη εξάπλωση της ζωονόσου με κρατική χρηματοδότηση.

Να σταματήσει η τρομοκράτηση και η στοχοποίηση συναδέλφων μας που πρωτοστάτησαν στις κινητοποιήσεις.

Δεν κάνουμε βήμα πίσω από τη διεκδίκηση των αιτημάτων μας που είναι:

  • Άμεση και πλήρη αποζημίωση για όσους κτηνοτρόφους θανατωθούν τα ζώα τους, πλήρη στήριξη μέχρι την ανασύσταση του κοπαδιού.
  • Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος όλων των κτηνοτρόφων απ’ τις επιπτώσεις της καραντίνας και αποζημίωση για τα αμνοερίφια που έμειναν αδιάθετα λόγω μη λειτουργίας των σφαγείων.
  • Επιδότηση όλων των ζωοτροφών.
  • Τώρα να στελεχωθεί πλήρως η Κτηνιατρική Υπηρεσία με προσλήψεις μόνιμων κτηνιάτρων και στελέχωση των τοπικών κτηνιατρείων. Αυτή η υποστελέχωση είναι που άνοιξε τη πόρτα στη νόσο. Αυτή η υποστελέχωση είναι που κρατάει τα σφαγεία κλειστά.
  • Υποχρεωτικές απολυμάνσεις στο λιμάνι και σε κομβικά σημεία του οδικού δικτύου με ευθύνη της Περιφέρειας και του κράτους, όλο το 24ωρο.
  • Η τήρηση των μέτρων βιοασφάλειας να χρηματοδοτηθεί εξολοκλήρου από το κράτος.
  • Πάγωμα σε όλες τις οφειλές σε τράπεζες, εφορία και ζωοτροφές. Κανένας κτηνοτρόφος να μην πληρώσει δόση όσο το νησί είναι σε καραντίνα. Κάλυψη των εισφορών σε ΕΦΚΑ και ΕΛΓΑ από το κράτος.
  • Εμβολιασμός. Να εφαρμοστεί από τις κρατικές υπηρεσίες με επιστημονικό σχέδιο και να καλυφθούν πλήρως από το κράτος οι όποιες επιπτώσεις υπάρξουν απ’ αυτό.
  • Να σταματήσει ο αποκλεισμός στη προώθηση τυροκομικών προϊόντων από τα μικρά τυροκομία που δεν διαθέτουν κλειστό σύστημα παστερίωσης».
Ζητούν την αρχειοθέτηση των διώξεων αγροτών που συμμετείχαν στις αγροτικές κινητοποιήσεις των 55 ημερών Συνεταιρισμοί, Οργανώσεις αγροτών Ζητούν την αρχειοθέτηση των διώξεων αγροτών που συμμετείχαν στις αγροτικές κινητοποιήσεις των 55 ημερών

Την αρχειοθέτηση των διώξεων των αγροτών που συμμετείχαν στις πρόσφατες αγροτικές κινητοποιήσεις των 55 ημερών, όπως έχει γίνει δύο φορές στο παρελθόν, ζητά η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων (ΠΕΜ).

Στο πλαίσιο αυτό Αντιπροσωπεία της Γραμματείας της θα συναντηθεί την Τετάρτη, 8 Ιουλίου, στην Βουλή, με όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα, προκριμένου να προχωρήσει η ψήφιση από την Βουλή αντίστοιχη νέα νομοθετική ρύθμιση.

Αναλυτικότερα, σε σχετική ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής:

«Αντιπροσωπεία της Γραμματείας της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων θα συναντηθεί την Τετάρτη (8 Ιουλίου) στην Βουλή με τα κοινοβουλευτικά κόμματα ξεκινώντας με συνάντηση με την Κ.Ο. της ΝΔ στη 1 το μεσημέρι.

Η Αντιπροσωπεία της ΠΕΜ θα θέσει σε όλα τα κόμματα το απαράδεκτο των διώξεων και της ποινικοποίησης του αγώνα επιβίωσης που δώσαμε στα πρόσφατα ηρωικά μπλόκα μας για 55 ημέρες.

Εκατοντάδες συνάδελφοι αγρότες, κτηνοτρόφοι, αλιείς και μελισσοκόμοι καλούνται σε απολογία σαν κοινοί εγκληματίες επειδή βγήκαν στον δρόμο και αγωνίστηκαν για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων μας μετά από αποφάσεις πανελλαδικών και τοπικών συνελεύσεων στις οποίες συμμετείχαν δεκάδες χιλιάδες παραγωγοί.

Είναι συνταγματικό αλλά και συνδικαλιστικό δικαίωμα μας, κατοχυρωμένο με αγώνες και θυσίες, να εκπροσωπούμε και να αγωνιζόμαστε για τα αιτήματα μας. Είναι όμως και υποχρέωση μας να παλεύουμε για την επιβίωση των οικογενειών μας και να διατηρήσουμε την ύπαιθρο ζωντανοί, να παραμείνουμε στις καλλιέργειες και το επάγγελμα μας.

Θα ζητήσουμε από όλα τα πολιτικά κόμματα να ψηφιστεί νομοθετική ρύθμιση στην Βουλή για την αρχειοθέτηση των διώξεων των αγροτών όπως είχε γίνει στο παρελθόν δυο φορές στις εξής περιπτώσεις:

1. Νόμος 2721/1999 (Άρθρο 25)

2. Νόμος 4411/2016 (Άρθρο 8)

Καμιά ποινικοποίηση, δίωξη, αυταρχισμός δεν θα λύσει τα προβλήματα του πρωτογενή τομέα που συνεχώς οξύνονται από την εφαρμογή της ΚΑΠ της ΕΕ και τις πολιτικές των κυβερνήσεων διαχρονικά. Οι κινητοποιήσεις μας δεν θα σταματήσουν με τέτοια μέτρα επειδή δεν πρόκειται ούτε για «καπρίτσιο» ούτε για «επαναστατική γυμναστική» αλλά αγώνας για την επιβίωση μας».

Επιφυλακτικοί οι κερασοπαραγωγοί για πληρωμή τον Σεπτέμβριο στο προανθικό του 2025, «ψίχουλα» θεωρούν τα 80 εκ. ευρώ ΕΛΓΑ, ΠΣΕΑ Επιφυλακτικοί οι κερασοπαραγωγοί για πληρωμή τον Σεπτέμβριο στο προανθικό του 2025, «ψίχουλα» θεωρούν τα 80 εκ. ευρώ

Οι αποζημιώσεις των παραγωγών που επλήγησαν, την άνοιξη του 2025, στο προανθικό στάδιο παραμένουν σε εκκρεμότητα, καθώς ο ΕΛΓΑ δεν καλύπτει τη συγκεκριμένη περίοδο με βάση τον Κανονισμό του.

Η ΑΑΔΕ και το ΥπΑΑΤ έχουν ανακοινώσει ότι έως τις 30 Σεπτεμβρίου θα καταβληθεί η ενίσχυση ήσσονος σημασίας (de minimis) για το προανθικό του 2025.

Ωστόσο επιφυλακτικοί είναι οι παραγωγοί για το αν τελικά θα γίνει η πληρωμή μέσα στον Σεπτέμβριο, ενώ ήδη περιμένουν πάνω από 12 μήνες τα χρήματα της ενίσχυσης για την απώλεια του εισοδήματός τους.

Ο κ. Νίκος Τζίγκας, παραγωγός κερασιών και πρόεδρος στον Αγροτικό Σύλλογο Βεγορίτιδα - Καϊμακτσαλάν, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι πηγές από τις Βρυξέλλες μας ανέφεραν ότι δεν έχει ακόμη κατατεθεί αίτημα από την χώρα μας για την καταβολή της κρατικής ενίσχυσης ήσσονος σημασίας (de minimis) προς τους παραγωγούς που έπαθαν ζημιές, από τους καλοκαιρινούς παγετούς του 2025, στις καλλιέργειες που ήταν στο προανθικό στάδιο, όπως ανέφερε ο ΕΛΓΑ.  

Επίσης, τα 80 εκ. ευρώ για το προανθικό του 2025, που ανακοίνωσε στις πρόσφατες δηλώσεις που έκανε η ηγεσία του ΥπΑΑΤ, είναι μειωμένα σε σχέση με το πραγματικό μέγεθος της ζημιάς.

Εμείς ζητάμε να αυξηθεί αυτό το ποσό και να καταβληθούν συνολικά 120 εκ. ευρώ, με βάση τις εκτιμήσεις που έκανε ο ΕΛΓΑ, για τις ζημιές στα κεράσια και σε κάποιες περιοχές στα μήλα.

Μαθαίνουμε ακόμη ότι στα 80 εκ. ευρώ θέλουν να συμπεριλάβουν και την ενίσχυση ήσσονος σημασίας (de minimis) που θα καταβληθεί στους παραγωγούς μηδικής της Πέλλας.

Αυτό θα σημάνει ακόμη μεγαλύτερη μείωση της αποζημιώσης για τους κερασοπαραγωγούς, που η ζημιά που έπαθαν έφτασε σε πολλές περιπτώσεις στο 100% της παραγωγής τους.

Παϊσιάδης Σταύρος