Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Κρίσιμη συνάντηση δενδροκαλλιεργητών στην Αγιά, ετοιμάζεται νέος γύρος κινητοποιήσεων

24/03/2023 11:54 πμ
Την Τρίτη (28 Μαρτίου) θα πραγματοποιηθεί πανελλαδική συνάντηση των δενδροκαλλιεργητών στην Αγιά της Λάρισας, στην οποία θα συζητηθούν οι καθυστερήσεις των πληρωμών ενίσχυσης της απώλειας εισοδήματος λόγω Ουκρανίας.

Την Τρίτη (28 Μαρτίου) θα πραγματοποιηθεί πανελλαδική συνάντηση των δενδροκαλλιεργητών στην Αγιά της Λάρισας, στην οποία θα συζητηθούν οι καθυστερήσεις των πληρωμών ενίσχυσης της απώλειας εισοδήματος λόγω Ουκρανίας.

Η Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων (ΠΕΜ), που διοργανώνει την συνάντηση, αναφέρει τα εξής:

Με τις δυναμικές κινητοποιήσεις μας από τον προηγούμενο Σεπτέμβριο αναδείξαμε το πρόβλημα των εξευτελιστικών τιμών κάτω από το κόστος παραγωγής σε μια σειρά από δενδρώδεις καλλιέργειες. Τιμές που σε συνάρτηση με τον διπλασιασμό του κόστους παραγωγής έφερε σε απελπιστική οικονομική κατάσταση τους αγρότες βλέποντας το εισόδημα τους να μειώνεται δραστικά. Οι κινητοποιήσεις μας, αμείωτες και με μεγάλη πρωτοφανή συμμετοχή όλο το χρονικό διάστημα ως τον Φεβρουάριο, ανάγκασαν την Κυβέρνηση να δεσμευτεί ότι σε κάποια προϊόντα θα δοθεί αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος.

Αρχικά ανακοινώθηκαν ποσά για την κάλυψη του χαμένου εισοδήματος από το λεγόμενο «Ουκρανόμετρο» σε Μήλα σε Ροδάκινα σε Βερίκοκα και Νεκταρίνα καθώς και σε Κάστανα. Η ημερομηνία πληρωμής μετατοπιζόταν από 15ημερο σε 15ημερο και τότε ειπώθηκε η 10η Μαρτίου ως καταληκτική ημερομηνία πληρωμής.

Στην συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε 14 Φεβρουαρίου, στο Μέγαρο Μαξίμου, με κυβερνητικό κλιμάκιο, παρουσία των κ. Γεραπετρίτη και του ΥΠΑΑΤ κ. Γεωργαντά, υπήρχε η δέσμευση ότι στο Ουκρανόμετρο θα ενταχθούν και θα αποζημιωθούν τα Αχλάδια, τα Κεράσια και μέσω de minimis τα Σταφύλια του Τυρνάβου. Η ημερομηνία πληρωμής μετατέθηκε για τέλη Μαρτίου.

Πέρασαν περισσότερες από 5 εβδομάδες από τότε και ο «χορός βρίσκεται στον τόπο». Δείξαμε αξιοθαύμαστη υπομονή και καλή θέληση. Στους παραγωγούς πλέον επικρατεί αναστάτωση, ανησυχία και κυρίως οργή καθώς από την μια δεν πιστώθηκαν τα χρήματα στους λογαριασμούς τους και από την άλλη δεν υπάρχει ανακοίνωση για τα υπόλοιπα προϊόντα που αποφασίστηκε στις 14/2 να ενταχθούν στο «Ουκρανόμετρο».

Το χειρότερο είναι οι πληροφορίες που προέρχονται από κυβερνητικούς βουλευτές και παράγοντες σε διάφορες περιοχές ότι σκέφτονται αν θα εντάξουν αυτά τα προϊόντα στην ενίσχυση παρά τις δεσμεύσεις τους στην συνάντηση, μέχρι που πάνε να μας βγάλουν τρελούς ότι δεν υπήρξε τέτοια δέσμευση στην συνάντηση που είχαμε! Μιλάνε ξανά για έλλειψη χρημάτων ενώ υπάρχει δημοσιονομικός χώρος αφού μια χαρά στηρίζουν τους επιχειρηματικούς ομίλους με εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. Επίσημη ανακοίνωση από το Υπουργείο δεν έχει ακόμη βγει παρά τις επανειλημμένες τηλεφωνικές επικοινωνίες και τις υποσχέσεις ότι από εβδομάδα σε εβδομάδα θα υπάρχει ανακοίνωση για Κεράσια, Αχλάδια, Σταφύλια, καθώς και χρονοδιάγραμμα πληρωμής για Μήλα - Ροδάκινα - Κάστανα.

Εμείς είμαστε αγρότες που μοχθούμε όλη την χρονιά, επενδύουμε χρόνο – χρήματα – ιδρώτα για να παράγουμε, να πουλήσουμε την παραγωγή μας και με αυτά τα χρήματα να ζήσουμε τις οικογένειες μας και να επενδύσουμε ξανά μέρος των χρημάτων για να συνεχίσουμε την καλλιεργητική φροντίδα.

Η κατάσταση αυτή την στιγμή είναι τραγική. Χωρίς δική μας ευθύνη, έχουμε χασούρα σε όλα τα παραπάνω προϊόντα. Δεν μπορούμε να αγοράσουμε μέσα και εφόδια, να βάλουμε πετρέλαιο, να συνεχίσουμε την καλλιέργεια μας. Τελικά τίθεται θέμα επιβίωσης για χιλιάδες βιοπαλαιστές αγρότες σε αυτά τα προϊόντα και η Κυβέρνηση δεν υλοποιεί τις δεσμεύσεις που μας έχει δώσει.

Φτάνει πια με τον εμπαιγμό και την αναβλητικότητα. Θέλουμε απαντήσεις και λύσεις και τις θέλουμε τώρα! Κανείς δεν μπορεί να παίζει με την αγωνία και τις ζωές χιλιάδων αγροτών και των οικογενειών μας!
Παίρνουμε την πρωτοβουλία να συγκαλέσουμε Πανελλαδική Σύσκεψη παραγωγών με δενδροκαλλιέργειες, την Τρίτη (28 Μαρτίου) και ώρα 7.30 μμ, στο Κτήμα ΝΕΦΕΛΗ στην Αγιά – Λάρισας.

Καλούμε τους εκπροσώπους Αγροτικών Συλλόγων και Επιτροπών Αγώνα σε κάθε Νομό στα αντίστοιχα προϊόντα να συμμετέχουν στην πανελλαδική σύσκεψη, να συζητήσουμε, να αποφασίσουμε τα επόμενα βήματα μας και να οργανώσουμε κινητοποίηση, στην Αθήνα στο Μέγαρο Μαξίμου.

Διεκδικούμε και απαιτούμε:

  • Άμεση καταβολή των χρημάτων για την αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος στα προϊόντα που έχει ανακοινωθεί η στήριξη.
  • Άμεση ένταξη και καταβολή των χρημάτων στα προϊόντα στα οποία δεσμεύτηκε ότι θα καλύψει το χαμένο εισόδημα το κυβερνητικό κλιμάκιο στην συνάντηση στο Μέγαο Μαξίμου.
  • Υπάρχει ο δημοσιονομικός χώρος και πρέπει να στηριχθεί ο πρωτογενής τομέας και να ενταχθούν στην αναπλήρωση εισοδήματος όλα τα προϊόντα που πουλήθηκαν κάτω από το κόστος παραγωγής. (Βαμβάκι, Αμύγδαλα, Καρύδια, Πορτοκάλια, Μανταρίνια, Βρώσιμη Ελιά, Ακτινίδια κ.α)
  • Να δοθούν από το Ουκρανόμετρο τα 72 €/στρέμμα σε όλα τα προϊόντα και τους παραγωγούς που έχουν υποστεί οικονομική ζημιά από τον πόλεμο στην Ουκρανία.
  • Μέτρα μείωσης του κόστους παραγωγής με αφορολόγητο πετρέλαιο νομοθετικά κατοχυρωμένο και φυσικά αύξηση της επιστροφής ΕΦΚ για το 2023, καθώς τα ψίχουλα των 76 εκατ. ευρώ που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση είναι κοροϊδία. Πλαφόν στο αγροτικό ρεύμα στα 7 λεπτά/Kwh, κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας και του Προστίμου Ρύπων. Γενναία επιδότηση μέσων και εφοδίων, καθώς και τον ζωοτροφών και κατάργηση του ΦΠΑ που είναι ουδέτερος φόρος.
  • Κατώτερες εγγυημένες τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να μας αφήνουν ένα μεροκάματο να ζήσουμε τις οικογένειες μας και να συνεχίσουμε την παραγωγική διαδικασία.
  • Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους. Να εξοφληθούν άμεσα όλες οι εκκρεμότητες που υπάρχουν για το 2022.

Έχουμε την εμπειρία, την θέληση και την δυνατότητα να αγωνιζόμαστε για το δίκαιο μας, να επιμένουμε και να κερδίζουμε με την μαζική συμμετοχή την αποφασιστικότητα και ενότητα μας. Δεν έχουμε σκοπό να εγκαταλείψουμε τις καλλιέργειες μας και θα πολεμήσουμε για την επιβίωση μας. Αν χρειαστεί θα κάνουμε εκλογές με τα τρακτέρ στους δρόμους αλλά δεν αποποιηθούμε του δικαιώματος μας να παράγουμε και να πληρωνόμαστε τον κόπο και τον ιδρώτα μας.

Παϊσιάδης Σταύρος
Σχετικά άρθρα
15/03/2024 04:28 μμ

Η διοίκηση του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ενιπέας Φαρσάλων προσηλωμένη στο στόχο παροχής χρήσιμων και έγκυρων πληροφοριών σχετικά με την σύγχρονη γεωργία και την αποτελεσματική καλλιεργητική πρακτική, διοργάνωσε ενημερωτική εκδήλωση για τα μέλη της στο Ευύδριο, σε συνεργασία με την Εταιρεία Corteva.
Οι αγρότες μέλη του Συνεταιρισμού Ενιπέα Φαρσάλων ενημερώθηκαν από τα στελέχη της εταιρείας κ.κ. Γκίζας Δημήτρης, Παππάς Ευάγγελος, Παπαδόπουλος Βασίλης, Ζανάκης Γιώργος, Βλάχος Χρήστος για τους ποιοτικούς σπόρους βαμβακιού και καλαμποκιού, οι οποίοι εγγυώνται υψηλές αποδόσεις, για τη σωστή χρήση φυτοπροστατευτικών προϊόντων, που συμβάλλουν στη δημιουργία καινοτόμων και ποιοτικών προϊόντων αλλά και για το πώς η τεχνολογία μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο σε μία ανταγωνιστική γεωργία.

Φωτογραφία από την εκδήλωση

Ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Αθανάσιος Καραΐσκος ευχαρίστησε τα στελέχη της εταιρείας Corteva για την ενημέρωση που παρείχαν στους αγρότες της περιοχής και δεσμεύθηκε ότι «ανάλογες ενημερωτικές εκδηλώσεις θα ακολουθήσουν το επόμενο διάστημα, καθώς στόχος της Διοίκησης είναι οι παραγωγοί να μπούνε στα χωράφια τους με εφόδια τη γνώση και την πεποίθηση ότι ο Συνεταιρισμός θα συνεχίσει να βρίσκεται στο πλευρό τους με κάθε τρόπο».

Τελευταία νέα
15/03/2024 03:22 μμ

Στις 14 Μαρτίου, πραγματοποιήθηκε, στις Βρυξέλλες, η δεύτερη συνεδρίαση της ολομέλειας του Στρατηγικού Διαλόγου για το μέλλον της γεωργίας της ΕΕ.

Ο διάλογος σχετικά με την ΚΑΠ 2023-2027 και τις αλλαγές που ζήτησαν οι αγρότες, μέσω των ευρωπαϊκών συλλόγων και των κρατών μελών, ξεκίνησε στις 25 Ιανουαρίου, από την Πρόεδρο της Επιτροπής, Ursula von der Leyen, γίνεται με την συμμετοχή 29 ενδιαφερόμενων μερών, υπό την προεδρία του καθηγητή Peter Strohschneider.

Από την χώρα μας συμμετείχε ο κ. Θωµάς Μόσχος, σαν εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων (ECVC).

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο «η συνεδρίαση κράτησε περίπου 9 ώρες, χωρισμένη σε δύο μέρη σχετικά με την φυτική και ζωική παραγωγή. Συμμετείχαν όλες οι ομοσπονδίες αγροτικών συλλόγων είτε με φυσική παρουσία είτε διαδικτυακά, ευρωβουλευτές και διάφορα θεσμικά όργανα αγροτών από κράτη μέλη. Το θετικό είναι ότι πρώτη φορά στην ιστορία της ΕΕ όλες οι Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων είχαν κοινή γραμμή και κοινά αιτήματα με ελάχιστες διαφοροποιήσεις.

Αυτά που υποστήριξαν οι εκπρόσωποι των αγροτικών οργανώσεων είναι περιληπτικά τα εξής:

1. Η ΚΑΠ είναι σε σωστή κατεύθυνση ως προς το περιβάλλον και τους στόχους που έχει θέση

2. Χρειάζονται 30% επιπλέον κονδύλια από την παλιά ΚΑΠ, δηλαδή 50% επιπλέον από την ΚΑΠ 2023-2027 ώστε να επιτευχθεί η πράσινη μετάβαση

3. Χρειάζεται περισσότερος χρόνος εφαρμογής και περισσότερη διαβούλευση με τους αγρότες για τα μέτρα που παίρνονται, πως θα εφαρμόζονται, σε τι χρονικά περιθώρια και με τι κονδύλια

4. Η αγορά έχει αποσταθεροποιηθεί και δεν είναι δυνατόν να παράγουμε στην ΕΕ προϊόντα με συγκεκριμένα πρωτόκολλα παραγωγής ενώ μπορεί οποιοσδήποτε να εισάγει προϊόντα τα οποία δεν ακολουθούν τα ίδια πρωτόκολλα. Είτε θα απαγορεύεται να εισάγονται τέτοια προϊόντα, είτε αυτά θα πρέπει να πληρώνουν δασμούς ανάλογους με τα περιβαλλοντικά πρότυπα που θα έπρεπε να τηρούν

5. Η φορολόγηση άνθρακα θα πρέπει να ανασταλεί και να μπει σε διαβούλευση από την αρχή διότι:

  • Η αγροτική παραγωγή δεν μπορεί να έχει μηδενικό αποτύπωμα, αφού μπορεί να έχεις ηλεκτρικό αυτοκίνητο με μηδενικούς ρύπους αλλά δεν μπορείς να έχεις ηλεκτρική αγελάδα με μηδενικούς ρύπους, τα ζώα συνεισφέρουν στην ανακύκλωση του άνθρακα με την βοσκή και την πρόληψη πυρκαγιών και προσφέρουν περισσότερο σχετικά με αυτό που «ρυπαίνουν»
  • Οι μελέτες που χρησιμοποιήθηκαν είναι πολύ παλιές μερικές είναι από το 1990 και υπολογίζουν το αποτύπωμα άνθρακα διαφορετικά από τις αναθεωρημένες μελέτες από τις οποίες δεν έχει ληφθεί καμία υπόψιν.
  • Η αγροτική παραγωγή είναι υπεύθυνη μόνο για το 13% των εκπομπών άνθρακα θα πρέπει να παρθούν μέτρα μείωσης και από άλλους κλάδους όχι μόνο από τους αγρότες, είναι σημαντικό να περιοριστεί η σπατάλη τροφίμων και θα πρέπει να ενισχυθούν οι τοπικές αγορές προϊόντων ώστε να μην αυξάνεται το αποτύπωμα άνθρακα από τις αποστάσεις που ταξιδεύουν τα προϊόντα με αποτέλεσμα να εξάγουμε ποιοτικά προϊόντα ανά τον κόσμο και να εισάγουμε προϊόντα κατώτερης ποιότητας προς κατανάλωση για τους πολίτες της ΕΕ.

6. Έχουν τεθεί ζητήματα όπως κλιματική κρίση, για κρίση του υδροφόρου ορίζοντα, για κρίση θερμοκρασίας αλλά δεν έχει τεθεί το ζήτημα της κρίσης της εγκατάλειψης της υπαίθρου το οποίο είναι ένα πρόβλημα που φαίνεται να μην απασχολεί κανέναν διότι θα φανεί σε λίγα χρόνια όχι άμεσα. Στο ίδιο θέμα θα πρέπει να τονιστεί αλλά και να λαμβάνεται υπόψιν το κοινωνικό αντίκτυπο που έχει η πολιτική της ΚΑΠ τα τελευταία χρόνια και έχει οδηγήσει σε σημαντική στην μείωση του πληθυσμού της υπαίθρου, καθώς και η ψυχική υγεία των αγροτών.

7. Τα κονδύλια της ΚΑΠ θα πρέπει να διαμορφώνονται σε κάθε κράτος ξεχωριστά διότι οι ανάγκες δεν είναι ίδιες σε κάθε κράτος και η αγορά διαφέρει πολύ

8. Το εισόδημα των αγροτών πρέπει να αυξηθεί άμεσα διότι με τα νέα μέτρα οι αγρότες παλεύουν περισσότερο να ανταπεξέλθουν στις ήδη δύσκολες συνθήκες για πολύ μικρότερο εισόδημα σε σχέση με την εργασία που πραγματοποιούν και τα οφέλη που προσφέρουν στην κοινωνία αλλά και το περιβάλλον.

9. Η γραφειοκρατία θα πρέπει να μειωθεί άμεσα. Σήμερα ένας αγρότης καταναλώνει 12 ώρες την εβδομάδα σε γραφειοκρατικές διαδικασίες και δεν έχει χρόνο να ασχοληθεί με την παραγωγή.

10. Το μοντέλο των οικολογικών σχημάτων θα πρέπει να αλλάξει, να γίνει λειτουργικό, να έχει μεγαλύτερα κονδύλια, καθώς υπάρχει μεγάλη ζήτηση και θα πρέπει να μπορεί να συμμετέχει όποιος θέλει είτε συμμετέχει και σε άλλους πυλώνες (όπως πχ βιολογική καλλιέργεια) είτε όχι.

11. Οι μελέτες στις οποίες στηρίζονται οι εισηγήσεις θα πρέπει να συνοδεύονται από σενάρια πρόβλεψης και αποτελεσμάτων και να κρίνονται εκ των αποτελεσμάτων κάθε χρόνο οι εφαρμοστικές πράξεις ώστε να αναθεωρούμε όταν κάτι δεν λειτουργεί και να ενισχύονται αυτά που λειτουργούν.

12. Το μέτρο των γεωργικών συμβούλων θα πρέπει να αναθεωρηθεί και να αλλάξει, οι γεωργικοί σύμβουλοι δεν πρέπει να πληρώνονται από την ΚΑΠ αλλά από κάθε κράτος, θα πρέπει να έχουν εμπειρία στον ιδιωτικό τομέα τουλάχιστον 5 έτη και θα πρέπει να επαρκούν ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ότι η στην Κροατία αυτήν την στιγμή υπάρχει ένας γεωργικός σύμβουλος για 1500 αγρότες ενώ στην Αυστρία 1 για 70 αγρότες.

13. Το σύστημα του monitoring πρέπει να αναθεωρηθεί ώστε να μπορούν οι αγρότες να ενοποιούν διάφορα αγροκτήματα και το κάθε κράτος θα πρέπει να είναι έτοιμο να το λειτουργεί όπως απαιτείται.

14. Αυτήν την στιγμή πολλές καλλιέργειες είναι ασύμφορες και υπάρχουν λόγο των επιδοτήσεων, αυτό σημαίνει ότι οι αγρότες στηρίζονται στις εκάστοτε κυβερνήσεις για να έχουν εισόδημα, αυτό θα πρέπει να αλλάξει και οι τιμές των προϊόντων να είναι αυτές που παράγουν το εισόδημα των αγροτών και όχι οι επιδοτήσεις. Δεν μπορεί να μιλάμε για βιωσιμότητα όταν δεν έχουμε ξεκαθαρίσει τι εννοούμε με τον όρο βιωσιμότητα, θα πρέπει να αυξηθεί η παραγωγή για τις μελλοντικές γενιές και το εισόδημα των αγροτών να είναι ελκυστικό ώστε οι μελλοντικές γενιές να έχουν κίνητρο να ακολουθήσουν το επάγγελμα, αυτό θα επιτευχθεί με την πραγματική σύνδεση επιστήμης-καινοτομίας - παραγωγής - σωστού συστήματος εμπορίας αγροτικών προϊόντων.

15. Ο πληθυσμός θα αυξηθεί τα επόμενα χρόνια, η ζήτηση τροφίμων αναμένεται να αυξηθεί κατά 40% ως το 2040 και η ΚΑΠ 2023-2027 στοχεύει σε μείωση παραγωγής αντί για αύξηση παραγωγής ώστε να μπορούν να καλυφθούν οι ανάγκες, χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι αυτήν την στιγμή η παραγωγή κόκκινου κρέατος στην ΕΕ καταρρέει με γοργούς ρυθμούς. Στην ΕΕ αυτήν την στιγμή έχουμε πολλές καλές φάρμες και παράγουμε ποιοτικά τρόφιμα ίσως από τα κορυφαία σε ποιότητα στον κόσμο, αυτό δεν πρέπει να αλλάξει αντίθετα θα πρέπει να ενισχυθεί.

16. Η πρωτογενής παραγωγή δεν έχει ωράρια και προθεσμίες λόγο αυτού θα πρέπει οι παραγωγοί να μπορούν να διορθώνουν συνεχώς τις δηλώσεις καλλιέργειας τους και τα πρότυπα που ακολουθούν χωρίς ποινές διότι το κλίμα αλλάζει συνεχώς και θα πρέπει να εξασφαλίζεται η παραγωγή.

17. Το κόστος της ενέργειας τα επόμενα χρόνια αναμένεται να αυξηθεί ραγδαία. Θα πρέπει η ΕΕ να λάβει μέτρα άμεσα ώστε να αξιοποιηθούν τα υπολείμματα των ζώων για παραγωγή ενέργειας, δηλαδή να ενισχυθούν και αναπτυχθούν οι μονάδες βιοαερίου, διότι είναι και από τις λίγες ΑΠΕ που έχουν σταθερή και όχι κυμαινόμενη παραγωγή.

18. Θα πρέπει να μπει ένα φρένο στις επενδύσεις των φωτοβολταϊκών σε αγροτική παραγωγική γη, διότι πολλές χώρες αντιμετωπίζουν ήδη πρόβλημα (μία από αυτές είναι και η Ελλάδα).

19. Η ΚΑΠ θα πρέπει να στοχεύει στην ενίσχυση της αυτάρκειας κάθε κράτους με τοπικές παραγωγές, σε τοπικά μεταποιητήρια και τοπικές αγορές, με γνώμονα την υγεία του εδάφους, των ζώων και της βιοποικιλότητας ώστε να απεξαρτοποιηθούμε από τις εισαγωγές ζωοτροφών και άλλων ειδών.

20. Η σωστή εκπαίδευση των αγροτών και η κατανόηση τους ως προς τους τρόπους παραγωγής και αποδόσεων είναι απαραίτητη και αναγκαία ώστε να υπάρξει πράσινη μετάβαση, θα πρέπει να ενισχυθεί άμεσα με διάφορους τρόπους ώστε να έχουμε ένα άρτια καταστισμένο αγροτικό δυναμικό που θα μπορεί να χρησιμοποιήσει νέες τεχνολογίες και μεθόδους για να καθίσταται αποδοτικό με ελάχιστες εισροές και μεγάλες παραγωγές.

Από την πλευρά της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απάντησε τα εξής:

1. Δεν μπορεί η Ευρωπαϊκή επιτροπή να παρέμβει στο ελεύθερο εμπόριο και τις συμφωνίες της ΕΕ με άλλες χώρες, αυτό είναι δουλεία των Ευρωβουλευτών (δηλαδή οι αθρόες εισαγωγές τροφίμων αμφιβόλου ποιότητας τροφίμων θα συνεχιστούν εκτός αν πάρει μέτρα η Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο). Το καλύτερο που μπορούν να κάνουν είναι να δημιουργήσουν ένα παρατηρητήριο αγροτικών προϊόντων και τιμών και να ζητήσουν ελέγχους στα σύνορα…

2. Είναι θετικές οι προτάσεις των αγροτών και επεξεργάζονται ήδη λύσεις στα σημεία που μπορούν να παρέμβουν, καθώς ήδη σε μερικά έχουν παρέμβει, όπως τα περιβαλλοντικά πρότυπα τα οποία έγιναν προαιρετικά αλλά και η αλλαγή στο σύστημα των ποινών σε περίπτωση που δεν τηρούνται τα πρότυπα λόγο ανωτέρας βίας (δηλαδή αλλαγές σε καλλιέργειες κ.α. λόγο έντονων βροχοπτώσεων ή παρατεταμένης ξηρασίας).

3. Όλες οι αλλαγές που έχουν γίνει μέχρι τώρα αφορούν μόνο το έτος 2024 και για το 2025 θα υπάρξει διαβούλευση εκ νέου, ώστε να διαμορφωθεί μια πρόταση για το πως θα συνεχιστεί η ΚΑΠ. Αυτό σημαίνει ότι έχουμε πολύ δρόμο ακόμα μπροστά μας».

15/03/2024 02:56 μμ

Ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, συναντήθηκε σήμερα Παρασκευή (15/3) με θεσμικούς εκπροσώπους αγροτικών φορέων σε διευρυμένη σύνθεση, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ακολουθεί η εισαγωγική τοποθέτηση του Πρωθυπουργού:

«Όπως βλέπετε, οι συναντήσεις και οι συσκέψεις για τα ζητήματα που αφορούν τον πρωτογενή τομέα, και ειδικά τα θέματα της Θεσσαλίας, είναι συχνές και θέλαμε να δώσουμε συνέχεια στην προηγούμενη συζήτησή μας για να συζητήσουμε λίγο πιο αναλυτικά και να ακούσουμε τις απόψεις των θεσμικών εκπροσώπων του πρωτογενούς τομέα.

Όπως είστε συγκεντρωμένες και συγκεντρωμένοι σήμερα σε αυτό το τραπέζι, δεν θα επαναλάβω εισαγωγικά αυτά τα οποία είπαμε και την προηγούμενη φορά, να σταθώ μόνο σε δύο σημεία τα οποία νομίζω ότι έχουν ένα ενδιαφέρον και χάριν της επικαιρότητας: δρομολογήθηκε η νομοθετική ρύθμιση σχετικά με τη δέσμευση την οποία είχαμε αναλάβει να μπορούμε να προσφέρουμε χαμηλού κόστους ηλεκτρικό ρεύμα στους αγρότες και στους κτηνοτρόφους μας σε ορίζοντα δεκαετίας. Είναι μία σημαντική παρέμβαση η οποία, αν μη τι άλλο, εξασφαλίζει προβλεψιμότητα για έναν σημαντικό συντελεστή κόστους για πολλούς από τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους μας.

Tο δεύτερο το οποίο θέλω να τονίσω και νομίζω ότι είναι και επίκαιρο: λαμβάνοντας υπόψιν το πού βρισκόμαστε στον ευρύτερο εκλογικό κύκλο, σε τρεις μήνες από τώρα, κάτι λιγότερο από τρεις μήνες, θα έχουμε ευρωεκλογές και ένα από τα σημαντικά ζητήματα τα οποία θα κληθούμε να συζητήσουμε στις ευρωεκλογές θα είναι τι θα γίνει την επόμενη μέρα με την Κοινή Αγροτική Πολιτική. Η άποψη η δική μας είναι πολύ σαφής και διατυπωμένη και σε επίπεδο Υπουργού: χρειάζονται παρεμβάσεις στην Κοινή Αγροτική Πολιτική και άμεσες παρεμβάσεις. Ήδη, το Υπουργείο έχει καταθέσει μία σειρά από σκέψεις στο Συμβούλιο Υπουργών σχετικά με τη μείωση της γραφειοκρατίας και τη μεγαλύτερη ευελιξία ως προς τα εργαλεία της ΚΑΠ. Αλλά ενδεχομένως θα χρειαστεί και μια πιο ουσιαστική μεσομακροπρόθεσμη συζήτηση, η οποία πιθανώς να φτάσει και στο δικό μας το επίπεδο, για την ταχύτητα με την οποία υλοποιούμε την πράσινη μετάβαση και τι σημαίνει αυτό για τις δεσμεύσεις και τις υποχρεώσεις των αγροτών μας και των κτηνοτρόφων την επόμενη και τη μεθεπόμενη μέρα.

Να τονίσω επίσης, τελειώνοντας, πόση σημασία αποδίδουμε - και νομίζω ότι αυτό είναι κάτι το οποίο εκφράζεται και σε αυτό το τραπέζι - στη γενικότερη συνεργασία στον πρωτογενή τομέα.

Ξέρετε πολύ καλά ότι έχουμε στηρίξει τα συνεργατικά σχήματα μέσα από μια σειρά από φορολογικά και άλλα κίνητρα και επενδύουμε και στην τεχνολογία και στην τεχνογνωσία και σε αυτή την ποιοτική μετάπτωση του πρωτογενούς μας τομέα σε έναν τομέα ο οποίος μπορεί πραγματικά να είναι ανταγωνιστικός, καινοτόμος και εξαγωγικός, έτσι ώστε η αξία η οποία δημιουργείται, ειδικά όσον αφορά στις εξαγωγές μας, να μπορεί να παραμένει στη χώρα και να την καρπώνονται όλοι οι κρίκοι της παραγωγικής και της μεταποιητικής αλυσίδας. Σταματώ εδώ, και πάλι καλώς ήρθατε και είμαστε στη διάθεσή σας να ακούσουμε τις σκέψεις σας».

Στην σύσκεψη μετείχαν εκ μέρους της κυβέρνησης ο Υπουργός Υπουργός Υποδομών Χρήστος Σταϊκούρας, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης, ο Υπουργός Επικρατείας Σταύρος Παπασταύρου, ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Τριαντόπουλος και ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Στρατάκος. Συμμετείχαν επίσης ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ Ανδρέας Λυκουρέντζος, ο Πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ Κυριάκος Μπαμπασίδης και ο Αντιπρόεδρος Γιάννης Κουρδής.

Ικανοποιημένοι, δηλώνουν μετά την συνάντησή τους με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη θεσμικοί αγροτικοί φορείς. Ωστόσο, όπως ισχυρίστηκαν, έθεσαν υπόψη του πρωθυπουργού προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζουν, ζήτησαν άμεση καταβολή των αποζημιώσεων, να δοθεί λύση στο θέμα της Λίμνης Κάρλα και σημείωσαν ότι το βαμβάκι δεν πρέπει να φύγει από τη Θεσσαλία ενώ αναφέρθηκαν και στα θέματα που αντιμετωπίζουν οι αλιείς.

«Για εμάς είναι κόκκινη γραμμή να φύγει το βαμβάκι από τη Θεσσαλία», είπε μετά το τέλος της συνάντησης ο Πρόεδρος της Διεπαγηματικής Οργάνωσης Βάμβακος, Ευθύμιος Φωτεινός. Ανέφερε ότι η ολλανδική εταιρεία στο master plan για τη Θεσσαλία έκανε μια πρόταση σχετικά με το βαμβάκι και πρόσθεσε ότι «εμείς θα απαντήσουμε με μελέτες από τα πανεπιστήμια ότι το βαμβάκι δεν είναι τόσο υδροφόρο που λένε και ότι πρέπει να παραμείνει στον κάμπο».

Ο πρόεδρος της ΕΘΕΑΣ, Παύλος Σατολιάς ζήτησε από την πλευρά του να καταβληθούν άμεσα οι αποζημιώσεις προς τους Θεσσαλούς αγρότες, για να έχουν ρευστότητα ενόψει της νέας καλλιεργητικής περιόδου. Επίσης, ζήτησε την άμεση αποκατάσταση των ζημιών στα χωράφια και στάθηκε στη Λίμνη Κάρλα που όπως τόνισε «κανείς παραγωγός δεν μπορεί να καλλιεργήσει» προσθέτοντας πως «όσο καιρό θα χρειαστεί για να γίνουν τα χωράφια πάλι καλλιεργήσιμα, θα πρέπει να έχουν ένα εισόδημα».

Ο πρόεδρος της παράκτιας αλιείας Μαγνησίας, Παναγιώτης Περάκης ανέφερε ότι κατά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό ζητήθηκε οι αποδείξεις να στέλνονται στο my data μια φορά το μήνα και όχι κάθε μέρα όπως ισχύει μέχρι σήμερα. Επίσης, ζητήθηκε η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος αλλά και η κατάργηση των «τελών κυκλοφορίας» στα σκάφη όπως είπε.

15/03/2024 11:41 πμ

Δόθηκε στην δημοσιότητα από το ΥπΑΑΤ ο οδηγός εφαρμογής του προτύπου Καλής Γεωργικής και Περιβαλλοντικής Κατάστασης (ΚΓΠΚ) 7: «Αμειψισπορά σε αρόσιμη γη», που αποτελεί μέρος των υποχρεώσεων της Αιρεσιμότητας.

Υποχρεώσεις των Γεωργών
Στις εκμεταλλεύσεις με εκτάσεις αροτραίων καλλιεργειών άνω των 10 εκταρίων (100 στρεμμάτων), αφού αφαιρεθούν οι εκτάσεις με καλλιέργειες ρυζιού και βιολογικών καλλιεργειών, εφαρμόζεται αμειψισπορά. Οι γεωργοί έχουν δύο υποχρεώσεις:

1. Την αλλαγή της κύριας καλλιέργειας με άλλο βοτανικό γένος σε σχέση με το προηγούμενο έτος τουλάχιστον στο 1/3 της αρόσιμης έκτασης της εκμετάλλευσης της τρέχουσας χρονιάς.
Για το έτος 2024, για παράδειγμα, ο έλεγχος της αλλαγής της κύριας καλλιέργειας στο 1/3 της αρόσιμης έκτασης θα γίνει επί της έκτασης της ΕΑΕ 2024 σε σχέση με τις καλλιέργειες που υπήρχαν στην εκμετάλλευση το 2023, σύμφωνα με τα προσδιορισθέντα στοιχεία της ΕΑΕ 2023.

2. Σε κύκλο τριετίας σε κάθε αγροτεμάχιο θα πρέπει να καλλιεργηθούν τουλάχιστον 2 διαφορετικά βοτανικά γένη κύριας καλλιέργειας. Ο έλεγχος της τριετίας θα γίνει για πρώτη φορά το 2026 (τριετία 2024-2025-2026, λόγω της παρέκκλισης για το 2023), και έκτοτε θα διενεργείται ετησίως με τα προηγούμενα δύο έτη (κυλιόμενη τριετία).

Επισημαίνεται ότι:

1. η αγρανάπαυση συμπεριλαμβάνεται στον τριετή κύκλο αμειψισποράς και μπορεί να θεωρηθεί ως αλλαγή καλλιέργειας στο πλαίσιο της διάταξης αυτής. Εάν ένα αγροτεμάχιο είναι σε αγρανάπαυση για τρία συναπτά χρόνια θεωρείται συμμορφούμενο.

2. Τα αγροτεμάχια με πολυετείς καλλιέργειες (μηδική, ρίγανη, κ.ά.), με αγρωστώδη και άλλα ποώδη κτηνοτροφικά φυτά (κωδικοί της ΕΑΕ : 8688 «Κοφτολίβαδα», 7607 «Λόλιουμ» και 80117 «Λόλιουμ NIVAL) και με αγρανάπαυση, συμμετέχουν στον υπολογισμό των συνολικών αρόσιμων εκτάσεων της εκμετάλλευσης για το κατώφλι των 10 εκταρίων. Όμως ο υπολογισμός της έκτασης αμειψισποράς (δηλαδή του 1/3) θα γίνει με την έκταση που υπολείπεται της έκτασης αυτών των κατηγοριών καλλιεργειών.

3. Οι ορυζώνες και τα πιστοποιημένα βιολογικά αγροτεμάχια δε συμμετέχουν στον υπολογισμό των συνολικών εκτάσεων για το κατώφλι των 10 εκταρίων και δεν υπόκεινται σε αμειψισπορά.

Εξαιρούνται από την υποχρέωση αμειψισποράς εκμεταλλεύσεις:

1. Με συνολική έκταση αρόσιμων μικρότερη ή ίση των 10 εκταρίων (100 στρεμμάτων). Στον υπολογισμό της έκτασης αυτής ΔΕ συμπεριλαμβάνονται οι εκτάσεις βιολογικών καλλιεργειών και ρυζιού.

2. Όταν η αρόσιμη γη καλλιεργείται εξ ολοκλήρου με καλλιέργειες κάτω από το νερό για σημαντικό μέρος του έτους ή για σημαντικό μέρος του κύκλου καλλιέργειας π.χ ρύζι.

3. Όταν ποσοστό μεγαλύτερο του 75% της αρόσιμης γης της εκμετάλλευσης:
i. χρησιμοποιείται για την παραγωγή αγρωστωδών ή λοιπών ποωδών κτηνοτροφικών φυτών (κοφτολίβαδα και λόλιουμ), είτε
ii. καλλιεργείται με καλλιέργειες ψυχανθών: μηδική, τριφύλλια, φασόλια, ρεβύθια, μαυρομάτικα, λωτός, κουκιά, φακές, λούπινα, μπιζέλια ή πίσσα, βίκος, ρόβη, λαθούρια. Ως καλλιέργεια ψυχανθών μπορούν να θεωρηθούν οι καλλιέργειες ζωοτροφών (κωδικός 8 της ΕΑΕ) εφ’ όσον αποτελούνται από κάποιο από τα προαναφερθέντα ψυχανθή, καθώς και τα οσπριοειδή (κωδικός 11 της ΕΑΕ), είτε
iii. χρησιμοποιείται ως γη υπό αγρανάπαυση, είτε iv. αποτελεί συνδυασμό των ανωτέρω χρήσεων.

4. Όταν ποσοστό μεγαλύτερο του 75% της επιλέξιμης γεωργικής έκτασης της εκμετάλλευσης:
i. αποτελεί μόνιμο βοσκότοπο, είτε
ii. χρησιμοποιείται για την παραγωγή αγρωστωδών ή λοιπών ποωδών κτηνοτροφικών φυτών (κοφτολίβαδα και λόλιουμ), είτε
iii. καλλιεργείται με καλλιέργειες κάτω από νερό για σημαντικό μέρος του έτους ή για σημαντικό μέρος του κύκλου καλλιέργειας, είτε
iv. αποτελεί συνδυασμό των ανωτέρω χρήσεων.

5. Οι εκμεταλλεύσεις που έχουν πιστοποιηθεί ως βιολογικές σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) 2018/848 θεωρούνται ότι συμμορφώνονται με το παρόν πρότυπο ΚΓΠΚ.

Εφαρμογή του προτύπου σε περίπτωση μεταβίβασης

Η υποχρέωση αλλαγής δύο βοτανικών γενών κύριας καλλιέργειας εντός τριετίας ελέγχεται σε επίπεδο αγροτεμαχίου, ακόμη και αν το αγροτεμάχιο αλλάζει κάτοχο, με εξαίρεση τις περιπτώσεις που ο νέος κάτοχος δεν είναι υπόχρεος τήρησης του ΚΓΠΚ 7 με βάση τις εξαιρέσεις που προαναφέρονται.
Ο υπολογισμός του 1/3 της έκτασης γίνεται κάθε χρόνο με βάση την ΕΑΕ του έτους, οπότε όσοι μεταβιβάζουν ή αποδέχονται την μεταβίβαση εκτάσεων πρέπει να λαμβάνουν και αυτό το στοιχείο υπόψη τους.

Διαβάστε τον οδηγό με παραδείγματα (εδώ)

14/03/2024 04:46 μμ

Οι ισπανικές αγροτικές οργανώσεις ζητούν της τροποίηση της ΚΑΠ ώστε να μην γίνονται έλεγχοι στις ενισχύσεις που θα παίρνουν οι μικρές εκμεταλλεύσεις (γεωργών και κτηνοτρόφων).

Συγκεκριμένα ζητούν την εφαρμογή ενός απλοποιημένου καθεστώτος της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) για εκμεταλλεύσεις που λαμβάνουν έως και 5.000 ευρώ άμεση ενίσχυση ανά έτος (έναντι του ορίου των 1.250 ευρώ που υπήρχε το προηγούμενο διάστημα).

Το συγκεκριμένο αίτημα δεν έχει γίνει μέχρι στιγμής αποδεκτό από την ισπανική κυβέρνηση στις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται.

Οι αγροτικές οργανώσεις ASAJA, UPA και COAG διαβεβαιώνουν ότι σε καμία περίπτωση δεν έχουν συμφωνήσει με το Υπουργείο Γεωργίας και για αυτό συνεχίζονται οι διαμαρτυρίες, ενώ το συγκεκριμένο αίτημα δεν περιλαμβάνεται στο κείμενο που έχει στείλει ο Ισπανός Υπουργός Γεωργίας, Λουίς Πλάνα, στην ΕΕ.

Όπως τονίζουν οι ισπανικές συνδικαλιστικές οργανώσεις, «όσοι λαμβάνουν λιγότερα από 5.000 ευρώ άμεσης ενίσχυσης από την ΚΑΠ θα πρέπει να υποστούν λιγότερους ελέγχους».

Αυτό έχει μεγάλη σημασία για την χώρα μας γιατί στην μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων παραγωγών οι άμεσες ενισχύσεις κυμαίνονται κάτω από τα 5.000 ευρώ.

Στο μεταξύ ο Ισπανός Υπουργός Γεωργίας, Αλιείας και Τροφίμων, Luis Planas, μαζί με τον Γάλλο ομόλογό του, Marc Fesneau, στις 5 Μαρτίου 2024, έστειλε επιστολή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή (το κείμενο έχει υπογραφεί από άλλα 20 κράτη μέλη της ΕΕ και την χώρας μας), στην οποία ζητάνε να εγκριθεί το συντομότερο δυνατό η απλοποίηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) για να ικανοποιηθούν τα αιτήματα των Ευρωπαίων αγροτών και κτηνοτρόφων.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει τις προτάσεις της στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας, που θα πραγματοποιηθεί, στις Βρυξέλλες, στις 26 Μαρτίου 2024.

14/03/2024 11:54 πμ

Η ΕΘ.Ε.Α.Σ. έστειλε έγγραφο στο ΥπΑΑΤ με προτάσεις βελτίωσης της νέας ΚΑΠ 2023-2027 για την καλύτερη εφαρμογή των αποφάσεων στη χώρα μας.

Όπως επισημαίνεται το βασικότερο πρόβλημα της αποδεδειγμένα προβληματικής εφαρμογής της Νέας ΚΑΠ, δημιουργείται από τους τρεις ακόλουθους παράγοντες:
1. Υποβάθμιση της σημασίας της παραγωγικής δραστηριότητας των παραγωγών και των μακροχρόνιων λειτουργικών υποχρεώσεων.
2. Αγνόηση της οικολογικής και περιβαλλοντικής σημασίας της διατήρησης των εκμεταλλεύσεων ως παραγωγικές οντότητες στην περιφέρεια και ειδικά στις ορεινές, μειονεκτικές και νησιωτικές περιοχές.
3. Αυξημένη πολυπλοκότητα εφαρμογής της νέας ΚΑΠ συνοδευόμενη από σημαντικό γραφειοκρατικό κόστος για τους αγρότες.

Με βάση τα ανωτέρω δεδομένα, βασικός κορμός των προτάσεων της ΕΘ.Ε.Α.Σ., οι οποίες δεν εξαντλούνται στην παρούσα επιστολή αφορούν την αξιοποίηση των ενισχύσεων για την παραγωγική γεωργία.

Δεν πρέπει να διαφεύγει ότι η ΚΑΠ ενισχύει τους γεωργούς και τη γεωργική δραστηριότητα που έχει ως στόχο την παραγωγική γεωργικών προϊόντων.

Οι βασικοί άξονες τoυ εγγράφου της ΕΘΕΑΣ:

Α. Το Πρόβλημα: Με λίγα λόγια τι δημιουργεί το πρόβλημα που πρέπει να θεραπευτεί

Α1. Σε επίπεδο ΕΕ
Α1.1. Μεταβολή στο εισόδημα
Α.1.2. Νέα κοστοβόρα πολυπλοκότητα σε δυσμενές περιβάλλον αγοράς και χωρίς καμία μεταβατική περίοδο
Α.1.3. Μείωση της σημασίας των γεωργών και της παραγωγής κατά την ελλιπή διαβούλευση

Α2. Για τη χώρα μας
Α.2.1. Διοικητική πολυπλοκότητα, καθυστερήσεις και μείωση του ρόλου των Συνεταιρισμών

Β. Τα αποτελέσματα και παραδείγματα από τη μέχρι στιγμής εφαρμογή του ΣΣ ΚΑΠ
Β1. Μεταφορά πόρων από τις παραγωγικές εκμεταλλεύσεις των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών σε άλλες εκμεταλλεύσεις που έχουν τη γεωργία ως συμπληρωματική ενασχόληση.
Β2. Άνιση πρόσβαση παραγωγών στα Eco Schemes – Λανθασμένη κατανομή των πόρων.
B3. Αιρεσιμότητες
Β4. Εξισωτική Αποζημίωση
Β5. Ενίσχυση νέων και νεοεισερχόμενων
Β6. Καθυστέρηση αλλαγών του ΣΣ ΚΑΠ και υστέρηση στην ανταπόκριση των έκτακτων συνθηκών
Β7. Πολυπλοκότητα της Αίτησης ΟΣΔΕ – Κόστος- υπο-απορρόφηση.

Γ. Προτάσεις βελτίωσης

Οριζόντια μείωση των υπερβολικών διατάξεων και ρυθμίσεων

  • Οι Άμεσες ενισχύσεις πρέπει να επανέλθουν στο καθεστώς της απλοποιημένης καταβολής και να σταματήσει η μετατροπή τους σε Πυλώνα ΙΙ, που επιχειρήθηκε με τον Κανονισμό 2115/2021.
  • Κατάργηση της αναδιανεμητικής με τη σημερινή της μορφή και μεταφορά μέρους των πόρων με στόχο την αύξηση της ενίσχυσης και τη δημιουργία κινήτρου μόνο για τους νέους γεωργούς και τους νέους νεοεισερχόμενους.
  • Να έχουν όλοι οι παραγωγοί πρόσβαση στα Οικολογικά Σχήματα με αλλαγή του τρόπου κατανομής των ποσών και σύνδεση των οικολογικών σχημάτων με την ανθρακοδεσμευτική γεωργία.
  • Οι βιολογικές καλλιέργειες να μεταφερθούν στον 2ο Πυλώνα μιας και έχουν νόημα ως μακροχρόνιες δεσμεύσεις συνδεδεμένες με την παραγωγή βιολογικών προϊόντων.
  • Απλοποιημένη καταβολή μέρους του επιτοκίου των δανείων των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών.
  • Βελτίωση των συνδεδεμένων ενισχύσεων των προϊόντων με ποιοτικά χαρακτηριστικά και εξαγωγικό χαρακτήρα και εκείνων που η παραγωγή τους είναι ελλειμματική στη χώρα μας.
  • Διαχειριστικά Σχέδια Βόσκησης - Επείγει η ολοκλήρωσή τους


Ενέργειες και αλλαγές στο εθνικό θεσμικό πλαίσιο στην τρέχουσα περίοδο

  • Ένας κύριος υπεύθυνος συντονιστής και λειτουργία συμβουλευτικής επιτροπής από τους φορείς των αγροτών.
  • Αλλαγή και απλοποίηση της διαδικασίας υποβολής της Αίτησης ΟΣΔΕ στο gov.gr
  • Κατανομή Εθνικού Αποθέματος από τις επιστροφές και τις αποχωρήσεις.
  • Συμμετοχή των Αγροτικών Συνεταιρισμών στις γεωργικές συμβουλές.
  • Προκήρυξη όλων των τομεακών προγραμμάτων άμεσα για να μη χαθεί και το 2024 όπως το 2023.
  • Ευελιξία στη μεταφορά κονδυλίων στο τέλος του έτους.


Συμπληρωματικά μέτρα για τη διασφάλιση της σταθερότητας των εισοδημάτων

  • Δημιουργία ταμείου για τις ζημιές από την Κλιματική Κρίση
  • Εναρμόνιση των κανόνων της αγοράς για τις εισαγωγές και εμπορία αγροτικών προϊόντων από χώρες εκτός ΕΕ.

Δείτε εδώ αναλυτικά τις προτάσεις (εδώ)

14/03/2024 10:29 πμ

«Οι αγρότες της Θεσσαλίας θα πρέπει να μάθουν να συνεργάζονται για να επιβιώσουν», υποστηρίζουν οι Ολλανδοί. Σύνθημα τους θα πρέπει να είναι «ένας για όλους και όλοι για έναν», τονίζουν.

Ενδιαφέρον έχει ακόμη ότι προτείνουν να γίνουν οι αγρότες πιο καινοτόμοι αλλά και ... «νόμιμοι». Μάλιστα ζητούν από την κυβέρνηση να αυξήσει τους ελέγχους και να επιβάλλει «πρόστιμα» στους αγρότες που παρανομούν.

Συγκεκριμένα η έκθεση αναφέρει τα εξής:

«Παραδοσιακά οι αγρότες της Θεσσαλίας δείχνουν προτίμηση σε δοκιμασμένες και γνωστές τεχνικές, καθώς αποφεύγουν το ρίσκο του να έχουν μια αποτυχημένη σοδειά. Ωστόσο, προκειμένου η Θεσσαλία να αντιμετωπίσει το ζήτημα της έλλειψης νερού και τις περιβαλλοντικές προκλήσεις του μέλλοντος, οι αγρότες θα πρέπει να ωθηθούν στο να υιοθετήσουν καινοτόμες και νέες πρακτικές.

Η υιοθέτηση νέων τεχνολογιών και τεχνικών είναι ένας ενδεδειγμένος τρόπος για την επιβίωση των αγροτικών τομέων που αντιμετωπίζουν προβλήματα, και γίνεται αναφορά στο σχετικό κεφάλαιο, παραδειγμάτων από άλλες ευρωπαϊκές χώρες που αντιμετώπισαν παρόμοιες δυσκολίες.

Η κρίσιμη συνιστώσα για την επιτυχία αυτής της διαδικασίας είναι η προώθηση ενός ισχυρού πνεύματος συνεργασίας μεταξύ των αγροτών που θα μετουσιωθεί μέσα από ενώσεις παραγωγών.

Ενώ οι αγρότες στη Θεσσαλία έχουν ισχυρή κοινωνική συνοχή και κοινότητες με δυνατούς δεσμούς, προς το παρόν δεν υπάρχει έντονη παράδοση επαγγελματικής/ επιχειρηματικής συνεργασίας μεταξύ τους, οδηγώντας σε περεταίρω αποδυνάμωση της θέσης τους.

Προτείνουμε εντατικότερους ελέγχους ως προς την τήρηση των κανόνων και των νόμων καθώς και τη θέσπιση προστίμων σε περίπτωση μη τήρησης αυτών. Σήμερα, η μη συμμόρφωση με κανόνες είναι για πολλούς αγρότες κοινωνικά αποδεκτή ή γίνεται ανεκτή, όμως θα πρέπει να τεθεί τέλος σε αυτήν την ατομικιστική νοοτροπία των λίγων που ζημιώνουν τους πολλούς.

Οι αγρότες της Θεσσαλίας θα πρέπει γενικά να υιοθετήσουν μια νοοτροπία αλληλεγγύης και συμμόρφωσης, εστιάζοντας στο βέλτιστο για το συλλογικό καλό, τηρώντας τους κανονισμούς ώστε όλοι να επωφεληθούν μακροπρόθεσμα. Εάν το παραπάνω επιτευχθεί, είναι πολύ πιθανό να δούμε τη Θεσσαλία να εξελίσσεται σε έναν ακμάζων, ανταγωνιστικό προμηθευτή υψηλής ποιότητας γεωργικών προϊόντων.

Το κλειδί είναι για τους αγρότες να κατανοήσουν ότι θα ευημερούν μόνον εάν ευημερεί ολόκληρη η περιοχή. Με άλλα λόγια, πρέπει να υιοθετήσουν μια νοοτροπία του «ένας για όλους και όλοι για έναν».

Δεδομένου ότι οι αγρότες αντιμετωπίζουν τώρα έναν ισχυρό, κοινό εχθρό, υπάρχουν αυξημένες πιθανότητες στο να συμφωνήσουν να συνεργαστούν και να αντιμετωπίσουν την κλιματική αλλαγή και την αναπόφευκτη κρίση από την επερχόμενη έλλειψη νερού.

Ένα επιπρόσθετο κοινωνιολογικό εμπόδιο που πρέπει να υπερνικηθεί είναι αυτό της γραφειοκρατίας».

13/03/2024 03:25 μμ

Το σοβαρό πρόβλημα των «ελληνοποιήσεων» στα μήλα στην χώρα μας ήταν μεταξύ των θεμάτων που συζήτησε η διοίκηση του Αγροτικού Συλλόγου Βερμίου, σε σειρά συναντήσεων που είχε, στην Αθήνα, με στελέχη της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης.

Οι συναντήσεις των εκπροσώπων του συλλόγου έγιναν με τον υφυπουργό ΑΑΤ κ. Διονύσιο Σταμενίτη, με τον τομεάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων του ΣΥΡΙΖΑ βουλευτή Λάρισας κ. Βασίλειο Κόκκαλη, με τον βουλευτή νομού Αρκαδίας κ. Γιώργο Παπαηλίου. Στη συνέχεια, εποικοδομητική ήταν και η συνάντηση, με τους υπεύθυνους ΚΤΕ αγροτικής ανάπτυξης του ΠΑΣΟΚ κ. Μανώλη Χνάρη, βουλευτή Ρεθύμνης και κα Χριστίνα Σταρακά, βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας, ενώ παρών και ο βουλευτής Κοζάνης κ. Πάρις Κουκουλόπουλος. Εξίσου σημαντική συνάντηση έγινε με τον κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο, πρόεδρο του ΕΛΓΑ, όπου συζητήθηκαν θέματα του οργανισμού ασφάλισης.

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Κωνσταντίνος Ελευθεριάδης, μέλος της διοίκησης του Αγροτικού Συλλόγου Βερμίου, «οι ελληνοποιήσεις στα μήλα αποτελούν μεγάλο πρόβλημα για τους μηλοπαραγωγούς αλλά και τους καταναλωτές στην χώρα μας.

Φέτος έχουμε μεγάλες εισαγωγές μήλων από Πολωνία, Αλβανία, Σερβία και Ουκρανία. Μιλάμε για μήλα με χαμηλές τιμές που δεν μπορούμε να ανταγωνιστούμε αλλά και χρήση φυτοπροστατευτικών που εδώ και χρόνια έχει απαγορεύσει η Κομισιόν.

Εισαγωγές μήλων δεν απαγορεύονται στην ΕΕ αλλά δεν μπορεί να τα πουλάνε σαν ελληνικά και να έχουν τεράστια κέρδη. Πουθενά στα καταστήματα λιανικής δεν υπάρχουν να αναφέρουν ότι είναι προέλευσης χωρών που σας ανέφερα. Και μιλάμε για μια χρονιά που έχουμε παραγωγή και προβλήματα στις εξαγωγές προς Αίγυπτο.

Να σας αναφέρω χαρακτηριστικά ότι ο Έλληνας μηλοπαραγωγός έχει ένα κόστος καλλιέργειας 28 - 30 λεπτά το κιλό, την στιγμή που ο Αλβανός συνάδελφός του έχει κόστος μόλις 5 λεπτά.

Η αντιμετώπιση των ελληνοποιήσεων απαιτεί ενιαίους ελεγκτικούς μηχανισμούς, για ελέγχους με κύριο πεδίο αυτό της φυτοπροστασίας.

Στην περιοχή του Βερμίου κυριαρχεί η παραγωγή μήλων και κερασιών. Συζητήθηκαν ακόμη η μείωση της τιμής του ρεύματος, μέσω της επιβολής πλαφόν, η κατάργηση του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέαιο, η μείωση του ΦΠΑ στα αγροεφόδια και στην αγορά αγροτικών προϊόντων, η χρηματοδότηση των αγροτών και κτηνοτρόφων με τη χορήγηση μικροπιστώσεων, η ρύθμιση των αγροτικών χρεών αποτελούν κινήσεις που μπορούν να μειώσουν το κόστος παραγωγής.

Στη Δυτικής Μακεδονίας γίνεται το πρόγραμμα απολιγνιτοποίησης, με την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάρκων. Ζητάμε να είμαστε μέτοχοι στα φωτοβολταϊκά που θα εγκατασταθούν από τις μεγάλες εταιρείες στην περιοχή σε 40.000 στρέμματα. Αν δεν γίνει αυτό δεκτό τότε να μας δώσουν κάποια έκταση να τοποθετήσουμε τα δικά μας αγροτικά φωτοβολταϊκά. Δεν είναι δυνατόν σε μια περιοχή με τόσες ΑΠΕ να μην έχουν φτηνό ηλεκτρικό ρεύμα οι αγρότες.

Ακόμη με τον Υφυπουργό κ. Σταμενίτη συζητήσαμε το θέμα της περσινής ακαρπίας στα μήλα. Έχουν γίνει οι σχεετικές διαδικασίες από τη ΔΑΟΚ και τον ΕΛΓΑ και έχει βεβαιωθεί η ζημιά. Αναμένεται η σχετική έγκριση για να πληρωθούν οι παραγωγοί Κρατικές Οικονομικές Ενισχύσεις (ΚΟΕ - πρώην ΠΣΕΑ).

Για τον Κανονισμό του ΕΛΓΑ, αναφέραμε στον πρόεδρο κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο ότι θα καταθέσουμε ολοκληρωμένες τις προτάσεις μας. Ζητάμε γενικά να υπάρχουν πολλές κατηγορίες ασφάλισης στον ΕΛΓΑ. Να πληρώνουν μια βασική οι παραγωγοί και να επιλέγουν εκείνοι για ποιο αίτιο θα ασφαλίζουν την παραγωγή τους. Στην περιοχή μας το 80% των καλλιεργειών έχουν αντιχαλαζικά δίχτυα και οι μηλοπαραγωγοί πληρώνουν ασφάλιση για το χαλάζι, αυτό είναι κάτι που επιβαρύνει την καλλιέργεια χωρίς κανένα λόγο.

Τέλος θα ήθελα να σας επισημάνω ότι ο Αγροτικός Σύλλογος Βερμίουδεν έχει κάποιο χρώμα και αγωνίζεται όλο τον χρόνο για τα αγροτικά προβλήματα της περιοχής μας».

13/03/2024 10:56 πμ

Ένα από τα Οικολογικά Προγράμματα που αφορά κτηνοτρόφους είναι το Π1-31.7 «Περιβαλλοντική διαχείριση κτηνοτροφικών συστημάτων».

Η παρέμβαση αφορά τις εξής δράσης:

Δράση 31.7-Β Μετακίνηση από υποβαθμισμένους βοσκοτόπους
Ενίσχυση παραγωγών για την μετακίνηση του συνόλου του ζωικού κεφαλαίου (βοειδή, αίγες και πρόβατα) σε ορεινές βοσκήσιμες γαίες για τουλάχιστον τέσσερις συνεχόμενους μήνες το έτος έτσι ώστε από τη μία πλευρά να μειώνεται η πίεση της ποσότητας βιομάζας στους ορεινούς βοσκότοπους που αυξάνει τον κίνδυνο πυρκαγιάς κατά τους ξηρούς μήνες και από την άλλη να μην επιβαρύνονται περαιτέρω οι υποβαθμισμένοι πεδινοί βοσκότοποι από την υπερβόσκηση.

Δράση 31.7-Δ Κατάρτιση και εφαρμογή βελτιωμένου σιτηρεσίου σε μέσης-καλής κατάστασης βοσκοτόπους
Η δράση συνίσταται στην ενίσχυση για τη κατάρτιση και εφαρμογή προγράμματος κατάλληλου εμπλουτισμού και τελικά βελτιστοποίησης του σιτηρεσίου, σε συνεργασία με σύμβουλο, έτσι ώστε να μειωθούν οι εκπομπές αερίων θερμοκηπίου στα μηρυκαστικά, και να μειωθεί η χρήση αντιβιοτικών.

Δικαιούχοι του Π1-31.7 είναι φυσικά ή νομικά πρόσωπα, για τους οποίους συντρέχουν οι ακόλουθες προϋποθέσεις:
α) ’Εχουν την ιδιότητα του ενεργού γεωργού,
β) υποβάλλουν αίτηση ενιαίας ενίσχυσης για το ζωικό κεφάλαιο για το όποιο τους κατανέμεται ο ανάλογος βοσκότοπος,
γ) είναι μετακινούμενοι κτηνοτρόφοι στην περίπτωση της δράσης 31.7 Β,
δ) εφαρμόζουν τις απαιτήσεις για την αναγνώριση και καταγραφή των ζώων όπως προβλέπονται στο εθνικό και ενωσιακό δίκαιο.

Ασυμβατότητα
1. Για την αποφυγή διπλής χρηματοδότησης και αντικρουόμενων γεωργικών πρακτικών, υφίσταται ασυμβατότητα σε επίπεδο αγροτεμαχίου μεταξύ:
α) Των παρεμβάσεων του άρθρου 31 «Προγράμματα για το κλίμα, το περιβάλλον και την καλή διαβίωση των ζώων» και του άρθρου 70 του Καν. (ΕΕ) 2021/2115 «Περιβαλλοντικές, κλιματικές και άλλες δεσμεύσεις διαχείρισης»,
β) των οικολογικών προγραμμάτων και των γεωργοπεριβαλλοντικών δράσεων των Μέτρων 10 «Ενίσχυση για γεωργοπεριβαλλοντικές και κλιματικές υποχρεώσεις» και 11 «Βιολογική Γεωργία» του ΠΑΑ 2014-2022, εφόσον τα αγροτεμάχια αυτά περιλαμβάνονται σε ενεργά Τεχνικά Δελτία των παραπάνω Μέτρων κατά το έτος της αίτησης.

Γενικές δεσμεύσεις
Οι γεωργοί πέραν των υποχρεωτικών απαιτήσεων και δεσμεύσεων που περιγράφονται στα αντίστοιχα άρθρα της παρούσας για κάθε επιμέρους παρέμβαση και δράση, υποχρεούνται:
α) Να τηρούν περιβαλλοντικό φάκελο σε έντυπη μορφή, καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους που αφορά την αίτηση, ο οποίος θα πρέπει να είναι διαθέσιμος στις ελεγκτικές αρχές,
β) να δέχονται και να διευκολύνουν όλους τους προβλεπόμενους ελέγχους από τα αρμόδια εθνικά και ενωσιακά ελεγκτικά όργανα.
Ο φάκελος που θα καταθέσει ο αιτών περιέχει το σύνολο των εγγράφων που χορηγούνται από τις δημόσιες αρχές (άδεια διακίνησης ζώων, αντίγραφο μητρώου εκμετάλλευσης κ.α.), καθώς και το σύνολο των φορολογικών παραστατικών αγοράς προσθέτων υλών ζωοτροφών, προμιγμάτων, πρώτων υλών και συνθέτων ζωοτροφών, σε όσες δράσεις της παρούσας απαιτούνται. Τα φορολογικά παραστατικά γίνονται αποδεκτά εφόσον έχουν εκδοθεί εντός του έτους της αίτησης, εκτός αν προβλέπεται διαφορετικά στις επιμέρους παρεμβάσεις.

Το ερώτημα που απευθύνουμε προς το ΥπΑΑΤ είναι στον φάκελο που θα καταθέσει ο αιτών κτηνοτρόφος θα πρέπει να περιλαμβάνεται και η άδεια της κτηνοτροφικής του εγκατάστασης;
Αν ναι τότε αναμένεται μεγάλος αριθμός αιτούντων να μην καταφέρουν να ενταχθούν και να χάσουν την ενίσχυση.

Να θυμίσουμε στην προηγούμενη ΚΑΠ στο Δεύτερο πυλώνα του ΠΑΑ είχαμε το Μέτρο 14 «Καλή μεταχείριση των ζώων», το οποίο δεν μπόρεσε να τρέξει λόγω των προβλημάτων στις αδειοδοτήσεις των εκτροφών.

12/03/2024 12:07 μμ

Στην συνάντηση που έγινε τη Δευτέρα (11/3), στο Μαξίμου, ειπώθηκαν κάποιες σκληρές αλήθειες και ήταν φανερός ο εκνευρισμός από πλευράς υπουργών της κυβέρνησης.

Κάθε χρόνο η πληρωμή συνδεδεμένης στο σιτάρι και στο βαμβάκι είχε ολοκληρωθεί μέχρι τον Μάρτιο. Τελευταία έκανε ο ΟΠΕΚΕΠΕ πάντα την πληρωμή της συνδεδεμένης στα ζωικά λίγο πριν το Πάσχα.

Σήμερα έρχεται ο ΟΠΕΚΕΠΕ και το ΥπΑΑΤ και λέει ότι η πληρωμή στις συνδεδεμένες θα γίνει τον Μάιο. Οι αγρότες ζήτησαν από τον Πρωθυπουργό να πάρει το θέμα πάνω του και να γίνει η πληρωμή τον Μάρτιο. Όπως ανέφεραν υπάρχει μεγάλο πρόβλημα έλλειψης ρευστότητας στους αγρότες όλης της χώρας και τα περίπου 300 εκατ. ευρώ θα πρέπει άμεσα να πληρωθούν. Οι παραγωγοί δεν πληρώθηκαν το νέο πρασίνισμα (Οικολογικά Προγράμματα) τουλάχιστον να πάρουν τις συνδεδεμένες ενισχύσεις. Ο Αυγενάκης δεν δεσμεύτηκε να πάρει αυτή την απόφαση.

Μια ακόμη πληρωμή που έχει καθυστερήσει είναι το Εθνικό Απόθεμα 2023. Σύμφωνα με την εγκύκλιο του ΟΠΕΚΕΠΕ εν δυνάμει δικαιούχοι εθνικού αποθέματος 2023 είναι γεωργοί νεαρής ηλικίας ή νέοι γεωργοί που κατείχαν μόνο μισθωμένα δικαιώματα το 2018. Δικαιολογίες δεν υπάρχουν από τον ΟΠΕΚΕΠΕ γιατί σε σχέση με την τεχνική υποστήριξη, έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία. Το χρονοδιάγραμμα του ΥπΑΑΤ ανέφερε ότι η πληρωμή θα γινόταν Δεκέμβριο μαζί με την εξόφληση της βασικής καταβολής. Από τότε έχουμε μέχρι σήμερα σιωπή των αμνών για την πληρωμή (ισχύει και δεν έχει τροποποιηθεί η απόφαση Γεωργαντά).

Ο απόλυτος όμως αιφνιδιασμός του πρωθυπουργού ήταν όταν άκουσε τους αγρότες να του λένε ότι τα χρήματα που ανακοινώνει δεν φτάνουν σε αυτούς. Για παράδειγμα στην περιοχή της Κάρλας είναι περίπου 4.000 αγρότες που καταστράφηκαν εντελώς. Αυτοί οι αγρότες έχουν πάρει τα 2.000 ευρώ της αρωγής αλλά τους αναγκάζουν να καταθέσουν ξανά φακέλους για να πάρουν τα 10.000 ευρώ. Αν είναι δυνατόν μια τέτοια ταλαιπωρία λες και έχει αλλάξει κάτι στην εικόνα της καταστροφής. Αποτέλεσμα πέρασε περίπου ένας μήνας από τότε που ανακοίνωσε την πληρωμή ο πρωθυπουργός και ακόμη αυτοί οι αγρότες δεν έχουν πάρει τα 10.000 ευρώ. Ο Τριαντόπουλος δεν έκανε κανένα σχόλιο.

Και ένα ερώτημα προς τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Το ΟΣΔΕ του 2023 είναι ανοικτό για διορθώσεις αλλά αλλάζουν οι καλλιέργειες; Για παράδειγμα κάνω συγκομιδή σιταριού το καλοκαίρι και έρχεται θεομηνία τον Σεπτέμβριο. Είχα σιτάρια και αλλάζω ΟΣΔΕ και δηλώνω ότι είχα βαμβάκια. Κάνω δήλωση ζημιάς αποζημιώνομαι για βαμβάκια και παίρνω συνδεδεμένη.

11/03/2024 12:03 μμ

Τις προτάσεις για την αναθεώρηση της ΚΑΠ 2023-2027 έστειλαν οι κτηνοτρόφοι στο ΥπΑΑΤ.

Οι συγκεκριμένες προτάσεις διαμορφώθηκαν στη συνεδρίαση του Δ.Σ. του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ) - που πραγματοποιήθηκε στις 5/3/2024 - και με την παρουσία του Προέδρου της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης του Κρέατος και του Τομέα της Κτηνοτροφίας (ΕΔΟΤΟΚΚ) κ. Φασουλά και μετά από διαβούλευση με αντιπροσώπους της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων (ΠΕΚ) και του Πανελλήνιου Αγροτικού Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Εκτροφέων Βοοειδών Αναπαραγωγής/Πάχυνσης - ΒΟΥΣ ΕΛΛΑΣ.

Προτάσεις για την αναθεώρηση της ΚΑΠ 2023-2027

Από την ανάλυση SWOT των ειδικών στόχων της ΚΑΠ προκύπτει ότι ο κλάδος με τις μεγαλύτερες απώλειες, δηλαδή εγκατάλειψης του επαγγέλματος, είναι ο κλάδος της κτηνοτροφίας. Η ανάλυση καταλήγει στους παρακάτω βασικούς παράγοντες:

  • Απουσία κριτηρίων για τους δικαιούχους της συμπληρωματικής ενίσχυσης.
  • Διαρκής επιδείνωση της δημογραφικής σύνθεσης απασχολούμενων στον πρωτογενή τομέα.
  • Ανεπαρκές ύψος πριμ πρώτης εγκατάστασης για την δημιουργία μακροχρόνιων ανταγωνιστικών γεωργικών εκμεταλλεύσεων.
  • Συνέχιση της απουσίας συμπληρωματικών μέτρων εθνικής πολιτικής (φορολογία ασφαλιστικό).
  • Προβλήματα χρηματοδότησης
  • Μη ανταγωνιστικές εκμεταλλεύσεις
  • Ελλιπή εκπαίδευση αγροτών και κτηνοτρόφων
  • Μικρό γεωργικό/κτηνοτροφικό εισόδημα αναλογικά με τις χρηματοοικονομικές ανάγκες σήμερα.

Οι λύσεις που προτείνουν οι κτηνοιτρόφοι στη νέα ΚΑΠ για ανάπτυξη της κτηνοτροφίας, η οποία θα συμβάλει στην αύξηση του ΑΕΠ της χώρας μας, στην αυτάρκεια των τροφίμων και την επισιτιστική ασφάλεια της χώρας μας και στην καταπολέμηση της ανεργίας, είναι οι ακόλουθες:

1) Επιστροφή των ποσών ενισχύσεων της ΚΑΠ στα προηγούμενα επίπεδα και αύξηση του κατά 20%, όπως πρότεινε η ευρωπαϊκή επιτροπή.

2) Αύξηση του πριμ πρώτης εγκατάστασης κτηνοτρόφων, κατά 100%, σε σχέση με τους νέους γεωργούς, αυτό διότι για να δημιουργηθεί μια κτηνοτροφική εγκατάσταση χρειάζονται δεκαπλάσια έξοδα σε σχέση με αυτά της γεωργικής εκμετάλλευσης και τροποποίηση του νόμου αδειών εγκαταστάσεων/λειτουργίας ώστε να υπάρχει ευελιξία στις μεταβιβάσεις και στην ολοκλήρωση έκδοσης αδειών.

3) Δικαίωμα στις συζύγους γεωργών να μπορούν να δημιουργήσουν κτηνοτροφική εκμετάλλευση μέσω του προγράμματος νέων κτηνοτρόφων. Αυτό διότι θα υπάρξει καθετοποίηση παραγωγής ζωοτροφών και εκτροφής ζωικού κεφαλαίου, επίσης ενισχύει την θέση της γυναίκας στην κοινωνία μας καθώς συμβάλει στην αυτονομία της, το ίδιο ισχύει και για τον αντρικό πληθυσμό όπου οι γυναίκες τους είναι αγρότισσες και αρχηγοί εκμετάλλευσης.

4) Αύξηση της συνδεδεμένης ενίσχυσης και αύξηση των υπολογισμένων ζώων, αφού θεωρητικά θα υπάρξει αύξηση ζωικού κεφαλαίου, όσο το ποσό παραμένει ίδιο τόσο μικρότερη θα καταλήγει η συνδεδεμένη ενίσχυση ανά ζώο, (πχ αγελάδες που επιδοτούνται στην γέννα είναι υπολογισμένες 210.000 αγελάδες ανά έτος χωρίς να υπάρχει αύξηση του κονδυλίου).
Έτσι θα αναπτυχθεί άμεσα ο κλάδος, ειδικά της βοοτροφίας στον οποίο έχουμε σημαντικό έλλειμα ύψους 87%.
Αν αναλογιστούμε ότι η πράσινη συμφωνία της ΕΕ απαιτεί να σφαχτούν τα επόμενα χρόνια, μέχρι το 2027 περίπου 1 εκατομμύριο αγελάδες στην ΕΕ από την οποία εισάγουμε το 87% του κόκκινου κρέατος, τότε σύντομα η χώρα μας θα έχει σοβαρό πρόβλημα διάθεσης κόκκινου κρέατος.

Για τον τομέα της αιγοπροβατοτροφίας τα ποσά ενίσχυσης ανά επιλέξιμο ζώο προτείνεται να διαμορφωθούν:

  • Για την Κρήτη - νησιά: 30€/θηλυκό ζώο, για τις ορεινές, μειονεκτικές περιοχές: 25€/θηλυκό ζώο, για τις πεδινές περιοχές: 20€/θηλυκό ζώο, για τις αρνάδες αναπαραγωγής 10 €/αρνάδα.
  • Για τον τομέα της βοοτροφίας τα ποσά ενίσχυσης ανά επιλέξιμο ζώο προτείνεται να διαμορφωθούν : Αγελάδες : 200€ /ζώο. Μοσχάρια Ηλικίας έως 14 μηνών: 200€ /ζώο. Μοσχάρια Ηλικίας 14 έως 24 μηνών 250€ /ζώο. Μοσχίδες Αναπαραγωγής : 500€ /ζώο.

5) Επιστροφή των ποσών των επιδοτήσεων βοσκοτόπου στα ποσά της προηγούμενης ΚΑΠ και αύξηση τους κατά 20%, όπως πρότεινε ο Ευρωπαίος Επίτροπος.

6) Αύξηση συνδεδεμένης ενίσχυσης από 2% του συνολικού κονδυλίου στο 4%.

7) Εισοδηματική στήριξη στους κτηνοτρόφους με επιπλέον 160 Εκατομμύρια ευρώ, λόγω αυξημένου κόστους παραγωγής και απαιτήσεων εκτροφών.

8) Εκχώρηση δικαιωμάτων των κτηνοτρόφων ανά έτος από το εθνικό απόθεμα, ανάλογα με το ζωικό κεφάλαιο που διατηρούν και όχι μια φορά για το πρώτο έτος εκτροφής το οποίο δηλώνουν, κατάργηση του εδαφίου που προϋποθέτει ότι θα μπορούν να λάβουν επιδότηση βοσκοτόπου όσοι συντηρούν τον βοσκότοπο χωρίς να έχουν ζώα.

9) Στα οικολογικά σχήματα αλλαγή της πρότασης της σελίδας 323 για την ψηφιακή παρακολούθηση διότι πέραν του ότι δεν γνωρίζουμε αν υπάρχει διαθέσιμη εφαρμογή διαχείρισης κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων, αν αυτή υπάρχει, δεν έχουμε υπόψιν μας καμία που να είναι στην ελληνική γλώσσα, που σημαίνει ότι δεν έχουν όλοι πρόσβαση σε αυτήν

10) Στα Οικολογικά σχήματα θα πρέπει να διευκρινιστεί το κομμάτι στην σελίδα 330, όπου αναφέρεται το ειδικό σιτηρέσιο κατάλληλο για την μείωση εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, ποιος θα το κάνει; Θα πρέπει να είναι πιστοποιημένος και θα πρέπει να έχει προϋπηρεσία στις συμβουλές εκτροφών ώστε να υπάρχει άμεση ανταπόκριση από τους κτηνοτρόφους.

11) Στην σελίδα 331 αναφέρεται ότι θα δίνεται επιπλέον ενίσχυση στους παραγωγούς για μεταφορά γάλακτος από τα ορεινά στο πλησιέστερο τυροκομείο, θα πρέπει να προστεθεί κονδύλι για ειδικές παγολεκάνες και εγκατάσταση φωτοβολταϊκού ώστε να παρέχεται ρεύμα στα ορεινά, όπου συνήθως δεν υπάρχει, καθώς επίσης και κάλυψη δικτύου ίντερνετ για να λειτουργήσει το ΑΡΤΕΜΙΣ 2. Θα πρέπει επίσης να προβλεφθεί κονδύλι για ειδικό ψυγείο μεταφοράς γάλακτος τύπου βυτίο είτε εγκατεστημένο σε αγροτικό όχημα είτε σε τρέιλερ για την ασφαλή μεταφορά του γάλακτος, σε αντίθετη περίπτωση το γάλα θα είναι χαμηλής ποιότητας με αυξημένο μικροβιακό φορτίο.

12) Στην σελίδα 331 επίσης θα πρέπει να εξηγηθεί ποιος ακριβώς θα κάνει τα σχέδια βόσκησης, αφού δεν έχουμε ακόμη ολοκληρωμένο Σχέδιο Βοσκοτόπων και θα πρέπει να αποσαφηνιστεί ποιο σύστημα ακριβώς θα χρησιμοποιηθεί για γεωεντοπισμό των ζώων, πόσα κολάρα θα πρέπει να υπάρχουν στο κοπάδι, ποιες πιστοποιήσεις θα πρέπει να έχουν και αφού λάβουμε το εύλογο κόστος να υπολογιστεί το κονδύλι διότι τα 0,5 ευρώ ανά στρέμμα δεν επαρκούν για κολάρα σε κοπάδι άνω των 250 ζώων.

13) Επεξήγηση του τρόπου Monitoring στα αγροτεμάχια, π.χ. αν έχουμε 5 διαφορετικά αγροτεμάχια ενοικιαζόμενα από τον ίδιο παραγωγό αυτά μπορούν να ενοποιούνται ως ένα αγροτεμάχιο στον έλεγχο ή όχι, αν όχι υπάρχει σοβαρό θέμα καθώς τα αγροτεμάχια στην Ελλάδα είναι πολύ μικρού κλήρου και θα δημιουργηθεί τεράστιο θέμα.

14) Στην σελίδα 315 και 316 για το μέτρο ελεγχόμενες βόσκησης δεν ξεκαθαρίζεται ποιοι είναι δικαιούχοι.

15) Στην σελίδα 292 αναφέρονται τα φυτά επικάλυψης εδαφών όπου επιδοτούνται για ενίσχυση των ξηροθερμικών συνθηκών. Αυτά τα φυτά είναι άγνωστα στην Ελλάδα, χαρακτηριστικά αναφέρουμε Κινόα, Χια, Τεφ, κ.τ.λ., θα μπορούσαν να αντικατασταθούν στο ίδιο πρόγραμμα ή με ένα ξέχωρο πρόγραμμα καλλιέργειας πρωτεϊνούχων φυτών το οποίο έχουμε καταθέσει και καταθέτουμε και πάλι, ώστε να μην εξαρτόμαστε από την εισαγόμενη σόγια, με ουσιαστική αύξηση ενισχύσεων άρα και κινήτρων ανά στρέμμα ώστε να υπάρξει πραγματική αύξηση της παραγωγής και όχι η πλασματική εικόνα καλλιεργειών που έχουμε σήμερα.

16) Προτείνουμε να δημιουργηθεί ένα πρόγραμμα ανταλλαγής αγροτών/κτηνοτρόφων με χρήματα από το ταμείο ψηφιακού ανασχηματισμού των 47 εκατομμυρίων ώστε συνάδελφοι μας να επισκέπτονται με επιδότηση 100% του κόστους επίσκεψης αγροτικές και κτηνοτροφικές μονάδες είτε στο εσωτερικό, είτε στο εξωτερικό, ώστε να δούνε δια ζώσης επιτυχημένες αποδοτικές και παραγωγικές μονάδες και να αντιληφθούν τις αλλαγές που πρέπει να πραγματοποιήσουν στις δικές τους επιχειρήσεις, με αποτέλεσμα να αυξήσουμε την παραγωγικότητα και αποδοτικότητα των δικών μας εκμεταλλεύσεων.

17) Στην περίπτωση γεωργικών συμβούλων, αυτοί να αμείβονται ανάλογα με την αύξηση αποδόσεων που πετυχαίνουμε στην κάθε εκμετάλλευση όπως συμβαίνει στο εξωτερικό καθώς εμείς θεωρούμε ότι η πραγματική εκπαίδευση των αγροτών έρχεται μέσα από επισκέψεις και συζητήσεις με συναδέλφους που έχουν ήδη καταφέρει να αυξήσουν πραγματικά τις αποδόσεις τους.

18) Πρόγραμμα εγκατάστασης φωτοβολταϊκών στις στέγες των αγροτικών και κτηνοτροφικών κτηρίων με εγγυημένη πρόσβαση στο δίκτυο, ώστε να εξαλείψει η πρακτική εγκατάστασης φωτοβολταϊκών σε παραγωγική γη.

19) Ενεργοποίηση του προγράμματος καλής διαβίωσης ζώων το οποίο, ενώ κατατίθεται δεν φαίνεται να ενεργοποιείται εδώ και κάποια χρόνια, θα δώσει μεγάλη ανάσα στους παραγωγούς.

20) Επιστροφή των κονδυλίων που έμειναν αναξιοποίητα της προηγούμενης ΚΑΠ στην τρέχουσα για άμεση ενίσχυση του προϋπολογισμού.

21) Τροποποίηση του νόμου περί κλειδώματος στο ποσό των 1.200 ευρώ ανά νέο αγρότη που αφορά νέους αγρότες του 2009 και 2023-24, ώστε να λαμβάνουν πραγματικά την εισοδηματική στήριξη που δικαιούνται.

22) Περιορισμός της γραφειοκρατίας των παραγωγών.

23) Να ξεκαθαρίσουν άμεσα τα οικολογικά σχήματα και να μειωθεί η προαιρετική επιλογή από τα 3 μέτρα στα 1-2, ανάλογα με τις συνθήκες.

24) Να προβλεφθούν ειδικά κονδύλια για την ανάπτυξη της Θεσσαλίας χωρίς περιορισμούς και με ταχύρρυθμες αποφάσεις, ώστε να αναπτυχθεί ο κλάδος άμεσα

25) Εφόσον δεν επαρκεί το προσωπικό για ελέγχους ζωικού και φυτικού κεφαλαίου, να δημιουργηθεί πλατφόρμα συνεργασίας ιδιωτών γεωτεχνικών με το δημόσιο ώστε να ελέγχουν και οι ιδιώτες φυσικά με αποζημίωση της εργασίας τους (από το δημόσιο) τις δηλωμένες παραγωγές/εκτροφές φέροντας οι ίδιοι την ευθύνη. Στην συνέχεια ο δειγματοληπτικός έλεγχος θα πρέπει να συμφωνεί με των ιδιωτών σε αντίθετη περίπτωση θα φέρει μερίδιο ευθύνης και ο ιδιώτης γεωτεχνικός.

26) Να δημιουργηθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση ένας ενιαίος μηχανισμός παρακολούθησης και ελέγχου- (ειδικό σώμα) για τα προϊόντα ΠΟΠ/ΠΓΕ με σκοπό, σε συνεργασία με τα Κράτη Μέλη, να διασφαλιστεί η μη παραβίαση της κοινοτικής νομοθεσίας περί προστασίας Ονομασιών Προέλευσης (Κανονισμός 1151/2012, άρθρο 13), τόσο στο εσωτερικό της Ε.Ε. όσο και από τρίτες χώρες.

27) Προγράμματα Γενετικής Βελτίωσης Ζώων τα οποία θα είναι προσαρμοσμένα στα Ελληνικά δεδομένα και θα είναι χρήσιμα για τους κτηνοτρόφους πχ : δωρεάν γονοτύπηση θηλυκών για αναζήτηση γονιμότητας και μητρικών χαρακτηριστικών,
γονοτύπηση για ζώα ανθεκτικά σε ασθένειες κ.α. τα οποία αφενός θα αυξήσουν την παραγωγικότητα του κοπαδιού, αφετέρου θα μειώσουν το κόστος των ζημιών που έχουμε κάθε χρόνο ως κτηνοτρόφοι, αλλά θα μειώσουν και τις αποζημιώσεις που καταβάλλονται κάθε χρόνο από την Κυβέρνηση προκειμένου να αποζημιωθούν τα άρρωστα ζώα τα οποία οδηγούνται σε σφαγή.

28) Να δοθεί περίοδος χάριτος 1-3 μήνες ώστε να διορθωθούν τα μητρώα εκμεταλλεύσεων χωρίς κυρώσεις ώστε να έχουμε μια ξεκάθαρη αποτύπωση της πραγματικότητας και στην συνέχεια να ενταθούν και αυστηροποιηθούν οι έλεγχοι εκμεταλλεύσεων με πραγματικές κυρώσεις.

29) Μετακινούμενοι κτηνοτρόφοι να θεωρούνται όσοι μετακινούνται από τα πεδινά στα ορεινά και από τα ημιορεινά στα ορεινά.

08/03/2024 04:46 μμ

Την Τετάρτη, 6 Μαρτίου 2024, πραγματοποιήθηκαν οι εργασίες του 4ου Πανελλήνιου Συνεδρίου για το Βαμβάκι, που διοργανώθηκε από τη Διεπαγγελματική Οργάνωση Βάμβακος (ΔΟΒ) και τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, στη Θεσσαλονίκη.

Κατά τις εργασίες του συνεδρίου, εκπρόσωποι της πολιτικής ηγεσίας, θεσμικοί φορείς, εκπρόσωποι φορέων και αγροτικών συνεταιρισμών, παραγωγοί και εκκοκκιστές, συζήτησαν καίρια θέματα που απασχολούν την ελληνική βαμβακοκαλλιέργεια, ενώ τις εργασίες του συνεδρίου κήρυξε ο κ. Αυγενάκης Ελευθέριος, Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων.

Χαιρετισμό απηύθυναν οι κ. Ευθύμιος Φωτεινός - Πρόεδρος ΔΟΒ, Σέρκος Χαρουτουνιάν - Πρόεδρος ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, Κεφαλάς Γεώργιος - Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας.

Στην εναρκτήρια ομιλία του ο κ. Αυγενάκης Ελευθέριος, ανήγγειλε τα 7 μέτρα που πρόκειται να λάβει το Υπουργείο για να ενισχυθεί ο κλάδος, αποσκοπώντας στην περαιτέρω ενίσχυση και βελτίωση της καλλιέργειας και της ποιότητας του ελληνικού βαμβακιού, έτσι ώστε το ελληνικό βαμβάκι να κατακτήσει τις διεθνείς αγορές. Μάλιστα, τόνισε ότι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων στέκεται αρωγός στους βαμβακοκαλλιεργητές της χώρας, μιας και η Ελλάδα αποτελεί κυρίαρχη βαμβακοπαραγωγός χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ βρίσκεται στην 6η θέση παγκοσμίως.

Κατά την έναρξη του συνεδρίου, αναπτύχθηκε ένας γόνιμος και ουσιαστικός διάλογος γύρω από θεματικούς άξονες σχετικούς με την Κλιματική αλλαγή και τις επιπτώσεις στην καλλιέργεια του βαμβακιού.

Στον πυρήνα των ομιλιών συζητήθηκε η θεματική ενότητα για τις ενισχύσεις της ΚΑΠ στον τομέα του βαμβακιού: ευκαιρίες και προοπτικές για τους παραγωγούς.

Παράλληλα, συζητήθηκε το ελληνικό – ευρωπαϊκό βαμβάκι στις διεθνείς αγορές: η πορεία και οι προοπτικές του. Έντονο ενδιαφέρον προσέλκυσε ο διάλογος στην τελευταία θεματική ενότητα ΔΟΒ – ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ: Μια διαχρονική συνεργασία, εκπαίδευση παραγωγών στις σύγχρονες καλλιεργητικές πρακτικές / Προσαρμογή στις απαιτήσεις της πράσινης συμφωνίας.

Οι εργασίες ολοκληρώθηκαν με επιτυχία και οι Πρόεδροι της ΔΟΒ και του ΕΛΓΟ Δήμητρα ανανέωσαν το ραντεβού για τις ετήσιες εσπερίδες της ΔΟΒ, που θα γίνουν στο Διδυμότειχο (11/3) και στα Φάρσαλα (14/3).

Το συνέδριο τέλεσε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

08/03/2024 04:09 μμ

Το χρονοδιάγραμμα πληρωμών του ΟΠΕΚΕΠΕ ανακοίνωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, σε σύσκεψη με Κτηνοτρόφους στο Βαρύπετρο στα Χανιά.

Ταυτόχρονα ανακοίνωσε την τροποποίηση της ΚΥΑ που αφορά στο μεταφορικό ισοδύναμο, στο οποίο η Κρήτη θα έχει κατανομή 25% και κονδύλι στα 10 εκ. ευρώ.

Για την Αμάλθεια (έκτακτη ενίσχυση για κατά κύριο επάγγελμα κτηνοτρόφους) γίνεται προσπάθεια ώστε να εξασφαλιστούν οι πιστώσεις για τα 10.800.000 ευρώ για τους νησιώτες κτηνοτρόφους. Τα 7,8 εκατ. ευρώ εξ αυτών αφορούν την Κρήτη.

Ειδικότερα για τον ΟΠΕΚΕΠΕ ανακοίνωσε:

  • Διόρθωση ενιαίας ενίσχυσης 2023. Έχει ανοίξει η πλατφόρμα για διορθώσεις έως 10 Μαρτίου και έως το Πάσχα θα γίνει η διορθωτική πληρωμή του υπολοίπου των 88 εκατ. της βασικής ενίσχυσης, που δεν είχε απορροφηθεί.
  • Πληρωμή συνδεδεμένων ενισχύσεων εντός του Απριλίου – 245 εκατ. ευρώ.
  • Άνοιγμα αιτήσεων ΟΣΔΕ 2024 εντός του Μαρτίου ώστε να έχουμε χρόνο να γίνουν οι σχετικοί έλεγχοι για να πάμε σε όσο το δυνατόν καλύτερες πληρωμές φέτος.
  • Έχει ανοίξει η πλατφόρμα για διορθώσεις στα Οικολογικά Σχήματα η πληρωμή των οποίων, ύψους 425 εκατ. ευρώ, αναμένεται να γίνει έως το Πάσχα.
  • Έναρξη των διαδικασιών προκειμένου να αποπληρωθούν οι δικαιούχοι για τα έτη 2014-2019. Έχουμε περιπτώσεις από το 2014 που δεν είχαν πληρωθεί ακόμα και αν είχαν δικαιωθεί σε δικαστήρια.
  • Ξεκίνησε η εκκαθάριση των 16.000 δεσμευμένων ΑΦΜ και αποδέσμευση των νομίμων. Τα υπόλοιπα θα οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη.
  • Σταδιακός έλεγχος και πληρωμή όσων δικαιούχων έχουν προσφύγει και δικαιωθεί από τη Δικαιοσύνη για λάθη στην πληρωμή παρελθόντων ετών.

Για το μεταφορικό ισοδύναμο είπε, ότι έγινε συνάντηση των διοικήσεων των τεσσάρων Επιμελητηρίων της Κρήτης με τον αρμόδιο υπουργό Ναυτιλίας κ. Χρήστο Στυλιανίδη και ανακοίνωσε την τροποποίηση της ΚΥΑ για το έτος 2023.
Σημείωσε δε ότι η Κρήτη θα έχει κατανομή 25% του συνολικού προϋπολογισμού του ισοδύναμου. Αυτό σημαίνει ότι για το 2023 από τα 8 εκ θα ανέβει στα 10 εκ. ευρώ.
Σε ό,τι αφορά το ποσοστό του αντισταθμίσματος (ΑΝΗΚΟ), από το 20% θα πάει στο 40%, ώστε οι επιχειρήσεις της Κρήτης να αντιμετωπίζονται όπως οι επιχειρήσεις μεγάλων νησιών (όπως Ρόδος, Λέσβος, Κως κλπ.).
Για να περιοριστεί η κακή χρήση του μέτρου θα μπορούν να εντάσσονται επιχειρήσεις με τον κύριο ή και μέχρι 2 δευτερεύοντες ΚΑΔ. Έτσι θα αποφευχθεί να εντάσσονται ευκαιριακά ΚΑΔ.
Οι έλεγχοι πλέον θα γίνονται από 2.000 ευρώ και πάνω και θα γίνεται διασταύρωση, μέσω my AADE, ώστε οι φορτωτικές να αντιστοιχούν σε υπαρκτά τιμολόγια αγοράς των μεταφερόμενων πρώτων υλών ή προϊόντων.

Στην σύσκεψη με τους κτηνοτρόφους μετείχαν οι: Γιώργος Στρατάκος Γ. Γρ. του ΥπΑΑΤ, Νεκτάριος Βιδάκης Αντιπρόεδρος ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, Λευτέρης Ζερβός Αντιπρόεδρος ΟΠΕΚΕΠΕ, Γιάννης Γλεντζάκης Μέλος Δ.Σ. ΟΠΕΚΕΠΕ, Γιάννης Βερυκάκης Πρόεδρος Κτηνοτρόφων Νομού Χανίων, Γεωργία Χονδρολέου, Εθνική Συντονίστρια της Ελλάδας για τη μετάβαση αγροδιατροφικών συστημάτων στον FAΟ.

06/03/2024 12:13 μμ

Όπως αναφέρει η 1η έγκριση της τροποποίησης του Στρατηγικού Σχεδίου για την ΚΑΠ για την περίοδο 2023-2027, το συνολικό ποσό που θα διατεθεί για τη βασική ενίσχυση θα ανέλθει σε 4.274.574.890 €.

Ειδικότερα, για κάθε έτος από το 2023 μέχρι το 2026, το ποσό αυτό θα ανέλθει σε 829.567.104 €, ενώ για το 2027 σε 956.306.474 €.

Για το 2024 τα 829.567.104 € της βασικής ενίσχυσης θα κατανεμηθούν στις τρεις αγρονομικές περιφέρειες ως εξής:

  • Αρόσιμων Καλλιεργειών 378.282.599 €
  • Μόνιμων Καλλιεργειών 228.130.954 €
  • Βοσκότοπων 223.153.551 €

Οι μέσοι όροι της αξίας των δικαιωμάτων σε κάθε περιφέρεια, που θα ισχύουν στο τέλος του 2026, δηλαδη μετά την σύγκλιση της αξίας των δικαιωμάτων ενίσχυσης προς ενιαία τιμή μονάδας («flat rate»), σε επίπεδο αγρονομικής περιφέρειας είναι:

  • μέση αξία δικαιώματος 23 €/στρ στις Αρόσιμες Καλλιέργειες
  • μέση αξία δικαιώματος 28,2 €/στρ. στις Μόνιμες Καλλιέργειες
  • μέση αξία δικαιώματος 16 €/στρ στους Βοσκοτόπους.

Για το 2024

  • Αγρονομική Περιφέρεια Αροτραίων Καλλιεργειών - Προβλεπόμενη έκταση 16.386.590 στρέμματα
  • Αγρονομική Περιφέρεια Μόνιμων Καλλιεργειών - Προβλεπόμενη έκταση 8.069.390 στρέμματα
  • Αγρονομική Περιφέρεια Βοσκοτόπων - Προβλεπόμενη έκταση 13.902.230 στρέμματα

Η βασική ενίσχυση διατίθεται στους ενεργούς γεωργούς, οι οποίοι:
1) Έχουν αποκτήσει δικαιώματα ενίσχυσης:
-μέσω χορήγησης δικαιωμάτων ενίσχυσης το έτος ενίσχυσης 2015,
-μέσω χορήγησης δικαιωμάτων ενίσχυσης από το εθνικό απόθεμα,
-με μεταβίβαση δικαιωμάτων ενίσχυσης,
2) αποκτούν δικαιώματα ενίσχυσης από το 2023 και μετά, είτε από το απόθεμα, είτε μέσω μεταβίβασης δικαιωμάτων ενίσχυσης σύμφωνα με τη νέα εθνική νομοθεσία.

Δεν χορηγούνται άμεσες ενισχύσεις σε γεωργούς όταν το συνολικό ποσό των προς καταβολή αμέσων ενισχύσεων δεν υπερβαίνει τα 150 ευρώ.
Η πρόβλεψη αυτή δεν εφαρμόζεται για τους γεωργούς των οποίων η έδρα της εκμετάλλευσης βρίσκεται στα μικρά νησιά του Αιγαίου (στα οποία συγκαταλέγονται όλα τα νησιά του Αιγαίου με εξαίρεση την Εύβοια και την Κρήτη), αφενός διότι οι εκμεταλλεύσεις εκεί είναι πολύ μικρές συγκριτικά με της ηπειρωτικής χώρας και αφετέρου αντιμετωπίζουν σε μεγάλο ποσοστό προβλήματα λόγω του νησιωτικού τους χαρακτήρα, αλλά και λόγω σοβαρών γεωγραφικών ή φυσικών περιορισμών.

Αναδιανεμητική ενίσχυση
Το 55,6% των εκμεταλλεύσεων της χώρας και το 32,3% των συνολικών επιλέξιμων εκτάσεων της χώρας, θα ενταχθούν στην παρέμβαση της αναδιανεμητικής ενίσχυσης. Επιλέξιμες εκτάσεις είναι:

Μόνο στην περιφέρεια Αροτραίων Καλλιεργειών:
Κατώτερο όριο 20 στρ. - Ανώτερο όριο 110 στρ.

Μόνο στην περιφέρεια Μόνιμων Καλλιεργειών:
Κατώτερο όριο 10 στρ. - Ανώτερο όριο 40 στρ.

Μόνο στην περιφέρεια Βοσκοτόπων:
Κατώτερο όριο 10 στρ. - Ανώτερο όριο 170 στρ

Αροτραίων και Μόνιμων:
Κατώτερο όριο 20 στρ. στις Αροτραίες ή 10 στρ. στις Μόνιμες - Ανώτερο όριο 170 ισοδύναμα στρ.

Αροτραίων και Βοσκοτόπων:
Κατώτερο όριο 20 στρ. στις Αροτραίες ή 10 στρ. στους Βοσκοτόπους - Ανώτερο όριο 170 ισοδύναμα στρ.

Βοσκοτόπων και Μόνιμων:
Κατώτερο όριο 10 στρ. στους Βοσκοτόπους ή 10 στρ. στις Μόνιμες - Ανώτερο όριο 170 ισοδύναμα στρ.

Αροτραίων και Βοσκοτόπων και Μόνιμων:
Κατώτερο όριο 20 στρ. στις Αροτραίες ή 10 στρ. στις Μόνιμες ή 10 στρ. στους Βοσκοτόπους - Ανώτερο όριο 170 ισοδύναμα στρ.

Το συνολικό διαθέσιμο ποσό για την αναδιανεμητική ενίσχυση ανέρχεται σε 885.297.896 €. Το συνολικό αυτό ποσό κατανέμεται ως εξής: 174.032.724 € για κάθε έτος από το 2023 έως το 2026 και 189.167.000 € για το 2027. Δηλαδή για το 2024 θα καταβληθούν 174.032.724 €.

Αυτό το ποσό θα καταβληθεί:

  • Στην περιφέρεια Αροτραίων Καλλιεργειών 79.358.922 € (μέσο όρο 13,8 €/στρ)
  • Στην περιφέρεια Μόνιμων Καλλιεργειών 47.859.000 € (μέσο όρο 11,6 €/στρ)
  • Στην περιφέρεια Βοσκοτόπων 46.814.802 € (μέσο όρο 17,7 €/στρ)
05/03/2024 10:04 πμ

Την θυσία των κολίγων στο Κιλελέρ θα τιμήσουν, την Κυριακή (10 Μαρτίου) στις 12 το μεσημέρι, οι Θεσσαλοί αγρότες, αναφέρει η Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση: «Καταγγέλλουμε την κυβέρνηση για την αδιαλλαξία της και την προειδοποιούμε ότι θα μας βρίσκει συνεχώς μπροστά της. Δίνουμε νέο αγωνιστικό ραντεβού την Κυριακή 10 Μάρτη και ώρα 12 το μεσημέρι για να τιμήσουμε αγωνιστικά την 114η επέτειο του Κιλελέρ, στον χώρο της θυσίας των Θεσσαλών κολίγων. Για να διαμηνύσουμε την αποφασιστικότητά μας να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για να μπορούμε να παράγουμε για μας και για όλο τον λαό μας».

Από τον τόπο της θυσίας θα στείλουν στην κυβέρνηση μήνυμα συνέχισης του αγώνα με όλες τις μορφές καθώς την επόμενη μέρα, τη Δευτέρα (11 Μαρτίου) το μεσημέρι, θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου για τα ειδικά προβλήματα της Θεσσαλίας μετά τις πρόσφατες πλημμύρες.

Στο μεταξύ θα εκλεγεί 15μελή Επιτροπή Θεσσαλών η οποία θα συμμετέχει στην συνάντηση με τον πρωθυπουργό στην Αθήνα.

Συνεχίζοντας τον αγώνα επιβίωσης οι αγρότες διοργανώνουν συσκέψεις σε Πλατύκαμπο και Αγιά στην Λάρισα, στον Παλαμά Καρδίτσας, όπου δεκάδες τρακτέρ παραμένουν στην είσοδο της κωμόπολης και στα Τρίκαλα όπου επίσης παραμένουν τρακτέρ στον κόμβο Μεγαλοχωρίου.

01/03/2024 09:48 πμ

Ο ΟΠΕΚΕΠΕ ανακοινώνει στους δικαιούχους παραγωγούς και στα Κέντρα Υποδοχής Δηλώσεων (ΚΥΔ) ότι το πληροφοριακό σύστημα του ΟΠΕΚΕΠΕ θα παραμείνει ανοικτό για την υποβολή τροποποιητικών και διορθωτικών δηλώσεων επί των αιτήσεων ΕΑΕ 2023, μέχρι την Κυριακή, 10 Μαρτίου 2024.

Θυμίζουμε ότι ο ΟΠΕΚΕΠΕ άνοιξε, στις 15 Φεβρουαρίου, η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων για τυχόν τροποποιήσεις και διορθώσεις επί της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης (ΕΑΕ) για το έτος 2023.

Επισημαίνεται από τον ΟΠΕΚΕΠΕ ότι δεν θα δοθεί άλλη παράταση.

Πάντως μετά από αυτή την παράταση λογικό είναι να πάει πίσω η πληρωμή των Οικολογικά Προγράμματα (Eco Schemes). Το ΥπΑΑΤ έλεγε ότι θα γίνει μέχρι τον Μάιο (5/5 έχουμε Πάσχα). Τώρα - και με την προϋπόθεση ότι δεν θα δοθεί άλλη παράταση - θα πάει 10 ημέρες αργότερα.

29/02/2024 02:45 μμ

Απαντήσεις επίσημες περιμένουμε από τον Υπουργό ΑΑΤ, Λευτέρη Αυγενάκη, για τις αλλαγές που θα υπάρξουν στα Οικολογικά Προγράμματα (Eco Schemes) της ΚΑΠ.

Αλλαγές με διαρροές δεν γίνονται για ένα τόσο σοβαρό πρόβλημα, που έχει αφήσει απλήρωτους τους παραγωγούς το 2023 και είναι αδύνατον να κάνουν τον προγραμματισμό τους για το 2024.

Όπως έχει ανακοινώσει το ΥπΑΑΤ, τον Μάρτιο (δηλαδή σε λίγες ημέρες) αναμένεται να ανοίξει το ΟΣΔΕ του 2024.

Οι αγρότες που είχαν κάποια στρέμματα που δεν βγήκαν επιλέξιμα στο ΟΣΔΕ του 2023 τι θα πρέπει να κάνουν το 2024;

Ποιες είναι οι τροποποιήσεις στα Οικολογικά Προγράμματα και οι αγρότες θα καταφέρουν να τα κάνουν φέτος στο νέο ΟΣΔΕ επιλέξιμα ή θα πρέπει να αναζητήσουν νέα αγροτεμάχια;

Τι θα συμβεί το 2024 με τα βιολογικά Eco Schemes, το ΥπΑΑΤ έχει μια εικόνα για το που θα φτάσει η ενίσχυση και αν συμφέρει να ενταχθούν αγρότες και κτηνοτρόφοι;

Οι κτηνοτρόφοι που μπορούν να ενταχθούν και αν προγραμματίζει να σχεδιάσει κάποιο νέο πρόγραμμα το ΥπΑΑΤ;

Φτάσαμε Μάρτιο και ακόμη δεν υπάρχει κάτι ξεκάθαρο για Οικολογικά Προγράμματα της ΚΑΠ.

Το σίγουρο είναι ότι δεν πρόκειται να πάρουν όλοι ενίσχυση όπως γινόταν στο προηγούμενο «πρασίνισμα».

Την ίδια στιγμή η ηλεκτρονική πλατφόρμα δεδομένων του ΟΣΔΕ 2023 για την υποβολή αιτήσεων, τυχόν διορθώσεων και ειδικότερα την τεκμηρίωση eco-schemes στην Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης του 2023, δηλαδή δηλώσεων της προηγούμενης χρονιάς.

Πάντως ο υπουργός ΑΑΤ είναι ικανοποιημένος επειδή έγινε υιοθέτηση των προτάσεων της Ελλάδος από τους Ευρωβουλευτές του ΕΛΚ και τις χώρες του νότου της ΕΕ.

Συγκεκριμένα ανακοίνωσε τα εξής: «Η επιτυχία της Ελλάδος με την υιοθέτηση από την πλευρά του ΕΛΚ του ψηφίσματος που κατέθεσε η χώρα μας για την κλιματική κρίση και τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στην ΚΑΠ, είναι αποτέλεσμα της συντονισμένης δουλειάς που έγινε εδώ και καιρό και έχει ξεκινήσει πριν από τις κινητοποιήσεις, με τη δημιουργία συμμαχιών σε όλα τα επίπεδα της ΕΕ».

29/02/2024 01:45 μμ

Ανακοίνωση, που εξέδωσε ο Παναγιώτης Μπάος, πρώην πρόεδρος και μέλος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Αμπελοκτημόνων Χαλκίδας (Α.Σ.Α.Χ.), αναφέρει τα εξής:

«Μήνυση για Πλαστογραφία και Απάτη, συνέργεια σε Πλαστογραφία και Απάτη κατά 29 ατόμων, σχετικά με ψευδοαρχαιρεσίες, στις 25/2/2024, στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Αμπελοκτημόνων Χαλκίδας (Α.Σ.Α.Χ.). Ένα μεγάλο Σκάνδαλο στη σύγχρονη ιστορία του Συνεταιριστικού Κινήματος.

Σε συνέχεια της, από 25/2/2024, μήνυσης μου για για Πλαστογραφία και Απάτη, όπου συνελήφθησαν στα γραφεία και στις εγκαταστάσεις του ΑΣΑΧ, από άνδρες της Ασφάλειας Χαλκίδας, 3 εκ των 5 μελών της προσωρινής διοίκησης του ΑΣΑΧ, ενώ οι άλλοι 2 τράπηκαν σε φυγή, στη θέα των αστυνομικών, κατατέθηκε μήνυση ενώπιον του κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Χαλκίδας, κατά επιπλέον 24 ατόμων για Πλαστογραφία και Απάτη, συνέργεια σε Πλαστογραφία και Απάτη.
Μεταξύ των μηνυόμενων η δικηγόρος Χαλκίδας Ε.Κ. η οποία είχε διοριστεί ως Δικαστική αντιπρόσωπος για τις ψευδοαρχαιρεσίες του ΑΣΑΧ και μπροστά στα μάτια της έβλεπε να γίνονται όλα αυτά (πλαστογραφία Μητρώου μελών του ΑΣΑΧ, καθώς ψευδοκατάσταση στην οποία οι μηνυόμενοι πρόσθεταν ονόματα την ίδια ημέρα των ψευδοαρχαιρεσιών, εκτύπωση ψευδοψηφοδελτίων κ.λ.π.) και η οποία συνέταξε και υπέγραψε πρακτικό εφορευτικής επιτροπής με άλλα άτομα φερόμενα ως εφορευτική επιτροπή.

Επίσης μεταξύ των μηνυόμενων είναι οι υπάλληλοι του Δήμου Χαλκιδέων, Κ.Α. και Σ.Α., οι οποίοι ψευδώς, στις 25/2/2024, δήλωσαν με υπεύθυνη δήλωση, χωρίς το γνήσιο της υπογραφής ότι είναι δήθεν «μέλη» του ΑΣΑΧ δια ...κληρονομικού δικαιώματος (κατά παράβαση του Ν. 4673/20 περί Αγροτικών Συνεταιρισμών και του Καταστατικού του ΑΣΑΧ, όπου για να γίνει κάποιος μέλος υπάρχει συγκεκριμένη διαδικασία υποβολής αίτησης, έγκριση από Δ.Σ., Γ.Σ., καταβολη συνεταιριστικης μερίδας, να ασκεί κατά κύριο ή αποκλειστικό επάγγελμα το αγροτικό) την ίδια ημέρα «εγγράφονται» με στυλό προσθέτοντας το ονοματεπώνυμό τους στην κατάσταση - ψευδομητρώο «μελών ΑΣΑΧ», την ίδια στιγμή θέτουν υποψηφιότητα για το Δ.Σ. του ΑΣΑΧ (ψευδο-Δ.Σ. δηλαδή), και τυπώνονται τα ψευδοψηφοδελτία.

Πράγματα και καταστάσεις όχι μόνο παράνομα αλλά ξεπερνούν σε «δεξοτεχνία» απατεώνες του κοινού ποινικού δικαίου. Πράγματα τρομακτικά αν αναλογιστούμε ότι τα δύο αυτά άτομα είναι δημοτικοί υπάλληλοι σε θέσεις ευθύνης στο Δήμο Χαλκιδέων και έχουν πρόσβαση σε προσωπικά δεδομένα πολιτών. Το λόγο έχει πλέον η Δικαιοσύνη».

28/02/2024 10:02 πμ

Σχετικά με τη Διατήρηση Πιστοποίησης των ΚΥΔ ο ΟΠΕΚΕΠΕ ενημερώνει ότι η καταληκτική ημερομηνία υποβολής των δικαιολογητικών παρατείνεται έως και τη Δευτέρα (4/3/2024), η οποία έληγε τέλη Φεβρουαρίου.

Ο ΑγροΤύπος θυμίζει ότι καλούνται τα ΚΥΔ (Κέντρα Υποβολής Δηλώσεων που πιστοποιήθηκαν βάσει της υπ. αριθμ. 11096/18.02.2022 "Πρόσκλησης Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για την πιστοποίηση των ΚΥΔ, στο πλαίσιο του ΟΣΔΕ, για τα έτη 2022-2027" και επιθυμούν να διατηρήσουν την πιστοποίησή τους, για το έτος αιτήσεων 2024, να επισυνάψουν έως και τις 29/02/2024, στην εφαρμογή kyd.opekepe.gr τα ακόλουθα:

  • Τεκμηριωμένα αιτήματα αλλαγής και μεταβολών του επιχειρησιακού τους σχεδιασμού μόνο για τις περιπτώσεις αυτές που έχουν επέλθει αλλαγές/μεταβολές ή πρόκειται να πραγματοποιηθούν ενόψει της επικείμενης ένταξης της υποβολής των ΕΑΕ 2024 (επιλέγοντας το δικαιολογητικό "Αίτημα αλλαγής επιχειρησιακού σχεδίου").
  • Φορολογική ενημερότητα εν ισχύ μέχρι το πέρας της υποβολής των αιτήσεων, η οποία θα πρέπει να αναγράφει "για κάθε νόμιμη χρήση εκτός είσπραξης και εκτός μεταβίβασης ακινήτου".
  • Ασφαλιστική ενημερότητα εν ισχύ μέχρι το πέρας της υποβολής των αιτήσεων, η οποία θα πρέπει να αναγράφει "για συμμετοχή σε διαγωνισμούς ανάληψης δημοσίων έργων ή προμηθειών του Δημοσίου και των ΝΠΔΔ".

Επισημαίνεται ότι πρέπει να έχουν υποβληθεί 100 τουλάχιστον οριστικές αιτήσεις για το έτος 2023.

27/02/2024 04:35 μμ

Πρόστιμο στην Lactalis για αθέμιτες πρακτικές στις τιμές προμήθειας γάλακτος από τους Ιταλούς κτηνοτρόφους.

«Πρώτη ιστορική νίκη σε μια μάχη για τις τιμές του γάλακτος. Ήμασταν ο μόνος οργανισμός που καταγγείλαμε την πολυεθνική Lactalis γιατί δεν σεβάστηκε τις συμβάσεις που είχε κάνει με τους κτηνοτρόφους, τροποποιώντας τις μονομερώς. Και ζητάμε η Lactalis να πληρώσει τώρα τη διαφορά και στους γαλακτοπαραγωγούς», δήλωσε ο κ. Ettore Prandini, προέδρος της ιταλικής Ένωσης Αγροτών Coldiretti.

Μετά την σχετική καταγγελία ξεκίνησαν οι έλεγχοι και όλα τα συμβόλαια και οι αλλαγές που έκανε η πολυεθνική μπήκαν στο μικροσκόπιο της Κεντρικής Επιθεώρησης του Ιταλικού Υπουργείου Γεωργίας για την προστασία της ποιότητας και την καταστολή της απάτης στα αγροδιατροφικά προϊόντα της Ιταλίας (ICQRF). Ο νόμος που παραβίασε η πολυεθνική, προβλέπει ότι οι τιμές που καταβάλλονται στους αγρότες και τους κτηνοτρόφους δεν πρέπει να πέφτουν ποτέ κάτω από το κόστος παραγωγής.

Η Γαλλική πολυεθνική, που έχει εξαγοράσει τις ιταλικές μάρκες Parmalat, Locatelli, Invernizzi, Galbani, Cadermartori και Nuova Castelli, είπε ότι θα ασκήσει έφεση για τυχόν κυρώσεις που θα επιβληθούν, υποστηρίζοντας ότι το 2023 οι προτεινόμενες αλλαγές στις συμβάσεις επέτρεψαν στους παραγωγούς να κερδίσουν 40 εκατομμύρια ευρώ, 10% περισσότερα από ό,τι είχε αρχικά προβλεφθεί.

Τον Σεπτέμβριο του 2023, η Coldiretti ήταν ο μόνος οργανισμός στην Ιταλία που κατήγγειλε την πολυεθνική. Μετά από 5 μήνες, η Επιθεώρηση του Υπουργείου επέβαλε κυρώσεις στη Lactalis, επειδή διαπίστωσε την άδικη συμπεριφορά της γαλλικής εταιρείας.

Από την πλευρά του ο Ettore Prandini, δήλωσε ότι «δεν θα σταματήσουμε γιατί για εμάς η προστασία των εσόδων των παραγωγών είναι θεμελιώδεις. Είμαστε ωστόσο έτοιμοι να ξαναρχίσουμε οποιαδήποτε μορφή διαπραγμάτευσης, ακόμη και με την ίδια την Lactalis με στόχο να χτίσουμε μια κερδοφόρα σχέση για τον γαλακτοκομικό τομέα».

Θυμίζουμε, την Τετάρτη (21/2), στην Γαλλία, περίπου 200 κτηνοτρόφοι κατέλαβαν την έδρα της πολυεθνικής γαλακτοκομικών προϊόντων στο Laval, διεκδικώντας καλύτερες τιμές παραγωγού.

27/02/2024 12:05 μμ

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Ελαιουργικού Συνεταιρισμού (ΑΕΣ) Νηλέας, Γεώργιος Κόκκινος, στο συγκεκριμένο άρθρο στον ΑγροΤύπο, αναφέρεται στα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η παραδοσιακή γεωργία και κτηνοτροφία.

Οι αγροτικές κινητοποιήσεις σε όλη την Ευρώπη δημιουργούν εύλογους προβληματισμούς, όχι μόνο σε εμάς τους αγρότες που βιώνουμε τα αδιέξοδα στον πρωτογενή τομέα, αλλά επεκτείνεται στο σύνολο της κοινωνίας, και αυτό συμβαίνει ίσως για πρώτη φορά.

Η αλήθεια είναι ότι μπορεί κάποια προβλήματα να είναι κοινά στον πρωτογενή τομέα των κρατών μελών της Ευρώπης, όμως η γεωργία και η κτηνοτροφία στη χώρα μας έχουν τις δικές τους ιδιαιτερότητες και κυρίως στο μεγαλύτερο μέρος τους διατηρούν την παραδοσιακή τους μορφή.

Στην προσπάθεια κατανόησης του προβλήματος, δεν φτάνει μόνο να εστιάσουμε στα προβλήματα τα δικά μας ως αγρότες, αλλά επιβάλλεται πρωτίστως να δούμε τη μεγάλη εικόνα, τι συμβαίνει δηλαδή στον χώρο της αγροδιατροφής όχι μόνο στην Ευρώπη, αλλά παγκοσμίως.

Κατά καιρούς έρχονται στο φως δημοσιεύματα που αφορούν τον ελαιοκομικό τομέα της Πορτογαλίας και τα άλματα που έχει κάνει τα τελευταία χρόνια, όπως αντίστοιχα για την Τυνησία, το Μαρόκο και την Τουρκία, που και εκεί ο ελαιοκομικός τομέας αναπτύσσεται με γρήγορους ρυθμούς.

Πίσω από τα παραπάνω δεν υπάρχουν κυβερνήσεις που σχεδιάζουν και αγρότες που υλοποιούν, αλλά μεγάλες εταιρίες που δραστηριοποιούνται στον πρωτογενή ελαιοκομικό τομέα, πολυεθνικών συμφερόντων σε κάποιες περιπτώσεις, που εγκαθιστούν υπερεντατικά συστήματα ελαιώνων σε χιλιάδες στρέμματα.

Εδώ και λίγες δεκαετίες έχει ξεκινήσει μια μεγάλη ανατροπή στον πρωτογενή τομέα που εξελίσσεται πλέον ραγδαία και όπως φαίνεται ο αγροτικός κόσμος του μέλλοντος δεν θα έχει καμία σχέση με τον παλιό που όλοι, ή σχεδόν όλοι, γνωρίζουμε.

Την μεγάλη αλλαγή φέρνει η ανάπτυξη του βιομηχανικού μοντέλου γεωργίας και κτηνοτροφίας η οποία αναπτύσσεται πλέον παντού, σε μεγάλη ή μικρότερη κλίμακα.

Η άνθησή του στηρίζεται, στα διαθέσιμα κεφάλαια, στην πλήρη μηχανοποίηση, στην έρευνα και τεχνολογία, και στον αυτοματισμό της παραγωγής, ώστε να επιτυγχάνεται μεγάλος όγκος με ελάχιστα εργατικά χέρια, στοχεύοντας στο χαμηλό κόστος παραγωγής. Το πλέον ανησυχητικό μάλιστα είναι ότι στο μέλλον πολλές τροφές δεν θα παράγονται σε χωράφια, αλλά σε εργαστήρια…

Τα παραπάνω δημιουργούν νέα δεδομένα στον αγροδιατροφικό τομέα και όλα δείχνουν ότι η βιομηχανική μορφή θα εκτοπίσει βίαια την παραδοσιακή, η οποία έχοντας σοβαρά διαρθρωτικά και άλλα προβλήματα, δεν δείχνει να μπορεί να αντισταθεί.

Συνεπώς, το μέλλον φαντάζει μάλλον δυστοπικό για τη γεωργία και κτηνοτροφία που γνωρίζουμε.

Εύλογα γεννάται το ερώτημα αν υπάρχει ελπίδα֗, αν μπορεί ο πρωτογενής τομέας με τη μορφή που ξέρουμε να συνεχίσει να υφίσταται, προσφέροντας απασχόληση στην ύπαιθρο και συμβάλλοντας, έστω αναιμικά, στην πολυθρύλητη περιφερειακή ανάπτυξη.

Σε περίπτωση που αυτό δεν είναι εφικτό, και κυρίως επειδή η χώρα μας τουλάχιστον στο μεγαλύτερο μέρος της δεν προσφέρεται για την ανάπτυξη του βιομηχανικού μοντέλου -ευτυχώς από πολλές απόψεις-, οι συνέπειες σε οικονομικό, κοινωνικό και περιβαλλοντικό επίπεδο θα είναι εξαιρετικά σοβαρές και κυρίως μη αναστρέψιμες.

Ως άμεση συνέπεια, η τροφή θα πάρει βιομηχανικά χαρακτηριστικά, θα ελέγχεται πλήρως από λίγους και οι νέες γενιές ίσως δεν μάθουν ποτέ ότι η τροφή από την αγροτική επανάσταση και για 13.000 χρόνια παραγόταν από τη γη και από ανθρώπους που ήταν «δεμένοι» μαζί της…

Τα πλεονεκτήματα της «βιομηχανικής γεωργίας» είναι πολλά και μεγάλα, με κυρίαρχα τα κεφάλαια, την τεχνογνωσία, την τεχνολογία και την έρευνα, το τεράστιο μέγεθος, την επιχειρηματική διάσταση, την πλήρη καθετοποίηση και πρόσβαση στην αγορά και την ευνοϊκή μέριμνα από τα κέντρα λήψης των αποφάσεων… που επιτυγχάνεται όχι με δυναμικές κινητοποιήσεις, αλλά με άμεση πρόσβαση και επιρροή σε αυτά. Ενδεικτικά είναι τα παραδείγματα του Kalamata Olive και της Ελιάς ΠΟΠ Καλαμάτα.

Η παραδοσιακή γεωργία δεν έχει στη διάθεσή της τίποτα ή σχεδόν τίποτα από τα προαναφερθέντα. Αυτοί που την ασκούν είναι διάσπαρτοι μικροί καλλιεργητές, συνήθως μεγάλοι σε ηλικία, χωρίς διαδοχή στην αγροτική εκμετάλλευση, με μικρό και διάσπαρτο κλήρο, ανοργάνωτοι, με αδυναμία παρακολούθησης των εξελίξεων και προσαρμογή στα νέα δεδομένα.

Η αγανάκτηση που τους ωθεί να βγαίνουν στους δρόμους είναι εύλογη και δίκαιη, αλλά αρκεί ώστε να ασκήσουν «πίεση» για διαμόρφωση πολιτικής; Μάλλον όχι!

Αντιθέτως, οι κινήσεις αυτές είναι πλήρως προβλέψιμες και τελικά το ζήτημα λήγει με κάποιες παροχές από την πλευρά της πολιτείας, χωρίς, όμως, να είναι αποτέλεσμα πολιτικής και σχεδιασμού που θα τους δίνει τη δυνατότητα της βιωσιμότητας.

Και ερχόμαστε στο προκείμενο. Τι θέλουμε; Πρόσκαιρες παροχές για να «κλείσει» το ζήτημα ή αλλαγή πολιτικής; Και ποια είναι η πολιτική που μπορεί να κάνει βιώσιμη την παραδοσιακή γεωργία;

Το παραδοσιακό μοντέλο γεωργίας και κτηνοτροφίας έχει πολλές αδυναμίες, αλλά έχει και μεγάλα πλεονεκτήματα, με κύρια τη φιλικότητα προς το περιβάλλον, το πολιτιστικό απόθεμα και την γευστική και οργανοληπτική ανωτερότητα των προϊόντων της.

Το ελαιόλαδο που προέρχεται από παραδοσιακούς ελαιώνες έχει μικρότερη περιβαλλοντική επιβάρυνση και σε πολλές περιπτώσεις αρνητικό αποτύπωμα άνθρακα σε σχέση με το ελαιόλαδο των υπερεντατικών ελαιώνων. Αν, όμως, αυτή η διαφοροποίηση δεν μεταφράζεται σε πολιτική υποστήριξης, σε πληροφορία και τεκμηρίωση προς τον καταναλωτή, τότε είναι φανερό πιο ελαιόλαδο θα προτιμηθεί.

Πολιτική στήριξης για τα παραδοσιακά συστήματα γεωργίας και κτηνοτροφίας αποτελεί η δυνατότητα να αναδείξουν τα πλεονεκτήματά τους και να ανταμειφθούν για την περιβαλλοντική και κοινωνική τους προσφορά, δεδομένου ότι υπάρχουν διαθέσιμα πολλά εργαλεία (ΠΟΠ, ΠΓΕ, βιολογική πιστοποίηση, αγροτουρισμός κτλ). Αυτό που δεν υπάρχει είναι η πολιτική κατεύθυνση της ελληνικής γεωργίας. Τι γεωργία θέλουμε, ποιο είναι το μοντέλο που μας ταιριάζει και πως και με ποια εργαλεία μπορούμε να το υποστηρίξουμε.

Η παραδοσιακή γεωργία και κτηνοτροφία μπορεί να διατηρήσει τη βιωσιμότητά της, αλλά η αναγκαία συνθήκη είναι η οργάνωσή της. Η συμμετοχή δηλαδή των ανθρώπων που την ασκούν σε οργανώσεις παραγωγών και συλλογικά σχήματα που δεν θα περιορίζονται μόνο στο να συγκεντρώνουν και να διαθέτουν το προϊόν που παράγουν στην αγορά.

Πρωτίστως θα πρέπει να αποκτήσουν πολυλειτουργική διάσταση και να παράγουν πολιτική. Οι επετειακές διαμαρτυρίες είναι καλές και αναγκαίες, αλλά θα φέρουν ουσιαστικό αποτέλεσμα όταν ενταχθούν στο πλαίσιο μιας πολιτικής κατεύθυνσης, διότι από μόνες τους δεν θα προσφέρουν τίποτα περισσότερο από ψίχουλα. Χρειάζεται συστηματική δουλειά όλες τις μέρες του χρόνου και κυρίως κατανόηση του προβλήματος, τι είναι αυτό που αλλάζει, ποιες είναι οι απειλές και πως θα κερδηθεί μια θέση στο νέο κόσμο που διαμορφώνεται.

Ένας τόπος ευλογημένος σαν τον δικό μας, «ηλιοστάλακτος», αγκαλιασμένος από θάλασσα και με γη σχεδόν αμόλυντη, θα πρέπει επιτέλους να υιοθετήσει συνειδητά τη διαπίστωση του Ξενοφώντα ότι «η γεωργία είναι μητέρα και τροφός των άλλων τεχνών».

23/02/2024 05:20 μμ

Τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ενιπέα στο Ευύδριο Φαρσάλων επισκέφθηκε την Παρασκευή ο ευρωβουλευτής και επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Νίκος Παπανδρέου.

Ο κ. Παπανδρέου έγινε δεκτός από την διοίκηση του Συνεταιρισμού, με τον πρόεδρο κ. Θανάση Καραΐσκο να τον ενημερώνει για την αναπτυξιακή πορεία του συνεταιρισμού, τα ποιοτικά προϊόντα που παράγει και τις καινοτόμες δράσεις που υλοποιεί. Ο κ. Καραίσκος αναφέρθηκε και στις ανησυχίες των αγροτών της επαρχίας Φαρσάλων μετά και από τις καταστροφικές πλημμύρες του Σεπτεμβρίου, αλλά και στον κίνδυνο που αντιμετωπίζουν τα πληττόμενα χωριά να ερημώσουν, αν δεν στηριχθούν έμπρακτα από την Πολιτεία, καθώς η πλειοψηφία των αγροτών είναι άνω των 55 ετών.

Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ενιπέα κ. Νίκος Γούσιος, ζήτησε την στήριξη της Πολιτείας αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον πρωτογενή τομέα και ιδιαίτερα ενόψει των αλλαγών που προγραμματίζονται στη νέα ΚΑΠ, ώστε να συνεχίζουν να παράγουν οι νέοι στον τόπο τους.

Στον ευρωβουλευτή και επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προσφέρθηκε αλεύρι αλεσμένο από παραδοσιακό νερόμυλο, από πιλοτικό πρόγραμμα του Συνεταιρισμού και τα ποιοτικά προϊόντα και ιδιαίτερα τα όσπρια που παράγει ο Συνεταιρισμός.

Ο κ. Παπανδρέου συνεχάρη τη δραστήρια διοίκηση του Συνεταιρισμού Ενιπέα, την οποία χαρακτήρισε «πρωτοπόρα στο συνεταιριστικό κίνημα», ενώ την προσκάλεσε στις Βρυξέλλες, προκειμένου να παρουσιάσουν το πετυχημένο παράδειγμα λειτουργίας ενός συνεργατικού σχήματος. Στη συνέχεια συνομίλησε με μέλη του Φαρσαλινού Συνεταιρισμού και αγρότες της περιοχής για τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από τη νέα ΚΑΠ καθώς και για την συμβολή της στην ανάπτυξη της υπαίθρου.

Στη συνάντηση παραβρέθηκαν ο γραμματέας του Δ.Σ. Δουλκιάρογλου Μάριος, το μέλος του Δ.Σ. Ορφανίδης Αριστείδης, ο πρόεδρος της Ομάδας Βάμβακος Θανασιάς Θεόδωρος και ο διευθυντής και νομικός σύμβουλος του Συνεταιρισμού Αποστολόπουλος Γεώργιος, καθώς και η Φαρσαλινή περιφερειακή σύμβουλος Θεσσαλίας κ. Αναστασία Αδαμοπούλου.

23/02/2024 04:13 μμ

Σε νέο αποκλεισμό στο τελωνείο των Ευζώνων προχωρούν οι αγρότες της Μακεδονίας.

Στο μεταξύ οι αγρότες της Θεσσαλίας είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν, ενώ έχουν δηλώσει ότι αναμένουν την συνάντηση με τον πρωθυπουργό, η οποία φαίνεται να προγραμματίζεται μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου.

Παραμονή στο μπλόκο στον Ε65 και συνέχιση του αγώνα για την επιβίωση τους, είναι η απόφαση των αγροτών από Καρδίτσα και Φάρσαλα μετά και το τεράστιο συλλαλητήριο στην Αθήνα. Αποφάσισαν ακόμα, τη Δευτέρα (26/2), να πραγματοποιήσουν και νέο συλλαλητήριο με τρακτέρ μέσα στην πόλη της Καρδίτσας και την Τέταρτη (28/2), να πάρουν μέρος στην απεργιακή συγκέντρωση, ανταποδίδοντας την στήριξη και την αλληλεγγύη που εισπράττουν από τους εργαζόμενους όπως άλλωστε κατέδειξε το αγωνιστικό αντάμωμα στο Σύνταγμα.

Στον Πλατύκαμπο της Λάρισας, με ενθουσιασμό και χειροκροτήματα υποδέχτηκαν, αγρότες και κτηνοτρόφοι του μπλόκου, τους συναδέλφους τους με τα τρακτέρ, που, το μεσημέρι της Πέμπτης (22/2), επέστρεψαν στο μπλόκο. Στη συνέχεια ακολούθησε συνέλευση στην οποία αποφασίστηκε να παραμείνουν στο μπλόκο, πραγματοποιώντας καθημερινά κι άλλες δράσεις. Έτσι τη Δευτέρα (26/2), ημέρα που θα πραγματοποιείται σύνοδος υπουργών γεωργίας της ΕΕ, θα προχωρήσουν σε αγωνιστική δράση στο χώρο του μπλόκου.

Στα Τρίκαλα αποφάσισαν να συνεχίσουν τον αγώνα παραμένοντας στο μπλόκο. Αποφάσισαν επίσης να πραγματοποιήσουν καθημερινές δράσεις στο μπλόκο.

Ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Παιονίας και ο Αγροτικός Σύλλογος Κιλκίς ανακοινώνει:
«Τη Δευτέρα 26/2/24 και ώρα 12:00 διοργανώνουμε Παναγροτικό συλλαλητήριο στο μπλόκο του τελωνείου Ευζώνων, με τη συμμετοχή από μπλόκα της Κεντρικής Μακεδονίας και όχι μόνο. Καλούνται οι αγρότες, οι λοιποί επαγγελματικοί κλάδοι και όλοι οι πολίτες να παραβρεθούν, για να στείλουμε ένα ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση και σε όλη την Ευρώπη».

Το μπλόκο αγροτών στον κόμβο Φιλώτα ανακοινώνει τα εξής:
«Οι αγρότες και κτηνοτρόφοι εδώ και 26 μέρες είμαστε στο μπλόκο μας ώστε να αναγκαστεί η κυβέρνηση να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματά μας. Συντονιστήκαμε όλο το προηγούμενο διάστημα πανελλαδικά με τους συναδέλφους μας σε διάφορες συσκέψεις, συλλαλητήρια, κλεισίματα δρόμων, τελωνείων, πανελλαδικό συλλαλητήριο. Βγαίνουμε μέσα από αυτή τη διαδικασία κερδισμένοι. Όχι γιατί δικαιώθηκαν τα αιτήματα επιβίωσης που έχουμε αλλά γιατί δώσαμε έναν αγώνα δίκαιο μαζί με όλους τους συναδέλφους πανελλαδικά τον οποίο αγκάλιασε και ολόκληρη η κοινωνία. Γιατί τα αιτήματά μας αφορούν ολόκληρο το λαό και την ακρίβεια που πλήττει όλους μας.
Μετά από την συνέλευση του μπλόκου αποφασίσαμε, σήμερα Παρασκευή (23/02), συντεταγμένα να επιστρέψουμε στα χωριά μας.
Όμως ο αγώνας μας δεν τελειώνει εδώ. Θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε με διάφορες μορφές πάλης μέχρι να δικαιωθούν στο σύνολο τα αιτήματά μας γιατί είναι ζήτημα επιβίωσης.
Στηρίζουμε την πανελλαδική απεργία στις 28 Φλεβάρη, μέρα όπου συμπληρώνεται και ένας χρόνος από το έγκλημα στα Τέμπη και με αυτόν τον τρόπο εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας όπως την εισπράξαμε και εμείς όλο το προηγούμενο διάστημα».

Επίσης οι αγρότες των Σερρών αποχώρησαν από τα μπλόκα, αναφέροντας πως «ο αγώνας δεν σταματάει αλλά παίρνει άλλη μορφή».