Μια από τις μεταρρυθμίσεις που δεν προφτάσαμε να ολοκληρώσουμε ακόμα είναι η μεταρρύθμιση του ΕΛΓΑ. Αυτό τόνισε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την ομιλία του στην παρουσίαση του Αναπτυξιακού Προγράμματος για τη Θεσσαλία του 2030.
Και πρόσθεσε: «Παρότι ο ΕΛΓΑ στάθηκε δίπλα στους αγρότες, στάθηκε με ταχύτητα, αλλά η συνολική μεταρρύθμιση του πώς, όχι το πώς αποζημιώνουμε αλλά το πώς χρεώνουμε ανάλογα με την επικινδυνότητα των καλλιεργειών, είναι κάτι το οποίο θα μας απασχολήσει σύντομα, στη δεύτερη τετραετία μας».
Στην συνέχεια έκανε αναφορά στα σκόρδα στον Πλατύκαμπο. «Για προσέξτε, λοιπόν, τι γίνεται εκεί, 1.300 στρέμματα, βγάζουμε το καλύτερο σκόρδο στον κόσμο, αλλά δεν πρέπει να το λέμε εμείς, δεν αρκεί να το λέμε εμείς, «τι ωραία που είναι τα σκόρδα μας», κάποιος πρέπει να μας το πιστοποιήσει αυτό.
Λοιπόν προσέρχεται και συνεργάζεται ένας συνεταιρισμός με το πανεπιστήμιο, γίνεται μία πιστοποίηση και ξαφνικά έρχεται μία εταιρεία από την Ιαπωνία και υπογράφει στις αρχές Μαΐου το πρώτο συμβόλαιο για αγορές σκόρδων για συμπληρώματα, γιατί τώρα έχουμε και «με τη βούλα» το καλύτερο σκόρδο.
Κι αυτό ξέρετε τι σημαίνει, μου έλεγαν οι παραγωγοί; Από 2 ευρώ, 6 ευρώ. Για να μπορούμε να «ξεκλειδώσουμε» αξία την οποία κάποιοι άλλοι την έπαιρναν εκτός Ελλάδος και την οποία πρέπει επιτέλους να προφυλάξουμε ως εθνικό πλούτο».
Για το μέλλον του αγροτικού τομέα ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι «το μέλλον δεν είναι μόνο οι κλασικές επιδοτήσεις, τις οποίες αυτή η κυβέρνηση μπόρεσε με μεγάλη προσπάθεια να διασφαλίσει. Είναι πώς θα μετατρέψουμε συνολικά τον πρωτογενή μας τομέα σε έναν τομέα ο οποίος θα είναι ανταγωνιστικός, ο οποίος θα κάνει χρήση της καινοτομίας, ο οποίος θα εκπαιδεύει τους αγρότες μας - είμαστε πολύ χαμηλά ακόμα στην κατάρτιση των αγροτών - και φυσικά μια αγροτική παραγωγή η οποία θα είναι βιώσιμη. Το ξέρουμε καλά, εκεί πηγαίνουν τα ευρωπαϊκά λεφτά. Πρέπει όλοι να προσαρμοστούμε».
Αυτοψία στις καλλιέργειες, που υπέστησαν ζημιές από τις έντονες βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών στην Καρδίτσα πρόκειται να κάνουν άμεσα συνεργεία του ΕΛΓΑ.
Σύμφωνα με ενημέρωση από τον ΕΛΓΑ του πρώην Υπουργού Δικαιοσύνης και υποψήφιου Βουλευτή Καρδίτσας της ΝΔ, Κώστα Τσιάρα, θα γίνει αποτίμηση της ζημιάς και θα γίνει προσπάθεια, ώστε να εξευρεθεί λύση για την αποζημίωση των πληγέντων παραγωγών. Μάλιστα την ερχόμενη εβδομάδα θα μεταβεί στο νομό ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ κ. Λυκουρέντζος. «Ο ΕΛΓΑ βρίσκεται δίπλα στους αγρότες και είμαι σίγουρος πως το ίδιο θα πράξει και τώρα. Το απέδειξε εμπράκτως όταν η Καρδίτσα επλήγη από τον «ΙΑΝΟ» και για πρώτη φορά αποζημίωσε το φυτικό κεφάλαιο στο 100% της ασφαλιζόμενης αξίας και όχι στο 80%, όπως προέβλεπε ο Κανονισμός», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τσιάρας.
Ωστόσο επιφυλακτικοί είναι οι παραγωγοί που έχουν ζημιές και γνωρίζουν ότι ο Κανονισμός δεν αιτιολογεί αποζημιώσεις.
Σε δηλώσεις στον ΑγροΤύπο ο Κώστας Τζέλλας, πρόεδρος Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, ανέφερε ότι «ο ΕΛΓΑ δεν έχει κάνει μέχρι σήμερα αναγγελίες ζημιάς γιατί δεν δικαιολογεί αποζημιώσεις.
Οι βροχές αναγκάζουν επανασπορές στα βαμβάκια και δεν μπορούν να γίνουν κοπές στα τριφύλλια. Επίσης έχει πάει πίσω η καλλιέργεια καλαμποκιού. Γιατί το monitoring το έχουν μόνο για ελέγχους και δεν το χρησιμοποιούν για αποζημιώσεις; Τις ζημιές θα μπορούν να τις δουν, αφού λένε ότι λειτουργεί σωστά.
Με τις επανασπορές στα βαμβάκια θα έχουμε μείωση των αποδόσεων. Για την Καρδίτσα αναφέρει το ΦΕΚ ότι θα πρέπει να παραδίνει ο παραγωγός 306 κιλά ανά στρέμμα για να εισπράξει την ειδική ενίσχυση στο βαμβάκι. Με τα σημερινά δεδομένα το ανώτερο που μπορεί να φτάσει είναι τα 270 έως τα 300 κιλά. Δηλαδή θα μείνουν εκτός ενίσχυσης οι βαμβακοπαραγωγοί. Τέλη της εβδομάδας θα πάμε στον ΕΛΓΑ της Λάρισας για να δούμε τι θα γίνει με τις ζημιές στις καλλιέργειες λόγω των βροχοπτώσεων και να μπορεί το «υπηρεσιακό» ΥπΑΑΤ να αναλάβει πρωτοβουλίες για το πρόβλημα».
Στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί με τις ζημιές από τον παγετό του Απριλίου και τις δυσμενείς καιριμές συνθήκες των προηγούμενων ημερών, αναφέρονται σε κοινή επιστολή του Δήμου Τρίπολης και του Αγροτικού Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμό Αρκαδίας «η ΕΝΩΣΗ» προς τον ΕΛΓΑ.
Η επιστολή αναφέρει τα εξής:
«Με την παρούσα επιστολή θα θέλαμε να σας γνωστοποιήσουμε ότι έχουμε γίνει αποδέκτες αντιδράσεων από παραγωγούς της περιοχής μας, σχετικά με ζημιές σε καλλιέργειες, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών, οι οποίες χρήζουν την άμεση παρέμβαση των υπηρεσιών του ΕΛΓΑ.
Οι ζημιές αυτές, πέρα από τις πληροφορίες που έχουμε λάβει από τα 650 και πλέον μέλη του Συνεταιρισμού μας, αλλά και από τους παραγωγούς με τους οποίους συνεργαζόμαστε καθημερινά, έχουν επιβεβαιωθεί και από επιτόπιους ελέγχους σε κτήματα από τους γεωπόνους τού Συνεταιρισμού και του Δήμου Τρίπολης.
Πιο συγκεκριμένα, ο ΕΛΓΑ Τρίπολης δεν έχει βγάλει αναγγελία για δηλώσεις ζημιάς από τον παγετό του Απριλίου στις όψιμες ποικιλίες κερασιών αλλά και στις βυσσινιές. Η ζημιά στις εν λόγω καλλιέργειες είναι πράγματι αξιοσημείωτη καθώς σύμφωνα με στοιχεία του μετεωρολογικού σταθμού που έχει εγκαταστήσει ο Αγροτικός Κτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Αρκαδίας στις Ρίζες Τεγέας, η θερμοκρασία στις 7 Απριλίου 2023 άγγιξε τους - 1,53 βαθμούς Κελσίου.
Επίσης, ο ΕΛΓΑ θα πρέπει να λάβει μέτρα για την ενίσχυση του εισοδήματος των παραγωγών μήλων, καθώς οι κόκκινες ποικιλίες κυρίως αλλά και η ποικιλία Delicious Πιλαφά Τριπόλεως, εμφανίζουν μειωμένο ποσοστό καρπόδεσης. Το γεγονός αυτό οφείλεται σε συνδυασμό παραγόντων, όπως
- τις υψηλές θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια του χειμώνα, που οδήγησαν τα δέντρα να μην συμπληρώσουν τις απαιτούμενες ώρες ψύχους για τη διαφοροποίηση των οφθαλμών,
- τον παγετό του Απριλίου και γενικότερα τις χαμηλές θερμοκρασίες και τις βροχοπτώσεις που επικράτησαν κατά την διάρκεια της ανθοφορίας, πού περιόρισαν τις πτήσεις των μελισσών και
- τις μεγάλες διαφορές θερμοκρασίας ημέρας-νύχτας που σημειώθηκαν με αποτέλεσμα να παρατηρείται απόρριψη των καρπιδίων.
Τέλος, οι συνεχόμενες βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών έχουν δημιουργήσει τεράστια ζημιά στις καλλιέργειες που προορίζονταν για κοπή σανού, καθώς δεν μπορούν να γίνουν κοπές, να αποξηραθούν και να αποθηκευτούν τα προϊόντα όπως πρέπει, χωρίς να υπάρξει ποιοτική υποβάθμιση. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα οι παραγωγοί που καλλιεργούν σανοδοτικά φυτά να μην πάρουν εισόδημα, τη στιγμή που όλα τα καλλιεργητικά έξοδα έχουν ήδη γίνει. Θα πρέπει ο ΕΛΓΑ να λάβει σοβαρά υπόψη του το πρόβλημα αυτό και να μεριμνήσει για την αποζημίωση των πληγέντων παραγωγών.
Παρακαλούμε για τις ενέργειές σας και να μας ενημερώσετε σχετικά».
Σφοδρότατες χαλαζοπτώσεις έπληξαν την προηγούμενη εβδομάδα (Τετάρτη - 17/5/2023) αγροτικές καλλιέργειες, σε πολλές περιοχές της Ημαθίας και της Πέλλας.
Σύμφωνα με το σχετικό ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου, τις μεγαλύτερες ζημιές έχουν τα φρούτα που είναι στην περίοδο συγκομιδής.
Χιλιάδες στρέμματα ροδάκινα επιτραπέζια και συμπύρηνα, νεκταρίνια, δαμάσκηνα, βερίκοκα, κεράσια, ακτινίδια, αχλάδια, μήλα, βαμβάκια, σιτηρά, καλαμπόκια, ηλιόσπορα και ανοικτά κηπευτικά, στις περιοχές που εκδηλώθηκε το καιρικό φαινόμενο, έχουν υποστεί σχεδόν ολική καταστροφή, ενώ ειδικά σε πολλές περιπτώσεις έχει πληγεί και το φυτικό κεφάλαιο.
Σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου του ΕΛΓΑ, Ανδρέα Λυκουρέντζου, από σήμερα Δευτέρα (22 Μαΐου), θα ενισχυθεί το υποκατάστημα Βέροιας του Οργανισμού με εκτάκτους υπαλλήλους γεωπόνους - εκτιμητές.
Μάμιστα, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ, υπάρχει έγκριση απο το Συμβούλιο της Επικράτειας (ΣτΕ) για την κατ´ εξαίρεση - λόγω ζημιών από καιρικά φαινόμενα - πρόσληψη εκτός των απαγορεύσεων εξαιτίας των εκλογών.
Στο μεταξύ έχουν ήδη ξεκινήσει οι επισημάνσεις ζημιάς από τα στελέχη του Οργανισμού στις πληγείσες περιοχές, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ. Οι εκτιμήσεις θα ξεκινήσουν από τις ζημιές λόγω παγετού στα βερίκοκα και θα ακολουθήσουν οι βροχοπτώσεις στα κεράσια (σκασίματα), ενώ στην συνέχεια θα ξεκινήσουν οι εκτιμήσεις ζημιών από χαλάζια.
Μεγάλες ζημιές στις αγροτικές καλλιέργειες είχαμε από την χαλαζόπτωση, της Τετάρτης (17/5), στην περιοχή Τραγανό της Ηλείας. Σε απόγνωση βρίσκονται οι παραγωγοί που είδαν τους κόπους της χρονιάς να καταστρέφονται.
Ο κ. Δημήτρης Τσάκωνας, παραγωγός και πρόεδρος Ομάδας Παραγωγών Εσπεριδοειδών «Δίας» Τραγανού, δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι «το χαλάζι έπεσε την Τετάρτη και έκανε μεγάλες ζημιές στο καρπούζι και στις πατάτες που σε λίγες ημέρες θα ξεκινούσε η συγκομιδή αλλά και στα πορτοκάλια που ήταν στο καρπίδιο. Υπάρχουν μεγάλες ζημιές στις καλλιέργειες και ζητάμε από τον ΕΛΓΑ να κάνει σωστές εκτιμήσεις για να καταβληθούν οι αποζημιώσεις».

Το πρωί της Πέμπτης (18/5), επόπτες από τον ΕΛΓΑ της Πάτρας επισκέφθηκαν τα χωράφια στην περιοχή του Τραγανού και έδειξαν να μην δέχονται την ολική ζημιά που έχει υποστεί το καρπούζι, κάτι που έφερε εκνευρισμό και αντιδράσεις από την πλευρά των παραγωγών της περιοχής, που πληρώνουν τις ασφαλιστικές εισφορές και απαιτούν δίκαιες αποζημιώσεις.
Ο κ. Θεόδωρος Βασιλόπουλος, Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, ανέφερε στον ΑγροΤύπο ότι «η επαναλαμβανόμενη άσχημη συμπεριφορά των γεωπόνων - εκτιμητών του ΕΛΓΑ στρέφεται κατά των αγροτών που έχουν πάθει ζημιά στην παραγωγή τους. Κάποτε αυτό πρέπει να σταματήσει. Ο ΕΛΓΑ χρηματοδοτείται από τις ασφαλιστικές εισφορές των αγροτών και θα πρέπει να έχουν καλύτερη αντιμετώπιση. Αν τα καρπούζια χάσουν την πρωιμότητα και βγουν όψιμα θα έχουν μειωμένη τιμή. Ούτε μπορείς να επιβάλλεις στους παραγωγούς να πληρώσουν για να βάλουν αντιχαλαζικά. Με όλα αυτά που κάνουν στον ΕΛΓΑ θα αναγκάσουν τους παραγωγούς να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις όχι για τις αποζημιώσεις αλλά για αυτές τις συμπεριφορές».
Σημαντικές ζημίες σε δενδρώδεις και αροτραίες καλλιέργειες είχαμε από την μεγάλη χαλαζόπτωση που έπληξε, την Τετάρτη (17/5), πολλές περιοχές της Ημαθίας και της Πέλλας.
Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο παραγωγός ροδακινιών από τη Νάουσα κ. Μάκης Αντωνιάδης, «χτυπήθηκαν πολλές περιοχές του κάμπου σε Νάουσα και Βέροια. Η ζημιά είναι ανεπανόρθωτη αυτή την περίοδο για όλες τις ποικιλίες. Βέβαια τις μεγαλύτερες ζημιές έχουν τα φρούτα που είναι στην περίοδο συγκομιδής. Αναμένουμε τις εκτιμήσεις και τις αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ».
Από την πλευρά του ο Τάσος Χαλκίδης, παραγωγός από την Βέροια, τόνισε στον ΑγροΤύπο ότι «περίπου το μισό του κάμπου της Ημαθίας και πολλές περιοχές της Πέλλας χτυπήθηκαν από το χαλάζι και την μεγάλη βροχόπτωση που ακολούθησε. Πολλά χωριά, όπως Αρχάγγελος, Σκύδρα, ορεινή Αλμωπία, Αγία Τριάδα, αλλά και η Επισκοπή, έχουν σημαντικές ζημιές. Σε πείπου 15 ημέρες θα ξεκινούσε η συγκομιδή σε ροδάκινα και νεκταρίνια και τώρα όλα αυτά είναι μη εμπορεύσιμα. Πολλά βαμβακοχώραφα έχουν πλημμυρίσει και έπαθαν ζημιά. Οι παραγωγοί έκαναν όλα τα καλλιεργητικά έξοδα και τώρα πρέπει να αποζημιωθούν. Άμεσα η νέα κυβέρνηση πρέπει να αλλάξει τον Κανονισμό Ασφάλισης του ΕΛΓΑ γιατί έχουν αυξηθεί τα ακραία καιρικά φαινόμενα».
Ακραία καιρικά φαινόμενα με ισχυρό χαλάζι έπληξαν την ορεινή Αλμωπία, κυρίως περιοχές σε Αρχάγγελο και Περίκλεια. Ο κ. Γιάννης Τσολάκης, παραγωγός από την Αριδαία, δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι «το χαλάζι χτύπησε ταυτόχρονα από δύο πλευρές τον κάμπο της Αλμωπίας, ανατολικά και δυτικά. Οι ζημιές για όλα τα πυρηνόκαρπα που ήταν στην συγκομιδή είναι μεγάλες. Είναι μια δύσκολη χρονιά φέτος για τους παραγωγούς».
Ο κ. Θωμάς Δεληγιάννης, παραγωγός από την Αλεξάνδρεια, τόνισε στον ΑγροΤύπο ότι «χαλάζι χτύπησε τα χωριά Καμποχώρι, Επισκοπή και Λουτρό. Ήταν τόσο μεγάλη η διάρκεια του φαινομένου που ακόμη και την επόμενη ημέρα τα χωράφια ήταν κάτασπρα σαν να είχε χιονίσει. Τα νεκταρίνια ήταν να συγκομιστούν σε 15 ημέρες. Το χαλάζι τα έκανε μη εμπορεύσιμα. Η ζημιά στα νεκταρίνια είναι ολική 100%. Όμως ζημιά έπαθε σε πολλές περιπτώσεις και το φυτικό κεφάλαιο. Θα υπάρξει πρόβλημα και τον επόμενο χρόνο στην παραγωγή».
Πήρε ΦΕΚ η τροποποιητική απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών η οποία αφορά τις διαδικασίες επιχορήγησης αποζημιώσεων αγροτών για ζημιές από θεομηνίες.
Συγκεκριμένα, το τελευταίο εδάφιο της παραγράφου 1 του Άρθρου 5, που ανέφερε ότι: «Η Διεύθυνση Κρατικής Αρωγής του Υπουργείου Οικονομικών μπορεί να ζητά από τις επιχειρήσεις επιπρόσθετα δικαιολογητικά, στο πλαίσιο ελέγχου νομιμοποίησης των δικαιούχων», τροποποιείται ως εξής: «Η Διεύθυνση Κρατικής Αρωγής του Υπουργείου Οικονομικών στο πλαίσιο της συγκέντρωσης των απαραίτητων δικαιολογητικών καθώς και η Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Οικονομικών στο πλαίσιο ελέγχου, εκκαθάρισης και πληρωμής των δαπανών δύνανται να ζητούν την προσκόμιση επιπρόσθετων δικαιολογητικών».
Επίσης η παράγραφος 2 του άρθρου 5, που ανέφερε ότι: «Ειδικά στις περιπτώσεις επιχορήγησης αγροτικών εκμεταλλεύσεων και αγροτών των άρθρων 11 και 12 του ν. 4797/2021, αντίστοιχα, απαιτείται επιπλέον η προσκόμιση αποδεικτικού υποβολής δήλωσης ενιαίας ενίσχυσης στο Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Ελέγχου (ΟΣΔΕ) και αποδεικτικό εκπλήρωσης της υποχρέωσης καταβολής της ασφαλιστικής εισφοράς στον Οργανισμό Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ)», τροποποιείται ως εξής: «Ειδικά στις περιπτώσεις επιχορήγησης αγροτικών εκμεταλλεύσεων και αγροτών των άρθρων 11 και 12 του ν. 4797/2021, αντίστοιχα, απαιτείται επιπλέον των δικαιολογητικών των περιπτώσεων α έως και ζ, καθώς και θ της παρ. 1, η προσκόμιση αποδεικτικού υποβολής δήλωσης ενιαίας ενίσχυσης στο Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Ελέγχου (ΟΣΔΕ) και αποδεικτικό εκπλήρωσης της υποχρέωσης καταβολής της ασφαλιστικής εισφοράς στον Οργανισμό Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ) για το έτος της θεομηνίας».
Δηλαδή εκτός του ΟΣΔΕ και της καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών ΕΛΓΑ θα απαιτηθούν:
α. Πρακτικό εκτίμησης ζημιών υπογεγραμμένο από την αρμόδια επιτροπή κρατικής αρωγής.
β. Βεβαίωση της Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών της Γενικής Γραμματείας Υποδομών του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, με την οποία βεβαιώνεται ότι δεν έχει εγκριθεί δωρεάν κρατική αρωγή για τις ίδιες ζημιές κτισμάτων με βάση το άρθρο 10 του ν. 2576/1998, όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 84 του ν. 4313/2014 και ισχύει, ούτε εκκρεμεί σε αυτήν σχετική αίτηση.
γ. Υπεύθυνη Δήλωση ότι ο δικαιούχος δεν αποζημιώνεται από άλλον φορέα για τις ζημιές της παρ. 3 του άρθρου 4 του ν. 4797/2021.
δ. Βεβαίωση της ασφαλιστικής εταιρίας στην οποία εμφανίζεται το συνολικό ύψος αποζημίωσης που έλαβε ή πρόκειται να λάβει ο δικαιούχος ή άλλως Υπεύθυνη Δήλωση του δικαιούχου περί μη ύπαρξης ασφαλιστικού συμβολαίου με βεβαιωμένο το γνήσιο της υπογραφής.
ε. Ενιαίο Πιστοποιητικό Δικαστικής Φερεγγυότητας τελευταίου τριμήνου.
στ. Γενικό Πιστοποιητικό από το Γ.Ε.Μ.Η. τελευταίου τριμήνου, όπου προβλέπεται.
ζ. Πιστοποιητικό ισχύουσας εκπροσώπησης της εταιρείας από το Γ.Ε.Μ.Η. τελευταίου τριμήνου, όπου προβλέπεται
.....
θ. Άδεια λειτουργίας της επιχείρησης ή λοιπές άδειες που προβλέπονται από το θεσμικό πλαίσιο
Διαβάστε την τροποποιητική απόφαση στο ΦΕΚ (εδώ)
Ατέλειωτη ουρά και μεγάλος χρόνος αναμονής ταλαιπωρούν τους αγρότες που πρέπει να καταθέσουν τις δηλώσεις ζημιάς για τον ΕΛΓΑ στα κατά τόπους δημαρχεία της χώρας.
Αυτό έγινε και την Τετάρτη (10/5), στο δημαρχείο Βέροιας, με τους αγρότες που υπέστησαν ζημίες από τα πρόσφατα έντονα καιρικά φαινόμενα και θέλησαν να κάνουν τις δηλώσεις ζημιάς.
Θυμίζουμε ότι σε κάθε δήμο υπάρχουν υπάλληλοι που έχουν υπογράψει σύμβαση με τον ΕΛΓΑ και αναλαμβάνουν την όλη διαδικασία.
Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Στέφανος Νταούκας, διευθυντής της Κοινοπραξίας Συνεταιρισμών Ομάδων Παραγωγών Ημαθίας, «πρόκειται για μια διαδικασία εξαιρετικά αναχρονιστική. Οι αγρότες, μετά τις ζημίες που υπέστησαν στην παραγωγή τους, υποχρεούνται να υποβληθούν στην ταλαιπωρία μιας ατέλειωτης αναμονής ψάχνοντας να βρούνε το δίκιο τους. Ο συγκεκριμένος τρόπος υποβολής δηλώσεων ζημίας ανάγεται σε άλλες εποχές με ουρές και ταλαιπωρίες.
Θα μπορούσε να εφαρμοστεί μια άλλη πιο σύγχονη μέθοδος. Τα Κέντρα Υποβολής Δηλώσεων (ΚΥΔ) θα μπορούσαν να κάνουν τις δηλώσεις ζημιάς του ΕΛΓΑ. Στα ΚΥΔ γίνεται η δήλωση ΟΣΔΕ και υπάρχουν ήδη τα στοιχεία από την καταγραφή των αγροτεμαχίων και του ζωικού κεφαλαίου κάθε παραγωγού. Θα ήταν πολύ εύκολο να υπάρξει μια «γέφυρα» του ΕΛΓΑ με το gov.gr και να πάρει τα στοιχεία με τις ζημιές από τα ΚΥΔ άμεσα. Έτσι θα μπορούσε κάλλιστα να αποφευχθεί όλη αυτή η ταλαιπωρία των αγροτών αλλά και η ταυτόχρονη επιβάρυνση της λειτουργίας του κάθε Δημαρχείου».
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου, το συγκεκριμένο θέμα συζητήθηκε στο ΔΣ του ΕΛΓΑ που έγινε την Τετάρτη (10/5) και το βλέπει θετικά η διοίκηση του Οργανισμού. Μάλιστα θα μπορούσε να εφαρμοστεί από φέτος πιλοτικά σε όλη χώρα.
Αν και ακόμα δεν ξεκίνησε η υποβολή αιτήσεων ΟΣΔΕ με τροποποιητική Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ), που πήρε ΦΕΚ, καθορίζονται η διαδικασία υποβολής της ετήσιας Ενιαίας Δήλωσης Καλλιέργειας/Εκτροφής και οι τρόποι καταβολής της ειδικής ασφαλιστικής εισφοράς υπέρ ΕΛΓΑ για το 2023.
Ειδικότερα στην τροποποιητική απόφαση, μεταξύ άλλων, καθορίζεται ο τρόπος εξουσιοδότησης του ΕΛΓΑ να εισπράξει την ειδική ασφαλιστική εισφορά αγροτών από τον τραπεζικό τους λογαριασμό με την πληρωμή της ενίσχυσης. Στην περίπτωση αυτή οι παραγωγοί οφείλουν να υπογράφουν το έντυπο της Δήλωσης Καλλιέργειας/Εκτροφής και το γνήσιο της υπογραφής του ίδιου του υπόχρεου ή άλλου νόμιμα εξουσιοδοτημένου για το σκοπό αυτό προσώπου να βεβαιώνεται αρμοδίως, σύμφωνα με το νόμο.
Η είσπραξη πραγματοποιείται κυρίως κατά το χρόνο που πρόκειται να κατατεθούν σε αυτόν οι τυχόν απαιτήσεις τους από το Δημόσιο, όπως η ενιαία ενίσχυση, η καταβολή ενισχύσεων από καθεστώτα ή παράλληλες δράσεις κ.λ.π. Η πρώτη χρέωση του λογαριασμού θα πραγματοποιείται οπωσδήποτε μέχρι το τέλος του έτους αναφοράς της Δήλωσης Καλλιέργειας/Εκτροφής.
Στα Παραρτήματα της ΚΥΑ αναγράφονται οι Πίνακες με την ασφαλιζόμενη αξία και την ειδική ασφαλιστική εισφορά σε φυτική και ζωική παραγωγή για το έτος 2023.
Διαβάστε το ΦΕΚ (εδώ)
Καταβλήθηκε από τον ΕΛΓΑ την Τρίτη, 9 Μαΐου 2023, το υπόλοιπο των αποζημιώσεων για καλλιέργειες, οι οποίες επλήγησαν στο Προανθικό Στάδιο από τον «Παγετό Άνοιξη 2021».
Με την σημερινή πληρωμή συμπληρώνεται το 100% της αξίας των αποζημιώσεων σε 960 δικαιούχους παραγωγούς των Υποκαταστημάτων Τρίπολης, Αλεξανδρούπολης και Κοζάνης, ύψους 1.109.398 ευρώ.
Από τον ΕΛΓΑ υποστηρίζουν ότι συνεχίζεται η επεξεργασία των ενστάσεων των παραγωγών, οι οποίοι υπάγονται στα Υποκαταστήματα του Οργανισμού Βέροιας και Λάρισας, ώστε στο άμεσο μέλλον να εξοφληθούν και αυτοί.
Με την υπογραφή νέας Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) συνεχίζονται οι αποζημιώσεις αγροτών που επλήγησαν από τις πυρκαγές του 2021.
Συγκεκριμένα υπεγράφη από τον Υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη και τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Γεώργιο Γεωργαντά, η σχετική ΚΥΑ για τις προκαταβολές αποζημιώσεων.
Η ενίσχυση, με τη μορφή προκαταβολής, αφορά την αποζημίωση των πληγεισών αγροτικών εκμεταλλεύσεων από τις πυρκαγιές:
α) της 28ης Ιουλίου 2021 σε περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και της 2ας έως και 5ης Αυγούστου 2021 σε περιοχές των Περιφερειακών Ενοτήτων Μεσσηνίας, Αρκαδίας, Λακωνίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου και Ηλείας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας,
β) αρχής γενομένης της 3ης Αυγούστου 2021 σε περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Ευβοίας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, της 5ης Αυγούστου 2021 σε περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Φωκίδας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και της 6ης Αυγούστου 2021 σε περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας,
γ) της 26ης και 31ης Ιουλίου 2021 σε περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, της 27ης Ιουλίου 2021 σε περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής της Περιφέρειας Αττικής και της 3ης Αυγούστου 2021 σε περιοχές των Περιφερειακών Ενοτήτων Βορείου Τομέα Αθηνών και Ανατολικής Αττικής της Περιφέρειας Αττικής,
δ) της 20ης Μαΐου 2021 σε περιοχές των Περιφερειακών Ενοτήτων Κορινθίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου και Δυτικής Αττικής της Περιφέρειας Αττικής.
Η πληρωμή θα είναι συνολικού ύψους 691.740 ευρώ. Το ποσό αυτό θα χορηγηθεί από τον Τακτικό Προϋπολογισμό στον ΕΛΓΑ για να πραγματοποιηθεί η διαδικασία της πληρωμής τις επόμενες ημέρες.
Διαβάστε την απόφαση (εδώ)
Σύσκεψη έγινε, το Σάββατο (22/4), στην Βέροια, μεταξύ των Συνεταιρισμών και Οργανώσεων Παραγωγών της Ημαθίας, Πέλλας και Θεσσαλίας, μετά από κάλεσμα της ΕΘΕΑΣ, με θέμα τις πληρωμές αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ για την καρπόπτωση σε ροδάκινα και νεκταρίνια εξαιτίας βροχοπτώσεων.
Επίσης συζητήθηκε το θέμα της πληρωμής ενισχύσεων de minimis στους παραγωγούς.
Αποφασίστηκε ομόφωνα η ανάληψη δράσεων σε δύο κατευθύνσεις: στο πολιτικό και κυρίως στο νομικό επίπεδο. Έτσι, πέρα από τις παρεμβάσεις στην πολιτική εξουσία, δίνεται ιδιαίτερο βάρος στις νομικές ενέργειες, αρχικά με εξώδικο προς το ΔΣ του ΕΛΓΑ, καλώντας τον οργανισμό να εφαρμόσει τον Κανονισμό, ενώ σε επόμενο στάδιο προαναγγέλθηκαν και αγωγές σε βάρος του ΕΛΓΑ με στόχο να ληφθούν δικαστικές αποφάσεις που θα δικαιώσουν τους παραγωγούς.
Στο πάνελ των ομιλητών συμμετείχαν ο Αντιπρόεδρος της ΕΘΕΑΣ κ. Χρήστος Γιαννακάκης, ο πρόεδρος του Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Τυρνάβου κ. Χρήστος Τσιτσιρίγκος, ο πρόεδρος του ΑΣ Πέλλας κ. Μιχάλης Φαρμάκης, ο πρόεδρος του ΣΕΑΣ Πέλλας κ. Νίκος Μηνάς, ο πρόεδρος του ΑΣ Νάουσας κ. Κώστας Ταμπακιάρης και ο νομικός σύμβουλος της Κοινοπραξίας Συνεταιρισμών Ο.Π. Ημαθίας κ. Δημήτρης Ζυγουλιάνος.
«Ο Κανονισμός του ΕΛΓΑ δεν χρειάζεται αναθεώρηση, είναι ξεκάθαρος και αναφέρει ότι καλύπτει ζημιές στην παραγωγή που προκλήθηκαν από υπερβολικές ή άκαιρες βροχοπτώσεις», τόνισε ο κ. Γιαννακάκης και συνέχισε λέγοντας ότι η άρνηση του ΕΛΓΑ να αποζημιώσει για τις βροχοπτώσεις, οδηγεί στη «λύση» του de minimis, με αποτέλεσμα οι παραγωγοί να εισπράττουν μετά βίας το ένα τέταρτο αυτών που δικαιούνται.
Στα «ψίχουλα» των πρόσφατων αποζημιώσεων αναφέρθηκε στην τοποθέτησή του και ο πρόεδρος του ΑΣ Νάουσας κ. Ταμπακιάρης Κώστας, καλώντας σε δυναμική αντίδραση, ώστε να μην παγιωθούν αυτά τα μικροποσά αποζημιώσεων στο μέλλον.
Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του ΑΣ Νάουσας κ. Κώστας Ταμπακιάρης, «για τα de minimis αρχικά ανακοίνωσε με δελτίο τύπου αποζημιώσεις 150 και 135 ευρώ ανά στρέμμα σε μια λίστα συγκεκριμένων ποικιλιών. Στη συνέχεια μας ανέφεραν ότι θα μειωθούν τα ποσά για να ενταχθούν όλες οι ποικιλίες. Τελικά πλήρωσαν λιγότερα ποσά αλλά παρέμειναν εκτός λίστας αποζημιώσεων βασικές ποικιλίες ροδάκινων και νεκταρινιών.
Επίσης δεν αποζημιώθηκαν ποικιλίες που λόγω της βροχόπτωσης σάπισαν στις αποθήκες των συνεταιρισμών.
Όσον αφορά το πρόβλημα με τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ λόγω των ζημιών στα φρούτα από τις βροχοπτώσεις τόνισα ότι με υποσχέσεις δεν μπορεί να λυθεί. Όλοι οι συνεταιριστές συμφώνησαν ότι ήρθε η ώρα να συγκρουστούμε, μαχητικά και διεκδικητικά, ώστε οι παραγωγοί να πάρουν αυτό που δικαιούνται.
Έχει έχει ήδη διατεθεί το σύνολο των διαθέσιμων πόρων για τα de minimis, συνεπώς σε μια ενδεχόμενη φετινή καταστροφή από βροχοπτώσεις κανείς δεν μπορεί να υπολογίζει σε αποζημιώσεις de minimis. Δηλαδή αν δεν αλλάξει στάση ο ΕΛΓΑ, οι παραγωγοί θα μείνουν εντελώς ακάλυπτοι.
Η τοποθέτησή μου είναι ότι πρέπει να λυθεί το θέμα με τον ΕΛΓΑ πριν τις εκλογές. Σε αντίθετη περίπτωση θα συζητάμε ξανά τα ίδια τα επόμενα τέσσερα χρόνια».
Μεγάλες καταστροφές στις υπαίθριες καλλιέργειες, στην περιοχή της Ηλείας, είχαμε τη Δευτέρα του Πάσχα, εξαιτίας της έντονης χαλαζόπτωσης.
Το χαλάζι, που έπεσε για περίπου 30 λεπτά, προκάλεσε ζημιές σε καλλιέργειες πατάτας, καρπουζιού, ελιάς και αμπελιών (σταφίδα).
Για το θέμα των αποζημιώσεων έγιναν αλλεπάλληλες συνεννοήσεις και συσκέψεις, κινητοποιήθηκαν πολιτικοί παράγοντες του τόπου αλλά και η τοπική αυτοδιοίκηση στις πληγείσες περιοχές.
Ο κ. Χρήστος Βαλιανάτος, πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας, δήλωσε στον ΑγροΤύπο, «η χαλαζόπτωση που είχε διάρκεια μισής ώρας έπληξε τους δήμους του κάμπου (Ανδραβίδας – Κυλλήνης και Πηνειού), καθώς και ευρύτερα στην περιοχή του Δήμου Ήλιδας. Εκατοντάδες στρέμματα ισοπεδώθηκαν στην κυριολεξία, με τις μεγαλύτερες ζημιές να καταγράφονται σε Δουνέικα, Αγία Μαρίνα, Παλούκι, Δάφνη, Μαραθιά.
Μεγάλες καταστροφές είχαμε στα χαμηλής κάλυψης πρώιμα καρπούζια που η συγκομιδή τους θα ξεκινούσε σε 15 έως 20 ημέρες.
Ακόμη οι πατάτες της Ηλείας θα ξεκινούσαν την συγκομιδή από τις αρχές τις Μαΐου. Ζημιές έχουμε επίσης στις σταφίδες και στις ελιές, που ήταν στην περίοδο της ανθοφορίας. Αυτό που ζητούν οι παραγωγοί από την πολιτεία είναι οι ελεγκτές του ΕΛΓΑ να βρεθούν στην περιοχή, προκειμένου να κάνουν επιτόπια αυτοψία, να εκτιμήσουν τη ζημιά και να λάβουν ουσιαστικές αποζημιώσεις που να αποτυπώνουν το πραγματικό μέγεθος της καταστροφής».
Ο κ. Ανδρέας Τσουκαλάς, παραγωγός καρπουζιού και πατάτας από την Ηλεία, ανέφερε στον ΑγροΤύπο ότι «οι περιοχές με πρώιμα καρπούζια που τα είχαν ξεσκεπάσει οι παραγωγοί έπαθαν μεγάλη καταστροφή. Επίσης και οι πρώιμες πατάτες που θα ξεκινούσε η συγκομιδή τους μέσα στις επόμενες ημέρες. Το κοστολόγιο είναι υψηλό και ο ΕΛΓΑ δύσκολα θα αποζημιώσει τους παραγωγούς για το μέγεθος της ζημιάς. Πληρώνουμε εισφορές και ζητάμε δίκαιες αποζημιώσεις».
Στο μεταξύ οι σταφιδοπαραγωγοί ακόμη δεν έχουν εισπράξει την συνδεδεμένη ενίσχυση, αν και ο υπουργός ΑΑΤ κ. Γεωργαντάς είχε δηλώσει ότι οι συνδεδεμένες φυτικής θα είχαν πληρωθεί μέχρι την Μεγάλη Πέμπτη.
Ξεκίνησαν σταδιακά να πιστώνονται στους τραπεζικούς λογαριασμούς, την Μεγάλη Τετάρτη (12/4) οι αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ, για ζημιές φυτικής και ζωικής παραγωγής.
Καταβάλλονται σήμερα από ΕΛΓΑ συνολικά 65 εκατ. ευρώ ως αποζημιώσεις για καλλιέργειες του πρωτογενούς τομέα, των οποίων οι ζημίες προκλήθηκαν εντός του έτους 2022.
Σημαντικό μέρος των αποζημιώσεων αφορά την Λάρισα (3.703.701 ευρώ σε 1.306 παραγωγούς του νομού). Οι πληρωμές αφορούν σε ζημιές που δημιουργήθηκαν από καιρικά φαινόμενα σε καλλιέργειες βαμβακιού, βιομηχανικής ντομάτας, ελιών, αμυγδάλων, αμπελιών, κατά την περίοδο από τον Ιούνιο έως τον Δεκέμβριο του 2022.
Τι άλλο θα πληρώσει ο ΕΛΓΑ
Επιπλέον, εντός του μηνός Απριλίου θα διατεθούν 4,3 εκατ. ευρώ, για τις Πυρκαγιές του έτους 2022 στις Π.Ε. Λέσβου, Ρεθύμνου, Φωκίδος.
Επίσης εντός του μηνός Απριλίου, θα λάβουν ενισχύσεις οι παραγωγοί στις καλλιέργειες των οποίων οι ζημίες δεν εντοπίστηκαν από το ευρωπαϊκό δορυφορικό σύστημα Copernicus, στην περίπτωση των Πυρκαγιών του 2021 στις Π.Ε. Αττικής, Αχαΐας, Ηλείας, Κορινθίας, Μεσσηνίας, Φθιώτιδος, ύψους περίπου 1 εκατ. ευρώ.
Αναμένεται ακόμη η καταβολή ενισχύσεων ύψους 3 εκατ. ευρώ εντός του επόμενου μήνα, για τις Πυρκαγιές 2021, στις περιπτώσεις παραγωγών οι οποίοι ήταν εκτός του ευρωπαϊκού δορυφορικού συστήματος Copernicus, όπως εκείνες της Ανατολικής Μάνης.
Παράλληλα, θα υλοποιηθεί, εντός του πρώτου δεκαημέρου του μηνός Μαΐου, η διαδικασία της εξόφλησης του υπολοίπου 30% για τους παραγωγούς των οποίων οι καλλιέργειες επλήγησαν από τον «Παγετό 2021», καθώς και η ενίσχυση για τις περιπτώσεις των παραγωγών, οι οποίοι δεν εντάχθηκαν στην ΚΥΑ του Ad Hoc Προγράμματος «Προανθικό 2021». Η δαπάνη αυτών των αποζημιώσεων ανέρχεται στα 7 εκατ. ευρώ.
De minimis
Εντός της Μεγάλης Εβδομάδας αναμένεται να πληρωθεί και η ενίσχυση σε ροδάκινα (επιτραπέζια και συμπύρηνα), βερίκοκα και νεκταρίνια. Ο πρόεδρος της Κοινοπραξίας Συνεταιρισμών και Ομάδων Παραγωγών Ημαθίας, Χρήστος Γιαννακάκης, σε δηλώσεις του ανέφερε ότι οι παραγωγοί θα πληρωθούν χωρίς να είναι απαραίτητο να υποβληθεί προηγουμένως η υπεύθυνη δήλωση που ανέφερε το σχετικό ΦΕΚ.
Την απάντηση στο ερώτημα «γιατί ακύρωσε τη συνάντηση με τους δενδροκαλλιεργητές ο Γεωργαντάς στα Τρίκαλα», που είχε προγραμματιστεί για τις 10 Απριλίου, δίνει με ανακοίνωσή του ο Αγροτικός Σύλλογος Νάουσας «Μαρίνος Αντύπας». Συγκεκριμένα, λέει ότι πριν τη συνάντηση και «κατά τη συζήτηση για την ατζέντα» της συζήτησης», όταν «αναφερθήκαμε και στην εκκρεμότητα σχετικά με τις αποζημιώσεις - de minimis των κερασοπαραγωγών - που παρά τις δεσμεύσεις του κυβερνητικού κλιμακίου στις 14 Φεβρουαρίου στο Μέγαρο Μαξίμου - δεν υπάρχει καμιά πρόοδος μέχρι σήμερα, ο υπουργός ακύρωσε με ευθύνη του τη συνάντηση λέγοντάς μας άντε γεια».
Σύσκεψη στο Μαξίμου
Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον Πρωθυπουργό, για το θέμα με τις αποζημιώσεις και έκτακτες ενισχύσεις σε αγρότες και κτηνοτρόφους. Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Γεωργαντάς, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, ο Γενικός Γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής Θάνος Πετραλιάς και ο Πρόεδρος ΕΛΓΑ Ανδρέας Λυκουρέντζος.
«Σήμερα νομίζω ότι είναι μία καλή μέρα για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους μας, καθώς ξεκινά η καταβολή ενισχύσεων και αποζημιώσεων για τη φυτική και τη ζωική παραγωγή, σε ολόκληρη τη χώρα. Τα Υπουργεία Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης συνεργάστηκαν μαζί με τον ΕΛΓΑ και μπόρεσαν να αξιοποιήσουν τελικά κάθε διαθέσιμο πόρο. Έτσι, μέχρι τις 10 Μαΐου, οι παραγωγοί του πρωτογενούς τομέα θα λάβουν αθροιστικά 155 εκατομμύρια ευρώ», δήλωσε ο Πρωθυπουργός.
Για μεγάλη αδικία κάνουν λόγο στον ΑγροΤύπο οι συκοπαραγωγοί της Εύβοιας την στάση του ΕΛΓΑ τις ζημιές που έπαθαν το 2021 από τις χιονοπτώσεις και τις φωτιές.
Συγκεκριμένα ο ΕΛΓΑ καλεί τους παραγωγούς που είχαν πάθει ζημιές στην Εύβοια από τις χιονοπτώσεις στις 16 Φεβρουαρίου 2021 (κακοκαιρίας Μήδεια) να υποβάλουν οριστική δήλωση ζημιάς στον Ανταποκριτή από 3/4/2023 έως 12/4/2023 και από 24/4/2023 έως 2/5/2023. Από τις δηλώσεις ζημιάς εξαιρούνται οι συκιές, τονίζει ο ΕΛΓΑ.
«Αισθανόμαστε αγρότες δεύτερης κατηγορίας», δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Συκοπαραγωγών Ταξιάρχης στην Ευβοία κ. Δημήτριος Στολίδης.
Και πρόσθεσε: «ουσιαστικά οι συκοπαραγωγοί της Εύβοιας μένουν εκτός αποζημιώσεων για τις ζημιές από της χιονοπτώσεις του 2021. Τότε οι συκοπαραγωγοί δήλωσαν ότι είχαν ζημιές στο φυτικό κεφάλαιο σε 12.000 δέντρα. Οι εκτιμήσεις του ΕΛΓΑ έδειξαν ότι έσπασαν 8.500 δέντρα. Οι χιονοπτώσεις ήταν πολύ πυκνές στην περιοχή Καστανιώτισσας και εκεί έπαθαν ζημιές τα δέντρα. Στις γειτονικές περιοχές δεν δηλώθηκαν ζημιές.
Επειδή όμως ο ΕΛΓΑ λέει ότι σε όλο το Δήμο Ιστιαίας - Αιδηψού υπάρχουν 125.000 συκιές, η ζημιά σε 8.500 δέντρα δεν φτάνει το 30% και έτσι δεν θα αποζημιωθούν οι παραγωγοί.
Υπάρχει όμως και δεύτερη αδικία την ίδια χρονιά (2021) είχαμε τις φωτιές που είχαν σαν αποτέλεσμα την απώλεια παραγωγής. Το ΥπΑΑΤ μας είχε υποσχεθεί ενισχύσεις de minimis ύψους 250 ευρώ το στρέμμα στους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και τα 125 ευρώ στους ετεροεπαγγελματίες. Μας υποσχέθηκαν ότι θα πληρωνόμασταν τον Σεπτέμβριο του 2022.
Τον Δεκέμβριο του 2022 όμως με μια απόφαση μείωσαν τα ποσά της ενίσχυσης στα 115 ευρώ στους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και στα 57,50 ευρώ στους ετεροεπαγγελματίες. Και τα μείωσαν και ακόμη φτάσαμε στον Απρίλιο του 2023 και δεν μας πλήρωσαν. Όλα αυτά αποτελούν ένα μεγάλο χτύπημα στην συκοπαραγωγή της περιοχής».
Εξώδικο κατά του ΕΛΓΑ κατέθεσε ο Αγροτικός Συνεταιρισμός «Άγιος Σπυρίδωνας» της Πιερίας.
Ο κ. Σωτήριος Λαφατζής, πρόεδρος του Συνεταιρισμού «Άγιος Σπυρίδωνας», δηλώνει στον ΑγροΤύπο ότι «τα περισσότερα μέλη του συνεταιρισμού μας καλλιεργούν επιτραπέζια σταφύλια.
Λίγο πριν την συγκομιδή, τον Αύγουστο του 2022 (19 και 22 του μήνα), καθώς και στις αρχές Σεπτεμβρίου, είχαμε έντονες βροχοπτώσεις, που δημιούργησαν ζημιές στα επιτραπέζια σταφύλια ποικιλίας Crimson.
Ο ΕΛΓΑ έβγαλε πορίσματα με ποσοστό ζημιάς που κυμάνθηκε από 25% έως 35%, τα οποία βέβαια δεν ανταποκρίνονται στο πραγματικό μέγεθος της ζημιάς.
Τα σταφύλια είχαν ποιοτικά προβλήματα και οι τιμές παραγωγού κυμάνθηκαν σε χαμηλά επίπεδα στα 50 λεπτά το κιλό, δηλαδή κάτω του κόστους καλλιέργειας.
Σε άλλες περιοχές, που καλλιεργούνται σταφύλια ποικιλίας Crimson, χορηγήθηκαν ενισχύσεις de minimis αλλά η Πιερία μένει πάντα εκτός πληρωμών.
Ζητάμε δίκαιες αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ, έναν Οργανισμό που τον χρηματοδοτούν οι ίδιοι οι αγρότες με τις ασφαλιστικές εισφορές τους.
Το εξώδικο αναφέρει τα εξής:
«Με την παρούσα εξώδικη δήλωση, διαμαρτυρόμαστε εντονότατα για την όλως άδικη και κατάφορα αναξιοκρατική συμπεριφορά σας εις βάρος μας σε σχέση με τις αποζημιώσεις που λάβαμε για την καλλιεργητική χρονιά 2022.
Συγκεκριμένα, κατά την περασμένη καλλιεργητική χρονιά του 2022 παρουσιάστηκαν έντονες και απρόσμενες βροχές τον Αύγουστο περί τις 19-22 του μήνα, καθώς και στις αρχές Σεπτεμβρίου, με αποτέλεσμα την ανεπίστρεπτη καταστροφή των καλλιεργειών μας.
Τα περισσότερα μέλη του συνεταιρισμού μας καλλιεργούν επιτραπέζια σταφύλια. Με τις προαναφερόμενες πρώτες βροχές του Αυγούστου χάλασαν τα ώριμα σταφύλια που δεν είχαν προλάβει να συγκομιστούν ενώ στη συνέχεια, με τις αμέσως επόμενες βροχές του Σεπτέμβρη καταστράφηκαν και τα άγουρα σταφύλια, που δεν πρόλαβαν έτσι ποτέ να ωριμάσουν και να συγκομιστούν.
Επειδή η ζημία των μελών του συνεταιρισμού μας ήταν ανεπανόρθωτη και ολοκληρωτική, καθώς η χρονιά δεν απέφερε καθόλου κέρδος, αλλά σε πολλές περιπτώσεις ήταν και ζημιογόνα καθώς δεν καλύφθηκαν ούτε τα έξοδα σε φάρμακα, λιπάσματα, γεωπόνους κ.λ.π.
Επειδή η ανταποκρίτρια που επισκέφθηκε τις καλλιέργειές μας διαπίστωσε ιδίοις όμασι την ολοκληρωτική καταστροφή της συγκεκριμένης καλλιεργητικής χρονιάς. Δυστυχώς έκανε αυτοψία ακόμη και σε αγροτεμάχια που δεν είχαν προλάβει να συγκομιστούν καθόλου και έβρεξε την ημέρα που ήταν προγραμματισμένη η συγκομιδή τους.
Επειδή παρόλα τα παραπάνω, τα οποία έχετε διαπιστώσει και οι ίδιοι ως Οργανισμός, δια των αρμοδίων οργάνων σας, η αποζημίωση την οποία λάβαμε οι καλλιεργητές – μέλη του Συνεταιρισμού μας αλλά και το σύνολο των συγχωριανών μας καλλιεργητών, ανήλθε σε ποσοστό 25% έως το πολύ 30%, ακόμη και για καλλιέργειες, που όπως προαναφέραμε δεν είχαν προλάβει να συγκομιστούν καθόλου.
Επειδή τα γύρω χωριά, όπως η Βροντού και η Καρίτσα Πιερίας, όμορα, στον ίδιο Δήμο, όπου ίσχυσαν ακριβώς τα ίδια μετεωρολογικά φαινόμενα, καθώς οι αποστάσεις μεταξύ τους είναι περί των πέντε χιλιομέτρων, για την ίδια καλλιεργητική περίοδο, αποζημιώθηκαν, σε ποσοστό 45 % έως και 50 % ζημίας.
Επειδή μέχρι σήμερα ουδέποτε απασχολήσαμε τον Οργανισμό σας.
Επειδή με την μηδαμινή αποζημίωση που μας αποδίδετε, καθιστάτε τις καλλιέργειές μας ζημιογόνες και τις γεωργικές μας δραστηριότητες ασύμφορες οικονομικά.
Επειδή η συμπεριφορά σας αντίκειται στην αρχή της αναλογικότητας και παραβιάζει ευθέως την κείμενη νομοθεσία περί αποζημιώσεων.
Επειδή η όλως ιδιοτελής σε βάρος μας συμπεριφορά σας, μας ζημιώνει δυσβάσταχτα οικονομικά.
Επειδή η συμπεριφορά σας να μην αποδοθούν οι προσήκουσες αποζημιώσεις στα μέλη μας συνιστά το ποινικό αδίκημα της παράβασης καθήκοντος των οργάνων διοίκησής σας.
Επειδή επιφυλασσόμαστε για κάθε ποινική ευθύνη που προκύπτει από την πράξη των οργάνων σας, για την οποία θα υποστηρίξουμε κάθε κατηγορία, αλλά και για κάθε απαίτηση αποζημίωσης που δικαιούμαστε να διεκδικήσουμε στα πολιτικά δικαστήρια προκειμένου να αποκατασταθεί η ζημία την οποία έχουμε υποστεί.
Με την παρούσα εξώδικη δήλωση διαμαρτυρόμαστε έντονα ενώπιον κάθε αρμόδιας αρχής για την παραπάνω αντισυνταγματική και αντίθετη στο νόμο συμπεριφορά σας και σας προσκαλούμε, όπως άμεσα αποκαταστήσετε την αδικία σε βάρος μας, διαφορετικά θα προβούμε σε όλες τις απαραίτητες δικαστικές ενέργειες εναντίον σας, αλλά και εναντίον των αρμοδίων οργάνων σας, για την προάσπιση των νομίμων δικαιωμάτων μας, διεκδικώντας και την αναλογούσα αποζημίωση για όλες τις παραπάνω αντισυμβατικές ενέργειές σας κατά νόμο.
Ζητούμε:
- Να ερευνηθούν εκ νέου οι αποζημιώσεις των μελών μας.
- Να αποδοθούν οι προσήκουσες αποζημιώσεις στα μέλη μας».
Ξεκίνησε η πίστωση στους λογαριασμούς των βαμβακοπαραγών της ειδικής ενίσχυσης.
Όπως φαίνεται οι μεμονωμένοι παραγωγοί άρχισαν να βλέπουν σταδιακά να μπαίνουν τα χρήματα της ενίσχυσης.
Προβλήματα όμως υπάρχουν με τις πληρωμές από παραγωγούς που παρέδωσαν το βαμβάκι τους μέσα από Ομάδες και Συνεταιρισμούς που φαίνεται να είναι εκτός πληρωμής μέχρι στιγμής.
Ο κ. Απόστολος Παπακωνσταντίνου, Γραμματέας στην Οργάνωση Παραγωγών Cotton Farsala, μιλώντας στον ΑγροΤύπο μας επιβεβαίωσε το πρόβλημα. «Τα μέλη Ομάδων και Συνεταιρισμών σε όλη την χώρα δεν έχουν πληρωθεί την ενίσχυση. Αυτοί δηλαδή που θα έπρεπε πρώτοι να εισπράξουν την ειδική ενίσχυση στο βαμβάκι. Από τον ΟΠΕΚΕΠΕ μας ενημέρωσαν ότι θα λυθεί άμεσα το πρόβλημα. Να δούμε τι θα γίνει», τονίζει.
Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ορχομενού, Βασίλειος Τσαγαλάς, δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι «οι άριστοι έκαναν για ακόμη μια φορά το θαύμα τους. Δεν φτάνει που άργησαν σε σχέση με άλλες χρονιές να πληρώσουν την ειδική ενίσχυση βάμβακος έκαναν και λάθη. Σήμερα μπήκαν οι ενισχύσεις στους λογαριασμούς των βαμβακοπαραγωγών. Όμως δεν έβαλαν από λάθος τα χρήματα στους βαμβακοπαραγωγούς που είναι μέλη των συνεταιρισμών και των ομάδων παραγωγών».
Σύμφωνα με το ΥπΑΑΤ, περισσότερα από 150 εκ. ευρώ σε 37.000 βαμβακοπαραγωγούς καταβλήθηκαν στο πλαίσιο της ειδικής ενίσχυσης. Το ποσό προσδιορίστηκε από τον ΟΠΕΚΕΠΕ στα 72,5 ευρώ ανά στρέμμα.
Θα ακολουθήσουν οι πληρωμές των υπόλοιπων συνδεδεμένων φυτικής. Ο σχεδιασμός του ΟΠΕΚΕΠΕ είναι μέχρι το Πάσχα να έχουν ολοκληρωθεί οι πληρωμές.
Σύμφωνα με το ΥπΑΑΤ, οι συνδεδεμένες ενισχύσεις που αφορούν την ζωική παραγωγή θα πληρωθούν προς το τέλος Απριλίου.
Επίσης αποζημιώσεις για ζημιές από τον ΕΛΓΑ, ύψους 50 εκ. ευρώ, θα καταβληθούν στους παραγωγούς, όπως έχει προγραμματισθεί, έως την Μεγάλη Τετάρτη (12/4/2023).
Στο μεταξύ απόφαση για την αναστολή του προγραμματισμένου, για τις 5 Απριλίου, πανελλαδικού συλλαλητηρίου έλαβαν οι αγρότες στην Λάρισα μετά τις ανακοινώσεις του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για τις πληρωμές των αποζημιώσεων στα αγροτικά προϊόντα.
Η ανακοίνωση του ΥπΑΑΤ αναφέρει τα εξής:
Στις 3/4/2023 ολοκληρώθηκαν από τον ΟΠΕΚΕΠΕ οι προβλεπόμενοι έλεγχοι για μια σειρά φυτικών προϊόντων που λαμβάνουν ειδική και συνδεδεμένες ενισχύσεις, ώστε να προσδιορισθούν οι συνολικά επιλέξιμες εκτάσεις και να υπολογισθεί το ποσό ενίσχυσης ανά στρέμμα και να αρχίσει σταδιακά η πληρωμή τους.
Με βάση αυτά τα στοιχεία προσδιορίσθηκε από τον ΟΠΕΚΕΠΕ η ειδική ενίσχυση βάμβακος σε 72,5 ευρώ ανά στρέμμα και εκδόθηκε η πρώτη εντολή πληρωμής για 37.037 βαμβακοπαραγωγούς, στους οποίους ήδη καταβλήθηκαν συνολικά 152,3 εκ. ευρώ.
Η καταβολή γίνεται μετά το κλείσιμο της εκκοκκιστικής περιόδου, η οποία είχε παραταθεί - μετά από αίτημα της Διεπαγγελματικής Βάμβακος. Για όσους βαμβακοπαραγωγούς σε αυτή την πρώτη πληρωμή δεν καταβλήθηκε η ειδική ενίσχυση, λόγω ευρημάτων στο διοικητικό ή επιτόπιο έλεγχο, αυτή θα ολοκληρωθεί στις αμέσως επόμενες ημέρες.
Στην συνέχεια και πριν τις εορτές του Πάσχα, θα καταβληθούν και οι υπόλοιπες συνδεδεμένες ενισχύσεις της φυτικής παραγωγής, όπως του σκληρού σίτου, των σανοδοτικών και κτηνοτροφικών ψυχανθών, των βρώσιμων οσπρίων κλπ.
Παράλληλα μετά την έκδοση των σχετικών υπουργικών αποφάσεων ξεκινά εντός της εβδομάδας η καταβολή για τις αποζημιώσεις των μέτρων κρατικής ενίσχυσης, με σκοπό τη στήριξη της οικονομίας μετά την επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, καθώς και των de minimis για όσους παραγωγούς στοιχειοθετήθηκε σημαντική απώλεια εισοδήματος.
Οι συνδεδεμένες ενισχύσεις που αφορούν την ζωική παραγωγή θα πληρωθούν προς το τέλος Απριλίου, όπως κάθε χρόνο, ενώ μετά και μέχρι τις 14 Μαΐου θα γίνουν συμπληρωματικές πληρωμές Ενιαίας Ενίσχυσης και προκαταβολής βιολογικών που εκκρεμούν διασταυρώσεις αρχείων με την ΑΑΔΕ.
Μέσα στην εβδομάδα προωθείται η υπογραφή σχετικού μνημονίου με τις τράπεζες για την ενεργοποίηση της κάρτας αγρότη, λαμβάνοντας υπόψη τις νέες παραμέτρους που έχουν επέλθει με την εφαρμογή της ΚΑΠ 2023-2027, ώστε να αρχίσει άμεσα η διαδικασία της δανειοδότησης των αγροτών.
Τέλος οι αποζημιώσεις για ζημιές από τον ΕΛΓΑ ύψους 50 εκ ευρώ, θα καταβληθούν στους παραγωγούς, όπως έχει προγραμματισθεί έως την Μεγάλη Τετάρτη 12.4.2023.
Με τις παραπάνω πληρωμές και την έναρξη της δανειοδότησης μέσω της κάρτας αγρότη που ενεργοποιείται άμεσα, διευκολύνονται οι παραγωγοί σε μια κρίσιμη καλλιεργητική περίοδο με την απόκτηση της αναγκαίας χρηματοδοτικής ρευστότητας για τις παραγωγικές τους διαδικασίες.
Στη συνεδρίαση της Παρασκευής (31/3) που έκανε το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΛΓΑ αποφασίστηκε η παράταση πληρωμής των ασφαλίστρων του Οργανισμού, που έληγε σήμερα 31 Μαρτίου 2023 για τις 30 Σεπτεμβρίου 2023, δηλαδή δόθηκε παράταση κατά έξι μήνες.
Θυμίζουμε ότι σε σχετικό ρεπορτάζ που είχε κάνει ο ΑγροΤύπος, δέχθηκε καταγγελίες από αγρότες που οφείλουν ασφαλιστικές εισφορές του ΕΛΓΑ αλλά δεν μπορούσαν να τις πληρώσουν λόγω προβλημάτων στην πλατφόρμα του ΟΠΕΚΕΠΕ.
Στο μεταξύ η επόμενη ημέρα του χθεσινού παγετού (30/3) βρίσκει σε απόγνωση χιλιάδες δενδροκαλλιεργητές στο νομό Λάρισας. Πέρα από την Ελασσόνα όπου καταγράφηκαν οι πιο χαμηλές θερμοκρασίες στους -5 έως -6 βαθμούς και στο δήμο Τεμπών με τους -3,5 στην περιοχή του Καλοχωρίου, εξίσου χαμηλές ήταν οι θερμοκρασίες και στους δήμου Αγιάς και Κιλελέρ.
Την πρόταση που έχει σχεδιάσει ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για την αναμόρφωση του Οργανισμού των Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων περιγράφη σε συνέντευξη τύπου, που έδωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Φάνης Κουρεμπές, Γεωπόνος Msc, μέλος Δ.Σ. ΓΕΩΤΕΕ, συντονιστής τμήματος Αγροτικής Πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και πρώην πρόεδρος του ΕΛΓΑ.
«Με αφορμή την κατάσταση στον ΕΛΓΑ και στα τρομερά αδιέξοδα που τον έχουν εγκλωβίσει οι πολιτικές της κυβέρνησης της ΝΔ και η επικίνδυνη απραξία της διοίκησης του οργανισμού, καθιστά επιτακτική την ανάγκη για άμεσες αλλαγές σε όλα τα επίπεδα του ασφαλιστικού οργανισμού.
Με αφορμή την κατάσταση στον ΕΛΓΑ και στα τρομερά αδιέξοδα που τον έχουν εγκλωβίσει οι πολιτικές της κυβέρνησης της ΝΔ και η επικίνδυνη απραξία της διοίκησης του οργανισμού, καθιστά επιτακτική την ανάγκη για άμεσες αλλαγές σε όλα τα επίπεδα του οργανισμού.
Στην προσπάθεια να αποτυπώσω την πραγματική κατάσταση που υπάρχει στον ΕΛΓΑ μετά από τέσσερα χρόνια νεοφιλελεύθερης δεξιάς πολιτικής, ανέτρεξα σε δηλώσεις, άρθρα και συνεντεύξεις υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης και του προέδρου του Οργανισμού. Από τον πρώτο υπουργό ΑΑ&Τ κ. Βορίδη μέχρι την πρόσφατη συνέντευξη του προέδρου του ΕΛΓΑ κου Λυκουρέντζου, μπορεί κανείς να δει την συνεχή αποδιοργάνωση του δημόσιου οργανισμού ασφάλισης της αγροτικής παραγωγής στη χώρα. Από τις ιδεοληψίες του κου Βορίδη για ιδιωτικοποίηση του ΕΛΓΑ, μέχρι την καλυμμένη παραδοχή του κου Λυκουρέντζου για το έλλειμμα των 100 εκατ. €, το χρόνο στα ταμεία του οργανισμού.
Η κυβέρνηση της ΝΔ δεν προχώρησε σε καμία αλλαγή από αυτές που ήταν αναγκαίες και είχαν δρομολογηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση και παραδόθηκαν, αναλυτικά στις μετά τις εκλογές του 2019, ηγεσίες του ΥΠΑΑ&Τ και του ΕΛΓΑ.
Από το 2019 έως σήμερα:
- Το οργανόγραμμα έχει σταματήσει
- Η αναλογιστική μελέτη συνεχίστηκε μόλις το 2021, αλλά ακόμα δεν έχει δημοσιοποιηθεί για συζήτηση.
- Η ψηφιοποίηση της εκτιμητικής διαδικασίας έχει παραπεμφθεί στις καλένδες
- Το ΕΣΠΑ για την εκπαίδευση του προσωπικού για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής χάθηκε γιατί δεν υλοποιήθηκε
- Έχουν φύγει από τον ΕΛΓΑ πάνω από 100 άτομα, χωρίς να καλυφθούν τα κενά.
- Η έλλειψη αλλαγών έχει οδηγήσει σε οικονομική ασφυξία τον ΕΛΓΑ
Το μόνο που κατάφεραν να κάνουν είναι να δώσουν όλη την κρατική επιχορήγηση από το 2011 έως το 2022 για να καλύψουν το ταμειακό άνοιγμα. Γεγονός που μπόρεσε να πραγματοποιηθεί μετά την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια το 2018.
Το Νοέμβριο του 2019 παρέλαβαν ένα οργανισμό με ταμείο περίπου 120 εκατ. €. Εισέπραξαν άλλα 400 εκατ. περίπου μέχρι και το 2022. Πήραν ακόμη 380 εκατ. € από τον κρατικό προϋπολογισμό και από ότι φαίνεται δεν μπορούν να καλύψουν όλες τις ζημιές του 2022.
Δίνουν με νομοθετικές ρυθμίσεις των υπουργών προκαταβολές χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των υπηρεσιακών. Δίνουν προκαταβολές μεγαλύτερες από τα πορίσματα, αλλά τα λεφτά δεν τα παίρνουν πίσω γιατί φοβούνται τις αντιδράσεις. Δίνουν αποζημιώσεις με νομοθετικές ρυθμίσεις με διαφορετικούς όρους ανά περιοχή και καλλιέργεια. Αυξάνουν τις αποζημιώσεις των εκτιμητών κατά το δοκούν.
Φτιάχνουν ασφαλισμένους και εργαζόμενους δύο ταχυτήτων, με αποτέλεσμα να χάνεται η εμπιστοσύνη των ασφαλισμένων στον οργανισμό και να φεύγουν οι εργαζόμενοι μέσω της κινητικότητας.
Βλέπουν τον οργανισμό να διαλύεται και τον κοιτούν αδιάφορα. Έχουν στα χέρια τους την αναλογιστική μελέτη που είχε δρομολογήσει η προηγούμενη κυβέρνηση με κόστος 60.000€ και τη μελέτη που έδωσε ο κος Βορίδης στην παγκόσμια τράπεζα που κόστισε 950.000€. Κατέληξαν στο ίδιο περίπου αποτέλεσμα όπως λένε οι πληροφορίες, αλλά καμία ενέργεια δεν έχει γίνει. Ούτε η δημοσιοποίηση τους.
Ο ΕΛΓΑ είναι ένας οργανισμός, ο οποίος στηρίζει την αγροτική παραγωγή στις δύσκολες καταστάσεις των ακραίων καιρικών φαινομένων και των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. Είναι επιβεβλημένη η γενναία αναδιάρθρωση του ΕΛΓΑ και η αλλαγή του κανονισμού ασφάλισης του.
Επίσης είναι απαραίτητη η αξιοποίηση όλων των εθνικών και ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών εργαλείων για να στηριχτεί ο πρωτογενής τομέας από όλες τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης και να εξασφαλιστεί τόσο το εισόδημα των παραγωγών όσο και η απρόσκοπτη παρουσία των ελληνικών προϊόντων στις αγορές.
Στην κατεύθυνση αυτή ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, δεσμεύεται για αλλαγές στον ΕΛΓΑ οι οποίες κατά τον πρώτο χρόνο της νέας διακυβέρνησης είναι:
- Αύξηση κρατικής χρηματοδότησης στο 40% των εσόδων του ΕΛΓΑ τουλάχιστον, με προοπτική διμερούς χρηματοδότησης, δηλαδή όσα χρήματα εισπράττει από τις ασφαλιστικές εισφορές, τόσα θα συνεισφέρει και ο κρατικός προϋπολογισμός .
- Αξιοποίηση ευρωπαϊκών κονδυλίων για κάλυψη ζημιών εκτός ασφάλισης ΕΛΓΑ και ΚΟΕ, λόγω κλιματικής κρίσης. Δημιουργία μέτρου στο ΠΑΑ για μη καλυπτόμενες από τον ΕΛΓΑ ζημιές αλλά και για μεγάλες καταστροφές.
- Ολοκλήρωση του νέου οργανογράμματος που ετοιμάστηκε το 2018 και εγκαταλήφθηκε μετά τις εκλογές του 2019
- Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για κάλυψη κενών θέσεων. Γεωπόνοι, κτηνιάτροι, διοικητικοί υπάλληλοι, αναλογιστές και πληροφορικάριοι που θα καλύψουν τις ανάγκες ενός σύγχρονου οργανισμού.
- Τακτοποίηση και των εναπομείναντων έμπειρων εκτιμητών που έχουν μεν προϋπηρεσία αλλά δεν εμπίπτουν στο ΠΔ Παυλόπουλου.
- Αλλαγή κανονισμού ασφάλισης με βάση τα δεδομένα των αναλογιστικών μελετών
- Θεσμοθέτηση ελαφρύνσεων σε αυτούς που δεν παθαίνουν ζημιές συχνά (bonus malus), για ποιο δίκαιες εισφορές
- Ενιαίο ασφάλιστρο για τις βασικές καλύψεις και επιπλέον προαιρετική ασφάλιση λόγω επικινδυνότητας ή ειδικών συνθηκών.
- Ψηφιοποίηση της εκτιμητικής διαδικασίας η οποία θα μειώσει δραστικά τους χρόνους πορισμάτων και θα καθιστά εύκολο τον έλεγχο για πιο δίκαιες εκτιμήσεις, στη βάση του πιλοτικού προγράμματος του 2019. Άμεση έναρξη της διαγωνιστικής διαδικασίας.
- Θεσμοθέτηση προκαταβολών σε μεγάλες ζημιές
- Εξέταση συμψηφισμού εισφορών και αποζημιώσεων σε μεγάλες ζημιές και συνεπείς ασφαλισμένους
- Άρση επιπτώσεων μνημονιακών υποχρεώσεων στα σημεία που δυσχεραίνουν την εκτιμητική διαδικασία και επιβαρύνουν τον ΕΛΓΑ.
- Πρόσθετη ασφάλιση σε όποιον επιθυμεί, για κάλυψη του ποσοστού ασφαλιστικής απαλλαγής.
- Προαιρετική ασφάλιση για ζημιές που δεν εντάσσονται στον κανονισμό ασφάλιση, με διαφορετικό ασφάλιστρο.
- Ανάπτυξη του υπομέτρου 5.1 για την προστασία των καλλιεργειών. Ένταξη και άλλων καλλιεργειών στο μέτρο.
- Ένταξη της κτηνοτροφίας στο υπομέτρο 5.1 με χορήγηση εμβολίων και μεθόδων προστασίας από άγρια ζώα.
- Εκπαίδευση γεωπόνων και κτηνιάτρων και δημιουργία δεξαμενής από όπου θα προσλαμβάνονται εκτιμητές με γνώση των καλλιεργειών.
Τα παραπάνω δεν είναι κάποιες γενικές προεκλογικές εξαγγελίες. Είναι δεσμεύσεις οι οποίες προήλθαν από την ίδια τη διοικητική δομή του Οργανισμού, διερευνήθηκαν από την προηγούμενη πολιτική ηγεσία του ΥπΑΑΤ και του ΕΛΓΑ, παραδόθηκαν μετά τις εκλογές του 2019, αλλά έμειναν στις καλένδες γιατί δεν υπηρετούσαν το σκοπό του ξεπουλήματος του από την κυβέρνηση των «αρίστων».
Όμως ο χρόνος που χάθηκε, έφερε τον ΕΛΓΑ στο χείλος του γκρεμού.
Οι κυβερνητικοί παράγοντες όταν μιλάνε για αλλαγές στον ΕΛΓΑ εννοούν μόνο την αύξηση των εσόδων, δηλαδή των ασφαλιστικών εισφορών, χωρίς καμία διαρθρωτική αλλαγή ή αλλαγή της πελατειακής νοοτροπίας που προάγουν σε ένα πραγματικά δίκαιο, δημόσιο, αποτελεσματικό, βιώσιμο και πραγματικά ανταποδοτικό ασφαλιστικό σύστημα της αγροτικής παραγωγής στη χώρα».
Με Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΦΕΚ 1618/Β’/17-3-2023), ορίζεται ως τελευταία ημερομηνία εμπρόθεσμης καταβολής της Ειδικής Ασφαλιστικής Εισφοράς στον ΕΛΓΑ για το έτος 2021, η 31η Μαρτίου 2023.
Η Διοίκηση του ΕΛΓΑ, μετά από σειρά παρατάσεων του χρόνου πληρωμής της Ειδικής Ασφαλιστικής Εισφοράς του έτους 2021, της οποίας η καταβολή έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί την 30η Μαρτίου 2022, γνωστοποιεί στους παραγωγούς ότι ουδεμία άλλη παράταση πρόκειται να χορηγηθεί και τους καλεί να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους μέχρι την οριζόμενη προθεσμία.
Σε διαφορετική περίπτωση, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, δεν θα αποζημιωθούν για ζημίες, οι οποίες προκλήθηκαν στις καλλιέργειες φυτικού και ζωικού κεφαλαίου εντός του 2021, μεταξύ των οποίων και οι καταστρεπτικές ζημίες από τις Πυρκαγιές του καλοκαιριού, του ιδίου έτους.
Διαβάστε το ΦΕΚ (εδώ)
Ο ΑγροΤύπος δέχθηκε καταγγελίες από αγρότες που οφείλουν ασφαλιστικές εισφορές του ΕΛΓΑ. Όπως μας ανέφεραν αν δεν έχουν το έγγραφο που να αναγράφει τις εισφορές που χρωστάνε θα πρέπει να πάνε στα ΚΥΔ που έκαναν τη δήλωση ΟΣΔΕ για να τυπώσουν το χαρτί. Όμως σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου η πλατφόρμα του ΟΠΕΚΕΠΕ έχει πέσει και δεν μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο. Οπότε και να λήξει η προθεσμία (31/3) αν δεν λειτουργήσει η πλατφόρμα eae.opekepe.gov.gr δεν μπορούν να πληρώσουν τις οφειλές τους οι αγρότες στον ΕΛΓΑ.
Τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ - Κίνημα Αλλαγής για τον τρόπο που θα πρέπει να λειτουργεί ο ΕΛΓΑ, αναφέρει σε συνέντευξη τύπου που έδωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Αθανάσιος Πετρόπουλος, Γραμματέας Τομέα Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων του κόμματος.
1) Τι έχετε να πείτε για την σημερινή εικόνα του ΕΛΓΑ;
Ζούμε σε ένα απρόβλεπτο περιβάλλον διαρκών κρίσεων: οικονομική, υγειονομική, ενεργειακή που έχουν επηρεάσει τη ζωή όλων μας. Σε αυτές τις κρίσεις, θα πρέπει να προστεθεί και η μόνιμη απειλή: η κλιματική αλλαγή.
Ο πόλεμος στην Ουκρανία ανέδειξε την ανάγκη για την εξασφάλιση της διατροφικής επάρκειας της χώρας μας. Από ένα απρόσμενο γεγονός μπορεί να επηρεαστούν οι εισαγωγές τροφίμων. Προκύπτει η αδήριτη ανάγκη η προστασία των πόρων της πρωτογενούς παραγωγής.
Ο ΕΛΓΑ είναι σημαντικός και απαραίτητος οργανισμός για την αγροτική ανάπτυξη αλλά και την κοινωνική συνοχή της υπαίθρου. Από το 1988 που ιδρύθηκε, αποτελεί ένα από τα βασικά «εργαλεία» άσκησης αγροτικής πολιτικής.
Για αυτό για μας στο ΠΑΣΟΚ, η λειτουργία ενός σύγχρονου και αποτελεσματικού συστήματος δημόσιας ασφάλισης της αγροτικής παραγωγής και προστασίας του φυτικού και ζωικού κεφαλαίου, είναι ζήτημα πρώτης προτεραιότητας. Πιστεύουμε στην ανάγκη ύπαρξης του ΕΛΓΑ, και θα τον στηρίζουμε για να υλοποιεί την αποστολή του. Θέλουμε ο Έλληνας αγρότης να αισθάνεται πως η Ελληνική πολιτεία του προσφέρει σιγουριά και ασφάλεια για την παραγωγή του.
Όσον αφορά τη σημερινή εικόνα του ΕΛΓΑ είναι προφανές ότι δεν μας ικανοποιεί.
2) Εσείς τι αλλαγές σκέφτεστε να κάνετε στον Οργανισμό;
Ο ΕΛΓΑ πρώτα από όλα είναι οι εργαζόμενοι του, οι γεωπόνοι και κτηνίατροι που κάνουν τις εκτιμήσεις στο πεδίο, οι διοικητικοί υπάλληλοι που ολοκληρώνουν τις διαδικασίες πληρωμής, όλο το προσωπικό που εργάζεται στον οργανισμό. Καταρχάς ο Οργανισμός χρειάζεται επειγόντως Οργανόγραμμα για να μπορέσει να λειτουργήσει. Με τον θεσμό της κινητικότητας και χωρίς οργανόγραμμα, υπάρχει η δυνατότητα εξόδου υπαλλήλων από τον οργανισμό όχι όμως η δυνατότητα εισόδου νέων υπαλλήλων. Στον ΕΛΓΑ όπως και στις περισσότερες υπηρεσίες, το προσωπικό είναι γερασμένο. Η κυβέρνηση ενέκρινε πρόσφατα την πρόσληψη μόνο 39 στελεχών, όταν οι πραγματικές ανάγκες του οργανισμού είναι πολύ περισσότερες, και σίγουρα δεν μπορούν να καλυφθούν με τετράμηνες προσλήψεις.
Εμείς θεωρούμε ότι η λύση για τη γεωργική ασφάλιση δεν είναι η χρησιμοποίηση ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών, όπως σκέφτεται η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Γι αυτό και προτείνουμε την πρόληψη μονίμων εργαζομένων, γεωτεχνικών και άλλων ειδικοτήτων που θα ενδυναμώσουν τον ΕΛΓΑ.
Επίσης θεωρούμε απαραίτητη την ψηφιοποίηση του οργανισμού. Έπρεπε να είχε γίνει εχθές. Είναι απαράδεκτη η εικόνα κάθε φορά που οι αγρότες μας πλήττονται από μία καταστροφή, να συγκεντρώνονται σε ουρές έξω από τα γραφεία των ανταποκριτών του ΕΛΓΑ. Δεν υπάρχει δικαιολογία να μην μπορεί ο δικαιούχος να υποβάλει ψηφιακά τη δήλωση του.
Όσον αφορά την άμεση καταβολή των αποζημιώσεων προτείνουμε την ψηφιοποίηση των εκτιμήσεων, για τη μείωση του χρόνου πληρωμής. Από το 2013, έχουμε καταθέσει ως πολιτικός φορέας, την πρόταση για την υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ στην αρχή του έτους, καθώς και τη λειτουργία ενιαίας βάσης δεδομένων μεταξύ οργανισμών όπως ΟΠΕΚΕΠΕ, των υπηρεσιών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, των Οικονομικών Υπουργείων, ώστε σε πραγματικό χρόνο οι εκτιμητές του οργανισμού να έχουν το χαρτογραφικό υπόβαθρο και τα δεδομένα της εκμετάλλευσής.
3) Τι θα κάνετε όσον αφορά τις αλλαγές στις ασφαλιστικές εισφορές των αγροτών;
Η χρηματοδότηση του οργανισμού μπορεί να γίνει με τρεις τρόπους: με τις ασφαλιστικές εισφορές των αγροτών, με την κρατική χρηματοδότηση, την εκταμίευση πόρων από το Στρατηγικό Σχέδιο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (Σ.Σ.ΚΑΠ) 2023-2027. Σε αυτά θα πρέπει να προστεθούν και οι χρηματοδοτήσεις ενεργειακής προστασίας όπως τα προγράμματα για αντιχαλαζικά δίχτυα, αντιβρόχινες μεμβράνες, αντιπαγετικοί ανεμιστήρες, εμβολιασμών για την καταπολέμηση των ζωονόσων.
Όλες οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες, μεταξύ αυτών και ο ΕΛΓΑ, οφείλουν να συνεργάζονται για την πρόληψη και την αποκατάσταση των ζημιών από φυσικές καταστροφές. Να αλλάξουμε φιλοσοφία, ώστε να επεμβαίνουμε πριν την φυσική καταστροφή. Είναι δράσεις που οι ευρωπαϊκοί πόροι μπορούν εύκολα να χρηματοδοτήσουν.
Στο πλαίσιο της προστασίας της αγροτικής παραγωγής τολμάμε να προτείνουμε και τη χρηματοδότηση σε αγρότες μέτρων προστασίας για θεομηνίες, σε καλλιέργειες και εκτροφές από δασικές πυρκαγιές, πλημμύρες κλπ. Υπάρχουν περιοχές όπου οι καλλιέργειες σε τακτά χρονικά διαστήματα πλήττονται από τα ίδια αίτια. Σε αυτές τις περιοχές προτείνουμε να «υιοθετηθούν» αγροκλιματικές ζώνες καλλιέργειας και να γίνει δραστική αναδιάρθρωση των υπαρχουσών καλλιεργειών.
Και θα μου επιτρέψετε να επιμείνω σε αυτό το σημείο, τονίζοντας πως έργα και παρεμβάσεις που προστατεύουν την πρωτογενή παραγωγή από ακραία και απρόβλεπτα καιρικά φαινόμενα, δρουν ενισχυτικά στο ταμείο του οργανισμού. Για να μετριάσουμε τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής οφείλουμε να δημιουργήσουμε ένα δίκτυ προστασίας γύρω από την παραγωγή μας.
Όσον αφορά της ασφαλιστικές εισφορές των αγροτών, είναι γεγονός πως στις αρχές του 2015 είχε παραδοθεί αναλογιστική μελέτη που προέβλεπε με μετρήσιμα μεγέθη τα κόστη, τον τρόπο αποζημίωσης και τις χρεώσεις των ζημίων. Επίσης υπάρχουν και οι απόψεις της Παγκόσμιας Τράπεζας. Δυστυχώς τα στοιχεία αυτά, δεν αξιοποιήθηκαν όταν έπρεπε. Σήμερα χρειάζεται επικαιροποίηση των μελετών, ώστε με σαφή καταγραφή των αναγκών, των εισφορών και των ζημίων να σχεδιαστεί το σύστημα των ασφαλιστικών εισφορών. Αποβλέπουμε στην αλληλεγγύη, τη δικαιοσύνη και την ανταποδοτικότητα του συστήματος, διορθώνοντας αδικίες σε ότι αφορά στη σχέση αποζημιώσεων με εισφορές που υπάρχουν μεταξύ προϊόντων φυτικής παραγωγής, καθώς και την αδικία εις βάρος της ελληνικής κτηνοτροφίας. Στόχος μας είναι η δημιουργία ενός συστήματος ασφαλιστικών εισφορών που θα προστατεύει πραγματικά το αγροτικό εισόδημα.
4) Οι αγρότες ζητάνε εδώ και πολλά χρόνια να αλλάξει ο Ασφαλιστικός Κανονισμός του ΕΛΓΑ, θα κάνετε κάτι για αυτό;
Πέρασαν δύο διαδοχικές κυβερνήσεις του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Δημοκρατίας, προστέθηκαν νέες απειλές και κίνδυνοι στην παραγωγή λόγω της κλιματικής κρίσης, της εισαγωγής νέων επιβλαβών παθογόνων και οργανισμών, ενώ προέκυψαν και νέα χρηματοδοτικά εργαλεία στη Ευρωπαϊκή Ένωση.
Είμαστε στην ψηφιακή εποχή και ακόμα οι κανονισμοί που εφαρμόζονται στον ΕΛΓΑ είναι αυτοί της τελευταίας κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Η αντοχή των κανονισμών στο χρόνο σιγουρά αποδεικνύουν τη σωστή τους κατεύθυνση. Υπάρχουν όμως σημεία που πρέπει να αποσαφηνιστούν και να βελτιωθούν, ώστε να είναι απολύτως σαφές τι καλύπτεται ασφαλιστικά, και να καλύπτουν τις νέες απειλές που προκύπτουν από την κλιματική κρίση.
Επίσης δεν πρέπει να ξεχνάμε και τους αλιείς μας. Έχουν σημαντική συμβολή στην πρωτογενή παραγωγή και η «ομπρέλα» του ΕΛΓΑ θα πρέπει να συμπεριλάβει και αυτούς.
Σημαντικό είναι επίσης να ενεργοποιηθεί ο θεσμός της προαιρετικής ασφάλισης στη φυτική παραγωγή, με αναζήτηση της κατάλληλης επιδότησης ασφαλίστρου.
Πέρασαν 14 χρόνια από την πρώτη εφαρμογή των κανονισμών του ΕΛΓΑ. Ήρθε ο καιρός δημιουργίας ενός νέου συγχρόνου, καινοτόμου κανονισμού που θα αντιμετωπίζει τις παλιές και θα ενσωματώνει τις νέες απειλές. Μα πάνω από όλα θα δημιουργεί σχέσεις εμπιστοσύνης του ΕΛΓΑ με τους αγρότες διασφαλίζοντας αντικειμενικότητα, διαφάνεια και δικαιοσύνη στις εκτιμήσεις των ζημιών.
Στα μέτρα αντιμετώπισης του μαύρου ακανθώδη αλευρώδη και τους τρόπους στήριξης των παραγωγών που οι καλλιέργειές τους έχουν προσβληθεί, αναφέρθηκε την Παρασκευή, 17 Μαρτίου 2023, ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. Γιώργος Στύλιος.
Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της Αντιπολίτευσης στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχους, ο κ. Στύλιος σημείωσε πως το συγκέκριμένο έντομο προσβάλει μια σειρά από καλλιέργειες, με τα εσπεριδοειδή να ιδιαιτέρως ευάλωτα σε αυτόν. Προσθέτοντας πως ο μαύρος ακανθώδης αλευρώδης εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 2016.
Αναγνωρίζοντας πως πρόκειται για ένα σημαντικό ζήτημα, αφού τα υπάρχοντα εντομοκτόνα και τα ιθαγενή ωφέλημα έντομα δεν δύναται να αντιμετωπίσουν πλήρως το πρόβλημα. Ενώ και η συχνά αλόγιστη χρήση ισχυρών εντομοκτόνων από τους παραγωγούς έχει ενισχύσει η ανθεκτικότητα του εν λόγω εντόμου.
Επικεντρωνόμενος στα μέτρα αντιμετώπισης της ασθένειας ο Υφυπουργός σημείωσε πως ήδη χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων ερευνητικό πρόγραμμα που υλοποιείται μέσω του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου (ΜΦΙ) με στόχο τη βιολογική αντιμετώπιση του μαύρου ακανθώδη αλευρώδη. Ωστόσο απαιτούνται περαιτέρω δοκιμές, γεγονός που προσανατολίζει το Υπουργείο στην χρηματοδότηση επιπλέον ερευνητικών κέντρων της χώρας, ώστε να συμμετάσχουν στην προσπάθεια αντιμετώπισης του μαύρου ακανθώδη αλευρώδη.
Τέλος ο κ. Στύλιος σημείωσε πως η Νέα ΚΑΠ (2023-2027) παρέχει τη δυνατότητα να χρηματοδοτήσουμε τους τρόπους καταπολέμησης του εντόμου, αρκεί να βρεθεί πρώτα αποτελεσματική μέθοδος. Μέχρι τότε οι παραγωγοί θα πρέπει να στηριχτούν σε ήπια φυτοφάρμακα, όπως το παραφινικό λάδι και στα παραδοσιακά μέσα προστασίας των καλλιεργειών του.
Εν συνεχεία ο Υφυπουργός απαντώντας σε ερώτηση του Βουλευτή του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ για με την ανάγκη στήριξη παραγωγών που πλήττονται οι καλλιέργειες τους σε περιοχές της Αιτωλοακαρνανίας ανέφερε πως ο ΕΛΓΑ δεν αποζημιώνει ζημιές σε καλλιέργειες που οφείλονται σε δευτερογενή αίτια. Ανάμεσα σε αυτά τα δευτερογενή αίτια είναι και η προσβολή από τον εχθρό σαν τον μαύρο αλευρώδη. Πρόσθεσε όμως πως υπάρχει και άλλη διέξοδος για την στήριξη των παραγωγών: η δυνατότητα να δοθούν Κρατικές Οικονομικές Ενισχύσεις (ΚΟΕ).
Οι κατά τόπους Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) με την πρώτη διαπίστωση των παραγωγών πως έχουν προσβληθεί οι καλλιέργειες θα πρέπει να ειδοποιούνται, ώστε να ξεκινούν την συγκέντρωση στοιχείων που θα στοιχειοθετούν την ανάγκη αποζημίωσης των πληττόμενων καλλιεργειών.
H Κοινοπραξία Συνεταιρισμών Ομάδων Παραγωγών Ημαθίας διαμαρτύρεται για τις αποζημιώσεις που ανακοίνωσε το ΥπΑΑΤ τα τάξης των 65 και 80 ευρώ το στρέμμα για τις περυσινές βροχοπτώσεις. Ζητά μάλιστα να υπάρξει άμεσα συνάντηση με τον υπουργό κ. Γεωργαντά.
Στην ανακοίνωση που εξέδωσε αναφέρει τα εξής:
Η πρόσφατη ανακοίνωση από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για τις αποζημιώσεις στα πυρηνόκαρπα που υπέστησαν ζημίες από τις βροχοπτώσεις του 2022 με τα απαράδεκτα ποσά των 65 και 80 ευρώ το στρέμμα, μας βρίσκει απόλυτα αντίθετους και εκφράζουμε την απογοήτευση και την οργή του αγροτικού κόσμου για την υπαναχώρηση από την αρχική εξαγγελία που υποσχόταν 135 και 150 ευρώ.
Σαφώς δεν θεωρούμε ότι και τα αρχικά ποσά που είχαν εξαγγελθεί κάλυπταν την πραγματική ζημία των αγροτών, διότι με τις καταγραφείσες ζημίες από τις εκθέσεις του ΕΛΓΑ ποσοστών ζημίας 40 - 50% και άνω, οι αποζημιούμενες αξίες έπρεπε να υπερβαίνουν το διπλάσιο και το τριπλάσιο των ανωτέρω ποσών, εάν αποζημιώνονταν από τον ΕΛΓΑ.
Και εύλογα τίθεται το ερώτημα. Έως πότε δεν θα εφαρμόζεται ο Κανονισμός του ΕΛΓΑ, που αποδεδειγμένα καλύπτει αυτές τις ζημίες, μάλιστα χωρίς να απαιτείται καμία τροποποίηση και θα αναγκαζόμαστε να απλώνουμε κάθε φορά χέρι ζητιανιάς στις εκάστοτε Κυβερνήσεις για να μας δίνουν αυτό που δικαιούμαστε από τον Νόμο; Και έως ως πότε θα πρέπει να βγαίνουμε στους δρόμους για να παίρνουμε αυτό που δικαιωματικά μας αναλογεί από το ασφαλιστικό σύστημα;
Ταυτόχρονα επισημαίνουμε και προειδοποιούμε ότι τα ποσά που δικαιούται να δώσει η χώρα μας από το de minimis , έχουν σχεδόν εξαντληθεί και σε ενδεχόμενες νέες ζημίες θα υπάρξει αδυναμία οικονομικής ενίσχυσης.
Επομένως, σήμερα μπαίνουν δύο ζητήματα προς διαπραγμάτευση.
Πρώτον, η επαναφορά του ύψους της αποζημίωσης στα αρχικά εξαγγελθέντα ποσά των 135 και 150 ευρώ, χωρίς συμψηφισμούς με την οικονομική ενίσχυση των 72 ευρώ, διότι το ποσό δόθηκε με αιτιολογία της αύξησης του κόστους παραγωγής και της πτώσης των τιμών πώλησης λόγω Ουκρανικής κρίσης και δεύτερον την ορθή εφαρμογή του υφιστάμενου Κανονισμού του ΕΛΓΑ για ζημίες από βροχοπτώσεις στα πυρηνόκαρπα.
Η Κοινοπραξία Συνεταιρισμών Ομάδων Παραγωγών Ημαθίας εκφράζοντας τα συμφέροντα των Συνεταιρισμών - μελών της και των φυσικών προσώπων που είναι μέλη των εν λόγω Συνεταιρισμών, σε συνδυασμό με το κοινό αίσθημα όλων των Αγροτών, απευθύνεται στον υπουργό και στους βουλευτές των περιοχών Ημαθίας, Πέλλας, Κοζάνης και Φλώρινας, ζητώντας άμεση συνάντηση στο υπουργείο για να δοθεί δίκαιη λύση στο σοβαρό πρόβλημα των αποζημιώσεων, αλλά και της εφαρμογής του Κανονισμού του ΕΛΓΑ.
Διότι είναι εξευτελιστικό για τον παραγωγικό κόσμο της περιοχής μας να ζητιανεύει την ελεημοσύνη του de minimis κάθε φορά, λόγω της επανειλημμένης άρνησης των υπηρεσιών του ΕΛΓΑ να εντάξουν τις εν λόγω ζημίες παρά τις προβλέψεις του νομοθετικού πλαισίου, που διέπει τη λειτουργία του οργανισμού και τις επιστημονικές γνωμοδοτήσεις που έχουν εκδοθεί από το 2017.
Κατόπιν των ανωτέρω, καθώς και του αιτήματός μας για άμεση συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αναμένουμε τις δικές σας ενέργειες και ζητούμε παράλληλα τη σύσταση Επιστημονικής Ομάδας Εργασίας με εκπροσώπους αποκλειστικά Πανεπιστημίων και Ερευνητικών Κέντρων για την οριστική διευθέτηση του προβλήματος.
Όταν ολοκληρωθεί η εξατοµικευµένη εκτίμηση των ζημιών από τους γεωπόνους του ΕΛΓΑ θα είναι δυνατόν να καταβληθεί προκαταβολή της αποζημίωσης, σύμφωνα με νέα νομοθετική ρύθμιση που κατατέθηκε στη Βουλή.
Όπως αναφέρει η σχετική νομοθετική διάταξη, που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών, θα παρέχεται η δυνατότητα προκαταβολής αποζηµίωσης αν έχουν ολοκληρωθεί οι εξατοµικευµένες εκτιµήσεις των γεωτεχνικών του φορέα, ακόµα και αν o Οργανισµός δεν έχει στη διάθεσή του επισηµάνσεις ή ψηφιακά δεδοµένα. Για να διαβάσετε το νομοσχέδιο (πατήστε εδώ).
Με την συγκεκριμένη ρύθμιση συμπληρώνεται η διάταξη αναφορικά με τη διαδικασία προκαταβολής επιχορήγησης σε αγροτικές εκμεταλλεύσεις που έχουν πληγεί από θεομηνίες, για την αντιμετώπιση ζημιών σε φυτικά μέσα παραγωγής, όπως δενδρώδεις καλλιέργειες ή αμπέλια. Ειδικότερα συμπληρώνεται η διάταξη της παρ. 7 του νόμου 4797/2021, ώστε να καλυφθούν και οι περιπτώσεις που o Οργανισμός Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ) δεν έχει επισημάνσεις ή ψηφιακά δεδομένα στη διάθεσή του, αλλά έχουν ολοκληρωθεί οι εξατομικευμένες εκτιμήσεις από τους γεωτεχνικούς υπαλλήλους του Οργανισμού. Στην περίπτωση αυτή δύναται να παρέχεται προκαταβολή εξειδικευμένη ανά αγροτική εκμετάλλευση, βάσει των στοιχείων των εξατομικευμένων εκτιμήσεων και της αρχικής τιμής εκτίμησης. Το θέμα αφορά ακραία καιρικά φαινόμενα - θεομηνίες, όπου δεν είναι εύκολο να έχουμε ψηφιακά δεδομένα, οπότε είναι δυνατόν να πληρωθεί προκαταβολή της αποζημίωσης με βάση αρχική τιμή εκτίμησης ανά καλλιέργεια.
Στο άρθρο 77 αναφέρει τα εξής:
«Στην παρ. 7 του άρθρου 12Β του ν. 4797/2021 (Α’ 66) προστίθεται τρίτο εδάφιο και η παρ. 7 διαµορφώνεται ως εξής:
Η αρχική εκτίµηση των ζηµιών πραγµατοποιείται βάσει επισηµάνσεων και ψηφιακών δεδοµένων που έχει στη διάθεσή του ο ΕΛΓΑ, καθώς και βάσει αρχικής τιµής εκτίµησης, ανά είδος πολυετούς καλλιέργειας, όπως αυτή καθορίζεται µετά από εισήγηση της Επιτροπής του άρθρου 13 και του ∆ιοικητικού Συµβουλίου του ΕΛΓΑ. Η αρχική εκτίµηση εξειδικεύεται ανά αγροτική εκµετάλλευση µε βάση τα στοιχεία που έχουν υποβληθεί στο Ολοκληρωµένο Σύστηµα ∆ιαχείρισης Ελέγχου.
Αν οι εξατομικευμένες εκτιμήσεις από τους γεωτεχνικούς υπαλλήλους του ΕΛΓΑ έχουν ολοκληρωθεί, ωστόσο ο Οργανισμός δεν έχει στη διάθεσή του επισημάνσεις ή ψηφιακά δεδομένα, δύναται να παρέχεται προκαταβολή, η οποία εξειδικεύεται ανά αγροτική εκμετάλλευση, βάση των στοιχείων των εξατομικευμένων εκτιμήσεων και της αρχικής τιμής εκτίμησης».