Όπως αναφέραμε και σε προηγούμενο άρθρο του ΑγροΤύπου, η πανώλη των αιγοπροβάτων ξέφυγε στην χώρα μας και κανείς δεν γνωρίζει το επόμενο διάστημα που μπορεί να έχουμε επιβεβαιωμένα κρούσματα.
Με απόφαση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστα Τσιάρα, και με αφορμή τον εντοπισμό κρουσμάτων πανώλης των μικρών μηρυκαστικών και σε άλλες περιοχές της χώρας, εκτός Θεσσαλίας, απαγορεύεται η μετακίνηση αιγοπροβάτων για αναπαραγωγή, πάχυνση και σφαγή, σε ολόκληρη την επικράτεια.
Όπως αναφέρει το ΥπΑΑΤ, «η αναβάθμιση των μέτρων ασφαλείας κρίνεται απαραίτητη για όλη τη χώρα για προληπτικούς λόγους και με στόχο τον περιορισμό εξάπλωσης και εκρίζωση της νόσου.
Παράλληλα, οι υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σε συνεργασία με τις Περιφέρειες συνεχίζουν την επιδημιολογική έρευνα σχετικά με την προέλευση των κρουσμάτων, αλλά και με την διαδρομή πιθανόν υπόπτων εισαγωγών.
Σημειώνεται ότι ο εντοπισμός του κρούσματος σε κτηνοτροφική μονάδα στο Μεσινό του Δήμου Συκιώνος στην Κορινθία, καθώς και του κρούσματος στη Φαλάνη στη Λάρισα, επετεύχθησαν μέσα από τη διαδικασία της ιχνηλάτησης και τα κρούσματα εντοπίσθηκαν πριν ακόμα εκδηλωθούν τα συμπτώματα, ύστερα από προληπτική έρευνα των κτηνιατρικών υπηρεσιών του ΥπΑΑΤ σε συνεργασία με τις κτηνιατρικές υπηρεσίες των Περιφερειών, με βάση την διαδρομή που ακολούθησαν ζώα που εισήχθησαν από συγκεκριμένη χώρα.
Στην περιοχή του Μεσινού έχουν ενεργοποιηθεί όλα τα πρωτόκολλα που προβλέπουν οι κανονισμοί της ΕΕ.
Ήδη, κλιμάκια κτηνιάτρων διεξάγουν ελέγχους στη ζώνη προστασίας των 3 χλμ και στη ζώνη επιτήρησης των 10 χλμ.
Το Σάββατο έγινε σύσκεψη υπό τον ΓΓ του ΥπΑΑΤ, Γιώργο Στρατάκο στην Κόρινθο και την Κυριακή στην Πάτρα, με τη συμμετοχή του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου και των αντιπεριφερειών Δυτικής Ελλάδας, μιας και η ζώνη επιτήρησης των 10 χλμ εισέρχεται και στην Αχαΐα, αλλά και των αρμοδίων υπηρεσιακών παραγόντων του ΥπΑΑΤ και των δύο Περιφερειών.
Έχουν ενημερωθεί οι κτηνοτρόφοι της περιοχής για τα μέτρα που έχουν ληφθεί καθώς και οι τυροκόμοι, οι ιδιοκτήτες σφαγείων και οι προμηθευτές ζωοτροφών.
Η κυβέρνηση λαμβάνει και θα συνεχίσει να λαμβάνει κάθε προβλεπόμενο από τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς μέτρο, προκειμένου να περιοριστεί και να εκριζωθεί η πανώλη των μικρών μηρυκαστικών.
Παράλληλα, οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΥπΑΑΤ βρίσκονται σε καθημερινή επικοινωνία και συνεργασία με τους ειδικούς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αλλά και τις κτηνιατρικές υπηρεσίες των κρατών μελών, για την αξιολόγηση των εργαστηριακών στοιχείων και αποτελεσμάτων, με στόχο την πλήρη ιχνηλάτηση και προέλευση του ιού».
Στις αποζημιώσεις των κτηνοτρόφων αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός στην συνάντηση που είχε με την Επιτροπή Ανασυγκρότησης Φαρκαδόνας.
Ανέφερε μεταξύ άλλων ότι άλλες θα είναι οι αποζημιώσεις για τα ζώα τα οποία πνίγηκαν και άλλες για τα ζώα τα οποία έχουν θανατωθεί ή ενδεχομένως να θανατωθούν ακόμα από την πανώλη.
Χαρακτήρισε δε υποδειγματική την αντιμετώπιση της πανώλης αιγοπροβάτων εκ μέρους της Πολιτείας και έδωσε τα εύσημα στον υπουργό ΑΑΤ, Κώστα Τσιάρα.
Συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός δήλωσε:
«H διαχείριση της πανώλης ήταν πραγματικά υποδειγματική. Δεν το λέω εγώ αυτό. Λάβαμε μία επιστολή από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η οποία ήρθε και επέβλεψε τα πρωτόκολλα και τις διαδικασίες και θεώρησε τη διαχείριση της πανώλης από την Ελλάδα υπόδειγμα προς μίμηση.
Αυτό οφείλεται καταρχάς στην Περιφέρεια και στο Υπουργείο. Το λέω από κοινού, διότι καταλαβαίνετε τις εν δυνάμει καταστροφικές συνέπειες που θα μπορούσε να είχε η επέκταση της πανώλης στο ζωικό κεφάλαιο. Θέλω να ελπίζω ότι ο κύκλος θα έχει κλείσει μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου, ώστε να αφήσουμε αυτή την περιπέτεια πίσω μας.
Προφανώς όταν θα έρθει η ώρα της αποζημίωσης των ζώων, έχουμε πλήρη αίσθηση του κόστους και του τι σημαίνει να είσαι σήμερα κτηνοτρόφος και να αντικαθιστάς το ζωικό κεφάλαιο. Κάνω τη διάκριση: άλλα τα ζώα τα οποία πνίγηκαν και άλλα τα ζώα τα οποία έχουν θανατωθεί ή ενδεχομένως να θανατωθούν ακόμα από την πανώλη».
Τα προβλήματα με την αποζημίωση των κτηνοτρόφων
Οι αποζημιώσεις για τη θανάτωση ζώων λόγω ασθενειών προβλέπονται από το «πρόγραμμα οικονομικών ενισχύσεων» που εκδίδεται κάθε χρόνο με ΚΥΑ (Κοινή Υπουργική Απόφαση) συναρμόδιων υπουργών. Σε αυτή τη χρηματοδότηση προβλέπεται και συμμετοχή από τον κοινοτικό προϋπολογισμό.
Αυτή η χρηματοδότηση, που είναι πενιχρότατη, προβλέπεται από τον Κανονισμό 349/2005 και οι κυβερνήσεις είναι υποχρεωμένες να καταβάλλουν στους κτηνοτρόφους και να στέλνουν το φάκελο στην Κομισιόν για έγκριση το αργότερο μέσα σε τρεις μήνες από την ημέρα που έγινε η θανάτωση των ζώων.
Το άρθρο 6 του Κανονισμού 349/2005 αναφέρει:
1. Σε περίπτωση κατά την οποία μια από τις περιπτώσεις - που αναφέρονται στο άρθρο 1 παράγραφος 1 - εμφανιστεί στο έδαφος κράτους μέλους, το εν λόγω κράτος ενημερώνει την Επιτροπή, εντός 30 ημερών από την επίσημη επιβεβαίωση της πρώτης εστίας, για τις σχετικές κατηγορίες ζώων ή προϊόντων και τις αγοραίες αξίες που αντιστοιχούν σε κάθε μία από τις εν λόγω κατηγορίες.
2. Το αργότερο δύο μήνες μετά την επίσημη επιβεβαίωση της πρώτης εστίας και, κατόπιν, κάθε δύο μήνες, το κράτος μέλος διαβιβάζει, σε μορφή ηλεκτρονικού αρχείου και σύμφωνα με το υπόδειγμα που παρατίθεται στο παράρτημα ΙΙα, τις ακόλουθες βασικές πληροφορίες σχετικά με το κόστος των αποζημιώσεων: τον αριθμό ζώων που θανατώνονται ανά κατηγορία, ενδεχομένως τον αριθμό αβγών που καταστρέφονται, καθώς και το συνολικό ποσό, των αποζημιώσεων που χορηγήθηκαν ήδη για κάθε κατηγορία.
3. Το αργότερο τρεις μήνες μετά την επίσημη επιβεβαίωση της πρώτης εστίας και, κατόπιν, κάθε δύο μήνες, το κράτος μέλος διαβιβάζει σε μορφή ηλεκτρονικού αρχείου και σύμφωνα με το υπόδειγμα που παρατίθεται στο παράρτημα ΙΙβ, τις ακόλουθες βασικές πληροφορίες σχετικά με τις λειτουργικές δαπάνες: τα ποσά που καταβάλλονται για τη θανάτωση, τη μεταφορά και την καταστροφή των σφαγίων, αβγών και γάλακτος, τον καθαρισμό, την απολύμανση και την απεντόμωση των εκμεταλλεύσεων, την καταστροφή των τροφίμων και, ενδεχομένως, των υλικών.
Άρα η Ελλάδα, μέσα σε τρεις μήνες, πρέπει να στείλει τον ολοκληρωμένο φάκελο στην Κομισιόν για έγκριση. Δεν προσδιορίζεται όμως ο χρόνος μέσα στον οποίο αυτή θα αποφασίσει.
Διαμαρτυρίες αγροτών
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας αγροτών πραγματοποιήθηκε στον πολύπαθο Παλαμά κατά την επίσκεψη Μητσοτάκη, καθώς εκατοντάδες αγρότες ξεχύθηκαν στους δρόμους «περικυκλώνοντας» το ανακαινισμένο Κέντρο Υγείας. Αγρότες από την Καρδίτσα, με τον πρόεδρο της της ΕΟΑΣΚ, Κώστα Τζέλλα, έβγαλαν έξω τα τρακτέρ πάνω στα οποία τοποθέτησαν δεσμίδες από άχυρα. Οι πλημμυροπαθείς να κάνουν λόγο για ημίμετρα, πρόχειρες παρεμβάσεις και εκφράζουν φόβους ότι σε νέα πλημμύρα θα καταστραφούν και πάλι.
Νεότερες αποφάσεις εξέδωσε το ΥπΑΑΤ για την μετακίνηση αιγοπροβάτων λόγω επιζωοτίας πανώλης μικρών μηρυκαστικών. Σύμφωνα με αυτές έχουμε τα εξής:
1) Επιτρέπονται από 30/8 όλες οι μετακινήσεις αιγοπροβάτων για πάχυνση, αναπαραγωγή, καθώς και των βοοειδών που προέρχονται από εκτροφές συνδεδεμένες υγειονομικά με εκτροφές αιγοπροβάτων, σε όλη την επικράτεια της χώρας εκτός των ΠΕ Τρικάλων, Λάρισας, Καρδίτσας, Μαγνησίας, Ροδόπης, Δράμας, Δυτ. Αττικής, Ηρακλείου, Κορίνθου, Αιτ/νίας και Ηλείας και των περιοχών που έχουν χαρακτηριστεί σαν ζώνες επιτήρησης και περαιτέρω απαγορευμένες ζώνες.
2) Σε συνέχεια του ανωτέρω σχετικού, επιτρέπονται από 2/9 οι μετακινήσεις των αιγοπροβάτων από τους θερινούς βοσκοτόπους που βρίσκονται εντός περαιτέρω απαγορευμένων ζωνών προς σταυλικές εγκαταστάσεις εκτός αυτών, με όρους και προϋποθέσεις που θα καθορίσουν οι αρμόδιες κτηνιατρικές αρχές.
3) Οι μετακινήσεις για την σφαγή των ανωτέρω ζώων απαγορεύονται από και εντός των ζωνών προστασίας και επιτήρησης στις ΠΕ Τρικάλων, Λάρισας, Καρδίτσας, Μαγνησίας, Ροδόπης, Δράμας, Δυτ. Αττικής, Ηρακλείου, Κορίνθου, Αιτ/νίας και Ηλείας, εκτός και αν τα σφάγια υποστούν θερμική επεξεργασία.
Στις υπόλοιπες περιχές των ΠΕ της χώρας οι μετακινήσεις των ανωτέρω ζώων για σφαγή επιτρέπονται με αυστηρή εφαρμογή των μέτρων βιοασφάλειας. Τα ζώα σφάζονται σε σφαγεία της ΠΕ ή στο πλησιέστερο με την συγκεκριμένη εκτροφή σφαγείο.
Οι υπεύθυνοι σφαγείων μεριμνούν για την απαρέγκλιτη τήρηση των κανόνων υγιεινής και εφαρμογής των προγραμμάτων καθαρισμού και απολύμανσης (χώρων, εξοπλισμού και οχημάτων).
Οι αρμόδιες κτηνιατρικές αρχές, στο πλαίσιο του ελέγχου και της εκρίζωσης της πανώλους των μικρών μηρυκαστικών, συνεχίζουν συστηματικά, σύμφωνα με το σχέδιο έκτακτης ανάγκης, τη διενέργεια κλινικών εξετάσεων στις εκμεταλλεύσεις αιγοπροβάτων και προβαίνουν σε στοχευμένες δειγματοληψίες με ανάλυση κινδύνου, στις ζώνες προστασίας και επιτήρησης του νοσήματος.
Όπως αναφέρει το σχετικό έγγραφο του ΥπΑΑΤ, στις 6/09, θα επαναξιολογηθούν από τη Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής και τις αρμόδιες κτηνιατρικές αρχές τα επιδημιολογικά δεδομένα της επιζωοτίας και θα καθορισθούν στοχευμένες δράσεις για τον έλεγχο και εκρίζωση του νοσήματος.
Η Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής του ΥπΑΑΤ έδωσε την άδεια για μετακίνηση αιγοπροβάτων από θερινούς βοσκότοπους.
Όπως αναφέρει η σχετική απόφαση, επιτρέπονται, από 30/08/2024, οι μετακινήσεις αιγοπροβάτων από τους θερινούς βοσκότοπους (εκτός από αυτούς που βρίσκονται εντός ζωνών προστασίας και επιτήρησης για την επιζωοτία της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών), προς τις σταβλικές εγκαταστάσεις των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων σε όλη τη χώρα, εκτός από τις ΠΕ Βορείου και Νοτίου Έβρου στις οποίες εφαρμόζονται μέτρα ελέγχου αντιμετώπισης της επιζωοτίας της ευλογιάς των αιγοπροβάτων.
Σε ότι αφορά τις περαιτέρω απαγορευμένες ζώνες, επιτρέπεται η μετακίνηση αιγοπροβάτων από θερινούς βοσκοτόπους προς σταβλικές εγκαταστάσεις, εντός αυτών.
Οι μετακινήσεις πραγματοποιούνται με άδεια μετακίνησης από τις αρμόδιες κτηνιατρικές αρχές και μετά από κλινική εξέταση 24 ώρες πριν την μετακίνηση των ζώων.
Η μετακίνηση των αιγοπροβάτων γίνεται με μεταφορικά μέσα και μόνο, χωρίς ενδιάμεσες στάσεις με εφαρμογή αυστηρών μέτρων βιοασφάλειας (καθαρισμός, απολύμανση τροχών μεταφορικών μέσων πριν την φόρτωση, πριν την εκφόρτωση και μετά την εκφόρτωση των ζώων, μέτρα ατομικής προστασίας των οδηγών κ.λ.π.).
Μετά την άφιξή τους, τα αιγοπρόβατα χειρίζονται σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις που ισχύον για την επιζωοτία της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών, στην περιοχή της κάθε σταβλικής εγκατάστασης.
Επιβεβαιώθηκαν 4 νέες εκτροφές με θετικά κρούσματα πανώλης μικρών μηρυκαστικών στην Π.Ε. Κορινθίας και 1 στο Μεγάλο Πιστό στην Ροδόπη.
Το επόμενο διάστημα αναμένουμε αποτελέσματα για την Θεσσαλία περιοχή Συκουρίου.
Συγκεκριμένα η Διεύθυνση Κτηνιατρικής, ενημερώνει όλους τους κτηνοτρόφους της Περιφέρειας Πελοποννήσου για τα κάτωθι:
Στα πλαίσια επιτήρησης του νοσήματος σε εκτροφές στη ζώνη προστασίας της Π.Ε. Κορινθίας, την 27/8/2024, επιβεβαιώθηκαν, στην Κοινότητα Μεσινού Δήμου Σικυωνίων, 4 θετικές εκμεταλλεύσεις και θα εφαρμοστούν άμεσα τα προβλεπόμενα υγειονομικά μέτρα - θανάτωση, απολύμανση.
Θυμίζουμε ότι στις 07/08/2024 επιβεβαιωθεί η προηγούμενη εστία Πανώλους Αιγοπροβάτων σε τρεις εκτροφές της Κορινθίας και συγκεκριμένα στον οικισμό Καρτέρι Κοινότητας Καστανέας του Δήμου Σικυωνίων.
Στο μεταξύ υπογράφηκε από τον Αντιπεριφερειάρχη της ΠΕ Κορινθίας, Αναστάσιο Γκιολή, η σύμβαση ανάθεσης παροχής υπηρεσιών απολύμανσης κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων σε όλη την Περιφερειακή Ενότητα Κορινθίας, που αφορά έργο προϋπολογισμού 34.100 ευρώ.
Σιωπή ΥπΑΑΤ για αποζημιώσεων σε κτηνοτρόφους
Πάντως η αναφορά της ηγεσίας του ΥπΑΑΤ για «άμεση αποζημίωση» των κτηνοτρόφων που έχουν πληγεί σημαίνει ότι θα αρχίσει να σχηματοποιείται από τα μέσα Σεπτεμβρίου αν και εφόσον θα συμφωνήσει η ΕΕ να χορηγήσει κονδύλια στην χώρα μας.
Οι αναφορές του Υπουργού για συζήτηση στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ δεν λέει κάτι. Να θυμίσουμε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε οικονομική στήριξη (101,5 εκατ. ευρώ) για ζημιές από τον «Daniel», που έγιναν Σεπτέμβριο του 2023, μετά από περίπου ένα χρόνο.
Επίσης υπάρχει και η εμπειρία των κτηνοτρόφων από την ασθένεια «ευλογιά» στην Βοιωτία (Ιανουάριο - Φεβρουάριο 2024), που ακόμη δεν αποζημιώθηκαν (πάνω από εξάμηνο).
Αυτό που δεν γνωρίζουν (ή δεν ενδιαφέρονται να γνωρίζουν) στο ΥπΑΑΤ είναι ότι αν δεν καταβληθεί άμεσα αποζημίωση στον κτηνοτρόφο δεν μπορεί να επιβιώσει.
Καταγραφή του ζωικού κεφαλαίου που θανατώθηκε λόγω της πανώλης και άμεσα καταβολή αποζημιώσεων που να αντικατοπτρίζουν την πραγματική αξία των ζώων ζητούν οι κτηνοτρόφοι.
Ο κ. Δημήτρης Μπαλούκας, Πρόεδρος Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων και Κτηνοτρόφων Θεσσαλίας, ζητά από το ΥπΑΑΤ να αντιμετωπιστούν άμεσα και ουσιαστικά τα κρίσιμα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι και ζητάει:
1. Ακριβής καταγραφή και απόλυτη διαφάνεια για το ζωικό πληθυσμό που θανατώθηκε
Η πανώλη των μικρών μηρυκαστικών έχει επιφέρει καταστροφικές απώλειες, με τις συνέπειές της να παραμένουν ανυπολόγιστες. Απαιτούμε από το Υπουργείο την πλήρη και άμεση καταγραφή του αριθμού των θανατωμένων ζώων. Είναι κρίσιμη η διάκριση μεταξύ ζώων γαλακτοπαραγωγής και αυτών που εισάγονται για πάχυνση και κρεοπαραγωγή.
2. Άμεσες και Δίκαιες αποζημιώσεις που αντανακλούν την πραγματικότητα
Η καταστροφή που έχει υποστεί ο κτηνοτροφικός κλάδος λόγω της πανώλης δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με καθυστερήσεις και αναβολές. Απαιτούμε την άμεση καταβολή αποζημιώσεων που να αντικατοπτρίζουν την πραγματική αξία των ζώων που θανατώθηκαν.
Οι κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις βρίσκονται σε οριακή κατάσταση και χρειάζονται άμεση οικονομική στήριξη για να μπορέσουν να επιβιώσουν και να επαναφέρουν τη λειτουργία τους.
Προς την κατεύθυνση αυτή δυνάμεθα να σας παράσχουμε την οποιαδήποτε υποστήριξη απαιτηθεί για να προσεγγιστεί το εύλογο της αξίας ανά κατηγορία ζώου.
3. Ανάληψη ευθυνών και μέτρα πρόληψης για το μέλλον
Η προέλευση και η διασπορά της πανώλης στη χώρα μας δεν μπορεί να μείνει αναπάντητη. Ο κτηνοτροφικός κλάδος απαιτεί την ολοκλήρωση και τη δημοσιοποίηση της έρευνας για τις αιτίες και τις ευθύνες αυτής της καταστροφής. Είναι επιτακτικό να ληφθούν μέτρα πρόληψης για να αποτραπεί παρόμοια κρίση στο μέλλον.
4. Οικονομική στήριξη και σχέδιο ανασυγκρότησης της αιγοπροβατοτροφίας
Η αιγοπροβατοτροφία, ένας από τους βασικούς πυλώνες της αγροτικής οικονομίας, έχει πληγεί σοβαρά από την πανώλη και τις συνέπειές της. Ζητούμε την άμεση εφαρμογή στρατηγικού σχεδίου που θα περιλαμβάνει οικονομική ενίσχυση των πληγέντων, καθώς και παροχή τεχνικής και επιστημονικής υποστήριξης για την ανασυγκρότηση των εκμεταλλεύσεων, διασφαλίζοντας τη βιωσιμότητά τους στο μέλλον.
Οι κτηνοτρόφοι, που καθημερινά συνεισφέρουν στο ΑΕΠ της χώρας, βρίσκονται σε κρίσιμο σταυροδρόμι. Η υποστήριξη από την πολιτεία είναι πλέον ζήτημα επιβίωσης και επανεκκίνησης του κλάδου.
Ολοκληρώθηκε την Παρασκευή (23/8/2024) η διευρυμένη σύσκεψη θεσμικών φορέων γύρω από την κτηνοτροφική παραγωγή στο Συνεδριακό Κέντρο Σίνδου, επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ).
Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι κτηνοτρόφων, κρεοπωλών, σφαγείων και ζωοτροφών.
Όπως αναφέρει ο ΣΕΚ, αποφασίστηκε η δημιουργία Επιτροπής από όλους τους προαναφερόμενους φορείς, όπως ορίζει ο ευρωπαϊκός κανονισμός, για την αντιμετώπιση των ασθενειών αλλά και για την περαιτέρω συνεργασία με το ΥπΑΑΤ για την ΚΑΠ και την εθνική αγροτική πολιτική.
Υπενθυμίζει ακόμη ότι σύμφωνα με τον ευρωπαϊκό κανονισμό, το ΥπΑΑΤ θα έπρεπε ήδη να είχε δημιουργήσει την εν λόγω Επιτροπή, ώστε να συναποφασίζει για τα μέτρα, τη στρατηγική αλλά και τις αποζημιώσεις που αφορούν όλους τους προαναφερόμενους.
Ομόφωνα αποφασίστηκε ότι είτε το ΥπΑΑΤ θα δεχθεί την εν λόγω Επιτροπή, είτε θα προχωρήσουμε νομικά στην ΕΕ αλλά και την Ελλάδα, ενώ ταυτόχρονα θα γίνει κάλεσμα σε πανελλαδική κινητοποίηση κτηνοτρόφων.
Σύντομα θα ανακοινωθούν τα ονόματα της Επιτροπής, αναφέρει ο ΣΕΚ.
Η εμφάνιση στην Ελλάδα της πανώλης μικρών μηρυκαστικών και της ευλογιάς των προβάτων αναδεικνύει τα σοβαρά προβλήματα που έχει η χώρα μας στους ελέγχους στα σύνορα.
Μιλάμε για δύο ζωονόσους που ήρθαν από το εξωτερικό και μέχρι στιγμής δεν έχουν αποδοθεί ευθύνες από το ΥπΑΑΤ για το πως έγινε η εισαγωγή τους στην χώρα μας.
Ο κ. Νίκος Δημόπουλος, πρόεδρος του Συνδέσμου Κτηνοτρόφων Καβάλας, δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι «η ηγεσία του ΥπΑΑΤ απαγόρευσε τη διακίνηση και τις σφαγές ελληνικών αιγοπροβάτων και αμνοεριφίων, χωρίς να απαγορεύσει ταυτόχρονα και συνολικά τις εισαγωγές σφαγίων, ούτε καν από τη Ρουμανία, αλλά και ζώα για άμεση σφαγή από τη Βουλγαρία, τα οποία μπορεί να είναι φορείς της πανώλης.
Δικαιολόγησαν την απόφασή σας αυτή μιλώντας για χρονικό διάστημα 72 ωρών, που είναι ο χρόνος επιβίωσης του ιού της πανώλης. Το ίδιο όμως θα μπορούσε να ισχύσει και για τα ελληνικά σφάγια, με υποχρεωτική περίοδο αναμονής μετά τη σφαγή, ενώ ταυτόχρονα θα μπορούσαν να απελευθερώσουν νωρίτερα από την καραντίνα σφαγής, τουλάχιστον τις καθαρές περιοχές της χώρας.
Η απόφασή τους αυτή δείχνει την έλλειψη εμπιστοσύνης στο σύστημα ελέγχου και στο προσωπικό που θα μπορούσε να εμπλακεί στη διαδικασία αυτή, σύστημα το οποίο το ίδιο το ΥπΑΑΤ έχετε δομήσει, οργανώσει και διατηρήσει όλα αυτά τα χρόνια.
Δηλώνει ο Υπουργός ότι εντός της Ε.Ε. ισχύουν τα υγειονομικά πιστοποιητικά της χώρας εξαγωγής. Μα τα μολυσμένα ζώα που εισήχθηκαν στην πατρίδα μας, είχαν τα προβλεπόμενα πιστοποιητικά από τη χώρα εξαγωγής και όμως υπήρξε πρόβλημα. Αν δεν είχαν τα απαραίτητα πιστοποιητικά για το σκοπό εισαγωγής τους, που προβλέπει η κοινοτική νομοθεσία, τότε οι ευθύνες του ΥπΑΑΤ είναι ακόμη μεγαλύτερες έως εγκληματικές.
Άρα το ΥπΑΑΤ θα πρέπει να μην επαφίεται και μην αρκείται σε ότι προβλέπεται από τους κοινοτικούς κανονισμούς αλλά επιτέλους ας προχωρήσει ένα βήμα μπροστά και να κάνει ότι είναι απαραίτητο, για να προστατέψει το ζωικό κεφάλαιο της πατρίδας μας.
Αυτό που βλέπουμε όλο αυτό το διάστημα είναι ότι δεν λαμβάνετε κανένα προληπτικό μέτρο στα σύνορα της χώρας, για συνολική προληπτική απολύμανση εμπορικών οχημάτων και φορτίων, όπως και για τα οχήματα εκατομμυρίων τουριστών από τις βαλκανικές χώρες αλλά και από την Τουρκία, τα οποία περνούν ανεξέλεγκτα. Χωρίς ελέγχους ήταν θέμα χρόνου να έρθουν στην χώρα μας οι παραπάνω ασθένειες».
Μήνυση κατά παντός υπαιτίου για εξάπλωση πανώλης
Στο μεταξύ μήνυση, κατά παντός υπαιτίου, κατατέθηκε, σήμερα Δευτέρα (26/8), από την Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ) σχετικά με την αιτία εμφάνισης της ασθένειας της πανώλης αιγοπροβάτων στη χώρα μας, τον τρόπο και τη χώρα προέλευσης της νόσου, καθώς και τους υπαίτιους που την προκάλεσαν, αλλά και αυτούς που δεν την εμπόδισαν να επεκταθεί.
Ο κ. Παύλος Σατολιάς, πρόεδρος της ΕΘΕΑΣ, τόνισε στον ΑγροΤύπο ότι «η ζημιά για τους Έλληνες κτηνοτρόφους είναι μεγάλη και ως εκ τούτου, οι ευθύνες πρέπει να καταλογιστούν σε αυτούς που είναι υπαίτιοι και αυτό είναι έργο της δικαιοσύνης στην οποία προσφεύγει η ΕΘΕΑΣ.
Κάθε φορτηγό που μεταφέρει ζώντα ζώα συνοδεύεται από κάποια πιστοποιητικά υγείας. Έγινε κάποιος έλεγχος στα ρουμάνικα πιστοποιητικά όταν περνούσαν από τα σύνορα;
Επίσης η χώρα μας είναι υποχρεωμένη να ακολουθήσει συγκεκριμένες διαδικασίες όταν εισάγει ζώα και το ερώτημα που λέμε είναι τις ακολούθησε;
Οι έμποροι που έκαναν εισαγωγές ζώων ακολούθησαν τα πρωτόκολλα που αναφέρει η ΕΕ για την σχετική διαδικασία;
Από την πανώλη και την ευλογιά καταστρέφονται μόνο οι κτηνοτρόφοι και για αυτό θα πρέπει να αποζημιωθούν άμεσα για την απώλεια του εισοδήματος που έχουν. Δεν ανεχόμαστε την ατιμωρησία για τη διάδοση της πανώλης και απαιτούμε δικαιοσύνη τώρα για τους κτηνοτρόφους».
Διαβάστε εδώ την μήνυση της ΕΘΕΑΣ
Εν μέσω της «θύελλας» που πλήττει την ελληνική αιγοπροβατοτροφία και ονομάζεται πανώλη, έρχεται στο προσκήνιο η σημασία της ύπαρξης σε κάθε κτηνοτροφική μονάδα ενός σωστά εγκατεστημένου πρωτοκόλλου βιοασφάλειας.
Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο η κα Γεωργία Γκούντρα, Ζωοτεχνικός από την Ματαράγκα Καρδίτσας, «βιοασφάλεια σημαίνει το σύνολο των μέτρων που λαμβάνει ένας κτηνοτρόφος για να αποτρέψει την είσοδο και την εξάπλωση οποιουδήποτε παθογόνου στον πληθυσμό των ζώων του. Η βιοασφάλεια δρα συνεργατικά με τον εμβολιασμό και εξασφαλίζει το μέγιστο επίπεδο υγιεινής στην εκτροφή μας, έτσι ώστε τα ζώα μας να μπορούν να εκτυλίξουν όλο το γενετικό δυναμικό τους και να μας δώσουν τη μέγιστη παραγωγή.
Με απλά λόγια ένα πανάκριβο ζώο με πολύ καλό pedigree, στο οποίο παρέχουμε υψηλής ποιότητας ζωοτροφή, δεν θα αποδώσει όπως πρέπει αν το εκτρέφουμε σε περιβάλλον που στερείται την στοιχειώδη καθαριότητα. Η βιοασφάλεια χωρίζεται σε εξωτερική και εσωτερική.
Εξωτερική βιοασφάλεια
Η εξωτερική βιοασφαλεια αποτρέπει την είσοδο μιας ασθένειας στη μονάδα. Βασικά μέτρα της εξωτερικής βιοασφάλεια είναι τα εξής
Κρατάμε μακριά τρωκτικά και έντομα εφαρμόζοντας τα κατάλληλα προϊόντα. Φροντίζουμε να ανανεώνουμε τακτικά τα φάρμακα στις παγίδες. Τα ποντίκια και οι μύγες είναι οι κύριοι φορείς πολλών ασθενειών. Όσον αφορά τα προγράμματα μυοκτονίας εστιάζουμε στην καταπολέμηση τόσο των ενήλικων εντόμων όσο και των προνυμφών τους, που αποτελούν το 80% του πληθυσμού. Ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα έχει ετήσιο κόστος για μια μέση προβατοτροφικη μονάδα περίπου 1.000 ευρώ.
Αγοράζουμε νέα ζώα μόνο με την καθοδήγηση του ζωοτέχνη/κτηνιάτρου μας.
Δημιουργούμε χώρο καραντίνας για τα νεοφερμένα ζώα μακριά από τη μονάδα μας και τα κρατάμε εκεί για τουλάχιστον 15 ημέρες υπό την επίβλεψη του κτηνιάτρου μας.
Ελαχιστοποιούμε τους επισκέπτες στους απόλυτους απαραίτητους. Αν πρέπει κάποιος να μπει μέσα στην μονάδα θα πρέπει να εφαρμοστούν τα εξής μέτρα:
i) Ο επισκέπτης δεν θα πρέπει να έχει έρθει σε επαφή με άλλα ζώα του ιδίου είδους για τουλάχιστον 24 ώρες
ii) Καλό πλύσιμο χεριών
iii) Ειδική ενδυμασία (ολόσωμη φόρμα, γάντια, ποδονάρια).
Πρέπει να γίνεται σχολαστική καθαριότητα και απολύμανση των οχημάτων που έχουμε στον στάβλο μας αλλά και όσων εισέρχονται σε αυτή (μεταφορά γάλακτος/ζωοτροφών/ζωών).
Δε νοείται απολύμανση σε βρώμικη επιφάνεια. Αν το όχημα έχει οργανικούς ρύπους (κοπριές κ.λ.π.) πρέπει να πλυθεί σχολαστικά με κατάλληλο αφρό και έπειτα να γίνει απολύμανση.
Συνίσταται η εγκατάσταση «πύλης απολύμανσης» στην είσοδο της μονάδας, στην οποία τα όχημα θα προσέρχεται ήδη καθαρό.Το μέσο κόστος μιας ολοκληρωμένης ανοξείδωτης πύλης, στην οποία δε χρειάζεται φυσική παρουσία αλλά ο ψεκασμός ξεκινά αυτόματα, ανέρχεται σε 4.500 ευρώ.
Φροντίζουμε η μονάδα μας να είναι καλά περιφραγμένη, ώστε να μην την προσεγγίζουν άγρια ζώα, τα οποία είναι φορείς ασθενειών
Δεν επιτρέπουμε την είσοδο στο στάβλο μας εργαλείων που χρησιμοποιήθηκαν σε άλλη εκτροφή.
Εσωτερική βιοασφάλεια
Η εσωτερική βιοασφάλεια αποτρέπει την μετάδοση ασθενειών μεταξύ των διαφόρων τμημάτων της μονάδας μας.
Όπου είναι δυνατόν εφαρμόζουμε το σύστημα all in-all out. Αυτό σημαίνει ότι αδειάζουμε ένα χώρο από τα ζώα κάνουμε καλό καθάρισμα με αφρό και έπειτα απολυμαίνουμε πριν βάλουμε πάλι τα ζώα μέσα.
Αποφεύγουμε την έκθεση των νεαρότερων ζώων σε μεγαλύτερα. Οι εργάτες που χειρίζονται μεγαλύτερα ζώα δεν πηγαίνουν στα μικρότερα ούτε μεταφέρουν εργαλεία ανάμεσα στα διάφορα μέρη του στάβλου. Αν πρέπει ένας εργάτης να δουλέψει σε διαφορετικό τμήμα του στάβλου θα προηγηθεί αλλαγή ρούχων και υποδημάτων και καλό πλύσιμο χεριών.
Κάθε τμήμα της φάρμας έχει τα δικά του εργαλεία τα οποία δε μετακινούνται σε άλλο τμήμα. Πχ δεν χρησιμοποιούμε το ίδιο φτυάρι σε όλο το στάβλο
Δημιουργούμε «νοσοκομείο» εκτός του κεντρικού κτιρίου όπου μεταφέρονται όλα τα άρρωστα ζώα μας.
Διατηρούμε καθαρό το χώρο διαλείμματος των εργατών στον οποίο προσέρχονται έχοντας αλλάξει ρούχα
Στο τέλος της ημέρας φροντίζουμε για τον σχολαστικό καθαρισμό εργαλείων και παπουτσιών. Τα εργαλεία σαπουνίζονται και απολυμαίνονται.
Για τις μπότες χρησιμοποιούμε ειδικό καθαριστή, με κόστος περίπου 250 ευρώ.
Ποτέ δε φοράμε τα ίδια ρούχα για δεύτερη ημέρα.
Φροντίζουμε επίσης να υπάρχουν ποδόλουτρα σε διάφορα σημεία του στάβλου εφοδιασμένα με απολυμαντικό στα οποία θα γίνεται εμβάπτιση των παπουτσιών κατά τη μετακίνηση των εργατών.
Αφρός πλυσίματος και απολυπαντικό
Θα πρέπει ο κτηνοτρόφος να έχει κάποια δεδομένα όταν θέλει να κάνει την επιλογή αφρού πλυσίματος και απολυπαντικού.
Αφρός Πλυσίματος
- Ο αφρός πρέπει να είναι πηχτός και να μένει προσκολλημένος για τουλάχιστον μισή ώρα πάνω στην επιφάνεια που θέλουμε να καθαρίσουμε.
- Επιλέγουμε αφρό ΑΛΚΑΛΙΚΟ που αφαιρεί τα οργανικά υπολείμματα (κοπριές).
- Φθηνός αφρός δε σημαίνει και καλός. Εξετάζουμε τη δοσολογία, καθώς ένα φθηνό προϊόν μπορεί να απαιτεί 2 και 3 φορές μεγαλύτερη ποσότητα από ένα πιο ακριβό.
- Επιλέγουμε αφρό σχεδιασμένο για ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΗ ΧΡΗΣΗ. Η επιλογή αφρού για την εστίαση ή για βιομηχανίες δεν φέρει τα σωστά αποτελέσματα καθώς οι ρύποι είναι διαφορετικοί.
- Επιλέγουμε αφρό που δεν διαβρώνει.
Απολυπαντικό
- Όσον αφορά την απολύμανση έχουμε υπόψιν μας ότι ο χρόνος δράσης του απολυμαντικού εξαρτάται από την περιβαλλοντική θερμοκρασία. Για τα οχήματα επιλέγουμε απολυμαντικό με μικρό χρόνο δράσης (περίπου 5 λεπτά). Για τα ποδόλουτρα και τους χώρους σταβλισμού έχουμε περιθώριο για μεγαλύτερο χρόνο δράσης.
- Επιλέγουμε απολυμαντικό ΜΗ ΔΙΑΒΡΩΤΙΚΟ.
- Ζητάμε προϊόντα ευρέως φάσματος δράσης».
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της επιδημιολογικής διερεύνησης και των εργαστηριακών αποτελεσμάτων, δημιουργείται για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες μέρες, μια ευρείας έκτασης και κλίμακας κτηνιατρική επιχείρηση λέει το ΥπΑΑΤ. Αυτή την φορά στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.
Όπως τονίζει, «η συγκεκριμένη επιχείρηση, η οποία εξελίσσεται ύστερα από εντολή του ΥπΑΑΤ Κώστα Τσιάρα και την οποία συντονίζει ο Γ.Γ του Υπουργείου Γιώργος Στρατάκος, αναμένεται να είναι μεγαλύτερη σε σχέση με την αντίστοιχη της Θεσσαλίας.
Ήδη, στο πεδίο επιχειρούν στην ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας και στην ΠΕ Ηλείας κτηνίατροι, αλλά και γεωτεχνικοί άλλων ειδικοτήτων, οι οποίοι συνεχώς καταφθάνουν από όλη την Ελλάδα, στα δύο κέντρα επιχειρήσεων με έδρα τον Πύργο και το Αγρίνιο.
Στόχος είναι να ελεγχθούν άμεσα 2.504 κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις και 436.500 αιγοπρόβατα που διαβιούν στις ζώνες προστασίας και επιτήρησης που έχουν ήδη ορισθεί σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς κανόνες.
Μέχρι σήμερα έχουν θανατωθεί ή έχει προγραμματισθεί να θανατωθούν στις αμέσως επόμενες ημέρες σε όλη την Ελλάδα,18.335 αιγοπρόβατα.
Αυτή τη στιγμή στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, υπάρχουν πέντε εστίες, τρεις στην Περιφερειακή Ενότητα Αιτωλοακαρνανίας και δύο στην Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας και επιδίωξη είναι να ολοκληρωθεί ο κλινικός έλεγχος όλων των ζώων που βρίσκονται στις ζώνες επιτήρησης, το συντομότερο δυνατόν, ώστε να βεβαιωθούμε ότι δεν υπάρχει περαιτέρω εξάπλωση της νόσου. Να σημειωθεί ότι και οι πέντε αυτές εστίες συνδέονται επιδημιολογικά, με μολυσμένη εκτροφή από την ΠΕ Λάρισας.
Οι κτηνιατρικές υπηρεσίες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας βρίσκονται σε συναγερμό, ενώ στην προσπάθειά τους συνδράμουν και κτηνίατροι και γεωτεχνικοί άλλων ειδικοτήτων του ΥΠΑΑΤ, ΕΛΓΑ, ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, ΟΠΕΚΕΠΕ. αλλά και ιδιώτες κτηνίατροι από την περιοχή. Κλιμάκια του ΕΦΕΤ ενημερώνουν για τα μέτρα διαχείρισης του γάλακτος και ελέγχουν την τήρηση των μέτρων βιοασφάλειας σε όλα τα τυροκομεία της περιοχής».
Κέλλας: Δεν υφίσταται θέμα έλλειψης γαλακτοκομικών προϊόντων
Διαδοχικές συσκέψεις με τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, αντιπεριφερειάρχες, δημάρχους, αντιδημάρχους και κτηνιάτρους των κατά τόπους κτηνιατρικών υπηρεσιών της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας πραγματοποιήθηκαν την Τετάρτη 7 Αυγούστου στον Πύργο και στο Μεσολόγγι, με επικεφαλής τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Χρήστο Κέλλα, αναφορικά με τον τρόπο διαχείρισης της κρίσης της πανώλης αιγοπροβάτων.
Στις συσκέψεις συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο Γ.Γ. Αγροτικής Ανάπτυξης του ΥΠΑΑΤ, Γιώργος Στρατάκος, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης, Ανδρέας Φίλιας, ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Νίκος Κοροβέσης, και ο αντιπεριφερειάρχης Αιτωλοακαρνανίας, Θανάσης Μαυρομάτης, δήμαρχοι των περιοχών και υπηρεσιακοί φορείς της Ηλείας και της Αιτωλοακαρνανίας.
«Μετά τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας και στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας, ακολουθήσαμε αμέσως τον αυστηρό Ευρωπαϊκό Κανονισμό 687. Ξεκίνησαν σαρωτικοί έλεγχοι σε όλα τα πεδία, στις ζώνες προστασίας και επιτήρησης», ανέφερε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Χρήστος Κέλλας, τονίζοντας ότι «αυτή τη στιγμή πραγματοποιείται η μεγαλύτερη κτηνιατρική επιχείρηση σε όλη τη χώρα. Ζητούμε τη στενή συνεργασία όλων, κτηνοτρόφων και αρμοδίων φορέων, ώστε να περιορίσουμε τη μετάδοση και να εκριζώσουμε τη νόσο της πανώλης των αιγοπροβάτων».
«Κτηνίατροι του Υπουργείου και των εποπτευομένων φορέων μαζί με τους κτηνιάτρους της Περιφέρειας ελέγχουν όλα τα εκτροφεία της περιοχής και πραγματοποιείται ο επιδημιολογικός έλεγχος. Έχει απαγορευτεί η μετακίνηση των αιγοπροβάτων σε όλη τη χώρα», δήλωσε ο υφυπουργός, προσθέτοντας: «Δεν υφίσταται θέμα έλλειψης γαλακτοκομικών προϊόντων. Επαναλαμβάνουμε για ακόμη μια φορά ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας για τη δημόσια υγεία, είναι αμιγώς ζωνόσος και δεν επηρεάζει τους καταναλωτές».
Ο Χρήστος Κέλλας, τέλος, επεσήμανε: «Η υπάρχουσα ΚΥΑ ορίζει συγκεκριμένη αποζημίωση ανά αμνοερίφιο, ωστόσο μόλις ολοκληρωθεί η φάση του περιορισμού και της εκρίζωσης της νόσου, θα ακολουθήσουν δίκαιες αποζημιώσεις και η πολιτεία θα σταθεί στο πλευρό των κτηνοτρόφων. Ήδη ο υπουργός, Κώστας Τσιάρας ζήτησε με επιστολή του ζητεί με επιστολή του προς τον Επίτροπο Γεωργίας και Αλιείας και την Επίτροπο Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της ΕΕ, την οποία κοινοποίησε και στους 26 ομολόγους του στα κράτη μέλη της ΕΕ, πρόσθετη οικονομική στήριξη και αποζημιώσεις για τους κτηνοτρόφους, τα ζώα των οποίων επλήγησαν από πανώλη».
Στο μεταξύ ο υπουργός ΑΑΤ, Κώστας Τσιάρας, σε πρόσφατες δηλώσεις του ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «θα ζήσουµε ∆εκαπενταύγουστο χωρίς αρνί», φράση που ερµηνεύεται ως παράταση της απαγόρευσης µετακίνησης και σφαγής αµνοεριφίων.
Με την απαγόρευση σφαγής αµνοεριφίων χάνουν χρήματα οι Έλληνες κτηνοτρόφοι που είναι στα κάγκελα, ενώ την ίδια στιγμή η εγχώρια αγορά γεμίζει από ισπανικά και ρουμάνικα κρέατα.
Aπό τις 31 Ιουλίου 2024 έως και τις 6 Αυγούστου 2024, το Εθνικό Εργαστήριο Αναφοράς για την Πανώλη των μικρών μηρυκαστικών (Τμήμα Μοριακής Διαγνωστικής, Αφθώδους Πυρετού, Ιολογικών, Ρικετσιακών και Εξωτικών Νοσημάτων της Διεύθυνσης Κτηνιατρικού Κέντρου Αθηνών) επιβεβαίωσε την παρουσία του ιού σε 21 εκτροφές αιγοπροβάτων.
Σύμφωνα με την ενημέρωση του ΥπΑΑΤ, τρεις εκτροφές βρίσκονται στη δημοτική κοινότητα Καλοχωρίου, του Δήμου Τεμπών και μία στη δημοτική κοινότητα Ποταμιάς, του Δήμου Ελασσόνας της Π.Ε. Λάρισας, της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Μία εκτροφή βρίσκεται στη δημοτική κοινότητα Κάμπου, του Δήμου Καρδίτσας, της Π.Ε. Καρδίτσας.
Πέντε εκτροφές βρίσκονται στη δημοτική κοινότητα Φενεού και τρείς εκτροφές στη δημοτική κοινότητα Στυμφαλίας, του Δήμου Συκιωνιών της Π.Ε. Κορινθίας, της Περιφέρειας Πελοποννήσου.
Δύο εκτροφές βρίσκονται στη δημοτική κοινότητα Αστερουσίων, του Δήμου Αρχανών Αστερουσίων, της Π.Ε. Ηρακλείου, της Περιφέρειας Κρήτης.
Δύο εκτροφές βρίσκονται στη δημοτική κοινότητα Σώστου, του Δήμου Ιάσμου, της Π.Ε. Ροδόπης στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
Μία εκτροφή βρίσκεται στη δημοτική κοινότητα Ανακτορίου, του Δήμου Ακτίου-Βόνιτσας, της Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας, της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.
Δύο εκτροφές βρίσκονται στην Π.Ε. Ηλείας, της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, μία στη δημοτική κοινότητα Βαρθολομιού, του Δήμου Πηνειού και μία στη δημοτική κοινότητα Φολόης, του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας.
Μία εκτροφή βρίσκεται στη δημοτική κοινότητα Καλαμπακίου, του Δήμου Δοξάτου, της Π.Ε. Δράμας, της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
Στο μεταξύ, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που έδωσε ο υπουργός ΑΑΤ, Κώστας Τσιάρας, μέχρι σήμερα Τετάρτη (7/8/2023), λόγω της ζωονόσου έχουν οδηγηθεί για θανάτωση 16.000 αιγοπρόβατα.
Επιστολή στην ΕΕ
Την λήψη μέτρων για την αποζημίωση των κτηνοτρόφων που έχουν πληγεί από την πανώλη των μικρών μηρυκαστικών (PPR) και την αντιστάθμιση του εισοδήματος που θα απωλέσουν, ζητεί, με επιστολή του προς τον Επίτροπο Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ Γιάνους Βόιτσεσχόφκι και την Ευρωπαία Επίτροπο Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων Στέλλα Κυριακίδου, την οποία κοινοποίησε και στους 26 ομολόγους του των κρατών μελών της ΕΕ, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας.
Στην επιστολή του, ο Έλληνας υπουργός επισημαίνει ότι η χώρα μας από την πρώτη στιγμή εκδήλωσης της νόσου επέβαλε όχι μόνο όλα όσα προβλέπει ο Κανονισμός 687/2020, αλλά υιοθέτησε και πρόσθετα αυστηρά μέτρα για τον περιορισμό και εκρίζωση της νόσου.
Όπως επισημαίνει ο κ. Τσιάρας το ζήτημα αφορά πολλά κράτη μέλη και αποτελεί απειλή με σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις για όλη την Ένωση. Επικαλούμενος την αρχή της αλληλεγγύης, τονίζει ότι «αυτή η κοινή πρόκληση απαιτεί συντονισμένη και αποτελεσματική απάντηση. Είναι επιτακτική ανάγκη να συντονίσουμε τις προσπάθειές μας για την προστασία και την υποστήριξη της κτηνοτροφίας, διασφαλίζοντας τη βιωσιμότητα και την ανθεκτικότητά της».
Για την εξάλειψη των οικονομικών επιπτώσεων από την PPR, ο Έλληνας υπουργός προτείνει: «Δεδομένων των σοβαρών οικονομικών επιπτώσεων αυτής της επιδημίας στους κτηνοτρόφους μας, πρέπει να ληφθούν μέτρα αποζημίωσης για την υποστήριξη των πληγέντων. Οι κτηνοτρόφοι βρίσκονται στην πρώτη γραμμή αυτής της μάχης, έχουν ήδη υποστεί σημαντικές απώλειες λόγω άλλων κρίσεων, όπως οι σοβαρές πλημμύρες στην Ελλάδα και επιβαρύνονται περαιτέρω από τις συνεχιζόμενες κρίσεις σε όλα τα κράτη μέλη. Ως εκ τούτου, είναι επιτακτική η παροχή οικονομικής βοήθειας, όχι μόνο για την αποζημίωση των κτηνοτρόφων με το υψηλότερο δυνατό ποσό για την απώλεια κάθε ζώου αλλά και για την αντιστάθμιση της απώλειας του εισοδήματός τους».
Αγώνας γίνεται στην Κρήτη για να μην εξαπλωθεί η πανώλη, ενώ το θετικό σενάριο είναι ότι μετά δύο μήνες από την απολύμανση θα έχουμε επανέλθει στην ομαλότητα με στόχο να υπάρξει παραγωγή αμνοεριφίων τα Χριστούγεννα.
Στο μεταξύ, όπως τονίζει στον ΑγροΤύπο η Διευθύντρια της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας Ηρακλείου, Σοφία Λαμπρινίδη, «οι κτηνοτρόφοι θα πρέπει να ρίχνουν βάρος στην απολύμανση και οι χονδροειδές ζωοτροφές (καλαμπόκια, τριφύλλια κ.α.) θα πρέπει να αγοράζονται με προπαραγγελία τριών ημερών, ώστε και να υπάρχει ιός να έχει απενεργοποιηθεί».
Πάντως έλεγχοι θα γίνονται στις ζωοτροφές που θα μεταφέρονται στο νησί από την ηπειρωτική χώρα και παράλληλα απολύμανση στους τροφούς των φορτηγών που τις μεταφέρουν.
Αποζημίωση ζητούν οι κτηνοτρόφοι
«Η κυβέρνηση για ακόμη μια φορά πετάει το μπαλάκι των ευθυνών στους ίδιους τους κτηνοτρόφους, αναγκάζοντάς τους να αναλάβουν το κόστος απολύμανσης των σταυλικών εγκαταστάσεων και του εξοπλισμού τους. Έτσι μπαίνουμε και πάλι στη λογική της ατομικής ευθύνης», τονίζουν οι Αγροτικοί Σύλλογοι Αρχανών - Αστερουσίων και καλούν τους αγροτοκτηνοτρόφους της περιοχής στο δημοτικό συμβούλιο την Τετάρτη (7 Αυγούστου) στις 6 μ.μ., στην αίθουσα συνεδριάσεως του δημοτικού συμβουλίου στα Πεζά, για να διεκδικήσουμε εδώ και τώρα μέτρα προστασίας, για να μην εξαπλωθεί και άλλο η πανώλη και να αποζημιωθούν οι κτηνοτρόφοι.
Η πανώλη, τονίζουν, ήρθε να προστεθεί στα χίλια δυο προβλήματα που έχουν οι κτηνοτρόφοι και έχουν κάνουν με το αυξημένο κόστος παραγωγής και τις χαμηλές τιμές των προϊόντων.
Ακόμη επισημαίνουν ότι αποκαλύπτεται η γύμνια του κράτους για την προστασία από επικίνδυνες ζωονόσους, αλλά και γιατί υλοποιεί και εφαρμόζει (με συμφωνία όλων των κυβερνήσεων) την πολιτική της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) της ΕΕ που επιτρέπει την εισαγωγή αγροτικών προϊόντων από τρίτες χώρες. Οι σχετικές κοινοτικές Οδηγίες και κανονισμοί προβλέπουν ανυπαρξία ελέγχων μεταξύ χωρών της ΕΕ, κάτι που είναι διαρκής κίνδυνος για την εξάπλωση τέτοιων νόσων. Ακόμα και σήμερα οι αρμόδιες υπηρεσίες παραμένουν υποστελεχωμένες με προσωπικό που δεν αρκεί να καλύψει ούτε τις πάγιες ανάγκες, πόσο μάλλον έκτακτες συνθήκες όπως αυτές που βιώνουμε αυτό το διάστημα.
Την ώρα που ήδη έχουν θανατωθεί χιλιάδες ζώα και έχουν εντοπιστεί κρούσματα σε όλη την Ελλάδα η κυβέρνηση συνεχίζει την προσπάθεια εφησυχασμού των κτηνοτρόφων. Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης δεν δεσμεύτηκε ότι θα υπάρξει πλήρης αποζημίωση στο 100% της ζημιάς, των πληγέντων κτηνοτρόφων, αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματός τους, αντικατάσταση του κτηνοτροφικού κεφαλαίου με ευθύνη του κράτους, στήριξη με ζωοτροφές, απολυμαντικά και άλλα απαραίτητα, των κτηνοτρόφων που θα υποχρεωθούν να θέσουν τα κοπάδια τους σε καραντίνα. Επίσης, δεν είπε το παραμικρό για το πως θα αποτραπεί η μείωση της τιμής του γάλακτος και του κρέατος για τους παραγωγούς. Το ποσό των 125 € που εξήγγειλε είναι ψίχουλα μπροστά στην κατάσταση που δυστυχώς θα βρεθούν κτηνοτρόφοι που θα έχουν κρούσμα πανώλης στα ζώα τους όταν το κόστος για την αγορά μιας παραγωγικής προβατίνας (6 μηνών - 3 ετών) ξεπερνά τα 300 ευρώ.
Οι Αγροτικοί Σύλλογοι Αρχανών - Αστερουσίων στέκονται στο πλευρό των κτηνοτρόφων και καλούν όλο τον κλάδο να διεκδικήσει μέτρα για:
- Αποζημίωση 300 € για κάθε ζώο που εγγράφεται στο Μητρώο και προορίζεται για εκτροφή και 100 € για εκείνα που προορίζονται για σφαγή για τους κτηνοτρόφους που θα θανατωθεί το κοπάδι τους.
- Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος για όσο διάστημα χρειαστεί μέχρι την πλήρη ανασύσταση των παραπάνω εκμεταλλεύσεων με 100% πόρους του κράτους.
- Μέριμνα για τις ενισχύσεις που έπαιρναν οι παραπάνω κτηνοτρόφοι, αφού θα υποβάλουν μηδενική δήλωση εκτροφής.
- Αποζημίωση των ζωοτροφών ιδιοπαραγώμενων και αγοραζόμενων στο 100%, σε περίπτωση που αυτές καταστραφούν.
- Οικονομική στήριξη (για ζωοτροφές, απολυμαντικά κλπ.) για κτηνοτρόφους που υποχρεώθηκαν να βάλουν τα κοπάδια τους σε καραντίνα.
- Να μην επιβαρυνθούν οι μικρομεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι από το κόστος των αναγκαίων μέτρων πρόληψης και διαχείρισης της νόσου.
- Να καλυφθούν άμεσα όλα τα κενά σε προσωπικό με προσλήψεις μονίμων κτηνιάτρων και βοηθητικών ειδικοτήτων, με κατεπείγουσες διαδικασίες.
- Να ενισχυθεί η υλικοτεχνική υποδομή των κτηνιατρικών υπηρεσιών για να μπορέσουν να επιτελέσουν απρόσκοπτα το έργο τους σε όφελος του λαού και της εγχώριας κατανάλωσης.
- Καμία κατάσχεση ακινήτων, λογαριασμών για χρέη σε εφορία, ΕΦΚΑ, τράπεζες, καθώς και αναγκαστικών μέτρων είσπραξης. Απαλλαγή από το φόρο εισοδήματος για το 2023 των πληγέντων και αυτών που βρίσκονται σε καραντίνα, αφού δε θα έχουν εισόδημα.
Κρίσιμο το επόμενο 10ήμερο
Κρίσιμο στην εξέλιξη της εξάπλωσης ή μη της πανώλης στην Κρήτη είναι το επόμενο δεκαήμερο, καθώς για την ώρα τα αναφερόμενα κρούσματα εντοπίζονται στην περιοχή των Αστερουσίων στα νότια του Ηρακλείου. Την ίδια στιγμή η απαγόρευση να σφάζονται αιγοπρόβατα, μέχρι τις 11 Αυγούστου, σε όλο το νησί και η απαγόρευση της μετακίνησης των ζώων αναμένεται να δημιουργήσει προβλήματα στην αγορά και τους χώρους εστίασης στην Κρήτη.
Σύσκεψη έγινε πρόσφατα στο Ηράκλειο με πρωτοβουλία των Κτηνοτροφικών Συλλόγων και της Περιφέρειας Κρήτης.
Για τις ενέργειες που έχουν γίνει μέχρι τώρα μίλησε η Διευθύντρια της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας Ηρακλείου, Σοφία Λαμπρινίδη. Οι κτηνοτρόφοι υποστήριξαν την συνεργασία προκειμένου να μην εξαπλωθεί η νόσος αλλά να εκριζωθεί από το νησί. «Είμαστε όλοι από την ίδια πλευρά και η συνεργασία είναι αναγκαία», τόνισε απο την πλευρά του ο Περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, εξηγώντας πως υπάρχει η υποχρέωση να ακολουθούνται τα πρωτόκολλα που ορίζει η νομοθεσία. Ευχαρίστησε το υπουργείο, τις υπηρεσίες και τους κτηνοτρόφους για την αποτελεσματική συνεργασία που έχει διαμορφωθεί στην πορεία των ελέγχων. «Στόχος μας είναι όλοι μαζί να φέρουμε το καλύτερο αποτέλεσμα, να διεκδικήσουμε και να λυθεί το πρόβλημα», σημείωσε.
Σύσκεψη στο Ρέθυμνο
Ενημερωτική συνάντηση σχετικά με την πανώλη των μικρών μηρυκαστικών πραγματοποιήθηκε, την Τρίτη (6/8), στην Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνης, υπό την προεδρία της Αντιπεριφερειάρχη Ρεθύμνης, Μαρίας Λιονή. Στη συνάντηση παρευρέθηκαν ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας της Περιφέρειας Κρήτης, κ. Μιχάλης Βάμβουκας, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Ρεθύμνου,.κ.κ Νίκος Μανουσάκης, Μιχάλης Σαρρής και Βαγγέλης Τσουδερός, ο πρώην πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ, παραρτήματος Κρήτης, κ. Αλέκος Στεφανάκης, η εκπρόσωπος του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ στην Περιφέρεια Κρήτης, κα Σμαρώ Σωτηράκη, στελέχη της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε. Ρεθύμνης και εκπρόσωποι των Κτηνοτρόφων.
Όπως δήλωσε η Αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνης, κα Μαρία Λιονή, σκοπός της συνάντησης ήταν η ενημέρωση των κτηνοτρόφων και ο συντονισμός των ενεργειών σε τοπικό επίπεδο, ώστε όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς να είναι σε ετοιμότητα και εγρήγορση σε ενδεχόμενα κρούσματα πανώλης στο Νομό Ρεθύμνου.
Υπενθυμίζεται ότι μετά την εμφάνιση κρουσμάτων στο Νομό Ηρακλείου έχουν ήδη οριοθετηθεί οι ζώνες προστασίας σε ακτίνα τριών χιλιομέτρων και οι ζώνες επιτήρησης σε ακτίνα 10 χιλιομέτρων αντιστοίχως. Μέχρι σήμερα έχουν ολοκληρωθεί οι δειγματοληψίες στις ζώνες προστασίας, ενώ μέσα στις επόμενες ημέρες θα ελεγχθούν και οι ζώνες επιτήρησης.
Σε ό,τι αφορά στην Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνης η αρμόδια Υπηρεσία της Περιφέρειας Κρήτης, η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής, έχει ήδη προχωρήσει στο κλείσιμο των σφαγείων αιγοπροβάτων και παράλληλα έχει ανασταλεί, μέχρι 11 Αυγούστου, μετά από οδηγίες του ΥπAΑΤ η έκδοση αδειών σφαγής και για βοοειδή σε άλλους Νομούς, όταν πρόκειται για βοοειδή που συστεγάζονται με αιγοπρόβατα ή ανήκουν στον ίδιο κτηνοτρόφο.
H Αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνης, Μαρία Λιονή, δήλωσε σχετικά: «Σκοπός της σημερινής συνάντησης ήταν να ενημερωθούν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς και κυρίως οι κτηνοτρόφοι του Νομού μας για την πανώλη των μικρών μηρυκαστικών, κρούσματα της οποίας εμφανίστηκαν πρόσφατα και στην Κρήτη. Είμαστε σε ετοιμότητα για τυχόν διαχείριση κρουσμάτων και στην Π.Ε. Ρεθύμνης. Έχει ήδη διανεμηθεί έντυπο ενημερωτικό υλικό για την ασθένεια στους συλλόγους κτηνοτρόφων, κρεοπωλών, τα σφαγεία, τα τυροκομεία και τους ιδιώτες κτηνίατρους και έχουμε ζητήσει και από τις αρμόδιες αρχές ( Αστυνομία, Λιμενικό, Τροχαία) να μας ορίσουν έναν εκπρόσωπό τους για να είμαστε σε διαρκή και άμεση επικοινωνία σε περίπτωση, κατά την οποία χρειαστεί να παρέμβει ο τοπικός μηχανισμός».
Αφήνουν να εισάγονται σφαγμένα ρουμάνικα αμνοερίφια και δεν αφήνουν να πηγαίνουν τα ελληνικά στο σφαγείο. Αυτό και αν είναι παράνοια.
Επίσης το ελληνικό κράτος (ειδικά οι εκάστοτε υπουργοί Ανάπτυξης) εδώ και χρόνια βολεύονταν να εισάγουμε φτηνό αρνί για σφαγή, ώστε να το βάζουν στα εκάστοτε «καλάθια» του καταναλωτή για να αναγκάζεται ο Έλληνας κτηνοτρόφος να πουλά σε χαμηλή τιμή. Αυτά τα φτηνά ρουμάνικα όμως έφεραν την πανώλη στην χώρα μας και κόλλησαν τα αρνιά γαλακτοπαραγωγής με πεντιγκρί (λακόν) που είναι πανάκριβα.
Άρα κερδισμένοι από την πανώλη πρώτα είναι οι Ρουμάνοι, αφού εν όψει των εορτών του 15Αύγουστου, που υπάρχει αυξημένη κατανάλωση αιγοπρόβειου κρέατος και αρνιών, τα αρνιά που θα υπάρχουν στην ελληνική αγορά θα είναι αυτά που έρχονται σφαγμένα, κυρίως από τη Ρουμανία. Επίσης κερδισμένοι θα είναι οι Γάλλοι που θα πουλήσουν τα ζώα τους για να αντικασταθεί το ζωικό κεφάλαιο που χάθηκε στην χώρα μας.
Οι μεγάλοι χαμένοι θα είναι οι Έλληνες αιγοπροβατοτρόφοι και για αυτό θα πρέπει να βρει τρόπους η ελληνική κυβέρνηση να καταβάλλει δίκαιες αποζημιώσεις για τα ζώα που σφάχτηκαν.
Η ζημιά που έχουν οι Έλληνες κτηνοτρόφοι είναι πολύ μεγαλύτερη σε σχέση με αυτή των Ρουμάνων (που έχουν αρνιά κρεατοπαραγωγής). Μπορεί αριθμητικά να φαίνεται μεγάλος αριθμός ζώων που πάνε για σφαγή στην Ρουμανία αλλά έχουν μικρότερη αξία σε σχέση με τα ζώα που σφάζουμε στην χώρα μας και είναι γαλακτοπαραγωγής.
Ακόμη «ήδη από χτες» θα έπρεπε να είχε ξεκινήσει το ελληνικό κράτος να πληρώνει ενισχύσεις για να αγοράζουν ζωοτροφές οι κτηνοτρόφοι που έχουν έγκλειστα τα ζώα τους στον στάβλο.
Επίσης τα χρήματα για την απολύμανση του στάβλου και αυτά θα πέσουν στις πλάτες των κτηνοτρόφων;
Επειδή οι πολιτικοί θα πάνε διακοπές το 15Αύγουστο καλό είναι να πάρουν άμεσα κάποιες αποφάσεις.
Ανακοίνωση του ΣΕΚ
Ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ) εκφράζει για μία ακόμη φορά την έντονη ανησυχία του για την εξέλιξη της πανώλης των αιγοπροβάτων που απειλεί την ελληνική αιγοπροβατοτροφία και απαιτεί άμεση και συντονισμένη δράση για την πρόληψη και την αντιμετώπισή της.
Μέχρι στιγμής, οι όποιες προσπάθειες έχουν γίνει επικεντρώνονται στην ανίχνευση των κρουσμάτων της ασθένειας στη χώρα μας, που πρέπει βέβαια να εντατικοποιηθούν περαιτέρω και απουσιάζουν άλλες ενέργειες απαραίτητες που θα θωρακίσουν τη χώρα και θα προστατεύσουν τον κλάδο μας από παρόμοια μελλοντικά περιστατικά και θα αποκαταστήσουν άμεσα τους πληγέντες κτηνοτρόφους που έχασαν τα κοπάδια τους. Απαιτούμε δίκαιες αποζημιώσεις για τα ζώα που θανατώνονται ή απεβίωσαν λόγω της πανώλης.
Η τιμή αποζημίωσης ανά ζώο πρέπει να ανέρχεται τουλάχιστον στα 350 ευρώ ανά αιγοπρόβατο και 150 ευρώ για τα αρνιά.
Επιπλέον φαίνεται ότι το σύστημα ιχνηλασιμότητας της πορείας των ζώντων ζώων και των προϊόντων ζωικής προέλευσης που εφαρμόζεται σήμερα παρουσιάζει πολλά κενά που δημιουργούν κινδύνους για διάδοση ασθενειών, όπως συνέβη με την πανώλη των αιγοπροβάτων και παραπλάνηση των καταναλωτών.
Στο πλαίσιο αυτό ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας προτείνει άμεσα την υλοποίηση των παρακάτω μέτρων:
- Να συγκληθεί, με ευθύνη του ΥπΑΑΤ, σύσκεψη εργασίας με τις Εθνικές Οργανώσεις των κτηνοτρόφων, Σύνδεσμο Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ) και Πανελλήνια Ένωση Κτηνοτρόφων (ΠΕΚ) και με τις Εθνικές Διεπαγγελματικές Οργανώσεις Κρέατος και του τομέα της Κτηνοτροφίας (Ε.Δ.Ο.ΤΟ.Κ.Κ) και Φέτας (ΕΔΟΦ), όπως ήδη έπραξε ο ομόλογος Υπουργός της Ρουμανίας.
- Να εξεταστεί η εμβολιακή κάλυψη των αιγοπροβάτων με ευθύνη της πολιτείας και σε συνεργασία με τις Περιφέρειες. Με τη σωστή υποστήριξη και διαθεσιμότητα, τα εμβόλια κατά της πανώλης των αιγοπροβάτων είναι σημαντικά εργαλεία για τον έλεγχο και την εξάλειψη της νόσου. Παραδείγματα επιτυχημένων προγραμμάτων εμβολιασμού υπάρχουν στην Τουρκία και την Ινδία, όπου οι εκτεταμένοι εμβολιασμοί, στο πλαίσιο της παγκόσμιας στρατηγικής για την εξάλειψη της νόσου μέχρι το 2030, οδήγησαν στη βελτίωση της υγείας και της παραγωγικότητας των ζώων.
- Να εξεταστεί η εφαρμογή νέας τεχνολογίας για τον έλεγχο και την ιχνηλασιμότητα της χώρας προέλευσης και εμπορικής πορείας των ζώντων ζώων και των προϊόντων ζωικής προέλευσης έως τον τελικό αποδέκτη. Μία από τις πιο υποσχόμενες νέες τεχνολογίες είναι η αλυσίδα μπλοκ (blockchain). Η συζήτηση για την εφαρμογή αυτής της τεχνολογίας πρέπει να ξεκινήσει άμεσα, προκειμένου η χώρα να μην μείνει πίσω στην υιοθέτηση καινοτόμων λύσεων που ήδη εφαρμόζονται με επιτυχία διεθνώς.
- Εν όψει των εορτών του 15/Αύγουστου, που υπάρχει αυξημένη κατανάλωση αιγοπρόβειου κρέατος και αρνιών, η απόφαση που έχετε πάρει να μην μετακινούνται τα ζώα, ούτε να σφάζονται σε όλη την επικράτεια, θεωρούμε ότι πλήττει την εγχώρια αγορά, τους κτηνοτρόφους, τα σφαγεία και τους κρεοπώλες και τα μόνα αρνιά που θα υπάρχουν στην αγορά θα είναι αυτά που έρχονται σφαγμένα, κυρίως από τη Ρουμανία, τα οποία δεν γνωρίζουμε εάν είναι ελεγμένα από πανώλη καθώς στη Ρουμανία έχουν βρεθεί πολλά παραπάνω κρούσματα από ότι στην Ελλάδα, έτσι αυξάνεται ο κίνδυνος μεταφοράς της ασθένειας και χάνεται η όποια ιχνηλασιμότητα έχει γίνει έως στιγμής. Ζητάμε στις περιφέρειες ή νομούς, που μετά τους ελέγχους διαπιστώθηκε ότι δεν έχει παρουσιαστεί κρούσμα, να αρθεί η απαγόρευση σφαγής, τουλάχιστον των αρνιών.
Στην Ανατολική Μακεδονία Θράκη συνεχίζονται οι έλεγχοι των εκτροφών για την πανώλη.
Σύμφωνα με τη Κτηνιατρική Υπηρεσία Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, αρνητικό ήταν το δεύτερο δείγμα για ιό της πανώλης στη Ροδόπη και συγκεκριμένα από εκτροφή στο Δήμο Κομοτηναίων.
Θυμίζουμε ότι το πρώτο θετικό δείγμα βρέθηκε σε εκτροφή στον οικισμό του Δήμου Ιάσμου της Ροδόπης.
Αντιθέτως θετικό ήταν το δείγμα από εκτροφή της Δράμας και συγκεκριμένα από το Δήμο Δοξάτου. Η συγκεκριμένη εκτροφή αριθμεί πάνω από τριακόσια πρόβατα, τα οποία θα οδηγηθούν σε σφαγή και υγειονομική ταφή, στο πλαίσιο των προβλεπόμενων ενεργειών από το πρωτόκολλο που εφαρμόζεται για τον περιορισμό και την εξάλειψη της νόσου.
Στο μεταξύ κρούσμα της πανώλης των αιγοπροβάτων εντοπίστηκε στο νομό Καρδίτσας και ειδικότερα στο χωριό Σταυρός. Ο εντοπισμός του συγκεκριμένου κρούσματος ήρθε στο πλαίσιο ολοκλήρωσης της ιχνηλάτισης κοπαδιού από τη Λάρισα, που είχε εντοπιστεί με πανώλη και δεν πρόκειται για νέα εστία. Το νέο κρούσμα επιβεβαιώθηκε και εργαστηριακά. Η διεύθυνση Κτηνιατρικής Π.Ε. Καρδίτσας, ενημερώνει όλους τους κτηνοτρόφους ότι στις 02/08/2024 επιβεβαιώθηκε η εμφάνιση κρούσματος της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών.
Ακόμη έχει παραταθεί, μέχρι τις 11 Αυγούστου, το κλείσιμο των σφαγείων όλης της Ελλάδας, μετά από απόφαση του ΥπΑΑΤ.
Συνεχίζονται έλεγχοι στην Κρήτη
Συνάντηση εργασίας πραγματοποιήθηκε την Κυριακή (4/8) στην Κτηνιατρική Υπηρεσία της Περιφέρειας Κρήτης, υπό τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργο Στρατάκο και τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη. Η σύσκεψη είχε ως αντικείμενο την εξέλιξη των ελέγχων που διενεργούν τα κλιμάκια που έχουν συσταθεί για τον έλεγχο των κοπαδιών στην περιοχή των δύο κρουσμάτων πανώλης των μικρών μηρυκαστικών που είχαν επιβεβαιωθεί στην Κρήτη.
Στην συνάντηση συμμετείχαν ο Αντιπρόεδρος του ΕΛΓΟ Νεκτάριος Βιδάκης, ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας Σταύρος Τζεδάκης, ο Εκτελεστικός Γραμματέας της Περιφέρειας Νίκος Ραπτάκης, η Διευθύντρια Κτηνιατρικής της Π.Ε. Ηρακλείου Σοφία Λαμπρινίδη και υπηρεσιακοί παράγοντες.
Αξιολογώντας την πορεία εφαρμογής του πρωτοκόλλου που προβλέπει η ευρωπαϊκή και ελληνική νομοθεσία, τονίστηκε πως εξελίσσεται θετικά η πορεία των ελέγχων και με γρήγορο ρυθμό από τα οκτώ κλιμάκια που διενεργούν τους ελέγχους μέχρι και σήμερα. Χαρακτηριστικό στοιχείο αποτελεί το γεγονός πως ήδη ολοκληρώθηκε ο έλεγχος της πρώτης ζώνης των τριών χιλιομέτρων απόστασης από το σημείο εμφάνισης των κρουσμάτων με τον έλεγχο 62 εκτροφών.
Να σημειωθεί πως από σήμερα ξεκινά ο έλεγχος των εκτροφών στη ζώνη των δέκα χιλιομέτρων, προκειμένου να καλυφθούν πλήρως όσα προβλέπει το πρωτόκολλο στις περιπτώσεις εκδήλωσης αντίστοιχων φαινομένων.
Παράλληλα, σε πλήρη εξέλιξη είναι όλες οι παράλληλες ενέργειες που προβλέπονται για την απολύμανση και την προστασία των υπόλοιπων περιοχών.
Όπως επισημάνθηκε στη διάρκεια της σύσκεψης, εξαιρετικά θετικά αποτιμάται η συνεργασία των κτηνοτρόφων με τα κλιμάκια των κτηνιάτρων, δεδομένο που βοηθά στον γρήγορο έλεγχο με κοινό στόχο την εκρίζωση της νόσου από το νησί.
Τα μέτρα του ΥπΑΑΤ
Τα πρόσφατα μέτρα που ανακοινώθηκαν από το ΥπΑΑΤ είναι τα εξής:
1. Επεκτείνονται τα περιοριστικά μέτρα μεταφοράς και σφαγής ζώων που έληγαν την Κυριακή (4/8), για μια επιπλέον εβδομάδα.
2. Με επιστολή προς τους υπουργούς Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ θα ζητήσει να συζητηθεί το θέμα της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών στο επικείμενο Συμβούλιο Υπουργών του Σεπτεμβρίου, αφενός για την κοινή λήψη μέτρων προστασίας του ζωικού μας κεφαλαίου, όσο και για να εξετασθούν πρόσθετες δυνατές λύσεις απέναντι στο ζήτημα των οικονομικών συνεπειών της πανώλης.
3. Με ενέργειες της Γενικής Γραμματείας Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων θα ενεργοποιηθούν δύο (2) επί πλέον κτηνιατρικά εργαστήρια που θα συμβάλουν στις αναλύσεις των δειγμάτων δεδομένης και της αύξησης των περιφερειών που έχουν επιβεβαιωμένο κρούσμα.
4. Αποφασίστηκε η συγκρότηση επιτροπής εμπειρογνωμόνων, με σκοπό την ανάλυση της επιδημιολογικής μελέτης και τον εντοπισμό των παραλείψεων ή έκνομων πράξεων που οδήγησαν στην έξαρση της νόσου. Τα αποτελέσματα της επιτροπής θα διαβιβαστούν στον εισαγγελέα Λάρισας που έχει ξεκινήσει προανάκριση, ώστε, εάν προκύψουν ευθύνες να αποδοθούν.
5. Με την ολοκλήρωση της επιχείρησης περιορισμού και εκρίζωσης της πανώλης θα γίνει εκ νέου σχεδιασμός όλου του μοντέλου λειτουργίας της κτηνοτροφίας. Θα αναζητηθούν όλοι οι μέθοδοι και τρόποι ώστε να καλυφθούν κατά το δυνατόν τα οργανικά κενά των κτηνιατρικών υπηρεσιών της χώρας και θα ανασχεδιαστεί το μοντέλο ώστε να περιορισθούν οι πιθανότητες επανάληψης ανάλογων φαινομένων.
Έχει περάσει ένας μήνας από την επιβεβαίωση του πρώτου κρούσματος της νόσου στα Τρίκαλα και σχεδόν έχει εξαπλωθεί σε όλη την χώρα, η κυβέρνηση όχι μόνο δεν έχει ανακοινώσει πως εισήλθε η πανώλη στην χώρα μας, αναφέρει η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Καρδίτσας (ΕΟΑΣΚ).
Ζητά επίσης άμεσα η κυβέρνηση και το ΥπΑΑΤ να αποζημιώσει τους κτηνοτρόφους - όπως και αυτούς που περιμένουν από τις περσινές πλημμύρες - στο 100% της ζημιάς, με απλοποίηση του μέτρου 5.2, για να ενταχθούν όλοι οι πληγέντες.
Για την πανώλη ζητά αποζημίωση 300 ευρώ για κάθε ζώο που εγγράφεται στο Μητρώο και προορίζεται για εκτροφή και 100 ευρώ για εκείνα που προορίζονται για σφαγή στους κτηνοτρόφους που θα θανατωθεί το κοπάδι τους.
Αναλυτικά η ΕΟΑΣΚ αναφέρει τα εξής:
«Σαν να μην έφταναν όλα αυτά που βιώνουν οι κτηνοτρόφοι στην περιοχή μας μετά τις καταστροφικές πλημμύρες, η πανώλη μας έλειπε, για να αποδεκατιστούν και άλλοι συνάδελφοι.
Γιατί όσο και να προσπαθεί να μας εφησυχάσει η "συγχορδία" του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης μαζί με την περιφέρειά μας, στην πραγματικότητα αποδεικνύεται ότι ο κρατικός μηχανισμός είναι παντελώς ανίκανος να μας προστατεύσει και να προλάβει τη μεταδοτική νόσο. Κάτι αντίστοιχο που ζήσαμε και με τις πλημμύρες.
Και ενώ έχει περάσει ένας μήνας από την επιβεβαίωση του πρώτου κρούσματος της νόσου στα Τρίκαλα και σχεδόν έχει εξαπλωθεί σε όλη την χώρα, η κυβέρνηση όχι μόνο δεν έχει ανακοινώσει πως εισήλθε η πανώλη στην χώρα μας, αλλά οι όποιες παρεμβάσεις της για τον περιορισμό της εξάπλωσης της νόσου δεν είναι παρά ημίμετρα, όπως η γενική καραντίνα και το κλείσιμο των σφαγείων και ρίχνοντας έτσι όλο το βάρος στην ατομική ευθύνη και στην προσπάθεια των ίδιων των κτηνοτρόφων με τα όποια δικά τους μέσα.
Η κυβέρνηση συνεπώς έχει τεράστιες ευθύνες.
Γιατί, από την μια μεριά, η αποψίλωση των κτηνιατρικών υπηρεσιών, με ευθύνη και όλων των άλλων κυβερνήσεων, έχει προχωρήσει σε τέτοιο βαθμό, όπου οι εργαζόμενοι είναι ελάχιστοι, χωρίς να έχουν καν τον απαραίτητο εξοπλισμό.
Ενώ από την άλληαποκαλύπτεται η γύμνια του κράτους για την προστασία από επικίνδυνες ζωονόσους, αλλά και γιατί υλοποιεί και εφαρμόζει (με συμφωνία όλων των κυβερνήσεων) την πολιτική της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) της ΕΕ που επιτρέπει την εισαγωγή αγροτικών προϊόντων από τρίτες χώρες. Οι σχετικές κοινοτικές Οδηγίες και κανονισμοί προβλέπουν ανυπαρξία ελέγχων μεταξύ χωρών της ΕΕ, κάτι που είναι διαρκής κίνδυνος για την εξάπλωση τέτοιων νόσων.
Είναι ζητήματα που είχαμε καταγγείλει και αναδεικνύαμε στα αιτήματα των κινητοποιήσεων.
Συνεπώς η κυβέρνηση μαζί με τους άλλους αρμόδιους κρατικούς φορείς, άμεσα να πάρουν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας για να μην εξαπλωθεί και άλλο η πανώλη, ενώ ταυτόχρονα διεκδικούμε:
- Αποζημίωση 300 ευρώ για κάθε ζώο που εγγράφεται στο Μητρώο και προορίζεται για εκτροφή και 100 ευρώ για εκείνα που προορίζονται για σφαγή για τους κτηνοτρόφους που θα θανατωθεί το κοπάδι τους.
- Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος για όσο διάστημα χρειαστεί μέχρι την πλήρη ανασύσταση των παραπάνω εκμεταλλεύσεων με 100% πόρους του κράτους.
- Μέριμνα για τις ενισχύσεις που έπαιρναν οι παραπάνω κτηνοτρόφοι, αφού θα υποβάλουν μηδενική δήλωση εκτροφής.
- Αποζημίωση των ζωοτροφών ιδιοπαραγώμενων και αγοραζόμενων στο 100%, σε περίπτωση που αυτές καταστραφούν.
- Οικονομική στήριξη (για ζωοτροφές, απολυμαντικά κ.λπ.) για κτηνοτρόφους που υποχρεώθηκαν να βάλουν τα κοπάδια τους σε καραντίνα.
- Να μην επιβαρυνθούν οι μικρομεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι από το κόστος των αναγκαίων μέτρων πρόληψης και διαχείρισης της νόσου.
- Να καλυφθούν άμεσα όλα τα κενά σε προσωπικό με προσλήψεις μονίμων κτηνιάτρων και βοηθητικών ειδικοτήτων, με κατεπείγουσες διαδικασίες.
- Να ενισχυθεί η υλικοτεχνική υποδομή των κτηνιατρικών υπηρεσιών για να μπορέσουν να επιτελέσουν απρόσκοπτα το έργο τους σε όφελος του λαού και της εγχώριας κατανάλωσης.
- Καμία κατάσχεση ακινήτων, λογαριασμών για χρέη σε εφορία, ΕΦΚΑ, τράπεζες, καθώς και αναγκαστικών μέτρων είσπραξης. Απαλλαγή από δημοτικά τέλη για όσο διάστημα διαρκεί η καραντίνα.
- Άμεσα η κυβέρνηση και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να αποζημιώσει τους κτηνοτρόφους, όπως και αυτούς που περιμένουν από τις περσινές πλημμύρες στο 100% της ζημιάς, με απλοποίηση του μέτρου 5.2, για να ενταχθούν όλοι οι πληγέντες. Βάση για τις αποζημιώσεις είναι τα αιτήματα που έχουμε θέση στο Υπουργείο, για όλους τους αγρότες της περιοχής μας, και θα ήταν μεγάλη αδικία να ισχύσει το μείον 20% στις πληρωμές των αποζημιώσεων για τους υπόλοιπους αγρότες.
Καλούμε όλους τους συναδέλφους σε αγωνιστική ετοιμότητα, τόσο πανθεσσαλικά μέσα από τις Ομοσπονδίες - Α.Σ., όσο και πανελλαδικά στα πλαίσια της ΠΕΜ, γιατί η πείρα αυτό δείχνει πως μόνο ο ενιαίος και συντονισμένος αγώνας με το πλαίσιο πάλης που έχουμε φέρνει πίεση και αποτελέσματα».
Η πανώλη των μικρών μηρυκαστικών είναι ζωονόσος και όχι ζωανθρωπονόσος. Παρόλα αυτά ήδη η Σερβία έχει προχωρήσει στην απαγόρευση εισαγωγής κτηνοτροφικών προϊόντων από την Ελλάδα λόγω πανώλης, ενώ το ίδιο μελετά να κάνει και η Αυστραλία.
Στο μεταξύ μπορεί στην συνέντευξη τύπου, που έδωσε την Πέμπτη (1/8/2024), ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, να έδωσε τα εύσημα στους κτηνίατρους του ΥπΑΑΤ αλλά και όλων των εποπτευόμενων οργανισμών και των περιφερειών, οι οποίοι πράγματι κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες κάνουν τους ελέγχους. Δεν ανέφερε όμως κάτι για την υποστελέχωση των κτηνιάτρων, που έχουμε εδώ και πολλά χρόνια, στους δημόσιους οργανισμούς αλλά και την μη εφαρμογή του μέτρου που αφορά τον κτηνίατρο εκτροφής.
Και εδώ αρχίζουν τα ερωτήματα προς τη νέα ηγεσία του ΥπΑΑΤ (γιατί το κράτος πρέπει να έχει συνέχεια ανεξάρτητα τις αλλαγές υπουργών).
Έστω καταφέρνουμε να σταματήσουμε την πανώλη τον Σεπτέμβριο. Τι μας εξασφαλίζει ότι σε ένα μήνα δεν θα ξαναμπεί στην χώρα μας ακόμη και με τον ίδιο τρόπο που ήρθε. Αυτό που κατάλαβαν όλοι είναι ότι δεν μπορούν να γίνουν έλεγχοι στην χώρα μας για να προλάβουν να μην έρθει το κακό.
Θυμόμαστε την περιπέτεια το 2013 με την ευλογιά, το 2014 με το πρόβλημα του καταρροϊκού πυρετού, το 2015 με την οζώδη δερματίτιδα των βοοειδών.
Τα σύνορα δεν ελέγχονται και αυτό το βλέπουμε κάθε Πάσχα με τα αρνιά που έρχονται για σφαγή από τη Ρουμανία. Όταν όμως τα λέγαμε εμείς η κυβέρνηση δεν άκουγε γιατί την βολεύει να μην έχουμε επάρκεια και να εισάγουμε φτηνό αρνί από τη Ρουμανία για να το ελληνοποιούμε και να το πουλάμε στον Έλληνα καταναλωτή στο «καλάθι» σε τιμή κάτω του κόστους. Δεν θέλαμε να σταματήσουμε τις εισαγωγές αμνοεριφίων από τη Ρουμανία και μας ήρθε η πανώλη.
Οι κτηνοτρόφοι μπορούν σε μια ημέρα να χάσουν όλο το κοπάδι δηλαδή το εισόδημά τους. Τι είχε προβλέψει το κράτος για αποζημίωση (τι λένε οι νόμοι όχι τι προσδοκούμε να δώσουμε);
Όταν οι κτηνοτρόφοι αγοράζουν αρνιά με 350 ευρώ και το κράτος τους δίνει αποζημίωση της τάξης των 150 ευρώ. Δεν γνώριζε το κράτος τις τιμές αγοράς των αιγοπροβάτων για να αυξήσει τις αποζημιώσεις;
Λέει ο υπουργός ΑΑΤ ότι η κυβέρνηση «είναι κοντά στον κτηνοτρόφο», όταν ακόμη περιμένουν, από τον Σεπτέμβριο του 2023, αποζημιώσεις στην Θεσσαλία για τις ζημιές του Daniel. Και το χειρότερο δεν λέει κανείς τίποτα για την αποτυχία του Μέτρου 5.2 που αφορούσε την αναπλήρωση του ζωικού κεφαλαίου, το οποίο ποτέ δεν εφαρμόστηκε και δεν μπορούσε να εφαρμοστεί (τα λέγαμε σε σχετικά άρθρα του ΑγροΤύπου).
Και πάμε στο σταυρόλεξο για δυνατούς χρήστες και εδώ θέλουμε την απάντηση του υπουργού. Βρέθηκε πανώλη και σφάζεται όλο το κοπάδι σε μια εκτροφή. Μετράνε τα πρόβατα. Και λέμε να δώσουμε αποζημιώσεις με βάση το ΟΣΔΕ. Και βλέπουμε άλλα νούμερα εκεί τότε τι κάνουμε;
Ο κ. Τσιάρας στη συνέντευξη που έδωσε ανέφερε ότι το ζωικό κεφάλαιο στα αμνοερίφια της Ελλάδας είναι μεγαλύτερο από αυτό της Ρουμανίας. Είναι σίγουρος για αυτό που λέει; Ξέρει πόσα αιγοπρόβατα έχει η χώρα μας;
Δεν ξέρουμε αν τον έχουν ενημερώσει ότι για σειρά ετών η κτηνιατρική βάση του ΥπΑΑΤ και το ΟΣΔΕ καταγράφουν «ανύπαρκτα ζώα» είτε για να καλύψουν ελληνοποιήσεις ζώντων ζών είτε για να πάρουν κάποιοι αετονύχηδες τις «μαϊμού» επιδοτήσεις.
Ενημέρωσε το νυν υπουργό ο προκάτοχός του για το τι έγινε στις Σέρρες με για τις «πλαματικές σφαγές» και τα κυκλώματα με σφαγεία και κτηνιάτρους; Σκουλαρίκια έχουμε αλλά πρόβατα δεν έχουμε (όχι αυτοί δεν είναι παραγωγοί).
Και μιας και μιλάμε για ευρωπαϊκή νομοθεσία, είναι σίγουρο ότι από τη Ρουμανία ζώα περνάνε ημέρα από τα σύνορα και συνοδεύονται από τα κατάλληλα πιστοποιητικά με βάση την κοινοτική νομοθεσία.
Μάθαμε ότι οι Ρουμάνοι δήλωσαν την πανώλη μετά την Ελλάδα άρα είπαν ψέματα στην ΕΕ. Ποιος θα μας διαβεβαιώσει ότι τώρα εμφανίστηκε τώρα στη Ρουμανία και όχι πριν 4 μήνες, λέμε εμείς. Θα κινηθεί η χώρα μας κατά της Ρουμανίας για απόκρυψη μιας τόσο σοβαρής ζωονόσου;
Για τα κονδύλια της αποζημίωσης θα περιμένουμε ξανά από την Ευρώπη. Οι κτηνοτρόφοι περίμεναν να ακούσουν για εφαρμογή έκτακτης εισφοράς σε κάποιον κλάδο (όπως έκαναν σε παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας) ώστε να γίνει ένας «κουμπαράς» για αποζημιώσεις με στόχο την αναπλήρωση ζωικού κεφαλαίου αλλά και του εισοδήματος, μέχρι να γίνουν παραγωγικά τα ζώα.
Αυτά περιμέναμε να μας απαντήσει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και όχι να κάνει μια αναφορά στην εξέλιξη της νόσου.
Δεν αρκεί να αλλάξει το παραγωγικό μοντέλο της κτηνοτροφίας στην χώρα μας, όπως είπε ο υπουργός. Θα πρέπει να αλλάξει ο τρόπος καταγραφής του ζωικού κεφαλαίου, η καταγραφή στα σφαγεία, το ΟΣΔΕ, η διαδικασία εισαγωγής και εμπορίας ζώντων ζώων, οι αποζημιώσεις ζωικού κεφαλαίου από ζημιές κ.α.
Το κυριότερο πρέπει να υπάρξει μια στρατηγική στον κλάδο, δηλαδή να πούμε σε αυτή την χώρα τι θέλουμε να παράγουν οι κτηνοτρόφοι και πως θα εξασφαλίσουν εισόδημα για να είναι βιώσιμες οι εκτροφές τους.
Να θυμίσουμε οι κτηνοτροφικοί σύλλογοι ζητούν:
1. Δίκαιες Αποζημιώσεις για Θανατωθέντα Ζώα αλλά και νεκρά ζώα λόγω του ιού:
Απαιτούμε δίκαιες αποζημιώσεις για τα ζώα που θανατώνονται ή απεβίωσαν λόγω της πανώλης. Οι τρέχουσες τιμές αναφοράς είναι αστείες και προσβλητικές για τους κτηνοτρόφους. Η τιμή αποζημίωσης ανά ζώο πρέπει να ανέρχεται τουλάχιστον στα 350 ευρώ ανά αιγοπρόβατο. Οι κτηνοτρόφοι δεν χάνουν μόνο το εισόδημά τους, αλλά και το ζωικό τους κεφάλαιο, και η σημερινή πραγματικότητα απαιτεί αυτό το ποσό ως το ελάχιστο.
2. Αποζημίωση ζωοτροφών για όσο καιρό τα ζώα θα βρίσκονται αναγκαστικά σε περιορισμό στην κτηνοτροφική εγκατάσταση καθώς οι κτηνοτρόφοι δεν είχαν υπολογίσει αυτές τις τροφές και τώρα εξαναγκάζονται να τις προμηθευτούν.
3. Άμεση στελέχωση των δημόσιων κτηνιατρείων και των κρατικών εργαστηρίων
Άμεση στελέχωση όλων των δημόσιων κτηνιατρείων της χώρας με κτηνιάτρους με βάση το οργανόγραμμα το οποίο υπάρχει, καθώς αυτήν την στιγμή γινόμαστε μάρτυρες των αποτελεσμάτων της έλλειψης προσωπικού για την οποία φωνάζουμε εδώ και χρόνια. Σχεδόν το 10% των δημόσιων κτηνιατρείων της χώρας μας δεν λειτουργεί αφού δεν υπάρχει προσωπικό.
Άμεση στελέχωση όλων των κρατικών εργαστηρίων με το απαραίτητο προσωπικό αλλά και των απαραίτητων υλών που χρειάζονται για διεκπεραίωση αναλύσεων. Είναι ανεπίτρεπτο να εισάγονται στην χώρα μας αμφιβόλου ποιότητας τρόφιμα.
4. Αποζημιώσεις για Απολυμάνσεις:
Ζητάμε αποζημιώσεις για τις απολυμάνσεις που θα πρέπει να κάνουμε στα κοπάδια μας με ειδικά σκευάσματα, τα οποία θα στοιχίσουν ως και 2 ευρώ ανά ζώο για κάθε μήνα απολύμανσης. Η κυβέρνηση πρέπει να καλύψει αυτά τα κόστη άμεσα.
5. Οι περιφέρειες να αναλάβουν το κόστος απολύμανσης
Οι περιφέρειες της χώρας να αναλάβουν το κόστος απολύμανσης των βυτίων γάλακτος και των φορτηγών ζωοτροφών στις εισόδους και εξόδους των περιοχών που βρίσκονται σε περιορισμό.
6. Παραδειγματικές Κυρώσεις:
Καλούμε την κυβέρνηση να επιβάλει άμεσες και σκληρές κυρώσεις σε όσους εμπλέκονται σε αυτήν την υπόθεση. Θεωρούμε αδιανόητο να μην έχει επέμβει ακόμα εισαγγελέας και να μην έχει ασκηθεί δίωξη στους λαθρεμπόρους. Οι υπεύθυνοι πρέπει να τιμωρηθούν παραδειγματικά, ώστε να αποτραπούν μελλοντικά τέτοια εγκλήματα.
Ευρεία σύσκεψη ενημερωτικού και απολογιστικού χαρακτήρα για το επιχειρησιακό σχέδιο της Περιφέρειας Θεσσαλίας για τη διαχείριση της κρίσης της πανώλης των αιγοπροβάτων, αλλά και τροχιοδεικτικού ύφους για τις επόμενες κινήσεις, είχε ο Περιφερειάρχης, Δημήτρης Κουρέτας, με κτηνοτρόφους του Δήμου Τυρνάβου, στον Αμπελώνα.
Η σύσκεψη έγινε παρουσία της χωρικής Αντιπεριφερειάρχη Λάρισας, Μαρίας Γαλλιού, του Δημάρχου Τυρνάβου, Στέλιου Τσικριτσή, καθώς και υπηρεσιακών παράγοντων.
Ο κ. Κουρέτας ανακοίνωσε την ολοκλήρωση του μέτρου των ζωνών επιτήρησης, εμφανίστηκε ικανοποιημένος για την απόδοση των ληφθέντων μέτρων και δήλωσε αισιόδοξος για τα επόμενα βήματα στην κατεύθυνση της εκρίζωσης της ζωονόσου.
«Κινητοποιηθήκαμε άμεσα, λαμβάνοντας μέτρα τα οποία ήταν όντως αυστηρά αλλά αναγκαία. Το πράξαμε φοβούμενοι τη διασπορά και βάσει των αποτελεσμάτων αισθανόμαστε απόλυτα δικαιωμένοι, λαμβάνοντας τα εύσημα τόσο του υπουργείου όσο και των κοινοτικών παραγόντων», ανέφερε ο κ. Κουρέτας και προχώρησε στον απολογισμό του πρωτοφανούς για τα δεδομένα της χώρας σχεδίου δράσης:
«Σε ένα ασφυκτικό χρονικά πλαίσιο, οι υπηρεσίες της Περιφέρειας με τη σημαντική συνδρομή των κτηνιάτρων, κατάφεραν να ιχνηλατήσουν περισσότερα από 360.000 ζώα, συμπτωματικών αλλά -κυρίως- ασυμπτωματικών, στη μεγαλύτερη επιχείρηση που έχει στηθεί στα χρονικά της Ελλάδας. Βάσει αυτών, θανατώθηκαν περίπου 14.000 ζώα, αριθμός μικρός αναλογικά με το μέγεθος του ζωικού κεφαλαίου της περιοχής και τη σοβαρότητα της νόσου. Η φάση της επιτήρησης πλέον ολοκληρώνεται, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι επαναπαυόμαστε. Οι ιχνηλατήσεις θα συνεχιστούν καθημερινά, μέχρι το τέλος Αυγούστου, με δειγματοληψίες ακόμη και εκτός των ζωνών επιτήρησης».
Παράλληλα, ο κ. Κουρέτας ευχαρίστησε τους κτηνοτρόφους για την εμπιστοσύνη προς την Περιφέρεια Θεσσαλίας και την ειλικρινή συστράτευσή τους στη μάχη αντιμετώπισης της πανώλης:
«Για 15 ημέρες όλοι μαζί χάσαμε τον ύπνο μας. Σας ευχαριστώ που ακούσατε τις υπηρεσίες μας, συμμορφωθήκατε στις οδηγίες και τηρήσατε τα μέτρα, όσο σκληρά κι αν σας φάνηκαν αρχικά. Αποδείχθηκαν αναγκαία. Βλέπουμε τι γίνεται με την πανώλη στη Ρουμανία. Συγκρίνοντας δεδομένα, μπορούμε να πούμε ότι η πανώλη πέρασε από τη Θεσσαλία και δεν ακούμπησε. Εντούτοις, παραμένουμε άπαντες σε επιφυλακή. Ζητώ επομένως για άλλη μία φορά την υπομονή και τη συνεργασία σας».
Στο πλαίσιο αυτό, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας επισήμανε ότι τα σφαγεία θα παραμείνουν κλειστά, ενώ αναφερόμενος στα τυροκομεία, υπογράμμισε ότι βάσει των ελέγχων που διενεργεί ο ΕΦΕΤ, η κατάσταση είναι καλή.
Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Τυρνάβου, Στέλιος Τσικριτσής, απέδωσε εύσημα στην Περιφερειακή Αρχή για τα άμεσα αντανακλαστικά. «Στον Δήμο μας υπάρχουν 200.000 αιγοπρόβατα. Η απειλή περιορίστηκε χάρη στη μεγάλη επιχείρηση της Περιφέρειας», σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Τσικριτσής, ευχαριστώντας παράλληλα τον κ. Κουρέτα για τη συνδρομή της Περιφέρειας Θεσσαλίας στη βελτίωση του κτηνοτροφικού οδικού δικτύου.
Στις τοποθετήσεις τους, ο προϊστάμενος Διεύθυνσης Κτηνιατρικής Περιφέρειας Θεσσαλίας, Θανάσης Κωνσταντινίδης και ο τμηματάρχης Κτηνιατρικής Δημόσιας Υγείας Θεσσαλίας, Παναγιώτης Τσιαμπαλής, επέστησαν τους κινδύνους της χαλάρωσης, καλώντας τους κτηνοτρόφους σε πιστή εφαρμογή των μέτρων παρά την ολοκλήρωση της επιτήρησης.
Να σημειωθεί ότι από την πλευρά των κτηνοτρόφων, τέθηκε προς τον κ. Δημήτρη Κουρέτα και το ζήτημα της αναζήτησης και τιμωρίας των υπαίτιων της μετάδοσης της πανώλης στην περιοχή.
Κρούσματα της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών έχουμε και στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν βρεθεί κρούσματα σε μονάδες της Ηλείας αλλά και σε μια της Αιτωλοακαρνανίας. Επίσης υπάρχουν κρούσματα στην Αχαϊα.
Δηλαδή σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας έχουμε κρούσματα πανώλης στα αιγοπρόβατα, με πιο σοβαρά τα πράγματα να είναι μέχρι στιγμής στην Ηλεία, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου.
Θετική στον ιό βρέθηκε μία μονάδα εκτροφής προβάτων στη Ροδόπη και σήμερα αναμένονται αποτελέσματα για άλλη μια.
Πληροφορίες του ΑγροΤύπου αναφέρουν ότι το επόμενο κρούσμα αναμένεται να είναι από τη Δράμα.
Όπου βρέθηκαν τα θετικά κρούσματα, θα θανατωθούν όλα τα ζώα, θα γίνει υγειονομική ταφή και απολύμανση σε όλες τις εγκαταστάσεις, αλλά και στα οχήματα.
Μετά από λίγες μέρες αναμένεται να γίνουν και νέοι έλεγχοι ώστε να διαπιστωθεί αν ήταν μεμονωμένα περιστατικά ή ο ιός έχει εξαπλωθεί.
Θυμίζουμε είχε προηγηθεί η Κρήτη όπου έχουν εντοπιστεί δύο κρούσματα πανώλης σε αμνοερίφια.
Οι επόμενες ημέρες θα δείξουν αν η εξάπλωση θα «φρενάρει» ή θα συνεχιστούν τα μέτρα αποτροπής.
Στο μεταξύ επεκτείνονται τα περιοριστικά μέτρα μεταφοράς και σφαγής ζώων που λήγουν την ερχόμενη Κυριακή, για μια επιπλέον εβδομάδα.
Πάντως δεν αναμένεται να σταματήσει ο συναγερμός μέχρι τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.
Σύσκεψη στην Κρήτη
Σύσκεψη εργασίας πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη (1/8) στην Περιφέρεια Κρήτης για τα κρούσματα πανώλης των μικρών μηρυκαστικών υπό την προεδρία του Γ.Γ. του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργου Στρατάκου.
Καλωσορίζοντας το κλιμάκιο του ΥπΑΑΤ στην Κρήτη ο Περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, ανέφερε πως στη σύσκεψη μετέχουν τα στελέχη των υπηρεσιών της Περιφέρειας Κρήτης από κάθε Περιφερειακή Ενότητα, σημείωσε την άμεση ανταπόκριση και την συντονισμένη συνεργασία των υπηρεσιών του Υπουργείου και της περιφέρειας και υπογράμμισε πως «ως Περιφέρεια Κρήτης δεν θα κάνουμε ούτε ένα βήμα πίσω προκειμένου να σώσουμε την κτηνοτροφία της Κρήτης εφαρμόζοντας όσα προβλέπονται από το πρωτόκολλο με βάση την Ευρωπαϊκή και την Ελληνική νομοθεσία».
Από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας σημείωσε πως η ανεύρεση των κρουσμάτων ήταν αποτέλεσμα της ιχνηλασιμότητας που εφαρμόζεται, αναγνώρισε ότι τα μέτρα που έχουν ληφθεί είναι σκληρά και σημείωσε πως επιχειρησιακά «ακολουθούμε το μοντέλο που είχαμε και στη Θεσσαλία και θα συνδράμουμε με όλες μας τις δυνάμεις να βοηθήσουμε το έργο της περιφέρειας έτσι ώστε να εκριζώσουμε το φαινόμενο από το νησί».
Παράλληλα, ξεκαθάρισε πως οι πληγέντες κτηνοτρόφοι «θα αποζημιωθούν».
Όπως υπογράμμισε ο Γενικός Γραμματέας του ΥπΑΑΤ, Γιώργος Στρατάκος, «η πολιτεία θα σταθεί πλάι σε όλο τον κόσμο που περνάει πάρα πολύ δύσκολα. Είτε χρηματοδοτικά, είτε θεσμικά για να μπορέσουν να ξαναφτιάξουν τα κοπάδια, να πατήσουν στα πόδια τους και να παραμείνουν στα μαντριά τους».
Σε αναμονή για την ανακοίνωση ενός ακόμα κρούσματος πανώλης αιγοπροβάτων σε μια νέα Περιφέρεια βρίσκεται ο κτηνοτροφικός κόσμος της χώρας.
Αυτό ανακοίνωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, την συνέντευξη τύπου, που έδωσε σήμερα Πέμπτη (1/8/2024), στην οποία αναφέρθηκε στις κυβερνητικές ενέργειες για την αντιμετώπιση της ασθένειας.
«Εκτός από την Κρήτη, την Πελοπόννησο και τη Θεσσαλία, όπου συνολικά έχουμε 24 επιβεβαιωμένα κρούσματα, σήμερα περιμένουμε ένα ακόμα θετικό κρούσμα από άλλη περιφέρεια», τόνισε.
Πληροφορίες του ΑγροΤύπου αναφέρουν ότι το νέο κρούσμα είναι στην Περιφερειακή Ενότητα Ροδόπης.
Για αυτό τα μέτρα περιορισμού μεταφοράς, μετακίνησης και σφαγής των ζώων, τα οποία ισχύουν από την προηγούμενη εβδομάδα, θα επεκταθούν για μία εβδομάδα ακόμη.
Επίσης, ανέφερε ο υπουργός ότι αυξάνονται σε τρία - από ένα - τα κτηνιατρικά εργαστήρια που θα διενεργούν εξετάσεις δειγμάτων. Τα επιπλέον δύο βρίσκονται σε Λάρισα και Θεσσαλονίκη.
Ακόμη επισήμανε ότι με επιστολή του προς τους ομολόγους του υπουργούς Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ θα ζητήσει να συζητηθεί το ζήτημα της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών στο επόμενο Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ, που θα γίνει τον Σεπτέμβριου.
Πάντως φαίνεται ότι εκτός από τις μικρές μονάδες υπάρχει πρόβλημα και στις μεγάλες εκτροφές γαλακτοπαραγωγής. Σε ερώτηση του ΑγροΤύπου για το αν στην χώρα μας υπάρχει λαθρεμπόριο ζώων αλλά και αν γίνεται εισαγωγή ζώων για αναπαραγωγή και πως αυτό μπορεί επηρεάσει το σήμα ΠΟΠ φέτα, ο υπουργός απάντησε τα εξής: «τα κρούσματα στην Ελασσόνα που είναι η καρδιά της παραγωγής της φέτας, εκεί είναι το μεγάλο ζήτημα. Η φέτα ως ΠΟΠ προϊόν είναι εθνικό προϊόν, δεν είναι ένα απλό εξαγώγιμο προϊόν. Για αυτό έχουμε μεγάλο ενδιαφέρον και ανησυχία. Οι μη νόμιμες εισαγωγές ζώων ή ελληνοποιήσεις ή θέματα που γενικά γεννούν ερωτηματικά, είναι ζητήματα που μας απασχολούν και είναι μια διαρκής μάχη. Τόσο τώρα όσο και από τους προκατόχους μου».
Η Ελλάδα πρότυπο στην ΕΕ για αντιμετώπιση της πανώλης
Ακόμη ο υπουργός ΑΑΤ, ευχαρίστησε δημοσίως όλους όσους έχουν συμβάλει στη μεγαλύτερη κτηνιατρική επιχείρηση που βρίσκεται σε εξέλιξη στη χώρα μας και για την οποία η Ελλάδα έχει λάβει τα εύσημα της ΕΕ.
Ο κ. Τσιάρας μεταξύ άλλων τόνισε: «Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της ελληνικής πολιτείας που έγινε μια τόσο μεγάλη επιχείρηση με την συμβολή όλων των φορέων και βεβαίως όλων των απαραίτητων επιστημόνων από την πλευρά του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Με την συμβολή κτηνιάτρων του ΥπΑΑΤ αλλά και όλων των εποπτευόμενων οργανισμών και των περιφερειών (καθώς και των εθελοντών) καταφέραμε να οργανώσουμε όλα αυτά τα κλιμάκια ελέγχου, προκειμένου στην πραγματικότητα να κλείσουμε όσο γινόταν πιο γρήγορα τον κύκλο, ειδικά στην Θεσσαλία, που παραιτήθηκε ο μεγάλος αριθμός κρουσμάτων σε διαφορετικές περιοχές και που έπρεπε με πολύ συγκεκριμένο τρόπο να δράσουμε ώστε να μην υπάρχει επέκταση της νόσου
Επίσης, θα συγκροτηθεί μια επιτροπή εμπειρογνωμόνων, η οποία θα εξετάσει και την επιδημιολογική πορεία της νόσου, αλλά θα εντοπίσει εάν υπήρξαν παραλείψεις, αν υπήρξαν ζητήματα, ακόμη και αν υπήρξαν παράνομες πράξεις κατά τη διάρκεια της εξάπλωσης της νόσου.
Στόχος είναι να ολοκληρωθεί μέσα στο επόμενο διάστημα η διαδικασία ιχνηλάτησης της επιδημίας, με επίκεντρο τη μονάδα αναπαραγωγής στη Λάρισα, όπου βρέθηκε και το πρώτο κρούσμα».
Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε το ΥπΑΑΤ, η ιχνηλάτηση ξεκίνησε από τη Λάρισα. Διαπιστώθηκε ότι η μονάδα με τα ζώα αναπαραγωγής (γεννήτορες), τα οποία εισήχθησαν από τη δυτική Ευρώπη, εμφάνισε την ασθένεια και ήταν κοντά σε εκτροφή με ζωικό κεφάλαιο για πάχυνση που είχε εισαχθεί από τη Ρουμανία.
Η χώρα μας είχε λιγότερες σφαγές από την Ρουμανία
Όπως ανέφερε ο υπουργός, από τις 11 Ιουλίου, που ανακοινώθηκε το πρώτο κρούσμα στην χώρα μας μέχρι σήμερα έχουν θανατωθεί ή έχει δοθεί εντολή θανάτωσης για 13.000 ζώα. Από τις 13 Ιουλίου που ανακοινώθηκε το πρώτο κρούσμα στη Ρουμανία μέχρι σήμερα έχουν θανατωθεί 200.000 ζώα. Άρα η χώρα μας σύμφωνα με το ΥπΑΑΤ είναι σε καλύτερη κατάσταση σε σχέση με την Ρουμανία.
Αυτό που τονίστηκε στην συνέντευξη είναι ότι ο χρόνος επώασης της νόσου είναι 22 ημέρες. Θα ολοκληρωθεί η αεκρίζωση της πανώλης όταν 30 ημέρες μετά από την τελευταία εμφάνιση κρούσματος δεν έχουμε νέο κρούσμα. Αυτό σημαίνει ότι με την παραδοχή ότι χτες είχαμε κρούσματα στην Κρήτη και αναμένουμε σήμερα νέο κρούσμα, το τέλος συναγερμού δεν πρόκειται να έρθει πριν τον Σεπτέμβριο.
Για την αποζημίωση ο υπουργός κ. Τσιάρας δεν έκανε καμιά αναφορά (ισχύει μέχρι στιγμής η ΚΥΑ). «Η κυβέρνηση θα σταθεί στο πλευρό των κτηνοτρόφων που έχουν υποστεί μεγάλη ζημιά από την εξάπλωση της πανώλης», είπε χαρακτηριστικά.
Έρχεται νέο μοντέλο κτηνοτροφίας στην Ελλάδα
Επίσης ο υπουργός ΑΑΤ ανέφερε ότι με την ολοκλήρωση της επιχείρησης περιορισμού και εκρίζωσης της πανώλης θα γίνει εκ νέου σχεδιασμός όλου του μοντέλου λειτουργίας της κτηνοτροφίας. Τόνισε επίσης ότι μόνο μέσα από τη συνεργασία όλων των εμπλεκομένων και κυρίως των ιδίων των κτηνοτρόφων θα φτάσουμε στον στόχο που είναι η εκρίζωση της νόσου.
Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του ΥΠΑΑΤ, Γιώργο Στρατάκο, η διαδικασία της ιχνηλάτησης βρίσκεται στο τέλος της. Μόνο λίγες μονάδες έχουν μείνει για ολοκληρωθεί η εξέταση όλων των κοπαδιών που ενδεχομένως να εμφανίσουν κρούσμα πανώλης.
H συνέντευξη Τύπου έγινε παρουσία των Υφυπουργών, Διονύση Σταμενίτη και Χρήστου Κέλλα, του Γενικού Γραμματέα ΑΑΤ Γιώργου Στρατάκου, του Γενικού Διευθυντή της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας του ΥπΑΑΤ Θωμά Αλεξανδρόπουλου, του Προέδρου του ΕΦΕΤ Αντώνη Ζαμπέλα και του Β΄ Αντιπροέδρου του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ Παναγιώτη Χατζηνικολάου.
Ο ΑγροΤύπος επικοινώνησε με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Γεωτεχνικών Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΟΓΕΔΥ), Νίκο Κακκαβά - ο οποίος δεν παρευρέθηκε στην συνέντευξη - και του ανέφερε ότι ο υπουργός ΑΑΤ έδωσε τα εύσημα στους κτηνίατρους του ΥπΑΑΤ αλλά και όλων των εποπτευόμενων οργανισμών και των περιφερειών. Ο πρόεδρος της ΠΟΓΕΔΥ μας δήλωσε ότι «είναι θετικό ότι η πολιτική ηγεσία για πρώτη φορά δίνει συγχαρητήρια στον κλάδο και μάλιστα ανακοινώνει ότι θα υπάρξουν προσλήψεις για να καλύψουν τα κενά στις οργανικές θέσεις».
Η πανώλη των αιγοπροβάτων έφτασε στην Κρήτη.
Αφού κατάφερε να φτάσει στην Κρήτη φαίνεται ότι δεν υπάρχει κανένας ουσιαστικός έλεγχος στην εμπορία αλλά και στις εισαγωγές ζώντων ζώων στην χώρα μας.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου, το πρόβλημα ήρθε από γαλλικές αρνάδες αναπαραγωγής, που έφτασαν στο νησί μέσω της Λάρισας.
Συναγερμός έχει σημάνει στις υγειονομικές αρχές της Κρήτης, καθώς στο νησί έχουν εντοπιστεί δύο κρούσματα πανώλης σε αμνοερίφια. Επιβεβαιώθηκε εργαστηριακά η προσβολή από πανώλη μικρών μηρυκαστικών, δύο εκτροφών οι οποίες και εισήγαγαν ζώα από το εξωτερικό και ήταν υπό επιτήρηση από την κτηνιατρική υπηρεσία της περιφέρειας Κρήτης, αναφέρεται σε έκτακτη ανακοίνωση της Περιφέρειας Κρήτης.
«Έχουν ξεκινήσει ήδη οι διαδικασίες και ακολουθείται το πρωτόκολλο που ορίζει η νομοθεσία σε ανάλογες περιπτώσεις. Παρακαλούνται όλοι οι κτηνοτρόφοι της Κρήτης και όσοι εμπλέκονται στις δραστηριότητες της αιγοπροβατοτροφίας να προσαρμόζονται στα μέτρα που έχει ανακοινώσει το υπουργείο.
Επίσης, όλοι οι κτηνοτρόφοι της περιοχής των Αστερουσίων, στο Ηράκλειο, παρακαλούνται να περιορίσουν τα ζώα τους και σε περίπτωση ύποπτου κρούσματος να ενημερώσουν την κτηνιατρική υπηρεσία.
Από την Περιφέρεια δίδεται εντολή πως απαγορεύονται όλες οι μετακινήσεις αιγοπροβάτων και επιπλέον των βοοειδών που συσταυλίζονται με αιγοπρόβατα», αναφέρεται στην ανακοίνωση της Περιφέρειας.
Η Ελλάδα ακολουθεί το ευρωπαϊκό πρωτόκολλο σύμφωνα με το οποίο μετά από κάθε επιβεβαιωμένο κρούσμα θανατώνεται το ζώο, ακολουθεί η θανάτωση του συνόλου των ζώων της μονάδας όπου εντοπίζεται το κρούσμα και η μονάδα μπαίνει σε καραντίνα αφού πρώτα έχει απολυμανθεί. Αυτό το πρωτόκολλο θα ενεργοποιηθεί και στην περίπτωση των κρουσμάτων στο νομό Ηρακλείου με την ελπίδα να μην υπάρξει διασπορά και να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα εν τη γενέσει του.
Τις τελευταίες ώρες είναι σε εξέλιξη αλλεπάλληλες συσκέψεις μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων φορέων του νησιού για τη διαχείριση της κατάστασης, που προκαλεί έντονη ανησυχία για πιθανό «ντόμινο» στο νησί, εξέλιξη που απεύχονται οι κτηνοτρόφοι της Κρήτης.
Η εμφάνιση της πανώλης των αιγοπροβάτων ανέδειξε το θέμα της ανάγκης για αλλαγή του καθεστώτος εισαγωγής ζώων στην χώρα μας. Θα πρέπει να γίνει ένα πιο αυστηρό νομοθετικό πλαίσιο με περισσότερους ελέγχους.
Επίσης, όπως τονίζει στον ΑγροΤύπο ο Πρόεδρος της ΕΘΕΑΣ, κ. Παύλος Σατολιάς, μετά την λήξη του συναγερμού, οι κτηνοτροφικοί συνεταιρισμοί και οι κτηνοτρόφοι θα στραφούν στη δικαιοσύνη, καταθέτοντας μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου. «Οι κτηνοτρόφοι πρέπει να δικαιωθούν και να επιβληθούν οι προβλεπόμενες ποινές σε βάρος εκείνων, οι οποίοι θέτουν σε κίνδυνο έναν ολόκληρο παραγωγικό κλάδο», τονίζει.
Θετικό η μικρή διασπορά κρουσμάτων
Το θετικό πάντως είναι ότι μέχρι σήμερα φαίνεται να έχει περιορισμένη η διασπορά των κρουσμάτων στην χώρα μας. Να αναφέρουμε ότι πριν λίγα χρόνια η Βουλγαρία είχε δηλώσει ύπαρξη κρουσμάτων πανώλης στα πρόβατα στην ΕΕ. Τα κρούσματα και οι θάνατοι των ζώων όμως περιορίστηκαν σε πέντε εκτροφές. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου, στην χώρα μας το σύστημα συνταγογράφησης το τελευταίο διάστημα έβλεπε αυξημένη χρήση κάποιων «ύποπτων» κτηνιατρικών φαρμάκων σε συγκεκριμένες περιοχές αλλά δεν είχαν στοιχεία για ύπαρξη της νόσου.
Στοχευμένοι γίνονται έλεγχοι στις εκτροφές
Πάντως αυτή την στιγμή δεν γίνονται τυχαία οι έλεγχοι αλλά στοχευμένα με βάση την ιχνηλασιμότητα και το αν η εκτροφή έχει αγοράσει ρουμάνικα αρνιά. Στον έλεγχο παίρνουν δύο δείγματα από κάθε εκτροφή αλλά θα μπορούσαν να πάρουν περισσότερα. Ακόμη σε εκτροφές «υψηλού κινδύνου» δηλαδή σε ζώνη ελέγχου ή μονάδα που έχει αγοράσει ρουμάνικα αρνιά, οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι γίνονται κάθε τρεις ημέρες.
Η πανώλη δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο ούτε στα προϊόντα
Σύμφωνα με ειδικούς μέχρι σήμερα δεν υπάρχει εγκεκριμένο από την ΕΕ φάρμακο κατά της πανώλης (θα μπορούσε να δοθεί κατά παρέκκλιση). Θυμίζουμε ότι η πανώλη των αιγοπροβάτων δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο, ενώ και τα παράγωγα της αιγοπροβατοτροφίας (γάλα - κρέας) διακινούνται χωρίς προβλήματα, εφόσον τηρούνται οι ευρωπαϊκοί κανονισμοί. Ειδικότερα, το γάλα διακινείται κανονικά, έπειτα από υψηλή παστερίωση στους 72 βαθμούς και για 15 δευτερόλεπτα, ενώ το κρέας καταναλώνεται επίσης κανονικά, εφόσον περάσει από την απαραίτητη θερμική επεξεργασία.
Πρώτα έκανε δήλωση για πανώλη στην ΕΕ η Ελλάδα και μετά η Ρουμανία
Πάντως στην Ρουμανία, που έχει και αυτή δηλώσει στην ΕΕ κρούσματα πανώλης, έχουν μέχρι σήμερα οδηγηθεί σε σφαγή 250.000 πρόβατα. Στην χώρα μας μέχρι σήμερα έχουν γίνει σφαγές 10.768 ζώων και αναμένονται άλλες 2.000 άμεσα. Είναι άξιο έρευνας ότι η Ελλάδα δήλωσε κρούσμα πανώλης στις 8 Ιουλίου, ενώ η Ρουμανία έκανε δήλωση στις 15 Ιουλίου (δηλαδή μετά την Ελλάδα). Αυτό μπορεί να το χρησιμοποιήσουν κατά της χώρας μας δηλαδή ότι εμείς τους μεταφέραμε την ασθένεια.
Παύλος Σατολιάς: Εκτιμώ ότι μέσα στον Αύγουστο θα ελέγξουμε την κατάσταση
Ο Πρόεδρος της ΕΘΕΑΣ και του Αγροτικού Γαλακτοκομικού Συνεταιρισμού Καλαβρύτων κ. Παύλος Σατολιάς, τόνισε στον ΑγροΤύπο ότι «τα κρούσματα είναι από εισαγόμενα ζώα. Δεν έγιναν έλεγχοι και έχουμε ζώα που πουλήθηκαν για αναπαραγωγή και όχι για σφαγή. Θα πρέπει η πολιτεία να αλλάξει το τρόπο εισαγωγής ζώντων ζώων στην χώρα μας και να αυξηθούν οι έλεγχοι. Το θετικό είναι ότι τα κρούσματα φαίνεται να είναι σποραδικά στην χώρα μας. Ήδη στην Ελασσόνα θεωρητικά έχει περιοριστεί η κατάσταση και δεν υπάρχουν άλλα κρούσματα, πρακτικά περιμένουμε τις επόμενες ημέρες να βγουν τα αποτελέσματα από τα δείγματα που έλαβαν. Τώρα οι έλεγχοι δεν γίνονται τυχαία αλλά σε μονάδες που αγόρασαν ζώα από το εξωτερικό.
Πάντως πρέπει να συνεχιστεί η επαγρύπνηση από την πολιτεία με τους ελέγχους και οι απολυμάνσεις των φορτηγών που μπαίνουν και βγαίνουν από τις εκτροφές. Οι σφαγές έχουν απαγορευτεί. Τα γαλακτοκομικά προϊόντα δεν έχουν πρόβλημα γιατί το γάλα παστεριώνεται. Εκτιμώ ότι στα μέσα Αυγούστου θα έχουμε καταφέρει να ελέγξουμε την κατάσταση. Το αρνητικό είναι ότι η ασθένεια έχει επώαση 22 ημερών. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να έχουμε ζώα που έχουν πανώλη και να μην γίνεται αντιληπτό».
Δημήτρης Μπαλούκας: Πρέπει να μελετήσουμε πως θα αναπληρώσουμε το ζωικό κεφάλαιο
Από την πλευρά του ο κ. Δημήτρης Μπαλούκας, κτηνοτρόφος και πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κτηνοτρόφων και Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας, δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι «βλέπουμε να μην υπάρχει μεγάλη διασπορά στις ζώνες των Τρικάλων (Καλαμπάκα) και Λάρισας (Ελασσόνα και Συκούριο - Φαλάνη). Έχουμε και νέα κρούσματα σε Κόρινθο (Μεσινό) και Αττική. Ζητάμε από τους κτηνοτρόφους να τηρούν τα μέτρα προστασίας, δηλαδή την απαγόρευση μετακινήσεων αιγοπροβάτων για αναπαραγωγή, πάχυνση και σφαγή, σε όλη την Ελλάδα. Η πανώλη ήρθε από την εισαγωγή ζώων από το εξωτερικό. Δεν γίνονται τυχαία έλεγχοι αλλά στοχευμένα σε εκτροφές που αγόρασαν ζώα. Υπάρχει φόβος από την πλευρά των κτηνοτρόφων. Εμείς τους ζητάμε να συνεργαστούν με τις κτηνιατρικές υπηρεσίες.
Θα πρέπει να δούμε όμως και πως θα γίνει η αναπλήρωση του ζωικού κεφαλαίου. Με την θεομηνία είδαμε όλοι ότι το Μέτρο 5.2 δεν εφαρμόστηκε και αυτό θα πρέπει να το λάβει υπόψιν της η κυβέρνηση. Γνωρίζουμε ότι δεν δέχεται η Κομισιόν να χορηγήσει αποζημιώσεις. Θα πρέπει το ελληνικό κράτος να στηρίξει τον κλάδο των αιγοπροβατοτρόφων. Πρέπει να καταβληθούν κονδύλια από τον εθνικό προϋπολογισμό όπως έχει γίνει στο παρελθόν σε άλλους κλάδους. Από τις εξαγωγές φέτας η χώρα μας βγάζει πολύτιμο συνάλλαγμα. Τώρα λοιπόν ήρθε η ώρα να στηρίξει τους παραγωγούς».
Ιωάννης Καϊμακάμης: Να αποτραπεί η εξάπλωση σε περιοχές με υψηλό πληθυσμό γαλακτοπαραγωγών αιγοπροβάτων
Ο Δρ. Ιωάννης Καϊμακάμης, σύμβουλος επιχειρήσεων κτηνοτροφικού τομέα, ανέφερε στον ΑγροΤύπο ότι «στην πρόσφατη ημερίδα που έγινε στην Ελασσόνα, στην οποία ήμουν ομιλητής, αναφερθήκαμε στα δεδομένα που όμως κατάφεραν να αρθρώσουν ένα πολύ συγκεκριμένο και πολύ ενδιαφέρον αφήγημα: την ανάγκη για συνεχή εκπαίδευση και ενημέρωση σχετικά με τα μέτρα πρόληψης και ελέγχου ζωονόσων.
Ζητούμενο για εμένα παραμένει η αποτροπή εξάπλωσης της ασθένειας σε περιοχές με υψηλή συγκέντρωση πληθυσμού γαλακτοπαραγωγών αιγοπροβάτων, όπως είναι τα κτηνοτροφικά κέντρα των Καλυβίων και του Λιβαδίου για την ΠΕ Λάρισας. Επιτρέψτε μου να επισημάνω ότι το >60% των ζώων που προσβλήθηκαν και θανατώθηκαν αποτελούσαν ζώα πάχυνσης, που εισήχθησαν και θα οδηγούνταν στη σφαγή και δεν είναι αντιπροσωπευτικά του εγχώριου παραγωγικού συστήματος. Το δικό μας παραγωγικό σύστημα αφορά με κύρια κατεύθυνση την παραγωγή γάλακτος και δεύτερο παράγωγο το κρέας. Και αυτό πρέπει να επικοινωνείτε επιπροσθέτως στο καταναλωτικό κοινό. Αδίκως λοιπόν βάλλεται το εγχώριο παραγωγικό σύστημα ή και στιγματίζεται ένας ολόκληρος κλάδος. Το ΥπΑΑΤ θα πρέπει άμεσα να προβεί σε διορθωτικές ενέργειες οι οποίες θα καθοδηγούνται από την τεχνοκρατική αντιμετώπιση της υπάρχουσας κρίσης ή, και των μελλοντικών.
Επιπλέον, είναι σημαντικό να υπογραμμίσω ότι είμαστε χώρα προορισμού ζώντων ζώων που εισέρχονται είτε για αναπαραγωγή και γαλακτοπαραγωγή είτε για μικρού κύκλου πάχυνση συνεπώς υπάρχει ανάγκη για την ανάπτυξη ενός ισχυρότερου πλάνου βιοασφάλειας σε επίπεδο χώρας και αποτελεσματικής αντιμετώπισης τέτοιων κρίσεων, δεν σας κρύβω ότι ως επαγγελματίας του χώρου ανησυχούσα ιδιαιτέρως τον τελευταίο χρόνο και μάλιστα αυτή την ανησυχία την εξέφραζα εγγράφως και δημόσια. Οι τοποθετήσεις μου αυτές προέρχονταν από την μελέτη των αριθμών αλλά και την πολύ καλή γνώση των πρακτικών που ορισμένοι συστηματικά υιοθετούσαν σε συνδυασμό με το διαπιστωμένο κενό, που υφίσταται το σύστημα εισαγωγής και εμπορίας ζώντων ζώων».
Μετά την Κορινθία κρούσμα πανώλης αιγοπροβάτων έχουμε και στην Αττική.
Συγκεκριμένα, είχαν τεθεί σε έλεγχο, από το προσωπικό των Τοπικών Κέντρων Ελέγχου Νοσημάτων (ΤΚΕΝ) της Περιφέρειας, δύο κτηνοτροφικές μονάδες που είχαν προμηθευτεί ζώντα αμνοερίφια από τη Ρουμανία. Μετά την ειδοποίηση των ιδιοκτητών μονάδας στον Ασπρόπυργο περί ύποπτων συμπτωμάτων στα ζώα τους, οι κτηνίατροι της Περιφέρειας προέβησαν σε αιμοληψίες, διαπιστώνοντας το πρώτο κρούσμα στην Αττική. Αμέσως, τέθηκαν σε εφαρμογή τα αυστηρά πρωτόκολλα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, που προβλέπουν τη μαζική θανάτωση και υγειονομική ταφή των αμνοεριφίων της μονάδας
Υπενθυμίζεται ότι ισχύει η απόφαση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, για απαγόρευση, έως τις 4 Αυγούστου, όλων των μετακινήσεων αιγοπροβάτων σε όλη την επικράτεια, καθώς και βοοειδών, που προέρχονται από συστεγαζόμενες με αιγοπρόβατα εκμεταλλεύσεις.
Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Δημήτρης Κουρέτα, «μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί έλεγχοι σε 227.930 αιγοπρόβατα στις Περιφερειακές Ενότητες Λάρισας και Τρικάλων. Διαπιστώθηκαν 22 θετικά κρούσματα και έχουν θανατωθεί 7.177 σε σύνολο 9.257 προς εκρίζωση. Οι έλεγχοι αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός της εβδομάδας, ενώ τα σφαγεία θα παραμείνουν κλειστά μέχρι τις 2 Αυγούστου».
Ο κ. Κουρέτας παρουσίασε έναν χάρτη των τυροκομείων στα οποία έχει γίνει έλεγχος από τον ΕΦΕΤ, καθώς και των 860 εκτροφών που γίνονται στις περιοχές Δομένικο και Δαμάσι, στις οποίες ο έλεγχος θα ολοκληρωθεί μέσα στην εβδομάδα. «Πιστεύουμε ότι με τον τρόπο και την ταχύτητα που έχει λειτουργήσει όλος ο μηχανισμός της Περιφέρειας, μέσα στην εβδομάδα θα έχουμε ολοκληρώσει την ιχνηλάτηση και στη συνέχεια θα γίνουν επανέλεγχοι. Το βασικό είναι να τελειώσει γρήγορα η ιχνηλάτηση» δήλωσε ο κ. Κουρέτας.
Από την πλευρά του ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Χρήστος Κέλλας, αναφορικά με το νέο κρούσμα που βρέθηκε στην Π.Ε. Κορίνθου, τόνισε: «Από την πρώτη στιγμή που εμφανίζεται ένα θετικό κρούσμα πανώλης ακολουθείται αμέσως το πρωτόκολλο κρίσης, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό 687, ο οποίος είναι ιδιαίτερα αυστηρός, 15 μέρες μετά τα πρώτα κρούσματα στις Π.Ε. Τρικάλων και Λάρισας βρέθηκε ένα κρούσμα στην Π.Ε. Κορινθίας. Οι κτηνίατροι, κάνοντας ιχνηλάτηση, ακολουθούν τη διαδρομή που κάνουν τα ζώα. Έτσι, μετά τη Λάρισα, ακολούθησαν έλεγχοι και στην Κόρινθο και βρέθηκε εκεί μέχρι στιγμής ένα θετικό κρούσμα. Με αυτόν τον τρόπο γίνεται ο πλήρης επιδημιολογικός έλεγχος».
Επιπροσθέτως, ο Χρήστος Κέλλας αναφέρθηκε στην νέα απόφαση του ΥπΑΑΤ να προχωρήσει σε απαγόρευση της μετακίνησης αιγοπροβάτων για αναπαραγωγή, πάχυνση και σφαγή, σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια, λέγοντας ότι «κρίθηκε απαραίτητη η ενεργοποίηση αυτού του μέτρου ώστε να περιοριστούν τα κρούσματα και η μετάδοση της νόσου».
Όσον αφορά στην προέλευση των κρουσμάτων, ο υφυπουργός τόνισε ότι υπάρχουν οι ενδείξεις και όταν οι αρμόδιοι φορείς θα είναι βέβαιοι για την προέλευση θα υπάρξουν επίσημες ανακοινώσεις. «Από τρίτες χώρες δεν επιτρέπεται η εισαγωγή ζώων. Από τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία που είναι στην Ε.Ε. επιτρέπονται εισαγωγές. Ό,τι εισάγεται στη χώρα από την ΕΕ, ακολουθεί συγκεκριμένη διαδικασία, με υγειονομικό πιστοποιητικό από τις κτηνιατρικές αρχές της χώρας προέλευσης», τόνισε.
Παράλληλα, αναφορικά με τις αποζημιώσεις για τα αιγοπρόβατα που θανατώνονται, ο κ. Κέλλας τόνισε ότι σύμφωνα με την υπάρχουσα ΚΥΑ, η αποζημίωση ανέρχεται μέχρι 150 ευρώ ανά ζώο, ωστόσο υπογράμμισε ότι «στην παρούσα φάση προέχει ο περιορισμός και η εκρίζωση της νόσου. Θα δούμε το μέγεθος της ζημιάς και να είστε σίγουροι ότι η πολιτεία, όπως έχει αποδείξει ως τώρα, θα σταθεί στο πλευρό των κτηνοτρόφων».
Συνάντηση Θεσσαλών κτηνοτρόφων με Κόκκαλη
Για όλα τα ανοιχτά και σημαίνοντα προβλήματα στον κτηνοτροφικό κλάδο ενημερώθηκε ο Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία κ. Βασίλης Κόκκαλης κατά τη συνάντηση που είχε με τη διοίκηση εκπροσώπους του κτηνοτροφικού κόσμου.
Συγκεκριμένα, συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Θεσσαλών κτηνοτρόφων κ. Δημήτρη Μπαλούκα, τον αντιπρόεδρο της Ομοσπονδίας Επαρχίας Ελασσόνας κ. Γιάννη Κουκόλη και τον αντιδήμαρχο Αγροτικής Ανάπτυξης του Δήμου Ελασσόνας και Γενικό Γραμματέα της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων κ. Νίκο Παλάσκα.
Οι εκπρόσωποι των κτηνοτρόφων εξέφρασαν την αγωνία τους για το μέλλον της κτηνοτροφίας ζητώντας έμπρακτη – χωρίς άυλες υποσχέσεις – στήριξη των παραγωγών, προσλήψεις κτηνιάτρων και προπαντός διαφάνεια στην έρευνα για την εισαγωγή της πανώλης στη χώρα μας.
Από την πλευρά του ο πρώην Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων μετά το πέρας της συνάντησης δήλωσε πως «είχα μία εξαιρετικά διαφωτιστική συζήτηση με τους εκπροσώπους των κτηνοτρόφων στην περιοχή μας και δεν σας κρύβω πως είμαι έντονα προβληματισμένος γιατί τα ανοιχτά μέτωπα είναι πολλά. Προσωπικά, θα εξαντλήσω κάθε κοινοβουλευτικό μέσο προκειμένου να λάμψει η αλήθεια για τις συνθήκες εισαγωγής ζώων στη χώρα μας. Ως ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία ζητάμε να θέσει η κυβέρνηση το θέμα στα ευρωπαϊκά όργανα αξιώνοντας αφενός οικονομική στήριξη των κτηνοτρόφων για την απώλεια του ζωικού τους κεφαλαίου, για επιδότηση στις ζωοτροφές και για το καθεστώς ελέγχου στα σύνορα. Οφείλω τέλος να υπενθυμίσω πως η συντριπτική πλειοψηφία των κτηνοτρόφων τηρεί απαρέγκλιτα τις εντολές της κτηνιατρικής υπηρεσίας. Απομένει πλέον η κυβέρνηση να πράξει τα αυτονόητα», κατέληξε.
Σε κτηνοτροφική μονάδα στην ορεινή Κορινθία εντοπίστηκε κρούσμα πανώλης μικρών μηρυκαστικών.
Για την αντιμετώπιση του προβλήματος και τη λήψη των επιβεβλημένων από τον ευρωπαϊκό κανονισμό μέτρων με στόχο τον περιορισμό και εκρίζωση της νόσου πραγματοποιήθηκε, στα γραφεία της Περιφερειακής Ενότητας Κορινθίας, σύσκεψη υπό τον ΓΓ του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργο Στρατάκο και τη συμμετοχή του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Δημήτρη Πτωχού.
«Δυστυχώς, εντοπίστηκε κρούσμα πανώλης στην Περιφέρεια Πελοποννήσου. Η αντίδρασή μας ήταν άμεση με στόχο τον περιορισμό και την λήψη των απαραίτητων μέτρων. Η ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην ΠΕ Κορινθίας δείχνει και τον βαθμό ετοιμότητας όλων των εμπλεκομένων. Ακολουθούμε το πρωτόκολλο, έχουμε εμπιστοσύνη στις υπηρεσίες μας και καλό θα ήταν να επαναλάβουμε πως δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο», ανέφερε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Δημήτρης Πτωχός.
Όπως δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργος Στρατάκος, «μετά τον εντοπισμό του κρούσματος, τα κυριότερα μέτρα που λαμβάνονται είναι η θανάτωση του συνόλου των ζώων της μονάδας και στην συνέχεια ακολουθεί η υγειονομική ταφή, η απολύμανση και το κλείσιμο της συγκεκριμένης μονάδας για όσο χρονικό διάστημα απαιτείται, ούτως ώστε να βεβαιωθούμε ότι δεν έχει πλέον μολυσματική δύναμη».
Mετά την σύσκεψη στην Κόρινθο χθες το απόγευμα με τους αρμόδιους φορείς, κτηνιάτρους, αντιπεριφερειάρχες και αστυνομία, θα ακολουθηθεί και εκεί το πρωτόκολλο το οποίο προβλέπεται από τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό 87 που προβλέπει μέτρα αντιμετώπισης της κρίσης για περιορισμό επέκτασης της διάδοσης της νόσου και στη συνέχεια εκρίζωση. Τα μέτρα αφορούν μία ζώνη προστασίας τριών χιλιομέτρων και μια δεύτερη ζώνη επιτήρησης στα 10 χιλιόμετρα, σε Δυτική Ελλάδα, (Αχαΐα, Ηλεία, Αιτωλοακαρνανία).
Σε όποιο κοπάδι βρεθεί θετικό κρούσμα ακολουθεί η θανάτωση των ζώων και η υγειονομική ταφή, σύμφωνα με τα πρωτόκολλα που προβλέπονται.
Για την πρόληψη της νόσου η Περιφέρεια Πελοποννήσου αναφέρει ότι οι ιδιοκτήτες εκμεταλλεύσεων αιγοπροβάτων θα πρέπει:
Να αγοράζουν ζώα μόνο κατόπιν ενημέρωσης της κτηνιατρικής υπηρεσίας.
Τα ζώα θα πρέπει να συνοδεύονται από επίσημα έγγραφα και να έχουν ενώτια (σκουλαρίκια).
Τα νέα ζώα πρέπει να διατηρούνται σε ξεχωριστό χώρο για τουλάχιστον 21 ημέρες πριν ενωθούν µε τα υπόλοιπα.
Να καθαρίζουν και να απολυμαίνουν τακτικά τους χώρους της εκτροφής.
Να απομακρύνουν σκουπίδια, κοπριά και λιμνάζοντα νερά από την εκτροφή.
Να καθαρίζουν και να απολυμαίνουν τα αυτοκίνητα που μεταφέρουν ζώα.
Να περιορίζουν την είσοδο ανθρώπων στην εκτροφή, στους απολύτως απαραίτητους και με μέτρα προστασίας (φόρμες, µπότες, πλύσιμο χεριών, ποδονάρια).
Να μη δανείζονται μηχανήματα, σκεύη, εργαλεία και οχήματα από άλλες εκτροφές.
Να μη δανείζονται ζώα από άλλες εκτροφές.
Να προστατεύουν την εκτροφή και τις ζωοτροφές από έντομα και τρωκτικά.
Να αποφεύγουν την επαφή των ζώων τους µε άλλα κοπάδια στους βοσκοτόπους.
Να διατηρούν τα ζώα σε καλή κατάσταση (σωστή διατροφή, προστασία για παράσιτα εντέρου και δέρματος, εμβόλια για διάφορες ασθένειες).
Να ελέγχουν καθημερινά τα ζώα και ενημερώνουν τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες σε υποψία ασθένειας ή μείωση της παραγωγής γάλακτος.
Δεν προβλέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση αποζημιώσεις για την πανώλη των μικρών μηρυκαστικών. Αυτό τόνισε σε δηλώσεις του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας.
Δηλαδή η όποια αποζημίωση θα καταβληθεί στους κτηνοτρόφους, για τα ζώα τους που χάθηκαν, θα είναι από τον εθνικό προϋπολογισμό.
Βέβαια ο ΥπΑΑΤ ήταν καθησυχαστικός υποστηρίζοντας ότι «υπάρχει μια πολύ μεγάλη ευαισθησία της ελληνικής Πολιτείας και της σημερινής Κυβέρνησης στο θέμα των αποζημιώσεων όλων των ανθρώπων του πρωτογενούς τομέα».
Για τη διαδικασία του περιορισμού και εκρίζωσης της νόσου, ο υπουργός ΑΑΤ τόνισε ότι «τηρούνται πλήρως οι κοινοτικές οδηγίες και τα κοινά αποδεκτά πρωτόκολλα που προβλέπει ο ευρωπαϊκός κανονισμός».
«Το πώς ακριβώς ήρθε η νόσος, αν ήρθε από τη Ρουμανία, δεν γνωρίζουμε, υπάρχουν κάποιες ενδείξεις. Συνεχίζεται ο επιδημιολογικός έλεγχος, έχει παρέμβει και ο Εισαγγελέας για τον τρόπο προέλευσης», δηλώνει η ηγεσία του ΥπΑΑΤ.
Στην πανώλη των μικρών μηρυκαστικών η μεταδοτικότητα είναι της τάξεως του 80%, ακόμα και αν σε ένα κοπάδι παρουσιασθεί έστω και μόνο ένα κρούσμα, προβλέπεται η θανάτωση των ζώων σε ολόκληρη τη συγκεκριμένη μονάδα.
Από την πλευρά τους οι κτηνοτρόφοι (σε κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν ΣΕΚ, ΠΕΚ και Συντονιστικό Κτηνοτροφικών Συλλόγων ΑΜΘ), απαιτούν δίκαιες αποζημιώσεις για τα ζώα που θανατώνονται ή απεβίωσαν λόγω της πανώλης.
«Οι τρέχουσες τιμές αναφοράς είναι αστείες και προσβλητικές για τους κτηνοτρόφους. Η τιμή αποζημίωσης ανά ζώο πρέπει να ανέρχεται τουλάχιστον στα 350 ευρώ ανά αιγοπρόβατο. Οι κτηνοτρόφοι δεν χάνουν μόνο το εισόδημά τους, αλλά και το ζωικό τους κεφάλαιο, και η σημερινή πραγματικότητα απαιτεί αυτό το ποσό ως το ελάχιστο», τονίζουν οι κτηνοτρόφοι.