Ο κ. Αντώνης Δημακόπουλος έμπειρος μελισσοκόμος δεύτερης γενιάς όπου ασχολείται με τη βιολογική μελισσοκομία.
Η έδρα της επιχείρισης με την επωνυμία Άξιον - Εστί βρίσκεται στο Πανόραμα Αργολίδος, όπου έχει κατασκευαστεί και ένα επισκέψιμο εργαστήριο μελισσοκομίας. Όπως μας εξηγεί, η μελισσοκομία είναι πολύ σημαντικό επάγγελμα για τη φύση, καθώς μέσω αυτής γίνεται η διαδικασία της επικονίασης αλλά και σημαντικό στοιχείο του πολιτισμού της χώρας μας. Είναι σημαντικό να γνωρίζει κανείς πως ανακαλύφθηκε η τέχνη πριν 10.000 περίπου χρόνια και πως έχει εξελιχθεί μέχρι σήμερα. Περισσότερα για τη διαδικασία παραγωγής βιολογικού μελιού μας εξηγεί παρακάτω.
Ποια η διαφορά ανάμεσα στη βιολογική και στην συμβατική μελισσοκομία;
«Στη βιολογική μελισσοκομία υπάρχουν κάποιοι κανόνες. Αρχικά τα μελίσσια πρέπει να είναι μακριά από συμβατικές καλλιέργειες και να βρίσκονται εντός δασικών εκτάσεων ή όπου υπάρχει αυτοφυής βλάστηση.
Επίσης η εργασία που κάνει ο μελισσοκόμος είναι πιο απαιτητική και χρονοβόρα καθώς δεν χρησιμοποιούνται φάρμακα για την καταπολέμηση των ασθενειών όπως για παράδειγμα της βαρρόας παρά μόνο οργανικά σκευάσματα. Με αυτόν τον τρόπο αυξάνεται κατά πολύ και το κόστος.
Τέλος κατά την αποθήκευση των κηρηθρών για την αποφυγή εμφάνισης καταλοίπων από παρασιτοκτόνα π.χ. σκόρους, χρησιμοποιούνται καταψύκτες και όχι φάρμακα».
Έχετε προχωρήσει και στο κομμάτι της πιστοποίησης, ποιες είναι οι προϋποθέσεις που πρέπει να τηρούνται για την απόκτησή της; Υπάρχει ζήτηση από τους καταναλωτές για πιστοποιημένο βιολογικό μέλι;
«Πιστοποιημένη μελισσοκομία σημαίνει ότι κατά τη διάρκεια του έτους γίνονται έλεγχοι για ανάλυση μελιών και όλων των μελισσοκομικών προϊόντων που παράγονται. Κρατάμε αρχείο συντήρησης και συσκευασίας και καταγράφονται οι ακριβείς ποσότητες μελιού με σκοπό να μην γίνονται προσμείξεις με άλλα μέλια.
Σίγουρα είναι μία διαδικασία που ανεβάζει το κόστος του μελισσοκόμου ωστόσο αξίζει τον κόπο γιατί ο κόσμος αναζητά βιολογικά προϊόντα πιστοποιημένα και διατίθενται να πληρώσει κάτι παραπάνω. Ιδιαίτερα οι καταναλωτές του εξωτερικού οι οποίοι επιθυμούν να γνωρίζουν τις μεθόδους παραγωγής του μελιού».
Το ελληνικό σήμα που υπάρχει στα προϊόντα σας είναι απαραίτητο για την προώθησή τους;
Το ελληνικό σήμα είναι μία απαραίτητη ένδειξη για πωλήσεις στο εξωτερικό καθώς υπάρχουν περιπτώσεις όπου γίνονται εισαγωγές και προσμίξεις μελιών που δεν είναι ελληνικής προέλευσης. Πρέπει να αναγράφεται τόσο πάνω κατά την τυποποίηση των προϊόντων όσο και πάνω στο τιμολόγιο πώλησης».
Πώς αξιολογείτε τη φετινή παραγωγή;
«Φέτος είναι μία περίεργη χρονιά, προκλήθηκε μεγάλη καταστροφή από τις πυρκαγιές στην Εύβοια όπου είναι κατ’ εξοχήν τόπος τεράστιας μελισσοκομικής σημασίας. Ωστόσο η φύση ξέρει και οργανώνεται, πιστεύω ότι θα επανέλθει σε μικρό χρονικό διάστημα η χλωρίδα του τόπου. Οι εκτάσεις που κάηκαν με πεύκο σίγουρα είναι δύσκολο να αντικατασταθούν με το ίδιο είδος αλλά εναλλακτικά μπορούν να ευδοκιμήσουν άλλα αυτοφυή δέντρα της περιοχής, όπως το ρείκι και οι κουμαριές, τα οποία αναπτύσσονται σε πολύ μικρότερο χρονικό διάστημα.
Στις καμένες περιοχές όσοι μελισσοκόμοι είχαν μελίσσια καταστράφηκαν. Ωστόσο εκτιμώ ότι το ποσοστό αυτών είναι μικρό γιατί οι πυρκαγιές προκλήθηκαν σε μία περίοδο όπου δεν γινόταν παραγωγή μελιού και δεν είχαν μεταφέρει πολλοί μελισσοκόμοι τα μελίσσια τους εκεί.
Σίγουρα η πρόκληση πυρκαγιών θεωρείται αιτία που μπορεί να μειωθεί ο πληθυσμός. Άλλες αιτίες είναι η ακτινοβολία και η χρήση φυτοφαρμάκων κατά τη συμβατική καλλιέργεια. Σε περιπτώσεις που έχει μειωθεί ο πληθυσμός του μελισσιού καλό είναι να ακολουθείται νομαδική μελισσοκομία δηλαδή να ταξιδεύουν τα μελίσσια σε περιοχές όπου υπάρχει «τροφή» για να μπορέσουν να αποκατασταθούν και να δυναμώσουν. Κατά τη νομαδική μελισσοκομία την οποία ακολουθώ και εγώ, τα μελίσσια ταξιδεύουν σε διάφορες περιοχές και η νομή ξεκινάει από τον Μάιο και ολοκληρώνεται τον Νοέμβριο. Αντίθετα, στην στατική μελισσοκομία τα μελίσσια τοποθετούνται χωριστά σε κάποιες περιοχές και δεν μετακινούνται, με αυτόν τον τρόπο πραγματοποιούνται μόλις 1-2 τρύγοι. Η βασίλισσα επίσης θα πρέπει να αντικατασταθεί μετά το πέρας των τριών ετών».
Πώς είναι η φετινή εμπορική χρονιά;
«Η όλη κατάσταση με τον κορονοϊό έχει επηρεάζει τη ζήτηση του μελιού. Πλέον το μέλι θεωρείται είδος πολυτελείας, οι καταναλωτές δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να το αγοράσουν. Παρ΄ όλα αυτά πιστεύω ότι όσο το κυνηγάει κάποιος μπορεί να ξεπεράσει τα όποια προβλήματα. Είναι ένα επάγγελμα που μπορεί να αποφέρει κέρδη».