Οι χαμηλές θερμοκρασίες, που είχαμε στις 19 και 20 Μαρτίου, ήταν αρκετές για να χαθεί μεγάλο μέρος της φετινής παραγωγής αμυγδάλων.
Επειδή δεν υπάρχουν περσινά αποθέματα από τώρα είναι μεγάλο το εμπορικό ενδιαφέρον για όση παραγωγή έχει απομείνει.
Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Αμυγδάλων και Ξηρών Καρπών Λαμίας - Almoland, Θύμιος Κασούμης, τόνισε στον ΑγροΤύπο ότι στην περιοχή της Λαμίας ήταν οριακά τα πράγματα, όσον αφορά τις ζημιές από τον παγετό της Άνοιξης και υπάρχει παραγωγή αμυγδάλων. Το ίδιο έγινε και στην περιοχή του Αλμυρού που φαίνεται να υπάρχει παραγωγή. Από την Λάρισα και πάνω όμως (που έχουμε μέλη του συνεταιρισμού μας) υπάρχουν πολύ μεγάλες καταστροφές γιατί οι θερμοκρασίες έφτασαν στους -5 και -6 βαθμούς Κελσίου. Η αμυγδαλιά χτυπήθηκε από τον παγετό του Μαρτίου που είμασταν στην φάση του καρπιδίου. Πέρσι είχαμε μια μέτρια παραγωγή, με αποτέλεσμα αυτή την εποχή να μην έχουμε καθόλου αποθέματα. Φέτος η παραγωγή θα είναι πολύ μειωμένη και θα υπάρχει μεγάλη ζήτηση.
Η συγκομιδή ξεκινά από τέλη Αυγούστου για την πρώιμη ποικιλία Antoneta, ακολουθεί η Φυρανιά και ολοκληρώνεται με τις όψιμες ποικιλίες στις 10 Σεπτεμβρίου. Ο συνεταιρισμός δουλεύει με ψίχα και πέρσι έδωσε μέση τιμή παραγωγού από 5,5 έως 6,5 ευρώ το κιλό. Η ψύχα ειδικά για την ποικιλία Φυρανιά κυμάνθηκε από 7,5 έως 8 ευρώ το κιλό. Ένας μεγάλος εχθρός της αμυγδαλιάς είναι η Φόμοψη, που χτυπά όμως περιοχές οι οποίες έχουν «κλειστούς» αμυγδαλεώνες, που όμως δεν έχουμε στην περιοχή μας. Πριν από 10 - 15 ημέρες έγινε ο τελευταίος ψεκασμός για τον τετράνυχο. Τώρα κάνουμε τα ποτίσματα και περιμένουμε την συγκομιδή.
Ο κ. Ζήσης Τσιόγκας, αμυγδαλοπαραγωγός και πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Κελυφωτών Ελασσόνας, τόνισε στον ΑγροΤύπο ότι φέτος στην περιοχή μας έχουμε ολική καταστροφή στην παραγωγή. Όμως τα έξοδα της καλλιέργειας έγιναν κανονικά, ψεκασμοί προληπτικής φυτοπροστασίας και πρώτη λίπανση. Η δεύτερη λίπανση όμως που την κάνουμε τον Ιούλιο λόγω έλλειψης παραγωγής δεν θα γίνει. Αυτό που περιμένουμε τώρα είναι να γίνουν δίκαιες εκτιμήσεις ζημιάς από τον ΕΛΓΑ. Πέρσι είχαμε και πάλι ζημιές από παγετό αλλά σε μικρότερη έκταση, καθώς και από χαλάζια που δεν αποζημιώθηκαν. Για αυτό εντάχθηκε η καλλιέργεια στο Μέτρο 23. Περιμένουμε τις ενισχύσεις γιατί μετά από δύο χρόνια με ζημιές υπάρχει μεγάλη έλλειψη ρευστότητας στους παραγωγούς.
Ο κ. Κώστας Σπανούλης, αμυγδαλοπαραγωγός από την περιοχή της Λάρισας και πρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Θεσσαλικών Καρπών «Καρπολόγιον», τόνισε ότι φέτος η παραγωγή αναμένεται να είναι μειωμένη κατά 80% στην Λάρισα. Ο παγετός του Μαρτίου δημιούργησε μεγάλες ζημιές στα καρπίδια. Έχει μείνει περίπου το 20% της παραγωγής αμυγδάλων στις όψιμες ποικιλίες και σε κάποιες περιοχές που γλύτωσαν από τον παγετό. Αποθέματα περσινά δεν υπάρχουν γιατί είχαμε μειωμένη παραγωγή. Πέρσι λόγω δασμών επηρεάστηκε η διεθνή αγορά και δεν έγινε μεγάλες εισαγωγές. Τα εισαγόμενα αμύγδαλα στην χώρα μας έρχονται κυρίως από τις ΗΠΑ. Η μείωση των εισαγωγών δίνει καλές προοπτικές για την καλλιέργεια αμυγδάλου στην χώρα μας.
Η Φόμοψη αποτελεί μεγάλο πρόβλημα στις αμυγδαλιές των περιοχών Ελασσόνας και Συκουρίου (ξεραίνονται τα καρποφόρα κλαδιά). Το πρόβλημα ξεκίνησε από τα εγκαταλελειμμένα δέντρα. Επηρεάζονται κυρίως οι Φυρανιές. Ζητάμε εδώ και καιρό να πάρει μέτρα το ΥπΑΑΤ για να μην εξαπλώνεται το πρόβλημα. Ενδιοαφέρον για νέες φυτεύσεις υπάρχει ιδιαίτερα στην περιοχή της Θεσσαλίας μετά από τις θεομηνίες. Πέρσι η μέση τιμή παραγωγού κυμάνθηκε από 7 έως 8 ευρώ η ψύχα και από 2 έως 2,4-0 ευρώ το κιλό το κόκκαλο. Για να είναι βιώσιμη η καλλιέργεια θα πρέπει η τιμή παραγωγού να φτάσει τα 3 ευρώ για το κόκκαλο και τα 9,5 έως 10 ευρώ για την ψύχα.
Ο Γιώργος Νούλας, παραγωγός από τη περιοχή Συκουρίου, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι η καταστροφή από τον ανοιξιάτικο παγετό είναι ολική στην περιοχή μας. Ακόμη δεν έχουν γίνει οι εκτιμήσεις των ζημιών από τους γεωπόνους του ΕΛΓΑ γιατί προηγούνται οι άλλες καλλιέργειες. Αναμένεται οι εκτιμήσεις να ξεκινήσουν τον Αύγουστο την εποχή της συγκομιδής του αμυγδάλου.
Ο παραγωγός από την Λάρισα κ. Χρήστος Ζιώγας, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι φέτος από την καρπόδεση που είχαμε αναμέναμε μια καλή ποσοτικά παραγωγή. Όμως οι χαμηλές θερμοκρασίες χτύπησαν την εποχή που ήταν το καρπίδιο και έχουμε μεγάλες ζημιές. Αποθέματα περσινά δεν υπάρχουν στην αγορά. Το μόνο που περιμένουν οι παραγωγοί της περιοχής είναι οι αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ.
Ο κ. Γρηγόρης Γρουζίδης, παραγωγός από την Καβάλα και πρόεδρος Αγροτικού Συλλόγου Παγγαίου, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι η ζημιά από τον εαρινό παγετό είναι μεγάλη στην παραγωγή. Υπάρχουν αγροτεμάχια με 100% ζημιά και άλλα που έχουν από 30% έως 70%. Έχουμε κάνει δηλώσεις ζημιάς αλλά ακόμη δεν έχουν ξεκινήσει τις εκτιμήσεις οι γεωπόνοι του ΕΛΓΑ. Το σίγουρο είναι ότι η μειωμένη παραγωγή, που θα έχουμε φέτος, θα πωληθεί πολύ γρήγορα λόγω της μεγάλης ζήτησης.

