Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Ενδιαφέρον για το κελυφωτό φιστίκι, μεγάλη αύξηση στρεμμάτων την τελευταία 5ετία

25/11/2021 02:24 μμ
Την τελευταία πενταετία η επέκταση της καλλιέργειας έχει αυξηθεί σημαντικά καθώς το προϊόν έχει αυξημένο εξαγωγικό ενδιαφέρον και καλή τιμή.

Την τελευταία πενταετία η επέκταση της καλλιέργειας έχει αυξηθεί σημαντικά καθώς το προϊόν έχει αυξημένο εξαγωγικό ενδιαφέρον και καλή τιμή. Οι ποικιλίες που χρησιμοποιούνται είναι κυρίως ελληνικές, καθώς έχουν αξιόλογα ποιοτικά χαρακτηριστικά και έχουν ζήτηση στην αγορά.

Ο κ. Ζιγομήτρος Βασίλης, πρόεδρος του ΑΣ «Κελυφωτό Φιστίκι Μώλου» στη Φθιώτιδα επισημαίνει ότι στην περιοχή Μώλου - Μάκρης έχει συγκεντρωθεί το 50% της συνολικής παραγωγής κελυφωτού φιστικιού στη χώρα. Την τελευταία 5ετία έχει γίνει σημαντική επέκταση της καλλιέργειας αν και τον τελευταίο χρόνο ο ρυθμός αύξησης έχει μειωθεί. Οι ποικιλίες που χρησιμοποιούνται είναι η Ποντίκης και η Νυχάτη. Πλέον δυναμικά μπαίνει και η Λάρισα με μεγάλη αύξηση στρεμμάτων. Οι νέες φυτεύσεις γίνονται Ιανουάριο-Φεβρουάριο.

Ο κ. Κουκουτσέλος Χρήστος αντιπρόεδρος του συνεταιρισμού «Θεσσαλικό Φιστίκι», επίσης κάνει λόγο για μεγάλη αύξηση στρεμμάτων. «Αυτήν την στιγμή τα στρέμματα στην περιοχή είναι περίπου 2.500-2.800. Έχουν γίνει και φέτος νέες φυτεύσεις αλλά όχι στο βαθμό των προηγούμενων ετών όπου τον χρόνο φυτεύονταν 400 στρέμματα. Φέτος φυτεύτηκαν περίπου 200 - 150 στρέμματα. Τώρα είναι η περίοδος όπου γίνεται η προετοιμασία του εδάφους και σκάβονται οι λάκοι φύτευσης. Οι φυτεύσεις ξεκινούν από τον Φεβρουάριο. 

Συνήθως στο στρέμμα φυτεύονται περίπου 25-27 δέντρα σε αποστάσεις 6 x 6 και 7 x 7 μέτρα. Χρησιμοποιείται κυρίως η ποικιλία Αιγίνης και σε μικρότερο ποσοστό η ποικιλία Ποντίκης. Σε άλλες περιοχές μπαίνει δυναμικά η καλλιέργεια αμυγδάλου. Στην περιοχή μας πριν μία δεκαετία τα περισσότερα δέντρα ήταν αμυγδαλιές, ωστόσο έχουν αντικατασταθεί γιατί μεγάλο ποσοστό αυτών πάγωσαν από τους παγετούς. Η φιστικιά έχει πολύ μεγαλύτερη αντοχή στους παγετούς. 

Μετά από τόσα χρόνια μόνο φέτος είχαμε πρόβλημα σε μικρό ποσοστό από τους παγετούς που είχε αποτέλεσμα κυρίως τη δημιουργία κούφιων, χωρίς σπέρμα καρπών. Αυτήν την περίοδο έχουμε ξεκινήσει το κλάδεμα. Παράλληλα, χορηγούνται λιπάσματα με Φώσφορο και Κάλιο.

Κατά τα πρώτα 3-4 χρόνια ανάπτυξης των δέντρων μπορεί να γίνει συγκαλλιέργεια με βίκο, βρώμη και κουκιά. Παράλληλα, δεν είναι απαιτητική καλλιέργεια ως προς την άρδευση. Στην περιοχή υπάρχει υψηλή ατμοσφαιρική υγρασία εξαιτίας της λίμνης Κάρλα και των επιφανειακών υδάτων που είναι υψηλά και το 95% των δέντρων δεν ποτίζεται. Όσο απομακρυνόμαστε από την περιοχή τόσο αυξάνονται οι ανάγκες της καλλιέργειας σε πότισμα. Η υψηλή υγρασία έχει ωστόσο αρνητικό αντίκτυπο στην εμφάνιση μυκητολογικών ασθενειών όπως είναι η Σεπτόρια και η Βοτρυοσφαιρίωση και απαιτούνται διπλάσιοι ψεκασμοί από περιοχές που δεν βρίσκονται δίπλα σε επιφανειακά ύδατα. Το γεγονός αυτό αυξάνει σημαντικά το κόστος καλλιέργειας.

Τέλος, η καλλιέργεια αργεί να έρθει σε παραγωγή. Η πρώτη παραγωγή αναμένεται μετά από 7-8 έτη, αξιόλογες ποσότητες παίρνουμε στα 10 έτη (8-10kg ανά δέντρο) και οι μεγαλύτερες ποσότητες λαμβάνονται όταν τα δέντρα βρίσκονται στην πλήρη αναπαραγωγική περίοδο (μετά τα 15 έτη) όπου οι ποσότητες φτάνουν τα 15 kg το δέντρο. 

Η τιμή είναι καθοριστικός ρόλος για την επιλογή της καλλιέργειας. Αν το προϊόν πέσει στα 5 ευρώ το κιλό η καλλιέργεια θα είναι ασύμφορη. Τα τελευταία χρόνια οι τιμές είναι πολύ ικανοποιητικές. Φέτος η τιμή παραγωγού είναι στα 9,30 ευρώ το κιλό στο φιστίκι με κέλυφος και στα 8 ευρώ για τα κλειστά φιστίκια. 

Δίνουμε τα φιστίκια κυρίως στο εξωτερικό (Ιταλία, Σουηδία) και φέτος δώσαμε κάποιες ποσότητες στην Ελλάδα. Η αγορά μας έχει δείξει ότι οι ποικιλίες που χρησιμοποιούμε αρέσουν».

Χατζηιερεμία Βασιλική
Σχετικά άρθρα
07/12/2021 04:24 μμ

Σύμφωνα με σχετική έκθεση που εξέδωσε το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA). Η Ελλάδα μπορεί να επωφεληθεί από την ζήτηση αυτή.

Βουλγαρία: Η εγχώρια παραγωγή ξηρών καρπών

Το έτος εμπορίας 2020-2021, οι μέσες αποδόσεις των ξηρών καρπών μειώθηκαν σε σχέση με το προηγούμενο έτος, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών. Οι αποδόσεις στο αμύγδαλο έπεσαν 29% και στο καρύδι 12%. Ο όγκος παραγωγής αμυγδάλου μειώθηκε 8%, ενώ στο καρύδι αυξήθηκε 12%. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, η εγχώρια προσφορά ξηρών καρπών να μειωθεί. Η παραγωγή αμυγδάλου μειώθηκε 34% σε σχέση με ένα χρόνο πριν. Η παραγωγή καρυδιών μειώθηκε λιγότερο απότομα (-2%) και διατηρήθηκε σε επίπεδα πάνω από το μέσο όρο της τελευταίας πενταετίας. Η χαμηλότερη προσφορά ντόπιων αμυγδάλων οδήγησε σε υψηλότερες εισαγωγές το 2020-2021, ενώ οι εισαγωγές καρυδιών προβλέπεται να παραμείνουν στάσιμες ή να μειωθούν λίγο. Οι μέσες τιμές εισαγωγής αμυγδάλων είναι χαμηλότερες από εκείνες του 2020-2021 έως σήμερα, σε σύγκριση με την προηγούμενη σεζόν και πιο προσιτές για πελάτες με μικρότερο... πορτοφόλι. Δεδομένου ότι οι πωλήσεις αμυγδάλων μέσω των καναλιών Horeca είναι σημαντικές, η συνολική κατανάλωση αμυγδάλων (όγκος) εκτιμάται ότι θα μειωθεί, όχι όμως σημαντικά. Η χαμηλότερη παραγωγή καρυδιών, μαζί με την αμφισβητήσιμη ποσότητα, δεν αντισταθμίστηκε από τις εισαγωγές λόγω της ασθενέστερης εγχώριας ζήτησης. Η κατανάλωση μειώθηκε για πρώτη φορά τα τελευταία πέντε χρόνια, διακόπτοντας τη συνεχιζόμενη ανάπτυξη.

Προβλέψεις για το 2021-2022

Το έτος εμπορίας 2021-2022, με βάση την έκταση που συγκομίστηκε και τις αποδόσεις, η παραγωγή αμυγδάλου αναμένεται να ανακάμψει. Η παραγωγή καρυδιού είναι πιθανό να αυξηθεί. Σύμφωνα με τα εβδομαδιαία δελτία του υπουργείου Γεωργίας (MinAg), στις 4 Νοεμβρίου 2021, η έκταση της καρυδιάς, στην οποία είχε προχωρήσει η συγκομιδή, ήταν 12% υψηλότερη, οι μέσες αποδόσεις 38% υψηλότερες και η παραγωγή 23% πάνω από την ίδια περίοδο, ένα χρόνο πριν. Η κατανάλωση προβλέπεται πως θα ανακάμπτει σταθερά, λόγω της έλλειψης περιορισμών μέχρι σήμερα και του ισχυρότερου τουριστικού ρεύματος. Οι εισαγωγές αμυγδάλων προβλέπεται να αυξηθούν, λόγω της υψηλότερης ζήτησης, αν και αυτή εξακολουθεί να βρίσκεται σε επίπεδα κάτω από τα προπανδημικά επίπεδα. Όσον αφορά στα καρύδια, οι εισαγωγές προβλέπεται να μειωθούν λόγω των συσσωρευμένων αποθεμάτων από την χρονιά 2020-2021 και της υψηλότερης εγχώριας προσφοράς, αν και η κατανάλωση προβλέπεται να αυξηθεί.

Η αγορά των ξηρών καρπών

Η Βουλγαρική αγορά λιανικής στους ξηρούς καρπούς με κέλυφος το 2020 αποτιμώνταν σε 104,9 εκατομμύρια λέβα (64 εκατομμύρια δολάρια), ενώ το 2021 εκτιμάται σε 110,4 εκατομμύρια λέβα (67 εκατομμύρια δολάρια). Οι αριθμοί αυτοί φανερώνουν υψηλότερη ανάπτυξη 6,6% το 2020, σε σχέση με το 2019, σε σύγκριση με 4,8% ανάπτυξη, που επιτεύχθηκε το 2019, από το 2018. Η ανάπτυξη της λιανικής για το 2021 προβλέπεται να ανέλθει στο 5,2%, σε σύγκριση με το 2020. Οι λιανικές πωλήσεις ξηρών καρπών αποδείχθηκαν πιο ανθεκτικές στον αρνητικό αντίκτυπο της πανδημίας του κορονοϊού, σε σύγκριση με τις πωλήσεις της βιομηχανίας τροφίμων, λόγω της στροφής του κοινού στην υγιεινή διατροφή.

Κατανάλωση - εμπόριο

Η FAS Sofia εκτιμά την κατανάλωση αμυγδάλου σε 2.274 τόνους το έτος 2020-2021, δηλαδή κατά 1% μειωμένη, σε σχέση με ένα χρόνο πριν. Η κατανάλωση αμυγδάλου εκτιμάται σε 2.350 τόνους το 2021-2022, σημειώνοντας αύξηση 3,3% σε σχέση με την προηγούμενη εμπορική χρονιά, λόγω των προσδοκιών για ανάκαμψη της ζήτησης από τους καταναλωτές (ειδικά στα καταστήματα Horeca) και από τους μεταποιητές. Η Βουλγαρία είναι καθαρός εισαγωγέας και καταναλωτής αμυγδάλων. Οι ετήσιες εισαγωγές κυμαίνονται μεταξύ 1.700-2.000 τόνους.

Παραγωγή καρυδιών

Την περίοδο 2020-2021 ήταν μια μικτή χρονιά για την παραγωγή καρυδιών. Οι εκτάσεις μειώθηκαν 11%, ωστόσο, η εσοδεία αυξήθηκε 12% σε σχέση με ένα χρόνο πριν. Η παραγωγή και η κατανάλωση καρυδιών, ιδιαίτερα στις αγροτικές περιοχές, είναι σημαντική και εκτός εμπορικών καναλιών. Όσον αφορά στην εμπορία του προϊόντος, όπως αναφέρει το USDA, οι εισαγωγές καρυδιών έχουν αυξηθεί από το 2017-2018, όπως προέβλεψε η Post, λόγω της ισχυρότερης ζήτησης των καταναλωτών και της μεταποίησης για ποιοτικό προϊόν.

Τελευταία νέα
24/11/2021 09:28 πμ

Τι δείχνουν τα προσφάτως ενημερωμένα στοιχεία του INC.

Το Διεθνές Συμβούλιo Αποξηραμένων Φρούτων και Ξηρών Καρπών (INC) δημοσίευσε την τελευταία του παγκόσμια στατιστική ανασκόπηση, με ανανεωμένες προβλέψεις παραγωγής για την περίοδο 2021-2022, σχετικά με τους ξηρούς καρπούς, τα φιστίκια και τα αποξηραμένα φρούτα.

Όπως αναφέρει σε αυτήν, με την ολοκλήρωση της συγκομιδής στο βόρειο ημισφαίριο, η παγκόσμια παραγωγή ξηρών καρπών για την περίοδο 2021-2022 εκτιμάται σε περίπου 5 εκατ. τόνους (με βάση τον πυρήνα, εκτός από τα φιστίκια με το κέλυφος), μειωμένη κατά 8% από το 2020 - 2021. Ωστόσο, η παραγωγή ακολουθεί αυξητική τάση την τελευταία δεκαετία και κυμαίνεται σε επίπεδα ανώτερα των όγκων των περιόδων από 2011-2012 έως και 2019-2020.

Μεταξύ 2011-2012 και 2021-2022, η παραγωγή ξηρών καρπών αυξήθηκε κατά 54%. Παρά τις διαταραχές στην αγορά, που οφείλονται στη πανδημία του κορονοϊού, η συνολική ζήτηση παρέμεινε ισχυρή την περίοδο εμπορίας 2020-2021, με τις περισσότερες εξαγωγές ξηρών καρπών να παρουσιάζουν αυξήσεις, σε σύγκριση με την προηγούμενη σεζόν και μάλιστα να σημειώνουν ρεκόρ διεθνών αποστολών.

Αυτή τη σεζόν, τα προβλήματα στις μεταφορές και γενικότερα στην εφοδιαστική αλυσίδα δημιουργούν ορισμένες καθυστερήσεις και βραχυπρόθεσμες ελλείψεις εφοδιασμού, καθιστώντας πρόκληση την παρακολούθηση και την αξιολόγηση της κατάστασης ανά πάσα στιγμή.

Με τις ΗΠΑ να αναμένουν μικρότερη σοδειά, η παγκόσμια παραγωγή αμυγδάλου προβλέπεται να μειωθεί από το 2020-2021. Ομοίως, στο φιστίκι, η συνολική παραγωγή προβλέπεται επίσης χαμηλότερη από εκείνη της προηγούμενης σεζόν.

Η παγκόσμια παραγωγή καρυδιών αναμένεται να καταλήξει ελαφρώς κάτω από τα επίπεδα της περιόδου 2020-2021, καθώς η Κίνα αναμένει μια μέτρια παραγωγή και η Καλιφόρνια μικρότερη, ακολουθώντας το ρεκόρ της περασμένης σεζόν. Μικρότερη παραγωγή αναμένεται επίσης για τους Βραζιλιάνικους ξηρούς καρπούς. Οι εσοδείες φουντουκιού και μακαντάμια της περιόδου 2021-2022 αναμένεται να καταλήξουν μεταξύ 3% και 7% πάνω από την περασμένη σεζόν, ενώ η μεγαλύτερη αύξηση παρατηρείται για τα κουκουνάρια, κυρίως λόγω των μεγαλύτερων καλλιεργειών στην Κίνα και τη Ρωσία.

Η παγκόσμια παραγωγή φιστικιών αναμένεται να ανέλθει σε περίπου 50,5 εκατ. τόνους, 2% πάνω από το 2020-2021, με μεγαλύτερες καλλιέργειες να αναμένονται σε Νικαράγουα (14%), Βραζιλία (9%), Νιγηρία (8%), Κίνα (4%), ΗΠΑ (2%) και Ινδία (1%).

Αύξηση για τα αποξηραμένα φρούτα

Η παγκόσμια παραγωγή αποξηραμένων φρούτων την περίοδο 2021-2022 εκτιμάται να ανέλθει σε περίπου 3,17 εκατ. τόνους, καταγράφοντας αύξηση 6%, σε σύγκριση με το 2020-2021. Σύμφωνα με το INC, η παραγωγή αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά σε δαμάσκηνα και χουρμάδες και ελαφρά για τα σταφύλια (σταφίδες, σουλτανίνες και σταφίδες) και αποξηραμένα κράνμπερι. Η παραγωγή δαμάσκηνου αναμένεται να ανακάμψει στις ΗΠΑ και τη Σερβία, καθώς και στη Χιλή και την Αργεντινή, που προσδοκούν καλύτερη συγκομιδή το 2022. Η παραγωγή χουρμάδων, τέλος, αναμένεται να αυξηθεί σε όλες τις ζώνες λόγω της επέκτασης νέων φυτειών στη βόρεια Αφρική και τη μέση Ανατολή.

19/11/2021 11:55 πμ

Καλή εμπορικά η χρονιά, με δυσχέρειες όμως λόγω του καιρού και ικανή μείωση της παραγωγής.

Ικανοποίηση επικρατεί στις τάξεις των καστανοπαραγωγών για την απορρόφηση της φετινής παραγωγής, που ήταν εύκολη και σε καλές τιμές, που για τα χοντρά κάστανα (κατηγορία έξτρα), έφθασε έως και τα 4,20 ευρώ το κιλό, επιβεβαιώνοντας όσα είχαμε γράψει, πριν ξεκινήσει η συγκομιδή (δείτε εδώ). Βέβαια, στα περισσότερα κτήματα είχαμε μείωση παραγωγής, ενώ οι πολλές βροχές που έπεσαν στα τέλη Σεπτεμβρίου δημιούργησαν μεγάλα προβλήματα.

Ο κ. Βαγγέλης Κρανιώτης, πρόεδρος στον Συνεταιρισμό Μελιβοίας και αντιδήμαρχος δήλωσε στον ΑγροΤύπο τα εξής: «έχει ολοκληρωθεί η συγκομιδή ενώ έχουν πλέον κλείσει και οι παραγγελίες. Συνολικά, ως Συνεταιρισμός απορροφήσαμε το 1/4 της συνολικής παραγωγής κάστανου της Μελιβοίας, δηλαδή γύρω στους 300 τόνους. Η παραγωγή ήταν τελικώς μειωμένη, ανάλογα το κτήμα έως και 60 με 70% από πέρσι. Σίγουρα ο καύσωνας δημιούργησε προβλήματα στα δέντρα, όμως οι μεγαλύτερες ζημιές έγιναν μετέπειτα, κοντά στη συγκομιδή, από τις πολλές βροχοπτώσεις και τις πλημμύρες στα κτήματα. Τα καστανοτεμάχια είναι συνήθως σε επικλινή εδάφη, κοντά σε χειμάρους. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τα πολλά νερά που έπεσαν στην περιοχή να παρασύρουν τον καρπό. Η ανταπόκριση του ΕΛΓΑ ήταν άμεση και μάλιστα μας επισκέφτηκαν τότε ο πρόεδρος του Οργανισμού Ανδρέας Λυκουρέντζος και ο Περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός. Κάναμε δηλώσεις ζημίας και αυτή την περίοδο οι υπηρεσίες του ΕΛΓΑ κάνουν αυτοψίες σε κτήματα. Όπως μάθαμε θα δοθεί οριζόντια αποζημίωση με βάση στοιχεία της τοπικής ΔΑΟΚ. Σύμφωνα με αυτά τα ποτιστικά καστανοτεμάχια έχουν αποδόσεις 550 κιλά το στρέμμα και τα ξηρικά 450 κιλά το στρέμμα. Κατά τα άλλα, από εμπορικής άποψης πήγαμε πολύ, έως και άριστα μπορώ να πω, καθώς η πρώτη κατηγορία (35-45 κομμάτια στο κιλό), έπιασε τιμή 4,20 ευρώ το κιλό». Σημειωτέον ότι η συγκομιδή του κάστανου γίνεται από τους παραγωγούς, αφού πέσουν στο έδαφος οι καρποί. Όλα όμως τα κάστανα δεν πέφτουν ταυτόχρονα στο έδαφος, οπότε απαιτούνται να περάσουν οι παραγωγοί πολλά χέρια, για να τα μαζέψουν. Μετά ακολουθεί διαλογή από κάθε παραγωγό και ακολούθως γίνονται παραδόσεις σε συνεταιρισμούς ή εμπόρους.

Ο κ. Νίκος Τσιντσιράκος, από την περιοχή της Μελιβοίας, που καλλιεργεί πάνω από 50 στρέμματα στέκεται μιλώντας στον ΑγροΤύπο κι εκείνος στις μεγάλες απώλειες τόσο στα κιλά, λόγω μικροκαρπίας από την ξηρασία, όσο και μετέπειτα λόγω των ισχυρών βροχοπτώσεων και των πλημμυρικών φαινομένων, που σε πολλές περιπώσεις εξαφάνισαν την παραγωγή. Ωστόσο, όπως μας ανέφερε ο ίδιος, το ενδιαφέρον των εμπόρων ήταν πολύ ζωηρό και οι τιμές που καρπώθηκαν εν τέλει οι αγρότες, ικανοποιητικό, με τιμές κοντά στα 4 ευρώ το κιλό.

Ο κ. Γιάννης Κωστάκης από τα Χανιά καλλιεργεί εδώ και πολλά χρόνια 15 στρέμματα με κάστανα. Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο «η καλλιέργεια κάστανου για πολλά χρόνια εξασφάλιζε ένα καλό εισόδημα στον παραγωγό, όμως μετέπειτα υπάρχουν πάρα πολλά προβλήματα από το έλκος της καστανιάς και τη μελάνωση, με αποτέλεσμα να μειώνεται χρόνο με το χρόνο η διαθέσιμη παραγωγή. Προβλήματα παρατηρούνται σε παλιές, αλλά και νέες καστανιές, αλλά η πολιτεία μας έχει εγκαταλείψει στο έλεος του Θεού. Παλιότερα είχα παραγωγή ετήσια γύρω στους 7 τόνους και σε μια πενταετία υπολογίζω να μην έχω ούτε για ιδιοκατανάλωση, πόσο μάλλον για να πουλήσω. Εδώ στην Κρήτη τα κάστανα δεν είναι τόσο χοντρά, όπως σε άλλες περιοχές της χώρας. Οι δε τιμές που πιάνουν φέτος είναι από 2,50 έως 3,50 ευρώ το κιλό. Η παραγωγή φεύγει για Κρήτη, αλλά και για άλλες περιοχές, καθώς τα Κρητικά κάστανα είναι εξαιρετικά για ψήσιμο».

Ο κ. Παναγιώτης Καραδήμας, τέλος, καλλιεργεί ποτιστικές καστανιές στο Φενεό Κορινθίας και εμπορεύεται μόνος του την παραγωγή του σε τιμές, ακόμα και στα 5 ευρώ το κιλό. Όπως λέει στον ΑγροΤύπο το προϊόν φέτος έγινε ανάρπαστο, αφού και μείωση παραγωγής καταγράφηκε, αλλά και μικροκαρπία λόγω καιρού. Σύμφωνα με τον κ. Καραδήμα, προβλήματα υπήρξαν φέτος και λόγω προσβολών από έντομα. Στην περιοχή του Φενεού, προσθέτει ο ίδιος, υπάρχει ενδιαφέρον για νέες φυτεύσεις, όμως δεν γίνονται πολλές λόγω του ότι δεν ευνοούν την καστανιά τα χώματα.

08/11/2021 01:42 μμ

Κάλμα στην αγορά το Νοέμβριο, όπως γίνεται συνήθως. Τώρα γίνονται συμφωνίες, επεξεργασία του προϊόντος κ.λπ.

Στασιμότητα, φυσιολογική για την εποχή, επικρατεί στην αγορά του κελυφωτού φιστικιού, που περιμένει την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων, για να πάρει μπρος και πάλι. Πλέον, όσοι παραγωγοί ήταν να πουλήσουν τη σοδειά τους, το έχουν κάνει, με τις διαθεσιμότητες πλέον να έχουν κυρίως περάσει σε χέρια μεσιτών, εμπόρων, μεταποιητών κ.λπ. Οι λίγοι αγρότες που κάνουν αποθήκευση, αναμένουν υψηλότερες τιμές κοντά στις γιορτές, που η ζήτηση εντείνεται.

Τα περισσότερα κελυφωτά φιστίκια που μαζεύτηκαν φέτος έχουν ήδη σχεδόν πουληθεί από τους παραγωγούς και τα όποια αποθέματα εντοπίζονται πλέον, κυρίως, σε χέρια μεσιτών, μεταποιητών και αγροτικών συνεταιρισμών, αναφέρει μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο ταμίας του Αγροτικού Συνεταιρισμού Φιστικοπαραγωγών Μάκρης κ. Μάκης Μπούργος. Ο κ. Μπούργος μας εξηγεί επίσης πως πάντα το Νοέμβριο υπάρχει μια... κάλμα στο εμπόριο φιστικιού, καθώς το φιστίκι τώρα επεξεργάζεται από τις επιχειρήσεις που κλείνουν νέες συμφωνίες και προετοιμάζονται για την αυξημένη ζήτηση της περιόδου των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Όσον αφορά στις τιμές, ο ΑΣ Μάκρης πουλάει αυτή την περίοδο σε χονδρέμπορο φιστίκι στην τιμή των 9,5 ευρώ το κιλό (το ανοιχτό), μας λέει ο κ. Μπούργος, προσθέτοντας ότι έγιναν πράξεις στον παραγωγό έως και στα 9,20 ευρώ το κιλό (για ανοιχτό προϊόν). Ο ΑΣ Μάκρης παρέλαβε φέτος 20-30% λιγότερες ποσότητες, σε σχέση με πέρσι, λόγω της μειωμένης εσοδείας.

Στο νομό Μαγνησίας, τώρα, όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο αντιπρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Θεσσαλικό Φιστίκι η συγκομιδή ολοκληρώθηκε, με την παραγωγή σημαντικά μειωμένη λόγω της παρενιασυτοφορίας, των παγετών, των εναλλαγών θερμοκρασίας και των χαλαζοπτώσεων. Ο εν λόγω συνεταιρισμός λειτουργεί εδώ και δέκα χρόνια περίπου, κάνοντας συγκέντρωση της παραγωγής από τις περιοχές Στεφανοβικείου, Ριζόμυλου, Καναλιών, Αγίου Γεωργίου Φερών καθώς και από το Σωτήριο και τον οικισμό Μύρων Λάρισας, ενώ προχωρά σε επενδύσεις που αφορούν αποθηκευτικές υποδομές, κτήριο γραφείων κ.λπ. Οι μεγαλύτερες εκτάσεις (περίπου το 90%) βρίσκονται στο Στεφανοβίκειο. Οι πρώτες φυτεύσεις στην περιοχή, έγιναν στις αρχές της δεκαετίας του ‘70, όπως μας είπε ο κ. Χρήστος Κουκουτσέλος. Τα μέλη του συνεταιρισμού καλλιεργούν γύρω στα 1.800 στρέμματα, ενώ γενικότερα στο Στεφανοβίκειο καλλιεργούνται περί τα 2.500 στρέμματα με κελυφωτό φιστίκι. Φέτος, ο συνεταιρισμός που σκοπεύει μελλοντικά να μπει και στην τυποποίηση, συγκέντρωσε 50 τόνους φιστίκι, αντί 130 πέρσι, ενώ πούλησε σε χονδρέμπορους προς 9,30 ευρώ το ανοιχτό και προς 8 ευρώ το κλειστό, κρατώντας προμήθεια 22 λεπτά από κάθε παραγωγό.

Και στην Αίγινα το κύριο χαρακτηριστικό της χρονιάς ήταν η μειωμένη παραγωγή, που σε ορισμένα κτήματα έφθασε και το 90% από πέρσι. Οι παραγωγοί αποδίδουν το φαινόμενο αυτό στις αντίξοες καιρικές συνθήκες. Όπως δήλωσε για παράδειγμα στον ΑγροΤύπο ο κ. Νίκος Τόγιας, που καλλιεργεί στο νησί κοντά στα 15 στρέμματα με φιστίκια, η παραγωγή στα κτήματά του φέτος ήταν μειωμένη πάνω από 95%, σε σχέση με πέρσι. Ως εκ τούτου, καταλήγει ο ίδιος, οι τιμές του παραγωγού φέτος είναι αυξημένες.

05/11/2021 10:01 πμ

Για τα μηχανήματα συλλογής ελιάς και ακρόδρυων μιλά στον ΑγροΤύπο ο κ. Γιώργος Σαμαντάς, Πρόεδρος Δ.Σ και υπέυθυνος του τμήματος μηχανημάτων στην Παναγροτική ΑΕΒΕ.

Η συγκομιδή με δονητικά μηχανήματα τι θετικό έχει;
Θα πρέπει πρώτα από όλα να ξεκαθαρίσουμε ότι τα μηχανήματα της Sicma, που αντιπροσωπεύουμε στην Ελλάδα, είναι ειδικά για την συγκομιδή με δόνηση. Η Sicma ειδικεύεται αποκλειστικά στον κλάδο της δόνησης από το 1978. Η μηχανική συγκομιδή γίνεται γρήγορα και γλυτώνει εργατικά ο παραγωγός.

RC

Τα μηχανήματά μας είναι ειδικά για συγκομιδή της ελιάς. Τα φιστίκια, αμύγδαλα, καρύδια και πεκάν μπορούν επίσης να συγκομιστούν με τα συγκεκριμένα μηχανήματα, γιατί είναι ακόμη πιο εύκολη η συγκομιδή στα ακρόδρυα σε σχέση με τις ελιές. 
Στις επιτραπέζιες ελιές Καλαμών η συγκομιδή γίνεται παιχνίδι με τη δόνηση της SICMA. Έχουμε πουλήσει ήδη 30 μηχανήματα στην περιοχή των Λιβανάτων Φθιώτιδας, που αφορούν την συγκεκριμένη ποικιλία αλλά και αυτή της Αμφίσσης, με πολύ καλά αποτελέσματα.
Η Κορωνέικη είναι μια πολύ δύσκολη ποικιλία στην συγκομιδή. Τα μηχανήματά μας έχουν ήδη δοκιμαστεί στην περιοχή της Ηλείας, της Λακωνίας και της Μεσσηνίας και έφεραν πολύ θετικά αποτελέσματα. Έχουν ποσοστό πτώσης πάνω από 90%, ακόμη και στην πρώιμη συγκομιδή που γίνεται για αγουρέλαια.

Ποια είναι τα κατάλληλα μηχανήματα για συγκομιδή ελιάς και ποια για ακρόδρυα;
Το ποσοστό πτώσης καρπού είναι ανάλογο της ιπποδύναμης. Για την συγκομιδή της ελιάς θέλουμε μεγαλύτερες ιπποδυνάμεις. Για τα ακρόδρυα χρειάζονται μικρότερες. Έτσι οι παραγωγοί μπορούν να επιλέξουν το κάθε μηχάνημα που ταιριάζει στην καλλιέργειά τους. Τα μηχανήματα που προσφέρουμε ανήκουν στην κατηγορία των συρόμενων ή αναρτόμενων στο τρακτέρ και των αυτοκινούμενων. Τέλος οι δονητικές κεφαλές της SICMA εφαρμόζονται άριστα και σε μηχανήματα έργου όπως τσαπάκια.

Μηχανήματα συρόμενα ή αναρτώμενα, τι θα προτείνατε στους παραγωγούς;
Η εφαρμογή αυτών των μηχανημάτων γίνεται συρόμενη ή αναρτόμενη σε τρακτέρ. Στα συρόμενα τα πιο δημοφιλή μοντέλα είναι το TR80 και το TR50. 

TR80

To TR80 είναι κατάλληλο για συγκομιδή ελιάς. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί με ή χωρίς αντεστραμμένη ομπρέλα, η οποία παρέχεται με σύστημα άμεσης σύνδεσης και αποσύνδεσης με την δονητική κεφαλή. Χρειάζεται ελκυστήρες (είτε με τροχούς είτε με ερπύστριες) τουλάχιστον 70 HP. Ο τηλεχειρισμός τελευταίας γενιάς, το βοηθητικό υδραυλικό σύστημα διεύθυνσης, ο εναλλάκτης θερμότητας η βαλβίδα για την ρύθμιση της πίεσης για το σφίξιμο της δαγκάνας, συμπληρώνουν τις πλούσιες παροχές του εξοπλισμού.
Το TR50 είναι κατάλληλο για συγκομιδή ακρόδρυων και ιδίως της αμυγδαλιάς. Χρειάζεται ελκυστήρες τουλάχιστον 50 HP. Έχει 3 βαθμούς ελευθερίας πάνω-κάτω, δεξιά-αριστερά, περιστροφή γύρω από τον άξονα. Άρα μπορεί να πιάσει κορμό και κλαδιά σε οποιαδήποτε θέση.

TF80

Στα αναρτώμενα το πιο δημοφιλή είναι το TF80 που είναι κατάλληλο για ελιές και ακρόδρυα. Είναι εξαιρετικά εξειδικευμένος τελευταίας γενιάς τηλεσκοπικός βραχίονας για δόνηση. Αναρτάται μέσω ενός διπλού πλαισίου που «αγκαλιάζει» το τρακτέρ και ενισχύεται στα σημεία πίεσης παρέχοντας απόλυτη προστασία στο τρακτέρ, εν αντιθέσει με τους αναρτώμενους δονητές του ανταγωνισμού. Παίρνει κίνηση από το PTO του τρακτέρ που πρέπει να είναι τουλάχιστον 80 HP.

Αυτοκινούμενα μηχανήματα, τι θα προτείνατε στους παραγωγούς;
Θα πρέπει να τονίσουμε ότι τα αυτοκινούμενα μηχανήματα της Sicma είναι τα μόνα που έχουν άδεια κυκλοφορίας στο δρόμο. Μπορεί να τα οδηγήσει κάποιος που έχει δίπλωμα για τρακτέρ.

B411

Το πιο δημοφιλές μηχάνημα είναι ο αυτοκινούμενος δονητής Β411 γνωστός στην αγορά και ως «Δονητική Σαύρα». Κατάλληλος και για επικλινή εδάφη με κλίση μέχρι 10%. Είναι η ιδανική λύση για την μηχανοποιημένη συλλογή δένδρων όπως ελιών, αμυγδάλων, φιστικιών και καρυδιών. Δημιουργήθηκε, αρχικά, για τη συγκομιδή ελιών από το έδαφος με το σύστημα περιστρεφόμενης βούρτσας, μετατράπηκε όμως σε μηχανή συγκομιδής καρπών από το δέντρο με την προσθήκη βραχίονα με δονητική δαγκάνα και εν συνεχεία με την προσθήκη αντεστραμμένης ομπρέλας που λειτουργεί με μηχανικές ανακλινόμενες ράβδους και διαθέτει δεξαμενή αποθήκευσης του συλλεχθέντος καρπού. Μπορεί να κάνει συγκομιδή με ή χωρίς ομπρέλα. Η δεξαμενή της ομπρέλας έχει χωρητικότητα περίπου 250 κιλά προϊόντος. Η κίνηση γίνεται σε 4 τροχούς, o πίσω άξονας διεύθυνσης και οι μικρές του διαστάσεις το κατατάσσουν στα πιο ευκίνητα σε στενούς χώρους, ενώ ο τηλεσκοπικός του βραχίονας και οι υδραυλικές κινήσεις της δονητικής κεφαλής διευκολύνουν το πιάσιμο και σφίξιμο του κορμού αλλά και των κλαδιών του δένδρου. Επειδή η χώρα μας έχει πολλά ορεινά χωράφια για μεγαλύτερες κλίσεις μπορεί να προσαρμοστεί η δαγκάνα και η ομπρέλα σε τρακτέρ ή τσαπάκι με ερπύστριες.

F3

Μια άλλη καλή λύση είναι ο αυτοκινούμενος δονητής ελιάς και ακρόδρυων F3. Μπορεί να δουλέψει σε οποιαδήποτε κλίση εδάφους. Διατίθεται σε δύο κινητήρες ισχύος 90 kW ή 103 kW. Έχει σύστημα τριών ανεξάρτητων τροχών που του προσδίδει άνεση και εύκολο χειρισμό, ακόμη και σε μικρούς χώρους. Η δονητική κεφαλή έχει σύστημα αυτόματου κεντραρίσματος, αυτόματου φρεναρίσματος. Επίσης έχει διπλή ταχύτητα δόνησης.

MINIAGRI

Υπάρχει ακόμη το MINI AGRI 26.6 που ουσιαστικά είναι ένα πολυμηχάνημα. Είναι ένα τηλεσκοπικό μηχάνημα ανύψωσης που προσαρμόζεται τέλεια σε στενούς και δύσκολους χώρους που διαθέτει επίσης την δονητική κεφαλή Sicma, κατάλληλη για την συγκομιδή ελιών, ακρόδρυων και χορτονομής. Έχει κίνηση ανεξάρτητη στους 4 τροχούς καθώς και τετραδιεύθυνση. Μόλις ολοκληρωθεί η συγκομιδή, το κινητήριο μηχάνημα μπορεί να συνδυαστεί με την πλήρη γκάμα αξεσουάρ (κλάρκ μεταφοράς παλέτων, εσκαφέας κ.α.).

Το οικονομικό κόστος παίζει μεγάλο ρόλο για τους παραγωγούς, πως μπορούν να έχουν μια συμφέρουσα λύση;
Θα πρέπει να αναφέρουμε ότι στα συγκεκριμένα μηχανήματα η αγορά τους μπορεί να χρηματοδοτηθεί από τα Σχέδια Βελτίωσης. Επίσης σαν οικονομικές λύσεις θα πρότεινα τα συρόμενα μηχανήματα TR80 και TR50 και στα αναρτώμενα το TF80, που εφαρμόζουν σε τρακτέρ ή τσαπάκι.

Μετά την αγορά του μηχανήματος οι παραγωγοί θα έχουν δυνατότητα σέρβις;
Τα μηχανήματα της Sicma διαθέτουν μεγάλη αξιοπιστία. Παραδίνονται στο χωράφι και ξεκινάμε μαζί με τον παραγωγό την συγκομιδή. Επίσης έχουν άμεση τεχνική υποστήριξη πανελλαδικά από τους εξειδικευμένους τεχνικούς της εταιρίας μας, καθώς και τους κατά τόπους αντιπροσώπους μας. Μέχρι στιγμής έχουν πουληθεί πάνω από 100 μηχανήματα σε όλη την χώρα και δεν υπάρχουν τεχνικά προβλήματα.

29/10/2021 09:22 πμ

Ολοκληρώνεται η συγκομιδή κάστανων με σημαντικές απώλειες στην παραγωγή λόγω των καιρικών συνθηκών.

Ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Μελιβοίας, Βαγγέλης Κρανιώτης, αντιδήμαρχος και καστανοπαραγωγός μας λέει ότι «η συγκομιδή έχει ολοκληρωθεί κατά 90% και το τελευταίο χέρι γίνεται αυτές τις μέρες. Η φετινή χρονιά είναι εξαιρετικά δύσκολη καθώς υπάρχουν απώλειες παραγωγής λόγω του καύσωνα κατά την περίοδο της άνθησης αλλά και λόγω των βροχοπτώσεων. Το δεκαήμερο των βροχοπτώσεων ήταν καταστρεπτικό για την παραγωγή. Οι καστανιές καλλιεργούνται κυρίως σε ορεινές περιοχές με επικλινή εδάφη με αποτέλεσμα το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής να παρασυρθεί από το βρόχινο νερό. Για να καταλάβετε η ποσότητα νερού αυτές τις μέρες ήταν ανάλογη με την ποσότητα βροχής που πέφτει μέσα σε δύο χρόνια. Η απώλεια παραγωγής κατά περιοχές ανέρχεται στο 70%. Αναφέρομαι στις περιοχές από τη Ζαγορά μέχρι και το Δέλτα του Πηνειού. 

Έχει γίνει συνάντηση στην περιφέρεια Θεσσαλίας όπου παρευρέθηκαν ο κ. Λυκουρέντζος, πρόεδρος του ΕΛΓΑ και άλλοι αρμόδιοι φορείς. Ολοκληρώθηκαν οι δηλώσεις των παραγωγών για τις καταστροφές και έχουν αποσταλεί στο τοπικό υποκατάστημα του ΕΛΓΑ για να ξεκινήσουν οι εκτιμήσεις από τους γεωπόνους του Οργανισμού. 

Μέχρι τέλος Νοεμβρίου ευελπιστούμε να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία των εκτιμήσεων ώστε έως τα Χριστούγεννα να έχουν αποζημιωθεί οι καστανοπαραγωγοί. Οι τιμές εξαιτίας της έλλειψης είναι αυξημένες με τα πρώτης κατηγορίας κάστανα (έως 45 τεμάχια ανά κιλό) να πωλούνται στα 3,50 ευρώ το κιλό για τον παραγωγό. 

Τέλος ο κ. Κρανιώτης αναφέρθηκε στους κυριότερους εχθρούς και ασθένειες της δενδρώδους καλλιέργειας. Όπως μας εξηγεί η σφήκα της καστανιάς (Dryocosmus kuriphilus) στην περιοχή αποτελεί σημαντικό πρόβλημα για το οποίο έχουμε ενταχθεί σε πρόγραμμα για τη βιολογική καταπολέμηση της τρίτης γενιάς του εντόμου, η οποία είναι και η πιο καταστρεπτική, με ωφέλιμους οργανισμούς την άνοιξη δηλαδή κατά την ερχόμενη βλαστική περίοδο. Το πρόγραμμα ανέρχεται στις 580.000 ευρώ. 

Σημαντικά προβλήματα δημιουργούνται και λόγω της ασθένειας Μελάνωση. Πρόκειται για την πιο σοβαρή μυκητολογική ασθένεια της καστανιάς που οφείλεται στους μύκητες Phytophthora Cambivora (Perti) Buis και Phytophthora cinnamomi και προσβάλει κυρίως τις ρίζες ενώ επεκτείνεται και στον κορμό όπου δημιουργείται έλκος από όπου εκχέεται σκουρόχρωμος χυμός». 

Επικοινωνήσαμε επίσης με τον κ. Κυριάκο Παπαδόπουλο, ο οποίος έχει 120 στρέμματα κάστανων στην περιοχή του Πηλίου. Όπως σχολιάζει «η φετινή παραγωγή είναι ελλειμματική, με την μείωση να ανέρχεται πάνω από το 50% σε σχέση με τα περσινά δεδομένα. Τα προβλήματα ξεκίνησαν εξαιτίας του παρατεταμένου καύσωνα και της ανομβρίας με αποτέλεσμα σοβαρές απώλειες ανθέων κατά την ανθοφορία αλλά και των βροχοπτώσεων. 

Επίσης, για τα δέντρα που είναι προσβεβλημένα από την μυκητολογική ασθένεια της Μελάνωσης, σε κάποιες περιπτώσεις παρατηρείται ξήρανση τμήματος του δέντρου και απώλεια φυτικού κεφαλαίου. Όσον αφορά την εμπορία η μεγαλύτερη ποσότητα παραγωγής εξάγεται στην Ιταλία και οι τιμές κυμαίνονται στα περσινά επίπεδα όπου για τις πρώτες κατηγορίες είναι στα 3,20 - 3,50 ευρώ το κιλό».

27/10/2021 09:25 πμ

Όπως μας λένε έμπειροι βιοκαλλιεργητές ακροδρύων, η επιτυχία της καρυδιάς εξαρτάται από την περιοχή καλλιέργειας, ενώ οι υψηλές απαιτήσεις της σε θρέψη οδηγούν σε ελλειμματική παραγωγή συγκριτικά με την συμβατική γεωργία. 

Μιλήσαμε με τον κ. Νέστορα Γιάννη, βιοκαλλιεργητή ακροδρύων με δική του μεταποιητική μονάδα. Το κτήμα του βρίσκεται σε υψόμετρο 900m στην περιοχή των Γρεβενών. Έχει συνολικά 1.700 δέντρα σε μία έκταση 100 στρεμμάτων. Οι ποικιλίες των δέντρων είναι η Hartley, η Chandler και η Κ12. Όπως μας εξηγεί ο κ. Νέστορας «η βιολογική καλλιέργεια στην καρυδιά είναι εφικτή καθώς στην συγκεκριμένη τοποθεσία τα κτήματα είναι απομονωμένα από άλλες καλλιέργειες και δεν υπάρχουν μολύνσεις από εχθρούς που θα μπορούσαν να μεταφερθούν. Πιο συγκεκριμένα, ο κύριος επιζήμιος εχθρός της καρυδιάς είναι η καρπόκαψα (Cydia pomonella). Σε χαμηλότερα υψόμετρα όπου καλλιεργούνται και άλλες δενδρώδεις καλλιέργειες στην περιοχή των Γρεβενών δεν μπορεί να γίνει εύκολα η βιολογική γεωργία. Παρακολουθούμε τον εχθρό με αυτοσχέδιες παγίδες. Στην αρχή της εμφάνισης του εντόμου εντοπίζουμε τα αρσενικά με τη χρήση των παγίδων. Γίνεται η προσέλκυση και η θανάτωσή τους καθώς εμφανίζονται πρώτα και έχουμε εικόνα για την αύξηση του πληθυσμού και για τον προληπτικό ψεκασμό που πρέπει να εφαρμόσουμε.

Μόλις εχθές ολοκληρώθηκε η συγκομιδή των καρυδιών. Υπήρχε οψίμιση παραγωγής 10 ημέρες γεγονός που οφείλεται στα έντονα καιρικά φαινόμενα. Πιο αναλυτικά, στις υψηλές καλοκαιρινές θερμοκρασίες και στην έλλειψη βροχοπτώσεων στις αρχές φθινοπώρου, που είχε ως αποτέλεσμα τα δέντρα να σοκαριστούν και να συρρικνωθούν οι καρποί. Τώρα με τον αέρα των τελευταίων ημερών έπεσαν όλοι οι καρποί κάτω. Υπάρχει επομένως απώλεια παραγωγής κατά 30% σε σχέση με τα περσινά δεδομένα.   

Αναφορά με την επεξεργασία και εμπορία του καρπού έχουμε καθετοποιημένη μονάδα, διαθέτουμε σπαστήρα και πουλάμε το τελικό προϊόν ως ψίχα σε διάφορες συσκευασίες. Διαθέτουμε το προϊόντα μας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στην Αγγλία, την Ρουμανία, την Κύπρο και τη Φιλανδία. Οι τιμές είναι 30% υψηλότερες από τα αντίστοιχα καρύδια συμβατικής γεωργίας. Ωστόσο η παραγωγή είναι σαφώς μειωμένη εξαιτίας των περιορισμένων εισροών που χρησιμοποιούμε (φυτοφάρμακα, λιπάσματα) κατά 40% συγκριτικά με τα συμβατικά. Για παράδειγμα μία παραγωγική καρυδιά μέσης ηλικίας ως βιολογική θα παράξει 30 kg καρπού και ως συμβατική θα φτάσει μέχρι και 50 kg. Το θετικό είναι ότι υπάρχει μεγάλη ζήτηση για τα βιολογικά καρύδια και μπορεί ο παραγωγός να τα διαθέσει πιο εύκολα. Στην περιοχή δεν μπορούν να γίνουν νέες φυτεύσεις γιατί δεν υπάρχει διαθέσιμη γη». 

Ο κ. Αχιλλέας Σαλπαγγίδης, βιοκαλλιεργητής από τη Λάρισα, από την πλευρά του αναφέρεται στις δυσκολίες της βιολογικής γεωργίας και στα προβλήματα διάθεσης στην εγχώρια αγορά. «Είμαι 20 χρόνια βιοκαλλιεργητής, ξεκίνησα αρχικά με αμύγδαλα και στην πορεία έβαλα και καρύδια. Σήμερα κάνω το τελευταίο χέρι συγκομιδής. Η παραγωγή είναι πολύ μειωμένη εξαιτίας των ακραίων καιρικών φαινομένων. Οι υψηλές θερμοκρασίες καταπόνησαν τους καρπούς και δημιουργήθηκαν ηλιεγκαύματα. 

Επίσης οι βροχοπτώσεις 3-4 ημέρες πριν την συγκομιδή δημιούργησαν απώλειες καθώς οι καρποί έπεσαν και άνοιξαν τα καρύδια. Υπό κανονικές συνθήκες στρώνονται πανιά και η συγκομιδή γίνεται ελεγχόμενα με ραβδιστικά μηχανήματα. Τώρα στα 40 στρέμματα που διαθέτω όλοι οι καρποί είναι στο έδαφος και έχουν βραχεί. Τα καρύδια μετά την συγκομιδή μπαίνουν στο ξηραντήριο για 48 ώρες αλλά τώρα ο χρόνος διπλασιάστηκε. Η εμπειρία μου έχει διδάξει ότι η βιολογική καλλιέργεια καρυδιών μπορεί να είναι πολύ δύσκολη υπόθεση και καθοριστικός παράγοντας είναι η περιοχή καλλιέργειας. Ο μεγαλύτερος εχθρός είναι το έντομο καρπόκαψα και σε περιοχές όπου υπάρχουν κτήματα με μήλα και αχλάδια η εμφάνιση της καρπόκαψας είναι δεδομένη και δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα. Υπάρχουν χρονιές που έχω χάσει παραγωγή μέχρι και 30% λόγω του εντόμου. Καταπολεμώ το έντομο ψεκάζοντας με βάκιλο θουρριγγίας ωστόσο δεν είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό. 

Άλλο μεγάλο πρόβλημα με τη βιολογική γεωργία είναι ότι το μέγεθος και η ποιότητα του καρπού είναι υποβαθμισμένα. Η καρυδιά είναι μία πολύ απαιτητική καλλιέργεια σε λίπανση. Χρησιμοποιώ κοπριά αλλά τα αποτελέσματα δεν είναι αντίστοιχα της συμβατικής. Για παράδειγμα με την συμβατική καλλιέργεια ο καρπός μπορεί να φτάσει 16-17gr, ενώ με τη βιολογική είναι περίπου στα 13-14gr. Δεν συμβαίνει το ίδιο για την αμυγδαλιά όπου οι απαιτήσεις της σε θρέψη είναι λιγότερες. Τέλος το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζω είναι η διάθεση του προϊόντος. Η καρυδιά είναι μία νέα σχετικά καλλιέργεια και υπάρχουν προβλήματα ακόμα αναφορικά με το εμπόριο. Διαθέτω σπαστήρα και πουλάω ψίχα και άσπαστο καρύδι σε πελάτες μου στην Αθήνα. 

Η τιμή για το βιολογικό καρύδι είναι 12,5 ευρώ με ΦΠΑ στη ψίχα και για το συμβατικό από 9,5-11 ευρώ το κιλό. Την υπεραξία της βιολογικής καλλιέργειας επωφελούνται τα καταστήματα λιανικής όπου η τιμή μπορεί να φτάσει και 23 ευρώ το κιλό. Επίσης μεγάλες ποσότητες εισάγονται από Ρουμανία και Ουκρανία. Τα καρύδια αυτά είναι αμφιβόλου ποιότητας και πολλές φορές επικίνδυνα προς κατανάλωση».

22/10/2021 01:44 μμ

Αυξημένη ζήτηση υπάρχει για το κελυφωτό φιστίκι στην χώρα μας. Έκαναν και την εμφάνισή τους Ιταλοί έμποροι αλλά ακόμη φαίνονται επιφυλακτικοί να αγοράσουν σε υψηλή τιμή. Πάντως υπάρχουν εμπορικές πράξεις και φέτος δεν θα υπάρχει πρόβλημα σε όσους διαθέτουν παραγωγή να την πουλήσουν.

Ο κ. Μάκης Μπούργος, από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Φιστικοπαραγωγών Μάκρης Φθιώτιδας, δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι «οι πρώτες εμπορικές πράξεις που έγιναν ήταν στα 9,50 ευρώ το κιλό. Υπάρχει ενδιαφέρον για εμπορικές πράξεις και από Ιταλούς εμπόρους. Η φετινή μειωμένη παραγωγή έχει σαν αποτέλεσμα να υπάρχει αυξημένη ζήτηση που όπως κάθε χρόνο θα κορυφωθεί στις γιορτές των Χριστουγέννων. Πάντως είναι νωρίς για να πούμε που θα κάτσει η τιμή φέτος για το φιστίκι».  

Από την πλευρά του ο κ. Γιάννης Δημόπουλος, γεωπόνος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Κελυφωτό Φιστίκι Μώλου Θερμοπύλες, ανέφερε στον ΑγροΤύπο ότι «κάθε μέρα αυξάνει το ενδιαφέρον για αγορά φιστικιού. Ήδη έχουμε πωλήσεις στο Μώλο στα 9,3 ευρώ το κιλό. Εκτιμώ ότι σύντομα θα φτάσει και στα 9,5 ευρώ. Υπάρχει και ζήτηση από Ιταλούς για αγορά και εξαγωγή 10 τόνων φιστίκια.

Όμως ο συνεταιρισμός προσπαθεί να δώσει προστιθέμενη αξία στο προϊόν. Κάνουμε το ανοικτό χειροδιαλογής φιστίκι που το κόστος του - μαζί με το ψήσιμο - ξεπερνάει το 1 ευρώ το κιλό. Το κόστος εξαρτάται από την ποιότητα των φιστικιών και κάθε χρόνο είναι διαφορετικό. Χρησιμοποιούμε πάντα τα άριστης ποιότητας φιστίκια γιατί είναι εύκολο να καθαριστούν. Επίσης έχουμε απώλεια λόγω υγρασίας μετά το ψήσιμο. Η τιμή χονδρικής για αυτά τα φιστίκια μπορεί να φτάσει στα 11 ευρώ το κιλό.

Επίσης πουλάμε ολόκληρη ψίχα φιστικιού (καραμέλα) - φιστικόψιχα, που η χονδρική τιμή της φτάνει στα 20 ευρώ το κιλό. Υπάρχει αυξημένη ζήτηση για αυτό το προϊόν, αρκεί να σας αναφέρω ότι φέτος σούπερ μάρκετ που συνεργαζόμαστε μας ζήτησε 10 τόνους καραμέλα.

Ακόμη και το κέλυφος (τσόφλι) πουλιέται σε καυστήρες για θέρμανση. Φέτος εκτιμώ ότι δεν θα έχουμε αποθέματα και δεν θα υπάρξει δυσκολία να πουληθεί όλη η φετινή παραγωγή».  

20/10/2021 03:06 μμ

Οι προβλέψεις του υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA) για τις καλλιέργειες αυτές στην Κίνα. Ποια είδη κερδίζουν εκτάσεις.

Καρύδια

Η παραγωγή καρυδιών (σε κέλυφος) της Κίνας θα ανέλθει σε 1,1 εκατ. τόνους το 2021-2022, αμετάβλητη από την εκτιμώμενη παραγωγή καρυδιού για τη σεζόν 2020-2021. Ο ανοιξιάτικος παγετός μπορεί να μειώσει την παραγωγή στο Xinjiang, τη μεγαλύτερη επαρχία παραγωγής καρυδιών κατά 20 % από πέρυσι, αλλά η αύξηση της παραγωγής σε άλλες μεγάλες ζώνες παραγωγής, συμπεριλαμβανομένου του Yunnan, του δεύτερου μεγαλύτερου παραγωγού καρυδιών, αναμένεται να αντισταθμίσει τις απώλειες καλλιεργειών στο Xinjiang. Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός καρυδιών στον κόσμο, με σχεδόν το 50% της παγκόσμιας παραγωγής. Η συνολική παραγωγή καρυδιών της Κίνας θα συνεχίσει να αυξάνει τα επόμενα χρόνια, καθώς μπαίνουν σε παραγωγική ηλικία περισσότερες καρυδιές, αλλά ο βαθμός εισόδου αυτών των καρυδιών στα εμπορικά κανάλια εξαρτάται από την τιμή. Η συνολική παραγωγή καρυδιών της Κίνας είναι άγνωστη, αλλά είναι σημαντικά υψηλότερη από την εμπορική παραγωγή. Πολλές καρυδιές φυτεύτηκαν σε πλαγιές, είναι μη δημοφιλείς ποικιλίες και είναι δύσκολο να διατηρηθούν ή να συγκομιστούν μηχανικά. Με χαμηλές τιμές, οι έμποροι καρυδιών πιστεύουν ότι οι αγρότες δεν θα μπορούν να καλύψουν το κόστος παραγωγής. Στο νότιο Xinjiang, ωστόσο, τα καρύδια φυτεύονται σε πεδιάδες και η παραγωγή είναι σε μεγάλο βαθμό μηχανοποιημένη. Σε συνδυασμό με τις βελτιωμένες υποδομές, η παραγωγή καρυδιών στο Xinjiang αυξήθηκε ραγδαία τα τελευταία χρόνια και η επαρχία θα γίνει ο σημαντικότερος κόμβος για την κινεζική βιομηχανία καρυδιών. Περισσότερες από 50 ποικιλίες καρυδιών καλλιεργούνται στην Κίνα. Ορισμένες ποικιλίες, όπως αυτές με λεπτό κέλυφος από το Xinjiang, είναι μεγάλου μεγέθους και έχουν υψηλή αναλογία πυρήνα/καρύδι. Παρ’ όλα αυτά, πολύ λίγες ποικιλίες ανταγωνίζονται εκείνες που προέρχονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Χιλή, (όπως οι Chandler και Hartley), που είναι δημοφιλείς στους καταναλωτές για χαρακτηριστικά, όπως το ανοιχτόχρωμο χρώμα και η ήπια (δηλαδή, μη πικρή) γεύση τους.

Αμύγδαλα

Η παραγωγή αμυγδάλου της Κίνας προβλέπεται σε 42.000 τόνους τη σεζόν 2021-2022 (Αύγουστος-Ιούλιος), μειωμένη σχεδόν 7% σε σχέση με ένα χρόνο πριν, λόγω ζημιών από τον παγετό κατά την ανθοφορία της αμυγδαλιάς την άνοιξη. Η κομητεία Shache στο νότιο Xinjiang παράγει πάνω από το 95% των αμυγδάλων της χώρας. Σύμφωνα με πληροφορίες, μια ιδιωτική εταιρεία στην κεντρική επαρχία Henan έχει φυτέψει περίπου 500 στρέμματα με αμύγδαλα για πειραματικούς σκοπούς. Μένει να αποδειχθεί, αν αυτή η δοκιμαστική παραγωγή θα είναι επιτυχημένη.

Μακαντάμια, φουντούκια, πεκάν

Η παραγωγή καρπών μακαντάμια της Κίνας προβλέπεται να φθάσει στους 32.000 τόνους την εμπορική περίοδο 2021-2022 (Σεπτέμβριος-Αύγουστος), με επιπλέον 9.600 τόνους παραγωγής μακαντάμια, σύμφωνα με τα στοιχεία του Διεθνούς Συμβουλίου Αποξηραμένων Φρούτων και Ξηρών Καρπών (INC). Η παραγωγή μακαντάμια αυξήθηκε ραγδαία τα τελευταία χρόνια με τις εκτάσεις που καλλιεργούνται να ανέρχονται πλέον σε 310.000 στρέμματα, σύμφωνα με πηγές της βιομηχανίας. Οι ξηροί καρποί μακαντάμια φυτεύονται κυρίως σε ορεινές περιοχές της επαρχίας Yunnan και πεδιάδες της επαρχίας Guangxi. Πηγές της βιομηχανίας αναφέρουν ότι η Κίνα σύντομα θα γίνει αυτάρκης σε μακαντάμια, αλλά και σημαντικός εξαγωγέας στο άμεσο μέλλον. Ωστόσο, σημειώνουν επίσης ότι οι Κινεζικές ποικιλίες μακαντάμια, που εισήχθησαν κυρίως από άλλες χώρες, υποφέρουν από χαμηλές αποδόσεις και μικτή ποιότητα.

Στα φουντούκια εμπορικής καλλιέργειας, τώρα, η παραγωγή στην Κίνα αυξήθηκε γρήγορα, φθάνοντας τους 35.000 τόνους (σε κέλυφος) τη σεζόν 2021-2022 (Σεπτέμβριος - Αύγουστος). Η Κίνα παράγει, επίσης, άγρια φουντούκια (μικρότερου μεγέθους) με σταθερές τις εκτάσεις. Την περίοδο 2021-2022, η παραγωγή άγριων φουντουκιών προβλέπεται να ανέλθει σε 33.000 τόνους, σύμφωνα με την έκθεση. Τα άγρια φουντούκια παράγονται κυρίως στην επαρχία Liaoning.

Σύμφωνα με ακαδημαϊκή έκθεση, η παραγωγή πεκάν (με βάση το κέλυφος) προβλέπεται σε 4.000 τόνους την περίοδο 2021-2022 (Σεπτέμβριος-Αύγουστος), διπλάσια από εκείνη της περιόδου 2020-2021. Η παραγωγή πεκάν αναμένεται να συνεχίσει να αυξάνει, καθώς όλο και πιο πολλά δέντρα γίνονται παραγωγικά. Η έκθεση εκτιμά ότι οι εκτάσεις με πεκάν στην Κίνα, είναι πλέον 800.000 στρέμματα φέτος, αλλά είναι απίθανο να αυξηθεί, βάσει οδηγιών που εκδόθηκαν το Νοέμβριο του 2020 από το Συμβούλιο της Επικρατείας για την πρόληψη της επέκτασης καλλιεργειών εκτός σιτηρών.

20/10/2021 11:23 πμ

Πολλές οι αντιξοότητες για τους παραγωγούς: Παγετοί, καύσωνας, βροχοπτώσεις και απώλειες από... αγριογούρουνα.

Ο κ. Ισαάκ Κυπάρογλου καλλιεργεί 30 στρέμματα με καρύδια παραγωγικής ηλικίας στην Κοζάνη, έχει ακόμα 20 επιπλέον που δεν είναι ακόμα παραγωγικά, ενώ φέτος θα φυτέψει επιπλέον 20 στρέμματα. Από ποικιλίες ο κ. Κυπάρογλου έχει Pedro, Chandler, Serr και Franquette. Τα προβλήματα από τους παγετούς φέτος, μας εξηγεί ο κ. Κυπάρογλου έφεραν μείωση της παραγωγής στους καρυδεώνες της Δυτικής Μακεδονίας. Έτσι, αν και μπήκαν φέτος στην παραγωγή περισσότερα δέντρα, δεν αυξήθηκε η εσοδεία του, μας λέει χαρακτηριστικά. Σε σχέση τώρα με τις τιμές και τη ζήτηση ο ίδιος δηλώνει ικανοποιημένος, καθώς το κόκκαλο (άσπαστο) πιάνει 3,5 με 4 ευρώ το κιλό στον παραγωγό, ενώ η πεταλούδα (σπασμένο μισό καρύδι) πιάνει 9 και 10 ευρώ το κιλό στον παραγωγό. Τέλος, το 1/4 του καρυδιού αποδίδει στον παραγωγό 7-8 ευρώ το κιλό.

Ο κ. Ανδρέας Παπακωνσταντίνου από την εταιρεία Βιογεκάτ με έδρα στο νομό Φθιώτιδας δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι η διαδικασία της συγκομιδής στο καρύδι βαίνει αυτές τις ημέρες προς ολοκλήρωση σε όλες τις περιοχές της χώρας. Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχουν θέματα ποιότητας σε περιπτώσεις που τα καρύδια έπεσαν στο έδαφος και μαζεύτηκαν από εκεί, αντί από το δέντρο, λόγω των έντονων βροχοπτώσεων, ενώ και η παραγωγή είναι σίγουρα μειωμένη λόγω των προβλημάτων που δημιούργησε πρώτα ο παγετός της άνοιξης και μετά οι καύσωνες. Σε κάποιες περιοχές της χώρας, υπάρχει καλύτερη ποιότητα. Τώρα, οι τιμές, σύμφωνα με τον κ. Παπακωνσταντίνου είναι στα 3,80 ευρώ το κιλό το κόκκαλο στην χονδρική για τον παραγωγό. Ο ίδιος εκτιμά πως η τιμή φέτος θα ανέβει κι άλλο, γύρω στα 4,20 με 4,30 ευρώ το κιλό, μόλις φύγει το εμπόριο ο μεγάλος όγκος του προϊόντος, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως η Ουκρανία ακόμα βρίσκεται στην συλλογή, οπότε αν κάνει εξαγωγή, θα είναι πιο αργά και καθυστερημένη.

Στα υψηλά κόστη παραγωγής που επωμίζεται ο παραγωγός ήδη από την περασμένη άνοιξη στέκεται από την πλευρά του ο κ. Γιώργος Παπακώστας, παραγωγός καρυδιών Chandler από τον Άγιο Σώστη Σπερχειάδας και υπεύθυνος της επιχείρησης Sperchios Valley. Ο κ. Παπακώστας καλλιεργεί στην περιοχή αυτή 2.000 δέντρα Chandler κι όπως τονίζει στον ΑγροΤύπο: «γενικά η παραγωγή στη χώρα θα είναι στα ίδια επίπεδα με πέρσι, γιατί καθίστανται παραγωγικές ολοένα και περισσότερες εκτάσεις. Οι αποδόσεις όμως λόγω των προβλημάτων από τον παγετό την άνοιξη και τον καύσωνα, θα είναι μειωμένες. Πρόβλημα αντιμετώπισαν κυρίως όσοι παραγωγοί δεν είχαν τη δυνατότητα να ποτίσουν μέσα στο καλοκαίρι. Προσωπικά είχα τη δυνατότητα να ρίχνω σε κάθε ρίζα το καλοκαίρι κάθε 5-6 ημέρες 1 κυβικό νερό και βλέπω διαφορά στις αποδόσεις, αλλά και στην ποιότητα. Η συγκομιδή στην περιοχή μας ολοκληρώνεται για τους μικρούς παραγωγούς, αλλά όσοι έχουμε μεγαλύτερες εκτάσεις, θα συνεχίσουμε για 10 με 15 ημέρες. Τέλος, ήθελα να επισημάνω ότι τα κόστη έχουν αυξηθεί πολύ και εμείς πιεζόμαστε τόσο από τους λογαριασμούς ρεύματος, όσο και από τα μεταφορικά. Όμως, οι τιμές παραγωγού θα είναι σίγουρα αυξημένες κατά 20 με 30% σε σύγκριση με πέρσι».

Ο κ. Λευτέρης Πούλιος μαζί με τον αδερφό του καλλιεργούν στην Κάτω Μηλιά Πιερίας 40 στρέμματα περίπου με καρυδιές Chandler, εκ των οποίων τα 10 μόνο παραγωγικά. Σύμφωνα με τον κ. Πούλιο, φέτος η χρονιά δεν είναι καλή γενικά, αφού λόγω του καύσωνα παρατηρούνται μαυρίσματα στον καρπό σε μερικές περιπτώσεις. Παράλληλα, όπως μας εξηγεί ο ίδιος, οι πολλές βροχοπτώσεις έριξαν από μόνες τους τον καρπό στο έδαφος, δημιουργώντας πρόσθετα προβλήματα, αφού μετά απαιτειται καθαρισμός κ.λπ. «Κάθε χρόνο τινάζουμε τα δέντρα με δονητικά για να πέσει ο καρπός. Φέτος αυτό δεν έγινε λόγω των βροχών. Εκτός αυτού και επειδή οι καρποί έπεσαν στο έδαφος έγιναν στόχος αγριορούρουνων, με αποτέλεσμα να έχουμε πρόσθετες απώλειες», υπογράμμισε. Το καλό, προσθέτει ο κ. Πούλιος, είναι πως υπάρχει έντονη ζήτηση και καλές τιμές. Το άσπαστο πωλείται στην χονδρική προς 3,5 έως 4 ευρώ το κιλό και απευθείας από εμάς στη λιανική και 5 ευρώ το κιλό. Για την ψίχα πεταλούδα ο κ. Πούλιος έπιασε φέτος και 12 ευρώ το κιλό.

12/10/2021 09:57 πμ

Κλιμάκιο Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας (ΕΟΑΣΝΛ) περιόδευσε στον πληγέντα από τις έντονες βροχοπτώσεις Δήμο Αγιάς και διαπίστωσε τις μεγάλες ζημιές που έχουν γίνει και την τεράστια απώλεια παραγωγής στους καστανοπαραγωγούς.

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος της ΕΟΑΣΝΛ κ. Ρίζος Μαρούδας, «μεγάλο μέρος της παραγωγής έχει παρασυρθεί από τα νερά με τις πλημμύρες. Τα κάστανα που θα μαζέψουν από το έδαφος οι παραγωγοί θα είναι ποιοτικά υποβαθμισμένα και δεν θα είναι εμπορεύσιμα. Επικοινώνησα με τον ΕΛΓΑ και μας ανέφεραν ότι είναι πολύ δύσκολο το έργο των εκτιμητών. 

Εκτιμάμε ότι η απώλεια παραγωγής στα κάστανα τα οποία παρασύρθηκαν από τα ορμητικά νερά της βροχής ανέρχονται σε ποσοστό τουλάχιστον 80% με αποτέλεσμα οι αγρότες καστανοπαραγωγοί να έχουν σημαντική απώλεια εισοδήματος που το στήριζαν στο μάζεμα και πώληση του κάστανου. 

Για μια ακόμη φορά, οι αγρότες γίνονται έρμαιο στα καιρικά φαινόμενα αφού απουσιάζουν παντελώς μέτρα προστασίας των ίδιων και της παραγωγής. Ιδιαίτερα φέτος ο Νομός Λάρισας και οι αγροτικές παραγωγές σε διάφορα προϊόντα έχουν πληγεί βαριά από κάθε είδους φυσικό καιρικό φαινόμενο. 

Η ΕΟΑΣΝΛ άμεσα επικοινώνησε με τον προιστάμενο του ΕΛΓΑ Θεσσαλίας και έθεσε το αίτημα να προχωρήσει η αποζημίωση των καστανοπαραγωγών μέσω της διαδικασίας του ΕΛΓΑ, με γρήγορες και δίκαιες εκτιμήσεις. 

Διεκδικούμε επιπλέον κάλυψη του χαμένου εισοδήματος για τους παραγωγούς καθώς γνωρίζουμε πολύ καλά ότι ο κανονισμός του ΕΛΓΑ είναι άδικος και αναχρονιστικός και αποζημιώνει με ψίχουλα ή πολύ κάτω από την πραγματική απώλεια εισοδήματος.

Πάγιο αίτημα μας είναι η αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους, σε όλα τα στάδια της παραγωγής και με την αναγκαία ενίσχυση από τον κρατικό προϋπολογισμό που αποτελείται από δικά μας χρήματα από την άμεση και έμμεση φορολογία. 

Μεγάλες καταστροφές έχουν γίνει στην αγροτική οδοποιία με συνέπεια οι δρόμοι να είναι απροσπέραστοι για τους αγρότες του Δήμου Αγιάς να μεταφέρουν την παραγωγή τους, να πάνε στα χωράφια τους, να συνεχίσουν την καλλιεργητική δραστηριότητα. Επιβάλλεται η άμεση αποκατάσταση του αγροτικού οδικού δικτύου με την απαραίτητη χρηματοδότηση.

Επιτέλους πρέπει να παρθούν και άλλα μέτρα προστασίας. Οι πλημμύρες δεν είναι αναγκαίο κακό τον χειμώνα, θυσιάζονται τα αντιπλημμυρικά έργα στο βωμό του κέρδους και της λογικής «κόστους-οφέλους». Είναι ολοφάνερη η έλλειψη στοιχειώδης αντιπλημμυρικής προστασίας και πρέπει να προχωρήσουν και να υλοποιηθούν άμεσα και αποτελεσματικά τα αναγκαία αντιπλημμυρικά έργα». 

Πάντως εντός της εβδομάδας αναμένεται στην περιοχή κυβερνητικό κλιμάκιο, με τη συμμετοχή και του υπουργού Πολιτικής Προστασίας, Χρήστου Στυλιανίδη, προκειμένου, αφού καταγραφούν οι ζημιές, να προχωρήσει η διαδικασία των αποζημιώσεων.

Στο μεταξύ να ενεργοποιηθούν οι απαραίτητες διαδικασίες από τους αρμόδιους φορείς και υπηρεσίες, προκειμένου οι κασταναπαραγωγοί, καθώς και οι καλλιεργητές μήλων και ψυχανθών να αποζημιωθούν για την ζημιά που υπέστησαν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, ζητούν από τα συναρμόδια υπουργεία μέσω κοινής τους επιστολής, η Περιφέρεια Θεσσαλίας και οι δήμαρχοι Αγιάς, Τεμπών και Ζαγοράς - Μουρεσίου.

07/10/2021 01:57 μμ

Μεγαλώνει το ενδιαφέρον για νέες φυτεύσεις.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του ΑγροΤύπου, μέσω ενός προγράμματος για την επέκταση και προώθηση της καλλιέργειας φουντουκιού στην χώρα μας που εγκρίθηκε από τον Αναπτυξιακό, ετοιμάζονται νέες επενδύσεις στην εν λόγω καλλιέργεια.

Συγκεκριμένα την αίτηση κατέθεσε η εταιρεία Carpus Cultura, που σε συνεργασία με τον Ιταλικό κολοσσό Besana υλοποιεί στην χώρα μας πολυετή προγράμματα συμβολαιακής γεωργίας.

Όπως μας είπε ο Χρήστος Φουσέκης από την Carpus Cultura, το σχέδιο προβλέπει την φύτευση 2.000 στρεμμάτων σε Ανατολική Μακεδονία και Θράκη. Ανά Περιφερειακή Ενότητα τα στρέμματα που θα φυτευθούν θα είναι περίπου 500, εκτιμά ο κ. Φουσέκης, σημειώνοντας μας παράλληλα, ότι αφορούν ποικιλίες φουντουκιάς που προορίζονται για την σοκολατοποιία και είναι καλιμπραρισμένες και σε συγκεκριμένα μεγέθη. Το πρότζεκτ είναι προϋπολογισμού 5 εκατ. ευρώ και θα αρχίσει να τρέχει το 2022.

Επένδυση, σύμφωνα με πληροφορίες, ετοιμάζει η ίδια εταιρεία και στο νομό Κοζάνης, όχι μόνο για φουντούκια, αλλά και για άλλα είδη ξηρών καρπών.

Σημειώνεται πως από την επόμενη χρονιά, τα ήδη εδώ και κάποια χρόνια, φυτεμένα κτήματα με φουντούκια της Carpus Cultura, σε συνεργασία με παραγωγούς, αναμένεται να αποδώσουν τους πρώτους καρπούς, με 50 κιλά ανά στρέμμα περίπου απόδοση.

05/10/2021 12:39 μμ

Αποκαλυπτική έκθεση του υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ για τους καρπούς με κέλυφος (ξηρούς καρπούς).

Σύμφωνα με την έκθεση, οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής ξηρών καρπών στην αγορά της ΕΕ. Οι επενδύσεις στην ΕΕ και η παραγωγή ξηρών καρπών συνεχίζουν να αυξάνουν, η παραγωγή όμως απέχει ακόμη από την κάλυψη της εγχώριας ζήτησης. Το 2020, οι εισαγωγές καρπών με κέλυφος της ΕΕ από τις Ηνωμένες Πολιτείες έφτασαν σε αξία τα 2,8 δις δολάρια. Η υγειονομική κρίση που προκάλεσε ο κορονοϊός και τα προβλήματα στις μεταφορές μείωσαν τις αμερικανικές εξαγωγές ξηρών καρπών στην ΕΕ, ωστόσο αυτές άρχισαν να ανακάμπτουν το πρώτο εξάμηνο του 2021. Σύμφωνα με το USDA, η ζήτηση για ξηρούς καρπούς αναμένεται να παραμείνει ισχυρή, καθώς οι καταναλωτές συνεχίζουν να ζητούν υγιεινά σνακ και τα σημαντικότερα κανάλια διανομής ανακάμπτουν.

Η αγορά της ΕΕ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες με αξία εξαγωγών 2,8 δις δολάρια προς ΕΕ είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής ξηρών καρπών της ΕΕ, αντιπροσωπεύοντας το 39% των συνολικών εισαγωγών της. Η Τουρκία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος προμηθευτής της, με μερίδιο 22%, ενώ ακολουθούν Βιετνάμ, Χιλή και Ιράν. Η αξία των εξαγωγών αμυγδάλων των ΗΠΑ ανήλθε σε 1,5 δις δολάρια. Ακολούθησαν τα κελυφωτά φιστίκια με 699 εκατ. Δολάρια αξία και τα καρύδια με σχεδόν 393 εκατ. Δολάρια αξία. Μέσα στην ΕΕ, οι πιο σημαντικοί εισαγωγείς ξηρών καρπών από τις ΗΠΑ είναι η Γερμανία, η Ισπανία και οι Κάτω Χώρες. Η βιομηχανία επεξεργασίας τροφίμων και η βιομηχανία σνακ παραμένουν οι πιο σημαντικοί αγοραστές. Η αυξανόμενη δημοτικότητα των πιο υγιεινών σνακ και διατροφικών συνηθειών μεταξύ των ευρωπαίων καταναλωτών συνεχίζει να ενθαρρύνει την κατανάλωση ξηρών καρπών (ολόκληρων και αλεσμένων). Πολλοί καταναλωτές τα αντιλαμβάνονται ως ωφέλιμα για την υγεία και τα συμπεριλαμβάνουν ολοένα και πιο πολύ στη διατροφή τους.

Μείωση παραγωγής αμυγδάλου σε Ισπανία και Ιταλία

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ένας από τους κορυφαίους παραγωγούς και καταναλωτές αμυγδάλων στον κόσμο. Επιπλέον, είναι η μεγαλύτερη εξαγωγική περιοχή αμυγδάλων στην Καλιφόρνια, με την Ισπανία να είναι ο κορυφαίος ευρωπαίος εισαγωγέας. Κάθε χρόνο, η παραγωγή αμυγδάλου στην Καλιφόρνια εξάγεται σε περισσότερες από 100 χώρες παγκοσμίως και το 2020, η ΕΕ αντιπροσώπευε το 32 % των συνολικών εξαγωγών αμυγδάλου της Καλιφόρνιας. Για την εμπορική περίοδο 2021-2022, η τελευταία επίσημη πρόβλεψη που δημοσιεύτηκε από το ισπανικό Υπουργείο Γεωργίας, Αλιείας και Τροφίμων (MAPA) εκτιμά ότι η παραγωγή είναι 94,293 τόνοι (με κέλυφος). Το 2020, η συνολική έκταση στην Ισπανία που φυτεύτηκε με αμυγδαλιές ήταν 7.185.400 στρέμματα, εκ των οποίων 6.003.380 αντιστοιχούν σε ξηρικά και 1.182.020 στρέμματα σε ποτιστικά. Η παραγωγή αμυγδάλου στην Ισπανία την τρέχουσα περίοδο (2021-2022) εκτιμάται ότι είναι 12% χαμηλότερη από την προηγούμενη χρονιά, παρά την αύξηση των εκτάσεων με παραγωγικά δέντρα, λόγω κυρίως των ζημιών από τους παγετούς της άνοιξης. Όπως αναφέρει το USDA, οι παγετοί φέτος προκάλεσαν σημαντική μείωση του δυναμικού παραγωγής. Η περιοχή που επλήγη περισσότερο ήταν η Καστίγια-Λα Μάντσα, καθώς και επαρχίες όπως η Λέιντα, η Ουέσκα, η Γρανάδα και η Αλμερία. Η Ανδαλουσία είναι, μακράν, η περιοχή που θα προσφέρει την υψηλότερη παραγωγή φέτος, με σχεδόν το 1/3 της εθνικής παραγωγής. Η Ιταλία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός αμυγδάλου της ΕΕ, μετά την Ισπανία. Η Σικελία και η Απουλία είναι οι κύριες περιοχές παραγωγής αμυγδάλου, οι οποίες αντιπροσωπεύουν μαζί περίπου το 97 % της συνολικής προσφοράς. Tuono, Pizzutad' Avola, Fascionello, Filippo Ceo, Fragiulio Grande, Genco, Falsa Barese, Ferragnés είναι οι κορυφαίες ποικιλίες που καλλιεργούνται στη χώρα. Στην Ιταλία το 2021-2022 η παραγωγή αμυγδάλου προβλέπεται να μειωθεί σημαντικά από την προηγούμενη σεζόν, κυρίως λόγω της ξηρασίας που έπληξε τη Σικελία από τον Απρίλιο έως τον Αύγουστο. Επιπλέον, ο παγετός τον Απρίλιο στην Απουλία, σε συνδυασμό με την καλοκαιρινή ξηρασία, συνέβαλε στην πτώση. Η ποιότητα ωστόσο αναμένεται να είναι εξαιρετική.

Ισχυρή η κατανάλωση

Η κατανάλωση ξηρών καρπών παρέμεινε ισχυρή κατά τη διάρκεια της πναδημίας του κορονοϊού, καθώς θεωρούνται μια υγιεινή επιλογή σνακ. Η αυξανόμενη δημοτικότητα των φυτικών διατροφών βοηθά επίσης στην αύξηση της ζήτησης για ξηρούς καρπούς, καθώς οι καταναλωτές αναζητούν εναλλακτικές μορφές πρωτεΐνης σε σχέση με το κρέας και τα ψάρια. Στην ΕΕ, ωστόσο, η κατανάλωση ξηρών καρπών είναι υψηλότερη από την παραγωγή, προκαλώντας αύξηση τόσο στην εγχώρια παραγωγή όσο και στις εισαγωγές.

Εξαγωγές

Οι κορυφαίοι προορισμοί για τα αμύγδαλα της ΕΕ την εμπορική περίοδο 2019-2020 ήταν το Ηνωμένο Βασίλειο, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ελβετία. Ο μεγαλύτερος εξαγωγέας αμυγδάλου της ΕΕ είναι η Ισπανία, με τις ισπανικές εξαγωγές να προορίζονται κυρίως για άλλα κράτη μέλη της ΕΕ.

Καρύδια: Παραγωγή και εκτάσεις

Η Ρουμανία είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός καρυδιών στην ΕΕ. Οι περισσότερες ρουμανικές καρυδιές ανήκουν σε μικρούς αγρότες, αλλά υπάρχει αυξανόμενο εμπορικό ενδιαφέρον για την παραγωγή καρυδιάς, ιδιαίτερα από τη στιγμή που θεσμοθετήθηκαν επιδοτήσεις από την ΕΕ για οπωροφόρα δέντρα. Η παραγωγή καρυδιών της Ρουμανίας μειώθηκε κατά 2,6% το 2020, λόγω της ξηρασίας. Η Post προβλέπει ότι η παραγωγή καρυδιών της Ρουμανίας θα ανακάμψει το 2021 και θα αυξηθεί κατά 1,5 % στους 51.000 τόνους. Για αρκετά χρόνια, η Γαλλία ήταν ο κορυφαίος παραγωγός καρυδιάς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά τώρα βρίσκεται στη δεύτερη θέση πίσω από τη Ρουμανία. Η πρόβλεψη για την παραγωγή του 2021 είναι για 2% πάνω από εκείνη του 2020.

Στην Ισπανία, οι κύριες περιοχές καλλιέργειας καρυδιών είναι η Andalusia, η Extremadura, η Castilla-La Mancha και η περιοχή της Valancia. Εάν οι καιρικές συνθήκες παραμείνουν ευνοϊκές, η Post αναμένει υψηλότερη παραγωγή κατά 15.000 τόνους το τρέχον έτος. Η Ιταλία έχασε την πρωτοκαθεδρία της στην αγορά καρυδιών πριν από μερικές δεκαετίες και τώρα είναι ο κορυφαίος εισαγωγέας, κυρίως από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Δεδομένου ότι οι αγρότες γενικά καλλιεργούν καρυδιές τόσο για ξυλεία όσο και για ξηρούς καρπούς, οι αποδόσεις και η ποιότητα των καρυδιών έχουν υποστεί ζημιά. Οι κορυφαίες περιφέρειες παραγωγής καρυδιού στη Βόρεια Ιταλία είναι το Veneto, η EmiliaRomagna και το Piemonte, όπου οι αγρότες έχουν δημιουργήσει αποτελεσματικά και κερδοφόρα κτήματα. Στο νότο, τα περισσότερα καρύδια καλλιεργούνται στην περιοχή της Καμπανίας, όπου οι κύριες ποικιλίες είναι η Σορέντο και η Μαλιζία. Η παραγωγή καρυδιού της Ιταλίας για φέτος προβλέπεται ότι θα μειωθεί από τις προηγούμενες εποχές λόγω αυξημένων όγκων στα βόρεια που αναμένεται να παρουσιάσουν χαμηλότερες αποδόσεις. Η ποιότητα αναμένεται από καλή έως άριστη.

Κατανάλωση

Τόσο το κέλυφος όσο και το καρύδια σε ψίχα αγοράζονται κυρίως το χειμώνα για φρέσκια κατανάλωση, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων. Όλο και περισσότεροι καταναλωτές αγοράζουν όλο και περισσότερο χρόνο καρύδια λόγω των διατροφικών τους ωφελειών. Αυτές οι υγιείς τάσεις για σνακ αναμένεται να συνεχίσουν να αυξάνουν την κατανάλωση στην ΕΕ κατά την περίοδο πρόβλεψης. Η συνεχής δημοσίευση επιστημονικών μελετών και ερευνών που επισημαίνουν τα καρδιαγγειακά οφέλη έχουν κάνει τα καρύδια πολύ δημοφιλή στους καταναλωτές με συνείδηση της υγείας. Μετά την πανδημική κρίση, οι εμπορικές προοπτικές ήταν ακόμα αβέβαιες στο τέλος του 2020 και στις αρχές του 2021. Καθώς η κατάσταση συνεχίζει να βελτιώνεται, τόσο στην υγεία όσο και στην οικονομία, η βιομηχανία ανυπομονεί να ανακάμψει η κατανάλωση από το χαμένο της έδαφος. Επιπλέον, η βιομηχανία θα συνεχίσει να προωθεί την αξία των καρυδιών ως υγιεινής διατροφής σε όλες τις μορφές της (βιολογικά, έλαια κ.λπ.).

Φιστίκια: Επεκτείνεται ραγδαία η καλλιέργεια στην Ισπανία

Το φιστίκι είναι μια παραδοσιακή καλλιέργεια στην Ιταλία, ειδικά στην περιοχή της Σικελίας (περιοχή Bronte), η οποία αντιπροσωπεύει περίπου το 90% της συνολικής προσφοράς. Τα τελευταία χρόνια, η παραγωγή φιστικιών επεκτάθηκε ελαφρώς σε άλλες περιοχές στη Σικελία και τη Βασιλικάτα, όπου έχουν φυτευτεί νεότεροι οπωρώνες με έντονη εισροή. Η Μπιάνκα (ονομάζεται επίσης Ναπολετάνα) είναι η κύρια ποικιλία φιστικιών που καλλιεργείται στη χώρα και συνήθως συγκομίζεται τον Σεπτέμβριο. Από το 2004, το φιστίκι από το Bronte απονέμεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ), διακρίνοντάς το από όλες τις άλλες ποικιλίες φιστικιών παγκοσμίως. Μετά την μικρότερη παραγωγή πέρσι, το 2021-2022 θα είναι επίσης μια χρονιά με μικρότερες ποσότητες λόγω της ξηρασίας που έπληξε τη Σικελία από τον Απρίλιο έως τον Αύγουστο. Η ποιότητα αναμένεται να είναι εξαιρετική. Η έκταση με φιστικιές στην Ισπανία συνεχίζει να επεκτείνεται ραγδαία. Από το 2015 έως το 2020, η ισπανική έκταση με φιστικιές αυξήθηκε 370% και η παραγωγή 200%, ανεβάζοντας τη συνολική παραγωγή σε 14.337 τόνους το 2020. Την τελευταία δεκαετία, το δυναμικό της αγοράς και η ζήτηση ενθάρρυνε τη φύτευση περισσότερων δέντρων. Το φιστίκι έχει γίνει μια επενδυτική ευκαιρία όχι μόνο για τους αγρότες, αλλά και για επενδυτικά ταμεία και εταιρείες. Η καλύτερη απόδειξη για αυτό είναι ότι η έκταση με φιστικιές αυξήθηκε κατά 25% μόνο τον τελευταίο χρόνο, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν από το Υπουργείο Γεωργίας, Αλιείας και Τροφίμων. Παρά τη γρήγορη αύξηση της παραγωγής, η ζήτηση εξακολουθεί να υπερβαίνει κατά πολύ την προσφορά και οι εισαγωγές είναι απαραίτητες για την κάλυψη της ζήτησης. Η ισχυρή εγχώρια ζήτηση, οι ιδανικές καιρικές συνθήκες για την καλλιέργειά της στην Ισπανία, μαζί με τα μεγαλύτερα περιθώρια από άλλες παραδοσιακές καλλιέργειες, καθιστούν τα φιστίκια ελκυστική καλλιέργεια για επένδυση. Πολλοί Ισπανοί παραγωγοί ποντάρουν στην καλλιέργεια φιστικιού λόγω των αυξανόμενων δυνατοτήτων της αγοράς. Επιπλέον, η καλλιέργεια προσαρμόζεται καλά στο ακραίο κλίμα και αναπτύσσεται καλά σε εσωτερικές περιοχές όπως η Extremadura και η Castile-La Mancha, οι οποίες σήμερα συνεισφέρουν το 80% της έκτασης φιστικιού της Ισπανίας.

Κατανάλωση

Η εγχώρια παραγωγή φιστικιών της ΕΕ δεν επαρκεί για να καλύψει την εγχώρια ζήτηση, με αποτέλεσμα να χρειάζονται σημαντικές εισαγωγές από το Ιράν και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η δημοφιλία των φιστικιών συνεχίζει να αυξάνει σε όλη την Ευρώπη. Η συνολική κατανάλωση αυξάνει, καθώς και η διάρκεια της κατανάλωσης. Δηλαδή, τα κελυφωτά φιστικία είναι τώρα σε ζήτηση όλο το χρόνο λόγω ενός ευρέος φάσματος οφέλων για την υγεία, συμπεριλαμβανομένου του ελέγχου του βάρους, του σακχάρου στο αίμα και του χαμηλότερου κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων.

04/10/2021 11:40 πμ

Έφυγε το πρωί του Σαββάτου, 2 Οκτωβρίου, το πρώτο φορτηγό με κάστανα του νέου Αγροτικού Συνεταιρισμού Αμπελακίων, τα οποία εξάγονται στην Ιταλία.

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Ευθύμιος Καζαντζής, πρόεδρος στο νέο Αγροτικό Συνεταιρισμό Αμπελακίων, «υπάρχει ενδιαφέρον από τους εμπόρους αλλά οι τιμές είναι σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με πέρσι. Φέτος η παγκόσμια ζήτηση δεν είναι καλή λόγω της πανδημίας.

Η τιμή που δίνουν οι Ιταλοί για τα καλά μεγέθη κάστανα είναι από 3,30 έως 3,40 ευρώ το κιλό. Για τα σούπερ έξτρα (λουξ) κάστανα δίνουν και 3,60 ευρώ. Μπορεί να πληρώσουν μέχρι και 3,80 ευρώ αλλά με επιταγή. Για τα χαμηλής ποιότητας δίνουν τιμή στα 70 λεπτά.

Φέτος έχουμε στα Αμπελάκια και στη Μελιβοία πολύ καλά μεγέθη κάστανων. Ο συνεταιρισμός μας θα εξάγει περίπου 700 - 800 τόνους. 

Με μια τιμή παραγωγού στα 4 ευρώ θα έφτανε στο ράφι του σούπερ μάρκετ της Ιταλίας στα 10 ευρώ, κάτι που θα ήταν απαγορευτικό για τους καταναλωτές λόγω των οικονομικών προβλημάτων που έφερε η πανδημία.

Επίσης σε λίγες ημέρες θα βγει στις αγορές η παραγωγή της Τουρκίας που έχει πολλά μεγάλα μεγέθη (λουξ) με τιμές στα 2,5 ευρώ το κιλό. Η Τουρκία είναι η δεύτερη παραγωγός χώρα στο κάστανο μετά την Κίνα, η οποία όμως την μεγάλη πλειοψηφία της παραγωγής της την εξάγει στη διεθνή αγορά. 

Ο συνεταιρισμός φέτος ξεκίνησε μια προσπάθεια να εξάγει στο Κόσοβο, μια αγορά που παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον γιατί δίνει τη δυνατότητα για αδασμολόγητη μετεξαγωγή προς ΗΠΑ. Επίσης ο συνεταιρισμός μας κάνει προσπάθεια το κάστανο των Αμπελακίων να αποκτήσει ένα brand name στη διεθνή αγορά».

30/09/2021 04:42 μμ

Το αυξημένο ενδιαφέρον για την παραγωγή καρυδιού που οφείλεται στην έντονη ζήτηση του προϊόντος τα τελευταία χρόνια οδηγεί πολλούς ενδιαφερόμενους που μπορεί να μην έχουν ασχοληθεί με τη δενδρώδη καλλιέργεια να επενδύσουν σε νέες φυτεύσεις.

Ο κ. Γάτσιος Κάσσανδρος, έμπειρος γεωπόνος στα φυτώρια SymAgro που ασχολείται με την εμπορία δενδρυλλίων σημειώνει κάποια πολύ βασικά χαρακτηριστικά που πρέπει να προσέξουν όσοι θέλουν να ασχοληθούν με την καλλιέργεια. «Αρχικά τα φυτά πρέπει να είναι πιστοποιημένα, να έχουν δηλαδή απαραιτήτως το φυτοδιαβατήριο από πιστοποιημένο φυτώριο. Επίσης τα νεαρά δέντρα πρέπει να είναι εμβολιασμένα και να έχουν μία υγιή εικόνα χωρίς εμφανή στίγματα ασθενειών. Παράλληλα πρέπει να καλύπτουν τις προδιαγραφές σωστής ανάπτυξης ως προς το ριζικό τους σύστημα και το βλαστό.

Η σωστή επιλογή της ποικιλίας γίνεται έπειτα από μελέτη του μικροκλίματος της περιοχής καθώς πολύ σημαντικός παράγοντας είναι η γνώση των τελευταίων παγετών. Εάν οι τελευταίοι παγετοί γίνονται μέχρι τις 15 Απριλίου μία πολύ καλή επιλογή είναι η ποικιλία Chandler ενώ αν οι τελευταίοι παγετοί γίνονται μετά τις 15 Απριλίου προτείνονται οι γαλλικές ποικιλίες Fernor και Franquette.

Οι αποστάσεις φύτευσης πρέπει επίσης να ληφθούν σοβαρά υπόψη. Φύτευση 7x7m ή 8x8m μπορεί να γίνει εφόσον το χωράφι είναι πολύ παραγωγικό. Η ποικιλία Chandler η οποία είναι ακρόκαρπη, ευδοκιμεί σε ορεινές και πεδινές περιοχές. Σε ορεινές περιοχές επίσης κατάλληλες ποικιλίες είναι η Franquette και η Ferron.

Το πρώτο χρόνο εγκατάστασης ένας πολύ σημαντικός παράγοντας που πρέπει να ληφθεί υπόψη είναι η επαρκής ποσότητα νερού, η οποία εξαρτάται από τις καιρικές συνθήκες της περιοχής και το έδαφος. Πολλά φυτά χαλάνε το πρώτο χρόνο την περίοδο της άνοιξης. Η χρήση τασίμετρου για την εκτίμηση της διαθεσιμότητας του εδαφικού νερού πριν και μετά την άρδευση είναι απαραίτητη. Με αυτόν τον τρόπο θα μάθει ο παραγωγός τις ανάγκες του δέντρου σε νερό ανάλογα με τη δομή του εδάφους».

Επίσης από την πλευρά του, ο κ. Γιώργος Κιάτος γεωπόνος στην Ελασσόνα, όπου τα τελευταία χρόνια τα στρέμματα καρυδιάς στην περιοχή έχουν φτάσει τις 30.000 και έχουν γίνει πολλές νέες φυτεύσεις, αναφέρεται σε κάποιες λάθος πρακτικές που έχουν υιοθετήσει αρκετοί παραγωγοί και οδηγούνται σε μειωμένη παραγωγή. «Πολύ σημαντική παράμετρος που δεν λαμβάνεται υπόψη από τους παραγωγούς της περιοχής είναι οι αποστάσεις φύτευσης. Έχει επικρατήσει η άποψη ότι η πυκνότερη φύτευση εξασφαλίζει μεγαλύτερη παραγωγή, πρακτική που στην πράξη φαίνεται εσφαλμένη. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι στις αποστάσεις φύτευσης 7x7m και 7x8m που εφαρμόζουν δεν ακολουθούν την κατάλληλη πρακτική κλαδέματος με σκοπό να εξασφαλιστεί επαρκής αερισμός και ήλιος για τα δέντρα. Οι ιδανικότερες αποστάσεις είναι 10x11m ή 11x12m δηλαδή 8-10 δέντρα/στρ. Η ποικιλία Chandler είναι η επικρατέστερη και το σύνηθες λάθος που κάνουν οι παραγωγοί είναι πυκνή φύτευση με διαμόρφωση ελεύθερου σχήματος στα δέντρα. Έτσι η φυτική κάλυψη είναι πάνω από το 100% και είναι ο κυριότερος λόγος για την εμφάνιση μυκητολογικών ασθενειών. Το σύστημα πυκνής φύτευσης εφαρμόζεται επιτυχώς στην Αμερική ωστόσο ακολουθούνται διαφορετικές πρακτικές διαχείρισης των δέντρων.

Ακόμη απαραίτητη προϋπόθεση είναι να γίνεται εδαφολογική ανάλυση για έλεγχο του τύπου του εδάφους και του pH πριν την εγκατάσταση των νεαρών δέντρων. Κατά τα πρώτα πέντε έτη που τα δέντρα είναι ακόμα μικρά μπορεί να γίνει συγκαλλιέργεια καρυδιάς με μία επιπολαιόριζη καλλιέργεια όπως είναι η μηδική ωστόσο το συγκεκριμένο είδος δέντρου το οποίο είναι αιωνόβιο είδος δεν καλλιεργείται με άλλα είδη φυτών.
Όσον αφορά την ποικιλία Chandler, έχει προτιμηθεί από την ελληνική αγορά καθώς παρουσιάζει αξιόλογα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά καρπού επιθυμητά προς τον καταναλωτή όπως είναι το λευκό χρώμα και η αντοχή στη βακτηρίωση καρπού και φύλλων. Ωστόσο δεν είναι πολύ ανθεκτική ποικιλία και παρουσιάζει ευαισθησία σε μυκητολογικές ασθένειες εδάφους όπως τις φυτόφθορες οι οποίες εμφανίζονται μετά από τα 15-20 έτη, γεγονός που οδηγεί σε αυξημένες πρακτικές διαχείρισης της υγείας των δέντρων».

30/09/2021 07:51 πμ

Καταγγελίες ότι στο ΥπΑΑΤ... ξέχασαν τις υποσχέσεις για καταβολή de minimis καστανοπαραγωγών.

Όχι σε αναστολή καταβολής του τιμήματος χρήσης καστανοτεμαχίων, λέει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ωστόσο σύμφωνα με διαβεβαιώσεις στη Βουλή του υφυπουργού Γιώργου Αμυρά, κοιτάζει να βρει λύση στο θέμα της αναδρομικότητας της ΚΥΑ, ούτως ώστε να μην πληρώνει ο ένας παραγωγός 80 ευρώ π.χ. το στρέμμα κι ο διπλανός του με βάση την προηγούμενη 300 ευρώ ανά στρέμμα.

Παράλληλα, το Περιβάλλοντος με βάση τις δηλώσεις Αμυρά δεν φαίνεται να προτίθεται να μειώσει τα πρόστιμα για μικρο-παραβάσεις εντός καστανοτεμαχίων, πρόστιμα που αγγίζουν και τα 3.000 ευρώ.

Ολόκληρη η συζήτηση από τα πρακτικά της βουλής έχει ως εξής:

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος): Συνεχίζουμε τώρα με την έβδομη με αριθμό 1076/20-9-2021 Επίκαιρη Ερώτηση της Βουλευτού Πιερίας του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία κυρίας Ελισσάβετ (Μπέττυς) Σκούφα προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με θέμα: «Οι καστανοκαλλιεργητές της Πιερίας δοκιμάζονται σκληρά. Απαραίτητη η στήριξή τους». Παρακαλώ, κυρία συνάδελφε, έχετε το λόγο.

ΕΛΙΣΣΑΒΕΤ ΣΚΟΥΦΑ: Κύριε Υπουργέ, όπως λέει και ο τίτλος της επίκαιρης ερώτησης που κατέθεσα, οι καστανοπαραγωγοί της Πιερίας αλλά και ολόκληρης της χώρας και δοκιμάζονται σκληρά και ασφυκτιούν και αγωνιούν. Συγκεκριμένα, αρχές Σεπτέμβρη επιδόθηκαν ειδοποιητήρια πληρωμών από τις κατά τόπους διευθύνσεις δασών προς τους κατά καστανοκαλλιεργητές με ασφυκτική προθεσμία ενός μήνα, προκειμένου οι καλλιεργητές να καταβάλουν το τίμημα χρήσης. Σε περίπτωση που δεν καταβάλουν το αναθεωρημένο βάσει της νέας ΚΥΑ τίμημα χρήσης και σε περίπτωση που δεν τοποθετήσουν σταθερά και κτιστά ορόσημα –άρα, μιλάμε για επιπλέον κόστος για την χάραξη των ορίων των καστανοπεριβόλων τους, τη στιγμή που, προσέξτε, υπάρχει ήδη διαμορφωμένη ηλεκτρονική βάση δεδομένων με τις συντεταγμένες του κάθε χωραφιού-, θα αποσυρθούν τα παραχωρητήρια, θα κηρυχθούν έκπτωτοι και επιπλέον, θα πληρώσουν πρόστιμο 3.000 ευρώ ανά στρέμμα. Η προθεσμία λήγει για την καταβολή του τιμήματος χρήσης στις 9 Οκτώβρη.

Πρόβλημα πρώτο. Ήδη με ηλεκτρονική επιστολή μου προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στις 26 Ιανουαρίου τρέχοντος έτους, εκφράζοντας φυσικά το σύνολο των καστανοπαραγωγών της χώρας, ζητήσαμε η τελευταία ΚΥΑ του 2020 να έχει αναδρομική ισχύ, ούτως ώστε να μη δημιουργηθούν καστανοκαλλιεργητές δύο ταχυτήτων αυξάνοντας την άνιση αντιμετώπιση της ίδιας ομάδας καστανοπαραγωγών από το Υπουργείο.

Πρόβλημα δεύτερο. Η καταβολή του τιμήματος χρήσης έρχεται σε μία περίοδο κατά την οποία οι καστανοκαλλιεργητές για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά δοκιμάζονται από δύο ασθένειες, από τη σφήκα καστάνου και από πέρυσι και από τη φαιά σήψη του καστάνου. Και προσθετικά αυτές οι ασθένειες επέφεραν μείωση της παραγωγής πέρυσι –προσέξτε- στο 80%.

Αυτό το πρόβλημα αφορά 7.000 στρέμματα μόνο στην Πιερία και αφορά καστανοκαλλιεργητές που δεν καστανοκαλλιεργούν από χόμπι. Είναι το μοναδικό εισόδημα των συγκεκριμένων οικογενειών.

Πρώτο ερώτημα: Σκοπεύετε να αναπροσαρμόζεται την προαναφερθείσα ΚΥΑ ώστε να έχει αναδρομική ισχύ; Και δεύτερον, επιθυμητό: Σκοπεύετε να αναστείλετε την καταβολή του συγκεκριμένου τιμήματος ή τέλος πάντων να δώσετε παράταση στην καταβολή του τιμήματος τουλάχιστον μέχρι να ξαναναληφθούν οι απαιτούμενες ενέργειες από το Υπουργείο για την αντιμετώπιση των δύο ασθενειών; Σας ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος): Κύριε Υπουργέ, έχετε τον λόγο.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΜΥΡΑΣ (Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Αγαπητή κυρία Σκούφα, το θέμα της στήριξης των καστανοκαλλιεργητών μας έχει απασχολήσει ιδιαιτέρως το Υπουργείο Περιβάλλοντος και βεβαίως έχει απασχολήσει και ιδιαιτέρως τους Βουλευτές που προέρχονται από περιοχές όπου υπάρχουν αυτές οι καλλιέργειες κάστανου. Με τον κ. Φώντα Μπαραλιάκο, τον Βουλευτή μας και συντοπίτη σας, με τον κ. Σάββα Χιονίδη και την κυρία Άννα Μάνη-Παπαδημητρίου το έχουμε συζητήσει πάρα πολλές φορές. Γνωρίζουμε τα θέματα και πολύ καλώς τα θέτετε και εσείς και ανησυχείτε και εσείς, όπως και όλοι μας, για να στηρίξουμε έναν κλάδο που τον θεωρούμε σημαντικό. Είναι επτά χιλιάδες στρέμματα στην Πιερία. Σε ολόκληρη την Ελλάδα υπάρχουν τετρακόσιες πενήντα χιλιάδες στρέμματα καλλιέργειας, όπως και στην Αρκαδία πολλά που είναι και νοστιμότατα. Παράγονται σχεδόν κάθε χρόνο δεκαοκτώ χιλιάδες τόνοι κάστανου.

Εμείς, λοιπόν, θέλουμε να είμαστε δίπλα στους καστανοκαλλιεργητές και το αποδείξαμε αυτήν την ΚΥΑ στην οποία αναφέρεστε εσείς, την κοινή υπουργική απόφαση και αντιλαμβάνομαι ότι την αποδέχεστε και την θεωρείτε καλή από την κοινή υπουργική απόφαση που φέραμε και υπογράψαμε, διότι μειώσαμε την τιμή που έπρεπε οι καστανάδες να πληρώνουν για την καστανοκαλλιέργεια για τις παραχωρούμενες εκτάσεις.

Εμείς, λοιπόν, εξορθολογήσαμε με τον τρόπο και το τίμημα χρήσης αυτών των εκτάσεων στο 10% της αξίας της δασικής γης και θεωρήσαμε -αυτό έλεγε η κοινή υπουργική απόφαση- ότι σε καμία περίπτωση δεν εκχερσώνεται η υφιστάμενη δασική βλάστηση. Αντιθέτως θεωρήσαμε με αυτήν την κοινή υπουργική απόφαση και το ξέρουνε οι καστανοκαλλιεργητές αυτό, ότι εφαρμόζονται καλλιεργητικά μέτρα σ’ αυτές τις εκτάσεις.

Σας θυμίζω βέβαια ότι η δική σας Κυβέρνηση είχε κάνει κάτι διαφορετικό, έχει κάτι άλλο. Θεωρούσε την καστανοκαλλιέργεια επέμβαση στο δάσος και επέβαλλε καταβολή ανταλλάγματος χρήσης. Μάλιστα ήταν πολύ υψηλότερο αυτό το αντάλλαγμα χρήσης και έπρεπε οι καστανάδες να πληρώνουν πολύ περισσότερα χρήματα από αυτό που εμείς τελικά φέραμε ως ρύθμιση και χαίρομαι που την αποδέχεστε και την επικαλείστε αυτή τη ρύθμιση.

Ήταν μια σημαντική οικονομική βοήθεια για αυτούς τους παραγωγούς, γιατί όντως κάποιοι από αυτούς τους καλλιεργητές αντλούν το μοναδικό τους εισόδημα από αυτή την καλλιέργεια.

Εμείς, λοιπόν, ικανοποιήσαμε το αίτημά τους για να μειώσουμε το κόστος τους, αλλά και για τις δόσεις. Εμείς, λοιπόν, φέραμε τριάντα δύο τριμηνιαίες ισόποσες δόσεις σε βάθος οκταετίας, με ελάχιστη δόση τα 100 ευρώ. Αυτό μας το αναγνωρίζουνε.

Ξέρω και για τους ασθενείς που είπατε και βεβαίως μας απασχολεί ιδιαιτέρως το θέμα της αναδρομικότητας. Όλους αυτούς τους μήνες δεν καθίσαμε με σταυρωμένα τα χέρια. Έχουμε αναθέσει στην ομάδα εργασίας νομικών, εν είδει νομοπαρασκευαστικής που λειτουργεί σε εμάς, στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, για να βρούνε μια λύση. Είναι σύνθετο το πρόβλημα. Παρ’ όλα αυτά εμείς ψάχνουμε τη λύση και στη δευτερολογία μου θα σας την αναφέρω.

Ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος): Παρακαλώ, κυρία συνάδελφε, έχετε τον λόγο.

ΕΛΙΣΣΑΒΕΤ ΣΚΟΥΦΑ: Ξεκινώντας από τους τρεις συναδέλφους μου που αναφέρατε δεν ξέρω τι ακριβώς έχετε συζητήσει στο Υπουργείο. Θα αναφερθώ στις ενέργειες του δικού μου βουλευτικό γραφείο που ήδη έχει καταθέσει πέντε μέσα κοινοβουλευτικού ελέγχου, τρεις ερωτήσεις και προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος και προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Σαφώς θα μου πείτε ότι δεν είστε αρμόδιος για αγροτικά θέματα, αλλά όταν πάμε να επιβάλλουμε κάτι -δικαιολογημένα εγώ θα πω- πρέπει να δούμε σε τι πλαίσιο το επιβάλλουμε και ποια είναι η υπαρκτή κατάσταση και τα υπαρκτά προβλήματα των ανθρώπων που καλούνται να πληρώσουν ένα τίμημα. Άρα πέντε είναι τα κοινοβουλευτικά μέσα ελέγχου από πλευράς μου.

Αναφερθήκατε -επιτρέψτε μου- λαθεμένα, εν μέρει σωστά, στην αναθεωρημένη ΚΥΑ η οποία μας βρίσκει σύμφωνους. Δεν αναφερθήκατε, όμως, σε κάτι πάρα πολύ βασικό για το οποίο πάλι επιτρέψτε μου το πρώτο ενικό. Με ενέργειες του βουλευτικού γραφείου και ενέργειες των δύο Βουλευτών των προηγούμενων συναδέλφων επί ΣΥΡΙΖΑ και επί Υπουργίας του κ. Φάμελλου κατορθώσαμε και να χρηματοδοτηθεί πρόγραμμα από το Πράσινο Ταμείο κατά τα έτη 2017 και 2018 και να εξαπολυθεί ωφέλιμο έντομο στην Πιερία εισαγόμενο μάλιστα από την Ιταλία, γιατί δεν είχαμε άλλο μέσο καταπολέμησης το 2018 και το 2019. Από το 2020 και μετά; Σε μία εκ των ερωτήσεων η απάντηση είναι ότι με απόφαση Υπουργού απεντάσσεται το πρόγραμμα βιολογικής καταπολέμησης της σφήκας καστανιάς και εξαπολύεται στην Πιερία.
Ξαναλέω ότι θα αναφερθώ -γιατί είναι σύνθετη η κατάσταση- σε κάτι αντίστοιχο που συνέβη και με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Το 2018 και το 2019 σε συνεργασία με το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο εξαπολύεται στην Πιερία και από το 2020 τελειώνει το πρόγραμμα και η χρηματοδότηση και υλοποίησή του και από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Άρα από το 2020 οι καστανοκαλλιεργητές της Πιερίας που εδώ και πέντε χρόνια, πέρυσι σαν τέταρτη χρονιά -είναι σημαντικό αυτό, κύριε Υπουργέ, γιατί δεν είναι μισθωτοί, δεν παίρνουν σταθερά εισοδήματα, το μόνο τους εισόδημα είναι η καστανοκαλλιέργεια- έχουνε μείωση 80% της παραγωγής και φέτος δεν γνωρίζουν πόση θα είναι.
Και να αναφερθώ στο εξής, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ο κ. Βορίδης συγκάλεσε τηλεδιάσκεψη και μπράβο του με δημάρχους στην οποία ήμουν η μόνη Βουλευτής που ενώ ανέδειξε το θέμα κοινοβουλευτικά, δεν προσκλήθηκα και υποσχέθηκε de minimis σαν αποζημίωση. Δεν καταβλήθηκαν τα de minimis.

Τι ζητάμε; Ξαναλέω, ζητάμε να ανασταλεί η καταβολή του συγκεκριμένου τιμήματος χρήσης ή να δοθούν πιο διευρυμένες προθεσμίες, τουλάχιστον μέχρι να υπάρξει κάποια κίνηση και από πλευράς Υπουργείου ότι αφού έχετε δύο ασθένειες, σας ρημάζουν τις καλλιέργειες, κάτι κάνουμε και εμείς! Δεν απαιτεί μόνο το κράτος να το πληρώνετε.

Δεύτερον, ζητάμε αναδρομική ισχύ της ΚΥΑ για να μην πληρώνει ο ένας 80 ευρώ το στρέμμα ο διπλανός του με βάση την προηγούμενη 300 ευρώ ανά στρέμμα. Τρίτον, να υπάρξει μείωση ή και διαβάθμιση του προστίμου των τριάντα τριών 3.000 ευρώ ανά στρέμμα. Δεν είναι δυνατόν για μικροπαραβάσεις να πληρώνω τρία χιλιάρικα και ο άλλος που έχει χτίσει βίλλα πάλι να πληρώνει τρία χιλιάρικα ανά στρέμμα.

Επίσης δεν δύναστε ή αν δεν επιθυμείτε να δώσετε αναδρομική ισχύ, τουλάχιστον να παραχώρησε στους δικαιούχους τη δυνατότητα να παραιτηθούν του δικαιώματος και να ανακληθούν οι αποφάσεις παραχώρησης χωρίς καμία επίπτωση εφόσον δεν έχουν προηγηθεί πρωτόκολλα εγκατάστασης και δεν έχει αλλοιωθεί ο δασικός χαρακτήρας των εκτάσεων.

Ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος): Παρακαλώ, κύριε Υπουργέ.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΜΥΡΑΣ (Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Θα είμαι σύντομος.

Εμάς μας ενδιαφέρει πάρα πολύ να σταθούμε δίπλα στην πρωτογενή παραγωγή, στους παραγωγούς και ιδιαίτερα στους καστανοκαλλιεργητές. Γι’ αυτό άλλωστε, όπως και εσείς πολύ σωστά αναγνωρίσατε, κάναμε μία μεγάλη κίνηση με το να μειώσουμε το τίμημα της χρήσης αυτών των εκτάσεων στο 10% της δασικής αξίας τους. Αυτό έδωσε μεγάλη ανάσα στους καστανοκαλλιεργητές και αφού ο Νομός έχει αρκετούς και δραστήριους καστανάδες δεν είμαι σίγουρος ότι σας το έχουν μεταφέρει.

Πάμε να δούμε τώρα την αναδρομικότητα. Εδώ και μήνες το έχουμε ψάξει πάρα πολύ. Η δική μας η απόφαση είναι να βρεθεί λύση περί αναδρομικότητας. Σας το λέω ξεκάθαρα.

ΕΛΙΣΣΑΒΕΤ ΣΚΟΥΦΑ: Τελειώνει η προθεσμία.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΜΥΡΑΣ (Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας): Το ξέρω ότι τελειώνει η προθεσμία.

Ποιο είναι το ζήτημα; Υπάρχουν κάποια νομικά ζητήματα που πρέπει να ξεπεράσουμε. Ποια είναι αυτά; Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία δεν θεωρείται ότι υπάρχει κάποιο χρονικό ορόσημο που να δικαιολογεί την αναδρομική ισχύ του τιμήματος χρήσης για κάποιο εύλογο χρονικό διάστημα από το παρελθόν.

Εμείς, όμως -το λέω ξανά- επεξεργαζόμαστε νομικές λύσεις, διότι θέλουμε να διευκολύνουμε και άλλο τους καστανοκαλλιεργητές και με αυτήν την κοινή υπουργική απόφαση που υπογράψαμε, βεβαίως, καθορίσαμε και κάποια άλλα πράγματα που είναι πολύ σημαντικά σε σχέση και με την ευθύνη ελέγχου της υγείας των καστανιών, που αναφέρατε και εσείς για την ασθένειά τους. Και, βεβαίως, χρειάζεται και οι καστανοκαλλιεργητές να προβαίνουν στην περιποίηση των δέντρων, στον εμβολιασμό, στον καθαρισμό της άγριας βλάστησης, σε συμπληρωματικές φυτεύσεις καστανοδένδρων ή σε άλλα δασοκομικά διαχειριστικά μέτρα.

Πρέπει, επίσης, να λαμβάνουν όλα τα προληπτικά και κατασταλτικά μέτρα, σύμφωνα με τους όρους του παραχωρητηρίου ή τις υποδείξεις της αρμόδιας δασικής υπηρεσίας για να προστατεύουν αποτελεσματικά την καλλιέργειά τους.

Πρέπει να ελέγχουν την προέλευση του φυτευτικού υλικού για τυχόν προσβολές από τη μελάνωση, το έλκος της καστανιάς και από το έντομο της σφήκας της καστανιάς που έχει προκαλέσει όντως προβλήματα και σε συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και τους φορείς του να λαμβάνουν αμέσως –πρώτα να τους δίνουν την ειδοποίηση-, να προχωρούν στα μέτρα θεραπείας και προστασίας του δέντρου.

Επίσης, εμείς θα χρηματοδοτήσουμε, χρηματοδοτούμε σε συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης –θα σας τα πει αυτά και ο κ. Σπήλιος Λιβανός- μέτρα καταπολέμησης παρασιτικών και παθογόνων οργανισμών.

Άρα, όπως σας είπα και νωρίτερα, εν κατακλείδι, όλα τα θέματα εξετάζονται. Θέλουμε να υποστηρίξουμε, να ενισχύσουμε και άλλο τους καστανάδες και πιστεύω ότι σύντομα θα είμαστε σε θέση να κάνουμε ανακοινώσεις.

Ευχαριστώ πολύ.

29/09/2021 12:58 μμ

Ξεκίνησαν να γίνονται εμπορικές πράξεις για το κελυφωτό φιστίκι στην χώρα μας. Σαν τιμή βάσης οι μεγάλοι παίκτες της ελληνικής αγοράς δίνουν 9 ευρώ το κιλό για τα ανοικτά και 7 ευρώ το κιλό για τα κλειστά. Πάντως υπάρχει αυξημένη ζήτηση για φιστίκια στη διεθνή αγορά με τις τιμές να είναι σε υψηλά επίπεδα και ήδη έμποροι από το εξωτερικό έχουν αρχίσει να δείχνουν ενδιαφέρον για να κάνουν αγορές στην χώρα μας.

Ο κ. Μάκης Μπούργος, από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Φιστικοπαραγωγών Μάκρης Φθιώτιδας, δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι «ολοκληρώθηκε εδώ και μια εβδομάδα η συγκομιδή του φετινού φιστικιού. Τώρα γίνεται η διαλογή από τους παραγωγούς και ξεκίνηαν οι πρώτες επαφές με τους εμπόρους.

Πάντως δικαιώθηκα όταν έλεγα ότι φέτος τα 9 ευρώ το κιλό θα είναι η τιμή βάσης για το κελυφωτό φιστίκι στην Ελλάδα. Αυτή την εποχή το τουρκικό έχει τιμή στα 7,5 ευρώ το κιλό και το Αμερικάνικο στα 8,5 ευρώ. Οι πρώτες φετινές εμπορικές πράξεις στην χώρα μας έγιναν στα 8,5 ευρώ το κιλό. Οι μεγάλοι έμποροι της χώρας ξεκίνησαν να δίνουν τιμή παραγωγού στα 9 ευρώ για τα ανοικτά και στα 7 ευρώ το κιλό για τα κλειστά. Πάντως το επόμενο διάστημα εκτιμώ ότι θα ξεπεράσει η τιμή τα 9 ευρώ. Ακόμη έχει πουληθεί μικρή ποσότητα από τους συνεταιρισμούς και τους παραγωγούς, περίπου το 30% της φετινής παραγωγής».   

Από την πλευρά του ο κ. Γιάννης Δημόπουλος, γεωπόνος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Κελυφωτό Φιστίκι Μώλου Θερμοπύλες, ανέφερε στον ΑγροΤύπο ότι «τελείωσε η συγκομιδή της παραγωγής κελυφωτού φιστικιού αλλά ακόμη δεν έχουν ολοκληρωθεί οι παραλαβές των φετινών ποσοτήτων από τα μέλη του συνεταιρισμού.

Η ποιότητα των φιστικιών φέτος είναι πολύ καλή, ενώ όσον αφορά την ποσότητα είναι στα ίδια περίπου επίπεδα σε σχέση με την προπέρσινη παραγωγή. Στα ορεινά λόγω του καύσωνα είχαμε μεγάλο αριθμό κλειστών φιστικιών και κάποια που δεν ωρίμασαν πάνω στα δέντρα».

Η τελευταία εμπορική συμφωνία που έκαναν οι έμποροι ήταν στα 9 ευρώ το κιλό για τα ανοικτά φιστίκια. Εκτιμώ όμως ότι η τιμή θα ανέβει σε πιο ψηλά επίπεδα μιας και ακόμη είμαστε στην αρχή της εμπορικής περιόδου.

Πάντως οι μειωμένες ποσότητες αναγκάζουν τα σούπερ μάρκετ να θέλουν να κλείσουν συμφωνίες. Επίσης υπάρχει ζήτηση και από Ιταλούς εμπόρους. Πάντως ακόμη δεν έχουν ξεκινήσει οι μαζικές εμπορικές πράξεις για μεγάλες ποσότητες. Προς τα τέλη Οκτωβρίου θα δούμε πως θα διαμορφωθεί φέτος η τιμή».   

Ο κ. Θωμάς Μενιδιάτης, γεωπόνος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Μεγάρων, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «η συγκομιδή έχει ολοκληρωθεί. Ήταν μια όψιμη χρονιά φέτος και όσοι παραγωγοί βιάστηκαν να συγκομίσουν είχαν πολλά κλειστά. Ποιοτικά είναι μια καλή παραγωγή. Υπάρχει μεγάλη ζήτηση αλλά οι ποσότητες είναι μικρές. Ο συνεταιρισμός αγοράζει τα φιστίκια στα 8,5 ευρώ το κιλό. Με εμπόρους έχουν κλειστεί συμφωνίες στην περιοχή με 9 ευρώ το κιλό. Το σίγουρο είναι ότι φέτος δεν θα υπάρξουν αποθέματα λόγω της μειωμένης παραγωγής».

29/09/2021 10:55 πμ

Οι ζημιές από τις παγωνιές και τους ισχυρούς παγετούς είναι καθοριστικές, σε μια χρονιά μάλιστα με ιδιαίτερα έντονη ζήτηση για το προϊόν.

Στο 95-100% η απώλεια της παραγωγής στη Μαγνησία

Ο κ. Κώστας Θάνος, παραγωγός αμυγδάλου με 70 στρέμμα ποικιλίας Φυρανιά, Τέξας και Φιραντουέλα από τα Κανάλια Βόλου δήλωσε στον ΑγροΤύπο, ότι η ζημιά φέτος είναι δραματική, ολική. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, ο κ. Θάνος, από 70 στρέμματα καλλιέργεια, που κανονικά θα μάζευε 30 και πλέον τόνους, σε μια κανονική χρονιά, φέτος δεν έχει να μαζέψει αμύγδαλα, ούτε για να φτιάξει... γλυκό για το σπίτι του, πόσο μάλλον για να δώσει στην χονδρική. Ελάχιστες ποσότητες, συνεχίζει ο ίδιος, ίσως μαζέψουν κάποιοι συντοπίτες του αμυγδαλοπαραγωγοί, με κτήματα σε περιοχές, που γειτνιάζουν με τη Λάρισα, ωστόσο στα Κανάλια, μια κατεξοχήν αμυγδαλοπαραγωγική ζώνη παραγωγής, φέτος η μείωση αγγίζει το 95-100%. Η κάμψη της παραγωγής, που δεν αφορά φέτος μόνο τη Μαγνησία, αποδίδεται από τον κ. Θάνο, σε δυο δυνατές παγωνιές που χτύπησαν την περιοχή, φέρνοντας τη θερμοκρασία στα κτήματα ακόμα και στους μείον οκτώ βαθμούς Κελσίου. Η δεύτερη μάλιστα παγωνιά αποτέλειωσε τα πάντα, καταλήγει κ. Θάνος. Σε σχέση με τις τιμές τώρα, ακολουθούν ανοδική τάση, όπως συμβαίνει με όλους τους καρπούς με κέλυφος φέτος, καθώς οι αγορές άνοιξαν περαιτέρω κι έχει αποκατασταθεί η ροή, μετά τους περιορισμούς για τον κορονοϊό. Αυτή την περίοδο, όποιος έχει παραγωγή, μπορεί να πουλήσει αμυγδαλόψιχα στην χονδρική με 8 και 8,5 ευρώ ανά κιλό. Πέρσι η αντίστοιχη τιμή ήταν 5,5 και 6 ευρώ το κιλό, καταλήγει ο κ. Θάνος.

Στο νομό Λάρισας δεν υπάρχει αμύγδαλο ούτε για το... σπίτι

Ο κ. Αχιλλέας Γεροτόλιος, παραγωγός με 25 στρέμματα καλλιέργεια στην περιοχή του Τυρνάβου κάνει λόγο για ολική ζημιά στις αμυγδαλιές στο Συκούριο, στον Τυρνάβο, αλλά και στην Ελασσόνα. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει από 25 στρέμματα, κατάφερε να μαζέψει μόλις 15 κιλά αμύγδαλα, λόγω φυσικά των παγετών της άνοιξης. Σύμφωνα με τον κ. Γεροτόλιο, οι τιμές αυτή την περίοδο για το κόκκαλο είναι στα 3,40 με 3,50 ευρώ το κιλό, ενώ η αμυγδαλόψιχα πιάνει ήδη 8,5 - 9 ευρώ ανά κιλό. Σημειωτέον ότι στην εν λόγω περιοχή, υπάρχουν μεγάλα παράπονα από τους αμυγδαλοπαραγωγούς για τον ΕΛΓΑ Λάρισας. Οι αγρότες κατηγορούν τον τοπικό ΕΛΓΑ, ότι λόγω λανθασμένων επιλογών του, οι παγετόπληκτοι πήραν αντί για 200 ευρώ προκαταβολή, μόλις 70 το στρέμμα.

Ανοδικά οι τιμές, όσο αυξάνει η ζήτηση

Τέλος στις Σέρρες, όπως μας είπε ένας παραγωγός με Τέξας και Φυρανιά, που κάνει και εμπόριο αμυγδάλου, η κάμψη της παραγωγής αγγίζει το 80% φέτος, λόγω των γνωστών θεμάτων με τους παγετούς. Ο ίδιος αναμένει μέσα στον Οκτώβριο, να ενταθει έτι περαιτέρω η ζήτηση για το προϊόν.

28/09/2021 03:46 μμ

Στο δεύτερο χέρι του μαζέματος βρίσκονται οι παραγωγοί της Δράμας, ενώ θα ακολουθήσει και τρίτο.

Σε διαδικασία συγκομιδής βρίσκονται οι λίγοι -είναι η αλήθεια- οργανωμένοι φουντουκοπαραγωγοί της χώρας μας, οι οποίοι καθώς φαίνεται θα απολαύσουν πολύ καλές τιμές. Ωστόσο, γενικά, η παραγωγή θα είναι μειωμένη, εξαιτίας των παγετών της άνοιξης. Φουντούκια στην Ελλάδα καλλιεργούνται κυρίως σε Μακεδονία, Θράκη και κάποια στην Θεσσαλία.

Ένας από τους οργανωμένους και συστηματικούς Έλληνες φουντουκοπαραγωγούς είναι ο Γιώργος Καράκελλες, ο οποίος καλλιεργεί στο χωριό Καλαμώνας (μια περιοχή μεταξύ Καβάλας και Δράμας) 100 στρέμματα με ποντιακές ποικιλίες. Τώρα, όπως μας λέει, είναι στο δεύτερο χέρι του μαζέματος, ενώ θα ακολουθήσει ακόμα ένα, για να κλείσει η σεζόν. Ο Γιώργος Καράκελλες δεν σταματά όμως εκεί, αφού προχωρά το επόμενο διάστημα στην φύτευση ακόμα 10 στρεμμάτων, στην προσπάθεια που κάνει να ανταποκριθεί στη μεγάλη ζήτηση. Όπως σημειώνει ο ίδιος, τα φουντούκια από το Κτήμα Καράκελλες έχουν αποκτήσει καλό όνομα στην αγορά και ειδικά φέτος, όπως συμπληρώνει, δεν... προλαβαίνει να καλύψει τις παραγγελίες.

Η ζήτηση αυτή, όπως είναι φυσιολογικό, έχει αντίκτυπο, θετικό και στις τιμές παραγωγού, που για το καθαρισμένο φουντούκι, είναι τώρα στα 10 ευρώ το κιλό, ενώ υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από χονδρέμπορους. Ο κ. Καράκελλες προτιμά να εμπορεύεται μόνος την παραγωγή του και δεν χάνει από αυτό, όπως προσθέτει. Παράλληλα, σημειώνει πως το άσπαστο φουντούκι έχει πιάσει τα 3,80 ευρώ το κιλό, από 3,40 πέρσι τέτοια εποχή, ενώ στην Ιταλία, το καθαρισμένο κινείται στα επίπεδα των 9,20 ευρώ το κιλό.

Μεγαλύτερος παίκτης παγκοσμίως στο φουντούκι είναι η Τουρκία, ενώ στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει κάποια βήματα επέκτασης της καλλιέργειας. Μάλιστα εταιρείες κολοσσοί όπως η Ferrero και η Besana έχουν ήδη συνεργασίες με παραγωγούς από διάφορα μέρη, πλην όμως τα περισσότερα δέντρα που έχουν φυτευτεί δεν είναι ακόμα σε παραγωγική φάση.

Στους 625.000 τόνους η παραγωγή στην πρωτοπόρο Τουρκία

Η Τουρκία είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός και εξαγωγέας φουντουκιού στον κόσμο, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 70 % της παγκόσμιας παραγωγής και περίπου το 75% των παγκόσμιων εξαγωγών. Τα φουντούκια γενικά καλλιεργούνται στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας στην Τουρκία. Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA), η παραγωγή φουντουκιού στην Τουρκία θα ανέλθει σε 625.000 τόνους τη σεζόν 2021 - 2022, λόγω των υψηλότερων σε σχέση με πέρσι αποδόσεων. Η περιοχή της Μαύρης Θάλασσας δεν έχει επηρεαστεί από την ξηρασία. Οι βροχές την άνοιξη ήταν αρκετές, ενώ την περίοδο που ο καρπός σχηματίζονταν και μεγάλωναν, υπήρχε μεγάλη ηλιοφάνεια και λιγότερες βροχοπτώσεις, ευνοώντας την πρωίμιση της παραγωγής, ιδίως σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο. Προβλήματα από χαλάζι, παγετό ή παράσιτα δεν καταγράφηκαν φέτος στην Τουρκία, λέει το USDA.

Ο υπουργός Γεωργίας και Δασοκομίας ανακοίνωσε ότι ο TMO θα αγοράσει όλα τα φουντούκια, δεδομένου ότι πληρούνται τα πρότυπα ποιότητας και θα πληρώσει τους αγρότες εντός 20 ημερών. Τα Tουρκικά φουντούκια ωριμάζουν, συνήθως, μεταξύ αρχών και τέλη Αυγούστου, ανάλογα με το υψόμετρο του κτήματος και τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν. Τα φουντούκια μαζεύονται από τα δέντρα και στεγνώνουν στον ήλιο. Η συγκομιδή πραγματοποιείται κατά τη διάρκεια αρκετών εβδομάδων, Αύγουστο και Σεπτέμβριο. Παρ’ όλο που τα φουντούκια καλλιεργούνται σε περισσότερες από 48 επαρχίες γύρω από την Τουρκία, η παραγωγή συγκεντρώνεται κυρίως στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας της Τουρκίας. Τα κτήματα με φουντούκια βρίσκονται συνήθως 30 χιλιόμετρα από την ακτή. Στη δυτική περιοχή του Εύξεινου Πόντου, η αναπτυσσόμενη περιοχή ξεκινά από το Ζονγκουλντάκ (ανατολικά της Κωνσταντινούπολης) και επεκτείνεται ανατολικά κατά μήκος ολόκληρης της Μαύρης Θάλασσας και των βουνών, μέχρι κοντά στα σύνορα της Γεωργίας. Υπάρχουν περίπου 500.000 παραγωγοί και 4.000.000 άτομα που απασχολούνται άμεσα ή έμμεσα στην παραγωγή φουντουκιού στην Τουρκία, σε έκταση περίπου 7.250.000 στρεμμάτων.

Σύμφωνα με το USDA, η περιοχή της Μαύρης Θάλασσας χωρίζεται σε τρεις ξεχωριστές αναπτυσσόμενες ζώνες: Η πρώτη είναι λοφώδης και περιλαμβάνει την περιοχή από το Ορντού έως την Τραπεζούντα, με κέντρο το Γκιρεσούν και ανατολικά της Τραπεζούντας (συμπεριλαμβανομένου του Ρίζε), η οποία σε ένα κανονικό έτος παράγει περίπου το 55% της Τούρκικης σοδειάς. Η δεύτερη είναι πιο επίπεδη, μικτή γεωργική περιοχή δυτικά του Ορντού έως τη Σαμψούντα, η οποία παράγει περίπου το 15% της σοδειάς και η τρίτη, είναι η περιοχή δυτικά της Σαμψούντας, η οποία παράγει το υπόλοιπο 30%. Τα φουντούκια απαιτούν σχετικά λίγες καλλιεργητικές φροντίδες και οι απαιτήσεις για εισροές είναι χαμηλές. Ωστόσο, με καλύτερη συντήρηση, η απόδοση των Τουρκικών φουντουκεώνων θα μπορούσε εύκολα να βελτιωθεί, σημειώνει το USDA. Για κοινωνικοοικονομικούς λόγους, συνεχίζει το USDA, οι Tουρκικοί φουντουκεώνες δεν είναι καλά συντηρημένοι και τα δέντρα γερνούν, ενώ πολλά κτήματα είναι στο 70ο έτος ηλικίας τους. Τόσο η GoT, όσο και οι ιδιωτικές εταιρείες αγοράζουν φουντούκια από παραγωγούς. Περίπου, το 1/3 των εξαγωγών αφορά αγορές της Ιταλικής εταιρείας Ferrero Hazelnut Company, η οποία κατέχει επίσης το brand Nutella. Η εταιρεία αυτή έχει εξαγοράσει τις δυο μεγαλύτερες εμπορικές εταιρείες φουντουκιού σε Τουρκία και Ιταλία, αντίστοιχα το 2015, με αποτέλεσμα να έχει εξελιχθεί στο μεγαλύτερο έμπορο φουντουκιού στην Τουρκία.

28/09/2021 11:40 πμ

Με ερώτηση προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Την ένταξη της αναδιάρθρωσης της καλλιέργειας αμυγδαλιάς της ΠΕ Λάρισας στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ζητά ο βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. Βασίλης Κόκκαλης, με ερώτησή του προς τον Σπ. Λιβανό.

Αναλυτικά στην ερώτησή του ο κ. Κόκκαλης αναφέρει τα εξής:

Κυρίαρχη θέση στον αγροτικό τομέα έχουν διαχρονικά οι δενδρώδεις καλλιέργειες τόσο σε επίπεδο εκτάσεων όσο και εκμεταλλεύσεων, με ποσοστό το 54,7% του συνόλου των εκμεταλλεύσεων της χώρας να καταλαμβάνεται από τις μόνιμες καλλιέργειες.

Μια από τις πιο σημαντικές δενδρώδεις  καλλιέργειες στην Ελλάδα είναι η αμυγδαλιά, η οποία καλλιεργείται σε σύνολο 147.237 στρεμμάτων, εκ των οποίων τα 55.980 (ήτοι 38% επί του συνόλου) καλλιεργούνται στην ΠΕ Λάρισας.

Την τελευταία πενταετία οι παγετοί έχουν πλήξει συνεχόμενα περιοχές της ΠΕ Λάρισας και ειδικότερα φέτος η καλλιέργεια της αμυγδαλιάς επλήγη στο σύνολό της από ανοιξιάτικο παγετό, με συνέπεια όχι μόνο την ολοκληρωτική καταστροφή της παραγωγής της αλλά και του φυτικού κεφαλαίου, δημιουργώντας έτσι την ανάγκη αντικατάστασης των δένδρων. Υπάρχουν περιοχές στην ΠΕ Λάρισας όπου η καλλιέργεια της αμυγδαλιάς αποτελεί μονοκαλλιέργεια και οι παραγωγοί κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς εισόδημα λόγω της επανειλημμένης εμφάνισης των παγετών.

Είναι δεδομένο ότι η κλιματική αλλαγή έχει επηρεάσει και θα συνεχίσει να επηρεάζει την παγκόσμια αγροτική παραγωγή, όχι μόνο με τα φαινόμενα ξηρασίας και πλημμυρών αλλά και των επαναλαμβανόμενων κάθε χρόνο παγετών, επηρεάζοντας δυσμενώς τη συνολική παραγωγή.

Προκειμένου να καταστεί βιώσιμη η καλλιέργεια της αμυγδαλιάς, είναι επιτακτική η υλοποίηση ενός προγράμματος αναδιάρθρωσής της με νέες δυναμικές καλλιέργειες και εφαρμογής δύο ή και τριών κύριων καλλιεργειών σε κάθε αγροτική περιοχή, σε συνδυασμό με την εφαρμογή κατάλληλων προγραμμάτων για τη μείωση των εισροών.

Ο πρωτογενής τομέας πλήττεται στο σύνολο του από την έλλειψη επενδύσεων και οι δενδρώδεις καλλιέργειες δεν αποτελούν εξαίρεση. Δεδομένης της ιδιαιτερότητας τους για αναμονή κατά μέσο όρο πέντε ετών για την έναρξη του παραγωγικού σταδίου των δέντρων, απαιτείται η στήριξη και ανάπτυξη ειδικών χρηματοδοτικών προγραμμάτων για τη διαχείριση του επιχειρηματικού ρίσκου.

Το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας αποτελεί μία ευκαιρία για την Ελλάδα, η οποία πρέπει να αξιοποιηθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο μέσα από ταχύτατους ρυθμούς καθώς η ολοκλήρωση των έργων και επενδύσεων του πρέπει να γίνει μέχρι το τέλος του 2026. Αναγνωρίζοντας την ανάγκη για  αναδιάρθρωση των καλλιεργειών, στους άξονες του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας που αφορούν τον πρωτογενή τομέα συμπεριλαμβάνεται και αυτή, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα ένταξης στο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης και της καλλιέργειας της Αμυγδαλιάς.

  • Επειδή υπάρχουν περιοχές στην ΠΕ Λάρισας όπου η καλλιέργεια αμυγδάλων αποτελεί μονοκαλλιέργεια και οι παραγωγοί κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς εισόδημα.
  • Επειδή μόνο οι αποζημιώσεις δεν μπορούν να αντικαταστήσουν το εισόδημα της πραγματικής παραγωγής και ούτε αποτελούν λύση του προβλήματος.
  • Επειδή οι κλιματικές ιδιαιτερότητες της περιοχής που έχουν διαμορφωθεί πλέον λόγω της κλιματικής αλλαγής , δυσχεραίνουν την καλλιέργεια της αμυγδαλιάς και είναι επιτακτική ανάγκη η «θωράκιση» από την κλιματική αλλαγή και η προσαρμογή στις νέες διαμορφούμενες συνθήκες.
  • Επειδή απαιτείται άμεσος προγραμματισμός για την αντιμετώπιση του προβλήματος καθώς η αναδιάρθρωση απαιτεί σημαντικούς οικονομικούς πόρους και χρονικό εύρος τουλάχιστον μιας 4-ετίας.
  • Επειδή ένας από τους βασικούς άξονες κατεύθυνσης των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης για  τον πρωτογενή τομέα συμπεριλαμβάνει την υλοποίηση δράσεων για την αναδιάρθρωση καλλιεργειών, δημιουργώντας προοπτικές για τη δημιουργία σύγχρονων, οικονομικά βιώσιμων εκμεταλλεύσεων, που θα αξιοποιούν τις νέες τεχνολογίες και την επιστημονική γνώση.

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

  • Προτίθεται να συμπεριλάβει στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας την αναδιάρθρωση της καλλιέργειας της αμυγδαλιάς;
  • Προτίθεται να σχεδιάσει και να καταρτίσει ένα πρόγραμμα αναδιάρθρωσης στην Π.Ε Λάρισας δημιουργώντας προοπτικές για τη δημιουργία σύγχρονων, οικονομικά βιώσιμων εκμεταλλεύσεων, που θα αξιοποιούν τις νέες τεχνολογίες και την επιστημονική γνώση;
27/09/2021 03:04 μμ

Μόλις που φθάνει τους 87.000 τόνους η παραγωγή κελυφωτού φιστικιού φέτος στη γείτονα, όταν πέρσι ανερχόταν σε 250.000 τόνους.

Σύμφωνα με ενημερωτικό δελτίο του υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA), η παραγωγή φέτος (2021-2022) δεν αναμένεται να ξεπεράσει τους 87.000 τόνους, λόγω των χαμηλών αποδόσεων που οφείλονται στην ξηρασία. Τα κελυφωτά φιστίκια στην Τουρκία είναι ως επί το πλείστον ξηρικά, με αποτέλεσμα, η ξηρασία που έπληξε το νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας κατά την άνοιξη και το καλοκαίρι, να έχει σοβαρή επίπτωση στις στρεμματικές αποδόσεις, που είναι εξαιρετικά χαμηλές. Μάλιστα, όπως επισημαίνει το USDA, ενδέχεται και του χρόνου να υπάρχει επίτπωση στις αποδόσεις, λόγω μεταξύ άλλων κι ενός παθογόνου.

Παράλληλα, σύμφωνα με το USDA, πηγές της αγοράς αναφέρουν ότι οι αγρότες έχουν σταματήσει να καλλιεργούν φακές και κριθάρι (ακόμη και σιτάρι σε ορισμένες περιπτώσεις), προκειμένου να φυτέψουν φιστικιές σε εδάφη που δεν μπορούν να αρδευθούν. Πολλοί αγρότες πιστεύουν ότι μπορούν να βγάλουν περισσότερα χρήματα για φιστίκια. Επί του παρόντος, η μέση απόδοση φιστικιού στην Τουρκία είναι περίπου 4 κιλά ανά δέντρο. Βέβαια, φέτος, δυσκολεύονται ιδιαίτερα από το αυξημένο κόστος παραγωγής.

Όπως επισημαίνει το USDA, το νοτιοανατολικό τμήμα της Τουρκίας είναι η παραδοσιακή περιοχή παραγωγής φιστικιών. Οι επαρχίες αυτής της περιοχής (Gaziantep, Sanliurfa, Adiyaman, Siirt, Kilis, Kahramanmaras, Mardin και Diyarbakir) είναι οι πιο σημαντικές τοποθεσίες για εμπορική παραγωγή φιστικιών και αντιπροσωπεύουν το 95 % της συνολικής παραγωγής, με περίπου το 80 % να προέρχεται από τις περιοχές Gaziantep και το Sanliurfa. Το υπόλοιπο 5% της παραγωγής φιστικιών καλλιεργούνται στα παράλια του Αιγαίου και στο Μαρμαρά.

Η κατανάλωση στην Τουρκία

Το 2021-2022 η κατανάλωση κελυφωτού φιστικιού προβλέπεται να ανέλθει στα επίπεδα των 130.000 τόνων, με κύκλους της αγοράς να αναφέρουν ότι υπάρχουν ακόμη αποθέματα σε αποθήκες, από την προηγούμενη περίοδο εμπορίας.

Μέχρι 8,70 ευρώ το κιλό πληρώνεται το Ελληνικό

Σύμφωνα με τον παραγωγό κελυφωτού φιστικιού και συνεταιριστή, κ. Γιάννη Χονδρόπουλο, η συγκομιδή του προϊόντος βαίνει προς το τέλος της, δεδομένης και της μικρής ηρτημένης εσοδείας. Όπως λέει ο ίδιος, οι τιμές στο ανοικτό φιστίκι κυμαίνονται στα 8,30 με 8,70 ευρώ το κιλό, αυτές τις ημέρες.

23/09/2021 12:56 μμ

Σε κάποιες περιοχές με πρώιμες ποικιλίες, η συγκομιδή έχει αρχίσει, χωρίς προβλήματα.

Στο νομό Φθιώτιδας, αλλά και στην Ελασσόνα συγκεντρώνεται πλέον ο μεγαλύτερος όγκος της παραγωγής στο καρύδι. Ακολουθούν περιοχές της Μακεδονίας, όπως οι Σέρρες, όπου οι εκτάσεις πληθαίνουν, γεγονός που σε μια πενταετία από σήμερα, θα φέρει και πολύ μεγαλύτερα τονάζ, από τα σημερινά.

Για φέτος, σύμφωνα με όσα ανέφερε στον ΑγροΤύπο ο κ. Ανδρέας Παπακωνσταντίνου, από την εταιρεία Βιογεκάτ, που εμπορεύεται μηχανήματα σε όλη τη χώρα, μειωμένη παραγωγή αναμένεται σε Φθιώτιδα, Θεσσαλία και στις ζώνες της Μακεδονίας, με εξαίρεση τις Σέρρες, όπου δεν καταγράφονται ζημιές. Η μείωση της παραγωγής για φέτος αναμένεται στο 40-50%, ενώ φόβοι για πρόσθετες απώλειες σε ποσότητα και ποιότητα υπάρχουν και λόγω καύσωνα, ιδίως στην Φθιώτιδα. Η συγκομιδή ξεκίνησε όσον αφορά μόνον στις πρώιμες ποικιλίες.

Τα ακριβά ναύλα ευνοούν το ντόπιο προϊόν

Η ζήτηση λόγω της άρσης των περιορισμών για τον covid έχει επανέλθει δυναμικά και μια τιμή γύρω στα 4 ευρώ το κιλό στην χονδρική για το κόκκαλο (άσπαστο) φαίνεται κάτι παραπάνω απο ορατή και εφικτή για τον παραγωγό. Η τιμή αυτή για πώληση από χέρι σε χέρι ή σε μαγαζιά με ξηρούς καρπούς, αυξάνει έτι περαιτέρω για τον παραγωγό. Το τοπίο σε σχέση με την τιμή δεν έχει ξακαθαρίσει ακόμα. Στην διαμόρφωση αυτής, μετά τις 15 Οκτωβρίου θα παίξει καθοριστικό ρόλο, η ποσότητα καρυδιών που θα εισαχθούν από χώρες, όπως η Μολδαβία, η Ουκρανία κ.λπ. σε ψίχα, όπως και η ποιότητα αυτών. Πληροφορίες αναφέρουν ότι έγινε μια εισαγωγή καρυδιού από Χιλή ήδη από χονδρέμπορους στην τιμή των 3-3,20 ευρώ το κιλό, όμως πλέον με τα ναύλα στα... ύψη, οι εισαγωγές είναι απαγορευτικές, γεγονός που θα ωφελήσει το ντόπιο προϊόν.

Μειωμένη 30% η παραγωγή στην Αριδαία, καλή η ποιότητα

Ο κ. Κώστας Γκόνος καλλιεργεί στους Νερόμυλους Αριδαίας Πέλλας 180 στρέμματα με καρυδιές διαφόρων ποικιλιών κι έχει αρχίσει σιγά-σιγά το μάζεμα και για φέτος, μια όψιμη γενικά χρονιά, λόγω της ζέστης και με κάμψη στην παραγωγή. Σύμφωνα με τον ίδιο, φέτος δεν υπήρχαν καθόλου προβλήματα από ασθένειες, βακτήρια ή το σκουλήκι και όλα αυτά είναι ελεγχόμενα με τις κατάλληλες όμως φροντίδες. Ο καύσωνας του Ιουλίου ωστόσο απέβη καταστροφικός για καρύδια πάνω στο δέντρο που ήταν εκτεθειμένα όλη μέρα στον ήλιο. Αυτά, προσθέτει ο κ. Γκόνος, υπέστησαν εγκαύματα και μετέπειτα ή και τώρα έπεσαν στο έδαφος, όντας μαυρισμένα και ακατάλληλα. Ο ίδιος εκτιμά πως η παραγωγή φέτος θα είναι μειωμένη σίγουρα 30% από πέρσι, όμως η ποιότητα είναι εξαιρετική.

Στα 11 ευρώ η ψίχα πεταλούδα

Ζήτηση μας λέει ο κ. Γκόνος ότι υπάρχει μεγάλη από παλιούς και νέους πελάτες, ενώ και οι τιμές ανεβαίνουν. Φέτος η ψίχα πεταλούδα (το μισό καρύδι δηλαδή χωρίς το κέλυφος) αντί για τα περσινά 10 ευρώ το κιλό, πιάνει ήδη 11 ευρώ, ενώ και όλες οι υπόλοιπες κατηγορίες στο σπασμένο καρύδι παίρνουν 1 ευρώ πάνω. Σημειωτέον ότι για να βγει η ψίχα, υπάρχουν εργατικά κόστη, για τον σπαστήρα, την ενέργεια, τις συσκευασίες κ.λπ.

Οι παραγωγοί ευελπιστούν για ακόμα μεγαλύτερη ζήτηση το επόμενο διάστημα, καθώς όσο κρυώνει ο καιρός, τόσο ο καταναλωτής ζητά προϊόντα όπως το καρύδι.

21/09/2021 02:37 μμ

Στη Μελιβοία δειλά-δειλά άρχισαν οι παραγωγοί την Τρίτη, να μαζεύουν τα πρώτα κάστανα, όπως και σε άλλες περιοχές, όπως η Κοζάνη.

Μείωση παραγωγής λόγω ξηρασίας και υψηλή εμπορική ζήτηση συνθέτουν φέτος το σκηνικό στο κάστανο. Οι παραγωγοί από την Τρίτη άρχισαν να μαζεύουν τα πρώτα κάστανα.

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Νίκος Τσιντσιράκος, παραγωγός από την περιοχή της Μελιβοίας, τα πρώτα κάστανα άρχισαν να πέφτουν στο έδαφος από την Τρίτη, με κάποιους, ελάχιστους είναι η αλήθεια, παραγωγούς, να εκκινούν τη συγκομιδή. Φέτος στην περιοχή τα χοντρά κάστανα αναμένονται λίγα λόγω των ασυνήθιστων καιρικών συνθηκών, όμως το καλό είναι πως ήδη οι έμποροι κάνουν κρούσεις στους αγρότες για το προϊόν. Όπως εκτιμά ο κ. Τσιντσιράκος τα χοντρά κάστανα (έως 35 κομμάτια το κιλό), αναμένεται φέτος να πιάσουν άνετα τα 4 ευρώ στον παραγωγό.

Ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Μελιβοίας Βαγγέλης Κρανιώτης λέει από την πλευρά του μιλώντας στον ΑγροΤύπο πως το μάζεμα θα αρχίζει πιο μαζικά σε λίγες ημέρες. Φέτος, προσθέτει ο πρόεδρος, θα είναι μια κανονική χρονιά στο κάστανο, αν και κανείς δεν μπορεί να παραβλέψει πως σε κτήματα που δεν είχαν επάρκεια νερού, τα χοντρά κάστανα, θα είναι μειωμένα ως προς τον αριθμό. Το θετικό είναι, εξηγεί ο κ. Κρανιώτης, ότι φέτος -σε αντίθεση με πέρσι- οι έμποροι άρχισαν να κάνουν νωρίς κρούσεις στους παραγωγούς για τη σοδειά. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι πρώτες δυο κατηγορίες (έως 50 κομμάτια στο κιλό), θα πληρωθούν φέτος ως και 20 λεπτά το κιλό ψηλότερα από πέρσι, δηλαδή θα φθάσουν άνετα τα 4 ευρώ το κιλό.

Βάσει του ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου από διάφορες περιοχές της χώρας (π.χ. Πελοπόννησος, Βόρεια Ελλάδα), η παραγωγή φέτος στο κάστανο θα είναι μειωμένη λόγω των άσχημων καιρικών συνθηκών την άνοιξη. Το θετικό, μας είπαν, αρκετοί παραγωγοί είναι πως λόγω της ξηρασίας, είναι περιρισμένα τα προβλήματα, τα μυκητολογικά.