Πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων πάντοτε η ζήτηση ανεβαίνει για το προϊόν.
Σε καλά επίπεδα-σε σύγκριση με άλλα είδη ξηρών καρπών-κυμαίνεται η ζήτηση στο φουντούκι που κερδίζει στρέμματα και εκτάσεις σταδιακά και στη χώρα μας. Αρκετοί είναι οι αγρότες που έβαλαν δοκιμαστικά το προϊόν και τώρα πάνε σε αύξηση στρεμμάτων και νέες φυτεύσεις.
Ο κ. Γιάννης Ασδεράκης καλλιεργεί 30 στρέμματα με φουντουκιές στη περιοχή της Νέας Αγχιάλου στη Μαγνησία, εκεί όπου δεν έχει αναπτυχθεί ιδιαίτερα η καλλιέργεια, ωστόσο γίνονται προσπάθειες, περισσότερο δοκιμαστικού χαρακτήρα από παραγωγούς. Όπως μας λέει ο κ. Ασδεράκης: «έχω βάλει ποικιλίες Ποντιακές, αλλά και Ελληνικές. Φέτος από τα 15 στρέμματα που είναι 10 ετών, πήρα παραγωγή περί τους 2,5 τόνους στο σύνολο. Στα 12 έτη αναμένω να είναι φουλ παραγωγικές. Στις φουντουκιές μόλις τα δέντρα φθάσουν στα 12 έτη, μπορεί να δώσουν έως και 2-2,5 τόνους το στρέμμα, μια καλή χρονιά. Εμάς εδώ μας έχει πάει πίσω και ο καιρός τα τελευταία χρόνια. Κατά τα άλλα, πρέπει να πω ότι οι φουντουκιές χρειάζεται να έχουν νερό. Εγώ ποτίζω με μπεκάκια και τα κτήματα είναι στο 1 χλμ. από τη θάλασσα, δηλαδή σε πεδινό κομμάτι. Ψεκασμούς κάνω 5 το χρόνο και ίσως ένα κλάδεμα ελαφρύ. Το εμπόριο αναζητά προϊόν και μπορείς ακόμα και να διαθέσεις το προϊόν από μόνος σου στο διαδίκτυο. Οι Έλληνες καταναλωτές δεν προτιμούν να αγοράζουν Τούρκικο προϊόν κι αυτό πρέπει να το εκμεταλλευθούμε. Φέτος οι τιμές παραγωγού ήταν στα 4 ευρώ το κιλό, το κόκκαλο και δεν συνέφερε να δώσεις ψίχα γιατί είναι και πολλά τα κόστη για το σπαστήρα. Το προϊόν πάντως το ψάχνει ο κόσμος και φεύγει εύκολα».
Ο κ. Αργύρης Πανταζής καλλιεργεί 10 στρέμματα με φουντούκια στην περιοχή της Τρίπολης στην Πελοπόννησο. Όπως λέει στον ΑγροΤύπο: «εδώ στην περιοχή μου, είμαι ο μόνος που καλλιεργώ φουντούκια και συγκεκριμένα, ποικιλίες παλιές, αλλά και νέες, Ποντιακές, Ιταλικές κ.λπ. Πιο παραγωγική έως τώρα φαίνεται η Giffoni που είναι Ιταλική, αλλά η απόδοση εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως το μικροκλίμα, η φροντίδα κ.λπ. Το φουντούκι χρειάζεται ιδιαίτερη φροντίδα όσον αφορά την αφαίρεση των παραφυάδων κάθε χρόνο. Συνολικά έχω 10 στρέμματα με δέντρα 25ετίας, πάνε πολύ καλά και σκοπεύω να κάνω επέκταση και να βάλω κι άλλα στρέμματα. Το κόστος το καλλιεργητικό ανά έτος το υπολογίζω σήμερα, μαζί με τα ποτίσματα στα 500 ευρώ το στρέμμα. Εμπορικά το προϊόν έχει ζήτηση και φεύγει εύκολα. Φέτος για το άσπαστο προϊόν η τιμή παραγωγού είναι γύρω στα 4 ευρώ το κιλό. Περισσότερο η αγορά ζητάει το στρογγυλό και γεμάτο φουντούκι».
Ο κ. Βασίλης Χριστοφορίδης καλλιεργεί κοντά στα 100 δέντρα φουντουκιάς, περισσότερο δοκιμαστικά, στην περιοχή της Βέροιας και όπως λέει στον ΑγροΤύπο: «είχα βάλει Ρωσικές (δέντρα) και Τούρκικες (θάμνοι) ποικιλίες, πιο πολύ σε πειραματικό επίπεδο. Στην περιοχή μας δεν υπάρχουν εκτάσεις με φουντούκια και έχει κυριαρχήσει το καρύδι, όπου μπήκαν πολλές εκτάσεις. Ως προϊόν, το φουντούκι έχει καλή ζήτηση και απορροφάται εύκολα. Φέτος το άσπαστο προϊόν πληρώθηκε γύρω στα 5 ευρώ ανά κιλό».
Τέλος, ο κ. Γιώργος Καράκελλες, ο οποίος καλλιεργεί στο χωριό Καλαμώνας (μια περιοχή μεταξύ Καβάλας και Δράμας) 100 στρέμματα με Ποντιακές ποικιλίες φουντουκιού, διαθέτοντας και υποπροϊόντα, όπως το βούτυρο από φουντούκι, σημειώνει μιλώντας στον ΑγροΤύπο, πως φέτος ήταν μια καλή χρονιά, με υψηλή ποιότητα. Ως προς τις αποδόσεις, όπως μας λέει έβγαλε 16 τόνους προϊόν, από τα 100 στρέμματα, εκ των οποίων όμως λίγα είναι φουλ παραγωγικά. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι χονδρέμποροι το ζητάνε με 8 ευρώ το κιλό, το σπασμένο, αλλά ο περισσότερος κόσμος δεν το δίνει και περιμένει να ανεβεί η τιμή, τουλάχιστον στα 9 ευρώ.

