Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Σημαντικές απώλειες στην παραγωγή αμυγδάλου, πάνω από 8 ευρώ η τιμή παραγωγού

10/09/2021 01:27 μμ
Μια από τις χειρότερες χρονιές αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί αμυγδάλου σε πολλές περιοχές της χώρας, πλην κάποιων εξαιρέσεων, λόγω της ακαρπίας των δέντρων από τους παγετούς.

Μια από τις χειρότερες χρονιές αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί αμυγδάλου σε πολλές περιοχές της χώρας, πλην κάποιων εξαιρέσεων, λόγω της ακαρπίας των δέντρων από τους παγετούς. Η αύξηση της τιμής είναι αξιοσημείωτη, με τις πρώτες πράξεις να ξεπερνούν τα 8 ευρώ το κιλό. 

Πιο συγκεκριμένα στη Θεσσαλία, οι παραθαλάσσιες περιοχές, όπως η Αγχίαλος, οι Μικροθήβες και ο Αλμυρός, δεν έχουν υποστεί ανεπανόρθωτη ζημιά από τους παγετούς ενώ στα Κανάλια, στο Σέσκλο και σε πιο ορεινές περιοχές η απώλεια είναι σχεδόν ολοκληρωτική. Σύμφωνα με τον κ. Μιχέα Κοσμά, που ασχολείται χρόνια με την παραγωγή και εμπορία αμυγδάλου στο Σέσκλο Βόλου, οι συγκομιδές φέτος θα διαρκέσουν πολύ λίγο καθώς δεν υπάρχει αμύγδαλο για να συγκομισθεί. «Από τόπο σε τόπο η παραγωγή διαφέρει, ωστόσο υπάρχει απώλεια 90%-95%. Η ζημιά είναι ανεξαρτήτου ποικιλίας. Πολλοί είναι οι παραγωγοί που δεν θα μαζέψουν αμύγδαλα καθώς το κόστος εργατικών είναι πολύ μεγαλύτερο. Εγώ έχω ξεκινήσει το μάζεμα επειδή διαθέτω μηχάνημα συγκομιδής αλλά η κατάσταση είναι πολύ απογοητευτική. Από τα 150 στρέμματα που διαθέτω, η συνολική φετινή παραγωγή είναι μόλις 300-400kg. Η ποιότητα δεν έχει επηρεαστεί. Η τιμή παραγωγού για την καθαρή ψίχα είναι 8,5 ευρώ το κιλό», συμπληρώνει ο κ. Μιχέας.

Ακόμα, ο κ. Γεροτόλιος Αχιλλέας, παραγωγός 24 στρεμμάτων αμυγδάλου στην περιοχή του Τυρνάβου κάνει λόγο για ολική ζημιά στο Συκούριο, τον Τυρνάβο και στην επαρχία της Ελασσόνας. «Στην περιοχή του Τυρνάβου, η οποία έχει έκταση 30.000 στρέμματα με αμυγδαλιές, η παραγωγή είναι ελάχιστη. Γενικά σε όλη την Λάρισα και την Μαγνησία με εξαίρεση κάποιες παραθαλάσσιες περιοχές δεν υπάρχει παραγωγή. Τα έξοδα παραγωγής είναι 300-400 ευρώ ανά στρέμμα και αφορούν 12 ψεκασμούς το έτος, ποτίσματα, λιπάνσεις και κλαδέματα. Η τιμή σε κόκκαλο φέτος είναι πάνω από 2,30-2,40 ευρώ το κιλό για τις ελληνικές ποικιλίες. Έχουν γίνει οι εκτιμήσεις από τον ΕΛΓΑ τον Αύγουστο και περιμένουμε αποζημιώσεις», καταλήγει ο κ. Γεροτόλιος. 

Ο κ. Κώστας Θάνος, παραγωγός στα Κανάλια Βόλου, επισημαίνει ότι «κάποιες περιοχές έχουν πλήρη καταστροφή και δεν έχουν λάβει καθόλου παραγωγή, ενώ σε άλλες, η παραγωγή έχει κιόλας συγκομισθεί. Φέτος το ελληνικό αμύγδαλο είναι λιγοστό. Οι κύριες ποικιλίες στην περιοχή είναι η Φυρανιά και η Τέξας όπου η παραγωγή είναι σχεδόν μηδενική ενώ για τις υπόλοιπες ποικιλίες στην καλύτερη των περιπτώσεων φτάνει το 20%-30% του αναμενόμενου όγκου. Η τιμή χονδρικής που ξεκινάει από τον παραγωγό, είναι 8 ευρώ το κιλό για την ποικιλία Τέξας και 8,5 ευρώ το κιλό για την ποικιλία Φυρανιά». 

Από την πλευρά του, ο κ. Βαζούρας Φίλιππος, ο οποίος ασχολείται τα τελευταία χρόνια με τη δενδρώδη καλλιέργεια στον Αλμυρό Βόλου, αναφέρει, «ο Αλμυρός είναι από τις περιοχές που δεν έχουν υποστεί σημαντικές ζημιές και οι νέες φυτεύσεις που διαθέτω δεν έχουν πληγεί. Παρόμοια είναι η κατάσταση στις Μικροθήβες και στην Αγχίαλο, όπου δεν υπήρχε μεγάλη καταστροφή και γίνονται συγκομιδές. Είναι πολύ νωρίς ακόμα να αναφερθούμε σε τιμές, ακούγεται ότι γίνονται πράξεις με περσινά αμύγδαλα, με τιμή παραγωγού 9 και 9,50 ευρώ το κιλό».

Στην περιοχή της Φθιώτιδας, όπου καλλιεργείται κατ’ εξοχήν κελυφωτό φιστίκι, τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί και οι εκτάσεις με αμύγδαλα. Σύμφωνα με τον κ. Καμάρα Δημήτρη, παραγωγό καρπών με κέλυφος και ιδιοκτήτη της εταιρείας Κτήμα Καμάρα στην Μάκρη Φθιώτιδας, η τιμή αυτήν την περίοδο για την αμυγδαλόψιχα είναι 9 ευρώ το κιλό και αφορά περσινά αποθέματα και νέες συγκομιδές. Η παραγωγή ωστόσο είναι σημαντικά μειωμένη όπως επισημαίνει και η κα. Κούτλη Χρυσάνθη, η οποία ασχολείται με τη βιολογική παραγωγή αμυγδάλου και άλλων προϊόντων. Χρησιμοποιεί τις ποικιλίες Φυρανιά και Τέξας και η μείωση είναι πάνω από 50%, ενώ οι συγκομιδές έχουν ήδη ολοκληρωθεί.

Τέλος, σύμφωνα με τον κ. Τζίμιτρα, γεωπόνο και παραγωγό αμυγδάλου και άλλων καρπών με κέλυφος στην περιοχή της Νέας Πέλλας, η συγκομιδή στον νομό Πέλλας έχει ξεκινήσει και αναμένεται να ολοκληρωθεί περίπου στις 15 Σεπτεμβρίου. «Οι ποσότητες είναι μικρές αλλά η ποιότητα των καρπών δεν έχει επηρεαστεί καθόλου και είναι εξαιρετική. Η ζήτηση όπως φαίνεται θα είναι πολύ μεγάλη καθώς όλη η Ελλάδα έχει υποστεί ζημιές και οι ποσότητες αμυγδάλου είναι πολύ λίγες. Είναι ακόμα πολύ νωρίς να μιλήσουμε για τιμές», καταλήγει ο κ. Τζίμιτρας.

Βασιλική Χατζηιερεμία
Σχετικά άρθρα
23/09/2021 12:56 μμ

Σε κάποιες περιοχές με πρώιμες ποικιλίες, η συγκομιδή έχει αρχίσει, χωρίς προβλήματα.

Στο νομό Φθιώτιδας, αλλά και στην Ελασσόνα συγκεντρώνεται πλέον ο μεγαλύτερος όγκος της παραγωγής στο καρύδι. Ακολουθούν περιοχές της Μακεδονίας, όπως οι Σέρρες, όπου οι εκτάσεις πληθαίνουν, γεγονός που σε μια πενταετία από σήμερα, θα φέρει και πολύ μεγαλύτερα τονάζ, από τα σημερινά.

Για φέτος, σύμφωνα με όσα ανέφερε στον ΑγροΤύπο ο κ. Ανδρέας Παπακωνσταντίνου, από την εταιρεία Βιογεκάτ, που εμπορεύεται μηχανήματα σε όλη τη χώρα, μειωμένη παραγωγή αναμένεται σε Φθιώτιδα, Θεσσαλία και στις ζώνες της Μακεδονίας, με εξαίρεση τις Σέρρες, όπου δεν καταγράφονται ζημιές. Η μείωση της παραγωγής για φέτος αναμένεται στο 40-50%, ενώ φόβοι για πρόσθετες απώλειες σε ποσότητα και ποιότητα υπάρχουν και λόγω καύσωνα, ιδίως στην Φθιώτιδα. Η συγκομιδή ξεκίνησε όσον αφορά μόνον στις πρώιμες ποικιλίες.

Τα ακριβά ναύλα ευνοούν το ντόπιο προϊόν

Η ζήτηση λόγω της άρσης των περιορισμών για τον covid έχει επανέλθει δυναμικά και μια τιμή γύρω στα 4 ευρώ το κιλό στην χονδρική για το κόκκαλο (άσπαστο) φαίνεται κάτι παραπάνω απο ορατή και εφικτή για τον παραγωγό. Η τιμή αυτή για πώληση από χέρι σε χέρι ή σε μαγαζιά με ξηρούς καρπούς, αυξάνει έτι περαιτέρω για τον παραγωγό. Το τοπίο σε σχέση με την τιμή δεν έχει ξακαθαρίσει ακόμα. Στην διαμόρφωση αυτής, μετά τις 15 Οκτωβρίου θα παίξει καθοριστικό ρόλο, η ποσότητα καρυδιών που θα εισαχθούν από χώρες, όπως η Μολδαβία, η Ουκρανία κ.λπ. σε ψίχα, όπως και η ποιότητα αυτών. Πληροφορίες αναφέρουν ότι έγινε μια εισαγωγή καρυδιού από Χιλή ήδη από χονδρέμπορους στην τιμή των 3-3,20 ευρώ το κιλό, όμως πλέον με τα ναύλα στα... ύψη, οι εισαγωγές είναι απαγορευτικές, γεγονός που θα ωφελήσει το ντόπιο προϊόν.

Μειωμένη 30% η παραγωγή στην Αριδαία, καλή η ποιότητα

Ο κ. Κώστας Γκόνος καλλιεργεί στους Νερόμυλους Αριδαίας Πέλλας 180 στρέμματα με καρυδιές διαφόρων ποικιλιών κι έχει αρχίσει σιγά-σιγά το μάζεμα και για φέτος, μια όψιμη γενικά χρονιά, λόγω της ζέστης και με κάμψη στην παραγωγή. Σύμφωνα με τον ίδιο, φέτος δεν υπήρχαν καθόλου προβλήματα από ασθένειες, βακτήρια ή το σκουλήκι και όλα αυτά είναι ελεγχόμενα με τις κατάλληλες όμως φροντίδες. Ο καύσωνας του Ιουλίου ωστόσο απέβη καταστροφικός για καρύδια πάνω στο δέντρο που ήταν εκτεθειμένα όλη μέρα στον ήλιο. Αυτά, προσθέτει ο κ. Γκόνος, υπέστησαν εγκαύματα και μετέπειτα ή και τώρα έπεσαν στο έδαφος, όντας μαυρισμένα και ακατάλληλα. Ο ίδιος εκτιμά πως η παραγωγή φέτος θα είναι μειωμένη σίγουρα 30% από πέρσι, όμως η ποιότητα είναι εξαιρετική.

Στα 11 ευρώ η ψίχα πεταλούδα

Ζήτηση μας λέει ο κ. Γκόνος ότι υπάρχει μεγάλη από παλιούς και νέους πελάτες, ενώ και οι τιμές ανεβαίνουν. Φέτος η ψίχα πεταλούδα (το μισό καρύδι δηλαδή χωρίς το κέλυφος) αντί για τα περσινά 10 ευρώ το κιλό, πιάνει ήδη 11 ευρώ, ενώ και όλες οι υπόλοιπες κατηγορίες στο σπασμένο καρύδι παίρνουν 1 ευρώ πάνω. Σημειωτέον ότι για να βγει η ψίχα, υπάρχουν εργατικά κόστη, για τον σπαστήρα, την ενέργεια, τις συσκευασίες κ.λπ.

Οι παραγωγοί ευελπιστούν για ακόμα μεγαλύτερη ζήτηση το επόμενο διάστημα, καθώς όσο κρυώνει ο καιρός, τόσο ο καταναλωτής ζητά προϊόντα όπως το καρύδι.

Τελευταία νέα
21/09/2021 02:37 μμ

Στη Μελιβοία δειλά-δειλά άρχισαν οι παραγωγοί την Τρίτη, να μαζεύουν τα πρώτα κάστανα, όπως και σε άλλες περιοχές, όπως η Κοζάνη.

Μείωση παραγωγής λόγω ξηρασίας και υψηλή εμπορική ζήτηση συνθέτουν φέτος το σκηνικό στο κάστανο. Οι παραγωγοί από την Τρίτη άρχισαν να μαζεύουν τα πρώτα κάστανα.

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Νίκος Τσιντσιράκος, παραγωγός από την περιοχή της Μελιβοίας, τα πρώτα κάστανα άρχισαν να πέφτουν στο έδαφος από την Τρίτη, με κάποιους, ελάχιστους είναι η αλήθεια, παραγωγούς, να εκκινούν τη συγκομιδή. Φέτος στην περιοχή τα χοντρά κάστανα αναμένονται λίγα λόγω των ασυνήθιστων καιρικών συνθηκών, όμως το καλό είναι πως ήδη οι έμποροι κάνουν κρούσεις στους αγρότες για το προϊόν. Όπως εκτιμά ο κ. Τσιντσιράκος τα χοντρά κάστανα (έως 35 κομμάτια το κιλό), αναμένεται φέτος να πιάσουν άνετα τα 4 ευρώ στον παραγωγό.

Ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Μελιβοίας Βαγγέλης Κρανιώτης λέει από την πλευρά του μιλώντας στον ΑγροΤύπο πως το μάζεμα θα αρχίζει πιο μαζικά σε λίγες ημέρες. Φέτος, προσθέτει ο πρόεδρος, θα είναι μια κανονική χρονιά στο κάστανο, αν και κανείς δεν μπορεί να παραβλέψει πως σε κτήματα που δεν είχαν επάρκεια νερού, τα χοντρά κάστανα, θα είναι μειωμένα ως προς τον αριθμό. Το θετικό είναι, εξηγεί ο κ. Κρανιώτης, ότι φέτος -σε αντίθεση με πέρσι- οι έμποροι άρχισαν να κάνουν νωρίς κρούσεις στους παραγωγούς για τη σοδειά. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι πρώτες δυο κατηγορίες (έως 50 κομμάτια στο κιλό), θα πληρωθούν φέτος ως και 20 λεπτά το κιλό ψηλότερα από πέρσι, δηλαδή θα φθάσουν άνετα τα 4 ευρώ το κιλό.

Βάσει του ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου από διάφορες περιοχές της χώρας (π.χ. Πελοπόννησος, Βόρεια Ελλάδα), η παραγωγή φέτος στο κάστανο θα είναι μειωμένη λόγω των άσχημων καιρικών συνθηκών την άνοιξη. Το θετικό, μας είπαν, αρκετοί παραγωγοί είναι πως λόγω της ξηρασίας, είναι περιρισμένα τα προβλήματα, τα μυκητολογικά.

21/09/2021 09:35 πμ

Η συλλογή του κελυφωτού φιστικιού ολοκληρώνεται σε μία εβδομάδα με τους παραγωγούς και εμπόρους να κάνουν λόγο για έλλειψη παραγωγής σε ποσοστό από 30%-70%. Στο επίπεδο των τιμών αντίστοιχα το προϊόν έχει ήδη φτάσει τα 9,50 ευρώ το κιλό.

Στον συνεταιρισμό Θεσσαλικό φιστίκι όπως μας ενημερώνει ο κ. Κουκουτσέλος Χρήστος, αντιπρόεδρος του συνεταιρισμού, καλλιεργούνται συνολικά 1.800 στρέμματα από 41 μέλη-αγρότες. Οι ποικιλίες είναι δύο, με την επικρατέστερη την Αιγίνης, όπου τώρα συγκομίζεται το δεύτερο χέρι ενώ ακολουθεί η ποικιλία Ποντίκης της οποίας ξεκίνησε η συγκομιδή του πρώτου χεριού και θα ολοκληρωθεί σε μία εβδομάδα. Η παραγωγή είναι πολύ μειωμένη όπως αναφέρει ο κ. Κουκουτσέλος. «Στον συνεταιρισμό πέρσι, που ήταν μία καλή χρονιά, παρήχθησαν 150 τόνοι και φέτος υπολογίζουμε συνολικά γύρω στους 50-60 τόνους φιστικιού. Η παρενιαυτοφορία, οι παγετοί και οι υψηλές θερμοκρασίες (οι οποίες έφτασαν τους 47 °C) δημιούργησαν προβλήματα στην ποσότητα και στο ειδικό βάρος του καρπού. Τα αρνητικά αποτελέσματα των παγετών κατά τη διάρκεια της ανθοφορίας, φαίνονται τώρα στους καρπούς της φιστικιάς πολλοί από τους οποίους είναι κούφιοι ενώ οι επιδράσεις του καύσωνα έχουν προκαλέσει μείωση του ειδικού βάρους του καρπού. Η ποιότητα ωστόσο είναι πολύ καλή. Τώρα μετά την συγκομιδή ακολουθούν εφαρμογές με χαλκούχα σκευάσματα για αποφυγή εισόδου μυκήτων (όπως είναι η Σεπτόρια) από τυχόν οπές που έχουν προκληθεί κατά την συγκομιδή και η εφαρμογή ψεκασμών για την καταπολέμηση της ψύλλας. Όσον αφορά τις τιμές στον συνεταιρισμό πουλάμε  καρπό με κέλυφος αφού πρώτα διαχωρίσουμε τα εμπορεύσιμα από τα μη εμπορεύσιμα φιστίκια. Όλη η παραγωγή εξάγεται στην Ιταλία και στην Σουηδία. Η τιμή τώρα είναι στα 9,5 με 10 ευρώ το κιλό και οφείλεται βέβαια στην μικρή παραγωγή. Οι περσινές τιμές αντίστοιχα όπου υπήρχε μεγάλη παραγωγή, ήταν πολύ χαμηλότερες. Υπήρχε ενδιαφέρον για νέες φυτεύσεις αλλά τον τελευταίο χρόνο έχει μειωθεί. Ο πρωταρχικός λόγος είναι ότι τα δέντρα γίνονται πλήρως παραγωγικά μετά το δέκατο έτος. Επίσης τα έξοδα είναι αρκετά αυξημένα για τα εργατικά ιδίως όταν συμπεριλαμβάνεται και η αγορά μηχανημάτων συγκομιδής».

Η Ελλάδα έχει μεγάλη εξαγωγική δραστηριότητα στην εμπορία του κελυφωτού φιστικιού εξαιτίας της άριστης ποιότητά του. Πιο συγκεκριμένα σύμφωνα με τα στατιστικά των εξαγωγικών φορέων της χώρας, το 2020 η Ιταλία εισήγαγε από την Ελλάδα περίπου 351 τόνους φιστικιού, η Ισπανία εισήγαγε 233 τόνους και η Βουλγαρία περίπου 86 τόνους.

Παράλληλα ο κ. Δημήτρης Καμάρας από την Μάκρη Φθιώτιδας, ασχολείται με την παραγωγή και την εμπορία κελυφωτού φιστικιού Φθιώτιδας. Όπως μας ενημερώνει «η συγκομιδή του φιστικιού Φθιώτιδας έχει ολοκληρωθεί στην περιοχή και είναι μειωμένη κατά 70%. Τώρα συγκομίζονται και τα φιστίκια της ποικιλίας Ποντίκης. Η παραγωγή πωλείται σε Ελλάδα και εξωτερικό με κέλυφος ή ψίχα ανάλογα με την χρήση για την οποία προορίζεται. Οι τιμές παραγωγού αυτήν την περίοδο είναι λίγο στον αέρα, δεν έχουν γίνει σοβαρές πράξεις και είναι γύρω στα 9 ευρώ».

Τέλος, ο κ. Γιάννης Δημόπουλος γεωπόνος του συνεταιρισμού «Κελυφωτό Φιστλικι Μώλου» στη Φθιώτιδα, μας δίνει χρήσιμες πληροφορίες για τη δενδρώδης καλλιέργεια και την εξέλιξη της φετινής παραγωγής. «Στην περιοχή καλλιεργούνται δύο ποικιλίες, η Νυχάτη και η Ποντίκης. Τα πιο παραγωγικά δέντρα λόγω μεγαλύτερης ηλικίας, είναι τα Νυχάτης. Η ποικιλία Ποντίκης έχει δοκιμαστεί τα τελευταία χρόνια και τα μεγαλύτερης ηλικίας δέντρα στον συνεταιρισμό είναι τώρα 10 ετών. Αυτήν την περίοδο είμαστε στο τέλος των συγκομιδών καθώς ολοκληρώνεται το δεύτερο χέρι. Τρίτο χέρι γίνεται σε σπάνιες περιπτώσεις όταν η παραγωγή είναι πολύ καλή και ο καιρός ευνοϊκός. Η ποικιλία Ποντίκης φαίνεται να είναι πιο παραγωγική καθώς αποδίδει μεγαλύτερο τονάζ. Τα κύρια χαρακτηριστικά καρπού είναι ότι είναι πιο στρόγγυλος, με πιο σκληρό κέλυφος (χαρακτηριστικό ανεπιθύμητο). Στα θετικά της υπόθεσης είναι ότι τα δέντρα γίνονται παραγωγικά ήδη από το πέμπτο έτος και δεν προσβάλλονται από την ψύλλα. Η συγκομιδή είναι μία πολυέξοδη διαδικασία καθώς τα εργατικά είναι πολλά. Πολλοί είναι εκείνοι που προτιμούν τη μηχανική συγκομιδή. Η χρονιά φέτος είναι δύσκολη και αναμένεται μείωση περίπου κατά 30%-40% της περσινής. Αυτό οφείλεται κατά κύριο λόγο στους παγετούς. Η περσινή παραγωγή η οποία ήταν πολύ καλή ξεπέρασε τους 200 τόνους. Μυκητολογικές ασθένειες δεν υπήρχαν φέτος. Μεγάλο πρόβλημα υπάρχει βέβαια με το έντομο ψύλλα και σε παραγωγούς με έντονες προσβολές προτείνουμε την περίοδο μετά την συγκομιδή να συνεχίσουν τους ψεκασμούς. Το έντομο ευρύτομο εμφανίζεται την άνοιξη μέχρι να σκληρύνει το κέλυφος του καρπού αλλά το αντιμετωπίζουμε επιτυχώς με εναλλαγή εντομοκτόνων. Αναφορικά με την εμπορία κάνουμε τη διαλογή και τα πουλάμε ψημένα και ωμά σε Ελλάδα και εξωτερικό. Για τιμές ακόμα δεν γνωρίζω, περιμένουμε πρώτα να κλείσει η παραλαβή και να γίνει η διαλογή. Δίνουμε κάθε χρόνο στην Ιταλία και στην Αγγλία όπου έχουμε καλές συνεργασίες και έπειτα δίνουμε και σε άλλες χώρες όπως στην Ισπανία, στην Κύπρο, στα Βαλκάνια κ.α.».

14/09/2021 11:03 πμ

Τα ακριβά μεταφορικά καθιστούν απαγορευτικές τις εισαγωγές, από χώρες όπως οι ΗΠΑ για παράδειγμα.

«Με αυτό το κρίσιμο δεδομένο για φέτος», όπως αναφέρει ο έμπειρος παραγωγός από το Μώλο Φθιώτιδος, κ. Γιάννης Χονδρόπουλος, «αλλά και με την έντονη ζήτηση, αν οι αγρότες μπορέσουμε να κρατηθούμε, τότε ευελπιστώ πως η τιμή θα ανεβεί κι άλλο το επόμενο διάστημα. Για την ώρα, πάντως, από την περιοχή μου (Μώλος και πέριξ αυτού) κι από ό,τι δείχνουν μέχρι στιγμής τα πράγματα, η τιμή των 8,40 ευρώ το κιλό στο ανοιχτό, εδραιώνεται κι αυτό είναι ασφαλώς θετικό βήμα στη φετινή παραγωγή, δεδομένου ότι το δίνει ένας Έλληνας και ένας Ιταλός. Αυτό για μένα λέει πολλά. Αν μπορέσουμε και κρατηθούμε λίγο ακόμα, θα πιάσουμε και τα 8,80 ευρώ. Ήδη, τώρα, δίνονται κάποιες μικρο-ποσότητες απο μικρο-παραγωγούς, στην τιμή αυτή (500-1.000 κγ.). Έχουμε δρόμο μπροστά μας. Η μάχη τώρα αρχίζει». Σύμφωνα με τον κ. Χονδρόπουλο, που ετοιμάζεται να ξεκινήσει την συγκομιδή, η παραγωγή είναι φέτος, εξαιρετικά χαμηλή.

Ο κ. Γιώργος Σαμπάνης καλλιεργεί πάνω από 300 στρέμματα με κελυφωτό φιστίκι στον Αυλώνα Αττικής και όπως μας λέει, η συγκομιδή προχωρά, αλλά τα κιλά φέτος δεν είναι αρκετά, είναι πολλά κούφια τα φιστίκια και η μείωση παραγωγής αγγίζει το 50%, συνολικά από πέρσι. Σύμφωνα με τον κ. Σαμπάνη, οι τιμές για το ανοιχτό παίζουν σήμερα στα 8 με 8,5 ευρώ το κιλό και στα 6-7 στο κλειστό. Τα συγκομιζόμενα φιστίκια έχουν καλή ποιότητα, είναι απαλλαγμένα από μύκητες κ.λπ. κι έχουν, σύμφωνα με τον ίδιο, εξαιρετική εμφάνιση.

Μέχρι δυο λεπτά ανά δέντρο η συγκομιδή

Ο κ. Σαμπάνης μαζεύει την παραγωγή του με δονητικό μηχάνημα κι όπως μας λέει απαιτούνται μόλις 1,5 με 2 λεπτά για κάθε δέντρο. Φέτος θα περάσει δύο ή και τρία χέρια τις φιστικιές του και υπολογίζει να ολοκληρώσει το μάζεμα σε ένα μόλις μήνα, μιας και μιλάμε για μια πολλή μεγάλη εκμετάλλευση για Ελληνικά δεδομένα.

02/09/2021 11:45 πμ

Υψηλότερες από πέρσι οι τιμές του προϊόντος, επένδυση στην τυποποίηση και στην... αυτοδιάθεση, ενώ το εμπορικό ενδιαφέρον είναι υπαρκτό.

Πριν... μαζευτεί από το δέντρο φεύγει φέτος το λιγοστό, ντόπιο φουντούκι, που καλλιεργείται ως επί το πλείστον σε περιοχές της βόρειας Ελλάδας. Ο Γιώργος Καράκελλες καλλιεργεί στο χωριό Καλαμώνας (μια περιοχή μεταξύ Καβάλας και Δράμας) 85 στρέμματα με ποντιακές ποικιλίες φουντουκιάς.

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο πρόσφατα μεγάλωσε κατά 60 στρέμματα την εκμετάλλευσή του, καθώς το ενδιαφέρον για το προϊόν του είναι μεγάλο και υπάρχει ζήτηση από όλη την Ελλάδα, ενώ σκοπεύει να βάλει ακόμα 10 στρέμματα με φουντουκιές, έχοντας έτσι τη μεγαλύτερη παραγωγική εκμετάλλευση στην Ελλάδα. Η συγκομιδή πρόκειται να ξεκινήσει σε λίγες ημέρες στο χωριό αυτό κι όπως μας λέει ο κ. Καράκελλες, αναμένονται φέτος καλές αποδόσεις και υψηλότερες τιμές, δεδομένων των συνθηκών του εμπορίου στην Τουρκία και στην Ιταλία.

Σύμφωνα με τον κ. Καράκελλε που προτιμά να διαθέτει μόνος του την παραγωγή του, έχοντας σταθερή πελατεία, έχουν ήδη κάνει την εμφάνισή τους και έμποροι στην περιοχή, με σκοπό να καπαρώσουν τις σοδειές. «Εμείς φέτος θα μαζέψουμε περί τους 8 τόνους περίπου και θα προτιμήσουμε να διαθέσουμε μόνοι μας το προϊόν κι όχι μέσω χονδρέμπορα. Στο εμπόριο η τιμή για το προϊόν με κέλυφος είναι κοντά στα 4 ευρώ φέτος, όμως επειδή το διαθέτουμε μόνοι μας, πιάνουμε έως 9 ευρώ το κιλό. Το ενδιαφέρον είναι μεγάλο και μας προσεγγίζουν συνεχώς πελάτες», υπογραμμίζει ο ίδιος.

Μέχρι τώρα, όπως μας λέει ο κ. Καράκελλες οι αποδόσεις κυμαίνονται στα 200 κιλά το στρέμμα, όμως μόλις τα δέντρα αναπτυχθούν, θα δίνουν έως και 350 κιλά. Σύμφωνα με τον ίδιο, η καλλιέργεια πάει πολύ καλά φέτος, δεν υπάρχουν προβλήματα από ασθένειες, μύκητες κ.λπ., ενώ ο ίδιος έκανε φέτος, όπως μας είπε τρεις εφαρμογές με λίπασμα και χρειάστηκε και πότισμα με μπεκ, τουλάχιστον έξι φορές. Τέλος, όπως μας εξήγησε ο κ. Καράκελλες, η συγκομιδή γίνεται με τίναγμα του δέντρου και μετά με ειδικά μηχανήματα, δηλαδή είναι μηχανική έως έναν βαθμό.

Καλλιέργειες φουντουκιάς υπάρχουν και σε άλλες περιοχές της χώρας, ενώ νέες φυτεύονται επίσης. Νέα κτήματα με φουντουκιά, υπάρχουν, σύμφωνα με το ρεπορτάζ μας, σε Ξάνθη, Γρεβενά, Κατερίνη, Ημαθία, αλλά και σποραδικά και πιο νότια.

Μεγάλη ζήτηση για το προϊόν, όχι όμως και τόση για νέα δενδρύλλια

Ο κ. Θωμάς Δραγουμάνος έχει φυτώριο στο σιδηροδρομικό σταθμό Νάουσας Ημαθίας και εμπορεύεται δενδρύλλια φουντουκιάς.

Όπως όμως λέει στον ΑγροΤύπο, παρά τη δυναμική του τελικού προϊόντος στις αγορές, αλλά και τη ζήτηση, εντούτοις, οι φυτεύσεις δεν προχωρούν με γοργό ρυθμό στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τον ίδιο, νέα κτήματα υπάρχουν σε περιοχές της ορεινής Πέλλας, στην Πιερία και στην Δράμα, όμως επειδή ακόμα τα δέντρα δεν είναι φουλ παραγωγικά καθότι δεν έχουν συμπληρώσει πενταετία, δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία για τις αποδόσεις.

01/09/2021 11:37 πμ

Συνεχίζεται σε τοπ ρυθμούς η συγκομιδή κελυφωτού φιστικιού. Μικρότερη από τις αρχικές εκτιμήσεις φαίνεται ότι θα είναι η παραγωγή στην χώρα. Στά ήδη υπάρχοντα προβλήματα είχαμε και πρόσφατα μια ανεμοθύελλα στην περιοχή της Μάκρης που έριξε τον καρπό που δεν είχαν προλάβει να συγκομίσουν οι παραγωγοί από τα δέντρα.

Η διεθνής παραγωγή φιστικιών φαίνεται να είναι μειωμένη και η ζήτηση σε καλά επίπεδα. Αυτό αναμένεται να έχει φέτος να δούμε τιμές παραγωγού που να κυμανθούν πάνω από 9 ευρώ το κιλό. Την αγορά στην χώρα μας πάντως αναμένεται να τη διαμορφώσουν οι Ιταλοί έμποροι.

Ο κ. Μάκης Μπούργος, από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Φιστικοπαραγωγών Μάκρης Φθιώτιδας, δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι «αυτή την εποχή είμαστε στα μέσα της συγκομιδής σε όλη την χώρα. Υπάρχει πρόβλημα με έλλειψη εργατών γης λόγω των μέτρων της πανδημίας. Οι εργάτες από Αλβανία δεν έρχονται όπως στο παρελθόν γιατί θεωρούν τη διαδικασία των τέστ δύσκολη και με μεγάλη γραφειοκρατία.

Η φετινή παραγωγή φιστικιών φαίνεται ότι είναι μικρότερη από τις αρχικές προβλέψεις. Εκτιμώ ότι ανέρχεται στην χώρα μας σε 2 έως 3 χιλιάδες τόνους, πολύ μειωμένη σε σχέση με πέρσι (ήταν πάνω από 10 χιλιάδες).

Στην περιοχή έκαναν την εμφάνισή τους οι πρώτοι έμποροι από το εξωτερικό. Δείχνουν μια πρόθεση να πληρώσουν με καλή τιμή. Σε αυτό βοηθά ότι φέτος δεν έχουν μεγάλη παραγωγή σε Τουρκία και Ιράν με αποτέλεσμα να αυξήσουν τις τιμές των φιστικιών. Εκτιμώ ότι οι τιμές παραγωγού θα κυμανθούν στα επίπεδα του 2019 που έφτασαν στα 10 ευρώ το κιλό.

Ο κ. Γιάννης Δημόπουλος, γεωπόνος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Κελυφωτό Φιστίκι Μώλου Θερμοπύλες, «φέτος έχουμε μια μειωμένη πολύ σε σχέση με πέρσι παραγωγή στο κελυφωτό φιστίκι. Ωστόσο οι καιρικές συνθήκες έφεραν μια πολύ καλή ποιότητα. Ο καιρός βοήθησε και δεν είχαμε μυκητολογικά προβλήματα. Κάποια ξηρικά χωράφια είχαν πρόβλημα από την έλλειψη νερού, ενώ σε κάποιες ορεινές περιοχές παρατηρήθηκαν εγκαύματα πάνω στους καρπούς λόγω των υψηλών θερμοκρασιών.

Όσον αφορά τις τιμές παραγωγού ελπίζουμε να φτάσουν στα προπέρσινα επίπεδα, που ο συνεταιρισμός έδωσε πάνω από 9 ευρώ το κιλό. Φέτος είναι μια όψιμη χρονιά και στην περιοχή η συγκομιδή ξεκίνησε από 20 Αυγούστου. Αναμένεται για τις 15 επόμενες ημέρες να συνεχιστεί η συγκομιδή με τοπ ρυθμούς. Αυτές τις ημέρες ξεκίνησαν οι παραδόσεις φιστικιών στον συνεταιρισμό από τα μέλη μας που καλλιεργούν περίπου 1.200 στρέμματα. Πάντως υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον στην περιοχή για νέες φυτεύσεις. Ένα νέο δέντρο έχει μια καλή παραγωγή μετά από 8 χρόνια». 

Ο κ. Θωμάς Μενιδιάτης, γεωπόνος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Μεγάρων, «αυτές τις ημέρες ξεκίνησε με δυνατούς ρυθμούς η συγκομιδή κελυφωτού φιστικιού στην περιοχή από τους παραγωγούς. Φέτος είναι μια χρονιά μειωμένης παραγωγής. Επίσης έχουμε μια οψίμιση της παραγωγής κατά 7 έως 8 ημέρες. Κατά το επόμενο δεκαήμερο θα έχουμε μια καλύτερη εικόνα της αγοράς και θα φανεί το ενδιαφέρον των εμπόρων». 

Ο κ. Δημήτρης Καμάρας, παραγωγός και ιδιοκτήτης της επιχείρησης «ΞΗΡΟΙ ΚΑΡΠΟΙ ΚΑΜΑΡΑΣ» από την Μάκρη Φθιώτιδας, που κάνει εμπορία και εξαγωγή, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «πέρσι αν και είχαμε τα μέτρα της πανδημίας η εμπορία στο κελυφωτό φιστίκι είχε καλή πορεία. Τα προβλήματα στην τιμή δημιουργήθηκαν γιατί είχαμε μια παγκόσμια υπερπαραγωγή.

Φέτος λόγω της μειωμένης παραγωγής σε όλες τις χώρες αναμένεται να υπάρξει μια αύξηση της τιμής. Στην χώρα μας η μείωση της παραγωγής εκτιμώ ότι οφείλεται στις παγωνιές του Απριλίου και στις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού. Επίσης, προχθές Δευτέρα (30/8), είχαμε μια ισχυρή ανεμοθύελλα στην περιοχή που αν και είχε διάρκεια λίγων λεπτών ήταν αρκετή να ρίξει στο έδαφος πολλά φιστίκια που οι παραγωγοί δεν πρόλαβαν να συγκομίσουν στο πρώτο χέρι».     

27/08/2021 12:23 μμ

Μέτρια είναι η χρονιά από άποψη παραγωγής καθώς εκτιμάται καταστροφή λόγω του παγετού γύρω στο 30%. Καταστροφικό όμως είναι και το χαλάζι που έπεσε πριν λίγες ημέρες για κάποιες περιοχές της Ελασσόνας. 

Η περιοχή της Ελασσόνας έχει αναδειχθεί ως ένα από τα μεγαλύτερα παραγωγικά κέντρα ελληνικού καρυδιού. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου, όλο και περισσότεροι παραγωγοί επενδύουν σε δέντρα καρπών με κέλυφος καθώς είναι καλλιέργειες που αποφέρουν ικανοποιητικό εισόδημα. Ωστόσο φέτος αναμένονται απώλειες με το τελευταίο πλήγμα να οφείλεται στο χαλάζι που έριξε πριν από λίγες μέρες.

Την κατάσταση περιγράφει ο κ. Βάιος Λιανός, παραγωγός 30 στρεμμάτων καρυδιών στη Μαγούλα Ελασσόνας. «Ο παγετός του Απριλίου προκάλεσε απώλεια παραγωγής. Επίσης, πριν από λίγες ημέρες έπεσε χαλάζι το οποίο επέφερε ζημιές στους παλιούς δήμους Σαρανταπόρου και Ολύμπου, μέσα στην Ελασσόνα και σε άλλες κοντινές περιοχές ενώ το χωριό μου δεν επηρεάστηκε καθόλου. Οι γεωπόνοι του ΕΛΓΑ δεν έχουν εμφανισθεί ακόμα για εκτιμήσεις από τους παγετούς και τους περιμένουμε από τις 9 Απριλίου. Η συγκομιδή ξεκινάει από αρχές Οκτωβρίου και αυτήν την περίοδο μέχρι και τέλη Σεπτεμβρίου συνεχίζονται τα ποτίσματα. Από τον Απρίλιο μέχρι τέλη Ιουνίου ολοκληρώθηκε η περίοδος των ψεκασμών για βακτήρια, και μύκητες όπως είναι η ανθράκωση. Φέτος εξαιτίας των καιρικών συνθηκών είχαμε αυξημένες προσβολές της μυκητολογικής ασθένειας».

Ο κ. Κιάτος Γιώργος, γεωπόνος στην περιοχή της Ελασσόνας σχολιάζει επίσης την φετινή χρονιά από άποψη παραγωγής. «Στην περιοχή γίνονται κάθε χρόνο νέες φυτεύσεις δενδρυλλίων και υπάρχει σημαντική στρεμματική αύξηση. Υπολογίζω ότι πλέον τα στρέμματα έχουν φτάσει γύρω στις 30.000. Η δημοφιλέστερη ποικιλία στην αγορά την οποία επιλέγει και η πλειοψηφία των παραγωγών είναι η Chandler. Οι καρυδιές όπως και όλα τα δέντρα επηρεάστηκαν από τους ανοιξιάτικους παγετούς και αναμένεται μειωμένη παραγωγή η οποία όμως δεν είναι εύκολο να προσδιοριστεί καθώς εξαρτάται από τις ζώνες παραγωγής. Πολύ μεγάλη ζημιά δημιουργήθηκε από το ισχυρό χαλάζι που έριξε την προηγούμενη εβδομάδα. Χάθηκε η παραγωγή πολλών δέντρων, τα δέντρα έμειναν χωρίς καρπούς. Τώρα με τις ζέστες υπάρχει ένα πρόβλημα για τους παραγωγούς που δεν έχουν προβεί στην χορήγηση αντηλιακών σκευασμάτων. Όσον αφορά τη φυτοπροστασία, δεν υπήρχαν εξάρσεις εντόμων, βακτηριώσεων και μυκητολογικών ασθενειών και οι παραγωγοί που πραγματοποίησαν επιμελώς τους ψεκασμούς δεν είχα προβλήματα. Ένας από τους πιο επιζήμιους εχθρούς για τον καρπό του καρυδιού είναι η καρπόκαψα η οποία έχει 8 γενεές τον χρόνο και πρέπει να παρακολουθείται καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Ωστόσο αυτήν την περίοδο δεν επηρεάζει καθόλου τον καρπό. Η εμφάνισή της γενικότερα δεν μας απασχόλησε φέτος. Ο καρπός του καρυδιού τώρα απέχει 20 ημέρες από την ωρίμανση και οι συγκομιδές θα ξεκινήσουν τέλη του Σεπτεμβρίου». 

Ο κ. Aντώνης Τζήκας, παραγωγός με 25 στρέμματα καρυδιών στην περιοχή του Ολύμπου επιβεβαιώνει την απώλεια παραγωγής λόγω του χαλαζιού αν και όπως λέει κατά τα άλλα δεν υπήρχαν εξάρσεις ασθενειών και αναμένεται καλή παραγωγή. 

Τέλος, ο κ. Κωνσταντίνος Γκόνος ασχολείται χρόνια με την παραγωγή καρυδιού σε μία έκταση 170 στρεμμάτων στους Νερόμυλους Πέλλας. Οι ποικιλίες που χρησιμοποιεί είναι η Chandler, η Franquette και η Ser. Όπως μας εξηγεί «η φετινή χρονιά είναι συγκριτικά χειρότερη παραγωγικά από την περσινή. Καταστροφή καρπών προκλήθηκε από τον παγετό στις 9 Απριλίου και από τον καύσωνα κατά τη διάρκεια του Ιουλίου. Παρατηρήθηκαν εγκαύματα πάνω στους καρπούς οι οποίοι τώρα πέφτουν. Επίσης, το χαλάζι που έπεσε στην περιοχή ήταν μικρής έντασης και δεν είχαμε σημαντικές απώλειες. Ελπίζουμε σε μεγαλύτερα μεγέθη καρπών και καλύτερες τιμές για να μετριαστεί η ζημιά. Τα πάγια έξοδα είναι πολλά και καλύπτουν το 1/3 με 1/4 του τζίρου. Εγώ έχω μειώσει σε μεγάλο βαθμό τα έξοδα γιατί κάνω μηχανική συγκομιδή με δονητικό μηχάνημα και συλλεκτική μηχανή. Τα εργατικά για την συγκομιδή έχουν μεγάλο κόστος. Επίσης ο κ. Γκόνος διαθέτει διαλογέα μεγέθους και σπαστήρα για την επεξεργασία των καρυδιών και με αυτόν τον τρόπο έχει προχωρήσει και στην εμπορία του τελικού προϊόντος.

23/08/2021 03:00 μμ

Έντονη η ζήτηση από την εγχώρια αγορά, αλλά και από το εξωτερικό και ιδίως την Ιταλία.

Ο κ. Βαγγέλης Κρανιώτης είναι πρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Μελιβοίας. Όπως ανέφερε στον ΑγροΤύπο: «ο κύριος όγκος της παραγωγής, που φέτος οψίμισε, αναμένεται μετά την 1η Οκτώβρη. Ως όγκος δεν μπορούμε να μιλάμε για αύξηση, παρά το γεγονός ότι δίνουν παραγωγή και τα νέα δέντρα, για τον απλό λόγο ότι κάποια βγαίνουν εκτός από τη μελάνωση. Προβλήματα αντιμετωπίζουμε και από την σφήκα, αλλά γίνονται προσπάθειες με διάφορα προγράμματα, ώστε να βρεθούν λύσεις. Κατά τα άλλα, εκτιμώ, πως δεν υπάρχουν ιδιαίτερες επιπτώσεις από τον καύσωνα, γιατί η ψίχα του κάστανου σχηματίζεται μετά τις 10 Αυγούστου, οπότε και οι καύσωνες είχαν αρχίσει να πέφτουν ως προς την έντασή τους. Στα άνυδρα κομμάτια βέβαια, σίγουρα, θα έχουμε φαινόμενα αυξημένης μικροκαρπίας. Όσον αφορά το εμπόριο, υπάρχουν ήδη προτάσεις, από εξωτερικό και εσωτερικό, καταγράφονται και ελπίζουμε τουλάχιστον να έχουμε τις περσινές τιμές, που ανάλογα και τα μεγέθη, κυμάνθηκαν στα 3,60 με 4 ευρώ το κιλό». Σημειωτέον ότι ο Συνεταιρισμός Μελιβοίας πραγματοποιεί επένδυση στην τυποποίηση κάστανου, με συσκευαστήριο και ψυκτικούς θαλάμους, ώστε να έχει μεγαλύτερη ευελιξία στην εξαγωγή του προϊόντος.

Ο κ. Νίκος Τσιντσιράκος, παραγωγός κάστανου από την Μελιβοία τόνισε μιλώντας στον ΑγροΤύπο πως: «η παραγωγή κάστανου φέτος στην περιοχή μας έχει οψιμίσει. Πέρσι ξεκινήσαμε να μαζεύουμε στις 16 με 17 Σεπτεμβρίου, αλλά φέτος πάμε για τέλη του Σεπτεμβρίου την εκκίνηση. Ο καύσωνας δεν άφησε ανεπηρέαστα τα δέντρα μας. Εκτιμώ πως τα πιο χοντρά κάστανα κάτω από 40 κομμάτια στο κιλό, θα είναι φέτος σε μεγάλη έλλειψη. Αυτά πέρσι πληρώθηκαν στον παραγωγό από τους εμπόρους έως και 3,8 με 4 ευρώ το κιλό. Φέτος μπορεί να πάμε και ψηλότερα, αφού η ζήτηση είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα. Προβλήματα άλλα δεν αντιμετωπίζουμε ιδιαίτερα στην καλλιέργεια».

Δεκαετίες... μπροστά από την Ελλάδα οι Ιταλοί

Το όρος Πάικο βρίσκεται στην Κεντρική Μακεδονία, στα σύνορα των νομών Πέλλας και Κιλκίς. Κάθε χρόνο, οι περιοχές αυτές δίνουν μια παραγωγή της τάξης των 1.500 τόνων κάστανο περίπου, λέει μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο κ. Γιώργος Δόιος, που διαθέτει εταιρεία εμπορίας του προϊόντος. Σύμφωνα με τον κ. Δόιο, η συγκομιδή στην περιοχή θα αρχίσει προς τα τέλη του μήνα, αλλά είναι πολύ νωρίς για οποιαδήποτε πρόγνωση, όσον αφορά στις τιμές. Ο κ. Δόιος πραγματοποιεί εξαγωγές και στη Γερμανία, αλλά όπως μας ανέφερε η Ιταλία είναι πολλά χρόνια μπροστά, όσον αφορά στην επεξεργασία του προϊόντος, καθώς λανσάρει συνεχώς νέα προϊόντα στην αγορά, όπως αλεύρι, μπύρα, μακαρόνια κ.λπ. με αποτέλεσμα να καταναλώνεται το προϊόν όλο το χρόνο και όχι εποχικά, όπως στην Ελλάδα.

23/08/2021 12:28 μμ

Με ποτίσματα οι αγρότες προσπαθούν να συνεφέρουν τα φιστίκια, που εμφανίζουν τεράστια ανομοιομορφία στην ωρίμανση.

Με καθυστέρηση και... δυσχέρειες φαίνεται πως προχωρά η συγκομιδή στο κελυφωτό φιστίκι, καθώς όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου, επικρατεί μεγάλη ανομοιομορφία στην ωρίμανση του καρπού, γεγονός, που με βάση την πρότερη εμπειρία παραγωγών και γεωπόνων, θεωρείται βέβαιο πως θα οδηγήσει σε πρόσθετη μείωση της παραγωγής.

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο, ο κ. Ανδρέας Παπακωνσταντίνου, από την εταιρεία ΒΙΟΓΕΚΑΤ, που έχει άριστη γνώση της καλλιέργειας, αλλά και της αγοράς γενικότερα «στην περιοχή της Μάκρης η συγκομιδή έχει ξεκινήσει, στα Μέγαρα ξεκινά πιο μαζικά εντός της εβδομάδος, στην Θεσσαλία πάει για πιο μετά, ενώ το ερχόμενο Σάββατο εκτιμώ πως όλοι θα έχουν ξεκινήσει το μάζεμα. Το κακό βέβαια είναι ότι έως τώρα παρατηρείται μεγάλη ανομοιομορφία ως προς την ωρίμανση της ηρτημένης εσοδείας. Αυτό, πιστεύω, θέτει σε μεγάλο κίνδυνο την παραγωγή κελυφωτού φιστικιού και ειδικά τα δεύτερα χέρια, που υπάρχει περίπτωση και με βάση την πρότερη εμπειρία μας, να χάθουν, καθώς σε τέτοιες περιπτώσεις ο καρπός προσβάλλεται από καμαροσπόριο (βοτρυοσφαίρια). Παράλληλα, σε πολλά δέντρα τα φιστίκια φαίνονται ώριμα κι έχουν κοκκινίσει, αλλά δεν πέφτουν από το δέντρο. Οι παραγωγοί προσπαθούν βέβαια να συνεφέρουν τις καλλιέργειες με συνεχή ποτίσματα αυτή την περίοδο. Με τα δεδομένα αυτά, εκτιμώ πως η μείωση εν τέλει της παραγωγής κελυφωτού φιστικιού, θα είναι ακόμα μεγαλύτερη, από όση υπολογίζαμε πριν από 10-15 ημέρες. Έτσι θα ενταθεί και ο ανταγωνισμός των εμπόρων για τη φετινή παραγωγή, κάτι που θα αυξήσει τις τιμές».

Ο κ. Γιώργος Θυμιογιάννης που καλλιεργεί 330 στρέμματα κελυφωτού φιστικιού στο χωριό Στίρφακα Φθιώτιδας, κοντά στο Λιανοκλάδι, εμφανίζεται περισσότερο αισιόδοξος. Όπως λέει μιλώντας στον ΑγροΤύπο, «γενικά δεν έχει ξεκινήσει μαζικά η συγκομιδή στην περιοχή μας, όμως προσωπικά, δεν αντιμετωπίζω κάποιο πρόβλημα και στην κυριολεξία δεν τα προλαβαίνω. Επίσης έχω κάνει τις φυτεύσεις με τέτοιο τρόπο, ώστε να έχω παραγωγή κάθε χρόνο και να μην έχω μεγάλες διακυμάνσεις λόγω της παρενιαυτοφορίας. Εμπορικά, σίγουρα, υπάρχει ενδιαφέρον ήδη».

Σημειωτέον ότι η παραγωγή κελυφωτού φιστικιού φέτος αναμένεται σημαντικά μειωμένη σε όλες τις παραγωγικές ζώνες (Στερεά Ελλάδα, Αττική, Θεσσαλία κ.λπ.).

19/08/2021 10:07 πμ

H παραγωγή στις κύριες περιοχές καλλιέργειας της χώρας κατά τόπους είναι μηδενική. Η καταστροφή οφείλεται στους ανοιξιάτικους παγετούς και είναι συνάρτηση πολλών παραγόντων όπως το ανάγλυφο και μικροκλίμα της περιοχής και η πρωιμότητα άνθισης των ποικιλιών.

Νομός Πέλλας

Το μεγαλύτερο ποσοστό των παραγωγών στον νομό Πέλλας θα έχει εξαιρετικά μειωμένο όγκο παραγωγής. Όπως μας αναφέρουν παραγωγοί, μεταξύ αυτών και ο κ. Παυλίδης, οι συγκομιδές ξεκινάνε τέλη Αυγούστου και η απώλεια παραγωγής αφορά όλες τις ποικιλίες. Οι παραδοσιακές ποικιλίες ωστόσο όπως είναι η Φυρανιά και η Τέξας έχουν υποστεί 100% ζημιές, ενώ οι αυτογόνιμες παρουσιάζουν μεγαλύτερο βαθμό ανθεκτικότητας στο ψύχος και είναι πιο όψιμες με αποτέλεσμα οι απώλειες να αγγίζουν το 70%. Παράλληλα δεν υπάρχουν περσινά αποθέματα ενώ προβλέπεται ότι οι εισαγωγές θα μειωθούν αισθητά εξαιτίας της αύξησης των εξόδων μεταφοράς από τις εισαγόμενες χώρες.
Σύμφωνα με τον κ. Τάσο Τζίμητρα, γεωπόνο και παραγωγό αμυγδάλων στην περιοχή της Πέλλας, «η απώλεια παραγωγής είναι ανεξαρτήτου ποικιλίας. Η ποικιλία Τέξας η οποία ανθίζει πιο πρώιμα έχει υποστεί τις μεγαλύτερες ζημιές ωστόσο το ποσοστό καταστροφής κυμαίνεται ανάλογα με την τοποθεσία και το μικροκλίμα. Σε γενικές γραμμές η αμυγδαλιά προτιμάει τα δροσερά κλίματα. Ο καύσωνας επίσης έχει συμβάλει ώστε η χρονιά να είναι λίγο πιο πρώιμη από ότι συνήθως. Παράλληλα, επιδράει αρνητικά καθώς στρεσάρει και καταπονεί τα δέντρα και επιταχύνει το άνοιγμα του περικαρπίου και την ωρίμανση. Οι ζημιές από τον καύσωνα είναι έκδηλες ιδίως σε ξερικά δέντρα όπου το φύλλωμα καταστρέφεται. Οι καρποί αυτήν την περίοδο βρίσκονται στο στάδιο όπου σχίζεται το περικάρπιο. Συνηθίζεται να ολοκληρώνονται τα ποτίσματα αυτήν την περίοδο καθώς οι καρποί δεν ανοίγουν ομοιόμορφα και επηρεάζεται η ωριμότητά τους. Οι ήδη ανοιχτοί καρποί με το πότισμα ωριμάζουν πιο γρήγορα, ωστόσο οι καρποί που δεν έχουν ανοίξει καθυστερούν και οψιμίζει η παραγωγή. Η απώλεια παραγωγής μου κυμαίνεται από 40%-100%». Πάντως όπως αναφέρει ο έμπειρος γεωπόνος δεν γνωρίζουμε ακόμα τις τιμές καθώς η Θεσσαλία που συγκομίζει πρώτη δεν θα πάρει φέτος παραγωγή.
Ο κ. Σταυρακάκης Δημήτρης παραγωγός αμυγδάλων στο χωριό Νέα Πέλλα επισημαίνει ότι η καταστροφή που έχουν υποστεί τα κτήματά του είναι μεγάλη. «Ιδιαίτερα για τα δέντρα που βρίσκονται κοντά σε ρέματα είναι ολική ενώ για τα δέντρα που βρίσκονται σε ύψωμα αγγίζει το 70%. Έχουν γίνει οι εκτιμήσεις του ΕΛΓΑ και αναμένονται τα αποτελέσματα». Ο κ. Μάκης Σάμος, ο οποίος παράγει 20 χρόνια αμύγδαλα στο ίδιο χωριό δηλώνει χαρακτηριστικά ότι φέτος θα πάρει κάτω από το 1/10 της αναμενόμενης παραγωγής. Στον αντίποδα ο κ. Τσακπινάκης Βαγγέλης παραγωγός αμυγδάλου από το χωριό Παλιά Πέλλα μας δίνει μία τελείως διαφορετική εικόνα. Όπως μας αναφέρει «η χρονιά είναι πολύ καλή από άποψη παραγωγής. Τα δέντρα μου είναι φορτωμένα. Το μικροκλίμα και η τοποθεσία της περιοχής έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην εξασφάλιση της φετινής παραγωγής».

Νομός Λαρίσης

Η Ελασσόνα είναι η πιο πρώιμη περιοχή παραγωγής αμυγδάλου στη χώρα και τα τελευταία χρόνια παρατηρείται αύξηση των εκτάσεων. Οι συγκομιδές ξεκινάνε την εβδομάδα που μας έρχεται ωστόσο οι απώλειες φτάνουν το 90%. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο κ. Νάνος Αστέριος, γεωπόνος στην ΕΑΣ Ελασσόνας «η ανεμοθύελλα σε συνδυασμό με το χαλάζι που έριξε την προηγούμενη εβδομάδα ολοκληρώνουν την καταστροφική φετινή παραγωγή. Όσοι καρποί είχαν παραμείνει πάνω στα δέντρα έπεσαν πρόωρα ή χτυπήθηκαν και πλέον δεν είναι εμπορεύσιμοι». Αναφορικά με τις τιμές ο κ. Νάνος τονίζει ότι είναι πολύ νωρίς ακόμα για εκτιμήσεις καθώς ο όγκος παραγωγής θα είναι πολύ μειωμένος. Η παραγόμενη ποσότητα του συνεταιρισμού πωλείται σε επιχείριση στην Λάρισα η οποία προμηθεύει ξηρούς καρπούς σε μεγάλα σούπερ μάρκετ.

Νομός Μαγνησίας

Τέλος, ο κ. Κώστας Θάνος έμπειρος παραγωγός αμυγδάλου από το χωριό Κανάλια Βόλου κάνει λόγο για μηδενική παραγωγή. Καλλιεργεί τις παραδοσιακές ποικιλίες Φυρανιά και Τέξας και σε μικρότερο ποσοστό τη Φεραντουέλ η οποία λειτουργεί ω επικονιαστής. «Οι υψηλές θερμοκρασίες του Ιανουαρίου προκάλεσαν πρόωρη άνθιση στα δέντρα με αποτέλεσμα ο δεύτερος παγετός στα μέσα Μαρτίου - αρχές Απριλίου να έχει καταστροφικές συνέπειες». Φέτος δεν υπάρχει καθόλου ελληνικό αμύγδαλο και όπως επισημαίνει θα πουλήσουν μόνο όσοι έχουν περσινά αποθέματα, οι οποίοι είναι λιγοστοί. «Εκτιμώ ότι οι τιμές θα είναι ανοδικές. Πέρσι η τιμή παραγωγού ήταν 8-8,5 ευρώ το κιλό για τη ψίχα και φέτος θα φτάσει τα 9 ευρώ. Εδώ και 10 ημέρες έχουν έρθει οι γεωπόνοι του ΕΛΓΑ της Λάρισας και κάνουν εκτιμήσεις. Αυτήν την περίοδο κάνουμε ποτίσματα και αφαιρούμε τα λαίμαργα κλαδιά. Από τον Σεπτέμβριο θα ξεκινήσουμε το κλάδεμα για να προετοιμαστούμε για την νέα σεζόν, καταλήγει».

16/08/2021 03:53 μμ

Στην Αττική και συγκεκριμένα στην περιοχή του Μαρκόπουλου μπήκαν για μάζεμα οι πρώτοι αγρότες με κελυφωτό φιστίκι.

Με καλές καιρικές συνθήκες και χωρίς προβλήματα από ασθένειες σε γενικές γραμμές, αναμένεται να ενταθεί σε λίγες ημέρες το μάζεμα του κελυφωτού φιστικιού, που υποφέρει φέτος από έντονα μειωμένη παραγωγή. Το θετικό είναι βέβαια πως το ενδιαφέρον των εμπόρων είναι ήδη μεγάλο, ενώ οι πρώτες τιμές παραγωγού ενδέχεται να προκύψουν αρχής γενομένης από το μεθεπόμενο Σαββατοκύριακο.

Όπως δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο κ. Ανδρέας Παπακωνσταντίνου από την εταιρεία ΒΙΟΓΕΚΑΤ: «από την ερχόμενη Τετάρτη αναμένεται να αρχίσει η συγκομιδή του προϊόντος στην περιοχή της Φθιώτιδας, ωστόσο πιο μαζικά θα μπουν στα χωράφια για μάζεμα οι παραγωγοί από το ερχόμενο Σάββατο κι έπειτα, καθώς αναμένεται ευνοϊκός και ο καιρός. Σε κάποιες περιοχές της Αττικής, όπως το Μαρκόπουλο, εξ όσων γνωρίζω, έχει αρχίσει ήδη το μάζεμα. Γενικά, όπως έχουμε ξαναπεί η παραγωγή αναμένεται δραματικά μειωμένη σε σχέση με πέρσι. Το καλό είναι πως υπάρχει έντονη ζήτηση και έχουν πέσει ήδη τα πρώτα τηλέφωνα από εμπόρους σε παραγωγούς και μάλιστα από καιρό. Αυτό είναι ενδεικτικό της κατάστασης που αναμένουμε να επικρατήσει φέτος σε σχέση με τις τιμές».

Ο κ. Νίκος Τόγιας καλλιεργεί 15 στρέμματα με κελυφωτό φιστίκι στην Αίγινα. Όπως μας λέει φέτος η παραγωγή στο νησί είναι από ελάχιστη έως... μηδενική, γεγονός, που σύμφωνα με τον ίδιο, θα ανεβάσει σε πολύ υψηλά επίπεδα την πρόσοδο του παραγωγού. Ο κ. Τόγιας, που αποδίδει την κατάσταση αυτή κυρίως στην ανομβρία και την ξηρασία, εκτιμά, δεδομένης της μεγάλης ζήτησης, πως η τιμή σίγουρα θα ανέλθει ακόμα και πάνω από τα 10 ευρώ το κιλό.

Πιο πίσω χρονικά, τέλος, πρέπει να αναμένεται το μάζεμα σε διάφορες ζώνες παραγωγής της Θεσσαλίας, λόγω του καιρού.

29/07/2021 11:11 πμ

Ο τουρισμός και το άνοιγμα της εστίασης έδωσαν νέα πνοή στην κατανάλωση κελυφωτού φιστικιού, η συγκομιδή του οποίου ξεκινά σε 20 ημέρες περίπου μαζικά.

Κι αν ορισμένοι έμποροι έχουν κάποια αποθέματα περσινής εσοδείας, παραγωγοί και αγροτικοί συνεταιρισμοί της χώρας που ασχολούνται με το προϊόν, δεν έχουν περσινό φιστίκι ούτε για... δείγμα. Είναι ενδεικτικό πως σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου έχουν ήδη αρχίσει εδώ και ένα μήνα τα τηλέφωνα σε μεγαλοπαραγωγούς από εμπόρους που επιθυμούν να καπαρώσουν την... όποια εσοδεία.

Μ΄ αυτές τις συνθήκες και με δεδομένη την ακραία μείωση παραγωγής λόγω παρενιαυτοφορίας και παγετών, εξηγεί μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο κ. Ανδρέας Παπακωνσταντίνου, από την Φθιώτιδα, τεχνολόγος γεωπόνος - γνώστης της αγοράς κελυφωτού φιστικιού, από την εταιρεία ΒΙΟΓΕΚΑΤ, φέτος το φιστίκι πάει για μια πρώτη τιμή εκκίνησης αρκετά πάνω από τα περσινά επίπεδα. Μάλιστα, δεν λείπουν μεγαλοπαραγωγοί που αναμένουν εκκίνηση φέτος ακόμα και από τα 8 ευρώ το κιλό. Ο κ. Παπακωνσταντίνου, επίσης, εκτιμά πως η παραγωγή στην Ελλάδα δεν θα ξεπεράσει τους 1.500 - 2.000 τόνους, όταν πέρσι ήταν 15.000 με 17.000 τόνους.

Σημειωτέον ότι η τρέχουσα τιμή για το ανοιχτό κελυφωτό είναι στα 8,30 ευρώ το κιλό, ενώ η ζήτηση, όπως μας είπαν έμπειροι συνεταιριστές αναμένεται ιδιαίτερα έντονη, καθώς η παραγωγή και σε ανταγωνίστριες χώρες προβλέπεται μειωμένη.

28/07/2021 04:46 μμ

Παραγωγοί αμυγδάλου λίγο πριν την περίοδο συγκομιδής κάνουν λόγο για μία καταστροφική χρονιά από άποψη παραγωγής. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα την περίοδο της άνοιξης προκάλεσαν ζημιές σε όλες τις περιοχές της χώρας.

Ο κ. Ανδρέας Φαρδής, παραγωγός που ασχολείται και με την μεταποίηση καρπών με κέλυφος στη Θεσσαλονίκη μας ενημερώνει ότι φέτος δεν είναι καθόλου παραγωγική χρονιά για τα αμύγδαλα και τα φουντούκια. Οι συγκομιδές στην περιοχή της Μακεδονίας ξεκινάνε 20 Αυγούστου και η μείωση της παραγωγής ανέρχεται στο 80%. Αιτία είναι η χιονόπτωση και ο παγετός του Απριλίου όπου έκαψε τα καρπίδια και τα άνθη. Ο ίδιος βέβαια δεν έχει επηρεαστεί σημαντικά καθώς η τοποθεσία και το μικροκλίμα της περιοχής όπου έχει τον αμυγδαλαιώνα (υψόμετρο 600-650 μέτρων) συντέλεσε στην αποφυγή των καταστρεπτικών φαινομένων. Τώρα όσον αφορά τις συνθήκες καύσωνα που επικρατούν, δημιουργούν την ανάγκη ποτισμάτων. «Η αμυγδαλιά είναι όπως τη μάθεις», μας λέει χαρακτηριστικά ο κ. Φαρδής. «Τα δικά μου δέντρα δεν είναι ποτιστικά ωστόσο αυτήν την περίοδο χρειάζονται 1-2 ποτίσματα. Άλλοι παραγωγοί με ποτιστικά δέντρα ποτίζουν περισσότερο γιατί στοχεύουν σε μεγαλύτερο μέγεθος ψίχας».

Ο κ. Αστέριος Νάνος, Γεωπόνος στην ΕΑΣ Ελασσόνας μας ενημερώνει ότι το μεγαλύτερο ποσοστό της παραγωγής έχει χαθεί. Η συνολική παραγωγή αναμένεται να φτάσει μόλις το 10% στην περιοχή. Οι συγκομιδές ξεκινάνε τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου και η κυριότερη ποικιλία όπου υπέστη και την μεγαλύτερη ζημιά είναι η Φυρανιά. Άλλες ποικιλίες που χρησιμοποιούνται από τους παραγωγούς τα τελευταία χρόνια είναι η Tuono και η Penta.

Παρόμοιες αναφορές μας δίνει ο κ. Τσομπανάκης Μόσχος από την Pella Almonds για την περιοχή της Πέλλας και των γύρω νομών. Όπως αναφέρει ο κ. Τσομπανάκης, «η περιοχή της Πέλλας επηρεάστηκε λιγότερο, οι απώλειες φτάνουν το 40%. Σε άλλες περιοχές όπως η Φλώρινα, η Κατερίνη, η Λάρισα και η Πτολεμαίδα έχουν υποστεί απώλειες σε ποσοστό 80%. Εξαρτάται βέβαια και από το μικροκλίμα της κάθε περιοχής και το στάδιο των δέντρων την περίοδο της άνοιξης (τέλη Μαρτίου με αρχές Απριλίου) όπου δημιουργήθηκαν τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Στην Πέλλα, σε περιοχές με υψόμετρο η κατάσταση είναι καλύτερη».
Όσον αφορά τη φετινή παραγωγή τα νέα δενδρύλια που είναι φέτος παραγωγικά έχουν ισοσταθμίσει την τεράστια απώλεια παραγωγής. Υπάρχουν ωστόσο, όπως μας αναφέρει ο κ. Τσομπανάκης, ακόμα περσινά αποθέματα. «Έχω μηχάνημα που σπάει το αμύγδαλο (σπαστήρας) και ακόμα μου φέρνουν περσινά αμύγδαλα, έχω πελάτες που έχουν 2 έως και 7 τόνους αμύγδαλο στις αποθήκες τους».
«Οι κύριες χώρες εισαγωγής είναι η Αμερική και η Ισπανία. Ο ανταγωνισμός με τα εισαγόμενα αμύγδαλα είναι μεγάλος ωστόσο φέτος φαίνεται τα δεδομένα να αλλάζουν καθώς έχουν αυξηθεί τα κόστη μεταφοράς και έχει χαθεί η επιδότηση που χορηγούνταν στους Ισπανούς καλλιεργητές για την παραγωγή αμυγδάλου. Έτσι ενδέχεται οι τιμές να έχουν ανοδική τάση. Επίσης, η ποιότητα των ελληνικών αμυγδάλων είναι πολύ ανώτερη και προτιμάται από το καταναλωτικό κοινό», καταλήγει ο κ. Τσομπανάκης.

20/07/2021 10:29 πμ

Τι ανέφερε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στις 9 Ιουλίου στη βουλή για την σφήκα της καστανιάς.

Στο Στρατηγικό Σχέδιο της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής (ΣΣ ΚΓΠ) για την προγραμματική περίοδο 2023-2027, στο πλαίσιο σχεδιασμού, θα εξεταστούν η δυνατότητα, οι προϋποθέσεις και οι όροι ένταξης σχετικής γεωργο-περιβαλλοντικής δράσης. Η δράση αυτή, εφόσον εγκριθεί από την ΕΕ και μετά τη σύνταξη του εθνικού θεσμικού πλαισίου που θα τη διέπει και τη σχετική πρόσκληση που θα πρέπει να εκδοθεί, θα μπορεί να υλοποιηθεί από τα τέλη του έτους 2023 και μετά.

Αυτό αναφέρει σε έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη βουλή, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σπήλιος Λιβανός, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή Λαρίσης της ΝΔ Μάξιμου Χαρακόπουλου.

ΘΕΜΑ: «Βιολογική αντιμετώπιση της σφήκας της καστανιάς Dryocosmus Kuriphilus (Yasumatsu) και οικονομική στήριξη καστανοπαραγωγών»

ΣΧΕΤ: Η Ερώτηση 6965/31-5-2021

Απαντώντας στην παραπάνω Ερώτηση που κατέθεσε ο Βουλευτής κ. Μ. Χαρακόπουλος, σας πληροφορούμε τα εξής:

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ) χρηματοδότησε και εφήρμοσε τις καλλιεργητικές περιόδους 2018, 2019, 2020 και 2021, σε συνεργασία με το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο (ΜΦΙ), προγράμματα για τη βιολογική αντιμετώπιση της σφήκας της καστανιάς Dryocosmus Kuriphilus (Yasumatsu) σε περιοχές της χώρας με την προμήθεια και την εξαπόλυση του παρασιτοειδούς εντόμου Torymus sinensis.

Συγκεκριμένα, στην Περιφερειακή Ενότητα (ΠΕ) Λάρισας, κατά τις προηγούμενες καλλιεργητικές περιόδους, αναλόγως των αναγκών που προέκυπταν:

το έτος 2018 πραγματοποιήθηκε εξαπόλυση σε ένα σημείο στην περιοχή των Αμπελακίων.

το έτος 2019 πραγματοποιήθηκαν εξαπολύσεις σε εννέα συνολικά σημεία σε περιοχές των Δήμων Αγιάς και Τεμπών.

το έτος 2020 εξαπολύθηκαν από το πρόγραμμα του ΥΠΑΑΤ συνολικά δεκατέσσερις συσκευασίες εντόμων στις περιοχές της ΠΕ Λάρισας. Οι εξαπολύσεις πραγματοποιήθηκαν από υπαλλήλους της ΔΑΟΚ ΠΕ Λάρισας.

το έτος 2021 δεν έγιναν εξαπολύσεις από το πρόγραμμα του ΥΠΑΑΤ στην ΠΕ Λάρισας, καθώς σύμφωνα με τους ελέγχους, τα επίπεδα παρασιτισμού βρίσκονται σε ικανοποιητικό επίπεδο.

Παρόλο αυτά το πρόγραμμα συνεχίζεται και υλοποιείται και για τη Λάρισα με συνεχείς επιβλέψεις παρασιτισμού. Σύμφωνα με τη ΔΑΟΚ ΠΕ Λάρισας, το έτος 2020 πραγματοποιήθηκαν εξαπολύσεις με προμήθεια του παρασιτοειδούς από την Περιφέρεια Θεσσαλίας (είκοσι δύο συσκευασίες).

Επίσης, εξαπολύσεις πραγματοποιήθηκαν με προμήθεια Αγροτικών Συνεταιρισμών (Αμπελακίων, Καρίτσας, Ποταμιάς, Μελιβοίας), καθώς και από μεμονωμένους παραγωγούς, οι οποίοι προμηθεύτηκαν το παρασιτοειδές.

Το έτος 2021 ο Νέος Αγροτικός Συνεταιρισμός Αμπελακίων, προκειμένου να εισάγει και να εξαπολύσει το έντομο, ενέγραψε στον Εθνικό Κατάλογο Σκευασμάτων Φυτοπροστασίας Μακροοργανισμών (ΕΚΣΦΜ) σκεύασμα για ιδία χρήση που περιέχει το παρασιτοειδές έντομο Torymus sinensis.

Σημειώνεται ότι στο Στρατηγικό Σχέδιο της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής (ΣΣ ΚΓΠ) για την προγραμματική περίοδο 2023-2027, στο πλαίσιο σχεδιασμού, θα εξεταστούν η δυνατότητα, οι προϋποθέσεις και οι όροι ένταξης σχετικής γεωργο-περιβαλλοντικής δράσης.

Η δράση αυτή, εφόσον εγκριθεί από την ΕΕ και μετά τη σύνταξη του εθνικού θεσμικού πλαισίου που θα τη διέπει και τη σχετική πρόσκληση που θα πρέπει να εκδοθεί, θα μπορεί να υλοποιηθεί από τα τέλη του έτους 2023 και μετά. Περαιτέρω, πρέπει να επισημανθεί ότι για τη στήριξη των καστανοπαραγωγών της χώρας το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σε εκτέλεση του Κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1307/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, χορηγεί συνδεδεμένη ενίσχυση ανά εκτάριο στους καλλιεργητές καρπών με κέλυφος, μεταξύ των οποίων και στους καλλιεργητές κάστανου.

Ως εκ τούτου, η καστανοκαλλιέργεια ενισχύεται με συνδεδεμένη ενίσχυση, ως καρπός με κέλυφος, ανά εκτάριο, σε ετήσια βάση και το ύψος της ενίσχυσης για το έτος 2020 ανέρχεται σε 102,16 €/εκτάριο σύμφωνα με την αριθ. 295/79993/22-3-2021(Β΄1134) Υπουργική Απόφαση.

Ενημερωτικά, αναφέρεται ότι, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΟΣΔΕ 2020, στην ΠΕ Λάρισας καλλιεργούνται 1.834,73 εκτάρια με καστανιές για καρπό, σε σύνολο 6.122,13 εκταρίων που καταγράφονται πανελλαδικά.

14/07/2021 03:37 μμ

Οι πρώιμες ποικιλίες έχουν υποστεί πολύ μεγάλη ζημία από τους παγετούς της άνοιξης.

Ζημία έχουν υποστεί όμως όλες οι ποικιλίες καρυδιάς, με αποτέλεσμα, ελάχιστοι να είναι οι αγρότες, που δεν περιμένουν κάμψη των αποδόσεων. Σημειωτέον ότι δεν λείπουν περιοχές, με ολική ακαρπία.

Ο κ. Κώστας Γκόνος είναι παραγωγός και έμπορος καρυδιών από την περιοχή της Αριδαίας. Καλλιεργεί 2.500 δέντρα, ποικιλιών, όπως Σεέρ, Φρανκέτ, Τσάντλερ και Πέντρο. Εμπορεύεται προϊόν σε όλη την Ελλάδα περίπου. Φέτος, όπως μας λέει, η παραγωγή αναμένεται πιο μικρή σε όγκο από πέρσι, λόγω αφενός του παγετού που αναπτύχθηκε στην περιοχή στις 9 Απριλίου και μετέπειτα του καύσωνα, που δημιούργησε πρόβλημα στις καρυδιές, οι οποίες ήταν τότε στην φάση της επικονίασης. Σύμφωνα με τον κ. Γκόνο, οι τιμές παραγωγού θα κινηθούν ανοδικά φέτος.

Ο κ. Γιώργος Παπακώστας είναι παραγωγός καρυδιών και διαχειριστής της αγροτικής επιχείρησης Sperchios Valley, με έδρα στη Μακρακώμη Φθιώτιδας. Καλλιεργεί 1.700 δέντρα ποικιλίας Τσάντλερ διαφόρων ηλικιών μαζί με την οικογένειά του. Πουλά ως επί το πλείστον καρυδόψιχα λόγω του ότι έχει και σπαστήριο, ενώ όπως μας λέει στο μέλλον σκέπτεται να ασχοληθεί και με τη λιανική πώληση. Σύμφωνα με όσα δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο: «διανύουμε ως παραγωγοί, μια πολύ δύσκολη χρονιά από την άποψη ότι έχει αυξηθεί το καλλιεργητικό κόστος, λόγω μεταξύ άλλων των υψηλών τιμών των καυσίμων. Η αναμενόμενη παραγωγή είναι σε γενικές γραμμές καλή, αλλά ίσως θα μπορούσε να είναι και καλύτερη, με δεδομένες τις συνθήκες που επικρατούν. Σε κάθε περίπτωση, οι στρεμματικές αποδόσεις, θα είναι φέτος μεγαλύτερες από πέρσι. Προβλήματα από ασθένειες, μύκητες κ.λπ. δεν έχουμε και σ’ αυτό βοηθά η ανομβρία. Εκτιμώ πως οι τιμές παραγωγού φέτος θα είναι αυξημένες από ότι πέρσι στην αρχή. Αυξημένες είναι άλλωστε και οι τιμές των καρυδιών που εισάγονται αυτή την περίοδο στην χώρα μας, από χώρες όπως η Χιλή, για παράδειγμα. Πέρσι στο ξεκίνημα, για το άσπαστο ο παραγωγός πληρώθηκε 3,20 ευρώ το κιλό, μετέπειτα η τιμή έπεσε στα 2,80 ευρώ το κιλό, για να ανέλθει τον περασμένο Δεκέμβριο στα επίπεδα των 3,90 ευρώ ανά κιλό. Η συγκομιδή θα ξεκινήσει στην περιοχή μας τον Οκτώβριο».

Ο κ. Πέτρος Μίσυρας είναι γεωπόνος από το Φυτώριο Όλυμπος με έδρα στο Αργυροπούλι του δήμου Τυρνάβου. Όπως δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο, ακρόδρυα και ειδικότερα καρύδι βάζει όχι μόνο η Ελλάδα, αλλά και όλος ο πλανήτης, καθώς η ζήτηση βαίνει αυξανόμενη. Όσον αφορά στην επερχόμενη παραγωγή που μαζεύεται τον Οκτώβριο στην περιοχή, ο κ. Μίσυρας, μας λέει πως θα είναι μικρότερη σε όγκο, λόγω των γνωστών θεμάτων από τον παγετό. Εμπορικά το καρύδι, συνεχίζει ο έμπειρος γεωπόνος, μιλώντας στον ΑγροΤύπο, θα πάει καλά φέτος, ενώ οι τιμές παραγωγού θα είναι αυξημένες, λόγω της καλής ζήτησης. Καλλιεργητικά, σύμφωνα με τον ίδιο δεν υπάρχουν ιδιαίτερα θέματα, αλλά εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ευχέρεια του ίδιου του παραγωγού και την τεχνική υποστήριξη που έχει από τον γεωπόνο του. Σε σχέση με τις ποικιλίες που μπαίνουν τώρα στην περιοχή, μας είπε ότι προτιμώνται οι Φερνόρ, Φερνέτ και κυρίως η Τσάντλερ που ενδείκνυται για υψόμετρα από 100 - 200 μέτρα έως κι άνω των 600 μέτρων.

Ο κ. Ιωάννης Κόλλιας, τέλος, καλλιεργεί 30 στρέμματα με καρυδιές, Ελληνικές, Βασιλικές, κυρίως, στην Τρίπολη. Όπως αναφέρει στον ΑγροΤύπο, ο παγετός της 6ης - 7ης Απριλίου έχει αφήσει χωρίς καρπούς τα δέντρα φέτος. Σύμφωνα με τον κ. Κόλλια, έχουν γίνει δηλώσεις ζημιάς στον ΕΛΓΑ, ωστόσο ακόμα δεν έχουν προχωρήσει οι εκτιμήσεις. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι όψιμες ποικιλίες στην περιοχή δεν έχουν πληγεί από τον παγετό, κάτι που δεν ισχύει για τις πρώιμες. Ο κ. Κόλλιας εκτιμά τέλος πως οι τιμές παραγωγού θα κυμανθούν φέτος στα ίδια με πέρσι επίπεδα.

09/07/2021 11:46 πμ

Η κατάρρευση των αποθεμάτων διεθνώς, σε συνδυασμό με την προσδοκώμενη μείωση παραγωγής στην Ελλάδα υποστηρίζουν το σενάριο αύξησης τιμών.

Προς επαναφορά στην... κανονικότητα βαίνει το κελυφωτό φιστίκι από τη νέα σεζόν, που όπως όλα δείχνουν, όμως, θα έχει δραματικά μειωμένη παραγωγή φέτος, σε σύγκριση με πέρσι, τόσο λόγω της περσινής υπερπαραγωγής, όσο και εξαιτίας των απωλειών από τους παγετούς.

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά μιλώντας στον ΑγροΤύπο, ο κ. Ανδρέας Παπακωνσταντίνου, από την Φθιώτιδα, τεχνολόγος γεωπόνος - γνώστης της αγοράς κελυφωτού φιστικιού, από την εταιρεία ΒΙΟΓΕΚΑΤ «ας προετοιμαστούν φέτος οι έμποροι να αγοράζουν με το... τεμάχιο κι όχι με το κιλό, καθώς η παραγωγή, αν υποθέσουμε ότι πέρσι κυμάνθηκε μεταξύ 15.000-20.000 τόνους, φέτος δύσκολα θα περάσει τους 1.500-2.000 τόνους». Σημειωτέον ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου έχει εικόνα από όλη την Ελλάδα, λόγω της δραστηριοποίησης του, στον κλάδο των μηχανημάτων. Όπως προσθέτει ο ίδιος «στα Μέγαρα η παραγωγή τη νέα σεζόν θα είναι σχεδόν μηδενική, ενώ στη Φθιώτιδα υπάρχουν μεγάλες ζημιές από τους παγετούς. Ακόμα και τα δέντρα που φαίνεται να έχουν σήμερα καρπό, κανείς δεν ξέρει πόσο εν τέλει απόδοση θα έχουν, αφού μάλλον πολλά φιστίκια είναι αγονιμοποίητητα (κούφια)».

Κατάρρευση των παγκόσμιων αποθεμάτων κελυφωτού φιστικιού

Πλήρη επιβεβαίωση εν τω μεταξύ για όσα έγραψε ο ΑγροΤύπος εδώ και αρκετό καιρό (δείτε εδώ), περί επαναφοράς της αγοράς κελυφωτού φιστικιού στην... ισορροπία, έπειτα από μια πολύ δύσκολη για τους παραγωγούς περίοδο, λόγω και του κορονοϊού συνιστούν τα στοιχεία του INC, του Παγκόσμιου το Διεθνές Συμβούλιο Αποξηραμένων Φρούτων και Ξηρών Καρπών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, λοιπόν, αυτά του INC, που παρέσχε στον ΑγροΤύπο ο κ. Γιάννης Χονδρόπουλος, παραγωγός κελυφωτού φιστικιού και συνεταιριστής από το Μώλο Φθιώτιδας, το νομό με την μεγαλύτερη παραγωγή στην Ελλάδα, τα παγκόσμια αποθέματα σε κελυφωτό φιστίκι στο τέλος της τρέχουσας σεζόν, εκτιμώνται σε μόλις 110.000 τόνους, όταν πέρσι την αντίστοιχη περίοδο ανέρχονταν σε 317.000 τόνους.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία στην Ελλάδα τα αποθέματα του προϊόντος σήμερα είναι μηδενικά, ενώ κατά 22.000 τόνους μειωμένα εμφανίζονται και τα αποθέματα των ΗΠΑ. Για την Τουρκία, που όπως και η Ελλάδα αναμένει πολύ μειωμένη παραγωγή τη νέα σεζόν, δεν υπάρχουν διαθέσιμα δεδομένα από τον INC.

Όπως εξήγησε ο κ. Χονδρόπουλος στον ΑγροΤύπο σε σχέση με τη νέα σεζόν «είναι νωρίς ακόμα για να κάνουμε ασφαλή πρόβλεψη για τον όγκο παραγωγής από την άποψη ότι έχουμε δρόμο μπροστά μας και εν τέλει δεν ξέρουμε τι θα καταφέρουμε να μαζέψουμε. Το σίγουρο είναι πως σε σύγκριση με πέρσι που καταγράφηκε υπέρ-παραγωγή, φέτος θα είναι πολύ μειωμένα τα πράγματα».

Βλέπει μεγάλη αύξηση τιμών

Σε σχέση με την τιμή παραγωγού ο κ. Παπακωνσταντίνου εκτιμά πως θα αρχίσει φέτος το ανοιχτό τουλάχιστον από τα 7,5 ευρώ το κιλό, τιμή με την οποία παίζει και αυτή την περίοδο στην αγορά, πλην όμως δεν υπάρχει προϊόν στα χέρια των παραγωγών. Πέρσι, θυμίζουμε, το ανοιχτό άρχισε από τα 6,10 ευρώ το κιλό, για να φθάσει στα 6,50 ευρώ για δέκα ημέρες μόνον και μετά να διολισθήσει προς τα κάτω.

24/06/2021 12:59 μμ

Συνθήκες για υψηλές τιμές στον παραγωγό φαίνεται να διαμορφώνονται στην εγχώρια αγορά του κελυφωτού φιστικιού.

Τα δεδομένα έχουν να κάνουν με τη διαφαινόμενη και μάλιστα μεγάλη μείωση της παραγωγής τη νέα σεζόν στην Ελλάδα, αλλά και στην ανταγωνίστριά μας Τουρκία και την αποκατάσταση της ζήτησης λόγω του ανοίγματος της αγοράς.

Μάκρη: Δραματική μείωση παραγωγής σε αρκετά κτήματα, σε έξαρση νωρίς η ψύλλα

Ο κ. Μάκης Μπούργος από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Φιστικοπαραγωγών Μάκρης Φθιώτιδας δήλωσε στον ΑγροΤύπο «φέτος αναμένεται μείωση της παραγωγής κελυφωτού φιστικιού στην περιοχή της Μάκρης αλλά και γενικότερα στην Ελλάδα. Το ίδιο μαθαίνουμε θα συμβεί και στην Τουρκία. Ένα μεγάλο κομμάτι του κάμπου της Μάκρης έχει επηρεαστεί και μάλιστα πολύ από τον παγετό της 9ης και 10ης Απριλίου. Ο παγετός αυτός μπορεί να αναπτύχθηκε κατά τόπους, αλλά έχει επηρεάσει τα άνθη που τότε ήταν έτοιμα να ανοίξουν. Από τον ΕΛΓΑ υπήρχε δυσπιστία για το αν και κατά πόσο μπορεί να επηρεάστηκαν τα άνθη από τον παγετό τότε και την θερμοκρασία που έπεσε υπό το μηδέν σε πολλά σημεία, όμως τελικά έγιναν δηλώσεις ζημιάς από τους παραγωγούς και μάλιστα αυτές τις ημέρες βρίσκονται στην περιοχή εκτιμητές του ΕΛΓΑ. Σε ορισμένα σημεία οι ζημιές φθάνουν το 50-60%. Επίσης, πρέπει να πούμε ότι η άνοιξη ήταν πολύ ξηρή και εμφανίστηκε ψύλλα στις αρχές Μαΐου, ενώ παραδοσιακά εμφανίζονταν πιο αργά, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Η ψύλλα που έχει πολλές γενιές, απαιτεί πολλούς και συχνούς ψεκασμούς, γεγονός που έχει ανεβάσει το κόστος παραγωγής. Το μόνο θετικό είναι πως πριν λίγες ημέρες έπεσε η θερμοκρασία και έβρεξε, για να ανεβεί και πάλι όμως εν συνεχεία. Ακόμα, στα θετικά είναι πως λόγω της γενικότερης ξηρασίας, δεν υπάρχουν μύκητες. Σε σχέση με το εμπόριο του κελυφωτού φιστικιού, είναι φυσιολογικό να υπάρχει ζήτηση και οι τιμές είναι τώρα πάνω από τα 7 ευρώ το κιλό, τα ανοιχτά». Σημειωτέον ότι ο Συνεταιρισμός Φιστικοπαραγωγών Μάκρης ιδρύθηκε το 2002 με όραμα την παροχή φιστικιού υψηλής διατροφικής αξίας. Οι εγκαταστάσεις του βρίσκονται 30 χλμ. από την πόλη της Λαμίας, στην καρδιά της Ελλάδας κοντά στις Ιαματικές πηγές Πλατυστόμου, λουτρόπολη της Φθιώτιδας με τα γνωστά υδροθεραπευτήρια από την εποχή των Αινιάνων, του Αχιλλέα και των Μυρμιδόνων. Σήμερα ο Συνεταιρισμός αριθμεί 31 μέλη και πάνω από 60 συνεργαζόμενους, κατέχει 2.000 στρέμματα καλλιεργήσιμης γης και δραστηριοποιείται στην παραγωγή και μεταποίηση κελυφωτού φιστικιού ανοικτού και κλειστού προμηθεύοντας την αγορά με σακιά των 25 κιλών. Έτσι καταφέρνει να ενισχύσει την οικονομική ανάπτυξη της τοπικής κοινωνίας.

Μώλος: Μικρότερες απώλειες από τη Μάκρη και συζητήσεις για νέες αγορές

Ακόμα είναι νωρίς για μια εκτίμηση της επερχόμενης παραγωγής κελυφωτού φιστικιού της περιοχής, λέει από την πλευρά του, μιλώντας στον ΑγροΤύπο, ο κ. Βασίλης Ζυγομήτρος, πρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Κελυφωτό Φιστίκι Μώλου Θερμοπύλες. Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτές τις ημέρες ο γεωπόνος της οργάνωσης έχει βγει για εκτιμήσεις και προς το τέλος του μήνα, θα υπάρχει σαφής εικόνα. «Τα καιρικά φαινόμενα στην περιοχή μας δεν φαίνεται να επηρέασαν και τόσο πολύ τα κτήματα. Ωστόσο το γεγονός ότι πέρσι υπήρξε υπερ-παραγωγή, συνηγορεί για πιο μικρές αποδόσεις φέτος. Από άποψη εντομολογικών προσβολών και μυκήτων είμαστε πολύ καλά και δεν υπάρχουν προβλήματα στις καλλιέργειες. Φιστίκια από πέρσι δεν υπάρχουν και το καλό είναι πως πριν λίγες ημέρες μέσω της Foodexpo, ήρθαμε σε επαφή με νέους πελάτες, από Ελλάδα, Γερμανία, Αυστρία, Ιορδανία κ.λπ. Εκτιμώ πως μετά το άνοιγμα της αγοράς, ζήτηση θα υπάρχει για το προϊόν μεγάλη», επισημαίνει ο κ. Ζυγομήτρος.

Μέγαρα: Μειωμένη αναμένεται η παραγωγή

Ο κ. Θάνος Καρβέλας, καλλιεργητής κελυφωτού φιστικιού στα Μέγαρα και υπεύθυνος πωλήσεων της εταιρείας Megaris Goods τόνισε στον ΑγροΤύπο ότι: « η παραγωγή της νέας χρονιάς θα είναι μειωμένη. Οι καλλιέργειες δεν φαίνονται τόσο δυνατές, όσο πέρσι. Δεν είναι η χρονιά τους φέτος κι έχουν έρθει και πίσω λόγω του καιρού. Επίσης, υπάρχει πρόβλημα με την ψύλλα και το ευρύτομο. Αναφορικά με την αγορά, είναι νωρίς να πούμε. Αυτό θα εξαρτηθεί από πολλά πράγματα. Οι τιμές στον παραγωγό τώρα εξαρτώνται από την ποιότητα του διατηρημένου φιστικιού και παίζουν μεταξύ 6,50 - 6,80 ευρώ το κιλό. Εμπορικά πάντως υπάρχει θέμα με τα ακριβά ναύλα, αφού έχουν μειωθεί τα δρομολόγια των πλοίων».

03/06/2021 12:08 μμ

Μειωμένη προβλέπεται ότι θα είναι η φετινή παραγωγή.

Η συγκομιδή θα γίνει στα τέλη Σεπτεμβρίου με τέλη Οκτωβρίου. Η μείωση οφείλεται στις χαμηλές θερμοκρασίες το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου που προκάλεσαν προβλήματα στην καρποφορία με ατελής γονιμοποίηση ανθέων και πτώση καρπών.

Ωστόσο μέχρι στιγμής η έλλειψη υγρασίας ευνοεί τους καρυδοπαραγωγούς καθώς προς το παρόν δεν υπάρχει έξαρση μυκήτων και εντόμων γεγονός που θα οδηγούσε σε αυξημένο κόστος λόγω ραντισμάτων και κακής ποιότητας καρπό.

Ο γεωπόνος κ. Γιώργος Κιάτος, μας δίνει πληροφορίες για την καλλιέργεια στην περιοχή της Ελασσόνας. Οι συγκομιδές ξεκινάνε τον Οκτώβριο και κατά κύριο λόγο η ποικιλία που έχει επικρατήσει στην Ελλάδα είναι η Chandler. Στην περιοχή καλλιεργούνται περίπου 30.000 στρέμματα, με πολλά από αυτά να αποτελούνται από δέντρα νεαρής ηλικίας. «Προβλέπεται μειωμένη παραγωγή λόγω κακής γονιμοποίησης ως συνέπεια της καταστροφή των αρσενικών άνθεων (ίουλων). Σε αρκετές περιπτώσεις οι καρποί έδεσαν και μετά έπεσαν γεγονός που δείχνει ότι πάγωσαν και τα θηλυκά άνθη. Τώρα ο καρπός έχει σχηματιστεί, έχει ξεπεράσει το στάδιο του μικρού καρπιδίου και συνεχίζεται η φυσιολογική του ανάπτυξη». Από φυτοπαθολογικής άποψης, η Ανθράκωση και η Βακτηρίωση είναι οι δύο κύριες μυκητολογικές ασθένειες που εμφανίζονται στην καρυδιά και προληπτικοί ψεκασμοί με εφαρμογή χαλκούχων και άλλων σκευασμάτων γίνονται στα ευαίσθητα βλαστικά στάδια για την καταστολή τους. «Από τέλη Μαρτίου και έπειτα γίνονται περίπου 6-7 ψεκασμοί με χαλκούχα και τη δραστική ουσία mancozeb. Από τα έντομα σημαντικοί εχθροί είναι η ανάρσια που χτυπάει στους νεαρούς βλαστούς και η καρπόκαψα που δημιουργεί προβλήματα στον καρπό. Η καρπόκαψα αντιμετωπίζεται με τις δραστικές chlorantraniliprole και deltamethrin και τώρα έχει εμφανιστεί η δεύτερη γενιά. Η εμφάνισή της δεν είναι σε μεγάλους πληθυσμούς φέτος».

Ως προς την άρδευση ο κ. Κιάτος μας εξηγεί ότι η καλλιέργεια είναι πολύ απαιτητική ενώ δεν ανέχεται την υγρασία, χρειάζεται καλό αερισμό και είναι φωτόφιλο δέντρο. Η αλόγιστη χρήση νερού είναι ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι παραγωγοί. Οι τρόποι άρδευσης είναι η στάγδην άρδευση και με μπεκ καταιονισμού. Η σωστή ποσότητα νερού μπορεί να επιτευχθεί με τα υγρασιόμετρα εδάφους. Πολλά από τα προβλήματα της καρυδιάς καταλήγει, οφείλονται στις λάθος φυτεύσεις που έκανα οι παραγωγοί. Η πυκνή φύτευση είναι ακατάλληλη καθώς δημιουργεί προβλήματα αερισμού και σκίασης.

Ο κ. Βάϊος Λιανός, ιδιοκτήτης του αγροκτήματος Καρυάτις Ολύμπου έχει 50 στέμματα με καρύδια. Όπως μας εξηγεί θα υπάρχει μείωση στην παραγωγή κατά 30% λόγω των απωλειών που προκλήθηκαν από τους παγετούς. «Κατά τα άλλα φαίνεται μία παραγωγική χρονιά, γίνονται προληπτικοί ψεκασμοί και δεν έχουν εμφανισθεί μυκητολογικά προβλήματα. Επίσης, όσον αφορά τα έντομα η καρπόκαψα παρακολουθείται με παγίδες και γίνονται επεμβάσεις και έτσι δεν αποτελεί απειλή». Ο κ. Λιανός χρησιμοποιεί την ποικιλία Chandler η οποία συγκομίζεται τον Οκτώβριο. Από τώρα και μέχρι λίγες ημέρες πριν τη συγκομιδή η καλλιέργεια ποτίζεται μία φορά την εβδομάδα.

Στους Νερόμηλους Πέλλας και στο αγρόκτημα Γκόνου, ο κ. Κωνσταντίνος Γκόνος ασχολείται με το καρύδι σε μία έκταση 170 στρεμμάτων. Έχει περίπου 2.500 ρίζες οι οποίες έχουν φυτευτεί σε αποστάσεις φύτευσης 8x8m, 10x10m και 11x11m. Όπως μας εξηγεί η 10x10 είναι ικανοποιητική καθώς η καλλιέργεια πρέπει να φωτίζεται από όλες τις πλευρές. «Θα υπάρχει μία μικρή μείωση της παραγωγής 30% εξαιτίας των παγετών του Απριλίου αλλά ιδιαίτερα προβλήματα με μύκητες ακόμα δεν αντιμετωπίζω μέχρι στιγμής καθώς έκανε λίγες βροχοπτώσεις την Άνοιξη». Οι ποικιλίες που χρησιμοποιεί ο κ. Κωνσταντίνος είναι η πρώιμη Ser η οποία συγκομίζεται τέλη Σεπτεμβρίου, η μέσης πρωιμότητας Chandler και η όψιμη Franquette η οποία ξεκινάει τέλη Οκτωβρίου.

02/06/2021 02:50 μμ

Οι υψηλές θερμοκρασίες είχαν σαν αποτέλεσμα την εμφάνιση της ψύλλας στην φιστικιά αρκετά νωρίτερα, σύμφωνα με όσα αναφέρουν στον ΑγροΤύπο παραγωγοί και γεωπόνοι. Αν συνεχιστούν οι υγρασίες θα έχουμε προβλήματα και από μυκητολογικές προσβολές. 

Φέτος αναμένεται μειωμένη παραγωγή στο κελυφωτό φιστίκι. Οι έμποροι αναζητούν περσινά αποθέματα φιστικιών, ενώ η τιμή παραγωγού έχει φτάσει στα 7 ευρώ το κιλό.

Όπως αναφέρει στον ΑγροΤύπο ο κ. Μάκης Μπούργος, παραγωγός και µέλος Δ.Σ. του Αγροτικού Συνεταιρισμού Φιστικοπαραγωγών Μάκρης, «φέτος το έντομο ψύλλα εμφανίστηκε στην περιοχή από τις 10 Μαΐου λόγω των υψηλών θερμοκρασιών. Υπάρχουν λίγα σκευάσματα για την αντιμετώπιση αυτού του εντόμου και έχουν υψηλό κόστος. Επίσης κάποια δέντρα έχουν επηρεαστεί από τον παγετό του Απριλίου και την χαλαζόπτωση του Μαΐου. Ακόμη οι υψηλές θερμοκρασίες δημιουργούν κάποια προβλήματα με καρπόπτωση και φυλλόπτωση στα δέντρα. 

Φέτος αναμένεται μεγάλη μείωση της παραγωγής στο κελυφωτό φιστίκι, σε σχέση με την περσινή χρονιά που είχαμε μια πολύ αυξημένη παραγωγή στην χώρα. Εκτιμώ ότι η φετινή παραγωγή θα είναι στο ένα τρίτο της περσινής. Ήδη έχουν έρθει έμποροι που προσπαθούν να αγοράσουν περσινά αποθέματα. Η τιμή παραγωγού, από τα 5 ευρώ το κιλό που ήταν το περασμένο Δεκέμβριο, πήγε στα 6,5 ευρώ και τώρα είναι στα 7 ευρώ».

Από την πλευρά του ο κ. Γιάννης Δημόπουλος, γεωπόνος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Κελυφωτό Φυστίκι Μώλου - Θερμοπύλες, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «αυτή την εποχή συνεχίζονται οι ψεκασμοί για αντιμετώπιση του ευρύτομου. Πάντως ακόμη στην περιοχή δεν μας έχει αναφερθεί πρόβλημα με προσβολές από ψύλλα. Επίσης αυτή την εποχή υπάρχει υψηλή ατμοσφαιρική υγρασία και φόβοι για μυκητολογικές προσβολές. Ωστόσο οι νυχτερινές βροχές και ο αέρας που έχουμε την επόμενη ημέρα δεν φαίνεται να τις ευνοεί. Εμείς ζητάμε από τους παραγωγούς να κάνουν προληπτικά κάθε 15 ημέρες μια κάλυψη με μυκητοκτόνα για να είναι καλυμμένοι.

Πέρσι υπήρξε αυξημένη παραγωγή κελυφωτού φιστικιού σε όλες τις μεγάλες χώρες παραγωγής, κάτι που έφερε πτώση τιμών παγκοσμίως λόγω και των μέτρων κατά της πανδημίας. Φέτος αναμένεται να είναι μια πολύ όψιμη χρονιά κατά περίπου 15 ημέρες. Επίσης αναμένεται μια πολύ μειωμένη παραγωγή στο κελυφωτό φιστίκι σε σχέση με πέρσι Το φιστίκι έχει φτάσει αυτή την εποχή στα 7 ευρώ το κιλό το ανοικτό. Υπάρχει ζήτηση για το προϊόν γιατί πολλοί έμποροι φοβούνται ότι θα ανέβει η τιμή τους σε ακόμη πιο ψηλά επίπεδα. Έτσι προσπαθούν να αγοράσουν όσα αποθέματα υπάρχουν από την περσινή παραγωγή».

Ο κ. Χρήστος Κουκουτσέλος, αντιπρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό «Θεσσαλικό Φιστίκι», ανέφερε στον ΑγροΤύπο ότι «φέτος εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών το ευρύτομο και η ψύλλα εμφανίστηκαν νωρίτερα από ότι συνήθως. Με το ευρύτομο τελειώσαμε, αφού έγιναν οι ψεκασμοί και ο πληθυσμός του τώρα είναι υπό έλεγχο. Υπάρχει όμως πρόβλημα με την ψύλλα. Είναι δύσκολη η καταστολή αυτού του εντόμου, καθώς δεν έχουμε πλήρη ενημέρωση για το πότε να κάνουμε ψεκασμό. Επίσης δεν υπάρχουν και πολλές δραστικές για την αντιμετώπισή του. Το επόμενο διάστημα αν συνεχιστούν οι βροχές και οι υγρασίες θα ξεκινήσουν τα προβλήματα με τις μυκητολογικές προσβολές.

Όσον αφορά την φετινή παραγωγή αναμένεται να είναι μειωμένη κατά 70% σε σχέση με πέρσι. Μειωμένη αναμένεται να είναι και η παραγωγή της Τουρκίας. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα να έχουμε μια αύξηση των τιμών. Το ερώτημα είναι πώς θα εξελιχθεί η πανδημία και αν θα ανοίξουν οι χώροι διασκέδασης, στους οποίους έχουμε μεγάλη ζήτηση του προϊόντος». 

02/06/2021 01:36 μμ

Εμπορικά το προϊόν αναμένουν οι παραγωγοί πως θα πάει πολύ καλά και φέτος, καθώς η ζήτηση είναι δεδομένη σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Όμως φαίνεται πως άλλα είναι τα θέματα που απασχολουν τον παραγωγικό ιστό, όσον αφορά στο κάστανο.

Ο κ. Γιάννης Κόλλιας καλλιεργεί συστηματικά 40 στρέμματα με καστανιές. Τα κτήματά του βρίσκονται σε υψόμετρο 980 μέτρων στο όρος Μαίναλο και σε απόσταση 20 λεπτών από την Τρίπολη. Η τοποθεσία που βρίσκονται τα κτήματά του ονομάζεται Λυκούρεση και είναι μεταξύ των χωριών του Φαλάνθου Μανταιίκα και Χρυσοβίτσι. Όπως αναφέρει στον ΑγροΤύπο, το δύσκολο πλέον με το κάστανο είναι να έχεις παραγωγή, καθώς ο καιρός δεν στέκεται πολλές φορές σύμμαχος, ενώ υπάρχουν διάφορες ασθένειες που χτυπούν τα δέντρα. Παράλληλα, πολύ μεγάλες είναι και οι επιπτώσεις από την σφήκα τις καστανιάς που αδυνατίζει τα δέντρα, παρά το γεγονός μάλιστα ότι γίνεται προσπάθεια αντιμετώπισής της από την επίσημη πολιτεία. Κατά τα άλλα, ο κ. Κόλλιας μας επισημαίνει πως το κάστανο είναι ένα προϊόν με ιδιαίτερη δυναμική, το οποίο φεύγει πολύ εύκολα στην αγορά, λόγω της έντονης ζήτησης, σε Ελλάδα και εξωτερικό. Ο κ. Κόλλιας διαθέτει το προϊόν του σε τοπικά μάρκετ, αλλά και στην Ένωση Αρκαδίας, πολύ εύκολα και σε καλές τιμές. Για παράδειγμα πέρσι, που δεν υπήρχε μεγάλη παραγωγή στην περιοχή λόγω ενός άκαιρου καύσωνα στα τέλη Μαΐου, που επηρέασε πάρα πολύ την ανθοφορία, πούλησε την πρώτη ποιότητα κάστανου (32-40 κομμάτια στο κιλό), ακόμα και προς 3,20 ευρώ το κιλό. Σε σχέση με την φετινή εξέλιξη της καλλιέργειας, συνεχίζει ο κ. Κόλλιας, λόγω του ότι η περιοχή που βρίσκονται τα κτήματά του είναι ορεινή, είναι πρώιμο ακόμα να μιλήσει για την ανθοφορία και πώς θα εξελιχθεί η καρπόδεση. Ο κ. Κόλλιας υπολογίζει πως η καρπόδεση θα έχει ολοκληρωθεί κι άρα θα υπάρχει καλύτερη εικόνα για την παραγωγή, γύρω στις 15 με 20 Ιουνίου. Πρόσθετο πρόβλημα για τους καστανεώνες της περιοχής, λέει ο κ. Κόλλιας είναι η δίμηνη περίοδος ξηρασίας που διανύουμε.

Μειωμένη και η περσινή εσοδεία

Όπως μας είπε ο κ. Κόλλιας η περσινή εσοδεία κάστανου της περιοχής ήταν 50% μειωμένη για τους λόγους που προαναφέραμε. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι κλιματολογικές συνθήκες είναι από τα σοβαρότερα προβλήματα, που απειλούν με αφανισμό την καλλιέργεια. Ειδικά οι παγετοί οι όψιμοι είναι καταστροφικοί, σε αντίθεση με τους πρώιμους, που δεν έχουν ιδιαίτερες επιπτώσεις στα καστανοπερίβολα.

Μέχρι 600 κιλά το στρέμμα πιάνει ο Καστανεώνας Κόλλια

Στη συνέχεια ο κ. Κόλλιας μας δίνει κάποια στοιχεία σχετικά με τις στρεμματικές αποδόσεις στα κτήματά του. Όπως εξηγεί με συστηματική και φροντισμένη καλλιέργεια και με 16 καστανιές άνω των 30- 40 ετών στο στρέμμα, ο ίδιος πιάνει γύρω στα 60-70 κιλά ανά δέντρο, δηλαδή γύρω στα 500 - 600 κιλά, ανά στρέμμα.

Τον Αύγουστο θα φανεί το ύψος της παραγωγής στη Μελιβοία

Ο κ. Νίκος Τσιντσιράκος, καστανοπαραγωγός από την Μελιβοία καλλιεργεί πάνω από 50 στρέμματα με κάστανα. Όπως λέει αυτές τις ημέρες άρχισε να βγαίνει και το θηλυκό άνθος. Αυτό το στάδιο θα διαρκέσει ακόμα 10 ημέρες. Πάντως σαφή εικόνα για το ύψος της παραγωγής, λέει ο κ. Τσιντσιράκος, θα έχουμε μετά τις 15 Αυγούστου. Πάντως όπως φαίνονται σήμερα τα δέντρα, μοιάζουν να μην έχουν επηρεαστεί από τον καιρό. Όμως μεγάλο πρόβλημα συνιστά η σφήκα της καστανιάς, για την οποία όπως μας λέει ο ίδιος ίσως υπάρξει αύξηση της παρουσίας της τα επόμενα χρόνια, όπως γίνεται στην Ιταλία, όπου υπάρχουν μεγάλες καταστροφές. Βέβαια, σύμφωνα με τον ίδιο, γίνεται καλή φροντίδα με ψεκασμούς, ιδίως μυκητοκτόνα, που έχουν καλό αποτέλεσμα. Εμπορικά τέλος εκτιμά ο κ. Τσιντσιράκος κι αυτή η χρονιά, θα πάει πολύ καλά για το κάστανο.

Άσχημη η εικόνα λόγω φαιάς σήψης σε κτήματα στα Πιέρια

Ο κ. Λευτέρης Πούλιος καλλιεργεί 20 στρέμματα με καστανιές στα Πιέρια Όρη, προς την πλευρά της Ελασσόνας. Όπως μας εξηγεί πέρσι ήταν μια δύσκολη χρονιά λόγω της έντονης παρουσίας φαιάς σήψης στις καστανιές, με την μισή περίπου παραγωγή του κτήματος να πετιέται και την υπόλοιπη μισή να απορροφάται σε μια τιμή κάτω από 1,80 ευρώ το κιλό. Όπως μας ανέφερε ο κ. Πούλιος με την σφήκα της καστανιάς δεν υπάρχει ιδιαίτερο πρόβλημα. Από καλλιεργητικής άποψης, τέλος, είναι νωρίς για εκτιμήσεις όσον αφορά στο ύψος της παραγωγής, τα δέντρα είναι στην φάση της προ-ανθοφορίας, ενώ στην περιοχή αυτή που είναι όψιμη, δεν υπάρχουν σχεδόν ποτέ επιπτώσεις από τις καιρικές συνθήκες.

31/05/2021 03:53 μμ

Την οικονομική στήριξη των καστανοπαραγωγών - που πλήττονται από τη σφήκα της καστανιάς- και την ένταξη στο νέο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) επιδοτούμενης δράσης για την καταπολέμησή της, ζητά ο βουλευτής Λαρίσης της ΝΔ κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιο Λιβανό. 

Ο Θεσσαλός πολιτικός, μετά από ενημέρωση που είχε από τον πρόεδρο της Καρίτσας κ. Βασίλη Τσακνή, τον πρόεδρο του Συνεταιρισμού Καστανοπαραγωγών Αμπελακίων κ. Θύμιο Καζατζή και παραγωγούς, υπογραμμίζει ότι «οι καστανοπαραγωγοί του νομού Λάρισας που δραστηριοποιούνται σε κασταναριά κυρίως στον ορεινό όγκο του Κισσάβου, εμφανίζονται ιδιαίτερα ανήσυχοι φέτος λόγω των ζημιών από το έντομο της σφήκας της καστανιάς. Όπως επισημαίνουν, οι ζημιές, τόσο σε έκταση όσο και σε ένταση, είναι μεγάλες, παρά τις προσπάθειες που καταβάλλουν για την αντιμετώπισή του με βιολογικές μεθόδους, εξαπολύσεις, δηλαδή, άλλου εντόμου (Torymus sinensis) που παρασιτεί στη σφήκα. Τα εν λόγω παράσιτα διατίθενται στους παραγωγούς από το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο, κατόπιν χρηματοδότησης του ΥπΑΑΤ και της Περιφέρειας Θεσσαλίας, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις οι παραγωγοί τα προμηθεύονται από το ελεύθερο εμπόριο. 

Ωστόσο, η συνέχιση υλοποίησης του προγράμματος «Βιολογικής καταπολέμησης της σφήκας της καστανιάς Dryocosmus Kuriphilus (yasumatsu)» που ανακοινώθηκε από το ΥπΑΑΤ, στις 8/32021, δεν καθησυχάζει τους φόβους των καστανοπαραγωγών για σημαντική μείωση της παραγωγής τους, λόγω της ταχείας εξάπλωσης των προσβολών από τη σφήκα.

Σύμφωνα με επιστήμονες των αρμόδιων υπηρεσιών που ασχολούνται με το ζήτημα (ΔΑΟΚ, Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο), η βιολογική μέθοδος καταπολέμησης της σφήκας με την εξαπόλυση του παρασιτοειδούς είναι ο μόνος αποδεδειγμένα αποτελεσματικός τρόπος -λαμβάνοντας υπόψη ότι η καλλιέργεια εντοπίζεται σε δύσβατες ορεινές και δασώδεις περιοχές. Όπως σημειώνουν, απαιτείται εύλογος χρόνος μέχρι την πλήρη ενσωμάτωση του παρασιτοειδούς στο φυσικό περιβάλλον των καστανεώνων, καθώς η εξάπλωση του εντόμου του παρασίτου έπεται της εξάπλωσης του εντόμου ξενιστή (σφήκα).

Από την άλλη μεριά, οι παραγωγοί, υποστηρίζουν ότι μέχρι να εγκατασταθεί το παράσιτο στους καστανεώνες τους και να προκαλέσει αποτελεσματική μείωση των πληθυσμών της σφήκας, πλήττεται το φυτικό τους κεφάλαιο, ζημιώνεται η παραγωγή τους, μειώνονται τα έσοδά τους και αδυνατούν να ανταποκριθούν στην αυξημένη ζήτηση της αγοράς για κάστανα. Αν καταρρεύσουν τώρα που οι προοπτικές της καλλιέργειας είναι ευοίωνες το μέλλον προβλέπεται ζοφερό».

Κατόπιν τούτων ο Μάξιμος Χαρακόπουλος ρωτά τον αρμόδιο υπουργό: 

1. Προτίθεστε να διερευνήσετε τρόπους για την οικονομική στήριξη των καστανοπαραγωγών για τις ζημιές που υφίστανται μέχρι να αποδώσει ικανοποιητικά η βιολογική καταπολέμηση της σφήκας μέσω του εν λόγω προγράμματος; 

2. Δεδομένου ότι στο υπάρχον Π.Α.Α. υπάρχουν φιλοπεριβαλλοντικές δράσεις που επιδοτούν βιολογικούς τρόπους αντιμετώπισης των εχθρών των καλλιεργειών (π.χ. Κομφούζιο), θα μεριμνήσετε προκειμένου στο νέο Π.Α.Α. να υπάρξει ανάλογο σχετικό πρόγραμμα για τη σφήκα της καστανιάς; 
 

28/05/2021 02:34 μμ

Η παρενιαυτοφορία της φιστικιάς είναι ένα μοναδικό φαινόμενο που οφείλεται στην πτώση των ανθοφόρων οφθαλμών και προκαλεί μείωση της παραγόμενης ποσότητας, ανάλογα με το έτος, σε ποσοστό πάνω από 50%.
Πέρσι ήταν μία πολύ παραγωγική χρονιά για τις φιστικιές ενώ φέτος η αναμενόμενη μείωση λόγω του φαινομένου και των υψηλών θερμοκρασιών κατά τη διάρκεια του ληθάργου, οδηγεί τους παραγωγούς σε μειωμένους ψεκασμούς θρέψης και φυτοπροστασίας για εξισορρόπηση παραγωγής και κόστους. Είναι μία δύσκολη καλλιέργεια, καθώς γίνεται παραγωγική έπειτα από 8-10 χρόνια και στα πάγια έξοδα συνυπολογίζονται η διατήρηση του προϊόντος σε ψυκτικούς θαλάμους.

Στον ΑΣ Φιστικοπαραγωγών Αίγινας μιλήσαμε με τον κ. Λαλαούνη Γιώργο, γεωπόνο του συνεταιρισμού, ο οποίος μας έδωσε κάποιες εκτιμήσεις για την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο η οποία τώρα βρίσκεται στην έναρξη της καρπόδεσης. Φαίνεται ότι θα είναι μία μέτρια χρονιά από άποψη παραγωγής γεγονός που οφείλεται στις υψηλές θερμοκρασίες την περίοδο του ληθάργου. Κατά τη διάρκεια του ληθάργου απαιτούνται θερμοκρασίες κάτω από 10 °C για περίπου 800 ώρες. Εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών εκείνη την περίοδο άργησαν να ανοίξουν οι ανθοφόροι οφθαλμοί γεγονός που θα καθυστερήσει δύο-τρεις εβδομάδες την συγκομιδή, η οποία κανονικά γίνεται τον Σεπτέμβριο. Επίσης, έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο της ταυτόχρονης ανθοφορίας και καρποφορίας πάνω στο ίδιο δέντρο και ως αποτέλεσμα των προαναφερόμενων η παραγωγή είναι μειωμένη. Αυτήν την περίοδο γίνονται ψεκασμοί για την καταπολέμηση του ευρύτομου με φυτοπροστατευτικά που περιέχουν δελταμεθρίνες ενώ έχει γίνει προληπτικά ψεκασμός με χαλκούχο σκεύασμα για την αποφυγή ανάπτυξης μυκητολογικών ασθενειών και συγκεκριμένα της σεπτόριας. Φαίνεται ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν μυκητολογικές ασθένειες παρά μόνο σε κάποιες περιοχές της Αίγινας τα δέντρα έχουν προσβληθεί από σκωριάσεις. Σε περίπτωση που αυξηθούν οι προσβολές γίνονται ψεκασμοί με εγκεκριμένα φυτοφάρμακα.

Επίσης, σύμφωνα με τον κ. Γιάννη Δημόπουλο γεωπόνο του ΑΣ Μώλου - Θερμοπυλών η αντιμετώπιση του ευρύτομου είναι απαραίτητη αυτόν τον καιρό καθώς έχουν εμφανισθεί τα ακμαία. Η παρακολούθησή τους έχει γίνει με τη χρήση αυτοσχέδιων παγίδων (κλούβων) από ξύλο και δίχτυ, στις οποίες τοποθετούνται μουμιοποιημένοι περσινοί καρποί που περιέχουν αυγά ευρύτομου και τοποθετούνται σε κτήματα που υπάρχει η πιθανότητα εμφάνισης ευρύτομου. Οι παγίδες ελέγχονται τακτικά, όταν οι θερμοκρασίες ευνοούν την εμφάνιση ακμαίων, τα οποία φαίνονται στις παγίδες. Τότε ξεκινάνε οι ψεκασμοί με τις δραστικές phosmet, emamectin benzoate και δελταμεθρίνες. Αυτήν την περίοδο έχει ολοκληρωθεί η καρπόδεση και ο καρπός έχει φθάσει στο τελικό μέγεθός του. Ωστόσο, το περίβλημα του φιστικιού δεν έχει ξυλοποιηθεί ακόμα με αποτέλεσμα τα θηλυκά να κάνουν τρύπες στους καρπούς με σκοπό την εναπόθεση αυγών. Η εξάπλωση του ακμαίου είναι ραγδαία και απαιτούνται ψεκασμοί κάθε 10 με 12 ημέρες ανάλογα με την ένταση της προσβολής. Οι προσβολές του εντόμου μειώνονται μόλις το φιστίκι φθάσει στο τελικό του στάδιο.  
«Φέτος αναμένεται μεγάλη μείωση στην παραγωγή φιστικιού εξαιτίας του φαινομένου της παρενιαυτοφορίας κατά το οποίο οι ανθοφόροι οφθαλμοί εμφανίζονται μία φορά στα δύο χρόνια. Πέρσι ήταν μία πολύ παραγωγική χρονιά οπότε φέτος περιορίζουμε τις πρακτικές φυτοπροστασίας και λίπανσης για να μειωθεί το κόστος καθώς γνωρίζουμε ότι δεν θα έχουμε παραγωγή. Όσον αφορά τις απαιτήσεις της φιστικιάς σε άρδευση αυτές είναι πολύ μικρές και σε κάποιες ορεινές περιοχές τα δέντρα είναι ξερικά. Σε άλλες περιοχές χορηγείται πολύ μικρή ποσότητα νερού κατά τους καλοκαιρινούς μήνες».

«Η παραγωγή μας αναμένεται να είναι 70% μειωμένη φέτος»

Στην περιοχή του Στεφανοβίκειου Βόλου καλλιεργούνται περίπου 2000 στρέμματα των ποικιλιών Αιγίνης και Ποντίκης. Όπως μας ενημέρωσε ο κ. Κουκουτσέλος Χρήστος αντιπρόεδρος του συνεταιρισμού Θεσσαλικό Φιστίκι, φέτος εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών το ευρύτομο και η ψύλλα εμφανίστηκαν ένα μήνα νωρίτερα από ότι συνήθως. «Είμαστε στον τρίτο και τελευταίο ψεκασμό για το ευρύτομο, ο πληθυσμός του οποίου είναι υπό έλεγχο και τώρα βλέπουμε τις πρώτες προσβολές από ψύλλα. Υπάρχει πρόβλημα με την καταστολή αυτού του εντόμου καθώς δεν έχουμε πλήρης ενημέρωση και λειτουργούμε κατά κύριο λόγο προληπτικά. Ακόμα, όσον αφορά τη λίπανση των δέντρων στην περιοχή μας προσπαθούμε να μειώσουμε τις ποσότητες αζώτου καθώς φαίνεται ότι είναι υπεύθυνο για ανάπτυξη ασθενειών εδάφους όπως είναι η φυτόφθορα και το βερτιτσίλιο. Παράλληλα οι καλλιέργειες μας είναι κατά 90% ξερικές γεγονός που διαφοροποιεί το προϊόν μας. Για το λόγο αυτό έχουν γίνει προσπάθειες για να πάρουμε ΠΟΠ πιστοποίηση.» «Η παραγωγή μας αναμένεται να είναι 70% μειωμένη φέτος δηλαδή περίπου 60-70 τόνους, καταλήγει».

Τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα να χρησιμοποιούνται με ασφαλή τρόπο. Να διαβάζετε πάντα την ετικέτα και τις πληροφορίες σχετικά με το προϊόν πριν από τη χρήση του, καθώς και τις προειδοποιητικές φράσεις και σύμβολα. Δείτε εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά προϊόντα στο fytofarmaka.net

25/05/2021 03:59 μμ

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η εξαπόλυση του παραστοειδούς ωφελίμου Torymus sinensis από την Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Έγινε στο πλαίσιο του προγράμματος για την προστασία της καστανοκαλλιέργειας από τη σφήκα της καστανιάς, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Περιφέρειας.

Η σφήκα αποτελεί τον σημαντικότερο εντομολογικό εχθρό της καστανιάς, καθώς μπορεί να μειώσει την παραγωγή περισσότερο και από 80%. Μεταξύ των συμπτωμάτων που προκαλεί είναι αραίωμα του φυλλώματος, επιβράδυνση της ανάπτυξης των βλαστών και τελικά νέκρωση των δέντρων. Προσβάλει και τα άγρια είδη της καστανιάς και ως μόνιμη και αποτελεσματικότερη μέθοδος αντιμετώπισης θεωρείται η βιολογική καταπολέμησή της με την εξαπόλυση του παρασιτοειδούς Torymus sinensis.

Η εξαπόλυση ολοκληρώθηκε σε τρεις φάσεις, ανάλογα με το στάδιο βλάστησης σε πεδινές, ημιορεινές και ορεινές περιοχές. Το φετινό πρόγραμμα ύψους 20.000€, που είναι σε συνέχεια της προηγούμενης χρονιάς, που υλοποιείται από την Περιφέρεια, πραγματοποιήθηκε στους Δήμους Τεμπών, Αγιάς της ΠΕ Λάρισας και Πύλης, Τρικαίων και Μετεώρων της ΠΕ Τρικάλων.

Υπενθυμίζεται στους καστανοπαραγωγούς των περιοχών εξαπόλυσης, να μην προβαίνουν σε καταστροφή των προσβολών, που διαπιστώνουν από τη σφήκα γιατί θανατώνονται με τον τρόπο αυτό τα άτομα του ωφελίμου εντόμου, που αναπτύσσονται στο εσωτερικό τους. Επιπρόσθετα  όλοι οι καστανοπαραγωγοί να μην διενεργούν ψεκασμούς με εντομοκτόνα έως τα τέλη Ιουνίου, προκειμένου να πραγματοποιηθεί με επιτυχία η εγκατάσταση του παρασιτοειδούς εντόμου.

Επιπρόσθετα πραγματοποιήθηκε από τον Συντονιστή της Ομάδας Αγροτικών Κρίσεων σε θέματα Φυτοπροστασίας της Περιφέρειας Δρ. Εντομολογίας Δημ. Σταυρίδη, ενημέρωση καστανοπαραγωγών του Δήμου Ζαγοράς-Μουρεσίου της ΠΕ Μαγνησίας με σκοπό την έγκαιρη διαπίστωση νέων προσβολών στην περιοχή του Πηλίου για την άμεση και αποτελεσματική αντιμετώπισή της σφήκας στην ευρύτερη περιοχή.