Η εταιρεία που δημιούργησαν το 2018 ένας Έλληνας και ένας Ιταλός συνεχίζει να ξεδιπλώνει το πλάνο ανάπτυξής της.
Συνεχίζει τις προσπάθειές της για επέκταση και καθιέρωση και στον Ελλαδικό χώρο εκ νέου, της καλλιέργειας φουντουκιάς η εταιρεία Carpus Cultura, που έχει μεταφέρει την έδρα της πρόσφατα στην ακριτική Ξάνθη. Η φουντουκιά παλαιότερα καλλιεργούνταν σε αρκετά μεγάλη κλίμακα σε περιοχές της βόρειας Ελλάδας και της Θράκης, για να δώσει εν συνεχεία τη θέση της, στον καπνό, με τον οποίο μεγαλούργησαν τις προηγούμενες δεκαετίες χιλιάδες αγροτικά νοικοκυριά σε όλη τη χώρα, αλλά και οι συναφείς επιχειρήσεις.
Όραμα του Χρήστου Φουσέκη, εκ των ιδιοκτητών της εταιρείας, είναι η αναβίωση συνολικότερα της καλλιέργειας, με νέες όμως, εμπορικές ποικιλίες, οι οποίες έχουν ζήτηση από την αγορά, τόσο ως επιτραπέζιες, όσο και για τη βιομηχανία (σοκολάτας). Από το 2018 ο Χρήστος Φουσέκης, με τον συνεταίρο του από την Ιταλία, από όπου πρόερχονται και τα φυτά, που δίνονται στους συνεργαζόμενους παραγωγούς, έχουν κάνει αρκετή δουλειά και το πλάνο τους υλοποιείται κατά... γράμμα.
«Φέτος ήταν πρώτη χρονιά παραγωγής για αρκετές από τις εκτάσεις που έχουμε βάλει με φουντουκιές. Ως εταιρεία έχουμε κάποιες εκτάσεις δικές μας, αναπτύσσοντας ένα πρόγραμμα φύτευσης συνολικά 2.000 στρεμμάτων. Μάλιστα έχουμε κάνει και μια θυγατρική εταιρεία με την επωνυμία Φάρμα Φουντούκι και ενταχθήκαμε στον Αναπτυξιακό. Από τα 2.000 στρέμματα του πλάνου ανάπτυξής μας, ήδη είναι γεγονός και καλλιεργούμε τα 600 σε περιοχές της Μακεδονίας, Θράκης. Τα υπόλοιπα στρέμματα, θα τα βάλουμε κι αυτά στη βόρεια Ελλάδα», τονίζει ο κ. Φουσέκης.
Οι συνεργασίες με αγρότες, οι ποικιλίες και οι τιμές παραγωγού
Παράλληλα με τα 2.000 στρέμματα της εταιρείας, γίνονται συμβάσεις και συμφωνίες με άλλους παραγωγούς, κυρίως σε περιοχές της βόρειας Ελλάδας (Μακεδονία, Θράκη). Έως σήμερα, σύμφωνα με τον κ. Φουσέκη, οι συμφωνίες αυτές αφορούν γύρω στα 1.650 στρέμματα φουντουκιάς. Οι προωθούμενες ποικιλίες είναι τρεις και συγκεκριμένα, η Tonda di Giffoni, Tonda Romana και Fertil de Coutard. Με τις τρεις αυτές ποικιλίες έχουν γίνει φυτεύσεις τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα συνολικά 2.300 στρεμμάτων, ενώ υπάρχει ενδιαφέρον και από νοτιότερες περιοχές.
«Πέρα από τις δικές μας εκτάσεις κάνουμε συμφωνίες με άλλους παραγωγούς, στους οποίους δίνουμε τα φυτά, αλλά και τεχνική υποστήριξη για την καλλιέργεια. Επίσης, 13ετή συμβόλαια απορρόφησης της παραγωγής, η οποία προωθείται μετά τη συλλογή της στην Ιταλία. Τα συγκεκριμένα φουντούκια κάνουν και για κατανάλωση ως καρπός, αλλά τα ζητάει πολύ και η βιομηχανία στην Ιταλία. Η Ιταλία εισάγει το μεγαλύτερο μέρος των φουντουκιών που χρειάζεται από την Τουρκία, η οποία έχει 3.000.000 στρέμματα με φουντουκιές, αλλά η παραγωγή της πέφτει διαρκώς, γιατί μιλάμε για πολύ παλιές φυτείες. Εκτός από την απορρόφηση, οι συμφωνίες που κάνουμε με τους παραγωγούς στην Ελλάδα, προβλέπουν τιμή ασφαλείας στα 2,20 ευρώ το κιλό. Φέτος, οι παραγωγοί πληρώθηκαν 4 ευρώ ανά κιλό αφού ήταν σε υψηλά επίπεδα η τιμή στην Ιταλία, που καθορίζει το παιχνίδι», αναφέρει.
Κόστη καλλιέργειας, αποδόσεις και συγκαλλιέργεια με τριφύλλια
Σύμφωνα με τον Φουσέκη, το κόστος παραγωγής κυμάνθηκε φέτος στη φουντουκιά γύρω στα 150 ευρώ το στρέμμα. Μέσα σε αυτό το κόστος υπολογίζονται η βασική λίπανση, που χρειάζεται το δέντρο, το κόστος κλαδεμάτων, αλλά και το νερό, δεδομένου πως το φυτό πρέπει να αρδεύεται από τον Απρίλιο έως τον Σεπτέμβριο. «Παρά την ξηρασία που επικράτησε στην χώρα μας και όχι μόνον, δεν παρουσιάστηκαν προβλήματα στα δέντρα μας και συμπεριφέρθηκαν πολύ καλά, δίνοντας και αποδόσεις, παραπάνω από αυτές που περιμέναμε. Η φουντουκιά ως δέντρο έχει καλές αποδόσεις και πάει καλά σε περιοχές με υψηλά ποσοστά υγρασίας», σημειώνει ο κ. Φουσέκης, ενώ εξηγεί πως ένα από τα πλεονεκτήματα του φουντουκιού είναι πως μετά τη συλλογή του, μπορεί να αποθηκευτεί για διάστημα ακόμα και 1 έτους, σε στεγαζόμενο χώρο. Ένα ακόμα πλεονέκτημα, είναι αυτό της συγκαλλιέργειας. «Στις δικές μας εκτάσεις, κάνουμε συγκαλλιέργεια με τριφύλλια, αφού έχουμε και τον αντίστοιχο εξοπλισμό, αλλά και τα μηχανήματα. Έτσι έχουμε και ένα πρόσθετο εισόδημα, μιας και οι αποδόσεις είναι καλές, ενώ εμπλουτίζεται και το έδαφος μέσω αυτής της πρακτικής», προσθέτει.
Σχέδια για μονάδα επεξεργασίας-μεταποίησης
Επόμενο βήμα, καταλήγει ο κ. Φουσέκης, αλλά πιο μακροπρόθεσμο, είναι η δημιουργία ιδιόκτητης μονάδας επεξεργασίας, αλλά και μεταποίησης φουντουκιού, ώστε να απορροφάται η εγχώρια παραγωγή και να καλύπτονται οι ανάγκες.
Από αρχές Οκτωβρίου, πιο πρώιμα σε σχέση με τις άλλες χρονιές, ξεκίνησε η συγκομιδή κάστανων στις ορεινές περιοχές της Φολόης στην Ηλεία.
Μετά τα προβλήματα που είχε η καλλιέργεια στην περιοχή με τις ασθένειες φέτος οι παραγωγοί κάστανου βιώνουν μία ακόμα κρίση λόγω της ξηρασίας.
Ο κ. Ηλίας Τσαπάρας, καστανοπαραγωγός και κοινοτάρχης στο χωριό Μηλιές, τόνισε στον ΑγροΤύπο ότι «φέτος είχαμε μια καλή παραγωγή αλλά η έλλειψη βροχοπτώσεων και οι υψηλές θερμοκρασίες είχε σαν αποτέλεσμα να υπάρχει μικροκαρπία στα κάστανα με αποτέλεσμα να μην έχουμε καλές τιμές.
Τα τελευταία χρόνια, οι καστανιές αντιμετώπισαν σοβαρά προβλήματα με την εμφάνιση ασθενειών, όπως το έλκος της καστανιάς και η σφήκα, τα οποία περιορίστηκαν με βιολογικές και φυσικές μεθόδους. Η βιολογική καταπολέμηση του έλκους, που προκαλείται από μύκητα, έγινε μέσω εμβολιασμού των δέντρων με ειδικά παρασκευάσματα, ενώ για τη σφήκα χρησιμοποιήθηκαν ωφέλιμα έντομα, τα οποία απελευθερώθηκαν στη φύση και λειτούργησαν ως φυσικοί εχθροί. Επίσης υπήρξαν κάποια προβλήματα στην περιοχή με την μελάνωση της καστανιάς αλλά ευτυχώς ήταν περιορισμένα.
Οι έμποροι φέτος έδωσαν τιμή παραγωγού για τα χοντρά μεγέθη (Lux) ήταν στα 2,30 ευρώ το κιλό, για τα κάστανα ποιότητα Α στα 1,70 ευρώ το κιλό, για τα κάστανα ποιότητα Β στο 1 ευρώ το κιλό και για τα μικρά μεγέθη στα 70 λεπτά το κιλό. Οι τιμές αυτές είναι πολύ χαμηλές σε σχέση με το κόστος καλλιέργειας και έφεραν απογοήτευση στους παραγωγούς της περιοχής.
Οι παραγωγοί στην περιοχή έχουμε ιδρύσει τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Οροπεδίου Φολόης (Α.Σ.Ο.Φ.) σε μια προσπάθεια να υπάρξει μια συλλογική οργάνωση που θα βοηθήσει σε καλύτερες τιμές.
Ο συνεταιρισμός ιδρύθηκε τον Ιανουάριο του 2023, με πρωτοβουλία του Ιδρύματος Φολόη. Σκοπός του είναι η μετάβαση από τους παραδοσιακούς τρόπους γεωργίας και κτηνοτροφίας σε συγχρόνους, επαγγελματικά άρτιους και φιλικούς προς το περιβάλλον.
Ήδη λειτουργούν Ομάδες Παραγωγών για το ελαιόλαδο, κτηνοτροφικών προϊόντων (αιγοπρόβειο γάλα) και αροτραίων καλλιεργειών (βρώμη, σιτάρι, κριθάρι και βίκος).
Πρόσφατα ιδρύσαμε την Ομάδα Παραγωγών ακρόδρυων και υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον να ενταχθούν σε αυτήν οι παραγωγοί καστανιάς και καρυδιάς. Κύρια επιδίωξη και σε αυτή την Ο.Π. αποτελεί η εναρμόνιση με τα ευρωπαικά πρότυπα πιστοποίησης και καλλιέργειας».
«Είμαστε περήφανοι γιατί ένα «μικρό» σε αριθμό μελών Επιμελητήριο με τη διεκδικητικότητά του, το κύρος και την αξιοπιστία του επιτυγχάνει συνεργασίες στρατηγικού χαρακτήρα σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο» δήλωσε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αρκαδίας κ. Γιάννης Τρουπής για τη δημιουργία παραρτήματος του Συνδέσμου Εξαγωγέων - ΣΕΒΕ στο Επιμελητήριο Αρκαδίας.
«Δημιουργούμε μια δομή εξυπηρέτησης του συνόλου των εξαγωγικών επιχειρήσεων από την Αχαΐα, την Ηλεία, την Κορινθία, τη Λακωνία, την Αργολίδα, τη Μεσσηνία και φυσικά την Αρκαδία, προσφέροντάς τους κρίσιμη τεχνογνωσία για αποτελεσματικές και ασφαλείς εξαγωγές» σημείωσε ο κ. Τρουπής και πρόσθεσε ότι «για να το πετύχουμε αυτό συνεργαζόμαστε με τον πλέον έγκυρο φορέα στη χώρα, το Σύνδεσμο Εξαγωγέων-ΣΕΒΕ, καλύπτοντας παράλληλα ένα σημαντικό κενό στήριξης της επιχειρηματικότητας στη Νότια Ελλάδα».
Τις εργασίες της εκδήλωσης εγκαινίων του Παραρτήματος, την Τρίτη (29 Οκτωβρίου), άνοιξε ο κ. Ανδρέας Σύριος, Αν. Πρόεδρος του Τμήματος Υπηρεσιών του Επιμελητηρίου Αρκαδίας και συντονιστής της εκδήλωσης, ο οποίος αφού ευχαρίστησε θερμά τους συμμετέχοντες ανέφερε ότι με τα εγκαίνια του νέου Παραρτήματος Εξαγωγέων υλοποιείται η δέσμευση του Επιμελητηρίου, μετά την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας στην έκθεση Πελοπόννησος Expo, για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας σε όλη την Πελοπόννησο.
Ο Αναπληρωτής Περιφερειάρχης κ. Χρήστος Λαμπρόπουλος χαρακτήρισε το άνοιγμα του παραρτήματος κρίσιμο βήμα για την εξωστρέφεια, υπογραμμίζοντας ότι θα διευκολύνει την πρόσβαση σε χρηματοδοτικά εργαλεία της Περιφέρειας για την ανάπτυξη των εξαγωγών. Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι η στρατηγική του place branding θα προάγει τα τοπικά προϊόντα, βελτιώνοντας την εξαγωγική ταυτότητα και διεθνοποιώντας τα προϊόντα της Πελοποννήσου.
Στη συνέχεια ο Πρόεδρος του ΣΕΒΕ, κ. Συμεών Διαμαντίδης, τόνισε ότι το Παράρτημα, μεταξύ άλλων, θα παρέχει πρακτικά εργαλεία για τη στήριξη της εξωστρέφειας των τοπικών επιχειρήσεων, όπως στοχευμένη ενημέρωση, δράσεις επιχειρηματικής δικτύωσης και εξειδικευμένη εκπαίδευση και κατάρτιση για επιχειρηματίες σε θέματα διεθνούς ανταγωνιστικότητας και εξαγωγών.
Παρόντες στη συνάντηση ήταν ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος του ΣΕΒΕ κ. Παναγιώτης Χασάπης, ο οποίος ανέλυσε τις παροχές που δίνει ο ΣΕΒΕ στα μέλη και η Εντεταλμένη Σύμβουλος του ΣΕΒΕ, κα Βασιλική Λούντζη.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, ο Δήμαρχος Βόρειας Κυνουρίας κ. Γιώργος Καμπύλης, ο Δήμαρχος Νότιας Κυνουρίας και μέλος του ΔΣ του Επιμελητηρίου κ. Μανώλης Δολιανίτης, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι κ.κ Βαγγέλης Γιαννακούρας και Γιάννης Νικολάου, καθώς και Πρόεδροι και μέλη των Διοικήσεων Συλλόγων και Σωματείων της Αρκαδίας.
Συνάντηση με παραγωγούς κάστανου του Δήμου Αγιάς και των Αμπελακίων του Δήμου Τεμπών, είχαν, στο ΥπΑΑΤ, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, και ο Υφυπουργός, Χρήστος Κέλλας, κατά τη διάρκεια της οποίας ανακοινώθηκε η ένταξη του κάστανου στο πλαίσιο των ενισχύσεων de minimis.
Ειδικότερα, στη συνάντηση η οποία πραγματοποιήθηκε σε ιδιαίτερα θετικό κλίμα, οι καστανοπαραγωγοί ανέδειξαν το ασφυκτικό οικονομικό περιβάλλον που αντιμετωπίζουν, εξαιτίας των καταστροφών που έφερε στη Θεσσαλία η θεομηνία Daniel, η οποία έπληξε υποδομές και παραγωγές, σε συνδυασμό με τη φαιά σήψη που χτύπησε τα τελευταία χρόνια τις καλλιέργειες.
Επεσήμαναν, δε, την κατακόρυφη πτώση στην παραγωγή, η οποία φέτος αγγίζει το 70% σε σχέση με τα προηγούμενα χρονιά, που μαζί με τα υψηλά κόστη συρρικνώνει δραματικά το εισόδημά τους.
Με την απόφαση, η ηγεσία του Υπουργείου επιβεβαιώνει τη στήριξη προς τους καστανοπαραγωγούς, αναγνωρίζοντας τη σημασία της καλλιέργειας καστάνου που καλύπτει χιλιάδες στρέμματα στους Δήμους Αγιάς και Τεμπών, που αντιστοιχούν στο 40% της συνολικής παραγωγής της χώρας.
Ο Χρήστος Κέλλας δήλωσε σχετικά: «Στεκόμαστε στο πλευρό των καστανοπαραγωγών του Νομού Λάρισας, αναγνωρίζοντας τις προκλήσεις και τις μεγάλες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν. Με την ένταξη του κάστανου στις ενισχύσεις de minimis, στηρίζουμε τη βιωσιμότητα της παραγωγής και διασφαλίζουμε την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής και την παραμονή των νέων μας στην ύπαιθρο. Θα συνεχίσουμε να είμαστε σύμμαχοι στους αγρότες μας, προσφέροντας στήριξη και μέτρα που θωρακίζουν το μέλλον τους».
Στη συνάντηση συμμετείχαν οι Ευθύμιος Καζαντζής - Πρόεδρος Αγροτικού Συνεταιρισμού Αμπελακίων, Ευθύμιος Τριανταφύλλου - Πρόεδρος Αγροτικού Συνεταιρισμού Καρίτσας - Στομίου, Ευάγγελος Μανίκας - Πρόεδρος Συνεταιρισμού Καστανοπαραγωγών Ποταμιάς Σκήτης, Ευάγγελος Κρανιώτης - Πρόεδρος Αγροτικού Συνεταιρισμού Μελιβοίας, Στέφανος Ράπτης - Πρόεδρος Αγροτικού Συνεταιρισμού Ποταμιάς και Χρήστος Ρήγας - Πρόεδρος Αγροτικού Συλλόγου Μελιβοίας.
Οι καστανοπαραγωγοί, από την πλευρά τους, ευχαρίστησαν τον Υπουργό, Κώστα Τσιάρα, και τον Υφυπουργό, Χρήστο Κέλλα, για την αναγνώριση του δυσχερούς οικονομικού περιβάλλοντος στο οποίο έχουν περιέλθει και την ανάγκη ενίσχυσης του εισοδήματός τους.
Θυμίζουμε ότι οι παραγωγοί δεν είχαν αποζημιωθεί για τις ζημιές από τον «Daniel» στα κάστανα στην περιοχή της Λάρισας.
10 χρόνια συνεχόμενης προσπάθειας και συνεργασίας με στόχο την ανάδειξη του βαμβακιού που παράγεται από τις ποικιλίες FiberMax®, μέσα από κοινωνικά δίκαιο, οικονομικά βιώσιμο και περιβαλλοντικά προσαρμοσμένο τρόπο παραγωγής.
10 χρόνια ταξιδιού απο το σπόρο μέχρι το ρούχο, μέσα απο χιλιάδες παραγωγούς, συνεργάτες, διαφορετικούς αγρούς, γενιές και πρακτικές.
Οι παραγωγοί Γιώργος Φασούλας και Κώστας Σκουλαρίδης εκπροσωπούν την παλαιότερη και τη νεότερη γενιά του CSF και ενώνουν την φωνή τους για να ευχηθούν Χρόνια πολλά!
Το ταξίδι του CSF συνεχίζεται...
Προστιθέμενη αξία για τον παραγωγό
Το πρόγραμμα CSF είναι το πρώτο πρόγραμμα παραγωγής βιώσιμου βαμβακιού στην Ελλάδα, που δίνει προστιθέμενη αξία και πολλαπλά οφέλη στον παραγωγό.
Τα οφέλη που απολαμβάνουν οι παραγωγοί CSF συνδέονται με:
- Καλλιέργεια κορυφαίων ποικιλιών βαμβακιού FiberMax® και Stoneville®, αναγνωρισμένες για την υψηλή απόδοσή τους στο χωράφι, αλλά και τα ποιοτικά τους τεχνολογικά χαρακτηριστικά
- Επιβράβευση με διαφοροποιημένες τιμές από τα συνεργαζόμενα στο πρόγραμμα εκκοκιστήρια (Θρακικά Εκκοκιστήρια, Κ.Β. Μάρκου και Βιολάρ)
- Παραγωγή πιστοποιημένου προϊόντος που έχει τις προϋποθέσεις για την ένταξή του σε κάποια από τα υπό διαμόρφωση οικολογικά σχήματα
- Το τελικό προϊόν αυτής της διαδικασίας συνδέεται με τον αγρό, που συνάδει με τις απαιτήσεις της βιομηχανίας για ιχνηλασιμότητα.
Το CSF οδηγεί τις εξελίξεις προς ένα βιώσιμο μέλλον
Τα τελευταία δύο χρόνια, έχει μετρηθεί πιλοτικά το αποτύπωμα άνθρακα σε αγροτεμάχια και σε εκκοκιστήρια που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, προετοιμάζοντας έτσι τους παραγωγούς και την αλυσίδα αξίας για πιθανές μελλοντικές απαιτήσεις της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Επιπρόσθετα, στα πλαίσια του προγράμματος CSF και σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, πραγματοποιήθηκαν τα έτη 2020, 2022 και 2023 μελέτες που απέδειξαν ότι το βαμβάκι στην Ελλάδα μπορεί να καλλιεργηθεί και με αναγεννητικές, βιώσιμες πρακτικές.
Το βαμβάκι CSF, ως παραγόμενο σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πληροί όλες τις απαιτήσεις πιθανών ενδιαφερόμενων αγοραστών τόσο από την ευρωπαϊκή αγορά μεταποίησης, όσο και από την παγκόσμια αγορά.
“Πιστεύω ακράδαντα στην υπεύθυνη καλλιέργεια του βαμβακιού μου. Νοιάζομαι για το έδαφος, ώστε να διατηρούνται τα επίπεδα γονιμότητας υγιή και σταθερά. Καλλιεργώ βαμβάκι ακολουθώντας το βιώσιμο πρόγραμμα βαμβακιού CSF, σχεδόν 10 χρόνια! Είμαι περήφανος που παράγω βαμβάκι εξαιρετικής ποιότητας με υπεύθυνο και βιώσιμο τρόπο, ώστε να αφήσω τη γη στην επόμενη γενιά”.
Γιώργος Φασούλας, Παραγωγός CSF, Λάρισα
“Είμαι παραγωγός βαμβακιού στην Κομοτηνή και συμμετέχω στο πρόγραμμα CSF εδώ και λίγα χρόνια.
Η συμμετοχή μου στο CSF με βοήθησε να κατανοήσω την ανάγκη για βιώσιμες γεωργικές πρακτικές που όχι μόνο προστατεύουν το περιβάλλον, αλλά βελτιώνουν και την ποιότητα και την αποδοτικότητα της καλλιέργειας μου. Μου άνοιξε το δρόμο για συνεργασία με την αλυσίδα αξίας και δημιούργησε τις προϋποθέσεις για ένα πιστοποιημένο ταξίδι του βαμβακιού απο το χωράφι μου, μέχρι το τελικό προϊόν.
Η βιώσιμη γεωργία δεν είναι απλά μια επιλογή, αποτελεί ανάγκη για το μέλλον όλων μας. Είμαι πολύ χαρούμενος και περήφανος που είμαι μέλος της οικογένειας του CSF!”
Κώστας Σκουλαρίδης, παραγωγός CSF, Κομοτηνή
Προστιθέμενη αξία για όλη την αλυσίδα αξίας
«Για εμάς είναι σημαντικό να θέτουμε ως ύψιστη προτεραιότητα της επιχείρησής μας τη βιωσιμότητα. Συνεργαζόμαστε με τη BASF και το πρόγραμμα CSF από το ξεκίνημα του προγράμματος. Οι αξίες ενός τέτοιου προγράμματος μας βοήθησαν να καλύψουμε τις αυξανόμενες απαιτήσεις των πελατών μας, για υψηλή ποιότητα, ιχνηλασιμότητα και παραγωγή με βιώσιμες πρακτικές. Μόνο θετική συνεισφορά μπορεί να έχει αυτό το πρόγραμμα για όλους τους συμμετέχοντες. Γι' αυτό στηρίζουμε τους καλλιεργητές μας με όλες μας τις δυνάμεις, ώστε να εξασφαλίζουμε από αυτούς την εξαιρετική ποιότητα του βαμβακιού και επιβραβεύουμε την προσήλωσή τους στις καλλιεργητικές πρακτικές που απαιτεί το πρωτόκολλο CSF.»
Εμμανουέλα Κουρούδη, Sustainability Manager Θρακικά Εκκοκιστήρια
«Συνεργαζόμαστε με την BASF από την πρώτη χρονιά υλοποίησης του προγράμματος CSF. Για εμάς, το CSF αποτελεί μια ολοκληρωμένη πρόταση στις ανάγκες των αγορών, συνδυάζοντας την ποιότητα, τις βιώσιμες πρακτικές και την ιχνηλασιμότητα. Το βαμβάκι CSF είναι πλέον ένα επώνυμο προϊόν, που μας δίνει τη δυνατότητα διαφοροποίησης και μας επιτρέπει να προσεγγίσουμε ενδιαφερόμενους αγοραστές τόσο της ευρωπαϊκής όσο και της παγκόσμιας αγοράς. Βασική μας προτεραιότητα είναι να στηρίζουμε τους παραγωγούς βαμβακιού και να τους ωθούμε συνεχώς στη βελτίωση της καλλιέργειάς τους και στην παραγωγή ενός ποιοτικού προϊόντος, ακολουθώντας όλες τις σύγχρονες τάσεις της αγοράς. Όλα αυτά συνδυάζονται στο πρόγραμμα CSF.»
Βασίλης Μάρκου, Πρόεδρος της επιχείρησης Κ.Β. Μάρκου
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα CSF μπείτε στην ιστοσελίδα της BASF: www.certified-fibermax.basf.com
Σήμερα Τετάρτη, 30 Οκτωβρίου, πραγματοποιείται συνάντηση, στο ΥπΑΑΤ, των καστανοπαραγωγών της Λάρισας με τον Υπουργό κ. Τσιάρα.
Η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων νομού Λάρισας (ΕΟΑΣΝΛ) και οι Αγροτικοί Σύλλογοι Δήμου Αγιάς, τονίζουν ότι η τεράστια συμμετοχή στην σύσκεψη των καστανοπαραγωγών που πραγματοποιήθηκε στην Μελιβοία πριν 10 ημέρες, ανέδειξε την αδικία που έχουν υποστεί οι παραγωγοί κάστανου της Αγιάς και των Αμπελακίων αλλά κυρίως την ενότητα και αποφασιστικότητα να διεκδικήσουμε ώσπου να δικαιωθούμε και να δοθούν οι αποζημιώσεις στην απώλεια της παραγωγής απο τον Daniel.
Από την συνάντηση περιμένουμε να βγει το αυτονόητο και μόνο αποδεκτό αποτέλεσμα που είναι η δέσμευση της Κυβέρνησης για αποζημίωση των καστανοπαραγωγών της Αγιάς όπως έγινε για τον αντίστοιχο λόγο με τους καστανοπαραγωγούς του Πηλίου αλλά και με τους μηλοπαραγωγούς της Αγιάς.
Δέσμευση αποζημίωσης στο ύψος της πραγματικής ζημιάς στην απώλεια παραγωγής του κάστανου από τον Daniel.
Καθώς και χρονοδιάγραμμα πληρωμής όπως αντίστοιχα πρέπει να υπάρχει χρονοδιάγραμμα πληρωμής για τους μηλοπαραγωγούς της Αγιάς που ήδη πέρασε ένας μήνας και ακόμη δεν γνωρίζουμε πόσο θα αποζημιωθούμε και πότε θα πάρουμε τα χρήματα
Και προσθέτουν: «Η Ομοσπονδία και οι Αγροτικοί Σύλλογοι της Αγιάς γνωρίζουν πολύ καλά τον δρόμο της αγωνιστικής διεκδίκησης, ξέρουμε να παλεύουμε και να κερδίζουμε όπως το αποδείξαμε επανειλημμένα. Είμαστε πανέτοιμοι, ενωμένοι και αποφασισμένοι να βγούμε σε μαζικές κινητοποιήσεις αν δεν ικανοποιηθεί το δίκαιο αίτημα μας και να σταματήσει ο παραλογισμός και η αδικία. Κινητοποιήσεις ξεκινώντας από την Αγιά και φτάνοντας ως την Αθήνα αν χρειαστεί».
Η ισπανική παραγωγή αμυγδάλου προβλέπεται να ανέλθει συνολικά τους 373.558 τόνους την φετινή περίοδο (2024/2025), ποσότητα που παρουσιάζει σημαντική ανάκαμψη σε σύγκριση με την περσινή (αύξηση κατά 17,5%) και η οποία είναι κατά 9,1% πάνω από τον μέσο όρο των πέντε τελευταίων εκστρατειών (2019-2023), σύμφωνα με επίσημες εκτιμήσεις του Υπουργείου Γεωργίας, Αλιείας και Τροφίμων (MAPA), που σας παρουσιάζει ο ΑγροΤύπος.
Η Ισπανία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός αμυγδάλων στον κόσμο, αντιπροσωπεύοντας το 85% της συνολικής έκτασης ξηρών καρπών που καλλιεργούνται στη χώρα.
Ωστόσο, η παραγωγή δεν είναι ομοιογενής σε ολόκληρη τη χώρα. Σε επαρχές όπως Aragón και Castilla-La Mancha η παραγωγή εμφανίζει αύξηση κατά 38% και 49% αντίστοιχα πάνω από τον μέσο όρο των τελευταίων πέντε καμπανιών, σε άλλες όπως η Βαλένθια ή η Μούρθια υπάρχουν μειώσεις στην παραγωγή, που ξεπερνούν το 35%, λόγω έλλειψης βροχόπτωση στα νοτιοανατολικά της χώρας.
Πάντως στην Ισπανία γενικότερα ο τομέας των ξηρών καρπών παρουσιάζει σημαντική ανάπτυξης με νέες φυτεύσεις, ειδικά σε καλλιέργειες όπως το αμύγδαλο, κελυφωτό φιστίκι ή καρυδιά, όπου τα ποσοστά των νέων φυτειών που δεν είναι ακόμη σε παραγωγή ηλικία είναι μεγάλα, όπως δείχουν τα στοιχεία του MAPA: 15,5% της συνολικής φυτευμένης έκτασης στην περίπτωση της αμυγδαλιάς, 63% στην φιστικιά και 20,3% στην καρυδιά.
Όσον αφορά την εμπορία τα αμύγδαλα αποτελούν το 90% της συνολικής αξίας των εξαγόμενων ξηρών καρπών της Ισπανίας.
Στην εκστρατεία 2023/2024, οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 6,3% σε σχέση με την προηγούμενη εμπορική περίοδο. Εμφανίζουν θετικό ισοζύγιο κατά 188 εκατ. ευρώ, υπερδιπλάσιο από αυτό της προηγούμενης περιόδου και 35% υψηλότερο από το μέσο όρο των πέντε τελευταίων ετών.
Η κύρια αγορά για τα ισπανικά αμύγδαλα είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση, όπου εξάγεται το 23% της παραγωγής. Την περίοδο 2023/2024, οι πωλήσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση είχαν πολύ θετικές επιδόσεις, με αυξήσεις κατά 14% σε όγκο και κατά 6,7% σε αξία.
Στην σύσκεψη, που έγινε την περασμένη εβδομάδα, στη Μελιβοία του Δήμου Αγιάς, μετά από κάλεσμα των Αγροτικών Συλλόγων Μελιβοίας, Καρίτσας, Αγιάς, Ποταμιάς, Σκήτης και των Συνεταιρισμών Μελιβοίας, Καρίτσας, Αμπελακίων, οι καστανοπαραγωγοί Αγιάς και Τεμπών αποφάσισαν να εντείνουν τη δράση τους, διεκδικώντας να ενταχθεί και να αποζημιωθεί το κάστανο για τις ζημιές από τον «Daniel».
Σε αυτό το πλαίσιο απαίτησαν να οριστεί συνάντηση με τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης προκειμένου να δοθούν απαντήσεις και ανάλογα με τη στάση του θα υπάρξει κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.
Οι καστανοπαραγωγοί κατήγγειλαν την άδικη και αυθαίρετη εξαίρεση των καστανοπαραγωγών από τις αποζημιώσεις για τις ζημιές από τις περσινές καταστροφικές πλημμύρες που προξένησαν μεγάλη ζημιά στην παραγωγή αγροτικών προϊόντων στον Δήμο Αγιάς, ανάμεσα σε αυτές στην παραγωγή κάστανου, αλλά και τον διαχωρισμό των αγροτών από την πλευρά της κυβέρνησης, αφού όπως τόνισαν «έχουμε τον παραλογισμό, σε έναν δήμο που χαρακτηρίζεται πλημμυρόπληκτος να μην παίρνουν αποζημίωση οι καστανοπαραγωγοί, ενώ είχαν ζημιά όπως και οι μηλοπαραγωγοί, αλλά να δίνεται αποζημίωση - και πολύ σωστά αφού υπήρχε απώλεια παραγωγής - για το ίδιο προϊόν, το κάστανο, στην περιοχή του Πηλίου».
Κόκκαλης: Το κάστανο θέλει εδώ και τώρα στήριξη
Την άμεση στήριξη της πολιτείας σε μία ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο για την καλλιέργεια του κάστανου, ζήτησε ο Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία κ. Βασίλης Κόκκαλης, κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ Γευσιγνωσίας και της Καστανογιορτής που έλαβε χώρα στη σκήτη. Ο κ. Κόκκαλης είχε επαφές με τοπικούς καστανοπαραγωγούς και έγινε αποδέκτης της απόγνωσης στην οποία έχουν περιέλθει μετά και τη φετινή σημαντική μείωση της παραγωγής.
Σε δήλωσή του, τόνισε πως «το κάστανο της Αγιάς θέλει στήριξη γιατί και η σφήκα της καστανιάς το έχει χτυπήσει αλλά και η φαιά σήψη. Οι καστανοπαραγωγοί εύλογα διεκδικούν αποζημίωση και πρέπει να δικαιωθούν. Οφείλει ο ΕΛΓΑ να τους στηρίξει με δίκαιες και άμεσες αποζημιώσεις γιατί και η φετινή χρονιά είναι καταστροφική σε ότι αφορά το ύψος των παραγόμενων κιλών, κάτι που σημαίνει πως το εισόδημα των καστανοπαραγωγών συνεχίζει να συρρικνώνεται με δραματικό ρυθμό. Προσωπικά θα είμαι αρωγός σε αυτή τους την προσπάθεια, με παρεμβάσεις τόσο στη Βουλή, όσο και στον ΕΛΓΑ».
Σύσκεψη των καστανοπαραγωγών θα πραγματοποιηθεί, το Σάββατο (19/10), στην Μελιβοία της Λάρισας, που διαμαρτύρονται για την εξαίρεση του προϊόντος από τις αποζημιώσεις λόγω Daniel.
Στην σύσκεψη θα συμμετάσχουν οι Αγροτικοί Σύλλογοι Μελιβοίας, Καρίτσας, Αγιάς, Ποταμιάς, Σκήτης και οι Συνεταιρισμοί Μελιβοίας, Καρίτσας, Αμπελακίων.
Όπως τονίζουν οι καστανοπαραγωγοί «οι περυσινές καταστροφικές πλημμύρες του Daniel προξένησαν μεγάλη ζημιά στην παραγωγή αγροτικών προϊόντων στον Δήμο Αγιάς ανάμεσα σε αυτές στην παραγωγή Κάστανου.
Μετά τις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις των παραγωγών του Δήμου Αγιάς, στις οποίες είχαν μαζική συμμετοχή και οι καστανοπαραγωγοί, αναγνωρίστηκε η αδικία που είχε συντελεστεί εις βάρος τους και μέσω De minimis θα δοθούν κάποια χρήματα για αποζημίωση.
Από αυτή την απόφαση, καταβολής αποζημιώσεων από τον Daniel, εξαιρέθηκαν εντελώς άδικα και αυθαίρετα οι καστανοπαραγωγοί.
Έχουμε δηλαδή τον παραλογισμό, σε ένα Δήμο που χαρακτηρίζεται πλημμυρόπληκτος να μην παίρνουν αποζημίωση οι καστανοπαραγωγοί, ενώ είχαν ζημιά όπως και οι μηλοπαραγωγοί αλλά να δίνεται αποζημίωση - και πολύ σωστά αφού υπήρχε απώλεια παραγωγής - για το ίδιο προϊόν, το κάστανο, στην περιοχή του Πηλίου.
Με αυτό τον τρόπο, η Κυβέρνηση χωρίζει τους αγρότες σε δυο κατηγορίες, και είναι κατάφωρη αδικία σε βάρος των καστανοπαραγωγών του Δήμου Αγιάς και των Αμπελακίων του Δήμου Τεμπών που είχαν απώλεια παραγωγής, απώλεια εισοδήματος και δεν θα πάρουν καμιά αποζημίωση.
Το κάστανο αποτελεί βασική καλλιέργεια του τόπου μας, αφού 16,5 χιλιάδες στρέμματα καλλιέργειας, στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Αγιάς και περίπου 2,5 χιλιάδες στρέμματα καλλιέργειας στην κοινότητα Αμπελακίων απασχολεί εκατοντάδες αγρότες που αποδίδουν το 40% της συνολικής παραγωγής καστανου της Χώρας .
Τα τελευταία χρόνια η παραγωγή του κάστανου έχει υποστεί σημαντική μείωση λόγω των ασθενειών της σφήκας και της φαιάς σήψης που εμφανίστηκαν στην περιοχή πριν τρια χρόνια περίπου με αποτέλεσμα την συρρίκνωση παραγωγής και της οικονομιας της περιοχής. Την φετινή χρονιά που διανύουμε η πτώση της παραγωγής αγγίζει το 70% σε σχέση με την προπέρσινη χρονιά.
Αυτή η αδικία και ο παραλογισμός δεν θα περάσουν, δεν θα το ανεχτούμε και δεν πρόκειται να σταματήσουμε τους αγώνες και τις διεκδικήσεις μας για το δίκιο και την επιβίωση μας.
Διεκδικούμε άμεσα να ενταχθεί και να αποζημιωθεί το Κάστανο στην περιοχή μας για τις ζημιές από το Daniel. Να σταματήσει ο διαχωρισμός σε βάρος των καστανοπαραγωγών της περιοχής μας. Είμαστε ενωμένοι και αποφασισμένοι να συνεχίσουμε τις πολύμορφες κινητοποιήσεις μας ξεκινώντας άμεσα.
Καλούμε όλους τους συναδέλφους καστανοπαραγωγούς να συμμετέχουν στην μεγάλη σύσκεψη που διοργανώνουμε το Σάββατο (19 Οκτωβρίου) και ώρα 7.30 το βράδυ στην Μελιβοία στην Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων. Να μην λείψει κανείς. Όπως δείχνει η εμπειρία χρόνων, οτιδήποτε κατακτήθηκε είχε ως αφετηρία την ενότητα, την αποφασιστικότητα, την μεγάλη συμμετοχή στους αγώνες. Την αποζημίωση θα την κερδίσουμε επειδή την δικαιούμαστε και θα επιβάλλουμε λύση».
Με μια λαμπερή γιορτή, αντάξια μιας ξεχωριστής επένδυσης, η Ελληνικά Γαλακτοκομεία εγκαινίασε στην Κύπρο το νέο εργοστάσιο του Ομίλου για την παραγωγή χαλλουμιού, του εκλεκτού αυτού τυριού που αποτελεί βασικό συστατικό της διατροφής των κατοίκων της Κύπρου στην πορεία των αιώνων.
Η εκδήλωση, με προσκεκλημένους από την Κύπρο, την Ελλάδα και τον υπόλοιπο κόσμο, πραγματοποιήθηκε στον χώρο του εργοστασίου, στη βιομηχανική περιοχή του Τσερίου στη Λευκωσία.
Η νέα μονάδα, που περιλαμβάνει κτίρια συνολικής επιφάνειας 12.000 τ.μ., αποτελεί μια επένδυση η οποία αγγίζει τα 70 εκ. €. Πρόκειται για παραγωγική εγκατάσταση που παράγει χαλλούμι ΠΟΠ και αναρή, με δυναμικότητα 18.000 τόνους χαλλουμιού ετησίως η οποία ισοδυναμεί με το 40% της ετήσιας συνολικής ποσότητας χαλλουμιού της Κύπρου.
Το εργοστάσιο σχεδιάστηκε για να είναι ιδιαίτερα φιλικό προς το περιβάλλον, εφαρμόζοντας «πράσινες» μεθόδους αξιοποίησης των παραγωγικών του πόρων. Διαθέτει μονάδα αναερόβιας επεξεργασίας λυμάτων όπου αποδομείται το οργανικό τους φορτίο και παράγεται βιοαέριο που αξιοποιείται ως καύσιμο καλύπτοντας μέρος των θερμικών αναγκών του. Μέρος της ανάγκης για ηλεκτρική ενέργεια καλύπτεται από φωτοβολταϊκά πάνελ ισχύος 3,2 ΜW. Επίσης, η Ελληνικά Γαλακτοκομεία ΑΕ αντιλαμβανόμενη το πρόβλημα της περιορισμένης ποσότητας νερού στο νησί, έχει σχεδιάσει μονάδα ανάκτησης του νερού από τα επεξεργασμένα λύματα του εργοστασίου ώστε να το διοχετεύει σε δευτερεύουσες χρήσεις.
Στις προδιαγραφές της επένδυσης αναφέρθηκε, καλωσορίζοντας τους προσκεκλημένους, η αντιπρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Ελληνικά Γαλακτοκομεία κυρία Ζωή Σαράντη, ενώ την έναρξη λειτουργίας του νέου εργοστασίου υποδέχτηκε θερμά, εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας, η υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κυρία Μαρία Παναγιώτου, εκπρόσωπος και του Κυπρίου προέδρου.
Από πλευράς Ελληνικής κυβέρνησης παρέστησαν και χαιρέτησαν την εκδήλωση ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Δημήτρης Παπαστεργίου, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Χρήστος Κέλλας και ο βουλευτής - πρώην υπουργός Ανάπτυξης κ. Κώστας Σκρέκας. Η βραδιά των εγκαινίων συνεχίστηκε με ένα ξεχωριστό δείπνο από κυπριακές “σπεσιαλιτέ” που ετοίμασε ο executive σεφ Ανδρέας Ανδρέου, και ολοκληρώθηκε με ένα μεγάλο πάρτι υπό τις μελωδίες μιας υπέροχης μπάντας.
Μεγάλη αναστάτωση υπάρχει στους καστανοπαραγωγούς της Αγιάς που μένουν εκτός αποζημίωσης για τις απώλειες στην παραγωγή που είχαν λόγω Daniel.
Δηλαδή στην ίδια περιοχή έχουμε τους μηλοπαραγωγούς να αποζημιώνονται για τον Daniel, ενώ τα διπλανά χωράφια με τα κάστανα να μην έχουν αποζημίωση.
Όπως αναφέρει η ΕΟΑΣΝΛ (Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας) και οι Αγροτικοί Σύλλογοι Αγιάς, «οι καστανοπαραγωγοί της Αγιάς αντιμετωπίζονται σαν αγρότες δεύτερης κατηγορίας με δύο μέτρα και σταθμά. Είναι απαράδεκτο να εξαιρούνται των αποζημιώσεων και να οδηγούνται σε οικονομική καταστροφή και ξεκλήρισμα.
Ο αποκλεισμός τους εντάσσεται στην λογική του «διαίρει και βασίλευε» που εφαρμόζει και σε άλλες περιπτώσεις το Υπουργείο, και στόχο έχει να διαχωρίσει τους αγρότες, να σπείρει διχόνοια και να τραυματίσει την ενότητα μας».
Και προσθέτουν: «Ο αποφασιστικός και πολύμηνος αγώνας των παραγωγών της Αγιάς από τον περασμένο χειμώνα, ανάγκασε την Κυβέρνηση και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να δεσμευτούν ότι θα διατεθεί ένα ποσό 4 εκατ. ευρώ στην Αγιά για να αποζημιωθούν οι ζημιές στην παραγωγή μήλων από τον Daniel.
Η ενότητα των Αγιωτών παραγωγών, η αποφασιστικότητα, και πάνω από όλα η μεγάλη μαζική συμμετοχή στις πολύμορφες κινητοποιήσεις ήταν οι παράγοντες αλλαγής της άδικης και παράλογης αρχικής απόφασης του Υπουργείου και του ΕΛΓΑ να εξαιρέσουν την Αγιά από τις αποζημιώσεις του Daniel.
Από τον Ιανουάριο στην Αγιά εκτός της συμμετοχής τρακτέρ στο μπλόκο Πλατυκάμπου, πραγματοποιήθηκαν 6 μεγάλα συλλαλητήρια με συμμετοχή εκατοντάδων τρακτέρ και αγροτών εκ των οποίων τα 2 κατακαλόκαιρο, 20 Ιουλίου και 31 Αυγούστου, 3 μεγάλες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στις φιέστες που διοργάνωσε η Κυβέρνηση με κλιμάκιο Υπουργών στην Λάρισα αλλά και όταν ήρθε ο Πρωθυπουργός, βγήκαν τρακτέρ στα εκλογικά τμήματα την ημέρα των Ευρωεκλογών και ασκήθηκε αφόρητη πίεση στην Κυβέρνηση.
Αυτοί ήταν οι λόγοι που οδήγησαν σε στροφή 180 μοιρών την Κυβέρνηση στο θέμα της Αγιάς και πετύχαμε την εν μέρει αποζημίωση των παραγωγών.
Λέμε εν μέρει διότι το ποσό της αποζημίωσης δεν προσεγγίζει τα χρήματα που δόθηκαν για αποζημίωση από τον Daniel –και πολύ σωστά δόθηκαν- στους συναδέλφους μας στο Πήλιο και συνεχίζουμε να διεκδικούμε το ίδιο ποσό αποζημίωσης για τον ίδιο ακριβώς λόγο ζημιάς που υπέστησαν οι δυο περιοχές.
Αυτό όμως που καταγγέλλουμε με δριμύτητα είναι ο αποκλεισμός της αποζημίωσης του Καστάνου στην περιοχή της Αγιάς για τις απώλειες στην παραγωγή από τον Daniel.
Διεκδικούμε και απαιτούμε οι καστανοπαραγωγοί του Δήμου Αγιάς να αποζημιωθούν για τον Daniel όπως έγινε και ορθώς με τους αντίστοιχους συναδέλφους στο Πήλιο.
Διεκδικούμε να δοθεί το αντίστοιχο ποσό αποζημίωσης στα μήλα για να μην υπάρχουν ανισότητες και διαχωρισμός των αγροτών.
Να δοθούν άμεσα οι αποζημιώσεις στους Αγιώτες παραγωγούς, όπως έχουν δοθεί σε όλους τους δικαιούχους Θεσσαλούς αγρότες για τις καταστροφές του Daniel.
Καλούμε τους συναδέλφους να κλείσουν τα αυτιά τους στους καλοθελητές και να συνειδητοποιήσουν τι πετύχαμε με την δύναμη του αγώνα μας και την οργάνωση μας.
Δείχνουμε τον δρόμο πώς έχει αποτελέσματα ο αγώνας μας. Με την λειτουργία των Α.Σ, το δυνάμωμα της ΕΟΑΣΝΛ και τον συντονισμό από την Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων (ΠΕΜ) μπορούμε να τα καταφέρουμε!».
Η εταιρία Κ&Ν Ευθυμιάδης Μ.ΑΒΕΕ, ηγέτιδα εταιρία αγροτικών εφοδίων και υπηρεσιών στην Ελλάδα, αποφάσισε να εισέλθει στον κλάδο των λιπασμάτων, σε συνεργασία με τον Αμερικανικό οίκο BRANDT.
Στο πλαίσιο της νέας της στρατηγικής επένδυσης, η Κ&Ν Ευθυμιάδης Μ. ΑΒΕΕ ήλθε σε συμφωνία με την ADAMA Ελλάς Μ.ΑΕ Λύσεις για τη Γεωργία, για τη χρήση από την K&N Ευθυμιάδης των επιτυχημένων εμπορικών σημάτων λιπασμάτων της ADAMA Ελλάς ΑδΑΜΑΣ®, Duramax® και Solaris.
Η εταιρία K&N Ευθυμιάδης με αυτή την στρατηγική επένδυση στοχεύει να εισέλθει δυναμικά στην αγορά των Λιπασμάτων και Βιοδιεγερτών σε σύμπραξη με την εταιρία BRANDT, μια Αμερικανική, πολυεθνική εταιρία ειδικευμένη στα ειδικά Λιπάσματα. Με την κίνηση αυτή, βασική επιδίωξη της εταιρίας K&N Ευθυμιάδης είναι η προσφορά ποιοτικών και τεχνολογικώς προηγμένων προϊόντων θρέψης φυτών και η καλύτερη κάλυψη των αναγκών των παραγωγών σε προϊόντα και υπηρεσίες.
Η εταιρία ADAMA Ελλάς Μ.ΑΕ Λύσεις για τη Γεωργία, στα πλαίσια της διεθνούς στρατηγικής του Ομίλου ADAMA, θα εστιάσει στη βασική της επιχειρηματική της δραστηριότητα, τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα και ειδικότερα στην ανάπτυξη Φυτοπροστατευτικών Προϊόντων στο ταχέως αναπτυσσόμενο τμήμα της αγοράς Προϊόντων Καινοτομίας Αξίας.
Η ADAMA είναι μια κορυφαία παγκόσμια εταιρία φυτοπροστασίας, η οποία παρέχει λύσεις για την καταπολέμηση των ζιζανίων, των εντόμων και των ασθενειών, ώστε οι αγρότες να μπορούν να κάνουν αυτό που κάνουν καλύτερα: να θρέψουν τον κόσμο. Αξιοποιώντας τις υπερσύγχρονες δυνατότητες Έρευνας & Ανάπτυξης, παραγωγής και σύνθεσης και τη μοναδική της εργαλειοθήκη με το μεγαλύτερο χαρτοφυλάκιο δραστικών ουσιών – έχει την ευελιξία να δημιουργεί μοναδικές συνθέσεις και μείγματα για να καλύψει τις ανάγκες των τοπικών αγροτών. Η υπόσχεση της εταιρίας να Ακούει > Μαθαίνει > Παραδίδει είναι μια πρόσκληση προς τους πελάτες να μιλήσουν μαζί της και μια δέσμευση ότι θα τους ακούσει, θα μάθει για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν και θα προσφέρει νέα, σχετικά προϊόντα και λύσεις.
Ο Όμιλος Αγροτεχνολογίας Ευθυμιάδη, ο οποίος από το 2003 φέρει την ονομασία REDESTOS Efthymiadis Agrotechnology Group περιλαμβάνει δέκα επιχειρήσεις στην Ελλάδα και το Εξωτερικό, οι οποίες ασχολούνται με την Παραγωγή, την Έρευνα & Ανάπτυξη καθώς και την παροχή Υπηρεσιών στη Γεωργία. Η εταιρία Κ&Ν Ευθυμιάδης Μ.ΑΒΕΕ, η μεγαλύτερη εταιρία του Ομίλου που ιδρύθηκε το 1935, διαθέτει ένα πλήρες χαρτοφυλάκιο Φυτοπροστατευτικών προϊόντων και Σπόρων, ισχυρό εμπορικό δίκτυο, υπερσύγχρονες παραγωγικές μονάδες και παροχή υπηρεσιών υψηλής τεχνολογικής στάθμης, επιχειρώντας να υλοποιήσει την απαίτηση της αγοράς για τη συνδυασμένη παροχή προϊόντων και υπηρεσιών που καλύπτουν την ανάγκη του αγρότη να παράγει και να πουλά τα προϊόντα του σύμφωνα με τις προδιαγραφές που απαιτούν η βιομηχανία τροφίμων, τα σουπερμάρκετ και ο τελικός καταναλωτής.
Η εταιρία BRANDT είναι γνωστή ως μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες, οικογενειακές εταιρείες στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Από το 1953, η οικογένεια Brandt και οι υπάλληλοί της παρέμειναν πιστοί σε μια φιλοσοφία που έχει φυτευτεί βαθιά στις μεσοδυτικές ρίζες της εταιρίας και σφυρηλατείται από ένα αμερικανικό πνεύμα που εστιάζει στη δέσμευση για ποιοτικούς ανθρώπους και ποιοτικά προϊόντα. Προσφέρει τα προϊόντα, τη γνώση και την εξυπηρέτηση πελατών για να βοηθήσει τους επιχειρηματικούς εταίρους της στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής αλλά και σε όλο τον κόσμο να είναι επιτυχημένοι. Φροντίζοντας τους πελάτες της, κοντά και μακριά, η BRANDT βοηθά τις οικογένειες, τις φάρμες και τις κοινότητες να εξασφαλίσουν έναν ασφαλή εφοδιασμό σε φυτικές ίνες, καύσιμα και τρόφιμα. Με περισσότερα από 250 προϊόντα, η εταιρία BRANDT προτιμάται από τους αγρότες που καλλιεργούν από Φυτά Μεγάλης Καλλιέργειας μέχρι φρούτα και λαχανικά, καλλωπιστικά και χλοοτάπητες. Τα προϊόντα της BRANDT πωλούνται σε 48 πολιτείες των ΗΠΑ και σε περισσότερες από 45 χώρες παγκοσμίως.
Προς τα τέλη της εβδομάδας αναμένεται να ξεκινήσει η συγκομιδή κάστανου, ενώ οι προβλέψεις για τις τιμές δείχνουν ότι μένουν στα ίδια επίπεδα με πέρυσι με ανοδικές τάσεις, όμως η παραγωγή για ακόμη μια χρονιά είναι μειωμένη.
Ήδη έχουν ξεκινήσει οι συζητήσεις των Ιταλών εμπόρων με τους Έλληνες παραγωγούς για τις φετινές τιμές.
Ο πρόεδρος του Δ.Σ. Αγροτικού Συνεταιρισμού Μελιβοίας «Η Αθανάτη» κ. Ευάγγελος Κρανιώτης, «πέρυσι είχαμε μια μείωση κατά 15 - 20% σε σχέση με τον μέσο όρο της παραγωγής κάστανου. Φέτος αναμένεται μια μείωση κατά περίπου 20% σε σχέση με την περσινή. Η μείωση φέτος οφείλεται στον ήπιο χειμώνα και τις υψηλές θερμοκρασίες της άνοιξης και του καλοκαιριού.
Στην φυτοπροστασία κάνουμε κάποια θετικά βήματα. Ήδη τα πρώτα καστανοχώραφα που εμφάνισαν κρούσματα της σφήκας με την βιολογική αντιμετώπιση έχουν πολύ καλή εικόνα και βλέπουμε ότι τα ωφέλιμα έκαναν καλή δουλειά. Βέβαια συνεχίζεται η εξάπλωση. Ελπίζουμε να έχουμε καλά αποτελέσματα και από το πρωτόκολλο που εφαρμόσαμε φέτος για την φαιά σήψη.
Η καλή ποιότητα και το μέγεθος του κάστανου Μελιβοίας διαμορφώνει την τιμή του κάστανου στην χώρα μας. Πέρυσι τα κάστανα της πρώτης κατηγορίας είχαν τιμή παραγωγού στα 4 - 4,20 ευρώ το κιλό, ενώ η μέση τιμή κυμάνθηκε στα 3,10 ευρώ. Φέτος βλέπουμε να κινηθούν οι τιμές στα περσινά επίπεδα αλλά με ανοδικές τάσεις.
Οι Ιταλοί δείχνουν εμπορικό ενδιαφέρον γιατί φέτος αναμένεται να έχουν μια παραγωγή περίπου 50.000 τόνους.
Θα πρέπει η πολιτεία να στηρίξει την καλλιέργεια κάστανου της χώρας μας. Δεν είναι τυχαίο ότι στους καστανεώνες έχουμε σπάνια φωτιές. Επίσης βοηθούν να μείνουν ζωντανά τα χωριά μας.
Φέτος θα κάνουμε και ένα πιλοτικό πρόγραμμα ορθής διαχείρισης του νερού με την βοήθεια των αναβαθμίδων. Στο παρελθόν πολλά που έκαναν οι παραγωγοί ήταν σωστά και θα πρέπει να μάθουμε από αυτά».
Ο Δρ. Στέφανος Διαμαντής, τέως Δ/ντης στο Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών της Θεσσαλονίκης ανέφερε στον ΑγροΤύπο ότι «οι βροχές του Σεπτεμβρίου έκαναν καλό στην καλλιέργεια κάστανου αν και καλύτερα θα ήταν να ξεκινούσαν από τον Αύγουστο.
Η καλλιέργεια φέτος είχε πρόβλημα στην ανθοφορία και την καρπόδεση λόγω των καιρικών συνθηκών. Υπήρξαν και χαλαζοπτώσεις στα Τζουμέρκαπου δημιούργησαν προβλήματα στους ορεινούς καστανεώνες.
Στην συνέχεια οι υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού ταλαιπώρησαν τις καστανιές και η ξηρασία δημιούργησε πολλά προβληματα σε πολλές περιοχές.
Φέτος αναμένεται μια μείωση της παραγωγής κάστανου κατά 20 - 30% σε σχέση με πέρυσι. Αυτή η μείωση δεν θα οφείλεται σε προβλήματα φυτοπροστασίας αλλά λόγω των καιρικών συνθηκών που επικράτησαν στην χώρα μας.
Επειδή βλέπουμε ότι το κλίμα δημιουργεί προβλήματα στην παραγωγή καλό θα ήταν να μελετήσουμε τι αποτελέσματα θα είχαμε αν φέρναμε το κρητικό κάστανο (που ήδη αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα στην Κρήτη λόγω ξηρασίας) πιο βόρεια στην κεντρική και βόρεια Ελλάδα, αντί να φέρνουμε καστανιές από εξωτερικό (Γαλλία κ.α.).
Πέρυσι είχαμε πρόβλημα με τις τιμές στο κάστανο. Φέτος λόγω της μειωμένης παραγωγής και της καλής ποιότητας που αναμένουν οι παραγωγοί προβλέπεται να έχουμε καλύτερες τιμές.
Μεγάλο ρόλο βέβαια στη διαμόρφωση της τιμής θα έχουν οι Ιταλοί έμποροι που αγοράζουν τις μεγάλες ποσότητες που πάνε για την μεταποίηση».
14ο Ετήσιο Συνέδριο European Chestnut Days
Στο μεταξύ στις 13 - 15 Σεπτεμβρίου 2024, πραγματοποιήθηκε στην Αγιά και τη Μελιβοία, το 14ο Ετήσιο Συνέδριο European Chestnut Days, που διοργανώνει το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Κάστανου Eurocastanea. Το Eurocastanea είναι ένα ευρωπαϊκό δίκτυο για το κάστανο που αποτελείται από οργανισμούς που παράγουν κάστανο, από 6 χώρες, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία, την Πορτογαλία, την Αυστρία και την Ελλάδα.
Ο Δρ. Στέφανος Διαμαντής τόνισε στον ΑγροΤύπο ότι «η εκδήλωση για τις ευρωπαϊκές ημέρες κάστανου (Eurocastanea) διοργανώνεται κάθε χρόνο τον μήνα Σεπτέμβριο λίγο πριν ξεκινήσει η συγκομιδή. Η Ελλάδα με τον συνεταιρισμό Μελιβοίας έγινε μέλος του διτύου από το 2020 - 2021. Φέτος ήταν η σειρά της να διοργανώσει την εκδήλωση στην χώρα μας. Το θετικό είναι ότι την παρακολούθησαν εκπρόσωποι παραγωγών, μεταποιητών και εμπόρων από τις χώρες μέλη.
Παρουσίασαν οι εκπρόσωποι των χωρών τις προβλέψεις τους για την φετινη παραγωγή και τις αναμενόμενες τιμές.
Η μείωση της φετινής παραγωγής κάστανου δεν οφείλεται σε προβλήματα φυτοπροστασίας αλλά στις καιρικές συνθήκες.
Τα προηγούμενα χρόνια είχαμε πολλά προβλήματα από το έλκος της καστανιάς τα οποία καταφέραμε να τα ξεπεράσουμε στην χώρα μας. Επίσης καταφέραμε και αντιμετωπίζουμε την μελάνωση.
Την σφήκα της καστανιάς την αντιμετωπίζουμε με βιολογικά μέτρα.
Η φαιά σήψη, που εμφανίστηκε πριν δέκα χρόνια στην χώρα μας και οφείλεται σε μύκητα, μας δημιούργησε πολλά προβλήματα. Φέτος σχεδιάσαμε ένα πρωτόκολλο, που μεταφράσαμε σε όλες τις χώρες του Eurocastanea, το οποίο αναφέρει τι πρέπει να κάνει ο παραγωγός για την αντιμετώπισή της. Με την έναρξη της συγκομιδής θα δούμε τα αποτελέσματα που έφερε η σχετική προσπάθεια.
Η καστανοκαλλιέργεια με την βοήθεια της έρευνας κατάφερε να αντιμετωπίσει τα προβλήματα φυτοπροστασίας. Τώρα θα πρέπει να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει από τις καιρικές συνθήκες».
Ο πρόεδρος του Δ.Σ. Αγροτικού Συνεταιρισμού Μελιβοίας «Η Αθανάτη» κ. Ευάγγελος Κρανιώτης, μιλώντας στην εκδήλωση αναφέρθηκε στα προβλήματα φυτοπροστασίας που αντιμετωπίζει η καλλιέργεια. «Ψάχνουμε να βρούμε λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζει το κάστανο. Η σφήκα της καστανιάς, η φαιά σήψη και η μελάνωση είναι μερικά από αυτά που δεν βοηθούν να έχουμε αύξηση στην παραγωγή του κάστανου.
Ο τζίρος που προκύπτει από τη μεταποίηση του κάστανου ξεπερνά τα 800 εκατ. ευρώ στην Ευρώπη, ενώ σε παγκόσμιο επίπεδο φτάνει το ποσό των 5,5 δισ. ευρώ. Είναι ένα ασφαλές προϊόν, χωρίς γλουτένη, και θέλουμε ο κόσμος να μάθει τα προϊόντα που προκύπτουν από τη μεταποίηση», πρόσθεσε.
Ο αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα και Αγροτικής Οικονομίας Θεσσαλίας, Δημήτρης Τσέτσιλας, αναφέρθηκε στις ενέργειες της περιφέρειας για τη στήριξη της καστανοκαλλιέργειας. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στους φακέλους για πιστοποίηση του κάστανου της περιοχής του Δήμου Αγιάς, του Δήμου Τεμπών, αλλά και της Ζαγοράς ως ΠΟΠ, «διαδικασία με την οποία η περιφέρεια υποστηρίζει οικονομικά και με ειδικό τεχνικό σύμβουλο».
Επίσης, αναφορά έγινε και στα προγράμματα που «τρέχει» η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας σε συνεργασία με τον Δήμο Αγιάς και άλλα ερευνητικά ιδρύματα, για την αντιμετώπιση προβλημάτων της καλλιέργειας, όπως η φαιά σήψη και η σφήκα της καστανιάς και η μελάνωση.
Χαλαζόπτωση είχαμε στις αρχές Σεπτεμβρίου σε περιοχές της Ελασσόνας, η οποία έπληξε πολλές καλλιέργειες μεταξύ αυτών και τις αμυγδαλιές.
Ο κ. Ζήσης Τσιόγκας, αμυγδαλοπαραγωγός και πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Κελυφωτών Ελασσόνας, τόνισε στον ΑγροΤύπο ότι «ζητήσαμε από τον ΕΛΓΑ να κάνουμε δήλωση για τη χαλαζόπτωση αλλά μας απάντησε ότι και να γίνει δεν πρόκειται να αποζημιωθούμε αλλά θα πρέπει να τα μαζέψουμε από το έδαφος. Θα αποζημιωθούν για την χαλαζόπτωση μόνο τα καρύδια.
Είναι πρώτη φορά που μας ανακοινώνει τέτοια απόφαση ο ΕΛΓΑ. Δεν είναι μόνο η απώλεια παραγωγής φέτος αλλά τα δέντρα χτυπήθηκαν και θα υπάρχει πρόβλημα στην παραγωγή και τον επόμενο χρόνο.
Δεν αποζημιώνει ακαρπία ο ΕΛΓΑ τώρα δεν αποζημιώνει τα χαλάζια τότε γιατί οι αμυγδαλοπαραγωγοί να πληρώνουν εισφορές στον Οργανισμό.
Μας είπαν ότι μπορούμε να αποζημιωθούμε μέσω Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων (ΚΟΕ - ΠΣΕΑ) αλλά για να πάρουμε χρήματα θα πρέπει να έχει δηλωθεί ζημιά στο 30% του νομού Λάρισας, κάτι που δεν μπορεί να γίνει.
Πέρυσι η μέση τιμή για το άσπαστο αμύγδαλο ήταν στα 2,20 ευρώ το κιλό. Φέτος ακόμη δεν έχει διαμορφωθεί η τιμή αν και έχουμε μειωμένη παραγωγή».
Για το θέμα κατέθεσε ερώτηση στην Βουλή ο Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία κ. Βασίλης Κόκκαλης,
Αναλυτικά η ερώτηση αναφέρει τα εξής:
«Στις 7 Σεπτεμβρίου 2024, χωριά της Επαρχίας Ελασσόνας επλήγησαν από έντονα φαινόμενα χαλαζόπτωσης, τα οποία και προκάλεσαν τεράστιες ζημιές σε χιλιάδες στρέμματα καλλιεργειών.
Κατά την επίσκεψη που πραγματοποιήθηκε στiς πληγείσες περιοχές από το μικτό κλιμάκιο της Περιφέρειας, του Δήμου και του ΕΛΓΑ, διαπιστώθηκε ότι από τη σφοδρή χαλαζόπτωση επλήγησαν κυρίως καρυδιές, αμυγδαλιές, αμπέλια, κηπευτικά, καλαμπόκι, μηδική και άλλες δενδρώδεις καλλιέργειες. Όμως από τη διαδικασία υποβολής δηλώσεων ζημίας για τη φυτική παραγωγή που ακολούθησε, αποκλείστηκαν οι αμυγδαλοκαλλιεργειες, καθώς η διοίκηση του ΕΛΓΑ εκτίμησε ότι δεν ζημιώθηκε η παραγωγή των αμυγδαλοκαλλιεργειών, αλλά απλώς έπεσε από τα δέντρα, βρίσκεται στο έδαφος και οι παραγωγοί οφείλουν να την συλλέξουν!
Επειδή η προτεινόμενη λύση συλλογής των αμυγδάλων από το έδαφος εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους ανάπτυξης αφλατοξινών, είναι άδικη, μη ρεαλιστική και απαιτεί υπερβολικά πολύ χρόνο και αυξημένο εργατικό κόστος.
Επειδή από τις ζημιές που προκλήθηκαν στο φυτικό κεφάλαιο έχει επηρεαστεί αρνητικά και η μελλοντική του παραγωγή και απαιτούνται επιπλέον πολυδάπανες φροντίδες για την αποφυγή προσβολών από ασθένειες.
Επειδή οι αμυγδαλοκαλλιεργητές της περιοχής βρίσκονται σε απόγνωση καθώς οι παραγωγές τους καταστράφηκαν μέσα σε λίγα λεπτά και απώλεσαν το εισόδημα ολόκληρης της χρονιάς.
Επειδή πρόκειται για μια βιβλική καταστροφή των αμυγδαλοκαλλιεργειών και η δυνατότητα δήλωσης ζημίας και δίκαιης καταβολής αποζημιώσεων αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα των πληττόμενων.
Επειδή η Πολιτεία οφείλει να στηρίξει τους αμυγδαλοκαλλιεργητές της περιοχής οι οποίοι παραμένουν διαρκώς αδικημένοι και αποκλεισμένοι από τη λήψη αποζημιώσεων αλλά και κρατικών οικονομικών ενισχύσεων.
Ερωτάται ο αρμόδιος κ. Υπουργός: Ποια μέτρα προτίθεται να λάβει για την αποκατάσταση της αδικίας και την ορθή και δίκαιη αποζημίωση των πληττόμενων από χαλαζόπτωση αμυγδαλοκαλλιεργειών του Δήμου Ελασσόνας;»
Ολοκληρώθηκε η συγκομιδή αλλά είναι «παγωμένη» η αγορά στο κελυφωτό φιστίκι αυτή την εποχή, ενώ ακόμη δεν έχουν κλείσει κάποια εμπορική συμφωνία οι Ιταλοί έμποροι.
Άτομα της αγοράς από την Φθιώτιδα αναφέρουν στον ΑγροΤύπο ότι αν και η τιμή παραγωγού φέτος ξεκίνησε κατά την εναρξη της συγκομιδής, τον Αύγουστο, από τα 10 ευρώ το κιλό στα ανοικτά φιστίκια, τώρα έχουμε μια μείωση τιμής και έχουν φτάσει στα 9 ευρώ, ενώ τα κλειστά φιστίκια κυμαίνονται γύρω στα 8 ευρώ το κιλό.
Από την πλευρά του ο κ. Γεώργιος Παπαβασίλης, παραγωγός κελυφωτού φιστικιού από τα Μέγαρα, δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι «οι παραγωγοί έχουν πάει στην αποθήκευση το φιστίκι και περιμένουν μια καλύτερη τιμή για να πουλήσουν. Αυτή την περίοδο οι τιμές για κλειστά είναι στα 8 ευρώ το κιλό και για τα ανοικτά στα 9 έως 9,5 ευρώ το κιλό.
Επίσης υπάρχει σοβαρό πρόβλημα από την έλλειψη εργατών γης. Για αυτό αναγκάστηκα να προχωρήσω σε μηχανική συγκομιδή που μειώνει τα εργατικά. Αν δεν γινόταν αυτό περίπου το 50% της παραγωγής μου θα έμενε ασυγκόμιστο στα δέντρα».
Πάντως μεγάλο πρόβλημα έχουν οι ετεροεπαγγελματίες φιστικοπαραγωγοί που δεν συμφέρει να πουλήσουν τις μικρές ποσότητες που διαθέτουν λόγω της υψηλής φορολογίας (20%) και να βγάλουν τιμολόγια. Το κράτος γενικότερα δεν έχει ασχοληθεί καθόλου με τους ετεροεπαγγελματίες στον αγροτικό κλάδο. Μπορεί να έχουν μικρές ποσότητες ο καθένας αλλά είναι μεγάλος αριθμός σαν σύνολο και οι έμποροι μπορούν και αγοράζουν από αυτούς σε χαμηλές τιμές.
Την ίδια στιγμή η μεταποίηση που χρησιμοποιεί ψίχα φιστικιού, με την τιμή της να φτάνει στα 20 έως 22 ευρώ το κιλό (κόστος εργατικά - σπαστήρα είναι στα 80 λεπτά το κιλό), ενώ η τούρκικη ψίχα φτάνει στην Ελλάδα παραδοτέα στα 16 λεπτά το κιλό, όμως δεν είναι ίδια η ποιότητα. Παρόλα αυτά δεν μπορεί η εγχώρια παραγωγή να ανταγωνιστεί την τούρκικη λόγω αυξημένου κόστους.
Ξεκίνησε η συγκομιδή πρώιμων ποικιλιών καρυδιών, ενώ σε κάποιες περιοχές από τα τέλη της εβδομάδας αναμένεται να ξεκινήσει και η συγκομιδή της ποικιλίας Chandler που έχει τις μεγάλες ποσότητες.
Ο κ. Κώστας Γκόνος, από το Αγρόκτημα Γκόνου στην Πέλλα, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «οι πρώιμες ποικιλίες καρυδιών (Serr κ.α.) έχουν ξεκινήσει την συγκομιδή και θα συνεχιστούν μέχρι αρχές Οκτωβρίου. Στην περιοχή η ποικιλία Chandler, που έχει τις μεγάλες ποσότητες, αναμένεται να ξεκινήσει από 10 Οκτωβρίου.
Φέτος όλες οι ποικιλίες καρυδιών λόγω των υψηλών θερμοκρασιών αντιμετώπισαν πρόβλημα από την καρπόκαψα και είχαν μεγάλες ανάγκες για άρδευση. Οι υψηλές θερμοκρασίες έφεραν μια μικροκαρπία στα καρύδια ειδικά στις περιοχές που είχαμε ξηρασία. Επίσης κάποια έχουν πάθει εγκαύματα από τον ήλιο και αναμένεται να έχουν καρπόπτωση.
Από την συγκομιδή της ποικιλίας Chandler θα δούμε φέτος πως θα κινηθεί η αγορά στο καρύδι.
Πάντως στο χλωρό καρύδι που εμπορεύομαι αυτή την εποχή το αγοράζουν στα 3 - 3,5 ευρώ το κιλό. Βεβαια είναι περιορισμένη η ζήτηση στην χώρα μας για χλωρό καρύδι λόγω της πικρής γεύσης και της μικρής διατηρησιμότητας που έχουν.
Φέτος αναμένουμε να υπάρξει μια υψηλότερη σε σχέση με πέρυσι της τιμή παραγωγού, μιας και όλα τα έξοδα της καλλιέργειας έχουν αυξηθεί αλλά την ανηφόρα έχουν πάει και τα εργατικά.
Έχω στα χωράφια μου μηχανική συγκομιδή αλλά όσα μηχανήματα και να έχω είναι απαραίτητη η παρουσία εργατών. Η επεξεργασία στο άσπαστο καρύδι είναι αυξημένη από 80 λεπτά που ήταν πέρσι στα 90 λεπτά φέτος.
Την περσινή περίοδο το άσπαστο καρύδι είχε μέση τιμή παραγωγού στα 3,5 ευρώ το κιλό. Φέτος αυτή η τιμή δεν συμφέρει τον παραγωγό.
Αποθέματα από την προηγούμενη περίοδο δεν υπάρχουν, αφού πέρυσι είχαμε μειωμένη παραγωγή.
Από τα μέσα Νοεμβρίου αναμένεται να ξεκινήσουν οι εισαγωγές καρυδιών που θα διαμορφώσουν και την τιμή στην αγορά».
Ο κ. Γιώργος Παπακώστας, παραγωγός καρυδιών Chandler από τον Άγιο Σώστη Σπερχειάδας και υπεύθυνος της επιχείρησης Sperchios Valley, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «τα καρύδια ποικιλίας Chandler θέλουν ακόμη περίπου 15 ημέρες να ξεκινήσουν την συγκομιδή.
Η φετινή παραγωγή ποσοτικά είναι σε μέτρια επίπεδα. Λόγω των καιρικών συνθηκών έχουμε ένα ποσοστό 40% μικροκαρπία λόγω άσχημης γονιμοποίησης εξαιτίας των καιρικών συνθηκών που επικράτησαν τον χειμώνα και την άνοιξη.
Εμείς δεν έχουμε πρόβλημα γιατί δουλεύουμε ψίχα καρυδιού όλο τον χρόνο. Η τιμή χονδρικής για την ψίχα καρυδιού την περσινή περίοδο κυμαίνόταν στα 7 με 8 ευρώ το κιλό η πεταλούδα (μισό καρύδι). Φέτος αναμένεται να έχουμε ίδιες τιμές.
Ένα φαινόμενο που συμβαίνει τα τελευταία χρόνια είναι ότι έχουμε μεγάλο αριθμό εγκατάλειψης καρυδεώνων επειδή με το κόστος είναι υψηλό και δεν είναι βιώσιμοι. Οι τιμές παραγωγού στα άσπαστα καρύδια είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Με 20 στρέμματα (περίπου 300 καρυδιές) δεν μπορεί ο παραγωγός να κάνει επένδυση για να αγοράσει μηχανήματα. Έτσι είτε θα εγκαταλειφθεί το χωράφι είτε θα νοικιαστεί. Αναμένεται τα επόμενα χρόνια να αλλάξουν πολλά στην καλλιέργεια καρυδιών».
Ο κ. Βάιος Λιάνος, παραγωγός και ιδιοκτήτης του αγροκτήματος Καρυάτις Ολύμπου, δηλώνει στον ΑγροΤύπο ότι «φέτος έχουμε πρωιμότητα και αναμένεται από αρχές από τα τέλη με αρχές της επόμενης εβδομάδας να ξεκινήσει η συγκομιδή της ποικιλίας Chandler.
Φέτος έχουμε λιγότερα εγκαύματα στα καρύδια σε σχέση με πέρσι. Η ποσότητα είναι καλύτερη επειδή δεν είχαμε βροχοπτώσεις την περίοδο της γονιμοποίησης.
Μέχρι τέλος Νοεμβρίου θα φύγουν οι περισσότερες ποσότητες καρυδιών στην αγορά και θα δούμε που θα πάει η τιμής τους. Οι προβλέψεις μιλάνε για μια αύξηση της τιμής παραγωγού κατά 20%. Την περσινή περίοδο τα άσπαστα ήταν στα 3 ευρώ το κιλό, ενώ φέτος αναμένεται να φτάσουν στα 3,30 - 3,40 ευρώ. Πρέπει όμως να επισημάνουμε ότι φέτος είχαμε αύξηση στο κόστος άρδευσης.
Εισαγωγές με μεγάλες ποσότητες καρυδιών αναμένονται από το Νοέμβριο και μετά και τότε θα δούμε που θα πάει η τιμή στην αγορά. Οι κυριότερες χώρες από τις οποίες κάνουμε εισαγωγές καρυδιών είναι η Ουκρανία, η Ρουμανία και η Χιλή (έχει συγκομιδή την άνοιξη)».
Την Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2024, η Yara Ελλάς και το Κτήμα Κυρ-Γιάννη διοργάνωσαν στους χώρους του Κτήματος Κυρ-Γιάννη στο Γιαννακοχώρι Ημαθίας, μια εκδήλωση αφιερωμένη στην Αναγεννητική Γεωργία. Μία ημέρα εστιασμένη στις βέλτιστες βιώσιμες γεωργικές πρακτικές που επηρεάζουν θετικά τη φύση και βελτιώνουν την παραγωγικότητα των καλλιεργειών.
Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα διαφορετικών πρακτικών θρέψης που εφαρμόστη- καν σε 2 πειραματικούς αμπελώνες του Κτήματος Κυρ-Γιάννη στη Νάουσα και στο Αμύνταιο, με ποικι- λίες Ξινόμαυρο και Gewurztraminer αντίστοιχα. Το ερευνητικό έργο που υποστηρίχτηκε επιστημονικά από ερευνητική ομάδα του Γεωπονικού Πανεπιστημίου της Αθήνας, στοχεύει στη μέτρηση της συσχέτι- σης του Δείκτη Υγείας του Εδάφους (βασικός πυλώνας της Αναγεννητικής Γεωργίας) με την ενίσχυση της απόδοσης και των ποιοτικών χαρακτηριστικών της παραγωγής. Πρόκειται για ένα πρωτοποριακό ερευνητικό έργο στην Ελλάδα που συνδυάζει με μετρήσιμους όρους τη βιωσιμότητα με την αειφορία.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους εκλεκτοί καλεσμένοι του ευρύτερου αγροδιατροφικού χώρου εκφράζοντας την πεποίθηση πως το αγροδιατροφικό σύστημα θα πρέπει να ενδυναμωθεί και ότι χρειάζεται επειγόντως να κλιμακώσουμε τις δράσεις μας, με συνεργασίες και μετρήσιμες πρακτικές για τους αγρότες.
Ιδιαίτερα τιμητική ήταν η παρουσία του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Διονύση Σταμενίτη. Ο κ. Σταμενίτης συνομίλησε με τα στελέχη της Yara και του Κτήματος Κυρ-Γιάννη και ενημερώθηκε για τη σημασία της ανάδειξης της Αναγεννητικής Γεωργίας και της πιο βιώσιμης προσέγγισης της αγροτικής παραγωγής.
Στην πρώτη ενότητα της εκδήλωσης , ο κ. Στέλλιος Μπουτάρης, Οινοποιός και Διευθύνων Σύμβουλος της Κυρ-Γιάννη, αφού καλωσόρισε τους καλεσμένους στη Νάουσα, παρουσίασε την ιστορία και την ανάπτυξη του Κτήματος στη Νάουσα και το Αμύνταιο, με έμφαση στη φιλοσοφία και τις αξίες που διέπουν τη λειτουργία του. Με συνεχείς επενδύσεις στην έρευνα του αμπελώνα, κτίζοντας την παράδοση μέσα από την καινοτομία, και ανοίγοντας νέους δρόμους για το ελληνικό κρασί. Ο κ. Μπουτάρης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη σημασία της ένταξης της της Κυρ-Γιάννη, ως το πρώτο ελληνικό οινοποιείο στο International Wineries for Climate Action, ένα δίκτυο κορυφαίων οινοποιείων από όλο τον κόσμο που όχι μόνο είναι ευαισθητοποιημένα απέναντι στις σύνθετες προκλήσεις που επιφέρει η κλιματική αλλαγή, αλλά είναι κυρίως αποφασισμένα να αναλάβουν πρωτοβουλίες επενδύοντας και ανταλλάσσοντας τεχνογνωσία και εμπειρία. Αναφερόμενος τέλος στο ερευνητικό πρόγραμμα, τόνισε πως ο καλύτερος τρόπος να ανταποκριθούμε στις πολλαπλές προκλήσεις του αγροδιατροφικού τομέα είναι η συνεργασία, η συστημική έρευνα, μέσω διαρκούς αξιολόγησης, και ο συντονισμός με μακροπρόθεσμο πλάνο.
Ακολούθως, η κ. Marion Martinez, SVP, South Europe της Yara, παρουσίασε τις θέσεις της Yara ως προς την Αναγεννητική Γεωργία. Συνδέοντας το όραμα και τη φιλοδοξία της Yara «Να αναπτύξουμε ένα διατροφικό μέλλον με θετικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα» τόνισε ότι αποτελεί προτεραιότητα ο μετασχηματισμός του αγροδιατροφικού τομέα και η Αναγεννητική Γεωργία αποτελεί τη λύση για να το επιτύχουμε. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η κ. Martinez «Η Yara παίζει καθοριστικό ρόλο στην Αναγεννητική Γεωργία. Αν δούμε τις προκλήσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι παραγωγοί, αυτές είναι τρομακτικές. Σήμερα, μπορούμε να προσφέρουμε λύσεις στους παραγωγούς για να 2 / 2 παράξουν τροφή και να ενσωματώσουν τις λύσεις αυτές σε ένα πιο βιώσιμο σύστημα παραγωγής τροφίμων».
Ο κ. Γιάννης Ζαφειρίου, Εδαφολόγος - Ερευνητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και επιστημονικός υπεύθυνος του προγράμματος, ανέπτυξε με τη σειρά του τον ορισμό και τη σημασία της Υγείας του Εδάφους, μια έννοια που βασίζεται όπως ανέφερε στη βελτιστοποίηση των φυσικών, χημικών και βιολογικών διεργασιών του εδάφους. Παράλληλα, τόνισε την ανάγκη δημιουργίας ενός κοινώς αποδεκτού συστήματος παρακολούθησης των εδαφικών δεικτών, αλλά και ενός κοινού ορισμού της υγιούς κατάστασης του εδάφους. Στη συνέχεια ο κ. Ζαφειρίου παρουσίασε το μεθοδολογικό περίγραμμα για την διεξαγωγή του πειραματικού στο Κτήμα Κυρ-Γιάννη, παρουσιάζοντας τις διαφορετικές εφαρμογές που έγιναν τόσο στο αμπελοτόπι στο Γιαννακοχώρι, όσο και το Αμύνταιο. Καθώς το πειραματικό βρίσκεται σε εξέλιξη, τα πρώτα αποτελέσματα που παρουσιάστηκαν αφορούσαν την επίδραση σε δείκτες όπως: η διαθεσιμότητα συγκεκριμένων θρεπτικών στοιχείων, η μέτρηση τιμών στους δείκτες SPAD και NDVI, η επίδραση στην απόδοση και στα ποιοτικά χαρακτηριστικά.
Η δεύτερη ενότητα περιλάμβανε την επίσκεψη στον πειραματικό αμπελώνα του Γιαννακοχωρίου με την παρουσίαση των αποτελεσμάτων. Ο κ. Νίκος Μυτιλέκας, Marketing & Agronomy Manager και ο κ. Αλέξανδρος Παναγόπουλος, Agronomy Specialist της Yara Ελλάς, ανέπτυξαν εις βάθος τα πρωτόκολλα που ακολουθήθηκαν τόσο στο Γιαννακοχώρι όσο και το Αμύνταιο, ως προς τις επιμέρους μεταχειρίσεις και τα προϊόντα που εφαρμόστηκαν. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο γεγονός ότι κατά την φετινή χρονιά ο τρύγος ήταν εξαιρετικά πρώιμος, σχεδόν δύο εβδομάδες νωρίτερα από τη συνηθισμένη περίοδο συγκομιδής. Ως προς τα αποτελέσματα και τις παραμέτρους παρατηρήθηκε θετική επίδραση των αξιολογούμενων παραμέτρων σύμφωνα με το πρωτόκολλο αξιολόγησης, ενώ τα πειραματικά θα συνεχιστούν και θα επεκταθούν και σε άλλους πυλώνες αξιολόγησης της Αναγεννητικής Γεωργίας.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με ξενάγηση στους χώρους του οινοποιείου, όπου παρουσιάστηκαν οι αμπελώνες, οι εγκαταστάσεις και το κελάρι του κτήματος, όπου δόθηκε έμφαση στην βιώσιμη ανάπτυξη και στον σεβασμό προς το περιβάλλον, και ολοκληρώθηκε με γεύμα προς τους καλεσμένους που παρευρέθηκαν.
Σημαντικές εξελίξεις έχουμε στο θέμα του ΟΣΔΕ, με συνεταιριστικές οργανώσεις αλλά και παράγοντες της αγοράς αγροτικών εφοδίων να ζητούν από το ΥπΑΑΤ την παράταση, κατά ένα μήνα, της διαδικασίας υποβολής δηλώσεων.
Συγκεκριμένα οι φορείς ΕΘΕΑΣ, ΣΥΣΕΠ, ΕΣΥΦ, ΣΠΕΛ, ΣΕΠΥ, ΠΕΦΠΒΠ, βιώνοντας από κοντά τα παραγωγικά προβλήματα των αγροτών και τις δυσκολίες τους και λαμβάνοντας υπόψη ότι:
Σε δύο ημέρες, αν και λήγει η προθεσμία (12/9) για την υποβολή των Δηλώσεων ΟΣΔΕ 2024, τα προβλήματα παραμένουν, καθώς πάνω από 200.000 παραγωγοί, δεν θα μπορέσουν, να υποβάλουν ΟΣΔΕ, με πολλαπλά εισοδηματικά προβλήματα γι’ αυτούς και τους προμηθευτές τους.
Η «αίτηση» αδυνατεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες των παραγωγών, ενώ υποβάλει σε περιττή γραφειοκρατία παραγωγούς και εμπλεκόμενους με αυτούς.
Ζητούν τα εξής από τον Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και τον ΟΠΕΚΕΠΕ:
- Την παράταση κατά ένα μήνα της διαδικασίας υποβολής, ώστε οι διεργασίες να ολοκληρωθούν χωρίς παραλείψεις και τα ΚΥΔ να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στον όγκο εργασίας με τον οποίο έχουν επιφορτιστεί.
- Να γίνουν στο διάστημα αυτό βελτιώσεις από τον ΟΠΕΚΕΠΕ και το ΥΠΑΑΤ, ώστε πληθώρα στοιχείων να αντληθούν από την ΑΑΔΕ και άλλες βάσεις του Δημοσίου, που θα μειώσουν το κόστος και θα διευκολύνουν στο μέγιστο τους ελέγχους για να μην καθυστερούν αδικαιολόγητα οι πληρωμές.
- Από το ΟΣΔΕ του 2024 να αρχίσουν άμεσα οι διαδικασίες ανοικτής πρόσβασης στα δεδομένα της ελληνικής γεωργίας, όπως επικαιροποιούνται από το ΟΣΔΕ κάθε χρόνο, για αναπτυξιακή χρήση από τους ενδιαφερόμενους και την υποβοήθηση του σωστού σχεδιασμού και των καινοτομιών μέσα από την διαφάνεια και τον υγιή ανταγωνισμό.
Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών – ΕΘΕΑΣ
Σύνδεσμος Συμβούλων Επιχειρήσεων – ΣΥΣΕΠ
Ελληνικός Σύνδεσμος Φυτοπροστασίας – ΕΣΥΦ
Σύνδεσμος Παραγώγων και Εμπόρων Λιπασμάτων – ΣΠΕΛ
Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πολλαπλασιαστικού Υλικού – ΣΕΠΥ
Πανελλήνια Ένωση Φορέων Πιστοποίησης Βιολογικών Προϊόντων – ΠΕΦΠΒΠ
Η φετινή Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης έχει τιμώμενη χώρα τη Γερμανία και η Bayer Ελλάς, μία εκ των ιστορικότερων εταιρειών στη χώρα μας, συμμετέχει δυναμικά στο περίπτερο της τιμώμενης χώρας με έναν ειδικά διαμορφωμένο δικό της χώρο (Ηall 13, περίπτερο Β28) διοργανώνοντας παράλληλα σειρά από εκδηλώσεις.
Με έτος ίδρυσης το 1955, η Bayer Ελλάς αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της κοινωνίας μας, διαθέτοντας στην Ελληνική αγορά όλα τα εγκεκριμένα καινοτόμα προϊόντα και λύσεις της εταιρείας στους κλάδους της υγείας και της γεωργίας. Με ένα εκτενές χαρτοφυλάκιο, που περιλαμβάνει προϊόντα αυτοφροντίδας και καλλυντικά, φαρμακευτικά προϊόντα για χρόνιες ασθένειες και προϊόντα διάγνωσης με απεικονιστικές τεχνικές, αλλά και ολοκληρωμένες λύσεις για τη γεωργία, η Bayer θέτει ως στόχο τη βελτίωση της ζωής των ανθρώπων μέσω της επιστήμης και της καινοτομίας. Έτσι, αναπτύσσει και προσφέρει λύσεις, που αντιμετωπίζουν τις σύγχρονες προκλήσεις και συμβάλλουν σε ένα βιώσιμο μέλλον. Τα παραπάνω θα αναδειχθούν στα δύο πάνελ συζήτησης που διοργανώνει η εταιρεία την Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου, με θέμα: “Η τεχνητή νοημοσύνη στην αλυσίδα αξίας της αγροδιατροφής” και την Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου, με θέμα: “Γεφυρώνοντας την πρόληψη με τη διάγνωση και τη θεραπεία” (Hall 13, Main Stage).
Επιπλέον, η εταιρεία θέτει τη βιωσιμότητα ως ισχυρό σημείο αναφοράς των λειτουργιών της, είτε πρόκειται για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και την ενίσχυση της βιοποικιλότητας, είτε για την υποστήριξη κοινοτήτων. Οι δράσεις της προσανατολίζονται στην επίτευξη μακροπρόθεσμων αποτελεσμάτων και στον θετικό αντίκτυπο στην κοινωνία και το περιβάλλον, θέτοντας τις βάσεις για έναν υγιή πλανήτη και ένα βιώσιμο αύριο για όλους. Συγχρόνως, η εταιρεία έχει ισχυρή δέσμευση στην προαγωγή της διαφορετικότητας, της ισότητας και της συμπερίληψης και καταβάλει κάθε προσπάθεια ώστε να διασφαλιστεί η ευημερία των εργαζομένων της. Η εταιρεία θα παρουσιάσει τις πρωτοβουλίες, που αναλαμβάνει σε αυτή την κατεύθυνση μέσα από το πάνελ συζήτησης που διοργανώνει στις 14/9 με θέμα: “Bringing your unique self at work” (Hall 13, Main Stage).
Μέσα από πολυδιάστατες πρωτοβουλίες που προάγουν την υγεία, την ευημερία, την εκπαίδευση, την επιστημονική έρευνα, την περιβαλλοντική προστασία και τη βιωσιμότητα, η Bayer Ελλάς επιδρά θετικά στη ζωή των ανθρώπων και την κοινωνία. Με ισχυρή εταιρική κοινωνική ευαισθητοποίηση, συνεργάζεται με τοπικές κοινότητες, ΜΚΟ, επιστημονικούς φορείς και δημόσιες υπηρεσίες και βοηθά στην αντιμετώπιση των σύγχρονων κοινωνικών προβλημάτων. Συγχρόνως, προωθεί την αειφορία, με τη δημιουργία κοινωνικών προγραμμάτων και πρακτικών λύσεων, που ανταποκρίνονται στις πραγματικές και ουσιαστικές ανάγκες και προκλήσεις της ελληνικής κοινωνίας, εξασφαλίζοντας βιώσιμες μελλοντικές συνθήκες σε όλα τα επίπεδα: κοινωνικά, περιβαλλοντικά και οικονομικά.
Η έκθεση πραγματοποιείται στον χώρο της HELEXPO από το Σάββατο 07/09, έως και την Κυριακή 15/9. Μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες για τις προγραμματισμένες δράσεις της Bayer, εδώ
Μέσα από επιχειρησιακά τους προγράμματα των Οργανώσεων Παραγωγών θα μπορούν να ενισχυθούν οι παραγωγοί για το πρόβλημα της «μουμιοποίησης» των αμυγδάλων, δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κώστας Τσιάρας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση στην Βουλή του βουλευτή Λαρίσης της ΝΔ κ. Μάξιμου Χαρακόπουλου.
Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι δεν αποζημιώνονται από ΕΛΓΑ ούτε από ΠΣΕΑ ούτε από de minimis οι παραγωγοί αμυγδάλων για την ζημιά που έπαθαν.
«Στη νέα ΚΑΠ (2023-2027) και στο Στρατηγικό Σχέδιο που υλοποιείται, στις τομεακές παρεμβάσεις των οπωροκηπευτικών, οι Οργανώσεις Παραγωγών (Ο.Π.) μέσω των επιχειρησιακών τους προγραμμάτων περιλαμβάνουν υποχρεωτικά σε ποσοστό 2%, δράσεις που έχουν στόχο την έρευνα περί των βιώσιμων μεθόδων παραγωγής και ανάπτυξή τους, συμπεριλαμβανομένων της ανθεκτικότητας έναντι των επιβλαβών οργανισμών (όπου θα μπορούσε να ενταχθεί το πρόβλημα της «μουμιοποίησης» των αμυγδάλων)», τόνισε ο υπουργός.
«Η κλιματική κρίση δεν αφήνει ανεπηρέαστη την αγροτική παραγωγή και το φαινόμενο της «μουμιοποίησης» των αμυγδάλων -όπως και του μεταχρωματισμού των ροδάκινων και τις εξάρσεις του περονόσπορου στα αμπέλια- για τα οποία διαμαρτύρονται οι παραγωγοί, θα πρέπει να προβληματίσουν την πολιτεία. Ελπίζω ότι στο πλαίσιο αναδιαμόρφωσης του Κανονισμού του ΕΛΓΑ θα προβλεφθούν ζημιές οι οποίες είτε πρωτοεμφανίζονται είτε επιτείνονται λόγω κλιματολογικών συνθηκών, καθώς στην πραγματική παραγωγή έχουν επιπτώσεις και ο αγρότης αναζητά εναγωνίως ένα μαξιλάρι ασφαλείας», τόνισε ο βουλευτής Λαρίσης κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος σχολιάζοντας την απάντηση του υπουργού ΑΑΤ κ. Κώστα Τσιάρα, για την απώλεια εισοδήματος των παραγωγών λόγω «μουμιοποίησης» των αμυγδάλων.
Ο Θεσσαλός βουλευτής, στην ερώτησή του είχε υπογραμμίσει ότι τα αίτια για την «μουμιοποίησης» των αμυγδάλων δεν οφείλονται μόνο σε έναν παράγοντα, αλλά στο δια ταύτα έχουν επιδράσει αρνητικά στην φετινή παραγωγικότητα των καλλιεργειών αμυγδάλου. Γι αυτό και οι αγρότες αναζητούν την συνδρομή της πολιτείας για την διασαφήνιση του προβλήματος, αλλά και ενέργειες για αποζημιώσεις.
Στην απάντησή του ο αρμόδιος υπουργός AAT αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι «κατά τους επιτόπιους ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν, διαπιστώθηκε ότι η ένταση του φαινομένου ποικίλλει ανά περιοχές (με ποσοστά ζημιάς έως και 50% της ηρτημένης παραγωγής σε κάποιες από αυτές), εξαρτώμενη από παράγοντες, όπως η καλλιεργούμενη ποικιλία, οι καλλιεργητικές πρακτικές που εφαρμόστηκαν, καθώς και η ένταση των κατά τόπους κλιματικών φαινομένων που επικράτησαν σε αυτές.
Οι πλημύρες που προηγήθηκαν κατά το περασμένο φθινόπωρο και που επηρέασαν το ριζικό σύστημα των δέντρων, σε συνδυασμό με τις συνθήκες ξηρασίας και τα πολυήμερα διαστήματα υψηλών θερμοκρασιών που έχουν σημειωθεί κατά το φετινό καλοκαίρι μαζί και με την πρώιμη προσβολή των καρπών από το ευρύτομο, το οποίο αποτελεί το σημαντικότερο εντομολογικό εχθρό της αμυγδαλιάς, συντέλεσαν από κοινού στην εμφάνιση του φαινομένου, το οποίο έχει οδηγήσει στην αναφερόμενη μειωμένη παραγωγή.
Το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Βόλου εξέδωσε έγκαιρα (28/03/2024) τεχνικό δελτίο με οδηγίες ολοκληρωμένης προστασίας από το ευρύτομο της αμυγδαλιάς, μέσω των γεωργικών προειδοποιήσεων προς τους καλλιεργητές της περιοχής ευθύνης του, συμπεριλαμβανομένης της ΠΕ Λάρισας».
Επιπρόσθετα, ο κ. Τσιάρας σημειώνει ότι «στη νέα ΚΑΠ (2023-2027) και στο Στρατηγικό Σχέδιο που υλοποιείται, στις τομεακές παρεμβάσεις των οπωροκηπευτικών, οι Οργανώσεις Παραγωγών μέσω των επιχειρησιακών τους προγραμμάτων περιλαμβάνουν υποχρεωτικά σε ποσοστό 2%, δράσεις που έχουν στόχο την έρευνα περί των βιώσιμων μεθόδων παραγωγής και ανάπτυξής τους, συμπεριλαμβανομένων της ανθεκτικότητας έναντι των επιβλαβών οργανισμών (όπου θα μπορούσε να ενταχθεί το πρόβλημα της «μουμιοποίησης» των αμυγδάλων) και των ζωονόσων και του μετριασμού της κλιματικής αλλαγής και της προσαρμογής σε αυτήν, των καινοτόμων πρακτικών και των τεχνικών παραγωγής που ενισχύουν την οικονομική ανταγωνιστικότητα και δίνουν ώθηση στην ανάπτυξη αγορών».
Δείτε όλη την απάντηση του ΥπΑΑΤ (εδώ)
Συνεχίζεται η συγκομιδή στο κελυφωτό φιστίκι σε όλη την χώρα, με την παραγωγή να είναι μειωμένη σε μεγάλο βαθμό λόγω των καιρικών συνθηκών.
Ο κ. Ηλίας Καλαθάς, παραγωγός από το Αρχάνι Φθιώτιδας, ανέφερε στον ΑγροΤύπο ότι «ξεκινήσαμε την συγκομιδή πριν τις 15 Αυγούστου και αναμένεται να ολοκληρωθεί σε περίπου μια εβδομάδα.
Φέτος η παραγωγή είναι μειωμένη πάνω από 20% λόγω των καιρικών συνθηκών. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα οι παραγωγοί κελυφωτού φιστικιού να προχωρήσουν σε αποθήκευση και να περιμένουν να ανέβουν οι τιμές για να πουλήσουν.
Μόνο όσοι έχουν έλλειψη οικονομικής ρευστότητας πουλάνε αυτή την εποχή σε εμπόρους. Εκτιμώ ότι το επόμενο διάστημα η τιμή παραγωγού θα πάει πάνω από 10 ευρώ το κιλό».
Όπως τόνισε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο κ. Μάκης Μπούργος, από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Φιστικοπαραγωγών Μάκρης, «ο ήπιος φετινός χειμώνας έχει προκαλέσει προβλήματα στην καρποφορία της φιστικιάς. Αν και το 2024 περιμέναμε μια ικανοποιητική παραγωγή τελικά φαίνεται ότι θα είναι μειωμένη εκτιμώ κατά 30%.
Η συγκομιδή ξεκίνησε από τις 8 Αυγούστου και θα συνεχιστεί ακόμη για μια εβδομάδα. Αυτό οφείλεται στον ήπιο χειμώνα και τις συνεχόμενες υψηλές θερμοκρασίες του φετινού καλοκαιριού. Τα δέντρα έχουν στρεσαριστεί λόγω της ζέστης και θέλουν κάθε πέντε ημέρες πότισμα.
Μπορεί να μην έχουμε μυκητολογικά προβλήματα στην καλλιέργεια αλλά έχουμε πολύ σοβαρά εντομολογικά. Η Ψύλλα έχει μεγάλους πληθυσμούς και οι παραγωγοί κάνουν ψεκασμούς για να κατάφεραν να την αντιμετωπίσουν. Άρδευση και φυτοπροστασία έχουν αυξήσει φέτος το κόστος καλλιέργειας.
Έχει ολοκληρωθεί το πρώτο χέρι στην περιοχή και ξεκινά το δεύτερο.
Έχουμε ανοικτά φιστίκια αλλά ο καρπός έχει μικρό μέγεθος και ειδικό βάρος (αυτό σημαίνει λίγα κιλά για τον παραγωγό).
Αυτή την εποχή υπάρχει ζήτηση κυρίως από ντόπιους μικροεμπόρους που πουλάνε στην εγχώρια αγορά και δεν έχουν αποθέματα.
Οι Ιταλοί έχουν κάνει την εμφάνισή τους αλλά μελετούν τις παραγωγές και δεν έχουν ακόμη κλείσει κάποια εμπορική συμφωνία.
Από την μέχρι στιγμής εικόνα φαίνεται ότι οι τιμές παραγωγού θα παραμείνουν στα ίδια με τα περσινά επίπεδα αν και αναμένονται υψηλές παραγωγές σε Τουρκία, Ιράν και Συρία».
Ο κ. Γεώργιος Παπαβασίλης, παραγωγός κελυφωτού φιστικιού από τα Μέγαρα, ανέφερε στον ΑγροΤύπο ότι «φέτος υπάρχει απώλεια παραγωγής λόγω των καιρικών συνθηκών και των προσβολών από την Ψύλλα που έχει μεγάλους πληθυσμούς.
Είμαστε ακόμη στο πρώτο χέρι και βλέπουμε μεγάλο αριθμό κλειστών φιστικιών.
Η ζήτηση αναμένεται να είναι αυξημένη και οι παραγωγοί θα πάνε σε αποθήκευση για να πουλήσουν σε υψηλή τιμή.
Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα από την έλλειψη εργατών γης. Για αυτό αναγκάστηκα να προχωρήσω σε μηχανική συγκομιδή που μειώνει τα εργατικά. Αν δεν γινόταν αυτό περίπου το 50% της παραγωγής μου θα έμενε ασυγκόμιστο στα δέντρα».
Τις βασικές θέσεις για τα ζητήματα της επιχειρηματικής κοινότητας, τις λύσεις και τις διεκδικήσεις του ελληνικού επιχειρείν εκφράζει με επιστολή της, ενόψει της 88ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος (ΚΕΕΕ).
Στην επιστολή της η ΚΕΕΕ επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι οι προκλήσεις για τον επιχειρηματικό κόσμο της χώρας παραμένουν πολλές και δύσκολες. Προτείνει μεταξύ άλλων και την αναβάθμιση του πρωτογενή τομέα.
Η βελτίωση του κλίματος στην ελληνική οικονομία αναγνωρίζεται και αποτυπώνεται στην ανάληψη νέων επιχειρηματικών πρωτοβουλιών. Παρά το αντίξοο εξωτερικό περιβάλλον, το 2023 ιδρύθηκαν στη χώρα μας περισσότερες επιχειρήσεις από κάθε άλλη χρονιά, ενώ διευρύνθηκε το θετικό ισοζύγιο ενάρξεων – διαγραφών στο ΓΕΜΗ.
Μαζί με αυτές, χιλιάδες επιχειρήσεις σε όλη την Ελλάδα συνεχίζουν τον αγώνα τους, για να επιστρέψουν στον δρόμο της ανάπτυξης, μετά από μια δεκαετία διαδοχικών κρίσεων, που δοκίμασαν σκληρά τις αντοχές τους. Προσπαθούν, από τη μία, να αντεπεξέλθουν στις πιέσεις που δημιουργεί η αύξηση του κόστους τους, σε συνδυασμό με τη συσσώρευση υποχρεώσεων από το πρόσφατο παρελθόν.
Ταυτόχρονα, πασχίζουν να προλάβουν το τρένο της τεχνολογικής επανάστασης και να προσαρμοστούν στις απαιτήσεις και τις ευκαιρίες της σύγχρονης παγκοσμιοποιημένης οικονομίας. Η προσπάθεια αυτή θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό την πορεία της ελληνικής οικονομίας στα επόμενα χρόνια.
Η μάχη της ανάκαμψης και της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας είναι διαρκής. Είναι μια μάχη που πρέπει να κερδίσουμε, αν θέλουμε η ελληνική οικονομία και οι επιχειρήσεις να γίνουν πιο ανθεκτικές ενάντια σε κρίσεις και να διασφαλίσουν προϋποθέσεις εξέλιξης σε έναν κόσμο που διαρκώς αλλάζει.
Ο μόνος δρόμος για την επίτευξη υψηλών ρυθμών ανάπτυξης, με παράλληλη ενίσχυση των εισοδημάτων, περνά μέσα από τη σταθερή βελτίωση της παραγωγικότητας, της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων – ιδιαίτερα των μικρομεσαίων, οι οποίες αποτελούν το 99,9% του συνόλου των επιχειρήσεων, συνεισφέρουν το 67% της ακαθάριστης προστιθέμενης αξίας στην ελληνική οικονομία και απασχολούν το 84,6% του ανθρώπινου δυναμικού. Περνά, επίσης, από τη διαμόρφωση όρων που ευνοούν την ισόρροπη ανάπτυξη και τη δίκαιη διάχυση του οφέλους της, στο σύνολο της ελληνικής κοινωνίας, σε κάθε περιφέρεια της χώρας.
Σε αυτό το πλαίσιο, η επιμελητηριακή κοινότητα καταθέτει συγκεκριμένες προτάσεις για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και την αξιοποίηση αναπτυξιακών και χρηματοδοτικών εργαλείων, τη βελτίωση της πρόσβασης των επιχειρήσεων σε πηγές χρηματοδότησης αλλά και τη μείωση της φορολόγησης.
Η στήριξη των επιχειρήσεων της περιφέρειας, η ενίσχυση του τομέα της μεταποίησης, η αναβάθμιση του πρωτογενή τομέα και η ποιοτική ανάπτυξη του τουρισμού, η προώθηση της καινοτομίας, η βιωσιμότητα αλλά και η εξασφάλιση φθηνότερης και φιλικής προς το περιβάλλον ενέργειας περιλαμβάνονται στον υπόμνημα προς τον πρωθυπουργό και τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων.
Επιπρόσθετα, η ΚΕΕΕ καταθέτει προτάσεις για τη χωροταξική οργάνωση, την ολοκλήρωση μεγάλων έργων υποδομής στον τομέα των μεταφορών, την ενίσχυση των δεξιοτήτων των εργαζόμενων και των νεοεισερχόμενων στην αγορά εργασίας, την αναβάθμιση της δημόσιας διοίκησης και την αξιοποίηση του αναπτυξιακού ρόλου των Επιμελητηρίων.
«Η ελληνική οικονομία και οι επιχειρήσεις εξακολουθούν να παρουσιάζουν υψηλές αντοχές, όμως οι διεθνείς εξελίξεις επηρεάζουν αρνητικά και δημιουργούν μία γενικευμένη ανασφάλεια. Αναμένουμε ως επιχειρηματική κοινότητα, μέτρα από την πολιτεία ώστε να θωρακιστούν οι επιχειρήσεις από πρόσθετους παράγοντες, όπως είναι οι έντονες διακυμάνσεις στις τιμές της ενέργειας, οι ελλείψεις και η άνοδος στις τιμές των πρώτων υλών, η επίμονη ακρίβεια που δοκιμάζει την αγορά και τους καταναλωτές αλλά και οι ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό, με περισσότερες από 1 στις 3 επιχειρήσεις να δηλώνουν ότι έχουν κενές θέσεις εργασίας», δήλωσε ο πρόεδρος της ΚΕΕΕ, Ιωάννης Μασούτης.
Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν οι αμυγδαλοπαραγωγοί στην περιοχή της Λάρισας που έχει σχεδόν το 90% της παραγωγής της χώρας.
Ο κ. Κώστας Σπανούλης, αμυγδαλοπαραγωγός από την Λάρισα, τόνισε στον ΑγροΤύπο ότι «οι συνεχόμενες υψηλές θερμοκρασίες δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στην παραγωγή αμυγδάλων.
Στην περιοχή του Συκουρίου και της Ελασσόνας έχουμε πολλά δέντρα που ξεραίνονται και έχουμε ζημιά στο φυτικό κεφάλαιο λόγω της φόμοψης αμυγδαλιάς, μιας σοβαρής ασθένειας που οφείλεται σε υψηλές θερμοκρασίες.
Ένα άλλο πρόβλημα που έχουμε στην Λάρισα είναι ότι σε αγροκτήματα με ξηρικές καλλιέργειες ή με ελλιπή άρδευση οι καρποί παθαίνουν «μουμιοποίηση» και σε πολλές περιπτώσεις οι παραγωγοί αναγκάζονται να τους ρίξουν στο χώμα για να σώσουν το δέντρο.
Ακόμη έχουμε και τις περιοχές που πλημμύρισαν λόγω της θεομηνίας και τα δέντρα έμειναν για μεγάλο διάστημα με υγρασία που και εκεί έχουμε πρόβλημα στο φυτικό κεφάλαιο.
Πρέπει η πολιτεία να στηρίξει την καλλιέργεια και να γίνουν νέες φυτεύσεις όπου υπάρχει ανάγκη.
Επίσης το ΥπΑΑΤ θα πρέπει να πάρει μέτρα για να μην επεκταθεί η φόμοψη (Φουζίκοκο) και να έχουμε νέες φυτεύσεις με ανθεκτικές ποικιλίες.
Φέτος η παραγωγή αμυγδάλων θα είναι μειωμένη και ποιοτικά υποβαθμισμένη λόγω όλων αυτών των προβλημάτων».
Στη Βουλή το θέμα της «μουμιοποίησης» των αμυγδάλων
«Έντονη αναστάτωση και απογοήτευση επικρατεί στους αμυγδαλοπαραγωγούς του νομού Λάρισας, καθώς διαπιστώνουν ότι ενέσκυψε «μουμιοποίηση» σε μεγάλο μέρος της παραγωγής τους, γι αυτό και ζητούν την ενεργοποίηση της πολιτείας για την εξέταση του προβλήματος και την αποζημίωσή τους». Τα παραπάνω τονίζει ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος σε ερώτησή του στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κώστα Τσιάρα.
Ο Θεσσαλός πολιτικός, στην παρέμβασή του υπογραμμίζει ότι σύμφωνα με τους αμυγδαλοπαραγωγούς «σημαντικό ποσοστό της ηρτημένης παραγωγής είναι ήδη ακατάλληλο για συγκομιδή, καθώς τα αμύγδαλα δεν αναπτύσσονται κανονικά εντός του κελύφους με τον καρπό να εμφανίζεται ως μουμιοποιημένος πάνω στα δένδρα.
Όπως υποστηρίζουν, κάποιες ποικιλίες (tuono, φυρανιές) παρουσιάζουν μεγαλύτερο ποσοστό ζημιάς, ακόμα και μέχρι 50% της ηρτημένης παραγωγής. Το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει έκδηλη απαισιοδοξία για την παραγωγή που θα συγκομιστεί, την πρόσοδο από την καλλιέργεια και την αντιμετώπιση των βιοποριστικών τους αναγκών.
Τα τελευταία χρόνια η αμυγδαλοκαλλιέργεια αντιμετωπίζει αλλεπάλληλες δοκιμασίες με αποτέλεσμα οι παραγωγοί να καταγράφουν διαρκώς απώλειες στην παραγωγή και να προσβλέπουν στην στήριξη της πολιτείας.
Οι αιτίες του προβλήματος δεν είναι ξεκάθαρες αλλά έχουν επιδράσει καταλυτικά στην μείωση της φετινής παραγωγής. Και επειδή οι παρατεταμένες υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού είναι αδιαμφισβήτητα ένας παράγοντας που επηρεάζει σχεδόν το σύνολο των παραγόμενων αγροτικών προϊόντων, εύλογα οι καλλιεργητές αμυγδάλου ζητούν από την πολιτεία και τις υπηρεσίες της να διαπιστώσουν τις απώλειές τους, να διερευνήσουν τα αίτια και να προχωρήσουν στις δέουσες ενέργειες για αποζημιώσεις για την χαμένη τους παραγωγή».
Κατόπιν τούτων ο κυβερνητικός βουλευτής ρωτά τον αρμόδιο υπουργό τι προτίθεται να πράξει για την στήριξη των αμυγδαλοπαραγωγών που, άνευ υπαιτιότητάς τους, αντιμετωπίζουν δραματική συρρίκνωση του εισοδήματός τους εξαιτίας της «μουμιοποίησης» της σοδειάς τους.
Η προστασία του φυσικού μας πλούτου και των δασών μας είναι προτεραιότητα για την ΡΟΔΟΠΗ. Σε συνεργασία με την Πυροσβεστική Ξάνθης, η ΡΟΔΟΠΗ προχώρησε στην δωρεά μιας δεξαμενής νερού χωρητικότητας 37.000 λίτρων. Η δεξαμενή είναι κατάλληλη τόσο για πυροσβεστικά οχήματα όσο και για πυροσβεστικά ελικόπτερα, ενισχύοντας σημαντικά τις δυνατότητες πυρόσβεσης πυρκαγιών στο παράκτιο δάσος της Ξάνθης.
Η τελετή παράδοσης της δεξαμενής πραγματοποιήθηκε στις 19.7.24 με την παρουσία του πύραρχου της Πυροσβεστικής Ξάνθης κύριου Ιωάννη Αραμπατζή και του διευθυντή του τεχνικού τμήματος του Γαλακτοκομείου μας κύριου Ζήση Λιάπη που μας δήλωσε: «Εμείς στην Ροδόπη ζούμε με τη φύση και ζούμε από τη φύση! Η φύση είναι στην ευθύνη όλων μας και φροντίζουμε για την προστασία της με δράσεις πρόληψης σε συνεργασία με τοπικούς φορείς, όπως η Πυροσβεστική Ξάνθης. Μέσα από το πρόγραμμα “Ζούμε με τη φύση και ζούμε από τη φύση!”, επιδιώκουμε να τονίζουμε τη ζωτική σημασία της φύσης για τους ανθρώπους της Ροδόπης, αλλά και για το ευρύτερο κοινό, προάγοντας παράλληλα την αρμονική συμβίωση και προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, καθώς και την αξιοποίηση των φυσικών πόρων με βιώσιμο τρόπο».
Η δράση αυτή αποτελεί μέρος του ευρύτερου προγράμματος περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης και προστασίας από την ΡΟΔΟΠΗ, η οποία στοχεύει στη διατήρηση και προστασία του φυσικού πλούτου της περιοχής. Με πρωτοβουλίες σαν αυτή, δείχνουμε έμπρακτα την αφοσίωσή μας στην προστασία του περιβάλλοντος και τη δέσμευσή μας για τη βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής μας.