Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Ζημιές από παγετό σε Μακεδονία και Θεσσαλία, επλήγησαν πυρηνόκαρπα και αμυγδαλιές

15/03/2022 11:37 πμ
Για σοβαρές ζημιές κάνουν λόγο οι πρώτες εκτιμήσεις από τους παγετούς των πρηγούμενων ημερών στις δενδροκαλλιέργειες της Ημαθίας, Πέλλας, Κοζάνης, Χαλκιδικής και Λάρισας.

Για σοβαρές ζημιές κάνουν λόγο οι πρώτες εκτιμήσεις από τους παγετούς των πρηγούμενων ημερών στις δενδροκαλλιέργειες της Ημαθίας, Πέλλας, Κοζάνης, Χαλκιδικής και Λάρισας. Έχουν πληγεί δαμασκηνές, βερικοκιές και κάποιες ποικιλίες αμυγδαλιών ροδακινιών και νεκταρινιών.

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Αστέριος Νάνος, γεωπόνος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ένωση Ελασσόνας, «στη φάση της ανθοφορίας βρίσκονται οι πρώιμες ποικιλίες αμυγδαλιάς (Τέξας) και όπως φαίνεται θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα. Είχαμε χαμηλές θερμοκρασίες στην περιοχή που έφτασαν στους -4 και -5 βαθμούς Κελσίου. Τις επόμενες ημέρες θα μπορέσουμε να δούμε το μέγεθος των ζημιών στην παραγωγή».

Ο κ. Μάκης Αντωνιάδης, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Νάουσας, ανέφερε στον ΑγροΤύπο ότι «υπάρχουν σοβαρές ζημιές στα πυρηνόκαρπα λόγω των παγετών. Αφορούν ποικιλίες που είναι στο στάδιο της ανθοφορίας. Βέβαια οι ζημιές είναι ανάλογα την κάθε περιοχή. Έχουν πληγεί κυρίως τα δαμάσκηνα και τα βερίκοκα και κάποιες ποικιλίες ροδάκινων και νεκταρινιών. Την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε για τέσσερις ημέρες συνεχόμενους παγετούς μεγάλης διάρκειας με χαμηλές θερμοκρασίες. Είναι η δεύτερη συνεχόμενη χρονιά που δημιουργεί πρόβλημα ο παγετός στους δενδροκαλλιεργητές της Ημαθίας. Περιμένουμε χιόνια και χαμηλές θερμοκρασίες και το επόμενο Σαββατοκύριακο». 

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Σκύδρας, Πάνος Πασάκης, δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι «για τρεις ημέρες είχαμε θερμοκρασίες -7 βαθμούς Κελσίου. Η διάρκεια τους ήταν πάνω από 8 ώρες. Κάποιες περιοχές έχουν μεγάλες ζημιές στα δαμάσκηνα και τα βερίκοκα. Στα επιτραπέζια ροδάκινα και νεκταρίνια επλήγησαν οι πρωιμοανθείς ποικιλίες. Μικρότερη ζημιά είχαν τα συμπύρηνα. Όσο περνάνε οι ημέρες γίνεται πιο ορατό το πρόβλημα. Οι ζημιές από τον παγετό σε συνδιασμό με την αύξηση του κόστους καλλιέργειας δείχνουν ότι φέτος θα είναι μια πολύ δύσκολη χρονιά για τους καλλιεργητές της Πέλλας. Για να αντιμετωπίσεις τον παγετό θα πρέπει να έχεις δική σου γεώτρηση. Η μέθοδος του καταιονισμού με εφαρμογή νερού μέσω εκτοξευτήρων (μπεκ) ή άρδευσης με κατάκλιση είναι μέτρα κατά του παγετού. Στις περιοχές μας όμως οι περισσότεροι παραγωγοί ποτίζουν με νερά από ΤΟΕΒ, που η αρδευτική περίοδος ξεκινά από τον Μάιο». 

Ο κ. Σωτήρης Ταμπόσης, πρόεδρος στον ΑΣΕΠΟΠ Τυρνάβου, τόνισε στον ΑγροΤύπο ότι «είχαμε δύο ημέρες (το προηγούμενο Σαββατοκύριακο) που υπήρξαν χαμηλές θερμοκρασίες στην περιοχή. Επηρεάστηκαν κυρίως οι μισοάνοικτες ποικιλίες πυρηνόκαρπων. Βλέπουμε στις προβλέψεις ότι θα συνεχιστούν οι χαμηλές θερμοκρασίες και το επόμενο χρονικό διάστημα. Αν επαληθευτούν τότε θα δημιουργηθεί πρόβλημα σε όλες τις ποικιλές και θα είναι μια πολύ δύσκολη χρονιά για τους παραγωγούς». 

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Βελβεντού στην Κοζάνη κ. Βασίλης Τζουράς, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «οι παγετοί έπληξαν τις προανθισμένες ποικιλίες βερικοκιάς, δαμασκηνιάς και ροδακινιάς. Αν συνεχιστούν οι παγετοί και τις επόμενες εβδομάδες τότε θα μεγαλώσει το πρόβλημα γιατί όλο και περισσότερες ποικιλίες θα μπουν στο ανθικό στάδιο και η ζημιά στην παραγωγή θα είναι μεγάλη». 

Παϊσιάδης Σταύρος
Σχετικά άρθρα
27/09/2022 09:36 πμ

Το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA) εκτιμά πως η παγκόσμια παραγωγή κερασιού το 2022/2023 προβλέπεται να αυξηθεί και να ανέλθει εν τέλει στα 4,7 εκατ. τόνους, κάτι που αποδίδεται κυρίως στην ολοένα και αυξανόμενη παραγωγή σε Τουρκία και Χιλή.

Οι μεγαλύτερες προμήθειες αναμένεται να αυξήσουν ελαφρώς τις εισαγωγές (630.000 τόνοι), ενώ υψηλότερες αναμένονται οι αποστολές προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Κίνα.

Ανάκαμψη της παραγωγής στην Τουρκία

Η παραγωγή της Τουρκίας, λέει το USDA, αναμένεται να ανακάμψει σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν, όταν και οι κερασοκαλλιέργειες υπέστησαν ζημιές από τις καιρικές συνθήκες. Μάλιστα αναμένεται να φθάσουν τους 980.000 τόνων, λόγω των υψηλών αποδόσεων, που οφείλονται και στις ευεργετικές βροχές. Αν και η καλλιεργούμενη με κερασιές έκταση μειώνεται εδώ και αρκετά χρόνια στην Τουρκία, η τάση αυτή αντισταθμίζεται από τους καλλιεργητές που αναφυτεύουν οπωρώνες με ποικιλίες υψηλής πυκνότητας και υψηλής απόδοσης. Οι εξαγωγές προβλέπεται να αυξηθούν κατά 9.000 τόνους (στους 80.000) με υψηλότερες προμήθειες, ανεβάζοντας την Τουρκία στην τρίτη θέση των εξαγωγέων μετά από ΗΠΑ και Χιλή.

Αύξηση και στην ΕΕ

Η παραγωγή της ΕΕ αναμένεται να δει ανάκαμψη, συνεχίζει το USDA, από τις αντίξοες συνθήκες ανάπτυξης του περασμένου έτους, αυξάνοντας κατά 60.000 τόνους την παραγωγή σε 727.000 τόνους. Με καλές συνθήκες καλλιέργειας η Πολωνία, η Ιταλία και η Ελλάδα. Απώλειες προκαλούνται από τη ζέστη και την ξηρασία στην Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ουγγαρία. Η κατανάλωση αναμένεται να ανακάμψει κατά 80.000 τόνους και να φθάσει σε επίπεδα άνω των 770.000 τόνων, με ώθηση από τις βελτιωμένες εγχώριες προμήθειες και τις υψηλότερες εισαγωγές. Οι εξαγωγές αναμένεται να συρρικνωθούν ξανά στους 15.000 τόνους καθώς οι αγορές παραμένουν περιορισμένες μετά το ρωσικό εμπάργκο.

Περισσότερα κεράσια στη Χιλή, κάμψη στις ΗΠΑ

Η παραγωγή στη Χιλή προβλέπεται να αυξηθεί κατά σχεδόν 20%, φθάνοντας τους 467.000 τόνους, καθώς οι περισσότερες βροχοπτώσεις και οι καλές συνθήκες καλλιέργειας κατά τη διάρκεια του χειμώνα ενισχύουν τις αποδόσεις. Η έκταση έχει επίσης αυξηθεί. Οι υψηλότερες προμήθειες αναμένεται να οδηγήσουν τις εξαγωγές στους 410.000 τόνους.

Στις ΗΠΑ, η παραγωγή προβλέπεται να μειωθεί κατά 68.000 τόνους (σε 347.000 τόνους), στα χαμηλότερα δηλαδή επίπεδα από το 2008/09. Οι εξαγωγές προβλέπεται να μειωθούν στο χαμηλότερο επίπεδό τους από το 2002/03, με πτώση 35.000 τόνων, λόγω μειωμένης παραγωγής. Οι εισαγωγές αναμένεται να αυξηθούν κατά 25.000 τόνους.

Τέλος, οι εισαγωγές της Ρωσίας αναμένεται να μειωθούν για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, με πτώση 18.000 τόνων (σύνολο 90.000 τόνους).

Τελευταία νέα
29/11/2022 01:48 μμ

Έκτακτο δελτίο πρόγνωσης επικίνδυνων καιρικών φαινομένων από την ΕΜΥ.

Σύστημα κακοκαιρίας με την ονομασία "ARIEL" που οφείλεται σε βαρομετρικό χαμηλό στη νότια Ιταλία, κινείται ανατολικά βορειοανατολικά και προβλέπεται να προκαλέσει επιδείνωση του καιρού με κύρια χαρακτηριστικά τα τοπικά μεγάλα ύψη βροχής, τις μεγάλες ραγδαιότητες βροχόπτωσης, τη μεγάλη συχνότητα κεραυνών στα θαλάσσια-παραθαλάσσια τμήματα και τους θυελλώδεις νοτιάδες 7 με 8 μποφόρ. Η κακοκαιρία θα διαρκέσει από σήμερα τη νύχτα (Τρίτη 29-11-2022) έως και τις βραδινές ώρες της Πέμπτης (01-12-2022).

Σημειώνεται ότι τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους ιδιαίτερα ισχυρά στην κεντρική και την ανατολική Μακεδονία και στα βορειότερα τμήματα της Θεσσαλίας.

Πιο αναλυτικά:

Α. Από τις νυχτερινές ώρες της Τρίτης (29-11-2022) και μέχρι τις μεσημβρινές ώρες της Πέμπτης (01-12-2022) θα εκδηλωθούν ισχυρές βροχές και καταιγίδες στο νότιο Ιόνιο, τη δυτική και νότια Πελοπόννησο και τη δυτική Κρήτη.

Β. α) Από το πρωί της Τετάρτης (30-12-2022) μέχρι τις μεσημβρινές ώρες της Πέμπτης (01-12-2022) θα επηρεαστούν το βόρειο Ιόνιο, η δυτική Στερεά, η Ήπειρος, η Κρήτη (κυρίως η δυτική και η νότια), και βαθμιαία η υπόλοιπη Πελοπόννησος, η ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), η κεντρική Μακεδονία, η Θεσσαλία, οι Κυκλάδες, η Εύβοια και οι Σποράδες.

β) Από το μεσημέρι της Τετάρτης (30-12-2022) μέχρι το βράδυ της Πέμπτης(01-12-2022) θα επηρεαστούν η ανατολική Μακεδονία, τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα. Από τις απογευματινές ώρες της Πέμπτης (01-12-2022) μέχρι το βράδυ θα επηρεαστεί και η Θράκη.

Γ. Από το απόγευμα της Πέμπτης (01-11-2022) τα ισχυρά φαινόμενα θα παρουσιάσουν σταδιακή εξασθένηση στις περισσότερες περιοχές, αλλά θα συνεχίσουν να επηρεάζουν με ισχυρές βροχές και καταιγίδες μέχρι και το βράδυ τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.

28/11/2022 01:47 μμ

Με εξαίρεση την Κρήτη, που η ποιότητα ήταν σε πολύ υψηλά επίπεδα, σημαντικά ήταν τα προβλήματα φέτος.

Αρνητικό ήταν, με κάποιες εξαιρέσεις ίσως, το πρόσημο φέτος στο κάστανο, ως απόρροια κυρίως των προβλημάτων που δημιούργησε στην παραγωγή η φαιά σήψη.

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μελιβοίας, κ. Βαγγέλης Κρανιώτης τόνισε στον ΑγροΤύπο τα εξής: «η εφετινή ήταν σε γενικές γραμμές μια δύσκολη χρονιά για τους καλλιεργητές κάστανου, λόγω των πολλών προβλημάτων που δημιούργησε η φαιά σήψη σε πολλές περιοχές της χώρας, με αποτέλεσμα να μείνουν και πολλά ασυγκόμιστα. Οι παραγωγοί υπέστησαν απώλεια εισοδήματος, αλλά γίνεται προσπάθεια και αναμένονται εξαγγελίες από το ΥπΑΑΤ στις αρχές Δεκεμβρίου, για χορήγηηση de minimis. Εξ όσων γνωρίζω υπάρχει πιθανότητα να δοθούν στην Πιερία de minimis ακόμα και έως το τέλος του έτους για ζημιές άλλων ετών, ενώ για τις φετινές σε όλη την Ελλάδα έχει δρομολογηθεί πληρωμή το 2023. Η κατάσταση είναι δύσκολη με τη φαιά σήψη γιατί δε μπορεί κανείς να διακρίνει το πρόβλημα πριν συλλέξει το προϊόν. Το πρόβλημα αφορά, όλη την ΕΕ. Είμαστε σε συνεχή επαφή με το ΥπΑΑΤ, με τον ΕΛΓΟ, με ερευνητικά ιδρύματα και συλλέγουμε δεδομένα για το τί μπορεί να γίνει. Από κάποιες μελέτες και τους ειδικούς, καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι ίσως χρειάζονται επεμβάσεις με μυκητοκτόνα κατά την επαφή της ανθοφορίας. Στο πρόβλημα έχει συντελέσει, κατά τα φαινόμενα, η κλιματική αλλαγή και οι πολλές υγρασίες της άνοιξης. Κατά τα άλλα, η εμπορική περίοδος συνεχίζεται και παραδοσιακά προς τις γιορτές η ζήτηση αυξάνει. Το ενδιαφέρον και φέτος ήταν έντονο από Ιταλία, πήραν ποσότητες, υπάρχουν όμως κι άλλες στα ψυγεία».

Μεγάλα προβλήματα και στην Αρκαδία

Ο κ. Γιάννης Κόλλιας καλλιεργεί κάστανα στην ορεινή Αρκαδία και όπως αναφέρει μιλώντας στον ΑγροΤύπο, η χρονιά φέτος είναι δύσκολη και μεταξύ άλλων και όψιμη στη περίπτωσή του. Σύμφωνα με τον ίδιο, Ιταλοί έμποροι πήραν στην αρχή κάποιες ποσότητες, αλλά υπάρχουν πολλές ακόμα στα ψυγεία. Ο ίδιος στέκεται έντονα και στην αύξηση του κόστους καλλιέργειας, με αιχμή τις τιμές των βασικών εισροών, του πετρελαίου κ.λπ.

Έκτακτες ενισχύσεις και νέες δραστικές

Ο κ. Βασίλης Μανίκας, πρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ποταμιάς – Σκήτης «το Μαυροβούνι», που ιδρύθηκε το 2017 από μια ομάδα 25 παραγωγών, κατοίκων των δυο γειτονικών χωριών, της Ποταμιάς και της Σκήτης τόνισε στον ΑγροΤύπο τα ακόλουθα: «φέτος ήταν από τις πιο δύσκολες χρονιές για την καστανοπαραγωγή, λόγω των απωλειών, σε ποσότητα, αλλά και ποιότητα, που είχε επίπτωση και στις τιμές παραγωγού, από την φαιά σήψη. Επίσης πολύ μεγάλο ποσοστό έμεινε ασυγκόμιστο. Παρακολουθούμε το πρόβλημα εκ του σύνεγγυς ως Συνεταιρισμός και είμαστε σε επαφή με τη ΔΑΟΚ, το ΥπΑΑΤ και τους λοιπούς φορείς. Μας έχουν διαβεβαιώσει από το ΥπΑΑΤ ότι θα υπάρξει έκτακτη ενίσχυση, οπότε αναμένουμε. Παράλληλα, έχουμε ζητήσει από το ΥπΑΑΤ να επιτρέψει κάποιες δραστικές, που υπάρχουν σε άλλες χώρες, όπως η Ιταλία. Θεωρούμε πάντως πως η φετινή έξαρση έχει να κάνει με τις ζέστες του Σεπτεμβρίου, που αφυδάτωσαν τα κάστανα».

Μειωμένες αποδόσεις, υψηλότερες τιμές παραγωγού στα Χανιά

Ο κ. Ιωάννης Κωστάκης, παραγωγός από την περιοχή των Χανίων με 15 στρέμματα καλλιέργεια κάστανου δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο τα εξής: «στην περιοχή του δήμου Καντάνου η χρονιά φέτος ήταν καλή, τόσο από την άποψη των αποδόσεων, όσο και της ποιότητας, αλλά και των τιμών. Αυτό βέβαια ισχύει για όσους περιποιούνται τα κτήματά τους, γιατί υπάρχουν και απεριποίητα και παρατημένα κομμάτια. Οι τιμές του παραγωγού φέτος ήταν αυξημένες και κυμάνθηκαν στα 3 με 3,5 ευρώ το κιλό, ενώ πέρσι δεν πέρασαν τα 2,5 με 3 ευρώ το κιλό. Το καλό στην περιοχή μας είναι πως δεν έχουμε ζημιές από τη φαιά σήψη, που έχει δημιουργήσει προβλήματα στην υπόλοιπη Ελλάδα. Ωστόσο εδώ, έχουμε θέματα με το έλκος και τη μελάνωση, τόσο σε παλιά, όσο και σε νεόφυτα κτήματα».

28/11/2022 12:51 μμ

Συνεχίζεται η αυξημένη ζήτηση για κελυφωτό φιστίκι από εμπόρους του εξωτερικού. Οι τιμές έχουν ξεπεράσει 8 ευρώ το κιλό αλλά τα φιστίκια είναι λίγα. 

Πάντως φέτος οι περισσότεροι παραγωγοί και συνεταιρισμοί πούλησαν στην αρχή της εμπορικής περιόδου τα φιστίκια σε τιμές γύρω στα 6,5 - 7 ευρώ. Αυτοί την εποχή γίνονται οι καλλιεργητικές φροντίδες και η λίπανση και οι παραγωγοί βρίσκονται αντιμέτωποι με το υψηλό κόστος.

Όπως τόνισε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο κ. Μάκης Μπούργος από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Φιστικοπαραγωγών Μάκρης, «τα φιστίκια φέτος πωλήθηκαν στην αρχή της εμπορικής περιόδου. Στα 6,5 ευρώ το κιλό πωλήθηκε το 60% της ελληνικής παραγωγής.

Η ισοτιμία ευρώ δολαρίου βοήθησε την ελληνική παραγωγή και όλη η διεθνή αγορά στράφηκε στην χώρα μας για να αγοράσει φιστίκια (τα 9 δολάρια είχαν ισοτιμία περίπου 9,20 ευρώ). Επίσης Τουρκία και Ιράν, που είναι οι ανταγωνιστές μας, είχαν μειωμένη παραγωγή. 

Στην αρχή της περιόδου ήρθαν οι Ιταλοί για να αγοράσουν φιστίκια αλλά εδώ και ένα μήνα έκαναν την εμφάνισή τους στην ελληνική αγορά οι Τούρκοι και ζητάνε ποσότητες για να καλύψουν τις ανάγκες τους. Μετά από καιρό έγιναν εξαγωγές προς Τουρκία. Ακόμη και τώρα οι Τούρκοι θέλουν ελληνικά φιστίκια και δίνουν τιμές πάνω από 8 ευρώ το κιλό. Όμως τα λίγα φιστίκια που υπάρχουν είναι στα χέρια εμπόρων.

Τώρα γίνονται τα κλαδέματα διαμόρφωσης και τα εργατικά μεροκάματα είναι αυξημένα επειδή δεν υπάρχουν εργάτες γης. Από Δεκέμβριο μέχρι Ιανουάριο γίνεται η βασική λίπανση με τις τιμές να είναι σε υψηλά επίπεδα. Οι παραγωγοί που πούλησαν σε χαμηλές τιμές τώρα θα πρέπει να ανταπεξέλθουν στο υψηλό κόστος λίπανσης και εργατικών».

Ο κ. Χρήστος Κουκουτσέλος, αντιπρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό «Θεσσαλικό Φιστίκι» με έδρα στη Μαγνησία, ανέφερε στον ΑγροΤύπο ότι «τα τρια προηγούμενα χρόνια όσοι παραγωγοί είχαν αποθηκεύσει φιστίκια είδαν τις τιμές να πέφτουν και να πουλάνε τελικά σε χαμηλά επίπεδα. Φέτος όλοι βιάστηκαν να πουλήσουν γιατί φοβήθηκαν την μεγάλη παραγωγή.

Ο συνεταιρισμός πούλησε την φετινή παραγωγή από τα τέλη Σεπτεμβρίου, σε τιμές στα 7 ευρώ το κιλό τα ανοικτά και στα 6,20 ευρώ το κιλό τα κλειστά. Υπήρχε αυξημένη ζήτηση από την αρχή της εμπορικής περιόδου. Όμως και τώρα είμαστε στις αρχές Δεκεμβρίου και συνεχίζεται η αυξημένη ζήτηση για τα φιστίκια. Οι τιμές έχουν αυξηθεί κατά 1,5 ευρώ το κιλό.

Ωστόσο αυτή την εποχή οι παραγωγοί και οι συνεταιρισμοί έχουν άδειες τις αποθήκες τους. Μόνο λίγοι έμποροι έχουν ακόμη φιστίκια και πουλάνε. Στην αυξημένη ζήτηση βοήθησε φέτος και η ισοτιμία ευρώ με δολάριο που έκανε πιο ανταγωνιστικό το ελληνικό φιστίκι. Επίσης και οι μειωμένες παραγωγές που είχαν οι άλλες ανταγωνιστικές χώρες».  

24/11/2022 02:11 μμ

Σύμφωνα με τον ΥπΑΑΤ, κ. Γιώργο Γεωργαντά, η ενίσχυση θα αφορά καστανοπαραγωγούς από διάφορες περιοχές της χώρας.

Απαντώντας εγγράφως (δείτε εδώ) σε ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με ζημιές που υπέστησαν καστανοπαραγωγοί στο δήμο Παιονίας, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γιώργος Γεωργαντάς τόνισε πως: «Όσον αφορά στην στήριξη του εισοδήματος των καστανοπαραγωγών, αναφέρουμε ότι έχει ήδη σταλεί προς το Υπουργείο Οικονομικών για έγκριση, αντίστοιχο αίτημα για την ενίσχυση των καστανοπαραγωγών της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας, ενώ έχουμε αιτήματα και από άλλες περιοχές. Σε κάθε περίπτωση, η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, διερευνούν διαρκώς δυνατότητες και μορφές ενίσχυσης των αγροτών, παρακολουθώντας την εξέλιξη των αναγκών και πάντα μέσα στο πλαίσιο των δημοσιονομικών δυνατοτήτων της χώρας».

Άννα Μάνη – Παπαδημητρίου: Υπογράφηκε η απόφαση για αποζημίωση de minimis στα κάστανα

Κατά την προγραμματισμένη συνάντηση στις 11 Νοεμβρίου με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Γιώργο Γεωργαντά, η κυρία Μάνη ενημερώθηκε, ότι υπεγράφη η απόφαση για την καταβολή αποζημίωσης de minimis στους καστανοπαραγωγούς, για το έτος 2020, και ότι είναι προς συνυπογραφή από τον Υπουργό Οικονομικών.

Ένα ζήτημα, το οποίο είχε θέσει η βουλευτής επανειλημμένα και με συνεχείς παρεμβάσεις στην ηγεσία του υπουργείου. Ένα δίκαιο αίτημα, καθώς οι καστανοπαραγωγοί είχαν υποστεί σημαντικές ζημίες στις παραγωγές τους. Η κυρία Μάνη έθεσε επίσης το ζήτημα της αποζημίωσης των παραγωγών ρυζιού του Αιγινίου που υπέστησαν ολική καταστροφή από τις χαλαζοπτώσεις που έπληξαν την περιοχή στις 2 Οκτωβρίου 2022, ενόψει μάλιστα της αυριανής επίσκεψης του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στο Αιγίνιο, στην οποία θα συνοδεύεται από τον ΥπΑΑΤ.

Επιπλέον, η βουλευτής επισήμανε τα προβλήματα που έχουν προκύψει στην εκκαθάριση της de minimis αποζημίωσης για τους καπνοπαραγωγούς που είχαν λάβει επιστρεπτέα προκαταβολή. Ο υπουργός είναι σε επικοινωνία με το υπουργείο Οικονομικών για την επίλυση του θέματος. Τέλος, στην ατζέντα της συνάντησης τέθηκαν και άλλα ζητήματα, όπως αυτά που αφορούν τα ακτινίδια, τα σταφύλια crimson, αλλά και το πάγιο αίτημα για τη μελέτη αντιχαλαζικής προστασίας από αέρος, αναφέρεται στην ανακοίνωση της βουλευτού Πιερίας.

21/11/2022 01:54 μμ

Επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός από το απόγευμα της Τρίτης (22/11/2022) έως και το βράδυ της Τετάρτης (23/11/2022) στα δυτικά και βαθμιαία στην ανατολική και νότια νησιωτική χώρα, με ισχυρές βροχές και καταιγίδες. 

Όπως αναφέρει η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ) το βαρομετρικό χαμηλό, που θα έρθει από την Ιταλία συνοδευόμενο από μετωπική δραστηριότητα, θα προκαλέσει παράλληλα και τοπικές χαλαζοπτώσεις, καθώς και θυελλώδεις ανέμους.

Συγκεκριμένα:
1. Από το απόγευμα την Τρίτης και μέχρι τις πρωινές ώρες της Τετάρτης ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά και τη δυτική και νότια Πελοπόννησο. Τα φαινόμενα σταδιακά θα παρουσιάσουν εξασθένηση.

2. Την Τετάρτη, καθώς το σύστημα θα κινηθεί ανατολικότερα, θα επηρεάσει και τις υπόλοιπες περιοχές της χώρας, αλλά τα ισχυρά φαινόμενα θα εντοπίζονται κυρίως στο ανατολικό Αιγαίο, τις Κυκλάδες, τη δυτική και νότια Κρήτη και από το μεσημέρι και μετά στα Δωδεκάνησα. Αργά το βράδυ τα έντονα φαινόμενα θα περιοριστούν στα Δωδεκάνησα και κατά την διάρκεια της νύχτας βαθμιαία και εκεί θα εξασθενήσουν.

17/11/2022 11:19 πμ

Ανέκαμψε η ιταλική παραγωγή κάστανου, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η αγροτική συνδικαλιστική οργάνωση Coldiretti.

Παρά την ξηρασία του καλοκαιριού η φετινή παραγωγή κάστανου εκτιμάται ότι είναι αυξημένη κατά 20% σε σχέση με πέρυσι.

Η ιταλική οργάνωση προβλέπει μια παραγωγή φέτος που είναι καλής ποιότητας και ποσότητας περίπου στα 45 εκατ. κιλά, που αγγίζει την παραγωγή που είχε η χώρα πριν από μια δεκαετία.

Όπως φαίνεται υπάρχει μια επιστροφή της παραγωγής μετά από αρκετά χρόνια που είχε προβλήματα φυτοπροστασίας (σφήκα της καστανιάς - Dryocosmus kuriphilus), η οποία, όπως υποστηρίζει η Coldiretti, αντιμετωπίστηκε με βιολογικά μέσα. Στην αντιμετώπιση του εντόμου πιθανόν βοήθησε και η φετινή ξηρασία που έπληξε πολλές περιοχές της χώρας. 

Η παραγωγή φαίνεται να ανακάμπτει αν και υπάρχει φέτος πρόβλημα μικροκαρπίας, τονίζει.

Πάντως τα στοιχεία για το 2021 δείχνουν ότι οι εισαγωγές κάστανου ανήλθαν στα 22,4 εκατ. κιλά. Τα κάστανα εισήχθησαν από Τουρκία, Ελλάδα, Πορτογαλία και Ισπανία, που είναι οι βασικοί προμηθευτές της ιταλικής αγοράς. Τα εισαγόμενα κάστανα πάνε κυρίως στη μεταποίηση στη γειτονική χώρα. 

15/11/2022 10:16 πμ

Οικονομική κρίση και παραγωγοί καρυδιών.

Είναι γνωστό σε όλους ότι η οικονομία έχει μπει σε περιπέτειες, όχι μόνο εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία, αλλά και μιας σειράς παραγόντων που δεν έχουν καμία σχέση με τον πόλεμο. Η άνοδος των τιμών στην ενέργεια, ξεκίνησε ένα εξάμηνο πριν και απλώς ο πόλεμος απλά επιτάχυνε και όξυνε τα προβλήματα. Δεν θα ασχοληθούμε σε αυτή την ανάρτηση μας με προβλήματα γεωπολιτικού χαρακτήρα, αλλά θα επικεντρωθούμε καθαρά σε προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στην χώρα μας ,μιας και η οικονομία δεν είναι φυσικό φαινόμενο για να επηρεάζεται από την κίνηση στη στρατόσφαιρα.

Ο αγροτικός κόσμος αντιμετωπίστηκε από την κοινωνία κατά αρχήν, αλλά και από την πολιτεία σαν ένα επάγγελμα δεύτερης η τρίτης κατηγορίας που δεν συμβαδίζει με το κοινωνικό status άλλων επαγγελμάτων. To life style που επιβλήθηκε στην κοινωνία μας, δεν χώραγε το αγροτικό επάγγελμα. Ήταν προτιμότερο άλλωστε οι νέοι μας να κατευθυνθούν στις υπηρεσίες και στον τουρισμό. Η επαρχία αποψιλώθηκε από νέο κόσμο με ότι αυτό συνεπάγεται. Ο μέσος όρος του κλήρου ποτέ στην χώρα μας δεν ήταν μεγάλος. Απεναντίας ήταν πάντα μικρός και σε μια περίοδο εκμηχάνισης της παραγωγής γίνεται ακόμη μικρότερος, με την έννοια ότι το κόστος κτήσης των μηχανημάτων είναι παντελώς ασύμφορο για μικρούς κλήρους. Αντί λοιπόν να μάθουν οι αγρότες μας να συνεργάζονται μεταξύ τους, όπως έκαναν παλιότερα στα χωριά μας, κυριάρχησε η λογική της ιδιώτευσης με αποτέλεσμα η κάθε αυλή να έχει και ένα γεωργικό ελκυστήρα, ανεξαρτήτως πόσα στρέμματα καλλιεργεί.

Τα όποια προγράμματα στήριξης του αγροτικού κόσμου εξαντλήθηκαν σε επιδοτήσεις με αμφίβολο αποτέλεσμα. Από το 2008 και με τα νέα δεδομένα που διαμόρφωσε η οικονομική κρίση – συνεχίζεται μέχρι σήμερα – παρατηρήθηκε μια στροφή αξιοποίησης των όποιων κτημάτων είχε ο καθένας στο χωριό του με φυτεύσεις νέων καλλιεργειών – επί το πλείστων δενδροκαλλιέργειες -. Λογικές : Είδα Άκουσα Έμαθα κυριάρχησαν σε ένα κόσμο που έψαχνε - και καλά έκανε- ενναλακτικούς τρόπους αύξησης του διαθέσιμου εισοδήματος. Πρέπει να σημειώσουμε ότι στη τάση αυτή κυριάρχησαν οι μη κατ΄ επάγγελμα αγρότες, δεδομένου ότι είχαν και άλλα εισοδήματα από άλλες πηγές. Υπολειπόταν όμως στην τεχνογνωσία. Αποτέλεσμα αυτού του γεγονότος ήταν τα τραγικά λάθη στις φυτεύσεις νέων δένδρων –λάθη για τα οποία δεν ευθύνονται, αλλά τα πληρώνουν αυτοί. Λάθη που τους πήγαν 3-5 χρόνια πίσω παραγωγικά χωρίς να υπολογίσουμε τα έξοδα που έχουν καταβάλει. Καλλιεργήθηκαν επίσης κτήματα σε περιοχές που δεν υπήρχε γεωπόνος για να τα επιβλέπει με αποτέλεσμα να συμβουλεύονται μέσω των social media το τι να κάνουν σε κάθε περίπτωση. Ας σημειωθεί ότι, ο κάθε κήπος με γκαζόν έχει και τον γεωπόνο του στην Αθήνα…

Σε παλαιότερα άρθρα μας, είχαμε εξηγήσει ακριβώς το τι χρειάζεται μια καθετοποιημένη δενδρώδης επιχείρηση. Σήμερα τα πράγματα έχουν αλλάξει δεδομένου ότι το κόστος κτήσης των μηχανημάτων έχει εκτιναχθεί για παραγωγούς 20-30 στρεμμάτων και τα καλλιεργητικά έξοδα αυξάνουν κάθε μέρα. Το αυξημένο καλλιεργητικό κόστος επηρεάζει πολλούς παραγωγούς κάνοντας οικονομία σε φάρμακα και λιπάσματα, (λαμβάνοντας και υπόψιν ότι την περσινή χρονιά δεν πήγε καλά η παραγωγή καρυδιών), κάτι το οποίο είναι λάθος, διότι η όποια οικονομία σε καλλιεργητικά εφόδια, επηρεάζει την ποιότητα της παραγωγής. Ένα προϊόν του οποίου η ποιότητα είναι μέτρια η κακή απλώς η αγορά το αποβάλλει και οι έμποροι αλλάζουν πελατολόγιο με ότι αυτό συνεπάγεται μελλοντικά. Όπως επίσης επηρεάζει και την ποιότητα του προϊόντος το κατά πόσο έχει κάποιος τα αναγκαία μηχανήματα. Αν αργήσει κάποιος την συγκομιδή και το στέγνωμα των καρυδιών, τότε η ποιότητα πέφτει με αποτέλεσμα να πέφτει και η τιμή του. Επίσης με την έλλειψη εργατικών χεριών στη συγκομιδή, κρίνεται αναγκαία η αγορά συλλεκτικού μηχανήματος για να διασφαλίσει κάποιος την προσδοκώμενη ποιότητα. Αλλά μια τέτοια κίνηση είναι εκτός οικονομικού πλάνου για μικρούς παραγωγούς. Γι’ αυτούς τους λόγους, ήδη όπως γνωρίζουμε αρκετά κτήματα με καρυδεώνες οδεύουν λόγω μη προϋπολογισμένων δυσκολιών προς ενοικίαση ή και πώληση.

Ζούμε σε ένα καπιταλιστικό περιβάλλον με κύρια και πρωτεύουσα συνιστώσα  το κέρδος. Ως εκ τούτου κυριαρχεί η ελεύθερη αγορά σε όλα τα προϊόντα. Αυτό ακριβώς το γεγονός δεν έχουν λάβει υπόψιν τους οι παραγωγοί. Το καρύδι τα προηγούμενα χρόνια είχε μια τιμή περί τα τέσσερα ευρώ χονδρική. Σήμερα αυτή η τιμή μοιάζει πολύ μακρινή. Η προσφορά και η ζήτηση είναι βασικός νόμος στο εμπόριο. Όπως ο κάθε παραγωγός προσδοκά κέρδος από την δραστηριότητα του, έτσι και η κάθε εμπορική- εισαγωγική επιχείρηση προσδοκά και αυτή το κέρδος.

Η διεθνής τιμή στο καρύδι είναι πτωτική φέτος, με αποτέλεσμα να επηρεάζει και την τιμή του ελληνικού προϊόντος. Εδώ ακριβώς ο μικρός παραγωγός βρίσκεται σε αδιέξοδο. Η τιμή σήμερα στο καρύδι φλοιό αγγίζει προς τα κάτω και τα 2,70 ευρώ. Μερικά λεπτά του ευρώ παραπάνω από την διεθνή τιμή για το ίδιας ποικιλίας και  ποιότητας προϊόν. Πράγμα που καθιστά εξαιρετικά δύσκολη την όποια προώθηση του προϊόντος στο εξωτερικό σε τιμή υψηλότερη της παγκόσμιας αγοράς καρυδιού. Πέρα από την ποιότητα θα πρέπει η τιμή εξαγωγής να είναι στα διεθνή στάνταρ του προϊόντος. Αυτή η τιμή είναι απαγορευτική για ένα μικρό παραγωγό δεδομένου ότι δεν μπορεί να ανακεφαλοποιήσει το κεφάλαιο του, επειδή ο τζίρος της καλλιέργειας του δεν φθάνει ούτε για την αμοιβή του σαν εργαζομένου, πόσο μάλλον για αγορά μηχανημάτων ή κέρδος. Και μιας και αναφερθήκαμε στις τιμές ας δούμε πως πρέπει να γίνεται η τιμολόγηση του προϊόντος από τον παραγωγό.

Παράμετροι υπολογισμού κόστους παραγωγής γεωργικών προϊόντων

Κόστος παραγωγής ενός γεωργικού προϊόντος είναι όλες οι δαπάνες των χρησιμοποιούμενων συντελεστών παραγωγής, ανεξάρτητα αν είναι ιδιόκτητοι ή ξένοι, για την παραγωγή του συγκεκριμένου προϊόντος. Όταν αυτό αναφέρεται στη μονάδα του προϊόντος (π.χ. κιλό), τότε αυτό ονομάζεται κόστος παραγωγής ανά μονάδα προϊόντος. Το κόστος παραγωγής περιέχει τα παρακάτω στοιχεία:

α) ΓΗ

Υπολογίζεται το καταβαλλόμενο ενοίκιο για ενοικίαση κτήματος και τεκμαρτό ενοίκιο για ιδιόκτητο κτήμα.

β) ΕΡΓΑΣΙΑ

Για τους εποχιακούς η μόνιμους συνεργάτες υπολογίζεται η αμοιβή που καταβάλλεται, ενώ για τον παραγωγό και τα μέλη της οικογένειάς του υπολογίζεται κανονικά σαν τους μόνιμους συνεργάτες. Στις παραπάνω περιπτώσεις λαμβάνονται υπόψιν τα μεικτά ποσά (καθαρό ημερομίσθιο η μισθός, συν τις ασφαλιστικές εισφορές ΟΓΑ).

γ) ΚΕΦΑΛΑΙΟ

Το κεφάλαιο διακρίνεται σε μεταβλητό και σε σταθερό η πάγιο.

Μεταβλητό κεφάλαιο: Λογίζονται οι δαπάνες που απαιτούνται για την κάθε καλλιεργητική περίοδο. Λιπάσματα, φυτοφάρμακα, κόστος άρδευσης, ΔΕΗ, καύσιμα, συντηρήσεις μηχανήματων, αναλώσιμα κτλ, και ο τόκος τους για το χρονικό διάστημα της χρήσης τους.

Σταθερό κεφάλαιο: Το σταθερό κεφάλαιο χρησιμοποιείται πολλές φορές. Είναι το σύνολο των ετήσιων σταθερών δαπανών (π.χ. για μηχανήματα , κτίσματα κ.λπ. άνω των 150000 ευρώ), στις οποίες υπολογίζεται απόσβεση, συντήρηση, ασφάλιστρα και τόκος.

Ο υπολογισμός του κόστους παραγωγής αποτελεί σημαντικό οικονομικό δείκτη της επιχειρηματικής προσπάθειας, αφού πληροφορεί τον παραγωγό για τη τιμή που μπορεί να πωλήσει το προϊόν του, ώστε να εξασφαλίσει ένα λογικό κέρδος από την επαγγελματική απασχόληση του στη γεωργία, αλλά και για την αντιμετώπιση των κινδύνων από δυσμενείς φυσικές και οικονομικές συνθήκες. Δεν πρέπει να μας διαφεύγει και η διαφορά των κερδών προ φόρων και μετά φόρων για να δούμε επακριβώς την οικονομική απόδοση της επένδυσής μας. Αντί γι΄ αυτή την ανάλυση κυριάρχησαν οι αναλύσεις του καφενείου πχ. εγώ  έδωσα 5 ευρώ το καρύδι και 15 την πεταλούδα, χωρίς να διευκρινίζει κανείς ότι αυτή ήταν λιανική τιμή. Πολλοί πίστεψαν ότι μπορούν να γίνουν πλούσιοι σε μερικά χρόνια. Όπως συμβαίνει πάντα όμως, είναι και οι πρώτοι που θα βγουν εκτός αγοράς διότι η «ανάλυση» αυτή  δεν λαμβάνει υπόψιν την αγορά.

Όπως καταλαβαίνουμε το κέρδος από την καλλιέργεια της καρυδιάς βγαίνει από την ποσότητα, βάση της οικονομοτεχνικής μελέτης όπως αναλύθηκε παραπάνω. Ποσότητα που έρχεται από την παραγωγή πολλών στρεμμάτων και όχι 20-30. Εδώ πρέπει να λάβουμε υπόψιν το κατά πόσο βοηθούν οι καιρικές συνθήκες η τι χρηματοδότηση έχει γίνει με ιδία  κεφάλαια στην αρχή της επένδυσης. Επίσης καθοριστικό ρόλο παίζει η τυχόν καθετοποίηση της παραγωγής καθώς και το δίκτυο πωλήσεων που έχει αναπτύξει ο παραγωγός. Μια καλή λύση θα ήταν η συνεργασία μεταξύ των παραγωγών, αλλά η ζωή έχει δείξει ότι στις υπάρχουσες κοινωνικές αξίες, κάθε τέτοια απόπειρα έχει μικρή διάρκεια ζωής. Συμπερασματικά λοιπόν το μέλλον για νέους η μικρούς παραγωγούς σε αυτή την τιμή του προϊόντος είναι απαγορευτικό. Με νόμους αγοράς δεν μπορεί τα έξοδα να είναι μεγαλύτερα από τα έσοδα.

Του Γεωργίου Παπακώστα, Chief Executive Officer (CEO) & Founder

14/11/2022 02:36 μμ

Μειωμένη εμφανίζεται φέτος στην αγορά η ζήτηση στα καρύδια, αν και είμαστε λίγες ημέρες πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων.

Ο κ. Κώστας Γκόνος, από το Αγρόκτημα Γκόνου που βρίσκεται στο νομό Πέλλας, καλλιεργεί 3.500 καρυδιές σε 170 στρέμματα, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «αν και φέτος είχαμε μια καλή και ποιοτική παραγωγή η εμπορική ζήτηση είναι μειωμένη κατά 50%. Οι παραγωγοί αναγκάζονται να πουλάνε με τις περσινές τιμές αν και η καλλιέργεια έχει μεγάλη αύξηση του κόστους (λιπάσματα, εργατικά, καύσιμα κ.α.). Επίσης υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός από τα εισαγόμενα καρύδια.

Για παράδειγμα το σπασμένο 1/4 (μισή πεταλούδα) καρύδι από την Ουκρανία πωλείται στην αγορά στα 5,5 ευρώ το κιλό, όταν το ελληνικό έχει τιμή στα 8 - 10 ευρώ. Η ελληνική ολόκληρη πεταλούδα έχει τιμή παραγωγού γύρω στα 11 ευρώ, ενώ το άσπαστο καρύδι πωλείται από τους παραγωγούς στα 3,5 - 4,5 ευρώ το κιλό ανάλογα το μέγεθος και την ποιότητα.

Φέτος βλέπουμε τους καταναλωτές να κοιτάζουν την τιμή και ότι την ποιότητα. Η οικονομική κρίση έχει «παγώσει» την αγορά. Ο παραγωγός που κοίταξε την ποιότητα και έριξε λιπάσματα και πλήρωσε για εργατικά είδε ότι δεν πληρώνεται. Στο μέλλον θα επιβιώσουν οικονομικά οι παραγωγοί που έχουν μεγάλες ποσότητες. ΑΠό την ποσότητα και όχι από την ποιότητα θα βγάζουν κέρδος.

Τα τελευταία χρόνια έγιναν πολλές νέες φυτεύσεις καρυδιών χωρίς κανένα σχεδιασμό. Άτομα που δεν γνώριζαν τίποτα για το εμπόριο του καρυδιού έβαλαν δέντρα και τώρα δεν ξέρουν τι να κάνουν για να μειώσουν το κόστος και τα πουλήσουν.

Επίσης πολλοί ετεροεπαγγελματίες παραγωγοί προσπαθούν να πουλήσουν όσο όσο τα καρύδια τους για να μην μείνουν στις αποθήκες. Με αυτό τον τρόπο «πιέζουν» προς τα κάτω την τιμή των καρυδιών. Μιλάμε έφτασαν να πουλάνε την ελληνική πεταλούδα φέτος στα επίπεδα των 9 ευρώ το κιλό. Εγώ προσωπικά περιμένω να πουλήσουν οι μικροί παραγωγοί τα καρύδια τους και μετά να βγω στην αγορά για να πουλήσω τις μεγάλες ποσότητες.

Εκτιμώ πάντως ότι η αγορά θα ζεσταθεί από 1 έως 20 Δεκεμβρίου λόγω των εορτών των Χριστουγέννων.

Στα επόμενα χρόνια όσοι παραγωγοί καλλιεργούν μικρές εκτάσεις, 20 - 30 στρέμματα, δεν θα μπορούν να είναι βιώσιμοι. Το κόστος δεν φαίνεται ότι θα μειωθεί τα επόμενα χρόνια. Εγώ έχω λάνει επενδύσει και έχω αγοράσει σπαστήρα. Φέτος αυξήθηκε από 70 λεπτά σε 90 λεπτά το κιλό τα εργατικά επί του άσπαστου καρυδιού.

Επίσης μεγάλο πρόβλημα υπάρχει με την έλλειψη εργατών. Προχώρησα σε επενδύσεις μηχανημάτων και κατάφερα να μειώσω στο αγρόκτημά μου τις ανάγκες για εργάτες γης. Από δεκαπέντε εργάτες που είχα τους έκανα πέντε.

Προς αυτή την κατεύθυνση αγόρασα δονητικό μηχάνημα για συγκομιδή των καρυδιών. Στη συνέχεια για να μην έχω ανάγκη από εργάτες να μαζέψουν τα καρύδια που έπεφταν στο έδαφος πήρα μηχάνημα περισυλλογής. Οι παραγωγοί θα πρέπει επίσης να διαθέτουν αποφλoιωτή καρυδιών (πλυντήριο) που θα βγάζει μέσα σε λίγα λεπτά το πράσινο για να μην το κάνουν με τα χέρια. Επίσης χρειάζεται διαλογέας μεγέθους και ξηραντήριο (ο ήλιος μπορεί να είναι δωρεάν αλλά έχουν αλλάξει οι καιρικές συνθήκες στην χώρα μας). Τα μικρά καρύδια οι έμποροι τα θέλουν για ψύχα και τα μεγάλα τα αγοράζουν με κέλυφος. Όλα αυτά πρέπει να τα μηχανήματα θα πρέπει να αποκτήσει ο παραγωγός για να καταφέρει να μειώσει το κόστος παραγωγής και εργατικών για να μπορέσει να είναι βιώσιμος».    

14/11/2022 10:02 πμ

Την ανάγκη οικονομικής στήριξης των παραγωγών κάστανου στον Πάρνωνα, ζητούν με επιστολή τους προς επιστολή τους προς την ηγεσία του ΥπΑΑΤ οι πρόεδροι των τοπικών κοινοτήτων. 

Όπως επισημαίνει στον ΑγροΤύπο ο παραγωγός και πρόεδρος στην κοινότητα Καστάνιτσας Αρκαδίας κ. Θεόδωρος Πεφάνης, «στην περιοχή το κάστανο αποτελεί μονοκαλλιέργεια και κινδυνεύουν με ολοκληρωτική οικονομική καταστροφή πάνω από 850 οικογένειες. Φέτος δεν έγινε καμιά εμπορική πράξη και δεν έκαναν την εμφάνισή τους οι Ιταλοί στην περιοχή. Εκτός όμως από τα προβλήματα εμπορίας υπάρχουν και άλλα θέματα με ασθένειες και ηλικία των δέντρων, που θα πρέπει να λύσει η πολιτεία στους καστανεώνες της περιοχής. Την Τετάρτη (16/11/2022) θα υπάρξει συνάντηση των τοπικών φορέων με την ηγεσία του ΥπΑΑΤ στην οποία θα ζητήσουμε την στήριξη των παραγωγών κάστανου». 
    
Η σχετική επιστολή αναφέρει τα εξής:
«Στο Πάρνωνα και την ευρύτερη περιοχή, υπάρχουν μεγάλες εκτάσεις με παραγωγικές καστανιές τόσο στην περιοχή της Αρκαδίας όσο και στην περιοχή της Λακωνίας. Η συνολική έκταση του καστανοδάσους ξεπερνά τα 21.000 στρέμματα.

Ο Δήμος Βόρειας Κυνουρίας έχει το μεγαλύτερο κομμάτι αλλά σημαντικές εκτάσεις με ανάλογη παραγωγή υπάρχουν στην Τ.Κ. Κοσμά του Δήμου Ν. Κυνουρίας αλλά και σε Τοπικές Κοινότητες των Δήμων Σπάρτης και Τρίπολης όπως είναι καταγεγραμμένα στον επισυναπτόμενο σχετικό πίνακα.

Οι οικογένειες που ασχολούνται με την καστανοκαλλιέργεια ξεπερνούν τις 850 και το πιο χαρακτηριστικό στοιχείο είναι ότι για τις περισσότερες η καστανιά είναι μονοκαλλιέργεια και άρα   ο σημαντικότερος οικονομικός πόρος για επιβίωση. 

Ήδη με τις διάφορες ασθένειες που ξεκίνησαν το 1995 και συνεχίζονται μέχρι σήμερα έχει καταστραφεί το 40% της συνολικής παραγωγικής έκτασης. Πέρυσι η παραγωγή κυμάνθηκε κάτω από το 20% της μέσης ετήσιας παραγωγής που ανέρχεται στους 2.800 τόνους.

Η φετινή χρονιά φαινόταν από την αρχή μια καλή παραγωγική χρονιά αλλά δυστυχώς εξελίχθηκε στην χειρότερη μεταπολεμική χρονιά. Η κλιματολογική αλλαγή, οι διαδοχικές ασθένειες των τελευταίων 25 χρόνων, φέτος η καταστροφική φαιά σήψη, η παρατεταμένη ανομβρία, αλλά και η παντελής έλλειψη οργανωμένης παρέμβασης από την πολιτεία στην καστανοκαλλιέργεια αποτελούν τις κύριες αιτίες αυτής της καταστροφής.

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, φέτος κανένας έμπορος δεν εμφανίσθηκε και οι παραγωγοί αναγκάστηκαν αρχικά να αναζητούν λύσεις για αποθήκευση στα ψυγεία, με πολύ μεγάλος βέβαια κόστος και το μετά αχαρτογράφητο. 

Τα χειρότερα ακολούθησαν μιας και μέχρι σήμερα δεν πούλησαν ούτε «ένα κιλό κάστανο» και σταμάτησαν πλέον να μαζεύουν την παραγωγή τους αφήνοντάς την να ξεραίνεται στα καστανοκτήματα. Ολοκληρωτική καταστροφή, αδιέξοδο και μεγάλη απελπισία για όλους τους καστανοπαραγωγούς.

Ζητάμε την άμεση επέμβαση της Πολιτείας για οικονομική αποζημίωση όλων των παραγωγών. Δεν μπορούμε να αντέξουμε άλλο μια και για τα χωριά μας η παραγωγή κάστανου είναι μονοκαλιέργεια. Η κλιματολογική αλλαγή καταγράφει στην περιοχή μας το καταστροφικό της έργο. Εκπέμπουμε S.O.S

Θεωρούμε απαραίτητο να καταγράψουμε την πορεία των 25 τελευταίων χρόνων:
Το πιο σοβαρό πρόβλημα που αντιμετώπισαν μέχρι σήμερα όλοι οι καστανοπαραγωγοί της χώρας  ήταν η απειλή από την ασθένεια του έλκους της καστανιάς. 

Με τους εμβολιασμούς, που έχουν ήδη γίνει (2006 - 2009) έχει κατ΄ αρχάς αντιμετωπισθεί ο μεγάλος κίνδυνος από τον μύκητα του έλκους της καστανιάς. Ακολούθησε η εμφάνιση της σφήκας της Καστανιας, η μελάνωση κλπ διαδοχικές ασθένειες. Όμως υπάρχουν και άλλα σημαντικά προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπισθούν και για το λόγο αυτό προχωρήσαμε στην σύνταξη αυτού του υπομνήματος:      

1. Μέσα στους καστανεώνες υπάρχουν χιλιάδες προσβεβλημένα δένδρα από το έλκος, μεγάλα σε ηλικία τα οποία δεν έχουν καμία ελπίδα να επανέλθουν και ως εκ τούτου είναι αναγκαία η κοπή τους, η απομάκρυνσή τους και η αντικατάστασή τους. Συνολικά πάνω από το 20% είναι τα νεκρά δένδρα .
2. Υπάρχουν επίσης πολλά υπέργηρα δένδρα σε αρκετούς οικισμούς με μέση ηλικία πάνω από 150 χρόνια. Στο καστανεώνα π.χ. της Καστάνιτσας - που είναι ο μεγαλύτερος της χώρας - το ποσοστό των υπέργηρων δένδρων ξεπερνά το 70%. Σημαντικότερη συνέπεια αυτού είναι να έχει μειωθεί στο ελάχιστο η παραγωγή καστάνων μια και στην ουσία τα δένδρα αυτά είναι νεκρά και επίσης θέλουν κοπή, απομάκρυνση και αντικατάσταση. Το σύνολο των γηρασμένων δένδρων σε όλους τους καστανεώνες του Πάρνωνα ανέρχεται περίπου στο 40%.
3. Υπάρχουν σε όλες τις ορεινές περιοχές του Πάρνωνα εκατοντάδες στρέμματα εκτάσεων που είναι κατάλληλες για επέκταση της καστανοκαλλιέργειας με νέες φυτείες.
4. Ένα άλλο σημαντικό πρόβλημα που υποβαθμίζει την ποιότητα αλλά και την αξία της παραγωγής των καστάνων αποτελεί η ανυπαρξία τυποποίησης, καθώς και μεταποίησης του προϊόντος. Σχεδόν το σύνολο της παραγωγής πωλείται από τους παραγωγούς χωρίς καμία τυποποίηση (χύμα), ενώ μόνο το 5% κατευθύνεται στην μεταποίηση, κυρίως στη ζαχαροπλαστική.
5. Τέλος χάος επικρατεί στο τομέα των φυτωρίων και του πολλαπλασιαστικού υλικού, όπου ο καθένας πράττει διαφορετικά και πειραματίζεται χωρίς καμία γνώση με αποτέλεσμα την ποιοτική υποβάθμιση του προϊόντος.   
6. Αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν να μειωθεί η ετήσια παραγωγή των καστάνων από 3.000 τόνους την δεκαετία του 1970 στους 1.000 με 1.200 τόνους. 
7. Το κάστανο αποτελεί δυναμικό Ευρωπαϊκό προϊόν και κράτη, όπως η Πορτογαλία και η Ιταλία, έχουν αυξήσει με μεγάλα διαθρωτικά προγράμματα την συνολική τους παραγωγή.

Έχοντας προβληματιστεί αρκετά από το 2000 με τα προβλήματα και τις προοπτικές επέκτασης της καστανοκαλλιέργειας ζητάμε να παρθούν αποφάσεις στην κατεύθυνση της ουσιαστικής στήριξης των παραγωγών:
Α. Ολοκληρωμένα πρόγραμμα παρέμβασης της Πολιτείας ή της Περιφέρειας μέσα από πρόγραμμα γεωργικής ανάπτυξης (Ευρωπαϊκό ή Εθνικό) για την κοπή, απομάκρυνση και αντικατάσταση όλων των νεκρών προσβεβλημένων και υπέργηρων καστανοδένδρων με φυτώρια, που θα προέλθουν από ελεγμένες  ανθεκτικές (στην ασθένεια) ποικιλίες. Το ίδιο ισχύει και για την επέκταση της καλλιέργειας σε ασκεπείς εκτάσεις. Το πρόγραμμα πρέπει να προβλέψει σημαντικές ενισχύσεις για  όλα τα στάδια της αναδιάρθρωσης.
Β. Για το τομέα της τυποποίησης, εμπορίας και μεταποίησης προτείνουμε:

  • να θεσπιστούν προδιαγραφές ταξινόμησης του προϊόντος σε κατηγορίες
  • να υπάρξει οργανωμένη παρέμβαση για την μεταποίηση 

Γ. Να απογραφούν, μελετηθούν και αξιολογηθούν οι υπάρχουσες ποικιλίες καστανιάς και να δημιουργηθούν, με επιχορήγηση, ελεγχόμενα φυτώρια για την παραγωγή δένδρων, που κυρίως θα πρέπει να είναι ανθεκτικά στις ασθένειες που υπάρχουν.

Για όλα τα παραπάνω προβλήματα, καθώς και για τις προτάσεις αναδιάρθρωσης της καστανοκαλλιέργειας υπάρχει ολοκληρωμένη προμελέτη, που έχει κατατεθεί και στο ΥπΑΑΤ από τον επιστήμονα του ΕΘΙΑΓΕ, Δρ. Στέφανο Διαμαντή (ήδη συνταξιούχο), που στα θέματα της καστανιάς είναι ο κορυφαίος σε όλη την Ευρώπη.

Με δεδομένο ότι ο χώρα μας όχι μόνο δεν εξάγει κάστανα αλλά αντίθετα αναγκάζεται να εισάγει σημαντικές ποσότητες, από την Τουρκία, την Κίνα, την Πορτογαλία κ.ά. αλλά και τυποποιημένα από την Γαλλία και την Ιταλία, είναι αναγκαίο να παρθούν άμεσα σημαντικές και ολοκληρωμένες   αποφάσεις για την ανάπτυξη και επέκταση της καστανοκαλλιέργειας. με στόχο τον διπλασιασμό της παραγωγής στο τέλος επόμενη δεκαετίας, όπως έγινε οργανωμένα από την Πορτογαλία κ.α. πριν 30 περίπου χρόνια.

Επιγραμματικά:
Επιβάλλεται λοιπόν άμεσα μια ολοκληρωμένη παρέμβαση για την διάσωση αρχικά της καστανοκαλλιέργειας και λήψη πολιτικής απόφασης για την ένταξη στο νέο ΕΣΠΑ ενός  ολοκληρωμένου πιλοτικού προγράμματος αναδιάρθρωσης της για το Πάρνωνα και την ευρύτερη περιοχή βασισμένη στην πολύ υπεύθυνη προμελέτη του κ. Διαμαντή, που υπολογίζει το συνολικό κόστος στα 11.500.000 ευρώ. Τα χρήματα αυτά - αν και φαίνονται αρκετά - θα αποσβεσθούν σε μία επταετία από την αύξηση της παραγωγής και ταυτόχρονα θα αποτρέψει την εξαφάνιση των καστανεώνων». 

08/11/2022 10:43 πμ

Θετική θα είναι η εισήγηση του προέδρου του ΕΛΓΑ, Ανδρέα Λυκουρέντζου, για αποζημίωση de minimis (για την φαιά σήψη) του καστάνου, με στόχο μέχρι τον Ιανουάριο του 2023 να γίνει η πληρωμή των παραγωγών.

Αυτό αναφέρθηκε σε συνάντηση, που είχαν στην Αθήνα, με τη διοίκηση του Οργανισμού ο πρώην Πρόεδρος της Νομαρχιακής Διοικούσας Επιτροπής (ΝΟΔΕ) Λάρισας της ΝΔ, Χρήστος Καπετάνος, συνοδευόμενος από τους τέσσερις πρόεδρους των Καστανοπαραγωγικών Συλλόγων του νομού Λάρισας Σκήτης – Ποταμιάς, Καρίτσας, Αμπελακίων και Μελιβοίας, κ.κ. Ευάγγελο Μανίκα, Δημήτριο Τάκαλο αντιπρόεδρο, Ευθύμιο Καζαντή και Ευάγγελο Κρανιώτη αντίστοιχα και παρουσία του μέλους του Δ.Σ. του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μελιβοίας, Θάνου Σοφλιού.

Όπως τόνισαν στον κ. Λυκουρέντζο οι πρόεδροι των συλλόγων, κατά τη φετινή χρονιά λόγω του μύκητα (φαιά σήψη καστάνου) δεν υπήρξε η συνήθης και αναμενόμενη απορρόφηση από τον ιδιωτικό τομέα αλλά ούτε και η αναμενομένη εξαγωγή προϊόντων, με αποτέλεσμα πολλοί τόνοι καστάνων να έχουν μείνει είτε ασυγκόμιστοι, είτε αδιάθετοι και να «σαπίζουν» στις αποθήκες.

Ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ τόνισε ότι σε κάθε περίπτωση ο Οργανισμός αξιοποιεί κάθε χρηματοδοτικό εργαλείο που μπορεί προκειμένου να αποζημιωθούν οι παραγωγοί του νομού Λάρισας, καθώς, λόγω της δυσχερούς οικονομικής συγκυρίας ο αγροτικός κόσμος ολόκληρης της χώρας έχει δεχτεί τεράστιο πλήγμα στο εισόδημά του.

Όπως δήλωσε ο κ. Χρήστος Καπετάνος στον ΑγροΤύπο, «φέτος έχουν πάθει μεγάλη ζημιά οι παραγωγοί κάστανου και θα πρέπει να αποζημιωθούν. Όμως και οι παραγωγοί αχλαδιών, μήλων και σταφυλιών Crimson είχαν προβλήματα στην παραγωγή και η ηγεσία του ΥπΑΑΤ δεσμεύτηκε ότι αναζητά χρηματοδοτικά εργαλεία για να τους στηρίξει». 

03/11/2022 01:31 μμ

Σύστημα κακοκαιρίας δημιουργεί βαρομετρικό χαμηλό στη βόρεια Ιταλία την Παρασκευή (4/11/2022), το οποίο στη συνέχεια θα κινηθεί νοτιοανατολικά και θα προκαλέσει επιδείνωση του καιρού σε όλη σχεδόν τη χώρα.

Όπως αναφέρει η ΕΜΥ, από το πρωί του Σαββάτου (5/11/2022) έως και τις βραδινές ώρες της Κυριακής (6/11/2022) θα εκδηλωθούν κατά τόπους επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα που θα έχουν ως κύρια χαρακτηριστικά τα μεγάλα ύψη βροχής και τη μεγάλη συχνότητα κεραυνών.

Πιο αναλυτικά:
Το Σάββατο τα ισχυρά και κατά τόπους επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα θα επηρεάσουν:
α) από το πρωί το βόρειο Ιόνιο και την Ήπειρο,
β) από το μεσημέρι το νότιο Ιόνιο, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο,
γ) από το βράδυ τα φαινόμενα θα επεκταθούν στην ανατολική Πελοπόννησο, την κεντρική Στερεά, την ανατολική Θεσσαλία, τη δυτική και κεντρική Μακεδονία και,
δ) κατά τη διάρκεια της νύχτας την ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), όλη τη Θεσσαλία και την Εύβοια.

Την Κυριακή ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλώνονται:
α) μέχρι το μεσημέρι στο Ιόνιο,
β) μέχρι το απόγευμα στην ηπειρωτική χώρα (πλην της Θράκης),
γ) από τις πρωινές ώρες στις Κυκλάδες, την Κρήτη και τις Σποράδες και
δ) από το μεσημέρι στα Δωδεκάνησα

Σημειώνεται ότι τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους ιδιαίτερα έντονα στη δυτική και την κεντρική Μακεδονία, την ανατολική Θεσσαλία και τις Σποράδες.

31/10/2022 01:38 μμ

Αποκαλυπτική έκθεση του υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA) για το πώς διαμορφώνεται διεθνώς το... παιχνίδι με παραγωγή-εμπόριο.

Aμύγδαλα

Η παγκόσμια παραγωγή αμυγδάλου για το 2022/2023 προβλέπεται 10% χαμηλότερη, καθώς οι απώλειες στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση υπεραντιστάθμισαν τις αυξήσεις σε άλλες παραγωγικές χώρες. Η ανάκαμψη της κατανάλωσης αναμένεται να μειώσει τα αποθέματα σχεδόν κατά το ένα τρίτο, από το επίπεδο ρεκόρ του περασμένου έτους. Οι παγκόσμιες εξαγωγές αναμένεται να αυξηθούν σχεδόν κατά 10%, με ισχυρές αποστολές από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Αυστραλία προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Κίνα. Η παραγωγή των ΗΠΑ προβλέπεται να μειωθεί κατά 11 τοις εκατό σε 1,2 εκατομμύρια τόνους, καθώς η μέση απόδοση ανά δέντρο μειώθηκε κατά 12 τοις εκατό. Αν και η καλλιέργεια ξεκίνησε με ευνοϊκές καιρικές συνθήκες για την επικονίαση, οι υψηλές θερμοκρασίες προκάλεσαν μικρότερη περίοδο ανθοφορίας από ό,τι τα τελευταία χρόνια. Επίσης, ορισμένες περιοχές επλήγησαν από παγετό την τελευταία εβδομάδα του Φεβρουαρίου. Αναφορές υπήρξαν, επίσης, ότι ορισμένα στρέμματα υπέστησαν ζημιές από παγετό και έμειναν ασυλλόγιστα, λόγω ανεπαρκούς πήξης των καρπών. Η επάρκεια νερού αποτελεί τη βασική ανησυχία για τους παραγωγούς, καθώς οι συνθήκες ξηρασίας παρέμειναν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Οι εξαγωγές προβλέπεται να αυξηθούν κατά 9% (με ρεκόρ 960.000 τόνων), κυρίως σε πρόσθετες αποστολές προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Κίνα, μειώνοντας σημαντικά τα αποθέματα των ΗΠΑ σε σχέση με το περσινό ρεκόρ.

Η παραγωγή στην Αυστραλία προβλέπεται σχεδόν σταθερή στους 140.000 τόνους, υπό κανονικές συνθήκες καλλιέργειας. Με υψηλότερες συνολικές προμήθειες (παραγωγή συν τα αρχικά αποθέματα) σε σύγκριση με πέρυσι, οι εξαγωγές προβλέπεται να αυξηθούν κατά 13%, φθάνοντας σε επίπεδο-ρεκόρ 90.000 τόνων, λόγω της ισχυρότερης ζήτησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Κίνα. Η παραγωγή της ΕΕ προβλέπεται να μειωθεί κατά 24% (στους 105.000 τόνους) λόγω κυρίως των δυσμενών καιρικών συνθηκών στην Ισπανία και την Ιταλία, όπου καλλιεργείται κατα το πλείστον. Παρά την αναμενόμενη αύξηση των εισαγωγών κατά 6 τοις εκατό στους 310.000 τόνους ρεκόρ, η κατανάλωση προβλέπεται ελαφρά μειωμένη, λόγω της μειωμένης παραγωγής. Τα αμύγδαλα με κέλυφος πωλούνται κυρίως για κατανάλωση ως νωπά, ενώ τα αμύγδαλα με κέλυφος χρησιμοποιούνται συνήθως ως πρώτη ύλη για εταιρείες ζαχαροπλαστικής και αρτοποιίας. Οι βιομηχανίες επεξεργασίας τροφίμων και σνακ είναι οι μεγαλύτεροι "αγοραστές" αμυγδάλων, τόσο ως συστατικό (για παραδοσιακά γλυκά και αρτοσκευάσματα), όσο και για επεξεργασία και επανεξαγωγή. Τα αμύγδαλα χρησιμοποιούνται κυρίως ως συστατικό για την παρασκευή αμυγδαλωτού, μαντολάτου κι άλλων ειδών. Η αλλαγή των διατροφικών συνηθειών φαίνεται επίσης να επηρεάζει τη ζήτηση για ξηρούς καρπούς. Η τάση των vegan συμβάλλει επίσης στην αύξηση της ζήτησης για ξηρούς καρπούς, καθώς οι καταναλωτές αναζητούν εναλλακτικές μορφές πρωτεΐνης, σε σχέση με το κρέας και το ψάρι. Οι εισαγωγές στην Κίνα προβλέπονται πάνω από 15% υψηλότερες στους 125.000 τόνους, λόγω της ανάκαμψης της ζήτησης από τα εργοστάσια τροφίμων, καθώς και από τον τομέα των σνακ. Οι εισαγωγές στην Ινδία προβλέπονται 7% υψηλότερες (160.000 τόνους). Συνήθως, η ζήτηση κορυφώνεται κατά την εορταστική περίοδο Σεπτεμβρίου έως Ιανουαρίου, αν και οι μεταποιητές τροφίμων χρησιμοποιούν περισσότερα αμύγδαλα σε μια ευρύτερη ποικιλία κατηγοριών προϊόντων, όπως σνακ, υγιεινά τρόφιμα, ποτά και προϊόντα ζαχαροπλαστικής. Επιπλέον, υπάρχει αυξανόμενη ζήτηση για αμυγδαλόψιχα χαμηλότερης ποιότητας για χρήση στη βιομηχανία καλλυντικών (έλαιο).

Καρύδια

Ρεκόρ παγκόσμιας παραγωγής και εμπορίου καρυδιών προβλέπεται για το 2022/23. Η παραγωγή συνεχίζει να αυξάνει σε 2,6 εκατομμύρια τόνους με κέλυφος, καθώς η υψηλότερη παραγωγή στην Κίνα αντισταθμίζει τη χαμηλότερη παραγωγή στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η Κίνα και οι Ηνωμένες Πολιτείες αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 80% της συνολικής παραγωγής. Η παγκόσμια κατανάλωση αναμένεται να αυξηθεί σχεδόν κατά 15% λόγω της ισχύος της παραγωγής της Κίνας. Οι παγκόσμιες εξαγωγές προβλέπεται να αυξηθούν κατά 5 τοις εκατό στο ρεκόρ 1,0 εκατομμυρίου τόνων. Η Κίνα προβλέπεται να παράγει 1,4 εκατ. τόνους καρυδιών το 2022/23, μια ποσότητα δηλαδή πάνω από το ήμισυ της παγκόσμιας παραγωγής. Εντός της Κίνας, η επαρχία Xinjiang αντιπροσωπεύει περισσότερο από το ήμισυ της παραγωγής της Κίνας, ενώ ακολουθούν οι επαρχίες Yunnan, Shanxi και Shaanxi. Η παραγωγή αυξήθηκε σχεδόν 80% την τελευταία δεκαετία, εν μέρει λόγω ενός προγράμματος καταπολέμησης της φτώχειας που εφαρμόστηκε σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές, το οποίο ενθάρρυνε τους αγρότες να επενδύσουν με νέες φυτεύσεις. Ωστόσο, οι νέοι καλλιεργητές δυσκολεύτηκαν να εφαρμόσουν σύγχρονες πρακτικές διαχείρισης των καλλιεργειών όπως η μηχανοποίηση, η άρδευση, το κλάδεμα και η λίπανση. Αντίθετα, οι περισσότεροι καρυδεώνες στην επαρχία Xinjiang έχουν φυτευτεί σε επίπεδες περιοχές, καθιστώντας εφικτό για τους καλλιεργητές να μηχανοποιήσουν τη συγκομιδή και να διατηρήσουν το κόστος εργασίας χαμηλό. Το 2016/17, η Κίνα ήταν ο έβδομος μεγαλύτερος εξαγωγέας στον κόσμο με αποστολές μόλις 18.000 τόνων. Μέχρι το 2019/20, η Κίνα έγινε ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες με αποστολές 144.000 τόνων και προβλέπεται να παραμείνει σε αυτή τη θέση. Αυτή η εντυπωσιακή ανάπτυξη οφείλεται στις εξαγωγές σε νέες και γειτονικές αγορές, όπως του Καζακστάν, του Κιργιστάν και του Πακιστάν, όπου ο ανταγωνισμός είναι περιορισμένος. Οι αποστολές έχουν, επίσης, αυξηθεί στις κορυφαίες αγορές του κόσμου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την Τουρκία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Ως ο μεγαλύτερος παραγωγός καρυδιών στον κόσμο, η Κίνα βρίσκεται σε καλή θέση για να συνεχίσει να επεκτείνει το εμπόριό της. Ωστόσο, είναι λιγότερο βέβαιο εάν η Κίνα συνεχίζει να επεκτείνει το μερίδιο αγοράς της στις κορυφαίες αγορές του κόσμου (Ευρωπαϊκή Ένωση, Τουρκία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα), επειδή η παραγωγή της κυριαρχείται από περισσότερες από 50 τοπικές ποικιλίες καρυδιού που χαρακτηρίζονται ως σκουρόχρωμες και με πικρή γεύση. Με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον, το Εμπορικό Επιμελητήριο της Κίνας (CNFA) εκπονεί βιομηχανικά πρότυπα για διαφοροποίηση ανά κατηγορία, προκειμένου να βελτιώσει την ποιότητα των εξαγωγών και να εδραιώσει τη θέση του σε αυτές τις αγορές.

Εν τω μεταξύ, η παραγωγή της Ουκρανίας προβλέπεται μειωμένη κατά 17% (σε 96.000 τόνους), εξαιτίας της απότομης μείωσης της έκτασης που συγκομίζεται σε ορισμένες περιοχές των περιοχών Ντόνετσκ, Ζαπορόζε, Λουχάνσκ, Μικολάιβ, Χάρκοβο και Χερσώνα μετά τη ρωσική εισβολή τον Φεβρουάριο του 2022. Οι εξαγωγές αναμένεται να αυξηθούν σχεδόν 60 τοις εκατό στους 95.000 τόνους, καθώς τα τελικά αποθέματα έχουν μειωθεί σημαντικά μετά τη συσσώρευση του περασμένου έτους. Η παραγωγή της ΕΕ προβλέπεται σταθερή (στους 146.000 τόνους), υπό κανονικές συνθήκες καλλιέργειας. Οι εισαγωγές αναμένεται να αυξηθούν κατά 2 τοις εκατό, φθάνοντας σε επίπεδο-ρεκόρ (325.000 τόνους), λόγω της αυξανόμενης ζήτησης τόσο από τον τομέα του λιανικού εμπορίου (σνακ και μαγειρικά υλικά), όσο και από τον βιομηχανικό τομέα (ζαχαροπλαστεία).

Κελυφωτό φιστίκι (τύπου Αιγίνης)

Η παγκόσμια παραγωγή για το 2021/22 μειώθηκε κατά 16% (στους 826.000 τόνους), καθώς οι μειώσεις στο Ιράν και την Τουρκία υπεραντιστάθμισαν το ρεκόρ παραγωγής των ΗΠΑ. Ως αποτέλεσμα των χαμηλότερων διαθέσιμων προμηθειών, παγκόσμια κατανάλωση και το εμπόριο μειώθηκαν. Η παραγωγή του Ιράν, σύμφωνα με την Ιρανική Ένωση Φιστικιών, μειώθηκε κατά 29 τοις εκατό (στους 135.000 τόνους), καθώς οι ζημιές από τον παγετό σε πολλές αναπτυσσόμενες περιοχές μείωσαν τις αποδόσεις παρά το γεγονός ότι ήταν το έτος του κύκλου εναλλακτικής καλλιέργειας. Ως αποτέλεσμα της μικρότερης σοδειάς, οι εξαγωγές μειώθηκαν στο μισό (σε 115.000 τόνους). Η παραγωγή των ΗΠΑ κέρδισε 11 τοις εκατό, φθάνοντας στους 524.000 τόνους επίπεδο-ρεκόρ, λόγω ενός συνδυασμού υψηλών αποδόσεων και αυξημένης έκτασης καλλιέργειας. Η τελευταία φορά που η παραγωγή αυξήθηκε 2 συνεχόμενα έτη ήταν το 2010/11, όταν οι υψηλές αποδόσεις συνδυάστηκαν, επίσης, με αύξηση των στρεμμάτων καλλιέργειας. Οι εξαγωγές ήταν 40% υψηλότερες, φθάνοντας σε ένα επίπεδο-ρεκόρ 328.000 τόνων, με ισχυρές αποστολές στις κορυφαίες αγορές της Κίνας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Παρά τις αποστολές ρεκόρ, τα αποθέματα συνέχισαν να ανεβαίνουν, φθάνοντας σε επίπεδα - ρεκόρ 180.000 τόνων. Η παραγωγή της Τουρκίας μειώθηκε 65 τοις εκατό (στους 87.000 τόνους), εξαιτίας των χαμηλών αποδόσεων από τον κύκλο εναλλακτικής καλλιέργειας. Η χαμηλότερη παραγωγή είχε περιορισμένη επίδραση στο εμπόριο, καθώς σχεδόν ολόκληρη η σοδειά καταναλώνεται στην εγχώρια αγορά. Οι εισαγωγές της Κίνας υποχώρησαν 7 τοις εκατό, στους 144.000 τόνους. Η Σαγκάη και το Πεκίνο είναι βασικές αγορές για τα φιστίκια των ΗΠΑ, ενώ άλλες πόλεις προτιμούν εισαγωγές από το Ιράν σε πιο ανταγωνιστικές τιμές. Με χαμηλότερη παραγωγή από το Ιράν, αυξήθηκαν οι αποστολές από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι εισαγωγείς μπορούν να υποβάλουν αίτηση για εξαίρεση από τους δασμούς της Ενότητας 301 που ισχύουν για αποστολές από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ωστόσο, τα φιστίκια εξακολουθούν να υπόκεινται στους δασμούς αντιποίνων του άρθρου 232 της Κίνας, οι οποίοι ανέρχονται σε 15 τοις εκατό επιπλέον των δασμών MFN.

Τέλος, στην ΕΕ η παραγωγή αυξήθηκε κατά 2.000 τόνους (έφθασε στους 20.000 τόνους), με ελαφρά αύξηση στην Ισπανία και την Ιταλία. Οι εισαγωγές παρέμειναν σχεδόν αμετάβλητες στους 120.000 τόνους, καθώς οι αυξημένες αποστολές από τις Ηνωμένες Πολιτείες αντισταθμίστηκαν από το μειωμένο εμπόριο από το Ιράν.

31/10/2022 09:27 πμ

De minimis ενισχύσεις στα μήλα και αποζημιώσεις σε σταφύλια και κάστανα μελετά το ΥπΑΑΤ. Αυτό αναφέρθηκε σε πρόσφατη συνάντηση που είχε με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργο Γεωργαντά, ο αναπληρωτής Γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ και βουλευτής Λάρισας, Χρήστος Κέλλας, παρουσία και του Γενικού Γραμματέα του ΥπΑΑΤ, Κωνσταντίνου Μπαγινέτα.

Ο Λαρισαίος πολιτικός, συνοδευόμενος από τον πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού «Κίσσαβος», Γιώργο Ζέικο, τον εξωτερικό συνεργάτη του Συνεταιρισμού, γεωπόνο Δημήτρη Σοφολόγη, τον παραγωγό και συνεταιριστή, Μπάμπη Χατζηκομνίτσα και τον αντιδήμαρχο Αγιάς, Βασίλη Σμυρλή, επιχειρηματολόγησε υπέρ της επιτακτικής ανάγκης ενίσχυσης του εισοδήματος των μηλοπαραγωγών, μετά και τα όσα έχουν γίνει τελευταίως γνωστά, για τη μη συμπερίληψη του προϊόντος στο καθεστώς της Συνδεδεμένης Ενίσχυσης. 

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε «η καλλιέργεια μήλου δοκιμάζεται έντονα, καθώς οι αγρότες καλούνται να αντιμετωπίσουν το υψηλό κόστος παραγωγής, την έλλειψη εργατικών χεριών και τις συνέπειες της κλιματικής και ενεργειακής κρίσης, σε συνδυασμό με τη συρρίκνωση των διαθέσιμων αγορών και τις ανοιχτές και πολύ χαμηλές τιμές των μήλων». Τόνισε, παράλληλα, πως «οι παραγωγοί της επαρχίας δεν έλαβαν καμία ενίσχυση τα προηγούμενα χρόνια, για την απώλεια εισοδήματος, λόγω των επιπτώσεων της υγειονομικής κρίσης».

Ταυτόχρονα, οι Αγιώτες παραγωγοί αναφέρθηκαν και στις ζημιές, που προκλήθηκαν στη φετινή χρονιά, από την αιφνιδιαστική προσβολή των μήλων από καρπόκαψα, για την αντιμετώπιση της οποίας ακολουθήθηκαν όλες οι ενδεδειγμένες καλλιεργητικές πρακτικές. Ζήτησαν, δε, κατ’ εξαίρεση εγκρίσεις φυτοφαρμάκων, όπως συμβαίνει και σε άλλες χώρες.

Αναφορικά με τη διατήρηση της Συνδεδεμένης Ενίσχυσης και τη νέα περίοδο, ο κ. Κέλλας εστίασε στο γεγονός, ότι πληρούνται οι προβλεπόμενες περιβαλλοντικές, κοινωνικές και οικονομικές προϋποθέσεις, σύμφωνα με το Στρατηγικό Σχέδιο, σχετικά με την ενίσχυση αγροτικών προϊόντων. 

Ειδικότερα, για τις περιβαλλοντικές προϋποθέσεις, αναφέρθηκε, πως η κατάσταση των υδάτων στην επαρχία Αγιάς είναι πολύ καλή, τόσο από ποιοτικής όσο και από ποσοτικής πλευράς. 

Ακόμη, τονίστηκε πως, η επαρχία διαθέτει αρκετές ορεινές και ημιορεινές περιοχές, όπου το εισόδημα των παραγωγών χρειάζεται επιπλέον στήριξη.

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κατανόησε πλήρως την απόγνωση των παραγωγών της επαρχίας Αγιάς και σχολιάζοντας τις τοποθετήσεις του Λαρισαίου πολιτικού και των συνεταιριστών, ανέφερε ότι στον επαναπροσδιορισμό του Σχεδίου, θα υπάρξουν τροποποιήσεις.

Τόνισε, μάλιστα, πως εφόσον τα μήλα της Αγιάς, αποκτήσουν την πιστοποίηση, ως Προϊόν Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ), για την κατάθεση του σχετικού φακέλου και των φορέων του Υπουργείου, θα ζητηθεί εκ νέου η ένταξή τους στο καθεστώς των Συνδεδεμένων Ενισχύσεων.

Στο σημείο αυτό, οι Αγιώτες παραγωγοί ανέφεραν, πως έχουν ήδη ξεκινήσει οι σχετικές διαδικασίες για την αναγνώριση του μήλου Αγιάς ως ΠΓΕ.

Επιπλέον, δεσμεύτηκε ότι θα αξιοποιηθεί κάθε διαθέσιμο χρηματοδοτικό εργαλείο, με αναφορά στα προγράμματα De Minimis, για την αναπλήρωση της απώλειας του εισοδήματος των μηλοπαραγωγών, εξέλιξη που θα λάβει σάρκα και οστά, με την αποδεδειγμένη μείωση των εισοδημάτων τους. 
 
Στη συνέχεια, ο κ. Κέλλας, μετέφερε το αίτημα των σταφυλοπαραγωγών, ιδιαίτερα της επαρχίας Τυρνάβου, για γενναία και άμεση αποζημίωση, για τη ζημιά που υπέστησαν από καιρικά φαινόμενα, με τον κ. Γεωργαντά να απαντά ότι για το ζήτημα, βρίσκεται ήδη σε επαφή με τον ΕΛΓΑ.

Όσον αφορά στη ζημιά, που καταγράφεται στο κάστανο από τον μύκητα που παρουσιάστηκε, ο Υπουργός ενημέρωσε τον κ. Κέλλα, ότι αναμένει το σχετικό πόρισμα του Μπενάκειου Ιδρύματος, προκειμένου να δρομολογηθούν οι ενέργειες, που θα προστατεύσουν το προϊόν και στο μέλλον, από ανάλογο πρόβλημα. Παράλληλα, εξετάζεται η στήριξη του εισοδήματος των καστανοπαραγωγών με κάθε διαθέσιμο χρηματοδοτικό εργαλείο.

27/10/2022 09:30 πμ

Καταστροφική για την οικονομία του δήμου Αγιάς και για τις ορεινές, αλλά και ημιορεινές περιοχές χαρακτηρίζει ο δήμος Αγιάς την απόφαση να μείνουν εκτός συνδεδεμένων ενισχύσεων τα μήλα της περιοχής και οι καρποί με κέλυφος.

Στο Δήμο Αγιάς καλλιεργούνται 14.285 στρέμματα με μηλιές, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΠΕΚΕΠΕ για το 2021, πολύ περισσότερα δηλαδή από τις περιοχές που εντάσσονται στη συνδεδεμένη ενίσχυση.

Σε επιστολή του δήμου Αγιάς προς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τονίζονται τα ακόλουθα:

Βάσει του Στρατηγικού Σχεδίου της χώρας μας για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική της ΕΕ για την περίοδο 2023-2027, το οποίο βρίσκεται στην τελική του φάση για έγκριση, μια σειρά από προϊόντα μένουν έξω από τις συνδεδεμένες ενισχύσεις όπως μήλα και καρποί με κέλυφος (κάστανα, καρύδια, αμύγδαλα κ.α.).

Στο Δήμο Αγιάς καλλιεργούνται 14.285 στρέμματα με μηλιές, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΠΕΚΕΠΕ για το 2021, πολύ περισσότερα δηλαδή από τις περιοχές που εντάσσονται στη συνδεδεμένη ενίσχυση. Σύμφωνα με το σκεπτικό της πρότασης του Στρατηγικού Σχεδίου όσον αφορά την ενίσχυση των συγκεκριμένων αγροτικών προϊόντων και περιοχών, όπως αυτό αναφέρεται στο οριστικοποιημένο κείμενο που έχει υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η συνδεδεμένη ενίσχυση στοχεύει στη βελτίωση της κοινωνικής βιωσιμότητας.

Τα αγροτικά προϊόντα του Δήμου Αγιάς, αν και ανήκουν στην περιγραφή του παραπάνω σκεπτικού της πρότασης που στάλθηκε στην ΕΕ, έμειναν έξω από τη συνδεδεμένη ενίσχυση της επόμενης πενταετίας. Κάτι τέτοιο θα σήμαινε καταστροφή για τις καλλιέργειες και την παραγωγή στο Δήμο Αγιάς και θα οδηγούσε με μαθηματική ακρίβεια στην ερημοποίηση ορεινών και μειονεκτικών περιοχών που σήμερα κρατούν νέους ανθρώπους λόγω αυτών των δυναμικών καλλιεργειών.

Οι αγρότες καλούνται παράλληλα να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης, της πανδημίας, του πολέμου, του πληθωρισμού, αλλά και των ασθενειών που λόγω κλιματικής κρίσης εμφανίζονται με μεγαλύτερη δυναμική τα τελευταία χρόνια, ενώ πρέπει να αντιμετωπίσουν και τις χαμηλές τιμές πώλησης λόγω της μείωσης της αγοραστικής δύναμης των πολιτών. Θεωρούμε αδιανόητη έστω και ως σκέψη να κοπεί η συνδεδεμένη ενίσχυση από τα μήλα και τους καρπούς με κέλυφος (κάστανα, καρύδια, αμύγδαλα κ.α.) και σας παρακαλούμε θερμά να επαναπροσδιορίσετε την πρότασή σας για να γλιτώσει από τον αφανισμό μια καθαρά αγροτική περιοχή.

26/10/2022 04:11 μμ

Κοντά στα 8 ευρώ το κιλό οι πράξεις για το ανοιχτό κελυφωτό φιστίκι εσοδείας 2022-2023 και 7 για το κλειστό.

Αυξημένη καταγράφεται η ζήτηση εγχωρίως για το κελυφωτό φιστίκι, όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου. Ωφελημένοι από την κατάσταση αυτή που διαμορφώνεται, βγαίνουν, ωστόσο λίγοι παραγωγοί, που είχαν τη δυνατότητα (οικονομική και πρακτική) να το αποθηκεύσουν.

«Η τιμή ανεβαίνει στο φιστίκι και μπορεί να επωφεληθούν όσοι έχουν προϊόν, απούλητο. Τώρα κυμαίνεται στα 7,5 με 8 ευρώ το ανοικτό, ενώ το κλειστό ακολουθεί με μια διαφορά πάντα 1 ευρώ κάτω. Οι τιμές αυτές αφορούν όσους έχουν καλό προϊόν και ποσότητες από 1-5 τόνους. Από εκεί και πάνω, οι τιμές πλέον διαπραγματεύονται. Τα απούλητα φιστίκια πλέον είναι λίγα και αφού υπάρχει ζήτηση, υπάρχει κι αυξητική τάση. Έχουν έλθει ακόμα και Τούρκοι έμποροι αίφνης στην Ελλάδα φέτος για φιστίκια. Οι τιμές όμως που αγοράστηκε η πλειονότητα του Ελληνικού φιστικιού (80-90%), κόπηκαν απο Έλληνες εμπόρους, οι οποίοι προφανώς δεν είδαν αυτές τις τιμές, αφού αυτές διαμορφώθηκαν πολύ αργότερα», τονίζει μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο κ. Γιάννης Χονδρόπουλος, παραγωγός από την Φθιώτιδα. Από καλλιεργητικής καθαρά άποψης, σύμφωνα με τον ίδιο, έχουμε σε ορισμένες περιπτώσεις εμφάνιση ψύλλας, με τους παραγωγούς να κάνουν ραντίσματα με εντομοκτόνο και μυκητοκτόνο.

Όσο-όσο πληρώνουν Τούρκοι έμποροι για Ελληνικό φιστίκι

Την τάση αυτή την ανοδική επιβεβαιώνει στον ΑγροΤύπο και ο Μάκης Μπούργος από την Μάκρη Φθιώτιδας. Όπως λέει: «ελάχιστοι είναι οι παραγωγοί που έχουν κρατήσει προϊόν. Οι τιμές ανεβαίνουν διαρκώς. Ακόμα και οι Τούρκοι έμποροι συνεχίζουν φορτώσεις με ντόπιο φιστίκι και ζητούν συνεχώς και όσο-όσο προϊόν. Η τάση αυτή οφείλεται, όπως έχουμε πει ξανά, στην ισοτιμία ευρώ-δολαρίου που εκτόξευσε τις τιμές των αμερικάνικων, αλλά και στις μικρές σοδειές Ιταλίας, Τουρκίας. Κάποια στιγμή ήταν περίεργο ότι είχαμε παγκοσμίως το πιο φθηνό φιστίκι. Αυτό τώρα αλλάζει και οι τιμές έχουν εκτοξευθεί».

Πολύ μπροστά στις εκτάσεις η Φθιώτιδα

Σύμφωνα με τα στοιχεία των δηλώσεων καλλιέργειας από τον ΟΠΕΚΕΠΕ και το ΥπΑΑΤ, το 2021 προστέθηκαν ακόμα, 4.354 στρέμματα με κελυφωτό φιστίκι στην Ελλάδα. Βάσει των ίδιων στοιχείων, η συνολική έκταση αγγίζει πλέον τα 54.873 στρέμματα. Η ετήσια αύξηση των εκτάσεων συνεχίζεται με μειωμένο όμως ρυθμό (8,62 %). Ο μεγαλύτερος ετήσιος ρυθμός αύξησης (12,12%) παρατηρήθηκε το 2019. Το 2020 μειώθηκε στο 10,33%. Ο μεγαλύτερος ετήσιος ρυθμός αύξησης (15%) καταγράφηκε στη Βοιωτία. Ακολουθούν η Λάρισα (12%), η Φθιώτιδα και η Μαγνησία (8%), η Εύβοια και η Δυτική Αττική (6%), η Ανατολική Αττική (5%). Στη Χαλκιδική οι εκτάσεις παραμένουν σχετικά σταθερές (0%) ενώ στα νησιά (Αίγινα) μειώθηκαν κατά 1%. Την πρωτοκαθεδρία συνεχίζει να έχει η Φθιώτιδα με 22.028 στρέμματα και ακολουθεί η Λάρισα με 12.513 στρέμματα.

25/10/2022 11:29 πμ

Οι έμποροι προσπάθησαν να πάρουν... κοψοχρονιά την παραγωγή κι ενώ οι τιμές στο ράφι είναι πάνω από 15 ευρώ το κιλό.

Πιέσεις δέχεται η ντόπια παραγωγή αμυγδάλου, ως αποτέλεσμα της πρακτικής των εμπόρων να εκμεταλλευτούν την... ανάγκη των αγροτών που έχουν πιεστεί υπέρμετρα φέτος από τα κόστη, για να πάρουν σε εξευτελιστικές τιμές το προϊόν, αλλά και της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας για τους καταναλωτές (αυξημένες τιμές καυσίμων, ενέργειας κ.λπ.). Οι παραγωγοί περιμένουν να επανέλθει η κανονικότητα στις αγορές, ώστε να ανεβεί και ενόψει των γιορτών των Χριστουγέννων, η ζήτηση και συνεπακόλουθα οι τιμές.

Ο κ. Κώστας Σπανούλης, πρόεδρος στον ΠΣΑΦ και αμυγδαλοπαραγωγός από την περιοχή της Λάρισας τόνισε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ότι ολοκλήρωσε επιτυχώς την συγκομιδή του αμυγδάλου φετινής εσοδείας στα 140 στρέμματα με πυκνή φύτευση (έχει παραδοσιακές αλλά και αμερικανικές ποικιλίες), που διαθέτει. Ο κ. Σπανούλης μαζί με τον ανηψιό του κατάφερε να μαζέψει 40 τόνους αμύγδαλο φέτος. Την ίδια ώρα, η ομάδα με 12 μέλη-παραγωγούς, που έχει δημιουργήσει και λειτουργεί στο πλαίσιο του Συνεταιρισμού με την κωδική ονομασία Καρπολόγιο, που έχει συστήσει ο ίδιος, είχε φέτος μια παραγωγή της τάξης των 170 τόνων. Ο κ. Σπανούλης έχει κάνει δικό του σπαστήρα και κινείται αναλόγως των παραγγελιών που έχει. «Μόλις υπάρχει κάποια παραγγελία, τότε σπάζουμε αμύγδαλα και τα διαθέτουμε στον εκάστοτε πελάτη. Φέτος είχαμε καλή παραγωγή από άποψη όγκου, αλλά και ποιότητας λόγω και του ευνοϊκού καιρού. Το προϊόν παραδίδεται φρεσκο-σπασμένο μόλις γίνει η παραγγελία, διατηρώντας όλα εκείνα τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του στο υψηλότερο επίπεδο. Δεν έχει καμιά σχέση το προϊόν που έρχεται εισαγωγή στη χώρα μας με το ντόπιο, το φρέσκο. Αυτό πρέπει να το γνωρίζουν οι καταναλωτές. Οι έμποροι από την άλλη, προσπαθούν φέτος, εκμεταλλευόμενοι τυχόν αδυναμία των παραγωγών σε οικονομικό επίπεδο, να συμπιέσουν την τιμή. Η απάντησή μας, είναι οι πρακτικές που υιοθετούμε μέσω της ομάδας και του συνεταιρισμού μας, ώστε το επόμενο διάστημα να πουλήσουμε σε ικανοποιητικές τιμές», υπογράμμισε ο ίδιος.

Ένας άλλος παραγωγός από την περιοχή της Λάρισας μας ανέφερε επίσης πως η παραγωγή φέτος ήταν καλή, όπως και η ποιότητα, σε αντίθεση με άλλες χρονιές, που καταγράφηκαν ζημιές από τον καιρό. Ως αποτέλεσμα της αυξημένης προσφοράς, προσθέτει ο ίδιος, οι τιμές που ζητά να αγοράσει το εμπόριο είναι πιεσμένες προς τα κάτω και κινούνται στα επίπεδα των 6 με 6,5 ευρώ το κιλό στην χονδρική για την ψίχα.

Από την Οικοτεχνία Γκισάκη επίσης μας είπαν πως φέτος ήταν καλή η παραγωγή και η ποιότητα, αλλά υπάρχει μια κάπως περιορισμένη ζήτηση για το προϊόν, καθώς δεν είναι πρώτης ανάγκης...

Σύμφωνα εξάλλου με όσα λέει μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο κ. Κώστας Δέδας, που διατηρεί στο Κιλκίς εταιρεία επεξεργασίας, συσκευασίας και χονδρικής πώλησης αμυγδάλου, οι πωλήσεις πήγαν πολύ καλά κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού λόγω του τουριστικού ρεύματος, όμως σιγά-σιγά όπως είναι φυσιολογικό, η κατανάλωση αρχίζει και πέφτει.

20/10/2022 12:51 μμ

Τα τελευταία χρόνια έχουμε συνεχώς νέες φυτεύσεις κελυφωτού φιστικιού στην Ιταλία και την Ισπανία.

Οι δύο χώρες με προγράμματα αναδιαρθρώσεων καλλιεργειών και με στοχευμένες επενδύσεις προσπαθούν να αυξήσουν την παραγωγή τους για να καλύψουν την ζήτηση στην εγχώρια αγορά και τις εξαγωγές.

Στην Ιταλία η καλλιέργεια κελυφωτού φυστικιού γίνεται κυρίως στην περιοχή Μπροντέ στην Σικελία (έχει το 90% της συνολικής ιταλικής παραγωγής). Από το 2004 τα φιστίκια από την περιοχή του Μπροντέ έχουν χαρακτηριστεί σαν ΠΟΠ (Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης). 

Τα τελευταία χρόνια όμως έχουμε νέες φυτεύσεις σε άλλες περιοχές της Σικελίας και στα Βασιλακάτα της νότιας Ιταλίας, με χαμηλές πυκνές φυτεύσεις για να έχουν μείωση των εργατικών και μηχανοποιημένη συγκομιδή. 

Η ποικιλία Μπιάνκα (λέγεται και Ναπολιτένα) είναι η κύρια ποικιλία φιστικιού της Ιταλίας και συγκομίζεται συνήθως από τον Σεπτέμβριο.

Το 2022/2023 αναμένεται να είναι μειωμένη παραγωγή φιστικιών στην Ιταλία μετά από μια περσινή χρονιά με αυξημένη παραγωγή και υψηλές αποδόσεις. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να αυξήσει τις εισαγωγές της.

Στην Ισπανία γίνονται τα τελευταία χρόνια συνεχώς νέες φυτεύσεις και επέκταση της περιοχής καλλιέργειας της φιστικιάς.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ισπανικού Υπουργείου Γεωργίας, από το 2014 έως το 2021 έχουμε μια αύξηση της έκτασης καλλιέργειας κατά 370% με αποτέλεσμα η παραγωγή να εκτιναχθεί κατα 313% και να ανέλθει στους 17.000 τόνους (το 2021).

Την τελευταία δεκαετία οι Ισπανοί παραγωγοί κελυφωτού απολαμβάνουν υψηλές τιμές και - σε συνδιασμό με τα προγράμματα αναδιάρθρωσης - τους ενθαρρύνει να προχωρήσουν σε νέες φυτεύσεις δέντρων. Μάλιστα δείχνουν ενδιαφέρον για επενδύσεις όχι μόνο αγρότες αλλά και μεγάλες επενδυτικές εταιρείες για νέες φυτεύσεις.

Η αυξημένη εγχώρια ζήτηση, οι ιδανικές καιρικές συνθήκες και τα μεγαλύτερα περιθώρια κέρδους σε σχέση με άλλες παραδοσιακές καλλιέργειες (π.χ. ελαιοκαλλιέργεια), καθιστούν τις φιστικιές μια ελκυστική καλλιέργεια.

Στην Καστίλλη-Λα Μάντσα βρίσκεται το 75% της καλλιεργούμενης έκτασης με κελυφωτό φιστίκι στην χώρα.

18/10/2022 11:25 πμ

Στην εναλλακτική της λιανικής, που εξασφαλίζει πολύ υψηλότερες τιμές στρέφονται κυρίως οι νέοι καλλιεργητές, αλλά και όσοι έχουν μικρές παραγωγές.

Ολοκλήρωσαν σχεδόν τη συγκομιδή του καρυδιού οι μικροί παραγωγοί και έχουν απομείνει όσοι διαθέτουν πιο μεγάλες εκμεταλλεύσεις. Πρόβλημα φέτος και στο καρύδι είναι τα εργατικά χέρια που δεν υπάρχουν και τα υψηλά κόστη παραγωγής. Τουλάχιστον στη λιανική, ο κόπος, τα έξοδα και η προσωπική εργασία των παραγωγών ανταμείβονται ακόμα.

Όπως τονίζει στον ΑγροΤύπο ο κ. Γιώργος Παπακώστας, παραγωγός καρυδιών Chandler από τον Άγιο Σώστη Σπερχειάδας και υπεύθυνος της επιχείρησης Sperchios Valley καλλιεργεί 2.000 δέντρα Chandler: «η συγκομιδή ξεκίνησε στις αρχές Οκτωβρίου και θα ολοκληρωθεί στην περίπτωσή μας σε 15 ημέρες από σήμερα, καθώς υπάρχει ικανή παραγωγή και ποιοτική. Η τιμή παραγωγού σήμερα στη χονδρική για το άσπαστο καρύδι ξεκινά από τα 3,5 ευρώ ανά κιλό, ενώ στη λιανική είναι πολύ υψηλότερα. Είναι νωρίς ακόμα για να πούμε πώς θα εξελιχθούν οι τιμές το επόμενο διάστημα».

Βούτυρο καρυδιού και τσόφλια για θέρμανση

Ο κ. Θεμιστοκλής Τομπουλίδης, παραγωγός από το χωριό Μανδράκι Σερρών σημείωσε στον ΑγροΤύπο τα εξής: «Η πρώτη μας φύτευση έγινε στις αρχές του 2000 με ένα μίγμα γαλλικών και αμερικανικών ποικιλιών (Franquette, Fernor, Hartley) . Τα επόμενα χρόνια εντείναμε τις εγκαταστάσεις καρυδεώνων με ίδιες η νέες ποικιλίες (Pedro, Chandler, Fernette, Lara) μέχρι και το 2014 όπου, υιός και εγγονός αποφάσισαμε την εντατική καλλιέργεια της πιο γνωστής εμπορεύσιμης ποικιλίας, της Chandler. Πλέον έχουμε πάνω από 1.000 δέντρα και διαθέτουμε καρύδι άσπαστο και σπασμένο (ψίχα, πεταλούδα, 1/4, 1/8, καφέ και σκούρη καρυδόψιχα), ενώ έχουμε τα τελευταία χρόνια βγάλει δοκιμαστικά και ένα ακόμα προϊόν, το βούτυρο από καρύδι. Το συγκεκριμένο είναι ένα προϊόν, που μετά από πολύ σκέψη, προχωρήσαμε στην μεταποίηση και πώληση του για πρώτη φορά το 2020. Πρόκειται για ένα εξαιρετικό άλειμμα, αποτελούμενο αποκλειστικά από καρύδια παραγωγής μας, χωρίς πρόσθετα και συντηρητικά. Η γεύση του μπορεί να καλύψει πολλές απαιτήσεις ενώ η διατροφική του αξία είναι εξαιρετικά υψηλή. Βεβαίως μπορεί να καταναλωθεί σε vegan τρόπο διατροφής αλλά και  διατροφή ελεύθερη από γλουτένη. Το βούτυρο από καρύδι το διαθέτουμε προς 6 ευρώ τα 250 γραμμάρια. Τέλος, στο κτήμα μας μπορεί να βρει κανείς και τσόφλια-υπολείμματα των σπασμένων καρπών. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως μια εξαίρετη καύσιμη ύλη για λέβητες βιομάζας, αλλά και ως προσάναμμα σε σόμπες, τζάκια και λέβητες. Οι καυστικές τους ιδιότητες οφείλονται στην ξυλώδη μορφή του κελύφους αλλά και στα υπολείμματα του λαδιού των καρπών». Σημειωτέον ότι ο κ. Τομπουλίδης αγόρασε πρόσφατα και λειτουργεί και σπαστήρα. Σύμφωνα τέλος με τον ίδιο, υπήρξαν απώλειες στην παραγωγή από τις βροχές του καλοκαιριού, το κόστος παραγωγής ήταν πάνω 30-40% από πέρσι και η ζήτηση εμφανίζεται τώρα κάπως περιορισμένη. Όσον αφορά στις τιμές, στην χονδρική η πρώτη ποιότητα πληρώνεται στον παραγωγό 4 ευρώ το άσπαστο (κέλυφος) και 10 ευρώ η πεταλούδα (μισό καρύδι σπασμένο), ενώ το 1/4 τιμάται 7-8 ευρώ το κιλό. Όπως μας είπε ο κ. Τομπουλίδης που είναι νεαρός παραγωγός δίνει προϊόν στη λιανική, αλλά και στη χονδρική. Στην λιανική, προσθέτει, η τιμή είναι σαφώς αυξημένη και κυμαίνεται στα 13 ευρώ το κιλό για την πεταλούδα. Τέλος, όπως σημειώνει δίνει απευθείας προϊόν μόνος του, στη λιανική, αλλά και στη χονδρική, σε καταστήματα ξηρών καρπών, αλλά όχι σε σούπερ μάρκετ για την ώρα.

Η κατάσταση στη βόρεια Ελλάδα

Ο κ. Πασχάλης Χαριζάνης καλλιεργεί βιολογικό καρύδι ποικιλίας Chandler στο χωριό Δορκάδα του δήμου Λαγκαδά, έξω από τη Θεσσαλονίκη δηλαδή. Συνολικά έχει 271 δέντρα, τα οποία είναι στο πέμπτο έτος. Όπως αναφέρει ο κ. Χαριζάνης, τα δέντρα υπέστησαν ζημιές από τον παγετό του περασμένου Μαρτίου, με αποτέλεσμα η συντριπτική πλειοψηφία τους, να χρειαστεί δραστικό κλάδεμα. «Τα δέντρα επανέρχονται σιγά-σιγά από τις ζημιές και τώρα είναι σε καλό επίπεδο. Αν δεν είχαν υποστεί ζημιά υπολογίζω πως θα μάζευα τουλάχιστον 500 κιλά. Με δεδομένες τις ζημιές από την παγωνιά, μάζεψα γύρω στα 150 κιλά», προσθέτει, εξηγώντας ταυτόχρονα ότι σκοπεύει να διαθέσει στη λιανική το προϊόν τα επόμενα χρόνια, χαρακτηρίζοντας το συγκεκριμένο βήμα... μονόδρομο.

Ο κ. Βαγγέλης Γκόλιας, παραγωγός ελληνικού καρυδιού με 30 στρέμματα στην Κάτω Μηλιά Πιερίας ολοκλήρωσε, όπως τονίζει στον ΑγροΤύπο την συγκομιδή της φετινής παραγωγής την περασμένη Κυριακή. Η παραγωγή ήταν ανώτερη από πέρσι σε κιλά, το ίδιο η ποιότητα, αλλά και τα μεγέθη των καρπών. Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει ο κ. Γκόλιας, ζήτηση υπάρχει και ήδη διέθεσε καρύδι στην αγορά με τιμές 2 ευρώ πάνω από πέρσι και συγκεκριμένα ψίχα με 14 ευρώ το κιλό και άσπαστο (κέλυφος) καρύδι με 6 ευρώ το κιλό. Η ζήτηση είναι σε καλά επίπεδα, μας είπε τέλος.

13/10/2022 11:49 πμ

Επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός από τη νύχτα της Πέμπτης (13/10/2022) έως και τις πρωινές ώρες της Κυριακής (16/10/2022), σύμφωνα με όσα αναφέρει η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ). 

Τα φαινόμενα θα επηρεάσουν τη δυτική και τη νότια Ελλάδα και θα αφορούν ισχυρές βροχές και καταιγίδες που θα συνοδεύονται από μεγάλη συχνότητα κεραυνών, χαλαζοπτώσεις και πρόσκαιρα, κατά τη διάρκεια των φαινομένων, από ισχυρούς ανέμους.

Πιο αναλυτικά:

Από σήμερα Πέμπτη τη νύχτα και μέχρι το απόγευμα της Παρασκευής (14/10/2022) ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο και τη δυτική Στερεά.

Αύριο Παρασκευή τα ισχυρά φαινόμενα θα επηρεάσουν, από νωρίς το πρωί τη δυτική Πελοπόννησο, από το μεσημέρι την ανατολική Πελοπόννησο και βαθμιαία από το απόγευμα τις δυτικές Κυκλάδες. Κατά περιόδους έντονες θα είναι οι βροχοπτώσεις στα νότια τμήματα της Θεσσαλίας και στην κεντρική Στερεά.

Το Σάββατο ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται στις δυτικές και τις νότιες Κυκλάδες και την Κρήτη. Το απόγευμα τα φαινόμενα στις Κυκλάδες θα εξασθενήσουν, αλλά θα συνεχιστούν στην Κρήτη, ενώ θα επηρεάσουν κατά τόπους και τα Δωδεκάνησα. 

Στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα αναμένεται εξασθένηση των φαινομένων τις πρωινές ώρες της Κυριακής (16/10/2022).

10/10/2022 09:35 πμ

Τα σημαντικά προβλήματα, που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί κάστανου και μήλου των Δήμων Αγιάς και Τεμπών, επεσήμανε στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργο Γεωργαντά, ο αν. Γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ, βουλευτής Λάρισας Χρήστος Κέλλας, με την συνδρομή των δημάρχων Αγιάς, Αντώνη Γκουντάρα και Τεμπών, Γιώργου Μανώλη.
  
Κάστανα
Αναφορικά με το πρόβλημα διάθεσης των κάστανων στις αγορές, λόγω και της πρωτοεμφανιζόμενης προσβολής μέρους της παραγωγής από μύκητα, ο κ. Γεωργαντάς ενημέρωσε τους Λαρισαίους, ότι προγραμματίστηκε συνάντησή του με επιστήμονες του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου, για να διερευνηθούν τα αίτια εμφάνισης ασθενειών και να αντιμετωπιστούν άμεσα, ώστε να μην κινδυνεύσουν μελλοντικά οι καλλιέργειες.
Από την πλευρά του, ο κ. Κέλλας επεσήμανε την ανάγκη διαρκούς συνεργασίας της Πολιτείας με την επιστημονική κοινότητα, με σκοπό την έγκαιρη και προληπτική αντιμετώπιση αντίστοιχων φαινομένων. 
Σχετικά δε, με τη διαφαινόμενη φετινή απώλεια παραγωγής, ζήτησε την αξιοποίηση κάθε διαθέσιμου χρηματοδοτικού εργαλείου, για να ενισχυθεί το εισόδημα των καλλιεργητών, πρόταση, που εξετάζει θετικά ο Υπουργός.  

Μήλα
Ο κ. Κέλλας τόνισε επιτακτικά, την αναγκαιότητα διατήρησης της συνδεδεμένης ενίσχυσης στα μήλα, (ΠΟΠ ή μη), καθώς η καλλιέργεια βρίσκεται στη δίνη δυσάρεστων εξελίξεων και αστάθμητων παραγόντων, όπως η κλιματική κρίση, η έλλειψη εργατών γης και οι προβληματικές εξαγωγές, κυρίως στην αιγυπτιακή αγορά.
Από την πλευρά του, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, διαβεβαίωσε, ότι καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια ένταξης συνολικά της μηλοπαραγωγής στο νέο καθεστώς συνδεδεμένων ενισχύσεων και σύντομα αναμένονται ανακοινώσεις.

06/10/2022 02:44 μμ

Φιστίκια, αμύγδαλα και φουντούκια με αύξηση παραγωγής, σταθερά τα καρύδια ως προς τον όγκο παραγωγής στη γείτονα, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA).

Οι ευνοϊκές καιρικές συνθήκες για την παραγωγή των ξηρών καρπών στην Τουρκία φέτος, φέρνουν την παραγωγή κελυφωτού φιστικιού σε ανώτερα από πέρσι επίπεδα. Το ίδιο συμβαίνει για αμύγδαλα και φουντούκια, όμως στο καρύδι η παραγωγή εμφανίζει σταθερότητα. Όπως επισημαίνει το USDA, παρόλο που η εγχώρια παραγωγή ξηρών καρπών συνεχίζεται να αυξάνει, η Τουρκία προβλέπεται να εισάγει σημαντικές ποσότητες αμυγδάλων και καρυδιών το 2022/2023, στην προσπάθειά της να ανταποκριθεί στην σταθερή καταναλωτική ζήτηση. Μάλιστα οι εισαγωγές από ΗΠΑ δεν διευκολύνται λόγω αυξημένων δασμών.

Κελυφωτό φιστίκι

Η παραγωγή κελυφωτού φιστικιού της Τουρκίας το 2022/23 προβλέπεται να αυξηθεί σε σχέση με ένα χρόνο πριν και να φθάσει στους 210.000 τόνους, λόγω του ότι φέτος είναι έτος παραγωγής για το φιστίκι στη γείτονα, αλλά και γιατί έχουν αυξηθεί και οι εκτάσεις με φιστικιές. Σύμφωνα με την τουρκική στατιστική αρχή (TurkStat), υπολογίζεται ότι υπάρχουν 55 εκατομμύρια φιστικιές, 2% πάνω από πέρυσι, ενώ σε περίπου 23 εκατομμύρια υπολογίζονται τα μη παραγωγικά δέντρα, τα οποία είναι 4% πάνω από πέρσι. Τον περασμένο χειμώνα έριξε αρκετές βροχές και τα δέντρα επωφελήθηκαν, όμως μετά επικράτησε ξηρασία, σημειώθηκαν παγετοί και έγιναν ζημιές από χαλάζι, με αποτέλεσμα να υπάρχουν απώλειες. Η παραγωγή φιστικιού 2022/23 θα επωφεληθεί, επίσης, από τις ικανές βροχοπτώσεις κατά τον περασμένο χειμώνα και την άνοιξη. Η απόδοση ανά φουλ παραγωγικό δέντρο ανέρχεται σε 4 κιλά, ενώ όταν δεν είναι φουλ παραγωγικό το δέντρο, σε 2 κιλά περίπου. Οι αποδόσεις το 2021/22, ήταν κάτω του μέσου όρου, και συγκεκριμένα στα 1,6 κιλά το δέντρο λόγω ξηρασίας. Όσον αφορά στην κατανάλωση, το 2022/23 προβλέπεται υψηλότερη (150.000 τόνοι) σε σχέση με πέρσι. Οι εξαγωγές κελυφωτού φιστικιού Τουρκίας, σύμφωνα με το USDA, προβλέπεται φέτος στα επίπεδα ρεκόρ των 45.000 τόνων.

Αμύγδαλο

Η παραγωγή αμυγδάλου το 2022/23 προβλέπεται να αυξηθεί, σε σχέση με πέρσι κατά 22.500 τόνους, κάτι που αποδίδεται στις υψηλότερες αποδόσεις και στην αύξηση του αριθμού των παραγωγικών δέντρων. Πηγές της αγοράς ανέφεραν ότι οι αγρότες είναι απογοητευμένοι με τις σταθερές τιμές αγοράς το 2022/23, καθώς τα έξοδα φέτος ήταν πολλά, όπως και στην Ελλάδα. Παρ' όλα αυτά, οι αμυγδαλοπαραγωγοί συνεχίζουν να φυτεύουν νέα δέντρα, παρακινούμενοι από την ισχυρή εγχώρια ζήτηση για αμύγδαλα, αλλά και από την υποστήριξη προγραμμάτων που εφαρμόζει η κυβέρνηση. Όσον αφορά στην κατανάλωση, προβλέπεται για φέτος, ελαφρώς υψηλότερη και συγκεκριμένα αναμένεται να κυμανθεί στους 43.500 τόνους.

Καρύδι

Για το 2022/23 η παραγωγή καρυδιών προβλέπεται στους 67.000 τόνους, σχεδόν αμετάβλητη από το προηγούμενο έτος. Οι ευνοϊκές καιρικές συνθήκες βοήθησαν να διατηρηθούν σταθερά τα επίπεδα παραγωγής από έτος σε έτος. Σημειωτέον ότι καρυδιές φύονται σχεδόν σε όλη την Τουρκία, αλλά οι καρυδεώνες για εμπορική εκμετάλλευση είναι ένα σχετικά νέο φαινόμενο για την Τουρκία. Όσον αφορά στην κατανάλωση καρυδιού το 2022/23 προβλέπεται να παραμείνει αμετάβλητη στους 140.000 τόνους.

Φουντούκι

Η Τουρκία είναι ως χώρα η μεγαλύτερη παραγωγός και εξαγωγέας φουντουκιών παγκοσμίως, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 70% της παγκόσμιας παραγωγής και περίπου το 75% των εξαγωγών διεθνώς. Η παραγωγή το 2022/2023 προβλέπεται υψηλότερη, φθάνοντας περίπου τους 680.000 τόνους. Η προβλεπόμενη αύξηση αποδίδεται στις υψηλότερες αποδόσεις λόγω του ευνοϊκού καιρού. Η τιμή (άνω των 50 τουρκικών λιρών το κιλό) που πληρώνονται φέτος οι παραγωγοί είναι διπλάσια από πέρσι, όμως σωματεία αγροτών υποστηρίζουν πως είναι σχεδόν στα ίσα με το κόστος παραγωγής. Προϊόν από παραγωγούς αγοράζει και η Ένωση Συνεταιρισμών Πωλήσεων Γεωργίας Φουντουκιού (FISKOBIRLIK), τα οποία και αποθηκεύει για να κρατήσει σε σταθερά επίπεδα τις τιμές. Μεγαλύτερος μεμονωμένος αγοραστής τουρκικών φουντουκιών παραμένει η ιταλική Ferrero Hazelnut Company, που έχει το πασίγνωστο brand Nutella, παίρνοντας συνολικά το 1/3 της τουρκικής σοδειάς κατ' έτος. Φουντούκια καλλιεργούνται σε περισσότερες από 48 επαρχίες της Τουρκίας, ενώ υπολογίζεται πως περίπου 500.000 αγρότες και 4 εκατομμύρια άνθρωποι, άμεσα ή έμμεσα ασχολούνται με την παραγωγή του φουντουκιού, με τις εκτάσεις να ανέρχονται περίπου σε 7,5 εκατομμύρια στρέμματα.

06/10/2022 09:25 πμ

Πολλοί παραγωγοί κατηγορούν τους εμπόρους ότι έπαιξαν το παιχνίδι των χαμηλών τιμών και πήραν κοψοχρονιά την παραγωγή, φοβίζοντας αρχικά τους αγρότες.

Ανοδικά κινείται, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου, η ζήτηση και συνεπακόλουθα και οι τιμές παραγωγού στο κελυφωτό φιστίκι, που φέτος σε ένα μεγάλο ποσοστό έφυγε από τον αγρότη με την εξευτελιστική τιμή των 6,5 ευρώ το κιλό το ανοιχτό και 5,5 το κλειστό. Πλέον, όπως συμβαίνει πολλές φορές τα τελευταία χρόνια, ευνοημένοι καθίστανται όσοι επέλεξαν και μπόρεσαν εν τέλει να αποθηκεύσουν την παραγωγή τους για να πουλήσουν αργότερα.

Κατά συνέπεια, όπως μαθαίνουμε ήδη γίνονται πράξεις στα 6,7 και 6,8 ευρώ, ακόμα και 7-7,30 στο ανοιχτό πρώτης ποιότητας, δεδομένου ότι υπάρχει ενδιαφέρον από Ιταλία, ΗΠΑ, ακόμα και Τουρκία.

Πράξεις στο συνεταιριστικό φιστίκι

Ο κ. Χρήστος Κουκουτσέλος, αντιπρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό «Θεσσαλικό Φιστίκι» με έδρα στη Μαγνησία, δίνει μιλώντας στον ΑγροΤύπο τη δική του εκδοχή για την τρέχουσα κατάσταση στην αγορά, τονίζοντας ότι: «η ζήτηση και οι τιμές στο κελυφωτό φιστίκι κινούνται ανοδικά. Συγκεκριμένα, εμείς δώσαμε τις μισές ποσότητες με 6,90 το ανοιχτό και τις υπόλοιπες με 7 ευρώ το κιλό. Ενδιαφέρον εμπορικό υπάρχει και μάλιστα μεγάλο, τόσο από ξένους, π.χ. Ιταλούς, αλλά και ντόπιους».

Χονδρόπουλος: Θετική έκπληξη η αγορά

Ο κ. Γιάννης Χονδρόπουλος, τέλος, παραγωγός κελυφωτού φιστικιού από το νομό Φθιώτιδας δήλωσε από την πλευρά του, μιλώντας στον ΑγροΤύπο από την πλευρά του τα εξής: «Παρότι μέχρι τώρα έχει πουληθεί αρκετή ποσότητα φιστικιού φετινής εσοδείας, βλέπω ότι ακόμα ζητείται και μάλιστα έντονα. Αυτό που μου κάνει εντύπωση είναι πως την αντίστοιχη εποχή πρόπερσι είχαν κάνει ήδη διακοπή παραλαβών του προϊόντος και μετά από μια βδομάδα άνοιξαν με 5 ευρώ το κιλό για το ανοιχτό φιστίκι. Φέτος, όμως αν και το φοβόμουν αφάνταστα ότι θα γίνουν τα ίδια, λόγω της ενεργειακής κρίσης και των μειωμένων δυνατοτήτων των καταναλωτών, βλέπω με μεγάλη, θετική έκπληξη να ζητούν φιστίκι ακόμα και τώρα και να μη βρίσκουν. Όχι γιατί δεν υπάρχει, αλλά γιατί δεν το δίνει ο κόσμος στην τιμή αυτή προφανώς. Και πολύ καλά κάνει». Σύμφωνα με τον ίδιο, ίσως το εμπόριο ζητά τώρα όλες αυτές τις ποσότητες για να στοκάρει ει δυνατόν και για την επόμενη διετία.