Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Ρύζι: Σε μια εβδομάδα ξεκινά η συγκομιδή ο καιρός βοήθησε και έχουμε καλή ποιότητα

16/09/2019 04:51 μμ
Σε περίπου μια εβδομάδα αναμένεται να ξεκινήσει η συγκομιδή πρώιμων ποικιλιών ρυζιού. Ο καιρός μέχρι στιγμής έχει βοηθήσει την καλλιέργεια και αναμένεται μια καλή ποιότητα.

Σε περίπου μια εβδομάδα αναμένεται να ξεκινήσει η συγκομιδή πρώιμων ποικιλιών ρυζιού. Ο καιρός μέχρι στιγμής έχει βοηθήσει την καλλιέργεια και αναμένεται μια καλή ποιότητα.

Για την πορεία της φετινής καλλιέργειας στο ρύζι μίλησε στον ΑγροΤύπο ο Πρόεδρος του Α΄ Συνεταιρισμού Χαλάστρας κ. Λεωνίδας Κουιτζής, που τόνισε ότι «φέτος αναμένεται να έχουμε μια καλή ποιοτικά παραγωγή αλλά αυτό που «καίει» είναι οι τιμές.

Αυτή την εποχή οι τιμές κυμαίνονται στα 30 έως 32 λεπτά το κιλό, που θεωρώ ότι είναι σε ικανοποιητικά επίπεδα. Σίγουρα όμως όταν ξεκινήσουν τα αλώνια οι τιμές δεν θα μείνουν σε αυτά τα επίπεδα αλλά θα μειωθούν. Οι παραγωγοί που θα καταφέρουν να «αποθηκεύσουν» το προϊόν τους και να το πουλήσουν αργότερα θα καταφέρουν να κερδίσουν καλύτερη τιμή.

Πέρσι ήταν μια μέτρια χρονιά όσον αφορά την ποιότητα. Όσοι είχαν τη δυνατότητα να πουλήσουν ένα ή δύο μήνες μετά τα αλώνια κατάφεραν να έχουν καλή τιμή. 

Σε γενικές γραμμές τα στρέμματα είναι στα ίδια επίπεδα με πέρσι. Ελπίζουμε αρχές Οκτωβρίου να αρχίσουν να ανακοινώνουν τιμές οι έμποροι».

Να θυμίσουμε ότι στο παρελθόν από τις αρχές Οκτωβρίου ανακοινώνονταν οι τιμές για τα «γκλάντιο» που αν και είναι λιγότερα, πάντα επηρεάζουν ή «δείχνουν» την τάση που υπάρχει και για τις τιμές στις λευκές ποικιλίες.

Παϊσιάδης Σταύρος
Σχετικά άρθρα
09/10/2019 04:03 μμ

Τα προβλήματα στην ευρωπαϊκή αγορά ρυζιού, οι εισαγωγές από τρίτες χώρες, η μεταρρύθμιση της ΚΑΠ μετά το 2020, η σήμανση των προϊόντων και τα φυτοϋγειονομικά πρότυπα, ήταν τα κύρια θέματα συζήτησης στο τρίτο ευρωπαϊκό φόρουμ για το ρύζι, που διοργάνωσε η ιταλική Ente Nazionale Risi (δημόσιος οικονομικός οργανισμός του κλάδου καλλιέργειας και εμπορίας ρυζιού).

Στην εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, στις 8/10/2019, συμμετείχαν εκπρόσωποι ευρωπαϊκών αγροτικών συλλόγων, της βιομηχανίας (ορυζόμυλοι), πολιτικοί από τις χώρες παραγωγής στην ΕΕ, με επικεφαλής την κ. Elisabetta Falchi, αντιπρόεδρο της Confagricoltura (ιταλικός οργανισμός αγροτικών εκμεταλλεύσεων).

Συμμετείχαν οι κυριότερες χώρες παραγωγής ρυζιού στην ΕΕ (Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Γαλλία, Βουλγαρία και Ελλάδα). Το φόρουμ ήταν μια ευκαιρία να συζητηθούν τα κύρια προβλήματα του ευρωπαϊκού τομέα ρυζιού και να εξευρεθούν κοινές λύσεις. Να θυμίσουμε ότι η Ιταλία είναι η μεγάλη ευρωπαϊκή δύναμη αφού παράγει ετησίως πάνω από 800 χιλιάδες τόνους ρυζιού, περισσότερο από το ήμισυ της συνολικής παραγωγής της ΕΕ.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου, στη συνάντηση επιβεβαιώθηκε η σημασία της «ρήτρας διασφάλισης» για τις εισαγωγές ρυζιού από την Καμπότζη και τη Μιανμάρ, καθώς και η ανάγκη να λειτουργήσει σε επίπεδο ΕΕ προσεκτική παρακολούθηση της αύξησης των εισαγωγών ρυζιού τύπου japonica από τις χώρες της Ασίας.

Τονίστηκε ακόμη ότι η Κομισιόν πρέπει να θεωρεί το ρύζι «ευαίσθητο προϊόν» στις συμφωνίες ελεύθερων συναλλαγών που υπογράφει με τρίτες χώρες.

Επίσης συζητήθηκε ο τομέας της μεταρρύθμισης της ΚΑΠ, ιδίως όσον αφορά την ανάγκη διατήρησης της συνδεδεμένης ενίσχυσης στο ρύζι και της απαλλαγή του από τις υποχρεώσεις πολλαπλής συμμόρφωσης.

Ανέφεραν ακόμη ότι το ρύζι συμβάλλει σημαντικά στην ισορροπημένη ανάπτυξη του οικοσυστήματος και στην προστασία της βιοποικιλότητας, εξασφαλίζοντας τη βιώσιμη διαχείριση των υδάτων, σύμφωνα με τους στόχους της Ατζέντας του 2030.

Οι συμμετέχοντες στο φόρουμ δεσμεύθηκαν να εργαστούν από κοινού για μια ευρωπαϊκή εναρμόνιση της σήμανσης της προέλευσης του ρυζιού, με στόχο να προστατεύσουν τις ιδιαιτερότητες της καλλιέργειας.

Ακόμη κάλεσαν την Κομισιόν να ολοκληρώσει την έρευνα σχετικά με το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την Καμπότζη και να κινήσει επειγόντως μια παρόμοια έρευνα για τη Μιανμάρ, με στόχο την αναστολή των εμπορικών παραχωρήσεων που δόθηκαν από την ΕΕ.

«Το αποτέλεσμα του φόρουμ μπορεί να θεωρηθεί επιτυχία», δήλωσε στον ΑγροΤύπο η κ. Falchi και πρόσθεσε: «Πρέπει να παγιωθεί η ρήτρα διασφάλισης που επέβαλε προσωρινούς δασμούς στο ρύζι Indica που εισάγεται στην ΕΕ από την Καμπότζη και τη Μιανμάρ, αλλά πρέπει να βελτιωθεί και η σχετική κοινοτική νομοθεσία για την ενίσχυση των ελέγχων στις εισαγωγές από τα κράτη μέλη της ΕΕ».

Τελευταία νέα
12/09/2019 05:01 μμ

Ένα ερευνητικό πρόγραμμα βελτίωσης των ποικιλιών βρώμης ανακοίνωσε ότι θα εφαρμόσει η κυβέρνηση του Καναδά.

Στόχος της έρευνας θα είναι οι νέες ποικιλίες να έχουν γενετική αντοχή σε μεγάλες ασθένειες, παράσιτα και δυσμενείς περιβαλλοντικές και κλιματολογικές συνθήκες, ενώ ο προϋπολογισμός του θα είναι ύψους 1.982.915 δολαρίων Καναδά (1 δολάριο Καναδά = 0,69 ευρώ). Το κονδύλι θα καταβληθεί στην Ένωση Παραγωγών Βρώμης της χώρας που θα πραγματοποιήσει την έρευνα.

Η χρηματοδότηση θα προέλθει από το πενταετές πρόγραμμα AgriScience, το οποίο διαθέτει συνολικά 338 εκατ. δολάρια με στόχο την προώθηση της ανάπτυξης και κερδοφορίας του αγροτικού τομέα της χώρας, με την βοήθεια της καινοτομίας. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα συγχρηματοδοτείται και από τις μεγάλες εταιρείες παραγωγής σιτηρών της χώρας, όπως Emerson Milling, FP Genetics, General Mills, Grain Millers, POGA κ.α.

Ο Καναδάς παράγει περίπου 3 εκατ. τόνους βρώμης υψηλής ποιότητας κάθε χρόνο και είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας βρώμης στον κόσμο. Σχεδόν το 90% της παραγωγής βρώμης παράγεται στις δυτικές περιοχές της χώρας.

Η καλλιέργεια της βρώμης συγκαταλέγεται στις λεγόμενες «εύκολες» και χωρίς ιδιαίτερες απαιτήσεις καλλιέργειες, λόγω του χαμηλού κόστους παραγωγής.

Θυμίζουμε ότι η Ελλάδα δεν έχει επάρκεια στην βρώμη, με αποτέλεσμα να αναγκάζεται να κάνει εισαγωγές από Βουλγαρία και Ρουμανία. Αν και οι περισσότερες ποσότητες στην χώρα μας πηγαίνουν για ζωοτροφές τα τελευταία χρόνια άρχισε να χρησιμοποιείται και στην ανθρώπινη διατροφή.

11/09/2019 04:15 μμ

Η ΕΕ αποτελεί το δεύτερο μεγαλύτερο παγκόσμιο καταναλωτή σιταριού (με περίπου 250 κιλά ανά άτομο) μετά τις χώρες στην περιοχή του Ευξείνου Πόντου.

Μικρότερη είναι η ετήσια κατανάλωση σιταριού στη Νότια Αμερική και τις ΗΠΑ (70 και 115 κιλά ανά άτομο αντίστοιχα).

Όπως επισημαίνει σε έγγραφό της η Κομισιόν, η κατανάλωση σιταριού στην ΕΕ αυξάνεται σταθερά με την πάροδο του χρόνου, λόγω κυρίως της ανάπτυξης του τομέα της κτηνοτροφίας και της χρήσης του στην παραγωγή ζωοτροφών.

Τέσσερις είναι οι κύριες περιοχές που προμηθεύουν τον κόσμο με σιτάρι: η ΕΕ, η περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, η Βόρεια Αμερική και η Ωκεανία.

Η ΕΕ επίσης είναι σημαντικός εξαγωγέας σίτου, αφού εμπορεύεται μέχρι και το 20% της παραγωγής της.

Από την άλλη η Βόρεια Αμερική είναι μακράν ο μεγαλύτερος καταναλωτής αραβοσίτου (σχεδόν 900 κιλά μέση ετήσια κατανάλωση ανά κάτοικο), σημαντικά υψηλότερα από την κατανάλωση στη Νότια Αμερική (240 κιλά ανά κάτοικο) και την ΕΕ (140 κιλά ανά κάτοικο). 

Η σημαντική παγκόσμια αύξηση του αραβοσίτου συνδέεται με την επέκταση της ζωικής παραγωγής και με την παραγωγή αιθανόλης.

Οι κύριοι προμηθευτές αραβόσιτου στην παγκόσμια αγορά είναι η Νότια και η Βόρεια Αμερική, ακολουθούμενη από την περιοχή του Ευξείνου Πόντου.

Αντιθέτως, η ΕΕ είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας αραβοσίτου, με σχεδόν 25 εκατ. τόνους να έχουν εισαχθεί την περίοδο 2018/2019.

06/09/2019 07:00 πμ

Να λάβει ουσιαστικά μέτρα αποτροπής της εισόδου της πανώλης των χοίρων με «καραντίνα» στις εισαγόμενες ζωοτροφές –κυρίως καλαμπόκι- που λόγω χαμηλότερου κόστους μπορεί να προτιμούν οι κτηνοτρόφοι, ζητά ο Μάξιμος Χαρακόπουλος από το Μάκη Βορίδη.

Στην ερώτησή του ο Θεσσαλός πολιτικός τονίζει ότι η «η επέκταση της πανώλης των χοίρων λαμβάνει ανησυχητικές διαστάσεις στις βαλκανικές χώρες και ιδιαιτέρως στη γειτονική μας Βουλγαρία. Ο έλεγχος της νόσου είναι δύσκολος, καθώς εκτός της επαφής με μολυσμένα ζώα, η μετάδοσή της μπορεί να προκληθεί και από επαφή με μολυσμένα μηχανήματα, εξοπλισμό, ρουχισμό, ζωοτροφές κ.α.

«Υπ’ αυτό το πρίσμα, αγροτικά προϊόντα που χρησιμοποιούνται ως ζωοτροφές για τους χοίρους -κυρίως ο αραβόσιτος– και οι οποίες εισάγονται από χώρες όπου υπάρχουν διαπιστωμένα κρούσματα πανώλης θα πρέπει να μπουν σε καθεστώς “καραντίνας”. Η μετάδοση της ιογενούς νόσου τόσο με τα μεταφορικά μέσα όσο και με το ίδιο το προϊόν είναι πιθανή, ειδικά στις περιπτώσεις όπου η μεταφορά καταλήγει απευθείας σε εγκαταστάσεις της χοιροτροφικής μονάδας και δεν έχει υπάρξει κανένας έλεγχος από τις αρμόδιες υπηρεσίες», σημειώνει.

«Εφόσον, λοιπόν, γνωρίζουμε ότι στη γειτονιά μας υπάρχει μόλυνση, ένα από τα πιο σημαντικά μέτρα για την αποτροπή εισόδου της νόσου στη χώρα είναι η ιχνηλασιμότητα των ζωοτροφών. Ο έλεγχος των εισαγόμενων ζωοτροφών και αγροτικών προϊόντων από χώρες με επιβεβαιωμένα κρούσματα, άλλα και η υπόμνηση των κινδύνων στους κτηνοτρόφους, που λόγω χαμηλότερων τιμών μπορεί να καταφεύγουν σε αυτά, είναι επιβεβλημένοι», υπογραμμίζει.

Κατόπιν τούτων ο Μάξιμος Χαρακόπουλος ρωτά τον αρμόδιο υπουργό: 

-Προτίθεστε να λάβετε άμεσα μέτρα ελέγχου στα σύνορα, ώστε να αποσοβηθεί ο κίνδυνος μετάδοσης της πανώλης με την εισαγωγή ζωοτροφών ή αγροτικών προϊόντων;

-Δεδομένου ότι ελλοχεύουν κίνδυνοι ελληνοποιήσεων ζωοτροφών, όπως τα “βαφτίσια” σε γάλα και φέτα, προτίθεστε να διερευνήσετε τη δυνατότητα ιχνηλασιμότητας, ώστε να παρακολουθείται η πορεία των αγροτικών προϊόντων που προορίζονται για τη διατροφή των χοίρων;

05/09/2019 12:02 μμ

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Μεταποίησης και Εμπορίας Αγροτικών Προϊόντων Τρικάλων (ΕΑΣ Τρικάλων), με ανακοίνωση που εξέδωσε, ενημερώνει τους παραγωγούς ότι παραλαμβάνει καλαμπόκι στα εξής σημεία:

-AGROVIZ: 3ο χιλιόμετρο Τρικάλων – Καλαμπάκας (Δέλτα Καλαμπάκας).

-Συγκρότημα Μεγάρχης (Μεγάρχη).

Όπως ανέφερε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο προϊστάμενος της AGROVIZ, κ. Μάκης Παπαγεωργίου «ακόμα δεν έχουν παραλάβει ποσότητες, αλλά αυτό θα γίνει εντός των επόμενων ημερών. Τότε αναμένεται και ο καθορισμός τιμής». Σύμφωνα με τον ίδιο οι αποδόσεις στα Τρίκαλα κυμαίνονται φέτος μεταξύ 1.400-1.500 ανά στρέμμα.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν στα τηλέφωνα: 2431072489 (AGROVIZ), 24310-86480.

03/09/2019 10:28 πμ

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Βόλου προκήρυξε διαγωνισμό με κλειστές προσφορές για την πώληση περίπου 3.000 τόνων σκληρού σίτου εσοδείας 2019.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Συνεταιρισμού οι ποσότητες αυτές «βρίσκονται στις εγκαταστάσεις του στα σιλό Αγ. Δημητρίου και Στεφανοβικείου του Δήμου Ρήγα Φεραίου».

Η τιμή θα προκύψει στις εγκαταστάσεις του ΑΣ Βόλου επ’ αυτοκινήτου, ενώ ο τρόπος πληρωμής θα είναι μετρητοίς με την υπογραφή της σύμβασης.

«Προσφορές γίνονται δεκτές έως και τη Δεύτερα 9 Σεπτεμβρίου και ώρα 12:00 το πρωί στα γραφεία του Συνεταιρισμού, στην Α’ ΒΙ.ΠΕ. Βόλου στο Εργοστάσιο Γάλακτος ΕΒΟΛ», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με τον κ. Γεώργιο Γαλογαύρο, στα τηλέφωνα 6936516292 και 24210-95638, 95035.

02/09/2019 11:20 πμ

Ομαλά εξελίσσεται η καλλιέργεια του αραβοσίτου ανά τη χώρα. Στις περισσότερες περιοχές ολοκληρώνεται αυτές τις ημέρες η συγκομιδή στο ενσίρωμα που προορίζεται για ζωοτροφή. Σε κάποιες ξεκίνησε ήδη η συγκομιδή στο καλαμπόκι που αναμένεται να κορυφωθεί αρχές με μέσα Σεπτεμβρίου.

Υπάρχουν διακυμάνσεις στην τιμή καλαμποκιού για ενσίρωση, αναλόγως την ποιότητα και την ποσότητα του προϊόντος, αλλά και την αρχική συμφωνία μεταξύ παραγωγού και κτηνοτρόφου. Αν η εξόφλησή καθυστερήσει μπορεί να πετύχει τιμή έως και 4 λεπτά το κιλό.

Όλοι πάντως συμφωνούν ότι έχουμε απώλεια των στρεμμάτων καλλιέργειας καλαμποκιού σε σχέση με πέρσι λόγω των χαμηλών τιμών και των εισαγωγών.

«Η τιμή για το ενσίρωμα κυμάνθηκε μεταξύ 2,25 – 2,35 λεπτά το κιλό», τονίζει ο κ. Στέργιος Λίτος, παραγωγός από την περιοχή των Σερρών. «Ο καιρός βοήθησε την καλλιέργεια και οι αποδόσεις  κυμάνθηκαν μεταξύ 6-7 τόνους/στρέμμα. Αυτές τις ημέρες ξεκινά στην περιοχή η συγκομιδή πρώιμου καλαμποκιού (100 ημερών) με τιμή στα 17 λεπτά το κιλό. Οι αποδόσεις κυμαίνονται στα 1.200 - 1.300 κιλά το στρέμμα».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΕΑΣ Τρικάλων κ. Αχιλλέας Λιούτας επισημαίνει στον ΑγροΤύπο ότι «ολοκληρώθηκε η συγκομιδή στο ενσίρωμα όπου φέτος υπήρχαν καλές αποδόσεις (6-7 τόνους / στρέμμα). Οι τιμές κυμάνθηκαν στα 3,7-3,8 λεπτά / κιλό. Αυτές τις ημέρες ξεκίνησε συγκομιδή πρώιμων καλαμποκιών (3 μηνών). Οι αποδόσεις κυμαίνονται στα 1.200 - 1.300 κιλά το στρέμμα. Υπάρχουν όμως μεγάλες «πιέσεις» στις τιμές παραγωγού λόγω της μεγάλης προσφοράς από Βουλγαρία και Ρουμανία. Να σκεφτείτε ότι οι εισαγωγές καλαμποκιού από Βουλγαρία (με παράδοση εδώ) έρχονται με τιμή 16,5 ευρώ το κιλό. Εκτιμώ ότι φέτος η τιμή στο εγχώριο καλαμπόκι θα κυμανθεί στα 17 λεπτά το κιλό».

Με χαμηλές τιμές παραγωγού ξεκίνησε φέτος η συγκομιδή καλαμποκιού τονίζει στον ΑγροΤύπο ο κ. Αχιλλέας Γεροτόλιος, καλλιεργητής καλαμποκιού από την περιοχή του Κιλελέρ. «Οι μέσες αποδόσεις κυμαίνονται στα 1.500 κιλά το στρέμμα. Οι τιμές παραγωγού όμως είναι σε χαμηλά επίπεδα και ξεκίνησαν από 16 λεπτά το κιλί, όταν πέρσι ήταν στα 17 λεπτά. Όσο η τιμή παραγωγού δεν ξεπερνά τα 20 λεπτά το κιλό η καλλιέργεια καλαμποκιού παραμένει ασύμφορη για τον παραγωγό», τονίζει.

26/08/2019 01:48 μμ

Στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής των G7.

Περισσότερο καλαμπόκι το οποίο αναμένεται να φτάσει σε αξία τα 7 δις δολάρια θα αγοράζει πλέον η Ιαπωνία από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.

Όπως μεταδίδουν ξένα ειδησεογραφικά, ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Donald Trump ανέφερε ότι η Ιαπωνία και οι ΗΠΑ εργάζονται επί μακρό χρονικό διάστημα για την εμπορική καλλιέργεια καλαμποκιού.

O Donald Trump βρίσκεται στη Σύνοδο Κορυφής της G7 στη Γαλλία και μαζί με τον πρωθυπουργό της Ιαπωνίας Shinzo Abe συμφώνησαν σε συνεργασία που περιλαμβάνει το ηλεκτρονικό εμπόριο, τη γεωργία και τους βιομηχανικούς δασμούς.

Η συμφωνία είναι προφορική, αλλά αναμένεται οι υπογραφές να πέσουν μέσα στον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

22/08/2019 04:44 μμ

Φαίνεται πως βιάζονται τις τελευταίες ημέρες να πουλήσουν σιτάρι και κριθάρι οι Βρετανοί αγρότες, λόγω ενός δυνητικού χάους που μπορεί να φέρει το ενδεχόμενο Brexit.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι τιμές του παραγωγού να υφίστανται μεγάλες πιέσεις τις τελευταίες ημέρες.

Δημητριακά, όπως σιτάρι και κριθάρι, που πωλήθηκαν για ζωοτροφές μετά τον Δεκαπενταύγουστο έπιασαν τιμές χαμηλότερες σε σχέση με πριν έως και 6 λίρες τον τόνο. Χαμηλότερες είναι οι τιμές παραγωγού.

Σύμφωνα με το Συμβούλιο για την Αγροτική ανάπτυξη, περίπου 63,000 τόνοι κριθαριού πωλήθηκαν από τους αγρότες για άμεση παράδοση στις 8 Αυγούστου.

Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς στην Ευρωπαϊκή Ένωση, έχοντας το 15% της παραγωγής, η οποία απευθύνεται για ζυθοποιία και ζωοτροφή.

19/08/2019 05:15 μμ

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Γρεβενών ανακοίνωσε ότι οι παραγωγοί των οποίων οι γεωργικές εκμεταλλεύσεις ζημιώθηκαν από δυσμενείς καιρικές συνθήκες (διακυμάνσεις θερμοκρασίας, ξηρασία) κατά την χρονική περίοδο Ιανουάριος – Δεκέμβριος 2017 να υποβάλλουν αιτήσεις χορήγησης ενίσχυσης.

Επιλέξιμες καλλιέργειες: Βρώμη, Κριθάρι καρπός, Σίκαλη καρπός, Σίτος Μαλακός, Σίτος Σκληρός, Σίτος Κριθάρι Σποροπαραγωγή, Τριτικάλε.

Υποβολή αιτήσεων από 19 Αυγούστου έως 17 Σεπτεμβρίου 2019 στους κατά τόπους ανταποκριτές του ΕΛ.Γ.Α.

Μαζί τους να έχουν: Αστυνομική Ταυτότητα, Βεβαίωση Ασφαλιστικής Ενημερότητας ή Βεβαίωση ασφάλισης από τον Ο.Γ.Α. για το έτος 2017 Φωτ/γραφο της πρώτης σελίδας του τραπεζικού βιβλιαρίου Φωτ/γραφο Ε1, Ε3 και Εκκαθαριστικού 2016 Φωτ/γραφο της απόφασης ένταξης για τους νέους αγρότες. Δήλωση ΕΛ.Γ.Α. 2017 (από Αγροτικό Συνεταιρισμό Γρεβενών).

29/07/2019 12:31 μμ

Μικρή εμπορική κίνηση υπήρξε την περασμένη εβδομάδα στις ευρωπαϊκές αγορές σιταριού, ενώ με τη συγκομιδή που βρίσκεται σε εξέλιξη στις ΗΠΑ, οι αγορές έχουν συρρικνωθεί και αναμένουν στοιχεία απόδοσης και παραγωγής από τους εκτιμητές.

Στην Ευρώπη υπάρχει αναμονή στην υπογραφή συμβολαίων λόγω των υψηλών θερμοκρασιών και του κατά πόσο αναμένεται να επηρεάσει την εξέλιξη της παραγωγής.

Στο Μιλάνο οι τιμές για το σκληρό σιτάρι, την περασμένη εβδομάδα είχαν μια μικρή άνοδο.

Διεθνές Συμβούλιο Σιτηρών (IGC)
Για προβλήματα στην παραγωγή σιτηρών κάνει λόγο η έκθεση που δημοσίευσε το Διεθνές Συμβούλιο Σιτηρών (IGC). Όπως αναφέρει στις προβλέψεις του για το σιτάρι (σκληρό και μαλακό) οι καιρικές συνθήκες θα έχουν σαν αποτέλεσμα την υποβάθμιση της παραγωγής (συμπεριλαμβανομένης της ΕΕ, της Ρωσίας και του Καναδά).

Συγκεκριμένα αναθεωρεί προς τα κάτω τις προβλέψεις του αυτό το μήνα το Διεθνές Συμβούλιο Σιτηρών για την παγκόσμια παραγωγή δημητριακών 2019-2020 εκτιμώντας πως θα είναι χαμηλότερη κατά 8 εκατ. τόνους, ήτοι θα ανέλθει στο 2.148 εκατ., με μειώσεις για το σιτάρι, το καλαμπόκι και το σόργο.

Παρ 'όλα αυτά, η παγκόσμια απόδοση σιτηρών φαίνεται να σημειώνει ρεκόρ, ενώ ο αραβόσιτος τοποθετείται στη δεύτερη μεγαλύτερη και το κριθάρι στο υψηλότερο σε μια δεκαετία.

Λόγω των μικρότερων αποθεμάτων στην αρχή της σεζόν, οι συνολικές προμήθειες σιτηρών προβλέπεται να είναι σε τετραετές χαμηλό.

Οι προσαρμογές στην κατανάλωση (κυρίως για τον σίτο, τον αραβόσιτο και το σόργο) διατηρούνται σχεδόν στα 3 εκατ. τόνους αλλά προβλέπεται ότι η χρήση θα αυξηθεί κατά 1% ετησίως (σε ετήσια βάση).

19/07/2019 05:28 μμ

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Σημάντρων Χαλκιδικής κατάφερε να συγκεντρώσει 1.000 περίπου τόνους σκληρού σιταριού.

Η πώληση της ποσότητας αυτής ολοκληρώθηκε, όπως μας είπε ο πρόεδρος της οργάνωσης, κ. Βαγγέλης Μισαηλίδης και οι παραγωγοί που παρέδωσαν εκεί το προϊόν τους, μπορούν από την ερχόμενη Δευτέρα το απόγευμα να περνούν από τα γραφεία του ΑΣ για να πληρωθούν. Η τιμή που θα εισπράξουν είναι 20,5 λεπτά στο κιλό και η πληρωμή άμεση.

Τα σιτηρά του ΑΣ Σημάντρων, σύμφωνα με πληροφορίες αγόρασε η εταιρεία Δημητριακή.

19/07/2019 12:21 μμ

Σε τιμές που έφτασαν και τα 21,5 λεπτά πληρώθηκαν το καλό σκληρό σιτάρι όσοι παραγωγοί παρέδωσαν προϊόν στους συνεταιρισμούς του Βόλου (ΑΣ Βόλου) και των Τρικάλων (ΕΑΣ Τρικάλων). Ωστόσο, οι τιμές στο ιδιωτικό εμπόριο αφορούν ως επί το πλείστον πράξεις με ανοιχτή τιμή στα 17-18 λεπτά το κιλό, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου. Παρέμβαση στην αγορά έκανε και φέτος στην αγορά των δημητριακών και ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Νίκαιας «Ο Προμηθέας», συγκεντρώνοντας ποσότητες από τους παραγωγούς. Ο Συνεταιρισμός, όπως μας εξήγησε ο πρόεδρος της οργάνωσης, κ. Αντώνης Ρεντζιάς «υπάρχει συμφωνία με τη Μέλισα για απορρόφηση προϊόντος στην τιμή των 20 λεπτών συν 1 επιπλέον λεπτό ως ποιοτικό μπόνους. Αυτό ίσχυσε και πέρσι, το ίδιο ισχύει και φέτος».

Σύμφωνα με τον ίδιο «οι παραγωγοί έχουν δυνατότητα να κλείσουν και τώρα παράδοση του προϊόντος σε μας, σ’ αυτή την τιμή, αφού η συμφωνία μας με την εταιρεία, έχει τρεις ημερομηνίες, στις 15 Ιουλίου, στις 15 Σεπτεμβρίου και στις 15 Νοεμβρίου».

Παράλληλα ο κ. Ρεντζιάς πρόσθεσε ότι «περίπου σ’ αυτά τα επίπεδα κυμαίνονται οι τιμές που δίνουν στον παραγωγό και οι άλλοι συνεταιρισμοί της περιοχής».

Όσον αφορά στο κριθάρι, όπως μας είπαν ορισμένοι παραγωγοί, μερικοί εξ αυτών που είχαν προμηθευθεί εφόδια ως κεφάλαιο κίνησης, πριν να θερίσουν, έλαβαν τώρα μόλις 12-13 λεπτά το κιλό από τις εταιρείες, αν και για τα συμβόλαια στο βυνοποιήσιμο προϊόν η τιμή ήταν στα 17,2 λεπτά το κιλό.

Σε σχέση με τον Συνεταιρισμό Νίκαιας «για το βυνοποιήσιμο ισχύει μια τιμή στα 17,2 λεπτά το κιλό».

11/07/2019 04:23 μμ

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός (ΑΣ) Βόλου ανακοίνωσε ότι η οριστική και τελική τιμή με την οποία θα πληρωθούν οι Θεσσαλοί παραγωγοί το σκληρό σιτάρι, που παραδόθηκε στο Συνεταιρισμό, διαμορφώνεται στα 0,215 € ανά κιλό (215 €/τόνο).

«Η συμπληρωματική αξία των 0,015€ ανά κιλό  θα δοθεί στην αρχική τιμή που έχουν λάβει ήδη οι παραγωγοί», τονίζεται σε ανακοίνωση, η οποία καταλήγει ως εξής: «Η πληρωμή θα πραγματοποιείται άμεσα, κάθε Τρίτη & Πέμπτη, στα γραφεία του Συνεταιρισμού, στην Α΄ΒΙΠΕ Βόλου».

05/07/2019 10:28 πμ

«Μετά την κατάργηση των δασμών για το ρύζι που εισάγεται από την Καμπότζη και τη Βιρμανία, η ΕΕ αποφάσισε να ανοίξει την αγορά της και στο Βιετνάμ. Είναι πράγματι περίεργο μετά από κάθε συμφωνία με τρίτες χώρες να υπάρχουν πάντα αγροτικά προϊόντα που «τιμωρούνται», όπως σε αυτή την συμφωνία συμβαίνει με το ρύζι», δήλωσε ο Ιταλός Υπουργός Γεωργίας, Τροφίμων, Δασών και Τουρισμού κ. Gian Marco Centinaio.

«Ως Υπουργός Γεωργίας θεωρώ αυτή τη συμφωνία «αντιφατική» και για άλλη μια φορά καταδεικνύει πώς αυτή η Ευρώπη, όπως έχει διαχειριστεί μέχρι στιγμής της εμπορικές συμφωνίες με τις τρίτες χώρες, δεν μας αρέσει. Ακούσαμε ολόκληρο τον τομέα του ρυζιού και τους άλλους εμπλεκόμενους τομείς και όλοι μας είπαν ότι είναι κατά των «ελεύθερων» εισαγωγών. Δεν μπορούμε να καταλάβουμε γιατί όταν μια πόρτα κλείνει θα πρέπει να ανοίξει το παράθυρο», δήλωσε ο κ. Gian Marco Centinaio, σχετικά με τη συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών, που υπέγραψε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με την κυβέρνηση του Βιετνάμ στο Ανόι.

«Γνωρίζουμε ότι η δασμολογική ποσόστωση που προβλέπεται με μηδενικό δασμό από το Βιετνάμ μπορεί να φαίνεται μικρή (περίπου 80.000 τόνοι ρυζιού), αλλά αυτή η ποσόστωση θα «προστεθεί» σε άλλες παραχωρήσεις που εγγυάται η ΕΕ, βάσει συμφωνιών για ελεύθερες συναλλαγές και των προτιμησιακών δασμολογικών καθεστώτων, οι οποίες ενισχύουν τις αρνητικές επιπτώσεις που έχουν προκληθεί από μια έντονα μειωμένη ιταλική παραγωγή τα τελευταία χρόνια, υπό το βάρος της εισαγωγής ρυζιού από την Καμπότζη», πρόσθεσε.

Όλα τα προϊόντα που εισέρχονται στην Ιταλία πρέπει να πληρούν τα ίδια κριτήρια: ποιότητα, προστασία του περιβάλλοντος, υγεία καταναλωτών και συνθήκες εργασίας. Τα τρόφιμα που δεν θα μας δίνουν αυτές τις «εγγυήσεις» θα παραμείνουν εκτός των ιταλικών συνόρων».

Σταύρος Παϊσιάδης

05/07/2019 10:18 πμ

Στα 21 λεπτά συν ΦΠΑ για το σκληρό σιτάρι ανακοίνωσε ότι δίνει ο Αγροτικός Συνεταιρισμός (ΑΣ) Πλατυκάμπου. Πρόκειται για την υψηλότερη τιμή που έχει επισήμως ανακοινωθεί μέχρι στιγμής στη φετινή σεζόν από συνεταιριστική οργάνωση. Είχαν προηγηθεί τα 20 λεπτά/κιλό που από πολύ νωρίς γνωστοποίησε ότι θα πληρώσει ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Βόλου, ενώ ακολούθησε ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Χάλκη με 20,5 λεπτά/κιλό. Ο πρόεδρος του ΑΣ Πλατυκάμπου, Γιάννης Κουκούτσης, μιλώντας στον ΑγροΤύπο τόνισε ότι «και τα προηγούμενα δύο είχαμε δώσει την υψηλότερη τιμή της αγοράς. Κάναμε την έρευνα αγοράς και αποφασίσαμε να προχωρήσουμε σε αυτή την τιμή. Είμαι προσωπικά υπέρ των «κλειστών» τιμών αλλά όσοι παραγωγοί θέλουν μπορούν να μας δίνουν το προϊόν τους για αποθήκευση με προκαταβολή».

Ήδη, όπως δηλώνει ο κ. Γιάννης Κουκούτσης, ο συνεταιρισμός έχει συγκεντρώσει ως τώρα μια σημαντική ποσότητα της τάξης των 4.000 τόνων με πολύ υψηλά και πιστοποιημένα ποιοτικά χαρακτηριστικά. Όμως ο συνεταιρισμός θα συνεχίσει να παραλαμβάνει και από παραγωγούς μη μέλη του σιτάρι καλής ποιότητας.

Παραγωγή στην ΕΕ
Στο μεταξύ, σύμφωνα με τις πρόσφατες προβλέψεις που ανακοίνωσε η Κομισιόν, για την περίοδο 2018/2019, στην ΕΕ οι εκτάσεις καλλιέργειας σκληρού σίτου μειώνονται, αλλά η παραγωγή ωφελείται από τις υπερβολικές βροχοπτώσεις που δίνουν καλές αποδόσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε όγκους παραγωγής της τάξης των 8,5 εκατομμυρίων τόνων.

Ειδικότερα τα στοιχεία της Κομισιόν κάνουν λόγο για μείωση των εκτάσεων καλλιέργεια κατά –4% σε σχέση με τον μέσο όρο των τελευταίων πέντε ετών, ενώ οι αποδόσεις παρουσιάζουν αύξηση της τάξης του 4% και παραγωγή μια μικρή μείωση της τάξης του –1%.

Σταύρος Παϊσιάδης

02/07/2019 10:22 πμ

Ολοκληρώνεται και στα πιο βόρεια τμήματα της χώρας το αλώνισμα και αυτό που απασχολεί πλέον τους παραγωγούς, είναι αν και πότε η αγορά έχει δυναμική, ώστε να ανεβούν οι τιμές παραγωγού. Η μεγάλη πλειοψηφία των παραγωγών έδωσε στα 18 λεπτά το κιλό ανοιχτά, ενώ το 20λεπτο των Ενώσεων της Θεσσαλίας έχει επιδράσει ώστε ήδη, ειδικά στην Θεσσαλία, να γίνονται αγοραπωλησίες και στα 20-21 λεπτά το κιλό για τα πολύ καλά ποιοτικά σιτάρια. Σημειωτέον ότι η αγορά έχει αποκτήσει μια νέα δυναμική μετά τις ειδήσεις για το κύμα καύσωνα που πλήττει την ΕΕ κι ενώ δεν λείπουν οι ποιοτικές υποβαθμίσεις στο προϊόν, λόγω των πολλών βροχοπτώσεων του τελευταίου διαστήματος. Αγρότες πάντως αλλά και έμποροι βλέπουν πιθανή μια αύξηση τιμών το επόμενο διάστημα.

Ο Χρήστος Σιδερόπουλος, πρώην πρόεδρος του ΑΣ Λαρισαίων Αγροτών δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο τα εξής: «η συγκομιδή στο σκληρό σιτάρι έχει ολοκληρωθεί στην περιοχή μας, με καλές αποδόσεις περί τα 350-400 κιλά το στρέμμα κατά μέσο όρο, αλλά και υψηλές ποιότητες. Υπάρχουν και αγρότες που έπιασαν έως και 600 κιλά στο στρέμμα, ενώ ακόμα και μετά τις βροχές και τις δυνατές μπόρες προ δεκαπενθήμερου περίπου, δεν έχει επηρεαστεί καθόλου μπορώ να πω η ποιότητα της σοδειάς. Όσον αφορά στις τιμές, μετά τα 20 λεπτά που δίνει ο ΑΣ Βόλου και η Ένωση Τρικάλων, ακούγεται έντονα, ότι μπορεί να πάμε στο επόμενο διάστημα σε τιμές παραγωγού ακόμα και στα 21 γιατί όχι και 22 λεπτά το κιλό, αν σκεφθεί κανείς ότι 7 στους 10 αγρότες είναι επί της ουσίας δεσμευμένοι για το πού θα παραδώσουν το προϊόν τους, λαμβάνοντας διευκόλυνση και κεφάλαιο κίνησης από πριν».

Ο Θάνος Πανταζής, αγρότης – παραγωγός σιτηρών από την περιοχή των Θηβών, μας είπε τα ακόλουθα: «στη Βοωτία οι τιμές που ακούγονται αυτή τη στιγμή δεν μας ικανοποιούν, αλλά όσοι έχουν δυνατότητα διαπραγμάτευσης ίσως καταφέρουν να πάρουν τις τιμές που εισπράττουν βορειότερα οι αγρότες, όπως στη Λάρισα για παράδειγμα, που παίζουν τιμές στα 20 και 21 λεπτά το κιλό. Οι αποδόσεις στη Θήβα ήταν καλές, φθάνοντας και στα 500 κιλά στο στρέμμα ακόμα και στα ξηρικά. Βέβαια οι πολλές βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών έχουν επηρεάασει εν μέρει τις ποιότητες. Το δε αλώνι έχει ολοκληρωθεί σε ένα μεγάλο βαθμό εδώ».

Από την πλευρά του ο Κώστας Μερτζεμέκης, γεωπόνος και έμπορος σιτηρών από την περιοχή του Κιλκίς μας τόνισε τα εξής: «η παραγωγή στο σκληρό όσον αφορά στο Κιλκίς είναι σαφώς μειωμένη, οι αποδόσεις κυμάνθηκαν κατά μέσο όρο στα 350 κιλά το στρέμμα. Μερικά σιτάρια έχουν υποστεί υποβάθμιση. Προσωπικά τα πρώτα τα πλήρωσα 18 λεπτά το κιλό, το ίδιο και αυτά που ακολούθησαν».

Αλέξανδρος Μπίκας

18/06/2019 03:53 μμ

Για την έως τώρα πορεία ενός ακόμα νεότευκτου Αγροτικού Συνεταιρισμού που λειτουργεί στο νομό Λάρισας και συγκεκριμένα στη περιοχή των Φαρσάλων είχε την ευκαιρία να μιλήσει με τον αντιπρόεδρο της οργάνωσης, κ. Νίκο Γούσσιο, ο ΑγροΤύπος.

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Φαρσάλων «Ενιπέας» λειτουργεί εδώ και τρία χρόνια, όπως μας είπε ο αντιπρόεδρος του, κ. Νίκος Γούσσιος και προσπαθεί με αργά, αλλά σταθερά βήματα να εδραιώσει την παρουσία του στην περιοχή, προς όφελος των παραγωγών του.

Συνολικά έχει 65 άτομα δύναμη, εκ των οποίων και 6 κτηνοτρόφους, οι οποίοι συγκροτούν την ομάδα αγελαδοτρόφων του Συνεταιρισμού, που συνεργάζεται με την εταιρεία γαλακτοκομικών «Όλυμπος».

Σύμφωνα με τον κ. Γούσσιο «τα μέλη της νεοσύστατης οργάνωσης καλλιεργούν 1.500 στρέμματα, παράγοντας κυρίως σκληρό σιτάρι (περίπου 800 τόνους) και λιγότερο βαμβάκι, αρακά, όσπρια κ.λπ.»

Το σκληρό σιτάρι ο ΑΣ Φαρσάλων το διαθέτει στην εταιρεία ζυμαρικών Melissa, με την οποία υπογράφει συμβόλαια απορρόφησης με τιμή 20 λεπτά το κιλό, όταν στην περιοχή, οι ιδιώτες πέρσι έδιναν για το προϊόν 16-17 λεπτά.

«Αν και είμαστε στην αρχή, θεωρώ, ότι κάτι καταφέραμε στο σιτάρι, αλλά το σημαντικό είναι να πάμε ένα βήμα παρακάτω και να κάνουμε συγκέντρωση και κοινοπραξίες με άλλους συνεταιρισμούς. Για να γίνει βέβαια αυτό, πρέπει με κάποιο τρόπο να εκμεταλλευθούμε και τα συνεταιριστικά ακίνητα της περιοχής μας, τα οποία είναι ανενεργά», κατέληξε ο κ. Γούσσιος.

11/06/2019 04:32 μμ

Σε άλλες περιοχές έχει μαζευτεί η βρώμη, που πάει είτε για σποροπαραγωγή, είτε για ζωοτροφή, αλλά στα πιο βόρεια τμήματα της χώρας, όπου υπάρχουν οι μεγαλύτερες εκτάσεις ξεκινά το αλώνισμα, σε 15-20 ημέρες, όπως μας είπαν οι αγρότες. Οι τιμές στη βόρεια Ελλάδα, πέρσι, στο αλώνι ήταν 20-22 λεπτά, κάτι που σύμφωνα με τους παραγωγούς και εκπροσώπους συνεταιρισμών, είναι εφικτό να γίνει και φέτος, αφού μάλλον τα στρέμματα που μπήκαν είναι λιγότερα. Σημειωτέον ότι τα τελευταία χρόνια η βρώμη μπαίνει σιγά-σιγά και στην ανθρώπινη διατροφή, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το προϊόν, που στην χώρα μας ως ώρας καλλιεργείται κυρίως για σποροπαραγωγή, αλλά και για λιβάδια (ζωοτροφή).

Όπως μας είπε ο πρόεδρος του Αγροτικού – Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Γαλάτιστας, κ. Κωνσταντίνος Τσιαρτσαφλής «σε 15-20 ημέρες ξεκινά το αλώνισμα στην περιοχή μας, όπου έχουν μπει αρκετά λιγότερα στρέμματα με βρώμη, σε σύγκριση με πέρσι. Συνεπώς, ακόμα δεν υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα, ούτε για τις αναμενόμενες αποδόσεις, αλλά ούτε και για τις τιμές. Πέρσι, αυτές στο αλώνι ήταν στα 20-22 λεπτά και δεδομένης της μείωσης στα στρέμματα, μπορεί πάλι να ξεκινήσει μ’ αυτή την τιμή και φέτος».

Ο Κωνσταντίνος Μερτζεμέκης, γεωπόνος από την περιοχή του Κιλκίς δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο τα εξής: «στην περιοχή μας, όπως ακριβώς και για το κιρθάρι, έτσι για τη βρώμη, ο αλωνισμός έχει διακοπεί λόγω των ισχυρών βροχοπτώσεων των τελευταίων ημερών. Το κακό είναι ότι έπεσε πολύ νερό και ίσως έχουμε επιπτώσεις στην ποιότητα. Όσον αφορά στη βρώμη πριν τρία-τέσσερα χρόνια η τιμή της είχε ανέλθει σε υψηλά επίπεδα της τάξης των 20 λεπτών το κιλό. Μετέπειτα όμως που μπήκαν πολλά στρέμματα, οι τιμές έπαιζαν στα 14-15 λεπτά το κιλό, ενώ πέρσι έφτασε και τα 19 λεπτά, αφού υπήρχε έλλειψη. Στο Κιλκίς δεν έχουν μπει πολλά στρέμματα, αλλά εκτιμώ ότι μια τιμή 2 λεπτά πάνω από το σκληρό σιτάρι στο κιλό είναι πιθανή στο ξεκίνημα».

Σύμφωνα με όσα μας είπε ο κ. Γιώργος Μέντζος, γεωπόνος της εταιρείας ΚΑΡΒΕΛΑΣ ΑΒΕΕ, μιλώντας στον ΑγροΤύπο: «η βρώμη ως προϊόν είναι μπορώ να πω παρεξηγημένο ως ένα σημείο, αλλά τα τελευταία χρόνια τα διατροφικά πρότυπα τη συστήνουν στους καταναλωτές, με αποτέλεσμα να υπάρχει κινητικότητα. Συνήθως η βρώμη μπαίνει είτε για σποροπαραγωγή, είτε για βοσκή σε χωράφια από τα ζώα, όπως συμβαίνει συνήθως και στην περιοχή του Αγρινίου».

Σύμφωνα με τον πρώην πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Λαρισαίων Αγροτών, κ. Χρήστο Σιδερόπουλο ο αλωνισμός της βρώμης που γίνεται μαζί με το αλώνισμα στο βίκο, συνήθως λίγο πριν από το αλώνι στο κριθάρι έχει προχωρήσει αρκετά στη Λάρισα. Ωστόσο στην περιοχή αυτή δεν υπάρχουν πολλές καλλιέργειες βρώμης.

Η καλλιέργεια της βρώμης συγκαταλέγεται στις λεγόμενες «εύκολες» και χωρίς ιδιαίτερες απαιτήσεις καλλιέργειες, λόγω του χαμηλού κόστους παραγωγής. Αυτή την περίοδο ολοκληρώνεται το μάζεμα στις περιοχές της Θεσσαλίας, ενώ είτε βρίσκεται σε εξέλιξη είτε ακολουθεί στη βόρεια Ελλάδα. Η χώρα μας δεν έχει επάρκεια σε κτηνοτροφική βρώμη, με αποτέλεσμα να κάνει εισαγωγές από Βουλγαρία και Ρουμανία. Μάλιστα, όσον αφορά στην σποροπαραγωγή, υπάρχουν εταιρείες που συνάπτουν και συμβόλαια με τους παραγωγούς.

Αλέξανδρος Μπίκας

10/06/2019 02:51 μμ

Με καλή ποιότητα και ικανοποιητικές αποδόσεις ξεκίνησε ο αλωνισμός του κριθαριού στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Υπάρχουν όμως και περιοχές στη Βόρεια Ελλάδα στις οποίες λόγω των βροχοπτώσεων δεν έχει ακόμη ξεκινήσει η συγκομιδή. Οι Συνεταιρισμοί κάνουν αγώνα να «τραβήξουν» την αγορά στα 17 λεπτά το κιλό. Από την πλευρά του οι παραγωγοί λένε ότι κάτω από αυτό το όριο η καλλιέργεια γίνεται ασύμφορη. Οι έμποροι παραλαμβάνουν με ανοικτές τιμές από τα χωράφια και περιμένουν να δουν πως θα εξελιχθούν οι εισαγωγές για να ανακοινώσουν τιμή. Όσον αφορά το κριθάρι που πάει προς βυνοποίηση, τα συμβόλαια, τα οποία έχουν υπογράψει οι εταιρείες ζυθοποιίας με τους παραγωγούς, δίνουν τιμή στα 17,2 ευρώ το κιλό.

Για καλές αποδόσεις κάνει λόγο ο πρόεδρος στον Συνεταιρισμό Αγροτών Θεσσαλίας «ΘΕΣγη», Παναγιώτης Καλφούντζος. Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο, «οι παραγωγές είναι καλές, οι αποδόσεις στα ποτιστικά φτάνουν στα 500 κιλά το στρέμμα και στα ξηρικά κυμαίνονται στα 300 – 400 κιλά. Εμείς συνεργαζόμαστε με εταιρεία ζυθοποιίας και δίνουμε το κριθάρι στα 17,2 ευρώ το κιλό. Για το κριθάρι που πάει για ζωοτροφές, ακόμη οι έμποροι κρατάνε «κλειστά» τα χαρτιά τους και περιμένουν να δουν πως θα εξελιχθούν οι εισαγωγές για να ανακοινώσουν τιμές».

Όπως ανέφερε μιλώντας στον ΑγροΤύπο, ο κ. Χρήστος Σιδερόπουλος, πρώην πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Λαρισαίων Αγροτών μας είπε τα εξής: «Η γενική εικόνα από περιοχές που τα κριθάρια δέχτηκαν νερό από βροχοπτώσεις το Μάρτιο και τον Απρίλιο είναι πολύ καλή. Ο αλωνισμός συνεχίζεται στο φουλ και σε αυτές τις περιοχές οι αποδόσεις αναμένονται στα 500-550 κιλά το στρέμμα. Βέβαια, οι αποδόσεις αυτές δεν αφορούν όλες τις εκμεταλλεύσεις.

Η ποιότητα είναι πολύ καλή. Όσον αφορά στις τιμές, είναι ανοιχτές και από τους ιδιώτες, αλλά το θετικό είναι ότι ο Συνεταιρισμός Βόλου και η ΕΑΣ Τρικάλων απηύθυναν πρόσκληση στους παραγωγούς από όλη τη Θεσσαλίας να τους παραδώσουν προϊόν. Η τιμή 17-18 λεπτά στον παραγωγό κάτι αφήνει, αλλά με 15 λεπτά δεν υπάρχει κανένα κέρδος».

Κριθάρια ξεκίνησε να παραλαμβάνει ήδη και ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Νίκαιας «Ο Προμηθέας», με τιμή που θα καθοριστεί αργότερα. «Αν η τωρινή κατάσταση όσον αφορά στις τιμές γενικευτεί και υπάρξει ζήτηση φέτος ίσως πάμε πάνω από τα 15,5 λεπτά στο κτηνοτροφικό, που δώσαμε πέρσι», τόνισε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του ΑΣ Νίκαιας, κ. Αντώνης Ρεντζιάς. Σύμφωνα με τον ίδιο «οι ποιότητες είναι πολύ καλές, ενώ για το κριθάρι που πάει για βυνοποίηση μας είπε ότι «η τιμή όπως και πέρσι είναι σταθερή με συμβόλαιο, στα 17,20 λεπτά το κιλό».

Εν τω μεταξύ, τις προηγούμενες ημέρες ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Βόλου, κ. Νικήτας Πρίντζος ανακοίνωσε πρώτος τιμές στο κριθάρι για τους παραγωγούς, στα 17 λεπτά το κιλό, ενώ ακολούθησε ο πρόεδρος της ΕΑΣ Τρικάλων, κ. Αχιλλέας Λιούτας, ανακοινώνοντας αρχικά μια τιμή στα 10 λεπτά ως προκαταβολή, αλλά εν συνεχεία διευκρίνισε ότι η τιμή στο αλώνι είναι στα 17 λεπτά το κιλό.

Σημειώνεται ότι ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Βόλου θα συγκεντρώσει και φέτος 4.000 τόνους κριθαριού, από παραγωγούς όλης της περιφέρειας Θεσσαλίας. Ήδη, όπως ανακοίνωσε ο Νικήτας Πρίντζος, η παραλαβή κριθαριού ξεκίνησε στις εγκαταστάσεις του σιλό του Αγίου Δημητρίου Βελεστίνου, ενώ από Δευτέρα (10 Ιουνίου) θα παραλαμβάνεται και σκληρό σιτάρι τόσο στα σιλό του Αγίου Δημητρίου, όσα και στα αντίστοιχα του Στεφανοβικείου. Η πληρωμή θα γίνεται άμεσα μετά την παράδοση των προϊόντων στα γραφεία του Συνεταιρισμού στην Α΄ ΒΙΠΕ Βόλου, κάθε Τρίτη και Πέμπτη.

Ο Παύλος Αραμπατζής, παραγωγός από την περιοχή στων Σερρών, όπου κυρίως καλλιεργείται κριθάρι για βυνοποίηση, ανέφερε στον ΑγροΤύπο τα εξής: «οι βροχές έχουν εμποδίσει να ξεκινήσει ο αλωνισμός στην περιοχή μας. Αν βοηθήσει ο καιρός και δεν έχουμε άλλες βροχοπτώσεις στο τέλος της εβδομάδας θα ξεκινήσουν και εδώ τα αλώνια. Τα συμβόλαια που έχουν υπογράψει οι παραγωγοί με τις εταιρείες είναι περίπου στα ίδια με πέρσι επίπεδα και κυμαίνονται κατά μέσο όρο στα 17,2 ευρώ το κιλό. Οπτικά τα κριθάρια φαίνεται να είναι καλής ποιότητας. Στον αλωνισμό θα φανεί πως κυμαίνονται και οι αποδόσεις».

Τέλος, όπως ανέφερε μιλώντας στον ΑγροΤύπο, ο κ. Βασίλης Κωτούλας, γεωπόνος της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας «ο αλωνισμός ξεκίνησε και μια πρώτη εικόνα δείχνει πολύ καλές παραγωγές. Από το Βόλο και πάνω, ο καιρός είναι άστατος και το αλώνισμα ξεκινάει και σταματάει από τους αγρότες. Αν δεν... τραβήξουν πολύ οι βροχές, θεωρώ, ότι δεν θα έχουμε επιπτώσεις στην ποιότητα, η οποία δείχνει τώρα να είναι σε υψηλά επίπεδα. Ασφαλέστερη εικόνα όμως για τις αποδόσεις αλλά και τις ποιότητες, θα μπορούμε να έχουμε από την επόμενη εβδομάδα. Όσον αφορά τέλος στις τιμές, ισχύουν από την Αθηναϊκή Ζυθοποιία οι περσινές και φέτος, δηλαδή 17,2 λεπτά το κιλό».

10/06/2019 01:00 μμ

Ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Βόλου-ΕΒΟΛ ανακοίνωσε ότι από σήμερα Παρασκευή (7/6/2019) ξεκίνησε η παραλαβή κριθαριού στις εγκαταστάσεις μας στα σιλό του Αγίου Δημητρίου Βελεστίνου.

Από την ερχόμενη Δευτέρα (10/06/2019) θα παραλαμβάνεται και σκληρό σιτάρι, τόσο στα σιλό του Αγίου Δημητρίου όσα και στα σιλό του Στεφανοβικείου.

Οι τιμές ως γνωστόν θα είναι 0,17 €/κιλό για το κριθάρι και 0,20 €/κιλό για το σκληρό σιτάρι.

Ο κ. Πρίντζος επίσης ανακοίνωσε ότι προκειμένου να βοηθηθεί ο Αγροτικός κόσμος του Θεσσαλικού χώρου θα μπορεί οποιοσδήποτε Αγρότης από τη Θεσσαλία να παραδίδει τα προϊόντα του στις αναφερόμενες εγκαταστάσεις μας.

Η πληρωμή θα γίνεται άμεσα στα γραφεία του Συνεταιρισμού στην Α΄ ΒΙ.ΠΕ. Βόλου κάθε Τρίτη και Πέμπτη.

05/06/2019 02:49 μμ

Πιθανότατα από την επόμενη εβδομάδα αρχίζουν τα αλώνια στο νομό Τρικάλων και η τοπική Ένωση, με δηλώσεις του προέδρου της, κ. Αχιλλέα Λιούτα, στον ΑγροΤύπο διευκρινίζει ότι η τιμή για παραδόσεις σκληρού σίτου στην Ένωση θα είναι 20 λεπτά το κιλό.

Μάλιστα όπως μας είπε ο κ. Λιούτας «η τιμή αυτή αφορά πληρωμή μετρητοίς».

Υπενθυμίζεται ότι η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Τρικάλων ενημέρωσε με ανακοίνωσή της τους παραγωγούς ότι παραλαμβάνει κριθάρι, σκληρό και μαλακό σιτάρι σε ορισμένα σημεία συγκέντρωσης.

Αυτά είναι τα εξής:

-AGROVIZ (ΔΕΛΤΑ Καλαμπάκας). Τηλ. 24310-72489

-Μεγάρχη (Συγκρότημα Μεγάρχης). Τηλ. 24310-86480.

«Για το σκληρό σιτάρι καθορίστηκε προκαταβολή 15 λεπτά το κιλό η οποία θα πληρώνεται ΑΜΕΣΑ στους παραγωγούς.  Δίνεται η δυνατότητα στους παραγωγούς να κλείσουν την τιμή του σιταριού σε χρόνο που οι ίδιοι θα επιλέξουν μέχρι 31-12-2019 με τον τρόπο αυτό οι παραγωγοί μπορούν να επιλέξουν οι ίδιοι το χρόνο που θα κλείσουν τις τιμές στη χρονική συγκυρία που εκτιμούν οι ίδιοι ότι θα πάρουν τη μεγαλύτερη δυνατή τιμή», επισημαίνεται στην ανακοίνωση, η οποία και επιβεβαιώνει όσα μας είχε πει πριν από λίγες ημέρες ο κ. Λιούτας.

Για το  μαλακό σιτάρι η προκαταβολή που θα δίνεται ΑΜΕΣΑ είναι 12 λεπτά το κιλό ενώ για το κριθάρι 10 λεπτά το κιλό. Το κλείσιμο της τιμής για το μαλακό σιτάρι και το κριθάρι θα γίνει μέχρι 30 Ιουνίου 2019.

Ο πρόεδρος της Ε.Α.Σ. Τρικάλων κ. Αχιλλέας Λιούτας επισημαίνει ότι η συγκεκριμένη πολιτική δίνει τη δυνατότητα στους παραγωγούς να πληρωθούν άμεσα προκαταβολές αλλά και να επιλέξουν οι ίδιοι το χρόνο κλεισίματος της τιμής προκειμένου να επιτύχουν τις καλύτερες δυνατές τιμές.

«Η Ένωση για ακόμη μία φορά, αποδεικνύει έμπρακτα ότι προτεραιότητά της είναι οι παραγωγοί και μόνο αυτοί», καταλήγει ο κ. Λιούτας.

05/06/2019 10:02 πμ

Η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Τρικάλων ενημερώνει με ανακοίνωσή της τους παραγωγούς ότι παραλαμβάνει κριθάρι, σκληρό και μαλακό σιτάρι σε ορισμένα σημεία συγκέντρωσης.

Αυτά είναι τα εξής:

-AGROVIZ (ΔΕΛΤΑ Καλαμπάκας). Τηλ. 24310-72489

-Μεγάρχη (Συγκρότημα Μεγάρχης). Τηλ. 24310-86480.

«Για το σκληρό σιτάρι καθορίστηκε προκαταβολή 15 λεπτά το κιλό η οποία θα πληρώνεται ΑΜΕΣΑ στους παραγωγούς.  Δίνεται η δυνατότητα στους παραγωγούς να κλείσουν την τιμή του σιταριού σε χρόνο που οι ίδιοι θα επιλέξουν μέχρι 31-12-2019 με τον τρόπο αυτό οι παραγωγοί μπορούν να επιλέξουν οι ίδιοι το χρόνο που θα κλείσουν τις τιμές στη χρονική συγκυρία που εκτιμούν οι ίδιοι ότι θα πάρουν τη μεγαλύτερη δυνατή τιμή», επισημαίνεται στην ανακοίνωση, η οποία και επιβεβαιώνει όσα μας είχε πει πριν από λίγες ημέρες ο κ. Λιούτας.

Για το  μαλακό σιτάρι η προκαταβολή που θα δίνεται ΑΜΕΣΑ είναι 12 λεπτά το κιλό ενώ για το κριθάρι 10 λεπτά το κιλό. Το κλείσιμο της τιμής για το μαλακό σιτάρι και το κριθάρι θα γίνει μέχρι 30 Ιουνίου 2019.

Ο πρόεδρος της Ε.Α.Σ. Τρικάλων κ. Αχιλλέας Λιούτας επισημαίνει ότι η συγκεκριμένη πολιτική δίνει τη δυνατότητα στους παραγωγούς να πληρωθούν άμεσα προκαταβολές αλλά και να επιλέξουν οι ίδιοι το χρόνο κλεισίματος της τιμής προκειμένου να επιτύχουν τις καλύτερες δυνατές τιμές.

«Η Ένωση για ακόμη μία φορά, αποδεικνύει έμπρακτα ότι προτεραιότητά της είναι οι παραγωγοί και μόνο αυτοί», καταλήγει ο κ. Λιούτας.