Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Καλύτερες τιμές στις συμβάσεις βιομηχανικής ντομάτας αλλά δεν θα έχουν νερό άρδευσης

07/03/2023 09:30 πμ
Οι παραγωγοί βιομηχανικής ντομάτας υπογράφουν συμβάσεις με τις βιομηχανίες αλλά κινδυνεύουν να μην μπορέσουν να ποτίσουν τα χωράφια τους.

Οι παραγωγοί βιομηχανικής ντομάτας υπογράφουν συμβάσεις με τις βιομηχανίες αλλά κινδυνεύουν να μην μπορέσουν να ποτίσουν τα χωράφια τους.

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Χρήστος Βαλιανάτος, πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Βιομηχανικής ντομάτας Αμαλιάδας, « ήδη έχουμε δεσμευτεί με συμβάσεις για την παράδοση 31.000 τόνους βιομηχανικής τομάτας με το εργοστάσιο Κύκνος και ακολουθεί η υπογραφή με την Μινέρβα.

Οι τιμές φέτος που κλείνουν τα συμβόλαια οι παραγωγοί κυμαίνονται από 135 - 137 ευρώ ο τόνος (από 110 ευρώ που ήταν πέρσι).

Με έκπληξη ενημερωθήκαμε όμως ότι η ΔΕΗ έστειλε πάλι ειδοποιητήρια στους ΤΟΕΒ ότι θα τους κόψει το ρεύμα, με αποτέλεσμα οι παραγωγοί να μην έχουν νερό να ποτίσουν τις καλλιέργειες.

Εάν δεν συμπληρώσουμε τις συμβάσεις λόγω έλλειψης αρδευτικού νερού ποιος αναλαμβάνει την ευθύνη για τις μετέπειτα συνέπειες (αποζημιώσεις στα εργοστάσια κ.α.).

Ζητάμε από τον Πρωθυπουργό να αναλάβει πρωτοβουλίες γιατί βλέπουμε ότι ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ασχολείται με τα προβλήματα των αγροτών από τον Ισθμό και πάνω. Ίσως θεωρεί ότι οι αγρότες της της Πελοποννήσου δεν έχουν προβλήματα.

Για το θέμα με τους ΤΟΕΒ ζητάμε:
1. Σύνδεση των χρεών του ΤΟΕΒ με το ΟΣΔΕ.
2. Σύνδεση του ΤΟΕΒ με τα δηλωμένα στρέμματα από τους παραγωγούς στο ΟΣΔΕ. Δεν μπορεί ένας ΤΟΕΒ να έχει 50.000 στρέμματα για άρδευση και να δηλώνονται μόνο τα 20.000. Τι συμβαίνει με τα υπόλοιπα είναι ακαλλιέργητα; 

Σε επιστολή που στείλαμε στον Πρωθυπουργό ζητάμε την παρέμβασή του για να υπάρξει συνάντηση με τον κ. Γεωργαντά ώστε να συζητηθούν και να βρεθεί λύση στο πρόβλημα της άρδευσης».

Παϊσιάδης Σταύρος
Σχετικά άρθρα
04/12/2023 09:36 πμ

Μηνυτήρια αναφορά στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Λάρισας κατατέθηκε την Παρασκευή (1/12/2023) από τον Πρόεδρο του ΘΕΣΤΟ, βάσει σχετικής απόφασης που έλαβε το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνεταιρισμού με την με αριθμ. 124/30-11-2023 απόφασή του.

Στο Συμβούλιο του ΘΕΣΤΟ ο κ. Σουλιώτης παρέθεσε τις αναφορές σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι οποίες εμπλέκουν παραγωγούς βιομηχανικής τομάτας 2023 σε αθέμιτες και παράνομες τροποποιήσεις των δηλώσεων καλλιέργειάς τους έτους 2023 και συγκεκριμένα την αλλαγή άλλων καλλιεργειών σε βιομηχανική τομάτα, με σκοπό την είσπραξη επιπλέον αποζημιώσεων λόγω των πρόσφατων πλημμυρών.

Ορισμένα δημοσιεύματα μάλιστα αμαυρώνουν το όνομα του ΘΕΣΤΟ, υπονοώντας συγκάλυψη από μεριάς του Συνεταιρισμού του θέματος αυτού.
Βάσει αυτών των εξελίξεων ο Πρόεδρος του ΘΕΣΤΟ πρότεινε στο σώμα την κατάθεση σχετικής μηνυτήριας αναφοράς προς την Εισαγγελία Πρωτοδικών Λάρισας, για άμεση και σε βάθος διερεύνηση του ζητήματος, ως ελάχιστη ηθική υποχρέωση έναντι της ιστορίας του ΘΕΣΤΟ αλλά και της μεγάλης πλειονότητας των θεσσαλών παραγωγών, οι οποίοι βιώνουν με όρους εντιμότητας και αλληλεγγύης τα αποτελέσματα των καταστροφικών για όλους φαινομένων.

Κατόπιν αυτών αποφασίστηκε ομόφωνα και δόθηκε η εντολή και πληρεξουσιότητα στον Πρόεδρο του Συνεταιρισμού να εμφανιστεί στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Λάρισας και να υποβάλλει μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου, σχετικώς με τις διαδικτυακές αναρτήσεις που καταγγέλλουν παράνομες συμπεριφορές αγροτών, που ενώ καλλιέργησαν σιτηρά ή άλλη καλλιέργεια, μετά τα πλημμυρικά φαινόμενα του Daniel δήλωσαν ψευδώς ότι καλλιέργησαν βιομηχανική τομάτα, ώστε να λάβουν παρανόμως αποζημιώσεις που δεν δικαιούνταν.

Σε οποιαδήποτε περίπτωση αυτό που δηλώνεται ξεκάθαρα προς όλους τους εμπλεκόμενους, είναι ότι ο ΘΕΣΤΟ, στο μέτρο των δυνατοτήτων του, δε θα επιτρέψει σε κανένα να εκμεταλλευτεί με παράνομο και ανήθικο τρόπο τον αγώνα που δίνουν η Διοίκηση, το προσωπικό και τα πλέον των 1.000 αγροτών μέλη του, στη διεκδίκηση ενός καλύτερου αύριο για τη θεσσαλική γεωργία, καθώς και τον αδιαπραγμάτευτα καθοριστικό ρόλο των συλλογικών μορφών δράσης σε αυτό το αύριο.

Τελευταία νέα
24/11/2023 02:18 μμ

Συναντήσεις πραγματοποιήθηκαν μεταξύ των υπουργών κ.κ. Αυγενάκη, Ταχιάου και Τριαντόπουλου, με τις διοικήσεις ΤΟΕΒ Θεσσαλίας και τους κτηνοτρόφους Τρικάλων.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου, το ΥπΑΑΤ δεσμεύτηκε να καταθέσει χρήματα από τον εθνικό προϋπολογισμό για να ξεκινήσουν οι πρώτες εργασίας για τις επισκευές σε εξοπλισμό και δίκτυα.

Ήδη αυτές τις ημέρες οι διοικήσεις των ΤΟΕΒ καταθέτουν φακέλους ζητώντας χρήματα για τις εργασίες που πρόκειται να γίνουν από Ιανουάριο έως Φεβρουάριο του 2024. Βέβαια θα αφορούν ελαφρές επισκευές σε εξοπλισμό. Οι βαριές εργασίες δεν μπορούν να γίνουν μέσα στο χειμώνα και θα υπαρξει νέο πακέτο ενισχύσεων από τον προϋπολογισμό του επόμενου έτους για αυτές.   

Στη σύσκεψη, που μετείχαν οι υφυπουργοί Υποδομών Νίκος Ταχίαος και Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Τριαντόπουλος, οι ΓΓ του ΥπΑΑΤ Γιώργος Στρατάκος και Δημήτρης Παπαγιαννίδης, καθώς και ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ Ανδρέας Λυκουρέντζος, εξετάστηκε ακόμη και ο ρόλος των ΤΟΕΒ στο νέο καθεστώς, υπό τον Ενιαίο Φορέα Διαχείρισης υδάτινων πόρων της Θεσσαλίας.

Όπως διαπιστώθηκε οι ΤΟΕΒ αντιμετωπίζουν χρόνιες δυσκολίες και προκλήσεις που αφορούν τόσο στη λειτουργία, όσο και στην οργανωτική τους δομή, με αποτέλεσμα η πλειονότητα, μετά και τις καταστροφές που προκάλεσε ο Daniel, να υπολειτουργεί. Κατατέθηκαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κάθε ΤΟΕΒ κι εξετάστηκαν τρόποι για καλύτερο συντονισμό και συνεργασία, εν όψει της νέας καλλιεργητικής περιόδου.

Συμπέρασμα της σύσκεψης είναι, ότι επιβάλλεται η αναπροσαρμογή του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας τους και η πραγματοποίηση στοχευμένων παρεμβάσεων για τον πλήρη εκσυγχρονισμό τους και την υιοθέτηση μιας νέας στρατηγικής για τη διαχείριση των υδάτων.

Πάντως το ΥπΑΑΤ δεν άνοιξε τα χαρτιά του για το νέο καθεστώς, το οποίο θα ανακοινωθεί μέσα από την Βουλή και στην συνέχεια θα πάει σε δημόσια διαβούλευση.

Στη συνέχεια, ο Υπουργός ΑΑΤ συναντήθηκε με εκπροσώπους κτηνοτρόφων από τα Τρίκαλα, οι οποίοι ζήτησαν διευκρινίσεις για την εφαρμογή του Μέτρου 5.2 που αφορά στη δωρεάν αντικατάσταση του ζωικού κεφαλαίου που χάθηκε στις πλημμύρες και στην ανακατασκευή στάβλων. Παράλληλα, εξέφρασαν παράπονα για λάθη που έγιναν στις πληρωμές του ΟΠΕΚΕΠΕ.

21/11/2023 01:28 μμ

Στην Θεσσαλία έσπειραν τα σιτάρια αλλά υπάρχει αυξημένο ρίσκο για τα βαμβάκια και τα καλαμπόκια γιατί μπορεί να μην μπορούν να αρδευθούν.

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Ενιπέα Φαρσάλων και παραγωγός αροτραίων καλλιεργειών κ. Αναστάσιος Δραχμάνης, «οι παραγωγοί με δική τους ευθύνη θα αποφασίσουν τις σπορές που θα κάνουν. Δεν μπορούμε να πούμε αν θα μπορέσουμε να κάνουμε άρδευση την ερχόμενη καλλιεργητική περίοδο. Για αυτό πολλοί παραγωγοί της περιοχής - μεταξύ αυτών και εγώ - προτίμησαν να στραφούν στο ξηρικό σιτάρι και να μην βάλουν φέτος βαμβάκι και καλαμπόκι. Οι ζημιές στις εγκαταστάσεις και τα αρδευτικά δίκτυα, με τους μέχρι σήμερα υπολογισμούς, ξεπερνούν τα 6 εκατ. ευρώ. Και ακόμη είναι σε εξέλιξη ο έλεγχος των υποδομών του οργανισμού και η καταγραφή των ζημιών.   

Το αρδευτικό δίκτυο του ΤΟΕΒ Ενιπέα Φαρσάλων αποτελείται από υπόγειο δίκτυο μήκους 450.000 μέτρων με διατομές σωλήνων Φ.300, Φ.280 και Φ.250, καθώς και λάστιχου πολυαιθυλενίου με διατομές Φ.125 και Φ.110. Στη δικαιοδοσία του Οργανισμού ανήκουν 32 αγροκτήματα με έκταση 198.627,50 στρεμμάτων. Τα μέλη του Οργανισμού ανέρχονται σε έξι χιλιάδες εξακόσια (5.600) μέλη. Στην ίδια κατάσταση βρίσκονται και οι υπόλοιποι ΤΟΕΒ στις περιοχές που επλήγησαν από την θεομηνία.

Οι ΤΟΕΒ δεν μπορούν να πληρώσουν για να διορθωθούν οι ζημιές στις υποδομές. Ζητάμε την οικονομική στήριξη της κυβέρνησης. Προτείνω ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας, να προχωρήσει σε μίσθωση μηχανημάτων τα οποία να σταλούν στις πληγείσες περιοχές και από την πλευρά τους οι ΤΟΕΒ να αναλάβουν την επίβλεψη των έργων αποκατάστασης των ζημιών.

Πάντως ο ΤΟΕΒ Ενιπέα Φαρσάλων, στα πλαίσια της έγκαιρης ενημέρωσης των μελών του, για τον προγραμματισμό άρδευσης ενόψει της νέας καλλιεργητικής περιόδου 2023-2024, ανακοινώνει ότι το καταστροφικό πέρασμα των πρόσφατων θεομηνιών άφησε πίσω του σοβαρές ζημιές σε αντλητικά συγκροτήματα και αρδευτικά δίκτυα του οργανισμού. Με τα μέχρι τώρα στοιχεία και με δεδομένο το γεγονός ότι δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμη αν θα υπάρξει κρατική οικονομική αρωγή και ποιό θα είναι το ύψος της, έχουν τεθεί σε αναστολή λειτουργίας οι γεωτρήσεις Γ16 στην Αμπελιά Φαρσάλων και LB288 στο Μεγάλο Ευύδριο Φαρσάλων. Με την ολοκλήρωση των ελέγχων ίσως προκύψουν και άλλες σοβαρές ζημιές για τις οποίες ο Οργανισμός θα ενημερώσει τα μέλη του άμεσα».

10/11/2023 11:37 πμ

Ο Υπουργός ΑΑΤ, Λευτέρης Αυγενάκης, με την ευρωπαϊκή αντιπροσωπεία πέταξαν με ελικόπτερο πάνω από πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας και ιδιαίτερα πάνω από την Κάρλα, όπου η καταστροφή είναι μεγάλη, με περίπου 180.000 στρέμματα να παραμένουν πλημμυρισμένα.

Στην συνέχεια επισκέφθηκαν την κατεστραμμένη διώρυγα του ΤΟΕΒ Ταυρωπού, καθώς πρόκειται για ένα έργο που αρδεύει το σύνολο των καλλιεργούμενων εκτάσεων της περιοχής.

Ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ, Ταυρωπού κ. Αθ. Μαρκινός ανέφερε ότι, με βάση τη μελέτη που συνέταξε ο ΤΟΕΒ και θεωρήθηκε από τις υπηρεσίες της Περιφέρειας, το κόστος αποκατάστασης των ζημιών του δικτύου του υπολογίζεται σε 14 εκ. €.

Ο κ. Μαρκινός, μαζί με τον κ. Παπαγιαννίδη εξήγησαν στο κλιμάκιο την επικρατούσα κατάσταση, αλλά και το προωθούμενο έργο κατασκευής του νέου κλειστού δικτύου.

Από την πλευρά του ο κ. Αυγενάκης, διευκρίνισε ότι σύντομα το υπουργείο θα είναι σε θέση να απαντήσει για το τι θα κάνουν οι αγρότες σε ότι αφορά τις σπορές. «Θέλουμε να είμαστε σίγουροι για ότι λέμε και για να το τηρούμε» είπε κι πρόσθεσε ότι ζητήματα που αφορούν τα εγγειοβελτιωτικά έργα, συνδέονται με τη δουλειά που γίνεται από τη μελέτη της Ολλανδικής εταιρείας, τις δυνατότητες που έχει η χώρα και τις προτεραιότητες που μπαίνουν για κάθε περιοχή και κάθε έργο. «Θέλουμε ότι κάνουμε να επικοινωνεί το ένα με το άλλο. Για αυτό χρειαζόμαστε λίγο χρόνο ακόμη» είπε χαρακτηριστικά.

Ενημερώνοντας τα μέλη της ευρωπαϊκής αντιπροσωπείας ο Έλληνας Υπουργός είπε ότι η κυβέρνηση ετοιμάζει master plan για την ανασυγκρότηση της περιοχής και κανένα έργο δεν θα είναι ξεκομμένο. Αντίθετα, το ένα έργο θα είναι υποστηρικτικό του άλλου με στόχο, την, όσο το δυνατόν, καλύτερη θωράκιση της Θεσσαλίας. Εξέφρασε την ικανοποίησή του για την αλληλεγγύη που επιδεικνύει η ΕΕ, τονίζοντας ωστόσο ότι το ζητούμενο είναι πώς η ΕΕ θα λειτουργήσει πιο γρήγορα και πιο οργανωμένα, καθώς η κλιματική κρίση είναι ήδη εδώ και οι δυσμενείς συνέπειές της θα είναι συνεχείς.

«Είμαστε εδώ γιατί σήμερα είναι η Ελλάδα, αύριο είναι μια άλλη χώρα. Ευχόμαστε να μην συναντήσουμε παρόμοια φαινόμενα σε καμία άλλη ευρωπαϊκή και μη ευρωπαϊκή. Ωστόσο όμως η κλιματική αλλαγή έχει έρθει για τα καλά. Τις συνέπειές της πλέον καλούμαστε να τις διαχειριστούμε και οι συζητήσεις που κάναμε και χθες με αρκετούς, αλλά και σήμερα με τους περισσοτέρους είναι ότι πρέπει να πάρουμε πρωτοβουλίες», ανέφερε ο Λευτέρη Αυγενάκης, προσθέτοντας ότι «η Ευρώπη πρέπει να αλλάξει στρατηγική, να λειτουργήσει πολύ πιο γρήγορα, πολύ πιο δυναμικά, να δημιουργήσει μηχανισμούς άμεσης, αλλά και μεσοπρόθεσμης στήριξης των πληγέντων, όπως για παράδειγμα το Γεωργικό Αποθεματικό που σήμερα προβλέπεται και μπαίνει στο ταμείο για κάθε έτος είναι μικρό, είναι ελάχιστο μπροστά στις ανάγκες, οι οποίες δημιουργούνται. Οι μηχανισμοί προγραμμάτων απορρόφησης που είναι σε εξέλιξη πρέπει να απλοποιηθούν σε περιπτώσεις όπως αυτή που αντιμετωπίζει η χώρα μας ή η Σλοβενία. Ακόμη και από τα χρήματα της ΚΑΠ - της κάθε ΚΑΠ - που λαμβάνει η κάθε χώρα - είναι σημαντικό η πρόταση η οποία κατετέθη πριν από λίγες ημέρες και μας βρήκε σύμφωνους και διεκδικήσαμε να υπερψηφιστεί και να στηριχθεί από όλες τις χώρες, ένα τουλάχιστον ποσοστό του 2% να μπορεί να αξιοποιηθεί ελεύθερα από τις χώρες για την αντιμετώπιση τέτοιων περιστατικών».

25/10/2023 02:37 μμ

Να ενταχθούν στις συνδεδεμένες επιδοτήσεις οι καλλιέργειες ενεργειακών φυτών, ηλίανθου και ελαιοκράμβης, ζητά ο παραγωγός και πρόεδρος του Πανελλήνιου Αγροτικού Συλλόγου Καλλιεργητών Ενεργειακών Φυτών (ΠΑΣΚΕΦ) κ. Στέργιος Λίτος.

Σχετικό αίτημα είχε κάνει στο παρελθόν και ο πρόεδρος Αγροτικού Συνεταιρισμού Δημητριακών Ορεστιάδας «Η Ένωση», Λάμπης Κουμπρίδης.

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Στέργιος Λίτος, «είναι οι μοναδικές μεγάλες καλλιέργειες που έμειναν εκτός συνδεδεμένης στη νέα ΚΑΠ. Το κόστος καλλιέργειας είναι πολυ υψηλό και υπάρχει πρόβλημα.

Αν αυτό δεν το αλλάξει ο υπουργός κ. Αυγενάκης μέσα στις επόμενες ημέρες ουσιαστικά θα είναι ο αφανισμός μιας συμβολαιακής καλλιέργειας εκατομυρίων στρεμμάτων.

Επειδή χρόνος δεν υπάρχει ζητάμε από τον υφυπουργό κ. Κελέτση, ως βουλευτή του ευαίσθητου νομού Έβρου (του πρώτου στην χώρα σε καλλιέργειες ενεργειακών φυτών με περίπου 300.000 στρέμματα) για να κάνουμε μια συνάντηση το συντομότερο δυνατόν. Παράλληλα στέλνουμε τις σχετικές επιστολές, που έχουμε στείλει στο ΥπΑΑΤ εδώ και 6 μήνες, και στον Πρωθυπουργό».

Διαβάστε επιστολή Ένωσης Ορεστιάδας (εδώ)

Διαβάστε επιστολή ΠΑΣΚΕΦ (εδώ)

24/10/2023 12:04 μμ

Σταθερή στους 19,6 εκατομμύρια τόνους αναμένεται να είναι, το 2023/2024, η παραγωγή ελαιοκράμβης στην ΕΕ, παρά τη μικρή αύξηση των στρεμμάτων καλλιέργειας (+1% σε σχέση με το 2022/2023).

Αυτό αναφέρουν οι πρόσφατες προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οι εισαγωγές της ΕΕ αναμένεται να υποχωρήσουν κατά 15% σε σχέση με πέρυσι. Επίσης οι ευρωπαϊκές εξαγωγές κραμβέλαιου, για το 2023/2024, αναμένεται να παρουσιάσουν μείωση κατά 32%.

Όσον αφορά την χώρα μας τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ξεκινήσουν οι σπορές της ελαιοκράμβης αν και το ενδιαφέρον για την καλλιέργεια είναι μειωμένο λόγω αύξησης του κόστους καλλιέργειας.

Ο κ. Θανάσης Κούντριας, γεωπόνος από την Αγρομηχανική Βόλου δήλωσε στον ΑγροΤύπο τα εξής: «στην περιοχή οι αποδόσεις της καλλιέργειας είναι μειωμένες και κυμαίνονται από 250 έως 300 κιλά το στρέμμα. Από την άλλη έχει αυξηθεί το κόστος καλλιέργειας και φυτοπροστασίας. Πέρσι οι βιομηχανίες έδωσαν τιμή στα 43 λεπτά το κιλό για την ελαιοκράμβη που δεν ικανοποίησε τους παραγωγούς. Πολλοί έχουν στραφεί στα σιτάρια που έχουν και συνδεδεμένη. Οι φυτεύσεις της ελαιοκράμβης ξεκινούν αυτές τις ημέρες και θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τις 10 Νοεμβρίου». 

Ο κ. Τζίμος Θεόδωρος, γεωπόνος στον συνεταιρισμό Ροδολίβους Σερρών, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «οι εκτάσεις με ελαιοκράμβη στον Ροδόβιλο έχουν μειωθεί σημαντικά. Ο λόγος είναι ότι έχουν αυξηθεί τα καλλιεργητικά προβλήματα, όπως για παράδειγμα η καταπολέμηση των ζιζανίων και πλέον το κόστος της καλλιέργειας είναι υψηλό και δεν συμφέρει τους παραγωγούς».

Ο κ. Αθανάσιος Κουτουκίδης, γεωπόνος στον ΑΣ Δημητριακών Ορεστιάδας η «Ένωση», τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι οι σπορές κάθε χρόνο ξεκινούν κάθε χρόνο από τα μέσα Σεπτεμβρίου και ολοκληρώνονται το πρώτο 10ήμερο του Νοεμβρίου. Στην περιοχή μας αν και υπάρχει ενδιαφέρον από τους παραγωγούς δεν έχουμε βροχοπτώσεις. Αυτό λειτουργεί αποτρεπτικά στο να προτιμήσουν την καλλιέργεια οι παραγωγοί. Στο παρελθόν στην περιοχή είχαμε φτάσει μέχρι και 15.000 στρέμματα καλλιέργειας ελαιοκράμβης. Όμως λόγω των καιρικών συνθηκών έχουν μειωθεί σε μεγάλο βαθμό τα στρέμματα καλλιέργειας στην περιοχή».

05/10/2023 10:51 πμ

Ολοκληρώθηκε η παράδοση βιομηχανικής τομάτας στα δύο εργοστάσια της Ηλείας ΜΙΝΕΡΒΑ και ΚΥΚΝΟΣ.

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Χρήστος Βαλιανάτος, πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Βιομηχανικής ντομάτας Αμαλιάδας, «οι τιμές φέτος που έκλεισαν τα συμβόλαια οι παραγωγοί κυμάνθηκαν ανάλογα την ποιότητα από 135 - 137 ευρώ ο τόνος (από 110 ευρώ που ήταν πέρσι).

Ποσοτικά η φετινή παραγωγή κυμάνθηκε στους 100.000 τόνους και καλλιεργήθηκαν 10.000 στρέμματα στην περιοχή.

Τα δύο εργοστάσια έχουν πληρώσει τους παραγωγούς που παρέδωσαν το προϊόν τους τον Ιούλιο και τον Αύγουστο και μέχρι τις 15 Νοεμβρίου θα υπάρχει πλήρη εξόφληση.

Θα πρέπει όμως να λυθούν τα προβλήματα άρδευσης που αντιμετωπίζει η καλλιέργεια λόγω των χρέων που έχουν οι ΤΟΕΒ προς τη ΔΕΗ. 

Φέτος ήταν μια καλή χρονιά για τη βιομηχανική ντομάτα στην Ηλεία αλλά είχαμε και ζημιές σε κάποιους παραγωγούς από καύσωνα, οι οποίες αποζημιώνονται από τον ΕΛΓΑ.

Την επόμενη εβδομάδα και μετά τις 8 Οκτωβρίου, έχουμε προγραμματισμένη συνάντηση με τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Διονύση Σταμενίτη, για να του μεταφέρουν τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί της Ηλείας, τα οποία έχουν σχέση κυρίως με τις αποζημιώσεις που περιμένουν για τις φετινές ζημιές στην βιομηχανική τομάτα από τον καύσωνα και α προβλήματα με τους ΤΟΕΒ.

Για το θέμα με τους ΤΟΕΒ ζητάμε:

1. Σύνδεση των χρεών του ΤΟΕΒ με το ΟΣΔΕ.

2. Σύνδεση του ΤΟΕΒ με τα δηλωμένα στρέμματα από τους παραγωγούς στο ΟΣΔΕ. Δεν μπορεί ένας ΤΟΕΒ να έχει 50.000 στρέμματα για άρδευση και να δηλώνονται μόνο τα 20.000. Τι συμβαίνει με τα υπόλοιπα είναι ακαλλιέργητα;».

26/09/2023 11:55 πμ

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το σεμινάριο με θέμα «Efficient Water Use in Olive Orchards in a Context of Climate Change» για την κατάρτιση 50 γεωπόνων από χώρες-μέλη του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιοκομίας (IOC) σε θέματα αποτελεσματικής άρδευσης της ελιάς.

Το σεμινάριο έγινε στις εγκαταστάσεις του Μεσογειακού Αγρονομικού Ινστιτούτου της Σαραγόσας της Ισπανίας και το οργάνωσε το IOC και το CIHEAM από 18 έως 23 Σεπτεμβρίου 2023.

Ο κ. Κωνσταντίνος Χαρτζουλάκης, Γεωπόνος-Ερευνητής και τέως Δ/ντής Ινστιτούτου Ελιάς & Υποτροπικών Φυτών, που συμμετείχε στην εκδήλωση, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «στην Ισπανία περίμεναν φέτος μια καλή παραγωγή όμως οι καύσωνας του Μαΐου δημιούργησε το πρόβλημα. Οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για μια φετινή ισπανική παραγωγή ελαιολάδου της τάξης των 600.000 τόνων. 

Πάντως στην Ισπανία που θεωρείται σοβαρό κράτος έχουν ξεκινήσει να μελετούν το φαινόμενο και να προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν τις νέες τεχνολογίες για μια πιο ορθολογική άρδευση. Παραμένουν όμως «δέσμιοι» στην προώθηση της υπέρπυκνης φύτευσης, που έχει υψηλές ανάγκες νερού. Για παράδειγμα αν σε έναν παραδοσιακό ελαιώνα χρειάζονται 1.500 κυβικά νερού για άρδευση ανά εκτάριο σε μια υπέρπυκνη φύτευση η ποσότητα διπλασιάζεται και φτάνει στα 3.000 κυβικά.

Επίσης τα τελευταία χρόνια γίνονται χωρίς κάποιο σχεδιασμό νέες φυτεύσεις ελαιόδεντρων, με ισπανικές ποικιλίες, σε τρίτες χώρες, στις οποίες υπάρχει πρόβλημα επάρκειας νερού.   

Η τάση πάντως που υπάρχει σήμερα στην Ισπανία είναι να γίνεται συνένωση των συνεταιριστικών οργανώσεων της χώρας με στόχο την μείωση του κόστους καλλιέργειας.

Αντίθετα στην Ελλάδα δεν υπάρχει καμιά πολιτική για τον ελαιοκομικό τομέα. Δεν ασχολείται το ΥπΑΑΤ με την ελαιοκαλλιέργεια.

Στην χώρα μας δεν μπορεί να δίνει προστιθέμενη αξία στο ελαιόλαδο μια ισπανική ποικιλία. Δεν υπάρχει όμως καμιά στήριξη στις ντόπιες ποικιλίες. Πουλάμε σε καλύτερη τιμή τα ελληνικά ελαιόλαδα λόγω των καλύτερων ποιοτικών χαρακτηριστικών. Αλλά προχωράμε σε υπέρπυκνες φυτεύσεις στην Ελλάδα, που έχουν διπλάσιες ανάγκες σε άρδευση. Επίσης το έδαφος δεν είναι ίδιο με αυτό της Ισπανίας για να υποστηρίξουμε αυτό το είδος φυτεύσεων.

Πέρυσι στην Κρήτη είχαμε μια πολύ καλή ελαιοπαραγωγή αλλά μεγάλο μέρος χάθηκε επειδή δεν υπήρχαν εργάτες στην συγκομιδή. Σε πολλές περιπτώσεις καθυστέρηση η συγκομιδή. Το κράτος δεν φαίνεται να θέλει να λύσει το πρόβλημα. Φέτος στην Κρήτη δεν αναμένουμε μεγάλη παραγωγή. Αντίθετα σε άλλες περιοχές, όπως στην Τριφυλία, που οι παραγωγοί έχουν κάνει τις απαραίτητες καλλιεργητικές φροντίδες, αναμένεται να έχουν καλή παραγωγή.

Η λύση για την μείωση του κόστους παραγωγής είναι η οργάνωση με Ομάδες Παραγωγών. Έτσι μπορούν οι παραγωγοί να μειώνουν τα έξοδα αλλά και να κάνουν ένα προϊόν με καλή ποιότητα.

Επίσης με τη νέα τεχνολογία μπορούμε να κάνουμε μια πιο ορθολογική άρδευση στα ελαιόδεντρα και να αντιμετωπίσουμε δύσκολες καταστάσεις που ζουν σήμερα οι Ισπανοί. Σε τοπικό επίπεδο συνεργαστήκαμε με το δήμο Κισάμου και μπορούμε να δίνουμε με αποστολή email συμβουλές άρδευσης στους ελαιοπαραγωγούς της περιοχής.

Πάντως εκτιμώ ότι όπως έγινε και με το ηλιέλαιο η αγορά στο ελαιόλαδο θα ισορροπήσει σε τιμές παραγωγού γύρω στα 4-5 ευρώ το κιλό».   

Τα βασικά συμπεράσματα από τις εισηγήσεις των εκπαιδευτών αλλά και από τις τοποθετήσεις των εκπαιδευομένων από τις ελαιοπαραγωγικές χώρες, που αφορούν και την Ελλάδα, είναι:

  • Η έλλειψη νερού αποτελεί σημαντικό πρόβλημα για την αγροτική παραγωγή και την ελαιοκαλλιέργεια, ιδιαίτερα στις νέες υπερεντατικές φυτεύσεις σε όλες τις χώρες.
  • Η ελιά είναι μια από τις λίγες δενδρώδεις καλλιέργειες που έχουν μικρές ανάγκες σε νερό για να παράγουν οικονομικά, επειδή έχει μηχανισμούς προσαρμογής και αντοχής στην έλλειψη νερού αλλά και γρήγορης ανάκαμψης.
  • Η έρευνα και η τεχνολογία έχουν δώσει εργαλεία για την αποτελεσματική χρήση του νερού άρδευσης (ελλειμματική άρδευση, άρδευση ακριβείας, συμβουλευτική άρδευση) σε ακραίες συνθήκες που εξασφαλίζουν την αειφορία.
  • Υπάρχει έλλειψη ενημέρωσης σε θέματα άρδευσης (σχεδιασμός, εφαρμογής στον αγρό, εργαλεία, επιπτώσεις στην ποιότητα ελαιολάδου, κλπ), εκτός από τα πολύ μεγάλα ιδιωτικά και συλλογικά αγροκτήματα.
  • Υπάρχει έντονη ανάγκη επιμόρφωσης των ελαιοπαραγωγών σε θέματα άρδευσης για την εξοικονόμηση νερού, την αειφορία του ελαιώνα αλλά και την βελτίωση της ποιότητας του ελαιολάδου.
  • Η χρήση των νερών υποβαθμισμένης ποιότητας (αλατούχων, επεξεργασμένων υγρών αποβλήτων) ακολουθώντας τις προδιαγραφές είναι πλέον αναγκαιότητα. 
  • Χωρίς την αλλαγή νοοτροπίας των ελαιοπαραγωγών οποιαδήποτε προσπάθεια δεν θα έχει αποτέλεσμα.

 

15/09/2023 01:46 μμ

Βγήκε το ΦΕΚ για την εφαρμογή της χορήγησης συνδεδεμένης ενίσχυσης στη βιομηχανική τομάτα.

Ο ετήσιος προϋπολογισμός της ενίσχυσης για την περίοδο 2023-2027, ανέρχεται σε 2.233.856 ευρώ για έκταση 43.630 στρεμμάτων.

Δικαιούχοι της συνδεδεμένης ενίσχυσης βιομηχανικής τομάτας είναι οι ενεργοί γεωργοί που πληρούν τους παρακάτω όρους επιλεξιμότητας: 

1. Παραδίδουν κατ’ ελάχιστο 50 τόνους βιομηχανικής τομάτας ανά εκτάριο (1 εκτάριο = 10 στρέμματα) καλλιεργούμενης έκτασης, σε εγκεκριμένες μεταποιητικές επιχειρήσεις του άρθρου 8 της παρούσας, από 1η Ιουνίου έως και την 30η Νοεμβρίου του τρέχοντος έτους υποβολής της ενιαίας αίτησης ενίσχυσης.
Στην περίπτωση που υπάρχουν διαπιστωμένες εξατομικευμένες ζημιές ανά δικαιούχο από τον Ελληνικό Οργανισμό Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ) δύναται οι ποσότητες αυτές να προσμετρούνται στη συνολική επιλέξιμη ποσότητα.

2. Οι παραδόσεις σε εγκεκριμένες μεταποιητικές επιχειρήσεις του άρθρου 8 της παρούσας πραγματοποιούνται: 
i) Μέσω των παρακάτω φορέων για τους παραγωγούς μέλη τους: α) Αγροτικοί Συνεταιρισμοί και Μορφές Συλλογικής Οργάνωσης, όπως ορίζονται στο νόμο 4673/2020. β) Ομάδες και Οργανώσεις παραγωγών, σύμφωνα με τον καν. 1308/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου. 
ii) Οι γεωργοί οι οποίοι δεν είναι μέλη των ανωτέρω φορέων μπορούν να παραδίδουν:- σε αυτούς ως συνεργαζόμενοι- απευθείας στις εγκεκριμένες μεταποιητικές επιχειρήσεις στις περιπτώσεις αυτές απαιτείται η προσκόμιση πρωτοτύπου τιμολογίου πώλησης ή αγοράς του προϊόντος.

3. Η παράδοση της πρώτης ύλης γίνεται από: (α) τους φορείς για τα μέλη τους και τους συνεργαζόμενους με αυτούς ενεργούς γεωργούς ή (β) τους μεμονωμένους ενεργούς γεωργούς, που δεν είναι μέλη των ανωτέρω φορέων, με ευθύνη τους, στο εργοστάσιο της μεταποιητικής επιχείρησης ή σε κατάλληλο χώρο συγκέντρωσης της μεταποιητικής επιχείρησης, σύμφωνα με την εκάστοτε σχετική νομοθεσία. Η ελάχιστη επιλέξιμη έκταση αγροτεμαχίου προς ένταξη στο καθεστώς συνδεδεμένης ενίσχυσης ορίζεται σε 0,1 εκτάρια. 

4. Έχουν εγκαταστήσει σύστημα στάγδην άρδευσης. 

5. Η εν λόγω συνδεδεμένη ενίσχυση χορηγείται υπό την προϋπόθεση, ότι εκτός από τη συμβατότητα με την Οδηγία-πλαίσιο για τα νερά (2000/60/EC) θα τηρηθεί και η εθνική νομοθεσία σχετικά με την προστασία και διαχείριση των υδατικών πόρων.

Διαβάστε το ΦΕΚ (εδώ)

14/09/2023 03:12 μμ

Κάποτε η Ελλάδα είχε καλλιέργεια τεύτλων και εργοστάσια της ΕΒΖ που αγόραζαν τα τεύτλα και έκαναν παραγωγή ζάχαρης. 

Μάλιστα η ΕΒΖ είχε προχωρήσει στη δημιουργία δύο ακόμη εργοστασίων στην Σερβία.

Σήμερα η χώρα μας ούτε τεύτλα καλλιεργεί ούτε ζάχαρη παράγει αλλά καλύπτει τις ανάγκες της από εισαγωγές.

Από την άλλη η Ισπανία - που είναι μεγάλη ανταγωνίστρια χώρα αλλά έχει και σοβαρή στρατηγική στον αγροτικό τομέα - έχει σε ανοδική πορεία την καλλιέργεια τεύτλων και την παραγωγή ισπανικής ζάχαρης.

Τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν πρόσφατα από το Ισπανικό Αγροτικό Ταμείο Εγγυήσεων (FEGA), αναφέρουν ότι στις αιτήσεις ενίσχυσης (ΟΣΔΕ) της ΚΑΠ του 2023, έχουν δηλωθεί συνολικά 353.030 στρέμματα με καλλιέργεια τεύτλων στην χώρα.  

Οι μεγαλύτερες εκτάσεις καλλιέργειας τεύτλων στην χώρα είναι στην επαρχία Castilla y León, με 248.270 στρέμματα, ακολουθούμενη από την Ανδαλουσία με 78.640.

Μεγάλο μέρος των τεύτλων που καλλιεργούνται στη νότια Ισπανία προέρχεται από ξηρικές καλλιέργειες και επομένως έχουν μειωμένες αποδόσεις.

Πάντως σημαντικές επενδύσεις γίνονται στην επαρχία León, με νέα συστήματα άρδευσης, με στόχο να υπάρξουν υψηλές αποδόσεις και αύξησης της παραγωγής τεύτλων τα επόμενα χρόνια. 

Για το νέο καλλιεργητικό έτος οι ισπανικές αγροτικές οργανώσεις υποστηρίζουν ότι αναμένονται αυξήσεις στα συμβόλαια που θα υπογράψουν τα δύο εργοστάσια ζάχαρης με τους τευτλοπαραγωγούς λόγω της ανοδικής πορείας των διεθνών τιμών. Επίσης ζητούν νέες επενδύσεις από το ιδιωτικό εργοστάσιο ζάχαρης AB Azucarera και το συνεταιριστικό ACOR, με στόχο την αύξηση των στρεμμάτων καλλιέργειας αλλά και στην μεταποίηση για την παραγωγή ζάχαρης για να καλύψουν τη διεθνή ζήτηση.

13/09/2023 04:36 μμ

Η εκτίμηση του κόστους αποκατάστασης των ζημιών του ΤΟΕΒ Ενιπέα Φαρσάλων από την θεομηνία ανέρχεται σε 5.260.000 ευρώ.

Στην περιγραφή των εγγειοβελτιωτικών έργων και των άμεσων οικονομικών αναγκών για την αποκατάσταση των καταστροφών, αναφέρεται ο ΤΟΕΒ Ενιπέα Φαρσάλων, σε επιστολή του προς τον πρωθυπουργό.

Όπως επισημαίνει κατά την αρδευτική περίοδο 2023 λειτούργησαν 158 γεωτρήσεις και 11 αντλιοστάσια με αρδευθείσα έκταση 35.000 στρέμματα. Το αρδευτικό δίκτυο από υπόγειο δίκτυο μήκους 450.000 μέτρων.

Στην δικαιοδοσία του Οργανισμού ανήκουν 32 αγροκτήματα με έκταση 198.627 στρεμμάτων. Τα μέλη του ΤΟΕΒ ανέρχονται σε 6.600 παραγωγούς.

Η πιθανή εκτίμηση του κόστους για την αποκατάσταση των ζημιών ανέρχεται σε:
150 γεωτρήσεις επί 10.000 ευρώ = 1.500.000 ευρώ
700 διαβάσεις σε 32 χωριά της επαρχίας επί 800 ευρώ = 560.000 ευρώ
Στραγγιστικά και αρδευτικά κανάλια 1.100 χιλιόμετρα επί 2 ευρώ = 2.200.000 ευρώ
Συντήρηση και αποκατάσταση αγροτικής οδοποιίας 1.100 χιλιόμετρα = 1.000.000 ευρώ

Προτείνουμε επίσης μέτρα προς στήριξη και ανακούφιση Οργανισμών και παραγωγών:
1) τo 80% της αξίας του ρεύματος των οργανισμών και των ιδιωτών αγροτών για το τρέχον έτος 2023 να καλυφθεί προς τους παρόχους από το κράτος
2) ταχύτατες εκτιμήσεις και αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ
3) ταχύτατες εκτιμήσεις και απόζημιώσεις για το έγγειο κεφάλαιο

Η αρωγή του κράτους πρέπει να είναι άμεση ώστε να λειτουργήσει ο παραγωγικός μηχανισμός και να διασωθεί ότι είναι δυνατόν, γιατί ο μεγαλύτερος όγκος της παραγωγής όλων των περιοχών που επλήγηκαν από την θεομηνία έχει χαθεί.

Διαβάστε όλη την επιστολή (εδώ)

23/08/2023 11:38 πμ

Συνάντηση είχε στην Λάρισα, την Τρίτη (22/8), ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, με τη διοίκηση της Διεπαγγελματικής Βάμβακος.

Ως κυριότερο πρόβλημα τα μέλη της Διεπαγγελματικής ανέφεραν το ζήτημα της άρδευσης, μέσω του οποίου αυξάνεται το κόστος παραγωγής.

Όμως υπάρχουν και περιοχές που δεν μπορούν καθόλου να αρδευτούν επειδή οι ΤΟΕΒ έχουν οφειλές στη ΔΕΗ και τους κόβει το ρεύμα, με αποτέλεσμα να εγκαταλείπονται χωράφια με καλλιέργειες.

Ο υπουργός όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του είχε δηλώσει ότι θα υπάρξει εκσυγχρονισμός ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ.  Για να γίνει αυτό όμως θα πρέπει να λειτουργούν οι οργανισμοί άρδευσης, κάτι που σε πολλές περιοχές δεν γίνεται. Το ΥπΑΑΤ θα πρέπει να εγκαταλείψει τις εξαγγελίες και να προχωρήσει σε χάραξη στρατηγικής για την άρδευση στην χώρα μας. Στην Ισπανία έχουν προχωρήσει μέχρι και στην αναδιάρθρωση καλλιεργειών με ποικιλίες ανθεκτικές στην ξηρασία.

Ήδη σε πολλές περιοχές της Θεσσαλίας οι αγρότες «χτυπάνε» τα ενοίκια αγροτικής γης για τα χωράφια που έχουν γεώτρηση. 

Σε αδιέξοδο έχουν περιέλθει χιλιάδες αγρότες με δενδρώδεις (πυρηνόκαρπα, ακρόδρυα, αμπέλια κ.λ.π.), αλλά και αροτραία (σιτηρά, βαμβάκι) στην περιοχή ευθύνης του ΤΟΕΒ Μάτι - Τυρνάβου. Η διοίκηση του Οργανισμού αναφέρει ότι η οφειλή προς τη ΔΕΗ είναι περίπου 3 εκ. ευρώ, μαζί με τους τόκους, ενώ το πραγματικό είναι 1,5 με 1,7 εκ. ευρώ και αφορά κατανάλωση πολλών ετών. Ζητάνε μια κυβερνητική παρέμβαση για να δοθεί λύση και το δίκτυο να ηλεκτροδοτηθεί, πληρώνοντας το πραγματικό χρέος και όχι τους τόκους. 

Για εγκατάλειψη εκ μέρους της επίσημης πολιτείας και συστηματικής αδιαφορίας για την αγροτική παραγωγή, τονίζει στον ΑγροΤύπο ο κ. Θεοφάνης Τραγάκης, παραγωγός από την περιοχή της Γιάννουλης. «Είμαστε σε απόγνωση, καθώς δεν μπορούμε να ποτίσουμε τις καλλιέργειες μας. Μιλάμε για δυναμικές καλλιέργειες, δενδροκαλλιέργειες, αμπέλια, μηδική και άλλες», τονίζει.

02/08/2023 01:33 μμ

Προωθούνται οι διαδικασίες δημοπράτησης για τα αρδευτικά έργα που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα «Ύδωρ 2.0» και θα υλοποιηθούν μέσω ΣΔΙΤ (Συμπράξεις Δημοσίου - Ιδιωτικού Τομέα).

Ολοκληρώθηκε, σύμφωνα με όσα υποστηρίζει το ΥπΑΑΤ, η διαδικασία υποβολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος για το έργο «Μεταφοράς νερού από ποταμό Νέστο στην πεδιάδα της Ξάνθης» προϋπολογισμού κατασκευής 170 εκατ. ευρώ πλέον ΦΠΑ, καθώς και για το έργο «Αγωγοί μεταφοράς, δίκτυο άρδευσης και συνοδά έργα στην Π.Ε Πέλλας (Αλμωπαίος)», προϋπολογισμού κατασκευής 115 εκατ. ευρώ πλέον ΦΠΑ.

Για τα δύο έργα εκδήλωσαν ενδιαφέρον τα ίδια τέσσερα σχήματα υποψηφίων αναδόχων και συγκεκριμένα:

  • ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ Α.Ε. και INTRAKAT ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΕΡΓΩΝ και για την διαχείριση η γαλλική SAUR, η ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ Α.Ε. και η INTRAKAT,
  • THALIS E.S. S.A., ΑΒΑΞ Α.Ε. και ΓΚΟΛΙΟΠΟΥΛΟΣ Α.Τ.Ε. και για την διαχείριση THALIS E.S. S.A., ΑΒΑΞ Α.Ε. και ΓΚΟΛΙΟΠΟΥΛΟΣ Α.Τ.Ε.,
  • ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ Α.Ε. και ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ Α.Ε. και για την διαχείριση ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ Α.Ε., ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ Α.Ε. και ΕΡΜΩΝ Α.Ε. και
  • ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Α.Ε. και για την διαχείριση ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Α.Ε.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, η ολοκλήρωση της Α΄ φάσης προεπιλογής των σχημάτων υποψηφίων αναδόχων και για τα δύο έργα αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί εντός του Σεπτεμβρίου 2023.

Το έργο «Μεταφοράς νερού από ποταμό Νέστο στην πεδιάδα της Ξάνθης»
Αφορά την ανάπτυξη ενός σύγχρονου εκτεταμένου αρδευτικού δικτύου στην νότια πεδιάδα της Ξάνθης όπου εντοπίζονται έντονα προβλήματα υφαλμύρωσης συνολικού μήκους άνω των 300 Km. Το έργο περιλαμβάνει την κατασκευή και λειτουργία του κυρίου αρδευτικού δικτύου προσαγωγής νερού και μεταφοράς από το φράγμα Τοξοτών έως την Νότια πεδιάδα της Ξάνθης και την κατασκευή και λειτουργία υπόγειου δικτύου για την άρδευση καθαρής γεωργικής έκτασης 56.000 στρεμμάτων με άνω των 5.000 ωφελούμενων αγροτών στις περιοχές Μυρωδάτου, Αβδήρων, Βελόνης, Μάνδρας και Πεζούλας.

Συνοπτικά, το έργο περιλαμβάνει:
Τα έργα κεφαλής του αρδευτικού δικτύου : Διατάξεις υδροληψίας και εξάμμωσης από την ανατολική προσαγωγό διώρυγα του φράγματος Τοξοτών και κεντρικό αντλιοστάσιο.
Τα έργα μεταφοράς και διανομής : τον κύριο αγωγό μεταφοράς, πέντε αντλιοστάσια, έξη διασυνδετήριους αγωγούς, επτά αναρρυθμιστικές δεξαμενές και κεντρικούς αγωγούς
Τα έργα του τριτεύοντος δικτύου άρδευσης των καλλιεργειών συνολικού μήκους 250 Km περίπου  
Την εγκατάσταση ενός σύγχρονου συστήματος τεχνολογίας ΙοΤ (Internet of Things) για την πλήρη εποπτεία και τηλεδιοίκηση σε πραγματικό χρόνο

Το έργο «Αγωγοί μεταφοράς, δίκτυο άρδευσης και συνοδά έργα στην Π.Ε Πέλλας (Αλμωπαίος)»
Αφορά την ανάπτυξη ενός σύγχρονου κλειστού αρδευτικού δικτύου και την βελτίωση του δικτύου αποστράγγισης στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας, στο δυτικό τμήμα της πεδιάδας Γιαννιτσών, με ταυτόχρονη ενίσχυση και ποιοτική βελτίωση της οικολογικής παροχής της Περιφερειακής Τάφρου Θεσσαλονίκης. Η καθαρή γεωργική προς άρδευση έκταση ανέρχεται σε 120.000 στρέμματα στις Δ.Ε. Σκύδρας και Πέλλας.

Συνοπτικά, το έργο περιλαμβάνει:
Τα έργα αγωγού μεταφοράς από τον ποταμό Αλμωπαίο μέχρι το βορειοδυτικό άκρο της προς άρδευση περιοχής.
Τα έργα μεταφοράς και διανομής για 12 αρδευτικές ζώνες που περιλαμβάνουν τους αγωγούς μεταφοράς που θα είναι υπόγειοι κλειστοί υπό πίεση, και θα καταλήγουν στα έργα κεφαλής κάθε αρδευτικής ζώνης (δεξαμενή αναρρύθμισης και αντλιοστάσιο τροφοδοσίας)
Τα έργα του τριτεύοντος δικτύου άρδευσης των καλλιεργειών συνολικού μήκους 150 Km περίπου  
Την εγκατάσταση ενός σύγχρονου συστήματος τεχνολογίας ΙοΤ (Internet of Things) για την πλήρη εποπτεία και τηλεδιοίκηση σε πραγματικό χρόνο

01/08/2023 01:42 μμ

Ξεκίνησε η συγκομιδή βιομηχανικής ντομάτας στην Λάρισα ανακοίνωσε ο Α.Σ. ΘΕΣΤΟ. 

Το σύνολο σχεδόν των συνεργαζόμενων εργοστασίων (ΝΟΜΙΚΟΣ, ΝΤΑΜΑΒΑΝΤ, DEL MONTE, AGROFARM, ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΤΡΟΦΙΜΑ και ΧΥΜΟΦΡΟΥΤ), ανοίγουν τις πύλες τους και ξεκινούν να παραλαμβάνουν το προϊόν.

Ο Α.Σ. ΘΕΣΤΟ δημοσιοποίησε τις συμβάσεις με τις τιμές και τους λοιπούς όρους παράδοσης για την παραγωγή του 2023. 

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο διευθυντής του Συνεταιρισμού Τοματοπαραγωγών (ΘΕΣΤΟ), κ. Αστέριος Σαπουνάς, ξεκίνησε χωρίς προβλήματα η συγκομιδή της βιομηχανικής ντομάτας στην Λάρισα. Η συγκομιδή πρόκειται να εντατικοποιηθεί το επόμενο 10ημερο. Οι τιμές με τα εργοστάσια είναι σε καλύτερα επίπεδα σε σχέση με πέρυσι.

Τα τελευταία χρόνια η ζήτηση αυξήθηκε λόγω της διατροφικής κρίσης και οι καλές τιμές του προϊόντος ώθησαν αρκετούς παραγωγούς να ασχοληθούν με την καλλιέργειά της. Αποτέλεσμα ήταν τη φετινή καλλιεργητική περίοδο να παρατηρηθεί μια αύξηση περίπου 30% συγκριτικά με το 2022 και οι καλλιεργούμενες εκτάσεις, μόνο στο νομό Λάρισας, να διαμορφώνονται περί τα 25-26 χιλιάδες στρέμματα.

Η καλλιέργεια επηρεάστηκε ποσοτικά από τις καιρικές συνθήκες αλλά εκτιμώ ότι δεν θα έχει ποιοτικά προβλήματα. Οι ζημιές που είχαμε φέτος στην καλλιέργεια λόγω των καιρικών συνθηκών (βροχοπτώσεις Μαΐου και Ιουνίου έφεραν προβλήματα με περονόσπορο) καταγράφονται από τον ΕΛΓΑ.

Οι τιμές των εργοστασίων για ποιότητα 5,00 Brix (εγγυημένη τιμή) ξεκινούν από 137 και φτάνουν έως 150 ευρώ ο τόνος.

Διαβάστε τον τιμοκατάλογο πατήστε εδώ 

27/07/2023 03:43 μμ

Ζημιές είχαν οι παραγωγοί βιομηχανικής ντομάτας εξαιτίας του παρατεταμένου καύσωνα και ειδικά το διάστημα από 22 έως και 24 Ιουλίου 2023.

Όπως καταγγέλλουν οι παραγωγοί στον ΑγροΤύπο, φέτος μετά τις διαπραγματεύσεις που έκαναν με τα εργοστάσια ντοματοπολτού υπέγραψαν συμβόλαια με μέση τιμή παραγωγού στα 1,5 ευρώ το κιλό.

Έρχεται τώρα ο ΕΛΓΑ να τους αποζημιώσει για τις ζημιές λόγω του καύσωνα με τιμή στα 0,70 ευρώ το κιλό.

Στην ουσία ο ΕΛΓΑ αποζημιώνει με τιμές που ίσχυαν πριν από μια δεκαετία.

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Χρήστος Βαλιανάτος, πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Βιομηχανικής ντομάτας Αμαλιάδας, «είναι απαράδεκτο να γίνονται διαπραγματεύσεις με την μεταποίηση και να καταφέρνουμε να κερδίζουμε καλές τιμές αλλά τώρα έρχεται ο ΕΛΓΑ και αποζημιώνει τους παραγωγούς με ουσιαστικά μισή τιμή σε σχέση με την αξία που έχει στην αγορά. Και γνωρίζει ο Οργανισμός ποσό έχει αυξηθεί το κόστος καλλιέργειας».

Πάντως πληροφορίες του ΑγροΤύπου αναφέρουν ότι για φέτος έχει υπογραφεί η σχετική υπουργική απόφαση και δεν μπορεί κάτι να αλλάξει.

Βέβαια αυτή την αδικία μπορεί να διορθώσει με προσωπική παρέμβασή του ο ίδιος ο υπουργός ΑΑΤ κ. Αυγενάκης.

25/07/2023 12:01 μμ

Αγρότες σε ποεριοχές Αμπελώνα και Φαλάνης δεν μπορούν να ποτίσουν τις καλλιέργειες τους, καθώς δεν λειτουργούν οι γεωτρήσεις του ΤΟΕΒ Μάτι Τυρνάβου επειδή η ΔΕΗ έκοψε το ρεύμα λόγω χρεών.

Θυμίζουμε ότι τον περασμένο Ιούνιο, έχασε τα ασφαλιστικά μέτρα κατά της ΔΕΗ ο ΤΟΕΒ Μάτι Τυρνάβου, με τα οποία ζητούσε να ηλεκτροδοτηθούν τα αντλιοστάσια, ώστε να ποτίσουν οι αγρότες μέλη του οργανισμού την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο.

Η σημερινή διοίκηση του ΤΟΕΒ υποστηρίζει ότι βρήκε αυτό το χρέος, είναι διαχρονικό και δημιουργήθηκε από την μη πληρωμή στο παρελθόν.

Στην περιοχή ευθύνης του ΤΟΕΒ ανήκουν 7.000 στρέμματα γης, αλλά όπως μας λέει ο κ. Σωτήρης Τζιούφας, πρόεδρος του ΤΟΕΒ, ο οργανισμός έχει συνολικές οφειλές στη ΔΕΗ 3,5 εκατ. ευρώ. «Τα προβλήματα είναι πολλά αλλά το βασικό έχει να κάνει με τα απαρχαιωμένα, υπέργεια δίκτυα που χρησιμοποιούμε, τα οποία έχουν μεγάλες απώλειες σε ενέργεια, αλλά και υφίστανται συχνά ζημιές και απώλειες.

Τώρα ένα μέρος του δικτύου υπογειώθηκε και με την ολοκλήρωση του έργου, θα έχουμε ένα τέλειο δίκτυο χωρίς απώλειες για να ποτίζουμε τις καλλιέργειες μας. Αυτό που χρειαζόμαστε τώρα είναι μια κυβερνητική παρέμβαση για να δοθεί άμεση λύση και το δίκτυο να ηλεκτροδοτηθεί, πληρώνοντας το πραγματικό χρέος όχι τους τόκους».
 

24/07/2023 10:22 πμ

Η σχετική εγκύκλιο του ΟΠΕΚΕΠΕ για το φετινό ΟΣΔΕ αναφέρει πότε είναι υποχρεωτική η κατάθεση δικαιολογητικών άρδευσης.

Συγκεκριμένα δικαιολογητικά άρδευσης υποχρεωτικά μόνο για όσους αιτούνται το μέτρο 10.1.4-μείωση της ρύπανσης νερού από γεωργική δραστηριότητα
i. Βεβαίωση ΟΕΒ για άρδευση αγροτεμαχίων
ii. Βεβαίωση Δήμου για άρδευση αγροτεμαχίων
iii. Βεβαίωση Περιφέρειας για άρδευση αγροτεμαχίων
iv. Άδεια χρήσης νερού ή αίτησης προς αρμόδια υπηρεσία για ιδιωτική υδροληψία

Η υποβολή δικαιολογητικών άρδευσης, είναι υποχρεωτική για τον έλεγχο της τήρησης των δεσμεύσεων και των κριτηρίων επιλεξιμότητας για την πληρωμή του μέτρου Μ10.1.04.: «Μείωση της ρύπανσης του νερού από γεωργική δραστηριότητα», του προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης. 

Στην περίπτωση προσυμπληρωμένων αιτήσεων ΕΑΕ 2023 για τους ενταγμένους παραγωγούς στη Δράση Μ10.1.04, τα δικαιολογητικά άρδευσης αγροτεμαχίων μεταφέρονται όπως είχαν υποβληθεί στην ΕΑΕ 2022.

Υποβάλλονται νεότερα παραστατικά στην περίπτωση μη υποβολής το 2022 ή τροποποίησης σε σχέση με τα ισχύοντα το 2022.

Σημειώνεται ότι σε αγροτεμάχιο που δηλώνεται αρδευόμενο η συμπλήρωση του φορέα άρδευσης, είναι υποχρεωτική.

07/07/2023 03:47 μμ

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, ανέφερε στην Βουλή ότι θα υπάρξει μια εθνική στρατηγική για το νερό στην χώρα μας.

Σε αυτό το πλαίσιο ξεχωρίζει δύο βασικά σημεία:
α) Αναμόρφωση των ΓΟΕΒ-ΤΟΕΒ
Αποτελεί απαραίτητη μεταρρύθμιση για μια ολοκληρωμένη πολιτική νερού. Υπάρχουν σημαντικές παθογένειες, που οφείλονται στην απαρχαιωμένη νομοθεσία, με νόμους του 1958, και τα πεπαλαιωμένα συστήματα που αδυνατούν να λειτουργήσουν σε περιβάλλον κλιματικής κρίσης.
Απαιτούνται τολμηρές μεταρρυθμίσεις σε θεσμικό, οργανωτικό και λειτουργικό επίπεδο.
β) Εγγειοβελτιωτικά έργα: ΥΔΩΡ 2.0
Πέρα από τους ΓΟΕΒ-ΤΟΕΒ, στοχεύουμε στην υλοποίηση του μεγαλύτερου από ποτέ Προγράμματος εγγειοβελτιωτικών έργων. Είναι το πρόγραμμα ΥΔΩΡ 2.0 συνολικού κόστους άνω των 4 δις €. με κύριο στόχο την ορθολογική χρήση του νερού, την μείωση των απωλειών, την εξοικονόμηση πόρων και την αύξηση της αποδοτικότητας των καλλιεργειών.
«Και για όλα αυτά, οι ωφελούμενοι αγρότες δεν θα επωμιστούν κόστος», τόνισε.

Στη συνέχεια ο υπουργός αναφέρθηκε στη δημιουργία Αγροτικών Τμημάτων στα Επιμελητήρια. Συγκεκριμένα δήλωσε:
«Βασική συνιστώσα της πολιτικής μας είναι η στήριξη της επιχειρηματικότητας στον πρωτογενή τομέα. Στο πλαίσιο αυτό σχεδιάζουμε την δημιουργία Αγροτικού Τμήματος σε κάθε Επιμελητήριο και την εγγραφή των αγροτών σε αυτό. Αξιοποιώντας τις δομές, την τεχνογνωσία, την εμπειρία, το πλαίσιο λειτουργίας των Επιμελητηρίων θέλουμε να εντάξουμε στο θεσμικό τους πλαίσιο τα Αγροτικά Τμήματα των Επιμελητηρίων, δίνοντας πρόσβαση στους παραγωγούς και στους επαγγελματίες του πρωτογενή τομέα τα οφέλη μιας ήδη οργανωμένης δομής και κάνοντας χρήση όλων των υπηρεσιών που προσφέρουν τα Επιμελητήρια».

Τα άλλα σημεία της ομιλίας του υπουργού αφορούσαν:

Μεταρρύθμιση των ελεγκτικών μηχανισμών στα τρόφιμα
Η αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου του τομέα των τροφίμων διασφαλίζει τον ενιαίο σχεδιασμό και συντονισμό των αρμόδιων αρχών. Ήδη, ξεκινάμε συνέργειες και με άλλα Υπουργεία. Κεντρικοί μας στόχοι είναι:
α) ένα δίκαιο, υγιές και φιλικό προς το περιβάλλον σύστημα τροφίμων,
β) εξασφάλιση επαρκούς και διαφοροποιημένης προσφοράς ασφαλών, θρεπτικών, οικονομικά προσιτών και βιώσιμων τροφίμων στους πολίτες,
γ) η προστασία και στήριξη των ελλήνων παραγωγών και των ελληνικών προϊόντων.

Πώς θα το πετύχουμε; Αναφέρω ενδεικτικά:

  • Συντονισμός δράσεων προκειμένου να εξασφαλισθεί η επιτυχής προσέγγιση των «Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης».
  • Προώθηση των δράσεων «από το αγρόκτημα στο πιάτο» και των «βιώσιμων προτύπων διατροφής».
  • Δράσεις προώθησης του Μεσογειακού προτύπου διατροφής ως ένα αειφόρο και βιώσιμο διατροφικό πρότυπο.
  • Σύνδεση των μοναδικών ελληνικών προϊόντων με την μεταποίηση, τη βιομηχανία των τροφίμων και τον τουρισμό.

Ψηφιακή Γεωργία
Tα επόμενα χρόνια, ο αγροτικός κόσμος της χώρας - όπως και κάθε άλλος κλάδος - θα αναγκαστεί να προσαρμοστεί σε νέα δεδομένα, τάσεις και απαιτήσεις που είναι ήδη στη ζωή μας. Η ψηφιακή στρατηγική για τον αγροδιατροφικό τομέα αποσκοπεί στην ενίσχυση των πληροφοριακών συστημάτων του Υπουργείου και στην ενοποίηση με αυτών του ΕΛΓΑ και του ΟΠΕΚΕΠΕ, ώστε όλες οι υποχρεώσεις των αγροτών, να πραγματοποιούνται, μέσω του διαδικτύου, χωρίς επιπλέον ταλαιπωρίες.

Την ίδια στιγμή, το πρόγραμμα Γεωργία Ακριβείας αναπτύσσεται στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0, και στηρίζει επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις που προωθούν την εισαγωγή ψηφιακών τεχνολογιών για την:

  • προώθηση αποτελεσματικών μεθόδων παραγωγής που αυξάνουν την ποιότητα και την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών προϊόντων.
  • προώθηση της έρευνας και της καινοτομίας.
  • υποστήριξη του οικονομικού μετασχηματισμού του τομέα, με σκοπό τη διείσδυση των ελληνικών επιχειρήσεων στις διεθνείς αγορές.
  • στήριξη επενδύσεων για την ανάπτυξη ψηφιακών τεχνολογιών και νέων φιλικών προς το περιβάλλον μεθόδων επεξεργασίας προϊόντων.

Κτιριακό - υπηρεσίες
Για να υλοποιήσουμε τα μεγάλα και φιλόδοξα σχέδια, πρέπει να έχουμε λύσει τα απλά και καθημερινά προβλήματα.
Η κεντρική διοίκηση του Υπουργείου στεγάζεται σήμερα σε 13 κτίρια, διάσπαρτα, πολλά εκ των οποίων έχουν σοβαρά προβλήματα ασφάλειας και λειτουργικότητας. Αναφέρομαι μόνο στην κεντρική υπηρεσία και όχι στις αποκεντρωμένες υπηρεσίες, εποπτευόμενους φορείς και διαχειριστική αρχή, που στεγάζονται σε άλλα κτίρια.
Στόχος μας είναι η συγκέντρωση όλων των διοικητικών υπηρεσιών σε ένα κτίριο, σύγχρονο, λειτουργικό και ασφαλές για όλα τα στελέχη του Υπουργείου μας, τους καθημερινούς μας συνεργάτες, δίνοντας τους επιπλέον κίνητρο να εργαστούν σε ένα περιβάλλον που θα απελευθερώσει το δυναμικό τους, θα επιτρέπει την καλύτερη συνεργασία, μεγιστοποιώντας την ίδια στιγμή την ποιότητα υπηρεσιών προς τους πολίτες.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο υπουργός τόνισε «μαγικό ραβδάκι δεν έχουμε. Έχουμε υπομονή στόχο και προσήλωση. Δεσμεύομαι προσωπικά ότι θα τηρήσω στο ακέραιο τον λόγο μου».

07/07/2023 01:52 μμ

Την άμεση εξόφληση του 60% των παλαιών οφειλών ζητά η ΔΕΗ από τους ΤΟΕΒ με την απειλή διακοπής ηλεκτρικού ρεύματος στα αντλιοστάσια εν μέσω καλοκαιριού.  

Συγκεκριμένα ποσοστό 60% της παλαιάς οφειλής ζητά η ΔΕΗ να αποπληρώσουν άμεσα οι ΤΟΕΒ Επιταλίου και Α΄ Πύργου στην Ηλεία, κάτι που δεν είναι εφικτό να γίνει γιατί δεν έχουν την συγκεκριμένη εισπρακτική δυνατότητα μέσα στη χρονιά.

Ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Επιταλίου, Θεόδωρος Καραμπίνης, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «όλα ξεκίνησαν μετά τα μέσα Ιουνίου όταν η ΔΕΗ, μέσω ηλεκτρονικού μηνύματος, έστειλε προειδοποίηση στον Οργανισμό για άμεση αποπληρωμής του 60% τηα παλαιάς οφειλή (που ανέρχεται σε 1,9 εκατ. ευρώ) δηλαδή ποσού 1,2 εκατ. ευρώ και ρύθμιση του υπόλοιπου 40% σε 24 έντοκες δόσεις. Εμείς από την πρώτη στιγμή δηλώσαμε ότι αδυνατούμε να πληρώσουμε αυτά τα ποσά και ζητήσαμε κάποιο διακανονισμό. Μιλάμε για ένα παλαιό χρέος γιατί ο ΤΟΕΒ πληρώνει όλες τις τρέχουσες υποχρεώσεις του. 

Η ΔΕΗ μας ανέφερε ότι ζητά μετρητά γιατί είναι ιδιωτική εταιρεία. Όμως θα πρέπει να γνωρίζει ότι οι αγρότες μέλη μας δεν έχουν μετρητά και έρχονται μετά από δύσκολες καλλιεργητικές περιόδους με υψηλκό κόστος παραγωγής που δεν μπορεί να καλύψει η τιμή παραγωγού.

Από την πλευρά μας προτείναμε να πληρώσουμε 500.000 ευρώ από την παλαιά οφειλή συν τους τρέχοντες λογαριασμούς. Το ποσό αυτό θα το καταβάλλουμε σε δύο μέρη 250.000 ευρώ άμεσα και τις υπόλοιπες 250.000 ευρώ στο τέλος της καλλιεργητικής περιόδου.

Την περασμένη Παρασκευή (30/6) είχαμε μια συνάντηση στην Αθήνα όπου μας ζήτησαν να πληρώσουμε τις 500.000 ευρώ και κάθε χρόνο να πληρώνουμε 400.000 ευρώ συν τους τρέχοντες λογαριασμούς ρεύματος.

Αύριο Σάββατο (8/7) θα έχουμε Γενική Συνέλευση στην οποία θα αποφασίσουμε τι θα κάνουμε. Θα πρέπει να δοθεί αύξηση στον λογαριασμό που πληρώνουν οι αγρότες. Στα 15 ευρώ θα πρέπει να προστεθούν ακόμη 11,5 ευρώ για να καλύψουμε τις 300.000 ευρώ από το ποσό της οφειλής. Σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει να κινηθούμε δικαστικά. Δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι άλλο γιατί τα χρήματα είναι δεδομένα και δεν φτάνουν».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Α’ ΤΟΕΒ Πύργου, Γιώργος Βορλόκας, υποστήριξε στον ΑγροΤύπο ότι «το ειδοποιητήριο αυτό έφτασε μέσα Ιουνίου με email και μας ζητούσε να πληρώσουμε άμεσα το 60% της παλαιάς οφειλής που είναι ύψους 720.000 ευρώ (430.000 ευρώ) μέχρι τις 23 Ιουνίου. Ο ΤΟΕΒ από πέρσι που τον ανέλαβα πληρώνει κανονικά τους λογαριασμούς του και δεν έχει κανένα χρέος. Τους απάντησα ότι τέτοιο ποσό δεν μπορούμε να πληρώσουμε.

Δεν είμαστε κάποια κερδοσκοπική εταιρεία και δεν μπορούμε να αυξήσουμε, τουλάχιστον για φέτος, τους λογαριασμούς των αγροτών. Η ΔΕΗ από την συμπεριφορά της γίνεται αντιληπτό ότι δεν έχει πια κανένα δημόσιο χαρακτήρα. Τους προτείναμε να πληρώσουμε τους τρέχοντες λογαριασμούς ρεύματος συν ένα μέρος της οφειής. Συγκεκριμένα το 10% της παλαιάς οφειλής άμεσα, και στη συνέχεια ένα επιπλέον 10% τους μήνες Σεπτέμβριο, Νοέμβριο και Ιανουάριο και επειδή τελειώνει η αρδευτική περίοδο να ξεκινήσουμε ξανά τις πληρωμές από τον Μάιο. Ακόμη δεν έχουν απαντήσει οι εκπρόσωποι της ΔΕΗ στην πρότασή μας».

Στο μεταξύ έχουμε συνεχόμενες καταγγελίες στον ΑγροΤύπο από μεμονωμένους αγρότες ότι γίνονται συνεχόμενες τηλεφωνικές οχλήσεις εισπρακτικών εταιρειών (γνωρίζουμε ονόματα εταιρειών και ιδιοκτήτες) για πληρωμή οφειλών, που ανέρχεται ακόμη και σε 100 ευρώ και μάλιστα σε λογαριασμούς έναντι (πληρώνει η ΔΕΗ εισπρακτικές για τέτοια ποσά οφειλών;). Τα τηλέφωνα γίνονται όλη την ημέρα και όταν είναι στο χωράφι και όταν επιστρέφουν σπίτι τους. Μιλάμε ότι έχουν μείνει τόσο απροστάτευτοι οι καταναλωτές. Το θέμα είναι γελοίο γιατί δεν μιλάμε για κανονική μέτρηση του ρολογιού αλλά για έναντι. Όμως αν μετά γίνει μέτρηση ρολογιού και οι καταναλωτές φανεί ότι έχουν πληρώσει περισσότερα χρήματα δεν πρόκειται ο Γεώργιος Στάσσης (πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ) να τους τα επιστρέψει έντοκα αλλά θα κάνει ... εκκαθάριση με τον επόμενο λογαριασμό.

06/07/2023 03:12 μμ

Χαμηλή τάση για την σπορά της ελαιοκράμβης καταγράφεται την φετινή χρονιά, σύμφωνα με τους παραγωγούς. Ειδικότερα, όπως εξήγησε ο κος Χαράλαμπος Παπαδόπουλος από την περιοχή της Δράμας, ο μήνας Σεπτέμβριος θεωρείται «απαγορευτικός», καθώς πλέον αποτελεί καλοκαιρινό μήνα, με υψηλές θερμοκρασίες, οι οποίες δεν βοηθούν να ευδοκιμήσει η καλλιέργεια της ελαιοκράμβης. Επιπλέον, ο κος Παπαδόπουλος πρόσθεσε, ότι η τάση της ελαιοκράμβης σημείωσε καθοδική πορεία, αφού την τελευταία διετία υπήρξε άνοδος των σιτηρών. Ο ίδιος τώρα ασχολείται με την καλλιέργεια σκληρών σιταριών σε συνεργασία με την «Βεργίνα» και την «Barilla», ενώ καλλιεργεί και μαλακά σιτάρια σε συνεργασία με τους «Μύλους Θράκης», λέγοντας χαρακτηρίστηκα ότι: «…την περσινή χρονιά γνωρίζαμε, ότι θα πληρωθούμε με αυτές τις τιμές που είχαμε κλείσει. Και, ήδη, φέτος που έπεσαν οι τιμές εμείς είμαστε εξασφαλισμένοι…».
Άλλος ένας παραγωγός, από την περιοχή της Ξάνθης, ο κος Γιώργος Καραγιαννίδης, ο οποίος καλλιεργεί ελαιοκράμβη από το 2008, τη φετινή χρονιά δεν κατάφερε να καλλιεργήσει κανένα στρέμμα, ενώ, όπως ο ίδιος χαρακτηριστικά, ανέφερε τις προηγούμενες χρονιές καλλιεργούσε από 150 έως 300 στρέμματα γης, με την κατάλληλη περίοδο της σποράς να είναι από τις 20 Σεπτεμβρίου έως τις 10 Οκτωβρίου.
Στην περιοχή της Ξάνθης, σύμφωνα με τον κ. Καραγιαννίδη, όσοι έσπειραν ελαιοκράμβη είχαν πολύ μικρές αποδόσεις. Κάνοντας ο ίδιος μια σύγκριση με προηγούμενες καλές χρονιές διαπίστωσε, ότι ενώ οι αποδόσεις κυμαίνονταν της τάξεως των τριακοσίων πενήντα (350) κιλών, φέτος τα κιλά δεν ξεπερνούσαν τα εκατό (100) με εκατό πενήντα (150). «Φέτος δεν μπόρεσα να σπείρω, γιατί το κτήμα ήταν ξερό και δεν με βοήθησε», τόνισε ο παραγωγός από την Ξάνθη, προσθέτοντας ότι την περσινή χρονιά στον Νομό Ξάνθης τα στρέμματα συνολικά ήταν μερικές χιλιάδες και τώρα ίσως να μην ξεπερνούν τα πεντακόσια.
Και για τον κ. Στέλιο Μάρκου, που βρίσκεται στην περιοχή Λαγκαδά στην Κεντρική Μακεδονία, η φετινή καλλιέργεια της ελαιοκράμβης ακολούθησε μια πτωτική τάση, καθώς όπως ο ίδιος ανέφερε: «οι κλιματολογικές συνθήκες τον καιρό της σποράς ήταν πολύ δύσκολες υπήρξε πολύ ξηρασία…όλοι οι παραγωγοί ζορίστηκαν στο να σπείρουν το φυτό, να φυτρώσει και να εξελιχθεί». Πρόσθεσε, επιπλέον, ότι η ελαιοκράμβη μπορεί να αποτελεί μια απαιτητική καλλιέργεια, εντούτοις αν ο παραγωγός την προσέξει, είναι μια καλλιέργεια που: «συμφέρει πολύ…και φυσικά έχει και πολύ καλύτερη τιμή», όπως ο ίδιος τόνισε. Ο κος Μάρκου φέτος κατάφερε να καλλιεργήσει τριακόσια (300) στρέμματα, λέγοντας ότι όσοι «τόλμησαν» στην περιοχή, που ο ίδιος δραστηριοποιείται, να καλλιεργήσουν «είτε έκαναν επανασπορές είτε σπείρανε λίγο πιο αργά από ότι πρέπει, οπότε η φετινή χρονιά δεν ήταν πετυχημένη, αναφορικά με την καλλιέργεια», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.
Τέλος, ο Κωνσταντίνος Β. Σίμογλου, Γεωπόνος από το Τμήμα Ποιοτικού και Φυτουγειονομικού Ελέγχου ΔΑΟΚ ΠΕ Δράμας, μιλώντας για το νότιο τμήμα του νομού Σερρών ανέφερε, πως πάρα το γεγονός ότι παλαιότερα καλλιεργούνταν πολύ η ελαιοκράμβη από τους παραγωγούς, πλέον έχει μειωθεί δραστικά η καλλιέργεια. Όπως ο ίδιος εξηγεί, λόγω των φθινοπώρων που προηγήθηκαν οι σπορές ήταν αποτυχημένες και έτσι μέσα σε ένα διάστημα πέντε ετών κατέληξε να είναι πολύ χαμηλή η παρουσία της ελαιοκράμβης στην περιοχή. Ταυτόχρονα, πρόσθεσε, ότι στον νομό Καβάλας τα τελευταία έτη παρατηρήθηκε άνοδος. Ειδικότερα στην περιοχή της Ελευθερούπολης και στην πεδιάδα του Κάμπου των Τεναγών Φιλίππων Καβάλας, τα εδάφη, όπως εξήγησε, είναι πολύ εύφορα, με εκτατικές καλλιέργειες κατά κύριο λόγο όπως το καλαμπόκι και η σόγια, ενώ τα τελευταία χρόνια φαίνεται να ανεβαίνει και η ελαιοκράμβη.

29/06/2023 02:05 μμ

Οι βροχοπτώσεις Μαΐου και Ιουνίου έφεραν ζημιές από τον περονόσπορο στην βιομηχανική τομάτα σε περιοχές της Λάρισας.

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Αστέριος Σαπουνάς, Γενικός Διευθυντής στον Α.Σ. ΘΕΣΤΟ, «φέτος αναμέναμε μια καλή παραγωγή βιομηχανικής ντομάτας. Τα προβλήματα όμως λόγω των καιρικών συνθηκών δημιούργησαν ζημιές από τον περονόσπορο σε συγκεκριμένες περιοχές της Λάρισας, με αποτέλεσμα να έχουμε ποσοτικά και ποιοτικά προβλήματα.

Ο ΕΛΓΑ δεν αποζημιώνει τις ζημιές και θα πρέπει να βρεθεί τρόπος για την καταγραφή τους ώστε να μπορέσουν να αποζημιωθούν οι παραγωγοί.  

Η καλλιέργεια της βιομηχανικής τομάτας αποτελεί μια δυναμική καλλιέργεια, σημαντική για την οικονομία της ευρύτερης περιοχής της Λάρισας και για πολλούς παραγωγούς την κύρια πηγή εισοδήματός τους. 

Τα τελευταία χρόνια μετά από μια περίοδο ύφεσης για την καλλιέργεια, η ζήτηση αυξήθηκε λόγω της διατροφικής κρίσης και οι καλές τιμές του προϊόντος ώθησαν αρκετούς παραγωγούς να ασχοληθούν με την καλλιέργειά της. Αποτέλεσμα ήταν τη φετινή καλλιεργητική περίοδο να παρατηρηθεί μια αύξηση περίπου 30% συγκριτικά με το 2022 και οι καλλιεργούμενες εκτάσεις, μόνο για το νομό Λάρισας, να διαμορφώνονται περί τα 25-26 χιλ. στρέμματα.

Η καλλιέργειά της ξεκινάει συνηθώς από αρχές Απριλίου και συνεχίζεται μέχρι το δεύτερο δεκαήμερο του Μαΐου, ανάλογα πάντα με το σχεδιασμό που καθορίζουν οι βιομηχανίες για την ομαλή παραλαβή του προϊόντος την περίοδο συγκομιδής και διαχείρισης τους από αυτές (κλιμάκωση συγκομιδής).

Την φετινή καλλιεργητική περίοδο και ιδιαίτερα από τα τέλη Μαρτίου και μετά, επικράτησαν πρωτόγνωρες κλιματολογικές συνθήκες. Μετά από έναν ήπιο χειμώνα ακολούθησαν οι όψιμοι παγετοί του Μαρτίου και μέχρι τώρα επικράτησε ένας συνδυασμός χαμηλών για τη εποχή θερμοκρασιών και παρατεταμένων βροχοπτώσεων. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Απρίλιος ήταν ο πιο κρύος μήνας των τελευταίων 25 χρόνων, με μέση ημερήσια θερμοκρασία χαμηλότερη κατά 1,50 C για το νομό Λάρισας συγκριτικά με τους αντίστοιχους μήνες των προηγούμενων χρόνων. 

Ο παραπάνω συνδυασμός (παρατεταμένων βροχοπτώσεων – θερμοκρασιών) κατέστησαν την καλλιέργεια της βιομ. τομάτας ευάλωτη και δημιούργησαν προβλήματα από νωρίς γι΄ αυτή. Οι πρώιμες φυτεύσεις καθηλώθηκαν, δημιουργήθηκαν ευνοϊκές συνθήκες για ανάπτυξη ασθενειών και η αδυναμία έγκαιρης φυτοπροστασίας λόγω αδυναμίας πρόσβασης στα χωράφια είχαν σαν αποτέλεσμα την ανάπτυξη διαφόρων ασθενειών από τα αρχικά στάδια των καλλιεργειών. Ανάλογη όμως ήταν η τύχη και των υπολοίπων φυτεύσεων (μεσοπρώιμων και όψιμων). Ταυτόχρονα λόγω των δυσμενών συνθηκών το δέσιμο στις πρώιμες φυτεύσεις είναι μειωμένο και η συνολική εμφάνιση των καλλιεργειών συνομολογούν την καθυστέρηση των καλλιεργειών.

Θα το επαναλάβουμε για να γίνει απόλυτα κατανοητό: Ζήσαμε καιρικές συνθήκες πρωτόγνωρες όχι μόνον για την ένταση τους αλλά και για τη διάρκειά τους. Οι παρατεταμένες βροχοπτώσεις, η  πολύ υψηλή ατμοσφαιρική υγρασία  και οι χαμηλές θερμοκρασίες δημιούργησαν συνθήκες ιδανικές για την επιδρομή κυρίως του περονόσπορου αλλά και άλλων ασθενειών. Οι παραγωγοί από την πλευρά τους κάνανε όποτε τους επέτρεπε ο καιρός συνεχείς και επαναλαμβανόμενους ψεκασμούς, το αποτέλεσμα όμως ήταν μηδενικό γιατί τα καιρικά φαινόμενα ήταν με το μέρος των ασθενειών.

Τώρα ερχόμαστε να αντιμετωπίσουμε καταστροφές που δεν καλύπτει ο υφιστάμενος (και παρωχημένος επαναλαμβάνουμε για μια ακόμη φορά…) Κανονισμός αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ, αλλά μπορούν να καλυφθούν με την ενεργοποίηση του μηχανισμού αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών. Η χώρα μας θα πρέπει να κινηθεί γρήγορα και στοχευμένα ώστε να βρεθούν οι πόροι για να καλυφθούν οι καταστροφές. Αυτό που πρέπει να προσέξουμε όλοι μας είναι η εξασφάλιση των χρημάτων και η απόδοση των αποζημιώσεων να είναι ανάλογη των πραγματικών καταστροφών και αυτό θα γίνει μόνον με δίκαιες και σωστές εκτιμήσεις. Θα πρέπει να καταλάβουμε ότι υπήρξε πανδημία περονόσπορου σε όλη τη χώρα και τα αποτελέσματα θα είναι σε λίγο εμφανή όχι μόνον στους αγρότες αλλά και στις τοπικές οικονομίες και στην οικονομία της χώρας. 

Αν αναλογιστούμε το ήδη αυξημένο κόστος παραγωγής, με τις επιπλέον επεμβάσεις που οφείλουν να κάνουν οι παραγωγοί για να κρατήσουν σε παραγωγική κατάσταση τις καλλιέργειές τους και το χρονικό διάστημα που απαιτείται μέχρι την ολοκλήρωση των καλλιεργειών και τη συγκομιδή του προϊόντος, αντιλαμβανόμαστε όλοι μας την αβεβαιότητα και την ανησυχία που επικρατεί στη τάξη των παραγωγών. Λαμβάνοντας υπόψιν τα παραπάνω και αφουγκραζόμενοι την απόγνωση των παραγωγών, θα θέλαμε να δείτε από κοντά το πρόβλημα και τις δυνατότητες επίλυσής του».

01/06/2023 02:18 μμ

Λίγες ημέρες πριν τις εκλογές υπογράφηκε η Υπουργική Απόφαση με την οποία δίνεται η παράταση της περιόδου κατανομής βιοντίζελ και ο καθορισμός ποσότητας κατανομής για το 2023.

Σύμφωνα με την απόφαση για το έτος 2023 εκτιμάται ότι η συνολική ποσότητα κατανομής βιοντίζελ θα ανέλθει σε 140.000 χιλιόλιτρα (ίδια με την περσινή). 

Στην συνέχεια άρχισαν οι εταιρείες να υπογράφουν συμβόλαια με τους παραγωγούς για τον ηλίανθο. Η αγορά, με εξαίρεση μια εταιρεία που υπόγραψε συμβόλαιο στα 42 λεπτά το κιλό, δίνει τιμές στα 33 με 35 λεπτά το κιλό, που οι παραγωγοί θεωρούν ότι είναι σε χαμηλά επίπεδα.

Οδηγός πάντως είναι η αγορά της Βουλγαρίας, που αυτή την εποχή έχει τιμή χονδρική (μεσίτη) στα 38,5 λεπτά το κιλό. Αυτό σημαίνει ότι στον παραγωγό θα πρέπει να δίνει τιμή στα 36 λεπτά. Αυτό που επίσης θα πρέπει να επισημάνουμε είναι ότι το κόστος για να έρθει Ελλάδα και να πάει στη βιομηχανία βιοντίζελ είναι συν 6 λεπτά μεταφορικά. Βέβαια οι Βούλγαροι έχουν εισπράξει την στρεμματική επιδότηση από την ΕΕ, μετά από αίτημα που κατέθεσε η κυβέρνηση της Σόφιας.

Όπως τονίζει στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Ενεργειακών Φυτών (ΠΑΣΚΕΦ) κ. Στέργιος Λίτος, «μετά την κατανομή οι εταιρείες δίνουν μια μέση τιμή στα συμβόλαια γύρω στα 40 λεπτά το κιλό. Υπάρχουν όμως και τρεις εταιρείες που δίνουν τιμή στα 35 λεπτά. Με αυτές τις χαμηλές τιμές δεν συμφέρει η καλλιέργεια τους παραγωγούς».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Δημητριακών «Η Ένωση», κ. Λάμπρος Κουμπρίδης, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «οι τιμές είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα και δεν είναι δυνατόν να καλύψουν το κόστος καλλιέργειας. Για μας η «κόκκινη γραμμή» είναι τα 45 λεπτά το κιλό συμβόλαιο, με μια απόδοση στα 300 κιλά το στρέμμα για να έχει εισόδημα ο παραγωγός».

17/05/2023 02:02 μμ

Λίγες ημέρες πριν τις εκλογές υπογράφηκε η Υπουργική Απόφαση με την οποία δίνεται η παράταση της περιόδου κατανομής βιοντίζελ και ο καθορισμός ποσότητας κατανομής για το 2023.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου έγινε αγώνας δρόμου και υπήρξαν μεγάλες πιέσεις από τους υπουργούς Επικρατείας, Άκη Σκέρτσο, και Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργο Γεωργαντά, για να «πέσουν» οι υπογραφές από το ΥΠΕΝ.

Συγκεκριμένα στο άρθρο 157 του ν. 5037/2023 (ΦΕΚ Α’ 78/28.03.2023) προστέθηκε περίπτωση ζ’ στην παράγραφο 7 του άρθρου 15Α του ν. 3054/2002 (ΦΕΚ Α’ 230) όπως ισχύει, σχετικά με την παράταση της περιόδου κατανομής βιοντίζελ έτους 2021, ως ακολούθως: «ζ) Η περίοδος κατανομής, σύμφωνα με την υπό στοιχεία ΥΠΕΝ/ΔΑΠΕΕΚ/91141/3744/1.10.2021 κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την κατανομή του έτους 2021 (Β’ 4643), παρατείνεται πέραν της 31ης Δεκεμβρίου 2021 και για χρονικό διάστημα μέχρι την ημερομηνία δημοσίευσης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως της κοινής απόφασης της περ. α). Στο χρονικό διάστημα της παράτασης της κατανομής, οι ποσότητες αυτούσιου βιοντίζελ, επιπλέον της κατανομής έτους 2021, που απαιτούνται για το χρονικό διάστημα της παράτασης, παραλαμβάνονται από τους υπόχρεους ανάμειξης εκ των δικαιούχων της κατανομής έτους 2021, με τρόπο ώστε στο τέλος κάθε μήνα: ζα) οι ποσότητες αυτούσιου βιοντίζελ που παραδόθηκαν από τους δικαιούχους, να είναι ανάλογες με τα ποσοστά συμμετοχής τους στην κατανομή έτους 2021, και ζβ) το ποσοστά ανάμειξης του αυτούσιου βιοντίζελ στο πετρέλαιο κίνησης που διατίθεται στην αγορά, να είναι επτά τοις εκατό (7%) κατ’ όγκο. Στο χρονικό διάστημα της παράτασης της κατανομής συνεχίζουν να ισχύουν τα λοιπά καθοριζόμενα στην ανωτέρω υπό στοιχεία ΥΠΕΝ/ΔΑΠΕΕΚ/91141/3744/1.10.2021 κοινή απόφαση».

Στο πλαίσιο αυτό και αναφορικά με τις ποσότητες κατανομής, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία διακινήσεων καυσίμων από το πληροφοριακό σύστημα fuelstats, η συνολική ποσότητα κατανομής βιοντίζελ για το έτος 2021 ανήλθε σε 116.000 χιλιόλιτρα (έναντι πρόβλεψης 110.000 χιλιολίτρων στην ΚΥΑ κατανομής 2021), ενώ για το έτος 2022 ανήλθε σε 140.000 χιλιόλιτρα. Βάσει των διαθέσιμων συγκριτικών στοιχείων διακινήσεων καυσίμων, για το έτος 2023 εκτιμάται ότι η συνολική ποσότητα κατανομής βιοντίζελ θα ανέλθει επίσης σε 140.000 χιλιόλιτρα.

Όπως τονίζει στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Ενεργειακών Φυτών (ΠΑΣΚΕΦ) κ. Στέργιος Λίτος, οι παραγωγοί ενεργειακών φυτών αναμένουν τώρα να ανακοινώσουν τις νέες τιμές τα εργοστάσια βιοντίζελ της χώρας και να υπογραφούν τα συμβόλαια.