Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Κυβερνητική αβάντα σε εισαγόμενα τρόφιμα βιομηχανικής κάνναβης καταγγέλλουν οι αγρότες

10/06/2021 02:07 μμ
Πίσω πολλά χρόνια παραμένει η χώρα μας, σε σχέση με την καλλιέργεια βιομηχανικής κάνναβης, με αποτέλεσμα οι καλλιέργειες να μειώνονται.

Πίσω πολλά χρόνια παραμένει η χώρα μας, σε σχέση με την καλλιέργεια βιομηχανικής κάνναβης, με αποτέλεσμα οι καλλιέργειες να μειώνονται.

Προσκόμματα στους επίδοξους καλλιεργητές βιομηχανικής κάνναβης εξακολουθούν να θέτουν η Ελληνική πολιτεία και τα συναρμόδια υπουργεία, σε αντίθεση με προηγμένες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ελβετία, η Αυστρία κ.λπ. Έτσι, αν κι έχουν περάσει 6 χρόνια από τότε που δόθηκε το πράσινο φως για την καλλιέργεια του προϊόντος από αγρότες, υπάρχουν γκρίζες ζώνες που απομακρύνουν κόσμο από το να το κάνει πραγματικότητα.

Επί παραδείγματι, όπως αναφέρει μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος της ΚΟΙΝΣΕΠ Καννάβιο, κ. Μιχάλης Θεοδωρόπουλος «παρότι έχει γίνει μια προεργασία σε συνεργασία με το ΥπΑΑΤ τα προηγούμενα χρόνια, εντούτοις τελευταία τα πάντα είναι... κολλημένα. Το βασικό πρόβλημα των καλλιεργητών βιομηχανικής κάνναβης, αλλά και όλων όσοι ενδεχομένως θα ενδιαφέρονταν να ασχοληθούν με το προϊόν, έχει να κάνει με το ότι, δεν έχει ακόμα εκδοθεί η πολυαναμενόμενη από μας ΚΥΑ, που θα θέτει τα ανώτατα όρια THC στα τρόφιμα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να είναι όλα στον αέρα και τα προϊόντα με κάνναβη, να μην έχουν ενταχθεί στον κώδικα τροφίμων. Ουσιαστικά παραμένουμε όμηροι εμείς οι Έλληνες παραγωγοί, ενώ την ίδια ώρα τρόφιμα νόμιμα σε άλλες χώρες με βιομηχανική κάνναβη, εισάγονται σωρηδόν στην Ελλάδα... και πωλούνται στο εμπόριο χωρίς κανένα πρόβλημα». Σύμφωνα με τον κ. Θεοδωρόπουλο, η Ελλάδα είναι από τις ελάχιστες χώρες που δεν έχει ξεκαθαρίσει το σχετικό πλαίσιο, παρότι στο ΥπΑΑΤ έχουν έτοιμες προτάσεις.

Μπλόκο και τα πιστοποιητικά

Όπως μάλιστα μας αποκαλύπτει ο ίδιος «το ΥπΑΑΤ δεδομένου ότι υπάρχει κενό νόμου, έχει δώσει οδηγία σε φορείς πιστοποίησης, να μην πιστοποιούν καν ως βιολογικά τα επεξεργασμένα και τελικά προϊόντα. Το άκρον άωτον του παραλογισμού έχει να κάνει και με το γεγονός ότι επίσης μπλοκαρισμένα παραμένουν και προϊόντα όπως το σπορέλαιο κάνναβης, τα αιθέρια έλαια, το αλεύρι, τα ζυμαρικά κ.λπ. που δεν περιέχουν καθόλου THC ως παράγωγα του σπόρου. Παράλληλα, βέβαια κάποιος που εισάγει πιστοποιημένες βιολογικές πρώτες ύλες από το εξωτερικό για να τις χρησιμοποιήσει εδώ, δεν έχει κανένα πρόβλημα». Υπενθυμίζεται ότι το όριο για το πρωτογενές προϊόν (στο χωράφι δηλαδή) έχει καθοριστεί τα 0,2%, όσον αφορά στην περιεκτικότητα σε THC, όπως και στις περισσότερες χώρες της ΕΕ.

Σε γκρίζα ζώνη οι ανθοί που δίνουν μεγάλο εισόδημα και τα αφεψήματα

Πέρα από τα υπόλοιπα τρόφιμα με βιομηχανική κάνναβη, που παραμένουν σε κενό νόμου, για... άγνωστο μέχρι στιγμής λόγο στην Ελλάδα, στον... αέρα είναι και όσοι καλλιεργούν ή θέλουν να καλλιεργήσουν ανθό κάνναβης ή κάνναβη που θα πάει για αφέψημα ή άτμισμα.

«Η παραγωγή ανθών βιομηχανικής κάνναβης για άτμισμα έχει τεράστιες προοπτικές για έναν γνώστη της καλλιέργειας αγρότη, καθώς οι τρέχουσες τιμές στην αγορά, στην χονδρική για αυτό το σκοπό κυμαίνονται μεταξύ 450 - 650 ευρώ το κιλό. Ανά στρέμμα ένας γνώστης αγρότης μπορεί να πάρει 200 - 300 κιλά καθαρό ανθό, αποξηραμένο. Κανονικά, εφόσον το προϊόν δεν περνάει σε περιεκτικότητα THC το 0,2% δεν έχει πρόβλημα αν το πουλάει, όμως αυτό δεν είναι ξεκάθαρο, όπως σε άλλες προηγμένες χώρες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να εισάγονται σωρηδόν τέτοια προϊόντα που πωλούνται νόμιμα, ενώ τα ντόπια παραμένουν σε γκρίζα ζώνη».

Σημειωτέον ότι σε προηγμένες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ελβετία για παράδειγμα, ένας αγρότης που καλλιεργεί βιομηχανική κάνναβη μπορεί να λάβει άδεια εφόσον πληροί το κριτήριο του 0,2% στην THC, αλλά ως μεταποιητής μπορεί να πάρει κι άλλη άδεια, που να του επιτρέπει να καλλιεργεί ποικιλίες βιομηχανικής κάνναβης με περιεκτικότητα έως... 1% σε THC.

Σύμφωνα με τον κ. Θεοδωρόπουλο, με αυτά τα δεδομένα έχει αποθαρρυνθεί για κάποιο λόγο ο ντόπιος παραγωγός από το να καλλιεργήσει. Σύμφωνα με τον ίδιο, η υπαίθρια καλλιέργεια χάνει στρέμματα, το ίδιο όμως δεν συμβαίνει με την θερμοκηπιακή.

Στο έλαιο κάνναβης εστιάζει ο Συνεταιρισμός Φυτειών που κάνει συμβολαιακή

Ο κ. Σπύρος Ελευθερίου είναι καλλιεργητής βιομηχανικής κάνναβης και πρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Φυτειών Αιτωλοακαρνανίας, ο οποίος ιδρύθηκε στις 11 Σεπτεμβρίου 1959, με έδρα τις Φυτείες Ξηρομέρου κι αριθμεί μέχρι σήμερα 470 μέλη. Ο Συνεταιρισμός έχει κάνει τα τελευταία χρόνια στροφή στην καλλιέργεια βιομηχανικής κάνναβης, μετά την εγκατάλειψη της καλλιέργειας του καπνού στην περιοχή.

«Πέρσι καλλιεργήσαμε περίπου 300 στρέμματα βιομηχανικής κάνναβης στο οικοσύστημα της γεωγραφικής περιοχής που αγκαλιάζουν τα νερά του ποταμού Αχελώου. Παραγάγαμε σειρά προϊόντων κάνναβης, όπως έλαιο, αλεύρι και ζωοτροφή», δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Ελευθερίου. Σύμφωνα με τον ίδιο, φέτος έχει πάει πίσω η σπορά, λόγω του ότι δεν υπάρχει νερό στην περιοχή και εξαιτίας ενός προβλήματος στα ΚΕΠΠΥΕΛ που έχει να κάνει με τις δηλώσεις των παραγωγών. Το έλαιο κάνναβης το πουλά ο Συνεταιρισμός στην λιανική 15 ευρώ τα 250 ml, ενώ στην χονδρική (κυρίως σε νησιά), προς 12 ευρώ το κιλό.

Ο Συνεταιρισμός κάνει και συμβόλαια με παραγωγούς για καλλιέργεια βιομηχανικής κάνναβης κι όπως λέει αγανακτισμένος ο κ. Ελευθερίου «περιμένουμε πότε το ελληνικό κράτος θα φιλοτιμηθεί και θα ξεκαθαρίσει τις γκρίζες ζώνες γύρω από το τρόφιμο, σταματώντας να αβαντάρει τις εισαγωγές. Εμείς βέβαια που έχουμε προϊόντα χωρίς THC είμαστε καλυμμένοι».

Μπίκας Αλέξανδρος
Σχετικά άρθρα
10/09/2021 11:50 πμ

Όπως υποστηρίζει ο ΟΠΕΚΕΠΕ ξεκίνησε η χορήγηση ενισχύσεων ήσσονος σημασίας στους τομείς: 

α) της επιτραπέζιας ελιά (ποικιλία Καλαμών) - λοιπές με κωδικό συστήματος ΟΠΕΚΕΠΕ 2008190 και 

β) των καπνών ποικιλίας Βιρτζίνια

Η καταβολή των ενισχύσεων γίνεται σε δικαιούχους που είχαν λάβει επιστρεπτέα προκαταβολή με παρακράτηση του 50% του συνολικού ποσού της επιστρεπτέας προκαταβολής που έχει λάβει ο κάθε παραγωγός μέσω όλων των κύκλων της επιστρεπτέας προκαταβολής.

Μετά την ολοκλήρωση καθορισμού του αθροίσματος των μη επιστρεπτέων ποσών της επιστρεπτέας προκαταβολής, θα πραγματοποιηθεί εκ νέου υπολογισμός.

Αναλυτικότερα πραγματοποιήθηκε υπολογισμός πληρωμής:

Για το έτος ΕΑΕ 2018 σε 288 παραγωγούς καπνών ποικιλίας Βιρτζίνια. Το ποσό καταβολής ανέρχεται σε 511.335 ευρώ. Συνολικά έχει καταβληθεί σε 507 παραγωγούς το ποσό των 907.745 ευρώ.

Για το έτος ΕΑΕ 2019 σε 1.598 παραγωγούς επιτραπέζιας ελιάς. Το ποσό καταβολής ανέρχεται σε 1.407.696 ευρώ. Συνολικά έχει καταβληθεί σε 9.594 παραγωγούς ελιάς Καλαμών το ποσό των 8.593.749 ευρώ.
 

Τελευταία νέα
08/09/2021 10:47 πμ

Σε διάφορες περιοχές της βόρειας Ελλάδας, τα τιμολόγια που κόβονται εδώ και 3-4 ημέρες αναγράφουν υψηλότερες τιμές.

Πριν από δέκα περίπου ημέρες γράφαμε (δείτε εδώ), ότι η τάση της αγοράς για μια τιμή στα 39 λεπτά το κιλό γενικεύεται, με το νεοσύστατο μάλιστα πανελλήνιο σύλλογο ενεργειακών φυτών, να αξιώνει αυξήσεις, πάνω από τα 39 λεπτά ανά κιλό.

Το ρεπορτάζ τώρα του ΑγροΤύπου από τη βόρεια Ελλάδα, λέει ότι δυο εταιρείες τις τελευταίες τρεις-τέσσερις ημέρες έχουν ανακοινώσει αύξηση τιμών. Πρόκειται για την GF Energy, που μέχρι πρότινος, όπως μας ανέφεραν παραγωγοί, πλήρωνε 38,5 λεπτά και την Akfa, που πλήρωνε 39. Πλέον τα τιμολόγια που κόβονται, όσο προχωρά η συγκομιδή του ηλίανθου και οι παραδόσεις, αφορούν μια τιμή στα 41 λεπτά το κιλό.

Την τάση της αγοράς ακολουθούν για το προϊόν και στον ακριτικό Έβρο, όπου όπως γράψαμε από την περασμένη εβδομάδα, τα αλωνίσματα έχουν προχωρήσει λίγο.

06/09/2021 09:43 πμ

Ο κ. Δημήτρης Νομικός, πρόεδρος και διευθύνον σύμβουλος στην εταιρεία Νομικός, κάνει μία επισκόπηση της μέχρι τώρα παραγωγικής περιόδου της βιομηχανικής ντομάτας.

«Ξεκινώντας από τα κυριότερα κέντρα παραγωγής βιομηχανικής ντομάτας σε όλη την Ελλάδα, στον νότο δηλαδή στην Πελοπόννησο, η περίοδος των συγκομιδών οδεύει προς το τέλος, καθώς ολοκληρώνεται σε 10 ημέρες. 

Στην κεντρική Ελλάδα, οι συγκομιδές είναι ακόμα στην μέση της περιόδου και θα συνεχιστούν καθ’ όλη τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου. Στην βόρεια Ελλάδα η οποία είναι και η πιο όψιμη καλλιεργητικά, τα στρέμματα είναι λίγα και η παραγωγή μειωμένη».

«Από την αρχή της παραγωγικής περιόδου υπήρχαν κάποιες απώλειες στις πρώιμες φυτεύσεις σε ορισμένες περιοχές εξαιτίας της παγωνιάς, οι οποίες αντικαταστάθηκαν με νέα σπορόφυτα γεγονός που καθυστέρησε την παραγωγή τους. Ωστόσο το μεγαλύτερο πρόβλημα της φετινής χρονιάς είναι ο καύσωνας. Υπήρχαν βέβαια και χαλάζοπτώσεις σε κάποιες περιοχές, οι οποίες όμως δεν ξεπέρασαν τον συνηθισμένο μέσο όρο απωλειών παραγωγής από χαλαζοπτώσεις. 

Ο καύσωνας επέδρασε ανασταλτικά ανάλογα με την περιοχή και το στάδιο ωρίμανσης των φυτών. Στον νότο είχαμε κάποια προβλήματα με ηλιοκαμένες ντομάτες και υποβάθμιση ποιότητας καρπών. Αντίστοιχα στην Θεσσαλία οι καρποί ντομάτας ήταν πιο μαλακοί από το επιθυμητό με αποτέλεσμα να μας δημιουργήσει πρόβλημα στην παραγωγή ντοματοχυμών με κύβους ντομάτας. Επίσης παρατηρήθηκε πτώση ανθέων στα φυτά και γενικότερα χαμηλότερες αποδόσεις. Συνολικά οι επιπτώσεις του καύσωνα στην παραγωγή βιομηχανικής ντομάτας κυμαίνονται σε απώλειες 7-8%, ανάλογα πάντα με την περιοχή. Είναι νωρίς ωστόσο για τελικές εκτιμήσεις». 

«Από εδώ και στο εξής, πρόβλημα στις συγκομιδές θα δημιουργήσουν οι βροχές που θα έχουμε από αύριο. Ωστόσο οι βροχές όπως φαίνεται δεν θα είναι μεγάλης έντασης. Σε γενικές γραμμές, η ποιότητα των προϊόντων είναι πολύ καλή και οι αποδόσεις είναι μέτριες. Κατά μέσο όρο η παραγωγή ανά στρέμμα είναι 9 τόνοι. Τα εργοστάσια στη Θεσσαλία αυτήν την στιγμή είναι στο φουλ της παραγωγής και στην Πελοπόννησο πλέον έχουν πέσει οι ρυθμοί. 

Οι τιμές στα εργοστάσια έχουν καθοριστεί εδώ και καιρό με τα συμβόλαια που υπέγραψαν οι παραγωγοί. Οι τιμές στα προϊόντα τοματοπολτού είναι αυξημένες συγκριτικά με πέρσι. Υπάρχει αύξηση τιμών σε μεγάλο βαθμό στις μεταφορές, στην ενέργεια και στις πρώτες ύλες, γεγονός που φαίνεται και στο τελικό προϊόν. Υπάρχει μία πληθωριστική κίνηση σε όλα τα επίπεδα και θα υπάρχουν ανατιμήσεις των προϊόντων. Οι τιμές των ναύλων που έρχονται από Κίνα έχουν αυξηθεί κατακόρυφα, για παράδειγμα τις προηγούμενες χρονιές χρεώσεις ναύλων 1.000 με 1.500 ευρώ, πλέον ως απόρροια της κατάστασης με τον κορονοϊό, έχουν φτάσει 8.000 ευρώ. Τα φυτοφάρμακα και τα λιπάσματα είναι πολύ ακριβότερα. Στην Ευρώπη οι αυξήσεις των προϊόντων είναι μεγαλύτερες συγκριτικά με τα ελληνικά σούπερ μάρκετ, όπου η αύξηση για τα προϊόντα τομάτας είναι 1%-3%», καταλήγει ο κ. Νομικός.

02/09/2021 04:49 μμ

Η νυν ηγεσία του ΥπΑΑΤ είχε δεσμευστεί από τον Ιούλιο ότι θα πληρώσει κορονοενισχύσεις και στους καπνοπαραγωγούς. Έφτασε Σεπτέμβριος και ακόμη δεν είδαν το χρώμα του χρήματος. 

Στο μεταξύ πολύ καλή ποιοτικά είναι η φετινή παραγωγή καπνού αν και είναι μειωμένη ποσοτικά σε σχέση με πέρσι. Οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για αύξηση των τιμών παραγωγού σε σχέση με πέρσι.

Ο κ. Θεόδωρος Ιορδανίδης, πρόεδρος της Καπνικής και της Ευρωπαϊκής Οργάνωσης Καπνοπαραγωγών (UNITAB), τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «στη συνάντηση που έγινε στο ΥπΑΑΤ, μεταξύ της ηγεσίας και εκπροσώπων της Καπνικής συμμετείχαν όλοι οι συνεταιρισμοί της χώρας. Μπροστά σε όλους μας ο υπουργός κ. Λιβανός δεσμεύτηκε ότι είναι θέμα ημερών να χορηγήσει ενίσχυση λόγω κορονοενίσχυση σε όλες τις ποικιλίες καπνού και για όλες τις παραγωγικές περιοχές που θα ανερχόταν σε 100 ευρώ το στρέμμα. Πέρασε ο καιρός φτάσαμε Σεπτέμβριο και ακόμη δεν έχει πληρωθεί η ενίσχυση. Μάλιστα σε πρόσφατη επικοινωνία που είχαμε με εκπροσώπους του υπουργείου μας ανέφεραν ότι θα πάρουμε τα χρήματα αλλά τώρα δεν υπάρχουν κονδύλια. Θεωρούμε ότι κοροϊδεύουν έναν ολόκληρο κλάδο.

Ζητήσαμε την στήριξη της καλλιέργειας στη νέα ΚΑΠ και αποφασίστηκε να συμμετέχω σε ειδική επιτροπή του ΥπΑΑΤ που θα συνεδριάσει στο τέλος του μήνα. Εμείς ζητάμε από τον Υπουργό να αλλάξει την απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η οποία αναφέρει ότι η καλλιέργεια καπνού δεν θα πρέπει να εισπράττει χρήματα από τα κονδύλια της ΚΑΠ και να μην ενταχθεί στο καθεστώς των συνδεδεμένων ενισχύσεων.

Όσον αφορά την φετινή παραγωγή, είναι μια από τις καλύτερες ποιοτικά χρονιές για τον καπνό. Όμως ποσοτικά φαίνεται να είναι μειωμένη, σε ποσοστό 10%, σε σχέση με πέρσι (η περσινή παραγωγή ήταν στους 21.500 τόνους). Η αγορά θα ολοκληρωθεί περίπου στα τέλη Οκτωβρίου και τότε θα δούμε την τελική πορεία των τιμών παραγωγού. Όμως υπάρχει δέσμευση από τους μεταποιητές ότι θα υπάρξουν καλύτερες σε σχέση με πέρσι τιμές, οι οποίες θα αναπληρώσουν το χαμένο εισόδημα των καπνοπαραγωγών λόγω της μειωμένης ποσότητας». 

01/09/2021 05:55 μμ

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου κι όπως είχαμε προαναγγείλει έγινε η πρώτη επαφή του Συλλόγου Ενεργειακών Φυτών με τον Σύνδεσμο των επιχειρήσεων βιοντίζελ (ΣΒΙΒΕ).

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Πανελλήνιος Αγροτικός Σύλλογος Καλλιεργητών Ενεργειακών Φυτών με τον διακριτικό τίτλο ΠΑΣΚΕΦ, που έκανε πρόσφατα αίτηση αναγνώρισης στο Ειρηνοδικείο Σερρών, ξεκίνησε τις επαφές με την πλευρά της βιομηχανίας βιοντίζελ, όπως και είχαμε προαναγγείλει. Συγκεκριμένα, ήρθε σε επαφή με τον πρόεδρο του ΣΒΙΒΕ, κ. Γιάννη Τυχάλα, από τον οποίο ζήτησε, αύξηση της τιμής παραγωγού στον ηλίανθο από τα 39 λεπτά, που είναι η τρέχουσα τιμή στην αγορά, τουλάχιστον στα 40 με 41 λεπτά, με τις πληροφορίες να συγκλίνουν, πως είναι πολύ πιθανό αυτό, να γίνει πραγματικότητα στο άμεσο μέλλον.

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Λίτος: «επίσης συζητήσαμε με τον εκπρόσωπο του ΣΒΙΒΕ  και το θέμα της καθυστέρησης που παρατηρείται εκ μέρους του αρμόδιου υπουργείου Ενέργειας της απόφασης για την κατανομή βιοντίζελ, κάτι που έχει επίδραση και στους αγρότες».

Σύμφωνα τέλος με τον κ. Λίτο, ο Σύλλογος Ενεργειακών Φυτών, αναμένεται να επιδιώξει συνάντηση εργασίας και με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Σπήλιο Λιβανό, ώστε να τεθούν στο τραπέζι, τα προβλήματα του κλάδου, που δίνει απασχόληση σε δεκάδες χιλιάδες αγρότες, αλλά και να συζητηθούν οι προοπτικές του, που επίσης είναι πολλές.

30/08/2021 10:18 πμ

Την τάση της αγοράς ακολουθούν για το προϊόν και στον ακριτικό Έβρο, όπου όπως γράψαμε από την περασμένη εβδομάδα, τα αλωνίσματα έχουν προχωρήσει λίγο.

Συγκεκριμένα, υψηλότερη τιμή για τα μέλη του, εξασφάλισε στον ηλίανθο ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Δημητριακών Ορεστιάδας Η Ένωση και συγκεκριμένα 39 λεπτά το κιλό ανοιχτή τιμή, δηλαδή 390 ευρώ ο τόνος.

Πρόκειται για την δεύτερη αναπροσαρμογή και βελτίωση της τιμής προς τα επάνω που εξασφάλισαν ο πρόεδρος Λάμπρος Κουμπρίδης και οι συνεργάτες του στην διοίκηση της Α.Σ.Δ.Ορεστιάδας Η Ένωση, για τα μέλη τους που θα καρπωθούν επιπλέον δύο λεπτά το κιλό για την φετινή τους παραγωγή.

Η αρχική συμφωνία ήταν 350 ευρώ ανά τόνο ηλίανθου, δηλαδή 35 λεπτά το κιλό, τον περασμένο όμως Μάρτιο κατόπιν συνεννόησης και διαπραγματεύσεων του ίδιου και των συνεργατών του στη διοίκηση με την εταιρεία Agroinvest, η τιμή αγοράς του ηλίανθου από τον παραγωγό διαμορφώθηκε στα 370 ευρώ ανά  τόνο και 37 λεπτά το κιλό, όπως σχολίασε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο Λάμπης Κουμπρίδης.

Την Κυριακή με ανακοίνωση του ο κ. Κουμπρίδης και η ΕΑΣ ανέφεραν ότι συμφωνήθηκε με την ίδια εταιρεία 39 λεπτά το κιλό ανοιχτή τιμή, δηλαδή 390 ευρώ ο τόνος για τον ηλίανθο.

Όπως λέει καταλήγοντας ο κ. Κουμπρίδης στον ΑγροΤύπο, δεν αποκλείεται πλέον να πάει και ψηλότερα το προϊόν στη χώρα μας.

27/08/2021 12:47 μμ

Σε εξέλιξη είναι ο αλωνισμός του ηλίανθου, στις πιο πολλές περιοχές της χώρας.

Βασικό χαρακτηριστικό της χρονιάς είναι οι... κουρεμένες στρεμματικές αποδόσεις, κάτι που οι γεωπόνοι, αποδίδουν στην ανομβρία, αλλά και οι αγρότες στον καύσωνα. Το θετικό είναι πως οι τιμές που εισπράττει ο παραγωγός... γράφουν ανοδική πορεία.

Ο κ. Στέργιος Γκιργκίρης, γεωπόνος με κατάστημα αγροτικών εφοδίων στη Νέα Ζίχνη Σερρών τόνισε στον ΑγροΤύπο τα εξής: «έχει προχωρήσει σε αρκετά μεγάλο βαθμό το αλώνισμα του ηλίανθου στην περιοχή μας, με βασικό χαρακτηριστικό τις εξαιρετικά χαμηλές αποδόσεις, οι οποίες στα μεν ξηρικά που είναι και τα περισσότερα, κυμαίνονται μεταξύ 80 και 200 κιλών, στα δε ποτιστικά, που είναι όμως πολύ λίγα, κυμαίνονται μεταξύ 300 και 400 κιλών το στρέμμα. Όσον αφορά στην τιμή, όλες οι συμβάσεις έγραφαν 37 λεπτά, όμως στο προφορικό έγιναν συμφωνίες και με τιμές, άνω των 40 λεπτών. Οι συμφωνίες αυτές είναι περιορισμένες όμως κι αφορούν συγκεκριμένες ποικιλίες, στις περισσότερες των περιπτώσεων. Σήμερα, τα τιμολόγια παραλαβής, που κόβουμε, είναι με τιμή 39 λεπτά στον παραγωγό. Αυτό ισχύει εδώ και 10 ημέρες περίπου. Όσον αφορά στις αποδόσεις, αυτές είναι φέτος χαμηλές, κυρίως λόγω της τρομερής ανομβρίας και λιγότερο λόγω του καύσωνα. Επίσης, να πω ότι εντομολογικά και σε σχέση με ασθένειες, δεν είχαμε κανένα θέμα».

Ο κ. Στέργιος Λίτος καλλιέργησε φέτος 150 στρέμματα με ηλίανθο στη Νιγρίτα Σερρών. Όπως δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο: «προσωπικά έχω τελειώσει με το αλώνισμα, αλλά γενικότερα στην περιοχή ο κόσμος είναι ακόμα σε αρχικά στάδια. Στον κάμπο οι αποδόσεις πάνε πολύ καλά και κυμαίνονται από 300 έως 500 κιλά το στρέμμα. Σε περιοχές με υψόμετρο, οι αποδόσεις είναι πολύ πιο κάτω από αυτά τα επίπεδα, γιατί αυτά τα χωράφια είναι ξηρικά. Στον κάμπο αντίθετα κρατάνε υγρασία, ενώ υπάρχει και δυνατότητα ποτίσματος, οπότε επιτυγχάνονται υψηλές αποδόσεις. Φέτος γενικά είναι μια καλή χρονιά. Το μόνο πρόβλημα που αντιμετωπίσαμε ήταν οι μειωμένες βροχοπτώσεις το καλοκαίρι. Αντίθετα, οι τιμές παραγωγού στα συμβόλαια έχουν ανοδική τάση, καθώς ξεκίνησαν με 37 λεπτά και τώρα έχουν ανέλθει στα 39 λεπτά. Εκτιμώ ότι θα ανεβούν κι άλλο το επόμενο διάστημα».

Στην Ορεστιάδα, ο αλωνισμός έχει ξεκινήσει δειλά-δειλά εδώ και λίγες ημέρες. Όπως λέει στον ΑγροΤύπο ο κ. Λάμπης Κουμπρίδης, πρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ορεστιάδας: «είμαστε ακόμα στην αρχή. Αυτή τη στιγμή μόλις το 10% των χωραφιών έχουν αλωνιστεί, αλλά οι πρώτες αποδόσεις, δεν είναι ενθαρρυντικές. Ο αλωνισμός ξεκίνησε καθυστερημένα, λόγω του ότι είχαν πάει πίσω και οι σπορές, στα τέλη Απριλίου με αρχές Μαΐου. Όσον αφορά στις αποδόσεις, στα ξηρικά φθάνουν τα 150 με 200 κιλά το στρέμμα, ενώ στα ποτιστικά τα 280 με 350 κιλά το στρέμμα. Εκτιμώ, ότι η μεγάλη ζημιά, προήλθε από τον παρατεταμένο καύσωνα, ο οποίος βρήκε το φυτό στο λουλούδι, με αποτέλεσμα να μη γίνει καλή γονιμοποίηση. Οι δε τιμές παραγωγού σήμερα παραμένουν στα 37 λεπτά το κιλό, όσο γράφει η σύμβαση δηλαδή».

Στο νομό Μαγνησίας, τέλος, όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο γεωπόνος και μέτοχος της Αγρομηχανικής, κ. Θανάσης Κούντριας τα στρέμματα που μπήκαν ήταν ελάχιστα έως μηδενικά, καθώς οι παραγωγοί στράφηκαν σε άλλα προϊόντα.

28/07/2021 03:45 μμ

Αναμένονται οι συγκομιδές του ηλίανθου και σύμφωνα με το ρεπορτάζ τα ποτιστικά χωράφια αντεπεξήλθαν επαρκώς στις υψηλές καλοκαιρινές θερμοκρασίες. Η υγρασία είναι καθοριστικός δείκτης συγκομιδής και όπως προκύπτει στα ξερικά χωράφια επηρεάζει την απόδοση.

Τα τελευταία χρόνια στην ευρύτερη περιοχή της Δράμας οι στρεμματικές εκτάσεις με ηλίανθο έχουν αυξηθεί. Οι συγκομιδές φέτος ξεκινάνε μετά τις 15 Αυγούστου και όπως εκτιμάει ο κ. Γουδούτσης Κωνσταντίνος, γεωπόνος στο Καλαμπάκι Δραμας, θα είναι μία μέτρια χρονιά από άποψη παραγωγής. «Τα ξερικά χωράφια έχουν επηρεαστεί πολύ από την ανομβρία και τον καύσωνα. Τα φυτά έχουν εισέλθει στη περίοδο ωρίμανσης νωρίτερα από ότι συνήθως, μην έχοντας ολοκληρώσει το βιολογικό τους κύκλο επαρκώς. Το γεγονός αυτό συνεπάγεται μικρότερο μέγεθος πίτας, λιγότερο βάρος σπόρων και φυσικά λιγότερο βάρος λαδιού. Τα ποτιστικά επηρεάζονται αλλά σαφώς σε μικρότερο βαθμό. Η υγρασία του καρπού μετριέται με υγρασιόμετρα και έπειτα από το αλώνισμα πρέπει να είναι κάτω από 10%. Άλλο χαρακτηριστικό που πρέπει να προσέξει ο παραγωγός κατά τη διαδικασία του αλωνίσματος είναι τα κόσκινα. Χρησιμοποιούνται ειδικά κόσκινα για τον ηλίανθο, καθώς μεγαλύτερα κόσκινα αυξάνουν το ποσοστό ξένης ύλης από τα υπόλοιπα μέρη της πίτας με αποτέλεσμα να απορρίπτεται ποσότητα σπόρων από τα εργοστάσια. Τέλος, όσον αφορά τις τιμές ακούγεται ότι θα είναι αυξημένες και θα ανέλθουν στα 40 λεπτά, καταλήγει ο κ. Γουδούτσης».

Ο κ. Σταύρος Αμανατίδης, παραγωγός ηλίανθου στην περιοχή της Κοζάνης αναφέρει ότι φέτος η χρονιά είναι όψιμη και οι συγκομιδές ξεκινάνε στις 25 Αυγούστου. «Η τελευταία βροχή ήταν ιδιαίτερα ευεργετική ειδικά στην περιοχή μας που η καλλιέργεια είναι ξερική. Φέτος, η παραγωγή θα κυμανθεί σε μέτρια επίπεδα με μέσο όρο 250-280 kg/στρέμμα ανάλογα βέβαια με την ποικιλία. Η περίοδος των αλωνισμάτων ξεκινάει  όταν το ποσοστό υγρασίας των σπόρων είναι 9% και για τον λόγο αυτό, τυχόν ποτίσματα την περίοδο αυτή σταματούν. Επίσης ιδιαίτερη σημασία έχει το σημείο κοπής του βλαστού του ηλίανθου για να εξασφαλιστεί όσο το δυνατόν λιγότερη υγρασία. Το μέρος που αξιοποιείται είναι η πίτα η οποία έχει ξεραθεί με τη διαδικασία της φυσιολογικής ωρίμανσης. Οι παραγωγοί κόβουν το βλαστό 20 cm πάνω από το σημείο όπου έχει πράσινο-καφέ χρώμα. Την ίδια περίοδο στα χωράφια που έχουν αλωνιστεί μπαίνουμε με δυσκοσβάρνα για να καταστρέψουμε και το υπόλοιπο τμήμα του βλαστού. Τέλος, μετά από 2-3 μέρες οργώνουμε το χωράφι μας».

Ο κ. Παπαευστρατίου Μαργαρίτης γεωπόνος από την περιοχή των Κουμαριών Σερρών αναφέρει ότι μέχρι στιγμής οι εκτιμήσεις είναι πολύ καλές ιδιαίτερα για τα ποτιστικά χωράφια. «Οι συγκομιδές ξεκινάνε στις 25 Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου στην περιοχή. Συνήθως η καλλιέργεια αυτή είναι ξερική στην περιοχή των Σερρών και είναι απαραίτητο το πότισμα λίγο πριν την άνθηση. Πλέον τα φυτά έχουν ωριμάσει και είναι στη διαδικασία της ξήρανσης.»

Τέλος, μιλήσαμε με τον κ. Καλογιάννη Δημήτρη παραγωγό στις Μουριές Κιλκίς όπου έχει ποτιστικά και ξερικά χωράφια ηλίανθου. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει «είναι μία καταστροφική χρονιά για τις ξερικές καλλιέργειες. Δεν έχει βρέξει σχεδόν ούτε μία φορά από τότε που έγιναν οι σπορές. Μία πρώτη εκτίμηση είναι ότι οι αποδόσεις το πολύ να φτάσουν τα 50-100 kg/στρέμμα. Στα ποτιστικά χωράφια από την άλλη, οι αποδόσεις είναι εξαιρετικές και αναμένεται να φτάσουν περίπου στα 300-400kg/στρέμμα. Οι πρώτες συγκομιδές ξεκινάνε μετά τις 15 Αυγούστου. Αυτήν την περίοδο και μέχρι το πρώτο 10ήμερο του Αυγούστου θα γίνουν και τα τελευταία ποτίσματα. Οι συγκομιδές των ποτιστικών αναμένονται στις 20-25 Αυγούστου. Η τιμή βάσει συμβολαίου είναι στα 38,5 λεπτά το κιλό ωστόσο ενδέχεται να ανέβει, καταλήγει ο έμπειρος παραγωγός.

15/07/2021 11:28 πμ

Στο πλαίσιο συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στις 12 Ιουλίου, στην Αθήνα, ανακοινώθηκε η σχετική πρόθεση του ΥπΑΑΤ.

Συγκεκριμένα, με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Σπήλιο Λιβανό και την υφυπουργό κα Φωτεινή Αραμπατζή συναντήθηκε την Δευτέρα 12 Ιουλίου το Διοικητικό Συμβούλιο της Κεντρικής Κλαδικής Συνεταιριστικής Ένωσης Καπνού Ελλάδος (Καπνική), με σκοπό να συζητηθούν όλα τα τρέχοντα για τον κλάδο, ζητήματα.

Στην συνάντηση συμμετείχαν από το νομό Πιερίας ο κ. Διονύσης Φόλιος, Β΄ αντιπρόεδρος της Καπνικής, αντιδήμαρχος Αγροτικής Ανάπτυξης δήμου Δίου - Ολύμπου και πρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Καρίτσας Πιερίας και ο Ιωάννης Μιχαλήτσιος, πρόεδρος στον Αγροτικό Καπνικό Συνεταιρισμό ΠΕΣΚΟ Κονταριώτισσας και Αγίου Σπυρίδωνα. Παρών ήταν και ο κ. Λάκης Ιορδανίδης, πρόεδρος στην Καπνική, ο Εσάτ Χουσεΐν από την Θράκη, ο Παναγιώτης Κεφαλάς από την Καρδίτσα και ο Κώστας Παπαδόπουλος από τις Σέρρες.

Στην διάρκεια της συνάντησης τέθηκε επί τάπητος το ζήτημα της οικονομικής ενίσχυσης των καπνοπαραγωγών, λόγω covid, με τους εκπροσώπους της Καπνικής, όπως μας επιβεβαίωσε και ο κ. Φόλιος, μιλώντας στον ΑγροΤύπο, να αποσπούν θετική απάντηση από το ΥπΑΑΤ, για κορονοενίσχυση. Όπως μας είπε ο κ. Φόλιος, η ενίσχυση αυτή θα ανέρχεται σε 90 ευρώ το στρέμμα, θα αφορά όλες τις ποικιλίες και θα δοθεί βάσει ΟΣΔΕ 2020. Υπενθυμίζεται πως τα καπνά έλαβαν de minimis το 2019.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου, στην συνάντηση συζητήθηκε και το θέμα της νέας ΚΑΠ και τι αυτή θα σημάνει για τους καπνοπαραγωγούς, οι οποίοι λάμβαναν έως πριν το 2010 περίπου αρκετά μεγάλα ποσά. Τα ποσά των δικαιωμάτων των καπνοπαραγωγών υπέστησαν μείωση 70% με το πέρασμα του χρόνου, πλην όμως ακόμα και σήμερα είναι σε αρκετά καλά επίπεδα. Στην σύσκεψη αποφασίστηκε να μετάσχει σε σχετική επιτροπή του ΥπΑΑΤ για τη νέα ΚΑΠ και εκπρόσωπος του καπνοπαραγωγικού κλάδου.

08/07/2021 03:41 μμ

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ανοίξουν τα δύο εργοστάσια επεξεργασίας βιομηχανικής τομάτας στην Ηλεία για την παραλαβή του προϊόντος.

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας κ. Χρήστος Βαλιανάτος, «η οριστικοποίηση της ακριβούς ημερομηνίας θα εξαρτηθεί από τις θερμοκρασίες των τελευταίων ημερών, καθώς έχουν υπάρξει κάποιες ζημιές από τον καύσωνα.

Φέτος τα δύο εργοστάσια θα απορροφήσουν 100.000 τόνους βιομηχανικής τομάτας (πέρσι είχαν φτάσει τους 90.000 τόνους). Οι τιμές παραγωγού (μαζί με τα πριμ ποιότητας) είναι φέτος αυξημένες σε σχέση με πέρσι και αναμένεται να κυμανθούν στα 78 λεπτά το κιλό για τον ΚΥΚΝΟ και στα 80 - 82 λεπτά για τη Μινέρβα (πρώην Unilever).

Ελπίζουμε να είναι μια καλή σεζόν για τους παραγωγούς και τα εργοστάσια, αλλά πάντα υπάρχει ένας φόβος σχετικά με τις καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν κατά την συγκομιδή και μπορεί να φέρουν προβλήματα ποιότητας».

Ο κ. Δημήτρης Ευθυμιόπουλος, Γεωπόνος και Διευθυντής προμήθειας ντομάτας και αειφόρου γεωργίας, στο εργοστάσιο της Μινέρβα στη Γαστούνη, ανέφερε στον ΑγροΤύπο ότι «εμείς θα απορροφήσουμε φέτος 40.000 τόνους βιομηχανικής ντομάτας, περίπου όσες και πέρσι, σύμφωνα με τα συμβόλαια που έχουμε υπογράψει με τους παραγωγούς στις αρχές του έτους.

Στις 20 Ιουλίου θα ανοίξει τις πύλες το εργοστάσιο για να παραλαμβάνει το προϊόν. Η συγκομιδή της ντομάτας αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου. Οι τιμές φέτος είναι αυξημένες σε σχέση με πέρσι για όλες τις κατηγορίες Brix. Φέτος αναμένουμε μια πολύ καλής ποιότητας ντομάτας και ελπίζουμε οι καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν κατά την συγκομιδή να βοηθήσουν για να μην έχει πρόβλημα το προϊόν».

H κ. Μαρινέλα Παπαθεοδώρου, Γεωπόνος και Προϊστάμενος του Γεωπονικού Τμήματος στο εργοστάσιο ΚΥΚΝΟΣ στα Σαβάλια Ηλείας, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «μετά τις 20 Ιουλίου θα ανοίξει τις πύλες το εργοστάσιο για να παραλαμβάνει το προϊόν. Οι κλιματολογικές συνθήκες φέτος έχουν επηρεάσει την καλλιέργεια και αναμένεται οι αποδόσεις να είναι ελαφρώς μειωμένες. Οι τιμές παραγωγού φέτος είναι αυξημένες σε σχέση με πέρσι και υπάρχουν τα πριμ ποιότητας». 

24/06/2021 05:06 μμ

Σε μη αρδευόμενα χωράφια η ανάπτυξη του ηλίανθου επηρεάζεται άμεσα από την ύπαρξη των ανοιξιάτικων βροχοπτώσεων ιδιαίτερα κατά την περίοδο της άνθησης. Μέχρι στιγμής σε πολλές περιοχές οι παραγωγοί κάνουν λόγο για παρατεταμένη ανομβρία με αποτέλεσμα καθυστέρηση της ανάπτυξης του φυτού. Πάντως, η γενικότερη εικόνα είναι θετική από άποψη παραγωγικότητας και οι τιμές έχουν αυξητική τάση.
 
Ο κ. Καλογιάννης Δημήτρης, στις Μουριές του Κιλκίς έχει 400 στρέμματα με ηλίανθο. Η καλλιέργεια βρίσκεται λίγο πριν την άνθηση και υπάρχει καθυστέρηση στην ανάπτυξη λόγω υψηλών θερμοκρασιών γεγονός που εμπόδισε τα φυτά να αναπτυχθούν σε ύψος. Τις προηγούμενες μέρες έβρεξε λίγο και βοήθησε την καλλιέργεια ωστόσο η οψίμιση είναι σίγουρη. Ο κ. Καλογιάννης έχει και ξερικά και ποτιστικά χωράφια. Το πότισμα του ηλίανθου γίνεται 5-6 φορές τον χρόνο και δίνει αποδόσεις αυξημένες κατά 100-150 κιλά συγκριτικά με τα ξερικά. Πολλοί είναι οι παραγωγοί που λόγω τιμής άλλαξαν την καλλιέργεια με καλαμπόκια στην περιοχή. Παράλληλα για φέτος οι τιμές αυξήθηκαν, τα αρχικά συμβόλαια είχαν υπογραφεί στα 35 λεπτά το κιλό αργότερα άλλαξαν στα 37,5 λεπτά, ενώ τώρα αναμένεται νέα αύξηση στα 40 λεπτά. Οι συγκομιδές του ηλίανθου ξεκινάνε μετά τις 15 Αυγούστου, καταλήγει».

Ο κ. Πάνος Ματζίρης, παραγωγός 60 στρεμμάτων, στον Αχινό Σερρών μας ενημερώνει ότι έχει ξεκινήσει εδώ και μία εβδομάδα η άνθηση του ηλίανθου και εξαιτίας της μεγάλης και παρατεταμένης ξηρασίας των προηγούμενων ημερών, η ανάπτυξη της καλλιέργειας έχει επιβραδυνθεί. Πολλοί είναι οι παραγωγοί που αναγκάστηκαν να ποτίσουν. Αναφορικά με την απόδοση ο κ. Ματζίρης μας ενημερώνει ότι «η παραγωγή σε περιοχές με γόνιμα χωράφια μπορεί να φτάσει και στα 300 - 500 κιλά το στρέμμα ενώ στον κάμπο Σερρών τα εδάφη είναι άγονα και οι αποδόσεις φτάνουν το πολύ 250 κιλά το στρέμμα».

Σύμφωνα με τον κ. Αμανατίδη παραγωγό 420 στρεμμάτων ηλίανθου στη Θυμαριά Κοζάνης, φέτος προβλέπεται μία πολύ παραγωγική χρονιά. Η καλλιέργεια βρίσκεται στο στάδιο της άνθησης η οποία σε λίγο καιρό ολοκληρώνεται. Στην περιοχή η καλλιέργεια είναι κυρίως ξερική ενώ το υβρίδιο που προτιμούν οι περισσότεροι παραγωγοί είναι το Διαμαντής το οποίο προσφέρει αποδόσεις στα 380 κιλά καρπού/στρέμμα. Παράλληλα, όπως μας λέει ο κ. Αμανατίδης, τα στρέμματα με ηλίανθο δεν έχουν μειωθεί στην Κοζάνη όπως συμβαίνει σε άλλες περιοχές. «Εκτιμώ ότι συνολικά, η φετινή παραγωγή ηλίανθου στην Ελλάδα είναι μειωμένη κατά 5% με 6%». Η συγκομιδή για την πιο πρώιμη ποικιλία Νatasa ξεκινάει 20-25 Αυγούστου και για τις υπόλοιπες μετά τις 8 Σεπτεμβρίου. Όσον αφορά την πώληση, «φέτος παρατηρείται αύξηση τιμής σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα που μας λένε οι γεωπόνοι. Οι εταιρείες παίρνουν γύρω στα 280 κιλά για τα ξερικά και 400 κιλά για τα ποτιστικά. Ενδιαφέρον έχει δημιουργηθεί για την πώληση ηλίανθου και στην βουλγαρική αγορά. Φαίνεται ότι παράγουμε φθηνότερα, καταλήγει».

 Τέλος ο κ. Ευγενίδης Σωτήρης, είναι παραγωγός με 500 στρέμματα ηλίανθου στην Σωτήρα Φλώρινας. Στην Φλώρινα υπάρχει αύξηση στην παραγωγή του Ηλίανθου λόγω των περσινών υψηλών τιμών. «Τα συμβόλαια έχουν υπογραφεί στα 37 λεπτά και αναμένεται αύξηση. Έχω κάνει συμβάσεις με 3 εταιρείες, καταλήγει».

23/06/2021 10:49 πμ

Αν δεν είχε βρέξει τις προηγούμενες ημέρες, σε κάποιες περιοχές ο θερισμός, θα είχε ξεκινήσει.

Με αναπάντεχα (για πολλούς) καλό κλίμα λόγω των υψηλών εμπορικών τιμών παρ’ όλη την περσινή αβεβαιότητα με την απορρόφηση του βιοντίζελ, που είχε ως αποτέλεσμα την έξοδο από την καλλιέργεια αρκετών χιλιάδων παραγωγών, ξεκινά σε λίγες ημέρες το αλώνισμα της ελαιοκράμβης. Οι προοπτικές διαφαίνονται καλές για τις αποδόσεις, κυρίως σε καλά χωράφια με παραγωγούς που έκαναν όλες τις φροντίδες. Ο αλωνισμός έχει πάει πίσω χρονικά, λόγω των τελευταίων βροχοπτώσεων, αλλά και εξαιτίας του γεγονότος, ότι τα σιτάρια (πάλι λόγω βροχών), επίσης δεν έχουν ακόμα αλωνιστεί. Σημειώνεται πως οι τιμές έχουν φθάσει έως και τα 47,5 λεπτά το κιλό.

Στην περιοχή της Ορεστιάδας η συγκομιδή της ελαιοκράμβης δεν έχει ακόμα αρχίσει. Τα στρέμματα που καλλιεργούνται στην περιοχή αυτή είναι κάτω από 1.000, σε αντίθεση με τον ηλίανθο κι όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος της Ένωσης Ορεστιάδας κ. Λάμπης Κουμπρίδης, το αλώνισμα στην Ορεστιάδα ξεκινά πιο αργά, σε σχέση με άλλες, πιο νότιες περιοχές τη Ελλάδας, όπως η Θεσσαλία για παράδειγμα. Βέβαια, το κακό είναι πως, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των παραγωγών ελαιοκράμβης της περιοχής, οι αποδόσεις θα είναι σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα της τάξης των 200 κιλών το στρέμμα.

Στο νομό Μαγνησίας, όπως αναφέρει ο κ. Θανάσης Κούντριας, γεωπόνος από την Αγρομηχανική Βόλου «πολύ δειλά έχουν μπει κάποιοι να αλωνίσουν, για τον απλό λόγο, ότι πρέπει πρώτα να τελειώσει το αλώνισμα στα σιτάρια, γιατί η διαδικασία γίνεται με το ίδιο μηχάνημα, με αλλαγμένα όμως μαχαίρια. Δεδομένου λοιπόν ότι τα αλώνια στα σιτάρια έχουν πάει πίσω, καθυστερούν και τα αλώνια ελαιοκράμβης. Σε σχέση με τις αποδόσεις, εκτιμώ, ότι θα είναι καλές, γιατί ο καιρός του χειμώνα ευνόησε κατά τα φαινόμενα τις καλλιέργειες. Επίσης καλές είναι και οι τιμές παραγωγού, ξεκινώντας από τα 45 και άνω λεπτά το κιλό. Είναι η πρώτη φορά που οι τιμές μέσω συμβολαίων ξεκίνησαν κάτω από τα επίπεδα των 40 λεπτών και ανέβηκαν σε αυτά τα επίπεδα».

Ο Στέργιος Λίτος, παραγωγός σιτηρών αλλά και ελαιοκράμβης από τις Σέρρες λέει μιλώντας στον ΑγροΤύπο πως ο αλωνισμός δεν έχει ξεκινήσει ακόμα στην περιοχή, αλλά οι ενδείξεις συνηγορούν ότι οι αποδόσεις θα κυμανθούν σε καλά επίπεδα, καθώς δεν υπάρχουν προβλήματα στην καλλιέργεια, έχουν γίνει όλες οι φροντίδες, τα ποτίσματα δεν λείπουν και γενικά δεν υπάρχει καμιά αναποδιά. Ο Στέργιος Λίτος εκτιμά πως οι αποδόσεις στην ελαιοκράμβη θα είναι φέτος σίγουρα πάνω από 300 κιλά το στρέμμα. Γενικά πάντως στις Σέρρες τις καλές χρονιές, η ελαιοκράμβη πιάνει μια απόδοση μεταξύ 380-430 κιλών το στρέμμα, αν όλα πάνε καλά. Τα πρώτα αλώνια στις Σέρρες αναμένονται εντός των επόμενων ημερών.

Ο κ. Στάμος Παπαθεοδώρου, τέλος, γεωπόνος από την περιοχή της Κοζάνης με καταστήματα εφοδίων τόνισε στον ΑγροΤύπο ότι «κάναμε μια δοκιμαστική κοψιά, αλλά η υγρασία ήταν στο 11%, οπότε αναμένουμε λίγες ημέρες ακόμα. Τώρα με τον καύσωνα ίσως ξεκινήσουμε το θερισμό από το Σαββατοκύριακο, ειδάλλως πάμε για την επόμενη εβδομάδα σίγουρα. Για να αλωνιστεί η ελαιοκράμβη θα πρέπει να έχει υγρασία κάτω από 9%. Για τις αποδόσεις είναι νωρίς ακόμα να γίνει εκτίμηση. Συνήθως στην περιοχή μας οι στρεμματικές αποδόσεις στα ξηρικά κυμαίνονται μεταξύ 250 και 400 κιλών το στρέμμα ανάλογα και με τις καλλιεργητικές φροντίδες που θα κάνει ο παραγωγός, ενώ στα ποτιστικά οι αποδόσεις κυμαίνονται μεταξύ 300-500 κιλών το στρέμμα».

18/06/2021 11:23 πμ

Όπως λέει στον ΑγροΤύπο ο Χρήστος Σταμάτης, από τον Συνεταιρισμό Στέβια Ελλάς, η προσπάθεια ένταξης νέων περιοχών αποδίδει.

Όπως έχει γράψει και πάλι ο ΑγροΤύπος ο επιιτυχημένος Συνεταιρισμός με έδρα στην Φθιώτιδα, με αργά αλλά προ πάντων σταθερά βήματα προσθέτει παραγωγούς μέλη και από άλλες περιοχές της χώρας.

Σύμφωνα με τον Χρήστο Σταμάτη, 40 νέοι παραγωγοί από Ξάνθη και Ροδόπη μπήκαν τελευταία στη στέβια, με τον Συνεταιρισμό να τους παρέχει know how, αλλά και συμφωνία απορρόφησης του προϊόντος τους και μάλιστα σε καλή τιμή, που είναι και το βασικό.

Όπως εξηγεί ο κ. Σταμάτης ο Συνεταιρισμός απευθύνεται κυρίως -αλλά όχι μόνον- σε πρώην καπνοπαραγωγικές περιοχές, καθώς η στέβια μοιάζει πολύ καλλιεργητικά με τον καπνό.

Σημειωτέον ότι φέτος στη Φθιώτιδα, σύμφωνα με τον κ. Σταμάτη, η καλλιέργεια πάει πολύ καλά και η συγκομιδή αναμένεται να αρχίσει σε 20 ημέρες περίπου. Σύμφωνα τέλος με τον ίδιο, ενδιαφέρον για την καλλιέργεια υπάρχει από παραγωγούς και άλλων περιοχών, όπως η Δυτική Ελλάδα, αλλά και η Μακεδονία (κυρίως Πιερία). Συνολικά πάντως στην Ελλάδα, δεν καλλιεργούνται πάνω από 500 στρέμματα με στέβια.

15/06/2021 10:57 πμ

Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση που καλλιεργούσε δενδρύλλια κάνναβης στην Αττική, έχοντας ως προκάλυμμα επιχείρηση βιομηχανικής κάνναβης.

Συνελήφθησαν είκοσι τέσσερα (24) άτομα (6 ημεδαποί και 18 αλλοδαποί) σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα. Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών, ο οποίος τους παρέπεμψε σε Ανακριτή.

Το προσδοκώμενο όφελος που θα αποκόμιζαν τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης από τις μέχρι τώρα κατασχεθείσες ποσότητες, υπολογίζεται σε 26.000.000 ευρώ.

Η εξάρθρωση είναι αποτέλεσμα συνεργασίας του Τμήματος Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κρήτης και της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής.

Για τη διερεύνηση της υπόθεσης προηγήθηκε συστηματική αστυνομική έρευνα και συνεργασία του Τμήματος Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κρήτης με την Υποδιεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής.

Ακολούθησε αστυνομική επιχείρηση, με τη συνδρομή της Ειδικής Κατασταλτικής Αντιτρομοκρατικής Μονάδας, της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκλήματος της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκλήματος της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ηρακλείου και των Τμημάτων Αστυνομικών Επιχειρήσεων Ηρακλείου και Μεσσαράς, στο πλαίσιο της οποίας συνελήφθησαν έξι (6) ημεδαποί και δεκαοχτώ (18) αλλοδαποί, σε Αττική και Ηράκλειο Κρήτης.

Όπως εξακριβώθηκε, πέντε από τους ημεδαπούς είχαν συστήσει εγκληματική ομάδα και με προκάλυμμα αδειοδοτημένη επιχείρηση καλλιέργειας βιομηχανικής κάνναβης, καλλιεργούσαν μεγάλο αριθμό δενδρυλλίων, τα οποία δεν εμπίπτουν στη νομοθεσία σύμφωνα με την οποία εκδόθηκε η άδεια. Επιπλέον απασχολούσαν παράνομα τους αλλοδαπούς, οι οποίοι προέβαιναν σε καλλιεργητικές εργασίες στο χώρο της φυτείας.

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, 11 Ιουνίου 2021, σε περιοχή της Αναβύσσου, βρέθηκαν να καλλιεργούνται περισσότερα από 46.000 δενδρύλλια κάνναβης από τα οποία τα 28.910, ύψους έως 1,8 μέτρα, εκριζώθηκαν και κατασχέθηκαν.

Από τα δενδρύλλια ελήφθησαν κατάλληλα δείγματα και μέχρι στιγμής για τα 28.910 προέκυψε, μέσω εργαστηριακών εξετάσεων, ότι το ποσοστό της ουσίας (τετραυδροιοκανναβινόλη) που καθορίζει τη βιομηχανική κάνναβη ξεπερνά κατά πολύ το νόμιμο επιτρεπτό, ενώ και από τις εξετάσεις του Γενικού Χημείου του Κράτους προέκυψε ότι εμπίπτουν στις διατάξεις της νομοθεσίας για τα ναρκωτικά.

Τα υπόλοιπα δενδρύλλια φυλάσσονται, καθώς η έρευνα και οι εργαστηριακές εξετάσεις για αυτά συνεχίζονται.

Να θυμίσουμε ότι σύμφωνα με τη νομοθεσία επιβάλλεται η καταστροφή της καλλιέργειας κάνναβης όταν το όριο περιεκτικότητας σε τετραϋδροκανναβινόλη (THC) είναι άνω του 0,2%.

Ωστόσο εντύπωση προξενεί ότι αν και δόθηκε άδεια για καλλιέργεια βιομηχανικής κάνναβης δεν υπήρξαν έλεγχοι. Σύμφωνα με το σχετικό ΦΕΚ (αρ. 929Β/6-4-2016), η διενέργεια των επιτόπιων ελέγχων και η συλλογή του πρώτου και του δεύτερου (για επιβεβαίωση) δείγματος γίνεται από τα τμήματα Αγροτικής Ανάπτυξης των Διευθύνσεων Αποκεντρωμένων Υπηρεσιών του ΥπΑΑΤ (πρώην ΚΕΠΠΥΕΛ). Οι ελεγκτές μετά τη διενέργεια του επιτόπιου ελέγχου συντάσσουν έκθεση ελέγχου και το ένα συλλεγέν δείγμα αποστέλλεται σε διαπιστευμένο από το ΕΣΥΔ εργαστήριο για την εξακρίβωση της περιεκτικότητας σε ΤΗC. Το δεύτερο δείγμα, ξηραίνεται και φυλάσσεται από οικείο Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης, μέχρι τη λήξη της καλλιεργητικής περιόδου για επιβεβαιωτική ανάλυση. Η ανακοίνωση της αστυνομίας δεν αναφέρει ότι έγιναν έλεγχοι από κάποιο δημόσιο φορέα για να δοθεί άδεια καλλιέργειας βιομηχανικής κάνναβης.

07/06/2021 11:33 πμ

Από αύξηση... σε αύξηση το πάνε οι ντόπιες εταιρείες.

Εντείνεται ο ανταγωνισμός των εγχώριων εταιρειών βιοντίζελ, που αγοράζουν ενεργειακά φυτά.

Έτσι, όπως ανακοίνωσε στις 5 Ιουνίου ο Συνεταιρισμός ΘΕΣγη, βρέθηκε γι’ άλλη μια φορά στην ευχάριστη θέση να γνωστοποιήσει ακόμα μια νέα, αυξημένη τιμή της ελαιοκράμβης στα 475 ευρώ ο τόνος (47,5 λεπτά το κιλό) για τους παραγωγούς των συμβολαίων που έχει κάνει, κάτι που επιβεβαίωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο και ο πρόεδρος της οργάνωσης, κ. Παναγιώτης Καλφούντζος.

Υπενθυμίζεται πως από το βράδυ της Τρίτης 25 Μαΐου 2021 αρκετές εταιρείες ανακοίνωσαν τιμή στα... 45 λεπτά το κιλό, ενώ άγνωστο παραμένει τι θα συμβεί τις επόμενες ημέρες, αφού δεν αποκλείεται να ακολουθήσουν κι άλλοι παίκτες του κλάδου.

04/06/2021 04:07 μμ

Ολοκληρώθηκαν οι φυτεύσεις στα καπνά με τις καιρικές συνθήκες να μην δημιουργούν προβλήματα στους παραγωγούς.

Ο κ. Θεόδωρος Ιορδανίδης, πρόεδρος της Καπνικής και της Ευρωπαϊκής Οργάνωσης Καπνοπαραγωγών (UNITAB), τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «υπάρχει μεγάλη μείωση της έκτασης καλλιέργειας στην χώρα μας. Εκτιμούμε ότι θα φτάσει σε ποσοστό 20% σε σχέση με πέρσι.

Σε παραγωγή υπολογίζουμε ότι θα έχουμε το 2021 μια ποσότητα μειωμένη κατά 4 έως 5 χιλιάδες τόνους.

Το 2020 είχαμε σοβαρό πρόβλημα λόγω της πανδημίας. Η συνολική παραγωγή καπνών για όλες τις ποικιλίες ανήλθε σε μόλις 21.500 τόνους.

Υπήρξαν πολλά προβλήματα από την έλλειψη εργατών γης. Αποτέλεσμα πολλά καπνά να μείνουν ασυγκόμιστα στα χωράφια. Η πρώην αλλά και η νυν ηγεσία του ΥπΑΑΤ είχε δεσμευστεί ότι θα πληρώσει κορονοενισχύσεις και στους καπνοπαραγωγούς. Βλέπουμε ότι έχουν πληρωθεί αρκετοί κλάδοι αλλά δεν αναφέρουν πουθενά για τον κλάδο μας. 

Την ερχόμενη εβδομάδα θα υπάρξει συνάντηση του υπουργού κ. Λιβανού με τους εκπροσώπους της Καπνικής στην οποία συμμετέχουν όλοι οι συνεταιρισμοί της χώρας μας. Εμείς ζητούμε από το ΥπΑΑΤ ενίσχυση 120 ευρώ το στρέμμα. Ο υπουργός έχει δεσμευτεί ότι θα στηρίξει οικονομικά τον κλάδο. 

Όσον αφορά τις τιμές παραγωγού, εδώ και πολλά χρόνια οι έμποροι ακολουθούν την ίδια πολιτική. Αγοράζουν σε μια τιμή όλα τα καπνά. Αυτό είναι εις βάρος των παραγωγών που κάνουν ποιοτικά καπνά. Η ποιότητα δεν πληρώνεται αν και έχει έξοδα για να γίνει. Αυτό έχει οδηγήσει σε μεγάλη συρρίκνωση τον κλάδο». 

27/05/2021 12:39 μμ

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της εταιρείας.

Η εταιρεία ΕΛΒΙ Α.Β.Ε.Ε. (ΒΙΟΝΤΙΖΕΛ-ΣΠΟΡΕΛΑΙΟΥΡΓΕΙΟ-ΡΑΦΙΝΑΡΙΑ) ενημερώνει τους παραγωγούς και τους Aγροτικούς Συνεταιρισμούς, ότι πραγματοποιεί συμβάσεις για την καλλιεργητική περίοδο 2021, ως εξής:

Eλαιοκράμβης με τιμή 450 €/τόνο και Ηλιόσπορου με τιμή 385 €/τόνο, καθώς και πριμ επί της τιμής αγοράς των σπόρων για κάποιες ποικιλίες υβριδίων Υψηλής Ολεΐνης (High Oleic), με πληρωμή τοις μετρητοίς με την παράδοση των σπόρων.

Όποιος ενδιαφέρεται, μπορεί να επικοινωνήσει στα τηλέφωνα: 6976438485, 6984121809 και 6943109133

26/05/2021 11:41 πμ

Ιδιαίτερα έντονος ο ανταγωνισμός μεταξύ των εταιρειών βιοντίζελ στην χώρα μας αυτή την περίοδο, την ώρα που οι καλλιέργειες εξελίσσονται ικανοποιητικά σε γενικές γραμμές.

Από το βράδυ της Τρίτης 25 Μαΐου 2021 η εταιρεία Agroinvest, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου, ανακοίνωσε στους συνεργαζόμενους παραγωγούς πως η τιμή της ελαιοκράμβης ανεβαίνει στα... 45 λεπτά το κιλό, ενώ με την ίδια τιμή πληρώνει πλέον και η GF Energy, όπως μαθαίνει ο ΑγροΤύπος, κάτι ασφαλώς θετικό για τους αγρότες που καλλιεργούν το συγκεκριμένο προϊόν.

Ελάχιστα τα στρέμματα στην Ορεστιάδα

Ο κ. Λάμπης Κουμπρίδης είναι πρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ορεστιάδας, που έχει μια πολλή ενεργή παρουσία στα ενεργειακά φυτά. Όπως εξηγεί στον ΑγροΤύπο, παρότι ο ηλίανθος προτιμάται από τους αγρότες της περιοχής, εντούτοις η ελαιοκράμβη, δεν ευδοκιμεί και τόσο λόγω του κρύου χειμώνα στη ζώνη αυτή. Στην Ορεστιάδα, φέτος, έχουν σπαρεί μόλις περί τα 150 στρέμματα με ελαιοκράμβη, η τιμή της οποίας όμως αυξάνει διαρκώς. Πέρσι ήταν στα 40 λεπτά το κιλό, ενώ φέτος παραπάνω. Οι αποδόσεις του προϊόντος στην περιοχή της Ορεστιάδας κυμαίνονται μεταξύ 150 και 350 κιλών ανά στρέμμα.

Με 5.000 στρέμματα ελαιοκράμβης φέτος η Κοζάνη

Ο κ. Στάμος Παπαθεοδώρου είναι γεωπόνος στο νομό Κοζάνης, εξυπηρετώντας με τα καταστήματα εφοδίων του όλο σχεδόν το νομό, εκτός της Πτολεμαΐδας. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στον ΑγροΤύπο, μέχρι πριν μια πενταετία περίπου στο νομό, οι εκτάσεις με καλλιέργεια ενεργειακών φυτών, ήταν εξαιρετικά λίγες. Αυτό στην πορεία άλλαξε, με αποτέλεσμα σήμερα να καλλιεργούνται στην Κοζάνη περί τα 10.000 στρέμματα με ενεργειακά φυτά, εκ των οποίων 5.000 ελαιοκράμβη. Οι σπορές φέτος έγιναν την περίοδο του Οκτωβρίου και του Νοεμβρίου, ανάλογα τις βροχοπτώσεις που σημειώνονταν, έχουν γίνει συμβάσεις με τους παραγωγούς, ενώ λόγω του μεγάλου ανταγνωνισμού των εταιρειών βιοντίζελ, οι τιμές πλέον ανέρχονται και σε 45 λεπτά το κιλό.

Ο άλτης στα φυτρώματα αντιμετωπίστηκε ικανοποιητικά φέτος

Όπως εξηγεί ο κ. Παπαθεοδώρου ο άλτης κατά τα φυτρώματα που είναι ένα γνωστό πρόβλημα, αντιμετωπίστηκε ικανοποιητικά φέτος. Πρόβλημα υπήρξε φέτος στην περιοχή λόγω των βροχοπτώσεων στην σπορά, με αποτέλεσμα να εγκαταλειφθούν γύρω στα 200 στρέμματα. Βέβαια, όπως εξηγεί ο ίδιος, οι παραγωγοί που έβαλαν μετέπειτα σιτάρι στα χωράφια αυτά, διαπίστωσαν ότι βγήκε και ελαιοκράμβη μετά από μήνες, γιατί η ελαιοκράμβη έχει αυτό το χαρακτηριστικό, να βγαίνει δηλαδή ακόμα και τέσσερις μήνες μετά την σπορά.

Ο κευθόρρυγχος και η ψείρα απειλούν τις καλλιέργειες

Ένα άλλο, μεγάλο πρόβλημα στην ελαιοκράμβη της περιοχής αλλά και γενικότερα, συνιστά ο κευθόρρυγχος, ένα σκουλήκι (έντομο) που εισέρχεται στην ρίζα του φυτού, αλλά ο παραγωγός καλείται να το αντιμετωπίσει, πριν μπει σε αυτήν. Το σκαθάρι γύρης, πριν την περίοδο της ανθοφορίας απασχολεί αγρότες και γεωπόνους στην περιοχή, εξηγεί εξάλλου μιλώντας στον ΑγροΤύπο, ο κ. Παπαθεοδώρου, προσθέτοντας όσον αφορά στις καλλιεργητικές φροντίδες για την ελαιοκράμβη, ότι συνίσταται στους παραγωγούς, στον ψεκασμό ένα διαφυλλικό ή απλό βόριο, αν είναι σε καλή κατάσταση, γιατί έτσι αυξάνει η περιεκτικότητα του καρπού σε έλαιο. Επίσης, όπως μας λέει ο ίδιος, ένα εξίσου μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί ελαιοκράμβης είναι το γεγονός πως σε πολλές περιπτώσεις μόλις είναι έτοιμοι να μπουν να θερίσουν, εμφανίζεται ψείρα. Όμως εξαιτίας του ότι οι κράμβες έχουν μεγαλώσει και πυκνώσει, η αντιμετώπιση της ψείρας, πρέπει να γίνει έξω από το χωράφι με ειδική μάνικα, που δεν βολεύει και τόσο... Τέλος, όπως μας εξήγησε ο κ. Παπαθεοδώρου, η κράμβη πρέπει να κόβεται με υγρασία έως 9%, γιατί ελλοχεύει ο κίνδυνος το ποσοστό αυτής (της υγρασίας) να ανέβει ακόμα περισσότερο μέσα στο φορτηγό, κατά τη μεταφορά.

Πολύ καλά πάνε οι κράμβες στις Σέρρες

Ο Στέργιος Λίτος είναι παραγωγός ενεργειακών φυτών από τη Νιγρίτα Σερρών αλλά και πρωτεργάτης του υπό σύσταση Αγροτικού Συλλόγου Ενεργειακών Φυτών. Όπως εξηγεί στον ΑγροΤύπο, όσον αφορά στις Σέρρες η σπορά του προϊόντος έγινε τον Οκτώβριο, η πορεία της καλλιέργειας είναι εξίσου εξαιρετική με εκείνη του ηλίανθου, δεν υπάρχουν καλλιεργητικά προβλήματα, ενώ οι τιμές που δίνονται στους παραγωγούς φθάνουν τα 40 λεπτά ανά κιλό. Σύμφωνα με τον Στέργιο Λίτο, τα αλώνια αναμένονται στις παραγωγικές ζώνες των Σερρών, εντός του Ιουνίου.

Με 45 λεπτά και ο ΘΕΣγη

Ο Συνεταιρισμός ΘΕΣγη, με έδρα στην Λάρισα ανακοίνωσε πριν από λίγες ημέρες πως οι παραγωγοί που συμμετέχουν στο πρόγραμμα συμβολαιακής γεωργίας για την καλλιέργεια της ελαιοκράμβης με την εταιρεία GF Energy, θα λάβουν ελάχιστη εγγυημένη τιμή 0,45 ευρώ ανά κιλό προϊόντος. Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος της οργάνωσης, κ. Παναγιώτης Καλφούντζος, στην περιοχή καλλιεργούνται περί τα 3.500 στρέμματα και δεν υπάρχουν προβλήματα από καλλιεργητική άποψη. Ο κ. Καλφούντζος δεν παρέλειψε να εκφράσει και την ικανοποίησή του για την πορεία των τιμών, οι οποίες σημειώνουν απανωτές αυξήσεις. Να σημειωθεί πως οι στρεμματικές αποδόσεις πέρσι ήταν κατά μέσο όρο στα 350 κιλά, ενώ φέτος ίσως κινηθούν σε ελαφρώς χαμηλότερα επίπεδα.

Στα χαμηλότερα επίπεδα βλέπει τα αποθέματα παγκοσμίως το USDA

Σύμφωνα με ενημερωτικό δελτίο (μηνός Μαΐου) του υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA), παρότι προβλέπεται αύξηση της παραγωγής διεθνώς, εντούτοις, οι εξαγωγές θα διατηρηθούν σε πολύ υψηλά, επίπεδα, λόγω έντονης ζήτησης, κάτι που θα φέρει τα αποθέματα στο χαμηλότερο επίπεδο όλων των εποχών. Ειδικότερα, τώρα, η παραγωγή ελαιοκράμβης στις ΗΠΑ αναμένεται να ανέλθει σε 1,8 εκατ. τόνους, ενώ και οι εισαγωγές εκτιμάται πως θα είναι υψηλότερες (θα φθάσουν τους 600.000 τόνους), οδηγώντας σε ρεκόρ κατανάλωσης. Όπως επισημαίνει το USDA, η χρήση τροφίμων από κραμβέλαιο αναμένεται επίσης να φθάσει σε ρεκόρ την περίοδο 2021-2022. Στην Αυστραλία αναμένεται μείωση της παραγωγής, παρά τις περισσότερες καλλιεργούμενες εκτάσεις. Οι εισαγωγές ελαιοκράμβης της Κίνας το 2021-2022 αναμένεται να μειωθούν κατά 400.000 τόνους. Τέλος, η παραγωγή ελαιοκράμβης της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένεται ίσως να ανέλθει οριακά την περίοδο 2021-2022, αλλά σίγουρα θα παραμείνει κάτω από τα επίπεδα παραγωγής του 2016 έως και του 2018.

25/05/2021 11:46 πμ

Πολύ καλά εξελίσσονται τα φυτρώματα στον ηλίανθο και εν γένει παραγωγοί και γεωπόνοι εμφανίζονται κάτι παραπάνω από ικανοποιημένοι.

Το πιο θετικό, σε σχέση με τον ηλίανθο, φέτος, είναι πως αν και βρισκόμαστε μακριά από την συγκομιδή, έχει αναπτυχθεί ένας ανταγωνισμός μεταξύ των εταιρειών βιοντίζελ, που φαίνεται πως θα... εκτοξεύσει τις τελικές τιμές παραγωγού. Μάλιστα, πληροφορίες του ΑγροΤύπου αναφέρουν πως ήδη στην αγορά προσφέρονται σε παραγωγούς τιμές έως και 38,5 λεπτά το κιλό, αντί των 37 λεπτών πριν τις σπορές, ενώ υπάρχουν φήμες πως οι τιμές θα ανεβούν ακόμα και πάνω από τα 40 λεπτά, στην περίπτωση που το ποσοστό ελαιοποίησης του καρπού είναι πολύ καλό. Σημειωτέον ότι φέτος πολλοί παραγωγοί έσπειραν χωρίς να υπογράψουν συμβόλαια με τις εταιρείες.

Σύμφωνα με όσα είπε στον ΑγροΤύπο ο κ. Λάμπης Κουμπρίδης, πρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ορεστιάδας, στην περιοχή αυτή ο ηλίανθος σπάρθηκε από τους παραγωγούς, σε δυο φάσεις λόγω των τότε βροχοπτώσεων. Κάποια χωράφια σπάρθηκαν στις αρχές Απριλίου και κάποια στις αρχές του Μαΐου. Όπως μας λέει ο κ. Κουμπρίδης, πάνε πολύ καλά καλλιεργητικά, έχουν φυτρώσει χωρίς προβλήματα, στην περιοχή έριξε βροχή πριν λίγες ημέρες, ενώ η συγκομιδή πρέπει να αναμένεται γύρω στις αρχές Σεπτεμβρίου, αφού η καλλιέργεια έχει οψιμίσει φέτος. Στην Ορεστιάδα, σύμφωνα με τον κ. Κουμπρίδη, οι εκτάσεις με ηλίανθο, που καλλιεργούνται φέτος, είναι μειωμένες σε σύγκριση με πέρσι, τουλάχιστον κατά 10.000 στρέμματα, καθώς αρκετοί παραγωγοί στράφηκαν στο βαμβάκι. Αναφορικά με τις τιμές, συνέχισε, με τα σημερινά δεδομένα είναι στα 37 λεπτά το κιλό.

Στις Σέρρες, όπως δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο Στέργιος Λίτος, παραγωγός από τη Νιγρίτα με 150 στρέμματα ηλίανθο φέτος, οι σπορές έγιναν γύρω στις 10 Απριλίου και καλλιεργητικά το προϊόν πάει, κάτι παραπάνω, από ικανοποιητικά. Σύμφωνα με τον ίδιο τώρα είναι περίοδος που εφαρμόζεται επιφανειακή λίπανση, ωστόσο όπως μας λέει ο ηλίανθος απαιτεί συνεχή προσοχή και ιδίως για τον περονόσπορο, που μπορεί σε μικρό διάστημα, αν δεν προσεχθεί, να καταστρέψει την καλλιέργεια. Όπως εκτιμά, ο κ. Λίτος, η συγκομιδή θα γίνει φέτος τέλος Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου, ενώ σε σχέση με τα στρέμματα μας είπε ότι μπήκαν αρκετά, αν όμως η κατάσταση με τις συμβάσεις και τις τιμές ήταν πιο ξεκάθαρη νωρίτερα, υπήρχε δυναμική, για πολλά περισσότερα στρέμματα.

Τέλος, ο κ. Θανάσης Κούντριας, γεωπόνος και μέτοχος της Αγρομηχανικής Βόλου δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο, ότι ο ηλίανθος πάει εξαιρετικά καλλιεργητικά, πλην όμως, στο νομό Μαγνησίας και στην ευρύτερη περιοχή του Βόλου, μπήκαν φέτος πολύ λίγα στρέμματα. Σε σχέση με τις τιμές, όπως μας ανέφερε ο κ. Κούντριας, υπάρχουν πληροφορίες για αύξηση και ότι θα κυμανθούν ακόμα και πάνω από τα 40 λεπτά το κιλό.

21/05/2021 04:45 μμ

Έντονο ενδιαφέρον εκπροσώπων αμερικανικών επιχειρήσεων για επενδύσεις στον τομέα της φαρμακευτικής κάνναβης στην Ελλάδα. 

Αυτό καταγράφηκε σε διαδικτυακή εκδήλωση, που συνδιοργάνωσαν την Πέμπτη (20 Μαΐου), η Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου Α.Ε. (Enterprise Greece), η γνωστή αμερικανική δικηγορική εταιρεία Duane Morris και το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη.

Διαβλέποντας τις επενδυτικές ευκαιρίες στον κλάδο της φαρμακευτικής κάνναβης στη χώρα μας, η Duane Morris, απευθύνθηκε σε εταιρείες που διερευνούν νέες επενδυτικές ευκαιρίες και η πλειοψηφία αυτών έδωσε το παρών στην εκδήλωση, με τις συμμετοχές να ξεπερνούν τις αρχικές προβλέψεις, φτάνοντας τις 120.

Όπως τονίστηκε κατά τη διάρκεια του webinar, με το νέο νομοσχέδιο που προώθησε η ελληνική κυβέρνηση, ανοίγει ο δρόμος για παραγωγή τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης όλων των μορφών, συμπεριλαμβανομένου του ξηρού ανθού σε συσκευασίες των 30 γραμμαρίων αποκλειστικά και μόνο για εξαγωγή, ανεξάρτητα από το εάν στη χώρα εισαγωγής προορίζονται να χρησιμοποιηθούν ως τελικό ή ενδιάμεσο προϊόν ή ως πρώτη ύλη για ιατρικούς και φαρμακευτικούς σκοπούς.

Με τη σημαντική αυτή νομοθετική παρέμβαση, όπως επισημάνθηκε, ικανοποιούνται πάγιες ανάγκες της αγοράς, αλλά και η ζήτηση ξηρού ανθού κυρίως από την Ευρώπη. Η ρύθμιση αυτή συνοδεύεται από απλοποίηση εγκριτικών διαδικασιών, βελτίωση ζητημάτων χωροθέτησης, διασφάλιση της ασφαλούς και απρόσκοπτης διάθεσης των προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης, υπό τον έλεγχο του Ε.Ο.Φ. (Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων), για την κάλυψη συνταγογραφημένων αναγκών ασθενών με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα. Κύριος στόχος της είναι να ξεμπλοκάρουν εγκεκριμένες επενδύσεις που παραμένουν στάσιμες στη χώρα και να ανοίξει ο δρόμος για την προσέλκυση νέων από ώριμες αγορές, όπως αυτή των ΗΠΑ.

Η πρωτοβουλία αυτή αναμένεται να συνδράμει στην ανάπτυξη επιχειρηματικών συνεργειών, να συμβάλλει στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας υψηλής εξειδίκευσης και να καταστήσει την Ελλάδα, κέντρο των εξελίξεων στην ευρωπαϊκή αγορά. Παράλληλα αποδεικνύεται ότι η χώρα μας εισέρχεται σε μια νέα εποχή, έχοντας εκσυγχρονίσει πλέον προς το αποτελεσματικότερο, το θεσμικό της πλαίσιο στο συγκεκριμένο τομέα.

Δηλώσεις Αποστόλου στη Βουλή
Στην Ολομέλεια της Βουλής εισάγεται σήμερα για συζήτηση και ψήφιση το σχέδιο νόμου του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων για την «Παραγωγή, εξαγωγή και διάθεση τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης του είδους Cannabis Sativa L περιεκτικότητας σε τετραϋδροκανναβινόλη (THC) άνω του 0,2%». Κατά την επεξεργασία του σχεδίου νόμου στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, το νομοσχέδιο ψηφίστηκε επί της αρχής από ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ, ενώ καταψηφίστηκε από ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΜΕΡΑ25.

Ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ και πρώην Υπουργός ΑΑΤ, Βαγγέλης Αποστόλου, μιλώντας στη Βουλή, ανέφερε τα εξής:

«Μετά την απελευθέρωση της χρήσης της φαρμακευτικής κάνναβης, το 2017, για ιατρικούς λόγους θεωρήσαμε σκόπιμο με τους συνεργάτες μου στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, μια και είχαμε σχετική εμπειρία και τεχνογνωσία από την καλλιέργεια της βιομηχανικής κάνναβης, να ασχοληθούμε και με την καλλιέργεια της φαρμακευτικής για την παραγωγή τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης.

Με τη συνεργασία του Υπουργείου Υγείας επεξεργαστήκαμε ένα καινοτόμο νομοσχέδιο γνωρίζοντας καλά ότι θα αποτελούσαμε στόχο πολεμικής, παρότι διασφαλίζαμε απόλυτα τον έλεγχο της παραγωγικής διαδικασίας, από την προμήθεια πρώτων υλών μέχρι το τελικό προϊόν. Γιατί αυτό ήταν το βασικό ζητούμενο για μας και το διασφαλίσαμε.

Όταν το Μάρτιο του 2018 φέραμε το ν/σ στη Βουλή, η ΝΔ, με το κοινοβουλευτικό της εκπρόσωπο, τον εισηγητή της, αλλά και τους άλλους ομιλητές της, ξεπέρασε κάθε όριο. Μας πολεμήσατε κυρίες και κύριοι συνάδελφοι της ΝΔ λυσσαλέα. Μας αντιμετωπίσατε με χλεύη, ειρωνεία και εξυπνακισμούς, σαν να νομοθετούσαμε για τον Εσκομπάρ, τον Ελ Τσάπο και τους παράνομους τεκέδες. Αυτή είναι η πρώτη διαπίστωση. Ασφαλώς και δεν μπορώ να αγνοήσω τις θετικές απόψεις που εξέφρασαν τότε η Δημοκρατική Συμπαράταξη, το Ποτάμι και η Ένωση Κεντρώων. 

Η δεύτερη διαπίστωση είναι ότι η κοινωνία ήταν πολύ πιο ανοιχτή απ΄ ότι οι συντηρητικές πολιτικές και κομματικές δυνάμεις. Πόσο μάλλον όταν η ανάγκη, για να δώσουμε στους Έλληνες ασθενείς τη δυνατότητα να προμηθεύονται το συγκεκριμένο φάρμακο χωρίς εμπόδια, ήταν παρούσα και αγωνιώδης.

Και η τρίτη είναι ότι υπήρξε ένα πολύ μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον. Είχαμε συναντήσεις με πολλούς εκπροσώπους ελληνικών και κυρίως ξένων εταιριών, πράγμα που έφερε μέχρι σήμερα τις 94 άδειες εγκατάστασης που χορηγήθηκαν σε 11 περιφέρειες της χώρας και τα επιπλέον 16 αιτήματα που υποβλήθηκαν.

Όμως την επόμενη χρονιά, δηλαδή το 2019 που θα άρχιζε λογικά η υλοποίηση του νόμου, υπήρξε καθυστέρηση. Χάθηκε πολύτιμος χρόνος και άλλες χώρες, από την Πορτογαλία μέχρι την Βόρεια Μακεδονία (ξέρετε εσείς, τη γειτονική χώρα), βγήκαν βήματα μπροστά. Από την ώρα ειδικά που ήρθε η ΝΔ στην Κυβέρνηση, όντας φορτωμένη με αρνητικές προκαταλήψεις, ψαχνόταν.

Αν κρίνατε κ. Υπουργέ ότι χρειάζονταν περαιτέρω ρυθμίσεις γιατί δεν προχωρήσατε στην έκδοση των ΚΥΑ που προβλέπονταν από τις εξουσιοδοτικές διατάξεις του άρθρου 19 του Νόμου μας. Με τον περιορισμένο βαθμό παρέμβασης, που επιχειρείτε σήμερα βγαίνει αβίαστα το συμπέρασμα ότι είναι απόλυτα επαρκές και επιτυχημένο το υπάρχον πλαίσιο. 

Παρότι συμφωνούμε με τις βασικές διατάξεις που θεσμοθετείτε θα σας κρίνουμε γιατί καθυστερήσατε, όταν είχατε όλα τα θεσμικά και νομοθετικά εργαλεία για να προχωρήσουν ταχύτατα οι σχετικές επενδύσεις. Μπορούσατε να ξεκινήσετε πρώτα ανασύροντας από τα συρτάρια όλα τα αιτήματα που εκκρεμούν και να προχωρήσετε τις διαδικασίες εξέτασης των εγκρίσεων. Μόνο τότε μπορούσατε να μιλάτε για άνοιγμα εξαγωγών και προσέλκυση επενδυτών. Ωστόσο δεν είναι αργά. Μπορούμε αν κινηθούμε αποφασιστικά, να κερδίσουμε το όποιο χαμένο έδαφος.

Έχουμε μπροστά μας μια δεύτερη ευκαιρία και πρέπει να πάμε με τόλμη. Τα 30 γραμμάρια που προτείνει τελικά ο ΕΟΦ να γίνουν, γιατί όχι, 60. Να μην καταστρέφεται η ταξιανθία. Να μην ανεβαίνει το κόστος συσκευασίας. Ας έχουν τα φαρμακεία του εξωτερικού τη δυνατότητα να κάνουν τα σκευάσματά τους όπως η νομοθεσία των αντίστοιχων κρατών προβλέπει. Να δοθεί η δυνατότητα στις ελληνικές βιομηχανίες φαρμάκων και καλλυντικών να αγοράζουν πρώτη ύλη σε λάδι και ξηρό ανθό. Τόσο για τα φάρμακα των ασθενών όσο και για προϊόντα περιποίησης. Βέβαια αυτό απαιτεί τη στήριξη μέσα από την έρευνα.

Να γίνει εύκολη η πρόσβαση στην αγορά των φαρμάκων από κάνναβη στους Έλληνες ασθενείς και να μην παριστάνουμε τον Έλληνα κουτοπόνηρο, στη λογική «απεταξάμην το κακό», εμείς το στέλνουμε έξω, και έχουμε τη συνείδησή μας ήσυχη. Δεν υπάρχει κακό. Πρέπει να δείξουμε τόλμη σε ένα αγαθό που θα βοηθήσει στην υγεία των ανθρώπων. Εμείς συνάδελφοι της Ν.Δ. θα βοηθήσουμε. Γι αυτό όχι μόνο ψηφίσαμε το νομοσχέδιό σας, αλλά και καταθέσαμε τροπολογίες βάζοντας ψηλά τον πήχη, όχι μόνο των προσδοκιών αλλά και των αποτελεσμάτων.

Καλώς ήλθατε λοιπόν στη πραγματικότητα». 

14/05/2021 11:28 πμ

Φαίνεται πως χάθηκε πολύτιμος χρόνος έπειτα από την καταστροφή των πρώιμων φυτεύσεων παρά το γεγονός ότι έγιναν επαναφυτεύσεις. Η Ελλάδα φέτος έχει αυξημένες στρεμματικές εκτάσεις και η  αισιοδοξία  για την επίτευξη των αναμενόμενων στόχων παραγωγής υπάρχει πλέον μόνο στις όψιμες περιοχές. 

Ο κ. Δημήτρης Νομικός, πρόεδρος της Νομικός, βιομηχανία παραγωγής προϊόντων ντομάτας, μας δίνει αναλυτικές πληροφορίες για  τη συμβολαιακή γεωργία της βιομηχανικής ντομάτας και προβλέψεις για την εξέλιξη της φετινής χρονιάς συγκριτικά με τα περσινά δεδομένα. Όπως αναφέρει στον ΑγροΤύπο «εδώ και πάρα πολλά χρόνια η καλλιέργεια της τομάτας στηρίζεται στην συμβολαιακή γεωργία. Πλέον μιλάμε για σύγχρονες μονάδες μεταποίησης όπου πρέπει να υπάρχει καθορισμένο χρονοδιάγραμμα και χωρίς συμβόλαια αυτό δεν είναι εφικτό. Συνεργαζόμαστε τόσο με ομάδες παραγωγών όσο και με μεμωνομένους παραγωγούς. Υπαρχει πλήρης συνεργασία με τους παραγωγούς από την αρχή, με την σωστή επιλογή του χωραφιού βάσει του ιστορικού του μέχρι την περίοδο συλλογής των προϊόντων». «Η επιλογή των ποικιλιών είναι μία τέχνη, η οποία στηρίζεται στην σωστή επιλογή των υβριδίων βάσει της περιοχής φύτευσης, την ευρωστίας του φυτού, της απόδοσης και της ποιότητας του συγκομιζόμενου καρπού. Μας ενδιαφέρει αφενός να έχουμε πολύ καλή ποιότητα ντομάτας και αφετέρου υψηλές αποδόσεις για την ικανοποίηση των παραγωγών. Επιπλέον διαθέτουμε μία ομάδα γεωπόνων υπεύθυνων αγρού, οι οποίοι παρακολουθούν την πορεία της καλλιέργειας και προτείνουν συμβουλευτικό πρόγραμμα λίπανσης και φυτοπροστασίας μέχρι και την περίοδο των συγκομιδών. Επίσης, διαθέτουμε και γεωπονικό κατάστημα στο οποίο μπορούν όσοι παραγωγοί το επιθυμούν να προμηθεύονται αγροτικά εφόδια». 

Πέρσι  μας αναφέρει ο κ. Νομικός ήταν μία αρκετά καλή χρονιά και για την Ελλάδα, σε σχέση με τις άλλες ανταγωνιστικές χώρες, όπως η Ιταλία και η Πορτογαλία, οι οποίες έχασαν παραγωγή εξαιτίας των ακραίων καιρικών φαινομένων «Για την Ελλάδα φέτος υπάρχει στρεμματική αύξηση συγκριτικά με πέρσι σε ποσοστό 10%. Το πως θα εξελιχθεί η καλλιέργεια βέβαια εξαρτάται απο τις καιρικές συνθήκες. Πριν 2-3 εβδομάδες οι χαμηλές θερμοκρασίες έκαψαν τις πρώτες πρώιμες φυτεύσεις, ωστόσο η πλειονότητα αυτών αντικαταστήθηκαν. 

Ως πρόβλεψη εκτιμώ ότι θα παραχθούν περίπου 460.000 τόνοι ντομάτας. Οι συγκομιδές για την περιοχή της Πελλοπονήσου ξεκινούν στις 10-15 Ιουλίου και για την Κεντρική Ελλάδα στις 27-29 Ιουλίου. Η εταιρεία μας απευθύνεται κυρίως  στις αγορές του εξωτερικού, εξάγουμε σε ποσοστό 70-80%, αναλόγως την παραγωγή και τη χρονιά, κυρίως σε χώρες της ΕΕ αλλά και σε άλλες όπως την Ιαπωνία, τις χώρες της Μέσης Ανατολής και τις Σκαδιναβικές χώρες». 

Αναφορικά με την τιμή, μας εξηγεί, υπάρχει μία τιμή βάσης η οποία αναφέρεται στον κύριο όγκο παραγωγής και μικρά ή μεγάλα πριμ  για πρώιμες και όψιμες φυτεύσεις, τα οποία δίνονται καθώς στόχος είναι η επέκταση  του διαστήματος λειτουργίας των βιομηχανιών. «Φέτος δυστυχώς χάθηκε χρόνος εξαιτίας της καταστροφής των πρώιμων φυτεύσεων και επομένως χάθηκε και το αντίστοιχο πριμ», καταλήγει.

Στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Λαρισαίων Αγροτών, η κα Γκανιάτσα Κωνσταντίνα μας εξηγεί ότι τώρα ακόμα συνεχίζονται οι φυτεύσεις, ενώ τα πρώιμα φυτά αντικαταστάθηκαν λόγω απωλειών. «Χρησιμοποιούνται διάφορες ποικιλίες, όπως τα υβρίδια Heinz και Dexter. Υπάρχει αύξηση των στρεμμάτων τα οποία συνολικά υπολογίζονται σε 2.300 στρέμματα. Η αύξηση αυτή, οφείλεται στα νέα μέλη του συνεταιρισιμού αλλά και στην πρόθεση των ήδη υπάρχωντων μελών να αυξήσουν τις εκτάσεις τους. Η παραγωγή μας δίνεται κατόπιν συμβάσεων, στις συνεργάζομενες βιομηχανίες Νομικός, Ευρωπαϊκά τρόφιμα, Αgrofarm, Del monte, Νταμαβαντ κ.α.».

Τέλος, σύμφωνα με τον κ. Καρανάσιο Νίκο, διευθυντή της ομάδας παραγωγών Λιβαδειάς, οι φετινές φυτεύσεις έχουν ξεκινήσει από αρχές Απρίλη και συνεχίζονται μέχρι και τώρα σε κάποιες περιοχές. «Η στρεμματική μας έκταση είναι 3.500 στρέμματα ακριβώς ίδια με πέρσι. Δεν είχαμε πρόβλημα με τους παγετούς στις φυτεύσεις μας καθώς είμαστε όψιμη περιοχή παρά μόνο μικροπροβλήματα που δεν μας επηρεάζουν σημαντικά. Ο στόχος μας κατά μέσο όρο είναι να έχουμε ως παραγωγή 8-10 τόνους το στρέμμα. Την φετινή περίοδο αν όλα πάνε καλά υπολογίζουμε να φτάσουμε αυτόν τον στόχο με συνολική παραγωγή περίπου 27.000 τόνους. Εμάς δεν μας επηρεάζει το πριμ των πρώιμων φυτεύσεων αλλά των όψιμων, καθώς οι συγκομιδές ξεκινάνε από 15 Αυγούστου μέχρι και το πρώτο δεκαήμερο του Οκτωμβρίου. Yπάρχει ανησυχία βέβαια, καθώς την περίοδο από τέλη Ιουλίου με αρχές Αυγούστου υπάρχει πάντα ο φόβος των βροχοπτώσεων». 

13/05/2021 12:20 μμ

Την συνέστησε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπήλιος Λιβανός.

Την σύσταση Ομάδας Εργασίας για τη μελέτη της επίδρασης των ακραίων καιρικών φαινομένων στις καπνοκαλλιέργειες του νομού Ροδόπης αποφάσισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιος Λιβανός, υλοποιώντας δέσμευση που είχε αναλάβει στη Βουλή.

Η Ομάδα Εργασίας συγκροτείται από τους:

1. Χρήστο Αυγουλά, Ομότιμο Καθηγητή του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, ως Πρόεδρο

2. Νικόλαο Δούκα, Αντιπρόεδρο του ΕΛΓΑ

3. Επαμεινώνδα Παπλωματά, Καθηγητή Φυτοπαθολογίας του Τμήματος Επιστήμης, Φυτικής παραγωγής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών

4. Διονύσιο Περδίκη, Αναπληρωτή καθηγητή Γεωργικής Ζωολογίας και Εντομολογίας, του Τμήματος Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών

5. Αικατερινή Χρονoπούλου, ομότιμη καθηγήτρια Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών

6. Θεοφάνη Μπέση, προϊστάμενο της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών ΥΠΑΑΤ

7. Ιωάννη Βέργο, γεωπόνο, υπάλληλο ΥΠΑΑΤ

8. Βασιλική Λαϊνά, γεωπόνο, υπάλληλο ΥΠΑΑΤ.

Έργο της Ομάδας Εργασίας θα είναι η μελέτη της επίδρασης των ακραίων καιρικών φαινομένων στις καπνοκαλλιέργειες του Νομού Ροδόπης.

Οι εργασίες της Επιτροπής θα έχουν διάρκεια τριών μηνών, στο τέλος των οποίων θα συνταχθεί σύντομο πόρισμα το οποίο θα παραδοθεί στον Υπουργό. Η ομάδα εργασίας θα είναι μη αμειβόμενη.

29/04/2021 02:20 μμ

Κατατέθηκε στη βουλή νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης για την «παραγωγή, εξαγωγή και διάθεση τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης του είδους Cannabis Sativa L περιεκτικότητας σε τετραϋδροκανναβινόλη (THC) άνω του 0,2%».

Το νομοσχέδιο, που πρόκειται να εισαχθεί για επεξεργασία στην αρμόδια Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της βουλής μετά το Πάσχα, προβλέπει ότι για νέα μεταποιητική μονάδα απαιτείται εγκριση εγκατάστασης και λειτουργίας, από τα συναρμόδια υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης, Υγείας και Επενδύσεων, όμως δεν απαιτείται γνώμη της Επιτροπής Ναρκωτικών.

Το νομοσχέδιο που είχε λάβει την έγκριση του Υπουργικού Συμβουλίου εισάγει ένα νέο πλαίσιο παραγωγής κι εξαγωγής προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης, με κύριο σκοπό την διευκόλυνση της εξαγωγής των προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης, στα πρότυπα της διαδικασίας που ισχύει για τα γενόσημα φαρμακευτικά προϊόντα που παράγονται στην Ελλάδα. Με τη νέα προτεινόμενη εξαγωγική διαδικασία, ένα προϊόν φαρμακευτικής κάνναβης, μπορεί να κυκλοφορήσει στην χώρα εισαγωγής του με βάση απόφαση της αλλοδαπής αρμόδιας Αρχής, χωρίς να είναι απαραίτητη και η έγκριση κυκλοφορίας του στην Ελλάδα. Για την κυκλοφορία του στην Ελλάδα παραμένει σε ισχύ το υφιστάμενο νομοθετικό καθεστώς που προβλέπει έκδοση ειδικής έγκρισης κυκλοφορίας από τον ΕΟΦ, πριν τη διάθεση του σε ασθενείς.

Όσον αφορά στις προϋποθέσεις έγκρισης εγκατάστασης και λειτουργίας μιας τέτοιας μονάδας, η οποία απαιτεί αρκετά κεφάλαια και καμιά σχέση δεν έχει με την βιομηχανική κάνναβη, στο νομοσχέδιο αναφέρεται πως χρειάζεται έκταση τουλάχιστον 4 στρέμματα, επίσης αυτή να είναι περίκλειστη και τέλος η καλλιέργεια να πραγματοποιείται σε θερμοκήπια ειδικού τύπου.

Δείτε το νομοσχέδιο πατώντας εδώ